Tack och hej

2011-08-31, kl. 06.30

Tack och hej - inte leverpastej - men väl augusti månad. Vart tog du vägen? 31:a idag - och Arvid och Vidar har namnsdag. Har lite svårt med A-pojkarna - men undrar om inte Birgits "Åke" - fick heta Alfred? Grattis på namnsdagen!

Fullt krig på flera fronter - och då menar jag inte Libyen.
Lennart Holmlund - kommunalråd i Umeå - tar Gud till hjälp för att slippa ett samgående med länsstyrelsen i Norrbotten. Bortsett från att jag tycker han har fel i fallet Kiruna - fler hus bör bevaras i Kiruna - så är det intressant med uppgiften om 64 veckors handläggning för bygglovsöverklaganden. Han talar dock inte om hur många veckor det tar i Västerbotten?

På vems sida Gud står i kriget mellan KD i Luleå och KD i Boden är oklart - men lite ovanliga tag från KD Boden som skäms över KD Luleå. I sak har bodensara rätt - men lite underlig partikultur att framföra det i brev till NSD och inte till dem det vederbör? Artiklar i ämnet i både Kuriren och NSD - men inte ute på nätet. Men fortsättning lär väl följa?

Undrar om taxi i Haparanda/Torneå haft omstignignsstation vid gränsen? Inte visste jag att man inte kunnat åka taxi över gränsen tidigare. På tiden att det löstes.

Till avdelningen annorlunda för jag annonsen om "Lösöreköp". Harley-Davidson har köpt lösöre av ARCTIC Car-Rent för  1 116 047 kronor - men varför annonsera om det?

Gårdagens inrikespolitiska nyhet var regeringens infrastruktursatsning. Presskonferens med massivt pressuppbåd. I gula västar, röda hjälmar i "gruvliknande" miljö - for mina tankar till Snövit och det sju dvärgarna. Vem som symboliserade vem av dvärgarna hann jag inte tänka - men nog känns oppositionen lite "dvärgaktig". Fridolins jämförelse att det är som att trösta ett hungrigt barn med en sockrad napp är närmast fjantig.

Uppgifterna om var pengarna ska satsas spretar ännu - men Malmbanan förväntas få en del. Intressant också med siffrorna i Kurirens ledare som visar under den socialdemokratiskt ledda regeringen under åren 2000-2006 fick dåvarande Banverket 3,7 procent mindre än vad de begärt - medan man under den borgerliga regeringen fått i snitt 0,6 procent mer än de begärt till järnvägsunderhåll.

Idag blir det jobb, tandläkaren och träning i nämnd ordning. Blir nog en bra dag det här också. När tandläkarbesöket väl är avklarat.

Muffins

2011-08-30, kl. 06.30

Muffins är användbara. Muffinsmidja är ett träffande uttryck för oss som har "lite" överhäng. Igår använde Barbro Westerholm begreppet för att beskriva åldersstrukturen i Sverige.

Seniordagen igår blev en formidabel succé i smått som stort. Många kära återseenden. En fantastisk miljö på Storstrands konferensanläggning i Öjebyn - rekommenderas. En gammeldags köttfärslimpa till lunch - serverad med färggranna fräscha grönsaker och sallad. Fina fräscha lokaler och utsikt över en glittrande Piteälv.

En Barbro som trollband publiken med 1 timme lång föreläsning. Och engagerade och empatiska damer från Demensföreningen som bland annat berättade om projektet "Arvid".

Dagen idag har börjat med högsta vinsten. Viss om att klockan var kvart i sex gick jag och hämtade tidningarna. Väl nedsjunken i tidningsfåtöljen blev jag varse att den faktiskt bara var kvart i fem. Vardagslyx!!

Luleås fullmäktige ovanligt mycket refererat i tidningarna. HBT-dagen fick fetaste rubriken. KD sa nej till bidrag. Med två olika motiveringar. Dels skulle kommunen inte ha råd - Anette Asplund - och dels fanns det andra föreningar som borde få stöd - Eugene Karlsson. Min erfarenhet är att KD rymmer en hel del kvinnoprästmotståndare, abortmotståndare och homofober! Skulle önska att mina kloka och fina vänner inom KD skulle inse det - och byta parti?

Noterar att Anders Köjs nedtecknat 6 citat från fullmäktige - samtliga uttalade av män?

Girigheten verkar dock vara könsneutral - nu senast är det en
kvinna i Göteborg som låtit skattebetalarna stå för lyxrenovering av sin villa.

Ledaren i Kuriren är rätt intressant idag. Agneta Granström fördömer sossarna i Boden för att de väljer vänsterpartiet på bekostnad av Miljöpartiet: "..de väljer att styra med kommunisterna" - precis som Agneta själv i landstinget. Vare sig i landstinget eller i Boden har MP:s mandat någon betydelse för majoritet. Frågan är vad MP är girig efter då det säljer sig för ingenting. Och hur länge dröjer det innan Kent Ö tar ut skilsmässa?

Nu har jag snart förslösat timmen jag vann tidigare i morse. Dags att göra mig färdig för enhelt vanlig underbar dag med jobb och träning.

Early morning

2011-08-29, kl. 05.30

Skön morgon - steg upp 04.10 helt frivilligt. Hämtade tidningarna och upplevde en grå och fuktig morgon men lite ljummen trots allt. Fortfarande tvåsiffrigt denna "early morning" är klart godkänt. Och solen syns försöka bryta igenom den grå.

Inte helt fel att få friidrotts VM som bakgrundsljud vid tidningsläsandet heller. Lite lagomt ospännande med diverse försöksheat. Annat var det igår eftermiddag då jag tvingade flickorna att sitta kvar i bilen och vänta för att höra 100-metersfinalen - vilket
antiklimax för Bolt. Och för oss som gick in och köpte varmkorv och missade finalen när den äntligen kom iväg.

Noterar att Kuriren bytt "Ledaren" till "Opinion" i menyraden - inte uppdaterad alls idag förstås. Men blir lite glad ändå - verkar som om de nu avser att publicera dagens debattinlägg. Efterläntat av mig och många andra - som ibland vill länka och sprida lite visdom ut över landet.

Lite visdom/kunskap tillönskas dagens "Gästen" - Mathias Bred som skriver med rubriken "Politik är inget för kyrkan". Han gläds över att moderaternas partisekreterare Arkelsten meddelat att hon vill att moderaterna ska sluta att ställa upp som parti i kyrkovalet. Verkar inte ens som om det är ett beslut och än mindre är det banbrytande som Bred tror. Moderaterna är alls inte först - Folkpartiet har inte ställt upp i kyrkovalet sen kyrkan skiljdes från staten. Så det så.

Juholt får förstås lite utrymme i båda tidningarna. NSD noterar att det är sistagångsväljarna han nådde - "Få unga i publiken". Men han hann med mycket - Juholt. Förutom Skördemarknaden också Kalix och Sörbyn. Och s-kvinnors kongress på Hotell Nordkalotten - där Sommestad vann över Pekgul. Vilket innebar att Norbottens s-kvinnor var på förlorarsidan.

Apropå Skördemarknaden så var den mäktig i år. Så mycket utställare och så mycket lokala produkter. En fröjd att få runt där - och massor med trevliga möten.

Trevliga möten får jag säkert idag också. Ska vara med Barbro Westerholm och Liberala Seniorer i Piteå. Där kommer jag nog att träffa en och annat som heter Hans - Hans-Ivar till exempel - namnsdagsbarn som ska gratuleras. Hampus känner jag nog ingen - ett vackert namn.

Morgonen har inte varit helt problemfri - nätet har strulat. Men man kan ju inte få allt här i världen.
Nu till duschen och havregrynsgröten.Fridfull söndagmorgon

2011-08-28, kl. 09.00

Frid råder i och utanför Bärigårn. Flickorna sover än - det blev en lång dag igår. Färden från Alvik började klockan 11. Började med att hämta "lördagsbullarna" hos Nancy och Maj-Britt. Varje lördag levererar Nancy - 84 bast - antingen cremebullar eller kanelbullar till gänget på Västbacken - och även om det nu bara var delar av dem som var hemma så skulle det hämtas bullar. Så nu ligger det en påse bullar i min frys - för ovanlighetens skull.

Färden gick över stan - inköp av present till Jens - snart 41. Apoteket fick bidra med vitaminer och kosttillskott. Ett band att hänga telefonen i skulle inköpas på Telia - och visst blev det band - men jag blev med telefon också. En Samsung för 995 kronor mer fri surf ett år. Med pekskärm - min första sån. Ivriga instruktioner följde ända till sänggående.

Det tog på energin - så det blev en lättlunch på Max innan vi äntrade expen för att fixa ett utskick åt Boden. Tjejerna gjorde ett ryck med städskrubben och den ordningssamma Lisa fixade till hyllan med papper och annat.

Inhandling på Kvantum av både nyttigt och onyttigt.

Vi gynnade den lokala näringen - Sunderby Restaurangen levererade pizzor.

Den sedvanliga inventeringen av farmors "juvelsamling" - och ett och annat hamnade nog till Västbacken.

Nu ska jag förbereda en liten lyxfrukost med salami och lite annat gott som vi inhandlade. Tanken är att vi ska dra till Skördemarknaden i Boden - men vi får se vart viljorna spretar när damerna vaknar.

Nisse, Leif och Stefan!

2011-08-27, kl. 06.00

Egentligen har jag ju time-out från bloggen idag - ska ut till Alvik och vara på plats då mina barnbarn vaknar. Förvisso vaknar dom kanske inte förrän vid 9-tiden - men mamman åker vid 7 och då ska jag iaf vara på väg.

Men måste iaf berätta om gårdagen och mötena med "mina" män. Helt plötsligt ute på Kallax finner jag en man som står lutad över mig där jag sitter och läser Kuriren. Stort leende. funderande om jag känner igen honom. Och visst - efter ca 40 år något rundare och något gråhårigare än jag mindes honom. Nisse - från mitt första riktiga jobb på en bokföringsbyrå - runt 1972 gjorde han ett drygt år som min arbetskompis.

Väl framme på Franzensgatan hälsade jag på Leif - en av våra föreläsare - och det visade sig att han tillbringade mycket tid i Norrbotten. Rådgivare av något slag runt gruvan i Pajala - riktigt vad vet jag inte - men de ska jag ta reda på.

Och Stefan J - han träffade jag i flygtaxin - en gammal bekant. Ett trevligt samtal utspann sig. I Gäddvik började han dock oroligt skruva på sig och titta ut på omgivningen. "Var bor du, undrade jag" och svaret blev Rektorsgatan - vilken ligger i motsatt riktning. Det visade sig att flygtaxin fått med sig fel Stefan J - den som skulle till Rådmansgatan han var kvar på Kallax. Men vi hade iaf ett riktigt trevligt samtal - och Stefan kom nog hem till hustrun som väntade med middagen - om än nägot försenad.

Lokaltidningarna har två gamla "godingar" idag. Striden om Ekfors toppar NSD och Kuriren vet att berätta att han "fågelvännen" på Porsön ska överklaga serverhallarna igen.

TV:n står på med friidrott - trevligt att få vakna med den nu någon vecka framöver. Och idag ska jag inte missa at slå på Da Capo - om 20 minuter. Vid pass 06.45 ska jag dra mot Alvik. Flickorna vet inte om det än - men de ska få hjälpa mig med ett jobb på FP idag - ett jobb som skulle gjorts igår men då var jag ju på förtroendeuppdrag i Stockholm. Men med 3 flinka tjejer - mig inräknad - tar det nog inte mer än en kvart. Och då får vi se vad vi tar oss för. Ska umgås till i morgonkväll!

Timeout

2011-08-25, kl. 22.00

Nu blir det timeout några dagar med bloggen. Timeout får mig att tänka på Jampa (min älskade gympalärare och basketguru) - och basket. Numer står ju timeout för något annat - skatteflykt, rattfylleri, toblerone eller andra dumheter.

Jag ska inte göra något av dem. Bara åka till Stockholm i morgon - över dagen. Taxin kommer 05.20 - och förvisso har jag väl både hämtat och läst tidningarna då. Men för stressigt med skrivande - DET ska vara avkopplande!

Trots att jag ligger så bra till i tidsschemat - och att massören var impad över mitt träningsprogram - fick jag en sväng av stresskrämporna i kroppen - så jag fick hoppa över träningen i eftermiddag. "lemmen" bak på låren - som hade jag tagit upp potatis i flera dagar!

Lite klokare har jag blivit med åren.

Efter i morgon - kommer i övermorgon - lördag - då ska jag vara hos mina barnbarn i Alvik - redan 07.30 - senast. Och sen "äger" dom mig hela helgen - så bloggen kanske återkommer först måndagmorgon?

Men jag måste iaf ta tillfället i akt att gratulera ÖSTEN som har namnsdag i morgon - så hette en av mina ungdomskärlekar! Puss och kram!

För övrigt har en av mina "kärlekar" varit upp till Norrbotten och Luleå utan att kontakta mig - fy på dig Bo Reinhold!!

Fö måste jag säga att massören av idag - Jörgen Forsberg - var en av de bästa jag anlitat. Låter kanske konstigt - men när jag gick ifrån honom kändes det som om jag inte hade någon kropp alls - dvs det gjorde inte ont någonstans.

Sköt om er!!


Färdigbadat!

2011-08-25, kl. 06.30

Så var det "kall Lovisa" idag. Ni som ännu - liksom jag - inte idkat utomhusbad - får vänta till nästa år - för idag går kallsten i sjön. Åtminstone var det så under min barndom - farmor Hilda hävdade detta med bestämdhet. Märkligt att en sån "sanning" inte återfinns på google - där hittar jag bara mina
egna tidigare bloggningar i ärendet.

Hade en bra dag igår - lagomt mellan jobb och nöjen. Vissa nöjen blev dock kostsamma - som den lilla trippen på stan. Mina ögon föll på en kofta - och den bara ropade "ylva". För dyr tyckte jag - men så hittade jag en jumper också - som såldes för 299 kronor - halva priset. Så hade jag tjänat 300 kronor och kunde unna mig koftan.

Tvättade och hängde - 29 par vita trosor och 4 vita behåar. Skönt med stort lager - så slipper man köra halva maskiner - också en lärdom från barndomen. Men lite perverst kanske någon tycker det är att jag köpte ytterligare 6 par vita sloggitrosor och en dito behå. Men jag visste ju inte om jag skulle hinna tvätta!!

Ja, jag till och med dammsög igår - i köket - efter diverse blomvård som drällde ner. Kapade en blomma som hotade att växa ur fönsterkarmen - på höjden. Ska nu invänta och se om det går vägen - isåfall tar jag "maken" också - men tänkte att det var onödigt att ta död på båda samtidigt.

Kuriren toppar med nyheten att polisen tagit fast en rymling från ett LVU-hem - drogtestat honom - oc h sen släppt honom. Resursbrist. Fast det är klart - om man lägger ner resurser på att jaga rymlingar för att sen släppa dem igen lär de aldrig få några resurser över. Moment 22.

Det var ju synd också att inte polisen hittade några kriminella i den här drogkojan - "fåglarna" var redan utflugna.

NSD toppar med Teliatrassel i bland annat byn med det mysiga namnet Gemträsk. Artikeln dock inte länkbar. Vilket den om bro över Skurholmsfjärden är - den såg jag inte i papperstidningen? Tycker jag att det är en viktig och prioriterad investering? Ja den splittrar ju "blodomloppet" - och spar 900 meter från Kronanområdet och in till stan. Vardagsmotionen kan ersättas av dyra gymkort!

Ler när jag läser dagens ledare i NSD "Kommunal blandekonomi" - OA tror att s-programmet i Lule kan bli stilbildande för andra s-styrda kommuner. Han har läst Karl Petersens "da Capo" där denne tydligen skrivit av folkpartiets program: "Jag tror inte ett dugg på de politiker som säger att det blir billigast och bäst om kommunen gör allt i egen regi. Men jag tror inte heller på de politiker som odlar tesen att allting löser sig bara det läggs ut på konkurrens och entreprenad". Bättre skulle jag inte kunna uttrycka det själv. Synd bara att både OA och Karl Petersen drar fel slutsats - att detta inte skulle gälla vård, skola och omsorg.

Men sur - ledaren inte länkbar - får försöka komma ihåg att lägga ut den senare - för det är verkligen ett praktexemplar på skillnad mellan teori och praktik.

Nu tar vi tillvara den här dagen - jobb - smiter iväg klockan 10 för en halvtimmes massage - jobb - träning efter lunch. Väntar besök från FP-Boden - borde hämta grejor till Skördemarknaden. Det här är min sista arbetsdag i veckan - i morgon Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan. Över dagen bara.


Lützendimma

2011-08-24, kl. 06.45

Rena
Lützendimman (vissa saker från skolan sitter smäck) över Bärigårn denna morgon. Ser inte vare sig Näset eller strimman av Luleälv. Men tvåsiffrig temperatur - kändes ljummet fast det bara är 10 plus.

Gårdagen innehöll inga kioskvältare - jobb, träning. En alltför lång middagsvila. Lite Tv-tittande. Diskbänken tittar fortfarande tillbak på mig - och kräver åtgärder. Men den springer ju inte bort - så jag är nöjd med gårdagen iaf. Träningen sitter bra - i både kropp och själ.

Riksnyheterna upptas av Libyen - finanskrisen har kommit i skymundan. Stiderna fortsätter - och känslan av att vi ropade hej för fort infinner sig. Och journalisterna sitter fångade mitt i smeten - rebellerna jublar utanför byggnaden och Khadaffis styrkor patrullerar i lobbyn. Livesändningarna i tidningarna gör att jag får känslan av ett TV-spel - vilket jag kunde önska att det vore. Märkligt att det inte kan få bort äcklet Khadaffi.

Äckligt med björn på motionsspåret - inte bara i Älvsbyn - utan nu också vid Ormberget - om jag förstod inlägget på Nord-Nytt rätt. Men ingen av tidningarna har hakat på?

Kuriren toppar med fastighetsaffären för 1,4 miljarder - "likofamiljen" som bytt från lyftar till fastigheter. Medan NSD toppar med "Gravar förfaller" - om kyrkogården i Gammelstad där gravstenar och kors lutar som vampyrtänder. Kyrkan har inte råd att åtgärda utan måste förlita sig privata ägare som inte tar sitt ansvar. Men måste säga att jag här möts av motsägelsefulla uppgifter - enligt kusin Kerstin har hon upplysts om att gravägarna inte får åtgärda själva?

Bartolomeus har namnsdag -- känner ingen och kan knappt stava till namnet. Grattis ändå! Och då gäller det att ni passar på att bada - för imorgon har Lovisa namnsdag - och då går kallsten i sjön. 

Annars är det mest smånotiser - och många - om villainbrott. Genomförda eller som här avbrutna. Och nog tycker jag det är märkligt att inte fler iakttagelser görs runt inbrotten. Tjuvarna torde ju fara och reka medan det är ljust - håll ögonen öppna för främmande bilar - och notera registreringsnummer!

Ser att någon kvinna Åsbrink (släkt med fd ministern Åsbrink?) nu försöker rubba glorian på Kamprad. Det gjordes ju ett försök för ett tag sen - men svenska folket var inte mottagligt. Väl bra att man lyfter på locket i Söpos arkiv - men händelserna runt Kamprad ska nog ses i skenet av det var en tid då sosseregeringen spelade under täcket med Hitler.

Idag blir väl en rätt vanlig dag - dock träningsfritt idag. Jobb på förmiddagen, eftermiddagen - läsa handlingar inför fredagens sammantträde i Stockholm. Framemot kväll vill nog diskbänken och köket ha en påhälsning.

Ha en bra dag.

Snabb besök

2011-08-23, kl. 07.00

Får göra ett snabbesök på bloggen idag. Har gjort det - rejält - sovit över. Vaknade pigg 04.30 - och hade för avsikt att inte snooza - så jag slog av larmet. Och somnade om. Drömde så intensivt - om hur jag organiserade ett möte - skulle meddela köket hur många lunch det skulle bli - och deltagarna ändrade sig hela tiden - om det skulle äta eller ej - och vad det var allergisk mot osv.

Dagen igår förflöt som det var tänkt - med jobb, träning och fotboll. Dock inte planerat att vi skulle förlora med 2-0.

Dagens samtalsämne bland föräldrarna var alla inbrott som förekommit i Sörbyarna. Gäller att inte lämna altandörrar och liknande öppna. Fast i vissa fall hjälper de inte - man skruvar helt sonika ut fönster. Äntligen så kom iaf polisen ut med lite tips om vad hålla ögonen på - dock tycker jag att
"metallicblå" är en ganska diffus identifiering - den färgen kan variera. En vit gammal mercedes nämns också av byborna - en sån strök omkring hör förra veckan.
Övertorneå toppar båda lokaltidningarna. Kuriren konstaterar att Ekfors Krafts konkurs har ett överskott på 30 miljoner. Men eftersom överskottet består i fasta tillgångar så kan det inte användas till att betala räkningar med. Så Övertorneå i fortsatt mörker - vilket även är NSD:s första nyhet.

Det finns en hel del till som jag skulle vilja kommentera. Till exempel att linbana från Kronan till centrum ska utredas - igen. En kul grej förstås - men frågan är om det är en prioriterad uppgift för kommunen? Det gäller nog att hålla ett öga på den utredningens ekonomiska verklighet när jag hör att tekniska nämndens ordförande tror att investeringen kan betalas med pengar som annars skulle satsas på gator, vägar och annan infrastruktur. Intressant att se hur de tänkt sig att ambulans och brandkår ska ta sig fram?

Nå nu är jag riktigt illa ute tidsmässigt. Dagen ser ut som de flesta andra. Jobb och träning.

Signe och Signhild har namnsdag - grattis.


En historisk dag?

2011-08-22, kl. 06.30

Verkar som om jag vaknat upp till en historisk dag -
Khadaffi verkar ha fallit. Om vi nu kan tro på det den här gången - det har varit nära förr. Och vad kommer sen? Historien förskräcker!

Helgen har varit bra - trots förlust för F97/98 mot Trångfors. Men vi tar revansch på Boden ikväll genom att vinna över Svartbjörnsbyn.

Och morgonen var nästan magisk - en sån underbar morgon - trots avsaknad av sol. Psalmen "en vänlig grönskas riks dräkt" kom för mig. Kom på mig själv med att stanna upp på bron och bara "äta" omgivningen med blicken.

Det gäller att glädjas åt det man har och upplever - och ändå kan jag inte låta bli att harmas att jag inte åkte in och upplevde festivalen under helgen - tidningarna är proppade med lustfyllda recensioner - inte minst om mat. Men en varmkorv på Likoarena kan också vara en delikatess - när magen är kryddad med hunger. Och så hör det ju till!!

Och snart hör det ju till - snö. Då behöver vi inte fundera om det är eller inte är. Som i Boden helgen - Skumt i Stadsparken. Fast jag visste inte att Boden hade en stadspark?

Tror inte Malmbergsborna blir särskilt tröstade av att LKAB:s informatör menar att skalven bidrar till gruvans stabilitet. Riktigt obehagligt måste det vara - och jag som har flera kusinbarn som jobbar runt gruvorna blir också orolig.

Dagens program känns också stabilt och vant. Jobb, träning - och fotboll. Dock utlovad ett trevligt besök på jobbet på förmiddagen.

Och avslutningsvis apropå dagen - så gratulerar jag Birgit Stöckels dotter Henrietta som har namnsdag idag. Den enda Henriettan jag känner - och ingen Henrika finns  min agenda heller. Vilket däremot David och Olle gör - Nyström respektive Hansson som har födelsedag idag. Gratulerar!!

Evigt grått

2011-08-21, kl. 07.30

Uppstigning söndagstid - dvs strax efter 6. Tråkigt med tidningslösa dagar föranleder lite sovmorgon. Fast jag har ju Kerstins tidning att hämta i lådan. Grätt, grått - men förvånansvärt svårt att lämna i från sig regn - iaf nu lördag och söndag. Kändes ljummare än de 13 grader mätaren uppnått.

Lördag var en riktigt "frispelsdag" - gjorde det som föll mig in. Städ och plock här hemma - hur kan det stjäla så mycket tid? Var och handlade - och hör och häpna - sen lagade jag mat. Ska ta med en matkasse ut till Västbacken idag. Köttfärslimpa med en riktigt god sås. Såser är annars min akilleshäl - ända sen kusin Björn stortjöt och påstod att hans mammas sås minsann inte var svartprickig. Nå - jag var väl bara 10-12 år då - när jag utövade min kokkonst i Koskullskulle!!

Apropå grått så tycker jag att kvällstidningarna borde ha sina "EXTRA" rubriker i färgnyanser - svart bara för allra värsta sorten - och sen kan vi väl komma överens om något signalsystem så vi förvarnas om vilket elände som väntar. Känns nödvändigt efter Utöya.

Vilken färg dagens
Extra om Tripoli borde ha vet jag inte. Svart - som den är - är väl rätt - men ett visst hopp får man då Ghadaffis dagar verkar vara räknade??

21 augusti - 1968 - det var då den Tjeckiska våren kördes över av sovjetiska tanks. En sån där dag - datum - som förevigt etsat sig fast hos mig.  Vet exakt var jag var och vilken färg stolen var som jag satt på när jag såg TV-nyheterna. Det var då jag definitivt lämnade den vänstra halvan av politiken - även om det dröjde några år innan jag fick med i Folkpartiet.

Annars inte mycket att rapportera från Bärigårns horisont. Ska röja köket - finns ingen som kan gorma ned så mycket som jag kan. Sen blir det väl till att packa matkassen och dra mot Västbacken. Match kockan 13 - Saras lag mot Trångfors. Sen blir det en timme eller två på jobbet - några saker som mår bra av att göras idag och inte skjutas upp till i morgon.

Har ingen aning om vem som har namnsdag - men grattis ni som har det iaf. Tycker namnsdagar är mycket mer att fira än födelsedagar. De senare är numer bara en påminnelse om att det inte är mycket kvar på måttbandet. Och apropå det så ska jag komma ihåg att vara hemma ikväll - trevligt och nyttigt besök väntar.

Hallå fotografen!

2011-08-20, kl. 10.45

Hallå fotografen - eller möjligen redigeraren. Visserligen håller jag med -
glashusen på Varvet är verkligen något jag skulle vilja slippa se. Men om vi får se bilden som den ser ut i pappers Kuriren idag - och inte som några prickar i horisonten - tror jag fler skulle dela den uppfattningen.

När vi tog skolkort skulle alltid de minsta stå längst fram - och vi "drasutar" fick stå längst bak. Fundera hur det skulle sett ut på skolkorten om vi gjort tvärtom. Så kommer det se ut på Varvet om planerna på glashusen genomförs!

Våga vägra

2011-08-20. kl. 07.30

Idag vågade jag vägra att stiga upp - ville inte. Vilket kan bero på att jag såg en skymt av vädret. Låg kvar till halvsju och funderade varför jag egentligen hade tänkt att stiga upp tidigare? Kom på varför en halvtimme senare - Da Capo  06.03. Men för oss saktfärdiga finns ju alltid reprisen.

Yr:s utlovade skymt av solen lördag och söndag är nu raderade. På långtidsprognosen finns knappt skymten av sol - men desto mera regn. Nu är jag less!

Julhandel vill jag också vägra i augusti - men den lär vara en realitet. Hoppas bara att kära barnbarnen växt ifrån det - häromåret blev jag med boken "att bli med hund" - hur den nu hamnat hos mig?

Och snart får jag sätt upp värnet - vägra att semlor innan fettisdag. Men det brukar gå bra. Liksom att avstå julbord innan julfton. Och att spara surströmmingspremiären till fiskarna har mognat till. Men jag måste tillstå att jag frestades när jag såg Mannerströms svarta burkar med "romströmming".

Tant Lilly hade hunnit hämta in tidningarna. Skönt att slippa gå ut i regnet.

Kuriren toppar med en nyhet om att deltidskåren i Töre förslås ersättas med räddningsvärn. Men den nyheten finns inte på nätet. Så "extra" i Kuriren (och NSD) är en misstänkt förskingring på Försäkringskassan. Och så Luleå Baskets namnbyte till Northland Basket. Vilket förstås kan föra tankarna till Obolaffären - vilket Malin Öhrlund gör i sin krönika. Där hon hoppas att Luleå Basket gjort hemläxan.

Under rubriken "matchen direkt" hittar jag Luleå hockeys resultat mot Finska laget - men klickar jag på bilden under får jag också fram en "match" - Leif Wikström från Alvik som varit med om en riktigt otäck olycka. Tack och lov så verkar det gå framåt med rehabiliteringen.

Vad mer att notera? Jo, att Luleå kommun - som en av de sista kommunerna - nu äntligen söker pengar för LOV - lagen om valfrihet inom vård och omsorg. Härtill känner man sig nödd och tvungen. Omprövning under galgen - kan man också säga.

Skulle verkligen önska att kommunen också omprövade "glashusen på Varvet" - bilden i tidningen idag visar på all tydlig önskvärdhet att vi borde slippa detta.

Bernhard och Bernt har namnsdag - grattis!

Och vad gör jag en sån här regnig och oinplanerad dag då? Börjar med lite hemmaröj - så får vi se.Misstänker ett besök tidig förmiddag - så jag kanske ska börja med dusch och en kam genom håret.

Inga halvmesyrer

2011-08-19, kl. 06.45

Om sommarens väder kan man säga att det varit väldigt tydligt. Mest har det förstås varit soligt och varmt. Men när det har regnat - då har det verkligen gjort det, Två dagar i midsommarveckan - och så nu senaste veckan. Strilar hela tiden bara i varierande intensitet. inga halvmesyrer med vädret inte.

Gårdagen däremot var väl lite av en halvmesyr. Men Karolina kom iväg i god ordning trots vissa strul med vissa plan. Men ibland ska man ha tur och ha bokat rätt. Jobbet flöt på - utan att vara av det effektivaste slaget. Bra träning. Nästa vecka sista ökningen upp till normala 3 km snabbgång (3ggr/vecka),

Saras fotbollsmatch i Svartbjörnsbyn iställd pga av vattensjukplan. Jag har varit där tidigare i sommar så jag undrade faktiskt. Själv har jag rejäla regnkläder så det hade nog gått bra - men tänkte på de stackars tjejerna. Själv förvaltade jag inte den nyvuna tiden särskilt effektivt. Lite bokläsning och sen mest bara slapp!!

Hör på TV:n att det ska ge tips om förtäring av kräftor - dagen efter surströmmingspremiären. Ur led är tiden. Båda lokaltidningarna har förstått haft sina tester - i förrgår - och traditionsenligt så bevakar de också Grand Kallax egna premiär - denna gång med
Anna Maria Corazza Bildt.

Premiäryra i Överkalix - Jägarna - men idag har NSD rubriken "De har fått nog" - om två familjer som flyr Överkalix pga av mobbing i skolan - som enligt artikeln pågått i 10 år. Och jag vill säga att det är en underdrift - redan för dryga 10 år sen var Överkalix på tapeten för mobbning som pågått många år. Om jag minns rätt tom en riksnyhet i program typ Janne Josefsson. Något för lokalmedia att följa upp?

Och Kuriren slår upp nyheten om att läkaren som NLL blivit av med - han som både misstänkts för sextrakasserier och narkotika förskrivning - han återfinns nu - aktiv i Vll - dvs en förflyttning från Norrbotten till Västerbotten. Allt medan socialstyrelsens byråkratkvarnar mal kan han alltså fortsätta sin tvivelaktiga verksamhet!

Och till all lycka så ska kronprinsessan till länet - Haparanda - den 22 september. Då kanske även lokalmedias rubriksättare får nytta av Aftonbladets rubrik på löpet igår - GRAVID-EXTRA". Expressen har nu skapat en ny layout "BABY-EXTRA"

Och bloggen har strulat och hängt sig här på morgonen - så jag har hunnit duscha under tiden. Och Kuriren har under tiden länkat ut nyheten om läkaren.

Måns och Magnus gratuleras på namnsdagen!

Blir ingen ledig dag idag - trot att flexet är fyllt. Lite som måste åtgärdas före helgen. Träningsfri idag - så det blir till att hitta på något på eftermiddagen.

Oordning

2011-08-18, kl. 07.00

Mild moses - jag får ingen ordning på uppstigandet. Skulle snooza 10 minuter - men tryckte uppenbarligen på fel knapp och vaknade först 06.10.

Men ska jag lita på Kurirens horoskop borde jag krupit ned under duntäcket igen. "Du kanske trodde att dagens skulle bi smidig. En kund eller klient ser till att det inte blir så". Kan undra vad som väntar??
 
Stor dag igår -
Victoria och Daniel väntar barn. Och tidigt tillkännagivande snuvar snuvar skvallerpressen på spekulationer om putande mage. Nu undrar ju alla bara NÄR i mars det blir. Åsa Petersen menar att det är tidigt att gå ut med det i 12:e veckan. Daniel själv hävdar att de nu får vänta i ett halvår. Och Hans L. Olofsson - NSD reporter "utlånad" till Expressen meddelar att media nu sysslar med den absoluta nyheten - var blev tronföljaren till? Slutet av maj hävdar han. Själv hoppas jag förstås att få dela födelsedag med den kommande babysen - 26 mars.

Våra lokaltidingarn toppas annars båda av den nya Jägarna-filmen. En annan NSD-Olofsson publicerar vimmelbilder från premiären.

Stor dag idag också föresten - surströmmingspremiär. Dock blir den ingen surströmming för mig. Är inte så noga med premiären - strömmingen är mycket bättre då den fått ligga till sig ett år.

Mycket bättre än min var också den halstrade saltströmming jag bjöds på ute i Långnäs igår eftermiddag. Nancys!

Nu hinner jag inte koppla av mer här framför datorn. Ska vinka av Karolina som återvänder till London idag. Sen blir det jobb och träning. Fotboll i Svartbjörnsbyn ikväll - flickor 97/98.

Ellen och Lena gratuleras på namnsdagen.

Sänder också en medlisam tanke till republikanska föreningen. Det var precis inte deras dag igår och en dyster framtid väntar.

Medioker dag

2011-08-17, kl. 07.00

En tämligen medioker dag igår. Jobb och träning som vanligt. Förvisso ett antal trevliga möten. Och tvä försäjare på samma dag. Säger inte att de är otrevliga på något sätt - men jag blir stressad av dem. -

Tror jag blir lite nojig av lågtryck - igår somnade jag sittande i fåtöljen - gång på gång - med Ola Ullsten boken i knät. Och sen gjorde jag absolut ingenting.

Och ändå har jag sovit till klockan halvsex - nu blir det lite stress för att hinna till jobbet till kl. 9. Och vare sig min kropp eller själ klarar stress - ännu.

Möttes av regn - känns helt ok. Men inga stora mängder här inte. Och hyfsat varmt - en dag att gilla.

En sak att ogilla - hur i helsicke är det möjligt att polisen gett licens för samma typ av vapen som användes vid massakern i Norge - trots att det är förbjudet som jaktvapen. 371 licenser i landet för det vapnet - varav 354 för jakt. Undrar vad de övriga 17 ska användas till. 54 licenser för jakt sen det förbjöds.
Varav 4 i Norrbotten - enligt Kuriren. I NSD i en liten notis sägs att det är 8. Oavsett antal är det åt helsicke!!

Annars verkar det vara Lulebos försäljning av lägenheter som upprör - mycket utrymme i båda tidningarna. Fyra sidor i Kuriren (här gårdagens artikel) och två sidor i NSD (gårdagens artikel - även här - trist)  Upprör mig också - fast av andra skäl. Verkar som om journalisterna samåkt ut till "brottsplatsen" -  stort sett intervjuer med samma personer/hyresgäster. Så uppdaterade Kuriren - dagens artikel med intervju av Raili Rammi - som även intervjuades av NSD!

Nu rinner tiden iväg för mig. Dagen känns ganska oplanerad - förutom 3 timmars jobb. Men den går nog åt ändå.

Verner och Valter ska fira idag - grattis på eran namnsdag!

Jobbdax!

2011-08-16, kl. 06.30

Kunde konstatera att det var stora återvända-till-jobbet-dagen igår. Jobbdaxkvoten måtte ha ökat markant. Mycket folk överallt - och tendens till stopp i Haparandarondellen. Vilket visade sig vara en "
seriekrock"och det var inte jag som körde på bakifrån.

Dagen gick annars i gamla hjulspår - jobb och träning. Och även på gymmet hade folket återvänt - slut med egna "kuppen" - men det gick bra iaf. Har trappat upp till 2 km snabb gång nu - och foten håller stilen.

Ola Ullsten fick göra mig sällskap i solstolen (och senare i sängen också). Kul att få recenserat tal och möten som jag faktiskt varit med om själv. Frågan är om jag ska se det som om statsministerserien nu kommit till moderna tid - eller om jag levt och verkat på stenåldern?

Uppfyllde sommardrömmen om halstrad saltströmming och färskpotatis. Men har kommit på att det finns en bättre sorts saltstömming - den som kallas "brunnen" - typ en liknande process som med surströmming. Vilket jag fick bekräftat på denna länk - ett mellanting mellan saltströmming och surströmming!

Nu ser jag framemot en ny dag. Förefaller som om det ska kunna bli regn här. Dock plus 15 strax efter klockan 5 - sommaraktigt. Kan tro att det inte blir lika häftigt som i västsverige?

Idag toppar lokaltidningarna med samma ettan-nyhet - Lulebo säljer lägenheter. Variationen handlar om pris och antal - för 150 miljoner enligt NSD - och 380 stycken enligt Kuriren. Fast NSD har en annan variant på nätet.

Visst är det en annorlunda variant att skriva ledare i "jagform". Har inget emot det - men det kändes ovant - och jag fick läsa om flera gånger. "Bussiga Boden" - i Kuriren. Hm  däremot ogillar jag starkt att Kuriren numera lägger ut ledaren ännu senare.

Ogillar också att debattsidan på Kuriren alltmer tenderar att vara megafon till moderata konstellationer av olika slag. Fast här är jag inte riktigt skodd på fötterna - men det är min upplevelse. Mycket uppstencilerat från partihögkvarteret!?
Ja - då var min tid för reflektion slut - ser fram emot ännu en bra dag - trots eventuellt regn. Många goda möten inplanerade - och träning förstås.

Kaos i väst

2011-08-15, kl. 06.00

Har tydligen befunnit mig bortom nyheter ett tag - för nog borde väl
kaoset i Göteborg ha varit på TV-nyheterna. Tog mig en stund att fatta betydelsen av "väst".

Berodde möjligen på att jag läst ledaren "Muren och den svenska vänstern" - och var inne på den politiska betydelsen av väderstrecken. Häpnade nämnligen över uppgiften att SVT1 så sent som 1986 i en dokumentär hävdat att DDR blivit ett välmående land och att muren "tjänat sitt syfte". Inte länkbar än - men läsvärd. Norrbottens Kuriren.

Läsvärd och länkbart - Östmans krönika sen i lördags. Häpnadsväckande om Leif Pettersson (s) som uttalat att han alltid följer partilinjen - aldrig kan tänka sig att rösta emot. Dvs inga egna åsikter om någonting. Pastor Jansson? Och  Margareta Lindbäck får tugga sina parkeringslappar igen!

Berörs av sign. "Förtvivlad anhörig" som i Kuiren skriver att i Luleå är det en skyldighet att bo hemma så länge som möjligt - även när man inte klarar det  - och inte en rättighet som det borde vara. Här gömmmer sig ett "mörker" där man dessutom dribblar med statistiken för att inte drabbas av böter. Beviljade insatser dateras inte förrän man vet att man kan leverera. Därmed kommer man inte upp till tiden då böter faller ut. Åtminstone var det så på fars tid.

 Det blev pang på tidningarna idag - utan reflektion av gårdagen. Lat dag i solen - med två statsministerböcker - Palme och Fälldin. Och så fotboll på kvällen förstås - TV.

Idag har jag haft uppstigning nästan ordinarie tid 4.40 - bara en kort inslumring på 10 minuter. Ensiffrig temperatur - plus 8 - och fuktig förhöstluft mötte mig på tidningsturen.

Grattis till Stella och Estella - namnsdag idag. För egen del blir det jobbförmiddag sen träning. Sista dagen på kortet hos Luleå Rehab - men tror jag förnyar en månad till innan jag ger mig ut på öppna marknaden. Känns skönt att ha Marie att rådfråga. Ska för övrigt öka på promenerandet - bandet - idag till 2 km. Foten verkar hålla och bli stabilare allt efter.

Havregrynsgröten väntar.

Höjdardag

2011-08-14, kl. 07.30

En riktig höjdardag igår. Summerat: tidig uppstigning, Avfärd kl. 7. Kaffe hos Lotta i husvagnen. Många glada hej till Alvikare och andra. Näsbyängar - match. 4-1 i baken mot Töre. Mot Lappträsk. Kaffe och "sockerkanelskorpor" (en finsk specialitet). Edit, Gösta,Inger, Sören, Set m. kompis. Paradisisk trädgård. Vid ett vatten jag inte vet vad det heter - Sangisälv??? Njutning i hammocken i solen. Dopp i kopp till lunch (färsk mandelpotatis som doppas i lök som smörkokats - och mycket smält smör kvar). Åter til Kalix - och frossade i barnens godisburk - i solen. Ett myller av kända och okända människor - som jag bytte ett ord eller två med. Match 2 kl. 16 - seger med 3-0 mot Överkalix. Två perfekt hörnor av Lisa resulterade i mål. Glömde hamburgaren som jag tryckte i mig - trots mätt mage - bara ett måste. Styrde mot Persön och proviantering för Sara. Levererade henne till Alvik och familjen Sandberg. (Hon sitter på tåget till Kiruna just nu - fotboll i Kiruna) Leverans av Doris till Ensittarvägen. Hemma efter 12 timmars intensiv dag nötte jag mest fåtöljen.

Och dagen har börjat med en rejäl sovmorgon - till klockan 7. Tänk att det fanns en tid då Luffarna och jag möttes på nätet - då de sa "godnatt" vid 4-tiden - och jag sa "godmorgon".

På nätet idag noterar jag
klokhet från Carl Bildt. Kritik mot Cameron i England som vill stoppa sociala medier. Och det är ju inte nog med det - så individualisk ideolog han än har - hörde jag på radio/TV  att han vill göra någon form av kollektivistisk bestraffning - vräkning av alla som bor i de områden där ligisterna bor. Det senare hittar jag inget om på nätet - så det kanske inte äger någon riktighet? Bra isåfall.

Lokala nättidningarna innehåller bara det vanliga efter en helg - fylleri, misshandel, våldtäkt och hockey. Tyvärr - och det är ju inte tidningarnas fel. Det är länets mindre begåvade män som varit i farten - som Kuriren så träffande skriver.

Nu ska jag ägna några timmar åt lite röj i köket och vattning av blommor. I övrigt är dagen oplanerad så när som en kort insats på jobbet - i storleksordningen en kvart.


Morgonskryt

2011-08-13, kl. 06.00

Lite morgonskryt bara så att ni ser att jag är uppstigen. Och det - steg upp - gjorde jag faktiskt kl. 04.30 - så nu hoppas jag min klockan ställer in sig på det framöver. Fast igår "försov" jag - av misstag - i 4 timmar.

Men sen steg jag upp och fixade till en "mammapaj" - dvs en variant av quiche lorraine - utan pajdeg.

Mest serverhallar i tidningarna idag. Glad över att det verkar gå i lås - men hiskeligt less att läsa om alla turer.

Enda som fick mig att höja på ögonbrynen idag var faktiskt en liten notis där 3 nämndemän kört över domaren - 3-1 alltså. Hur ofta händer sånt? Två ungdomar som var åtalade för misshandel och tvång (om jag minns rätt) mot en jämnårig. Normalt borde det ju vara domaren som har den juridiska kunskapen om bevisen räcker till.

Nu ska jag göra mig färdig för avfärd mot Kalix. Första match 08.45 och den andra kl. 17.00. Så det blir minsann en ful dag. Grattis tlll alla tjejer och killar som heter Kaj - namnsdag idag.

Godmorgon!

2011-08-13, kl. 22.30

Nu luras jag lite med - godmorgon - men faktum är att jag vaknade för 1½ timme sen - efter att ha tagit en middagsvila vid 17-tiden. Och oj så jag har drömt - har tom bytt jobb.

Nu håller jag på att fixa en "mammapaj" - som jag ska ta med till Kalix i morgon.

Lyssnar på TV om norrmannen Vorvik som vill ta över Allsvenskan- Gud må förlåta mig att mina tankar går till Obolaffären - trots att Vorvik verkar så norskt rejäl och trevlig?

Men annars är detta blogginlägg blott i förebyggande syfte - ska hämta Lottas mor och syster klockan 07.00 i ¨morgonbitti - och hinner nog inte skriva något inlägg. Så vet ni att jag lever och mår även om jag inte bloggar.

Kan dock rapportera att jag är nöjd även med denna dag - trots att det blev en tupplur som blev lite för läge. Men jag tror det är fullmånens fel?

STORA problem!

2011-08-12, kl. 07.00

I radio, tv och tidningar får vi rapporter om missväxt - det har varit så regnigt att dillkronorna ruttnat bort. Vilket ENORMT STORT problem - som är värt så mycket mediautrymme? - till och med ettannyhet på NSD med den fiffiga rubriken "Dillköparna går kräftgång inför helgens fester".

Synd att jag inte odlar något i år - jag var en baddare på att klara dillen - som en av de få grödor jdag fixade. Här ikring har det då inte regnat bort något - så kanske ni som har dill i friland får se upp lite extra för trädgårdstjuvar

Dillen var faktiskt bara andranyhet - första fetarubriken är "Jätteraset" - om att
Northlands aktievärde halverats. Folk som lånat pengar för att köpa aktier - paniksäljer enligt Allan Lehto. Och om man nu skriver ner aktien - så kan ju de som har pengar köpa billigt - och ta hem framtida vinster. Ibland undrar jag om inte vissa skriverier styrs av detta?

Missväxt på lingon också rapporterades i TV igårkväll - efter ett långt inslag konstaterade reportern att det inte ser ut att bli några blåbär heller. Ungefär som om blåbären mognade efter lingonen. Ett asfaltbarn av sin tid

En riktigt bra dag igår igen - lagomt med jobb och sen träning. Fullföljde veckans program med den trejde träningen. Känner hur det stärker både fysiskt och psykiskt.

Fotboll på Likoarenan på kvällen - Lisas lag vann - utan Lisa. Har en vadskada och kämpar nu för att repa sig till BD-open i helgen.

Men den här dan blir nog bra iaf - mitt flexkonto ligger på plus så jag ska bara ha telefonjour idag. Ska fortsätta "utrensningen" med att köra ett lass till tippen.

Kom ihåg att gratulera alla som heter Klara idag - namnsdag.

Oönskade stopp

2011-08-11, kl. 06.30

Idag skrivs det om oönskade stopp. Bommarna vid vår exp brukar haka upp sig ibland - men igårkväll var det tydligen självaste loket som la av så lägligt att det
blockerade övergången mot Östermalm. I en och en halvtimme - vilken underbar bilkö att "lappa" bilar i - ja inte böteslappar men lämpliga flygblad. Eller kanske "knacka bilruta" som variant på att knacka dörr?

Stopp för serverhallarna har det blivit i Luleå - medan Östersund gasar - enligt NSD.  Undrar om det är fler kommuner som är med och tävlar i det tysta? Det vore ju himla nesligt om vi drabbades av ytterligare ett Kallax Cargo.

Stopp på det goda vädret har det också blivit. Fjärde mulna dagen på raken - och bara plus 9 i morse. Har nog hamnat i positiva klubben - det känns inte alls besvärande med vädret.

Bra dag igår - jobbet och frisören fick sitt. Gäster på kvällen - med lite för många Magnum för min del.

He, he - "pingisupproret" - nu fick han till det han JE på Kuriren. Juholt lär ha kommenterat upploppen i London med att det stängt för många fritids. Ja - kan han inte skylla på alliansregeringen måste han ju hugga till med något.

Och OA vill stämma i bäcken - och stoppa "upploppet" i Övertorneå. Tar Kiruna 1994, Boden 2002 och Kalix 2010 som varnande exempel. Men jag är inte riktigt med på Kalix 2010? Då tog de ju tillbak makten med egen majoritet till och med. Eller?

OA:s ledare baseras tydligen på en nyhetsartikel igår som jag missat/inte minns - men även idag är Övertorneå högt på nyhetsagendan med "Vattenbråket" - som väl även det har politiska dimensioner?

Nå - nu är det en ny dag - och Susanna ska gratuleras på namnsdagen. Idag blir det jobb och träning. Kanske någon timme jobb efter träningen också - ska se om jag fått ihop flextid så jag kan vara ledig i morgon - eller iaf bara ha telefonjour henma. Men jag ska hinna till fotbollsmatch i Alvik klockan 18.

Blir nog en bra dag idag också. Ha det.


Skördetid

2011-08-10, kl. 06.30

Grattis till Lars som har namnsdag idag. Om någon Lars ska nämnas idag så är det väl Ohly som igår tog beslut som innebär att han inte blir
avsatt som partiledare. Grattis till alla er andra också.

Ser att Expressen skryter med att det skulle varit först att avslöja Ohlys avgång - men det stämmer inte. Aftonbladet var före - och jag visste det före Aftonbladet!

Larsdagen tillhör de namnsdagar jag alltid kommer ihåg. För då - den 10 augusti - la alltid morbror Otto ifrån sig Lektyr och Flamman för att ta sig an skördandet av den gula löken. MYCKET viktigt att den skördades just den dagen - annars gick det mask i den. Fast mormorbloggen har inte hajat detta med Larsdagen.

Rolanddagen - igår - den rann undan den också. Jobb och träning. Nöjd. Inte många knop på kvällen - blev middagsvila fram till strax efter 19. Och ett frossande i Magnum after dinner. Såna små godbitar ska jag aldrig mer ha i frysen.

Mul - på gränsen till regn idag - och med nöd och näppe + 10. Men jag klagar inte.

NSD kör den årligen återkommande nyheten om att det är brist på bostäder - studentbostäder.

Kuriren toppar med att gamla ställverket i Gäddvik nu blivit en häftig bostad - med 100 kvm i tre plan. Och med takhöjder mellan 4,5 och 5,3 meter. Glad att inte jag ska byta glödlampor i taket där. Detta i papperstidningen - medan nättidningen har nyheten att Kalla blivit två i rullskids VM - visste inte ens att ett sånt fanns.

Slopa värnskatten är nog inte det mest väljarfriande valbudskap som Folkpartiet har. Men icke desto mindre sakligt sett mycket viktigt. Varför framgår av en förträfflig krönika i Kuriren idag. Till detta ska också tilläggas att värnskatten kom till i ett mycket svårt ekonomiskt läge - och skulle uttryckligen vara tillfällig.

Tycker att rubriken på dagens ledare borde ha varit "Farlig ledning" - som det också skrivs om i texten Kul! Särskilt under bilden med de röd-gröna ledaren gluttandes ut från ett tågfönster - den klassiska kopian av alliansens badtunnebild! Och tänk nu är de borta alla fyra - medan alliansen består. Ja, ja Maud ska ju ersättas förstås.

Såg på FB att Eva Nordmark, TCO-basen nog skulle ställa in sin tänka Londonresa idag. Klokt beslut. Lite ofattbart det som händer i London. Och hörde på TV att de inspirerat ligister i Hässelbytorget till något mini-London uppror.

Jobb som vanligt på förmiddagen - sen blir det frisören. Och i kväll blir det besök av några trevliga personer - så sorry Thomas - det blir inget gruppmöte för mig den här gången heller.

En galen värld

2011-08-09, kl. 07.00

Sen start idag , somnade om en halvtimme till klockan 05.00 - och är tydligen seg också för jag ligger nog mer än en halvtimme sen i tidsplanen. Men ska nog hinna till jobbet till 09.00

Men man fastnar i rubriker om denna galna värld - inte nog med Utöya och den fruktansvärda svältkatastrofen i afrika -
nu brinner London - med omnejd - och börsen rasar världen över. Skönt att veta att Karolina - som normalt bor i London - faktiskt befinner sig ovanför mig - på vindan i Bärigårn.

Gårdagen avlöpte utan större kioskvältare - jobb och sen träning. I och för sig trevligt besök av ett gäng forskare på förmiddagen - om dammsäkerheten runt Luleälv. Eller dammOsäkerheten borde jag kanske skriva. Bra träning - antalet tränande hade ökat från 1 - undertecknad - till 2. Skönt att ha egen kupé som Martin Ljung skulle ha sagt.

"Luleå Expo misstänks för drogfylla" - lite märklig rubrik i Kuriren. Hur kan ett aktiebolag visa sig på fyllan? Visar sig att det handlar om två personer från en förening som Luleå Expo samarbetar med. Allvarligt nog!

NSD:s papperstidning toppar med "Mordbränder oroar" - ett 20-tal anlagda bränder i Boden. Finns anledning av fråga sig vad som händer - både i världen och nära. Känns som om tak som rasar har blivit vardagsmat i stan - nu har taket
har rasat in vid Örnässkolan - den nybyggda gymnastikhallen.

Och vardagsmat är det verkligen med inbrott i sommar. Särskilt otäckt när det verkar som om tjuvarna haft nyckel eller kod - som här på Rödkallens äldreboende. Någon form av insiderjobb - och undran om på vem i hela världen man kan lita på.

Idag gratulerar alla som heter Roland - och som jag känner. Och det är många det -  grattis, grattis!

För dagen gäller jobb och träning.

Glassfrossa

2011-08-08, kl. 06.30

Avslutade gårdagen med glassfrossa - jag som brukar tillvita mig omdömet att inte gilla glass. Men eftersom det fanns en spännande Ben & Jerry¨s Peanut Butter Cookie Dough i frysen så gick jag lös. Först på den och sen 2 bitar (minst) av Magnums after dinner. Så var det erkänt!

Annars var det en dålig dag igår. Förvisso lite tvätt och städ. Men jag var så trött och hängig - nästan lite förkylningskänsla. Fast jag tror det var någon kollektiv dagen efter - efter Luleåkalaset. Tog mig till jobbet för en utskrift av ett manus - plus Kvantum för veckoinhandling - som inte blev många varor - inspiration saknades. Men Kvantum finns ju kvar.

Lokaltidningarnas nätupplagor verkar också lida av något.
Kurirens senaste uppdatering av menyn är från 17.41 igår - och NSD senaste speglar en "nyhet" från 1960.

Men vi som är uppdaterade vi gratulerar drottning Silvia på namnsdagen.

Och börsen minst sagt skakig - ödesdag idag enligt Expressen. Det lär väl bli det som dominerar idag.

Här hemma på Bärigårn dominerar de faktum att Karolina är på väg - hem. Anländer Kallax 08.15 och Kerstin hörs redan på övervåningen. Och i morgon utökas huset med Ebba och Jonna. Då blir här 6 damer i åldern 3 - 87!

Och vädret det bara lovar och lovar. Hur mulet som helst - men inte en droppe regn. Längtar efter en riktigt regnig dag. Ska jobba - besök på förmiddagen - och träna - längre än så har jag inte planerat.

Och regnet det bara....

2011-08-07. kl. 08.30

öser ner - INTE. Kände 2 regndroppar när jag häntade in DN - sent om sider halvåtta. Kan nog säga att vi är några som längtar efter regn nu. Och för min del skulle det kunna få bli en regnig dag idag.

Ganska enahanda att skriva om gårdagen - 3 pass fotboll och 3 pass städning. Skulle äta på lokal på kvällen - men det fick bli hämtmat - då bästa restaurangen i Sunderbyn meddelade att de stängde klockan 20.00 - en timme tidigare än vanligt. Kalasets fel? Men god mat var det , oxfilén, lyxpastan och pizzorna. Lyxmagnum i fin presentförpackning var inte helt fel heller.

Att jag sen blev iväg med en hel del prylar från mitt gratisloppis i stallet kändes bra.

Nättidningarna andefattiga idag - fast skönt att det inte några fler katastrofer iaf. Det närmaste sånt är väl
upploppet i London. Skönt att veta att Kerstins Karolina är i Sverige - och på väg hit till Bärigårn i morgon.

Kommer på att jag inte varit längre med bilen än till Statoil de senaste 2 dagarna. Idag blir det nog en resa in till stan - handla och en sväng förbi jobbet och se till att plocka undan lite. Gäster i morgonförmiddag.

Tror att jag ska köra några tvättmaskiner idag - det kanske kan locka fram regnet.

Dennis och Denise har namnsdag idag - grattis.

Underbart är kort

2011-08-06. kl. 08.00

Underbart är kort sägs det - så det blir en jättekort blogg idag. Egentligen inte för att det är underbart utan för att jag legat till nästan klockan 7. Tre fotbollsmatcher igår kräver sitt pris -särskilt som det blev två förluster. Och sista matchen frös jag nästan lite. Det var säkert en temperatur motsvarande en normal sommarkväll - men kroppen har blivit minst sagt lite bortskämd i sommar.

Och inte en droppe regn fick vi igår - fast jag läste om regn både i Umeå och Göteborg och lite varstans iSverige. Och idag är ordningen återställd.

Igårmorse när det var mul passade jag på att kasta ur alla mattor och sängkläderna. Men som vanligt när jag någon gång städar kommer jag ner på nanonivå - så det är bara sängkammaren som är färdigstädad. Och idag är det strålande SOL och BLÅ himmel. Och 3 fotbollsmatcher.

Hur får jag det att gå ihop - kanonväder, fotboll och städning.

Grattis till Alfons (Åberg) och Inez med eller utan Z.

Sovmorgon

2011-08-05. kl. 07.00

Har tagit mig en lite sovmorgon idag - till strax efter kl. 06.00. För jag är ledig från lönearbetet idag. Det blir 3 fotbollsmatcher idag - med start kl. 13.00.

Men var inte orolig för fler frakturer - ska inte spela själv - Saras 97:or från Alvik. Själv fullföljde jag veckans träningsprogram igår. Har varit ensam i träningshallen hela veckan - alla 3 gångerna. Förutom att kusin Kerstin varit på behandling 2 ggr så har jag bara sett en enda kund hos sjukgymnasterna.

Till ortoped Angerud igår. Inte självklart att handen ska opereras - problemet kan sitta i nacken också - och då hjälper det föga att skära i handen. Så först en undersökning på SuS. Kan undra hur länge jag får vänta på den

Efter jobb, träning och läkarbesök tyckte kroppen att produktionskvoten var fylld , vissa dagar blir det fortfarande så. Så det blev vare sig Kalas, Evas Konstiga Café eller någon nytta här hemma. Lite läsning och TV - och så kom jag mig äntligen för att ringa faster H och farbror H.

"Subventionsstopp för diabetespumpar" är toppnyheten i Kuriren. En utredning om det är staten eller landstinget som ska ha ansvaret . Lite att ta ut bekymren i förväg. Eller att mota Olle i grind?

NSD  har en makaber nyhet - om ett "Makabert fynd" - döda hundar i en väska på strand.

Annars är det förstås mest Luleåkalaset i båda tidningarna. Och på TV. Såg Karl P invigningshoppa - och sen följdes kommunalrådet av The Poodles. Ett kommunalråd som följs av "pudlar" skulle oroa en skrockfull. Ett omen?

Men lite surt att jag inte var där - men kände inte att jag orkade. Och betala en massa pengar ikväll eller lördag gör jag inte - eftersom jag ledsnar på en timme eller så.

Och börsen rasar - och hysterin gör väl att den rasar än mer. Men det är ju trots allt värdsliga saker. Och ingen idé att oroa sig för.

I väntan på spännande fotbollsmatcher ska jag försöka göra lite utrensningsarbete här hemma, Kanske tom ska tro mig att vara inne och dammsuga?

Ulrik och Alrik har namnsdag, Grattis till er som heter så - min kollega i Trollhättan till exempel - Hammar i efternamn.

Kalla fötter

2011-08-04, kl. 06.15

Tidningsläsandet gav kalla fötter - fast inte tidningarna i sig utan det faktum att jag fortfarande har alla fönster på glänt. Det krävs åtgärder för att få ut värmen ur ett sånt här gammalt hus. Men nu är det nog läge att minska på luftningen - "bara" plus 14 idag. Men solen den stå oss bi även idag.

Hör om pedofilhärva på TV - varav "trådar" i Sverige. Hoppas verkligen att det som får kalla fötter av den nyheten med det snaraste grips och döms! Hur mycket sjukt folk finns det egentligen?
Artikel i SvD också!

Gårdagen avlöpte den också - inga kioskvältare precis. Jobb och träningsfridag. Vilade mig istället i form på eftermiddagen. Läste Erlander färdig och gav mig på Palme. Ebba badade pool och roade mig under tiden. Sen slö kväll - med slötittande på TV och tidigt sänggående.

"Parkeringsilska bland Hertsöbor" toppar Kuriren. En kille som varit hem på toabesök och ställt sig på besökande parkering istället för boendeparkering fick böter. 350 spänn för ett 10 minuter långt toabesök. Häftigt.

Tom Jones har också fått "kalla fötter" - insett att en god livstil kan förlänga och förgylla livet. Månne han har läst goda råden för att undvika alzheimer. Så grymt med kvinnan som bara var 54 år då hon fick diagnosen!

Och apropå kalla fötter så ser jag en notis i NSD om att juli månad i Luleå varit den varmaste på 5 år. Min känsla där att de glömt en nolla bakom - 50 år?

NSD toppar annars med att Luleå är intressant för fler datajättar. Media triggar upp våra förväntningar. Dags att påminna om gamla centerledarens ord om att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten. Risken är att vi får så höga förväntningar att en normal utdelning blir en besvikelse. Noterar också att reportern gör jämförelsen med Kallax Cargo!

Träning idag - 3:e i veckan - full pott alltså. Men "björnen" är inte skjuten än. Ska lyckas pricka in ett läkarbesök också - denna gång för karpaltunnelsyndromet plus lilla frakturen i foten. Med tanke på vad jag skrev ovan - alzheimer - är det dock tid att sluta gnälla över småkrämpor. Summan ska iaf vara konstant.

Arne har namnsdag - grattis.

Nu kör vi torsdag. Och gratulerar Obama på 50-årsdagen också förstås.

Missat en snackis!

2011-08-03, kl. 06.30

Missade tydligen en snackis igår -
"det är bögarnas fel". Allsång på Skansen har fått sitt "Per Oscarsson" - kanske? Själv slötittade jag på något amerikanskt om gärningsmannaprofil och FBI.

Bra dag igår - men så lite man hinner. Morgonbestyr, några timmars jobb, träning så är dagen uppäten. Men nöjd är jag över att jag tränade för andra gången i veckan - en tredje ska det bli.

En välkommen mulen dag idag - plus 17 klockan 06.00 är godkänt. Känns inte som om det skulle vara helt fel om det kom en liten regnskur och friskade upp. Men det är väl att be om för mycket?

Med den här torkan som varit förefaller Kurirens uppgift - huvudnyhet - om få bär - blåbär - sanningsenlig. Hade tänkt mig att hitta någon som sålde båbär - men kanske får lägga ner projektet? Och satsa på lingoninköp istället?

NSD toppar ettan med "Fortsatt dragkamp om serverhallar" - där företrädare för Östersunds komun lite blygt påstår att Luleå nog ligger bättre till. Undrar om det är för att invagga oss i någon falsk trygghet?

Väntar på goda nyheter nu på morgonen - att den 11-åriga flickan hittats. Nog undrar man hur en konduktör är funtad som kastar av en 11-årig flicka som inte kan göra sig förstådd på svenska. Stora syster som hade biljetterna var på toa - och under tiden blev flickan avkastad i Kumla.

Om det inte funnits judar och oliktänkande så hade världen inte sett massmördare som Hitler och Stalin. Det är väl slutsatsen man kan dra av sverigedemokratens uttalande om att det är massinvandringens fel att Breivik begick massmorden. Fattar dom inte vad dom säger?

Förefaller vara magert med nyheter - men efter Norge får vi väl säga att "inga nyheter 'r goda nyheter". ingen nyhet heller att Tage har namnsdag. Grattis!

Träningsfri dag idag - en inplanerade är en lunch med god vän. Kanske dax att börja inteckna resten av dagen och kvällen.

Ha en bra dag.

Europol och Brå

2011-08-02, kl. 07.30

Hittade en officiell uppgift om islamextremisternas andel av terrordåd. Enligt Europol begicks 249 terrordåd unde 2010 - av dessa hänfördes 3 = 1,2 % av muslimska extremister.

Enligt Brå begicks det 270 hatbrott under 2010 - 49% av dem var riktade mot muslimer.

Källa; artikel i Svenska Dagbladet.

Det går an!

2011-08-02, kl. 06.15

Det går an att börja jobba också. Faktiskt riktigt roligt igår - ivrig att komma igång. Kul att träffa Thomas igen. Och så fick vi besök av May-Britt fd FPU-ombudsman som kom förbi på sin "blodomloppsrunda". Men annars var det rätt lugnt. På expen alltså - lugnt - i stan var det allt annat än lugnt.
Fullständigt kaos i trafiken. Men jag har ju varit med förr - och vet var att köra eller inte köra.

Efter 4 timmars jobb (ska jobba in fredagen) så gällde det att ta sig till sjukgymmet. Nödvändigt att korsa Kungsgatan - men insåg att det borde ske till fots - rätt uträknat. Stolt att ha tränat. Första gången på 3 veckor. Tog det försiktigt med löpbandet - inte kliva fel med frakturfoten.

Träningen gick ovanligt bra och fort. Möjligen beroende på att jag lyssnade på Birgitta Ohlssons sommarprat. Ni som inte lyssnade kan göra det på länken.

Och efter inhandling på Kvantum summerade jag en nästan full dag - hemma först strax före 16.

Lite assistans till kusin Kerstin med trädgårdsarbete resulterade i att jag klämde "tjickan" (bröstet) i en gammal antik sladdvinda. Får vara glad att det inte var i köttkvarn - travesterande den dåliga historien om när mamman fastnade med "tjickorna" i köttkvarn.

Några trevliga telefonsamtal på kvällen -bland annat morbror Sture - och sen lite slött tv-tittande till John Blund infann sig.

Sex och trafikkaoset toppar Kuriren respektive NSD.
.
Bedrövligt att ta del av NSD:s insändarsida idag. Två insändare som uppenbarligen är besviken att det inte var islamextremister som stod för terrrordåden i Norge. Hade varit enklare då att fortsätta att kollektivt fördöma muslimer som grupp. Men lika lite som sverigedemokraternas väljare kollektivt kan göras ansvarig för dåden i Norge - lika lite är muslimer ansvariga för islamextremisternas gärningar. Såg för övrigt en uppgift om att det bara är 0,34% av terrordåd i Europa som kan kopplas till islamextremister. Förvisso 0,34 % för mycket - men speglar inte riktigt mediabilden.

I övrigt ser jag att Juholt "pudlar" på. Nu överens med regeringen om pengar till ambassaderna för att undvika nedläggning. Fast ingen bra förhandlare tydligen - nog borde han (vi) väl fått med någon besparing på det svenska regeringskansliet - det kunde nog vara en viktig signal. Och troligen befogad?

Karin och Kajsa gratuleras på namndagen.

För egen del blir tisdag en repris på måndag - jobb och träning. Vad sen eftermiddag och kväll ska ägnas åt är i skrivande stund oklart. Men det ger sig alltid.

Och vädret då? Ja det består - plus 15 och sol klockan 06.00. Men vore jag Kalasgeneral skull jag förbanna www.yr.no och SMHI. Betydligt sämre väder utlovas till helgen.

Per..och Margaretha

2010-08-01. kl. 06.00

Så skriver man augusti - den första. Per gratuleras på namnsdagen. "Per, Karin, Tage, Arne.. - så kommer namnsdagsbarnen på pärlband. Och idag den 1:a gratulerar jag Margaretha R på 59 årsdagen - grattis. Apropå namnsdagar kan ni ju kolla in den gula löken - på Larsdagen den 10 ska den skördas och hängas upp på tork!

En bra dag igår - igen. Sommarmarknad på Hägnan - med fika på Café Fägnan - vaniljhjärta och kaffe - tack snälla kusinen för fikat. Smycken - egen tillverkade - var trenden på marknaden. Och annars dominerade de gamla veteranbilarna företrädda av Amasoner, PV:ar, Saabar (med de felvända framdörrarna), Fordar med flera. Pärlan var väl annars en grön gengasdriven lastbil.

Pyttipanna - på grillfestens rester - i pergolan på eftermiddagen. Lite vila på maten och sen gjorde Kerstin och jag visit hos grannarna på andra sidan staketet. Hos "Strutz" var dom inte hemma - men Frishammars, Gustin och Anette och Patrik på backen fick besök.

Idag börjar jag ett nytt liv - arbetslivet. Förmiddagen är därmed inplanerad och sen ska det bli träning - efter mer än 3 veckors uppehåll. Nu är det nog dax att pröva vänstern på löpbandet - och se vad frakturen tål?

Som en påminnelse om att det finns ett annat liv efter sommaren så illustrerar Kuriren sin ledare - om Saab - med en
vinterbild - med snö! Var det verkligen nödvändigt att trycka till oss så? För trots att det nu är arbetsdag för många av oss skiner solen - och det är plus 15.

Intressantast i lokaltidningarna idag är Peeter-Jaan Kask:s krönika i NSD. Marika Lindgren Åsbrink - Juholts nya ekonmiska rådgivare - har skrivit en rapport som krönikören tolkar som att socialdemokraternas recept för välfärd är en återgång till tiden då "Domus hette Domus". Fokus på att motarbeta privata entreprenörer riskerar att vrida klockan tillbaka några decennier utan att välfärden blir bättre för det, menar Kask. En tydligare uppmaning till kursändring kan väl knappast Juholt få?

Kanske något för Ögren också att beakta när han dömer ut centerpartiets förslag om mindre enheter inom primärvården. En debattartikel från DN den 19 juli har blivit första nyhet i NSD idag. Så är det i nyhetstorkans värld.

Johansson+Carlsson=Lööf=Sant. Annie Johansson - bivande partiledare C (???) - har gått sta och gift sig. Kan ju fundera om det varit planerat eller ett led i profileringen? Roligare att bli partiledare Lööf än den andra partiledaren Johansson=Olof?

Hur Löf - Börje - blev Lööw förtäljer dock inte denna artikel? Fast nu är han ju inte längre någon offentlig person - så jag lär väl inte få veta heller?

Nu kör jag igång dagen - måste komma i tid så inte Thomas får stå och slita i handtaget.