Oj vad slö jag varit!

Slö har jag varit - inte skrivit något idag. Men det har varit ganska odramatiskt. Uppföljningen av delårsrapporten var väl mest vin på de fyra fokusområdena - medborgare/kund - medarbetare - tillväxt/utveckling och inte minst ekonomiperspektivet. Allt hade väl gått i rätt riktining kan jag säga.

Camilla, centerns nya gruppledare - fick vara med som observatör på budgetutskottet. Hon satt förstås på Lennarts plats på min vänstra sida.

Jag träffade Camilla på kommunledningskontoret när jag efter lunch var upp och hämtade handlingar. Jag vill inte påstå att jag avundas henne att på detta dramatiska sätt bli inkastad på uppdraget. Och just denna månad när budget 2007 kolliderar med delårsbokslutet  2006 och extra handlingar hit och dit drösar in.

Det var en rejäl omgång som jag fick packa ner i två kassar.

Budgetutskottet slutade redan halvelva så sen har jag försökt röja lite högar, ringa på lite kom-ihåg-lappar som ligger och så vidare.

Lunchen fick jag en dip - så jag var tvungen att lägga mig 40 minuter. Kom på att jag faktiskt sovit mindre än fyra timmar i natt - så det var nog rätt normalt att dippa.

Nu har jag förberett mig för kvällens Månadsmöte. Hoppas det kommer många av mina trevliga och debattglada folkpartister.

Godmorgon

Förvänansvärt pigg med tanke på att jag "landade" först efter 23 i går. Ser att polisen har nya fartkameror ute - det kan hända att uppresan i alla lägen inte hade klarat det.  Vi blev lite sen i starten och var tvungen att stanna på Nilles för lite onyttig korvkioskmat. Men annars är det faktiskt så att jag trots många mil främst på norrbottens vägar aldrig åkt fast för fortkörning. Och i huvudsak beror det på att jag håller givna fartgränser.

Ser att Janne Enbom på Kuriren får forsatt på skallen för sin kommentarer om att folk inte kör i den hastighet som anges på skyltarna. Nå, väl han får medhåll av en som tycker att bromsklossarna ska stanna hemma.

Två politiska kursändringar som är värda att uppmärksammas. Centerns i kärnkraftsfrågan kommer att underlätta - och enkäterna om vilket parti vi sympatiserar med måste göras om.

Inga läxor i skolan, säger vänstern. Det kanske inte direkt är en kursändring utan att bara vrida ratten ytterligare mot den väg som leder till förakt för kunskap och kunskapsskolan. Om de nu är orolig för att föräldrarna inte kan hjälpa till med läxor borde väl läxläsningshjälp vara ett klokare förslag!!!

Drugt 6 400 barn har tvångsomderhtagits under 2005. Undrar var siffran ligger om alla som borde tagits om hand verkligen blivit det??

Nu startar jag den här dagen - förmiddagen ska ägnas till uppföljning av delårsbokslutet för kommunen. Sen är det förberedelser inför kvällens Månadsmöte ( alla är välkomna!). Och så ska Thomas och jag träffa en kille som vi vill anställa som biträdande valombudsman. Hoppas det kan gå i lås med lönekrav och annat.

Och som sagt - kvällen ägnas åt Månadsmöte dit medlemmar och sympatisörer är varmt välkomna. Klockan 18.30 på expen.

Godnatt!

Just hemkommen från Pajala. Ett verkligen trevligt och optimistiskt möte. Nu har vi fixat ett riktigt årsmöte och har en nyvald styrelse som ser fram emot att verkligen göra en riktigt bra valrörelse! Tre mandat tror Ulla på. Ja, varför inte - när man väl fått första är steget inte långt - åtminstone inte till andra mandatet.

Härligt att åka genom Norrbotten en sån här försommar kväll - men lik förgrönat blir jag trött. Godnatt!

Alliansträff med mera

8.15 var utsatt tid att träffas inom alliansen. Tack och lov att jag fått en till som kommer i god tid - Camilla. Då kan vi nog klara att vara kompisar med de övriga som alltid är tidsoptimister. Conny hade fastnat på Bergnäsbron - och Maria ringde tjugo över och sa att hon var fem minuter bort.

Nåväl halvnio var vi igång. Mycket att prata om med Camilla som ju milt sagt blivit abrupt inslängd i alliansen. Men det kommer nog att gå bra - personkemin mellan alla fyra verkar funka bra. Men samtidigt är vi också alla lite sargade av Lennarts bortgång.

Nå vi enades om att inte ha så bråttom med vårt budgetförslag. Kan inte kommunens "regeringspartier" ha ett budgetförslag klart utan lägger det direkt till kommunstyrelsen vill vi allt ha lite tid på oss att granska och analysera förslaget. Vi behöver få lite tid - även om ekonomikontoret är serviceminded så kan ju inte vi som oppositionspartier nyttja kontoret på samma sätt som majoriteten.

Klockan 12.00 var det samling på Tallkotten för lunch. Luleå Energi bjöd - och vilken lunch sen. En härlig lagomt stekt stor saftig köttbit men några slantade friterade potatisbitar, mustig sås och rostade grönsaker. Och sen en riktigt härlig vaniljglass - som hemgjord smakade den - med hallon och björnbär!

Så har vi haft sammanträde med Luleå Kommunföretag AB - uppe hos Luleå Enerigi - som informerade från sin bolagsstämma och om sin verksamhet.

Sen körde vi dagordningen ganska snabbt. Pengar till Flygteknikcentrum och Aurorum - jag yrkade och avslag och reserverade mig. Har haft andra idéer hur dessa båda verksamheter skulle drivas och skötas därför tänker jag inte vara med och ta ansvar för att massor av pengar pumpas in i dessa. Fast visst förstår jag att det måste till.

Nu ska Thomas och jag dra till Pajala. Och restaurera den lokalavdelning som legat lite i träda. Nu har vi ju en bra kommunlista som toppas av två duktiga kvinnor; Ulla bergström, Narken och Mona Kumpula, Pajala.

Möjligen på återskrivande i natt när jag kommer från Pajala. Kramar Ylva


12 grader varmt - bara en sån sak!

Godmorgon. Lite senare än vanligt klockan är nästan halvsju. Jag firade faktiskt vårruset med att sova till kvart i fem - varför vet jag inte - klockan ringde inte förrän då.

Idag är det 12 grader varmt - bara en sån sak! Det är som Maria Scherer skriver- Någonting bättre är redan på väg.

Janne Enbom på Kuriren
- fd granne på jobbet - har förorsakat "tittarstorm" när han igår var ute och var lite besserwisser om hur trafikanterna skulle hålla hastigheten. Han får på moppe i tre insändare - vilket är snabbt marcherat eftersom det var i gårdagens Idag ..han skrev.

Och apropå mothugg så fortsätter de mot SSU tjejen Frida Heikki - hon som hellre ville ha examen i Folkets Hus än i kyrkan.

Sen avslutningsvis - rättegång mot 16 och 18 åring - som mobbat, misshandlat och knivhotat 8 - 9 åringar. I Luleå! Men snacka - är det klokt det här? Och har det skrivits om det tidigare? Jag har inget minne av det men det måste väl vara hos mig det felar.

Och apropå det så tror jag inte att det behövs en eller två Super Nanny - jag tror det behövs en hel armada!!

Finns massor till som kunde varit värt en kommentar - men måste dra nu så jag kan välkomna mina allianssystrar och alliansbrodern med fika klockan 08.15. Det blir spännande att se vilken kategori nya allianssystern Camilla tillhör? De som kommer i tid eller....

Andra passet - och kvällspasset!

Det var jobbigare än jag trodde med fullmäktige - jag ville inte riktigt gå in i salen. Jag visste att det skulle vara ett ljus på Lennart plats och en blomma! Så var det - och Anna-Greta och Ann-Sofie hade var sin ros med sig och la på Lennarts plats.

Det blev en bra stund att bearbeta sorgen efter Lennart!

Och efter det så körde vi igång med förhandlingarna. Första ärendet var vår motion om läsa-skriva-garantin. Debatten blev så stollig som den bara kan bli när Börje Lööw är kommunledning! Ingrid Norberg var upp pliktskyldigast liksom Annika Sundström. Men sen var det cirkus Lööw för hela slanten!

Och så Kd - vilken pärla ni har i Birgit Stöckel - glasklar analytiker och njutbar att lyssna till!

Och själv lät jag mig lockas med - tyvärr - kände mig liksom lite ilsk för att Lennart bara gått och dött på detta eländiga sätt. Tur att Thomas var så bra i sina inlägg. Själv ville jag göra som förra måndagen - kasta en näve läkeroltabletter i golvet. Jag blir irrationell och arg  i mitt sorgearbete!

Marcus Warg - är det den omstridde kantorn i domkyrkan?
- fick ett av kulturstipendierna - han var en riktigt levande och härlig typ. Liksom Sara Nilsson som fick jämställdhetspriset - kapten i flygvapnet om jag förstod rätt. Hon var riktigt häftig!

Sen körde  vi motionen om kommunismens brott mot mänskligheten. Ja, ursäkta. men det blir smått patetiskt när Jonas Brännberg försöker försvara Lenin. Jo, men han gjorde massa bra saker som inte ens nått Sverige då - men hallå Jonas - sen då - hur mycket blod har han på sina fingrar? Ja, inte kan Jonas kolla vilka banderoller folk har som demonstrerar med Rättvisepartiet. Fast Jonas själv har ju stått under banderollen med bilden av Lenin - utanför Stadshuset!  Idol, eller??

Fast kompisar - jag var inte upp en enda gång!!

Halv sex lämnade jag och Marja-Liisa över taktpinnen till Nils-Gustav och Viveka. Själv låste vi in oss på stora toaletten och klädde om till Vårruset. Något oroliga över Els som meddelat att hon efter ett arbets EKG var förbjuden både att springa och cykla.

Men vi blev i alla fall ett lag om sex personer som knatade runt denna härliga kväll - och sen åt vi picnic och lyssnade till Clabbe. Men vilken mötesplats - hur mycket trevliga människor som helst.

Vi har redan planerat för nästa års Vårrus.
 Då ska vi ha kringpersonal som antingen har champagnen på kylning eller irish coffee på värmning. Allt efter utetemperaturen.

Nåväl det var ett gäng glada och nöjda folkpartister som drog sig upp från Hälsans Hus!

Det var allt ni fick veta om en vacker maj kväll anno 2006! Lev väl!

Första passet

Nu är första passet gjort - personal och arbetsutskottet. Fortfarande hugger det till i mellangärdet när Lennarts stol stor tom. idag lämnade vi två stolar emellan Dan och mig - det gäller att vänja sig sakta.

Resepolicy och riktlinjer - har varit på återremiss ett år. Men fortfarande för mycket pekpinnar i detaljer. Ska vi få förståelse för de stora greppen måste oväsntlig detaljstyrning bort. Nu får vi det till grupperna - hur vi nu ska hinna med allt där.

För till gruppbehandling gick även plusjobben och vad vi ska göra av Jopikgården i framtiden. Inga små ärenden precis.

Annars var det bara ett antal medborgarförslag som besvarades med rätt välvilliga skrivningar.

Så har jag varit tillbak på presskonferens - och nu åter expen för att äta. Hoppas inte kommunens resepolicy ska gälla mig!

Sen ska jag till fullmäktige - och det blir tungt - som inleds med en parentation för Lennart. Och ve den som låter sin telefon ringa!! Han med väckarklocke modellen - den som ringde tre gånger under APU ombeds särskilt att hitta av knappen.


Skrivet i all hast!


Godmorgon, bloggläsare!

Nu borde jag väl vara först på min egen lilla blogg, halv sex. Kom hem vid åtta-tiden igår kväll och sov nog redan strax efter 22. Sista samtalet hade jag med hon som är chef över våra Vårrusare, Els Jakobsson.
Så denna tidiga kväll innebar uppstigning idag klockan 04.00 - pigg och glad!

Hann skumma runt på lite nättidningar innan de "riktiga" kom. Ja, nog är det så att allt är politik. Nu har Sven Ingvars, Sven Erik Magnussons rattfylla, förorsakat hot mot kommunalrådet Holm (?) i Karlstad. Han har tydligen varit tveksam till att delta i firandet ab Sven Invgvars 30 års jubileum. Jag tycker han gör rätt - visst måste Magnussons allvarliga förseelse få några konsekvenser.

Och grattis till våra guldmedaljörer -. innebandygänget!


Hjälmlag för vuxna på G! enligt Ulrica Messing

Inga himlastormande nyheter i våra lokala tidningar heller. Lokala Fi lyckas bra med att få press på sitt morsdagsfirande.  Och jag får förklaringen till att Södra Hamnplan var så nedgrisad - träffpunkt för raggarna. Frågan är varför tidningarna ger så stort utrymme till dessa bilburna halvväxtingar. Det blir lite gull i gull reportage. Medierna borde istället spegla hur grisigt halvvuxna människor bär sig åt.

Ja, och så har NSD hittat moralens väktare. Rumpor hör hemma i sängkammaren! Apoteket har ju i sin reklam nakna personer, fotade bakifrån, där det plockat av bikini respektive baddräkt och där man tydligt ser kontrasten mellan den vita huden och den illröda sönderbrända. Själv tycker jag det var en riktigt bra reklam - jag kommer att komma ihåg den nästa gång jag ligger och pressar i solen.

Nu ska jag dra i gång 2,5 dagars kommunalt jobb.
Arbets- och personalutskott, fullmäktige på eftermiddagen. Direkt från fullmäktige - som säkert inte är klart - till Vårruset. I morgon träffas alliansen på förmiddagen för att diskutera budget, eftermiddagen med Luleå kommunföretag AB. Kvällen åker Thomas och jag till Pajala. Och onsdag fm har vi budget igen - för uppföljning av delårsbokslut. På kvällen månadsmöte. Det var planerna fram till onsdag. Ser att det är mer kommunalt både torsdag och fredag. Men så blir det ibland!!

Kan bli knepiigt att hinna med skrivande idag - men förr eller senare sätter jag avtryck i denna blogg!

Ta vara på dagen!

Åter till Sunderbyn och Luleå

Lite folk på mässan. Dock var det trevligt i alla fall. Träffade Stefan Tornberg som var och stöttade sina lokala partikamrater. Liksom Erik Berg, också centern, som ju jobbar som polis i Älvsbyn om jag vet rätt. Anders Pettersson från kd var och stöttade sina lokala partikamrater i går.

Norrbottens sjukvårdsparti hade en låg profil idag - igår var det mer fart - då hade de en låda med leksaker och hade loppis. Det drog uppenbarligen mycket bättre än i dag så de bara bjöd på godis och politik.

Och så kom ju barnbarnen Sara och Lisa som tillsammans med Pias Emma blev riktigt duktiga ballongambassadörer.

Vid 13-tiden drog jag hemåt och gjorde faktiskt ett strandhugg i Sunderbyn. Sen drog jag till expen för förberedelser för kvällens styrelsesammanträde med länsförbundet.

Här på expen huserade ett gäng med Luffare som planerade för sin valrörelse.

Och nu har Thomas kommit och Jens har just anlänt från Älvsbyn med prylarna vi lånat ut till montern.

Fast jag glömde nästan det roligaste - träffade flera som jag känner sen folkracetiden. Tog ju faktiskt min tävlingslicens i Älvsbyn.

Höj panten - och inför fler!!

Passerar expen på väg till Älvsbyn - lite fler klistermärken ska dit. Men hur det ser ut på stan efter en vanlig lödag kväll. Var tvungen att ta lite extra turer och titta på eländet. Södra hamnplan - fullt av skräp, burkar och flaskor.

Skulle det vara något men att höja panterna ordentligt där vi redan har panter. 20 spänn per flaska eller burk. SÅ god ekonomi har väl inte innefolket (som är ute på natten) att de då har råd att kasta som idag. Hur man sen skulle ordna något pantsystem för pappersförpackning får väl någon innovatör komma på.

Och annars brukar ju burk- och glassamlarna vare ute tidigt på morgnarna - men inte en enda en syntes till. Eller så är det så mycket flaskor och burkar att deras plockande inte syns.

Hej Älvsbyn här kommer jag!

Mors dag idag!

Så grattar vi alla morsor idag - det är de förtjänta av. Själv ska jag ta en tur förbi min egen mor när jag bloggat och duschat.

Eftersom jag passerade ett 14-års kalas igår på väg hem från marknaden och åt en tårta med grön grädde och rosa små gräddrosor på så är tuppjucket förbrukat. Det blev ju förstås lite godis vid montern också toppat med hamburgare när jag lämnade vid 13-tiden. Lägg märke till obestämd form!

Pappa hade fått hjälp av grannen Carina (tack Carina!) att dra upp potatislandet så när jag kom hem återstod bara att dra igen fårorna. Naturligtvis blev jag bjuden på middag efter jordbruksarbetet. Härliga köttfärsbiffar med klyftpotatis och rostade grönsaker. Kaffe, glass och fruktsallad - så ni förstår att alla poängvallar sprängdes i går.

Har valsat runt på nättidningarna men inte hittat särskilt mycket av politik att kommentera. Mina lokala bloggkompisar ligger lågt med inlägg - undantag Stefan som nog har den bästa lokala/regionala bloggenav oss alla. Jämn tillförsel och fina bilder!

Och själv åker jag till Älvsbyn igen - lovade täcka upp för några som lämnat återbud. Nu visade det sig att de ordnat det lokalt - men jag åker i alla fall. Det är så kul med Älvsbymässan - men om jag fick ge ett råd till marknadsgeneralen Helena (vilket jag kanske gör om jag ser henne idag) är att det skulle återerövra alla de lokala hantverkare som finns runt om i bygden. Anledningen till att de inte kommer är förmodligen priset. Gör till exempel en hörna eller ett torg med mindre och billigare platser.

Hemvävda mattor, broderier och snickerier skulle höja kvaliteten på mässan.

Och solen gassar utanför mitt fönster - vi välkomnar denna underbara maj dag!Grattis Clas!

Idag gratulerar jag Clas i Långviken, Ånäset, som fyller kan det vara 44. Nu läser nog inte Clas min blogg och jag brukar skicka födelsedagskort till honom. Brukar komma ihåg just honom för att han ligger dagen efter pappa - men tiden krymper även för att hinna med och komma ihåg  födelsedagskort.

Men månhända hans faster Anita ser detta och på lämpligt sätt kan vidarebefordra min hälsning.

På minst tre ställen skulle jag vilja vara!

Nu har jag packat våra nya organga DraMatenväskor. Två stycken som ska med ut på stan här i Luleå. En med kaffe och en med "propaganda".

Och solen skiner så idag blir det nog av...

Själv ska jag åka till Älvsbyn och stå inomhus på mässan. Kul men jag vill vara på stan här i Luleå också. och så vill jag vara på potatislandet och hjälpa far att dra milden.

Men det får bli efter fyra idag det.

En bra dag tillönskar jag er alla. Ta vara på den - det är livet!

Ylva - drottninglik?

Har gjort min vanliga morgonrutin. Två papperstidningar, sen fyra nättidningar och så koll på våra lokala tidningars nätupplaga för att kolla om  något hänt sen pressläggningen.

Var på väg att tänka att inget omvälvlande hänt - bara det gamla vanliga - då rubriken från Expressen kom upp på näthinnan "13-åring mördad efter våldtäktsdrama". Ytterligare en 13-åring utsatt för våldtäkt. i Tungelsta söder om Stockholm. Jag blir mållös och vet inte riktigt vad jag ska skriva.

Trångt i stan (Luleå) på klämdagen skriver Norrbottens kuriren och spär på mitt dåliga samvete att jag inte var ute med bokbord på stan.

Och idag har Blenda och Beda namnsdag. Grattis till en Beda jag känner som garanterat inte läser denna blogg. Alltnog ska Blenda och Beda "lenda" respektive "leda" sommaren enligt den gamla bondepraktikan. Så vi hoppas på bra väder så att det blir sol och varmt i valrörelsen!

Sju obs-platser till Älvsbyn lär väl glädja både lokalt fp folk och landstingsgruppen. Inte länge sen en folkpartimotion med det innehållet röstades ned i landstinget . Till och med sossarna från Älvsbyn röstade mot trots att de uppvaktat landstingsledningen i frågan. Men slutet gott allting gott.

Skulle finnas mycket smått och gott att skriva om men tiden rinner iväg. Bara aproprå rubriken om drottninglik. Nu är det andra gången herr Östman ger Linda Ylivanio förnamnet Ylva. Båda gångerna har det varit när han talat om drottninglik. Kul att drottninglik ger Bo Östman  associationer till Ylva!


Siargåvan gäller inte vädret!

Många säger att min biologiska farmor - som jag inte hade särskilt mycket kontakt med - hade siargåvan. Jag har under årens lopp träffat en del medier - en del riktigt berömda sådana - som sagt att jag klarar inte av att se din framtid. En del har rent utav sagt att du har gåvan själv. Men en sak kan jag i alla fall konstatera - oavsett styrkan i mitt siande, häxa eller ej - att väder kan jag inte spå. Inte ens i närtid.

Nu har jag misslyckats tre gånger å rad. Första gången vi skulle vara med bokbord på stan var det lite kyligt och dant. Men positiv som jag är så trodde jag det skulle bli bättre. Thomas och jag ställde upp och Els anslöt.. Vi höll på att frysa ihjäl. I fyrtio minuter stod vi ut.

Dagen efter, lördag den 20 maj, då det var Stadsmaran och stor löpar fest hade jag räknat ut att vi skulle vara ute med bokbord. Vi som skulle springa/gå något av loppen skulle värma upp vid bokbordet. Men klockan 11 var det fortfarande regnigt och kallt. Så med gårdagens kalla och värkande fingrar i färskt minne  jag beslutade att ställa in bokbordet. Och halvtimmen efter sken solen som aldrig förr -. och gjorde ¨så hela dagen.

Idag var det 7 grader när jag steg upp - och regnigt. Det tog sig allt efter men fortfarande vid 10 såg det illa ut. Och kvart i elva tog jag beslutet - vi ska inte stå och hacka tänder på stan. Denna gång dröjde det dock till halv ett innan solen dök upp. Men då var den varm och god resten av eftermiddagen. Och massor med folk på stan.

Själv stod jag och köade utanför Föreningssparbanken för att få sätta in 156 kronor. Över en timme. Tur nog kunde jag stå utanför och där pratade jag förall del också med en hel del lulebor. Viss kompensation för uteblivet bokbord!

Grattis och välkommen i gänget Camilla!

Vi gratulerar Camilla Hansen som nu utsetts till gruppledare. Hon ska ersätta Lennart Lindström som så tragiskt lämnat oss.

Jag hälsade till centern - före tisdagens möte - att oavsett vem det blir så ska han/hon veta att vi i alliansen kommer att stötta och hjälpa allt efter förmåga och behov. Det gällde då och det gäller nu!

Ganska kul fenomen som har uppstått - samtliga borgerliga partier toppar nu med kvinnor. Det som dock får mig att höja på ögonbrynen är det påstående som varit i tidningen nu senaste dagarna att centern inte kommer att ta hänsyn till hur väljarna kryssar. Nu var det ett svar till Erland att hur många kryss han än fick så skulle han inte få bli gruppledare. Ett illavarslande budskap från centerpartiet vars innebörd bör klargöras  före valet!

Sen är det ju bara att konstatera att centerns hanterande av efterträdare till Lennart är ett stort misslyckande. Om en trogen och trägen partiarbetare som jobbat inom partiet i en mansålder - Erland Nilsson - lämnar för att han känner sig sidsteppad då kan det inte kallas annat än misslyckande. Och då lägger jag inte in någon skuldfråga alls.

Det fanns krafter redan förra valet som hade velat se någon annan än Erland som ersättare och vice gruppledare. Någon som skulle kunna ta över efter Lennart. Men organisationen lyckades inte fullfölja detta.

Att centern nu i en mindre krets - fullmäktigegruppen och kretsstyrelsen - ställer till rätta tillkortakommandet vid förra nomineringstillfället ger ju funderingar om interndemokratin.

För mig och för min organisation hade det känts naturligare att kalla in ett medlemsmöte/nomineringsmöte. Förändringen på listan kan inte precis anses som en "redaktionell" ändring varför det vore naturligt att efterhöra medlemmarnas åsikt. Särskilt som om man också vill ändra på det medlemmarna sa vid förra valet nämligen att om Lennart är förhindrad så är det Erland som gäller. Det hade också varit fullt möjligt - stoppa tryckningen av kommunlistan i avvaktan på nytt nomineringsmöte.

Min åsikt är således att centern troligen gjort ett riktigt vägval - men att de kört för fort , för mycket dikeskörning och att det kan få men att inte ha alla med på vagnen!

Pappa Yngve 82, Grattis!

Viktigast idag är att komma ihåg att gratulera pappa Yngve som fyller 82.

Fars fördelsedag gav upphovet till en smått ideologisk kris för mig i går eftermiddag. Hade lovat att inhandla åt föräldrarna. Lite smått och gott men i synnerhet då 5+3 dl vispgrädde till födelsdagstårtan.

Jag tror jag tidigare skrivit om hur jag brukar tappa tron på marknadsekonomin när jag ser utbudet av tandcreme. Till detta kan nu läggas gräddisken. Alltså, där fanns grädde på längden och tvären, med olika fetthalter och hållbarhetstider och olika smaksättningar. Ja till och med vispgrädde på sprayburk. Men tror ni det fanns vanlig hederlig Norrmejeriers vispgrädde? Nä, just det!

Det smög upp en man vid min sida vars blick också spanade till höger och vänster, upp och ned på hyllorna. Jag dristade mig till att fråga; söker du också efter vispgrädde? Svaret blev jakande och med gemensamma krafter lyckades vi hitta ett tomt fack med en skylt Vispgrädde lång. Vi hoppas och tror att det var där den skulle funnits - den vanliga gammeldags vispgrädden!

För egen del slutade det med att jag åkte till Statoil och köpte 4x3 dl vanlig vispgrädde. Skönt med ställen där det inte finns så mycket att välja på.

Och eftersom det är viktigast i dag att gratta pappa så måste jag sluta skriva här om jag ska hinna förbi.


Godmorgon denna klämdag!

Inga tidningar än - trots att klockan är fem. Får väl börja med att berätta om gårdagen som jag inte skrev särskilt mycket om.
MEN nu kom tidningarna och det bryter alla löften. På återseende!

Härlig röd dag!

Normalt gillar jag inte dagar då lokaltidningarna uteblir - men Kristi Himmelfärdsdag har jag alltid gillat. Vet inte varför men den känns om ett skönt avbrott. Legitimt att vara ledig men men kan också jobba lite - jobba ikapp om man vill. Fredag - morgondagen- är numera sen några år ledig enligt vårt avtal. Även om jag inte riktigt följer arbetstidsavtal och sånt gäller det ändå att hålla rätt på sina rättigheter. Så man kan skilja på lönearbete och idellt arbete. Hi, hi!!

Idag har jag faktiskt dragit mig till klockan 8. Och det var himla skönt. Nu har jag tittat på omvärlden men som vanligt när folk ska roa sig är där massor av fylleri och misshandel.

I Stockholms innerstad har det varit ett skalv - en stor smäll - som ingen än vet vad det är. Undras och Anna pch Tobias hörde till dem som ringde SOS?

Och Dahlgren vill inte lämna ut några samtalslistor och Danielsson måste kanske höras igen. Danielsson som fått en ersättare som statssekreterare hos Persson. Någon Lindgren. Men hur skumt som helst - ja inte ersättaren - men att Danielsson bara försvinner. Vad är det för tokigheter de döljer??? Tobias Krantz  har du inget skvaller (från konstitutionsutskottet) till mig - jag lovar att inte blogga om det så jag blir känd folkpartist!

Och så Piteå-Tidningens nätupplaga. Några bilister hade stannat vid en bensinstation i öjebyn för att röka. Men de blev inte långvariga där för där kom fru björn med sin unge. Polisen larmades och hann dit och fotografera björnarna. Sanna mina ord - innan sommaren är över - har vi haft något riktigt allvarlig olycka med björnar.

Nu ska jag ägna förmiddagen åt hemmet - bryter för tolvkaffe och sen får vi se hur jag kan ta tillvara dagen. Några mail från i går måste jag i alla fall besvara.

Boten för foten!

Nu har jag varit till Boten. Spännande - jag fick promenera fram och tillbak och en hyfsat ung kille gjorde stilbedömning. Han använde en hel del fina ord som jag inte begrep. "Pronera" - vilket betydde att jag vindade med fötterna.

I alla fall slutade det med att han trodde att jag skulle ha stor hjälp av att få personligt formade inlägg. Så han gjorde en gipsavgjutning av mina fötter. Och så ska jag få komma tillbak om en vecka. Så ska jag ha med mig flera par skor som han ska anpassa inläggen till.

Han frågade vad jag använde för skor på dagarna när jag gick och stod. Barfota mest - och han bara skakade på huvudet. Fast han sa att om jag använde inläggen i träningsskor och några par till så kanske jag efter ett tag utan men skulle kunna vara barfota ibland också.

Under behandlingen ringde Carola som jag ringt på väg upp till Boden. Det visade sig att adressen till Boten i mina öron klingade som Carolas adress. Och visst var det så - så hon ringde upp mig och bjöd på fika.

Sen måste jag erkänna att jag somnat framför TV:n och vaknade av att en kompis ringde vid 22-tiden. En gå på Biskopen kompis - men ikväll var det bara lite skvaller. Och tur att hon väckte mig - min tvättmaskin var klar så nu har jag hängt lite toppar och en långbyxa ute på altan.

Och många mail har jag fått som undrar vad som händer i Centern. Många som tycker det är tråkigt att Erland känner sig så misshandlad att han hoppar av (?).

Själv hälsar jag Camilla välkommen i gruppledargänget. Min hälsning från i går gäller. Vi i alliansen kommer att stötta den person centern utser som gruppledare till 100 procent. Det blir inte lätt att komma in på det här sättet men vi ska göra allt för att stötta dig, Camilla!

Godnatt - nu frestar både buss till stan alternativt soffan! Fast jag vet vilken som vinner - kroppen har inte riktigt återhämtat sig än efter veckans chocker!!

Bondkakorna blev mitt fall

Jag är lite för det där med dit det å bär. Det är lika bra att erkänna - jag blev så sur i morse när jag vägde mig. Bortsett från mingelet i går tycker jag att jag skött mina poäng på ett förträffligt sätt. Lik ............så kryper hekto efter hekto av det jag tappat i vikt tillbak. Så i morse fick jag lite tuppjuck. Ett antal (sex kanske) bondkakor bara slank ner en efter en.

Och när jag lika syndat så tog jag en stor bitt buttekaka på Plannja som vi besökte på förmiddagen. Nu lämnar vi bondkakorna och tuppjucket (som fortsatte med ostburgare med extra ost och chili cheese). Vi hade ett mycket intressant besök på Plannja. Under ledning av Lennart Zätterquist blev vi guidade från Västra vakten och ned till Plannjas anläggning.

Sen gav Anders Berg, ansvarig för IT och logistik en presentation av företaget. Och efter det en spännande rundvandring i produktionsanläggningen. Fantastiskt hur mycket vackert det går att göra av en rulle tunnplåt.


Och Erland kom inte med på besöket. Eftersom han inte skulle fungera som gruppledare fram till valet så prioriterade han tekniska nämnden. Enligt Conny lät han inte glad över att meddela oss att han inte skulle vara gruppledare. Så vi får väl se vad som kommer i spåren av den nomineringen.


Och då kan väl i alla fall ett säkert stalltips vara att det blir en kvinna. Nyss, för något år sen,  var jag ensam höna bland tre tuppar. Och nu blir Conny kvar som ensam tupp. Och om det går som partierna nominerat så är det fyra hönor i topp för allianspartierna.

Nu håller vi på att packa Thomas bil för Älvsbymässan. Han åker upp på fredag em och ställer i ordning montern.

Och sen ska jag åka till Boten i Boden. Ska bli intressant och kul!!


Härligt, regnig morgon!

Det riktigt spöregnar här i Sunderbyn. Det knapprar mot fönstrena och på altanen. Elva grader varmt och grå sammetshimmel. Härlig mogon som ger hopp och tro om bättre, varmare och soligare dagar.

Inte särskilt mycket att hetsa upp sig över vid den sedvanliga morgonrundturen på nättidningar och en del bloggar.

Bland kuriosa grejorna kan nämnas nye SSU-ordföranden i Piteå som vill befria examen från religionen. Ingen examen i kyrkan. Hon föreslår istället bland annat det "neutrala" Folkets Hus.

Huskramarna från Svartöstan kämpar vidare. Idag ska tekniska tydligen fatta beslut i frågan. Jag begriper absolut inte varför det nu är så bråttom att riva "hela rasket". Det hot som jag förstår kan vara lite relevans i är att om Norrbotniabanan skulle föreslås med dragning över Svartöstan så skulle kommunen kunna tvingas lösa in husen - och det kan tyckas vara slöseri med skattebetalarnas pengar. Men låt husen vara i fred ett år eller två - så vet vi besked om Norrrbotniabanan.

Och vad har polisstyrelsen gjort för att uppmuntra kvinnor att söka polischefstjänsten? Åtta män har känt sig kallade men inte en enda kvinna!

Idag ska det bli lite upporganisering av tillvaron en timma eller två på morgonen. Klockan 9 ska vi vara ute på SSAB på studiebesök. Få se om det blir Erland som kommer från centern - om vi får någon hint om vem som kommer att ta över Lennarts plats som gruppledare. Stefan hade förstås inte skrivit ett enda ord om det på sin blogg.


På eftermiddagen ska jag besöka Boten i Boden - det ska ni få höra mer om senare!!


Hemma igen!

Hem halv nio efter mingel hos lärarfacken. Kul att de båda lärarfacken nu samarbetar. Inte så många där när klockan slog fem. Vet inte om det var medvetet att vi var ett visst antal personer - men jag tycker det borde varit många fler som jobbade ute i verksamheterna.

Men vilken buffé vi fick!
Smår hårda med ost, sill och lök. Kavringtyp med rökt lax. Tunnbröd rullar med krämig fyllning. Honungsmarinerade kycklingspett eller något liknande. Och så nyttigheter som salta nötter, salta pinnar, chips med mera. Spräckte alla poängramar förstås!

Trevliga diskussioner uppstod faktiskt. Och det minglades och byttes grupper så det blev riktigt bra diskussioner till slut.

Fast visst präglades också denna kväll av Lennarts plötsliga och abrupta död.
Stefan, Carola och Ingrid Wikström var med från början. Sen kom Erland och Camilla. Alla dessa centerpartister skulle sen klockan 19.00 samlas för att ta itu med allt praktiskt som Lennarts plötsliga död innebär.

Ny center gruppledare ska utses i kväll?
Ja, det är väl troligt. Min hälsning till centergänget är att det är ni som har att hantera det - men vem det än blir kommer vi i alliansen att göra allt för att stötta honom/henne. Oavsett vem det blir är det ingen lätt uppgift att ersätta Lennart - särskilt inte under dessa chockartade omständigheter!


Lusten att skriva och tycka har inte riktigt kommit igen - annars skulle jag ju kunna ha en del att säga om Sven Erik Magnussons fyllefärd. Han är en av topparna på det "isberg "av Svenssons missbrukare som tornar upp sig runt omkring oss! Människor som tillsynes lever en Svensson tillvaro, sköter sina jobb men är extremt alkohol  beroende.


In på banan igen

Var förbi IOGT och hälsade på våran Nisse och de andra som skulle delta i panelsamtalet med anledning av folknykterhetsveckan. Där kom Maria och Börje. Anna-Greta Svedberg kom också. Lennart hade sagt till henne förra veckan att du får ta IOGT debatten - jag kan inte. Inte visste han då hur rätt han hade! På väg därifrån träffade jag Birgit Stöckel från Kd som också skulle vara med.

Tog mig en sväng till Clas Ohlson för lite privat inhandling.

Åter till expen vid 11-tiden. Agge hade kaffe klart. Och inte har jag med några träningskläder i dag - det här med Lennart fick mig helt ur allt vad ordning och reda heter. Jag menar varför kunde inte han som så många andra ha en hjärtinfarkt eller stroke eller så - men han hade väl ändå inte behövt dö för det. Det känns inte rättvist - han hade ju planer att börja ta det lite lugnare.

Nu ska jag dricka kaffe med Anna-Greta. Det är bara vi här i dag - Thomas är på Bun hela dagen. Han och jag ska träffas på lärarnas mingel på Ebeneser klockan 17.00.

Det känns fortfarande inte inspirerande att skriva - tankarna går till Lennart - men jag får väl tröska på lite så här så jag kommer in på banan igen.

Svar till Observant och Byggföretagare i Luleå

Signaturen Observant frågar sig om det är Mårten eller jag som ljuger om trötta socialdemokrater. Nej, det är inte jag som skrivit kommentaren om trötta socialdemokrater. Det finns fler varghonor (Ylva=varg, ulv) än jag. Det är alltså en annan Ylva som skrivit kommentaren. Men i ärlighetens namn så tror jag att Mårten tillskrivit mig uttalandet i god tro. Man måste tänka till och se på övriga kommentarer för att förstå att det är en annan Ylva.

Till Byggföretagare Luleå vill jag säga att jag tycker handläggningen av ärendet mogenlogen är lite underligt. Den utannonserades men innan anbudstiden var utgången så gjorde man en uppgörelse med Bert Sandberg. Nu kom ingen fler intresserad så det hade väl ingen praktisk betydelse.

I uppgörelsen ingick att om Bert rev och byggde upp logen igen så skulle en högre ersättning gälla. Hela tänket bakom det var att det kostar att riva en timring, märka upp bitarna för att sen kunna uppföra den i ursprungsskick igen. Och det skulle Bert då få betalt för. Om nu Bert valt att inte uppföra logen till ursprungsskick så är det min mening att han inte ska ha den extra ersättningen.

En tung dag igår!

Det var en  tung dag igår! En ensam flagga vajade på halvstång vid stadshuset. Det rådde en tryckt stämning uppe på nian. Tuula hade ordnat med några vita blommor i en vas och ett tänt ljus på bordet. Vi väntade lite extra till alla var på plats - så att ingen skulle komma inklampande under minnesstunden. Karl P pratade lite om det som hänt - att Lennart inte finns bland oss längre - och läste en dikt om att vi människor i alla lägen måste tro - tro på något - tro på framtiden.

Det hade känts abrupt att kasta sig över föredragningslistan direkt efter den fina minnesstunden - så vi fick börja med att fika och prata av oss om det ofattbara som hänt.

Vid nio-tiden så drog vi ändå igång beslutsapparaten. Vi fick en information om vad som ska göras inom ramen för KLIMP-projektet. Vi har ju inom kommunen fått ett antal miljoner för miljöförbättrande åtgärder. det var annars inga partiskiljande frågor på dagordningen. Lite fler rondeller för att lösa trafiksituatuionen på Storheden. En detaljplan på väg för att klara Biltemas etablering och lite annat smått och gott.

Så övergick vi till att vara budgetuskott. En blek och tagen Erland Nilsson dök upp. Erland är ju ersättare för Lennart i budgetutskottet liksom på ett stort antal andra poster.

Inte mycket nytt sen senast - resultatet pekar på plus 35 miljoner. Men det som är märkligt är att kommunledningen numera aldrig får fram ett konkret förslag förrän direkt till kommunstyrelsen. Förra året kom de ju med ett halt handskrivet blad till kommunstyrelsen som då skulle spegla de förhandlingar som förevarit mellan främst sossarna och vänstern men även med miljöpartiet.

Förvisso kan vi i alliansen lägga ett helt eget förslag utan att snegla på vad majoriteten tycker och tänker. Men det är lite märkligt att de frångår den kutym som gällt  och gäller i svensk politik nämligen den att "makten" lägger sitt förslag som sen får granskas och analyseras av oppositionen.

i går eftermiddag hämtade jag min nya fina svarta Skeppshults cykel. Hoppas nu inte bara att den blivit stulen första natten. Vi hade valutbildning på expen i går kväll som jag fick visa upp underverket för partikamraterna.

Jag känner på mig att jag är skyldig svar till några som kommenterat här på bloggen. Det ska jag försöka åtgärda under dagen.

Först ska det bli lite administrativt jobb - både kommunalt och i tjänsten - sen ett kort besök på Iogt NTO:s panelsamtal. Sen lite hemliga uppdrag fram till 17 då vi ska mingla på Ebenser med lärarfacken. Samtidigt har Svartöstaborna demonstration för husen på Sandgatan till vilken vi gruppledare är inbjudna. Svårt att dela på sig.

Ibland bara hejdar sig tiden...

Ibland bara hejdar sig tiden...och livet. I går eftermiddag var ett sånt tillfälle. När jag nåddes av budet att Lennart Lindström inte längre fanns bland oss.

Tiden och livet har inte kommit igång än. Det känns inte som om det finns något viktigt att skriva om.
Idag får bli en dag för eftertanke och reflektioner!

Mårten moraliserar och ljuger

Mårten Ström fortsätter att skriva lögner på sin blogg - och utifrån dessa rent lögnaktiga påstående ger han sen sina moraliskt högt stående kommentarer. Han påstår att politiska motständare är rättshaverister, han påstår att alliansen vill sänka skatterna med 250 miljarder, han insinuerar att det faktum att två helt okända folkpartister spekulerat i vad Danielsson gjort på annandagjul skulle vara något organiserat.

Igår kunde jag jag läsa att jag skulle ha fällt nedanstående uttalande. I och för sig delar jag uppfattningen - men det är likt förbålt en lögn att jag sagt eller skrivit så.

Från Mårtens blogg:

"Trötta socialdemokrater som gjort sitt"


"Tron kan försätta berg och nu är det ju inte ens ett berg vi behöver bry oss om utan bara trötta socialdemokrater som gjort sitt" skriver en mycket självsäker folkpartistisk gruppledare i Luleå.

Men det är  ganska signifikativt för Mårtens blogg att det bygger på lögner om andra. Vad gäller egna gärningar hoppas har väl på sin tes om att väljarna ändå glömmer så fort.


Allt är min förtjänst - åtminstone solen!

Precis när jag talat med Anja och vi definitivt bestämt att det inte blev något fp-på-stan-bord idag, ja då ökade solen hela tiden i intensitet. Så att solen sken över folkfesten stadsmaran är bara min förtjänst - hade jag gjort som så mången gång förut - skickat ut mina "soldater" med uppmaningen att det snart blir bättre väder hade det snöat och regnat hela eftermiddagen.

Och jag säger bara vilken dag - först hann jag hem med varorna jag handlat till mor - fick tolvkaffe som belöning. Drog mot stan och träffade Jens och gav honom hans nummerlapp. Han var ju vår ende på Ferruformmilen - de hade start och mål ute vid universitetet.

Själv hade jag lovat att parkera vid Rådhustorget - kyrkan någonstans för att hugade spekulanter skulle kunna lämna grejor i min bil. Lite orolig blev jag när jag ringde Thomas tjugo i två och han lät som om han var kvar i sängen. Nåväl det var han inte.

Så 14.05 var vi samlade alla fem - Nisse, Ylva, Marja-Liisa, Thomas och jag - utanför Quality Hotel. Där hann vi faktiskt se Jens komma och passera på väg tillbak mot universitetet.

Vi kom igång och jag blir ju alltid ivrig. Hyfsat gick det väl utifrån att jag varit sjuk i fjorton dagar och inte riktigt vågade satsade för fullt. Och knäckt blev jag förstås när Marja-Liisa kommer och susar om mig när det är två kilometer kvar. Då hade jag dessutom fått lätt skavskår av inlägg som jag rekommenderats av min fotvårdare.

Nå slutet gott allting gott. För att kunna springa in på upploppet var jag tvungen att ta av mig skorna. Speakerna - som jag sen kunde konstatera var JP Kostet från Sunderbyn - sa att nu kommer Ylva Strutz och eftersom jag inte sett Mårten Ström än så vann hon väl?

Väl i mål kom minsann inte någon av de mina och tog hand om mig. Men Lars-Magnus Eriksson visste berätta att jag vunnit en cykel. HÖGSTA VINSTEN! Ett presentkort på en Skeppshultare. Och ovanpå det så vann jag en fin duk till brödkorgen på något som kommunen lottade ut.

Bästa av allt var att jag träffade så många trevliga människor - förutom de allra trevligaste som jag hade med mig. När Stefan - en kompis från Nautilus - hejade i första trafikövergången så kändes det bara som att visst klarar jag det här.

Nu blir det en salig oordning på detta - men jag hann hem till mor och far och äta palt också efter loppet - och när jag vann 20 kronor på Keno så förstod jag att denna dag inte var ägnad till tur i kärlek. Så jag har varit till Kvantum och inhandlat. Där träffade jag Allan Sundberg  (stadsarkitekt fd) - still going strong!

Fyra trisslotter som jag inte öppnat än - och ÅRETS SMAKSENSATION av den positiva sorten - surströmmingsost. Jag trodde själv först att det var en skämt men tjejer och killar - vilken smaksensation!!

Och hör ni inget av mig innan måndag morgon - jag då fortsatte turen med trisslotterna - och då är jag redan på väg till.....

Johan, Anja med flera på stan entusiaster!

Eftersom min Nubbs strular - för ovanlighetens skull bara för utgående mail - så kommunicerar jag via bloggen.

Det ser inte särskilt ljust ut för aktiviteter på stan. Förvisso kommer det säkert att vara mycket folk - men det känns väldigt rått och kallt.

Har ni någon annan bedömning från Luleås horisont?

Svara här eller med mail

Spänningen stiger?

Vi blev inte långvariga under parasollet igår jag och Thomas. Els dök också upp - men då hade redan solen gått i moln - och det var kallt som bara den. Det är svårt att le vänligt och försöka se inbjudande ut när fingrarna knorrar sig av kylan. De vackra oranga ballongerna verkar inte heller kyltåliga - de small på löpande band.

Så efter 40 minuter slog vi igen panget och drog till expen. Klockan 14 hade jag ett möte - utvecklingssamtal - men en av de nya förtroendevalda. Ett samtal som påminde och lärde mig en hel del. Vi som har varit med länge - och då menar jag inte bara vi i 30 årsklassen - tar mycket för givet.


Kylan på lunchen var inte riktigt bra för mitt allmäntillstånd - eller kanske tvärtom mitt allmäntillstånd efter fjorton dagars krassel är inte sånt att jag bör stå ute i kyla så länge.

Allt nog åke jag till Universitetet och köade för att få 8 nummerlappar och åtta kepsar. Orange är tydligen årets färg - inte bara folkpartiets - kepsarna var gråa med "stadsmara" i en vacker orange färg. Pencillinkurer och allmän ohälsa riskerar att decimera laget - dock har någon tillkommit.


Och nu har Lars Danielsson tagit time out. Spänningen stiger. Lena Mellin funderar vad JO:s granskning av vad Danielsson gjorde på annandagjul har spelat in för beslutet om time out. Är det så hemska saker som Danielsson har ägnat sig åt? Att hon bara törs skriva så efter Marita Ulvskogs indignerade utspel mot folkpartiet.

Det handlar om undanmanöver i den högre klassen. Partiledaren Lars Leijonborg förväntas be om ursäkt för någonting som två okända (även för mig) folkpartister skrivit på sin blogg. Dessutom var de långt ifrån först med "nyheten" utan kommenterade ett rykte som redan var i svang. Absolut inget att försvara men det blir ju bisarrt när partisekreterare Ulvskog indignerat kräver ursäkt av Lars Leijonborg och dessutom jämför det med den förtalskampanj som dirigerats från sossarnas partihögkvarter. Marita Ulvskog måhända skulle gå in på Mårten Ströms blogg - så skulle hon inse att med de mått hon mäter så skulle bara där finns utrymme för en heltids be-om-ursäkt-tjänst inom s-partiet. Mårten Ström som kallat ett av folkpartiets toppnamn i landstingsvalet för rättshaverist. Denne av Mårten Ström kallade rättshaverist har just fått skadestånd från landstinget med 100 000 kronor. Vilket väl ändå klart talar om var haveriet finns!

Jag är rädd för att det inte blir så mycket bokbord på stan idag - hur gärna jag och andra än vill. Har haft altandörren öppen om det drar kallt om benen.  Men Johan och Anja - vi får väl kommunicera om det möjligen är bättre väder i Luleå än i Sunderbyn. Men fan tro´t.


Då kör vi!

Solen skiner och jag är lätt på foten. Och nu vet jag allt och kändis Sverige. Har avverkat minst tre Se och Hört. Elisabet Taylor, 74,  lever men väntar bara på att få dö - så hon ska få återförenas med Richard Burton. och Anita Lindblom ska kanske komma hem till Sverige och hälsa på sin 86-åriga mamma. Och Zlatans fästmö är tjock om magen - hon måste minst vara i fjärde månaden. Magen inzoomad med kameran!

Och solen skiner - så halv tolv spänner Thomas och jag upp parasollen utanför Inspiration, fd Duka.

Ser ut att kunna bli på stan aktiviteter!

För närvarande ser det hoppfullt ut för att vi ska kunna vara på stan med bokbord på lunchen. Men Thomas påstår att det utlovats regn.

Så håll koll här på bloggen - besked kommer när jag kommer från fotvården. Lätt på foten!

Godmorgon!

En kort godmorgon hälsning för att kungöra att jag är uppstigen. Något sen - klockan är redan sex. Förvisso är krönikan levererad. Vi har för övrigt problem med vår "local host" som inte levererar någon krönika till Thomas med mindre än att jag anger hans namn separat - det räcker alltså inte med att han finns på sändlistan. Och ingen av oss med "local host" får någon krönika (PT) från Erik Lundström i Sikfors.

Idag ska jag bli lätt på foten - fotvård klockan 09.15. Så nu får jag avstå att skriva mer och kasta mig i duschen. Ska hinna göra färdigt på stan kittet innan jag åker till Gammelstad för behandling.

På återhörande!

Övertorneå marknad nästa!

Så har vi raderat vår sista vita fläck - nu blir det en lista i Övertorneå också! Två kvinnor i sina bästa år ska toppa - och sen blir det en och annan manlig och kvinnlig pensionär och förhoppningsvis någon yngre person med invandrarbakgrund också. Hon i sina bästa år som toppar har ett äldsta barn som är 19 och ett yngsta som är 12.  Så kan ni gissa hennes ålder!

Ett jättetrevligt möte - där det kom personer utanför partiet för att hjälpa till att fixa en lista för folkpartiet - sånt är vi inte van vid. Tydligen har uppropet om sista chansen för en folkpartilista gett gensvar - flera hade tydligen hört av sig till Studieförbundet Vuxenskolan och frågat hur det gick med folkpartilistan

Sen är det bara en förmån att få köra närmare 40 mil en sån här underbar majkväll. Har passerat Kalixälven ett antal gånger. Så mäktigt och så vackert. Morjärvs kyrka som jag har ett speciellt förhållande till!! Och hur mycket djur som helst har jag sett - men de har varit väldigt fogliga och stått och betat vid sidan av vägen.


Och nu är det lättklädda brudar på TV - det är väl Carolas kväll i kväll?Övertorneå nästa!

Usch och nej - nu har den här dan bara rusat iväg också. Tycker inte jag hunnit mer än bläddra igenom lite kommunala papper.

Fast jag har tagit mig runt blodomloppet idag - i mycket sakta mak. Var på väg att börja störttjuta utanför Sundsgården. Ont i vaden! Inte det också hann jag tänka och funderade på att vända. Men hur det var så sökte jag mig fram över mjuka gräsmattor och hållet i vaden försvann.

Runt kom jag men inte en meter spring - kroppen ville nog det lite grann - men jag hade bestämt att ta det lugnt.

Har blivit uppringd av Nord Nytt som ville veta vad jag tyckte om att Luleå kommun köper gatsten från Kina. Hade hunnit se att Stockholm, Göteborg och Malmö slutat handla sten med Kina. Måste erkänna att jag inte djupare tagit del av de reportage som speglar misären runt arbetsplatserna i Kina. Men om storstäderna så snabbt beslutat att upphöra med handeln utgår jag från att det verkligen finns goda skäl även för Luleå att göra detsamma. För övrigt kan jag ju fundera hur klokt det är överhuvudtaget att köpa sten från Kina?

Nu ska jag dra till Övertorneå och se om vi kan hyfsa listan där - så det är lönt att driva valrörelse!

Inte så kul att vara sjukvårdspartist heller?

Fick en räkning från Kontore idag. Tvåhundrasextionfyra (264) kronor för ett färgband - billigt. Men dyrt eftersom vi inte vare sig hämtat eller fått något leverererat.

"Er ref. ANKARHOLM" gjorde mig lite fundersam. Så jag ringde Leif Bokvist på Kontore. Han bekräftade att en storvuxen karl hämtat ut färgbandet och Leif hävdar bestämt att han sagt folkpartiet.

Månhända den gode Dan har något i kikarn? Eller är det bara allmänt lite svårt att hålla reda på vilket parti han jobbar för för tillfället. Han rycker ju då och då in för Junilistan och håller i studiecirklar. Eftersom båda partierna, junilistan och sjukvårdspartiet, nu satsar på riksdagen så tvingas väl den gode Dan att välja. I det undermedvetna blev det folkpartiet - åtminstone lämpligt att skicka räkning till!!

Husen på Sandgatan

Ikväll har de boende i husen på Sandgatan inbjudit till träff. Tyvärr är jag i Övertorneå då. Men min inställsning är glasklar - låt de boende eller annan köpa lös husen. Sen får väl de ta fajten som länsstyrelsen och SSAB om det behövs. Har läst på Mårtens blogg och om jag tyder honom rätt så tycker han också att det är okej. Det enda vi från kommunens sida behöver göra är att gardera oss mot eventuell inlösen.

Apopå inlösen och byggnader så håller Mogenlogen att byta form. Frågan är väl om den byggnationen uppfyller kraven i anbudet det vill säga ett återuppförande. Det ska bli intressant att se hur klausulen om pengar för återuppförande kommer att tolkas.

Och moderaten Staffan Eriksson ska utsättas för förundersökning för om han brutit mot sekretessen. Gruppledare Maria och Staffan verkar dock inte riktigt överens om hur han ska tackla sina politiska uppdrag under tiden detta pågår. Time out säger Maria men så kan jag nog inte tolka Staffan. Staffan som för övrigt anklagade folkpartiet för att ha stulit hans idé om att inrätta ett personalstipendium i Luleå kommun. Staffan hade minsann pratat med Karl P för ett år sen om detta - och nu hade folkpartiet fräckheten att stjäla denna moderat aidé. Ja, herregud, om det vore så lätt att få patent på idéer. Nu var fakta att vi i folkpartiets fullmäktige grupp faktiskt stal den av vår landstingsledamot Els Jakobsson som lagt motionen i landstingsfullmäktige.

Och sen är det väl så att det troligen finns i de allra flesta kommuner i någon form!

Tiden rinner i väg - tid för avfärd för morgonkaffe


Kurirens fel?

Inga tidningar än - och antingen så har det inte hänt särskilt mycket eller så är nättidningarna inte uppdaterade än.

Nätet förefaller lite slött - har inte fått något i inkorgen på hela kvällen - vilket känns  lite onormalt.

Otäckt normalt känns dock hostan och slemmet som fortfarande härjar i bröstet. Utgångsläget inför lördagens kretslopp kunde vara bättre!

Och nu tvingas jag kasta om morgonrutinen och ta duschen före tidningen

Inte så kul att vara moderat

Har gjort DN:s livsstilstest idag. Jag lever som en moderat till 60 och några procent. Och bara folkpartist till 55. Kul att veta att moderater inte har det roligare än så i all fall. Ett rätt asketiskt liv om jag så får säga. Men vänta en månad till då blir det kul! Då blir det jazz i museiparken, vin på färjan, picnic i stadsparken. Fest varenda kväll ska det bli!

Just nu kokar jag häxbrygd. Citron, färsk ingefära, chilipeppar ska koka ihop en halvtimme. Sen ska det egentligen vara honung i - men det är bland det äckligaste jag vet så det blir lite sötningsmedel i stället. Detta ska livet av varende liten d-ul till bacill har jag fått lära mig av Margareta Cederlund i Hortlax, Åkes Margareta-

Överlever jag till i morgonbitti så ska ni få veta om den funkade!

Tänk vad ett piller eller två kan göra

Fatta att efter ett dygn och två piller så är armen nästan bra. Kan ju förstå att en spruta kan träffa rätt men hur tusan hittar pillrena rätt?

Förmiddagen ägnades åt att ekonomichefen gick igenom vad beredningen åstadkommit. Det var i princip en halvering av äskandena, från 80 miljoner till 39 miljoner. Och vips kunde man minska lönereserverven med hela 18 miljoner för 2007. Och så lite mindre eu-pengar och lite mindre fullmäktiges oförutsedda så var det plötsligt ett resultat runt 35 miljoner plus. Nu ska det manglas politiskt till på måndag - då blir det väl någon liten papperslapp som ska kungöras men lite valgodis här och där. Ett tips är väl i alla fall att IV-programmet får tillbak sitt specialdestinerade statsbidrag.

Följde AG på vägning hos Viktväktarna - minus 1,1 - men 6,9 kvar till målvikt. Tog sen en lite längre lunch och var och köpte tändstift till fars gräsklippare. Tur jag hade med mig det gamla - det tog ändå tjugo minuter innan hon hittade rätt.

Sen jagade jag ICA korten - både mitt eget och föräldrarnas var borta. Efter jakt i alla kavajfickor gav jag upp och satt mig i bilen - hade lagt upp "klokboken" jag fick av Ylva - och tro det eller ej båda korten hade trasslat in sig bland bladen.

Så det blev inhandling av kaffe och toapapper och åter till expen. För övrigt köpte jag årets första jordgubbar á 39 spänn. Belgiska - åt upp varenda en - men nog är det ju istället för när jag tänker på hur gott det smakar och plocka direkt i mors och fars jordgubbsland.

Nu ska jag memorera lite av förmiddagens budgethandlingar så det får smälta in. Och så blir det väl att ta ring och maillistan som är ganska omfattande. Några timmar till blir jag allt kvar här!


Inte svårt att vara positiv och glad!

Inte alls svårt att vara poisitiv och glad idag. Bara jag hör 17:e maj och Norges nationaldag så vimlar det i huvudet av ballonger, flaggor, vinkningar och glada människor. Tänk när våran nationaldag utvecklats till samma folkfest!

Det var ju synd att doktorn inte kunde trycka sprutan i armen - den är inte kul idag heller - men träningsväskan ska med - en promenad i lugn takt ska jag väl kunna unna mig?

Och Rube har namndag - jag gratulerar alla sådana. Har aldrig hört namnet förr? På stående fot lovar jag att bjuda alla sådana - Rube - på fika. Men just nu slår det mig - kan det vara så tokigt att det är tryckfelsnisse?

En insändare i NK gratulerar Bert Sandberg för att han "lurat" kommunen. Han bygger inte upp Mogenlogen utan en helt annan loge. Jag säger bara väl bekomme - kommunen tjänade flera miljoner på att inte riva själv.

Och apropå riva så tycker inte jag heller att det är nödvändigt att riva hyreshusen på Sandgatan. Det är mer än tjugo år sen de skulle rivas och ge plats till ett SSAB-kontor. Myckert har ändrats sen dess. En positiv signal från kommunen att vi är beredd att sälja - så får köparna ta fajten med SSAB och andra.

Och Krister Hammarbergh talar klartext - kallar regeringens sammanträde och tvådagarsbesök i länet för förtäckt valturné. Fast jag ser inte så stort fel i det - vi får väl se då hur yviga regeringen är - hur många smånissar runt omkring som också måste vara med. Och så får vi säkert god PR för Norrbotten. Vi ber att naturen visar sig från sin bästa sida!

Och kompisar, det är Ruben som har namnsdag idag. Men okej - finns du trevliga Ruben så bjuder jag dig på fika istället!

Godnatt

Själv har jag sovit från klockan fem till nu. Klart jag blev knäckt när jag får veta att jag har "kalkaxel".
Jag berättade min lidandets historia för doktor Jan-Erik. Det började med att jag satt utanför hans dörr och väntade och så kommer han i all väl mening och klappar om mig och säger inte har du väl tid att sitta här - du som ska vinna valet. Och klappar mig häftigt över armarna - vilket föranleder ett förtvivlat skrik av rädsla från min sida. Han prickade nästan det ondaste av ont.

Efter vissa gymnastiska övningar med armarna där jag själv ska dra armen nedåt så han kommer åt att sätta en cortisonspruta kallar han på syster Ingrid som ska dra. Hon ska dra i armen så att rätt glipa uppstår på axeln för att trycka in en spruta.

Syster Ingrid kommer in och säger, som jag upplever det, förskräckt: Är det kalkaxel? Hon hade lika gärna kunnat fråga om jag hade HIV - så dramatiskt lät det.

Nåväl syster Ingrid drog men det hjälpte inte - sprutan som skulle ta mig tillbaka till livet på störten funkade inte så det fick bli piller.

Så nu håller jag på att sova mig frisk - men råkade vakna just till det hemska debattprogrammet Debatt - som skulle debattera feminism. Och där sitter en vithårig gubbe någonting som driver en antifeministisk hemsida och så en manlig företrädare för FI. Och aldrig möttes de två. Fast det sorgliga var att "talibanfeministen" var väldigt sympatisk - men så har han Gudrun i bagaget!

Jag undrar hur en så viktig fråga som feminism - alltid hamnar så stolligt till i debatten. Och inte har den rört sig många kronor framåt sen jag vr ung!

Tur som en tokig

Absolut fullbokat hos min doktor Jan-Erik. Syster Gun-Britt skulle kolla men hoppet var inte stort. En tid 29 maj hjälper inte mig. Men har man inte förtånd så har man tur. 10 minuter senare ringer Gun-Britt och säger att hon fått ett återbud hos Jan-Erik så 10.40 är jag välkommen. Tack, tack, tack! Gnällkärringen står inte ut längre!

Trevlig tidning Näringsliv Norrbotten. Många artiklar som är läsvärda - brukar spara bilagan men inte så ofta jag hinner läsa allt - tyvärr.

Synnerligen läsvärd är enkäten med våra riksdagsledamöter. De ombeds rangordna vilka grupper deras respektive parti anser viktigast för utveckling och välfärd i Norrbotten. Klockrent företagare från de flesta partierna - Kristina Zakrisson vill allas väl och tycker alla är lika viktiga. Men värstingen är Siv Holma - som på vissa frågor faktiskt är riktigt företagarvänlig - som klämmer till med att politiker är de som betyder mest.

Ja, inte har Siv Holma lämnat planekonomin bakom sig!!

Stressokocker

Nu har jag fått diagnosen - stressokocker! Nu ska jag i alla fall ringa Kvartersakuten - dom får välja antingen tar de bort hostan och de halsonda eller så tar de bort armen. Ja, inte nu bokstavligen men de knivar som sitter i övre delen av armen måste bara bort.

Var det någon som talade om slätstrukna folkpartister? Anders Mansten hävdar att landstingsledningen liksom Polpot ägnar sig åt utrensningar och Krister Hansén i Piteå hävdar att Roslund styr totalitärt som i Kina ungefär.

Det är så jag håller med Krister när jag läser följande uttalande av herr Roslund. "Jag menar att friskolor som fyller ett glapp som en kommun inte kan erbjuda kan vara motiverade, men det är oerhört viktigt att vi inte får segregerade skolor." Haleluja, när Roslund misslyckas då ska friskolan stå och plocka upp resterna! Herrar och damer media, Roslund är en planekonomisk typ som alltför länge undgått granskning!

Och nu närmar sig rubriken om björndödad människa. Hur gulligt som helst med en liten nalle vid Antnästräsk.

Miljonrullningen till Kallax cargo stoppas, påstår en rubrik i NSD. Inget kan tyvärr vara med felaktigt. Nu viftar bolaget ånyo med nästan påskrivna avtal - precis lägligt när de vill ha ytterligare 1,5 miljoner av skattebetalarna. Jag är glad att vi i folkpartier varit konsekventa - sen 2002 har vi konsekvent sagt nej till ytterligare tillskott.
Ta vara på det friska

36.6 - ingen feber och det är säkert det lägsta jag brukar ha, inget ont i knäna och urinvägsinfektionen som jag aldrig känt av är säkert borta nu efter 8 dagaras pencillin. Kvar är hostan - men en dag till så är den nog bortal. Nu är värsta läget armen - som ömmar i alla lägen. Å andra sidan ska jag inte promenera med armarna.

Er sörlänningar som eventuellt är in på sidan kan jag upplysa om att marken lyser vit och björkarna grönt - det är också en syn. I kväll ska jag och Thomas till Jokkmokk - ska bli kul att se hur där är?

Nu hoppas jag det var smällen av tidningsbudet jag hörde!

Och inte är det svårt att vara positiv!

Jag hade någon teori om att jag bara skulle skriva på bloggen när jag hade något positivt att skriva. Det kan bli glest ibland. Men efter ett folkpartimöte är det aldrig svårt att skriva.  I kväll var vi samlade för valutbildning. Lite sent kallat med lite konstiga vägar för vem som var ansvarig och så . Men då kliver som alltid en klippa fram i form av Marja-Liisa som donar och fixar. Väl förberedd på upplägget av cirkeln och också koll på inbokning av kommande träffar!

Tur vi har dig, Marja-Liisa. Och Els, som oförberett fick ta hand om oss i den andra halvan av gänget!

Nu har vi delat ut 28 valhandböcker - men riktigt så många var vi inte ikväll. Så kom igen - ni valhandboksinnehavare - nästa gång är måndag 22 maj klockan 18.00.
 


Och ännu mera sammanträden

Vi for i tid, Thomas och jag, inför kommunstyrelsen. Så att vi skulle kunna sitta in oss. Någon av oss uttryckte en from förhoppning om att det skulle vara mediafritt på ks - det går liksom lite fortare då. När media är där - vi är väl alla lika goda kålsupare ska erkännas - så kommer en och annan mest medialt anpassade kommentarer.

Nåväl, in´t blev vi bönhörda. NSD:s Nils Anundby dök upp. NSD har bevakning varende gång aldrig någonsin Norrbottens Kuriren. Det är tur att Nils A inte läser min blogg - annars skulle han få veta att jag tog fel på honom och kommunalrådet Karl P när vi lämnade sammanträdet.

Karl P körde de sista ärendena ungefår lika fort som om han skulle med tåget,  en kommentar som också fälldes av Conny Sundström. När vi vandrade ut ur stadshuset, jag och Conny, så ser jag Mårten Ström och bredvid honom går en person som jag alldeles säkert tror är Karl P. Så jag säger till Conny - du hade rätt han skulle verkligen med tåget. Varvid "kommunalrådet" greppar en cykel och vänder facet mot oss. Ja, svaret vet ni - och det var inte Karl P!

Åter till ärendena; motion och läsa-räkna-skriva-garanti, från folkpartiet. Avslagen med mängder av konstruerade argument. Motion om upplysning om kommunismens brott. En motion som framförallt partierna till vänster om sossarna har svårt med. Jag hävdade att så länge det finns ungdomar som demonsterar och hyllar Lenin så är upplysningskampanjen högst befogad. Jonas Brännberg gick till försvar för Lenin - han hade inte sagt som det stod i motionen. Men vid sittande bord erkände han inte att det var på deras demonstration banderollen med Lenin förekom!

Våran motion om Super-Nanny bifölls utan diskussioner - något måste vi spara till fullmäktige. och hör och häpna vi var färdig före tre.

Och nu ska jag åka och köpa något smaskigt att äta. Högst orolig att jag inte har någon matlust - minus 2.6 kg på 14 dgr tackar jag inte nej till - men det känns inte riktigt bra och normalt.

Sammanträden och åter sammanträden

8.15 och alla på plats - Jonas kom just när Kjell skulle meddela vilka som inte var närvarande. Efter meddelanden, kurser och konferenser blev det dags för medborgarförslaget om förbud mot att framföra moped på gång- och cykelvägar. "Medborgaren" Nils-Gustav Ökvist, som hunnit bli ersättare i fullmäktige sen förslaget las. Jag var enig med handikapprådet om hur det skulle hanteras men majoriteten gick på tekniskas förslag som i princip innebar att det är inte lönt att göra något - mopedisterna bryr sig ändå inte. Lite elakt kanske - men åt det hållet.

Sen betade vi av två motioner från Rättvisepartiet. En om temadagar i skolan om mäns våld mot kvinnor och en om tryggare kollektivtrafik. Den första var bifallen med konstaterande att det redan på går ett intensivt arbete inom området. Den om att det skulle bli tryggare om nattbussen kostade mindre avslogs.

Sen kom gamla kändisar som mer pengar till Kallax Cargo - 1,5 miljoner denna gång - och även denna gång väntar avtal om knuten. Jag tycker mig bestämt ha hört kommunalrådet Karl P säga att detta var absolut sista gången för något år sen också. Andra kändisen är mantalskrivningskampanjen som jag väl skrivit om tidigare.
Och sen fick vi bli Luleå Kommunföretag AB och ta det historiska beslutet att godkänna det 15-åriga avtalet med SSAB om gasleveranser. Det är inte lätt att förstå sig på men det påstås nu att detta garanterar oss riktigt låga fjärrvärmetaxor. Och så är detaljerna hemliga - än så länge i alla fall.

Så en sväng till expen - och retur till stadshuset för presskonferens. Jag och Maria kom fyra minuter i halvtolv och dörren var riktigt stängd. Och där satt de hela politikerkåren och Niclas, Jan och Anders från radion, NSD och NK. Vet inte vad som farit i hela det gänget som var så prydligt på plats.

Detta var förmiddagen den illvilligt kalla och blåsiga maj dag. För övrigt snöade det en kort stund vid förmiddagsfikat.Svar till sign.

Kände mig sån hela dan i går så jag bestämde mig att inte skriva på bloggen förrän jag hittat något positivt att skriva om. Ovan på alla krämpor som ni hört till leda om drabbades jag också av vad jag kallar "vindn" i höger arm. Längst upp ett par centimeter som i ett visst läge skär som knivar och eldar. Kommer oförhappandes och brukar försvinna på dito sätt.

Efter att ha jobbat med kommunala handlingar + skrivit ett au protokoll drog jag mig hemåt i går eftermiddag. Efter middag hos mor och far har jag i stort sett sovit fram till klockan fyra i morse. Och då skulle jag försöka skriva något positivt käckt på bloggen och då kom jag inte in i den. Så då blev jag ju ännu mer positiv!

Tack och lov kom tidniningar i god tid, strax före halvfem. Men även de kändes tomma och innehållslösa jag fick bara i hop 15 "bomber" i tidningskrönikan och det var minsann  inte såna som kan förväntas brisera under dagen.

Positivt - ja våran Hendrik i Boden hade ett bra debattinlägg om vikten att bry sig och engagera sig. Jättebra, Hendrik!

Små kul var det ju också att läsa OA:s krönika i NSD. Där Eva Hedkvist Petersen talar sig varm för alkolås och bred försöksverksamhet i hela EU. Hur vore det om hon vände sig om i äkta sängen och talade om för Karl P att det där motionen om alkolås i skolskjutsar som folkpartiet fick bifallen - det borde blivit verkstad av den.

Ja, och nu ska jag få mig en kopp kaffe innan jag ska dra på arbetsutskott. Kända ärenden såsom mera pengar till Kallax Cargo och mantalsskrivningskampanjen. Den senare är en så billiant affärsidé så Tobias Lindfors fick näringslivetspris förra fredagen. Och lika brilliant som den är som affärsidé lika korkad är den sett ur ett kommunalekonomiskt perspektiv. Skttepengar rinner ut till konsultföretag utan att det blir en enda krona mer till kommunsektorn.

På återhörande från sign. gnällig kärring 58

Riktig nyhetstorka

I förd mina bensinstationsglasögon slår det mig att jag nog måste bestämma mig snart om jag ska byta glasögon. Bra att ha gjort det innan alla kort till valmaterialet ska tas. Problemet är bara att det känns onödigt att betala en massa tusenlappar för progressiva glasögon när jag det är  bensinstationsvarianten som funkar bäst - som för tidningsläsningen i alla fall.

De senare funkar även vid skärmen om jag kryper några centimeter närmare än nyttigt. Så i avsaknad av papperstidningarna har jag snott runt lite. Men indag är det torrt, kruttorrt.

Det mest politiskt laddade jag såg var drottning Sonja i Norge som säger "Barn utgör i varje fall ett trevligt inslag - till skillnad från militärparader". DN utför samtidigt en enkät om vilken som är nordens populäraste regent. "Har ingen favorit" leder med 44% över vår egen Carl-Gustaf.

Även på politikerbloggarna är det i stort sett vilodag. Fredrik Lundh har dock fått glädjefnatt för att han i Smålandsposten hittat en
MUF-skandal som han tycker rättfärdigar SSU:s kvalificerade ekonomiska dribblerier. Men så länge Anna Sjödin finns i vågskålen behövs mycket mer i den andra. Men jg får väl önska SSU och MUF lycka till med att jämföra graderna i helvetet.

Själv har jag pillat i mi sista pencillintabletten. Och lånat sista skätten av mors hostmedicin Cocillana-etyfin - en hostmedicin som inte är att leka med. Även lätt överdosering kan leda till hallucinationsliknande upplevelser. Så har ni den hemma - göm den högt uppe i ett skåp där inga ungar kommer åt den.

Naturmedicinen Vila är på upphällning så i dag blir det inläsning inför morgondagens sammanträden - och kanske lite till.

Ordning och reda

Min far är och har hela livet varit en riktig pedant. Mor och jag tillhörde mer den sorten som släppte det vi hade för händerna där vi gick och stod. Far hade uppfostringsmetoden att när vi lämnat våra skor lite snett och vint och upp och ned framför dörren tog han dem resolut och kastade ut  - även mitt i vintern.

Trots det har jag inte förändrats - fast det tog länge innan jag tvingades erkänna att jag är sån. Först var det förstås Jens och Roland jag fick plocka efter. Fatta att en far och hans son kunde dumpa så mycket skor och handskar i groventrén. Så småningom när jag levde ensam men katten i huset så minskade förstås röran - men det var otroligt hur många par skor, handskar, halsdukar och annat som Katten Kaktus lämnade efter sig på platser där de inte skulle vara!

Har just klämt in mig i förra sommarens jeans. 5kg + kostar på. Fick ligga på sängen precis som jag gjorde i tonårstiden och dra igen blixtlåset. Nu sitter de som gjutna men jag måste resa mig från stolen när hostattacken kommer

Sökte på nättidningarna efter något politiskt att sätta tänderna i men där vara vara Carola som talar om att hon är lite mullig men det är okej. Fast det går säkert att göra politik av det också, nationalhelgon som hon är!

Godmorgon

Idag börjar jag med att gratulera kusinbarnet Linn i Koskullskulle. Bara så kul att stava till Koskulls....lätt att något halkar fel.

Fel bygger Håkan Zerpe sin krönika på idag. Vet inte om krönikan finns med i Kurirens nättidning men i papperstidningen finns den i alla fall. Han undrar om inte ordet Error har koppling till ordet Terror. Men självklart Håkan - att ingen tänkt på det förr. Känner igen lusten att springa och hämta hammaren!

Har noterat att Beijer byggmaterial satt upp en gul/svart fin skylt strax innan Haparandakorsningen. Nu kan jag läsa i bladet att det nog ska anses som en kompensation att Beijer fick stå tillbak för hoten från Goliat alias Ferruform. Tydligen har de inte fått tillåtelse tidigare att skylta.

Och krogfolket i Luleå har fått sina domar. Inte för att jag har någon misskund med fifflare men ändå blir jag lite förvånad att Johan - som för övrigt är uppvuxen på samma gata som Jens - publiceras på bild.

Sture Bergman på Kuriren sticker ut hakan. Han pekar på hur samarbetet mellan kommunerna i länet gett resultat i form av högre ranking hos Svenskt Näringsliv. Med två undantag: Kiruna och Piteå. Där saknas samarbetsanda och Sture funderar om de ska bli läggmatcher i derbyt.

En utblick på nättidningarna gav intet nytt att tycka till om. Danielsson verkar ha fastnat i mediatuggen. Själv kan jag knappt komma ihåg mer om det än att det handlar om krisberedskapen vid Tsunamikatastrofen. Och att karln trasslat in sig i ett gäng av lögner. Och har det inte lite stuk av Ebbe Carlsson affären?

För övrigt lyckades jag komma över ett litet parti av naturmedlet Vila så här passligt till helgen.

"Den lilla boken om sann vishet"

Efter lunch kom en mycket god vän inrusande med en present "Den lilla boken om sann vishet" skriven av Dietrich Bonhoeffer. Hon tror benhårt på mig - visst är det härligt. I boken har hon skrivit "Till Luleås blivande kommunalråd Ylva Strutz. Varm kram och lycka till." Tur att inte Karl P vet om det - vad han skulle gnissla tänder.

Har väntat på "skyltgubben" Rolf som skulle komma idag och ta ner våran trasiga skylt men än har han inte kommit. Det ser för eländigt ut med bara skärvor kvar av plexiglaset. Vi ska skaffa en ny skylt men det blir nog en i trä eller smide.

Nu väntar jag bara att få göra dagens sista insats - sammanträde med arbetsutskottet klockan 16.30. Om vi rappar på kanske vi är färdiga till 18.00. Skulle vara skönt att få dra hemåt och vila.

Tack Floyd!

Så får jag skicka en sista hälsning till Floyd Patterson. Vi tackar för all underhållning du bestod oss med. Han såg alltid så genomsnäll ut - inget boxarutseende precis. Vilka spännande stunder det var då när jag fick vara upp på natten - tidig morgon för att lyssna på matcherna mot Ingo. Jag minns att det var svårt att hålla så ensidigt på Ingo bara för att Floyd ju var så mycket gulligare. Jag var 10-11 år då!

Och så framkallar han minnen om Magnefonen. Det är inte så många som vet vad det var. Tror den gjorde en kort karriär. Våran var i mörk mahogny och såg ut nästan som vilken byrå som helst. Men överdelen bestod av två lock som kunde öppnas. Under den ena fanns en radio och under det andra en skivspelare och bandspelare. Det var bandspelaren som var det nya, häftiga, moderna. På en tunn. tunn metalltråd kunde man spela in antingen från radion eller så med microfon ta in ljud utifrån. Det var hur roligt som helst att som ungar gapa och sjunga och så spela upp för föräldrar och annan släkt.

Och Ingo och Floyd bandades naturligtvis. Liksom Hylands referat av hockeymatcher från USA. Att karriären för Magenefonen blev så kort kan bero på att det hände att den tunna, tunna tråden gick av och förvandlades då till en härva som krävde mycket kraftord för att åtgärda.

Internt meddelande till mina styrkor

Vi har just haft samråd och beslutat att det inte blir några på stan aktiviter i helgen. Osäker väderlek och alltför många "spelare" med illasinnade baccilusker! Vi vill inte riskera hela matchen genom att justera oss på uppvärmningen!

Godmorgon och GRATTIS LOTTA!

Idag gratulerar jag världens bästa svärdotter som har namnsdag - Lotta Sundström på Västbacken! Och en hälsning till Charlotta S i Umeå också - eller kanske på väg hem till Simon i Luleå.

Jodå, debet och kredit gick ihop i går kväll. Det var en del fel letande men det är det som är kul. Att snabbast möjligt ringa in vad som är boven i dramat. Så vid halvåttatiden kunde jag skicka preliminärbokslutet till mina au-ledamöter som kommer till mig idag halvfem.

På väg hem målade jag upp allt jag skulle hinna med hemma - men väl där så tog krafterna slut. Så det blev soffan och nyheter.

Apropå nyheter fick jag just trycka av TV:n. Bobbyfallet - när jag hörde hur hon matat ungen med kattmat! Plus allt övrigt. Det finns gränser för vad jag kan ta in halvsex en freda morgon. Särskilt som tidningarna slår larm att barnmisshandeln ökar i hela landet och särskilt i Norrbotten.

Bullentinen från sjuklägret idag är 37,1 - fortfarande förhöjd temp. Idag ska jag ringa min husläkare - varför jag nu inte gjort det tidigare. Den eminente Jan Erik Holmqvist på Kvartersakuten. Nå det räcker säkert med syster Gun-Britt som kan säga om jag måste ha starkare pencillin.

Kallax Cargo på tapeten igen - nu med krav på 1,5 miljoner. Undrar hur många år sen det är vi satte klackarna i backen och ville avveckla verksamheten. Tre? Fyra? Ja, i alla fall kan jag konstatera att det varit klokt om vi gjort som folkpartiet ville. Inget gott har ramlar ut av alla de miljoner skattepengar kommunen pumpat in.

Peter Erikssons insats för miljöpartiet ser i dagsläget ha resulterat i att de endast går till val i sex kommunen. Nu hinner de väl pussla och ha sig och kanske komma igen i några kommuner till. Moderaterna saknar i dagsläget listor i två kommununer - Älvsbyn och Arjeplog - och Kristdemokraterna saknar listor i Arvidsjaur och Överkalix.

Minstrarna duggar tätt i Norrbotten nu. I går var det Lena Sommestads tur. Hon upprepar lögnen om alliansens skattesänkning på 250 miljarder. Det är ju en enda stor lögn! Det är ju samma med sänkningen av arbetsgivaravgiften. LO påstår att det ska ge sänkt lön - och trots att man överbevisas om att det är lögner så fortsätts det att spridas i tron förstås att upprepar man en lögn tillräckligt många gånger blir det en sanning!

Barbro Westerholm berättade att när hon kom från läkemedelsindustrin till politiken blev hon varse kulturkrocken. Läkemedelsindustrin talade de alltid bara om sina egna produkter - aldrig om konkurrenternas. En bra regel som politiken syndar mot - och absolut värst i klassen är sossarna och LO.

Högtidsstund!

Nu är det en högtidsstund för revisor Strutz. Nu ska jag sätta tänderna i ett prel.bokslut för länsförbundet. Och eftersom jag igår räddade hem hälften av fondandelarna till ett pris så vi kan vara nöjda med avkastningen så känns det extra roligt. Men snåltarmen fick mig (oss) att hålla kvar hälften för att kunna mjölka ut några kronor till.

Det här var ju bara ett litet tips till er som tänkte ringa - ni får gärna återkomma efter 20 sådär. Om det inte är riktigt brådis!

Strutz på björnjakt!

Efter att ha läst dagen Piteå-Tidning där en motionär haft närkontakt med en björn är jag redo att ge mig ut på björnjakt. Frågan är bara om det är naturromantikerna på länsstyrelsen och Naturvårdsverk jag ska jaga först eller björnarna.

Min far sa härom morgonen - lite eftertänksamt - att det verkar som om de ska låta det gå så långt att det händer något innan det blir avskjutning. Min far har knatat på skogen i över 70 år - flera gånger i veckan, sommar som vinter. Han har längtat efter att se björn på Sunderbyskogen. Och har också sett skymten av en från bilen en tidig morgon.

Han lider alltså inte av min björnfobi! Men inser att vi nu balanserar på gränsen med incidenter som med stor sannolikhet kan sluta med en fullständig katastrof.

"Och blir hunden rädd och söker sig tillbaka till ägaren med en björn i hälarna kan det givetvis uppstå spännande (min kursivering) situationer, konstaterar Olsson. Olsson är naturvårdsbevakare vid länsstyrelsen.

Hur cyniskt får man uttrycka sig? Det är inte länge sen just det hände när en man i Jokkmokk dödades. Hur spännande tycker hans anhöriga att det är?

Det skulle vara intressant att veta hur mycket pengar som läggs ner på att naturbevakare letar efter björnar och vargar för att förse dem med sändare. Såg ett program här om kvällen om skandinaviska björnprojektet. Det måste bara kosta multum!

Sen kan vi väl inrätta en Björnmyndighet så kan vi har en massa folk som sitter och följer björnarna på¨storskärm och spanar in "spännande" situationer.Upp och ned på alla sanningar!

Nu är det val igen! dä vänder LO upp och ned på alla sanningar är rubriken på Anders Jonssons krönika i Expressen.  Den är verkligen värd att sprida. Ni kommer nämligen att hitta dessa upp och nedvända sanningar på varenda s-blogg och hemsida.

http://expressen.se/index.jsp?a=582420

Godmorgon

Ett särskilt godmorgon till Thomas O som för fyra timmar sen kommenterade och önskade godnatt/godmorgon på en gång.

Det här är andra försöket med godmorgoninlägget - nu har det börjat krångla även på morgonen. Annars brukar det kännas som om det är gott om plats det här tiden på morgonen.

Thomas undrade lite självömkande (med hurmor) om vi hade så roligt för att han var borta. Största skrattsalvan bidrog Nisse till när jag beskrev hur han försökte korsa ettt övergångsställe och någon bilist kom farande och ökade farten för att hinna förbi. Och den som sett Nisse göra sina mustiga, dramatiska beskrivningar kan nog förstå när han sa att det känns om om jag bara ska över - om så med livet som insats.

Annars bestod oss också Nisse med en annan mindre söt historia - avdelningen omvärldsanalys, Han hade varit ut på 1:maj. Där hade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet socialisterna stått och pratat om FRED; FRIHET o DEMOKRATI samtidigt som den röda fanan/banderollen med bild av Lenin inramade det hela.

Hur hanterar man sån hitoriebrist hos ungdomar? Hade det varit bild på Hitler hade folk ryst av obehag men reagerar inte på samma sätt mot Lenin. Bedömningen av dessa herrar handlar ju bara om grader i helvetet och ändå är reaktionerna så pass timida.

Och dessa ungdomar - förmodligen lika historielösa som Jonas - som deltar i olika aktioner förstår de att de umgås med en organisation som hyllar historiens kanske största massmördare. Offren räknas i miljoner. Kvinnojouren - som ju består av lite äldre kvinnor - borde åtminstone ha bättre omdöme än att umgås med dessa företrädesvis unga herrar.

Nu kommer ju Jonas från en kommunistsläkt där både far och farfar var med i kommunistpartiet på den tiden svenska kommunister fore över och pussade och hyllade massmördarna. Måhända har Jonas hittat banderollen på farfars vind.Ibland förstår jag varför jag håller på med politik!

Alltså jag hinner ALDRIG ikapp. Jag har haft så fantastiskt roligt på vårt Månadsmöte i kväll och skulle berätta om alla skratt och tokigheter. Och att det är såna här varma, roliga, lustfyllda möten  - fyllda av olika åsikter men respekt för varann - som gör att jag förstår att jag håller på med politik. Eller folkpartiet kanske jag skulle säga!

Men så skulle jag skriva om det - och då hade ryktet om min "död" spridit sig till morbror Sture i Bollnäs. Och så blev det ett långt samtal med Sture och Gunilla. Och så får jag skratta igen - det är inget skämt att urinvägsinfektion sitter i huvudet - jag är alldeles säker på att jag kallade Gunilla för FASTER Gunilla. HALELUJA!!

En rad till bara; tänka sig SYSTER Viveka kom insläntrande lite sen - kastade nonchalant upp en cellofanpåse framför mig. Jo, vad var det. Tranbär så klart - mot urinvägsinfektionen!!

Just nu har jag så mycket skvaller lagrat och tyckande i poltiken att jag nästan spricker. Men orken mina vänner. Systrar och bröder, förr eller senare hinner jag ikapp!

Sov så gott!!


Barbro Westerholm - akt II

Fast jag måste börja med en vadslagning. SNS har inbjudit till ett panelsamtal i eftermiddag. Det ska handlar om samrbetet mellan Boden och Luleå. Partiernas första namn ska möta upp och redovisa hur vi i kan främja samarbeten städerna emellan.

Vem håller på vänstern i Boden och Luleå har sina ordinarie på plats? Bosse Strömbäck och Börje Lööw?

Åter till i går. Barbro fick jobba av sig en timme på expen vilket hon var tacksam för. Hon hade varit till kyrkbyn och sjukhuset tidigare. Och eftersom tiden var knapp hann vi bara med en snabbtur förbi universitetet och upp till ormberget för att visa utsikten. Bygget av Kulturens Hus så klart och en snabb tur förbi södra hamnen som ju egentligen inte ska visas upp. Men jag försökte måla upp bilden av hotellet och den upprustade strandpromenaden!

Sen tog vi plats på Stekhuset,
Tomas Larssons nystartade restaurang på Köpmangatan. Förutom Barbro var det delar av min "kökspersonal" Gerd och Marja-Liisa. Hisnande priser - fast egentligen rätt normala för kvalitetén -   det är bara jag som blir snål när jag ser priserna på pränt. Barbro skulle givetvis äta renfilé - det gör hon inte varje dag. Så blev det också för Marja-Liisa och så oxfilé för Gerd. Själv höll jag mig till en Ceasarsallad för att hålla nere kostnaden. Nå, jag skojar - men det bästa med att vara sjuk är att jag inte är vare sig hungrig eller sugen på annat än vatten!  Minus 2.8 kilo på fem dagar om jag inte sagt det.

En spännande "potatis" till renfilén. Kokt skivadmandelpotatis, krutrök (ost),lök lagt på mellan mjukt tunnbröd som grillats. Såg ut hur läckert som helst - värt att pröva.

Barbro och hennes Peter har verkligen haft ett långt och innehållrikt liv. Och Barbro har ju verkligen inte haft det lätt alla gånger heller. Hennes situation - när hon kom in i partilivet är ju inte helt olik Anders Mansten. Som hon själv sa att den som är ute först och slår larm får ofta ta mycket stryk. Det var väl inom Apoteksbolaget  hon själv blev mobbad och tog mycket stryk. Men hon tyckte sig nog ha fått ordentlig upprättelse inte minst efter sex år som mycket uppskattad riksordförande för SPF och nu som folkparti riksdagskandidat i Stockholm.

Det var en mycket glad och nöjd Barbro som jag lämnade på Kallax vid 20-tiden. Och resten av gårdagkvällen vet ni - bloggen som försvann och så vidare.

Upphämtat från cyberrymden

Lite från igår:

dagens inleddes med fika och en pensionärsgrupp som underhöll oss med linedance. Mycket trevligt. Danskläderna bestod av svarta byxor och röda tröjor och så hade alla damer olika läckra bälten med pärlor och strass.

Barbro Westerholm och Herbert inledde med att prata om nätverket- Så pratade Jens om de ansvarsförändringar som kommr att sked mellan kommuner och landsting.

Det var några nervösa minuter innan Thomas kvart i tolv ringde nerifrån entrén och meddelade att matleveransen var på gång. Leverans var utlovad mellan 11.30 och 11.45 så det var exakt på klockslaget. Men lite nervöst är det ändå alltid.

Wallenbergare, kokt potatis, en underbar sallad, bröd och lättöl eller vatten. Tack vare min fantastiska "kökspersonal" Anna-Greta, Marja-Liisa och Gerd flöt allt perfekt. Vi fixade till och med utanför planen att snabbt brygga kaffe så det fick en kopp efter maten.

Klockan ett var vi igång igen. Barbro redogjorde för folkpartiets äldreprogram och det blev ett livligt meningsutbyte.

Så hade Torsten Åhlander, distriktsordförande för SPF bett om "audiens" att prata om SPF och dess verksamhet.

Vi bröt för en kort kaffepaus med tillhörande underbara cocostoppar. Vackra och luktade gott men jag tog ingen.

Anders Mansten höll ett anförande på temat om äldre bemöts annorlunda än unga i sjukvården. Väldigt pedagogiskt upplagt. Tror att många av de våra som bara haft mediabilden av Anders kände sig nöjda med att ha träffat honom.

Och därmed var den delen av dagen slut.Godmorgon

Det var ena envisa baccilusker jag drabbats av! Tänka sig att söka doktor för ont i knäna, få medicin mot urinvägsinfektion och vara sjuk i halsen. Nu är det feber på femte dagen!

Och igår kväll steg tempen till oanade höjder och adrenalinet sprutade ur alla hål på kroppen det kunde! Hade skrivit en trevlig sammanfattning av en fantastisk dag. Skickade och så bara borta. Då var det nära att några delar av datorn flugit ut genom fönstret. Fast jag besinnade mig eftersom jag kanske hellre tror att det bloggmaster som behöver få ett rejält kok stryk.

Jag ska någon gång under förmiddagen hitta ett hål att ändå återge en del av höjdpunkterna.

Idag är jag försenad redan vid start - inte bra med tanke på alla ideér jag haft om vad jag ska hinna undan idag. Då gäller det att andas djupt och lugnt genom näsan,. säger min Anna Greta på jobbet.

Svettigt

Blir svett så fort jag rör mig - men annars är allt bra. Lite incidenter på väg - baggisar som att jag var på väg att köra mot rött ljus. Med Statoil kortet i hand passerade jag gladeligen infarten och fick ta en extra sväng.

Och sen fanns förstås inga engångsknivar här - försökte köpa i går men hittade inga. Trodde på något lager i källaren - men inte. Så det blev en extra tur till OK.

Och när jag skulle packa med mjölken så hade styrelsen festat på den igår - ja inte mycket - men det är något svårt att transportera ett öppnat mjölkpaket.

Och riktigt frisk är jag inte - för jag har ännu inte satt på kaffe!

Lokaltidningarna

Lokaltidningarna låg i lådan som jag hoppades. Inte så mycket "hot" precis.

Bo Östman skriver och Näringslivets ranking och konstaterar att Luleå har serien 152, 237, 174, 123 och det handlar om åren 2003 - 2006.

Det är glädjande att vi ökar - och det ligger ett medvetet jobb bakom - det ska berörda ha credit för. Men  redan hösten 2002 stod det klart att  Karl P när han tog över taktpinnen också skulle dela dela makten med Börje Lööw. 2002 års siffra för Luleå var 85 om jag minns rätt. Det innebär i såfall att Karl P inte ens lyckats komma till baka till den nivå som var när han tog över.

Och vi kommer aldrig att nå en topplacering förrän Börje Lööw befrias från uppdraget. När vi andra - till och med sossarna förstår i alla fall skillnaden - pratar om fristående skolor, när vi talar om att barnomsorgspersonal ska erbjudas att driva verksamhet på intraprenad. Eller när vi vill stimulera kooperativ drift inom någon verksamhet. Då basunerar Börje att han aldrig i livet ska vara med att privatisera.

Och min "jourdoktor" Ulf Ohlson presenterar sitt projekt och att skriva ut motion på recept.


Sen blir jag helt förtvivlad när jag hör en facklig företrädare fördöma försäkringskassans jakt på bedrägare.
Det de gör i dag och som bör stoppas är att de sitter och bollar med riktigt sjuka och bedömer deras arbetsförmåga. Och kastar ut dem ur systemet om det befinns att det åtminstone kan klistra frimärken någonstans. Stoppa detta tokeri! Sätt alla resurser på att jaga bidragsfuskarna.

Med det ska jag starta färden mot stan - det blir nog inte så mycket blogg idag - eftersom vi befinner oss på IOGT-lokalen

Hej igen alla snälla och omtänksamma människor!

Hej igen alla snälla och omtänksamma människor! Jag försökte mig faktiskt på att skriva en kort resumé av dagen vid 18-tiden då jag anlände hem. Och eftersom inget än hänt denna nya dag - 04.45 - så kan jag väl repetera vad som hände igår.

Efter att ha stigit upp vid 4-tiden och konstaterat att tempen var närmare 40. Läste tidningarna och skrev krönikan. Insåg att eftersom jag inte riktigt orkade skriva färdigt var det nog sängläge som gällde. Mailade återbud till budgetutskottet, mailade Thomas att han kunde ersätta mig om han inte var inbokad på annat. Sen drog jag täcket över huvudet och sov till klockan 11.

Några panodil hade förbättrat läget  något så jag duschade, klädde mig, åkte till föräldrarna på 12-kaffet. Sen gjorde jag en inbrytning på expen - måste ta en koll på skrivbordet om det var något jag måste delegera bort. Agge och Thomas höll på med plan B dvs om jag skulle vara helt borta i flera dagar. Vi har en träff för liberala seniorer idag tisdag med 50-60 deltagare som ska ha kaffe i omgångar och inchartrad mat, hämtning av folk och så vidare.

Jag kunde i alla fall hjälpa till med att inhandla på Clas Ohlson och Kvantum. På det senare stället lyckades jag så när köra på min egen kundvagn som jag i min feberyra bara lämnat bakom bilen. Det stod två pojkar/gubbar vid entren och tittat spefullt - antingen tänkte de det vanliga om kvinnliga bilförare eller så funderade de väl om jag var riktigt nykter.

Det blev en del liknaden baklängesgrejor under dagen. Skulle köra in bilen på gården för packning - men när jag väl satt vid ratten började jag styra för hemfärd. Dock hann jag inte så långt. Längre hann jag dock - till Haparandakorsningen - innan jag kom på att jag glömt OH-filmen som jag skulle ha med hem. En av de medverkande skulle maila mig underlag till OH-bilder i natt. Jag vet inte vilket begrepp man har om natt i Kalix - men än har de inte kommit.

Jag passade på att gå in på Fonus och skicka ett telegram till minne av Rune Lindqvist. Rune var en person som funnits med hela min aktiva tid i partiet och redan då hade han en lång liberal historia med sig. Honom kommer jag säkert att berätta om på hemmet! Nåväl, inne på begravningsbyrån insåg jag att det fanns hopp om livet (hopp om livet på en begravningsbyrå blev nästan omedvetet roligt). Jag höll näst intill att få hjärsläpp när jag såg ett demoex av en gravsten med texten: "Här vilar Doktorn Anders Lundgren" så datum och så och sen "Makan Cecilia Lundgren". Det fejkade dödsdatumet för båda var 31/12 2000. Så in på 2000-talet reduceras Cecilia till "maka till doktorn Anders Lundgren".

Nu känns del väl rent allmänt lite ute med titlar på gravstenar - men var och en måste ju få avgöra själv. Dock hoppas jag att det finns något annat sorteringsbegrepp än doktor och maka när den sista sorteringen ska göras.

Det var gårdagen i all korthet - den här dagen har börjat mycket bättre- Äntligen verkar de små pillrena ha gjort någon nytta. 37.6 - det kan väl benämnas bara som förhöjd temp?

Och tack igen alla som hört av er - mina partikamrater och supportrar här hemma. Anita i Gävle som SMS:at glada tillropa. Maria Salmgren som ringde mig i går kväll och funderade om jag behövde hjälp med något.

Nu hoppas jag att tidningrna ligger i lådan - det har varit hoppfulla ljud!

Härligt, Nina!

Nina har kommenterat ett gammalt inlägg jag haft där jag drömde att Nina ingick i alliansen. Hon skickade kommentaren fyra eller fem gånger - säkert tekniska problem - men Nina som är snabbtänkt skrev att varför jag skriver fyra gånger är för att du ska skriva ett inlägg om mig och inte bara besvara kommentaren. Där den inte syns så bra.

Jag får skriva detta inlägg i omgångar för att jag inte orkar, 39.4, i morgontemp-

I alla fall fick jag ett gott skratt i går om Folkpartiet och snällfällan. Jag kan inte skryta med att ha haft insyn i alla stragegier. Men fortfarande minns jag i alla fall. Ganska kul det här med vem som angrep/styrde partiet i en Viss riktning. Em del var riktigt fel

Språkkravet drevs av Karin Arland - jag vet inte om det var henne de menade när de pratade om en enskild ledamot. Nu har ju faktiskt Karin em tumg person i partiets ledning,

Nu har jag i alla fall visat livstecken. Sla läsa tidningarna, skriva krönikan och därfter får jag ta ställning till om jag orkar åka. Jag är i alla fall riktigt slut efter den här snutten.

Så sjuk som bara en man kan vara

Jag får säga som Fredrik Lund - jag är så sjuk som bara en man kan vara. Pencillintablett och sängen rätt snabbt och där har jag blivit kvar till halvtio. Bråttom som jag har skulle jag vilja skynda på och pilla i mig tabletterna fortare.

Det måste ju vara pinsamt för regeringen att läsa hur Hamas företrädare tackar den svenska regeringen för att de fått visum - något om inget annat europeiskt  land har medverkat till.

Så här säger Adwan i en intervju i Expressen. "- Kanske finns det utrymme för en judisk stat, men då ska det också finnas en stat för oss." Så länge de använder ordet kanske om Israels framtid så är det förräderi att släppa in dom.

Och Leif GW Persson får göra reklam för sin nya bok. Hur han ändrat livsstil från sina mat- och suporgier till ett sunt liv. Det är väl ett tag sen han genomfick den förvandlingen - men nu ska ha ta 10 kg till - från 100 -90.

Och så ser jag att Ulla Ölvebros gamla käpphäst kommer till heders igen. Deltider ska bli heltider. Precis så här inför valet. Undras om det är andra eller tredje valet det här är vallöfte?  Och påpassligt hade sossarna inför Öppet Hus i Råneå bestämt att ett boende i Råneå skulle ingå i projektet.

Och Liza Marklund blir mer och mer sympatisk i mina ögon. Hon jobbar verkligen med att ta bort extrem-taliban-feministernas solk på ordet feminism.

Hon säger i sin krönika i Expressen att naturligtvis behöver man inte vara feminist bara för att man är kvinna.

Noga räknat finns det tre andra alternativ.

Man kan vara okunnig, ointresserad eller korkad också.Infektion-virus-antibiotika

Nu tror jag att jag lärt mig. Har aldrig begripit varför en del personer kunna springa till doktorn och få medicin mot förkylning. Åt mig har de alltid sagt att det inte hjälper.

Så nu vet jag att jag ska säga att jag har ett litet virus - halsfluss kan väl vara ett sånt.

Inflammation - bakterie (?) - ingen antibiotika.

Ja i alla fall känner jag mig riktigt slut - men bara det att han sa att knät inte var mycket att oroa sig över gjorde susen. Det var den där naturmedicinen Vila som Åke rekommenderade som skulle hjälpa.


Nu ska jag sova - ett gott samvete är bästa huvudgärden - och god sömn helar det mesta!


Så simpelt!

Här har jag gått och varit dålig i tre dagar - ont i knä - idrottskada - feber. Och så har jag nu varit på Stadsvikens jourcentral och vad hade jag: en lätt urinvägsinfektion är orsaken till febern. Det var simpelt - jag trodde åtminstonde det skulle vara någon menisk att operera eller så. Nä sånt ska jag inte skämta om.

För mycket svettblöta träningskläder och nedkylning kan vara en teori. I alla fall har jag inte haft några besvär..

En fantastisk läkare - Ulf Ohlsson  inte undra på att Jens pappas fastrar Nancy och Maybritt skryter över honom.

Förresten var hela jourcentralen en riktigt positiv överraskning.  Det är långt ifrån 70-talets mottagningar där jag satt med Jens och öroninflammation - och väntade - och väntade. Smidigt och lugnt tog det nästan inte mer än två timmar från de jag for till det jag var hemma igen. Och ändå var det rimligen så att pojken vars gäddrag fastnat i handen och andra barn var högre prioriterade än jag - förhoppningsvis.

I alla fall är jag nu försedd med två pencillintabletter och får hämta resten på apoteket i morgon. Himla tur att jag gjort bort både alliansfesten och festen i fredags. För nu blir det alkoholfritt under 14-dagars (?) kuren.

Tack alla ni som hört av er med omtanke och goda råd. I morgon är jag fit for fight igen!

Naturmedicinen Vila

Nu har jag fått flera glada tillrop om att jag borde ta läkaren först och Råneå sen - men så blir det inte. Då blir jag för stressad.

Åke Cederlund kom med bästa kommentaren - han frågade om jag försökt med naturmedicinen Vila - den skulle visst vara bra.

Men det har alltid varit slutsåld när jag försökt få tag i den.

Feberyra

Hem med 00.10 bussen i natt. Lennart l och jag fick en sväng till Biskopen. Träffade flera gamla bekanta - fick till och med sällskap hem på bussen av Kurt och Anny.

Men idag är jag en sargad typ - nåstan 39 graders feber och ömmar och bultar i knät+att jag har lite ont i halsen.

Ska försöka ta mig till Råneå kl. 12.00 och sen måste jag nog söka mig en doktor.

Jag börjar inse att linda ett knä som är inflammerat var nog inte så smart - för det var når jag satte på skyddet det blev som värst.


Första gången på fest med termometer i handväskan

Helt plötsligt - efter att ha ätit en liten varm macka och druckit ett glas vin - så bara började mina kinder blossa och jag bli hur varma som helst.

En gång i mitt riktigt unga liva har jag fejkat sjukdom och feber (tandcreme) och nu kommer straffet vid 58. Kan det bara rättvist det?

Jag har faktiskt sett fram emot den här festen - så jag försöker nog ta mig iväg.

Får be Lennart och Maria hålla ett extra öga på mig. Jag blev faktiskt riktigt rädd.

Möjligen är det mitt knä - Jörgen E sa att det nog var inflammatoriskt!

Göta- Petter fenomenet Monica Carlsson

Ja, det var ingen dålig liknelse som Ylva Mjärdell serverade angående Monica Carlsson.

"Minns ni Teskedsgumman som bara 'poof' bidde liten som en tesked inför allas våra ögon och i det närmsta försvann.?

Teskedsgumman hade dock inte någon kontroll över när det skulle ske till skillnad från vissa som väljer att bara säga Göta Petter och 'försvinna' när det passar dom som allra bäst....

'Göta Petter fenomen' ......"

och Bartholdson och Lööw är väl teskedsgubbar då.
De skrek, skrev och levde om angående Connex-Per. Men nu tiger de.

Förmiddagen har jag tillbringat på ett byggseminarium ute på Arcus. Hu, så paff jag blev när jag möttes av trafikdirigerare redan vid första korsningen. Bomässan så klart - den fanns inte i min sinnevärd.

Nu är jag tillbak på jobbet för en kort visit - sen ska jag vidare till Näringslivsdagen - både eftermiddagen och kvällen.

Arbetslösa Angela - ska jaga Göran Persson???

Anna Grönlund Krantz har tagit fram en rapport om ungdomsarbetslösheten i Norrbotten. Siffrorna svindlar - den finns säkert att läsa på vår hemsida under dagen.

Göran Persson vill inte ha med arbetslösheten i valrörelsen. idag på presskonferensen kommer arbetslösa Angela, några och tjugo år, att vara med på Annas presskonferens. Det kanske slutar med att vi får anställa henne i valrörelsen och jaga Persson likt Anne Wibble jagade Allan Larsson för några valrörelser sen.

Glaskross i honungsburkar är lokalbefolkningens gerillakrig mot myndigheterna i Slovenien som placerat ut brunbjörnar. Det var en grym metod - men snart ska vi nog starta en motståndsrörelse här också. I Kröverträsk hade någon hittat idet efter en jättebjörn.

Och lejon har rödlysande ögon. Journalisterna som varit försvunna i Botswana hade sett sådana men inte förstått förrän efteråt att det var lejon. Hela den historien är så osannolik att jag knappt kan tro att den är sann - men det är den förstås ändå?

Och Peter Eriksson vurmar för att Hamas företrädare ska få komma till Sverige. De företräder en regering som valts av folket. Ja även Hitler utsågs i fria val. Med facit i hand skulle vi nog krävt en del av Hitler innan vi släppt in honom i finrummet. Detsamma gäller Hamas - först måste det respektera Israels rätt att finnas. Nu är du fel ute (igen), Peter Eriksson.

Min kropp sysselsätter mitt intresse. Och det kan kännas negativt, enligt Kurirens horoskop. Ja, det kan finnas mycket negativt med min kropp - själv är jag dock just nu bara bekymrad för mitt knä. Måste försöka hålla mig från träning några dar - men det är svårt när jag väl kommit igång.

Förmiddagen idag ska jag på byggseminarium ute på Arcus. Sen går det i ett kör över till Näringslivets dag men seminarier på eftermiddagen och festligheter och prisutdelning i kväll.

Så det blir inte många tillfällen att blogga idag. Men på återseende.

I väntan på papperstidningarna

I väntan på papperstidningarna vill jag ge er ett tips. Skicka SMS och hedra Bobbys minne och skicka samtidigt en gåva till Bris. Återfinns på Expressen.

Och God Morgon på er!

På drift! (Endast för släkten)

På drift!Här är flickorna som blev akterseglade av tåget i lördags. Emma till vänster och Linn till höger. Linn är tremänning med min Jens.


Trög blogg!

Det är inge kul att skriva på bloggen när jag får kämpa för att överhuvudtaget komma in. Signaturen Frågande får vackert vänta på kommentar - där är det ändå svårare att komma in. Njut så länge åt att jag öppnade garden!

Nu har jag trixat med mors digitalkamera för att få över bilderna i datorn. Och det bara jäklades. Så nu har jag glömt alla kloka tankar jag tänkt.

I alla fall hoppas jag Anne KJ hör av sig. Förvisso ligger säkert Junusuando långt från Karesuando. Ändå drog mina tankar till Anne när jag hörde om den allvarliga singelolycka som inträffat i J-ando. Färdas som Anne KJ (i Karesuando) 116 mil för att komma till närmsta valutbildning som Anne gjorde för två veckor sen så förstår jag att hon tillbringar mycket tid på vägarna. I vilket fall tänker jag (vi) på den allvarligt skadade kvinnan och hoppas att allt går bra.

I förmiddags påstod Thomas att valrörelsen redan är på högvarv. Sossarna är taggade och ljuger redan stugan full istället för att prata om vad de själva vill. Det gör tydligen även Peter Eriksson som påstår att den borgerliga alliansen vill avskaffa den sänkta arbetsgivaravgifteni Norrlands inland. Pratade med Stefan Tornberg om detta i dag - och han visste också att det var felaktigt. Som Anna också sa på Nord Nytt i kväll. Det hindrade inte Peter Eriksson att insinuera att han pratat med någon centerpartist igår som beklagat det hela.


Nu ska jag göra något ytterst ovanligt!

Jag är hemkommen klockan 17.00 vilket bara det är unikt. Nu ska jag göra något ännu unikare - jag ska slå av telefonen och sova en timme och en kvart.


Sen får det bli en omvärldsanalys och se om det är något att tycka till om. För övrigt är jag besviken på Stefan som inte lagt ut bilden av mig och Thomas på bloggen. Men du kan väl skicka den direkt till mig så jag får sen den.


Ont i knäna!

Fy, det gick inte alls bra att springa idag. Vänster knä ömmar - vilket innebär att jag belastar mer på höger som också började ge sig till känna. Så det blev en ganska maklig promenad och ett zick-zackande för att hitta mjuk gräsmatta att gå på. Men skam den som ger sig - i morgon blir det naturlig vila eftersom dagens seminarier går i ett kör.

Hade äran att lyssna till landstingsfullmäktige under promenaden. Dessvärre bröt de en kvart tidigare än vad som var sagt - 12.15. För valberedningens förslag var inte utdelat. Ineffektivt - det hade väl kunnat köra något annat ärende före. Till saken hör att det börjat om först 11.40 - efter en fikarast. Kom igen landstinget - högre tempo!

Just nu är det landstingsstyrelsens rapport som behandlas. Lång dags färd mot natt pratade Kent Ögren om - tydligen många som anmält sig på talarlistan. Först ut var våran Erik Lundström.

Fast nu ska jag äta en försenad lunch - har glömt!

Märklig politiker

Såg Monica Carlsson som hastigast i landstingshusets foajé. Märklig politiker som inte bryr sig om att förklara sitt ställningstagande när det gäller arbetgivarnas möjlighet att köpa ut misshagliga anställda.

Visst var det väl hon och Ohly som stod i Kiruna och hävdade att de, det vill säga vänsterpartiet, skulle se till att lagen ändrades så att den anställde alltid skulle kunna välja att återanställas eller att köpas ut.

Trots upprepade frågor till Monica så förklarar hon inte sitt ställningstagande när det gäller Anders Mansten. Landstingsledningen har erkänt att de på felaktiga grunder sagt upp Mansten. Men hur är det nu Monica är det teorin eller praktiken som gäller? Kommer du se till att Mansten kan välja?

Och Börje Lööw och Bertil Bartholdson, Connex-Per i all ära -  men ser ni grandet i Stockholm men inte bjälken här hemma?

Nu duggar dom tätt, opinionsmätningarna

Idag kom Demoskop med 10,0% för folkpartiet. Är ni intresserad att studera statistik på opinionsmätningar kan ni gå in på Temos hemsida. Kan konstatera att folkpartiet i fem olika undersökningar ligger någonstans mellan 8.9 - 12.7%. För lågt, kom igen folkpartister!

Där hittade jag och Thomas tröst för Stefan Tornberg och hans centerpartister. 10 juni 2002 låg folkpartiet på 3.8 % just i Demoskop, det mätinstitut som idag ger centern 3,9%. Jag träffade Stefan på landstingshuset strax innan fullmäktigemötets början.Som tack för att vi konstaterade att centern ligger i vinnarhålet fotograferade han oss för sin blogg. Hoppas jag.

Nu lyssnar jag på landstingsfullmäktige.
Säkert vårtecken

Det har varit gräsbrand på Hertsökullar. Såg rubriken och tänkte - säkert vårtecken. Och det var också vad Kuriren hade skrivit när jag klickade på länken.

Björn i Bredbyn - vid område där vägen till skolan går. Barn intervjuades i TV i går kväll. Det är inte klokt att hålla på spela rysk roulette med barns liv på det här sättet. Björnar som drar sig till samhällen och bebyggda trakter ska skjutas med en gång. Pang på! (låter det mordiskt?)

Polisen vill hemlighålla hot mot politiker. Varför det frågar jag mig? Hoten har ökat kraftigt påstås det. Jag undrar om det inte är anmälningsbenägenheten som ökat. Säkerhetstjänsten till exempel på riksdagen uppmanar till anmälningar för sånt de inte brydde sig om för 10-15 år sen. Och det kanske är rätt med tanke på allt som händer i samhället - men jag tror att vi ska ta den kraftiga ökningen med en stor nypa salt.

Och in våra lokaltidningar var det inga stora anmärkningsvärda saker. Nedsågningen av björkarna väckte inte fysiska demonstrationer. Visst är det märkligt annars att trädfällningar  väcker så starka känslor, Det är ju faktiskt så att även björkars liv är utmätt - 80 år ungefär - om jag minns rätt. Då bör man börja kolla så det inte faller i skallen på någon.

Inga större moln på himlen - skulle i så fall vara mitt vänstra knä som ömmar lite. 
Och nu är tiden liden. Så detta fick bli morgonens livstecken.

Hemma igen!

Nu är jag åter från Kalix och stämman på Folkhögskolan. På många sätt en riktig nostalgitripp - tog vägen förbi Kamlunge och Bondersbyn. Tänkte röna ut var Birgitta bor. Och nu har jag lite hållpunkter att jämföra med. Men sträckan är mycket vackrare sommartid - där var jag 1982 med Ola Ullsten och 1985 med Bengt Westerberg. Sen dess tar jag gärna en avstickare den vägen om jag har tid - särskilt på sommaren.

Överraskningen - YES, Cecilia Wikström, riksdagsledamot, bördig från Kalix, går in i Folkhögskolans styrelse. Liksom Linda Ylivainio, första namn på centerns lista i Övertorneå. Kanske mest känd som kryssdrottningen från EU-valet.

Själv blev jag befordrad till sammankallande i valberedningen. Måste tro att det beror på valet av Cecilia och Linda.

Efter stämman fick vi äta sallad i matsalen. Som husmor Ulla höll på sätta fram när vi kom instövlande. Med lugn men bestämd röst bad hon att få sätta fram färdigt innan vi högg in. Åke Bergäck och jag var först i kön naturligtvis.

Vi blev underhållna av blivande kändisar från den nystartade artistlinjen.Vi fick njuta av Händel, Grieg och något från Chess bland annat. Vilka fantastiska sång- och musikbegåvningar.

Det var kontentan av tredje maj anno 2006


Med stor självövervinnelse..

..tog jag mig runt. Och mer spring och mindre gå för varje dag. Gunder Karlsson var här när jag kom tillbak. På väg till Öjebyn i sitt värv som nämndeman i länsrätten. Herre gud, han konstaterade att han hållt på med det i fjorton år. Vart tar åren vägen!

Nu ska jag få mig lite mat. Och fundera på vad jag ska ta tag i resten av eftermiddagen. Skulle nog behöva rensa lite i mitt kommunala fack. Finns nog några uppdrag som inte är verkställda.

Stort intresse för Barbro Westerholm

Förmiddagen har telefonen ringt ovanligt ofta. Anmälningar till seniordagen den 9 maj. Barbro Westerholm är ju en duktig person och har stort nätverk sen sin tid som SPF-ordförande. Hon gör ju comeback nu som kandidat i riksdagen.

Har just valberett färdigt inför årsmötet i kväll med Kalix Folkhögskola. Årsmötesdeltagarna bör väl få veta det först - men jag kan i alla fall avslöja att vi kommer att föreslå en ytterst kompetent kvinna till nyval i styrelsen.

Och nu måste det till riktig självövervinnelse för att ta mig runt blodomloppet. Färdig i träningskläder men...

En varm men mulen majmorgon

Fåglarna kvittrar för fullt - trots att solen inte skiner idag. Men varmt kändes det om handen när jag stack ut handen efter tidningarna.

Märkligt att det är så pass mycket snöhögar kvar - trots att jag upplever att det har varit en tämligen snöfattig vinter.

På söndagkväll ska det vara ett program om folkpartiet på TV. Påannons i gårkväll. I en snutt säger Bengt Westerberg - "jag känner inte igen mig". Det påstås i ingressen att folkpartiet gått från ett mjukt till ett hårt parti. Ska bli intressant att höra Bengt Westerberg utveckla sin syn. Vi som varit med ett tag minns att det var långt ifrån enighet om Bengt. Många tyckte att har var högerspöket personifierad. Hård, effektiv, kall kamrerar typ. I hans eftermäle torde han nämnas som en sann sociallibera - Bengt Westerberg som gått till historien som den som genomförde revolutionen med handkappreformen!

Och så såg jag inslag från rättegången om Bobby. Svårt att somna efteråt. Jag funderar hur det kan komma sig att media inte publicerar bilder av föräldrarna. Förhoppningsvis ska väl straffet blir mer än två år - vilket väl är någon sorts gräns för publciering. Kan skälet vara att de bedöms sinnesjuka? Gärningarna tyder på det - men jag blir smått galen att tänka på att vi lever i ett samhälle där sånt här kan fortgå utan att någon märker något eller gör något!


Anders Sundström ska utreda om statliga företag ska få ingå i Svenskt Näringsliv. Jag kan undra hur mycket den mannen ska mäkta med. Och hur mycket arvode får han för det - för en sak har jag lärt mig - det är sällsynt att nomenklaturan för något utan helsickes mycket betalt.

Och så blir jag förtvivlad när jag läser signaturen "fritidsledares" inlägg i Norrbottens Kuriren. Har verkligen begreppet "drogfritt" förvandlats till "inte märkbart berusad" och är det verklien sant att ungdomar sitter och dricker alkohol ogenerat på McDonalds?


Vem avskaffade heder och samvete?

Idag skojade vi på jobbet om vem som inte kommit ihåg att lämna in deklarationen. "Har Du skrivit under på heder och samvete". Så kom vi i diskussion om det står så längre - och vad vi kunde se så gör det inte det.

Med tanke på många som figurerat med sina avdrag så vet jag att det inte finns någon heder och inte något samvete heller. Men vem har avskaffat formuleringen? Måhända det kunnat få en och annan att avstå sina kreativa avdrag av löständer och balkänningar. Och partaj och vinflaskor till sina kompisar!

Något helt annat; kusin Kerstin och jag hade verkligen en aha-upplevelse när vi kom till kyrkstugan. Vi öppnade förrådsdörren där kylskåpet stod. Kylskåpsdörren på vidgavel och det såg ut som om bina byggt en stor bila. Fast den var vit och kall. Det måste vara så att de som lämnade kyrksstugan senast satt i fel kontakt - kylskåpet - och denna stora isklump bildats.

Hur länge det varat lär synas på elräkningen.


Inte oflitig

Om ni tycker jag varit oflitig på bloggen så är det faktiskt inte mitt fel. Den har varit hur trög som helst och som jag skrivit tidigare så har mina försök farit rakt ut i cyberrymden.

Skickade en kommentar till kommentaren - från Marja-Liisa - först bara försvann den och så kom ett felmeddelande att någon skulle rapportera. Och helt plötsligt var en inlagd igen. Så nån där bakom ser till mig!

Minns inte riktigt var jag var i tillvaron när jag lämnade dig - kära dagbok - men jag hade nog just tränat. Jag stängde in mig på rummet med en revision - svettig och äcklig. Försöker begränsa duschandet - blir för mycket med flera gånger om dagen även för min tacksamma hud.

Så kom jag på att vi hade trappstädningen på jobbet denna vecka. Och eftrsom jag redan var svett och blöt så körde jag den också. Herr Westman - fd kamrer på NSD och boende i huset - dök upp i trappen och jag kunde inte hålla mig utan skällde som en bandhund för att han kom och smutsade mina nyskurade trapport. Han blev inte svaret skyldig - det finns tydligen satkärringar överallt. Hela meningsutbytet sagt i hård men kärvänlig ton.

Sen lämnade jag jobbet klockan fyra (16.00). Jag känner mig som när jag snodde frukt i källaren som liten. Denna säsong går till historien med bara jobb, jobb. Fast ändå tycker jag livet är bra - så inget att klaga på. Men nu ska det bli mer av annat!! Och då kanske jag inte berättar riktigt allt här!

Åkte till kusin Kerstins kyrkstuga för sekulärbesiktning (det borde nog heta primärbesiktning men sekulär låter roligare). Stugan ska säljas och tömmas. Mycket av fastrarnas grejor där så nostalgin kryper på. Fula tavlor har lätt att hamna hos mig. En äggkopp "snodde" jag. Jens och Lotta blev erbjuden en kanonfin byrå och sex stolar - kanske från 1700 talet - men träpluggar istället för spik. Men det är förfärligt - de tycker redan att de har för fullt.

Sen somnade jag på soffan - och har varit i Ryssland på semester. Vaknade och tittade mig på armen - i drömmen var jag kanonbrun - men de var lika bleka som vanligt. Det är härligt med drömmar.

Hade missat några telefonsamtal - ovanligt för mig. Bland annat varbereder jag för Folkhögskolan i Kalix. Sista minuten jobb. En plats kvar att besätta - och årsmötet är i morgon kväll!

Och nu vet jag inge mera - en timme kvar att göra saker.


Uti i cyberrymden

Skrev ett inlägg före lunch - strax innan motionsrundan. Och tröck (härligt ord) på knappen för publicering. Och datorna hackade sig fram - och vips var det bara borta.

I alla fall skrev jag att jag är 50% bättre i år än i fjol. I år har jag bara ett knä som ömmar. Och tur är det för jag har varit ut och köpt ett riktigt proffsigt knäskydd. Först hade inte hälsokostaffären något så jag fick på på apoteket. Vanliga sorten var slut så jag fick ta sportvarianten som var 77 kronor dyrare - 275 riksdaler.

Men faktum är att det kändes riktigt bra - och nu har jag ju varit rundan - visst ömmar det men smärtan sprider sig inte på samma sätt i benen. Måhända är det tron som segrar men det spelar mindre roll.

För övrigt så anser jag att björnstammen bör skjutas av. Det är banne mig inte klokt att vi ska ha björnar på bostadsområdena. Förra året Storheden och till och med på badstranden Näsudden i Sunderbyn. Jag är gärna med på att björnstammen ska bevaras - fast jag inte riktigt förstår varför - men låt dem då för guds skull hålla till i storskogen.

Det är inte människor som kastar mat i naturen som gör att björnarna söker sig till bebyggelsen. Inte bara det i alla fall. Klart att björnarnas beteende har förändrats när de inte jagats av människor sen många, många björngenerationer sen. Inte tusan är det någon björnmamma som för över budskapet att akta sig för människorna.

Det är dyrt att svårt att räkna björnarna, hävdar experter. Jag misstänker att det är några som drömmer om att Norrbotten ska bli något vilddjurseldorado. Vem tar ansvar när - inte längre om - en björn dödar nästa människa?

Det finns fler som jag

Vaknat till en ny underbar dag. Då solen strålar och gör mig påmind om fönstertvätt.

Noterar att det finns fler än jag som är morgonpigg - två IP adresser har redan varit in på min blogg.

Mycket i tidningarna idag. 1:a maj och Valborg förstås. Den ständiga lika löjliga tävlingen om vem som haft mest deltagare i sina tåg. Törnman i Kiruna har redan tagit ut valsegern med dubbelt så många delgtagare som sossarna och åtta gånge fler än vänstern.

Men den här räkna deltagarna snurren var ännu värre förr - då fick polisen i uppdrag (ofta av medierna) att uppskatta deltagarna för tropvärdighetens skull.

I år fick polisen ägna sig åt att avhysa olagliga demonstrationer av ungdomar från det partii, moderaterna, som annars säger sig vara det varmaste anhängarna för att upprätthålla lag och ordning. Jag är lite kluven till "motdemonstrationer" av det slaget även om jag en gång deltagit själv. Och det var kul! Mycket länge sen - preskriberat som ungdomssynd nästan.


Vissa person har bekymmer med ögonen i starkt solsken och ljus - jag är medveten om det. Men det är ändå inte kul att se en polis med svarta solbrillor som en skurk i en serietidning. Politiker och poliser ska man alltid kunna se i ögonen. Fast med min positiva morgonsyn så utgår jag från att den här mannen inte klarar sig utan.

Bosse Strömbäck sticker fram hakan. Kräver svar från Monica Carlsson och vänsterns landstingsgrupp i Manstenfallet. Partiets linje är att arbetsgivre inte ska kunna köpa sig fri - men Monica Carlsson tiger och kryper bakom tjänstemännen. Få se om han kan få ut Monica på banan. Jag har försökt få Bartholdson och Lööw att bekänna färg genom att skriva på min blogg. Men det läser den inte förstås?

Och Johan Strandberg, för mig okänd, har av Tage Wass i Risögrund fått den officeilla beteckningen (fp) då han tidigare i en insändare i NSD kallade sig fp-supporter. Kanske lika bra du tar steget fullt ut Johan och blir medlem. Då har ju även Tage Wass bidragit till något vettigt!

Nu har jag lättat på trycket och hinner jag inte tycka så mycket mer. Nu packar jag träningskäderna och drar. 


Fel på "posenten"

Sossarna backade faktiskt 4,7 - inte 3.1 som jag skrev tidigare. 3.1 var faktiskt Folkpartiets ökning till 12.7.

Rätt ska vara rätt!

Lite smått och gott

En liten paus kan användas för några reflektioner på bloggen. Kommer just och har varit hem till Karin och Stig Ove i Boden. Lämnat valhandböcker och kursat lite annat. Körde efter Eniros karta - vilket i och för sig funkade men den talade inte om att jag var tvungen att välja vilken sida jag skulle attackera Armévägen från. Den delades nämligen i två delar vid nr 20 utan möjlighet till genomfart. Nåväl, en underbar tomt alldeles vid Luleåälven. Men det får säkert skatta bra för den sjöutsikten!

Annars har jag tidigare idag konstaterat att jag i alla fall är 80% folkpartist - DN test som ni kan pröva på. Det var 6% sämre än den folkpartist som tipsade mig. Hon hade 86.

Och apropå procent så fick sossarna en inte så kul present av Skop lagomt till 1:a maj. Ned 3,1%. Folkpartiet ökade till 12.7%. Det är betydligt behagligare jämt mellan allianspartierna i den här mätningen än i många andra.

Få sen om de kommenteras på några sossebloggar. De lokala jag har kollat in verkar ha gått över till veckobok iställer för dagbok - ingen värdering bara ett konstaterande. De brukar annars vara bra att tillgå när jag inte har annat att frottera mig i.

Och så kan jag konstatera att det jag och många andra förutspått. Crazy Horse kommer att spöka var än Anna Sjödin drar fram. Idag möttes hon av demonstranter med tröjtryck "Vi minns Crazy Horse, gör du?".
Vi får hoppas att hon har bättre pejl på sina exempel från verkligheten är Nuder. Han som talade om den arbetslöse "Hon" som visade sig vara en "Han". Nu hade Anna berättat om en väninna som levt med en misshandlande man. Exempel från verkligheten är bra - infördes i svensk politik av Bengt Westerberg - men det måste vara sanna och självupplevda berättelser.

Har inte spinkat

Har inte spinkat men råkades kör ut från gården just som vänstern demonstrationståg drog Lulsundsgatan upp mot Kungsgatan. Det var ett magert tåg må jag säga.

Annars har jag just försökt avstå en tacobuffé som jag bjöds på av Liberal Ungdom som har en introduktionskurs här på expen. Många nya duktiga ungdomar.

Visst jag försökte glömma det men jag kunde inte avstå helt - men tre points (glädjeräknat?) ska jag nog klara.

Och nu är jag färdig för ett varv på blodomloppet.

Sen blir det middag hos mor (igen - ja jag vet att jag har det bra) och efter det en resa i partiets tjänst till Boden.


Avdelningen udda demonstrationer

Läste att Per Kågeson, känd socialdemokrat (fast jag måste erkänna att jag trodde han tillhörde vänsterpartiet) ska demonstrera på 1:a maj som det förstås anstår en socialdemokrat. Men - Kågeson ska demonstrera tillsammans med Kd i Uppsala på temat "Ring polisen - solidariteten är stulen".


Jag minns från min barndoms 1:maj att då sågades det alltid ved nere hos bröderna Lindfors. Det sas att det ville visa att de riktiga arbetarna - bönderna - inte hade tid att springa med flaggor och banderoller på stans gator.


Kunglig morgon

Har legat lite länge på morgonen. Det är också en mental träning - att inte rusa upp före skam om man inte behöver. Faktiskt lite solfrossig efter att ha suttit på altanen i 2-3 timmar i går eftermiddag.

Läste boken Familjegraven av  Katarina Mazetti. Fortsättningen på Grabben i graven bredvid. Ingen riktig höjdarbok men lättläst och smårolig. En uppvisning i skillnaden på manligt och kvinnligt tänk. Borde kunna plats i en äktenskapsutbilning. Och Els får försöka påminna mig att hon ska få igen boken.

Tack Ylva och Gerd för era kommentarer. Har tänkt på dig Gerd - fick du någon hjälp med återtransporten av alla fina blomarrangemang som du ordnat att Bellis sponsrade. Gerd är verkligen en festfixare av klass!
Lokala nättidningarna hade inget att bjuda på - lugn natt vilket naturligtvis är något att glädja sig åt. De stora drakarnas vanliga nyheter överskuggades av de kungliga festligheterna. jag måste erkänna att den sena morgonbloggen delvis beror på att jag tittat på kungabilder. Expressen har en bildserie på middagsgästerna. Och det är så kul att titta på alla vackra kläder och dito förskräckliga. Sökte efter Anna Grönlund Krantz som i sin egenskap av gruppledare i riksdagen var inbjuden med "respektive" Tobias.

Nu ska göra mig färdig fara en sväng till jobbet och organisera upp veckan som kommer. Vid elva har Luf en träff där jag gärna vill vara med och hälsa på de nya ungdomarna.

Anmälan till Stadsmaran ska in i dag. Fullmäktige är uppmanad att delta i något av loppen. Jag tror vi har det flesta ute på banan. Jens springer milen. I Kretsloppet deltar Thomas, Marja-Liisa, Kjell, Gunder, Nisse och undertecknad. Gerd är borta och Viveka ska jag kolla med idag. Det innebär att vi blir minst 7 av 9. Vilket annat fullmäktigeparti slår det?

Och efter detta återstår väl bara att konstatera att det måste bli blodomloppet idag också!