Omsvängningarnas morgon

2011-05-31. kl. 06.00

Sista majdagen - i morgon svänger det över till juni. Så himla fort denna månad runnit undan. Och pessimisten inom mig noterar att det nu bara är tre veckor innan vi går mot mörkare tider igen.

Nå nu var det inte det jag tänkte på när jag skrev omomsvängningar. Utan att
Kurirens ledarsida skriver (igen?) om att staten bör ta större ansvar för sjukhussjukvården. Kan undra om det förebådar en omsvängning hos moderaterna i den frågan? Eller om ledarskribenten tänker så kloka tankar helt själv?

För övrigt får jag fler och fler indikatorer på att Kurirens nya ledarskribent funnit gillande av fler än mig.

För övrigt rekommenderas läsning av den "gamla" Anders Köjs krönika idag - om surgubbar och surgummor - vår ungdoms sociala kontrollapparat. Den lockade till skratt - och är mycket tänkvärd.

Om(S)vängning två står landstingsledningen för - nu kommer frågan om akutkirurgin i Kiruna upp till behandling i landstingsfullmäktige. Bra! Allt annat hade varit ett hån mot demokratin. I sakfrågan står jag på "rätt sida" dvs jag tror inte att såna här små justeringar gör vare sig från eller till för kompetensen. Den kommer i överskådlig tid måsta importeras till Malmfälten. Ändå kan jag inte annat än bli lite illa berörd när man som aktionsgruppen och nu vidarebefordrat via NSD tar fram enskilda "snyftfall". Om inte om hade varit hade vi kunna åka äver Atlanten på ett järnspett brukar en gammla partikamrat till mig säga.

Annars var det ju kul att jag nämndes på kommunfullmäktige igår - Margareta Lindbäck kallade Yvonne Stålnacke för "Ylva Strutz" enligt vad Andes Köjs nedtecknat från fullmäktige. Påminner mig när jag fick hem ett protokoll för justering - och där fanns redan min signatur - ys - på samtliga sidor. Jag hann tänka en och annan diktaturtanke...
Lyssnade för övrigt till nästan hela kommunfullmäktige igår - på radion. Måste erkänna att när det var interpellationsdebatt om äldreomsorgen i kommunen önskade jag nästan att jag varit med!

Och här hemma går Kerstin an med trädgårdssyssorna - nu är tydligen gräsklipparen igång - klippt och snyggt. Och för varje dag ökar det med blommor i rabatterna.

Idag är det "förprogrammerat" för ett par tre timmars jobb - sen träning. Hoppas att vädret är sånt att jag kan gå "blodomloppet" som uppvärmning. Behöver träna på lite ojmnare underlag är löpbandet.

Petronella och Pernilla ska slutligen gratuleras på namnsdagen. Nu blir det dusch och frukost.


Vändpunkten

2011-05-30, kl. 06.45

Nu har den kommit - på många plan - vändpunkten. En period med trötthet och massor av sovande kulminerade igår med en "häng och deppsöndag" - utan någon som helst orsak. Men så är väl livet ibland. Igårkväll hade jag äntligen svårt att somna - tidig sänggång vid 22. Fortfarande vaken vid 23-nyheterna så bytte jag till soffliggande. Där inmundigade jag 00-nyheterna och började känna paniken komma - dock kom han - John Blund - innan 01-nyheterna.

Och inte nog med att KERSTIN hunnit hämta in tidningarna 04.30 - enligt budskapet från Kurirens horoskop så spås bättre jag tider. Enligt horoskopet har jag just passerat ett besvärligt hörn i tillvaron. Nu väntar en frihet som jag - enligt hororskopet - är värd. Sämre kunde ju måndag och en ny vecka starta. Som bonus tittar just solen fram och smeker den regnfräscha grönskan.

Kuriren toppar med rubriken "Demokratin är satt ur spel" Handlar förstås om eventuell nedläggning av akutkirurgin i Kiruna. Och som av en slump så är det en stor bild av en kossa under den rubriken - åsyftandes koutsläpp. Men visst förs tankarna till
röstboskap - och hur länge sossarnas landstingsgrupp ska låta sig förnedras av Kent Ögrens härskarmetoder.

NSD toppar med sin granskning av avvikelserapporterna inom äldre och handikappomsorgen. Skrämmande läsning som att boende lämndes ensam medan vårdare kollade FB. Och bodnde nekas hjälp till toaletten och uppmanas att pinka i blöjan. Det sistnämnda har jag tyvärr upplevt live i mitten av 90-talet - och personalen ifråga skämdes inte ens. Far och jag var på besök på dåvarande Björkskatans sjukhem. Ångrar bittert att vi inte anmälde det - men visst fanns en rädsla att vår bekant skulle få lida för det.

Han lär ha varit en av 28 innan årets 08-Marathon - Göran Dahlgren, 61 från Båtskärsnäs. Och han tog sig ju i mål i år också. Nog borde väl journalisterna begripa att det finns ett nyhetsvärde i att få veta hur många som återstår inför nästa års mara - dvs hur många kommer att ställa upp i sitt 34:e lopp??

Vera och Veronika har namnsdag - grattis till er som heter så. Om han inte varit en med snopp - Jens - så hade han  hetat Veronika. Det var iaf ett förhandstips.

Nu dags att ta tag i den här måndagen. Jobb och träning är förprogrammerat - sen får vi se vad det blir. Något Vårrus blir det dock inte - Liberala Kvinnor vaknade för sent för att få ihop ett lag. Och tydligen var det något strul med Saras start också. Så jag blir varken deltagare eller mottagningskommitté.

Maratonmannen

2011-05-29, kl. 07.45

Inte mycket färska nyheter på lokaltidningarnas nättidningar - men fastnade för den här artikeln - om Göran Dahlberg, 61. som gjort
sitt 33:e Stockholm Marathon. Vilket väl måste vara jämnärigt med tävligen - för visst var det 33:e upplagan? Grattis till en stor prestation.

Och Jens kom i mål i sin 3:e mara - med personligt rekord med 1 minut - runt 3.45 någonting. Grattis.

Själv hade jag mitt eget maratonlopp igår - med att kärra jord från högen bakomväggen till rabatten på framsidan - och i mål gick jag. Nu har Kerstin satt ut lite penséer i rabatten - fler blommor ska det bli när vi kan lita på vädret. Bara plus 7 idag - och mulet idag också.

En "mulen" nyhet som jag så redan igår - men som nu finns att länka. Personal inom omsogen i Luleå som upplever att det blivit omplacerade för att de är starka och vågar att säga ifrån. Det förvånar mig inte om det är så - särskilt som jag vet att Luleå kommun löst arbetsplatsproblem genom att splittra arbetslag - en kortsiktigt enkel väg - men som visar på grundläggande problem. Som nu börjar komma upp till ytan.

Apropå de senaste tråkiga händelserna inom äldreomsorgen undrar jag om inte ledningen borde fundera på det Dagny Wikström skrev på FB igår:" Ska söner och döttrar oroa sig för att deras föräldrar ska bli polisanmälda och dras inför rätta om dom uppträder omdömeslöst på äldreboendet? Var det inte tillsyn dom skulle få, många gånger just på grund av insiktslöshet."

Morsdag idag - fortfarande ovant - andra gången - att inte ha någon egen mor att fira. Och tänker på henne alla andra 364 dagar - så det får jag väl göra idag också.

Nu ska jag äta frukost - har gjort en omelett som omväxling. Inget program för dagen annars utom att jag lovat att hämta en maratonman från flyget kl. 13.20.

Ense med OA

201105-28, kl. 08.00

Idag är Folkpartiet i Norrbotten ense med NSD ledarsida - OA - det behövs ett
starkare huvudmannaskap för landsstinget. Och det handlar inte om Ögren eller ej - utan att staten behöver ta ett större ansvar för att vi ska få en jämlik vård i hela Sveige. OA har dock inte (S)itt parti med sig - och inte vi heller. Men från att ha varit en ropande röst i öknen - så inser fler och fler att det måste bli så. FP Norrbotten har så klart motionerat i frågan till höstens landsmöte - få se om vi lyckas få majoritet den här gången?

Jag har inte mer än hunnit läsa tidningarna än - blev en rejäl översovning idag - till 06.20. Tant Lilly hade redan hämtat tidninarna så jag har inte prövat på väderläget än. Men synbarligen så är det regnigt - det ser faktiskt varmt ut - men skulle förvåna om det är så?

Gårdagen avlöpte utan alltför stora vare sig toppar eller dalar. Flera besökare på jobbet - trevliga samtal och samvaro. Dock lite vemodigt att flyttbilen nu gick iväg för Westmans - kommer att sakna dem - inte minst Jannes spontan besök. Men de flyttar inte alltför långt - till 55+ huset nere vid Sundsgården. "Dalen" bestod möjligen i att jag fick göra en extra vända till jobbet för att hämta datorn.

Dåligt uppdaterade lokala nättidningr idag - NSD toppar med fortsatt granskning av äldreomsorgen i Luleå "Dement nära att bli kvävd" - en av de avvikelserapporter som NSD granskat. I artikeln framkommer återigen dilemmat med inlåsningen. Ska det vara så svårt att skilja på att låsa in och låsa om? Det försnämnda ska förstås ALDRIG får förekomma - men självklart ska man få låsa om. Hur skulle annars hemtjänsten kunna fungera. Så klart låser det OM när det är klar med nattningen.

Kuriren toppar med rubriken "Obols brott preskriberas". En av fordringsägarna - Esbjörn Berggren - träder fram, Han plockade hem pengar från Trygg Hansa och satsade dem i Obol - och har sen dess inte sett röken av dem. Luleås skattebetalare ska tacka sin lyckliga stjärna (eller försiktiga kommunala tjänstemän) för att det inte sprang iväg en massa skattepengar den vägen. Vem minns inte kommunalrådet Karl Petersen sida vid sida med Bo "Obol-Bo" Johansson orerandes om den FORMIDABLA satsning de skulle göra.

Kvällspressen - både Expressen och Aftonbladet - kör med gamla godingen om kungen - nu uppbackade av en Sifo som visar rasat förtroende för kungen. Vilket väl tyder på att inget viktigt hänt sen igår.

Ser framemot en jobbfri - iaf inom lönearbete - helg, Hade tänkt mig att kärra lite jord idag - för att testa kroppen. Det är en underbar känsla att det inte ömmar och gör ontså fort jag rör på mig. Bara hoppas att det håller i sig, Reultatet är nog en kombination av sjukgymnast, kiroprakter och inte minst träningen.

Och så ska jag förstås följa nummer 4176 i Stockholm Maraton.

Soligt och kallt?

2011-05-27, kl. 06.30

Ja ska vi nu tro på bondepraktikan så blir det en solig men kall och blåsig sommar. Beda/Blenda - liksom Urban och Vilhelmina har bjudit på strålande morgonsol. Men tolkningen är något olika - såg idag någon som menar att det är vädret på Beda som sommaren ska leda. Själv har jag fått lära mig att det representerar var sin del av sommaren - försommar, högsommar och sensommar!

Gårdagen tillhörde inte höjdrna i livet - internet strulade på jobbet - och i princip kom jag ut på nätet en enda gång. Och så extremt beronde jobbet är av att använda internet - till allt. Vilket produktionsbortfall det måste bli - Comhem har "haltat" svårt i nästan ett dygn - iaf runt oss på Lulsundsgatan.

Idag har jag många vänner som ska gratuleras. Christel i Jokkmokk, Emma i Älvsbyn, Christer i Boden, Helene i Göteborg - alla har det fått en hälsning via facebook. Födelsedagar på lite olika "nivåer". Och så grattis till Clas i Långviken - födelsedag - inte hittad på FB - än iaf.

Idag får jag väl också gratulera "mustaschmannen" Juholt -
någon liten effekt verkar han ha haft. Även om det alltid är svårt att avgöra vad som beror på egen förträfflighet respektive andras uselhet? Men tiderna förändras - tänk att under större delen av mitt liv har det absolut inte varit någon nyhet att S varit större än M. Tvätom - motsatsen hade varit en kioskvältare.

Vilken effekt opinionen mot nedläggning av akutkirurgin i Kiruna får återstår att se. Tisdagen blir nog dramatisk - men nog är det märkligt om de kan driva igenom ett sån omfattande verksamhetsförändring utan att ta ärendet till landstingsfullmäktige.

NSD har verkligen vässat sig - fortsatt granskning av äldreomsorgen i Luleå kommun. En annan läsvärd artikel i NSD är om Greenpeace aktioner i Vojakkala. "Greenpeace val av slagfält stör mig" - skriver Johan Håkansson - och det är bara att hålla med. Hoppas bara att polisen fortsätter att sköta det snyggt - och inte låter Greenpeace få de PR-bilder de vill ha.

Tant Nanny Svärd har lämnat oss efter ett långt och idogt liv. Granne till mor och far under många år - och även som hon får många år sen flyttade ned till Klippan fortsatte de att ha kontakt och besöka varann. Hon skulle ha fyllt 100 år den 1 oktober. Ytterligare en del av ens barndom är borta.

Nu ska jag ta itu med den här dagen. Träningsfri - gjorde 3:e passet igår. Ska börja dagen med att överlämna en korrekturläsning till Jens. Mellan frukost och dusch. Sen bär det iväg till jobbet - med hopp om att inernet fungerar.

Saknar dom!

2011-05-26, kl. 06.30

Saknar dom - far och mor. Idag skulle far fyllt 87 och mor och far skulle firat sin 64:e bröllopsdag, Slutet av maj var alltid ett frossande i fars gräddtårtor - förutom födelsedag och bröllopsdag så infalle ju morsdag i dessa dagar också.

Piteå igårkväll - eller rättare sagt Svensbyn. Swenbylidja hembygdsområdet och våravslutning med piteå folkpartisterna. Mycket trevligt! Själv virrade jag mig först till Roknäs och något som hette Café Sandön - där vi var för två år sen - men insåg rätt fort att jag var fel ute. Men inte helt fel med en liten tripp i den vackra försommarkvällen.

Fick också hjälp med min "benskörhetsspruta" - jättedyr medicin - som jag varit rädd att fumla i golvet eller dylikt. Så nu är det gjort - bara invänta resultat och att jag blir en ny människa?

Häggen uppe vid brevlådorna skiftade i vitt - blomningen på G. Vilken födelsedagspresent till far - han älskade häggblomningen!

Mycket läsning i tidningarna idag - i mångt och mycke förfärlig sådan. "Ögren förbjöd kollegor att delta" lyser emot mig från Kuriren. Sossarnas "styrelsegrupp" - vilket tydligen är sossarna som finns i landstingsstyrelsen - "rekommenderar" övriga s-landstingsledamöter att inte delta vid det informationsmöte om akutkirurgin i Kiruna som partierna var inbjudna till häromkvällen. En liten staty vid landstingshuset med
de tre aporna  skulle inte var helt fel.

Tydligen bestämmer Ögren även över MP och V. Övriga partier ställde upp med sina gruppledare vid mötet - bortsett från Backgård som var på väg till Azorerna. Ingen sosse, ingen miljöpartist och en perifer och helt okänd vänsterpartist som nog inte nåtts av Ögrens brev.

Och ledarsidan i NSD uttrycker "djärv" kritik mot Ögren - "det är inte undra på att somliga landstingspolitiker tappar humöret och går i taket, Det är förklarligt om än inte försvarligt".

Beklämd blir jag av NSD:s rubrik "Dagmar dog ensam" - det kommer fram mycket när NSD:s duktiga journalister skrapar lite på ytan på välfärden inom Luleå kommun. Så många häpnadväckande uttalanden - till exempel den om en döende själv inte kan begära extra hjälp så kan inte personalen göra det - utan då ska man gå vägen via att en läkare skriver intyg om godman. Och det tar bara så där 2-3 månader att få till en sån. Halleluja - välkommen till verkligheten!

Nu dusch, jobb och träning.

Förvånad?

2011-05-25, kl. 06.30

Nu har det hänt igen -
huligan kastade in smällare på fotbollsplan och tog sig sen in och angrep målvakten. Förstår inte varför vi förvånas - när rättsamhället ger offret böter - och tycker som om huliganen som fått röda ögon. Kan någon begripa varför en äggallergiker bär omkring på ägg i sin ryggsäck. Det är sånt här som ger grogrund för Sverigedemokrater och andra mörkerkrafter.

De som kedjat fast sig i Vojakkala kallas inte huliganer - utan det lite gulligare "aktivister". Den här gången skämde de ju inte ut sig alltför mycket - och polisen ska cred för att de fixade det på ett smidigt sätt - utan att göra dem till martyrer.

Och solen skiner intensivt över Bärigårn. Har det någonsin varit så här grönt och utslagna träd i mitten av maj?
Och idag är det Urban - som tillsammans med Vilhelmina oc h Blenda skola sommaren lända! Undrar om det finns någon statistik över hur väl det gamla säjet har stämt in?

Förvånad verkar också Kent Ögren över att 21 000 norrbottningar valt bort landstingets vårdcentraler. Och beklagar att vårdcentraler nu måste läggas ner och att arbetstillfällen försvinner. Men visst måste det vara så arbetstillfällena istället finns någon annanstans. Radion rapporterat just nu att vårdcentralerna "tappar pengar" - men varför talar man inte om att de också slipper ansvaret och kostnaderna för 21 000 paienter? Inte oväntat ondgör sig också NSD:s ledarsida över "tappet" - men "glömmer" också att tala om att det är någon annan som tar ansvaret och kostnaderna? Och så påstår han att patienter i Överkalix och andra småkommuner inte har något vårdval - och anger sen att i lilla Älvsbyn så har 380 patienter listat sig på privata vårdcentraler.

Idag är det träningsfri dag - gjorde mina 3 km igår - blev på band för det var så kallt och lite regnigt. Idag hoppas jag regnet håller sig borta för framåt kvällen ska jag på grillfest i Svensbyn.

Niska inte Bucht

2011-05-14, kl. 06.30

Det var förstås Bengt Niska som PO Eriksson handplockade till länstyrelsens råd - inte Bucht. Men det gjorde det inte bättre i Ögrens ögon - Niska kanske symboliserade myteristerna än mer?

Och "giganternas kamp" engagerar -
120 inlägg i NSD och 70 i Kuriren.

Igår blev det nya träningsskor. En ung man på Team Sportia la ner hela sin skäl för att hitta rätt sko till mig. Fick gå på band och få det uppspelat och bedömt. Faktiskt bara en lätt pronering på vänsterfot. Själv konstaterade jag att jag går extremt mycket utåt med fötterna - tio i två på gränsen mot kvart i 3. Killen visste berätta att det beror på att man är "plattfotad" - har jag faktiskt aldrig hört förr. Nåväl - jag la skovalet i hans händer - och han kom faktiskt med ett par som inte kostade mer än 899 kronor - fast så rekommenderade han en sula mot proneringen och plattfotheten - men 1248 kronor för hela kalaset är nog inget att säga om.

Och nya skorna fick 3 184 meter på löpbandet - utan alls någon smärta i ryggen. Slumpen eller skorna? Idag ska jag gå i dem hela dan - få se?

Tog farväl av Fråga Doktorn igår - återkommer till hösten.

Dagens gladis är Nermina som vann både bil och pengar på Postkodlotteriet - själv fortsätter jag att kasta deras brev oöppnade i soppåsen.

Och äntligen får jag svar på NÄR kontakterna med de kriminella togs - då kan jag förstå nyhetsvärdet. Hur tänkte han Lettström - bli hjälte hos hovet? Men bilderna är väl fortfarande ungdomsfoton? I vilket fall lär väl kungahuset glädjas över Thomas Bodsröms bok - som nu vrider om strålkastarna. Otroligt nog hittar jag inget alls i Aftonbladet om Bodströms bok - bara askmoln och kungaskandal?

Bob Dylan fyller 70 år idag - grattis. Och namnsdag har Ivan och Vanja - grattis.

Och så vädret som de brukar säga på TV. Strålande sol. Har dock inte varit ut och känt på vädret än - för kusin Kerstin hade hämtat in tidningarna. Hoppas bara det inte innebär att hon inte sovit något i natt?

Jobb och träning som vanligt. Packar kläder för "blodomloppet" - hoppas att löpbandet ska få sakna mig fram till hösten nu. Måste också fixa min spruta idag.

Släng sig i väggen

2011-05-23, kl. 06.15

Vulkanen Grimsvatns kan nog slänga sig i väggen - det kommer nog att ryka betydligt mer här i Norrbotten när nu landshövdingen och Kent Ögren drabbat samman.

"Det är sanslöst" - "Ögren sågar landshövdingens utspel om akutkirurgin" lyser mot mig när jag plockar upp NSD ur brevlådan. Och hela baksidan ägnas åt samma tema "Ögren går till attack". De har väl varit allmänt känt att det gnisslt i den relationen - inte minst sedan PO lyfte in Bucht i länsstyelsens råd. Blir spännande att se hur det här "askmolnet" sprider sig.

Spännande blir det också att följa de nya språkrören i Miljöpartiet. Ser att NSD gläds över att Fridolin tagit avstånd från MP:s tidigare ståndpunkt om förändringar i LAS. OA bör dock notera att intervjun är gjord för LO tidningen - läste någonstans om hur Fridolin anpassar sitt budskap efter vilken målgrupp som förväntas läsa. Synd att jag inte kommer på var det var jag läste det? Det var åskådliggjort med ett antal exempel som var rätt avslöjande.

Söndagen trillade i väg den också. Men det blev lat. Bortsett från en promenad - som jag nu vet inte är mer än 4,3 km -  så hände inte särskilt mycket. Jag begåvades med huvudvärk - förmodligen av den intensiva blåsten. Befarade förkylning - men eftersom den är borta nu - så hoppas jag på det bästa.

Och måndagen har startat mycket bra - kom upp någorlunda i tid - klockan 5. Solen skiner och plus 10 då är inte dumt.

Desirée och Desideria har namnsdag. Inte många såna som jag känner - men prinsessan Desirée får en särskild namndagshälsning. Hon räknas väl in i kungahuset - så hon kan behöva lite uppmuntran nu när drevet går.

För min del blir det väl en rätt vanlig dag med jobb på förmiddagen och träning efter lunch. I övrigt tar jag det som det kommer.

Soluppgång

2011-05-22, kl, 08.00

Solen gick upp idag också - trots spådom om dess undergång. Om nu inte
vulkanutbrottet på Island är början? Och i Bryssel är det ett ohyggligt åskoväder enligt färska uppgifter på Facebook. Även här var naturens krafter lynniga - det svängde mellan sol och blåst regn snabbt som ögat.

Idag flödar dock solen rikligt över Bärigårn och strålarna ljummade tom lite när jag hämtade in DN. Kroppen är tung idag efter Kretsloppet. Det var en tung promenad - ryggen sa i från redan på första kilometern. Bet ihop och tog mig runt iaf. Skönt att känna att det inte är flåset som felar.

Inte bara naturen som visar upp oroligheter - knivdåd nu igen i centrala stan. Undrar hur vi har det med polisnärvaron där? Har till och med blivitExpressen nyhet!

Särskilt oroligt verkar det inte ha varit när miljöpartiet valde sina nya språkrör. Romson vann - tror de ser en Wetterstrand kopia  henne - för annars förefaller Valtersson i mina ögon vara en mer kompetent politiker.

Kopplingen vulkanutbrottet ovan och jordens undergång var min alldeles egna - men jag ser att de i Aftonbladet gjort samma koppling.

Apropå Aftonbladet så kör de stenhårt med kungaskandalen. TV4  kritiseras av andra medier för att de inte visar bilderna. Själv skulle jag vilja ha ett datum på nyheten - NÄR är bilderna tagna och NÄR har kontakten med de kriminella elementen skett? Mycket profit i detta - någon har planerat att ge ut en bok 2013 - och då lägga upp en sajt där de ska ta betalt för att visa bilderna. Och Aftonbladet lägger ut spektakulära rburiker och med PLUS skylt och hoppas att "hyenor" betalar.

Lämnar nu internet för att ta tillvara den här dagen.

Gammal kärlek

2011-05-21, kl 06.45

Har hittat en gammal kärlek nu på morgonen - Da Capo. Hur har jag kunnat glömma det programmet så länge?  TV körde reprisen på debattprogrammet om Bamse - vilket fick mig att snabbare än snabbt trycka på röda knappen.

Bra dag igår - gjorde faktiskt ett besök på stan utan att ha några specifika ärenden - vilket väl vara åratal sen. Köpte nya fina "springsockar", "springbyxor", en knallgul "springtröja" - och ett par svarta varma träningsbyxor. Av döma av vädret och termometern förefaller det var de sistnämnda - varma - jag får mest glädje av idag. Kretsloppet - det var där jag vann en fin Skeppshultscykel senaste jag släpade mig runt - 2008.

Av rubriken
"Person i svår belägenhet" kanske jag inte skulle dra slutsatsen att det handlat om någon som fastnat i en babygunga - men så var fallet i går. En nyhet med hög prioritet i Kurirens nättidning. På "pappers" etta rubricerar de med fortsättning om läkaren och drogerna plus rubriken "Bland bävrar, barr och björnar".

NSD - som är i takt med sin nättidning - toppar med den glada nyheten att "Facebook kan ge Luleå 1000 jobb" Vore väl kul om det blev verklighet?

Men vi får väl avvakta dagen - och se om det är lönt att planera något - jordens undergång spås ju ske idag. Tröst att han haft fel förr. Men man vet ju aldrig.. En viss nervositet kanske infinner sig och vi får rapporter om någon jordbävning - undergången lär ska inledas med detta.

Konstantin och Conny har namnsdag - grattis!

Själv ska jag ta mig an disken - i väntan på besked om hur logistiken inför Stadsmaran ska fungera. Vårat lag  lär vara skadedrabbat - så det blir nog lite sträckbyten. Lotta med låsning i ryggen och Sara med en envis förkylning - ska byta springmil mot gåmil, Lisa med sträckning från fotbollen övervägde visst att också ta promenaden. Och Jens som skulle sprungit 6,5 km med Lisa kanske får byta upp sig till längre sträcka?  Och själv borde jag väl gå in och kolla vad jag är anmäld till?

Kul iaf att träffa en massaa folk - 2 700 anmälda.

Gott och länge

2011-05-20, kl. 07.00

Inte Gott&blandat - men väl gott&länge har jag sovit. Vaknade pigg vid 4-tiden - och stängde snoozen - varvid jag fick en resa till drömmarnas värld och vaknade först 05.30 - normaltid på telefonen - så det utlöste viss panik då den visade 06.30.

Gårdagen avlöpte väl - jobb, avstämning med sjukgymnasten, ett rejält träningspass och ovanpå det en rejäl middagsvila på  2 timmar.

Grönt och fint och 8 grader varmt - håller ett öga på lördagens väder också -  www.yr.no  ska ju släpa mig runt Kretsloppet på lördag. Ser att de ökat på med en halvkilometer - nu 6.5. Skulle önska ett kortbyxeväder - min överdragsoverall är en 10 år gammal SSK-overall - förvisso hel och ren - men jag såg igår att det bara är färgerna som stämmer med 2011 års modell.

Kuriren toppar nya artikel (ej ännu länkad) i serien om droger. 

Medan Nsd har hittat en nyhet om att Bodens kommun
anmäls till DO.  

Alltså har problem med länkarna i dag - så fort jag gör en länk kommer jag inte ur den - den fortsatta texten blir också understruken - och när jag gör om det så tappar jag föregående länk.  

Nu ger jag upp - hela inlägget försvann också - men kunde räddas med ångra knappen.

Grattis till Karolina och Carola - hallå kusin Kerstin - det sitter bra med ett sms till dottern idag. Själv har jag så många Karoliner och Carólor att det får bli ett stort kollektivt GRATTIS!!

Minimalt med jobb i dag - sen ska jag göra ett nytt försök med en ny "träningsoverall".
Provocerar

2011-05-18, kl. 06.15

He, he - han fortsätter att provocera den gode JE på
Kurirens ledarsida, Idag lockar han upp OA ringen - för en match om sossarnas svängning i Libyen frågan. Inte oväntat har NSD:s ledare samma tema - sossarna och Libyenfrågan. Det är nog inte så att de tjuvkikat på varandra - ämnet var ju det enda vi matades med från morgon till kväll. Men något uppseendeväckande är det väl ändå att OA skriver "Det finns många som gillar kursändringen - även i Juholts parti" - jag kan undra hur andra falangen inom sossarna namnas?

Fö tyckte jag mig se OA komma smygande från mediahuset och hämta sin bil från OK:s parkering. Samarbete inom rörelsen?
Fö var det inte igår utan i förrgår.

Gårdagen avlöpte väl - med bland annat besök hos kiropraktikern - därifrån kom jag med en arm som numer fungerar till 99 procent - från att ha varit i det närmaste obrukbar. Kvällen ägnades till lite matlagning - jag är duktig på det - men tyvärr så sällan jag vill. Köttfärsgryta som blev så god att jag redn ätit den till frukost. Dock som vanligt väl frikostig med kryddor - men det reder sig med lite laktosfri, naturell Yoghurt.

Dagen har börjat bra. Lyxigt att ha tidningarna precis utanför köksdörren redan klockan 5, Tant Lilly som hämtat.

En politiskmästare på att ta sig ut i media toppar NSD idag. En moderat med en särskild kanal in till NSD - det är alltid (nästan) utspelen kommer där. Och den här gången prickar han riktigt rätt - det är en sluten något otäck kultur runt socialförvaltningen - och har så varit hela min tid. Känner väl igen beskrivningen från min tid i socialnämden på 80-talet. Själv fick jag en politisk uppläxning av dåvarande socialchefen vid ett av mina första sammanträden. Det var väl därför jag orkade hålla mig kvar i politiken så pass länge - allt som inte dödar det härdar.

Kan undra om Staffan Eriksson har något politiskt uppdrag kvar för M i Luleå - han tillhörde ju liksom inte Mattias Karlssons parti - för att travestera OA och "Juholts parti". Synd han tillhör "fel" parti - han har onekligen varit det salt i såren som socialförvaltningen så väl behöver - fp har en ledig ersättarplats där efter en som flyttat till Spanien!

I skandalerna och ursäkternas Luleå är det idag Ange Björks tur. Vd för det bussbolag - LLT - som inte klarar att vara tillgängligt för funktionshindrade. Ursäkten finns inte på nättidningen (än) - men jag hoppas den når fram till Marcus och hans familj ändå.

Maj och Majken har namndag idag. Med ålderns rätt blir det Majken Wikström som får den personliga namnsdagshälsningen. Men en bra namnsdag tillönskar jag er alla med de namnen.
 
Idag blir det jobb, sjukgymnast och träning. Köpte fö "springtrosor" (nä absolut inte stringtrosor) igår. Inte för att jag ska springa - men jag ska knata runt Kretsloppet på lördag. Liksom Jens, Lotta, Sara och Lisa - fast dom springer nog - och längre. Lotta och Sara på milen och Jens och Lisa ett något kortare lopp.

Ha en bra dag.

När lillan kom till jorden

2011-05-18, kl. 06.00

Varje gång jag skriver "maj" - kommer osökt strofen om "när lillan kom till jorden - det var i maj då...". En ovanlig maj i år - grönskan kommer liksom smygande dag för dag - normalt brukar det väl knappt ha börjat den 18 maj - blir nog inte den där 3 dagars raketen med explosivt intåg av sommaren iår? Ser dock ut att kunna komma regn idag - vilket väl påskyndar och gläder kusin Kerstin som tänker på grödan.

Skrev häromdagen att Kurien gärna kunde skrota ledarsidans gästkrönikör som inte varit så läsvärda - och får svar betalt idag med en riktigt vass en
av Daniel Persson. Citerar från Riksdag & Departement där huvudnyheten är att Sverigedemokraterna och de rödgröna allt oftare hamnar på samma sida. Detta förklarar Mikael Damberg (S) med att "Vi lägger våra förslag och ibland hakar de på dem, det kan vi inte göra så mycket åt". Samtidigt förklarar samme Damberg att det är "ett problem för regeringen att Sverigedemokraterna i nio fall av tio stödjer den borgerliga politiken". Tala om motsägelsefullt budskap!

Vi ställde in igår igen - Birgit och jag. Kändes för blött och kallt. Tur för arrangörerna att det finns tuffare folk än oss - Hertsöjoggen som tydligen arrangerades för första gången drog nästan 400 personer.

Själv gjorde jag 3028 meter rask promenad iaf - på bandet. Plus en timmes redskap - och till "efterrätt" körde jag 1024 meter ännu raskare promenad. Vågade mig till och med på några joggingmetrar - och undrar varför det känns så mycket lättare att jogga barfota? Får nog införskaffa de nya "barfotaskor" som nyligen lanserats. Lär vara fula - även kallade för erotikdödare - vad man nu ska med skor i sängen att göra?

Inte mycket tid att reflektera framför datorn idag. Har lovat sonen att var på jobbet vid halvnio - senast. Han ska cykla till stan - träning för Vätternrundan - och vill låna dusch och parkera cykeln inne hos oss. Han ska sen till landstingshuset - "parkeringsavgiften" för cykeln blir att han får ta reda på vilken hund som ligger begraven i nyheten om att 25 kostexperter ska anställas vid Sunderbysjukhus.

Som i Fråga Doktorn - en "gladis" delas ut - barnen i Marks kommun får komma tillbaka till fosterhemmet. Följde TV-reportagen om detta - och blev förskräckt hur det hanterats. Nu verkar det trots allt få ett bra slut - men noterbart att det tydligen går att göra partipolitik av barns väl och ve också - V och S reseverade sig mot beslutet att barnen skulle få återvända till fosterföräldrarna.

Och grattis till Erik som har namndag - Ullenhag, Lundström och Engberg dyker upp på "disken" - men garderar med ett kollektivt grattis till alla kombinationer av Erik. Ståtar för övrigt som ensamt namnsdagsbarn - har inte lyckats utröna varför vissa får trona i ensamt majestät?

Gällivare - staden Utopia?

2011-05-17. kl. 06.45

Kurirens ledarsida blir bara bättre och bättre - idag en avklädning av flosklerna som de styrande i Gällivare kallar visioner. Och nog är det som ledaren antyder snarare en beskrivning av staden Utopia.

NSD:s ledarsida har jag nästan slutat läsa - den är jämngrå. Idag läste jag den dock - i skenet av de katastrofalt (jo ordet är befogat) dåliga valdeltagandet i VGR som jag förstått att de förkortar Västra Götalandsregionen pågår ju en debatt om hur det skulle se ut med skilda valdagar. OA påstår sig varit en förespråkare för skilda valdagar men att han n sträcker vapen. Jag tror inte OA missat Sören Holmbergs ananlys - som inte alls förutser de scenartiot. Sören hänvisar dessutom till internationella jämförelser. Lite märkligt att OA helt bortser från det - så min slutsats är väl bara att det är ytterligare en anpassning som partimegafon

Jag förutspådde en pudel av Ögren - om ansvaret för läkaren som skrivit ut droger till missbrukare. Jag hade fel - den här gången kör han med förnekelse - både han och Britt Westerlund förnekar kännedom - medan landtingsdirektören nog tror sig ha informerat sin ledning. Få se var den sprickan leder? Dagens artikel kommer säkert i http://www.kuriren.nu/nyheter/ om någon timme.

FP och C krävde igår konsekvensanalys med anledning av de misstänka sexövergreppen på ett äldreboende. Bra! Socialförvaltningen har ju gett sken av att mannen nu äntligen flyttats - men igår kom det fram att han fortfarande bor kvar. Den valhänta hanteringen fortsätter

I Kuriren kan jag vidare rekommendera Anders Köjs krönika - han "ondgör" sig över cyklister på trottoarerna. Luleå lär vara den enda stad där cyklisterna så konsekvent kör på trottoarerna. Frågan är om Anders och vi andra som tycker att de ska hålla sig på körbanan har något stöd i lag eller ordningsstadga?

Horoskopet i kuriren rekommenderar mig atikväll t försöka lirka mig fri från en objuden gäst - en självbjuden sådan.

Rebecka och Ruben har namnsdag idag. Gratulerar! Särskilt till Rebecca i Narken. De nostalgiska tankarna går till våran trumpne busschaufför på Bodenbussen - Lundberg i efternamn tror jag. Och förstås Perihanscha Ruben. Slår mig att namnet Perihanscha inte återfinns på någon gata eller väg i Sunderbyn. Eller? Måste isåfall åtgärdas - medborgarförslag!

Oj vad jag fastnade vid datorn idag. Måste vidare. Avslutningsvis en väderrapport som säger dimma över Bärigårn - fast den har redan lättat. Runt 5-6 grader - men det har säkert blivit någon till. Jobb på förmiddagen - lunch med fantastisa Anne Kotavuopio Jatko. Träning. Och eventuellt Hersöjoggen ikväll - om vädret inbjuder. Och skulle ju lösa problemet med den självbjudna gästen också.

Kortversion

2011-05-16, kl. 06.45

Det blev en kortversion av det som kallas natt. Föräldrarna återvände till Västbacken halvett och jag landade hemma en halvtimme efter det. Och trots att det  med blev sängen och sömnen med racerfart hann detinte bli många timmar innan jag efter en kort översovning steg upp kvart i sex.

Så även detta inlägg får bli en kortversion. Där jag konstaterar att helgen varit bra och fullständigt lat. Ja lördag blev det två inte helt korta promenader - nöjd med det. Flickorna anlände sen eftermiddag och sen har dom varit i fokus till i natt.

Deras reaktion på debaclet mot Finland - i hockeyn - var att det somnade på soffan redan vid 3-1. Skönt att det var sen match så inte lokaltidningarna hunnit bre ut sig om eländet. NSD bröt för tryckning redan vid 5-1 medan Kuriren hann med det bittra slutet - själv fortsatte jag eländet av bara farten och rapporterade 7-1.

Elände också med omvalen i Västra Götaland och Örebro - pinsamt lågt valdeltagande. Sen är det något förvirrande eftersom jämförelse i media görs mot det val som skedde 2010 - och som underkänts - medan
valsajten jämför med 2006.

Kortversion skulle det vara - vädret kallt och grått. Hoppas att flaggan hissas på Tegskiftesvägen så att det lyser upp lite - när Christina fyller 63. Grattis!

Jobb på förmiddagen - lite ärenden att uträtta efter lunch och så en dos träning.

Brons..och Guld?

2011-05-15. kl. 06.00

Så tog i
bronspeng i Esc - nä jag var inte med. Såg några av låtarna med tjejerna men sen nattade jag. Vet inte hur länge de var med i matchen - men det såg rejält trötta ut.

Rejält förkyld är Sara - otur för henne som har träningsläger idag på Likoarena. Hon inser att hon inte kan spela - men vill vara där ändå.

Så nu ska jag förbereda frukost - väckning halvåtta - fast Sara är vaken redan och sprayar i näsan.

Undrar vad jag och Lisa ska göra hela dagen i Alvik? Jag kan stolt meddela att jag tog två promenader igår. Först runt Hammaren. Blev riktigt stum i benen. Och eftersom ont ska med ont fördrivas tog tog jag nästan direkt ytterligare en promenad runt Kläppen - den längre varianten.

Brons igår - idag hoppas vi på GULD. Så bra att bronsmatchen - Ryssland - Tjeckien - väl? - går först - kl. 16 - och sen Finland-Sverige kl. 20. Eftersom föräldrarna inte kommer hem förrän vid midnatt blir det till att se hockey och sen sova i fåtöljen en timme eller två.

Nordiskt derby

2011-05-14, kl. 07.15

Fredag den 13 blev en riktigt bra dag. Lagomt med jobb, nytt klockarmband och hockey i kubik. Först svenskmatchen och sen finnmatchen - och båda lagen jag höll på vann - så nu blir det ett
nordiskt prestigedeby på söndag.

Och i spåren av Uppdrag granskning blr det plötsligt det omöjliga möjligt - nu har 80-åringen flyttats. Uppföljande artikel i Kuriren - ej länkbar än. Oj vad det irriterar mig att de inte lägger ut det som finns i papperstidningen. Men det är väl den snöda vinningen som styr. Ingen tjuvläsning av icke prenumeranter.  Har ju faktiskt inte prövat om det går att länka till E-kopian?

Inte bara rubriken "maskiner, Människor och makten" - med en underlig fördelning av gemena och versaler som brydde då jag läste dagens ledare i Kuriren. En hyllningsartikel till MP och Gustav Fridolin. Trodde faktiskt det var en bildförväxling också - påfallande lika till utseende JE och GF. Fast vi får väl tro på slumpen - för ingen av dem är väl någon look-alikeperson?

Kuriren följer upp läkaren som misstänks för att olagligt ha skrivit ut droger till unga missbrukare. Nu uppdagas ett hemligt liv med porr och sextrakasserade patienter.

Kanske snart dax för Kent Ögren att pudla och be om ursäkt?

Noterbart i sammanhanget att båda dessa händelser inträffat i det offentligas skyddade hägn! Kanske dax att avskaffa myten om att huvudmannaskapet har något att göra med garanti om kvalitet?

Morgonstund har guld i mun - njuter av fågelkvittret från det öppna sovrumsfönstret. Och blir understundom stående och studera det intensiva fågellivet här ute på gårn. Flugsnapparna är för närvarande det mest frekventa och intensiva. Jag gillar dom trots att Peter Swedenmark gör ner dem som "burdus liten fågel".

Apropå den snöda vinningen ovan kan jag undra varför ledarsidorna på nättidningen alltid är uppdaterade - i båda tidningarna. Har de räknat ut att vi som läser ledarsidorna är prenumeranter och således inte behöver snålläsa på nätet? Men bra är det iaf.

Förmiddagen ska ägnas åt en promenad. Sen kommer Sara och Lisa. Få se hur de planerat min tillvaro? Misstänker ESC - undrar var jag ska gömma mig.


Paraskevidekatriafobi

2011-05-13, kl. 06.30

Paraskevidekatriafobi - det gäller att hålla både tungan och fingrarna i styr när detta ska skrivas. Själv har jag snott det från Kurirens "I dag". Erkänn att inte du heller hade hört det förr?

Tiden går fort när man har roligt sägs det - måtte ha storgarvat hela veckan - för idag är det fredag - igen. Sol ute - och hyfsat sol i sinne. Temperatur kan jag inte ange då solen gör termometern till en glädjemätare. Som "ettanperiodare" - radions P1 alltså - fick jag igår en djupare väderprognos som talade om mulet i hela landet - undantaget Norrbotten - som kunde få både sol och uppehållsväder.

Det kan vi behöva - NSD fortsätter att toppa med vårdskandalen. Svårt att gradera - men känns som om den största kränkningen är skyddandet av den misstänkte. Han kunde inte flyttas utan medgivande - men frågan är om de överhuvudtaget tänkt tanken. Verkar inte så.
-
Och i Kuriren ettanrubrik säger den läkare  som skrivit ut droger till missbrukare "Jag fick en pistol mot tinningen". Gärdagens artikel - dagens inte länkbar än. Låter osannolikt? Koppling mot kriminella gäng!

Kan det räknas som en nyhet att Kent Ögren gått i taket? Ogillar det diffusa i artikeln - varför får vi inte veta när och hur mötet ägt rum? Var det ett slutet möte? Eller fanns andra politiker med? I dagens Kuriren - sidan 12 i papperstidningen - kan vi läsa att en samrådsgrupp inväntar dialog med landstinget - och i artikeln framgår att Kent Ögren inte känner till någon grupp.

Vet inte om jag gillar eller ogillar att Ryssland slog ut Kanada ur VM - dock skönt att veta att jag kommer att hålla på Finland - mot Ryssland. Jo - jag hamnade på hockey igårkväll - för att slippa se ESC. Där ramlade jag in lagomt till "omröstningen". Men ingen finess alls på den - saknar verkligen den spänning som utdelningen av "points" innebar. Tjugofem (25) bidrag i finalen - hur orkar någon genomlida det? Eric Saade gick dock vidare - sista kuvertet. VARNING - för länken till Saade - ogillar starkt den reklam som påtvingas mig varje gång jag klickar på en länk till TV.

Ogillar också att Sveriges match mot Tjeckerna äger rum redan klockan 16 - idag - ingen tid för slappande framför TV:n.

Och nu ska jag inte slappa mer framför datorn - idag är inget annat inplanerat än ett par timmars jobb.

Ska kolla in om jag kommer in på FB - det gjorde jag inte klockan 6.

Vårdskandalen

2011-05-12, kl. 06.30
 
Hockeyn fick ge vika för Uppdrag granskning. Min första reaktion var att det är märkligt att Luleå kommun ger plats på äldreboende till personer som är så vitala att de klarar av att upprepade gånger utföra sexuella övergrepp? För det handlar ju uppenbart om en person som kan anses vara vid sina sinnens full bruk. Och ansvarigas försök att gömma sig bakom sekretess, integritet är pinsamma. Mest pinsamt uttalandet om att de inte har som princip att anmäla sina "kunder". Säg mig den Ica-handlare som inte skulle anmäla en våldtäkt i sin affär?

Tyvärr är min erfarenhet att
alkoholister verkar ha lättare att kvalificera sig till en plats inom äldreomsorgen än andra behövande inom Luleå kommun. Och på resurscentrum Fyren blandas alkoholister med svårt dementa personer. Det är förmodligen bara genom en fantastisk personal vi ännu inte läst om några incidenter där.

NSD har en artikel i ärendet idag - som starkt rekommenderas. Den är utan Janne Josefssons övertoner och ger en bild över hur det brustit.

Kul att Kuriren lyckats så bra med rekryteringen av ledarskribent. Idag ger han svar till OA - och närmar sig BÖ:s klass. "Bättre fly än illa fäkta" Däremot borde Kuriren sluta med sina gästkrönikörer - MYCKET länge sen någon var läsvärd.

Dagens Kurir toppas med uppföljning om droger - idag om en läkare som när han var anställd vid en av landstingets vårdcentraler skrev ut droger till missbrukare. Dessutom gjort på ett sätt som var ägnat att dölja det. Under utredning - hoppas den leder till utredning - han kan ju vara skyldig till

Svärdotter Lotta gratuleras på namnsdagen. Charlotta och Lotta idag.

För övrigt vann vi hockeymatchen och nu väntar semi på fredag mot kaxiga tjecker.

Idag väntar arbete och träning som vanligt.

Bangade ur

2011-05-11. kl. 06.45

Och hugaligen vad det pratar om värme och värmebölja på TV - själv får jag försöka trösta mig med att ständig sol ger öken - 5 gradet och mul mötte mig vid 5-tiden.

Och igårkväll på väg mot meditation mötte vi massor av folk - men de var på väg att lyssna till Åsa Jinder - inte meditation - det förstod vi ganska snabbt. Och på kyrkporten möttes vi av ett plakat - "Kristna djupmeditationen flyttad till kryptan" - och eftersm vi inte visste vad kryptan var och kanske hade varit mer besjälade av lättmeditation eller någon form av introduktion så bara tittade vi på varann och vände om -
bangade ur helt enkelt.

Så småningom hamnade jag på ESC-semifinalen framför TV:n. Skönt att det krångliga tävlingsnamnet fått sin förkortning - TV-hallåan hade just problem med den långa versionen. Annars är esc en god vän till mig - i datavärlden. Och Norge åkte ut - få se om den skrattar bäst som skrattar sist - tänk om upphaussade Sade inte skulle gå vidare? Fast i det här fallet är det väl Norge som skrattat och fått sitt straff.

Och fajten JE contra OA fortsätter idag med ett svar från OA. Men så tamt att det inte lär ge någon ny näring till debatten. Men inte har han någon bra förklaring till det tvivelaktiga hänvisningarna till Khadaffi & co. Fast rubriken "Bombhögern.." - kanske?

Ha - den var fyndig "(A)rena stölden" - måste erkänna att det tog ett tag innan jag läste det som "rena stölden". Intressant innehåll - amerikanska politiker verkar inte vara sämre - de spenderar tydligen också en hel del pengar på skrytbyggen. Och ännu intressantare att en undersökning i USA slår hål på myten om den tillväxt som arenabyggena ska skapa.  Av 30 amerikanska städer som byggt - har tillväxten uteblivit i 27 av dem - och i de övriga 3 har det skadat ekonomin.

Kanske dax att göra ordentliga konsekvensbeskrivningar om tillväxten - och varför inte börja med att fundera vilken tillväxt en park på Fritz Olsson tomten skulle ge contra galleria- och hotellbyggande? Rolf Nilséns krönika idag- "Det var en gång (nästan) en park" -  rekommenderas till läsning

Nu hög tid att ta itu med den 11 maj - onsdag. Förmiddagsjobb, kiropraktiker, blodomlopp/gåband och gym. Förhoppningsvis hockey på TV ikväll - mot Tyskland väl? Får hoppas att rubrikerna inte blir att vi skulle "valt" Ryssland istället. Och just nu uppstår en konflikt - hör på TV att det är uppdrag granskning samma tid - om våldtäkten på ett äldreboende i Luleå. Försöken att mörka de övergreppen hedrar inte (S)ocialnämndens ledning.

Vilken bred(S)ida

2011-05-10, kl. 06.30

Han går ut hårt - Kurirens nye ledarskribent JE. Inte ofta NSD är rubrik på Kurirens ledarsida. Nu hoppas jag på en vass pennfajt med
OA. Komprometterade uppgifter om användande av Hugo Chavez och Khadaffi som sanningsvittnen. Efter Jan Eliasssons upptuktelse av Juholt i Libyenfrågan har förstås alla ledar(S)kribenter uppdrag att i möjligaste mån försöka reparera det. Det var trångt bland tidningarna i lördags i Kalix - så jag måste ta fram och läsa om.

Gårdagen avlöpte lika bra som den gav löften om igårmorse. 19 grader varmt och sol efter lunch. Gjorde blodomloppet och var riktigt blöt i svett. Värmen - inte ansträngningen var största anledningen. Tiden var inget att skriva hem om. Men det var en okej uppvärmning innan jag gjorde en timme på gymmet.

Lite tvättinhämtande och tvätthängning - sen njöt jag en välförtjänt vila i fåtöljen framför TV:n och såg Tre Kronor förlora mot Kanada. Men det var en trevlig match med högt tempo.

NSD:s nättidnng avslöjade igårkväll att en landstingspolitiker åkt fast för snatteri. Idag namnges den bodenpolitiker som avses - skönt så vi slipper rykten och spekulalationer.

Det är bara att konstatera att det gått inflation i ordet "förtroendevald" - förutom snatteriet kan vi idag ta del av att en facklig företrädare tillika förtroendevald för S är misstänkt för förskingring - Gällivare. NSD sidan 14.

"Politiker hoppar av efter hot" gjorde mig nyfiken - visade sig vara Stenungsund - och en osedvanligt lättskrämd politiker - kan bara undra vad som ligger bakom - kan tro att det kommer att skrivas mer om detta?

Nå nu ska jag hinna ta in ett stort gäng trosor som hänger på klädstrecket - och hänga ut ett par jeans och lite till. Dagen ska annars gå i ganska vanliga hjulspår - lite jobb på förmiddagen - träning efter lunch - vilket nog blir blodomlopp och gym idag också. Skulle behöva några goda råd om streching eller liknande - förstår inte varför jag blir så stum i benen.

För övrigt är jag inplanerad att vara lite gudelig idag - meditation i Örnäskyrkan - men det lutar åt att det blr inställt. Birgits sambo dyker event. upp och kräver hennes uppmärksamhet. Men det finns nog annat att pyssla med isåfall.

Börja om från början..

2011-05-09, kl. 06.30

Tappade nyss det blogginlägg jag påbörjat. Där jag konstaterat att det är EU-dagen idag. Kan hoppas att få se EU-flaggan hissad. Kanske på stadshuset? Vilket jag motionerade om för många år sen och fick avslag. Men nu har tiden runnit undan så Karl borde kunna se det som ett eget initiativ.

Mest
missbrukade politikerordet för dagen är "barnfattigdomen" som nyttjas flitigt i partipolitiska syften. Med statistik slår man varann i huvudet - men det gäller att hålla det sistnämnda kallt - och komma ihåg att statistiskt sett så har man det riktigt bra med ena foten i frysen och den andra på en het platta. Precis så trubbig och statisk blir debatten. Ska vi verkligen bry oss om hur våra barn har det bör vi nog ta med många andra parametrar - barns "fattigdom" kan inte bara räknas i pengar. Vi ska också komma ihåg att den statistiskt så kallade barnfattigdomen var högre innan sossarna fick lämna  ifrån sig regeringsmakten. Om detta inte ett kny(S)t!

Söndagen förflöt lugnt och frikstionsfritt. Två fotbollsmatcher på Sundis. Lisas Alvik med 99:or och 00:or speade oavgjort mot Gammelstad och förlorade mot Töre. Innan min ankomst hade de hunnit med en seger och en förlust.

I övrigt innehöll söndagen lite lövkrattning och tvätt och en bjudmiddag.

På de lokalpolitiska planet skulle jag vilja avkräva komunalrådet Petersen och sossarnas valberedning en förklaring till varför Ingvar Edelswärds förnyade förtroende i Lulebo inte ifrågasätts - framgår i artikel i Kurirens papperstidning idag.. Hans delaktighet är ju helt i paritet med Camilla Hansens och i viss mån även Eva Bergström. De två sistnämnda har ju kommunalrådet Petersen "doppat i tjära och rullat i fjädrar" och låtit löpa gatlopp för sin inblandning i Luleboaffären. Finns det ett genusperspektiv här?

Kalix fick ju sin egen lilla såpa i fredags - med en sossedam som gjorde rasistiska uttalanden. Påhejad av ytterligare sossar. Ska bli spännande och se om fler "erkänner" då kommunalrådet utareder vidare?

Nu ska frukost inmundigas - fast vad vet jag inte då kylskåpet gapar tomt. Sen ser jag framemot en tidsstyrd dag med jobb kl. 09.00, lunch kl. 12. kiropraktiekr 13.30, träning kl. 15. Middag 17.00, Fråga Doktorn 18.15 - och hockey kl. 20.00, Igår missade jag hockeyn som jag trodde var kl. 20.00 - medan den i verkligheten spelades kl. 16.

Bekräftar regeln.

2011-05-08, kl. 07.30

Och häpp - tänkte inte på att jag inte bloggade något igår morse - jag hade ju kunnat skriva något igårkväll. Men sanningen att säga så tog jag mig en liten tupplur igår när jag kom hem efter det supertrevliga mötet i Kalix. Men även i fars manuella dagböcker fanns en och annan dag på han inte hann med. Ska väl vara något om bekräftar regeln.

Som sagt - supertrevligt i Kalix. God mat, god stämning. Kalixborna mycket nöjda över uttalandet om att FP röstar för att allmän kirurgin blir kvar i Kalix. Gunnar Andrén gjorde en strålande analys av det politiska läget och Carina Sandor fick oss att tänka till när hon berättade om jordskreden i Skinnskatteberg. Och Sebastian Rautila var lysande både i panelsamtalet och i motionsdebatterna.

Idag har
Åke namnsdag - grattis Bergbäck, Cederlund  och Forslund - alla tre deltagare  vid helgens konferens. Någon Åke Sundström fanns inte med - men annars har Sundström numer 30% av platserna i länsförbundets styrelse när Carina invaldes - sen tidigare Alf och Jens.

Och Birgit Stöckels yngste fyller år i dagarna - dock inte på Åke dagen. Historien är den att Birgit skickade mig ett sms - att babyn anlänt till världen. En koll på datumet visade att det var Åke - dagen - dock hade min telefon fått fnatt då - så datumet var fel. Mycket märkligt att historien upprepar sig - idag säger min telefon "2 jan - 2000". Och nyss fick jag ett sms där någon meddelade att "jag" är i Sunderbyn på fotbollscup hela dagen. Och när jag skulle kolla vem som hade numret så är det bara borta!

Konferensen i Kalix inleddes då verkigen sorgligt när Alf Sundtröm ringde mig på väg mot Kalix  och meddelade att Naemi Cederberg avlidit. En mycket uppskattad partikamrat som följt mig sen jag började för snart 35 år sen.

Ingen Juholteffekt ännu - det är väl vad man kan läsa ut av dagens - möjigen gårdagens - Skop. Ja annars hittar jag inget spännande att länka/kommentera.

Synd för mig så skriker lägenheten efter "renovering" - samtidigt som det ser ut att bli en riktig sommardag.8 maj - och inte en snöfläck ens där snöupplagen varit. Nu ska jag ge mig på tvätten - så får jag iaf vara ute och hänga den.

Pseudodebatt

2011-05-06, kl. 06.15

Så läcker det ut hemliga uppgifter runt dödandet av bin Laden. Och utifrån varje "sanning" startar en debatt såsom vore det sant det som läckt. Intelektuellt förstår jag ropen på folkrätt - men emotionellt har jag svårt för det. Och vem ropade "folkrätt" när människor massakrerades under bin Ladens terror? Men det är väl vara att stå ut med det - och låta bli att se TV-program som Debatt. Som för övrigt var som värsta hockeymatchen där till och med en från publiken visades ut - handgripligt. Ett grepp det programmet borde tagit för länge sen.

Apropå debatt och opinionsbildning kom jag igår i diskussion om kvaliteten på NSD:s ledarsida. Ensidig megafon för opposition(S)partiet och mot regeringen. Och föga lokal. Ja det stämmer nog - ska ta del av den med lite granskande ögon framöver.

Nog tror jag det skulle finnas underlag självrannsakan på NSD:s ledarsida också - och lokal prägel som inte behöva saknas. Vad sägs om att kommentera det
rasistiska uttlandet som gjordes av en s-politker i Kalix - och som dessutom fick applåder. Ettannyheten i NSD idag.

Tappade just ett stort stycke skriven text som handlade om Kurirens olika nyhetsvärderingar i papperstidningen respektive nättidningen. Och om varför ingen av våra lokala tidningar följt upp Nord-Nytts inslag om den kommunala delegation som åkt till Kina - för att undersöka möjligheten att införa undervisning i Kinesiska i Luleå. Något som s-ledningen ratade då Mattias Karlsson ansökte om att starta friskola med just den nischen.

Men nu måste jag starta upp dagen - ska packa tandborste och lite till för efter lunch bär det iväg till kalix för länskonferens och länsförbundsårsmöte - åter i morgon em.

Men först iaf en namnsdagsgrattishälsning till Marit Paulsen och alla ni andra som heter Marit eller Rita. Grattis!

Bådar gott

2011-05-05. kl. 07.

En rejält lokal ledare i Kuriren idag - det bådar gott. Imponerande inläsning på kort tid. Men det har ju varit klart med rekryteringen av den nye ledarskribenten en längre tid - så han har väl suttit på sin kammare och läst på.

NSD:s ledare fortsätter sin kampanj mot FAS3. Det kan jag gärna heja på efter alla avslöjanden om missbruk av denna åtgärd. Men vi ska komma ihåg att många av d4 personer som placeras i detta påbörjade sin "arbetslöshetskarriär" redan under sossarnas tid. Har varit arbetslösa i en del fall 10-15 år. De fick inte den rehabilitering som borde satts in redan då. På den punkten är det definitivt bättre idag. Och inte är det heller något nytt med åtgärder vars ersättning inte handlar om avtalsenliga löner. Det stora felet ligger i den höga ersättningen som lockat icke seriösa "företagare" att "hjälpa" till. Ett annat fel är de rigida regler om vad som är ordinarie arbete eller ej - sånt har inte tidigare åtgärder någonsin drabbats av.

Trevlig resa till Jokkmokk och trevligt årsmöte. Jokkmokk har avsteg från våra normalstadgar och måste inte ha sitt årsmötet under den kallaste årstiden. En skön resa genom ett Norrbotten som håller på skaka av sig vinterskruden - men naturen har inte rktigt vaknat än. Inte en enda älg, hare, räv eller annat. Undantaget en tjäderhöna som vinglade efter vägkanten. Och trevligt möte förstås - passadre på att gratulera PO Lindroth som fyller 55 år idag. Femtifem den femte i femte!

Fastnade i någon repris av Mästarnas mästare - som jag aldrig sett på tidigare. En "nattduell" fick jag uppleva vilket väl bidrog till att jag somnade om en timme i morse. Men det hade jag order om av Thomas.

Och Obol spökar fortfarande - och är första nyhet i Kuriren. Hur är det möjligt att han kan hålla sig borta fortfarande?

Thomas uppmaning att inte springa iväg till jobbet allt för tidigt efter gårdagens sena kväll innebär väl inte hur lång dispens som helst - får nog dra igång nu. Men grattis till Gotthard och Erhard. Erhard minner mig om "skräddarserhard". Ovanligt namn idag - blir nästan nyfiken på hur många som kan bära det namnet idag. Och ursprung - klingar nästan tyskt väl?

Hamas

2011-05-04, kl. 06.30

Hamas fördömer mordet på en modig krigare - borde inte det säga något till Hamasvänner i Sverige? Hur jag nu oprovocerad kunde komma att tänka på att jag hörde det på TV häromkvällen.

Igårkväll blev det inte mycket TV - fick besök av en god vän som trotsade kylan och cyklade till mig.

Och nu börjar skräckartiklarna om björnarna komma - själv tittar jag mig omkring innan jag startar mot postlådorna. Men det var nog inte dom som slitit hål på soppåsen jag lämnade på bron. Tänk att jag aldrig lär mig - fick plocka utspridda sopor.

Och visst är det med viss "skräck" jag tar del av att förvaltningsrätten upphävt Socialstyrelsens vite för Piteå kommuns inlåsning av dementa. Det må vara juridiska spetsfundigheter som att de  formulerat sig generellt trots att kritiken "bara" gällde två boenden - men det blir helt fel signal till de ob(s)truerande kommunalrådet Roslund i Piteå. I grunden handlar det om att de faktiskt inte har personal så att gamlingarna får tillsyn på natten - och det är ovärdigt. Funderar också på vilken Förvaltningsrätt (tidigare Tingsrätten) som upphävt beslutet. Är det månne lokala - politi(S)kt tillsatta nämndemän?

För övrigt kan jag förundras över att det verkar finnas hur mycket resurser som helst vad gäller att flytta rovdjur hit och dit. Och så är det så fräcka att knata tillbak dit dom inte ska vara. Det må vara slaskigt - men jag kan inte annat än tycka att dom har tur som inte är åldringar i piteå - då hade de blivit inlåsta.

Lugn och tryggt har jag hört - men att norrländska skulle vara sexigt är nytt. Men jag kan ju undra vilken dialekt som bedömts - är ju onekligen lite annorlunda prat i Gävle och Jämtland mot Norrbotten. För att inte tala om alla olika varianter som finns inom länet. Nu kan ni rösta här! I Kurirens frågeställning finns bara 8 varianter - själv har jag röstat på Arjeplog!

Idag gratulerar jag Mona och Monika på namnsdagen. På FB hade jag 4 vänner med vardera namnet. Men grattis till er alla andra också.

Idag blir en lång dag - ska på årsmöte till Jokkmokk ikväll. Ger mig en fundering på väderprognoserna - snö månne?

Nu får jag lämna datorn och starta upp den här dagen.

Kallt och hurvigt

2011-05-03, kl. 06.00
 
Kallt och hurvigt idag - kanske för att jag lämnade sängvärmen före klockan 5 för en gång skull. Fast sakligt underbyggt - en halvgrads marginal till nollstrecket. De talade nog sanningen de som skrev om snöflingor igår.

Gårdagen var ingen bra dag - oföretagsam och det jag tog i jäklades i största allmänhet.
Inhandlade rosenrot på Apoteket - nu får de bli en kur. Tränade förstås - och höll på att få skavsår under fotsulorna. Gömt skorna och knatade i strumlästen på bandet - sträva stödstrumpor gnagde - så det blev bara en kvarts rask promenad. Förhoppningsvis kan ett par mjuka sockar idag förebygga vidare skavsår.

Kvällen något bättre - Fråga Doktorn och sen hockey. Tre Kronor vann om än ej övertygande.

En primitiv känsla - men visst känns det skönt att bin Ladin är död. Det sägs att tanken var att gripa honomoch ställa honom till svars. Kan inte hålla tillbak tanken att det är skönt att slippa den rättegångsfarsen. Kan vi bara få be om Khadaffi nu också?

Inte vare sig Jonas eller Magnus - men väl Johan heter den nye ledarskribenten på Kuriren - Johan Eriksson. Hörde lite uppgifter om honom häromveckan - och skulle återge det till Thomas. Med facit i hand kan jag konstatera att det inte blev många rätt. Jonas och Magnus var ju goda försök - och jag åldern prickade jag - att det var en 30-åring hade fastnat. Och ser nu att Kristianstadbladet också var rätt. Vet inte hur jag ska tolka att den presentation av Johan som jag skulle länka till istället är en krönika om en prins - av Birgitta Lindvall Wiik?

"Ögren vägrar be om ursäkt" toppar Kuriren idag. Tar nu halv om halv tillbak uttalandet om att det varit prestige från hans sida som stjälpte obs-platserna i Haparanda. Det var förstås alla andras prestige också. Och Bucht som tyckte det var bra av Ögren att erkänna konmmer väl med motdrag idag? Och Marlene får fortsätta väna på sin ursäkt.

NSD:s säljande nyhet idag är knivdådet i Kiruna - med vinklingen att den msstänkte la ut ett inlägg på FB strax före dådet. Och NSD visar en bild av loggsidan, Blir nyfiken att gå in med förstoringsglas - visar de verkligen upp vem personen är - och kanske andra? I papperstidningen har de bara zoomat in texten - men på nätet ligger hela sidan ute.

Jane och John har namnsdag idag - grattis.

Idag är huvudingredienserna jobb först och träning sen.

Lemmen

2011-05-02, kl. 06.00

Det är något speciellt med ordet "lemmen" - det kan förvisso nödtorftigt översättas med träningsvärk - men för oss som vet vad det är överför "träningsvärk" inte riktigt den rätta känslan. Samma med "armbogastojt" . hur översätta så att rätta känslan överförs? Så konstigt började mina tankar denna måndagmorgon - beroende på att jag har "sprätt" i vänsterarmen - typ "sockerdricka" - och det avtar/ökar beronde på hur jag vrider armen. Något som är i kläm?

En bra och vilsam helg är slut - avslutade med ett spontantbesök hos Moster fin i Alvik. Svärdotter Lotta hade utförsäljning - hon ska sluta med den fysiska butiken och bara ha nätbutiken kvar. 50 % på rubbet lockade massor av kunder. Själv blev jag med en läckert rödprickig bärbar grill - typ en avskuren hink med handtag. Och lite annat smått och gott som jag inte behövde.

Så måndag och ny månad - den 2 maj gratulerar jag Els som fyller år. GRATTIS!

Tunnar tidningar - som ändå tog en dryg timme att ta mig igenom. NSD 3,5 sidor plus ledarsidan om "Första maj". Kuriren inte mycket sämre med sina 3 sidor. Visst kan man undra vilket nyehtsvärde dessa glesnande tåg har - men å andra sidan så brukar de ju presentera massor av sidor med lucior, fula/vackra julgranar och påskkärringar också.

"Vi har slått Sverige" ekar från TV:n - hade jag nästan förträngt när jag skrev om bra och vilsam helg. Pinsamt.

Avskedsledare av GB idag - "Läsarna får sista ordet" - men inte ute på nättidningen. Nyfiken på den nye? Skåningen?

En häftig bild pryder NSD:s etta - en gammal farbror med sin "Karl Oskar rullator" - och även om jag misstänker att det bara är idag som rätt bild döljer sig bakom länken kan jag inte låta bli att lägga ut
"På marsch mot en ny framtid?". Effektfull bild av Göran Ström.

I Kuriren är det "forts följer" i såpan kring Kent Ögren och OBS-platserna. På första sidan i feta rubriker kräver Marlené Haara en ursäkt av Kent Ögren - "Det var ren och skär mobbning" - säger hon.

Har planerat tidig start på arbetsdagen idag - halvnio iaf - all tid före klockan 9 är minst dubbelvärd Och mycket jobb nu inför helgens länskonferens och årsmöte. Och några trevliga besök är aviserade under förmiddagen - sen ska det bli en rejäl genomkörare på gymmet. För övrigt blev det en promenad igår - även om det verkligen krävde självövervinnelse. Tillsammans med lite räfsning och utejobb i helgen - så har väl kroppen skötts hyfsat.

NU startar jag den här veckan.

Shortsväder?

2011-05-01, kl. 07.30

Så har vi bytt månad. Ingen DN i lådan idag - det borde jag vetat. Men det är skönt med den korta promenad till lådan iaf.

Föreföll kunna vara shortsväder när jag spanade ut - men promenade sa något annat - plus 5 blir kyligt även för gamla härdade ben.

Härdade mot norskarnas framfart sen skid VM - men nog blir det väl tungt att dra upp flaggorna i topp idag - efter
debaclet mot Norge igår - och till råga på allt som hamnade jag på matchen.

Annars var dan igår riktigt vilsam och bra. Började räfsa lite grann - och optimnist som jag är så tog jag bort uppmärkningen för plogningen. Plockade 2 icakassar med kottar. Tog många raster i solen med kaffekoppen. Och njöt av omgivningen - inte minst av fågellivet. Två vita svanar flög över Bärigårn - så jag fick en förnimmelse av att jag nästan kunde sträcka ut handen och ta i dem. En odefinerad fågel befinner sig här igen - duvlik men med en vit teckning på vardera sida om halsen - och illgul näbb. Dessutom föreföll den vara en riktigt god flygare - det kan väl inte vara en duva??

Glömde gratulera kungen igår - bättre sent än aldrig - grattis!

Jag har några vänner som fyller år idag - 1 maj - det vet jag. Men kommer inte på någon annan just nu än Christels dotter Lova - grattis.

Har inte riktigt bestämt vad denna dag ska innehålla - ska dock börja med att färdigställa deklarationen för fars dödsbo. Husförsäljningen. Fast allra först ska jag nu gå ut och hänga tvätt - så mina träningskläder hinner torka till i morgon.

Och om Thunés skulle råka läsa ända hit så kan jag meddela att det inte blev någon tipsvinst den här gången heller - men trägen kommer att vinna.