Överoptimism

Glödlampan ska fasas ut - först är den matta 100 watts varianten. Men det som fick mig att reagera är att de i artikeln påstår att en glödlampa håller 1 år - medan energilampan håller 10.

Men vilket kvalificerat svammel - energilampan håller möjligen ett år - och glödlampan en bra bit under. Själv konstaterade jag att det inte var bra affär för mig som privatperson att satsa på energilampan - men det kan ju finnas andra skäl. Vi får efter förmåga dra vårt strå till stacket - mitt har varit energilampa trots att det kostat lite extra.

Men det fick mig också på att fundera kring begreppet "forskning". Numer presenteras varenda rapport som producerats av någon eller några  "halvväxtingar" vid ett universitet som forskning. Nu är det någon  som kommit fram till att internet inte är skadligt för barn - och hur ska jag v'ärdera den mot alla andra rapporter?

Nä det är nog dags att kvalitetssäkra begreppet "forskning".

Jag missade andra åket i slalom - men Maria PH kom 7 och Anja på 13:e plats.
Kvällning

Kvällning kan man lugnt säga att det var för Anja Päron ikväll. Inget stämde i hennes åkning. Inte ens säkert att hon får åka andra åket. Sitter i huvudet påstod kommentatorn.

Men  Maria PH ligger preliminärt 6 efter första åket. Och Johanna Hansdotter gjorde en härlig satsning som inte höll ända fram.

Borssén åkte ur - fast jag hade inte kommit med i sändningen än då.

Ordningen är återställd ute - snösvängen har varit och nedfallet har upphört vad jag kan se. Har inte vågat se några väderprognoser - utan nu ska jag snällt be i min aftonbön att det blir kallt - kan nöja mig med 5 grader. Bara den mjuka vänliga snön blir kvar.

Och här var det raka puckar - inga bortförklaringar - LHC lärde oss at spela hockey. Får väl gratulera Johan till serieledningen nu då!

Såg att Västra Frölunda körde med Mc Donalds på baklåren - är det någon som kör med Max?

Det här blev mest bara sport det - och detta kan toppas med att Luleå Basket vann med 83-81 hemma i Pontushallen. Det var en riktig rysare - när 12 sekunder återstod låg vi under med 1 poäng. Jag följde med på radion.

Det känns som om det är kvällning för mig nu - skulle vilja se andra åket i slalom - men det är nog en utopi?

Inte ensam

Inte ensam om att hålla på Kalla - fast idag gick det inte så bra.

Skulle egentligen åka till Alvik för där är det julmarknad i bygdegården. Men en viss förkylningstendens tillsammans med snöbusväder håller mig nog hemma.

Dock har jag lovat en inhandlingsresa för en kompis räkning så det blir väl en tur i eftermiddag.

Nu ska jag dra till 12-kaffet och sen måste jag nog hjälpa till med snöskottningen.

Oglad kusin

Kusin Kerstin blir inte glad när hon slår upp sin blå - det snöar idag igen. Och ska visst komma någon decimeter. Tyvärr kan jag inte se gradantalet - men kan hoppas att det i alla fall håller sig riktigt kallt.

Glad idag är väl istället Hans Olsson som kom
störtloppstrea Igår. Eller kom han två - Expressen blandar och ger mellan placeringarna.

Maria PH såg jag dock själv- hon var verkligen nära att också göra sensation. Och inte visste jag att hon och Hans Olsson var ett par. Och ändå läste jag två Hänt i Veckan (fast dom kanske inte heter så nu) hos frisören i veckan. Men det ligger ju alltid en bit bak i tiden.

Men där fick jag i gengäld veta att varför kronprinsessan Victoria inte får gifta sig med sin Daniel är att de inte kan få barn tillsammans. Det visste nämnda tidning att berätta. och då är det väl sant.

Kollorysansvärt det som hänt i Bombay - ofattbart på något sätt. Och så att se den överlevande terroristen - en ung pojke som före detta hade hela livet framför sig.

Som någon sa som var med på ljusmanifestationen igår - det är så mycket hemskt som händer nu att man nästan skulle kunna bosätta sig på gatan och ha permanenta demonstrationer och manifestationer.

Nu ska jag i alla fall knalla ut i den vackra söndagmorgonen. Och se alla stjärnor och ljusstakar som tindrar och sprider ljus.

Det går an

English blue Stilton, Mor Annas pepparkakor, ett glas rött vin i trevligt sällskap - det går an.

Förmiddagen var ljusstakar och adventspynt. Tolvkaffe hos mor och far där jag också tog ett tag med det som skulle till återvinningen.

Lite märkligt att inte eko-kommunen Luleå kommit längre än att maten till pensionärerna skickas ut i platslådor som ska till återvinningen - om det nu ens omfattas av producentansvaret.. En lite matlåda som kan dumpas i komposten önskas!

Sen bar det iväg till staden. Inhandlade bro och hallmatta till föräldrarna. Därefter
ljusmanifestation på temat Kvinnofrid NU, Fint anordnat av Kvinnojouren.

Ganska många var vi - men frågan om mäns våld mot kvinnor verkar vara mer ord än verkstad hos de lokala politikerna. Bara en kommunal gruppledare deltog så långt jag kunde se - våran Thomas som kom i sällskap med lokalavdelningensordförande Johan Landström. Centerpartiet var väl representerade även om deras gruppledare inte var där - oppositionslandstïngsrådet Erik Berg, Christina Simonsson och Carola Lidén parkerade vid Rådhustorget samtidigt som jag.

Därefter hem och lagade mat till föräldrarna. Värmde mat mer korrekt. Hade också tjuvuppvärmt bastun till far - han klagar alltid att den inte är tillräckligt varm men det beror på att han inte låter den vara igång tillräckligt länge - så nu satte jag på den i smyg. Får höra i morgon om det var till belåtenhet.

Före och efter Stilton har tvätt och pynt fortsatt.

För övrigt var häbaret som hämtat från ett Jenny Nyström kort - med julgran och tomte på

Förklarar ett och annat

Socialstyrelsen har kritiserat sunderby sjukhus - bland annat för bristande kommunikation mellan olika avdelningar. I papperstidningen framgår också att kommunikationen mellan sjukhuset och vårdcentralerna brister. Vissa röntgenundersökningar förbehålls en viss krets och når inte vårdcentralen.

Det kan ju förklara varför vårdcentralen inte ser något som tyder på att far haft en stroke - medan en överläkare på sjukhuset påstår just det.

Till svars

Karl Petersen drar till försvar för Toivo Hofslagares artikel häromdagen. Han gör det lite väl enkelt för sig och tar upp exemplet om den internationella fristående skola i Luleå som fått slå igen. Men Karls och socialdemokraternas allmänna hållning är ju att den kommunala skolan ska hållas skadelös öven om den inte kan konkurrera med fristående skolor.

I fallet med den itnernationella skolan som nu slagit igen - så borde faktiskt inte Luleå kommuns skattebetalare stå för notan. Den tillstyrktes av Skolverket trots att alla partier i Luleå - utom centerpartiet- var emot. Visst borde man kunna ha någon form av sanktionssystem även mot myndigheter som handlar fel.

För övrigt har NSD ett fel idag som ingen seriös tidning vill ha - debattsidan är exakt samma som igår.

Oj det finns mycket att kommentera idag - men också mycket annat som påkallar min upmärksamhet och energi.

låt mig bara konstatera att det är en alldeles fanstastiskt otroligt vacker och härlig vinterdag idag. Lycka är att i vintermörka tidiga morgonen stilla promenera på smala snöstigen i det gamla kultursamhället med sina vackra byggnader. 16 grader kallt och halvknarrande snö. Skräddars stallbyggnad med sina 3 blåmålade upplysta portar fick mig nästan att tappa andan av andäktighet.

Som ett "karroschibät"

Min bondska är inte så bra - och förmågan att stava den än värre. "karroschibät" betyder gummiband och var vad jag tänkte på redan när jag läste Kurirens ledare. Och det förtydligas mycket tydligt i ledaren i DN, Moderaterna tänker inte upprepa felet från Adehlsons tid - glömma täppa igen hålet på högerflanken. Då uppstod Ny Demokrati, Den här gången spänner man ut åt båda hållen  frågan är om det går just som med ett "karroschibät" som man spänner för hårt - det går av på mitten. Det finns redan nu rätt stora spänningar inom moderaterna åsiktsmässigt - många som inte känner sig som nya moderaterna. Men så länge moderaterna finns med vid "köttgrytan" tiger dessa krafter - vill inte i onödan förstöra festen utan tror sig bida sin tid.

Inget fel på självförhävandet här heller - Bush vill bli ihågkommen som en befriare som skapade fred. Hur var det med amerikanska presidenter och begagnade bilar - var det Reagan som fick symbolisera vem man inte skulle köpa en begagnad bil av?

Själv skulle jag inte köpa den av Schlingman heller - se fotot till Kurirens ledare.

Och nu hinner jag inge mera - frukost och sen adventpyntning och tvätt. Klockan 14.00 ska jag dock brejka och delta i ljusmanifestation mot mäns våld mot kvinnor.

Olle Schmidt får min röst!

Nu har jag röstat i provvalet. Inför folkpartiets eu-valsedel. Olle Schmidt får förstås min röst - en oerhört kompetent och duglig person.

Och så har jag förstås röstat på våra egna Ylva och Johan. Tre röster ytterligare hade jag att fördela - tre stycken 2:or och så mycket kan jag avslöja att vårt grannlän Västerbotten fick en av dem.

Resten är valhemlighet - men gör det ni också - rösta i folkpartiets provval - ni som får den möjligheten.

Tränare - kanske Renberg ska bli tränare?

Nämen - inte MIN idol

Nämen Renberg - man ska sluta när man är som bäst och inte falla för frestelsen att göra comeback. Visst har han nästa gjort comeback 1 gång tidigare också känns det som.

Låt oss minnas storhetstiden som den var - risken för fiasko och skador och annat  är för stor. Gärna comeback - men inte som spelare.

Fast det är klart - jag förstår att det är frestande för både Renberg och Skellefteå när det gått så pass bra för laget i år.

Själv blev jag kvar på jobbet fast jag hade tänkt göra något helt annat. För att klarna tankarna. Tomgång är ordet!

En fasans ljustid!

Inser plötsligt att det nog handlar om att det ska bli advent i två hushåll under helgen. För inte har då¨hemtjänsten andats något om att hjälpa till med att plocka fram ljusstakar och annat pynt hos mor.

Karin har säkert tjuvläst på min blogg och funderar vart jag är. Skulle ju vara ledig för att gå på skatteinformation - men det har jag ställt in.

Det blir en sväng till jobbet - men mest ledig tid idag, Känner att jag går på tomgång och bör göra något annat.

Rätt intressant sprukbruk av Camilla Hansen som tycker att annonseringen om regionfrågan är pinsam, Man kan ju tycka mycket i regionfrågan - men bör nog använda ett sprukbruk som visar respekt för varandras åsikter. Skulle gärna vilja veta vad det pinsamma består i? Att till exempel andra partier har en annan uppfattning än centern i regionfrågan? Jag tror också att många centerpartister delar folkpartiet norrbottens åsikt i sak - själv känner jag bara till 2 centerpartister som talar sig varm i frågan. Och rubriken
Under rätt täcke får mig att undra om det känns bättre att ha hamnaat under rött täcke - med Kent Ögren.

Heter han Malte?

En hemlig beundrare ska korsa min väg idag enligt Kurirens horoskop. Heter han månne Malte - isåfall har han namnsdag idag och ska gratuleras.

Och grautulera oss själv kan vi göra här i Bärigårn - för nu är redan den privata snöröjaren här. Annat var det för stackars
Majken som är utlämnad vill tekniska kontorets godtycke.

Den här opinionsmätningen var då inget att gratuleras för - åtminstone inte om man är folkpartist. Men lite storsint för vi vara - kul för centern att ligga en tiondel högre än fp. Och den enes död - lite kan vi väl glädjas över rubriken att vänstern är månadens förlorare.

Har bett mig ledig från att gå på Skattedag med sonens revisionsbyrå idag. Tiden vill inte räcka till som vanligt. Och nu måste jag göra mig färdig. Traktorn verkar skotta länge här på gården idag - så det tar nog sin tid att trampa sig ned till föräldrarna idag.

Inte bra på grodor

Expressen har en test om du kommer ihåg olika kändisars grodor och klavertramp. Jag har uppenbarligen nog av mina egna för jag fick bara ihop 9-16,

Nu lyssnar jag till slutet på landtingsdebatten . eller om det nu är början. Budgetdebatten har nyss inletts - Erik Berg talar nu och sen är det Jens.

Ska lyssna på honom - inte ofta jag gjort det. Sen vila och sen kanske jag berättar hur dagen förflutit.

Ylvornas pyjamaspartyHär tränade M-Ylva för att kunna fota senare vid partyt.Men med tanke på suddighetsfaktorn i denna bild borde nog jag tränat. Men jäkligt söt pyjamas hade hon - jag tror hon hade blivit räddad om hon blivit utlåst på brandstegen - vilket var nära.M-ylva påstår att det är absolut nödvändigt att jag högst upp på min önskelista till tomten skriver en ny nattdress.Som på alla finare kalas så hände en olycka - de halvfrusna jordgubbarna hamnade på golvet istället för i glaset.

Nu ska jag åka och följa min kompis till Försäkringskassan. Ska bli spännande att se hur de förvaltar de nya rehabiliteringsreglerna.


Visst är det grader i helvete

Visst är det grader i helvetet också - men nog känns det föga trovärdigt när 4 fackpampar - om än små och lokala - går ut och säger att det är Dags att stoppa girigheten.

Fackpampar - Eriksson, Malm med flera har ju samma beteende om än på en i sammanhanget lägre nivå. LO:s ordförande till exempel idag har skyhög lön plus extra betalt för allt hon gör i olika bolagsstyrelser. Precis samma beteende som med rätta fördöms av facket när det sker  inom privata näringslivet.

Det handlar om trovärdighet. Om att försöka leva som man lär.

Det är väl därför förre landstingsrådet Toivo Hofslagare och Karl Petersen nu inte förstår varann. Karl har sagt att inte en enda elev till ska den kommunala skolan släppa till friskolorna. Det skulle ju kunna tolkas så att Karl vill att den kommunala skolan ska bli så bra att ingen vill lämna den. Tyvärr är han själv och hans partigrupp ett sänke för att så ska bli. Och det visar ju också det faktum att han lovar gå in och täcka underskotten - så kallade omställningskostnader - om flykten till fristående skolor fortsätter.


Nu handlar det om min trovärdighet att försöka komma i tid till arbetet.


Vad mer begära?

Thomas på första sidan i Kuriren, snön ligger kvar och nubbs igång - och 84 marilmarkeringar! Vad kan jag mer begära?
Förvisso finns inte Thomas bild med på nättidningen, det påstås att det blir regn till helgen  och de flesta av de 84 mailen var gamla som systemet ändrat läsmarkering på. Men ändå - stunden är ljuv.

Ljuvt också att höra Reinfeldts argumentering emot storregion. Och Jens får vara med på bild - inte första sidan förstås - men ändå.

Det jag kan begära är mer tid - nu är det redan dags att knata iväg till frukost.

Ensam, allena och isolerad!

Här sitter jag ensam allena och isolerad. Vår nubbs server ska flyttas efter en tid av trubbel. Så min mailbox kommer jag inte åt från 15 i eftermiddags till kl. 08.00 i morgonbitti. Får bara hoppas att återuppkopplingstiden håller? För hu så isolerad jag känner mig.

I eftermiddag har jag haft en drabbning i form av vårdplaneringssamtal - tur att jag tog med kusin Kerstin. För minsann så hade hemtjänsten tagit med sig självaste enhetschefen. Nä - jag skämtar bara det blev ingen drabbning - enhetschefen var min Katarina (Morin) - och så favvo Marita och Vivi - och Annika känner jag ju också väldigt bra och jättejust. Och henne känner mina  föräldrar sen barnsben. De var barnvakt till hennes Oskar då hon gifte sig!!

Men nog kan jag ändå konstatera att hemtjänsten kommer att må bra av konkurrens i de fria omsorgsvalet - vilken privat entreprenör skulle överleva om man levererar upp till 20 olika vårdgivare på en månad?

Fast en del av mina forna fullmäktigekompi(s)ar är ju så rädd när privata vårdgivare ska få vara med i leken. De har inte förstått att det inte är driftsformen i sig som garanterar något. Själv har jag febrilt försök ta reda på vilket privat bolag som misskött sig i
Halmstad - Bäckagården - och så visar det sig att ordföranden i omsorgsnämnden heter Rose-Marie Henriksson med partibeteckning S!!

Det ni CG, Mårten, Eva med flera s-fullmäktigeledamöter!!

I morgon ska jag träffa Försäkringskassan tillsammans med en kompis som förekommer i dagens tidningar. Han "misshandlades" av Försäkringskassan för några år sen i samband med att han själv blivit misshandlad. Vi hoppas (och tror) på ett bättre bemötande denna gång!

Dagens ris

Dagens ris till Skatteverket som överklagar. Vad jag förstår så handlar det inte här om att få något generellt prejudikat. det enda predudikat man kan få är isåfall att en kille inte får heta Madeleine. Ge sig nu Skatteverket!

Vore jag antimonarkist och konspiratorisk skulle jag ana kungahuset bakom det hela. Men mitt barnbarn heter Madeleine och jag tillstyrker då.

Hopp som styrmedel?

Milde moses - visste jag det inte förr så bekräftas det idag . Ett landsting i moras. En landstingsdirektör som "innerligt hoppas" att underskottet inte blir större.

Chefen för divisionservice har funderat på att dra in jullunchen för personalen - men likabehandlingsprincipen har gjort att beslutet omprövats och nu ska det bli jullunch även för dessa.

Är det detta landstingsdirektören och andra höga chefer lärt sig på den dyra USA-konferensen?

För övrigt fick jag en aha-upplevelse i regionfrågan när jag såg annonserna "Vårt lföte". Det goda skälet för regeringen att säga nej måste ju vara att det faktiskt inte ens formellt har något underifrån perspektiv. Inte ens länets fullmäktigeförsamlingar har fått diskutera frågan. Och vi vet att minst 3 socialdemokratiska kommunalråd är emot.

Själv får jag ingen ordning på mitt liv. Stiger inte upp förrän på andra larmet det vill säga kvart i fem. Tidigare vaknade jag 4 eller kvart över - och hann stänga av larmet innan det utlöstes. Ja - larm är telefonväckningen vars funktion ju heter alarm.

Nu ska jag lulla iväg till frukost.

Vem högg på "snoppen"?

Kunde väl räkna ut att det skulle vara min namne som högg på "snoppen". Se kommentarer!

Själv är jag övertygad om att det var Pippi som först uttalade de bevingade orden. För vem har hört en björn prata?

För övrigt kan jag meddela min namne att det kommer pyjamasbilder så småningom - och jag var bättre fotograf än dig. Eller kan det finnas något annat skäl till att jag ser dimmigare ut än dig? Svaret kommer så småningom!

Jag är rejält trött ikväll! Natti, natti!

Småle!

Ni kan väl få småle ni också åt Sticket - ni som inte själva varit in på eller läst papperstidningen av Kuriren.

Min tillvaro är lite småspännande med den nya datorn - inte så lätt att hitta och förstå alla finesser. Men himla mycket snabbare har den blivit.

Nytta med snoppen

Vilken nytta man har av snoppen är det väl en och annan som funderat över. Själv har jag trott att snoppen som hängt från motorvärmaruttaget bara skulle markera upp och ned på kontakten. Men nu har jag kommit på att det faktiskt är ett lock som ska tryckas på för att det inte ska isa i uttaget.

Annars har jag nu varit på jobbet ett tag - och naturligtvis drabbades jag av en försäljare - men han hade respekt för att jag meddelade att jag hade ont om tid. Så han ligger väl till om och när det bär till - med kopiator.

Listan är lång på vad som ska hinnas idag - så bloggandet får nog vila om inget mer upphetsande än snopp dyker opp.

Men jag villha utrett vem som sagt att om man är riktigt stark så måste man vara riktigt snäll. Bamse eller Pippi?

Karl och Annika vänslas!

Nästan det roligaste Sticket hitintills, Beskrivningen om hur sossarna - Karl P - och miljöpartiet - Annika E - vänslas medan avundsjuka vänstgerpartister känner sig mobbade.

GB funderar om det var den signalen Sahlin och de grön ville sända ut? Synd bara att Sticket ännu inte finns på nättidningen - som morgonpigg person känner jag mig mobbad av det!

Och andra sidan hinner jag inte skriva så mycket nu - tar lite längre nu till frukost när jag måste ta mig förbi "föargelsens staket"

Men jag kanske hinner återkomma på väg tillbak och innan avfärd mot staden.

I alla fall en stor grattiskram till Katarina Morin som har namnsdag idag. Och till Katarina i hemtjänstgruppen - vars efternamn nog börjar på Å.

Blev vid min "läst"

Jag blev kvar här hemma. Mycket jobb går ju utmärkt att fixa hemifrån. Noterar att 56 mail passerat in och ut idag till och med nu. Och de allra flesta kräver ju någon prestation av mig - som i min tur ofta kräver en insats från någon annan - som sen återkommer.

Plus att det aldrig gått så fort att skriva ett protokoll - sån där tråkig uppgift som blir värre för var dag man sparar det. Nu var det från sammanträdet i lördags så allt var i färskt minne.

Nu lyssnar jag på kommunfullmäktige - lite sporadiskt.

Orkar inte bråka - om allt

Så fick jag svar från flygtaxi -


Hej,

Taxin för ikväll har jag avbokat.

Men tyvärr kan jag inte göra något åt resan för i morse, då vi ställt fram

en bil åt Er.

Vi har endast flightbevakning på ankommande flyg. Om man ej kommer med en

flight, måste man själv ringa till oss

För att avboka.

Med vänlig hälsning

Tina Håkansson

bokning & Support

FLYGTAXI Sverige AB

Luntmakargatan 96

113 51 STOCKHOLM

Telefon:

Centralbokning: 020-97 97 97

Fax: +46 8-673 64 50

Växel: +46 8-673 35 00och mer och mer liknar det kommun/landstingssyndromet. Nog borde de vara rimligt att kunderna informeras på ett enklare sätt än att taxin ska åka runt i onödan. Med uppmaning från Lfv att ge sig ut till flygplatserna för säkerhetsskull var det ju inte läge att avboka taxin i förstone.

Men allt orkar inte ens jag bråka om. 209 kronor kan det väl vara värt att få vara hemma . och så jag skriver så känner jag mig som Askungen som inte fick gå på bal.

Och tror ni för övrigt att det finns något nummer för avbokning på taxibekräftelsen?

Ohotad?

Hon borde vara lika ohotad till Jerringpriset som hon var till segern i lördags - Charlotte Kalla.

Den enda som i mitt hjärta kan konkurrera är Stefan Holm. SÅ många spännande och glädjande stunder han skänkt oss.

Men lokalpatriotismen tar förstås över.

Norwegian contra Luleå taxi?

Det verkar vara lika byråkratiskt förhållande mellan Norwegian och Luleå taxi som det är mellan kommun och landsting. Började fundera när inte taxi ringde och meddelade att det inte skulle bli någon hämtning. Tänkte bäst att klä på sig - kanske de ska försöka få med oss med annat flyg? Även om de nu verkade som om det bara var Kronflyget som skulle starta - men man kunde ju aldrig veta.

Och mycket riktigt - halvsex kom en taxi som för övrigt inte vågade köra ner på gården trots måttligt med snö.

Skulle jag följa med ut till Kallax? Visste han inte att alla Norwegians flyg idag är inställda? Jodå men Norwegian hade 300 passagerare och taxi var tvungen att åka runt till alla som beställt för att meddela. Jag frågade då om Norwegian hade något krav att vi resenärer skulle komma ut till Kallax - men inte det.

Ska bli spännande att se vem som ska stå för fiolerna för flygtaxin och biljetten?

Apropå kommun och landstings så har kommunen på sina "inloggningsapparater" minst 10 olika koder som hemtjänstpersonalen kan välja mellan när de kommer till en gamling. Insulininjektion, ögondroppar. toabesök med flera. Det gäller väl att knappa så att mesta möjliga tid kan debiteras landstinget - som i sin tur tar av precis samma skattepengar (det vill säga våra) som kommunen gör.

Vilken bonusdag jag helt plötsligt fick - fast lite svider det. Längtade faktiskt efter att träffa mina kollegor.

Och mest orolig är jag för sonen som just i dag skulle befinna sig hela dagen i Roslagen - förflyttande sig mellan olika kommuner! Hoppas på en hyrbil med fyrhjulsdrift?

Ha!

Snopet va - det blir att försöka hitta sig en buss in till stan i dag.

Endast Ylva är vaken?

Fast nu har jag varit uppe 20 minuter och klockan är redan 20 minuter över 4. Sitter här och filosoferar och undrar om det är lönt att göra sig i ordning för resa idag.

Verkar stormigt och snöigt i Stockholmstrakten och mycker förseningar med flyg tydligen.


Men får väl prova på en resa ut till Kallax i alla fall.


Gör skillnad

Nu kan jag alltid låtsas att jag gör skillnad för nu har man ändrat till Rutvik - dock inte i Nyhetsmenyn - där står fortfarande Rudvik.

Vilka petitesser jag kan ägna mig åt!

Mellan plock och städ och dusch har jag sett stafetten - kul med brons för tjejerna.

Nu ska vi se om grabbarna kan göra något liknande

Själv går jag till tolvkaffe nu och sen blir det inhandling till föräldrar plus kompis. Och ett par timmar på jobbet. Bingolotter till föräldrarna garanterar hemkomst senast vi 18-tiden. Annars är det lätt att fastna för länge på jobbet.

Snuvigt på Kuriren?

Hej igen - riktigt  länge sen sista. Närmare bestämt 1 dag och 20 timmar sen. Och mycket politik och många goda vänner har "flutit" igenom sen dess.

För att bara nämna något så höll Cecilia Wikström, riksdagsledamot fp, ett annorlunda och inspirerande anförande om EU. Hon påminde om de historiska perspektivet och citerade bland annat Churchill där han i ruinerna av europa redan då skissade på ett EU som skulle förhindra nya krig och ny förödelse.

Kul också förstås att träffa partivänner från Västernorrland och Västerbotten. Lite unik situation där folkpartiet i Norrbotten och folkpartisterna i Sundsvall och Ånge (?) är emot Storregionen medan alla övriga är för. Tyvärr fick jag väl såna indikationer att det är risk att vi motståndare mot storregionen riskerar att gå på pumpen, Om nu inte Hultin tagit greppet  på Schlingman?

Har nu en dags hemmavaro - då jag både ska hinna städa upp här hemma, någon timme på jobbet och hinna med lite ärenden åt en kompis.

Gav mig ändå tid att knata runt på nättidningarna och blev nyfiken på
"Rudvik". Någon ny liten by som skyltats upp eller kan det vara en snuvig person som inrapporterat "Rutvik"?

Och så måste man väl se skidor kl. 10.20. Stort GRATTIS till Kalla och Hellner för gårdagens bedrifter!

En olycka kommer sällan ensam!

Riktig struldag - som lök på laxen lyckades jag pudra mig själv med toner från skrivaren. Har inte hunnit köpa ny - trots att den varnat flera dagar. Och så skulle jag skaka fram de sista "dropparna".

Nu ska jag i alla fall dra från jobbet - här är lite kaos för nya datorer håller på att installeras.

Själv ska jag nu dra och handla till föräldrarna lite mjölk och så. Så hämtar jag kusin Kerstin på Kallax kl. 13.40 - skulle förvåna om planet är i tid? Verkar vara en sån där dag så jag helst skulle ligga under ett täcke.

I alla fall skönt att se att gnällspiken Lassinantti får
svar på tal idag. Hans försök att övertyga om sin "berättigade" kritik imponerar inte.


Nu hör jag nog inte av mig förrän i morgon kväll!


En lite "plopp"

En liten "plopp" från ketchupflaskan dök upp. Igår läste jag faktiskt båda kvällstidningarna på bussen. Och denna artikel av Bert Karlsson fann mitt gillande. Berts aktier hos mig har inte varit så höga - men med den här artikeln steg han i aktning. På ett enkelt sätt visar han hur fel det är. För visst är det så att det borde vara läkarna som straffas om de sjukskriver på ett felaktigt sätt?

Det är dags att avskaffa systemet med förtroendeläkare. Det handlar inte längre om att de ska granska att läkarnas sjukintyg är kompletta utan nu används de helt sonika för att lite godtyckligt kasta ut folk ur systemet.

Förvisso behövs en granskning av läkarnas sjukskrivningar - det finns läkare i Luleå(eller i alla fall fanns för något år sen) som gladeligen förlängde "ont i ryggen" sjukskrivningar bara på ett telefosamtal och utan att överhuvudtaget ha sett patienten. Lika illa som att förtroendeläkarna "friskskriver" utan att ha mött patienten.

Något system med en "second opionon" borde ersätta försäkringskasseläkarna.


För övrigt sällar jag Åsa till skaran av dagens födelsedagsfirare . Åsa Norberg gift Dahlqvist fyller 38 idag och firar det med att hålla seminarium i piteå.


I baklås

Nu är det som en ketchupflaska igen - mycket jag skulle vilja kommentera - men när jag tänker till rusar allt fram så det blir inget.

Får väl samla mig och konstatera att jag haft 2 bra dagar i Umeå. Resan gick bra både dit och hem - trots lite åksjuketendenser på hemvägen.

Hann halvägs hem från Luleå  kvart i nio - då det blev utryckning till föräldrarna. Mor ringde och behövde hjälp. Men inget allvarligare så jag var hemma kvart över.

Men sen har jag sovit en lång natt till klockan 5.

Nu ska jag packa upp och packa väskan igen. Skellefteå i eftermiddag. Men en och annan politisk kommentar kan väl ramla in innan vi startar vid 15-tiden - om nu bytet av våra datorer är klart?


Och Grattis till Ellen och Robert som fick sin son Alfred (Einar Gösta) redan i måndags. Grattis också till Esther som fick en storebror. Trodde det var planerat till den 19. Och förövrigt så gratulerar jag Roland (Jens far), Linda (Sundström) och Lars Leijonborg idag. 59, 23 rep. 59.


En sista hälsning

En sista hälsning - inte så gravallvarligt som det låter. Men strax drar jag mot Umeå och kommer inte att skriva mer här förrän torsdagkväll sent.

Hinner i alla fall konstatera att det är fler än jag som reagerade över Gunnar Lassinanttis inlägg i gårdagens Kurir. Med precis samma argument som jag avfärdas han idag av Helena Engqvist. På Kurirens insändarsida - men inte i nätupplagan än.

Hon har inte namnsdag idag - men det har alla som heter Elisabet och Lisbet - med alla de stavningsvarianter dessa namn kan ha,

För övrigt känns "sista hälsning" lite ödesmättat - får hoppas att kustbussen inte hittar på att köra in i någon sandbil som den i Värnamotrakten i går.

Och är jag ändå i dessa trakter kan jag konstatera att det blev 1-1 i familjen Krantz Grönlund - 1-1 mellan Luleå hockey och HV71. Vi knaprar in på de stora pojkarna.

Sen undrar jag hur K-Annika mår? Länge sen sist?

Nu är det sov som gäller!

En lång färd innan jag kom hem - for faktiskt från jobbet halvett och först nu halvfem är jag hemma. Ganska slut. Det vanliga ärenden och middagen till föräldrarna. Idag var det inköp av tvättkort och kaffebryggare också. Plus Apoteket.

Nu måste jag diciplinera mig och sova till kl. 18 - bara. Inte somna om. Ska packas lite för Umeå och sist men inte minst läsa in inför styrelsemötet. Att läsa på bussresan vet jag inte brukar bli så mycket av.

Problemet är att jag inte kan slå av telefonen eftersom jag har ständig jour. Men ni som läser detta ringer i alla fall inte före klockan 18,

Berättigad kritik?

Gunnar Lassinantti brer ut sig med kritik mot arrangörerna av MR-dagarna. Palmecenter hade fått sin monterplats i Lärkan i gymnasiebyn. Nåstan inga deltagare hade hittat dit.

Mitt i gymansiebyn - där det kyrllar av ungdomar. Kan man få en bättre plats med tanke på att det var ett samarrangemang med bland annat SSU och Unga Örnar?

Nog vore det väl snarare på plats med självkritik än berättigad kritik? Pierre Schori kanske inte är så intressant ändå som ni själva tror i er propå?

Lägg till det att herr Lassinantti lite försåtligt överlåter till läsarna att bedöma om anmälan 5 månader före var att vara för sent ute. Utan att tala om att anmälan kanske skulle vara inne 7 månader före.

Oavsett anmälningstid så är det naturligtvis klokt av arrangörerna att hålla på principen först till kvarn! Och Lassinantti trodde uppenbarligen att det i hans hem(s)tad skulle kunna tränga sig in i Kulturens Hus på andras bekostnad. Skönt att Röda Korset höll på sig.

Och vad ska vi för övrigt med busstationen till? Jag frågade lite försiktigt om jag kunde köpa biljetter för både tur och returresan - och svaret var att jag inte kunde köpa några biljetter alls annat än på bussen. Och på bussen kan jag enligt hemsidan köpa med mitt vanliga busskort - för resor i Norrbotten. Men hur är det med resor till Våsterbotten.

Men i kassan på Kvantum kan man i alla fall köpa trisslotter!

Avdelning dåliga ursäkter

Filmpool Nord har fått på moppe för att man satsat pengar i ett projekt som "kånkat" och som gjort att många förlorat pengar.


Nu går Filmpool Nords vd Jan Palo in och påtalar att SVT också satsat pengar och konkursen ska skyllas på filmproducenten.


Riktigt dåligt - om SVT hoppar i brunn behöver inte Filmpool Nord göra det. Och har man gjort det så ska man stå sitt kast och rakt av erkänna att man faktiskt inte varit nog försiktig med skattebetalarnas pengar. Det är där skon oftast klämmer - man förstår helt enkelt inte att det inte är meningen att skattemedel ska utgöra riskkapital för de som vill leka filmmakare! 

Kanske inte underligt att flera kommuner med svåra ekonomiska problem nu vill dra sig ur Filmpool Nord?


Under avdelningen ursäkter så kan jag undra om inte Ulf Kero, fullmäktiges ordförande i Pajala, bör förbereda en. Han har förbjudit en revisor - Mona Kumpula - att delta vid fullmäktigessammanträde. Men inget i Pajala förundrar - var det inte Östman som döpte det till "Niskakratin"? Då Bengt Niska mitt under pågående fullmäktige minskade antalet ledamöter i kommunstyrelsen för att just putta ut nämnde Mona Kumpula.


Hur fula trick kan gubbsen i Pajala kosta på sig innan det kostar? Fast det kostar naturligtivis redan!

Nu ska jag dra till busstationen och köpa biljetter tor Umeå - avresa i morgonbitti och åter sen torsdagkväll.

Då blir det bloggtystnad - ej ännu försedd med bärbar!

För övrigt en lustig illustration till artikeln om Mona Kumpula - om Piteå travbana - nu är Mona hästägare så inte så fel i alla fall. Och hela artikeln skriven med versaler?


Inga blanka blad

Morgonens tidningsläsande gav 4 A4 ark med noteringar. Inga blanka blad här. Mycket dramatik och hårda ord. Politikernonsens kanske är den värsta - men så handlar den också om jakt. Men på gränsen - kanske över - till personangrepp när insändarskribenterna gör en beskrivning av Krister Hammarbergh. Men svinhugg går igen - det blir närmast lite patetiskt  och pinsamt när man avslutar med att tala om att Stefan och Krister ska lyssna vill de lokala väljarna - och förste undertecknaren kommer från - VISBY?

Hörrni - jag hinner inte mer denna sväng. Det råder en viss oro hos föräldrarna för att jag ska vara borta onsdag och torsdag. Så jag får inte stressa igenom frukosten idag. Återkommer med mer "dramatik".


(S)om ett vanligt parti

Känns inte längre så utopiskt att sossarna kommer ha nyval av partiledare före nästa val. Jag menar inte att det blir så - men tänk att numera kan man ju i alla fall tänka den tanken. Och det är nytt!!

Oj, voj detta skrev jag vid lunchtid och hade SÅ många tankar som jag skulle pränta ner - men nu 5 timmar senare är de som bortblåsta.

Och lika bra är väl det - varför ska jag ägna energi åt sossarnas interna problem. De ventilerars för övrigt så bra i dagens lokaltidningar.

I Kuriren breder Mårten Ström på mot de "som är osolidariska och saknar rättvisekänsla" det vill säga Törnman och Stålnacke i Kiruna. Och så skrämmer Mårten med vargen dvs Anders Mansten. Han tycker att grabbarna i kiruna borde dra öronen åt sig då Anders hejar fram dem. Men nog borde väl Mårten veta att kommunledningen tog ställning för förslaget genom att bifalla ett medborgarförslag från folkpartisterna Alf Josefsson och Göran Olsson?

Men det är inte bara internt det skälls - sign. Förbannad inlandsbo levererade detta inlägg idag.

Datorn som en tröskverk - gör mig också förbannad. Och åker jag inte och lagar till middag till föräldrarna nu så får jag väl också snubbor.

Vänstern - som jästen efter degen

Godmorgon - idag diciplinerade jag mig själv till att stiga upp halvfem. Har lurat mig själv en längre tid att ligga 2x10 minuter längre - dvs invänat återupprepningen på väckarn. Men sanningen är ju att dessa 20 minuter bara gör en tröttare.

Nu har jag en ren och obrukt dag framför mig som han sjunger den där norrmannen vars namn inte dyker upp.

Att vindkraften splittrar är väl ingen nyhet - men att kommunalrådet Karl Petersen väljer att påstå att han uttlalar sig som
privatperson kan få mig att höja på ögonbrynen. Att vara kommunalråd är för mig ett förtroendeuppdrag som man inte kan avsvära sig i förstone - egen begravning kan gälla - möjligen kan man markera att frågor inte är förankrade i partigruppen eller partiet. Men det är ju min synpunkt det - andra får tycka annat.

Andra som verkar ha synnerligen svårt att bestämma sig för hur man ska uttala sig, när man ska uttala sig och varför man skrivit på är vänsterpartiet som diskuterat regionfrågan i helgen.

Enligt Börje Lööw ska regeringen bestämma sig innan årsskiftet och vid länskogressen 2009 då ska vänsterpartiet ta ställning. Men landstingsgruppen har redan skrvit på - men det har man bara gjort för att man visste att ansökan skulle skickas in ändå. Man kan ju bara bara undra vad vänsterpartiet har för roll i politiken - som jästen efter degen i ugnen!

Sanningen är väl att vänsterpartiet är total splittrad i frågan och försöker hålla ihop leder - frågan är hur länge det dröjer innan det jäser över?

Annars hinner jag bara med att gratulera alla som heter Naemi och Naima idag. Och nämnas för förstås vår Naeimi Cederberg i Arjeplog liksom min sedan länge hädangångna farmot Naemi.

Och enligt horoskopet i Kuriren har jag tur för tillfället - vilket väl betyder att jag kommer ta med helskinnad ned till frukost. För ändamålet har en sparkstöttning tagits fram.

"Gunnelsgotta"

Kan man få tag i det nu för tiden? Någon av Branders flickor som kokar? Eller Johns Eva-Marie? Hörde rykten för något år sedan men kommer inte ihåg vem.

Själv fick jag av "Lill-John" när jag deklarerade åt honom - och tog med till budgetutskottet.. Så tyst och lugn församling hade Kjell Mickelsson aldrig hanterat tidigare. Alla antingen njöt av att suga på "gunnelsgottan" eller kämpade med att få lös dem från tänderna.

Själv önskar jag mig röda och gula. De gröna kan vara - de var ofta väldigt porösa och hade en smak av bittermandel. De röda var polkasmak och de gula hade mandelbitar i sig.

Enligt mig bör kilopriset ligga i klass med löjrom - åtminstone sett ur delikatessfaktorn

Kungen av Avan

Kungen av Avan, Sunderby Sura och Ale polka blev resultatet från Ale julmarknad. Förvisso är Ale en liten ort - men naggande så god. Men julmarknaden var det minsta jag sett.

Ståndet man rundade både ut och in var godis - därav Kungen av Avan med flera. Vilka jag nu tyvärr håller på att dissikera. Dock inte Kungen för han fick stanna hos mor och far. Och far som genast associerade till någon "greve av Avan" förmodligen från någon lokalrevy.

Förstås blev det lite inhandlat hos svärdottern på Ale Kvarnbutik också. Men det kan inte avslöjas för en del ska nog skickas med tomten.

Nu ska jag bädda mig på soffan för en riktigt slökväll.

Omvärderad Luther - och mor mycket bättre!

Häromkvällen då jag halvdåsade framför TV pågick godkväll programet - ni vet det där när man har låtsade middagsgäster.

Där var en som hade bjudit in Luther - för senaste forskningen hade visat att Luther minsann inte varit så tråkig och pliktkänslig som vi fått oss itutat. Nej han lär ha varit en riktigt libertin som talat mycket och kärlek och hjärta. Gift var han visst aldrig men många barn lär han ha haft.

Så nu vet jag i alla fall vad jag ska trycka dit honom med när han pickar på min rygg.

För övrigt tror jag det är bättre att någon annan än jag ger
Söderlund goda råd. Satsa allt och fall platt så småningom - men det är så det ska vara - ständig sol ger öken. Och gör som Luther satsa på kärleken!

Och Ohåga heter det - att man legat på ohåga. Och nu har jag också ändrat rubriken ovan - så att moster Gunilla och andra direkt ser att mor är bättre idag - mycket bättre.

Själv ska jag duscha nu - det blev 2 timmars hemtjänst på morgonen. Forts kylskåpet, lite sopsortering, sparknedtagning, hjälpt far med kläder.

Sen bär det iväg till Ale kvarnbutik dit jag beräknas anlända vid 12-tiden. Kom du också!

Ohågo?

Nä nu kan jag varken säga det riktigt och än mindre stava. Det senare har varit problem alltid. Och det är inte lönt att några pitebor försöker hjälpa mig - det är inte samma språk och uttalas i varje fall olikt.

Jag hr med andra ord liksom legat på nålar, legat på vakt i fall jag skulle måste upp. Bäddade mig framför TV:n införd myskläder användabara till och med för ett besök på sjukhuset. Var säker på utryckning till mor i natt och event.. ambulansfärd in. Mer andningsproblem än hjärtdito. Lite underligt att hon inte fått nägot att inhalera - det hade hon på sjukhuset men inte med sig hem?

Kan ju finnas anledning att sova oroligt med tanke på denna sifo undersökning som förvisso innehåller både vin och vatten. Och om det är någon som läser min blogg före DN så är
länken här.

Nu ska jag gå iväg och kolla hur läget är idag.

Händer det något?

Isolerad känner jag mig - kommer inte åt min mailbox. Är det någon som kan bekräfta att det är vår server det är fel på - innan jag börjar söka felet mellan stolen och skärmen? Thomas, Karin, Nisse eller annan - ni kan väl höra av er med besked! Har ni samma problem?

Besked skulle jag också vilja ha om vad som händer i Svartöstan -
Skarp kritik mot personalflytt - och det är inte första gången det skrivs om detta.

Inom hemtjänsten verkar det ju gälla att det ska vara så många olika personal som möjligt - kanske någon ideologi som gäller i kommunen - för också i Svartöstan ska brukarna nu tydligen få nu personal.

Märkligt att inte media uppmärksammar detta. Men å andra sidan läste jag också i tidningen Journalisten att NSD har en konflikt med journalistklubben om upphovsrätten. Inte har jag sett något i våra lokala media om detta - vem granskar media. Kuriren förstås förhindrad att skriva om detta också eftersom TV-stationen 24 Norrbotten också är inblandad??

Hittar fortfarande inte artikeln om Solveig Eriksson och MR-priset. Men här fick hon pris tidigare från SKTF - här har man verkligen träffat rätt med en som är värd priset.

Själv har jag röstat på Årets Norrbottning - inget snack om vem som skulle få min röst - Jari Uusitalo - civilkurage var ordet.

Mor var riktigt dålig i morse - men kontrollvägning visade att hon inte gått upp i vikt vilket troligen betyder att hon inte samlar vätska i kroppen. Och nu har hemtjänsten varit kl. 09.00 och inget larm har kommit så hon har nog repat på sig. Jag ska gå ner och skura upp kylskåpet så piggnar hon nog till lite till. Vill man ha sånt gjort måste man planera in det till hemtjänstens städdag och det har mor inte tålamod med - hon är van att göra det själv ganska ofta.

Hörs av senare.

Sparkdags

Kände när jag hämtade tidningen att det är sparkdags nu - något att hålla balansen med och hålla sig på fötterna. Har sovit lite länge och nu är klockan kvart i sju.

Jag får återkomma med "tidningskrönikan" - det enda jag minns just nu är att jag inte var med bland årets norrbottningar i år heller - men jag har varit föreslagen en gång - och bara det var ju hedrande.

Och en sak till kommer jag ihåg - priset till Solveig Eriksson. SÅ roligt och SÅ välförtjänt. Grattis Solveig. "Hedrad MR-pristagare" - men jag får lägga till länken sen som förhoppningsvis kommer.

Nu halkar jag iväg till frukost.

Vackrare för varje barn!

Glömde att berätta att jag träffade min kd-adept idag. Jens kom "dragandes" med henne till expen. De skulle ta med Thomas och på min rekommendation gå och lyssna till Stig-Björn Ljunggren. Denna gång på Universitetet.

Hittar ingen bild av henne - men jag lovar er - inte nog med att hon är bland det "goaste" jag vet - hon blir vackrare för varje barn hon får.

Birgit Stöckel! Enda fotot jag hittade var
hos Nll - och hon är minst ett barn vackrare nu. "Åke".

Hemmavid

Nu är jag hemma, Det blev föredrag med Stig-Björn. Och hann också med dsk - det vill säga distriktssköterska Viviann. Livet vore bra mycket jäkligare utan henne och hennes visa råd. KRAM!

Sen var det jobb till klockan 12 - från 10. Ut och inhandlade till min "rullstolskompis". Någon timmes jobb till och sen inhandling till mor och far.

Hem till dom och fixade kroppkakorna - en portion från via Samhalls distribution och 2 inköpta på Kvantum. Så var det saker som skulle hämtas på vinden. Varorna skulle packas upp. Kylskåpet sättas på avfrostning. Blommor som skulle vattnas. Matbeställning som skulle fyllas i, Glasögon som skulle sökas - mors den här gången. Räkning som skulle medtas för betalning, Uppsortering och märkning av nya matleveransen. Med mera med mera!

Funderingar tidigare idag om hur det ska gå till veckan då jag måste vara borta två övernattningar. 4 middagar och 3 frukostar. Frukosten kan de nog klara själv - men middagen? Ett bra samtal med en biståndshandläggare som gjorde tillfällig utökning av insatserna. Onsdag till måndag nästa vecka. Handlingskraftig människa - TACK!

Men jag inser ju någonstans att man i biståndshandläggningen räknar med visst antal timmar från mig - frågan är hur många man ska orka med? För det är ju samtidigt en ständig jour både mentalt och i praktisk handling.

Slut på gnället - kvällen ska användas till återhämtning.

Hala och hissa flaggor

Dags att hala flaggan, Mårten. Eller rättare sagt flaggorna. Har noterat detta länge - att två svenska flaggor är hissade dygnet runt vid Sundis. Och dessutom på flaggstänger som saknar toppknoppen. Bra att det nu uppmärksammas i en insändare idag i Kuriren.

Och på temat flaggor så hissar vi den för vår länspolismästare Håkan Karlsson som nu träder in på döhalvan han också. Man kan väl lugnt säga att han haft fullt upp sitt första år - med genomslag i riksmedia i flera ärenden från länet.

Håkan är på familjesidan i Kuriren - men hittade den inte på nätet. Sökte och fick förstås massor med träffar på "Håkan Karsson" men alla handlade om mycket otrevligare saker än en 50-årsdag.

Nu måste jag "hala flaggan" om jag ska hinna med både dsk och Stig-Björn.

Ekonomisk pandemi

Finanskrisen verkar lika smittsam som vilken vfarsot som helst - med en pandemis styrka slår den till överallt och utan att man fattar att det kunnat smitta. Nu varslag Billerud 40 personer och i Porjus är det ett solcellsföretag som varslar 6 personer. Känns som om det är lite självuppfyllande.

Fast vi får väl se om domedagsstämningen nått till oss vanliga. Christina Björklund tvivlar i en liten insändare i NSD. Hon undrar om inte julhandeln kommer att sätta rekord i år också? Det blir väl en bra värdemätare på hur djup krisen är.

Idag gläds jag vidare åt att Fritz Olsson husen får respit. Så går vi än ett år njuta den julpyntade gamla byggnaden. Det hade varit sorgligt med en "slaktplats" i julhandeln. "Husrivningen skjuts upp" är rubriken i Kuriren men tyvärr inte länkbar. Så jädra mycket tid jag lägger ner att söka artiklar som inte finns på nätet. Så sur jag blir.

Men nu måste jag skjuta upp resten av kommentarerna - hur länge vet jag inte. Måste passa både distriktssköterska kl. 8 och Stig-Björn 8,30. Och nu är det frukost.

Världens bästa bilfirma

Jag har världens bästa bilfirma - varm rekommendation till Bosses Bil & Motor. Nya ägare sen jag började där - men lika trevliga nu som då.

Lite små fix med bilen plus en "obedd" tvätt. Och allt var gratis. Det tackar jag särskilt för.

Nu har det varit en timme hemtjänst hos mor och far. Ingen inhandling idag så jag kommer inte upp i mer än 2 timmar. Och nu inträder bakjouren.

Nu ska jag försöka ta en kväll i vilans tecken - min kropp behöver det. I morgon bitt ska jag komma ihåg att inte åka till jobbet direkt. Istället ska jag vara på Folkhögskolan kl 08.30 och lyssna till Stigbjörn Ljungren. Ursäkta Stig-Björn Ljunggren ska det vara.

Bra grepp

Bra grepp på halkan granteras 70-åringarna i Boden - gratis broddar. Fast det greppet gick inte hem här i Luleå då centerpartiet ville ge det i jubileums gåva till alla 65 åringar.

Bra grepp av centern att vilja se invandrare som ambassadörer för Luleå och Norrland. Men det är väl redan fritt fram - nog hoppas jag Jörgen och utvecklingskontoret med öppna armar tar emot Zan och andra. Och vad regeringen ska göra i frågan förstår jag dock inte. Ambassadörskrav för medborgarskap?

Själv funderar jag hur jag ska trygga min frukostvandring nu när "förargelsens staket" är på plats. 252 steg blev det - mot tidigare 138.

Det är ganska gulligt staketet - ni ska nog få se det på bild så småiningom. Men nog är det som i kejsarens nya kläder. I 20 år har det kämpats för en gång och cykelväg som skulle knyta ihop Sunderbyn - gamla byn med nya bebyggelsen - och så blev det en minatyr "berlinmur" istället. Det är nog bara inom Margareta Lindbäcks domäner sånt kan inträffa. Skulle bara kul att veta vad detta staket har kostat? Del av måndag, tisdag och onsdag samt en stund på morgonen. Och så minst två dagar förra veckan - för att inte tala om alla utstakningar och uppmärkningar som gjorts i flera år.


Nå nu ska jag ta greppet över tiden. Och åka härifrån. Fast nu kom jag på en sak till att göra. Det är det som är så bra med att koppla av med bloggen. Sen är det Bosses Bil o Motor som gäller kl. 15.00.


Intar läktarplats

Idag får man inta läktarplats och se hur matchen utvecklas. Båda lagen - och alla spelarna verkar då villiga att gå till attack också.

Och OA är nog glad att han ännu inte utvecklats till den lokala ledarskribenten - utan kan passa åtminstone någon dag till.

Det räcker nu!

Lagom så här exakt en månad till hon ska komma skridande i sin vita skrud har naturen klätt sig i vitt. Så där 2 centimeter nysnö ungefär. Och den kändes kall när jag sopade av bron.

Måste nog ändra min morgonvanor annars kommer jag att få sopa bron varende morgon det snöar. Men gör att ge kusin Kerstin chansen måste jag vålda och sova till minst halvnio - och det funkar nog inte.

En spännande promenad har jag framförmig på morgonen. Ska räkna hur många extra steg Margareta Lindbäcks monument - staketet - har förorsakat. Men jag får väl se det positivt - på ett år kan det göra något hekto på vikten - kanske.

Vilken salva!

Vilken salva han avfyrar den tf ordföranden för sossarna i länet - Peter Roslund. Utspelet om Kiruna sjukhus visar på osolidaritet och avsaknad av rättvisekänsla.

Kan undra vad den blivande sossen Törnman gillar det skottet?

Till råga på allt är det ju Alf Josefsson och Göran Olsson som lagt fram förslaget som ett medborgarförslag.!

Länk rensning

Nu har jag rensat bland mina länkar - hade flera som inte funkade. Och så har jag lagt till Lottas blogg - min kära svärdotter.

Söndag den 16 rekommenderar jag ett besök i hennes butik i Ale. Har ni tur så kommer ni samtidigt som jag.

Jag länkar gärna till fler av mina vänner - hör bara av er.

Någon triggar dem?

Alltså detta eviga kattrakande mellan kommunens och landstingets ansvar. Kommunens personal får inte knacka ut medicinen till mor som hon sen själv tar om jag har fyllt dosetten. Det är landstingets ansvar och dosetten ska fyllas av en distriktssköterska. Vilket jag som anhörig givetvis är tacksam för med mer än 20 tabletter per dag.

Om distriktssköterskan fyllt dosetten får behörig personal knacka ut medicinen på bordet och mor tar den själv. Och så skriver dom sin signatur på ett papper.

Men när kommunen skickar ut icke behörig personal - vilket sker väldigt ofta -  så får dom knacka ut medicinen och mor tar den själv. Men då ska vederbörande person sätta ett kryss i signeringskolumnen vilket innebär att mor tagit medicinen själv.
´
Vem och vad är det som triggar till sånt här hyckleri? Vad jag förstår är det kommunen som ställer kraven mot landstinget - men om jag vore kommun skulle jag inte vara så kaxig som inte klarar att ha behörig personal.

Underlig artikel?

Det här måste nog karaktäriseras som dagens underligaste artikel. Inleds med att a-kassereglerna för deltidsanställda ändrats och att det skulle leda till fler jobb. Men artikelförfattarna kommer då fram till att det kan leda till färre jobb. För en vikarierande förskollärare väljer att ta ett jobb som ger 6-8 timmar per dag hela veckan istället för att ta ett som bara ger 4 timmar.

Frågan var om hade rätt att tacka nej till 4 timmar för att ta ett som gav  fler timmar. Läser man artikeln färdig så inser man att a-kassa överhuvudtaget inte varit inblandad utan att det är kommunens vikarieförmedling som krånglat. Vilket inte är något ovanligt.

Fast jag kan undra vad journalisten hade för syfte att blanda in a-kassan och dess ändrade regler?

Nu är det övertid igen - det blir så lätt så fast jag vet att det straffar sig. Men nu ska jag bara....och en åker jag.

Justering på sin plats

Visst har han rätt - kungens liv´medikus - nog borde det vara någon mer neutral än landtingets tjänstemän som ska ta del av min journal.

Bra att alliansen reagerat mot fusk hos privatläkare och ordnat en lag som ger möjlighet till insyn - men en justering enligt ovan skulle nog vara på sin plats.

Och inom avdelningen felaktigt använda pengar skulle nog en granskning hos landstinget kunna ge än mycket mer ibesparingar än fusket inom privatläkeriet.

Och på temat justeringar kan jag inte annat än le när jag se så fort OA drar över ämnet Ulla Ölvebros avgång (till förmån för Karl P). Den var inte så frivillig och odramatisk som man kan ju intrycket av. Och hade inte Ulla Ö varit så illa sedd så hade nog Karls brutna löfte - om att acceptera andre kommunalrådsrollen - slagit tillbaka mer.

Trist att NSD lägger ut sin ledare så sent på nättidningen - lägger in länk här senare idag. Noterade när jag var in och gluttade att även gårdagens ledare i NSD var lokal. Kanske OA tänker ta upp Östmans fallna mantel och bli en ledarskribent med rejäl regional och lokal prägel? Det vore kul! Vill vi veta vad tankesmedjorna prånglar ut kan vi hitta det på annat sätt.

Min räddning?

Hittade detta vid min vandring på nättidningarna. Hur man får mer ork. Måste i alla fall pröva - för igår hände det igen. Jag skulle bara vila en timme eller så - och la mig framför TV:n vid halvsex - och vaknade klockan 23.

Och så mycket jag skulle hinna igårkväll? Förvisso blev jag uppe till spöktimmen började - men då var det mest okynnesätning.


Har inte läst tidningar färdigt än så jag återkommer.


Men Kurt ska gratuleras idag på namndagen. Och Konrad. Kurt känner jag så många men min gamle skolkompis Isaksson fär bli ´den "utvalde" idag. Och Lillys barnbarn Konrad förstås. Får påminna Lilly om det.
Avdelningen meningslös forskning

Hörde på radion för ett tag sen att ensambarn pratar mer med och för sig själva än barn som har syskon. Det var någon forskare som kommit fram till det. Som varande ensambarn förstår jag nu varför jag gillar att blogga. På det sättet undviker jag att gå omkring och mumla för mig själv och ge ett förvirrat intryck.

Åttio procent till åttio procent

Eller skriver man 80 % till 80 %? I alla fall gillar jag Mona Sahlins och sossarnas förslag och slogan. Som innebär att a-kassan ska ge 80 % till 80 % av de som uppbär a-kasseersättning. Hur kan man upprätthålla respekt och tilltro till ett system där bara drygt 30 % verkligen uppnär den ersättningsnivå som är tänkt.

Jo
Littorin vill se privata tilläggsförsäkringar hör jag på radion. Och när dom ger mer än det generella stödet - hur ska vi då kunna upprätthålla en allmän a-kassa? Här är det absolut uppenbart att det är för mycket moderat inflytande i regeringen.

I  övrigt gillar jag den "skärpning" som skett av a-kassan. Den ska vara en omställningsförsäkring under begränsad tid - men under den tiden ska den vass. Och så ska vi ha en obligatorisk a-kassa. Vi ska inte tillåta att överoptimistiska ungdomar hamnar i ekonomisk misär och(eller socialbidragsberoende. Men si där vill inte sossarna vara med för då inkräkatar man på fackets (politiska) makt.

För övrigt är jag hemma nu. Det blev jobb till klockan 2. Inhandling och mattillagning åt mor och far. Så rann resten av eftermiddagen snabbt iväg. Nu ska jag vila en stund - kroppen ömmar.

Garderobsfynd

Dan Ankarholm har verkligen gjort ett rejält garderobsfynd. Hur gamla s-kämpar såg på storregion 1992 och 1995. Kanske något för Ögren & co att ta till sig. Precis som folkpartiet tycker de att det räcker gott med en Region Norrbotten.

Och länets barnmorskor visar upp sin rigida sida. Upprörs över att livsmedelsverket konstaterat att 1-2 vinglas i veckan inte påverkar bröstmjölken. Ett ovedersäglig fakta bara vad jag förstår. Ingen påbud om intag. Nog borde vuxna kvinnor kunna få avgöra det själv utan påbud från barnmorskor. Ingen länk till artikeln?

Kan fundera hur mycket det kostat landstinget att slippa stämningen från tvättföretaget Textilia?

Frusterad blir jag av att inte hinna något på de 3 timmar jag ska jobba. Nu ska jag äta och så får jag göra ett ryck till.

Ranglade?

Hur gör man när man "ranglar". Ett mellanting mellan vingla och ragla?

Näsan över vattenytan

Har näsan över vattenytan - men inte mer än så. Inte mycket tid för bloggande, Men jag återkommer under förmiddagen i alla fall med lite tyck - det måste ut ur kroppen för att man ska få balans och må bra.

Nu ska jag gå ner och äta frukost och sen hur mors kondition är.

Men Karin och Thomas kan nog räkna med att jag dyker upp klockan 9 och förhoopningsvis inte blir utringd till något elände idag.

För övrigt gratulerar jag alla MÅRTEN idag. Hansson och Ström kan känna sig särskilt utvalda - och i den "rangordningen". Nu känner jag på mig att det blir som när jag glömde min egen Nisse - Öqvist - så åtminstone Eriksson måste också nämnas.

Den som den finner!

Och visst fanns vi med i nättidningen. Karin som är lite nyfiken klickade en extra gång på bildserien. Och där fanns far och jag med samma bild som i papperstidningen. Och om det nu funkar så ska den bilden komma fram på den här länken annars får ni fortsätta klicka till vi framträder. Detta är nu mest för släkt och vänner i andra delar av svedala.

Förklaringen till dagens bloggtystnad kommer senare. Dock kan jag avslöja att mor är hemmavid nu.

Och allt jag skulle gjort idag är ogjort. Men det är bara att bryta ihop och börja om i morgon.

Med i matchen

Jag har uppenbarligen inte varit med i matchen. Annars brukar jag ramla över alla opinionsmätningar oavsett jag vill det eller inte. Både Demoskop och Skop kom tydligen i fredags - men det uppmärksammade jag först idag genom en liten notis på baksidan av PT.

Kul att alliansregeringen är med i matchen igen - gapet mellan blocken har ju minskat drastiskt i båda.

Missade också att jag borde åkt förbi och trappstädat igår här på jobbet. Men det är ingen som gjort det åt mig - så det är lugnt.

Vill vara med på bild

Bästa tidningsgrejen idag var att far och jag var på bild i NSD - fast bara i papperstidningen. Och fadern hade redan hämtat NSD och skådat bilden. Halva far och baksidan på mig syns förvisso i bildspelet - men det är Thomas som får bingo. Och Margareta Lövgren skådar jag också.

Bingo var det inte igårkväll. Lyste hos far långt efter att hemtjänsten borde gjort sitt. Gick ned - och visst det hade inte varit någon nattning där. Dörren olåst och alla lampor på högsta "volym". Säkert inte så att vederbörande hade struntat i det - utan han/hon hade nog inte nåtts av vad som ska gälla. Och det är klart ska du snurra runt gamlingar i ett gäng på 16 personer där man kastas mellan olika grupper då är det inte konstigt. Men ett problem för brukarna är det - men det kanske inte är intressant för ansvariga? Får väl någon ny oförskämdhet kastad i ansiktet om jag på talar det.

Och Torbjörn Lidberg utnämner jag till norrbottens bäste - eller i alla fall mesta - oppositionspolitiker. Han är emot allt som alliansen i Boden är för. Och för allt som alliansen är emot. Det blir smått komiskt när han tillexempel agerar tvärtemot vad sossarna i Luleå gör. Idag är det friskolorna som omfattas av hans välvilja. Vad månne hans partikamrat CG Carlsson i Luleå tycker? Någon ideologi går inte att spåra hos sossarna i Boden - bara tvärtemot alliansen gäller.

Surt är det i alla fall att artikeln inte finns på nätet. I alla fall vill Torbjörn denna gång riva upp beslutet om att friskolan i Boden inte ska få köpa tjänster av den kommunala musikskolan. Men det enda jag hittade när jag sökte på Torbjörn lidberg på Kuriren var denna artikel om att friskolorna är ett problem. Och de är väl den ideologiska uppfattningen.

Nu ska jag i alla fall dra till jobbet. För övrigt kunde jag konstatera att det inte var foppatoffelväder idag. Eller så var det. Marken är så vattensjuk att det rann i i skorna - men ut också - så det kanske var riktigt foppatoffelväder!

Godmorgon!

Här har det varit en aktiv morgon med tvättintagning och uppstädning. Så nu bär det av till frukost. Nåde den som kommer för sent när far är ensam.

Då sitter han formligen med klockan ihand - så nu snubblar jag iväg.

Hör av mig senare.

Inte bara "Koskuskulle"

Vägverket har uppenbarligen problem med rättstavningen på skyltarna- Här har det blivit Viltsvin Förra gången var det ju Koskullskulle som inte blev riktigt rätt.

Men sen var det ju något med en registrerings skylt som sedd spegelvänd skulle kunna tolkas som oralsex. Så den godkändes inte. Men den tolkningen var så långsökt att jag hade svårt att se det fast jag kikat i facit.

Och apropå felstavning så gläder det mig att en av hyresgästerna i Mediehuset - liksom jag gärna skriver mediahuset.

Annars är dagsprogrammet genomfört nu och jag har landat hemma vid halvfemtiden. Tömt tvättmaskinen som kördes igång före lunch och hängt lite tvått..

Nu är frågan var jag ska hänga mig själv - i massagefåtöljen eller i soffan. Kanske skulle unna sig en passiv kväll framför hockeymatchen Finland- Sverige?

Tio för de stora...

"Tio för de stora och fem för de små - skynda på, skynda på för nu ska karusellen gå" strofen kommer för mig när jag läser om "vänsterkarusellen" i Expressen. Nu ska man veta att tidningar verkligen kan koka soppa på en spik. Men konsten är ju att inte ens ge dem smånubb - och Peter Eriksson verkar verkligen vilja förse med med "köttiga" sjuktumsspikar. "Kremlologi "- smaka på namnet bara.

Själv har jag lyst med min frånvaro här på bloggen länge. Gårdagen ägnades åt besök på Mediehuset - far och jag och Thomas (och några fler) upplevde live när Karl Petersen arm i arrn med Elov Larsson - gamle Flammankämpen - stegade in i nya Mediehuset.

Mycket trevligt att vara där - många bekanta till mig. Kanske inte så många för far. Inte så många kvar sen hans tid i NSD som sträckte sig från slutet av 50-talet till 1984. Men Stig Riström och Robert Lindgren var i alla fall två kämpar som far kom ihåg.

Sen besökte vi Stadsvikens vårdcentral för fars onda ben/höft. Snabb och bra undersökning och remiss till röntgen på sjukhuset. Antingen blir din far inlagd på ortopeden eller så ska ni återvända hit för råd, medicinering och avslut, var resehälsningen från doktor Jan Gustafsson. Röntgen gick snabbt - far  hann precis blir röntgad innan ett "trauma" kom in  det vill säga bilolyckan på svartöleden med en ung man.

Och 15.20 äntrade vi vårdcentralen igen och vi hann inte anmäla oss färdigt innan doktorn stod i dörren och viftade att vi skulle komma in. Ganska normala förslitningsskador som kan jäklas då och då - panodil vid behov blev den enkla ordinationen.

Sen stöp jag på soffan framför TV:n vid halvsextiden och förutom telefonsamtal från M-Ylva och Jens så har jag sovit hela natten - till klockan 6.. Och känner mig som en ny människa. Hörde en sömnforskare på radion som hävdade att sömnen som må-bra-faktor är underskattad och jag kan hålla med honom.

Idag har det varit skovård på morgonen - det har jag aldrig hunnit med i mitt tidigare liv.

Och på dagsprogrammet står besök hos mor vid lunchtid - sen blir det inhandlignsresa för fars räkning och inhandling till en kompis.

Konspiratoriskt?

Nog verkar det konspiratoriskt och långsökt att någon skulle fört upp porrfilmer på spionchefens hotellräkning. Men efter mina turer med Echovox via vilka jag skulle ha beställt kärlekstester är jag öppen för allt. Någon hade "fört in" mitt mobilnummer på deras hemsida. De hade skickat en pinkod till min telefon (sant) och denna pinkod var "införd" på deras hemsida. Men införd från min telefon var den inte!

Det slutade med att Telia avskrev beloppen 405 kronor plus 150 kronor - goodwill skäl .efter att jag meddelat att vi kan ses antingen i rätten, i expressen eller hos Sverker olofsson.

Äldre - inte höns, Börje Lööw!

Roligast - eller konstigaste kanske - rubriken idag är att "Lööw föreslår frigång på alla äldreboenden". Det är faktiskt inte höns som bor på våra äldreboenden och inte kossor heller - det gäller att välja ord. Fast kanske det är rubrikmakarna som varit framme - för tanken att äldre ska få tid för egna behov är ju riktigt folkpartistisk.

Annars flöt gårdagen på i ganska lugnt mak. Dock har far ont i sitt vänstra ben - det "kör" i låret så att benen nästan viker sig. Trenden är tyvärr ökande så kanske det måste bli ett besök på akuten. Vi har inte råd med något fall och benbrott i dagsläget.

Thomas och jag ska gå på öppet hus till Mediehuset - far kanske får följa så tar jag vägen förbi Stadsviken.

För att återgå till gårdagen så hälsade vi på mor. Och hon hade en kanontrevlig sänggranne från Rantajärvi - jämårig med mor. De fnittrade som de värsta tonåringar om hur det bytt efterrätt med varann - ingen respekt för eventuell specialkost här inte.

´Natten har också varit lugn - har sett att lyset tänts hos far så nu är kaffet färdigt och gröten blir det när jag kommer.

Ser för övrigt att det är Snökris i Luleå. Margareta Lindbäck oroar sig för att inte ha råd att ploga bort den snö som ännu inte kommit. Hon kommer säkert inte bli glad när hon får kravet från oss här i närheten av Kråkbergsvägen/Skräddarsvägen att faktiskt nu ploga den gång och cykelväg som varit på gång i 20 år . Om den nu ska dröja 1 till 2 år till är det väl i alla fall rimligt att ploga upp den under vintertid. Det kommer inte de eventuella fornlämningar som finns under backen - och som nu stoppat projektet ytterligare - att ta skada av. Och för övrigt måste det ju finnas pengar i budgeten till det - för länsstyrelen stoppade ju projektet först i höst?

Lindas löfte?

Hur var det nu egentligen - lovade inte Linda Ylivainio att inte kandidera till EU om hon fick bli kommunalråd? Har jag missförstått något? Eller har Linda redan hissat ned kommunalrådsflaggen?

Jag hoppas jag missförstod löftet - för Övertorneå behöver verkligen inte mer grus i maskineriet!

För oss på "döhalvan"

Här är i alla fall en glad nyhet för oss på "döhalvan".

Vad då flört?

GPS i behå och trosa både upprör och roar. Designern tror att det kan bli ett flörtredskap för kvinnor, Jag är glad att min fantasi och kreativitet inte förmår förstå varför en GPS i behån skulle vara sexigare än en i bilen - eller någon annanstans.

För övrigt kan jag meddela att äldre personer med svårighet att hitta hem också kan få en GPS på sig. Var den placeras vet jag inte.

Kanske något för far - men han hittar för bra så han får nog inget flörtredskap än i alla fall.

Stor förnöjsamhet med välfärdsamhället i går - lugnt och redigt på alla fronter.

Nu ska jag försöka kryssa ner till far. Kommunen - eller dess entreprenör - har lämnat stora öppna hål där staketstolparna ska sättas ner. Lämnade öppna i natt. Jag ringde om det - att varningslampor borde satts upp. Så nu ska jag kolla om någon fallit i de förädiska groparna.

Hörs sen

GA 85

Idag gratulerar jag förstås GA Selberg på hans 85 årsdag. Och så har han ju namnsdag också. Trots två telefonnummer så når jag honom inte.

Men så kom jag på att visst har vi hans mobilnummer. Pröva kan jag ju alltid.

Annars måste jag nog dra hem snart så inte far har för tråkigt.

Lyckat ryck

Det blev ett lyckat ryck i rocken på doktorn. Ett riktigt bra samtal där kontentan blev att innan mamma skrivs ut ska vi få ett samtal och en ordentlig genomgång av vad som hänt, vad det gjort och hur uppföljningen ska bli.

Fast när det osar hett och man tycker att man har det jäkligast i världen måste man komma ihåg att det är grader i helvetet också. Träffade en bekant som sliter med en tonårsdotters anorexia - sen minst ett år tillbak i tiden.

Efter sjukhusbesöket fanns det skäl att fly Sunderbyn. det luktade vidrigt från tippens kompost. Och dessutom tycker de nog att det är kul att se mig på jobbet.

Tyvärr var jag tvungen att inhibera polisstyrelsemötet. Men jag är ju faktiskt bara ersättare och min ordinarie är där. Men ändå pickar Luther i ryggsäcken och ger lite dåligt samvete. Men föräldrarna klarar sig inte utan mig just nu - och det gör väl polisstyrelsen även om jag vill inbilla mig något annat. Hi.hi.

Strejk!

Om någon funderar vart jag håller hus så kan jag meddela att bloggen gått ut i strejk - för en kommunicerande sjukvård och fungerande hemtjänst.


Skämt åsido så ringde man hem mig igår morse - efter en kvart på jobbet - för man skickade mor med ambulans till sjukhuset. Tungandad! Och eftersom hon haft flera hjärtinfarter med mera så var det nog klokt.


Ingen överhängande fara med henne - men för att få ut något av läkarkåren måste man ju hänga dem i rocken vid ronden. Ska i alla fall prova om det kan fungera.


Och igår kväll fick jag se en bil som stod utanför fars hus säkert 10 minuter med lyset på. Och jag räknade ut att det var hemtjänsten. Bilen for när jag kom nedpromenerande. Och jag fann en mycket orolig far som inte visste om det var morgon eller kväll. Om han skulle laga middag eller frukost. Lämnad så av hemtjänsten!!! Han visste inte vem det var - men en norrman trodde han - som han aldrig sett förr. Dom fastanställda och de andra som jobbat ett tag är ju fantastiska och helt självgående. Men sista månaden verkar det som om man skickat resever för reserven. Till och med min mor som är positiviteten själv hade låitit tunga slinta. Häromkvällen när det kom återigen en ny så utbrast hon till tjejen: "en ny IGEN?"


På mors första 13 dagar hemma efter sjukhusvistelsen hade hon haft lika många olika personal från hemtjänsten. Frågan är om det är kvalitét? De är synd om dessa "reserver" för de finns inte ens en arbetsintruktion. Vilken annan grupp accepterar att det inte finns en arbetsbskrivning? I bästa fall kanske de hinner titta i insatsplanen som inte är den tydligaste här i världen.

Så nu ska jag även hänga hemtjänsten i "rocken" klockan 9 för att höra om verkligen fars version är rätt? Enligt liggaren har far tagit sin medicin själv - vilket han av säkerhetsskäl inte ska göra. Måste kolla om jag ska anmäla avvikelse som det så fint heter.

Och nu håller kommunen på att bygga ett staket mellan där jag bor och där föräldrarna bor vilket inte kommer att underlätta min tillvaro. Egentligen skulle de bygga en gång och cykelväg för att folk inte ska köra kors och tvärs över tomterna. Och så skulle man sätta ett litet staket för att mota in folket på den nya vägen. Nu blir det ingen väg under överskådlig framtid - men ett långt och i värsta fall högt staket. Hur kul tror ni dom kommer att tycka det är dom som ska passera och där det inte finns någon väg att mota till? 

Ett Margareta Lindbäck monument!!


Står partiet kvar?

Brand på Lulsundsgatan - kan undra om partilokalen finns kvar? Jodå, Karin, har redan hunnit ringa och hon nämnde inte ens något om röklukt. Men i nårheten kan det väl vara.

Det går dåligt med bussåkandet - inte blir det idag heller. Alltid något att skylla på.

Lite Kennedystuk

Tja så var hann i hamn nu - Barack Obama - med Hussein som mellan namn. Skrev igår om Kurirens ledarsida som i grevens tid hoppade på "obamavagnen". Kom just på att jag gjort samma resa - i början i striden mellan Hillary och Barack så "dömde" jag ut honom - namnet gav mig associationer till Bin Ladin.

Men segertalet gav vibbar från Kennedys tid - gjort det inte? Väl uttryckt i den här
krönikan. Och Carola - det var inte Jamaica - utan Hawai - vi var nog trötta.


Lurad av Thomas har jag varit bäddad framför TV:n men inte mycket har jag hängt med. Alltså vare sig hackat eller malet - inte sett och hört så mycket - men sovit mindre bra.


Vilket gör att jag är sen på morgonen - nu gasar jag på mot frukost och återkommer om lokala "läckerheter". Hinner dock notera att det inte är centerns dag idag. Skolmåltidspersonalen "krossar" gårdagens kritik mot skolmaten och Börje Lööw drar ner byxorna och blottar att centern minsann inte satsat en enda krona till skolmaten - och så drämmer Anna-Greta till med att hon egentligen hoppat av centern när partiet prioriterade Luleå hockey framför skolan.

Men syns man inte så finns man inte - all PR är god PR - och i morgon kommer det en ny tidning.


God frukost!


Jag - en ketchupflaska!?

Känner mig som en ketchupflaska - inte skrivit på 16 timmar eller något sådant. Och visst har det hänt saker - men så mycket att jag inte vet vilket som borde få komma ut.

Så risken är att jag blir som en ketchupflaska - om jag börjar kommer allt. Och då tror jag att det är bättre att jag försöker sova på saken.

Men i alla fall - det har varit en bra dag på resan till resten av mitt liv.

En affärsidé - slanka tidningar

Förlåt att jag igår skrev om "tunna blaskor" - istället handlade det faktiskt om "slanka tidningar" - en ny affärsidé som jag bjuder det nya Mediehuset på. Igår fanns inte en enda bilaga i någon av tidningarna - inte ens en sportbilaga tror jag - isåfall var den väldigt tunn.

Låt oss slippa alla iplockade reklamtidningar och bilagor. Vi som vill det - själv skulle jag gladeligen betala lite extra för det.

Vad är det för idé att jag sagt bort all reklam - trots att jag är så nyfiken - när jag ändå pådyvlas den på annat sätt.Och det är förstås de som de kommit på - marknadskrafterna.

Och påtal om slank - som vill inte bussarna slinka hit och dit. Inställda turer både från Ale och uppåt Pajalatrakterna. På temat allt var bättre förr så minns jag aldrig att några bussar ställdes in förr i världen?

Och apopå slinka hit och dit - så är Kurirens ledare på temat "
Ok, Obama" - har för mig att man bara för någon vecka sen hyllade McCain. Fast det kanske är som i valet 1986 - då folkpartiet fick runt 14 procent i valet. Men i en opinionundersökning efter valet var det dryga 20 procent som hövdade att de röstat på folkpartiet. Röstfusk eller kappvändare? 

Och hur säger man - det som är i säck har varit i påse? När jag läse Karl-Yngve Åkerströms insändare och ser citatet från Göran Persson om att han aldrig sett några demonstrationståg för att upplösa Sörmland (till förmån för storregion) så är det nästan exakt ordagrant vad vår landshövding PO också brukar säga. Så gossarna har nog talat med varann - men det är bra - för i sak delar jag deras åsikt.

Idag finns mycket att kommentera - jag har 3,5 A4 sida med noteringar - men allt kan jag inte plåga er med till frukost.

Jag slutar med att gratulera den enda Sverker jag känner - Thorén - med miljönätverket fp. Hoppas du får en angenäm namnsdag.

3x8?

Absolut 24 - jag är en mästare på gångertabellen. Far körde mig mot kusin Lars - 4 år äldre - helt ointresserad av gånger tabellen. Vet inte om Lasse lärde sig bättre men jag kunde dom som ett rinnande vatten redan i lågstadiet - kanske före också?

Men att 3 x 8 betyder balans i livet har jag nog missat - fast jag vet. Arbete/skola i 8 timmar, fritid 8 timmar och vila/sömn i 8 - då har vi balans i livet.

Så har jag nog aldrig haft det.

Det får nog bli OM jag dör - en travestering på Fråga Doktorn och det program som pågår just nu  i SVT 1.

Ett oskyldigt busstreck?

Nu kommer jag plötsligt ihåg något som upprörde mig i morse. En artikel i Kuiren om så kallat ungdomsbus i Kalix. I artikeln står "ett oskyldigt busstreck". Jag kan undra om det är reportern som står för den värderingen. Att kasta råa ägg på vem det vara månde kan aldrig enligt mig anses som "ett oskyldigt busstreck" av vuxenvärlden. Tyvärr är det väl så det blivit - och det är väl därför vi har det som vi har det.

Tack och lov för polisaspiranten som råkade ha med sin schäferhund som spårade upp en av grabbarna i alla fall. Jag kan undra om det var samma grabb som blev uppsprungen av en av Alviks tränare vid BD-Open i Kalix efter att han levt rövare - tillsammans med kompisar -  utanför campingen.

Polisen i Kalix som då uttalade att man hade gäckats en längre tid av detta ungdomsgäng - och det handlar inte om "oskyldiga busstreck".

Vi måste lära våra barn och ungdomar att upprätthålla respekt mot sina medmänniskor.

Små örfilar

Små örfilar delades ut lite här och där i dagens tidningar. OA läxar faktiskt upp en sosseriksdagsman vid namn Peter Jonsson. Peter har skrivit ett pressmeddelande där han argumenterar för  ett "modernt, effektivt och folkligt förankrat försvar". OA undrar om han sovit de 15 senaste åren då det inte bara är dagens regering utan även tidigare som urholkat den gamla folkförsvarstanken.

Lite ovanligt med såna små utskåningar av de egna. Tyvärr dock inget på nättidningen. Fast med sökmotorn hittade jag den faktiskt -
Urholkad värnplikt. Kanske jag som gnällt i onödan tidigare?

Hårt angrepp på Asa Torstensson som anklagas som större marknadsivrare än Ulf Adelson. Så Stefan får väl anledning att förklara som han idag förklarar för sin partikamrat Anna-Greta Svedberg. Jag tror skiljelinjen mellan dem - och folkpartietet - går i att vi har olika uppfattningar om hur stort "lokalsamhället" ska vara. Ingen är väl emot regionens tankar om mer lokalt bestämmande - men frågan är ju hur lokalt det blir med en yta motsvarande en fjärdedel av Sverige - om de ivrigaste får som de vill.

Monas svaghet - kan väl också räknas in i dagens örfilar - om än en mild sådan. Den speglar ju också väl hur landet låg och ligger. Monas styrka såg jag dock häromdagen då hon tog på sig skulden för att sossarna tappat 340 000 väljare i Synnoves mätning. Hur man nu kan tappa väljare i en opinionsmätning?

Nu jag avsluta min arbetsdag - måste till banken och fylla på lite kontanter - annars blir det underskott å kontot. För övrigt verkar Telias nät och/eller min telefon dåligt idag. Kan undra om jag är utmobbad för att jag vägrar betala för "kärlekstesterna"?.

Vanans makt

Vanans makt är stor. Karin ringde och meddelade att det inte kommit något PT på morgonen. Om ni inte berättar det för något i Piteå så kan jag säga att det inte är så mycket det kan tillföra när jag redan läst 2 papperstidningar och ett antal nättidninar. Men likt förbålt blir inget sig likt och jag inte får bläddra i PT till kaffet när jag kommer till jobbet.

Så nu ger jag mig ut på jakt efter den.

Tung tid

Det är en tung tid nu - i första hand fram till då ljusen ska tändas - advent - men faktiskt ändå till det börjar bli hopp om livet igen - i mars då solen strålar kan anas innehålla lite värme.

Skön i alla fall att ha haft årstidens halvlek - allhelgonahelgen. Har gått i vilans tecken.

Det har uppenbarligen övriga samhället också gjort för det var tunna "blaskor" idag. Dock fanns väl ett och annat att kommentera - till vilket jag får återkomma under dagen.

Nu ska jag knata iväg till frukost. Ska väl egentligen bara vara glad för varje dag snön håller sig borta - vet inte hur jag ska klara att hålla en smal snöstig uppe. Måhända jag får plocka ner skidorna som hänger i taket i fars garage. Det skulle väl bli en syn för gudar - Ylva krängande på skidor med nattlinnet fladdrande under täckkappan? Fast jag använder inte nattlinne - men det blev mer målande så.

Frukost!

Koskullskulle

Ofattbart - i Koskullskulle - där jag har massor med kusiner och kusinbarn och kusinbarnbarnsbarn - tror jag. Borde ringa kusin Annlo - men törs nästan inte. Riske att detta mord/dråp är väldigt nära dem är stor!

Ett litet sängbord i bambu plockade jag med mig från föräldrarna - och trot elle ej det passade in hyfsat - fast det skulle varit bambufärgat - inte vitt. Men till jag kan fynda på någon auktion kan det duga.

Varudistribution

Har utfört varudistribution till Svartöstan. Är nu en sväng på jobbet. Skönt att kolla in läget och se hur veckan ter sig. God planering är A och O för att inte hamna i stessläge.

Nu ska varudistribution nr 2 äga rum - först inhandling på Kvantum - och sen hem till mor och far. Middagen ska iordningsställas - ska bli skönt när mor repar sig så jag får avlösning från detta. Blir lite jobbigt med inrutade dagar.

Ob(s)truerar?!

Inte kul att vara kommunalråd i Övertorneå heller. Sossarna obstruerar in i det sista och har ännu inte avsagt sig ordförande och vice ordförande posterna.

Bara så onödigt - stjäl ju energi från att göra ett bra jobb för Övertorneå. Men Lindas uttalanden i radion inger förtroende för henne som person.


Kempainen och hans mannar och kvinnor kan förpassa sig till sandlådan - i kommunpoltiken förstör det för närvarande bara för kommunens utveckling.


Sjuka Gällivare?

Men stackars friska Gällivare - nu är det återigen ett människoliv till spillo. Inte roligt att vara kommunalråd i den kommunen och försöka skapa ett positivt varumärke. Det är ju inte belagt - men visst händer det mycket "sjuka" saker i Gällivare. Inte bara Carolin och nu den här kvinnan och mycket met.

Fat det är underordnat den tragedin som ett dråp av en ung kvinna är. Tänk för så många livet rasar ihop idag.

Själv håller jag på att klättra och sätta upp en hylla ovanför mitt köksfönster. Det är förenat med viss fara vill jag påstå - och de eländiga fönsterkarmarna är stenhårda att skruva i.

Isaks pappa

Isaks pappa har namnsdag idag- grattis Tobias som förutom pappa till Isak också är vår - fp norrbottens - riksdagsfadder. Tillika en utomordentligt trevlig person - så väl unnat att ha en trevlig namnsdag.

Fast så roligt uttryckt - "Mona Sahlin har på mindre än en månad lyckats med bedriften att häva en djup depression hos de borgerliga!".-
Henrik Brors i DN idag.

Själv har jag varit och inmundigat frukost hos föräldrarna. Och hjälpt far att dona på kläderna för en morgonpromenad runt näset.

Nu ska jag kolla runt lite på nättidningara - sen ska jag bland annat återbörda en rullgardin på plats som varit nedtagen för upphängning av blomampel - en tjusig en med belysning som legat och skräpat i några och 20 år och aldrig passat in någonstana. Men nu rackarna verkar det som om den kommer till heders i "kåmarn",

Heja Luleå

Heja  Luleå - började jag skriva för en halvtimme sen - då de ledde med 4-1. Nu hoppas jag att  de redan vunnit? Kusin Benny ringde - och det var länge sen vi talades vid.

Före det var jag upp till kusin Kerstin - och avnjöt ett Havtornsvin - finländskt och mycket gott.

Nu ska jag tända några ljus här hemma och minnas de som lämnat oss - eller de som gått före oss som de säger som  vet att det inte handlar om OM vi ska dö utan NÄR vi ska dö.

Småländska höglandet - men inte här!

Småländska höglandet har fått snö - fast det var dåliga snöbilder. Men lite avundsjuk kan jag vara - nog är det härligt med första decimetern i alla fall.

Ser att moster Gunilla meddelat att det aldrig kommer några tidningar på helgdagar - fast nog vill jag syna om det också gäller Stockholm. Skulle de bli utan sin lokaltdining DN?

Får kolla med kompis Gunnar som säkert är prenumerant.

Nu ska jag gå ned på tolvkaffe - och sen borde jag ta en långpromenad - dammet ligger kvar sa det på Ring så spelar vi.

Nya dagens skörd

Här är plocket ut Kuirrens nyhetsmeny. Väl lika bra att krypa ned under täcket igen.07:32KIRUNA.
Kvinna misshandlade man på krog
07:26PITEÅ.
Skadegörelse i Piteå
07:21LULEÅ.
Bråk, skadegörelse och fylleri i natt
04:31ÄLVSBYN.
Våldsam man anhållen


Själv har jag haft en många timmars sömn om än i perioder. Har varit och ätit frukost. Ingen DN i kusin Kerstins postlåda - måhända de helgar helgen? Fast sånt gör väl ingen nu för tiden.

Nu blir det att få micron på plats - jag fick upp den ur lådan i går men kom inte längre.