På "löpet"

Det var bara bilden som saknades - när "politiker lyfter polisskotten" eller hur det nu stod på löpsedeln. Det var ingen bild - men jag tittade mig omkring och undrade om folk förstod att det var JAG,

Så här skrev jag på min blogg häromdagen - tänkta tankar direkt ut på bloggen: "För övrigt måste jag säga att skriverierna om det här
sekretessbeslutet gör mig oroad. Som det framställs hittar jag inget skäl för sekretessbeläggning och det strider i alla fall mot mitt rättsmedvetande. Det kräver en förklaring på polisstyerlsesammanträdet på måndag eftermiddag"

Ganska odramatiskt - ett vardagsinitiativ i politiken - vem kunde tro att det var så upphetsande att man skulle hamna på löpet. Och en annan tidning har också ringt idag med anledning av artikeln i den andra tidningen.

Min drivkraft är att jag har stort förtroende för svensk polis och vill bidra till att allmänheten också kan bïbehålla det. Jag tror att en polis med ett grundmurat förtroende hos medborgarna är en av hörnstenarna till ett gott och demokratiskt samhälle.

Som en iller har jag farit runt idag - nu har jag landat hemma. Och är riktigt trött.

Har fått en inbjudan till släktträff i Östra Jörn. Det lär vara 200 år sen förfader Anders blev indelt soldat och fick namnet Grönborg (mors sida). Och nu ska vi träffas alla som har anknytning till det. Fast tur att det är nästa år höll jag på säga - men i alla fall först till sommaren 27 - 28 juni. Det kan bli spännande möten - min kusin Kerstin - fast hon i Koskullskulle hade släktträff på sin mors sida - och det visade sig att hon träffade en känd hockeyspelare - Mats Sundin tror jag det var. Dom var släkt - tänk bara en sån sak. Tänk om min idol Micke Renberg dyker upp i Östra Jörn.

Och inte hade jag behövt ringa mina vänner i Gävle igår kväll - vi spöade ju Brynäs med 5-0.

Hittade Jannes pressmeddelande

Sökte som rackarn efter detta som svar till "hemlig". Och nu hittade jag det av en slump.

"Skolverket bekräftar min bild av skolan

Svensk skola har problem med sjunkande kunskapsresultat och med ordning och arbetsro. Detta har jag påstått under många års skoldebatt och denna bild bekräftas på fredagen av Skolverket i en stor rapport.

I höstas ifrågasattes jag å det grövsta av den svenska vänstern och av flera tunga personer i det pedagogiska etablissemanget. De menade att jag svartmålar och att det inte finns så stora problem. Skolpolitikerna Marie Granlund (S), Mats Pertoft (MP) och Rosanna Dinamarca (V) samt pedagogerna Mats Ekholm (f.d generaldirektör på Skolverket) och Hans-Åke Scherp ledde kritiken.

Regeringen gav därför i uppdrag åt Skolverket att reda ut hur skolresultaten verkligen låg till. Skolverket bekräftar alltså den bild som jag givit uttryck för.

Det går säkert att hitta enskildheter i det jag har sagt, och andra debattörer har sagt, som vid en noggrann granskning i efterhand kan sägas borde ha uttryckts på ett annat sätt. Men huvudbilden är glasklar: svensk skola har stora problem.

Nu bör debatten inte handla om huruvuda vi har problem längre. Nu bör debatten handla om hur vi avhjälper problemen. Jag tar gärna debatt om tydliga läroplaner, tidigare betyg, fler speciallärare, riktiga lärlingsutbildningar och studiedisciplin. "
(ovanstående är ett pressmeddelande från Jan Björklund)

Mångfaldigt enfaldigt!

Synd att Roine Karlsson - som talar för en god sak - kooperativen - ska uttrycka sig så enfaldigt. Mångfald måste ju med nödvändighet innebär mer än bara kooperativ. Varför ställa privat mot kooperativ - låt oss bejaka mångfald på riktigt - allt annat är enfaldigt. Kan hoppas att det är rubriksättare som försökt vara putslustig.

Och när jag läser brödtexten en gång till så förstår jag att han menar rätt - ingen blir lyckligare av att ett monopol ersätts av ett annat.

Just nu håller kusin Kersin och jag på¨med ett detektivarbete. Det är massor med spår bakom huset. En skoter är definierad men sen ser det ut som om någon snöman promenerat mellan huset och trädgården - plus att det är fotavtryck utanför mina fönster. Vi ska dissikera bättre när vi går till tolvkaffet.

Vinnande värme

Det här måste ju vara ett  "värmande" vinnarkoncept på många områden - inte bara skolgårdar. När folk kliver innan för gränserna (eller utanför kanske man ska säga) där man inte har att göra - vid inbrott till exempel så löser fotot ut - före det inga bilder - full integritet. Bra va?

Tror att Bo och Kerstin sett mina ynka försök till bilder från Nyamkomötet


Foto - Bo Jakobsson, KerstinBoTorp         

För det här och 2 till fanns i min mailbox i morse.

Annars är det väl läge att gratulera Ivar - den förste jag tänker på är Gustafsson i Öjebyn. Grattis till min tidigare au-ordförande och till alla andra jag känner som heter Ivar. Joar har också namnsdag men någon sådan tror jag mig inte känna.

Förmiddagen ska ägnas åt hemmet - underförstått det blir väl någon bloggpaus. Eftermiddagen ska jag tillbringa på jobbet. En del privata skriverier men och en välbehövlig röjning av skrivbordet. På måndag morgon ska det finnas en lista över hur arbetsuppgifter ska prioritetas. Det börjar kännas hett om öronen nu.


Övertrött

Efter en intensiv vecka och inte minst en intensiv dag så är jag övertrött - vilket innebär svårt att komma till ro. Har ätit lite och till och med druckit ett glas vin - men ron vill inte infinna sig.

Får bädda på soffan - TV är bästa sömnpillret. Men kusin Kerstin har inte heller kommit till ro - och hon går som en yrkesmilitär med taktfasta dunk från övervåningen.

Hon har måhända hört om omstöpningen av svenska försvaret på TV ikväll och söker värvning?

Kan undra hur det gick för baskettjejerna? En uppgift att kolla innan sovläget intas.

Viss attraktionsskraft

Milt uttryckt får man väl säga att Nyamko Sabuni har en viss attraktionskraft. Till ett internt lunchmöte kom det 43 personer. Själv hade jag väl kalkylerat med ungefär hälften.

Och hon har ett enkelt språk och sätt att tala som är njutbart. Dessutom känns det att hon har en oerhörd kompetens på sitt "ministerområde" - som ju gubevars inte är så litet i omfång.





Här vågade jag mig på ett första försök att kliva fram och fotografera. Förutom Nyamko och Thomas nackarna på Gunilla och Annika.



Styrelserummet på landstinget är inte det bästa att fotografera i - här dock en grupp av lyssnare - från vänster Yoav, Theresa, Enar, Helena och Els. Lite osäker på vem jag klippt in en bit av huvudet på.



Försök till ytterligare publikbild - där jag till och med har svårt att identifiera vilka alla är,



Och en till bild - Marja-Liisa och Karin mot fönstret.
Vid bordet från vänster Ulla, Eira, Anita och Viveka.
Och förutom tidigare nämnda nackar har vi Gösta Edfast till vänster.

Och ni som nu vill se henne live kan gå till Kulturens Hus.

En till

Fanns det verkligen en till - opinionsmätning. Det kom ju en hel drös här om dagen.Trenden är glädjande att regeringen knaprar in på oppositionen. Men lustigt kan det bli om man tittar på enskilda partiet - hur det kan spreta. Väldigt lite av utvärdering av opinionsmätningar - det borde gå att leda i bevis att vissa har större trovärdighet än andra . Fast det kanske är bra att det inte är så - då kan man ta till sig den man vill och glädjas.

idag känns det som viktigast att komma ihåg att gratuera moster Gunilla på namnsdagen. Och komma ihåg om hon fyller något jämnt om några dagar?

Gunilla från Jokkmokk ska jag komma ihåg att gratulera idag då vi träffas vid lunchen med Nyamko. Och gamla skolkompisar (Brander) och andra vänner och bekanta som heter Gunilla tillönskas en bra namnsdag.

Viktigt också att avliva hunden som attackerade brevbäraren. Alla hundägare som vet med sig att de inte har koll på sina hundar ska veta att sånt här är oförlåtligt. Nu gäller min "dom" under förutsättning att händelsen återgivits korrekt. Vilket man tyvärr inte kan lita på.

För övrigt måste jag säga att skriverierna om det här sekretessbeslutet gör mig oroad. Som det framställs hittar jag inget skäl för sekretessbeläggning och det strider i alla fall mot mitt rättsmedvetande. Det kräver en förklaring på polisstyerlsesammanträdet på måndag eftermiddag.

Nu är hög tid för frukost

Keno i baklås?

Inget resultat än från idag - 29/1 väl?. Månne Gotland firar att man blivit Storregion? Det är väl första gången de fått epitetet stor?

Själv tänkte jag att jag skulle bli rik - på Keno - innan jag slumrar en stund. Och be en bön att inte "hemtjänsten" kallar på mig ikväll. För riktigt trött är jag.

Och i morgon är en NY dag - med NYamko. Bara så vitsigt SÅ!


Du trogne prenumerant...

Pappa fick ett brev idag - från NSD. Du trogna prenumerant ... Vip-erbjudande "only for you". Lovade att kolla in på hemsidan och se vad det kunde vara.

Och tro det elle ej - en likdan försändelse fanns hos mig - fast i kuvertförnstret lyste Kurirens blåa logga istället för NSD:s röda.

Bästa "det bästa stuket" och på måndag är formaten lika - vad månne nästa steg är.

90 grams cheese till lunch och en Hot Chipotle till middag. Den senare dock utan lökringar så lagomt onyttig. Och gott var det. Kusin Kerstin skulle förstås undra hur det står till med näringstillförseln.


Osynliggöra

En av härskarteknikerna handlar om att osynliggöra. Noterar att OA talar om "herrar oppositionspolitiker" när han beskriver de borgerliga gruppledarna i landstinget.

Även om Birgit i denna fråga - regionfrågan - står på fel sida så är hon en aktiv och duktig debattör i landstingsfullmäktige. Hur har du kunnat missa det, OA?

idag har jag "drabbats" av 3 externa besök här på jobbet. Trevligt folk - men just en dag så allt ska avstämmas inför morgondagens möte med Nyamko. Utöver det har telefonen pipit i ett kör.

Och nu ska jag ill en kompis och hjälpa honom med lite kamerala saker - och det har vi skjutit på i flera veckor nu - så deadline närmar sig för diverse skrivelser.

Råa Jämtlandsnytt

Lyssnar på regionala sändingarna från Jämtland - repris från gårdagen. Blåste på med rubriken "regeringen gav baxläxa till regionivrarna i norr". Jämtland står ju som bekant utanför de som hos oss kallas Storregion.

"Både glädje och besvikelse" är Kurirens sammafattning av beslutet i en artikel där Jens avslöjar att han var den ende i folkpartiets partistyrelse som var riktigt nöjd när de telefonsammanträdde i förrgår kväll.

Och ledarskrbentens oro är starkt överdriven - oro att vi skulle kunna få 4 olika nivåer. Så blir det ju inte i praktiken - för om mellannivån heter landsting eller region spelar ingen roll vare sig för poltikerna eller medborgarna.

Även NSD har en lång ledare om regionfrågan - där OA återigen befäster att han delar uppfattningen som folkpartiet i Norrbotten har - nämligen ett statligt huvudmannaskap för sjukvården. Farhågan att  regionmotståndarna   skulle vara rädd för storregion för att de skulle tappa en födkrok faller därmed - får folkpartiet Norrbotten (och OA) bestämma faller med all sannolikhet skälet till tre beskattningsnivåer - och då är det då riktigt säkert att det inte finns några arvoderade oppositionspolitiker. Rackarns också - inte ute på nätet än.

Fast  jag hinner inte med något mer än att gratulera DIANA kvickström i Jokkmokk på namnsdagen. Och jag väntar fortfarande på att få bjuda Dig på lunch, Diana.

Fast idag blir väl lunchen med den främling jag ska träffa, enligt horoskopet i Kuriren. Dock föregås detta av en beskrivning av en farlig situation i trafiken - fast den ska jag klara av tack vare mitt goda omdöme. Hm!


Är väljarna dumma?

Omröstning på både Kuriren och NSD som storregion eller ej. 85 resp. 84 procent säger nej - av ungefär 1000 röstande. Även om det nu inte är något statistiskt urval så är det i alla fall ej förkrossande majoritet. Lägg till den den enkät som bland annat moderaterna hade bestältt - med 88% som sa nej.

Vad drar de som vill ha en storregion för slutsats? Att väljarna/medborgarna inte vet sitt eget bästa?

Nåväl jag har inte hunnit att följa debatten så mycket under dagen. Blev lite förlängd hemtjänst hos föräldrarna så jag tog passet mellan 10-14 idag - och är förstås kvar här än.

Jens har just varit förbi och nu har han skjutsat Thomas till Kalles kalas och själv skulle han till radion och prata sjukhusutbyggnad - fast det kanske blir regionfrågan också?


Har storleken betydelse?

Har regeringen verkligen sagt ja till storregioner som Camilla basunerar ut på sin blogg? Är det då Gotland som är måttet på storregion eller möjligen Halland. Då kan det nog duga gott med en Region Norrbotten - med möjlighet till samarbete åt alla väderstrecken - över nationsgränserna. Regiontanken är god - "död" åt storregionen!

Om Camillas blogg har lite looser stuk över sig  så ser Stefan mer möjligheterna ur sitt perspektiv. Kommerskollegium ska utreda och det blir enligt Stefan ett avgörande underlag för hur regionerna ska se ut.

Norrland får vänta säger man just nu på radion - men det är ju faktiskt inte bara norrland som väntar - det finns lite mer än Skåne, Västra Götaland, Halland och Gotland.

Ska bli spännande att lyssna till debatten och kommentarerna under dagen. Känns i alla fall som om förslaget i dagsläget ligger väldigt nära som vi formulerat oss i folkpartiet Norrbotten.

Anledning till gratulationer

Anledning till gratulationer känns som en naturlig rubrik på morgonen. Stort GRATTIS till Karl Petersen som fyller 60 år idag. Kalas på Kulturens Hus på eftermiddagen. Tyvärr har jag inte möjlighet att gå dit och smaska på alla kakor han skröt om på fullmäktige - hörde i radion.

Hoppas det blir större ansamling av gruppledare på denna uppvaktning är på hans 50 års dag. Då var det 42 grader kallt och gruppledarna föll från som 10 små negerpojkar på grund av kylan - så till slut var jag ensam men stark som dök upp hos Karl på Norra Strandgatan.

Ett grattis också till Hans BÖRJE Löf som fyller 57 idag. Börje är mannen där det dyker upp nya stavningar av efternamnet beroende på var
man söker. Lööw, Lööv, Löv, Löf har jag sett. Och så dataspråket där prickarna försvunnit. Loov, Loow.

Börje "uppvaktade" jag dock redan igår - han fick gå före i talarodningen vid manifestationen för att hinna till hockeymatchen vilket var en födelsedagspresent till honom från brorsan.

Men störta och bästa gratulationerna har vi ändå fått - vi som inte vill ha en storregion. Regeringen fattar beslut på torsdag - vilket innebär att norrbottningarna i valet 2010 får möjlighet att att säga till hur regionen ska se ut.

Nu ska jag dra till frukost.

Domprost - herre Gud!

Det står att Peder Jonsson är domprost - och så är det nog. Själv mimade jag till Ylva att KYRKOHERDE Peder Jonsson också ville säga några ord.

Tur att hon inte uppfattade vad jag sa - men Peder uppfattade nog vad hon sa till honom - efteråt. Det var snällt - fast nästan lite ekivåkt. Så var vi där igen - hur det nu stavas det ordet?

Hockey och utförsåkning väntar.

För övrigt var det våran Thomas som höll det bästa talet - och jag tror faktiskt inte att jag är alltför partisk då. Men det ska också sägas att det nog var den finaste manifestationen jag varit med om - och jag har deltagit ganska många gånger. Inte minst berodde de på fina tal av alla medverkanden.

Lite bilder, tack

Och inte har tidningarna några bilder från vår manifestation. Men fin, värdig och lugn var den. Trots 17 poliser - inte 15 som någon av tidningarna skriver. Mera fel - det var inte alls samtliga gruppledare - 4 saknades varav en lämnat återbud vilket är hedervärt. En av dem som inte hört av sig lär ha varit vid mötet men inte gett sig tillkänna - utan delat ut propagandamaterial av något slag.

Annars är jag hemma nu och har våldsamt ont i kroppen - men njuter av att Luleå leder med 3-1 mot Frölunda.

Våran partistyrelse lär ha telefonsammanträde ikväll - om regeringen och regionfrågan! Jo jag tackar jag - det blir en i mångt och mycket dramatisk kväll.

Måtte jag inte sovit gott för länge?

Sätt han vid teminalen

Nog är det väl bara att sätta den här arbetsförmedlaren vid en av kontorets terminaler för att söka nytt jobb. Vilket makalöst uppträdande. Skulle vara kul att höra personens egen version. och så kan jag undra varför inte Kuriren och NAS skriver om detta - det lär ju enligt artikeln vara arbetsförmedlingen i Luleå som är "drabbad".

Krögarbiff och euron

Snälla Thomas har hämtat mat till oss - krögarbiff (med lite, lite bacon) och pizzasallad. Mycket gott - och Thomas tog förstås full portion - det vill säga 3 biffar till oss var - och förstås blev det genast 4-2 till Thomas - men med mitt fulla godkännande - riktigt mätt ändå.

Jag tror vi är mogna för
Euron nu. Har ju erkänt det tidigare - förra omröstningen var det mer partilojalitet än engagemang för euron som gjorde att jag röstade JA,

Nu skulle jag göra det med hjärtat också - och jag tror många fler än jag till exempel insett det praktiska med en valuta när man reser.




Rykten går

Rykten går om att det blir regeringsbeslut på torsdag. Och i en alldeles speciell fråga - regionfrågan. Det förtäljs om att några får JA - kanske där försöksverksamhet har bedrivits? Och att övriga får vänta till efter valet. Och det vore ju en stor seger.

Hörde  att trafikgruppen inom Norrstyrelsen skjutit upp (ställt in?) en tänkt studieresa. kan det månne ha något samband.

Kanske det blir som
Jens skriver i sin debattartikel idag.

Och apropå rykten så sägs det att vi inte fått någon PT till jobbet idag. Tack Karin. Jag inhandlar och blir nog någon minut sen.

Uppvigling?

Så här lyder "stjärnorna" i Kuriren idag:
  • skjut på saken,  ljug, smit och slingra dig undan. Någon vill belasta dig med en övermäktig uppgift.

Tycker det känns som uppvigling  - men uppmärksam på nya uppgifter ska jag vara. Det känns redan övermäktigt. Idag blir en lång dag som jag egentligen inte orkar med. Men något slinger blir det inte - raka och tydliga besked. Tränar redan: nej , NEJ, aldrig i livet...

Men kul att vi landat med en
rejäl manifestation i dag - nu är även kyrkan med på banan,

Och mindre och mindre tid får jag varje morgon - idag väntar mor otåligt att jag ska introducera hennes nya "förstoringsglaslampa" som ska göra det möjligt att läsa dagstidningarna.

Så nu ska jag ta på min nya pannlampa och knata iväg. Detta bara sagt utifall ni hör om ett Ufo i Sunderbyn.


Kommunfullmäktige - 89.3 Mhz

För övrigt sitter jag och lyssnar på Luleå kommunfullmäktige - det kan ni också göra på 89.3 mhz.

Genklang

Att det inte skulle bli någon manifestation i Luleå på Förintelsens minnesdag har gett genklang i hela landet. Som jag skrev tidigare - tidningen Dagen och Svenska Dagbladet.



Här sitter  Miriam och talar med Expressen som vill att hon ska skriva om sitt engagemang och om den manifestation hon tagit initiativ till.

Försöker hjälpa till med en del praktiskt - vilket en rad andra personer också gör. Så det blir av - med samling kl. 18.00 vid Åhlens för promenad till Gula paviljonen där vi hedrar förintelsens offer med ljuständning och korta tal. Kom Du också!

Förmiddagen ägnades annars åt att följa mor till Syncentralen där hon fick goda tips om en del hjäpmedel och en del av dem fick hon med sig direkt hem.

Efter det träffade jag som sagt Miriam och Ylva M som hastigast - och lovade bland annat att kolla upp de gruppledare som ännu inte hört av sig - om de har möjlighet att komma. Karl P, Mattias K och Thomas O är redan klara. Liksom Conny S.

Och så har jag pratat med Säpo som ju alltid finns med i bilden då statsråd ska hit - Nyamko den här gången. En riktigt trevlig man - han Martin.

Och nu gnetar jag på här på jobbet med både det ena och det andra.

För övrigt kan ni lyssna på radio norrbotten på webben - kl. 09.00 var Miriam och Ylva där och talade om varför det är så viktigt att minnas föreintelsens offer.

Så osvenskt - och så bra

Känns hoppfullt med en mamma som ger ansikte åt sin 15-åring. Inte ofta någon träder fram på detta sätt. Hoppas Nazane har många god grannar  och vänner som kan stötta henne och sonen.

Så bra att vi får se att det är helt vanliga barn det handlar om och inte de monster som det är lätt att få bilden av.

Och då blir det fiffigt och enkelt att koppla över till min mamma - som jag ska följa till syncentralen nu på morgonen. Och hinner därför inte tycka till mer just nu.

Men tack till Dagny och AG för deras kommentarer.

Dagen har flytt

Nu är den snart slut dagen - men den har varit bra och intensiv. Hemma förmiddag och höjdpunkten var att jag fick badrumsskåpet städat och rengjort runt tvättstället. Det skiner.

Telefonsamtal om valnämnden inom kyrkan.

Tolvkaffe!

Jobbet! Med både det ena och det andra. En komaperiod inföll vid pass halvtre varvid jag somnade på soffan på jobbet och sov en halvtimme. Minns att Ylva M ringde - jag svarade inte - men Thomas med privata numret stimulerade min nyfikenhet så jag svarade. Och därmed var koman över.

Valnämnden gjorde sig påmind - jag hade förstås glömt att ringa Sten Wallo. Om någon centerpartist läser detta kan ni möjligen höra av er och ge mig en "tråd" till Martin Johansson ersättare för fp i kyrkans valnämnd.

Sen har jag haft telefonsammanträde med nomineringskommittén inför riksdagsvalet - men haft och haft - är väl mest observatör.

Själv figurerar jag som exempel på kandidatpresentation som "Anna Andersson, Aitik, 30 år och studerande - rödhårig och så med bild av mig" Trodde jag skulle kunna kopiera det - såg ju riktigt roligt ut. Men inte.

Nu ska jag läsa Demensboken en gång till - med särskild inriktning på Lewy-body demens. Och Dagny - hoppas du läser det här - en förvarning om att jag ska ringa dig.



Det haglar

Det hr haglat opinionsmätningar under gårdakvällen och natten. Jag har haft radion på och hört dem lite diffust. Två presenteras i DN. Och så en ny vid uppstigandet - Sifo i Svenska Dagbladet - presenterad på det gammeldagssättet med tydliga staplar. Den har också en förtjänst till - Sifo mot de andra - nämligen att ordningen är återställd och folkpartiet är åter det tredje största partiet. Och läget för alliansen har inte varit bättre än då här sen oktober eftervalet.

Och alla opinionsmätningar till trots - de ska väl studeras LITE närmare - så¨är ordningen den att jag måste gå till för'äldrarna på frukost nu. Första morgonen på en vecka som far är hemma.

Kul Kalla!

Vad roligt att hon är på gång igen - Charlotte Kalla. Lät så kul också i TT-referatet - Pajalafödde Kalla. När alla vet att hon är från Tärnendö. Kan undra om Pajala kommun lobbat mot sportjournalisterna?

Miriam och Ylva har haft planeringsmöte inför tisdagens högtidlighållande av minnesdagen för förintelsens offer. Har hjälpt dem med lite praktiskt och Miriam hade redan fixat fler som skulle ordna saker.

Så nu är det samling vid Åhléns kl. 18.00 på tisdag den 27. Promenad med facklor ned till Gula Paviljongen där det blir lite korta tal av personer som vill och som tycker det är viktigt att hålla ljusen brinnande.

Far är hämtad från Fyren och hemkomsten har firats med Almondy tårta.

Mindre kul att jag nu måste återvända till Luleå - med returförpackningar och för inhandling. Plus hämtande av lite grjor på jobbet så att jag bland annat kan färdigställa det pressmeddelande jag utlovat om manifestationen den 27. Mindre kul är det för att jag inte vet vilken tid hockeymatchen luleå - södertälje startar och riskerar därmed att hamna i dess bilköer.

Hedrande, Bertil Bartholdson

Det trodde jag aldrig jag skulle skriva som ett av det första inläggen en lördag morgon. Men så kändes det när jag läste Bertils insändare i Kuriren i morse.

Jag hade kunnat skriva under utan att flytta ett kommatecken!

Fattigpensionär

Min mor tillhör nog det som kallas fattigpensionärer. Efter ett liv i låglöneyrket textil och ofta med halvtidsarbete fick hon förra året ut runt 7 500 kronor.

Nu nuddar hon 8 000 kronor - en höjning med 425 kronor i månaden - som skulle varit ca 525 om inte Kent Ögren snott en hundralapp.


Kan undra när denna grupp fick en sån rejäl höjning tidigare?


Ingen backup

Tänkte att jag har i alla fall Kuriren - men vad läser jag då - att även Kurirens nättidning kommer att ligga nere. Nu börjar vi redan se nackdelarna om fusionen.

Fast 10 då det här startar skla jag i alla fall delta i en planeringsträff för högtidlighållandet av Minnesdagen för förintelsen.
Sen ska jag hämta hem far från Fyren. Och däremellan ska jag hinna handla på mat och ny rakapparat. Och här hemma syns det att jag bara haft snabba mellanlandningar. Till och med på toalettgolvet ligger det kuvert slängda efter en snabb "slakt av posten"

Och under tiden jag röjer njuter jag av Dacapo - vilket lyft att det körs lördagmorgnar.


Och grattis till den "olycklige" bloggaren nere i Stockholm - Erika J. Namnsdag idag.


Vi vann, vi vann

Har varit på basket i kväll - vi vann förkrossande mot Helsinborg. Vi ledde hela tiden nästan med minst 17 poäng. Då tycker jag det är värdelöst. Vill ha lite spänning. Fast förstås bättre att vi leder än dom.

Och den här matchen - i motsats till matchen förra fredagen - så var han himla duktig den nye amerikanen - nr 15.

Och så har vi ju våra duktiga Sunderbykillar - John och Fredrik.

Mindre smickrande

Mindre smickrande är det att få läsa på SvD:s ledarblogg att minnesstunden  - i Luleå -  för förintelsens offer är inställd. Och att skälet enligt kyrkans man - komminister Bo Nordin är att: "de här två stora sorgliga händelserna, Förintelsen och kriget i Gaza, har svårt att samsas"

Ni får själva läsa resten på länken ovan - och till det som de i sin tur länkat.

Efter det uttalandet ger jag inte mycket för att Bo Nordin skyllde på att det var Invandrarservice som skulle ha ställt in det.

Kan undra om han har någon chef?

Krigen kommer (tyvärr) och krigen  går men minnet av Förintelsen måste bestå! Det är ett historiskt arv som vi har skyldighet att föra vidare från generation till generation. Det är också en symbol och protest mot andra - om än mindre - folkmord som skett och sker.

Ni som vill bidra till det är välkommen att samlas den 27 januari kl. 18.00 vid Åhlens för promenad till Gula Paviljongen för ett värdigt högtidlighållande av Förintelsens minnesdag.


Dit det å bär

Hörde igår om en 63-årig snickare som operat sin höft. Trots att han fortfarande går på kryckor tycker försäkringskassan att han är för arbetsför för att vara sjukskriven - och arbetsförmedlingen tycker han är för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande. Och detta bara 8 veckor efter operationen. När en vän till mig skulle opereras för höften fick hon veta att hon skulle vara sjukskriven minst 3 månader. Det ville hon nu inte - men varje fall måste ju givetvis bedömas från fall till fall.

Och då faller stackaren mellan stolarna och tvingas överklaga till länsrätten. Kan aldrig tänka mig annat än att länsrätten går på snickarns sida.

Snickra lär han inte kunna förrän han släppt kryckorna - och vem blir lyckliagare av att omskolan en 63-årig snickare. Jag säger¨då bara det - dit de å bär,

Socialdemokraterna är åtminstone ute i buskarna snara att skylla sånt här på nuvarande regering. Då är det bra att ha i åminnelse att mellan 2005 och 2006 - under sosseregeringen - så tredubblades antalet personer som nekades sjukpenning. En känd kulturskribent här i stan var en av de drabbade. Här en länk från
min blogg 2006.

Läs gärna också Krister Hammarberghs svar till Ivan Hietala - även om det är samma sak som Husmark Persson skrev häromdagen.

Annars har jag hunnit vara en sväng till Mauritius och nu är jag tillbak på jobbet.

Och så har jag hunnit stötta goda krafter så att det blir ett högtidlighållande även i Luleå på Förintelsens minnesdag. Samling vid Åhlens klockan 18.00 för promenad ned till Gula Paviljongen. Alla med godhet i hjärtat är välkomna att delta.

Mackdöden

En säck ved  lanseras som alternativt bränsle i Korpilombolo. Inte dumt alls - nu fattas bara gengasbilen. Fiffigt sätt att sätta fokus på vad pumplagens sista steg innebär för glesbygden.

Det blir ett hårt slag mot glesbygden som folkpartiet via Carl B hamilton och några flera uppmärksammade för rätt länge sen.

Morgonrocks föreläsare var Jan-Olov Madeleine Ågren. Föreläsning som väckte många tankar.

Lätt att raljera

Det är naturligtvis lätt, enkelt och tacksamt för en ledarskribent att raljera över curlingföräldrar och rop på mer föräldrastöd och rådgivning. Men leendet stelnar ganska snabbt när ettan toppas av "15årig taxirånare" och man innte i tidningen kan läsa "vi tog in honom varje dag. Polisen är förvänad över att han alltid kommer ut". Och när chefen inom sociala uppgivet säger "när vi tar hand om barn blir det synpunkter och när vi inte gör det blir det också synpunkter".  Uppgivet - så visst finns det fog för att välkomna de initiativ Maria Larsson kd nu tar.

Etanol och sjukpenning borde också få sina kommentarer - men jag har ambitioner idag .- att hinna till landfstingets Morgonrock - och dessförinnan väcka (?) och hämta Thomas.

Hörs av senare.


Mauritius - igen

Nu har vi varit där igen - far och jag på Mauritius - och denna gång kom jag ihåg att ta några bilder.



Själv vaknade jag med Expressen över ansiktet och kunde konstatera att far sov. Nej, han snarkade inte - isåfall dränktes dessa av havets brus mot strandkanten.



Vy från min solstol!



Och palmer förstås men storlek som en fjällbjörk.

Snabba ryck för nu är jag tillbak på jobbet - men ska åka strax. Mår inte bra när det blir så här långa dagar - men avbrottet med Mauritius gjorde gott. För någon timme till kommer jag inte att ha ont någonstans i hela kroppen - nästan.

Undersköterske perspektiv

Här är det undersköterskeperspektiv på trafiken.




Fast liggande underifrån perspektiv. Det är bara Ylva som jag törs misshandla så här. Gick i fanken heller att få bilden på rätt köl.
Det är däremot Ylva - här sitter hon i telefonsammanträde med trafikgruppen under Norrstyrelsen. Hon fick lite mothugg när hon tyckte att de skulle spara pengar på resorna och i stället ha videokonferens eller telefonsammanträden. Och här framgår att hon fått sin vilja igenom.

Apropå misshandel så ser min flamingoblomma ut så här på bladen.




Och så här - min fråga är vad det är för lite eller för mycket av. Har dem i ett norrfönster.

SJ, SJ gamle vän!

Nu är det som i gamla tider igen - förseningar och vagnar som borde varit utrangerade för länge sen. Eilert Gezelius skriver om en kylig skräckfärd.

Nog var det väl en del klagomål på Connex och Veolia (hette det så?) - men SJ verkar fortfarande vara i en klass för sig. Kan undra om det är så här över hela landet - eller om SJ har något hatkärlek till oss norrbottningar. Vet att vi är härdade och tåliga.

Svårt att gå in i enskilda flyktingärenden - särskilt som förtroendevald - var går gränserna och hur gör man rättvisa avväganden. Men här agerar Yvonne Stålnacke alldeles rätt - det kan inte vara möjligt att våra lagar är såna att man ska splittra en familj innan alla medlemmar i den fått sin ska prövad. Då måste man reagera och det gjorde Yvonne jättebra!

Därför gillar inte den udd som Kurirens ledarskribent riktar mot henne (och andra hycklande kommunpoltiker som han säger). Men visst har GB r'ätt - i vissa delar i alla fall - i sin ledare. Visst är det så att vi människor reagerar först då flyktingen får ett ansikte - då olikheten mellan "dom" och "oss" suddas ut och vi inser att alla har rätt till mesta möjliga lycka under den korta tid vi ska vistas här. Och det är GB:s och andra opinionsbildares skyldighet att just synliggöra och ge ansikten till flyktingarna - då kommer vi också få en mänskligare och humanare lagstiftning.

Lyssnar just nu på TV om kvinnliga polisers 50 års jubilerande. Här har facket ingen ärorik historia - här berättar en kvinnlig polis som kom ut 1959 hur facket lovade att motarbeta dem - och även sen på 60-talet så plockades kvinnliga poliser bort från yttre tjänst (iStockholm) med stöd av facket.

Nu sitter jag här och reflekterar utan tanke på att jag nog bör infinna mig på jobbet ganska snart. Höres!

Riktigt ledsen blir jag

Riktigt ledsen blir jag när jag ser att Maria Leissner inte vill kandidera till EU. Och lite sur på henne också - varför ställde du då upp i provvalet?

Du fick en av mina röster och jag känner mig lurad!

Själv kommer jag inte att ställa upp i något provval - men jag har tingat på sista platsen på kommunfullmäktigelistan. Om jag återfår lite hälsa och krafter skulle det vara en dröm att få jobba som fritidspolitiker i sociala nämnden. Inte minst efter de samtal jag haft idag mer personal inom äldreomsorgen.

Den som lever får se!

Kan kärlek vara fel?

Äntligen blir det viss ordning - nu ska äktenskapsbalken bli könsneutral. Fast själv skulle jag vilja gå ännu längre - vigsel är en myndighetsutövning som inte borde delegeras till någon som inte vill följa svensk lag det vill säga viga par oavsett genussammansättning.

Sen får borgmästare , kyrkan och andra ordna sina bröllopscermonier bäst de kan!

C ja till region Norrbotten?

Ja hur ska jag tolka det här Stefan? Region Norrbotten - ja tack. Är vi överens? Kan väl inte tolka detta på annat sätt. En överväldigande majoritet i Halland vill bilda region Halland - en överväldigande majoritet i Norrbotten säger nej till Storregion.

Vad väntar vi på? Vem vågar (och har råd) att fråga norrbottningarna om vad de säger om en region Norrbotten?

Och den sura räven är alert i kväll - "han" tycker inte att pengarna till Kallax Cargo är en stöld från de fattiga. Fast inte har jag heller sagt det, Men det är klart - nog har de runnit ut ett antal kronor i styrelsearvoden och resor i onödan - kanske hade räckt till arbetskläder till personalen inom äldreomsorgen?


Godnatt vänner - den här veckan blev inte FF som jag trodde. Vet inte om jag skrev det - men det blev ingen operation för mor - resulatet skulle inte stå i proportion till den syn hon skulle återfå. Så hon är hemma sen igår eftermiddag.


Och far mådde bra på Fyren - i morgon ska jag gå till solrummet med honom - då väljer vi Mauritius igen.


Kristider

Eller snarare kris med tid - händer hela tiden saker - besök, mail, telefon.Och jag har blivit kvar här alldeles för länge. Nu ska jag åka och hälsa på far på Fyren.

Hoppas jag kan skriva något ikväll om vad som hänt under dagen.

Slut på kräftgången

Dom är riktigt roliga på Radio Norrbotten - söker rubrik för landningen på Kallax. "Slut på kräftgången - nu lyfter hummer från Kallax" fastnade dom för.

Kan bara hoppas att optimisterna har rätt - 2-3 landningar i veckan låter ju inte dumt. Men det vill ju till att det också är rätt produkter. Kallax Cargo skulle ju bli så mycket mer än bara in- och urlastning. Och så kan man ju hoppas att de fått ordning på avtalet med Luftfartsverket så att inte alla pengar sticker dit. Det finns ju en del att betala tillbak till oss skattebetalare.

Vi har inte glömt gåvan ni fick när ni startade - marken - och som vi fick KÖPA tillbak för 6 miljoner. Plus övriga miljoner vi fått dutta då och då.

Agneta och Agnes har namnsdag - och Heikki och Szögi dyker upp på "hårddisken". Grattis till er och alla andra Agnetor och Agnesar jag känner.

Godkänt men inte av mig - höghusen i Södra hamn. Med stor tvekan i alla fall. Nu bygger vi bort ytterligare av sjökontakten - vad blir det kvar av sjöstaden Luleå?? Samtidigt är det ju lite läckert med punkthus/höghus (bara jag slipper bo i dem) som sticker ut. Men nej överväger! Fast jag är ju fortfarande i karantän så jag har inget inflytande över vad folkpartiet kommer att tycka.

idag är ledaren i Kuriren riktigt äkta moderat. Välfärdssystemet kallas för Statens hårda hand. Uttrycker förvåning över att svensken tycker det är mer förtryckande att vara beroende av närstående än att få bidrag från staten. Vi som ser sjukföräkring och a-kasse som en kollektiv försäkring som vi betalat in till för att kunna nyttja om vi har oturen att bli sjuk eller arbetslös ser det på ett annat sätt. Ett liberalare sätt!

Men rätt ska han få i att det finns mycket i övrigt att önska från byråkrater inom systemet - som övertolkar så att lagstiftarna får gå in och dra rätt till och med.


Slut!


Ur led är tiden

Inte vet jag om det är fotmassagen (fotvård), solrummet eller det faktum att mor återvände idag med oförrättat ärende som gjorde att jag "tuppade" av ikväll igen.

Satt i fåtöljen och skulle läsa färdig "majvor müller" boken om skuggor över Sunderbyn - och somnade gång på gång. Gav efter och la mig i vågrätt läge - och har drömt om både det ena och det andra - brand och broar som vanliga ingredienser. Och någon vacker "yngling" i min ålder som lär mig att ta mig över bron! Kanske dörrvakten hos Sankte Per?

Alltså - det blev ingen operation för mor. För mycket "grus" i ögonbotten - en operation skulle inte ge något resultat. Men visst undrar jag - om gamla tanten inte är lönsam?

Varit med far i solrummet som sagt. Mauritius och Bali hann vi med.

Och tagit till mig Obamas installationstal från flera håll - visst inger han hopp. Rätt mycket Kennedystuk över honom!

Nu ska jag försöka ta mig tillbak till drömmarnas värld - han var en riktig goding han som hjälpte mig över hängbron! Och Pitebo var han - hur kan man bara minnas såna detaljer? Jag känner mig snart mogen för drömtydning.

Snarare mild bris

Inte verkar det vara så värst mycket till orkan - även om Sandor skriver så. Det har ju varit tydligt att storregionkramarna mobiliserat och gort uttalanden.

Men det är ju samma ja-sägare nu som då.

Ska bli spännande att följa debatten - hitintills bara 4 inlägg. Mild bris!

HOPPSAN HEJSAN DETTA INLÄGG HITTADE JAG OPUBLICERAT KL 23.30. HÅLL TILLGODO!

Min kyrka?

Är det svenska kyrkan som avser att inte ha högtidligheter på minnesdagen för förintelsen - den 27 januari. Med hänvisning till konflikten i Gazaområdet?

Det är några gånger jag övervägt att lämna kyrkan - om dessa uppgifter är korrekta så har nog ett sånt tillfälle kommit nu. Hörde en inringare till radio norrbotten som talade om skam för Luleå om detta sker - kan bara hålla med.

Nog börjar det vara fula trynen ute då!

Ny länk

Nu har jag lagt upp en ny länk - till Mona Kumpula Och också fixat att Erikas länk funkar.

Det är stort med Charlotte Kalla! Nu i alla nyheter. NSD får nästan skämmas som bara hade en liten notis på ettan - och bara om priset för Årets prestation.

Men nu har de revanscherat sig på nättidningen.

Med rösterna..

Med rösterna 4 - 1 - för Kalla resp. Kallur. Jag gjorde det i alla fall - röstade 4 gånger på Charlotte Kalla. Och varje gång sa det att "tyvärr - datorn valde inte ut dig denna gång". Och glad är jag att jag faktiskt gav en röst till Kallur - svårt att välja mellan dessa strålande tjejer. Och 2 i Jerringpriset är absolut ingenting - har ni någonsin hört det nämnas. Och hon såg så ledsen ut Kallur - så jag hade fredat min själv genom att ge henne 1 röst i alla fall.

Det var mäkigt redan före Kalla - vi ägde ju scenen - Brolle och Fagervall. Två av tre artister från Norrbotten - när hände de senast. På Martin Ljungs tid.

Lite norrbottens flyt nu - Norrbotten går mindre dåligt - "bara" 26 personer varslade.

Och nu ska till och med våran "panelhöna" ut och flyga. Fraktflyget igång igen - ger mig associationer till sagan om skräddaren och om vad det "bidde". Eller Kejsarens nya kläder - vilken "kostym" ska presenteras denna gång? Jag hoppas förstås att det kan bli något stort i framtiden - men har ett horn i sidan till gossarna runt detta sen vi lurades att tillskjuta mer pengar under förespegling att det fanns ett påskrivet avtal - och de är minst 5 år sen! Det "lax" inte den gången - och nu...?

Det ligger mycket i det Eric Salmgren skriver i sin krönika - graden av lycka ligger nog i vilka förväntningar man haft.


Och nu har jag "soskat" på så det måste bli ett snabbt ryck och avfärd till jobbet.


Are you lonesome tonight?

Jag är ensam ikväll - föräldrafri - så konstigt det kändes att åka raka vägen hem. Och så fattig jag känner mig - ingen Kerstin ovanpå - och ingen anledning att kolla i fönstret om föräldrarna släckt.

Men Kerstin har ringt och allt är väl. i Umeå  Och far var så nöjd med att få stanna. Vi har bokat 3 ggr i solrummet och satt upp honom på kö till fotvården.

Det verkade jättebra på 5:an också - fast Ylva håller säkert på att 4:an är snäppet bättre. I alla fall var vi 3 Y på pappas rum. Yngve, Ylva och den trevliga Yvonne. Dom var för övrigt trevliga allihop!

Och jag får inte glömma att betala in min avgift till gamla SSK - Sigvard ringde just när vi landade vid Fyren. Där jag för övrigt också träffade på en riktigt urtrevlig "lapplisa". När jag sa att jag skulle gå in och hämta en ny lapp sa hon att de dög gott med den gamla - bara vi ser att ni har ärenden i huset och inte "tjuvparkerar" här.


Nu är det väl idrottsgalan som väntar - och själv kan jag inte svära över något som inte röstat alls - inte ens på Kalla fast jag skulle göra det.


Min nya last

Min nya last heter Friggs - Riskakor med smak av gräddfil /romme och lök. Känns ju som bara luft - men jag misstänker att det har sin lilla del i att det var jobbigt att få igen jeansen i morse.

har pillat lite med länsförbundets bokslut här på morgonen. Men nu är jag redo att avgå mot föräldrarna och hjälpa dem bli resfärdiga.

Fick en kommentar om Erikas blogg (inlägget Motvikt) - om den har "upphört" är det nog min länkning det är fel på. Ska fixa det i eftermiddag då jag kommer till jobbet.

Bocken som...

Med förlov sagt - nog personifierar väl detta debattinlägg verkligen uttrycket "bocken som trädgårdsmästare". Många insändare har av Eilert G har jag avnjutit - men också en hel del där de etiska övertrampen varit rena klavertrampen. Tonen får gärna vara rå - men hjärtat måste vara med - så har det inte alltid varit.

Fast i sak håller jag med honom - en utarmning är det inte bara av det spräkliga utan också i det ifrågasättande och granskande. Men det är väl som över allt annars i samhället - tiden för fördjupning saknas.

Frustrerande - inte ute på nättidningen - lägger ut länken senare.

Här kommer en länk till debattartikel av
Ylva Mjärdell - publicerad i NSD idag. Man får passa på när det finns länkar - den var i Kuriren förra veckan fast inte på nätet? Den är lika aktuell idag - även om jag noterar att Karl Petersen vid helgens demonstrationer talat om båda parters ansvar! Så var det inte då Ylva skrev!

Lyssnar på radion om någon som uttalar att nu har indragningarna i vården nått dit hän att patientsäkerheten ifrågasätts. Nu kommer det aldrig att bli så mycket ´personal att man kan förhindra att dementa rymmer - men nog är det anmärkningsvärt att två gamlingar varit på rymmen på Sunderbysjukhus. Hur mycket resurser stjäl inte det både från vården och från polisen. Dags att nyttja den nya tekniken med GPS - den finns redan inom hemtjänsten - så varför inte koppla in ett chips i sjukhuströjan. Och hur välbehållen tror ni en 85-åring som varit vilse i 8 timmar egentligen är? Hur mycket ångest och oro har han/hon fått uppleva?

Idag gratulerar vi alla som heter Henrik. Och Hendrik måste väl räknas också - Andersson i Boden - stort grattis.

Och med stöd av horoskopet i Kuriren ska jag jobba hemifrån idag - "Du trivs bäst i hemmets lugna vrå och hinner massor". Så mycket jobb blir det nog inte. Det kommer nog att vara full kubbning att "packa ihop" föräldrarna för Umeå resp. Fyren - men sen har jag FF resten av veckan - minst till torsdagkväll.

Och så kommer vi ihåg att hålla att tummar för Charlotte Kalla ivkäll vid Idrottsgatan. Charlotte som trotsar alla fördomar om hur norrbottningen är.


Mellanlandning

I morgon måste jag vara ledig - eller i alla fall jobba hemifrån - så jag kan serva min avresande föräldrar. Mor till Umeå och far till Fyren.

Så nu är jag och pillar lite på jobbet - och tar hem lite jobb.

Blir frustrerad då jag inser så mycket administration det följer i spåren av ett gammalt år - i form av bokslut, verksamhetsberättlser, revisioner och så nya insatser i form av valberedningar. Inte lätt att klara detta med en 40 procentig tjänst. Men bästa att försöka trycka tillbak frustrationen - den stjäl bara onödig energi. Det är bara att gneta på.

Motvikt

Som motvikt till alla små notiser där folk kört fulla eller där alkoholen resulterat i misshandel och bråk kändes det som en bra motvikt med detta resultat.

Nu är det 12-kaffet som gäller. Sen inhandling åt R plus mig själv. Har nu tagit efter Stefan med att bara skriva initialbokstaven i namnen - man blir kvar en extra stund och funderar vem han fikat med. Smart!

Fö tillhör Erika Josbrandt numera de "olyckliga" bloggarna igen - måste kolla om jag har kvar länkningen till henne. Fast jag trodde förstås att hon flyttade till Stockholm för att bli lycklig - inte för att blogga?

Vilken (s)ur morgon

Regeringen får högsta betyg - vilken (s)ur morgon för en del.

Nu är det frukost som gäller.

Vi vann int´!

Vi vann int`! Eller skriver man "Vi vann in´t" - jag vet inte . Och inte vet jag hur man kan kalla en förlust med 2-0 mot Linköping för "ett fall framåt".

I alla fall hemma igen efter en trevlig kväll i goda vänners lag - en del nya och en del gamla.

Oroande att ytterligare en 85-åring varit på drift från sjukhuset. När far var där i våras  drabbad av virus och förvirrad var han också på rymmen en kväll. I Sunderbyn har vi fortfarande civilkuage nog att bry oss - så en bybo ringde upp och berättade att far varit synlig utanför sjukhuset lätt klädd vid 20-tiden. Men ni ska inte tro att sjukhuset ringde och talade om det. Tyvärr är det väl bara att inse att det bara är frågan om när rubriken inte är lika positiv som den ikväll - återfunnen välbehållen.

Nu ska jag fortsätta läsa om den spännande fortsättningen på mordet som inträffade i anknytning till Sunderby sjukhus - ;ajvor Müllers bok.

I ett annat sken

Måhända kommer Littorins ilskna utbrott i en annan dager när man läser detta - framför allt länken till Danielsson kan  förklara - dock inte försvara - att Littorins tålamod tröt.

Det borde vara ett gemensamt ansvar för riksdagsledamöterna att ta itu med den dåliga debattkulturen. Den genomsyras rätt mycket av sossarnas oförsonlighet att vara försatta i opposition. Men det måste det lära sig acceptera - väljarnas utslag är inte förhandlingsbart.


Tidspanik!

O hej - i morse kom jag inte in på bloggen vid andra försöket. och nu är jag på väg på middag. Om 1 timme och 1 kvart ska jag vara klar att åka. Och jag är oduschad och allt.

Min kusin från Koskullskulle ringde oförhappandes och var i stan. Så jag ordnade fika hos mor och hann träffa henne med familj som hastigast. Så synd bara att jag inte vare sig kom ihåg eller hade hunnit fota dom.

Hörs i morgonbitti eller möjligen inatt.

Olyckliga jag - och stackars Littorin

En lycklig behöver ingen blogg - skriver sign. Insändare i NSD idag. Det (bloggar) gör mest de som vill få ut sin ångest och ilska, skriver "hon" vidare.

Ja kanske är det så - för alla har ju inte en arena som
Littorin att rusa ut ur riksdagens plenasal - och få rubriker på det. Lite mer hyfs än så kräver jag faktiskt av ett statsråd - och en som inte är särskilt buskablyg själv i sin debattstil. Det finns ju för övrigt en ordförande som ska hålla reda på sånt.

Och andra sidan kanske jag är lite lyckligare nu för tiden - för jag hinner inte med att blogga alls så mycket som jag skulle vilja.

Men nog måste jag ändå få fundera vart Lulebo är på väg. Med ett nästintill monopol på hyresmarknaden - "värsta" allmännyttan i hela Sverige med sina dryg 82% klämmer man till med 77 lägenheter till, Trots en signal från klommunledningen att det faktiskt är tillåtet att minska innehavet. Vem tror att det är bra för hyresgästerna med nästan alla ägg i samma korg - oavsett vad "tuppen" heter.

Skulle tro att min vän Anders (jodå - det var raka puckar oss emellan) är glad att "strutzen" är vingklippt" Men vad säger mina borgerliga fd kollegor i Lulebos styrelse?


Och så lyckades jag trycka på någon knapp och fick konstigt typsnitt. Men vem bryr sig när havregrynsgröten hägrar.


Vi vann, vi vann!

Härligt med basket - särskilt som vi vann. Och så där spännande där  vi låg under till nästan de sista 10 minuterna. Och så plötsligt bara funkade allt. Och så bara  vann vi!

Extra härligt med våra "sunderbypojkar" - John och Fredrik - ni vet SSK.

V'äl hemma är det Karlavagnen och första melodin - Ted Gärdestad med den egna månen - där jag vill sitta till allting ordnat sig. Riktig nostalgitripp!

Nu blir det boken en stund. Godnatt!

Gömma nyckel

"gömma nyckel" lekte man ju som barn. Problemet är med borttappade saker att man inte ens får veta om det är "fågel. fisk eller mittemellan". Sen onsdag lunch letar vi nu mors hörapparat. Senaste insatsen var i morse då dammsugarpåsen dissikerades.

Noll resultat så länge. Och ikväll när jag kom var tv-kontrollen borta. En dryga decimetern lång sak - fatta att en sån bara kan försvinna.

Nu ska jag iväg på basket - hoppas dom sköter sig för jag känner att jag är VÄLDIGT lättirriterad efter allt sökande.


Mannen för dagen

Här är Hendrik - mannen för dagen. Han har blockerat min dator nästan hela dagen. Men förhoppningsvis ska det bli en ännu bättre dator efter det.

Fast mest gör jag detta inlägg för att testa det här med bildfunktionen - som numera gör som den vill.



Den här gossen är betydligt mer skärpt än bilden visar. Så mera träning skadar inte. Just nu fick jag besök av min namne Ylva.

Stackars kossor

Stackars kossor! Det var väl för väl att man i alla fall lyckades rädda så pass många kossor - 50 ungdjur brann tydligen inne. Vilken chock för de stackars kossorna att sen komma ut i 25 graders kyla.

Och stackars bonden och hans familj - vilken tragedi att måste uppleva att ens djur dör och plågas framför ögonen på en.

Vi får väl hoppas att det inte är bonden som under många år varit i fejd med sin granne om luktproblem - det här vore väl verkligen lök på laxen när det andra hållit på att lugna ned sig - tror jag (?)

Nu ska jag dra iväg mot jobbet!

Tårtfrukost

Drunknade förstås i boken Mörka skuggor över Sunderbyn (som om det skulle finnas något sådant?) óch sen hamnde jag på 85-års kalas hos Lilly. Med 3 olika sorters förödande goda tårtor. Och som sig bör på landet så fick jag "nestjöla" med mig - det vill säga var sin tårtbit till mor och far som inte orkade komma på uppvaktningen.

Så nu är mitt maktpåliggande uppdrag att komma ihåg och kunna ta ned dessa tårtbitar någorlunda oskadda. Så eventuella tyckande om dagens nyheter får ligga till sig.

Stadens stolthet

Det här är stadens stolthet. I år heter hon Lutra. Blir lika glad varje år då isdjuret kommer på plats. 23:e året - hoppas det fortsätter många år till.

Okej då - en annan stolthet - Luleå hockey spelar ikväll hemma mot Timrå. Hoppas vinnarvinden håller gäller i sig. Och så seger i morgon kväll då jag ska se Plannja spela hemma.

Lunchföreläsning

..med Majvor Müller - företagare, författare, m.m. "Människor i förändring, helhetssyn på kropp och själ", bokpresentation.

Trots nära 20 grader minus var vi väl 15-talet damer och några herrar som tagit oss till landstingshuset för att lyssna till Majvor.

Hon är inte bara bra på att skriva - hon är verbal på ett sätt som fångar intresset.

Nu är jag i alla fall på väg hem - dagen har varit intensiv - och min dator har delvis invaderats av en "dataexpert" - därav frånvaron från bloggen.

Och om jag nu inte fastnar i "Mörka skuggor i Sunderbyn" så kanske jag återkommer med någon "godbit" från dagen.


Värsta farhågor på skam

Tänk att det som fick mig att flytta hit till Bärigården - i våras när det blev aktuellt - var att jag skulle måste ut flera steg för att hämta tidningen och att jag inte skulle ha något varmgarage. Nu tycker jag snarast att det är rogivande att med en gammal täckkappa täckandes nattkläderna ta sparken, passera bilen och knäppa igång motorvärmaren för att sen i lugn takt ta mig till brevlådan och tillbak. NSD till Lilly i lilla korgen vid dörren och DN till Kerstin i trappen.

Och detta är nu gjort även denna morgon - som är härligt kylig.

Ser att jag inte skrivit på väldigt länge. Jobbade faktiskt fram till 15 igår - det blev ju lite sen start. Och efter omvägen förbi föräldrrna var det ju inte så mycket kvar av kvällen.

Hann med några telefonsamtal med goda vänner - bland annat mins syster i Uppsala - fast hon är bara en låtsassyster - även om vi under en period svamlade om det så mycket att frågan till och med ställts i partistyrelsen om vi verkligen var systrar!


Så långt det vardagliga - och dit hör väl också enkel matematik. Noterar att det inte är så hevt med den hos Kurirens ledarsrkibenten. Fast egentligen är det väl verklighetsförankringen som är dålig då han tror att en halv vaktmästartjänste kan finansieras med 150 kronor i månaden. Och min verklighetsförankring är på samma nivå - hur kunde jag bara tro att Sticket var länkbart denna tid på morgonen.

Och idag måste jag hålla "tidtabellen" för kusin Kerstin ska åka med mig till Gammelstad. Så nu är det dags för promenaden över prärien! Fullmåne för övrigt - inte full "måne" som det handlade om här. Tänk att polisen tagit en
rattfyllerist på Agronomvägen här i Sudnerbyn. Riktigt tjenligt att dom inte får vara ostörda någonstans.


Kvasten går

I Övertorneå går kvasten det vill säga socialchefen får sparken. inga långbänkar med Maria och Linda vid rodret. Fast jag kan undra hur länge han ska ha lön för att gå hemma?

Själv har jag förlorat allt - dvs de 9 lotterna gav 3 nya - vilka sen gav NOLL. Så nu får hoppas jag på andelsspelet i kväll.

Inte populär

Ser att Folke Sunqvist avlidit. Han hade jag ´minsann som filmsjärna - men jag har för mig att han inte betingade så högt värde vid byte. Han var nog i samma prisklass som Gus och Holger. Men nu kan jag ju tycka att han är lite gammeldags tjusig.

Själv har jag varit till Folkhögskolan och träffat maktens män och kvinnor från kommuner och landsting i Norrbotten. Och så Christian Lindgren förstås - kom inte på det förrän efteråt - han är ju precis som jag en föredetting. Han var ju där för att han jobbar på skolan.

i alla fall fick landstinget bjuda mig på en hårdbrödmacka och kaffe. Fast Kent vet inte om det än - såg inte till honom överhuvudtaget. Men fint folk kommer väl sent.

Nu är jag på jobbet - och innehar 9 trisslotter - jag vann 225 kronor och la allt i potten. När jag behöver rast nästa gång ska jag skrapa. Så nästa gång jag går in och bloggar är jag måhända en rik kvinna.

Misch-masch och tuppjuck!

Ja vilken soppa det blev - av Mattias utspel. Utan tvekan kunde det ha gjorts på ett annat sätt som gjort att kommunalråden tydligare fått stå där vi skampålen. Utan att förringa kritiken så kanske det blir så när man skjuter småfåglar med luftvärnskanon. Sakfrågorna kommer i skymundand för alla de svulstiga orden.

Jag är är väldigt glad för inläggen av mina liberala vänner. Idag
Christer från Boden. Ylvas inlägg verkar inte vara på nätet än.

Nå jag är i stor tidsnöd nu på morgonen - ska få besök klockan 08.20 och innan dess ska jag hinna äta frukost. Fast vet inte hur jag ska få ned någon gröt - för trot eller ej - sen i går har jag smällt i mig en burk med Smarry pinnar - ni vet såna där söta kokkosbollsmakande saker. Tog bara fler och fler trots att det äcklade mig. Ett riktigt drogsug! eller tuppjuck!


Framtid som aktiehandlare

Mitt ringfinger är klart längre än pekfingret - särskilt markant på vänsterhand. Så enligt denna artikel i DN som är min framtid som aktiehandlare ljus.

England tillhör uppenbarligen de länder där man kan forska om vad tusan som helst.

Nu är jag på jobbet - efterrmiddagsskift idag.

===

O voj så mycket som runnit under broarna sen jag skrev det som finns ovan. Och nu är klockan slagen! Godnatt!

Forts. fr förra sid...

Här kommer länken till svastikorna - Sticket. Ylvas hittar jag inte än.

Pigga Pållar?

Mrs Indignation funderar i dag på NSD:s insändarsida om ett projekt för män skulle kallas för Pigga Pållar eller Raska Rävar. Detta med anledning av att kvinnoprojektet i Pajala döpts om till Quicka Qvinnor. Tyvärr inte på nätet.

Varför lägger inte NSD ut sina insändare i nättidningen??? Mycket intresserad av förklaringen - för det måste väl finnas någon.

Mycket indignation är det också över Karl Petersens ensidiga ställningstagande MOT Israel. Och hans försök till förklaringar gör det bara värre.

Varför är det så svårt att säga förlåt. - "jag har gjort en felbedömning. Jag förstod inte att denna demomstration skulle urarta på det här sättet."

Men jag behöver inte säga så mycket. Ylva Mjärdell skriver som den "gudinna" hon är. Kan hon vara en kvinna för riksdagen?
Jonatan Öström är också tydlig i sitt budskap. "Sida vid sida med svastikor" är väl inte heller kul att få till morgonkaffet?

Då hjälper det väl inte ens upp med rubriken "Svag andning från Kallax Cargo" när fraktflygssurrogatet norsk lax eventuellt ska mellanlanda på Kallax. Det är bra om det blir av - men att snacka om att det har något med visionen om fraktflyget är bullshit. Vilka industrier bygger vi upp runt det? Fiskförädling?

Och idag är det Knut som har namnsdag - och julen ska ut. Men jag ska kämpa mot - mina julstjärnor SKA vara kvar. Få se hur länge jag pallar trycket när grannarna släcker ned.?

Det blir till att "länka upp" det här inlägget när jag kommer från frukost. Idag jobbar jag förövrigt eftermiddag.

Bekräftelsen!

Bekräftelsen på att jag är en riktig "panscho" - ikväll har jag sett hela Fråga Doktorn. Och på köpet fick jag Di Leva - 45 år. Första gångerna jag såg honom på TV gick jag ut - kan väl då ha varit för 25 år sen.

Sen dess har jag stått en natt på PDL och väntat på hans uppträdande - sen dess är han en av mina idoler. Han talade om en publik från babysar till 90-åringar. Jag förstår i vilket härad jag är!

Han är väl vår tids svar på Jokkmokks Jocke - eller den rockande samen - eller någonting i den vägen. Och männens svar på Kristina Lugn - men hennes diktsamling (en av dem) har jag inte kommit igenom än. Men även hon har vunnit sig med åren.

När fan blir gammal....

I alla fall fick jag just besked om en liten bebis i bekantskapskretsen - grattis Katarina och Fredrik till er lilla tjej. Snabb debut på ungefär en timma enligt min sagesman. Men han började ¨å sin sida prata om "en och någonting" när jag frågade om längden. Träffade modern ( och fadern också för den delen) så sent som i går eftermiddag.

Det är lugnt på föräldrafronten - så nu hoppas jag på en god natt!

Min ringa person

i alla fall kul att min ringa person ägnats uppmärksamhet på Norrbloggen. Vi kunde faktiskt inte vara där och berätta - för våra partier var inte inbjudna. Men det kanske är som en anonym säger på mitt tidigare inlägg:

Anonym om Gra(m)(s)e på varann!:
kan det vara så att de oinbjunda inbjudna har blivit det så att de demonstrerande grupperingarna kan legitimera det och säga att de (o)inbjudna inte är intresserade av det som händer där borta?




För övrigt får jag väl tacka Stefan som länkat till mig att jag rönt denna uppmärksamhet.. Och i sak har jag samma uppfattning som Stefan.

 
Och nu ska jag dra hemåt. Har jobbat lite längre idag för jag ska stanna hemma och träffa distriktssköterskan i morgon. Och jag vet inte riktigt hur mycket som blir kvar av dagen att jobba efter det. Men på väg hem ska jag uträtta ett ärende till partiet och ett till mig själv.


 











 


Knappast en formalitet

Skärpning nu - att kommunalråden går i en demonstration med uttalande om "död åt Israel" kan knappast anses som en formalitet! Sen må man tycka vad man vill om moderaternas utspel i sak.

Tidigare har sossarna haft en återhållsam ställning till att delta i slika vänsterdemonstrationer just av den anledningen att inte bli hopkopplade med vulgärpropaganda..

Här har båda kommunalråden - Petersen och Stålnacke - varit oförsiktiga och hamnat i denna olyckliga formulering. Jag är övrtygad om att man inte skulle gått med om man känt till slagordet.

Men varför inte säga det då - rent ut? Vilket naturligtvis också gäller s-riksdagsfolket som var med!

ISO - Yes!

Så smart av Aftonbladet - men själv blir jag mest fbd - för att ta del av den fantastiska ISO -metoden måste jag först gå med i Plus - som kostar pengar. Men första länken kan jag klicka på gratis - men den säger absolut ingenting. Men det gör kanske inte ISO-metoden heller. Efter många år i "banarbranschen" är man luttrad.

Gra(m)(s)e på varann!

Ett litet rykte förtäljer att det varit en lokal "mellanöstern" konflikt i stadshuset vid förmiddagens presskonferens. Moderate Mattias kräver att sosse Karl ber Israels ambassad om ursäkt.

Själv tycker jag det räcker om han ber sin väljare om ursäkt - så stor är knappast ens kung Karl att israels ambassad ens noterat att han varit ute och demonstrerat. Eller att i alla fall han och övriga sossar som var med tar KRAFTFULLT avstånd från slagorden.

Lite märkligt är det ju också den lokala "palestinarörelsen" är splittrad. På fredag demonstrerar palestinerna med stöd av kommunalråden. Och på lördag demonstrerar deras alias - Luleå palestinagrupp - under ledning av K-A Johansson - kände demonstrationsledare på vänsterkanten sedan decennier tillbaka.

Mycket märkligt syns det mig också att båda grupperingarna sagt sig inbjudit de politiska partierna. Och inget av partierna har fått några inbjudningar - inte ens de som var med och demonstrerade.

Skilda världar

Lätt att vid en första anblick bara nicka med Margareta när man läser hennes insändare. Och visst har vi mycket som är bra. Men det gäller ju att inte sitta nöjda med det utan tänka på alla slinker mellan.

Anders Mansten skriver att ingen hitintills lyckats skapa ett nytt folk - fast jag tycker han har fel. Har vi inte ständigt ett nytt folk i kommande? Och är det inte just detta som Anders själv beskriver i sitt inlägg. Lite av skilda världar mot Margaretas bild. Och hur var det Hasse och Tage sjöng - om att barnen skulle få det lika bra som vi.

Men mest kommer jag ihåg Anders insändare för den där annonsen han refererar till - 6 män och 1 kvinna? Vad har jag missat?

Annas tycket jag det mesta i nyhetsväg var sig likt. Inget att hetsa upp sig för precis.

Nu ska jag gå iväg och äta frukost och efterhöra om det sovits något i natt.


Familjärt oskrivbart!

Alla ni som är insiders - inte i den straffrättsliga meningen - förstår. Så ni som väntat att jag skull ringa eller maila ikväll förstår.

Klockan är snart midnatt och jag borde sovit för länge sen.

Men i morgon är en ny dag!

Isak och någon fler

Som sagt - inte många bilder från helgens konferens.



här är Isak Krantz - 3,5 år - inte 2,5 år som jag skrev vid beställning av extra säng.



Så här föga intresserade var Moa och Sara under Tobias anförande.



Här är P-bänken - Piteå och Pajala - som dock lyssnar intresserat trots att jag försöker få deras uppmärksamhet med ett leende. Åke, Ulla, Eino och Agneta.



Hendrik från Boden i förgrunden - Boden också föredömliga med båda sina representanter på plats. Fast Carola inte fick vara med på bild.



Och vems fotarbete följer sig i denna förfärliga matta?



Jo Thomas förstås - som nu blivit profet även i sin hemkommun Piteå. Dom tyckte nämligen att det var synd att han "offrats" som gruppledare i Luleå - dom hade velat ha kvar honom som kampanjsamordnare inför valet.

Nu ska jag vila mig en stund.

Sopsöndag

Söndagar - åtminstone varannan - är numer "sopdag". Först ska det samlas ihop tidniningar, plast- och pappersförpackningar hemma - och sen hos mor och far. Men nu är det gjort - två veckor till nästa gång.

Annars använde jag förmiddagen till att aveckla det mesta av det lilla jag plockat fram till jul. Men stjärnorna i köksfönsterna ska få vara kvar - dom är så vackra.

Tolvkaffe hos föräldrarna inklusive sopsortering som sagt. Därefter staden och Quality hotel - och mina blädderblocks papper var nogsamt omhändertagna av Mona i receptionen. Så vi bytte jämnt med de 2 whiteboardpennorna jag fått med mig.

Sen apoteket åt både föräldrarna och Rolf. Och Kvantum för ditos räkning. Och leverans till dito också!

En sväng på jobbet och lassade in "dra-maten" där allt konfernsmaterial kastades ned igår. Uppsortering sker i morgon. Märkligt men jag tror aldrig att en endaste reseräkning kommit bort.

Nu är jag åter hemmavid och har hunnit konstatera att det inte blev så särskilt många bilder från helgens konferns men det är klart att jag ska lägga ut Isak.

Vilken mardröm!

En lång varm natt igen - 12 timmar igen. Undrar om jag håller på sova igen alla mina 4 timmars nätter som jag länge tyckte var tillräckligt.

Kanske mitt undermedvetna tagit till sig av larmrapporten om att för lite sömn ger åderförkalkning?

I alla fall var jag upp en sväng klockan 03.15 - och tittade faktiskt in på bloggen - och svarade på några mail. Tack till M-Ylva för ditt inlägg om demonstrationen i lördags. Jag ska inte publicera det här - för det har hänt att någon tidning skyll refusering på att något redan varit publicerat här. Svepskäl förstås - men ändå.

En härlig konferens i helgen - njuter av att umgås med mina förtroendevalda från länet - och denna gång toppat med besök av familjen Krantz. Inser att jag nog bara har foton av den yngste medlemen i familjen.

Ska åka till jobbet och packa upp prylarna i eftermiddag och då ska jag skåda vad som finns i telefonen.

Annars hoppas att min mardröm som jag vaknade upp till klockan 06.25 förändras till en positiv verklighet. Igår upptäckte jag att jag stoppat på mig två whiteboardpennor från Quality. Tacksam för mina ärliga tankar att jag åker förbi och lämnar igen dem som idag. För helt plötsligt kom jag på att jag glömt att riva med mig alla blädderblocksblad jag antecknat på. Så sällan jag gör det på grund av min förfärliga handstil (eftersom jag inte kunde sjunga heller fick jag gå i välskrivning - men det hjälpte inte). Nu hoppas jag - och har mailat till dem - att blocket inte hunnit städas undan så att jag får det i eftermiddag. Annars måste jag sätta mig och memorera med en gång medan minnet står mig bi.

Nu ska jag gå till frukost.

Riktigt "nykter"?

Kan fundera om Ludde Wästfelt är riktigt "nykter" - eller om det bara är som min far - NSD-arbetaren säger - Kuriren - alltid steget efter.

Gunnar - och Gunder - hade faktiskt namnsdag igår!

Lite märkligt är också att rubriken "Död åt Israel" illustrerad med våra två kommunalråd halkat ned så längt på "matsedeln"?

Ska genast kolla om det är likadant i NSD?

Ofredande?

Inget brott på Statoil - när ungdomarna blev ertappade med stöld kastade de tillbak varorna på personalen. Men det är inget brott. Vi har väl det samhälle vi förtjänar om vi säger att det är okej att bete sig så. Minst någon form av ofredande måste det väl ändå handla om? Eller åtminstone en rapport till sociala om det nu handlar om unga ungdomar?

Vad säger någon jur.stud. om detta?

Slikt man umgås med

Nog är det ytterst anmärkningsvärt att båda våra två sossekommunalråd och sossarnas riksdagsledamot Lars U Granberg går med i en demonstration som skanderar "död åt Israel" och vars organisatör påstår att "Hamas är en motståndsrörelse och har såväl moralisk som internationell rätt att göra motstånd".

Hamas är enligt både FN och EU en terrororganisation! Såna som både använder sig av själmordsbombare och människor - även kvinnor och barn - som mänskliga skölder.

Ahmad Arabi påstår i artikeln i Kuriren att "vi kallade på de politiska partierna. De som inte kom var regeringspartierna". Det är ett osant påstående som väl ytterligare betonar att man ska tänka på att "slikt man umgås med slikt blir man". Vi har aldrig inbjudits att delta.

Skulle tro att det här var på "vårat" hotell för det var gott om poliser utanför när jag drog hemåt igår.

Stryka på foten?

Något måste stryka på foten i morgonbitti inser jag. "Partisterna" tycker att jag är terror när jag tycker att alla helgkonferenser börjar 08.30 pålördagmorgon. Vilket det ska göra i morgon.

Men numer är jag  ju van att in masa mig in först  klockan 9?

Men med båda plastkorten (till konferenslokalerna) i kavajfickan så har jag väl inget val?

Det får bli snabbfrukost hos föräldrarna!

Nyttig rullstolskörning

Alla samhällsplanerare borde tvingas köra rullstol regelbundet. Det räcker bara att köra den åt någon - inte köra den själv för att begripa att det är si och så med tillgängligheten.
 
Till och med på handikapprådets ordförandes arbetsplats fanns en del i övrigt att önska.

Nu är jag tillbak på jobbet sen några timmar - och snart ska vi bege oss till Quality.

Någon som är förvånad?

Är det någon som är förvånad att det inte kommit några charterturister till Pajala flygplats? Det har inte kommit några fraktflyg till "Kalles Cargo" heller.

Tärndö turism som jag tror vd:n för flygplatsen - Jan Erik Blomqvist - var inblandad i var nog en mer realistisk satsning som också var framgångsrik under många år.

Det är eftermiddagsskift idag igen - och det blir kväll också. En förstärkt länsförbundets styrelse sammanträder På Qualtiy Hotel i Luleå.

Själv ska jag ta mor till tandhygienisten på förmiddagen. Ringde dit igår och hörde om de har några entre rullstolar - hon skulle kolla om jag hängde kvar i luren - men hon återkom aldrig. Mor kan ju ta rollatorn - men behöver egentligen spara krafterna för att orka kravla sig upp i tandläkarstolen.

Jag passar - som OA

Det är hur mycket som helst idag som jag skulle kunna tycka till om. Men har inte tid att skriva en hel roman på morgonen.

Så färför tänkte jag bara skriva att jag liksom
OA i NSD passar. Med militärisk precision påvisar Bo Hultin att OA blandat äpplen och pärom om var och när Mats Odell uttalat sig i regionfrågan. Nu har datumet föga intresse för helheten -  och med lång erfarenhet så låter OA detta bara passera istället för att uppta utrymme med oväsentligheter.

Men roligt är det att OA i sitt svar återigen bekräftar att han är på folkpartiets Norrbottens linje - avskaffa landstingen och överför sjukhusvården under statligt ansvar.

Och ännu roligare blev det när redigeraren lagt ihop inlägget med svaret - så undertecknarna är Bo Hultin, Migell Wikström och Olov Abrahamsson. Med gemensamt ansvar för både inlägg och svar? Scrolla ner till slutet!

Och roligt är det att konstatera att "folkpartileden" - isvägen - snart är färdigställd! Lite avtryck här och var har man varit med och gjort.

Bara idag minst två grejor. Lush-fallet - pilofall av nationellt intresse. Vad vet jag om 100 år kanske det nämns att det var Ylva Strutz som väckte funderingen om eventuella allergichocker första gången?

Nu ska jag ge mig ut i nysnön - och se vart de tog vägen - de två som passerade stallet klockan 04.50. Vem slutar jobba då?

Grattis till mamma!

Måste förstås börja med grattis till lilla mamma - som fyller år idag och ska få fira med med att åka till tandhygienisten! Och så är det lätt att komma ihåg att morbror Sture också fyller - fast 11 år mindre än 83. Grattishälsning ned till Bollnäs också.

För att nu inte tala om namnsdagsbarnen - Gunnar och Gunder. Här är de SÅ många att det bara måste bli en kollektiv grattishälsning. Annars blir det en "nisse" igen. För övrigt hette en av mina allra första "fästmän" Gunnar!

Nu ska jag göra en snabbrepetetion av tidningarna och se om det svallar över för något.

Värre än i Ersnäsrevyn

Pust - jag har haft kontakt med landstinget idag. I både Norrbotten och Västerbotten. Lät mig säga att bemötandet från båda ögonklinikerna var mer än okej - men vägen dit var lång. Han i Ernäsrevyn hamnade efter diverse knappande lband annat hos jourhavande präst - så långt gick det inte för mig.

Men efter 3 försök till det nummer som Västerbottens landstings hänvisade till - resebeställningen - och samtliga  gånger fick jag till svar att numret inte var i bruk. Till saken hör att foldern kom igår. Hos en av handläggarna i Norrbottens läns landsting fick jag till svar: "den du söker är inte anträffbar" punkt slut - tyst i luren.

Antiklimax blev i alla fall när jag nästan trodde att vi hade ordnat resan ner för mor och att hon skulle få vara på en vårdavdelning och inte på patienthotellet på grund av svår sjukdom så kom de på att mor haft hjärtinfarkt - och det måste gå 6 månader innan de vill operera.

Och som lök på laxen denna dag fick jag brev från Skatteverket - välkommen in i tabell 34 var jag. Tack för det, Kent Ögren!

Öppet för spekulationer?

Känd företagare krockade och saknade körtkort? Och vilken av bilarna var hans - den blå eller den silverfärgade?
Eller kanske det var "hons" bil? Och varför hade personen  inget körkort?

Med tanke på att en politiker med en ersättarplats i häsuttagningsnämnden eller taxeringsnämnde skulle rubriceras som känd så kanske det är en korvgubbe med lådan på magen? Så kan jag väl skriva utan att peka ut någon för dom finns väl inte längre - dom med lådan på magen!

Rocka loss

Skickar en födelsedagshälsning ill Elvis Presley i hans himmel. Hoppas du rockar loss tillsammans med faster Lisa, tant Adele och farbror Erhard som alla hade födelsdag samma dag som Elvis. Det tyckte vi elvis-fan var lite hedrande för dem - att få fira på samma dag som the King.

Även en blind höna hittar ett korn -
Eric Salmgrens krönikor brukar inte toppa min hitlista - men idag är den riktigt bra. Behandla Israel - Gaza konflikten.

För övrigt finns det fler att gratulera idag - en namndagshälsning till Erland Nilsson där ute i "periferin".

Ett större projekt som bör genomföras - det  har fritidsförvaltningen fått  i uppdrag av fritidsnämnden att ta fram. Känns det behovsstyrt utifrån kommunmedborgarna? Känns det som en kärnverksamhet - som väl ska proriteras i dessa indragningens tider?

Nä snarare känns det som ett sysselsättningsprojekt för att undvika övertalighet  vid förvaltningen- och nu har man mage att begära 600 000 kronor för att fortsätta projekteringen. Det räcker till många resor för Mårten och grabbarna det!

Spa-projketet bör stoppas redan innan de lyfts upp på politikernas bord. För Råneåbornas skull och för att inte slå undan benen för att de små SPA-företagare som kämpar för sin överlevnad.

För övrigt borde väl byggnadsminnesmärkningen av Pontusbadet stoppa detta redan på ritbordet?

NSD kändes tunn som en servett idag - det 'är väl därför jag ligger en halvtimme plus trots att jag sov ända till klockan 5. Nu frukost!

Har gått på?

Nu har jag gått på eftermiddagsskiftet.

Tillbringat förmiddagen på sjukhuset - suttit och tittat på mors hjärta under nästan en timmes tid. Det är filmat med rörliga bilder och stillbilder. Och flödena är mätt hittan och dattan. Och så såg man tråden från pacemakern.

Tillgången på nagelborstar på Kvantum var lite rysk - fanns bara en enda sort - fast faktiskt i två olika färger. Värre var det med hårspray som jag understundom måste dutta på lite av för att hålla mitt fjun på plats. Snacka om mångfald och valfrihet - fast jag är gärna utan den sorten. Försökte hitta en spray som inte doftar så ini bängen - men det var svårt. Fick med mig en sprayflaska - men visst doftade den om än inte så starkt. Apoteket har en parfymfri - men den är så dålig. Kan någon tipsa mig?

Dags för oxveckor

Äntligen är det slut på helgerna - idag är det måndag fast det är onsdag. Så det är ju en kort vecka faktiskt även denna. Men sen mina vänner dröjer det innan ni får koppla in era automatsvar igen. Bara som en påminnelse till Annika i Jokkmokk och alla ni andra som fyllt min mailbox med glada tillrop om att ni är ledig till den 7 januari.

Fikat hos landshövdingen verkar vara helgens stora nyhet - den är stor på ettan i båda tidningarna -
NSD och Kuriren.. Lite orolig blir jag när båda tidningar har väldigt lika bilder - har det blivit någon förväxling i ett gemensamt fotorum?

Hörde för övrigt hur Micke Nyberg smörade landshövdingen men att att många sa sig komma för att träffa honom. Kanske han råkade tala med dessa två trevliga damer - Micke alltså? Vilket sen följdes av att Micke spekulerade i om PO skulle få förlängt förordnande. Många borgerliga politiker som kanske ännu inte glömt hur PO med sin bjudresa för Persson & co bäddade för sossarnas valframgång i länet?

Förmiddagen ska ägnas åt föräldravård - följa mor till sjukhuset. Så det blir eftermiddagsskift idag.

Rysslands svar på Ekfors kraft?

Är det här någon parallell till Ekfors Kraft? hörde att Ryssland skyllde på att ukraina inte betalat eller betalat tillräckligt.

Nu är jag hemma igen - och måste nog sova någon timme.

Trist på sportfronten

Ingen Kalla i för-Os, förlust för Luleå Hockey (vinst för Älvsbyhus som exponeras häftigt på Petras bild) och finalförlust för småkronorna. Fast det sista som handlar om ett VM-silver är väl ganska kul och bra egentligen.

Fast jag skulle egentligen bara meddela att nu har jag anlänt till jobbet.

Nyvaken!

Nyvaken är jag och klockan är nästan 7. Jag hamnade förvisso under bolstret men det bäddades på soffan framför TV:n. Kom ju på att det var småkronornas match mot Kanada. Såg jag så väl drygt halva matchen innan John Blund ofrivilligt kom.

Nu måste jag raska mig ner till frukosten. Ska jobba sen - trots röd dag - för i morgon måste jag vara ledig och följa mor på ultraljudsundersökning.

Språkpoliser - framåt marsch!

Om man är ute när det är kallt - och förfryser fötterna - är det då "kylskador" eller "köldskador"?

Undrar sign. Språkstalinist

Vad fyller Keno?

Virusattacker måste det vara - både mor och far har små attacker av frossbrytningar och nysningar. Själv blev jag helt utslagen ikväll igen - men har rest mig vid midnatt  - spöktimmen (plikten kallar väl?).

Fått mig 2 riskakor med lufttorkad skinka - det är nog hungern som driver upp mig.

Inga dramatiska förändringar sen jag gick in i sovdimman. Annat än att jag fick en trevlig middagsinbjudan nästa lördag (vilket passar mig dåligt) vilken jag hoppas kunna  skjuta en vecka.

Ska strax "nanna på pudan" igen - men har kollat lite nättidningar och därutöver kollat så att jag inte vaknat med en kappsäck av pengar - Keno.

Keno - hur länge har det spelet  funnits? Sen början av 90-talet? Själv har jag varit med från första spelet - med undantag av några få dagar då jag glömt att förnya - och värsta vinsten är 1 000 kronor. Först hade vi 2 rader - Sten och jag - och något tag efter att Sten dött så reducerade jag till 1 rad.

Nu kryper jag ner under bolstret igen!

Ömsesidigt var ordet!

Ett riktigt bra och klargörande inlägg av Carl B Hamilton om tragedin i Gaza. Det är lätt att rikta den  mesta av vreden   mot Israel när vi ser de blodbestänkta bilderna som i riklig mängd delges oss. Kanske för att vi kräver mer av Israel som  ett demokratiskt land. I motsats till Hamas som är terroriststämplat av både FN och EU.

Hittade inte att länka till Carl B:s Nyhetsbrev men jag tror han förlåter mig när jag nogsamt flera gånger påtalad att källan är han.

Här kommer inklippet!

Gaza: Ömsesidig, inte ensidig vapenvila!

Debatten om krisen i Mellanöstern tenderar som vanligt att ge en mestadels ensidig bild av den sorgliga våldsekaleringen.

Israel har rätten att försvara sig, enligt folkrätten. Hamas raketregn mot israeliska civila mål, som startade det nu åter uppblossade kriget, måste upphöra. En vapenvila måste vara ömsesidig och inte ensidig.

Den humanitära situationen är nu katastrofal. Varje civilt palestinskt och israeliskt offer är en mänsklig tragedi. Humanitär hjälp måste släppas in. EU:s krav på vapenvila och ett ömsesidigt eldupphör är mycket välkommet.

Glöm inte att Hamas, som är terrorstämplat av FN och EU, vägrat att fortsätta den tidigare rådande vapenvilan. Hamas startade detta krig genom direkta raketangrepp mot israeliska civila mål. Hamas har erbjudits åtskilliga möjligheter till fredlig konfliktlösning och att få komma in i världssamfundets politiska värme genom att uppfylla tre enkla krav: erkänna staten Israels rätt att få existera, avstå från terror och respektera ingångna fredsavtal.

Kunde Hamas köra ut sina rivaler i Fatah från Gaza så skulle de lika lätt kunna stoppa alla raketbeskjutningar mot Israel om viljan fanns. Men viljan finns inte. Hamas, understödda av våldsregimen i Iran, har valt raketer framför fred. Allt våld måste upphöra.
(Källa Carl B Hamiltons nyhetsbrev)

Själv är jag hemma - och har fått 5 gratisrecept från Hembakat!


Grymt öde för en mor

Vilket grymt öde för en mor - att sonen är en mördare. Bara konstatera att bakom många rubriker i tidningarna - inte bara då det gäller mord - så finns många offer. Starkt ändå att orka gå ut i tidningen med det.

Grymt så det förslår det som händer i Gaza - ett fullständigt misslyckande för hela mänskligheten. Nästan lite makabert att Expressen toppar med Grammisgalan!


Nu har jag varit här på expen alldeles för länge igen - men känns så otryggt att veta att jag inte som förr kan jobba ett dygn om det behövs inför helgens konferens. Så jag får snutta på med mina timmar - och vila ibland på soffan. Bli inte orolig nu - släkt och vänner - det är inte värre än vanligt.


Morgonen skratt

Mor har ett allvarligt synfel - hål på gula fläcken - som förhoppningsvis ska opereras i vår. Det yttrar sig så att linjer blir krokiga och bokstäver faller bort.

I morse läste hon Kuriren och kom till rubriken
"Äldrelots till svårt sjuka". Då tittade hon upp mot mig lite tvivlande och sa: "Ädelost till svårt sjuka - då kanske jag får äta ädelost" . lite längtansfullt eftersom hon har restriktioner på fet mat.

Så det kan bli!

O(G)Bevågat

Försökte få till något lustigt i rubriken - men det blev ungefär lika pinsamt om det jag vill kommentera . Nämligen Stickets ytterst obegåvade kommentar till att regeringen ny lyckats med att se till att inte fler kompetenta kvinnor förbigås som myndighetschefer. Nu finns Sticket inte ute på nätet än.

Men här är länken till ledaren med rubriken
Fackliga instinkter  (Sticket dyker upp där så småningom) - den är också läsvärd - och jag har svårt att tro att alliansregeringen är så obegåvad att man inte träffar och lyssnar även till särintresset facket. Liksom man träffar särintresset näringslivet. Liksom andra organisationer och personer som kan tillföra kompetens inför beslut. Det innebär inte att alliansregeringen ska agera samma spratteldocka som tidigare regeringar gjorde när Wanja och andra fackpampar drog i snöret, Hörde för övrigt häromdagen från grafiska fackliga kretsar att mullrar rätt rejält om Mona Sahlin.

Dagens överraskning står annars Jan Sundén för - men den är av det positiva slaget. Har gjort hur många tavlor som helst - oljemålningar - och de är ju riktigt läckra som det ser ut. Och inte särskilt dyra heller.

För övrigt är det svårt att lämna sängen sen jag skaffade duntäcket. Nu har jag dragit ner temperaturen i sovrummet också - och då är det än godare att dra täcket om mig. Och när jag kylt ned mig med tidningshämtningen frestar det än mer. Nåväl jag har ju höj- och sänkbar säng - så jag kanske får överge massagefåtöljen vid tidningsläsandet.

Nu dags för frukost och sen blir det jobb!

"Linslusig"

Är nog lite "linslusig" - för visst ökade kvaliteten i Ersnäsrevyn när man inledde med ett nummer där jag nämndes. Två konstnärer stod och målade och jämförde. "Zorn och Larsson" (Sandor och Åke) stod och jämförde sina konstverk. "Zorn" hade målat något som "Larsson" tyckte var grått , genomskinligt och färglöst. Och det var oppositionen i kommunfullmäktige sen "Ylva Strutz dragit sig tillbaka och stoppat tillbak huvudet i sanden" 

När sen landstingets "konstinköpspedagog" kom och köpte tavlorna men bara tog med ramarna lägrade sig tystnaden. Konstnärerna häpnade över att hon inte tog med själva tavlorna. Och när hon frankt förklarade att tavlorna det stod Kent Ögren själv för - ja då skakade hela salongen av skratten. 

Och här har vi en
linslus till men den här gången har han skickat fram blomma och barn och så våran Thomas!

Och nu är han igång igen - Stefan. Han har inte gömt sig helt på facebook vilket jag trodde. Men nu har jag fått min tredje inbjudan att delta där - frågan är om jag vågar slå till?

Fast eftersom jag lyckats fixa ett konstigt typsnitt på detta inlägg - kanske det är läge att träna mer först.

Och ni som inte sett Ersnäsrevyn - kasta er genast in på Ticnet och beställ biljetter!



l

Heter det så?

Heter det så - server - det Hendrik installerat åt oss på jobbet. Det ska i alla fall funka som den här familjen beskriver det. Fast det är väl lite överkurs om man som jag bara har en gammal dator hemma? Och mina blogginlägg verkar ju finnas lagrade någonannanstan  än i min dator.

Anja 4:a idag igen - det är hon nog inte nöjd med. Hörde henne på radion häromdagen och fick klart för mig att det är ekonomin som styr även här. Hon törs inte chansa riktigt för hon måste skrapa ihop poäng i den totala världscupen som ska ge henne försörjning. Å andra sidan borde hon väl skrapat ihop så pass mycket att hon inte b ehöver bekymra sig särskilt.

Själv har jag varit till jobbet mellan 9-13 men ett brejk för att fara och inhandla till en vän.

Så har jag varit förbi mor och far dit distrikssköterskan också varit och kollat till mors öron, mun och mage. Inget allvarligt men nya apoteksinköp förestår.

Nu ska jag duscha och byta om för att åka och se Ersnärsrevyn. Hoppas det är rolig - har faktiskt inte sett någon recension?

Svepskäl

Det går alltid att hitta svepskäl om man inte vill dela med sig av sitt överflöd. För överflöd har 99,99% procent av svenska folket jämförelsevis de som lever i svält - och katastrofområden.

Men det är bra att
insamlingar granskas mer - men samtidigt har vi själva ett ansvar att sanera. Själv har jag sen länge en princip att aldrig vare sig köpa något eller ge något bidrag till de som ringer. Ber dem alltid att skicka ett mail  eller höra av sig per brev med beskrivning av deras vara eller insamling. Och i 99,99% så kommer det intenting. Vilket med all sannlikhet betyder att större delen inte haft rent mjöl i påsen.

Men till Frälsningsarmén (och några andra) fortsätter jag att ge med förvissning att det kommer behövande tillgodo.

Under täcket

Oj så länge sen jag var in och skrev. Jobbade faktiskt igår från 9 - 15 med vissa pauser. Gerd var och drog andra varvet på trappen så det blev en del surr och en resa för inhandling bland annat.

Men för mycket blev det - för sen har jag i stort sett vilat och sovit från klockan 5 igårkväll till klockan 6 på morgonen. Känns att kroppen mått bra av det - känns som om jag sovit bort lite virusattacker. För peppar, peppar - för var och varannan är ju förkyld. Kusin Kerstin som var till Stadsvikens vårdcentral i går hade fått sitta och ducka för alla nysattacker.

Lika bra var väl det - att "dra täcket" över sig frivilligt - för för andra blev det en svart lördag i alla fall -
7-1 i baken mot Skellefteå. Trots att både Jens och Thomas var där införda Luleå hockey halsdukar.

Men här är det guldvittring - för småkronorna. Bra jobbat!

Bra förslag från Kd om äldrelotsar i alla kommuner. Det är helt i linje med den äldreombudsman folkpartiet länge kämpat för. Även Guldkortet kan ha sina förtjänster - även om aktuen redan idag har en prioritering - men bör då omfatta alla multisjuka oavsett ålder.

Nu är tiden mogen för frukost. Sen ska det bli en kort repa in till jobbet - jag blev så tvärtrött igår att jag fick lämna allt framme. Inge kul att komma i morgon då det ser ut så - så lite bortstädning ska jag försöka orka med. Pärmar över allt - jag sysslade med "gör mig lycklig jobb" igår - bokföring.

Och revy ikväll.

Vem köpte ut?

Vem köpte ut raketer till de som fyrade av den här raketen rakt in i ett äldreboende? Kan bara hoppas att polisen lägger ner lite jobb på att ta reda på vem som gjort detta - och därmed också spårar "langaren",

Melker har inte hittat läser jag i Kuriren idag. En griffonhund har jag ingen aning om hur den ser ut. Annars var det faktiskt så att jag ringde polisen om en lösspringande hund på nyårsafton. På Mariebergsvägen i Gammlstad. Såg ut som en smäcker svart/vit/grå fågelhund. Jag skulle dock inte kalla den hunden för liten - men visst skulle det underlätta eventuellt upphittande om man visade bild i tidningen.

Nu ska jag rappa på så hinner jag ta en dusch och klä mig före frukost.

Känner konstnärinnan!

Av en slump ramlade jag på den här konstutställningen - jag och pappa faktiskt - på Fyren. Och så gick vi fram och tittade - och så var det Karins utställning.



Grattis Karin - så fin utställning!

Och har jag tur så har jag faktiskt en liten målning som Karin gjort tidigare.

Det kan komma fler bilder - nu har jag i alla fall fått över dem i datorn.


Men nu är jag på spåret - och klarade Borås på 8 poäng.


Är stan galen?

Har jobbatt till nu - men Gerd den fantastisk människan har varit här och målat trappen - så det har blivit en del surr också. Plus mat från Max - fy på mig.

Nu skulle jag behöva handla lite till föräldrarna men jag kan undra om stan är galen idag då väl alla nästan är lediga.

Bara dumt folk och hästar som arbetar som Daga skulle ha sagt.


Vilken härlig nyårsnyhet!

Regeringen har främjat jämställdheten enligt Ekos undersökning. Så roligt!

Ska bli spännande att se hur Sahlingänget ska hitta något negativt i det?


Dåliga omen?

Många oroas ju över om vi kommer att ha kvar både Kuriren och NSD i framtiden. Många tror att Mediahuset är minst första spiken..

Och vad ska man tro när både
Kurirens skylt på gamla tidningshuset och just Kurirens flaggstång vid nya medaihuset kraschade respektive knäcktes under gårdagens storm? 

En som fått många dåliga omen är Sara som firade nyår med oss. Hon skulle flyga till Stockholm med 19 december fvb till Cypern. Då halkade hon och föll på bron. Bröt handled och krossade ryggkota.

Nu skulle så redan återupptas i helgen. På Nyårsafton skulle hon komma med buss till Luleå. Först den trejdeavgången med linje 20 från Haparanda fungerade. Övriga inställda på grund av stormen.

Och igår när hon så skulle flyga till Stockholm upptäckte hon att en resväska blivit kvar på bussen. Och sedemera så kom vi på att det ju inte var någon idé att efterforska den i Luleå - den hade ju naturligtvis följt med bussen till Umeå.

Att flyga ned en resväska utan resenär kostar skjortan - så det blir nog till att låta väskan återvända till Haparanda och istället inhandla kaffe, bikarbonat och lite kläder i Solna innan hon ska sätta sig på planet till Cypern på måndagsmorgon.

Om det var en omen eller något annat som fick Arjeplog att satsa på en välkomstbonus förtäljer inte historien. Men Bengt Urban och våran Alf i Arjeplog har all anledning att vara nöjda. Plus 67 personer i befolkningen är stort. Större än vad siffrorna egentligen säger - kan undra vad det skulle motsvara för Luleå. Cirka 1500 kanske?

Och apropå Alf "Sektledaren" Sundström så säger horoskopet i Kuriren att det inte skadar med lite ödmjukhet för oss Vädurar. Alf påstår dock att det ordet kan inte en sann Vädur stava till ens. Men så illa är det väl inte - jag ska i alla fall försöka.

Disciplinerat i Sunderbyn

Skjutandet igårkväll var ytterst disciplinerat i Sunderbyn. Lite före och lite efter tolvslaget - och sen blev det tyst. Och jag har då inte kunnat höra något idag heller.

Kusin Kerstin brukar vara rädd att någon raket som skjutas mot huset så det blir eldsvåda. Och jag har avfärdat det som obefogad oro - så jag hoppas hon inte ser om detta
hus i Bredåker som fick in en raket.

Tolvkaffet är odrucket än - vi ska vänta med fika till Kerstin och Sara kommer förbi. Men jag blev kvar där - finns ju alltid pyssel i form av städ och tvätt och vattna blommor med mera.

Kan för övrigt undra hur det blev med fyrverkerierna i norra hamnen? Det var ju hotade av stormen enligt radio norrbotten och några bilder har jag ännu inte sett från det. Får ta en kolla igen!

En flicka blev det

Som var först - 17 minuter in på det nya året.

Jodå jag har varit uppe i vanlig tid och ordning. En kvart sen till frukost - det ska erkännas. Och sen gick jag tillbak hem och kröp ner i den varma sängen.

Och det var skönt för för dagen värkte det i vad jag tror är ischiasnervern. Men jag måste nog dra ner på värmen i sängkammaren - så varmt under duntäcket.

Nu är det dags för tolvkaffet.

Sista 2008?

Kan undra varför allt uppmärksamhet riktas mot den baby som föds först 2009. Varför är det inte lika intressant med sista 2008?

Ska det premieras att knipa??

Tack kusin Kerstin med sällskap för en god nyårsmiddag och trevligt umgänge!

Gott Nytt År tíll alla vänner och alla ni andra jag känner!