Finland så klart..

2012-12-31. kl. 08.00
 
Lettland - var fick jag det ifrån - det matchen så jag ju - bitvis iaf - innan jag somnade. Idag lär det vara mot Finland - kl. 13.00.
 
Men nu är jag på väg att vara "svartaxi" igen - bästa kusinen till jourcentralen - efter samtal med sjukvårdsrådgivningen. Över 39 grader i feber - och förkyld i princip sen hon kom ned till Värmdö några dagar före jul. Hon har en benägenhet att dra på sig barnbarnets "dagissjuka" - mycoplasman har förmodligen slagit till igen.
 
Undrar om jag ska sätta munkavle på henne i bilen - så inte jag smittas?
 
Ha en fortsatt bra dag.

Takdropp

2012-12-31. kl. 06.00 - och idag är det Sylvesters dag. Grattis.
 
Blev en dag i snöns tecken igår. Två timmar på morgonen - med hårdvindpinad snö. Och strax jag var klar kom traktorn och drog undan mina snöhögar på ett elegant sätt. Intensiv takdropp hela dagen - insåg på eftermiddagen att det nog var klokt att även ta och röja framför stall, smog och häbre. Och det var mycket klokt. Bara rena blöta snösörjan - som hade varit omöjlig att få bort om det fryser på. Och då passade kommunens plogare på att komma - så fick jag göra bort att röja efter honom också. Härlig motion - och gratis!
 
Tidningar idag - hämat in dom -  lite läskigt med takdropp även idag - nyårsafton.
 
Det var nog ett klokt val att stanna hemma mellan snöskottningarna. Bussarna inställda och flyget hade problem - vissa plan fick vända om.
 
Fick bli lite matlagning istället - kokade lingonsylt och gjorde två fyllda köttfärslimpor med en riktigt god gräddsås. Få se om det senare ska levereras till Timmermansgatan eller om de åker in i frysen.
 
Såg framemot att få en rätt tråkig söndag uppiggad av skidor på TV - Kalla och Hellner. Men med lite för höga förväntningar så blev det fortsatt down. Idag kanske jag kan hoppas på hockey - JVM mot Lettland tror jag.
 
Såg fö i Kurirens "för 50 år sen" att Sixten Jernberg skulle debutera i skidskytte. Med gevär lånat av OS-medaljören Klas Lestander från Arjeplog. Tyvärr låter notisen oss inte vet hur det gick? Och inte tror jag det avslöjades i TV-dokomuntären "Sixten" heller. Men har ni inte sett den än har ni en höjdare kvar - gå in på webben - den finns säkert kvar.
 
På tal om kvar - så är det ju problem att bemanna med poliser i Gällivare. Ser i Kuriren att poliser i Gällivare ska "befordras" genom att uitbildas för passkontroller. Som ska utföras i Kiruna - en resa på 23 mil tor. Något som inte uppskattas av den Gällivarepolis som anmält detta till Polismyndigheten i Norrbotten. En sådan befordran till och Gällivares polisbrist torde bli permanent!
 
Nu ska jag ägna mig åt att vårda årets sista dag. Planerad nyårsmåltid med kusinen. Men nu ringde hon under pågående blogg - och hennes "dagisförkylning" tenderar att bli värre. Över 39 i feber på morgonen - få se om vi sitter på akuten och inväntar det nya året. Nå den som lever får se.
 
Önskar er alla en gott slut på 2012 - och förhoppningsvis ska 2013 blir (ännu) bättre på alla sätt och vis - och för oss alla.

Soffkoma

2012-12-30, kl. 08.00 - och Set och Abel har namnsdag - grattis.
 
Förmiddagen igår var effektiv och bra. Hann både med att koka blåbärsgröt och göra västerbottensostfyllda rullader - och leverera dem till Jens. Apoteksärenden åt kusinen - och inhandling på Kvantum. Hem till tv började sända skidor. Sen skulle jag vila på soffan och njuta både av herrarnas skidor och JVM. Såg lite hockey - men särskilt många startande i Touren hann jag inte med innan jag gick in i någon form av soffkoma. Några telefonsamtal hann jag med att svara på - men vaknade inte på riktigt förrän efter 21. Misstänker att det pågår en kamp i min kropp. Alla dessa förkylningsbaciller från släkt och vänner har säkert krupit över till mig. Nu pågår sökert ett försvarskrig från mitt immunförsvar. En svag dov huvudvärk kan bestyrka denna teori - men än verkar immunförsvaret hålla stången.
 
Fast jag fick lust att krypa tillbak under täcket när jag öppnade ytterdörren. Som knappt gick att öppna pga av snö som vindpinats dit. Så mycket uppifrån verkar inte ha kommit - men rejäla drivor mot huset har det blivit.
 
Klass I varning i hela länet - ser jag när jag börjar min nätvandring. E 10:an avstängd från Björkliden till gränsen. Uppgifterna från Kuriren. I NSD hade det inte ens fått med vädervarningen - intet nytt alls. Från storstadstidningarna inte heller mycket att hämta - det enda som får mig att höja på ögonbrynen är attentat på Filippinerna - ett bomdåd mot en buss - och en storm som tagit 20 liv. Det senare väl dock inget attentat.
 
Nu viner det runt huset här hemma så det låter rent otäckt. Kanske måste vänta med "snösaneringen" ett tag. Frestande att krypa tillbak i sängen. Det ska jag inte göra - ska börja med att koka mig ny lingonsylt - så jag har till gröten.
 
Ha en bra söndag.
 
 

Strålande - verkligen...

2012-12-29, kl. 08.00 - och Natalia och Natalie har namnsdag.
 
Från igår morse:  Pillade och pillade - och pillade - till slut fick jag igång vår utebelysning. Nöjd! Men när jag kom hem så strålade inte vara de lamporna utan hela trapp upp- och nedgången formligen badade i ljus. Hade tydligen lyckats permanenta den annars tidsstyrda belysningen där. Måste varit det som menades med "astrala influenser".
 
Och inte blev det någon träning igår heller. Men det är ju bra - nu kan jag avge nyårslöfte att så ska vi inte ha det 2013. Men istället så kom Sara och monterade ihop IKEA-hurtsen som inhandlats till jobbet. Suveränt duktig - inte en svordom ens - och helt på egen hand. Att vi sen lyckades sabba kodlåset får tillskrivas farmors bråttom-bråttom-syndrom - men vi ska ringa IKEA-supporten till veckan.
 
Hann med att göra 2012 års kontrolluppgifter också. Undrar om mina bästa kollegor partiombudsmännen är lika "duktig" som jag på att uppfylla Skatteverkets byråkratidröm - att vi måste lämna kontrolluppgifter på alla som fått milersättning enligt schablon? Namn, adress, personnummer och ett kryss i rutan - vem blir lyckligare av alla dessa intetsägande kontrolluppgifter?
 
Så blev det 42-årskalas på Timmermansgatan - Lotta. Kvällen i fåtöljen - massagevarianten - med Leif GW, Tycker det är överdrivet och överdramatiserat med alla dessa så kallade klassresor - i mångt och mycket handlar det ju om en resa från då till nu . samhällets förändringar. Men måste tillstå att boken var riktigt bra och öppenhjärtlig.
 
På tal om strålande - "Kronprinsessan Mette-Marit" på TV just nu. Ett program på två timmar! Kan undra vad Republikanska föreningen tycker om det? Med sin generalsekreterare (heter det så?) Magnus Simonsson - en fd ombudsmannakollega till mig. Själv blev jag ännu mer sugen på mitt 17:e maj firande i Oslo - då ska jag vinka till Mette-Marit!
 
På den politiska himlen framträder Östman idag med sin krönika. Vet inte om jag tycker idén med valallians är så strålande! Utströmningen av väljare till SD påstås ju bland annat bero på att sossarna och moderaterna är allt för lika varann.Risken är stor att en formell valallians gör det politiska livet till en än mer grå och anonym massa. "Partibeteckningen" måste ju vara densamma för alla partier om det ska kunna funka. Och att jämföra med när centern dribblade in Alf Svensson är ju att jämföra äpplen med päron - det handlade om jag minns rätt om att de använde beteckningen "Centern" istället för "Centerpartiet" och knökade in Affe på en andra plats, Minns jag rätt?
 
Det var fö rätt många trevliga krönikor i våra lokala tidningar idag - orkar/hinner inte söka rätt på länkarna - men rekommenderas till läsning.
 
Idag hoppas jag på mycket sport på TV - ska vara hemmavid och pyssla iaf på förmiddagen. Ingen snö att skotta idag - häpp! inte kollat graderna - men många minus kändes det som.
 
Ha en bra lördag - städa ut det gamla året - i väntan på nyårsafton och 2013.

Astrala influenser

2012-12-28, kl. 07.00 - och Benjamin har namnsdag.
 
Bästa svärdotter Lotta fyller år - grattis. Och min vän Britt-Marie som avled på juldagsmorgonen skulle fyllt 58 - så fattbart och orättvist att hon är borta. En person så fylld av energi och livsglädje - till gagn både för sig själv och inte minst för oss andra som hade förmånen att känna henne! Men - such is life!
 
Själv kommer jag idag att bli utsatt för "fortsatt positiva astrala influenser" - vad det nu innebär? NSD:s horoskop.
 
Igår var jag utsatt för dåliga influenser. Blev ingen träning. Ärenden på stan tog orimligt mycket tid. Massor med folk och en väghållning inte värd namnet. Tänk att det mesta kan skyllas på dålig plogning den här vintern.
 
Traktorn gjorde sitt sent igårkväll - och nu har jag varit ute och dragit runt lite snö i 45 minuter. Inte kollat någon temperatur - men ljuvligt skönt var det att röra på sig i morgonmörkret. Lite extra mörker var det - vårat ljusrelä fortsätter att gäcka oss. Denna morgon funkade det inte med resetknappen heller? Och inga astrala influenser här inte!
 
Knivmordet, LF Basket, Kallare kyrkor och Konsthallchefen dominerar tidningarnas första sidor. Kärleken kan verkligen ta sig överraskande uttryck - kvinnan misstänkt för att ha mördat den hon nyss förlovat sig med. Och så får Sven-Erik Bucht en lite ruta på NSD:s etta också - som sen visar sig vara ett helt mittuppslag marknadsföring av nämnde person. Som för övrigt fyller år idag. Men har har ingen öppen FB-sida utan jag uppmanas att skicka honom ett meddelande. Men si då får han klara sig utan mina gratulationer!
 
Linda Danhall har fotograferat till Bucht artikeln - men det verkar inte vara någon som vill stå som avsändare för artikelns innehåll? Kan det vara från partihögkvarteret? Få se om den kommer på nätet senare - och om någon då träder fram?
 
Idag borde det bli jobb först - och träning sen. Sara ska komma och hjälpa mig montera en hurts på förmiddagen. Osvuret är väl bäst när det gäller träningen - ska ju hinna med att gratta Lotta också.
 
Och så får vi väl alla fira namnsdag idag - Värnlösa barns dag. För att är vi väl värnlösa - på ett eller annat sätt?
 
Tänk nu är det helg igen - 4 lediga dagar. Ha en bra fredag!

Många i ett

2012-12-27, kl. 07.30 - och Johannes och Johan har namnsdag. Fast läser man Wikipedia om Johannes som inkluderar det många i ett massa namn - tex så kan sonen Jens också anse sig ha namnsdag.Grattis!
 
Är just inkommen från 45 minuters snöskottning - rätt fluffigt men märks att det inte är superkallt längre. Läste någonstans att det tydligen snöat varenda dag från den 2 december. Känns som jag skulle kunna gå i god för det. Men skön motion!
 
Behövde verkligen frisk luft - igår var jag inne hela dagen förutom att jag var till tidningslådan och skulle hämta den DN som inte kom.
 
Hann med att boka en Osloresa inkluderane boende på Hotell Karl Johan. Äntligen ska min dröm om att få fira sjuttonde maj i Norge bli verklighet. Och var ska man annars bo då om inte på Karl Johan.
 
Med alla dödsfall som ramlar på en så gäller det väl att inte vila på hanen. Så för säkerhetsskull ansökte jag om pension också igår. Från mars blir det 50% och från årsskiftet 2014/2015 blir det på rikt. Mandatperioden ut alltså. Ska bli spännande att se om jag får någon tjänstepension för alla de år jag ägnat åt politiken. Alla pensionsinstitut utom kommunernas egen pensionskassa - KPA - har lämnat in uppgifter till Pensionsmyndigheten. Får hoppas på det bästa - för 14 års tjänstledighet på 60% lär väl synas i pensionskuvertet annars. Eller rättare sagt saknas!
 
"Gustavs grabb" - Leif GW Persson gorde mig annars sällskap. Och Anton Berg - tömde julklappschokadasken - 400 gram. Hockey blev det också. En lat och skön hemmadag.
 
Inte mycket att orda om från tidningarnba idag. Misstänkta mordet i Kiruna toppar förstås båda tidningarna. Men det finns några godbitar också - tillexempel att Galären nu tänker förädla Bergströmska gården. Och att världen må bättre än vi tror. Nya ord i svenskan kan ju också vara rolig läsning. "Ogoogelbart" är väl underart - lite norrbottniskt. Ja tänk om övriga Sverige anammade våra "on" - så många nya ord det skulle bli.
 
Idag ser jag framemot att tillbringa några timmar på jobbet - även om det ser ut att blir lite sen ankomst. Sen ska det väl bli ett pass på gymmet. Och 17.20 ska jag hämta kusinen vid flyget - svarttaxi. Ska bli skönt att få hem henne - tryggt med hennes steg på övervåningen.
 
Ha en bra mellandag. Undra fö hur man kan kalla reor på juldagen och annandagen för mellandagsreor?

Julförmörkelse

2012-12-26, kl. 10.45
 
Igår blev det total julförmörkelse i min tillvaro då jag fick budet att Britt-Marie Lövgren avlidit. Har vetat om att Britt-Marie varit sjuk - och svårt sjuk. Men inte att det kunde ända så här. Hon insjuknade i samband med vår Norrlandskonferens i september - för övrigt helt Britt-Maries förtjänst att den kom till och blev SÅ bra Senast jag förhörde mig om hennes tillstånd fick jag höra om framsteg - om än små. Och så nu detta.
 
Helt oinspirerad att tycka om något idag. Mina tankar går förstås till Mats och barnen. Vilken sorg och saknad. Kan hoppas att det kan lindra något att vi är många, många som delar den med dem.

Årsbästa

2012-12-26, kl. 09.00 - idag har Stefan och Staffan namnsdag. Grattis.
 
Idag har jag satt årsbästa - steg inte upp förrän strax efter kl. 8. Påven höll mig vaken till efter midnatt.
 
Julafton förlöpte väl. I Jens och Lottas nya lägenhet på Timmermansgatan. Med "barnen" i fokus förstås. Måste väl skriva "barnen" då riktiga tomten inte kom - utan Sara iförd tomtemask var julklappsutdelare. Och allt från flytten har förstås inte kommit på plats med inflyttning den 14 december - Jens fick ge sig ut och jaga fram kanel till gröten.
 
En snabb nätvandring på tidningarna har jag hunnit med - verkar ha varit hyfsat lugnt. En sån här morgon är det skönt med inga nyheter - finns där några brukar de vara av sorglig karaktär.
 
Vissa kan väl tycka det är "sorgligt" med fortsatt kyla - 25 - och faktiskt lite snöande då och då. I alla fall så pass mycket snö att jag får anledning att ge mig ut och skotta en stund.
 
Tydligt tecken på att det inte är några nyheter är att TV inleder med vädret - ett event. kommande oväder, Och sen om en undersökning från Danmark som visar att om vi minskar vår saltkonsumtion med 3gr per dag så skulle ca 1000 liv per år kunna räddas. De vita giften - salt - och socker.
 
Ha nu en lugn och fin juldag!
 
 

GOD JUL

2012-12-24, kl. 08.00 och så har Eva namsndag idag - grattis.
 
Och läget är under kontroll - med ålderns rätt har jag slutat julstressa, Gårdagen ägnades åt matlagning, Och matsmakning. Första julmusten inmundigades,
 
Går väl aldrig att undvika den där sista kompletterande inhandlingen. Gruvade mig storligen - drog ut på det - och landade på Kvantum först efter kl. 19. Och de var minsann bästa planeringen - nästan folktomt i affären - och ändå inte uthandlat i diskarna.
 
Sen kvällen tillbringades framför TV:n i sällskap med pepparkakor, Stilton, korsord och Svensson, Svensson.
 
Tidningarna inhämtade och lästa. Tråkig nyhet - om villabrand i Nikkala med två döda - toppar båda tidningarna. Annars är det lite smått och gott - inget som väcker starka känslor.
 
Kändes lite bistert när jag var ut - och - 28 noteras fotfarande. Men det är ju bara förnamnet mot vad kompis Birgit har i Murjek - - 40 enligt TV-nyheterna - som meddelar att norrgående tåg ställs in.
 
Nu stänger jag här för idag. En riktigt GOD JUL tillönskar jag er alla.

GB

2012-12-23, kl. 08.30 och Adam har namnsdag - och drottningen fyll år - tillsammans med åtminstone 5 av mina vänner på FB - de jämt fyllande för nämnas: Ivar Gustafsson i Öjebyn - jämnt och jämnt - men trekvarts sekel är väl något att skriva hem om. Och så Eva Bosved i Nacka. Stort GRATTIS till er alla.
 
Nu har länken till Adam förhoppningsvis gett denna text en lättlälst svart tryckfärg. Annars hade jag en annan länk med mig in på bloggen - om GB - den nya viktminskningsmetoden som ska fixa alla extra kilon vi drar på oss i jul. Och som bland annat återupprättar den förtalade potatisen. B står för något med balans - kan väl vara förnuftigt.
 
Basketmatchen igår blev en riktig thriller - Amanda satt en trea i matchens absolut sista sekunder - och ordnade därmed en 5 minuters förlängning som Antnäs vann med 1 poäng. Lite småtjenligt åt Gladans tränare som tog ut segern i förväg då de ledde med 3 poäng strax före full tid.
 
Sen köpte jag en tulplanbukett och åkte till faster och drack den där koppen kaffe som jag utlovat så länge. Trevligt - fick ett par hemstickade myssockar med mig hem. Och för övrigt så inleddes där julens fördärv - nybakad bulla och flera sorters kakor slank ned.
 
Lyckades sen skärpa upp mig och fixade till en "Mammapaj" - (pajen med mycket VB och grädde - men utan pajskal=, sillsallad (den röda), Wasabilax, skinkrulladerna (de med rökt skinka - ej att förväxla med oxköttsdito), Och så någonting nytt till julbordet - en enkel Paté. Sen var jag rätt trött - det blev faktiskt  Downton Abbey - serien som så många prisat - men som jag inte sett tidigare - inte fattat att det var DEN serien. 
 
Noterar - 30 med råge - så det var väl lika bra att jag tog sovmorgon idag - till halvåtta.
 
För övrigt stod det två stora blompaket i hallen när jag kom hem igår - ett till kusinen och ett till mig. Jättefina blommor med hälsning från Bollnäs. Kusinen ska få veta om det idag - men skickar redan nu ett himla stort TACK till moster och morbror i Bollnäs.
 
Inte mycket politik idag - men det ska det kanske inte vara när jag är ledig och det är dan före dopparedan. Hade dock tänkt lägga ut länken från fredagens artikel - den om att det är FP som motionerat om isbanan i centrum - som blivit sån succé. Var ju på stor bild i tidningen - sällan nu för tiden. Men hittade inte vare sig artikel eller bild länkade. Så ni får nöja er med en länk till en bild av en annan snygg tjej. Fast monarkisten inom mig blir lite tveksam då man seriöst, högtidligt och på allvar skriver .H.K.H Prinsessan Estelle.
 
Nu brinner alla fyra ljusen mysigt här framför mig. Och nu ska jag förflytta mig till spisen igen - startar dagen med att koka lingonsylt och förfärdiga Mor Mariannes Mimymsallad.
 

Konstlade lustifikationer

2012-12-22. kl. 06.30 - Natanael - och Jonatan har namnsdag idag - grattis. Tänker särskilt på far min - fast det gör jag varje dag oavsett - som hade Natanael som tillnamn. Som barn tyckte jag namnet var fult - fullt i klass med Malkolm - nu tycker jag faktiskt att båda är charmiga.
 
Inte charmig - snarare konstlat och stereotypt - blir det när sossarnas ekonomiske talesperson försöker sig på lustifikationer - "sommarskor istället för vinterstövlar" - "slangbella istället för kanon" - om regeringsförslag. Kändes inte alls som spontana roligheter utan mer som om den goda Magdalena Andersson är utlämnad till "knorrsökande" talskrivare. Så det så!
 
Igår så avverkades så sista officiella arbetsdagen inför en lång ledighet. Kändes väl så där effektiv - men ett och annat ströks från att-göra-listan iaf.
 
Barnbarnen var och visade upp sina betyg - första gången för Lisa - 6:an. Stolt farmor - över båda. Och börjar fundera när en ann fick betyg första gången. I trean tror jag - dock inga höstbetyg. Fast betyg i ordning och uppgörande det fick vi från start. Betyget i Kristendom övergick till betyg i Religionskunskap - men när? Och betyg i välskrivning fick vi - när försvann det?
 
Inledde julledigheten med en 2 timmars middagsvila - översov med en halvtimme. Men sen blev det sista paketena inslagna och skinkan griljerad. Lite dåligt samvete för att det blev en skinka från Hälsingland - men charmerades av beskrivningen hur grisarna fötts upp. Och himla god är den - hoppas nu moster Gunilla i Bollnäs läser.
 
Idag är en härlig vinterdag - fortfarande riktigt mörkt och friskt ute - minus 28. Tidningarna inhämtade och lästa. Kurirens ettannyhet gläder - Ulf Sternet (dock icke hockeyspelaren) har fått skadestånd för vanvård. Fö på ett kommun drivet äldreboende - Luleå motsvarighet till Carema som dock inte skapat fullt så stort mediadrev.
 
Glad också för Rias årliga julbord - som iår taggat upp tack vara undersköterskan Åsa Collin som fixat julklappar. Brukar lämna grejor till Ria - nästa år ska jag komma ihåg att bidra till julfesten. De är fantastiska alla de som jobbar för de allra mest utsatta - hemlösa och andra.
 
Sen kommer eländet på rad "Man slogs blodig i Luleå" - "Hotfull man greps i Töre" - "Försenade tåg ratas av många" - "Inbrott i Pontushallen" - och för oss som dubblerar tidningar - får det i nästan exakt samma form och ordning i båda tidningarna - nätet denna gång.
 
Men nu ska vi vara glada - och nöjda. Idag blir det lite städ och lite matförberedelser. Basket - Saras lag mot Gladan på förmiddagen. Hälsa på och fika hos en faster efter lunch.
 
Ha en bra dag - och ta det lugnt med julstöket.

Regeringsnederlag - hurra!

2012-12-21, kl. 07.00 - och idag gratulerar jag särskilt Thomas Olofsson på namnsdagen. Och alla andra Tomas får förstås hänga med också. Och Dharma i Kiruna som fyller år idag - hipp, hipp, hurra! För övrigt ägde mitt livs enda förlovning rum den 21 december - 1968 - några år sen.
 
Kan inte regeringsförslaget i detalj - det om fri andra handsuthyrning av bostadsrätter - men gläds åt att regeringen åkte på förlust. Det finns en poäng i det Greger Ekman skriver idag på Kurirens ledarsida. Om att bostadsrätt är ett socialt boende - som kräver ett visst engagemang från de boende. Och hur får man det vid andrahandsuthyrning. Men nu när jag läser ledaren igen så blir jag mer tveksam till om jag hurrar - kanske hade förslaget de hängslen och livremmar som krävdes. Och så klart bra att ingen ska tvingas hyra ut till mindre än vad de kostar dem, Å andra sidan undrar jag - har några beslut tagits? Var det inte i den här frågan som röstningen slutade oavgjort i riksdagen?
 
Domedagen idag - då världen ska gå under. Men vissa är hoppfulla - nu ljusnar det. 12.12 idag är årets kortaste dag. Undrar om det är konstruerat 12121212 - låter medialt. Själv förstår jag inte varför alla gillar att det ljusnar - skulle gärna vara utan de närmaste månaderna - då det äckliga kalla, gråa ljuset återvänder. Låt mig gärna i det här hänseende flytta fram till början av mars - då man kan börja ana att solen värmer en smula.
 
Igår var smittskyddsläkaren säker på att det var matförgiftning - julbordet på Färjan. Idag säger samme smittskyddsläkare "det skulle förvåna mig om det är något annat än vinterkräksjuka" - som alltid är det lätt att ha rätt svar när facit finns till hands . proverna visar påvinter kräksjuka
 
Mycket mer att skriva om - tex så tar NSD:s ledarsida om en viktig grej. Rätt makalöst att nya strandskyddslagen verkar haft motsatt effekt mot vad som var tänkt. I Pajala och Arjeplog där sjöar och stränder finns i överflöd - där har det varit svårt att få dispens - medan redan överetablerade områden fått dispenser för fortsatt exploatering! Nu utreds det igen! För vilken gång i ordningen?
 
Ännu mycket mer att skriva om - men jag hinner inte. Idag ska sista handen läggas vid jobbet. Och sen tar julfirandet vid. Och då blir det mycket tid - men säkert/förhoppningsvis (svårt att bestämma mig) ont om nyheter att skriva om.
 
Kanske jag kan drista mig till att önska er alla EN GOD JUL.

Stjärn då?

2012-12-20. kl. 06.30
 
Vi börjar "svart" här dvs länkar till dagens namnsdagsbarn Israel. Så blir följande text svart och prydlig. Givetvis hurrar vi för alla som heter Israel också - troligen inte så många - men jag känner en i Kiruna.
 
Snuset engagerar - ministrar hotar med fullskaligt krig - och Kuriren upplåter hela ledarsidan till Ettan. General och Grov. Själv funderar jag var Stjärnsnuset tog vägen? Det jag skämdes för att jag tvingades inhandla till min far efter att han slutat röka - Marvelles. 50 öre asken kostade det - när det höjdes till 55 kändes det bättre - för då fick jag oftast det som blev över på en krona. Far lovad fö att sluta snusa när dosan kostade mer än 1 krona - vilket han också gjorde.
 
Huvudnyheten - i båda tidningarna - är annars matförgiftningen från ett julbord. Färjan har slutat servera för denna säsong - så nu kommer avslöjandet om att det var där. I NSD kan vi läsa och se att det var Kurt Engström som var fotograf - bilderna i Kuriren kan knappast vara från någon annan heller - men där anges inte fotografen - ha, ha. Tror de att vi inte vet att de har slagit ihop fotoavdelningarna?
 
På SSAB går det hett till - drog kniv inför kollegor. Inga kommentarer - vare sig från fack eller arbetsgivare. Fast hade ni inte mer att tillföra - varför tillexempel - så var det väl inte mycket att skriva om?
 
Morgonens sjukaste nyhet kommer annars från USA - nu lanseras skottsäkra skolväskor..
 
Och så skatteutjämningsförlaget - lika engagerande som snuset.  "Gästen" - Greger Ekman skriver om det idag. Alltid några som ropar katastrof - Kent Ögren den här gången - och andra blir glada. Men nog känns det underligt att Jokkmokk som gnager på benen intill märgen inte verkar vara "betalare" till systemet - eller iaf få mindre än tidigare? Och Kiruna kommer event. tillhöra dem som tillför i systemet - som Täby, Danderyd med flera. Fint sällskap!
 
Idag ska jag se till att ha mobilen med mig. Igår upptäckte jag att jag glömt den precis när jag parkerade på jobbet. Bestämde mig för att testa om det gick att leva utan. Tveksamt. Nåddes inte av nyheten om basketmatch förrän en timme före - lite stressläge.Och efter matchen blev det skjuts av tjejer både hit och dit. Så jag kom inte hem förrän efter 20 - snön fick ligga. Men nu har jag fixat det.
 
Idag börjar jag med "svartaxi" till Kallax - kusinen. Och klockan 13 ska jag vara dörröppnare - ute på Västbacken. 13.30 ska jag hämta Lisa från skolan och transportera in till stan. Spännande att få se hennes första betyg! Och däremellan gör jag några knop på jobbet - lite nedräkning inför både julen och årsskiftet.
 
 Ha en bra torsdag!
 
 

Eländes, elände..

2012-12-19, kl. 07.00
 
Ja det blev en skvätt snöskottning idag också - en halvtimme bara. Men tillräckligt för att jag ska ta det som en träning - Actic får klara sig utan mig idag också. Det här är en vecka med stor stressrisk - gäller att förebygga.
 
Eftersmaken från igår kan uttryckas; eländes, elände..Thomas ringde strax efter lunch och hade sett på nätet om en brand i Älvsbyn. Tror det är Ingers hus, sa han. Och visst Inger Lundbergs barndomshem i ljusa lågor. Ett stort hus med två bostadslägenheter (minst) och flera affärslokaler i bottenvåningen, Tillråga på allt så var det Ingers dotter med familj som bodde i den andra lägenheten Men det ska ju vara Inger att citera Karlsson på taket om att det trots allt är världsliga saker.
 
Dåligt och bra med nätet. Fruktansvärt det som hänt i Göteborg - men personer som hängts ut på nätet. Men vi ska nog inte förbanna nätet - nu blir det offentligt och kan stoppas. Sånt här - i olika former - har alltid förekommit. Instagramkonto - hm - ett sånt har ju Lisa öppnat till mig också - förvisso sa hon att jag inte skulle ha någon nytta av det - men kan de nu stjälas hit och dit - kanske man skulle plocka bort det.
 
För mig som bara hört fragment från Reinfeldts jultal var det intressant att läsa "gästen" idag. "Reinfeldt högg Björklund i sidan". Mathias Bred antyder att Reinfeldt hyllat flumpedagogiken - det lärarna gör är alltid det rätta. Särskilt intressant när han också gör analysen av vilka lärarna är som är kvar i skolan - "den generation lärare som utbildades för att vidareföra ett kunskapsarv håller just nu på att gå i pension". Kvar är många som utbildats under flumpedagogikens tid. En sån "farkost" tar tid att vända!
 
Intressant också med en moderatledare som tar centerns fd partiledare som sanningsvittne för att såga centerns förslag om råvaruskatt - eller regional skatt på råvoror som det kanske heter. Är väl ingen påhejare av förslaget - men samtidigt kan vi ju fundera hur länet ska stå starka efter gruvepoken - även om det dröjer många år än. Vi verkar ju inte lyckas särskilt bra med att få folk att flytta hit och inte heller investeringar som håller i tid. Och så länge kan vi väl bara se en framtid för Norrbotten som Sverige Indien - en lönsam koloni.
 
Och idag har Isak namnsdag - som "straff" för att jag inte inledde med det lär texten - iaf bitivs- bli lilaröd idag - och svårläst för bland annat Bernt i Gävle. Grattis, grattis alla Isak.
 
 t

Mörker

2012-12-18, kl. 06.30 och Abraham har namnsdag. 878 personer i Sverige varav blott 8 i Luleå kommun. Chansen att gratulera någon personligt är alltså liten - men grattis iaf.
 
Blev inte något kvällsinlägg på bloggen - får väl göra som så många andra -skylla på snön. Och bristande snöröjning. Kungliga Postverket levererade faktiskt sin post först vid 18-tiden igår - så jag är väl i gott sällskap.
 
Fö gick söndagen förstås i snöns tecken. Inte bara nöje med den. Körde fast med bilen när jag skulle lämna Berigårn. Men bara mig själv att skylla som inte riktigt rensat bilen från snö - och körde precis på den sida av utfarten där jag lämnat högar till traktorn. Tack vare snälla och hjälpsamma grannar kom jag iväg iaf. Och med hjälp av David så slapp jag vidare bilkörning och fick se Sara och tjejerna klå Boden i basket med 102 - 28 - med viss reservation för Bodens poäng.
 
Intensiva dagar har det varit - men minnet är kort - så jag får gena till dagen. Ingen snöskottning alls idag - men märkligt hur jag kan "såsa" bort den tiden jag spar. Men nu är tidningarna lästa - Kuriren toppar med en trist nyhet - mord eller dråp - men faktiskt länkad. Inte mycket roligare i NSD där nyheten om att en ung pappa I Kiruna tvingas lämna sitt barn.
 
Men Luleå hockey gläder - med seger i European trophy. Fast europamästare? Borde det inte kallas för EM då? Inte för att förringa prestationen - bara en undran. Är man óförändringsbenägen så är man.
 
Apropå förändring så har Sjöstrand nu lagt fram en utredning till. Det övergripande målet för alla hans utredningar verkar vara sammanslagningar. Borde man inte lärt sig någonting av den tiden då det var skottpengar på mindre bönder och allt blev KR och STORT. Blev det bättre av det? Visst hette det KR-jordbruk - men vad stod bokstäverna för? Ledaren i Kuriren skriver om detta idag - själv blev jag lite fundersam när polisen fanns med på Sjöstrands förslagslista. Är det inte så att vi väntar på en total centralisering av polisen? Något som jag har för mig att ledarsidan brukar tala sig varm för?
 
Lyssnar på TV som diskuterar röd, gul och vitlistade fiskar. Själv undrar jag varför vi ODLAR fisk men föder upp det mesta andra ätbara - grisar, kycklingar med mera?
 
Nu börjar det vara dags för mig att tänka på arbetsdagen. Igår var jag till Mediahuset - avdelning NSD - och idag ska jag bli fotograferad. Fortsättning följer förhoppningsvis. Tänker för övrigt tillgodoräkna mig all snöskottning som motion - ingen träning idag heller.
 
Och varför jag skrev "Mörker" i rubriken - har jag nästan glömt - men det var TV som pratade och ljus och mörkers betydelse för sömnen. Släcka både lampan och TV:n när man sover - vi behöver mörkret för att kunna tillgodogöra oss ljuset sen. Det är inte helt enkelt att leva!
 
 

Kvällssession

2012-12-17. kl. 11.30 - och Stig har namnsdag. Grattis ni alla som heter så.
 
Det får bli en liten kvällssession med bloggen - för idag går det fort - allt i racerfart för att hinna med. Ska till Viktväktarna - så jag vet vad jag ska sikta på när jag planerar att inte gå upp i vikt över julen.Och sen ska jag till NSD .- som ska skriva om folknöjet isbanan - och som kommit på att det var jag som skrev motionen om den - 2002.
 
dagens bubbel stod iaf "lilla" barnbarnet Lisa för - som sms:ade - ring. Vilket jag gjorde - betyget A i engelska -misstänker att jag lovat belöna såna resultat.
 
Som sagt - ska försöka hinna med en stunds reflekterande vid bloggen ikväll. ha det så gott så länge.
 
Föresten - ett rungande grattis till Annicka i Slagnäs - hon som logerar mina släktingar - strutsarna - hon fyller 50 idag. Hipp, hipp, hurra!

Sen pressläggning

2012-12-17, kl. 07.00
 
Sen pressläggning på bloggen idag. Två timmars snöskottning har ätit upp hela morgonen. Men en del att berätta om gårdagen - dagens omvärld har jag inte hunnit kolla in än. Så jag stjäl väl lite tid på förmiddagen och skriver några rader.

Vad är väl ett blogginlägg...

2012-12-16, kl. 08.30 - och idag
har Assar namnsdag. Spontant kommer Backlund, Rönnlund och Lindbäck för mig. Men grattis ALLA ni som heter så och har namsdag idag.
 
Vad är väl ett blogginlägg.. eller snarare ett uteblivet/sent sådant mot att skotta snö i en och en halvtimme. Från klockan  6 - hade sovmorgon till klockan halv dito. Vår herre han är fiffig han - borde anlitas för att lösa arbetslösheten. När han inte hinner med att vräka ner tillräckligt mycket - så ser han till att det blåser och lägger sig på nya ställen. Egentligen hade jag kunnat börja om när jag ansåg mig klar.
 
Gårdagen gick i basketens tecken. Flyttkörningarna med tjejerna blev inställda pga av dåligt väder och dåligt väglag - spårigt och snöigt. Men till Norra Örnässkolan tog jag mig - med nöd och näppe - till match kl. 09.30. Därefter lite inhandling och besiktning av inflyttningen på Timmermansgatan 48. Och så åkte vi till mera basket - kl. 15.30 - Saras lag vann med 54 mot 26 över Gladan. En förkyld Sara satt dock på hejaklacksbänken med mig och Lisa.
 
Härligt med en panna köttsoppa i trappen vid hemkomsten. Sparat den till idag. Kompenserade gårdagkvällen med att äta Hugossons goaste salami och dricka rödvin med och hos Kerstin.
 
Och dagen idag har som sagt inletts med snöskottning - förstår om en och annan tycker det är perverst - men jag har njutit. Kan inte annat göra i den här miljön - med granen och tomten på häbarsbron - vem fler än jag har tomten som "förman" vid snöskottning? Ha - bilden hamnade högst upp - men vad gör väl det.
 
Apropå perverst så kan jag inte riktigt avgöra vad som är perversast idag - om Anders Eklunds självbild eller SD:s rekordsiffror i Sifo.
 
Håller mig här hemma idag - uppstädning. Och så blir det basket med Sara i Boden i eftermiddag. Kan undra om det är på anrika Hildursborg? Där jag en gång i världen tog domarkort i basket.
 
Ha en bra tredje advent!

Upp och ned vända dygnet

2012-12-15, kl. 07.15 och Gottfrid har namnsdag.
 
Det snurrade fort igår - mackor och mat levererade till Timmermansgatan 48. Jens och Lottas nya adress. Såg lägenheten för första gången  Väl okej om man nu vill bo mitt i stan.
 
Trafiken var helgalen när jag for från stan - tre indicentern med bilar - varav en stod vänd i färdriktningen vid "Philipssons korsningen". Var på väg på julfest i Älvsbyn - men vände. Till och med 97:an var obehagligt spårig - och till råga på allt började det snöa igen.Missade Kaniskrogen - trist.
 
Lite besviken gick jag och vilade vid 17tiden - och vaknade klockan 22.15 - trodde jag - hungrig och tog mig en macka. Gick på toa för kvällsbestyren - och upptäckte att klockan var halv fyra!! Herregud! Minns att Jens hade ringt - och berättat att matleveransen fått godkänt - kollar på telefonen att det var 20.49 - men i övrigt hade jag alltså sovit som en klubbad lake.
 
Nå ganska härligt att dra på täckbyxor och anorak och ge mig ut i snösvängen. Skottat i 1 timmer och 45 minuter. Skön motion - och borde väl kunna räknas som veckans tredje motionspass - även om Actic bara fått två besök.
 
Så tidningarna togs fram först klockan 6 - och lästes i rätt ordning idag. Kuriren toppar med att Green Cargo varslag - dock inte ute på nätet i någon av tidningarna. NSD har om taxi i Boden som lämnat en dement ute i kylan - utan förmåga att ta hand om sig själv. Tur att inget värre hände.
 
Värre - milt uttryck - med skolmassakerna i USA - känns som om man vill säga igen. Nyheten finns i båda våra lokaltidningar - och dominerar förstås de som jag fortfarande kalla kvällstidningar - Expressen och AB. Den enda nyhet som kan konkurra där är förstås vädret - mera snö. Kan fö rapportera att när jag precis skottat färdigt - och putsat bron - då började de första flingorna falla igen.
 
Ni nu som inte har någon snö att skott, inte ska köra flyttlass, inte ska köra barnbarn till och från basketmatcher ni kan ju gå in på NSD:s Quiz och kolla in hur ni följt med veckans nyheter. Själv måste jag nu lyfta rumpan och förflytta mig till duschen. Klockan 09.30 är det uppkast på Örnäset. Event. ska ett och annat barnbarn och en och annan mormor/moster hämtas innan det.

Insnöad

2012-12-14, och Sten och Sixten har namnsdag.
 
Idag hinner jag inte skriva något - var ute strax efter halvfem - och har skottat snö i över en timme. Och kan undra hur den här dagen ska bli - upptäckte att jag läste NSD före Kuriren - det har knappt hänt förr.
 
Iaf blir det jobb, leverans av fika och mat till flyttfolket och så ska jag på julfest i Älvsbyn ikväll. Hoppas bara att vädret blir bättre till dess.
 
Ha en riktigt bra dag.
 
 

Unga, arga män

2012-12-13, kl. 06.15 - och idag är det Lucia - och Lucia har namnsdag - grattis!
 
Arga unga män - fastnade frn tidningsläsandet - "gästen" i Kuriren - Siri Steijer. Hon hävdar att det är fler än unga, arga män som röstar på SD eftersom det har mer än 8%. Men vem har sagt att de unga, arga männen inte är betydligt fler än 8%? En bra analys av vilka som sympatiserar med SD.
 
Kan ju undra om det är unga och arga de som eldat upp bocken i Gävle - igen. Märkligt tycker jag att de aldrig (?) hittar några gärningsmän. Eller har de gjort det? Ibland tror jag att "eldsvådan" ingår i marknadsplanen för Gävle - för hur skull de annars bli omskrivna?
 
Julfest igårkväll - sista festen med "gänget" på Alviksskolan - för nu har Lisa bara en termin kvar på skolan. Och den terminen ska hon pendla ifrån stan. En jäkla snörök på hemvägen - förunderligt att det inte inträffar fler olyckor.
 
Denna dag har inletts med snöskottning - 30 minuter. En njutbar tystnad ute på Berigårn - här hör man verkligen sina egna tankar.
 
Och nu är tidningarna lästa. Förundras över att Kuriren ägnar (minst) 7 sidor till Lucia. Ett uppslag om deras egen Lucia - och så fem sidor med bilder av ungar i de mest fantasifulla luciasituationer tom på hästrygg. NSD har "bara" fem sidor - har ju ingen egen lucia. Dyrbar annonsplats som upplåts - men uppenbarligen måste det finnas ett stort sug från prenumeranterna att se sina telningar i tryck.
 
Apropå förundran så måste jag länka till Kurirens ledare idag - om kaoset på järnvägen. Intressant det här med Schweiz som tydligen klarar att köra tåg - trots snö och kyla. Frågan är om SJ:s problem är pengar? Kanske som någon noterat angående väghållninen - "ny ordning i år. Först sandar man - och strax efter kommer plogen". Kanske den nyordningen som SJ tillämpar?
 
På TV rapporteras om julstress - så det börjar rycka i mig också. En hel del att stå i idag. Har slirat med träningen så idag är det ett måste. Och i morgon är det stora flyttardagen - från Västbacken till Timmermansgatan. Och mig har de satt i trossen - heter det så i det militära? - väl lite av bocken som trädgårdsmästare - men ikväll ska det iaf bli stor gryta med sjömansbiff.
 
Nu njuter vi Lucia på TV - och snart adventskalendern.
 

Det bidde en "bana".

2012-12-12. kl. 06.15
 
Fånga ögonblicket - 12-12-12 kl. 12.12 - Kuriren inbjuder till fototävling. NSD toppar dagen med att gratulera Leo Listerman som fyller 12 år idag - huruvida han föddes 12.12 förtäljer inte artikeln.
 
Däremot förtäljer Kuriren att det kommunala bolaget Kronan Exploatering AB vill frakta folk över Skurholmsfjärden i en tub - en sorts automatbana. Inte första gången Kronan ska utvecklas via ett kommunalt bolag - även då lyftes en spektakulär investering - linbana. Undrar vad det området gjort för ont som verkar stå och falla med fantasifulla transportslag? Vad är det för fel på LLT och bussar?
 
På tal om bussar går det väl inte att låta bli att nämna den tragiska olyckan vid Piteå havsbad - återigen en buss inblandad - frontalkrock med en personbil. Tänkte just att det är ofta bussar är inblandade nu för tiden - men så läser jag i Kuriren att det är realtivt ovanligt med svåra bussolyckor i Sverige. Livet blir dock aldrig detsamma för de närstående till den unga man som omkom.
 
Båda tidningarna har förstås olyckan på ettan - men Kuriren puffar även för en läsvärd artikel - "Slaget om Norrland" - om naturresursernas förbannelse. Påmindes häromdagen om att redan Axel Oxenstjerna såg Norrbotten som en koloni - Sveriges Indien.
 
En ny dag att ta hand om - igår smet jag från träningen till förmån för lite matlagning - pajer och köttfärspudding. Träningen får jag väl försöka betala tillbak idag. Efter några timmars jobb. Idag är det också läge att uppmärksamma Alexander och Alexis lite extra - de har namnsdag.
 
Själv fick jag en lat start på dagen - tidningarna låg i trappen trots att jag var redo redan kl. 04.20 - upptäckte att det var kusinen och inte tant Lilly som hämtat dem.
 
Någon lathet lär inte råda i stadshuset idag - 12 vigslar tyckte jag att jag läste någonstans. Och någon ska väl fixa det kl. 12.12 också? Foto till tävlingen ovan?
 
Vårda nu den här tisdagen - och om du åker buss så är ett tips att spänna fast bältet. Förutom busschauffören så var det bara en av busspassagerarna som skadades - och han satt inte bältad!

Störningar

2012-12-11, kl 06.30 - idag gratulerar vi Daniel och Daniela
 
Bloggen hotar med störningar idag - hur de kommer att ta sig uttryck vet jag inte. Men hur som har jag bara tid med ett kort inlägg. Bilen ska vara inne på service på förmiddagen - och jag tänkte lämna den så fort som möjligt så den hinner tina av innan de ska ge sig på den.
 
Tunna tidningar idag - med lika tunna sportbilagor. Störd blev jag dock av artikeln om fotoförbund inom landstinget. Mycket märkligt att de ägnar sig åt att lösa problem som inte finns. Har hört om mycket önskemål för sjukvården men aldrig någon som frågat efter fotoförbud. Hur rimmar detta med en verksamhet som till 100 procent drivs med skattemedel? Öppenhet - inte! Låt media fortsätta granska - och arbeta under det ansvar och den respekt de visat hitintills. I samråd med landstingets personal hanterar detta på ett bra sätt.
 
NSD toppar med fortsatt granskning av Bodens kommun - idag om representation. Jämförelsen med vad de kan kosta på sig på näringslivskontoret respektive socialförvaltningen sticker i ögonen - med rätta. Märkligt att en chef kan motivera en taxiresa på 2000 kronor till näringslivsgalan - trots att hon har fri tjänstebil.
 
Fortfarande kan nog Sverige sägas vara korruptionsfritt - i jämförelse med många andra länder. För att vi ska förbli så krävs att media fortsätter lyfta fram eländet. Som nu www.sloserimuseet.se gör. Har inte hunnit kolla in sidan själv - så jag hoppas den inte innehåller något opassande. Har bara läst "gästen" - Mathias Bred - som skriver om det idag. Fö har SSU-Norrbotten "belönats" med en egen lucka för sina svindlerier!
 
Undrar hur mycket pengar som skulle kunna sparas om alla gratismåltider inom offentlig verksamhet skulle slopas? Under alla mina år var jag aldrig på heldagskonferens eller annan utbildning utan att det bjöds på lunch och kaffe.  Ja inte vid typ nämndssammanträden - där de riktiga fritidspolitikerna verkar. Men i alla andra sammanhang där deltagarna bestod av kommunalråd, arvoderade oppositionspolitiker. "företagens vänner", höga tjänstemän med flera - som oftast välavlönade personer med stor potential att betala sin egen lunch. Dessutom oftast arvoderad för just det arrangemanget där det bjuds på allt.  Småpotatis i det stora hela kan det tyckas - men många bäckar små.. i skenet av att julluncher/julgåvor snart är ett minne blott inom bland socialförvaltningens personal - se artikel om Boden i dagens NSD.
 
Vädret då? Jo snön ligger vit och fin på Berigårn. Lagom temperatur. Tomten har kommit fram på häbarsbron - står där med lyktan i sin hand vid julgranen. Mysigt - tillhör inte dom som längtar efter ljusare tider - nu är det som bäst!
 
Ha en bra tisdag.
 

Det "oskrivna"

2012-12-10. kl. 06.30
 
Finns många anledningar att le och vara glad denna morgon. 40 minuters snöskottning i frisk och härlig luft tillexempel. Inte ens den av kommunen igenplogade infarten fick mig på dåligt humör. I bara förbifarten så skottade jag fram postlådor och soptunnor också.
 
Inte alla dagar jag ler då jag läser ledarsidorna - men idag blev det åtminstone ett litet sneleende. Tänk att både högern och socialisterna hyllar liberaler - Torgny Segersted och Branting - utan att nämna deras politiska hemvist - det "oskrivna".. Ja om Branting kan man kanske inte säga att hemvisten förblev liberal - men trots allt valdes han in i riksdagen - första gången - på en liberal lista. Lite klädsamt dock av Jens Orback att inte tillskriva arbetarrörelsen hela demokratiseringen av Sverige.
 
Ler också ¨åt att OA på NSD ägnar hela sin del av ledarsidan till att replikera Johan Eriksson Kuriren- I politiken får vi/de nöja sig med replik och motreplik - men ledarskribenter tar sig en egen gräddfil. Och beskyllningarna är inte olika de i politiken - det är alltid någon annan som är värst. Påminne lite grann om fejden i sandlådan - om vem som egentligen började!
 
NSD:s grävarblogg lär vara nedlagd - tyvärr - men granskningen fortsätter. Idag med artikel av Lena Leffler om upphandlingar i Boden. Inte så snyggt skötta. Jätteviktigt område att granska - kanske en av de enskilt viktigaste området för att upprätthålla respekten för demokratin. Hur många små företagare har inte känt sig motarbetade och ojuste behandlade? Boden artikeln inte länkbar - men även i Luleå finns ärenden - sopor i det här fallet - där man verkligen kan fundera på det justa?
 
Snöskottningen tär på tidsutrymmet för bloggande - men jag hinner väl ändå berätta att Malin och Malena har namnsdag - grattis. Och att jag var på Hantverksmässan ´på Folkhögskolan igår - skulle köpa hemstickade sockar och vävda löpare - men inget av det fanns.
 
Idag blir det jobb och träning - och ett kort telefonmöte ikväll.

Olycksfritt

2012-12-09, kl. 07.00...
 
...och dagens namn är Anna. Grattis Grönlund Krantz och alla andra. Och så kommer vi väl alla ihåg att nu ska julskinkan läggas i saltlake för att hinna bli färdig till jul?
 
Här är det en sagolikt mysigmorgon. Ett par centimeter nysnö har lagt - jämt och fint. Mörkt och stilla ute. Och här har jag tänt det andra ljuset också.
 
Intensiv dag igår - 1,5 basketmatch i Antnäs innan jag åkte hem till Berigårn och hämtade kusinen. Julfika på expen med trevliga folkpartister. Och skumtomtar - mums. Pepparkakshjärtan med ädelost - mums, mums. Tror dock att jag klarade propointsramen - då jag somnade rätt tidigt - ovaggad.
 
Vandrat runt på nättidningarna - olycksfritt ser det ut att ha varit - iaf i närområdet. Om jag nu inte ska räkna in Luleå hockeys poängförlust i Ö-vik. 
 
Idag blir det Hantverksmässa. Västergård på Folkhögskolan. Liten och behändig mässa som jag orkar runt utan att få panik.
 
Sen levererar jag kusinen till Björkskatan och utställning på Kvinnobiblioteker. Själv ska jag göra ett pass på jobbet - handlingar till måndagens styrelsemöte. Känns lite ovant att gå in och jobba en söndag - och inser att det gjorde jag ständigt under många, många år. Söndag var bl a nästan alltid vikt för kommunpolitiken. Och nu är jag hellledig nästan alla helger - pensionärstillvaro.
 
Fö ihöstade vi en del idrottsframgångar igår - Jönsson och Ingemarsdotter på pallen - vilket jag missade. Såg Bryggman och Myhrer komma 5 resp. 4 - missade dock Bryggmans första åk - där han åkte med en stav.
 
Njut nu av andra advent - och kanske några idrottsliga framgångar - bland annat skidskytte tror jag det är idag.
 
 
 
 
 

"Hot, kränkningar och misshandel"

2012-12-08. kl. 07.30, Virginia har namnsdag - grattis!
 
Rubriken från dagens NSD - som ännu inte fått igenom i "inmatningsmaskinen" till nättidningen än. Sköterska på äldreboende som anklagats för allvarliga övergrepp - men "köpts" ut för 160 000 kronor. Försvarad av Kommunal som påstår att beskyllningarna såg olika ut vid olika tillfällen. Kan det vara så svårt att reda ut vad som är sant eller inte? Alla dessa enkla lösninga underminerar förtroendet för både facket och Luleå kommun som arbetsgivare!
 
Så läser vi om kvinnan med hemtjänst som inte fått duscha på 5 veckor, inte fått renbäddat på 2 månader och inte fått hjälp med påklädning. "Bristande planering" är den "ursäkt" som anhöriga fått.
 
Passande med Lotta Grönings krönika "Vanvård av äldre är ovärdig Sverige" - skönt när hon konstaterar att "Det har ingen betydelse om den så kallde äldreomsorgen är privat eller kommunal. Vanvården finns överallt."
 
Hörde för övrigt att skandalhemmet "Carema" - som före skandalen hetter Koppargården och hade stora problem - nu åter heter Koppargården - drivs kommunalt - och anklagas för vanvård. Så rätt Lotta G! 
 
Nå fredagen avverkades raskt. Jobb, röj på jobbet, banken, julklappsinköp med mera. Nu är det en ny och "obrukt" dag - lördag. Mysigt att spana in harens spår då jag hämtade tidningarna. Nu är dessa lästa - har beslutat mig för att inte ägna energi åt sånt jag inte kan göra något åt. Så nu tycker jag det är skönt att det är samma bilaga - Duo - till båda tidningarna. Mindre stress att inte hinna med en bilaga - än att missa två!
 
Tre basketmatcher idag - varav jag väl hinner med två. Sen blir det adventsmingel på expen - bara så skönt att få träffa sina kompisar utan dagordningar.
 
Fö är det den fina Hantverksmässan på Västergård - lördag och söndag. Den får jag ta imorgon - klockan 10 - eller så fort kusinen kan vara igång? För vi följs väl dit?
 
Och så är det andra advent - tror jag tjuvtänder andra ljuset redan nu! Ha det gott.

Gräddfil?

2012-12-07. kl. 06.15 
 
Få se om "länkteorin" fortsätter att funka - dvs att jag länkar in dagens namnsdag i datumet ovan - och vips blir texten svart - och inte den otäckt svårlästa rödlilafärgen. Angela och Angelika gratulerar vi idag - och jag känner två - Hedlund resp. Hedlund. Ingen felskrivning - nej - Jens frus syster och Jens frus brors fru. Undrar om "svägerska" kan vara rätt benämning på båda?
 
Inte händer det mycket inte - trots att dagarna flyger fram. Jobb igår - ensamjobb - satt och väntade på Thomas till han ringde - hade glömt att han hade sammanträde på annat håll. Fokus på att-göra-listan som kortades märkbart. Och så träning förstås . trögt i portgången som vanligt - men skönt när det var gjort. Tackar svärdotten för telefonsmtalet - just när jag var på väg in i TV-dvala - tack vare henne som blev det en effektiv kväll hemma också - ett och annat bortgjort.
 
Hör på TV att mjölk numer är en världshandelsvara. Har sett i våra lokala tidningarn att handlare och intresseorganisationer slår varann i huvudet med varifrån mjölken kommer - LRF:s Nils-Olov Lindfors har påstått att ICA:s mjölk kan komma från 6 olika länder - varvid Arla contrar att deras mjölk minsann kommer från namngivna orter i Sverige. Tiderna förändras - själv kan jag från mitt köksborde blicka ut mot lagårn där jag som barn fick hämta mjölken - i emaljerad mjölkhämtare!
 
Från mjölk är inte steget långt till grädde. Och därmed knyta an till rubriken "gräddfil" som handlar om något helt annat. Är alldeles övertygad om att det är alldeles öde och tomt på Mediahuset - i alla fall på redaktionen. Alltså bör det nyheter som matas ut skötas med automatik. Jag har undrat förr - men är det så att NSD har en gräddfil? Om det är någon nyhet från papperstidningens etta som ligger ute på nätet - så är det alltid NSD. Fanns en slogan en gång i världen - NSD alltid steget före (påstod iaf min far - tryckare på NSD). Så även idag - en nyhet - från augusti - om en man som hittats med krossat skallben - och utredningen dröjer. Den har dessutom dröjt på länge så att bevissäkringen missats. Hur är detta möjligt?
 
Även ett snökaos måste kunna ses och kommenteras med humor. Verkar nästan som om Stockholmarna blir lite småsårade över alla skämt -  men nu får de stöd av någon väderguru på TV som minsann säger att deras snö  stockholmarnas minsann innehåller mycket mer vatten än vår - och därmed är mer svårhanterlig. Vilket är sant! Kommer ihåg när vi lånade ut plogbilar inkluderande förare till Skåne någon gång på 70-talet när det var kaos där - de kom hem och lovade att aldrig mer jämföra - snön i Skåne kändes som om den var uppblandad med cement.
 
Apropå ordkrig och humor så ägnar sig ledarskribenterna i våra båda två tidningar att stjäla utrymmet för ett eget krig - om språkbruket. Svar på gårdagens Sticket - kunde inte länka då. Kan hålla med om att Östmans "rallarsvingar" - på den goda tiden då han fortfarande var ledarskribent - ibland var nära gränsen. Men nu handlar det om ordvändningar i en krönika - och åtminstone jag har högre toleransnivå både vad gäller sanningshalt och ordbruk - det är liksom förutsättningen för att det ska bli roligt och lättläst - att ramarna är rätt vida.Just nu har OA sista ordet - fortsättning följer?  Fö blir jag rätt irriterad när jag kastar ett öga på texten igen - OA drar sig inte för att blanda in Breivik i argumentationen - och inte med egna ord. Utan han använder citat av PO Eriksson - lösryckta ur sitt sammanhang. Fult!
 
Det fick blir mitt sista ord också - nu har jag lyssnat till mina egna tankar - och skrivit ned. Lugn och harmoni i kroppen. Nu mogen för jobb på förmiddagen. Dejt på banken kl. 14.30 - och så ska jag inhandla en väckarklocka -på uppdrag av tant Lilly.

Från vitt blir det svart

2012-12-06, kl. 06.00
 
Om jag lägger en länk om det vita snöovädret alldeles här i början - då kommer resten av texten av bli svart. Det är som när jag fixar igång utelamporna - det börjar funka men jag vet inte varför. I alla fall var det en hotande rubrik på den länkade artikeln - snöovädret skulle nu drabba norrlandskusten - men den är ju lång. Om vi nu ska lita på norrmännen så når det inte hit upp. Vi ska få snö i morgon fredag - och i princip en hel vecka framåt - men i mycket måttliga mängder. Och kallt. Ett riktigt önskeväder för en ann!
 
Blev ingen träning igår - fick ovälkommet besök av latmasken. Och kanske var det något mer - för jag sov hela kvällen - vaknade till midnatt - hade ett kort uppenattpass - för att sen somna om. Men idag kom jag upp klockan 4 - pigg och glad.
 
Undrar hur Kuriren resonerar - LF:s förlust i högsäte - tom på ettan i papperstidningen - medan Northlands - damerna - vinst mot Kvarnby får en notis längre ner i menyn - nättidningen. Undrar vilken prioritering/värdering som styrt detta? Min bild är att det inte är någon engångsföreteelse.
 
Kuriren etta tar annars upp att Moderna försäkringar flyttar från Luleå - 79 jobb försvinner. Inte kul alls - särskilt inte för de drabbade. De valde Luleå för att det var lätt att rekrytera välutbildad arbetskraft - nu lägger man ned med motiveringen att det är svårt att rekrytera - stan är för liten.
 
NSD:s ettan nyhet gör mig förbannad - en 82-åring som nekades helikopter - fördes med ambulans till Gällivare istället för med helikopter till Sunderbyn. Med en diagnos som bara kunde behandlas i Sunderbyn. Dessutom får den anhöriga besked per telefon att han avlidit - fast det visar sig att han levde då hon ringde. För mig som misstänker - medveten eller omedveten - åldersdiskriminering - så blir det intressant att följa anmälan.
 
Tio miljoner ska sparas på hemtjänsten i Luleå kommun. Artikel i Kuriren papper.  Samtidigt kan vi läsa om att kommunen vill fira när vi blir 75 000 invänare i Luleå.För en halvmiljon.  För någon dag sen skulle "gratis" arrangemanget ha en halvmiljon skattepengar - för 2 dagars fest. Inga problem att höga "taket" för investeringen i Pontus hallen med 40 miljoner - för att få plats med "spritloger" - inte undra på att SD (som enda missnöjesparti) växer!
 
Nackdelen med att skriva tidigt är att tidningarna inte matat ut ens ledarsidan. Så ni som vill läsa om snus i Kuriren gör det i papperstidningen så länge. Detsamma gäller Sticket där JE som en riddare stiger fram till försvar för Östmans krönika mot OS:s kritik häromdagen. Och OA själv - han ägnar sig åt en ganska tam analys av SCB:s mätning.
 
Idag gratulerar vi Nikolaus och Niklas. Hoppas få gratulera mig själv till genomförd träning idag. Efter att ha jobbat mina timmar.
 
Njut av torsdagen.  Torsdag - fick mig att längta efter pappas ärtsoppa

Dagens namnsdagsbarn

2012-12-05, kl. 06.30
 
Under länken ovan ska ni - och högre makter nu är med mig - varje dag finna dagens namnsdagsbarn. Kommer att bli en återkommande länk - för om jag länkar där så får jag svart färg på hela inlägget. Varför vet jag inte- men alla tester visar att det är så. Så blir det mer lättläst för oss skumögda.
 
Jobb och träning präglade gårdagen. Avslutade sen med hockeymatch - inte världens bästa platser med lokaltidningens VIP-platser - men helt okej. Rad 7 är väl ungefär så högt upp jag klarar med lite mentalpeppning. Jämn match som fick avgöras med sudden och sen straffar. Tolv straffar - varav endast en gick in. Är inte det ett rekord av något slag? Dessvärre gick ju straffmålet till Västra Frölunda. Blir nästan sugen på torsdagshockey - Skellefteå. Då blir det vinst för mig oavsett resultat.
 
Tror på att tänka positivt - söker goda och roliga nyheter. Filmsparken till Anders Durvall är en sån. Anders som verkar vid "min" folkhögskola - Kalix folkhögskola. Där för övrigt hela personalen borde ha utmärkelse - gör fantastiska insatser för sina elvever - där en hel del inte haft det så lätt med livets start.
 
Dagens snackis lär väl bli hotet mot snuset. Verkar vara tobaksindustrins styvbarn - hotet om neutrala cigarettpaket med varningstext har minsann dragits tillbaka.
 
Och så ska vi väl snacka väder som vanligt - här uppifrån får vi med avsaknad av snö tävla med högsta - vilket är lägsta - temperatur - minus 19 har jag. Thomas på väg till Stockholm lär väl lyfta från Luleå men får han komma ned i kungliga huvudstaden? Verkar redan vara kaos i Stockholm enligt rapporter på facebook. Och för er liksom jag längtar efter lite mer snö kan jag meddela att www.yr.no lovar snö på fredag - och ihållande i en vecka.
 
Och NSD:s ledarskribent går till försvar för Torbjörn Lidberg och Bodensossarna. Medger förvisso att TL gjort en del mindre lyckade tidningsintervjuer - men gillar inte att Östman i sin krönika (i lördags) talar om att de spelar i gärdsgårdsserien.
 
I övrigt inte mycket att orda om - mycket energi har lokaltidningarna lagt till pepparkaksbak och hur man klär sig mot kylan. Typiska nyhetstorka nyheter. Men rätt kul (?) med batteridrivna kalsonger för att hålla värmen. Artikel i NSD - om utbudet i Vildmarksshopen.
 
Nu rapport från Västerbron i stockholm på TV - så där 3 decimeter nysnö.
 
Idag blir det jobb och träning som vanligt - veckans andra träning. Någon gång på eftermiddagen infinner sig fri tid. Brukar inte vara några problem att fyla den. Ha en riktigt bra mitt-i-veckan-dag - och grattis Sven på namnsdagen. Själv sitter jag ganska exakt på den plats i köket som min farbror Sven satt på i så många år. Dock har jag ingen överfyllda askkkopp vid min sida.
.
 
 

Nattmangling?

2012-12-04, kl. 06.30
 
Nä då - inga nattförhandlingar - bara något som börjar vara en onödig vana. Delade turer med sovningen - event. middagsvila oräknad. I natt sov jag från ca 23 till 01.30 - somnade om vid 4 och borde förstås ha stigit upp då - men somnade förstås om till kvart över fem.
 
Får skylla på att det blev en lång dag igår. Och inte lugnt ensamarbete som jag är van vid - utan sammanträde omgiven av 7-8 andra alerta personer. Och på det en bilresa på 8 mil i mörker och snörök. Men pigg och glad är jag iaf. Blev glad att komma ut i det vintervita och med lagomt kylig luft mot kinden.
 
Idag skriver tidningarna förstås om olyckan på 97:an. Ett fint reportage i Kuriren om hur  sexåriga Felicia (från Sunderbyn) upplevde det. "Jag tänker mycket på den andra bilen", säger hon. I NSD speglas stämningen hos LLT - som förstås är dämpad. Själv har jag nu passerat olycksplatsen (tror jag) och har mycket svårt att förstå hur det kunnat ske - att en bil kom över på fel sida. Förvisso inget mitträcke - som definitivt förhindrat denna olycka. Inte min uppgift i att spekulera i orsaken men punktering eller annat tekniskt fel på bilen alternativt akut sjukdom är det enda som förefaller rimligt.
 
På tal om spekulationer så är uppgifterna runt den sk mordbranden minst sagt virriga. Från att ha varit mordbrand - med två omkomna vilka var kända till namn - på söndagmorgon så lutar det nu åt att det inte är brott. Och under resans gång har det till och med förekommit uppgift om att man inte vetat om några omkommit. Kan undra om det är polisen som gett alla dessa motstridiga uppgifter eller om media fabulerat?
 
Men i den här artikeln var det raka och tydliga besked. Så tydliga att den äldre mannen dog av en medicinsk chock. Efter att ha varit med om att få dödsbesked för både mor och är min erfarenhet att läkarna absolut inte är bäst i klassen i den grenen. Man kan undra om det blir så blasé på döden i sitt jobb - att de inte har förmågan att sätta sig in i mottagarens reaktion? Dödsbud per telefon - till en gamling - som bor på äldreboende!
 
Läste häromdagen att en vän beskrev det så att hon nu befanns sig utanför mediabruset - och då kunde hon äntlgien höra sina egna tankar. Lite så är det med bloggskrivandet - att höra, skriva och läsa sina egna tankar. Rensar!
 
Hoppas alla Barbro och Barbara hör mina grattishälsningar - eran dag idag - namnsdag.
 
Min dag - ja där blir det fmjobb inkluderande fika med Lars A, sen träning - och hör och häpna - hockey ikväll. Live!

Dominerande minne

2012-12-03. kl. 06.30
 
Dominerande minne från helgen - den fruktansvärda olyckan på 97:an. Själv låg jag och vilade middag när det hände - och blev uppringd av T som förvissade sig om att jag inte var inblandad. En död - en kvinna född på 80-talet. Ett under att ingen av de ca 20 busspassagerarna dog eller fick svårare skador än de fick - med tanke på bilde n av den utbrända bussen.
 
Såna här rubriker - om våldsamma krascher - är ju nästan vardagsmat - utan att vi reagerar nämvärt. Men ibland kryper det på en - nära. Min vän "Gunnar" kom strax det hade hänt - och fick upplåta värmen i sin bil till skadade och chockade. Vännen Lars hade sitt barnbarn med på bussen - hon fick uppsöka sjukhuset men lämna det senare på kvällen. Allt enligt uppgifter på FB.
 
Noterade hur märkbart det är med lokaltidningarnas nedrustning. Mer info i expressen och aftonbladet än i NSD och Kuriren. Det var fö så tunnar tidningar idag att jag funderade om Sportbilagan lyste med sin frånvaro? Vilket fick mig att fundera varför inte Sportbilagan "samordnats" - hade väl varit mycket mer motiverat än mycket annat?
 
Innan olyckan hade jag dock en riktigt effektiv dag. Gav mig på att fixa ljusrelät till utebelysningen redan klockan 5 igår morse. Misslyckades. Sen kokade jag lingonsylt och bakade saffranssockerkaka. Plockade ur bilen på alla prylar från Västbacken (vilka jag väl beskrev igår?) - nåra in här och några till bodan. Visade sig inte vara så mycket när jag väl tog tag i det. Nu har jag bara ett par mattor kvar i bilen. De ska packeteras i plast och får ligga kvar i värmen till jag har resurser att fixa det. Sen blev det basket - rejäl förlust för Lisas lag. Avslutade "produktiviteten" med att fixa utebelysningen. Pillade och tryckte - skruvade i och ur säkringar - till slut varde det ljus - men jag vet fortfarande inte varför.
 
Lokaltidningarna domineras förstås av buss/bil kraschen på 97:an - även om den nyhetsbevakningen också speglar nedrustningen. Ledarsidorna om Integration resp. utrikespolitik , Kuriren resp. NSD. Intet nytt i någon av dem.
 
Mordbranden i Nurmasuando (har ni hört om den platsen förr?) får också en del utrymme. Tycke det var märkligt att polisen gick ut jättetidigt i går morse och talade om att två pesoner omkommit (något de mindre eller mindre drog tillbaka i ett senare pressmeddelande) och att det var mordbrand. Förvånad att det inte spekulerats i vem som anlagt den - och började tvivla på min egen tolkning av ordet "mordbrand". Men visst hadlar det om anlagda brand - åtminstone vad jag googlat fram.
 
Idag gratulerar vi Lydia som har namnsdag. Gammelfarmor i särskilt minne.
 
Nu blir det jobb på förmiddagen - och styrelseuppdrag på eftermiddagen - i Kalix. Blir en lång dag - tur att jag är rejält uppvilad efter helgen.
 
Ha en bra måndag i väntan på 2:a advent.

Min bästa stund

2012-12-02, kl. 06.30
 
Min bästa stund är nu. Uppe sen halvfem. Har tjyvat i elektrikeryrket. Men den här gången gick jag bet på att få igång våra ytterlampor. Avvaktar ett ljus/mörker skifte i eftermiddag - få se om det lynniga skymmningsrelät kommer igång av sig själv.
 
Lingonsylten färdigkokt. Nu funderar jag på att baka en saffranssockerkaka. Elektriker, kokerska och bagare - innan klockan 7. Vad månde bliva av denna dag?
 
Bra dag igår. Först lite hemmastök, sen en tur till Storheden. Två julklappar inhandlade - innan jag drabbades av flyktkänsla då mängder av folk välde in på Maxi.
 
Basketmatch med Sara och gänget - en otroligt jämn match som ABK till slut vann med 48 - 38, Idag är det fö match igen i samma Björkskatahall - nu med Lisas gäng.
 
Men innan dess ska jag hinna ta reda på ett billass med prylar som Jens och Lotta skickade tillbaka från Västbacken. Allt från fars skyttepokal,  mors vackra mattor, en mindre matservis från faster Henny och Stens gamla polisuniformsjacka. Nu ska det placeras i plastpåsar, förvaras i bodan. Och till sommar ska här rensas i lugn och ro.
 
På nyhetsfronten som vanligt mest tråkiga nyheter - misstänkt mordbrand i fritidshus vid Kaixälven. Låter skumt - men kanske med hopp och snabb uppklarning - att polisen redan vet vilka två personer som omkommit - och att misstanken redan är mordbrand.
 
Själv är jag mysteriet med den rödlilatexten på spåret. Om allt nu är rödlila idag - och övergår till svart först efter länkningen. Då vet jag!
 
Ha en bra första advent - och var försiktig med de levande ljusen!
 
 

Plausibel

2012-12-01, kl. 07.30
 
Plausibelt - hörde ordet igår - och kom på att jag inte visste vad det betydde. Dyker upp något ord då och då som jag får fundera på. Annars anser jag mig rätt hyfsad på "svåra" ord - brukar testa högskolprovet med rätt gott resultat. Inser här att åren man varit med ger ett visst övertag - står förstås på topp strax innan minnet börjar fallerera.
 
Lämnar gårdagen där hän - inte av något annat skäl än att november nu är över - svinnovember som jag såg någon skrev. Googlade men hittade inget vetenskapligt belägg för benämningen - dock används det i en gammal "Swedenmark" så någon form av bakgrund måtte det väl ha? Men träningen - veckans tredje kan väl nämnas som en positiv grej från den sista november.
 
Och nu är det december och advent. Tände stakar och stjärnor igår när jag kom hem. Sen fick jag ett skov av min alldeles egna "narkolepsi" - somnade vid fem och vaknade inte förrän strax före nio. Sov alltså över På spåret - vilket var onödigt. Fast sen blev det "Fyra år till" - och massor med igenkännande från den poltiska sfären.
 
Onödigt också att måsta konstatera att Sandor Berglund avlidit - jämngammal med en ann. Hörde det för någon dag sedan - men nu kom det med svart på vitt. Haft mycket med Sandor att göra under mina politiska år. En journalist värd all respekt. Vi visste alla var han höll hus politiskt - men han höll rågången i sitt arbete.
 
Idag är som gjorde för en dag hemma. Kallblåst genom märg och ben när jag hämtade tidningarna. Och inget snöfall - vilket jag hoppats på.
 
Idag hade jag tänkt mig att bara skriva om positiva saker från tidningen. Söker febrilt på första sidorna men svårt att hitta något. Möjligen "Pajalas inledning lovar gott" - från Kuriren. Handlar inte om gruvan utan om skidåkerskan Magdalena - som tydligen var den enda svenskan som inte blev utslagen i kvalet. Och så har NSD en artikel med rubriken "Hon lever för sin dröm" - om en Thailändska i Kiruna som både trivs och lyckats med sitt företagande.
 
Lite kul att notera att Östman dragit samma slutsats som jag också skrev om häromdagen - "Carlssons avgång - en borgerlig förlust" - om fd socialnämndens ordförande. Väl inte alla som tycker det är positivt - men kul att någon tyckt att man inte skulle skriva (S) bakom Torbjörn Lidbergs namn - utan (SOS)
 
Hinner bli riktigt förbannad när jag läset Sticket - för dagen utlånat till Gary Bergqvist - ett sånt obalanserat inlägg i Isralen-Palestina konflikten hade tjänat på att inte tryckas. Så någon länk blir det inte. Och sånt ska man läsa i "sin tidning. Kanske ingen slump att Folkpartiets svar på sossarnas öppna fråga i samma ärende inte (ännu) publicerats?
 
Avslutar med att gratulera Oskar och Ossian. Oskar - ett namn förknippat med Berigårn - och som nu bärs av kusinens barnbarn på Värmdö - Oscar Westbrandt Borg. Grattis lillgubben!