Sparken

2013-02-28, kl. 06.30 - och Maria har namnsdag. Grattis till bästa minister Arnholm dyker upp på "hårddisken"..
 
Om sparken kan man skriva mycket idag - februari får sparken - sista dagen i månaden idag. LKAB-arbetarna som fuskade fick sparken igår. Fast när jag kollar vad tidningarna skrivit på har de "sagts upp", "portats" eller "sagt upp sig själva" - men i klartext handlar det väl om sparken.
 
Själv sitter jag och funderar när jag ska få tid att köra upp sparken mot stallväggen för att lapa sol. Första möjliga tillfälle - söndag förmiddag - ska vi slå vad om att det är mul då?
 
Annars är tillvaron faktiskt rätt "solig" - både fysiskt för de som har möjlighet att njuta av det - många varmgrader och sol igår - som en hälsning ned till Värmdö. Och "soligt" för att livet flyter på utan alltför mycket mankemang. Tuff dag igår - blev nästan 4 ggr så mycket tid på jobbet än vad jag har lön för. "Straffade" sig med en middagsvila som slutade först 23 - utan middag. Bra för kaloriintaget - hungern hade gett upp vid den tiden. Och somnade om ovaggad vid 1-tiden.
 
Ser att mina kompisar på Varvet ska bli lägenhetsägare nu - Akelius lägenheter på Varvet blir bostadsrätter. Och tydligen har bostadsrättföreningen under bildande också köpt upp marken runt omkring. Så inga höghus som skymmer havsutsikten? Kurirens ettan nyhet - men kan inte se att någon av tidningarna har det på nätet.
 
Och otäckt mycket bränder i Luleå nu - nu containrar vid Luleå Energi på Porsön. Misstänkt anlagd - och vilken i ordningen i Luleå senaste tiden? Men så länge ingen skadas är det förstås mycket världsligt - värre i Kiruna där en ung kvinna omkom. Verkar som om hennes man kom hem från jobb och fann huset i ljusan låga. Vilken skräck!
 
Idrottsligt både vatten och vin - Nortland -  basket - föll med uddapoängen - och silvermedalj för Olsson på VM:s 15 kilometer. Vatten för Hellner - som blev sämst av svenskarna med en 17:e plats. Lider med både Kalla och Hellner - så besvikna de ska vara. Kan hoppas på upprättelse i dagens stafetter.
 
Själv börjar jag dagen med besök hos tandläkaren - rutinbesök. Enligt horoskopet - NSD - ska jag inte låta entusiasm och temperament få för starkt grepp. Någon större entusiasm kan jag inte uppbåda inför besöket hos tandläkaren - men jag lovar iaf att inte slå honom på käften.
 
Och resten av dagen kan jag nog tygla mig - blir ensam jobb idag - då Thomas är i Stockholm och Jens i Frankrike. Vi får väl se om jag får något annat finbesök?
 
I övrigt önskar vi varann en fin torsdag.

Olugnt

2013-02-27, kl. 06.30 - och vi gratulerar Lage.
 
Det är olugnt i Kiruna nu - kan man lugnt säga. Blev lite chockad när jag klickade fram Expressen - kvinna omkom i villabrand i Kiruna. Ingen förvarning i papperstidningarna. Läskigt då det väl misstänktes mordbrand när hyreshuset i Kiruna brann häromdagen? Och ingen brandorsak i NSD:s lilla nättidningsartikel heller. 
 
Det är som olugnt i Kiruna nu på alla fronter - storfusk med tidrapporter hos LKAB, gräddfiler i bostadskön för "pampar" - och så bränder på flera fronter. Och så Annes dotter som voltade med bilen - skrot av bilen - men flickan hade änglarna med sig  oskadd. Annars är det ju i politiken det brukar storma i Kiruna - men där är det kav lugnt.
 
Igår reviderade jag hela dagen - hos Kommunförbundet. Lugnt och sansat - men en lång dag. En sväng förbi jobbet vid 17-tiden - för att se om expen stod kvar. Full fart mot Sunderbyn - vid passeringen av bäckbron ca 18 så ringde telefonen - utkallad för basketmatch med start redan 18,45, Hann med att stoppa i mig lite rostbiff och keso stående vid diskbänken. Och på resan för att hämta Doris hann jag ringa kusinen som kunde meddela att sjukläget i Värmdö förbättrats rejält.
 
Och resultatet i basket förbättrades rejält det också - söndagens förlust kompenserades med storvinst - 79-39,
 
Led ju förstås med Kalla igår - fast egentligen är det ju hemskt att vi nästan tycker det är katastrof - fast vrkligheten är att hon blev 7:e bäst i världen. Inte illa det. Men visst smäller medaljer högre - idag hoppas vi på Hellner - och kanske Olsson.
 
Kuriren toppar idag ettan med en stor bild av vårvintern - Carina Högnelid sittande i skidbacken - "Solen tar bra" säger hon. Och enligt NSD gasar SSAB på - ökad orderingång. Fin, fina nyheter!
 
Mycket mindre trevligt - om kvinnan som stal guldarmband från en avliden på sjukhuset i Sunderbyn. Avslöjad när hon sålde armbandet - och genom DNA. Omplacerad - märkligt att det inte räcker till uppsägning. Får hoppas man slipper besöka sjukhuset - så man ska snegla och undra vem det är.
 
Ledare i Kuiren om mötet i Maramö - och i NSD surar OA  för att det inte kom några skarpa förslag från alliansens möte.
 
Igår genade jag - och daterade bloggen med dagens datum - 27 - vilket gjorde att jag glömde gratulera Roger - så grattis i efterskott - nu är du pensionär på riktigt.
 
Och för att backa bandet en gång till - ovanpå den långa arbetsdagen, häftiga basketmatchen möttes jag av att det rasat all snö från stalltaket. Graderna närmade sig noll - så det var bara att ta skyffeln - lovar er att den snön gillar jag inte. Tung. Och nu hade det kommit en skvätt till i natt - måste försöka få bort den innan det fryser på rikt.
 
Telfonsammanträde med rekryteringsgruppen kl. 09.00 - hög tid att starta dagen. Sen blir det jobb ett antal timmar till - och så mäste jag få till ett träningspass.
 
Ha en riktigt bra onsdag.
 
 

Fullständigt omdömeslöst

2013-02-27, kl. 06.00. Och de är Torgny och Torkel som äger den här dagen - grattis.Lite spännande med Torgnys ursprung - Tors gny.
 
Upprörs - hörde om det igår - men värre när man ser det i tryck. Försäkringskassan som kräver datum för när en 23-åring ska avlida - för att han ska få sjukpenning. En fullständigt galen organisation - Försäkringskassan - frågan är om detta går att toppa?
 
Måndagen löpte annars bra - vilodag från VM - kändes nästan tomt. Fyllde dagen med alltför mycket arbete - blev 8-timmarsarbetsdag. Lite tufft - men trevligt men många möten med supertrevligt folk. Full rulle på expen hela dagen.
 
Inte mycket ork när jag kom hem - så det blev soffhäng med Fråga Doktorn, Förstod aldrig att mor - och även far - älskade detta program - men det är lite mysfaktor över programledarna. Och än har det inte lyckats framkalla särskilt mycket hypokondri.
 
Har äntligen lyckats få lite diciplin på uppstigningen - 04.30 idag. Skönt att läsa tidningarna i lugn och ro. Kuriren meddel i stora ettanrubriker att kejsarsnitten minskar i länet - bra men platsar det verkligen som het nyhet? NSD - om "Otryggt liv trots skyddad adress" - lite olika policy - NSD visar ofta sin toppnyhet även på nättidningen.Artikeln får aktualitet - en annan liten rubrik handlar om man som misshandlat hustrun på Örnäset.
 
Norrbotten har hamnat i riksmedia med flera nyheter. Mindre smickrande om sexskandalen vid skidgymnasiet i Malmberget - enligt avslöjandet dessutom på landets övriga skidgymnasier också.
 
Nyheten om att Boliden får bryta malm i Älvsbyn - Laver - hittade jag först i SvD. Och första utskeppningen av malm från Kaunisvaara - stor nyhet inte bara i lokaltdiningarna - här i NSD men båten tuffade iväg även i TV:s nyhetssäningar igår.
 
I övrigt slåss Maramö med Ikeas "hästköttbullar" om mediautrymmet. Blandat med det italienska valet. Undrar om kaos eller katastrof är rätt benämning. Apropå att Anders Köjs leker med ords betydelse i sin krönika idag. Missar dock att Piteborna inte bor i stugan utan på stugan. Och så heter det plättlagg - inte plättlägg - och det som görs på spisen är plättar - pannkaka görs i ugn. Basta!
 
Idag ska det revideras hela dagen - kommunförbundet. Ny auktoriserad revisor - kommer att sakna trevliga Lennart. Men trevligt att fuska i sitt tidigare yrke - nostalgi.
 
Det går dåligt med träningen -  men får repareras i morgon och torsdag. För sen är det full rulle till och med söndag.
 
Men nu njuter vi tisdag.

Vojne, vojne

2013-02-25, kl. 07.00
 
borde nog lägga ned nu - för att inte helt blotta hur förvirrad jag är - vad då Guldglans? Jo - över våra VM-silver då kronprinsessan kom och gratulerade våra tjejer. Och förhoppningsvis grabbarna senare också!
 
Lägg till förvirringen att jag två dagar förra veckan hade med mig soppäsen till stan - och igår fick den åka med till Alvik innan jag dumpade den i tunnan hos Doris på Ensittarvägen.
 
Inte lätt att komma ihåg att stanna vid soptunnan - har ju förflyttat mig ca 60 meter.
 
Men nu kom jag ihåg - här är länken till den enda artikel ni bör läsa idag - P-JK.

Guldglans

2013-02-25, kl. 05.45. Sigvard och Sivert har namnsdag - grattis.Inkluderande Öholm som verkligen krånglat till det - Siewert. För övrigt skulle väl han göra karriär inom KD - apropå att Lars Adaktusson nu verkar ha sprungit förbi alla interna demokratiska processer och i media lanserats som toppnamn (?) på KD:s EU-lista. Till listan med mediafolk som sökt karriär inom politiken kan vi lägga Orback, Stegö, Borelius, Carlshamre med flera - spåren förskräcker tydligen inte?
 
Bra helg - lite jobb och mycket ledighet. Fast en har ju kämpat väl - två silvermedaljer går inte spårlöstförbi. Vilket gårdagskvällens basketmatch bör göra - storförlust mot Gammelstad för Saras lag. Sånt svider i Sunderbysjälen.
 
Men pigg och alert idag - det är ju älsklingsdagen måndag. Den inleder en intensivvecka som börjar med en förmiddag fylld av tre möten. Och slutar på söndag med årsmöte i Övertorneå. Och däremellan både heldag revsion och årsmöte i Kiruna. Det senare en spännande historia - med tåg? Och Norrtåg på hemresan?
 
Som sagt - pigg idag - upp klockan 4 - och hade läst tidningarna innan klockan 5. Nu ska jag vara rädd om den här extra tiden jag tjänat ihop.
 
Ska bara skriva om en enda sak från tidningarna i dag - trots att den inte är länkbar. Peeter-Jaan Kask (på tal om att krångla till stavning) på NSD:s ledarsida - "Programmet förvirrar mer än det förklarar" - om Domunit inifrån - som jag inte sett. Trots att PJK skadeglatt kan konstatera att programmet klädde av alliansregeringen - påvisar han på punkt efter punkt hur fel och vinklat det varit i programmet. Dock slår det honom inte att det också kan gälla "avklädningen".
 
Så om ni bara läser en artikel idag - så läs den - och ha den i åtanke när rubrikerna braskar oavsett det är i tidningar eller TV.
 
Måste tillstå att i min värld har trovärdigheten för media ständigt sjunkit de senaste åren - Carema affären inte minst. Jag läste det inte själv - men citerar min vän Håkan Jonsson - i ett inlägg på facebook:
 
"Björn Wiman i DN i dag: "Ja, inom sjukvården är krisen konstant, från Goyas åsnor till Caremas kissblöjor." Att Dagens Nyheter fortsätter använda exemplet kissblöjan, trots att redaktionen är väl medveten om att det är en komplett anka med fjädrar och näbb och allt, är varken mer eller mindre än skamligt."
 
Vägningen av kissblöjor var - och är förhoppningsvis - ett inslag i att hitta individuellt anpassade inkontinensskydd. Och är det något som vård och omsorg - inkluderande sjukhusvård - bör lära mer om så är det sånt - i den värld de verkar tro att katetrar och stora klunsiga blöjor är den enda sanningen och  höjden av kvalitet och standard.
 
I övrigt tillönskar jag er en lycklig måndag.

Värsta sovet!

2013-02-24, kl. 08.00 - och idag har jag ingen aning om vem som har namnsdag - så jag lägger ut en uppmaning till alla journalister som skriver ner Hellner - att åk själv får du känna hur det känns. Så har vi iaf den glädjen av dem att de gör min text svart.
 
Leveransen av kusinen till Kallax - och Norwegian skötte sig bra sen - och kom i tid till Arlanda. Själv åkte jag in till jobbet då affärerna inte hade öppnat kl. 9. Insåg att där fanns en del "ogjorda" som skulle må bra av att komma i sjön.
 
Åkte sen till Magnefique för inköp av ett par mirakelbyxor - men kom ut med två blusar, en byxa och en illgrön fräck liten jacka. Inga mirakelbyxor - men de hämtar jag när jag får ett sms från affären.
 
Åter till jobbet - och gjorde det. Men då hade skid-VM börjat - och ingen tid för förflyttning, Åkte sen strax före herrarnas började - och var hemma för att se det mesta. Gillar inte särskilt mycket de här tävlingara där skidorna mest ser ut som en tändsticksask man spiller ut - grötigt - och vem kliver vem på skidorna och knuffas. Tacka vetja gamla tiders 5.milalopp  i klassisk stil - fast i det här snuttesamhället vi lever i har väl dessa nästan avskaffats?
 
Melodifestivlen har jag ingen åsikt om -klarade mig. Somnade helt enkelt framför TV:n och har sovit värsta långa natten - och haft värsta långa sovmorgonen - till klockan 7. Kan undra om även jag drabbats av något RS-virus?
 
Absolut inget på nättidningarna att skriva om - möjligen att Skellefteå vann över Luleå. Fast väl inte helt oväntat då Skellfteå faktiskt krossade svenska mästarna Brynäs här om kvällen. Det ni Anita och Bernt!
 
En villa i Arvidsjaur förstörd i brand - och en bil som voltade på E10:an - inte en enda misshandel eller annat fyllebråk. Kan det bero på att lönen kommer först på måndag. Eller att tidningarna dragit ner ytterligare på helgpersonal?
 
Nu slut från mig i den här rutan. Idag ska jag göra det ogjorda hemma. Plus laga lite mat. Ta det lugnt helt enkelt - kan hoppas på lite underhållning i form av skidor på TV? Och så avslutar jag dagen med ett pass basket - Saras lag i Gammelstad.
 
Ha en bra söndag. Vem vet - händer det något idag - kanske jag tar en "rökpaus" vid datorn och bloggen.

Inte det förväntade

2013-02-23, kl. 06.30 - och Torsten och Torun har namnsdag - grattis. Fast idag är det Estelle som äger dagen - våran lilla prinsessa fyller 1 år - nu hoppas vi på födelsedagsintervju?
 
Inte de förväntade bakom denna länk - Tyst, mörkt, andaktsfullt. Vet inte vad jag förväntade mig - men kommer på att just såna länkar som inte avslöjar vad det egentligen är - lockar min nyfikenhet. Men nu blir det iaf förhoppningsvis svart text på det jag skriver.
 
En spännande dag igår - många möten med kända och okända. Och vem kunde tro att dagen skulle avslutad med att jag hjälpte kusinen att fixa en flygbiljett - och nu har jag uppdrag med in "svartaxi" klockan halvnio. Snabba ryck från Berigårn till Värmdö - farmor ska ned och barnvakta hos sjuka barnbarn. Så inte blir det någon Sinnesromässa för mig ikväll.
 
TV-kväll i övrig - Lena PH och Skavlan - lite saknade jag På Spåret. Och ny sitter jag och njuter av att en ny dag gryr - i tonerna av gammeldags musik i Da Capo. Vilken bra start på dagen!
 
Tidningarna lästa - Kuriren toppar med landstingets nya marknadsföring - ny brandgul färg ska locka patienter att välja landstingets vård. Kan väl bara hålla med facket - patienterna kommer nog av andra skäl än färgen på kläderna - får vi hoppas.
 
NSD fotsätter med LKAB-fusket - alla har rätt att få sin sak prövad, tycker IF-metalls ordförande Tomas Nilsson, Fast ju mer jag läser om detta undrar jag om det inte borde varit en polisamälan istället - misstankarna handlar ju om ren kriminalitet.
 
Båda chefredaktörerna skriver idag "tidningsdöden" - som iaf Sandhammar avfärdar - medan Ehbom kör med halvfullt iställer för halvtomt - gläds över ökade läsare på digitala medier. Och Sandhammar passar på att glädjas åt återigen en nominering till Guldspaden Och utan tvekan är det i dagsläget NSD som är den bättre av tidningarna - fast mest irriterar jag mig över att behöva hitta samma material i båda tidningarna. Snart spelar det ingen roll om de tu blir ett?.
 
Tur idag för Kuriren - och kemtvättarna - att det har Östman - om än bara varannan vecka. Krönikan idag lär väl få en och annan att spilla morgonkaffet på sig.
 
Men tidningsvärlden är inte alls längre det förväntade - inte trodde jag det var Aftonbladet som skulle uppfylla min önskan om reportage om Estelles födelsedag, Enda stället jag ser som ännu uppmärksammat det.
 
Nu börjar det vara dags för havregrynsgröten - om "diligensen" ska vara varm och framkörd i tid. Får nog bli en tur ut på stan sen när jag ändå är igång. Inte ofta den får se mig. Sen blir det väl till att åka skidor hela dagen - håller tummar och tår för Kalla och Hellner. Dags att de båda får en rejäl framgång nu.
 
 

Kort och koncist

2013-02-22, kl. 06.30 - och Pia har namnsdag. Grattis till er alla - och mest till Åhman i Älvsbyn förstås.
 
Intensiv dag igår - mest på fritidsmässiga planet. Förvisso blev jag kvar nästan hela dagen på jobbet - men det berodde på att jag hamnade framför datorn - med skid-VM på skärmen. Fanns ju inte tidsutrymme att förflytta sig mellan heaten - knappt ens för toabesök. Led med "Joensson" som hamnade på den förargliga 4:e platsen - han gläder en efter varje lopp - hur tokigt det än har gått med brutna stavar eller annat - han hade varit - värd "metall". Gladdes förstås åt Idas silvermedalj - men nästan ännu roligare med unga Stinas 5:e placering.
 
Roligast dock att vara med och vinna i basket över Gammelstad med 48-24 - sitter i generna att det är extra skönt att "klå" Gammelstad - fotbollsderbyna från 50-talet har gett avtryck. Fast när det börjar bli så stora siffror blir jag lite velig - då tycker jag nästan synd om de unga tjejerna i motståndarlaget.
 
Idag har jag en ännu intensivare dag - fast idag med jobbet. Anställningsintervjuer och ett par andra "dejter". Massor i  tidningarna att tycka till om - men börjar jag så fastnar jag i att skriva alldeles för länge. Ska vara tidigt på jobbet idag - hoppas jag.
 
Så därför blir detta inlägg och min hälsning så här kort och koncist: ha en riktigt bra fredag.
 
PS/kusin Kerstin - ska vi delta i kyrkans Sinnesromässa i morgonkväll - känns som om jag behöver det/DS

Haveri

2013-02-21, kl. 06.30 - och Hilding har namnsdag. I ensamt majestät - han också. Och den dagen har Hilding "ägt" sen 1901.
 
Kan inte precis säga att jag "ägde" dagen igår - men den var väl helt okej. Jobb - men inte den effektivaste dagen i livet. Idkade lite svarttaxiverksamhet - hämtade Sara ute på Bergskolan. Hon var med skidor - efter att ha gjort en sträcka i skolans klassiker - 1,2 mil på skidor. På lördag ska hon simma 1 200 meter - sen återstår bara 2 mils cyklande så är klassikern i hamn - även detta år.
 
Ville somna om även denna morgon - puttade fram klockan en kvart - men kom mig upp strax före fem iaf. Märkligt tunn tidningsbunt - visade sig vara Kuriren som endast hade 24 sidor - mot NSD:s 36. Haveri -brukar ju vara pressen som strulat - men nu för tiden kraschar det i ett steg före - datorhaveri. För alla tidningar i koncernen enligt ansvarig utgivare som har en högerspalt på ettan. Konstaterar dock att haveriet inte märks i NSD - bättre krisberedskap? Kanske ska lägga ut en fråga på facebook om NSD har någon gräddfil framför Kuriren - eller om det verkligen är högre beredskap?
 
Noterade igår att viss konkurrens mellan tidningarna dock upprätthålls av journalistkåren. Igår skvallrade en NSD journalist - på FB - vars annars - att Kuriren seglade under falsk flagg - med artikelserien om Skid-VM - "Kuriren på plats". Aktuella reportrar satt fortfarande kvar på Robertviksgatan och skrev - kunde nämnde journalist avslöja.
 
Själv skulle jag nu "avslöja" om Kurirens e-kopia var mer fulländad än papperstidningen - men det visade sig att jag hade för gammal webbläsare för att ta mig in där. Men Kurirens toppnyhet i papperstidningen - om att LKAB slår tillbaka - skiftslag varslas är ute på nättidningen.Ser bland kommentarerna på bloggen att det påstås att berörda anställda ska ha infört ett eget ackord - dvs ska ha slitit häcken av sig under ordinariearbetstid inkl. raster - och därför hunnit bocka av det som skulle varit gjort. Känns som en efterhandsrekonstruktion. Ska bli spännande att följa upplösningen.
 
Även NSD består oss med "fuskare" från Kiruna. Kirunabostäders vd har inte bara fått gå före i tomtkön - nu har hennes lägenhet rustats utan upphandlingsförfarandet. Och av någon slump tilldelats NCC där hennes man råkar jobba. Det råkar bara vara så att han jobbar där - enligt artikeln.
 
Vet inte riktigt hur den här dagen ska förlöpa - utan det dagliga horoskopet från Kuriren - det har prioriterats bort, Men NSD säger iaf att någon överenskommelse kommer att spricka - men trösterikt att det - enligt horoskopet - lär vara bäst som sker.
 
Nu ska jag gå till den plats där kvinnan lär höra hemma - spisen. Ett kilo blåbär puttrar i grytan - och ska bli sylt för leverans till Timmermansgatan. Sen blir det jobb och annat som livet bjuder. Man vet aldrig vad som dyker upp.Skid-VM förstås. Men idrottligt är ändå kvällen höjdpunkten - då blir det basket - först i Gammelstad med Lisas lag kl. 18. Förflyttning till Bergskolan där Sara spelar 19.45. Tur att det är träningsfridag idag.
 
Nu njuter vi torsdagen. Fö övrgt kan de som tycker det är njutbart lyssna till landstingsfullmäktige på 89,3 - från kl. 10.00
 
 

Frän Bengt till Anders

2013-02-20, kl. 06.30. Idag gratulerar vi Vivianne - som tydligen får fira sin namnsdag utan att dela den med någon. Och de är minsann vår distriktssköterska Vivi värd - kram.
 
Har allt på en att-göra-lista nu - effektiv dag på jobbet igår. Fick undan allt akut - och har nu tytt alla mina minneslappar och förtecknat vad att göra på en fin lista. Ingen träning igår - det var planerat så - men väl lite träningsvärk.
 
Efter jobbet blev det en runda på stan - kort variant. Inköp doppresent och en snabbis in på klädaffären som jag nu bara inte ens kommer ihåg vad den heter. Fina vårkläder inkomna på - Magnefique - så var namnet. Kvantum sista anhalt - och lite fruktkomplettering blev två stora påsar med diverse.
 
Vilket resulterade i nästan 3 kg färdig köttfärslimpa. Och dit det å bär - tog upp 4 liter lingon - som ska omvandlas till sylt.
 
Upp i tid idag - 04.30 - okej då - erkänner 04.40. Slösar med tid när jag har den - så snart blir det att skynda på igen.
 
Tidningarna lästa - i NSD ser jag att Bengt ersatts av Anders. Dvs det finns numer fler vd:ar i toppen av de största företagen som heter Anders än vad det finns kvinnor i dito. Inte annat nytt än att Bengt nu kvoterat in Anders. Swedenmark skriver på ledarsidan.
 
Båda tidningar toppar - inte helt oväntat - med misstankarna om fusket vid LKAB, Törnman upprörd i NSD - Kuriren har släppt ned nyheten långt ner på menyn i nättidningen.
 
Och lilla - invånarmässigt -  Arjeplog placerar sig i riksmedia - både TV och Expressen. Ottosson vill har frihet att snusa på sina arvoderade sammanträden - trots att kommunens anställda inte får göra det under arbetstid. Det är uppenbarligen lättare att lära andra än att leva efter egna beslutade regler. Tycka vad man vill om tobaksförbudet kan man ju - men finns det nu så är det väl rimligt att även beslutsfattarna följer sina egna beslut. Nu förtäljer inte historien hur Ottosson ställt sig till förbudet som sådant - men jag misstänker att han kräver att medborgarna i övrigt följer fattade beslut - även om man inte gillar dem.
 
Ja vad hjälpte det att jag steg upp tidigt - nu har jag förslösat den tiden med att hålla ett sävligare tempo. Idag blir det en lagom dos med jobb och förhoppningsvis sen träning. Event. svarttaxi för barnbarnet Sara som ska hem från skolan bärandes skidutrustning - men ska nog gå att trycka in båda.
 
Och så inser jag att det är dags att tillönska er en bra onsdag - huj vad tiden flyger fram. Vi måste ha jäkligt roligt allihop!

Mildra effekterna?

2013-02-19, kl. 07.00 - och idag är det Ella och Gabriella som äger dagen - grattis!
 
Bra dag igår - mycket gjort på jobbet - trots att jag hann med ett trevligt besök av Leif. Och vann den inre striden om träningen - den blev av. Och inte tänkte jag på den när jag skrev rubriken - men ja tack - gärna något som mildrar effekterna av gårdagens träning. Ett löfte avges härmed - aldrig mer 18 dagars träningsuppehåll - en syn för gudar när jag skulle upp från sängen.
 
Gårdagens sena nyhet - kanske var det Nord-Nytt som avslöjade - om gruvarbetarna vid LKAB som fuskat till sig miljonbelopp i lön - trots att det inte ens varit på jobbet. Facket lovar att försöka mildra effekterna. Finns det någon annan effekt än avsked på grått papper och återbetalning?
 
Men man genar ju även högre upp - de som verkligen borde värna demokratin. I Boden har Bosse Strömbäck egenmäktigt sett till att ge bidrag till Folkets Hus - han medger formella fel - och verkar därmed tycka att saken är ur världen.
 
Ser för övrigt att Leif Wikman "uppträtt" inför makthavarna i Luleå kommun - presenterat trygghetsboenden. Undrar om de fick någon förklaring också hur han genade och tillskansade sig pengar han inte borde haft. Han lär ha påstått att han minsann följt kommunens regelverk. Borde han inte ges en chans att förmedla det i media också? Märkligt att media nöjer sig med att han inte vill uttala sig.
 
Apropå media så borde den så kallade Caremaskandalen fått dessa till en rejäl självrannsakan. Det var ju media - med stöd av det politiserade facket som drev fram den. Bra att Kurirens ledare speglar detta i dagens ledare - men har inte sett att den guru - DN - som var värst i det drevet skrivit något alls. Har någon sett något? Håller med ledarskribenten - och utredaren - om att det värsta skandalen var att detta kunde marknadsföras som en skandal.
 
Märkligt svårt det där med att leva som man lär - i Arjeplog har politikerna beslutat att arbetstiden ska vara tobaksfri - för de anställda. Men centerpartisten Ottosson - han tycker inte det ska gälla politikerna.
 
Noterar att Traktorvägen ska öppnas. Det kräver ett antal företagare - inklusive Ferruform. Samma Ferruform som för 8 år sen tvingade kommunen att dra om vägen - bara för att de inte ville ha genomfartstrafik på Traktorvägen. Vi som tyckte att vägen borde öppnas anklagades för att vilja utsätta deras arbetare för livsfara. Hoppas att Lennart i sin himmel känner en viss upprättelse!
 
Noterar också att NSD och Kuriren delat upp våra stjärnor mellan sig - Hellner i Kuriren och Kalla i NSD. Men om att döpa om Luleåkalaset delar man på gracerna - samma tävling i båda tidningarna.
 
Fanns en hel del smått och gott till som jag velat skriva om - om tiden tillåtit - men jag körde med 1 timmes översovning idag. Ägnade mig i drömmen åt korsordstävling som leddes av Bengt-Urban Fransson. Och somvanligt numer så ingick bussresa i scenariot. Undrar hur Marjatta tyder det?
 
Njut av tisdagen.

Rafflande vilodag

2013-02-18, kl. 06.30 - och Frida och Fritiof har namnsdag hela dagen - grattis.Ett litet kusinbarn i Koskullskulle tänker jag särskilt på - grattis! Fast hon är nog inte så liten längre - utan en vacker kvinna!
 
Lagen kom och gick - men supporterklacken bestod - från kl. 09.30 till ca 16 i sporthallen i Antnäs. Inleddes med förlust med sådär 9 poäng - mot det Gladan lag vi besegrade strax före jul i en rafflande match - kvittering i sista sekunden och förlängning - på Björkskatan. Lisas "nollnollor" och "nollettor" bestod oss med värsta rafflande matchen - med 2 sekunder kvar och 25-25 fick Antnäs straffkast. För att hålla spänningen vid liv så missade Isa första kastet - men spikade segern i andra - 26-25. Trejde matchen kl. 14 vann vi med massor av poäng - men det var match hela tiden ändå.
 
Kan lova att jag var rätt mör efter denna rafflande vilodag! Men kopplar av gör man oavsett man vill eller inte.
 
Toppade sen söndagen med telefonsammanträde kl. 17 - ackompanjerat av skidseger för Johan Olsson. Skrockfull som jag är - lite tveksam inför ett så bra genrep.
 
Veckan börjar bra med uppstigning ordinarie tid - 04.30. Något märkligt horoskop dock (Kuriren - det är väl det som gäller?) - en fyrfota vän som ska vålla mig lite besvär - dock ordnar sig allt med lite tålamod. Avslutat med att jag längtar till en fest - Kennelklubbens kanske?
 
För Vädurar i Kvikkjokk har det dock säkert bäring - Kuriren toppar ettan med "Lösa hundar sprider skräck" - kvinna som träder fram törs inte ha vare sig barn eller hundar ute. Hittar ingen länk - bara denna om en gullig, lockig liten beige vovve som kommit ifrån sig ägare. Nog inget samband.
 
NSD har en stort uppslagen artikel om "Den tuffa vägen ur spelmissbruket" - ingen hjälp att få i Norrbotten. Själv är jag nu internetkund hos Svenska Spel - och lyckades sätta en veckobudget som gör att jag måste spara idogt för att kunna förnya mitt 10-veckors strykttips á 80 kronor. Inget utrymme för extra trisslotter här inte.
 
"Mitt i livet" - NSD - idag om en kompis till kusinen - Kirsten B - får lov att lämna båda tidningarna i trappen idag.
 
Noterbart att hästarna lyckas hålla sig kvar på löpet - nu om en flock hästar på rymmen i Boden.
 
Inte mycket mer att tillföra här - glad över att en ny vecka tar fart - för vad skulle alternativet vara? Det blir jobb på förmiddagen - dock är mina "pojkar" utflugna - den ena till Stockholm och den andra till kommunhuset - så kaffet får jag fixa själv. Få se om jag lyckas fixa träning idag också - skäms över utbliven sådan - och kroppen längtar efter en genomkörare.
 
Ha en bra måndag.

Varning för stjärnfall

2013-02-17, kl. 07.30 - och varning för att klicka på den här länken om meteoriten i Ryssland. Först får ni reklam för någon bil och sen en massa nyheter på ryska. Oj så irriterad jag blir på länkar som "pratar" - och jag hittar aldrig avstängningknappen.
 
Tänkte på stjärnor - och hur nära det är mellan stjärnglans och katastrof - stjärnfall - i idrottens värld. Massor med sport igår - Kalla föll - och fick syrliga kommentarer om att hon faller för ofta - och borde träna utförsåkning - enligt "experten" i TV. Emil Jönsson bröt staven i starten - och var övertygad om att det var norrmännens fel - med ett brett garv! I slalom var svenskorna snabbast i båda åken - Frida i första och Maria PH i andra. Slutade iaf med brons för Frida och en fin 6:e plats för Maria,
 
Och så kom "katastrofen" i herrarnas skidskytte stafett - efter första skyttet gick Bergman ut till och med efter Kina - vilket kommentatorn konstaterade med en röst mellan förakt och gråt! Och så ska stackars Carl-Johan stå där inför TV-kameran och förklara varför det gick som det gick. Bra svar - om han vetat det skulle det aldrig ha hänt.
 
Ja - det blev en dag i idrottens tecken - hann en vända till stan - Apoteket - som bestod mig med en smärre chock - 1 788, 50 för en liten, liten påse. Tydligen var jag "nollad" och började vandringen mot frikort - perioden går ut först om ett år, Får väl vara glad att jag inte behövde betala det pris som stod på förpackningarna - men nog kan det vara tufft för både en och annan att måsta betala så mycket med en gång. Är det bra det här,?
 
Mycket bra service igår i Berigårn - fick 12-kaffe innan jag åkte till stan - och hann inte mer än landa hemma så inviterades jag på middag - torsk (godkänd sådan), pressad potatis, romsås, inlagd ingefära och rivna morötter satt bra.
 
 Och så dristade jag mig till att se "mello" som alla initierade kallar det. Kan konstatera att det inte kan finnas så dålig bok att det inte är värt bytet. Tommy Körbergs underbara röst var behållningen - inget i övrigt om bidraget.
 
Upp i tid idag - klockan 6 - har nu hunnit kolla in lite tidningar - och inte mycket att tycka om. Konstaterar bara att Sifo idag står för politikens "medaljutdelning".
 
I skrivande stund inser jag att jag kanske måste ta datorn med till basketmatcherna idag, Herrarnas slalom går klockan 10 - samtidigt då Saras första match har uppkast. Sen spelar Lisa klockan 12 - och Sara igen klockan 14. Fast basketen går före - det får räcka med radiolurar för slalomen - om jag nu hittar min lilla radio?
 
Ha en bra söndag - alla.

I hästväg

2013-02-16, kl. 08.00 - och Julia och Julius har namnsdag - grattis.
 
Nyheterna har verkligen varit något i hästväg - lasagnedebatten - alla har hittat en vinkel att vara upprörd för. En del tycker det är fel att hästkött utpekas som något "fel". I-landsproblem när många i världen svälter - och tom dödar råttor för att överleva. Stölder av hästar har avslöjats - och väckt vrede. Några vill köpa upp lasagnelagret och ge till hemlösa. Andra upprörs över detta - då köttet visat sig innehålla mediciner - icke lämpliga som människoföda. Men nu är hästarna försvunna i dubbel bemärkelse - hittade inget på Expressen iaf.
 
Gårdagen var en struldag som jag stryker ett streck över - iaf morgonen - med översovningen. Och glömda prylar - fick vända och hämta telefonen. Som då visade sig vara urladdad - fick vända och hämta laddare. Sörjig väg till Kalix - kom inflåsande bara någon minut innan sammanträdet började. Kaffekoppen tog extra lång tid att fylla då kaffet var i sinande.
 
Men sen flöt dagen bra - trevlig styrelsemöte, hemfärd och en kort middagsvila - och jag var redo för både På spåret och Skavlan. Den senare körde med lite falsk marknadsföring. Spänd förväntan på vem som stod för den svenska synden - vilket visade sig vara en rätt okänd dam i porrfilmsbranschen.
 
Intressant nyhet hittade jag via FB - om att fackförbundet kommunal låtit göra en egen utredning om den sk Caremaskandalen. Visar sig inte alls vara någon skandal - iaf inte proportionellt till medias ru briker. Enstaka indicenter väl värda att klandra - men inte mer. Skandalen består väl i att media lyckades plantera att detta skulle vara ett resultat av att detta vårdhem inte sorterade under det "offentligt goda". Mycket märkligt också att Kommunal tydligen inte släpper ut denna rapport till offentlighet - iaf inte till Dagens Industri.
 
Nu vill jag se en uppföljning av "Caremaskandalen" från medias sida - men den lär vi inte få - då flagnar ju deras rubrikfärg totalt!!
 
Upprörs gör man ju varje dag när man läser tidningarna - man kanske måste dämpa den - inte låta energin flöda iväg alltför lätt. Det kanske finns minst två sidor av en nyhet också. Vi måste nog också fundera i termer vem som kan ha planterat saker och ting.
 
I fallet med Peter Eriksson och hans fru som fick följa med på utskottsresa så är det förstås någon från andra partier som planterat. Men vad Peter haft för goda skäl att låta henne följa med - istället för en ersättare som nobbades framgår ju inte.
 
Krisen i Northland har en stående rubrik i NSD - idag om "Miljonerna upprör" - ledningen som sett till att man gött sig själva. ätet dock inte uppdaterad med den rubriken.
 
Just nu Norrporten på TV - UG-reprisen. Kommer ihåg att det var någon kvinna från Folksam som satt och kommenterade i det programmet. Om exklusva förmåner till ledningen. Kan inte det anses vara att ha bocken som trädgårdsmästare - med tanke på Folksams VD-löner och annat.
.
Nä nu har jag slappat nog länge här - mellan blogg och nättidningar. Dagen har börjat bra - lite sovmorgon- till klockan 6. Och kom ihåg Da Capo - bra start på dagen. Idag blir det mest hemmapyssel - låter trevligare än vad det är - städ, tvätt och röj!
 
 

Bästa stöttan

2013-02-15, kl. 07.00. och Sigfrid har namnsdag - grattis.
 
15 februari ger mig en del nostalgivibbar - i mitt tidigare liv som revisor var det sista dagen för deklarationer - avslutade oftast den dagen vid midnatt med att lämna in en bunt deklarationer i en brevlåda vid länsstyrelsen. På den tiden - 60-talet - var det mycket svårt att få anstånd med att lämna deklaration - och vitesbeloppen kom som ett brev på posten.
.
Funderar understundom i termera att sluta skriva blogg på morgnarna. Den här morgonen är en sådan. Vaknade med lätt huvudvärk - tog en tablett - och skulle vila mig i form. Och vaknade först kvart i sex - jäkla onödigt. Men sista timmen tillbringade jag i Paris och hade problem med att växla pengar till tåget. Jag och två personer till - så förargligt att precis när jag steg ur sängen - var bilden av vilka personerna var som bortblåst.
 
Upoptäckte verkligen häromdagen - igen - att bloggen är bästa stöttan - verkligen stöd för minnet å olika sätt. 75 kronor i ett kuvert på skrivbordet har väntat på sin väg till handkassan - och att bli bokförd. Och var hittade jag datum för händelsen - om inte på bloggen.
 
Kul när nättidningen har en alldeles egen nyhet - även om den inte är kul för Waplan. Fast ser att den är i båda tidningarna - uppdaterad av jouren i Norrköping.
 
Seger för Luleå hockey, lite knivskärning och ett hot av väktare - från "löpet" i Kuriren.
 
En liten kuriosnyhet att nämna - landstingets satsning på politikerutbildning - för minus 45. Kuriosan ligger i att Eva Hedqvist normalt sett har rollen att pusha plussare - ta till vara de äldre - nu är ansvarig för ett projekt som åldersdiskriminerar. Hur kluvet måste det inte kännas. Läs i Kuriren,
 
Nu hinner jag inte med mer här - har exakt tid att passa denna morgon. Sammanträde i Kalix kl. 10.00 - och i den bästa av världar hinner jag få en kopp kaffe före också.
 
 

Upptriggat

2013-02-14, kl. 07.00 - och Valentin har namnsdag - grattis - men honom har väl alla glömt - upptriggat till Alla hjärtans dag. "Kommersen" har verkligen lyckats, Gläds över Kuriren som nöjer sig med en sida "hjärtehälsnigar" - nyfiken som jag är måste jag se om jag känner några - jobbigt med flera uppslag.
 
Trevligt också av NSD att spegla Alla-hjärtans-dag på ett lite annorlunda sätt - med reportage från Hjärtcentrum Sus. Följs dessutom upp i Extra ed artikel om en "livepatient".
 
3,2 miljoner för en trea i Tutti-Fruttihusen har triggat upp båda tidningarna - "värsta" affären ever. speglas av både NSD och Kuriren - som toppnyhet.
 
Påminner mig om att önska mina vänner i Gävle lycka till med nya boendet . flyttar tvärs över gården efter nästan 45 år i samma lägenhet.
 
Är övertygad om att de inte tror att de kommer att få bo gratis i nya lägenheten heller - man bara häpnar när normalbevågade människor tror att det är möjligt . ordföranden i Reumatikerförbundet. Fri städning och årskort på SJ har gått samma skattefria väg..
 
Gårdagens UG har gett eko i lokalpressen också - Norr Portens vidlyftiga affärer - såg det bitvis. Pinsamt med folk i så ledande positioner som frankt ljuger framför kameran - för att sen få pudla hur mycket som helst. Blir spännande med nästa UG - som kommer först om två veckor - från idrottsvärlden. Har jag hört att det skulle handla om Leksand?
 
Tänker att någon skulle göra en lista över alla "skandaler". Begränsa det till 2000-talet och till att handla om girighet och egen vinning. Hur lång skulle inte den listan bli? Hur länge kan det här pågå? Eller blir vi så avtrubbade att vi inte bryr sig. Kan ju bara konstatera att Toblerone numera inte är mer än förnamnet - och knappt det.
 
Och inte blev det någon träning igår heller . på tal om upptriggad. Stessade - och när kopiatorn började krångla då rann det bara över. Varför jäklas den alltid bara då det är brådis och ont om tid?
 
Men efter en lugn hemmakväll - då jag gjorde allt långsamt - känner jag mig nu nedtaggad till normalnivå. Redo för en ny bra dag. Såg på FB att Thomas var uppe redan halvsex - kan månne innebära att kaffer är färdigt då jag kommer?
 
Och så skulle det tränas....

Hamburgerkött

2013-02-13, kl. 06.45 - och Agne och Ove har namnsdag. Av uppräknade "Agnar" kände jag nog bara till Simonsson - han fotbollsspelaren med Tore Skogsmanglugg mellan tänderna.
 
I backspegeln är det hästköttsdebatten som dominerar. Där det allvarliga ju faktiskt är falskmärkningen - medan debatten handlar om huruvida man alls ska äta hästkött. På "Föreningen" hemma - på 50-talet - kunde man köpa världens godaste hamburgekött. Ibland var det någon elak vuxen som påstod att det var hästkött - och var det då någon arbetshäst som gått till de sällare jaktmarkerna - så kunde de vara riktigt jäkliga och säga att det nog var den hästen. Men vi barn valde att inte tro på dem - för pålägget var attraktivt. Och jag tillhör numer dem som inte köper när det heter häst i förstavelsele.Knäppt och ologiskt - men jag erkänner iaf.
 
9000 tusen hästar lär försvinna varje år utan att någon vet var det tar vägen - tror det var på Sverigenivå. Och i Expressen kan vi läsa om var hästarna - lasagneköttet - troligen slaktats. Så visst har hon rätt Marit Paulsen - både djuren och maten behöver ett eget FBI!
 
Själv har jag en mycket trevlig lunch i backspegeln. Igår var vi 25-talet partivänner som åt lunch med vår integrationsminister Erik Ullenhag. Erik bestod oss med ett ideologiskt anförande som verkligen gjorde de liberala rötterna levande - även i dagspolitiken.
 
Efter två statsrådsbesök inom en vecka behövde min bil en rejäl urrensning av skyltmaterial, kaffetermosar, folkpartigodis, beachflaggor, rollups med mera. Det tog sin lilla tid. Men; jag fixade min målsättning att gå direkt till Koskelas ögonklinik. Nu är jag undersökt och godkänd i steg 1 - inför en event. RLE-operation. Steg 2 den 5 mars - då en grundligare undersökning ska göras av en leg. ögonläkare.
 
Nå nu är det en ny dag - som jag ser framemot. Tidningarna lästa. NSD består oss med en siencefiction eller skräckversion - via en Nils Harnesk - som varnar för ett plundrat Norrbotten. Kuriren toppar med "Knarkets väg över gränsen" - något som tyvärr inte är något framtids skräckscenario - utan rena, rama råa verkligheten.
 
Lite annat smått och gott - ytterligare villatjuvar gripna - bland annat misstänkta för inbrottet i Rutvik. Oroväckande många småbränder - med okänd brandorsak. SD-ledamoten från Boden utesluten - fick beskedet via media. Tänkvärd krönika i NSD - av Isa Chen "I praktiken agerar vi som om lycka är standard".
 
Kan konstatera att objektivitet verkligen inte är standard på insändarsidorna - men det kanske det inte ska vara heller. Men frustration och ilska blandas med ett småleende när jag läser en insändare som inte tycker att Björklund ska skrämmas med ryssen - "det fredsälskande Ryssland" nej istället kommer hotet från Nato med "den krigshetsande härföraren USA i spetsen". Och han skriver under eget namn!
 
Det var lite smått och gott som nu fått lämna mig - harmoni i kroppen. Idag blir det jobb på förmiddagen - en plus variant av förmiddagen kanske - och sen ska det tränas. Nu var det så länge se att det finns risk för lite träningsvärk. Ser framemot att vara hemma i tid för att vila till skidskyttet.
 
 

Vid sitt rätta namn

2013-02-12, kl. 06.00 - och idag är det Evy och Evelina som äger dagen - grattis.Blev så nyfiken då jag såg att Evy har härkomst från Eva - så jag fick kolla in Evelina också - troligen samma där.
 
Backar bandet till igår - börjar i kronologisk ordning. I morgontidningen gladdes jag över Swedenmark juniors krönika i NSD igår. Blir också så irriterad över att vi inte kan kalla saker vid sitt rätta namn Hur i fridens dar kan vi tala och skriva om hedersvåld och hedersmord - så långt ifrån heder det kan vara. Och varför gör vi samma med begreppet näthat. Varför klistra på det otäcka hatet på internet som är så positivt?  "Fenomet" har har alltid funnits - bara kanalerna att förmedla det som varierat.
 
Hade en superlyxig eftermiddag igår - kom hem redan vid 13-tiden då solen fortfarande smekte och spelade över de vita snövidderna - vidunderligt kallt och vackert. Själv stod jag inte vid spisen och en puttrande gryta med brunabönor. Så småningom kulminerande i en middag med barnbarnen, deras föräldrar och kusinen.Perfekt måltid - ska bara komma ihåg till nästa år att rekommenderad koktid för bönorna är alldeles för väl tilltagen.
 
Bomb högst upp på nättidningarnas menyer - NSD och Kuriren - kärnvapenspräning i Nordkorea. Läskigt!
 
Lite av en bomb också förstås att Luleå förlorade mot Rögle - men det har jag redan sovit på.
 
Aktiehandeln med Northland stoppades igår - ny information i natt eller nu på morgonen. Spänd väntan för många. NSD toppar dock med bild av när första malmen lastas i Narvik - fartyget ligger längs redden - någon sa att det hade varit ännu bättre om man bara sett aktern på den. Inget på Rapport ännu - och nu är det nog bara vädret kvar? Inga nyheter - bra eller dåligt?
 
Iaf dålig nyhet som toppar Kuriren - "Hockeyspelare i rasistskandal" - grova påhopp i matchden mellan Kalix och Vännäs. Så synd när idrottsrörelsen skämmer ut sig.
 
Kom upp i tid idag - halvfem. Så skönt med en lugn och fridfull stund på morgonen, Först med tidningarna - och sen skriva av mig lite här.
 
Idag ser jag framemot en lunch med folkpartivänner och vår integrationsminister Erik Ullenhag. Håller nu bara tummarna för att alla som ska vara med anmält sig - så antal gäster och mat stämmer.Får väl börja med att önska att flygets ankomstid stämmer - med Maria förra veckan krympte vår interna tid till 40 minuter då dagens startades med flygförsening.
 
Har en målsättning till med dagen - besök hos Koskelas. Har inte varit så mycket tid över för egna ärenden sista tiden - men nu ska jag iaf komma till skott med det. Sen får vi se vad det resulterar i. Förhoppningsvis ett bättre seende.
 
Nu tar vi tag i tisdag - den kommer nog att bli toppen bra.
 
 
 

Mycke nu..

2013-02-11, kl. 21.30 (den 10/2) - och pappa Yngve har namnsdag. Saknar honom extra i fettisdagstider - ingen gjorde bruna bönor och semlor som han. Tränar idogt!
 
luras lite för er som ser det här på morgonen den 11. Det är som sagt mycke nu - och stora ambitioner om vad som ska hinnas med.
 
Så jag smyger ut detta inlägg så att inte kusinen ska tro att jag fortfarande ligger och drar mig.
 
Nu är bruna bönorna blötlagda, korven och fläsket stekt - de ligger just nu tillsammans och "gifter sig", semlorna väntar bara på grädden och florsockret (eller pudersockret som vi säger) - sen är det klart för stora tabberaset i Berigårn i morgoneftermiddag.
 
Och eftersom jag måste hem tidigt och koka bönorna - och före det ska hinna på Viktväktarna - måste jag vara tidigt på jobbet.
 
Så därför ska det vara mycket till som pockar på innan jag hinner in här och skriva. Kan till och med hända att det är mycke nu inför tisdag morgon också - men då får ni en hint i morgonkväll. På tisdag ska vi nämligen hinna träffa vår integrationsminister Erik Ullenhag innan vi överlämnar honom till Kraftsamling.
 
Ha en bra måndag - alla.

Vilodagen

2013-02-10. kl. 07.30 - idag struntar jag i vem som har namnsdag - idag är det Lisa Sundströms dag - 13 år - grattis.
 
Dagen inleds med bakning av semmelbullar. Igår blev jag hemma hela dagen - med diverse pyssel. Lyckligast över att jag fick precis rätt touch av bittermandel på min mandelmassa. Och så blev jag bjuden på middag hos kusinen. Sen blev det lite hockyehäng på soffan framgör TV:n - vet inte esn resultatet. Har haft en lång och skön natt - nu är jag nog ikapp efter två alltför korta nätter.
 
På nyhetsfronten inte så mycket att orda om. Tjuvar gripna i Skellefteå som kan bindas vid en del inbrott här uppe. Men nytt villainbrott i Rutvik kan inte lastas de som sitter inne - finns hela tiden nya förmågor.
 
Ovanligt mycket bränder tycker jag - hyreshus på Västra Brogatan fick evakueras. Igår brann på det camping i Pajala - och nu bastubrand i Jukkasjärvi. Hoppas det inte är hos Anne? Några fler bränder - också vars gografiska placering fallit bort.
 
Tur att SD:s 25 års jubileum var igår - och inte på min Lisas födelsedag. Tidningen Expo har listat deras historia år för år - googla fram den. Med tanke på att ränderna aldrig går ur så blir man än mer förvånad hur ca 10% av befolkningen kan säga sig sympatisera med dessa. Ser att Jonas Brännberg och Rättvisepartiet varit ute och manifesterat mot nazismen och rasismen. Bra - men tänk att de alltid glömmer kommunismens illdåd? Apropå att ränderna aldrig går ur.
 
Vilodag alltså - hade inte tänkt skriva något här - och nu är det punkt. Ska baka semmelbullarna- sen basket på Sundivs. Sen födelsedagsfirande på Timmermansgatan. Och sen en liten sväng in till jobbet - har ju inte varit där sen torsdag. Måste se att det står kvar - och lista upp en åtgärdslista för mailen som kommit. Skönt med en färdig att-göra--lista på måndagmorgon.

Urbota korkat

2013-02-09, kl. 07.30
 
Den har legat och tärt - Gästen från Kuriren igår.Sossarnas förslag om obligatorisk förskola från 2 år är förvisso inget jag gillar. Egentligen bara ett slag i luften eftersom ca 80-85 procent av alla tvååringar redan omfattas av förskolan. Istället är förstås s-förslaget ett oblygt sätt att försöka köpa sig tillbak till makten. Ca 5000 kronor mer till familjer - de flesta med rätt god ekononomi - är väl mumma i valrörelsen. Men att som krönikören enkelspårigt tro sig bevisa att sjunkande kunskaper i skolan skulle ha något att göra med att barnen är i förskolan är rent korkat.
 
Nå nu var det nedtecknat - känns redan bättre. Grattis till namnsdagsbarnen Fanny och Franciska - och till Stens kusin Hans i Piteå som fyller år. Hann hinner precis ikapp med åldersmässigt - men vänta bara jag går snart om igen.
 
Blev en lång dag igår - dessutom med korvstoppning av Google och hemsida. Uppstigning 03.45 och åter hemma 23.30. Naturligtvis blev det försening av planet - inte halvtimme kan synas inte så mycket - men eftersom jag redan "offrat" 4 timmar genom att ta ett senare plan för att spara pengar var det lite segt. Dessutom en störande flygresa där passagerarna sprang till toaletten i en omfattning som får varje charter att blekna.
 
Mera korkat; hörde av en kollega att körtkortstillståndet - dvs tillståndet för att övningsköra gäller i 5 år. Glad hade han blivit - som skulle hinna med två barn under tillståndstiden - men se det gick inte. Gällde bara 1 barn/person. Snacka om att suga pengar av folk - men tack och lov är det ändrat nu.
 
Ändrat är också straffavgiften för försenad inbetalning av trängselavgifter 500 spänn har det maxat. Och bästa kollegan han har varit ut för att han påförts massor av såna - för passering i stockholm - trots att hans lilla röda golf aldrig lämnat Uddevalla. Visade sig att någon med en likadan bil tejpat över en bit av E:et och fått till ett F istället. Nå kollegan fick tillbak pengarna så småningom - men inte en ursäkt eller ett öre i ersättning för "sveda och värk".
 
Törs väl inte ta i med korkat när det gäller en bybo - men nog är bäste Jan Bergsten väl enkelspårig och enkeltänkande när han gör jämförelsen mellan Ofog och Pussy Riots. En medveten förenkling - förhoppningsvis - för att få lite knorr på krönikan. Skillnaderna bör varar uppenbara för var och en - Ofog får göra hur många performance de till i Sverige - men det får inte Pussy Riot i Ryssland . Skillnaden kallas yttrandefrihet.
 
Något inkonsekvent också av vice ordförande i LO BD-AC Maria Stenberg. Hon upprörs med rätta över att många norrbottningar står utanför a-kassan - men bara de som utförsäkrats. En hel del av de som står utanför och får leva på försörjnignsstöd är säkert såna som aldrig kommit in i systemet - men någon obligatorisk a-kassa vill vare sig riksdagsledmot Stenberg eller LO-Stenberg ha. Nyhetsartiklar i båda tidningarna - och ledaren i NSD - dock inte utlagda på nätet någon av dem.
 
Härligt horoskop idag - Kuriren - jag samlar på mig mental styrka och min dragningskraft ökar och jag är både mjuk och vänlig. Det blir en härlig dag det här!

Hård härskare

2013-02-07. kl. 07.30 - och en hård härskare har namnsdag idag - Rikard. Och Dick - kortformen - och i avdelningen onödigt vetande kan sägas att inte en enda person fick tilltalsnamnet Dick 1999. Grattis alla namnsdagsbarn.
 
Och grattis till Sverige som fått en alldeles förtjusande och kompetent jämställdhetsminister - Maria Arnholm. Natten mot söndag fick vi ett sms att hon hade en timme över i sitt program och ville träffa partivänner och sympatisörer. Fantastiskt att 40 personer hörsammat inbjudan - och att det var nästan 40% män som hörsammat inbjudan.
 
Fantastiskt nyhet på TV - om att i Kina kan man köpa frisk luft på burk. Skämt - javisst - men burkarna finns i verkligheten - och med ett budskap om att luftproblemen måste tas på allar. Åtta miljoner burkar har sålts.
 
Ganska kul också att Avanza Banks aktieanalytiker tycker att norrbottningarna ska köpa utemöbler istället för aktier i Norhland. Detta med anledning att Jens initierade en debatt om riskkapital och avslöjade att han köpt aktier i Northland. Fast det visar ju bara hur långt från verkligeheten aktieanalytiker  befinner sig - här använder vi ju sparkarna som trädgårdsmöbler.
 
"Northland skrattar igen" rubricerar Kuriren och i NSD kan vi läsa om "Storseger för Northland basket" - vi får hoppas att basketens framgångar smittar av sig på gruvan. 
 
Näthatet är annars den stora nyheten - Uppdrag Granskning - styr ju numera vad som är på löpet. Fast hatet är ju inget nytt - tidigare var det faxhat - men det gick så välgörande mycket saktare det. Men nog låg det drivor av "skitpapper" ibland när man kom till jobbet.
 
Är lite seg idag - halsont spökar - och verkar utvecklas till något obehagligare. Och så går jag omkring med 24-timmarsblocktrycksmätare - med rem och dosa runt midjan - och slang och manchett på armen. Det värsta är att dessa sitter ihop - och förorskar visst trassel.
 
Officiellt har vi stängt på expen torsdag och fredag. Arbetstiden tog slut vid lunch igår - 10 timmar i veckan räcker inte långt. Idag åker jag dock in och gör lite ideellt arbete, Det blir en del sånt - men trivs så länge orken räcker. Dock som sagt lite vingklippt av ovanstående omständigheter.
 
Och i morgonbitt blir det inget blogginlägg - stockholm och hemsideutbildning väntar. Och för att spara pengar åt (F)attiga (P)artiet så ska jag hämta upp Thomas på väg till Kallax. Han ska "interneras" med partiprogramsgruppen några dagar.
 
Nu lever vi ut torsdag. För övrigt köpte jag Northland aktier igår!

Dagens ros!

2013-02-06, kl. 06.15 - och dagens ros till namnsdagsbarnet Doris (Hedlund) - och Dorotea får också hänga på.
 
Blev en rejält lång arbetsdag igår - utslagen när jag kom hem. Sov hela kvällen Ett halsont kan väl bidra också. Men jag hade ett par vakna timmar - spöktimmen - så jag var nog först att gratulera Mona Kumpula och Charlotta Söderberg - FB-vänner med födelsedag idag. Grattis!
 
Skräckscenariot igår var Vonns fall i Super G - och hörde ändå inte de skrik från henne som tydligen gick ut i etern. Stig Strand lär illa berörd bett om att ljudet skulle stängas av. Hon är ju en fajter - men undrar jag om det inte är färdigåkt nu - inte bara för VM.
 
Trakorn hade gjort sitt när jag äntligen kom hem - först vid 18-tiden. Latmasken infann sig - och jag sköt upp snöskottningen till idag.
 
Klockan 04.20 stod jag där - med snösläden i nävarna. Minus 15 - kollade jag sen - torr luft och inte en snöflinga i luften. Mörkt och tyst dessutom - en vintermorgon på Berigårn när den är som bäst.
 
Vilken härlig start på dagen som ska toppas av fikamingel med nya jämställdhetsministern Maria Arnholm - en liberal pärla - det ser jag framemot. Vill du hänga på - mellan 16-17 - så hör av dig till mig, Gerd eller Thomas.
 
Igår hade jag gett DN till tant L och NSD till kusinen - vilket inte hade uppskattats av tant L. Kusinen hon trodde att "hennes tidning" uteblivit. Så gär det när alla tidningar är lika tunna!
 
Ordningen återställd idag - och tidig leverans i korg utanför dörren resp. i trappen. Och mina egna har jag läst. Orolig blir jag ju för Northland - flaggskeppet för heta Norrbotten. Känns ju faktiskt som man skulle vilja mobilisera - hur mycket skulle varje norrbottning behöva satsa för att få in tillräckligt med pengar. Och är det ens möjligt?
 
Det verkar ju dessutom få tråkiga ringar på vattnet - nu läggs Rönnbäcksgruvan i Västerbotten på is. (undrar om jag uppfattade namnet på gruvan rätt?)
 
Och dagens ros då? Ja den går till Kurirens ledarskribent - för dagen Jonas Grafström - som  hyllar Kronprinsessan Victorias framträdande på gay-galan. Här handlar det om positiva ringar på vattnet - som handlar om att skapa opinion - inte bara för homosexuella - utan för allt som skapar ett gott samhålle - ett samhålle tolerant mot allt som inte skadar andra.  Jonas hänvisar till Bob Dylan "times they are a-changin" - blir lite kul då han påpekar att den sjöngs 1963 - för då var Jonas inte ens påtänkt. Ännu roligare blir det för oss som följt Kurirens ledarsida sen "stenåldern". Vi nickar i gungstolen och instämmer  - "times they are a-changin" - även när det gäller Kurirens ledarsida. Det här hade varit otänkbart att läsa där för inte så många år sen! Skulle kunna tro att den föranleder en och annan kaffeskvätt i vrångstrupen även idag?
 
Nu tar jag tag i den här dagen - som har alla förutsättningar att bli toppen!
 
 
 
 

Den goda

2013-02-05, kl. 06.00 - och Agata och Agda har namnsdag - kommer från grekiskans Agathos - och betyder den goda. Själv hade jag en mattant som hette Agda - och hon var minsann lite mindre sträng än de andra. Fast snällast var nog Dagny.
 
Effektiv dag igår - på jobbet klockan 7. Hann med både det ena och det andra. Och drog sen med flyget till Stockholm. Varje gång jag lyfter med ett plan lovar jag mig själv - att om jag överlever - så är det sista gången jag flyger. Om Gud hade velat att vi skulle flyga hade han gett oss vingar!
 
Kom 10 minuter sent till Franzensgatan - förvarnat - men det gjorde de flesta andra också. Tre intervjuer med presumtiva styrelseledamöter i SV:s förbundsstyrelse.
 
För en som inte gillar att gå på stan finns inte mycket annat att göra än dra ut till Arlanda. En Express och en GI-burgare - och lite godis förstås. Tyvärr!
 
Fick rapporter under dagen om snöoväder här hemma - så jag blev glatt överraskad att bilen inte var mer översnöad än den var. Men inte hemma förrän halvtio - planet var nog lite försenat också.
 
Och mailboxen hade fyllts på - blir en intensiv dag dag för att hinna med allt. Två statsrådsbesök - med mycket kort varsel - inom loppet av en vecka - mitt i intensivaste perioden suger. Därför skönt att ha börjat dagen med att skotta snö en dryg halvtimme. Inte så mycket påfyllning uppifrån - men gården har vindpinats och snön packats ihop. Dock bara "nödskottning" på morgonen - stall, häbre, parkering och fågelmatningen får jag ta ikväll.
 
Tunna tidningar idag - och så skönt att greppa utan bilagor som tenderar att halka ur. Northland huvudnyhet i båda - delat med "yxmannen" från Arvidsjaur. Det här är nog gårdagens länk - om Northland - idag handlar det om att Pajalabor fortsätter att köpa aktier (NSD) och att de nyanställs folk (Kurien). Lite overkligt spel om pengarna - men nog måste det väl landa lyckligt?
 
De "små" olyckorna radas upp lika i båda tidningarna - rattfyll välte med långtradare i Sangis - krock mellan bil och lastbil på E 10:an i Moskojärvi - och bil som krockade med väghyvel i Gällivare.
 
I spåren av centerns "svek" mot landsbygden frodas nytt. I Expressens sägs Marit Paulsen utmana Annie Lööf - med ett nytt program för landsbygden. Nu är det inte särskilt nytt - att det skulle bli ett nytt sånt för FP - landsmötesbeslut från senast i Västerås. Men nytt för mig att Jens ska ingå i den gruppen - fast nu förstår jag att det var det han försökte säga mig häromdagen.
 
Och NSD:s ledarskribent har nog upptäckt den lucka som centern öppnat - en insmickarande artikel om LRF. Fast kul med den trend som också jag tror på - vi börjar att bry oss mer om kvaliteten på maten. Och tycker fortfarande att mjölken är oförskämt billig! Prolbemet är väl vara att man inte kan ge sig den att ett-öre-mer-för-mjölken skulle gå till bonden! Själv var jag fö i LRF-huset i Stockholm igår.
 
Men nu dags att ta itu med den här dagen. Till jobbet så fort som möjligt!
 
 
 
 

"Jordbävning" i opinionen!

2013-02-03, kl. 18.00
 
I morgon flyger jag till Stockholm - 10.15 först - men har tusen saker att hinna innan jag kör ut och parkerar på Kallax.
 
Så det måste vara en större jordbävning i opinionen eller något amerikaarv eller liknande för att jag ska hinna skriva något i morgonbitti.
 
Ska hämta upp Thomas kl. 08.00 för gemensamma ärenden. Bara en sån sak - då brukar jag inte ens ha åkt hemifrån.
 
Men återkommer redan vid kvällningen - så får se om jag har något att förtälja då.

Inget upphetsande

2013-02-03, kl. 07.00 och vet inte ens vem som har namnsdag.
 
Så jag får väl länka Ipsos så att texten blir svart. Om den nu heter så. Det har gått inflation i opinionsmätningarna så nu möter man dem oftast med en gäspning. Annar var det förr - en gång i världen då det bara fanns Sifo.
 
Man får inte slå på dem som redan ligger - men måste ändå berätta att det perfekta tåget - Norrtåg kl. 05.58- som skulle ta Anne hem kom aldrig. Skylten visade först avgång 05.58 - men slocknade - ingen annan information heller. Och ändå upplysningen när hon ringde var att hon skulle gå in på sjukhuset - och vänta på SJ-tåget som skulle avgå 08.01.
 
Själv låg jag kvar i sängen - lyckades pricka in Da Capo mellan 6-7 , perfekt start på en ledig lördag. Sen blev det basket i Antnäs där Saras lag besegrade Skellefteå med en poängskillnad av ca 50. Såna matcher inte så roliga - man börjar ju tycka lite synd om motståndarlaget med sån klasskillnad.
 
Lyckades klara mig från "mello" som alla kalla Melodifestivaren numer. Korvstoppas med musik gillar jag inte. Blev lite bokläsning istället.
 
Nu har jag hämtat in DN till kusinen. Själv har jag vandrat på nättidningarna - men utöver "mello" - inget upphetsande att kommentera. Storseger för Luleå Hockey mot Brynäs - med 5-1 - kan väl vara värt att notera. Har för mig att en del vänner var lite kaxiga efter Luleå förlust i Gävle?
 
Fortfarande härligt mörkt på morgonen - känns mysigt att sitta här inne i värmen och titta ut över Berigårn. Tre meddelanden från Svenska Spel har jag också mottagit - inga vinster alls den här veckan heller. Anitas och mitt tioveckorsspel på srykttipset har spelats så länge - med samma rader - att det nog borde benämnas antikt. Snart måste det väl ändå bli en vinst av högre karat?
 
I väntan på den är det väl bara att ligga i selen. Hemmaröj på förmiddagen - sen till jobbet. I morgon ska jag valbereda med SV i Stockholm - och några grejor på jobbet som måste åtgärdas före.
 
Ha en bra söndag.

Där vin går in...

2013-02-02 - kl. 05.58 - iaffa fall är det då tåget ska gå norröver- Tur jag inte ska med själv. För där vin går in... ni vet.
 
Skickat iväg bästa tjejen med tågtaxi - nu går jag och vilar till tonerna av Da Capo!

Tango i näsan

2013-02-01, kl. 07.00 (nästan) - och Max och Maximilian har namnsdag. Och moster Gunilla i Bollnäs fyler år idag - stort grattis från Bergårn!
 
Och då får moster svaret på sin kommentar/fråga från igår - toaskylten på Tunaskolan - vad jag tycker. Befängt förstås - men mest upprörd för den behandling som Astrid utsattes för efteråt. Med elevenkäter som skulle visa att hon minsann var fel ute.
 
Gårdagen gick i snöns tecken. Inte alls less på snöskottning för egen del - men less på att köra omkring på moddiga vägar. Och på jobbet så har garantin om tidigt skottad innergård spruckit så det visslar om det. Igår fick jag stå ute på gatan hela dagen.
 
Blev ensamarbetare på jobbet - efter att ha skjutsat Jens till flyget. Fick mycket gjort - men ett och annat besök hade väl inte skadat.
 
Bytte träningen mot morgonens snöskottning - som skulle blivit en minst 1, 5 timme till - men traktorn hade varit och putsat - så det blev bara 50 minuter kvar till mig. Men efter en god middag hos kusinen så räckte det väl.
 
Såg att Jens lovat att gå hem om LF förlorade basketmatchen i Uppsala som han var och såg. Och det gjorde dom - förmodar att han med hem menade sitt tillfälliga "hotellhem" i Uppsala - iaf kommer han väl förklara det så. Förlust för LF men en poäng! Och Luleå hockey fick bara med sig en poäng mot "spöket" MoDo.
 
Har sökt förtvivlat efter vad utredningen heter - den som skulle lägga förslag om att ändra rikdagens "fallskärmar" - nu vet jag - Villkorskommittén - vill veta vem fp har där - för förslaget som läggs nu är helt tokigt. Så klart ska det gälla alla. Inte minst i den del som innebär att man kan fiffla till sig ersättning som det inte var tänkt - Lex Leif Wikman! Hämtat från Kurirens ledare idag. Förhoppningsvis ska begreppet pension också skippas - pensionsgrundande ska givetvis riksdagsarvoden vara - men en ersättning när de avgår eller inte blir omvalda ska ju jämställas med någon form av a-kassa. Därför känns ledarskribentens "muckarbidrag" helt fel - liksom att minska antalet ledamöter - vi ska inte ytterligare förstärka ett "stockholmsfullmäktige" för från vilka delar av landet tror ni riksdagsledamöterna skulle minska?
 
Dagens bästa nyhet heter "Tango". - en ny nässpray som bryter ned förkylning. Om den håller vad den lovar så borde det bli Nobelpris. Fast det låter väl enkelt - ska inte ens vara receptbelagd. Fast å ansra sidan har många bra botemdel kommit från gamla tiders "husapotek". Sidan 8 i pappers NSD.
 
Undrar om det har något med väghållningen att göra - att hjul lossnar. Häromdagen var det ju en släpvagn -som hakade ur.
 
Idag - just nu - sitter förhoppningsvis både Anne och Thomas i var sitt plan på väg till Stockholm. Och Jens och Hendrik är redan där. Partiråd som tillika är programråd. I skuggan av centerns kommundagar i Örebro! Hoppas ni får trevligt! Vi ses ikväll då jag möter upp på Kallax.
 
Till dess är det bäst att göra mig i ordning för jobb.