Fotoförsök!

Har ju lite - milt utryckt - problem både med fotograferingen och överföringen av bilder. Så i en liten paus på jobbet tänkte jag kolla om själva överföringen funkade bättre här än hemma och det gjorde den faktiskt. Så nu ska det förhoppningsvis funka att lägga in några bilder. Dock varning för er "experter" - fotona är lika suddiga tycktes det mig.

46461-192

Lisa söker låneböcker

46461-193

Och här har vi stora syster Sara
                             
Och så Anna-Greta   
                             
46461-195
46461-194          och Thomas.

Det här med bildtext har jag inte lärt mig heller.

Men alla är vi barn i början - på vissa områden kan man nog vara det livet ut också.

Och så en sista bild - i stort format - eftersom de små bilderna kräver att jag själv försöker dra till höjd och bredd så folket ser normala ut.

46461-196


Här har Lisa lyckats engagera både mor och far och kusin Kerstin i Fortuna spelet. Som synes har Lisa fullständig kontroll över protokollet.
               

Vicken fadder vi har!

Innan jag ens hunnit ta del av den mindra angenäma nyheten att man är på väg att lägga ner ytterligare tingsräteer i Norrbotten gade Tobias dels ställt en fråga till Beatrice Ask och dels hunnit skriva ett pressmeddelande. Snacka om att han verkligen tar sitt fadderskap och Norrbotten på allvar.

 


Pressmeddelande från folkpartiet liberalerna i riksdagen 2007-02-28

 

Tobias Krantz (fp) kritiserar utredningsförslag:

 

Slå vakt om Norrbottens tingsrätter!

 

– Oron ökar, rättsväsendet kommer ännu längre bort från människorna och förtroendet för rättsstaten urholkas. Sätt stopp för planerna på nedläggning av tingsrätterna i Gällivare och Haparanda. Slå vakt om Norrbottens tingsrätter.

 

Det säger riksdagsman Tobias Krantz (fp), Jönköping, riksdagsfadder för Norrbotten, i en kommentar till det utredningsförslag om det norrbottniska rättsväsendets framtida organisation som presenterades på onsdagen. Samtidigt ställer han också en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask (m).

 

– Under en lång följd av år har, under socialdemokratiskt styre, ett stort antal tingsrätter lagts ned runt om i landet. Det finns skäl att vara starkt kritisk till den utvecklingen. Med färre tingsrätter minskar tillgängligheten och förtroendet för rättstaten urholkas. Nu är turen kommen till Norrbotten för en än mer omfattande nedläggningsvåg. Den måste stoppas, säger Tobias Krantz.

 

– Det förslag som presenteras idag är ett resultat av en beställning som den dåvarande socialdemokratiska regeringen gjorde 2005. Det är följaktligen ingenting som den nya regeringen behöver känna sig bunden av. I själva verket finns nu chansen att lägga om den politiska kursen och slå vakt om en decentraliserad domstolsorganisation, bland annat i Norrbotten. Och i alla händelser är det rimligt att regeringen nu, innan det överhuvudtaget kan bli aktuellt med några förändringar, genomför en rejäl och bred analys av konsekvenserna av tidigare nedläggningar, säger Tobias Krantz.

 

 

Tobias Krantz,

riksdagsledamot (fp)

0707-83 14 64


Huka dig David!

Nu har även farbror Mårten tagit fram pekpinnen - så nu får du huka dig, David.

Men om du lovar att inte berätta det vidare så kan jag berätta att de allra första som begärde dispens från LAS reglerna var dåvarande byggföretaget BPA och Aftonbladet. Både inom familjen (s)å att (s)äga. Det var naturligtvis inte problem men att förstå att reglerna är för rigida även för företag utanför den sektorn vill man inte se.

LO- facket har till och med skrivit ett personligt brev till David. Det heter du här i sin helhet. Nog får man frossbrytningar när man kan läsa vad Roger Forsberg skriver:


"Du kanske rent av aldrig haft ett riktigt jobb med en fast anställning?"

"Du skriver också att vi istället behöver "smarta människor med hög utbildning" och därmed visar du tydligt vad du anser om dagens arbetare som ska bytas ut mot dina smarta kollegor och att LAS därför ska bort - eller?"

Du har kanske missat arbetarrörelsens historia om vem som skapat förutsättningarna för att du kunnat utbilda dig till en så "smart människa!"

Även dagens krönika i Norrbottens Kuriren behandlar ämnet ovan.

Annars har jag just ätit lunch. Dock har jag för ovanlighetens skull en riktigt rejäl huvudvärk - som jag inte hoppas förebådar någon förkylning eller så.

"Stulna gärningsmän"?

"Inte heller i det fallet har polisen gripit några stulna gärningsmän, men en stulen bil som hittades i Gammelstaden kan eventuellt sättas i samband med inbrottet." Ur Norrbottens Kurirens nättidning.

Uj, vad jag fick läsa flera gånger innan jag förstod att jag inte skulle förstå. Kul att fingrarna kan gå för fort även för proffsen på Kuriren. Skulle nog inte vara roligt att riktigt korrektur läsa mina bloggar - för det går undan när jag skriver. Apropå frågor hur jag hinner - vet inte om jag berättat det men mina första trevande steg på skrivmaskinen tog jag under ledning av dåvarande kommunalrådet (fast det hette nog inte så då) Emil Nordberg. En lättmetall bricka fick man ha som täckte tangentbordet så att jag inte skulle kunna tjuvkika var bokstäverna fanns. 15-års ålder kanske - och sen har jag ju hunnit få några års vana så jag vill påstå att jag är riktigt, riktigt snabb.

Bloggandet i sig tar inte mycket tid - men energiläckage blir det när tekniken inte funkar.

Apopå temat bestulen så kände jag mig verkligen så igår. Bestulen på min blogg - tack alla ni som utifrån höll mig underrättad om hur den såg ut från det hållet. Fast jag är ju bestulen på allt jag hade tänkt att skriva. Alla kuligheter som man upplever varje dag. Men det är färskvara. Beror väl förstås på att den mänskliga hårddiskens utrymme blir allt mer begränsat för var dag. Beror dock inte alls på någon "krasch" utan på att det av naturliga skäl börjar vara ganska trångt där - kallas samlade erfarenheter.

Bestulen blev vi också - tjejerna och jag - på en badhanduk i går på badhuset. Ingen som tagit fel heller tror jag eftersom alla som var kvar var riktiga färgglada turistinköp och den försvunna var av den blekblå lite urtvättade typen. Dock fanns det ett "rättvisevärde" i den - Lisa fick nämligen använda en exakt (nästan) likadan ljusgul och Sara hade den ljusblå. Så lika och rättvist det kunde bli och ändå lätt att skilja på.

Nu var det någon som behövde den - och tyvärr har jag inte riktigt mental styrka att bara låta det passera- blir förbannad med det energiläckage det innebär.

Nu har jag bluddrat på riktigt bra medan jag i höger ögonvinkel och med höger öra ägnar mig åt skidstart i VM. Det kan jag med gott samvete ägna mig åt eftersom det inte var något i de lokala tidningarna som ens var värt att kommentera.

Lite kan jag le i mjugg åt det rabalder David Svenns kritik av LAS förorsakat. Ulf Andersson skriver i
debattinlägg i NSD att Davids uttalande är som från en gapande gökunge och Sten-Ove (kan kanske heta Sundström i efternamn) skriver en insändare med rubriken Tafsa inte på LAS - även det i NSD till vars insändarsidan det inte går att länka (eller hur?).Men vi får hålla igen lite och vara lagomt skadeglad - annars sluts nog leden även i det unga gardet. Och det här är ju faktiskt riktigt hoppfullt för framtiden.

Annars gläds jag åt horoskopet i högerorganet Norrbottens Kuriren (gamle morbror Otto, prenumerant av Norrskensflamman kallade alltid Kuriren för "högerorganet") som säger att ingen uppgift verkar för stor för oss Vädurar.

Känns som om det skulle behövas!

Nu testar jag bara

En kort stund i dag såg min blogg normal ut - men rapporter från trogna läsare säger att nu är sidan bara vit och konstig.

Det märkliga är att jag tydligen kan skriva inlägg och skenbart ser det ut som om de publiceras normalt.

Så detta är bara ett litet test!

Nu är stringen borta

Ja, nu verkar bloggen vara på alerten - men själv är jag helt slut. Två och en halv  timme på badhuset, Clas Ohlson, lunch på Kulturens Hus och så bibblan med flickorna. Ja, allt med flickorna förstås.

Behövde förstås få en "sportlovspresent" så nu har det plågat oss här på expen med en massa tjut och sökningar.

Och stressad blir - hur mycket aktiviteter är det inte under mars månad. Inbjudningarna bara haglar in - och intressanta saker allt. Nu senast från Norrbottens Musiken och Swedish Jazz Celebration. Och trots att jag har chansen 3 tillfällen så sitter jag fast vid samtliga. Möjligen den 23 lunchen? - måste kolla - skulle vara synd och oartigt att helt måsta tacka nej.

Nu ska vi dra mot Sunderbyn - och jag tror jag tar lite jobb med mig hem istället för att dra tillbak till stan.

Förvirrad!

jag blir så förvirrad - det står fortfarande -missing string- överallt. Men klickar jag på rätt -missing string- så kan jag tydligen skriva och även skicka.

Nu är jag hela tiden rädd att bli utkastad eller något så jag vet knappt vad jag ska skriva - trots att jg var fulladdad när jag vaknade.

I alla fall kom jag inte in i går kväll. Hem vid 20-tiden efter att ha simmat - ja just det - 1 kilometer.

Fullmäktige i går - inga kioskvältare - fast det kanske det egentligen var. En historisk votering som någon sa när vi gick nerför trappen. Kommunalrådet förlorade med siffrorna 18-43. Högst 15 av hans 32 man och kvinnor starka gruppen röstade med honom. Om vi skulle besluta att nya sprittillstånd bara skulle få serveringstid till klockan 2. Absolut ingen stor fråga - och absolut inte stor i ett drogpolitiskt program, Men principiellt viktigt att inte behandla våra restaurangägare olika.

Och vad händer nu med återremissen? Försvinner den bara ut i tomma intet. Lär väl inte vara lönt att komma tillbak med klockan 2 resp 1 med den majoriteten i s-gruppen.

Annars beslutade vi om investeringar ute på Klubbiken. Absolut nödvändiga - men vi hade önskat att få en bättre kalkyl och framförallt ett bättre underlag på vilka investeringar som krävs på sikt. Helt nödvändigt om vi ska förhandla om ett långt arrende eller ännu bättre att sälja ut den till en driftig entreprenör.

Själv hade jag ingen bra dag alls. Något började ringa - en ovanligt typ av signal. Alla tittade sig omkring inklusive jag. Till jag förstod att det faktiskt var min telefon som hade några konster sig för. Visade sig att nya telefonen markderad 5 (!) olika larmtider varav en var aktiv. Ja, detta pillande då jag inte vet vad jag gör. Bara att krypa till korset och be om ursäkt - och så en hundring till frälsis igen. Och man ska inte förakta den glädje man kan ge andra - undgick inte att se den glädje det spred hos vissa "Emil" att "ordningsmannen" åkte dit själv!

Nu måste jag försöka skicka detta - för på ett eller annat sätt ska jag lyssna till/se Kallas 10 kilometer. Återkommer från expen så småningom om lite från dagens tidningar och kanske en kort rapport från gårdagens APU.

Men dagens "klo" är väl ändå denna i
NSD. Inbördeskrig - igen!

Ha - nu händer det något!

Men finns nog ingen sändknapp??

Oj, vad sugen jag blev!

På lakasoppa - NSD:s artikel (och Kuriren för den delen också men där hittade jag inget på nättidningen). Om jag nu sänder ut denna efterlysning: var kan jag köpa en härlig lake eller två?

Min pappa är en baddare på att göra god lakasoppa - en av mina absoluta favoriträtter. Med mjök som stomme - och så lök - mycket lök och någon lite morotsbit. Kryddor förstås men sen räcker det. Och så ljummet lakkött att äta på tunnbröd - helst hembakt förstås - med riktigt smör på. Mums - bara mums. Fast flår och rensar laken gör jag inte!!

Sign Sture i Norrbottens Kuriren har en insändare där han inte tror att David Svenn är socialdemokrat. Ni vet David som hade ett inlägg om att LAS är ett otyg. Det kommer mera - vänta bara när alla sossar som mentalt svimmade vaknar till liv! Anundby har fö en artikel i NSD också - den tidning de rättrogna läser.

Mycket publicitet fick MUF av Styrman. Dock tillfördes det inte något nytt för oss som är lite nyfiken att veta mer om hur det kunnat gå så snett. Annars har jag läst Jonas Grafströms blogg - det är så att jag avundas moderaterna och särskilt ung moderaterna. Tänk vad enkelt allt är i deras värld - där alla är kreativa och klarar sig utan andra - utan varandra!

Länkningen gjorde jag innan jag såg att jag fått äran att bli en länk på Jonas sida. Jag måste titta över mina egna länkar - jag har länkat flera men inser att jag glömt att publicera - så några nya har inte tillförts. Bland annat Berndt Tibergs blogg som är en av de bättre - dit törs jag aldrig gå in om jag har ont om tid!

Nu har han erkänt det också!

Nu har han erkänt det också - i ett brev till landstingsgruppen. "Eftersom jag tränat mindre än vanligt behöver jag ett extra lycka till från er" (inför Vasaloppstarten). När ska man sluta oroa sig för sina barn? När upphör barn att vara barn? Är lite rädd att han inte tror sig att bryta i tid om orken tar slut.

Usch jag fattar inte att han frivilligt ger sig av med 9,4 mil framför sig.

Fast jag måste erkänna att det är riktigt fascinerande att kunna följa löparna nästan meter för meter hela sträckan och i mål (förhoppningsvis).

Men jag kan följa vilken annan åkare som helst - så inte behöver han "offra" sig för min skull. Kan undra om partivännen Karl-Henrik - han som cyklade 500 km i USA i höstas - åker i år igen?

Detta skriver jag i väntan på tidningarna - eftersom de inte kommit tio i fem får schemat läggas om - även om det är svårt (att lära gamla hundar sitta).


Idag är det annars full sammanträdesdag med APU på förmiddagen och fullmäktige på eftermiddagen - så det lär inte bli mycket tid för bloggpauser.


Trodde det var Mora?

Trodde det var mot Mora vi tog välbehövliga poäng i hockeyn i går. Men på Kuirens nätttidning rullar gårdagens resultat fram och slutar med Luleå - Timrå 2-1. Fast jag ser att Timrå förlorade mot Modo med 5-3 - så det är nog bara en felnotering.

Annars har jag läst utskottshandlingar inför morgondagen, plockat fram lite material inför kommunfullmäktige, besvarat några mail och skrivit en interpellation. Fick utdrag på vad äldresatsningen från regeringes sida innebär nedbrutet på kommunnivår. Faktiskt 6 miljoner för Luleå under 2007 och i beslutet står att avsikten är att det ska fortsätta även 2008 och 2009. Konstigt tyst det är om det - naturligtvis av allmänt intresse vad de pengarna ska användas till. Mycket noga angett att det inte ska ersätta redan inplanerade åtgärder utan vara kvalitetshöjning inom äldreomsorgen.

Ska jobba en stund till men sen blir det hemfärd. Ska absolut inte missa
programmet klockan 20.00. Har man som jag en pappa med liknande start i livet - att bli utauktionerad - så kanske det är intressantare än för de flesta. Men en nyttig påminnelse om att allt inte var bättre förr.

Till forna tider känns det också som när kyrkans män går ut med bannbullor. Intresant att en av "kyrkogubbarna" är socialdemokrat. Funderade just vem de tänkte uppmana till röstning på. Läs på Stefans blogg så blir du också länkad till Magnus - som är ateist och kd:are enligt sin presentation. Ovanlig kombination skulle jag tro.

Annars verkar det inte vara mycket som händer som är värt att hetsa upp sig för.

Stilla din häftiga själ

Vilken frid som råder ute - har inte kollat temperaturen men det ser inte kallt ut. Däremot otroligt fridfullt - det känns som om naturen nu är trött och stilla och lugnt vilar efter gårdagens utbrott.  Naturen har stillat sin häftiga själv,

Lite av rådet att stilla min häftiga själv behövs när jag läser att kyrkoledarna hotar alliansregeringen. Eventuellt så måste de uppmana sina medlemmar att inte rösta på alliansregeringen 2010. Och skälet min sköna; jo om europeiska kvinnor ska kunna få abort i Sverige enligt samma regler som gäller för svenska kvinnor. Finns i bland annat
DN idag.

Så äckligt; de försöker ge skenet av att det handlar om särskilt sena aborter men det handlar faktiskt om samma regler som gäller för svenska kvinnor idag.

Fegt att ge sig på utländska kvinnor vars alternativ förmodligen är illegala aborter någon annanstans. Men dessa illegala aborter beskrivs nu som väldigt säkra så det kan inte vara något skäl att de ska komma till Sverige. Men vilket j-a hyckleri!

Nu tror jag att de är väldigt få människor som låter sitt röstande styras av frågan om aborter också ska falla inom ramen för det gränslösa Europa. Så låt hotet falla platt till marken - men om någon tänkt Pingstkyrka eller Katolskakyrkan så kan ni ju fundera vilka metoder de använder.

Och Kalla hon använder bara metoden att stå på - vilket resulterade i en mycket hedrande 7:e plats i VM.

Annars diskuteras mest schlagerfestivalen nu på tidningarna löp och nättidningar. För ovanlighetens skull såg jag faktiskt "uppsjungningsdelen" men missade omröstningen. Kan väl inte riktigt hetsa upp mig för om det var rätt låtar som gick vidare. Men Andreas, Christer Lindarw, Sanna och Lundell är de som jag minns särskilt och de flesta av dem gick ju vidare på något sätt. "När ni tar saken i egna händer" har alla förusättningar att bli en landsplåga. Trevlig show på TV!

Nu blir det påklädning och jobbet - hade tänkt åka ner till Piteå i eftermiddag och överraska dem vid årsmötet. Men morgonens memorering av vad göras skall ger vid handen att jag får nöja mig med att ringa och skicka min hälsning till alla men främst till den personen som särskilt ska honoreras idag.


Först måste de bli lite inläsningsjobb inför utskottet i morgon - en koll på vilka ärenden som är på fullmäktige.


Så krävs förberedelser inför styrelsen och årsmöte. Februari är en förrädisk månad men minus 3 dagar mot de mest generösa.


Slutet gott allting gott?

Nu ska de alldeles nya trapporna i konsertlokalen i Kulturen Hus byggas om. Handikappovänliga så till och med kulturchefen - försedd med progressiva glasögon - har stått på nosen och brutit handleden.

Men man kan ju sucka, sucka, sucka; varför blev inte detta rätt från början? Handikapporganisationerna sägs ju ha varit med från början och hela tiden.

Trappan som förutom att den inte hade någon markering för stegen också har olika djup för olika trappsteg. En har ju provgått - en riktigt obehaglig upplevelse även för mig som skjuter upp mina progressiva i håret.

Och så ser jag att den 28-åriga kvinnan och den 40-åriga affärsmannen
återförenats. Frågan är vilken lärdom de drar av händelsen. Man kan ju hoppas på färre urdruckna vodkaflaskor - särskilt i en lägenhet där den 9-årige sonen också sov.

Snöad in!

Eller insnöad. det ser kan ju vara också vara ett mindre hedrande epitet. Nå, den sköna konsten att inte göra någonting - bara vara och leva här och nu är inte allt för lätt.

Men sen 10-tiden är det i gång och illsnöar. Jens och barnen förbi på väg mot Måttsundsbacken. Ingen klagan på värdret bland barnen inte - bra väder då kan vi nästan tro att vi är i alperna.

Ser just nu på slalom - tack vare snön. För visst hade jag tänkt mig att åka för att vinna tid. Men nu är jag där jag är.

Och kastar en blick på min tidningskrönika och påminns om en trevlig artikel i
NSD. Nu har en ansöka om byggnadsminnesförklaring för Fritz Olssons husen lämnats in. Och då får de inte rivas förrän prövningen är klar. Det räcker bra så.

Åtgång på nitroglycerin idag?

Det kommer förmodligen att gå åt mycket nitroglycerin och lugnande medel idag. En ung socialdemokrat - med flera kommunala uppdrag - går idag ut med debattinlägg i båda lokaltidningarna, NK  och NSD. Kanske även PT - vad vet jag.

Bara rubriken "Otyg att behålla LAS" fick nog många socialdemokrater att välta kaffekoppen.

En ny arbetsrätt anpassad efter att gamla industrisamhället faktiskt gått i graven för länge sen. Det finns hopp om de unga.

Sifo har tagit hela handen

Godmorgon, vänner! Jag har faktiskt stigit upp klockan 6 men efter tidningsläsning och krönikan fastnade jag vid köksbordet och rensade papper. Undrar om jag någon gång ska lära mig att inte bara släppa saker där jag går och står. Det är ju så motigt att ta reda på eländet sen - och "någon annan" finns bara i önskedrömmen.

Sifo är på G igen. I ett svagt ögonblick - kan ju undra om jag var riktigt nykter eller om det bara var omdömet som brast. Jag var i alla fall med i en himla stor undersökning - en timmes i kryssande - men där belöningen var att jag slutligen och sist fick kryssa att jag skulle rösta på folkpartiet. Fast inte allra sist - där fick jag kryssa om de kunde kontakta mig igen - ja eller nej. Och jag vet - jag kryssade faktiskt JA. Det här är väl inte med än en dryg månad sen och nu var det trejde omgången. "om ca en vecka får du ett exemplar av veckotidningen Året Runt som vi vill att du ska läsa och bedöma". För en vecka sen läste jag Allers i samma syfte.

Belöningen är att få tre nummer av någon annan veckotidning. Valde Feminas Månadsmagasin förra gången. Nu får jag då ytterligare en chans om kan komplettera med den nyttigare Må Bra.


Och ödesmatch igen - Luleå hockey tar emot Mora hemma. Egentligen borde jag ju gå - men det är ju ett helt företag att kolla om det går att få biljett.


Två dagens grattis föranledda av ortens avisor: Mats Åhman i Älvsbyn - ett särskilt grattis på namnsdagen. Och så får alla andra Mattias och Mats också känna en fläkt av gratulationerna.


Kul att Dagny Wikström och hennes syster fått pris för sin uppfinning "täcke-lakan". Ska underlätta bäddningen främst inom vård och sjukvård.

Annars vet jag en annan lösning som Winnie Törnqvist skrev om i Råd till kvinnorna:

Att bädda sängen
i synnerhet
en bred dubbelsäng
är påfrestande
för ryggen.
Sträckningen
kan ge ryggskador.
Kliv upp
i sängen
i stället för att
sträcka er,
sa experten.

Anna viftar.
- Men om man har
en lång karl
kan man väl
använda
honom?

Vem sa att vi inte behövde männen? Fast med Birgits "täcke-lakan" kanske vi kan använda dem till annat?

För övrigt är Dagny mamma till min favorit kd:are Birgit. Undra om Birgit har någon blogg jag skulle kunna länka till? Fast det får väl vara någon måtta med vad hon hinner med - även om jag ibland undrar om det finns någon gräns. Gruppledare i landstinget, 4-barns mor med det 5:e på gång. Och alltid lika alert och glad.


Nu fortsätter röjet och plocket av vissnade blomblad. Ska väl hinna med en tur till stan i dag i alla fall. Fika på Kulturens Hus skulle ju inte vara helt fel.


För övrigt Anna-Greta är jag på rätt sida om gränsen nu - därav fikatankarna - tyvärr!


Hemma igen!

Det tog sin tid att hämta sonen på Kallax - 1 timmes försening. Men före det gjorde jag min plikt - 1 kilometers simning och ikväll var det behagligt ensamt i bassängen. Helt ensam de 14 första längderna. Och då är det frihet av största mått. Det är så att jag nästan inbillar mig att jag är Ester Williams (för er som minns henne) och vill upp på svikten (heter det så?) som inte finns.

Men nu är jag trött - och ska lägga mig framför TV:n. Drömmen om 21.53 bussen in till stan lär förbli en dröm även i kväll.

See you tomorrow!

Jagad av blåljus

Jag brukar berömma mig av att vara duktig på att upptäcka utryckningsfordon och göra lämplig avåknings manövrar. Men idag blev jag verkligen ställd ordentligt. På väg ut till Beijers i Haparanda korsningen - en fyrvägskorsning men svängfiler både hittan och dattan. Själv stod jag i en vänsterfil riktning rakt fram.

Rött ljus - och plötsligt har jag en blåljus bil rakt bakom mig - och två till snett bakom. Vart tusan skulle jag ta vägen? Det ryckte i gasfoten - men jag insåg att det inte var jag utan utryckningsfordon som har rätt att köra mot rött. En svängande mäktig lastbil rakt framför gjorde valet lätt.

Inte vet jag hur - men de tre polisbilarna lyckades krångla sig förbi och drog mot Porsön. Märkligt nog har det inte stått något i någon av tidningarna. Tre polisbilar en helt vanlig fredag eftermiddag - av debatten kan jag ibland tro att tre bilar är hela styrkan i Norrbotten.


För övrigt skulle vi kunna spara in till några polistimmar extra genom att sänka arvodena för polisstyrelsen. Det var faktiskt 1 450 spänn per sammanträde plus förlorad arbetsförtjänst för de som har det. Nog bästa timpenningen jag haft för ett knapp tre timmar långt sammanträde.


Har jobbat lite kommunalt på eftermiddagen efter att jag kom tillbak till expen. Många frågor och frågeställningar från nya i styrelser och nämnder. Alldeles normalt - och bra att de är vetgiriga.


Så har jag donat för ett gemensamt arrangemang med Kd - på länsnivå. Spännande va? Eller hur Stefan - nu är det i lås. Klockan 11.00 den 24 mars är du välkommen till Hotell Nordkalotten.

Nu har jag räknat baklänges - klockan 19.00 ska jag vara på Kallax och hämta sonen. Det innebär att jag bör äntra bassängen senast halv sex. Tredje gången den här veckan - vilket är godkänt. Hade varit mer oövervinnerligt om det varit fjärde för då hade jag inte fått några extra motionspoäng att äta! Yes, det är fortfarande en ojämn kamp mot kilona. Och ni vet jag får säga som Anja Pärson - mina svaga knän kräver 5-6 kilos viktminskning.


Ögonbryn och ögonbryn?

Jag pratade om att höja på ögonbrynen. Fast det är bättre om jag ryter till för mina ögonbryn är så ljusa att det förefaller obefintliga om jag inte bättrar på dem - vilket jag inte ids så ofta. Hos min frisör fick jag skällning för en tid sen - du måste göra något - det ser ut som om glasögonbågarna utgör dina ögonbryn. Lätt åtgärdat - jag lägger ifrån mig glasögonen lite oftare nu.

I Norrbottens Kuriren verkar Östman initierad i jaktfrågan -
dagens Noterat. Låter som om han vet att Swedell ska reservera sig - att Swedell trots allt lättat på förlåten. Eller så är det ledarskribentens sätt att tala om för Swedell vad som ska gälla. Det partiet är ju i behov av lite styresel så det kan nog kännas lockande för en ledarskribent att ge en vink.

Annars är det lite lustigt när Torbjörn Lidberg, s-gruppledare i Boden försöker sig på att placera pensionsskandalen i knät på Olle Lindström. Bildgalleriet S talar sitt tydliga språk. När han Torbjörn sen antyder att Olle ska hitta en kompromiss för att bädda för ett bra eget pensionsavtal blir det smått komiskt. Olle konstaterar lugnt att han inte kommer att beröras av npgot pensionsavtal eftersom han redan var pensionär när han började. Alla har förstått, Torbjörn, även sign Rolf i Boden.

Sossarna gör stort nummer av att pengar för handledning av plusjobbare dras in. Utan att kunna detaljerna kan det väl inte vara någon överraskning? Regeringen har ju tydligt sagt att Plusjobben ska fasas ut. Då är det väl rimligt att pengar till handledare också dras in?

Däremot väntar vi nu på att regeringen faktiskt gör något åt den oskäliga beskattningen av Thailändska (och andra utländska) bärplockare. För oss som köper sylt på burk kommer det att vara förödande om bärindustrin inte får tag i arbetskraft. Och nu verkar det som om de på hemmaplan i Thailand inte kommer att bevilja utresetillstånd till Sverige. Helt otroligt . Sverige vid skampålen. Dags att finansen nu tar sitt förnuft tillfånga.

Riktigt roligt är det också att jämföra hur våra tre olika tidningar exponerar samma upplagemätning. Jämför här PT, NSD och NK.

Och inbjudan av Styrman till MUF-stämman har förorsakat ytterligare turbulens hos moderaterna. På NSD:s insändarsida - till vilken det inte går att länka - hotar en skribent med att lämna moderaterna. Staffan Eriksson - denna vänliga och sympatiske moderat - skräder inte orden medan riksdagsmannen har ett uttalande av det harigare slaget.

Och sprint går fort - för fort både för våra herrar och damerna. Damerna tog sig förvisso ändå till final men någon medaljglans med det inte. Det gick tungt för Lina idag också.

Ut i kylan!

Ja, min termometer visar minus 25 vilket brukar vara minst 2-3 grader mindre kallt än vad andra visar. Nu ska jag dra på "pälsen", dra ned mössan över öronen och på med lovikkavantarna.

Alla vägar bär till mor och far - åtminstone fyra sådana. Så frågan är vilken som är kortast? Det känns som om varje steg mindre är guld värt både för kylans skull och tidens.

Nog fanns en hel del att höja på ögonbrynen för men jag får ta en stund när jag kommer till jobbet.

Vad gör man inte för barnen?

Jens har varit och lämnat sin nya fina audi - med flera pipor där bak - i mitt garage för upptining. Jag skjutsade honom till Kallax vid 4-tiden. Och sen for jag tillbak till jobbet.

Vad jag inte riktigt velat tänka tanken fullt ut var att jag - en älskare av kyla - faktiskt skulle vara tvungen att lämna bilen hos mor och far för att kunna komma åt en motorvärmare.

Vilket jag också gjorde vid 19-tiden. Inte lång promenad alls - 500 meter kanske - men fasansfull. Inte kylan - minus 24 - men upptäckte att jag inte hade någon telefon med mig. Hade jag lämnat den hemma innan jag for till föräldrarna? Eller skulle jag tvingas ta en promenad till i den underbara kylan. Får väl erkänna att den just då inte kändes så lockande.

Nåväl den låg hemma - och flera hade hunnit ringa. Vilket sen inneburit jobb hela kvällen. Inget klagomål alls - jag gillar när det händer saker. Men det innebär att jag fortfarande är ovetande om hur det går för Luleå mot Malmö där nere i snöiga syd. Undrar om de alls tagit sig fram dit?

Nu Aktuellt - numera i tvåan (säkert sen väldigt lång tid tillbaka). Fast Aktuellt är ett ettan program för mig fortfarande. Snacka om konservativ!!

Sprint går fort

Sprint går fort - verkligen fort. Svårt att hänga med vad som är kval och final. Men uppenbarligen gick det inte så bra för Lina - sist i finalen. Fast det är väl rätt bra att ta sig till final egentligen.

Ett silver blev det tydligen för Sverige genom Mats Larsson. Hörde tredjeplats på radion - men de kanske inte hann med riktigt heller.


Gulddags?

Inte så särskilt kul att Luleå kommer i rikspressen med sånt här. Vi får hoppas att det om några timmar byts ut av detta så att det andra "rullar" ur bild. Gulddags för Lina? Det är ju det som är fördelen med nättidningen att har det hänt nåt trist så kan man alltid hoppas på någon u-båt som går på grund eller annat rubriksättande.

Jag kan gissa att det är en och annan sossepolitiker i Boden som väntar på en grundstött u-båt. Man bara häpnar på vilka lösa boliner kommuner kan styras. Blytertanteckningar av Ingrid Stridfeldt - personalchef - numera jobbandes vid landstinget.

Och i Kiruna har en nämndsordförande varit på kurs. Nu ska det inte längre vara tillåtet att få anmäla protokollsanteckning. Nå, det är ju inte svårare än att lämna en reservation med rubriken "särskilt yttrande" och så skriver man precis vad man vill i alla fall.

Konkurrens på olika villkor - det kommer inte att bli någon frivillig överenskommelse mellan krogägarna om tidigare stängning. Något som vi delgavs som nästan klart. Lite äckligt att läsa alkoholhandläggarens uttalande - de som inte gör frivilliga överenskommelser ska granskas av polisen. Mycket uppseendeväckande - är det vår policy för alkoholpolitiken så är det synd om oss. Jag hoppas verkligen att kommunledningen går ut och tillrättalägger detta.

Och till revisorerna får man inte heller komma försent - nu är det hög tid  för ögondropp och kaffe.

Sen hemkomst

Det blev sen hemkomst - men först faktiskt bassäng - 1 kilometer - och därutöver besök i Gammelstad om detaljplaneärende.

Men sen har jag pillat på telefon och dator för att överföra bilder. Och misslyckats kapitalt. Men sen pillade jag igen på telefonen och beställde att skicka bild med mail. Och trot eller ej. Nog hade det kommit!

Detta fantastisk konstverk av Kerstin Hedström - ett konstverk som jag så begynnelsen till på "kulturakuten! för hur länge sen som helst - kändes det som.

Jag är rädd för att fotografen inte gör konstverket rättvisa - men ni har ju alla möjlighet att gå och titta på det. Och höra dess historia - alltså glasögonglas som är hopfogade - fast det kan säkert uttryckas vackrare.


Nu kommer det!

46461-191


En fläkt av Europa

Härligt besök på Kulturens Hus och Europaforum. Hann med en kopp kaffe i cafeterian och där på "ljugarbänkarna" satt hela den politiska eliten. Swedell, Jan Larsson, Niska (?), Bosse Johansson med flera. Och dessutom en gammal jobbarkompis till mig, Anders R - som jag (tyvärr) tidigare kunnat konstatera att han huserar hos moderaterna. Och så har han tidigare jobbat hos Skatteverket. Vissa hamnar verkligen på avvägar som jag sa till honom idag.

Nu var de väl inte de gossarna som gav epitet härligt besök. Utan att vi hakade på en guidning genom huset. Och trots att jag varit där ganska många gånger nu - var det flera aha-upplevelser.

Lyssnade först till Anita Gradin, vår första eu-kommissionär och sen på Håkan Jonsson, folkpartistisk statssekreterare hos Cecilia Malmström. Båda riktiga och engagerande eu-vänner. Anita Gradin berättade om sin barndom från Hörnefors där hennes intresse för internationella frågor väcktes. Hon hade skolkamrater som kom som krigsbarn från Finland.

Och Håkan var strålande klar och tydlig. Och även om Håkan inte denna gång berättade om det så vet jag att hans engagemang har en liknande bakgrund. Kul blev det också när Håkan berättade att han tagit med sig en sakkunnig på just regioner - från näringsdepartementet. Va - jag såg då ingen när jag mötte honom? Och så visade det sig ju vara våran egen Linda Ylivainio - eller Ylva Lindivainio eller vad Kuriren vid två tillfällen lyckats blanda ihop oss två med.

Ja, så halvfyra kom jag på att jag inte ätit någon lunch idag - vilket åtgärdades med medhavt "kokihop".

Nu ska jag försöka samla ihop resterna av allt jag hållit på med samtidigt - och få till en struktur att börja med i morgon bitti. Kanske hinner något lite innan jag ska träffa revisorerna - kommunens - halvnio.

En lite tur i bassängen....?

Pust!

Det har gått undan på morgonen. Tjugo i åtta var jag faktiskt här. Nu har jag hunnit undan ett par tre medborgarkontakter - och så lite administrativt arbete.

====

och så blev det en dryg timmes uppehåll i skrivandet för "utvecklingssamtal" med ett par förtroendevalda. Och så har Tuula ringt och sanktionerat att jag "bryter" mig in en stund på Europaforum. Kommunförbundet står som värd så det borde väl gå bra - jag har inte skrivit på revisionsberättelsen än!!

Jag skulle ju berätta från gårdagen. Dels fria Piteå att vara ensam om att vara eljest - det var visst 3 kommuner där majoriteten inte släpper ersättareplatsen i kommunförbundets  styrelsen till oppositionen. Det lär väl visa sig i vilka kommuner de är maktfullkomliga!

Och inte hördes det något om Bo Johansson skulle väljas om till ordförande. Om det räcker att han fått lös 4 basbelopp för extra knäck? Han har ju polisstyrelsen och något kommunalt bolag också som inbringar intäkter.

Jag tycker faktiskt att de som har förmånen av att ha visstidspensionen som en generös form av a-kassa skulle kunna bekymra sig lite mindre om det får betalt för varenda timme. Det borde väl kunna finnas något som heter ideellt arbete också?

Med tanke på Bodens "pensionshärva" finns nog anledning att förändra en del här.

Såg för att frågan även nått Luleå genom att sjukvårdspartiets gruppledare Dan Ankarholm också är en som fått utökat fribelopp genom blyertsanteckningar? Och han lär väl med råge ha nyttjat dem - både som vikarierande kommunchef i Boden och gruppledare i Luleå.

Lärde mig för övrigt en sak i går. Många sådana här chefer med "fallskärmar" har ju bildat bolag och på det sättet kringått bestämmelserna. Men styrelsearvoden anses som högst personliga och kan inte överlåtas till bolag. Kanske skulle finnas anledning och se hur det är på den fronten? Girigheten kan uppenbarligen skapa hur mycket kreativitet som helst.

Ocn nu måste jag stoppa igen - för nu erbjöd Jens varm bil för transport ill Kulturens Hus.


Så fick jag veta att Anders Sundström visst sitter i Vattenfalls styrelse. Han lär ha kommenterat deras centralisering till Stockholm och "försvarat" sig med att det inte varit någon fråga i koncernstyrelsen - det vanliga att allt obehagligt läggs på någon annans bord.

Fullständigt utslagen av hetvägg

Försovning 45 minuter - efter att ha sovit framför TV:n sen klockan 18 i går kväll. Bara en snabbuppstigning för "nattning" och något telefonsamtal som jag svarade på i ett dimmigt tillstånd.

Bruna bönor, korv, fläsk och 3 (!) semlor med varm mjölk var himmelskt gott - men tog absolut all energi att smälta.

Möjligen kan vissa förkylningssymtom - som onda blåsor i näsan och lite näsblod - också har bidragit.

Nu blir det en utmaning att hinna före 8 till jobbet. Där jag annars ska befinna mig idag - med undantag för en kort medborgarkontakt och förhoppningsvis ett kort besök på Europa forum på Kulturens hus. Om nu Tuula släpper in mig där - när jag inte anmält mig.

Hör av mig senare idag - med lite skvaller från gårdagen och kommentarer av dagens nyheter - av vilka jag ännu inte hunnit ta del av fullt ut.


Dagen (S)

Idag är det dagen S som i Semla. Mycket tradition i fars bruna bönor. Serveras med stekt fläsk och i modernare tider också med iblandad stekt falukorv. Och så ska det vara fars små, ganska kompakta semlor som sätts i en djuptallrik med lite (säger lite) varm mjölk. Topplocket med pudersocker ska som inledning doppas i den varm mjölken och avsmakas. Så silas den varma mjölken genom den kompakta semelbullen - den kalla grädden ligger kvar orörd - sen är det bara att sätta tänderna i. I tron att jag ska orka minst 3-4 brukar det aldrig bli mer än 1. Väldigt mäktigt och gott!

Nä, jag har inte ätit någon semla tidigare i år. Det är förbehållet fettisdagen. Dessutom är det så att många av de köpta semlorna mer har konsistens av fluffig tvättsvamp än riktiga semlor.

Sitter verkligen Anders Sundström i Vattenfalls styrelse? I så fall har vi ju en ansvarig för de tokigheter som nu sker. Vattenfall ska skicka 30 personer netto till det överhettade Stockholm. 20 från inlandet till kusten och 50 till stockholm från kusten blir minus 30. Och sen ska vi bidra till att Stockholms kommunerna får kompensation i skatteutjämningssystemet för de höga löneläget.

ibland tror man det är 1 april hela veckan!

Själv ska jag befinna mig på Kommunförbundet hela dagen (halv fyra bär det av mot bruna bönor). Och apropå kommunförbundets nya styrelse så ska den bestå av kommunstyrelseordföranden från samtliga kommuner. Flest sossar förstås men en och annan moderat och vänsterpartist också - Boden respektive Jokkmokk. Vilken färg det är på representanten från Kiruna kan vara svårt att utröna i den soppan.

Däremot mäler Piteå ut sig - precis som Anders Sundström ovan. I alla andra kommuner utom Piteå ger de ersättarplatserna i styrelsen till oppositionen. Men inte i Piteå - de är ju som eljest.

Eftersom jag ska umgås med två piteåbor på kommunförbundet ska jag skaffa mig inside om det verkligen är sant att Anders sitter i vattenfallls styrelsen och vem som är så betydelsefull sosse i piteå att han/hon måste vara ersättare i kommunförbundet styrelse.

Det blir nog inge blogg förrän sent i kväll. Har ambitionen med mig det vill säga simgrejorna. Frågan är bara om kroppen orkar efter ovanstående?


Min nya heter Nova

Om jag nu uppfattade det rätt i morse. Jag har väldigt trevliga grannar i alla tre grannlägenheterna - förbålt bara att jag så sällan hinner umgås med dem. På sommaren när jag har tid - då flyttar Eva till sitt Konst-iga Cafe. Och Paulina 10 år - hon har inte längre tid för mig. Men det var hon som fick mig att skriva. Paulina och hennes familj har fått tillökning. Nova heter min nya granne som kom i fredags och som jag inte träffat än. Nova lär vara en liten schäfertik.

Och jag säger bara det - finns det hjärterum så finns det stjärterum. I en lägenhet lika stor (eller liten) som min trea bor Paulina, snart 10 år,  med sin mamma Mari och Bosse som Mari är gift med. Där finns Tara, stor schäfertik, katt vars namn jag saknar och så nu lilla Nova. Därutöver har vi förhoppningsvis kvar de två kaninerna Lisa och ???. En utav dem var på rymmen flera dagar i vinter - men jag hoppas den kommit hem. Så jag har några att utfordra till sommaren.

Annars har jag faktiskt simmat - ni vet vad - ikväll. Och varit förbi och kollat att det var okej med mor och far. Far var inte i bästa form i morse - han plågas rätt ofta av mardrömmar och sover lite illa. Men ikväll var det uppåt - han satt i bastun när han hörde min bil. Jag hörde steg i källartrappen och där stod en naken 83-åring och skulle bara kolla att det inte var någon som kom och rövade bort mor 81.

Nu ska jag nog ringa Ola och Carina och berätta att stollarna tänker bygga vägen på deras bro!

Utkörd blev jag!

Hann förbi expen och sätta på kaffe + läsa Piteå-Tidningen. Det senare viktigt - dagens arbete kan inte börja förrän världbladet åtminstone har skummats igenom.

Så var det PTU - många ärenden som var som gjorda att ställa detaljfrågor på.

Medborgarförslag om innerfjärdarnas framtida utveckling. En fråga som levt med mig nästan hela min politiska tid. 1980 nämns i medborgarförslaget - men den var nog på agendan än tidigare.

Bra föredragning av Mikael Öhman - enkelt och tydligt i en svår fråga. Som resulterade i att utredning kring olika alternativ lösningar ska fortsätta. Jag tror jag bli pensionerad tidigare än det blir någon slutlig lösning på problematiken. Men det ligger kanske i ärendets karaktär. Svårt att kämpa emot naturen.

Nästa medborgarförslag om att snabba upp tilldelningen av tomter till tomtkön. Enligt svaret så kommer tomterna tillbak till tomtkön snabbare än vad förslagsställaren vill.

Och blev jag utkörd på detaljplanen i Sunderbyn som tangerar mor och fars tomt. Var på samrådet om detta och det stora missnöjet handlar om en väg som inte behövs för nybyggnationen och inte för något annat heller. Men tydligen har tekniska för gott om pengar. Men här får nog kommunen räkna med överklagan.

För mor och fars fastighet spelar det inte så stor roll - men för grannen som får biltrafik nästan in på bron. För att inte tala om de som bor på landshövdingevägen - vilket kaos det ska bli när det är fotbollsmatcher. En siutation som är svårt att klara redan idag.

Två detaljplaner till; Kallax där förre byggnadsnämndsordföranden PG lär vara inblandad. Den fick bifall trots det. Och så en med bevarandebestämmelser på Östermalm, kv. Boken. Där kommunen ska sälja en fastighet men vill garantera bevarandet först genom en ny plan.

Boendeplanering 2007-2012 - gamla bostadsförsörjningsplanen som bytt namn - på remiss till partigrupperna.

En illustration i rapporten klargjorde att det fanns minst en sån som ser ett halvtomt vinglas iställer för ett halvfullt dito.  Tyckte att bilden av ett postställ där det saknades tre lådor var signal för utflyttning - ska naturligtvis se som om det finns plats för minst 3 till. Eller hur?


Och så vindkraft som riksintresse - ja tala om byråkratiska spetsfundigheter. Kan inte ens förklara det - skulle kräva många timmars skrivande. Men jag tror att vi svarade länsstyrelsen att vi kan inte utesluta att det på något ställe i kustregionen skulle kunna passa med vindkraft. Fast fa´n trot. Vi har satsat nog av våra naturresurser för att klara Sverige - så nog ska vi tänka oss för både en och två gånger.


Och så tre EU-ärenden; medfinansiering för öka kollektivtrafikåkandet, förstudie för filmsamarbete i Norden och så något verktygsprojekt inom verkstadsindustrin.


Skulle tiden stå still då?

Jag undrar just om tiden går lika för er som är pensionärer eller lediga på annat sätt? Kan vara konstatera att nu är det måndag igen.

Skulle tiden stanna upp om jag satt under korkeken? Eller vid den vilda brusande forsen? Eller spände på mig skidorna och drog fram över den gnistrande snön ned mot älven?

Så länge får jag trösta mig med att det sägs att tiden går fort när man har roligt: Vilket väl måste betyda att man har roligt när tiden går fort??

idag är det PTU. Inga märkvärdiga ärenden - men det blir väl en rapport senare idag. Föredragningslitan kvar på jobbet sen inläsningen i går.

Måhända blir jag jävig i dag. En detaljplan där både mina föräldrar och min kusin är sakägare. Synd för jag har verkligen synpunkter. Kanske inte så mycket mot att det byggs 10 villor. Även om jag brukar säga att de håller på att bygga igen varenda grönt område i byn - så nu får vi snart ta fram protestlistorna och kräva "stadsparker" även här.

Men det som är korkat är att det är på gång att bygga en väg för biltratik rakt igenom hjärtat av gamla byn. Där byns äldsta hus - de som var ursprunget till byn - faktiskt står kvar i förhållandevis ursprungligt skicka. med häbbren och ladugårdar och gårdstunet som det såg ut en gång i världen.

Och det värsta är att vägen inte behövs - ingen frågar efter den. Och de nya som bygger ska inte heller använda den - enligt stadsbyggnadskontoret. Så varför ska den då byggas? Och Ola och Carina - föräldrarnas grannar får den i stort sett på sin farstubro.

Ska bli spännande och se om de tagit till sig något från samrådet som jag var och följde far till.

Tidningskommentaren - vårt interna blad - blev inte mer än en A4 idag - och tidningarna kändes väldigt tunna när jag stack ut handen och hämtade dem.

Intressantast idag är krönikan i Norrbottens Kuriren. Nu ska de göra rent hus på ALMI. De ska jobba internt med frågorna.  Som jag skrivit tidigare är det ju en ordförandes och styrelsens roll att hålla sin vd om ryggen till dess de beslutat att kicka honom. Nu är det gjort - även om det kommit från en nivå högre upp. Det som är ororande och som bådar för att problemen kanske inte är ut vägen är att ordförande och styrelsen inte tagit avstånd från de oegentligheter som misstänks. Men läsa gärna
krönikan - den är klargörande - skulle förvåna mig om inte fler avgångar kommer.

Annars kan jag ju bli förbannad att det återigen är de som behöver hjälp som hamnar i kläm. Luleå taxi och kommun är inte överens om hur färdtjänstberättigade ska kunna gå hjälp. Tydligen de som behöver ledsagning som hamnar i kläm. Anita Mäki får idag svar från en taxiförare. Sorry - försökte länka . men den var inte utlagd ännu.

Nu är det hög tid att ta första tuggan av den här dagen! Ögondropp med kaffe!

Tomtebrus?

Knappast tomtebrus som utlöst allt detta som du kan läsa om i Kurirens nättidning som nu funkar igen.

Jag blev så varse hur mycket elände som ligger bakom alla dessa små notiser som vi läser när jag bevistade rättegången där Rolf Nilséns "baneman" fick sin dom. Första resan - som det så fint heter - renderade i ett "billigt" straff med samhällstjänst. Men en skuld på närmare 200 000 kronor.

Vilken start i livet för en ung person dryga 20 år som just flyttat ihop med en kvinna.

Inget försvar - bara ett konstaterande! Och inte hade han varit där han är om han hållt sig till tomtebrus!

Mycket har jag motat

Mycket har jag motat i mina dagar - men det halsonda som jag viskade om i morse  det har nu utvecklats till riktigt ömma och svällda halsmandlar.

Jag har frågat förr - men när kan det vara lönt att söka upp en liten doktor och få en pencillinkur. Jag har insett att många går till doktorn när de är förkylda - men jag har uppfostrats med att det inte finns något att göra - bara låta det självläka.

Det var det där med vad som är virus och vad som inte är virus. För att vara lite äcklig - som någon distriktssköterna lärde mig tror jag - det gäller att skilja på gult och grönt slem/snor/var.

Jag har alltså inte lyckats mota det!

Och så här svällda halsmandlar har jag inte haft sen jag var 6-år och Syster Signe kom och tröck en pencillinspruta i rumpan - 14 dagar å rad om jag minns rätt. Fast det blev bara 13 för när jag skulle få den sista hade jag drabbats av någon barnsjukdom till vilken det inte passade sig med pencillin.

Nu skulle det passa med något där jag skulle vilja trycka en pencillinspruta i rumpan på. Men jag är så nöjd med att ha jobbat ikapp idag. Och sen ha rett ut det mesta med Jens bokföring också  så jag kan fördra det mesta ikväll.

Nu ska jag ta den enda kur jag vet mot halsont - gurgla med saltvatten.

Något värt att veta?

Kurirens nättidning ligger nere - då kan det väl inte hända något som är värt att veta. Jag kan undra hur detta påverkar oss - att ständigt kunna ha kommunikation med omvärlden - ständigt veta vad som händer. Av stora positiva nyheter och av katastrofer. Av mindre stora nyheter som att Pernilla Wiberg avslöjat att hon väntar barn. Men herregud det såg jag väl första tävlingen hon kommenterade!

Fast det där men att undra om personer är gravida eller ej kan ha sina sidor. För 10-15 år sen strök jag en då känd vänsterpartist lite menande över magen - men det blev jag inte populär på för hon hade bara blivit lite fet.

Något har blivit annorlunda i politiken - tror jag. Visst är det fler med småbarn i den lokala politiken. Själv omger jag mig med två unga kvinnor i elller i alla fall nära fullmäktigegruppen som ska har barn. En i dagarna och en till sommaren.

Och de senaste landsmötena har min uppgift varit att vara barnvakt - i alla fall från och till. Men finare uppdrag kan jag knappast få. Kompensation för den stora barnaskara jag drömde om - men som bara blev ett.

Nu har jag i alla fall hunnit himla mycket idag. Redo att avgå mot Alvik och "bokföringsfröjder". Jens har kommit i mål i Andörjan på tiden 3.10 vilket tydligen var 3 minuter sämre än förra året. Två vurpor! Men otäckt nöjd lät han i alla fall.

Motstridigt och förvirrat

I går hade NSD:s nättidning en rubrik som tvivels utan handlade om att landstinget kritiserats av JK för sin munkavle på Mansten. Men i texten under återfanns Mårten Ström - en man på vilken munkavle ej fungerar.

I brist på "limpa" så knappade jag in mig på
Expressen där oppositionen sägs ha fortsatt ledning enligt Sifo. Som om det inte vore nog svårt att komma ihåg att vi inte ingår i oppositionen på riksnivå så blir det helt förvirrat när jag går till Expressens källa GP. Där hävdas ökat stöd för regeringen enligt SKOP.

Annars var det mycker schlagerfestival - om Bert som snytit sig i en gammal servett - ja herre je vilka kvalitets nyheter. Fast jag "deltog" för ovanlighetens skull i schlagerfestivalen i går kväll - även om det var lite splittrat mellan radio och tv och vänner.

Flygplan som tvingats nödlanda - tur jag inte var med där i alla fall även om det gick vägen. Inte kul för de Thailandsresenärer som får avresan uppskjuten 12 timmar och dessutom har fått en nödlandning i bagaget.

Ja, mycket mer än så hade inte hänt enligt nättidningar. Jo, Ingemar Stenmark och andra "gamlingar" i alpina branschen hade haft tävlingar och dragit in 1,4 miljoner till Thomas Fogdös fond - inte illa.

Själv har jag sovit till klockan 7 faktiskt. Och vaknat med lite halsont. Men det ska fördrivas - för i dag är det arbetsdag. Det får inte börja bli proppar/högar så här tidigt på säsongen.

Mårten Ström under falsk flagg?

Nog är väl Mårten under falsk hatt - rubrik - i den här nyhetsartikeln i NSD. Men den här gången är det inte hans fel!

Kan någon bjuda över Carlsberg

Kan inte hjälpa att det stöter mitt öga att Carlsbergs (öl) uppenbarligen är huvudsponsor för VM i Åre. Idrott och alkohol hör inte ihop - och så exponerar vi våra stora idrottsstjärnor under stora banderoller för Carlsbergs.

Jag förstår att det handlar om att få in pengar så inte skattebetalarna får stå för fiolerna. Vad jag förstod så hade inte Åre några förustgarantier - och Carlsbergs muskler räcker tydligen.

Så retade jag mig på kommentaorerna i går kväll. Tyckte de missade bedömningen av sluttiden varenda gång. Och i ett ganska sent skede. Man något ska ju hålla igång adrenalinet.

Och Karl P han vill knyta ihop Norrbotten och Skåne. Han har fått ett fint pris av Norrbottens Byggmästarförening. En statyett och 50 000 spänn. Mycket generöst skickar han pengarna till Kvisslinge hembygdsförening. Och det är väl förstås förmätet av mig att ha någon åsikt om vad han gör med sina prispengar. Men kan inte låta bli att tänka på att om han nu vill knyta ihop kanske Kvisslinge och Luleå hembygdsföreningen kunnat dela på gracerna. Så hade de haft råd att träffas hos varandra och "knyta på".
Men generösa Skåningar bjuder säkert ned Luleå hembygdarna!

Veckan är slut nu

Borde i alla fall vara det - arbetsveckan. Tyvärr är det som vanligt arbetsuppgifterna är inte slut. Så i morgon får bli en arbetsdag. Det felar både med mitt förtroendeuppdrag som gruppledare och på ombudsmanna/tjänstemannasidan. Dessutom har jag fått uppdraget att i morgon kväll damma av mina gamla revisorskunskaper och hjälpa sonen med bokslutet. Själv ska han åka Andörjan - ett hugaligen så långt skidlopp.

Men jag kommer vara fit för fajt i morgon. För i dag ska det bli röj här hemma hela dagen. Det spritter i dammtorkar handen och plocka-upp-grejor handen. Håller på med det så länge jag bara kan för att undvika den hatade dammsugaren - men även den måste bara fram liksom golvmoppen. Så är det bara.

Jag njuter av den flickan och hennes sätt att uttrycka sig. Särskilt som jag finternt ått en kommentar om att familjerna själva ska lösa fördelningen av ansvaret för hem och familj. Just det - därför ska förstås inte samhället och poltikerna " skapa goda ekonomiska villkor för MAMMORNA att vara hemma och ta hand om sina barn" som signaturen Lycklig man till fri kvinna skrev. Och inte heller ska männen hjälpa till som han också skrev. Det handlar om att hjälpas åt som
Ylva så riktigt avslutar sitt inlägg med.


Förvånansvärt att ordförande för ALMI så i sten försvarar sin avgående VD. Det är problemen är påhittade har jag läst tidigare. Och igår på Nord Nytt fick mediadrevet skulden. Knappast att koncernledningen för ALMI skulle gripa in på ogrundade anklagelser. Marcia Franzén (utflyttad till Stockholm) öppnar säkert champangneflaskan - hon hade svårt att fördra ALMIS vd under sin tid i regionalaberedningen.

Nu väntar vipporna och mopparna!


Vad säger mamma nu då?

Annika Erikssons son är Kurirens bloggare den här veckan. På väg tfrån Luleå till Malmö  rekommenderar han SAS för deras frukost! Vad säger mor Annika - om en grön ungdom som förordar flyget - det miljöovänliga!

Vem i hela världen kan man lita på?

Inte Norrbottens Kuriren i alla fall. Idag påannonserar de herrarnas slalom i Åre. Vad jag förstår så lyssnar jag just nu till damernas slalom där Anja verkar hamna på andra plats efter första åket.

Och skulle nu vara så att herrarna SKA åka senare är det ännu mer illa ute - då har det glömt att skriva om damerna. Och då vet herr sportchefen var det tar eld!


Motvind, uppförsbacke och soppatorsk, Ögren!

Motvind, uppförsbacke och soppatorsk, Ögren! Motgångarna hopar sig. Tvättsåpan, förtroendet för Almis Vd som fått gå idag. Och som lök på laxen nu också detta. Se NSD. Dags att ta konsekvenserna av ett bristande ledarskap?

Inget nobelpris för det heller


Ur min blogg den 13 februari:

"Krisen på ALMI får stort utrymme i båda tidningarna. Styrelseordföranden ställer sig kallsinnig till vädjan att styrelsen ska tag tag i problemen.
En vd-fråga säger Gunnar Liljedahl. Så brukar en styrelseordförande säga till dess de bestämt sig för att kicka vd:n och det borde väl inte dröja länge till dess?"

Norrbottens Kurirens nättidning den 16 februari.

Å andra sidan kan man inte påstå att det skulle vara värt något nobelpris att kunna sia rätt i den frågan!

Även en blind höna

Även en blind höna hittar ett korn. Jag måste få tillåtelse att vara lite elak om jag ska berömma. "Skall du ej mycket berömma ej mycket häckla och döma" eller hur det nu var Fröding skrev i sin fattiga munk från Skara. Fast här blir det väl tvärtom. Allvar nu - väldigt bra inlägg av Mårten Ström Själv är jag absolut för löneskillnader. Utbildning ska löna sig liksom makt, ansvar, kompetens med mera. Men det får vara någon måtta hur girigheten brer ut sig.

När jag var med och tillsatte chefer inom kommunen en gång i tiden hette det att kommunalrådets lön var taket. Men nu är det inte längre så. Rätt eller fel vet jag inte. Men det är klart att det kan finnas ett egetvärde för landstings- och kommunalråd att höja sina chefers löner. Själva kan det ju inte hålla på att halka efter. Eller hur?

Och med tanke på Kent Ögrens bravader - och flera andra "skandalråd" bakåt i tiden - så behöver de ju ofta inte alls ta ansvar.

Tänk själv - om du inte ditt arbete genom ett "medvetet lagbrott",  som revisorerna skrev, hade orsakat ditt företag en förlust på 4,3 miljoner. Och du skulle dessutom bara konstaterat: Nej, jag ångrar ingenting. Inte tusan hade då jag haft mitt jobb kvar!

Så synd att jag inte kan länka...

till TV just nu. Peter Örn - vilken förmån att ha fått jobba tillsammans med den mannen. Det var för övrigt Peter Örn som fick Jens att gå med i Fpu en gång i världen. Inte genom aktiv värvning utan bara genom sitt sätt att vara och föreläsa vid ett ungdomsläger 1984. Bara så att ingen tror att jag "kollektivanslutit" honom.

Peter var en stark partiledarkandidat en tid - men det var fel tid - och så drog han vidare till annat. Lyckliga dom!

Folkpartiet gör skillnad

Nu är det gjort  - 100 spänn till Frälsis slumstation i Norra Sunderbyn. 2x50 tror jag var skyldig för en tidigare gång.

Men jag kan ju inte låta bli att kommentera att kårobligatoriet nu är på väg att avskaffas. En fråga som folkpartiet drivit lika länge som drivit frågan om det tokiga med kollektivanslutningen till sossepartiet. Nu är det ÄNTLIGEN på väg att avskaffas -
Kuirens ledare idag.

Och varför missar jag alltid Europaforum? Jag klarar förmodligen inte detta nya informationssamhälle där man inte längre får papper hem i brevlådan. Eller så är det så att det inte är meningen att jag ska delta. Men nu är det faktiskt i Luleå och rätt så intressanta föreläsningar. Bland annat av statssekreterare Håkan Jonsson somj ag skrev om  förra när jag varit i Södertälje. Statssekreterare hos Cecilia Malmström.

Undrar om han tänker ta en tur förbi Haparanda och kolla om EU-flaggan som Cecilia skänkte till IKEA har kommit upp?

Nu ska "sköterska" Strutz fara och ge ögondroppar till mor. Och arvodet i form av kaffe och macka hoppas jag funkar även idag.

"Vad är det som händer?"

"Vad är det som händer?" undrar Maria Norman, lärare, Luleå, idag på Norrbottens Kurirens insändarsida. Och nu hoppas jag de hunnit lägga ut den på nätsidan - annars kommer länkningen senare.

Det hon visar på är hur vårt samhälle utvecklas i en riktining av oärlighet och laglöshet. Hon visar på exempel från vardagen - och listan skulle kunna göras ännu längre. Vi skulle också kunna lägga till en annan av de sju dödssynderna som brett ut sig kanske mer än andra: girighet. Det mesta i samhället värderas i pengar och möjligen flärd och skönhet. Inte undra på att självmordsfrekvensen ökar bland unga som inte tycker livet är värt att leva.

"Nej, jag ångrar ingenting" säger landstingsrådet Kent Ögren sen han förskingrat 4,3 miljoner atv skattebetalarnas pengar. Och än mer än så är på väg att rulla ut! "Lagtrasslet tar vi senare" är ett annat citat från sagde Ögren. Se dagens Norrbottens Kuriren och NSD

Varför förväntar vi oss att människor ska göra som vi säger? Vi vet ju att de inte lever som vi lär utan som vi gör!

Så därför måste jag nu också hinna skicka 100 spänn till Frälsningsarmén. Synnerligen pinsamt på planeringsdagen - tror ni inte att jag lyckats pilla på telefonen - förmodligen i fickan bara så där av en slump.

Snygggggingarna - grr grr grr

Grr eller hur det nu låter när man morrar. Fy vad jag fått gorma med överföringen av korten från telefonen till datorn. Och ... vet vad jag gjort. Men trägen vinner - snart kommer detta att vara en barnlek.

46461-188

Som ett djur har jag kämpat för att få denna snygging på plats och nu ska jag se om jag får in den andra också. Men det får jag förstås - problemet är bara att jag inte vet vad jag gjort.

46461-189

Och något suddiga är de också - men det tar fotografen helt på sig. Som jag sa detta är snygga och trevliga brudar och vanligtvis mycket tydliga.

För er som inte är nästgårds - dettta är uppifrån: Camilla Hansen, gruppledare för centerpartiet och Yvonne Stålnacke, nytt kommunalråd (s).

Illa skrivet stolpskott, Strutz!

Blev avbruten mitt i mitt förra bloggande och tryckte på publicering istället för att spara utkast - av misstag. Men lagt kort fick lägga eftersom det tog någon timma innan jag märkte det. Avbruten blev jag av Jens som ringde från södra Sverige och hade skrivit ett pressmeddelande om tvättsåpan. Och eftersom det var den jag också skrev och som blev så rörigt så kommer hans pressmeddelande här:

Folkpartiet kräver personligt ansvar i ”tvättsåpan” 

     
 

Landstingets olagligheter i tvättupphandlingen riskerar nu på allvar viktiga   arbetstillfällen i länet. När upphandlingen ursprungligen genomfördes presenterade vi från Folkpartiet flera olika alternativ till att på ett lagligt sätt  klara vår gemensamma ambition att rädda kvar tvättjobben i Norrbotten.

 

Alla våra förslag  förkastades och istället valde landstingsledningen den ”brottsliga” vägen och drabbades av miljonskadestånd.

 

Som tvättsåpan nu utvecklat sig har landstingsledningen verkligen målat in sig i ett hörn    när det gäller att rädda kvar jobben i Boden. Det fanns alternativ - men efter beslutet i EU-domstolen finns ingen annan lösning än att göra om upphandlingen från början för att minimera de ekonomiska  skadorna av herr Ögrens klavertramp. 

 

Landstingsrådet Kent Ögren bär ett särskilt ansvar i denna fråga. Han har på ett mycket                       medvetet sätt  brutit mot lagen och inte lyssnat till andra som visste bättre. Med öppna ögon begick han olagligheter vid upphandlingen. Han -  liksom övriga utom en ledamot av landstingsstyrelsen – prickades av revisorerna. Revisorerna kallade det ett ”medvetet lagbrott”.

 

 Som politiskt förtroendevald har man stora möjligheter att fatta så väl bra som mindre bra beslut. Det är mänskligt att inte alla beslut blir 100 procent rätt. Men när man som i det här fallet med öppna ögon – och trots varningar - mycket medvetet bryter mot lagen vill vi i folkpartiet utreda vilka möjligheter det finns att utreda ett personligt ansvar i frågan.

 

Jag kommer att lyfta frågan på centralnivå för att se vilka möjligheterna det finns i detta konkreta fall, säger folkpartiets oppositionsråd Jens Sundström.

(Slut pressmeddelandet)

Snyggingarna

Snyggingarna är efterfrågade men ikväll hoppas jag kunna träna på att lägga ut foton. Så ni får stilla er nyfiken.


Och är dom inte snygga så får ni skylla på fotografen Ylva. För dom är både trevliga och snygga!     

Stolpskott, Kent Ögren!

Nä, han ångrar minsann ingenting. 4,3 miljoner har skattebetalarna redan fått stå för i skadestånd till det finska företaget. Nu lär det bli ytterligare kulor som rullar.

Jens skrek sig hes om att landstingsstyrelsen inte med öppna ögon kunde begå brott - men s-majoriteten och tyvärr också alla andra partier utom Folkpartiet.

Vi redovisade också andra vägar - lagliga - för att rädda jobben. Landstinget hade kunnat köpa tvätten och utrusningen och lägga ut driften på entreprenad. Vi behövde inte facit för att inse att detta hade varit ett mycket säkrare sätt att rädda sysselsättningstillfällen i Boden.

Nu
avslöjar NSD att "tvättsåpan" ska gå i repris. EU-domstolen

"Nej, jag ångrar inget. Vi gjorde det för tvätteriets personal och det fanns ett tryck från opinionen, säger landstingsrådet Kent Ögren, s."

"Tryck från opinionen"? - politiker har bra betalt för att ta ansvar. Men jag börjar ju undra om det finns något tillfälle där politikerna verkligen får ta ansvar.

Här har Kent Ögren & co obstruerat och medvetet begått olagligheter som kostar skjortan för skattebetalarna och som kanske innebär att folk tappar jobben. Och så säger han bara: "Nej, jag ångrar inget"

Avgjordes ödet för Fritz Olsson husen?

Såg att kommunalrådet drog  byggnadsnämndens ordförande gick åt sidan igår för överläggningar. Undrar om Karl P talade om vart skåpet skulle stå i frågan om Fritz Olsson husen?

Hade förstås lust att stanna upp och lyssna - men jag är ju uppfostrad i att det är fult att tjuvlyssna så jag fick allt skynda extra fort förbi deras bord.

Och presenten var förstås från min egen lila ängel. En microvågsburk - ni vet en sån där särskild för micorvågsugenen med pyslucka och allt. Tycker att jag är lite ovarsam som värmer i det som är närmast tillhands. Så länge det inte är någon gulddekor som blixtrar och dundrar.

Och i morgon är det fredag!

Jag har sovit gott trots nyfikenheten över presenten på mitt skrivbord - men nu är det inte länge kvar.

Ibland på morgnarna har jag tagit in så mycket -  tidningarna och så står TV:n på och matar in hela tiden -att det nästan tar stopp när jag vill skriva och kommentera. Det är ketschupeffekten som borde få utlopp - men tiden räcker inte. Och då blri det lätt frustration.

Hörde om någon skola i stockholm som stängt i går. Skälet var att ungdomarna börjat ge varann rosor på Alla Hjärtans dag och eftersom en del fick hur många som helst och andra fick inte en enda ros. Jag kan ju inte detaljerna under men utifrån sett så bara häpnar jag. Livet är inte rättvist - men lösningen är väl inte att stänga det? kanske inte underligt med den ökande självmordsfrekvensen när vi vuxna inte kan tackla livet bättre. Inget problem, sa en av killarna, det handlar ju faktiskt bara om en blomma! Ja, värre orättvisor kommer nog alla att möta på livets ban!

Fixar Frasse och Super Nanny kommer inte heller att lösa alla problem - men kanske ge ett stöd i livet. Roligt att se hur vår motion om Fixar Frasse blivit Fixar Malte och många andra "namnvarianter" i många Norrbottens kommuner. Själva hittade vi idén hos folkpartisterna i Höör (tror jag det var - Skåne i alla fall). Och inte ska vi uppfinna hjulet på nytt - men lite ovanligt är det att såna här ideér "stäljs" mellan partier - men det är bara roligt. Nu senast har Kirunapartiet motionera och fått igenom den Fixa Malte.

Och nu ska också en
Super Nanny anställas i Luleå kommun. Vår motion som bifölls får nu ett riktigt konkret genomförande genom att en särskild person anställs på försök ett år. Kul! Super Nanny motionen var nog det folkpartiinitiativ under förra mandatperoden som väckte mest känslor med folk som hörde av sig sig. Inte ovanligt att jag blev hejdad på olika offentliga platser att människor som ville kommentera. En del reaktioner var förstås förlöjligande - det hade sett TV-serien - men det var nog en majoritet i storleksordning 90-10 FÖR och den majoriteten tycker jag är okej.

Tänkande August har en insändare i NSD där han funderar om föräldrarna inte borde få betala för sina barns skadegörelse. Han hänvisar till de två fall där polisen verkligen hittat förövarna. Fönstrena på Bergviksskolan och klottret på Smedjan. Ja, självfallet ska föräldranas försäkringar tvingas ta sånt - och föräldrarna får ta självrisken. Lämpligen får den sen avbetalas med veckopengen. Någon djävla ordning får det vara ( i ett parti), som en känd vänsterledare sa.

Och Du Agge, när vi nu träffas på expen om en stund så kan du ju fundera på vilken dag det är i morgon! 


Dumma saker - oså en present!

Det ligger ett presentpaket på mitt bord. Det msåte ju bara vara till mig. Men det står inte Ylva på det. Så jag törs förstås inte öppna det. Har ringt Agge för att kolla - men hon svarade förstås inte. Blir svårt att sova ikväll.

Annars har jag varit hela dagen på budgetberedning - det hette säkert något finare - men det är i alla fall avstamp inför budgetarbetet. Alla var där - nästan. Alla gruppledarna, nämndsordförandena, förvaltningschefet, bolags vd:are och ordföranden. Ovanligt stor uppslutning tror jag. Och mindre komma sent och gå tidigt som annars ofta präglat dessa möten.

"Den framgångsrika kommunen" - föreläsning av Jan-Inge Hansson, konsult någonting - med bred erfarenhet från både kommuner och privat företagande. God pedagog - men innehållet kändes inte särskilt nytt. Kändes som jag lyssnat till honom tidigare och delvis samma saker.


Det dumma kom jag på just när jag skrivit bloggen i morse. Nog är det väl lite otänkt av moderaterna i länet att om deras länsombudsman blir borta länge på grund av sjukdom så är det väl sämsta tillfället att byta länsordförande?


Och det andra dumma var uttalandet av Kent Ögren i gårdagens NSD: "Vi har jagats av folkpartiet hela hösten i den här frågan. Det är ett sätt för dem att skapa rubriker, säger Kent Ögren". Lite häftigt att Kurt-Åke Andersson nu "jagar" honom med debattinlägg i dagens NSD.

Nu hinner jag inte skriva mer - har tänkt komma hem i tid. Jag har i alla fall fångat två snyggingar på bild vid dagens konferens - så om jag hinner ikväll så ska jag publicera dem. Behöver träna på bilder från telefonen till datorn - och kanske direkt från telefonen till bloggen. Men det senare får allt bli en senare fråga - om det nu kan funka?


(S)mått sensationellt!

Smått - för att inte säga jättestort - måste det sägas vara att Kurt-Åke Andersson undersköterska från Kalix och tillika ersättare för sossarna i landstinget i ett debattinlägg instämmer i Folkpartiets kritik mot landstingsledningen och Kent Ögren. Undertecknat med partibeteckning s dessutom.

Var ju en frispråkig kritiker innan han infångades av sossarna och jag måste säga att min respekt för honom stiger. Ovanligt att någon s vågar.

Återstår att se om det var modigt eller dumdristigt? Kent är känd för hårda nypor - frågan är vad han tål av kritik från de egna leden. Han - ögren- hade fö ett roligt uttalande om folkpartiet i gårdagens NSD. Ska försöka komma ihåg att återge det.

Och moderaterna förefaller att ha bekymmer både här och där. Tydligen är Krister Hammarberh på väg att avsättas som länordförande. Det har ju mullrat en tid. Oförmågan att ta itu med problemen i sin egen hemförening har inte setts med blida ögonen ute i länet. Och Kristers kommentar om att han ännu inte talat med valberedningen om sin framtid tyder på att han får gå.

Kul grepp att bjuda in Mikael Styrman till Muf-stämman. Det kan inte hjälpas att han verkar halvgalen men lite nyfiken blir jag på personen Styrman - bakom mediabilden.

Apropå styra så funderade jag just hur länge Erik Elmsäter skulle vara kvar som ungdomsförbundare - men jag ser precis att han tituleras avgående ordförande.

Ja, nu vill jag inge mera som salig Cornelius sjöng.Jag hinner inte rättare sagt - nu drar jag för ögondropp hos mor och sen är det raka spåret till hotell Nordkalotten och budgetberedning.

Nu ska jag mest bara mysa

Äntligen hemma - 19.15. Just när jag skulle äntra badhuset ringde mobilen. En man som ville diskutera det här med att larm av olika slag inte funkar med ip-telefoni. Och att olika tekniker slår ut varann. Han klagade över att politiker inte förstod vidden av det hela. Inte bara trygghetslarm utan hela vår krisberedskap. Glad att frågan aktualiserades och ville att jag skulle ställa djupare och bredare frågor också i debatten. Frågan är väl bara om jag har tillräcklig kunskap för det - det gäller att ha viss självinsikt.

Alltså: förvisso är jag bara en vanlig liten kommunpolitiker. Men först fick jag tacka nej att dela i en Eu-kommittés möte i Alta Norge den 1 mars. Hade ju lovat revision på SV och är man tre revisorer så bör man stå vid inplanerade datum. Så har  ordförande  sent fått för sig att han är absolut måste vara med vid  revisionen. Så ska de flyttas till fredag den 2 mars. Tur nog så hade Åsa Torstensson anmält sin ankomst till länsstyrelsen just denna dag - så gruppledarutbildningen var inställd och framflyttad till okänt datum.

Som lök på laxen kom besked om att Samordningsförbundets möte på torsdag är inställt pga att Leif Wikman är sjuk. För detta mötes skull - och av pliktkänsla - har jag tidigare lämnat återbud till polisstyrelsens träff i Överkalix.

Om Leif Wikman är sjuk och alla andra friska - måste mötet ställas in då. Han har ju faktiskt ersättare. Om de inte ska träda in sådana här gånger - när ska de då träda in? Jag bara frågar???

Nä framöver ska jag välja det som är roligast - Alta och Polisstyrelse i Överkalix. Ni andra verkar ju klara er bra utan att ta hänsyn till min planering.

Det lät riktigt magsurt det där - kommer gå över när vi nu snart tar tre medaljer i storslalom - så talar en icke magsur optimist!

Nu tar vi en snutt till

Snabblunch på expen - 10 minuter bloggning - från NU och från ks - förr eller senare har jag gjort den listan.

Hästnäring och EKO-ringens verksamhet - från oppositionen tycker vi det vore rimligt att hästnäringen och fåren skulle kunna samsas. Sägs ju komplettera varann ur naturens synpunkt. NSD hade dock missat att jag också yrkade på gemensamt arrende.

Medborgarförslag om att göra om Hälsans Stig till mer av löparbana - avslag.

Motioner om avidentifiering av ansökningshandlingar för att motverka etnisk diskriminering - en moderat motion och en väsnterpartistisk. Kuriosa i sammahanget att det är Ewa Andersson - som inte längre tillhör vänstern utan sossarna - som motionerat. Vet inte vem Mattias Karlsson hoppas ska lämna då han yrkade ytterligare en återrmiss.

Revisionsrapport om systematiskt miljöarbete, framtida ansvar för hemsjukvården (distriktssköterskorna till kommunen), revisionsrapport integration - allt i stor enighet.

Utökat flyktingmottagande - moderaterna svängde från utskottet. Kan tror att Lulebopartisterna övertygat Mattias om att Lulebo med drygt 11 000 lägenheter, över 80 % av det totala antalet hyreslägenheter inte skulle klara att skaffa fram 10 extra som inte alla är på Hertsön. Fan tro´t!

Men det var allvarligt det som kom fram i debatten. I Lulebos styrelse får de tydligen rapporter - skrönor? - om att invandrarnas lägenheter förstörs för 100 tusentals kronor - medan Invandrarservice inte alls har dessa uppgifter från samma Lulebo. Och de borgerliga partier som är representerade i Luleåbos styrelse tror uppenbarligen mer på "skrönorna" än på Invandrarservice? Bara Kd och folkpartiet som stod fast vid ökad flyktingmottagning samt miljöpartiet. Bra engagemang av Annika Eriksson!

Utökat anslag för särskolan och utökad budget för korttidstillsynen tackar vi i Folkpartiet särskilt för!


Upprustningen av Klubbviken. Ingen hemlighet att upprustning behövs men nog kändes kalkylen lite väl höftad. Det var bara vi i folkpartiet som krävde en återremiss för att få den totala kostnadbilden för vilken upprustning som behövs. Bra att ha för att ha förhandlingar med entreprenören. Som ju antingen måste äga anläggningen eller få ett mycket långt arrende för att våga satsa.

Men vi släpper väl kravet om återremiss inför fullmäktige - ingen idé att driva ensamma.

Förstärkning Norrbottens kammarorkester - mer känt som NEO, fortsatt försök med Närlinjen rakt igenom i princip.

"Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen" - moderaterna följde upp sin tidigare(?) partilinje om att staten måste gå in och utjämna - inte utjämning mellan kommunerna. Ett särskilt yttrande från Mattias Karlsson som jag hoppas han skickar till Reinfeldt också. Har inte hört att alliansregeringen prioriterat denna utgift även om jag kan hålla med om delar av argumentationen.

Ordning för inkallande av ersättare i styrelser och nämnder - någon påminner mig så ska vi sprida kännedom om detta till vårt folk i styrelser och nämnder.

Bidrag till elevbesök från Sydafrika - avslag. Så kan man ju fråga sig om sydafrikaner på utbyte ska måsta bo på hotell - vad är det för fel på hemma-hos-boende?

Och något val och sen två detaljplaner. Det senare myndighetsutövning varför de icke kvarvarande allmänhet måste köras ut. Måttsund 10:16 fick bifall till detaljplan för fritidshus - men jag gillar inte att stadsbyggnadskontoret lagt sådana negativa värderingar i brödtexten. Vem är stadsbyggnads som ska bedöma om du och jag vill köpa fritidshus i Måttsund?

Och så fick jag svar på frågan om närheten till bondgård för Lergärdan utbyggnaden i Sunderbyn. Det var som jag trodde Innimarks och den ligger utanför detaljplanen. Så något Bodenfall - Buddbyn - kan det inte bli fråga om.

Därmed anser jag min rapportering fullföljd!

Eftersom jag inte sett att någon annan rapporterat om dagens spontanaste och roligaste kommentar så återger jag den. Börje Lööw kom iförd ny elegant hörsnäcka för mobilen varvid Erika utbrister. Va haru en hörlur? Själv såg jag gamla farmor framför mig med den stora svarta backelithörluren!


Nu har jag ett par besök inplanerade - och återkommer väl ikväll


Äntligen - kommunstyrelsen!

Ja nu blir det väl lite svårt att hålla reda på vad jag skrivit tidigare om det och vad som exponerats i tidningarna.

Vill dock kommentera det drogpolitiska programmet - som i sitt nuvarande skick egentligen bara är en önskedröm med inriktningsmål. Jag menar inget illa med att kalla det önskedröm - men verkstaden ska ju komma i de olika nämnderna och förvaltningarnas arbete.

Därför blev det lite patetiskt att ha med riktlinjerna för alkoholtillstånd just i drogpolitiska programmet. Ungefär som att nu dj.. här kan vi presentera konkreta förslag - en timmes förkortning av serveringstiderna. Vilka krafttag! Vilket resultat det kommer att bli!

Jag har absolut inget emot att ändra serveringstiden till max 02.00. Det är tydligen till och med så att både polisen och många krögare vill det. Det som kommer sista timmen använder tydligen mest krogmiljön som arena för att bete sig - och tillför inte kassorna särskilt mycket.

Men det måste ske på ett sätt som gör att krogarna behandlas lika. Vi har tydligen inga möjligheter att ändra löpande tillstånd. Vilket innebär att de som ändrar ägare eller gör andra ändringar som kräver förnyat tillstånd kommer att drabbas av den nya tiden.

Så är man tydligen oroad ute på nya Kårhuset - som måste ha nytt tillstånd - att deras gäster/studenterna ska dra in till stan för den sista timmen - och kanske då också lämna campus än tidigare.

Nu ska jag få förmiddagskaffe - så jag fick blott någon minut till ks.

Återkommer när jag behöver paus nästa gång.


Grader i h-vetet!

Hör att Boden nu hamnat i TV:s riksnyheter på ett mindre hedrande sätt. En lärare misstänkt för att ha tafsat på en minderårig elev. Läraren är inte delgiven misstanke än - men kommunen agerar för att få bort honom. Ett delikat problem att välja mellan pest och kolera. Tänk om människan faktiskt är oskyldig. Tänk om det verkligen går en pedofil lös bland våra ungar. Svårt dilemma.

Littorin han har dock bestämt sig - att försvara fackets rätt till stridsåtgärder för kollektivavtal. Han står pall trots
svidande kritik i moderata ledare efter ledare. Men strategin är tydligen att fackets för våldsamma och därmed vara självsanerade. Ja, alldeles säkert är skjuta mygg med luftvärnskanon aldrig varit särskilt lyckosamt. enligt Migelles blogg. “- De borde ställa facket mot väggen och låta dem förklara sig. Det fackförbund som tar till oproportionerliga åtgärder gräver sin egen grav. Det är det som är den återhållande faktorn, säger Sven-Otto Littorin."


Krisen på ALMI får stort utrymme i båda tidningarna. Styrelseordföranden ställer sig kallsinnig till vädjan att styrelsen ska tag tag i problemen. En vd-fråga säger Gunnar Liljedahl. Så brukar en styrelseordförande säga till dess de bestämt sig för att kicka vd:n och det borde väl inte dröja länge till dess?

Ärendet om EKO-ringen från gårdagens ks får en spalt i NSD. NSD var som vanligt med på ks vilket Norrbottens Kuriren aldrig ger sig tid till. Dessvärre har Jan Bergsten missat mitt yrkande om EKO-ringen som var detsamma som mina borgerliga kompisars. Så jag får hoppas att Anders kollar min blogg före han läser NSD.

Upprörda medlemmar i en kristen församling i Boden har skrivit till Göran Hägglund. De protesterar mot att kvinnor från utlandet ska kunna få lega abort i Sverige. De tycker det är särskilt upprörande att det är ett kristdemokratiskt statsråd som ska lägga förslaget. Själv tycker jag det är mer upprörande att kvinnor - oavsett var det bor - ska tvingas genomgå illegala aborter.

De åberopar också människorvärdet i sin protestskrivelse - alltså de allmänna motståndet mot aborter som fortfarande finns bland Kd:are. Fast när det gäller människovärde blir jag mer upprörd över att läsa om alla DNS prov som tas på Pessinkivargar. Som det än visar sig vara - och ömsom inte visar sig vara. Det förefaller som om viltvårdare - rovdjursviltvårdare - har hur mycket resurser som helst - medan många människor upplever att vården inte kan leverera det de vill ha.

Så hinner jag lyssna på TV:n att även Lovikkavanten är på nyheterna. Tyvärr är det konkursen som speglas och lovikkavantarnas månghundraåriga historia. Synd på det företaget - och den företagaren som verkligen är en riktig entreprenör. Men konkurrensen från Kina och andra låglöneländer blev för stor till slut.

Själv har jag riktiga lovikkavantar - naturligtvis inte tillverkade i Kina - utan av tant Snellman i Koskullskulle, Selma tror jag hon hette.

Nu är det högtid för avresa - ks kommer.


Voj kompisar

Simmat 1 kilometer. Förbi mor som opererats för gråstarr idag. Allt väl! Hem halv åtta. Hann precis sätta in två varma mackor (ynka, små, kalorifria) i ugnen innan telefonen började ringa. "Medborgarsamtal" som handlar mycket om lyssna - men det tar sin tid och kräver sin kvinna ändå.

Så nu är jag så trött att jag inte ens ids att börja skriva om ks. Förhoppningsvis kommer en kort resumé i morgon bitti/förmiddag.

Utomjording eller?

Efter ett rekordlångt kommunstyrelsesammanträde har jag mellan landat på expen 16.15. Ska bara skriva en "göra lista" till i morgon så ska jag dra och simma.

Men jag hamnade av någon anledning på
Aftonbladets nätutgåva - ganska långt ned så det är inte säkert att ni själva hittar denna "rötmånadshistoria". Jag lovar dock längst ned finns en vetenskaplig analys.

Om jag nu i dessa "fiskens" tecken ynglar av mig ärendena sen förmiddagen så kanske jag klarar ks efter simmet.

Började med BUN - och information om Vårdcollege. Jag vet inte om jag ens förstod alla finesser men det handlade om en samordning inom fyrkanten mest på vårdprogramsområdena. Handlade om att samordna för att kompetens ska bedömas lika, att validering ska ske på rätt sätt, att efterhöra förändringar och ändrade behov ute hos brukarna, att hitta former för kompetensutveckling av vårdpersonal med mera. Eftersom det samordnas med den ledningsgrupp som redan finns så känns det okej och inte någon ny överbyggnad.

Sen kom hiten; ekonomichefen som visade idel, ädel överskott för förra året. Som vanligt hade inte heller investeringsbudgeten upparbetats som det så fint heter. Det vill säga på ren svenska hade de inte hunnit bygga eller köpa i den utsträckning som planerats.

Märkligt fö att inte Karl P tog tillfället i akt att visa upp de fina siffrorna på presskonferensen. Men han kanske inte vill ha ut dessa siffror nu när budgetarbete 2008 startar på ondsdag. Det gäller att hota med vargen - så att inte spenderbyxorna kommer på!

Kranen i Södra hamn målas inte om till giraff. Jag viskade till Thomas att jag kanske skulle föreslå ommålning till struts? Det är klart den är mer girafflik - men med lite spackel kan det mesta ordnas. Eller hur brudar?

Likskärsvägen skojade jag om i lunchinlägget. Men där ska jag kolla upp lite bättre om moderaternas förslag om ytterligare farthinder är önskvärt. Egentligen fanns ingen bra motivering till nej - bara att dessa gupp brukar prioriteras vid övergångsställen. Måste kolla med Sundström i Bensbyn. Och kanske Selberg också. Och någon fler som jag kan få tag i.

Parkeringsövervakning inom Luleå kommun - som handlade om en formell ändring för att kommunen ska ha rätt att forsla bort bilar och bilvrak även i Gammelstad - ja i hela kommunen - som det inte varit förut.

Medborgarförslag om renare skolokaler i Luleå utlöste en ideologisk debatt. Men flera s ledamöter hade inlägg som gladde Thomas. Han har kämpat för att skolan själv ska få bestämma om de vill köpa städtjänsterna på privata marknaden. Och den dogmatiska låsningen vid städning i egen regi finns då inte längre majoritet för.

Arvikamodellen - den som skulle göra det möjligt för kommunala verksamheter att gynna ortens lanthandel bidde - om inte en tumme - så begränsad till en liter mjölk. Det vill säga det var bara Norrmejerier som gick med på det inom gällande avtal.

Och Luleå Mäss och kongress får 500 000 kronor i bidrag för genomförande av Luleå kalaset. Cirkus 5% av omsättningen kanske kan vara en rimlig nivå.

Så några val och två sprittillstånd.


Simma lugnt - det ska jag göra nu!


En bula i vägen skiljde

Det var ett riktigt samstämt arbets- och personalutskott idag. När jag tänker efter undrar jag om det var mer än bulan i vägen som skiljde? Moderaterna ville bifall ena att-satsen i ett medborgarförslag om Likskärsvägen i Bensbyn. 30 kilometersväg men moderaterna ville ha mindre frihet och mindre personligt ansvar. Ett lite oväntat förslag från moderaterna. Men jag säger inte att det är omotiverat.

Dock måste jag erkänna att jag inte riktigt kunde framkalla den lokala bilden av vägsträckan. Så själv måste jag rådfråga min expertis på plats - så jag yrkade inget i apu utan får i så fall återkomma till kommunstyrelsen.

En spartansk lunch i form av Spagetti Bolognese - viktväktarvarianten.

Bara så att det är sagt så jag får kraven på mig. Har ambitionen med mig - det vill säga badkläderna iryggsäcken. Det är ovanligt lugnt med kvällsmöten - så det gäller att nyttja de kvällarna - jag vet av erfarenhet att det blir andra tider. Och med en blick i almanackan framöver.

Färdtjänst och ungdomtaxi

Det blir en kortis på morgonen. Dels har det inte hänt så mycket och dels ska jag först hinna vara färdtjänst med mor upp till sjukhuset och sen idka ungdomstaxi och hämta Thomas till sammanträdet. Om det var kallt sa han och minus 25 var det enligt tidningsbudet klockan fem.

Det som hänt kan stavas ANJA. Men hon är så stor nu så det känns att orden och rubrikerna nästan tagit slut. "Vad ska man säga" som hon själv uttryckte det.

"Urbota korkat, medborgare" är väl ett mindre intelligent sätt att uttrycka sig på. Det påstår Tord Engström att en politiker som säger sig värna miljön har sagt. Och tillägger att hon dessutom är gruppledare för sitt parti.

Nu har Sveriges kommuner och landsting, SKL, reagerat med anledning av det
trygghetslarm här i Luleå som inte fungerade. Ett misstag som i värsta fall ledde till att mannen avled i onödan. SKL kräver en lagändring som ger operatörerna skyldighet att se till att larmen funkar inom deras system. Det är väl bra. Men i avvaktan på det måste varje kommun ha rutiner som säkrar upp otrygga larm. Jag har därför lämnat en interpellation till socialnämndens ordförande Leif Wikman och ställt ett antal frågor.

Skolan i Luleå verkar ha problem både med för lite elever och för många elever. Hur mycket pengar har de inte krävt för att de fristående skolorna lockat över elever och nu klarar det inte de stora kullarna till gymnasiet.

Försämrad insyn upprör s-oppositionen i Boden. En utebliven plats i miljö- och byggnämnden är det som upprör. Själv noterade jag bara artikeln för att det stod s-oppositionen. Har fortfarande lite svårt med att oppositionen nu är s-märkt både på riksnivå och i en och annan kommun. Behagligt!

Idag väntar som sagt sammanträden hela dagen. Först arbets- och personalutskottet och sen kommunstyrelsen på eftermiddagen. En resumé av dessa kan förväntas i kväll.

Sorry - att det saknas flera länkningar som jag tänkt mig. Men våra lokala blaskor har inte daterat upp nättidningarna ännu.

Galgtest

Läste för ett tag sen om en test av vilka galgar som var bäst. Dåligt betyg fick de som ni vet med dragspelsmodellen som du trycker ihop och sen anpassar de sig efter vidden på kjolen/byxan.

De sas töja ut linningen. Och vad är det för fel påd et då?

Hemma igen

Efter en Hawaii - viktväktarpizza - är orken slut. Har i alla fall skrivit och lämnat in en interpellation om "otrygghetslarmen". Hur tokig var inte uppgiften i artikeln Norrbottens Kuriren i lördags. Att kommunen hade "ett par hundra" larmkunder som var anslutna via ip-telefoni - något som enligt artikeln inte fungerade.

Nu är det som vanligt en sanning med modifikation. Mindre driftssäkerhet med ip - vilket borde föranleda soc att fundera på rutiner att täcka upp det. Och så finns det - förmodligen - larm anslutna till ip som överhuvudtaget inte funkar alls.

Alltså - vi hade förfest och "provtryckte" Kulturens Hus - nog borde det finnas skäl att då och då "provtrycka" larmen också.

Nu ska jag provtrycka soffan framför TV:n.

Mycket att fira idag

Blev sittande ett tag hos föräldrarna - det blev ju störtlopp och det var svårt att slita sig utan att se Anja. Och det var ju minsann värt den försening det blev hit till jobbet.

Järby brons var ju redan klart och "större" än Anjas guld på sitt sätt. Det oväntade och det som slås ur underläge är liksom i en speciell klass.

Redan klart var också att pappa Yngve hunnit få namnsdagsgratulationer från Bollnäs. Själv kom jag ihåg det igår - men inte idag förrän mor teaterviskade det.

Och grattis till Jens som tagit sig runt på skidtävlingen i Råneå. 2, 5 mil tror jag. 23 grader kallt vid start och mål men mildare inne i skogen. Sista biten mot mål över ängarna hade dock varit rejält kylig.

Och nu verkar det inte helt kört för våra skidskyttar heller. Inte alldeles i topp men väldigt små skillnader i toppskiktet. Och ett skjumoment kvar - allt kan hända.

Godbit!

Det finns en och annan godbit - positiv nyhet- att läsa i Expressen. Idag finns en som visar att det finns vägar till ett samhälle med plats för alla.

Liggläge idag

Hypertrevlig fest i går för Stefan. Kända - många - och okända hade kommit från när och fjärran för att fira Stefan. Han har mångfald i både booende och verksamheter.

Camilla sprang omkring med sin mans (?) proffs kamera så det kändes genant att ens tänka på att lyfta telefonen. Fast det handlade nog mest om att jag hde fullt upp att surra med folk. Så ni får lita till att kolla på Camillas blogg.

God mat och mycket mat! Och 50 ljus klarade Stefan att blåsa ut. Fördelade på hur goda tårtor som helst. Har äntligen på ålderns höst börjat gilla tårtor - så bagarbarn jag är. Det sägs ju att det sista smaksinnet som lämnar en är sött.

Liggläge, ja, efter en sån trevlig fest kan jag gott stå ut med att vara lite duven i huvudet. Men det är faktiskt inte det som är problemet. Jag har hur svårt som helst att sitta med min ischias.

Så sen klockan sex har jag legat och läst -enda läge som funkar. Trot eller ej så har jag läst Allers - jag är nämligen utvald av Sifo att svara på en massa frågor om den. Och som tack får jag tre nummer av en tidning. Eftersom jag knappt vet något om veckotidningar återstår nu att få välja mellan Laura, Allers, Femina Månadens magasin, Svensk Damtidning och MåBra. Känner faktiskt till alla utom Laura. Men å andra sidan har veckotidningarna förändrats. Bläddrade i Vecko Revyn för något år sen och den stod inte 70-talets Lektyr långt efter!


Nu ska jag dock försöka förflytta mig till jobbet. Återstår att formulera en del yrkanden inför morgondagens sammanträden - något bör visst vara skriftligt om jag kommer ihåg rätt från i onsdags.


Fotoexperiment!

Nu ska jag lägga ut alla foton som jag tagit med min nya telefon. Bara för att jag ska se om det funkar och hur det ser ut. Sen ska jag sova några timmar (nåde den som ringer mellan 14-16) så jag orkar med Kalas 2. Kalsa 1 ska ni i alla fall få se tårtan från - om jag nu får till något.

46461-180      46461-181    46461-182    46461-183

Här har ni från vänster; ett i ohäpp knäpp av mitt skrivbord, Thomas fotade mig för att visa hur man inte skulle göra (bild 1), Marja-Liisa läsandet handlingar inför Månadsmötet och så Johan Landström (snart ersättare i fullmäktige då Håkan flyttar till Norge), Mikael Leisjö och Eira Andersson. De två senare ordinarie resp. ersättare i kommunfullmäktige.

Nu ska vi se om det kommer några fler bilder.

46461-184 Här är mor - dock inte från kalaset idag utan från en tidig vardagsmorgon - fortfarande i nattlinne-

46461-185Tårtan får ta stort utrymme så att alla som har barn i den här åldern känner igen "figuren" som heter Brats någonting. Har i alla fall egen hylla på Barnens Hus.

46461-186 Och är man 7-år så blir man faktiskt riktigt arg om ens morsa inte tror man klarar att skära tårta. Höll på bli tårtsnålt kalas för Lisa deklarerade frankt att ingen fick ta tårta så bilden förstördes.

46461-187 Från barnbordet i köket. Får väl tjäna som exempel på riktigt uselt foto med ljus både här och där. Måhända kan det klassas som lite konstnärligt för jag har i alla fall lyckats få med fotografen (mit själv) som en skuggbild i köksskåpet.

Natti vänner - nu ska jag sova två timmar. Sen måste jag försöka smörja min ischiasnerv - dock icke med tigerbalsam då blir jag väl inte insläppt på festen.

Desavuerad?

Det här skriver jag (nästan) bara för att jag älskar att svänga mig med ord jag knappt vet vad det betyder och knappt kan stava till. Hoppas det blev rätt i rubriken i alla fall. Och lite skämtsamt är både detta och det som följer nedan.

Som sagt, desavuerad. Nog är det väl lite yill att desavuera  gruppledare Mattias karlsson när
Erik E säger att han ska vara med i fullmäktige och säga det Mattias inte törs? Är det en fegis och/eller bakfalskt rackare ni valt?

Och Nisse han fortsätter att "desavuera" mig med sin kamp för rivning av Fritz Olsson husen. Och Ylva kör motsatt kampanj.

Alla har väl förstått vid det här laget att Ylva är mitt alias. Det var ingen inom folkpartiet som ville ställa upp som moderaternas Erik Elmsäter och säga det jag inte törs - så jag fick skaffa en stand-in.

Det var det skämtsamma - nu blir det kalas nr 1 - på allvar.

Vänstern obrukarbar!

Illont i min vänstra rumpdel upp mot rygghållet och sen ner i benet. Ända ut till tårna. Svårt att både sitta, ligga och stå. Svårt och svårt men det gör ont. Ischias? Av någon trots allt lindrigare variant eftersom jag sett folk skrika av ischiasont.

Nå det får re sig - glöms säkert bort i all festyra idag.

Värre är det för en annan "obrukbar" vänster.
Vänsterpartiet som nu praktiserar att inte leva som man lär. Som förföljer smågöretagare med pålagor och regler ned till sista släkting som jobbar på företaget. Men nu i den egna "familjen" - partihögkvarteret på Kungsgatan i Stockholm - vill de först låta några långtidssjukrivna gå - några som varit anställda väldigt lång tid om jag förstår det rätt.

Det gäller väl att ge plats åt unga friska typ Bertil Bartholdson som väl vikkar där nere?

Slaktkapital ska Erik Elmsäter bli enligt hans uttalande på Kurirens ledarsida. Det Mattias inte törs säga oss andra ska han stå för. Detta blir möjligt då han nu lämnar presidiet - där han enligt egen uppgift fördrivit tiden med att leka med datorn. Det börjar faktisk klarna varför moderaterna vill ha mindre av politik och politiker.


Annars är dagens optimist Svante Leijon som ser ljuset i mörkret som lägrar Övertorneå och en del andra kommuner. Nu slipper de se den fula gatubelysningen.


Och risk för utrensning lär det väl bli nu när Kurt-Åke Andersson, undersköterska i Kalix och tillika ersättare för socialdemokraterna i ladnstinget rakt av ställer sig bakom folkpartiets kritik om avpolitiseringen av nerdragningarna inom landstinget. Ner till sista "vitrock" på vårdcentralerna verkar det som om den politiska ledningen ska hävda att det är en verksamhetsfråga!!

Själv misstänker jag att mor och far redan sitter påklädda för att att få åka på 7-års kalas så det är hög tid för mig att krypa ur nattdressen.


Grattis på sjuårsdagen, Lisa!

46461-179Fast här var du bara 6,5 år.

Vi kommer vid halvelvatiden. Ha kaffet färdigt. Och du - du har väl inte tjuvkikat på tårtan? Kramar från farmor!

Klingar falskt!

Det gråt(s) tårar över det bidrag till kulturen som kvittats mot momspengar. För det är ju faktiskt det de handlar om - kvittning.

NSD:s ledarsida är det Leif Pettersson från Boden som gråter. Teatrarna - som är bidragberoende - har fått minskade kostnader med X antal kronor. Minskade kostnader har de fått för att de fått avdragsrätt för moms. Det vill säga det slipper betala in pengarna till staten.

Inte är det väl då så märkvärdigt att staten minskar bidragen i motsvarande grad? Eller?

Det handlar faktiskt inte om någon indragning utan om att man inte vill att denna ändrade regel ska öka det statliga stödet. Sen kan man  tycka att kulturen behöver få mer pengar men det en annan sak - men det här som sossarna låtsas gråta över klingar falskt.

Men om jag ska vara ärlig så hade väl vi i opposition också utnyttjat detta som kanske inte är så tydligt för gemene man.

Abstinens!

Abstinens värre än när jag var storrökare och utan ciggisar. Igår var det telefonabstinens. Nya telefonen bara sa "svagt batteri" och från svagt till dött handlade bara om sekunder. Klarade en timme sen var jag tvungen att åka till Jan Hansson och ordna en laddare till - en för jobbet och en hemma har jag också haft på min förra.

Eftersom jag varit ut i tjänsteärenden så passade jag också på att gå in på Handelsbanken och avskaffa det eländiga så kallade Allkortet. Handelsbanken en bra bank - men Allkort var pest - ingen skillnad mot vanligt betalkort utom att alla dina köp kommer som klumpsumma en gång i månaden uppräknade på en mängd papper. Och så skulle jag hålla reda på vilket av kontona det fanns pengar på. Som om det inte vore nog att hålla reda på att det finns pengar överhuvudtaget?

Fast när hon klippte kortet kände jag abstinensen komma - utan kort? Misstänkte att det nya skulle dröja några dagar vilket besannades. En känsla av nakenhet och pankhet infann sig. Hur gör man för att ta ut pengar utan kort?

Som noterade jag att jag inte kunde stava till hon som har dött. Anna var förnamnet - inte Anne. Thomas berättade vidare att CNN hade brutit sändningarna för att meddela att hon dött.

Och nu ska jag äta en spartansk lunch i form av fil - måste spara mig för festen i morgon. Hur den nu ska klaras med en riktigt elak ischias i vänster rumphalva och ben. Jag luktar (eller stinker beroende på tycke och smak) av insmord tigerbalsam.

Allting bleknar!

I medias värld bleknar allt i skuggan av Anne Nicole Smiths död. Själv har jag inte deltagit i hennes liv och leverne särskilt mycket - är inte ens säker att jag stavat hennes namn rätt. Det är helt onödigt att länka - säger bara Expressen och Aftonbladet - för er som vill frossa i hennes tragiska liv.

Lite längre ned kan vi läsa om Tre kronors segermatch - hann vara med så längt redan i gårkväll. Däremot missade jag skidskytteguldet live. Som jag skrivit tidigare - skidskytte är så gastkramande spännande att jag undrar om det är helt nyttigt för blodtrycket. Dock såg jag någon spännande skjutning hos Jan Hansson - och där levde de sig verkligen in i det hela. Som det anstår en firma i den branschen hade de en fin platt tv på väggen.

Och servicen hos Jan Hansson är formidabel - om man numer kan använda ett sånt ord i positiva sammanhang.

Kommunala tjänstemän sägs har
deltagit i sossarnas interna möte med Mona Sahlin. Om det är sant så är det både förvånansvärt och beklagansvärt. I mina ögon har alltid våra tjänstemän hållit sig partipolitiskt neutrala. Men det vete tusan om det kan anses vara det om de under arbetstid går på sossemöten? Men ingen ska "dömas ohörd"!

Och Thord Engström från Björsbyn har fått nobben på bygglov. Dagen efter han fört fram kritiska synpunkter på byggandet av Hällbacken. Själv tror han att det är en "bestraffning". Möjligen är jag naiv men jag har svårt att tro att eventuella straff skulle utdelas så offentligt och ogenerat. Men klumpigt att tajma att hamna i en sån situtation.

Och idag har väl NSD hjälpt till med det kommunalrådet schabblat bort - kräva alternatia lösningar för Fritz Olsson huset. En prövning av byggnadsminnesförklaring av Fritz Olsson måste väl komma som ett brev på posten efter artikeln idag.?Det ger förhoppningsvis lite respit och tid för Norrporten att presentera alternativa lösningar.

Och vad sysslar Olle Lindström i Boden med? Nu startar han utbildning för lastbilskort i kommunal regi - något som den privata sfären sköter med en äran. Men så reagerar också näringen. Är det vänsterpartisten Strömbäck så ska sättas fast i koppel?

Fast alliansen verkar kunna hålla greppet även framöver- Nu har ytterligare kvinnor lämnat s-partiet. Och Elvy Blomdahl avslöjar att även hon haft de tankarna. Hur länge orkar hon??

"Jessus Gretaa!!

"Jessus Gretaa!" sa farmor när något oväntat höll på hända. Eller hade hänt. Som nu när jag vaknade - och hade fullt sjå att se vad klockan var slagen.

Hade vissa svårigheter att komma ifrån att den skulle vara tjugo över fyra - morgontid. Men så tack och lov var den inte det. Somnade någon gång under Aktuellt - efter att ha snuttat på både hockey och antikt.

Hade ju varit synd att undanhålla er att jag faktiskt simmat ikväll - ni vet: 40 längder, 1000 meter eller en (1) kilometer. Vilket låter mäktigast?

Men märktigt och magiskt känns det - vad smal, smidig och läcker jag kan känna mig när jag elegant (nåja) tar mig fram i bassängen. Förnuftets seger över kroppens (och själens) lättja!

Magiskt och mäktigt var det också att äta lunch på Kulturens Hus idag - debut för lunch. Och den gör jag gärna om fler gånger. Fast arkitekter - när de presenterar sina visioner - speglar aldrig hur stora mäktiga blänkande glasrutor ser ut i vårsolens glans? Men det känns som en revansch för ens egna fönster. Nu kanske ni förstår varför jag inte gillar den återkommande solen så här års. 

Bjöd mor och fars Bingolotto leverantör på en välförtjänt lunch. Bingolotter i alla lägen, med alla typer av leverans inkluderande obestämbara kreditformer. Fast det är tur att far inte vet  att "vinsten" tillhör ärkefienden Gammelstads IF.

Fick också just reda på att vännen ska på semester - vilket jag naturligtvis visste. Men att jag skulle bli "övergiven" en hel månad hade jag ingen aaaning om!

Känner en viss längtan efter att kunna skriva fonetisk skrift - visst heter det så. Farmor sa ju inte "Jesus Greta" utan "Jessus Gretaa". Det är lite svårt att veta om ni "hör" rätt.

Natti vänner - nu har spöktimmen börjat!

Ett bloss!

Sitter och surnar till - så jag måste ta en "rökpaus" och länka till detta.

Vare sig Karl P eller Norrporten har ansträngt sig ett enda dyft. Det sägs att Norrportens dyra konsulter har kopierat något som finns i Helsingfors. Är det någon som ens sett enda penndrag på en tänkt lösning med fasaden kvar?

Bara ett spel för gallerierna. Respekt hade jag kunnat ha om de tagit fram något med en prislapp - som till exempel visat på en fördyring. Då hade det ju funnits något att lägga i vågskålarna.

Hemlis!

En liten hemlis; det kommer alldeles snart att bli en förändring i presidiet i kommunfullmäktige.

Jag tror inte ni behöver vara någon Einstein för att förstå vilken förändring som kommer att ske nu när Maria Salmgren har avsagt sig kommunfullmäktige och Migelle går in som ordinarie.

Vanligen välunderrättade källor har dock meddelat att det inte kommer att bli någon lottdragning denna gång.

Härlig revansch

Härlig revansch för räddningstjänspersonalen. Låt nu bara taxichauffören som föredömligt stannade och hjälpte till njuta fullt ut sin rådiga insats. Vem tar först ansvaret för att säga att taxichauffören och taxiägaren ska gå skadelösa?

Om inte annat får vi väl dra igång en insamling!

"Vad bubblar i ditt hjärta?"

"Vad bubblar i ditt hjärta?" frågar sig Stina Wolter inför kvällens Karlavagn. Bara så att ni vet - eftersom jag hörde det på radion just nu.

Det är mycket som bubblar i mitt hjärta - somt avslöjar jag inte ens här. Det är instängt längst inne i ett litet hjärterum. Men annars kan jag inte annat än hålla med Ylva i hennes kommentar till inlägget "Kära dagbok". Vad härligt det är att ha Månadsmöte - som i går kväll - med alla dessa fantastiska människor. Och Ylva själv - som cyklade in i kylan - efter att ha bytt ventil där först den tredje hon provade visade sig funka.

Och ärenden vi diskuterade? Ja, först var det lite information om utbildningar och hänt sen sist i nämnderna.

Nisse kom inrusande några minuter efter halv. Inte den som brukar komma sent - men han hade drabbats av både på körning på sin hyrbuss och buss som inte hade startat i kylan. Men slutet gott allting gott.

Nisse kom i tid för att berätta om samrådet angående Hällbacken. Någon av de våra - med Stockholmsperspektiv - tyckte det var långt uti bushen - varvid någon kvick typ contrade med att eftersom önskemålen är nära vatten så måste det här ju vara perfekt - bara en halvmeter till grundvattnet!

Fritz Olsson hade också varit uppe på nämnden. Företrädare för Norrporten och deras konsulter hade redovisat sina planer. Som på intet sätt tagit hänsyn till opinionen för bevarande. Och annat var väl inte att vänta med kommunalrådets som mest pliktskyldiga medhårsstrykande av opinionen. Jag kan ju undra vad han sagt mellan skål och vägg till byggherren? Tror knappt att ens Norrporten skulle våga så uppenbart trotsa ett kommunalråd om det låg någon sann och bestämd politisk vilja bakom. Eller?

Detaljplan för fritidshus i Måttsund - Thomas Leijon - folkparti okej liksom byggnadsnämnden. Stadsbyggnadskontoret stretar mot!

Flyktingmottagande - vi från folkpartiet vill ju ta emot fler än majoriteten. Ställ krav på Lulebo att fixa fram lägenheter på annat håll än Hertsön. Fick fullt godkännande av Månadsmötet.

Så hann vi med Klubbviken och Drogpolitiska programmet. Klubbviken behöver absolut rustas upp för att bli den pärla vi så väl behöver. Men kostnader, finanisering och ägande kan alltid diskuteras.

Drogpolitiska programmet - tämligen intetsägande. "Verkstaden" ska komma i nämnder och styrelsers styrkort. Och det är måhända rätt väg att gå.

Sen var klockan kvart i nio och vi avslutade mötet. Fast det blir ju alltid eftersnack och folk som väntar på hämtning så klockan var väl närmare 10 innan jag var hemma.

Håll Lantto skadelös!

Det kunde naturligtvis framställas som ett aprilskämt - att skära taket av en bil som rådigt stannat för att hjälpa till vid en allvarlig trafikolycka. Men jag behövde ju inte använda särskilt mycket fantasi för att förstå att kompetent personal från Räddningstjänsten (må vara från Piteå som är lite eljest! Obs! skämt!) inte gör sånt av misstag. Och det fanns förstås skäl. Doktor Spinell ger beröm för rådigt ingripande enligt "skolboken".

Det viktiga är nu att sluta tjafsa om vem som ska betala.
Lantto ska förstås hållas skadelös. Det är det viktiga och tydliga besked som Piteå kommun och räddningstjänsten ska ge.

Om det är försäkringsbolaget eller kommunen som ska betala - det kan ni fortsätta att tvista om. Och kommer ni inte överens så kan ni vända er till Räddningskostnadsnämnden - en nämnd som parterna (kommunerna och försäkringsbolagen) tillsatt för att lösa slika tvister. Hur jag vet det? Ja, jag råkar vara ledamot av denna eminenta nämnd.

Tidningarna kittlar alltid min nyfikenhet på många sätt. Krönikan om näringslivsklimatet tar upp fallet där fritidsnämnden felaktigt körde ut cafeidkaren på Pontus - skandalöst! Men vilket ärende avses där avtal med privat näringsidare sas upp för att gynna KF? Jag borde säker veta men myntet faller inte ner?

Och vilken kulturförening misstänks för oegentligheter - och vilken kompetens har Sten Wallo för att utreda det?

Och Annika Eriksson vet minsann bättre än basindustrins företrädare - energin är både billig och finns hur mycket som helst. Vem kunde tro annat - vem är dom som tror sig vet? Kuriren idag.

Sahlin på jungfruresa som partiledarkandidat - har krupit in i en hörna på Kulturens Hus för att träffa laget. Hennes image är nämligen enligt NSD:s ledare att framhålla laget framför jaget. Kanske ingen dum strategi med allt som hon har i "trunken". Intressant att även foajén kan användas för tillfälliga caféer och möten. Hoppas bara det inte kostar allt för mycket - skulle kunna vara användbart för små lunchseminarirer och dylikt.

Och när jag ändå är inne på Kulturens Hus så kan jag meddela Camilla redan nu att det blir nobben på jubileumsbroddar till 65-åringar. Det är nämligen bland annat dessa - som inte tas av - som skadar golv och trappor!

En timme fel?

Stack just ut handen för att hämta tidningen. Klockan fem i fem - och ingen tidning. Tänk om klockan är fel - bara fem i fyra? Men icke!

Nu får jag ta mina morgonvanor i fel ordning igen - återkommer!

"Kära dagbok"

Nu har jag bloggångest igen - alla intryck av dagen och kvällen bara väller inom mig och vill på pränt. Alla fantastiska personer jag mött. Alla fantastiska saker jag gjort idag. Fast jag är trött - ovanligt va? Det blir liksom prestationsångest! Vill så mycket men orkar så lite! Ska liksom vara allt eller intet!

Läst bruksanvisningen till nya telefonen. Bästa bruksanvisningen jag sett. Jag kommer säkert att hinna lära mig flera finesser på telefonen innan det är dags att byta igen. Thank you,.Ericsson!

Anneli, Märta och sonens familj har märkt att telefonen kan kvittra den mest fantastiska tid på dygnet som helst. SMS till Anneli har förmodligen inte gjort någon större skada eftersom adressen är hennes fasta telefon. Fast Märta uppringd 4.46 och sonen 5.28 var nog inte så populärt. Försökte nog stänga av larmet = väckarklockan.

Beställt tårta till Lisa 7 år på lördag. Större än Stefan 50 - fastän både vice statsminister och landshövding sägs komma till hans kalas enligt ryktet..

Nu kan jag undra vad jag ser - hör -  på TV - de pratar om platser och trakter jag känner igen - kan det vara Höök?

Jag är tillbak i morgon!

Expressens Sverige slutar i Umeå?

Nu böarjar det vara dags att bojkotta Expressen. Det har överöst mig med erbjudande om att prenumerera på "lokala nyheter". Mina lokala nyheter fanns under rubriken övriga Norrland och var väl i princip det mesta ovanför Uppsala. Nu har de gjort bildgalleri över bebisar och naturligtvis är det nordligaste galleriet från Umeå. Och så har det varit med annat också, mingelbilder till exempel.

Mycket sorgligt att Per Gahrton hade det dålig omdömet att köra bil med alkohol i kroppen. Vid tvåtiden en eftermiddag för några år sen. Men mycket glädjande - faktiskt - att han blev fälld för det. Höll på att få krypa från sitt ansvar av formella skäl. Tingsrätten friade för att polismannen inte hade formell rättighet att utföra provet. Men hovrätten slår fast att alkomätaren visar kalla fakta oavsett polismannens formella behörighet. Säkert någon med kunskap om juridiska spetsfundigheter som kan tycka det är fel - men jag tror rättsutslaget har folket stöd.

Eftersom jag nu talar om att bojkotta Expressen länkar jag givetvis till
Aftonbladet.

Vilken bakläxa!

Vilken bakläxa kommunen ger sig själv. Här missar man det absolut grundläggande som kommunen ska ansvara för.

Dagen!

Inte dagen före dan - nu är det Dagen. Grattis Stefan Tornberg - en social pojk som säkert varit till mycket glädje för nära och kära de första 50 - och kommer förhoppningsvis att så vara många år framöver.

För annars har jag lite svårt med hur kul det är för varje år som försvinner. Lite svårt med det Österländska tänket om att tiden - timmarna - dagarna -åren - är något som kommer. Är det verkligen något att gratulera att måttbandet blir allt kortare.

Vill du bli riktigt deppig så ta fram ett måttband - ta sikte på medellivslängden för ditt kön - och så kollar du var på stickan du befinner dig?

Så gratulerar jag facket nere i Göteborg. Nu har de lyckats knäcka ägaren till salladsbaren i Göteborg så att hon säljer sin rörelsen - och skulle söka sig utanför företagarvärlden. Och vilka signaler sänder det ut till unga tjejer  och killar som har drömmar om företagande.

Facket borde förstå att de måste välja sina krig för att få respekt. Min organisationen - med fn 1,4 tjänst - blev lyckliggjord med ett kollektivavtal för ett antal år sen. Det räckte inte att vi fanns under parasollet för riksorganisationen - länsförbundet skulle ha ett eget. Det sitter i en pärm och har inte gjort vare sig från eller till.

Men facket s ombudsmän kan ju ståta med ytterligare ett kollektivavtal i statistiken och motivera sitt eget existensberättigande.

Inte många år sen som jag fick ta striden i kommunen då enmansföretag skulle tvingas till kollektivavtal - annars skulle de inte få vara med och lämna anbud till kommunen. Den frågan drevs av fackliga socialdemokrater här hemma.

Mycket, mycket märkligt att fackets agerande i Göteborg tydligen har stöttning av moderata arbetsmarknadsministern Littorin.

Jag tänkte mig bli kort - sen tänkte jag mig bort. Skulle ju bara kommentera historien med ALMI. Nog är det väl dags att dra i snöret och spola ordentligt nu? Liko Gunnar (Liljedahl) styrelseordförande är försiktig i sina kommentarer - det kan jag förstå.

Och nu har far hunnit ringa och fråga om jag försovit mig - 7.05,

Trevlig träff på Kulturens Hus

Anders fortsätter sitt opinionsarbete för att få tillstånd fritidsverksamhet för funktionshindrade. Nu hade han kallat oss några stycken till möte i Kulturens Hus. Bland annat fick vi se en film om barn med Damp. Om hur deras liv utvecklats sen de fått möjlighet till bra fritidsintressen. Hockey, klättervägg och ridning var aktiviteterna för de tre ungdomar som speglades i filmen.

Och så var Omar med så vi fick smyga i korridorerna runt logerna. Där fanns loger för Gudinnor vilket jag tyckte skulle passa bra för mig och Ingrid.

Sprang i hop med Bosse Sttrömbäck från Boden i foajén. Kramar. Men han hade träff med Ingrid. Och utanför stod ett gäng kompisar från A-laget. Visst - det här ska ju bli folkets hus.


Nu ska jag åka ett par ärenden och samtidigt inhndla lite krubb.


A är riktigt illa ute!!

Varning utfärdas - börjar ditt namn på A - så kan det hända att du under dagen kan utsättas för terror. Mina försök att navigera mig fram genom alla finesser på telefonen har hitintills resulterat i ett antal påbörjade samtal till AA på telefonnummer 267126 - men du är ju van. Ligger först i mitt register och har fått en och annan "fickringning".

Sjufalt vet hut!

Det var inte menat som något sjufalt vet hut - det var bara den vanliga ketchupeffekten som gjorde att inlägget "Skärpning, Mårten" publicerades 4-5 gånger. Ni vet - ingenting händer - och pekfingret kan inte låta bli att trycka - trots att jag vet effekten. Det stod still i flera timmar - men på morgonen var spåren fullt synliga - men nu är det åtgärdat.

Annars ser det ut att bli en riktigt härlig vinter dag idag. Minus 21 på en mätare som brukar vara av det gladare slaget, Jag älskar såna kylslagna vinterdagar. Perverst tycker en del - men det bjuder jag på. Minus 18 är det allra perfektaste. Snubblande nära 20 men ändå inte. Mums!

Mycket Ekfors och Styrman i tidningarna idag. Skulle onekligen vara intressant att ha tid att sätta sig in i hela den historien. Nog verkar det ha gått rejält över styr för Styrman - men å andra sidan finns den gamla sanningen om att det aldrig är ens fel att två träter.

Nu skrivs det om att han ska ställa till en rejäl fest för att fira företaget 90 år. Vem törs gå på en sån fest? Frans Tenenvall skriver en insändare i Norrbottens Kuriren att folk bör stanna hemma och äta husmanskost - och tillägna Styrman en tyst minut.

Allt som står i tidningen är inte sant? I går var det en artikel om en Bodenfamilj som kände sig utsatta för hatbrott. Artikeln kändes lite "skruvad" - och idag dementerar polisen hotbilden - dock utan att förklara dessmer. Fortsättning följer?

Och signaturen Erkka tycker att villaägarna visst ska orka att gå till en samlingsplats för brevlådor. Den debatten törs jag ju inte lägga mig i - part i målet. Alltså vet ni hur ljuvt det är för en flygbladsutdelande partiarbetare att komma till ett sånt ställ - och räkna 9,10,11..Dessutom kan de attackeras med bil också. Dock gäller det att inte köra på stöttorna så att man får hela stället mot bilen. Eller som hände mig förra valrörelsen - en vass plåtlåda slår ner mot huven och drar en rejäl rispa á 3000 spänn!

Saken kändes inte bättre av att lådan  statistiskt sett innehades av en inbiten kommunist!

Nu sitter jag och skriver - glömmer tid och rum - och kan hamna var som helst. Så nu får jag dra streck för denna gång.

Skärpning, Mårten!

Alltså nu har du och dina "grabbar" kört i diket. Inte särskilt "musikaliskt" att varmvattnet på badhuset i Gammelstad inte räcker mer än cirkus 10 sekunder. Precis så jag hinner känna att vattnet är okej - tvåla in mig - och sen ska en banne mig vara vinterbadare för att kunna skölja av skummet.

Ingen engångsföreteelse - så här var det förra veckan också! Men det tyder ju på riktigt bra mental styrka att fullfölja 1 kilometer sim - jag hade ju kunnat klä på mig och skylla på Mårten Ström.

Föresten (hur stavas "föresten", "förresten", vicket ord om en tittar på´t) ska jag snart och besikta hur det ser ut på lilla toaletten vid utgången från damernas omklädning på Pontus. Massor av små grejor som borde åtgärdats men som har varit trasiga i flera år.

För övrigt undrar jag om den nya vågen som Mårten lovade till damernas i Pontus kommit än? Fast själv vill ha hålla mig så långt från vågar som möjligt - åtminstone några svältveckor till.

Nu ska jag frossa i två (ynka små förstås) varma mackor och bänka mig framför teven.

Snart är det jul igen!

Kollade just in Pumlans vänner - medlem nr 498 tror jag att jag var - och vem hade lyckats ta en åtråvärd jämn plats? Jo, på plats 500 återfinns Ylva Mjärdell.

Men nog är det ynkligt att denna hedervärda förening bara har 516 medlemmar. Kom igen nu - snart jul igen!

Moderaterna byter till rött!

Inte nog med att det snott beteckningen "arbetarpartiet". Idag mötte jag en ung moderat i uppseendeväckande röd jacka. Han hävdade bestämt att hans avsikt var att ta tillbak den vackra röda färgen.

När jag en stund senare såg en moderat köra mot rött ljus ( okej - nästan i alla fall) så börjar jag tro att det är en strategi.

Själv har jag blivit med ny telefon idag. Min första Ericsson. Käckt lämnade jag Jan Hanssons försäljningställe - men insåg snabbt att det bara var att hoppas att det inte ringde för jag klarade inte vid första anblicken ens att svara.

Nu har jag i alla fall kommit så långt att jag klarar att svara och att stänga samtalet. Jag fick viss assistans av Thomas som visade hur jag stängde av knapplåset.

Jag har lovat Jan H att somna med instruktionsböckerna bredvid mig. Dock är jag rädd att så mycket kunskap inte kommer att fastna innan jag just sover över dem.

Men snygg är den - bronsfärgad.

Annars har jag donat med lite av varje - lite vanligt tjänstemanna jobb - varvat med gruppledarskapssysslor. Som vanligt hann jag hur mycket som helst på förmiddagen - rensade verkligen i gamla energislukande grejor - struntsaker kan tyckas men saker som ändå måste göras.

Hämtade protokoll på kommunen - fullmäktige för förra året. Så sorgligt att de försvann från hemsidan i och med bytet av system. Förstår att ingen rår för det - systemen krockade - och tydligen ett gigantiskt jobb att scannra in dem igen.

Nu har jag lovat min "ängel" Anna-Greta att jag inte ska bli här så länge. Ska faktiskt försöka att få mig att stanna vid badhuset. Det blir inte lätt men...

Jag hoppas jag har fel

Nu har vi en nytänd, upphaussad stjärna igen. Jättehärligt - men klarar han trycket? Jens Byggmark. Vilka rubriker det ska bli nu inför starten - som jag inte vet när den är. Oavsett han lyckas - vilket vi får hoppas - eller om han misslyckas har kvälldrakarna stoff nu.

Fast sen jag varit in på Aftonbladet inser jag att utförsåkningen fått sin egen Ricky Bruch.  ”Dom andra får se och lära av mig" säger Jens. Fast jag måste erkänna att jag inte såg Webb TV inslaget - jag blir hysterisk när det börjar ösa reklam över mig.

Tidningarna var sena idag - vilket stör det mesta. Har svårt att ens gå och kissa innan tidningarna kommit. Men jag håller på med mental träning att förändra mitt beroende beteende.

Nu är de i alla fall genomplöjda - tidningarna, krönikan är skriven, tänderna borstade osv. Mammas medicinlista omskriven - inte lätt att förstå vare sig alla konstiga namn eller doseringar. Men nu efter andra försöket hoppas jag kunna leverera en korrekt sådan.

"Den sårade oskulden" är rubriken på Kurirens ledare. Handlar om Danielsson. Hörde av en av våra statssekreterare omdömet om Danielsson att han var både kompetens och trevlig - en riktig hyvens karl enligt denna källa. Men när han räknade upp allt som Danielsson hade haft under sig - i sin hand - så förstår jag ju att det förr eller senare skulle gå åt pipan. Det var så jag undrade om statsminister Persson bestämde något själv överhuvudtaget?

krönikan - Norrbottens Kuriren - häcklas över att oppostionen försöker skapa skandaler runt de moderata statsråden - men att de skändligen misslyckas. Kokar soppa på en spik, skriver Östman. Ja, fast det skulle väl räcka ganska långt att påminna om de "köttben" som serverades vid regeringsbildningen?

För övrigt kan jag fortfarande med undran fundera över att det bara var kvinnorna som drevet lyckades avsätta? Den gullige Borg med sin hästsvans var väl alla kategorier mest belastad - men han klarade sig. Är det bara slumpen? Eller?

I NSD gör ledarskribenten ett försök att föra upp Eva Hedkvist Petersen till  skyarna. för hennes EU insatser. Men listan som presenteras känns inte särskilt diger för att omfatta 7 år. Ska bli spännande att se vad hon ska ta sig för nu?

Signaturen Lycklig man med fri kvinna tycker att det är att dumförklara kvinnor att de inte skulle kunna tala för sig själv. Vi ska väl då dra slutsatsen att kvinnor verkligen vill ha lägre lön än män för samma arbete?

Hugaligen - nu är jag illa ute med tiden. "Det händer på Kuriren" har redan publicerats på nättidningen. Och jag ska ha kaffet färdigt till min "ängel" när hon kommer strax före åtta.

Allt tar sin tid.

Inte var det meningen att jag skulle bli här så här länge. Å andra sidan kanske vägarna hunnit bli bättre plogade. Om jag tar fram det positiva tänket.

Har svarat på en mängd mail - även om jag haft koll på vilka som kommit så har jag inte haft möjlighet att besvara dem. En ann är ju inte så modernt utrustad med bärbar med sån där "automatisk" uppkoppling. Det fanns en dator i receptionen på hotellet men den var upptagen de gånger jag hade tid att kolla.

Nåväl nu är det gjort - tjänstemannen, förtroendevalda och privata Ylva har svarat på allt. Tror jag! Jag har ju en kommunadress också - som jag måste gå in separat och kolla. Det är en utmaning att komma ihåg den - med tanke på att jag i mitt kontrakt med väljarna lovat snabba svar.

Nu var det några som mailat redan i fredags och som jag besvarade först idag. Det är på gränsen. Men kul var det att oppositionspolitik gett resultat.

Trafiksäkerheten på Lulsundet - busstrafik på gator som inte har den högsta standarden. Kommunalrådet lovade under pågående fullmäktigedebatt för några månader sen att ta kontakt för förnyad dialog med de boende. Och det har faktiskt kommit tillstånd. Så lite får vi sträcka på oss Börje Lööw och jag som drev frågan.

Så nu har jag fått i uppdrag att se till att löftena som gavs vid mötet verkligen kommer till stånd.

Kul med skid damernas guld i stafetten. Och det har ju varit en och annan medalj till också idag. Men tänk vad höga förväntningar kan "förringa" prestationer. Ingen höjer särskilt mycket på ögonbrynen för ACO:s bronsmedalj och för bandylandslagets silver. Båda prestationerna är ju värda all uppskattning.

En ängel genom fp-expen?

Efter en snöig - oplogad väg - in till expen kunde jag konstatera att en ängel gått igenom expen. Nej, inte gått hon/han måste ha rusat runt och putsat och fejat. Förstås A-G som städat så fint i fredags då hon var ensam dam på täppan.

Dock fanns han med bockfoten här också. Datorn funkade inte - och jag som åkt in särskilt bara för att besvara mail. Men efter lite joxande så upptäckte jag en liten clips/kämma som lossnat bak på datorn. Det måhända var ängeln som drog ut den - men hon är förlåten tusenfalt.

Hittade en intressant länk som
kommenterade Jan Björklunds förslag om att det inte längre ska vara förbjudet med betygsliknande omdömen. Ett förslag som ju framställts - även i våra lokala tidningar - som om det ska införas betyg från första klass.

Utan alkohol?

Skulle vara intressant om någon gjorde en liten forskningsuppgift. Studera alla smånotiser om slagsmål och misshandel förslagsvis efter en helg. Hur många händelser har skett utan att alkohol varit inblandat? Ni kan börja och gissa på denna lilla nyhetsartikel i Norrbottens Kurirens nättidning.

Mitt i allt ett litet meddelande till mina mailande vänner - ni som inte fått svar på fredagens och lördagens mail. Jag ska åka förbi jobbet och svara er under dagen - Nubbs är så struligt att använda via internet att jag drar mig för att gå in här hemma.

Intet mycket har hänt enligt tidningarna. Kicki Danielsson har fått ledas av scenen. Expressen - fälld i Persbrants affären är lite försiktig med att fastslå orsak. Går lite runt heta gröten. Medan Aftonbladet är mera rakt på - för berusad. I vilket fall är det en tragedi. Ingen har sett någon sprit. Men det gör man inte med alkoholister - det blir specialister på att smuggla med den lilla plastflaskan med blandningen.

Men intressant är just skillnaden mellan Expressen och Aftonbladets sätt att presentera nyheten.

Super G - damernas inställt idag. Danielsson - han på UD känner sig kränkt av media. Men inte mer kränkt än att han ger någon intervju i radio som naturligtvis ger media orsak att länka till gamla historier.

Både centerpartiet och Kd har haft sina kommundagar i helgen. Kd:s partiledare sägs ha fullt sjå att tvätta bort förlorarstämpeln. Maud kom direkt från Indien och tog sina kommunpolitiker i örat. Kommunerna ska inte ägna sig åt affärsverksamheter som gym och solarier. Hem och rensa på hemmaplan var uppmaningen. Uppmaningen måste väl också innefatta kommunalt engagemang i slakterier?

Och Stefan Tornberg börjar liksom jag ha varit med för länge - när han missade banketten. Så nu får vi hoppas på Camilla som ger oss fina bilder - tagna med nya telefonen?

Vakantsätt(s) partiledarposten?

Apropå den debatt - ganska ensidigt mot Mona Sahlin - som pågår på Mårten Ströms hemsida så vill jag referera till vad Lars Leijonborg sa inför länsledningskonferensen i Södertälje.

En något udda fråga i det som annars handlade om folkpartiets visioner och idéarbete: Hur tror du det går för Mona Sahlin som ny partiledare? varvid Lars såg ut som om han försökte vinna tid: Ja, posten måste ju besättas. För det är väl ingen som tror att den ska vakantsättas?

Annars har jag inte sett schlagerfestivalen i kväll heller. Musik - oavsett sjanger - ska njutas av öronen inte ögonen. men min nyfikenhet brukar bjuda in mig att se omröstningen - dock icke i kväll.

Jag har ju förvarnat om både stav- skriv- och grammatiska fel på bloggen. Bloggen är inte blogg om jag måste läsa igenom innan publicering. Men det är konstigt så många ord jag funderar på stavningen när jag ser dem på pränt. "Sjanger" ska det stavas så eller på något annat sätt? Prova, prova! "Schanger", "changer", "shanger".  Nä, "sjanger" känns rättast!

Vill jag hitta ett mer lättstavat ord så är det väl  "genre" - men hu så hemskt!

Det är hemskt med skidskytte!

Ingenting för svaga nerver - det är ju hur nervöst att se skjutningen. En stor ledning kan helt plötsligt försvinna.

Och just nu har Helena Jonsson gått i mål som ledare. Men just nu kommer en tyska och tar över ledningen,

Och så hoppas vi på Anna-karin nu. Nu handlar det om sekundstrid om guldet!

Fast jag har uppenbarligen låtit mig luras av de överoptimistiska kommentatorerna. Det är ju en del som knappt startat än - så mycket kan hända.

Persil och lut

Lyssnar till någon "gube" på TV. En "tant" som intervjuar. Nu hörde jag att han hette Nisse och har skrivit en bok.

Han är jättekul - så den boken måste jag köpa. Optimister blir inte deprimerade.  Fråga doktorn programmet är det - det ser jag nu.

Före detta kirurg är han också.

Svenska folket har tappat bort förnöjsamheten och fått valfriheten istället. Han beskriver samhället tillbak i tiden när det enda val en husmor hade när det gällde tvättmedel var Persil och lut. Dagens husmödrar (och husfäder?) har en hel vägg att välja mellan.

Har i alla fall haft två trevliga dagar med kollegor ombudsmän/verksamhetsledare. Träffat en hel del riksdagsfolk också. Partiledare och partisekrerteraren rikigt laddade och taggade. Men roligast var nog Håkan Jonsson, statssekreterare hos Cecilia Malmström. Jag har lovat honom att kolla om EU-flaggan vajar uppe vid IKEA. Det var tydlien så när Cecilia kom på invigningen att där vajade alla nordiska flaggor, den ryska och den samiska - men inte EU-flaggan. Så Cecilia överlämnade en sån.

Alla EU-motståndare i Norrbotten borde föresten ta sig en funderare - utan EU inget IKEA. Det ska vi påminna om när Haparanda med omnejd nu börjar blomstra. Så föresten att Akelius annonserade om lokaler i Haparanda i Fly Nordics flygsätestidning.

idag kan jag i alla fall bara skaka på huvudet åt
pensionsröran i Boden. Här har man tydligen haft så bråttom att göra de egna efter valförlu(s)ten att man både genat och trampat på demokratin. Och då hävdar Christian Lindgren att det handlar om en personlig vendetta mot honom och nuvarande gruppledaren Torbjörn Lidberg har mage att påstå att det är en "politisk grej" av alliansen.


I övrigt verkar ni ju ha hållit er riktigt lugna medan jag varit borta. Idag och i morgon ska jag försöka leva upp till att vissa helger ska vara någorlunda politik fria. Vi får se om det också innebär begränsat bloggande.

Såg för övrigt att Mona Sahlin ska besöka länet den 7 februari. Det var någon som under konferensen spådde henne en resa likt Maria Leissner - dvs en väldigt kort tid som partiledare. Stig.Björn Ljunggren lär ha sagt att hon duger bra att skylla kommande valförlu(s)t på. Eller något i den vägen.


Jag är "tebacks" men för trött!

Nu är jag hemma igen - men det är för himla jobbigt att flyga nu för tiden. Det ropas "vargen kommer" hela tiden - och vi behandlas som terrorister.

Först 1,5 timme på pendeltåg från Södertälje till Märsta. Och så buss till Arlanda.

Kö för incheckning för att slippa plasta in läppglans och hårshampo.

Och så kö i säkerhetskontrollen - där "frun" uppmanas att gå tillbaka - och sen får gå igenom uppmuntrad av en trevlig ung man som säger att det gick ju bra det här.

Och så köa till planet.

Jag ger mig den på att det är den borgerliga regeringens fel - sysselsättning till varje pris.

Hör av mig i morgon!

Svealänningarna förlorade!

Plannja vann sin basketmatch i går kväll.  Sportnytt reportern avslutade inlägget med att norrlänningarna vann till slut. Har ni någonsin hört någon prata om av Svealänningarna eller Götalänningarna vann eller förlorade till slut.

Det påminner mig om min numera bortgången kollega från Halmstad som efter ett sommaruppehåll kom fram till mig och sa: Ylva, jag har varit i dina trakter i sommar. Jaha, var har du varit då? frågade jag. Och svaret var: i Söderhamn!

Boden märker ut sig idag. Politikerpensioner och förmåner utan att några beslut är tagna. Och visst förefaller det lite märkligt att tjänstemännen prioriterade att fixa detta direkt efter att sossarna förlorat valet?

Nästa Boden grej är att kommunen går in och subventionerar en företagare på bekostnad av den andra. Att det är Rolf Degerlund, för detta teaterchefen här i Norrbotten som fick sparken i Skåne för att han var på fyllan gör inte saken mindre bisarr. Rolf Degerlund har ju sina rötter någonstans i Bodentrakten.

Det luktar! Det luktar riktig svågerpolitik i båda fallen.

Kurt-Åke Andersson, undersköterska från Kalix och flitig insändarskribent. Numera ersättare för sossarna i landstinget. Jag vet inte om det är politikerlivet som gjort honom så otydlig. Rubriken är Haka på Sven-Erik Bucht. Men jag kan inte utläsa om han är för eller emot en Kemilösning? Fast jag måste erkänna att jag bara hunnit skumma.

Pajalaflyget hotat - när jag läser såna rubriker blir saknaden efter Anna GK som riksdagsledamot starkare än vanligt. Buss på dem nu grabbar, Tornberg och Hammarbergh!

Om nu morbror Sture eller moster Gunilla själv orkat läsa så här långt så kommer en hälsning och en önskan om en bra födelsdag för moster Gunilla som fyller pensionär idag.

Själv drar jag nu alldeles snart iväg med flygtaxin fvb till Södertälje.

Det blir väl en rapport på fredagkväll!