Lju(M)ma Natovänner?!

2013-09-30 - och Helgen är slut men Helge har namnsdag idag  - grattis.
 
Och dagens stora lokala nyhet är att NSD och Kuriren inför det hårdaste betalsystem för nätet som någon har gjort. Presenteras i båda papperstidningarna - med ganska identiska artiklar - i NSD är det Bettan som står "modell" för kostnaderna och i Kuriren är det Linda. Dåliga fakta i artikeln - men blandar äpplen och päron - dvs vad som är årlig kostnad - och vad som kanske ska avskrivas på åtminstone 5 år - svårt att greppa.
 
Kan undra var alla dessa "gratisläsare" tar vägen - mycket intressant inför stundande val.rörelse och mediaexponering!
 
Tänkte ju som bara skriva någon gång i veckan - men idag pockade det på. För att jag någonstans (hittar inte igen det) läste att nu har KD svängt och är lite mer för Nato. I artikeln stod att FP och Moderaterna varför sen tidigare - hajade verkligen till för nog har jag upplevt att vi varit ensamma på Ja-till-Nato-fronten. Så googlade man fram sanningen som vanligt - och visst - intresser är minst sagt lju(M)t. Kom ut i Natofrågan så sent som 2012. Det känns som om M intagit en position för att kunna kliva in dit opinionen går - istället för att som FP försöka leda opinionen.
 
Nåväl helgen har varit bra - känts väldigt lång - trots att jag jobbade halva dagen igår. Lördag var vi och kollade in stugan i Sören - Jens och Lottas.
 
Idag blir det blåjobb som vanligt - träningsväskan åker med - och det ska prioriteras. Vintern låter vänta på sig - långtidsprognosen hos yr.no visar förvisso någon natt med minus 2 grader - men i övrigt var de närmaste 10 dagarna solbeströdda med upp till 12 grader varmt.
 
Ha en bra måndag!

Dagens namn

2013-09-28, kl. 07.45 - och dagens namn är Lennart och ett namn till vilket jag glömt - kanske Leonard. Vilket innebär att fader Yngve skulle haft namnsdag - eller har namnsdag var än han nu befinner sig.
 
Dagens lokala debatt - skillnad mellan mellan mjölk och lättmjölk - mellan bregott och margarin. Fortfarande helt förundrad över att skolans högsta beslutande organ kan lyfta en sån fråga. Och varför är just mellanmjölken nu så omhuldad. Har precis för mig att det var samma debatt då vi för några år sen gick från standard mjölk till mellanmjölk??
 
Själv är jag uppfödd på "mjölkhämtarmjölk"  vilket innebar att hade man otur hade man själv tvingats hämta den själv i lagårn hos Skräddars. Och hade man extra otur hade det varit svamprikt på näset - där kossorna gick ute - och då smakade mjölken svamp!
 
Och ovan nämnda fader Yngve skummade av grädden och inmundigade den separat tillsammans med söt sylt. Lokalt producerat - och hjärtproblem fick han förvisso - bypass - men han blev ju iaf dryga 86!
 
Nåväl  ungarna kommer inte att dö oavsett de nu får lättmjölk eller standardmjölk - och knappast lär det vara det valet som avgör om de blir feta eller ej!
 
Säger som sonen skrev är så himla less på alla matfascister som alla hävdar att deras lära - oavsett vart en lutar - är den enda saliga vägen. Kanske det är så att lagomt är bäst!
 
Idag bär det iväg till Sören och spana in Jens och Lottas nya stuga. Spännande. Och sen ska mina ögon justeras hos Koskelas - kl. 16.50 - känns som om jag skulle kunna glömma det!
 
Ha det bra lördag.
 
 

Gällivare nästa!

2013-09-26, kl. 07.00 - och vem som har namnsdag har jag dålig pejl på - får köra med en fusklänk och se om texten blir svart.
 
Bra dag igår - gjorde veckans andra träning - och på kvällen var jag och kusinen på clubkväll hos Mode Magefique. Kan bara konstatera att det var länge sen kläder var till för att värma och skyla kroppen. Nu finns det hur många varianter som helst - inte minst av engångskaraktär dvs extrema kläder som du har få tillfällen att använda och har du använt den en gång kommer alla ihåg att du burit dem tidigare.
 
Lite upprörd över beslut där kära partiet hamnat fel. Byta bregott och mellanmjölk mot margarin och lättmjölk. Låter inte så genomtänkt. Men mest upprörd blir jag ändå över att politikerna i BUN överhuvudtaget ska diskutera och ta såna detaljbeslut! 
 
Andra upprördheten - äntligen läggs nu ett förslag om "a-kassa" för riksdagsledamöter. De generösa och gräsligt stötande avgångvillkoren för politiker ska äntligen bort. Har inte läst förslaget i sin helhet - men nivån verkar absolut ha närmat sig det som gäller vanligt folk. Men riktigt irriterande att de "kackar i eget bo" genom att säga att det inte ska gälla de som redan sitter i riksdagen. Märkligt! Naturligtvis ska man inte kunna ändra reglerna som gäller - de som sitter nu har gått in under de förutsättningarna - men att de ska få fortsätta att befinna sig i denna frizon är oacceptabelt. Det har ett val - de kan avgå nu och lösa ut "fallskärmen" - eller kandidera igen - och finns sig i de nya reglerna.
 
Nå nu är det Gällivare nästa som gäller - blir en lång dag -. möte 18.30 och några timmar - sen en hemfärd på 25 mil - förhoppningsvis utan snö och halka.

En icke fråga

2013-09-25, kl.06.30 - och Tryggve har namnsdag. Trodde ända till idag att farbror Svens lastbil hette Volvo Tryggve - när den i verkligeheten hette Volvo Trygge
 
Onsdag morgon - uppe nästan på tidtabell idag också - kvart i fem hämtade jag tidningarna. NSD tydligen  till alla hushåll idag - vilket gjorde att även Kerstin fick en
 
Gårdagen då? Jo den var bra - en del små problem fick sin lösning. Förmiddagen var för övrigt som rena "gubbdagiset" - men vilka trevliga gubbar sen! Blev lite lång arbetsdag - dock inte heltid så inget att klaga över.Tog mig en liten tupplur - och sen gjorde jag väl ingenting?
 
NSD:s ettan nyhet - stort uppslaget - är ett försök att svara på en icke fråga - regionfrågan."Så förlorades kampen om politisk självständighet" är en bra sammanfattning. Nu blir Norrbotten ett av tre län som inte bestämmer själva över sina regionala utvecklingsmedel - men det ligger väl i linje med att vi ses som en koloni - där staten skickar ut en klanledare i form av landshövdingen.Bitter - nä då - politiskt är det en icke-fråga - men sakligt sett och ur ett demokratiperspektiv är den egentligen stor.
 
Tyvärr blockeras lite långsiktigare tänk av ingen vill ge mer makt till Ögren. Men vi borde ha lite hopp och vision - tänka länet efter Ögren - vilket vi kan hoppas blir sanrt. Och Ögren han är inte arg - han är heligt förbannad. Själv tycker jag han får skylla sig själv - tokprojektet storregion förstörde frågan. Folk tror fortfaranande att det är storregion som regeringen sagt nej till - så inte undra på att de hurrar. Men sista ansökan  handlar helt enkelt om att landstinget ska ombildas till en regionkommun - dit regionala utvecklingfrågor från länsstyrelsen lyfts in. En demokratifråga helt enkelt - idag finns inte ens en vald styrelse på länsstyrelsen utan det är öppet för beslut i bastun!!
 
Det finns många kuriosa i regionfrågan - tänk att moderaterna som under många år var de som ville avskaffa landstingen - nu är dess värste kramare? Och att det är en KD-minister som säger nej till att landstinget i Norrbotten får bli regionkommun. I samma landsting där KD mälde ut sig genom att vara häftigaste storregionkramaren!! Och där gruppledarna för både moderaterna och centern haft de flesta åsikter - snott sig runt sin egen axel många gånger. Undra vad de egentligen tycker i frågan?
 
Men att frågan inte är helt enkel - när en duktig journalist som Elisabeth Hedman skriver i sina 10 punkter att "Regionkommun har inget med sjukvården att göra". Läs min kusiverade rad ovan. Hoppas verkligen att det kommer en dementi - och att meningen skulle varit under rubriken "regionförbund".
 
Nåväl . skrivandet skulle begränsas - inte ta för mycket tid. Kan då konstatera att allt i övrigt är sig likt . även så att det på NSD:s insändarsida släpps fram ett alster i lobbningen för nya landstingsrådet - denna gång ett hallelujainlägg för Ingela Lekfalt skrivet av Pernilla Lundqvist. Medan Stenberg beskrivs som karbon ála Ögren och att hon Stenberg minsann inte uträttat något i riksdagen. Hå, hå, ja, ja - det tar sig!
 
Slut för idag- Om det går som det ska blir det jobb, träning, hem och duscha och sen modevisning ikväll. Ha en riktigt bra onsdag.

I skuggan av...

2013-09-24, klockan är 06.00 och det är  3 månader till julafton!!
 
Börjar med en länk till klimatpanelen - så att texten blir svart. Dom gillar nog inte att hamn i skuggan av "registerskandalen". Medan nyutnämnde arbetsmarknadsministern nog ser den som en skänk från ovan - kanske blev hon bönhörd? Råkade hitta en länk där reporterng blivit anmäld för att ha kallat Elisabet Svantesson för "stinkbomb" - ja regeringen får väl tacka skånepolisen för att ES inte blev den "sjunkbomb" hon kunnat bli.
 
För övrigt - ett stor tack till DN för avslöjandet om registret.
 
Hej igen kanske jag borde skriva. Lite svårt att komma igång att skriva igen - varje gång jag tagit sats så har jag känts som en ketchupflaska - vill ha ut allt - men inget kommer - och risk för ett "splash". Samtidigt känns det som om rutinen borde införas igen - några rader varje dag. Mår bättre när jag får bearbeta lite av det jag upprörts över.Får funder hur gallra ut något varje dag.
 
Börjar nu iaf där jag sitter. Uppe på tidtabell idag - och då menar jag inte SJ:s. 04.30 - benen över sängkanten. Och trots att jag tränade igår så skedde det piggt och raskt. Tänka er - det var 5 månader sen jag tränade (på gym - en och annan rörelse har det minsann blivit på och runt gårn). Skyllde på ögonoperationen - 1 veckas uppehåll var påbjudet - men hur det blev 5 månader begriper jag inte.
 
För övrigt är det äckligt att se trenden hur sossarna nu försöker placera registerskandalen i knät på regeringen. Igårkväll var det en kommunalrådsdotter (nä inte den ni tror) som kommenterade skandalen och avslutade med "skärpning regeringen!" . nästan lika gammal som jag är hon - å ändå så historielös om alla regi(S)ter som verkligen legat på regeringsnivå - i motsats till denna.
 
Ikväll ska jag se programmet om Juholt - för visst var det ikväll. (Imorgon ska jag på modevisning nämligen). Jag tillhörde väl dem som gottade sig i eländet - men kan med facit i hand fundera..Förvisso måste ju s-partiet ta största ansvaret för hanteringen - men var den mänsklig ens för en så offentlig person. Får reflektera ikväll!
 
Nu kommer "ångesten" krypande - så mycket som dyker upp som jag vill skriva om. Samtidigt som tiden krymper och jag vill vara tidigt på jobbet idag. Förmiddagen kryllar av karlbesök!
 
Sammantaget - allt riktigt, riktigt bra med mig. Förhoppningsvis kommer jag igen med några rader i morgonbitti. Livet kommer att bli sig riktigt likt om det funkar - och sen att snön kommer. Himla mörkt det var i morse.
 
Hm - ett litet PS i form av beröm över NSD:s ledarsida idag - lite till OA som är balanserad - och mycket beröm till Maria Stenberg. Nejdå - inget inlägg i landstingsrådsfrågan - jag tillhör de som tycker att personvalet ska avgöra. Först ett internt provval som bestämmer listan - sen lyssna till väljarnas kryssandet. (Ni ser kan inte låta bli att ta ut svängarna) Men Maria har verkligen en krönika i tiden - notera särskilt stycke 3 om det tyska vi och dom samhället. Om hur judar ansågs ha en skum kultur och region - och hur de sklle ta över det ariska och rena Tyskland. Som Maria noterar - argumenten känns igen från dagens debatter om muslimer som ska "invadera" svensk kultur.
 
Krönikan fanns inte länkad (än) - men hittade denna insändare som pläderar för just Maria Stenberg som landstingsråd. Blir full i skratt för denna för-och-emot kampanj som pågår. Idag är det ytterligare en insändare för MS som hävdar att insändarna i denna kampanj - de som är för Ingela Lekfalk - verkar gått i samma skrivarkurs. Och visst är det så att IL hållt i såna? Få se vad alla smågiftiga pilar mynnar ut i?
 
Ha en ritkigt bra tisdag.

Kort avbön

2013-09-16. kl. 06.30 - och Daga och någon manlig motsvarighet har namnsdag. Grattis! Och nu gör jag en länk här bara för att få svart text..
 
Är inte bra det här att jag inte hittar tillbak till rutinen att skriva på bloggen. All "skit" samlas inombords när jag inte får skriva av mig. Och då blir det också rena ketchupeffekten när det väl ska ut - allt på en gång försorsakar "infarkt",
 
Tar det sakta med utgångspunkt från idag. Då jag ska till Kalix Folkhögskola - för verksamhetsplaneringen och styrelsemöte.
 
Igår var det kyrkoval - något högre deltagande än förra valet rapporteras - men mycket marginellt. Prel. resultat i domkyrko gav en förkrossande majoritet till sossarna - nästan 60 procent. Två mandat till oss närstående FISK - inga jämförande siffror än - kommer inte ihåg om vi har ett eller två nu? 
 
I går morse exakt den här tiden kom jag hem - med tågtaxi. Efter att ha varit på norrlandskonferens i Sundsvall. Avresa med minibuss på torsdagem och hem med nattåget lördagkväll.
 
Har jag sagt det? Nä tror inte det. Men läkarbesöket den 12 gav bra resultat. Ett utdrag av proverna visade på absolut bästa resultat - borde ramas in. Blodtrycket får vara det undantag som bekräftar regeln - lite högt 154/89.
 
Nu hinner jag inte mer idag heller - men det skulle ju vara en kort avbön. 
 
 

Stänger ner!

2013.-09-08 kl. 07.30  - ska bli spännade att se vad som döljer sin under denna länkning. Såg ut som om det handlade om ett inlägg på FB igår? Om att jag var och röstade i kyrkovalet.
 
 
Allt är väl i Berigårn - igår var en dag med ett riktigt "hemma-inne-ryck" på morgonen - sen som sagt röstning och förande av förpackningar till insamlingsstället i G-stad.
 
Sen årets sista (?) gräsklippning och lite annat utejobb - vinterförberedande. Sen blev det årets sista (?) grillning. Och varför texten helt plötsligt blir kursiv vet jag inte. Och lyder inte kommandot "ej kursiv" heller? Iaf en fantaskt god middag hos kusinen.
 
Får ångest när jag ser mitt schema för de närmsta två veckorna. Hur har jag tänkt? Massor med inbokade saker - både jobb och privat. Känner blodtrycket stiga! Får noga försöka åka till jobbet i eftermiddag och strukturera. Se om något kan strykas.
 
I avvaktan på en lugnare tillvaro så stänger jag ner bloggen. Kommer inte att skriva varje dag - bara om något riktigt uppseendeväckande händer.
 
Hörs fram i höst! Dock återfinns jag understundom på FB och förhoppningsvis i verkliga livet!

Tänker...

2013-09-05, kl. 07.00 - och Adela och Heidi har namnsdag - tror jag. Grattis.
.
Tänker...egentligen inte skriva något här idag. Men tänker... "tokvänstern" är arg på Obama och USA för att de vill göra saker utan förankring i FN. Borde dom inte vara arg på Ryssland och Kina istället - som hindrar FN att göra saker.
 
Idag tänker...jag hämta kusinen på Kallax vid lunchtid. Ska bli skönt att få hem henne så det blir lite mer liv i huset. Hoppas Obama inte gör att hon missar planet. Inte lätt att ta sig fram i stockholm dessa dagar. Sonen fick åka ner redan igårkväll för att kunna vara i Nacka nu på morgonen.
 
Tänker...att det brinner otäckt mycket i Luleå nu.
 
Tänker...återuppta första tanken - att inte skriva här - nu väntar dusch, frukost, sista vattning växhuset och jobb.

Madde och Obama

2013-09-05, kl. 06.30 - och Gisela har namnsdag. Jättegrattis till min fd granne Gisela H!
 
Och nu är det bara Madde och Obama som gäller nyhetsmässigt. Graviditeten kom före - men det ser ut som om rubrikfärgen räcker för Obama också, Känns väldigt skönt att inte ha någon resa till Stockholm idag - kaos rapporteras. Mängder av kvarlämnade bilar som transporterats bort från avstängda områden.
 
Gårdagen flöt på bra - och fort. Sjukhusbesök på förmiddagen - med min envetna inflammation i bihålorna - eller något sånt. Dock på utläkning - efter tre år - lyckades tigga mig till att slippa spolning. Lät inte så kul när han förklarade vad som skulle göras. Träffade för övrigt en läkare - Torbjörn Larsson - som ingav förtroende.
 
Jobbade eftermiddag för ovanlighetens skull. Och för ovanlighetens skull fanns lite energi kvar då. Fick ändan ur vagnen i en del som legat på hög.
 
Kvällen hemma i lugnets tecken - eller lathetens kanske. Tog en timmes middagsvila. Och sen så vilade jag ännu mer. Kan inte påminna mig att jag gjorde något annat vettigt än matade igelkottarna.. Kul att se att babyigelkotten finns kvar och har vuxit till sig. Hen är nog i viktklass runt ett halvtkilo - vilket lär krävas för att klara övervintringen.
 
Vaknar till en mulen dag - en den blåa himlen och solen verkar inte långt borta. Undrar om rekordvärmen de talade om på TV även når hit upp?
 
Kurirens horoskop påstår att jag är på bettet, Vilket dock inte min omgivning lär vara. Fast vet inte om det känns så - på bettet?
 
Lokaltidningarna domineras av bränder. Förutom storbranden på Klintbacken så brann det igår på Kårvägen - kunde dock tydligen begränsas. Toppnyheten i båda tidningarna.
 
Nytt märkligt bygglovsärende på tapeten. Del av huset måste rivas - fast grannar sägs ha fått bygglov för motsvarande.  Och F 21 har lagt in sitt "veto" - fast de släppt liknande då det gällt egna anställda. Märkligast blir det då byggnadsnämndens ordförande säger att det nog kan få vara kvar - bara de lovar att inte använda det som bostad!
 
Idag blir väl en helt vanlig dag - möjligen ska jag rösta i kyrkovalet. Kvällsöppet ikväll tror jag. Sen ska jag väl försöka lära mig något nytt om min nya bil. Tagit det inbyggda headsetet i bruk - och av någon outgrundlig anledning heter min telefon "Pajala"? Köpte den på pajala marknad för flera år sen - men mig veterligt har den aldrig genomgått någon namngivningsceremoni! Facket för solglasögon har jag hittat - och sensorerna som ska förhindra att jag kör på eller backar i något är testade. Men fortfarande väljer jag bort smala vägar där jag riskerar möte breda stora fordon. 
 
 Nu ser jag framemot en alldeles vanlig dag på jobbet!
 
 
 

Ny månad

2013-09-02. kl. 06.30 -  Ny månad idag - och ser att jag inte skrivit här på några dagar. Och Justus och Justina har namnsdag. Och Jens fyller år! Grattis sonen! Och så förstås ett särskilt grattis till tant Daga som uppnår imponerande 93. När hon fylld 50 och Jens föddes - då var det spårsnö som låg kvar en hel vecka - rätt enkelt för älgjägarna då!
 
En lugn och behaglig helg som jag inte förstår var den tog vägen. Gräsklippning, tvätt och matlagning har dominerat. Blåbärsgröt, blåbärssylt och "storpack" av pastasås på lövbiff och skinka. Igår blev det faktiskt några timmars jobb - när jag ändå var till stan och levererade lite mat.
 
Idag är det mulet - men en temperatur långt ifrån 1970 - runt 10 plus tror jag. Blir jobb som vanligt idag - börjar med en tjänst för "gudeligeheten" - ska åka med församlingslistan till Örnäsgården där det är förtida röstning idag.
 
Bästa jag passar på att tala om att ni kan rösta på mig - ni som tillhör Nederluleå församling. På sjunde plats på listan - men med er hjälp kan jag kryssas in? Kyrkan är lite radikalare än stat och kommun. Här får ni rösta från det ni fyller 16. Och dessutom kryssa tre personer - mot en i övriga val. Ska bli spännande och se hur det faller ut?
 
Dax att införa ett nytt skolämne? Kritiskt tänkande i vårt informationssnabba samhälle. I mor och fars generation var det vanligt att sanning motiverades med att det hade sagts på TV. Och vi som kommit köper ofta medias braskande rubriker. Och för de som stannar vid att ta åt sig rubrikerna kommer det bli en skev världsbild. Skulle vara intressant att göra en undersökning om hur många som har bilden av att Carema vägde pissblöjor för att vara jäkliga och elaka med gamlingarna. Tänkvärd artikel av Tove Lifvendahl i SvD igår. Och läs även gärna gästkrönikören i Kuriren idag - Marika Formgren som det inte är så ofta jag rekommenderar.
 
Och plädering - och motplädering - för sossarnas nya landstingsråd släpps hejdlöst fram på tidningarnas insändarsidor - idag pro-lekfalk även i Kuriren. Tror inte ett ögonblick på att de här insändarna är spontana. Minst 95 procent lär härstamma från kandidaternas lobbygrupper. Sen skulle de väl behöva ta till sig Gunnar Hedluns bevingade ord om björnskinnet. Och en lista för sossarna i landstingsvalet sägs det. Nog borde det väl vara medialt intressant att veta om sossarna kommer att följa kryssandet. Nuvarande råd klarade ju inte ens att vinna sin egen lilla valkrets - Boden Jokkmokk. Var kommer han när rösterna ska hämtas från hela länet - inklusive Kiruna. Och kommer det att respekteras?
 
Nåväl nu har jag inte någon mer tid här. Mot jobben via "gudshus".