Är livet långt eller kort?

Tankar bara kommer och far. Styra dom särskilt mycket funkar inte. Annat än med mycket mental träning. Varje gång jag såg mitt nylle i badrumsspegeln bara kom tanken - är livet långt eller kort!

Natten blev i alla fall alldeles för kort för mig. Sensmoralen är att inte ringa uppdämt telefonsamtal klockan 21.00 på kvällen. Särskilt inte som mottagaren av samtalet hade en nattjobbande man. klockan blev midnatt och faktiskt tjugo i sex innan jag vaknade till i morse.

Men trevligt var det och förstås löste vi det mesta av värdsliga problem!

Idag blir i alla fall dagen - arbetsdagen - alldeles för kort. För klockan 15.15 ska jag lämna in min bil på service.

Bråda arbetsdagar blir det för alla som är involverade i Luleåkalaset. Inkluderande kommunens alkoholhandläggare
Håkan Auland.

Bra grepp att gå ut i förväg och berätta vad som gäller. Rätten och packen Eder därefter - annars ryker tillståndet. Tydligt och bra!


Morgonen är också kort - nu är klockan över sju. Har ett problem jag måste ta itu med. Är så ini bengen stel i kroppen på morgonkvisten att allt går i ultra rapid. Är det någon som kan rekommendera någon sjukgymnast som är bra på muskelkrämpor?


Vad då sörja?

Livet är ett skämt - fast ett roligt sånt när man kompisar som Nisse och Ylva. Och ni andra också för den delen - tycker Berndts analys av äggkoppen är bra - så klart någon "veggo" som demonstrerar mot dopp i grytan. Här ska bara rymmas en buljongtärning ála palsternacksmodell?

Och apropå rubriken så har jag läst  Johan Wennströms
artikel om att komma tillbak till ett naturligt umgänge med maten en gång till.  Men jag må säga att det var en kryptisk väg tillbak till ett naturligt umgänge med maten. Vad då "bonde söker fru"? Och det har ingenting att göra med att jag i en kommentar blivit upplyst om att Johan Wennström ska vara en 20-årig konservativ ledarskribent.

Har väldigt lätt för det här med ungdom - enda felet med den är att den går över snabbt!

Fast "sörja" handlade egentligen om dagens enda och stora nyhet: Ingmar Bergman är död.

Mitt förhållande till Ingmar Bergman har förbättrats med åren. Men jag må säga att dysterfilmerna inte var något för mig. (där rök alla chanser till kulturpris).

Det tog länge innan jag förstod att han var inblandad i Hets - den har ju varit stor i mitt liv.

Men vändpunkten för mitt förhållande till Ingmar Bergman kom då Sverige riktigt utmärkte sig med tillslag och husrannsakan för skattebrott. Misstankar som han sen friades från.

Och jag ska då  med glädje minnas att han levat (trots all dysterhet)!

Tänk att han fått leva in på sitt 90:e år - någorlunda frisk till kropp och själ.

Vilken lycka för honom och alla som stod honom nära!!

Fyra män på fyra timmar!

Fyra män på fyra timmar - det blev facit av den förmiddag som lugnt skulle introducera mig i arbetets ädla konst igen.

Leif, namnlöst bilbud, Johan och Thomas ramlade över mig i nämnd ordning inom loppet av någon timme.

Hjärnan inte alls van att sortera dessa mäns önskningar, göranden och låtanden.

Fast dom finns ju kvar - att rådfråga när deras budskap bearbetats.

Skämt åsido - nu ska arbetsdagen avslutas klockan 16.40.

Har haft ett mycket givande samtal med min namne Ylva som kanske gett mig insikt om att jag kanske kör lite för hårt lite för ofta och ltie för länge. Det är en del som lite försiktigt försöker påstå att jag inte är purung längre - fast sånt är bara elakt förtal.

Men livet är ju så kort och så mycket roligt jag ska hinna med!


Ingen bra start

Ingen bra start på arbetslivet blev det. Kroppen ville inte upp - fast när jag dippade ut handen i brevlådan tio i fem så var den tom.

Dock hann jag bara utföra det basalaste av morgonbestyren innan jag hörde knäppet i lådan.

Fast om man inte gillar att läsa om festivaler, marknader eller fisketävlingar skulle man lika gärna kunna lägga tillbak tidningarna. Men det gör man ju inte.

Och hur gör man till helgen? Klyver sig? Sista riktiga sommarhelgen med kalaset och allting. Och så det där inbjudningarna till olika sociala aktiviteter.

Men två intressanta inslag - båda om mat - hittade jag.

Johan Wennström (för övrigt saknar jag beskrivning om vem "gossen" är) skriver om ett TV-program som jag aldrig lyckats se. Med Per Morberg som klyver kycklingar på huggkubb och sen tillagar läckra rätter. Deta hela går i alla fall ut på att visa var maten kommer i ifrån. Artikeln är läsvärd och tänkvärd.

Och motgångarna fortsätter - hittar den inte utlagd på nättidningen. Inte ledaren om försvaret heller - fast den hade jag inte tänkt länka till.

Däremot tänkte jag länka till
artikeln med Marie Nyberg och dessutom påstå att hon har fel. Säkert har hon rätt i att det går bra att äta massor av blommor - även om jag själv hellre äter Squash är dito blommor.

Men nypa bort blommorna på gräslöken ska man absolut göra. Om man vill ha en fräsch  och någorlund späd gräslök.

Nåväl artikeln om vårt förhållande till mat kommer väl ut senare - så jag länkar då.

Nu måste jag snabba på om jag ska klara tidshållningen till jobbet! Ovan tanke!

"Livet är ett skämt"

Efter att ha läst min namnes kommentar så var jag i alla fall tvungen att sätta anföringstecken på rubriken.

Men dagen har gått i det tecknet. Vad då födas till denna jämmerdal, växa och slåss om utrymmet, sakta vissna bort för att sen efter en vacker cermoni i någon kyrka vara överlämnad till något annat rike.


Fast det här är min årliga återkommande ångestdag/kväll.  Dagen A - som åter i ARBETE - slut semester! I år är ångesten präglad av döden - eftersom en av mina kompisar begravdes i fredags!


Som jag skrev tidigare - första veckorna av semestern  går åt att fundera vad jag verkligen skulle ha gjort. Nästa för att fundera över vad jag borde gjort.


Och sen bara släpper jag taget - och konstaterar för mig själv att nu har jag missat saker som kan bli katastrofer - i alla fall halv såna!

Och vem bryr sig?


God Jul?

Månget budskap finns på mina äggkoppar men det här är nog det klurigaste?

46461-474

Vilken talgdank får en att måla God Jul på en äggkopp? Vilken årstid ska den sälja?

Inget ledtråd kan hittas i form av något firmamärke eller något. Bara att jag tydligen köpt den för inte så länge sen. 15 kronor signaleras på en neongrön prislapp.

I alla fall är nu denna och övriga ca 299 äggkoppar nödtorftigt avtorkade och återställda till hyllan.


Rekord

Gärderuds gamla klassiska rekord strök äntligen med. 31 år sen - jag minns att jag såg loppet och knapp trodde mina ögon och öron. Fast det var det väl knappast någon som gjorde. Vi var inte så bortskämda då med framgångar i friidrott.

Vetemjöl har jag nog aldrig tidigare levererat före klockan åtta en söndag morgon - rekord det också. Men nu ringde mor att det fattades någon deciliter för att far skulle kunna baka som han börjat ställa till med. Och faktiskt så hade jag ett oöpnnat 1kg paket. Köper bara små 1 kg för åtgången här är marginell!

Ytterligare en beställning inkom klockan 08.30 - om hämtning vid tågstationen i Sunderbyn i kväll. Hämtningar hit och dit har dock inkommit tidigare på de mest udda tider - så det var nog inget rekord.


Nu är det ju tack och lov mulet idag - så jag kan tro mig att få ordning på det sista här hemma. Drömmen om förråds- och garagerensning under semestern förblev dock just en dröm.

Fast nu när semestern är slut gäller det att fokusera på allt jag faktiskt gjort och hunnit. Själv brukar jag skriva någon form av resedagbok när jag är utomlands på semester. Bara lite för att ha några hållpunkter. Egentligen är det ännu mer motiverat när man bara är hemmavid. Allt flyter liksom ihop. Trots att det varit både fester och rengöring av ventilationsaggregat - både resor och fönsterputs - både bröllop och begravningar. En kompott av glädje och sorg - precis som livet i sin helhet..

Men en snabbresa genom bloggen kanske ger de milstolpar jag behöver?


"lite efter mig"

Känner mig lite efter - ska bli skönt att börja jobba på måndag.

Svårt att släppa taget är det. Men när det väl är släppt är det liksom svarta hålet!

Nu känns det som om jag inte har grepp på något.

I tidningen talas det om att vi har kommunstyrelse på måndag - syftande till måndagen som kommer nu - snart. Men något sånt har inte jag inplanerat?

Och med  lösenordet borta till kommunposten känns det onektligen lite oroligt.


Om ni nu vill veta vad jag gjort idag - efter att jag chockades av allt det röda på Migelles blogg. Det var ju dessutom inget spännande bakom det - bara adressbyte på bloggen.


Sen drog vi - Sara och jag - och hämtade upp lite mat hos förädrarna (mina) och sen hämtade vi Saras lilla syster Lisa hos mormor.


Spåret till Västbacken dit vi kom vid 10.

Debet och kredit och momsredovisningar. Och gammal är äldst - mor Ylva hade rätt som vanligt. Vilket betydde att Jens firma betalat in 41.975 kronor för mycket till Anders Borg.

Fast han Jens var mer irriterad över att han hade fel än glad över att få tillbak pengar! Nästan!!

Ja sen har det varit ett syndigt leverne -. och sånt kan jag ju inte släppa på bloggen.
Uträknade

Ett uträknat släkte var vi igår - efter den delikata måltiden. Bilderna här talar för sig själv.

46461-469

Den här gossen har klara Vasaloppet och Öppet spår några gånger. Och några halvmaror. Men en middag i Sunderbyn tog knäcken.

46461-470

Så här "knäckt" var han när han "målade" i Vätternrundan i somras. Dåligt foto beroende på vanlig blankkopia med snigelpost - någon form av diplom - men det ska återkomma som bevis på att det är ungefär samma utmaning att gifta sig som att komma i mål i Vätternrundan.

46461-471

Dock var det inte bara fadern som däckade. Här har Lisa dragit sig tillbaka i hamocken. Hamock är så gammelmodigt att jag inte ens vet hur det stavas - men till hösten är det återvinningen!

46461-472

Även om det nu inte var slips och vitskjorta så var det inget gästabud å la vikingarna även om man kan tro det på det "utslagna". Men det värsta som dracks var tre komma femma till far och Jens.

Kan tro att det var garderat för mer - det hänger en flytväst på stolen.

46461-473

Även mor och kusin Kerstin inmundigar under ordnade former. Även om mor ser lite bekymrad ut!Och viss diskretion förbehöll vi oss Sara och jag. Inga bilder från kvällens orgier i godis. Men det var godis på temat "roligare än grönsaker och nyttigare än godis".

SÅ spännande

Lite svårt att gå igång Sara på morgonen. Så brukar det inte vara . men tonåren närmar sig ju.

Så jag satt här och sprättade runt lite på nättidningar och bloggar och vad fick jag se.

Alldeles illrött hos den "blåe" Migell. Kolla själva
här.

Upplösninen av den här thrillern bara måste jag få veta?


Ockupationen fortgår

Har legat till klockan 7 och sen läst dagens tidningar. Ligger fel i veckodagar - har söndag i dag. Det vrickade till sig i går morse och blev plötsligt lördag fast det var fredag. Som om dagarna inte snodde iväg tillräckligt fort.

Semestern är slut! Men jag måste tillstå att jag under mina 42 år i arbetslivet aldrig tidigare nyttjat semestern så 100 procentigt. Knappt tänkt jobb och besöken på expen är lätträknade!

Idag kan jag läsa att det var begravningsgudstjänst i Råneå kyrka för Anna-Lena Ljungberg. Där var jag - ändå ofattbart att min leende, levande, vänliga och vackra vän är död. Men så 'r det bara - livet är sällan rättvist.

Efter kyrkbesöket blev det inhandling och så småningom en utomordentligt god middag - om jag får säga det själv även om jag stod för det mesta av tillredningen. Tunnbröd med västerbottenssmör och lax - en favorit i repris. Grillad fläskfilé och kotletter med ytterligare en favorit i repris - mitt onedteckningsbara kryddsmör! Till detta färskpotatis av både hel och halvmandeltyp. Och mor Mariannes uppskattade sallad.


Och så tryckte vi ned det med färska jordgubbar från fars land avätna med maränger och grädde.


Så småningom när jag lyckas föra över bilden så ska ni få se hur utslagen en av middagsgästerna blev.


Och sen skulle tjejerna sära på sig. Tämligen less på varann efter 14 dagars husvagnsliv.


Och nu är klockan 8 och vi har utlovat tidig ankomst till Västbacken vilket det inte blir med mina mått mätt- Vi får se om tidningarna är kvar i deras brevlåda.


Sara har tagit över!

Sen efter en trevlig middag hos mor och far har Sara ockuperat mitt liv. Mycket angenämt. Vi hörs i morgon!

Härligt att inse sig besegrad!!!

Chema för sista dagen

"chema" för sista semesterdagen är som jag skrev i går först en begravning i Råneå och sen ska en rejäl grillmiddag förberedas.

Trots det dåliga samvetet som någon försöker ge mig via TV:s nyheter. 1 kg kött = 3 timmars bilkörning.

Jag det blir ett lagomt arbetspass med bilkörning då, 9 timmars bilkörning

Om ni funderar på "chema" så är det en felstavning i en rubrik i någon av våra lokaltidningar. För någon vecka sen. Sökte förtvivlat i texten efter något som kunde berättiga "chema" men inte annat jag kan förstå skulle det vara "schema".

Jag kom ihåg det för att jag i går kväll på de samiska sändningarna 19.15 såg hur de gång på gång skrev: "Parkalompolo". Så nu tackar jag för artikeln i
Kuriren "Brännpunkt Parkalombolo" - så jag kan fortsätta stava både Korpi och Parka som jag alltid gjort.


Annars är det 17 och mul.


Den är min nu!

Den här - som man blir glad av att bara titta på! Har tittat och hållit minst 5 gånger varav den varit på halva priset 3 gånger.

Idag köpte jag den!!

46461-468

Och så lite till!

Men huj så kul det var - att stå i affär - det är väl någon som där nedärvd genusådra vi kvinnor har. Eller är det några manliga 40-talister som lekte affär?

Själv tyckte jag det gick geschwindt (felstavat?) och skröt värre för sonen. Fast så la jag in en liten brasklapp - herregud om Lotta skulle ringa och säga att det bara stod ERROR när hon stängde terminalen??

Fast det gjorde hon inte. Jag fick MVG! Hon och Therese var helt överens om att det ville ha fler första gångare som inte gjort något enda felslag, inte ville ha vare sig lön eller reseersättning. Och som dessutom handlade för 500 spänn innan hon lämnade!!

Och nu vänner har jag gjort smör. Västerbottens smör och mitt eget berömda kryddsmör. Köttet i marinad och läget under kontroll inför morgondagens improviserade grillfest hos föräldrarna.

Jordgubbar inplockade under hot av både regn och åska. Men det blev inget av det heller?

Livet är störtskönt och störkul!

Fast så här hurtig låter jag bara för att jag i morgon bör och ska åka till Råneå kyrka och delta i en begravningsgudstjänst för en av mina bästa vänner.

Anna-Lena som jag jobbade tillsammans med hos Signar på Rådstugatan 6 - bokföringsbyrå.  Och vars mamma Lisa med jämna mellanrum kom till stan och lagade världens godaste korvgryta till oss.

Jag tror det blir svårt att förstå att min så i högsta grad levande Anna-Lena är död - om jag inte får delta i begravningsgudstjänsten!

Och så vill jag verkligen träffa mor Lisa!!

Stöd av stjärnorna

"Med stor framgång kan du idag ta hjälp av en sällan använd begåvning. Fortsätt med det" säger horoskopet i Kuriren.

Det blir nog all time high med dagskassan på Fina Rum idag?

Ser fö att man kan ringa Astrologen och få en personlig 24 timmars prognos. Det har säkert funnits tidigare - men jag har väl varit hemmablind.

Annars var det inte mycket i tidningarna idag.

Sign. "ironiker i Överkalix" raddar upp ett antal våldshändelser i Luleå och drar slutsatsen att det blir till att ställa in det tänkta besöket på Luleå kalaset.


Fast  åtminstone "elbatongligan" har väl sina rötter i Överkalix? Så det blir väl för ironikern i Överkalix att spana in var "kompisarna" tillbringar sin helgvila.


I Tärendö är det dock säkert lugnt och tryggt. Ser att Peter och Kerstin gift bort sin son.

Men pytters - vare sig insändaren eller notisen om vigseln kunde länkas.


Var det idag, Roffe?

Var det idag jag inte skulle bada, Roffe?

I krönikan så påstod Roffe Nilsén att man inte skulle bada den 25 vilket väl är idag? Och inte heller den 22 som ju passerat och som han R kände mindre anvsvar för.

Fast jag tror Du är fel ute, redaktörn! Det handlar om augusti - och 25 augusti. Den dagen då kallsten går i sjön. Dagen kallades även Kall-Lovisa av min farmor!

Och när jag ser Henrietta och Henrika den 22 augusti så kan jag bara konstatera att för ovanlighetens skull är du fel ute!

Helt enkelt fel månad! För något var det med Henriettadagen också?

Hembudsklausul?

Till Gerd, Nisse och Ylva vill jag bara säga. Ni måste lära vad hembudsskyldighet är. Den gäller för mitt vidkommande: tjejer på stan, åkerbär och hjortron samt rymning från "hemmet".

Är sånt på gång får ni hembuda! HUR ni gör det ger  jag blanke den i!

Fast jag förstår att Nisse inte hembudar åkerbär då han vet att jag är så lat att jag dränker dem i "brännvin".

Som kompensation till Nisse och för kännedom till er övriga så läste jag boken "Full frihet" i går. Skriven av Lars Åke Augustsson.

I spåren av en bror - Kaj - som söp ihjäl sig för han en dialog/debatt om alkoholen och makten över våra liv.


Tänk så mycket man tar in - och vilka mönster de bildar. Min min hjärna känns som en FÖR gammal dator. Kan inte sortera upp allt.


Hoppas det nya "hjärnorna" kan dra slutsatser som gör att färre får lida i alkoholens skugga!


Bye, bye Folkpartiet?

Trodde ni inte kompisar. Men nu är en ny karriär i antågande. Inga gamla unkna partiexpeditioner av vilken ideologi de än nu "doftar" går väl upp mot att få anställning på FINA RUM!!

I morgon är det provtjänstgöring - kom gärna och hälsa på nere i Strandgallerian!

Skämt åsido - så är det faktiskt sant.

"Kris i Kapernaum" (undrar om Pelle Holm kirrar det?).

Världens bästa svärdotter Lotta ringde 22.00 ca: "ligger du och sover på soffan? Yes!" Och så var det krisen i Kapernaum - ingen kan jobba i morgon. Sjuka, semester och allt med det tredje!

Jag har sagt tidigare att de måste lära upp mig lite grann så jag kan komma och rycka in när det vill gå och äta eller "göra sig av med ätandet".

Nu blir det snabbintroduktion på en kvart - men hade jag skrivit platsannons så hade jag ju kunnat ståta med min kioskvana sen 50 och 70 talet.

Får man ta något i Sverige?

Frågade barnbarnen vad som varit bäst på semestern - 14 dagar ute i europa.
(Lotta, Jens och barnen har varit och fikat med oss på förmiddagen)

Sara motfrågar om det gills att ta något i Sverige. Visst!

Gröna Lund kommer svaret utan minsta tvekan. Eurodisney eller vad det nu heter i Paris i all ära. Men gamla goda Gröna Lund var bäst trots att det inte var första besöket där.

Och NU har jag läst SKAM av hon Karin Alvtegen. "En bok där bladen vänder sig själv" som en recensent skrev. Fyndigt uttryckt tycker jag.


Undrar vad jag ska göra med resten av denna dag?


Och inte sista heller!

Inte första gången det händer. Titt och tätt är säkert en överdrift. Men ett är säkert det är inte sista gången. Dement man återfanns långt från hemmet enligt Kuriren idag.

Det gäller att hitta ett bra övervakningssystem som förhindrar att gamlingarna i sin iver "att komma hem" utsätter sig själva för fara.

Och de blir mästare i att hitta på kreativa lösningar för att komma förbi personalens vakande ögon.

För ca 20 år sen hade Sundsgården en särskild liten filial vid folkpartiet. Det fanns en man från Sunderbyn som bodde på Sundsgården. Och han var ständigt på väg hem till Sunderbyn. Och när personalen stängt senaste rymningsvägen så hittade han genast en ny!

Så mina ögon vandrade då och då ut mot gångbanan - och vid ett stort antal tillfällen så fick jag ta bilen och erbjuda honom skjuts - vilket då innebär tillbak till Sundsgården.


Och farmor på 60-talet. Smög elegant ut från Bärigårn när ingen såg. Och så blev det en promenad till Näset - och svårigheter att hitta hem. Vi fann henne oftast sittande och vilande vid någon lada - tillsammans med gråhunden Vigg. Och aldrig låtsades hon om att hon inte skulle hittat hem - hon  vilade ju bara.


Och apropå Näset så fanns den här artikeln i NSD. Det är de Thomas och jag bland annat vill lyfta fram i vårt artikel "Trygghet - en framgångsfaktor för Luleå?". NK har publicerat den och jag hoppas NSD också gör det. Angelägen - kanske var vi för snäll för att den ska väcka debatt - men i så fall lovar vi att återkomma.

Det är uppogivenheten mot sånt här som gjort att livsutrymmet krympt för många människor. Slutat med odlingar för att allt bara vandaliseras. Slutat ha båt nere på Näset för det stjäls alternativt förstörs - både motorer och båtar.

Det går ju att begripa (fast aldrig försvara) att folk tar saker för att byta till sig droger - men denna ffullständigt meningslösa förstörelse.


Kvalificerat svammel!

Att det skulle vara färre "gubbar" i år. Kurirens nättidning. Bara ett sätt att hålla priserna uppe.

Nej, det tror jag inte på!

Fast med den prognosen så kan vi nog ta grillfest på lördag!

Började skriva detta i går kväll - men andra "lustar" tog över.

Och ska jag tro denna väderlänk så är det bara grilla och sola som gäller minst 13 dagar framåt?

Klimathotet och vårt sätt att leva upp mer resurser än vi har rätt till är värt att ta på stort allvar. MEN budskapet måste bli tydligare och ännu enklare.

Översvämningarna i England och värmeböljan i sydeuropa sägs nu bära signum av människohand det vill säga tydligt kunna härledas till vårt sätt att leva.

Samtidigt pratar man om att det i England är NÄST värsta nederbörden eller vattenståndet - vilket det nu var - på över 50 år.

Kan jag då dra slutsatsen att vi levde lika miljömässigt illa för 50 år sen som idag. Och till och med värre eftersom rekordet inte satts??

Det är verkligen glada dagar för lobbyistern under sommaren då de får bre ut sig hur mycket som helst. Här får Statoil göra reklam för sina tvätthallar.

Vad som är skonsammast eller inte lämnar jag därhän - men jag kan bara konstatera att Statoils tvätthallar och säkert inga andra heller tvättar ren bilen. Runt det som tidigare i alla fall kallades för "sparklådor" - nedanför dörrarna blir all skit kvar.

Fast i alla fall törs jag numera åka själv och tvätta bilen i en sån där mojäng. Innan jag blir gammal kanske jag vågar mig in i parkringshus också? Fast fan tro´t?

Nu ska jag ut och semestra - 17 grader halv sju bådar gott. 

 

Lugn blev kvar?

Märkligt det här - vad som blir kvar av böcker vid datorn. (Datorn är väl för mig det andra kallar nattygsbordet - när journalisterna frågar vilken bok de har där).

Kristina Lugn Dikter 1972-2003 blir kvar varje gång - trots att jag har ett mycket komplicerat förhållande till henne. Hjärtinfarkten är nära när hon aldrig får ur sig vad hon vill säga. Skulle vara kul att jämföra henne och mig läsa upp ett manus på en A4 sida. Genomsnittet av detta skulle förmodligen vara det fullständigt perfekta!

Men kvar blev hon! Liksom Medody Beatties "Bli fri från ditt MED beroende" vilken är lärorik oavsett vilken typ av missbrukare du levt nära. Det är samma beteende oavsett sprit, narkotika, spel eller annat missbruk! Till och med "sexmissbrukare" har i grunden samma beteende.

"Någonting bättre är redan på väg" - Maria Scherer - uppslagsverk när deppet ligger på!

Väduren - av Björn Runeberg som jag fick av ABF i Boden vid Skördemarknaden för något år sen. Av en mycket trevlig ABF-man.

Och så SKAM - av Karin Alvtegen - som jag trodde jag läst för länge sen. "En bok där bladen vänder sig själv" som det skrivs på omslaget - och vilket jag kan instämma i.

Och så förstås Min pekbok - författare Sara Sundström och Boken om tomtarna - författare Lisa Sundström.

Och i botten ligger Pelle Holm så tryggt - Ett ord i rättan tid.

Så¨nu har jag lyckats sitta här och drömma mig bort istället för att angripa resten av städet!

In i dimman!

Jag visste det - men solens läge på himlen kan inte ens jag rubba på - DET har jag i alla fall lärt.

Men här kommer bilderna på Asphyddan i alla fall. Här vann jag världens vackraste docka med ljusblå tyllklänning! Kan undra var den är?

Och undra kan jag vem som äger logen??? Den eller de ska i alla fall ha beröm - snyggt och prydligt runt om kring.

46461-465

46461-466

46461-467

Även under jordgubbsskördandet var solen på fel ställe!

Pinsamt!

Men jag har faktiskt glömt bort mitt lösenord till Luleåmailen. Inte nog med att jag strejkat och inte kollat den på kanske 10 dgr - nu när jag skulle göra det så var det borta. Förra var "bosses" troligen tillkommet den 5 juni på Bosses namnsdag.

Och Nisse klagar över att jag sover bort mitt liv. För att jag lyxat och sovit middag i två timmar.

Annars har det varit full fart idag.

Först till stan med mor - och 1 timme drygt på expen i väntan på henne. Hem lagomt till 12-kaffe.

Visade sig att jordgubbar skulle skördas. 5,5 durkslag i dag. Totalt 28,5 durkslag. Och än är det inte slut.

Så nu Lotta finns det frysta jordgubbar i min frys som du ska ha med dig hem vid tillfälle.

Ja den skörden tog sin tid.

Sen åkte far och jag upp till Frälsningsarméns kollo vid Fårhusnäset. Sökte Ingegerd för att lämna pengarna till henne.

900 spänn insamlade vid kusinträffen.

Hon var inte där men vi lämnade ett meddelande så hon  ringde i kväll. Och glad blev hon för pengarna de skulle få till verksamheten. Och nu är de skickade. Fyra omgångar barn har de haft - sammanlagt 32 stycken.

I den här logen var det verksamhet när jag var ung. Asphyddan - och danser - men det slutade nog ungefär när jag började vara ute i svängen.

OBS! fotot kommer senare - det jäklas ju alltid.

Men många historier har jag hört om hur spelemännen blev onyktrare och onyktrare vilket bland annat lär ha resultaterat i att någon dragspelare spelade Sju ensamma kvällar hur många varv som helst.

Härligt nästan jämt!

Nu ska jag sova middag. Två timmar. Vilken lyx!

Kommer just från middag hos mor och far.

Och nu har det mulat på så att lusten att flanera i stan har avtagit!

Den som lever får se - vad livet bjuder efter halvåtta?

NSD+NK = fp?

Noterar att Thomas och min debattartikel kommit in i Kuiriren idag. Noterbart är att när jag klickar ledare så är det vår artikel som ligger först.

Äras den som äras bör. Det är Thomas som gjort grovjobbet med artikeln. Jag har varit lat till minst 98%. Fast temat slog vi fast redan i vårt budgetalternativ. Så alla är med på vagnen.

Det är märkligt hur handfallna socialdemokraterna står inför det som sker i Luleå. Den förändring från lugn småstad till en stad med både ökad kriminalitet och ökat busliv.

Skadegörelsen ska vi bara inte prata om. Föräldrar och andra intresserade rekommenderas ett besök i garaget hos LLT.

På många bostadsområden har de slutat med sina hobbyodlingar för både växthus och planteringar vandaliseras å det grövsta.

De tolvåriga flickorna som misshandlade en kompis i ett parkeringshus i Luleå är ju inte utslag av någon "sommarkräksjuka" - även om jag gärna skulle vilja tro det. Det är en kultur som frodats i våra skolor i Luleå.

Höns,tuppar och ankor misshandlades till döds vid Hägnan. Tack Rolf för att du lyfte frågan i din krönika.

Lika "kejsaren" blir kommunalrådet smått galen när vi försöker lyfta den här frågan - trygghet. Tidningen Fokus hade i juni gjort en sammanställning av cirka 30-talet faktorer om hur attraktiv en stad var att flytta tilll.

Luleå kom på 54:e plats vilket väl är helt okej. Men tittade man på faktorn brottslighet låg vi helrisigt till. Om faktorn brottlighet skulle avgöra så skulle människor välja Luleå i princip om det inte fanns någon annan kommun att välja på!

Vad gör kommunalrådet då - jo viftar med tidningen och hävdar att jag ljuger. Han vill bara se den 54:e platsen - inget underliggande.

Men det kan ju bero på att kommunalrådet likt Kejsaren i sagan är rätt naken - i alla fall i den här frågan!


Grattis Kerstin!

Idag grattar vi alla som heter Kerstin. De har nämligen namnsdag i dag. Tillsammans med Kristina.

Och då blir det genast så många som jag känner att det är svårt att räkna upp utan att glömma någon.

Men jag kom plötsligt på att jag faktiskt har TVÅ kusiner som heter Kerstin. Förutom "kusin Kerstin" isi Bärigårn har jag en kusin Kerstin uppe i Koskullskulle,

Eftersom jag tog ett kor av kusin Kerstin i söndags så vill jag gärna se hur det blev.

46461-464

Anders till vänster är son till kusin Kerstin. Trädet ni ser i bakgrunden har ni nog sett på foto tidigare. Då som ett äppelträd i full blom.

Nu är det propptjockt med små äppelkartar. Blir faktiskt ätbara äpplen så småningom och kanongott äppelmos.


17 gradet klockan 7. Ser ut att bli en semesterdag i dag också. Fast jag ska faktiskt in på jobbet i en dryg timma idag. Ska skjutsa mor till frisörskan och under tiden ska jag göra några korta små årenden på jobbet. 09.30 - 11.00 om någon behöver påskrift på något.


Storslam för Svenska Spel

Miljardvinst för Svenska Spel.

Men mycket vill ha mer och fan vill ha fler. Hörde på radion idag att internetcaféer hotas att stämplas som spelhallar.

Kan ju undra om det är Svenska Spel som vill bredda sitt monopol?

I ärlighetens namn ska sägas att jag bara hörde det i förbigående så jag vet inte bakgrunden - men bara Sverige svenska byråkrater har - så det är säkert ett internt problem vi har.

Vaknade med Ernst

Tillhör inte de som brukar kolla in Ernst. I ärlighetens namn ska sägas att det höll på bli vissa förvecklingar för min svärdotter hade alldeles uppenbart ett intimt förhållande med Ernst.

Enligt barnbarnen såg hon inte på TV eller så. Utan mamma tittade på Ernst.

Okej - det blev en liten böj det där - skulle bara konstatera att jag skulle vila en lite halvtimme efter en intensiv dag - det kostar på att inte göra något - bara njuta - av allt!!!


Vaknade alltså till Ernst som höll på bygga utekök. Fast har han inte hållit på osedvanligt länge med det? Fint blev det i alla fall - tror att Lotta håller på med ett liknande i Lövånger - fast hon ligger nog snäppet före Ernst.

Slutsatsen måste väl vara att Ernst i kväll var en repris?

I alla fall kan jag önska att detta
program om norrmannen vars fädernesland är Pakistan och hans upptäcktsresa där gick i repris. Mycket intressant - men jag missade några minuter innan jag insett det.

För övrigt undrar jag varför Helena Bergman är på Aktuellt och gör inslag om solkrämer? Kan hon vara där för gott eller bara under semestertider? Annars kan vi ju bli lite oroliga för hon Eriksson har ju hänkat på TV4 i stockholmia.


Annars måste jag säga nu är semestern riktigt som djupast - nu har de flesta av nyheter också krupit ner bakom solstolen.


Men visst har vi ett fantastiskt väder - jag har nästan glömt att jag klagat.


Sanslöst!

Jag trodde faktiskt inte att den här artikeln skulle vara svensk . tänkte här har de hämtat något extremt från Americat

Men det är väl sånt här vi får vänta oss mer av i framtiden. Alkoholen ska ju vara med överallt - inte minst i TV.

I morse slölyssnade jag till någon morgonsoffa där det pratades om en renässans för svensk husmanskost.

Då den beskäftiga Elisabeth (vad hon nu heter med håret och Harry boy leendet) ifrågasatte hur svensk husmanskost skulle kunna göras sexig "det går ju inte ens att dricka vin till den". Varvid då han experten på husmanskost sa att visst kan man dricka vin till kroppkakor och så nämnde han en sak till som jag glömt.


Måste det vara brännvin till allting - alltid?


Men den första!

kuriren har frågat om vilka som ska läsa den sista(?) HarryPotter boken. Inte så många enligt Kurirens enkät.

Men jag kan avslöja att jag läst den första - eller rättare sagt lyssnat till. Det ar under min period med talböcker. Kan undra var dessa kassetter finns nu? Herman Lindqvist har jag flera av - han lyssnade jag till när jag promenerade på näset.

Himla bra när jag städade. Till och med dammsugningen gick an och jag hade en talbok i örat..

Fast talböcker i solstolen funkar tyvårr inte. Sömnen infinner sig obönhörligen,

Bra ledare fö idag om vikten  av att läsa böcker. Kuriren idag.

Vardan kryper närmare

Inser att det bara är en vecka kvar nu - och nu när jag verkligen bestämt mig att njuta så inser jag att ett och annat måste göras i veckan.

Men det verkar som om jag även denna dag bara ska finnas till och gotta mig i solen.

När jag ser vädret och läser om Skåne som hade regn och storm i går, ska få torrt idag men mer regn i morgon så inser jag att det gäller att fånga ögonblicket.

Fångade ögonblicket gjorde jag i går - här kommer ett foto från middagen.

46461-463

Den ägde rum i "kuvösen" hemma hos mor och far. Det för mina tankar till något jag hade antecknat på en lapp som jag hittade nu när jag städade.

"Inte kasta pil i kuvös" - ett uttalande av en fd landstingspolitiker. Någon annan som hört uttrycket tidigare. Är det kanske en landstingsvariant av stenen och glashuset?

Nu ska jag i alla fall dra till mor och far med Kuriren - och ta en koll så inte Igge fastnat i nätet.

Bönhörd!

Idag ringde Jens just när vi alla var samlade till grillmiddagen.

"Vi har gett upp" var budskapet. Efter veckan i Nice och några dagar runt Paris och sen Champagnedistriket hade de lyckjats söka upp det enda regnmoln som fanns över Europa.

Frukost vid 10-tiden i förmiddags i Tyskland - och då kunde jag höra regnet knattra.

Och nu på eftermiddagen i Kolding (?) där de kampade och kämpade med regnet. Mitt i Jylland och med vad - 30 mil till flygplatsen i Malmö?

Så nu hade de bokat flyg hem i morgon kväll.

Detta med flyg från Malmö var tydligen inplanerat - men skulle egentligen ske först onsdagkväll.

Men nu blev hemlängtan för stor!

Ingen däremot!!

No-bullshit-time!

Bättre än så kan det inte uttryckas - Amelia och jag har satt ned foten.

Hemkommen vid 19tiden och knycklade ned mig i en brassestol med Expressen på en fortfarande solig bro (alla som läser detta vet väl vad en bro är?) - och så fick jag läsa denna ljuva krönikan av Amelia Adamo.

Inte för att jag på väldigt länge haft några problem med detta med semester. Det finns en person som jag väldigt sällan hinner umgås med under 11 av årets 12 månader. Några veckor varje år vill jag umgås med henne, Har inget större behov att dela henne med andra - det får jag göra alldeles för mycket de andra månaderna.

Umgänget kan vara lite besvärligt i början- hon är frustrerad över att inte i varje ögonblick prestera något.

Men just idag var det verkligen kulmen på vårt umgänge, Nu kommer jag inte ihåg om jag skrivit tidigare om färsk potatis, jordgubbar, igelkottar.

I alla fall har jag inte skrivit att jag imponerade stort på sällskapet runt omkring när jag med bestämda handlag tog Igge i mina händer och bar ut den från Friggeboden - till vilken den förirrat sig.

Den primitiva instinkten att rök är fara kunde också beskådas i Igges uppträdande. Vi hade nämligen grillen alldeles vid ingången till bodan.

Nåväl det primitiva i mitt varande var just att jag hela dagen bara gjort det som behövts för att överleva. Och varje sekund har jag varit närvarande med de som funnits i min omgivning. Oavsett det nu varit Igge eller några människor av kött och blod. Vilket har varit ganska många.

Och vilket svammel detta tenderar att mynna ut i.

Och själv får jag inte längre panik när jag kommer på att jag inte fotat Ingemar och Bernt idag. Jag får istället glädjas åt att jag kom ihåg att fota middagsgästerna.

Det var så roligt att få två extra middagsgäster som utav en slump. Även om det nu var en tråkig slump - en sjuktransport in till Sunderby Sjukhus.

Det är så att mitt största problem så här under semestern är att få över bilderna från telefonen till datorn så därför publicerar jag detta utan bilder och återkommer med dessa I särskilt inlägg.
Bara njut!

Så hittade jag dator och tangentbord.

Det enda jag vill säga är; njut av dagen.

åtminstone om ni är i mina trakter är det bara helt ljuvligt. Har lallat på sen före nio med inplockning av jordgubbar, provat på färskpotatis och några kokas nog till middagen. Fast små var dom det ska erkännas.

Och "husvagnscampingen" bredvid mor och far (patriks 40 års fest) har sakta vaknat upp och sängkläder dammats.

Pratade fö med Jens som cirkus 10 mil från Danmark kämpade i hällande regn. Jag fick gå in och kolla prognoser för åt vilket håll de skulle ta sig för att komma ifrån regnet.

Och Danmark som var målet låg nog också vädermässigt bra till.

Nu ska kol inhandlas och köttet grillas.

Kom hem!

Kom hem - för jag längtar efter er - Sara och Lisa.

Fast grattis i alla fall Lisa på Madeleinedagen. Kom ihåg att på namnsdagen är det du som bestämmer oavsett vad GPS:n säger.

Kan undra när man kan börja ha en liten sån
här i fickan - så jag inte behöver avslöja hur "vill" jag är i tillvaron. Både i skog och storstad.


1 795 för en ganska avancerad sak. Och Nokias nya modell har den inbyggd.


Nu ställer jag i alla fall in "min GPS" på Skräddarsvägen 15. Måste kolla om huset står kvar efter grannen Patriks fördelsedagsfest med minst 6 husvagnar på ägorna. Fast jag känner ingen som helst oro - det har säkert gått lugnt och städat till. Och vilken tur med vädret!

Fast med måste jag kolla så att inte någon Igge fastnat i nätet igen. Litar inte riktigt på fars syn då han inte fått riktiga glasögonen än.


Vardagshjältarna

En oerhört innehållsrik och intensiv dag. Trots att jag absolut inte gjort någonting. Sov till klockan 8. Masade mig till mor och far vid 10. Hem en repa och åter till 12-kaffet.

Och sen blev det så gott väder att jag bara varit och njutit av solen. Bara vara och låta sig smekas av solen - och gå där i kulturarvet.

Idag funderade jag faktiskt på vem om går barfota över ägorna om 50 år? Och funderar på den där Ylva vad hon var för en kuf`?

Och kanske de funderar över vem som planterat de rönnar som kusin Kerstin försökte röja emellan idag. Den lilla miljövänliga (?) gräsklipparen tyckte det var tungt i gräset..

46461-461

Och apropå min gudeliga kusin Kersin passar det väl bra med detta foto av Prästkragen.

46461-462

Jag kom att tänka på bröllopet på Västbacken när jag såg den. Jag ska inte dra prästens förvecklingar med Margueriter och Prästkragar och till och med inblandning av maskrosor?

Däremot så tyckte hon vi skulle avskaffa seden med att dra blad och räkna Älskar - Älskar ej. Istället skulle vi rycka och räkna; Älskar - Älskar dig, Älskar - Älskar dig...

Det tyckte jag var fint - vi behöver mer av kärlek. Inte minst mot bakgrund av l
edaren i dagens Kurir - vilken förtjänar att återkomma då våra hjärnor lämnat semesterstadiet!!

Hjältarnas dag

Kom cyklandes till 12-kaffet och mötte en upprymd far i orange jaktkeps. Sture var på besök - och med hunden Morra.

En liten pik innan han kastade sig in i Stures bil. "Markänget"  åker vi till - i fall ni tycker vi dröjer för länge.

46461-451


Här är Sture vars besök på sommar och höst alltid är efterlängtade av mor och far. Sture är fö bror till min småskolefröken Kerstin född Thurfjell gift Larsson. Och som Jens också haft som fröken.

46461-452

Och detta är Morra - en riktig Norrbottensspets. Hon visste vad igelkottar var så det umgänget var inga som helt problem.

46461-454


Fyra timmar i skogen och två liter av skogens guld. Notera att det är 90% myltbär.


Jag tror jag ska söka hemtjänst för 10 timmar skog i veckan. För som pappa sa: herregud jag är som en ny människa när jag fått vara i skogen.

Nåväl hjälte nr 1 och 2 är Sture och Morra som tog med far till skogen idag.

Hjäte nr 3 är faktiskt jag själv. Som när far och Sture åkte gick och skulle fixa näten över jordgubbarna. Och vad var där om inte en till synes död igelkott. Oh min gud hur gör man slut på en halvdöd igelkott? Fast in och hämta sax och vatten.

Igelkottar har räddats förr. Så ned i skräddartällning och pratade lugnande med Igge- Han hade piggnat till rejält - det där med "död" var nog bara instinkten.

Hur vi klippte och kämpade så var han loss utan det blåa oket.

Och kompisar - ni som har nät över era jordgubbar - jättemassa koll så inte igelkottar eller trastar sitter och plågas till döds!


Jag lever o fröjd!

Vilken dag - rena barndomens sommardagar. Sol och bara glimtar av moln. Mycket har hänt i dag - somt har verifierats med kamera också.

Kommer lite senare - nu ska jag faktiskt åka och inhandla. Och glass ska det absolut bli. Och grejor att marinera kött med - för i morgon ska här grillas.

Månne detta är ett dåligt omen - att säga så - mitt där det är så regnar det förstås.

Namnsdagsgrattis

Idag gratulerar jag alla som heter Johanna och sänder en särskild tanke till min numera händangångna svärmor som hette Elma med tillnamnet Johanna. Ett namn som hon inte alls gillade och tyckte synd om att söta bebisar som som "drabbades" av namnet.

Och då vet jag nästan säkert att det är i dag som Jens och Lotta har 12-årig bröllopsdag.

Och de här klänningarna som visades upp i
Kvikkjokk i helgen skulle minsann ha dugt på vilket bröllop som helst. Annika har ju figur som vilken toppmodell som helst - och bär verkligen upp kreationerna. Kolla in blomklänningen!

Denna morgon är annars vädret synbarligt riktigt sommarfagert men jag som kikade bakom kulisserna tidigt i morse vet att det bara var 14 grader.

Fast nu har det pillat iväg till 18 - så tänkt innetjänst får bli någon form av utetjänst i stället.

Vassaste inlägget

Förvisso har jag inte lullat runt på nättidningarna men det verkar inte finnas särskilt mycket som kan hetta upp den politiska ådran i alla fall.

Så dagens vassaste inlägg får den lunchkompis stå för:

46461-447

Lite svårt att se om det är samma Igge som kommer vi olika tillfällen - men vi tror att den var denna som delade vårt Lövängerbröd med västerbottenssmöret. Man blir lite törstig av det nämligen (nej - vi gav honom inte mycket). Här dricker han ur trädgårdsdammen.

46461-448

I går fick jag brev från en annan kompis - Lisa - och Siri förstås. I brevet till Marianne och Yngve blev det lite översättningsproblem. "Tileksämpel en kloka" - skrivet på flera rader med den rosa färgen lite utfasad var det inte så enkelt -  fast det är ju glasklart när man ser det så här.

46461-449

46461-450


Och lika glasklart trodde jag det var att jag hade likadana rosa blommor i mina två amplar. Men si det var det inte. Och det upptäckte jag först i går. Men det går det också i ihop tejpade gammeldags amplar!!

Just nu närmar sig storstädning mer roliga etapper som nya gardiner - eller nygamla - tvättade och avklippta. Men det går inte fort när jag måste åka och bli insmord med algesan mellan varven.


Min syster är scout

Har slutat se på väderleksrapporterna. Fy. Denna sommar går inte till historien som en av de vädermässigt bättre. Och inte heller termometern får humöret att skjuta i topp - 14 - klockan nästan nio.

Och folk som skjutits ihjäl - en i Västerås en i Södertälje. Och en i Överkalix dominerar våra lokala tidningar förstås.
Håller verkligen statistiken med oförändrat ca 100 dödade per år de senaste 30åren?

Ledaren i Kuriren lanserar
scouting som svaret på mer idrott i skolan. Det ena kanske inte utesluter det andra - men det är rätt intressant att se vad scoutingen egentligen står för idag. "Personligt ansvar, civilkurage och självständighet" - samtliga bristvaror i vårt samhälle.


Min "syster" Carin är på samma socutläger som Stefan Tornberg - det i Kristianstad - Jiingi någonting som jag inte kan stava.


Soppa på en spik

Ja, att koka soppa på en spik skulle förefalla som rena avancerade antalet ingredienser jämfört med detta.

Men alltså ursäkta - läs - om hur Silvia fnittrar med mera. Hur kan man överhuvudtaget dikta ihop sånt här trams. Vem bryr sig om kungen har värsta platta magen?

Fast själv borde jag vara riktigt nöjd idag. För det första har jag hört av semesterfirarna. 9 timmar på Disneyland i Paris - och inte någon riktig höjdare. För populära åkmaskiner handlade det om att boka tid för att köa. Det vill säga du kunde köpa biljett vid lunch få veta att du kunde få köa 30-60 miniuter en angiven tid på kvällkvisten.

Roligare hade nog flickorna haft - fast jag tror de är något bortskämda.

För övrigt gratulerar jag Sara på namnsdagen, Jens och Lotta på 12 årig bröllopsdag (fast det kan vara 21 också) och i morgon fyller Sara 10.

Och apropå 10 så har jag snart hunnit ikapp. Blommorna har satts om idag - det ska ske vecka 10 - så jag är på god väg att hinna ikapp. Vad har vi nu - vecka ?

Så tar jag fram NSD och där kör de i dag med VECKA XX och NR XX. Nej, jag skojar inte - ska kolla om nättidningen ser lika ut. Nä, bara pappersvarianten.

Prick och ringlösa

Är det här en felstavning eller kommen ur den "å-ä-ö-lösa" generationen.  I Kurirens nättidning. Kan dock misstänka att han "log" lagomt när han förstod att polisen lookade in honom!

Fiffigt

Såna här grepp gillar jag, Drogfritt alternativ - artikel i NK idag. För ¨många ungdomar handlar det ju om att stå emot trycket från kompisarna. Är övertygad om att pengar fortfarande är ett gångbart argument för att låta bli alkoholen.

Ett annat gångbart argument för att ha kontroll över  alkoholkonsumtionen är denna rapport från Brå som visar att i 86% av alla fall av våld med dödlig utgång är gärningsmannen berusad.

Måste nog gå in och kolla denna rapport - där det påstås att det inte är fler som slås ihjäl nu än för 30 år sen. Även om det antyds en liten ökning som skulle kunna vara ännu ej redovisad statistik 2007, 2006?

Annars blev jag något besviken i morse då jag noterade 14 grader, mulet och regn. Måtte haft någon överpositiv tolkning av gårdagkvällens väderleksrapportet - men jag var övertygad om att jag skulle få lämna röran här hemma för att kasta mig platt i något soligt paradis.

Nu duschar jag i alla fall och levererar Kuriren till mor och far.

För lite korkek

Kerstin sa det i eftermiddag - för ruschig semester - för lite korkek. Det var min semester hon åsyftade. Men nog är det förunderligt att det ska bli ruschigt av ett bröllop (som bara var i min utkant) och en kusinträff.

Och jag kan undra var första veckan tog vägen? Några besök på kommunen kommer jag ihåg - fast i övrigt har det verkligen varit den semester jag hållit mig extremt borta från jobb och politik.

Nu håller jag på att kvävas att det f-b-e vitrinskåpet. Hur mycket glas, koppar och nostalgi som helst. Men fy vad jag fuskar nu för tiden. Tror inte att jag har ut allt alltid. Men i år har jag faktiskt nagelfarit det mesta med tandborste. Sen får det dröja något år.

Och en glas temugg gick sönder - en mindre till nästa gång. Fast det var allt kras.

Och apropå korkek kan man ta det man har. Dessa underbart vackra blommor fick vi vid kusinträffen i söndags. Tillsammans med lite chokladaskar. Nog går det bra med choklad och blomma också?

46461-446

Men jag behöver hjälp med vad blommorna till vänster heter?

Och någon dag när vi ledsnat att lukta på blommorna och att äta choklad så ska pappa och jag söka upp frälsningsarméns kolloverksamhet i Norra. De ska få pengarna som samlades in vid träffen -  900 spänn.

Hur hantera en duva?

På Aronsbadet uppmärksammade jag en lite kille på 2-3 år som jagade en duva. Inte som de flesta barn tultande och försök att vänligt lägga händerna över duvan. Nej, han riktade sparkar i akt och mening att göra illa duvan.

Mamman kastade en flyktig blick mot det han höll på med. Ingen av övriga vuxna sa något heller. Själv satt jag förmodligen och såg ut som en fågelholk till dess duvan hade funnit för gott att sticka.


Jag kan tänka mig att de som utfört detta  illdåd som redovisas i dagens NK inte heller var så vänlig med duvorna.

Måhända borde mammor och pappor ta sig en fundering om vem deras barn  sparkar på nästa gång.

Någonstans måste regler för hur vi ska leva med varandra återinföras. Och inte minst förmågan till empati.

"Det du gör mot en av dessa mina allra minsta..."


Lite "out of order"

Lite i olag känner jag mig. Börjar finna ett samband mellan mitt ryggonda och den ständiga känslan av att vara lemmen i benen och ryggen. 

Lägg till detta en trötthet som kan drabba som ett koma så kanske diagnosen om inflammerade muskelfästen  inte är helt fel.

Allting började med den eländiga kalkaxeln - sen har det inte varit bra.

Med detta vill jag bara ha sagt att jag rör mig lite extra försiktigt och hinner inte med så mycket - inte heller att skriva så mycket blogg.

Gårdagen var annars paradisisk fram till kvällen då¨det drog ihop sig för dagens regn. I paradiset fanns en häbre och ett utedass som jag fotade. Förmodligen kommer vi inte överens om vare sig stavning eller uttal för "Häbre" - men detta är min variant.

46461-444

En av de mer spännande dagarna under min uppväxt var vid midsommartid då fastrarna och mamma drog ut alla kartonger från häbret. Och hängande garderober med gamla sparade kläder.

46461-445 

Utedass - även om det är ett utrangerat   med "fritt fall" ut i naturen. Detta var i funktion fram till 1954 cirkus.

Portad

Min tystnad på bloggen har delvis varit ofrivillig.

Hela dagen i går gick jag omkring på "ägorna" hos mor och far och kände släktskap med Eva i Paradiset. Lätt klädd med solens strålar och värmande vindar. Himlen var synnerligen "stormig" med många gråa tufsiga moln - men solen vann kampen till 99% - några stora droppar regn vid 12-kaffet.

Årets första jordgubbar inplockade.

Bilen packades proppfull med stolar lånade från jobbet. En plats i framsätet plus ett litet hål i bagaget lämnades för Elisabeth som jag skjutsade till flyget. Sen förbi jobbet och tömde bilen - och där var Karin med Kajsa från arbetsförmedlingen.

En tur till Alvik senare på kvällen med tältet och parasollet. Sista leveransen från festplatsen.

Så när jag väl skulle skriva på bloggen vid nio-tiden så blev jag inte insläppt vare sig att skriva eller kommentera.

Och klockan tio ringde far och frågade om jag kunde komma - mor låg på golvet och behövde hjälp att ta sig upp. På tio röda var jag på cykeln - ringde kusin Kerstin som kom med Anders ögonblicket efter att jag anlänt. Vi var en kufisk skara som stod där.Pappa i kalsingar, Kerstin i lila vackert nattlinne och jag i Helly Hansen - som var det jag hittade först.

Hon hade tippat när hon skulle av med klänningen - och inga större skador. Men inopererad knäskål i metall plus de vanliga ledbesvären gör att hon inte tar sig upp själv.


Och nu ser det ut som om livet i Edens Lustgård skulle kunna fortsätta idag. TV pratar i och för sig om åska och regn. Men det förefaller bli lika sällsynt som de solglimtar de pratade om förra veckan.


För övrigt finns även ormen som attribut i form av en gummi dito som grannens Lukas lagt vid tomtgränsen. Äckligt lik en riktigt orm.


Inte allt

Man kan inte få - hinna - allt här i livet. Men nog är det märkligt att jag aldrig kommit mig till festivalen i Flakasand.
17:e gången i år - och åtminstone de senaste 10 har jag önskat komma dit. Men alltid något som jag prioriterat högre - i år var det kusinträffen så klart.

Har öppnat altandörren och noterar att nu är det djupaste semesterläget. Måndag morgon och det är ändå riktigt tyst och stilla ute.

Stella Tormanoff, centerpartist i Luleå, skickar väl ut den riktiga bomben i nyhetstorkan. "Det är hög tid för folk att flytta dit de ska arbeta...". Vi ska också acceptera priset och börja gå, åka kollektivt och cykla enligt centerpartisten Tormanoff. En levande landsbygd kommer att kräva mycket skavsårsplåster? Hela debattartikeln i Kuriren idag. kan väl hoppas att en och annan landsbygdutvecklare  spillt sig morgonkaffe i tidningen?

Tidningar innehåller annars mest småtrevliga reportage om blommande trädgårdar och underhållande kulturinslag.

Och så det mindre trevliga om två drunkningsolyckor - en i Kalix älv (Parakka) och en i Torneälv. Ingen av personerna är återfunna som drunknade men i båda fallen har det funnits vittnen till olyckorna.

Och så förstås dödsskjutningen i Kangis. Överkalix har satt sig på kartan i riksmedia.

FÖRDEL BODEN som slogan häcklades för övrigt i TV i går kväll. Tillsamman med andra kommunerna mer eller mindre genomtänkta slogans. I LOVE HJO trodde inte marknadsknutten skulle få några fler att flytta dit. Och Fördelen för Boden ville han gärna ha specificerad?


Själv ska jag nu fortsätta ta reda på resterna efter festen.

Vilken underbar dag!

Vilken härlig kusinträff det blev. Och tack och lov för kusin Kerstin med sin Anders och hans Jonna! Hur hade jag tänkt mig att fixa detta utan dem?

Visst alla inresande kusiner ville absolut hjälpa till och gjorde det också. Men det är annars och enklare för Kerstin som kan huset så att säga. Både lådor och människor - vet hur jag vill ha det.

Nu kommer bara en massa släktbilder - och det finns nog inte ett uns politik i det - för er som mot förmodan söker sånt.

Skulle möjligen vara det att kusin Kenny och hans Camilla bor ganska nära vår blivande partiordförande Jan Björklund och hans Anette.

46461-436

Här är det mina farbröder - Hasse och Tage (så kul det blev) och så han till höger min ingifte farbror Harry. En "seg" typ som jag gillar. Han lär ha åkt skridskoloppet mellan Piteå och Luleå i år. Fast jag hann inte höra om det var sant.

46461-437

Å så kusin Anita som inte kommer att gilla att jag lägger ut en bild där hon blundar. Men där får hon igen för att hon var fem år äldre, kom från stockholm och hade ett skitmodern kappa med muffar. När jag var så där 5-6 år.

46461-439

Och riktigt snyggaste kusinen Carina bosatt i Norge och tidigare Australien. Det där med snygg säger jag mest för att många tyckte vi hade mycket drag av varann. En likhet konstaterade vi dock - allt efter faster Hedis - carinas mamma - vi är bredare nedåt än uppåt. "Lika bred över arschålet som faster Hedis" som pappa sa om mig men som han förnekar idag. Fast Carina var betydligt smäckrare både upptill och nedtill. Och därtill väldigt trevlig. Vilken tur jag har som hittat igen mina så trevliga kusiner!

På bilden syns också Carinas brorsson till vänster och Carinas svägerska till höger - Camilla.

46461-440

Och ingifta faster Sonja. Som var gift med pappas äldste bror Reinhold som blev skjuten av en rymling från Långholmen. Still going.. 80+ med råge.

46461-442

Nu börjar jag vara less att lägga ut bilder - så nu avslutar jag med stora gruppbilden. Men kusin Kenny måste jag lägga ut av minst två skäl. 1. Han bor granne med Jan Björklund. 2. Många säger - till och med hans mamma - att vi är så lik varann.

Jag har absolut ingenting emot att vara lika denna charmerande kusin.

46461-443

Och så vi allihop - utom jag och några ungar som spelade fotboll - på ett klassist släktträffs foto. Men en prestation att kunna samla denna pratglada skara.

Tack allihop för en helt underbar dag - nu ska jag vila upp mig.

Gott hopp

Sexton grader och sol. Godkänt för kusinträff. Det blir svaret till Anna-Greta också - rationellt en dag då det är brådis. A-G undrar om tältpinnarna är tecken på att jag fyller år. Men inte det AG - det är kusinträff idag - på mors sida.

Det enda som grumlar inledningen på denna dag är denna rubrik i
Expressen.

I Parakka har en mina vänner sina rötter och i byn är väl alla släkt med alla.

Nu ska jag kasta mig i duschen och sen bär det av till mor och far för sista handen vid dukning.


Och så spanar vi mot skyn och talar om för vår herre att marken är mätt på vatten ett tag framöver.


Sanningens minut

Sanningens minut börjar närma sig. Kolla antal tallrikar, bestick, glas. Tillräckligt med sittplatser? Är allt inhandlat?

Just nu hem och hämtar de tre felande stolarna inklusive dynor.

Och kom på att jag ju måste tömma telefonen på foton. Och efter mycket vedermödor så fick jag över korten i datorn.

46461-429


Det här är den medföljande beskrivningen för tältresningen. Förvisso har den blivit misshandlad av regn, hopknycklad och fått några kaffefläckar. Men för mig var den precis lika otydlig som fotot ovan.

46461-430

Men tar man det bara systematiskt så går det. Räkna att alla pinnar var på plats så att ingen var kvarglömt i Alvik. Här är de fyra hörnen klara.

46461-431

Och här står nu den ragnliga ställningen färdig att dra taket över. Denna gång rejpade jag dock skarvarna. Det vågade inte Angela och jag göra eftersom vi inte visste om det skulle visa sig att vi gjort något fel. Nu lär jag ju få "betala" för den tejpningen när tältet ska ned.

46461-433

Och så den färdiga skapelsen. Jag är beredd att sälja instruktionen billigt till er som eventuellt ska upp med ett sånt här tält.

46461-434

Och här rastade jag efter väl uträttat tältvärv och trodde mig fotografera en svala. Men den hann förstås sticka.

46461-435

Och här är våra gäster från Ängelholm - Daniel Swärd med sin Anna. Farmor Nanny ringde fö idag och undrade om de passerat. Hon jobbade på förlaget idag - krutgumman 95 bast.


Näsa för nyhet

Lite näsa för vad som är nyheter har jag tydligen ändå. Kvinnan som terrat och misshandlat sin sambo fiinns inte bara som nyhetsnotis i Kuriren idag (NSD i går som jag bloggade om) Det var också första nyhet i sena Nord Nytt i går kväll. 

Apropå gårdagkvällen och foton utlovade på nattkröken så tillhör de avdelningen inte avklarade löften. Det blev lite annat på nattkröken - fast inga "droger", Nisse.

Och mycket näsa för nyheter behöver jag inte ha för att förstå att dagen kommer att uppfyllas och domineras av prinsessan Victorias 30 årsdag. Och det har jag inget emot. Emot kungahuset är jag förstås med hjärnan - men inte med hjärtat.


Och från lokaltidningarna har jag en enda fundering som stannat kvar. Biltema - Mats Eriksson - första sidan - är det bara en slump att jag faktiskt trodde det var moderaten Staffan Eriksson som invigde tillsammans med kommunalrådet? Sorry - inga bilder på Kurirens nättidning.


Ni kan förstå vilka tankar om politiska förvecklingar det gav upphov till!

Och jag har förvecklat lite grann genom att faktiskt ligga till klockan sju idag - men det blev lite sent igår. Men lyckan var fullständig: 18 grader varmt, solen kan anas då och då och vågen fortfarande på 78.8.


Så lite marginal för söndagens fest har jag. Mor ringde just och undrade var jag höll hus. Det är väl dukar som ska kollas.


Men först ska jag åstadkomma Västerbottenssmör - kanske till och med har "råd" att avsmaka och det blir rätt touche på det?


Så gårdagens foton får vänta - det var fö inte så märkvärdiga


Bara så sjukt!

Hon får ingen A-kassa för att hon inte har barnomsorgen ordnad i förtid enligt dagens PT. Helt sjukt - innebär det att folk som har A-kassa inte har rätt att ha sina barn hemma?

Det blir ju mer än moment 22. För även i Luleå är det (väl) begränsningar på hur många timmar arbetslösa får ha sina barn i barnomsorgen. Visst är det så? Eller har jag inte hängt med i svängarna?


Nog så illa om man måste tacka nej till ett jobb för att man inte kan ordna barnomsorg. Och blir avstängd. Men här döms man ju liksom i förväg.


Tokigt!


För en kort sekund!

Datorn hakade sig vid två-tiden idag. Efter diverse försök att komma i kontakt med telefonen för att överföra foton.

Till slut var jag tvungen att lämna den - den stod och hackade och bad mig vänta för att den höll på att avsluta.

Tok gjorde som galen sa - och for i väg tillbak till mor och far.

Och där ramlade det in gäster till familjen - trejde generationen Swärd. Daniel vars farmor och farfar bott grannar med mor och far - och mig också för den delen medan jag bodde hemma.

Familjens gemensamma gäster vet alltid att åtminstone först landa hos mor och far. Det vet att det är säkrare att de är hemma än jag. Och dessutom vet de att de aldrig kan lämna utan någon form av förplägnad. Det kan vara lite si och så med det hos mig. Fast jag kan ju alltid ta med dem hem till mor och far.

Nåväl - det blev ett ganska långt och trevligt besök. Daniel nu med fästmö Anna. Som på en vecka lyckats göra mer av Norrbotten än jag hunnit på ett helt liv - nästan. De hade badat i Torneträsk - de har aldrig jag gjort.

För en kort sekund - ja - på väg hem nu så funderade jag på datorn. Tänk om den skulle hänga än? Pajad! Och tänk om jag skulle leva resten av semestern utan dator? Tanken kittlade - men bara för en kort sekund.

Och med urdragning av kontakter ur två hål i väggen så är eländet igång igen.

Dock får vi se om jag törs göra ytterligare ett försök att överföra fotona. Tänk om det blir så att den hänger sig igen - och inte blott en kort sekund.

Men det är ju en mening med allt som sker. Men först ska jag göra lite annat smått och gott. Vi får se framåt nattkröken.


Jämställt?

Inte så kul att vi apar efter männens dåliga sidor. Fast det är fortfarande så att jag höjer på ögonbrynen när det är en kvinna som står på den här sidan av skranket. Nyhetsnotis i NSD som var svår att länka till, Funkade inte med att öppna i nytt fönster och kopiera. Så få se om det blir rätt.

Rätt blev det med tältet i alla fall. Förhoppningsvis ska ni få en bildsvit!

Vilken lyckomorgon - fredag den 13:e!

Nu har jag haft ett "bussov" på tolv timmar igen. I princip från 18 till klockan 6. Jag var fullständigt psykiskt trött av vädret och fysiskt trött att ärenden och bäranden. Bord och stolar hittan och dattan. Och kilande förbi både den ene och den andre som skulle ge något eller ha något. Och inhandling av allt från lax till dartspel. Och fyndat en dunkudde som inte alls fanns på "att-göra-listan".

 Dock återstår tältet till i dag den 13:e,

Fast; solen skiner och vågen visade på 78.8. Äntligen under 80. Var nästan på väg att ge upp viktväktarmodellen - så blev det plötsligt minus 1,6 kg. Nu återstår bara 6 - 8 kg till. Det är vad mina knän längtar efter. Och en del sommarkläder.

Och därutöver nu 16 grader klockan 07.00.

Det duger!

Inget skiljer ur sig i nyheterna som mer värt än annat att kommentera. Så det känns inte angeläget att krysta fram något.

För nu duger det inte att dega längre. Nancy och Maj Britt leverar bord vid åtta-tiden. Och har jag då riggat tältställningen kan jag få hjälp med slitandet i tältduken.

Det vi inte talar om

Skulle just till att ha något klämkäckt om att det inte finns något dåligt väder - bara dåliga kläder. Sexton grader är ju ganska okej klockan 6 på morgonen.

Men nu säger jag fula ord - det regnar idag igen! Brukar ju annars vara vanligt att de sörländska vädergubbarna inte brukr vilja tala om hur fint väder vi egentligen har - så vädret brukar alltid vara bättre än TV-kartorna.

Men nu hänger vi verkligen i molnens droppar långt från den sol som trots allt skymtar fram på TV bilden.

Nu talar vi verkligen inte något mer om det som kallas väder.

Tidningarna ger inte särskilt mycker inspiration till tyckanden. Efter att ha insett att jag inte är ledig en enda hel helg från den 11 augusti till den 15 september så är det bra det. Nu gäller det att koplla av och koppla bort. Hur har det kunnat bli så här. Jobbar lördag den 11 liksom lördag den 18 liksom lördag den 25 liksom fredag kväll och lördag den 31/8 och 1/9. Och sen är det landsmöte helgen 8-9 september.

Sund inställning till alkohol

Har testat mina alkoholvanor med Expressen. "Du verkar ha en sund inställning till alkohol". Vädrets påverkan ingick inte i testet - men det har säkert bidragit till en osedvanligt "vit" semester. Det brukar vara lurigt med en vinglas hit och dit i sommarvärmen.

Kanske testet är något att rekommendera för Per Gahrton som jag var elak med häromdagen. Fast det verkar upparbetat att honom själv. Nu är domen för den rattfylla han hade för två år sen fastställd enligt DN. Och så väntar han på en rättegång till för den bilolycka - där han misstänks för rattfylleri - jag skrev om häromdagen.

Destination Gäddviken

Läser på Kurirens nättidning om att det är älgar i Gäddviken.

Att sörlänningar har märkligt uttal på Gäddvik och Rosvik och en del andra ortsnamn är ju känt.. Synd att jag inte kan skriva med fonetisk text. Det tyckte jag var onödigt att lära mig i skolan. Kommer faktiskt  ihåg att man fick försöka lära sig det slår det mig nu. Men när var det?

Nå ni förstår säkert ändå vilket uttal jag menar. Eller hur de betonar konstigt.

Men nu är det stavningen också. Om nu inte vägverket hittat på någon ny kampanj igen. Trafikplats Gäddviken? Nej, det har jag inte hört om.

Bilder från dagen

Nu kommer dom!

46461-419

Färden gick till Västbacken vid 10-tiden i morse. Notera tyllen i källaringången - där startade brudparet sin marsch till "altaret".

46461-420

Och här stod "utmaningen" och grinade mig i ansiktet. Sakta och metodiskt var det!

46461-421

Så där ja - nu var väggarna väck. Det metodiska funkade!

46461-422

Lite snett kan jag väl säga att det gått här - det var inte tänkt att den vita plasten skulle dippa i jord och grus.

46461-423

Men pinne efter pinne las till högen. Undrar om far får nippran när han inser att ett antal plåtpinnar och en sladdrig blöt tältduk ska bli partytält! Jag ser honom klia sig i huvudet.

46461-424

Här är takduken samlad och bara några pinnar återstår att sära på.

46461-425

Och när jag ändå var på gång med ett systematiskt fotograferande blev det ett halvt lusthus och lite blomster också. Innan avfärd till nästa anhalt - Nancy och Maj Britt.

46461-426


Fär kunde jag inte motstå deras charmiga hemmagjorda fågelskrämma. Fast synd på en riktigt gammeldags ljusrosa anorak av den där riktigt gamla militäriska modellen. Nästan lust att plocka ned den!


Sen kom jag av mig med systematiken. Blev kvar hos Nancy och MB ett tag. Sen var jag till min farbror Hasse för att hämta släktforskningsmaterial inför söndagen. Och när Hans berättar blir man bara fast. Så det tog sin lilla tid.

Och lite dittan och dattan under dagen. Landade lagomt vid fem-tiden för att äta köttiga revbensspjäll med potatis och härliga grönsaker. Kaffe och liten kladdkaka (liten., liten A-G),

46461-428

Och innan jag packat ut tält och parasoller med mera så kom Bengt med sin eldrivna rullstol - rullande ner från Bränslan - så då hann jag med ett fika till vid den provisoriskt utplacerade trädgårdsgruppen. Stolen pappa sitter i är lånad från folkpartiet och den fick godkänt att användas i helgen.


Upprörande!

Har just tagit del av uppdrag granskning - lyssnande med ryggen mot TV:n. Men alltså "Glasblåsningen". Hur är det möjligt att beslagtaget tjuvgods - som är statens - kan säljas ut med 93% rabatt.

Och dessutom har polisens utredare och åklagaren (Malmö) haft någon sorts förköpsrätt. Uppdragsgransknings poäng verkade dock vara att pappan till den som dömts skulle ha någon större rätt till godset.

Så ska det förstås inte heller vara. Det är väl rimligt att staten ser till att få in så mycket som möjligt. Tänk hur många gånger staten får gå in och täcka skadestånd där gärningsmännen saknar tillgångar.

Men just detta - att poliser  som i min värld har  högre moral än genomsnittet - har skott sig på detta sätt är ju bara sjukt. Och åklagaren som satt där med fingrarna i syltburken och inte visste vad han skulle säga annat än att det kunde vara kul att ha en souvenir i bokshyllan. Man häpnar!

Men dödsynden girighet har brett ut sig!

Fast uppdrag granskning är ju uppdrag granskning. Får väl ta det råd som Pelle Lindblom gav i sin krönika (NSD) att gnugga sina ögon både morgon och kväll inför de som media presenterar.

Nu föreföll detta vara en händelse bak i tiden - så det kanske inte blir någon fortsatt debatt som eventuellt skulle kunna nyansera det hela.


Semester - banne mig

Har varit borta hela dagen - och bara 3 spammail och inget annat. Nu börjar det likna semester - banne mig!
Fast jag har glömt att kolla brevlådan - om den nu är tom får jag väl ångest!

Lennarts dröm

Nu blir en av Lennart Lindströms drömmar för Alvik verklighet. Liko bygger ny restaurangbyggnad och söker entreprenör. Sorligt att Lennart inte fick uppleva den nyheten här med oss andra.

Länkar också för att Jens med familj - som befinner sig i Nice - ska nås av nyheten. Vilken häftig service ni får ute i Alvik!

Återkommer om dagens övningar - men har just nu anlänt hem när klockan är nästan 20.00.

Charmigt?

Har kollat kompisbloggar som hastigast. Måste ju kolla om dom har roligare och ledigare än jag själv. Det fariseeiska beteendet!

Migelle bestär med en riktigt liten elakhet. Med orden " Charmig? Eller?" och så denna
länk.

Som vanligt är det grader i helvetet. Hur charmig är denna snigel?  Den lär ska utrotas genom att läggas i frysen. jag var tvungen att fråga Hultin varför de las i frysen. Fick någon otäck fundering om folk möjligen tänkte sig att äta dem?

Det visade sig tack och lov fel -.och innerst inne förstod jag väl det. Men när jag då läser detta så kanske det fanns viss relevans i funderingen ändå.

Ryggradslöst

Tänk dig att du krockar med din bil. Den blir så pass tilltygad att den ska bärgas. Och polisen är på väg för att utreda olyckan.

Säkert kan man känna sig uppriven. Men förhoppningvis är det få som skulle göra som Per Gahrton påstår sig ha gjort. Druckit öl för att lugna sig. Och inte en öl utan flera.

Naturligtvis hade han inte varit onykter när han krockade, hävdar Gahrton. Bra att polisen nu bevisat motsatsen. Beklämmande att en sån ryggradslös person innehaft uppdrag som riksdagsledmot och EU-parlamentariker. Om detta kan ni läsa i
Aftonbladet idag.

Och apopå alkoholism så kommer AA-bönen till nytta idag igen. "Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra....". Kan inte låta bli att känna en viss besvikelse när det fortfarande bara är 15 grader och mul.

Men nu ska jag med glatt och optimistiskt sinne ta mig an projekt tält. Nedtagning på Västbacken för att sen uppföras på Skräddarsvägen.

Jag vet - det gäller att göra det sakta och systematiskt och märka upp delarna. Ni får gärna hålla tummarna för mig.

Och apopå tummarna så höll jag dem hårt i går kväll för våra fantastiska friidrottare. Ännu roligare med friidrott nu när vi faktiskt har fler lysande stjärnor.

Inte sanningens dag

(Kors i moses - det trodde jag mig ha publicerat för flera timmar sen)

Nu är 29-åriga vittnet som misshandlats motanmälts av polisen. För att ha fejkat alltihop - och också den tidigare påstådda misshandeln om jag förstått det rätt. Här är det
Expressen som avslöjar "sanningen".

Kan hända var vittnet "24-årig" kvinna för den 29-årige är nu misstänkt för att ha fejkat den 3 dagar långa inlåsningen och fastkedjningen och våldtäkterna. Enligt Svenska Dagbladet.

Man kan ju bara spekulera i orsaken. Har de verkligen trott att det ska räcka ända fram till skadestånd? Svårt att tro det.

I min förra sejour i polisstyrelsen - då den lokala för Luleå - fick jag lära mig en bra sak. Som kan ge en mer nyanserad bild av den brottslighet som speglas varje dag även i våra lokala media. Många gånger är både offer och gärningsman sedan tidigare kända av polisen.

Jag tror inte det faktumet har ändrats - däremot verkar det som om uppgiften om att.det är kända för varann inte längre finns med i notiserna.

Två favoriter

Ragalskeppet Vasa och Ishotellet. Dom var de enda jag röstade på som de sju nya underverken som Aftonbladet röstade fram.

Visst är det härligt att Icehotel kom på fjärde plats. Göta kanal, Visby ringmur och sen regalskeppet och ishotellet.

Själv har jag haft lite kaffegäster i röran. Men kul i alla fall med oväntade gäster. Och när jag säger det så måste jag testa en sak på er.

Varför säger vi att vi har eller att vi får "främmande". I nio fall av tio är det mycket väl kända personer. Men i min församling i alla fall så talar vi om "främmande".

Kul i alla fall med främmande bekantingar.

Tänkte att ni skulle få se två bekantingar från i lördags innan jag demolerar åtminstone den ena. Jag vill att ni särskilt noterar skaftet på skylten - en trägaffel direkt från kökslådan. Vad gör man när det inte längre går att köpa leksaks polisspadar?

46461-417

46461-418

Sjuklig förändring

Sbabbt och bra besök på vårdcentralen i Gammelstad. Fast nog kan jag undra hur landstingsdirektören kunde skryta över att rekryteringen för sommarens sjukvård gått så bra.

Kan man tala om att vårdcentralen i Gammelstad har öppet i sommar när där finns en läkare? Möjligen hade de hittat ytterligare en stafettläkare men vad jag kunde se fanns han inte upptagen på personaltavlan. Två mottagningssköterskor.

Heidi får semester nästa vecka då tydligen någon annan kommer tillbaka. 

Nu vet jag inte exakt hur stor bemanningen är normalt men mej förefaller detta vara kanske 20% av den kapacitet det brukar ha. Max.

Är det verkligen så att vi är så mycket mindre sjuka under sommaren? Fan tro´t.

Och nog kan jag fundera över stora hål i välfärdssystemet när inte ögonsalva omfattas av läkemedelsrabatteringen. Pappa har en åldersförändring runt ögat om i nästa skede event. måste opereras. Ändå är medicinen inte rabatterad.


Nu klarar både han och säkert de flesta 110:50 som tuben kostade. Men som princip är det intressant.  Jag förmodar att operationen fortfarande sker inom systemet - och kanske kan den undvikas med rätt behandling. Återigen ett sätt att ljuga i egen börs. Operationen torde kosta åtskilligt mer än rabatten på salvan.


Och vet ni vad - det är inte den borgerliga regeringen som hittat på det!


Nu ska jag dra till Rusta och reklamera ett parasoll som gick sönder vid första uppdragningen.


Absolut problem

Har jag haft med att lägga in inlägget. Nu prövar jag i ett nytt inlägg. Lite konstigt ser de fortfarande ut - men det får duga.

För nu är det bråttom!!

    

I ett svar till mig med rubriken ?Strutz dömer i förväg? ifrågasätter Patrik Boström om mitt tyckande på bloggen är publicistiskt försvarbart.

 

?Efter Sommarbiennalen började Stein Henningsen festa med några vänner inne på Invit och när väktaren tvingades ingripa för att skingra sällskapet och återställa ordningen hoppade han på henne.? Så skriver NSD den 22 juni.

 

Piteå Tidningen har följande rubrik: ? Fårskalle-konstnär attackerade väktare? Med följande recension: ?Norske konstnären Stein Henningsen uppträdde som en riktig, ursäkta, fårskalle natten mot torsdagen då han attackerade en kvinnlig väktare inne på Quality Hotel i Luleå.?

Det är dessa skriverier som varit utgångspunkten för mina reflektioner på bloggen. Utifrån detta kan jag nog tycka att det både är rätt oskyldigt och dessutom högst relevant att påtala att skattebetalarna som ?sponsorer? nog betackar sig för den typen av rötägg som beskrivs i citaten ovan. Och jag ser det som min uppgift som förtroendevald att tydligt markera den gränsen. Precis som vi drar upp tydliga riktlinjer, ramar och regler för annan skattefinansierad verksamhet. Till exempel bidrag för idrott, ungdom och övrig föreningsverksamhet.

 

Naturligtvis är inte bloggen separerad från mina övriga politiska budskap. Jag blir både stolt och glad när människor läser och kommenterar. Och jag tycker lika och har samma värderingar oavsett jag kan anses agera som ?privatperson? eller politiker. Det är väl möjligen den trovärdigheten ?fredskonstnären? Stein Henningsen kan få problem med OM han fälls.

 

Angående Dan Wolgers utgår jag från att det inte var skattebetalarna som stod för hans böter? Tvärtom var de ju en markering från samhället om att stöld är utanför våra demokratiska spelregler och inte accepteras. I övrigt kan jag för lite om den händelsen för att ha några synpunkter.

 

Ylva Strutz

Gruppledare (fp)

   

Kall morgon

Var på väg att skriva "godmorgon" men eftersom jag just skrivit ett inlägg som just handlar om att vara trovärdig i sina budskap så ändrade jag mig genast. Det drog riktigt kallt när jag stack ut handen och hämtade tidningarna.

Nu fick jag just samtal från Jens som befann sig 16 mil från Nice om som beskrev någon äcklig tunnel han passerat i natt. Genom ett känt - eller okänt för olyckor - pass vars namn jag inte orkar tänka på hur det stavas.

Annars fick jag för mig att jag måste svara på "angreppet" från NSD:s kultur sida igår. Flera har i mail funderat om jag inte sett det eftersom jag inte kommenterat det.

Så här kommer mitt svar:

    
Och nu måste jag rappa på och klä mig för att skjutsa far till vårdcentralen. Annars hinner hann väl sätta sig på cykeln.  

Tappat greppet

Nu blandas semester och korta inhopp i jobbärenden så jag blir ambivalent åt vilket håll jag ska ta mig. Men mest har tiden idag gått åt till ärenden med föräldrarna. Optikern tog sin dryga två timmar inklusive restiden. Sen tog vårdcentralen - se nedan - sin tid. Så det hela utspann sig mellan 09.00-14.00 ca.

Optikern skickade med att far borde söka upp vårdecentralen för att han var irriterad i ögonen. Och tok gjorde som galen sa. Vi åkte förbi i Gammelstad och det verkade funka bra.

Sätt er ned så kommer mottagningssköterskan strax. Efter 35 minuter och en mottagningssköterska som meddelade att hon skulle gå upp och äta började jag ana ugglor i mossen. Och då hade jag redan varit ut en gång och meddelat mor som väntade i bilen att vi också väntade.

Efter 45 minuter gick jag till receptionen igen. Och då fick jag veta att mottagningssköterskorna ( 2 stycken framkom det senare) hade så mycket att göra. Fyra patienter hade de haft. Fast ingen hade i alla fall passerat in under tiden vi satt där? Och inte ut heller?

Men fart blev det och vi fick komma in till syster Eva som beklagade att vi fått vänta - det var så mycket för de var kort om folk i semestertider och måndag och allt.

Alltså problemet satt ju förstås i receptionen. Hade vi vetat att det var SÅ mycket så hade vi lika gärna kunnat boka tid nästa dag  eller nästa dag eller nästa dag.

Receptionen är en nyckelpost i tider av lite resurser - tänk på det ni som planerar. Sen kan jag ju undra varför distriktssköterskor inte får skriva ut medicin för ögoninflammationer - de torde väl ha sett såna förrän mången av stafettläkarna var blöjfria? Särskilt märkligt ter det sig när de också har tillgång till journalen på skärmen.

Ja, sen har det varit lite av varje i form av ostrukterade insatser för söndagens släktträff. Försökte bland annat hämta ett 2,4 meter långt bord med min lilla Jazz - det missade på en och en halv centimeter. Backspegeln var i vägen och jag bedömde kostnaden för den som onödig i sammanhanget.

Och i kväll har jag kollat resvägen från Malmö till Nice. En sträcka på 181,6 mil. Vilket var en felbedömning från min sida med 100 mil vilket jag också lyckats lura i några utan protester. Tur att jag inte visste att Jens skulle köra den sträckan ensam med husvagn!

Nu ska jag i alla fall kasta mig rakt in i en krimmare på TV. Kan tro med det oflyt jag haft idag att den är bra. Och att den alldeles strax är slut.

Hör av mig i morgon!

"Fler arbetslösa förra veckan"

Ibland kan - ganska ofta föresten - kan jag förundra mig över den negativism som präglar rubriksättare.

Nu presenteras en
syssesättningsrapport som är allt igenom positiv. Öppet arbetslösa har minskat mot motsvarande vecka förra året från 236 718 till 170 433. 66 285 personer vilket om jag räknat rätt blir 28%!!!

Till detta ska läggas att det är färre som är i bidragsberättigade åtgärder.

Dock om man jämför med förra veckan så är siffrorna inte så positiva - då har antalet sysselsatta minskat.

Så det var väl det rubriksättaren ville spegla.

Men just utifrån det så blev ju rubriken så missvisande den bara kunde bli. Om man nu ville hitta något negativit i sysselsättningsstatistiken så var det ju svårt.
 
Möjligen menade rubriksättaren "Fler arbetslösa än  förra veckan". Där ser ni vad ett lite "än" kan ställa till.

Stackars knallar

Över tio var det visst - men grått, kallt och regn. Stackars knallar - igår när jag åkte från Pajala vid 3-tiden verkade som om det ställde till regn.

Hur kul är det att efter att ha frusit i tre dagar i Pajala packa grejorna och åka till Luleå. Och mötes av om möjligt ännu sämre förutsättningar.

Själv hämtade jag tidningarna halvfem  och läste dem. Men sen gick jag och sov igen. Till halvåtta. Och egentligen ville jag inte stiga upp då heller.

Våra lokaltidningar sågar var sin företeelse idag. Kuriren toppar med att
ansvarskommitténs förslag påstås stoppat i sopkorgen. Tornberg kommenterar regeringens ställningstagande som ett steg framåt och får mothugg av Kent Ögren.

NSD toppar med  att fjällräddarna tycker att fjällvandrare stressar och är dumdristiga..

En lite språklig kuriosa hittade jag i Kurirens ledare: "En sådan indelning splittra och försvaga landet" vilket språkligt för tankara till någon valaffisch från början av förra seklet. "Kräftor kräva dessa drycker".

För övrigt känns det som en något kolonialistiskt rubrik - Norrland räddat. Undrar om ledarskribenten också funderar i termerna hur det går i Svealand och Götaland?

Påminner mig om kollegan från Halland som jag för många år sen såg efter ett sommaruppehåll. "Ylva, jag har varit i dina trakter i sommar". Undrade förstås var han semestrat varvid svaret blev : Söderhamn!

Själv ska jag nu ge mig i kast med en resa till stan.

Industrisemester!

Trots ett antal passeringar vid moderaternas monter var den lika obemannad varje gång. Kanske inte så underlig - nya arbetarpartisterna har väl industrisemester? (Ha, ha)

46461-412

Men snygg och prydlig monter där man uppmanades att ta för sig av kaffe och kakor. Själv tog jag en kola och en röd (?) karamell. Fast det är nog bara på Pajala marknad man ostraffad man kan lämna en monter med kakor och godis obevakad.

46461-413


Det här gänget från Luleå dök upp tämligen tidigt på förmiddagen - särskilt med tanke på att de varit på Bykrogen kvällen innan. Johan Landström, Thomas Olofsson och Eira Andersson.

46461-414

Parasollbordet var väl förankrat. Dels med en helt vattenfylld fot och med en 10 kg:s vikt på bordet!

46461-415

Pinuppan stod till synes oberörd av den kraftiga vinden - men bakom fasaden fanns en 7-tums spik och snöre som förankring.


Trots allt detta så hände det som inte borde kunnat inträffa. Klockan 14.15 kom en vindil - möjligen förstärkt av en överflygande helikopter - och välte parasoll och bord.


Kurt och jag bestämde då att vi också skulle ta "industrisemester".


Det var fö glest med politiska partier vad vi kunde se. Förutom vi och moderaterna hade Kd  varit där fredag. Sossarnas sas sälja lotter vid Konsum men dem missade jag.

Var nog en och annan knalle som inte hade tillräckligt med vinterkläder med sig. Tyckte mig ana en och annan ledig plats - vilket det inte brukar finnas.

Kan ju möjligen bero på kylan. Den första glättiga bilden av gänget från Luleå var framkommenderad. Så här såg de ut vid en spontan fotografering!

46461-416

Åtminstone Johan till vänster är ertappad utan långkalsonger och varm tröja!

Nu ska jag skumma lite nättidningar. Får sen om det finns anledning att skriva av mig.

Annars är det ju en dag i morgon att förbereda sig för. Optikerna med båda föräldrarna står på programmet på förmiddagen.


Hälsan tiger still

Hälsan tiger still sägs det ju. Det är väl därför listan på inrapportringar till polisen inte är så lång. Kurirens lilla notis.

Två funderationer om denna lilla notis. Står det verkligen "skoterfest"? Mitt i sommaren? Jag allt är väl möjligt!

Fem gripna för ringa nrkotikabrott lät mycket. Men det slår mig samtidigt att min bild är att det varit lite "narkotikanotiser" de låt mig säga senaste halvåret.

Måhända är det bara en yrvaken reflektion som inte stämmer med verkligheten. Jag får väl fråga polis Mona som jag träffar om några timmar.

Nu ska jag bunta på mig kläder - knappa elva grader och spöregn - nästan.

Jag åker direkt till Västbacken för att vara på ett litet minikalas för Sara. Som annars passar på att fylla 10 när de är på semester.

Men sent i kväll kan det bli lite bilder från Pajala marknad.

En lång och trevlig dag!

kanontrevligt bröllop trots vädret. Makterna behagade hålla upp med regnandet under bröllopet - men i slutet av dopet kom det en skur.

Med brudpar, präst och barn var förskansade under det partytält som inte funnits om Jens fått bestämma. Han tror han rår över vädrets makter också! Fast till hans heder ska sägas att han fler gånger påpekade att det var tur han inte fick som han ville.

Här kommer lite bilder - suddiga som vanligt. Måste nog boka in den där timmen med instruktionsboken. 

46461-404

Här jag i full mundering med uppgift att stoppa gästerna nere vid vägen och lotsa dem till rätt parkering.
notera att jag inte tagit kortet själv - och ändå suddigt.

46461-405

Här tror jag att Samuel överlämnar ringarna till brudgummen.

46461-407

Och här har de i alla fall hunnit bli man och hustru. Stina är "nytankad" och inhämtad för dopet. Prästen försöker involvera Siri i processen.

46461-408

Här har brudparet bänkat sig vid honnärsbordet med Angelas mamma marith till höger. Och Jens snuttar in med sin profil nere till höger. Bra vidvinkel jag har!

46461-409

Bröllopstårtan som Marith gjort - allihopa - och som smakade utmärkt!

46461-410

Och så var det förstås en doptårta också!

46461-411

Och så en brudvals förstås! Den skulle äga rum ute men nöden hade ingen lag. Det blev till att trycka ihop några bord och göra plats inomhus. Men det funkade det också.

Man får laga efter läge som det heter. Min tipspromenad för barnen ägde rum i Lisas rum. Och avgjordes i källaren med utslagsfrågan vad som var priset i tävlingen. Alla tre alternativen var GLASS - men där hängde de inte med riktigt. Båda lagen hade satt kryss och ropade onej när jag sa att det skulle vara en tvåa.

Men alla fick glass och alla var nöjda.

Nu ska jag bums lägga mig och sova - ska starta till Pajala halvåtta cirkus. Thomas har tipsat om att långkalsonger inte varit dumt att ha idag i alla fall.

Är Sverige lagomt?

Det sägs ju att Sverige ska vara så lagomt. Dock kan det väl inte gälla sommarvädret?

Vem trodde att jag efter en vecka med tropiskt väder skulle dra på mig strumpbyxor.

Har väl inte hänt sen jag var barn och då vi klädda ut oss till vuxna. Fast då var det inte ens strumpbyxor utan nylomstrumpor. Med maskor på som vi fick låna till "utklädningskläder".

Håll tummarna för att solglimtarna dyker upp efter lunch!

En fridens dag

En fridens dag verkar det vara idag. Nyheterna på nättidningarna handlar mest om makabra händelser från utlandet - som i de flesta fall inte ens är nyhter utan händelser bak i tiden. Likdelar i frysbox och ett 11-årigt rattfyllo. Dessa två exempel var dock kanske i tiden - åtminstone det senare som sägs ha ägt rum i tisdags.

Frågan är var vädret tar vägen idag? 14 grader klockan 07.00 är inte SÅ illa. Mulet - men inget regn. Och en lätt bris som för opitimisten bär mot uppehållsväder och måhända en solglimt. Med fingret på Luleå sa fpratade meterologerna om solglimtar.

För övrigt har jag innehaft körkort i 41 år idag. Uppkörning den 7/7 - 66. Eftersom det är lördag idag lär det väl inte bli många uppkörningar men däremot väldigt många bröllop tydligen. Och många annonser om förlovning var det också.

Nu kan det bli några timmar av pyssel och plock här hemma. En hög på en halvmeter av hemvirkade dukar väntar på insortering i linneskåpet.

Inspiration saknas

Sovit till halvåtta och därefter lite pyssel inför morgondagen. Bara klänningen återstår att stryka. Medvetet för vädret kan kasta om planerna där. Bilen är annars packad.

Som det regnar just nu kommer Angela och Rikard leva lyckliga hela livet och en bit därefter.

Jag hoppas det är måtta på lyckan det vill säga regnet i morgon.

Fick en stund till omvärldsbevakning iva nättidningarna - men där var intet som gav inspiration till skrivande och tyckande.

Och ute är det bara mörkt och i princip det enda som rör på sig är en LLT:are i timmen.


Fick fö veta av Eva Hedesand - Lundqvist att personaltidningen för LLT heter Plattan för att det kallas att så att köra upp till busshållplatsen.


Plattan har för mig annars en annan negativ droganknyten mening.


Sov så gott - det är en härlig dag i morgon också med tidningar klockan 05.30. 


Hemliga uppdrag klara!

jag har som två hemliga uppdrag på bröllopet i morgon. Kan alltså inte anslöjas ens i denna interna dagbok. Men förhoppningsvis ska ni får bilder efter morgondagen.

Nu ska jag sova middag 1 timme eller 2. För att sen fixa kläder med mera för morgondagen.

Ska be en liten bön om vädret innan jag somnar. Ska be lite försiktigt - behöver ju inte vara strålande sol men kan gott låta bli att regna och blåsa.

Än så länge är det rätt skönt för temperaturen har inte sjunkit än. Men de hotade med 14 grader.


Jag hör av mig senare i kväll


Svensexa?

Trodde det var svensexa jag - som någon byräkratisk polis ingripit mot. Expressen idag.

Rätt snygg "brud" i alla fall.


Tippen brinner

Jag är obildbar. Åtminstone vad avser att fotografera. Här har jag varit på tippen och en riktig storbrand hade brutit ut. Vinden låg på bra så från en liten låga till ett flammande eldhav hade det gått på nolltid.

Förstärkning på väg från Boden - fast när vi åkte tyckte jag elden verkade under kontroll.

Men så klart missade jag att foto. Fullt upp med prata med "farbrorn" om var saker och ting skulle.

Kändes tryggt att stå på rampen med en god nedförslutning framför oss. Mern gammel Volvon var på sitt mest strålande humör.

Dock insåg jag vid hemkomsten att vissa olagligheter typ avsaknad av blinkers fanns där nog.

Nu är goda råd dyra - i vilken ordning göra saker så att det sker mest rationellt?

Inte mycket "kung" i henne

Fantastiskt vacker hon är vår blivande drottning. Fast vore det inte att häda mot kungahuset så skulle jag undra vem som är pappa till henne?

Inte mycket "kung" i utseendet - sin mors dotter in i minsta detalj.

20 grader och "mul". Riktigt skönt. Så sant att ständig sol ger öken.

Själv vakade jag mer eller mindre in denna dag. När John Blund inte infunnit sig före 23 - och särskilt sommartid - är det som om kroppen inte tycker det är lönt att sova. Somnade gjorde jag väl ändå någon gång efter klockan ett. Men 04.30 blev bara ett kort uppvaknande och sen var klockan plötsligt halv åtta.

Idag blir en hektisk dag. Ska börja med att åka med far till tippen. Lite nervöst om den gamla Volvon klarar både fram och tillbaka.

Men jag kan inte skymfa far med att vilja packa över i min egen. Jag får chansa lite och hoppas på det bästa.

Sen är det lite hopplock till Pajala marknad och till bröllopet. En sammansatt meny med pinuppa till Pajala marknad. Parasollfot, tornedalsteskedar, vinkaraff och dopskål till Västbacken. Ja, just det - det är inte bara bröllop - det är dop också.


Vi kör Regine också

Lika bra att köra rubbet nu - när spöktimmen ändå infunnit sig.

Regine Nordströms diffusa anklagelser i detta inlägg i
Kuriren den 4 juli.

Och Erikas svar till henne publicerat igår den 5 juli likaledes Kuriren

Och så mitt svar (lite råkopia - vilket även gällde svaret till Patrik - måste läsa och event. rätta) lite inklistrat så hör på slutet.


  

Svar på debattinlägg, Regine Nordström, 4 juli

 

Regine Nordström försöker på ett försåtligt sätt involvera mig i den debatt och det ifrågasättande av Sommarbiennalen som letts av Dan Ankarholm.

 

Reginas citat som ?på skattebetalarnas bekostnad? och vad som ?är konst? är fullständigt gripna ur luften. Eller?

 

Jag vänder mig starkt mot sammankopplingen med  Dan Ankarholms inlägg. Det är märkligt att just Dan som inte ens var där kan ha så tvärsäkra åsikter. Och det är inte mycket i dessa som jag  skriver under på.

 

Man kan tycka fårskallar är äckligt. Men livet är inte bara metrar av färgglada bilder  ?  livet är också äckligt ibland. I synnerhet krig!

 

Den enda källa där jag överhuvudtaget berört Sommarbiennalen är min blogg. Där skriver jag efter att ha bevistat invigningen:

 

?En riktigt trevlig kväll ? faktiskt! Jag ska fundera om det är värt 500 000 kronor per år! Av era skattemedel! Jag tror faktiskt det ? bara ikväll var det riktigt många människor av alla kulörer som var där. Och tankar väckte det!?

 

Funderingen handlade inte om årets biennal utan mer om den skulle permanentas i budgeten. Vilket  också gjorts med mitt och Folkpartiets benägna bistånd.

 

Det som dock gjort fler än mig upprörd är de efterdyningar som kom efter biennalen. Där fredskonstnären från Norge är anmäld för våld mot tjänsteman. ?Ömsint? hand på axeln skriver en företrädare för arrangörerna. ?Incident? kallas det av en annan som vill bagatellisera händelsen. Den kvinnliga vakten upplevde det uppenbarligen inte som vare sig ?incident? eller ?ömsint? eftersom händelsen är polisanmäld.

 

Jag har kommenterat det hela på min blogg med att ?Vi ska inte ha med rötägg ? hur berömda de än är -. som förstör ett annars så himla lyckat arrangemang?.

 

Ingen kan väl förneka ? utan att föregripa skuldfrågan ? att det gav en fadd eftersmak?

 

Samma budskap har jag tidigare skickat med de som arrangerar Luleå Kalaset. Låt oss slippa artister där största spänningen ligger i att se om de dyker upp. Och om de dyker upp ? om de drogat sig med alkohol eller andra droger. Och om det trots det lyckas genomföra sitt scenuppträdande. Jag har själv varit med på Luleå Kalaset och väntat på en artist där framförallt medias fokus var just på detta!

 

Det handlar inte om att politiskt styra konst eller kultur. Det handlar om att respektera och upprätthålla spelreglerna i ett demokratiskt samhälle. Sen ska konsten och kulturen vara hur ?olydig? den vill!

 

Ylva Strutz

Gruppledare (fp)

         

Sommarbiennalen

Själv har jag nu två dagar å rad blivit apostroferad på kultursidor. I går Regine Nordström i Kuriren och idag Patrik Boström i NSD.

Vad Regine Nordström lade mig till last känns lite diffust. Patrik Boström har dock uppenbarligen läst min blogg och citerat från detta
inlägg.

Vet inte om Patrik läst detta - och medvetet utelämnat det?

(Det här skrev jag i morse - och nu är klockan kvart i tolv - på kvällen)

Och kvällen har jag - sen jag kom hem - ägnat åt att skriva svar till ovanstående redaktörer.

Kan väl i alla fall länka till Patriks inlägg idag i NSD.

Så ska vi se om vi kan klistra in mitt svar till honom.

Svar till Patrik Boströms inlägg i dagens (aj f-n, 00.05) NSD.

   

Jag borde nöja mig med att vara stolt när en - till och med semesterledig ? kulturredaktör tydligen bemödar sig att läsa min blogg. Och dessutom citerar från den. Och är upprörd över att en liberal politiker när tankar om detaljstyrning av konstnärliga verksamheter.

 

Du kan lugnt stanna i hängmattan ? några sådana tankar om detaljstyrning hyser vare sig jag eller Folkpartiet!

 

Min blogg är inte  något politiskt dokument utan mina högst spontana reflektioner över saker som händer daglig dags. Det kanske redaktörn förstår om han på min blogg söker på ?Hålfotsinlägg?? och finner följande reflektion just hemkommen från biennalens invigning:

  ?Nu ska ni förhoppningsvis få några bilder från sommarbiennalen. Riktigt trevlig kväll - faktiskt. Jag ska fundera om det är värt 500 000 kronor per år? Av era skattemedel! Jag tror faktiskt det - bara i kväll var det riktigt många människor av alla kulörer som var där. Och tankar väckte det!? Funderingen handlade inte om årets biennal som vi stöttat fullt ut. Utan om den i kommande budget skulle permanentas. Vilket också gjorts med folkpartiets benägna stöd. Min upprördhet rörde de skriverier som den norske fredskonstnären förorsakat. Ingen kan väl förneka ? oavsett skuldfrågan ? att ?incidenten? gett en liten fadd eftersmak? Huruvida händelsen bedöms som incident eller inte får väl nu rättsväsendet avgöra eftersom vakten inte uppfattade det som ?ömsint? och har anmält händelsen. 

Om redaktörn fortsatt att citera från min blogg så hade nog också andemeningen i den befarade politiska styrningen kommit i en annan dager:  ?Vi ska inte ha med rötägg ? hur berömda de än är -. som förstör ett annars så himla lyckat arrangemang?.

 

Detta var mitt budskap till Konstnärsgruppen Kilen! Jag utgår från att redaktörn håller med mig?

 

Samma budskap ? nolltolerans mot rötägg - har jag tidigare skickat med de som arrangerar Luleå Kalaset. Låt oss slippa artister där största spänningen ligger i att se om de dyker upp. Och om de dyker upp ? om de drogat sig med alkohol eller andra droger. Och om det trots det lyckas genomföra sitt scenuppträdande? Jag har själv varit med på Luleå Kalaset och väntat på en artist där framförallt medias fokus var just på detta!

 

Det handlar inte om att politiskt styra konst eller kultur. Det handlar om att respektera och upprätthålla spelreglerna i ett demokratiskt samhälle. Sen må konsten och kulturen vara hur ?olydig? den vill!

 

Ylva Strutz

Gruppledare (fp)


PS/Ni får ha överseende med att vissa tankestreck och anföringstecken blivit frågetecken istället. Vet inte varför och orkar inte ändra nu/DS                     

Bröllopstält, täcklasyr och mjölk!

Från resning av bröllopstältet till K-rauta för inhandling av lasyr och pensel. Förbi jobbet med sista handen vid Pajala marknad. Förlåt näst sista - en pinuppa ska levereras till expen innan lunch i morgon.


Och nu väntar Kvantum med inhandling för mor och far. Sorgligt att jag har så udda tider att jag sällan hinner handla i BYN. Ett av mina dåliga samveten.David mot Goliat

I det Liberala Nyhetsmagasinet NU träder David Nyström fram på temat "Från vin till vatten". Där han berättar om sin lust till alkoholen. Hur han druckit så länge det funnit alkohol och om hur han gillat berusningen.

Sen oktober förra året är det slut med det. Han får på behandling enligt den så kallade  Minnesotamodellen.

Intresant är också att det i samband med behandlingen konstaterats att han har en bipolär sjukdom som gör att han har större variationer i humöret än människor i allmänhet. Personer som har sjukdomen är ofta konstnärliga och kreativa och med en känslighet som gör att de löper stor risk att få alkoholproblem.


Jättestarkt av David att gå ut på det här sättet. Det kommer att stötta mången anhörig som kämpar.


Jag säger bara Lycka till, David (jag har mailat honom). Jag hoppas och tror att David besegrar Goliat den här gången också!


En bara sak

Lugn - jag har noterat att jag blivit påhoppad på kultursidorna. I går i Kuriren och idag i NSD. En får väl känna sig hedrad av att kulturskribenterna bryr sig om vad jag skriver på min blogg. Även om det förefaller mig som om Regine har gått på andra handsuppgifter och Patrik bara läst det som passat hans syften.


i ärendet återkommer jag.


Men jag hittade nu på mitt skrivbord en bra sak som jag glömt att skriva om. Fick LLT:s personaltidning mig tillsänd av en vän


Plattan - skulle vara intressant att veta varför personaltidningen heter så - men det var en annan sak.


På sidan 9 finns en artikel "En förmiddag med Svedjeskolan i projektet STOPPA SABBET" skriven av Jan-Olof Norman.


Janne har varit ute på Svedjeskolan och visat upp hur bussarna sabbas med klotter och annan förstörelse. Och eleverna har kommit med ideer om hur sabbet ska stoppas.


Smartaste förslaget och som vi alla kan ta till oss är att sätta oss längst bak i bussen så att vi har uppsikt över vad som händer framför oss.

Mycket bra initiativ och ett riktigt smart förslag av eleverna.

Nu har jag bara 1½ timmes jobbtid kvar - och mycket ska hinnas. Vilket får mig att tänka på en tänkvärd dikt som jag ska delge er någon gång. "Här nere hör jag inte ens din blommas färg"


Myggor är fridfulla och gulliga

När jag lyssnar på TV:v om mördarsniglar så tycker jag vi ska vara glada för myggen. Tämligen harmlösa - rentutav fridfulla och gulliga - jämförelsevis.

En tant (väl i min ålder fast jag inte fattar det) hade plockat 50 000 sniglar plus att hon trodde sig ha dödat minst lika många med gift för tusentalskronor.

Nu börjar det dessutom få den omfattning att det hotar kvaliteten i maten till kossorna. Det lär bilda någon sorts gift i ensilaget. Äckligt värre!

Och en ung man som fått sitt anslag om forskning om mördarsniglarna ser genast sin chans. Han säger att det nu inte längre handlar om ett kosmetiskt problem och vill nu säkert gärna ha mer forskningspengar till "den intressanta och skrämmande" mördarsnigeln.

idag ska jag annars jobba på förmiddagen och sen ska jag äta lunch med en god vän.


Återigen i "utlandet"

idag kändes om möjligt ännu mer som en sol- och badsemester utomlands. Och förvisso var det i alla fall i en annan kommun - Boden.

Björknäsbadet med Isberget - som inte var så farmor nervöst den här gången. Antingen så har de byggt om det lite sen sist eller så har jag härdats.

Här kommer lite positiva bilder. Jag ska tala om vad jag tycker om vårt sätt att sköta turistanläggningar lite längre ned.

46461-400

Det här var tidigt på morgonen - strax efter klockan 10. Det var minst 4 gånger fler ungar senare. Men jag hörde av Lisa att det faktiskt fanns två badvakter där uppe som skipade rättvisa i trängseln. Bra!

46461-401

Här sitter Lisa och Sara och väntar på "dammöppningen" som ska spola iväg dem nedför banan.

46461-402


Och här förbereder de landningen genom att hålla för näsorna. Det går rätt fort fast det inte framgår av bilden.

46461-403

Och här har de landat i "kätten". Bra organiserat i bassängerna på Björknäsbadet!

Och så till min kritik. I går när vi skulle välja bad så funderade vi på Arcus. Då fick jag på den här googlade
länken veta att de stängde för säsongen söndag den 13 augusti. Och eftersom jag visste att 13 augusti inte är en söndag i år så insåg jag att det var från förra säsongen.

När jag nu skulle kolla upp det i kväll hittade jag faktiskt en annan länk  och där var det ju korrekt och till och med inbjudande layoutat.

Så återgår vi då till Björknäsbadet vars Sommarbutik var under all kritik i utbud. Vi fick i alla fall med oss lite mackor och några drickor.

När flickorna sen skulle gå och köpa glass var kön så lång att glassen hann smälta. Trots att de fiffigt nog hade lagt tillbak och tagit nya.

Och så var det hela dagen - enligt rapporter från "grannarna" på gräsmattan.

Och glass och läsk kiosken vid bassängen hade slut på ca 80 procent av sortimentet redan vid 13-tiden.

Mest antiserviceminded måste jag ju ändå säga skylten på den glasskiosken var. "Vi tar inte kort och inte norska kronor - bara svenska pengar".

Trots att väl norrmännen normalt är i en absolut klar majoritet.

Ja, så har jag fått gnälla av mig.

Efter badet blev det palt med smör, fläsk och lingonsylt hos föräldrarna. Och därefter har jag levererat två något för solbrända flickor till Västbacken.


Bildbeviset

Här kommer det - bildbeviset på att jag hämtade pris vid allsängen i måndags.
46461-399

Till vänster är det Margareta Lövgren som tillsammans med Gerd och Els snodde första priset genom att sjunga Gubben Noa från bänken. En fyrbäddshytt från Stockholm till Helsingfors med Silja Line.

Annars är morgonen ljuvlig med nästan "hotfulla" 19 grader i skuggan klockan 07.00. Pratade med sonen som befinner sig i Malmö. Ihållande regn varvat med häftiga skurar och 14 grader. Fariséen inom mig njuter. Hej Skåningar - sätt er i bilen och kom hit!

Fast nu har vi satt oss på kartan i ett mindre smickrande sammanhang igen.
Expressen och Aftonbladet kör hårt med skottlossningen i Älvsbyn.

Kan undra hur Älvsbyn ligger till med trygghetsfaktorn - har ju hänt ett och annat där de senaste åren.

Tack och lov att det verkar som om polisen bara är lindrigt skadad - men det är ändå ytterligare ett "skott" mot rättsstaten. Och vilken oro varje ytterligare incident måste utlösa hos kollegor och inte minst deras anhöriga.

Har vi två tillfällen haft anledning att i maskeradsammanhang skaffa lite polisutstyrsel. Tidigare fanns massor av kläder och prylar - det var mången liten pojkes dröm att bli polis.

Nu verkar det inte vara så - åtminstone om man får tyda tillgången på utklädningsattiraljer. Jag har två teorier.

1. Antingen är det inte längre något drömyrke

2.Det tillverkas inte längre så verklighetstrogna produkter eftersom de använts vid rån

Det vore ju riktigt seriöst om det vore alternativ 2 - men jag kan misstänka att det är 1:an som gäller? Eller så är det bara slumpen - som med så mycket annat här i livet.

Att det blir sol och bad i dag är säkert - men det blir slumpen som får avgöra var det blir. Sara kände sig understimulerad på Aronsbadet - men det kunde vara en bekännelse under trötthet vid hemkomsten.

Arcusbadet och Björknäsbadet är alternativen. Frågan är bara vilka badattraktioner som gör farmor minst nervös. Isberget i Boden är ingen höjdare. Eller rättare sagt en höjdare som gör mig nervös!

Tack och farväl Git och Alice

Han hade nog bestämt sig, Vår Herre, att han ville ha lite mer av glitter och glamour. Det kanske var så att Git förgyllde där uppe så han ville ha mer och då blev det Alice också.

Tänk nog var det väl slumpen att två så färgstarka personligheter lämnade in så nära i tiden.

Och tänk som mycket de retat och roat.

Jag säger tack och farväl - och fortsätt förgyll tillvaron för dem där uppe.


Som ni förstår har det fixat sig med telefonen. Dock har jag inte hunnit läa några nättidningar så jag är lyckligt ovetande om det är något att bli förb-d åt.


Dra lite på mun kan jag göra även i dag åt Motormännens "röda kors" kampanj. Både i går och idag har det varit inslag där Motormännen varit ute och skulle plocka in korsen - men Vägverket har hunnit före. Och så slår det varann med sandspaden - Vägverket och Motormännen.


Det framgick av inslaget i kväll att Motormännen inte haft tillstånd att sätta upp dem heller. Så det får nog vara glad att de fått stå kvar så länge.


Nu ska här sovas ett par timmar - sol och bad kräver sin kvinna. Måhända blir det lite präntade senare i kväll.


Ropen skalla

Ropen skalla - kvartersbad åt alla! Efter nästan en heldag på Aronsbadet är parollen inför nästa val  glasklar.

46461-393

46461-394

46461-395

46461-396

46461-398

Faktiskt lite allvar så skulle det inte vara helt fel att göra en plan för att skapa såna här kvarters eller kanske stadsdelsbad på ett antal strategiska ställen i kommunen.

Sen hoppas vi på en innovation som gör att vi kan frysa dem till lättskötta isbnor under vintern.

Vi behöver många fler platser för social samvaro och social fostran. Och naturligt integration - så många människor från andra kulturer som fanns på Aronsbadet.

Fullständigt isolerad

Herre gud - hur många mobiltelefoner har jag haft och aldrig varit med om maken. Den har helt låst sig.

Så nu är det fram med instruktionsboken.

Så länge har jag i alla fall kopplat hem min fasta telefon så hr ni brått att nå mig så ring hem, 0920-261265.

Gu vet hur  länge detta ska vara.

Förmodligen hände  något när jag skulle överföra foton från dagen.

Grattis Jan-Erik!

Idag gratulerar jag min husläkare Jan-Erik som fyller 60 år.

Jag tror inte han läser min blogg - men jag får hoppas att ryktet för gratulationen vidare. Fast goda rykten brukar inte springa så fort.

Annars kommer det en försenad gratulation när vi ses till hösten!

Knappnål och silverskål

10-åringar tagna på bar gärning med stjäla köttbullar och saft. Låter ju lite Rasmus på luffen över det hela. Men förmodligen är det väl inte det efter som Birger Schlaug skriver om det på sin blogg. Och Aftonbladet gör en grej av det. Ska det polisanmälas eller inte?

Absolut ska det vara en klar markering från samhället om vad som är rätt och fel. Hur vi måste lära oss reglerna för att leva tillsammans.

Söndagsskolan och farmor Hildas predikningar och tio guds bud skulle nog kunna gälla bra än. "Det börjar med en kanppnål och slutar med en silverskål" - så illustreades budordet om att inte stjäla.

Stöld är det förtås också när människor utnyttjar, missbrukar och fuskar med bidrag inom vårt gemensamma välfärdssystem.

Därför är det lite uppseendeväckande att  socialdemokratiska riksagsledamöter lägger propositionen om bidragsbrottslagen i soptunnan i NSD idag.

Det måste ju innebära att ni tycker att det är okej att fuska?

Sen kan jag ju undra hur fd miljönämndens ordförande kan vara så dålig förebild att han lägger papper i soptunnnan istället för i pappersreturen?

17 grader och sol - ingen dålig start på dagen.

Jag har ett antal obesvarade mail som gnager lite grann - men de får vänta till i kväll.

Tur i spel!

Första pris på Gammelstads Marknad i Röda Korsets lotteri. Ikväll 2:a pris hos Svempa och allsången. På programmet.

En fin liten ljusstake och en blombukett.

Rätt så trevligt faktiskt i all sin enkelhet. Har aldrig varit med så här på riktigt förut - bara spankulerat i utkanterna och lyssnat.

Det  fick dessutom bli en mjukstart med sommarutelivet - ingen fortsatt "sjögång" utan alla åkte snällt hem till sig. Hondan styrde hem till Sunderbyn och stadsborna cyklade hem till sig.

Kärleken verkar vara ute med den speltur jag haft på sistone så det blev till att inhandla två trisslotter på Kvantum som jag inte orkat skrapa än.

Faktiskt riktigt trött och eftersom det är tidig morgon som gäller i morgon. Far till distriktssköterskan och därefter heldag med Sara och Lisa så behöver jag nog samla krafter.

Här kommer dagens och kvällens bilder;

46461-388

Det här är spoven om vandrar mellan Bärigårn och föräldrarnas hus, Idag kom kommunen och klippte ängarna nedanför. Kan undra om spoven hade sitt bo där? Och hur går det för igelkottarna när de kommer så här utan att förvarna? Har ni tänkt på det?
Som ni kanske förstår tillhör jag dem som inte tycker att det är nödvändigt att gräsklippa ängsmark. Den är underbart vacker och gör ingen förnär.

46461-389

Det här blommorna till exempel växer på ängsmarken. Kd-blommor som Östman skulle ha skrivit.

46461-390

Och blåklockor också. När det finns mycket blåklockor är marken mager sägs det.

46461-392


Och här är Svempa i full gång. Kanske sjöng han om blåklockor. I bakgrunden syns i alla fall två stora båtar som drev omkring bakom scenen.


Och Els skulle skicka bild av mig när jag står framme vid scenen och ska hämta priset. 


Vilken höjdare

På väg in i duschen kan jag ändå inte undanhålla er detta. Kanske också som en livlina att någon påminner mig om ni inte hör mig prata om detta. Eller skriva om det på bloggen.

Nostalgitripp i Södra Hamnen. Fotoutställning. Läs mer i
Kuriren i morgon.

Det här är alltså tredje året - och jag upptäcker det först nu. Men det är ju det jag säger - ALLT händer på dessa korta sommarveckor - inte undra på att man kan bli frustrerad. Särskilt som det är skönt att bara vara också.

Idag har jag fö omgett mig med en storspov, blåklockor och prästkragar. Och lite till. Men de tre förstnämnda ska jag ha på foto - som jag inte hinner lägga ut nu.

Och apropå prästkragare så minns jag inte om jag skrev det. Men Östman skrev häromdagen från kd:s riksting och talade om "prästkragepartiet". Och faktiskt först fattade jag inte - visste han inte att de har vitsippan som partiblomma? Men sen förstod jag.

Jordnära

Efter lite tvätthängning blev det besök hos föräldrarna till 12-kaffet.

Eftersom jag älskar att vara i solen - men har svårt att bara sitta/ligga och inget göra - så hamnade jag med rumpan i vädret på potatislandet.

och dit ska jag återvända nu. Gerd ringde just och hade passerat här med bussen. Lockade med allsång i Norra Hamnen.

Yes - det ska det nog bli!

Rapport från Nordstan

Tur som nog fick jag en rapport från Nordstan vid halvåttatiden. Annars hade jag väl sovit än. Har skaffat mig en semestervana att vakna vid tvåtiden och vara rätt pigg. Uppe en stund och så sängen igen. Och så upp och läsa tidningarna vid halvfem - och idag då jag inte skriver någon krönika blev sängen återigen för frestande.

Nåväl halvåtta ringde telefonen och det var Jens från Nordstan - Göteborg. I hällande regn och lokalradion hade uppmanat befolkningen att dra norr över för att få gott väder.

Var Jen slutligen hamnade vet jag inte för han påstod att GPS:en sa att han skulle svänga höger - men visade på vänstersväng.

Jag vet inte om det kan karaktäriseras som höger eller vänster sväng att
ledaren i Kuriren raljerar över att det i Folkpartiets  idéearbete funnits flera förslag. Karin Pilsäter tillskrivs att ha lagt ett förslag om kvotiering av föräldraförsäkringen. Bakgrunden är en arbetsgrupp som jobbar med "det klämda Sverige". Nämligen det faktum att vanliga människor - företrädesvis barnfamiljer - har svårt att får vardagen att gå ihop och då gäller det inte bara debet och kredit.

Eftersom det sen generationer är kvoterat att männens yrkeskarriär prioriteras för kvinnans så har "vabbens"  nuvarande utformning "klämt" kvinnor.. Nu har arbetsgruppen enats om ett förslag som jag tycker är alldeles utomordentligt som jag skrev om häromdagen också.

I slutänden av ledaren så verkar det som om den också hamnar där till slut. Även om Reinfeldt också får en släng av sleven för att han gillar förslaget - han har tydligen haft åsikten att antalet vab-dagarna skulle minska.

Nu är ledarens utgångspunkt att risken för fusk ökar. Den gamla regeln om att inte kasta ut barnet med badvattnet bör dock gälla fortfarande.

Men visst borde det vara dax för en ny "nykterhetsrörelse". Vi har ju blivit ett folk av fifflare  och våldsverkare. Läste i någon av stockholmsdrakarna i går att lånescyklar funkar i Oslo och Barcelona - men inte i Stockholm enligt SvD i går.

Nu ska jag ta mig en stund av reflektion om hur jag ska förvalta dagen. Kan inte hjälpas att det rycker i jobbgenen när det är måndag. Försöker intala mig att "att-göra-listan" kan stå tillbak för solen. Och så blir det nog!

Vår tids tragedi?

Är det det här man kommer att tala om om 50 år - hur utskrivningen av antidepressiva mediciner till ungardoma mellan 15-19 år mer än fördubblades på mindre än 7 år? Hur vi trodde oss lösa problemen med detta. Expressen ställer den frågan idag.

Har upplevt både panikångest  och anorexia/bulimi med vidhängande antidepressiva mediner. Inte som konsument av dem - det lät nästan så - men i min nära omgivning.

Åtminstone  i två fall har det bara varit inkörsporten till mer problem - och ledde i båda fallen till alldeles för tidig död.


Alldeles för dålig uppföljning vår sjukvården. När pillrena inte räcker att bota ångesten och vården inte skriver ut mer och starkare är en väg att "piffa" upp dem med lite alkohol. Konsekvenserna kan bli förödande - och samhället tar i alla fall inget ansvar.


Bättre måste vi kunna!


Länken är fixad

Länken till SvD som jag la in i inlägget om vabben hade tjorvat på något sätt. Och tjorvade när jag skulle rätta det också - men nu ska den funka.

Annars har en studie av nättidningarna inte gett mycket. Antingen är det lika lugnt i hela länet som det är här i Sunderbyn - eller så har de dragit ner servicen på nättidningarna så här i semestertider.

Coq au vin

Bjuden på middag idag igen vilket naturligtvis skulle förevigas. Dock famlade jag helt i blindo - solen spred sitt goda ljus så jag förvarnade att jag inte visste vilka som kom med på bilden. Kerstin blev ju lite vingklipp förstås och stora fina prasollet som alla utom jag och pappa är lyriskt över kastar också sin skugga.

46461-387Här hittar du receptet till Cog au vin eller
Tupp i vin  som det heter på ärans och hjältarnas språk.

Efterrätt då? Jodå, en god sockerkaksbit - någon extra lyxig variant - indränkt i hemgjord jordgubbslikör. Ovanpå de passerade Sunderby jordgubbar (nej. inte årets), grädde och maräng.

Tur att jag kastade all Viktväktar litteratur när jag städade idag.

Innan solen kom hann jag nämligen med att skura sängkammaren från golv till tak. Äntligen ska de nya gardinerna och de fina kuddarna komma till sin rätt.

Så får vi se om kvällen har något annat i sitt sköte än slöande framför TV:n. Känns inte så i gammelkroppen!
Har aldrig "vabbat"

Egentligen har jag gått här på morgonen och muttrat att nu är tålamodet slut. Ingen sol idag heller trots löften från TV. Tänkte skriva att nu är tålamodet slut.

Men så bestämde jag mig för ett positivt tänk. Bröllop på lördag - vigseln ut, släktträff den 15 - helst ute. Oddsen ökar hela tiden.

Men riktiga skälet är nog att jag faktiskt har hur mycket innejobb som helst. Både hemma och en halvdag på jobbet. Det senare antingen i kväll eller i morgon. Ska nog ta det i kväll - optimist som jag är tror jag nog solen kommer i morgon.

"Vabba" lärde jag mig bara för något år sen. Det vill säga att det betyder "vård av sjukt barn". Fanns ju faktiskt redan på min tid men friska föräldrar och snälla svärföräldrar gjorde att jag aldrig behövde nyttja det. Fast med barnbarnet Sara fixade mormor och farmor ett halvt års avsaknad av dagisplats - med kompledighet och semester.


Nu har folkpartier genom Karin Pilsäter lagt fram ett nytt förslag om "vabben". Man ska kunna anlita ett tjänsteföretag att vara hemma med sjukt barn om man själv inte kan det. Fatta vad bra - här öppnas ju för företagande i mindre skala också ute i byar och på landsbygden. Kombinerat med andra hushållsnära tjänster där företagandet redan ökat lavinartat.

Som framgår av artikeln är inte privat hemtjänst - biståndsgiven - avdragsgill. Förstås inte för den är ju liksom den hemtjänst som ges direkt av kommunerna redan skattesubventionerad. "Pigtjänster" i kommunal regi med passning till oppositionen?

Annars är jag förstås glad att jag inte har några tonårsbarn på tågluff i London.