Gällivare nästa

Gällivare nästa - fast först en mellandlandning på sjukhuset med besök hos mor - som troligen kommer hem i morgon - och far.

Sen bär det iväg med buss till Gällivare. Hoppas att Yvonne har kvar någon av de söta hundvalparna - fast dom var valpar i mars så kanske lagomt söta nu?

Mellanmjölksmoderater

Småkul ledare i Expressen idag - "mellanmjölksmoderater" - nyare och betydligt roligare än "vänsterexperiment". Rätt så träffsäker också - utan tvekan finns det utrymme till höger om moderaterna - på precis samma sätt som när Ny Demokrati tog fart.

Nu är jag på jobbet - chockat både Karin och Thomas med att vara här till 9. Men har man ingen hemtjänst så blir det tid över.

Vad är normalt?

Pinsamt för Lulebo att man jagar ett gammalt par till inkasso. Hustruns rullstolen har gjort märken på badrumsdörren. Jag kan rekommendera ledningen för Lulebo att pröva ta sig fram med rullstol i en lägenhet - så måhända man får en annan uppfattning om vad som är normalt. För övrigt är det svårt att tro att en alzsheimersjuk gammal kvinna ska orka köra något rullstolsrace bara för skoj skull. ´

Bra "rutet" av Jan Bergsten - ovan - men mindre bra att han gör ett försök att sälja våran Thomas till Miljöpartiet. "Det går inte att lova runt ens som oppositionsparti. Då blir man inte tagen på allvar, säger Thomas Olofsson, försiktigt gruppledare i Miljöpartiet."

Arvid och Vidar ska namnsdagsgratuleras idag.

Av den här dagen önskar jag mig att föräldrarna inte blir hemskickade från sjukhuset.  Oftast brukar önskan vara den motsatta - men eftersom jag ska till Gällivare i eftermiddag skulle det passa mig utmärkt att det blir hemgång i morgon.


Leijonborg störst

Kul artikel i Aftonbladet idag. Maud Olofsson inspekterade tallplantorna som planterades när Alliansen bildades i Hörnefors. Leijonborgs tall var mest välväxt - älgen hade bitit toppen av Mauds planta - men den hade klarat sig. Björklunds var minst - men den hade Maud planterat i samband med partiledarebytet så det hade sin naturliga förklaring.

Förmiddagen förflöt annars hemma hos föräldrarna - lite inneröj och mycket uteröj. En hel del kvar bland annat pottisupptagningen - men det rer sig nog.

Sen besök på sjukhuset med kusin Kerstin.

Och nu har jag varit på jobbet ett tag och börjar vara redo att dra hemöver.


Revirpink

Hittade ett "revirpink" idag också. Numer får störningsjourens vakter inte visa att de är väktare. Om de ska ringa på så måste de lämna skyddsutrustningen i bilen och dra en civil jacka över uniformen. Det är så galet att jag nästan tror jag missuppfattat något?

Intressant var också att läsa om spelet om vaccinet. Jag minns ju regeringens nej till fabrik - och ser i artikeln att oppositionens Morgan Johansson får krysta till det ordentligt - om inte om hade varit så kunde det ju...

Och Victoria och Madeleine har genrepat

Vem som har namnsdag har jag inte utrönt än.

Jag funderar på potatislandet - men undrar om det inte får vänta. Torde vara onödigt blött. Det finns ju en del annat att ta itu med hos föräldrarna. Och måhända ska jag ta ett skift på jobbet i eftermiddag. Jag vet ju aldrig hur störningsfritt arbetstiden blir i veckan. Måndag ska jag till Gällivare med buss kl. 14.50 - riskfaktorn mot detta är eventuell hemgång för någon av föräldrarna - men jag får hoppas hemtjänsten ändå vill ha LITE framförhållning.

Till duschen - jag har sovit till klockan 7 idag.

Gullspira?

Helt störd blev jag av att inte komma ihåg namnet på kossan som skulle hålla liv i barnen från Frostmofjällen - men så kom hon - Gullspira! Eller hur?


"Den bästa av mödrar"

"Den bästa av mödrar" - hette den så  - men så stod det iaf i slutet av filmen jag såg. Av misstag - men SÅ jag grät. Om ett finskt krigsbarn - nu kan jag koppla loss från "Barnen från Frostmofjällen". Det finns modernare varianter!

Nu är det hästar som gäller!


Tvångsvård

det har nära att jag blivit föremål för tvångsvård ikväll. Jens ringde från Lidingö - några ord småsnack och så påstod han att flickrona sagt att det regnat idag på fotbollensdag. Ja igår regnade det blev mitt svar. Hur nu orden föll så var det enda vi var överens om att klockan var fem i halvåtta. Jag trodde det var söndagmorgon och han trodde det var lördagkväll. Båda vidhöll vi vår åsikt - Jens frågade om jag trodde han skulle flyga hem ikväll - och mitt svar var entydigt JA. Det tog säkert flera minuter innan jag insåg att klockan faktiskt var 19.25 -lördagkväll. Allvarligt så trodde jag det tiltat för honom!

Och ändå har jag ganska klart för mig resultaten från finnkampen - allt från Annika Petterssons framgång i spjut till herrarnas 5-0 i korta stafetten. Fanns det var nog efter Jens hade ringt.

Och vid 20-tiden ringde privatnummer - hej det är från avdelnings 46 - panikångest i bröstet - men Inga-Lill ville bara att jag skulle ta med skor till mor.

Nu tittar jag på Märkesåret på TV.

Svängrum

att ha båda föräldrarna på sjukhus ger onekligen lite svängrum. Har hunnit en tur till stan. Inhandlat 3 par sloggi trosor - så nu kan tvätten skjutas upp 3 dgr till. 4 pocketböcker blev det också. 2 av Linda Olsson (fick rekommendation för henne i veckan), Bengt Pohjanens "smugglarkungens son" och Tomas Breskys om Enbomaffären. Klockan till mor á 98 kronor - den som kostade 65 tidigare. 1 års garanti på klockan - och nu har vi 3 stycken av samma modell. Problemet är att det inte är garanti på armbandet - och det är uselt.

Men bäst av allt så hann jag vara med om manifestationen mot sexuellt nyttjande av barn - Trasdockekampanjen. Eira, Nisse och Gerd representerade Folkpartiet - och Eira höll ett fint tal.

Så har kusin Kerstin och jag varit på sjukbesök - hämtade far och gick till mors avdelning. Mötte en politiker som jag gillar - fast inte som politiker - hon hade också sin mor på hjärtavdelningen - den intensiva avdelningen.

Kerstin är så lycklig att det regnar - och Innimarkarn har ju sagt att regn på hösten bäddar för bra växt nästa år. Själv blir jag också lycklig när vädret är så här tydligt - då vet jag att det är innejobb som gäller.

Hoppas verkligen att finnkampen är på TV - då ska det bli mitt innejobb i eftermiddag. Jag behöver vila.

Föga hårt

Att kalla den rödgröna osammanhängande oppositionen för vänsterexperiment kan väl knappast anses vara hår - och än mindre ett öknamn.

Bloggen ser annorlunda ut på morgonen så jag kommer nästan av mig. Texten är annorlunda och istället för frågan "skapa" så står det "infoga" när jag ska länka.

Nåväl - har vaknat till en regnig morgon - vilket innebär att potatislandet får vänta. Och det finns ju andra saker som står på kö nu när det är FF. Fast tvätten jag hängde hos föräldrarna lär inte heller vara klar för intag.

Men Hans ska gratuleras - farbror Hans i Alvik nämnd - övriga får inkluderas i ett kollektivt namnsdagsgrattis.

Anonymitet eller ej präglar lite både tidningarna. Både Mats Ehnbom i Kuriren och Lena Olofsson försvarar eller snarare förklarar varför de publicerat namn på kvinnan som mördades i Smedsbyn. Fast NSD får väl så småningom  förklara  varför de offentliggjorde gärningsmannen i Gällivarefallet - men inte här?

Kan undra hur det varit om det varit jag som jagats av kronofogden - nog hade väl namn och bild publicerats. Sitter man i fullmäktige är man ju en högst offentlig person - så varför NSD väljer denna mjuka linje förstår jag inte? En publicering i detta fall kan väl vara en varning till läsarna att inte göra affärer med denne man/kvinna? Lite skrattretande att vederböran tom är könlös!

Nä nu måste lekandet framför dator vara slut - plikterna väntar.

Ikväll är det FF

Ikväll är det FF - FöräldraFritt - faktiskt för tredje kvällen å rad. Kan bli minst 2 till - natten mot söndag - natten mot måndag. Känns att det behövs.

Riktigt bra samtal på sjukhuset idag  - med överläkare GC och avdelningsläkaren på 43:an vars namn jag inte snappade.

Inget snack om annat än att far skulle stanna några nätter för att ställa in medicinen. Vem det var som igår fått för sig att far skulle hem vet jag inte - men det bekymrar mig inte nu.

Dagny - om du läser detta har du en hälsning från Göran - han är glad i dig han!

Nu ska jag njuta på soffan!

Stimmigt på bussen

Pratade med Jens för en stund sen. Han var på väg på internat med partistyrelsen. Väldigt stimmigt och glatt glammigt lät et runt honom när de precis var på väg att äntra bussen ut mot Lidingö.

Möjligen kan stämningen ha stigit av
denna opinionsmätning. Det sägs ju att ingen är så glad som en glad folkpartist - och vice versa med ledsen.

Känns som om jag fortfarande bara håller på att ta till mig det hemska som hänt i Smedsbyn. Ofattbara! Och så definitivt. Och visst är det så att vi i länet drabbats med ovanligt mycket senaste året. Allt utifrån Carolinfallet - massor emellan - och så nu detta.


Nu ska jag jobba vidare en stund.


Malplacerat citat

På sidan 5 i Kuriren kan vi läsa ett bloggcitat: "Vad gör man inte för att få kontakt med den man älskar" - uppslaget under handlar om den mördade - avrättade - Frida Stenberg. Mer malplacerat kunde knappast citat har varit.

På samma sida finns också en lite notis: "Åtalas för olaga hot" - handlar (också) om en 37åring som hotat att döda sin kvinna - detta i slutet av april.


Fortsätter vi och bläddrar till sidan 8 kan vi läsa: "Åtalas efter knivdrama" och "43-åring häktad för misshandel". Allt handlar om våld i nära relationer som man numera ofta väljer att skriva istället för kvinno- eller hustrumisshandel.

I NSD kan vi skriver Bo Torbjörn Ek om två uppmärksammande fall av våld mot kvinnor som utspelats i länet. Säkert planerad artikel sen tidigare. Nu fick han också lägga till om det tragiska fallet i Smedsbyn. Och faktiskt så skriver han om 3 fall.

Gårdagen rann annars undan med raketfar som vanligt - efter jobbet var det sjukhusbesök. Därefter möte om rehabilitering. Sjukhusbesök igen på kvällen - och sen lite telefonsamtal och TV.

Idag ska jag jobba som vanligt. Före det ska jag med all kraft försöka förhindra att man skickar hem far. Hur kan man anses medicinskt färdigbehandlad då man inte gjort ett skit. Och han PAL (patientansvarige läkare) inte ens varit inkopplad?


Här är ersättarna

"Här är ersättarna" var rubriken ovanför denna bildrad. Men förtexten "många återbud till Tre Kronor" <<det blev lite putslustigt.

Nu har jag snart gjort mitt pass - kom halvnio idag och ska väl kämpa på en stund till. Thomas har åkt iväg och köpa mat på Max - en 90 grams hamburgare med GI bröd och bara salt, peppar och lök ryms faktiskt inom ramen för de 21 poäng jag får äta. Och håller mig mätt länge.

Om 6 hg ska jag berätta en hemlighet för er.

Nu är det matleverans.

Godmorgon!

Lång och skön natt - men det är svårt att koppla av kollandet mot föräldrarnas hus. Lite autopilot. Men jag har sovit till klockan  6 på morgonen - och tidningarna var inhämtade - så någon väderprognos kan jag inte ge annat än att det ser väldigt dimmigt ut.

Rolf och Raoul har namnsdag. Grattis alla såna jag känner - en av dem träffar jag i eftermiddag så då gäller det att komma ihåg den personliga gratulationen.

Bläddrade igenom tidningar för att hitta något på temat "gratulera" - men där fanns inget särskilt utom det vanliga gratulationerna på familjesidan. På temat beklaga - om man nu kan ta det som motsats finns i vanlig ordning mycket.

Arbetslag splittras är en tråkig och beklagansvärd nyhet. Lite spännande är det att de "förbrukat" 4 chefer på mindr än 4 år. Varför det? Om nu jobbet likväl utförts på ett mycket bra sätt kan jag undra varför man inte försöker sig på en mer självstyrande grupp? Nyehten om polisen som misshandlat sin hustru är ingen trevlig nyhet. Men eftersom hon tydligen återvänt till honom efter en tidigare misshandel är det väl ändå bra att bevisen stärks. En rolig nyhet att Hantis nu ger ut en roman - alltid roligt att läsa något där man vet lite mer vem författaren är.


Nu ska jag dra mot jobbet - det blir jobb till ca 13 idag - därefter sjukbesök och klockan 15 har jag ett möte.


Retar mig

Hysterin runt svininfluensan retar mig - må väl vara att tidningarna tar tillfället i akt och sälja lösnummer med lite uppseendeväckande rubriker.

Men att landstinget på snart sagt varenda telefon ska snacka svininfluensa oavsett du bett om det eller inte. Vårdcentraler, distriktssköterskor och till och med rådgivningssköterskan. Den sistnämnde är steget för att ringa eller åka till akuten. Det är nog bara 112 numret där du klarar dig från att få icke önskad information om svininfluensan.

För övrigt är jag faktiskt på jobbet nu - gäller att passa på. Men det blir inte så lång stund - måste väl åka upp och hälsa på på två avdelningar på sjukhuset ikväll. Lite grejor som ska upp.

Inläggning

Och nu handlar det inte om gurka - utan om att far nu också är inlagd. Och blir där nog ett par dar för att ställa in medicineringen.

Nu ska jag ta mig en repa till staden - så fäår jag väl nätvandra sen och kolla om det hänmt något i stora vida världen.

Mer syskon

Mer jul och mer doktor - nu har jag kommit till insikten om att mer - eller fler - syskon i vissa lägen inte vore så dumt.

Jodå tidningen hade kommit så klockan halvfem la jag mig och sov.

Vaknade inte på riktigt förrän klockan 08.10.

Har varit en sväng till far och träffat hemtjänsten. De visste inte än att mor åkt till sjukhuset.

Nu ska jag gå ner till far - han sov fortfarande när vi var där.

Galen natt

Det finns något i Kalle Ankas julafton - om en magisk natt. Denna natt har dock varit fullståndigt galen - och jag är inte säker på att den nått sin kulmen än?

Här har det pendlats mellan Skräddrsvägen. Sjukhuset- Kråkbergvägen i diverse olika kombinationer.

Ingen idé att berätta - ni skulle ändå inte fatta något.

Men tack till Anna-Karin och Dennis (?) f´ör skjutsen hem!

Och massor med tack till Anders och Jesper - vilka fantastiska representanter för våran polis!! Kram på er grabbar - jag känner mig trygg!

Eftersom klockan nu är tjugo i fyra har jag bestämt mig för att kolla när tidningen kommer - och om Anders fick min far att sova tryggt?

Mer doktor!

Mer jul - jag känner att det finns någon sån slagdänga. Själv säger jag bara: mer doktor - och mindre läkare. Ni förstår förmodligen ingenting.

Men när jag klev av planet klockan 19 ikväll ringde hemtjänsten - och sen har det varit fullt kaos. Detaljerna kommer säkert senare men dagens upplevelse var kirurgläkaren - första läkaren mor träffade -  på akuten som avslutade undersökningen av mor med att fråga: Har du några sjukdomar? Halleluja!!

Så kom det en kirurgläkare till och ställde ett antal konstiga frågor - och förklarade att han måste ställa dessa frågor för att konstatera att mamma inte var något fall för kirurgerna.

Och sen kom då en medicinläkare som äntligen beslutade att mor måste få en säng åtminstone över natten.

Själv hade jag himla tur att träffa på Anna-Karin (tråkigt at hon inte mådde bra) och hennes man och fick iaf skjuts hem.

Om 2 timmar har jag varit uppe i ett dygn!


Färdigbadat

Nu är det färdigbadat - för idag går "Kall Lovisa" i sjön. Min farmor var mycket noga om detta - inget utebad från den 26 augusti - och vi trodde nog stenhårt på en tant som väntade under vattenytan om man skulle bryta mot detta förbud. Så det är bara att konstatera att jag inte hann med något dopp på näset i år heller.

Färdigplockat hoppas jag det är nu för de
stackars Thailändarna som oavsett bärtillgången uppenbarligen blivit lurade. Hade det varit bättre tillgång på bär hade väl priset varit än lägre och att plocka 50 kg - 100 liter blåbär - per dag är bara orimligt. Och vem är det som är ansvarig för lägret? Häng ut dom!

Och i klimatdebatten närmar vi oss nu pudelns kärna. Eller åtminstone en del av det som gjort och gör mig förvirrad. EA hävdar att koldioxidhalten genom historien var betydligt högre än idag utan att någon katastrof inträffat? Och vad säger Westerstrand & co om det?

Och nu har jag kommit på att det är sex som är det magiska - klockslaget. Verkar som om uppdateringen av nättidningen sker då?

Genar nu förbi mor och far och sen drar jag mot Stockholm. Hör av mig i kväll med rapport om dagen.

Bara förnamnet

Om jag var skrivseg i morse så var det nog bara förnamnet. Har inte orkat/idas/hunnit skriva något idag. Fick börja dagen med att konstatera att något måste vi göra åt de pangade rutorna. Och då menar jag verkligen "pangade". I rummet där jag suttit tidigare - där bussen nästan körde in i - har några glada lirare skjutit igenom rutan. Ett riktigt skotthål - och polisen hittade även projektilen. Så det var inte nog med det krossade fönstret vid min nuvarande arbetsplats. 

Som föredetting borde man väl inte vara ett så eftertraktat byte?

Nåväl jag ringde Luleå Bilglas - men nästan innan jag hann lägga på så var två grabbar därifrån på plats.  Så när Ola Grönlund motringde kunde jag bara tacka för snabb service. Mitt val är alltid Luleå Bilglas - jag skötte deras bokföring på den tiden företaget drevs av Olas far Volrad och Bosse L.

Lite inhandling till landstingsgruppens sammanträde och sen tyckte jag banne mig inte att jag hann något mer. Och Anders och Katarina var lite sena så dem hann jag inte träffa. Men väl Erik och Els.

Sen var det lite postala ärenden åt jobbet - apoteket till föräldrarna - inhandling på Kvantum.

Och sen har jag suttit med SV handlingarna. Med ett litet break för kompis Gisela kom cyklande förbi. Och för att Els ringde om att hennes nyckelknippa var borta när hon skulle lämna expen. Måste nog ringa och kolla upp hur det gick? Kan undra om jag var den som först misstänktes?

Något har jag iaf fått gjort idag - har skickat in en replik på
Kurirens ledare. Kan hoppas att de är seriösare än rapportskrivaren Thomas Idergard som inbjudits av SV att komma och diskutera folkbildningen och dess finansiering - men som hitintills nobbat.. Annars riskerar ni att få repliken publicerad på denna eminenta blogg.

Fast nu när jag läser ledaren en gång till så måste jag igen säga att GB har ändå en ganska nyanserad nivå på sina inlägg.

Detta inlägg skulle också kunna ha rubriken "den ofullbordade" - för efter 2 timmar med annat i görningen skickar jag nu denna för publicering.

Natti!

Morgonens överraskning

Inget hopp hade jag att tidningen skulle vara inhämtad. Vet att jag tänktr så - när jag fick mot dörren. Lilly är ju på sjukhus. Så döm om min förvåning när de låg där på hallgolvet. Kan inte vara någon annan än kusin Kerstin som gjort det. Vilket gör mig orolig - kan nästan tro att hon inte mår bra? Under mitt dryga år har det aldrig hänt att hon varit uppe och ute klockan 5?

I avdelningen aldrig har hänt kan jag konstatera att jag aldrig mött någon som heter Bartolomeus - dagens namnsdagsbarn. Kanske inte så konstigt heller - bara 64 i Sverige som heter så - och bara 8 som har det som tilltalsnamn.

Luleå är ute i de nationella TV-nyheterna idag - med de 
200 thailändare som samlades i stadsparken igårkväll. Bra jobbat att ordna övernattning till dem. Men uppenbarligen finns mycket att sanera i den här branschen. Men hur dålig är bärtillgången egentligen - kompis Birgit - ovan skogsmänniska - plockade 20 liter blåbär på några timmar? Kanske bara nybörjartur.

Usch - nu har svenska biståndspengar försvunnit i en korruptionsskandal i Zambia. Mellan 20 till 30 miljoner. Inte kul alls - gör det svårare att upprätthålla vilja att hjälpa.

Jag är skrivseg på morgonen så nu blir det frukost.

Godnatt!

Både det ena och det andra har passerat. För trött att skriva. Förtvivlat ont i kroppen. Men en bra dag har det varit. Nu får jag se om jag vunnit Zinkhuset på svärdotterns blogg?

Skjut mera!

Skjut mera - eller rättare sagt flera björnar. Kan vi möjligen få låna ner några jägare från inlandet. Här runt Luleå verkar det inte som om man klarar avskjutningen?

Jag har landat på jobbet och ska bli här en stund. För att organisera upp nästa vecka. Det gäller att prioritera när man bara jobbar 40%.

Manna

När det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked sägs det ju. V75 är något jag aldrig spelat - och inte ska jag göra det heller denna vinst till trots. Nog med att de på Kvantum "lurade" mig att spela Bomben. Som jag inte ens kunde rätta?

"Flimmrat" ska inte stavas så - men jag kom inte på vilken grammatisk regel som styrde detta och tänte mig att någon språkstalinist skulle rätta mig. Är det aldrig tre konsonanter i rad? Stavningen styrs som regel av autopiloten men ibland blir jag fundersam.

Nu ska jag försöka komma igång med inläsandet av handlingar. Tjock bunt. Får ta det i intervaller uppblandat med lite praktiska göromål. Som att hämta in tvätten innan det börjar regna.

Och inte står det något i tidningen om pangade rutor på folkpartiexpen - men lika bra det. Dessa ligister förtjänar ingen uppmärksamhet.

Mardröm x 3

Vaknade när klockan var tio i åtta. Mardröm? Trodde förstås inte mina ögon - men så var det. Raska steg ned till frukost - och jag behövde inte fundera på om jag skulle ge mig tid att hämta in DN till Kerstin - det hade hon redan gjort.

Mardröm 2 återfinns i Expressen - ja inte fp:s siffror i sig de hoppar ju nu hela tiden runt förra valresultatet. Men att
SD skulle komma in i riksdagen och bli vågmästare,

Mardröm 3 rör inte mig - men kan känna med de som blivit kvar på Arlanda istället för att ligga på en strand i Antalya. Frågan är vilket som är värst - att inte komma sig hem eller inte komma iväg?

Nu gäller det att planera effektivt för denna dag som fick färre timmar än beräknat. Ganska många kommer att gå åt för att läsa in inför SV:s förbundsstyrelse på tisdag.

Släng sig i väggen, Sankte Per

Utringd klockan 1.44 har jag sett "knippan"! Allt i neonfärger - rosa, gula, och gröna "nyckelöverdrag"- i en jättestor metallring. Måhända har Sankte Per hängt med i utvecklingen - men i min världsbild har han mycket mindre knippa än vad Nattpatrullen har. Egentligen har "han" bara en enda nyckel i sin hand på de bilder som kommer på min "hårddisk" - det kan vara ett tecken på att hålla sig väl med Nattpatrullen så att det hittar min?

Men om det nu finns någon "gudelig" rättvisa som kommer Sankte Per så småningom att hitta mina föräldrars nyckel!

Om det finns förutsättningar att han ska hitta min tvivlar jag på? Livet har flimmrat förbi ikväll!

För övrigt har jag lite hårddragen när jag kallade GB för "megafon" i mitt tidigare inlägg. Ledaren var ju ändå ganska nyanserad?


Vetemjöl och sjukvårdstjep

Kontrasterna blir stora när jag ser på VM-tävlingarnas längdhopp och jämför med tävlingarna på Skogsvallen idag. Övertrampsbrädan på Skogsvallen bestod av sjukvårdstejp och hoppen mättes från avtrycken i vetemjölet! En 5-kilos påse med vetemjöl tronade på sekretariets bord. Över vilket för övrigt barnbarnet Sara och hennes kompis Sandra hade dökoll!

Det kanske är något som Timbro - Thomas Idegaard - och den
moderata megafonen GB på Kuriren borde fundera över. Det finns skäl att kritisera Luleå kommun som i ett läge där man avskedar lärare skickar iväg stora pengar till hockey cirkusen - så att man kan betala fantasilöner till sina spelare.

Men kom ihåg att pengar som satsas på fritid och kultur också går till sjukvårdstejp och vetemjöl. Och att det handlar om människors möjlighet till livslångt lärande, funktionsnedsattas rätt till ett medborgerligt engagemang, ungdomars möjlighet att via studieförbunden få utveckla sitt musik/dansintresse och äldres rätt till kulturupplevelser på sina boenden.

"Nattväktarstaten" som förordas av Timbro är inget för liberaler!

Meningslöst krossande

Denna riskhelg händer det alltid mer saker än vanligt. Nästan så man tänker tur det inte var värre när man läser om glaskross på Tunastrigen.

Men eftersom Thomas precis ringt och fått rapport från Stefan Tornberg om att någon ruta krossats även hos oss på fp så känner jag att det kliar i händerna och adrenalinet rinner till. Så fullständigt meningslöst.

Så på väg till Skogsvallen och Lisas friidrott får jag väl ta en sväng till expern också.

En timme till sex

Oavsett det vilken utydning man gör av uttrycket att det är bra att stiga upp klockan 5 - då har man en timme till 6 - så kan jag bara hålla med. Själv vaknade jag kvart över sex - och trodde i det längsta att den var så där halv 3 - men ett nosande och glosande på klockan visade till min fasa kvart över sex.

Så nu knatar jag direkt ned till frukost - ja jag har ju hunnit med en snabbläsning av papperstidningarna - men inget mer. Tack och lov så är det soligt och fint idag - Norrbottens radion refererade igår att med skulle vara molnoch regn både i kust och inland. Själv ska jag vara på friidrottstävlingar mellan 11-14.

För lite pys

För lite pys i Oscars - surströmming. Har aldrig öppnat en surströmmingsburk som pyst så lite. Men strömmingen var helt okej - inget fel att den kommit bra i alla tester. Trots uteblivet pys påminde den om surströmming ett år gammal.

Den där akademin - surströmmings - skulle jag allt vilja vara medlem av.

Oerhört trött ikväll - och ont i kroppen. Riktigt varför  vet jag inte. Men ska slappa framför TV:n. Det spöregnar i Berlin - och tävlingar blir uppskjutna. Höjdhoppet jag ser framemot - och man tror att det ska köras nu klockan 20.00. Fast fan trot?

Sex rätt på Keno - 10 spänn.

Och Lilly på lasarettet - nu är det ingen återvändo i morgonbitti - det är jag som hämtar in tidningarna.

Produktionsbortfall

Jessus - 2,5 timme tog det att ha mor till tandhygienisten trots att jag bara anslöt härifrån stan. Tio i tolv var hon färdig och Berit beställde sjuktransport (inget fusk med färdtjänst här inte). Kvart över tolv skulle den komma. Halv ett och ingen bil då ringde jag. Alldeles strax som det brukar heta. Tjugo i kom den.


Så idag får jag inte ihop mina timmar - måste åka nu och förbereda surströmmingsfesten. Det suger!!


Kungligheter och surströmming

Tidningarna börjar tjockna av lite nu när skolstaren närmar sig. Fast idag mest bara om kungabesöket. Dock måste det vara missvisande resultat att det bara står 56-44 till de som gillar kungafamiljen.

Kungen gillar inte surströmming - men det gör drottningen. Hur det är med kronprinsessan Victoria har jag inte kunnat utläsa av Bo Torbjörns reportage.

Dock berättar Bo Torbjörn (nästan lika udda namnkombination som Bo Ture - han i Kuriren) att landshövdingen varit på fall igen - men återtog i sista minuten kroppskontrollen.

Trodde inte jag hörde rätt igårkväll - "200-pajasarna" - så jag vågade inte skriva. En offentlig ursäkt är väl på plats?

Emma Gren kom dock sjua i finalen - inte att förakta även om hon var besviken själv.

Jon och Jonna gratuleras idag - namn som kommer från Johannes och Johanna. Så alla dom som heter så har dubbelnamnsdag. Jonna Borg - Ebbas mamma - gratuleras idag.


Idag blir det jobb på förmiddagen - spännande att se om Thomas och Johan fick några delar över när de monterade skåpen. Tillsammans ska vi idag se till att de ""gudeliga" valsedlarna kommer iväg med buss - en hjälp till nätverket FISK - Folkpartister i Svenska Kyrkan. Och på eftermiddagen ska det ätas surströmming hos föräldrarna.


I klass med Kerstin

Har alltid himlat med ögonen när Kerstin berättat vad hennes nya skor kostar. Men efter besöket på Bekväma skor i Boden ligger jag i klass med henne. Kan bara hoppas och tro att det inte blir som för henne att de efter någon vecka inte passar alls. För 1195 kronor är rekord för mig! Men sköna och hyfsat snygga är dom.

Vädret är dock inte snyggt alls - får nog ta täckkappan på promenaden ned till föräldrarna. Soptunnorna ska ut till vägen. Och så får jag väl snart börja se upp så jag inte missar höjdhoppsfinalen?

Temphöjning

Nu har jag jobbat färdigt för idag - lite längre än vanligt - men gäller att passa på då det är lugnt hemma. Men det var inte det jag avsåg med tempohöjning. Tänkte bara att det är likdant varje år - det går som i ryck - först kommer man igång efter semestern - i rätt maklig takt - andra veckan lite högre tempo. Men så när skolan börjar då blir det ett bra upptrapp. Så måndag gäller det att vara utvilad.

Nu ska jag dra några ärenden på stan - och sen hemåt. Skulle behöva göra en tripp till Boden för inhandling av bekväma promenadskor.

Lustigkurrar

Det börjar redan med rubriken "Läkarlaget ordinerar..." och fortsätter med att kirurgen vill använda kniven, magdoktorn tycker att man ska "släppa sig"och någon förordar obduktion. Sen spetsas det med ett politiskt uttalande om att det med surströmming som med vårdköer - en del förordar gräddfiler.

ja oj så mycket lustifikationer han fått ihop Nils Johansson som i år dragit ihop ett läkarlag som provsmakare av surströmming.

Och på receptet står ...Oskars!

Mindre lustigt med polisen som  misstänks för att ha misshandlat sin sambo. NSD avslöjar i princip vem det är - tillräckligt många detaljer och en bild där bara ansiktet "mörkats".

Felsteg av landshövdingen - det har ju varit ett och annat under åren - men knappast något som kommer att bli så exponerat som detta. Nog borde Lars Lundin kunna få en och annan sekin för dessa bilder. Kanske något som avskedspresent till PO om några år?

För övrigt känner jag lust att damma av vänsterslagorden från 60-talet - Go home (USA) - när jag l'äser Sticket idag - Go home, GB!

Och nu ska jag gå "hem" och äta frukost.

Nära min anfader

Nu har kronprinsessan Victoria varit när min anfaders domäner. Ratan - framförallt - tillhörde ett rote i Skellefteå. Det var i 1809 års slag och krig  han - Anders - fick släktnamnet Grönborg.

Jag längtar faktiskt efter släktboken jag beställt.

Natti, natti - igen! Jag skulle kunna skriva något om de - som egentligen är emot kungahuset - men som tar tillfället i akt och sola sig i glansen. Men det gör jag förstås inte - mest beroende på att jag ser så illa att jag inte är riktigt säker på att jag identifierat personerna rätt?

NATTI, NATTI, NATTI!

Svar om potatisen!

Bra att sätta mycket potatis - för då visste de var man hade kärringarna under älgjakten!

Ett svar har jag fått om att det skulle ha att göra med att Sunderbyn hade ett brännvinsbränneri - ja det var säkert också en drivkraft fast kanske tidigare än vad jag minns.

Utrycket om kärringarna och älgjakten har far också placerat hos en specifik person - jag ska berätta det för hans dotter!

För övrigt har jag två bekännelser: har missat Lennart Lindfors 96 årsdag som var i söndags. Och Karin som fyllde något och 30 den 10 augusti. Grattiskramar i efterskott till er båda.


Nu ska jag natta till det sista av friidrotten!


Lotteri

Svärdottern lottar ut en zinklykta till de som besöker hennes blogg och kommenterar. Vinner jag den blir det ett nytt lotteri här. Skämt åsido jag är inte SÅ förtjust i zinkgrejor - men den här lyktan ser faktiskt ganska trevlig ut. Och så är det väl bra ur brandsäkerhetssynpunkt - säger en fd "Räddningstjänstpartist".

Nå har ni klurat ut om syftet med att sätta potatis än?

Eftermiddagsskift

Idag har hag kört med eftermiddagsskift och är följaktligen kvar på jobbet än.

Nu ska jag dock strax packa ihop och dra mot inhandling på Kvantum.

Inget roligt att berätta om så jag får väl dra en liten gåta/fråga: vet ni varför männen i Sunderbyn var så pigg på att sätta rejält med potatis varje vår?

Svar får ni senare ikväll.

Jag gick in och svarade på Demensbokens frågor - och fick 18 rätt av 20. Dagny - jag ska gå in och kolla min kunskap på övriga 79 frågor senare. Kanske kan få extra knäcka inom hemtjänsten?

Och fyrkantig blir då inte min palt när jag steker den. Den runda palten delas i två delar och sen blir det nog halcirkelmodell på paltbitarna. Ibland delas det nog en gång till till mindre bitar. Dock aldrig fyrkantiga.

Början till slutet

Något att minnas och fira - början till slutet för Berlinmuren.

Namnsdagsfirar gör jag som vanligt - Magnus och Måns. Westerstrand till exempel som en gång i tiden kollade på min blogg.

Ser att Lars Pekka också funderar i termerma växthusterorins död - "Början till befriande slut". Få se om han kan locka ut den andra sidan? Själv kan jag för lite i ämnet för att ge mig in i debatten - men måste erkänna att lite av Pekkas och EA:s dubier har jag.

Mycket befriande ovan - och mer kommer. Vore befriande om Räddningstjänsten kom med en rimlig förklaring till den kritik som framförs av sign. Arg skattebetalare som rubricerar med "Räddningstvätten..?"

Befriande att Nattpatrullen bil farit utan telefonsamtal till mig . Det innebär att det inte är något akutläge på morgonen.

Mycket som ska hinnas med idag. Ska börja dagen med ett antal mail redan nu.

Noll rätt

Noll rätt på Keno - kärleken hägrar?

Men äckligt!

Inte farligt - men jäkligt äckligt. Och varför ska man göda sjuka människor med att kunna köpa begagnade trosor?

Har sovit 2 timmar - och sen ringt några samtal i "dimma" - nu har jag vinkat av Ebba - fast bara till sängen. Men hon och föräldrarna drar medan  jag är på jobbet i morgon.


Fantasifull meny

Kan ju hoppas att kungen med sällskap har plåtmagar - för vilken blandning de ska bjudas på. Stekt palt - i fyrkanter - tillsammans med renytterfile och diverse annat.

Men varför förstöra en kall åkerbärssoppa och grädde genom att blanda in jordgubbar, röda vinbär, blåbär och chokladflarn?

De som komponerat har absolut glömt att det enkla är det sköna!

Nu måste jag sova en timme eller två för att återhämta lite krafter. Vänner i "nöd" har tagit lite energi.

Emma Gren

Inte Ebba Grön - men väl Emma Gren till höjdhoppsfinal. Ska bli kul att se - hon har som fått komma i skymundan för Kajsa - så jag kommer knapp ihåg hur hon ser ut. Och så började jag skriva Ebba - men visst är det Emma?

NU ska jag fara.

Välbehövlig ansning

Har varit och klippt mig - handlade snarare om röj och ansning. Förra klippningen var 19 maj!

Nu ska jag åka några partiärenden på väg hem. Busstationen för att kolla vilka lappar som ska tas lös och vilka som ska klabbas på paketen. Och så till NKV för inköp av almanackor med mera.

999 950

999 950 kronor - så mycket återstår till miljonen efter att ha skrapat trisslotterna.

Gruvarsamt att gå ut - bara 5 grader i morse klockan kvart i fem. Själv behövde jag inte gå ut - mötte Lilly i dörren.

Men nu - nu ska jag gå ut.

"Adrenalina Bitsk"

"Adrenalina Bitsk" - en insändarsignatur i dagens NSD - den skulle man kommit på själv. Fortfarande har jag inte kunnat komma på någon rimlig förklaring till varför NSD inte lägger ut sina insändare i nättidningen?

Ellen ska gratuleras på namnsdagen - Persson förstås - STORT GRATTIS. Grattis också till Lena - men "Lenor" känner jag SÅ många så det får bli ett kollektivt grattis.

Bocken som trädgårdsmästare kommer jag att tänka på - nu ska Luleå Expo som just kört Luleå Kalaset med
"kalasförlust" ta över ett annat förlustprojekt "Matteifestivalen". Nähä den nyheten gick inte att finna vare sig på nättidningen eller Google.

Och Kuriren har bytt bokstavskombinatkion - från AE till GB - på ledarsidan. Till ordinarie GB denna gång - få se om han blir utvikningspojk på lördag - eller om de kan ha hittat på något nytt stuk. Vi får hoppas han trimmat PC:n under semestern så vi får skarpa, lokala ledare i höst. Sen kan jag hoppas att man "trimmar" systemet som lägger ut material till nättidningen - inget från ledarsidan fanns på nätet 06.00.


Då blir jag less - ha en bra morgon!


Ringer Riksgälden?

Dragning på måndag - vinstmeddelande med post på torsdag. Så brukar det vara med de små vinster jag fått på obligationer.

Så här stod det idag som så ofta tidigare: Tyvärr, inga vinster funna.

Kan ju undra om de ringer om det skulle slå till med storkovan? Någon som vet?

Sen kan jag undra varför inte Riksgälden - eller snarare Värdepapperscentralen mailar ut sina meddelanden?

Sunderbyn, måndag eftermiddag

Nu är föräldrarna nyklippta. Och mor har fått hårt tonat och lagt. Förra måndagen var det fotvård - så nu är de stiliga från topp till tå. Och mor glädjande nog väldigt mycket piggare.

Själv jobbade jag till 12 - men inte hinner man - inte jag iaf - så mycket på dessa ynka timmar.

Nu ska jag ta mig en repa till stan - nytt munstycke till dammsugaren önskades. Frågan är om det är Claes Ohlson som gäller?

Hur länge är man ny?

I sin krönika i  NSD idag skriver Krister Hammarbergh  - "För hos oss nya moderater..."vilket föranleder mig att undra hur länge man kan vara ny? Inte länkbar trots sökning på det mesta.

Valter och Verner har namnsdag. Grape i Boden får en hälsning. Carola påstod i torsdags att alla som hittar Grape i sitt släktträd är släkt - så då får Valter se det som en hälsning från en avlägsen släkting.

Ett mirakel var det att jag orkade vara med om det historiska världrekordet igår kväll - oddsen var dåliga - jag var trött redan vid 20-tiden. Men hur det var - och visst var det
mäktigt av Bolt.

Själv tycker jag att 100 meter är väl överreklamerat - känns ju nätan lite snopet när allt är över på 9,58. Själv ser jag framemot att se Mustafa på 3000 m hinder - hade faktiskt missat att han gått till final. Hann höra att han fått ett svårt heat men tydligen gick han till final som siste man. Tydligen så spännande och dramatiskt att Mohammad spydde när han tittade på det sista avgörande heatet!

Spännande blir det att skrapa de 4 trisslotter jag köpte igår - men glömde bort. Dock är jag inte säker att jag satsar en eventuell vinst till Bergmans jeep. Kan undra hur mycket den kommer att maxa?

Nu ska jag försöka hinna duscha innan frukost - för att disponera tiden på ett maximalt effektitvt sätt.

Brynolf

Brynolf känner jag ingen - fast fanns det inte en Brynolf i Sunderbyn när jag växte upp? Med något på B i efternamn?
I vilket fall har Brynolf namnsdag idag - grattis så här i elfte timmen!

Dagen har varit bra - men riktigt vad jag gjort och inte gjort förstår jag inte. Tiden har som vanligt bara rusat.

Nu är det iaf friidrott som gäller!

Inget oväntat

Inget oväntat - det som kallas nyhet - fanns i tidningarna idag. Jo lite nyheter förstås - men graden av aktualitet kan ni bedöma när en sån här nyhet - kvinnor vill inte handa av vackra kvinnor - får utrymme. Och att det överhuvudtaget får utrymme vid ett univerisitet är ju inte klokt. Hon studenten hade fått för sig att kvinnor inte ville handla av henne när hon jobbade i butik - för att hon var för vqcker. En "sanning" som hon sen fått använda universitetets resurser till att bevisa. Nej - det är inte i Sverige - men liknande värdelösa forskningsrapporter dyker upp med jämna mellanrum även här.

Oväntat var det att telefonen ringde i natt klockan 02.20 - trygghetslarmet som utlöstes hos mor. Jag avstod denna gång att erbjuda mig att gå ner - måste avvänjas - så nu får jag höra på morgonen vad som var på färde. Jag kollade förstås att det var mörkt i huset och bedömde att det kanske var en försenad nattpatrull som skulle påskyndas?

Fullständigt ljuvliga drömmar i natt - tänk vilken skön känsla man har i kroppen när man vaknar upp från sånt. Sanndröm? Kan hoppas!

Kylslaget känns det utifrån - får nu börja stänga alla de fönster som stått på glänt. Tar ny Hondas - eller är det Bosses Bil o Motor - hellyhansen och knatar till frukost. Idag måste jag försöka få utrymme för att åka till jobbet en timme eller två. För att organisera upp veckan.

Förgiftad och försvunnen?

Den rubriken har jag haft en gång. Upptäckte ikväll att om jag skriver in en bokstav för rubriken så söker den vilka jag haft tidigare.

Och denna hade jag haft - "Förgiftad och försvunnen". Vad den innehöll förra gången har jag inte kollat . Men för Dig min speciella vän - kanske det kan trösta att jag är "på". Om du inte läser detta så betyder det bara att jag ska se en kriminalare på TV.

Och sen ska jag sova!

Har sovit en timme tidigare i eftermiddag - och då drömde jag så eländigt om hur jag tappade alla tänder precis innan vi skulle inta en måltid. Och annat som var helt tokigt - men hur kan det komma sig att jag ändå kände mig så utvilad och harmonisk efter den timmen?

Natti!

Tji fick du, Ann O Nym

Nu har jag gjort det - rensat rören. Det var skitenkelt - med betong på skit. Ingen hörapparat men diverse platskorkar, mellanrumsborstar. en mutter och diverse annat. Nu flyter på det hur bra som helst. "Kalla in Jens" kommetnerade Ann O Nym och jag utgår från att det var rörrensningen som åsyftades.

Jens är det synd om - han är ensamstående tvåbarnsfar med tandvärk. Har dragit en tand vars förloppp varit så märkvärdigt och sällsynt att bilderna skulle användas vid tandläkarutbildning. Var nog ingen tröst i går när hela huvudet och käken värkte. Lotta är i Danmark och jens och flickorna i Kalix på BD Open.

Sen har jag hunnit med vinbärsinplockning, potatisupptagning (till Gun) och kafferep. Nu ska jag dra till Clas Ohlson och se om jag kan hitta  en bra telefon till mor.

Grattis chipsen!

Stella och Estelle har namnsdag idag. Grattis! Namnslikheten är stor mellan de ca 400 som kallas Estelle och Estrella som mängder av olika chipssorter har som samlingsnamn - så de kan också inkluderas i grattiset. För övrigt finns ett hus i Luleå som kallades Estellahuset (inte Estrella, tror jag?) Mittemot Åhléns där det är ett matställe på hörnet (som för övrigt hetat Matstället en gång) som jag är osäker vad det heter idag?

Känslan jag haft - och säkert många andra också - att det skrivs om mängder av mord i sverige i sommar är nu bekräftad av en
professor  Sarnecki.

Annars undrar jag idag varför dom viker ut sig - pojkarna - just på lördagar. Jag menar ledarskribenterna på Kuriren - oavsett dom heter GB, GB eller AE så trycks det upp frilagd bröstbild större på lördagarna. Nu syns bara Al Gore på nättidningens version - men kolla och jämför i papperstidningen. Och innehållet i ledaren är ju intressant - är växthusteorin bara ett politiskt spörsmål? Tanken har ju väckts många gånger tidigare - och jag har uipplevt att ingen från "andra sidan" vill ta debatten - teorin ska tydligen tigas ihjäl vilket gör mig misstänksam?

Idag ska jag för övrigt ge mig på något som jag aldrig gjort förr. Rensa i ett vattenlås (hette det så nu?). Dålig avrinning i tvättstället hos mor och två av hemtjänsttjejerna påstod unisont att det var lätt som en plätt. Får väl se om de har rätt eller om jag sitter där på golvet med en massa överblivna skruvar och lock?

Nu en promenad till frukost - känns alltid ganska lugnt nu - då nattpatrullen inte larmat vid 6 besöket kan jag utgå från att läget är stabilt..

Bästa dagen

Bästa semesterdagen på hela sommaren - dessa timmar i Kalix vilade upp kropp och själ mer än alla de andra dagarna tillsammans. Kopplade absolut bort mor och far och allt runt dem. I förvissning om att hemtjänsten och kusin Kerstin såg till deras bästa.

Tänk vilka fantastiska barn och ungdomar det finns. Vare sig i Saras eller Lisas match var det ett enda gnäll eller skäll. Bara glada kämpande tjejer. Saras lag förlorade mot Pajala med 1 mål mot 2. Ett hörnmål då 2 sekunder återstod. Lisas lag spelade oavgjort mot Gammelgården - 1-1 - och Lisa gjorde MÅL.

Och före och mellan matcherna har jag suttir i Alviks husvagnskvarter och småsovit i en solstol.

Nu ska jag kolla mail och läsa lite nättidningar. Sen lite rester från igår inkl. ett glas rött - kanske - jag är så trött - att rött - det kan bli för mycket. Trött = solen och vinden har krävt sin tribut.

Häggbär

Nu är häggbären mogna - och vilken underbar känsla att få nypa ett och stoppa i munnen. Den där jäkla häggspinnen har ju varit i flera år - men i år är åtminstone våran hägg återställd.

"Une"

"Une" är fornnordiska och betyder trivas. Härifrån härstammar dagens namn Uno. Eller så kommer namnet Uno från latinskan och betyder "en". Allt enligt folk@kuriren.com. Att man inte kan säkert säga varifrån namnet Uno kommer visar att det fortfarande finns utrymme för avdelnjingen värdelös forskning. Min morbror hade för övrigt en fjälla som hette Una - hon jobbade på äggcentralen och packade ägg. Vare sig ordet "fjälla" eller äggcentralen används längre.

Apropå "en" så har det kommit ännu en - opinionsmätning. Även om 10.1 i Skop var en behaglig nivå för fp så är det väl mer troligt att dagens 7.2 ligger närmare sanningen - åtminstone stämmer det väl med gårdagens mätning. Och skillnaden mellan blocken tyder på en rysare om ett år.

Christer Fuglesang ska ut i rymden igen - 24 augusti. Vad snopen jag blev att det låg så när i tiden.

Ingen debut för Christer - men väl för Anna Munyua - med boken Melvin. Carolas dotter och jag fick boken som present igår. Barnböcker är underskattade som läsning även för vuxna - trevlig debutantbok.

Mansten engagerar - och meningarna om honom delade. Landstingets uppsägning av Anders var milt uttryckt oskälig - och jag förstår Anders om han nu tillsammans med en arbetsrättsexpert tror sig hittat formella skäl för att häva den. Vem vill ha livslångt yrkesförbund i sitt eget hemlän? Jag skulle gjort likadant själv. Men självfallet måste då pengarna också betalas tillbaka!

Inte längre molnigast i Sverige - Växjö - bara 2 från slutet. Och Luleå kan väl glädjas åt att vara 2:a i soligan. Hoppas att solen är Kalix nådig idag för dit ska jag på min lediga dag. BD Open och match för både Sara och Lisa.

Nu går jag till tidig frukost och nästa blogginlägg kommer inte förrän ikväll - om jag inte ramlar över någon nyhet på promenaden över "prärien".

Festen är över

Fest och fest - var ju faktiskt ett sammanträde - men med lite lagomt onyttig mat och trevliga vänner så kan även ett sammanträde bli en fest.

Och för att hålla värmen fick några vin - filtarna räckte bara till de som skulle köra bil.

Mor hann larma en gång men det var ingen fara - bara att hon är så less att vara så dålig och inte klara sig själv.

Nu ska jag inte diska ikväll utan lägga mig till ro framför TV:n - och jag fick en timme extra till förfogande i morgon - klockan 10 först ska jag träffa flickorna i Kalix.

Nyckeln i barndomen?

Nyckeln till bra relationer ligger i barndomen. Klart det känns lite sent att få den sanningen serverad. Bara så fascinerad över att det finns så många sanningar inom så många områden - och som dessutom folk lever på.

Nu väntar jag på mina gäster - är inte säker på att alla hittar hit. Hoppas dock att de inte har samma gps som länsservice tekniker - deras gps ville skicka dem till Eskiltuna.

Hemmavid

Lämnade jobbet vid 12-tiden. Har varit med far till tandläkaren. Kusin Kerstin har kommit hem - välsignat. Då kan jag fara och vara med Sara och Lisa på BD Open i morgon utan dåligt samvete. Har inte sett mycket av dem i sommar.

Nu håller jag på att plocka fram lite tillbehör till mina halvmisslyckade pajer - men det finns mycket fina grönsaker av eget bruk så det får duga. Och en cheesecake som jag lånat ur mors frys.

Förhoppningsvis kan vi = länets arbetsutskott - sitta ute i pergolan. Jag uppmanade dem att ta på tröja och långkalsonger fick till svar att finare uteserveringar håller med yllefiltar. Och börjar dom klaga så kan vi nog åtminstone tillhandahålla en och annan hästfilt.

Nu är det vardag

Första opinionsmätningen efter sommaren - då är det väl politisk vardag igen? Upp för fp - men det var ju andra siffror som inte var så kul.

Nu är jag iaf på jobbet.

Han och hon gratuleras

Kaj - har namnsdag. Mycket snack har det varit om könsneutrala namn - Kaj är väl ett bra exempel på att det funkar bra.
Förvisso är majoriteten som kallas så män, 6 100. Bara 174 kvinnor heter så - men själv tror jag att ganska många fler kallas så. Så var det med Stens syster Karin till exempel.

Nattpatrullbilen har åkt från föräldrarna - har märkt att jag numer tar det som ett riktimärke att dagen startar - den har förutsättningar att bli ungefär som jag planerat.

Så fel det kan bli - skulle kopiera en länk om en rekordvinst på Lotto - och fick istället en länk om att vi blir
7 miljarder människor på jorden. Jag kände att livet varit rätt motigt ett tag så en tipsvinst skulle locka.

När ord står mot ord är det svårt - men nog tycker jag det är märkligt att det inte finns bättre och säkrare rutiner som säkrar att rätten till överklagning inte ska hänga i luften på det här sättet. Rek med mottagningsbevis eller annan bekräftelse från mottagande instans skulle inte vara fel.

Fel hade vi på Folkpartiet gjort. I semesterstressen glömde vi att skicka in skattedeklarationen - men hade betalt in pengarna i god tid. Skatteverket ville ha 500 kronor. Vi skrev ett brev i måndags  och bad om förståelse för att det varit lite stressigt när vi gick på semester om döm om vår förvån ing när vi redan igår fick besked om att de "friat" oss.

Och Johan motionerar om att införa Euron som betalningsmedel i Luleå kommuin. Kan undra om Johan vet att folkpartiet redan för många år sen motionerade i samma ärende? Det påstods då - tror jag - att det gick att betala på vissa kommunala inrättningar. Och själv har jag handlar för en eurosedel på Kvantum.

Modet svänger till glada färger enligt TV - ett sätt att muntra upp oss. Har för mig att det sägs att kjolarna brukar bli längre när konjunturen sviktar - då behövs mer tyg och det är bra för att konjunkturen ska svänga uppåt - få se om det blir så?

Nu går jag till frukost - lite sent.

Någon form av balans

Jag söker något bra ordspråk - men hittar det inte. Jämnar ut sig på något sätt - bördorna. Mor var faktiskt rätt pigg ikväll - vid 18-tiden - med tanke på att hon haft flera anfall idag av rejäl andnöd. Men riktigt pigg och glad var hon vid 18-tiden.

En sista look ut strax före elva - och det lyste hos föräldrarna. "Prärievandring" - och inget märkvärdigare än att far sov på soffan - hemtjänsten hade inte fått upp honom - men tydligen hade han smitit upp senare. Det är väl tandläkarbesöket i morgon som ligger och gror.

Men det här funkar förstås inte i längden  - om jag ska göra utryckningar varenda kväll - och dessutom gå i "hemtjänst" klockan 7 varje morgon. Men vad göra?

Men i morgon är en ny dag - och om jag skyndar mig till sängs så är det fortfarande i morgon.

Länken

Här är länken till poliserna i Västerbotten som inte får sitta i socialnämnderna. Det har ju blivit en riktig stor nyhet sen jag försökte länka i morse. Minns inte till vad jag länkade - men det funkade uppenbarligen inte. Tack Ann O Nym - som håller  mig i herrans tukt och förmaning.

Vilket också Åse Egerup gör i sin kommentar. Det var ju tur att det var jag som kom framför henne - med min adress till bloggen - så hon fick utlopp för sin irritation. Jag kan lova att jag inte var ensam om att kugga till det i blixtlåset - det var rena anarkin. Och jag måste erkänna att jag var lite skrajsen också - för jag hade just blivit bortkörd pga explosionsrisken.

Juhlin och Bylin - både med förnament Patrik - den förstnämnde vars efternamn jag inte vet om jag stavat rätt var räddningsledare - den andre är räddningschef  - jag blandar  ihop dem ibland. Men det var Juhlin som talade om explosionsrisken.

För övrigt var det mer kaosän  i trafiken än vid Kvantum - Svartöleden var avspärrad när jag väl var på väg mot Sunderbyn - men man hade glömt att spärra av vänstersv'ängfil fråbn Bodenhållet - vilket gjorde att jag fick en bil mitt framför nosen - i fel färdriktning.

Ingen bra dag idag - sammanfattningsvis. Tredubbelsats Västerbottensostpaj har jag gjort - den verkar inte ha blivit bra. Och isåfall är det sista gången jag köper ekologiska ägg - för den här jag gjort massor med gånger - och den har blivit perfekt. Det enda som avviker är äggen!

Nytt försök

Så pillade jag på någon caps lock knapp och så blev det fettext som bara inte går att förändra. Kopiera, ändra storlek, kopiera in - men nog kvarstår fettexten.

Nåväl jag skulle skälla på rubriksättarna så det kanske är så att hur går hem.
"Poliser förbjuds att arbeta politiskt" - det fick mig att vakna till vid fem-tiden då jag hörde det på TV. Men det visar sig ju förstås inte ha så stor täckning. I slutänden  handlar det specifikt om uppdrag inom sociala nämnden. Spännande prövning väntar - men jag säger som den drabbade sossepolisen -jag känner flera poliser som suttit i sociala nämnder om som aldrig upplevt någon intressekonflikt.

Intressekonflikt upplever jag just nu - tiden contra lusten att skriva och kommentera mer. Men samtidigt är jag nyfiken på hur Johan och Thomas lyckats med IKEA-möblerna.

Milt uttryckt

Som stöpta i samma fort är dom - oavsett de kallas vikarie eller gäst. Kurirens ledare ondgör sig över republikanska klubben och siar att den kommer att förbli en sekt. Ledaren avslutar med att skriva "för att nu uttrycka sig milt" och Gästen han skriver att "det vore milt uttryckt inte olämpligt". Det senare handlar i god moderat ordning om att sänka skatterna.

Ida Folkesson i NSD hon har räknat ut vad Kronpirinsessan Victorias bröllop kostar skattebetalarna , 3,50x6,8 miljoner skattebetalare drar ihop de 25 miljoner som behövs. 25 miljoner det är väl ungefär vad den till Luleå hockey specialdestinerade utbyggnaden av Coop Arena kostar - varje år. Nä - kanske något mindre - men om 25 miljoner för princessbröllopet kostar sjukvård för 6 0 56 personer - då vet vi också ungegär hur många äldre som blir utan äldreomsorg i Luleå på grund av sponsring av elithockey!


Milt uttryckt är jag lite trött idag - 19.30 ringde de från larmet och berättade att mor larmat. Men inte svarat när de ropade upp. I och med det så identifierade vi ett problem; när hörslingan är inkopplad hör mor inte larmoperatören. Nu var detta förmodligen ett fel larm - mor skulle nog larma ut mig - men det är inte lätt att hålla reda på vilken röd knapp det ska tryckas på vid vilket tillfälle.

Nu fick jag ned en gång till vid 22.30 tiden och då fick vi ringa efter larmet - det går inte att få mor på plats i sängen med mindre än att man är Pippi Långström stark eller är 2 personer.


Vilken gång i ordningen?

Svensk Damtidning hävdar nu att man var först med nyheten om prinsessförvoningen. Frågan är väl bara hur många gånger tidigare Svensk Damtidning avslöjat att Madeleine förlovat sig.

Idag har det varit kyrkoval på tapeten - vårat FISK-nätverk - Folkpartister i svenska kyrkan - börjar så smått röra på sig. Valsedlar ska distribueras ut i länet.

Och vi väntar på IKEA-leverans.

Expressen eller Aftobladet?

Nä då det handlar inte om Gösta Ekmans klassiska sketch utan om vem som var först med att avslöja prinsessan Maddes förlovning.

jag missade det i morse - men en sagesman mailade och berättade om nyheten på Aftonbladet. En säker borgelig person som inte borde läsa Aftonbladet före Expressen - därav drar jag slutsatsen att det var det "antirojalistiska" Aftonbladet som ändå var först?

Nu måste jag åka till Kvantum och inhandla några par läsglasögon.


Falsk marknadsföring, NSD

Här läser jag om "kärnavfall" - hur slutförvaringen av oöppnade surströmmingsburkar är en surdeg i sorteringen. Och NSD utlovar webbTV men inte återfinns något där. Och inte nättidningen heller. Falsk marknadsföring - jag blir så sur att tidningarna är dåliga på att uppdatera nättidningarna.

Själv klarade jag sorteringen av 3 burkar förra sommaren - det var så runda och sprängfyllda att jag verkligen hanterade dem som en bomb som kunde brisera. Stack konservöppnaren i dem och med hjälp av vattenslangen kunde jag eliminera mycker av klibbet. De strömmingrna vilar nu sen ett år i komposten.

Susanna har namnsdag - Lindberg och övriga jag känner gratuleras.

Vet inte om det är läge att gratulera någon att Kurt Wennberg eventuellt blir kommunalråd i Pajala. Men att det är en grå eminens som donat och styrt i bakgrunden - inte alltid så uppskattat - har jag hört.

Nu har surströmmingen också anlänt - till NSD:s nättidning vill säga. Premiären är dock först den 20 - då ska jag äta surströmming med Liberala Kvinnor. Fast fjolårets är egentligen bäst nu - som om Ola i Örarna sätter bra pris så kan jag köpa upp lagret?

Idag ska jag ha med far in till stan och dagverksamheten så nu får jag lämna detta och lägga på ett kol. "Hemtjänstinsatsen" tar längre tid nu än i våras då mors förflyttningar går långsamt.

Men hoj hoj..

trodde minsann att jag skrivit tidigare - om fotvård och annat.

Fast nu ikväll är jag mest rädd - mindre het... - och mest rädd för åskan.

Igår när det gick åska var det bara spännande eftersom det var på riktigt bra håll - men nu ter sig omgivningen riktigt mörk och åskig ut.

För övrigt är jag åskig till humöret av skäl som inte kan redovisas här.

"Bomben" har jag spelat på - för 27 kronor. Men jag hade vunnit 40 på Keno så jag ligger i vinst - 13 kronor. Lagomt - för han som vann 20 miljoner - han dog dan efteråt.

Problemet är väl att jag inte vet vad Bomben är - och hur man rättar??

Finns chans till en ny dag i morgon..


Vilken gas då då??

Vad är det för gas som ska ploppa ut ovanför flygplansstolen om det blir konstigt tryck i kabinen? Är det inte syrgas det? Nog verkar det ovanligt småsnålt att man ska extra betalt som ryanaair tydligen gör? Med tanke på allt strul runt hemtransporter från mallorca borde de spara sig sån här dålig PR.

Idag har vår lilla skara här utökats med 1 personal. Johan han börjat sin tjänst som valombudsman.

Nu håller vi på att röja för att på till en arbetsplats till. Och i morgon levererar IKEA.

Och nu ska jag strax dra hemåt.

Larm klockan 5

Mor larmade klockan 5 - sms följt av telefonsignal. Nyttjade "röda knappen" på mobiltelefonen för första gången. Nu var det ingen överhängande fara - hon hade satt sig upp i sängen och kom inte tillbak i liggläge. Hon var nog mest irriterad över att far sprang uppe och donade.

Härligt åskväder i gårkväll - på behörigt avstånd. Fast kusin Kerstin sa att det varit strömavbrott - det såg hon på sin microvågsugn.

Men många droppar regn kom det inte - men kändes ändå bra mycket friskare ute på morgonen. Troligen har temperaturen sjunkit till en mer behaglig med tanke på jobb som väntar för de flesta idag.

Lars ber jag att få gratulera på namnsdagen. Ingen nämnd och ingen glömd.

Nu ska jag duscha och göra mig klar för en andra hemtjänstinsats. Ska försöka komma till jobbet i tid - klockan 9 - för idag måste jag återigen lämna klockan 12. Föräldrarna har fotvård klockan 13. Förvisso i hemmet - men det är väl en del sladderi som måste ordnas - och pengar till betalning.

Historien upprepade sig...

Historien upprepade sig - precis som för 50 år sen vann vi med 3-2 - men det satt hårt åt. Och på sluttampen hade jag en avgörande insats. Bollen gick ut precis där jag stod - och plötsligt fick jag glada tillrop att inte ha så bråttom att sparka tillbak bollen - just som jag koncentrerade mig på att överhuvudtaget pricka bollen!

Och äntligen fick jag bekräftat att det har varit sommar - fast inte riktigt. En match på Sundis går ju inte på långa vägar upp mot en match på Byvallen.

Och egentligen var det enda rätta resultatet - att vi vann. Tänk er - inga hamburgare (fast de fanns på prislistan). Inget lotteri. Och tror eller ej men Sunderbyn spelade med blå byxor och vita tröjor - och med ryggsiffrorna i guld!! Det påstods att der var Persöns matchställ?

Lite kaotiskt hos föräldrarna - allting bottnande i att det är för många personer som alla vill väl. Gulligt att de vill att föräldrarna ska få vila. Men det är väl bra om det blir en del uppetid också?

Nu måste jag bara hålla koll på att det inte börjar lysa hos föräldrarna - för far har "vilat" sen klockan 16.


Derby!

Nu ska jag gå på ett klassiskt derby - Sunderbyn-Gammelstad - men det är skandalost att man har så lite feeling att man inte förlägger matchen till Byvallen. DET hade varit en nostalgitripp.

Maktmedel?

Något som upprör iaf - även om det är en gammal nyhet - Dawit Isaak. Hur kan det vara möjligt att det inte går att få ut honom. Ingen rättegång och inte ska ha friges heller. Eritrea borde väl vara glad att bli av med honom. Måste väl gå att köpa ut honom på något sätt, Den tysta diplomatin som sägs pågå verkar ju inte ge något resultat alls?

Och far har promenerat och jag såg att han anlände hem. Nu hoppas jag hemtjänsten också kommit så mor får hjälp med morgonbestyren och får gå och vila en stund. Hon hade inte sovit riktigt fullt ut i natt heller.

Själv ska jag ägna mig åt hallonplockning som första insats på söndagmorgon.

Roland har namnsdag idag - grattis! Och i morgon ska den gula löken skördas för då är det Larsdagen.

Bara ett godmorgon!

Bara ett godmorgon innan jag går till frukost. Snabbresa över nättidningarna gav inget upphetsande. Lokaltidningrna knappt uppdaterade.

Solen skiner från klarblå himmel.

Förra söndagen chockade kusin Kerstin mig med att hämta in tidningen strax före 7 - det sker nog blott en gång så nu ska jag hämta in DN innan jag går ner till mor och far.

Ikväll är jag het...

Sitter framför datorn och solhettar - och känner mig nästan som schlagerkompositör "Ikväll är jag het.." - fast det känns som om det sjungits förr. Och kanske inte handlat om solhetta. Sällan svensk sommar kan får mig att hetta - men ikväll är det så.

Ingen bloggdag har det varit. Har knappt satt min fot innanför dörren.

Minns inte när jag skrev senast - men sen 11.30 har det gått i ett kör. Vi drack vårt släkt-12-kaffe. Och sen kom det vänner till mor och far i ett kör faktiskt. Nåväl inte så många - men var och en av dem ska vårdas med kaffe och fikabröd.

Men vi hann iaf ta en promenad över Bärigården och till Daga och Lennart överlämnades lite färskpotatis. Lennart snart 96 - är banne mig i bättre kondition än vad jag är själv.

Tänk så mycket Daga och Lennart betytt för mig under min barndom och uppväxt! Chokladröra hemma i deras kök, bad och fiske vid stugan, tennstöpning (eller bly?) på nyårsaftnarna, hemgjort blåbärsvin för att bra räkna upp det som kommer spontant.


Sov en timme fram till klockan 18. Sen har jag varit och inhandlat - på Kvantum - och levererat till föräldrarna.

Noll pengar på Keno ikväll - men jag har 6 trisslotter oskrapade - så se upp i nöjeslivet här kommer jag!

Och Penilla fick sin Bödvar - hur man nu översätter det namnet från norska till svenska?

För övrigt har vi haft lite språkdiskussioner idag. Det  finns ett uttryck på bondska "beråma mig" eller  möjligen "berama mig". Vi hade problem att översätta det till svenska men ikväll slår det mig att "besinna sig "  - tänka efter - nog är det rätta. Det blir ett avgörande i morgon vid 12-kaffet om vi kan enas om översättningen.

Natti!


Hur nära?

Nära släktband med den rånade - varför skriver man inte ut släktförhållandet? är det någonting att hålla på?

Själv går jag bara omkring och njuter av vädret. Hänger tvätt, vattnar och så.

Nu ska jag gå ned och ta ut mor till tolvkaffe.

Bär till Rom!

Vägen bär till Rom 'r rubriken - men dom har inte fattat att alla vägar bär till Rom. Är det inte så?

Det ligger ett inlägg som jag skrev för 8 timmar sen med rubriken "Störtsur" - vi får se om det kommer att publiceras så småningom. ibland är det bra att tänka efter före.

Grillmiddag igårkväll. Därefter något kaotiskt med utryckning till mor och far. Varför vet jag inte riktigt men mor ringde efter mig,

Så nu ska jag gå ner och se om natten varit lugn.

Hemmavid

Nu är jag hemma och ska genast kasta mig ut i solskenet.

Fick avbryta jobbet lite abrupt då jag kom på att jag inte betalt någon parkeringsavgift. Faktiskt så glömde jag det.

Hör av mig framåt kvällen - eller om det mulnar av.

Dimmig dag

Dimmig dag - eller rättare sagt morgon. Bådar det för ytterligare en fantastisk sommardag? Bara 15 grader på morgonen - men det har räckt som start tidigare.

Ganska "dimmigt" i tidningarna också - dvs jämngrå nyheter - inte mycket som sticker ut. Fast roligt att min Blåklintskompis ( i tipsbolaget Blåklinten) får inlägget om
pådrag istället för bidrag publicerat. Urstockholmaren Andrén har verkligen blivit en sann norrbottens vän.

Och "Pilan" ska sluta. I våras när hon besökte Norrbotten och bland annat Pajala hade hon inte bestämt sig. Men nu vet Svenska Dagbladet att berätta att hon inte kandiderar för ytterligare en mandatperiod i riksdagen. Synd på en färgstark partikamrat. Men nog ska vi väl se till att hon kommer till Arjeplog iaf i februari. Eller hur "Sektledaren"?

Så är det fredag och snart har jag gjort den första arbetsveckan på det nya arbetsåret - om man nu ska räkna från semester till semester. Fast måste tänka bort att det är valår nästa år - det brukar inte bli mycket till semester det året. Med ålderns rätt får jag börja tänka i lite delmål - dagar till julledigheten.

Och nu är det bara minuter till frukosttime - 45 närmare bestämt. Hinner gör mig lite färdig innan dess.

På tal om "stick" så noterar jag att det är ytterligare ett våldsbrott ute i Svartöstan. Hur står det till med trygghets statistiken för det området? Eller är det bara för att jag har en god vän där ute som jag reagerar och noterar?

Tjii fick vi!

Hade glömt att publicera förra inlägget - men tjii fick vi. Jag steg minsann upp 17.30 - men jag erkänner jag trodde det var morgon - och så skönt att inse att jag bara behövde vara uppe några timmar till.

Väl använda - har diskat och sen har jag fått telefon från flera av mina vänner. Och dessutom har jag hunnit ringa några "dåliga samveten".

Men nu ligger vetekudden på axlarna!

Självdisciplin?

Undras om jag har självdisciplin nog att sova 1 timme eller möjligen 1 ½? Skulle behöva det!

Tolvkaffe genomfördes idag - dax att återinföra vissa rutiner. Gun var på besök när jag kom hem så det passade bra. Hon hade bakat till mor - som alltid när mor kommer från sjukhuset.

Jag plockade in hallon och skickade hem med Gun. Och sen plockade jag en pyts till och gick till Daga o Lennart. Lennart är min äldste vän - 96 om någon vecka. Och Daga är jämnårig med Jens så när som på 50 år. De ska fira sina 150 år tillsammans 2020! jag gav mig faktiskt tid att dricka kaffe med dem.

Nu tar jag och chansar att jag kommer mig upp om en timme - eller två?

Politik framför också

Hon landshövdingskan tror att det ligger politik bakom att hon blir avsatt. Så klart - det ligger ju politik framför också - att hon fick uppdraget en gång.

Det tog lite tid i morse med både "hemtjänstsysslorna" och far till tandhygienisten. Men allt avlöpte väl. Nu har jag varit på jobbet i 1½ timme. Det får faktiskt räcka för idag. Fortfarande lite svårt att hitta folk - befinner sig väl troligen på golfbanor och annat ännu.

Lort och pannkaka

Det är minsann skillnad på lort och pannkaka (vilket konstigt uttryck - får nog slå upp i Pelle Holms bevingade ord?). Han de anställde på Gotlandsbolaget som uttalat sig i radion fick sparken med ett par tre dagars uppsägning. Hon landshövdingen ska plockas in i regeringskansliet trots att skälet till att hon får gå är att regeringen inte har förtroende för henne. Frågan är hur länge hon ska sitta där i arrest? Inte längre än förordnat räcker väl iaf? Kurirens ledare tycker att hon borde fått sparken direkt.

Och jättestort GRATTIS till Anneli och Daniel som förlovat sig. Vilket påminner mig om en gratulation som jag glömt - till Anita och Jan som trolovat sig tidigare i sommar!

Apropå ordspråk så kom jag i diskussion igår om ordspråket som handlar om gamla hästar som ska - eller in ska - synas i munnen. Hur låter det?


Framtidens fattigpensionär? skriver Åsa Wikström om. Om att dela pensionspoäng så att den som tar störe ansvar för barnen inte förlorar med en taskig pension i slutänden. Den frågan drev Eva Winther (FP) redan på sjuttiotalet - och jag måste erkänna att jag trodde det skett åtminstone vissa förbättringar där?

Idag ska jag både ta emot Länsservice som ska justera mors gåbord men före det ska jag skjutsa far till tandhygienisten. Fick kallelse igår eftermiddag på ett återbud - och det gäller att ta chansen i flykten. Så idag får det bli ett kortare arbetspass. Skulle tro att flexkontot rätar ut sig ganska snabbt framåt hösten.


Grym hämnd!

Hämnden är ljuv sägs det - men det här var väl nästan väl grymt. Limma fast snoppen på magen!

Och här har det varit solgaveln med mor. Inplockning av hallon till Kerstin och Lilly. Nu måste jag fräscha till mig lite för jag är bjuden på grillmiddag.


Vilket ljuvligt väder!


Tiden går fort

Tiden går fort när man har roligt - redan dags för "hädanfärd". Skulle nog jobbat en stund till men länsservice ska komma och titta till mors gåbord. Och dessutom har jag gjort bort ett dåligt samvete - protokoll - så det känns som jag uträttat stordåd idag.

Hunnit med ett trevligt besök här också - Els som var ute på långpromenad.

Kyrkan hänger mé!

Om det nu är kyrkan som ligger bakom den kristna kontaktsajten 7Ehimlen. Fast iaf fyndigt namn för en kristen sajt. Dock förstår jag inte hur någon ska kunna fällas för att man vidarebefordrat uppgifter från en öppen sajt?

Någon sjunde himmel verkar det inte heller vara för de hockeyspelare som fått sina pensionsförsäkringar via Obol. Ordförande Curt Johansson hävdar att man följt reglerna - men är inte - var inte - Obol godkänt som förvaltare av pensionsförsäkringar så ligger man nog dubbelt illa till. Dels underkänns avdraget och beskattas och dels är det väl tveksamt om det blir någon återbetalning alls? Formidabel - och maximal - otur kan man säga!

Kyligare morgnar för var dag - 12 grader idag. Och Ulrik och Alrik har namnsdag. Kollega Hammar i Trollhättan (? - någonstans i närheten där iaf) får ha en bra namnsdag.

Svårt att könsbestämma Clinton nu för tiden. Den som fick journalisterna fria var Bill och inte Hillary - till vilken mina tankar gick.

Kul att läsa "90 år med NSD" - idag från 1940 - Luleå stad hade 13 737 invånare, Boden 7 038.

Urk - nu fick jag denna konstiga feta text igen.


Bättre än väntat

Riktig rolig förmiddag - även om det började lite si och så. Far åkte iväg med färdtjänsten. Taxikillen hade får körorder: Strutz Sunderbyn och åkte hem till mig - men såg sen att det inte var en siffra rätt i adressen. Allt nog han kom i god tid ändå. Och fixade så att resan kommer på räkning trots att jag inte kom ihåg koden.

Men sjukresan den anlände 9.45 trots att det var sagt att hemtjänsten skulle möta upp klockan 10 - vilket de också gjorde. Och sen kom 2 kvinnor till . sjukgymnast och arbetsterapeut. Och grädde på moset kom Viviann också. Och vi grejade och donade så det blir nog riktigt bra.

Och mor var mycket bättre än väntat - hon klarade galant att flytta sig med gåbordet. Och nu har hon suttit ute i rullstolen och Kerstin har serverat hallon och grädde till 12-kaffet.

Men så klart är hela hemtjänstmappen kvar på sjukhuset. Fick hämta fars förra gången också. Men framöver om det blir sjukhusbesök ska jag lura er - då skickar jag inte med den helt enkelt.


Så nu far jag på en liten rajd som också innefattar någon timme på jobbet.


Kusin Kerstin har tittade in och meddelande att det är en galen ko lös i Övertorneå. Den har gett sig på ägarens bil bland annat. Det hade hon läst på Svenska Dagbladets nättidning.


Personlighet

För många, många år sen såg jag ett TV-program om en som slagit sig fram i bokförläggarbranschen. Jag tror att hennes far också var med i programmet. Jo det var han förstås - då förlaget startade så pass sent som 1975. Nå iaf blev jag djupt imponerad av personen ifråga - Dorotea Bromberg. Det visade sig många år senare att hon faktiskt var (är hoppas jag) ihop med en av mina bästa kompisar i partiet - Mats Hasselgren. Och till råga på allt så har vi samma favoritdjur - Dorotea och jag - igelkoffen.

På den här listan - Alcatraz - finns säkert en hel del personligheter. Hoppas dock att jag inte känner någon? Dock kan jag fundera varför man namnar en lista på brottslingar till "Alcatraz" och en annan till "Nova" - det känns lite pojkboksinspirerat - skulle förvåna mig om det inte inom undre världen kan vara en liten fjäder i hatten att komma med på den listan? Varför inte bara kalla det lista över de mest kriminella?

Själv har jag inte hamstrat några glödlampor - enligt TV så finns de folk som köper det de beräknar ska gå åt under deras livstid. ibland kommer de tillbak och köper fler - har väl fått någon vision om evigt liv?


GB har blivit AE i kuriren - ingen av dem är särskilt mycket muntrare än Bo Ture Larsson som tidigare drabbade oss med jämna mellanrum. Vad konstigt det kändes - hettte (heter) han verkligen så?

Nå nu har jag fått en idé som ska spara en halvtimme av mitt liv. Varför ska jag skjutsa far till dagverksamheten när jag ändå måste vara tillbak i Sunderbyn halvtio? Han har ju faktiskt färdtjänst. Frågan är bara hur mycket tid det tar att hitta hur jag beställer det - hur mycket nettovinst i tid blir det?

Arne och Arnold får ett namsdagsgrattis på sista raden!


Gick också!

Att jobba menar jag - riktigt härligt att få röja och göra det viktigaste bokningarna. Uppdaterna almanackan till en del iaf. Blev kvar till halvtvå idag - medvetet - för mor ska skickas hem i morgon. Men betong på skickas - sjuktransport i form av bårbil. Jag brukar hämta henne själv - men eftersom jag inte anser att hon är mogen för eget boende - så ska de verkligen få skicka henne hem. Läkaren nobbade att skriva remiss till rehab för några dagar.

Nå allt väl ringde iaf läkaren upp mig så jag fick veta lite mer till exempel varför hon får antibiotika. Vilket är för att man TROR att hon kan ha något i luftrören. Och så fick jag veta att remiss var skickad till Umeå den 8/7. Sen var det väl lite snopet för honom att jag var mer uppdaterad än honom angående pacemakerdiskussionerna. Inte så uppdaterad på pacemaker, sa han sig vara - lite förvånande för mig att en läkare på hjärtavdelningen inte är. Men det är väl specialiseringar där också intill minsta gen.

Nu ska jag gå ner och se om far återkommit från dagens andra promenad till näset.

Sånt jag inte vill veta

Den här artikeln om sol, värme och 30 grader varmt tillhör det som inte muntrar upp mig denna första arbetsdag. Fast annars måste jag säga att helt plötsligt känner jag mig riktigt stark och arbetssugen. I vetskap om att första veckan nog inte innebär något större tryck från organisationen. Ska nog hinna organisera upp mina högar - och slänga.

Kan undra om mitt eller Torkel Omnells skrivbord (första sidan på Kuriren - Idag...) är värst?

När silver är guld

Jodå - jag såg Tessans lopp och hennes silvermedalj. Kändes verkligen som den silverplaketten var guld värd! Och nu tänker hon visst satsa på London. Ja, Torres från USA som också var med i finalen på 50 m fritt var ju 42 år - otroligt - och det hinner  inte Tessan bli - även om Expressen nogsamt undvek att skriva hennes ålder!

Någon större "baksmälla" efter kalaset verkar det glädjande nog inte heller vara. Bortsett från att krögarna är missnöjda med vakterna - som släppte in för lite folk - så tycker jag det rapporteras om förhållandevis väldigt lite stök.

Tage har namnsdag idag - och mina tankar går till Lottas pappa som dog alldeles för ung.

14 grader och mul känns ganska bra när jag nu ska fundera om jag har några arbetskläder att dra på mig. Törs inte ägna mer än dessa minuter till bloggen - lite svårt att veta hur tiden ska disponeras efter nästan en månads arbetsuppehåll.

Men jag hör av mig om inte annat så från Prästgatan.

Aningen överilat?

Nog verkar det vara att överreagera och något överilat att ge honom sparken för att han talat i telefon med media. Fast man har ju naturligtvis inte alla fakta på bordet - som vanligt.

Själv skulle jag bara in en snabbis för att kolla om Tessan har simmat än - men inte en rad om sim-VM i Expressen i all fall.

Nu ska jag dock ila iväg ut - så här mycket sommar kan inte vara så länge. Vilken dag!

Samma uppdateringstjänst?

Singelolyckan i Notviksrondellen har gett eko även till PT. Ingen av lokaltidningarna har någon annan uppdatering för dagen än denna olycka. Kan ju undra om Mediehuset använder samma uppdateringstjänst. En långsam en är det dock.

Idag ska jag bara njuta av vädret som verkar ställa till mycket sol. Låta de ljumma vindarna smeka den något ledbrutna kroppen och inte gör något. Verkligen njuta av sista lediga dagen av den sammanhållna ledigheten. Krångligt sätt att säga att det ju inte är sista semesterdagen - den var i fredags.

Och så hoppas jag på en rapport från Gerd som troligen var den enda av oss fp-tanter som var på Luleåkalaset?

Hej då U2

Måste erkänna att jag inte alls visste vad det var första gången U2 dök upp i rubrikerna. Mycket mer vet jag inte nu - och avser inte heller att testa mig här. Jag säger nog som en arbetskamrat på 70-talet "Hej vä dej och kom de en dell så hej vä han också". Om en icke så uppskattad arbetskamrat!

Trodde jag åtminstone skulle hitta en liten Sifo eller något som skulle bekräfta att allvaret - jobbet - börjar i morgon.  Men icke.

Hittar inte ens vem som har namnsdag idag - men någonstans finns ramsan om "per, karin, tage, arne" - så jag chansar på Karin idag och grattar förstås Karin på jobbet. Och "syster Carin" i Uppsala.

Idag önskar jag framgång för Therese Alshammar - känns som hon varit lite förföljd av icke uppfyllda förväntningar. Är det inte spräckta baddräkter så är det kramp i armar. En icke förväntad medalj i dag skulle sitta bra!

Enda nyheten på denna sida midnatt som Kuriren har är en singelolycka i Notviksrondellen - har svårt att tro att Kalaset avlöpt utan andra incidenter? Fast hoppas kan man ju.


Nu väntar frukost.


Två i finalen!

Men det får jag ju inte missa - två svenskor i finalen på 50 m fjäril.

Riktigt rejält grodd potatis upptagen från matkällaren - inget kul jobb precis men nu är det gjort. Liksom sedvanlig vattning. Och inplockning av hallon - kanske 4 liter. Faktiskt ganska skön tillvaro en lugn lördagmorgon att pilla in lite hallon - dom drar bra trädgårdshallonen.

Lite annat smått och gott - lite grannsnack och så - blev det på förmiddagen. Far fick besök av Rolf vid 12 men då var den lilla "fågeln utflugen - hade gått iväg en extra vända runt näset utan att säga något.

Sen så åkte vi till sjukhuset - och nu har jag faktiskt fixat mig lite mat - färskpotatis och vitlökssill. Nu måste jag vila en timme - får bara hoppas att jag tar mig upp då och inte frestas att sova maraton igen.

Fö kanske lika bra jag var hemma igårvkäll - stökigt på stan - 36 ingripanden. Skulle kolla om ränarna var gripna - men det var de uppenbarligen inte.

Ett avgörande inflytande?

Så fick jag lära mig i ksau - en person som har ett avgörande inflytande i en verksamhet "belastar" ägaren och innehavaren på samma sätt som om det vore ägaren själv som var straffad när det gäller alkoholtillstånd. Johan Isaksson är restaurangchef och förhandlar med kommunen och har enligt de uttalanden han gjort i  media absolut ett direkt inflytande.

Så visst kan man undra om lagar och regler tillämpas lika för alla? Men mest uppseendeväckande är väl att hovrättsförhandlngarna inte kommit tillstånd så vi får ett definitivt avgörande. Måste ju vara 5-6 år sen förhandlingarna blev uppskjutna för att Johan Isaksson var sjukskriven. Man får väl ändå anse att har uppvisat viss arbetsförmåga och därmed borde kunna infinna sig i rätten?

Och Per har namnsdag - själv har jag firat det med att sova i 12 timmar. Det straffar sig att vara ute i nöjesvärlden fast det bara var ett kort nedslag. Jag blir så sovtrött när det ömmar i hela kroppen - men efter nattens koma känns det lite bättre.

Ser att Isaksson är skyldig staten 2,9 miljoner - själv har jag varit med om att det diskuterats indragning av alkoholtillstånd efter att skattemyndigheten spionerat på en lunchrestaurang och ansett att de inte redovisat alla lunchgästerna. Och inte släppte man ut Toni Alldén mellan domen i tingsrätten och domen i hovrätten heller?

Fast det finns saker att glädja sig åt idag också - som alla andra dagar. Spelar ingen roll att hon inte vill kalla sig Super -nanny Birgitta Nordvall - men när jag läser texten i artikeln så är det precis exakt så här jag och folkpartisterna i Luleå ville ha de när vi motionerade om Supernannyn. Fast jag tror att insatserna skulle sättas in än tidigare - nu handlar det om remiss från socialtjänsten - borde kunna finnas som ett erbjudande redan i förskola och skola!

Nu blev jag uppmanad att kontakta webmaster - ett fel hade uppstått - så vi får väl se om detta publiceras? Censur kanske?