Minnesträna

2014-01-31, kl. 06.30 -och idag hurrar vi för Ivar och Joar. Själv måste jag börja minnesträna - trots att jag nogsamt läser i Kurren (och kanske NSD också) vilka som har namnsdag kommer jag inte ihåg det när jag ska skriva här.
 
Och lite svårt att minnas hur dagen förflöt igår också. Är det det som kallas närminnet? Minns iaf att vi hade en alliansträff för att planera Nolia. Mitt första besök hos moderaterna i deras "nya" lokal mitt emot stadshuset. Bjöds på kaffe och semlor - men jag avstod semlan. Håller fortfarande på traditionen att första semlorna (och ofta de enda) ska ätas på fettisdag. Stora tabberasetdagen! Med förutom semlor ( i varm mjölk) också bruna bönor, korv och FLÄSK,
 
Och så fick jag äntligen träffa Jack. Thomas föräldrars hund som hade "dagis" hos thomas på jobbet - medan fadern var på sjukhusbesök.
  
Har nog fått mig nästan 6 timmars sömn - vaknade pigg och glad halvfem. Kusinen blir nog inte lika glad när hon vaknar och finner att hon inte har någon DN idag heller?
 
Och centerparisterna skulle nog önska att slippa DN idag. Lägsta opinionssiffran på 35 år. Då ska man vara stark när man ska hålla ett linjetal inför sina partivänner - Annie Lööf ska inviga centerns kommundagar idag.
 
Inte utan att jag måste konstatera att bojkott verkar vara dagens trend. Väl lite uppseendeväckande att Kurirens ledarsida uppmanar till bojkott - OS i Sotij. Delar förstås uppfattningen att det vore önskvärt - men kan förstå de enskilda idrottkvinnornas och idrottsmännens vånda. Ska bli intressant att se om någon kliver fram under dagen?
 
I övrigt rekommenderar jag Kurirens "fredagsintervju" till läsning - om Karin Bodin Jonsson - som är tredje generationen som driver Polarbröd. Inte ute på nätet - men här en annan färsk artikel om företaget
 
Nu känns det läge att rekommendera att jag drar till jobbet. Ska passera postterminalen på Blomgatan - och lämna in en massa provvalsförsändelser. Hoppas sen att våra medlemmar tar chansen att utse toppkandidater till landstingslistan och kommunfullmäktigelistan i Luleå.
.

Latiniserad moster

2014-01-30, kl. 06.30 - och Gunhild och Gunilla har namnsdag. Namnet Gunilla är en latiniserad form av några andra namn - skickar en grattishälsning till min "latiniserade moster" i Bollnäs.
 
Nåddes av ryktet att min kusin synts i stan vid 08.30 tiden igår. Såg av en vän som var på väg till tingsrätten - dock fick jag betygelse att kusinen inte verkade på väg inför skranket. Men ändå en viss oro - kusinen brukar minsann inte lämna huset så tidigt frivilligt. Och varför tog hon inte svarttaxi med mig? Kan undra om det var en dubbelgångare?
 
Har insett att jag har en stor effektiviserings potential - varför tar det 3 timmar från det jag stiger upp till dess jag är klar för avfärd mot jobbet? Tur iaf att jag sista tiden blivit mer disciplinerad med att stiga upp halvfem.
 
Lägg till detta att tidningarna blivit mer och mer snabblästa. Beror nog inte på att tidningarna blivit mer innehållslösa utan att jag matats med  de flesta nyheter på annat sätt.
 
Som att Northland vann seriefinalen igårkväll tex. Noterar att av nyhetsmenyns fem rubriker är fyra sporthändelser. Är det bara sportjournalister som jourar? Och den femte handlade om ett "vilset" kulturreportage. Måste erkänna att rubriken "I diktens övergivenhet" som toppnyhet väckte min nyfikenhet?
 
Ministerbesök från KD:s Maria Larsson får uppmärksamhet i båda tidningarna. Besök på dagis - barn är oslagbara för att "lura" journalister - det är väl fotograferna som vinner den interna striden. Lite märkligt blir det dock när ministern erkänner att hon nog mer är partiets representant vid sitt besök? Kan undra vem som pröjsar biljetten?
 
Hur är detnu det där ordspråket om att göra upp notan utan värden? Det är så man förundras över att media inte ändå ger en viss dignitet åt att väljarna faktiskt ska säga sitt i fria val till hösten? I Kuriren läser vi att "Facken förordar Nilsson som nytt kommunalråd" - Gällivare. Och för Bodens räkning har man fotat ett gäng om sju personer - där en del verkar ha nykommit in genom svängdörren. Ett oerfaret gäng - nog verkar det vara inflation i kommunalrådskretsen?
 
Tror förvisso inte att det är bloggen som stjäl min morgontid - men nu ska ska jag stoppa här. Ska försöka nypa en halvtimme denna morgon. Idag ska jag träffa mina allianskollegor för att diskutera Noliamässan. Tillsammans med klippan Ulla Persson från Piteå.
 
 . 
 

Onsdagsrapport

2014-01-29, kl. 06.15 och Diana har namnsdag - de vilda djurens och jaktens gudinna. Förutom henne som Paul Anka sjöng om i min ungdom - så grattar jag Diana med efternamnet Kvickström. 
 
Tisdagen flöt på som vanligt - många besök på jobbet. Hem först efter 18 - och då blev det att följa hockeyn. Glömde andra åket i utförsåkningen - kan undra hur det gick för svenskarna - herrar. Hockeyresulatet glömmer vi - Skellefteå mot Luleå Hockey. Själv såg jag Min sanning med Hanx Blix - tänk att vara en så skärpt person vid 85 bast!
 
Känns inte som jag har något vettigt att rapportera i denna onsdagsrapport. Men vädret kan man ju alltid tala om - minus 15 är en temperatur jag gillar. Men häpnar varje mogon då jag kommer ut - har det någonsin varit så lite snö i januari som det är i år? Dock vet jag att det inte är att ropa hej (ni som inte gillar att skotta snö) - troligen hinner vi får vår beskärda del.
 
Tycker inte tidningarna heller har så mycket att berätta - Kuriren granskar övervakningskameror i Luleå. Den häftigt diskuterade övervakningskameran vid Nygatskorsningen är inte längre i bruk - och har tyst och stilla gått i "graven". Denna kamera som skulle lösa alla polisens problem med våld och misshandel? Dock inte länkad.
 
Tur att detta inte inträffade då temperaturen var närmare 40 - pssagerare kvar i utkylt tåg - vilken tur att de ändå hade en fotogenkamin. Var det inte det jag skrev häromdagen - att man borde ha något alternativ - även hemmavid?
 
"Riva eller rusta" är väl bättre rubrik på NSD:s ettannyhet än den som är på papperstidningarna - "Arenorna som förändrar Luleå" - handlar om badhus och arenor som nu kräver upprustning i miljonklassen. Och därutöver ska vi ju klara av att drifta alla nya kostsamma arenor. Kan undra hur debet och kredit ska gå ihop här - särskilt som Karl Petersens era lämnat en låneskuld på 1,8 miljarder.
 
Och såg någonstans att Nord-Nytt nu avslöjat att det är på Kaitumgården i Jokkmokk som man förnedrat gamlingar. Nord.Nytt kan - med våra vanliga blaskor presenerar nyheten som från någonstans i Norrbotten. Varför?
 
Intressant ledare i Norrbotten Kuriren - om Lexbase - där man nu likt Ratsit kan ta reda på en massa om sina grannar. Nu om brott som de är dömda för de senaste 5 åren. Min första reaktion när nyheten presenterades var att inte bli så upprörd. Egentligen inget nytt under solen - domarna har ju alltid varit offentliga. Det nya är att det nu kan spridas med vindens eller rättare sagt datorns hastighet. Efter att ha läst ledaren - där det framkommer att personerna bakom Lexbase inte har de bästa referenserna känns frågan inte lika enkel. Vår offentlighetspincip kanske inte är mogen för den nya tekniken?
 
Nu drar jag igång onsdag - "blåjobb" utan några större happenings.

"Fri kvinna"

2014-01-28, kl. 06.15 - och idag har Karl och Karla namnsdag - grattis. Många Karl känner jag - och "Kalledussin" var min favoritkung i mitt favoritämne historia. Har väl haft skäl att ändra inställnin där. En Karla har jag tjänt - och "fri kvinna" stämde nog bra på henne. Undrar om min vän Kia - bär sin mors namn?
 
Tror jag skrev igår att jag hoppades på en effektiv dag. Och minsann - det blev precis tvärtom, Började med krånglande färgkopiator - som inte ens lät sig styras av PDF-format. Och sen spelade det ingen roll vad jag tog i - det blev minsann inte "guld" utan en jäkla hög med smågrus.
 
Men det svänger fort - öppnade 4-5 trevliga och problemlösande mail nu på morgen - och vips så är tillvaron så mycket ljusare. 
 
Men det blev en rysligt lång dag igår - från 8-18 på jobbet. Men jag kan fortfarande glädjas åt att jag orkar. Körde tom en tvättmaskin - och hängde - när jag kom hem,
 
Och kom ihåg att tända ett ljus till minne av förintelsens offer. En stunds eftertanke. Få kraft att stå upp för människovärdet - i alla lägen. Man kan lätt bli lite dyster när man hör och ser alla mörkerkrafter. 
 
Och mörkt i Lainio - men av andra orsaker. Strömlösa byar i extrem kyla. Nyeten dominerar NSD:s etta. Dock ett ljus i mörkret. Vattenfall lovar att bygga om elnätet. Hmm tänker att även vi här skulle vara rätt sårbara - man borde nog ha en alternativ värmekälla! Skulle nog haft kvar fars gasolvärmare!
 
Kuriren har inte lagt ut sin ettannyhet på nätet - om att det är många frågor runt branden på Klintbacken. Kan dock undra hur rubriksättaren tänkte när hen skriver ",,av studentbranden på Klintbacken". Tack och lov var det ju ingen student som brann! 
 
Frågan om namnpublicering eller ej fascinerar mig - men måste väl säga att jag är glad att inte behöva ta ställning till det. Men att man inte kan tala om i vilken kommun det skett övergrepp på en gamling har jag svårt att förstå. Vem är det man tycker sig skydda? Tänker på Carema - där man gjorde en höna av en fjäder - och till och med skapade bilden av att de vägde blöjor för att snåla på dem - när det egentligen är en vetenskapligt beprövad metod för att hitta rätt inkontinensskydd. Nyigen var det vid ett kommunalt drivet äldreboende som en gamling blev insmord med bajs - och nu detta. Inget man skriver om, Borde vara samma granskning oavsett huvudman - men det verkar som om kommunala skandaler har något slags frikort i media! 
 
Och SSU-skandalen verkar nu gå mot tinget . blir väl skönt för alla parter. Ser att Unga Örnar nu utan vidare spisning ska få ett generöst bidrag av oss skattebetalare,
 
Annars får dagens derby mycket utrymme - Skellefteå . Luleå hockey ikväll. Själv gråter jag inte - vem av dem som än förlorar, Och inte ska jag bojkotta Max trots att det går omkring i Luleåhockey mundering . någon kunde väl ändå ha en Skelleteåtröja.
 
Ha en bra tisdag.
 
 

Helgens facit

2014-01-27 - och Göte och Göta har namnsdag.
 
Helgens facit! Känns som helgen varit lång och vilsam - trots att jag jobbade några timmar i lördags. Igår inledde jag med att städa - förpassade de nedtagna julsakerna till källarförvar. Sen en rafflande basketmatch - Antnäs-Umeå - som så småningom tyvärr slutade med seger för Umeå med 68-54, Hann med ett besök hos "fastrarna" i Alvik - som så passligt ringde just när vi var på Sörbyhallen. Behövde hjälp med skatteinbetalning. Skatteverket utgår ju numer från att alla betalar via dator - inga inbetalningskort medskickade.
 
Rekordår för bussåkandet trumpetar Kuriren ut på ettan. Ökade med 195 000 resor till gigantiska 4 311 000. Några har man ju bidragit med! Andra nyhet dvs andra halvan av ettan handlar om det stora skidäventyret
 - om att åka skidor till Nordpolen. 
 
NSD gör feta rubriker av att ett företag i Boden informerar sina anställda ungefär på samma sätt som Max."Om det blir ett regeringsskifte fördubblas arbetsgivareavgifterna för unga vilket innebär att vi får ökade kostnader med ca 3 miljoner per år" - ett kort, torrt faktakonstaterande. Förstår inte upprördheten - med tanke på fackföreningarnas oblyga stöd till sossarna?
 
Och Löfven har varit i Skellefteå och peppat sossarna inför valet. Har slagits av att många skriver att det vill ha  -Löfven som stadsminister. Och stadsminister får han gärna bli för mig - någonstans - bara han inte aspirerar på att bli statsminister. Och Norrbotniabanan har han utlovat. Men läser man ledaren i NSD så kan man undra vad det löftet är värt. "Vi vill påbörja bygget nästa mandatperiod" - och "Vi behöver först samråda med regionen om vilken sträcka som ska byggas först", Låter som om det fortfarande handlar om den "tumme" som sträckan Umeå ut till något industriområde - ett par km - och som var det som fanns med i sossarnas budget - men som de försökte få oss att tro handlade om hela sträckan!
 
Dagens undring är var tidningarnas "betalvägg" tog vägen - känns som om de förbereder det genom att nättidningen mer och mer likna orginalet - men så gör man avsteg vissa dagar. Någon som vet?
 
Nu är det hög tid att förbereda arbetsdag. Årsskiftet och första månaderna brukar alltid vara intensiva - och mindre blir det ju inte av att det är valår - i fyrdubbel bemärkelse.
 
 

Vilodag

2014-01-26, och klockan är alldeles för mycket - 07.30 - sovmorgon till 06.00, Bodil och Boel har namnsdag.
 
Idag är det blida förhållandevis senaste tidens temperatur - minus 13. Det är rätt okej - tvåsiffrigt ska det vara för att räknas som vinter
 
Gårdagen startade med basket, Vid avfärden från Berigårn var det 28 - liksom då vi anlände till Tuna. Två timmar senare höll det sig mellan 13-15, Vinst för Lisas lag mot Vråken - 26-50,
 
Åkte sen till jobbet och fixade det sista akuta på att-göra-listan. Bra prioritering - för nu känns det frivilligt om jag åker förbi idag. Får kanske bli vilodag.
 
Mattorna åkte ut igårkväll - så nu finns ingen återvändo  städdag. Klockan 13 är det basket - Sara ska spela med Antnäs damlag - som spelar hemma mot Umeå.
 
Har snabbkollat nättidningarna - få se om Maud memoarer blir dagens snackis? Att döma av Aftonbladets artikel var det inte precis några säljande skandaler som avslöjades. Att Maud skälle ut Reinfeldt för att han valde Cecilia Malmström till EU-kommissionär istället för en icke namngiven centerpartist drar knappast mycket rubrikfärg.
 
Lokalt hittade jag bara Luleå hockeys vinst över AIK och lite sedvanlig helgmisshandel (fy vad less man blir). Dock nyfiken på denna artikel om att polisen vill bötafälla en bilist som enligt egen utsago bara hållit mobiltelefonen i handen. Känns lite osäkert om vad lagen egentligen stipulerar. 
 
Känns frestande att fortsätta skriva här - när alternativet är att greppa dammsugaren. Men en ockulär behovsbedömning ger vid handen att det är det senare som måste gälla.
 
Ha en fin söndag.

Kylan dämpar

2014-01-25, kl. 07.30 - och Paul och Pål har namnsdag. Paul förkortning av Paulus och Pål förkortning av Paul - logiskt för en gång skull.
 
Jodå-sonen kom i mål igår i Dubai - på tiden 3.59.20, Själv gjorde jag en marathondag på jobbet - från strax efter 8 till strax efter 18. Bestämde mig för att det på att-göra-listan som varit prioriterat i mer än två veckor - faktiskt skulle vara gjort. Och så blev det så när som på en haltimmes jobb som ska utföras före kl.13 på söndag - vilket är den tid man numer måsta posta brev för att det ska komma fram på måndag.  Jag säger som Jan Bergsten i dagens NSD - på vems sida står utvecklingen?
 
Kylan dämpar uppenbarligen - minus 31 idag - för jag har inte alls samma lust att morra som jag hade igår. Tänkte igår på Max-gate förstås och så på media som - medvetet eller omedvetet - gör SD till martyrer. Nu snyftar man ihop för att övriga partier inte vill demonstrera mot våld tillsammans med SD. Ett SD som aldrig någonsin  deltagit i demonstartioner mot rasism, nazism och våld. Nu vill de ha ut övriga partier på banan - för att det påstås att en av deras medlemmar ska ha misshandlats på en fest. Som av en slump sker detta i tiden ungeför samtidigt som Kent Ekenroth blivit avvisad från en restaurang i sthlm. Båda hävdar att det är för att de är sverigedemokrater - i fallet ekenroth är andra bilden den att han kallat en kvinnlig gäst för hora. Men ingen media försöker ens ifrågasätta varför den norrbottniska sd-medlemen blev misshandlad. Om han nu ens blev det? Dåligt - idag skriver Mats Ehnbom att "Vår skyldighet att berätta hela historien" - om fallet styckmordet - men tyvärr gör man det allför sällan.
 
Kuriren ska dock ha heder av att de faktiskt återgett vad som stod i Max-koncernens brev. Nämnligen att "Om oppositionen (s+v) vinner valet vill de höga både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga" - ett kallt konstaterande som väl gäller (iof är väl inte sossarna kända för att hålla sina vallöften - delade turer mm). Sen skriver man att det vore en katastrof för Max och branschen. Dvs förslaget är en katastrof - inget annat. Inte att det är en katastrof om det blir regeringsskifte - inte att personalen ska rösta på alliansen.
 
Nya kommunalrådet Niklas Nordström försöker gjuta olja på vågorna - men han har mycket att bevisa. Igår hade fd riksdagsledmoten Sten-Ove Sundström en insändare om bojkott - och idag uppmanar Swedenmark på NSD:s ledarsida till detsamma.
  
Och Maxida Märak ska bojkotta Jokkmokks marknad - för att kommunledningen tror att  det ryms både en gruva och rennärigen. Och på den mig närliggande skolan - Kråkbergsskolan är det en protesstorm mot att man får byta sin mac mot PC. Inte svårt att hålla med Krister Hammarbergh - - vi som följer vad som händer i Kiev inser att vi har små bekymmer.
 
Gläds åt kylan - men längtar efter mer snö. Kom på att det ju faktiskt kan bli problem med snöbristen. Snart får väl en och annan börja fundera över frusna vattenledningar.
 
Nå nu tar vi tag i lördagen. Basket som gäller klockan 10. Skulle varite en match till men den är visst inställd.

Marathonmålgång!

2014-01-24 - och lönedag idag - då Erika har namnsdag.
 
Mycket att skriva om idag - grrr. Men tiden. Har följt sonens marathonlopp i Dubai. På denna länk. Positionen anges till 42 195 meter men ingen sluttid. 
 
Får samla mig och morra i morgon över dagens nyheter!
 
Idag blir det ett jobbmarathon - ska inte gå hem innan att göra listan är tom - vilket kanske innebär att det blir att åka direkt från jobbet till Lisas basketmatch i morgon kl. 10.
 
Ha en bra fredag.

Sann spådom?

2014-01-23. kl. 06.45 - och Frej och Freja har namnsdag. Samma gren på namndet kan tänkas - grattis både hanar och honor.. 
 
Onsdan avverkades i ett huj. De vanliga ingredienserna med jobb och svarttaxi. Skjutsade sonen till Kallax fvb till Dubai - av alla ställen. Och för att springa maraton av alla aktiviteter. Nu har han en farbror som är där på projektjobb - vilket snart avslutas. Så skälet att han åker kanske är lika mycket för att hälsa på Roger och Iris. Kan hoppas på det - för han hade ett begynnande halsont som kanske borde innebära att maratonstarten stryks?
 
Något riktigt upphetsande var det inte på jobbet - en av mina grabbar hemma från jobbet för andra dagen. Hoppas han piggnat på sig till idag. 
 
Dock tog krafterna slut - så där tvärt som det gjorde förr - så jag var hemma redan halvfem. Och så blev det en tupplur på ett par timmar - och sen ovanpå det tidig kväll.
 
En halvtimmes översovning idag - till klockan 5 - vaken men kroppen var inte mogen att kliva upp med en gång. Tidningarna inhämtade. Stannade upp och spanade in gårdstunet - med förvåning konstaterar jag att vi knappt har någon snö än. Min erfarenhet säger dock att snötäcket ska upp en bra bit till - får gärna komma nu - riktigt längtar efter en mörk, kylig ch tyst snöskottarmorgon!
 
Domen i styckmordsrättegången överskuggar förstås allt idag - i båda tidningarna. Min nyfikenhet saknar ofta namn eller åtminstone ort för olika brott - men när det nu kommer med namn och bild känns det bara otäckt. En helt vanlig pojk på dryga 20 år ska ha kunna åstadkomma detta förskräckliga. Föräldrar och två syskon i den närmaste familjen - livet blir nog aldrig detsamma igen.
 
I skuggan av detta - och som första nyhet i Kuriren - om SSAB:s fusion - eller köp av - sin finska kollega - Rautaruukki, Verkar som om finland och Borlänge är mer oroliga än Luleå - för kommande neddragningar.
 
Tredje dagen å rad som NSD:s ledarsida skriver om gruvnäringen - uppenbarligen draghjälp för den artikelserie som NSD drar igång i ämnet.
 
Den stora snackisen på FB är annars att Max ledning skrivit i ett brev till sina anställda att s+v förslag om höjd restaturangmoms och höjda arbetsgivaravgifter är ett hot mot deras verksamhet. Det har tolkats som om Max uppmanar sina anställda att rösta på alliansen. Som fan läser bibeln... Fler företagare borde vara med i opinionsbildningen - och tycka till - åt både höger och vänster. Men nu ska ledande sossar bojkotta Max - så det blir väl MacDonalds istället då? Själv gör jag som bonden Paavo - kompenserar med att blanda än fler maxhamburgare i kosten!
 
Noterar om en USA-forskar som siar om FB:s framtid. Ska ha minskat sin verksamhet med 80 procent fram till 2017. Finns ju hopp om att man är med så pass länge att man kan avgöra om det är en sann spådom - om man nu minns det hela.
 
Nu kör vi torsdag - vänner. Hör om kyla på TV:n - kan hoppas på snö också!
 

Iris kom på plats

2014-01-22, kl. 06.00 - och Vincent och Viktor har namnsdag. Grattis!
 
Och idag är Berigårn som värsta fina julkortet. Minus 24 grader och björkarna, rönnarna och häggarna är ymnigt frostbeklädda. Mäktiga gamla träd som är mer än dubbelt så höga som byggnaderna runt om kring.
 
Blev ytterligare en rejäl arbetsdag igår - från 8 till 18. Men fortfarande lika nöjd över att jag orkar - även om det i vanlig ordning inte blev många knop när jag kom hem. Men det kanske inte är meningen att det ska bli det?
 
Blev lite facebook och tv-tittande. Inte så kul med handbollen - förlust mot Polen. Och Skellefteå hockey åkt på stryk - dessutom mot ett lag som jag inte alls har några känslor för - HV71. Nu får man väl hoppas att mina småländska vänner inte läser detta.
 
Ingen vinst på Keno - men 21 kronor på Lotto i lördags har jag nog inte meddelat er.
 
Kuriren fortsätter om problemen med tågtrafiken - och NSD toppar med artikel om stadsflytten i Kiruna - om 5 år ska centrum vara tömt. 
 
Men gårdagens stora glada nyhet var iaf att Iris kom på plats. Fast att kalla en igelkott för Iris det har jag då aldrig gjort.
 
Tråkigaste nyheten - om Lindfors stuga på Lulnäset. Såpan fortsätter - byggnadsnämnden förväntas fatta beslut om rivning med hot om vite. Problemet är att man inte vet vem ilskan ska riktas mot - tjänstmannen som ställde till har pensionerats - och byggnadsnämnden tar myndighetsbeslut - hårt reglerat av juridiken. Frustrerande!
 
Lite intressant att kolla in NSD:s ledarsida idag - rena tack och adjöföreställningen. Kurt Wennberg i Pajala En god ambassadör  och Stefan Andersson i Jokkmokk lämnar sina kommunalrådsposter. Den senare får nöja sig med rubriken Exit Stefan Andersson.  Tidigare har minst ett s-råd aviserat sin angång -Torbjörn Lidberg i Boden. Vill ju gärna att flera ska lämna - men helst pga valresultatet.
 
Nu ska jag öppna min mailbox. Bestämde igår att jag INTE skulle göra det. Låta jobbet vänta till jag kommer dit. Problemet är när privat och jobb hamnar i samma "box" - och nyfikenheten är för stor.
 
Ha en bra onsdag - alla.

Hoppsan!!

Glömde rubriken - oskryp. Skrev på facebook att jag nog måste börja stiga upp tidigare - tiden är så "oskryp" på morgonen. Vet ju precis vad det betyder - om något är skrypt räcker det länge - och oskryp är precis tvärtom. Men det såg konstigt ut i skrift. 
 
Så jag googlade - och fick motfrågan om jag menade ostkryp!
 
Så det kan bli!

Oskryp

2014-01-21 kl. 06.30 - och dagens namn är Agnes och Agneta. Grattis! 
 
Full rulle igår - och temport fortsätter väl till efter den 14 september - misstänker jag.Men då ska jag ju få extra allt av ledig tid - pensionärstillvaro!
 
På jobbet 8 och hem först strax för sju på kvällen. Tackar bästa kusinen för matleveransen i trappen - det blir dagens matlåda.
 
Det blev alltså inte många knop gjorda igårkväll - trots att jag iaf inte stördes av telefonen - glömde den på jobbet igen!!
 
Idag är det bara - 25 - rena blidvädret jämförelsevis! Tidningarna inhämtade - väldigt tunna idag. Och tänker att jag gnäller när det är tjocka också - ogillandes bilagor.
 
Tågkaoset dominerar båda tidningarna. Och nu är det inte nog med E10 och dess bekymmer - nu handlar det inte bara om dödensväg - utan nu är det dödensjärnväg också. Otäckt. 
 
Och i Kuriren testar man semlor - eller man och man. Jo just det man och man. Fem gubbar/grabbar är årets experter. Hur tänkte man här? Semlor inget för kvinnor?
 
Kuriren ger en glimt/hint om årets isdjur också. Idag ska det på plats i stadsparken. Kan nästan tro att det ÄR en igelkott - precis som Kuriren påstår?
 
Nu kör vi tisdag - hårt och idogt arbete ska ge resultat!
 

Innekatt

2014-01-20, kl. 06.00 - och Fabian och Sebastian har namnsdag idag.
 
Nog många som säger "fy fabian" idag åt vädret - minus 32 har vi här på Berigårn. Själv gillar jag ju kyla - men skulle inte haft något emot att vara "innekatt" idag. Adventsstjärnora och adventsstakarna är fortfarande kvar i fönstren - hade passat utmärkt att ta ett ryck med dem idag. Kompdagar finns minsann - men viktiga inplanerade möten går inte att ställa in.
 
Haft en fantastiskt bra konferensehelg. Först en planeringskonferens med länets valledare. Sen introduktionskurs för blivande förtroendevalda. Den senare hade ca 30 deltagare - trots att flera "frös" inne pga inställda tåg - och någon var tvungen att "vabba" med sjuka barn. Och trevligt hade vi! Vi "ägde" dessutom Hotell Nordkalotten - konferensandet har inte riktigt kommit igång än - vi var enda konferensen under helgen. Och fina stora brasan eldades i restaurang åtta kanten - mysigt att äta frukost i värmen från brasan.
 
NSD speglar köldkaoset på ettan idag. Medan Kuriren har en artikel om Evgenia - den apatiska flickan som återkommit till livet.
 
Båda första sidornas nyheter länkbara idag - innebär det att det snart är dags att betala för att komma in på nättidningarna?
 
Och lilla snutten "I dag" får även mid att dra på munnen. I danmark har en förskola ordnat kvällsmys för barnen med bullbak och annat. Medans föräldrarna fick "egen tid". Och se det gav önskat resultat - fler barn. Få se hur många norrbottens kommuner som tar efter - inte nöja sig med "babypaket" som Övertorneå.
 
Och pizzabilen som blev stulen - "stals" tillbaka av ägaren. Lugnt och stilla. Vilken slump att möta sin egna stulna bil - och dessutom se den köra av vägen - och på det sättet få den tillbaka. Blev lite nyfiken eftersom min lilla gröna jazz också tjänstgör som pzzabil - men det var inte den.
 
Intressant ledare i båda tidningarna idag. Kuriren om röda Pajala som kanske röstar blått i år. Om man ska tolka trenden i kyrkovalet som ett omen? Kanske dags för FP att återinträda i kommunfullmäktige? Och OA skriver om gruvnäringen - en balanserad ledare om att inte ställa olika näringar mot varandra.
 
Ledaren i Kuriren inte "nätad" - verkar vara slumpen som avgör vad som ska ut på nätet och när?
 
Idag ska det jobbas med provvalen - landstinget och luleås ska snart ut. Och du som är medlem glömmer väl inte att rösta i provvalet - 21 januari sista dag att posta - om du inte vill göra det enkelt för dig och rösta på nätet. Från Norrbotten hoppas vi på att vår kandidat Jens går bra i provvalet - så vi får en hög placering för honom.
 
Nu väntar duschen på mig. Ha en bra måndag - och var "innekatter" ni som har möjlighet. 

Morgontidig

2014-01-18, kl. 05.30 - och idag har Hilda och Hildur namnsdag. Grattis. Så hette två mycket betydelsefulla kvinnor under min barndom - farmor Hilda och tant Hildur på backen. Tant Hildur som rökte cigaretter med tjusigt munstycke. Och som brådstörtade försvann ur mitt liv då hon återvände till Finland till en gammal fästman som varit försvunnen sen kriget - men som plötsligt dök upp i hennes liv.
 
Morgontidig idag - möttes av minus 22 när jag hämtade in tidningarna. Steg upp klockan 4 - ska iväg på styrelsemöte och konferens idag och i morgon. Kan säga att idag uppskattar jag inte klimatet - alla tåg från malmfälten inställda. Och därifrån förväntade jag mig ca 10 anmälda deltagare. Får se hur många som vågar sätta sig i bil/buss och komma? Trettiofem anmälda till konferensen för nya gladde - får se hur många "negerpojkar" som försvinner pga av kylan?
 
Har lämnat Kuriren till Kerstin idag. Dödsannons om en gammal Sunderbybo som lämnat detta jordeliv. Få se om hon uppmärksammar det?
 
Inte särskilt mycket nytt i tidningarna idag heller - börjar jag vara blasé? Senast nytt på Kurirens nättidning - om våld i nära relation. Fylla i bakgrundsfaktan förstås - undrar hur många fall som finns om man räknar bort alla där alkohol eller droger är med i bilden? Inte många tror jag.
 
Aftonbladet toppar med en Pakistansk ministerfru som hittats död - otrohetsaffär. Och en 3-åring i Edinburgh som hittats död. Inte mycket nyhetsvärde för Sverige kan jag tycka - måtte fortfarande råda nyhetstorka.
 
Tur att Luleå vann hockeyn mot Linköping - så våra tidningarna iaf har något att skriva om. Såg på FB att kusin Annlo är nere på matchen. Från Koskullskulle - hade också haft problem med tågen. 
 
Vid halvåtta måste jag dra ut mot Hotell Nordkalotten - så nu väntar duschen ivrigt på mig.
 
Ha en bra lördag!

Barn av samma stam

2014-01-17, kl. 06.30 - och Anton och Tony har namnsdag. Barn av samma stam - kan man tro. Från det engelska Anthony ser jag.
 
Riktigt lång och rejäl arbetsdag blev det igår. Flera trevliga besök på jobbet - trots kylan. Och sista gästen - hon glömde mössan. Hur man nu kan göra det när det är dryga minus 20, Zsusanna?
 
Och väl hemkommen mötte jag Lilly i hallen - som förplägade mig med paj - denna variant med lax och broccoli, Skulle frysas in - men nog frestades att värma upp en bit. Får väl skylla på det en vän på FB skrev - om en 90-åring bakar och lagar mat - då är det skäl att släppa på matrestriktionerna. Och mumsigt var det!
 
Kan bara konstatera att på rätt geografisk plats har jag iaf blivit född . njuter av vinterväderleken - minus 23 idag här på Berigårn.
 
NSD toppar idag med Dödslek med skoter - om hur man klipper upp stängsel för att passera järnvägen. Och i Kuriren rapporteras om "strid" i kalix mellan ridhus och bandyhall.
 
Apropå Kalix så ser jag att Kurt-Åke Andersson byter parti - från S till C.Utkastad är han ju från sossarna - så så mycket val handlade det väl inte om. Blir spännande med två så stridbara gossar i samma landstingsgrupp - Selberg och Andersson.
 
Lite spännande att Kuriren har en artikel - en mycket intressant artikel - om Emerich Roth som bara finns på nätversionen - vad jag kan se. Emerich en överlevare från förintelsen. Men ser han inte väl ung ut för att vara det. När jag träffade Ference Gönder för 25 år sen talades om att han tillhörde de sista som kunde berätta live. Fick se hans intatuerade förintelselägernummer på hans arm. Mäktigt!
 
I övrigt inte mycket att kommentera från tidningarna. Trots att Lotta Sandhammar skryter om välfylld tidning denna redigerarnas dag.
 
Idag packar jag för jobbarhelg - utökad länsförbundsstyrelse lördag förmiddag - och konferens för blivande förtroendevalda lördag em och söndag. Över 30 deltagare anmälda - glödjande. Kan bara hoppas att inte kylan ställer in tåg - för några kommer den vägen.
 
Er andra tillönskar jag en ledig och trevlig helg!
 
 
 
 

Samvetet gnager

2014-01-16. k06.30 - och Helmer och Hjalmar har namnsdag..Hjalmar och den kyssande vinden får bli länken som gör texten svart.
 
Minns både Hjalmar och Helmer från min barndoms "gubbar" - och igårkväll på 90-årskalaset så träffade jag en Helmer - så där 10 år till sommaren.
 
Apropå 90-åringen så var det stora fina festen här i Berigårn när jag kom hem. Marchaller i snögrottor och massor med bilar. Blev förstås inropad på kalaset och fick god paj, sallad - och minsann ett glas rött. Men inte nog med det - senare på kvällen fann jag en ask med godsaker utanför min dörr. Jodå - samvetet gnager - men så gott.
 
Hann med några jobbtelefonsamtal också. Till en något förvånad Monica som inte förstod vad jag menade när jag frågade om hon kommit in från skidspåret. Hon befann sig hemma i soffan sen flera timmar? Det visade sig att jag ringt till Monika med K - eller om det nu var tvärtom. Slutet gott allting gott!
 
Såg Uppdrag granskning - om trygghetslarmen. Själv tog jag upp det här problemet i fullmäktige några år innan jag slutade med kommunpolitiken. Möttes bara av (S)nörpta munnar som hävdade att här såg man minsann vådan av avregerling/privatisering. Uppenbarligen sossarna låtit kartan gälla i stället för verkligheten - med gamlingars väl och ve som insats. (S)kamligt!
 
Kan inte se att våra lokaltdiningar följt upp detta - trots att det var en man från Luleå som avlidit i spåren av detta debacel. Men man har ju fyllt upp med att fylla sidorna med Luleå hockeys seger mot Skellefteå.
 
Ser att Statoil på stationsgatan återigen varit utsatt för rånförsök. Halvsex på torsdagmorgon - för en timme sen med andra ord - det må man säga är heta och färska nyheter!
 
Och temperaturen är med mig - minus 21 även denna morgon. Kan bara hoppas att jag drog igång motorvärmaren igårkväll - 23 när jag kom igår - så var min minnesbild så jag kollade inte. Och himlen hade trots kylan släppt ned någon millimeter fluffsnö. Mysigt.
 
Idag blir det att köra hårt om allt ska hinnas med - ikväll är det basket i Gammelstad - klockan 19.00 - Saras lag. 
 
Ha en bra torsdag - och ärtsoppa passar bra denna kyliga dag.

Två lika?

2014-01-15, kl. 06.30 - och Laura och Lorentz har namnsdag. Grattis.
 
Men dagens STORA GRATTIS - går till min granne tant Lilly som fyller 90 år. Pigg och god och glad. 
 
Blev mer än heldag igår - strax efter sju till jobbet och lämnade inte förrän efter kl. 18. Men det är en mäktig känsla att återigen kunna jobba så utan att smälla i väggen av utmattning. Trött förstås - men inte så sjukligt som det kunde vara för ett antal år sen. Förvisso hade jag också ett par kortare privata brejk - skjuts till flyget och hämtning av bilnyckel på Müllers.
 
Minus 20 på Berigårn - men det är ju bara förnamnet mot Alf Sundströms -34.6 i Racksund. Och misstänker att Anne i Jukkasjärvi har något liknande? Racksund är fö en sån där lokalplats som jag skulle vilja besöka innan jag lämnar in. Tycker det låter som lite Astrid Lindgren över namnet. Om ni inte vet var det är så ligger det strax utanför Arjeplog.
 
Och årets första översovning är ett faktum. Låg och glodde på utförsåkning till ganska sent. Tjejerna Hansson och Holmer (heter hon så?) på pallen! Vaknade halvfyra men tyckte det var väl häftigt tidigt - och så blev det två timmar till.l
 
Tidningarna lästa - härligt tunna tidningar utan bilagor. Och tunt verkar det varit på nyhetsfronten. Båda tidningarnas stora nyheter är två lika. Om gångbro över Skurholmsfjärden och om E 10 som dödens väg. Intressant iaf att NSD försöker sig på att ifrågasätta om investeringen är värd pengar. En tidsbesparing på 5 minuter till ett pris av 20 miljoner?
 
Annars kan man ju undra hur det blev med betalväggarna i lokaltidningarna. Finns den? Senast budet var ju januari - och nu är vi där.
 
Och nu är vi där - när klockan är slagen och jag måste pillra av och pillra på kläderna. Häftig vecka den här första riktiga på nya året. Avslutas med två konferenser till helgen. En del att pula med för att få ihop logistiken med både deltagare och medverkanden, 
 
Ha en skön mitt-i-veckan-dag!
 
 

Kung Bore äger

2014-01-14, kl. 06.15 och Felix och Felicia har namnsdag. Och jag har bråttom denna morgon - som så ofta nu för tiden. Låg lite för länge - till kl. 5 - och har dessutom en "svarttaxi" som väntar. Hämta Jens på Müllers kl. 7.
 
Har hunnit med att hänga tvätten som jag körde igårkväll. Hämtat in tidningana och läst dem. Njutit av en kall och mörk morgon - minus 21 och ger mysigt knarr under skorna. Lite mer snö kan jag önska. Känns skönt att kung Bore äger nu.
 
Annars är ju vintern fullbordad på något sätt - nu när vi kan läsa att Luleås stolthet - den formidabla succen - isbanan nu äntligen kan öppna. Artiklar av Per Öbom i Kuriren och Peter Lundgren NSD - och även denna gång missar man att tala om vem som är "mamma" till denna succé - nämligen Folkpartiet genom Birgit Georgson och undertecknad.
 
Ser att Gustaf Sundström avlidit. Under många år ordförande för kommunfullmäktige. En hyvens man som önskas en vila i frid. Apropå kyla så stod han och jag på "barrikaderna" mot vidrigheterna som skedde i forna jugoslavien i början av 90-talet. Det var över 30 grader kallt så bläcket frös i kulspetspennorna - fram med blyerts bara. Och Rolf Höglund hade glömt långkallsongerna och tagit på näst intill finskor i lack - han fick mest stå i varmluftsinsläppet till Shopping.
 
Man borde nog börja teckna ned alla minnen på små lappar - finns många både roliga, sorgliga och dråpliga minnen.
 
Nu kör jag igång tisdag - om en halvtimme ska jag vara på väg mot stan. Vi ska köra valledning kl. 8.15 innan svartttaxin skjutsar ut Jens till flyget.
 
Ha en bra tisdag.

"Everything is possible"

2014-01-13 kl. 06.30 - och idag är det Knut som har namnsdag. "Tjugondagknut" då ska julen ut - för er som har en massa pynt som ska bort. Själv släcker jag ljusstakar och stjärnor - om än motvilligt!
 
Är liksom tillbak på banan nu. Kom hem i lördags efter en fantastisk resa. Igår blev ett långt pass på jobbet. Skröt över att jetlaggad skulle då minsann inte jag bli. Och vad händer då? La mig vid 22-tiden - och när klockan "slog"  3 hade jag inte fått en blund i ögonen. Vaknade förstås lik förbålt 04.30 - efter att ha haft världens mardröm!
 
Men på med täckbyxor och anorak och ut och "mockade" lite snö. Minus 18 och fluffsnö. Tyst och mörkt - endast Ylva är vaken. Livet kan knappast bli bättre.
 
Kommer in och ska berätta detta på FB - och kommer inte ut på nätet. Vare sig via 4G modemet eller kabeln. Men nu har det löst sig.
 
Tidningarna inget att yvas över. Tunna, tunna - och inget upphetsande alls.
 
Nå nu kan iaf "oxveckorna" ta sin början. Själv ska jag försöka leva efter mottot "everything is possible". Måste ju vara någon mening med att jag hittade en silverring med den inskriptionen på en beach utanför Miami precis på nyårsdagen då det nya året började!!
 
Jag hoppas 2014 börjat bra för er också - och önskar er en god fortsättning! Ivrig att komma till jobbet blir det inte mer än så här idag. Kan väl komma en och annan reflektion från resan vad det lider.