Frånsprungen

2012-03-31, kl. 07.30 (minst)

Liten sovmorgon - till klockan var strax före sex - och känner mig frånsprungen av tiden. Hela tiden - frånsprungen och överkörd. Inte nog med dagar och timmar - nu är vi inne så sista dagen av mars också.

Har haft en följd av dagar med alla sorts små djävliga motgångar - egentligen började det väl med att jag missade tåget förra fredagen - tur att man har kort minne så jag glömmer de mesta av de små förtretligheterna. Men bland de senaste är (började faktiskt i samband med Kirunaresan) att när jag läst av ett lämnat meddelande på mobilen så är det bara borta. Lite förargligt med lämnade telefonnummer som bara försvinner - men nu har jag lärt mig att ha en penna beredd redan första svängen.

Mäkta impad över att jag genomförde en träning igår - om än en mindre variant. Efter att ha lämnat Lisa i Ankes "vård" så åkte jag till Pontus. Parkerade och betalade. Väl inne upptäcker jag att hänglåset inte hängt med - om lustigheten ursäktas. I bilens bagage mindes jag. Visst med bestämda steg för att hämta det - bara det en självövervinnelse. Men inget lås. Inte meningen med träning idag! Till Kvantum och handlade. Väl ute i bilen hittade jag låset ordentligt och prudentligt lagt i facket på dörren - ordningsman Lisa förstås.

Nå nu fanns plötsligt alla ingredienser till träning - utom den mentala - att börja om från noll igen. Men jag gjorde det. Parkerade (dock gav jag fan i att betala - det fanns nästan en timme kvar på bijletten. Löpband ett ur funktion, löpband två - ur funktion - löpband tre - ur funktion. Hade det inte varit för att jag skrivit här på bloggen att jag inte skulle slå någon på käften så hade jag iaf massakrerat displayen! Men då kom tjurskalligheten fram - SKA köra programmet - om ingen av apparaterna var ur funktion.

Värre när chefer är "ur funktion" dock - både Kuriren och NSD toppar med nyheten att kommunal chef i Kalix misstänks för att ha trakasserat funktionshindrad. Och de i sig nog upprörande - men det är egentligen bara förnamnet. Inte ska ni tro att kommunen gjort någon anmälan - nej det har skett av en privatperson som känner den drabbade.
Och intervjun i NSD med socialchefen känns minsann inte så förtroendeingivande. En samlad reflektion jag gör efter många märkliga händelser inom offentlig förvaltning är att det verkar vara uppenbara ledarskapsproblem. Där goda, starka ledare finns fungerar det mesta utmärkt - men....

En artikel i Kuriren idag - om isfiske med Ulf Lindgren. Undrar om det var isfiske som morbror Otto och jag ägnade oss åt nere på älven i början av 50-talet? Väl troligt - för att klubba lake var väl förbjudet - och dessutom enligt fotona rätt mycket snö på isen. Kanske kusin Kerstin minns?

Sista dagen på mars då har Ester namnsdag. Stens barnbarnsbarn gratuleras på namndagen även om hon har en annan stavning - Esther. Martin Ljungs Ester får förstås också en särskild tanke. Och alla ni som fyller år idag - får dela det grattis jag sänder till till bästa Nils-Ingmar i Blekingen - fd ombudsmannakollega.

I helgen är det Lulebocup som gäller - dock bara med barnbarn 97 som deltagare - 00:an har ju varit däckat hela veckan - och får i bästa fall sitta på bänken och kolla in.

Ha en bra lördag - njut av solen.

Vitpudrat

2012-03-30, kl. 06.00

Möttes av en vitpudrad Bärigård när jag var efter tidningarna. Så rent och fint och faktiskt minus 6 grader. Och Expressen - som tydligen har rubrikfärg kvar efter Tolgfors - skriver att vi ska glömma vårkänslorna för nu blir det snö från norr till söder. Men det har då
inget stöd hos norrmännen.

För övrigt ska jag från och med idag övergå till att stava "Berigårn" - just så - även om ä-varianten bättre stämmer med talspråket så för det tankarna fel. Bästa Anita i Gävle har adresserat mig på Kråkbärsvägen vilket inte är riktigt rätt - men posten klarar det så kortet kom fram iaf - tack, tack.

Har lovat på facebook att jag inte ska slå någon på käften idag. Föranlett av att horoskopet i Kuriren  uppmanar mig att inte låtsas höra somligt. Och skulle jag ändå råka höra så ska jag inte besvara oförskämdheter med dumma tilltag.

Om det var ett dumt tilltag eller ej- Tolgfors avgång - får väl framtiden utvisa. En tam ledare men med en fyndig rubrik "En mina för mycket" - såg faktiskt presskonferensen - och ogillade hans "utnyttjande" av sina barn - oavsett deras påstådda reaktioner är sanna eller ej. Och tamheten präglar ju sossarna också i den här soppan - ganska naturligt eftersom de var dom som skrev på ursprungsavtalet. Och i linje med det så har ledarsidan i NSD bara en liten underledare "Patron ur för Tolgfors".

I jakten på ledarlänkarna (som kom först efter klockan 6) så fann jag denna glädjande nyhet från igår - om Malmfältsflyget. Undrar vad intresseanmälan innebär. Att vara med och investera? Eller enkät om man kommer att nyttja det?

Mycket mer jag skulle behöva skriva om - men idag ska jag få besök av barnbarnet Lisa - och hon kommer med mor sin redan vid halvåttatiden till expen.

Om socialnämndens ordförande i Boden borde vi tala och skriva - hoppas ni följer denna lokala såpa!! Där han hotar att ta  bort personalen från demensboendet - men gör en pudel idag - och tar dessutom den beryktade timeouten.

Men gratulera kusinbarnet Gabriel i Koskullskulle - det hinner jag. 12 år idag. Grattis, grattis!!
"Kommer strax"

2012-03-29, kl. 06.30

Har förträngt att jag har "körning" denna morgon - och har såsat bort tiden. Får göra som i skrönan (?) om en näringsindkare här i Sunderbyn - sätta upp en lapp med att jag "kommer strax". Tänker en tanke att jag kanske bläddrar i tidningarna när jag kommer till jobbet - och "fräschar" upp om det var något som fick adrenalinet i svall?

En sak kommer jag spontant ihåg - malmfältsflyg som Andreas Lind skriver om. Vet inte om det kan ha något samband med att jag satt i buss 5 timmar och 10 minuter förra veckan.

Jens och Jonas har namnsdag - skickar ett grattis till sonen och alla "namnar" på både Jonas och Jens sidan!

Tränade igår - nöjd över det - men undrar fortfarande när jag ska kunna tvinga mig själv att promenera mer än 3 km? Men kanske är läge att börja dra runt "blodomloppet" - undrar om någon kan lämna rapport om det är isfritt på den rundan.

Ja då fick jag idén att packa med lämplig kläder för den turen.

"KOMMER STRAX!"

Men sex iaf?

2012-03-28, kl. 07.30

Ett kort inhopp på bloggen - SÅ sen  starten idag. Försöker träna upp min inbyggda sovklocka - den som alltid drev upp mig halvfem - oavsett väckarklocka eller alarm. Varierande resultat - idag vaknade jag inte förrän klockan 6.

Rubriken "sex" syftar inte på uppstigningstiden utan på en liten artikel i NSD om den samiska kulturens åtta årstider - varför nöja sig med fyra - frågar sig rubriken. Men i mångt och mycket är det lite "lutherskt" över dessa årstider - indelt i vilket arbete som utförs när.

Här vi kusten har vi ialla fall sex årstider - förutom de vanliga 4 vi lär oss i skolan så har vi verkligen vårvintern - just nu - och försommaren. Fullständigt ljuvliga båda två. Samernas förhöst och förvinter vill jag inte riktigt kännas vid.

Usch  blev en alldeles för lång dag igår - utan träning och med för mycket mat. Reviderad Tigern på förkvällen - om vi nu ska översätta dygnet i "årstider".

Dagens ögonbrynshöjare kommer från var sin sida i rummet..dvs det politiska rummet. Från vänster får vi veta att utredningen om att avskaffa delade turer inom omsorgen i Luleå i sina direktiv fått veta att förslagen ska ligga inom befintlig ekonomisk ram. Från den högra delen av rummet kan vi i Kuriren läsa att moderaterna vill ha ett kommunalförbund med eget parlament och eget kansli. Och att man nu enligt Åke Eltoft återgått till att vilja ha två beskattnignsnivåer - fast det har väl inte nått Reinfeldt än? För mig - och för de flesta tror jag - är parlament något folkvalt - det blir många olika valsedlar i moderaternas Norrbotten?

Malkolm och Morgan har namnsdag - grattis.

Skulle gärna sitta och "bubbla" här vid datorn. Men nu måste jag försöka få ordning på den här dagen. Att-göra-listan är präktigt lång.

Ha en bra vårvinterdag!!

Fortsatt firande

2012-03-27, kl. 07.00

Tusen tack för alla grattishälsningar under gårdagen - via FB, blogg, sms och personligen. Ogillar egentligen - blir normalt nästan smått generad över uppvaktningar - men små glada tillrop över sociala medier är som lagomt - och väcker så många minnen av personer jag haft förmånen att träffa i livet.

Gladaste hälsningen igår från en nära vän - med ett personligt mail - som verkar ha vunnit seger över cancern. Bara så underbart - förgyllde hela dagen.

Inte dumt heller att bli hågkommen med trisslotter igår på ett trevligt årsmöte i Överkalix. Ska förvalta vinsten - 25 kronor - så att den förökar sig. Och vad taggade dom var - folkpartisterna i Överkalix - bådar gott inför 2014.

Idag fortsätter firandet för andra. Anita i Gävle - Stens syster. Minner om en av de trevligaste resor jag gjort - till Paris för 21 år sen. Jens kompis Ronny - 43 idag. Och hade inte han hetat Ronny och varit vår granne 1970 så hade Jens hetat Ronny - vilket var arbetsnamnet första tiden då vi kommit hem från BB.

Lyssnade på fullmäktige från Luleå igår - värt att "fira" att de mina - denna gång via Thomas och Ylva - var klockrena i sitt oppononerande. Festligt att kommunalrådet tom tog mig som exempel på hur illa de betedde sig. Humlor sätter sig inte på vissnande blommor - också ett talande exempel om hur kommunledningen ser på äldreomsorgen - som diskuterades. Nä - det är klart - humlor söker sig säkert hellre till likörglasen i "brännvinslogerna" som kommunalrådet vill satsa pengar på!!

Finaste bilden igår -
kronprinsessan - med dotter Estelle.

Är jag arg på något idag då? Nja - men något besviken över moderaternas agerande. Dels i fullmäktige - hur i fridens namn kan moderaterna släppa fram den ofinansierade ombyggnaden av Pontushallen?? Vad var det nu Anders Josefsson gick till val på - först en rejäl satsning på skolan....
Sen blir det förstås intressant att se hur moderaterna agerar i regionbildningsfrågan. Den ihåliga argumentationen i gårdagens ledare i Kuriren håller inte. Det kanske till och med skulle vara till fördel för sjukvården om landstinget blir ett regionfullmäktige som också måste ta hänsyn till den regionala utvecklingen. Och visst har vi fortfarande en vision om att byta ledningen i landstinget?

Måste väl tänka på annat än firande nu också. Har varit en alltför hektisk tid sista veckorna. Så nu mjukstartar jag idag och försöker göra allt lite långsamt. Men till klockan 9 ska jag vara på jobbet. Efter lunch blir det träning - och sen frammot middagstid ska jag och Eva göra en liten revision av Brf Tigern. Sen ska det bli en vilsam kväll framför TV:n.


"Glad på sin födelsedag"

2012-03-26, kl. 06.00

Klart man
ska va glad på sin födelsedag - en dag också att betänka att historielöshet både för människor och samhällen är livsfarligt.

Inte för att jag vet om någon blir lyckligt av att igen höra mig berätta att för nu 64 år sen - just den här dagen - då var det långfredag och snöstorm. Själv var jag - väl skyddad i mors mage - på väg mot BB i Luleå. Med en blivande far - pappa Yngve - som lånat brödbilen från Granbergs bageri. Förvisso saknade han körkort och bensinen var på upphällning - men föddes gjorde jag någon gång på morgonkvisten.Här är för övrigt brödbilen som gällde - båda kan vi väl nu kallas veteraner?

Lite mer bekymrad över historilösheten blir jag när jag läser dagens gästkrönikör i Kuriren - Greger Ekman - som skriver om barnavdrag contra barnbidrag. Eller behovsprövat barnbidrag som det i grunden faktiskt handlar om. Men kan ju hålla med om att prinsessa Estelle måhända inte behöver barnbidraget - men eftersom hon - och övriga kungafamiljen - tillåts leva utan efternamn går det säkert att göra undantag för barnbidraget också. Kanske det redan görs? Men historilösheten består i att skribenten tror att barnbidraget tillkom för att utjämna mellan fåbarns och flerbarnsfamiljer - men så var inte fallet. Ett samhälles fortbestånd är beroende av att folk faktiskt skaffar barn - på det ena eller andra sättet. Barnbidraget skulle - och ska - bidra till att utjämna skillnaden mellan de som bidrar till samhällets fortbestånd - dvs skaffar barn - och de som inte gör det.

Blev fö påmind om denna ledare - sen i lördags? - som också präglas av en viss historielöshet. Förvisso sägs demokratin vara det sämsta av styrelseskick - om man bortser från alla andra - Churchill tror jag. Och Hitler blev faktiskt vald i en demokrati. Ändå är det väl ingen som ifrågasätter att demokratin faktiskt är bättre än alla nu kända styrelsskick. Därför är det lite märkligt att ledaren raljerar över vilja att länsstyrelsen många miljoner faktiskt inte bör fördelas av "länets bastuklubb" - utan bör sättas under demokratins lupp.


Ser fö att moderaterna nu också säger nej till en region Norrbotten. Från att ha velat avskaffa landstingen - för inte allt för många år sen - så kramar man nu landstinget och skyddar från alla förändringar - till och med högst legitima och demokratiska sådana.

Själv inser jag att jag är i tidsnöd - ska åka hemifrån 06.45 för att hämta svärdotter ute i Alvik och ta med till jobbet på Bergnäset.

Nu njuter vi av den här dagen - för min del födelsedag.Förtappad x 2 - minst!

2012-03-25, kl. 07.00

är förtappad x 2 - minst. Hittade en ask med choklad- och gelehallon i kylen igårkväll - Golden heart - 350 gram! Yes! Hade ju sparat mig - inget vin till maten - så lite godis - ok. Kvar blev 3 chokladhjärtan som obönhörligen åkte i soporna i morse.

Och på morgonen har jag vunnit snoozemästerskapen genom att ligga kvar från halvfem till klockan sex. Men tåget till Gällivare klockan 10.12 ska jag inte missa. Sommartiden till trots!

Har vandrat runt på nättidningarna - Kuriren, NSD, DN, SvD, Aftonbladet och Expressen. Inget att hetsa upp sig över.

Möjligen känner jag att mannen som blivit
sönderskuren med en flaska är någon jag känner? Förstår inte varför det skulle vara så - men den som lever får se.

Ulrika i Överkalix gratuleras på födelsedagen - vi skålar och hurrar i morgon när jag kommer.

Nu ska jag göra mig klar för Gällivare - det är det som gäller idag. Åter till Luleå C kl. 21.43.

Hemma bäst

2012-03-24 kl. 07.00

Borta bra - det var jättetrevligt hos fp_arna i Kiruna - men hemma bäst. Särskilt som jag slipper passa någon tåg- eller busstid på morgonen. Och vaknade smäck klockan 04.30! utan något larm!

Det var lite annorlunda igår morse - vaknade - sträckte ut armen och tog telefonen - 05.05 - 35 minuter till tågavgång - sträckte lojt på gammelkroppen - men - var den inte 6.05 - jomenvisst. Ett tåg stod inne - kunde vara mitt som inte dragit än - men jag bestämde mig för att ta det piano - med visshet om att det gick en buss 07.30.

Så har jag gjort det också - försovit mig i tjänst - första och enda gången på 35 år. Hade glömt att ställa om larmtiden! Nåväl - det funkade med buss - fick njuta den fantastiska norrbottniska vårvintern i dryga 5 timmar.

Från gårdagens tidningar minns jag inte så mycket mer än att Karl Petersen hävdar att det inte kommer att bli några delade turer för Fyrens personal medan har sin verksamhet i Råneå. Och detta utan att de kommer att kosta kommunen något extra. Man häpnar av lycka!! Noll gång noll är noll - fick iaf jag lära mig i skolan. Förra fullmäkt ige som jag lyssnade till fick vi veta att avskaffandet av delade turer skulle kosta ca 45 miljoner (som av en slump ungefär samma belopp som inte är något problem då det handlar om merkostnader för inslag av lyx i Pontushallen).

Alltså inget att vänta på - bara att omgående avskaffa alla delade turer inom äldreomsorgen!!

En inte alltför nådig krönika -
signerad Östman - i Kuriren idag. Inte nådig mot "kronprins" Sammel Lundh. Får i sammanhanget passa på att dementera och be om ursäkt. Karl P har visst aldrig sagt att han skulle lämna under mandatperioden - utan bara att han inte ställer upp för omval. Rätt ska vara rätt - det är Thomas som vilselett mig med att fundera när KP skulle tillkännage sig avgång.

Sen - apropå BÖ - så tror jag visst att moderaterna kan toppa med två män dvs Krister Hammarbergh och Johan Johansson - dom har inte haft svårt att hitta genvägar förbi kompetens - särskilt inte kvinnlig sådan. Och sett ur ledarskapet för borgerligheten i Luleå tror jag det är bra - inget ont om Krister men jag tror att en kommande vinnande allians behöver både en mer hungrig och en mer samlande person.

Nå slut med politik nu - grattis till kusinbarnet Gabriel från Koskullskulle - namnsdag idag.

Tid att passa idag - 12.00 basket i Antnäs. Kanske lite "svartaxi" i anslutning till detta. Sen ska jag och äta middag på lokal - bjuden för förtida födelsedagsmiddag.

Bönhörd?

2012-03-22, kl. 07.00

Idag ramlade det bara ut två annonsbilagor ur tidningarna - en Eccobilaga och en Intersportbilaga. Vet inte om det rasade en ur varje eller om båda var i någon av tidningarna. Men i alla fall är det i den riktning jag önskar - själv skulle jag gärna betala en slant för att helt slippa dem. Men lite jäkla fräckt att "nej-tack-skylten" till reklam ska kringås genom att stoppa in reklamen i tidningarna. Berätta gärna hur många annonsbilagor ni fått idag?

Bönhörd i regionfrågan också - nu verkar det som om landstingsstyrelsen på tisdag kommer att lämna in en ansökan om att bilda "region Norrbotten" - och bortsett från Kent så står alla i kö för att tala om att de minsann ska äras för förslaget. Kent han tycker att det bara bidde en tumme. Det säger väl något om Kents syn på demokrati. När vi äntligen är på väg att få ett full ut demokratiskt styre över alla pengar som rinner genom länsstyrelsen? En fråga som folkpartiet drev redan på 70-talet - genom bland annat Eva Winther - apropå vilka som var först med förslaget!!

Igår var inte precis någon höjdardag - blev alldeles för länge på jobbet - utan att producera allt för mycket. Ingen träning heller.

Nu är jag dock redo för torsdag - den utåtriktade delen - den utanför hemmet - börjar först 10.23 - med tågavgång från Sunderby Sjukhus. Mot Kiruna. Mys att åka tåg - gillar jag,

Och aldrig hann man med så stora inkomster att jag hamnade i "Toppen av inkomstligan". Jag tröstar mig med att jag klart ser att utfallet i inkomst inte har någon bäring i insats - i många av fallen iaf. Jäkligt glad att jag inte har någon försäkring i Folksam. Har börjat rösta med pengarna både vad gäller försäkringar och banker!!

NSD ropar ut "Islossning!" i dagens papperstidning. Positivt laddat ord - oavsett politik eller skärgård. Nu är det skärgård och våren det handlar om. Lite för tidigt för min smak. Vi vill ha riktigt vårvinter kvar över påsk - jag kan tro att kung Bore fortfarande håller till åt Kiruna hållet - får snacka med honom idag.

Ja - och nu är det hög tid att börja plocka ihop för Kirunaresan. Om nätet vill - brukar vara lite si och så med det uppåt fjälltrakterna - så kommer det ett blogginlägg från tåget i morgonbitti - avgång 05.40.Goda nyheter

2012-03-21, kl. 07.00

Känns som om jag fått en dos med goda nyheter denna morgon.
Skellefteå gick vidare i slutspelet - och lovar att knäcka det andra AIK - Solna AIK - som är ett hockeylag som jag är helt nollställd inför. Härligt att få hålla på Skellefteå igen!!

Hejar på sossarna idag också - stoppar nya fotolagen - till för att skydda maktens damer och herrar. Visst - det finns mängder av publicerade "övertramp" - men lagstiftning är absolut ingen bra väg framåt. Fast dom klarar väl inte att stoppa det? Alliansregeringen tänker i strid mot lagrådet och med hjälp av Sverigedemokraterna driva igen den? Men hallå - hör vi inte att varningsklockorna tjuter!!

Varningsklockorna tjuter från TV:n just nu också - Sverige i topp med hudcancer - och solningen tros vara boven. Så försöker man stjäla det guldkornet från mig också! Som om det inte vore nog med att dessa bestars utbredning kraftigt har begränsat min livskvalitet - ingen bärplockning på Sunderbyskogen längre - knappt man törs ned på Näset - där var dom för några år sen. Undrar just vad det var för fel på balansen i naturen under 50 och 60-talet då det inte fanns en enda björn på skogen?

Nå en återblick på tisdag - bra dag med jobb och träning. Hem och vände och sen basket i Antnäs - spännande match mot Brooklyn och en knapp förlust - tyvärr.

Om det är något jag vill förbjuda efter gårdagen är det folk som tränar men använder mest energi att stå och tjattra med sin träningskompis - högt - mycket högt - störande högt! Och så föräldrar som hela tiden tjatar på sina barn - högt - mycket högt - störande högt - under det att de försöker fylla varukorgen på Kvantum.

Apropå varukorgar så gillar jag ledaren i Kuriren idag - har mått illa över det slarvigt använda uttrycket om barnfattigdom. Det finns ett reellt problem som är värt att ta på allvar - men risken är att man inte gör det då problemet inte beskrivs på ett sakligt sätt. Tänker alltid på en numera avliden partikamrat som varje gång hon såg Sparbankens uträkning om vad en barnfamilj behövde för inkomster för att klara sig konstaterade att enligt detta så borde bara 2 av hennes 5 barn ha överlevt. Det handlar också om hur man förvaltar sina tillgångar - apropå att titta i varukorgar!

Idag ska jag stå till tjänst med råd och tröst - enligt horoskopet i NSD. Enligt Kuriren håller någon ögonen på mig - jag måste bevisa hur duktig jag (egentligen) är. Lika bra att köra igång!

Grattis först till Bengt som stiger fram i ensamt majestät - grattis på namnsdagen. Och stort grattis till sektledaren i Arjeplog - Alf - som fyller år idag. Kram.

Hoppas på en effektiv förmiddag så jag kan tro mig att köra genom en träning i eftermiddag.

Björnen och skinnet

2012-03-20, kl. 06.30

Tror jag feldaterade gårdagens inlägg - tiden går minsann nog fort utan att jag skulle ha 20:e redan igår - men jag tror jag skrev så.

Dagens mesta kom-ihåg från tidningsläsandet är att det surrar i huvudet av Gunnar Hedlunds tänkvärda. När han pressades i partiledardebatterna i regeringsfrågan var svaret standard: vi ska inte sälja skinnet innan björnen är skjuten.

Med tanke på Luleå hockeys fiaskoartade sorti ut slutspelet - och inte minst alla fans kaxighet före - är det nog dags att sätta ordspråket i högsäte.

Migrationsdomstolen till Luleå - nästan säkert - enligt kommunalrådet. Själv ska jag vänta med att jubla till efter regeringens sammanträde på torsdag. Men då ska jag jubla desto mer. Migrationsverket argument för Umeå är just det som avfolkar stora delar av Sverige. Vill ha Umeå för att det är lättare då att rekrytera jurister. Med den inställningen blir det bara att ge till de som redan har.

Fö undrar jag när kommunalrådet P tänker avgå? Kronprins Lundh Sammeli presenterades ju häromdagen i NSD som den som skulle toppa listan tillsammans med Yvonne inför nästa val. Fast själv har jag uppfattat Karl P att han skulle avgå under mandatperioden?

Apropå skinn, björn, Hedlund så drar tankarna till centens förstås. Dom är väl inte så glada på fp för kravet på att återinföra förbudet mot gödningsmedel som läcker kadmium ut i Östersjön. Själv välkomnar jag varje åtgärd som värnar vår mat - och vatten. Fattar ni hur sårbara vi är? Det gör uppenbarligen inte gästkrönikör Greger Ekman som vill trigga centerpartisterna till att kräva att andra länder ska göra insatser istället. Men som vanlig gäller väl att leva om man lär - Sverige lär ha större möjligheter att påverka andra om vi gör så.

Hämtande av länken ovan gör att ögonen faller på ledaren också. En ledare som jag tycker spär på myten att kommunerna tvingas prioritera om pengar från äldreomsorgen till flyktingmottagande. Inte ett ord om att staten tillför medel - generöst - för de två första årens mottagande. Det som borde granskas är hur väl kommunerna förvaltar de pengarna? Jag vet att Solveig och invandrarservice i Luleå varit ett föredöme i det fallet - men hur är det generellt. Och framförallt - hur kan Johan göda SD genom att påstå att kommunerna måste ta pengar från äldreomsorgen till flyktingarna?

Idag gratuleraer jag fd arbetskamraten Curt som fyller 69 - grattis! Herregud vad de unga pojkarna drar iväg och blir gamla!

Fast vi som konfirmerades i Nederluleå kyrka 1962 vi är still going - nästan alla utav oss. 2 eller möjligen 3 är avlidna - alldelse för tidigt - och saknade. Fick inbjudan till konfirmandjubileum 2012 igår. Femtio är sen vi konfirmerades och tog nattvarden. Fatta! Och fick listor på oss allihop - vilka minnen det väckte. Det skulle ta timmar att skriva ner bara något av den nostalgin.

Men jag säger bara; Marie Hultman. Det visar sig att hon numer heter Eriksson och bor i Västerås. Och som jag jagat henne - men med dessa kvinnor - majoriteteten - som överger sina flicknamn är inte lätta att hitta. Men om jag får träffa Marie den 27 maj - ja då är det värt att kyrkskatt jag betalat. Marie som fick min blåa vinylskiva - EP - med Spotnicks och Amapola. Som present när hon flyttade - troligen efter konfirmationen 1962?

Idag gratulerar vi Joakim - som har namnsdag. Grattis!

Jobb - så mycket jag orkar - och sen träning. Lite hårt tryck på jobbet nu - så nu gäller det att inte ge för mycket järn - inte mer än fysik och psyke klarar. Men ska hjälpa upp tillvaron med en rejäl träning i eftermiddag = överlevnadsstrategi!

Ha en bra dag - ser ut som om den kommer att bada i strålande sol!

Snabb lägesrapport

2012-03-20, kl. 06.00

Idag blir det bara en riktigt kort och snabb lägesrapport här på bloggen. Dagen börjar tidigt idag - som du kan läsa några rader längre ner.

Summering av helgen ger vid handen att jag tänkt på vilodagen - skönt avslappnande - och gjort ingenting av produktivt värde. Varvat inne/ute - söndag satt jag ute i solen i 3-4 timmar sammanlagt - somnade sött och däremellan löste jag lite korsord och läste lite grann.

Söndag eftermiddag på trevligt årsmöte i Älvsbyn. Äldreomsorg blev skola - då föreläsare 1 blivit sjuk. Jag och Inger i mötespresidiet - tror vi klarade det med godkänt iaf. Godkänt också för fikat - Uddens goda smörgåstårtor och biskvier. De sistnämnda avstod jag dock - kan inte sitta och skrapa bort smörkrämen då jag är på "kalas".

Men lika bra jag fick avstå det - tror ändå inte jag vågar mig till Viktväktarna idag. Har egentligen inte tid. Fastän jag ska starta dagen med avresa redan 06.45.

Ska hämta svärdotter Lotta 07.15 för "leverans" till arbetsplatsen på Bergnäset. Så jag får starta min egen dag tidigt också. Dejt med Thomas ca 11.00 - och förhoppningsvis är den klart så jag hinner med ett träningspass innan jag ska klippas kl. 15.  Jag prioriterar alltså att träna framför invägningen hos Viktväktarna. Frågan är om något av dem hinns med.

Ha en bra måndag.

Värsta scenariot

2012-03-18, kl. 07.30

Verkar som om planförsvinnandet vid Kebnekaise fått det absolut värsta mardrömsscenariot -
krasch i bergvägg som utlöst laviner. Vrakdelar och kroppsdelar utspridda i värsta oåtkomliga terrängen.

Upplever riktigt dålig mediabevakning - och dålig information från den krissstab som väl måste finnas någonstans. Kurirens nättidning till exemepel har fortfarande bild som uppdaterades 14.33 igår - hallå!

Känner mig fortfarande lite dämpad av olyckan. I mediavärlden går dock livet vidare. Lokalt kan vi konstatera att det inte blir någon rast eller ro för fjällräddningen - vi får hoppas Gällivare har egen fräsch och utvilad personal - nu har vi fyra saknade i Gällivaretrakterna. Och den omvända Juholteffekten får ta över rubrikfärgen från flygdramat - Löfven sägs leda över Reinfeldt - dagens Sifo.

En riktig hemmadag blev det igår - städ och röj på förmiddagen, Lite isrensning runt postlådor och soptunnor. Någon timme på sparken i solen lösandes korsordet i tidningen NU - där finns jobb kvar till idag. 12-kaffe hos kusinen - klockan 13 - med goa laxmackor och avstämning av vad som hänt i veckan. Lite vilande framför sporten på TV - innan jag framåtkvällen snodde ihop en viktväktarlimpa - utan att enda uns fett i. Batongliknande känsla när jag lyfte i den - men som allt nygräddat bröd - gott - särskilt för oss som är svältfödda på kolhydratrika brödet.

Sovmorgon idag - till halvsju - rejält utvilad. Strålande vårvinterväder - okollat temperaturen - men övertygad om att den är ljuvlig baki väggen.

Nu söker jag fram solstolen, tar tidningen NU och några apelsiner med mig dit. I eftermiddag åker jag till Älvsbyn och gästar deras årsmöte.Nära slutet

2012-03-17, kl. 06.30

Rena dysterkvistrubriker - igår "sista chansen" när Postkodlotteriet gick till stora arkivet. Idag möts jag av rurikerna om att "
Nu är slutet nära för Luleå" och såna fyndigheter som att slutspelet blev slutspelat för Luleå. Måste ju tillstå att det ser illa ut - men jag har ju varnat - sluta jubla för framgångarna i grundspelet - spara krafterna. Och så att välja AIK - vinner gärna mot dessa - men absolut värsta laget att förlora mot. Fy fan också - som Janne Sandström säger.

Dystert på riktigt med det försvunna planet i Kiruna - känslorna är kluvna - så länge man inte hittat vraket så finns hoppet på något sätt. Vill tro på mirakel - och visst är det ändå skönt att det sista som lämnar oss människor är hoppet. Därför känns det inte alls kul att höra att man hittat vrakdelar - som fortfarande luktar flygbränsle - hm.

Verkar fö som om man helt missat att bygga upp en mediatjänst. Och media utestängda från Kebnekaise fjällsttation - i den mån det nu finns några team där? Nord-Nytt skulle iaf skicka upp folk idag. När Rapport skulle sända fick man ingen kontakt med reporter Fredriksson.

Hämtade tidningarna vid 4-snåret. Helt okej väder - och bästa traktorn hade varit och slätat till vägen - putsat bort snösörjan.

Gick just och funderade om jag skulle behöva/få skotta någon mer snö i vinter? Tittade ut - så illsnöade det - vilket det gör än - men det verkar inte dra så mycket - strax under nollstrecket.

Idag är det ledig dag. Ska röja i köksregionen - kanske baka en limpa - brukar göra det när det blivit fint och rent i köket - som om jag är allergisk mot det läget. Sen har jag tänkt mig att isrensa lite runt brevlådorna och soptunnorna. En annan god tanke är att göra en snabbvisit på Actic och köra mitt program. Har ju kört två gånger i veckan - men det är ju inte förbjudet med tre.

Sen får jag väl stå standby med "svarttaxin" - pappan Jens nere i Malmö och debatterar fertilitetsfrågor. Och mamman sitter med stor och klumpig stödpjäxa på gasfoten.

Och så kan jag väl hoppas på att solen sticker fram -  fast just nu är det då ett riktigt mul! Ha en bra lördag. Och heter du Gertrud så är det din dag idag - grattis!

"Sista chansen"

2012-03-16, kl. 07.00

Lyste mot mig - som i neon - men i alla fall guldskrift på mörkblå bakgrund - Sista chansen. Rått och brutalt knosade jag ihop det den här gången också - erbjudandet från Postkodlotteriet. Lille speldjävulen finns ju in mig - men vet inte varför just Postkodlotteriet kommit på svarta listan?

Kanske forskning på bananflugor kan ge svaret även på detta. Måste ju erkänna att rubriken
"Bananflugor som nekas sex häver i sig alkohol" fick mig att återigen undra om man får forska om vad f-n som helst. Men kan man komma ett enda steg närmare lösningen på missbruksproblematiken så är det värt allt.

Tränade igår - fast i detta slutna sällskap kan jag väl erkänna att det inte blev fullt 3 km på bandet - fick ett stort behov av att gå och "pudra näsan" - så det fick bli det det hade blivit. Sen övergick jag till mina redskap.

Hemma tidigt och hade räknat ut att ta fram solstolen för att kombinera en middagsvila med att njuta i solen. Dock drog mulet in - och det blev till att vila på soffan. Länge och skönt - dock inte hela kvällen. Men sen vaknade jag vid 2-tiden och av någon förunderlig anledning klev jag upp och kunde spana in att tidningsbilen kom. Jo jag hämtade tidningarna - läset dem som hastigast och kröp ned och sov några timmar till sen. Lite för länge - faktiskt.

Jag tror att det som drev upp mig var tankara på planet som man inte hittat än. Har just sett och hört senaste nytt från Nikkaloukta - inte så hoppfulla nyheter. Det försvunna planet dominerar ettorna på båda tidningarna.

Annars är starkaste minnet från tidningsläsandet - det är ju faktiskt mer än 4 timmar sen jag läste dem - Kurirens ledare. Lena Tjäder har lyckats läsa in sexistiska trakasserier i ordet "lammkött" - och det är säkert möjligt. Tänker iaf bara att det är tur att hon aldrig träffade "kioskjohn" - han som  sålde gelehallonen med benämningen "jungfrubröst" - och dessutom bjöd på ett kluckande skratt till. Ledaren passar också på att reprisera landstingsledmoten Simon Fors "revolutionära" uttalanden - samlade är de värda att sprida - som motgift mot allt vänsterflum. Intressant i sammanhanget är ju också att Simon Fors lämnat - tvingats lämna? - alla landstingsuppdrag. Frågan är om han nu ostörd får planera för sin revolution hemma i Pajala?

Ska vara kompledig idag - men kommer väl ha expen som bas för både den ena och andra "expeditionen". Lite bankärenden bland annat. Svarttaxi förstås - först Jens till flyget och sen sen eftermiddag Lotta till Västbacken.

Fö anser jag att rapporter bör kvalitetssäkras. Just nu presenteras en rapport om tvillingars riskbeteende contra de som inte är tvillingar. Hur seriös är den rapporten? Verkar som vem som helst kan skriva ihop något, kalla det rapport - och hux flux blir det högsta sanning. Jmf gärna moderaternas "Rädda norrland" som kom igår.

Nya dagboksnoteringar i morgon - rapport (häpp!!) från en ledig dag!

Pinsamt gnäll

2012-04-15, kl. 06.45

Kvardröjande dålig, fadd smak i munnen. Nej inte oborstade gaddar eller avslagen Zoega - utan Luleå hockeys osportlig
a gnäll. Ägna krafterna till att spela hockey - gnället blir extra pinsamt efter hemmaförlust mot AIK.

Thomas och jag körde ner från Arvidsjaur och startade med oavgjort i båda matcherna - helt plötsligt hade Luleå 3 - 0 i baken. Nåväl det rätade ju upp sig och blev en rafflande slutminut med Johan Gustavsson på bänken. Och tror ni för gudsskull inte att radion släppte in Karlavagnen (inget ont om programmet) istället för att sända förlängningen av Skellefteåmatchen. Vissa saker är det befogat att gnälla över!

Upp i någorlunda tid idag - 05.10 trots att det blev en stund över midnatt innan han kom. Det jobbiga är inte att köra dryga 30 mil och själv årsmötesförhandlingarna. Det svåra är att speeda ner - alla  intryck ska på något sätt malas ner. Och ändå är det MYCKET sällan jag har några tråkiga saker att mala!

Tråkiga rubriker i lokaltidningarna idag - "Ingen ansvarig för arresten" (Kuriren), "De dömer väl inte sina egna" (NSD). Tjänsteföreskrifterna för otydliga för att polisbefälet ska kunna dömas. Det känns inte bra - när man tycker att den situation som beskrivs ropar ambulanstransport på långt håll. Ingen blir å andra sidan mer levande om rubrikerna hade ropat ut något annat. Får bara hoppas att alla lärt något för framtiden - kanske inte så dumt att överföra fyllecellsomhändertaganden till sjukvården - kanske dom som ska sålla tillbak "rötäggen" till polisen? Istället för tvärtom som det är nu?

Och som om det inte var nog med förlusten mot AIK så brann stan så fort jag lämnade den - Mjölkuddsberget och Bergviksskolan. Fast den sistnämnda trodde jag inte fanns kvar - har inte det blivit ett äldreboende - som nyss presenterat att investeringsramarna spräckts med ett antal miljoner? Måste nog ta en tur i grannskapet och kolla in.

Kommunikation är alltid bra - men helst bör det ju vara en dialog. Ser lite lustigt ut när Kurirens ledarsida skriver att "..samhället, säger arbetsgruppens ordförande till Moderaternas hemsida." Någon hint om vad moderaternas hemsida svarar får vi inte! För övrigt är väl moderaternas rapport om att "rädda norrland" ett bevis på att journalister kan matas med vilken gammal skåpmat som helst. Gammal skåpmat - och lite "tjuvgods" - folkpartiets krav på "välfärdskontrakt" - olika typer av tjänste- och servicegarantier. Inget som moderaterna i Luleå hejade på oss för - om jag minns rätt?

Kristoffer och Christel har namnsdag - ett särskilt grattis skickar jag till Jokkmokk och Christel Falk!

Nu hög tid att ta tag i torsdag (hm var det inte måndag igår?). Ska bli en dos arbete på förmiddagen och sen träning, Ambitionen är att jobba undan så jag kan vara ledig i morgon - effektivisering - flexkontot är överfyllt.


Zoegas

2012-03-14, kl. 07.00

Ny vana - sitter här med en kopp Zoegas. Intenzo - känns inte som någon variant att rekommendera - trots andra försöket idag då jag lagt på för 6 koppar - men vatten för 4. Men jag tror jag räknade till 17 olika sorters Zoega - eller var det bara 12 - man kan ju hoppas.

Gårdagen blev helt okej - dock inte så effektiv på jobbet som jag önskat. Men en rejäl träning blev det - och en lätt middagsvila som omärkligt gled över i nattsömn. Nå - om "lustarna" inte tar sig värre uttryck än att sova mycket är det bara att ge efter - den som sover syndar icke som gamla farmor Hilda sa. För övrigt tog "lustan" över - innan gymmet satt jag en timme i solen i varma hörnan på Lulsundsgatan 34B.

Och pigg och glad steg jag upp 04.30. Tiden förbrukar jag genom att göra att lite extra långsamt - så nu börjar nästan tidsnöden infinna sig igen.

Vädret är bra - idag blir en sån där vårvinterdag så låge Sunderbyn utomlands skulle vi kalla det för exotiskt - fritt översatt från Kjell Swärds ordspråk.

Smått tragikomiskt att läsa om att NSD och Kuriren sparar. Gemensam helgbilaga, gemensamma fotografer och en gemensam nöjesredaktion. Men inte ska de gå ihop - två ska inte bli en. "Vi är inte alls på väg i den riktningen. Vi ska ha en hälsosam konkurrens, säger Mats Ehnbom"

Bilden i NSD:s papperstidning är bara betalbar. Tyvärr inte länkbar - men sid 19. Herrar Ehnbom och Ingvarsson i exakt likadan klädsel - uppenbarligen har man inför gemensam chefredaktörsuniform också. Jag skulle väldigt gärna vilja veta om denna bild verkligen tagits
i samband med senaste nyheten eller?

NSD toppar annars med en artikel om att stora mängder gift hittats i hamnen - stör en behövlig muddring. Nyheten anses inte behöva delges oss gratisläsare av nättidningen - men jag hittade en annan riktigt giftig nyhet på nättidningen - om en vikarie inom Gällivare kommun som anstängts för att hon skrivit "dårhus" på FB.
Observera att det handlar om en kommunanställd - och vi som ska rädda alla stackare som jobbar hos privata vårdgivare med regler som använts i det offentliga?

Kuriren avslöjar som ettannyhet att det är tuffare tider för körskolor - allt fler väntar med körkortet. Å andra sidan har det ju verkligen fått krattat för sig i manegen genom att det krävs handledarutbildning och bevis för att få idka övningskörning. Frågan är om inte det är överkurs? Framlobbat av körskolor? Någon som har gått utbildningen som kan verifiera att ni aldrig klarat er utan detta "körkort"?.

Nu ska jag göra mig klar för jobbet. Men först en hälsning till Maud och Matilda som har namnsdag. Och så ska jag väl berätta att jag och Thomas åker till Arvidsjaur för årsmöte i em/kväll. Ska bli trevligt!

Min melodi

2012-03-13,kl. 05.30

Det här är min melodi - tänkte jag när jag placerade mig med dagstidningarna i fåtöljen redan strax efter halvfyra. Och genast fastnade "min melodi" i tänket - var det ett radioprogram eller en tidning.
Rätt svar: tidning.

Nåväl - min melodi att komma mig upp tidigt - uppenbarligen har jag plus på sovflexen eftersom jag glatt har vaknat och stigit upp halvfyra två dagar å rad. Och jag sov bara en kort liten middagsvila igår. Nåja - såg både Fråga Doktorn och Vetenskapens värld i horisontellt läge så...

Förlust i hockeyn kan inkasseras - mot AIK. Känner bara en enda person som håller på AIK - Solnavarianten - och det är Anna Enbom - ingift på Kurien så skvallra inte till någon journalist - Janne kan få det tungt.

Lite "deppardag" igår - varför vet jag inte - bara bestämde mig för att ge jämtlands jäklar i jobbet redan klockan lunch. Med obestämt mål - gymmet eller solen i snödrivan hemma på Bärigårn - hamnade jag istället på 80-årskalas på gränderna i Gammelstad.

Vad nytt idag då? En läsvärd ledarsida i NSD. Om samarbete i fyrkanten - mycket prat och lite verkstad kan man väl lugnt påstå med mitt tidsperspektiv. Och Kalle (och Olles) klichéer om Älvsbyn som har flygplats i Luleå och travbana i Boden. Men absolut inget konkret kan jag komma på. Vaför inte marknadsföra några av de nya villaområdena i Sunderbyn med att bo här - jobba i Boden. Som bonus kanske du får en förskoleplats där också - men det sistnämnda var elakt. Såna ska vi inte vara!

Aj då - nackdelen med att vara uppe tidigt är att nättidningarna inte hänger med. Bara gårdagens stopp på NSD:Ös ledarsida. Men idag kommer rubriken "Regeringsmaktens förfall" - en något udda rubrik för att försöka driva fram en spinneffekt av den första opinionsmätning där sossarna återigen är över 30 procent. OA drar slutsatsen att det beror på att radarparet Stefan Löfven och Magdalena Andersson skulle ha gått hem i stugorna.

Satan i gatan - hade skrivit om Leif Petterssons krönika (ledarsidan NSD) och ledaren i Kuriren också (ett visst samband mellan de båda) - men cyberrymden åt upp det - det bara försvann. Läs själva - kan locka era med det socialistia lockropet som finns i Leif Petterssons krönika: "..vara ljuv musik att med en sådan enkel åtgärd för staten få in flera hundra miljoner i skatteintäkter". Om ni inte hört det förr så vill sossarna har särskilda tömningsstationer för taxibilar där man ska tanka in alla intäkter direkt till skattemyndigheten.

Metoden kan ju utvecklas - vid lönedax går vi till en automat och knappar in och vi har något kvar av föregående lön - och så får vi en ny portion pengar. En annans variant kan vara att månadsvis skicka in det som blir över.

Iaf har Greger namnsdag idag - grattis. Ett riktigt vackert namn.

Av tisdag förväntar jag mig mindre depp än igår - full fart framåt - inbromsning vid 12-tiden för att kila in på stickspåret träning.

Flaggan i topp

2012-03-12, kl. 05.00

Många skäl till flaggan i topp - men låt mig börja med rim på snopp - grattis till Christer Palmgren till sonen - född igårkväll - och välkommen till världen Valter.

Annars ska flaggan i topp idag för Gun Byström som fyller jämna år. Hipp, hipp, hurra!

Igår var jag - tillsammans med Lars och Carola - på 90 års kalas hemma hos Ingvar Stohne i Forsnäs och träfffade massor med trevligt folk. Vi körde södra sidan hem för att vinka till Hendrik i Lövudden som fyllde 39 igår - men vi surrade väl för mycket och missade Hendriks bostad.

Och apropå babysar så ska jag skriva att kusin Annlo blivit farmor för tredje gången - den här gången Andreas som fått en Elin. Annlo väntar på det fjärde barnbarnet - och kanske då blir hon mormor. Detta ska noteras av moster Gunilla i Bollnäs fvb till icke internetbaserade morbrodern Sture.

Och Lisas ABK - nollnollor och nollettor - gick till final i Leos Cup. Förvisso förlorade dom den finalen - men en riktigt kanonturnering av tjejena som höjt sig rejält. Och två i anrika Leos Cup (under Leo Kairentos tid spelade till och med jag basket) går inte av för hackor.

Dagen och veckan har börjat bra. Upp ur sängen innan klockorna ringde - hämtade tidningarna - och började undra om telefonklockan gick fel? Men alla visade samma 03.40 - hade alltså stigit upp en timme tidigare än vanligt och planerat.

Passar rätt bra då svarttaxin är i tjänst - ska hämta Lotta 07.15 på Västbacken.

För övrigt - stort grattis till barnbarnet Sara Victoria på namnsdagen. Och kronprinsessan kan väl få hänga med i en snibb av flaggan.

I skuggan av alla andra nyheter har det tydligen kommit någon udda opininonsmätning i natt.
Sossarna upp med 7,7 procent - och hamnar ändå inte över 30 - det säger väl något om både s och opinionsföretaget - kanske.

Inser helt plötsligt att jag slösat bort den nyvunna tiden - ska jag vara på Västbacken 07.15 och hunnit med att tanka dessförinnan får jag allt lägga på ett kol. Bara eb timme till avfärd. Jobb och träning idag - tror jag ger fanken i Viktväktarna - har en del annat att stå i.

Nada

2012-03-11, kl. 08.00

Om man missat - medvetet - både "mello" (som numer verkar vara det officiella namnet på Melodifestivalen) och slutspelshockyen har man ju inget att tillföra världen. Kan ju inte ens diskutera om rätt låt/lag vann.

Själv var jag i Råneå hela eftermiddagen och en bit in på kvällen. Bestods med två segermatcher - ABK mot Boden rosa och Gladan röda. Så nu är tjejerna gruppsegrare och sämst trea i turneringen. Ska snart börja "terra" mamma Lotta och syster Sara med sms och fråga om ställningarna.

Med detta som bakgrund har jag minsann
nada att skriva om heller. Här påstås att "nada" kommer från spanskan och någon knytning till latinet - om jag minns rätt. Själv har jag varit helt övertygad om att det kommer från bondskan i allmänhet och Pitebondskan i synnhet?

He - alltid dyker det upp något - skulle kolla in vem som har namnsdag idag. NSD lördag låg framme - till vänster på Familjeliv påstås att Edvin och Egon har namnsdag "idag". Till höger på uppslaget kan vi läsa namnsdagskrysset tillsamman med edla och Ada. Helgarderat verkar det alltså som.

Ha en bra söndag - själv känner jag mig helt "borta" - vet knappt vad som händer. Förutom den superviktiga Leos Cup i Råneå så är det väl sista tävlingen för Helen Ekholm idag. Iaf lägger hon av efter den här säsongen - inte helt oväntat.


Ingen anmärkning

2012-03-10. kl. 07.00

Ingen anmärkning vare sig gällande avgång från Kal
lax eller ankomst till Arlanda. Verkar som om leveransen av ytterligare 4 deltagare till kommunala riksmötet i Västerås ska funka bra.

Visst märks det av att det är fullmåne. Har kommit över stadiet att jag har svårt att somna - men däremot vaknar jag till då och då - sover liksom i perioder. Fortfarande handlar det om att jag vill sova snarare 12 timmar än 8 timmar - helt ofattbart - men rätt skönt när jag bestämt mig för att gilla läget.

Vilken start jag fått på denna lördag - var mogen att stiga upp och hämta tidningarna vid 4. Slö slog på TV:n som vanligt - och träffade då på idolen Micke Renberg i en repris från något Gokvällprogram.

Det i sig fick in mig i något "det-var-bättre-förr" stuk och plötsligt kom jag ihåg Da Capo och sitter nu och lyssnar på gamla godingar som "när jag ser dig så ser jag våren".

Och när jag sett Tolgfors så har jag bara sett Julian Assange - fast jag måste erkänna att Jens beskrivning på FB - om en blandning av Julian Assange och Tintin är huvudet på spiken. Helgen lär väl bli avgörande för om han spikat sig i foten eller ej. En riktigt soppa som media inte klarar att hantera - möjligen skulle jag som lyssnare bara ta till mig radions nyheter för att kunna skapa en egen ansvarsbild.

Håller med OA - i restaurangbranschen behövs nog inte några lägre ingångslöner - om det är så att 47 procent av de anställda är under 26 år. Men ledaren visar också att OA inte förstått - eller velat förstå - folkpartiets åsikt om ingångslöner. Så klart ska det bara skrivas avtal där det är befogat att underlätta för oerfarna ungdomar att komma in.

"Error" att komma in på NSD:s hemsida - säkert bara tillfälligt - men det gjorde iaf att jag valde Kuriren - och hittade denna bild från övervakningskameran. Är detta ett genombrott? Kommer vi få se fler bilder från övervakningskameror? För det här brottet de misstänks för lär väl inte med automatik ge 2 års fängelse - och ändå väljer man att gå ut med bilden. Jag har inget emot det - min skepsis mot övervakningskameror och dess hantering har andra infallsvinklar.

Noterar jag att också Östman har ett minne för namn - Inger Wikman försökte sig häromdagen på en insändare där hon supportrade Kent Ögren á det grövsta - utan att ange någon igenkännande partimarkering. Men Östman har liksom jag gjorde uppmärksamman (s)mygandet i supporterdiket. Fast bäst i ledaren är analysen av Karl Petersens förhoppningar - intressant att det kraftfullaste han nu kan ta till är att bilda ett kommunalt bolag. Ja vem minns inte de högtflygande planerna med Kallax Cargo som blev "Kalles Cargo".

Det är nästan så att solen börjar kika fram. Då kan det hända att jag kastar mig i snödrivan på förmiddagen. Eller möjligen en liten tur med sparken. Men efter lunch väntar viktigare saker - basketturnering i Råneå - Lisas nollnollor som ska kämpa i dagarna två.

Ta vara på ledigheten idag.

Pärlor för svinen

2912.03-09, kl. 08.00

Idag ska jag inte kasta några pärlor för svinen - utan satsa energin där den gör nytta. Goda råd i dagens horoskop i Kuriren. Fast då återstår att kunna skilja agnarna från vete.

Om träning är bra - och det var ju en stor nyhet igår att så är fallet - så var det väl en bra dag igår. Gjorde veckans andra träning.

Apopå gårdagen så skrev jag ju om rektorstillsättningen på Sunderby Folkhögskola. Och att man inte kunnat läsa om den i NSD. Så blev jag bönhörd idag
med den här artikeln. Skönt - vill gärna se att NSD inte tar partipolitisk hänsyn på nyhetsplats. Rätt nöjd med det sett i ett historiskt perspektiv.

Idag är jag särskilt nöjd med ledaren i Kuriren - vars uppmaning till är: Snälla politiker i Norrbotten; sälj inte varor och tjänster, sälj de kommunala bolagen.

Nöjd också med att sjuksköterskorna som utan anledning varit in i en patientjournal nu polisanmäls. Märkligt att fackets representant kan tycka att reglerna är otydliga. Har man inget med patienten att göra ska man inte rota i ´journalen. Och gör man det ändå ska man ha ett kännbart straff. Det finns stor anledning att lyfta vikten att respektera sekretessen - både inom kommunerna och landstingen.

Nöjd och glad också för att Ola Schenström svarar om tårtförbundet på dagis - insändare i Kuriren. Och med precis samma argument som jag skrev här på bloggen. Låt föräldrar, barn och personal lösa frågan. Och så bekräftar han att det inte är belagt att man får diabetes av att äta socker.

Det är alrig för sent att lära gamla hundar att sitta - inte heller gamla Strutzar. Känner att jag håller på att svänga i frågan om "röda havet". Nu har jag väl inte samma åsikt som Per Granlund om vad som ska byggas där - men jag börjar nog hålla med om att det inte är något "hav" utan oftast en lite smutsig pöl. Om det inte finns några ekologiska (kan man uttrycka det så?) skäl att hålla det öppet så kanske det kan finnas något lämpligt att bygga där. Dagens insändare i NSD - som inte är länkbar än -tyvärr. Några partikamrater iaf som hurrar för min omsvängning?

Hurrar för vi för Torbjörn idag - och Torleif. Ett extra hurra för Bo Torbjörn som var den som skrivit artikeln om rektorstillsättningen.

Lite ofattbart att det är fredag - nu igen. Men nu tar jag tag i den dagen. Den har alla förutsättningar att bli bra.

Leva som man lär?

2012-03-08, kl. 07.00

Glömde; Sunderby Folkhögskola har fått ny rektor. Det kunde vi läsa om i
NSD i slutet av februari. Anders Öberg! Det vi inte fått läsa i NSD är historien om hur den tillsätttningen gick till.

Anders Öberg utsågs först utan att tjänsten utlystes. Efter protester från facken så utannonserades tjänsten. Hela 29 personer sökte.

Anders Öberg utsågs igen - trots reservationer från samtliga fack och personalen. Anders bedömdes inte ens finnas bland de fem mest lämpade och intressanta.

Detta mina vänner är inte utslag av något "privat" utan bara fullt möjligt vid arbetarrörelsens egen Folkhögskola.

Man bara häpnar!!

Västerås - här kommer dom!

2012-03-08, kl. 06.30

Sent igårkväll fick jag onsdagens glada nyhet - ingen strejk för Norwegian till helgen. Åtta fp:are från Norrbotten kan nu lugn packa sina weekensväskor för deltagande vid kommunala riksmötet i Västerås. Och jag kan ägna tid åt annat än att försöka ordna alternativa resor. Så Västerås - här kommer dom!

Blev en lång och intensiv dag igår. Hela tiden nya arbetsuppgifter - så att- göra-listan kvarstår. Skönt med inbesparad tid enligt ovan. Igår blev det också extraknäck med "svarttaxin" - hemskjutsning av svärdottern från jobbet .inkluderande upphämtning av en sjukt barnbarn från mormodern i Sunderbyn. Belönades med middag hos "gammelfastrarna" - där äldst är 90+ - men piggare än pigg.

Gårdagens mest överraskande nyhet - Fredrik och Filippa separerar. Första tanke - historiskt - en svensk statsminister separerar - men fick genast mothugg av Expressen som hävdar att både
Carl Bildt och Göran Persson gjort detsamma. Minnet är mycket bra - men kort.

Skop hamnade helt i skymundan för andra nyheter. Alliansen leder fortfarande med 2,2 procentenheter. Men räknar
man bort KD så är det inte så enligt artikeln. Men i rimlighetens namn bör man väl då räkna bort MP och V också - någon blocksamhörighet med S är väl svår att hitta idag? Märkligt att de 3 fortfarande räknas som ett block.

NSD firar internationella kvinnodagen med en specialbilaga om hockeyns slutspel. Något man också låter dominera ettan. Har redan ironiskt uppmärksammats på FB - där någon konstaterat att detta i någon mån kan "förlåtas" då bilagan sägs innehålla den bästa krönikan ever - av Marianne Vnuk. Nyfiken blir jag.

Får idag oväntat stöd från polisen om mina teorier om fullmånens påverkan. Många märkliga samtal till polisen - knutna till fullmånen. Varför skulle det då vara så konstigt om man sover sämre då fullmånen lyser. Dock har denna magiska kraft lämnat mig - numer sover jag oavsett spikmatta eller fullmåne!

Idag gratulerar vi Siv som har namnsdag. Bekräftar att ju kortare namn desto större möjlighet att du får fira ensam, Varför!

Och så uppmärksammar jag förstås att det är internationella kvinnodagen. Grattis alla män - att vi finns!

Mitt i veckan

2012-03-07. kl. 06.30

Så var vi mitt i veckan - igen. Inte lätt att fånga dagen - då den bara rusar förbi.

I går var det Kalix för hela slanten. Styrelsemöte på Kalix Folkhögskola. Ett av de få uppdrag jag har kvar. Roligt uppdrag - frestande att få behålla något år till.

Konstaterar att jag rest nästan 100 mil  i "tjänsten" på 3 dagar. Och detta utan att ha sett vare sig ren, älg eller annat vilt. Undrar om det är dags för besök hos optikern?

Vapenaffären med Saudiarabien den stora inrikespolitiska nyheten igår. En affär som går 7 år tillbaka i tiden. Avtalet skrevs redan 2005 - och skönt att konstatera att Folkpartiet var  det redan då. Itressant att följa nyheten på radion igår då "stora män i staten" vägrade att svara på frågor med motiveringen att jag kan inte svara för då måste jag ljuga. Bland annat om att man fått pengar till statskassan för att bilda ett litet bolag. För att dölja affären. Det är så man gör - när man sätter skattepengar på bolag - oavsett det är statliga eller kommunala. Så bra med bolag - då får man ju arbeta ifred!!! 

Man undrar ju lite om någon minister sitter löst i "kanonaffären"? Noterar att OA ser ett ansvar bakåt i tiden också - men pengarna till det lilla nätta bolaget som skulle hålla affären hemligt har nog tillförts under en moderat försvarsinister.

Kuriren toppar med en nyhet om slösaktiga offentliga upphandlingar. Ett par som flyttade till Luleå sparade 5 000 kronor till sig själv och 20 000 till staten genom att inte använda den flyttfirma som AF upphandlat.

Den stora lokala nyheten igår, idag och några dagar framåt är rättegången mot polisbefälen som misstänks ha brustit i tillsynen i fyllecellen - med det värsta som scenario som följd - en 37-åring avled av diabeteskoma. Rätten har en grannlaga uppgift - för i potten ligger inte bara de enskildas öde utan också tilltron till rättsväsendet.

I skuggan av andra stora nyheter har så ytterligre en vårdskandal avslöjats. Torshälla med Torsiliahemmet kan nu läggas till i raden - där förra stora plumpen hette Carema. Apropå tilltro - till media - så är det märkbart hur Carema pekades ut som "privat" medan Torsiliahemmet i de flesta medier inte får någon tillhörighet alls. Tvartärtom läser jag i någon artikel att "kommunen granskar" - ungefär som om de skulle lägga till rätta något någon annan är ansvarig för. Bra att veta att detta hem - Torsiliahemmet - är kommunalt drivet i en socialdemokrtisk styrd kommun - Eskilstuna.
Utmärkt att Kurirens ledare tar upp det. S-opinionsbildaren Lotta Gröning har också satt det på pränt - att det inte är privat eller kommunalt som avgör skandalens storhet. Fler s-opinionsbildare borde göra det!!

Det förefaller som om ett "hyenepris" borde delas ut inom landstinget. Med reservation för att artikeln kan vara vinklad - men nog förefaller det som om 9 sjuksköterskor samtidigt fallit in i någon Hänt-i-veckan-trans. Styrd av att veta om någon känd person? Och bara erkänna - hyenan inom mig vaknar - vem har varit så intressant?

Camilla har namnsdag - grattis!

Och nu hög tid att tänka på avfärd mot jobbet - iaf förberedelser för det.

Ljuvliga mars

2012-03-06, kl. 06.00

Skrev det nog igår - men tål att upprepas. Det är nog i ljuvliga mars som livet återvänder. Hög, fin, kall och ren luft mötte. Och fåglar som kvittrar redan klockan 5 på morgonen. De - fåglarna - förde för övrigt ett oherrans väsen klockan 22 när jag kom hem igårkväll.

En riktigt toppendag igår. Minus ett halvt kilo på Viktväktarna - nu lämnat ifrån mig 10 procent av ursprungsvikten - så när som på ett hg. Förvisso jämförselvis med andra vv-kompisar inte mycket att skryta med - minus 8.1 mot andras tvåsiffriga resultat. Men 1 hg till nästa måndag så är nyckelringen min. Om ytterligare 6,1 kg så kommer guldnyckeln. Sen börjar jobbet - att hålla mig kvar där från nu till evigheten. Någonstans på den vägen erövrar jag en guldstjärna.

Träning förgyllde också min mentala hälsa. Förra träningen 20/2 - förbaskade förkylning. Som egentligen inte längre är någon förkylning utan bihålebekymmer och ögoninflammation. "Ögonfluss" - finns det?

För övrigt tjuvlyssnade när en kvinna instruerades i träning. Fick veta att man inte ska styrketräna flera dagar i rad. Så idag funderar jag på ett eget litet "maratonlopp" - fördubbla till 6 kilometer på bandet. Gud giv mig styrka!

Övertorneå igårkväll - studiebesök på NKFC - Nordkalottens Kultur och Forskningscentrum. Jättefint med litteratur om nordkalotten. Även hemvist för ortens forskarförening. Fick kika på Riksarkivets inscannrade "dödböcker". Gott fika och trevlig samvaro med ortens fpvänner.

Suckar när jag läser om Vasallen - inte för att de drar sig ur - men för att kommunledningen försöker visa sig handlingskraftig genom att genast fixa ett
eget kommunalt bolag - som ska lösa alla problem. Det finns en tanke bakom att skattemedel ska hanteras via kommunal förvaltning - för att ge största möjliga transparans och försiktighet när skattepengar används. Vad är det för fel i att låta Stadsbyggnadskontoret sköta det här?

I övigt var det inte så mycket att yvas över i tidningarna. Ebba och Ebbe har namnsdag. Kusinen får komma ihåg att ringa barnbarnet på Värmdö!

Själv ska jag nu gör mig färdig för avfärd mot Kalix och styrelsesammanträde med Kalix Folkhögskola. Heldag igen - men sen blir det många dagar utan särskilda åtaganden. Känns att det behövs nu.

Det blir säkert soligt och fint idag - så sätt er gärna på en spark och njut av livet.

I fäders spår - del II

2012-03-05, kl. 06.00

Följde förstås sonens strapatser i Vasaloppet igår. På årsmöte i Lovikka när jag gick i mål strax före 16. Några "fäders" spår är det dock inte för sonen. Tror inte vi har någon i släkten som åkt före Jens. Jens kommer dock aldrig att komma upp i morfar Ynges antal mil på skidor - försökte peppa honom att åka Vasaloppet - men han förstod sig aldrig på varför man skulle stå och trängas med flera tusen andra när hela Sunderbyskogen var hans.

Under 8 timmar - första gången - tror jag Jens är nöjd med trots att han blev slagen av
kungligheter som prins Fredrik och hertiginnan (?) Pippa. Själv hade han analyserat att tiden skulle räcka till en andra plats i klassen H80 - och det handlar INTE om grabbar födda 1980.

Ett tag såg det riktigt illa ut i Vasaloppet - norsk ledning i både dam- och herrklassen - men Aukland fick via ner sig för flera svenskar - mest för Brink som vann. Själv önskade jag väl en seger till Jerry Ahrlin - men men kan ju inte få allt här i världen. Och Brink - i herrklassen - fick en bil som premie för den nya rekordtiden - men Skofterud som verkligen sopade banan med de tidigare rekordet fick inget extra. Nej - det kan ju inte ha något att göra med att kvinnor och mäns idrottande värderas olika?

Gårdagens "kung" i mina ögon är dock Carl Johan Bergman. Så roligt att han får kröna sin karriär med lite VM-medaljer. Läser att 34-åringen varit igång sen 16-års åldern. 
 
Själv var jag väl något av "king of the road" igår med mina 49,8 mil på norrbottniska vintervägar. En fantastisk
biltur till Lovikka med en snörik natur badande i vårsol. Och snacka om att man kan plogning när man lämnar Luleå kommun. Njutbart att rulla fram på gammeldags vinterväglag.

Idag har jag börjat dagen med en lite sparktur till brevlådan. Med ett tillskjut gled jag hela vägen tillbaka. Spark är ett underskattat fortskaffningsmedel.

Dagens "dumstrut" tillägnar jag BUN-ledningen i Luleå som förbjudit förskolor att låta barn bjuda på tårta eller glass på sin födelsedag. Ola Schenström blev nobbad då han ville att hans 4-åriga tvillingar skulle få ha födelsedagskalas på förskolan. Undrar vad läkaren Schenström tycker om BUN-ordförandens diagnos att det finns barn som kan drabbas av diabetes om de får i sig socker!! Klåfingrigt är bara förnamnet. Det här klarar personal och föräldrar tillsammans.

Idag hurrar vi för Tora och Tove. Njut av er namnsdag. Tycker att Tore skulle platsa idag också - men måhända han har en egen dag?

Blir bara en kort stund på jobbet idag. Viktväktarna och träning måste få sin tid. Och kvällen ska jag tillbringa i Övertorneå.

I fäders spår...

2012-03-04, kl. 08.00

Så är det dags för I fäders spår.. - Vasaloppet. På något sätt en ny tideräkning - då man känner att livet återvänder - och att jag kanske inte gillar vintern lika mycket som jag tror.

Igår lapade jag sol på sparken placerad i en snödriva. Och den värmde gott.

Men den här jäkla förkylningen jag drabbats av suger helt musten ur mig. La mig för en middagsvila vid halvfemtiden - och vaknade klockan 3 på natten. Somnade om till klockan 6 - ¨så det blev ett 14-timmars pass.

Nu har jag beställt sms-tjänst på åkare 9063 i Vasaloppet dvs sonen. Alltid lite nervöst - mest att han inte ska ha vett att bryta om han inte känner sig ok. Men har iaf inte fått några rapporter om förkylning eller så. Och förutsättningarna idag verkar ju goda. Ingen temperaturrapport har jag hört än från Sälen - men här på Bärigårn var det minus 17. Sån här härlig marsnattkyla!

Morgonens goda nyhet - att en
biltjuv tagits på bar gärning.

Idag bär det iväg till Pajala kommun - närmare bestämt gamla skolan i Lovikka. Årsmöte med Pajalaavdelningen - en nätt liten biltur på 50 mil. Men de ska bli roligt! Kanske bestämma om deltagande vid Pajala marknad?

Nu ska jag titta på TV och se om team Rosa Pantern - Lars, Johanna och Jens - vinkar till oss.

Ha en bra dag!

Utvald av slumpen

2012-03-03, kl. 07.15

Fick åka för hela slanten igår morse. Hämtad 05.20 och taxiresan gick över Mjölkudden och Begnäset för upphämtningar. i god tid till Kallax - och vem sitter och läser av boardingkorten om inte Jim E. Och förra gången gången var det Nanny. Båda pensionerade gamla kompisar. Tydligen populärt extraknäck för pensionärer - något att satsa på?

Och "fastnade" i säkerhetskontrollen - pipandes. Utvald av slumpen sas det. Så jag köpte förstås 4 trisslotter - vann 4 - tog nya - vann 4 - tog nya - vann 1 - och sen blev det 0. Slumpen övergav mig innan jag lämnat Stockholm.

19.10 planet inställt - så Norwegian skulle försöka få med dessa passagerare med vårat 17.45 plan. Vilket innebar att vi i princip fick sitta i planet och invänta avgång - 19.10 på en kvart när.

Minus 10 idag - men gårdagen måtte ha varit varm och blöt här hemma - för snön har rasat från både stall och häbre.

Sparken strategiskt placerad på bron - behövdes för tidningsturen.

Har en lugn och stillsam hemmamorgon. Tidningarna lästa. NSD toppar papperstidningen med den våldsamma branden i Kiruna - vilken ger en mindre notis i Kuriren - som dock kompenserar med att ha
branden i topp på nättidningen. Toppnyheten i Kurirens papperstidning är annars det våldsamma - gigantiska - slöseriet som sker inom idrottssektorn i kommunen. En bro för 4 miljoner - som bara sen inte hövs - otroligt. Och en fullskalig skidskytteanläggning för 12 aktiva! Inte precis bredd, barn och ungdom!

Och medan NSD gläds över att ha blivit nominerad till Guldspaden för artikelserien om Outokumpu är Kuriren förundrad över att deras serie om läkaren som bytte vård mot sex och droger inte nominerats.

Gunborg och Gunvor får fira namnsdag idag - grattis.

Idag ska jag göra precis ingenting - dvs det som faller mig in allt efter. Återhämtning kallas det. Kanske det kan bli första sollapandet vid stallväggen?

Stockholm nästa!

2012-03-02, kl. 05.00

Usch - nu bär det snart av med flygtaxin. Skönt att stiga upp tidigt - men ogillar starkt att lämna hemmets lugna, varma vrå så här tidigt.

Har hunnit skrapa undan ett mindre takras från bron - iite kärvt för det hade frusit på.

Mycket bra artikel idag om delade turer i allmänhet - och Fyrens delade turer i synnerhet. Läsvärd.

Ha en bra dag här hemma - om 14 timmar är jag tillbaka.


Glashus?

2012-03-01, kl. 06.15

Kan inte låta bli att länka till en av gårdagens nyheter. Som jag skrev kan det finnas anledning att "höja ögonbrynen" inför uppgifterna om fantasilönerna inom näringslivet. Men är verkligen
LO-Wanja rätt person att fördöma? Om girighet? Hur var det nu med alla hennes sidoinkomster och förmåner? Nog är det väl läge att skriva om sten och glashus?

"Mitt-i-veckan dagen" funkade väl bra. Dock kunde jag inte upptäcka någon hemlig beundrare som korsade min väg. Men det var väl därför han kallades hemlig förstås. Inte mycket att hoppas på heller när det var raka spåret till och från jobbet. Och sen position soffa. Jobbade alldeles för länge igår - utslagen.

Har inte börjat så bra idag heller - men en viss översovning - tlll kvart över fem. Möttes av regn ute - men en titt på termometern visade minus 7. Måtte väl ha varit isbark - för snö var det då inte - det har vi lärt oss att känna igen i år.

En riktig "gladis" möter mig på Kurirens nättidning - förändring i sjukförsäkringen. Har varit alldeles för fyrkantigt - rätt använt med lagom dos sunt förnuft hos Försäkringskassan kan det här bli bra.

Kurirens papperstidning har annars en artikel om att polisen ska kartlägga de livsstilskriminella. I Norrbotten finns det 104 personer som platsar på den listan. Personer som enligt tidigare uppgifter till stor del i grunden levt på sjukersättning och andra välfärdsförmåner. Trots att de haft ork till allt möjligt djävulskap. Hoppas bara man hittar undantag i de nya reglerna så vi slipper försörja den här gruppen.


NSD gör en uppföljning av olyckorna vid Nordkalk. En olycka strax före dödsolyckan - som kanske borde stoppat arbetet. Man häpnar när man läser att de inte ens använde skyddsmasker.

Tidningarna som vanligt ömsom vin och ömsom vatten. Att NSD:s ledarsida avhandlar åkerbärssylt och löjrom tillhör väl kuriositeterna - men väl motiverat. Vi har verkligen mycket mer än midnattssol och ishotell. Och mycket mer än vad ledarsidan också tar upp. Vad sägs om ett event med att klubba lake på blankis och sen koka lakasoppa med någon berömd kock.

Nu är det dock dags att ta tag i torsdag. Idag är jag revisor hela dagen - hos Kommunförbundet. Någon Albin eller Elvira kommer jag nog inte att möta där - men alla ni som heter så har namnsdag - grattis.

Imorgonbitti kommer jag inte att hinna blogga - flygtaxi 05.20 - valberedning med SV i Stockholm. Mars månad inleds med ett program som jag kommer att få sona för. Pajala söndag och Övertorneå måndagkväll. Ibland blir det fel fast man försöker planera. Det blir till att använda lördag för rejäl återhämtning.