Johnny Cash - girigbuk?

Man tror man svimmar - vilken skenhelighet!  Nu försöker Jan-Emanuel lansera sig som någon ny Johnny Cash - men inte var väl han en sån girigbuk som Jan Emanuel?

Gunnar Emanuel Sträng (i sin himmel) vrider sig nog över att bli sammankopplad - namnmässigt och partimässigt - med en sån girigbuk som Jan Emanuel. Fast Gunnar Sträng hade ju också sina kapitalistaffären (så fort man glömmer - kom ihåg det i skrivandets stund) i gamla stan.

Så vridningarna kanske handlar om att det är pinsamt att påminnas om att socialdemokraternas förfall har pågått länge!

Vadå arbetarparti?

Blåsippor ute ...

Blåsippor ute i Västbacken - där snön väl ännu ligger kvar i skogen i bergssluttninen.

Det finns hopp här uppe också. Och i morse tänkte jag faktiskt vad mycket lättare det är att leva nu när solen värmer och det är barmark och hopp om växtlighet. Och ändå gillar jag ju vintern - men vore det inte skillnad så skulle jag ju inte heller uppleva det lättare att leva.

Nu borde jag lämna mitt arbete - men jag hittar hela tiden på något nyitt.

En pittbull

Hörde på radion i morse att Wanja Lundby Wedin fick rådet att göra en pittbull i morgon i sitt tal. Ingen pudel som så många sossar före henne - utan en pittbull - gå till anfall direkt i sitt tal. Fast man kan ju undra mot vad? 

Hon kanske inte är så mopsig när hon blivit
raderad från annonsen. Och när Stig Malm är henne i hasorna som vilken grythund som helst. Hämnden är ljuv - och Wanja får väl räknas till det "fittstim" som sänkte honom.

Mina planer om ärende på stan på förmiddagen - och jobb efter lunch gick i stöpet. Jag fastnade i något - och så blev det. Och Thomas är här så vi har stämt av lite av varje - han är ju länsboss nu - skönt.


Och vi har jättefint EP-valmaterial - känns kul med valrörelse helt plötsligt. Kanske lite inspirerat av opinionssifrorna iaf?


Beredskapen god?

"Vår beredskap är god" har väl uttalats i militärsammanhang då sanningen varit en helt annan. Frågan nu är hur relevanta mediernas rubriker är. Svenska Dagbladet toppar med Svininfluensan medan Dagens Nyheter väljer en opinionsmätning inför EU-valet.

Hysterin var ju stor runt fågelinfluensan och av det blev intet i Sverige i alla fall. Frågan hur hög pandemivarning det var då? Förmodligen inte intressant för tredje statsmakten att göra den jämförelsen - det skulle säkert då visa sig att fler än kvällstidningarna körde med löpsedelsjournalistik.

Men det är synd om människor som har lätt till oro.

Intressant med opinionsmätningen också ur mediasynpunkt - där har "risken" - nyhetsvärdet - länge varit Sverigedemokraterna - och nu har det svängt till Piratpartiet. Kommer inte ihåg att "gårdagensnyhet SD" överhuvudtaget nämndes - fast jag kan ju minnas fel.

Själv är jag härdad och långt från oro vad avser opinionsmätningar.Men inte ska det förnekas att det är roligt att vi ligger över valresultatet 2006 i den här mätningen - 9 procent. Man tror att Marit Paulsen som toppnamn bidrar till framgången . själv tycker jag dock inte att hon synts särskilt mycket än i eu-debatten. Och vi har många bra kandidater och en osviklig tro på Europasamarbetet!

Ja - beredskapen inför EP-valet (som det borde skrivas - inte EU) är väl hyfsat god. Nästa vecka börjar det lite smått. Thomas O ska delta i debatt på måndagkväll i Luleå - och tisdagkväll i Kalix. På torsdagkväll får han en värdig efterföljare i Kalix genom "hemmadottern" Cecilia Wikström som talar på ett offentlgit möte vid Kalix Folkhögskola kl. 18.30.

"Hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och rena händer" är Cecilias valspråk - känns som om det är riktigt genuint norrbottniskt.

Jobb som vanligt på förmiddagen - men jag funderar på att åka ut lite ärenden vid 10-tiden och jobba några timmar efter lunch istället. Stan brukar bli galen på eftermiddagarna när det är Valborg!

Min lilla Jazz och jag..

Min lilla Jazz och jag har dansat oss hem till Sunderbyn - på lätta sommardäck. Och Micke och grabbarna säger att mina vinterdäck fortfarande är lagliga - men inte mycker mer heller. Jag hade sett framemot att slippa trava in dem i stallet men så blev det inte.

iaf promenerade jag in till jobbet - från Bosses Bil i morse. När jag var nästan där ringde Pia från Älvsbyn - fast hon var i stan. Hon hade tänkt ringa tidigare men väntade till hon sökt sig till expen - och tur var väl det för jag hade nog inte motstått erbjudande om skjuts.

Och hon fick faktiskt "äran" att skjutsa ut mig för hämtning. Jag trodde hon skulle styra kosan mot Sunderby sjukhus men det visade sig att hon skulle tillbak till stan. Så hon fick minsann göra det bara för min skull.

För övrigt finns inte nya Honda Jazz i någon sån färg att jag hoppar av lycka - så bilbyte får nog anstå.

Nu ska jag vila ett par timmar - bara så att ni vet...


Lurar flexen?

Ja det här God Morgon inlägget kunde vi ju läsa redan igår. Jag som trott att Ludde, Marianne och de andra varit lika morgonpigga varelser som jag själv är. Men tydligen så lägger man ut kvällen före vilken tid inlägget ska publiceras. Kanske lurar flexen - mig har det iaf lurat ända till nu.

Har beställt en traktor till gruset som kommer nu på förmiddagen. Såg på far att det där jag sa om att vi skulle skotta ut det på första maj inte gick hem. Han sitter redan på trappen med storspaden bredvid sig.

Leda, lända, dana?

Armi Rousu skriver idag på ettan om att hon ryser då hon tänker på att "Ture, Tyko och Mariana ska sommaren dana". Har fått smaka flera gånger på det uttrycket - först ville jag inte kännas vid det - men kanske har jag hört det.

Men eftersom vädret de dagarna inte var något att hänga i julgranen - så får vi väl ta till "Urban, Vilhelmina och Beda ska sommaren leda" eller var det "Urban, Vilhelmina och Blenda skola sommaren lända"? Huvudsaken iaf att vädret är strålande dessa dagar i slutet av maj.

Nu blir det en promenad över prärien - som snart är snöfri. Utan plogning från kommunen!

Visst är det sjukt

Mycket är sjukt i den här artikeln i Expressen - som tydligen hämtat den från Kvällsposten. Naturligtvis svårt att så där utan alla detaljer på bordet tvärsäkert fördöma rehabiliteringen - men nog kan jag undra om det ska behöva ta hela 9 år att rehabiliteras tillbaka till jobb?

Och naturligtvis borde A-kassan gälla. Och i alla fall borde det vara någon konsekvens i galenskapen.Hur kan man ha mage att neka - och dessutom vägra återbetalning av avgiften?

Sjukt stor skillnad regional skillnad på årstiderna i år. Eldningsförbud i södra Sverige och premiär för badsäsosongen i Växjö.

Sjukt stor skillnad är det också mellan förskoleverksamheten där 1 personal stora delar av dagen ska ha hand om 22 ungar - som Anna-Maria Strömberg skriver i Kuriren idag -  och dagverksamhet för 'äldre där det är 2 personal på 5 gamlingar?

Sjukt stor skillnad är det också mellan tiden för en biståndsutrednming och det datum beslut tas - närmare bestämt nästan 5 månader. Och av någon outgrundlig anledning så sammanfaller datum för beslut nästan på klockslaget exakt då kommunen kan erbjuda insats i enlighet med beslutet?

På det sättet slipper kommunen att skylta med biståndsbeslut som inte kunnat verkställas inom stipulerad tid. Också ett sätt att hyfsa statitiken. Och man kan ju undra hur det är med yrkeshedern - är det gamlringar och andras rättigheter  och behov som ska stå i fokus - eller fin statistik att redovisa i fullmäktige för socialnämndens ordförande Eva Bergström och kommunalrådet Karl Petersen?

Något för revisorerna att titta på kanske?

Skrotad elitserie?

Några lag på väg att bryta sig ur elitserien och starta egen liga. Kanske ett första steg mot en serie helt på komersiella villkor - som det bör vara med sådana fantasilöner som spelarna har. Det måste bli slut på att kommunerna triggar varandra att skicka in skattepengar på det ena eller andra sättet. Där man betalar löner som får riksdagsledamöternas arvoden att framstå som rena socialbidraget!

25 minuter kvar till mitt telefonsammanträde - men nog kan man hinna glömma det på den tiden!


Kuriren - steget före

Verkar som om konkurrensen i Mediahuset på Robertviksgatan hårdnat. Man får ta till djärva grepp för att vara först. Så idag. 28 april kl.  16.20 ligger Kuriren ute med "Godmorgon inlägget" publicerat 06.10 - onsdag den 29 april. Grattis Tyko!

Nu ska sommadäcken in i bilen - men först måste till en röjning.

Hemförlovning

Nu bör jag hemförlovas - har varit på väg sen lunch - men alltid något som jag bara ska..

Har ändå hunnit rafsa bort både det ena och det andra under dagen. 

Nu blir det Kvantum och sen raka spåret till Sunderbyn. Måste komma ihåg att jag har telefonsammanträde klockan 18 ikväll.

Fuskade - inte Facebookade

Facebookade bort sitt jobb basuneras det i rubriken, Blev ju lite smånervös utifrån gårdagens diskussioner om facebook och annat. Men man läser det så inser man att hon snarast fuskade bort sitt jobb.

Är utsatt för övertalning att ansluta mig till "facebookarna" men efter att kollega Florence vittnat om hur hon lockats in av kollega Björn och nu inser att hon inte tar sig därifrån som kanske jag ska fundera några varv till - till dess kanske det hinner komma något nytt?

Allt är klart för avresa hos Strutz - så nu ska jag bara borsta gaddarna och svärta fransarna.

Eldningsförbud?

K'änns långt bort med eldningsförbud när jag "lockar" ned över vidderna ner mot älven. Blött, blött, blött och vita snöfläckar. Och vita fiskmåsar - var har dessa hållit hus hela vintern.

Om eldningsförbudet hör jag på televisionen - Dalarna-Gävle. Och i Bollnäs har de anlägda gräsbränder. Och här vore det verkligen en bedrift att få eld på gräset!

Ture och Tyra gratulerar vi idag. Borde Ture inte få slå följe med Märta istället. Hur var det Owe Thörnqvist sjöng om Ture Thelin och Märta Melin som ropte över vattnet till varann??

Det här tramset som jag nu skriver skulle dömts ut av vår föreläsare igår - kommunikatören Maria Göth - som höll en intressant föreläsning om de sociala medierna.

Själv fick jag igår en årsbok från Presshistoriska föreningen - av någon outgrundlig anledning - kanske tycker mitt bloggande ska förpassas till historien?

Historien förändras dock verkligen - nu propagerar Karl Petersen att kommunen visst kan leva över sina tillgångar - ivrigt påhejad av Börje Lööw. Märkligt - på den tiden jag var med och la folkpartiets budget fick vi kritik för att vi var ansvarslösa. Man kunde inte vara säker på att våra effektivitetsförslag fullt ut skulle få årseffekt hette det - och nu ska man tillåta sig att leva på förhoppningen om att det framöver kommer goda år. Och Mattias Karlsson vars regeringen ska utreda om man kan tubba på balanskravet - det vill säga ta av det man samlat i ladorna vilket låter vettigt - han talar effektsökande om ekonomisk dyslexi. Ur led är kommunalpolitiken!

Fast jag får inga träffar på vare sig Kurirens artikel om att Budgeten spricker eller NSD:s "Oväntat hett om budgeten".


Idag har jag både hemtjänst och färdtjänst på morgonen - far ska åka med mig till stan för att vara på dagverksamhet. Han hade varit irriterad redan igår att växkan inte var packad och klar.


"Tomtarnas" julafton

"En svensk tant tiger inte i Bryssel" - säger och skriver Marit på sitt valmaterial inför Europaparlamentsvalet. Sannolikheten att en svensk tant är terrorist är ungegär lika liten som att Marit ska hålla käft i parlamentet. Lik förbålt blir man förnedrande behandlad av säkerhetskontrollen på Arlanda.

idag har jag rest med bara "tanthandväska" - istort sett samma innehåll när jag åkte i morse som när jag for hem ikväll. Inga problem på Kallax i morse. Lik förbålt så skulle det köra min väska en gång extra genom kontrollen på Arlanda - helt okej. Tanten som satt vid dataskärmen såg ut som om hon inte hade så högt tempo. (Nyligen omskolad tänkte mitt elaka jag,..!)

Men efter det kom en tant modell yngre (i tätt åtsmitande uniform) och frågade om hon fick söka igenom min väska. Jag hann inte åberopa att jag ville ha advokat med innan hon drágit upp det mesta - och tagit av hylsan från läppstiftet. Man häpnar - ett läppstift är tydligen en säkerhetsrisk.

På tal om integritet är det banne mig på tiden att någon tar och kvalitetssäkrar verksamheten vid säkerhetskontrollen på Arlanda.

Och varför måste de vara uniformerade som värsta Gestaposoldater - klä upp dem i rosa och blått med lite mjukiskläder och skicka dem på charmkurs. Dom ska ju rimligen vara våra vänner - som skyddar oss mot onda krafter.

Fast jag måste erkänna att killen som skickade in mig i kontrollen var trevlig - riktigt trevlig - sa hej när jag kom. Första gången det händer mig.

Notera att det är haröron runt tomtarna - ingen skugga må falla över den yrkesgruppen!

Nästa gång ska jag offra en handväska och sätta "bajs" i handväskan eller en gammeldags råttfälla. Att gräva i min handväska - utan anledning - är ett integritetsbrott v'ärdigt vad Ipredlagar och FRA-lagar kan åstadkomma..

Mycket annat skulle jag vilja skriva om men nu måste jag hjälpa Tre Kronor mot Lettland. Fast man ´pratar inte så mycket om Tre Kronor längre - en anpassning till Euron?

Och så himla roligt med
Omarks framgångar - särskilt som min "icke-idol" Wikegård dömde ut honom!

Stockholm hallå hallå

Min blogg funkade inte i morse - och tidningarna hann jag läsa först på flyget.

Men hade jag kommit in i morse så hade temat varit SVIN. Upp klockan 4 - vad en del kallar SVINotta.

SVINinfluensan var första nyhet på TV.

Och så hade jag länkat till en artikel där det skrevs att sossarna - illustrerat med foto av Mona Sahlin - sålt fastigheter i stockholm för 124 miljoner kronor - en rejäl vinst som de gjort tack vare ett förmånligt tomtsrättsavtal. Artikeln antyder väl att de missbrukat sin makt. Jag kan inte säga att det var så - men viss kan man kalla sånt för kapitalistSVIN.

Nu är vär lunchrast till ände - har bjudits på en god sallad. Och dessa rader skrivs på Ulrika Tellanders dator - hon är bra hon - även om det var hon av misstag sa upp vårt genesys abonnemang.

Hör nog inte av mig förrän ikväll - landar 19.05.

På heder och samvete

På heder och samvete skulle ju vara eftermiddagens tema - med deklaration hos Jens. Men han behövde en veckas anstånd - revisionsbyrån - som kostar skjortan - hade inte kommit med företagsdeklarationen och inte heller med  K 10 som ska bifogas den privata deklarationen.

Fast jag åkte till fastrarna istället - Jens pappas fastrar - men vi kallar dem alla bara för "fastrarna" . Och MB född 1922 är så modern att hon deklarerar via SMS - förvisso med viss hjälp av denne bloggare. N född 1927 får fortfarande skriva på på det gammeldagsa sättet eftersom hon har NE bilaga.

Jag hoppas att fotbollsektionen för Alviks IK kan garantera - på heder och samvete - att potatisen som Lisa ringde och sålde till mig - 5 kg mandel och 5 kilo rund - verkligen går till flickornas lag. På Jens tid - vid samma ålder ungefär - fick de sälja några kryptiska lotter (har glömt dess namn) som garanterat var till för att finansiera nya dresser till A.-laget. En ständig kamp inom idrotten - som jag inte är säker på gynnar de unga?

Och behöver ni potatis - och har heder och samvete - så kan ni få den gratis från mig. Först till kvarn!

Nu ska jag se hockey en stund - tror jag.

I morgon blir det glest med inlägg - för om Gud vill - och far inte ställer till något så ska jag till Stockholm över dagen.


Utryckning och blodvite

Utringd blev jag klockan halv sex. Far hade ramlat och larmat med mors trygghetslarm. Dock satt han lugnt på en stol när jag kom. Och utan synliga skador. Men han hade nog blivit rejält rädd - det hade bara svartnat för ögonen och så hade han slagit ögonbrynet förmodligen i sänggavlen. Dock inget uppfläkt ála boxning.

Och trygghetslarmet kom och for. Och då gjorde vi bort de vanliga sysslorna med frukost och så. Och kvart över sju så sa far att "nu provat jag gå min promenad." Hoppsan!

Och tillbak kom han klockan 8 - hade gått geschwint. Själv hade jag hunnit skära upp pekfingret på höger hand på en porslinsskärva som låg i botten på returgrejorna.

Och medan far duschade så skalade jag inte bara några potatisar utan också min vänstra tumme. Kan ni begripa varför sjukvården hela tiden söker ta blod i armvecket - på vissa personer är det ju svårt att sticka också - men varför inte ta pekfingret - där bara forsar det ju.

Inget särskilt i tidningarna.

Nu blir det en hemmaförmiddag, 12-kaffe, en tur förbi jobbet sen ut till Alvik och Långnäs för deklarationer. Och så förhoppningsvis basketavslutning för Sara.

Övertänd!

Apropå Sveriges premiärmatch i hockey VM - hoppas det inte är lika övertända som jag är. Helt omöjligt att koppla av - hittar alltid på något som måste göras - om inte annat äta. Äta. äta och åter äta. Hårdbrödsmörgåsar och nu står det mig upp i halsen.

Nu ska jag dricka ur min halva Ramlösa som jag hämtat ute i bilen - och sen blir det plant läge framför hockeymatchen!

Fejkat

Känns rätt fejkat att Marita Ulvskog besökte just Marita Öhman (och Stig) - för Marita Ö jobbar ju - eller jobbade iaf hos sossarna eller hur det nu var att man delade hennes tjänst med LO. Marita Ö är en trevlig prick liksom hennes man Stig som jag jobbade ihop med i SSK - en rejäl och hyvens person. Så har jag inget sagt om den andra Marita - en av oppositionens största tillgångar - synd att exportera henne till EU?

Själv har jag varit på SV-stämma hela dagen - och minsann inte tagit en enda bild. Hade ett mål i sikte - att få lämna valberedningen efter jag tror 25 år -  fast kanske inte riktigt. Och de lyckades - och blommor fick jag.

För övrigt kan jag ju notera att det var rätt dag att vara borta tänk om Marita knackat på hos just mig. Ska kolla in med kusin Kerstin en trappa upp om hon haft besök.

Sen blir det vrångsova av och upp tidigt i morgon. Då allt ska hinnas med på förmiddagen - för efter lunch ska det deklareras i Alvik - och så basket avslutning vid 16-tiden. DÅ ska jag minsann ta bild.

Gårdshararna?

Kan undra var mina gårdsharar håller hus? Det var så trevligt sällskap förra våren - fast det var ju lite senare jag flyttade in här - slutet maj och juni. Så det kanske är för tidigt att vänta.

För tidigt 'är det också att skriva inlägg som man vill länka - till exempel ledaren i Kuriren idag. Som skriver om turismen i länet och poistivt om Norrbotniabanan. Men med en reseration att turismen naturligtvis måste ha lite stuk av Stureplan - lite mer "social" avkoppling. Minner mig om låten "det är så hälsosamt och stärkande i fjällen" - som mest handlar om tillvaron vid (eller under) bardisken.

Noterar att sonen kommenterat på inlägget Förnedrande rekord - och försvarat Handelsbanken. Faktiskt också min bank - även om jag lagt några korvören  hos Swedbank och Nordea också. Swedbank är faktiskt faster Hennys fel - fick någon slant av henne vi syskonbarn och då öppnade hon bankböcker (jo det fanns fysiska sådan) åt oss i dåvande Sparbanken - som väl till och med henne något med "norrbottens läns...". Och Nordea har hängt med sen slutet av 60-talet då jag fick chechlän hos dåvarande Post- och Kreditbank - vars kontor låg på Rådstugatan i den byggnad som sedemera blev Turistinformationen - kallad Gökungen - och riven för några år sen. För övrigt är jag kund hos SEB också.


Nu hinner jag inte mer - hinner inte vänta in länkbarheten hos våra lokaltidningar - för jag ska nu hinna duscha och göra mig färdig för avgång mot Kalix. Och detta ska hinnas med på midnre än en timme - för klockan 7 är det frukost som vanligt.


Bara att gratulera!

Bara att gratulera Pajala och Norrbotten till att flygplatsen i Pajala blir internationell med rätt att tulla osv. Vilket innebär att när Bengt Niska kommer från USA så kör han bagaget direkt på Pajala. Han får väl kliva av och byta själv på ett par ställen - men bagaget går direkt utan förtullning. Så tror jag vet är!

Ett regeringsbeslut - den är inte så dum den här regeringen iaf. Var ju svårt för Luleå/Kallax att få en statusen - om vi ens har den?

Det låter smått otroligt och sensationellt - men det är ju inte 1:a april!

Sovklockan har ringt - ledsen - skulle gärna ha gjort något annat ikväll än att sova - men en hel dag i Kalix kommer att kräva sitt. Och den här dagen har verkligen krävt sitt - men samtal från Eniro bland annat  - som inte är Eniro - utan Eniro-punkt-se. Sen två år har de delat på sig - så att de kan ta ut cirka 3 000 kronor var - istället för att bara en gör det. Fast Eniro heter de båda två. Och första säljaren bedyrade att tecknade vi hos honom så var vi sökbar på nätet. Ja gud vet vem man ska tro på - men idag sa jag adjö till Eniro på ett ganska bryskt sätt. Såg att jag fått ej mejl från Annie - hon törs nog inte ringa fler gånger.

Så ni som vill mig något kan väl maila - inte ringa. Är det brådskande kan jag tänka mig att räcka ut näven och läsa ett SMS. Gäller dock icke försäljare av vilket slag de vara månde!

Fängelse eller hockey?

Styrman klar för 2 år - först trodde jag det var Mikael Styrmans fängelsestraff det handlade om - men det var hockeykontrakt det handlade om.

Nu ska jag aveckla jobbet för idag. I morgon är det SV:s regionstämma i Kalix. Sen ska jag faktiskt inte till jobbet förrän tisdag - för måndag är det Stockholm som gäller över dagen.

Förnedrande rekord

Mätningen i sig är väl inte mycket att bry sig i - det är ju lite inflation i dem just nu. Men uttalandet att ingen opinionsmätare kunnat drömma om att ett parti - S - skulle kunnat göra så många misstag på så kort tid måste väl
(S)vida? Och förorsaka lite darr under fötterna på partiledningen?

Själv har jag bara gul färg kvar i min skrivare - ni kan inte ana hur svårt det är att läsa gul skrift mot vitt papper.

ROT konkurrerar ut RUT hör jag på TV - när barnfamiljer bygger om och slår i taket för ROT och RUT så får RUT ge sig - dvs när man inte får avdrag får städhjälpen gå. Gamla könsmönster går igen.

Apropå rubriken tycker jag också att Sticket i dagens Kurir är förnedrande - för Kuriren och GB. För att en överförmyndare misskött sig - Uppdrag Granskning igår kväll - så tycker GB att det är fritt fram att påstå att utfriån att överförmyndare tillsätts politiskt så är det fritt fram för inkompetenta personer. De allra flesta är förstås hederliga och goda medborgare som gör goda och stora insatser för medmänniskor.

Exportrådet är de som idag ger oss en strimma av hopp. Världsekonomin kommer snart att bottna - och USA. Kina och Indien kommer att gå i täten för att leda oss upp ur mörkret. Och måhända kommer uppgången lika snabbt som nedgången kom. Hav tröst!

Vega ståtar ensam idag som namnsdagsbarn och någon sådan känner jag inte.

Och på TV undrar man varför folk inte byter bank när bankerna nu missköter sig på olika sätt. Svaret är väl att det knappast finns någon som sköter sig. Apropå varifrån inkompetensen kommer ifrån. De kommer nu med sina redovisningar på löpande band - Swedbank igår en dyster historia - och idag SEB. Snart följt av Nordea och Handelsbanken. Kanske läge att hänga med i debatten nu och jämföra.

Nu väntar frukost och sen jobb - 09.30 - Thomas och Karin.

Goda råd

Goda råd är inte dyra - men svåra att följa när du är mitt uppe i det. Men lyssna till oss som haft det i vår närhet - eller hur - M? Läs och lyd Gauffin Rahmes råd - stick medan tid är.

Mot fru alkohol kämpar även kärleken förgäves! Alltid!

En död björn är en skön björn

Min björnfobi nu igen - björn påkörd utanför Morjärv men klarade sig. Det är klart att jag inte tycker att det är näst bäst att den inte  irrar omrking skadad i skogen och lider i onödan. Men bäst hade varit om den dött direkt. Jag gillar inte björnar!

Nu har jag varit och följt far till dagverksamheten vid Fyren. Verkar kanonbra - och det visade sig att en av de anställda var släkt med Karl-Henrik här i byn. Och till denna Carinas farmor köpte och skickade tant Edla bröd från fars bageri. Ja världen är rätt liten iaf.

Nu ska jag sova och ve den som ringer och väcker mig. Jag borde ringa och försöka få tag i Cecilia Wikström en gång till men jag orkar inte.

Det nu också

Känns inte som någon riktigt bra och effektiv dag dvs känns inte som om det skulle bli särskilt effektiv. Och får man flera såna här sanningar kastade i ansiktet så är det väl lika bra att åka hem och sova. Eller att åka ocj käka ett skrovmål i protest.

Georg..och Göran

Georg..och Göran har namnsdag idag. Många såna känner jag - törs inte ens försöka räkna upp dem - för då går det väl som med Nisse - jag glömde den som var mig närmast.

Dock passar det att påminna Göran - grattis på namnsdagen - om att mitt hovsamma brev med förfrågan om snöröjningen efter den tänkta cykelvägen kunde bli av. Vare sig ordföranden för tekniska nämnden - Margaretha - eller herr
tjänsteman Gabrielsson har behagat svara. Dock kan jag meddela att det löst sig - snön har faktiskt snart tinat bort. Men till nästa år igen - kommer mitt brev - kanske kan börja vid midsommartid. Dock behöver ni inte vara rädda för mina protester för kranens skull.

Milde moses..

har jag tacklat av. Ser att jag inte hört av mig på nästintill ett dygn, Skärpning krävs.

Troligen behövs skärpning också när det gäller att höja temperaturen inför EU-valet. Känns inte som om det är någon risk att
valsedlarna tar slut i det valet.

Trovärdigheten tar väl inte slut - men nog blir jag lite brydd när Kenneth Backgård framträder som vice president i Assembly of Europe Regions energigrupp. Vad var det landstinget skulle ägna sig åt för frågor? Än mer lustigt blir det när journalisen skriver "gamle sjukvårdspartisten Kenneth Backgård". Men att få vara vice president ute i Europa kan väl bryta de flesta principerna? Frågor att lägga energi på - är rubriken - kanhända att artikeln andas samma fundering som jag har?

Igår blev det 2 deklarationer.  kvällen var annars lugn med ett par vänner som hörde av sig med telefon. Hur snabbt en kväll rinner iväg,  Hemtjänsten ringde så jag fick gå ner och ge far 2 panodil - lite tendens tll feber. Så nu måste jag gå ner och kolla in läget.

Ska bli frekventare idag.

Spela allan

"Spela allan" bara kom för mig. Inte så konstigt kanske för Allan och Glenn har namnsdag idag - och alla dom gratulerar jag. 

Men så började jag fundera varför man sa "spela allan" - och google har ju alla svar - Allan Ladds rollfigur sägs vara ursprunget - men även
Wikipedia tvekar något. 

Han fanns bland mina filmstjärnor men tillhörde inte topp fem om jag så säger. Men jag har för mig att vi hade någon ranking att om dom var döda så spelade dom i en annan serie på något sätt. Möjligen steg han i värde 1964 då han avled.

Karl är ju lite känslig för vad regeringsföreträdare säger och övertolkar nog saker. Kan inte tänka mig annat än att också ett kommunalt bolag får vara med och lämna anbud när kollektivtrafiken ska konkurrensutsättas. Däremot ska kommunala bussbolag inte ha någon gräddfil - finns det andra entreprnörer som kan driva busstrafik med mindre skattepengar än LLT så ska vi nautrligtvis ha dem - märkvärdigare är det inte - och riktigt sunt. Varje felanvänd skattekrona är en stöd från de fattigaste - var det något gammalt socialdemokratiskt statsråd som sa.

Dessutom ska den nya lagen stärka passagerarnas roll - inte minst funktionshindrades rätt. Och krav på samordning av tidtabeller och biljettsystem.

Frost på bilrutan var det också i morse - kändes som om den eran borde varit över? Nu ska jag dra mig mot frukost och se om vägen bär?

Fö var jag ner igårkväll vid sjutiden - "markisgubben" ville komma och m'äta - samma dag som jag beställt jobbet - inte illa.

Girighet utan slut

Det bara bubblar upp mera - verkar inte finnas något slut på girigheten. Nu är det Vin & sprit. Och med regeringens goda minne sägs det. Dåligt att inte ha med någon kommentar från regeringen?

Fast besöket på öron tillfredsställde en vanlig Svenssons girighet - mor skulle få en kreditering av fakturan på nästan 2 500 kronor. Tydligen var det rätta beloppet 1 383 - men hade vi inte uppmärksammat det själva så hade kostnaden blivit 3 800. Nog kanske det skulle vara skäl för revisorerna att titta lite närmare på den interna kontrollen - för inget i systemet hade larmat. Och dessutom handlar det om möjlighet till kontantbetalning.

På jobbet sen strax efter elva. Och mängder av mail - bland annat ett som berättade att SAS ställt in planet som skulle ta våra landsmötesombud från Arlanda till Växjö den 18 november. Igår räknade jag hem att jag sparat nästan 12 000 på 5 resenärer - få se vad som blir kvar i slutänden. Jäkla SAS.

Nu ska jag åka och köpa frimärken. Det är totalkaos i huvudet - då behövs något konkret arbete - 3 rullar frimärken är påtagliga.


Kvart i fyra ska jag hämta svärdotter Lotta och sen Jens på landstingshuset fvb Müllers.


För mycket rysk roulette

Bra att det klämms åt tycker GB i Sticket idag. Och visst - kanonbra att man nu kommit åt en del fuskare i miljonklassen. Fast det är ju skämmigt att det inte hänt tidigare.

Nu är det dock enligt min mening lite för mycket rysk roulette - slump - över vem som får sjukpenning och vem som inte får. Det är viktigt att påtala att detta dock inte är något nytt som nuvrande regering hittat på utan det har pågått länge. Ett av de mer kända fallen här i länet var Kuirens Rolf Nilsén - och det skedde under sommaren 2006.

Läkarintygen från behandlande läkare har enligt min erfarenhet ingen som helst betydelse - det är försäkringskassans tjänstemän och förtroendeläkarna som har makten.

Dock ska jag säga att jag har goda erfarenheter också - i ett fall där jag är involverad fungerar den nya rehabliliteringskedjan alldeles utmärkt.

Fast lite märkligt är det att Försäkringskassans tjänstemän stängt in sig  a´la Fort Knox - i Folksamhuset.


Nu väntar Öron på min uppgörelse om räkningarna.


Motivet, redaktörn?

Jag kan ju fundera varför NSD väljer att publicera "nyheten" att Håkan Ylivainio är lillebror till Linda Ylivainio. Har det verkligen ett nyhetsvärde? Och som för att ytterligare förhöja effekten så har artikeln under rubriken "Hells Angels expanderar - även i Umeå"

Thomas och jag har diskuterat det och vi kom fram till att detta skulle nog inte tidningarna skriva om - men vi hade fel. Skulle vara spännande att höra motivet?

Motivet för OA att kommentera en krönika från Dagens Samhälle är glasklart för mig. Men Måns Wikstrands fundering om varför Björklund kommenterade Luleå kommun och inte andra kommuner som också gör elitsatsningar är väl ändå ganska enkel - han var i Luleå och vars kommunalråd krävde mer pengar av staten. Och som många påpekat - det är lite ovärdigt ett kommunalråd och förall del även en ledarskribent - att skylla på att andra gjort värre saker. Lite tonårsaktigt!
Usch - jag ska aldrig mer kommentera något i NSD - när jag skrivit färdigt finns inte ledaren ute på nötet!

Motivet att sälja Bredängshemmet till henne som redan driver verksamhet där är säkert bra tänkt - nu ska det äntligen bli möjligt att övernatta i Världsarvet. Men tvättsåpor och annat har visat att sånt här brukar bli fel i slutänden. Varför sälja under bokförda värdet? Utan att ens pröva om någon vill betala mer?

Och på tal om betala mer så ska Öron på SyS minsann få förklara sig. Vi betalade för mors hörapparat första gången vi var där - för den gamla borttappade och egenavgift för den nya. Och ändå tvingade de av mor ännu mer pengar när hon hämtade den och jag inte var med. På ett ospecificerat kvitto om "hjälpmedel". Ska bli spännande att höra motivet även för detta?

Ja 09.30 ska vi vara där - så jag jobbar från lunch idag. Och grattis till alla Annel och Annika idag.


Vårtecken

Hertsökullar brukar ju vara först - men våren kommer ju lite tidigare till Boden - som slipper de kalla havsvindarna - gräsbrand i Boden.

Ett säkert vårtecken liksom att myrorna invaderar folkpartiexpen. Myrdödare Thomas hade duttat med myrr redan i fredags - och vår eu-kandidat Ylva har legat på golvet och kollat in hur de hämtade sina döda ihjältrampade kompisar. Synd att jag inte kom ihåg att fota.

Eu-planering med henne och Jens vilket resulterade i en snabbutryckning för hennes del - till Kiruna på onsdag.

Valstugor i Luleå från den 18 maj fick vi höra av Thomas.

Och i Blekinge ställer
Pappers in 1:maj demonstrationen - som markering med missnöjet med Wanja & co. Få se hur många efterföljare det får?

En grön liten ampull

En grön liten tom ampull hittade jag i går morse på stigen ned till föräldrarna. Efter att ha sett inslaget på Nord Nytt funderar jag om den kan ha något med droger att göra. Borde kanske lämna den till polisen för bedömning. Om det är droger vore det väl bra om skolan öppnade ögonen på föräldrarna så att man förstår att det inte bara är i Stockholm - och Gällivare det förekommer.

Ovationer för Jan Björklund - mer i matchen Karl P visavi Björklund. Och ytterligare två inlägg som går till Björklunds fördel - "Surt sa räven..." och "I Solna är de minsann värre" Notera dock - Göran Blomqvist - att fullmäktige i denna fråga bara var centern och socialdemokraterna.

Omprövning av LAS är alldelses nödvändigt - inte bara för det Åke Bergbäck och Herbert Ekholm skriver om. Också därför att kommunerna - åtmintone Luleå - via vikareförmedlingen och med arbetsgivarens goda minne svartlistar de som närmar sig så många timmar att de måste anställas. Det ger väl också utrymme för "småpåvar" att i LAS namn svartlista även de vars uppsyn de inte gillar.

Omprövning skulle man också kunna benämna Kurt-Åke Anderssons insändare i dagens NSD. Kurt-Åke är kommun- och landstingspolitiker för S i Kalix och han undrar "Varför har gemene man svårt att se den ideologiska skillnaden?", "Behöver vi en ideologisk skolning och öka vår egen medvetenhet?" och så avslutar han med en pamflett där han slår fast  att det inte finns något utrymme för eventuella vallöften om återskapandet av tidigare A-kasseregler och det anser han att socialdemokraterna bör erkänna innan de börjar värva röster!  Han - Kurt-Åke - kan nog inte känna sig särskilt hemma hos socialdemokraterna?

"Räven" i Kuriren och Kurt-Åke i NSD är inte länkbara.

Nu ska jag länka mig ned till frukost.

Mellanlandning

Har gjort en liten mellanlandning på jobbet - bara för att kolla vad nästa vecka bör i sitt sköte . numer kör jag bara med bordsalmanackan - och med mitt bildminne så minns jag ganska bra. Så riktiga skälet att jag är här är att jag äntligen ska våga mig till solariet. Ett rör gick sönder när de bytte senast och jag har inte vågat mig dit sen dess. Men nu har jag kollat med Margareta och hon har vågat flera gånger - så nu ska det bära till.

Hörde på radion i morse om en Skopmätning - googlade och fann detta.
Expressen daterat med dagens datum - men en mätning som gjorde mig något konfys.

Som vanligt hittar man sanningen i Kuriren. Eller åtminstone de dagsfärska siffrorna. Frågan är vad som är sant - den positiva trenden för alliansen är väl klar - men för mp spretar det väldigt olika.

Och här är ett mästerverk av sign. Anonym (på mitt förra inlägg). Kunde bara länka till bilden - inte till inlägget.

Nu ska jag slappa i solariet.

Vilken felläsning

Jag läste fel - "Blir 14 år yngre - med rätt man" - men det skulle vara mat - inte man. Förmodligen mer effektivit och mindre bekymmersamt.

Eller vad tror ni?

Med glädje och sorg

Det är med sorg respektive glädje jag noterar att Norrbotten är på riksmedias löp idag. Läste igår om 2 döda ungdomar i Gällivare - och idag kommer svaret. Malin Hjertström - en ung flicka precis i livets början - har fått sätta livet till på grund av nätdroger. Förtvivat starkt av mamman att gå ut i media. För att förhindra att andra drabbas. Tyvärr ser det ju ut som om minst ytterlgiare en har gått åt bara i Gällivare denna helg.

Lite bisarrt blir det att övergå direkt till glädjen - men bara att VM ska genomföras är maj är ju bisarrt i sig. Jag hajade till för rubriken on att Omark-Harju är på väg att bli uttagen i hockeytruppen - just för det inte riktigt stämmer med årstiden. Men jag borde ju vant mig - Hockey VM i maj har det ju varit förr.

igårdagen hockeyreferat talades omnämndes Omark och Harju som "ungpojkarna" - det blir väl för dessa som för vårat älggäng här i Sunderbyn - de kallas fortfarande för "ungdomsgänet" - fast de flesta har kala hjässor ála munkar.

Annars kan rapporteras om inmundigande av delikata rätter med bland annat typ sjaunjagravad renfile, ost i olja med vitlök och örter, hallonmousse (typ GI) med mera och därefter en angenäm nattsvila. Men drömmarna har varit av den karaktären att jag rodnar då jag tänker på det - till råga på allt var karln gift!

På förekommen anledning

Jag hoppas att Mats krönika tillkommit på förekommen anledning nämligen att fler än jag kan känna oro för att någon av våra tidningarna ska gå i graven. Kan känna stor respekt för att man gör revirövergripande insatser typ just HA och Dawit Isaak som mats också nämner. Men låt det stanna därvid.

idag har jag som ambition att bilen ska stå stilla här hemma. Nu först ska jag dusch och klä mig för promenad. Sen ska det bli hemmapyssel - låter mycket roligare så än att tala och tvätt och städ.

Mänskliga drag

Jag har mer än en kompis som påstår att det är omänskligt att dag efter dag, månad efter månad, år efter år stiga upp halvfem på morgonen - oavsett sänggående tid oftast.

Nu är det bevisat att jag har en del mänskliga drag och gener - för jag vaknade inte förrän halvsjuk. Detta dock efter att ha sett en mängd olika regionala program i repris mellan klockan ett och klockan tre.

Imponerad av metereologen Hans Andersson som hann medverka i alla programmen - allt från Nord - Nytt och Gävle Dala och vad de nu heter.

Ledig lördag i dag - hör av mig senare med event. tidningskommentarer.

(S)kojar dom?

Per Nuder ska tala på första maj i Luleå. Inte första april som man kan tro. Han som efter att ha ägnat riksdagstiden till att skriva en bok - en uppgörelse med Persson och socialdemokratin - lämnade riksdagen. Inte kan det vara många som är lyckSaliga över det - inte ens de som vill byta ut Sahlin.

Nu håller jag på att laga till god fredagsmat. Snopet va - jag är faktiskt vaken.

"Nätfelsnisse"

"Nätfelsnisse" har varit framme - snackar om fredag den 16 april - och förvillade mig för ett ögonblick.

Annars verkar det inte ha hänt särskilt mycket enligt tidningarna iaf

Här jobbas det på - och idag ska det inte bli mer än 3 timmar - veckokvoten är överskriden redan. Lärde mig av föreläsningen igår att kroppen måste få sitt.

Klippet är nära nu!

Sju rätt på keno igår = 30 spänn - det närmare sig - 3:e största vinsten genom tiderna tror jag.

Varför drömmer alla om det stora klippet med pengar inkl. jag? Jag har ju allt jag behöver - kan undra vad jag skulle göra om jag vann 10 miljoner?

Bli skitsnål förstås!

Obekvämt

Lite obekvämt borde det kännas för journalisterna vid våra lokaltidningar - och för all del för alla läsare som helst vill behålla två av varann oberoende dagstidningar. idag igen kär man samma nyhetsartiklar. I Kuriren får vi veta att fritidschefen inte förstår kritiken - skriven av André Samuelsson - och det är visst på Kuriren han hör hemma - tror jag skrev något annat. Men visst är det samma artikel i NSD - fast osignerad?

Och visst känns det obevämt att en tolkning av en forskningsrapport kan diffa med så där runt 44 % - i artiklar publicerade på samma sida samma dag i samma tidning. I artikeln med rubriken "Norrbotten sågar åter storregion" skriver Hultin, Backgård och Sundström att forskarrapporten visar att bara 5 % av norrbottningarna vill ha en storregion ála Kent Ögren. Forskarna själva skriver att "bara" 51 procent är emot förslaget - vilket väl kan tolkas så att någonstan på väg upp mot 49 % skulle vara för? En viss diskrepans som man så får säga.

Och Kent Ögren skingrar ju inte precis några dimmor i sitt inlägg ""Bo, Kenenth och Jens...." - vilket väl inte var väntat.

Hur dimmorna i tvättsåpan ska skingras vet jag inte - och inte vad som är rätt eller fel. Men petande i sömmar och detaljer har ju varit ett genomgående tema - om jag minns rätt så fick ju Textilia avtalet uppsagt för att bland annat Textilservice inte ansåg att de uppfyllde avtalet - det petades i detaljer och sömmar även där - och nu är argumenten från Textilservice att det uppfyller inte avtalet riktigt till 100 procent ( skriver man i denna artikel) men det handlar ju bara om sömmar och petitesser. Men för demokratins skulle borde detta få en snar lösning - dock ingen tvätt i landstingets egen regi - det är vi en del som upplevt hur det var!

Och så var det fredag igen - och en från vanligt arbete ledig helg - tror jag. Och grattis till Elis och Elias som har namnsdag. Tankarna går till profilen Elis Baltzari från Kompelusvaara - men han vilar i frid sen många år. Men tacksam att ha fått känna honom - DET var en profil i politiken.

Inte min dag

Inte min dag idag. Började med att jag glad ihågen körde mot stan och insåg att jag skulle hålla ulovad ankomst klockan 09.00 med några minuters marginal.

Dock upptäckte jag strax före Haparanda korsningen att jag glömt mobilen hemma - och eftersom det är ständig jour med föräldrarna så var det bara att göra en norgesväng i rondellen.

Sen hade inte PT kommit - och säg mig den dag som blir lyckad om man inte får börja jobbet med en kopp kaffe och PT.

Som lök på laxen kom min kompis en kvart sent till lunchen - och hade dessutom glömt boken som var anledningen till att jag bjudit henne på lunch. Grrr!!

Och när jag kom till matsalen så hade det naturligtvis inte funkat med placeringen - vi har ett särskilt rum vi ska sitta i - men de som skulle chefa tyckte det var kul att sitta ute i matsalen . drygt 20 personer. Jag kan lova att det tyckte inte personalen - att det blev för få platser till gästerna! Och som i förbigående fick jag veta att ansvarig INTE betalat för föreläsarens lunch utan låtit meddela att "Ylva kommer förbi med en kupong vid tillfälle". Något som jag inte alls skulle ha något att göra med. Det är såna här ögonblick jag inser varför jag har svårt att delegera - skiten ligger lik förbaskat i mitt knä.

Tur att föreläsningen gick ut på att lära sig att inte låta energitjuvar dra iväg med orken!

Kan undra om det var ont om Piteå-tidningar idag - då
Carolines föräldrar talat ut.

Nu ska jag sent om sider dra mig hemåt.

Omöjlig kombination?

Ordförande krisen för LO Norrbotten kan vara på väg att lösas, skriver NSD idag. Maria Stenberg, sosseriksdagskvinna - kan bli den nya LO-ordföranden.

Måste väl vara fullständigt omöjligt att kombinera ett riksdagsuppdrag med att vara LO-ordförande i Norrbotten. Eller är det bara en galjonsfigur man ska ha - sen ska Rantakyrö och grabbarna bestämma?

Såg för övrigt att hennes man - vars förnamn jag tappat bort - men Stenberg heter han och kallar sig själv joker - aspirerar på att bli kommunalråd i Arjeplog efter Bengt Urban.


Snöävägen bar idag också. Måste väl snart börja bearbeta Margareta Lindbäck inför nästa snösäsong. Vare sig hon eller Gabrielsson har svarat på brevet jag skrev i november - förfrågan om plogning av tänkt cykelväg. Får börja i tid - innan snön har smält redan.


Delade meningar

Låt oss slippa rondellhästen - håller faktiskt med tekniska om att här har vi en fastutsmyckning i form av fontäner - låt oss fortsätta att variera resten - allt från påskäringen till de vackra isskulpturerna. Om konst är det förstås alltid delade meningar - och skönhet eller inte ligger i betraktarens ögon. Fast den här påminner mig om äggkoppar som också finns i det här utförandet med snurrade/vridna ståltrådar.

Nu borde det iaf inte råda några delade meningar om att det inte blir något val till Stor Norrland 2010. Men mycket märkligt blir det när Nils-Gustav Lundgren och Anders Lidström påstår att deras undersökning visar att "bara" 51 procent är emot det nuvarande förslaget om storregion. "Vi har flera svarsalternativ och vi är noga med att inte föra tolkningarna för långt" men ändå påstår man på kommatecknet att 51 procent är emot. Efter en sammanvägning - tolkning - av de 4 frågorna?

Liksom Paolo Roberto känner jag mig kränkt. Jag har accepterat att våra tidningar bestämt sig för att tillsammans satsa på en rejäl bredsida om den organiserade brottsligheten - även om det är trist att 3-4 sidor ser likadana ut i båda tidningarna.

Vad var löftet om rågången mellan det redaktionella arbetet värt? Idag finns samma NYHETSARTIKEL i båda tidningarna. Skriven av André Samuellson, NSD och av André Samuelsson, Kuriren. Vilken hotbild finns det i att fd (?) riksdagsledamoten Paolo Roberto rasar och känner sig förföljd av fritidschefen?

Hinner inte skriva mer - proppstinn av saker jag skulle vilja skriva av mig - men frukost väntar.

25-öres pocket

Varför har vi HA? Frågan är berättigad utifrän samköret mellan NSD och Kuriren. I historiken om HA kan vi läsa:

"Brödraskapet förenar klubbarna i världen. Det råder full lojalitet och den person som sviker sina "bröder" får betala med blod.

Jaha - betala med blod? Låter som hämtat ur någon 25-öres deckare från 60-talet. Smaka på det - "får betala med blod" - visst låter det teatraliskt? Varför inte beskriva vad som händer då någon dödas - dels det fysiska som inte handlar om att "betala med blod" - utan något mer slaktmässigt. Men också det mänskliga oskyldiga lidandet som följer i dess spår.

Kan själv fundera om det hade varit två kvinnliga journalister - hade man beskrivit det som om att man "får betala med sitt blod". Är det i själva verket inte just det vi skulle undvika - ett förhärligande av det som inte handlar om änglar alls utan om grov kriminalitet?

Skärpning grabbar Tommy och Peter!


Så ung?

"Så ung och redan så korrumperad" , sa ett fp-statsråd en gång i världen om Anders Sundström - dåvarande kommunalråd i Piteå. Eftersom jag var närvarande vet jag att det sas MYCKET skämtsamt men det var en lika öm tå som när Björklund hade åsikter om Luleå kommuns prioriteringar. Det blev ett sjuhelsickes väsen - men det var ju i skuggan av Tetronaffären och alla andra affärer som försig gick i Piteå på den tiden. Då ett kommunalt bolag bland annat målade postterminalen i Tomteboda (eller något liknande).

Och hur kom jag att tänka på det? Jo
PO Eriksson har fått förlängt förordnande som landshövding fram till 2011 - och jag trodde bestämt att han då skulle köra på övertid.

Jag fick nämligen för mig att han var jämnårig med Britta Bjelle - vilket hade inneburit att han hade fyllt 70 innan han skulle gå.

Men det är väl helt okej - även om vi är några som har lite svårt att förlåta att han genom sin PR-resa för Göran Persson och sossarna försommaren valåret 2006 bäddade för s-framgången i länet!

Iaf är jag hemmavid nu - men det blev en för lång dag igen - men konstigt nog känns det inte så illa i kroppen ikväll - det är väl vårens analkande som är balsam.


Minnestelegrammens dag

Levererat 4 stycken - minnestelegram. 2 från det personliga planet och 2 från partiorganisationen. Ja man börjar väl vara i den åldern då man kollar på familjesidan om man lever.

Annars har dagen förflutit snabbt som vanligt. Har kollat på resor till Växjö där landsmötet ska äga rum i höst. Tala om att befinna sig ute i bushen - dyrt och besvärtligt att ta sig dit.

Nu väntar jag på en dam från arbetsförmedlingen som ska komma hit klockan 15. Sista dagen idag så jag hade inget annat val än att stanna. Fick skjuta upp mitt besök i Gammelstad.

Mal på

Thomas Östros mal på från TV:n. Nu har jag hört honom gnälla i veckor om att regeringen är för passiv - gör ingenting för de arbetslösa - tar inte varslen på allvar. Och nu när regeringen satsat stort på att hjälpa arbetslösa - då mal Östros på om att det "bara" är arbetsmarknadspoltik och att människor låses in i åtgärder (känns uttrycket igen på den borgerliga sidan - från tiden i opposition). Så less jag blir.

Jag tror det är dags att införa den där dagen då partierna bara ska söka det som förenar.

Trist är det att båda tidningarna - Kuriren och NSD - nu ser likadana ut på ettan. Hur var det nu med sammanslagningen - inget hot om att det bara skulle bli en tidning i slutänden. Redaktionellt skulle man minsann ha både livrem och hängsler och brandvägg. Det har inte gått så lång tid och redan så har det historiska samarbetet gett oss 5 sidor som ser i stort sett likadana ut i båda tidningarna. Det enda som hindrar en storm av kritik är väl det vällovliga att skriva om ämnet - HA - artiklar som tyvärr kanske inte skulle kunnat bäras av en ensam tidning. Kanske?

Svårt att smälta sägs det om fördyrade arbetsresor. Kanske dags att Karl P tar fram den utredning om färdtjänststen som jag drev fram att den skulle göras. Ganska enkelt egentligen - bara återgå till det synsätt som var grunden för färdtjänsten. Den skulle ge personer med funktionshinder samma möjligheter att åka "kollektivtrafik" som andra - även i ekonomiskt avseende. Då kan det både handla om höjning - som nog är motiverad för arbetsresor - men också sänkning av taxan för vanliga resor - där det handlar om att färdtjänsten kostar ungefär dubbelt mot bussbiljetten.

Nu ska jag se om min "resa" till frukost bär eller brister!

Sten rekommenderas

Efter Stan rekommenderas inte - så blev det Sten rekommenderas - Hotstonemassage. Det har jag inte gjort idag - men tidigare - och det var också ljuvligt.

Holiday Spa & massage kan jag rekommendra å de varmaste - med eller utan heta stenar.

Gerd har läxat upp mig tidigare för att jag inte vilar efter massagen. Så nu ska jag kvalpa i mig en halvliter vatten och sova en timme.

Stan rekommenderas inte

Inget felpå Luleå inte - men idag rekommenderas inte stan. Tydligen påsklovet som har genomslag för det var folk så ini bängen.

Dock fick jag en plats alldeles utanför Bellis och kunde gå upp till Fritz Olsson och få nytt batteri till klockan. Jag skulle behöva ny krona också fick jag veta - du har haft fukt i klockan påpekades det. Jodå - jag minns nu inte vad jag gjorde - om det var disk- eller skurbaljan. Men fuktrosen är borta och klockan går alldeles tillräckligt fort. Men iaf fick jag lära mig att "skruven" som man normalt drar upp klockor med kallas krona på fackspråk.

Så lärde man något idag också.

Nu ska jag dra mot det lugnare Sunderbyn.


Matchen fortsätter

Matchen Björklund - Petersen fortsätter idag på insändarsidan i Kuriren. Fördel Björklund kan man väl säga då det står 3-0? I form av Skärpning, Luleå kommun, Varför så upprörd..? och Hellre hockey än skola och äldreomsorg...

I övrigt verkligen inget intressant - Tiburtius har namnsdag - vilket väl inte kommer att belasta gratulationskontot alltför mycket.

Nu ska jag överraska mig själv med att hinna duscha och klä på mig INNAN frukost. Dock tror jag jag avstår invägning idag. Varför skymma den sol som nu sticker in genom fönsterrutorna?

Grattis Emelie - och Mats

Hörde om Tibble gymnasiet igår - bara i bakgrunden från TV:n och hajade inte riktigt vad det var - om det var nu tid eller.. Såg en skymt av Mats Hasselgren också - så när jag läste detta förstod jag.

Härligt Emelie - och stort grattis också till Mats Hasselgren som i opposition mot moderaterna drivit frågan om att inte sälja och privatisera för privatiserandets egen skulle.

Frågan är vad som händer nu? Det kanske framgick av andra artiklar i ämnet - men jag hinner inte läsa nu. Ska rusa åstad och lämna över hopkomponerade skrivelser.

Sen bär det av hem till Sunderbyn - är faktiskt på jobbet just nu. Måste kolla vad morgondagen bär i sitt sköte - och det var ett privat besök klockan 9 - sen jobb till klockan 13 då jag ska få min sista helkroppsmassage - åtminstone av det som är resterna av min 60 års present från partisterna i länet. Tack igen - oj vad jag har njutit av den.

Vem behöver Thailand?

Ska väl inte skämta om det allvarliga läget i Thailand - men efter en promenad runt Kläppen har jag suttit på sparken bakom väggen.

Och så gudomligt skön sol så inte längtar jag till Thailands sol precis. Så ljuvlig som vår första vårsol kan det aldrig bli någon annanstans.

Nu väntar 12-kaffe - ska bli spännande att se om stigen bär fortfarande.

Sorgligt med Thailand

Sorgligt om svenska ambassadören får rätt - att det kommer att ta många år innan Thailand är på rätt köl igen. Ett fint semesterland med hur många ställen som helst.

Sorgligt med detta fenomen med pirater också - märkligt att en handfull män i som det förefaller en rank lite båt kan vara hot mog stora atlantlångare (om jag amatörmässigt kallar dem så. Men skönt iaf att kaptenen som hjältemodigt offrade sig som gissland nu är fri - fritagen eller frisläppt är lite svårt att få grepp om.

Nu ska jag med en hjältes mot försöka korsa "prärien" ned mot mor och far. Börjar snart vara förfallstid med genomslag i snön. Och kan vara riktigt halkigt där jag gjorde kanaler i går eftermiddag.

Satt den verkligen till höger?

Kan undra om blindtarmen verkligen satt till höger - även på denne vänsterman? Lars Ohly har tydligen blivit akutopererad för nämnda bihang. Skönt att allt gick vägen i alla fall - brustna sådan lär inte vara att leka med.

Själv har jag lekt ute på gården - solen kom ju och den måste jag bara vara ute i så här i dess första skira varma strålar. Dock har jag ju lite svårt att sitta sysslolös - men med stora gården här med massor av snö som smälter fanns det jobb. Dels har jag hackat och sökt efter en dagvattenbrunn - som dock inte dykt upp ännu. Och sen har jag hackat rännor och lett vattnet bort från huset. Riktigt roligt - och lika blöt som man brukade vara som barn.

Nu börjar dock allvaret - måste ta mig i kragen och skriva inlagorna till försäkrngsbolagen.

Spännande 1:maj?

Onekligen tror jag vi kan se framemot ett spännane 1:a maj demonstrerande. Har ju varit lite av en gäspning de senaste åren.

Blir spännande att se vem som krokar arm med vem och vem som är sänke resp. flöte. Risken finns då för en ordentlig grundstötning och Mona och Wanja krokar arm. Oavsett vilket
tal Wanja väljer.

Solen är äntligen här - men jag måste göra en snabbinsats till Apoteket i stan. Hoppas det värmer fortfarande om en dryg timme - då blir det bakom väggen.

..och spatsera

Har varit på promenad med far. Hans vanliga slinga ligger lite under förfallstid - dvs skidspåret har lite svårt att bära på sina ställen. Så vi har gått slingan runt kläppen - en maklig promenad som tog 50 minuter.

Nu undrar jag om jag har någon "pinglista" på min blogg. Och hur man gör när man
Pingar sin blogg?


Nu ska jag gå ned till tolvkaffet.


Sova och sola

Godmorgon - under påsken skulle sova och sola prioriteras. I den ordningen hade jag tänkt mig. Sovit har jag gjort - kanske det uppdämda sovbehovet är tillfyllest nu.

Men solen lyser med sin frånvaro - på alla väderkartor jag sett skulle det bli varmt och soligt någon gång efter fredag eftermiddag.

Sunderbyn k.lockan 0600 visade då upp allt annat än sol . riktigt sammets mul är det.

Nu ska jag ta en promenad till frukost och känna om iaf värmen kan vara på väg?

Det här blev ett riktigt "ärtsoppeinlägg" - i den här artikeln kan ni läsa om rikdagsmännens bloggandet - en moderat som slutade då inte hade annat att skriva om än att han ätit ärtsoppa i riksdagens restaurang.

Logisk tankevurpa?

Valjakalla eller Vojakkala - tankevurpa när jag såg rubriken att Valjakkala kört ifrån poliserna.

Fast inte så djup ravin mellan dem alls - samma andas barn .

NU ska jag försöka komma till ro.

Italiensk afton?

Skulle just fundera om det möjligen är någon italientsk afton på TV - när jag hör TV proklamera att den Italienska aftonen ska avslutas med...

Har sett om italienska maffian och Frank Sinatras roll  och om bögars situation i Italien - kände mig förflyttad 25 år tillbak i tiden med svenska mått mätt.

Född i en tid då homosexualitet fortfarande klassades som en sjukdom. Och då manliga personer med brun/svart basker på huvud genast klassades som bögar.

Nu har jag ätit upp mina påse med Reisenkola - nästan - några är kvar och ska skattas till förgängligheten. Så äckligt - bara - ska dröja till nästa tuppjuck.

Delicato

Det var inte bara mandeltoffetårtan som var "delicato" - utan även den påskbuffé som vi just inmundigat.

Jens och familjen aviserade sin ankomst lite överraskande så det blev att börja eftermiddagen med kaffe och just mandeltoffetårta från Delicato. I lila pappkarton med cellofanfönster. Ser ni en så tveka inte - köp den - dessutom glutenfri.

Sill i alla former, lax, renstek med pepparrotsvisp, skinka, pastejer, sallader av olika de slag, mandelpotatis förstås från egna landet. Ägg med stenbitsrom. Och så påskmust förstås - bara ett måste. Det var nog lite till också som jag inte kommer ihåg.

Och till efterrätt en jordgubbspaj. Med vaniljsås och grädde toppad med hallon från Strutz odling, Jordgubbarna förstås från Kerstin lands. Om möjligt snäppet godare är "delicato".

Tack till morbror Sture, tant Daga. Jens och Ulla i Piteå för gratulationer på min namnsdag. Dagens roligste kommentar fällde min mor i morse. Jag kvittrade i sängkammardörren att jag har namnsdag idag. Ja, ha säger min moder - vad heter du då? Vilket hon väl borde veta - men hon ville förstås ha reda på om det var Marianne så att hon också skulle firas. Men tji fick hon.

Och tack till Märta också föresten - för grattis sms.

Nu måste jag nog bara ta siesta någon timme.

Överraskad

Och hoppsan - ar det redan dags för namnsdag - igen - det var ju Marianne också för inte så länge sen. Och idag är det Ylva och Ulf. Vi lär vara ca 7 500 som heter "varghona" i förnamn. Om det räknas som vanligt eller ovanligt vet jag  inte. Men jag gratulerar iaf Mjärdell och Westlund.

Överraskad kan jag också bli att Kuriren väljer att mörka namnet på restaurangen som event. ska få en varning på tisdagens Apu. Medan NSD lämnar ut
Restaurang Ripan och dessutom många fler graverande överträdelser än bara den senaste poliskontrollen. Rubriken "Barn berusade i baren" och två misshandelsdomar inkludernade olaga hot borde normalt rendera mer än varning?

Inte nog med att rörelsen bedrivs i ett Folkets Hus drivet hus - här ryms nog också kraftiga subventioner från kommunen. Huset bör omgående säljas.

Överraskad - eller snarare förvånad är jag att Skatteverket i Sverige tydligen tillika är domstol. I fallet Thai Thai lär det vara helt uppenbart det fuskats med dagskassorna och med betydande belopp. Och det är klart att sånt ska betyda både indraget tillstånd och dryga böter. Men jag är förvånad att man utmäter straffen innan dom fallit. OM dom skulle vara oskyldiga (vilket man ska räknas som tills dom fallit) så har ju näringen redan fått dödsstöten? Särskilt nu när man tömt företagets konton.

Kanske man kan få en kommentar av någon lagkunnig?


För övrigt anser jag att Påsken är den bästa av helger. Och särskilt långfredag - min andra födelsedag - är en riktigt bra dag så jag blir riktigt sur att ledarsidan jämför den med landstingshuset.


Kommer ni ihåg vad rolig Kurirens ledarsida brukade vara förr på Påskafton - med massor av utdelade ägg - allt från hårdkokta till förlorade och i varierande antal?


Kuriren är bra tråkig utan Östman - och Nilsén! 

Frukost väntar


Inte bara "vetgirig"

Sign. Vetgirig ör inte bara vetgirig - utan otålig också - en timme och tio minuter efter att ha ställt en fråga på bloggen - så påminner "han".

"Vetgirig" vill veta om FP Luleå står bakom "FP-statsrådets kritik över kommun-fullmäktiges beslut rörande COOP-arena som stöddes av S och C. " Frågan är felställd eftersom det ugår från ett felaktigt påstående!

Vad statsrådet har sagt är ""Noterar att Luleå kommun anser sig ha råd att lägga 30 miljoner kronor om året på en evenemangsarena. Om det samtidigt sker nedskärningar i välfärden bör man fundera över prioriteringarna" . Och sjävklart står FP Luleå bakom det - det är så vi lagt våra budgetar under lång tid.

Sign. "Oberoende partilös" (både hängslen och livrem för att inte bunta(s) ihop) undrar varför Thomas Olofsson kritiserar kommunledningen då det är kommunfullmäktiges majoritet bestående av S och C som beslutat om Coop Arena. Skälet är väl att det är kommunledningen som lyfter frågan till politisk behandling - och kopplingen har ju varit tydlig - ena kommunalrådet sitter ju med i Luleå Hockeys styrelse och båda har väl rejäla kopplingar till "Konsumhallen".

Andra frågan/påståendet som sign. gör är att Luleå skulle varsla lärare pga färre elever. Och att Luleå skulle ha högre kostnad per elev på grund av högre lärartäthet. Det senare tror jag är en kvarleva sen minst 10 år tillbak i tiden. Och jag tror faktiskt att Lärarförundet kan räkna - och föräldrarna - var enda personal i skolan behövs.

Detta om detta - Långfredag är alltid en lång fredag. I min ungdom var det plågsamt för då skulle dagen helgas så det var inte ens passande att lämna huset. Tillstånd för offentliga tillställningar var i det närmaste obefintliga - och endast seriösa program visades på TV - när den väl kom in i våra liv.

Så nu ska jag kolla in och det är något riktigt skrattförlösande på TV - men knappast.

Fyra fullmakter

Nu har jag skrivit ut fyra fullmakter och sorterat in en jädra massa försäkringspapper i en pärm. Kan nu bara hoppas att fullmaktsgivaren finns tillgänglig.

Vid tolvkaffet kom vi att fundera över när far fastnade med sin hand i tryckpressen (hos NSD). Var faktiskt så sent som 1982 - en långfredag var både far och mor överens om - och så var det.

1984 blev det bypasseoperation och inge mer jobbande för far. Sjukpensionär vid 60. Fast egentligen var han en osedvanligt frisk 60-åring - efter att hjärtat opererats. Men då ansågs det förmätet att arbetsgivaren - NSD - skulle ställa upp med ett jobb på dagtid - för läkarna ville inte att han skulle fortsätta jobba natt.


Nu ska jag dra härifrån.


Råttan på repet

Alliansledarna smyger hit som katter om natten, sa kommunalrådet Petersen. "Katten" Björklund rev upp en ordentlig debatt - inget kattsmygande här inte. Och nu har alla allianskatterna åkt hem.

Men då börjar tydligen leken om katten på råttan, råttan på repet... Nu passar
Olle Lindström på att nypa till Britt Westerlund för det han med rätta tycker är hennes grodor.

Olle och Britt har ju en otvätta byk gemensam.....


Så det gäller att ta alla tillfällen i akt!

Nu ska jag dra ned till föräldrarna och ordna lunch till dem.


Här(S)karteknik

Karl Petersen har inte nöjt sig att på morgonen (fått av pyjamansen?) rusa åstad till hursoganet NSD för att utgjuta sin ilska över att Jan Björklund uttryckt att det är viktigare att satsa på skola och äldre än på hockeytempel.

Ilskan borde ju ha lagt sig till kvällen - men det hindrade inte
Karl P att tillskriva Thomas Olofsson och utkräva ansvar av honom för Björklunds uttalande.

Karl borde ju vara nog karl för sin hatt att kunna kommunicera direkt med Jan Björklund om han har synpunkter.

Är det någon som tror att Karl P i samma situation skulle gett sig till att skriva brev till mig? Nä, nä - men här såg han väl ett tillfälle att försöka kväsa en av "ungtupparna" - en som håller på att utvecklas till en riktigt stark oppositionspolitiker. Såna här påhopp skyndar på processen!

Nu är det inte för inte som Thomas kallas för vår unge veteran - och har skinn på näsan. Så Karl fick svar på tal med vändande mail:


"Hej Karl Petersen!


Det som har gjort Luleå känt över landet den senaste tiden är att vi är en av de kommuner som varslat flest lärare, något som påtalats i riksmedia. Detta i kombination med att kommunledningen har prioriterat COOP arena har upprört flera bl.a. LR:s förbundsordförande Metta Fjelkner. Att även Jan Björklund som partiledare för Folkpartiet liberalerna och skolminister uttrycker en undran över hur kommunerna prioriterar anser jag inte är fel. Det ska inte ses som en kritik mot Luleå som stad utan som ett inlägg i debatten om den ekonomiska relationen mellan staten och kommunerna.


Hur Folkpartiet liberalerna i Luleå har velat fördela pengarna borde inte vara någon nyhet för dig. Vi har varit kritisk till den senaste investeringen i COOP arena och är det fortfarande. Det är inte rimligt att göra denna typ av investering samtidigt som lärare varslas i skolan. Men vi lever i en demokrati och i förra valet gav Luleåborna dig mandatet att sköta kommunen och Du har gjort andra prioriteringar, något som jag har allra största respekt för. Men även fattade beslut måste ju kunna ventileras och debatteras. Det är en del av demokratin.


Sedan tycker jag du ska glädjas åt att Jan Björklund gav Luleå och Midskogens äldreboende rikligt med beröm. Samt att regeringen gick på din och min linje att göra förändringar när det gäller kommunernas balanskrav. Detta så att det ska bli möjligt att "samla i ladorna " under goda tider för att sedan använda pengar när det behövs bättre. Något som vi både kan glädjas åt.


Ha en trevlig påsk!

Vi ses på tisdag!


Hälsningar


Thomas Olofsson (FP)"Jag tror Karl trivs bäst då politiken är som ett symöte - prästen (Karl) får mässa på om allting(S) förträfflighet och de andra (oppositionen inkl. statsråd) ska sitta lugnt och ägna sig åt sina egna broderier! 


Fastande norrmän

Har faktiskt mer eller mindre varit vaken från klockan 3 och hört repris på regionala sändningar med mera. Plötsligt hörde jag talas om "fastande norrmän" i Strömstad - vilket fick mig att resa på mig. Det handlade om festande norrmän - men skillnaden är nog maginell - det verkar mest handla om flytande intag.

Nu ska jag överraska föräldrarna med att dels komma lite tidigt och dels ha med mig en nygriljerad påskskinka.

Men sen ska jag skriva om matchen Petersen visavi Olofsson. Petersen -  Björklund var tydligen bara förmatch. Ska tipsa om länkar och kommentera.

Underskattade män...

Underskattade män och kvinnor för den delen - finns i vår riksdagsgrupp. Ulf Nilsson är en av dem. Kommer inte håg honom så där i förstone när jag söker någon talare eller medverkande på annat sätt. Imponerades dock vid ett  besök han ändå gjort här uppe - universitetet och kåren för några år sen. Även Kårfolket imponerades av hans kunskaper och insikter.

Nu har han varit och gjort en insats för
Dawit Isaak - hedervärt.

Pussat mina barnbarn Glad Påsk - de är på väg till Lappträsk med föräldrarna. Jens och flickorna blev dock stående i Notviken för icke fungerande bommar en längre stund. Det var väl just rätt dag att dessa bommar skulle trassla - trafiken till och från Storheden är intensiv en sån här dag.

Intensiv har också Karl P i sina uttalanden i morgonens tidningar. Men det verkar som om han missbedömt stämningen - både i NSD och Kuriren är förståelsen för Jan Björklunds uttalande väldigt stor. Kan mana till eftertanke!

Och så mycket mer stöd blev det då inte för Britt Westerlund heller.


Nu ska jag packa ihop här på jobbet - har räntat 3, 5 timme iaf - fast jag inte kom förrän nästan halv tolv. Och några gamla synder väck.


Missriktad anonymitet?

Och varför skriver Kuriren inte ut namnet på den restaurang som föreslås få varning för att man inte hållit tillräckligt strama tyglar mellan alkohol och ungdomar?

Vem är det man skyddar? Mycket märkligt - särskilt som beslut väl kommer att tas första vardagen efter påsk - och handlingarna är offentliga.

Min andra födelsedag

I morgon - långfredag - är min andra födelsedag. Jag tor kanske jag skrivit om det förr - men det tål att uprepas. en del säger att det förklarar en del.

Jag är som sagt född en långfredag - 26 mars 1948. Det var full snöstorm när det var dags för färd till BB - i Luleå. Far saknade både bil och körtkort - men fick låna Granbergs bageribil. Dock var det nära att han råkade ut för soppatorsk - så när BB i Luleå ville skicka dom vidare till Piteå BB så la far alla korten på bordet - dvs som avsaknad av körtkort och bensin. Annars kunde jag ha varit en mental piteåbo - och vem vet hur livet sett ut då?Det sägs att det är den här brödbilen - som numera ägs av ett barnbarn till fars dåvarande arbetsgivare John Granberg.

Till sign. rik, frisk och vuxen vill jag bara säga att bloggen kanske inte är rätt forum att börja diskutera vad regeringen tagit i form av frusna statsbidrag och gett igen i form av sänkta arbetsgivareavgifter med mera. Låt mig bara konstatera att jag gillar regeringens arbetslinje - det är bara friska vuxna som arbetar som kan skapa välstånd och välvärd.

Nu ska jag dra ut och konsumera - och stimulera ekonomin - innan jag drar till jobbet för ett par tre timmars jobb innan välbehövlig påskvila. Dock kommer jag inte att vila från bloggen - ta det som ett hot eller löfte.

Vad sa han egentligen?

Vad sa han egentligen - min partiledare - som göra att "Karl Petersen slår tillbaka" och får honom att i Kuriren "...rasar mot ministern"

Så här var det - enligt tidningarna - och vare sig jag eller Karl var med så det är väl detta vi går på:

"Noterar att Luleå kommun anser sig ha råd att lägga 30 miljoner kronor om året på en evenemangsarena. Om det samtidigt sker nedskärningar i välfärden bör man fundera över prioriteringarna"

(Notera att han säger OM - jmf med reaktionen - ömma tår?)

En ganska hovsam fundering kan man tycka - men Karl och Inte minst Britt Westerlunds reaktion bekrfätar ju det vi fråpn folkpartiet lokalt hävdat många år. "Om det samtidigt sker nedskärningar..." Normalt brukar det förnekas av ledande sossar - men nu vet vi.

Britt Westerlund försöker sig på att påstå att arenan används till 80 procent av barn och ungdomar. Siffran är för högt tilltagen - men bortse från det. Vi vänder på det och konstaterar att 80 procent (minst) av de utbyggnader  (och därmed kostnader) som görs nu handlar om satsningar på friska, rika, vuxna.

De senaste två ombyggnader handlar om ökade driftskostnader i storleksordningen 15 miljoner. Kom ihåg att det som nu byggs är 3:e gången i närtid som hallen rustas och utrustas.

För övrigt kan jag notera att Jan Björklund inte är "stadsråd" utan statsråd - den felaktiga skrivningen upprepas. Möjligen skulle man kunna omskriva kommunalråd till "stadsråd" - men lika lite som Solna är Jan Björklunds hemkommun lika lite är Karl Petersen "stadsråd" i Pajala.

Någon ordning bör det vara både med stavning och geografiska placeringar!


Nu ska jag placera mig i riktning mot Skräddarsvägen för att inmundiga frukost. Och då passerar jag platsen där morbror Ottos hus stod. Om namnsdag skulle han ha haft idag. Grattis alla Otto på namndagen.

Bra stöd för "råsopen"

Verkar som om jan Björklund får bra stöd för "råsopen" - den första som hejade på var mor i morse.

Hörde att arbetarekommuns ordförande - Britt Westerlund - hade utgjutit sig vid ett möte idag. Inte vet jag om det är så uppseendeväckande att säga att det är viktigare att satsa på skolan och de äldre än att satsa på ett elitlag i hockey. Det gäller ju också för regeringen att ge en tydlig signal att extra pengarna till kommunerna nu ska satsas på kärnan i välfärden.

Sedemera har jag varit med denna moder på ögonmottagningen SyS.

Först till en ortopist - Viktoria - henne tittade jag särskilt länge på för en sån har jag aldrig träffat förr. Tydligen en sån som kollar skador och sjukdomar på ögonen och om det går att åtgärda med olika typer av prismor. Mors fel - hål på macula (gula fläcken) ska typ åtgärdas med att sätta självhäftande kartplast för det sjuka ögat. I två lager - och räcker inte det kan vi sätta piratsvart lapp på glasögat.

Allt nog var det en timmes väntan mellan Ortopisten och Doktorn - så det blev ett fika nere i restaurangen.

Sen hem med mor - och grävskopan stod fortfarande och blockerade Landshövdingevägen - så vi fick återigen snirkla oss hem via en gång- och cykelväg. Nå - bara ett par meter - för att binda ihop Bomvägen och nämnda väg. Men får man verkligen göra så - vad händer om det kommer ett utryckningsfordon? Något för Margareta Lindbäck och kommunen att fundera på?

Tillbak på jobbet klockan 14 först - så jag blir väl kvar åtminstone till klockan 17.


Som fan..

läser bibeln. Den av sossemajoriteten beställa undersökningen som skulle visa att sjukvårdspartiets beställda undersökning var fel (88 procent mot storregion).

Undersökningen visar att 10 procent stöder den regionbildning som Norrstyrelsen jobbar med. Det föranleder
Kent Ögren att uttala "det stärker naturligtvis oss som jobbar med den här och att det finns ett stöd i frågan i länet är glädjande" NSD talar om att "Storregion delar länet" med Kuriren är mer sanningsenlig "Norrbotten säger nej till storregion"

Men tala om kejsdarens nya kläder.

Själv har jag inte tid med bloggen mer på morgonen - mor hemma och frukost väntar. Men jag jobbar eftermiddagspass idag från 13-16 så vi kanske hörs på förmiddagen ändå. Klockan 10.45 ska jag dock vara på sjukhuset - ögonen denna gång - med mor.

Heja Olle

Mera klarspråk, Olle Schmidt. Äntligen en eu-parlamentariker som vågar säga från om Dawit Isaak.

En röst på den "pågen" i EP-valet är inte helt fel. Fast egentligen så är han Västgöte. Men bra är han.

Är med chip

Fått ett nytt bankkort från SHB - nu tror jag att jag också är med chip. Då får man stoppa in det - och vänta till det är över. Känner mig uppklassad.

Glad att jag har Handelsbanken - känns som om det är den minst belastade banken. Eller?

Urbotadumt 2

Ska bli spännande att ta del av enkäten om regioner. 11 procent tycker inte att det behövs någon nivå mellan kommun och landsting.

Och vem tusan har talat om den sådan. Nivå mellan kommun och landsting. Är frågan ställd på det viset måste jag starkt ifrågasätta universitetsvärlden.

Så urbota dumt

Östros är som alltid värst. Kommentaren till 17 miljarderna är att det är för lite. Och de tidigare pengarna som kommunerna fått via sänkta arbetgivaravgifter och ändrad fastighetsbeskattning - de kan man inte räkna - för de ingår redan i prognosen.

Så det 17 miljarderna som presenteras idag - de räknas garanterat snabbt in i prognoserna på respektive ekonomikontor.

Så i morgon räknas de inte enligt
Tomas Östros matematik.

Nu har jag gjort mitt första 2 timmars pass påjobbet - nu diverse omvårnadsbitar i några timmar - och sen är jag förhoppningsvis illbaka här kl. 14.

Blandar korten

Pinsamt försök av OA att blanda bort korten - En större skandal än AMF - Det finns värre samhällsproblem än Wanja Lundby-Wedin" hävdas i ledaren som ännu inte är länkbar.

Bara pinsamt att försöka hävda att regeringen är passiv inför den ekonomiska krisen och att det skulle vara värre än LO-ordförandens magplask.

Men det är väl inte så lätt för s-opnionsbildare efter hegens opinionssiffror - vilka tyder på att svenskarna gör en annan bedömning än OA av regeringens insatser för krisen.

"Argumenten tryter - höj rösten" - ytterlgiare ett utslag av den obalans som uppenbarligen präglar OA är svaret till
Stefan Tornberg om Norrbotniabanan.

Bäst att OA laddar bärbara för idag kommer alliansens partiledare till Luleå. På DN-debatt kan vi läsa att det blir ett tillskott på 17 miljarder till kommunsektorn. "För lite och för sent.." har han väl redan knackat in. Ordet "Skandal" kan väl också återanv'ändas.

Sjävl ska jag hämta hem mor från sjukhuset idag - om inget oförutsett inträffar. Jag jobbar dock till de ringer - och sen blir det nog ett eftermiddagspass idag också. Den som lever får se.

Far har också en intensivdg idag - med städhjälp och distriktssköterska - så det måste bli tidig promenad. Så nu går jag till frukost.

En liten tår...

En liten tår nästan fäller jag när jag hör om Annika Östberg. Såg något program om henne för något tag sen (år!) och greps av hennes öde som så många andra också gjorde.

"Medhjälp till..." skulle väl i Sverige snarast leda till att man fick skadestånd för att man suttit anhållen för länge. Och som vanligt borde väl sanningen ligga någonstans mittemellan. Men en seger för humanismen iaf.

Kan bara hoppas att hon får många år till och får njuta av livet. Tillsammans med sin mor och andra nära kära.


Och Wanja sitter kvar - hur många tårar det nu förorsakar vet jag inte. Ganska symptomatiskt att jus If-metall och Kommunal är de som står på barrikaderna och förklarar sitt förtroende för Wanja. Fast jag kan ju undra om inte dessa förbundsordföranden kan få lite interna problem. Vilka undersköterskor identifierar sig med Wanja Lundby Wedin. Och vad säger Rantakyrö?? JanPalmqvist vice ordförande LO-Norrbotten har sagt sitt i Nord Nytt ikväll - inte nöjd alls.

Själv är jag nöjd - orkade med ett kvällsmöte och tyckte det var intressant och hur mycket kloka synpunkter som helst kom fram. Riktigt glad över den nye ordförande Lars - en mycket bra kraft. Och så har vi ju kvar den "gamle" på ett hörn - en mycket kreativ och konstruktiv person - Johan.

Mest nöjd är jag att allt är lugnt hemmavid - mor kommer hem i morgon med all sannolikhet. Och hemtjänsten fungerade mycket bra i morse, i eftermiddags och uppenbarligen också ikväll. Köksfönstret "lyser" med sin frånvaro..


Prioritering

Rörig dag - mor kommer inte hem - vilket innebär att besök hos henne bör planeras. Apoteket måste besökas. Mat till far måste inhandlas. Diverse skrivelser måste färdigställas - men underskrifter kan vänta till i morgon.

Nu prioriterar jag 2 saker; massagen kl. 13.00 och mötet kl. 18.

övriga plikterr får stryka på foten. Ja massagen är ingen plikt utan ett rent nöje.

Dödsstöten?

Nu blev det nog dödsstöten för mina glasögon - dom progressiva - för nu har jag trampat på dem en gång till. Men nu är det sommar och ljust och jag kan klara mig helt utan - och bara förlita till "staoilglasögon" för läsning.

Väntar på att mina ögon ska gå till sig så att jag inte behöver något för att se på långt håll - nära är det nu. Klarar mig utan i dagsljus. Fast om sanningen ska fram så har jag ett brytningsfel som förmodligen gör att Christina Olsson  kommer att rekommendera fortrsatt progressiva glasögon. Men efter 3 par kan jag fortfarande inte använda dem på rätt sätt. Få se om trägen vinner?

En ny "rösträttsrörelse"

Sverige behöver en ny "rösträttsrörelse" - en rörelse bland annat mot alla de girigbukar av alla slag som befolkat våra löpsedlar den senaste åren.

En värdegrundsdebatt och rörelse helt enkelt. Det hjälper inte att plocka rötägg efter rötägg - de kommer hela tiden nya. Och fackföreningsrörelsen - som (S)om (S)tår på de allra (S)vagastes (S)ida - dom har verkligen varit överrepresenterade.

Facket skulle i och för sig kunna göra en insats genom att avpolitisera sig - urvalet av förtroendevalda - som verkligen kunde se till oss löntagares bästa - skulle onekligen öka. Konkurrensen om uppdragen ökar och sådana som Hans "Hoffa" Eriksson, Stig Malm och Wanja Lundby kanske få stanna på nivåer de klarar av.

Ja, skallen går idag mot
Wanja. Och "gubbarna" i Norrbotten är inte nådiga - "Försvinn från LO" är Jan Palmqvist dom. Mest herrar som ropar av naturliga skäl - sign.GH i Kuiren undrar varför kvinnosakskvinnorna är så tysta - och undrar om det beror på att det är en kvinna. Annat var det när det gällde Stig Malm menar "han". Såg då för övrigt Lotta Gröning på TV just nu. Och till saken bör väl föras att Stig Malm hade en något bredare träffyta om jag så säger. Allt från fittstim till finanvalpar och med omvägen att gynna sin dotter i lägenhetsaffärer - med mera med mera.

Nåvä - idag ska jag ta det lugnt på förmiddagen - är hemmavid och jobbar det jag måste - styrs av inkommande mail. Kl. 13 är det helkroppsmassage och efter det blir jag kvar i stan för att så småningom delta i ett planeringsmöte ikväll.

Nu är det frukosttime.

Förbannad

Ikväll är jag förbannad - har idkat hemtjänst klockan 20.15 - vilket jag inte borde ha behövt göra. Inte efter att ha ägnat en hel helg i föräldrarnas tjänst. Med både oro och fysisk ansträning är jag faktiskt helt slut.

Då kan jag kräva att välfärden fungerar.

Jag ringer i morgon, Katarina!

SÅ lugnt

bara SÅ lugnt. Ett enda mail under dagen konstaterar jag nu vid en mellanlandning på jobbet. Har gjort underlag till ett jobb som Karin ska göra i morgon - eftersom jag tänker jobba hemifrån i morgon förmiddag.

Mor mådde bra - men inget om hemgång. Dels har de lite patienter efter ett intagningsstopp vid vinterkräksjuka - dels är det tydligen bara i undantagsfall det finns läkare för utskrivning på helger. Nåväl hon tycker nog det är skönt att vila upp sig och bli lite ompysslad.

Har varit och hämtat underlag för diverse skrivelser åt min kompis. En hög på en decimeter med korrespondens med försäkringsbolag och myndigheter.

Nu ska jag dra till Sunderbyn - hämta upp far och åka till mor på sjukhuset. Leverans av batterier till hörapparaten.

"..är dom från fettet?"

Ja det finns anledning att fråga sig efter att ha läst denna artikel - frågan är väl bara hur mycket Expressen lagt till och "klippt till".

Jag kan dock meddela doktor Dahlqvist att efter 2 veckor kan jag konstatera att LCHF inte biter på mig - den heller.

Fast jag tror att smör är nyttigare än alla varianter med som mest liknar skocreme och riktig grädde är nog nyttigare än alla de konstlade formerna. Så längt är jag iaf med.

Åter efter frukost - natten har varit lugn även hos far. Frågan är nu bara om han kan hålla sig lugn och hemma till hemtjänsten har varit.

Själv ska ha hinna mycket idag - städ och kameralt pyssel hemma på förmiddagen, besöka mor vid lunch, till jobbet och hämtar hem lite jobb - ska vara ledig (hemma) i morgonförmiddag - för det är kvällsjobb i morgon. Och så ska jag hinna förbi kompis R och hjälpa honom med diverse skrivelser.

Strålande sol

Vaknar - sent - till en strålande vårvinterdag.

Har itne hunnit kolla så noga på tidningarna - men fästingar med TBE-virus (i DN) och mera glas i maten gör ju ingen glad.

Nu sitter far med klockan om jag ska hinna till frukost före 7 - så benen på ryggen och fötterna på sparkmedarna!

Fart och fläng

Fart och fläng har det varit hela dagen - men det här är ju inget Twitter så ni behöver ju inte få meningslösa korta rader om vad jag gjort och inte gjort. En dåres försvarstal när jag inte hunnit med bloggen.

En dag i föräldrarnas tecken - fast två gånger har jag blivit fastropad för att folk har velat ha min hjälp - de har nog inte förstått att jag abdikerat. Men kanalerna har jag ju - så jag kan leda dem rätt.

Vad som är rätt och fel i opinionen är svårt att sia om - det spretar ordentligt - men skulle nog tro att
Skop ligger närmare sanningen på många sätt.

I veckan har jag mist en vän - Gunnar Bäckström har avlidit - har haft svårt att ta det till mig. Går inte att formulera i egna ord  ännu - utan får säga som Gunnar Andrén skrev - "Hajen saknas". Även om har aldrig var "Hajen "för mig utan bara Gunnar. Möjligen "Bäckis".

Nu ska jag dra mig tillbaka.

Men hallå...

hur roligt är det att centern och kd ligger under spärren - och att Sd ligger över den - enligt Demoskop.

Fast visst känns det skönt att sossarna får betala för allt fiffel.

För billigt

Den här polisen kom för lindrigt undan - 50 dagsböter. Att vara förorsaka rubriken "Rasistisk polis..." borde kosta det dubbla. Sånt drabbar tyvärr hela kåren - och det har varit lite för mycket av liknande händelser senaste halvåret/året. Men det pågår ett omfattande värdegrundsarbete inom polisen - det är alldeles utmärkt.

Vid lunchträffen med alliansen noterade vi en lustig skrivning i handlingarna. Där skrevs att unga poliser kunde vara för överambitiösa - och slutsatsen var att sånt gick att stävja. Lät lite märkligt med att det skulle vara fel att vara ambitiös - men vi förstod väl att det menades att det kuna vara för nitiska. Kanske menades att böteslappen inte behövde hänga i luften om man av nöden kissar på något undanskymt ställe i Arvidsjaur?

Undanskymt har ett minnesskrin från 1936 också varit. Kuriren som vid flytten hittat det. Vilken tidsresa att få ta del av innehållet! Och stolthet känner vi för liberalen Arvid Moberg. Träffade honom aldrig personligen - talades vid i telefon - men hans hustru - boende på Malmudden tror jag - var medlem hos oss intill sin död.

Nu ska jag bege mig till en tidig frukost och se hur far klarat sig ensam.

Inte fem i tolv

Inte fem i tolv - men väl fem blev jag hemringd. Mor bedömdes behöva åka till sjukhuset. Frossa, svagbent, yrsel och illamående.

Bara lämna sammanträdet innan det börjat - men jag var ju bara ersättare så det var ingen större fara.

Hann ju äta lunch med mina allians systrar och bröder.

Måste säga att akutmottagningen fungerar väldigt väl - stor skillnad mot för några år sen. Och nu har jag tillräckligt många besök där för att inte tro att det är slumpen.

Mor var uppe på sal nästan inom en timme från vi kom in. Bra jobbat.

Nu ska jag gå till kusin Kerstin och kolla deklarationen. Hon har fått 28 000 i restskatt och det är jag som deklarerat! Hade nog utlovat nollresultat.


Vanligt förr

Det var ju ganska vanligt förr - åtminstone inte ovanligt - att kusiner gifte sig med varann. Förr i tiden var det så - jag inser att jag levt "förr i tiden" - men i min barndom pratades det mycket om kusingifte - vilket inte ansågs så bra. Redan då var man medveten om riskerna och det var nog inte forskning och statistik - utan verkligheten.

Nu för tiden får man väl se upp - med så mycket plastmammor och bonuspappor - och barn i alla möjliga konstellationer kanske det inte blir så lätt att hålla reda på vem som är kusin med vem.

Absurt

Får avdrag på a-kassan för att han bloggar. Jag borde ju inte förvånas över till absurditeter som döljs i våra välfärdssystem.

Om man får avdrag för bloggande så måste man ju också få avdrag för alla idella uppdrag man innehar. Bäva månde föreningslivet - det måste bli många extra årsmöten för fyllnadsval.

Någon måste nu snabbt sätta ned foten och avvisa såna här tokigheter. Vem är det som bestämmer sånt?

Sent ska syndarna vakna kan man säga om den här artikeln -  "Företagen beredda skjuta till pengar" är rubriken på ett helt uppslag om Norrbotniabanan. Landshövdingen är med rätta kritisk. Myten frodas ju fortfarande om att Norrbotniabanan skulle vara norrbottens svar på tunnelbanan - det vill säga den skulle vara till för persontransporter i huvudsak. Det är inte många - vare sig debattartiklar eller nyhetsartiklar  somföretagarna och näringslivet bidragit med. för att skrota den myten.

Jag hoppas nu att ni mangrant ställer upp den 22 april då det är ett seminarirum på riksdagen. Fö trist om det är så att man inte tagit hänsyn till Stefans möjlighet att närvara - herr Roslund i Piteå menar ju att han har ett särskilt ansvar då det är centerpartiet som "sitter på" infrasktrukturminister Torstensson.

Själv ska jag ta det lugnt på förmiddagen för att orka vara alert på polisstyrelsen i eftermiddag. Ska nu börja med att i lugn takt ta mig ned till frukost.

Det blev en Isak

Det blev en Isak - trappstol - en låg en ungefär vad jag tål i höjd. Fast egentligen blev det två Isak för jag köpte en träbricka med bra sarg till min mor också - att ha ute på kuvösen. Och den hette också Isak - fantasifullt nog.

Och 2 flaskor rött vin för att flaskorna var så vackra - får pryda mitt vitrinskåp. Och utanför systemet bakom en parkerad bil hittade jag en uppfläkt plänbok med mängder av kontokort och ett körkort. Plus ett långt kvitto från systemet som visade att vederbörande inhandlat där klockan 14.49 - en halvtimme innan jag hittade plånboken. Så jag lämnade in den på systembolaget.

Lugnt var det hos för'äldrarna - hade inhandlat lite matvaror till dem.

Och nu är jag trött och ska vila på soffan.


Niotusensjuhundraelva

9 711 kronor tillbak på skatten - och det hade jag ingen aning om. Jag både kan och brukar räkna ut med iddes inte i år.

Och jag lovar - det beror inte på några flådiga avdrag. Jag ändrar inte ett pennstreck i det myndigheterna skicka till mig. Ska skicka ett sms-för godkännande i kväll.

Skälet är helt enkelt att jag dragit extra skatt. Eftersom jag haft många uppdragsgivare så brukar det vara förädiskt  - men jag har tydligen tagit till i överkant med extra skatten. Fast i detta läge spelar det verkligen ingen roll.

Oförskämt, obildat eller vad?

Vad kan man ställa för krav på en distriktsordförande? Eller på 3 som det är i det här fallet. Börje L, Karin Å och Annika E. I en debattartikel i dagens PT skriver de upprepade gånger "Thornberg" om Stefan.

Respektlöst är det - och det borde skämmas. Att Mårten Ström efter att vi haft samröre (kan man skriva så utan att missförstås) i minst 25 år inte fick fram mail till mig för att han stavade Strutz med s i slutet är en annan historia.

Nu är jag hemma - det blev bara lite överdrag idag. Det måste bli en återgång till den ordningen.

Nu funderar jag faktiskt på att åka till Boden för att handla. Skulle behöva vara till Möbel Lind för att kolla på en liten kökspall.

Drömstart

Drömstart blev det för Piteås fotbollstjejer - seger med 3-0. Hur kul som helst. Vilken inspiration för de 20-talet Alvikstjejer som tränade på Arcus igår - Saras gäng. Lisa fortsatte på sin friidrotts "karriär" med att träna för häcklopp - med hennes långa ben klev hon över elegant. De nästan bara hälften så långa småtjejerna hade det lite besvärligare - men de kommer säkert.
 
Kommer säkert gör också Luleå Baskets tjejer - hoppas verkligen att det vänder och att de ÄNTLIGEN ska få sitt guld - silverbanketter har det nästan gått inflation i.

Kommer säkert gör också Niska - så fort Charlotte Kalla visar sig. Han har verkligen sugit tagit i henne för sin personliga profilering.

Annars innehåller tidningarna mesta bara kriser och det vanlig vårliga - hundbajs - kanske inte så tokigt med gårdagens aprilskämt om DNA i alla fall. Skulle nog förhindra mången grannosämja.

Fast för  mig som är uppvuxen i en tid då byns hundar sprang fritt större delen av året är det lite svårt att förstå att äckelfaktorn kan vara SÅ hög när det gäller hundbajs och hundkiss. Och gula fläcken vid häbarsknuten som jag nu ska passera på väg till frukost ser riktigt mänsklig ut?

Min bästis

idag måste jag bara in snabbt och skriva ett STORT GRATTIS till min bästis under många långa ungdomsår.

"Ann" fyller 60 år idag - 1 år och en vecka efter mig. Anne-Christin Bergman var hennes fulsltändiga namn då - nu heter hon Wåhlström i efternamn.

Som ler och långhalm under många år - när folk mötte någon av oss ensam var den första frågan var andra delen av paret Ylva-Ann var.

Om det är svårt att begripa att jag fyllde 61 härom veckan så är det än svårare att ta till mig att Ann skulle ha uppnått den aktningsvärda åldern.

En annan "bästis" svek mig grovt iår kväll - bredbandet låg nere - därav bloggtystnaden. Det hackar lite nu på morgonen - men har släppt in mig med lite tvekan. Så nu skickar jag detta medan den oranga lampan blinkar vänligt - och återkommer med mer när tillfälle ges.

Inte utedass

För sexhundra kronor har jag bott i natt - utan dusch och toa på rummet. Det visste jag inte i förväg - men det gick alldeles utmärkt.

Tåget i tid - till och med 10 minuter före tidtabell i Boden.

Har varit och hemtjänstat och nu ska jag dra till Kommunförbundet och skriva på revisionsberättelsen.

Rätt tråkiga aprilskämt -
bajsvarianten känns gammal. Och resmålet var inte ens roligt - Kyzyl som det heter i papperstidningen - Kyzul heter det då man ska klicka på länken - måste väl prova det också och se om det står "april, april"- Kyzyl kanske är april på ryska?

Däremot kunde man ju önska att mycket av de som står i tidningarna vore aprilskämt. Som att Jarl Alfredius har avlidit till exempel. Den karln gjorde ju en harmonisk bara med sitt utseende.

Inser att det skulle ta alltför lång tid att räkna upp och länka till allt som borde vara aprilskämt - och så länge vill Inte Åsa Sturk vänta.