Gammal är äldst?

Jessus - vad roligt - en ny nättidning - Toppmotet. Det sägs ju att gammal är  äldst - men nog kan jag fundera varför dessa "panschosar" inte kan göra som oss andra gamlingar - nöja sig  med en blogg. Berndt och Åsa verkar ju desstom kunna köra med en familjevariant av bloggen - Avans Byaväg 9.

Tomas och Lars kanske också skulle kunna hitta någon gemensam (v)inkel?

Rena djungeln

Det här med medicin på äldreboende - och för övrigt också i hemtjänsten - är rena djungeln. Tillsammans med revirpinkande blir det helt absurt. Ett äldreboende är ju ett eget boende - för att gamlingarna ska kunna få bostadsbidrag så att kommunen får mindre kostnader (garantibeloppet) - men samtidigt får nämnda åldringar inte ens  en panodil på egen begäran utan att "uskan" kontaktat sköterskan. Sköterskorna sägs ha blivit extra noga med det nu.

Det är lite katten på råttan leken. Läkarna pinkar in mot sköterskorna. Sköterskorna pinkar in mot undersköterskorna. Undersköterskorna pinkar in.. fast många gånger använder då de sunda förnuftet.

Sen finns det en puttslustighet till - om gamlingen vill ha en flarra vin på rummet - så förväntas personalen hjälpa honom/henne - men en panodil för dagen efter får man inte hjälpa till med? Snacka om att sila droger?

När huset väl är sålt ska det blir en stor fet fest. Ikväll har det varit pelargonerier, petunior och lobelia. Pyttsarna pryder nu altantrappen respektive "bron". Tidigare i dag var det köket som fick sista finputsningen.

Apropå "bron" som vi alla här uppe vet vad det är - är det kul med sörlänningar som associerar "bron" med typ Ölandsbron och Öresundsbron. Kan bli riktiga förvecklingar!

Och apropå pyttsar så känns det i kroppen nu.

Far mår inte så bra - FEL - han ser inte ut att må dåligt men så förtvivlat trött. Eller kanske less? I kväll var han dock något mer kontaktbar. I morgon ska jag till Piteå - men jag kör själv så jag kan åka hem om det behövs.

Stockholm på onsdag skulle jag verkligen inte vilja missa - men den som lever får se?


"Sportmåndag"

2010-05-31, kl. 06.45

Ingen däremot - men bara att konstatera att måndagar då tar sporten över nyheterna. Resultat i det oändligt i båda nättidningarna. Själv har jag inte ens kommit mig på fotbollsmatch än - med BYN. Inte ens kollat hur det ligger i tabellen?

Kan undra om polisen i Luleå också -
som hemtjänsten i Kalmar - får anlita ett medium efter morgonens "happening"? Mitt där jag står där vid postlådan - studerande en broschtyr från centern och något "gudeligt" blad - så glider minsann en polisbil förbi på en meters håll. Klockan fem på morgonen. Ni kan förstå att det blev "fågelholk" - förutom att håret stod på ände och jag var iförd endast särk.

Kanske inbrottsvågen över länet som föranleder - nyheten som toppar Kuriren idag. De ratar allt utom smycken och pengar, säger Olle Kvarnerås vid polisen. Den redovisar man 10-talet händelser - och ingenstans har de stulig smycken och pengar - dock pengar vid något enstaka tillfälle.

Idag gratulerar vi Petronella - hon från Plaskeby. Ser dock verkligen inte ut som om det är tid att "fälla upp ditt paraply" eller hur det nu var man sjöng. Soligt och fint från en klarblå himmel.

För övrigt kan det där "gudeliga bladet" - Kyrknyckeln varmt rekommenderas - med tema Nöjd. Fin artikel om Caj Bergman och en mycket tänkvärd krönika av min favoritkyrkoherde Rikard Marklund. Tema Förnöjsam - vilket för övrigt var temat på hans griftetal vid mors begravning.

Veckan mjukstartar med en vanlig arbetsdag på expen - förmiddag. Sen besök hos far och sista handen vid huset så att nyckel kan överlämnas på fredag. Tisdag, onsdag, torsdag blir riktiga "12-taggare" eller vad jag nu ska kalla dem. Piteå i morgon - full dag förstår jag. Onsdag Stockholm - mer än full dag för då ska jag ha ett kärt återseende på kvällen - med Rose-Marie Sundström. Och torsdag Skellefteå. Inser också att fredagen inte blir helledig - viss förberedelse för konferensen på lördag måste nog till.
 
Jag säger som Rikard Marklund - "allt kanske inte är på topp men det duger och kanske till och med lite till"


Morsdagsblogg

2010-05-30.kl. 08.00

Skepp ohoj - vad jag "firat" morsdag med en rejäl "översovning". Visst ringde klockan 04.30 - men då tyckte jag att klockan 6 skulle räcka - och halvåtta vaknade jag. Fast jag kan erkänna - jag vaknade flera gånger före men ville inte stiga upp.

Kan bero på att jag sovit i en helt renbäddad säng med nytvättat duntäcke - en något kvalsterfri säng med andra ord.

Nä - jag såg inte "sjungtävlingen" igår - men hon heter
Lena och kommer från Tyskland hon som vann. Kurirens nättidning tycker att detta är en prioriterad nyhet - och hade det överst. Globalt och lokalt - hand i hand!?

Annars skulle man kunna tro att det är rötmånad med tanke på nyheterna. En ettåring som åker bräda som ett proffs och en tvååring som röker som en skorsten.

Ewa Andersson fyller 45 år idag - grattis - trodde hon fyllde mer. Inte för att hon ser äldre ut - utan för att hon också varit med så länge i och runt mitt liv.

Som er morsdagshälsning till mor lägger jag ut de fina bilderna nedan.


Någon som avporträtterad mor 1937 - hittade denna i hennes gömmor. Hon var alltså 11 år här. Det lär finnas en avporträttering av morbror Tojje - troligen från samma år. Det år då för övrigt yngsta barnet Sture - morbror - föddes. Skulle vara roligt att veta vem som döljer sig bakom signaturen på tavlan?

Nu ska jag fortsätta njuta morsdag i det avslappnande tempo som den börjat. En nyttighet ska jag nog göra - en repetition av organisationsutredningen för SV - som ska diskuteras i Piteå på tisdag.

Hyllas idag

2010-05-29, kl. 07.45

Kuriren hyllar sig själv idag - för "ryttaren" och för att de tu - bilagorna blivit ett. Det Mats
skrev om så här i början av veckan. Dagens krönika är inte ens värd att komma med i nättidningen - iaf ger sökmotorn igen resultat.

Dagmar Hedman - 100 år - GRATTIS! Hade faktiskt tappat greppet över tant Dagmar sen hon flyttade från BYN. Och riktigt grepp över hennes anor hade jag inte heller inser jag. Dotter till "perihanschakalle" - han som jag trodde var gammelungkarl - precis som våran Otto. Farbror Kalle sas vara dövstum - men någon form av tal hade han iaf - för jag minns att våran hund morrade varende gång han försökte säga något.

Och vem är tant Dagmars 102-åriga syster? Borde jag förstås komma ihåg!

Men ett vet jag - tant Dagmars barnbarn Micke jobbe på stans bästa bilaffär - Bosse Bil & Motor.

Yvonne och Jeanette ska också ha sig en släng av grattissleven. Namnsdag idag.
.
Kändes som "lånta fjädrar" - ett inte helt nytt förslag när kommunalrådet P lanserade Tekanten som torg - isf - Fritz Olsson tomten. I NSD idag bekräftas det - det fanns med i förslaget runt Kulturens Hus bekräftar Hans Tirsén.

Omöjligt säger Petersen om Fritz Olsson tomten - då säger jag som Rolf Wirtén en gång bankade i mig "Ingenting är omöjligt - det omöjliga tar bara lite längre tid". Fråga Norrporten vad det kostar? Summan kan fördelas ut på hela Luleås framtid - flera hundra år.

Bästa valfrihetsvädret idag - mul så jag kan vara inne och städa utan att harmas - och går jag ut så fryser jag iaf inte - 11 grader och luften känns len.

Vet iaf att jag ska försöka vara helledig från jobbet i helgen - blir en tuff vecka med 3 heldagar - varav 1 dock inte är lönearbete - Stockholm. Så här går veckan från måndag till fredag: Luleå, Piteå, Stockholm, Skellefteå, Sunderbyn. Det sistnämnda innebär att jag ska försöka vara ledig och slicka mina sår på fredag.

Huskatten

2010-05-28, kl. 21.45

Huskatten Pelle lär ha skrivit på PUL - så här kommer namn och bild:

Dock går det fortfaranbde inte att samla far med en katt på samma bild. Blicken hade ständig koll på vart jag fotograferade.Någon som känner sig manad att sätta "peromilden" i jorden?Ett litet litet trädgårdsland - längst upp känns frestande. Lite sallad och squash och..

Sparar en liten speciell bild till på söndag - morsdag.

Godnatt!


Alla är vi genmodifierade?

Luleå 2010-05-28, kl. 06.30

Har svårt att förstå upprördheten över
Amflora potatisen - den som skulle odlas i Sunderbyn för att att vara en komponent i papperstillverkningen. Har alltså också svårt att dela den glädje som uttrycks för att den INTE ska odlas.

En gen är tillförd som gör den resistent mot antibiotika. Men än sen då - hur mycket har inte vi människor tillförts som gjort oss resistenta mot både det ena och det andra. Icke mottagliga för polio, kikhost, röda hund, vattkoppor, livmodehalscancer. Ja listan över sjukdomar vi inte är mottagliga för tack vare att saker tillförts kan göras lång.

Mycket genmodifiering gick det väl ut på vid Försöksgården i Öjebyn där bland annat Allåkerbäret hade sin "krubba".

Ingeborg och Borghild har namnsdag. Grattis Wiksten i Sundsvall - eller strax utanför. Och de nostalgiska tankarna går till Ingeborg Nordvall - agneta och stefans mamm. Och Borghild tror jag bestämt en av tanterna Östling hette - de med den berömda skoaffären i Gammelstad - där det alltid tog längst tid att hitta maken till högerskon när du skulle prova

Ett rejält övertag för alliansen mot oppositionen i Synovates undersökning som presenteras idag. Nära två procentenheter. Gläjdande.

Obligatoriskt koppeltvång i tätbebyggda områden. Inga som helst dispenser för att hundarna är snälla enligt hussarna och att de (tror sig) ha full kontroll. I det här fallet - om det stämmer det som skrivs - så är omedelbart omhändertagande av djuren ett måste. Vet inte om det är en skröna - men det påstås ju att det under en tid var så att sociala gav hundar till A-lagare som en del av rehabiliteringen. Stora matglada hundar - så jag undrade alltid om det var särskilt socialbidrag till hunden?

Jag skakar av mig obehaget när jag läser om diffusa diagnoser innan fastställande av MS. Synproblem följde också med mina symptom - nu tror jag inte att det är MS men nog är det märkligt att diagnos inte kan ställas. Särskilt som det nu slagit till igen - men jag får skylla mig - dålig att stå på mig - tror ju alltid att allt går över till i morgon. Och det gör det ju ofta - men det kommer alltid en morgondag också!

Kan undra om jag inte skulle ställa upp ett mål att vara med i Vårruset nästa år? Två gånger jag har sprungit/promenert och en gång var jag "lagledare".

Ja nu är iaf målet att komma till jobbet - börjar med dusch.

Avslöjad hemlis

Luleå 2010-05-27, kl. 06.30

Så är den avslöjad - hemligheten att
Sture Bryggmans nya jobb är hos Jokkmokks kommun. Dom försa sig - några folkpartister på årsmötet då Johan ochjag var där. Så vi har burit på hemligheten i en hel vecka - fast det var ju inte precis någon hemlighet som hade gett belöning att avslöja. Lite svårt att förstå hemlighetsmakeriet? Men ändå - tydligen så hett att det äras med att vara på Kurirens nättidning. Fast det var visst NSD:s!

Nåväl - idag skiner solen på både onda och goda. Jag inser att jag i och med sommartiden inte kan ge en rättvisande temperaturangivelse - solen slicker termometern en timme extra. Men det kändes som om det kunde bli en varm och go dag.

Målande beskrivet om Jörn af Doners förskringring - våldtäkt på organisationen enligt ordföranden Bengt Westerberg. Dock kan nog inte Bengt Westerberg svära sig helt fri från Röda Korsets skamfilade rykte. Även om det extremt höga ordförande arvodet infördes då den "fattiga" kungligheten prinsessan Christina skulle värvas fråntar det inte Bengt ansvaret att han borde larmat om orimligheten.

Donner ska dock ha tack för säget om "drabbad av guldsot" - nutidens farsot inte bara för Donner!

Själv ska jag förlägga min arbetstid till eftermiddagen idag. Och eventuellt försöka orka besöka mitt första medlemsmöte sen jag slutade som gruppledare. Fel, fel - jag har faktiskt varit på ett nomineringsmöte.

Nu en sväng på FB - sen dusch - under detta strilande ska jag organisera upp förmiddagen.


Välkommen, Ines!

Välkommen till världen, Ines. Anna och Tobias dotter och Isaks lillasyster. En stor tjej med rejäla röstresurser har det förtäljts mig. Dessutom på min pappas födelsedag!

Inte undra på att jag sovit som en stucken gris sen klockan 17 (Ines anlände strax efter) - förlossningen har nog funnits i mitt undermedvetna.
.
Välkommen är också beskedet att
Fritz Olsson tomten blir grönområde - om än tillfälligt. Och längre än till i höst lär det iaf bli?

Nu ska jag försöka återvända till John Blund utan vägen förbi kylskåpet - dock gräver det i magen

Sommelier

Hade jag ingen aning om - sommelier - vet inte ens hur det uttalas. Tur jag hade google och kunde konstatera att det inte var något nytt fenomen utan rätt och slätt en vinkypare. Men det är ju fint bara det!

Vilhelm och Wilma har namnsdag - grattis.

Lika bra att börja dagen med lite gnäll - jäkla trist att nättidningarna numer inte innehåller något., NSD fortfarande något bättre. Men det handlar om grader i helvetet.

7 grader kan inte beskyllas för någon hetta alls. Intensivt mulet och grått - men riktigt vackert mot det intensivt gröna och lummiga. Kan undra när vi senast hade en sån sommargrönska redan i maj?

"De får svältlöner" toppar NSD - om unga funktionshindrade som förtidspensionerats. Flitpengen på 8 kronor timmen är förstås en skymf - men att låtsas att det handlar om att de skulle leva på den lönen är att underskatta läsarna. I grunden har de förstås en pension/sjukersättning - men oavsett det så är deras ekonomiska situation oacceptabelt svag. Nivån måste höjas och en "morot" värd namnet införas.

Och i Kuriren konstaterar man att rasskyddet på gymansieskolan var för klent - skadeståndskrav väntar.

Själv konstaterar jag att idag blir det minimalt av mycket. Av jobb, av bloggande, av sol...Dagen ska ägnas åt att fira far som blir 86 - besök av minst en farbror och en faster (till mig). Så ska Kjell komma och köra upp odlingslotten - dock ska inget sättas iår. Om jag nu kan hålla mig....Fullpott

Testade mina kunskaper om Folkpartiet - på Expressen. Och det blev full pott! Hade väl varit märkligt annars - frågorna var rätt lätta - dock fick jag vila på hanen ett kort ögonblick på frågan om Maria Leissners tid som partiledare.

Annars är det adrenalinstörtning nu på morgonen - mina kompisar i huset hade glömt kvar två brev i min brevlåda. Det ena var från LÖF i RN:s ärende. Byråkratin runt soldaterna från Afghanistan är rena barnleken jämförelsevis. Kan undra om den gode Kenneth Malmborg hört talas om Janne Josefsson? Men min adrenalinutsöndring är bara förnamnet jämfört den blodstörtningen RN kommer att få!

Apropå adrenalinkick är det mycket som kan ge det. Igår fick jag stanna bakom tågbommarna i Notviken - i första ledet stod jag - och då kan det inte hjälpas - varje gång får jag folkracefeeling - gasfoten vippar för att vara först iväg! Men lugn - hitintills har jag besinnat mig varje gång.

Urban ska gratuleras idag. Och Urban, Vilhelmina och Blenda - de tre skola sommaren lända vilket i min värld betydde att vädret dessa dagar styrde hur vädret blev på försommaren, sommaren respektive sensommaren. Men nu hittade jag en annan tolkning av detta:

"Bondepraktikan förlägger

sommarens ankomst

först till den 25 maj, Urbandagen, enligt den gamla

ramsan ”Urban, Vilhelmina och Blenda skola sommaren

leda”. Om Urbandagen trodde man att om den

var den kylig blev sommaren varm och tvärtom."

Eftersom det bara är 7 grader idag - och riktigt mul och regn så tycker jag ovanstående tolkning är tilltalande!

Politiskt är det noterbart att Kent Ögren och hans vapendragare Granström och Carlsson ska profitera på sjuka - i visionen ingår en ekonomi som ger en tvåprocentig vinst. Är det inte det samma personer brukar fördöma när det gäller privata vårdgivare? I övrigt vill de allas väl - nära och tillgänglig vård - inte mycket till vision!

Noterbart också att rivningen av Fritz Olsson husen förefaller att bli en kontorisering av det mesta attraktiva A-läget i centrum - Kurirens E-tidning sidan 6. Vattenfall ska eventuellt flytta in! Då känns ju rivningen av de gamla kulturbyggnaderna än mer meningslös!

Nå nu är min tid ute - idag jobb förmiddagen - ingen polisstyrelse på eftermiddagen. Far ska till tandhygienisten - och det får gå före. Med en pliktrogen ordinarie ledamot - Lars på Brobyn - är det inga problem. Och (som vanligt) inte särskilt upphetsande ärenden.


Nyhetsvärdering a´la PT?

Två ensamma Lulebor - med stadsmaranlöpare i bakgrunden - protesterande mot Nato ger en helsida i PT. Man kan undra vilken nyhetsvärdering man gjort? Eller var journalisten Rolf Hallgren hör hemma politiskt? För mig är det obegripligt hur två kommunister som demonstrerar mot Nato kan ha något som helst nyhetsvärde???

Själv har jag haft en bra dag - dock märkligt vilket resursslöseri samhället kostar på sig. Rehabmöte med Previa, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, arbetsgivaren, arbetstagaren med "ombud" blev ett möte där både FK och AF uteblev. Det känns som om det är oklart vem som bjuder in vem?

Tillbak på jobbet en sväng - sen Kvantum och far. Far vid gott mod. Nu är jag hemma - redan strax efter 18.

Ska göra ingenting! Försöka iaf.


Skop förstås!

2010-05-24, kl. 07.00

Skop förstås - opinionsmätningen. Ingenting annat. Men exklusivt för nättidningen tydligen - inte på ettan i DN iaf.

Måndagsexemplar

2010-05-24, kl. 07.30

I dubbelbemärkelse ett måndagsexemplar -
Demoskop. Hur tänker dom som publicerar en opinionsmätning måndagmorgon. Dock glädjande med SD:s ras och 5 procentenheter känns övervinneligt.

Idag gratulerar jag Erik i Sikfors som fyller år. Och Vanja och Ivan som har namnsdag.

Idag undrar jag om det blivit någon liten ministerbabyoch ställer frågan till denne man? Här vid besök i Luleå 27/2. Den som söker hon finner i telefonens fotogalleri!

Kuriren toppar med Stadsmaran - och noterar att Kuriren apat efter NSD och har nu fler små "säljrubriker" på ettan - bra. Och att vi dessutom från glädjas åt Kurirenryttaren gör att den ligger bra i handen.

NSD har "Upprättelsen" som rubrik - och handlar om de i Afghanistan skadade soldaterna som Försäkringskassan jäklas med.

Programarbetet om framtiden kan inte avstanna - därför jobbar arbets/idégrupper - inte bara med försvar - utan på alla politikens områden. Därför är det inte ralls att Folkpartiet har ideér om hur försvaret ska se ut i framtiden. Att Tolgfors överreagera handlar nog mer om för ömma tår?

Apropå framtiden så har jag (nästan) noll koll på hur arbetsveckan ser ut. Men det är väl ett friskhetstecken att jag inte ägnar flera timmar på söndageftermiddag för att planera kommande vecka? Inte den här söndagen iaf - en helg absolut lönearbetsfri!

Idag dock vanlig förmiddag på expen - därefter möte av privat karaktär (även om allt har bäring på politik) kl. 13. Besök hos far. Så får vi se vad jag orkar framåt kvällen - har ett par släktingar och vänner som borde få höra av mig. Bland annat Evlyn - dotter till mammas moster Titti - som skrivit till mig och berättat om moster Tittis bortgång - nästan 100 år!. (Detta som påminnelse till mig själv och vetskap för morbror Sture i Bollnäs och kusinerna i Koskullskulle!)

Nu förberedelse för avfärd mot jobbet.


Huvet i sanden

Jag lyssnade på hockeymatchen på radio i bilen. Kom hem lagomt till straffavgörandet - men jag vägrade straffläggningen. Rena strutsmentaliteten. Blir så engagerad och sen pyser jag ut som en ballong om det går åt h-vete - och det gjorde det ju.

Istället ägnade jag mig åt en trevlig middag hos kusin Kerstin. Rena julstämningen med grillade revbensspjäll, öppelmos och rödkål. Och så Lillys äppelkaka som förstörde alla tankar på återhållsamt kaloriintag.

Nu har jag lyckats få ut lite bilder från telefonen till datorn.Jens före loppet.
Jens direkt efter loppet.Och far och döttrar med medaljer, Mamma Lotta vägrade bild.Och så här såg den ut den 4 april. Kommunen snöupplag som täckt kusin Kerstins buskar. Och inte har det städat efter sig än - kommunen?

Idag ska hela familjen Sundström komma och arbeta i och runt föräldrahuset. Det hojtades ju om regn idag - men solen strålar som vanligt.

Steget efter

2010-05-22, kl. 07.15

Känns som om jag är steget efter (ett epitet som NSD och Kuriren gav varann en gång i tiden) när Kuriren hinner
gratulera Henning före mig. Jag får väl lägga till Hemming också - till de 53 ganska unika person som heter så. Schale i Skåne ska känna sig särskilt gratulerad. Nostalgigenen påminner om Henning Lindfors vars hus jag passerar dagligen på Kråkbergsvägen och som nu bebos av systrarna Lindfors - inte att förväxla med flickorna Lindfors vars hus finns på Landshövdingevägen.

Ser att jag inte skrivit sen igår morse - ja dagen schvissade förbi fort som vanligt. Jobb, far och promenad på "tjörrgårn". Kollade in minneslunden där mor ska urnsättas. Fint! Fin och mäktig stenmur där en liten namnbricka sätts upp.

Nu har jag vaknat til en ny underbar dag. Något svalare men solen verkar svår att stänga av. Härligt!

Apropå Kuriren så är äntligen Kurirenryttaren återbördad till sin rätta plats - ettan. Bra. Det kan du läsa om i E-tidningen - som för övrigt hamnar längre och längre ner i menyn?

B-bilagan har gått på semester kan gärna förlängas med pensionering för min del.

Inte mycket ute på Kurirens nättidning. Men opinionen för torg på Fritz Olsson tomten är väl värt att lyfta?

Nu ger jag mig - utkastad gång på gång från nätet. Nog en fin vink om att jag behöver tiden för att röja här hemma.

Normalläge

2010-05-21, kl. 06.30

Rörig dag igår - kan möjligen förklara min blunder att glömma att gratulera bästa gruppledaren i Boden - Carola - på hennes namnsdag. Likaså kusin Kerstins dotter Karolina - som normalt är i London men som nu faktiskt är hemma i Sverige - på väg ned mot Göteborg och brodern Anders.

Idag känns läget mer under kontroll. 12 grader och jacka på vid hämtning av tidningarna.

Tre veckor kvar till examen. Vissa år brukar det vara svårt att hitta utslagna blomster lagomt till examen - igår funderar man om inte alla redan blommat över? Fullt så illa är det väl inte - men rackarnas vet om man inte möts av häggdoft ender fya morgonen.

Apropå examen noterar jag att Gällivare kommun åker på ett välförtjänt vite när man åsidosatt sina skyldigheter i ett
mobbningsärende. Den mobbade har utsatts för något makabert pedgogiskt projekt där hon tvingats skriva på ett vänkontrakt med sin plågoande . Något som även SvD uppmärksanmmat,

För att nu inte permanent komma på efterkälken så ska Conny och Konstantin gratuleras idag. KD-gruppledaren i Luleå till exempel. Annars är väl "Conny" synonymt med Y-namnen - buspojkarna - "Conny, Sonny och Ronny" som var dom som alltid fick flytta längst fram i klassrummet.

På jobbet kommer de  att bli överraskade idag - hade ju tänkt vara ledig - men jag känner att kroppen behöver vila från fysiska aktiviteter. Och ingen brist på arbetsuppgifter. Frågan är om det blir positiv eller negativ överraskning?

Apropå fysiska aktiviteter så noterar jag att det var bättre förr. Inget FP-lag i vårruset, inget gäng till Kretsloppet. Dock noterar jag att familjen Sundström håller fanan högt - i morgon är hela familjen på "spring". Fader Jens i maran och fru och båda döttrarna i Kretsloppet.

Och apropå fanan - så blev det inte landssorg igår - vi klarade Danmark - och det dessutom utan att jag såg matchen. Det var inte väder för att se TV klockan 16 igår eftermiddag.

Nu drar jag igång!

Efterkälke

2010-05-20, kl. 07.45

Och voj - nu är jag rejält på efterkälken. Vaknade inte förrän 06.40. Hur man kan ställa in "sovklockan" - tänkte att det gör inget om jag sover lite extra - är ju ledig idag och sent sänggående.

Idag är annars dagen med stor D. Hockey mot Danmark - seger eller nationen i sorg?

Och också D som i Diana - idag ska äntligen en av de födelsedagsluncher jag är skyldig bli av - ett löfte "bara" ett drygt år gammal.

Och så ska Jens komma leverera ett litet släplass med plantjord och så ska vi köra ett lass till tippen.

Så mer blogg än så här blir det inte idag - möjligen sen kväll.

Förunderligt...

Jag har nyss kört där - 97:an. Som i denna nyhetsartikel kallas "Bodenvägen". För min del gick den till Luleå denna kväll! Och sen tillbak till Sunderbyn.

Som kuriosa kan nämnas att infarten till Boden - utfarten för Bodensarna - heter Luleåvägen. Så logiskt borde Mjölkuddsbanken heta "Bodenvägen".

Nå hemma igen efter en som vanligt supertrevlig kväll i Jokkmokk - 7 älgar och ett tjog renar såg vi. Plus lite annat smått och gott i naturen. Och Johan såg två älgar mer än mig.

"Ringmärkt"

2010-05-19, kl. 06.30

"Ringmärkt" - nej det handlar vare sig om förlovning eller märkning som sällsynt fågel. Jag har fått en ringmärkt stortå - efter krocken med duschväggen. Tydlig runt om stortåns "knäveck" - ser riktigt fånigt ut.

Gick ju bra i hockeyn igår - och alla känner en viss förnöjsamhet att få
möta Danmark. Ingen underskattning här inte lovar de - och en lätt match blir det. Fast jag säger bara Vityssland!

Igår slutade jag jobba redan 12.15 - lunch med Anne på SuS. Sen tillbak till stan och lite ärenden. Halvtre till far som var på musikunderhållning. Men sen lapade vi sol i någon timme - vi och huskatten Pelle.

Utmaningen igårkväll var att klara av sommarens "julgransbelysning" dvs sprutgrejen till dammen. Och efter mätning så kunde jag konstatera att det var en säkring som gått. Sen var det lätt som en plätt.

Idag grattar jag kollega Lisa i Landskrona som fyller år. Och Maj och Majken som har namnsdag. Wikström och Wikström - faktiskt - tänker jag på först - genuina Sunderbybor - dock inte släkt tror jag. Och så Maj i Niemiholm och gamla klasskompis Olofsson - som säkert heter något annat nu. Och så hon på Malö förstås - som får inkludera alla jag glömt nämna individuellt.

Och i grattissvängen tar jag med familjen Frishammar som fått tillökning - med en "liten" babys på 4,3 kilo. En snabb rackare som ploppade ut mindre än 3 timmar efter ankomst till SuS.

På den sorgliga och tragiska sidan noterar jag att de omkomna i LKAB-gruvan var en far och en son. Dubbelt svårt att bära för nära och kära. Och olyckan förefaller SÅ onödig.

Morgonens reflektionstid är kortare än vanligt - bilbesiktning väntar kl. 08.00. Bara tur att jag kollade - så inkörd på "kommuntid" fortfarande att jag var säker det var 08.15. Banken kl. 09.30 - för jobbets räkning. Jokkmokk väntar ikväll.

Och dagen verkar bli lika fantastisk som de tidigare. 15 grader redan klockan 5. FAST - igår var det Erik-dagen. Den ska vara kall - Kall-Erik - för att det ska bli en varm sommar. Så jag hoppas ni alla njöt av och upplevde sommaren igår - det var då den var.

"Halkus valkus"

2010-05.18, kl. 06.30

Trodde länge att det hette "halkus valkus" - och lättare att säga än
hallux valgus. En begynnande sådan har jag på höger fot - och den lyckades jag damma in i duschväggen igårkväll. Gissa om det gjorde ont?

Annars var gårdagen riktigt bra. Efter jobbet till far och var ute med honom i två timmar. Andra gamlingar sökte skugga men far och jag lapade sol.

Efter en liten PN (även jag lär mig förkortningar) mellan 16.30-18 så tog jag ett ryck i föräldrahuset. Smoget och garaget ursopade. Trädgårdsdammen håller tätt på första försöket - dock funkade förstås inte fontängrejen. Men det handlar om knappar inne och ute som måste vara i rätt läge för att elen ska funka. Något komplicerat för en utan tålamod.

Nu är tidningarna avverkade - kan inte säga att adrenalinet flödar särskilt mycket. Kuriren toppar med laviner och skred i fjällvärlden och samma tema är det i NSD. Ritsem, Sourva, Stora Sjöfallet för tankarna till sommaren uppe i Luspebryggan där farbror Sven byggde fryshus och Eva och jag fick följa med. Vägen Västerut - också en nostalgitripp - lät som "amerikat".

Erik ska gratuleras - hörde om "kallerik" igår - något om att var dagen kylig så...

Men gamla "sanningar" punkteras varje dag - inget samband mellan användande av mobiltelefon och hjärntumörer. En paradgren för MP-Annika - men hon kan ju fortsätta skrämmas för genmodifierad potatis. Tills motsatsens bevisats...där också!

Väldigt oroligt i Thailand - glad att det är mer än ett halvår kvar till vi ska iväg..

Men nu ska jag iväg till jobbet - ska försöka vara där halvnio idag - ska bli telefonintervjuad om partiets inställning till personval.

"Rebacka"

Nu får dom skylla sig själv - Kuriren - att dom inte läser min blogg. För då hade de snabbt kunnat rätta sitt namnsdagsfirande - Rebacka tror jag inte ens är någon form av vare sig Rebecka eller Ruben.

Detta noterat 2010-05-17, kl. 06.59 - få se hur länge det tar innan de upptäcker det själva?

Bullrigt

2010-05-17, kl. 06.30

Vaknar till - inte av - åskans bullrande - från Bodenhållet. Kan undra om den levt om hela natten? Här verkar det då inte ha regnat.

Nå slutet gott igårkväll -
seger mot Kanada. Ett blekt Kanada - eller var det för att vi var bra?

Och vilken början på dagen - en ny FB-vän - Anders Axebark. Anders var aktiv hos oss men drog till Tyskland i mitten av 90-talet och har uppenbarligen blivit kvar där. Måste maila med honom - profilbilden en Anders med nummerlapp på bröstet som tyder på någon springtävling - sån minns jag honom inte.

Fritt fram för kaffe och läsk - ingen ökad magcancerrisk rapporteras i TV.

Rebecka har har namnsdag - grattis Norrman i Narken. Även Ruben har namnsdag - den siste Ruben jag kände var Perihanscha Ruben - och det är massor med år sen han lämnade oss.

Finns många anledningar att fundera på medias prioriteringar. Börsting måtte stå högt på redaktörernas lista - båda tidningarna har reportage från Börstingens dag i Boden. Frågan är vilken typ av kvotering det handlar om - geografisk eller annan?

Båda tidningarnas E-tidningar är nedprioriterade - man får scrolla länge innan de dyker upp - gäller båda tidningarna. Men det är fortfarande gratis att provläsa - hur länge då? 

Jag lyckades just radera ett helt stycke om hur jag tillbringat helgen - så det förblir min hemlighet. Fast jag skulle vilja veta vilken knapp plus ctrl som återställer ett urklippt stycke - för jag tror det är klippa ut jag gör?

Iaf längtar jag till jobbet efter flera lediga dagar - eller förvärsarbetsfria kanske det ska heta.
 
Och idag ska vi väl hissa flaggan och hurra för Norge!Regn

2010-05-16, kl. 07.25

Det regnar - fysiskt ute. Fast lite skvitter bara och det är faktiskt 16 grader fastän solen inte visat sig på en bra stund.

Väl lika bra att vänja oss vid att det kommer att komma täta skurar av opinionsmätningar också.
Flera "solar" i denna - bara 3,1 procentenheter mellan blocken. SD utanför. Glömde kolla hur det såg ut för "övriga"?

Nu ska jag ta reda på tvätten som jag hämtade in i grevens tid.

Fem timmar sent!

2010-05-16, kl. 07.50

Klockan 10.03 är det fullständigt ointressant att få veta att
tidningsförseningarna beror på haveri i tryckeriet. Klockan 04.30 vill jag - via nättidningarna - veta varför inte Kuriren och NSD finns i min brevlåda.

NSD meddelar det klockan 07.21 - något bättre - men grader i helvetet. Förstå att nyttja den nya tekniken.

Avslöjanden

2010-05-16, kl. 06.00

Idag gratulerar jag min bardomskompis Christina som följer mig i spåren - 62 år idag. Hon bor i närheten - vilket hon även gjorde på ljuva 50-talet. Hon hade häst - Pliggen - och höns och en snäll mamma - Emmy.

Såg att Stefan tillhörde de morgontidiga på FB - han vet säkert vem det är -
centerpartisten som med rätta strukits från riksdagslistan och som event. ska uteslutas ur partiet. Varför jag noterar det är att jag är förundrad över varför man inte skriver ut namnet? En person som står på 7:e plats på en riksdagslista må väl vara tillräckligt offentig. Särskilt som det noteras på den förklaring som alla kandidater lämnar in att iom att ni lämnar in denna så är det offentligt? Media hallå hallå?

Har hämtat DN:s papperstidning - och stor nyhet avslöjas - bantningsmetod ska väljas efter ens DNA. Själv hoppas jag ha DNA som matchar mot grillad entrecoté med kryddsmöt och klyftpotatis. Gärna inkluderande de två wienerbröd som jag stoppade i mig som efterrätt när jag kom hem. Dock inte utlagt på nätet än - men det kommer säkert här.
 
Vart vädret tar vägen är svårt att sia om - ömsom är det sol och ömsom lite mul. Om jag tittar till höger ser jag fortfarande blå himmel men sneglar jag till vänster är de mörkt på himlen - som i politiken kanske?!

Ska nog gardera med att hämta in tvätten från sträcken - hör genom sängkammarfönstret att det jobbet kommer att ackompanjeras av fågelsång!

Gjort det

Nu har jag gjort det - tvingats läsa tidningarna via E-tidningarna. Jag tror inte riktigt jag fixar tekniken dvs att få bilden rätt på skärmen. Jag trycker och så zoomar det lite hej vilt ungefär som det vill. NSD något mer strukturerad än NK - men det kanske bara är slumpen.

Nu när rivningen är klar - av Fritz Olsson husen - då talas inte längre om någon
byggstart av Gallerian till våren. Nu ska här bli parkering. En vadslagning om hur länge den parkeringen blir kvar skulle vara på sin plats? Och Kaj Hedstig hycklar - han vill minsann inte ha parkeringsplatser mitt i stan - det vore som att köra in bilarna i vardagsrummet. Men varför då ge rivningslov?

Det enda positiva är väl att centrumhandeln sägs gynnas av att det blir fler parkeringar - men behövs det såna ska det tillskapas i särskild ordning. Den här platsen är värd att förädlas mer.

Grattis till faster Sonja någonstans i mellansverige - kan det vara Västmanland - Fors. Och Sonja Forsberg i Jokkmokk. Och alla andra Sonja och Sofia som jag känner.

Själv har jag tagit på mig trädgårdsshortsen och dito linne. Nu gäller det att ligga i för att hinna ikapp - ogräset har fått oväntad hjälp av kanonvärme.


Inga tidningar

Man kan inte få allt - så sant. 15 grader klockan 5 och en begynnande sol. Men postlådorna tomma - inga tidningar. Nu har jag gillrat upp locket på den ena - och hoippas att tidningsbudet har vett att slå igen det när tidningen är där.

Och varför är den inte dör? Är det haveri på tidningarna eller har tidningsbudet havererat?.

Hajar alla "särk"?

2010-05-14, kl. 07.00

Skrev på FB om att det kommer fler och fler tecken på sommar. Igår såg jag i nämnd ordning första nässelfjärilen, första humlan, första daggmasken (en liten rackare), första svalan. Idag har jag hämtat tidningarna klockan 06.45 endast iförd "särk". När jag skrev "särk" så slog det mig att alla kanske inte vet vad särk är?

Igår vid rabattröjet konstaterade Kerstin och jag att vi var "fålit".

Vet inte om man kan säga att
Tre Kronor var "fålit" i går - men viss funktionsnedsättning handlade det iaf om.

Kuriren nättidning är definitivt "fålit" numera - en och annan dagsfärsk nyhet,  blandat med gårdagens och en och annat typ "hemmahos" reportage veckor gamla typ denna. Nu är NSD inte särskilt mycket bättre. Det är E-tidningarna som gäller numera - men också dom har stoppats undand långt ner på menyn - särskilt Kurirens.

Och fuskas görs det oavsett huvudmannaskap - här är det landstingsfolk som är illa ute - inte första gången.

Kreativiteten är det inget fel på -muskot och bensin är väl inget man kopplar till berusning - men ungdomarna i Kiruna har testat.

Idag är det ledigt enligt avtalet - om det heter ledig dag eller arbetsfri dag vet jag inte. Dock blir den inte helt arbetsfri för mig. Eftersom det är mul idag - blir det några timmar på expen - lite bokslutsarbete och lite Karin Pilsäter. Sparar utearbetet till lördag och söndag då det är ryssvärme och shortsväder??

Trender

Magrutor och KBT är två begrepp som senaste tiden dykt upp allt oftare - någom form av trende förstås. Mycket önskar jag för min mages räkning - dock inte magrutor. Det tycker jag inte alls är snyggt vare sig på män eller kvinnor.

Gårdagens radionyhet var att KBT skulle kunna ersätta de mängder av sömnpiller som brukas. Så har man räknat ut hur många behandlingsassistenter som skulle behövas. Och förutsätter att alla sömnpiller kommer att kunna slängas i framtiden. KBT är bra - hört många vittnesmål om det. Men just nu förefaller det finnas en ÖVERTRO - varning till landstingspolitiker!!

Trend i dag - gratulationer. Födelsedags sådana till Erik i Piteå och Eva i Boden. Och namnsdagshälsning till kusinbarnet Linn i Koskullskulle.

Morgonens fundering är annars om även storstadsborna blir utan DN:s papperstidning idag?

Rena tonårsfasoner - jag somnade om och vaknade först 07.10. Gäller att ha lite egen beteendeterapi - dagen är INTE körd bara för det. Man kan fortsätta att ta det lugnt - det gör jag så sällan.

Frågan är om det ska bli inne eller ute röj i dag? Inte så mycket kvar inne i huset - å andra sidan bör utejobbet lämnas till helgen då värmeböljan ska komma??

Hoppas ni alla får en riktigt bra dag!

Mycket tok i branschen

I bostadsanpassning och hjälpmedelsbranschen förvånar ingenting mig. Mycket är väldigt bra - men hur byråkratiskt som helst.

Skulle
Anita i den här artikeln väntat med att komma hem till allt var ordnat via kommun och landsting så skulle hon säkert ligga kvar än idag - till vilken kostnad?

Dusch/badkar är ju ett av de mer riskfyllda områden för personer med funktionshinder. Men stödhandtag i duschen - det kunde man inte få. Det var borttaget fick vi veta förra sommaren. Så frågan är väl vem som skulle missbruka stödahandtag - som vill ha mängder av dem fast man inte behöver dom??

Nu 08.10 ska jag dra mot jobbet - grabbarna väntar.


Grattis Lotta

Svärdotter Lotta har namnsdag - grattis. Ann-Charlotte egentligen - om det nu stavas så?

Idag gillar jag Sticket - som försvarar rätten att sälja receptfria läkemedel utanför Apoteken. Men rutan skulle gott kunna ändra namn - många gånger bra men lever inte upp till någon särskild stickighet om man jämför med ursprunget.

Ursprungligen och i grunden är jag en riktigt morgonpigg typ - men numer sker det allt oftare att tanken är att stiga upp - men synkningen mellan tanke och handling funkar inte, Kroppen bara ligger kvar där. Så nu är jag i tidsnöd.

Men det är klart - en viss trötthet har jag väl rätt till efter att ha spelat hockey igår kväll. Vi vann igen även om det i slutet inte var helt självklart.

Minns ni vikarien inom förskolan Luleå som vittnade om DÅ dåligt bemötande och uppträdande även mot barnen. Om olämplig förskolepersonal helt enkelt! Gläds idag över det massiva avståndstagandet som sker via fem (5) insändare i dagens Kurir - sidan B5.

Nog fanns det mer att kommentera - jag får väl återkomma under dagen kanske.

Ser jag framemot

Ser jag framemot - shortsväder - men exklusivt för oss här i norr. Undrar om inte gränsen går norr om Härnösand?

Har varit och köpt sandaler till far - inprovade och klart. Uno Lindström hade varit idag och underhållit med dragspelsmusik. Undrar om inte Uno skulle pröva på lite bolljonglering - nickar - också. Det skulle nog uppskattas lite mycket.

Nu hemma med ont i kroppen - och dimmig syn. Undrar om Maries diagnos om "B" kan stämma?

Mån i

Plus 1 - mån i. Och för Pajala måste det ju kännas som ett trendbrott. Minus 2 för Luleå - inte bra - och fortfarande 6 052 till 80 000!!

Många uteblev från träffen i eftermiddag - MP, Centern, Vänstern, KD. Vänstern och KD hade lämnat återbud i sista stund. Men förhoppningsvis så ställer de - och övriga -  sig bakom våra överenskommelser. Om valaffischering bland annat.

Kul att få se sossarnas lokaler - första gången jag var in i det jag kallar Luleå Taxihuset.

Nu ska jag dra hem.

"Styvbarn"

2010-05-11, kl. 07.45

Nämen - nu inser jag att bloggen blir styvmoderligt behandlad. Fick inte veta om lyckan att ha 14 säckar löv i garaget. Birgit och Sture kom uppcyklande vid 7 tiden igår - tog var sin kratta - och på en dryg timme var gårdsplanen krattad. Jag hade fullt sjå att hinna med att hålla ut säckarna för ifyllande.

Skönt att ha detta med sig - lycka - då dagen möter mig med riktigt mul och bara 4 varma grader.

Märta och Marit - grattis på era namnsdagar. Vannestrand till exempel.

Kuriren toppar med en "nationell" nyhet - omn att ingen kolla försäljningen av receptfriga läkemedel. Det upprör mig inte särskilt mycket - frågan är om det verkligen ska vara en myndighetssak att kolla att det inte säljs Treo med utgånget datum?

I NSD berättar Karl-Erik Nilsson om hur han tvingades att gå till ambulansen trots andnöd och hög feber. Väghinder i form av stenbumlingar hindrade framfarten.

Det är klart - vare sig Eniros vägbeskrivningar eller GPS:n tar hänsyn till stenar eller blomkrukor. Påminner mig om att för 2 år sen körde ambulansen fel då den skulle till Skräddarsvägen - och Länsservice blev hänvisades till Eskilstuna av GPS:n - det senare dock självförvållat - det hade glömt s:et i SkräddarS. Så sent som sommaren 2009 delades det ut kommunkartor med en utritad dragning av Skräddarsvägen som inte finns!

Anfall är bästa försvar verkar OA resonera. Dagens alliansannonser "Den röda bensinskatten sänker landsbygden" - NSD sidan 17, Kuriren sidan A 8 - får OA att skriva om "C och bensinskatten".

Som en påminnelse om livets gång så pensionerar han sig nu - Jim Enbom - från basketen. Honom mötte jag första gången som en lite parvel på 3-4 år på Kurirens redaktion med fader Stig. Och som ytterligare bevis på tidens framfart så fyller Lennart Skäär 90 år - han var en högst aktiv tjänsteman då jag satt i Stiftelsen Malmudden - en del av nuvarande Lulebo.

Ja nu är det dax - om jag ska anlända i tid till jobbet. Fast jag borde slira på morgonen - vi har träff över alla partigränser klockan 14 idag. Men tvättstugan väntar på jobbet. Men jag ska inte klaga på någonting - nu ringde Birgit och frågade om garaget var öppet - hon skulle ta lövsäckar till tippen!


Ödets lotter

Inget nytt att ödets lotter faller olika - en viss avundsjuka mot de som kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt.

Dock är det ju ett lika stort problem att vara för mager som att vara för tjock - även om vi överviktiga inte riktigt tror det. Så ödets lott kanske inte är så orättvis ändå?

Nu visar det sig ju att denna
kvinna säger sig äta som en häst - enda likheten där är väl sockerintaget. I övrigt skulle nog hästen också vara mager som en krake.

Nu borde jag slutat jobba för mer än 1 timme sen - men nu....

Om den så kallade bakfoten

Tyskland klockan 16 - och jag väntade ivrigt på resultatet i nyhetssändningarna. Efter att ha plågat mig igenom Agenda - så förutsägbart tråkiga de var Mona och Fredrik - fick jag klart för mig att det var 20.00 - och Norge - men vi vann ju -så spelar roll.

Hur jag kunnat få detta så kapitalt om bakfoten fattar jag då inte - och bad dessutom personalen på Ingridshem att påminna far om matchen.

Har vaknat till en ny dag och här är det 3 grader varmt och mul. Från radion hör jag om  om en som vinterbadat - 7 grader i vattnet. Burr!

Burr kan man verkligen också säga - om orsaken till detta - MOD-pris. Fick hon - hon som slog larm om missförhållandens på Lignellska. Kan undra vilken upprättelse kommunen gett henne?

Idag är det en insändare i Kuriren - TYVÄRR inte längre länkbara Kurirens insändare - som tar upp påstådda missförhållanden på förskolor i Luleå - i synnerhet på en som beskrivs. Man kan ju bara önska att vi hade någon journalist värd namnet som hade lite undersökande journalistik och kunde belysa detta. Kuriren B 4.

B som Bäver - 15-åring biten. Månne bävern trodde de hade mindre ädla syften än att fotografera?

B som i Blocket och Begagnat - oavsett vad drivkraften är - den är nog olika - så är det väl himla bra att saker återanvänds.

Själv har jag en hel gille stuga full av vävgrejor - två vävstolar och massor med andra vävprylar. Kan skänkas bort mot ett bidrag till Frälsningsarméns verksamhet. Hör av er.

C som i Carola - som lagt en motion i Boden om parboendegarantin.

Nu blir det D som i Dusch, E som i Egenvård och F som i Frukost. Resten av alfabetet får vänta.

Undrar hur dom tänker?

2010-05-09, kl. 07.30

Just  undrar jag hur dom tänker - dom som ska på Vårmässan idag? Ingen gillar väl att köa - själv har jag näst intill fobi för sånt. Så nu undrar jag om det lönar sig att åka så jag är där strax för de öppnar?

Det skulle innebära ett tidsbestämt röj här hemma - mellan 7 -9 - och sen dusch och avfärd mot Arcus. Tror jag har bestämt mig för den varianten nu.

I lokaltidningarna inte särskilt mycket nytt. Vårtecken
med gräsbränder och tråkigt nog också en villabrand på Pepparvägen i Sävast. Känns som om jag känner någon som bor på Pepparvägen. Furbergs?

I "stora världen" hittar jag jag en intressant artikel om hjärtsvikt. Något att lägga i famnen på sonen landstingspolitikern. Eller kanske något för revisorerna att titta på? Här skriver man om nationella och internationella riktlinjer, om registrering i RiksSvikt, om särskilda hjärtsviktsmottagningar. Med den bakgrunden känns det ännu märkligare att mor vårdades för hjärtsvikt på Geriatriska avdelningen. Kanske ska tilläggas att det INTE i det skedet handlade om palliativvård.

I det engelska valsystemet räknas 52 procent som en minoritet. Labour och Liberaldemokraterna räknas som en minoritet - vilket det ju är räknat i parlamentsplatser - trots att 52 procent av väljarna stödjer dem. Men det bevisar väl vara hur sjukt systemet är? Intressant artikel i SvD för er som varken ska städa eller gå på Vårmässa.

Och idag är det EU-dagen - det borde firas. Min motion om flaggning på Stadshuset blev ju avslagen - men jag kan undra om det börjat flagga nu ändå? Koll!

Och idag skulle en kär vän - Gunnar Bäckström - ha fyllt 70 år. Alldeles för tidigt bortgången förra våren. Måhända sitter han i sin himmel och skålar för EU-dagen.

Dagens namn är Reidar och Reidun - grattis.
'
Röj och mässa väntar - hej då!

Ögren i kockmössa

2010-05-08, kl.07.30

Tråkigt med konkurs för Lottas kök. Tappade en kund som motsvarade 70% av omsättningen - lärdomen är väl att sprida sina ägg i flera korgar. Tydligen så var man på väg att tappa leveransen till La Veranda på landstingshuset också. Ingen hejd på Ögrens - via Wallo - ambitioner -"Vi ska driva" säger Göan Wallo. Och till och med i eget tillagningskök. Finns det ingen måtta på vad landstinget ska omfamna?

Vi kan bara hoppas att väljarna ser till att Ögrens längtan till restaurangbranschen uppfylls - utanför landstingshuset - med eller utan kockmössa.

Kuriren toppar med konkursen - men det finns förstås inte på nättidningen. NSD toppar med den förväntade elektrikerstrejken. Med den putslustiga rubriken -
arbetsgivarna ska få sig en "propp" .

Av Lisa Syrén får vi veta att det är skitväder i Växjö - men här är det strålande sol - kanske inte så många grader - men ändå. Härligt!

Vårmässan svämmar över i båda tidningarna - här Kuriren - och fick min "mässtarm" att sluta suga. Skjuter upp event. besök till i morgon.

Åke har namnsdag - Bergbäck, Cederlund, Forslund, Dahlqvist - från äldst till yngst i skaran som spontant dök upp. Hellström också. Och Birgit Stöckels son A - som jag försökte kuppa till Åke.

Nu ska jag fortsätta med källarstädet hos föräldrarna.


Skräckscenario

2010-05-07, kl. 06.30

Varje däckbyte
har jag detta i åtanke - tänk om dom glömt att dra skruvarna ordentligt. Vilket skräckscenario det skulle vara att få se däcket rulla förbi?

Väl lite av skräckscenario detta också - om ny vulkanaska. Fast det var tydligen kaos på Arlanda igår kväll enligt rapport från Jens - 3 norwegian kärror skulle tryckas ihop i en. Kan undra när han kom hem? Och så undrar jag om det går att länka till FB - och FP-Jens?

Skräckscenario tre (3) är det förstås om en oskyldig blir dömd - men tänk vilken ångest hos flickan om hon talar sanning - så kluven jag blir.

"Bitterljuv balsam för själen" - nyfikenheten drev mig att kolla bakom rubriken - snopen blev jag - fast jag vet inte vad jag förväntat mig? Men smått poetiskt!

900 kronor tycker en socialnämnd någonstans att är för mycket för blommor vid en begravning - dom kan aldrig har varit med och arrangerat någon.
.
Verkar som om opinionsinstituten är de stora förlorarna i engelska valet. Framgången för våra kompisar Liberaldemokraterna verkar utebli - men sån märklig redovisning av valresultatet - inte en enda procentsiffra. Möjligen hörde jag en antyda om att man missat Liberaldemokraternas siffror med 10 procentenheter? Kan det vara möjligt?

Carina och Carita gratuleras på namnsdagen - bästa grannen Frishammar särskilt i åtanke.

Idag ska jag lämna bilen på verkstad - 09.15 ska den in. Sen funderar jag faktiskt på en kort dag idag - lite sopkörning hägrar. Lite ynkligt att inte tippen i Sunderbyn har öppet på lördag - så här i vårstädningens tid vore det inte helt fel.

"Guldklimp"

Att bli kallad världens bästa svärmor måste väl också kallas "guldklimp". Värt att länka till min svärdotters butik - Moster fin. Återfinns också på Vårmässan på Arcus nu i helgen - fredag, lördag, söndag - liksom allianspartierna här i Luleå. Besök i båda montrarna rekommenderas.

Hemma nu efter en bra dag. Lunch på Köksverket - tack för lunchen! Ljuvligt att sitta inomhus medan snö/hagel vräkte ned under tjugo minuter.

Sen så kallat överlämningsmöte mellan AF och FK. Mycket intressant. Är idag mycket mindre kritisk mot förändringarna i sjukförsäkringssystemet - rehabkedjan fungerar. Sen kan jag ju fundera om inte  processen över aktivitetsgarantin borde kunna förenklas.

Hörde en lustig - eller mindre lustig - historia idag. Försäkringskassan får inte ta emot besök i sina lokaler på Smedjegatan för det finns ingen utrymningsväg på deras kontorsrum. Vilket innebär att de måste gå ner till AF/FK lokalerna på Södra hamn för alla möten - och de är ju "guvebars" inte så få!

Vilka fler grupper skulle inte behöva utrymningsvägar - kanske gamla skolor med långa korridorer kan få en renässans?

Var in och gjorde lite tid till på jobbet - sen till far - som mådde bra men hade bekymmer med sin tandbrygga i nederkäken. Extra panodil får inte undersköterskorna ge utan att kontakta "syrrorna". Man häpnar - framöver blir det till att ha en Panodilburk i fickan att ge till far vid behov.

Sorgligt!

Sorligt är det att 39:an till himlen går.. Återstår att se hur många år den parkeringsplatsen kommer att finnas?

Vi sjöng faktiskt om "39:an" på Seniorträffen i måndags - på melodi 34:an förstås.

Udda?

Väntade mig något alldeles i hästväg - då man enligt Aftonbladet fick ett hus för 1 krona. Men det var så enkelt som att det skulle flyttas. Inte särskilt udda alls - ägarna slipper ju kostnader för rivningen. Bra affär!

Egentligen gick jag in för att se Aftonbladets kommentarer på Demoskop - av någon förunderlig (?) anledning var det en lågprioriterad nyhet - långt efter det udda med huset.

Mycket glädje

Mycket glädje i dagens Demoskop - alliansen leder- bra siffror för fp, SD med bra marginal utanför riksdagen. Synd att måsta inse att detta bara är en opinionsundersökning - bland många. Lite smolk att centern aldrig verkar få utdelning - lite märkligt också.

Behövde något sådant idag - för kroppen gör ont.

"Änglakören"

2010-05-06, kl. 06.30


Många där uppe nu - även
Britta Borg har flyttat upp till "änglakören", Just det hon var jämnårig med mor. Mor förundrades över att hon orkade hålla igång så länge.

Hoppas inte "Igge" behöver flytta upp dit - det har varit kallt i natt - och kotten var inte stor. Det gick att rita hjärtan i frosten på bilrutorna. Men det var bara en grad kallt - och solen skiner.

Min intåg i FB har präglats av försiktighet - förskräcktes av alla inbjudningar till både det ena och det andra - så jag har konsekvent avstått. Dock har jag idag gjort ett avsteg som bekräftar regeln - jag har gått med i gruppen "hajens vänner" - till minne av Gunnar Bäckström som lämnade oss förra våren och som skulle fyllt 70 nu den 9 maj.

Blir spännande ikväll - det brittiska  valet - men 22.45 och timmarna där framöver är ju inte riktigt min tid. Hoppas på framgång för våra liberala vänner! Så att england kanske kan få bort sitt gammelmodiga och odemokratiska valsystem.

Ledaren i NSD angriper alliansregeringen med lösryckta citat från en bok Fredrik Reinfeldt skrev 1993 - för 17 år sen. Samtidigt anses det grovt och skamligt att påminna om Mona Sahlins "tobleroneaffär" - för 15 år sen. Ja det är väl bara för oss på det politiska mittfältet att ducka - när höger och vänster kastar skit på varann. Tyvärr skvätter det på demokratin!!

Jag längtar efter den där dagen då politiker bara får säga och söka positiva saker om varann - vi skulle ju kunna börja med ledarsidorna!!

För övrigt har båda tidningarnas nättidningar blivit MYCKET sämre sen man började med E-kopiorna. Kuriren har banne mig knappt med något som är i paperstidningen - NSD något mer men blandar gamla och nya nyheter på ett irriterande sätt. Är jag ensam om att tycka det??

Av trötthet och ont i halsen återstår inget nu på morgonen - tack för det.

Idag ska jag jobba som vanligt - tidig lunch med en god vän som jag sen ska ledsaga i en myndighetskontakt - därefter ett kort nedslag på jobbet innan besök hos far.

Marit och Rita ska gratuleras på namndagen - Paulsen förstås och Enström på Bränslan. Den senare heter not Ritva - en finsk variant av Rita? säger vi.
 


Med ögonbryn

Tillhör dom som kan ansluta mig till klubben "vi som inte har några ögonbryn". Els och jag konstaterade att gåvorna i detta hänseende är ojämt fördelade mellan henne och mig.

Detta till trots uppsökte jag ett spa igår - och lät plocka och färga de få strån jag har. Lite gladare ser det ut - det blir liksom ett litet "lyft" för hela ansiktet - utan att ta till kniv.

Elina skrattade när hon såg mina ögonfransar - det var inte mycket att färga på. Du behöver volymmascara konstaterade hon.

Denna lyx kunde jag kosta på mig tack vare ett presentkort - tack FP för julklappen.

Igårkväll blev jag tagen på sängen för en marknadsundersökning för Telia. Hur kan det komma att just Telia slinker igenom min Nix-telefon?

Nu på med "huckle" och lämpliga kläder för storstädning.

Irland sak blir vår...?

2010-05-05, kl. 06.15

Igår stängde Irland flygrummet
pga vulkanaskan - och idag var det Skottlands tur. Må den inte återvända hitåt?

Ett säkert sommartecken - färjan går igen - men vilken färja var det som doldes under denna länk?

Vem som döljer sig bakom denna rubrik är dolt hos redaktionen - undrar om det är samma person som det skrevs om häromdagen - kyrkopolitiker med betalningsanmärkningar och 300 000 kronor hos kronofogden?

Det var frostigt i morse när jag hämtade tidningarna - termometern visade något plus - men jag tror solen slickat nederkanten - penseerna såg iaf slokiga ut. Igår såg jag en blå liten blomma i mors blomrabatt - inte scilla och inte pärlhyacint - kan det månne ha varit en blåsippa?
 
Har inte sett något om det än - Reinfeldts och Sahlins klädsel i söndags. Annars brukar ju även det kommenteras. Monas rosa kavaj skulle ju faktiskt kunna kopplas politiskt också- från rött till rosa. Inte riktigt säker på att alla uppfattar det så - men mer oklädsamt färg för Mona har jag svårta att se. Möjligen är jag färgblind? Å andra sidan är det nog många socialdemokrater som känner att samröret med v och mp också är "oklädsamt"?

Idag har Gotthard och Erhard namnsdag - farbror Erhard från Skräddars i salig åminnelse. Själv ska jag fira dagen med att skura bastu och event. pannrum - förmiddagen,

Jobb efter lunch.
Sen resumé

2010-05-04

Av den utlovade kvällsresumén från gårdagen blev intet - lite svårt att hålla isär om jag skriver på FB eller i bloggen.

Nåväl en fantastiskt fin seniorträff hade vi. Med Dagny Wikström och Barbro Westerholm som föresläsare. Kryddat med lite underhållning av Ulla-Stinas duo, god mat och gott fika - och fina möten människor emellan - många kära återseenden.

Barbro fick en hektiskt dag. En "allmänhet" - Henry - satt och väntade från halvtio för att hinna få träffa Barbro och diskutera den bristande helhetssynen inom vården. Det lyckades vi klämma in plus att Barbro representade Folkpartiet vid manifestationen för
Dawit Isaaks frigivande som genomfördes klockan 12 utanför Smedjan.

Hur dom tänkte - de partier som uteblev från manifestationen förstår jag inte. Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet?

Lämnade Barbro på flygplatsen - hon fick en timme att läsa och besvara mail - 64 stycken som ramlat in under dagen.

Själv åkte jag en sväng till expen - ett kort besök och sen besök hos far. Som mådde bra!

Idag undrar jag om epitetet "kulturprofil" påverkat det milda straffet? Hoppas verkligen det tål jämförelse med andra domar!

Och i NSD:s papperstidning avslöjas att 51-åringen som misstänks ha misshandlat sin tonårsdotter är socialdemokratisk nämndspolitiker - dock inget sånt avslöjande på nätet.

Det intressanta i detta - förutom att Kuriren inte avslöjar partitillhörigheten - är att han suttit häktad sen i början av april - och avslöjandet kommer först nu?

Hoppar av kan man väl ändå inte säga att Eva Bergström gör. Väldigt välorganiserat och i mycket god tid tillkännager hon att hon inte står till förfogande nästa mandatperiod. Noterbart att Britt Westerlund är beredd att redan nu börja vaska fram en efterträdare. Kanske på sin plats med en liten brasklapp ´la Gunnar Hedlund - om att inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten?

Nå nu är min tid för reflektion slut. Idag blir en vardagsgrå en på jobbet.Borg vinnare

2010-05-03, kl. 06.00

Borg vann debatten mot Östros - enligt både
Aftonbladet och Expressen. Kan inte "döma" då jag avstod debatten till förmån för Da Capo.

Och frågan är väl om det är bra eller dåligt att vinna i detta läge? Genrepet ska ju gå dåligt för att preminären ska gå bra enligt något gammalt skrock. Nu kanske detta dock är för tidigt för att allas genrep.

NSD har fem sidor 1:a majfirande - med tanke på de få av norrbottens invånare som är medlemmar - NSD sidan 8-  kan man ju fundera om partipolitiseringen spridit sig från ledarsidan?

Fundersam blir man också när man ser plakatet "Nej Tack till delade turer". Kuriren A8. Frågan är vilket syfte det plakatet har i ett tåg med de socialdemokrater som infört delade turer? Och de sossar som avvisar alternativa vårdgivare som med absolut säkerhet skulle tvinga fram andra lösningar än delade turer.

John och Jane gratulerar vi på namnsdagen.

Och Anne "tusen röster 3 mandat" Kotavuopio Jatko har en insändare i Kuriren där hon har räfst och rättarting med kirunas kommunledning i allmänhet och Stålnacke i synnerhet.

Idag är det seniorträff ute på Örnäset som gäller. Klockan 12 lånar vi ut Barbro Westerholm för en manifestation för frigivning av Dawit Isaak. Du som är kvar i stan uppmanas att delta.

Hör av mig framåtkvällen med en resumé av dagen.
Grattis i elfte timmen!

Ända sen i morse har jag funderat - 2 maj vad säger det mig? Någon jag känner som fyller år? Eller något annat? Men inte hunnit/idats kolla.

Men som en blixt från en klar himmel; Grattis Els - och för din del är det verkligen bokstavligt - eller siffermässigt - 17 du fyller. 

Kram! 

Vi ses i morgon! 

"Dynglork"

Det finns saker som inte google klarar av - "dynglork" till exempel. Kom inte på det svenska ordet "svinmålla". Men google hade inget förslag på "dynglork". Försökte mig på det försvenskade "dyngstövel" också utan framgång.

Detta apropå en FB diskussion med Karin Pilsäter om brännässlor  - som inte heller tillåter dem att komma in i köket - nässelsoppa. Det är värre med kusin Kerstin - hon gör till och med soppa på ovanstående - dynglork. Hur frestande låter det med "dynglorksoppa"?

Fast jag måste erkänna att den var god - men vad blir inte gott med buljong, ädelost och säkert en klick grädde också?

Fö har jag vilat i ett par timmar - och i motsats till vad som brukar vara vanligt har jag kommit upp pigg och glad. Men nu väntar snart Johan Blund igen.


Så fiffigt!

Har inte hunnit vara med i omstöpningen av vår hemsida - nu finns en lyssnar funktion. Och jag trodde nog inte att den skulle funka - men det gjorde den minsann - även om det var ett och annat roligt uttal. Men inte "roligare" än att en synskadad helt klart kan tillgodogöra sig budskapet. Grattis FP!

Måste kolla om länkningen funkade.

Och utan spaning ingen aning - jag har varit förbi Örnäsgården - som har 3 ingångar. Thomas och jag hinner ju kolla vilken vi ska "rekommendera" med en fp-beachflagga.

Nu är jag på jobbet - ska skicka iväg ett pressmeddelande om Barbro. Som förutom seniorträffen också deltar vid manifestation för frigivande av Dawit Isaak. Det senare kl. 12.00 uanför Smedjan i morgon måndag. Möt upp!!

En extra tupplur

Det blir till att ta sig en extra tupplur - lite sömn ger bukfetma. Och jag har precis en sån "bulle" som tjejen på bilden.

Men nu har jag tagit första steget mot ett bättre liv. Har kollat in och skrivit upp öppettiderna för Gammelstads badhus. Nästa steg blir att prova baddräkten - kolla att den inte krympt.

Ibland frestas jag att prova LCHF-diteten - blev bokstäverna i rätt ordning. Kan undra hur det går för EE som understundom kollar min blogg? Skulle vara kul med en rapport.

Nu ska jag dra till far.

Sporten får kosta

Jag är lite grinig idag - två dagar utan papperstidning är minst en för mycket. Kanske därför jag reagerar - Kurirens nättidning har sex (6) rubriker om sport om inledning. Skulle vara intressant att se om det är så också i verkligheten - dvs att sporten klarar sig bäst när tidningarna för nedskärningar?

Trist att Plannja förlorade - men ju bra med silver också - grattis.

Själv har jag sovit/legat till klockan 8. Detta börjar nu bli en vana för helgerna och även lite längre sovande på vardagarna.

Idag ska det bli en mycket begränsad insats i "röjet". Nu måste jag få lämna ifrån mig lite - dvs tippen måste ha öppet. Kommande veckas eftermiddagar - bortsett från måndag - ska det köras grejor.

En sväng på jobbet och skicka ett pressmeddelande och besök hos far blir eftermiddagens schema.

Knuttar vekare än sossar?

Tdigare år har det ofta raljerats över att knuttarnas 1-maj runda dragit massor med mer folk än sossarnas demonstrationståg. I år var knuttarna bara 90 - och sossarna 200. Förvisso var s förstärkta med vänsterpartister och miljöpartister.

Själv är jag bara hem på en kort paus - har just skickat iväg Jens och Lotta. Och med dem en drös med prylar också.

Vissa saker kunde jag förutse att Lotta ville ha - men att två gamla filtar skulle bli så populära kunde jag aldrig ana. Lotta kallade dem till och med för plädar.

Nu åter till lite röj.

Törnman i topp?

2010-05-01, 07,30

Har promenerat till postlådorna - lite motivilligt. Inte beroende på vädret - utan på att jag visste att det i bästa fall bara skulle ge utdelning med DN.Nu fanns inte ens den där.

Men lite skadeglatt kan jag konstatera att vår herre inte är med "di röde" - inget avundsvärt demonstrationsväder. Fast man kan ju alltid skylla vädret på alliansregeringen så kanske det ger lite extra krut - de kan de behöva.

Och från Kiruna kan rapporteras att Swedell vill se Törnman i topp. Nyhet som väl borde överskugga några 1-majtal. Vidare läsning ger dock vid handen att det handlar om att Swedell vill se
Törnman 37,5 meter upp i luften . i topp på majbrasan.

Annars blekt på nyhetsfronten. Själv var jag hemma igår kväll - och somnade redan under programmet om Kerstin Thorvall. Och antingen har jag börjat höra riktigt illa - eller så finns inga eller få "halvväxtingar" härikring - få om ens några raketer och smällare?

Och inte stigit upp förrän halvsju. Sägs ju att man blir morgonpigg ju äldre man blir - men jag ser en viss tendens att jag går mot strömmen även här - sover mer och längre på morgnarna.

Idag ska ägnas åt röj i huset - och besök hos far. Mer ryms nog inte. Förhoppningsvis kommer Jens med familj och hämtar lite cyklar, sparkar och annat. Ska få lite "hål" i garaget och fylla på med grejor för tippen.