Vem betalar Svea Svenssons advokat?

Jag vill på intet sätt föregripa utredning och domslut i den senaste av SSU-såporna. Det är naturligtvis en fullständig tragedi att en ung tjej som Anna Sjödin hamnat i den situation hon gjort - oavsett skuldfrågan.

Men SSU:s agerande i saken underlättar ju inte förståelsen för henne. Varför ska SSU betala en stjärnadvokat som Silbersky? Hon hävdar ju själv att det inte har med SSU att göra. Och vems pengar betalar SSU med. Ja, det kan väl inte vara särskilt mycket annat än skattepengar!

Hur är situationen för andra unga tjejer som råkar ut för liknande händelser. Knappast några stjärnadvokater där inte. Det är väl knappt så att rättshjälpen överhuvudtaget fungerar.

Så agerar ett parti som säger att:  alla ska med  - det bara är så. Fast en del ska tydligen åka första klass!


Finns något alternativ till anbud?

i går på fullmäktige diskuterade jag det felaktiga i att låta Lulebo köpa kommunala fastigheter utan att utsätta priset för konkurrens. Tyvärr försvarades detta förfarande även av en borgerlig ledamot. Lulebo bedriver näringsverksamhet genom att hyra ut bostäder. Liksom också privata fastighetsägare gör. Att ensidigt gynna ett eget kommunalt bolag - och snedvrida konkurrensen måste bara vara fel.

Även hur tilldelning av mark för explotatering ska ske diskuterades. Tyvärr var kommunalrådets svar luddigt. Flexibelt sa kommunalrådet - för den som känner sig förfördelad kan det lika gärna kallas godtycke. Om vissa förfrågningar besvaras med att den som är först tar allt - medan andra som frågar får veta att de gärna får lämna in ett anbud. Och om vissa företag, till exempel ett eget bostadbolag gynnas, då vill nog en del kalla det för korporativism.

Nu har vi tre företag som vill bygga studentbostäder på Klintbacken. "Hur vi ska hantera det här vet jag ännu inte. Vi har aldrig ställts inför så svåra frågor när det gäller studentbostäder", säger Lars Magnus Eriksson.  Om hur det svåra ska lösas säger Lars-Magnus: "-Det är givetvis ett alternativ, men hittills har kommunens policy varit att inte använda sig av anbudsförfarande när det gäller bostäder". Och varför det då undrar vän av ordning? Om någonting så är det väl viktigt att hålla nere priserna på bostäder och det gör man genom konkurrensutsättning.Lite kommentarer från gårdagens kommunfullmäktige


Försäljning av "gamla" biblioteket. Bra, ska ju bli Spa-anläggning med mera. 40 miljoner i investeringar talas det om. Jag gillade dock inte att man utnyttjade planmonopolet och hindrade anbud som eventuellt hade velat bygga bostäder. För bullrig miljö var det officiella skälet. Märkligt med tanke på att Lulebo bygger bostäder på andra sidan "Statt".

Allergironder i skolan. Bifall till folkpartiets motion. Astma- och Allergiföreningen erbjuder utbildning till skolpersonal. Våran Nisse, som är vice ordförande i Astma- och Allergi, tackade för att motionen bifallits.

Jobbgaranti för socialbidrag. Våran motion. Blev precis den slaskdebatt jag förväntat mig. Socialnämndens ordförande kände inte igen folkpartiet - det här var minsann inte social-liberalt. Vi var bara ute efter att kontrollera rätten till socialbidrag. Och Skärholmsmodellen som vi hänvisat till hade minsann inslag för att kontrollera om folk svartjobbade samtidigt som de uppbar försörjningsstöd. Nu handlade vår motion inte någon kontroll av socialbidag men man kan ju fråga sig om ett system som sållar ut de som svartjobbar är fel på något sätt!

Det görs mycket bra i Luleå för att sysselsätta människor som har svårt att komma in/tillbak på arbesmarknaden. Men personer som går år efter år på försörjningsstöd, och som verkligen vill jobba, glöms bort. Inte minst tror jag det gäller invandrarkvinnor! Därför behövs mer insatser - därför behövs en jobbgaranti!

Avfallsplan. Ny avfallsplan antogs utan alltför mycket diskussioner.

Rättvist kaffe. En motion om rättvisemärkta produkter innebär att vi framöver kommer att serveras sånt i kommunhuset.

Kollektivavtal vid upphandling. Två motioner, en från vänsterpartiet och en från Rättvisepartiet socialisterna, behandlades. Lång och snårig debatt. Vi kan konstatera att det inte är tillåtet att införa krav om kollektivavtal i upphandlingen. Vilket också Karl Petersen hävdade med emfas i de beredande utskotten. Till kommunstyrelsen och fullmäktige hade man svängt och ville nu införa krav om att företagen ska tillämpa kollektivavtalsregler vilket då eventuellt skulle klara en överprövning. Detta blev också fullmäktiges beslut. Vi borgerliga partier + sjukvårdspartiet röstade emot och reserverade oss. Tror att kommunalrådet blivit överkörd av sin grupp - argumentationen var bitvis patetisk.

Löneöversynen. Här hade jag tänkt gå upp och diskutera de ökande löneklyftorna - men avstod på grund av att det var många ärenden kvar och tiden var redan långt liden. Hade väl också funnits risk för anmärkning om ämnesavvikelse från fru ordförande. i grunden handlade det ju faktiskt bara om ramjusteringar för löneutfallet.

Motion om att banda kommunfullmäktiges sammanträde. En folkpartimotion som bifölls. Den märks att jag är antik som använder ordet banda - det förstod jag av debatten.

Motion om TV-sänt kommunfullmäktige avslogs däremot. Fast våran Thomas "obstruerade" och röstade med Miljöpartiet och Rättvisepartiet (tror jag). Fast Margareta Lindbäck gick inte upp i debatten. Hon som tidigare haft en målande beskrivning om hur hemst det skulle vara för medborgarna att måste se oss också.

Tiden för kommunfullmäktige. Skulle vi börja 09.00 eller 13.15 var den stora frågan? I vår grupp förordade de flesta 09.00 med motiveringen att vi tror det är den bästa tiden för småbarnsföräldrar. Det är ju högst rimligt att det är absolut fri röstning i en sån här fråga. Men tro inte att det var det i det stora partiet. Flera socialdemokrater ville starta 09.00 men ändå röstade varenda en för 13.15. Undrar om de fick ha en personlig uppfattning i den enkät som fullmäktiges presidie genomfört tidigare?

Interpellationer. Så var det sex (6) interpellationer som skulle besvaras. Våran Gerd fick ett positivt svar om en bättre trafiklösning (rondell) mot Varvet.
Dan Ankarholm klagade i en interpellation att deras budgetförslag getts felaktig vinkling i Vårt Luleå. /Ja, vad svarar ett kommunalråd på sånt?).

Själv hade jag tre (3) frågor. En om marktilldelning och försäljning av kommunal egendom där svaret var att det kommer att ske lika flexibelt som tidigare. Flexibelt = godtyckligt. Ingen huvudprincip om anbud och eller konkurrensutsättning.

Den om att personer med rätt att stå på handikapparkering i princip kan nyttja den som egen parkering eftersom det är tillåtet att stå 24 timmar. Bra för den som kan göra det - men naturligtvis en stort men för att uppnå den tillgänglighet vi eftersträvar för alla med funktionshinder.

Interpellationen om att en låntagare nekats fjärrlån för att boken ansågs för dålig blev upplysande om vilka regler som gäller. Dock kunde jag inte finna att det aktuella ärendet hade stöd i reglerna. En till två böcker per år skulle det gälla. Min uppmaning till Omar Jakobsson, kulturnämndens ordförande, var att se till att de svarta fläckarna i en annars förträfflig och serviceinriktad bibiloteksservice skulle försvinna.

Så var det lite valärenden och så var det slut!

Dagens roligaste replik fälldes av Margareta Lindbäck. En ledamot hade varit ute från salen ganska länge. Missade till och med en omröstning. Försökte urskulda sig med ett toalettbesök (kanske var det så ocksä) varvid Margareta Lindbäck (som uppenbarligen inte trodde det var hela sanningen) la huvudet på sned, som bara hon kan, och frågade: har du problem?


Trött och slut!

Hade tänkt mig en rapport från kommunfullmäktige i kväll. Men efter 1000 meter simning (Lars, jag är ingen snabbsimmare heller) så var jag först nästan euroforisk  (Nisse språkpolisen, heter det verkligen så?)men efter några minuters vila så är jag helt slut.

Orkar i alla fall berätta att vi började 09.00 och slutade vid 17-tiden. (fullmäktige - inte simningen) och att vi efter votering beslutat att fullmäktige framöver ska starta 13.15. Översatt i tid, efter dagens sammanträde,  så skulle vi slutat vid  21.15 tiden.

Att jag är helt slut handlar väl också om att pappa Yngve faktiskt haft en "propp". Kallas tydligen fortfarande så. Tur att jag tog mig tid att åka in med honom i alla fall. Fast nu är han pigg!

Och när man sitter i väntrum då får man faktiskt läsa Amelia också. Så i fredags fick jag visdomsorden: "arbeta som om du inte behövde pengarna, älska som om du aldrig blivit sårad i ett förhållande, dansa som om ingen ser dig". Nästa nummer av Amelia jag kastade mig över ville berätta för mig hur 2004 skulle bli. Men just då kom logistiken och tog oss tillbaka från röntgen.

På återhörande i morgon!

Kd och Supernannyn

Stefan Tornberg (i brådskan kommer jag inte ihåg hur jag länkar till hans blogg) tar upp Kd:s centrala förslag om Supernanny. Lite hedrad blir jag när Stefan hävdar att Kd blivit insprirerad av Ylva Strutz i Luleå. Jag illhör de som hävdar att det är onödigt att uppfinna hjulet flera gånger så därför stjäl jag hejt vilt goda idéer som jag hittar runt om i landet. Kan avslöja att Supernanny kommer från Folkpartiet i Umeå. Den har också lagts av folkpartister i någon kranskommun till Stockholm. Och där har Kd tänt till på alla cylindrar.

Ska hålla med Stefan om en sak till. "Begreppet "Super-Nanny" togs nog till för att få mediauppmärksamhet", skriver Stefan. Javisst. så är det. Det är ett bra sätt för att fokusera på problem som inte tas på allvar. Om vi skrivit i vår motion om ökad stöd till föräldrar hade inte en enda murvel brytt sig om det. Och vi som varit utsatt för forna tiders teoretiska föräldrautbildning skulle få knottrer på kroppen!

Super-Nanny förslaget har väckt ett sån positiv respons som jag sällan varit med om. Förskollärare, lärare, barnpsykologer, barnläkare, farmödrar, mormödrar (och för all del en och annan morfar och farfar också), mammor och pappor har hört av sig och vidimerat behovet.

Nu diskuteras och kommer att diskuteras problemet med att föräldrar i dagens hetsiga och jäktiga samhålle inte alla gånger orkar med att ge barnen de regler, ramar och rutiner som behövs för att fungera i skolan och sen vidare i samhället.

Om Supernanny insatserna sen kommer via förskolan, familjecentralerna eller på annat sätt tycker jag är av underordnad betydelse. Huvudsaken vi hjälper till att ta tag i problemet och ge barn och föräldrar det stöd det behöver.

Godmorgon!

Sunderbyn klockan 05.45

Har just skickat min "tidningskrönika" till det tjugotalet mottagare som finns på listan. Där kommenterar jag innehållet i Norrbottens Kuriren och NSD. Och pekar på om det är saker som bör bemötas av någon eller några förtrooendevlda. I dag var det väl inga kioksvältare precis.

Klockan 09.00 idag startar Kommunfullmäktige. Om ni befinner er i fyrkanten på kan ni lyssna på sändning från detta på 89.3 Mhz.

Försäljning av bibilioteket, införande av allergironder i skolorna, jobbgaranti vid socialbidrag, avfallsplan hinns med att diskutera inom de fem första paragraferna.

Vi fortsätter med en motion som handlar om tekniska nämndens upphandlingar. Och fortsätter med upphandlingsärenden. Rättvisepartiet och Vänstern har i var sin motion krav på att kollektivavtal ska finnas med vid upphandling. Maria Salmgren har en artikel om detta i NK som ni nog tyvärr inte kan läsa på nättidningen.

Den stora ideologiska rysaren (jag skämtar) blir nog när vi ska bestämma om Kommunfullmäktige ska börja 09.00 eller 13.15 framöver. Bandning och TV-sändning av fullmäktige är två motioner som ska behandlas.

Många interpellationer som ska besvaras. Själv har jag tre frågor som jag borde få svar på. Frågan om varför man nekas att fjärrlåna vissa böcker och om policy vid försäljning av mark har jag fått svaren på. Jag ska återkomma till dessa svar efter fullmäktigedebatten. Men jag kan avslöja redan nu att jg inte känner mig nöjd och glad över svaren. Här krävs förändring. Frågan om den felaktigt nyttjade handikapplatsen, parkering, har jag inte fått svar på - och inte heller besked om att svaret dröjer vilket är anmärkningsvärt.

Efter fyra år fick han nog!

Jan Bergsten, NSD, spekulerade i lördagens tidning om att det i nya fullmäktige efter valet 2006 skulle finnas två kommunfullmäktigemödrar som skulle ha sina barn i samma församling. Undertecknad, Ylva Strutz och Maria Salmgren med Jens respektive Elisabeth. Detta med anledning av att Marias dotter Elisabeth deltar i provvalet för moderaterna och att Jens sitter i fullmäktige redan denna period.

Jens påstår att han mailat Jan B att fyra år med morsan räcker, nu satsar han helhjärtat på landsting och kanske riksdag!

Nå sanningen är i alla fall att han inte deltar i folkpartiets provval inför kommunfullmäktigevalet och därmed med all sannolikhet inte kommer att återfinnas som valbar till kommunfullmäktige.

Men Elisabeth Salmgren är en mycket trevlig och duktig tjej som jag verkligen välkomnar till kommunfullmäktige. Om folkpartiets medlemmar och väljarna vill, och jag är kvar, så lovar jag att både mamma Maria och jag ska stötta dig till tusen.

Vad är flashigt? 60 döda och landssorg?

Så har SSU återigen fått en nya såpa. Förbundsordförande Anna Sjödin i trubbel på krogen. Ord står mot ord. Hörde några ord från presskonferensen där hon enligt reportern valt taktiken att anfall är bästa försvar. Det är klart man blir agressiv när tre killar sitter på en och håller fast en, låter hon meddela. Men varför hamnade hon så då?

Nå, det är skönt man inte behöver vara domare i det fallet. Förhoppningsvis kommer sanningen fram så småningom om.

Men upprörd blev jag i morse när jag jag ögnade Expressens nättidning. Man borde väl vara luttrad men hur kan man skriva: NYHETS FLASH - 60 döda i takras. Hur flashigt är det med så många döda att Polen har landssorg. Att det står NYHETS -FLASH om kalabaliken vid Saddamrättegången kan man väl leva med. Men man undrar ju om rubriksättarna är fullständigt avtrubbade.

Och nästa chock kom i kväll när jag klickade på Webb-TV om en baby som kommit flytande i en plastsäck om som mirakulöst levde och räddades. Det är ont om såna solskenshistorier så det vill jag ju se. I rutan dök upp några sagofigurer som såg ut som något TV-program från då Jens var liten. Reklam för Bredband SML. Om det så är den sista möjligheten till bredband ska jag aldrig teckna avtal med dem.

Det börjar vara osmakligt med den "påtvingade" reklamen. Men det kanske bara är ett fenomen för oss som växte upp då det var strängeligen förbjudet med reklam i radio och TV.

Plusjobb ger minus

Jag har tänkt på vilodagen och bland annat läst in mig på kommande veckas sammanträden + lite rapporter som dimper in då och då. Många väldigt intessanta men svårt att få tid - eller ge sig tid - att läsa dem alla.

Nåväl - det finns i alla fall alltid något som håller adrenalinet igång eller frestar på skrattrynkorna när man läser kommunala handlingar.
Kreativiteten hos regeringen Persson är det då inget fel på. Undras hur många underliga bokstavskombinationer man varit med om att s-regeringar dolt arbetslösheten bakom. Och underligt nog kommer de i tid före valet - och upphör strax efter. För att ånyo födas fram i någon ny bokstavskombination i god tid inför nästa val. Gång på gång på gång. Nu är det plusjobben som ska rädda kvar Persson vid makten!

De så kallad Plusjobben, eller ”gardinhängarjobben” har nu dragit igång. Runt 6 miljarder kronor ska användas för att gömma under 20.000 arbetslösa personer under två års tid (över valdagen) med arbeten inom offentlig sektor. För Luleå kommuns del räknar vi med en totalkostnad om 30.000 per årsanställd, drygt 6 miljoner under avtalsperioden. 

Plusjobben ger också i övrigt ett minus samhällsekonomiskt där det ytterligare cementeras en situation där allt färre har ett riktigt arbete att gå till. För att lösa en situation där allt färre ska försörja allt fler måste det till andra åtgärder. Vi lever i en situation i Norrbotten där bara 2 av 3 i arbetsför ålder har ett arbete att gå till. Det löser vi bara med nya riktiga arbetstillfällen.Börja med att sänka arbetsgivaravgifterna för småföretagen och inför ett avdrag för hushållsnära tjänster. Bara med dessa åtgärder hade många av de 20.000 ”Plusjobbarna” fått chansen till riktiga hållbara jobb på samma villkor som alla andra.

För den enskilde individen kan såväl ”Plusjobb” som ”Friår” kan vara positivt i ett kortsiktigt perspektiv och det är bara att  önska de som får chansen lycka till. Men man löser inte arbetslöshetsproblematiken genom att gömma undan problemet inför varje val.Lite lördagsgodis

Idag har jag haft planeringsdag med de 15-20 främsta folkpartiföreträdarna i länet. Det känns nästan lite som maffian att säga att de tillhör familjen men alla är verkligen nära mitt hjärta.I början av min "karriär" som länsansvarig tjänsteman trodde jag att allt skulle gå åt pipan när någon gammal trotjänare med ålderns rätt skulle dra sig tillbak. Nu vet jag att det kommer en Bertil, Anne, Kristina, Birgitta, Janne, Ulla (och allt vad ni nu heter) som växer in i rollen.

Anna Grönlund Krantz, med sina snart 35, tillhör ju snart trotjänarna.  Första gången Anna toppade vår riksdagslista fick jag frågan från en journalist om hur jag som tjänsteman så förbehållslöst kunde matcha fram en så ung person. Jag fällde då det inom fp Norrbotten bevingade uttrycket att ett är säkert ,ungdom går över.

Så mycket mer politik  och tyckande orkar jag inte med idag. Men jag vill förmedla lite lördagsgodis, för alla som inte tillhör Göran Perssons fanclub. En ganska lång anekdot - men det är värt att besväret att läsa. Ha en skön lördagkväll!

En dag i framtiden: 
 
Göran Persson är död och kommer till paradiset där han möts av S:t Per. 
S:t Per är lite förlägen men hälsar honom försiktigt välkommen... 
 
- Tack! sade Göran. Jo, jag tänkte nog att jag skulle hamna här! 
- Mjah, sade S:t Per. Du har ju på det stora hela uppfört Dig mycket 
anständigt och i betraktandet av Din barndom och så vidare så bestämde vi 
oss för att vi gärna ville ha Din själ här. Men förstår Du, vi har inte så 
mycket erfarenhet av framträdande vänstermän.. 
- Jaja, det blir bra. sade Göran. Släpp in mig bara! 
- Jamen, ser Du, sade S:t Per, det var lite konkurrens om att få tag i 
dig. Faktiskt blev vi tvungna att göra ett litet avtal med djävulen... 
- AVTAL MED DJÄVULEN! utbrast Göran förskräckt. 
- Det är inte så farligt, sade S:t Per, men han menade att de flesta av 
dina vänner ändå bor hos honom. Så vi avtalade att du får lov att 
tillbringa ett dygn i helvetet och ett i himlen. Sedan får du välja var du 
vill vara resten av evigheten. 
 
Göran protesterade en del men avtalet var på plats, så S:t Per visade 
honom en hiss, de sade farväl och på återseende om ett dygn och Göran 
tryckte på "Helvetet". Han körde nedåt mycket länge och hissen stannade vid 
en stor svart port. Han ringde på och ögonblickligen öppnade djävulen 
själv för att ta emot honom.  
 
- Göran! Gamle vän, kom in! hälsade Satan och Göran steg på. Här stod han 
då, på en gigantisk övertäckt golfbana. En massa av hans gamla 
regeringskamrater gick runt och spelade golf. Banan var perfekt. Det var 
mycket varmt men små lättklädda djävulspigor serverade kalla drinkar. 
Göran spelade hela dagen och på kvällen hade Erik Lallerstedt (som också 
hade dött tidigare) lagat en gigantisk buffé med massor av feta 
läckerheter. Innan Göran visste ordet av så var dygnet över och det var 
dags att åter åka till himmelen. 
 
Då han kom in i himlen var han mycket eftertänksam men också här var han 
varmt välkommen. Han fick änglavingar och en harpa. Resten av dagen 
spatserade han från moln till moln och hörde fåglarna sjunga och åt friska 
frukter från träden. Senare åt han en lätt, god och kalorisnål middag. Han 
kände att det fortfarande kurrade lite i magen när han gick och lade sig. 
Det hade varit rätt tröttsamt att lyssna på harpspelet och han saknade 
sina gamla kamrater från partiet. 
 
Nästa morgon berättade han om sitt beslut för S:t Per, han skulle välja 
helvetet. S:t Per försökte övertala honom att stanna men han var bestämd. 
Han ville tillbringa resten av evigheten med sina vänner. S:t Per gav upp 
och ledde honom till hissen.  
 
Då han åter ringde på den stora svarta porten var Satan lika snabb att öppna. Nu var dock golfbanan borta och det enda som syntes var miljoner av människor som vred sig av plågor i den eviga skärselden.  
 
- Men! sade Göran. Var är golfbanan, var är drinkarna och maten? 
- När du var här var det valtider, sade Satan. Nu har du röstat på oss...


Olika falla ödets lotter

I dagens Norrbotten Kuriren kan vi läsa om Elisabeth Marklund som får sin A-kassa sänkt med 45 kronor om dagen. Tidgare var hennes a-kassa  baserad på 18.300 kronor. Så fick hon ett vikariat med en lön på 16.100. Och eftersom det varade mer än 1 år så sänktes a-kassan. Hade hon valt ett kortare vikariat eller slingrat sig ur jobberbjudandet så hade hon kunna behålla den högre ersättningen.

I samma tidning läser vi om Rolf Degerlund, fd teaterchef i Norrbotten. Rolf har uppträtt berusat och ska enligt vittnesmål ha sextrakasserat kvinnor, torkat upp öl med hundra lappar och en del andra lustifikationer.

Rolfs avtal, skrivet av poltiker vad jag förstår, innebär att han - om han får gå - får behålla full lön i fyra år - 43 000 kronor i månaden - och därefter 80% av lönen i tre år.

Lite olika förutsättningar i ett sossestyrt land där alla sägs ska vara med!

Vilket fantastiskt bemötande!

Det är roligare att blogga än att jobba. Skämt åsido jag skulle sova dåligt om jag inte tar tillfället i akt att berätta hur fantastiskt mottagande vi och andra fick på akuten.

Visst tar det tid - men är det egentligen lång tid. Vi kom in strax efter nio till jag lämnade sjukhuset strax före ett. Förvisso väntade pappa då ännu på att få komma på sal. Men han var uppmärkt med "BB-plastband" runt armen och väntade bara på hämtning. Då var han "vägd-mätt-provtagen-röntgad" och hade talat med doktorn två gånger.

Stämningen var lugn hela tiden - trots ständig rörelse med in- och utpatienter. Ingen irritation bland väntande patienter - personalen trevlig och serviceinriktad.

Men ett förbättrings förslag ska jag på ett eller annat sätt förmedla till verksamheten. Det är inte bra att inskrivning/mottagningen sker direkt vid ingången. Där ska du stå och räkna upp dina krämpor medan andra som väntar står tätt inpå dig. Dessutom passerar alla som ska in nära och kan höra hela samtalet. Förvånansvärt att man inte tänkt på den personliga integriteten vid planeringen.Ibland liksom hejdar sig tiden

Vid mitt vanliga morgonbesök hos föräldrarna säger far: "I natt höll jag på att dö". När den annars kärnfriska 82-åringen uttrycker sig så hoppar hjärtat milt sagt upp i halsgropen. Det visade sig att han vid tvåtiden haft någon form av anfall där det bara svartnade för ögonen så fort han rörde sig i sängen.

Kontakt med Sunderbyns fantastiska distriktssköterska Viviann som säger att om Yngve erkänner att det är något fel på honom då är det bara sjukhuset som gäller.

Länssamling i morgon - planeringsdag - vilken ännu var (är!) oplanerad från min sida. En sekunds tvekan - sen bar det iväg hem till far. In med "gubben" i bilen och styrde kosan mot lasarettet.

Slutet gott - allting gott. "Bara" hjärtflimmer vilket skulle åtgärdas under några dagars ompysslande på sjukhuset.

När man sitter där på akuten och ser gamlingar märkta av sjukdom komma in tillsammans med åldrig maka. Ser chockade och stirriga ungdomar som varit med om en bilolycka rullas in. När man hör om "hjärtan" och "trauman" (det sistnämnda måste jag erkänna att jag inte vet vad det är) som är på väg in - då liksom hejdar sig tiden och man vet att jobbet har sin tid - och livet sin tid.

Åter på jobbet vid 14-tiden - med allt kvar att göra. Tyvärr blir det därför ingen manifestation, Förintelsens dag, ikväll för min del. Men Thomas ska gå och representera partiet.
 


Politiskt käbbel eller sund kritik och debatt?

Jag skrev för någon dag sen om oppositionens förbannelse. Att vara de om alltid talar om hur dåligt saker är, att vara de som är slaven bak på vagnen. Måste det vara så? Ja, ni kan ju fundera på motsatsen.

Arcus affären har blivit stor, som Lennart Lindström säger. I en direkt kontakt med berörd anbudsgivare har denne berättat för Lennart att hans anbud innehöll väldigt mycket mer än de 10 miljoner som var budet i kronor. Det handlade om stora visioner, investeringar i 100 miljoners klassen och också en rejäl bankgaranti, på 25 miljoner, om investeringsplanerna av någon anledning skulle gå i stöpet.

För Lennart, och för mig, som varit med och klubbat beslutet att sälja Arcuscamping, var detta en nyhet. Hade det varit omtanke om företagsklimat och demokrati att tiga om detta? Om Lennart får veta detta - hur många andra får då inte vet.a? Och kan spekulera. - Var det rätt anbud som antogs? -Lät kommunen stekta sparvar flyga sig förbi?

I det här ärendet, liksom andra, har oppositionen och kommunledningen möjlighet att i offentlighet lägga fram vår syn. Vilket vi från oppositionen gjort. Men kommunledningen - personifierad denna gång av Karl Petersen - väljer att uttala sig med det föga upplysande: politiskt käbbel. Istället för att i sak försöka förklara varför det blev så. Vi har ju inte den sanningen. Det kanske bara var ett misstag? Det kanske var ett krav från anbudsgivaren? Det var inte meningen att Hildings bud alls skulle nämnas eftersom han drog tillbak det? Men inte ens ett försök till förklaring.

Det Karl Petersen kallar politisk käbbel - det kallade ett tidigare kommunalråd en alert oppositionspolitik. Han till och med tillerkände oppositionen en stor del av äran att kommunen var så förhållandevis välskött.

Makten måste ständigt granskas - och det är en av oppositionens viktiga uppgifter!

Och så vet jag att stekta sparvar inte flyger - men jag hittade ingen bättre formulering!
Min tillvaro är i gungning!

Lite kvällspress rubriksättning,  medges, det beror på att jag just är hemkommen från en sejour (stavas det så Nils D, min språkpolis?) i tornedalen - Pajala och Övertorneå kommuner. Efter en lång resa gungar det under mina fötter. Men så underbart att få köra på riktiga vintervägar. Sträckan Korpilombolo - Övertorneå var rena rama julbonaden.

Vi ska sätta färg på våra "vita fläckar". I dessa två kommuner har vi ingen representation i kommunfullmäktige. Så nu har Åke Cederlund och jag varit och förberett för öppna nomineringar.

I Korpilombolo hos Ulla Bergström fick vi veta att sjukvårdspartiet kontaktat henne för någon kväll sedan. Och undrat om hon ville ställa upp för dem. De bedrev ju ingen partipolitik - utan bara sakpoltik - så det skulle ju inte vara något problem med ideologin. Som en orientering utan kompass ungefär. Eller en bilfärd utan ratt. Eller en roddbåt utan åror!

Träffade som hastigast Ulla Yllivanio, center Lindas trevliga mamma, henne skulle jag vilja ha med på en folkpartilista. Men sånt kallas väl borgerlig kannibalism?

Nåväl, liberala tornedalingar, Kom igen Nu!

Peter Eriksson på östgötalistan

Enligt en notis på Norrbottens Kurirens nättidning, www.kuriren.com,  ska Peter Eriksson kandidera både på listan i Norrbotten och Östergötland. Där påstås att det är antalet personröster som avgör var han blir vald. Detta är väl en sanning med modifikation. I dag har miljöpartiet en utjämningsmandat i Norrbotten. Alltså ett resultat av överskottsröster från hela landet där mandatet denna gång hamnade i Norrbotten.

Så det som avgör är väl i första hand om Miljöpartiet i Norrbotten får tillräckligt många röster. Och med tanke på den i många stycken glesbygdsfientliga politik som Miljöpartiet varit starkt bidragande  och som personifierats av Peter  är det väl mycket tveksamt. Någon Peter Eriksson effekt torde vi inte få se vare sig i Kalix eller Norrbotten

Kanidaturen i Östergötland kan nog ses som en gardering för att öka chanserna att behålla språkröret i riksdagen.

I väntan på morgontidningarna

Kan jag bara konstaterra att visst är det fantastiskt att det finns människor som ger sig ut varje morgon, fem dagar i veckan i ur och skur för att vi ska få våra tidningar. Själv behöver jag bara öppna dörren och sticka näven i postlådan.

Mitt tidningsbud kommer exakt halv fem. Det är nästan så man kan ställa klockan efter henne. Fet är så sällan som det felar med tiden - som idag - så de enstaka gånger det gör det så svär jag inte utan tänker med tacksamhet på att det nästan alltid är perfekt.

Och tänk på den tiden de cyklade - även här ute på landsbygden. Det var starka kvinnor tant Loida med Kuriren och fru Keskitalo med NSD. Ja, tänk på den tiden beblandade sig tidningarna inte med varann vad gällde utdelning. Fast jag kommer inte ihåg om någon bar ut Norrskensflamman?

Fast nu - tjugo över fem - får tidningarna gärna komma!

Tack för lunchen, PG!

Tack PG Isaksson, byggnadsnämndens ordförande, för att du bjöd in oss i oppositionen till lunchen med företrädare för Akelius. Akelius = de som köpte fastigheter av Lulebo och numera är aktörer på bostadsmarknaden i Luleå. Välkommen - drygt 300 lägenheter har de nu i Luleå. Och mer hoppas vi på framöver.

Det var ett värdefullt meningsutbyte och en fantastiskt god lunch som kocken har all heder av. Souvvaspanna med rösti.

Lunchen intogs efter ett besök hos Viktväktarna. Med minus 2 hg på mer än 1 månad fanns inget spelutrymme för intag av en dylik lunch. Men ibland måste man bara kasta ut Luther ur ryggsäcken. I dag var en sån dag. Finskpinne och chokladmedaljong till kaffet toppade lunchen.

"Blodfattig och tandlös"

"Blodfattig och tandlös" säger Utta Eriksson att jag är. Han är inte nådig i sin kritik enligt Norrbottens
Kuriren.

Min kritik visste tydligen var den tog. Men kritiken handlar om sakfrågan - inte om jävsfrågan.

I går kväll  ringde en reporter och la fram uppgifterna om att två av de som fick köpa campinganläggningen sitter i samma intresseförening där Utta är ordförande. Jag konstaterade bara att det var ett olyckligt sammanträffande eftersom det kommer att starta spekulationer. Jag var mycket noga med att betona att Utta ju långt ifrån varit ensam i den grupp som utvärderat anbuden.

Mitt intresse är att belysa att kommunledningen och den arbetsgrupp som skött frågan inte gett oss i oppositionen ett fullödigt beslutsunderlag. Så jag har inget intresse av en diskussion om vem som vänslas med vem i en styrelse.

Blodfattig och tandlös, ja den beskrivningen får man suga på ett tag.

På djupt vatten

har jag varit. I Gammelstads badhus. Finaste badhuset i stan - fast har bara besökt två - G-stad + Pontus.
750 meter sim.

Hemliga nummer som sökt mig. Nu har "blodhundarna" vittring. Kan "Utta" varit jävig då han är ordförande i SSR (Sveriges stugbyars riksförbund eller nåt).

Det är bara konstatera att sammanträdesrummet på 9:a läcker som ett såll.Jag tror knappt vi själva hunnit lämna rummet så visste tidningarna om "uppgörelsen" mellan Lennart L och Karl P. å andra sidan stod den gode Sandor utanför sammanträdesrummet när vi kom ut.

Fast det som inbillar sig att en sån här sak inte kommer ut - är bara naiv. Frågan är bara hur många timmar det tar och vilken av "drakarna" som blir först.

Vem i h.....e kan man lita på?


Det var turbulens i går på PTU. Lennart Lindström hade fått kännedom om att Hilding Holmqvist anbud på Arcus camping innehöll betydligt mer än bara de 10 miljoner, rakt av, som redovisades till oss gruppledare. Karl P var våldsamt arg på Lennart - som avsåg att ge offentlighet åt det hela. Det slutade med att Lennart lovade att inte göra någon mediagrej av det hela. Vilket han nog inte gjort heller.

Men eftersom hela den samlade världspressen ändå nu, i form av NSD och NK , uppenbarligen är frågan på spåret finns ingen anledning för mig att hålla inne med min irritation.

Budet från Hilding Holmqvist innehöll tydligen mycket stora investeringar , 100 miljoner nämns, och också en bankgaranti på 25 miljoner om investeringarna inte skulle fullföljas. Det är möjligt - till och med kanske troligt - att det bud som antogs ändå skulle varit det som vunnit i slutänden. Men vi undanhölls möjligheten att  på allvar jämföra buden.

Men mig stör det oerhört att vi - vid informella gruppledaröverläggningar - inte fick kännedom om budet i sin helhet. Försvaret som framfördes igår var att Hilding ju dragit tillbak sitt anbud. Ja, men varför redovisade man då ändå delar utav anbudet? Då borde man väl inte ha nämnt de 10 miljonerna heller! Och varför drog han tillbak sitt anbud?

Det är lite för mycket klavertramp: skadestånd för att man på ett klumpigt sätt försöker bli av med caféidkaren på Pontusbadet, personalens samlade kompetens följer inte med till resebyrån som tar över turistbyrån. Och så nu detta!

Vilken information, och vem, kan jag lita på framöver?
Morgontupparna och jag

Har stått i regnet tillsammans med morgontupparna och väntat på att bli insläppt på Nautilus. Tupparna - ett härligt gäng "gubbar" i varierande ålder. En ganska rå men hjärtlig stämning råder dem emellan.

Det har ökat markant med antalet som tränar. Stefan från Tekniska är igång med ett gäng på säkert 10-15 personer. Varav flera har vittnat om att det är första försöket. Mycket uppskattad aktivitet säger Stefan.

Hörde på radion om någon organisation som nu tagit tag i och kritiserat svensk utnämningpoltik. Inte en dag för tidigt. Hoppas det denna gång blir en massiv folkrörelse som också ger resultat. Även om jag kan tycka att många utnämningar av till exempel landshövdingar har varit kloka val så är det ju sjukt att urvalet ska ske i den politiska vänskapskretsen och med turordning mellan partierna.

Det mest "sjuka" exemplet var väl ändå när Göran Persson ville bli av med "Moder Svea", Margareta Winberg som blev ambassadör i Brasilien (eller var det Portugal).

Nu måste jag ta itu med en annan tokighet - Renhållningens nya direktiv om var och hur tunnorna ska placeras. Förefaller både sakna helhetssyn - hur ska gamlingarna klara detta - och trafiksäkerhets aspekter. Det får nog bli en intepellation!

Träningsfreak - say no more!

Hade en plan.. att simma ikväll. Tömma hjärnan - rensa spam. En kilometer blev det. Och skönt var det. Men nu värker kroppen! Märkligt att det alltid finns nya muskler som kan göra ont. Och det gör ........ ont!

Om ungdomshem på TV - samhällets misslyckande! SIS - statens styrelse för institutionsvård. Orkar inte hetsa upp mig en gång - fast en generaldirektör som sitter och svamlar i TV. Om de inte rymmer så får de adekvat och kvalificerad vård för återanpassning till samhälle. Är det inte dags snart att berätta att Kejsaren är naken. Hur många återanpassas i samhället?


Presskonferens - Luleå kan MYCKET bättre!

Vi, de borgerliga partierna i Luleå, har haft presskonferens i eftermiddag. Vi är oroade över att den nuvarande kommunledningen är för passiv. Det är bra att det byggs i Luleå - men det räcker inte. Luleå kommun måste bli mycket offensivare när det handlar om att lobba för arbetstillfällen i Luleå. Mycket bättre på att ta tillvara och uppskatta investerare som vill satsa i stan. Våga satsa på infrastruktur - även om det kostar en slant i det korta perspektivet.

Det handlar också om att bli modernare - att motsvara människors behov och önskningar till exempel när det gäller boende, inflytande och valfrihetsfrågor.

Sist men inte minst handlar det också om en attitydförändring vad avser företag och företagande.

Som oppositionspolitiker får vi ofta rollen som slaven bak på vagnen - nu har vi i positiv andra försökt lyfta fram hur vi vill att det ska fungera - och hur vi kommer att jobba om vi får förtroendet att i "regeringsställning" utveckla kommunen.

Förhoppningsvis får ni i tidningarna i morgon se om vi lyckats med det!

PTU - Plan- och tillväxtutskottet

Idag har vi haft plan- och tillväxtutskott.

Presentation av resvaneundersökningen. Den visade mest på saker som vi inte behövt undersöka. Det cyklas mer på sommaren än på vintern, fler män än kvinnor har tillgång till bil och andra självklarheter. Men det finns säkert mycket i undersökningen som kan vara till nytta i planeringen.

En liten överraskning var väl att alla tre grupperna, bil- och bussåkare plus cyklisterna, tyckte att det satsades för lite på gång och cykeltrafik i förhållande till hur viktig de tyckte frågan var. Vilket föranledde en av poltikerna att fråga om man trodde bilisterna verkligen förstått frågan.

Sen var det lägesrapporter om utökade byggytor i fritidshus, lägesrapport om Storheden inklusive en dyr kalkyl för att bli av med Mogenlogen.

Södra hamnen projektet redovisades och ska till partigrupperna för behandling. Min personliga uppfattning är att en uppsnyggning är helt nödvändig och kan se ut nästan hur som helst bara vi inte bygger bort mer av vattenkontakten.

Yttrande förstudie Norrbotniabanan, bidrag till LuleåKalaset, medel till Filmpool Nord plus ett antal eu-projekt där Luleå kommun är medfinansiär var andra ärenden. Inga kioskvältare precis.


"Gröne Stefan" - med rött hus!


Nu har jag varit utkastad en gång för att söka länken till Stefan Tornbergs blogg. Nytt försök att säga det jag ville.

Friggeboden är hon känd för. Mindre känt är kanske att Birgit Friggebo myndigförklarade Svensson som själv skulle få avgöra färgsättningen på sitt hus - utan att fråga om bygglov. Möjligen är det inskränkt nu - skulle inte förvåna mig.

I alla fall har det uppenbarligen nyttjats av Stefan och hans grannar i radhuset. Blått- gult och rött. Berätta det inte för någon - men det är Stefans som är rött.
http://stefantornberg.blogspot.com/. Här är länken, återstår att se om den funkar.

Och om du går mot rött ljus när ingen bil syns till eller ens en gång hörs, så vet att det inte är straffbart - tack vare den borgerliga regeringen och Birgit Friggebo.

Gränsen för vett i sopsortering?


Jag tror att jag är en hyfsat bra återvinnare. Med ensam hushåll kanske det inte är så svårt heller ska väl erkännas när jag nu berömmer mig själv.

Men ibland funderar jag. De små 33 cl mjökflaskorna där ska plastkorken i plaståtervinningen och flaskan i kartongreturen. Trots att flaskan innehåller plast.

Men Bregottasken där förväntas jag dela på inner- och ytterasken. Inner asken till plast och ytterhöljet till kartong. Hur miljövänligt är det innan jag med varmvatten rengjort asken och med dito varmvatten försökt lösgöra pappasken från plast dito.

Tid tar det också. Har just praktiskt tillämpat övningen. Ska man tillämpa samma taxa som bankerna tar för att räkna sparpengar, 450 kronor i timmen, så undrar man hur samhällsnyttigt arbetet är egentligen?

Provvalet

Så är det återigen - det går fort mellan valen nu - dags för våra medlemmar i Luleå att få rösta om i vilken ordning de vill placera oss kandidater på listan.

Ingen lätt uppgift. Trettiosju (37) kandidater, tjugo (20) män och sjutton (17) kvinnor finns med i kandidatpresentationen. Av de trettiosju (37) är det över hälften som inte var medlemmar vid förra valet. Tala om härlig förnyelse!

Men mest imponerar den samlade kompetensen. Trots begränsat antal rader kan man konstatera en mäktig kompetens av livserfarenhet,  utbildning, intresseområden, sakkunskap.

Jag lånar barnbarnens hejaramsa: Vicket gäng, vicket gäng, vicket supergäng! Nu kunde jag ju travesterat på däng men vi tar inte ut någon valseger i förväg!

Tänkta tankar

Tur man tog sovmorgon, till halvsex. Inga tidningar än, ni som väntar på Tidningskrönikan. Visst är det så att hjärnan är himla mycket piggar på morgonen? Det bara pinnar på med tänkta tankar fram och tillbaka. Tänk att ha en liten fjärrkontroll och bara skicka vidare till bloggen. Men det vore nog bra med en liten delete knapp också.

Fast vem vet - om X antal år så är det kanske verklighet!

Nu kommer de - tidningarna!

Som en 70-tals tapet


Tredje gången gillt. Ramen runt bloggsidan har gått från försäkringskassegrönt  till kommunal grått. Nu är det så nära orange det gick att komma i "bolaget" jag tillhör.

Min coach på Norra Strandgatan påstod att grönt inte passade mig och för likt centern och försäkringskassan. Det kommunal gråa har hon inte ens kommenterat om hon nu hann se det.

Jag gillar det nya - om än inte skarpt. Påminner om 70-tals tapeter - slutet - då jag "pyntade "villan. Nostalgitripp!


Eftermiddagsfika med Gerd

Har varit och fikat med Gerd Niemi. En kopp kaffe vid spelshopen på Kvantum. För satsade 75 konor, 3 trisslotter, fick jag skrapa säkert 15 stycken. Ja, som vanligt var det noll kronor var på slutet. Men det tog tid och vi blev faktiskt sittande en hel timme. Och hann också med lite kommunalpolitisk rådgivning bland annat bygglovsärende.

Ibland går man på tomgång i jobbet. Kanske det är bloggande som sugit all energi ur mig. (Nä, faktiskt är det de indragna pengarna till korttidstillsynen - man blir bara så less hur orättvist det kan vara).  Så nu ska jag lämna expen för idag. Ett telefonsamtal avslöjade att det serverades köttsoppa hos mor och far.


Det är struket otäckt lite på den att-göra-lista som jag började med i morse. Får ta ett ryck i helgen - som i övrigt är fri från åtaganden.


Värsta fördomarna!

Så glada vi var, vi i folkpartiet,  när korttidstillsynen för funktionshindrade ungdomar dels flyttats till Barn- och utbildningsförvaltningen och dels fick en budget som motsvarade den kostym man hade. Och som minsann ändå inte var stå stor. Det är några månader sen, vid skolstarten.

Men igår kom larmsignaler. Genom föräldrar, till ungdomarna,  kom det  till vår kännedom att förändringar i personalens anställningsförhållanden nu inletts. Minskad personal som innebär en klar kvalitetssänkning - tvärtemot vad vi upplevde vi var överens om för bara ett halvår sen.

Och bråttom har det tydligen varit. Personalen har med kort varsel "tvingats" att acceptera förslagen - för att inte få sämre kombinationstjänster.

Värsta fördomarna om hur det kan gå till i den kommunala hierarkin har besannats.

Och hur står det till hos partiet som hävdar att alla ska med? Gäller inte det ungdomar med funktionshinder?

Fritidsnämnden uppmanar till sen ankomst


Så har då Mårten Ström ÄNTLIGEN kommit till skott och öppnat nämndens sammanträden för allmänheten.
 
Men varför ska allmänheten drälla in mellan 14.45 till 15.15  när sammanträdet faktiskt börjar 15.00. Nej ordning i ledet och lär folk att komma till utsatt tid. Att komma försent är en ful ovana och visar på bristande respekt för de som kommer i tid. Dessutom väldigt störande!

Sen är det väl lämpligt att tala om att de ärenden som allmänheten inte kan delta i läggs sist på dagordningen. Den rättelsen bör göras i kommunstyrelsens annons också nästa gång. Och om jag nu tagit på mig rollen som ordningsman - varför ifnormerar fritidsnämnden inte om årets övriga sammanträden också?

Inte nöjd!


Undras vad min coach på Norra Strandgatan tycker om färgbytet på bloggen. Från försäkringskassegrönt till kommunal grått. Nej. Thomas, bättre blev det då inte. Finns ingen klatschig organge färg?

Vad kul det är!

Riktigt rolig det här med blogg. Måhända nyhetens behag. Stefan Tornberg påstår sig ha blivit förste besökare på min blogg. Och han serverade mig med resultat i hockey matchen. Det fanns inte alls på kurirens nättidning.

Nu ska Thomas få lära mig hur man svarar på inläggen från Stefan Tornberg. Man vill ju veta var det hamnar innan man skriver.

Och FI fick ytterligare vänsterkantring då det i NSD framgår att Ewa Andersson lurar i vassen. Hon har helt nyligen bedyrat att hon inte ska kandidera - men sånt är färskvara - och i det parti rthänder oväntade saker.

Nu är det besök hos mor och far, kaffe, träning som gäller i nämnd ordning.

Östra stranden - fantasilösare än Kulturens Hus!Den nya given i Luleå är tydligen att allt ska heta vad det är. Kulturens Hus och nu Östra Stranden. Det är alltså det så kallade teminalområdet. Varför inte kalla det spårområdet.! Järnvägsövergången! Om allt nu ska heta vad det är.

Nä kom igen nu Luleå!

Visst är det märkligt att både Kiruna och Piteå har kallat upp massor av gator efter sina storheter (flera liberaler)men i Luleå har vi (nästan) inget. Namnlösa gatan? I Sunderbyn där landshövdingen en gång hade sitt residens kallas gatan för Landshövdingevägen. Istället för Ekorne som sista eller åtminstone en av hövdingarna  hette. Nä namnet är inte riktigt rätt - men det var heller inte det som var poängen med mitt resonemang. Här ska minsann ingen sticka ut och upp!

Nu ska jag kolla på Kurirens nättidning hur det går för Luleå mot Mora.

Yes!


Nu har jag också klarat av att vara in och ändra. MaN till maT så slipper jag bli beskylld för att vara kannibal.

Digitalkameran har jag gått bet på. Nu tar jag kameran och sladdarna och går in på Kameralådan. Klarar inte ens att komma ur meny och tillbak till fotografering.

Törs inte någt mer tryck. Tappar jag mors 80-årsdagskort blir jag nog arvslös.

FI har i skepnad av Kristina Niva lovat bli en strumsticka (eller var det stoppnål?) i baken i kommunpolitiken. Den snälla vänliga Kristina imponerade inte. "-Vi vill alla väl - ni andra kallar det höger eller vänster - men vi kallar det feminism".

Men kul är det att blogga - undras om jag kliver upp i natt och skriver?

Vad bra jag har det!

Bloggandet har redan stört mina rutiner. Mobilen glömd på jobbet. Men eftersom jag var så nyfiken att kolla om jag klarar att blogga även från min hemdator har jag bestämt mig för att försöka överleva kvällen med min vanliga fasta telefon.

Har varit förbi mor och far och försett mig med matrester från kylskåpet. De lagar fortfarande sin egen mat. Och det är riktig husmanskost gjord på riktiga råvaror. Och som det gjordes i alla hem i Sunderbyn under min uppväxttid så lagas det så det blir över. Man skulle alltid kunna sätta fram en eller två tallrikar extra om någon objuden gäst passerade. Den objudna gästen är rätt ofta jag nu för tiden måste jag tillstå. Även på det sättet har jag det riktigt bra förspänt.


Bland de stora grabbarna!

Nu har Thomas hjälpt mig igång med en blogg. Så nu är man bland de stora grabbarna, Stefan Tornberg, med flera. De må bli en liten försöksverksamhet till att börja med. Det finns min själ tillräckligt många andra saker som stressar.

Det här inlägget är det första jag skriver alldeles själv. Thomas kommer nog att bli riktigt överraskad om jag nu får ut det på bloggen utan att be om hjälp.

Jag får väl vänta med att göra någon aktiv marknadsföring av denna blogg innan jag vet hur mycket jag orkar med.

Storebror (Omar) bestämmer!

Har för övrigt lämnat en annan interpellation också. Våran Viveka N försökte få låna en bok på biblioteket. Den fanns inte för den hade fått så dåliga recensioner att man inte köpt in den. Det kan man väl respektera - allt kan inte köpas in - och något urval måste göras. Men där stannar respekten och klokheten. Viveka försökte då få låna via fjärrlån. Hon kollade själv att den fanns bland annat i Umeå och Sundbyberg. Men då blev det moment 22. Eftersom boken ratats vid inköp så medverkade man inte heller till fjärrlån. Mycket märkligt, ska bli spännande att ta del av svaret från Omar Jakobsson.


Träningsfreak

Tänk att man skulle gå sta och bli träningsfreak på gamla dar. Vilken underbar känsla när man efter att ha duschat knölar ihop de svettblöta kläderna. Man känner sig stark, vacker och oslagbar i allt. Nu har jag tränat någorlunda kontinuerligt (3 - 5 ggr i veckan) sen 2002. Tidigare var det intensiva men väldigt korta perioder.


Välkommen!

test 
Här kommer dom, mina reflektion. Spontant skrivna, utan någon större struktur och inte särskilt mycket språkkontroll.