Fantomrörelser

2013-04-29, kl. 06.15 - och idag firar vi namnsdag för Tyko.
 
Är så lyckligt lottad att mitt största problem just nu är att jag har "fantomrörelser" - ni vet - smärta i i kroppsdel som är amputerad. Stryker mig över hjässan för att hissa ned glasögonen - som inte längre finns där. Känns naket!
 
Helgen har varit bra men kort. Igår inhöstade jag 5 kronor i Kenovinst - och en förlust i fotboll. Fick i sista minuten veta att det var fotbollspremiär för barnbarnet Lisa. På Liko Arena. Flicko 00 mot pojkar 01 - blev förlust med 2-0. Hann med lite jobb fram på kvällen - telefonsammaträde för jobbet.
 
För övrigt inhöstade jag en fotbollsseger också - gläds med Piteås damer - som tog sin första seger. Ogeneröst rapporterat i Kuriren - tycker jag. Fick läsa flera gånger för att få bekräftat att de verkligen vunnit matchen.
 
Kvällen TV-behållning var debatten mellan Maria Arnholm och Jimmie Åkesson. Lyfte verkligen fram vad som döljer sig bakom Åkessons sliriga uttalanden.
 
Måndag började bra såtillvida att jag kommit upp i tid. Men otäckt kallt ute - och regnigt. Fåglarna förde ett oherrans väsen. Tänkte på Tsunamikatastrofen och hur elefanterna uppfattat den analkande faran långt före människor och mätinstrument. Undrar vad fåglarna anade i morse?
 
Planerar nu för jobb på förmiddagen - efter lunch ska jag vara i Kalix och röntga bihålorna. Eller datortomografi som det så finns heter  (om jag nu fick alla bokstäverna på rätt ställe). Om ögonen bär - kan ibland känns en viss trötthet i dem - så åker jag till Älvsbyn för att lyssna till en föreläsare som ska tala om samhället efter att oljan tagit slut. Själv har jag levt med hotet om den "vargen" i över 40 år - men den som lever får väl se. Norrmännen lär ju ha hittat ett nytt stort oljefält?
 
Säger som Laila Wikström gör på ett av sina fina vykort. "Gud vare med er - själv har jag inte tid" - som lär ha myntats av en för mig känd dam här i Sunderbyn.

Seende

2013-04-28, kl. 07.30 - och grattis till er som har namnsdag - vem vet jag inte.
 
Så jag får länka dagens opinionsmätning - för att få fram den svarta texten. Ganska svart i sig - tänk att jag skulle få uppleva den tid då vi gläds åt att ett rasistiskt parti "bara" har 6,7%? Läste för övrigt ett bra försvarstal för en Sverigedemokrat - Expressen igår.
 
I fredags blev jag 65 år och 1 månad. En minnevärd dag - ögonoperation. Nu är jag klart bättre seende.Jo jag var riktigt nervös innan jag kom dit. Insåg att jag då hade ett val - springa därifrån eller låta mig opereras. Jag valde de senare. Och är riktigt nöjd! Läser tidningar och löser korsord obehindrat utan glasögon. Även skärpan på långt håll är perfekt. Mellanläget - skärm - har inte förbättrats lika mycket. Men kom ihåg att det var just det han sa - att det skulle ta lite längre tid innan det förbättrades - hjärnan behövde vänja sig!
 
Blev en lite orolig fredag eftermiddag - öm och mörbultad i ögonen - och såg allt genom en dis av mjölk och vatten. Dessutom hade jag haloeffekt - varenda ljuskälla fick en ljuskvast runt sig. Men lördag morgon var det borta - och nu bara njuter jag.
 
"Efterbörden" består av ett evigt droppande - fast rätt överdrivet att det skulle vara något större problem. Morgon och kväll - en droppe i varje öga från två olika flaskor - och ett dropp från en flaska mitt på dagen. Och tårersättning när man känner för det. En flaska utgår redan efter 5 dagar - och den andra ska räcka i veckorna två.
 
Och snart går vi in i den söndertrasade maj - en nationalekonomisk katastrof sett ur produktivitet - de röda dagarna dyker upp både här och där. Närmast ska våren sjungas in - valborg och första maj!
 
Och så kommer alla hurtiga motionslopp - Blodomloppet, Vårruset, Stadsmaran.
 
Och "rikskändisar" á la folkpartiet fortsätter att ramla in - Anna Steele och Jasenko Selimovic nu närmast den 7 maj.
 
Och de sista lokalavdelningsårsmötena ska avverkas - och toppas med länsförbundets årsmöte den 25 maj.
 
Och däremellan ska allt vardagligt och löpande hinnas med.
 
Inser att jag själv skriver ett försvarstal - för att inte hinna med vare sig blogg eller träning. Det senare en riktig katastrof - hur länge sen som helst när jag gjorde det senast.
 
Men nu ska jag ta vara på den här dagen. Lite städ - sen måste det bara bli korsord vid stallväggen - utan glasögon - och utan att få trycksvärta på näsan.
 
I morgon försvinner för övrigt dagen för en röntgen i Kalix - bihålorna. Och om ögonen inte tar för mycket stryk fortsätter jag från Kalix till Älvsbyn för en föreläsning om samhället efter oljan.
 
Ha en bra söndag.

Vega gläder

2013-04-24, kl 06.30 - och Vega har namnsdag.
 
Vaknar till en rysligt dimmig morgon - 0-gradig temperatur.
 
"Vega-dagen" gläder dock.
 
Poäng för Piteås fotbollstjejer - lite oväntat mot ett starkt motståndarlag.
 
Och inget brott mot tystnadsplikten för den polianställde som lämnade uppgifter till tingsrätten. En sund utveckling att lagen tolkas till vanligt folks väl och ve och mot skurkar och bdragare. Allt för ofta har hårklyveri och juridiska spetsfundigheter gynnar skurkarna.
 
Ser att Roffes hörna (i Kuriren) ska övergå till krönika med namnet "Roffes värld" - från den 23 maj. Som tydligen också är Roffes födelsedag. Så passar på att i förväg gratulera R på födelsedagen - och oss läsare till den nya krönikan.
 
I övrigt flyter livet på - enlig Kurirens horoskop ska jag dra mig tillbaka från allt jäkt och ägna mig åt min partner. Dock förtäljs inte vem den partnern är? Horoskopet dristar sig också till att påstå att ingens tålmod är oändligt. Själv kan jag tillfoga att det dock är väl härdat vid 65+.
 
Nu snart mot jobbet. Svarttaxi till Kallax för leverans av sonen - förmodligen till Stockholm. Sen blir det jobb för hela slanten. Vet att kroppen undrar när det ska bli träning - men det är tungt nu.
 
Ha en bra onsdag.

Morgondagen i koppel?

2013-04-23. h kl. 07.00 (ungefär) och Georg och Göran har namnsdag.
 
Tre "oskrivna" dagar ser jag - var in här senast den 19. Ja - det har känts bra på ett sätt - men inser att den överblivna tiden helt och hållet lagts till jobbkontot - inte meningen. Kanske får återuppta skrivandet - får fundera på en annan struktur kanske.
 
Iaf skulle världens bästa Elma ha fyllt år idag - om hon fått leva - 92 tror jag. Min svärmor och Jens farmor.
 
Det var en krönika av Anders Köjs som lurade in mig på bloggen igen - så rolig med rubriken "Har du morgondagen i koppel?" Less på alla som hälsar "carpe diem" tycker han att vi levde igår också - och att vi förhoppningsvis ska leva i morgon också. Dock rekommenderar han att hålla morgondagen i koppel - den är lite svår att få att gå fot. Bara hålla med!
 
Själv får jag nu anledning att fundera vart 20, 21 och 22 april tog vägen? Igår vet jag iaf var jag befann mig - på jobbet från 08.00 - 20.30. Kanske inte full speed hela tiden - men tillräckligt länge för att kroppen ( och knoppen) signalerar att nu får det vara nog.
 
På söndag fick jag en knäpp - fixade två köttfärslimpor med gosås. Och ovanpå det kokade jag en blåbärsgröt. Levererade till Timmermansgatans matglada gäng. Och sen hälsade jag på faster Inga-Maj - och kom därifrån nyfikad och med en påse gobullar. Sen gick färden till "fastrarna" i Långnäs - hjälpte med deklarationerna.
 
Lördag? ja då njöt jag i solen på förmiddagen. En snabbvisit till jobbet - inhandling - och sen var jag på middag på Restaurang Ovanpå - med Doris också.
 
Med lite möda kunde jag iaf komma ihåg konturerna och de stora dragen för gårdagarna - skulle nog behöva hålla dem i visst koppel också - dvs skriva dag för dag - glömskan är snabb och god.
 
Hade precis bestämt mig för att INTE åka i förtid till jobbet idag - då fick jag ett sms från Agneta som övernattar på jobbet. Kunde jag ta med hårtork - som hon definivt skulle behöva tidigare än jag tänkt komma. Nu löste sig problemet - jag äger nämligen ingen fungerande hårtork. Sorry Agneta - men hoppas att tipset med Jörgen ger något.
 
Idag blir jag nästan apostroferad på Kurirens ledarsida - "Försvaret är en struts" - om det ryska övningsanfallen mot Sverige - och vår "flathet". Börjar dock känna att de ständiga mediadreven - oavsett vad det gäller - gör att jag inte riktigt kan falla in i kören.
 
Omar Mustafa drevet har de ju lyckats hålla igång länge. Hörde på radion häromdagen att Aftonbladets nyhet med citat som påstods vara från Islmiska förbundets stadgar - var felaktig. Hur har den dementin nått oss?
 
Annie Lööf är säkert tacksam för konkurrerande nyheter typ tragedin i Boston - hennes KU-förhör var väl ingen höjdare precis. Idag skriver OA och henne - men visst har det fått lite utrymme i media? Varför pressar man inte hennes stab som uppenbarligen försett henne med de felaktiga uppgifterna? Men det var ju mindre drev jag ville ha!
 
Det var faktiskt mycket småintressant i tidningarna idag - och dessutom denna hemska sak som jag fick som bonus när jag sökte länken till ledaren - om mord i Luleå. och under det om en man som misshandlats och förts bort.
 
För övrigt hörde jag igår om en busspassagerare på Länstrafiken som vägrats att åka med. Biljettmaskinen funkade inte - och då fick hon inte åka med. Låter så otroligt - måste kolla upp om det verkligen är sant. Har hänt mig på LLT:s bussar - att deras uppkoppling inte funkat - men då har det minsann blivit gratisåkning.
 
Nå nu har jag suttit här och lallat på - så jag inte kommer så tidigt till jobbet.
 
 
 
 

Perspektiv

2013-04-19. kl. 06.45 - och Ola och Olaus har namnsdag. Grattis. Och massor med vänner som fyller idag - Maggan i Boden, Bert i Stockhol, Clara i Umeå, Carola i Boden, Emilia i Gällivare - för att räkna upp dem som dyker upp på hårddisken - grattis alla ni - och alla ni andra som också firar er ankomt till världen denna dag.
 
Jo jag har lite svårt att slita mig från den här stilla stunden på morgonen - då jag skriver av mig. Knapprar på tangent bordet samtidigt som TV:n matar mig med ett och annat i bakgrunden. Och när jag blickar upp så ser jag solen smeka den kvarvarande snön på Berigårn. Ett harmoniskt tillstånd.
 
Har haft en bra vecka - men jessus så fort den har gått. Höjdpunkten var förstås Birgitta Ohlssons besök i onsdag. Som extra bonus fick jag ju också träffa de dryga 30-talet trevliga folkpartisterna som kommit till lunchföreläsningen. Besöket på Sensus och deras Rättighetscentrum gick inte av för hackor det heller - regionchefen är ju dessutom namne med mig - men med efternamnet Löwenborg.
 
Idag tackar vi Luleå Hockey för silvermedaljen och den spänning och underhållning de bestått oss med denna säsong. Hör just ju jublet från Skellfteås guldfirande på TV - grattis till guldet. Inte så fel heller att det fick bli tredje gången gillt för dem.
 
Ogillar lokaltidningarnas "godnatt Luleå" - Kuriren - "Bara Silver till Luleå - NSD. Den senare toppar dessutom med "fiasko".
 
Tycker inte det borde vara så svårt att upprätthålla visst perspektiv när man ser, hör och läser om händelserna i Boston.
 
Nu ska jag göra veckans sista arbetsdag - på papperet en helt arbetsfri helg. Men det märks att valet närmar sig - huvudet snurrar med saker som ändå borde göras.
 
Ha det så bra - till nästa gång vi möts här.

Motigt

2013-04-17, kl. 06.30 - och Elis och Elias har namnsdag.
 
Har det inte alls motigt - tvärtom flyter livet på rätt bra. Även om ögonoperationen närmar sig med stormsteg - och utlöser en viss nervositet. Hörde häromkvällen en som gjort samma operation och fått skadat färgsinne!
 
Motigt dock för de som stal burkar och blev tagna av polisen vid pantautomaten. Fast tjenligt kan jag väl säga.
 
Och för Luleå hockey är det motigt - med 0-3 i matcher krävs en bragd. Själva säger det att dom ju sagt att de ska bli historiska - vända 0-3 till 4-3.Konstaterar att lokaltidningarna är lite av medgångssupportrar - värst idag NSD sport med fet rubrik  "Nu är hoppet ute, Luleå". Och den tidigare i gult-rött-svart braskande ettan har nu bytts till en liten ruta längst ned på sidan "Luleås tunga fall". Men osvuret är väl bäst som vanlig!
 
Resultaten har iaf gett B.S.T.L lite altenativa sätt att tyda: "Bara Silver Till Luleå" är favorit i Skellefteå. Och för optimister som lagar efter läge blir det "Bärga Silvret Till Luleå",
 
Detta som ett livstecken från mig - allt väl alltså. Idag blir en riktigt rolig dag. Besök av Birgitta Ohlsson. Förutom ett antal officiella framträdanden får vi "låna" henne för en lunch. Någon "partist" som missat att anmäla sig - fick ett sms-återbud sent igårkväll - så en plats till den som kontaktar mig först.
 
Ha en bra onsdag.

Varit och farit

2013-04-16. kl. 07.30 - och Patrik och Patricia har namndag. Ship happens - nu ligger hon i Stockholm - vår stolthet Patricia.
 
Bara en kort statusuppdatering - trevlig kväll igår med kompisen som äntligen kom med tåget. Pizza och lite vin - och mycket surr fram till midnatt. Upp klockan 04.30 - hann läsa tidningarna i lugn och ro innan B vaknade. Fixade frukost. Och nu har hon både varit och farit.
 
Dimmig som attan idag - en grad varmt. Snöndrar sig tillbak i rasande takt. Vågade mig på att tänka tanken att det kanske inte blir någon mer snöskottning på den här sidan av sommaren. I söndags dristade jag mig till att köra undan sparkarna - men inte undanstoppade helt - står vid smoget i beredskap. Man vet aldrig.
 
Vet att det blir jobb nu. Och hockey ikväll - en måsta-vinna-match för Luleå.
 
Ha en bra tisdag.

Omedvetet ett klokt beslut

2013-04-15, kl. 06.00 - och Oliver och Olivia har namnsdag. Olivia låter bekant - kan minsann ha en god vän vars banbarn heter Olivia.
 
Summerar en bra helg - stämman på lördag i lagomt sammanträdesväder. Solig söndag då jag hann med att kika på solen både här "bakiväggen" och att inviga balkongen på Timmermansgatan - sett ut solsynpunkt. Den senare helt klart godkänd men förstås inte i klass med faciliteterna här på Bergårn: förutom "bakiväggen" så har vi ju häbarsbron, smoget, stallväggen med flera goställen.
 
Efter att ha läst tidningarna inser jag att beslutet att inte vara så frekvent på bloggen var klokt - även om jag då inte visste att tidningarna i princip bara skulle innehålla hockey och hockeyfeber. Får man tro att tidningarna återspeglar verkligheten har det inte hänt mycket förutom hockeyn. Och att betänka då att det är två förlustmatcher. En av våra lokala "drakar" dristar sig till nästan en helsida med svart bakgrund - och siffrorna 0-2 i lysande vitt.
 
Lite glad ändå att jag var saknad - iaf en person ringde och förhörde sig om att jag fortfarande var vid liv. Lite trygghetslarm över det hela.
 
Efter den sorgesamma andra förlustmatchen mot Skellefteå var det dags att häma min kompis som skulle övernatta här. Hann ringa henne tre gånger under hennes tågresa hit. Kollade ankomsttider - och checkade var vi skulle åka och äta. Prick 18,51 stod jag vid station Sunderby Sjukhus - och prick 18.51 kom tåget också. Det gjorde dock inte min kompis. Ett par andra passagerare klev av - och till slut drog tåget vidare mot Luleå också. Själv såg jag framför mig hur kompisen varit i fel vagn - somnat - och kopplats till loket som drog dem vidare mot Stockholm. Ringde - och tänkte väcka henne för avstigning i Älvsbyn. Men hon svarade och blev något förvånad: Jag kommer ju i morgon!
 
Skrattade gott hela vägen hem till Berigårn. Och det gav mig uppenvarligen energi - för jag trampade och skottade en stig fram till vebon och komposten.
 
Såja - nu har jag haft min stund vid datorn. I veckan är höjdpunkten på onsdag då minister Birgitta Ohlsson besöker Luleå i ett antal officiella framträdanden. På lunchen får vi låna henne för en stunds samvaro med medlemmar och sympatisörer. Trettiotalet anmälda - vilket är ungefär vad lokalen tål - men vill du med så kan vi nog ordna det - finns det hjärterum.. och det finns det väl. 
 
Och även om jag inte skriver på något dygn så känns det som om det är högst troligt att jag lever i högsta välmående!
 
PS/till och med OA i NSD hade lyckats blanda in hockey - Carin Jämtin är inte syster till den kontroversielle (?) Andreas Jämtin i HV71 - dock släkt på långt håll./DS

Inte illa alls...

(2013-04-13 kl. 07.00)
 
..av Kurirens nya lördagskrönikör - Maria Eriksson. Till och med en riktigt bra ledare - men det är inte en ledare jag förväntar mig - ska vara lite mera slängar och lite mer personligt i "Signerat" - eller är vi månne bortskämda? Fyndig rubrik - Tillgänglighet - bästa medicinen".
 
Mulen dag idag - passar mig som handsken. Studieförbundet Vuxenskolans distriktsstämma idag. I Sävast. Själv ska jag hämta upp några personer i Luleå. Dessvärre ska jag väl föra dem tillbak också efter mötet - kan bli kärvt med tiden till hockyen.
 
Ha en bra lördag alla!
 
 

Ett stänk...

av den fina världen - har ju minsann varit till Stockholm idag.
 
Nästan spökligt på flyget i morse - vi var banne mig inte mer än 25 personer - trots att allt nästan var uppbokat när jag "sitade" för 2 dagar sen.
 
Och så har jag köpt pensionärsbiljetter för första gången - Arlanda Express och SL-kuponger. De senare för 10 kronor styck mot 18 för "normala" människor. Hade laddat med pensionärsintyg från Skatteverket - var helt övertygad om att kassörskan skulle tro att jag förfalskat körkortet - för inte kan väl någon tro att jag fyllt 65?
 
Valberedningsjobb med Studieförbundet Vuxenskolan - normalt ett "tråkigt" uppdrag - men en himla trevlig grupp har vi varit och eniga blev vi tillslut.
 
Tanken för idag är att himla så fult - och samtidigt vackert - Stockholm är egentligen - sitt och spana när du åker Arlanda Express - alla fula fuktiga, smutsiga betongpelare. Alla industrifastigheters baksidor och inlastningsytor. Tror Stockholm skulle behöva gå "husesyn" sett ut en turists ögon. Och det tror jag varje stad skulle behöva - inte minst Luleå.
 
Nu ska jag se Skavlan - det här inlägget ska bara ses som ett utslag av bloggabstinens - detta med fulheten borde jag utveckla någon gång.
 
Ha det gott - i morgon är jag på SV-stämma i Sävast. Ska bli riktigt roligt! Hej Mikael Niemi!
 
 

Det sprack!

2013-04-11, kl. 06.30 - och visst har jag namndag idag - Ylva tillsammans med Ulf. Och så fyller tant B 93 år idag. Hoppas hon har det riktigt gott!
 
Det sprack alltså första morgonen - att inte skriva här. Men jag måste skriva ned den fundering jag har, I Stig Nordlunds artikel om Niklas Nordström - Kuriren papper sid 6 . läser jag;
 
"Oavsett mängden kryss i valet kommer han inte att utmana Yvonne Stålnacke som kommunalråd nummer ett, sade han"
 
Känns bekant - uttalandet - kan det vara så att någon kommunalrådskandidat i Luleå sagt så tidigare?
 
God torsdag till er alla.

Död? ...

2013-04-10 - kl. 22.00
 är jag inte .. bara nästan - basketmatch ikväll - en riktig rysare mellan ABK och Brooklyn - och vi vann, vi vann!
 
Lite dålig eftersmak - några tjejer i Brooklyn gillade inte supportrarna - jag förstod inte riktigt varför. Men kan bli lite ledsen ändå.
 
Själv utsågs jag till Antnäsklacken enda "huligan" - det bara kom ett litet "skri" när var klart att sista straffarna inte skulle räcka för Brooklyn.
 
Just nu försöker jag leva mig in i vår utebelysnings egna liv - springer upp och ned till källaren - in och ut med säkringen - pillar på resetknappen.
 
I morgonbitti ska jag trotsa alla naturlagar och inte skriva på bloggen.
 
För övrigt tycker jag att ni alla ute i "bushen" ska sluta gnälla om att måsta åka till sjukvård - själv är jag nu kallad till Kalix Sjukhus för röntgen av bihålorna.
 
Med tanke på alla skriverier om dess nedläggning undrar jag vad som möter mig?
 
Håll tummarna för att jag klarar en morgon utan bloggskrivande.

De tre aporna

2013-04-10, kl. 06.30 - och Ingvar och Ingvor har namnsdag.Blev lite nyfiken på Ingvor - men det var den enkla förklaringen - kvinnlig form av Ingvar.
 
Idag fyller en annan kusin år - Lasse i Umeå - och jag inser att nästa år blir det stor kalas. Grattis!
 
Minus 11 idag - och solen har redan  börjat leta sig fram. Läste på FB att det inte snöat sedan en 6 mars. Förvisso en "kommunist" som skrev - men jag är benägen att tro honom. Och tydligen rekord i soltimmar också - 93 timmar hitintill i april - pessimisten inom mig börjar undra om det blir kvar något till sommaren.
 
Kommer att tänka på de tre aporna när jag läser dagens ledare i NSD. De som i dess västerländska betydelse symboliserar mentala skygglappar och önsketänkande. Vi har ingenting sett,  ingenting hört och ingenting sagt. OA:s jämförelse av en tryckare i mediahuset som kastar in en skiftnyckel i tryckpressen - med bidragsfuskandet inom SSU är patetiskt. För visst är det väl ändå så att en vd och en styrelseordförande som år efter år tillåter en tryckare kasta skiftnycklar i pressen har ansvar för det trassel som uppstår? Och dessutom så vet OA redan vem som bär ansvaret "...för vad som gjorts av ett antal distriktsombudmän under de här åren".Minns att jag tidigt i den historien såg ett mönster på s-ledarsidor - några skulle offras för att andra skulle räddas.
 
Och ikväll måste vi se UG - om infiltration av kriminella nätverk inom idrotten - AIK i det här fallet. Det gäller nog att civilsamhället reagerar på allvar nu.
 
Har nu vilat på hanen hur länge som helst. Har en längre tid känt att bloggandet inte längre är den nedstressande och avkopplande aktivitet som den var förr. Vill bara med det säga att om ni inte hittar blogginlägg här varje morgon så är det inte säkert att jag är död. Jag har bara gjort andra prioriteringar.
 
Idag blri det jobb på förmiddagen - och kl. 13. ska jag vara ideell med FISK - Fria liberaler i Svenska Kyrkan - listor ska in. Nu är det val igen. Och sen ska jag hinna till barnbarnet Sara för att få en behandling för mina svarta hårrötter. Kvart över fem ska jag hämta flickornas mormor fvb basket på Bergskolan.
 
Blir en bra dag det här också - ha en bra onsdag alla ni också.
 

Ofrivlligt snoozande

2013-04-09, kl. 06.30 - och idag har Otto och Ottilia namnsdag. Grattis till er som heter så. Själv tänker jag på min barndoms store idol - morbror Otto - som jag fick följa med på spännande saker som att klubba lake och så.
 
Efter gårdagen konstaterar jag att det är svårt att komma upp på träningsspåret igen. Blev en alldeles för lång arbetsdag - med följd att det blev en komaliknaden sömn fram till 20.30 - somnade till Fråga Doktorn. Nå det var inget problem att somna om redan vid 22-tiden.
 
Och tur var det för i natt har NSD bestått mig med ofrivilligt snoozande. Med start 02.44 har de bestått mig med 5 sms - jämt fördelade fram till klockan 05.06 - och då hade jag redan stigit upp.
 
NSD ville tala om att jag nu kan registrera mig för nättidningen - vilket jag försökte igår - både i NSD och Kuriren - utan resultat. Tack vare FB fick jag veta att jag var långt ifrån ensam om detta misslyckande. Tydligen fel hos båda tidningarna - men istället för en ursäkt plågar de mig med sms hela natten.
 
Och samtidigt läser jag på Kurirens etta - Lotta Sandhammar under rubriken "idag.." att det nu är vetenskapligt belagt att det är skadligt med snoozande.
 
Gårdagens stora nyhet - Margaret Thatcher har avlidit. En speciell kvinna som hos mig frammanar dubbla känslor. Men kan iaf konstatera att hon skapade ett och annat utomordentligt träffsäkert "säj". Ett av de bättre är det här: "Socialister skriker "makten åt folket" och höjer sin knutna näve när de säger det. Vi vet alla vad de egentligen menar - makten över folket, makten åt staten."
 
Kuriren kör utrikespolitik på ledaren idag - dock inte Thatcher. Gillar inte att lokaltidningarna kör utrikespolitik - finns mycket annat att hellre prioritera. Var lagomt förr med en och annan Bo-Ture Larsson. Med det fascinerande förnamnet som gör att jag aldrig glömmer honom. 
 
Fast visst kör Kuriren även en Thatcher på ledarsidan - om än i "gästen" - med den något märkliga rubriken "järnjungfrun" har lämnat oss. Texten lämnar mig också i ovisshet varifrån begreppet "järnjungfrun" kommer. Däremot ser jag att Daniel Persson använder sig av o-språket - som jag trodde var förbehållet oss norrbottningar - "okontroversiell" - fast det kanske används av vanligt folk också?
 
Nu tar jag tag i tisdag- Förutom jobb står det klippning på programmet - kl. 11. Så jag återvänder nog till jobbet ett tag. Registgrering på de nya nättidningarna ska jag också prova mig på.
 
Ha en bra tisdag.
 

Gott slut - not

2013-04-08, kl. 06.30 - och kusin Fia i Bollnäs fyller år - hipp, hipp, hurra! och Nadja och Tanja har namndag.
 
Har haft en helt ledig helg - dvs ledig från både lönearbete och idellt arbete. I varje fall vad avser den politiska delen. Har inte ens öppnat mailboxen - iaf inte sen igår morse. Tänkte vänta med det till jag kommer till jobbet.
 
Skulle avsluta helgen på det perfekta sättet - sänggående redan kl. 21.00 till tonerna av Da Capo - och vad var det då - jo sämsta Da Capo någonsin - en trött Anders Eldeman som körde flera låtar på raken utan mellansnack - och knappt någon läsarönskan. Gott slut - not.
 
Måndag och nya arbetsveckan har börjat desto bättre - tidningarna lästa redan 05.45,
 
Lite märkligt att Kuriren har mycket mer på nyhetsplats om s-kongressen än vad NSD har? Båda ledarsidorna dock om kongressen - med lite olika viknklingar dock. NSD förstås hejaklack - ungefär som Sticket skrev om PT:s ledare häromdagen. Noterade det själv - att Bengt-Urbans ledare i princip var en kopia av Löfvens skrivna tal. Såg på FB att Bengt-Urban unnat sig promenader i vårsolen i Göteborg - då får man gena lite med ledaren.
 
Men lite sossekongress har NSD ändå - på baksidan "hallåar" man Kent Ögren - i en sån framskjuten position som ersättare i partistyrelsen, Medan Ida - 17 år - får en helsida för att hon vill bli nästa Miss Word.
 
Har faktiskt haft ganska mycket av s-kongressen som bakgrundsunderhållning vid mitt hemmapyssel. Märkligt valberedningsjobb kan jag tycka. Min namne Ylva fick besked om att hon var petad ur partistyrelsen bara med några timmars varsel. I andra partier brukar väl valberedningens förslag gå ut i förväg? Men hos sossarna sammanträdde tydligen valberedningen under själva kongressen. Och lite märkligt att inte media följt upp vem hon "offrades" för?
 
Stor fråga var ju om vinsterna i välfärden - en av kompromisserna blev att kommunerna ska ges ett görande inflytande över etablering av friskolor. Och så ska LOV - inte bli obligatorisk - också här ska kommunen bestämma. Vad är det för fel i tanken att elever, föräldrar, vårdbehövande själva ska få direktbestämmande - än via poltiker i kommunerna? Bra ledare i Kuriren idag
 
Nu ska jag förvalta morgonens extra tid på bästa sätt. Sätta igång resan mot jobbet. Få se om det kan bli träning idag? 

Bränd tant

2013-04-06, kl. 07.30. Här sitter jag och undrar vad som kan vara värt att nämna om just 7:e april. Kommer ihåg att en numer riktigt känd norrbottens journalist var inblandad i den här /.e april rörelsen - och jag undrar om inte hen och hens kompisar till och med försökte sig på att ta sig in i kommunfullmäktige?
 
Lyckades dra över hela lägenheten med dammtrasa, dammsugare och vaskborste. Hyfsat rent och fint. Men det tog större delen av dagen, Hann med en timme i solen - 12-kaffe. Sen iväg och posta ett födelsedagskort. Vem avslöjar jag i morgon. Blomsterlandet och köpte två mårbackapelargoner och två lyckaliga lotta. Var helt tomt i mina fönster efter att de två gigantiska fredskallorna lämnat in.
 
Middag hos kusinen i första hockeypausen - fick inkräkta lite på period 2 också. Gjorde mig en minivariant av varmmacka i pausen för "sudden" och lyckades med konsstycket att greppa den heta gjutjärnsstekpannan med vänster hand - medan pannlappen vilade tryggt i den högre.
 
Men den gamla huskuren med kallvatten funkade bra - vänster hands insida har förvisso ett något annorlunda utseende än den högra dito - blank och röd - men det är bara på pekfingret och tummen som det svider lite.
 
Idag har jag inre tjänst - lite kameralt åt kusinen. Får bli att jobba på ackord igen - för solen håller på att bryta igenom. På eftermiddagen är jag bjuden på middag igen - med kusinen och sällskap. Fick provsmaka förrätten igår - en ljuvlig morotssoppa - så det ser jag framemot.
 
Ha en bra söndag.
 
 

Sanering

2013-04-06. kl. 07.00 - Vilhelm och William har namnsdag. Mina tankar for till de dagar som ska styra sommaren - men det är ju Vilhelmina - "Urban. Vilhelmina och Blenda - skola sommaren lenda".
 
Kort och gott: livet var gott igår också - jobb som vanligt, slutade ovanligt tidigt. Ser att Eva Hedesand Lundqvist har motionerat om att lagstifta om hur många minuter (?) man frivilligt ska få jobba övertid utan att begära ersättning. Läs om detta och andra "kreativa" sossemotioner i dagens Östman.
 
Uppbjuden på middag till Restaurang Ovanpå - gott. Köpte hockeymatchen till datorn för 159 kronor - tyckte jag var värd det. Fast de blev dålig kvalitet när jag körde helskärm - så jag fick sitta och glo på den lilla rutan. Men önskat resultat - seger för Skellefteå uppnåddes.
 
Skulle bara skriva här att det fanns mycket läsvärt i dagens tidningar. Själv har jag inte tid att kommentera. Här ska "saneras" i lägenheten. Påbörjades igår. Storstädning senast till jul - så det finns en del att ta i. Blir ackord - hockey igen 15,30 - denna gång 5.an. Och före det ska mycket annat hinnas med också.
 
Försöker tränga bort mitt dåliga samvete - inte tränat på evigheter. Men som den måndagsmänniska jag är skjuter jag det till - måndag.
 
Ha en bra lördag alla.

Hett tips!

2013-04-05, kl. 07.00 - och Ijra och Irene har namnsdag - det förstnämnda finskt och det andra grekiskt. Efter att en tid ha kollat på namnsdagar konstaterar jag bara att vi är rätt internationella med våra namn.
 
Fick ett hett tips igårkväll - det skulle gå att köpa matchen "gratis" via kabeltv - slå bara in ditt kortnummer och din pinkod - och köp. Och var har vi de uppgifterna då när det är 10 minuter till nedsläpp. Nä - det fick bli radio - men webbradio den här gången - och den var ju mycket bättre. Fast jag vet inte om det ideligen upprepade pausbudskapet om att "nästa period börjar strax" var så mycket bättre än tv:s reklam.
 
Spännande match med en nästintill snopen upplösning - 2-2 i full tid - och jag hade precis mojsat ner mig i soffan för att njuta förlängningen - 12 sekunder så var det slut - med seger för Luleå.
 
Nöjd med gårdagen i övrigt också - flera trevliga besök på jobbet - och ändå hann jag med mycket. Hoppas det inte är en bedräglig känsla att jag är ikapp nu?
 
Snoozknappen ska jag bryta bort - blev en timmes översovning idag. Att det ska vara så förtvivlat skönt att somna om dessa korta stunder.
 
Men nu har jag inmundigat dagens lokaltidningar - pappersvarianten. Båda försöker sig förstås på att sälja skinner innan björnen är skjuten - dvs Luleå till final.
 
Kuriren tar på ettan upp en otäck historia från Arjeplog - där ett HBT-par utsatts för upprepade allvarliga trakasserier. Och polisen förefaller inte alls ha gjort sitt jobb - lagt ned i brist på bevis. Får nog tala med sektledaren - dags för medborgarinitiativ?
 
NSD har inte plats på ettan för något mer än Slutspelet 2013.
 
NSD kör "provval" för kommunalrådskandidater i Luleå - ett provval som de själva inte genomför. "annan kandidat" får fler röster än en del av de namngivna. Själv undrar jag i vilken ordning kandidaterna satts upp på listan? Borde man inte satt upp dem i bokstavsordning för att vara neutral så att säga.
 
Ledaren i NSD förutsägbart om sossekongressen. Och Kurirens ledare spinner på temat att avgående BUN-ordförande säger nej till den välrenommerade internationella engelska skolan.
 
Läsvärt idag också - Johan Håkansson krönika i NSD - där han undrar om paritiet vågar söka sanningen? bakom SSU-skandalen. Själv skrev jag en kommentar igår på Fredrik Lundhs facebook sida. Han skröt över Unga Örnas verksamhet - och jag dristade mig till att hoppas att han skulle ha bättre kontroll i sin roll som förbundsordförande för Unga Örnar - än han hade i sin egenskap av SSU-ordförande. En ganska snäll kommentar om jag får säga det själv. Och Fredrik har inte svarat själv - men en vapendragare har varit ute och tagit heder och ära av mig. Jag sägs inte ha förståelse för att unga människor kan begå misstag.
Nu är ju Fredrik vare sig ung - och SSU-skandalen inget misstag utan ett systematiskt bidragsfusk som pågått i 8 år. Men det är ju enklast att försöka skjuta budbäraren.
 
Nu är mitt budskap slut - planerar för en kort arbetsdag - och på det en helledig helg. Kropp och själ behöver återhämtning.
 
 
 

Mari-Anne

2013-04-04, kl. 06.30 - och vi graulerar Marianne och Marlene. Själv tänker jag på mor - som egentligen döptes med namnet Mari-Anne - men det blev Marianne. Och visst - grattis till mig själv också - Ylva Marianne!
 
Större delen av livet levde jag utan namnsdagar - fick snylta på Mariana - på Valborgsmässoafton - men nu har jag två - 11/4 är det Ylva - och eftersom Marianne står för kvinnligt - så kan vi översätta till kvinnlig varg.
 
Och apropå varg så var det en liten läskig rubrik igår - i rena Röd Luvanstilen - en hund som blev hämtad av en varg - och det i tätbebyggelse om jag förstod rätt.
 
Gårdagen flöt i vanlig vardagslunk - dock ett trevligt avbrott för lunch med mina revisorer - Anja och Åke. Själv gjorde jag två utryckningar i egenskap av revisor - Kommunförbundet - för påskrifter. Sen blev jag lite för ivrig - och jobbade alldeles för länge. Svårt att inte lägga på ett extra kol när man ser ljuset i tunneln.
 
Skönt att hockeyn gick på en normal kanal - 5:an - så jag kunde vila framför TV:n med gott samvete. När man är med och spelar semi är man ju inte hel oproduktiv. Tyvärr missade jag UG - om arbetsförmedlingens äventyrliga affärer - men det uppvägdes av att Skellefteå vann efter ytterligare en rafflande match.
 
Och den här dagen började bra - kom upp i tid - kl. 5 - men uppenbarligen anpassar jag mitt morgontempo efter hur mycket tid jag har. Nu har den "ätits" upp.
 
Dock har jag hunnt läsa tidningarna - och ser att Reinfeldt varit i Kalix. Norrbotten är uppenbarligen hett - det har vimlat av riksdagsledamöter och statsråd senaste tiden också för vår del - Eva Flyborg, Allan Widman, Maria Arholm och Erik Ullenhag. Och av statsråden ligger nu både Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag i pipeline. Plus riksdagsledamoten Nina Lundström. Alla vll till Norrbotten!
 
NSD fortsätter sin serie om "fattigsverige" - nu om en 51-åring som är halvt sjukpensionerad och som har svårt att få det att gå ihop. Tror att listan på den här kategorin människor skulle kunna göras lång - tänk på alla unga personer som sjukpensionerades. Haft en förhållandevis  hyfsad sjukpension - men när det är dags att sprätta det organga kuvertet - finns där inte mycket.
 
Kuriren har flera "skitsaker" idag - toppar ettan med några villaägare som fått in avloppsvattnet i husen - har tydligen ett gemensamt avlopp utan backventiler. Inte länkbart - vilket däremot en annan skitsak är - om en stängd toalett i Gällivare.
 
Och på Kurirens ledarsida härjar Marika Formgren - vill inte ha sockerskatt. I sak är vi överens den här gången. Och även en blind höna finner ett korn - avslutar fyndigt; "Kanske bör de påminna sig om att själva livet är en verksamhet med hundraprocentig dödsrisk.." Som gjort för att hamna på ett Laila Wikström vykort!
 
Annars är nyhetern idagarna mest bara fyllt av rapportering från sossekongressen i Göteborg. Lite otur hade de ju att det visade sig att den man som hotad och sextrakasserat - blev förhörd av polisen just i Göteborg - just när kongressen började. Och det visade sig att mannen ifråga hade många FB-vänner i sosseledningen.
 
Så var det dags att avsluta detta pass - fastnar alltför ofta numer i att skriva av bara farten. Kanske borde fundera på annan terapi än blogganden.
 
Ha en riktigt bra dag.

"Kockig dag"

2013-04-03, kl. 06.30 - och idag har Ferdinand och Nanna namnsdag - grattis, Och hela 5 FB vänner har födelsedag idag - den mest allmänt kände - Bo Östman - grattis, grattis!
 
Gårdagen går till historien som en av de mest röriga - tilllsammans med herr ordförande lyckades vi skicka hur många motstridiga budskap som helst till vår länsförbundsstyrelse - fel datum, fel dag och fel tid. Och  borttappade dokument. Fint med gemensamt nätverk - men det kan också bli en riktigt "kockig dag" - trots att det bara handlade om två kockar. Nå styrelsemötet avlöpte väl - till ackompanjemang av hockey - förlust mot Färjestad med hela 4-1 - men allt för spänningen.
 
Men annars var det väl en helt okej dag - mycket på jobbet nu - men många fall framåt. Förberedde för revisions idag - bara nu lägga sista handen vid en trevlig miljö - så att det blir välvilligt inställda..
 
Kom hem vi 16-tiden och hann med en tupplur innan telefonsammanträdet 20.00. Och mitt under sammanträdet fick jag rusa och dra ur en säkring - vår utebelysningen fortsätter att leva sitt eget liv.
 
Dagen har inletts med tidningshämtning och att dra soptunnorna på plats - tömnng idag tror jag.
 
Lättlästa tidningar idag - Kuriren toppar med en skattetvist som kan bli dyr för LHF - Mika Pyörälä har varit bosatt i Sveige och kan därför inte komma i åtnjutande av "expertskatten", Halva ettan upptas av den anlagda Folkets Husbranden - tänka sig att det är 10 år sen - och än har vi inte sett röken av något nytt hus?
 
NSD tar upp "Kvinnoyrkets pris" - om en tansköterska som efter 36 år i tjänst - kommer att få en minst sagt usel pension. Och vem har någonsin sett en manlig tandsköterska?
 
Och båda ledarsidorna tar förstås upp sossekongressen som startar idag. Blir spännande att följa.
 
Och så börjar det hetta till i SSU-härvan. Vilket ansvar har egentligen Fredrik Lundh Sammeli? Kan man som ordförande bara föra bort frågan med att hävda att man hade dålig kontroll? Karin Åström har nog all anledning att känna sig både bedrövad och oroad, Hennes tidigare uttalanden om att de som genomfört detta måste lämna sina förtroendeuppdrag - om det har såna idag - borde oroa en och annan.
 
Idag blir det jobb dryga förmiddagen - beror lite på revisorerna. Borde träna - men skyller fortfarande på förkylningen. Undrar om jag istället ska åka och spana på en ny bil. Har drömt om en fyrhjulsdriven - och inser att det är hög tid att infria sina drömmar - medan man har ork.Och uppmuntras av Kurirens horskop: "Ofta fantiserar du om sådant du skulle vilja göra. Se då till att äntligen börja göra det nu", Verkstad!!

Vaksamma grannar

2013-04-02, klockan 06.45 - och Gudmund och Ingemund har namnsdag. Och min absoluta bästis under ungdomsåren fyller år idag - Ann - 64 - jättegrattis!
 
Smög igång med lite jobb igår, Solade någon timme på förmiddagen - och sen blev det jobbet på eftermiddagen. Skönt att strukturera upp lite. Lyssnade till hockeyn - och kom hem lagomt till förlängningen - och fick se favoritlaget Skellefteå vinna över Linköping - i sudden igen - tredje matchen dem emellan som slutade 2-2 vid ordinarie tid.
 
Strulet med vår utebelysning fortsätter - dock avstod jag att pilla igårkväll - fastän den inte tändes. Lite respekt efter stöten jag fick. Dock väcktes jag strax efter 23 av att telefonen ringde - ingen där. Men så pep det till - av att ett meddelande lämnades. Någon granne som observerat att vår belysning blinkade som hade ett larm gott. Har inte kollat än vem det var - han sa nog sitt namn - men jag lyssnade samtidigt som jag rusade och drog ur säkringen - så jag uppfattade inte vem det var. Men tack så mycket i alla fall.
 
Nu har bloggen jäklats med mig igen - allt jag skrivit om dagens tidningar - bara inte finns här. Nåja - det kan vara oskrivet också - mest fisketävlingar och sport.
 
Glad iaf första gången för en nätannons - Kvantum har en med en söt tupp - och beskedet att de numer kommer att öppna redan klockan 7 - morgonstund har guld i mund! Nu kan jag inhandla lunchmat redan på väg till jobbet.
 
Undrar också om det är så grymt att Luleå hockey har match ikväll - samtidigt som vi har telefonsammanträde med länsförbundets styrelse?
 
Summerar en fantastiskt vilsam påsk - kom på att min bil stått still i två dagar - lördag-söndag - då jag inte lämnat gården. Börjar nog komma ned i tempo iaf. Men nu hög tid att göra mig klar för jobbet. Lite extra kul nu att jobba - när jag fått arbetskamrater.