Nu har det klarnat

Nu har det klarnat att det är Norrbottens Kuriren som strular igen. Inga tidningar 05.45 - då drog jag till far och mor - där inte heller några tidningar anlänt. Statoil nästa - inga tidningar där heller. Men killen visste att berätta att Kuriren trycker på NSD igen pga av haveri.

Kuriren syns vara riktigt illa ute. Inte ens nättidningen fungerar. Vilket jag kan konstatera efter att ha tryckt på resetknappen. Vips så fungerade hela nätverket igen. Tack Hendrik!

Kvart över sju kom tidningsbudet hit till jobbet med NK + PT. Ut och jaga NSD - dock utan resultat.

Nu var det då inte mycket att tycka till om i tidningarna. Det enda politiska jag höjde ögonbrynen över var att Kent Ögren och Kristina Zakrisson varit i Karesuando på marknad.Och plötsligt som av en slump så här när valet närmar sig har de upptäckt att elräkningarna är höga. Så NU ska det verkligen se till att staten - via Vattenfall - pressar priserna.

Och Sjukvårdspartiet gör ett halvhjärtat försök att marknadsföra sig som riksdagsparti - detta i PT. Ett synnerligen tunt debattinlägg avslutas med den smått patetiska frågan: "Vi vill värna om människovärdet, är det värt Ditt stöd?"

Kunde börjat bättre

Inga tidningar. "Arbetslivet" kunde börjat bättre. Vaknade halvfyra - pigg och glad - men tog naturligtvis tillfället i akt att somna om en dryg halvtimme varefter jag glatt stiger upp. Och så har inte tidningarna kommit.

Med det måste jag erkänna att jag inte hämtat in tidningen tidigare är halvsex någon gång under semestern. Så det kanske är någon semestervikarie som har senare leverans.

Dock hade jag fått mail från en data- och nätverkskunnig person som har lösningen på mitt datastrul. En resetknapp i första hand (vilken jag faktiskt pillade lite lätt på i går - för lätt tydligen) och i andra hand en ny router - en trådlös variant.

Kommer nog att välja det senare alternativet oavsett. Vi har en oherrans massa nätverkskabel hängande och slängande som samlar damm. Och som vi understundom håller på att stå på näsa över.

Nu får jag omdisponera här och ta duschen före tidningarna. Jag återkommer med en "tidningskrönika" om där är något att tycka till om.

Partystinna Stureplanseliten

Idag hittade jag absolut ingenting i tidningarna - ingenting att höja på ögonbrynen för i alla fall. Bara det vanliga av fjantigt, roligt och sorgesamt. Till kategorin fjantigt måste väl räknas serien om Carolas fortkörning som pågått flera dagar nu i främst Aftonbladet. Eller påstådda fortkörning - någon rubrik handlade om att polisen förnekade att de tagit fast henne.

Som uppföljande fjant hade de rubriken Prins Harry kör som Carola med underrubriken "mamma rasar" eller något sånt. Och genast killade det till i min nyfikenhetsgen. Vad då mamma`? Det är ju prinsessan Diana och hon är ju död! Men det var vilken vanlig tvåbarnsmamma som helst som var orolig för sina barn.

Och Victoria Silvstedt - som enligt Lars Leijonborg är vackrare än Marit Paulsen - skulle ha visning av sin underklädeskollekltion men den fick ställas in för att någon "partade" sig till döds på ett häftigt champagneparty. Vedbörande hittades död på poolbotten. I Saint Tropez där den svenska partystinna Stureplanseliten sägs festa runt.

Våran egen "elit" håller tydligen till i Piteå - inte helt oväntat. 26 fyllerister tagna i natt i Piteå och grov misshandel utanför Stadshotellet.

Det var lite av det sorgesamma och fjantiga det - men inget roligt alls. Efter ytterligare en runda på nättidningar och några bloggar får jag bara konstatera att det bara var vi hos Marja-Liisa igår som hade roligt.

Idag blir det jobb - det lite ångestladdade, nervösa jobba ikappsyndromet som alltid infinner sig dagen för omstarten. Och så blir det en natt med lite vridande hit och dit innan sömnen så småningom infinner sig. Så har det varit i många, många år nu och varför skulle det vara annorlunda i år?


Med nöd och näppe - och utan kamera

Med nöd och näppte hann jag städa färdigt idag - nu innan kneget börjar på allvar på måndag. Vid ett-tiden kastade jag in sista mattan. Och sen rejsade jag iväg till stan och inhandlade en liter svart lackfärg till fadern. "Plockade" samtidigt så där fyra liter lingon och fyra liter blåbär ute på Örnäset. Fick bär av en kompis. Särskilt lingonen gladde mor och far! Som genast startade syltkitteln.

Och så hem och in i duschen. Kusin Kerstin kom findressad strax efter fyra och klockan fem tog vi bussen till stan. Där blev vi sedemera upplockad  av Gerd och hennes man Harry fvb till Marja-Liisa på Björkstatan. Ja vi tog upp Els på vägen också förstås.

Alltså kompisar - vilken kulinarisk matkväll vi genomlevt. Först en delikat morotssoppa med vitlöksbröd. Så grillspett med lax och marulk ( var det så?). I alla fall mycket smakfulla grillade fiskspett men en delikat ugnpotatis till. Till detta genomgående en  lagomt vitt matvin - be mig inte om namnet. Och så om detta inte var nog en pannacotta (kan det möjligen stavas så) med jordgubb.

Kaffe och hemgjord drömtårta - ingen äcklig med fet smörcreme - utan en riktig gammeldags hembakad. Två bitar för Strutz.

Och sen Cosmopolitan - en ljuvlig drink med tranbär som bestående eftersmak.

Och blandat med prat och skvaller inmundigade vi choklad - mörk 70% cacao!!

Vilken härlig avslutning på semestern - THANK YOU Marja-Liisa och brudarna!!

Och kameran glömde jag låna av mor!!

Vilken innovation

Dagens hetaste måste väl ändå vara att Linda Rosing hittat på det själv. Namnet på partiet - Unika partiet. Bakgrunden är Linda Rosing gjort upptäckten att alla människor är unika. Åtminstone i dokusåpor måste väl detta vara meriterande för nobelpris?

Annars gläds jag idag åt att det äntligen verkar bli en mulen dag. Fick nämnligen ett il i går när jag kom från stan vid halvsjutiden. Putsade fönster hos föräldrarna - åtminstone i de mest frekventerade rummen kök, hall och tv-rum. Om ni kommer ihåg så kommer jag nästa gång jag möter på en gammal dörr med trasigt lås välja att köpa ny dörr. Vill nog säga detsamma - nästa gång jag ska putsa fönster - ca 42 år gamla - ska jag överväga fönsterbyte. Särskilt om de sitter så högt att jag måste balansera på en trappstol som aldrig hittade plant underlag. Jodå, jag blåmärke bakom armen och rispat ben. Järnbroar är hårda och gamla tanter mjuka!

Idag gläds jag också åt
två debattartiklar som balanserar bilden av kriget i Libanon. Det har varit lätt att av debatten få intrycket att Israel bara för ros skulle startat kriget. Det finns alltid skäl att ta avstånd från krig men i samma vågskål bör också läggas den avsky som ska riktas mot terrororganisationer som Hamas och Hizbollah.

Olof har namnsdag i dag - och många såna känner jag. Grattis till er allihopa. Ett särskilt grattis till Olle i Grönmarka, Ånäset, som är den ende Olle jag kan lägga ut på bild.

OlleOlle, sommaren 2006.

Idag väljer jag att vara Jungfru det vill säga stjärntecknet. Låter mest spännande; "Sent på dagen korsas din väg av en förbipasserande främlig. Ni har något gemensamt."

Och "mulet" fortsätter och apropå det jag inledde med så önskade jag mul för strålande sol avslöjar obarmhärtigt ränder och fläckar på nyputsade fönster hur jag än gnidit.

Och slutligen - tack till Sofie - som hörsammat mitt rop på routerhjälp! Har ni föresten tänkt på hur tokiga och busiga tankar är. Så fort jag tänkt en så dyker en annan upp. Och när jag tänkt den då kommer en till. Sen jag var och såg Luleå stassteaters pjäs Elisas elakheter vet jag hur tankar ser ut också. Röda, gula och oranga är dom.
TankarDet här är Elake Elisas tankar - fotade i Stadsparken i onsdags.

Men den tanke som dök upp hos mig just nu var blå: blå som de nya fina stolsitsar som Gerd och Els fixat på expen. Liksom den fina blå nya vaxduken. Tack tjejer - ska bli kul att ses i kväll!

Fungerande datorer

Finns knappt något så underbart som fungerande datorer. Här på jobbet lyckades ju åska förorsaka att slå ut nätverket. Med hjälp av comhems support lyckades jag identifiera att det troligen är routern som är väck. I alla fall fick vi igång en dator - genom att koppla ur resten av nätverket. Men så skulle jag idag göra ytterligare ett försök att koppla in nätverket med resultat att ingen verkade funkade. Med med lite pillande så är nu en i gång igen.

NU EFTERLYSER JAG NÅGON KÄR VÄN SOM KAN LITE OM EN ROUTER. Till exempel vilka hål jag ska pilla in de olika kablarna i. Så att det så att säga inte är den mänskliga faktorn som spökar. kan vara bra att konstatera innan ny router event. inhandlas. SÅ SNÄLLA - hör av dig.

Annars är väl högsta möjliga lycka att sista semesterdagen i alla fall ta ledigt från jobbet och avnjuta sin lunch i stadsparken till tonerna av Swinging Doors. Och Stefan dök upp och fotade mig i solstolen. Så har vi tur får vi se mig på hans blogg i solbehå och svällande "magmuskler".

Sista semesterdagen

Så var den här - sista semesterdagen. Gårdagens "ångest" över att det nu är slut har övergått till ett accepterande. Ska bli skönt att få hugga i på rikt - det stjäl så mycket energi att oroa sig över allt som ska göras. Mitt emellan väder gör det dock svårt att bestämma hur dagen ska användas. Soligt men värmebölja kallar jag inte 14 grader. Men okej är det förstås.

Kalixmässan drog i gång i går och får utrymme i båda tidningarna. Vad den så kallade "frågedebatten" gav får väl åhörarna själva bedöma. I båda tidningarna får vi veta att det var Peter Erikssons ungdomskärleks pappa som fick honom till Norrbotten. Det hade vi klarat oss utan - både den informationen och det faktumet att han kom hit. Inget personligt mot Peter - bara taskig politik för oss norrbottningar.

Det gläder ett gammalt ombudsmannanhjärta att se vår landstingskandidat
Anders Mansten uppskrudad med kampanjkläder - t-shirt och keps - av det moderna snittet. Den glädjen delas säker av loggostalinisten Thomas.

Härligt med alla internationella maträtter som serveras på festivalerna. Men nog förflackas väl den lokala matkulturen när det är paltfrossa i Kalix. Den hör hemma i Piteå - i Kalix ska de frossa i surströmming eller i alla fall i fisk av något slag.

Och den oförtröttelige Stefan T är på mässan också - med sin gröna valbyrå. Den riksdagskandidaten måste nog utses till sommarens flitigaste.

En del startar sent. Sjukvårdspartiet som knappt synts i det politiska livet under mandatperioden visar nu upp sig med ambulans för att åskådliggöra att nu handlar det om utryckning. Räddas det som räddas kan. Ännu häftigare utryckning gör Linda Rosing - hon från dokusåporna - på måndag ska hon bestämma sig för hon ska kandidatera för ett nytt kvinnoparti - som inte tycks vara Fi?

Och ni som befinner er på Kalixmässan eller dess närhet. Ta tillfället i akt och lyssna till debatten mellan Nyamko Sabuni (fp) och Peter Eriksson (mp) klockan 11.30 i ishallen.

Nu gör jag själv en "utryckning" för att ta tillvara denna sista av semesterdagar.

Det krävs så lite

Det krävs så lite för en fullständigt underbar kväll. Bra väder, goda vänner, lite vin och en underbar miljö vid norra hamnen. Just hemkommen - dessvärre hade jag som vanligt inte kameran med.

Idag har jag ägnat tiden fram till klockan 14 med att organisera byte av lås på mor och fars ytterdörr. Stort tack till Sture som gjorde jobbet och Birgit som förmedlade honom. Som tack får ni komma med på bild här på min blogg. Bilden dock tagen vid ett tidigare tillfälle.

Birgit och Sture
Fantastiskt att ha goda vänner som ställer upp. Min enda insats var att åka och inhandla - vilket jag fick göra två resor för. När ni får fel på ett dörrlås som är ca 42 år gammalt bör ni fundera om ni inte ska köpa ny dörr med en gång. Men fint blev det - tack återigen Sture.

Nåväl efter denna vedermöda så kände jag ångesten komma krypande med bara 1 dags semester kvar. Allt ville jag göra. Städa färdigt. åka till jobbet och alldeles för lite uteliv har det varit under semestern. Jag dammtorkade till det var en timme kvar till bussavgång - då bestämde jag mig. Kastade trasorna, duschade och drog till stan.

Tänk att det kan vara så trevligt att bara sitta ett par timmar tillsamman med goda vänner - dricka ett par glas vin och titta på folklivet. Det blev senaste bussen hem - 22.15. Skulle ägna sista halvtimmen på Färjan (vi var på teatercafét först) sen jag vinkat av Els med sin cykel. Dock skulle de ha 60 spänn bara för att gå in - och då blev jag tvärsnål. Vilket berodde på att jag inte hade några kontanter mer än de 50 som behövdes till vinet. 110 spänn för 20 minuter tyckte jag inte det var värt - så mycket vackert folk att titta på var det säkert inte.

Nu väntar John Blund!


Värmeböljan låter vänta på sig

Nu tycker jag det utlovats värmebölja en hel vecka minst. Kvällstidningarna utropade redan förra veckan att vämen var att söka i "norrland". Och norrland är ju stort som vi vet. Eller som en partikompis från Halland sa till mig för flera år sen: "Ylva, i sommar har jag varit i dina trakter". Jaha, undrade jag förstås: "Var har du varit då?" Varvid Ove svarade: "jag har seglat utanför Söderhamn". Ridå, tablå!

Den nyhet som etsat sig fast i dag är att Konsumentföreningen i Stockholm kräver att marknadsföreingen av rynkkrämer ska granskas. Mitt under rötmånaden har konsumentföreningen kommit på att rynkkrämer inte kan hålla vad det lovar. De kräver att Läkemedelsverket och Konsumentverket ska ägna krafter och resurser till rynkkrämerna. Tack och lov så avböjer båda men hänvisning till att det har viktigare saker att prioritera. Jg hoppas att Stockholms konsumentförening inte finansieras med skattemedel - det finns definitivt bättre sätt att använda dem än att jaga rynkkrämer.

"Gör man anspråk på att tas på allvar så måste man också ta ansvar för sin roll som styrelseledamot" säger Kenneth Backgård, sjukvårdspartiet,  med udden riktad mot Jens Sundström, folkpartiet. Det sägs av en ledamot som var med och fattade beslut i tvättsåpan som kostade skattebetalarna ca fem miljoner i skadestånd. Undras om Backgård tagit sitt ansvar och betalat tillbak sin del av dessa skattepengar? Det blir ju särskilt pikant när Backgård riktar udden till Jens Sundström den enda ledamot som i "tvättsåpan" inte prickades av revisorerna.

Och i helgen är det dags att dans och le - i Piteå. Men vi väntar väl på vårt eget Luleå kalas.  Piteå upplever jag med Nolia istället. Och vad jag ska uppleva idag vet jag inte riktigt - det är skönt att vara riktigt "oplanerad" också. Det kallas visst semester.
Hur spelar jag Fia utan knuff?

Kanske det inte är så konstigt som det låter att spela Fia utan knuff. Har aldrig gjort det men det måste väl innebära att man samsas om samma ruta om man hamnar så. Frågan ställs därför att jag i dagens horoskop uppmanas att hålla mig till stilla aktiviteter under kvällen. Och ska jag spela Fia ska det inte vara med knuff. Okej då - vi samsas på samma ruta!

Så dök det upp ett nytt namn - åtminstone för mig - på Norrbottens Kurirens ledarsida. Claes-Göran Hegnell. Månne det är någon lokal förmåga? Någon som ska efterträda Östman som enligt vår stela syn på pensionsålder går på "övertid". Han kommenterar en artikel av Kenneth Backgård. Bakgrunden är en tidigare ledare som ifrågasatt Sjukvårdspartiets berättigande både i rikspolitiken och i landstingen. Säkert något förvånande för Backgård - som ju varit lite av Östmans kelgris.

Kalixmässan har en helsidesannons. Med bland annat en märklig debatt. Vad är en "frågedebatt". Och vem tusan är Stina Blombäck och Linda Frohm? Frågan ställs därför att alla partier utom Folkpartiet verkar finnas i panelen???

Och om jag nu ska lyda stjärnorna och ha en stilla kväll kanske jag borde tillbringa den i Ljusets kapell och lyssna till bland annat Eva Plumppu.

Festival men inte för alla. Rullstolsburne Alexandra Kumppani berättar hur hon höll på att bli nedtrampad vid förra årets Luleå kalas. Ja, det går sakta med förståelsen för funktionshindrades svårigheter att vara med.

För övrigt kan jag notera att det inte ser särskilt hoppfullt ut för min påbörjade städning. Strålande sol väntar där ute i livet.


Och städat har jag gjort

fram till klockan 11.55 i alla fall. Jag får ju inte missa 12-kaffe - sommartraditionen. Oj, nu kom jag ihåg mina två extra poäng vid kaffet - nu får vi ställa vågen i morgonbitti. I alla fall kom Gun Byström på besök lagomt till kaffet - kaffe som hon sällan eller aldrig dricker. Men nu får hon i alla fall komma med på min blogg.

46461-64Gun och mor - vänninor sen åtskilliga år.

                                                             Marjatta, Märta och Anki
Marjatta, Märta och Anki - se inte så ledsen ut Märta!
                                           

med ylva gula, oranga + harryOch här har Märta fotat så jag fick vara med. De röda, gula och oranga är elaka Elias "tankar".
HARRYOch här har vi elake Elias himself. Men här har Harry Nyman övergått till att vara snälla Artur (ett skämt som bara Märta och "tomten" själv förstår).


Ja som ni förstår blev det Stadsparken och sista föreställningen av Elias elakheter efter tolvkaffet. Ett härlig sommar "lustpel" som roade barn och fick tankarna hos oss lite äldre att rotera runt. Härligt lagom blandning att avnjuta i den goda solen.

Tjejerna gick ut och åt - själv fick jag anträda jobbet. Försökte få tjänstledigt men den där jäkla Ylva sa nej!

Nu är det friidrott - vilket jag gillar. Säger bara Carolina Klüft! Och många fler!


Nu börjas det

Nu börjas det med alla nätenkäter inför valet. I dag i Expressen har Du förmånen att få;

tala om om du ska rösta
tala om om du har bestämt vilket parti du ska rösta på
tala om vilket det är
tala om vilken partiledare som du har mest förtroende för
vilken fråga som är viktigast i valet

Ungefär så;

På Expressenlänken ovan kan du också ta del av hur man gör en höna av en fjäder. Leijonborg sägs håna Victoria S. En yttrande fällt  i lek under ledning av Treutiger skapar rubriker och sägs ha sårat. OM någon blir sårad så är det tråkigt - även om det inte är illa menat. Men herregud - Victoria själv vill inte ens kommentera. Indignationen ligger nog mest - för att inte säga enbart - hos lrubrikmakarna på Expressen.

För övrigt har jag noterat att Stefan T är tillbak efter minisemestern - han kunde ju inte helt hålla sig borta från bloggen under den tiden heller. För övrigt skymtade jag Stefan på stan i går - icke i förd den alliansorganga tröjan utan en turkos färgad dito - det är väl sånt som kallas inkognito?

Bloggar kan användas till mycket - just nu skriver jag för att slippa göra det jag måste - STÄDA.

Vad då spy ut...?

Bo Ture är tillbak igen med sin utrikeskrönika. Även om jag häcklat lite grann över att Bo Tures krönikor  kommer som en ketschupeffekt när lordinarie edarskribent har semester så kan det faktiskt vara rätt intressanta. Som den idag till exempel som handlar om Hizbollah. Men hallå där Bo Ture - vad då SPY ut Hizbollah..? Värsta språket eller är det något jag inte förstår.

Värsta illgärning har några eller någon i Jokkmokk lyckats med. Ta ihjäl en igelkott genom att trycka en pinne igenom den. Förmodligen föregåtts av sparkar och annat våld. Fullständigt ofattbart hur grym det går att vara.

Och Gary Moore nobbar Luleå. Enligt Jonas Teglunds artikel i dagens NK så beror det på att våra arrangörer inte kunnat uppfylla tillräckligt bra komfort på resandet. Och att Gary Moore ville spela klockan 16.00 istället för 01.15. Enligt artikeln en man med kända divalatsfasoner. Låt oss slippa såna äckelpäckel och även artister där den stora behållningen och förväntan är om de ska vara så pass odrogade att de överhuvudtaget kommer upp på scenen.


Och i går kväll kom jag i kontakt med min nuvunna kusin. Hur roligt som helst. Och hon hade faktiskt farit från Gällivare till Pajala marknad särskilt för att träffa mig. Skämmigt att det stod i annonsen att jag skulle vara där - och så var jag inte det. Men nu har vi i alla fall bestämt att vi ska försöka ordna en kusinträff nästa sommar.


Och så hann jag med att ringa en annan långtidssjukskriven vän och kolla läget. Och läste om syndikalister som jag sa. Ofta skriver syndikalister på sätt som jag gillar - och varje gång måste jag gå tillbak och läsa om dem. Men det är ju bara samma gamla celldelning som kommunisterna ägnade sig åt. Demokratin måste vinnas på bättre sätt.


Nu måste jag i alla fall vinna tid genom att sluta skriva. Skjuts av mor till vårdcentralen 07.15 väntar. Lite jobb måste det blir någon gång under dagen. Och så är vi ett gäng tanter som ska se Luleå Stassteaters sista föreställning av Elaka Elias - klockan 14.00 i Stadsparken. Vad däremellan och efter ska ske är höljt i dunkel - och skönt är det. Det blir i alla fall sällan som jag tänkt.


Från bilhaveri till sjuktransport

Aldrig behöver jag klaga över att inget händer i alla fall. Även om allt inte är så önskat. Hann inte mer än hem till föräldrarna så ringde far från Norramark och hade fått motorstopp och fick inte igång bilen igen. Startkablar in i bilen och upp till Norramark. Trots tummen mitt i handen fixade jag det också.

På med batteriladdaren som spottade säkringar. Fel på batteri eller batteriladdare? Nya säkringar - provade på min egen bil. Inget fel på laddaren. Buss på gamla Volvon igen - och se nu funkade det. Och som kom Ola - den manliga delen av pappas fantastisk grannar Ola och Carina - och övervakade och det kändes tryggt.

Sen jobbet - och bredband fortfarande nere. Supporten meddelade att de hade 36 personer som serverad mig (och tydligen några andra också). 14:e plats lät ju inte helt hopplöst. Men det tog nog sin halvtimme innan jag fick en mycket trevlig Daniel på tråden. Med gemensamma krafter konstaterade vi att det måste vara routern det var fel på - så en dator fick jag i gång i alla fall.

Ja, sen var det bara några filer jag inte kunde öppna och lite annat strul innan pappa ringde halv fem och sa att Kerstin var på väg med mor till sjukhuset. Armen hade rödnat/blånat och svällt upp. Getingbett misstänktes - vilket är nära döden upplevelse för mor.

Allt nog - för att göra en lång härlig dag till en kort historia - så är mor hemma igen. Röntgad i armen och försedd med motmedicin mot getinggift. Och jag har blivit bortbjuden på middag på lördag kväll till en av mina favoritvänner.

Och ikväll har jag två saker som jag verkligen ska göra. Läsa mer om syndikalister - bara för att hon Aronson Nordmark skrev så bra svar till Schiblis. Och så ska jag göra ett försök att nå min nuvunna kusin Lena i Långselse. Det finns verkligen mer jag borde - men målen måste vara realistiska. Annars är det så hos mig nu att jag kör Brita Bäärnhielm metoden. Mattorna ute och damsugaren framme - utifall någon ringer på. "Jag har just börjat med en riktig storstädning - ledsen att det är så stökigt - men stig på föralldel!. Det är ju bara jag (och ni som läser detta) att det påbörjades för en vecka sen.

Men PS mina vänner - visst är det härligt att pappa 82 äntligen lärt sig ringa på mobilen. Han känner nog på sig att det skulle blivit skogsförbud annars.

Morning

Vilken dag igår - det var nog då sommaren var. Sol och ljumma vindar. Själv hamnade jag i jordgubbslandet. Nä, inte som fågelsskrämma utan som inplockare. Fyra stora durkslag på fars och mors relativt lilla land. Jag älskar ju att vara i solen - men har lite svårt för att i längden bara sitta/ligga still. Så det var ett frivilligt åtagande. Som belönades med lunch hos kusin Kerstin - lufttorkad skina, melon och vitt bröd. Middag blev det senare - under en av de häftigare åskregn jag upplevt. Eftersom det inte åskade särskilt mycket kunde jag helhjärtat njuta när naturkrafterna piskade på pensionärskuvösens tak.

Och grannen Ola följde far till bärskogen. På grund av yrsel vill han inte gå ensam - men en sommar utan skogsbesök är katastrof för honom. Så han såg tio år yngre ut när han kom hem med tv-tre liter riktigt blöta hjortron. Inga björnar men väl björnspillning.

Själv gjorde jag ett tappert försök att åka in och jobba. Dessvärre fungerade inte bredbandet - och nu börjar jag vara inne i semsterläge - var inte alls nödbedd att skjuta jobbet till idag.

Kurirens läsarsevice: "Idag på Kuriren" visar också tydligt på semestertider. idag sammanfattar de dagens händelser med en enda mening - om vad som hände i går:  "Vi har varit på Trästocksfestivalen i Skellefteå och ett bildspel från festligheterna kommer upp på Kuriren.nu under dagen."

Och när jag läst dagens tidningar skulle jag önska att mycket inte hänt alls. Vilken svart trafikhelg! Och drunkningar också för den delen. Så många familjer som fått sin tillvaro slagen i spillror - och livet blir aldrig detsamma igen.

Livet är NU - så nu ska jag ut och möta det!

Vicken fest!

Sommarens roligaste fest - därav det sena och korta morgonbloggandet. Norra Vretvägen 3C - gårdsfest. Hur många trevliga människor som helst - och var hade jag kameran? Ja. inte med mig i alla fall.

Vi började klockan fem och jag kom inte hem förrän klockan 2. Alltså nio timmars fest - hur orkade jag? Men så har jag legat till klockan nio också.

Och så träffade jag sommarens första igelkott i alla fall på nära håll. Fick "imponera" på några grannar till Märta genom att ta upp den i famnen. Förstås ska man inte göra det. De blir förstås lite rädda. Det var annars när jag bodde nere på Hammaren och nästan hade igelkottefarm. De kom samma gäng kväll efter kväll och jag "pratade" med dom och hade dom i knä. Dom var inte rädda då!

Och hur god mat som helst - Märta har haft mtservering tidigare och kan verkligen detta med käk. Tänk er att bara med sig själv och en del idella krafter fixa käk till runt 40 personer. Det ni! Men vilka grannar hon hade - flera som stannade och hjälpte till att röja det sista.

Nu på morgonen har jag haft detta vals första väljarservice. En familj som ska vistas utomlands från och med 1 augusti och ett år framåt. Mycket mån om att rösta  - inte minst för att ta bort yrkesförbudet för läkare. Undrar hur många av Kvartersakutens kanske 5000 patienter som vet att de med all sannolikhet tappar sin läkarare om inte vårdalliansen vinner valet?

Nu ska jag åka till mor och visa upp mig - blir väl snart efterlyst annars. Och de är faktiskt 21 grader idag - då är det solen som gäller. Dock måste jag in och göra ett arbetspass i eftermiddag kväll. Sista dag för något den 24 - vad det nu var.


För mycket politik

Det är för mycket politik i tidningarna i dag - främst Norrbottens Kuiren. Just när jag känner att jag kommit ner i "bara-vara-läge" är det lite störande. Dock ligger de flesta (av mig listade - vilket inte är så många) politikerbloggarna i träda så det jämnar väl ut sig

Ögren - Westerlund på landstinget ger sig på Stefan Tornberg och försöker göra honom ansvarig - åtminstone delansvarig - för att ambulansverksamheten inte fungerat i Kiruna. Jo det passar att dela med sig av skiten - annars klappar de sig gärna för brösten för allt de påstår är förträffligt och fungerar så bra. Återigen kan jag konstatera att det blir intressant med TV4:as vårdundersökning.

I svar (från Ögren-Westerlund) till folkpartiet och sjukvårdspartiet  låter det så fint att det underskott som landstingetsmajoriteten dras med - ca 160 miljoner - det ska "verksamheterna" få diskutera och komma fram med lämpliga åtgärder. Samtidigt vet vi att landstingsråden förekommer arbetsgrupperna och pekar med hela handen - ibland pekar händerna dessutom åt olika håll!

Britt Westerlund är för övrigt gammal skolkompis till mig - på realskolan.

Bodil Schiblis insändare här om dagen måste jag erkänna gjorde mig stum. Det är svårt att hantera inlägg som drar onyanserade för att inte säga hatiska slutsatser från ett felaktigt underlag. Det blir en fajt mot väderkvarnar. Först ska det benas ut och bevisas det som är fel för att inte säga fullständigt galet. Och utifrån det som blir kvar försöka föra en saklig debatt. De tre vänsterdamerna - Ulrika, Iris och Siv - som lockade fram Schiblis svarar dock idag - ett svar som jag i mångt och mycket kan stå bakom.

Men lite patetiskt blir det dock när vänsterpartiet - som i andra sammanhang skryter med hur de påverkar Göran Persson - talar om nedskärningarna i offentlig sektor. Det är högerpolitik förd av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar, hävdar damerna. Nåväl sen den senaste borgerliga regeringen är det mer än tio år - så nog är det svaga vänsterkrafter som inte lyckats återställa detta.

Och Anna Grönlund Krantz och hennes norrländska folkparti riksdagsledamöter och kandidater ryter till mot Nuder om bärnäringen. Själv söker jag någon som vill plocka och sälja bär till mig. Ut till björnskogen går jag inte!

Nä istället ska jag nu åka och träffa Birgitta Spets och lämna ut till mässkitt till henne. Det är Kalixmässa nästa helg. Och Nyamko Sabuni ska debattera mot Peter Eriksson på fredag.

Och ikväll ska jag på gårdsfest. Låter lantligt men äger rum på Örnäset. Ska bli kul!

Däremellan ska jag åter försöka försätta mig i "bara-vara-läge" - trots att tidningarna kittlat upp politikergenen.


Bröllopsdagar de aldrig glömmer

Nu är det andra året å rad jag gör uttryckning på Jens och Lottas bröllopsdag. Förra året - på den 10-åriga bröllopsdagen - fick jag "ljuga" och medverka till att de - tillsammans med sina bröllopsvittnen Pia och Mats - blev hämtade med helikopter ute på en äng i Långnäs. Helikopterfärden gick till Saxnäs där de vigdes 1995. Allt i maskopi med Jens.

Även i år var det Jens som kallade på mig. Ringde klockan ett och frågade om jag gjorde något särskilt. Bilen hade havererat en mil norr om Töre. De skulle fira en barnlös bröllopsdag med en kortare bilsemester som borde ha ändat i Älvsbyn. Men nu stod de utanför Töre. Men det blir något att minnas det också.

Måtte ha varit en sällsynt dålig dag för bilar idag - för på den relativt korta resan Sunderbyn - Töre - Alvik såg jag minst fem havererade bilar. Plus att det varit ett par krockar enligt nättidningarna - för övrigt det också i Töre.

Annars blev TV4 glad att få tag i mig - nästan alla har semester och är onåbara. Vet inte om jag avslöjar för mycket nu men TV4 har gjort någon gigantisk valundersökning med flera frågeställningar. En handlade om vården och hur nöjd medborgarna är med den. Tydligen katastrofala siffror för nöjdheten med vården i Norrbotten. Titta på TV4 Norrbotten på måndag!

Och katastrof blir det om min hyresvärdinna får för sig att rengöra markiserna. För efter massor av energispill med dåligt samvete för oputsade fönster fick jag ett ryck på förmiddagen. Så nu är allt utom två insidor fixade. Så kommer hon nu med högtryckstvätten och ger sig på markiserna......

Nu ska jag ta min Skeppshultare och åka och äta middag. Med Sunderbyodlad färskpotatis för första gången i år!

Jag pussade honom!

Det tar tid att lära sig ha semester. Men igår kväll hamnade jag framför ett TV-program med Kristina Lugn - och har legat till klockan halvåtta på morgonen igen. Och jag som fått knottror på armarna och otäcka rysningar i kroppen bara jag hört namnet Kristina Lugn blev helt fascinerad av programmet. Hon sa/läste mycket klokt. "Det är ett sorgearbete att leva. Om man inte förstår det blir man aldrig glad". Frågan är om jag ska satsa på en Kristina Lugnet bok?

Och grodan pussade jag - om än på håll. Vid utefrukosten i tisdags i Kallviksskäret dök den upp. En decimeter stor nästan riktig sagogroda. Fast den var brunflammig och inte grön som Grodan boll. Nå, inte verkade de bli någon prins den här gången heller. Fast flickor med längre erfarenhet än mig säger att de - prinsarna - ofta återgår till paddstadiet så det var väl lika bra då!

Och Kenneth Backgård "minns" på folkpartiets vägnar i en debattartikel i Norrbottens Kuriren. Dock verkar han ha svårare med sitt eget minne. Inte någonstans - i annonser eller valtidningar har jag noterat om han kommer ihåg hur många BB han ska öppna det här valet.? Och inte heller hur många miljoner skattekronor han och Kent Ögren förslösade i onödan i tvättsåpan - prickad av revisorerna till och med! Det värsta är väl att jag - efter att ha lyssnat på förra landstingsfullmäktige - kan misstänka att  Backgårds "glömska"  innebär att han kan rädda kvar Ögren efter valet. Om den chansen yppas - vilket vi kan hoppas att den inte gör. 

Johanna gratulerar vi idag. Farmor Elma - avliden sen några år - gillade inte sitt tillnamn Johanna och hade svårt att förstå att små, rara nyfödda flickor kunde få det förhatliga namnet. Grattis i din himmel i alla fall - Elma Johanna!

Det mest uppseendeväckande politiskt idag är väl att socialdemokraterna uppmanar till lagbrott. Skatteplanera med dotterbolag i utlandet är rådet till bärplockarföretag som hamnat i ett moment 22. Vilken väg de än väljer är de olagliga. Anna Grönlund Krantz kräver i ett uttalande att Nuder kravlar sig ur hängmattan och tar sitt ansvar.

Annars översvämmas tidningarna av evenemang och aktiviteter som jag antingen harmas över att inte ha hunnit med eller blir frustrerad över att inse att jag inte kommer att hinna med.


KALASBILDER

Inte nog med att jag är en urusel fotograf live så att säga - jag är urusel på Adobe fotoshop också. Lättlurad tror dom - hamnar alltid på alternativet "köp nu". Men jag är ståndaktig - frågan är väl bara när fingret "smiter". Här kommer lite experiment i alla fall.

Födelsedagsbarnet Sara 9  med Strutz jordgubbstårta i förgrunden

Födelsedagsbarnet


Dito fördelsedagsbarn med mor Lotta

  
                                                   Mor Lotta och Sara

                                                                              2:a o 4:e generationen - Jens o Marianne                    
                                                                                              2:a och 4:e generationen
Här har jag dribblat med pixarna - men det är Lisa
                            Hon som alltid vill visa upp sig
                                 
                                                                                                   
Sara koncentrerar sig på att inte le mot kameran
                                                                                            Sara koncentrerad

Jag säger bara - träning kommer att ge färdigheter - även i fotografering.

I morgon ska jag berätta om drömprinsen - ett möte i tisdags Så NÄRA har det aldrig varit förr!


Idag är det kalas!

Det är kalas idag - dels att vara hemma igen och så ska vi fara till Sara som fyller nio år. Sara är en av "blommorna" som jag besökt under de dagar de varit tyst och tomt på bloggen. Så här såg hon ut i måndags:
                        Sara

Här följer några ytterligare "blommor"; STUGAN I KALLVIKSSKÄRET

                      "Fjärilen"

BADNYMFEN LISA 
                                                                 "Lisa"
                                                                 

JENS, LISA o LOTTA

46461-52                     


                                GÖSTA PÅ MASSAGEBÄNKEN o ANITA
                                 Lugn och ro             

BERNT o GÖSTA

Bernt o Gösta           

Och i vanlig ordning fotade jag första stunden och sen glömde jag.

Känns lie ovant att skriva här har nog vant av mig? Har dock seglat runt lite på nätet och konstaterat att Stefan håller igång. Nu på marknad i Haparanda. Flitigast av alla kanidater i Norrbotten? Men jag kan avslöja att Stefan kommer att ha några dagars semester nu runt helgen - i alla fall lördag och söndag.

Och innan jag for - i söndags - kom ytterligare en av de otaliga opinionsmätningar som kommer att rasa över oss de närmaste månaderna. Demoskop tror jag - behagliga 12 % för folkpartiet - en uppgång med 1.8 %. Och målfoto mellan regeringsalternativen!

Det finns inget så dött som lokaltidningar som inte läses åtminstone före lunch. I går kväll läste jag 2x2 och jag minns knappt något upphetsande - fast det kanske inte hänt något medan jag roat mig.

Debatten om samer går vidare - idag Karl Rune Bergdahl, Kiruna. Det är inte lätt att veta vad som är "sanning" i alla de olika inläggen. Dock är det skönt att i grunden ha tanken om att det bara finns ett folk - människosorten. Även om man när man som jag lyssnar till TV:n om Hagamannen funderar om det ändå inte finns vissa som mälat ut sig.

Nu är det så illa att jag inte hinner skriva och tycka mer för den här stunden. Tre dagars uppehåll gör att det inte alls är något flyt i vare sig tyckandet eller skrivandet. Så nu är det 9-års kalas som gäller. På förmiddagen - eftermiddagen ska ägnas åt arbete faktiskt. Svar på frågor till en arikel, inbjudan valupptakt, information till fp-medlemmar i Boden, Nyamko Sabunis besök i Kalix till helgen - Kalixmässan. Det gäller att på förhand bestämma en att-göra-lista - annars är det lätt att bli kvar hur länge som helst.


Nu ska jag fladdra som en fjäril

Nu ska jag fladdra som en fjäril några dagar. Från blomma till blomma och suga ut det göttaste av nektar. Och apropå suga ut det göttaste så hade jag fått en kommentar på bloggen idag - på ett riktigt gammalt inlägg. så här stod det;  Very good site. http://www.google.com/serge774 I real like it.  Vem läser min svenska blogg - med mycket talspråk - och svarar på engelska? Är det något automatsvar från någon som vill sälja nå´t? Eller är det en riktig person?  Min nyfikenhet är total. Försökte naturligtvis klicka på länken (ja, jag vet Thjomas att jag inte ska göra det - men ändå) utan resultat.

Skatteverket fortsätter att jaga småföretag - det är väl regeringens direktiv som när försäkringskassan jagar sjukskrivna. I går kunde jag
läsa i NSD att landshövdingens chaufförstjänster upphandlats av ett företag. Men nu hade skatteverket fått för sig att de minnsann bara var en förtäckt anställning. Och vad spelar det för roll? Även företag betalar skatter och sociala avgifter. De enda som skulle kunna ha ett egen intresse att inte anställda blir egna företagare är facket som ju då missar medlemmar.

Har noterat att Stefan Tornbergs nedslag i Överkalix-Övertorneå var av det kortvarigare slaget. Han var tillbak till Luleå och roade sig på teatercafét på lördag. Det var bra det Stefan - jag tänkte det är tufft att tköra tredagar två helger i rad. Du måste hålla ända fram - jag vill ju se både dig och Anna i riksdagen.

Sjukvårdspartiet hade tydligen schappat med hela montern - bilen. Få se om de återvänt i dag när Els och jag kommer upp vid lunchtid. Hörde att sjukvårdspartiet tydligen kör reklam där de talar om att det var deras förtjänst att tvätten blev kvar i Boden. Nåja - det är väl fler som vill dela på den äran. Vad sjukvårdspartiet däremot "glömmer" att berätta är att de i tvättsåpan medverkade till att försnilla bort runt fem miljoner av skattebetalarnas pengar. Pengar som landstinget tvingades betala i skadestånd för dålig handläggning av ärendet. För detta fick samtliga partier utom ett - Folkpartiet -  anmärkning av revisorerna.

Men åter till fjäril och fladdrande. Efter återkomst ikväll från marknaden ska jag som sagt fladdra runt som en fjäril lite här och var i några dagar. Bestämt till och med onsdag. På torsdag ska jag vara åter för då ska vi leverera hembakat jordgubbstårta till Sara som fyller 9 år.

Det innebär att det kommer att bli det första längre uppehållet i bloggandet. Måhända ramlar jag över någon dator under resans gång - men det är tveksamt. Såna moderniteter som bärbar är ju inte min modell. Nåväl Orsa kompani lovar ingenting bestämt!

Men för säkerhets skulle passar jag på att gratulera kompis Märta som fyller okänt jämnt antal år på onsdag. Och Sara som fyller år på torsdag har namnsdag på onsdag. Och barnbarnet Lisa har namsdag på lördag - Madeleine. Ja, hel fruntimmersveckan är fylld av med personer som borde grattas. Grattis allihop från Eder fjäril Ylva som nu fladdrar iväg.Här kommer det lite bilder

ThomasOvan, Thomas Nilsson i monternMonternsom inte alls kommer till sin rätt med den usla fotograf jag är. Men övning ger färdighet.Karin och ThomasKarin och T´homas

Centerns monter i Överkalix

Centerns monter i ÖverkalixHär kommer min premiärbild av Stefan. Tagen alldeles på egen hand. Vad hans kompis heter vet jag inte. Det ska komma fler bilder senare idag - bland annat av folkpartiets monter förstås. Så att ni får se att det inte bara är folkpartiets poltik som är bättre. Utan att vi också har snyggaste montern. Skojade med Stefan igår och sa att det kommer att gå åt h-e för centern i valet. De har verkligen ett ursnyggt material i år. Och det hade vi i folkpartiet i 1982 års val. Det i särsklass bästa - det kunde vi däremot inte säga om 1982 års valresultat.

Nu ska jag åka och genskjuta Jens vid E4 och överlämna högtalare och mer ballongsnören. Åtgången har hård i går. Med högtalaren ska det väl provocera Ögren kan tänkas.


Åter i Lulstan

Så är jag åter i stan. Överkalix marknad var verkligen en trevlig marknad. Inte minst kul att stanna upp och lyssna på det genuina överkalixspråket när två "infödingar" träffades. Hela tonläget övergår till lite kalle-anka-röstläge. Men det är trevligt och fascinerande.

Våran monterplats var suverän. Gaveln av folkets hus vettande mot svartbyvägen. Däröver - mot oss - kom alla mässbesökare när de skulle göra öl och lunchrundan. Ja, det var även montrar inne i Folkets Hus. Karin och jag hann med en repa genom marknadsgatan - men den var lång. Jag fick halvspringa tillbak för att inte vara för mycket borta från montern.

Och Stefan kom med sin fint dekorerade bil. Centern var det enda av politiska partierna som tilldelats en plats inne på själva marknadsgatan. Är inte så säker att det var någon höjdare - tyckte nog att vi stod bättre till. Sjukvårdspartiet dök upp men en gammal grönfärgad veteranbil modell större - minibuss - och ställde sig på långsidan av folkets hus. Där bjöds det på wokade grönsaker och wokat renkött (tror jag det var), drickautomat ála lunchställe och kaffe. Så kan man ju också använda partistöd/skattemedel - konkurrera med näringsställena på marknaden. Men det där var väl bara avundsjukt sagt för att vi inte har råd. Inte har vi heller råd att dela ut nyckelband (ca 20 spänn styck), plåster och pennor. Men vi kom på ett smart drag - alla som kom och hade fått grejor från sjukvårdspartiet erbjöd vi en orange papperskasse (3 kronor styck)  med folkpartiet och blåklinten på. Och vips försvann sjukvårdspartiet ned i påsarna.

Vänstern var också där - men hade missat ballongerna. De skulle komma vid 14-tiden. Vi erbjöd dem att få av oss för utdelning - men inte. Sossarna var förstås också där - hade en friggebod och verkade mest ägna sig åt att sälja lotter.

Några fler partiet kunde ögat inte skåda. Däremot skådade jag några av de nya medlemmarna i Överkalix för första gången. Synd jag glömde föreviga dem. Särskilt synd med den söta terriern Elliot - dock inte medlem - det är bara muf och möjligen ssu som avslöjats med att registrera hundar som medlemmar. (Förlåt, muf, det var många år sen). Matte Mariana berättade att hon hade en hund till hemma + 7 katter! Nå det handlade om kattuppfödning så det var nog en del olevererade kattungar.

Och för ovanlighetens skull så hade jag lyckats få med mamma kameran - så nu har jag fotograferat Stefan och någon som jag naturligtvis glömde ta namnet på. Får väl chansa på första namnet på listan - för det var en lokal kandidat. Bilder kommer under kvällen.

Var skönt att ha med Karin - fast man inget gör (nästan) utom att ha roligt och trivas med alla möten på marknaden så blir jag rätt slut. Bra att ha någon som håller en vaken på väg hem. Och som "lurar" en att äta poängrikglass i Svartbyn.


Nu ska jag kasta in högtalaren i bilen. I morgon bitt ska jag genskjuta honom vid E4 på väg upp mot Överkalix. Han och Anders Mansten ska kampera ihop med Överkalix folkpartisterna. Och så måste jag fixa mer ballongsnöre.
 


Kortare är kort

Godmorgon. Men kall. Endast plus 13. Det vill till att solen håller sig framme. Men om jag nu ska försöka ta fram det positiva så kanske det blir första gången jag får glädje av nya fp jackan.

Bo Ture är tillbaka i NK idag, Bucht i Haparana inviger lekplats och klipper band som den värsta kung. S-kvinnorna i Boden får vara glad att OAS-rörelsen besöker Boden igen - då gör de i alla fall en positiv sak och får mediautrymme för det. Och jakten blir en viktig valfråga - Stefan och Anna får ladda om nu!

Nättidningarna och vad som hänt i stora världen får ni ta reda på själv. Nu är det bråttom att komma i bilen för färd mot Överkalix. Träffade för övrigt Maria Salmgren som hastigast i går - hon skulle vara på Övertorneå marknad. Få se vilka poltiker jag möter i Överkalix.

Ni som vill diskutera sjukvård och som befinner er i Överkalix i morgon kan i alla fall diskutera vårdfrågor med Jens och Anders Mansten mellan 10-14 ca. Monter 18A vid Folkets Hus - där finns vi. För övrigt kommer troligen en landstingspolitiker fp till till Överkalix. Els Jakobsson på söndag eftermiddag.

Idag ska jag ha med Karin från Hertsön och ska jag hinna hämta henne nu så måste jag säga - på återhörand.


Hur kul är det med ljusrosa trosor?

Hur kul är det med ljusrosa trosor? Ja, det är nog gulligt på små åttaåriga flickor - men definitivt inte på tanter 58! Lugn - ni vågar titta - jag ska inte visa några bilder.

Lindex har fått skäll i Expressen för sina trosannonser. E-pressen påstod och visade i ett bildreportage att vanliga kvinnor inte kunde ha Lindex trosor. Fast jag kunde - men jag köpte väl en präktig vit variant. Men efter tvätt var de ljusrosa - och denna gång kunde jag identifiera boven. Det har hänt mig förut nämligen. Den lilla vita lappen med texten Lindex i rött. Tur nog så tog inte färgen på de vita shortsen - även de inhandlade hos Lindex.

Och ingen utgång blev det för mig ikväll - och det var nog tur. Landade hos föräldrarna klockan halv fem och stoppade i mig några bitar av Ellas (hon mattanten i TV för många år sen) potatispannkaka. Om det var den eller packningen av "marknadsbilen" som fick mig att sova två timmar framför TV:n vet jag inte. Men skönt var det.

Och apropå "utgång" så jag att Bishoparms annonserade om ett alkoholfritt öl som de beskrev som fantastiskt. Fem Kuriren hästar till "Biskopen" som visar på att "utgång" kan vara både fantastiskt gott och roligt utan alkohol.

Och apropå  (så har säkert ni vid det här laget upptäckt att jag gillar ordet apropå) alkohol så är jag full av beundran av de kändisar som går ut som nyktra alkoholister - idagens Express TV-kändisen Ulf Larsson. 98% (inte vetenskaplig - eller evidence baserat som landstingspolitikerna säger) av dagens alkoholister sitter inte på parkbänken - de sköter sina jobb (oftast) som TV-kändisar, skådespelare, sportkommentatorer, sångerskor eller mer vardagliga jobb som du och jag har. Men kostar samhället massor både i sjukvård och mänskligt lidande och misär!

Och i Värmland så håller socialtjänsten på att "misshandla" en 4-åring son till ett missbrukarpar. Han har bott hos en faster i stort sett sen har var liten. Och nu ska han flyttas. Bygden är i uppror - fastern har en ordentlig och stabil familj. Men hon anses för gammal. - 50 år. Ja, vad säger man! I alla fall stå på er - ockupera om det behövs!

Och apropå det jag inledde med - rumpor - kroppar. En kvinna som behandlats på ett plastikinstitut - och som gett tillåtelse att bilderna av henne skulle få användas i forskningsssyfte - har åter funnit sin kropp på internet och annonspelare. Hon har förlorat tvisten och ska nu betala motpartens rättegångskostnader. Varje dag upplever jag att det skjuts hål i mitt rättsamhälle - det börjar likna ett durkslag snart.

Nu vänner ska jag åkalla John Blund. HAN bör lämna min bädd senast 04.00. För då ska jag duscha, dressa, hämta Karin på Hertsön och dra mot Överkalix. Och bilen är dölastad - så det blir inte till att köra fort.

Det blev en ganska lång blogg - och ändå hade jag mycket mer att skriva och tycka om. Men Stefan skrev idag att opinionsmätningar ska man bara skriva om när det är till ens fördel - så jag avstår detta. Och så blir det nog en kortis i morgonbitti - om jag ska hinna göra mig vacker för Överkalixborna. Jag kanske inte borde vara så öppenhjärtlig - tänk om folk kommer för att spana in om jag har rosa trosor?

Himlen gråter idag också!

Himlen gråter idag också. Undrar om jag skulle bli lyckligare - ännu lyckligare - om jag avskärmade mig från nyheter några dagar. Samtidigt som jag läser tidningarna lyssnar jag på TV - mycket av det jag ser och hör är värt att gråta över. Idag tror jag bestämt att himlen gråter för det storkrig som återigen håller på blossa upp i mellanöstern.

Lycka kan vara små saker också. Läsare av denna blogg och ni som känner mig vet att enkla problem med datorn kan vara stora för mig. Just nu har jag återfunnit "bakåt" knappen - det är också lycka!

Lycka kan också vara att Bo Ture Larsson, krönikör, Norrbottens Kuriren har semester idag. Hans plats har dock intagits av Maud Olofsson  som nu sällat sig blåbärens vänner. Ni som har några år på nacken vet att blåbär kan vända en hel valrörelse. Alla partistrategers taktik kom på skam när hormoslyrdebatten och giftiga blåbär tog över någon gång i slutet av 70-talet. Mjökpriser och politiker som inte vet vad en liter mjölk kostar kan också ställa till det (alla toppkandidater kollar nu Ica-kvittot nästa gång ni handlar) liksom döda sälar. De sistnämnda hjälpte miljöpartiet in i riksdagen - dock visade det sig väl efter valrörelsen att säldöden inte hade med miljön att göra. Så kan det också gå. Men det var väl ochså LYCKA - för en del.


I Pajala blir efterrätt till gamlingarna inom äldreomsorgen uppenbarligen en valfråga. Arne i Pajala har, enligt en insändare i NK,  gjort en egen enkät - och alla politiker utom Niska har nu utlovat efterrätt - efter valet.

Och Korpilombolo är torrlagt - man kan ju tro att det är Skogstjärnan som tagit slut efter marknaden - men det är faktiskt bensinen. Nu får de åka 10 mil för att tanka i Pajala!

Jag vet inte hur långt Kopilomboloborna har till Haparanda. Men annars kan det väl vara värt att åka och titta på hur det maktfullkomliga socialdemokraterna - kommunen det är S det - har gjort om en kommunal orienterings/informationstavla till en socialdemokratisk valtavla. Och Bucht skyller ifrån sig - det är Bo-Erik Nilsson, valledare och före detta kommunalråd som tagit initiativet. Det skulle inte förvåna mig om detta blir en nyhet i någon av våra kvällstidningar. Men det är väl bra att resten av Sverige får se hur det är att leva i den sista sovjetstaten.

Idag finns hur mycket som helst att tycka till om - det mesta negativt tyvärr. Så därför avslutar jag med att gratulera vårat första namn i Överkalix - JUDIT Malmgren på namnsdagen. Och RAGNAR ENGMAN finns med i NSD för femtio år sen. Men här måste väl tryckfelsnisse har varit framme - inte var du vuxen för femtio år sen, Ragnar?
Hur stavas Haparanda?

Jag erkänner oförbehållsamt - jag är språkstalinist. Säkert långt ifrån felfri själv - men felstavningar bara stör mig så. Ikväll kunde jag läsa i Expressen: "racistisk natur". Jag bara svimmar - men å andra sidan hade jag världens underbaraste Gunnar som jobbade hos mig för många år sen. Hans hos oss då klassiska fråga var: "Ylva, hur stavar man till Haparanda? "Han blev professor han" så bry er inte om vad jag tycker.

En omtumlande dag idag - lottförsäljare Strutz infann sig strax före tio. Fick besked om senare start på grund av regn. Och det dåliga vädret gjorde att det var glest med besökare från början - så jag hann med rätt många lotter själv - och vann en hel del också faktiskt. En del återlämnade jag till lotteriet - har man som jag haft virkande, vävande och broderande fastrar gör dukar mer nytta i ett nytt lotteri.

Men så många fantastiska möten man hinner med under några timmar vid ett stånd på gågatan. Vilket påminner mig om en sann historia när min dåvarande arbetskamrat Margareta passerade Loet som då var plats för torghandel. Hon mötte Sten flanerande över Loet - han som vanligtvis sålde blommor. Varvid hon frågade: men Sten har du inget stånd idag? En tråd som han snabbt nappade på. Och påminde henne om varje gång hon passerade.

Det blev ingen utgång i kväll - men det var det andra tjejerna som backade ur först - men det var tur för mig - annars hade det blivit stressläge.

När jag anlände Sunderbyn vid halvåttatiden var desstuom föräldrarna på rymmen - misstänkte att kusin Kerstin tagit ut dem på "dåligheter" vilket besannades. Men det fanns mat lämnat som jag kunde ta del av.

Och inte en siffra politik har ni fått läsa i denna bloggsnutt - så nu är det nog dags att välkomna John Blund.

Tomorrow is another day, you see!

Och regnet det bara öser ner!

Och regnet det bara öser ner! En försenad reaktion från naturen som såg mig cykla i går - inte ofta. Men en olämplig dag eftersom jag ska sälja lotter på marknaden för Astma och Allergiföreningen. Ett löfte jag gav i vintras vid deras årsmöte där jag sattt ordförande. Men det blir nog roligt i alla fall.

Och sossarnas sodom och gomorra politik fortsätter. Svenska Dagbladet avslöjar att en gäng ledande socialdemokrater under Annika Billströms ledning käkat middag för 30 000 kronor. Elva personer kunde jag räkna till - men då var det visst en som inte kom. Själv har jag aldrig haft lyckan att äta en middag á 3000 spänn. Hur de kan ha mage att hantera skattepengar på det sättet?

Och aporpå hur pengar hanteras så nämns en annan förskingring i dagens nättidning av Norrbottens kuriren. En fd kassör i en idrottsförening har lyckats sno 700 000. Kan ge ett straff mellan 6 till 6 års fängelse. Vilka pressetiska regler gör att Kuriren denna gång inte ens anger vilken klubb det gäller? jag tycker inte våra tidningar är riktigt logiska i sina ställningstaganden - det är min bild - men jag kan ha fel.

Flyktingdramat i Kiruna och dess efterspel får stort utrymme. Mig förefallet det som ytterligare ett flyktingärende där humanismen satts på avbytarbänken. Familjen har varit här i fyra år och har småbarn. Var det inte vid just sådana fall vi skulle ta in humanismen i matchen?

En lärare i Luleå har försökt göra något åt ordningsproblemen i skolan. En elev som ständigt kom försent nekades tillträde till lektionerna. Nu har Skolverket hävdat att detta får man minsann inte göra. Lärare och rektorer måste få utökad makt att ta itu med ordningsproblemen i skolan - det är inte kritik av Skolverket det behöver. Här måste regelverket ändras - absolut!

Hermine har namnsdag - och henne gratulerar vi om vi hittar någon. Ovanligt namn.

Nu ska jag hitta några lämpliga kläder till detta olämpliga väder

Yes!

Jag hann med bussen. Lite nostalgitripp att stressa och göra sig "vacker" och ta bussen till stan. Mer nostalgi blir det ju när jag hamnar bredvid tre tonårstjejer som pratar vitt och brett om Fredrik och Patrik och vem som gjort vad med vem. Och bilderna som någon av pojkarna skickat till några av tjejerna + att ha skickat dem till alla sina kompisar - vilka räknades upp med namn. Frågan var vad NN (hon som var med på bussen) haft på sig tröja - men inga byxor? Fullt påklädd - eller?

Nyktra och skötsamma tjejer - och det gäller att komma ihåg hur snacket gick emellan oss som var unga för 45 år sen, Man ville gärna att det skulle vara mer mystikt och spännande än vad det egentligen var. Men det som kan oroa är spridandet av bilder. "Fel " bilder kan verkligen bli knäckande för unga människor.

Färjan var sig lik - men lite folk. Det "vackra folket" började ramla in men det var så kallt så det blev tidiga bussen hem. Och dessvärre blev det två hamburgare - om än små!

Och i Bombay har det varit terrordåd. Det som fascinerar mig (fast negativt) är att stora och mäktiga personer står och läser upp kommunikéer. Glor i pappret och läser ungefär som en första klassare! Är det de ledare världen behöver? Gäller även i vår egen riksdag!

Godnatt!


Än rör hon på sig!

46461-35

46461-3746461-3946461-40Här är bildbeviset - nu är min Skeppshultare hemcyklad - och idag tog jag de högre makterna med överraskning så det lbev inget regn.

Tant Ylva är inte helt körd - när jag utan vidare spisning cyklar 1,5 mil utan att bli trött. Jo, det blev minst 1,5 mil för det blev ju lite felnavigering ibland. En hälsning till Margareta Lindbäck att ta gärna en tur runt våra cykelbanor - det är lite dåligt skyltat på sina håll. Och inte skulle det skada med lite upprustning här och var.

Enda kännbara krämpan är att jag är lite öm i ädlare, onämnbara kroppsdelar. Det hindrar inte att jag försökt ragga kompisar för att fördriva några timmar i stan. Lägenheten kommer förr eller senare bli städad - om inte annat när jag lämnar jordelivet - men då är det försent med ett glas vin på färjan.

Före cykelturen var jag och åt lunch med Kicki på ..... fd Magneto. Härlig rödspätta, med kokt potatis och fänkålssås. Och mycket salladsbuffé. Men bäst av allt att titta på alla människor som passerar. Vi tog oss en tur genom marknaden och hamnade på "kultur" i stadsparken.

Nu hinner jag vare sig kolla om det hänt något poltiskt eller skriva något mer - duschen och bussen väntar! Någonting bättre är redan på väg, vet ni!


Jag kan ha fel?

Jag kan ha fel men jag tror faktiskt att vi idag ska gratulera Isak Krantz, 1 år.

46461-34Mamma Anna får väl hålla på grattiset om jag nu missat med någon dag.

Lokaltidningarna är avverkade - dock inte nättidningarna - om något riktigt maffigt inträffat efter pressläggningen,

På tal om efter så har Erling Wälivaara sent om sider vaknat och tycker något om beskattningen av bärplockare. Ja, i själva verket har han drivit frågan i åtta år - men ingen har lyssnat. Måhända har han varit lika tyst i den frågan som i frågona om vad han tycker om kvinnliga präster, homosexuella och aborter!

Och Norrbottens Kuriren har fått för sig att vi läsare är särskilt intresserad av utrikespolitiska frågor just under varmaste sommaren. Daglig dags matas vi med krönikor från Bo Ture Larsson om allehanda främmande länder - idag befinner vi oss i Afganistan.

Och min vän,  iogt:aren Ragnar Engman, får nog titta över de här med hundar på Brännastrand. Enligt en insändarskribent är det tillåtet med fyllehundar - som pissar och super - men våra fyrfota vänner hundarna är inte numera inte välkomna till Brännastrand.

Tre till fyra män dödas varje år av en kvinna det har en nära relation till. Ett stort problem enligt artikeln och självfallet är det så. Men HUR stort  det är  får vi inte veta eftersom det inte ställs i relation till något. Vad är motsvarande siffra för kvinnor som dödas av närstående män. Tio, tjugo gånger större? Eller vad? Jag borde veta - men myntet faller inte ned så här tidigt på morgonen.

En näbbgädda har fångats - fast vi är några som fortfarande är i frihet!

Och kompisar nu har vi något att se fram emot - Zidane ska snart tala ut. Vad var det hans sa den där Italienaren som fick Zidane att skalla omkull honom? Expressen ligger i lä - i Brasilien har en tidning anlitat en läppläsare för att utröna orden!

För övrigt anser jag att bad i Kiruna ska vara gratis! 60 kronor för vuxen och 30 för barn är hutlöst där alternativet är att bada där isflaken nästan är kvar vid strandkanten. Är det fördomsfullt att säga så? I alla upprör de en del att bakelser med grädde, maräng och choklad får kallas negerkyssar. Undras hur länge finska pinnarna får finnas kvar i receptboken?

På återhörande!


Vem behöver regndansare?

Apropå felstavningar

Migelle - så såg jag att Stefan Tornberg när han länkat min blogg skrivit Reflektioner med K. Ja, den hette så när det var i form av ett elektroniskt nyhetsbrev som gick till mina förtroendevalda + en extern prenumerationslista av "särskilt utvalda".

X eller K

Sen den kommit ut i cyberrymden så enades jag och Thomas om att den nog skulle heta RefleXioner med X. Mera ryggmärgsreflexer är riktiga reflektioner. Jag hoppas ni förstår skillnaden  - annars är ni i samma tempo som jag. Det är X:et som gör att jag kan skriva precis vad som helst. Det är liksom en ursäkt i förv'äg - om ni förstår vad jag menar.

Surströmming till middag

Ganska tidigt denna dag beslöt jag att uppfylla fars önskan om surströmming till middag. Eftersom de har pensionärskuvös så är vi inte beroende av väder och vind. Inhandlade färdigt och lämnade "hemma".

Ylvas regndans

Därefter utfärdade jag ett löfte om att inhandla en cykelhjälm och cykla hem min Skeppshultare som står fint parkerad på jobbet. Jag hann dock inte mer än provcykla inne på "bakgården" innan regndropparna infann sig. Vem behöver en regndansare när solen går i moln bara jag provcyklar? Så någon cykeltur blev det inte - men väl en illandes röd cykelhjälm. Den kommer att återges på bild här på bloggen vid lämpligt tillfälle.

Möjliggörare - vi är för många

Ikväll har jag ramlat in i slutet av flera TV-program som jag önskat jag sett från början. Först om en ung drogmissbrukande kvinna. Etsade sig fast det hennes far sa: "du har förstört min julafton en gång tidigare går du nu så får du aldrig komma igen!" Det är så det måste låta - vi är alldeles för många "möjliggörare". Vi som försöker ta ansvar för andra människors liv. Skulle verkligen vilja kunna länka till AA:s bok för medberoende. Oerhört intressant. Oavsett vilket "missbruk" det handlar om.

Och så var det Nirvana och Olivia Twist

Och så var det kon Nirvana som en ung norska använde för att rida på - det funkade utmärkt. Och även om hon nu skulle få en häst så skulle hon inte överge kompisen Nirvana!

Och i mågon form av "Nirvana" befann jag mig strax före klockan sju (ikväll) när jag vaknade till efter en liten tupplur - tittade på klockan - reste mig upp och tänkte: herregud jag måste hämta tidningarna. Tog några sekunder innan jag förstod att det faktiskt bara var kväll!

Och då ägnade jag också en dryg halvtimme till familjeserien Oliva Twist - sista avsnittet i en repris från 2002. Tyckte mig känna igen den så jag kollade i tidningen.


Märktes att det var final

Trevlig match - så uttrycker sig bara en som inte är SÅ  insatt. Men jag gillade starkt Franrikes spel. Och så tycker jag inte om när en VM final avgörs med straffar. Det känns inte som en "värdig" seger. Och jag tycker klart att Franrike spelmässigt var det klart bättre laget. Så, det så!

Tropisk natt har det varit i södra Sverige - vore väl kul om vi också kunde få uppleva det.

Som vanligt den här årstiden handlar våra lokaltdningar mest om olika kulturarrangemang, fisketävlingar och släktträffar. Uppblandat med lite misshandel - dessvärre en allvarlig sådan i Luleå med en 30-åring som blivit knivhuggen. Hur är det med gängfreden egentligen??

Ledarsidorna håller ju stilen som vanligt. Matkampen mellan blocken temat för båda.
NSD försöker få det att dallra på gräsrotsnivå genom att hårt angripa Maud Olofsson. Centern har gått från folkrörelseparti i mitten till kapitalets eget lilla högerparti. "Till höger om moderaterna" och "Timbrocentern" är väl också ägnade att centerrörelsen ska leva upp till ledarens rubrik "När hela havet stormar"

Intressant maktstrid pågår mellan Magnus Westerstrand (kd) och NSD:s ledarsida om vilka som är mest kvinnofientliga - kd eller sossarna. SSU:s grepp att binda fast sig vid en spis för att illustrera kd:s kvinnosyn har mötts av motgreppet att Magnus sett att sossekvinnorna sålt kaffe och bulla medan partiledare Persson höll tal. Jonsgården förnekar detta och hävdar att han minsann var i Alemadalen. Nu kan jag avslöja att det var faktiskt Magnus också! Och nu väntar bloggen med spänning på om Magnus har bildbevis? Fastighetsskatten - släng sig i väggen - det här är säkert frågan som avgör valrörelsen!!

idag vill jag ta en annars rätt bra nättidning -Norrbottens Kuriren - i örat.  Wästfelts och Nilsén bloggar är fullständigt tysta och tomma sen midsommar. Kan det inte vara läge att göra något åt det? Åtminstone tala om att även bloggar behöver semester?

Semester har en del politikerbloggar också tagit. Men gör gärna som Åsa Wikström (m), Boden, tala om vad som gäller. Åtminstone om ni bryr er om att vi ska idas komma in och läsa. Fredrik Lundh tror jag har en annan taktik. Han vill inte riskera att bli bevakad så för säkerhets skull så rockar han fortfarande järnet i Almedalen. Men i verkligheten har han rockat loss på Pajala marknad. Såg honom som "korgosse" vid Nuders framträdande.

Och bäste Migelle; har man sagt att får man säga B - åtminstone till mig som lider av stor nyfikenhet. Migelle hävdar på sin blogg att vissa politiker borde skämmas - politiker i Luleå om jag minns rätt. det finns säkert många som bör skämmas av olika skäl - men du kan väl skvallra någon??


Kusin Lena - återfunnen efter 58 år

Kusin Lena - återfunnen efter 58 årVisste väl jag att "sleven" borde ha varit i grytan. Som jag skrev tidigare hade min kusin Lena (på bilden) kommit och frågat efter mig. Nog var det väl bra synd att jag inte var där. Det är alltså en kusin som jag hört talas om först i veckan när jag träffade kusin Anita - vi som inte setts på femtio år.

Ja ett är säkert - om jag ska ha släktforskning som pensionärshobby så borde jag pensionerat mig i förrgår och hoppas på ett riktigt långt liv. Min biologiska farmor hade sju barn (om jag nu räknat efter rätt). Alla barnen har inte samma pappa - de allra flesta har vuxit upp i fosterhem och ingen av dem i samma hem. Det var först i vuxen ålder de fick kontakt med varandra - mycket tack vare Lenas pappa Reinhold och hans fru Sonja.

Oj vad jag harmas att jag inte var där - jag fick ett kuvert med foton via Thomas. Lena från 3 års ålder och uppåt. Och hennes adress och hemtelefon förstås.

Jag fick glädja mig en stund - när jag kom hem ledde Frankrike med 1-0 men nu har Italien kvitterat. Nu ska jag skutta runt lite på nätet medan jag med höger öga kollar läget i finalen.


Det bästa i livet är gratis

Finns något så ljuvligt som en varm sommardag - med ljumma vindar som omfamnar den halvnakna (lite lönnfeta) kroppen. Kaffe i det gröna - grannen Carina som dyker upp bakom häcken och slår sig ner en stund. Alla samlade utom jag är odlare och vill dansa regndans. Det är på snudd att det blir bönhörda - men då blir det nog åska också och därom var alla inte överens om det önskvärda i det.

Själv springer jag nu ut och in allt efter som jag ser om det bildas skuggor vid garaget dvs om det är solbro eller inte som gäller. Ett och annat plagg hinner jag hänga upp. Och tvättmaskinen är i gång.

Och jag har bara ringt Thomas en gång - på morgonen då han var på väg upp till Pajala. Det är lite svårt för "sleven" Ylva att inte få vara i grytan - men jag höll mig från att ringa. Halv ett visste jag att det var folkpartiets tid på scenen. Och strax efter ett så ringde han. Allt hade gått väl och han hade mycket beröm att ösa Över Birgitta Spets från Kalix och det lokala kandidaterna Ulla Bergström, Mona Kumpula och kurt Nygård. Även en någorlunda objektiv person hade menat att folkpartiets upplägg och framförande hade varit bäst hitintills. Och då var det väl bara en riktig clown (som uppträdde direkt efter fp) och Nuder som återstod.

Dessvärre hade vi ju glömt att ändra vilka som skulle uppträda. Så i programmet stod det att det var Ylva Strutz och Anders Mansten. Många hade tydligen hört av sig till våra lokala företrädare och berättat att det var nyfikna på den omskrivna läkaren.

Men det visade sig att den som var mest saknad var Ylva Strutz. En kvinna hade kommit fram till Thomas och uttryckt sin besvikelse över att jag inte var där. Hon är en för mig okänd kusin - även om jag har mina aningar att det har anknytning till veckans tidigare kusinbesök - som skulle överraska. Men Thomas har ett brev med från henne. Ska bli intressant att få ta del av.

och eftersom jag ändå måste in och skicka beställningen av valsedlar så får jag hämta det i kväll. Med min nyfikenhet hade jag ju åkt enkomt ändå.

Om nu inte all telekommunikation är utslagen även på folkpartiexpedtiionen. Els ringde och berättade att hos henne hade det tydligen blivit ett allvarlig och långvarigt fel. Och jag sökte en annan väninna i går kväll och det var upptaget i timmar. Spännande tänkte jag - men eftersom det fortsatte att vara upptaget i dag så förstod jag att även hon var "utslagen" av åskan.

Nu ska jag åka och äta strömmingsflundror hos mor - innan jag gör ett ryck på expen. Kanske jag hinner hem till fotbollen - men finalen känns avslagen. Jag var mer angelägen att se gårdagens match. Fast jag ska hålla på Frankrike - eftersom de är nederlagstippade. Det finns vissa drag av sjävlplågare hos mig - börjar jag upptäcka.

Grattis Tyskland - och släktbilder

Grattis Tyskland till bronset - det hade varit orättvist om de på hemmaplan så snopet skulle blivit fyra. Ingenstan är steget så stort mellan tre och fyra som i idrottens värld.

Fullständigt odiciplinerat har jag legat till halvåtta - en bilkörnings huvudvärk har irriterat mig hela natten och sitter i lite än. Öppnade altandörren för att få in lite svalare luft - men det ger inte mycket effekt när det är 22 grader ute.

Nu gäller det att blunda och försöka glömma att det ser ut som en bomb har slagit ner i de flesta av rummen. Det har varit några morgnar av knapp tid då jag inte ens hunnit plocka upp något som fallit mig ur händerna.

Inte särskilt mycket i nättidningarna heller - dessvärre har Piteå hamnat i Expressen genom mordet av den 56 årige mannen.

I DN har de "avlivat myten" om att män tar ut mer föräldraledigt just vid fotbolls VM och andra idrottshändelser. Det är möjligt att det är så men att ta VM - med idel kvällsmatcher - som ett sanningsvittne luktar styrd utredning lång väg.

Själv skulle jag bli glad om myten att kroppen ställer in sig på svält om man äter för lite är sann. Det sägs att då förbränner kroppen på lågvarv och vi går inte ned i vikt. Och då borde det ju faktiskt vara tvärtom också - när vi vräkt i oss mycket - som min mat och glassfrossa på marknaden - så borde kroppen sätta igång och förbränna på högvarv - och kilona försvinna. Kul att ställa mig på vågen i morgonbitti?

För övrigt verkar solglasögon vara trendigare än någonsin. För mig som vill se folk i ögonen när jag pratar med dem är det jobbigt! Men trender är svåra att bryta så det är väl bara själv dra på sig ett par så kan vi stå där och samtala och se ut som marsmänniskor.

Och till sist - innan jag "semestrar" ska jag lägga ut några bilder till släkten - lite grann också för att testa mina nuvunna kunskaper på området.

46461-31


Kusin Anita och faster Sonja i mor och fars trädgård.

46461-29

Yngve bakom sina favoritblommor - bondpioner. Fotograf Mor Marianne - några skarpa fotografer är vi inte vare sig mor eller jag.

Nu testar jag igen!


OCH SÅ KAN JAG SKRIVA RUBRIK SÅ HÄR!

Jag gör nu detta ihopp om att få tips och hur jag som Stefan ska kunna lägga bilerna till höger också? Men erkänn att jag ändå nu kommit en bit på väg.


46461-27

Och då kan man i alla fall skriva bildtext under, alltid något


46461-27

Det här blir ju kanonbra!

46461-28

Och då kan jag ju faktiskt också lägga in en vinterbild av far - bara för att kolla att min tänkta strategi nu fungerar

Nu ska jag vila och vänta på tips och goda råd hur jag hanterar bilder ännu bättre.


Bild av Ylva och Stefan, just testing!

Bild av Ylva och Stefan, just testing!Och hur kan jag skriva längre upp vid bilden?
Här är bilden från gårdagens framträdande på Pajala marknad. Texten på min tröja är "Alla älskar en liberal kvinna"  vilket vä'ckte en del känslor och kommentarer.

Och jag kom dit i dag också även om det var vissa hinder på vägen - och jag menar inte renar.Jag hann ju nämna något i morgonens blogg. Men sen var det allt från felvända trosor, till borttappad plånbok (Luleå - Sunderbyn tor - den fanns i garaget) till att pappa ville att jag skulle ta blocktryck på honom just denna morgon. Honom som man normalt måste tvinga till sånt.

Nåväl - efter att vi också var tvungen till att vända så att Els fick kolla att hon dragit ut strykjärnet bar det av mot Pajala med fart - om jag så får säga.

Kom kvart över tio - men Kurt och Eino hade ju riggat så fint - och Kurt hade kaffet varmt till oss.

Så väldsamt mycket politik blir det ju inte - och det är väl bra det. Men ändå rätt många som kom fram och ville prata - och en vanlig företeelse att förstagångsväljarna börjar samla på sig material. Det fanns det som var väldigt tidigt ute också - någon som tog en försvarlig näve och godis och sa att jag måste få det för jag ska rösta på er om fyra år! Då kan man inte ens bli förargad.

Faktum är att jag är så trött - och solvarm - att jag inte orkar få fram några av alla de intryck jag fått idag. Men ett stort tack till alla mina partikompisar som jag träffat - och ett särskilt tack till Els som hängde med mig i dag. Els är en solstråle som alltid sprider så mycket glädje omrking sig. Tack för alla trevliga samtal jag haft med er från andra partier. Och sist men inte minst ett stort tack till alla ni som varit trevliga "utan partibok".

Och så förstås ett tack till Ingrid Backfjärd här från Sunderbyn som visade mig att järnhandeln och därmed våran monter låg åt precis motsatt håll som jag tänkte gå. I klassen gå vilse på Pajala marknad lyckades jag en gång och var på god väg en gång till. Det måtte väl räcka till seger?i dag vill det till...

I dag vill det till att solen skiner hela dagen, att människor ler och är vänliga, att jag möter drömprinsen och vinner en miljon. Minst!

Dagen började verkligen dubbelt från sin mörka sida - det var mulet och hade regnat i natt, Fast det är nog ljust för många. Dock satt jag och skrev ihop min dagskrönika - vilket tog sin modiga halvtimme. Och nör jag skulle skicka den så klickade något - i mina fingrar säkert - och allt var borta. Och jag lyckades inte heller återskapa det som brukar funka.

Så jag har skickat ett nödmeddelande att Tidningskrönikan är inställd i dag pga tekniska problem. När  Norrbottens Kuriren hade liknande bekymmer häromdagen ryckte ju NSD in och tryckte den. Få se om något liknande händer mig - fast NK handlade ju förstås om att trycka - inte skriva.

Nåväl så har jag i lite stress igen - men ett par rader om  gårdagen bara. Och här skulle jag nu klistra in bilden av mig och Stefan som Thomas tog i går. Och då lyckades jag bara tappa bort all text som jag hade skrivit nedan.


Så listan av vad jag förväntar mig av dagen - se inledningen - bör kompletteras.


Hur är det Euskefeurat sjönger - sluta gå om kring och drömma - det går åt helvete i alla fall.. slutar i Härnösand i en Skoda med en trasig växellåda...

Hoppas ni håller tummarna för min resa till Pajala


Morgonkortis

Godmorgon vänner - här kommer en bekännelse - har försovit mit tjugo minuter på en redan snävt tilltagen tid. Orkar tydligen inte med uteliv - sjön suger!! Men det får bli en riktigt kortis här så ni vet att jag lever.

Folkpartiets dag i Almedalen hör jag på TV - gissa vilket ämne som är tema?

Ser att jag kallat Birgitta Wäppling för Birgitta "Wälling" i tidningskrönikan. - fingrarna lyder dåligt på morgonen. Birgitta svarar signaturen Larvig hyresgäst som kritiserat Luleåbo för att inte ta ned tillräckligt många häggar. Själv tycker jag det verkar ha varit rena motorsågsmassakern. Jag förstår att folk vill ha bort dem om det står nära hus och så - men det ser ut som om det varit hysteri runt ett ganska naturligt fenomen!

Och Maria Salmgren "gråter ut" i NSD - eller pratar ut om de moderata strider som pågått hela våren. Det är mäkligt faktiskt att det inte skrvits mer på nyhetsplats om detta tänker jag nu. Hoppas verkligen det är över nu - både för alliansens skulle och de inblandade. Sånt inte bara suger det rent utav tär. Fast det blev lite lustigt när annars pratglada moderater uttalar sig anonymt - för fridens skull. Påminner om gårddagens artiklar om gängbråket i Luleå där de använde samma taktik för att striderna inte skulle blossa upp igen.

Idag får alla Klas våra namnsdagshyllningar. Även ni med annorlunda stavning - man ska vara generös - ni behöver få fira ni också.

Resan mot Pajala startar i duschen!


Natten har tusen ögon

Fast det är väl bara en tant på 58 som tycker det är natt när jag anländer hem med lokalbussen klockan 22.00. Andra allianskompisar (Stefan T)  fotar "kommunister"  (Annika Sundström) på morgonkvisten.

Men vilken fantastisk kväll. Els "lurade" iväg mig på BBB - vilket betyder Färjan. Vilket jag insåg när jag fick telefonsamtal från Jens som är på Gotland. Vad fa´n BBB? Ja men Färjan! Ja. men säg det då för bö....n.

Els och jag skildes åt klockan 21.00. "Nostalgi" är att springa förbi Mac D och hinna få en 10 spänns hamburgare. Förra sommaren missade jag bussen en gång tack vare söl där. Och oavsett vad Kurirens enkät säger om Max eller MD är bäst så passar inte MD här i Norrland (Norrland som det bara finns ett av enligt MD reklamen).

Beställde två; tjejen vänder sig bakåt och ropar beställningen. Men tillägger ängsligt; har vi någon där bakom. Varvid en späd röst svarar Ja. Hur länge tar det? Tre minuter! Vår norrländska folksjäl och MD:s, servera på minuten image,  stämmer inte! Ni får ta med personal från 08 - för nu är vi så beresta så vi vet hur det ska gå till. Och ska jag äta hamburgare med senap (?), ketchup och saltgurka ska det inte bara vara billigt utan gå f-n så fort också!

Men tusen ögon i natten? om busschauffören inte "tvingas" prata i mobiltelefon hela vägen så kanske hon/han kunde tipsa polisen om ett och annat. Och dessutom uppfatta att folk har tryckt på stanna knappen. Fast systemet kanske var "out of order" - vad vet jag. Arne fick i alla fall gå en hållplats extra - bra för folkhälsan måhända

Nu ska jag "nanna på pudan" så jag är pigg för Pajala!

Ps/Om det är stavfel och oklart beror det inte på vinet - utan på att jag förlagt mina terminalglasögon/Ds


Känd stekpannegumma!

Jag kommer snart att bli lika känd som hon tanten som lämnade stekpannan utanför sopcontainern och blev bötfälld. Tömde bilen för att packa inför Pajala resan i morgon - och lyfte i påsen med glödlampor för femtioelfte gången! Kan någon förklara för mig varför jag inte längre får sätta glödlampor i restavfallet? En produkt som till för ett tag sen till och med fanns med som exempel på sånt som skulle sättas där!

Är det bra miljöpolitik att jag ska bila upp till Kronan varenda gång jag bytt en glödlampa - eller bytt ett batteri. Jag misstänker att restavfallet i vilket fall måste sorteras - då vore det väl klokare att utöka sortimentet som får sättas där. Åtminstone när det gäller pinaler som inte är skrymmande.

Idag blev det jobb fram till lunch. Sen kultur i stadsparken - Sixten Aronsson. Roligt att se att flera pensionärer från Sundsgården var på utflykt med sina tjejer. En del folk hade sökt sig fram mot scenen för att lyssna och lite spridda skurar av folk var det i parken i övrigt. Men otroligt att inte fler intar den ljuvliga pärla mitt i stan. Och skyll inte på A-lagarna - idag hördes de inte ens om de nu alls var där.

Och nu är bilen packad och klar för Pajala resan. Hämtar Thomas klockan sju i morgonbitt så drar vi uppåt. Men först ska det bli ett litet mellanspel i stan i kväll. "Sett och Hört" reportern kanske skvallrar vid hemkomsten i kväll.

Vissa saker pratar man bara inte om

"Försover" mig nui varje morgon - men inser att det nog är klokt av gruppen - även utan förlängningar och straffsparkar blir ju klockan en bit över elva innan jag kommer till ro. Men dagen blir odryg när det degas på morgonen.

Igår lärde jag mig för övrigt ett nytt ord. Av Folke, sambo till min faster. "Ronna" vilket betyder att det är fuktigt i gräset på morgonen - fast inte riktigt dagg. Något Östgötsk uttryck eller möjligen från Johan Pehrsons Örebro. De visste inte säkert.

Stora lokala nyheten är att det gängbråk som härjat i Luleå med skottlossningar och knivskärningar nu sägs vara slut. De har slutit fred. Det lät nästan för bra och seriöst i artikeln - men bara hoppas det är sant i alla fall. Och allt började med ett svartsjukedrama.

På den politiska fronten inte särskilt mycket nytt. Ögren väcker förvåning hos den arbetsgrupp i Kiruna som jobbar med att utveckla sjukhuset. De har ännu inte delgett landstingsledningen något - men Ögren pekar ändå med hela handen.

Och ledarsidan i NSD utropar "Illa rimmat valfläsk" men säger i nästa andetag att Nuder och regeringen nog kommer med något som matchar detta valfläsk. Det vill säga fastighetsskatten.

I NSD får vi även lära oss hur vi slappnar av på semestern. Anna Ascarate beskriver sin resa med detta. Själv är hon nu i Alemadalen på semester för att studera politikernas sociala koder i form av kläder, umgänge med mera. För att ha med sig i sitt jobb!!!

Själv funderar jag på att stänga in mig idag. För i Norrbottens Kurirens horoskop - som är största sanning- sägs att jag måste utrusta mig med tålamod för någon tycks vilja försöka bli av med mig.

Vad är det jag inte pratar om? För närvarande vikt och motion. Inte ett gram ned och inte en meter spring på väldigt länge. Inte ens den nya cykeln har jag cyklat hem till Sunderbyn.

Nu måste det vara fördig "degat" - livet väntar där ute!

Hetast är jag!

I kväll har jag med råge uppfyllt fjärde kriteriet för LYCKA - att vara närvarande. Började själv med ett "socialt" samtal till min favorit 70-åring, Alice i Piteå. Tänk att det är 20 år sen jag var med och serverade vid hennes 50 årsdag. Vicken fest, vicken fest vilken superfest! Förrestem uppvärderade jag min roll - jag var diskare helt enkelt!

Och sen var det som om alla telefonledningar ledde till just mig. Men det är ljuvligt att höra av så många vänner - då är jag väl inte helt fel? (här går jag oförblommat med håven)

Kollat runt lite - men inget som upprör mig - hetast just nu är jag själv - efter de nästan tre timmarna på min solbro - innan jag åkte och jobbade. Ganska lagomt  med tre timmar sol- har valhandboken bredvid mig för att hålla samvetet i skick. Men den är dessvärre hyfsat otummad.

Nu har matchen börjat - 18.34 och 0-0. Mina vän och tipparkompis Anita håller på Frankrike. Och eftersom vi har spelbolag ihop och jag håller på Portugal så vet vi säkert att vi vinner!
Återseende efter 50 år!

Mitt effektiva morgonjobb blev abrupt avbrutet av att mor ringde att kusin Anita med mor och sambo dykt upp hemma i Sunderbyn. Faster Sonja var gift med fars äldsta bror Reinhold. Reinhold jobbade som väktare vid Långholmen och blev nedskjuten av en rymling från fängelset. Hemma på gårdsplanen när han var på väg ut på larmet. Jag har nog runt åtta då. Och det var i samband med detta som kusin Anita och jag träffades senaste gången. De bodde i Stockholm - och det var ju världens ände på den tiden.

Så jag fick vackert bege mig hem - nu blev det bara ett kort besök - de skulle avverka fars samtliga syskon på en dag. Men trevligt var det - hon mindes mig som en osedvanligt envis unge!

Så jag åkte tillbak en sväng och sitter här nu med nuputsade fönster. Skulle sätta upp insidesdekaler med folkpartiloggan och måste förstås torka fönstret först. Och det ena gav det andra. När ett var putsat såg ju det andra för dj-t ut - så det var bara att hugga i. Och så blev det mer röra runt skrivbordet och så började jag peta där - och var tvungen att fortsätta.

Så har min dag förflutit - missade till och med kulturen i stadparken som jag gjort till vana. Har inte hunnit följa det politiska livet något alls - annat än att jag hörde att Maud Olofsson fått förstärkt skydd efter någon vandalisering av deras lokaler.

Men det ska väl bli en nätsväng senare i kväll - kanske - om jag inte hittar på något roligare. Å andra sidan är det fotboll klockan nio så det är väl för lite tid för att ens tänka på synd! Så håller jag på Portugal så är jag väl en looser i kväll också!

En strulig blogg

Nä jag har inte gråtit blod över Tysklands förlust och inte heller försovit mig. Det var bara bloggen som var seg och inte ville släppa in mig.

Han anade väl att tidningarnas "tyckarsidor" var tråkigare än någonsin. Vem blir upphetsad av Bo Ture Larsson i Norrbottens Kuriren och Kenneth Jonsgården i NSD? Och så sen Kenneth Jonsgården igen i PT. Välkommen tillbaka grabbar OA och Östman! Vi längtar redan efter er, bloggen och jag.

Annars vet jag inte om landstingsråden - de fyras gäng - var så särskilt efterlängtade i Kiruna. I går besökte de sjukvården i Kiruna på en "rehabliteringsresa". Redan nu på morgonen hörde jag i radion att personalen var upprörd över att ha blivit överkörda. Den arbetsgrupp som jobbar på uppdrag av politiken blir inte färdig förrän om någon månad - men råden har redan pekat med hela handen.

Det är väl bara att hoppas att de blir ställda i "vårdkön" - alla fyra - efter valet i september!

Och i NSD bekräftar Helmer 93 det vi från folkpartiet hävdar - det behövs ett mellanboende för åldringar som är på väg från sjukshusvård till egna hemmet eller något särskilt boende.

Helen Doktare tar tillfället i akt att hugga på sitt eget landstingsråd Agneta Granström. Hon tycker att Agneta borde gjort mer för tandvården och för att den tandlösa kvinna det skrevs om igår skulle fått hjälp. Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att tandhälsan håller på - eller snarare har - utvecklats till en klassfråga i stil med lort Sverige. Men nog borde väl Doktare ha siktat högre i hierarkin - mot regeringshåll. Det är ju inte köerna i tandvården Norrbotten som är problemet utan brist på statlig finansiering. Men utspelet får väl ses som exempel på det "systerskap" som uppenbarligen råder inom mp Norrbotten.

För övrigt noterade jag just att folkpartiet Norrbotten det vill säga vi ska ha vår valupptakt på Olof Palmesgata. Närmare bestämt Piteå Stadshotell lördag den 12 augusti. Men det kan nog bli bra i alla fall.Tjena webmaster!

Jag gillar inte de gråa tråkiga statistikstaplarna. Jag vill ha tillbak mina röda och gröna staplar. Eller melonfärgade och gröna var de nog!

Och tagen i örat - igen!

Förlåt Migelle - jag ska aldrig mer stava ditt namn fel. Fast jag tycker min variant är mer romantisk - säkert ligger någon gammal hjälte från Mitt livs Novell till grund eller så.

Hade jag nu varit konspiratorisk lagd så skulle jag ana en Watergateaffär. Oanmäld anlände jag till expen klockan halv sju ikväll. Innan jag lämnade behövde jag "pudra näsan". Och vad tror ni ligger på golvet inne där. Locket från ventilationskanalen!! Någon som hastigt fått avbryta sitt uppdrag?

Och sen ser jag på Stefans blogg att det varit hemlig överläggning på centerexpedtitionen. De blivande gruppledarna Camilla och Erika tillsammans med moderaternas nuvarande gruppledare Maria. Och våran Thomas!! Ja, du Conny - nu är vi nog körda.

Annars har det varit en helt underbar dag. Jobbat fram till lunch. Men jag anlände inte förrän nio så det blev inte mycket till jobb. Lunchen tillbringade jag i stadsparken lyssnande till Pekka Helles (nu är jag inte säker på namnet igen - tror det blev fel) med barnkör som spelade, sjöng och underhöll oss. Hade införskaffat en macka från nya U37 mackbaren - men den mackan imponerade inte. Fast det var nog jag själv som rådde för det - som valde bort allt som var gott såsom ost och dressing. Inga skugga över företaget!

Till det underbara hörde också att jag blev bjuden på middag igen. Ute var tänkt men till och med jag som är väl förankrad - om jag så får säga - höll på att blåsa bort. Utsedd till grillmästare fick jag stå och vända köttbitarna med ena handen och ha vattenslangen i den andra och bevattna omgivningen för eventuella eldflagor som virvlade runt.

Har inte hunnit virvla runt på några nättidningar och inte läsa några bloggar heller så det här blir ett harmoniskt inlägg utan att behöva t ycka om allting.

Och nu ska vi väl se fotboll! Eller hur? Jag har nog velat fram och tillbak - men nu ska jag hålla på Tyskland - tror jag. Men jag hoppas att Portugal blir Världsmästare - tror jag. Det är rätt skönt att ha Sunderby Sportklubb som sitt favoritlag!

Piken visste var den tog

Med anledning av gårdagens bloggande efterlyste Magnus länken till Rune Björnströms blogg. Jag förstod piken om än den var fin.

Nu har jag varit ute i världen (nättidningarna), läst lokaltidningarna och kollat runt på en del bloggar. Det blev för mycket att tycka om så det nästan stockar sig. Svårt att sålla alla intryck. Moderata Miguelle skäller på kommunen för skitiga upp och nedvända flaggor. Själv kan jag skälla tillbak på Miguelle - vi väntar fortfarande på dag två från fullmäktige som utspann sig runt 20 juni. Det är som lite ketchupeffekt på en hel del politikerbloggar - först kommer ingenting, ingenting och så kommer massor på en gång. Mårten Ström har hunnit avverka kd-kravet om åldersgräns för dokusåpor, centerns förslag om sänkta arbetsgivaravgifter och Jens debatt med Kent Ögren inom loppet av några timmar. Och som vanligt har Mårten "missförstått" det mesta. Centerns förslag är ett komplement till förslaget om "ungdomslas - ingen reträtt under galgen som Mårten påstår.Och inte heller handlar folkpartiets förslag om några privatiseringar - bara att kompetent och utbildad personal faktiskt ska kunna få utföra vård och omsorg utan någon poltiker i detalj ska skriva arbetsordningen. Och Stefan Tornberg som är pålitlig med en jämn ström av bloggande har förevigt centerns korvgrillning på Storgatan. Korv, potatis och drömmar till folket! Och Fredrik Lundh tycker att alliansens ungdomar ser ut som flugskit i sina oranga tröjor och skanderar att "ingen, ingen ska rösta blått". Det är härligt att miljönämndens ordförande har kvar sitt ungdomliga språkbruk. Måhända vi innan lägret är slut får veta om Fredrik placerade sig i tävlan att slå in spik på bilder av de borgerliga partiledarna också?

Puh, Magnus, detta var en uppvisning i konsten att länka. Och någon vana ska det inte bli - rekommenderade bloggar lägger jag in permanent. I alla fall någon.

Och Pajala marknad är stort förstår jag när jag ser annonseringen. Fast jag vet sen tidigare också. Halva Sunderbyn töms på hemvändande tornedalingar denna helg. Och jag ser framemot att åka dit. Anders Mansten kommer däremot inte dit - det var Pajala folkpartisternas önskemål men Anders valde Tyskland - men fullt godtagbar anledning. Men vi blir ett gäng riksdags-, landstings- och lokala kandidater som äntrar scenen i alla fall.

Heja Anna-Greta Svedberg, centerpartiet. som i TV4 regionala sändning snappat att Luleå kommun tydligen inte har en enda badplats som är tillgänglig för funktionshindrade, Alla vackra planer till trots.

Och först på plan att avslöja att alliansen skrivit ihop sig om fastighetsskatten är Expressen. Tycker faktiskt att Kd fått lite onödigt mycket credit för att vara för fastighetsskattens avskaffande när de egentligen föreslår att skatten byts mot en kommunalavgift.  Men  det förslaget är säkert mycket bättre än dagens orimliga straffbeskattning i alla fall. Så det kanske är värd det berömmet.

Och så ser jag att Persson utsett sin kronprins - Thomas Bodström. Ja, inte är han min "drömprins" precis. Nog skulle väl ett sån efterträdare vara en tillgång för oppositionen. Ur det perspektivet är det synd att Maria Ulvskog är ur leken.

Och klockan går - men det är väl en mänsklig rättighet att inte behöva vara åtta på jobbet då jag har semester??


Sommartider hej, hej!

Kroppen har alldeles på egen hand lagt sig till med sommar/semstertider - trots att jag ska jobba idag. En timmes sen start. Blev väl lite bortskämd igår då jag tränade på steg 4 i konsten att vara lycklig - vara närvarande i stunden.

Hörde häromdagen om hur det gjordes undersökningar om hur lyckliga olika folkslag ansåg sig vara. Vi svenskar låt hyfsat bra till. Men det intessant i inslaget var hur du själv kan påverka din upplevelser av LYCKA. Fyra element bestod det av; självkänsla, tacksamhet, empati och närvaro. Det sistnämnda handlade om att njuta och vara i stunden. Inte alltid vara på väg till något annat. Bara det och det är gjort så ska jag njuta av livet. Vem känner inte igen sig? Bara stå ut/orka med nu några dagar till så är det jul/påsk/semester - sen ...

I går hade jag ett lyckat försök med "närvaro i stunden". Vill väl påstå att hon i radion glömde påtala vilken stor betydelse vädret har för den upplevda lyckan. Lycka kan vara att vara häst - dra milden i potatislandet - och rensa ogräs.

Inser att 3:e juli infunnit sig - ikväll ska jag bli intervjuad för ett inslag i PRO:s närradio.

Inget att bli så särskilt taggad av i tidningarna i dag. Branden i Luleå stort i båda tidningarna - men häftigaste spekulationerna i vad som förorsakat den uteblir.

Persson i Almedalen sysselsätter ledarna i båda lokaltidningarna - dock med något olika infallsvinklar kan jag väl lugnt säga. Ett besvärande faktum för socialdemokraternas trovärdighet måste väl ändå vara att Perssson förra valet lovade 10 000 fler platser i äldreboenden - och verkligheten är att det blev 15 000 platser färre.

Riktig frid verkar ännu inte råda hos moderaterna i Luleå. I ett referat från en moderatträff i Mörön konstateras; "...på Luleås LT-lista som mycket märkligt toppas av Kirunabon Hans Swedell". Hela referatet finns i exakt likdan utformning på Rune Björnströms blogg. Rune som varit den som det senaste "moderatkriget" i stor utsträckning rasat kring. Sen kan jag ju ifrågasätta det journalistiska i att publicera ett sånt intetsägande referat!

Denna morgon avslutar jag med att gratulera alla som heter Aurora vilket betyder morgonrodnad.

Ett lojalitet mindre

Ska jg se positivt så slapp jag en lojalitetskonflikt när Brasilien inte klarade av Franrike i går. Nu blir det definitivt inte Brasilien-Portugal. Brasilien var inte heller sitt gamla jag. men det är väl lite gammal nostalgi att inte kunna tänka ett VM slutspel utan Brailien i en huvudroll. Och ni jag var vakel hela matchen och faktiskt några timmar till. Så har jag legat så länge att det inte är nämnbart.

Brasiliens förlust har inte heller förorsakat några krigsrubriker i tidningarna - än i alla fall. Skottdrama i Täby toppar överallt - en galning som skjutit runt och skadat någon och som sen tagit sitt eget liv.

21 grader varmt och mycket sol - så ingen mer tid för skrivande på morgonen. Expressen gjorde ett tappert försök att ta bort glädjen över sommarvädret - Varning för solen idag - ozonskitet är tunnar än det någonsin varit. Tyvärr är det väl så att det är en nyhet som kommer och går allt efter bristen på utbud av andra nyheter. Lite över att ropa vargen kommer hela tiden - så med rätt eller fel så bortser jag i stort från varningen.


Äntligen seger!

Så fick jag äntligen vara med och vinna - med Portugal.  Och vilken rysare! Fast jag var nästan på väg att ändra mig. Spela med 10 mot nio utespelar och inte åstadkomma mer. Å andra sidan ångrade jag mig nästan också när jag såg hur ledsna de engelska spelarna var. Hur man än vänder sig har man rumpan bak!

Nåväl annars har det varit en fantastisk dag. På stan med folkpartibord - inget annat parti idag heller. Vi var många med i dag och då liksom triggar vi varann. Flygbladet om vården - med Els o Jens var utdelat första timmen. Sen gick vi vidare med den centrala valtidningen. Och så förstås ballonger - som är oemotståndlga för barn - och vilken förälder kan neka sitt barn en gratis ballong. Jo ett par faktiskt idag - då det skar i hjärtat att höra den lille grabben gråta högljutt. Vi skojade om att anmäla till sociala myndigheterna.

Och vår vän Österrikaren från Jokkmokk var nere med sitt dragspel. Han spelade i två timmar och underhöll oss och andra flanerande Luleåbor. Så Jens påpekade att det var läge att jag tog fram plånboken - gav honom en 50-lapp och han blev glad som ett barn. Inte för pengarna i sig utan för uppskattningen! Förra gången vi var ute rök en 50-lapp till tre ungdomar som spelade för oss. Ytterligare en grupp som säkert ska ha kassaapparat med sig om s-regeringen får bestämma!

Och så bjuden på mat i Bärigården igen - vi skickade hem far i förväg för att hjälpa Portugal. Så kvar vi fyra kvinnor i lite olika åldrar. Men alla var vi överens om att Svennis inte var något för oss. Märkligt att utåt sett oansenliga män kan vara så attraktiva för kvinnor - så har det varit genom tiderna och vi drog exempel för varann.

Det blev långt det här igen - trots att jag inte hittade annan nyhet på nättidningarna än att det var tekniska problem som förorsakade den lilla Kuriren idag.

Nu ska jag se fotboll igen - undra på att det inte blir något av med uteliv - när det är fotboll varje kväll. Och nu får jag ju problem. Brasilien i mitt hjärta - men vem ska de spela mot sen - Portugal? Det här går bara inte ihop.

Jag återkommer i morgon!

Varmt men mulet

Eller så säger jag varmt och mulet. Visst är det en viss skillnad i positivitet? Det är 19 grader och ett riktigt härligt "sammetsväder". Bara nu regnet håller sig borta. Fast bara då mellan 11-14 så blir potatisodlarna och andra odlare glada också.

Och dagens stora gåta är varför Norrbottens Kuriren har NSD-format. Utan att det finns en enda kommentar om detta någonstans? Jag har hävdat att jag inte vant mig vid NSD:s lilla format. Men nu kändes det inte så helt fel plötsligt. Upptäckte att det var lättare att hantera vid krönikeskrivande vid datorn.

Gjorde just ett snabbt kast ut på Kurirens nättidning för att se om ovanstående kommenterades men inte. Däremot storbrand på Burströmska. Nu börjar det vara för många bränder för att det ska vara normalt. Folkets Hus branden och det stimmet är väl inte klarlagda än?

Och det blev idel förluster i fotbollen i går. Ukraina åkte ju dit ordenligt mot Italien vilket var tråkigt men inte oväntat. Ännu tråkigare var slagsmålen efter matchen Tyskland-Argentina. PT:s Torbjörn Carlsson skrev i går om Piteå Summergames och om att hans lag nu skulle övergå från 7-mannalag till "riktig" fotboll det vill säga 11-mannalag. Vilken spark på benen till all ungdomsfotbollen. Både 5-mannlag och 7-mannalag är betydligt roligare att se än det som utspelades efter matchen mellan Tyskland och Argentina.

Ser att Östman dissikerat de olika politiska partiernas ekonomiska redovisningar. Det kan han göra efter en folkpartimotion där vi föreslagit att det ska vara så eftersom partierna har så pass mycket stöd  av skattebetalarna i form av partistöd. Då ska det kunna granskas.

Artikel i dag igen om krav på dyra kassamaskiner för knallar. Tänkte inte på det men det är ju ett hot mot hela torghandeln också. Och mot de små lokala hantverkarna som deltar på julmässor och annat. De som suttit hemma och knypplat, virkat, klippt och klistrad. De som redan idag måste söka de bllligaste marknadsplatserna för att inte måsta betala för att vara med. Men Anna har agerat redan i riksdagen och kommer inte att vara tyst framöver heller. Stoppa regeringens dråpslag mot knallarna och torghandlarna.

Tur att vi ger bort våra ballonger idag på torget - och att vi bjuder på både idéerna och kaffet! Tänka om vi tvingats släpa på en kassaapparat också!

Dagens goda råd står Gustav Sundström för. Gustav är före detta ordförande i kommunfullmäktige Luleå. Han tycker Risto Pekka ska begära "permission" från fullmäktige under psalmsjungandet . Guystav är till och med så generös att han rycker Risto ska få permis med bibehållet arvode. Ja, nu är det redan så vist att när vi sjunger Blomstertiden.. har vi redan gått över den maxtid som ger arvode - så ingen behöver heller reta sig på att vi sjunger till oss arvode. Det vor förmätet - åtminstone med min sångförmåga!

Nu måste jag starta dagen!