Gott slut!

2011-12-31, kl. 06.00

Så var den kommen - årets sista dag. Fraserna om gott nytt år dansar omkring både i ord och skrift. En av de sämsta är väl "gott slut" - på vad kan man undra? Som en vän till mig gjorde igår.

Sonen tog brödfödan ur munnen på mig igår dvs övertog transporten av Thomas till flyget. Vilket gjorde att jag fick ett il och stannade hemma och städade. Nå städade och städade - iaf dammsög och diskade. Till jobbet vid 10-tiden. Mest bortstäd av det gamla året. Och upplägg för det nya.

Valde bort träningen för två herrbesök - en som kom till mig - och en som jag förflyttade mig till. Det var den senare som undrade vilket slut jag tillönskade honom?

Och sen fick jag äntligen hämta hem kusinen från flyget. Och ute på Kallax kom en kvinna fram till mig och undrade om jag kände igen? Vilket jag inte gjorde. Men med hjälp av Eva och Norramark blev det igenkänning och utbyte om vad som hänt släkt och vänner sen vi sågs sist - för så där dryga 50 år sen.

Har hämtat och läst tidningarna efter en lång natt. FÖR lång insåg jag då jag såg en glimt på TV där juniorkronorna lämnade rinken efter en 9-1 vinst över Slovakien. Har bespetsat mig på match kl. 04.00 på nyårsdagens morgon - men det undermedvetna anade nog ugglor i mossen redan igår - sökte i TV-programmet men hittade inget.

Ingen träning igår - men skrattmusklerna har iaf fått sitt denna morgon -
"2011 - sämsta året någonsin?" rubricerar Kuriens ledarsida - den ska jag länka in här när den kommer. "När kommande generationer frågar hur vi kunde låta Maria Montazami inträffa så kommer vi helt enkelt inte att ha något bra svar" tillhör guldkornen - liksom fotona av Juholt i förkläde och "klut".
Nu har väl knappast Johan stått för alla lustifikationer helt själv men heder att han lyfte just denna!

Gillar faktiskt också NSD ledare i dag - även om dess innehåll kan få en att hålla sig för skratt. A-kassereglerna är smått galna i vissa avseenden - och då tar ändå den här ledaren inte upp problemen för deltidsarbetanden.

I övrigt innehåller tidningarna mest en revy över året som gått - i ord och bild. Skummat!

Sonen påminde igår om att min blogg firar 6-års jubileum nu i januari. Nätbloggen vill säga - före det hade jag en manuell "blogg" som gavs ut var fjortonde dag - till en begränsad krets läsare. Och så en "tidningskrönika". Ingen av dem på stentavlor dock - även om det känns mycket länge sen.

För egen del önskar jag mig ett lika bra år 2012 som 2011 varit. Hel, ren, mätt och frisk har jag varit. Mer kan man inte begära.

Till er alla - ett gott slut - på gamla året - och ett riktigt Gott Nytt 2012.

Jorden är platt

2011-12-30. kl. 06.00

Funderar på att skriva en insändare om att jorden är platt. Och ta till mig äran av upptäckten av att australiensare och andra faktiskt promenerar runt med fötterna upp och huvudet ner. Räknar med att platsa som Dagens insändare i NSD och få äran att bli "Dagens insändare". Igår skrev något "
sockenljus" från Vittangi och påstod att riksdagens avtalsnämnd bestod av riksdagens talman och 10 riksdagsledamöter - som tillskansade sig 7 500 kronor var i  månadsavode. Hann bli lite upprörd - innan "härddisken" gjorde sig påmind. Google svarade  att arvodesnämnden består av ordförande - Johan Hirschfeldt - och två ledamöter.

Det räcker gott och väl med alla sanna "grodor" som politiker och etablissemang består med utan att NSD ska medverka till att ytterligare gynna mörkerkrafter och spridandet av skrönor i samhållet. Så har tillexempel Juholt för alltid skrivit in sig i svensk språkhistoria med "Juholtare" - som i någon tidning översattes med att man ändrade sig gång på gång. En upprepad "pudel" med andra ord - men jag tror att var och en lägger in en egen betydelse i det.

Nå kontentan av min upprördhet över NSD:s publicering av gårdagens insändare enligt ovan är: Har inte NSD något som helst ansvar för åtminstone faktauppgifter som klart kan beläggas? Ordet ska förvisso vara fritt - men något ligger det väl i begreppet "ansvarig utgivare"? Eller?

En sportig dag igår - slalom, störtlopp, skidor - både damer och herrar, skidkytte dito. "webbade med detta i bakgrunden på jobbet igår. Ja skidskyttet tog jag hemma. Fick lägga på ett extra kol med snöskottningen för att hinna till 18.15. Viss finputsning återstår därför - måste hacka bort en is/snövall framför stalldörren - en sån där som brukar lägga sig någon gång i mars då det rasar från taken. Tidigt i år.

Någon sport/träning blev det inte för mig igår - lätt att komma in i att hitta på anledningar att inte träna. Men idag ska det bli. Igårkväll gjorde jag absolut ingenting - men det kräver sina kvinna det också.

Från gårdagen noterar jag också att Kent Ögren söker stöd hos SKL - får klartecken för att införa fotoförbud på vårdinträttningar. Vad Ögren fått veta är att det inte är förbjudet - inte på något sätt att det skulle vara önskvärt. Tänk om Ögren skulle koncentrera sig på att lösa det problem som finns i vården - istället för att försöka mörka verksamheten. Vem har upplevt fotografering som ett vårdproblem??

En morgontidig älg är Kurirens senaste uppdatering på nättidningen - 04.59. Dåligt med viltstängsel på denna älgfrekventerade sträcka - och där det finns - mot Sunderbyhållet möter älgarna viltstängslet först när det passerat 97:an - som om Hammarens och stadsöns befolkning ska räddas från älgarna. Varför inte på andra sidan vägen?

Abel har namnsdag idag - grattis. Men väl inget namn som fått renässans bland yngre? Själv tänker jag på Abel Lindfors som spelade canasta med morbror Otto.

Och nu tänker jag göra nåot av allt det jag tänkte igår - när jag ingenting gjorde - dammsuga till exempel. Jobbkvoten är fylld för veckan. Blir kanske något besök på jobbet iaf. Träning efte lunch - Actianläggningen på Pontus måste inspekteras - och kanske en liten simtur. Passar in i tidsschemat - Kerstin ska hämtas på Kallax 17.40. Ska bli skönt att få hem henne - känns så tryggt och hemtamt att ha henns bestämda steg på vindan.

Passa nu på att njuta av näst sista dagen på 2011 - den kommer aldrig igen.

Sleven i grytan

2011-12-29, kl. 06.00

Ja vars ska sleven vara om inte i grytan. Hamnade på hockey kl. 23.30 - efter att ha tagit en middagsvila som skulle bli en timma - men som blev 3. Tänkte mig att se första perioden - men fortfarande spännande efter andra - och i trejde blev det rena dramatiken då Schweiz utjämnade till 3-3 - förlängning och sen straffar. Straffläggning - oavsett det är fotboll eller hockey är ju rena skärselden - men avgjordes fort då Sverige la in båda och Johan Gustafsson räddade. Så jag var med då
vi vann. Men klockan blev en bit över 02.00.

Nästa match nästa år - 04.00 på nyårsdagens morgon. Den inbyggda "sovklockan" funkade på morgonen - trots sängläge först efter klockan 2 vaknade jag före larmet - redan 04.15 - och steg upp. Så 04.00 på söndagmorgon kan bli en bra start på dagen - med hockey.

Var rätt länge på jobbet igår - men inkluderade en riktigt lång fikarast med "veckans gäst" (ja jag kan ju hoppas på fler) och Thomas.

Och sen skulle jag då reka på mitt nya gym i Gammelstad. Alltid kul att komma dit - så trevlig personal i receptionen - Majre och Carina som är kvar sen min tidigare sejour där. Men om början var bra så blev besvikelsen än större då jag kom in i gymmet. Inget löpband! Och maskinerna än tätare än jag mindes det. Dessutom hittade jag inga som var konvertibla till de jag använt på "mitt" gym. Så det slutade i bassängen med 650 meter sim och en halvtimmes vattengympa. Glad att vänsterarmen funkade - så där. "Hakar" fortfarande lite i ett visst läge - men även det kändes bätre när jag hållit på ett tag.

Vid min tidigar morgonpromenad till brevlådorna kunde jag glädjas åt lite snö - ett par-tre centimeter. Blir skönt att dra släden en stund innan duschen.

I NSD talar polischefen ut. Ja inte Karlsson förstås - han vill inte ens kommentera. Utan Eva Högfeldt Pettersson som blev sparkad som chef för länskommunikationscentralen. Efter anmälan som 9 anställda där stod bakom. Märkligt att media inte talar om hur stor del av personlen det utgör? Svårt att veta vad som är sanning - mycket märkligt har ju hänt i polishuset under åren - så.. Får börja med att läsa hela Evas brev som ska finnas på www.nsd.se - fast inte finns det där än iaf. Jo - brevet hade dykt upp medan jag roade mig här.

Dykt upp hade däremot inte det som kallas "dagens insändare" - den som vi ska tillåtas kommentera. Men den lär ju komma. Påstår att riksdagensarvodesnämnd har ett arvode - extra arvode - utöver riksdagsarvodet på 7 500 kronor i månden. Låter ju sanslöst överbetalt - kan det verkligen vara sant?

Alla är ju inte lika lyckligt lottade som konkurshotade Companion - som fått 150 000 kronor från Skatteverket - och därmed undviker konkurs. Om man har så lite hum om företagande att man först räknat fel på ett par miljoner - med en omsättning på 5 - och sen inte ens vet om att man har att fordra 150 000 kronor från Skatteverket så undrar jag om inte konkursen kommer - förr eller senare. Troligen förr - och nu inte "blodsbanden" mellan Lars U Granberg och kommunernas sosseledningar skickar dit ännu mer skattepengar.

Natalia och Natalie har namnsdag idag - grattis.

Ska nu börja dan med lite snöskottning. Sen jobb. Och därefter ett nytt "traj" med träning - nu på Pontus. Få se om jag får lös någon instruktör som kan konvertera mina tidigare redskap mot de som finns på Actic. Annars får det väl bli simning idag också - kanske törs öka dosen till 1 000 meter - känner inget obehag idag.

Och apropå badhus och simning vill jag passa på att önska en särskild bana för "valrossarna" - de mogna män som måste ha både simfötter och "simhänder" och som översköljer en med klorvatten vid varje passering. Trodde att lekredskapen hörde hemma i den halva del av bassängen som avdelats för barn?

Ha en riktigt bra dag!

Sömnterapi?

2011-12-28, kl. 07.00

Idag gratulerar jag bästa svärdotter Lotta som fyller 41. Och hennes mormor Edith - 80+. Och Ingegerd i Hertsånger - 70+. Och Britt-Marie Lövgren - +okänt liksom Sven-Erik Bucht - också +okänt. För den senare gäller dock att det numer är känt för mig att han inte har sin logg öppen för inlägg. Märkligt av en politiker att göra sig så otillgänglig för sina väljare?

Och Benjamin har namnsdag. Syrsa känner jag förstås till och
så han i bibeln - Josefs yngste son som avslutade en lång lista på barn som man fick lära sig utantill i söndagsskolan.

Sömnterapi alltså - inte heller denna morgon lyckades jag masa mig ur sängen i tid. Placerade telefonerna en bit ifrån sängen - men lyckades ändå slå av dem - och vila en stund till - till 05.35. Hur kan det komma sig att jag varje morgon gör likadant - trots mycket bestämd inriktning att i morgonbitti bara hoppar jag upp ur sängen. Jag är ju vaken, vid mina sinnens fulla bruk och dessutom utsövd. Blir nog ett fall för någon terpeut?

Kanske inte terapi men en god levnadsregel fick jag av far (fick väl i och för sig många - tack) - att inte handla på kredit. När jag fått mitt första jobb inhandlade jag en kokbok. På avbetalning med 10 kronor i månaden - ett års avbetalning tror jag. Och fick en rejäl utskällning av far min - som aldrig ville veta av något sådant mer. I och för sig löste jag ut en kamrat lite senare från en Husqvarna symaskin. Hon hade lånsparat - som jag tror det hette - i flera år och hade bara några avbetalningar á 75 kronor kvar då hon var i desperat behov av pengar. Men det var det sista! Lånspar lär väl inte finnas mer - en hint om att tidernas förändrats - och att ledaren i dagens Kuriren  borde ingå i ungdomars utbildning.

Vådan med att vara uppe länge - och stiga upp tidigt (förhållandevis - hm) är att det är intet nytt i nättidningarna. Sista uppdatering i Kurirens meny 21.03 och NSD 21.44.

Och apropå att tiderna förändras så är det väl så också att ränderna aldrig går ur för en del. Kurirens papperstidning följer upp Unga Örnars oblyga försök att söka bidrag likt väderkvarnsvingar. Kommunstyrelsen, fritidsförvaltningen, kutlurförvaltningen, landstinget och områdesgrupperna i Hertsön och Örnäset. Och den ena har inte fått veta vad det andra förväntats bidra med - till samma ändamål. Och när Kurirens journalist vill fråga ombudman Carola Pantzare om detta får han telefonluren i örat.

Överklagan eller nådeansökan - det är frågan för de fänglade journalisterna i Etiopien. Intervjun med den etiopiska presidenten gav väl visst hopp - men han såg ju inte riktigt närvarande ut. Journalisternas etiopiske ombud hävdade bestämt att en överklagan absolut inte skulle ta lång tid - tvärtemot vad media i sverige förespeglat. Hade ju varit ett gyllne tillfälle att få veta vad "lång tid" var - men tro inte av journalisten ställde den frågan.

En dålig dag igår - förutom sen uppgång - tom kaffeburk på jobbet. Räckte iof till 4 koppar - men hur långt räcker det? Och när jag skulle åka och köpa träningskort och mat - ja då upptäckte jag att plånboken inte fanns med. Hemma i fina väskan som jag hade på julafton. Två dagar utan att lämna hemmet sätter sina spår. Dock for jag hem och hämtade den - och återvände till Gammelstad och verkställde.

Så nu är planerna att jobba förmiddagen och sen åka till G-stads gym och badhus. Känna av deras redskap och kanske ta en tur i bassängen. Ska bli spännande att se om armen håller för simning nu - efter "guruns" behandling.

Men först som sagt - jobbet och ett trevligt förmiddagsfika med T och L. Ikväll måhända det blir hockey - 23.30. Igår fick jag för mig att jag skulle kolla på matchen - bara för att upptäcka att den faktiskt äger rum först ikväll.

Idag ska det bli min dag - med flyt med det mesta. Ha en bra dag.

Stormigt

2011-12-27, kl. 06.45

Dålig start på den efterlängtade vardagen. Kom inte upp förrän 05.55. Gjorde iaf en iakttagelse. Snabbt som ögat stänger jag av larmen - de två - ett i taget - med sekunders mellanrum. Förut tryckte jag den ena till snoozeläge - men nu stänger jag brutalt av båda. Och tror att jag inte ska somna om.

Och som om den inte var nog med försovning så möttes jag av rejäl storm ute - och otäckt underhalt efter ett lätt snöfall.

Annandagen går också till historien som en av de lataste för året. Förvisso blev det ett par maskiner - varav den senaste las i sent så den ska hängas nu - inte glömma!

Mellan sport på TV och några böcker hann jag med ett antal telefonsamtal som borde ringts tidigare. Men bättre sent än aldrig. Och för andra dagen å rad var bilen inte i gång - har nu alltså gjort bort mina bilfria dagar för 2011 - det har varit en och annan tidigare också.

Seger för Luleå hockey - fast en poäng släppte de till Modo. "Småkronorna" vann stort mot Lettland - orkade/iddes inte stanna uppe och se matchen.

Det är många som går en match mot SJ i helgen. Stationen i Luleå har blivit TV-kändis med massor av folk som väntar på att komma iväg.
NSD toppar papperstidningen med bilder från detta kaos.

I Kuriren kan jag konstatera att jag gjort nytta. "Ungdomarna sviker politiken" - medelåldern i fullmäktige dramatiskt höjd sedan valet 2006. Folkpartiet "yngst" med en medelålder på 31,8 år.

Tidningarna var med mig idag - ovanligt lättlästa - vann lite tid där med läsningen. Inte mycket heller att kommentera. I de stora medierna väntar vi nu på domen mot journalisterna i Etiopien. Känns ganska hopplöst då de pratar om en dom på mellan 11 och 18 år.

Nu ska jag gör mig färdig för att ta en fajt med stormen. Kuling påstår www.yr.no att Luleå har. 11 sekundmeter här men 13 i stan.

Idag står en viktig sak på agendan - skaffa årskort på gymmet. Inte ett uns motion har det blivit under helgen. Fy!!

Inte en susning

2011-12-26, kl. 09.00

Läser om stormen som bland annat
stoppat alla tåg norröver. Och här är det så stilla så. Inte en susning i träden ens. Läste vid midnatt (jo jag var uppe då) på FB att det var +4,5 grader i Luleå - och spöregn.

Ska sanningen fram så lämnade jag inte huset på hela dagen igår. Mjukiskläder, okammad och omålad var det som gällde. Var nog lataste dagen det här året - det mest produktiva var att läsa en julklappasbok - och den fastnade jag i så klockan blev över midnatt innan jag kom i säng.

Skönt iaf att det var mörkt ute fastän jag låg till klockan 8. Älskar dessa mörka morgnar - men snart kommer tråkiga januari.

Dessa morgnar då det inte kommer lokala papperstidningar är ockå rätt tråkiga. Något saknas mig. Har läst runt på nätet - tänk det kunde man inte ens förr. Från Luleås horisont ett par misshandelsfall. Och en gammal nyhet - från julafton - att tjuvar slog till när folket var på julfirande - Örnäset vid matstället.

Inte heller de stora tidningsdrakarna har något nytt att komma med - det är Dagmar för hela slanten. Och det kommer väl att räcka några dagar när man ska intervjua allt folk som inte kommer hem.

Själv ska jag ringa till vänner i Bollnäs och Gävle och höra om det har sina hattar kvar i blåsten.

I övrigt måste jag nog försöka "producera" något idag - annars blir förslappningen total. Ska börja med ett besök i tvättstugan. Och om ni inte skvallrar det för min viktväktarkonsulent ska jag nog göra ett besök på Max - i morgon är det hög tid att återgå till propointsvärlden.

Undrar om Stockholm har fått någon del av Dagmar? Måste kanske ringa Värmdö också och kolla om taket är kvar på nya huset?

Men först tvättstugan!

Fridfullt - not!

2011-12-25. kl. 09,00

Kriminell hotad av tre män med basebollträn, misshandel i Överkalix, drunkning i Arjeplog, mord på söder i stockholm. Bara några av rubrikerna från årets "fridfulla" julafton. Och man kan väl misstänka att det kommer mera.

Fridfullt dock på Västbacken - trots att vi var 25 personer. Maten räckte (och blev över) som vanligt och tomten kom. Dock en ovanligt orutinerad sådan - som halvhögt frågade om han skulle ta altanvägen ut eller gå igenom källaren.

Väl hemma zappade jag mellan midnattsmässan i Rom och Sällskapsresan. Midnattsmässan vann - rätt kufiskt att se päven dras in på en kärra.

Och när jag gick till sängs runt midnatt hade minsann inte tant Lilly kommit hem än.

Insåg i morse att jag har ett  perverst förhållande till sovande. Hatar att försova mig - men vissa mornar kan jag bara bestämma mig för att snooza - 10 minuter i stöten. Höll på så från halv sex till klockan åtta. Ljuvliga omsomningar varje gång.

Och apropå att inse så fick jag ett fint album sammanställt från vår Thailandresa 2010-2011. Har tyckt att Viktväktarnas "krav" på att jag bör gå ned 10 kilo till känts överdrivet. Men bilder säger allt - i morgon är det dax att ta upp kampen igen.

Men idag blir en slapp dag med ätande av god mat. Kan hoppas på lite snö för motionens skull. Tror inte det är särskilt promenadvänligt idag - temperatur runt nollan har jag läst på FB.

Ska börja dagen med lite nytta iaf - köra igång en tvättmaskin. Skulle sitta bra med lite sport på TV - men våra elitare firar väl jul än?

Ha en riktigt bra juldag!

God Jul!

2011-12-24, kl. 07.30

Väl läge nu - att önska God Jul! Här i Bärigårn är det en stilla julaftonsmorgon och vår herre har iaf haft godheten att sluta med regnandet. Och kallgrader är det - ett stilla lätt snöfall skulle kunna öka julstämningen.

Vilket debacel i går morse. Tänk er att vakna och klockan står på 8.59. Rusade upp och alla andra klockor hade liknande tidsangivelser - utom armbandsuret som stod på kvart i elva. Ja - stod - nu har bästa Certinan fått för sig att stanna vid 23-tiden istället för 01.00. Jag har fler armbandsur att tillgå - men är så fascinerad av denna som verkar leva sitt eget liv.

Nå jag hann med både mimymsalladen och griljeringen av skinkan. Och leverans av julmat och julklappar ut till Västbacken. Vågade mig också på ett besök på Ica i Gammelstad och att ta vägen över Storheden. Fastnade inte i köer på något av ställena - julhysterin verkar lugnare i år. Skulle inte förvåna mig om julhandeln detta år INTE sätter rekord?

Dagens lokalblaskor var verkligen fullmatade. NSD:s A-del har 56-sidigt format och Kuriren maxar med 60 dito. Och det utan att reorna får några riktigt hysteriska, aggresiva annonser. Kommer inte ihåg en enda rea som börjar på juldagen - men ser att det var minnet det var fel på - juldagsreor finns för er som är intresserade.

NSD toppar med en julklassiker - "Kaotisk tågresa". Och Kurirens första nyhet kan väl på sitt sätt också spegla ett kaos - Munkebergsskolan hotas av nedläggning. Ingen av nyheterna dock värdiga deras nättidningar - där toppar NSD istället med en man i
Sörbyn med 400 tomtar. Och Kuriren släppte ju fram Lotta Grönings lördagskrönika redan igår - fredag - så jag var lite spänd på vad man skulle bjuda på idag. "Hårda julklappar" ála Östman? Men inte - dom har det enkelt nu för tiden - poliktikerna!

Nu ska jag ta och röja det sista i köket - efter skinkgriljeringen. Och lägga på den sista julduken. Om sanningen ska fram - och det ska den väl - så har det inte kommit fram så mycket julpynt igår. Ytterigare ett tecken på åldrande. Men tänk så skönt att slippa plocka undan allt i januari.

"Nicke lilltroll" hette han väl - han som var i radion på julaftnarna? Och inte kommer det väl några smånissar idag heller? Han som kastade in någon eller några julklappar redan under dagen. Oftast någon julklapp/leksak som sysselsatte en i några timmar. Precis här - där jag nu bor - var det. Och fastän vi satte oss på span i hallen - Eva och jag - så lyckades vi aldrig avslöja faster Henny.

Och sista avsnitter av julkalendern - har sett nästan alla. Väl också ett tecken på att "barndömet" närmar sig.

Men nu ska vi inte vara såna - röja, duscha och ta på fina klänningen. God Jul till er alla!
STANNA VÄRLDEN!

2011-12-23, kl. 09.15

Stanna världen iaf klockan - vaknade 08.59. Trodde det var ett skämt! 4,5 väl inplanerade timmar måste nu jobbas in.


När katten är borta..

2011-12-22, kl. 06.45

När katten är borta.. sägs det. Men vad sägs om älgen som tillrett sin vila på
Skjutbanevägen.. Påpassligt fotograferat.

Annars har jag lördagskänsla idag - tänkt lördag flera gånger redan. En bra "fredag" igår. Lunch med arbetsutskottet. De bjöds på kinamat från Österns pärla. Själv var jag billig i drift och åt medhavd potatissoppa. För er som ska korrigera matbudgeten efter julen - pengamässigt - kan jag rekommendera hämtmat från Östern pärla. Friterad kyckling och New York kyckling levereras i portioner som garanterat utfordrar 3 personer. Kalorimässigt handlar det dock nog om 30 personer.

Svarttaxi till flyget igår igen. Denna gång kusinen. Såg sen att planet blev 45 minuter försenat till avgång - och 30 minuter sen i ankomst arlanda. Men det funkade säkert med hämtning ändå - Londonplanet hade ju en halvtimme senare ankomst.

Potatisen till röda sillsalladen kokades - men det var nog allt av nytta jag hann med igårkväll. Ja sillen i blöt också förstås Nu står jag inför en stor utmaning. Det har alltid varit far som hackat ihop den - även till mig. Jag vet förstås allt som ska vara med - men i vilka proportioner??

Kallt och härligt idag - igen snö - tyvärr. Det är tillräckligt fint med den vi har - men julmys när det singlar ner stora kalla flingor.

Kuriren toppar i dag med att "Hallen börjar ta form" - skalet till FB-hallen pryder ettan. Mindra "prydnad" - åtminstone för politiken har NSD - som toppar med "Jättemissen" - återigen en misslyckad upphandling i kommunen. Eller "Upphandlingen som seglade iväg" - en ännu bättre rubrik - men för lång för ettan.

Nu bara en minut till adventskalendern - den missar jag aldrig. Tar potatisbunken med mig framör TV:n. Det lär vara årets kortaste dag idag - ljusmässigt. Men det gäller säkert också allt jag tror mig hinna med.

Dock ett grattis till min pappa på Natanael-dagen. Upptäckte i somras att även min "okände" farbror i Norge - Sten - hade Natanael som extra namn. Måste forska om varför. Och grattis också till Jonatan!

Nu till Kurre, Charlie och madam Bovén.

Mörkt och tomt

2011-12-21, kl. 06.45

Riktigt tomt och magert på nyhetsfronten. Hittade en
stulen skoter som fick mig att haja till. Behöver verkligen LTU egna skotrar? Ja vet vem vet - högskolepoäng på skoter? Seriöst - säkert finns det någon utbildning som motiverar det - annars skulle man väl inte ha någon?

Lokalmedia toppar med samma nyhet idag förstås - den trista och onödiga dödolyckan i Jukkasjärvi. För utom den mänskliga tragedin för alla inblandade så är det dålig PR för våra magiska event också. Samma skala som om en turistbuss på Mallis krockar och döda svenskar.

Begreppet "höger" dominerar NSD:s ledarsida - OA dammar av högerspöket Thatcher inför filmen om hennes liv. Och Tobias Baudin skriver en krönika om att möta högerns offensiv.

Ledaren i Kuriren håller sig till det lokala planet - om sossarnas oblyga försök till partibidrag till Unga Örnar. Hörde faktiskt på debatten från fullmäktige - två gånger faktiskt - via närradion. Och oblygt är väl bara förnamnet - bara 16 procent av bidraget går till verksamheten - resten administrerar bort.

21 december idag - och Tomas har namnsdag - även Thomas med den stavningen. Många har jag att säga grattis till - grattis alla. Och ska sjunga för min Thomas på jobbet idag. Han har anledning att fira lite extra idag - för hans andra namnsdag - Folke - har annekterats av prinsessa Victoria - Folkedagen den14 juli har blivit Victoria dagen.

Undrar om det är idag det är den dag då dagen är kortast och natten längst? Vänder det idag - eller står det still någon dag? Blev inte klokare av wikipedia heller.

Kan hoppas att det blir en ljus dag för våra svenska pojkar i Eritrea. Hör på TV om att domen kommer idag.

Vädret är med mig idag - minus 7. Undrar dock varför ingen forskat fram en medicin mot förkylning? Nu är jag riktigt less på snuveriet - har som satt igång igen. Blir ingen träning idag heller - nu börjar jag ha abstinens. Men har hosta likt då jag hade kikhosta - minns det än trots att det är 60 år sen.

Idag avslutar jag arbetsveckan - iaf den officiella - med att äta lunch med mitt arbetsutskott. Dom ska äta kinamat - och själv ska jag sitta med en tallrik lättfil. Gäller att hålla igen inför julens frosseri.

Ha en bra dag.

Evigt mörker

2011-12-20, kl. 06.00

En olycka kommer sällan ensam sägs det - i helgen gick glödlampan/lamporna i badrumsarmaturen - men lysröret räcker ganska långt (en fördel i bland med inte så starkt ljus). Och vad hände igår kväll - ett surrande ljud från badrummet och lysröret stod och klickade. Och idag på morgonen ska "vattumannen" komma och fixa min dusch. Förvisso har jag blivit rätt vigolant av träningen - men alla höjder över golvnivå är hisnande för mig. Men lamporna måste fixas - och en tredje olycka ska det väl ändå inte bli?

Annars var det en riktig toppendag igår. Blodtryck som en 40-åring - 132 när jag kom och 129 efter vila. Och undertrycket under 80 i båda fallen. Men jag säge bara - journalerna till folket. Mitt hörseltest fanns inte i doktorns dator - för det faller gubevars under landstingets system. Trots av vårdcentralen Hermelinen inte är en landstingsdriven vårdcentral.

Perfekt blocktryck alltså. Berooende på; viktminskning? Träning? Mindre politik? Mindre stress? Mer sova? Iaf sällt i utsikt att jag kan få sluta med den lätta medicinering jag har. Något att sträva efter!

Nedåtgående spiraler sammankopplas väl oftast med något negativt - själv gläds jag åt min. Minus 0,3 kg och första delmålet - minus 5% uppnått. Nu 3 veckor till nästa invägning - en tidsera full av minerade frestelser.

Solarium tillskrevs en gång i världen massor med positiva egenskaper. En av dem en positiv inverkan på högt blocktryck - avstressande moment kanske. Förmodligen en myt - och knappast tillämpligt vid
solning 02.15 på natten då larmet går. Undrar varför en vit kvinna vill bli svart - mitt i natten?

Från skämt till allvar - så tragiskt med hundspanns olyckan. En död och minst en svårt skadad. Oklart vem som körde på eller om det var påkörning. Ganska oväsentligt i förstone - många offer i vilket fall. Den tråkiga nyheten toppar förstås båda tidningarna.

Annars är det Saabs hädangång (?) som upptar all media. Men inbland är ett tråkigt besked bättre än inget besked alls. Hör att den turkiska regeringen nu visat intresse för Saab. Ska det bli ännu en period mellan hopp och förtvivlan för de anställda?

Slutar som jag började. Evigt mörker på snuvfronten - och därmed också träningsfronten. Från att ha varit hyfsat bra igår morse - hostar jag nu ungefär i närheten av kikhosta - för er som vet vad det är. Ryggan med träningskläder ligger i bilen - men dagens begränsas förmodligen till några timmars jobb och lite julförberedelser.

Vädret är dock en källa till glädje idag - minusgrader - runt 5 uppskattningsvis.

Israel och Moses gratuleras på namnsdagen. Tänker särskilt på Fjällborg och Atlas - två på olika sätt färgstarka män i mitt liv.

Nedräkning mot jul - tänkte bara jobba till och med onsdag. Tillhör de som hellre än ledig någon dag före jul - nedtrappning - än mellandagarna. Det är ljuvligt att blanda lite jobb med spring på reor. Jobbet räntar sig så bra också - inget flöde till inkorgen vanligtvis. Reorna räntar sig nog inte lika bra - även om vi lurar oss själva att tro det.

Ha en rktigt bra dag!

Livet i spillror

2011-12-19, kl. 06.00

Den här nyheten hade jag gärna varit utan - en av de
svårt skadade vid kalkugnen har avlidit. Tänker på anhöriga, släkt och vänner som efter månader av hopp och förtvivlan nu fått sina liv slagna i spillror. Tänker på helgens andra tråkiga rubriker och inser att det är många som drabbats.

Första spåret efter försvunne Rånebon har hittats - cykeln. Den ger dock inte mycket klarhet i fallet i dagsläget - även dem familjen kommer att fira jul i skuggan av tragedin.

Vi är många som har mycket att vara tacksam för!

Söndagen gick i långsamhetens tecken - vilket på intet sätt innebar att jag hade tråkigt. Tycker ordet "långsamhet" är så vackert. Speglar på något sätt ett levande i stunden. Och är man på basketmatch med 14-åriga tjejer - då lever man verkligen med. Storförlust mot Övertorneå - men det var himla roligt ändå. Skulle vara roligt att se en videoinspelning av en själv när man lever med i matcherna - får då och då ett förmanande "men farmor då.." från svärdottern.

På den glada sportsidan räknar jag också in ytterligare en seger för Northland och inte minst Norges VM seger i handbollen. Förutom att de slog just Frankrike som förpassade oss ur VM så innebär det en OS-biljett för våra handbollstjejer. Tack Noge!

För Kalla blir det dock bara pannkaka - enligt henne själv. Men hon kommer säkert igen.

På den politiska fronten noterar jag att OA tydligen tror attNorrbothniabanan är den "frälsarkrans" soim socialdemokraterna så väl behöver. En ny sidstor ledare för att skapa trovärdighet för s löfte om banan. Ofinansierad säger Johan Johansson (M) i ett debattinlägg i NSD. Inget av dem är länkbart ännu - men konstaterar att det finns två tidigare färska inlägg opm Norrbotniabanan - så antingen är det som jag tror - OA:(S) frälsarkrans eller så är han fantasilös på ämnen.

Ska vara hos min husdoktor kl. 08.00 så jag får begränsa mitt skrivande. Dock grattis till Isak som har namnsdag - hoppas både Anna och Anneli kommer ihåg att uppvakta sina telningar.

Jobb och träning ska det annars bli idag. Träning efter en hel veckas snuvuppehåll - men det ska nog gå bra ändå.

Ha en bra dag.

På "snuvfronten" inte nytt

2011-12-18, kl. 07.00

Det blev i stort sett en hemmdag igår. Avbröts endast av en snabbis till stan. Speldjävulen drev på - Keno skulle förnyas. Och några julklappstrisslotter inköpas. Påminns om att jag faktiskt har 4 för eget bruk - som jag glömde skrapa igår.

Hände med andra ord inte mycket här som är värt att skriva om. Telefonen gick förvisso varm med julsamtal till fastrar och farbröder. Och in-linjen var ovanligt frekvent - trevligt - men resulterade i en kraftig heshet - som hade jag druckit för kall whisky. Fast det kanske bara är en skröna att det ger heshet?

Bra start på denna dag - upp klockan halvsex och hämtade in DN. Ett ljuvligt lätt snöfall mötte mig. Och en koll visade på minus 2 - hopp om vit jul. Vi har ju en grund kvar - allt har glädjande nog inte tinat bort.

Hann bli riktigt förbannad när jag läste i Expressen att en "oskyldig"
tvåbarnspappa mördats i Ludvika - medan Aftonbladet slår upp att det handlar om en HA-ledare. Visade sig makabert nog att det handlade om två olika händelser inom ett dygn i lilla Ludvika. Inget samband mellan händelserna enligt polisen - men man kan ju tvivla?

Här hemma verkar det ha varit ovanligt lugnt - om det nu inte bara beror på att Norrköping inte hunnit uppdatera våra lokala nättidningar. Julklappstjuv är det mest spektakulära - lyckades bryta sig in i en bil på den välfrekventerade Maxi-parkeringen. Nog är det väl underligt att ingen uppmärksammat detta?

Ska iväg nu på morgonen och se basket ute i Antnäs. F 96/97 mot Övertorneå som lära vara svåra. Hoppas iaf att de kör försiktigt ned från Övertorneå - och hem sen.

Grattis till den eller de som har namnsdag idag - har inte fått någon sådan uppgift.

Själv hoppas jag av denna dag att kulmen på snuvigheten är passerad och att det går åt rätt håll.

Stig - rätt och slätt

2011-12-17, kl. 06.30

Grattis Stig - på
namnsdagen. Idag är alla media eniga - det är Stig rätt och slätt som ska se dagen som sin. Grattis! Igår var alla förvirrade inklusive undertecknad. Själv var jag lite efter mig och försökte upprepa Gottfrid - 15 december. Åtminstone NSD - troligen även Kuriren - körde med Helmer och Hjalmar - 16 januari. En månad i förtid alltså. Men läsande "sanningsvittnet" (fast det är väl Flamman det?) kommen till jobbet fick jag rätt namn till rätt dag - ASSAR.

En snuvig dag igår. Och långt ifrån ensam på jobbet blev jag. Tre besök - trevliga - men häftande. Fick bli kvar till klockan 3 för att hinna det jag tänkt mig.

Misstänker att jag har några björngener i mig. Vissa idétendenser. Verkar kunna sova hur mycket som helst. En skön middagsvila på ett par timmar hindrar inte alls nattsömnen som varit mcket god inatt också. Men skönt att komma upp i tid - 04.35 idag - fullt godkänt.

Ett tunt, tunt - tunt - puder av snö gladde. Egentligen bara synligt på bron - men ändå. Kan nog vara någon kallgrad idag också - hoppfullt. Skulle behöva lite snö för att kunna fota Bärigårn - att skicka med i julkorten - för att möta andra som skryter med "nordens Aten" och annat. Men nog lika bra att ge upp den tanken - fotografgener har jag inga - så det hänger nog inte bara på snön.

Inte vara kungabilderna som är fejkade - nu får Nord-Nytt skämmas i rikspressen för att ha fejkat ätande av rulltårta som sägs ha varit 25 år gammal. Men den "gamla" finns väl obruten - och det var helt färsk rulltårta som de mumsade i sig. Undrar vilka av våra lokala "skjutjärnare" det var?

Men på den nyheten - länken - hittade jag Zenaxin - som sägs ge 15 kilos viktminskning på en månad. Det ni - det måste kollas upp.

Grönt hår har blondiner i Skåne fått - kopparhaltigt vatten. En snygg rödtoning brukar jag själv få i Västerviken hos Anita och Bernt - järnhaltigt vatten sägs det.

Nu toppar både Expressen och Aftonbladet med samma tråkiga nyhet - mord i Ludvika. Undrar om Expressen och Aftonbladet börjat med samma "tråkiga" rutin som NSD och Kuriren dvs ha uppdatering lagd på samma person? Inte nog med att det ofta är tråkiga nyheter från Luleå - fylla och våld - en lördagmorgon - allt fler nyheter i menyn är identiskt lika i båda tidningarna.

Såg för övrigt att OK annonserar med 4 olika sorters larm; joggingslarm, handväsklarm och två olika sorters larm att ha i fickan. Får väl ta på mig pannlampan och ett larm i fickan.

Nu ligger en helt ledig dag framför mig. Kan undra hur jag ska nyttja den? Börjar väl med lite plock här hemma - och tar det som det kommer.

Sista striden?

2011-12-16, kl. 06.15

Kom ju redan igår - nyheten om att valberedningen (KD) kommer att föreslå Hägglund för omval. Hör just på TV att han kommer att profilera KD som ett kristet parti. En återgång alltså till pingstpastorernas tid. Känns inte så länge sen Hägglund proklamerade att religion och politik skulle hållas isär.

Men det är väl priset för att
matcha Odell. En Odell som enligt Aftonbladet vanligen välunderrättade Melin kommer att avlövas det mesta. Det mest spännande blir väl om Odell står pall matchen ut - det vill säga om han ställer upp i sista striden på kongressen?

På känt manér för partier i kris (jodå jag har varit med om det) slänger man in några kändisar också - David Lega och Koskinen Undrar om inte den senare har varit " bekännande" sosse?

Apropå kändisar till partier i kris som kommer jag ihåg Georg Rydeberg. Han värvades väl inte precis till någon politisk karriär utan kände sig manad att hjälpa sitt parti i kris. Som landsmötesvärd fick jag i uppdrag att särskilt se till att han trivdes och hittade rätt - vilket renderade i att han strök mig över kinden och sa några gulliga ord. Av denne legendariske charmör - det ni.

På tal om strid så utkämpar jag en just nu mot bassiluskerna. Snuvig, ont i hals och öron, sårig näsa och mun. Somnade vid halvsex tiden igår - och vaknade 22.48 - men efter en timme vaken så återgick jag till John Blund. Inga problem att "svälja" 5,5+5 timmar.

Något mindre trist ute - slutad regna och stabiliserat sig något. Men snön lyser inte längre på taken - och det var med hjälp av broddar och tant Lillys spark jag tom mig tor till brevlådan.

Kuriren toppar papperstidningen med att landstinget från kritik av en hjärtprofesson för att de inte nyttjar räddningstjänsten för hjärtstoppslarm. Själv trodde jag att det återigen handlade om någon strid om pengar mellan kommun och landsting - men nu klargör Patrik Bylin att utryckningar inte är förenat med några kostnader för landstinget. Ännu mer obegripligt med Ögrens agerande.

NSD toppar med artikel om "kris för bönderna" - om den regniga hösten som halverat spannmålsskörden - för att inte tala om potaisodlarnas elände.

Annars var behållningen i NSD att Göran Färm klär av vänsterns blivande partiledare Jonas Sjöstedt - om euron. Väldigt klargörande om att det kriserna egentligen inte handlar om vilken valuta man har. Blir ju också smått parodiskt att just vänsterns ledare hjälper finansbranschen att dölja deras ansvar. Såg för övrigt en uppgift om hur mycket avgifter de inkasserat medan medborgarnas pensioner urholkats.

Sossarna - personifierad av riksdagsledamoten Leif Pettersson från Boden blir också rejät avklädda av Kurirens ledarsida. Men mest avklädda tycker jag ändå att journalisterna som skrev om detta igår blev. Att de inte redan då klargjorde att detta egentligen handlade om en ofinansierad budgetreservation. Tycker fö att Kurirens ledarsida numer har riktigt roliga rubriksättningar - Järnvägars, Pettersson.

OA placerar sig däremot i Kent Ögrens klass med sin lilla understreckare. Han vet ju bättre. Det är lika pinsamt som när Kent Ögren försöker skylla nedläggningen av läkarjouren i Arjeplog på Vårdvalet. Noterar att Peter Roslund (faktiskt) gör andra och mer balanserade uttalanden - liksom Andreas Lind på handelskammaren.

Gottfrid har namnsdag - höll jag på att skriva. Ligger lite efter tydligen. Men Hjalmar och Helmer ska vi gratulera idag.

Idag blir det några timmars jobb. Skönt att jag är ensam idag så kan ingen tycka illa vara att jag snuvar. Och ingen träning blir det heller. Många minus såna nu - men jag kommer igen!!

Nu hoppas vi på kallgrader idag - och ett lätt - men ihållande snöfall.

Vilket skulle bevisas

2011-12-15. kl. 06.30

TV körde hårt hela dagen igår. Socialstyrelsen enkät som visade att 75% av gamlingar ar nöjda med hemtjänst och äldreboenden är bara skit. Beviset är att en fd anställd vid socialstyrelsen tycker att fel enkätmetod använts - uppenbarligen skulle hennes metod varit mycket bättre. Hur den skulle skilja ut sig mot den genomförda får vi dock inte veta. Som "vittne" tas också en en dam som närmar sig 100 och som sägs ha genomfört enkäter i sitt tidigare liv. 65% av enkäterna har besvarats vilket motsvarar närmare 100 000 personer. Dessa åsikter desarmeras dock genom att tala om av ungefär hälften inte fyllt i enkäten själva utan haft hjälp av anhöriga och/eller personal. Jag är själv MYCKET kritisk till många enkäter som görs. Det finns skäl att även ta emot socialstyrelsens enkät med en nypa salt. Mina fastrar fick på sin tid en enkät från Luleå kommun som var så utformad att ingen normalt funtad människa kunde undgå att förstå vilken enkät som just de lämnat in. Men ändå - det enda jag tycker TV:s scoop visar är att media som nu dissikerar äldreomsorgen är ofantlig okunniga i ämnet. Hur kan man vara förvånad över att gamlingarna behöver hjälp med att fylla i enkäten? Tror ni att de fått hjälp och bistånd bara för ro skull. På fars avdelning skulle 100 procent behövt få hjälp med ifyllandet. Och jag vill påstå att så är det på de flesta äldreboendena. Bland de som har hemtjänst finns säkert en del som kan fylla i själv - kanske. Själv kan jag - trots att jag än inte har någon diagnos - ha problem med "fylleriet" - inte ovanligt att jag knosat ihop dem efter några sidors kryssande!

Glädjande nog verkar det som om övriga media inte nappat på nyheten - förhoppningsvis beroende på att de sett ihåligheten i argumenten.

Och upprepade gånger fick vi också oss imatat att Irak minsann inte haft några massförstörelsevapen. Fast det är väl också en sanning med modifikation - ett hade de väl i alla fall? Saddam! Detta dock sagt lite mer skämtsamt.

Bra dag igår - lagomt jobb. Dock ingen träning - ont i halsen. Lite julklappsinköp och andra ärenden. Snart ett litet brev klart till min nyfunne farbror i Norge - Sten som hade namnsdag igår.

Idag har Gottfrid namnsdag - grattis.

Apropå att media lämnar ute uppgifter som gör att rubrikfärgen inte ska flagna så skulle jag vilja att
Kurirens ledarskribent redovisade hur antalet "byråkrater" skiljer sig i Västerbotten och Norrbotten. Flagranta uppgifter om att Västerbotten har 34 dagars handläggning av byggöverklaganden medan Norrbotten har den 10-dubbla. Fullständigt oacceptabelt - men ge oss fakta så vi kan göra en rättvis bedömning.

Mycket att vara tacksam för har jag. Ett är att jag sover så förbenat gott - och somnar som regel någonstans på vägen där huvudet är på väg mot kudden. Någon fullmånenatt undantagen. Förmodligen därför jag sover över titt som tätt. Nästan 1 timme idag. Men det var det värt - jag drömde så härligt. Var ute på "dåligheter" och i sällskap som aldrig skulle välja i vaket tillstånd. Men han var faktiskt riktigt trevlig - i drömmen!

Dålig dag för översovning - har två dejtar (dock inte med "drömmannen") idag - Carina och Agneta. Så nu får jag rappa på - måste ju hinna se adventskalendern också. Lite sirapsaktig börjar den dock bli.

Ha en riktigt bra dag.

Bästa utsikten - ever

2011-12-14, kl. 05-50

Vilken fint säj av av Ingrid Bergman -
återgivet  i Kurirens Sticket - "Att åldras är som att bestiga berg, man blir lite andfådd men man får en mycket bättre utsikt". Vid snart 64 har jag alltså bästa utsikten ever.
(Hm för tidigt ute - inget länkbart på Kuriren än - men innan jag skrivit färdigt kommer det nog - det magiska sexslaget).

Apopå säj så sägs det ju att den skrattar bäst som skrattar sist. Roligt att Borg kunde roa Sahlin så hon skrek. Undrar vilket ljud det är i skällan när hon läser Östros recension av Juholt. Fast dom kanske tillhör samma falang? Smått parodiskt när Mona menar att moderaterna är en parodi - kan undra om inte s och m spelar i samma division här?

Är dom släkt - partisekreterare Jämtin och "hockeybusen" Jämtin? Rubrikerna om den senare får mig gång på gång att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Som till exempel "Tillbaka efter Jämtin-smäll" - hinner se flera olika per(S)oner golvade innan det går upp för mig att det är hjälmförsedda gossar det handlar om.

Ledaren i Kuriren idag utlöser min lust att skriva det jag länge tänkt. Min pappa bodde nästan ett år på ett alldeles fantastiskt äldreboende. Igårkväll kom senaste vittnesbörden om "vanvård" - en nästan 100-år gammal person som drabbats av vinterkräksjuka och avlidit. Om det ska tas som intäkt för vanvård får vi stänga både Fyren, Ingridshem (pappas boende) och andra äldreboenden i Luleå. Som upprepade gånger varje säsong drabbas! Likadant med gamlingar som sägs svälta ihjäl. Min far slutade också att äta sista dagarna - men det var mig främmande att tvångsmata en människa som levt färdigt med näringsdryck. Min mor fick en fantastisk vård sina sista dagar på 46:an - men det hindrade inte att hon fick ligg- och trycksår. Hur skicklig och empatisk personal det än är går det inte alltid att undvika. Och gamla människor kan avlida plötsligt - till och med om de sitter framför TV:n - utan att det handlar om vanvård. Som med fallet i Borlänge. En anhörig var kritisk till att hennes mor inte hade blöjor utan underlägg i sängen. Det är inte helt ovanligt att det på döende människor rinner avföring hela tiden - snarast en humanitär åtgärd att slippa blöjor. Och som anhörig bör man nog sitta där då och hålla handen - och påkalla hjälp när det behövs.

Det finns anledning att syna och ändra om det finns osunda drivkrafter - typ bonusar och annat - inom både äldreomsorg och annan verksamhet. Riskkapitalbolag ska tvingas att betala skatt i Sverige. Bra att alliansregeringen nu aviserat en ändring av den gamla (S)kattelagstiftningen.

Men låt oss för guds skull - eller snarare gamlingarnas skull - få en mer nyanserad debatt om vanvård. Det finns säkert tillräckligt med "seriösa" fall utan att rubriksättarna ska slösa färg på händelser som förekommer både nu och då. Och ledarskribenter av alla kulörer bör sluta skriva om "privata" och "kommunala" äldreboenden. För har vi plötsligt glömt alla "kommunlavårdskandaler"? Misshandel, våldtäkter, förnedirng av döende personer, bortglömda gamlingar, inlåsta gamlingar och så vdare. I vår absoluta närhet!tar

Och när jag nu ändå svurit i kyrkan så tycker jag att Gerndt kan få spela i landslaget. Förutsatt att han offentligt tar avstånd från och ber om ursäkt för sina handlingar. Men det ser inte ut som om mina "regler" innebär något spel för vedebörande - tyvärr.

Sten och Sixten har namndag - grattis. Ett särskilt grattis till min Sten i himlen!

Det blir träningsfrivecka i veckan - åtminstone ingen träning idag. Ont i halsen - måttligt - men ändå. Jobb och kiropraktor - sista besöket där kanske.

Ha en bra dag.

Vad göras skall...

2011-12-13, kl. 07.00

...var redan gjort när jag 1 timme försenad skulle gå och hämta tidningarna. Då stod tant Lilly redan i hallen och hade hämtat dem. Blöta och eländiga var dom - tidningarna. Tidningsbudet måste glömt att lägga igen locket. Alternativt hade snön i brevlådan smält - fick inte ur all snö som lagt sig där.

Kuriren - pappersvarianten - toppar med polisens insatser mot langning inför Luciahelgen. Konstaterar att de tar minst 5 langare varje gång de gör särskilda insatser inför storhelger. Storartat. Och glädjande också i dagens tidningar att flera tjuvar sytts in - i huuvdsak från villainbrotten. I något fall binds tjuvarna tack vare skoavtryck i snön. Skönt med vinter!

I nättidningen toppar Kuriren med
debatten om delade turer. Och Thomas får vara med på bild. Lite för enkelt tycker jag nog sossarna - personifierad av Yvonne S - kommer undan det svikna vallöftet. Någon reservation för löftet presenterades inte under valrörelsen. S kan nog tacka det falska vallöftet för den egna majoriteten.

Skönt att konstatera att även män kan vara ljusspridare. Manlig lucia framröstad av eleverna. Skönt att elevdemokrati kan bryta invanda mönster. För visst är det som han säger . lucian - att ingen skulle reagera om Jesus spelades av en kvinna. Hoppas att Kurirens ledarskribent också kan glädja sig åt att demokratin vann över gamla fördomar. Och jag kan hålla med ledarskribenten om att det är lite fånigt med argumentet att det är fel att någon blir utvald - lika bra att vänja sig vid att livet inte är rättvist. På min tid kunde man inte bli skolans lucia om man inte var lång och blond. Och nu måste jag bara skriva en sak som jag tänkt länge. Många himla söta tjejer till uttagningen av Norrbottens Lucia - men varför hade alla frisyrer som påminde om farfars kalsonger!

Apropå förmodar så försvinner nu 08-numrena (och alla andra riktnummer). Och därmed några av den fåniga skämten om "fjollträskarna". Hur i historien var som åsyftande på riksnumrena kommer jag förstås inte ihåg. Men den slutade med att de inte var riktigt hundra . får inte ihop det med 08?

Energisk dag igår - visade sig vara fullmåne. Svårt att somna förstås - men i gengäld sov jag en timme för länge på morgonen. Dock ska jag till Kalix idag på sammanträde - ett av mina få kvarvarande (för att inte säga det enda?) uppdrag - Kalix Folkhögskolan.

Det har gett mig möjlighet att välja träningsform denna morgon - gymmet eller snöskottning. Det blir det senare - måste kara undan så att inte den uppluckrande snön fryser på oönskat sätt. Nedärvd kunskap. Annars lätt att hoppas på att det ska regna bort.

Njut nu utav luciadagen - och ha tändstickor till hands. För lucior som vistas ute finns stor risk för regnsläckta ljus.

Tänkte gå ut nu till snön - men inser att jag får omdisponera. Först adventskaledern - även om jag tycker den börjar tendera att vara FÖR småsnyftig.

Spar lite krut

2011-12-12. kl. 06.00

Det gär nästan lite för bra för våra elitlag nu - segrar i lång rad för både
Luleå Hockey och Northland. Roligt - men inte utan att jag funderar om de inte borde spara lite krut till slutspelen. Det vore väl för himla kul om tjejerna äntligen fick lägga en guldmedalj till alla silver?

Själv har jag verkligen sparat på krutet i helgen. Den har gått i långsamhetens tecken. Skulle också kunna uttryckas så att jag levt i stunden. Verkligen något att njuta av att vara ute klockan 7 en söndagmorgon och skotta snö.

Stökig helg i Luleå har vi tack och lov inte märkt mycket av. Uppvarvade skotrar minner dock om vad som komma skall. Dt slipper man också kl. 7 en söndagmorgon.

Mord i Rantajärvi låter mest som hämtat frän någon av Majvor Mullers deckare - men är tyvärr en realitet. Känns lite märkligt att media så snabbt lägger ut namnet på offret. Har man verkligen hunnit meddela all släkt och vänner?

Ja som synes nyhetstorka - inte mycket att skriva om. Nyhetstorkan kan väl illustreraras av att socialdemokraternas dåliga siffror i en ny opinionsmätning får plats. Att de har dåliga siffror kan väl inte längre vara någon nyhet? Men visst är det ännu en opinionsmätare som ger sig ut på marknaden - Yougovs tycker jag mig inte känna igen.

Och KD under spärren även i den undersökningen. Kan väl förklara varför Hägglund tydligen varit ute i helgen och slagit in öppna dörrar. Krävt att skollagen ska ändras så att det  blir möjligt att fira examen i kyrkan. Vet inte hur många gånger JB varit ut och sagt att skollagen inte lägger några hinder i vägen för det. Det är till och med helt okej att sjunga en och annan psalm. Men det är väl Hägglunds sätt att desarmera Odell?

Veckans väder börjar på allra bästa sätt - några millimeter nysnö och minus 14. Tyvärr lär kylan inte hålla i sig - varmgrader hotas det med om någon dag. Och snö/regn oväder.

Dock har min hotande onda hals lugnat ner sig. Kan nog bli träning idag iaf. Invägning hos Viktväktarna är inget jag ser framemot efter tisdagens sockerfrosseri. Har nog inte hjälpt att jag skött mig resten av veckan. Men man får ta det också.

Alexander och Alexis har namnsdag grattis.

Och grattis till er alla andra också som vaknat upp till en ny dag. Gör något riktigt bra av den!

Nanomuskler

2011-12-11, kl. 06.30

Mycket märkligt - trots ett drygt års träning - i snitt 3 gånger per vecka - så finns det uppenbarligen muskler - nanomuskler? - som inte fått sitt. Två och en halvtimmes snöskottning blev det igår - uppdelat på två omgångar (inväntade traktorn). Idag smånyper det både här och där i kroppen. Tur att det kommit en decimeter snö till så jag får chansen att mjuka upp dem.

En sån där ovanlig dag igår - då jag inte lämnade gården. Pulade på med både det ena och det andra. I skönt sakta mak. Med många pauser för att njuta idrott på TV. Missade dock damernas skidskytte - då det var "tolvkaffe" hos kusinen.

Idag har jag gått ut hårt - gryta med lingon på spisen. Tvätt ska hängas, blommor vattnas och så den förbaskade disken som alltid förökar sig. Allt utom disken före snöskottningen. Då är jag nog ute och skottar vid 7-tiden. Lätt och fjunigt idag - lagom uppmjukning för småömmande muskler.

DN hade inte landat i lådan då jag var ut klockan 5. Hann tänka en småelak tanke om Kurirens 150-års jubileum - innan jag kom på att `DN nog inte trycks i stan längre - Umeå kanske.

Inte något särskilt upphetsande i nättidningarna. Nobelfesten dominerar förstås -
och i centrum står bebisen som sägs ha sparkat två gånger. Om det nu var under kungssången eller nationalsången låter jag vara osagt.

Daniel och Daniela har namnsdag - grattis.

Och nu ska jag kolla in vilken tid adventskalendern (på TV) är. Igår morse missade jag den - men såg reprisen förstås.

Ha en bra dag.

Fruktansvärt kul

2011-12-10. kl. 06.30

"Frukantsvärt kul" tycker Amanda Fondell om att ha vunnit Idolfinalen. Själv ifrågasätter jag verkligen om "kul" kan vara "fruktansvärt". Men okej då - själv landade jag hos idol först alldeles i finalen av finalen. Tackar för det - "fruktansvärt skönt" att programmet äntligen är slut - och lär inte komma igen heller i nuvarande form. Programmet i sig har inte stört mig så mycket. Igår var första gången på många år som jag överhuvudtaget såg något av det. Men nu slipper vi också kvällsdrakarnas överdramatiseringar.

Igår såg jag bara för att kolla om jag såg barnbarnen i publiken - men som sagt jag missade större delen av programmet. Lite för lång PN.

Men det har betalat sig nu på morgonen - uppe halvfem. Nyfiken på snöläget. Kan rapportera om mera snö - men mest att det blåst och packat ihop till en lättcementliknande blandning.

Bra vecka den som gått - men jag ligger efter med en träning. Kan väl dock kompenserar något av utförd snöskottning - och kommande - idag lär det bli rätt många timmar.

Känner mig rätt i fas nu - kommit ihåg att slå igång radion - Da Capo. Men ger mig rackarn på att det då råkar vara reprisen från i söndags - som jag råkade komma ihåg att lyssna till. Jodå - "jag bränner dina brev" känner jag igen.

Liten motgång vid tidningslådan - just min hade tydligen stått på vid gavel - fullt med snö. Men jag fångade faktiskt tidningsbudet i flykten - han kom när jag just drog på jackan. Så tidningarna var vid god vigör.

Äcklig fullmatade var det förstås med en jädra massa onödiga bilagor. Innehållsmässigt var det väl så där. En riktig solskenshistoria kastade jag mig över - men visade sig vara en moppe. Dock kul att se att min vän Benny Karlberg varit handledare för detta intressanta projekt.

Jodå - nu kommer Amerikabrevet - av Ruben Nilsson - med Harry Brandelius - också. Repriserat Da Capo - men det går an. Undrar om jag inte somnade från slutet?

Och NSD har uppenbarligen bättre kontakt med Norrköpings automatiska uppdatering än vad Kuriren har. För de har hunnit få med solskenshistorien om att tågtrafiken är räddad - iaf för stunden.

Kräver deras avgång - i alla fall att media ger dem ett ansikte. De i Hovrätten som sänkt straffen för tjuvarna. Från fängelse till villkorligt, sänkta skadestånd som är en ren kränkning mot det drabbade. Och som lök på laxen så upphäver de utvisningsbeslutet. Med hänvisning till att eu-medborgare bara kan utvisas om det är till allvarlig skada för samhället. Om inte dessa tjuvhärjningar är till men för samhället - och dess medborgare - vet inte jag.

Det är mycket idag - sport och nobelfest. Och presentation av ny v-ledare - väl? Och så hör jag kusinen trampa på vindan - nu måste jag ge mig ut i snösvängen innan jag får se henne där.

Grattis till Malin och Malena. Namnsdag idag. Och en "fruktansvärt bra" dag till er alla för att använda Idolspråket!

MMT-test?

2011-12-09. kl. 06.30

Såg ett program igårkväll om minnenas sjukdom - demens i allmänhet och alzheimer i synnerhet. Efter att ha läst tidningarna och konstaterat att jag spontant inte kommer ihåg särskilt mycket undrar jag om jag skulle klara
ett MMT-test. Kanske bäst att börja träna på vilket år det är , vilket land, kommun och samhäller jag bor i. Och hur många år jag är. Fast gamla faster som blev nästan hundra kastade alltid en blick på NSD och klarade både årtal och ålder. Snabbr som tanken subtraherade hon födelseåret 04 med tidningens årsangivelse.

Men det var nog nyttigt för både kropp och själ att få en timmes snöskottning igårkväll. Skottnng och skottning - jag behöver bara kara iväg snön så att stora traktorn når utan att ta med både bro och hus. Men det blev rätt stora högar ändå - innan det karats runt bron, väg till häbret och stallet. Tror dock det var överkurs att skotta till komposten - under vintern kanske vi kan använda den bruna tunnan vid vägen.

Har hunnit ut en stund i snösvängen även på morgonen - skönt. Viss kompensation för att jag inte tränade igår. Det blev en del sociala aktivieter - som jag inte velat vara förutan - så träningen fick stryka på foten. Minus 1 på flexkontot - men det tar jag igen innan årsskiftet.

Inga större sensationer i lokaltdiningarna - Kuriren toppar med att lastbilarna tar över vägarna på måndag - allt som rullar lär komma till användning. Medan NSD rapporterar att LTU polisanmäls för felaktig upphandling med falska dokoment. Pinsamt.

Pinsamt också med en yrkeschaufför (?) som smiter från en påkörning. Nog borde det väl finnas vittnen som kan peka ut hur den lastbilen såg ut? Viss ledsyn bör de väl ha som färdas i trafiken?

Som de gamla sjunga kvittra det unga - snatteri är väl också en form av "upphandling". Bra initiativ av handlarn i Sunderbyn. Skulle vara intressant att veta hur skolan hanterar detta? Det sker ju trots allt under skoltid. Och hur agerar föräldrarna? Det är ju nog svårt att få affärn att gå runt utan snatterier. Och så kan jag undra varför inte journalisten frågar eleven som intervjuas hur hon tycker att problemet ska lösas?

Och Ögren - Kent - fortsätter att visa sitt förakt för väljarna. "Överenskommelsen var äkta och ärligt menad" säger Ögren och fortsätter "För min del är det en ickefråga". Från valet i september 2010 och til november samma år förvanlas ett vallöfte från ärligt menat till ickefråga. Vallöften modell S har kort "bästäföredatum" - mycket kort. Handlar förstås om Kiruna sjukhus - men finns inte länkbar.

Jaha - mina vänner - nu har ni inte tid att läsa mer - och jag inte att skriva. Idag lägger vi skinkan i saltpeterlösning - på Annadagen. 

Grattis Grönlund Krantz och alla andra Annor jag känner.

Idag jobbar jag förmiddag och sen är jag "svarttaxi" för svärdotter och barn som ska "tagga Globen" som Sara uttryckte det. Vilket innebär att de ska bevista Idolfinalen i Globen. Själv får jag väl se det på TV - blir första gången med Idol i såfall. Konkurrensen är stor från Skavlan - så vi får se..

Ha en snöig och bra dag.Tröst för ett tigerhjärta

2011-12-08, kl. 06.30

Bestående minne av dagens tidningsläsande -
NSD:s ledare. Blir smått patetiskt med ledren i NSD idag som på alla sätt försöker gjuta mod i de egna. Tröst för ett tigerhjärta kommer för mig.

Kan nog behövas - Kurirens ledare citerar Juholts kommentarer till SCB-undersökningen. Juholt jä,mför sig med Mohammad Ali och utlovar att dansa som en fjäril och sticka som ett bi. Det är inte lätt att vara ödmjuk när man är så stor som jag är ett annat Ali citat som Kurirens ledarskribent tycker passar bättre.

Och bara för att jag nu har tid att skriva så jäklas skärminställningen för mig. Får en meny till höger som gör att jag inte ser den högra delen av sidan - utan skriver i blindo. Bara så att ni vet om det blir alltför tokigt.

Fick iaf glädjas idag åt ett ymnigt snöfall över Bärigårn. Synd att inte klaga - möjligen borde det vara några grader kallare för att garanterna någon form av beständighet för snön.

Igår fick jag glädjas åt att Antnäs 96/97 tjejer gjorde sopade banan ren (nåja) med Gladan.
Segersiffror med 51-27 hör inte till vanligheterna mot det laget. Sara med halsont satt i sekretariatet medan lillasyster Lisa fick hoppa in och spela. Lite ovilligt - men gick in i slutet av matchen och satt en snygg 2-poängare. Säkert spännande för en "noll-nolla" att få spela med stortjejerna.

Mera glädje - ytterligare två tjuvar gripna - denna gång efter en dikeskörning i Kalix. Ljuset idag verkar komma från Kalix - seger i bandyn mot själva serieledarna (tror jag) Edsbyn.

Inte alls roligt att skriva i bloggen när halva sidan döljs av reklam om en egen blogg - utan reklam. Jag har ju samma problem när jag läser NSD på nätet. Inser att felet sitter mellan stolen och skärmen.

Idag jobbar jag förmiddag och ska ägna eftermiddagen till att umgås med en vän som gör sin sista dag som Lulebo. Flyttar ifrån oss till Haninge. Vilket innebär (troligen) att träningen får anstå. Dock är väskan packad - de har ju trots allt öppet till 19.

Ha en bra dag i det som vi hoppas blir en dag i ymnigt snöfall. Och heter du Virginia så tillönskar jag dig en fin namnsdag.

Nu ska det bli spännande att gå in "utifrån" på bloggen och kolla in vilka tokiga felskrivningar det blivit med "blindskriften",

Kris i Kapernaum

2011-12-07 Kris i Kapernaum kommer för mig. Fast jag inte ens minns vad den krisen gick ut på? Min går dock ut på att alla kalkyler sprack igår på julbordet. Smörgåsbord och varmrätter gick galant - med måttligt ätande bara av det "göttaste". Men när det kom till efterrätter, fika och godis gick allt över styr. Pajer av alla de slag, cheesekakor och kladdkakor, ris ála malta (nog det enda jag inte smakade), småkakor, knäck, marsipangodis, brända mandlar, ost, kex - jag kunde inte räkna dem alla - men två assietter av sånt till kaffet.

Efter att ha borstat tanden och tvättat handen dunkade jag på soffan - och vaknade 06.29.

Min "kris i kapernaum" innebär att jag inte hinner skriva något här på bloggen. Annat än att jag gläds över att snön ligger kvar - dock oroande ljummet i luften.

Puuhh!

Aprilskämt?

2011-12-05, kl. 22.00

Bara måste lägga ut den här ikväll - måndag. Har småskrattat hela dagen. Kanske elakt - men som det framställs i media funderar jag hur dum man egentligen får bli? Eller vilka pengar de har - de som blivit lurade - som behöver tvättas?? Hade det inte varit december hade jag minsann
trott på ett aprilskämt!

2011-12-06, kl. 06.30

Förvisso lite smolk i bägaren - var vaken kl. 02.30 i natt - pigg - men tvingade mig till att somna om - och sov förstås lite för länge - till klockan 5. Men det uppvägdes av en underbar promenad till tidningslådorna - vitt och fint och hopp om fortsättning - minus  7 grader - precis så där lagomt.

"Aprilskämtet" handlar väl om eget ansvar. Det tycker jag det gör också om skolmaten inte "duger". Håller alltså inte med ledaren i Kuriren idag om att vi skattebetalare ska stå för specialmat typ LCHF. Tycker det räcker om personen i fråga faktiskt får lov att bara äta "sovlet" - och några 4-5 normalportioner bör det inte kunna handla om. Med den fina salladsbuffé som skolorna har kan det inte vara något problem att ta med sig en "korvbit" det dagar det är pannkaka eller liknande. Det kan låta övertygande om att man viftar med ett läkarintyg - men ingen har funderat över vad det egentligen står i det? Kan fö meddela att det kostar 350 kronor i månaden - exkl. mat - att via Viktväktarna gå ned i vikt. Pigg, glad och energisk blir jag också - men inte ett öre i subvention vare sig kräver jag eller får!

Mer ambivalent är jag om vad som är rätt och fel gällande att landstinget bytt ut en dyr ögonmedicin mot en billigare - som dock inte är godkänd av Läkemedelsverket. Min första reaktion var förstås att det var åt helsicke. Men efter att ha konstaterat att det på intet sätt är otillåtet och att omfattande studier gjorts bland annat i USA med gott resultat är jag inte lika tvärsäker? Är det lika för alla så får vi nog lita på att läkarna gör rätt bedömning. Skillnaden på 8.500 - per behandling - kan säkert användas på bättre sätt. Särskilt som det troliga skälet till att medicinen inte godkänts är att någon ansökan inte lämnats in. Det är samma tillverkare av det billiga och det dyra läkemedlet - och vem vill konkurrera ut sig själv. Nu bara för media att bevaka att det inte finns någon gräddfil för den dyrare behandlingen? 

Ovanstående tyvärr inte länkbart - trots att båda tidningarna har det som nyhet.

Polisen varnar för dörrknackare/försäljare som säger sig vara dövstumma och vill sälja julprylar. De har funnits i omlopp i säkert 14-dagar - och det är väl märkligt om polisen inte hunnit kolla upp dem. Bland annat var de och sålde i Alvik samma fredageftermiddag som ett villainbrott skedde där. Vilket i min värld tyder på att de inte har med villainbrotten att göra - då borde man väl lagt benen på ryggen till något annat område. Att de också besöker mindre brottsvänliga flervånings hyreshus talar också för min tes. I Sunderbyn har vi i årtionden haft utländska försäljare av tavor - rätt usla såna (tavlorna alltså) - utan att ett enda inbrott skett. Men med Litauenligan i färskt minne är det kanske en naturligt med en negativ, misstänksam attityd - men himla tråkigt!!

Dagens gladis igår - surströmmingen räddad! Permanent denna gång!

Personlig gladis - viktnedgång senaste veckan med 1,2 kg. Vilket gör ett snitt på 0,6 per vecka. Dock lite nedslagen av att det saknas 11 kg till normalvikt. Fast lite orättvist känns det att normalvikten höjts med 3 kg bara för att jag råkar ha fått ett par tre kotkompressioner. Ska verkligen sånt räknas?

Väl genomförd träning gladde också.

En mycket tråkig - och i mina ögon onödig - incident med en god gammal vän förmörkade dock dagen.

Idag blir jag borta hemifrån från morgonen till sen kväll. Jobb på förmiddagen, sen träning. Tar kläder med för ombyte för sen ska jag till Ralf Lundsten gården i Ersnäs för julbord i mycket trevligt sällskap. Med viktväktarnas tes om att man kan äta allting - men inte alltid ska jag ge mig på julbordet. Med nya inslaget "mättnadsdag" kombinerat med min veckobonus ska jag nog klara det också.

Niklas och Nikolaus har namnsdag - grattis. Undrar om inte min anfader Nikanor  (Grönborg) kan räknas in i den skaran. Kanske en rysk variant av Niklas?

Ha en bra dag evryhopa!

Kung Bore har tagit över

2011-12-05, kl. 06.15

Nu har kung Bernadotte och kung Juholt fått lämna över löpet till Kung Bore, Vädret toppar både
Expressen och Aftonbladet. Tre centimeter nysnö ställer till kaos i södra Sverige.

Har glädjen att rapportera att det var ett mysigt lätt snöfall när jag hämtade tidningarna vid 5-tiden. Så pass att det färgat gräset lätt vitt. Dock för varmt ute för att kunna glädjas fullt ut - förmodligen övergår det här också till snösörja.

Gårdagen avlöpte utan allt för mycket regn. Själv förblev jag dock hemmet troget - mörkt och dystert ute. Dagen kändes oändligt lång - så förmodligen hade jag väl tråkigt - fast jag inte upplevde det så.

Skidskytte, skidsprint, backhoppning gjorde det motiverat att ta små pauser i städande och pyntande.

Dagen avslutades med Starke man på TV med Da Capo ljöd från radion. Såg alltså inte Juholt i Agenda men han verkar inte ha gjort någon ny Juholtare - iaf har det inte gett något eko i tidningarna.

OA ägnar förvisso hela ledarsidan till sossarnas återhämtning. "Upp ur gropen" är stridropet. Undrar om det är resultat av den middag som Juholt lär ha anordnat för "progressiva" ledarskribenter i torsdags? Den inbjudningslistan kanske kan klargöra var falanggränsena går?

Sven har namnsdag idag. Tänker förstås på farbror Sven i vars lägenhet jag bor nu. Och farbror Sven - han med barnens brevlåda.

Ja namnsdagen är det enda jag minns (eller vill minnas) från dagens lokaltidningar. Så det blir inget mer skrivet nu. Ska vara lite tidigare på jobbet idag av två skäl. Dels har jag dejt med Ulla från Piteå på morgonen. Och dels ska jag vara på Viktväktarna halvtolv. Sen blir det träning - kroppen längtar. Huvudet däremot kommer väl försöka hitta på skäl att skjuta upp det.

Och själv ska jag inte klaga om jag får sopa bilen ren från snö!

Kung Juholt vinner

2011-12-04, kl. 07.00

Vaknat till en i dubbel bemärkelse blöt morgon. Näsblod - något som aldrig haft någon högkonjunktur hos mig - men senaste halvåret har jag haft ett antal tillbud. Åldersrelaterat påstås det av vissa. Det dubbla består i att jag fick rycka ett paraply när jag skulle hämta DN - spöregn den 4:e december kan jag inte påminna mig någon gång - fast jag har åldern inne.

Kung Juholt vinner? Ja - mediamatchen. 11-7  - mot "Berndadotten" -  i klickbara länkar i Expressen. Dock kommer båda kungarna ganska långt ner på menyn - snart urkramat allt nyhetsvärde för båda?

Det blev 2 timmars julmarknad och 2 timmars julöppethus igår. Riktigt trevligt båda två. Det bästa med båda är att jag träffar så mycket trevligt folk. Impulsköp i måttlig mängd - knäck - som jag tyvärr åt upp. Hoppas det ryms inom min veckobonus?

Hem först vid 17-tiden vilket innebar att jag missat damernas skidskytte - men det gjorde inte så mycket - för dom hade missat dom också - Ekholm 25:a och Nilsson 32:a. Det var inte damernas dag igår - om man bortser från handbollen - Anja Pärson 34:a. Skulle inte förvåna om hon lägger skidorna på hyllan nu?

Och Luleå hockey "förlorade" mot Djurgården - själv lämnade jag matchen (Matchen direkt på Kuriren) med en 2-0 ledning för Luleå - och trodde på seger men...

Nyheterna i lokaltidningarnas menyer - exakt samma i båda - är 6 polisiära fall typ fylla och misshandel.

På hemmafronten var vi polisiärt alerta igår. Enligt uppgift skulle en av grannarna ha varit på semester. Mystisk figur som rörde sig där inne iaf. Tjuvar?? Efter samråd med kusinen så ringde jag över - och fick svar - av frun i huset. Det visade sig att sjukdom kommit emellan. Men vi konstaterade att grannsamverkan iaf fungerade!!

Idag är jag utlovad en hel del sport på TV. Lagon sysselsättning denna regniga söndag. Julmarknaden på Hägnan skulle normalt ha frestat - men absolut inte i spöregn.

Ett inblanco grattis till dagens namnsdagsbarn?

Ha det!

Självgodhet

2011-12-03. kl. 07.00

Självgodhet - var namnet. Har inte hittat på det själv - läste det på facebook och kände att det föll på plats. Jag kan ju understundom tycka att Juholt är lite småcharmig. Men något har stört bilden - och när jag läste "självgod" föll deb på plats. 

Annars stod väl Linn Ullman för kvällens avklädning redan i inledningen av Skavlan. Apropå Juholts "förlåt-turné": "Du utgår från att du har rätt", säger Linn, "jag utgår från att jag har fel...".

Inte vet jag vad OA har för avsikt med att kalla sossarnas partiledare för "taltratt"? Ett försök att vara vitsig? Men inte lär det ju höja anseendet hos Juholt!

Det fanns en tid då även jag kunde skilja på olika bilmodeller. Det var Saab, Volvo och Wolkswagen. Man hängde ju med med amazonen, 245:an och vissa varianter av saab och "folkvagnen" också. Idag får jag koncentrera mig på att utskilja genom färgen. Därför vore det ju riktigt bra om polisen la ut en bild av bilmodellen också - inte bara tänkt falskskyltning. Om de nu är intresserad av allmänhetens hjälp och tips.

Dagens - eller gårdagens - "gladis" är förstås nyheten om att barnen i Boden får stanna. Den kan glädja många dagar. Som någon skrev på FB: Heja Sverige - vi kan!

Kuriren toppar rejält med nyheten ovan - medan NSD har en sorgligare "barnhistoria" - om ett barn som skickats hem från Kiruna sjukhus utan att få hjälp. Misstanke finns om att han inte tagits på allvar pga av ett funktionshinder. Märkligt och allvarligt att sjukhusets verksamheschef inte vet något om fallet innan hon kontaktas av media.

Bra dag igår - med tidig hemkomst. Och hör och häpna - julklappsinslagning. Ska inte bli många julklappar iår (heller) men likt förbaskat ska det både köpas och slås in. Reflekterar över att mina två inköpseftermiddagar varit riktigt lugna - känt mig nästan ensam ute i affärerna. Går julhandelns trögt?

Det här med rekord tidig julklappsinslagning - redan före andra advent - kombinerat med att jag i natt varit upp på toa - kanske kan ses som något (tidigt - väldigt tidigt) ålderstecken.

Har även plockat fram julkorten. Nu bestämmer jag det igen - nu skriver jag och skickar så långt lagret räcker - sen får traditionen anses avslutad.

Fast idag blir det besök på julmarknaden på Sunderby Folkhögskola. Får köpa annat än julkort iår.

Lydia har namnsdag - och tänker förstås på "gammelfarmor" Lydia - egentligen Jens gammelfarmor. Och så får Bengt Westerberg anledning att fira födelsedag för sin nu vuxne (?) som Jakob. Tänk vilket minne jag har för saker som jag inte alls har anledning att komma ihåg?

Ha en bra andra advent - och kom ihåg att släcka ljusen när du lämnar rummet.


Händelselöst

2011-12-02, kl. 06.30

Efter att ha läst lokaltidningarna och "vandrat" på nättidningarna kan jag konstatera att det varit ganska händelselöst - på både gott och ont. Till och med dagens namnsdagsbarn - Beata och Beatrice - känns rätt opersonliga - känner nog ingen! Men grattis till er som heter så ändå!

Julbocken i Gävle har påpassligt brunnit upp i denna nyhetstorka. Vad vore den bocken om inte folk tänt på den - ofta. Ibland undrar jag om kommunens PR-avdelning har något finger med i spelet? Har någon någonsin fällts för att de tuttat på?

Men här handlar det minsann inte om "bocken som trådgårsmästare" - "jag är rätt man" hävdar Juholt - som ska vara med i Skavlans program nu på fredag.

Och i NSD får han eldstöd av det tunga artelleriet i form av Mårten Ström. Den insändaren kan du ha åsikter om senare idag på NSD:s nättidning. På den här platsen - som än så länge har kvar gårdagens Tyck till.

Sportkväll igår - passade den slappa stil jag hade igår em/kväll (efter lite julhandel). Först damernas skidskytte - som gladde betydligt mer än herrarnas dito kvällen före. Alltid lite roligare då uppstickare vinner - iaf om hon är svenska som i fallet med Anna-Maria Nilsson. Och Luleå hockey lyckades sno "segern" i Skellefteå genom att ta hem bonuspoängen. Skönt för en ann - med delad poäng - jag som delvis har hjärtat hos Skellefteå också.

Och med gräset gror..dvs jag skriver och beklagar mig äver uteblivna nyheter - så har han gjort det igen - Björn Rosengren.

Nu kör jag igång fredag. Fattar ni - det är fredag - igen! Jag vet då vad jag inte ska göra i helgen - besöka stan. Nu är det dax för LKAB att ge ett svinhugg till den egna handeln i Kiruna. Gratis bussar till Luleå - för Kirunaborna- för hockey och hysteriskt handlande.

Tur det är julmarknad på Sunderby Folkhögskola och Öppet Hus på Folkpartiet. Marknaden lördag och söndag 10-17 och Öppet Hus lördag 14-16. Kom du också - till båda!
64:e gången

2011-12-01, kl. 06.30

Så får jag hälsa december månad välkommen - för 64:e gången. Hur jag nu kom på den tideräkningen? Hoppfullt kallt ute - antalet grader okänt. Men hårt och halkigt på backen. Ösregnet igår la en bra grund till "isbanan".

Fortfarande inte kontroll över uppstigningen - dock acceptabla strax efter 5 idag. Gäller dock att tänka positivt - vilke gudabenådad sömn jag har. Hinner bara lägga huvudet på kudden - och knappt det - så sover jag. Just nu är rutinen att släcka direkt efter sena rapport - ca 22.30 - och 23-slaget minns jag aldrig att jag upplever.

Den här dagen har startat bättre än gårdagen. Inte nog med att jag försov mig - när jag kom till jobbet sakande jag både jobbtelefonen och min privata. "Oklädd" kan man inte gå en heldag - så det blev till att åka en extra tur till hemmet. Det man inte har i huvudet - får bensintanken betala. Träningsfria dagens eftermiddag - onsdag - ägnades åt lite julklappsinköp. Bra vald dag - verkade som om det bara var jag som inte skrämts hem av regnet.

NSD toppar idag med "
En drink för mycket" - en bartender som åtalas för överservering. Känns som om både polis och rättväsendet i övrigt belastas med omöjliga arbetsuppgifter. Borde det inte gå att stävja krog- och bar ordningen på ett mindre kostsamt sätt? Det måste finnas viktigare saker för domstolar att ägna sig åt!

Sverige på 4:e plats vad avser mutor och korruption - fick mig att hicka till. Visade det sig dock vara en hedrande 4:e plats - från slutet på listan.

"Ännu en stopp duckar om Juholt" finns bara på NSD:s nättidning. Såg intervjun med Sven-Erik Österberg - och han vred sig verkligen som en mask - innan han kröp in i det kollektiva ansvaret - verkställande utskottet.

Den tappre "soldaten" OA ägnar dock hela ledarsidan åt att försöka visa att det finns hopp. Tommy Waidelich sägs ha intressanta ideér - utan att dessa på något sätt presenteras. Mest uppseendeväckande är väl ändå bildtextens parentes: (Mannen till vänster om Waidelich är s-ledaren Håkan Juholt).

Kuriren toppar med "En katastrof för Norrbotten" - om att transporter flyttas från tåg till lastbilar. Dock tycker nättidningen inte att "katastrofen" ens är värd att nämnas. Själv har jag inte fått kläm på vari problemet ligger. Dvs varför flytten sker? Och undrar om det inte redan skett - det var redan otäckt många stora "tivolilastbilar" ute häromkvällen då jag körde till basketen.''

Otäckt - bara förnamnet - med knivdådet i Vallentuna. Men som i så många andra fall kan vi konstatera att det finns mycket i "säcken" sen tidigare. Bara konstatera att en del ungdomar på sned och glid uppenbarligen tror att livet är ett datorspel! Vart har respekten för livet - och varandra -tagit vägen?

Idag gratulerar vi Oskar och Ossian - namnsdag.

Själv ska jag starta dagen på riktigt nu genom att ta mig till duschen. Dagen består av en dos jobb och en dos träning. Resten är fri-tid - som ska disponeras på bästa sätt.

Ha det gott!