Till Kerstin

2013-12-30- kl 0640 lokal tid
 
Bara en hälsning hem till Kerstin - att allt är väl här. Nu äter vi frukost och är på väg på utflykt. Snorkling för ungarna och Key West för oss "gamlingar".
 
 

Dan före..

2013-12-26 - och Stefan och Staffan har namnsdag. Annars är det stora med den här dagen att det är dan före..avresedagen. I morgon kl. 04.45 kommer flygtaxin och hämtar mig. Då finns ingen återvändo. Just nu upptas mina tankar av hur jag ska kunna ta mig in i taxin och ut ur taxin på Kallax bara med de småskor jag tänkte ha på mig. Det glittrar förädiskt utanför bron. Vilket jäkla skitväder vi begåvats med!
 
Inte mycket att berätta från gårdagen. Ett par timmar på förmiddagen ägnades åt isrensning på gården. Takraset från stallet fixades i samma stund det rasat - mjukt och hanterligt. Betydligt besvärligare med smoget. Lyckades hacka upp så att dörren gick att öppna en dryg kvinnobredd - men inser att det kommer bli problem där, Vatten inne i smoget som rinner ut framför dörren!
 
Bussarna inställda på förmiddagen - och varning för dåligt väglag. I valet och kvalet att invänta bussarna eller ta bilen? Blev bilen och det var okej med 97:an. Något knöggligt på stadsgatorna. Är himla glad åt min fyrhjulsdrivna bil. Om det nu var EN vinter jag skulle ha en så var det här den rätta.
 
Jobbade från 12-17 - och tror nu att jag rensat vad göras måste innan resan. Några mail ska väl bombas iväg idag. (Undrar om det händer något när jag skriver "bombas" - övervakning?).
 
Och idag är det 3 månader till jag har födelsedag - den 66:e.
 
Närmaste tiden - tom den 11 januari - kommer det bli glest med blogginlägg - om ens några. Förvisso har jag datorna med mig - men hoppas inte få tid med den. Bara med som en livlina om kortet behöver påfyllning.
 
Nu ska jag hämta upp strykbräda och strykjärn - kanske ett och annat linne som behöver få en uppsnyggning.
 
Ni får ha ett gott slut på 2013 och en bra start på 2014. Så hörs vi efter att jag besökt den "nya världen".

Äger dagen

2013-12-25 - och alla äger dagen för ingen har namnsdag. Det borde jag ha kommit ihåg - efter alla dessa år.
 
Och julafton avlöpte efter alla ritningar. Kalle Anka, alldeles för mycket mat - och godis. Väntan på tomten - som var en lång och reslig person. Sen mera godis och galna ungar som rev och slet i paketen. Trodde det ingick i förskolepedagogiken att lära ungar att inte tro på tomten - men minsann en 9-åring och en 6 åring gjorde inte ens ett försök att kika bakom masken. Och tomten hade en rävskinnsmössa förvillande lik en som tomten här i Berigårn hade under många år!
 
Märkligt väderfenomen. När jag parkerade bilen kl. 14 var det minus 12 grader - en haltimme senare var det plus 0,1 på 5;e våningen på Timmermansgatan.
 
Har kikat ut - och på termometern. Plus en grad - och mycket till snöskottning blir det inte. Blir till att kara bort blötsnö från bron - och trampa runt och trampa fast resten.
 
Nättidningarna är avverkade - inte hänt något enligt lokalpressen. Kopparstöld i Piteå är det mest upphetsande - och en noteringen på den här sidan midnatt. Dödsskjutning i Lund och villabrand i Markaryd "bjuder" Aftonbladet på. I övrigt skåpmat.
 
Nu pyssla en stund, kara snö och sen dra till jobbet. Förberedelser för återkomsten till jobbet den 11. Blir väl att åka direkt från Kallax till expen. Alltid full rulle vid årsskiftet. Och nu ryker det mellandagar som brukar vara en rikedom för att jobba ikapp. Men det kommer nog att funka det här.
 
Ni andra kan med fördel stanna hemma och njuta av juldagens lugn.

Bästa "nyhetsklappen"

2013-12-24  och Eva har namnsdag - och tänker förstås på "min" Eva som växte upp som min syster - och som jag firade jul med i nästan 40 år. Och som jag såg första gången 1951 just i det kök jag sitter just nu.Och där vi firade nästa alla våra jular ihop. Nostalgi!
 
Efter att ha läst papperstidningarna var det med viss bävan jag knappade in mig på nätet. Började misströsta - men bästa "nyhetsklappen" att 81-åringen återfunnits vid liv. Kan hoppas bara att skadorna är måttliga.
 
Gårdagen blev en dag utan julstress. På jobbet till klockan 14. Sen bara posten och statoil på hemvägen. Mitt emot K-Rauta (fd) hade det inträffat en bilolycka där en bil i vänsterfilen stod i färdriktningen - men vi i högerfilen gled galant förbi. Såg sen i tidningen att bommarna vid notviksövergången hade varit fällda en längre stund - lok som strejkat - vid 19 tiden. Julstressade bilister hade tom vänt och kört mot färdriktningen!
 
Själv har jag lagt ärende i en hög som ska åtgärdas på juldagen. Med god struktur så ska jag klara det på ett par tre timmar. Det ligger ett block och en penna här på bordet. Skriver upp allt efter!!
 
Och väl hemma - minsann den där julstjärnan jag skrev om häromdagen - församlingens gåva till alla över 80. Nu stod den och väntad på bron - dock utan präst - och som ingående i ett fint jularrangemang från en god vän. Tack för den Roffe!
 
Wasabilaxen uppskuren och paketerad - liksom den dubbelmarinerade fläskfilén. Godaste fläksfilen ever - googla fram receptet - icaköket. Sen blev det tillagning av mor Mariannes mimymsallad - och som vanligt blev köket som en krigsskådeplats - och mängden mimym räcker att utfordra hela armén med! Men god även den.
 
På facebook går det rykten om att tomten klätt av sig hos mig. Uppmanad att ta med "utstyrelsen" till firandet på Timmermansgatan.
 
Tror minsann att Överkalix försöker sig på ett "bocktrick" för att göra sig kända. Undrar om det är Framtid Överkalix - den oheliga (men väldigt kloka!) alliansen som tuttat på björnen?
 
Nu ska jag iaf gå upp och vattna kusinens blommor. Sen ska fåglar få påfyllning. Och måhända borde jag iaf ta upp resväskan nu - och börja tänka på "amerikaresan".?
 
Ha en god och fröjdefull julafton!!

"Lagade" skinka

2013-12-23, kl. 06.45 - och Adam har namnsdag.
 
Annars är allt inte bra. En j-a efterhosta. Inte för att jag riktigt minns - men inbillar mig att det (nästan) är som kikhosta.
 
Men tur med vädret har jag iaf - minus 8 och någon mm nysnö (utifall nu kusinen är in och kollar här).
 
Värdig manifestation igår i Luleå. Väldigt mycket folk - och inga stötande plakat. Fast nog hade jag önskat att ramsorna mot nazister och rasister hade kompletterats med vänsterextremister. Dom som vi inte vill se på våra gator! Artiklar i båda tidningarna förstås - men föredrar NSD - för om man kikar noga finns bildbevis på att jag var där - min gröna hatt tittar fram.
 
Sen blev det ett antal timmar på jobbet. Och när jag kom hem rensade jag snön som traktorn lämnat - runt bilarna.
 
 Och sen "lagade" jag skinka. I verkligt konkret handling. Eller snarare lappade kanske. Där stod jag och packade upp skinkskivorna som skulle bli rullader - fyllda med senap och västerbottensost. Perfekt tjocklek på skivorna - men stora hål i varenda en! Så det blev till att "klippa och klistra" så att inte fyllningen skulle falla ut. Nåväl nu är 40-talet rullader packade i folielåda - färdiga att griljeras.
 
Den dubbelmarinerade fläskfileén fick sin andra marinad - och ligger nu och drar sig. För kvällen återstår att fixa 
"mimymsalladen". Läget unde kontroll?
 
Men först ska jag nu göra en normalarbetsdag - det är ju iaf måndag idag. Kan gissa att vi inte är så många som drar mot stan id 8-tiden denna morgon?
 
Ha en bra - dan före dan - och hoppas ni som jag slipper ut i julrushen. 
 
 

På hemmafronten intet nytt

2013-12-22 kl. 08.00 - och min inre kompass säger mig att Natanael har namnsdag idag. Käre far -  grattis på namnsdagen - Yngve Lennart Natanael - saknar dig så! Natanael = Gåva från Gud - visst var det så!
 
På hemmafronten intet nytt. Hade himla flyt med gårdagen - iaf förmiddagen. Hann uträtta ärenden på sex olika ställen utan att en ha tillstymmelse till parkeringsproblem eller köer. Det var som om att just när jag var färdig med ett ställe - så började andra ansluta.Och ändå tyckte jag att jag var sen i starten - åkte inte förrän kvart i nio.
 
Hemma vid 13-tiden. Då blev det dock en något för lång middagsvila. Men jag hann med både ett och annat ändå. Tvättkorgen är tom - och ny skinka fixad. Kylskåpet rengjort för att nu nämna något.
 
Har besiktat vädret. Godkänt. Minus 8 och ett tunt snölager som snarare ska trampas fast än skottas. Dock lite orolig för det takras som kom från stallet i förrgår natt - och som hann frysa till. Nå det blir väl yxa och spett.
 
Nu ska här lagas lite mat. Dubbelmarinerad fläskfilé ska göras i tre steg. Så filerna måste nu brynas för att hinna kallna och läggas i första marinaden.
 
Sen ska jag åka till Kärrtorp - jag som så många andra. Klockan 12 manifestation vid Gula Paviljongen. Läsvärd ledare av Anna Dahlberg i Expressen idag - om att också hålla vänsterextremisterna stången. De infiltrerar sig i antirasiströrelsen - och döljer sina värderingar och metoder. Jag hoppas familjen Petersen - Karl och Åsa - klarar av det i Luleå idag - och inte ger utrymme för vänsterns våldsbejakare!! Tillsammans med Rädda Barnen verkar det vara de som representerar arrangörerna?
 
Tror jag tar snön före - fileérna. Njut och fira fjärdeavdent! Och möt upp i vårt lokala Kärrtorp idag kl. 12.

Mörkaste dagen

2013-12-20 - kl. 07.45 - och Tomas har namnsdag. Mörkaste dagen på året? Kl. 18.11 idag infaller det - vintersolståndet.
 
Och denna dag för 45 år sen gjorde jag det - för första och enda gången - förlovade mig. Undrar varför vi valde den mörkaste dagen på året? Nå nu har jag varit oförlovad så där 25 av de åren - och det har gått bra det också.
 
Bra gick det igår också - hann undan rätt bra på jobbet. Men nog räcker resten till att sysselsätta mig fram till avfd den 27 - säkert!
 
För övrigt har jag inte rört bilen på 2 dagar - något av rekord skulle jag tro. Skönt igår att INTE ha bilen med - vilket skitföre!
 
Idag något bättre - iaf minus 4 grader. Kan hoppas att det håller i sig - och att det kommer lite nysnö.
 
Tvättmaskiner på G - ska strax hänga. Igår blev wasabilaxen klar. Sitter nu som mest och funderar på dagens logistik för att hinna med så mycket som möjligt. Hade någon tanke om att hänga på handtaget hos Kvantum redan kl. 7 - men slutade ut det.
 
Måste ju reta sig på något för att få igång blodomloppet. Inte svårt att bli det när en advokat uttalar att det var mänskligt att ta sig in i en lägenhet och hota och misshandla personer. Han ville ju bara ta reda på vem som hotade hans syster. Förvisso verkar inte den drabbade helt oskyldig - men när en advokat börjar tycka det är mänskligt att ta lagen i egna händer blir jag orolig.
 
Och bocken i Gävle har brunnit igen. Verkar nästan ingå i kommunens koncept att den SKA brinna - för visst skulle man kunna skydda den om man ville. Men vem skriver om en julbock som står där år efter år?
 
Glad blir man ju när - tjuv togs på bargärning.Orespekt att inte respektera att hemmet är ens borg.
 
Rubriken om att elever tillåts äta i klassrummet samtidigt se film trodde jag var någon kreativ rubriksättare som ville lura in oss på länken - för att hitta något banalt. Men det var på "rikt" -lite märkligt må jag säga. 
 
Börjar känna mig rastlös här framför datorn - han i ryggsäcken gör sig påmind. Mycket som ska hinnas med - allt från att kolla om fåglarna har mat - till inhandlingar av olika slag. Och någon kort stund på jobbet lär det väl bli.
 
Ha en bra lördag alla - och njut av mörkret - det gör jag.
 
 

Tant- och panchovarning!

2013-12-20. kl. 06.15 - och idag har Israel och Moses namnsdag. Grattis!
 
Efter gårdagen kan jag konstatera att jag är feberfri - utan Ipren. Nu kvarstår "bara" den otrevliga efterbörden av slem och hosta. Lemmen i magen - runt hela midjan. Om ni nu vet vad "lemmen" är - det visste inte min doktor riktigt - trots att han är från Råneå. Eller iaf hade han svårt att översätta det åt sina kollegor.
 
Bussade både till och från jobbet igår. Jörgen aviserade så tidig avgång - att jag fick meddela att jag inte var lite morgonpigg som honom. Vilket väckte en del munterheter vid den lunch som snälla partiet bjöd på igår.
 
Och hemma i Berigårn möttes jag av tant Lilly som gav mig rånepepparkakor och en lussebulla. Så det blev för många kalorier igår igen.
 
När ni läser på Kurirens baksida att "Drottningen drömmer om att resa norrut" - så kom då ihåg att ni läste det först på min blogg. iaf tidigare än i Kuriren.
 
Trodde att det skulle dölja sig en person med Levy Bodydemens bakom rubriken om julskinkor på rymmen. Men det var verkligen riktiga grisar. Som sedermera infångades.På min näthinna dyker då upp när faster Lisa styrde hem våran gris som rymt till grannen. Styrdegfrisen med två potatisgräv - samtidigt som hon läxade upp rymlingen med tillrop.
 
Läsvärd idag - Marika Formgren som "gästen" på Kurirens ledarsida. Om Löfven som mannen utan åsikter. Träffande beskrivning. Men jag kan fundera vad hon menar med att han Löfven inte har någora synpunkter på moderaternas Sydafrikapolitik? Förmodligen handlar det väl om den tidigare bojkotten som moderaterna var det enda parti som inte stödde. Där tycker jag Löfven gör rätt som avstår åsikter - om han nu verkligen gör det. Tänker på det också - nu när Hjalmar Lundbohm lynchas och beskylls för att ha varit rasist. Kan inga detaljer - och vet inte vad som är rätt och fel. Men det känns som om varje gärning borde bedömas i den tid den utförs. Kanske jag skulle tycka annorlunda om jag satte mig in i frågan - men det orkar jag inte.
 
Tant- och panchovarning höll jag på att glömma. Igårkväll knackade det på fönstret - vid sjutiden - och utanför stod en man i gul väst. Och lite längre bak ett fordon som liknade en ambulans. En fin julgrupp från morbror och moster i Bollnäs. Tackar allra hjärtligaste - med amaryllis min älsklingsblomma. Men lite oroad blir jag ju - tredje julgruppen i år. Snart knackar väl församlingens präst på med julstjärnan - om det nu juluppvaktar gamlingar på det sättet fortfarande.
 
Iaf kul att läsa i tidningen idag - om "Blomakuten" som faktiskt är en ombyggd ambulans. Så lite alert i uppmärksamhet är jag iaf än.
 
Ha en bra fredag - och på med broddar. Själv ska jag lämna bilen hemma idag - och bli upplockad av Jörgen.

Martyrskap

2013-12-19, kl.06.00, Idag har Isak namnsdag.
 
Och det är synd om mig - fortfarande riktigt förkyld. Piggare igår eftermiddag - så jag gjorde ett svep på Storheden och stan och uträttade lite ärenden. Nu är frågan om jag ska till jobbet eller ej? Men det är jullunch idag - vore ju synd att missa.
 
Sunderbyn på Kurirens etta idag - i mindra smickrande sammanhang - dock inte "byns" fel. Dålig mobiltäckning vid Skanskas grustäkt - måste väl vara ovanför återvinningen det. Inte länkbart - det är däremot det som är NSD:s ettan nyhet - om demonstration mot strippklubben i Kiruna.
 
Bra och dåligt - NSD trumpetar ut att narkotikan flödar - dåligt - men bra att man gjort stort beslag.
 
Och kul att Northland vann mot Umeå - som egentligen heter Udominate - viken sponsor som nu tvingar dem att heta så?
 
Har ju numer ingen "plikt" att läsa ledarsidorna - men idag lusläste jag verkligen. Mycket intressant i NSD att läsa om spelet när Rosengren blev s-distriktets ordförande. Vilket fulspel! Fulspel förekommer än idag - på olika sätt - kanske därför tex man i Överkalix enat sig över alla ideologiska gränser - tror att BÖ borde ha fått lite mer inside för att förstå. Och sossarna i Överkalix är så skärrade att de gått till motattack med en helsidesannons i deras lokala annonsblad.
 
Kuriren tar upp det accelerande våldet mellan vänster- och högerextremister. Båda sidorna har ju en förmåga att framställa sig själva som oskyldiga och änglagloria. Tänkte faktiskt den hädiska tanken om lokalpolitikerna i Arlöv som fick en bomb inkastad i bostaden. Säkert är att den skyldige hör hemma bland extermisterna - men huruvida det är höger eller vänster tror jag vi ska vänta med att bestämma. De metoder det här grupperna använder utsluter inte att man vill skapa martyrskap!
 
Nu ska jag kolla om Iprenen tagit ned min feber så jag kan åka till jobbet. 
 
 

Martyrskap

2013-12-18, kl. 13.30 - trot eller ej. Och Abraham har namnsdag - det har jag alldeles nytt kollat i tidningarna. Tidningarna som tant Lilly hämtade in vid 9-tiden. Trot eller ej - men jag har varit totalt däckad. Hade förvisso 38,3 i feber redan igår - men kände mig inte ett dyft sjuk. Men på eftermiddagen fick jag frossa och skakade hela jag. Efter svarttaxi med flickorna på träning till Antnäs for jag hem. Och i princip så tog jag två panodil och gick till sängs. Vaknade i morse och kände att allt inte stod rätt till. Uppfostrad som en är att feber måste bevisas om man skulle vara hemma från skola - så tog jag feber - 39,6. Har sovit hela förmiddagen - nu har jag fått berätta om martyrskap 
 
Nu börjar jag dock piggna på mig - har blekt håret - och ska nog ta mig en tur till stan.
 
Och nu måste jag skölja ur blekningen - så jag har något hår kvar.
 
 

The Stig

2013-12-17, kl. 06.30 - och Stig har namnsdag. Grattis alla! Får symboliseras av The Stig - tyckte den anonyma personen var intressant - har aldrig hört talas om honom.
 
Kanonförkyld - varför uppfinner ingen vaccin mot förkylning. Själv har jag ju nu uppnått den aktningsvärda åldern då jag erbjuds gratis vaccin mot influensa. Men den har inte hittat till mig sen första omgången av asiaten. Gissade att det var i mitten av 50-talet - och 1957 var rätt svar.
 
Basket igårkväll - en spännande match mot Brooklynn - som vi förlorade med inte allt för många poäng.
 
Slaskigt, halkigt och tråkigt väder. Och verkar inte vara mycket bättre idag. Fast iaf minus 3 än så länge. Själv förtränger jag att yr,no hävdar plusgrader på julafton!
 
Och Rockande Samen har avlidit - endast 74 år gammal. Vilken snygging - och visst kunde man "jag är lapp och jag har mina renar" utantill.
 
NSD slår annars upp att kvinnliga soldaters kläder inte håller måttet - en säkerhetsrisk. På nätupplagan lyfter man dock illa sittande trosor - väl mer säljande?
 
Kurirens ettannyhet är att assistansersättningen är en dyr affär. Visst - men vilken livskvalitet för människor som annars skulle vara undanskuffade. Nu hävdas det att de privata får för mycket betalt. Fast man kan ju undra vem som har rätten till de pengar som försvinner mellan våningsplanen i stadshusen - som någon uttrycker de i artikeln. Talade för övrigt med en personligassistent som berättade att han fått mycket mer betalt hos det privata assistansföretaget än hos kommunen. Om det är det "vinsten" används till så kanske det är vällovligt?
 
Och drottningens favoritresmål är norrut - det gläder oss rojalister! Och så lär hon fylla 70 år dagens före julafton - så kanske vi får lite fest och glam i TV?.
 
Nu ska jag försöka pallra mig till jobbet. Inget särskilt på agendan idag - bara beta av allt som ska vara färdigt innan jul. Och ikväll har jag skjutsning - svartaxi till träningen för tjejerna.
 
 

Teknik strul

2013-12-16 kl. 06.30 - och Assar har namnsdag idag. Grattis!
 
Mycket mer kanske ni inte får veta - för denna morgon verkar internet strula - på båda mina liner ut - så den här gången sitter nog inte felet mellan stolen och skärmen!
 
Summerar en bra helg - avslutade igår med julmingel på expen. Många trevliga samtal som man inte hinner med annars. Flera jag saknade - konkurrensen av aktiviteter var stor - men också många jag inte mött förr. Och så skumtomtarna förstås - beroendeframkallande.
 
Mycket sport på TV/web - skidor i alla former gör mig harmonisk. Så länge det är andra som åker!!
 
Idag har jag börjat med att sprätta igång motorvärmaren - må hända lite överlopps - det kändes rätt varmt. Men ska man vara "svarttaxi" så ska man. Idag tar jag med kusinen här hemifrån - och sen åker vi förbi expen och hämtar upp sonen. Båda ska till Kallax med avgång 10.15 resp. 10.05.
 
Kuriren toppar med "fortsatt kris på socialtjänsten" - om belastning på den administrativa sidan - där vite utdömts för dålig arbetsmiljö. Jag kan undra om vi inte snart får motsvarande rubriker ute där det är "verkstad" - alarmerande rapporter från flera håll.
 
NSD har repotage om "stadig ökning av köp av tjänster" - bland annat om en man i Sunderbyn som tack vare "Ruttjänster" klarar att bo hemma trots kraftiga funktionshinder pga av en stroke.
 
Och årets första - men tyvärr inte den sista - 38åring omkom i skoterolycka  så lägligt satt i en svart ruta på Kuriren - skulle önska vi slapp flera såna 
 
Idag blir en vanlig dag på jobbet - som tack och lov aldrig är vanliga. Ett par besök av personer som inte hade möjlighet att delta på minglet igår - klippning kl. 12.30. Sen blir det väl jobb några timmar till. Mycket nu då ledigheten hägrar.
 
 

Vaken - check!

2013-12-15 - kl. 07.30 - och tredje advent är det. Och jag är vaken - check. Det var däremot inte HV71 igår i matchen mot Luleå - innan det slagit upp sina korpgluggar stod det 5-0 till Luleå - som sen slutade med 5-3.
 
Själv kom jag hem med två förluster i bagaget. Några ynka poängs förlust först mot Vråken för Saras lag och sen för Lisas lag mot Gammelstad. Sympomatiskt var att Antnäs ledde i över halva matchen i båda - men sen motståndarlagen hämtat upp fick de ny kraft och energi. Så är det!
 
Hann med lite bokföring på jobbet först. Känne mig alltid så trygg och nöjd när jag är ikapp med den. Lättare att ta itu med allt annat då.
 
Idag har jag sovit länge - till strax efter sex. Hämtat in DN och karat bort den snö som fallit i natt. Rätt fluffig variant. Så nu är det lite julkortslikt igen.
 
Nu blir det inte mer dator här - för nu ska jag putsa lite här hemma - dammsuga och lite annat. Sen ska jag på julmingel på expen. Och några andra ärenden därefter.
 
Ha en bra tredjeadvent . och släck ljusen när du lämnar rummet.

Basketdag

2013-12-14 - kl. 07.00 Och Sten och Sixten har namnsdag. Gratulerar - idag är det er dag! Kan undra hur livet sett ut om "min" Sten fått bli äldre än 63 år. Vet iaf säkert att då hade han varit 82 år nu - på god väg mot 83!
 
Minne från igår - lucia-, tomte- och peppargubbetåg på Kalix Folkhögskola. En förskoleklaass från Norrskenets friskola som sjöng med sån glädje och kraft. På både svenska och engelska. Man såg framtiden kliva upp på scenen och tåg förbi som krönikör Anita Nilsson skriver i Kuriren idag.
 
Skriver i Kuriren idag gör också Bo Östman - hans tur i veckan. Inte länkbar - men BÖ gör tummen ned för koaliationen Framtid Överkalix - och undrar om moderaten Matz Flink ska bli det gamla kommunistpartiets påhejare i valet. Detta för att Larsson (V) och Hjelm (C) är de som utpekats som kommunalrådskanidater. Jag är absolut inte lika negativ. Med en socialdemokrati som står "ryssland" närmare än V och ett moderatparti som tackar oss i FP för att vi representerar alliansen på Överkalixmarknad - för själva orkar de inte med så måste friskt vågat hälften vunnet. För frågan är vad alternativet är? Fortsatt styre under "babuschkan" Persson?
 
Storstryk för LF basket - mot Södertälje. 
 
Kurirens ettan nyhet - otäck - om 46 åring som kidknappat och våldtagit en minderårig. Gammal nyhet - som nu är i tinget. 
 
Intressant krönika av Eva Åström - om att leva samman över religiösa gränser i Turkiet - och om att "burkadagarna" är över - iaf begreppet som sådant!
 
NSD:s reportage om skolan fortsätter - nu intressant artikel om varför det är bäst i Finland. Fortfarande kan ni ju själva länka och läsa direkt från nättidningen - lär vara i mitten av januari det blir stopp - för det är väl så att Kurirens Mats Ehnbom talar även för NSD. Uppgiften från publicistklubbens möte häromveckan.
 
I serien om "7-kronor-om-dagen"  så säger elektriker Isak Johansson från Sangis att han gärna betalar - och att han främst vill läsa om politik och lokala nyheter. Och efter det i tidningen följer 10 sidor sport. Undrar om de är de som vill läsa det som glatt betalar 7 kronor om dagen? För oss som är sportintresserade är ju sportsidorna historia innan de kommer i tryck? Nå erkänner att en av de 10 sidorna är en luleåhockey annons - undrar om de betalar 7 kronor?
 
För övrigt uppreoar jag frågan - vem är intresserad av uppslaget med börssidorna? Och vem betalar?
 
Idag är det basketdag. Först ska jag göra ett pass på jobbet. I det glassiga politiska livet så blir det till att jobba in den semester som snart hägrar. Men klockan 12 ska jag vara på Tuna och se Sara spela. Sen beger vi oss till Antnäs för att se Lisas lag ta sig an Gammelstad. Lite derby för en Sunderbyggare!
 
Och så kommer jag förstås att passa på att "stödhandla" på Sörbyhallen. Lite dyrare än andra affärer - men det är nödvändigt om de ska överleva. Deras inköpspriser ligger på en makalöst mycket högre nivå är stormarknadernas. Och det är en jättefin affär - ingen uppoffring att handlar där,
 
Ha en bra lördag.

Early morning rain

2013-12-13  kl. 06.30 - och idag firar vi Lucia
 
Och att early morning rain - faktiskt var snö idag. Men en trevlig och ruschig dag igår - avslutades med en besvärlig resa hem. Plus 5 och spöregn i stan - var förbytt till plusminus 0 och snöglopp innan jag var hemma. 
 
Masssor av besök igår på expen - Pether N och Agneta H inledde dagen. Och klockan 4 dejtade jag Lars, Leif och Viveka. Däremellan hann jag med ett besök på Timmermansgatan - träfade både Sara, Lisa och en kompis till Lisa. Tydligen hade de "lekt" på nätet - för Lisa och kompisen var imponerade över att jag hade en blogg. Det var coolt enligt E. Och Lisa hade upptäckt gamla grattishälsningar!
 
Ja det är ganska otroligt vilken nytta man kan ha av bloggen. Hade förlagt roceceptet på mor Mariannes mimymsallad och då googlade jag på det - och vips så var det där - utlagt på min blogg för flera år sen.
 
Denna luciadag har inletts med snöskottning klockan 04.10 - slabbigt blött under snötäcket - men snön var ändå inte så tung. Tog väldigt mycket längre tid att försöka få fram min bil. En isskorpa under snölagret.
 
Men tidningsbudet hade trotsat det dåliga väglaget - tidningarna var i lådan redan när jag kom ut. Ser att Luleå hockey vann igår mot Modo med 3-0. Missade det på sportnytt igårkväll.
 
Och nu har förhandlingarna om avskaffande av delade turer strandat för gott. Nu kan vi köra säger personalchefen lite kaxigt Men i NSD kan vi läsa att undersköterska är det stora bristyrket. Hur tänker man i kommunen? I valrörelsen 2010 fixade sossarna sin egna majoritet med att lova att delade turer skulle avskaffas. Det löftet var inte vatten värt. Men det kanske är Mårten Ströms bevingade ord om att väljarna glömmer så fort som leder dem,
 
Faktiskt ganska mycket läsvärt i dagens tidningar - ledaren i Kuriren tänkvärd. Johan Håkanssons krönika i NSD likaså. Den tangerar även det Åsa Petersen skriver om i Kuriren - fotoförbudet på förskolor. Syftet med det är vällovligt - men skulle förstås ha kunnat lösas på ett mycket smidigare sätt. På frivillighetens väg. Personalen vet ju förstås om man har barn med skyddad identitet och kan agera utifrån det. Den kompetensen betror jag dem om. Gillar dock att Åsa tar avstånd från det generella fotoförbudet på våra vårdinrättningar.
 
Idag ska jag till Kalix. "Hotade" igår med att jag ville vara uppkopplad per telefon pga av vädret. Vi löste det dock med att jag ska samåka med Anders Ö. Så min uppgift blir att ta mig till Persön. Och det ska väl kunna funka. Luciatåg är vi också utlovade vid styresesammanträdet - Norrskenets friskola bjuder!

Den store

2013-12-12, kl. 06.45 - och idag har Alexander och Alexis namnsdag. Grattis! Själv kan jag knappt tänka namnet Alexander utan att lägga till den store.
 
Halkig dag igår - har nästan kört in bilen i köket för att ta mig helskinnad in. Nu tycker jag att vintern får skärpa sig! Men med broddar och spark har jag inhämtat tidningarna. Och läst dem. Måste tillstå att tidningarna verkligen är lättsmälta nu för tiden. Såg på FB att Lars Pekka skrivit ett öppet brev till Mats Ehnbom just på det temat. Ett brev som ME vägrat publcera. Det gick just ut på att det numer är ytterst lite eget producerat material i tidningen. Bara att hålla med.
 
Vädret är störst på NSD:s etta - och "testamente" efter Karl P på Kurirens. Mest bara idrottsartiklar på menyn. Ser att Gällivare sjukhus riskerar neddragningar - samtidigt som Kent Ögren lovar nytt sjukhus i Kiruna 2025!! Undrar om det tidiga löftet om nytt sjukhus i Kiruna har något att göra med att Kent Ögren nu ska toppa sossarnas landstingslista. I valet 2014 kommer man i alla valkretsar kunna se Kent Ögrens namn - första gången. Tidigare var han bara på Jokkmokk-Bodens lista - och där blev han omkryssad av Elvy Blomdahl! Väl inga höga odds på att han kommer att bli nedflyttad av kryssen?
 
Byggfusk i Kiruna höjer jag ögonbrynen för. Tänk att nya raketskolan nu utryms för att det är mögel. Och NCC och kommunen är oense om vem som ska betala!!
 
Som sagt inget som i tidningarna som höjer temperaturen. Skulle möjligen vara horoskopet i NSD som hävdar att jag får välförtjänst applåder idag - för att jag hållit huvudet kallt och bidragit till en förbättring av sakernas tillstånd! Bäst att göra mig färdig för att mottag folkets jubel!!
 
Ha en bra torsdag!

Fru Tö

2013-12-11, kl. 06.30 -  det är Daniel som vi namnsdagsgrattar idag.
 
Kortare än kort blir inlägget denna morgon. Ogillar blidväder i december - men idag är det - och jag kan inte göra mycket åt det.
 
Kan erkänna att det fnns vissa fördelar. Bron behöver inte sopas och min bil som  förrgår mest liknade ett isstycke är nu avtinad.
 
Har precis varit ut och hjälpt "Fru Tö" - hon den krumma gumman med kvast ni vet - som sopar bort snö och slask.
 
Läser den glädjande nyheten att Smedjegatan ska öppnas igen - fast först till hösten. Såg för en tid sedan att tekniska nämndens ordförande varit vid Kungsgatan - en förmiddag klockan 10 - och hon förstod inte vari problemet bestod. Kan rekommendera rusningstid - som är ett par timmar morgon och kväll - för att se verkligheten!
 
Och "Tåg i tid med ny mätteknik" rubricerar Kuriren - kan undra om det kommer gälla Norrtåg också - som häromdagen ställde in tåget pga av kyla.
 
Mindre kul att Luleå hockey förlorade - och mot Färjestad som har rätt många anhängare på FB.
 
Och ännu mindre kul att sosseledningen i Luleå fortsätter förneka sanningen. Det finns ingen besparing hävdar socialnämndens ordförande. Måhända sant om man ser till kronor och/eller procent. Men när pendeln slagit över och omvårdnadskrävande gamlingar tvingas bo hemma så har naturligtvis trycket ökat på personalen. Personalen betalar med fler delade turer istället för att de enligt vallöftet skulle försvinna. Och sliten personal - mer sjukskrivningar - och mer press på de som är kvar. Revisionsrapporten säger tydligen det också. Iaf att ledningens och personalens syn på situtationen inte alls överensstämmer. Måste läsas!
 
Idag blir en vanlig dag på jobbet. Vanliga dagar tenderar dock aldrig att bli vanliga. Och det är väl bra. Någon tristess hinner aldrig infinna sig.
 
Hoppas ni också får en bra dag.

Kvinna från Magdala

2013-12-10, kl. 06.15 - och idag fyller Angelica Hedlund år , grattis. Och "kvinnorna från Magdala" - har namnsdag. Malin och Malena. Urspungligen från namnet Magdalena, Borde det inte innebära att hon också har namnsdag? Fast henne grattar vi ju under "fruntimmersveckan", Föreslår en viss samordning av namnsdagar - så att flera kan få fira. Vet minsann hur det är att sakna namnsdag - vare sig Ylva eller Marianne fanns med tidigare. Mor och jag fick "nödfira" på Mariana-dagen.
 
Superdag igår - hann mycket på jobbet. Hade riktigt flyt med att få tag i folk - och få besked om medverkan. Gunnar A kommer till vår konferens i januari!
 
Inser att det är riktig "panschovarning" - igår köpte jag frimärken till de färdigskrivna julkorten. En vecka innan de måste postas!
 
Men nu är det en ny dag. Har hämtat in tidningarna - och förhoppningsvis även slagit igång motorvärmaren. Tänkte iaf gå förbi bilen och göra det. 
 
Den stora lokala nyheten är fotoförbud på skolor och förskolor. Man bara häpnar. Förvisso finns det skäl att känna respekt för att det finns barn som har skyddad identitet. Men det argumentet verkar vara inslängt som jästen efter degen. Det kan givetvis lösas på annat sätt. Det handlar om rädsla för ny teknik - men det är bara att inse att internet kommit för att stanna - ingen dagsslända som sossen och statsrådet ines Usman siade om. Känns lite extra makabert - beslutet - då vi nu går mot tider där vi kommer få se sida upp och sida ned med bilder av telningar - i luciakläder och tomtedresser!  NSD har nyheten på ettan!
 
Kuriren fortsätter sin serie om Vårdens digitala vägval. Och i Kuriren kan vi också läsa om att Northland hotas av domstol. Påhejad av Claes Hemberg på Aktiespararna står det i papperstidningen - dock inte med i nätversionen. Den mannen verkar ha bestämt sig för att någon gruva ska det inte bli i Pajala. För min del känns det som om han tagit det som sin livsuppgift - skulle nog inte skriva påhejad av - utan triggad av.
 
Northland för tankarna till basket - och LF vann igår i Uppsala. Grattis.
 
En bra artikel till från vardera tidningen vill jag uppmärksamma. Om hemtjänsten i NSD. Där man kan läsa att ledningens bild av verkligheten inte överensstämmer med personalens - och troligen inte med brukarnas heller. Revisionsrapport. Vill nog påstå att det gäller hela äldreomsorgen! Lite av Kejsarens nya kläder  när man hör ledande sossar stå i fullmäktige och berömma sig själva.  
 
Och så Sticket i Kuriren - om hur facket pumpar in pengar till sossarnas valkassa. Det är ju långt ifrån alla fackligt anslutna som vill stödja sossarna - och ändå tar man medlemmarnas pengar och skickar oförblommat vidare. Bland LO-anslutna män är sossarna inte längre största parti - det är SD. Så det enda försonande med de 800 000 kronorna till sossarna är väl att ett antal SD blir förbannade. Men som princip är det helt förkastligt - lika förkastligt som kollektivanslutningen på sin tid. En avgörande faktor - kollektivanslutningen - att jag tidigt uteslöt S som mitt parti!
 
Mer självdisciplin hävdar horoskopet i NSD att jag behöver. Vi får väl se om jag klarar det. För idag ska bilen stå - och bussen går 08.11.

"En tunn skiva lax..."

2013-12-09, kl. 06.00 - hämtat tidningarna - och när jag tog dem i näven - kom orden "En tunn skiva lax - tretton kronor" - googlade men hittade det inte. Men visst måste det vara en Lars Ekborg?
 
Annars så det ju Anna som har namnsdag - grattis Grönlund Krantz och alla andra Annor jag känner. Och ni som gör egna julskinkor från grunden - dvs nu fått grisen slaktad - ni lägger nu ner skinkan i saltlaken. En stor rostfri hink rekommenderas - lägg på en flattallrik och lägg sen en tung sten ovanpå. Den som inte har någon sten kan nog få låna en från Bergårn - jag tror bestämt att den som användes här i huset numer ligger som dörrstopp vid källaredörren!
 
Lägger en helg i vilans tecken bakom mig. Iaf vila från jobbet. Var in på expen på lördagmorgon - men använde den mest som "uppehållsrum" en stund innan avfärd till Kåbdalis. Erkänner - lite jobb har jag gjort hemma vid datorn - men pyttelite.
 
Mycket julmarknader och sport på tidningarna idag. Framgångar för både Hellner och Kalla - inga pallplatser i stafetterna men riktigt härliga insatser av både. Bara de nu inte toppat för tidigt?
 
Ingen topp vad avser influensavaccin. Smittskyddsläkaren missnöjd - gamla, gravvida och kroniskt sjuka kommer att drabbas. Har själv fått ett erbjudande som jag inte nyttjat. Känner mig vare som gammal eller gravid!
 
För övrigt toppas båda tidningarna av i mina ögon positiva nyheter. "Teknik ersätter vårdpersonal" - låter väl inte så positivt - men det finns mycket gott med tekniken också. Kanske kan avstå "sällskapsroboten". NSD har om att Norrbottens läns landsting inför screening av pulsåderbrock. Och NLL är som vanligt sist ut med att införa nya och effektiva behandlingar. Väl dags att öka det statliga ansvaret för en jämlik sjukvård?!
 
Sa jag det - att vi har ett helt underbart vinterväder idag. Minus 23. Det "värmer". Nu väntar jobbet - känner mig jättesugen att ta itu med allt som ligger i "pipeline". Nu är det 10 arbetsdagar muck - plus förstås den där måndagen före julafton. Den kommer nog att behövas - för sen ska jag ha 14-dagars semester. 

Ett skov framgångar

2013-12-08, kl. 07.30 - och i avsaknad av vetande om dagens namnsdagbarn så får jag ta ett politiskt inlägg för att "svärta" texten. Vidar Andersson som gör upp med sossarnas taktiserande om brytpunkten.
 
Har haft en planerad sovmorgon idag - först till halvsex - men sen var sängen så skön så jag bestämde mig för en halvtimme till.
 
Härligt vinterväder idag - fast inte kändes det som de 19,5 grader som min granne på jobbet skrev på FB. Men så är det ju - den riktiga vinterkylan är "varm".
 
Hela dagen igår ägnades åt "Kåbban" som de initierade säger. Kåbdalis för oss andra. Där var det minus 14 och 7 ms nordlig vind. Trodde att tjejerna skulle ge upp efter en timme - men minsann så körde det nästan 2,5 timme.
 
Själv tillbringade jag väntetiden på byns "lanthandel". Förvånansvärt bra sortiment på den lilla butiken som nu hållit öppet i två år. Hade tom eget bageri där det framställt både det ena och andra - limpor, lussebullar, tunnbröd. I ett hör av butiken ett litet retrocafé där jag intog kaffe. En mysig timme där jag tom träffade en bekant - Tord från Kåbdalis.
 
Och så fick man köra på riktiga vintervägar - "plogarna" där uppe vet hur man plogar/skrapar vägar. Viltet höll sig borta från vägarna så när som ett rådjur som passerade vägen några mil ovanför Älvsbyn. 
 
Lite energi fanns kvar - färdigställde en förkokt julskinka genom att panera och griljera den. Men ingen ska påstå att julskinkorna smakar så bra som förr - och detta trots att det var en Hugosson.
 
Lite tvätt hann jag med också. Viken nu ska hämtas upp. Och så ska här röjas i köket. Julmarknad kl. 10.00 är inplanerad - en snabbis - bara för att ha varit dit - Folkhögskolan och byns egen hantverkarförening!
 
Snabbis för att 10.30 fortsätter skidunderhållning på TV. Behöver jobba lite idag också - men eftersom vi nu upptäckt att även vårt nätverk finns uppe i molnet så ska jag försöka göra det hemifrån, 
 
Apropå skidåkning så känns det som om helgen varit ett skov framgångar för såna jag unnar det. Luleå hockeys mirakelseger över Skellefteå. Northland vinst över Solna, Antnäs (lisas lag) vidare i straffkasttävling, Kalla tvåa i klassiskt - före Björgen bland annat - , Hellner fyra och skidskyttestafettlaget på pallen - andra plats. Glömde jag någon nu? Men igår em - blev det stopp - tvärstopp - Luleåhockey torsk mot Växjö.
 
Men den här söndagen blir nog bra iaf.
 

"Kåbban" nästa!

2013-12-07, kl. 06.00 - och Angelika och Angela har namnsdag. Barn av samma "stam" tydligen. Och två stycken har jag - i den släkt som Jens gift in sig i. Så tjejerna Hedlund grattas särskilt!
 
Och grattis till Luleå hockey och Northland basket. Tydligen 24 år sen senast vi spöade Skellefteå på bortaplan - iaf inom ordinarietid. Och enligt basketnörden Jens så brukar Solna vara svår för baskettjejerna. Men igårkväll -´hände det - dubbelmiraklet!
 
Och Mandela Nelsons död överskuggar förstås det mesta i nyhetsväg. Tycker att hans egna ord väl speglar hans storhet.

"Vad som räknas i livet är inte det faktum att vi har levt. Det är skillnaden vi har gjort i andras liv som kommer att bestämma vikten av det liv vi levt".

- Nelson Mandela, 18 maj 2002

Och Nelson Mandela gjorde skillnad. Skulle bara önska att hans tankar och gärning får en renässans i det europa som nu härjas av bruna högerkrafter. Och att de ca 10 procent av sveriges befolkning som kan tänka sig att rösta på SD förstår att de - SD - står för precis motsatsen till vad Mandela stod för!

Obehaglig skändning av Alice Babs i SVT häromkvällen. Hur kan man medverka till ett sånt program. Förvisso kan man undra varför de anhöriga - minst två vuxna barn - överlämnat henne till en förvaltare. Nog kunde de väl med gemensamma krafter och en godman ha "förvaltat" henne själv. Och utan tvekan skulle jag som anhörig byta förvaltare efter att ha sett hennes maktfullkomliga framträdande i reportaget. Fast passa er anhöriga - när ni gett tillstånd till en förvaltare så kan ni inte byta. Då bestämmer hen och myndigheterna allt! Hör du det Jens Sundström!!

Nå nu blir det "Kåbban" nästa för gamla farmor. Äldsta älskade barnbarnet och hennes kompis vill absolut till Kåbdalis idag. Och farmor levererar förstås svarttaxi. Meningen var bara dit - men enligt rykten på FB så var den buss de trodde sig kunna ta hem bara en chimär. Så jag får tydligen tillbringa dagen "vid foten av fjället".

Ha en riktigt bra dag alla där ute i livet!

.

 


Allt tillåtet är inte lämpligt

2013-12-06, kl. 07.00 - även om "Sven" dominerar nyhetsflödet så är det faktiskt Nikolaus och Niklas som har namnsdag. Båda med samma grekiska ursprung. Grattis till er alla  och ett särskilt grattis till Niklas Lindfors som dyker upp på min hårddisk.
 
Dagens stora nyhet är förstås den som mötte mig för en liten stund sen - att Nelson Mandela avlidit. Hoppas hans värderingar och gärningar kan bli en ledstjärna för mänskligheten i den tid vi nu är. Det behövs minsann!
 
Annars finns det ju ett och annat att reta sig på även idag. NSD:s ledarsida tex - om brytpunkten. Intressant att veta att denna låg vid 110.400 när den infördes 1982. S-regeringar har under alla dessa år sen då - med jämna mellanrum höjt den för att ungefär lika många löntagare ska vara befriade från statlig skatt. Nu pågår den strid som bara handlar om taktik och prestige - precis som Lena Mellin skriver.. Är det verkligen värt det - att ge SD den eftertraktade rollen som vägmästare)? Nu lär det också vara Björn Söder som kan få den avgörande rösten i KU.
 
Fast finns ju saker att glädjas åt också - att oppositionen i Överkalix nu gått samman för att ge sossarna en match.Överkalix tillhörde ju de kommuner där vi vid senaste valet fick se hur socialdemokratiska valarbetare bytte kostym mellan att vara just valarbetare till att vara valförrättare. Satt i nära anslutning till valbåsen och ringde in sina väljare. Osmakligt! Dags att bryta den maktfullkomliga attityden!
 
Och hur tänkte jag då? När jag rubricerade detta inlägg? Jo jag läste Nils Johansson krönika i NSD där han ifrågasätter hur en liberal som Thomas Olofsson kan ifrågasätta kommunikationschef Roger Jönssons rätt att uttala sig i partipolitik. Och som vanligt så kryddar man den sanning som ska kommenteras. Thomas har inte krävt någons avgång - bara hävdat att hans agerande passerar bättre som presschef hos sossarna. På ett skämtsamt sätt påtalat hur galet de kan bli. Allt som är tillåtet är ju inte lämpligt. Och stödet till Thomas har varit massivt!!
 
Fler saker att glädjas åt - dialogen har vunnit segrar i Jokkmokk. Det hatiska och hätska verkar få stå tillbaka för en konsruktiv diskussion. Och Jokkmokk har inte råd med något annat.
 
Och apopå exotiska ortsnamn med "dubbel-k" så gläds jag åt att Lovikka är på väg att placera sig på den globala kartan.
 
Men nu är det hög tid för mig att lämna datorn. Någon lite sväng av "sven" har vi nog haft här också. Lite snö som måste karas ihop innan jag drar till jobbet.

Reste sten efter broder Sven!

2013-12-05, kl. 07.00 - och Sven har namnsdag. Och på wikipedia kan vi läsa att att ett antal bröder reste sten efter broder Sven. Och inte nog med det idag har ynglingen fått en storm uppkallad efter sig - en storm som ska drabba oss idag - men mest i södra sverige tror jag. Och själv sitter jag bra precis på den plats där min farbror Sven satt och rökte sin morgoncigarett - men det var många, många år sen.
 
Försovit mig - till kvart över fem - så det blir bara några summariska rader här. Styr nämligen inte efter min avresa själv idag - Jörgen ska hämta upp mig.
 
Igårkväll var jag på publicistklubbens möte om den beryktade väggen. Det man kan konstatera är att "mediasällskapet" kommunicerat sina ideér mycket dåligt. Verkar som om det inte kommer att bli något idiotstopp på nättidningarna. Och uppenbarligen har de svängt med den starka opinionen. Och hoppas verkligen att de säger upp avtalet med den PR-byrå som stått för den osmakliga annonsserien!
 
"Mina pojkar" - Jens och Thomas stod annars för mycket av nyheterna igår. Thomas röt till mot kommunens kommunikationschef som uppenbarligen missat att han INTE är presschef för S. Och Jens fortsätter sin kamp för bättre fosterdiagnostik. Märkligt att NLL hela tiden ska vara steget efter i dessa fertilitetsfrågor. Istället för den normala - långt ifrån riskfria . metoden kan man nu testa ägg för riskgrupper i förväg. Nåväl - Jens fick iaf till en återremiss så förhoppningsvis går det igenom nästa gång.
 
Kunde också glädja mig åt att Enars minnesfond delade ut uppmuntran till personer som sätter guldkant på tillvaron för såna som verkligen behöver det. Stolt över folkpartisterna i Älvsbyn som gjort detta möjligt. 
 
Hade varit mycket att utgjuta sig över idag - men som vanligt räcker inte tiden. Nu göra mig färdig för en effektiv arbetsdag. Blir buss hem - och sen blir det att ta sig till stan för ytterligare en kvällsaktivitet i veckan,

Blå kondom?

2013-12-04, kl. 07.00. Barbro och Barbara har namnsdag. Ett namnsdagsgrattis till Barbro Westerholm får stå för grattis till alla er som heter så. BW är förutom en utomordentlig engagerad och kompetent politiker - en riktigt fin och hel människa.
 
Hoppas ni kan ursäkta mitt mänskliga fel igår - gav er fel datum. Hoppas det inte ställde till?
 
Gårdagens stora nyhet var förstås Pisaundersökningen. Läs här Jan Björklunds kommentarer. Skulle vara klädsamt av oppositionspartierna om de också redovisade vad det velat göra annorlunda och vad de kommer att göra annorlunda - om väljarna - vilket gud förbjude - ger dem regeringsmakten. Noterbart att Sverige toppar i att elever uteblir och kommer sent till lektioner! Förhoppningsvis är detta uppstramat i de skolreformer som kom på plats 2011/2012.
 
För övrigt en bra skolledare i Kuriren. Även OA tar upp Pisaundersökningen. Ingen av dem länkbara - och som ni förstår "neutraliserar" de varann lite. Och riktigt intressant och roligt att OA efterlyser med statlig styrning av skolan. 
 
Har ont om tid denna morgon - sovit lite för länge. Synd - då jag njuter den här mörka tiden. Tänk så mycket möjligheter det ges att sätta upp kreativa ljusuppsättningar. Röd och gul, vit och grön - gör detsamma har jag sagt. Men nu läser jag i Kuriren om att Fritidsförvaltningen dragit ett blått ljusnät över granen på torget i Gammelstad. Den ska beskådas denna morgon. Passar perfekt då jag ska ha med kusinen till vårdcentralen. Angelica kommenterade det på FB - som om de dragit över en blå kondom!

Avdelningen onödigt kom-ihåg!

2013-12-04. kl. 06.30 - och idag har Lydia namnsdag. Och då fyller min fd partiledare Bengt Westerbergs son Jakob år. Apropå "#avdelningenonödigtkomihåg# Fast varför det är enkelt att komma ihåg är att mina barnbarns farfarsfarmor hade namnsdag denna dag. En riktigt snäll tant - som trots kroniska sjukdomar och mycket smärta aldrig klagade för egen del! Något för vår generation att ta efter?
 
Fast en ann tar ju varje tillfälle att klaga. Igår fick jag minsann vända om efter att ha tankat på Statoil - hade glömt telefonen hemma! Och väl vid jobbet var partiets parkeringsplats ockuperad av okänd - som dock förmodligen höll koll på när argatanten skulle komma - för han var ute och flyttade bilen snabbt.
 
Landstinget är ju som vanligt en källa till irritation. Förutom att jag igår fick kännedom om ett fall där sjuktransporten hem från en operation fungerat under all kritik. Förutom noll hjälp på den så kallade Komfortbussen - så fanns ingen anslutande taxi som utlovat. Efter mer än 3 timmars bussfärd. Och med en patient som hade både feber och sänka, Vid förfrågan om hur de kunde skicka henne med buss - blev svaret att de minsann sett att hon kunnat sitta och äta i matsalen! 
 
Och det andra är att jag fortfarande inte fått något svar från min mammografiundersökning - som genomfördes 8 november. Ringde och frågade den 19 november - då det skulle skicka en gång till. Men det kunde ta 3-5 dagar innan det nya skulle komma. Frågan om vilken postgång de använde - fick svaret goddag yxskaft . och än har det minsann inte kommit! Tur att man inte tillhör de mer nervösa typerna.
.
Lite missnöjd med vädret idag - åt blidahållet. Men kallarluft på väg hör jag just på TV. Nå tidningarna är lästa. Och där kan jag läsa att polisen gjort en lyckad knarkrazzia. På Sandviksgatan har det stulits en motorsåg - här hos oss har ytterligare en plogpinne försvunnit. Fick lust att fota de tydliga skoavtrycken - men det tillhör väl avdelningen onödigt jobb? Men hade minsann varit kul att följa dem överBerigården - riktning mot Skräddarsvägen, Landshövdingenvägen-Bomvägen?  Gläds förstås också över polisens framgång att stoppa den 17-årige biltjuven. Kan bara hoppas att familjen får den hjälp som behövs att leda tillbak "gossen" på en bättre väg!
 
Ledaren i Kuriren läsvärd - om avsaknad av mobiltäckning. Tydligen så ligger det en del i kritiken från Sven-Erik Bucht - ibland blir man immun mot budskap från det hållet - eftersom det oftast bara är populism. Skit dock att Kuriren ligger flera dagar efter med uppdatering av "opinion".
 
Nu dags att börja tänka på jobbet - idag blir det nog heldag - plus möte ikväll. Ska lyssna till fd stadsbyggnadschefen Dahlstål som talar om hur Luleå kan byggas attraktivare.
 
För övrigt kan ni bara veta att jag faktiskt tränade igår. Min mentala coach - jag själv - säger att jag ska glädjas åt det istället för att gräma mig över förra veckans uteblivna träning.
 
Ha en bra tisdag.

Tung dag

2013-12-02, kl. 06.30 - och Beata och Beatrice har namnsdag. Trodde att Beata var en kortform av Beatrice - men får inte riktigt stöd för det - men ungefär samma betydelse - lyckosam och ljusbärare.
 
Inget uppmuntrande precis med Kurirens horoskop denna måndag morgon. "Idag känns vardagen tung" - alltså inte nog med att det är måndag - det blir en tung dag också. Tur att man tillhör de som bara tror starkt på horoskopen då det är med oss.
 
En härlig helg lämnar jag bakom mig - långt bakom. Fattar inte riktigt vart den tagit vägen? Igår förmiddag var jag iaf i Antnäs - det minns jag särskilt väl. En riktig rysarmatch för Lisas lag. Lagens resultat genom matchen  var som klistrade ihop med varann. Tror knappt det någon gång skiljde mer än 3 poäng. När det var 44 sekunder kvar stod det 49-49 - och Boden missade två straffkast - varvid vi contrade och satte 51-49 - och DÅ var det 1 sekund kvar. Vilken rysare!
 
Ja sen hem och skrapa undan lite snö - innan jag drog till jobbet för ett par tre timmars jobb. I sakta mak. Men fick undan en och annan energitjuv. 
 
Härligt vinterväder idag - ute och hämtade tidningarna före klockan 5. Nu är det lästa - utan blodstörtning! 
 
Förstås om det tragtiska dödsfallet i Korpilombolo. Men glada nyheter också - om Kallas framgång - som jag förstås missade i livesändning pga av basketen. Torbjörn Tosser i Kuriren tror på en fröjdefull jul - efter Kallas seger. Själv gladdes jag nog mest åt Hellners insats - imponerande - och kom lite orättvist i skymundan - men det krävdes en gigant från Tärendö för det - som Tosser också skriver.
 
Idag gläds jag också åt ledarna i båda tidningarna. Kurirens tf  ledarskrivent Jacob Broman skriver på temat "Lilla huset på tomten" om Friggeboden som Borg nu tycker ska bli ett Attefallshus. Vill i sammanhanget bara påminna om att Birgit Friggebo faktiskt drev igenom 176 förenklingsförslag för oss vanliga medborgare. Friggeboden var förstås giganten - men där fanns saker som att inte bötfällas om du gick mot rött ljus en sen natt utan trafik, förenklingar i deklrationen med mera. Märker att även jag glömt alla kloka förenklingsförslag som blev verklighet. Ja borttagande av bygglova för att måla om huset också. Får nog googla på detta!
 
NSD via Peter Jaan-Kask tar upp behovet av en ny skattereform - gillar citatet från norske hotellmiljonären Petter Stordalen: "Skatt är civilisationens kostnad. Det är en orsak till att Sverige är ett av världens bästa länder".  Det gäller att komma ihåg att skatten ger oss välfärd vid sjukdom, arbetslöshet och ålderdom. Och utbildning till alla - oavsett plånbokens storlek. Tyvärr inte länkbar ledare än.
 
Men om vi ska behålla respekten för att skatter behövs behöver vi mindre av gräddfiler - som när sossarna i Luleå återigen är på väg att skicka pengar till sig närstående Unga Örnar. Bra att Sticket tar upp detta - tänk att sossarna återigen är beredd att köra över sin fritidsförvaltning?
 
Nu är det dags att ta itu med måndag - ska försöka memorera den och njuta av varje stund. För fortare än vi anar är  det fredag igen!

Bönhörd

2013-12-01, kl. 07.00 - och vem som har namnsdag har jag ingen som helsta aning om. Provar lägga en länk här så texten blir svart.  Måste väl någon gång komma ihåg och gå in och kolla om det blir så?
 
I övrigt är det vitt denna morgon - bönhörd med mer snö till folket! Men den kommer ju aldrig vid rätt tillfälle - idag har jag inte mycket tid för snöskottning - ska iväg redan kl. 9.
 
Lång dag igår - trots sovmorgon. Hemmapyssel till klockan 13. Sen bjudlunch hos Doris. Fick tom med mig hem en hyacint - får se hur länge jag klarar den iår? Dvs när den tar min andning!
 
Hann en sväng till stan också - lite inhandling - mest av mat. Faktiskt en julskinka! Ska tjuvstarta med den iår.
 
Långt telefonsamtal med morbror Sture i Bollnäs hann jag också med. Kul att höra att "gamlingen" håller sina hjärtproblem i schack! Och en seger fick han sen för sitt hockeylag - Brynäs vann med 3-2 mot Luleå. Trots att vi ledde med 2-0 när jag kollade.
 
Inte så mycke nyheter i våra lokala nättidningar - några rattfyllor - varav en fick ungefär vad de förtjänade - voltade i en rondell vid Bergnäset. Sorligt med olyckan i Korpilombolo - där 13-åring omkom.
 
Dagens kurosnyhet står SD för - inte ovanligt i sig att de står för såna. Nu säger de att de haft årsmöte för länet - men vilka som ingår i styrelsen är hemligt - bortsett från ett par tre kontaktpersoner som namnges. Trots det så hävdar det att de ska gå till val i minst 5-6 kommuner. Det kanske tror att de kan ha listor med ett antal alias?
 
Nu ska jag göra mig i ordning - det är basket i Antnäs som står först på programmet. Klockan 9 är det kaffe hos Doris och kl. 10.00 är ned uppkast.
 
Blir måhända en sväng till jobbet på eftermiddagen - om det inte dyker upp något annat roligt. Konkurrens av skidor på TV.
 
Ha en bra söndag - tänd första ljuset ni som satt igång adventsstaken - och njut. Nysnön inbjuder till julstämning.