Skönt att få medhåll

Jag skrev ju igår om seniortanten - fd gynekologen - som i talarstolen på kd:s riksting berättade hur hon  tagit hem ett aborterat foster i en glasburk som hennes då 4-årige son hade identifierat som en "dödad bebis".

Hade faktiskt förväntat mig lite rubriker om detta som jag bedömde som fullständigt omdömeslöst - både gärningen och att stå i en talarstol och berätta om det.

Skönt att läsa
DN-artikeln och konstatera att det är fler än jag som tycker det var makabert!

Lugnet har lägrat sig

Blev 3 timmar shopping av olika de slag efter 12-kaffet. Passerade bara ytterkanterna av innerstaden men det föreföll ovanligt lugnt.

Även Storheden var lugnare än vanligt. Mycket norrmän. Själv handlade jag diskställ i björkträ för 5:--/st på Rusta. Även till svärdottern - märkligt att jag ringde henne och frågade om det skulle ha såna till stugan - inte till Jens. Man är nog inte så jämställd som man tror.

Även BYN är lugnare än vanligt. Bara en och annan mopdist som drar på alldeles för mycket och alldeles för fort.

Blev kusin meeting i dubbel bemärkelse hemma hos föräldrarna. Kjell-Ivar med hustru Stina och minstingen Frida 9 år dök upp under middagen.

46461-386

Kjelle, Frida med ryggen mot kameran och kusin Kerstin.

Nu ska det "ussliga" ventilationsaggregatet tillbak på plats. Ingen lätt match alls - men sen är det något icke ansträngande som väntar.

Inte läge för kaffe

Här kommer en by är min hall. Jag tror att det framgår - fast kortet är suddigt - att det inte är läge att komma förbi för kaffe.

46461-385


Den årliga rengöringen av luftfiltret. Ganska tung grej som ska pillas ut ur ett trångt utrymme - dessutom under takhöjd.

I vanlig ordning fastnade trumman mellan skåp och vägg och där stod jag med armarna uppåt obh blåhöll. Och förbannade att jag inte tagit med mobilen upp på höjderna.

Men med mycket trixande fram och tillbak så lossnade eländet. Nu står allt prydligt rengjort i badrummet. Och väntar på att jag ska svabba av resten. Alltså hela klädkammaren.

"Anföringstecken"

Måste få en liten "rökpaus" i plockandet. På en länk via Miggels blogg lärde jag mig att citattecken också kan heta anföringstecken.

Det visste jag inte! Däremot har jag aldrig kallat dem situationstecken - vilket jag sett stora pojkar och flickor göra. Så notisen om detta är relevant.

Kanske svårigheten att välja rätt som gjort att det skapats ett folket ord för anföringstecken: Haröron.

Eller finns det bara i Ylva språket?


Semester fas II

Första veckan är liksom inskolning till semester. Ett och annat "ogjort" gör att man har ena benet kvar i jobbet. Men nu har jag skrivit sista Tidningskrönikan till "mina" förtroendevalda.

Den innehöll inte särskilt mycket utöver det vanliga. Kurirens ledarsida ägnas även idag - förutom Lördags Notera - åt Kd:s riksting.

Såg ettt inslag i Rapport i går kväll där en fd gynekolog stod i talarstolen. Hon berättade hur hon tagit hem ett aborterat foster ovh visat sin 4-årige son. Som tyckte "babysen" var gullig men hade undrat vem som dödat honom.
Själv undrar jag om det lämpliga i att - professionen? -tar hem aborterade foster - om än i formalin?

Själv ska jag börja morgonen med att plocka in mina kläder som hängt ute på vädring.

Det är svårt att bryta gamla mönster. Till sommaren - dock tidigare än nu - skulle alla kläder ut på vädring. Kläder som förvarats i hängande plastgarderober på vindar och i häbren.

Ibland hade de haft sällskap av "malkulor" - medel mot att malen skulle äta upp yllekläderna. Det ar väl dem de gav sig på.

Men trots att platsgarderober, häbren, malkulor och till och med malen lyser med sin frånvaro så ska kläderna ut. Fast det är väl ett rationellt sätt när garderoben i alla fall ska tömmas på dammråttor!

Jag kanske hittar några lik i garderoben att skriva om senare idag.

Saras installation

"Väskträdet" heter denna installation som Sara åstadkom medan jag var och letade kiosken.

46461-382

Inte nog med att de i Piteå är mycket mer för sig och flaggar på EU-dagen - det har särskilda gräddfiler för politikerna här.

46461-383

Miljöpartiet för tydligen en tynande tillvaro för något motsvarande för cyklar kunde vi inte se.

46461-384

Och apropå cyklar så nog kan det väl vara värt att få skavsår i rumpan efter 30 mil runt Vättern när man möts av ett sådant här diplom vid hemkomsten?

Debet och kredit

Debet och kredit gick ihop - efter ett som vanligt mycket högröstat samarbete mellan sonen och mig.

Men gammal är äldst - åtminstone vad gäller bokföring!

Och Saras lag vann med 1-0 mot Fromheden.

Fromheden låter som någon gammal "gudelig" plats och lär ligga vid Malå någonstans.

Ensamma på arenan

Kd är tämligen ensamma på den politiska arenan så här i semestertidernas begynnelse. Hela ledarsidan i NK ägnas åt detta - nästan. Här är undantaget - som speglar en förväntad reaktion.

700 ombud - det låter mäktigt. Tror vi har runt 175 ombud - och ändå brukar det bli nästan otillständigt skarp tidsbegränsning på inläggen. Trots att vi håller på i 4 dagar.

Det är en bedrift att klara demokratin med 700 ombud.

Annars förknippar jag riksting med centerpartiet. Veckan före midsommar - med först cuf, sen kvinnoförbundet och sen partiet. Så manifesterade de allihop rikstingståget - med hembygdsdräkter och partifanor.

Tänk att centern övergivit den traditionen - som väl funnits från tidernas begynnelse med gamla bondeförbundet? Utan allför mycket inre konvulsioner - i alla fall inga som kommit ut i offentlighet.

I offentligthet idag kommer kd och abortfrågan. På något sätt tillbak till ruta ett.

På tal om centern så har Stefan Tornberg ett utmärkt inlägg idag. Om Norrbottniabanan - som svar till Torbjörn Lidberg.

Torbjörn som är Bodens svar på Mårten Ström. Fabricerar själv ett påstående som saknar förankring i verkligheten (ett finare ord för att de ljuger) och utifrån denna lögn som bygger de upp argumentationen.

Mårten Ström som för övrigt kliver upp på barrikaderna idag - till försvar för Kent Ögren. Artikeln är ett gott exempel på att han befinner sig på samma nivå som Torbjörn Lidberg.

Nu övergår jag till semesterläge igen. Packar bilen - snabbis förbi mor och far och sen riktning Alvik. För övrigt skriver OA en hyllningsartikel till det arrangemang jag ska besöka idag. En välmotiverad hyllning!

Mörkt mycket mörkt

Alltså det är sammet ute - riktigt ljuvligt fuktig syresatt luft och så ett mörker värdigt mitten av augusti.

Måhända är det vår herre som drar för rullgardinen när han hör hur ombuden vid kd:s riksting i Sundvall bemötte sin partiledare.
Expressens nättidning.

Själv är jag riktigt frustrerad över att jag inte kommit mycket längre än en garderob och tre byrålådor. Har så förtvivlat svårt att kasta saker - i början av städperioden i alla fall. Måste till och med prova trosor om de är bevarandevärda eller ej!

Men tredje lådan med baddräkter och bikinis ändå från 70-talet fick en omild behandling.

Middag och mor och far. Köttfärsbiffar med både rotsaksgratäng och färskpotatis. Inmundigad i kuvösen med regnet smattrande på taket.

24 mm regn vid 12-tiden - det lär väl ha kommit minst lika mycket till.

Men för varje dag det regnar ökar oddsen för sol och värme.

Har varit en ärende sväng till stan också. Betat av riktigt bra!

I morgon ska bli tidig morgon för jag ska till Alvik för konsultation om företagets bokföring. Och därefter med 3 tjejer - varav 2 ska spela - till Piteå Summergame. Faktiskt höjdare både uppdragen!

Och så ser jag framemot att träffa mina nya grannar under helgen. Ska bli spännande att se om vi faktiskt varit grannar nere på Arrende/Agronomvägen?

Härligt I och II

Riktigt ljuvligt att se att förövarna åkte dit. Var riktigt spännande med de små notisena tidigare i morse. Först om att de hade kört fast - se bilden - och sen att de rymt till skogs. Och nu har polisen nypit två av dem. Om de nu var någon tredje - lite motsägelsefulla uppgifter.

Tänkte att det var härligt blött i skogen och önskade att de skulle möta på en björn. Nu blev det inte riktigt så - men slutet gott i alla fall.

Och apropå björnar så får Maud Spencer årets Björn - fint pris från Norrlandsförbundet. Det är tur jag aldrig blir aktuell för sånt - skulle inte känna mig hedrad alls att få en björn. Men det är ju bara min fobi!

Så jättestort GRATTIS, Maud, till ännu en fin utmärkelse.!

Allra ödmjukaste ursäkten!

Allra ödmjukaste ursäkten framför jag till Vägverket!

Var inte alls dom som kampanjat utan Motormännen!

Jag inte bara skriver för snabbt jag hör för snabbt också!


Och varför ska jag överhuvudtaget sticka huvudet utanför dörren idag. Ja, tolvkaffet och leverans av Norrbottens Kuriren kan förstås inte anstå.


Men inte ärende - som inte är riktigt brådis - är kul att utföra en sån här dag.


Bara fortsätta med städet!


Skönt att fatta sakta!

Hörde just på radion att de röda kors som placerats ut efter vägarna ingår i Vägverkets kampanj. För att få oss att förstå att vägen är extra farlig just där.

På midsommar afton såg jag först ett rött kors. Hajade till och funderade om det var någon som omkommit just där - och att det anhöriga varit så ordentliga att sätta ett kors istället för blommor - blommor som vissnar och blir fula så fort.

Och så kom det två kors till bredvid varandra. Och på ytterligare ett ställe tre. Och då tänkte jag att det här är nog några markeringar för att göra avvägningar inför färdigställande av vägen. Alltså arbetsmaterial för vägjobb!

Och Vägverksgubben han tycker i radion att kampanjen nu haft avsedd verkan. Alla förstår att vägverket nu upplyst alla om att vägarna är farliga och att de måste få mer pengar av politiken.

Ja om jag inte minns alldeles fel på såg jag det här i Västerbotten där det är skilda körfält - motorvägsstandard - med totalt fyra nybyggda filer.

Kan snarare undra om inte Vägverket har för mycket pengar - åtminstone till kampanjer!

Hörde  Helena Eriksson  på radion -. vägverket region Nord. Anhöriga till människor som omkommit på just dessa platser hade ringt och känt sig kränkta.

Tur i alla fall att min svärdotter inte heller förstod syftet med Vägverkets kampanj.

Ovattnade blommor!

Sån tur att jag inte vattnade uteblommorna i går. För idag står regnet som spön i backen. Lite överdrivet - men helmul och riktigt regnigt.

Hyfsat mycket nyheter i lokalbladen - men inget särskilt hett.

Liksom Anders Köjs vill jag gärna slå ett slag för Lunchmusiken i stadsparken. Varje dag mellan 12-13 - varje vardag i alla fall. Annonser i Kuriren. Idag är det Rold Lindströms band.

Men de får nog inte så stor publik denna regniga dag. Som så mycket annat på sommaren är lyckandegraden beroende var vår herre.

Det enda som får mig lite irriterad idag är nyheten om att gravida kvinnor kan äta antidepressiva mediciner. Hörde nyheten på TV nu också. Med full förståelse för att det är viktigt att veta för personer som verkligen behöver den medicinen. Det som irriterar mig är att det slås upp som om det vore ett allmänt kosttillskott för gravida kvinnor.
DN .  Ingenstans har jag sett uppgiften om hur många det kan vara aktuellt för. Måhända skulle den uppgiften i säg förskräcka!

Annars kan ni ägna er åt en matematisk funderation. Om Leif Wikman fått 100 personröster och med det har 101 röster fler än Eva Bergström - hur många personröster fick då Eva Bergström?

Jag undrar om det är solen i Härnösand som gett Östman solsting eller regnet här som förorsakat härdsmälta för mig? Dagens Noterat i Kuriren.

Som den sanna djurvän jag är ska jag nu umgås med dammråttorna. Det är sovrummet som står närmast på tur. Förmiddagen fram till 12-kaffet är avsatt. Sen blir det ärende runda till stan med omnejd.

Diana i klass med Palme

Alla - nästan - minns var det var och vad det gjorde när Palme mördades. Det verkar vara likadant med prinsessan Diana. Expressen (eller var det Aftonbladet) kör enkät om man minns var man var när Diana omkom.

Och det minns jag förstås - men det slår mig att det kan ju inte vara årsdagen nu - visst var det 23 augusti. Det sistnämnda är en test av mig själv - ska gå in och kolla.

Kollat har jag också mina kommentarer. Och minsann nu är de publicerade. Så uppenbarligen går jag igenom någon form av censur.

Censurera vad jag gjort i minst två timmar ikväll borde jag väl också. Pensionärsgöra - sorterat foton. Fast på datorn. Kan nog ha blivit inspirerad när jag i går tittade igenom de stora byrålådorna där pappersfotona ligger. Insåg nog att pensionärstiden inte skulle räcka till - åtminstone inte för både pappersfoton och datorn.

Och tro inte att jag är färdig - långt därifrån. Men ganska roligt i alla fall att ser hur ett mönster börjar ta form.

Inte mycket att förarga sig över i nättidningarna heller. Roligt att Birgitta Alstergren är med i
Expressen - fast det är väl inte särskilt roligt orsaken till att hon är med - att hon besväras rejält av allergi och astma. Men alltid kul att känna någon som får vara med i Expressen - fast visst är hon från Luleå - inte Piteå?

Var jag var 1997 i augusti när Diana omkom? I Älvsbyn hos ett nyfött barnbarn! Sara!

Portad på min egen blogg?

Nu verkar det strula igen. Har svarat både Berndt och Nisse i eftermiddag/kväll men inget syns när jag går in. När jag går in "köksvägen" det vill säga där jag skriver kan jag se båda i arkivet. Men när jag går in där ni som vill läsa går in så står det i och för sig markerat att det kommit ett inlägg - men det finns inte med.

Men jag ska lugna mig ett tag. Förra gången det hände gick jag förstås inte och "sköt" från höften igen - varvid två inlägg publicerades omgående.


Annars ringde det på dörren för en stund sen. Någon som var på jakt efter en två - och som undrade vem som ägde huset.


"Visst är du Ylva Strutz" , frågade han. Vilket jag inte kunde förneka. Han sa sig ha sysslat en del med politik och visste därför vem jag var. Men jag min nöt frågade inte vem han var. Är det någon partist av något slag som vill kännas vid en lång, smärt, man i pass 40 års åldern. Mellanblond skulle det nog stå i passet. Hade med sig en dam i passande ålder.


I alla fall kunde jag hjälpa honom med både vem som ägde huset plus vilka andra hyresvärdar det finns i byn.


Pånyttfödd!

Leif Wikman tänker sig att bli pånyttfödd till något annat värv än att vara socialanämndens ordförande. Kan faktiskt förstå att det kan räcka med 12 år - det är ett otroligt viktigt och därmed också tungt uppdrag.


Däremot är det ju ingen nyhet att Leif med flera valde att dra sig tillbaka från den yttersta kommunledningen förra mandatperioden. Återkom nu efter valet till kommunstyrelsen - men sejouren blev kort.


Och sen kan jag ju också förstå att han kan känna att hans frågor inte står i högsäte hos kommunalrådet precis. Bortsett från en "mediapryo" på ett ålderdomshem har vi väl inte hört kommunalrådet ta särskilt många omsorgsfrågor i sin mun?


Nyfödd!

46461-381

Äntligen träffade jag på mina grannar som är utflyttade från grannlägenheten.

Och denna vackra tös hade de med sig IDA Emma Marie som ska döpas i Nederluleå kyrka den 11 augusti.

Himla lik sin stora syster Paulina som varit mig till stor glädje under åren vi bott här tillsammans. Hon fyller minsann jämt i år - 10 bast!

Valuta för landstingsskatten!

Tillhör (peppar, peppar) de lyckliga som inte behövt använda mig av sjukvården särskilt ofta eller omfattande. Så i dag tog jag ett annorlunda grepp för att få valuta på skattepengarna. Samtidigt som jag hämtade ut pengar på bankomaten smet jag också in och lånade toaletten.

Det är nämligen så att så fort jag är ledig och är i stan med en lista av ärenden som ska uträttas blir jag som regel kissnödig i samband med första ärendet. Och så är det väldigt lätt och enkelt att slinka ned till expen - och lika lätt och enkelt är det att då fastna där med att bara ska göra någonting.

Så idag lurade jag Luther rejält. Och när jag åkte från landstinget mötte jag landstingsrådet Kent Ögren på väg dit. Han kanske också skulle låna toaletten - vad vet man.

Annars har jag skrivit på handlingar på kommunen - 3:e semesterdagen och 3:e dagen jag besöker kommunhuset. Lagom avtrappning.

Skickat minnestelegram för Gunnel Hedman som så tragiskt avled efter en kort tids sjukdom. Så skört livet är!

Hämtat mors mattor och köpt jättedyr telefon för 1 krona - med löfte att hålla mig till Telia i 18 månader - vilket jag ändå gjort under en längre tid. Det har att göra med att jag måste se till att Telia går bra - så aktieägare jag är!

Mycket mer än så hann jag inte mellan 13-16. Avslutade med middag hos mor och far. Julskinka - som väl heter fest- eller helgskinka på sommaren, god färskpotatis och mammas otroligt goda sallad.
Vart tog båten vägen?

Jag kan undra hur det gick för båten i denna (nästan) rötmånads historia som återfinns i Expressen.

Sjävl kan jag själv undra var morgonen tagit vägen. Varit upp och skrivit tidningskrönikan - förvisso med den senarelagda sändningstiden kl 07.00 ca. Men skriven och skickad är den.

Men sen gick jag och vilade igen - och det var riktigt ljuvligt skönt. Men när jag drar mig till 9 blir jag ändå halvt vansinnig när jag tänker på allt jag skulle hunnit göra,

Förmodligen är det sån prestationsångest som ska botas med semester.

Fast det fanns ett gott skäl just denna morgon - jag började må riktigt illa och svettades när jag satt och skrev. Fick gå i från flera gånger.

Tänkte sommarkräksjuka - men nu känner jag mig tack och lova riktigt pigg igen.

Jag utgår från att jag måste tycka det är bra med sammanslagningen av Kuriren och NSD. Men visst är det ett steg bort från mångfalden och mot monopol. Inte  bara för oss som läsare utanför annonsörer, anställda med flera. En arbetsgivare mindre att spela med. Betänk sen att PT också finns i koncernen och att NSD äger den annonstidning som heter Annonstidningen och som är helt dominerande annonsblad i många kommuner.

Konst som blir kvar i medvetandet presenterar ett felaktigt foto idag i Kuriren. Det sägs ska föreställa skulpturen "Jag vill äga allt" men föreställer "Hur man rullar ihop ett träd". Med reservation för exaktheten i namnen men bildbevis nedan:

46461-380

Och Jens har hunnit ringa från Helsingborg och få förtydligande om vad som stod i tidningen om landstinget. Ögrens svar till Hultin och det ytterligare besparingskravet på 73 miljoner.

Så klockan är tjugo i tio och jag är oduschad. Det blir rekord varje dag.

Och riktigt vilka projekt jag ska hugga ta i idag har jag inte bestämt. Boka lunch för släktträffen den 15 hör dock dit.. I går levererade jag ett antal kompendier från olika bröllop till Lotta som skulle sätta ihop sånghäfte till broderns bröllop.

Och idag gratulerar jag kusinbarnet Selma i Bollnäs som har namnsdag. En ännu kändare Selma skulle också haft namnsdag i dag - Lagerlöf. som faktiskt finns med på uppropet när folkpartiet bildades 1934.

"Friska Gällivare"?

Efter ett idogt arbete har Gällivare nödtorftigt lyckats tvätt bort en badwill som ett antal tråkiga händelser med nationellet intresse skapat.

Nu är de tyvärr som andra feta rubrik i
Aftonbladet. Som är steget före Expressen och övriga Stockholmsdrakar.

En god och en ryslig

En god nyhet - och en tråkig för att inte säga ryslig, förfärlig - har jag fått mig till livs..

Sparar den goda. Den dåliga snappade jag på sena rapportsändningen. Polisen i Gällivare har beslagit barnporrbilder. Och detta hos en person där sociala nämnden i  Gällivare placerat en ung flicka i fosterhem. Lite Vetlanda vibbar kommer tyvärr emot en.

Norrbottens Kuriren steget före konkurrenten - och har det på nättidningen.

Den glada nyheten är att Jens blivit nominerad som ledamot av partistyrelsen. Valberedningen har tydligen äntligen kommit till skott och presenterat både presidiet och partistyrelsen i sin helhet.

Och här var NSD steget före.

Fö gäller semester

Ganska många samtal fastän det är semestertider. Ingen tror visst riktigt att vi smällt igen på expen. Men det är bara kul med lite avbrott.

Påskrift av några handlingar på kommunkansliet - ett mer eller mindre vilande bolag som kräver sina krumelurer i alla fall. Fast det hade inte anlänt kommunkansliet på förmiddagen när jag var i stan.

För övrigt har flera ringt och gratulerat till framgången som NSD avslöjade om utförsäljning av fler lägenheter från Luleåbo. Många ser liksom jag och vi i Folkpartiet möjligen att använda dessa pengar på ett vettigare sätt.

Stan ja, kvinnor är sig lika skulle en del säga. Mammas tandläkarräkning blev mycket billigare än den skulle så det blev nya mattor till hallen.

Det är onekligen lite svårt att skruva ner tempot - blir liksom väldigt ambivalent vad jag ska hugga ta i. Det finns massor av projekt både hemma och av den mer sociala arten.

Just nu väntar jag på att tvättmaskinen ska bli klar - sen ska jag fatta viktiga beslut om vad göras skall.

I alla fall tjejer - om vädret inte är bus i morgonkväll - så måste det väl bli museiparken - även om det inte verkar bli jazz i år?


Vägen till Kärleksstigen

Otittat efter så tror jag att jag glömde länken till Kärleksstigen - men här kommer den.

Och den stora nyheten var nästan så jag var tvungen att få lite tid att kolla i almanackan om det möjligen är rötmånad och historier i dess anda.

NSD toppas idag av rubriken "Lulebo säljer ut hyresrätter". Herr redaktören Sandor Berglund vill tydligen ha krut från v'änster för han skriver att NSD avslöjar att allmännyttan "brandskattas" ytterligare.

Brandskatta betyder röva, stjälva, skövla roffa.


Ett av skälen till försäljning är att få pengar att rusta upp bland annat Hertsön. Hur man kan skriva i termer brandskatta kan inte förklaras med annat än en begynnande nyhetstorka. Det gäller att elda plakatbärarna så media har något att rapportera mellan hembygdsfesterna och fiskereportagen.


"En bättre balans behövs för att få en positiv tävlan mellan hyresvärdarna. Alla kommunala bostadsbolag mår bra av att utmanas".


Det är faktiskt inte citat från vår budget - men kunde vara det - utan kommunalrådsord.


Om nivån på drygt 80% av hyresbeståndet säger kommunalrådet "Och det här är en på tok för hög andel i en kommun som Luleå".


Bara läsa och njuta - och förstå att Karl P faktiskt är beredd att gå längre än de fjuttiga 8% som det nu talas om. Utan att exakt veta så tror jag vi kan minska 20 procentenheter till och ändå ligga i den absoluta kommuntoppen av ägande i kommunala bostadsbolag.


Det är goda kronor att använda till investeringar istället för att låna upp pengar.

Bara nu inte NSD tänt till mörker krafterna i Karls eget parti?


Tjäna Rakel

Idag när vi gratulerar Rakel (och Lea) så är det svårt att inte bli otålig över att sommaren bara smet iväg. 10 grader och mul är inget att skriva hem om. Osökt går tanken till om hur länge vi ska få tjäna Rakel innan den återvänder?

Och apropå kärlek (som väl tjänandet för Rakel innebar) så vill nu Gällivare kommun exportera sin idé med en Kärleksstig.

Nu är det väl fler - ganska många tom - som har gator som heter Kärleksstigen. Kalix till exempel. Men i Gällivare är stigen hela 5 kilometer lång - kan undra om det inte tänkt man ska orka med annat än att promenera på Kärleksstigen.

Och lättpåverkad är jag. Efter att ha läst ledaren i Norrbotten Kuriren vet jag inte riktigt vad jag tycker i frågan om tillsättande av offentliga och statliga tjänster. Lite vet jag dock - men riktigt hur lösningen ser ut vet jag inte. Ska återkomma med några reflektioner senare - förhoppningsvis idag - medan ni minns att jag öppnade näbben i frågan.

Men nu måste jag dressa på. Idag är det hemtjänst eller svart taxi - vad ni väljer att kalla det. Mor ska till tandläkaren på Örnäset och eftersom det är folktandvården och inte en privat tandläkare så kan hon inte nyttja färdtjänsten.

Och under tiden hon är där hoppas jag hinna förbi jobbet och pricka av något ytterligare från svarta listan.

Natten har tusen ögon

Och nu håller jag på att vänja mig vid att vara uppe lite längre.

Tack Nisse och Ylva för era kommentarer. För en gång skull (hi, hi) gör  Nisse också rätt reflektion (om Sten) och Ylvas österländska syn på att tiden kommer - inte lämnar oss - är så härlig! Den har jag anammat för många år sen. Det är väl därför jag blir mer och mer tillfreds med livet.

Det blir så mycket lättare att leva då.

Jag hade tänkt skriva något klokt när jag nu öppnade bloggen - men det har jag glömt medan fingrarna dansat över tangenterna.

Nu ska jag vila och möta en helt ny dag - med nya möjligheter och nya utmaningar!

Viss slutledningsförmåga

Viss slutledningsförmåga finns det dock hos undertecknad - trots att jag nästan inte vill ta i "apparaterna" som styr TV:n.

Mor ringde när jag var uppe i förra inlägget - då jag trodde att dagen förflutit färdigt. Men så var inte fallet. Ingen TV hos mor och far. Ingen bild vill säga. Och eftersom jag tillhör samma kabelTVnät och hade bild så var det läge för utryckning.

De klassiska knepen med utdragna kontakter - nollställning av all spänning i apparaterna och så in med köret igen. Utan resultat.

Koll med grannar - som antingen hade viasat eller var borta.

Telefon till Jens rullandes mellan Söderhamn och Bollnäs. Som inte trodde på tesen att de själva skulle lyckats pilla bort alla kanaler.

Granne Ingemar - han med Viasat - kom över. Och gjorde samma manövrar som jag. Vi började just enas om att alla tecken tydde på fel i parabolen hos kabeltv.

Vilket genom ett samtal med granne Ola visade sig vara korrekt. Kabelavgrävd på Gallringsvägen - 3 timmars reparationsarbete.

Och far som alltid ska vara igång och göra något skulle genast kasta sig på cykeln och leta rönnplantor. Vilket jag försökte få honom att avstå halvnio i regnigt väder.

Jag får väl börja hota honom att i Luleå kommun låser vi in gamlingar. Fast det är då absolut inget att skämta om - Fy på mig!

Ingen anledning till oro

Första semesterdagen och regnet det bara öser ned. Ingen fara - tänk på att det är bra för potatisen. Och sen kan det ju faktiskt bara bli bättre.

Jag låtsas faktiskt inte. Efter tre dagar med mer sommar än vad det varit många somrar  tidigare kändes det nästan skönt med mul och regn.

Behövde inte alls vila på hanen - bara åka och göra det ärenden som göras skall. Listor hos mor på både mat och apotek. Och svärdotter Lotta undrade om jag kunde spana in parasoll på Rusta.

Rusta och Jysk - mina hataffärer men det får stå tillbak ibland. Någonstans finns i bakgrunden något skumt med ägarna av den ena - eller båda. Hur är det - Livets Ord? Behöver nog få en påminnelse. Däremot har båda snyggat till det så att jag i alla fall inte får panikångest genast jag där inträder.

Fixade parasoll och justering av protokoll. Hade tur och mötte kommunalrådet Stålnacke som vänligt öppnade korridordörren för mig. Att komma ihåg både att åka och justera och samtidigt komma ihåg dörrkortet blev bara för mycket.

Tvungen hämta kvitto på expen för bord som betalats med inte levererats - Jysk. Så jag passade på att äta lunch där med två PT. Kändes tryggt och bra - livet blir sig liksom likt efter PT.

Livet är aldrig sig likt för den som är stor konsument av mediciner. Varenda gång jag hämtar åt mor är den någon medicin som producerats billigare av något nytt företag. Har du 7-8 mediciner som ska plockas ut en gång i kvartalet är det inte lätt att hålla isär vad som är vad.

Ena medicinen hade på 4 uttag haft 3 olika namn - allt inom loppet av mindre än ett år! Tror ni det är enkelt? Ibland är det det - den verksamma ingrediensen återfinns i namnen - men långt ifrån  alltid.

Alltid den billigaste medicinen som ska gälla. Det finns goda skäl för naturligtvis. Men vi ska komma ihåg att "pirattillverkarna" kan vara billigare för att de inte alls forskar på samma sätt som andra.  De plagierar rakt av när patenten tar slut. Å andra sidan vet vi ju hur läkemedelsföretagen hade råd att muta läkare med lyxresor och annat.

Så vi får väl ta det onda med det goda - men något system att underlätta för konsumenterna borde nog Apoteksmonopolet svara för. Annars får vi nog snart läsa om hur den billigare medicinen kostade någon livet!!

Mera parasoll och fot till dito - till mor och far men de vet inte om det än. Hur kul är det att sätta upp solparasoll när regnet vräker ner.

Och sen blev det färskpotatisk och stekt strömming till middag - serverad på den vanliga restaurangen som hade varmhållning trots att jag kom sent.

Sålunda förflöt - i stora penseldrag - den första semesterdagen år 2007.

Inte ens jordgubbarna

Inte ens jordgubbarna ska vi längre kunna glädjas åt. Expressen. Fast antingen så har jag ett immunförsvar av guds nåde eller så har just mina jordgubbar plockats att plockare med särskild god handhygien.

För jag kan ge mig till att äta dem osköljda direkt ur kartongen. Vilket gäller det mesta i frukt- och grönsaksväg. Dumdristigt - javisst.

Men jag tror det är en protest mot min mor som när vi åkte tåg till Gällivare när jag var liten först  torkade och fejade toalettbringan. Och sen tapetserade hon det med toalettpapper både SJ:s och medhavd. Och predikade och visade att så skulle jag alltid göra.

Det här med toan och med artikeln om jordgubbarna är ju mer äckelfaktor än farligfaktor. (för det mesta).  Annars tror jag man måste leva efter principen att lite skit får man alltid i sig - men får man lite av varje så tar det förhoppningsvis ut sig.


Det får vara måtta på sjåpet också!


Dam i fel kanal

Lite fundersam över att TV4 regionalt kör ut centerns rikspolitiska utspel om att lägga ned CSN gång på gång.

Förvånad ända till jag upptäcker att Asa Ericsson befinner sig i TV1:s rikssändning och inte i TV4. Tyckte det var nyss jag hälsade på henne i gamla Kaffebarens lokaler.

Förvånad kan jag väl också bli att centerns partisekreterare inte är bättre uppdaterad än att han vet att en förändring av CSN länge funnits på Folkpartiets agenda. Kritiken har varit rätt massiv på att bryta CSN:s de facto monopol på studielån.


Den förändringen är efterlängtad liksom den som gäller om tillsättning av statliga chefer. Och förändringen bör väl gälla alla offentliga tillsättningar?


Onekligen otillfredsställande att det blir allt fler som inte söker utan bara lämnar intresseanmälan. På det sättet blir det ett godtycke som inte är okej.


Lite märkligt med gipsyskivorna - att det nu helt plötsligt är högsta sanning att de kan förorsaka mögel. Det kan ju inte varit någon hemlighet - men nu helt plötsligt blir det en sanning som också godtas av höga vederbörande. Och byggexperter sitt och håller upp alternativa skivor i TV-rutan.


Har verkligen kommit in direkt i semesterlunken. Oduschad klockan kvart i nio. Och ändå ska här göras sista avecklingsinsatserna idag. Justering av protokoll och beställning av lite resor. Det blir till att höja tempot.


"Ta mig till havet

där jag finner ro." Och ro har det verkligen varit - långt borta från det verkliga livet. Ingen dator, ingen telefon. Ändå gången telefonen pep var när laddningen var slut - och det gjorde den snabbt. Tydligen går det åt mycket batteri för den ligger och söker hela tiden när täckning saknas.

Nu har jag i alla fall tagit mig från havet. Hemkomst vid 19-tiden i går. Men hör och häpna - jag slog igång datorn men gick inte ens in och kollade mailen förrän jag vaknade till liv vid 22-tiden. Avvand?

Nu ska jag se om jag kan lägga ut några bilder - det finns nog några som väntar på det - och som inte bryr sig om det är suddiga - bara föremålen kan urskiljas.

Så klart hade jag ambitionen att spegla tredagars trippen från avfärd till hemkomst. Men det är skönt att njutningen av NUET tog över.

46461-366

Fast jag började med en återgång i tid - tänk att det snart är 13 år sen Sten dog. Kruttorrt på "körrgårn" och inte ens lönt att åka till Brände och plocka liljekonvaljer till graven - redan utblommade även om Anita med sin lokalkännedom lyckats hitta några på en sval och skuggig plats.

46461-367


Ett speciellt hus på väg ut mot havet - mot Bakviken. En vän till Sten från Australien blev så förtjust i huset vid ett besök på 80-talet att han var helt övertygad om att han skulle köpa huset och återvända hit. Dock blev det inte så - nu ägs det av en TV-kändis (tror jag) som uppenbarligen är höjd rädd - för huset har bara blivit målat till hälften.

46461-368

Inte så långt från "huset" kan detta älgtorn skådas - inspirerat av den fisketradition som finns i bygden - fören av en gammal fiskeeka.

46461-369


Bernt och Anita i stugans gungstol innan avfärden till midsommarfirandet.

46461-370


Ankomsten till Hertsånger med några av midsommarfirarna redan på plats. Från vänster; Champa, Gustav, Niklas, Britta, Åke (tror jag) och Anita. Med ryggen mot Clas och Kristin.

46461-371

Champa leder allsången vid resterna av den fantastiska middagen. En av höjdarna var "Västerbottenssmör" vilket bestod av riktigt kosmör uppblandat med rapsolja och riven västerbottensost. Bres på tunnbröd och toppas med tunna skivor av härligt gravad lax. Västerbottens smöret dock så delikat att det kan ätas "ensch" på tunnbrödet också.

46461-372

Lite senare på kvällen med det brännbollsturnering hos Hjortbergs. klokt nog anmälde jag mig till sekretariatet.

46461-373

Midsommardagen på stranden. Onekligen lite svårt att bryta upp från det trevliga sällskapet och den goda kaffekorgen. Här foto av Bernt som utlovades den 15 juni då han fyllde år.

46461-374

Och väl transporterad ca 2 mil norrut möttes jag av denna dam - Lady - som var rätt morsk. Men vi blev ganska snabbt goda kompisar. Lady tillhörde Linda och David som med sina 3 barn gästade Jens och Lotta i stugan.

46461-375


Och midsommarstång hade det blivit - även om antalet blommor som är tillgängliga nära det karga havet inte är så många.

46461-376

Och så kan man ju ha julgranspundring med midsommarstången också. Här Sara och Lisa som poserar vid baksidan av utekök - under uppbyggnad.

46461-377

Och så speglar vi arbetsfördelningen inom familjen. Här den manliga delen.

46461-378

Och här den kvinnliga delen av familjen - i full färd med att färdigställa en nya del av altanen.

46461-379

Och här är två trötta brudar strax före hemresan. Hålet till vänster ska bli sovstuga för svärmödrar och annat löst folk som söker sig till havet. Och till höger skymtar bastuns glasdörrar. Till och med en "bastuhatare" som jag blir lyrisk av att sitta och bada med utsikt över havet.

Det tog lite tid att lägga ut bilderna - men på något sätt ska det väl markeras att det är semester. Innan jag återvänder till verkligheten och eventuella kommentarer om det "verkliga livet" så lägger jag ut en liten fundering till er.

Vet ni vem som är Bodens svar på Mårten Ström?


Omtag?

Vi får nog fundera en sväng till över Sommabiennalen. Eller i alla fall över vilka som bjuds in. Eftersom det är ett icke föraktligt belopp som skattebetalarna står för så är det nog rimligt efter denna händelse att politiken också får vara med i urvalet. Eller vad säger Konstnärsgruppen Kilen?

Vi ska inte ha med rötägg - hur berömda de än är - som förstör för ett annars så himla lyckat arrangemang.

Kan ju dessutom undra om inte festen och minglet på Teatercaféet . som värdarna anordnat - dög för dessa gossar? Eller ska vi vara tacksamma!


NU är det slutbloggat - var tvungen förbi hem och hämta blodtrycksmedicinen - och det var före jag så ovanstående artikel.


Och vilken dag är min?

Internationella skateboarddagen - igår elller idag. Vet inte riktigt vilket - denna morgon av repriserade regionala nyheter.

Jag minns bara en dag  från min uppväxt - menlösabarnsdag - vilket man skojade om när man skulle vara elak. "Du har säkert namnsdag den 28 december - menlösabarnsdag". Numera omdöpt till värnlösabarnsdag. Så den är väl körd både vad avser beteckningen  barn och beteckningen värnlös?

Jag kan undra vem som utser alla dagar? Finns det särskilda "utseare" för internationella respektive nationella dagar?

Fast ska jag ha en egen får jag nog ta saken i egna händer. Precis som Karl P gjorde när han försökte kuppa in
frugan som ordförande för regionala strukturpartnerskapsfonden. Vilket namn föresten - om den nu hette så. I alla fall heter ordföranden fortfarande PO Eriksson. Vad tänkte dom på herrarna Petersen och Ögren när det gjorde ett så oblygt försök? Sidsteppade hela kommunförbundets styrelse och körde någon ohelig delegationsordning!

Och Ögren klampar på "hemma" i Jokkmokk också. Har som fd ordförande och numera styrelseledamot i Jokkmokks hus påkallat ett extra styrelsemöte med anledning av att VD:n fått sparken. Kan man tro att det är ett beställningsjobb av "han som bestämde" på Kent Ögrens kommunalrådstid?

Och Karl får också på pälsen av forne kommunledningskamraten Lööw. Befogad kritik faktiskt. Trots hjälp från bland annat våran Thomas fick inte vänstern svar.  Familjecentraler och ett förstärkt förebyggande arbete bland barn och ungdomar är en av folkpartiets hjärtefrågor. Så den hade Karl gärna fått anteckna i marginalen!

Men löftet om en familjecentral om året bara rök med den egna majoriteten.

De borde de som nu gläds över "anteckningar i marginalen" betänka.

Med det så tillönskar jag er en riktigt glad och god midsommar.

Om det inte blir den inte myggfri så kan ni i alla fall ni som är lagda åt det hållet glädja er åt att den blir BLOGGFRI - åtminstone vad gäller denna.

Och ni som inte är lagda åt det hållet kan se fram emot att höra av mig igen på söndagkväll. Måhända med en del foton också.

För nu startar jag färden mot mobilfritt land!

Forts. livet

Vilket betyder fortsättning på livet idag. Någonstans på vägen från stan fick jag en uppenbarelse. "Pappa på torsdag ska vi gå på fotboll." Passerande Byvallen (absolut inte "Byavallen" som tom journalister hädiskt skrivet) så upptäckte jag att matchen var klockan 18.00 - inte 19.00 som jag trott. Och klockan var 17.45.

Bara lämna bilen och överlämna mig i nostalgins famn. Sol, sommar, värme, mygg och Byvallen. Så där satt vi till klockan kvart i åtta.

Men vi vann ju - så vad spelar det för roll.

Och när vi kom hem så väntade kusin Kerstin med bilen för att ta mor och far till Sunderbyns "Björnrike". Upp i skogen någonstans dit jag som ni förstår absolut inte vill följa med. Och de lovade att hålla sig i bilen!

Nu ska här packas för morgondagen och sen ska det sovas.

Kvällen ris ger jag till de som tar med så ouppfostrade hundar till matcher att det skäller värre än vi i publiken skäller på domaren!

Riktigt "live"

Nu är jag tillbak - riktig live.

Sålunda har dagen förflutit:

Efter trippen till Sunderbyn betade jag av lite på listan. Sen var det dags att hämta upp vännen R för en lunch. Alltid lika roligt och vi pratar i munnen på varandra - vi som normalt mest bara skriver!

Ormberget och honungsmarinerad skinkstek på rekommendation av Leif Åberg - tidigare fullmäktige kollega till mig - dock för moderaterna.

Tillbak till expen för fortsatt avbetning av "syndalistan". Som så ofta hamnade jag i bokföringen - en last från mitt tidigare liv. Och inte alls med i min tidskalkyl.

Vid pass klockan 15.45 kom jag ihåg att Electrolux ringt om den gamla skönheten - assistenten. Kunde avhämtas för det facila priset av 785 kronor. Tur som nog så var ett av felen drivremmen - en av de få reservdelar som fortfarande fanns i lager.

Så nu kan far baka fast i 20 år till. I morse knådade han bulldeg för hand - och när jag lämnade varorna vid 10-tiden kan ni tänka hur gott det luktade. Enda gången jag längtar efter kall mjölk. Sommar, sol, värme, nybakta bullar och kall mjölk.

Kunde blivit känd folkpartist

Tog en time-out från jobbet klockan 09.00 för att handla åt mor och far. Tänkte göra bort det då innan alla andra kommit till Kvantum. Men det verkade som om de flesta som var där i går hade bott över.

Men det går fort med en lapp i näven och budskapet "köp om du ser något gott och bra som du tror vi vill ha". Och de blev mycket. Insåg att lilla kylskåpet på jobbet inte skulle räcka till - särskilt inte som Karin höll på att avfrosta det.

(Nu har jag återupptagit skrivandet klockan 20.30)

Så det blev ilfart till Sunderbyn. Ilfart ända till jag såg farbror polisen stå där (utan spade?) och vifta med armarna. Egentligen tror jag inte jag körde för fort - jag har faktiskt aldrig åkt fast för fortkörning.

Men blir ändå alltid skakis att bli stoppad. Nu var det körkort (och det var inte lätt att hitta bland alla andra kort), blås och koll av skattemärket. Fick en obehaglig känsla när han gick bakom bilen - men på min försynta fråga om jag hade skattemärket svarade han ja. Och log! Och tänkte säkert "virrig kärring".

Dämpat sinne

Det kan inte hjälpas men mitt sinne på morgonen präglas starkt av dödskjutningen av polisen i Nyköping, Så otroligt många för vilka inget längre är som förutom. Familj, vänner, arbetskamrater. Extra många naturligtvis då alla som har exkutiva poliser inom sin familj naturligtvis får tankar på vad som hända kan. Ett tufft och farligt jobb idag att vara polis.

Jag vet naturligtvis inte detaljer vad som ligger bakom i detta enskilda fall. Psykisk sjuk och vi hela samhället får plötsligt - och varje gång det händer - aha-upplevelser om att psykvården inte fungerar. Dock funderar jag ofta att de så lite pratas om att en del "psykisk sjukdom" faktiskt förvärvas genom alkohol och droganvändning.

Och Luleå lyckades komma med i TV:s rikssändningar med nyheten att de vägrar lämna ut listor på hur många gamlingar som låses in på äldreboenden. Dålig mediahantering från kommunens sida.

Men allt är ju så bra i Luleå kommun - det konstaterar ju Kejsar Karl när han blickar ner från Mjölkuddsberget. Och ve den som försöker visa på några sprickor i det panoramat.


Tiden krymper - och himla mycket ska hinnas med idag. Så nu får det vara färdigskrivet för denna gång.


Hålfotsinlägg åt folket

Efter en kväll på sommabiennalen med högklackeskor - och en dag i går i fullmäktige med tygskor - så säger jag bara - hålfotsinlägg åt folket.

Tänk så lite som kan göra så mycket. Nu har jag haft sandalerna med mina personliga avgjutna hålfotsinlägg i flera dagar. Kallt har det varit - och inte snyggt alls - men gott i fötterna. Inga svidande brännande känslor.

Men  bara fuska allt för långa stunder med icke fotriktiga skor - så kommer svid och bränn kärringens krämpor  fram igen.

Länge leve Boten i Boden!

Nu ska ni förhoppningsvis få några bilder från sommarbiennalen. Riktigt trevlig kväll - faktiskt. Jag ska fundera om det är värt 500 000 kronor per år? Av era skattemedel! Jag tror faktiskt det - bara i kväll var det riktigt många människor av alla kulörer som var där. Och tankar väckte det!

46461-361


Det här var första grejen jag fotade när vi kom till museieparken (så där stavas det väl inte?). På håll trodde vi att någon målande konstnär glömt sin basker. Kerstin ville hänga upp det - men min siarbegåvning sa - skämtsamt - rör den inte den tillhör säkert någon installation.


Och mycket riktigt - det var liksom en sån där huva du drar över huvudet när du ska avrättas.


46461-362


Sen gick vi vidare till denna egennyttiga flicka - det här är mina grejor. Fast jag kan ju undra vilket  genusperspektiv den konstnären har?

46461-363


Den här var riktigt mysig - hur man rullar upp - eller ihop - ett träd. Men Kerstin ville inte stanna och se om han rullade ut trädet också - hon påstod att det skulle ta väldigt lång tid.


46461-364

Och så var det då norrmannen som inte fick krossa fårskallar. Så här började hans performance - sittande i kostym, rökande fet cigarr och läsande något annat än Kamratposten.

46461-365

Och för att göra en lång historia kort - så kastade han direktörskostymen, under Bush rösta ljudande ur högtalarna drog han på sig militärkläderna., drog skynkena av fårhuvudena med en sabel, renade sig genom att gå på vattnet för att så småningom ligga på ett foto av granater och bli översprejad med röd färg - vilket markerade silutten av "Guds lamm" som uppförande hette. Det var då den svarta huvan kom till användande.

Tur man hejdar sin präktiga kusin ibland - hon tänkte hänga upp huvan som borttappad.

Man kan undra hur slutet blivit då - Guds lamm med röd sprayfärg i ansiktet?

Tankar väcker det onekligen - för gamla genuina Sunderbybor kan jag berätta att ett konstverk fick mig att återvända till den tiden då Maja Ströms sommarstuga fanns kvar!

Och visst gick mina tankar till min sen många år avlidna svärfar när den norska konstnärinnan inledde med att barfota stå och skrika ut sin ångest (som Kerstin och jag tolkade det). Känslor hade det väckt hos honom - men jag berättar inte vilka och vilka uttryck det skulle tagit sig.

Ha de så gott - kors vad klockan är mycket!

Panikveckan

jag missar det varje år - att denna vecka stjäls det en dag - fredagen. Blev varse det när jag åkte förbi Kvantum. Och tack gode bara för att posta ett brev.

Hur mycket folk som helst.

Särskilt mycket mat behöver jag ju inte - eftersom jag blir borta hela midsommar. Men det är ett och annat som ska fixas innan ändå.

Men nästa år - då ska jag komma ihåg att planera i förväg. Nu ska jag dessutom hinna avverka "svarta listan" - det som skulle göras i jobb och politik innan semstern. Första semesterveckan brukar det bli lite så med att hålla sig borta från jobbet just för att det finns kvar grejor. Men i år skulle de ju inte bli så!

Den som lever få se - nu ska jag ialla fall packa iväg mig till invigningen av sommarbiennalen. Kusin Kerstin ska hänga med - hon har tydligen varit med och broderat några band till biennalen. Mer fakta om det vet jag inte.

Men om möjligt ska vi förstås fota dessa band och broderier!


Hur sjukt det är

Pedofiler över allt!

Har inte lust att satsa en enda spänn av skattepengar på en som inte kan jobba för att han ska gå på konserter istället. Men förmodligen är det något annat fel på karln också. Om det nu är så - som någon myndighet uttalade att det alltid finns ett starkt motiverat medicinskt skäl till lönebidrag - då undrar jag vilket ansvar media har som speglar det på det här sättet? Hårdrock ett handikapp?

Usch - jag tänkte göra en länklista på allt sjukt - men jag kan ju bli deprimerad för mindre.


Annars är det världsdagen för flyktingar idag.


Och Linda har namnsdag. Grattis Bäckström och Sundström - som är det två jag spontant kommer ihåg. När jag sitter här om trappar ner och funderar om jag ska åka hem.

Det får bli en tripp hem innan invigningen av sommarbiennalen. Måste ta på lite varmare kläder - känner mig nästan lite febrig. Och någon sommarförkylning hade vi inte tänkt oss.


Inte många folkpartister förunnat

Jag kan ju klart känna att jag inte tillhör kommunalrådets favoriter. Inte bara under gårdagens debatt.

Men det tillhör nog jobbet som slav bak på vagnen. Men någon måste också likt barnen i sagan om Kejsarens nya kläder visa på att det finns sprickor också i den vackra fasaden.


Jag är ju härdad så jag tål nog gliringarna. Och jag tröstar mig med gamla kommunalrådets visdomsord att bakom varje framgångsrik kommunledning står en stark och aktiv opposition.


Men det var egentligen inte alls det jag skulle delge er. Utan denna länk till OLGA.

Visst är det fantastiskt att en folkpartistisk kvinna fått stå modell både för Luleå kommuns webbtjänst och till och med fått ett eget rum uppkallat efter sig i Kulturens Hus - Olga Bardh rummet. Det senare kan väl få ses som en samlad belöning för det ca 50-åriga opinionsarbete och grundläggning för ett Kulturens Hus som folkpartiet stått för.

Jag kan inte riktigt årtalen för när Olga representerade folkpartiet i Stadsfullmäktige - men en bit in på 60-talet tror jag. Och hon fanns faktiskt på samma valsedel som min företrädare Göte Pettersson.

Rökte gjorde hon också - för när jag började påstods det att jag kejderökte i klass med Olga Bardh.

För övrigt är det så att snälla flickor kommer till himlen - andra kan komma hur långt som helst. Jag tror att Olga - liksom jag - var lagomt snäll.


Oåtkomlig

Omedvetet gjord jag mig oåtkomlig i går kväll. Telefonen stängs när jag för över bilder till datorn - och jag glömde att knäppa på. Så jag har haft en lång och ostörd vila - vilket kändes riktigt behovsstyrt.

Men det är lite ovanligt att jag inte svarar i telefonen - dygnet runt - så jag kände plikten att gå in nu och höra av mig. Marja-Liisa - du kan väl slå mig en signal om du läser detta  - så jag inte ringer och väcker Hasse.

Lite intressant läsning för de som tror att en sosseregering skulle varit någon garant för Norrbotniabanan. Noterbart är Nuders besked i Piteå som vi påminns om. Krönikan i NK idag.

Pressen på Kent "Otyget" Ögren ökar. Inte nog med att kommunledningen i Luleå uppvaktat för privatläkarnas räkning. Nu börjar undersköterskan Kurt-Åke Andersson återta lite av den oppositionsroll han hade innan han fångades in som landstingsersättare för sossarna. Visar faktiskt på civilkurage. "Den privata vårdverksamheten i länet utgör ett jätteviktigt komplement och är på många håll en förutsättning för en väl fungerande och tillgänglig vård".

Kunde knappt sagt det bättre själv - jag tror Kurt-Åke valt fel parti. Driftsformen har egentligen inget egenvärde inom offentlig sektor - det är medborgarnyttan som ska styra - det är deras pengar.

Ingen sosse har heller sagt emot Birgit Stöckel (kd) som visar på att landstingets tjänar 975 kronor på varje besök någon gör hos Birgit Hassler istället för på någon av landstingets vårdcentraler.

Efter budgetdebatten i går kan jag i alla fall konstatera att Luleå - inte Norge som Rosengren hävdade - är den sista sovjetstaten vad gäller kompletterande driftsformer.

Idag ska jag ägna mig åt mitt "civila" jobb större delen av dagen. Kvällen ska jag vara med på invigningen av Sommarbiennalen. Måste ju erkänna att "fårskallarna" i någon mån ökat intresset för att se vad det är för illuster församling. Samtidigt som jag måste erkänna att muren på storgatan ju visar hur man med okonventionella metoder verkligen kan åskådligöra viktiga saker.

Fast det var trist att man inte redan från början tänkt på att det också kunde vara hinder för våra funktionshindrade.

Nu väntar far och mor, kaffe och sen jobbet!

Överdrivet hurtbulligt

Överdrivet hurtbullig och omdömeslöst får man väl säga om dessa föräldrar som trots påpekande åkte runt med en nedkyld 3 åring (eller 5 åring) i Vätternloppet. Källa DN

Godnatt!

Ja, något överraskande kan jag inte påstå har hänt idag. Budgetdebatt från klockan 09.00 - 17.00,

Förmiddagen och en stund efter lunch var det riktigt roligt. Men sen blir det för tungt.

Tänk jag kan inte komma på något vare sig roligt eller tråkigt att skriva om.

Fast jag ska syna närvarolistan för fullmäktige - kan undra hur många som var kvar till slutet. Minus 10 var det nog minst.

Respekten för fullmäktige måste återställas. Eller hur, Migelle?


Alla bilder - vilket inte var så många - som jag tog vid fullmäktige blev förfärliga. Hade tänkt publicera ett galleri med gamla godingar.


Margareta Lindbäck som ålderspresident, Conny Sundström som ständig ledare för Blomstetiden som kommer, kommunsekreterare Kjell som varit med några år. Men det blev bara sudd, suddiga bilder.


Men här kommer i alla fall en riktig gammal goding från mitten av 50-talet. Troligen 53 bast. En av de allra första hushållsassitenter som kom ut på marknaden.


Jag minns såväl det tunga stora julpaketet som jag var övertygad om var till mig. Så var detta denna till min mor!


46461-360

I morgon ska den in till Electrolux för att försöka fixa startknappen. Vet rackarn om inte Electrolux borde köpa tillbak den som reklam för hållbara produkter?

Godmorgon vänner

fast det nästan är lunch med mina normala mått. Men dagen och kvällen igår var inte normal - fast ändå normal om jag jämför med hur det brukar vara med två dagars fullmäktige på raken.

Inte somnade jag på mage på soffan klockan åtta som jag tänkt mig. Och inte steg jag upp klockan 3 heller för att hinna läsa på lite mer inför dagens möte.

Nä, sista telefonsamtalet avslutade jag 11.20 (eller 23.20 om ni så vill) - så jag insåg det lönnlösa att stiga upp klockan 3. Det blev tom sovmorgon till klockan halvsex!

Istället har jag rationaliserat bort skrivandet av tidningskrönikan - vilket jag meddelade prenumeranterna sent i går kväll (tack för tipset Marja-Liisa). Fick dessutom ett uppmuntrande svar av en av dem om att det var bra att jag visade en sån mänsklig sida. Tack Nils, från "morgonmonstret".

Men ingen tidningskrönika innebär också att jag inte kommer ihåg om jag retade mig på något särskilt.

Men en sak som gladde mig verkligen var kommunledningens uppvaktning för privatläkarna i Luleå. Knappt man tror det är sant. Kanske därför extra glädjande! Mer sånt!
Kuriren idag!

Tackar också för ledaren i dagens Kurir

Fler morgnar utan tidningskrönika och jag blir hedermedlem i positiva klubben.

Fast när jag nu ser tidningarna så inser jag att jag vant mig att läsa dem två varv - första skumma och sen läsa och skriva. De känns olästa. Vissa av oss är lite tröga - så tidningskrönikan är nog bra för mig.

På förekommen anledning

får jag meddela att vi inte vet om telefonerna i växelupphandlingen blir röda. 1 600 stycken är det i alla fall som ska bytas ut.

Fast vi tror att de blir röda och vårt dilemma inom borgerligheten blir nu "bråkräkning". Hur många blåklintstelefoner respektive vitsippe och fyrköver ska det bli efter valet 2010?

Och med vad ska moderaternas telefoner profileras?

Det sistnämnda kan väl nästan bli något för er läsare att ha uppslag om?


Godnatt - och gudnåde den som ringer mig nu - för nu ska jag nattas.


Gissa bara hur många telefonsamtal jag hunnit avverka medan jag bloggat?


Men nu är det färdig ringt - återkom efter klockan 3 i morgonbitti!


Godnatt jord

är ungefär det enda som kommer i mitt huvud i kväll. Hemkommen från fullmäktige vid pass 19.30 efter sväng till jobbet efter nya fräscha handlingar inför morgondagen - och så en sväng med hemtjänst till mor och far.

Apropå flera kommentarer om Fritz Olsson husen som lämnats av för- och motdemonstranter är det lika bra att bekänna färg. Jag har idag inför pressen meddelat att jag tror att det finns en majoritet i vår förtroendemannagrupp för rivning. Jag har personligen den uppfattningen att huset mot Storgatan varit värt att bevara.

Jag tror också det hade varit möjligt om inte byggföretaget fått fribrevet från kommunalrådet i ett tidigt skede. Hade det fått veta att det fanns intresse från stan att bevara det så hade nog de första förslagen sett annorlunda ut.

Av de som tycker att Fritz Olsson husen bara är skit och kan rivas finns många som liksom jag beklagar att "grävskopearons" era fick härja som den gjorde med rivningar av gamla fina hus.

Risken är väl att de unga som förhoppningsvis ska pyssla om oss på hemmet förbannar oss för samma sak vad gäller det här huset. Hoppas de är snälla med oss i alla fall.

Vårt budgetförslag ska föredras i morgon på 6 minuter. Vilket kräver åtminstone en havltimmes tänk på vad som ryms inom den tiden. Den halvtimmen kommer inte ikväll känner jag.

En och anning sanning har ju blivit en serverad i dag. Men den beskaste kom från Yvonne Stålnacke ute på nians altan. Vi diskuterade vikt och jag beklagade mig över att min övervikt numera sätter sig som diafragma - det har den aldrig gjort tidigare. Varvid Yvonne - ärligt utan elaka avsikter - snusförnuftigt konstaterade att allting faller ner när man blir äldre. Inte underligt att jag har svullna vrister understundom!

I övrigt kan jag bara konstatera att respekten för fullmäktige som kommunens högsta beslutande organ bara blir sämre och sämre. Även detta fullmäktige inleddes av att ett av de större partierna saknade en ledamot. Det största hade nog ingen i reserv. En gruppledare lämnade utan att ha någon ledamot som ersatte. Och innan fullmäktige var slut - minst en timme innan - hade alltför många ledamöter redan lämnat in.

Men ursäkta

Men ursäkta - hur kan någon dra slutsatsen att det inte gick att rädda Frits Olsson husen. Det är definitivt inte det länsstyrelsen sagt. Oavsett hur Jan Bergsten formulerar det i dagens NSD.

Fast det är knappast länsstyrelsen fel eller ansvar!

Jag kan fråga mig vad länsstyrelsen sagt som inte Kaj Hedstig visste innan några privatpersoner bad länsstyrelsen pröva byggnadsminnesförklaring.

Men det blev ju en bra undanmanöver för att Kaj skulle slippa stå på sig mot Karl P.

Men fatta..

nu hade jag glömt att publicera morgonens inlägg - det förra.

Men här kommer i alla fall länken till
Noterat i Kuriren.

Så ska jag ut på NSD:s nättidning och söka länken om "brännvinets" nyttigheter.

Annars har jag fått en rast nu mellan APU och PTU - som börjar klockan 10.00.

Vi har hunnit med att avslå en motion från folkpartier om skriftliga omdömen i skolan. Lite besviken blir jag allt på moderaterna som inte backar upp oss. Trodde faktiskt moderaterna var mer för betyg i skolan än till och med folkpartiet. Men så är det tydligen inte.

Ett medborgarförslag om självförsvarsträning inom ramen för undervisningen avslogs. Jag tror det kan vara bra med träning i självförsvar. Men då ska det komma från eleverna (flickorna) och inte uppifrån. Och inte inkräkta på den ordinarie undervisningstiden. Fritt och frivilligt!

Upphandling har vi också hunnit med - av ny telefonväxelfunktion. Skillde faktiskt så mycket som cirkus 4 miljoner mellan anbuden. Ett på 12 mille och det vi antog var på 8. Synnerligen märkligt att det kan skilja så mycket. Nästan så man får frossbrytningar med tanke på andra anbudsupphandlingar. Men det hävdas - och jag har inte anledning att tro annat - att det verkligen blötts och stötts och kollats på både längden, bredden och tvären.

Pengar till kvinnojouren Iris för semestervikarier - en sak som nu läggs in i den ordinarie budgeten 2008-2010. Bra att det görs - men hemskt att den överhuvudtaget ska behövas - kvinnojouren.

Tänk att det som borde vara den tryggaste platsen i världen - hemmet - är den farligaste för kvinnor. Det är där kvinnor mest utsätts för våld.

Obolstuk

Låt mig först bara säga att förra inlägget - om Reinfeldt - det vara bara en sånt där spontant uppkast  från igår. Men det hade blivit kvar i utkastkorgen.

I utkastkorgen borde också ett och annat som jag läste i går ha hamnat. Läste för andra gången igenom alla budgetförslagen som ligger inför morgondagens budgetfullmäktige. Fast de flesta var riktigt bra - det finns goda förslag och ideer i alla. Sen är de ju mer eller mindre realistiska förstås.

En något lättad byggnadsnämndordförande Kaj Hedstig kommenterade förra veckan länsstyrelsens beslut att inte byggnadsminnesmärka Fritz Olsson husen. Det är viktigt att påminna herr ordförande om det Bo Östman skriver i noterat idag. En påtagligt lättad Kaj Hedstig pustar ut och säger att nu är det bara att bevilja rivningslov. Men hallå Kaj - din tidigare tveksamhet handlade väl inte om byggnadsminnesförklaring eller ej. Det är ju inte en du - ni i byggnadsnämnden som begärt prövning. Fast det är förstås skönt att slippa ta fajten med kommunalrådet Petersen.

För har som byggföretag fått klartecken från kommunledningen för rivning - långt innan det ens var på väg till byggnadsnämnden - så sitter man ju med trumf på hand. Med ett budskap otäckt likt formidabelt härligt - bara bygga oavsett.

Annars är det lite kul med
Swedell som vill ha bredband till graven för att kunna följa Kirunas utveckling minst 100 år fram i tiden. Det är en nyfikenhetskänsla jag kan dela med Swedell - inte Kiruna specifikt - men lika ofta tänker jag så skönt att slippa veta.

Alkohol bra mot reumatism. Tacksamt för media med lite udda forskningsrön. Och ger väl en och annan alibi. Ska genast åka till mamma och meddela att hon hon druckit för lite brännvin i sina dagar. Mor som faktiskt en gång på 50-talet blev rekommenderad av en läkare att dricka rödvin någon gång då och då. Förmodligen för blodvärdet - men det höll nog på att förorsaka hjärtinfarkt bland tanterna - inklusive mor själv - i gamla bondesamhället Sunderbyn.

Idag har vi APU, PTU och sen kommunfullmäktige. Och så budgetfullmäktige i morgon. Kan bli glest med bloggning.

Inte någon tur med att hitta länkar - kommer senare idag - Östmans noterat och om alkoholen.

Skönt att höra

Skönt att höra Reinfeldt - men vad gör vi åt det statsminister?

Ideologiska skiljelinjer träder fram

Eller absolut nej tack till fler karensdagar. Karensdagar kan vara befogat för att inte överutnyttjande av vår försäkring ska ske - men vad jag vet så har den ju haft effekt.

Att koppla ihop ytterligare karensdagar med omsorg om att fler inte ska hamna i långtidssjukskrining verkar aningen långsökt.

Däremot är det väl bra att man hittar system där långtidssjukskrivna verkligen får aktiv hjälp och prövning att återkomma i jobb. Att man inte får gå sjukskriven längre än ett år är väl vad som gällt i flera år - tidigare var det ju en okänd regel som gjorde att efter 2 år så bröts sjukskrivningen - då oftas för att gå över i förtidspension som det hette på den tiden.

Glädjande nog var Lars tidigt ute och tog avstånd från karensdagarna också. Och även någon centerrepresentant hörde jag. Hintintill 2-2 i regeringen för den frågan då. Vi väntar!

3-1 i två andra frågor - där det är kd som mälat ut sig. Gäller en könsneutral äktenskapslagstiftning där moderaterna nu verkar vara med på tåget.

Och så folkpartiets gamla käpphäst om 10 årig grundskola. Alltså skolplikt från 6-års ålder. Internationellt sett är vi ett "u-land" när det gäller att ta tillvara barnens tidiga lust att lära. Nästan alla länder har tidigare skolstart än vi.

Och vilken avundsjuka hos då 4 åriga Lisa när stora syster Sara fick börja skolan. Och vilket intresse för bokstäver och siffror. Pekande i böcker - vad står det här, farmor, och vad står det där. Och sedemera själv ritande bokstäver som hon ville ha tydda.

I skolfrågan ska jag i ärlighetens namn säga att det lät på kd:s representant som om en omprövning var möjlig. Kd:s argument om att barn mognar olika är ju helt relevant - men bör nog lösas på annat sätt än flexibel skolstart. Själv har jag under åren träffat rätt vuxna människor som inte mognat färdigt!

En anna riktigt tydlig ideologisk skillnad finns mot moderaterna. Åtminstone när de får husera fritt. Artikel av bland annat min vän Mats Hasselgren i dagens
SvD.

Inte dumt med den liberala utgångspunkten - som riktar udden både mot socialister och moderater - om att det är lösningar som skapar ett medvärde för kommunmedborgarna/skattebetalarna som ska styra - inte driftsformen i säg.

Ormberget by night

Här komemr lite fler foton från den trevliga kvällen på Ormberget. Tack igen Lars och Gerd! Och mamma till nedanstående är (spropå PM NIlssons krönika) verkligen värdig folkpartiets blå klänning - Els Jakobsson.46461-356

Marja-Liisa, Thomas och Johan. Siluetten tolkar jag som Gerd- men här är öppet för gissningar?

46461-357

Eira och Marja-Liisa.

46461-358

och här blir det fritt fram för gissningar. Jag börjar. Säker är jag på Karin med ryggen mot kameran. Och Thomas till vänster. Sen tror jag det är Leif och Gerd. Nästa kan möjligen vara vårt nytillskott - Lars från Västerås?


Det finns arvtagare

Intressant inlägg av PM Nilsson, Expressen. "Folkpartiets arv har blå klänning"

Kändes väldigt igenkännande både den historiska återblicken - herregud vad länge jag varit med - och konstaterandet att det finns arvtagare.


Från och till kan den blåklänningen förstås kännas lite obekväm för kompromisser inom alliansen. Men det får man ta och försöka rätta till.

Alternativen är definitivt sämre.

Nu har jag börjat göra som Migelle - samla påbörjade inlägg som känns angelägna att skriva. Ett heter "De idelogiska skillnaderna blir tydligare" och ett heter "Vem bestämmer behoven".

Den senare är med anledning av Britt Westerlunds krönika idag på NSD:s nättidning. Där hon påstår att den idelogiska skillnaden går mellan socialister som vill ha behovsstyrd sjukvård och de borgerliga som vill ha efterfrågestyrd sjukvård.


Det är väl snarare så att skiljelinjen går mellan om politiken eller patienten ska bedöma behovet. Snarare om det ska handla om planekonomi där politikerna styr och ställer eller om det ska kunna få finnas lite inslag av marknadsekonomi där patienterna önskemål också tillmäts betydelse?

Britts krönika innehåller i övrigt bara klappar på bröstet om vilken utomordentligt bra verksamhet hon styr över. Kan rekommendera ett samtal med kusin Kerstin som idag kom tillbak från akuten med oförrättat ärende. Dessförinnan har hon besökt vårdcentral för sin tå.

Nu är det så att Kerstin opererat sin tå utanför länet - inte på eget initiativ utanför att landstinget inte klarade av kön. Kan inte utesluta att de nonchalanta bemötandet hon fått beror på att det ska statueras exempel på det olämpliga att nyttja utomlänsvård?


Vem har ansvaret för att följa upp eftervården - är det verkligen så att hon ska måste åka ner till Nacka igen (på skattebetalarnas bekostnad) för att få klarhet?

Så har jag gjort bort den kommentaren!


Före högmässan

Även om jag lovad återkomst först efter högmässan kan jag väl meddela uppgång. Sen sådan även idag. Det är börjar likna fan som blev religiös för mig också. Som numera tar sovmorgon på sovmorgon Åtta blev den idag!
Trots att solen intensivt kilade in mellan persiennlamellerna. Men det kändes liksom att strålarna inte var så sommrvarma - vilket bekräftades med 11 gradet.

Har klickat mig igenom nättidningarna - med ganska jämngrå nyheter. Lite ideologiska skiljelinjer framskymtar mellan allianspartierna. Både positiva och negativa - sett ur liberal vinkel. Om det finns någon linje så är det väl att Kd lite grann verkar sekterisera sig ute på högerkanten. Tvärtemot den strategi som finns (fanns?). Men jag återkommer efter "högmässan" med lite exempel.

Förmiddagen ska fortfarande tillägnas vilodagen. Trappas succesivt upp med att sitta i solen och läsa in diverse kommunala handlingar. Sen blir det ett skarpt läge med jobb - företrädesvis kommunalt - på expen.

Gamla huset där vår exp inhyses har den fördelen att den håller ute värmen ganska effektivt - särskilt eftermiddagarna då solen bränner mot innergården och vi har våra lokaler i motsatta delen.

Glömt målgången!

Klockan 15.27 gick Jens o Erik i mål i Vätternrundan. Allt hade gått på räls. Fast de harmades över att inte komma under 13 timmar. Tänk om.. ni vet. Inte punka och inte tjall med kedjan som hade kommit senare.

Annars har jag kollat in lite guldkorn i tillvaron - en "kaktusblomma" som tvingas leva alldeles nära en trädgårdsdamm - fy så mycket blött.

46461-354

Och så den gamle odalmannen som inte kan hålla sig fast klockan är över 19 en lördagkväll i juni. Kerstins potatisland måste också rensas!

46461-355

Jag återkommer efter högmässan i morgon!


Det blev en sport

Det blev liksom en sport tillslut - att hitta den utlovade länken från i morse. Den om att Östman ska bli kvar i 153 dagar till - som ett resultat av "fusionen" med NSD - kanske..

Nättidningen har annars varit lite illa skött i dag. Vem kunde ana att denna Noterat notis kunde dölja sig bakom en kursiv skrivning " redigerat 09.35 saknar rubrik" och så ett namn.

Men
här är länken i alla fall.

Dricka brunn

Nu kan han i alla fall dricka brunn i Medevi. 2,1 mil från mål. På hemsidan rekommenderas dock bulle med honung. Kan undra om det är honung för att smörja rumpan?

46461-241

Det är den här han åker på så ni kan förstå.

Förenat nytta med nytta

Bland allting annat som jag donat med idag så har jag sorterat till återvinningen.

Till min förtvivlan kan jag konstatera att kuverten går igen. Dagens trend (fast jag tror det varit ett tag) är att kuverten nu ska i brännbart - dvs hushållssoporna. Först skulle de inte i pappersreturen, sen skulle de - utom fönsterkuvert - så kunde man lägga även fönsterkuvert - och nu lyser det rött Ej kuvert.

Jag kan undra vem som ska sortera sopor åt gamla pensionärer som inte hinner hänga med i svängarna. För säkerhetsskull har jag sorterat hos föräldrarna också idag. Man får ju vara rädd att det hänger med något så det blir fängelse - likt damen med stekpannan.

Folkpartiet har motionerat om att göra återvinninstationerna med vänliga för människor med funktionshinder. Det kommer ju till nytta för oss alla. Så särskilt många tecken på det kan jag dock inte finna. Fast på containern för tidningar fanns ett nytt och lägre inkast,

Det känns som om återvinningsstationerna med sina primitiva containrar är någon relik från sovjettiden. Finns verkligen inga modernare?

Fast snygg är den ju den nya med låga inkastet.

46461-352

Snygg men suddig - nu blir det spännande att se nästa bild.

46461-353


Lite bättre - med lite god vilja förstår ni i alla fall budskapet.

Lite orolig är jag för cyklisten. Fick ett SMS att de passerat Hjo klockn 09.59. Och det skulle faktiskt vara 17.8 mil (av 30). Det lät nästan för bra för att vara sant - och sen dess har det varit tyst. Fast det är inte som med Vasaloppet att man vet stationerna som tidas - i alla fall vet inte jag det. Men totalt minst 16 timmar tror jag dom räknade med och då hamnar man framåt 18-tiden - minst.


Själv har jag blivit anlitat som grillmästare för en middag som ska vara klar klockan 4.


Grattis Bernt!

Som fyller år idag. Jag nämner inte antalet - men så mycket kan jag säga att jag aldrig glömmer din 60 årsdag - 1994.

Fast just ringde födelsedagsbarnet och meddelade att det faktiskt var igår han fyllde. Och det stämmer ju. Det är bara det att i min värld är det 15 idag.

Möjligen beror det på att jag har en anmälan som borde varit gjord och stoppdatum var 15:e.

Och jag hittar ingen bild av Bernt - men detta ska vi rätta till i midsommar!


Ha det gott i Västerviken!


Däckbyte i Elmia

Klockan 06.30 fick jag SMS: "startnummer 11 592 Jens Sundström har passerat Huskvarna klockan 06.22". Och några minuter senare ringde han. Då var det däckbyte i Elmia. En spricka längs hela däcket hade uppenbarat sig med symptomen att det hade blivit en något guppig framfart. Men tur i oturen - strax efter någon form av servicestation tydligen.


Vätternrundan alltså - tillsammans med cirkus 18 000 andra självplågare. Jens säger att han bara är sällskap till Erik från Älvsbyn. Jag vet inte om det är så att Erik siktar på trippeln (som heter något särskilt). Att åka vasaloppet, köra vätternrundan och simma vansbrosimmet samma år.


Det känns som om många roterar i sin grav idag. Sammanslagning mellan NSD och gamla högerorganet Norrbottens Kuriren. Kan undra hur det låter vid köksbordet "isi inimarks" idag. Och även om det poängteras att de ska förbli självständiga på nyhetsplats och ledarplats så kan jag känna en viss olust. Uppvuxen med 3 tidningar som jag är - även Flamman fanns på kökssoffan ända till den flyttade från stan. Dock kan sägas att det inte var någon i vårt storhushåll som betalade för den!


Och rätt fick jag - fast mina skäl kanske inte var de rätta - att Östman skulle bli kvar ett tag till. Tror faktiskt att det är fler som blir glada än vad det är folk som gråter. Visst kan han vara väl grov och enkelspårig i bland - men mest riktigt vass och himla rolig. Utan tvekan är det så att folk som aldrig läst ledarsidan tidigare som läser tack vare honom. Fast en och annan har säkert sagt upp prenumerationen också.


Nu ska jag vattenkamma mig som hastigast, dra på några gamla shorts och cykla iväg med Kuriren till föräldrarna. De väntar väl på rapport om sonsonens framfart på cykel!

PS/det fanns ingen länk till det Noteratinlägg där Östman räknar upp ett antal personer som sägs ha räknat dagarna till han skulle sluta - den kommer säkert senare - så länk kommer under dagen/DS


Nu har jag tagit helg

Var ut på stan en runda på lunch. Besökte svärdottern på Fina Rum och blev butiksbiträde för en kvart. Dock inskränkte sig affärsmässigheten bara till kontanter och handskrivna kvitton. Hon får allt lära upp svärmor i sommar - under mottot att slita ut en generation i taget.

Men roligaste av allt - jag träffade Karin! Här på bild med Marja-Leena som dessvärre bara har ögon för pengarna som ska komma ut från automaten.

46461-351

Karin fanns i mitt liv då jag verkligen behövde henne. Hon var personlig assistent till Sten när han var sjuk (och sedemera dog) 1994. Nu behöver Karin själv lite hjälp av personliga assistenter - här som sagt Marja-Leena.

Karin skulle gå in i kväll och titta på den här bilden. Karin, jag ska skicka lite foton av Jens och flickorna. Men inte i kväll - för nu ska jag vila i ett par timmar.

Sen får vi se om det blir "lust" - eller dust med lägenheten.

Lyckan stannar i Alvik - men inte Erika?

Kul att läsa om när Migrationsverket använder sunda förnuftet - Kuriren idag. Själv var jag med på examen i Alvik och fick applådera för att familjen Larsson/Guinart fått klart med PUT - det vill säga permanent uppehållstillstånd för Tania och hennes barn Marcelo och Katalina.

Betydligt oroligare blir jag av rubriken "Nya ledamöter i polisstyrelsen". För liten artikel förmodligen för att hamna i nättidningen.

Men där kan vi läsa att Kd bytt ut sina två kvinnor i polisstyrelsen, Erika Josbrant och Rakel Grönlund, mot två män. Jag kan ju undra hur det stämmer med Kd:s centrala strategi att satsa på unga kvinnor? Men ännu mer fundersam blir jag när jag läser  "entlediga Erika Josbrant, numera utflyttad från länet..."

Kastade mig förstås över telefonen - men blir än mer konfunderad när en automatisk röst svarar att "numret kan ej nås för tillfället - var vänlig försök igen".

Inte lätt med geografin

Min kollega Sven Astevall finns naturligtvis i Växjö - och inte i Eskilstuna.

Jag hörde just hans röst på telefonsammanträdet och då hördes det tydligt var han hörde hemma.

Telefonsammanträdet hade de något mindre sensationella budskapet att en enlig valberedning idag föreslår jan Björklund som ny partiledare.


Fotograf Kjell "Gunnar".


Fick just ett mail från Kjelle. Från gårdagens övningar på Ormberget. Här var det extra priser till gruppledaren. Kändes som lite examen. En jättefin glasskulptur med plats för värmeljus.

Och som extra bonus en parkeringsskiva. Vi får se när sån kan börja gälla i Luleå.


Idag kommer jag komma försent till jobbet - måste han fått någon felprogrammering om att det är sommarlov för allt går i ultrarapid på morgonen. Hittar massor av "jag ska bara..".

46461-350


Morgonjouren

Sista mailet i går kväll kom 00.08.11 och första klockan 05.31.17,

Nä då jag var inte uppe efter midnatt. Det var en kollega som med rubriken "brådis" undrade om jag kunde serva honom med telefonnumret ill det telefonsammanträde som länets ledningar kallat till klockan 09.00 idag (med partisekreteraren). "Du är ju känd för att vara vaken tidig" - ryktet har tydligen nått ändå ned till Ekilstuna (för visst är det där du huserar Sven?)

Andra majlet berättade att jag var sen på morgonen. Alf i Arjeplog som meddelade att klockan var 05.25 och kaffet var klart. Fint sätt att tala om att han väntade på min tidningskrönika.

Fast det värmer att vara efterlängtad.

Efterlängtat av vissa var säkert Östmans
krönika idag - där han kritiserar Ögren för att blanda dadlar med päron. Jag instämmer till fullo i kritiken.

Däremot är det naturligtvis så att i sak så måste alla som är med och finansierar de politiska tjänsterna kunna ha åsikter om arvodering står i förhållande till den insats man gör. Ser nu faktiskt att Östman inte heller gillar att Swedell har arvodering motsvarande 146% av ett inkomstbasbelopp. Vilket också mellan tummen och pekfingret ska motsvara en arbetsinsats motsvarande 1,5 tjänst.

Kemmet Backgård hade under föregående mandatperiod arvodering både för att vara kommunalråd på heltid och oppositionslandsingsråd på heltid. Klart att skattebetalarna måste ha rätt att ifrågasätta om det finns sådana övermänniskor som klarar det - eller om de riskerar att göra ett dåligt jobb på båda uppdragen?

Ser att Erik Berg i Piteå fortfarande sägs vara polis på 70%. Alltså tjänstledig på 30. På den tiden ska han klara av både det arvoderade gruppledaruppdraget i Piteå kommun och rollen som oppositionslandstingsråd. Lite övermäktigt det också? Dessutom ska han hinna med att vara pensionör på 30 procent enligt en av lokaltidningarn i går - men det var nog en så kallad tidningsanka det. Jackie Bortz tror jag.

Med risk för att inte hinna kommentera mer än första uppslaget i Kuriren - kan jag inte låta bli att konstatera att när fan bli gammal... och så vidare. Med bara någon pinne muck konstaterar Östman att opinionsmätningar aldrig är rena rama sanningar. Fast han själv flitigt bidragit med både en och annan mycket fet rubrik med sådana som underlag. Till och med på de nedbrutna SCB undersökningarna där en handfull norrbottningar utgjort underlaget och där det om det olyckat sig halva underlaget fallit bort för att det varit Bilbingo i grannbyn.

Om björnar och minkar och lycka i Alvik. Och Alvikare som flyttar (?) från länet från jag återkomma.

Mitt huvud är rörigt

Inte alls som mitt skrivbord - tomt!

46461-349

Och grabbar och tjejer - har ni sett vilken tydlig bild. Kan önska att det var lika stringent i mitt huvud.

Vilken festkväll!

Stort tack till Gerd och Lars som ordnat sån trevlig inramning på vår avslutningsträff för vårsäsongen. Här är dom;

46461-343

"Söta! men suddiga - nu måste det bli privatlektioner av Camilla.

Lax och mozzarella med tomater i foliepaket - och 10 minuter på glöden. Till detta sallad, melon och jordgubbar till efterrätt. Plus kaffe och goda bullar förstås.

Tipspromenad - 6 av 8 rätt. Klarade inte antal gräsfrö på ett kilo - men missade bara med en miljon frön - peanuts. Och så längden på "springbanan" på  Arcus.

Glad att klara kommunalskatten och omslutningen på driftsbudgeten. Annat hade varit pinsamt.

Els och jag vann spurtpriset - men det var på håret. När vi fyllde i sista frågan hade vi en ruta kvar - så det var bara att lubba tillbaka - men vi hann i alla fall.

Kul att Lars kom - vår nyinflyttade folkpartist från Västerås. Men hans möte med folkpartiet kunde börjat bättre. Vid hans ankomst konstaterade Kjell att antingen har du lite luft i däcket eller så är det punka. Till och med jag såg att det var det senare.

Och så grillade vi korv. Gerd hade smugglat med en korvring - och den var uppskattad. Elden/glöden sitter i våra gener och att få stå där med pinnen och svärta korven - äta av - och svärta mera. Det är LYCKA!

Och alla fick pris - och trots att jag fick välja som nionde person fick jag en jättefin väska. Och när jag kom hem fick jag se att det var en riktigt fin picnicväska med bestick, glas och tallrikar.

Nu ska jag se om något foto blivit mindre suddigt än ovan publicerat.

46461-344

Kvällens segrare - med full pott - Mikael Leijsö!

46461-345

Kvällen "mathållerska" och värdinna - Gerd.

46461-346

Tre fullmäktigeledamöter på en bänk - Marja - Thomas - Johan.

46461-347

Och så Sofie, Karin, Els och Eira. Kan undra vad Els beskriver - någon dust från landstingsfullmäktige?

46461-348

Och så återigen en riktig suddig rackare - men här finns inga hämningar att publicera - så länge jag själv kan se vilka som är på bild: Eira A, David S och Marie G. Dock har jag lite svårt att identifiera han som smyger bakom plankan - Lars?


Nu ska jag klia myggbett!


Eländet först

Vi tar eländet först. För er som inte är döless på affären Danielsson och var han tillbringade annandagjul för ett antal år sen kan läsa här. Den länken borde inte bli särskilt nött.

Och om ni inte fått nog av elände så kan i alla fall alla allianspartier och några till vältra er i elände i SCB:s maj undersökning. Och för er finns hopp om framtiden . om någon dag kommer den nedbrutna. En får hoppas att de 7 folkpartister som ingår i undersökningen håller sig hemma.

Kanske man ska hoppas på sånt här väder som inte uppmuntrar till utflykter precis.

Själv ska jag nu åka till Ormberget för trevligt umgänge med folkpartister och grillning.

Jag hoppas komma ihåg att ta lite trevliga foto.

Om inte annat ska ni i alla fall få se ett sällsynt välstädat skrivbord.

Nu är alla mina "synder" nogsamt nedtecknade. Ska avverkas en efter en innan jag tar semester till midsommar.

Suck - vad gör jag för fel?

Nu är jag hemmvid - i Sunderbyn. Efter en turbulent morgon när det vid framkomsten till stan och Statoil visade sig att jag hade plånbok och glasögon hemma.

Och inte en enda lös liten krona, sedel eller kort i handväskan heller.

Så det blev ingen macka till sektledaren. Utan bara massor av pepparkakor.

Väl hemma räkar naturligtvis ögonen falla på blommor som slokar - och allt som ligger och "slokar" på stolar, golv och bord.

Räddade blommorna - men sen kniper jag igenom ögonen  till jag plockat ihop kläderna för kvällens aktiviteteter på Ormberget.

Med detta sagt så blev det ändå ingen "onödig" resa till Sunderbyn på grund av glömska och slarv. Nu ska jag beträda vägen tillbaka till stan.

46461-342

Suck! jag är nog den enda som lyckats framställa sektledaren som otydlig. Alltså detta är Alf Sundström från Arjeplog. För dagen vikarierande kommunalråd istället för Bengt-Urban som ägnar sig åt möte med "vattenkraftsutbyggnadskommunerna".

Morgonens skämt!

Måste jag säga återfinns på Norrbottens Kurirens insändarsida. Både innehållet och de faktum att Kuriren valt att publicera den är faktiskt ett skämt - var och en på sitt sätt.

Den som läst och hört Kent Ögren har inga som helst problem att instämma i skribenternas önskan  att ta avstånd från ovederhäftiga påståenden. Vem minns inte Kents påståenden om privaläkare som "otyg" och till och med värre saker tror jag.

Den som missat det kan ta del av reprissändningen av gårdagens landstingsdebatt där han lyckades blanda in de faktum att Bo Hultin har en jordbruksfastighet i diskussionen om hur många landstingsråd det är skäligt att det ska finnas inom landstinget.

För att inte tala om tidigare landstinsfullmäktigen där han använt utstuderad härskarteknik - inte minst mot våran gruppledare Jens som fick tillmälen som "unge man", "lille pojk" och så vidare. Allt enligt regelboken för härskarteknik - nedvärderande och förlöjligande.

Jag kan undra om inte Britt Westerlund och hennes drabanter vid morgonens frukost i Kalix faktiskt diskuterar om deras inlägg inte var lite dåligt tajmat?

Skribenterna vill också markera att de - samtliga sossar i landstinget - har fullt stöd och förtroende för socialdemokratins regionale företrädare landstingsrådet Kent Ögren.

Motsatsen hade nog platsat som ettan-nyhet. Men att släppa fram dessa partimegafoner? Det är ju nu inte min sak att avgöra - men jag kan notera att inte ens "husbondens röst" - NSD släppt fram den i sin helt.

Annars blir det nu "språngfika". Trevligt herrbesök väntar på expen - det gäller att lägga på ett extra kol.

Sur - STÖRTSUR - på bloggar

Jag gillar Stefan Tornberg och hans blogg. Men jag blir så in i ............................................

Ni vet säkert vad jag menar. Inte nog med att man uppmanas att "skriv efter mig" en massa fjantiga boktäver och siffror. För att tala om att jag inte är spam.

Det är väl okej - men sen frågar "idioten" efter "googlekonto" och talar välvilligt om att jag också kan använda Bloggerkonto.

Jag vet inte vad något av dem är. Förvisso har jag en gång skaffat Googlekonto - tror jag det var. För att gratulera David Svenn till förlovningen. Men den inloggningen misslyckades också - eller så är jag spam på "rikt".

Grattis i alla fall David även om det är så länge sen att du snart firar guldbröllop.

Och Stefan - du måste berätta vad Fredrik R sa som Fredrik L applåderade åt?

Och så vill jag veta vad Cassiatore är - om jag gissar rätt gillar jag det också. Kram Stefan!


Matchstraff?

Ordförande för landstingsfullmäktige Leif Hjalmarsson överlämnade ordet till Jens Sundström. Efter en viss palaver skulle han förklara att Jens fick 2x1 minut i replik plus 5 minuters inlägg.

Efter första repliken konsterade ordförande att: nu får Jens 1+5 minuter. Varvid Jens konsterade att i hockey brukar straffet vid brutala händelser bli 2+2 minuter.

Men landstingsfullmäktige "tilldömdes" ett rejält straff, 1+5 minuters anförande av Jens!

Nästintill matchstraff!

Bästa socialisterna?

Nu ska jag skvallra för Camilla Hansen - men berätta det inte för centerns landstingspolitiker. Camilla ondgjorde sig härom veckan över sjukvårdspartiets motion om att utreda en flytt av museét till Boden (och försvarsmuseét).

Förutom de "bästa socialisterna" var det bara Els Jakobsson från folkpartiet som var upp och yrkade avslag på motionen.

Och Camillas centerkompisar reserverade sig mot beslutet att INTE utreda utreda en flytt.


Fast jag måste tillstå att det var svårt av debatten att förstå vad motionen egentligen handlade om. Kenneth Backgård hann bland in Norrbotten teatern också. Och Kent Ögren var tvungen att fråga om han sagt teater eller museum.


Värsta socialisten

Rubriken återkommer jag till. Hade fått hjälp med länken till artikeln om Boden sossarna och familjedaghemmen (någon hade kommenterat tidigare inlägg). Så jag ska prova HÄR.

Jag vet nog att det ibland är mellan skärmen och stolen det felar när jag inte hittar länkar. Ni vet tålamod - att leta - är inte min gren.

Fast låt mig börja med avslutningen på fotbollsskolan. Kutade iväg till busstationen för att se paraden. Skulle fota stans snyggaste och trevligaste cyklande polisen. Och vad tror ni blev resultatet - ett framhjul. Fast egentligen så skojar jag - jag skulle fota paraden och just då klev han upp på cykeln - och jag blev så full i skratt och skulle skoja till honom att han skyndade sig så han skulle komma med på min blogg. Och då blev det som det blev. Men på foto två kom i alla fall SSK-flaggan med.

Kan undra om det är av Jukka Olli inköpta flaggor - såg nog två i tåget i alla fall.

46461-340

Lägg särskilt märke till framhjulet i vänsterläge - visst ser han ut att ha bråttom ut i bild?

46461-341

Sunderby Sportklubb på G!

Hann få en skymt av barnbarnen också - men inga foton.

Har varit på födelsedagskalas sedan - Nejra 16 år som gått ut nian. I sommar ska hon åka på semester till Bosnien och Kroatien och till hösten väntar gymnasiet. Tog bilder - men ni vet - inte ens jag har mage att publicera dem - och då är de riktigt suddiga.

Värsta socialisten då?

Ja, dagens är i alla fall Agneta Granström, mp. Det skulle vara behövande med största behovet och  med minsta plänboken som skulle ha vård inom norrbottens läns landsting. Inte de med mindre behov och stor plånbok.

Man baxnar och tror att vi är tillbaka till då muren inte fallit än! Hon betonade också - flera gånger - att det skulle vara offentlig finansierad sjukvård och inte försäkringslösningar.

Mot vem hon argumenterade kan jag undra. Även om moderaterna tidigare andats om privata försäkringar så är det ju inget som ens de framhärdar i. 

Och här kom vårdalliansen och pratade om patientens rättigheter. Det handlade minsann inte om någon rättighetslagstiftning - men sen rapade hon själv upp vilka rättigheter patienter har enligt hälso- och sjukvårdslagen. 

Jag blev aldrig klok på om hon var okunnig eller spelade dum av ideologiska skäl?

Sen kom både Britt Westerlund och hon tillbak till att vårdalliansen tyckte att landstingets personal var dålig då man ville ha privata alternativ.

Att en del privata alternativ är effektivare för att de har en smidigare organisation ville de inte ta till sig! Naturligtvis inte för de innebär ju att de erkänner att deras socialistiska våta, varma, gråa filt ligger som ett hinder för personalen inom landstinget att växa.

Välgörande när Erik Lundström konstaterade att om privat vård duger åt Göran Persson och andra s-potentater så kan det väl duga som komplement till norrbottningarna också! Åtminstone på områden där landstinget inte hinner med och där andra kan göra det lika bra eller bättre.

När fan blir gammal...

I NSD idag - icke länkbar artikel - kan jag läsa att "Socialdemokrat vill veta hur lokalt avtal påverkar Bodens dagbarnvårdare". I artikeln kan jag också läsa att socialdemokraterna i Boden tycker att familjedaghemmen är ett viktigt komplement till förskoleverksamheten.

Nu verkar det som om socialdemokraterna - likt fan - blir religiös. Fan när han blir gammal och socialdemokraterna när det hamnar i opposition.

Vem har tidigare hört socialdemokrater tala väl om familjedaghem? inte jag i alla fall - och åtminstone inte på Luleåsidan från Sunderbyn sett. Tvärtom om har sossarna sett till att det knapp finns några familjedaghem längre.

Vidare undrar Maria Bandh, socialdemokrat, om inte Boden möjligen kunde få en självstyrande förskola likt Ur och Skur i Luleå.

Man bara häpnar. Tänk om Maria visste hur sossarna med alla medel försökte stoppa den förskolan. Och hur de faktiskt mest tack vare Anna Grönlund och Folkpartiet till slut fick etablera sig.

Men å andra sidan så kommer inte alliansen i Boden att motverka en sån förskola - så Maria kommer nog att få ett positivt svar.


Tron har alltid segrat

Nu har Piteå placerat sig på expressens karta igen. Luleå Paradiso - det blev mest torra rapporter. Men här njuter gamlingarna med drinkar och sand mellan tårna.

Samtidigt kan vi i DN läsa att ljusterapin ifrågasätts. På samma sätt som den lanserades av media - saliggörande - lika kategoriskt är det nu med rubriker att det inte är vetenskapligt belagt.

Men många är det som känt sig mycket bättre. Och vad spelar det då för roll om det är tron som segrar eller vetenskapen.

Och vi som bor här uppe med snö och mörker - vi vet väl vi vad ljuset och värmen gör med oss? Det känns ju minsann i hela kroppen - även när man närmar sig 60.

Ready to takeoff

Färdig att åka. Håret hänger värre än vanligt - nytvättat och oböjt. Ska börja morgonen med besök hos frisören. Korta frisyrer kräver klipp var 5:e vecka - dock undrar jag om det inte närmar sig 15. Ingen dröm om hästsvans - bara ont om tid - har varit - ska bli MYCKET bättre.

Nejra fyller 16 i år. Tror bara inte det är sant. Med andra ord drygt 14 år sen som mamma Zumreta och Nejra - som nyanlända flyktingar till Luleå - kom in på expen en ganska sen kväll. Och hade problem att lokalisera sig till Rektorsgatan där de skulle bo. Ingen svenska, ingen engelska, ingen franska, ingen tyska. Vi har ganska många på expen den kvällen  - och många kunde bidra med försök på lite olika språk.

Svaret blev bosniska och telefon till Mustafa som hjälpte oss.. Sen blev det umgänge och kontaktmannaskap med bosnisk-svenskt lexikon. Numera behärskar både mor och dotter svenska förstås.

GRATTIS NEJRA!

Inget upphetsande i tidningarna idag - en del att kommentera senare kanske.

Jag får återkomma efter frisörbesöket.

Dock kan jag väl påminna om att lyssna till partiledardebatten idag. Skulle misstänka att den börja klockan 09.00. Har förstås missat Lars Leijonborgs debatt mot Mona Sahlin i TV¤ - trots Sms igår från partiet. Fast de har väl förstås bara kommenterat fotbollsmatchen som oppositionen vann med 3-1 i går. Känns fortfarande lite konstigt att läsa in sossarna i ordet opposition. Icke desto mindre njutbart.

Så borde vi väl kunna lyssna till landstingsdebatten i dag. Landstingsfullmäktige i Kalix. 89.3 mHz brukar det vara på min radio i alla fall. Skulle tro att de startar klockan 10.00Barnasinnet kvar

Inhandling på hemvägen. På Kvantum fick jag ett uppdrag för morgondagen. Minst ett i veckan har det varit senaste månaderna - med medborgare som försöker kommunicera med kommunen - utan särskilt mycket framgång.

Inte så att de klagar att de inte får rätt - det klagar över att det inte ens kommer på speaking terms med någon ansvarig.

Lite makaroner och chilisås hos föräldrarna- Okej - jag erkänner att det slank med en fet korvskiva och två köttiga fläskbitar också. Och gott var det!

Väl hemma var det dags för Aktuellt - fast jag så en glimt av grabben från Lönneberga i andra kanalen (i min världe finns nästan vara ena kanalen och andra kanalen - fast jag fysiskt har tillgång till rätt många). Så efter nyheterna blev det Emil i Lönneberga och episoden där han blev med häst.

Alltid lika trevligt och oemotståndligt - liksom riktiga Pippi Långstrump filmer (inte tecknade). Och Saltkråka förstås. Och så Bröderna Lejonhjärta - men där ska boken läsas.

Det är riktigt härligt att vara barnslig!

På tal om "barnsliga" så bestod A-laget i Sunderbyn under min uppväxt först av gamla gubbar, lite senare av unga grabbar. Och nu handlar det om riktigt unga grabbar - bara snäppet äldre än mina barnbarn. Konstigt så det kan bli.

Apropå konstigt - eller snarare konster - så bestod oss Tessie med riktiga konster i går på fotbollsplanen. Tessie var någon form av pudel (kanske) som tränats i att jaga och driva boll. Det såg för härligt ut när hon "tog ned boll" och sen drev den framför sig med ilfart över hela planen.

Jag övriga bilder har jag ju förvarnat om - de rackarna stod ju aldrig still tillräckligt länge. Inte annat än linjemannen!

46461-337
Tessi (eller möjligen Tessie) i en ganska effektfull siluettbild.

46461-338


Precis när jag hittat en stor samling spelare så skingrades det i ögonblicket jag skulle trycka av. Här är 6 spelare plus domaren. Saknas gör 14 spelare och 2 målvakter. Inte särskilt bra träffsäkerhet!

46461-339


Till slut bestämde jag mig för att linjemannen skulle få bli symbol för sommarens första fotbollsmatch. Och trot eller ej - innan jag tryckt av hade han vänt mig ryggen.


Då gav jag upp fotograferandet.

För övrigt har jag sett en annan film än Emil idag också. Filmen när Obol presenterade sitt "formidabelt härliga" upplägg. Länk på
NSD.

Jag kan bara undra vad som hade hänt om han fått fortsätta några veckor till?


Varför säger ingen till?

att svamlig inte stavas "svammlig". Det riktigt sticker i ögonen när jag öppnar bloggen. Och på två ställen så jag kan då inte skylla på skrivfel heller.

Kan till och med regeln som styr det - även om jag inte vet vad den heter. Om den nu heter något.

I alla fall skulle jag bara berätta att jag efter lunch  läst rapporten "Att möta de ensamkommande barnen" skriven av Rädda barnen.

Rekommenderas - även om det tar några timmar att läsa den ordentligt.

Jag skummade den inför ks i måndags. Men kändes så intressant så nu har jag läst lite djupare.

Går att få låna av mig för intresserade.

Rätt så svammlig

Rätt så svammlig är jag - lovade foton från matchen. Men jag har svårt att hålla reda på sladden - så klart är den hemma i Sunderbyn och inte här. Fast fotona mer som "bevis" för att jag varit där än sevärda i någon dimension.

Men den här tjejen sevärd på många sätt - någon av
stockholmstidningarna har jag tagit länken ifrån - man blir bara glad över henne och hennes sunda livsglädje. Gud bevare henne för att hamna i närheten av någon dopinghistoria - vill ha några illusioner kvar.

Nu börjar det likna något

Nu börjar det likna något - svensk sommar. Mindre "goa" 12 grader - fast klockan fem på morgonen är det knappast något att klaga över.

Lite mer regn så astmatiker och allergiker får det lite mindre besvärligt med pollen kan vi väl be om - och sen kan solen få skina igen - hur länge och mycket den vill.

Mulet är det också - men faktiskt rikigt högsommar grönt och lite sammetsaktig luft.

Mulet är det också för Haparanda som i två artiklar får kritik för brister inom de sociala området. Det gäller att det inte klarar
platser för äldre och att det inte dokumenteras ordentligt vad gäller familjehemsplaceringar bland annat. Med Uppdrag Granskning i färskt minne är det lite märkligt att man som tjänsteman försöker raljera bort barnperspektivet med att det är svårt att tillgodose länsstyrelsen. Ni har fullständigt missförstått uppdraget - det handlar inte om att tillfreställa länsstyrelsen utan om att garantera att barn inte far illa. Och inte äldre heller för den delen. Att gamlingar (och andra färdigbehandlade också för den delen) snabbt blir "utslängda" från sjukhusen är inte precis någon ny företeelse.

På sitt soligaste humör är inte heller signaturen "Norrbottning men aldrig luleåbo" som skriver i Kuriren idag.. Det är trist med såna negativa människor. Ett skrämmande exempel tycker han är att Boden måste riva bostäder samtidigt som Luleå bygger nytt. Lösningen a´la denne solskensskribent måste väl vara tvångsdeportering till Boden - för möjligheten att flytta till Boden frivilligt finns ju?

Och det är ju inte bara "krig" mellan Luleå och Boden. Till och med "inbördeskrig" i Boden. Bodens politiker är lika taskiga mot Harads som signaturen "Norrbottning men aldrig Luleåbo" tycker att Luleåborna är mot övriga Norrbotten. Kuriren och NSD.

Skönt att alliansen i Boden inte låter arbetstillfällen styra äldreomsorgen. Det måste alltid vara den enskilde gamlingens behov som styr - inte om de saknas arbetstillfällen någonstans. Det får lösas på annat sätt.

Vi har inte äldreomsorg eller annan välfärd för att de ska ger sysselsättning utan för att de uppfyller ett behov som människor har.

Att placera gamlingar på korttidsplatser i Harads - utan fungerande kommunkationer - vore grymt både mot gamlingarna och deras anhöriga.

Och nu ska Strutz hemtjänst göra sitt morgonbesök hos "gamlingarna".

Sunderbyn vann med 4-4

Ikväll var det befogat den gamle historien om en partisk domare som sa att "Heden vann med 4-4". Jag har aldrig riktigt fått ihop den gamla historien - eftersom den var en domare från Sunderbyn som sa så. Men jag ska komma ihåg att fråga far en gång till - han hette i alla fall Einar Sundvall. Bara så att ni fattar att jag har verklighetsförankring.

I alla fall - lika underbart som vanligt att gå på sommarfotboll (om det nu finns vinter dito?) - fastän det nu var på konstgräset. Kan meddela att myggen i alla fall trivdes lika bra med det. "Tjälamygg" fastän tjälen borde gått ur jorden för länge sen. Jag har klöst så blodvite uppstått vid vrister och andra tunnhudade ställen.

I alla fall låg vi under med 4-1 när det var tjugo minuter kvar. Och 3-4 var det när ordinarie matchtid var slut. Så tacka för att vi vann när det blev 4-4. "Vilken lagmoral" utropade en av "smågrabbarna" i laget. Jag utelämnar det de första två orden som började på F båda - första med två bokstäver och det andra med tre.

Och jag tackar Berndt för tipset om att det var Dean Martin - säkert många efter honom också som sjungit om Amore och Napoli - men Dean Martin stämmer väl med min ålder.

Fast Pat Boone då? A wonderful time up there? Är det någon som minns honom? Och stavas hans namn så där?

Snacka om att fotboll gör en nostalgisk!

Bilder tomorrow!

Lite "efter mig"

Jag är ju lite efter mig jag. Så det passar sig väl att jag nu rekommendrar förra veckans bloggare i Kuriren, Per Granlund. Det var njutbar läsning och så lärde jag en del nytt.

Så även om jag nu noterar att bloggen mera övergått till att vara en krönika med ett inlägg per dag - så gillade jag Pers berättelser.

Jag måste faktiskt gå bakåt och kolla. Första bloggarna - i alla fall - när våran Anna GK och (nästan våran) Stefan Tornberg bloggade så kunde man följa dem live så att säga.

De fick ibland sluta mitt i en mening - nästan - för att hinna med voteringen i kammaren. Det är det jag läser in i bloggande - men var och en gör efter sin lust och sitt förstånd - och så skryter vi var och en över vår egen vattuvälling.

Men det skulle ändå vara kul att följa utvecklingen av bloggandet på NK - när övergick det från ögonblicksbilder till mer av betraktelser?

Vem satte trenden? Kanske jag hinner kolla någon gång. I alla fall saknar jag Rolf Nielséns bloggande - fast det var krönikor från första stund fast det kallades blogg. Om jag nu minns rätt - men de finns nog kvar i arkivet de också.

Nu helly hansen, regnställ och fotboll!

Avverkat Pyramis

Så har jag avverkat sammanträde med samordningsförbundet Pyramis. 2,5 timmar cirkus mitt i socialförvaltningens plan 4 - så att jag inte kunde se att det faktiskt börjat regna. Men jag hörde det av personer som kom för sent till mötet.

Vår uppgift i saqmordningsförbundet är att se till att personer som idag står utan egen försörjningsmöjlighet (möjligen heter det någon finare på byråkratspråk) ska komma ut i studier eller arbete. Eller i alla fall komma närmare arbetsmarknaden.

Den mälgrupp vi valt ut är personer mellan 20 - 34 år med psykisk ohälsa. Att med otradionella aktiviteter/utbildningar hjälpa till. Där de inte platsat i de traditionella åtgärderna.

Vi var alla frustrerade över att vi hållit på ett halvår och inte kommit igång. Sjukdom och dubbelbokning bland ledamöterna - så att vi inte kunnat träffas som vi skulle.

Men nu är nog skutan på kurs igen - och vi drog nog upp farten rejält idag. Hoppas jag.

Nu har jag mellanlandat på expen - men ska genast dra hem för viktigare uppdrag. Fotboll - division 5 Mellersta Kust. Jag är genast förflyttad 50 år tillbak i tiden - rena nostalgitrippen bara namnet mellersta kust.

Det finns onekligen likheter

Mellan män/kvinnor contra tuppar/höns. Ha det i bakskallen och läs artikeln i DN så ler ni nog också i mjugg - både män och kvinnor.

Sen kan jag ju fundera om det går att forska om vad som helst. Men det kanske är någon hönsfarmare som blir glad över det. Fast inte går väl sånt här heller till på normal nu för tiden? Så tuppar och hönors normala beteende kan knappast göra vare sig från eller till. Eller?

Så går det upp..

så går det ned. Opinionsmätningar inte så mycket att bry sig om - särskild inte så långt från ett val. Men jag måste väl tillstå att det är roligare när det går upp än när det går ned.

Och här fanns det ju variatioenr på grader i helvetet - så nästan alla kan väl hitta något att glädjas åt - eller skadeglädjas åt.

Demoskop i DN idag!

Sen jag jag väl fundera i ett samhälle där vi utvärderas från vaggan till graven - på gott och ont - varför inte opinionsinstitutens spådomar får genomgå samma lut. Hur nära eller långt ifrån sanningen var dom egentligen?

Nu ska jag ringa Thomas!

Morgonens utmaning

Fast kanske mer morgondagens - men den är inte långt bort - fann jag i DN. Förresten är det nog en utmaning från i förrgår - det finns mycket som krackelerar i vår omsorg om äldre. Brukar tänka vilken förmån jag har som finns fysiskt när mina föräldrar - tänk att bo i någon annan del av landet eller världen och måsta oroa sig för hur de har det?

Dagens sensation måste man väl ändå tillskriva NSD som publicerar Öppet brev från Obol-Bo Johansson. Det säger att de tagit bort vissa saker av pressetiska skäl - men det finns tillräckligt mycket kvar för att en och annan ska sätta kaffet i vrångstrupen. Rejäla rundpallar både mot media och enskilda personer.

Som den ifrågasättande människa jag är funderar jag på om det här verkligen är "äkta vara" - men förstås har NSD och Johan kollat sånt. Fast har hittar inte en enda kommentar från tidningen - brevet ska tydligen få tala för sig själv åtminstone idag.

För övrigt gillar jag att Åsa Wikström, moderat, i Boden och Lena Joneland, vänstern, gjort gemensam sak, Kuriren idag.. Klokt att stoppa korttidsplatser i Harads. Må vara synd om Harads att tappar arbetstillfällen men att placera gamlingar på rehab i Harads med dess dåliga kommunkationer är grymt mot gamla och deras anhöriga.

Så kan jag också gilla att PTU är inställt idag. Eller framflyttat i alla fall. PTU står i min almanack och är en förkorting av Personal och Tillväxtutskottet. Blir nästa måndag istället. Innebär att förmiddagen kan användas till pappersvändning och koll att alla fått svar på mail och annat.

Eftermiddagen ska ägnas åt det trögstartade Samordningsförbundet. Alla parter - kommun, landstings, försäkringskassan och arbetsförmedligen måste vara på plats - annars får man inte sammanträda. Det har varit något svårt - mest har landstinget falererat. Men nu hoppas jag vi kommer till skott.

Och i kväll har Luleåavdelningen styrelsemöte till vilket jag är adjungerad. Men - ikväll ska jag prioritera att gå på fotboll med far Yngve. Mellersta Kust ni vet - mot Persön. Sorligt nog inte på Byvallen utan på konstgräset vid Sundis. Men nog kommer det smaka sommar ändå!

Då vet ni - nu väntar morgonkaffet och sen jobbet!

It is time to say godbye!

Strofen bara kom för mig - var inte fortsättningen "to Napoli". Men hur var det sen - och vem?

Inte "It´s time.." utan "It is time ..". Italienskt? Pat Boone (fast honom är det väl bara jag som minns)

Jag har vilat mellan 8-10 ikväll. Vilat efter en dag i - fullständig vila. Ni vet det har ju igen varit en sån här dag då det bara är dumt folk och hästar som arbetar (frivilligt förstås - vissa änglar måste ju bara vara i jobb för oss andra).

Idag jobbade inte hästarna heller. Den här snyggingen hittade jag när jag promenerade "långa slingan".

46461-336Blev sen när jag gick till kaffet så det fick bli "korta slingan". Hoppas ni därmed fattar att det blivit både korta, 2 km, och långa, 6 km. Fast inte så snabb promenad. Försökte njuta och uppleva naturen ( fast nära asfalten). Hur storspovarna längs hela Mariebergsvägen försökte locka bort mig från närheten till boen. Så såg jag åkerbärsblom på slänten in till Hammarenområdet - mina gamla åkerbärsmarker som exploaterats. Men nu håller naturen på att ta tillbak sitt igen. Naturensläkekraft är större än många muppar tror.

Annars glada nyheter i kväll. Ingen Hovrätt på tisdag. "Skurken" har återtagit sin överklagan och vännen R (som bloggare hos hans arbetsgivare beskriver kompisar) får nu äntligen på allvar lägga misshandeln bakom sig. Absolut måste det firas med lunch före midsommar.

Och idag gratulerar jag alla Svante jag känner - och dom som heter Sven som jag gillar!

Sovmorgon, tjocksnuva och tekniska problem

Har inte sovit fullt så länge som tiden visar nu. Vaknade i vanlig ordning halvfem -har samma märke på min inre väckarklocka som Skalman. Det spelar ingen roll vilken tid jag lägger mig - halvfem vaknar kroppen till. Dock vände jag snabbt på kudden och somnade om,

Vaknade sen vid åtta med riktigt rejäl tjocksnuva - och en sol som var i avtagande. Har letat sladden till att överföra kort och när jag väl hittade den så visade det sig att korten var av sämre kvalitet än annars. Vilket inte säger litet.

Det visade sig att de i sista stund blivit byte av lokal och att vi satt på en mycket trevlig balkon - men den var långsmal vilket gjorde att hag hamnade på långt i från "bruden" och med en sned vinkel.

Otroligt god man från Kalaskulan - rejäla kött och korvspett med en härligt krämig potatisgratäng. Och kladdkaka med grädde till kaffet.

Så visade det sig att innehavaren till den lägenhet vi befann oss i var från Sunderbyn. Och dessutom syster till min skolkompis G.

Världen är liten . nu ska jag knata till tolvkaffet - och berätta att jag träffade Y (lägenhetsinnehavarinnan) som kusin Kertstin också känner. Undras om Y inte gått i samma klass som kusin Lars.

I alla fall har jag konstaterat att tjocksnuvan med all säkerhet handlar om pollen. Lite kli/rinn i ögonen och en mycket lätt huvudvärk. Det är faktiskt alldeles gult ute på asfalten av pollen.

Några bilder här i alla fall.

46461-327

Den blivande bruden - med en portelloflaska!

46461-330

Brudens mor i lektagen - läsandes instruktionen

46461-333

Här har hon kommit lite längre i lekandet

46461-334

Suddet beror på att jag skrattade så jag kiknade. En del ropade efter toalett. Tänk omgiven av 10 såna här personer.

46461-335

Svärdotter Lotta som förmodligen har blicken på tänderna som är på väg på plats.

Men nu måste jag dra om jag inte ska missa 12-kaffet.

Och vilken möhippa!

Massor av god mat och vin och himla mycket skratt,

Tro inte ni ska få några detaljer från mig klockan 01.45 - påverkad både av sen tid och vin.

Men senare idag ska jag sovra intrycken och bilderna!

Vilken sommardag!

Har inte ens viftat med tårna idag. Bara fikat och latat. Med en Liza Marklund (plus medförfattare. Om kvinnor som inte hjälper varann som får en särskild plats i helvetet. Jag har läst den delvis tidigare.

Sanna berättelser "Mitt livs novell" av Liza resp. Lotta. Om sanna berättelser ur livet ur genusperspektiv. Jag lovar att det är till att känna igen det.

Hinner dock inte refera något - kan nog bli en annan gång. Men nu ska här duschas, ta ett glas vin i solen och sen få skjuts till möhippan av kusin Kerstin.

Tömt kameran!

Nu har jag tömt mors kamera. Fotograf på nästan alla - är Jens. Mor har några i början och jag några i slutet. Ska bli intressant att se om det är någon skillnad. Eller om "kaggerhäntheten" är genetiskt betingad?

46461-318


Kusin Kerstin läsandet NSD i mor och fars kök. Här ser man tom vilket datum fottot är taget. Och fotograf är med alla sannolikhet mor Marianne.

46461-319

Anke, farmor Doris, Stina i vagnen och så jag. Taskigt att fota i smyg så jag inte hinner dra in magen.

46461-320

Sara - tre från vänster.

46461-321

Och här har vi Lisa i mitten med okänd gömd bakom microfon och Emma till höger.

46461-322

Fem olika fotografer fick flickorna på bushumör!

46461-323

Under hot om uteblivna presenter så fick dom tillslut att apa sig lite mindre!

46461-324

Mor och Maj Britt gonar sig i lusthuset

46461-325

Liksom far Ynge och Nancy. De fyra ni ser på de två senaste fotona har tillsammans med aktiningsvärda åldern av 331 år med en genomsnittålder på 82, 2.


Fundering?

Varför har alla människor i alla tider varit så måna att avporträttera sig själva?

Och varför finns det religioner som inte vill avbilda sig själva? För visst är det så - inte bara han profeten som inte får avbildas.

Vad är rätt och vad är fel?

Själv har jag hittat min lösning.

Själv har jag en hela byrålåda med kort - och negativ. Fram till 40 sa jag alltid att när jag blev pensionär skulle jag sortera upp allt inklusive negativen i fina album och pärmar.

Men nu vet jag att jag ska göra roligare saker de sista centrimetrarna av liveta måttband!

Så välbekomme, arvingarna!

Blir lite stressig såna här lediga dagar - som ska räcka till allt. Men nu coolar jag ned med en promenad - och måhända räddar någon millimeter?

Fredag den 8 juni anno 2007

Examensdag i flödande sol och sommarvärme.

46461-310

Detta är "Sixten" även kallad "Siv-Harry". Men i verkligheten så ska Stina döpas den 7 juli. Hon har två vackra namn till vilka jag inte kommer ihåg nu.

46461-311

Okänd kavaljer och så Lisa. Det här fotot skulle kunna ställa upp i genren sämta examenskort. Jag får hoppas att pappa Jens tog något bättre som jag kan publicera sen.

46461-312

Det här skulle inte vinna tävlingen i alla fall. Och tjejen till höger om Lisa är bästis och heter Emma. Dotter till Linda Bäckström och David.

46461-313

Så har vi Sara som nu lämnar 3:an och får ny fröken till hösten.

46461-314

Stöldsäker julgransfot, typ? I alla fall Alviksskolans modell!

46461-315

Sommarlovslediga syskon på Västbacken!

46461-316

Om 4 veckor ska det vara bröllop och dop på Västbacken. Får hoppas Tommy och grabbarna gräver och bygger på snabbt. Och att Jens o Lotta har bygglovet klart?

46461-317

Egen här är guld värd. Härligt att mötas av dessa rosor efter en lång och intensiv social dag. Glömde förstås att fota från besöket hos fabror Hans och faster Solveig i Alvik.

Medvetet så valde jag att fota rosorna istället för den dinglande nyckeknippan. Vissa saker vill jag förtränga!

"Kaggerhänt"

Vet inte riktig om jag ska sätta "haröron" om ordet - är det svenska eller hembygge? I alla fall har jag nu efter lång fundering kommit fram till att det är orsaken till mina otydliga kort. Jag kan inte hålla still kameran - särskilt inte i upphöjt läge.

Det kommer en serie bevis i slutet av detta inlägg - som inte ska bli långt.

Har haft ett 10-timmars sovpass och sovmorgon till klockan 5. Ska orka med en möhippa i kväll - förberedelse krävs.

Eftermiddagen i går blev kort jobbmässigt - men avslutningen blev smått dramatisk. Kunde för mitt liv inte hitta nyckelknippan - som väl har så där 8-10 olika beståndsdelar. Efter ledande i papperskorgar med mera så återstod enligt mig bara yttre krafter. jag hade lämnat bilen obevakad medan jag löste parkeringsbiljett, Fast så dök ett fullständigt omöjligt scenarie upp i huvudet. Kunde jag glömt den hemma?  Kunde jag ha lämnat dörren olåst? Förstås inte - hur många gånger har jag inte vänt för att kolla strykjärnet och lika många gånger har de varit avslagna.

Fast nog dinglade nyckelknippan i dörrlåset. Vet inte och det blev tröst eller förtvivlan för mina föräldrar som tycker att det blivit glömska och lite förvirrade ibland?

Idag blev jag mest bara glad att läsa tidningarna. Lite hjälp av vädret kanske - med en grund på 16 grader klockan 5 på morgonen är förutsättningarna goda.

Naturligtvis är det också så för regeringen - att en borgerlig regering för första gången också får regera när det är högkonkunktur ger goda förutsättningar. Men utan tvekan går det bra för Sverige och de lägsta arbetsläshetssiffrorna på 17 år kan uppvisas. Och det syns ju inte minst på succén för nystartsjobben att politiken är lyckad. Här kommer tre inslag om detta, 
ledare i Kuriren - artikel dito  - NSD


Att man måste ha hjälp av diverse omständigheter är dock absolut inget att skämmas för. Uppenbarligen har sign. BG på ett eller annat sätt varit inblandad i moderaternas budgetförslag - det står väl tämligen klart.  Men varför då trassla in sig i något om att det mer eller mindre skulle varit slumpen och något mallsystem som satt sin signatur. Det är ju ett känt faktum att det mesta som kommer via datorn - oavsett det är felmeddelanden eller signaturer - sitter mellan stolen och skärmen! BG:s förklaring - och Östmans kommentar.

Lyckosam polisenhet
- styrkan Särskild Insats - har tagit många langare av både knark och brännvin.

"All kärlek är lika mycket värd" - trevligt närgånget reportage om Åsa Petersen, krönikör på Aftonbladet.  Åsa får ta ett snack med pappa Karl P som är kommunalråd i en kommun där situationen för HBT-personer rasat ca 100 placeringar i RFSL:s undersökning.

Kaggerhänta bildet kommer i ett eget inlägg - så att mina "nattpatruller"  vet att jag är vaken och redo!


Missade Erikas hus

Det blev något stressigt i morse. Far hade överraskats av att kopplingen släppt i vattenutkastet - så han fick börja om från början med nya kalsingar, sockar osv.

Månne därför Erikas hus föll ur mina tankar. Men det ska bli nästa gång jag åker till Alvik - då blir det fotobevis. Erikas hus ligger så högt och fint till - men med den gräsliga färg som var tidigare skulle man möjligen kunna kalla det iögonenfallande. Men smaken är som baken - fast Erika hade inte valt den heller.

Fast stressad hade jag inte behövt vara - felaktig information från sonen gjorde att vi hade en hel halvtimme till godo till "utsläppet". Fast det gjorde inte alls ont att sitta i solskenet och gotta sig.

Så var det traditionsenligt Gluggarna som inledde med Idas sommarvisa - och lika traditionsenligt avslutades det med Den blomstertid..

Sen var det kaffe och tårta på Västbacken.

Det kommer blir en hel del bilder också - men jag har sladden i Sunderbyn Därmed också meddelandet att jag är åter på expen.

Men det ska inte bli länge till - det gäller att passa på medan sommaren är här - att njuta.


Höjden av snålhet?

Spana in hur det blänker på den här blomampeln.

46461-309


Jodå, den är tejpad vilket kan tyda på höjden av snåhet. Men riktigt så illa är det inte - men även blomkrukebranschen ändrar ju stajl varenda år för att hålla kommersen uppe. I år verkar det helt omöjligt att få tag i den här modellen eller liknande. Nu är det grå eller bruna - vilket det väl i och för sig varit några år. Men jag gillar den här - den passar på min altan. Nåväl plantan var tvungen att gå jord - så nu går spaningen vidare.


Hörde nyss på TV att Putin vill att Ryssland och Usa ska ha gemensamt missilförsvar. Hade det varit på 50-eller 60-talet så hade vi nog alla utgått från att det var ett försvar mot varelser kommande från rymden. Jag måste erkänna att jag tänkte så först - nästan - USA/Ryssland vadå försvara mot vem?


Och apropå yttre rymden så känns det ungefär som om polisen befinner sig där. "De har genomfört själva insatsen på ett rätt och riktigt sätt men tyvärr fått fel information, säger han" (Håkan Karlsson). Norrbottens Kuriren idag.

Jag tillhör de som har stor respekt och beundran för det skitjobb polisen får utföra. Det är också ofrånkomligt att det i skarpa och farliga lägen ibland kan bli fel. Men aldrig i livet att jag accepterar att de hävdar att allt gått rätt till om de stormar in i en oskyldigs lägenhet på detta sätt. Det vill säga jag kan väl acceptera att de gjort det - att det blivit fel. Men att som en stolle framhärda i att allt gått rätt till är enfaldigt. Det är naturligtvis så att det är polisen och ingen annan som kan och ska bedöma informationen. Någonstans har det gått fel. Erkänn det och förklara varför så vinner ni respekt.

Det blir än mer sorgligt när man läser att polismannen som uttalar sig också har lovat att försöka tillmötesgå Ida Gard önskan om att få tgräff de män som gjorde intrång i hennes hem. Vad då försöka tillmötesgå - det är väl en sjävklarhet att de måste göra allt för att gottgöra det förfärliga Ida utsatts för.

Jag måste tillstå att jag blivit rejält upprörd - men nu har jag i alla fall fått en första hjälpen i att avreagera mig. Nu övergår jag till examensfirande. Lisa lämnar Gluggarna och Sara 3:an.


Blommor och blad

Efter "förlossningen" - beslut om budget - har jag bara njutit av sommaren. En stund på expen - sen blev det Blomsterlandet, K-Rautas blomförsäljning och Växtriket.

Sen har jag stått på öronen i blomjorden - men nu är den utpytsad och de flesta plantorna på plats. Jag vet i alla fall ungefär att jag saknar två blå hänglobelior, några rosa petunior och ett antal orangefärgade pelargonier. De sistnämnda verkar det varit missväxt på - pelargonier alltså  och inte bara oranga.

Varit ute till klockan 21 drygt - fortfarande 22 grader på en termometer som inte sett sol på ett antal timmar. Och inga mygg.

Fast de kliar på hela kroppen ändå¨- små jordbakterier och annat förstås.

Nu blir det en dusch - sen sängen - och så examen i morgon. Ute på landsbygden som är så populärt i alla politiska kretsar just nu.

Ska ta en koll om Erika får godkänt för nya husfärgen - så vet alla att jag ska till Alvik.

Hoppas surströmmingen smakade ikväll, Erika?

Nådiga luntor

Så har vi då samtliga oppositionspartier lämnat våra kommunala "nådiga luntor". Budgetförslag i lite olika form och format.

En del mer kamerala medan andra är tydligare  med den politiska viljan. Men i slutänden kommer vi väl alla att stå där i kommunfullmäktige och skryta över vår egen "vattuvälling".

Och kung Karl han räckte genast ut handen och köpte de tre så kallade gröna tillägg som Miljöpartiet ritat ned på ett A4 ark. Lite cykelvägar och upprustning av lekplatser på 3 miljoner - kan vi väl kosta på oss med en inveteringsbudget runt en halvmiljon. 3 miljoner i "kaffepengar" lär väl bli över.

Miljöpartiet verkar lättköpta - nog tror jag mig veta att miljöpartiet har lite vidare vyer är så. Det framskymtade ju också då Annika talade sig varm för fler familjecentraler. Men inget yrkande - vilket väl ingick i uppgörelsen med Karl P?

Nu ska jag i alla fall köra med kort dag idag. Blominköp - och i morgon är det examen så då blir det frånvaro några timmar på morgonen.

Men innan dess lär jag väl höra av mig!

Hur bra som helst

Hyr bra som helst är det här förslaget som presenteras i Piteå-Tidningen idag. För det som får förmånen.

Gratis tandvård till arbetslösa mellan 20-25 år i Piteå.

Jag kan undra om detta verkligen är förenligt med lika behandlingsprincipen. Varför är det just ungdomarna i Piteå som ska ha denna förmån.

Varför får inte arbetslösa i Pajala samma förmån?

Om folktandvården i Piteå har resurser över så kanske det ska dras in och fördelas rättvist över länet.

Ja, jag bara undrar jag? För samtidigt blir jag glad att någon bryr sig om tandhälsan hos ungdomarna. Jätteviktig fråga-

"DxV5"

Berätta det inte för någon men "DxV5" är mitt hemliga jag - min hemliga kod.

Förr när jag skulle svara på någon kommentar - kom ett fränt påstående om att jag nog kunde anses som SPAM (det är nog fler än bloggen som tycker det) och därför skulle identifiera mig.

Numera är tonen snällare - jag ombeds bara skriva in förestavade kombination av bokstäver och siffror. Fiffigt kombinerade med både stora och små.

Andreas dag i går

Norrbottens Kurirens fotograft Andres W hade uppenbarligen ledsnat på att alltid vara bakom kameran. Nationaldagen blev hans genombrott.

Häftigt att hamna på konkurrentens sida med på
storbild. Nättidningen gör inte Andreas inhopp full rättvisa - papperstidningen rekommenderas.

Och sen fick han ju äran att hamna i min kamera också - även om det var Dan jag var ute efter.

46461-308


Annars är det samma "goa" grader idag. 16 klockan halvsju är rena högsommarvärmen. Men pessimisterna har redan börjat prata om veckan före examen som den vecka som sommaren var. Men sån är inte vi förstås!


Nu ska jag svara Mattias på en kommentar han lämnat om Namnlösa gatan. Och sen drar vi upp fjädern för att starta dagen. Känner det ibland så - morgonstunden använda till att dra upp den där skruven som satt under forma tiders leksaker - och så kör man på - och framåt kvällen - när fjärdern är slut landar man mot någon möbel. Precis som de små leksaksbilarna på 50-talet.


Kort mellan hägg och syren

Tyckte precis det var igår jag fotade först häggkvisten som blommade. Och idag var det dags för syrenen. Fast 5 dagar emellan var det enligt dateringen på korten. 1 respektive 6.

46461-304

Det här är fotat från min altan och syrenbusken - riktigt gammal sådan står på Svintorget.

46461-305

Här är en annan bondsyren - förmodligen härstammande från Bertils backe där de nya köparna för nu ganska många år sen osentimentalt sågade ner hela bersån. Fast nu har de stuckit upp igen på sina ställen. Denna huserar dock i föräldrarnas trädgård.

46461-306

Även äppelträdet står i mer än full blom. Lägg till detta ännu fler vilda blommor som vi såg i stan idag - tex den som heter något med senap - så går det nog att fixa blomsterkransar redan nu.

46461-307


Och så kommer korten från dagens nationaldagsfirandet.  Här är det Dan Enbom som "härförare" för hemvärnets marina enhet. Och så lyckades jag få med Kurirens fotograf Andreas på bild.

Nu har jag sovit ett par timmar (för mycket). Väcktes kvart över åtta av telefonen och hade lite svårt att veta om det var morgon eller kväll. Inbjudan till möhippa - kul.

Fotboll på TV - en match som tappat spänningen efter ledning för Sverige med 4 - 0. Fast nu blev den 5-0. De började skrika så jag trodde det skulle bli repris på Danmarks matchen. Vilket dråpligt mål!

Namnlösa gatan

Håller på städa skrivbordet och hittade ks listorna - lovade visst lite mer info från det.

Vi hade bland annat tre medborgarförslag som handlade om att namnge gator efter förtjänstfulla personer.

Jag sympatiserar med det förslaget - men det påstods från stadsbyggnads att det kan man redan inom ramen för dagens namngivning.

Kan hoppas att de nyttjar det lite bättre - den senaste jag kommer ihåg är Hermelin för Hermelinsparken. Jag har säkert fel - det finns senare också - men många är det väl inte.

Dock hoppas jag verkligen inte att man ger sig på att ge Namnlösa gatan ett namn. Det är ju ett kuriosa i sig att den faktiskt har ett namn - Namnlösa gatan.

Det kan bli den stora stötestenen i ett  kommande maktövertagande i Luleå kommun - för moderaterna tyckte synd om gatan som var namnlös - och ville ge den ett. Dock okänt vilket!


Firat färdigt

Så är nationaldagsfirandet överstökat. Trevligt som vanligt. Med möten med många trevliga människor. Och många trevliga kommentarer om min hatt. Samma som på bloggsidan. Den passar verkligen in i sommarvärmen och nationaldagsfirandet.

En bild fick jag i alla fall till - men "mina" hemvärnsgrabbar från marina enheten. Med Dan Enbom i spetsen. Bild kommer i kväll.

Och champagne blev det också. Gerd hade lagt en flaska på kylning och bjöd hem oss. Tråkiga jag sa förstås först nej - måste och arbeta. Men sen kastade jag Luther ur ryggsäcken och följde med Gerd och Harry hem. Vi skålade för deras 43-åriga bröllopsdag och sen har jag och Els promenerat tillbak genom stan.

Jag plockade upp Luther i stadsparken och nu sitter jag och ska göra de sista kriarättningarna av budgeten. Såg att Camilla hade ett
"raseriutbrott" över Östmans lördagsledare. Camilla och centern är ju varit väldigt tydliga med att de inte ville ha någon gemensam borgerligbudget i år. Och det har ju vi andra bara att acceptera och respektera. Men faktum är att vi ju faktiskt fortfarande har ett förslag tillsammans - det som gäller budget 2007 och plan 2008-2009. Så sent som i november har vi alla borgerliga partier yrkat bifall till det.

Ska bli spännande att se de olika partiernas markeringar i budgetarna - vilka prioriteringar vi gör nu när vi inte behöver kompromissa med de övriga?.

Plus 4,6

Inte bärskursen och inte heller någon opinionsmätning. Det senare hade väl i alla fall varit något att glädja sig åt.

Men det är dyster, mycket dyster. Exakt så mycket mer ska dra bära på idag än när jag gick i nationaldagståget förra året.

Ambitionen har varit minus motsvarande kilon. Hur kunde de bli så här?

Nattsudd

hade jag skrivit några rader om och så slant fingret när jag skulle hämta bilden - och det osparade inlägget bara försvann.

Nu börjar jag med fotot på de två gästerna jag hade i går kväll - de jag nattsuddade med.

46461-303

Vi har ju två restauranger i byn - min privata hos mor och far oräknad. Birgit och Sture landade hos mig efter att har ätit middag på Pizzerian - som kanske heter något annat nu. I alla fall har de tydligen gjort en rejäl ansiktslyftning. Här fanns dock inga smarriga efterrätter utan det blev kaffe och likör.

Själv måste jag nu placera mig i duschen fvb till nationaldagsfirande. Hade jag varit lite duktigare på att klippa och klistra in - så hade det nog blivit en flagga längst upp på min blogg - dagen till ära - men det klarar jag inte.

Har synat media - och alla tar upp något om nationaldagsfirandet. Själv har jag testat mig i SvD och fick godkänt. Fast jag hade bara 6 rätt av tio. Bakelsen och var prinsessan Viktoria skulle fira visste jag inte. Sen var det två slarvfel, om 1809 och om unionsmärket. Både kunde jag men "bombade" fel.
Prova Du också. Och kom atill Floras kulle och promenera genom stan till stadsparken. 11.30 samling vid Floras. Tillhör du det latare släktet kan du komma direkt till stadsparken klockan 12.

Vi ses där?

Jag - en vattenshejk?

Enligt Per Granlund - blogg i NK - ska vi alla vara vattenshejker. Det är väl en sanning som vi ska till oss och sluta köpa vatten på flaska. Själv har jag den ambitionen efter Luther hjälpens information om vattenprojekten.

Fast än har vanan inte fastnat riktigt så det syndas ibland. Men det går åt rätt håll.

Läs ni Per Granlunds blogg medan jag fixar ett foto från i går. Och spana också in det fina bilderna fråns tudentbalerna när ni ändå är inne på NK:s nättidning.

Mera langning!

Här är dom - Nisse och Jukka som tog över efter mig och Annika. Jukka har tagit för vana att vara mig i spåren. Tror han tog över efter mig som ordförande i SSK också.  En kreativ och duktig kille!

46461-302

Det är väl lite juste att tala om att västen Jukka har är en Rotary väst. Alltså Rotary som ställer upp och stöttar langningskampanjen. Att Nisse gör detsamma representerande Folkpartiet gör inte saken sämre.

Langningskampanj

Nu har jag varit och delat vykort mot langning. En timme utanför systemet. Tillsammans med Annika Eriksson, miljöpartiet.

Mest bara positiva reaktioner - men många som aldrig skulle drömma om att langa säger ändå bestämt: ja, jag langar då inte.

Men vårt budskap är ju att prata med människor om problemet. Tala med tonårsföräldrar om att inte köpa ut till sina barn. Det är inte så att deras drickande då begränsas till just det de fått uköpt utan blir oftast det som de "grundar" på. Lite generaliserande förstås - men ändå.

Och tur nog kom våran Nisse "Vackerbacken" - som inte var anmäld. Tur var det för nästa förening som lovat 2 timmar x 2 personer kom med bara en man. Man då fanns Nisse där som en räddare i nöden.
Det sticker i ögonen

Här kommer inlägget som jag började skriva om i morse. Från gårdagens kommunstyrelse. Kommer kanske mer senare för er som vill veta vad vi beslutat om.


"Det sticker i ögonen på folk att stora, långa, röda bussar väldigt många turer kör tomma eller halvtomma. Jag har fullt sjå att tala om för min skattebetalande pappa att Sunderbyn ligger längst ute på linjen - att fler har åkt tidigare på sträckan. Han ser ju bussen med en eller två gummor/gubbar i bästa fall - annars är den tom.

Men ett faktum är att det under icke rusningstid finns väldigt många tomma platser. Och ändå ska den kommunala förskolan betala till det kommunala bussbolaget för varenda unge som vill åka.

Nog vore det rimligt att hitta ett system där de tomma platserna kunde nyttjas. Platserna kostar oavsett det sitter någon där eller ej. Snarare skulle det väl finns ett PR-värde i att bussen är så attraktiv att alla platser nyttjas.

I utskottet var folkpartiet ensamma om att yrka återremiss - men i ks blev det slutligen bara moderaterna och centern som stödde sossarnas avslag. Det hedrade Mårten Ström att han i alla fall avstod att rösta - fast nog borde du löpt linan ut och röstat för att använda sunda förnuftet. Ungefär som du själv beskrev hur vi skulle kunna hantera ärendet.

Blev en milt sagt märklig "rättvisedebatt". Eftersom LLT:s bussar inte trafikerar hela kommunen så kan denna förmån inte införas - då blir det orättvist mot landsbygden. Från samma motståndsgäng målades bilden upp hur det inte skulle fungera - barnen skulle bli kvar vid badhuset för att returbussen inte rymde dem.


Den kollektiva kontentan för de som röstade att medborgarförslaget skulle avslås var att det var ett uruselt, ogenomförbart förslag - men det skulle vara väldigt orättvist mot landsbygden om det genomfördes?

Jonas brännberg sågade också argumentationen vid fotknölarna. Hur ska vi kunna rusta upp Björksskatans centrum - när det är så många andra som får vänta. Och samma med badhuset i Råneå - kan vi verkligen bygga där när andra delar av kommunen inte har?"


Vadå vass?

Det var ju värmande berömmande ord från lite oväntat håll i oväntad tid

Men vadå vass?

Jag lever bara efter devisen "Snälla flickor kommer till himlen - andra kan komma hur långt som helst".

"Goa" grader idag också

Ambitionen större än vad tiden medger på morgonen. Började skriva om några ärenden från gårdagens sammanträden - men insåg att det skulle ta för lång tid. Ibland tar skrivandet tid och då är det lika bra att låta bli. Bloggskrivande får inte ta tid - det ska bara rinna till fortare än fingrarna kan skriva. Annars får det vara...Lätt att leva .. annars får det vara. Visst sjunger någon så!

Så jag lägger bara ut ett grattis till alla Bossar som har namnsdag idag. Ingen glömd men särskilt nämnd morbror Sture i Bollnäs med tillnamnet Bo. Som jag ringde i går kväll - men glömde gratta.

Här kommer orkidéer om än bara på nätet. För det är inte så bara - jag har lyckats få den att blomma om - trots att jag inte hann med att klippa ned den enligt konstens alla regler.

46461-300

46461-301

Fast bara en liten räkning?

Jag avskyr när brevlådan är tom när jag kommer hem. Jag som gnäller på allt och alla för att de skickar saker med snigelposten.

Men jag har inte riktigt insett att konsekvensen är att "låddan" är tom ibland. Som ikväll.

Rätt tom är jag också. Jag tackar dock för kommentarerna om polisens agerande. Om jag själv så bara ringde på fel dörr mitt i natten och väckte någon i ohäpp - skulle jag vara förkrossad. Rosor och choklad och ett platt läggandes på dörrmattan.

Men fatta att ingen ledningspersonal inom polisen gjort något? Nu är jag ju bränd av media massor med gånger så jag får väl några timmar till hoppas på någon rimlig förklaring?

Men ge er på att jag ska kräva en förklaring i polisstyrelsen - då kan de hänvisa till hur många regleringsbrev som helst om att vi inte får lägga oss i verksamheten.


Måhända återvänder "lusten" senare i kväll och får utlopp i lite bloggande. Men nu måste jag ta mig i kragen och ringa några sociala samtal - både roliga och mindre roliga. Öken blir det aldrig! Även om just dagen idag varit ständig sol.

En lite detalj bara. Idag var det ovanligt många skrynkliga kläder på sammanträdesfolket. Inte lätt att hitta något lämpligt som både är struket och somrigt. Dock fanns det de som var lika propra som vanligt också - en sa sig stänga ut värmen. Fast han var lite för ung att säga så - så sa de riktigt gamla hemma i byn.

En detalj till; jag noterade att Kejsar Karl var ovanligt virrig idag. Han hade lite svårt att hålla isär namnen på alla kvinnor som ville vittna. Kan jag förstå efter att ha läst Aftonbladet.
Dotter Åsa har varit utsatt för otäcka händelser i Lettland. I samma demonstration som Charlotte från Jömköping som jag skrev om härom dagen.


Fullständigt obegripligt!

Hur i fridens dar kan det gå en hel helg - och en halv måndag utan att polisen på något sätt försökt ta kontakt med den drabbade flickan. För att be om ursäkt och för att ställa upp med den hjälp som kan behövas.

Riktigt bedrövligt och obegripligt från polisens sidan hitintills.

Mera Grattis!

Till faster Solveig i Alvik - ska bli kul att träffas den 15 juli. Blir inte så ofta trots bara några mil emellan.

Och så Grattis till en av de få Solbritt jag känner. Johansson - som också har anknytning till Alvik - med mostrar i Långnäs.

Grattis Jesper!

Grattis på 30-årsdagen, Jesper!

Jesper tillhör knappast läsarna av denna blogg - men jag hoppas att mor Els vill framföra gratulationerna. 

Högst befogat

Ser att Kuriren flyttat upp nyheten om det felaktiga polisingripandet till ettan nyhet. Det var på tiden. Och på tiden är också att vi får polisens version.

Naturligtvis kan det bli fel i det svåra jobb polisen många gånger har att utföra. Men om man nu så brutalt tagit sig in till en oskyldig person så måste de ju fatta att hon måste få stöd och hjälp.

Ska bli spännande att höra om polisen kommer med en godtagbar förklaring?

Kortare än kort

Blev Apu i morse. Så där fem i nio var vi färdiga. Och de som kom sent fick ännu kortare sammanträde än oss andra. Någon skojade och sa att vi borde gasa så att vi var färdiga innan alla var på plats. Men riktigt så blev det inte.

Dock tämligen få och inte så upphetsande ärenden. Så pressen skulle informeras om att presskonferensen ställs in. Men ring mig gärna, murvlar. Alltid har jag något att berätta.

Så nu fick jag nästan en förmiddag gratis - men den går säkert att fylla med något. Budgetskrivningen ska väl färdigställas om inte annat.

Sexton "goa" grader

Sexton goda grader var det klockan 04.15 och nu klockan 06.00 har de ökat till sjutton komma fem!

Det är nog nu sommaren är!

13 lika mellan Norrbotten kuriren och NSD det vill säga lika många noterbara nyheter i båda - i min tidningskrönika.  Nu ska i ärlighetens namn sägas att noterbarheten i stort sett helt styrs av politik i allmänhet och intressant ur folkpartistisk politik i synnerhet.

Och skälet till att jag kom att räkna bomberna var att jag skrev att
Karl Petersen försökte sig på en Tage Erlander i helgen. Det vill säga ro med kungen i ekan. Nu har väl Erlander förvisso mest känd för att ha Chrustjev i båten. Men tror ni inte för skam att det missat roddturen i nättidningen.

Det märks riktigt väl på tidningarna också att sommaren är här. Känns tunna i handen när de hämtas. Och mycket bilder från olika evenemang.

En del riktigt trevliga - som alla om kungen - kan hoppas att det synts i riksmedia också. Däremot får vi väl hoppas att det stoppar med länstidningarna för rubriken "helg fylld av fylla". Fat jag hittade den i Kuriren så här kommer NSD:s version.  Faktiskt mycket lättare att hitta igen artiklar i NSD.


För övrigt har jag funderat över vad det är för fel på kallt vatten? Fotbollhuliganer, Rostock, "raggarsvansen" med mera - nog tror jag Patrik (Bylin) och grabbarna skulle kyla ned dem snabbt och elegant.

Ser att ledaren i Kuriren "ser framemot" Sveriges ordförande år i EU och vad som kommer att hända vid olika toppmöten. kanske förslaget med brandslang bör övervägas?

Nu måste det dock till en riktig brandkårsutryckning om jag ska komma i tid

Inget att tillägga

Efter en raid i södra hamnen - avsmakandes Anna-Gretas skärårdsröra - och en resa tor Pajala finns inte mycket att tillägga.

Erkänner att jag är trött men det är mest av alla underbara intryck. Synd bara att jag inte är någon fotograf - vilka vyer jag skådad vid Kalix älven.

Här kommer dock två bildbevis från södra hamnen och ett som inte är från Kalix älven men väl någon pöl mellan Korpis och Pajala. Det finns mer vatten där än man kan tro så inland det är.

I Pajala påstod de att de hade varmast i landet idag. Inte vet jag - men 26.5 var det i luften när jag passerade Råneå vid 14-tiden. Det räcker långt! Fast kompisar - jag var tvungen och gå och kolla här - 23 på en termometer som varit fri från sol ett längre tag.


46461-297

Erkänn att det ser lite utland ut!

46461-298

Dykare i södra hamnen som ville visa att man behövde vara rejält påklädd i vattnet?

46461-299

Den fantastiska vyn hitanför Pajala som inte alls kommer till sin rätt på fotot.

Nu ska jag pejla in om det hänt något nytt - men jag upplevde att det var samma nyheter nu som då det vill säga samma nyheter när jag åkte till Pajala som när jag åkte därifrån.

Jönköping - sveriges metropol?

Ett snett knapptryck kan få märkliga konsekvenser. Trodde ett tag att Jönköping över natten  blivit Sveriges metropol runt vilket alla nyheter snurrade.

I jönköping har de beslutats om att äldre och funktionshindrade ska kunna få
solsemestrar som  avlastning/korttidsboende. Kreativ idé från  folkpartivännen Nils-Erik Davelid i just Jönköping. Billigare för kommen - bättre för de som åtnjuter insatsen. Finns väl bara en hake att det kanske inte är så många som orkar med resan. Men tuta och kör och prova nya kreativa vägar.

Cathrine Norrgård - en annan folkpartist i Jönköping - reser till Lettland och kämpar för HBT-personers rättigheter. Eller snarare mot att de utsätts för repressalier och diskrimineras. Känns som betydligt mer motiverade resor än de till Köpenhamn och Rostock.

Moderatpolitiker i Jönköping anhällen för hustrumisshandel - förblir anhållen trots sitt nekande.

Efter dessa tre Jönköpings nyheter förstod jag att jag var vilse . I ivern att komma ifrån alla skandalrubriker om MATCHEN lyckades jag nog komma åt lokala nyheter för Jönköping - ni vet man kan pernumererar på lokala nyheter från sin ort. Förutsatt förstås att man inte bor norr om Umeå - där går gränsen.


Annars har jag legat till halvnio på morgonen och känner nu en viss frustration över att "guldstunden" rusat ifrån mig.


Ska dressa om och ta resan förbi mor och far. Måhända vinka av förlovningsparet. Hoppas bara att gräsklipparen eller något annat inte är out of order. Ett besök på Skärgårdsdagen innan avresan till Pajala kan bli lagomt. Och ett hopsamlande av sammanträdeshandlingarna inför morgondagen - det lär väl bli sen ankomst hem från Pajala. Det är ju några mil - och rätt frestande att stanna upp några gånger och njuta av naturen.


GLASÖGON!

Säger bara glasögon - sist i inlägget.

Efter tolvkaffe blev det marknad med kusin Lars och hans Buntam. Gammelstads marknad som alltid brukar regna/storma bort ena dagen - kan undra om det verkligen blir kanonväder i morgon?

Träffade förstås en hel del trevligt folk. Lilian med dotter från Sundom. Lilian - vars fyra sista siffror i personnumret vi haft som lösenord på frankeringsmaskinen. Nu kan det avslöjas för maskinen är utrangerad. Lilian har jobbat hos oss tidigare.

Vi träffade kusin Britt-Marie som kusin Lars skamligt nog inte kände igen - fast inte så underligt - det var väl 13-14 år senast de sågs.

Tunnbröd och flatrökt skinka från Vindeln. Fast tunnbrödet från Svensbyn.

Och så högsta vinsten i Röda Korsets lotteri. Tre lotter och tredje lotten hade nr 1. Här nedan kan ni skåda vad jag vann - en väggbonad. Och nog måste kyrkan ha ett finger med i spelet när just jag vann en bonad med det ordspråket. Det hade varit katastrof för kusin Lars.

46461-294

Och så åt vi förlovningsmiddag i kusin Kerstins nya pergola. Här Buntan och Lasse - som förlovat sig.

46461-295


Här kommer en extra bild så att ni verkligen får se hela pergolan. Jag har redan lovat/hotat att jag soliga sommardagar kommer att sitta och vänta på att bli utfordrad med både det ena och det andra.

46461-296

Och så glasögonen - när allt var kirrat med gräsklipparen så gjordes den först bagatellartade upptäckten  att fars glasögon var borta. Men efter sökande på alla möjliga och omöjliga ställen började situationen bli smått desperat. Inte så att han inte klarar sig utan kortare stunder - men det är så att leveranstiden på nya glasögon till honom är ungefär som med åkgräsklipparen - vi misstänker att de samkör till Belgien - optikerna och Granngården. Far har någon specialslipning som gör att det tar extremt lång tid.

Danmarks matchen får klaras med en reserv variant - men det verkar ju vara sovläge i den matchen. Hör just att vi leder med 3-0.

Nu ska jag njuta vidare av sommarkvällen!

Huvudobjektet saknas

Dagen började med att jag blev vansinnigt less på trasiga gräsklippare. Jag kände riktigt hur det - gräset - växte under mina fötter. Och åkgräsklipparen på Granngården - de har tagit ren och akkja ned till Belgien för att hämta reservdelar.

Den lilla med knosad hatt till tändstiftet. Men det gällde ju också få far med på vagnen. Jodå - han protesterade inte när jag sa att jag åker och köper en handjagare i avvaktan på att den stora får sina delar från Belgien. Undra på att en del är skeptiska till EU.

Allt nog en riktigt serviceinriktad kille på Järnia. Och andra sidan blir jag väldigt tydlig när jag väl kommer till beslut. Lite av Gösta Ekman och Expressen/Aftonbladet över mig. Talade i klartext om att det skulle vara en maskin som till och med jag klarade av.

Mina slutfråga var om den var krånglig att montera. Inte alls bara här och här - handtag och så. Vilket slutade med att jag frågade om jag inte kunde få köpa butiksexet - som hade bensin och rubbet och bara saknade en som körde den. Yes! In i Hondan och hem!

Så kunde den historien ha slutat - om jag inte lite senare anlände till far när maskinen precis stannat. Och klagomål på att den var tung som attan att köra. Det visade sig att den inte bara klippte - den snudade gräsmattan ner till roten.

Tack snälla granne Ola som kom och hjälpte till att höja klipphöjden - far Yngve har fortfarande starka nypor men det krävde en viss teknik.

Sorry - men jag har faktiskt glömt att fota apparaten.

Och nu leder vi med 1-0 mot Danmark.

I väntan på BILDER!

Kommer här morgonens tänkta länkningar. Dels Dagens ris som fick mig att fundera om jag behöver uppsöka hörcentralen. Visst krig men jag hör inga bomber?

Det andra den företagsamma och kreativa tjejen från Jokkmokk som förmodligen ville få igen mun både på arbetsförmedlingen och kyrkopolitikern Erik Jonsson, s.

Mycket som kräver sin förklaring

Här kommer Nisses piteåvariant på "säjet" jag undrade om igår. "Nö kom ägge bårthe katta". Att det har med något som uppenbarar sig lite plötsligt och oväntat står nog klart. Men inte en Pelle Holm har med det vare sig under ägg eller katt.

Men det finns mycket som kräver sin förklaring. Själv har jag uppenbarligen missat att det har varit krig om jag ska tolka sign M-B rätt. Han/hon ondgör sig över bomber i fyrkanten.

Kommer faktiskt ihåg att jag läst någon om en slutövning - kanske dags att söka upp hörselcentralen. Va?


Vi får hoppas arbetsförmedlingarna lyssnar till Charlotte Kvickströms budskap. Eller något ordspråk om att vem som helst inte kan göra vad som helst. Charlotte ledsnade uppenbarligen på af:s och regeringens budskap att arbetssökanden ska ge sig på allt. Och sökte kyrkoherdetjänsten i Piteå - som snart utexaminerad - från gymnasiet.

Å andra sidan var vi väl fler som gärna velat gå en holmgång med den käre kyrkopolitikerna som ömmade för att vi kvinnor inte skulle ha ett så tungt och ansvarsfullt arbete som kyrkoherde.

Själv ska jag i alla fall ta mig när kyrkan idag. Ska ta en tur på Gammelstadsmarknad - så jag slipper sukta över alla marknader jag inte hinner besöka. Dete brukar faktiskt räcka med en för att inse att det inte är mycket att sukta över.

Fast jag brukar träffa mycker trevligt folk.

Så nu gör jag bara ett litet lättare ryck efter "Inga" som i vanlig ordning fixat oreda här hemma.

Usch - fy tusan det går inte att hitta vare sig Dagens Ris eller Noterat artikeln om Charlotte Kvisktröm. Smet ni från jobbet i går, nätredaktören?


Mycket som kräver sin förklaring

Här kommer Nisses piteåvariant på "säjet" jag undrade om igår. "Nö kom ägge bårthe katta". Att det har med något som uppenbarar sig lite plötsligt och oväntat står nog klart. Men inte en Pelle Holm har med det vare sig under ägg eller katt.

Men det finns mycket som kräver sin förklaring. Själv har jag uppenbarligen missat att det har varit krig om jag ska tolka sign M-B rätt. Han/hon ondgör sig över bomber i fyrkanten.

Kommer faktiskt ihåg att jag läst någon om en slutövning - kanske dags att söka upp hörselcentralen. Va?


Vi får hoppas arbetsförmedlingarna lyssnar till Charlotte Kvickströms budskap. Eller något ordspråk om att vem som helst inte kan göra vad som helst. Charlotte ledsnade uppenbarligen på af:s och regeringens budskap att arbetssökanden ska ge sig på allt. Och sökte kyrkoherdetjänsten i Piteå - som snart utexaminerad - från gymnasiet.

Å andra sidan var vi väl fler som gärna velat gå en holmgång med den käre kyrkopolitikerna som ömmade för att vi kvinnor inte skulle ha ett så tungt och ansvarsfullt arbete som kyrkoherde.

Själv ska jag i alla fall ta mig när kyrkan idag. Ska ta en tur på Gammelstadsmarknad - så jag slipper sukta över alla marknader jag inte hinner besöka. Dete brukar faktiskt räcka med en för att inse att det inte är mycket att sukta över.

Fast jag brukar träffa mycker trevligt folk.

Så nu gör jag bara ett litet lättare ryck efter "Inga" som i vanlig ordning fixat oreda här hemma.


"Ägge borti katta"

Vadan detta uttryck - vad betyder det egentligen. Men jag har ändå hittat det "ägge borti katta".

Unga kvinnor i Norrbotten - ålder mellan 16-29 - är mycket otryggare än rikssnittet för systrarna i landet. Vid utevistelse.

Ingen som presenterat enkätresultatet för mig har kunna ge någon förklaring. Men jag vet! Jag kom på det när Karin läste om den som kört på/krockat med en björn.

Så klart det är det att det snart kutar björnar bakom varje vinbärsbuske.

Mellan hägg och syren

Kan undra hur gammal häggen är som står nedanför gödselutkastet på farbror Bertils gamla "lagård". Huset på backen ovanför Byvallen är ett av byns absolut äldsta - så häggen har förutsättningar att vara riktigt gammal.

Häggen var rejält angripen av den där hägglarven härom året - förra året? Det ar ju som en spökbygd. Men skam den gamla hägg som ger sig - fotade denna kvist i morse. Dock slår det mig att jag inte kände den varma sötmjuka doften av hägg - men det är nog inte tillräckligt varmt. har nog kvar den upplevelsen i morgon bitti.

46461-292


Annars är det lite spöklikt här också på expen. Riktigt fredagstyst - extra tyst idag - och lite spöklikt med den tomma stolen. Men än har vi inte behövt ringa AG - fast vi har börjat skriva en frågelista till tisdag.

46461-293


Inflation i KU

Ordet trams och tramsigt är för alltid förknippade vid KU genom Carl Lidbom. Tycker det gör skäl för namnet även efter det. Tidigare var KU något seriöst och ett uttalande från KU var något som gav några torra rader i tidningarna men som togs på största allvar.

Nu används KU mer som politikens torgmöten för partipolitiska syften. Från både sidor blockgränsen vill jag påstå.

Fast nu blir väl inte Stefan glad på mig - men det är riktigt min ärliga uppfattning ända sen Ebbe Carlsson affären och därefter återkommande såpor.


Fast det kanske bara är jag som inte begriper storheten.


´Tro mig inte

Jag drar givetvis inte österut nu på morgonen. Fast förresten vet jag nog inte riktigt det heller. Väderstreck är inte heller min starka sida. Men faktum är att förra inlägget skrev jag i går eftermiddag - men hade tydligen glömt att trycka på knappen. Oftast brukar det ju vara tvärtom - att jag pillar till innan jag tänkt till.

I alla fall är det härligt att fortfarande efter snart 60 år lära nya saker varje dag. "Fientligt bud" - som jag skrev om igår - vet jag numera vad det är tack vare Janne som lämnat en kommentar.

Fientligt bud" är, enligt Aktiespararnas ordlista, "när någon lägger ett bud på aktierna i ett företag utan att ha budet förankrat av ägare och ledning i företaget."

Med facit i hand känner jag förstås igen begreppet - men när jag skrev det var jag faktiskt övertygad om att att det var någon på tidningen som bara rent allmänt inte gillade att bli uppköpt av  "högerkrafter".

Några onda krafter - på Luleå kommun - har dock sett till att jag inte fått någon bekräftelse på att Tidningskrönikan kommit till mottagarna. Men Jens ringde på väg mot värmländska Charlottendal och kunde bekräfta att den kommit.

Rånarna lär fundera på att omskola sig. Rån är numera en tung och olönsam verksamhet, enligt polisen som refererades på TV.

Lönsamt kan det dock vara att lägga dessa ansikten på minnet. Journalister årgång 2007 - måhända kommer ni framöver att granskas av någon eller några av dessa. Men pyttsan - hittade den inte på nättidningen.

Nu ska jag dra till expen.

Nu drar jag österut

Nu drar jag mot Haparanda - dock icke besök på Ikea. Jag tillhör den minoritet av norrbottningarna som inte gjort något besök där. Fast minoritet är det väl knappast än.

Ska på årsmöte på Taavolagården i Mattila. Såg ut som en väldigt trevlig gammal gård.

Förhoppningsvis landar jag hemma inte senare än 22 i alla fall. Det behöver få bli en sex-timmars natt i alla fall.