Hej då april!

2014-04-30. kl. 06.30 - och idag behöver jag inte ens kolla vem som har namnsdag. Mariana - eftersom jag som lite var uppriktigt ledsen att jag inte hade någon namnsdag - vare sig Ylva eller Marianne så utsåg mamma den här dagen till vår namnsdag. 
 
Det blev ett lång vara borta hemifrån dag igår. På jobbet före åtta - och när jag vid halvsextiden svängde in på Berigårn - ringde sonen och frågade om jag skulle se basket. Saras lag i vänskapsmatch mot Gammelstad 18.30. Det var bara att vända nosen på bilen och dra dit. Antnäs med ett 98-lag mot Gammelstads 99:or. Fast snitt åldern kanske blev lika - då Antnäs hade 3 01:or och 1 00:a. Så bra gjort att vinna matchen - med 8 poäng efter full tid. Så la man till en Q5 - och då blev det 15 poäng!
 
EU-mingel med Jens på lunchen. Presentation av lite tankar inför EU-valrörelsen. 
 
Posten överraskade med att komma en dag för tidigt för att hämta utskicket till 4 kommuner. Men T2 och jag gjorde en snabbinsats och fick iväg dem.
 
Idag gör media stor sak av att FI ökat en procentenhet på en månad. Inte märkligt alls tycker jag - när media tom gör stor sak av att de placerar ut rosa stolar! Samtidigt som media säger att de inte ska bevaka sånt som är valpropagande!
 
Lokalt noterat att vi har minus 4 grader idag. Penséerna på bron såg lite ledsna ut. Och själv testade jag att skriva mitt namn på brevlådan - i frost/snö. Fast solen har redan slickat bort frosten från halva taket hos grannen.
 
I lokaltidningarna får Dansens hus stort utrymme. Fattar inte riktigt vad landstinget fattat beslut om - "bara" ett hyresavtal sägs det. Kuriren toppar med ett tragiskt utvisningsfall - en tvååring som vistats i fosterhem - och som nu ska utvisas med de föräldrar som inte kunnat ta hand om henne i Sverige. Hur ska de kunna ta hand om henne i Armenien? Gör Barnkonventionen till svensk lag!
 
Och mycket FP-EU i tidningarna idag. Jens skriver tillsammans med EU-minister Birgitta Ohlsson. Och på insändarsidan svarar Marit på ett påhopp som jag tydligen missat.
 
Kort dag idag - om man vill följa avtalet. Får se hur det blir. Nu på morgonen har jag iaf lite svartaxiservice. Ska invänta samtal från Jens svärmor som event. ska hämtas från bilverkstaden. 
 
Så får vi se vad kvällen kan bjuda! Sjunga ut vintern och in våren? Fast just nu känns det som om en förkylning ligger på lur - så något frysande vid brasa är ytterst tveksamt!

Tycho Brahe

2014-04-29, kl. 06.30. Och valborgsmässoaftong närmar sig - Tyko har namnsdag. Känner bara till två stycken - Tycho Brahe och Tyko på vars hemgård jag tillbringade en hel del barndomssomrar - Björnholmen, Högsön!
 
Är nöjd med måndagen. Hann undan riktigt mycket - och var ändå hemma strax efter att Fråga Doktorn började.10 104 Marit foldrar nu halvvägs på väg mot väljarna. Attlägga till de 1500 som gick ut i helgen. Nu är det bara att pinna på runt brevlådorna med de övriga ca 10 000.
 
Trot eller ej - det var Posten som gjorde min dag igår. Efter kontakt via ett 020-nummer. Vilken fantastiskt serviceinriktad kvinna jag fick prata med.Fast Valmyndighetens förlängda arm - Thord Drugge låg inte långt efter - med snabbt svar. I övrigt ett stort antal små pusselbitar som kom på plats. 
 
Och här hemma på Berigårn är det en fantastisk morgon. Fullt liv på vännerna småfåglarna - och trot eller ej men jag kan ana ett grönt skimmer i de nykrattade gräsmattorna. Och runt äppelträdet står scillan i full blom. Kusin Kerstin spanar ivrigt efter vintergäcken - men kan inte se något spår av dem?
 
Idag avslöjas att kvinnan i Boden skjutits med ett jaktvapen - Kuriren kan tom ange att det ären älgstudsare. I allt det makabra - kan jag undra varför det heter "studsare"?
 
Blev nyfiken på s-bloggaren var 1:maj tal stoppades. Holmlund förstås - som jag såg hade bett om ursäkt i någon annan tidning.
 
Media får ju kritikför att de inte engagerar sig i EP-valet. Men säg inte så - speglar ju att FI sätter ut rosa stolar. Borde väl vara en större nyhet att FI knappt har någon kandidat norr om dalälven - vare sig i EP-valet eller riksdagsvalet!
 
Idag blir det lite informell valupptakt för vår EP-kandidat Jens. Enda norrbottning som kommit på så pass hög placering på sitt partis lista att han får vara med i medias valpejlingar. Kul. Idag "avtäcker" vi några affischer och rullar upp en rollup!
 
Blir nog en bra dag det här också!

Ture Tyren

2014-04-28, kl. 06.00. idag har Ture och Tyra namnsdag. Höll på att skriva Ture ocgh Märta - så fort jag hör namnet Ture kommer låten om Märta Melin och Ture Tyren upp - risken finns att jag kommer att plåga mina arbetskamrater med den idag.
 
Inget högt tempo på söndagen. Hämtade Lisa hos mormodern vid 10-tiden och förde henne hem till stan. Hamnade av någon anledning på jobbet - kändes inte som om det var planerat. Iaf blev jag kar där till klockan 3. Sen var det deklarationstime hos Sundströms. Vi skulle gå på lokal och äta middag sen - men logistiken med två tonårsdöttrar funkade mindre bra - så det blev hämtmat. 
 
Massor med bilar på parkeringen på Timmermansgatan - vi trodde först det var barnkalas - lekparken var full av ungar. Men det visade sig vara lägenhesvisning. Och minsann mötte vi inte några bekanta - trevigt om de funderar på att flytta närmare folkpartiexpen?
 
Söndagens höjdpunkt dock att jag bokade en semestervecka. Den 20 juni drar jag och Jens svärmor till Mallorca. Alcudia ska få besök igen efter 38 års uppehåll. Då ett nytt semesterparadis - ska bli spännande att se hur den idyllen utvecklats. Och bäst av allt - vi kommer hem till PSG som börjar samma fredag som vi landar. Man kan tydligen både äta upp kakan och ha den kvar - möjligen missar vi någon match på fredagen.
 
Börjat måndagen med att kolla trycket - inte så bra - men ingen katastrof heller. Men varför varierar övertrycket mellan 114 - för några dar sen - och till 148 idag?
 
"Mordet" i Boden toppar båda tidingarna. Men polis och åklagare är extremt snåla med uppgifter. Dock har man fått lite uttalanden från grannar. Som bland annat talar om att kvinnan led av en svår sjukdom. Man kan ju bara spekulera - men därav "haröronen". Dock förstås en tragedi oavsett.
 
Andra delen av första sidorna handlar om Luleå Roller Derby. (Ser ut som om tidningarnas första sidorna är tvillingar.). Dom rullar till SM sägs det - i en sport som jag knappt visste fanns. Boute och jam - kanske bäst att läsa lilla rutan med nyttiga ord. Och som av en slump har båda tidningarna spärrat artiklarna med plustjänsten!
 
Blir intressant att följa utvecklingen i Boden, Samarbetet s+v sägs fortsätta - fast man rösta som man vill. Kan undra när nästa smocka kommer från Strömbäck & co? i alla fall lär oddsen för fortsatt vänsterstyre i Boden inte vara högt.
 
Spännande också som alltid att se vad denna nya dag har i sitt sköte. Drar till jobbet och ser vad som kommer. Tror mig dock veta om en inplanerad aktivitet - körning till träning ikväll.

Vanlig men lugn "söndagsmeny"

2014-04-27. kl. 07.30 - och provar sätta en länk här för att få svart text.
 
Hann väl vad jag tänkt mig igår. Började med en snabbtur till Boden för inköp av nya skor. Stack halvtio - och räknade med att vara hemma till 11. Kom strax efter - och då hade jag minsann missat stockholmarnas avfärd. Eftersom bilen inte var framkörd för packning när jag åkte räknade jag kallt med att hinna tillbaka. Brukar ta tid att packa ihop en tvåbarnsfamilj. Men igår var de för snabba för mig. Fick skicka ett "kör-försiktigt-mejl".
 
Sen blev det kaffe och deklaration hos Doris. Och visst hamnade jag sen på jobbet ett par timmar - fast jag inte skulle. Lite inhandling ovanpå det. Och sen var jag hos Åse tlll klockan 19. Och inte visste jag att dockan i barnen Hedenhös hette Veda heller.
 
Har följt det vanliga söndagsmorgonrutinerna. Översovning två timmar till halvsjuk. Inhämtat DN till kusinen. Gjort en omvärldsanalys via nätet. En vanlig med lugn "söndagsmeny" vad avser nyheter. Skjutning på stockholmskrog som tyvärr börjar vara "vardagsmeny", Nazistflagga hissad i Kalix. Ett antal stug och uthusbränder. Och väldigt knappa uppgifter om mordet i Boden - om det nu handlar om mord?
 
Nu mitt i naturen både via TV och i verkliga livet. Fåglar kvittrar och jobbar intensivt här på Berigårn. Igår hörde jag för övrigt storspoven. Tyvärr är det allt för många hundägare som inte respekterar kopplingstvånget utan låter sina hundar härja vilt i fåglarnas häckningsområden. Sädessärlan hade visat sig på Ensittarvägen. Men själv undrar jag om någon sett till tofsviporna? Det brukar koka av såna längs Mariebergsvägen - men vare sig i fjol eller i år har jag sett en enda en?
 
Nu ska jag rörja lite här hemma - och packa in en massa böcker i bilen. Sen bär det iväg mot staden. Ska deklarera åt familjen Sundström. Tror det blir årets sista. Fast för stiftelser och idella föreningar har deklrationsdatum flyttats fram till 1 juli. Det förklarade varför inga deklarationsblanketter kommit til jobbet.
 
Skön söndag tillönskar jag er alla. Och särskilt kusin Kerstin "faster Marianne" Grönborg som fyller år idag.
 

(S)vag bevisning

2014-04-26, kl. 07.30- Idag är det Teresia och Terese som ska stå i centrum. Grattis!
 
Fredag förflöt utan större sensationer. Skickade ett gäng till Pajala för eu-kampanjande. Tidigt. Kvar blev Thomas, Jörgen och jag. Ett och annat besök som avbrott i det vardagsgrå. Och så avslut av arbetsdagen med ett sammanträde på kommunhuset.
 
Inledde projektet bokutrensning på kvällen. Närmare 100 böcker utplockade för att få hamna på Arcusfyndmarknad. Vi ska samla in pengar till Ecpac som jobbat mot bland annt barnsexhandel. Lite mentalt krävande att skiljas från sina böcker - men nu ska det göras. Dock är det nog flera hundra kvar än - men en del kan man bara inte skiljas från. Som tex A-6171 - ett judiskt levnadsöde av Ferenc Göndör. Skulle önska veta vem den 27-årige nazisten i Luleå är. Han borde få låna den!
 
Sovmorgon till 6 idag. Rätt kallt ute - minus 2 - och inte mycket till sol än iaf. Blir lite stressad av att inte riktigt veta hur dagen ska förvaltas. Men ett sjukbesök ska iaf inrymmas.
 
Tidningarna avverkade. Mord i Boden braskar rubrikerna. Men kan väl iaf konstatera att en kvinna verkar ha blivit skjuten - och avlidit av sina skador. En pensionerad polis som sägs ha skjutit sin hustru. Familjetragedi och tragedi för många berörda förstås.
 
 Och så får en veta att det är stora biltvättardagen idag. Som en påminnelse om att bilen ska tvättas i tvätthall och inte hemma på garageuppfarten.
 
Och inte varje dag - men idag hyllar Kurirens ledarsida en liberal - svenska frihandelns fade också kallad - Johan August Gripenstedt.
 
Precis som JE skriver så försöker socialdemokraterna hävda att allt gott och allt utveckling kommer från s. Så det är bra med såna ledare som idag. Särskilt när OA på NSD:s ledarsida idag försöker bevisa att det visst kan vara gott företagsklimat i s-styrda kommuner. Som bevis anger han att både Gällivare och Pajala ligger i topp vad avser tillväxt. Något (s)vag bevisning - kan man väl säga om man inte tror att Tommy Nyström och Kurt Wennberg styr världens malmpriser? Båda kommunerna står ju och faller med gruvnäringen.
 
Nu kör jag igång lördag - på vinst och förlust. Framåt - så får vi se vad det blir.
 

Bocken som trädgårdsmästare

2014-04-25. kl. 05.00. Markus har namnsdag. Grattis!
 
Riktigt bra dag igår. Två låsta positioner fick sin lösning. Och plötsligt kändes livet lätt att leva igen. Började dagen med att leverera morotstårta till jobbet - tyvärr blev det en bit till mig själv också. Men väldit kalorisnål enligt Jörgen. Kan undra om leverantören - Seskör Värdshus håller med?
 
Sen däckbyte. Kom en kvart för tidigt - men däckkillen kom och nästan slet nycklarna ur min hand. Så jag var färdig innan min bokade tid infallit. Prisvärt med 650 kronor för däckbyte plus inkvartering av däcken.
 
Besök av två trevliga damer , Anne från Piteå och Carina från Kalix. Som både hämtade EU-material. Och så packade jag ihop för Jens och Thomas kampanjande i Pajala idag. Eftersom Jens bil var på basketavslutning i Antnäs fick det bli en tripp dit och packa in i hans bil. Hann in en sväng och få ett fika - och se början av Saras lag som spelade mot tränare. Stackars tränarna - jublande applåder när tjejerna tog poäng.
 
Hemma först efter åtta - och i säng vid 22.
 
Vaknade klockan 3 - egentligen mogen att stiga upp - men låg kvar till halvfyra. Njuter nu av  en stilla morgonstund. Klockan är kvart över fem - har just ringt och väckt T2 som åker med J1 till Pajala och kampanjar. Tryggt att veta att de har Marit med sig - om än i pappversion. Och så att de sen möter upp de lokala partisterna med Agneta, Maja och Ulla i främsta ledet!
 
FB är bäst - för nu inväntar jag bara tecken på att även Jens är vaken. #curlingmorsa#. För alla partister!
 
Känns tryggt att läsa att polisen verkar ha koll på vilken person som är spindeln - giftspindeln - i nazistnätverket här i trakten. 27-åring - som media gärna får lämna ut mer uppgifter om! Kurirens ettannyhet!
 
NSD toppar med febril jakt på vikarier till vården. Huvudartikeln finns inte ute än - men om konsekvensen för Bodens kommun - 1,9 miljoner för att få sjuksköterskor!
 
Nils Johansson skriver krönika i NSD idag - om att någon vid en hemvändarfest ska ha skålat för Olof Palmes mörkare -år 2014 - nu i påsk alltså. Det är nästan så man tror han hört fel - flr att få en bra story till sin krönika. Men Nils är ju en redig karl - så tyvärr är det väl sant. Lite mer sanning - Nils undrar varför andra partier inte var med på anitazistdemonstrationen i onsdags. Det finns åtminstone två svar - någon reell inbjudan har nog inte kommit. Och det andra är fråga om huruvida man är trovärdig när man har bocken som trädgårsmästare. Kolla in bilderna här - gossen med "röds stjärnan" på mössan - och med en loggbild på FB av Lenin!
 
Träffade för övrigt en partivän igår - född 1929 - som berättade att han mindes andra världskriget utbrott - och hur Putins agerande nu - stämmer väl med Hitlers då. Hur Hitler skulle rädda tysktalande i andra länder - och hur det slutade!!
 
Han tyckte bestämt vi skulle gå med nästa gång - med budskapet från folkpartiets valaffisch 1939 - 
  Tröjan liksom muggar, affisch med samma tema finns att köpa via Fokpartiet. Det känns skönt att ha valt ett  med friska sunda rötter och en historik som är aktuell än idag.
 
 
 

Däckbytardag

2014-04-24, kl. 06.00. Och Vega har namnsdag. Grattis! Troligen inte så många som har anledning att fira idag. Fick söka två gånger på google innan jag hittade wikipedias namnförklaring.
 
Igår  var det fest hela dagen. Dop av Nils Oscar Vilhelm i Haparanda kyrka. Oscar blev "doppad" som han sjlv uttryckt det på morgonen.
 
Sen var vi till fantastiska världshuset i Seskarö - där vi bjöds på en fantastisk lunchbuffé med åtföljande dessert. Blev nog så där närmare 30 mil i bil. Så jag stöp i säng när jag kom hem.
 
Och idag ska festandet fortsätta - fick med en stor bit av en morotstårta - så nu kommer grabbarna på jobbet att få glädjas.
 
Stora nyheten igår var väl Reinfeldts besök i Luleå. Speglas av båda tidningarna - men kan inte tro att arrangerande moderarata studenförbundet är särskilt glad över artikeln i Kuriren - som mest handlar om en arbetslös Håkan Jönsson från Sunderbyn.Jönsson dominerar hela ettan med en liten inklippt pyttebild av Reinfeldt. Hittar inget på nätet alls - utom om polisens bevakning.
 
NSD toppar med att Luleå inte kan ta emot fler flyktingar pga bostadsbristen. Sannerligen beklämmande situation då Luleå kommun har ett bostadsbolag som totalt dominerar. Varför bygger man inte där folk har råd att bo? Nä man satsar på lägenheter i exkluvia lägen där man förväntas ha råd att betala uppemot 12 000 kronor för en trea. Vadå allmännytta!! 
 
Och NSD får nog skicka sina rubriksättare på rättstavningskurs - Reinfeldt talade om "värdspolitik" - enligt NSD:s rubriksättare.

Statsministerns lektion i värdspolitik 

 
Så här ser det ut nu - få se hur länge det blir kvar?
 
Nu blir inte jag kvar längre - för idag är det däckbytardag. Tid klockan 09.00. Men jag ska försöka vara där lite före - med hopp om att komma så fort som möjligt till jobbet. Lite extra spännande då jag varit borta en hel dag.

Firabel

2014-04-23, kl. 06.30. Idag firar vi Georg och Göran. Grattis! Och idag skulle svärmor Elma ha fyllt 93 - börjar med andra ord vara runt 10 år sen hon lämnade oss - alldeles för tidigt hon också.
 
Skönt att vara tillbaka med full styrka på jobbet igår. Förvisso med T1 och J1 som bara gick om varann - en fm - en em. Och två riktigt förkylda gossar T2 och J2. 
 
Hade överraskat mina gossar med att märka ut deras handdukar på toa med fina stjärnor i olika färger. Och en stjärna på deras skrivbordsunderlägg i samma färg så det skulle veta vilken som är deras. Började illa redan på annandan - då Jens kastat sin för att den såg ut som SD;s partiblomma (fick byta till orange) och Jörgen kom bärandes tillbak med sin - vet inte vad han trodde det var.
 
Supervalårets första materialleverans - 25 000 "Maritfoldrar" - skönt att ha unga starka grabbar till hjälp - min kotkompressioner gav sig tillkänna bara jag närmade mig en kartong.
 
I övrigt flöt dagen på rätt normalt - tom med Max GI-burgare till lunch.
 
Normalt eller inte - en liten tupplur som skulle äga rum från 17-19 - slutade i uppvaknaden kl. 20.30. Och fortsatte redan ca 22 - och sen sovmorgon till kvart över fem. Borde vara i fas med sömnbehovet nu.
 
Verkar som om staden Boden inte bara är en stad i politiskt förfall. Kuriren berättar om en stad vars gator i centrum varit uppgrävda i två år. Smäföretagarna i handeln går på knä.
 
Och enligt samma tidning är det nu Luleås "tur". Såg någon tendens redan igår. Som vanligt förstår jag inte riktigt avstängningarna - men får väl hitta någon väg till jobbet iaf.
 
Huvudnyheten i NSD är att försvaret gläds över regerinens nya miljarder. F21 chefen ser en ljusning. Ingen länk.
 
Det händer att jag håller med NSD:s ledarsida - så idag. A-kassan urholkas - 2.200 kronor mindre på 11 år. Kan därmed konstatera att urholkningen började redan under s-regeringen. Tycker det är synnerligen märkligt att inte alla system - både in och ut - har indexsäkrats. Varför ska tex maxtaxan ligga till i krontal - medan värdet/kostnaden därmed minskar realt varje år?
 
Dagens ord är "firabel" - sparar jag på till jag ska göra högskoleprovet om ordförståelse. Kolla in ni också. Förvisso är jag gammal - men att det betyder "extra knäck" hade jag ingen aning om.
 
En annorlunda dag idag - dop i Haparanda. Efter två inställda försök bär det nu äntligen till för lille Oscar. Ska bli trevligt. Haparanda kyrka har jag nog aldrig varit in in. Invigdes - den nya 1967 - efter att den gamla brunnit. Kyrkokunskap - det ni.
 
Ha en bra dag.
 
 
 
 
 

Hon Glenn?

2014-04-22, kl. 06.00 - och Allan och Glenn har namnsdag. Grattis! Blir smått förundrad över Wikipedias svar. Att namnet Glenn är överrepresenat i Göteborg har man ju hört. Men att det skulle vara för att skottar och holländare kommit dit - och kallat sina döttrar för Glenn vete rackarn om jag tror på. Hon Glenn?
 
Tre dagar helledigt så var jag nöjd med påskfirandet. Så det blev jobb hela dagen igår. Från 8 -17 med en brejk för svartaxi och middag. "Taxi" till Måttsund för att hämta Sara - och hennes far som kom lufsande i springkläder. Och sen middag på Timmermansgatan - med medhavd porterstek på älg! Den hade jag minsann lyckats himla bra med!
 
Blev lite mer "nyttigheter" när jag kom hem. Färdigställde deklaration till kusindottern. Och så pillade jag med budgetuppföljning för jobbet - medan jag njöt av TV:s besök hos kronprinsessparet på Haga. Dagsaktuella bilder blandades med bilder från Hagasessornas tid - och inte minst av arvprinsen. 
 
Startat bra idag - upp kvart i fem - efter en god natts sömn.
 
Förstås jäkligt otäckt att de visar sitt fula tryne - nazisterna. NSD skriver "Luleå offer för nazistattack". Och på Facebook övertrumfar folk varann för att ta avstånd. Blir så kluven! Så nära oss - och så verkligt nu. Samtidigt är det ju upmärksamheten som triggar såna här fula typer. Det är ju absolut det de söker.
 
I skuggan av denna framsmygande nazism satsar Sverigedemokraterna i Norrbotten. Nu är det Pajala tur att få besök - på torsdag mellan 18-20 - och Folkets Hus. Uppenbarligen har Folkhets Husföreningen i Pajala inte nåtts av det centrala påbudet att inte hyra ut till främligsfientliga krafter? Och nu har vi ett namn också - Christina Thuring..Dock ingen pajalabo eller norrbottning - hemort Söderhamn. 
 
Och så har de defintiva och säkra vär/försommartecknet kommit. Gräsbrand på Herstökullar. Då vet man - att nu är det vår!
 
Och fotbollsbilder på både Kurirens och NSD:s etta är inte fyskam till tecken det heller. Börjar längta sommar - tänker Byvallen och fotboll. Få se om jag kommer mig dit i sommar.
 
Ett vet jag iaf - dit kommer jag - expen - om några timmar. Blir till att köra hårt. Börja veckan på en tisdag - och sen planerad ledighet på onsdag. Det duger inte ett supervalår som detta.
 
Och vädret - det ser ut att bli en lika strålande dag idag som det varit hela helgen. Ta er en promenad  och promenera för mig också!

Vädrets makter står mig bi

2014-04-21  kl. 06.00.
 
Konstaterar att vädrets makter står mig bi. Behöver jobba idag då jag ska vara ledig på onsdag. Tredagars vecka är inte tillåtet då det är supervalår!
 
Och eftersom Jens hotat med att sätta på kaffet redan vid 7-tiden - så får bloggandet vila idag. Dessutom inte mycket att skriva om efter tre dagars med sol, korsord, böcker och kaffe. 
 
Och kommer solen fram - så sola för mig också!

Provocerande

2014-04-20, kl. 07.30.
Ingen koll på dagens namnsdag - så det får bli en länk till gårdagens mest provocerande för att inte säga skrattretande nyhet. En 50-lapp i (s)kattesänkning för pensionärer. Ska matcha alliansens löfte om att skatteskillnaderna mellan pensionärer och löntagare ska minkas. Kan undra om rösterna i årets val verkligen är så billiga?
 
Med ena benet i pensionärstillvarn och andra i löntagar dito - så har jag inget problem med att löntagare får ett avdrag för inkomsternas förvärvande. Tycker Gabriel Romanus beskriver det väl i det här blogginlägget.
 
Igår lyckades jag med en ingenting-göra dag 2, Sol och korsord och för mycket istoppande av mat. Besökte Åse på sjukhuset - och fördrev lite tid för henne. Nu inne på sin fjärde vecka - och behandlingen består i stort sett av väntan.
 
Hann med att fixa till en porterstek också. Av älgköttet jag fick av Agneta. Tack, tack! Eftersom det var en "talargåva" mest till Jens tänkte jag mig leverans till Timmermansgatan. "Lina" har nog inte kommit med något matkasse för påsken.
 
Min stratei är nu att stanna hemma och njuta av solen idag också. Kollat yr.no plus gjort en bedöming av himlen här ovan oss. Ser ut att bli en ljuvlig förmiddag - sämre framåt sen em. Då tar jag itu med kusinens deklaration. Så får det bli jobbdag imorgon. Mycket i pipen - och jag ska vara ledig på onsdag. 
 
Ha en bra påskdag alla!

Konsten att göra ingenting

2014-04-19. kl. 07.30. Olaus och Ola har namnsdag.Kan misstänka att det är namn av samma stam. Eftersom Ola las till rätt sent.
 
Min dag - långfredag - blev en riktigt bra dag. En dag i konsten att göra ingenting. Började dan med en kaffekopp - införd endast morgonrock - kl. halvnio. En test av vädret - som gav vid handen att det var läge för en plats i solen. Och så blev det också. En bok - "En man" av Torbjörn Flygt - och ett korsord blev dagens skörd. Under sex timmar - visar att temport inte var särskilt högt. Mellan raderna och kryssandet lutade jag mig bara tillbaka och njöt. Tillvaron ackompanjerad av fågelkvitter.
 
Väntade också på kusinens son med familj - som anlände vid 15-tiden. Kul att träffas - inte setts sen förra sommaren. Händer mycket med 1-åringar och 5-åringar på ett helt år.
 
Avslutade dagen med besök hos kruttanterna - 92 och 87 - och deklarerade åt dem. Gofika förstås!
 
Har hämtat in tidningarna och tagit del av. Minns artikeln om familjen i Älvsbyn som fick rätt mot kommunen. Så hoppingivande. Deras son blev felaktigt placerad i särskolan - trots att han bara hade dyslexi. Särskilt viktigt eftersom jag vet fall i Älvsbyn tidigare - där man brustit i hjälp just åt dyslexielev. Dock inte så långt som särskola i det fallet.Svärt att hitta någon länk till detta - PT har låst in den - men här tror jag ni kan se vad det handlar om
 
PÅ nätet hittar jag den tyvärr nästan obligatoriska helgolan yck- denna gång fyrhjuling i Bälinge. Och skoterolycka i Jäkkvik - och skoter genom isen i Kiruna. Måste det vara så här.
 
Nu sitter jag och funderar hur använda den här lediga dagen på bästa sätt. Ser inte ut som om jag har vädret med mig. Fortfarande lite för mycket mul för stallväggen. Men tar väl ett ryck i köket först - får vi se var det bär hädan sen.
 
Och efter den enlgt konventionen sorgesamma långfredagen är det nu dags att fira den Glada Påsken!

Min födelsedag

2014-04-18, kl. 08.00. Och Volmar och Valdemar har namnsdag idag. Långfredag - själv ser jag det som min födelesedag eftersom jag är född på en långfredag.
 
Påsken är den enda storhelg som jag riktigt gillar. Den är en lagom blandning av vardag och helg. Skärtorsdag tex då kan man inleda med lite blandning av jobb och ledighet. Kan säga att för egen del blev det väldigt lite jobb - även om jag visst var tillbak till jobbet 4 ggr efter att jag egentigen lämnat det. Toabesök och glömda grejor!
 
I övrigt hann jag med två besök hos vänner - ett på sjukhuset - i en och en halvtimme - och ett i Svartöstan. Det senare gav mig lite kattallergi. I övigt besök på Kvantum - 2 ggr - det andra för att fråga efter mitt Ica-kort som mystiskt försvunnit. Nu återstår bara att göra ett avancerat sök i bilen - under säten och så. Dollarstore, Blomsterlandet, Maxi och "nya" Lindgrens hade också äran att se mig.
 
Något mer måste det varit också - för jag startade klockan 8 och kom hem kl. 17.
 
Bra födelsedagspresent fick jag också - Skellefteå krossade Färjestad . 5-2 tror jag det blev. Och jag fick vara med via kanal 5.
 
Har sovit fram till klockan 7 - även om den sista timmen snoozades fram. Vaknade med ett ryck av att Jörgen från jobbat stod framför mig och meddelade att jag kunde fetglömma det mesta - datorkrasch. tack o lov var det kvar på drömsidan - hoppas jag?
 
Känner mig smått äcklad vid tanken på att jag igårkväll smackade i mig nästan 4 hg smågodis. Tur nog hade jag fått i mig det mesta innan de på TV berättade om hur löss användes i tillverkningen. Intet nytt egentligen men man förtränger!
 
Nu börjar solen tränga fram - verkar bli lika "fet" som utlovats. Så nu plockar jag bara bort lite här inne. Packar böcker, korsord och kaffe och intar häbbarsbron.
 
Min dag idag!

Ren och skär

2014-04-17, kl. 07.00 - och Elis och Elias har namnsdag. Grattis! Och därutöver så är det Skärtorsdag - som tydligen helt enkelt kan översättas ren och skär - och möjligen blank.
 
Onsdagen försvann lika fort som den kom. Inga avvikelser som sticker ut i minnet. "Grabbarna" var ute och EU-kampanjade på lunchen - själv stannade jag kvar på expen och njöt av lättfil.Lite svarttaxikörning med sonen - till och från Kollektivtrafikmyndigheten!!??
 
Lärdom att det som göms i snö,,Lisas via Ipad upphittad i lekparken inne på deras gård - och inlämnad till polisen. Har inte hört än om den överlevt vinterförvaringen?
 
Talessättet kan även appliceras på damm - själv hittade jag igen sladden som ska användas mellan kamera och dator - när jag drog fram en byrå på kontoret. Så jag sökt den!
 
Fel av mig att säga att inget sticker ut. Ingen kunde väl tro att Hovrätten skulle ändra från mord till dråp. Inte ofta jag håller med Thomas Bodström. Men jag hade blivit mindre förvånad om man frikänt. Mord eller frikänd - men från mord till dråp var oförutsägbart. Lite billig retorik - men vem har hört talas om "styckdråp"?
 
Oroas lite av "norrmännens" väderprognos - de stora feta solarna har fått ulltussar över sig - undantaget dock långfredag. Det bästa med vädret är att man inte kan göra något åt det - bara gilla läget. Dock såg jag i tidningen att kommunen satt ut penseér - förvisso tåliga men är det inte lite väl optimistiskt?
 
Tar det lugnt på  morgonen. Har nämligen kommit på en alldeles genial idé. Jag ska åka förbi Kvantum och göra bort och handla på väg in till jobbet. I tron att det inte är många pensionärer som ännu kommit på att de faktiskt öppnar klockan 7.
 
GLAD PÅSK! Nu startar vi firandet!
 
 

Stilla veckan

2014-04-16, kl. 06.00. Idag firar vi Patrik och Patricia. Och stilla veckan sägs det vara - och Dymmeldagen. Läsa på om var det kallas "dymmel - den frågan kan du få i "ring så spelar vi".
 
Intensiv dag på jobbet igår. Åkte med Jörgen in till jobbet. Men sen fick jag uppdrag att skjutsa Lisa till träningen på kvällen. Så jag fick en retur också med Jörgen - för att hämta bilen.
 
I väntan på att Lisa tränade var jag och handlade i Sörbyhallen. En fantastiskt fin affär - otroligt att de kan driva en så fin affär med brett och kvalitativt utbud. Verkligen värd att "stödhandla" i om/när ni passerar. Själv köpte jag basturökt skinka som skivades enligt mina önskemål. Säger bara - den doften!! 
 
Den är ljuvlig - den här morgonstunden. Blickar ut och ser klarblå himmel. "Ser" frostig luft - efter jag kände den för en stund sen. Och solen smeker över kvarvarande snö,  den bruna gräsmattan och runtomkring liggande byggnader. Snart är det mer bar gräsmatta än snö! Byns son Kjell Swärd skrev för många år sen i en "klokbok" att om Sunderbyn legat utomlands så hade vi tyckt det var exotiskt. Ligger mycket i det.. 
 
Kuriren flaggar för vårens plåga - tjälskotten. Själv försöker jag ta reda oå om det finns någon skillnad mellan potthål och tjälskott. Kanske potthål är gropar och tjälskott bucklor upp? Fast alltihop är iaf tjälskador och ett kostsamt gissel.
 
NSD gör repris på det 10 år gamla Kalamarksmordet. För min del känns det inte nödvändigt att riva i såna fruktansvärda händelser.
 
Ovisst för Måttsundsbacken - och inte bara för att snön saknas. Ingen vill driva den. Ingen vill investera i något som man inte äger. Nog svårt att sälja den också - men förstås värt ett försök.
 
Väldans politiskt spännande i Boden. Majoriteten har haft en utveckling som "tio-små-negerpojkar" . först hoppade MP för att de inte fick igenom gratis busskort. Och nyss hoppade vänstern av en massa skäl - men främst för att man röstade med oppositionen och revisorerna och inte gav ansvarsfrihet till socialnämnden. Dess ordförande - tillika ny kommunalrådskandidat för sossarna vingades att avgå. Nu har alliansen med stöd av ändrat majoritetsförhållande krävt nyval till socialnämden - och lanserat en sjukvårdspartist som ordförande. Blir spännande att följa! Att satsa på att sossarna inte blir omvalda till hösten lär inte ge mer än pengarna tillbaka.
 
För övrigt gläds jag åt att Skellefteå vann över Färjestad igårkväll. Färjestad är ett lag som jag inte har några känslor alls för - tog många år innan jag fattade att det var ett värmlandslag ens.
 
Stilla veckan till trots är det nu dags att sätta högsta speeed. Påsken blir som en deadline till vilken man kämpar för att ha gjort så mycket som möjligt - så man i lugn och ro kan njuta av några dagars ledighet. Så tar man nya tag efter - kanske tom på annandagen - om vädret är med arbetsgivaren - dvs "mul".

Våga vägra herbre

2014-04-15, kl. 06.00 - och jag vaknade pigg och glad redan kl. 04.15 - och steg upp också. Vaknade faktiskt av en riktig duns - som om någon slog igen en dörr i ilska. Tänkte ambulans - men det verkar som om alla i huset är hemmavid - så nog bara i mitt huvud - förhoppningsvis.
 
Och Olivia och Oliver har namnsdag, Båda sprungna ur samma olivträd. Grattis till er. Och igårkväll glömde jag ringa och gratta faster Inga-Maj - får åtgärdas idag. Så får jag kolla att det funkar med hennes "sjukresa" också.
 
Hemsk abstinens hela förmiddagen igår. Kom inte in i min mailbox. Tack vare FB kunde jag så småningom få besked om att felet denna gång inte satt mellan stolen och skärmen - utan att det var en switch som ballat ur. Men så beroende man är av att kunna gå in i mailboxen och kolla. Vad jag än tog i på "att-göra-listan" så krävde det info från mailboxen.
 
Dagen flöt på rätt bra ändå. Orkade dock inte stanna och fira våra guldhjältinnor. Nöjde mig med att se på webben och nyheterna.
 
Nada upphetsande på kvällen - rätt tidigt besök av JB.
 
Hat etsat sig fast - ett herbre som fattat eld i Edet. Säger bara våga vägra herbre. Är säkert en korrekt stavning - men slitet ur sitt sammanhang skulle jag aldrig kunna ana att man menade "häbre". Eller ännu bätte överensstämmelse med talspråket - "häbbre", "häbbare".
 
Kuriren meddelar att Teliajobb i Luleå flyttar till Indien. Själv fick jag 210 kronor netto i utdelning från Telia igår. Tackar och bockar!
 
NSD berättar att kommuninnevånarna i Luleå är nöjdast i landet. Med 75,1% Med en tiondelsprocent placerade vi oss över gränsen 75 som var gränsen för mycket bra. 60 betecknas som ett lågt betyg - en något konstig skala kan tyckas - men vi får glädjas åt tiondelen som gör skillnad! Dock får vi inte veta hur vilken procent andra mycket bra kommunerna - Vellinge, Bjurholm och Höganäs - fick?
 
Så är det förstås mycket guldfärg i tidningen idag också - basketguld. Kul!
 
Nu har jag 1 timmer och 45 minuter till min alldeles egna svartaxi kommer. Idag hämtar Jörgen upp mig. Vi ska ha lite "valstab" kl. 8 - alla "gossarna" och tant Ylva är på plats. Hyfsad åldersspridning har vi 29-66 . och så kommer "luffarna" efter lunch och drar ned medelåldern. Dock lite taskigt med genusperspektivet - bara en av 7 - tur man är stark!!
 
För ca 15 år sen var jag nog Natomotståndare - har glidit på skalan och är nu helt klart för. Kul att se att opinionen också svängt - från 17 procent positiva 2012 - till 29 procent 2013. Dock varnar debattöerna för att Ukrainakrisen kan ha minskat positiviteten. För egen del har den stärkt både min tro på Nato och EU. Känns skönt att inte vara ensam i skuggan av en galen rysk ledning!
 
Ha en bra tisdag.

Björnen sover - inte!

2014-04-14. kl. 05.50 - och idag är det Tiburtiusdagen. Den yngste med tilltalsnamnet Tiburtius är enligt ratsit 18 år. Och tillhopa är de bara 26 - inklusive de som har det som mellannamn!
 
Och idag är det inte säkert att björnen sover. Ska vara dagen då det lämnar idet. För min del kunde de gärna få stanna kvar där  året om.
 
Själv känns det som om jag skulle kunna sova dygnet runt. Går så när man slappnar av. Har varit ledig sen fredag efter lunch och inte satt min fot på expen inte ens för att låna toan.
 
Igår var jag på arcushallen från klockan 10 till klockan 14. Fritz Olsson cup i fotboll. Och om en ska tro skrocket så är det läget för mycket kärlek nu. Idel ädel förluster i spelen iaf - förlust i alla tre matcherna för Lisas lag. Men nu var de något decimerade för de 01 som ska ned till Södertälje för basketcup fick inte spela. Ville inte riskera skador. För övrigt ska fotboll spelas utomhus  och med fördel på riktig gräsplan.
 
Vaknade i natt och fick nyheten om att säkerhetsrådet snabbinkallats. Ruskigt det som händer Ukraina.
 
Annars har lokaltidningarna mest glada nyheter . guldfesten och man som räddades från att drunkna - i Harads. Anrik gård i Bensbyn som brann upp tillhör inte de glada - men ingen människa omkom iaf.
 
Allvarlig nyhet - om att vuxens´psykiatrin är i kris. Bättring eller böter säger arbetsmijöverket. Verkar som om det snarare snart lättare kan räknas vad som fungerar på Sus - än tvärtom. 
 
För övrigt var jag och hälsade på Åse så sjukhuset igårkväll. Hon påbörjar sin fjärdevecka på sjukhuset. Stor ryggoperation som inte verkar ha fått riktigt bra. Men hon är stark med ett strålande humör. Och vi ska äta påskaägg tillsammans - om hon blir kvar över påsk.
 
Idag är det vanligt blåjobbande som gäller. Lite otryggt att inte har varit och förberett veckans jobb. Men idag går vi för halvstyrka - så det blir nog lugn och ro. Såg på FB att Jens är på väg till stockholm - och Thomas har nog full sammanträdesdag idag.
 
Och kort vecka är det - så det gäller att ligga i för att få full pott iaf. Ha en skön måndag!

Och jag var där!

2014-04-13. kl. 0800. Och smått vansinnigt att jag sovit till kl. 7. Och smått vansinnig stämning på basketen igår. Bara hålla med Tomas Pettersson i Expressen - vansinnig final. Och jag var där! Tillsammans med minst 3000 andra. Trodde aldrig att jag skulle sitta och vänta i två timmar för att hålla den sittplats vi fick tag i. Men det var det värt. I alla positivitet måste jag ändå undra om det är normalt att en svindyr nybyggd hall inte ska klara ventilationen. Trodde jag skulle tuppa av i halvtid. Matchprogrammet fick agera fläkt och räddade mig!
 
Gjorde ett medvetet val igårmorse och gck aldrig in på bloggen. Kastade mig omdedelbart över den påbörjade saneringen av lägenheten. Från kl. 6 på morgonen till lunch. Då blev jag bjuden på kaffe och mandelskorpor på övervåningen.
 
Sen hann jag ta det lugnt innan vi tog bussen in 15.20. Ni förstår - vi var mer än två timmar i förväg till matchen - men det behövdes minsann! Och får jag nu vara än mer småkritisk så är logistiken runt serveringen och baren inte den bästa. Matkunder med bokade bord i samma kö som vi som bara skulle besöka baren. Det får man fixa tll nästa års guldmatch!
 
Avdelningen glada nyheter - 20 kronor i vinst på Lotto. Låter som en storspelare då jag konstaterar att jag  ammade noll på Keno, Eurojackpot. Och även struktipset tillsammans med Anita.
 
Avdelningen trista nyheter inhöstar att en man som var md i taxiolyckan i Luleå tydligen är livhotande skadad. En taxibil som oförklarligt rammade ett träd när den gick ur en rondell. Fick en livebeskrivning av en som passerat där. Och på Mallis har en svensk cyklist omkommit, Lite orolig då jag såg om en bekant som var där och cyklade.
 
Plus för FP i dagens opinionsmätning har väl också lite guldkant. Men andra rsultat gör en mindre glad. Att gapet mellan blocken är stort gör mig dock inte modstulen - vi var uträknade även samma tid inför förra valet. ALLT kan hända när valrörelsen kommer igång. Och då menar jag ALLT,
 
Noterar att båda lokaltidningarna slåss om att använda mest "guldfärg". Igår på machen slogs det om vem som först skulle lämna ut den förtryckta löpsedeln. NSD började dela sin  bunt när det var 18 sekunder kvar - och Norrköping fortfarande kunde sätta en trea - och gå upp i ledning, Men chansningen lyckades ju!
 
En annan kuriosa är väl att Frida Aili satt på silverbänken. Hon som lämnade Northland för att äntligen få vara med och ta ett guld. Bittert!
 
Nu sitter jag och väntar på sms från Lisa, Enligt prelinära uppgifter är det basket kl. 15, Och så är det fotboll på Arcus. Men några tider för det senare har jag inte.

Tideräkning

2014-04-11. kl. 06.30 och JAG har namnsdag idag - Ylva och Ulf. Grattis till oss!
 
Alla har vi olika tideräkning - utanför den officiella. I Jokkmokk - liksom Pajala - är det tiden före och efter marknaderna som räknas. En tideräkning för en luttrad ombudsman är tiden före och efter deadline för valsedlarna. Och igår lämnade jag in de sista beställningarna med garanterad leveranstid. Och tempot ska förhoppningsvis dras ned något iaf. Planerar för en långledig helg som ska inledas efter lunch idag. 
 
Vi har blivit en stor styrka på jobbet nu - även om vi jobbar på lika olika nivåer. Fem stycken - så många att vi inte ens har en handdukshängare över till gästerna. Måste åtgärdas. 
 
Bra dag igår - som avslutades med att jag hade en pyts mat i trappen när jag kom hem. Stuvad lever tror jag - sparad till dagens lunch. Skickar ett varmt tack upp till kusinen!
 
Möttes av ett vintervitt gårdstun när jag hämtade tidningarna. Nollgradigt redan så det lär inte bli kvar.
 
Upprörs idag över att man väcker åtal mot den man som var inblandad i en bilolycka förra sommaren där hans flickvän omkom. Jag vet ju inte allt - men nog verkar det finnas få omständigheter som skulle tyda på något annat än en ren och skär olycka. Inget som tyder på ovarsamhet. 
 
Lätt fånget lätt förgånget skulle man kunna säga om att Eikeland nu lämnar Luleå Kommun. Handplockad hem från Skellefteå utan att tjänsten utlystes. Men en katastrof för Luleå Kommun kan man nog lugnt säga. Av laget som nyligen presenterades som Luleås ledning är det nu en lucka på en fjärdedel. 
 
Och lätt förgången verkar det bli för de som röstar på Bo Strömbräck (V) i Boden. När väljarna sagt sitt flyttar han till Stockholm. Lite lurendrejeri känns det allt som. Inskolning som den officiella förklaringen är känns ihålig - det hade man kunnat sköta tidigare. Men Strömbäck är satt bakom lås och bom . Plustjänst - så ni som mot förmodan vill veta mer får söka själv.
 
Ska nu starta "resan" mot jobbet. Först lite tvätthängning. På jobbet väntar förhoppningsvis min telefon. Annars har jag tappat det - och det vore förargligt eftersom jag sa upp försäkringen i ilska! Klockan 9 är det revision för Bostadserättsföreningen Tigern. Så får vi se om ambitionen med den långa lediga helgen inleds efter lunch?
 
 .

Dagen efter

2014-04-10. kl. 06.00. Ingvar och Ingvor har namnsdag. Grattis! Och så ett stort grattis till kusin Lasse som fyller 70 år idag.
 
Måste erkänna att det känns som dagen efter idag. Dagen efter partiledarbesök. Har ju gjort några sådan under mina 37 år som ombudsman. Men ändå är det en viss anspänning. Alla möten ska ju ges så bra inramning som möjligt - men extra viktigt när det är partiledaren. Våra medlemmar träffar ju inte honom live så många gånger. Och då ska de kunna njuta honom under trevliga former och så länge som det är möjligt. Igår gick allt perfekt. Femtiotalet medlemmar och sympatisörer serverades paltlunch med god kaka till kaffet - och hann sen både lyssna och ställa frågor till Jan under 50 minuter. Tack till Helmers i Alvik för god service - och till mina medarbetare som gjorde det möjligt.
 
Lite kul att Jan som symbolisk present för sitt besök fick en Northland matchtröja signerad av alla spelarna. 
 
Idag har jag fått knäppa igång motorvärmaren - minus 9 grader. yr.no har lovat snö idag - men ännu inte. Mellan 18-24 ska det komma 1,9 mm - men det kanske inte är så mycket?
 
På Kuriren konkurrerar granskning av skolmaten ut Jan Björklund. Men NSD och fotograf Göran Ström publierar en fin bild av Jan där han har högläsning för barnen på Alviksskolan. Kul att en av våra nya kandidater i Luleå  Ade - hade med sin dotter som går i den klassen. Journalisterna hade undrat hur det kom sig att han kom just till Alviksskolan. Mina barnbarn Sara och Lisa har svaret!
 
Apropå Kuriren artikelserie om skolmaten blir jag lite kluven. Visst har också upprörts över att det serverats plättar gräddade i Skåne vid våra skolor. Men att skrämmas med nötfärs och griskött från Europa och kycklingar från Thailand känns märkligt när vi med glädje åker dit turistar och njuter av maten. Men det handlar om frihandel och upphandling och skulle kräva en hel egen debattartikel för att belysa.
 
Utan att värdera innehållet - ett gäng sossar skriver idag bland annat - så har Kurirens insändarsida verkligen fått ett lyft. Lagom blandning av korta och långa inlägg - och fint illustrerad.
 
Och dagens horoskop tillskriver mig egenskaper som väl inte mina medarbetare skulle instämma i utan invändningar. Kommer att hamna i medelpunkten i en diskussion idag. Och uppmanas att framstå så positiv som jag i verkligheten är. Verkligheten är nog den att det är jag som får stå för den krassa verkligheten - inte minst den ekonomiska - och det upplevs nog inte alltid som positivt!
 
Men so what - idag är sista dagen att beställa valsedlar. Tror nu att jag har sista kandidatförklaringen på plats. Blir en resa till Thord på länsstyrelsen. Och kanske snippar jag förbi Magnefique - 20 % på alla byxor!
 
Ha en bra torsdag.
 
 

"Northlands universitetssjukhus"

2014-04-09, kl. 06.30. Otto och Ottilia har namnsdag.
 
Redan onsdag och 10 grader kallt. Ingen motorvärmare i - men det ska nog gå bra iaf. Är som om man tänkt bort den - nu när gräsmättan nästan dominerar över snön.
 
"Rörelsen" gick på högvarv igår. Skjutsade Anne till landstingstinghuset. Sen hämtning av både henne och en centerpartist för leverans till Kirunatåget.
 
Sen var det dags för hämtning av Lisa kl. 19 - till basketträning. 6-2 till Norrköping när vi anlände hallen. Riggade upp datorn på en plint - och en annan plint fick bli stol. Så samtidigt som tjejerna tränade satt jag och någons förälder och följde matchen i Norrköping. Med 12 poängs underläge trodde vi nog att det var kört. Men vilken upphämtning Northland gjorde!!
 
Kul när Nord Nytts studioreporter skulle berätta att någon blivit förd till Norrlands Universitetssjukhus. Då höllhan på att säga Northlands universitetssjukhus.
 
Tidningarna är förstås fyllda av "guldrubriker". Fast NSD:s stora nyhet på ettan är vänsteravhoppet i Boden. Börjar bli lite nerv i politiken nu. Men den nyheten har de förstås låst in.
 
Förstår inte motivet till serien om Tysklands malmfälten idag heller. Ett samhälle som taz av gruvan finns det väl närmare mål att skriva om?
 
Men det spelar inte så stor roll - för idag har jag inte så mycket tid för tidningarna. Tidigt till jobbet och hinna undan en del innan det är dags för paltlunch ute i Alvik med partiledaren. En dag kvar till valsedelsbeställningarna ska vara helt klara. Då ska det bli mer av vila för mitt blodtryck!!

Ryskt tema

2014-04-08, kl. 06.00 - och Nadja och Tanja har namnsdag- Grattis. Ryskt tema på dagens namnsdagsbarn!
 
Det bästa med att jobba hela helgen är att man inte fattar att det är måndag. Fast egentligen gillar jag ju måndagar så jag vet inte riktigt hur förålla mig till detta faktum.
 
Iaf en ruschig måndag. Valledning klockan 8 med "gossarna". Sen dök en förstärkt landstingsgrupp upp. Det blev tyst när alla sen lämnade mig för att delta i Svenskt Näringslivs framtidsdag. Där hade jag också velat vara - men någon får offra sig för att valsedelsbeställningarna kommer in i tid. Första leveransen till länsstyrelsen igår. 
 
Kom hem en bit in på Fråga Doktorn. Hann med lite klädvård - men det var allt. Sen väntade JB.
 
Det är bedövande vackert ute denna morgon. Precis när solen stiger upp ser det ut som om Klostret står i lågor. Första morgongen jag såg det trodde jag ett kort ögonblick att det var på riktigt. Men nu kan jag bara njuta det som utsikt från köksbordet och min datorplats.
 
Kuriren slår upp stort om en kille som sägs missa a-kasseersättning efter fackligt slarv. När han blev uppsagd och anmälde sig till a-kassan visade sig att infon från facket inte gått fram. Men förstår inte riktigt upprördheten - om han betalar in det han skulle betalat under kvalificeringstiden så får han ersättning. Finns inte på nätet - inte ens som plustjänst.
 
Dramatiken i fullmäktige i Boden får bara en lite ruta på ettan - men sen en helsida. Vilken valammunition till den gamla alliansen att sossarna nu står ensamma och totalt "regeringsodugliga".
 
NSD inleder en serie om "Tysklands malmfälten" - om hur hela stadsdelar måste flytta när man jagar brunkol. Priset för avvecklingen av kärnkraften i tyskland. Undrar vem som velat betala 7 kronor om dagen för denna nyhet? 
 
Annars är mitt irritationsobjekt nr 1 nu Telia - igen. Fick en gratis försäkring för min nya telefon. 3 månader skulle det gälla - och till försäljarens försvar ska sägas att han poängterade flera gånger att jag måste säga upp den själv. Vilket jag försökte - i god tid - en månad före utgången. Blev med minimaltext hänvisad till Telias hemsida - där sökte jag på uppsägning av försäkring men hittade inget. Till slut skickade jag ett meddeland - och fick snabbt svar. Men se - jag kunde inte säga upp försäkringen före det datum den gick ut. Då kunde jag skicka ett sms. Alltså - så uppenbart att man kalkylerar med att folk som jag ska glömma att säga upp den. Undras om man inte skulle tipsa konsumentminister Ohlsson om detta bedrägliga förfarande?
 
Denna tisdag var helt blank i min almanack. Men jag är övertygad om att den kommer att fylla - fullt ut. Börjar nu med att ta hand om tvätten som skött sig själv i natt. Sen blir det jobbet. Tror alla gossar utom Jens är med idag - landstingsfullmäktige för honom. Kurirens horoskop hävdar att jag användet min energi på ett listigare sätt än förr - och att jag ska unna mig en skapande vila. Det blir väl Northlands finalmatch på TV ikväll - fast någon vila blir det väl knappast.

Tidsbrist - igen

2014-04-07, kl. 06.00. Idag har Irma och Irmelin nanmsdag. Syskonnamn - från tyskland. Själv känner jag en som heter Irmeli utan "N"  och ser att det hette som tidigare. Man kan ju undra vadan detta n på slutet?
 
Två dagar i partiets tjänst - först årsmöte på lördag med 60-talet deltagare och sen 40-talet glada folkpartister som deltog i valskola på söndag. 
 
Man börjar verkligen undra om det är värt att betala 7 kronor om dagen för lokaltidningarna. Trots att vi matat dem med information om Allan Widmans besök, fastställande av landstingslista, årsmöte med mera så har man inte ens kostat på sig ett telefonsamtal för att höra vad som hänt. Tidigare kunde de iaf skriva en liten notis utifrån det - om man nu inte hade resurser att komma. Men sossarnas distriktsmöte hade de förstås tid till - även med fotograf.
 
Ser att Kurirens ledarsida tar upp det säkerhetspolitiska läget med anledning av Rysslands annektering av Krim. Tänk vad mycket ni hade kunnat få av Allan Widman om detta. Höll ett fängslande anförande om detta på Norkalotten på lördagmorgon.
 
Inga nyheter som jag känner tryck av att skriva om - tur det för nu är det tidsbrist - igen. Klockan 8 har jag dejt med 3/4 delar av ming "styrka". Jörgen är tillbak efter en veckas semester och både Jens och Thomas (T1) är på plats . tyvärr är T2 - Thomas Söderström i Stockholm. Hade varit mäktigt med en stab på 5 personer!
 
På veckans agenda står annars att se till att få in valsedelsbeställningarna. Ett grannlaga jobb så man inte får stavfel och konstiga kommateringar i tryck! Ska köra en "värdetransport" till länsstyrelsen idag - och hoppas att de felande två kandidatförklaringarna dyker upp innan torsdag.
 
Och på onsdag har vi besök av partiledare Jan - lunch för daglediga medlemmar. Igårkväll skickade jag beställning för 40 paltlunch. Men i natt ar de ramlat in än fler anmälningar - så nu får jag nog göra en akututryckning och beställa för fler.
 
Nu ska jag hänga tvätten som jag kört i natt. Sen bär det iväg till jobbet.
 
 

"Silverspöket"

2014-04-05. kl. 05.30. Idag gratulerar jag kusin Annlo som fyller år. Och namnsdagsbarnen är Irene och Irja Irja är en rysk eller finsk version av svenska Irene - låter osäkert vad som är ägget eller hönan.
 
Blir en snabbis här idag igen. Nu väntar "examen" dvs länsförbundets årsmöte. Förhoppningsvis ramlar det in 60-talet ombud från hela länet. Glad över vädret som nog ger en behaglig resa för samtliga.
 
Gårdagen åtgick förstås till att lägga sista handen inför dagen. Men avslutades med en riktig urladdning. Basketfinal med Northland. Knökfullt på LEA - och vilket publiktryck i arenan. Svenska mästarna bokstavligen krossades. Måtte det nu äntligen bli guld för tjejerna. Kuriren skriver så träffande att nu är det 1-0 till Northland mot Silverspöket.
 
Som sagt - heldag på Hotell Nordkalotten. Ovanpå det jaktdebatt kl. 17 uppe på Kronanområdet, Sen förbi och hämta mackor till morgondagens fika. Valskola hela dagen i morgon.

Barnsligt förtjust!

2014-04-04 kl. 06.15. Marianne och Marlene har namnsdag. Barnsligt förtjust i att ha namnsdag - kan bero på att jag inte hade någon namnsdag fram till 1986. Då blev det "ketchup" med både Ylva och Marianne!
 
Undrar för övrigt om jag inte har en liten Siri som ska grattas idag? Grattis! Född 04-04-04 - vars föräldrar dessutom gifte sig 07-07-07. 
 
Och så var det fredag igen. Torsdag dög. Mycket jobb. På jobbet före 8 och inte hem förrän efter 18. Mycket blandad kompott. Ömsom vin - ömsom vatten - fast mest vin.
 
Som den pessimist jag är tittat jag ut över gårdstunet ser det grådaskiga gräset sticka fram - och undrar förstås när jag ska vakna och ha några decimteter snö? Spanar på långtidsprognosen - men inte en flinga så långt ögat når.
 
Glad nyhet för vännerna i Kiruna - E10 ska rustas.Feta rubriker på NSD,  Men kom igen nu regeringen - 2 mil av massor räcker inte.
 
Guld till syrrorna Mattsson kan vi också glädja oss åt. Och på sportfronten kan vi vänta mer. Ikväll spelar LF i Borås och Northland hemma. Kan hoppas att Max Wiik får äta upp sina ord . guldläge för LF att knäppa hela basket-Sverige på näsan - skriver han. Men det kommer inte att hända - inte en chans är hans slutsats. Såna uttalanden triggar mig!
 
Har nog en biljett till kvällens hemmamatch får dock se om jag hinner med. Börjar dagen med att hämta en "hemlig gäst" vid tåget - fast hämtar gör nog Jens. Men sen blir det till att packa för två dagars umgänge med partivänner. Först årsmöte i morgon - och sen Valskola på söndag. Tuffa - men roliga tider nu!
 
Inte många som vet hur mycket jobb som ligger bakom innan det finns valsedlar att stoppa i valurnan. På måndag är det dags för "värdetransport" tlll länsstyrelen - med de kandidatförklaringar som ska medfölja varenda kandidat som står på listorna. Och gissa om det alltid saknas någon? Och Valmyndigheten ligger inte i framkant då det gäller att nyttja nya tekniken - ingen bank-id här inte. Men det var värre förr - 4-sidiga set men karbonpapper var det då jag började.
 
En god morgon och en bra fredag tillönskar jag er alla.
 
 

Bara så ni vet...

 
så blir det ingen blogg i morgonbitti-2014-04-02.  Har fått veta att det ska in "hantverkare" i lägenheten i morgon - så jag måste röja undan. Åtminstone det värsta. Plocka upp kläder och annat som bara lämnats. 
 
Jag har ju som ingen ork på kvällen - så nu blir det tidig nattning och tidig morgon.
 
Förstås med reservation för att tidningarna skulle få adrenalinet att flöda. Men ursäkta - dom är så tama nu för tiden att risken är minimal att det måste skrivas nägot.
 
För övrigt har väl bloggen slutat funka som larm - nu kollar de om jag är ute på FB istället - och det hinner jag väl med.
 
För övrigt - 2 - så vann jag 5 kronor på Keno ikväll - och gånger två eftersom jag gjorde bort att spela om en dag för tidigt. Tur som en tokig. Synd det inte var högvinsten. Den gånger två hade inte varit dumt!!
 
Godernatt - både herre och fru - jag önskar eder alla en fröjdefull natt!!

Skyddad av ingen?

2014-04-02. kl. 06.00 - idag börjar jag med att gratulera min barndomskompis Ann (egentligen AnneChristin - fast vad då egentligen - i min värld är det Ann). Genom alla år 1 vecka och 1 år efter mig. Nu uppnår hon lilla pensionsdagen - 65. Själv strävar jag ju vidare mot stora - 67.
 
Och så Gudmund o Ingemund - namnsdag. Gundmund skyddad av gudar - då kunde man ju tro att den andra skulle vara skyddad av ingen? Men då har man hittat på att det kanske fanns en gud som hette ing. Kan iaf konstatera att vi har betydligt färre gudar idag än förr!
 
Någon gud eller annan högre makt var iaf med LF basket igår. Seger hemma mot Borås. Och själv är jag hjärtinnerligt skadeglad att de sportjopurnalister som igår skrev ned LF totalt - fick så FEL.
 
Annars en helt vanlig dag - med några ljuspunkter. Inbjudan till dop 23 april. Få se nu om Oscar ska bli döpt denna gång - minst tredje gången gillt iaf. Dop med förhinder är bara förnamnet. Och så var jag till SuS och hälsade på Åse. Stor ryggoperation för diskbrock och ryggmärgsförträningar. Men ny "skummetod" - kan undra om det är något för kusinen?
 
Några fler aprilskämt än de jag redovisade igår gick jag inte på. Däremot skickade jag ut en inbjudan till lunch med partiledaren som ska äga rum nästa vecka. Och fick anmälan som reserverade sig för om det var ett aprilskämt. Och visst kändes det lite konstigt att datera ett par medlemsansökningar med 1 april!
 
Panik igårkväll - då jag absolut tyckte mig se en igelkotte ute på det tunna snötäcket. La ut en burk med kattmat för säkerhetsskull - fast undrar om de ska matas nu? Borde väl egentligen hoppas den kryper tillbaka i idet. Sista snön för i år har INTE kommit än,#väderspår#
 
Hetsar inte upp mig för någonting i tidningarna idag. Styckmordsrättegången går vidare - försvarsadvokaten försöker så frön om annan gärningsman. Teamsportiakonkursen får stort utrymme - och jag förstår inte riktigt - det handlar både om Kiruna och Luleå. Men vem bryr sig - inga fordringar i det konkursboet.
 
Idag ska läggas sista handen för att ordna mat och logi för helgens aktiviteter. Åker förbi i Gammelstad och beställer mackor för söndagens övning. Vidtalat Doris som hämtar ut sen lördagem. Återstår att få någon som "kejtrar" mat till oss också. Någon "direktörstallrik" á 449 kronor blir det dock inte - något som ett företag erbjöd!
 
För övrigt fick jag en förfrågan igår om Strutz Bageri var någon ättling till mig? Tydligen har Kjell Swärd skänt böcker så att de har delats ut till alla hushåll i byn. Kul att alla nynflyttade får veta en del om byns historia - här har funnits mycket verksamheter.
 
Nu njuter vi av onsdagen - och hoppas det bjuder på ett antal ljusglimtar!

Hervor - en hen?

2014-04-01 - och Hervor och Harald har namnsdag. Grattis! Blev nyfiken på Hervor - osäker om det var ett kvinno- eller mans namn. Hervor - en hen - tycker jag! Känns iaf som en starkt namn - kanske behövs bättre för en tjej än en kille?
 
Härlig dag igår - full rulle hela dagen. Hann med en sväng ut till Helmers i Alvik - kolla lokaler för lunch med partiledaren nästa vecka. Annars hade jag och T2 en lugn dag - bara vi två. Jörgen på solsemester och Jens och Thomas svischade bara förbi då och då - mellan sina utflykter.
 
Eftersom jag fick veta att det var slutsålt i LEA blev jag kvar hemma på. Men fick tips om matchen på Viasatsport. Och här blev jag häckande framför datorn. Northland totalkvaddade Salléns - en fröjd att se. Två reflektioner hann jag med. Det sken genom rejält att kommentatorerna inte förväntat sig annat än att Salléns skulle vinna. Nästan lite förvånade att en "koloni" som Luleå stack upp. Tänkte också att det var rätt att reagera på att A-hallen reserverats för pojkarna. Tänk nu fick Saras lag spela där igår  och kunde sitta och se när Northland vann på samma arena. På det här golvet tog de guld igår. #Symbolvärde#.
 
Snöade ymigt igårkväll - syns dock inget större spår av det. Men det är minus 9 - så behagar vår herre att skicka ned något idag så blir det i snöform. Läste på FB att det fanns optimister som redan lagt om till sommardäck. Bra att ha lite livserfarenhet med sig!
 
Båda tidningarna har förstås hjältetjejerna på ettan! Sen kör de olika spår - NSD om nätkränkning och NK om styckmordet. Utan att förringa det som pågår på nätet som känner jag att det gått inflation i ordet "kränkt". Snart är man unik om man inte känner sig kränkt av någon anledning.
 
Och första aprilskämtet har jag redan gått på - om att Jens tappat sin telefon på basketmatchen igår. Så sannolikt att jag inte ens kände igen telefonnumret han hänvisade till - Skatteverkets.
 
Sa just igår att i den här stan är allat möjligt - så hur tokigt skämt man än skriver kan man aldrig veta. Hann iaf få kaffet i vrångstrupen - symboliskt - när jag läste rubriken på Kurirens aprilskämt. Om att avgiftsbelägga isbanan - kändes lite extra eftersom det är på intiativ av mig och Birgit G som den kommit till.
 
Lättlurad som jag är får jag väl vara på min vakt idag. Till jobbet som vanligt- Gör ett brejk mitt på dagen och hälsar på Åse på SuS - och har jag tur får jag även träffa syster Gisela där - rätt avdelning iaf.
 
Gå nu ut i livet och låt er luras idag!