"Ojuliga" tidningar

Visst har våra lokaltidningar varit ovanligt "ojuliga" i år? Eller "ohelgiga" - få årskrönikor och inga champagnebubblor och serptentiner? Inga julklappar från Kurirens ledarsida - inte ens en liten tomteluva har man lyckats placera på skribenten. Fast bra ledare idag - klär av socialdemokraterna rejält. Tänk att dom alltid kommer på att de ska göra saker när det är i opposition?

Apropå julklappar - hur synd som helst om de två som blev stoppade i passkontrollen för att passen hade mindre än 6 månader - bäst före. Inget Thailand för dem!

Bäst i test - Årets Norrbottning - blev något överraskande två. Kuriren kanske borde presentera kriterierna för priset - så kanske man förstod bättre. Dock ska jag bara hålla käft - för jag har inte ens röstat.

Kul att läsa recensionen om Ernäsrevyn - gårdagens Kurir - talades om 20 års revyhistoria. Men i Kuriren idag - "Kuriren för 50 år sedan" kan vi läsa att Ernäsrevyn skulle fira 30 års jubileum året efter dvs för 30 år redan 1960 - visst räknade jag rätt nu.  Mycket revyer spelades det förr i tiden i Sunderbyn också. I en sådan skulle Sunderbyn beskrivas: "Det är byn där halva befolkningen väntar på Gud och andra halvan på "smessotto"" sas det. Byn var känd för de många bönhusen och "smessotto" var byns elektriker - för övrigt farfar till Nord-Nytts Micke Nyberg.

Skulle kunna tänka mig att skicka en slant till den här pensionärens böter. förvisso känner jag mig lite kluven - våld ska aldrig uppmuntras - men något måste göras åt den bristande respekten unga visar. Nu har väl knappast 13-åringen polisanmält själv - så nu borde väl media jaga fram grabbens "curlingföräldrar".

Och sign. "Mormor" vill jag skicka dagens blåklint till. Tar Eilert Gezelius i örat - för hans rallarsvingar mot fosterhemsföräldrar - där han drog alla över en kam och hävdade att de bara var ute för att tjäna pengar.

För övrigt är jag bekymrad över min gullranka - något äter i bladen så att de perforeras. Processen går inte så fort - men "hålraderna" ökar för varje dag. Och lite ledsen börjar den se ut.

Idag ska bli en lat dag - och faktiskt har jag tänkt avlägga ett besök hos tant Daga. Och hos far förstås.

Eftersom jag tror jag har länken kopierad kan jag väl delge er en opinionsmätning som tydligen kommit idag.


Munblåsa och "aktieutdelning"

Hoj - nu är jag hemma sen en stund. Har hunnit vara och strosa på K-Rauta. Munblåsa håller jag på att få - handsspriten kom väl till pass - få se om jag lyckades stoppa den?

Och Telia ringde och sa att om jag nöjde mig med 3 månades hänvisning när jag stänger ner mor och fars telefon så bjuder dom på det. Hade tänkt och skrivit 1 år - och nog hade jag väl överlevt 60 kronor i månaden också. Men hyggligt att ringa. Det får väl ses som någon form av "aktieutdelning" på de Teliaaktier som Björn Rosengren lurade på mig.

Nu ska jag åka en sväng till far. Sen kommer Jens och Lotta förbi lite senare.

Läggmatch straffar sig

Blev nyfiken på rubriken om att ungdomslag uteslutits ur cup. Ett Stockholmslag tog ut målvakten och struntade i att spela - lät Djurgården sätta segermålet i tom kasse - för att få enklare motstånd i kommande matcher. Och istället blev de uteslutna - rikigt bra gjort av cupledningen. Man kan ju bara hoppas att ledarna för de laget straffas på något ytterligare sätt. Att uppmuntra  till sånt osportsligt uppträdande borde vara livstidsavstängning som ungdomsledare!

Nu har jag gjort en Bokslutpärm och en Valpärm - en blå och en röd.

Snart tror jag det får vara färdigjobbat för idag.


Priset för miljön?

Hur mycket vill jag betala för en trevlig butiksmiljö? Kusin Kerstin (och andra) har skrutit om hur billigt det är att handla på Willys. Själv tycker jag miljön på "storköpen" är så slafsig att jag avstår. Och så skulle jag då bevisa att Willys minsann inte var så billig. Nu fanns det bara två varor som jag i närtid köpt på både Kvantum och Willys: rågcrisp och riven Västerbottens ost.

Men fatta - Daniel på Kvantum - rågcripspen kostar 64 kronor kilot på Willys och 79,50 på Kvantum. Västerbottens osten per kilo 158 kronor respektive 179,80.

Apropå skillnader så har jag nu skickat med Kurt Bergfors syster att de ska granska kvaliteten på Max Arlanda. Efter att ha fått stöd av Lisa om hur äckligt deras hamburgerbröd är - och att de minsann grillar hamburgarena i förtid - så har jag nu framfört kritiken.

NU ska jag åka till jobbet.


"Parallellspråkighet"

Regeringen anmälda för att man har mailadresser på engelska. Kungahuset har haft en engelsk mailadress men insett att svenska kungahuset ska ha en svensk mailadress - så nu heter man kungahuset.se rätt och slätt. En intressant diskussion om språklagen på morgon TV där en forskare vänt sig mot att allt fler svenska företag och myndigheter använder enbart använder engelska i sin kommunikation - förordar parallellspråkighet. Dock enades man om att man inte kunde använda båda språken samtidigt. Ska bli spännande att följa JO:s utslag.

Om användandet av spåken utvecklas i hast så står det still på andra områden. Härlig - fast bedrövligt att det måste skrivas på väg in i 2010 - krönika av Elisabeth Hedman. Hur det fortfarande står en rosa skimmer över "flickleksakerna" medan "pojkhyllorna" mer går i stålblått.

Tillhörande de ovaccinerades skara bara häpnar jag att verksamheten lagt ned i mellandagarna. Passerade Kyrkans Hus igår där man skyltade om vaccination. Tänkte stanna och gå in och få ett stick - men beslöt att skjuta upp det till idag.Och efter helgerna börjar andra rundan för barn - och då platsar man väl inte heller?

Kuriren ledarskribent tar idag effektivt udden av sin egen ledare. Hyllar först Timbros rapport som retat upp Karl Petersen - men så lägger han in en brasklapp  på slutet. Administratörer kan ju faktiskt göra nytta - och det kommunala självstyret måste stärkas. Så drog han effektivt undan hela grunden för Idegards hets mot offentliga sektorn. Lägg till det att författarna väljer att redovisa i procent istället för personer för att så att säga få rätt effekt. Egentligen ska jag väl vara glad för en sån balanserad ledarskribent.

Änglar är jag svag för - sneglar lite avundsjukt på Evas samling. Eva som för övrigt är från Sunderbyn - dotter till han bensinhandlaren - BP tror jag - vars förnamn jag glömt - men visst var det Isaksson. Nu får jag hoppas att någon Sunderbyggare rättar mig om jag har fel?

Tiger Woods fyller 34 år idag. Som "present" presenterar några forskare i USA att aktiekursen sjunkit med 87 miljarder i företag där Tiger varit affischnamn. En effekt av otrohetsaffärerna och bilkraschen!

Nu har jag degat för länge framför datorn och med tidningarna. Med raska "steg" mot jobbet.


Lycka

Lycka är att ha sovit en timme i fåtöljen - en och en halv var det nog - vaknade till Rapport.

En god sömn kunde jag få för att jag är så lycklig över Ingridshem - så underbart äldreboende. Far har hittat en soffa längs in på avdelningen - ett TV-mysrum - där han hade numer verkar ta sig en eftermiddagslur. Världens underbaraste Anita är kontaktperson - och resten av personalen går minsann inte av för hackor den heller.

Har konstaterat att av de boende på "hemmet" finns en som bara är 2 år äldre än mig (jag är) och på fars avdelning en som är 4 år äldre än vad jag är.

Så det är väl bara att uppmana personalen att ta hand om sig - tinga dem för framtiden!

Något mer politiskt hade jag i skallen - men det hann fara. Nu ska jag "vakta TV:n" en stund - sen blir det John Blund.

Tok "kassan"

Ja ingen lagstiftning i världen kan tydligen styra att försäkringskassan använder sunda förnuftet. Må dom gå ett förkrossande nederlag tillmötes i Kammarrätten - och det nu var dit de hade överklagat.

Nu har jag levererat 4 rejäla dokument till mitt arbetsutskott så nu tror jag att jag klappar ihop för idag.

Stormvarning

Nädå - det är inte jag som är på G - lugn som en filbunke. Men det varnas för snö och storm i nordöstra delarna. Och då undrar jag var det är? Haparanda?

Har varit ut lite privata ärenden - och nu slår det mig att jag glömde Lindgrens kapprea. Och ändå stod jag parkerad där nere på Storgatan. Har varit och köpt presentkort på Systemet som ska skickas som present. Men tro det eller ej - för tredje gången tänkte jag mig Systembolaget fortfarande vid Åhléns. Men teorin om att folk numera väljer bolaget på Storheden tror jag stämmer - enkelt att få parkering.

Nu ska jag ta itu med lite jobb.

Alla förslag är bra

Alla förslag är bra - utom dom dåliga. Är det här bra eller dåligt? Min första reaktion var att det är dåligt - men jg vet inte riktigt. Det är ju som Martin (ja, jag känner honom) skriver att det faktiskt ligger inom demokratin att flera partier samverkar för att förhindra inflytande från ett litet parti.

Morgonens "skämt" är väl annars domen om att en grov narkotika brottsling får behålla sin lyxbil. Den anses inte ha med narkotikabrottet att göra - - han har nämligen även ägnat sig åt illegal bilinförsel och köpt bilen för svarta pengar. Man häpnar - är inte det senare tillräckligt för att sno in hans lyx BMW.

Bantningsrobot

Här kommer iaf en glad nyhet under de sista självande 65 timmarna av 2009 - en bantningsrobot.

Karl P och Carl B

Inte alla dagar som Carl B och Karl P är sams. Men igår fick jag ett nyhetsbrev från Carl B vars ingress lät så här:

"Timbro har fel om att statens "nya miljarder göder kommunbyråkrater" (DN debatt idag).

 

Få saker är så uppiggande i dästa mellandagar som ett lustmord på en stor debattartikel! Och så kom idag som på beställning Timbro och lade upp sig på slaktbänken och DN-debatt (den 28/12).

 Timbroförfattarna vill inte förstå att resurstillskottet till kommunerna är tillfällig keynesiansk krispolitik, och att deras eget recept skulle medföra högre arbetslöshet och långsiktigt högre offentliga utgifter. De förespråkar därtill mer av centralstyrning och mindre ekonomisk och politisk decentralisering, vilket är ett olyckligt och otippat förslag för att komma från Timbro. Vilseledande räknar författarna i procent, istället för antal personer, när det gäller bestämningen av medborgarnas behov av "välfärd" och kommunernas sysselsättning. Med flera invändningar.

 

***************"


Och i dagens Kuriren riktar
Karl P kritik mot Timbros färska studie.

Självutmämnda så kallade tankesmedjor oavsett det heter Timbro, Agora - Arena Idé, Fores eller något annat ska
hanteras med stor skepsis och sunt förnuft. Hittade för övrigt en tankesmedja som hette Federa - och kallades sig politiskt oberoende - med en "huvudman" som heter Johan Lönnroth - ni vet "kommunisten" i riksdagen som virkade mössor!

Vill ni ha Carl B:s hela nyhetsbrev kan ni maila honom på den här adressen.

Den feta texten ovan åstadkom jag genom att trycka ctrl+2 - kan någon komma på vad jag ska trycka på för att återställa?

65 dagar kvar av gamla året hör jag från TV:n - det kan väl stämma om det nu inte är någon repris vilket kan luras så här med morgon TV. Dags att summera, säger dom. Men eftersom jag inte får svära på den här bloggen så avstår jag.

Nu gäller det att suga ut det mesta och det bästa ur dessa timmar.

Fö övrigt fick jag det sedvanliga julbrevet från Inger Schmiedhofer igår. Hon bor på Linneastigen och inte på Villagatan där det brann igår.


Tur som en tok!

Som man brukar säga - men fatta att man hittat mina glasögon - de dyra - på parkeringsplatsen vid Ingridshem. Ringde idag - men det skrev jag väl? Glömde fråga om de var krossade - eller hela? Och vad tror ni - hela förstås. "Kostade mig" helt frivilligt - två chokladaskar - men vad tror ni massor med 10-kronors glasögon kostat mig - och all energi om inte glasögonen kommit tillrätta?

Så tänker jag på en man i byrålådan - i en ask bland andra askar - där ska min glasögon ligga framledes!

Verkligheten bättre!

Verkligheten mycket bättre än den otydliga bild jag lyckades ta från dagens basket.
I själva verket var Antnäs väldigt tydliga - med först seger mot Sunderbyn med 50-6 och sen tog de sig an Gladan och vann med 56-8 - med viss reservation för exaktheten i siffrorna - men i denna härad var det. Och före det hade de vunnit en match på morgon - mot vem och med hur mycket vet jag inte.

Barnbarnet Lisa i överdragsjacka.

Har hunnit tillbak en sväng på jobbet - men faktiskt inte gjort så mycket. Orken är slut. Men det är ju en ny dag i morgon - när nästan inga andra jobbar eller tänker på partiet - så då knaprar jag inte på sånt jag ligger efter med.

Nu ska jag till far - de har ringt från "hemmet" och meddelat att mina glasögon är återfunna. Dock inte hos någon gamling utan ute på parkeringen. Skicket på glasögonen återstår att se. Men jag har ju sagt ett par krossade glasögon är bättre än att måsta fundera var i friden jag kan ha tappat dem.

I andelningen underliga/dåliga foton har jag många alstermen varför jag fotat denna min matta förstår jag inte - den är nog inte särskilt "äkta" annat än som matta.

Nynäshamn..?

Nynäshamn - är var det inte dit Inger Schmiedhofer flyttade - till ett radhus? Måste kolla i kontaktregistret när jag kommer till jobbet.

Nu ska jag gå ut och skotta av bilen. Snart avfärd mot jobbet.

Som av en slump..

..har Rusta i sitt annonsblad läsglasögon för 10 kronor per par!

Äntligen måndag

Äntligen måndag - eller äntligen tidningar kanske jag skulle säga. Det sa tant Daga igår kväll också - när hon ringde vid 19-tiden. Hon fick Stockholmstidningarna av Maj - men nog skulle det bli skönt med de lokala tidningarna.

Och idag säger jag grattis till världens bästa svärdotter - Lotta - som fyller! Liksom hennes mormor Edith. Benjamin har namnsdag - så Karin får väl ordna något extra gott till sin lilla hund.

Något extra gott kan väl denne gosse unna sig - som vann
1,8 miljoner på skrap.  "Många frierskor till honom komma..." - fast jag vet inte om 1,8 miljoner är så mycket att det kan utlösa sånt - frierier och tiggerier?

I Danmark spelar man på drottningens tal. Att hon ska nämna något om sin abdikation ger inte mycket i odds - tror jag det när inte ens jag som "kungatrogen" riktigt kom ihåg vad ett blivande regentpar skulle heta - Fredrik och Mary.

Inte dålig reklamplats att få mittuppslaget i NSD för sin nyetablerade rörelse. Kiropraktiker Olivia Bramberg - vars far Kenneth jag faktiskt fått många rekommendationer om. Kenenth - med rötterna i Ängesbyn - gör mig lite nyfiken då jag gick skola med åtmintone 3 Bramberg - Irene, Roger och Torgny?

Nå trots att armar och rygg är som dom är så lyckades jag iaf sopa bron hyfsat ren. Lätt snö idag. Och sen kommer traktorn och faktiskt tar så nära bron så att skottningen är tillfyllest.

Idag ska jag jobba ungegär som vilken blåmåndag som helst - dock varvat med besök av Lisa och några basketmatcher.

 


Gullar med lilla vännen

Jag håller på att kela med lilla vännen - nya bärbara - svårt att tämja honom.

Nu har jag en länk med mig - men vet inte hur
markera?

Kanske det funkade?

Annars är allt bra - morbror Sture från Bollnäs ringde. Och själv måste jag absolut ringa Anita i Gävle.

Femtusen åt fanders!

Inte annat jag kan förstå så har jag bränt mina glasögon. Hade dem på - på hatten - när Kerstin och jag åkte till far på juldagen. Och nu kan jag bara inte hitta dem. Mitt hopp står till att någon gamling tagit fel - det händer rätt ofta på Fyren. För sparkat isnön både hemma och vid Ingridshem har jag gjort. Bättre att hitta ett par krossade glasögon än att nu ständigt leta efter dem.

Men det är nog inte meningen att jag ska ha annat än 10-kronors glasögon från Rusta?

Iaf har debet och kredit nu gått ihop - så nu ska jag faktiskt åka hem. Förbi far så klart - det är ju på vägen hem tack och lov.

Hårdare straff

Förstås ett straff i sig att Luleå hockey förlorade - men sånt här ska vi inte behöva se på hockeyrinken. Hur tänker hyfsat vuxna pojkar när det börjar puckla på varann på det här sättet. Fast man kanske ska undra VAD de tänker med? Det förekommer ju tyvärr då och då vilket tyder på att straffen är för lindriga.

Ett tips kan vara att de är discvalificerade för spel i landslag till exempel - nu kanske ingen av de här gossarna är aktuella för VM-laget. Som ska tas ut i direktsändning i TV.

På temat "Inte dumt alls" skulle jag förstås också skriva att värmen återvänt till Bärigårn - vi tackar Jens och Roland som ryckte ut.

Har varit förbi far och han hade piggnat på sig - hade sovit en rejäl natt.

Nu är jag på jobbet och ska fortsätta en stund med bokslutsarbete - kul.


Inte dumt alls

Rubriken som fick mig att haja till - att regeringen skulle plagiera sossarnas sätt att leda regeringsarbetet ett valår. Men inte så dumt alls. Statssekreterarna - mindre kul kallade ss-kretsen - ska förhoppningsvis lära sig att inte blanda ihop regeringsarbetet med partiarbetet - frågan är om sossarna verkligen har något att lära ut här?

Aftonbladet har hittat gammal skåpmat - eller är det en ny undersökning? - om partiledarnas förtroende. Iaf presenteras den långt ned på menyn. Där kunde man fö rösta om utgången i valet också - vilket jag glömde.

Nå sen senast så blev det 2 timmars "bråk" med bokslutet. Mest funderingar hur presentera det på ett pedagogiskt sätt. Fortsättning följer idag.

Efter det besökte jag far som också hade haft besök av Rolf och Gun - med gott fika och livliga diskussioner enligt Anita i personalen.

Själv tyckte jag mig ha gjort rätt för en middagsvila - ur vilken jag först väcktes av barnbarnet Lisa som planerade för utlandsresa nästa jul - och ville veta hur jag skulle ha det. Snacka om framförhållning.

Hann precis lägga ner huvudet på kudden igen en kvart så ringde Anita från "hemmet" och berättade att far var så där okontaktbar igen. Sköterska var på väg till honom - och Anita tyckte jag kunde avvakta hennes ankomst. Men jag åkte dit iaf. Inte den vanliga okontaktbarheten - utan nog bara rejält trött - kanske kombinerat med blodtrycksfall. Iaf ingen ambulansfärd in.

Idag har jag låtit kroppen bestämma uppstigning - och det blev inte förrän halvåtta.

Som jag antydde ska det nog bli lite jobb idag - i morgon ska jag ha någon form av jour för Lisa som har basketturnering i Pontus. Vi får se hur mycket jobbtid det stjäl - men det är bra att ligga i framkant.

En del av "förhärligandet"

"Joint" låter väl mycket häftigare - typ - än hasch. Så varför hjälpa till med förhärligandet - och skriva som om det var vardagsmat.

Själv är jag en tripp in på jobbet för att påbörja bokslutsarbetet. Fast det kanske inte blir så länge. Nu ska jag iaf fara och köpa mig en hamburgare - och posta breven sen i onsdags.

Ganska unikt ändå?

Antalet personer som blir 100+ har ökat med flera tusen procent. 1 500 räknas nu in i den skaran. Rätt unikt iaf. Och kungen får väl begära utökat apanage?

Nära ögat

Ingen rök utan eld - så sant - men har man rökutveckling för att man satt en äggkartong på plattan är det nog så när ögat man kan komma.

Själv bär jag runt min lilla glaslykta med ljus allt eftersom jag förflyttar mig i lägenheten - fast den - lägenheten är egentligen inte större än att jag har dökoll hela tiden.

Gårdagen gick i papprens tecken - sorterade in i pärmar och tog faktiskt fram underlag till bouppteckningen efter mor. Kan vara ett lämpligt juldagsjobb.

Jens och Lotta korsade Bärigårn på väg hem från Lappträsk - så jag fick skicka en omgång rullader och mimynsallad. Och en burk inlagda tomater från i höstas som jag nästan glömt bort i matkällaren.

Lämpligt tillfälle för element att lägga av idag när det är 23 grader kallt ute - uppe hos Kerstin. Fast jag tror dessvärre att det kanske är något fel på det som pumpar runt värmen? Nåväl hon skulle ringa jouren.

Nu ska jag kolla runt på nättidningarna lite - ingen pappers DN idag heller? Har svårt att tänka mig att Stockholmarna inte får sin tidning idag?

Bygg en bastu

God fortsättning på helgen - själv tappade jag just en hel dag då jag knappade lös blocktrycktabletten från kartan. I min världe var det 3 dagar julhelg och sen lördag-söndag. Men hur jag räknade blev julen torsdag, fredag, lördag och sen en påhängd söndag. Fast nu för tiden spelar det mindre roll - allt är ju öppet alla dagar. Annat var det förr - då hade det varit total komersiell "tystnad" i dagarna 4.

Rätt tyst i media också - tack och lov inga rubriker om dödade i trafiken.

Det mest upphetsande jag hittade var
vinterbadare i Halmstad. Men nog vore det väl en bra affärsidé för någon - gärna idrottsförening - att bygga en bastu och ta lagomt mycket betalt? Själv tror jag att jag vid ett tillfälle gjort ett tappert försök att kasta mig ut i snön vid bastubadande - men min minnesbild är att det blev lite halvgjort. Så jag säger inget - då blir det som för Lars Ohly med Nacka Skoglund.

En sedvanligt lugn och skön julafton. Hämtade far vid 10-tiden. Jens med fru och barn åt jullunch här vid 11-tiden. Kerstin och Lasse kom också ned.

Julklappsutdelning redan vid 14-tiden - far började vara trött. Han återbördades vid halvfemtiden - två timmars middagsvila för mig - och sen var det julmiddag hos Kerstin vid halvsjutiden.

När påven blev attackerad sov jag redan i fåtöljen.

Idag ska bli en dag i stillhetens tecken. Lite bortplock och kanske lite uppsortering av någon av de många högarna med papper.

En och annan julklapp

En och annan julklapp ramlar in - en av de bästa levererades av Expressen. FN saktioner mot Eritrera kan möjligen frige Dawit Isak.

Nu ska jag duscha och göra mig julfin. Löst sittande kläder så att det inte stramar efter middagen. För övrigt kom ju en annan god nyhet - inget samband mellan fet mat och fetma. Så nu är det bara att ösa på. Frågan är hur det är med det söta - som är än mer frestande?

God Jul i stugorna!

God Jul önskar jag er alla  i stugorna runt om i Sverige och världen! Själv har jag lyckats med bedriften att försova mig - ända till klockan 6. Och snöigt och dant ute - var tvungen att ta kappärmen till hjälp och föra av värsta snön från bilen. Enda jag saknar från min förra bostad är varmgaraget!

Försovningen beror nog på att jag efter köksstöket hamnade på TV - något Fagervik som jag aldrig sett förr bland annat - men när reprisen på Andra Avenyn började så tog jag sängen. Men då var klockan en bra bit efter midnatt.

Inget TV-julprogram ramlade över mig i går kväll. Ingen uppesittarkväll? Och tidningarna idag är inte ett dugg bättre - rena vardagsexemplaren.

Undantaget ska isåfall vara min
granne Solveig Eriksson från invandrarservice som får ett helt uppslag i Kuriren - på annonserat på ettan dessutom.

NSD ser då till att försöka ge sig själv en julklapp på 16,8 miljoner - i presstöd. Trodde faktiskt att presstödet var avskaffat? Frågan är väl om man kan prata om "andra" tidning med tanke på det tajta samarbete (=monopolliknande på annonsbiten) NSD och Kuriren har?

Eva gratuleras på namnsdagen - tänker främst på min kusin Eva som dog alldeles för ung.

Gläds åt att den 29-åriga kvinnan friades för knivattack på sin pojkvän - vilken misär hon levt i.

Vad roligt att isbanan utvecklas ytterligare. Glöm aldrig att den kom till tack vare en folkpartimotion vars "mamma" egentligen hette Birgit Georgson - även om det var jag som skrev under den.

Inte ens reahysterin är densamma i år - de flesta reor verkar starta lördag eller söndag. Själv ska jag dock lysa med min frånvaro från dessa - garderoberna bågnar av kläder som bara hänger dä. Skor skulle förstås behövas - vinter såna - för min underbara halvkängor marcherade jag sönder i Sttrasbourg.

Nu till bäddning och sista handen vid diskbänken.

Far ska hämtas vid 10 - och Jens med familj dyker upp någon gång strax före lunch.

Julstämning?

Undras om man kan köpa lite julstämning någonstans? Månne det är för att jag INTE stressat runt så förfärligt som det känns som vilken onsdagkväll som helst.

Har varit till Zumreta och Nejra. Dom hade varit en vecka i Egypten - och tyckte det var mycket mera jul där än här. Och samma kan jag säga om Tyskland och Frankrike - de delar jag besåg iaf. Där var det minsann pyntat upp till skorstenarna.

Nåväl nu ska jag ta itu med lite bortstädning och Mimymsalladen.

Väl inhumant?

Nog kunde hon väl fått permis över julen - Annika Östberg. För sin gamla mammas skull iaf.

Nu är jag redo att lämna in - bara Karin kommer tillbaka.

Bokföringen är kopierad inför det prel.bokslut som jag ska åstadkomma under julhelgerna. Alltid lika kul att grotta ned sig i debet och kredit, tillgångar och skulder. Jo - det är sant - jag tycker verkligen så.


Julmust

Julens bästa dryck - har köpt Apotekarens. En femma i test - men av hur många möjliga?

Kaffe hos Birgit och sen till jobbet. Nu gäller bara att rensa bort gamla synder och städa så det är inbjudande att börja jobba igen i mellandagarna.

Visst är det så?

Grattis till Birger i Akkavaare som fyller år idag - jämt! Vilket också Inga-Lill i Jokkmokk gör - grattis! Och så Ivar i Öjebyn - dock inte särskilt jämnt.

Och visst är det så att även drottningen fyller år idag - grattis!

Grattis till mig själv också som igårkväll lyckades griljera skinkan, fylla skinkrulladerna och rulla ihop wasabilaxen.

Och Jens får ett särskilt omnämnande - han räddade julen genom att ringa och berätta att Sörbyhallen minsann hade sillsallad - om än den gula varianten. Så ikväll fintärnar jag saltgurka och rödbetor - bara att röra i. I matväg återstår nu bara att fixa Mimymsalladen - i två varanter - en vanlig och en glutenfri.

Nu bär det iväg mot jobbet - med anhalt GIF kansliet.

Baske mig?

Ny upptäck på DN - bloggen "Baske mig" eller "svenskarnebloggen". Förstod mig inte riktigt på den. Styltigt!

Lilly hade hämtat tidningarna - då jag sov ända till klockan 5 idag. Men efter gårdagens köksbestyr fanns det gott om sopor så jag fick känna på klimatet - lätt snöande även idag.

Nästan varje dag kan jag inhösta framgångar från mitt tidigare politiska liv - Välfärdskontraktet med dess inbyggda garantier kommer nu på färdtjänstens område. Det här borde utvecklas vidare på alla områden - på samma sätt som vi medborgare får böta om inte vi håller tiderna och löften - så borde samhälllet "plikta" när man inte kan ge utlovad service. För övrigt slår det mig att jag/vi ännu inte fått något beslut om fars bistånd till äldreboende?

Mycket tyck när jag läste tidningarna - men inget flyt i skrivandet idag. Försöker med dagens Ögren så kanske adrenalinet flyter till. Men mest bara patetiskt när han först konstaterar att han inte känner till samarbetet mellan privat och offentlig sjukvård i Piteå. Och på nästa rad konstaterar han att privata vårdgivare minsann inte klarar allt och därför sökt samarbete med det offentliga. Vad som är ägget och hönan här vet jag - lika lite som Kent Ögren - men förmodligen kommer det att gynna vårdtagarna! Men förstås är Kent Ögren tveksam.

Kompis Gretha i tidningen idag - påminner mig om en oäten lunch med henne och ytterligare en kompis. Fast vi påminner varann varje gång (vilket inte är så ofta) vi ses på stan.

Umbala - med reservation för stavningen - sägs vara ett billigt - ja - och bra - ? - rödvin. För 139 kronor/box - fick jag just veta. Men jag tror nog jag passar så länge - Systembolaget dagen för julafton är nog ingen höjdare.

Men kaffe på GIF - kansliet ska sitta bra - så nu får jag rappa på.

Bland alla andra "tok"

Bland alla andra "tok" jagar jag fram i julhandeln. Smarta jag parkerade på trekanten för blomstercheck inköp plus systemet. Så praktiskt - bara det att systemet ju flyttat. Inte undra på att jag först kunde glädja mig åt att det knappt fanns en bil i närheten.

Sillsalladen har jag gett upp - köpt två burkar. Men måhända om orken finns så blir det egen - den blöta sörja som Rydbergs tillhandahåller är vida från den sillsallad - på mandelpotatis - som en ann är van vid.

Jobbade till halvett först förstås - men sen har jag jagat runt. Nu är det ett strandhugg för att skicka en födelsedagsgåva till en trevlig förtroendevald som fyller 70 i morgon. Ni får vänta på namnet till i morgon.

Nu tror jag det bär iväg mot Sunderbyn - och sen ett besök hos far. Sen står lite matlagning på programmet.

Sillsallad?

Här har tidningarna skrivit om katastrof och kaos om något så banalt som snö. Igår frågade jag efter sillsallad på Kvantum och de hänvisade mig till en hylla med burkar!

Någon som vet någon affär som säljer sillsallad i lösvikt. Nog med att jag inte ska få hemlagad sådan - ska väl inte behöva få konserverad dito?

Jodå jag kan göra sillsallad - men ingens stor vana så risken finns att det inte blir rätt balans av ingredienser - och om man lyckats kan man inte avgöra förrän efter ca 1½ dygn - och sånt räcker inte tiden till för.

Så tacksam för tips!

Upprörande

Trodde sånt här hörde forntiden till dvs den tid då jag satt i socialnämnden. Då kände man ibland att socialsekreterarna fått lära sig att barnen skulle skyddas från sina släktingar gärna till förmån  för en gärningsman typ Smedsbyn. Själv tycker jag det är stort att Frida Stenbergs föräldrar och svärföräldrar verkar kunna samverka för barnens bästa och hade gjort upp om julfirandet med barnen. Men socialen har bestämt något annat över deras huvuden. Upprörande är bara förnamnet!

Men grattis på namnsdagen till min far - som begåvats med tre namn Yngve Lennart NATANAEL. 

Morgonen har startat med val mellan pest och kolera - första stycket ovan har jag skrivit på min nya bärbara. Är dock inte överens med kommandona - till exempel hur man markerar för att länka. Så nu är jag åter till gammeln. Med dess inbyggda seghet.

Får nog göra som Johan sa - satsa på en mus!

Haparanda - och Bucht - tack och LOV. Hoppas verkligen att Övertorneå lär av Haparanda - det är oerhört viktigt med kvalitetskraven innan LOV införs. Vi vill inte ha några misslyckanden som äventyrar en efterlängtad valfrihet för äldre.

Visst känns dom igen - verben bulta (ikull), snöra (kängorna), skvittra (vatten), kuta (fort), söndra (något), palla (äpplen). Dock vet jag inte om jag på ett enkelt sätt kan åskådliggöra "pulla" på ett anständigt sätt? Och måste erkänna att av gotta, tjeva, slecka, smogen går jag bet på tjeva och slecka. Men "lämmen" det vet väl alla utom läkarna vad det är? Min läkare undrade om han kunde översätta det till svenska med "träningsvärk - och det är väl ganska okej - eller hur Anders Köjs som skriver om detta i sitt "livstycken" idag.

Mindra än halvvägs tycks räcka för kommunalrådet Petersen - och inte ifrågasatt av Sandor Berglund. Var tog det högflygande planerna - visionerna - om 80 000 invånare vägen?

Om spöken på Stadshotellet - det kan jag någonstans erinra mig. Men de ryktena fanns redan på 70-talet. Så glöm kopplingen till musikern som klämdes ihjäl i hissen på 80-talet. Och tänk det minns jag inte ens?

Och idag bekräftar Ivan Niva det socialdemokraten Ylva Johansson hävdade häromkvällen - det trixas med köstatistiken. Trodde för övrigt inte att Kent Ögren var så "lättspydd" att matlusten hämmades - som han tydligen skrivit på sin blogg enligt dagens Sticket.

Inte för att jag vet om vi varit några snäll barn - vi på expen - men idag ska visst några av våra förtroendevalda komma och fika med oss - så det är väl bästa att jag drar mig till duschen - så jag luktar gott iaf.

Förfallen - men snäll

Oj så bra dan förflöt - Luther fick sitt i 4 timmar - arbetet - sen lite julkul - fast mindre kul. Inhandling mat och klappar. Kul - med besök hos far - i avvaktan på att plogen skulle rensa "Bärigårn". Har noterat att kusin Kerstin skriver "Berigården"- Bortsett från om det ska vara E eller Ä så heter det inte "gården" utan "gårn". För länge söder om "Fjollträsk"

Far mådde som sagt var bra - och därmed jag också. Nöjd och glad har jag suttit i fÅtöljen och faktiskt hunnit ringa både faster och farbror. (Innan dess för övrigt lite tvättupptagning och omhändertagande av inhandlade matvaror för 1400 pengar)

Sen pratade jag bantning med en kompis - och sötsuget kom.

Förfallet blev totalt - halva pepparkaksburken - STOR sån  - med ömsom Stilton och ömsom Cheddar.

Nu är det bara så ÄCKLIGT trots att jag borstat tänderna en gång.

Men SNÄLL är jag!

Refusering anbefalles!

Refusering anbefalles - eller iaf någon form av självsanering. Hur i fridens dar kan TV3 släppa fram sånt här? länge leve public service! Hur har den här damens - Anna Anka - plumpa uttalanden kunnat bli sån underhållning?

Och hur kan Kuriren släppa fram sånt här - Lars H Larsson från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. En kommersiell verksamhet som får gratis annonsutrymme på Fria Ord?

Snålblåst ute - kanse utlöste gnället ovan. Blev så genomfrusen att jag suttit och läst tidningarna med täckkappan på.

"Katastrof" och "Chock" toppar Kuriren respektive NSD. Flygkatastrof respektive skolnedläggelser - ja kanske motiverad rubriksättning? Lurigt detta med nättidning contra papperstidning. Kurirens ettannyhet finns inte ens med i nättidningen och NSD har olika rubriker.

Nyanserad ledare - under sådan - av OA. Ifrågasättande om hållbarheten i pensionssystmet. Svårt att få acceptans för sänkta pensioner - trots att systemet tidigare gett "överkompensation". Så går väl regeringen in och justerar för de sämst ställda - men meningen med systemet var ju att det skulle vara så hållbart att några brandskårsutryckningar inte behövdes.

Och i krisens och lågkonjunkturens Sverige beräknas julhandeln öka med tre procent. För övrigt min granne på jobbet - Mattias - som är på bild.

Och visst har "Luleåkvinna" rätt - att "Lagen gäller - även i Danmark". Och det finns säkert anledning till undran vad de klagande ungdomarna gjort och inte gjort.  Men principiellt är "lemmelpakken"  värd att uppmärksammas. Är det riktigt och rättsäkert att polisen ska kunna gripa dig och mig bara för att du befinner dig i ett område drabbat av upplopp? Och hur nära får du vara? Och vem bestämmer gränsen?

Och inte är det 1 april idag - även om man kan tro det. SJ har i helgen haft ett pris på resan mellan Boden- och Älvsbyn på 797 kronor. På nätet var den dock billigare - ENDAST 773 kronor.

Men väl 21 december är det idag. Nu går vi mot ljusare tider - och passar på att gratulera alla som heter Tomas - oavsett man nu som Olofsson stavar med H eller inte.

Noterbart att jag inte talade om årets mörkaste dag - vilket Radio Norrbotten just upplyste mig om att det är.

Själv ska jag ta mig till jobbet så snart som möjligt - inte en droppe jobb har det blivit i helgen. Inte från expen iaf - ett och annat mail har väl besvarats - fast knappt det heller. Men så är det julfint här hemma nu. Gäller bara att bevara det till det är DAX.


Gjorde gott

Tror det gjort far gott att få lite kända möbler och prylar omkring sig. Verkar ha acklimatiserat sig väldigt bra. Han berättade ivrigt om någon från personalen som suttit länge och pratat med honom - och hon bodde i närheten av Hällebo här i Sunderbyn.

Nu är jag åter från besöket och ska rigga strykbrädan och stryka lite juldukar till Kerstin larmar om inköpsresan. För övrigt sa far - som han tidigare alltid predikat - att han tyckte vi skulle handla hemma i Sunderbyn.


Till glädje..

är dom alla våra duktiga skidtjejer och skidkillar på både längden och tvären. Vilken sportsöndag det är - och de bästa är att jag kan pyssla på under tiden. Haag gladde särskilt med sin tredjeplats. Sen kan jag hoppas att Anja inte gjorde sig illa efter fallet. Dessbättre såg jag inte fransyskans uråkning som tydligen var värre. Vi hoppas på det bästa för hennes del också.

Kusin Kerstin bjöd upp mig på kaffe nyss - gott. Nu ska jag pyssla på lite och sen ett besök till far. Kerstin och jag ska åka och handla tillsammans - vi funderar bara på vilken tid det möjligen kan vara lite mindre mycket folk.Tunnlar - nej tack!

I möjligaste mån undviker jag tunnlar - även hyfsat korta sådana. Under engelska kanalen har jag aldrig drömt om att få åka - och efter denna artikel är det uteslutet att jag ens skulle kunna drömma om det.

Och på tal om tåg så har jag nog inte berättat om att vi blev "perrongsatta" i Strasbourg - 21.49 skulle tåget mot Baden-Baden avgå. Det aviserades 5 minuters sen ankomst för inkommande tåg. Efter 10 minuter började ortsbefolkningen stöna och gestikulerande lämna perrongen - tåget var inställt. Vi skojade om SJ:s resegaranti och bespetsade oss på brandvakt till morgontåget 06.00. Men efter mycket "kacklande" inne på tågexpeditionen blev det tjurrusning ut till väntande taxibilar.

Har läst pappers DN på morgonen - två intressanta artiklar hittade jag - om hur man fixade julen på nolltid och frågepanelen som undrade om farmor höll på att bli dement. Ibland känns det som det senare och nu ska jag ge mig in i städbranschen - det där med julen och nolltid inkluderar förmodligen inte att ha rent hus! Fast farmor i DN var 81 år - så lite marginal kanske man har?
Förlustelse

Bara förlustelse - iaf inget jobb - inte ens ett besök där. Jag åkte på basket istället - och så Sara spela i laget med "storflickorna". Antnäs 96:or är inte så många så de som kan och vill från Saras 97:or får spela. Så hon spelar i två lag - det är bra att röra på sig. Pontushallen!

Sen och inhandlade lite till far - tandcreme och sånt. Besök hos honom. Vi såg en stund på skidskyttet och nu är jag hemma - trött.

Ska vila några timmar får en se vad som kan bli sen.

Tant Anka

Härligt att läsa tidningarna till låtar som Gamle Svarten. Och samatidigt som jag slog ihop tidningarna fick jag lyssna på gamla Diana med Paul Anka - men den sistnämnda framkallar inte samma nostalgi som förr - nedsolkad av "Tant Anka".

Har lite svårt att förstå nyhetsbedömningen när man öser sida efter sida på att frossa i detaljer från rättegången om mordet i Smedsbyn. Trots min välkända nyfikenhet bojkottar jag i stort alla såna artiklar. Det räcker väl med rubrikerna och ingressen. Någon länk får ni inte för ökad efterfrågan ger säkert ytterligare frossande!

Omar Jakobsson försvarar att
Unga Örnar exklusivt kommer i åtnjutande av 140 000 kronor i bidrag. Han hävdar att oppositionens kritik bygger på felaktiga fakta - bolaget som bildats för att kunna konkurrera om att driva fritidsgårdar i Unga Örnars regi har inget att göra med föreningen Unga Örnar. Fan tro´t - heja på Luleåalliansen!

Isak har namnsdag - gratulerar till Annelis och Annas Isakx2.

Grattis också till Meta Wiborg - läkare vid Bergnäsets vårdcentral - som utsetts till Årets ledare av Läkarföreningen. Jag tror det är ett bra val!

Jens i fokus för landstingsrådens "bannbulla". För att han ifrågasatt om inte vårdköernas längd förskönats genom att patienter flyttats från en kö till en annan - där inte den sammanlagda kötiden räknas? Det är samma kritik som Ylva Johansson (S) framförde i Rapport igårkväll för att försöka desavouera socialminister Göran Hägglund. Som vanligt ligger väl sanningen i mitten - kömiljarden har säkert gjort nytta. Samtidigt vet vi att människor som väntar och som inte kan eller vill åka utanför sitt eget landsting ställs i en annan kö. Liksom att de som får ett första besök och en remiss till röntgen får börja om på nytt och räkna kötid först när röntgen är genomförd. Och det innebär väl att kan man skicka en remiss till ytterligare en undersökning - så får man börja på ny kula igen? Utan att man egentligen fått någon insats för sin diagnos?

Mor dog ju för övrigt i vårdkön - remiss till Umeå som låg i nästan 4 månader utan att hon hann få något svar!

För övrigt har far ännu inte fått något beslut om att han får bistånd i form av plats  i äldreboende. Men nu har han fått platsen - efter närmare 3 månader i kö - få se när beslutet kommer? Det är (S)å man undviker att redovisa köer som finns! I Luleå saknas i storleksordningen ett helt äldreboende - runt 60 personer sägs stå i den kö som inte finns - och då är bedömningen stenhård för att få biståndet.

Nu ska förmiddagen ägnas åt städ och röj. Efer lunch ska jag besöka far med lite kompletterande flyttgrejor. Och sen blir det nog en timma eller två på jobbet. Så får vi se vad resten av dagen bär i sitt sköte.

Men vad säger karln?

"Tebaks" (som salig Gunnar Bäckström uttryckte sig) på jobbet - och råkar ögna Kurirens ledare igen. Sätter nästan skinkmackan i halsen - vad menar karln - Kenneth Backgård. Han tycker det är rimligt att "gynna den egna verksamheten" dvs landstinget. Han måtte ha missförstått uppdraget - nog tror jag att de som röstade på Sjukvårdspartiet gjorde det för att de ville ha bästa möjliga sjukvård för pengarna - inte för att han skulle "gynna den egna verksamheten" vilket i hans fall väl också är "egen" i dubbelbemärkelse - så läkare han är.

En annan som missförstått uppdraget är uppenbarligen Sven-Otto Littorin - nu har han för andra gången lämnar kammaren för att han fått skäll av sossarna. Omogen verkar han uppenbarligen - kanske dags för lite omöblering i regeringen nu när snart Cecilia ska lämna?

Dagen har flutit på riktigt bra. Hann förbi jobbet som hastigast i morse. Sen hämtade jag far på Fyren. Och där hade man packat ihop allt åt honom - och själv var han nyduschad och rakad. Bara på med jacka, keps och handskar.

Och tack tack till den underbara personalen på avdelning 5, Fyren. Ett särskilt tack till "hundskötare" Ulrika.

Och från det ena "paradiset" till det andra - Ingridshem. Jättefint bemötande hela tiden. Och klockan 11 kom Jens till Skräddarsvägen och vi packade i de möbler som far ska ha med - och TV:n från mig - och TV:n från Skräddarsvägen till mig. Den senare står nu snyggt uppställd i bokhyllan som är den jag hade i mitt tonårsrum hemma hos föräldrarna. Den är rena kulten.

Och så har Kerstin och jag varit dit en sväng till och fixat upp gardinerna - så nu återstår bara lite "väggbeklädnad" i form av tavlor och pynt.

På jobbet har jag attesterat lite utbetalningar och besvarat lite mejl - så nu är jag mogen att åka hem.

Även en blind höna..

Även en blind höna kan hitta ett korn ibland - inte särskilt ofta jag brukar hålla med Skattebetalarnas förening - vilken jag oftast tycker är lika onyanserad som krafter till höger och vänster. Men här har verkligen Nina Sanandajl hittat ett "korn". Välfärdsystemet är alldeles för värdefullt för att utsättas för angrepp av moderater och socialdemokrater - från var sitt håll. Fokusera på att förbättra systemen!

Inte ett korn men väl ytterligare en opinionsmätning hittade jag i DN idag - här med jämförelser mot valresultatet - vilket jag väl tycker börjar vara relevant med tanke på att valet närmar sig med stormsteg. Skulle vara intressant att hinna med att göra jämförelser med alla de mätningar som singlar ned istället för julesnö - i söndags en Sifo.

Och Sexans taxi vann - men största vinnaren är Luleå kommun. Kommunen har inte råd med fler tveksamma upphandlingar - Sexans taxi blev illa behandlade vid värdering av alkolås vid en tidigare upphandling.

Största vinnaren i en annan fråga är skolbarnen. Nu blir det möjligt att nyttja kollektivtrafiken för skolorna när bussarna ändå går tomma. Tänk vilka svårigheter sossarna såg när vi från folkpartiet drev den här frågan?

För övrigt gillar jag Eilert Gezelius inlägg den här gången - KAOS-fnatt  - rubriksättarnas missbruk av språket. Kaos och katastrof inträffar ändå rätt sällan.

Fin artikel på samma tema - språk och språkförändringar finns också i NSD - om Utslitna ord av Lars Ilshammar.

Dagens ris däremot till OA som tycker att sajten www.alliansfrissverige.nu. Kan undra hur den ska bidra till ökad demokrati? Och en liknande på "andra (S)idan" skulle förmodligen kräva för mycket utrymme. Jag har medvetet skrivit fel länkadress - vill ni söka reda på smörjan får ni göra det själv - och att OA:s ledare skulle finnas på nätet - lite desillusionerad över med vilken takt NSD lägger ut på nätet.

"Inte Kent Ögrens år - ledaren i Kuriren - får mig att minnas vilken hjärtklappning man hade inför den ledarsidans tidigare utdelning av julklappar till oss "snälla" politiker". Skulle önska dagens politiker något liknande - för att hålla dem varma.

Varm kan man inte beskylla morgonen för att vara - men motorvärmaren är påkopplad. Idag är stora flyttardagen - så jag är ledig - möjligen blir det lite jobb sen eftermiddag. Några saker pockar på sin lösning.


Där sprit går in..

Bara att konstatera att vi återigen fått bekräftat det gamla talesättet om att där sprit går in går vett ut. Sosseriksdagsman tagen på bar gärning i kalsingar i en riksdagskorridor. Det hela blir än mer bisarrt när riksdagskvinnan nästan bortförklarar det med att fått i sig lite för mycket.

Kerstin och jag har varit till fars lägenhet på Ingridshem. Fått upp liten gardin på toan - i övrigt mest mätt och så. Kerstin har jobb - gardinsyning - med sig hem.

Nu ska jag åka och hälsa på far - och se så dom inte ställt ut honom på gatan.

Tredje försöket!

Eller rättare sagt - tredje gången gillt. Lyckades med det otroliga att boka fel två gånger å rad - och dessutom skicka iväg beställningarna. Var övertygad om att det var något fel på tangentbordet - men som vanlig satt felet mellan skärmen och stolen.

Nå väl Norwegian hade inga problem att makulera beställningarna och ge mig ny chans. Så nu Hendrik har du din resa - med hemresan på söndag och inte samma dag som utresan vilket jag lyckades med två gånger.

Har inte hunnit titta på någon nättidning så jag är lyckligt ovetande om vad som händer. Och lika bra är det - nu ska jag ta mig ut till Ingridshem och mäta lite för gardiner och möbler.

Motsatsen sällsynt

Elpriset chockhöjs - stor efterfrågan på el - kyla ooch kärnkraften går bara till hälften. Annars brukar det också kunna heta att det varit dålig nederbörd och lite vatten till våra kraftverk. Motsatsen borde ju också förekomma - varmt, kärnkraften på full effekt och massor med nederbörd. ´Men har någon hört talas om chocksänkning av elpriserna?

Annars hittar jag inte mycket att kommentera i våra lokala tidningar. Glädjande förstås att basbataljonen blir kvar på F21. Förfärligt om misshandeln på Björknäs i Boden.

Allt är återvunnet på Norrbottensteatern - ja det borde väl förstås vara en självklarhet. Så förvånad läser jag hela artikeln - men dyker upp i minnet om förskräckliga kostnader för kostymeriet. Ett välkommet uppvaknande. SUCK - Kuriren har inte sin ettannyhet ute på nätet än!

Idag gratulerar vi Stig som har namnsdag.

Och själv gläds jag extra mycket åt att min bil startade utan vidare spisning. Är lite osäker på min motorvärmarstatus.

Och Ögren har fått bita i det sura äpplet - Norrstyrelsen avvecklas - inte en dag för tidigt. Snacka om ett politiskt projekt - helt i onödan.

Försöker att inte känna mig urstressad - men det är svårt. Det är avigsidan med att vara borta från jobbet - kan hoppas att det inte hopats så mycket på skrivbordet. För kombinerat med jul, farsflytt och en lägenhet i kaos känner jag att det går upp för ögonen. Men även en elefant går att äta upp och man börjar med snabeln!

Ich bin müde..

Ich bin müde..Ich bin..HEMMA igen. Skönt. Men faktiskt rejält trött - efter 5 dagars ledighet. Kom redan vid halvåtta ikväll - men posthögen var stor och mejlskörden ännu större.

Och en "kommungumma" tog rejält musten ur mig genom att ringa när jag satt på flygbussen. Hon hade trott att far skulle flytta ut i morgon (från Fyren) - torsdag - men hade fått veta att det var fredag som gällde. Hon hade ingen plats för far torsdag till fredag. Själv vet jag att jag har varit tydlig - och om den chefen inte har förmåga att kommunicera med sin egen personal så är det hennes bekymmer - inte mitt.

Far hade 14 dagar på sig för att flytta in på nya boendet - men jag valde både för fars skull och för andra behövandes skull att vi skulle flytta inom en vecka från erbjudandet - och sen får man sån skit kastad i ansiktet?

För övrigt verkar NSD också behöva mer tid - Dagens namnsdags-kryss är daterat 16 november med Vibeke och Viveka som namnsdagsbarn och utgångspunkt för krysset.

Jag tror att vi andra gratulerar Assar idag?

Största tröttheten kommer när man ska läsa 3 tidningar x 2 på kort stund. Får sovra hårt! Får prioritera "födda och dödda" så man får grepp och man lever i den här världen - eller den nya?

Nu ska jag inta sovläge! Hör av mig i morgon!

Inte ett spår

Inte ett spår av spårbyte, Stefan Tornberg. Det är ingen hemlighet att Folkpartiet i Norrbotten inte tror att en regionalisering av Norrbotten - ovsett det geografiska innehållet - löser sjukvårdens problem. Vi kommer att fortsätta kämpa för att staten ska ta ett större ansvar för sjukhussjukvården - på samma sätt som för skolan - annars kommer vi inte kunna få tillgång till likvärdig vård i hela landet.

Däremot tycker jag mina partikamrater ska sluta häckla Stefan för att han kommit till insikt och inte längre förordar en storregion. Oavsett vad skälen här till är.

Och med det mina vänner får ni klara er utan min klagolåt - kanske ända till onsdagkväll.

Sund och normal reaktion

Pappan som for hem till mobbaren och talade ut - fullt normal reaktion som inte borde straffas. Jag lovar att om det varit jag som varit mobbaren och min far fått veta att mobbningsoffrets pappa läxat upp mig - så skulle den pappan fått ett tack för hjälpen.

Nu är det ju som med allt som slås upp i tidningarna - tyvärr - att man måste ta det med en nypa salt. Vi får ju inte veta särskilt mycket detaljer. Klart att en vuxen person inte får ta till övervåld mot barn - vare sig psykist eller fysiskt. Men nog känns det magstarkt att han ska ställas inför rätta.

Nu är denna lilla skrivpaus slut - och nästa steg mor Strasbourg tas.

Hur tänkte han?

Hur tänkte han Tiger? Om han nu hoppat över skaklarna en gång kunde man ju tänka sig att han inte hann tänka. Men tydligen VÄLDIGT många gånger. Hur inbillade han sig att han som världskändis skulle kunna förbli anonym i sammanhanget?

Idag är det mest minnesvärde i tidningarna Mats Ehnboms krönika där han lyfter frågan i skillnad i sponsring mellan damidrott och herridrott. Enligt Mats nyhetsvärderar Kuriren Luleå Basket och Plannja basket likvärdigt. Och jag har ingen anledning att misstro det - men det slår mig att media faktiskt skulle kunna göra en insats här - lite undesökande journalistik om hur både det offentliga och de privata företagen fördelar sin sponsring?

Idag gratulerar jag först och främst Claes Sundqvist i Laisvall på 90-årsdagen. Maken till pigg och alert 90-åring finns nog inte. Hörde dessutom på radion att Laisvall hade vajsing med vattnet - makalös otur om man drabbas av den när man har Öppet Hus på 90-årsdagen. Men Claes fixar säkert det också!

Grattis Nisse - årets polishund. Sådan husse sådan hund passar bra här - Mikael Nilsson - som jag känner lite sen min tid i socialnämnden - och inte bara känner som Franks pappa!

Alexander har namnsdag - mig veterligt bara en jag känner och han har det som andra namn - eller tredje! Men en toppenkille - så Grattis!

Nu ska jag njuta de sista tonerna från Dacapo - sen blir det dusch och packning.


Oroad blir man

Egentligen kom rubriken till för att jag läste om detta I Kuriren - eller rättare sagt PÅ Kurirens nättidning. Visst är det märkligt det här hur man skriver I och PÅ. Bortsett nu från att Piteåborna alltid sitter på stugtaket - dom är aldrig I stugan utan alltid PÅ stugan. Och bortsett från det så inser jag att jag också måste ta itu med en anmälan - eller iaf en kontakt med Patientombudsmannen - inte kan det vara rätt att en människa med svår hjärtsvikt ska bli liggande på geriatriken i två veckor? Och en del annat underligt finns det ju också!

Och oroad blev jag också att jag inte varit in här på 14 timmar - inte sen i morse. Men dagen har avlöpt lugnt iaf. Karin var kvar en timme på jobbet i morse - till halvtio - sen hade hon Länshandikapprådet. Och Johan på väg söderöver och Thomas visionerade med Luleå kommun. Så jag tronade ensam idag.

Själv var jag kvar till 12 sen skjutsade jag kompis Birgit och Sture till flyget. Hämtade Jens och Lottas guddotter Emma med kompis vid bussen klockan halv tre. De ska julhandla och sen kvarta på liggunderlag på expen. Före det hade jag besökt far på Fyren.

Därefter förbi och kollade in fars nya lägenhet på Ingridshem. Nog vet Lulebo att skinna gamlingarna - 3 092 i hyra för 31.5 kvadratmeter med hyfsat låg standard. Men annars ett väldigt trevligt boende och den personal jag hann träffa verkade förnämlig.

Nu satsar jag på att komma tidigt i säng - och upp tidigt. I morgon bär det av mot Strasbourg. Och någonstans klingar det att jag kommer att träffa Cecilia Wikström - det ser jag framemot.

Fast ni fattar väl att det kommer att bli ett antal dagar utan att jag bloggar? Vänj er - så ska jag berätta i morgonbitt hur länge det blir!

"En grym sann julsaga"

"En grym sann julsaga" - riktigt rolig och fyndig insänare i NSD: "Herr Anka blev arg som en tiger. Tiger betedde sig som ett svin och den farliga svinisen visade sig vara en riktig anka!" Skrivet av en Maria Skiddi i Skellefteå.

Grymt vackert var det på Nobelfesten - så länge jag nu såg. Det var tröttsamt också. Hungrig blev jag dock inte
hummmerconsomme och vaktel får inte mitt snålvatten att rinna.

"Inget fusk med patientmaten" - fast psykchefens förklaring är något omständlig. Jag utgår från att politikerna fått en redig redovisning. Dock tror jag Luleå kommun har anledning att kolla vad de får för det dyra matavtalet. När man lyckas leverera för lite mat till äldreboenden flera gånger kan man undra med tanke på att gamla ofta äter lite mindre. Mor och far delade på en portion sista tiden de bodde hemma.

"Fusk" med rubriken gör sig Kuriren skyldig till - "Modig bänkad - då vände Luleå" gav iaf mig uppfattningen att Luleå vunnit medan jag njöt Nobelmiddagen - men bara en ynka poäng blev det.

Fusk vill Farelind också pådyvla Törnman. Och nog är det lite kryptiskt och omständligt här också när Törnman skyller på att han hade protokollen hemma - därför kunde Farelind inte få se dem. Kan väl inte vara längre bort än en knapptryckning på datorn?

Tredje steget kallas det - det Gerhardsson kallar för dold arbetskraft. Det finns såna på Fyren i Luleå också - där har jag lärt mig att det kallas tredje steget - i aktivitetsgarantin. Gunnar till exempel som spelar och sjunger för gamlingarna. Och som tar ner dem till aktiviteter i Lagunen. Och som badar bastu och solar med dem. Att detta är kvalitetshöjande insatser som inte skulle komma gamlingarna till godo annars känns inte särskilt "dolt" för mig. 

Frågan är vad Gerhardsson skulle vilja göra som motprestation för att han faktiskt får pengar som ger honom en hyfsad livskvalitet?

Daniel har namnsdag - många trevliga såna känner jag - GRATTIS!

Idag ska mycket hinnas med - det mesta privat. Så det blir bara 3 timmars jobb idag. Med start klockan 9 om jag nu rappar på.


Gammal nyhet

Linda Ylivainio dödshotad - men det var den 27 augusti. Det var allt en gammal nyhet. Presenteras i NSD som en färsk nyhet - men visst har detta varit omskrivet förr??

Själv har jag skjutsat Gerd och Karin till lunchföreläsningen. Sen gjorde jag ett ärende innan jag skulle återvända till föreläsningen - men då ringde sjukhuset att far var färdig för hämtning. Så innan klockan 13 var jag tillbak i stan. Och kunde hämta Karin och Gerd tillbaka - Gerd förde jag direkt till polishuset och tingsrätten.

Några saker jag ska verkställa innan jag drar hemåt.

Hittade för övrigt denna SCB undersökning - inte särskilt mycket att vara glad åt - FP under valresultatet - =6,5 - och oppositionen 50%. Möjlig glädje att SD inte får vågmästarroll - men in i riksdagen skulle de komma med råge. Större än centern och KD - lika stora som vänstern.

Bloggen ger resultat

Två timmar efter att jag på bloggen efterlyst ett äldreboende till far så ringde dom - Luleå kommun. En lägenhet på Ingridshem i Gammelstad.

Och far satt och "jäste" i en fåtölj med både kaffe och nyponsoppa. Pigg som en mört - färdig att hämtas så fort doktorn "stämplat ut" honom.

Rådjur och getter

Som Bambi på hal is - fast mycket mindre graciös kände jag mig vid tidningshämtningen. Det blir sannerligen glashalt på den här typen av gamla gårdstun. Tur att tant Lilly plockat ut sparken så jag kunde låna den.

Och detta påminde mig om att delge er ett julklappstips till dom som har allt - en egen liten namngiven
get - från Barnmissionen.

Har spanat in OA med förstoringsglas. NSD har haft någon form av feltryck idag - förstod jag när jag senare såg mittuppslaget med älgar. Men innan det var jag tvungen ta fram förstoringsglaset för att se vad för "turban" OA hade på sig. Synd att det inte går att länka - kul krönika om när Swedell av misstag skickade modeaternas valstrategiska plan till OA - då på Piteåtidningen.

Annars hade väl den givna rubriken idag varit - RÅN i RÅN-eå. Andra gången på relativt kort tid som Handelsbanken i Råneå utsätts för rån. Som ytterligare kuriosa heter säkerhetsschefen som uttalar sig RÅNman! Tyvärr hörde jag på nyheterna att de personer som gripits på Teg i Umeå hade släppts.

Kurirens ledare visar hur ihålig socialdemokraternas äldrepolitik är - både då det gäller beskattning och boende. En riktigt bra och avslöjande ledare! Socialdemokraterna tycker det är okej med avdrag för fackföreningsavgifter och det är ju förstås också en del av det generella jobbskatteavdrag som alliansregeringen infört. Men då talar man inte om "brandskattning".

Och i Luleå ska säger socialnämndens ordförande Eva Bergström att man ska titta på hur man löser "bostadskarriären" för äldre. Det är på tiden - min far skulle vara glad om han kom upp på nedersta trappsteget dvs fick ett äldreboende.

Tack till Lena T som tar bladet från munnen och berättar att Luleå hockeys hejaklack fortfarande skriker "hora" och "fitta". Hejaklackssektionen  här lär ju vara kommunarådet Karls "hemmaplan" - det vore klädsamt om han också bedrev opinion mot detta.

Malin och Malena gratuleras på namnsdagen - nu måste jag sätta fart. Ska ju hinna om sjukhuset med fars medicin.

Frånvaroattack!

Skulle vilja ha en "frånvaroattack" - en frånvaroattack från allt eländes elände. Kan ni tro - när jag kom upp till far vid halvfyra tiden idag så vilade han. Helt okej - svarade mig lite förstrött. Men jag såg tecknena. Och frågade personalen om han sovit så hårt så länge. Han hade haft en orolig natt - vilket han inte brukar ha - så det hade tyckt det var okej att han sov över eftermiddagsfikat.

Men sköterskan hämtades - och plötsligt var det tre sköterskor på plats - svårt att mäta blodtryck och puls - men djupt, sunt och härligt sov han.

Ambulans larmad och kom. Och tänk er en av ambulanskillarna hade jag inte träffat tidigare. Allt nog så gav de syrgas till far - och han gav vissa upplivningstecken.

Men för säkerhetsskull så bar det iväg till akuten.

Tur hade vi - träffade på en läkare som far träffat flera gånger tidigare. Och pedagogiska "syrror" fick far att inse att han skulle sova "ruset" av sig en natt.

Hoppas få hämta hem honom till Fyren i morgon. Det blir väl efter den föreläsningslunch jag ska delta vid - och lyssna till Ola Schenström. Närvarande i nuet är väl hans tes? Kan undra vad han vet om nuet? Och verkligheten?

Blädder?

Nu är det inte så att jag fortfarande sitter och bläddrar i morgontidningarna. Klickandet funkade tydligen inte så morgonens inlägg låg kvar opublicerat.

Nu nalkas arbetsdagens slut.

Dock gjorde jag en reflektion när jag läste
Lars Ohlys artikel i Expressen. Fick en olustig känsla. Kändes utstuderat osmakligt. Kändes inte riktigt äkta.

Kan möjligen bero på att Lars Ohly ju tidigare också gjort sig känd för en relation med den avlidne Nacka Skoglund - vilket han senare fick erkänna bara var påhitt. Frågan är hur äkta det här är?

Hej på några shoppingtimmar inkluderande besök hos far.

Smått och stort

"Liten peng gör stor nytta" läser jag på Kurirens sista sida. Andra 50-öringen som ska lämna in under min livstid. Övriga som lämnat in är 1-öringen, 2-öringen, 5-öringen, 10-öringen och 25-öringen. Plus en mängd papperspengar. Femman och tian borta - och vissa har ändrat form och fason. Som 50-lappen. Så kan jag undra om det funnits en 10 000 kronors sedel - kusin Kerstin påstår så? Jag kan inte erinra mig det?

Fast det jag funderade var formuleringen "en idell förning med Bris i spetsen". En icke namngiven idell förening - tillsammans med Swedbank som inte tillhör de mest förtroendeingivande hos mig fick mig att bestämma mig för att de många "lilla-pengarna" lite här och var i äggkoppar och annorstädes får gå till Frälsningsarméns bössor - i god tid före skrotningen.

Medan förändringens vind har blåst rätt snabbt bland pengarna - så har det rått näst intill stiljte på vissa områden.  Dock - ÄNTLIGEN - första kvinnliga polisbefälet i länet. Fattar ni - vad var det för jubileum som firades med anledning av första kvinnliga polisen? 50 år? Eller mer? Iaf stort grattis till Catrin Hedqvist som blivit historisk.

Det historiska annars idag är ju förstås gruvstrejken - 40 år - så stor och kraftfull den var. Och befogad! En hel del av dagens - ofta politiska - fackliga gnäll känns lite lyxbetonat förhållandevis.

Avslutningsvis konstaterar jag att landstinget via Gunnar Persson försöker flytta ansvaret för fiaskot med vaccineringen till Belgien och tillverkaren av vaccinet. "Vi är helt i händerna på producenten som finns i Belgien" skriver Gunnar Persson på Kuirens debattsida idag. Fast nog är det landstinget själv som beslutat att tacka nej till den hjälp med vaccineringen som privatläkarna erbjöd. Och valet av vaccinationslokal - Kyrkan Hus - kan väl knappast Belgien lastas för. Dessutom verkar övriga landsting ha klarat detta betydligt bättre än vårat. En utvärdering är verkligen på sin plats - tycker Ylva fortfarande ovaccinerad.

Enligt konstens alla regler

Medan jag bläddrar igenom tidningarna igen - för att se om det var något att kommentera - kan ni ju passa på att lägga skinkan i blöt. I saltlake - i en emaljerad eller röstfri hink - så det täcker skinkan (dom var stora förr - 7-8 kg minst tror jag - feta grisar), sätt en upp och nedvänd flattallarik över och lägg på en knubbig och ganska tung sten. Ställ ner den i matkällaren.

Det är nämnligen Anna-dagen idag - och då ska skinkan i blöt för att hinna bli färdig till jul.

Grattis Anna GK! Och alla andra Annor jag känner - vilket är många.

Svammel!

De röd-gröna har röstat för de borgerligas förslag till förändringar i sjukförsäkringsreglerna - men är emot. "Rättsosäkerheten ökar" påstår Veronika Palm - sossarnas taleskvinna.

Själva föreslår det att sjukpenningen aldrig ska kunna upphöra. Åtminstone vill de att det ska utredas. Tydligen vill de att sjukförsäkringen fortfarande ska betala för folk som har konflikter på sina arbetsplatser och folk som har problem i sina äktenskap. Jag tror inte svenska folket vill betala sjukförsäkringsavgift för sånt.

Jag tror det här kan bli riktigt bra - om man inte glömmer att tala om för Försäkringstjänstemännen att det är tillåtet att använda sunt förnuft - och avskedar försäkringsläkare typ Bo Hallqvist.

Typ - nu är det ett urfjantigt program med före detta sommarpratare som träffas. Hitintill är det iaf mest fjantigt - med såna storheter som Liza Marklund och Tomas Bodström!!

Utmärkt, regeringen!

Med de justeringar som nu föreslås som kommer nog sjukförsäkringen att fungera bra. Att åtgärderna ska vara "skäliga" borde lösa de flesta problemen.

Utan tvekan har de funnits och framförallt aviserats som kommande fall som varit rent upprörande. Men som som en försäkringskassan närstående medarbetare sa till mig häromleden. "Vi kunde ju inte fortsätta som tidigare då vi använt sjukförsäkringen från allt till att lösa konflikter på arbetsplatser till äkenskapsproblem".

Nu ska jag dra till SV och det passar ju riktigt utmärkt - nära Åhléns dit jag ska och inhandla åtminstone en julklapp.

 


Drograttfylla?

Noterar att numer står det nästan alltid - eller i alla fall i majoriteten av fallen? - drograttfylla och inte rattfylla. Skulle vara intressant att veta om det verkligen gått så långt - om det är statistiskt säkerställt att det är så? I så fall är ju vägarna en formidabel dödsfälla. Fylleristerna försöker väl hålla sig på vägen efter bästa förmåga - men med droger i kroppen vet man ju aldrig vilka bilder de ser i sitt inre.

Bloggen är verkligen en sann vän - och till stöd för minnet. Fick gå tillbak till 2006 för att kolla lite runt Nolia. Och visst hade jag rätt - Göran Persson lämnade återbud - Thomas misstänkte att han istället skulle vara på fridrott i Göteborg.

Nu har Thomas och Karin åkt iväg på julöppethus på Studieförbundet Vuxenskolan. Johan har gått och hämtat mat. Själv ska jag jobba till klockan 2 - och sen åka en sväng till SV jag också.

"Mordisk"

Börjar känns mig smått "mordisk" angående vaccinationen. Fortfarande inte en enda tid i vecka 50 utlagd - trots information om att det ska göras snarast.

Börjar påminna om frisören som satt upp lappen - "Kommer strax" - vilket kunde variera från en kvart till flera dagar.


Vårvindar friska

Vårvindar friska mötte mig på väg efter tidningen. Vanligtvis ganska skönt - med vårvindar - men banne mig inte den 8 december. Virginia har namnsdag - ingen sån känner jag.

Apropå friska vindar så har väl
Tiger Wood såpan övergått till storm. Elins mor - landshövdinge Barbro Holmberg - sägs ha tagit semester och åkt till dottern i USA. Som sägs ha flyttat från hemmet till ett hus i närheten. Allt enligt sajten Radaronline. Jag frågar mig hur detta kan ha så stort nyhetsvärde? Och samtidigt länkar jag själv. Fast ärligt har jag inte tagit del av mer än rubrikerna - trots att jag känner en viss nyfikenhet på om denna präktiga familja har barn?

Nu ska jag "skälla" på journalister - och till och med våra lokala. I tre artikelar idag retar det mig att jag inte får en liten faktaruta för att kunna ta ställning själv.

1. Nytt försök av Törnman. Vad säger Kirunapartiets stadgar? Ska det vara 2 på varann följande medlemsmöten som beslutar om upplösning av partiet. En mycket intressant ingrediens inte minst för sossarna i Kiruna att veta?

2. Rolfs och Lindgren i Boden. Varför inte en liten faktaruta om vilket beslut som togs 2002 och vad som gällde tidigare? Vi är många som har bra minne men det är kort! Tingrätten har att strikt följa lagar och vad som kan bevisas. Men oavsett vad tingsrätten nu sa så finns det förstås ett politiskt ansvar. Dock ogillade jag skarpt den insändare som Kuriren förvånande nog släppte fram igår - den är vulgär och fylld av grova personangrepp som inte har med saken att göra!!

3. Är kanske inte riktigt samma sak - men handlar om att vi glömmer - även journalister. Intressant bakgrund till lokalbanken är att veta att då Byggmästarföreningen "hotade" att göra om sina lokaler vid stadhuset till små lägenheter då reagerade Luleåbo och Anders Sandberg - som då var projektledare för gymnaisebyn - med att lyfta i Byggmästarföreningens lokaler i gymnasiebyn - Hackspetten. Som vd för Lulebo ville han förstås inte få konkurrens av små privata attraktiva lägenheter i centrum. Och där sitter kommunen nu med ett himla långt hyresavtal. Vilket gör att Bergviskolan kommer att läggas ner för att fylla tomma lokaler i gymnasiebyn. Vilken soppa!

Och påtal om journalister så beskriver före detta NSD-journalisten Nils Anundby på ett utomordentligt sätt det fiasko som vaccineringen i Luleå utvecklats till. Satt själv och knappade igårkväll - och inte en enda tid - vare sig bokad eller obokad fanns till Kyrkans Hus.

Med detta som bakgrund blir det smått patetiskt när Kent Ögren säger: "Vi måste ha ordning och reda i vården. Och vi tänker inte använda patienterna som brickor i spelet för att gynna privatläkarna". Det säger det mesta om sossarnas sjukvårdspolitik - vi får hoppas att väljarna/vårdtagarna inser att det är bättre att vara en bricka i spelet än att inte få vara med i matchen alls - som i Ögrens verklighet.

För övrigt blir jag orolig när jag ser att Luleå Taxi och kommunens inköpsavdelning har olika uppfattning om anbudstiden ska vara 40 eller 52 dagar. Tilltron till inköpsavdelningen har åtminstone i mina ögon tufsats till en och annan gång - alkolåsen till exempel där 6:ans taxi missgynnades - så därför hoppas jag verkligen att kommunen är skodd på fötterna.

Fattar ni så mycket jag skrivit - ingen inte ens min mor om hon levat hade orkat läsa. Riktigt mycket i tidningarna idag - skulle kunna skriva lika mycket till.


Osignerat!

Det kom på skam - att jag inte skulle återkomma. Men så fullständigt fjantigt - ett tävlan om vilken kattbild som är finast - tävling kallad "lussekatten". Tror rackarn att artikeln inte är signerad. Kan väl hoppas den inte finns i papperstidningen - tävlingen - med tanke på att Kuriren drar ned antalet sidor för att spara pengar!

Och till råga på allt var inte Kurirens egen krönikekatt - Malin - inte en nominerad. Vilken skam!

Hoppas ni förstår att det är lagom dos skämt och allvar!!

Nu har den ringt - sovklockan!!


En kväll för retreat

Har varit här hemma i min ensamhet från cirka 4 - eftermiddag - och pulat på. Som någon sorts retreat - bara avbrutet av ett kort samtal med kusin Kerstin - mitt initiativ - och så Gisela som ringde mig. Men hon är så lugn och tyst - som en del av retreaten.

Några böner har det dock inte varit. Ej heller kan det karaktäriseras som promenader. Och inga "präster" som väglett mig!  Men tvättat har jag gjort - och sprungit i källartrappen som förr i världen. Och städat skafferiet! Och slagit in julklappar! Huga - även när man "retreatar" ska det produceras - det är väl mitt problem?

Och bläddrat lite lätt i en bok om ordspråk och goda tankar - som jag ska skicka till mitt bonusbarnbarn. Drottning Kristina och Elmer Diktonius blev mina favoriter - bland många. Med säj som "Grymhet har sin rot i rädsla" respektive "Jag var starkast när jag skrattade åt min egen svaghet"

Mellan bläddrandet har jag  stått och tänkt att någon gång kanske jag också ska sitta i lugn och ro och slå in paket. Bara för nöjets skull och så där. Och lacka och sätta avtryck med stämpeln med "bomärket" - om jag nu har den kvar?

Nu - 22.10 - ska jag avbryta min retreat med att kolla lite nättidningar. Hoppas jag inte återvänder till kära bloggen förrän efter en god natts vila!

Novus opinion och förtroende?

Novus opinion har i en undersökning konstaterat att moderaterna och mp tillsammans har störst förtroende i Stockholm - på att göra stan bättre eller vad det nu var.

Jag vill bara hänvisa till mitt inlägg den 6 december där jag visade just Novus opinions siandet inför eu-valet. Moderaterna var "uppskattade" till 36 procent och stannade på 18. Samma undersökning visade förvisso en underskattning av miljöpartiets resultat med 3 procentenheter - men det är ändå en diff på 15 procentenheter

Frågan är om Novus opinion är trovärdiga? Inte för att det spelar så stor roll - mer en journalistisk fundering - hur man rakt av kan ta saker som sanning och sen skriva upp det.

Lite ungefär som rubriken i NSD idag om att TBC-mannen smittat 30 poliser - i verkligheten var ingen enda riktigt smittad. I nättidningen har man klädsamt mog ändrat från "misstänks" till "misstänktes".

Har återvänt en liten snabbis till jobbet efter inhandling och besök hos far. Nu ska jag dra mot Sunderbyn och se om jag kan söka fram en handling till Thomas och en handling till en annan kompis som ska finnas i min dator hemma.


Arjeplog eller Boden?

Har sagt det förr - men så ynkligt skött som vaccineringen är får man leta efter. Särskilt Luleå verkar vara rejält missgynnade. Inte en tid så långt pekfingret orkar knappa. Och senaste läget allmänt är från den 3 december. En rejält skärpning - nog kan vi väl kräva att hemsidan iaf uppdateras dagligen?

På andra orter som Arjeplog och Boden kan man iaf hitta att tillgängliga doser bokats till en del. Men för kyrkans Hus i Luleå finns absolut ingenting.

Annars händer (tyvärr) inte mycket. Fått ägna tid till värdelöst jobb som att färdigställa protokoll. Fast det måste väl göras - annars kommer väl kära revisorer att ha synpunkter.

Nu nalkas klockan 12 - och frågan är var jag då kan göra mest nytta?

Morn!

Godmorgon på er alla. En lång natt igen. Och seg uppgång först 10 över 5. Inte takdropp men inte är det mycket under noll? Tyvärr!

Kittlade till i politikernerven när jag på promenaden tillbak från postlådorna såg rubriken "
Hyr för miljoner trots egna lokaler". Makalöst att man inte slutat kasta skattepengar i det svarta hålet.

Har varit tvungen att mitt under detta skrivande byta dator - upptäckte att jag inte hanterade till exempel att göra markering för att länka.

Och så har jag inte hunnit lägga upp några favoriter i den nya - vilken gör länkning himla sölig. Så idag vill jag tillexempel gratulera Angela och Angelica på namnsdagen - Hedlund båda - den förra dock ingift H. Den senare har dock en blogg som jag länkar till här.

Det blir ett kort inlägg denna morgon - teknikbaserat kan jag säga.

Våga fråga!

Våga fråga - eller kom ihåg att fråga.

"Härlig är jorden" psalmen som talar om släkten som kommer och går.

En jul utan mor väntar - svårt!

Men på något sätt förbereder man sig - redan förra julen stod jag för "Mariannes Mimymsallad" - första gången hon inte själv gjorde sin "berömda" sallad. Uppkallad av Jens som liten - som tyckte att det var som ett mellanting mellan Legymsallad och Mimosasallad. Alltså typ Mimymsallad. Här följer receptet - nedskrivet av mig förra julen. Jag skrev ned allteftersom jag producerade. Förstås så gjorde mor från början även majonäsen själv - men det är absolut inte nödvändigt! Och jag har också prövat göra den själv - men burk och tubvarianten ger lika bra slutresultat.

Mariannes MIMYMSALLAD

 

Så gjorde jag:

 

100 gr smör (normalsaltat) smältes i en panna, vispa i en dl vetemjöl. Spä med 1 liter standardmjölk.

(jag tog 125 gr smör, något mer mjöl och mindre mjölk, ca 8 dl – jag låter såsen vara ganska tjock som en kräm ungeför). Låg värme och länge så att mjölet får ge ifrån sig all ”tjockhet”

Låt kallna!

 

Rörde i 1 dl vitvinsvinäger plus 1 dl socker sen duttade jag lite mer vitvinsvinäger

 

Rör i ca 500 gram majonäs – jag tog en burk kavlis lätt majonäs plus lite till från en tub.

 

Sen riktigt tjock vispgrädde. Blir det för lite smak av majonäs så dutta i mer. Blir smeten för tjock så rör i ovispade grädde.

 

1 kg frysta ärter och morötter. Jag tog dem direkt från påsen men man kan ju doppa dem i hett vatten också om man vill ha mindre tuggmotstånd.

5 stora äpplen – jag skalade dem inte vilket mor brukar göra. Men små bitar ska det vara i vilket fall.

 

//Ylva
Äts tillsammans med faster Lisas skinkrullader - som är mycket enkla att göra. Rökt skinka - gärna kraftigt rökt - i något tjockare skivor än vanligt pålägg - de ska hålla ihop. Bred vanlig Slotts orginalsenap på och lägg rejält med riven kraftfull ost (gärna VB) - rulla ihop. Grilla i ugnen på 225 grader till osten flyter omkring och skinkan blivit lätt bränd.

Vilken uppslutning!

Mer än 50 procent av sossarnas medlemmar i Överkalix sägs ha varit med och röstat fram vem som ska efterträda Leif Nilsson som kommunalråd - om sossarna vinner valet (vilket Gud förbjude!). Nittio (90) röstande vilket då innebär att sossarna har mindre än 180 medlemmar i Överkalix. Bara lite tankeverksamhet för att uppslutningen var SÅ stor på mötet. Annars brukar man räkna med att 10-20 procent byr sig.

Själv kan jag fundera vem Anne Jacobsson är? Som kom tvåa - med bara 5 röster färre än Birgitta Persson - som jag känner.

Birgitta och Anne fick tillsammans 87 röster - vilka som fick de 3 övriga återstår att redovisa.

Hemma igen - och trött. Far var vid god vigör både psykiskt och fysiskt. Har levererat två snygga tomtar - tomtemor och tomtefar - som står i hans fönsterkarm. Levererade också ett nummer av Jakt-journalen - med en vintervit hare som prydde omslaget. Vilket gav upphov till flera jaktberättelser från far.

Nu ska jag vila mig en stund...

Formidabel felbedömning?

Och vad händer nu då? Trodde liksom Törnman att sammanslagningen med sossarna redan var klar? Nu är ju en nedläggning av ett parti inte något man beslutar bara så där på ett medlemsmöte - brukar ju vara två på varandra följande möten - minst.

Nu har jag iaf varit hem med flickorna - och är på jobbet. Ska jobba en timme eller två innan jag ska besöka far.

Formidabelt missvisande

Fick som vanligt ett livstecken för tipsbolaget Blåklinten - litet vinstmeddelande heter det oftast. Tre tior á 27 kronor - men ett glatt tillrop om att europatipset återstår.

Och så denna granskning av trovärdigheten i opinionsmätningar - väldigt sällan - för att inte säga aldrig - som de utvärderar sig själv.

Men denna - nedan inklippta -  som Gunnar Andrén delgav oss tillsammans med vinstmeddelandet vore ju faktiskt värt en egen lite nyhetsartikel.

 

 

Expressen 15 maj:

 

Rubrik Nu rycker moderaterna

 

Novus Opinion 15 maj Väljarna 7 juni

M: 36,4 procent (+5,0) 18,8

C: 4,3 procent (-1,0) 5,5

FP: 5,0 procent (-1,3) 13,6

KD: 1,8 procent (-1,9) 4,7

 

S: 32,7 procent (+0,8) 24,4

V: 5,2 procent (-0,6) 5,7

MP: 8,2 procent (+2,0) 11,0

 

SD: 1,2 procent (-0,7) 3,3

PP: 3,4 procent (-1,9) 7,3

Fi: 0,4 procent (-0,3) 2,2

JI: 1,3 procent (-0,1) 3,6

 

Frågan är: Hur mycket missvisning får opinionsinstitut ha? Lika mycket som kvällstidningar?


Fylla och förlust

Enligt Kuriren verkar det vara fylla och förlust - det som har hänt sen sist.

Förlust med det för Saras basket lag också - fast det var egentligen 96:orna som var för få så de fick hjälp av fyra 97:or. Idag klockan 13.45 gäller det - då är det 97:orna som ska i elden. Så basketdressen hänger på tork på toaletten.

Annars så var vi ju på julmarknaden på Folkhögskolan innan vi åkte på matchen. Det blev inga affärer - men nu är planerna att vi ska ta en repa till där idag.

Nu ska dock frukosten förberedas.


Långsamt

Gamla datorn är "seg" och nya bärbara går långsamt - svårt att vänja en gammal hund - förlåt gammal strutz att sitta.

Men skönt är det med två datorer när flickorna är här - Sara glad ihågen knatade just iväg till köksbordet och bärbara datorn.

Sovit mellan flickorna i bäddsoffan - känns i rygg och nacke. Ska bli intressant att höra om jag får skäll för snarkningar? Vaknade hopklämd på rygg - så risken finns.

Låg till klockan 7 så nu blir det till att rappa på lite. Har bestämt avgång till julmarknaden klockan 11.

Har dock hunnit kolla upp en gammal - god - nyhet som thomas förmedlade igår - Demoskop - där vi =
FP tangerade 9 procent - 8,9. Skop har kommit idag - kan undra vilken jag länkade.

Sven har namnsdag idag och gratuleras.

Nu ska jag ordna frukost till tjejerna.

Historieskrivning

"Vi får skriva om historien" - säger Curt Persson från museet med anledning av de fynd - arkeologisk sensation - som hittats i Pajala. Ska bli spännande att följa - månne det får några negativa konsekvenser för starten av eventuella gruvor.

Själv har jag hunnit avsluta jobbet vid 12.30 tiden. Varit ut till en kompis för en påskrift i de ständigt pågående myndighetskontakterna. Och sen har jag varit och hälsat på far.

En snabbis till jobbet - och nu ska jag dra och handla i väntan på att tjejerna ska höra av sig för hämtning.

Varför hemlig?

Och varför är undersökningen om väljarnas förtroende på olika politikområden hemlig? Och vem betalar? Är hemligstämpeln ett sätt att öka nyhetsvärdet? Undersökningen är ju ingen ny företeelse - har funnits i många år. Om det nu är samma?

Nu ska jag dra mot jobbet.

"Vithårig gubben"

Nu är han tillbak - "vithårig gubben" som far kallade honom när han skulle kommentera något från Kurirens ledarsida. Det säger något om Bo Östmans läsvärdhet - hans tid på Kuriren är garanterat den enda perioden mina föräldrar läst ledarsidor. Dom kanske inte lusläste - men kollade gärna in om det fanns någon rå smäll eller någon mer finurligt inlindad elakhet.

Östmans efterträdare bävar för övrigt idag i Sticket för den dag då alla politiskt aktiva och intresserade har sin egen blogg. Inget inlindat här inte? Och inget hyllande av mångfald! Fast jag får allt hålla med Johan - Kurirens ledarsida har tagit sig - roligt att den blivit mer lokal - även om den idag handlar om Rättvik och jordbruksminister Erlandsson. I sak har han rätt - vi ska naturligtvis inte ha några "kommunala närproducerat fabriker" - men därifrån till uppmaningen att Erlandsson allmänt ska kampanja mot idéer om närproducerat känns förenklat - och faktiskt lite vulgärt!

Minus 8 idag - glad.  Mikael Leijon spekulerar på Kurirens etta om Bondepraktikans väderspådom "Om Anders braskar.. Han hävdar att "braska" är att härleda till det ljud som uppstår när man går i snö. Gamla farmor Hilda lyssnade inte på knaster i snön - utan tittade på termometern - fast när det är 25 grader kallt så knastrar det förstås i snön också.

Fast idag har Barbro och Barbara namnsdag - grattis.

Vanlig arbetsdag annars idag - dvs förmiddag. Sen ska "storflickorna" hämtas någonstans - antingen i Alvik eller på bowlinghallen (på Tuna?). Föräldrarna sätter sig på flyget just i dessa minuter. Jens har partistyrelse och då ska dom (inkluderande Lotta) passa på att hälsa lite vänner i Stockholm.


Skam på torra land

Lägg ned! Nog går skam på torra land när man ska dra en 64-åring inför rätta för att han skyddade sin egendom mot simpla tjuvar.

Massor av andra mål läggs ju ned - när allmänheten är drabbad - så nog måste det bli receptet här!

Själv känner jag ingen som säkert har varit drabbad av svininfluensan - men smittskyddsläkaren fortsätter att hota med "vargen". Ge oss nu belägg för att det varit fler drabbade av influensa i höst än en normal höst/vinter.

hemkommen från Kalix för en timme sen - och helt slut. Måste vila någon timme.

Isande 13

Ungefär 13 ganska iskalla grader är. Men jag har bestämt mig för att gilla kyla - för hur blir det om det slår in med varmgrader till helgen? Hoppas den profetian är borta.

Fast kul vore det ju om motorvärmaren fungerade. Och det gör den nog - dock inte kupévärmaren. Så lite tomgångskörning måste det få bli.

Sen väntar Kalix. Noterade att NSD skrev att Kalix Folkhögskola firar 70 år - med Öppet Hus. Det noterade vidare att KG Bergström gått på skolan. Måhända väntar överraskningar idag?

Ömhudat, sorgligt och tjenligt!

"Språkbråk i Övertorneå" - Pohjanen känner sig trampad på tårna av Linda Ylivainio - trots att han inte är utpekad som språkpolis. Verkar som om Pohjanen är lite ömhudad - visst var det något tårtbråk med Mikael Niemi också? Och utan tvekan så ger det ju utdelning i media - och reklam för nya böcker!

Sorgligt - snarare sjukligt - hur är dom funtade - som ger sig på barn på olika sätt. Ser dessutom till min förtvivlad att den 38-årige idioten har en 8-årig dotter. Elisabeth Hedmans krönika är läsvärd.

Rent av tjenligt tycker jag det är att facken nu åker på skadestånd i Lavalmålet. Det måste finnas något mått av proportionalitet och sans och vett. Lite präglat är mitt tyckande av det partipolitiska inlägg som IF Metall bestått min avlidna mor med i ett medlemsbrev där man säger sig arbeta för en "löntagarvänlig röd-grön majortiet vid nästa val."

Tveksamt och rent utav pinsamt att Maria Wetterstrand överhuvudtaget svarar på frågan om hur det är att vara vackrast i riksdagen. Tveksamt - mycket - om hon verkligen är det och pinsamt att hon svarar utifrån att hon uppenbarligen inbillar sig att hon är det.

"Vår bästa tid är nu" hälsar blodapelsinerna. Kan hoppas att det inte kommer någon larmrapport om att inte äta såna - för nu är det socialstyrelsenorm 6-8 om dagen som gäller. Bara SÅ goda!

Lydia har namnsdag idag - som Jens farfarsmor hette. Och då tror jag bestämt att Bengt Westerbergs som Jakob fyller år - dock plockar hårddisken inte fram hur många? Fast 23 tror jag!

Nu åker jag snart till Kalix. Lite pinsamt igår när jag skulle tanka - locket helt igen isat - så jag fick köra hårtork här hemma. Klämde mellan en diskhandduk så jag hoppas det inte frusit ihop igen.


Bakbeställning

Dom här lussebullarna skulle jag vilja ha - kan undra om jag skulle kunna få beställa av Sara och Lisa? Ni bestämmer priset själva.

På jobbet - har haft kontakt med kirurgen avseende far. Utställandet av blodförtunningsmedicinerna har gjort att han fått tillbak sin besvärande yrsel. Så nu har Anders Nilsson fått frågan om det går att sätta in någon snällare variant än Waran.

Och annars pinnar jag på med både det ena och det andra.

Ska försöka jobba så länge jag orkar idag - för i morgon är det Kalix Folkhögskolan och styrelsemöte. Hela dagen.


Jeltsin-vodka

Jeltsin-vodka - i bag-in-box - det ni. Häri kan ligga förklaringen till att vi norrlänningar dricker mindre än genomsnittet - även om just denna spritfabrik låg i gudeliga Småland av alla ställen.

Nu mot jobbet - med nya friska tag.

Underbart är vitt

Precis lagom med snö nu - lyckokänsla att dra på vinterkängorna och täckkappan och hämta tidningarna. Vilket jul- och vinterlandskap! Nog är det värt en och annan vers i aftonbönen för att få behålla det!

Underbart är ju kort också - men 30 dagar för att
rädda Saab känns snålt tilltaget. Men alla verkar ju så positiva så låt oss hålla optimismen fana högt. Själv har jag bara ett mycket kort förhållande med Saab - en blå gammal 96 (eller möjligen 95) combi. Duvblå - i vilken för övrigt min dåvarande sambo tappade ur oljan i växellådan - och fyllde i motorn - eller om det nu var tvärtom. Det blev iaf ett brådstötat slut på Saab:s och mitt förhållande.

Ett julklappstips hittade jag på Kurirens sista sida - A-sista. "Klassisk presentförpackning" - och jag har inte sett den tidigare. Ett tips till Röda Korset skulle kunna vara att ha den i olika storlekar och prisklasser. 30 kronor var en väl snål julgåva!

Sätt dig dom jäklarna - tänker jag ofta när jag läser om "tjyvarna" - själv har jag någon underliggande ådra för detektivarbete - hur många gånger har jag inte noterat registreringsnummer och trott mig på väg att avslöja något stort - senast visade det sig vara grannens son - som körde lite kors och tvärs och ologiskt. Förmodligen testade han någon funktion i sin bil. Efter den här artikeln blir väl fobin mörkblåa combibilar.

Någonstans såg jag det - att den lilla pojkens omdöme om styvpappan som misshandlat och torterat honom var: han är en tjuv. Det var något av de fulaste man kunde vara i det samhälle jag växte upp i - skulle vara intressant att mäta var på en skala det ligger idag? Undrar om man får lära sig ramsam om hur det kan börja med en knappnål och sluta med en silverskål.

Det var en liten passus om det mål som nu avgörs i tingsrätten och som är så förfärligt att det är svårt att ta till sig.

Och apropå tjuvar och dåligt omdöme så ska den tidning - NSD eller Kuriren - klandras som igår visade upp huset som paret bott i - och som talade om att det förvisso lyser i fönstren - men här är det tomt. Härlig inbjudan till E4-ligan och andra tjuvar. Sån publicering kan vi vara utan - däremot bör "drömprinsen" visas på bild så att inte fler hamnar i samma sits som den här kvinnan och barnen.

Morgnar är underbara - bästa tiden - men korta. Hejdå!Jerry - looser igen!

"..folkpartiet helt emot och moderaterna och socialdemokraterna -  som har egen majoritet..." Jaha - du Jonas Hansson - vem är det som har egen majoritet?

Men kan väl konstatera att
Jerry Johansson är förlorare igen. Hur fast sitter han i sadeln - dags för avgång igen?

Har varit och inhandlat diverse prylar till jobbet - flöt på bra - parkeringsplatserna bara fanns där - vilket inte tillhör vanligheterna. Så nu hinner jag gneta på en stund till innan taxirörelsen ska igång igen - Jens och Anne kan jag tänka.

Sen bär det av till far på ett snabbesök - Gun och Rolf har varit till honom idag - så har har fått lite input.

Fan tro´t?

Att vi i Norrland skulle dricka minst - in´t då. Men tillförseln kommer väl inte via de vanliga vägarna.

Inte min morgon i morse. Snöig och igenfrusen bil - motorvärmarens skyddslock gick åt fanders. Höll inte på att få lös sladden och när den lossnade lossnade resten också.

Dsk Vivi skulle hämta tillbak en del hjälpmedel - ordentligt utlagda i garaget under helgen. Bara det lilla problemet att låset isat igen. Tog väl sin lilla halvtimme med låsspray och tändstickor. Kände mig som en pyroman.

Allt nog fick jag agera taxi när jag kom till jobbet. Hämtade Jens på landstingshuset och Anne på järnvägsstationen.

Sen gjorde jag lite privata affären - larmen till Fyren - återhämtande av nycklar. Pratat med sjuksköterska där angående fars medicinering - som jag inte känner mig riktigt bekväm med.

Åter till jobbet - och här har jag pysslat med dittan och dattan. Vete rackarn om jag gjort något bestående.

iaf fått veta att en kändis ska göra debut som krönikör på Svenskt näringslivs - Norrbotten - webb-tidning. Och de redan nu på fredag. Vi välkomnar den vassa pennan åter till länet.


Kreditvärdig?

Hade fått mail från Ratsit - min löneranking har ändrats - tjänstvilligt fanns en länk med. Men den ledde i tomma intet. Förmodligen måste jag gå in som medlem för att kunna kolla. Det är säkert många vars nyfikenhet stimuleras - tricket är ju sant - alla har ju fått ändrat nu när nya taxeringarna är klara. Kan undra om man är kreditvärdig?

Glädjande att Fria Ord får plats även en tisdag - men nog är det väl lite magstarkt att ägna halva sidan till försvarstal och propaganda för landstingets vaccinering? Noterar att en tredjedel av oss norrbottningar består av riksgrupper, vårdpersonal, barn och ungdomar. Tja - kanske det är så?

Som många förtroendevalda har jag en dröm att någon gång få pröva på att vara nämndeman (hörde ni det nomineringskommittén) - fast jag vet inte om jag skulle palla. Avundas inte de som ska sitta i det här målet - hoppas försynen har skonat de mina?

"En dörr in" (lite kul att länken blev till Aktuellt i Politiken)satsar de rödgröna på - och det är ju absolut i den riktningen det jobbas nu. Det är bra - men frågan man kan ställa om de rödgröna har tänkt sig någon dörr ut - ut till jobb igen? Det finna absolut barnsjukdomar med de nya striktare reglerna i sjukförsäkringen - men ändå roligt att höra att de som jobbar med återanpassning (bland annat Previa) ser mycket positivt i den nya rehabiliteringskedjan. Bra också att komma ihåg att "feltramp" av nitiska FK-tjänstemän inte är något nytt under den här regeringen - klassiskt och omskrivet fall i Norrbotten kan vi påminna om - Rolf Nilsén - 2006 - före valet!

Och vem kunde tro att det "underutvecklade" - inte minst på matfronten - Ryssland skulle ha mage att bojkotta svenskt kött? Är vi inte världsbäst på allt?

Och Oskar och Ossian har namnsdag idag - grattis. Min farfar som levde här i huset hette Oscar - något förvånande med C. Dock dog han 26 mars - min födelsdag - 1909 i en ålder av 46 år 6 månader och 26 dagar. Och när var han född då?

Vanlig arbetsdag idag - fast kul att de flesta av våra toppfem på riksdags- och landstingslista ska vara hos oss idag. Kör försiktigt tjejer och killar!