Vad mallig jag blir x 2

Vad mallig jag blir när han som filmade oss på fullmäktige igår har sett att jag nämnt hans namn på min blogg. Det innebär ju att han har sett mig också! Är det inte det vi vill alla - att bli sedda. Inte alltid att bli omtyckta för allt vi gör - men just sedda. Att vi också finns här ock nu! Här är i alla fall länken till fullmäktige på TV- själv höll jag på falla av stolen att se mig själv stå där och röra mig alldeles för mycket. Får nog gå på kurs igen. Här är länken - mycket motvilligt: http://www.kommuntv.se

Och så Lars H:s kommentar - att min blogg är ovärderlig - för honom och andra som följer politiken lite perifert. Då blir jag mallig igen - då blir jag  ju också sedd.

Roland Eriksson chef på tekniska visade en bild - men så snabbt att jag inte riktigt hann uppfatta den - jag tror av hans försnack att det skulle spegla bilden av den första entreprenören - fast jag fattade inte den abrovinkeln (nu använder jag ord som jag inte vet vad det betyder - riktigt). "Jag ska ha så mycket inre trygghet att det balanserar all yttre otrygghet."  Att förstå att livet än ändligt - att vara till för att leva och låta andra leva och växa!

Jag vet inte om ni märkt det - men sen något år tillbaka så undviker jag ordet "man". Och också faktiskt ordet "bör". Det första handlar faktiskt om just om det ordspråk Roland relaterade till. Jag måste vara så trygg att jag kan skriva "jag" istället för man. "Vem f-n är man?" . Och skriva "ska" - istället för politikerälsklingsordet "bör". Prova själv får ni se! Ni kommer ockå köra delete över ordet "jag". Hoppas ni skriver "jag" tillslut!

Det här var lite allvarligt svammel från mig - god natt!

Förfallstid

Förfallstid - ni vet då isen varken bär eller brister - är nog en bra benämning på politiken från valet och till dess de nya styrkorna är på plats från den 1 januari.

Vi kan nu läsa dagligen om både dramatiska och odramatiska gruppledarbyten. Dessa sker om regel i offentlighet - onödigt mycket offentlighet kan tyckas ibland. Men bakom det finns också människor som på grund av valresultat måste lämna styrelser och nämnder. En del väljer ju också att lämna uppdrag eller byta uppdrag. Det kan ju också kännas som "förfallstid". Det gamla invända känns tryggt och det nya känns främmande. En lagom blandning av ändringar och förnyelser är nog det bästa för varje parti.

I går var som sagt sista fullmäktige för mandatperioden. Insåg i går vid fullmäktige att vi faktiskt har 5 av 9 ledamöter och ersättare som går. Fast det kändes inte så dramatiskt - de flesta hade valt att inte finnas på listan eller att stå längre ner på icke trolig valbar plats. Och dessutom är jag säker på att allihop kommer att återfinnas på förtroendeuppdrag och därmed delta i partiarbetet.

Men Gerd "godkännande" (eller icke godkännande!) blick kommer jag att sakna. Hon har suttit så till att från den ena talarstolen har våra blickar ständigt mötts när jag varit uppe. Och jag har läst henne som en bok och känt trygghet. Tänk om det blir någon elak, osympatisk "partist" från något annat parti som sitter just där vid nästa fullmäktige. Skämt åsido som kom det faktiskt en så där lite pirrande känsla att se framemot nästa fullmäktige - jätteroligt att träffa så många nya. För många var det som avtackades igår vilket väl borde borga för många nya också.

Nu hinner jag inte skriva mer just nu - fast jag skulle egentligen skriva en grej till som jag nästan inte törs skriva. Men jag lyssnade på Erik Berg, kandidat till centerns gruppledarskap i landstinget. Men så mycket törs jag väl ända tycka att ödmjukhet inte verkade vara något han hade i överflöd! He var han och ingen ann!

I opposition mot allt - alltid!

Rubriken kunde ha stått för mig - och gjorde det väl tidigare i livet. Men sinnesrobönen har lärt mig bättre. Nu är jag förhoppningsvis bara i opposition mot etablissemanget när det behövs - och det är tillräckligt ofta.

"Landsfadern" Börje Lööw kanske borde lära av det. Men där är det häftiga svängningar. Från att under fyra år kämpat förgäves med att växa in i den för stora kommunledningskostymen slängde han både byxor och kavaj innan sista rösten knappt var räknad. Det var opposition mot kommunledningen - sig själv - från första stund. På presskonferensen idag förutspådde han näst intill äldreomsorgens nedläggning på grund av att regeringen drar in en i mängden av arbetsmarknadsåtgärder, vikariekostnadadsstödet. Och idag la den andra chefsideologen - Bartholdson - en interpellation om alla förfärliga olyckor som ska drabba Luleå kommun och dess innevånare på grund av den borgerliga regeringen.

Det ska villigt erkännas att det inte heller är helt lätt att tillhöra den vinnande sidan - med den framtoning som regeringens förslag får i media. Alla "negativa" åtgärder - de som ska ge incitament för fler i jobb - syns snabbt i full dager  - och dessutom nästan alltid i felaktig dager - medan resultatet med nödvändighet måste få lite tid på sig. Det gäller väl att ha is i magen - och att bevaka att det inte slår mot de som har det sämst. Smärre kurskorrigeringar brukar ofta måsta ske på grund av verkligheten.

Lite orolig blir jag för Littorins (förvillande lik Jan Björklund med sin förmåga till rappa svar) uttalanden ikväll om att man ska ha jobbat lite innan man kan kvalificera för A-kassa. Vår uppfattning inom folkpartiet har ju varit att även en arbetssökande som inte etablerat sig på arbetsmarknaden måste kunna få omfattas av a-kassan. Ett folkpartiförslag som är så gammalt att "gamla" Maj Larsson från Kypasjärvi pratade om kvinnorna som varit hemma med barn i många år! Men vi har väl inte heller riktigt funnit kanalerna till samordningskansliet för att få bästa informationen om vad som är sanningen bakom olika förslag.

Som ni ser av tidpunkten för mitt bloggande har vintertiden (som jag och många med mig benämner som sommartiden) helt förryckt mig. Nu har jag vilat några timmar (som blev fler än jag tänkt mig som vanligt) men känner att det åter är läge för John Blund.

Fullmäktiges höjdpunkt var bokutdelning till de som slutade. Det vill säga boken som de fick var en höjdare. "Öppning västerut", en bok med akvareller av Peter Sundström. Att han bor på "Black Island", är bördig från Sunderbyn och gift med min mycket trevliga fd frisörska gör inte saken sämre. Vi får se om jag har anledning att kommentera kommunfullmäktige mer - beroende på vad som står i avisorna i morgon.

Sov gott!


Sista natten med gänget!

Det blev ingen sista natt med gänget! Faktiskt lämnade vi kommunhuset före halvfyra - trots att det då innehöll tårta, frukt och mingel.

Men låt mig börja dagen från början. Arbets- och personalutskott med en diger lista. Mäktiga informationspunkter som inleddes av personalkontoret. Våran Anne, personalchefen, hon är en riktig pärla. Förutom att hon är klar, tydlig, stringent och vad ni vill - så är hennes främsta egenskap att hon sprider både värme och glädje kring sig - oavsett vad hennes budskap innehåller. Nu är det min subjektiva bild av henne - men det skulle förvåna mig om bilden från hennes närmaste arbetskamrater vore en annan!

idag fick vi en föredragning om chefs- och ledarskapspolicy. En punkt förorsakade diskussion och det är om chefsförordnanden ska vara tidsbegränsade eller ej. Enligt Anne vill de avdramatisera "chefsavveckling" men det finns inget konkret förslag som arbetar i den riktningen. En åtgärd för att åstadkomma detta kan vara just tidsbegränsade chefsförordnanden. Tillvidareanställning i botten - givetvis - men chefstillägg och tidsbegränsade förordnanden. Nu ska jag inte föregripa den gruppbehandling som ärendet fick - men det är i alla fall min personliga uppfattning. Sen kan jag ju också fundera hur långt ner i hierarkin detta ska tillämpas?

Fortsatt sjunkande siffror för sjukfrånvaron (om än fortfarande på en jämförelsevis mycket hög nivå) och en prognos över förväntat behov av rekrytering de närmaste 10 åren var också information från personalkontoret.

Statusrapporter från gymnasiebyn och kulturens hus följde. Båda under kontroll kan man väl säga - lite strul med gymnasiebyn som inte kom igång riktigt för alla program. Kulturen Hus förtjänar mycket beröm vad som kan utläsas hitintills. Både pengar och tid fullständigt under kontroll. Jättekul.

Jag glömde faktiskt en sak till från personalkontoret. En redovisning av projektet Kompetensstegen. Om kompetensutveckling inom äldreomsorgen. Intressant och bra föredragning av Marianne Pedersen som avbröts lite väl bryskt av ordföranden. Det kan inte hjälpas - mjuka frågor har en tendens att ges mindre utrymme!

Sen var det motion om Arvikamodellen - som kan innebära att verksamheter ute i periferin kan få gynna lokala entreprenörer - enkelt uttryckt fast kanske inte så enkelt i verkligheten. Nu handlade detta främst om mat men det är klart att nog skulle man önska att dagis i Alvik fick anlita "byasmeden" att laga en grind till en kostnad av 500 spänn istället för att gå den reguljära vägen via förvaltningen och få en kostnad på
5 000 kronor!

Samordningsförbund (mellan olika myndigheter), medborgarförslag om fler offentliga anslagstavlor, några yttranden över revisorernas granskning och så ett formellt konstaterande av att vi ska fastställa "stategisk plan och budget för 2007 - 2009". Den togs i juni men måste tas en gång till då det legat ett val emellan.

Sen var det bolagsordningar för hela slanten. Närmare bestämt 11 stycken som kunde tas i klump efter att ändringarna - föranledda av ändringar i aktiebolagslagen - redovisats.

Och så var det två borgensärenden som jag fick yrka avslag på. Vårt sätt att markera att bolagssfären inte skulle se ut som den gör om vi får mer inflytande. Det ska inte vara skattebetalarna som ensidigt ska stå för riskerna. Här var det Luleåbo och Teknikbyn Aurorum som skulle ges borgen.

Nu får jag nog avbryta skrivandet - om lusten faller på måhända jag skriver några rader om fullmäktige ikväll. Fast ni har väl alla lyssnat på Radio Luleå, 89.3 mhz. Och sen kan vi visst också ses på någon web TV också (eller vad det nu heter - men är det konstigt uttryckt så är jag i gott sällskap av president Bush som inte heller klarar att svänga sig med rätta termer). Fredrik Nilsson hette han i alla fall han som filmade oss.

Grattis Birgit!

Stort Grattis till Birgit Stöckel som blir ny gruppledare för Kd i landstinget. Fortsätt bara vara dig själv - lika rak, ärlig och tydlig så kommer det gå jättebra!

Fast ett stort ok bär du med dig - kd blir landstingsfullmäktiges mest ojämställda parti med 100% kvinnor. Om nu Lars fullföljer det han sagt i landstignshuset att han avgår om han inte blir omvald som gruppledare.

Monica Carlsson blev också klar som gruppledare i helgen. Kent, Britt och Agneta G är väl klara sen tidigare. Återstår folkpartiet, centern och moderaterna. Utan att föregå någonting ser det väl ut att bli män hos folkpartiet och moderaterna (fast osvuret är alltid bäsl), Hos centern är det väl mer osäkert. Erik Berg från Piteå kämpar mot Carola Lidén i Luleå. Erik ska väl tillika vara gruppledare för centern i Piteå. "Salmgrenvarning" utfärdas.

Leo Hassler skriver debattartikel om hur de privata läkarna - anslutna till försäkringssystemet - nu försvinner en och en som tio små negerpojkar. Allt efter att de fyller 70 år fasas de ut och får inte ersättas av nya. Synd bara att Leo inte kröp fram före valet - så kanske hans och alla andra privatläkares patienter tänkt sig för innan de röstat fram sossarna och deras stödpartier vänstern och mp i landstinget.

Och en del tycker nog det var bättre förr. Under NSD för 10 år sen kan vi läsa att Mårten Ström var aktuell som kandidat att efterträda kommunalrådet Kjell Mickelsson.

Och vem som efterträder vem i Kiruna är höljt i dunkel. Stålnacke hade ju kallat till presskonferens redan för flera veckor sen för att presentera den nya kommunledningen. Den blev inställd och centern hoppade av. Och centern hoppade in igen - åtminstone friade de via tidningen. Nu är locket på och lyfts väl så småningom vid en presskonferens. Blir spännande och se vad som finns i den grytan.


Vad lite jag hinner skriva

Vad lite jag hinner skriva på bloggen eller vad sällan är väl bättre uttryckt. Konstigt att i brinnande valrörelse han jag med fler inlägg än nu. Ser att det var 18 timmars sen jag var in senast.

Nu drar TV igång. Stora nyheten är att Byggnads under många år lurat sina medlemmar på 1,5% av deras löner. För att granska deras lönebesked. Vilken dumförklaringar av sina medlemmar! Dessutom verkar det då på den byggnadsombudsman som uttalar sig att de också lurat staten på skatt. En granskning av byggnads skulle nog ge utrymme att kompensera höjd a-kassa med sänkt fackföreningsavgift.

Överraskande förslag från regeringen är det andra. Vapenamnesti under sex månader. Tyvärr är det väl inte de vapen som används på ett illegalt sätt som utgör huvuddelen - men det är bra ändå. Förra vapenamnestin var väl också under en borgerlig regering?

Och grattis till Luleå basket som vann sin hemmamatch!

Det är det lilla jag hunnit suga åt mig på morgonkulan - innan de riktiga tidningarna har kommit! Det som hände och det jag hörde i går hr sjunkit undan.

Dock kan jag rapportera att en känd journalist kunde beskådas på stavgång genom Sunderbyn i går förmiddag. Jag riktigt kände hur uttittad jag blev som gled fram i bil. Eftersom vederbörande bor någonstans i Gammelstad torde det vara en präktigt lång promenad som vi får läsa om i hälsobilagan.

Svårt att bryta rutiner men nu måste det bli  dusch före tidningarna. Jag måste hinna röja snö utanför expen innan sammanträdet 08.15. För övrigt är det mandatperiodens sista kommunfullmäktige i eftermiddag.


Någonstans möts årstiderna

Tror nästan inte det är sant att internet fungerar idag också. Så glad man blir när något blir bättre än förväntat. Nu hade de hotat med noll internet till söndag kväll och så kom den i natt. Trodde kanske att det inte skulle hålla. Men visst nu har jag kunnat vara ute och botanisera på nättidningarna.

Men inte mycket att kommentera där - första tråkiga nyheten jag möttes av var att Luleå förlorade mot Brynäs trots att de just reducerat när jag lämnade dem.

Glad nyhet att Lina kom fyra i sprintfinalen. Dock har jag inte riktigt vant mig den sporten så det som håller mig vid TV:n är Lina och de norrbottniska framgångarna.

Har pulat papper framför TV:n sen jag äntligen iddes stiga upp. Tror alltid att den extra timmen är oändlig när vi äntligen får tillbak den. Men nu har jag förslösat det mesta av tiden. Dagen är inrutad med tolvkaffe med föräldrar och kusin Kerstin (om inte kyrkan dragit iväg med henne) sen ska jag åka till expen och läsa in handlingarna för morgondagens au. Och kasta en blick på vad som kommer på fullmäktige. Det är ju gamla "inlästa" ärenden men ibland har jag någon notering om att inhämta mer fakta.

Och rubriken då?  - jag gillar inte dagens väder - 9 grader kallt och riktigt äckligt solsken. Det är mer som en vårvinterdag än slutet av oktober. Nu ska mörkret råda så jag får längta efter värmen och ljuset av juleljusen! Fast om det håller sig vid minus 9 går det väl an - bara det inte blir moddigt.

Här sitter jag ensam...

allena och väntar.. på sommartiden. Fast bara den fysiska i form av tidsinställning.

Hemkommen efter en trevlig kväll känner jag mig inte alls ensam. Tvärtom - och när det sen visar sig att jag åter har kontakt med cybervärlden är lyckan total. Tack kompisar för alla mail om att ni saknat mitt bloggande.

Tre terorier innan jag lyckliggör mig själv genom ett svep över nättidningarna och sen sängen.

Om man nu som jag idag ätit på gränsen till hetsätning - borde inte kroppen då enligt alla teorier ställa om för att klara goda tider. Det vill säga förbränna utav bara den. Det sägs ju att man inte går ner i vikt av att svälta för att då ställer kroppen ned förbränningen för att spara för dåliga dagar. Nu har jag praktiserat detta ett par veckor - diet enligt konstens alla regler under veckan men viss - ibland ohejdad - lössläppthet på lördag. Men i bästa fall blir vikten +-0.

Mina aktier att bli statsråd har ökat. betydligt.  Mitt tipsbolag - som andelsägare - bestående av idel ädel politiker av olika chatteringar (dock inom partiet) består nu åter av över hälften med restförda för avgifter. Chefen för bolaget Gunnar Andrén är en vänlig typ och ger kredit utan knot. Men kom i håg nästa val när vi konkurrerar om statsrådsposterna då har jag denna lista som trumf. Jag ska inte namnge er alla - men kvällspressen kommer inte att ha några dubier.

Den trejde terorin höll jag på glömma. Men den kom. Nu kan vi alldeles uppenbart ånyo bevittna en av dessa ineffektiva centraliseringsåtgärder. Bombenheterna vid polisen har centtraliserats. Tidigare hade vi i alla fall en för Norr- och Västerbotten - placerad i Luleå. De kunde komma ut med bombhundar och robotar för att skjuta sönder damväskor som påstås vara bomber. Nu har vi centraliserat allt till storstäderna. I torsdags stod hela stan still här hemma. Ett larm om en buss med en "bombväska" uppehöll större delen av polisstyrkan som fick stå och vakta i nästan 12 timmar innan "experten" var hämtad från Stockholm.

Idag har Modo-Färjestad matchen avbrutits för ett bomhot. Göteborgs bombexperterna har kommit på plats och förstärkning från Stockholm har begärts. Jag har full respekt för att specialisering behövs mot dagens förslagna brottslighet - men låt oss inte behöva ropa in experter var enda gång någon överilad supporter varit rolig. En viss basverksamhet måste finnas ute hos oss medborgare - dit hör numera en bombrobot.

Fö övrigt är det inte lätt med reklam. När jag så "kaffegubbarna"  från Färjestad i lila hockeydresser tänkte jag Brynäs och matchen mot Luleå. Tänk vad hjärnan kan bli manipulerad. Men energin räcker väl inte dit när mat och dryck ska förbrännas.

Saknad?

Jag hoppas någon i alla fall noterat att jag varit borta från bloggen. Det är dock inte helt frivilligt. Hade bestämt mig för att träna att vara riktigt långledig från fredag efter middag till söndag eftermiddag i alla fall. Söndag em är det lite inläsning för utskott och fullmäktige.

Men det blir inte alltid som jag planerar. När jag kom hem på fredag - efter en färd i modd och snöyra - visade det sig att internet inte fungerade. Oj vad isolerad man kan känna sig - det är nästan ett beroende som stör mig.

Bättre blev det inte lördag morgon - fortfarande utan internet och kunde alltså inte ens skicka några tidningskommentarer. Nå nu var det ju inte precis några kioskvältare i någon av tidningarna. Men nog är tidningsbuden beundransvärda som kommer i ur och skur. Jag vet inte hur mycket efter ordinarie tid hon var idag - men klockan 6 när jag steg upp fanns i alla fall tidningarna i lådan.

Men abstinensen blev för stor så vid åtta-tiden var jag tvungen att åka till expen och läsa mail - och framför allt skicka några som jag planerat att skicka hemifrån redan i går.

Men naturligtvis så glömde jag skicka ett - och därför är jag här igen nu - men det kombineras med lite mathandel så det är väl okej. Men jag måste erkänna att på morgonen glömde jag fullständigt att gå in och skriva något här.

Men sanningen att säga kommer jag inte ihåg något värt att kommentera från dagens lokaltidningar. Det var lite moderatgräl i båda tror jag. Maria hade fått ett helsidesporträtt. De försökte få ut henne på banan och snacka skit om sina partikamrater men hon är tillräckligt rutinerad för att parera sånt.

Inte heller en snabb genomgång av nättidningar gav något. Kuriren hade inte ens rapportering från Luleå hockey matchen. De låg under med 2-0 men reducerade. Hann inte följa radion mer men jag hoppas vi vann.

Andra bloggar får jag avstå av tidsskäl.

Nu ska jag försöka komma ihåg att skicka uppgiften om ytterligare en post inom landstinget ut till lokalavdelningarna som ska nominera.

Jag återkommer i morgoneftermiddag då jag kommer att finnas här.

Så väntad!

Aldrig har väl ett oväder och en storm varit så väntad som den som kanske nu kommer. Såg en dementi om att den inte når Norrbotten. Men i Östersund är det mycket hög beredskap. Man har tom redan nästan döpt stormen - om den nu blir tillräckligt stark ska den ha ett namn på H och ett mansnamn. När det gäller stormar är det visst riktigt jämställt - varannan damernas. Vi kan gärna ta det på viktigare områden än stormar.

Fast lite oroad av stormen blev jag när jag hörde att djuren i Jämtland varit oroligare än vanligt under natten. Hade befolkningen i Thailand varit mer uppmärksam op djurens beteende kanske omfattningen av katastrofen hade kunnat begränsas något. Elefanterna är det djur som tydligen upptäcker kommande naturkatastrofer först.

Apropå elefanter så verkar Maud bete sig som en sådan i en glasaffär. Är det återinförande av bonus för statliga bolagschefer hon begärt väljarnas förtroende? Och så järmför hon med privata bolagsstyrelser. Det är ungefär lika dumt som när Britt Westerlund gör jämförelsen mellan landstingsstyrelsen och privata bolagsstyrelser. Jag tror minsann damernas missuppfattat sina uppdrag.

Och apropå stormar så gör det de här på expen också. Inspirerad av att A-G tog fram vaskborsten har jag kommit mig i utrensningsdagen. "Det där hemska du har bakom dörren" . som AG uttrycker det - det är borta nu. Och lite pappershögar i bokshyllan. Men nu går det upp över ögonen - så nu ska jag ägna mig åt skrivbordet och börja göra listor på vad att ta itu med närmsta veckorna. Det finns en del i högen efter valet - om det nu återfinns.

Buuuhh!

Vaknade mitt undr spöktimman - 00.10 - men nu är den över - 01.10 och nu ska jag krypa isäng igen - snabbt. Men jag somnade tidigt och vaknade klarvaken - så jag har läst lite mail och nättidningar.

Opinionen är förvånansvärt med oss med tanke på den smutskastning som (s)ker. Alliansen hade förvisso minskat med 1,2 - det var centern och kd som stod för det.

Själv har jag kollat mitt stående Keno och där jag jag lyckats få nollrätt vilken ger en femma. Så är det nu det kommunicerande kärl med tur i kärlek och otur i spel som det sägs så smäller det nog till idag.

Nu ser jag fram emot 3 timmars ytterligare sömn - förutsatt att det är som vanligt att jag somnar nästan innan huvudet nått kudden.


Minst fyra karlar avverkade idag!

Först började jag med partisekreteraren Erik Ullenhag. En timmes telefonsamtal men det var han som fick ringa upp så det var gratis.

Sen träffade jag Tobias Krantz på landstingshuset och där bjöd Jens på fika. Tobias hade presskonferens om motionen Ny start för Norrbotten som han väcker i riksdagen. Tobias är vår fadder i riksdagsgruppen nu när vi inte har Anna.

Under tiden Tobias och Jens hade presskonferens hann jag umgås med min favorit centerpartist - Stefan Tornberg - som numer är riksdagsledamot också. Kul att hinna prata en hel halvtimme. Annars slänger vi bara till varandra något på bloggen eller via mail. Stefan är en gedigen person! Och som också lockar till skratt - en god kombination.

Så anslöt broder Thomas också. Och när riksdagsmän gör snabbvisiter i stan brukar jag ta med dem till Ormberget så att det på ett snabbt och elegant sätt hinner se hela stan. Nu har ju Tobias av kända skäl varit här tidigare - dock hade han aldrig varit på Ormberget - vilket Thomas påstod sig inte heller ha varit. Så eftersom de var på sin jungfru tur dit så fick jag pröjsa lunchen!

Men det var billigt - 210 kronor för tre - mot min bilplåt kille som jag fick lämna ifrån mig 3 000 spänn till. Men nu är dörren fin, slät och omlackad.

Och jag är ensam kvar på expen - eftersom AG cyklat iväg till sin tandläkare på Porsön. Och när hon och jag träffas i morgon bitti då kan vi säga att i morgon är det fredag. Fredag måste vara den mest frekventa veckodagen - den bara rusar mot en hela veckan.

Och grattis till min namne Ylva som hållit sig från att röka i tre veckor - hurra, hurra, hurra!! Som före detta rökare kan jag säga att de tre första åren är värst - nä jag skojar bara det går fortare än så att bli fri. Men det är svårt och det är nog bäst att inte basunera ut sina försök alltför högt och ljudligt. Såg idag ett "råd" som nyligen fimpade i tidningarna i landstingets kampanj - men även om han gick en bit från entrén så såg jag nog! Han kan trösta sig med att det gick lika illa för folkhälsorådet i kommunen. Jag tror det kommer gå mycket bättre för Ylva även om jag nu givit viss publicitet åt henne på bloggen.

Dagens ros till Piteå Taxi

Piteå Taxi inför drogförbud i sina taxibilar. De förbjuder alkoholförtäring i sina bilar. Detta för att bidra till att minska drickande av alkohol i köerna utanför krogarna på fredagar och lördag. Det ingår som den del i den gemensamma satsning som görs tillsammans med Piteå kommun för att minska tillgängligheten på alkohol och droger.

Bra tajmat också med den utrednings som visar att alkoholen kostar samhället gigantiska 20 miljarder i skador.

Dagens ros är ni värda, Piteå Taxi. Som också varit framsynta när det gäller alkolås i sina bilar.

Som en julbonad

I väntan på tomten höll jag på skriva - men jag menar tidningarna. Fast det är inte så konstigt att jag tänker tomte för när jag tittar ut så snöar det fridfullt som på en julbonad. Och riktigt kallt kändes det när jag spanade efter tidningarna.

Noterar att Norrbottens Kuriren - så proffs man borde vara - haft problem med upphovsmannarätten. En ljudfil har dragits tillbaka från bilagan Puss.

Blankslitna däck livsfarliga skriver Expressen. Nu kan jag väl erkänna att jag kört på sådana. Åtminstone enligt killen som nu fixat min plåtskada på bilen. Riktigt olagligt påstod han. Fast jag beställde tid för byte när han sa till.

Och alkoholnotan 20,3 miljarder vilket troligen är alldeles för lite. Dessutom är bruttobeloppet 29 miljarder. För den och de som upplevt missbruk på nära håll kan läggas till allt mänskligt lidande som inte ens kan mätas i pengar. Hur mycket tårar och förtvivlan skulle inte kunna mätas upp?

Och apropå drogmissbruk så har Naomi Campbell misshandlat sin drogterpeut. Ja kändisarna har väl egna såna förstås - vilken nytta de nu gör. Ofta man hör om kändisars missbruksbravader men sällan om någon långvarig avbön.

Idag har jag tre män att komma ihåg. Samtal om framtida organisation med partisekreterare Ullenhag klockan 08.15, presskonferens med vår "nye" riksdagsledmot Krantz klockan 11.30 och 3 000 spänn till plåtkillen som fixat min parkeringsskada.

Nu får allt tidningarna komma - klockan är 05.15 - om mitt tidsschema ska hålla.

Då borde jag redan vara död!

Halvdöd kände jag mig när det kvart över sju plingade på dörren. Det var Birgit som kom med bingolotterna till mor och far.

Fast vi vid lunchtid var det än värre. Birgit var och bistod mig med att hämta tillbak min bil som varit på service och rep. Det föranledde att jag satt en stund i bilen och väntade på henne och kunde i lugn och ro lyssna på P1. Då påannonserades ett program om en forskare som hävdade att det inte var någon konst att leva till 100 - bara man hade ett gott fårhållande till livet och döden. Efter en stund fick jag höra att det gick ut på 8-8-8 regeln. Den fackföreningsrörelsen och den politiska rörelsen kämpade för i början av sekler. 8 timmars arbete - 8 timmars vila - och 8 timmars sömn. Det skulle näst intill garantera att jag uppnådde  100 årsdagen. Tänkte tillbaka och funderade om jag inte redan var död?

Mitt i min vila väntar jag nu på underlag till en pressinbjudan. Eftersom detta är min viloperiod så förkortar jag väl livet lite till nu.


Men när det är gjort stoppar jag huvudet på kudden - fast 8 timmar då ska jag sova redan halv nio - det funkar inte. Hoppas jag är undantaget som bekräftar regeln - så jag blir 85 i alla fall.


Ett tryck betyder så mycket

Tur att mina "prenumerantern" av min andra utgåva - tidningskrönikan - inte är så morgontidiga. Den var färdigskriven kvart i sex men jag hade glömt att trycka på knappen för sänd.

Nu är det stormvarning - fast inte i poltiken den här gången. Varning för att ge sig ut med bilen - fast hit kommer det först framåt helgen.

Små vindil kan jag se varje dag i efterdyningarna av valet. Nu börjar konstellationerna ta form på de flesta ställen. Det finns mycket att fundera på. Till exempel varför sossar med egen majoritet så aktivt söker samarbete med andra. Som i Kalix till exempel där de tydligen talat med de flesta partierna om samarbete trots en kraftig egen majoritet. Det kan finnas flera skäl: bra att ta gisslan, ont eget folk eller bara helt enkelt för att så splittring inom oppositionen. På de flesta ställen är det nog en kombination av alla tre.

I Pajala blir det sosse-vänsterstyre. Dock får vänsterpartiet offra Bernhard Winsa som tydligen inte anses rumsren. Och kan ni se - posten som ordförande för värmeverket går till samarbetspartnern vänstern. Elaka tungor har sagt att det var med den posten sossarna köpte centern (eller var det kd?) till förra mandatens samarbete.

I Kiruna har tydligen "centerpartisten" Gunnar Sehlberg ångrat sitt avhopp. Han hoppas på samarbete trots allt som hänt. Jaha, nog var det väl han som såg till att det hände - att han hoppade av. Men maktens grytor suger nog trots allt. Inte kul att vara ett litet oppositionsparti ute i kylan.

Och I Övertorneå blev uppenbarligen Linda Ylivainio. c), utan inflytande. Tyvärr har vi inget mandat i Övertorneå trots att vi ökade i samtliga tre val - men det räckte inte. Hoppas dock att våra unga tjejer fortsätter det samarbete som inletts med övriga borgerliga partier så kan vi komma igen 2010.

Och i Arjeplog ska Bengt Urban operera sig för fettma - en sån där magoperation. Och jag tänkte genast ohoj nu får Alf träda in direkt som kommunalråd. Men det blev på denna sida om julen och då gäller fortfarande Bosse Johansson, centerpartist.

Ja, nu ska jag ta min lilla röda och rulla mot dagens utmaningar


Den utnämningen gillar jag

Vilken sympatisk människa hon verkar vara - den nya kulturministern Lena Liljeroth Adelson. Hon är ju inte obekant för mig sen tidigare men har väl aldrig haft anledning att lägga märka till henne så särskilt. Men visst hickade jag till när jag läste om brott mot vapenlagen - men det var väl syftet med den skrivning som fanns i någon av kvällstidningarna.

Ytterligare ett riktigt viktigt plus i kanten - Lena med medfödd hörselnedsättning - kommer att ge ansikte åt detta funktionshinder som så många lider av..

Eftermiddagen ägnade jag åt att lyssna till Erik Sandemo från Svensk Handel. Blev lite småsur när jag läste morgonens tidning och kunde läsa det jag trodde mig skulle få höra vid eftermiddagens seminarium. Det visade sig dock att artikeln hade föga att göra med vad som egentligen kom fram i eftermiddag.

Alldeles uppenbart är Ikea etableringen i Haparanda är en vagel i ögat för kommunalrådet Petersen. Erik Sandemo uppmärksammade Ikeas etablerings betydelse för länet men Karl P var mycket mån om att tillrättavisa att nu skulle vi fokusera på Luleå. Och alla fina varumärken finns redan eller är på G till Luleå så Haparanda kan ha sitt IKEA. Det är tur att han inte vet att jag tror att IKEAS etablering i Haparanda betyder mer för länet som helhet än om det etablerats i Luleå. Ni skvallrar väl inte?

Och sen mina vänner åkte jag direkt hem vid fyratiden - det är fortfarande prestationsångest att inte bara åka tillbak till jobbet "och bara göra...". Någon form av prestationsångest som sen resulterar i att jag inte orkar göra någonting alls. Fast ikväll har det ringt tre allmänhet som vill ha hjälp i olika frågor. Jag hoppas den tredje inte märkte att jag var ganska yrvaken när han ringde vid åtta-tiden.

Och faktiskt är bloggen en riktigt bra "soffuppdragvän" - så jag kom mig upp framför datorn. Men en massa konstiga kommentarer irriterar mig. Någon form av spam tydligen inser jag nu. Och nu kom jag ihåg att jag i tidernas begynnelse fick en kommentar från utlandet om vilken fin blogg jag hade - smickrad var jag men nu kan jag ha lång näsa för det också.

Tidningstoppen

Bäst i dagens tidningar är NSD:s etta där Jesper Josbrant står och håller upp en skiss över Lulsundsberget. "Tavlan döljer helt hans huvud och nedanför tavlan sticker kropp och ben fram och rubriken är Huvudlös idé? Måhända jag gillar det för att jag inte byggnationen som den är utformad gör sig på berget. Men de hävdar ju att det ska bli så mycket mer estetiskt tilltalande i verkliga livet. Vi får väl se!

Och OA försöker skyla över Johan Sparrmans skolk med TV-licensen som ungdomligt oförstånd. Ja, tänk att en 23-åring får gifta sig och skaffa barn, försvara landet och gå på systembolaget. Men om han ger blanke den i att betala TV-licensen då ska det skylas över med ungdomligt oförstånd. Skärpning - det är inte underligt att vi fostrar fram de ministrar vi gör - oavsett partifärg!

Och miljöpartiet sticker ut hakan och ska rösta för arbetskraftsinvandring - ja anpassningen och följsamheten till sossarna gav väl inte särskilt mycket.

Gammal träning färskvara skriver Norrbottens Kuriren i en artikel - den hoppade jag fort över. Men apropå träning - vad är det som händer runt Ida Therese och brottarna? Vad jag kunde se handlar det om tre brev med kritik - men locket på vad det gäller. Eller läste jag för dåligt? Vet någon vad orsaken till avstängningen är?

Och i Luleå verkar det vara som på Aron Marklunds tid. Då målades "Aron husmördare" på rivningshotade fastigheter. Nu orkar knappt någon protestera. Nu ska lilla Gökungen vid stadshuset också rivas. Trist - den hör liksom i hop med stadshuset. Men nostalgin och stadsbilden väger väl lätt när det är ett mögelhus och kostar multum att renovera. Fast jag kan ju undra hur det kunnat bli så med det huset. Knappast byggt på "byggfusktiden".

Nu är "rökpausen" över - arbete väntar.

Nu ska jag sluta använda "fula" ord

Usch! Jag råkade gå in på Anne Kotavuopio Jatkos blogg. Under länken bra förebild möttes jag av min egen nuna.  Men fy så hemskt - där möts jag av rubriken "Vem f-n..." Och även om det nu var försök till travestering på något uttryck som någon kändis eller så har fällt så såg det hemskt ut. Så nu ska det bli bot och bättring. På många områden. Inga svordomar och så var det där med vikten och motionen som väl har ett visst samband.

Det finns onekligen förbättringsområden. Men tack i alla fall Anne att du länkat mig som förebild.


Vem f-n är Wikegård?

I kväll hörde jag en härlig historia på TV - i sportspegeln som inte heter så längre: Någon med finlandssvensk brytning ställde frågan vad det är för skillnad på Wikegård och en mygga. Jo myggan irriterar bara på sommaren.

Faktiskt ser jag ju på sport hyfsat ofta. Men måhända med ett måttligt (sunt) engagemang. Men jag förstår liknelsen. Han w-gård är en riktig besserwisser. Jag måste erkänna - och det här är säkert pinsamt - att jag inte vilka meriter han vilar på?

Sov gott!

Halkat mig ända hit

Ja, nu sitter jag åter på - ja inte handlarns trapp men väl framför datorn på expen. Resan in till stan - med väl slitna sommardäck kan jag väl nu avslöja - gick bra. Hann en sväng på jobbet och sen till Bosses Bil o Motor och lämnade bilen. Buss in - och det funkade också. Stadshuset nästa. Där var minsann invasion av människor.

Först i raden stod Jesper Josbrant, från HSB och Anders Sandberg, Lulebo. Presentation igen av något som påstods vara en förfinad variant av byggnationen på Lulsundsberget. Fast jag kunde inte märka någon större skillnad - det är inte estetiskt tilltalande. Och det handlar inte och höghus eller ej trots min höjdrädsla. Det ser bara lätt anskrämligt ut. Var motförslaget från stadsbyggnadskontoret - som var riktigt bra - har gömts vet jag inte. Någon entusiasm för förslaget var svår att spåra - även om någon gjorde ett försök

Sen fick vi en kort rapport om KLIMP 2007-2011 - om klimatinvesteringar - av Lena Bengtén.

Och ett beslutsärende om administrationen av KLIMP - sen var det fika. Och efter det kom en mycket viktigt fråga - men ack så lite upphetsande. Om hur  vi klarar vatten- och avloppssystemen i framtiden. Med betoning på det sistnämnda. Det är svårt att ha någon klar uppfattning exakt vilken framförhållning som är klok - och mycket är tekniskt krångligt att förstå - trots bra föredragningar av Stefan Marklund och Roger Nilsson från tekniska.

Och detta mina vänner drog ut till klockan var nästan halvelva - och då var jag tvungen att avvika för en social insats som i sin tur betydde att jag blev med bil igen - förvisso en lånad sådan.

Och nu har jag plockat ihop alla anteckningar inför träffen vi borgerliga ska ha för att fördela platser i styrelser och nämnder. Mina kompisar Conny, Maria och Camilla kommer hit. Förhoppningsvis fikar de upp kakorna från gårdagen som så tragiskt ligger framme och frestar mig.


Apropå överraskande händelser så kom en liten talgoxe inflygande i sammanträdesrummet på nian. Stort och ljus rum gjorde att den faktiskt inte blev så panikslagen som de brukar bli. Och faktiskt - så småningom så tog den sig ut genom dörren alldeles själv. Ni kan ju förstå att med en liten talgoxe deltagande i sammanträdet var det än svårare att koncentrera sig på va-frågan.


En morgon kortis

Äckligt - nu är det en kommentar igen med rubriken "sexy" och en länk. Kanske måste fråga min bloggchef Roland hur sånt hamnar där. Och framför allt om det går att undvika dem och om jag ska plocka bort dem direkt. Jag har ju sagt att det ska mycket till innan jag plockar bort kommentarer - inklusive anonyma såna - men det här hade jag inte räknat med.

I Kina väcker en bloggande gravid kvinna stor uppmärksamhet. Det kan man läsa om i DN. Upprördhet kanske är bättre ord. Hon skriver nämligen om sin väntade baby "Piggy". Upprördheten beror på att den kvinnliga journalisten gjort slut med sin fästman och är ensamstånde blivande mamma. Hon kallas hora och andra tillmälen. Glömde kolla om bloggadressen fanns med - och når jag kinabloggar??

Papperstidningarna har annars inte kommit än - därav denna snuttblogg. Men så fort de kommer avslutar jag detta.

Ska halka mig till stan på sommardäck och lämna in bilen för service, däckbyte och plåtskada. Så jag blir billös några dagar. Fast jar har lånat till mig en bil av kompis Birgit. Den får jag tillgång till någon gång under dagen.

Men hur jag ska ta migfrån bilfirman och till stadshuset återstår att lösa. Förmiddagen ska ägnas till PTU - så det kan väl bli en rapport under dagen/kvällen. I eftermiddag ska vi träffas första gången i den borgerliga kartellen för att börja diskutera fördelning av platser.

Min kompis heter Roland

Han har tackat för "insatsen" min kompis Roland. Han heter så han som är "chef" för den här bloggen. Det är motsägelsefullt att det helt plötsligt (nå jag har kommunicerat med honom tidigare) dyker upp en människa av kött och blod i denna cyberrymd. Samtidigt som det liksom spökar och kommer nästan kusligt anonyma kommentarer i form av knäppa länkningar. Inlägget om Lisas 6-ärs kalas sen i februari har dragit till sig två sådana i natt igen plus en annan länk på ett annat inlägg. Av länkarnas namn förstår jag att det är 6 som dragit till sig intresset trots att det är skrivet i sifferform!!

Tack till Annika S för din kommentar. I de här frågorna är vi riktigt sams. Det beror på att vi sett verkligheten under hyfsat många år. När nya generationers tjejer kommer i 18-20 års åldern och talar om tjafs om jämställdhet - de är minsann jämställda. Och samma tjejer återkommer efter man, barn och påbörjad karriär i 30-35 års åldern och konstaterar att ojämställdheten påtagligt finns kvar även om det går med små myrsteg framåt.

Och opinionen är med oss. Fortfarande majoritet för sittande regering. Jag hade ju kunnat tro att rådande turbulens och den slagsida ändå media haft för att ensidigt visa löftessvek skulle gett något utslag i opinionen.

Kommer inte ihåg om jag berättade det - men visst slank jag in på Magnifique - bara för att titta. Men hem kom jag med en brun kostym. Bara för påseende förstås - men....Ja, vi får väl se jag har nu en natt till på mig.

Och nu ska jag dra till mor och far för morgonfika. Sen påbörja en försiktig färd mot staden. Det är vitt på vägen utanför här men det borde inte vara alltför halkigt. Det var rätt torrt underlag tror jag. Och i morgon bitti ska jag lämna in för däckskifte och service. Och så en liten plåtskada så jag blir utan min bil i några dagar.

Tack till Innimarkarn

In´t för att jag tror han läser min blogg - eller "internettar" överhuvudtaget. Men det kanske är någon som kan skvallra till honom. Alltså jag är så tacksam att Ingemar Nilsson tar med pappa Yngve, 82, ut och jagar. Ja inte brudar eller så förstår ni väl - utan småviltsjakt uppå skogen. När far får vara i skogen är han förvisso 82 när han åker men när han kommer hem är han massor med år yngre. Tack Ingemar!

Idag har varit en politikfri dag. Men besök och möten lite här och där. Dåligt samvete för att jag inte hunnit höra av mig till Dan Ankarholm - men tidigt i morgon bitti.

Politik fri och politik fri? - just nu bökar tekniska förvaltningen med något ute på gatan här. Jag vill ju gärna gå ut och fråga vad de sysslar med - men jag ska hålla mig.

Trevligt program på TV - om 50 års jubileét. Kul skämt om telegrammet från regeringskansliet - som klippte tv-licenserna till konfetti!

Och himla mycket nostalgi! Fast var det bättre förr?

En hemlis till Olle Lindström

Fullmäktigeförsamlingarna har undersökts och befunnits ojämställda. Olle Lindström i Boden uttalar sig och säger sig inte tro att kvinnor vill bli inkvoterade. Men med 30 års erfarenhet och insikt både från egna partiet och andras kan jag berätta att det har männen fått "stå ut" med sen urminnestider. Män har valt män. Och eftersom det funnits (och finns) mest män som har makt att välja så fortsätter denna spiral.

Trots att jag upplever att mitt parti här i länet varit framåt när det gäller jämställdhet så kommer det att finnas både en och annan historia i mina memoarer. Hur nomineringsmötet har sån förståelse för att kvinna X inte kan ta på sig uppdraget - det är ju tungt och du yrkesarbetar ju också och har familj. Men när mannen Y blir tillfrågad om samma uppdrag då yrkesarbetar han förvisso - men någon familj hörs det inte om - och uppdraget är ju minsann inte på betungande - det kan du nästan sköta med vänster hand.

Det klassiska moderat M:et nyttjas flitigt i pressen. Tredje journalisten på NSD som skriver om StorMen: först Sandor, sen Stina och nu Ulf Persson. Och i Norrbottens Kuriren skräder inte Birgitta Kavelid orden utan kallar Mattias för "Kuppmakare" och en annan insändarskribent tycker att moderaterna ska kallas "nya mupparna" både för turerna på riks och det lokala bräket.

Och Thomas Wallsten - den omskrivna "pojkmiljonären" - har hunnit bli 56. 17 år var han enligt artikeln då han fick ärva Wallsten i Piteå som den "okände" sonen. Ja, tänk vad tiden går och all blir gamla.

Och apropå tiden så läs Sture Bergmans krönika i Norrbottens Kuriren. Jag ids inte länka men länken till Kuriren har ni väl alla. Och har ni den inte så är bara krönikan värt mödan.

Och Reinfeldt har varit på sitt första EU-toppmöte. Lite ung och vilsen såg han allt ut. Men mycket trevligar än den buffel som representerat oss tidigare. Men det kan inte hjälpas - och det är inget mot Reinfeldt - mina associationer gick hela tiden till de stormöten de träffades i böckena om Grottbjörnens folk. De möten var inte så ofta - det var långt att färdas och dåligt att färdas med. Men också där skulle alla stora världsproblem lösas. Men till skillnad mot EU-toppmötena blev det i alla fall mer konkreta saker uträttade som giftermål och sånt. Men nog är mycket - krig och elände - minst lika primitivt nu som då.

Idag ska jag annars vara ledig mest hela dagen - få sen om bloggen får något fler besök. Men i alla fall kan jag berätta att bloggen kommer att finnas kvar åtminstone till och med 2007 - om jag får leva och ha hälsan som man ska säga i min ålder. Jag har nämligen igår inbetalt kronor 500 i avgift. Detta garanterar att bloggen är reklamfri och att jag till och med får lägga in egna annonser. Det ni - det kan bli vad som helst. Det har funnits det som tyckt att partiet borde betala för bloggen- men så blir det alltså inte - jag har inte ens frågat. Det här är bara mina egna sidor - och lugn jag göra inget avdrag i deklarationen heller. Så skattebetalarna behöver inte vara med och betala! Nä, nä jag inga ambitioner att bli statsråd!

Idag slutar jag visst aldrig. Vi har nog alla våra rötter i bonderörelsen. För jag måste erkänna att jag blev smått förälskad i bonden, singel, 59 som vikt ut sig i någon almanack. Lite hö runt omkring och skymten av något brun-svart-vitfläckigt som skulle kunna vara öronen på en liten kalv. Synd bara att han bodde och verkade med sitt jordbruk i Falkenberg. Men tips till alla brudar - gårdagens Expressen - nätupplagan - han var en njutning för ögat. 

Snö i luften

Inte hann jag skriva något hemma denna morgon heller - så nu är jag på jobbet. Här är det mesta integrerat så nu har jag snört ut mattorna i trappuppgången - det är vi bostadsrättshavare som turas om att städa.

Tänk att inte ens ledarskribenter kan lära sig vad som gäller om personvalet. Här påstås frankt i krönikan att Katrin Bagge är med i den trio folkpartister som sitter i fullmäktige i Jokkmokk. Katrin påstås ha kryssat sig upp från 9:e till 3:e plats. Det är säkert så att hon fått tredje mest kryss - men ingen nådde de 50 som är spärren. Men annars har herr Östman rätt det är spännande med folkpartiet i Jokkmokk. De har hur många bra personer som helst på sin lista.

I våran andra vinnarkommun - Arjeplog - ska folkpartiet samarbeta med sossarna. Fast det låter som om Alf och hans folkpartister inte skrivit ihop sig särskilt mycket om politiken med sossarna. Men bra utdelning och därmed insyn får vi. Vice ordförande i alla nämnder och representation i alla arbetsutskott. Även där kan vi konstatera att förnyelsen gett gott resultat - många nya hungriga på listan. Och efter valet har än fler nya medlemmar anslutit.

Rekordsiffror för Luleås befolkningsmängd. Med takten som gällde vid halvårsskiftet räknade jag ju ut att 2015 årsvisionen om 80 000 innevånare skulle uppnås på 2040-talet. Som den slav på vagnen jag ska vara som oppositionspoltiker får jag väl konstatera att nu kan vi kanske uppnå den redan på 2030-talet.

Och Johan Sparrman föll på mållinjen som tänkt ordförande för byggnadsnämnden. Siffrorna var så pass jämna att jag kan tro att han föll på TV-licensskolket.

Det är inte lätt det här med den felfria människan och debatten om mediadrevet. Lotta Grönning förvånade mig i går i sin krönika med att tycka drevet var dubbelmoral. Men lite rätt kanske hon har. Men en grov gräns för att kunna förlåta för vanligt mänskliga fel och brister går väl ändå vid om syftet är girighet och att gynna sig själv (oftast på andras bekostnad). Nu har Carl Bildt  "ertappats" med att ha aktier i något ryskt företag som vi som nation måhända ska skriva avtal med. Det är klart att det är olämpligt - men nog kan vi väl lugnt och stilla säga till honom att avveckla det. Det är väl rätt mänskligt att när man mycket överraskande blir utrikesminister inte tittar i en eventuell aktieportfölj det första man gör.

Nu blir det en blandning av kommunalt inläsningsjobb och lite förberedelser för söndagens styrelsesammanträde. Och så trappstädningen förstås! 

Bloggen suger!

Egentligen måste jag vara en riktigt konstig typ - bloggen suger hela dagen. Jag vill delge alla tankar om roligheter och tokigheter som jag tänker hela dagen. Det måste nog ha upprinnelse i någon form av övermod att några skulle vara intresserade av vad jag tycker och tänker. Men det bjuder jag på!

Och så hinner jag inte. Och det blir liksom för mycket - trots att det är en helt vanlig dag!

Men tänk bara vilka underliga tankar jag fick när jag såg om djurprojektet på Hall! Cyniska - hur kan dessa människor vara snälla mot djur - de som är mördare och inte tyckt att ett människoliv varit värt någonting. Samtidigt känner jag det här att innerst inne är vi alla folkpartister..nä skämt åsido så sitter Fröding där. "Och ingen är så god som själv  "hon" tror i sitt övemod  och skall du ej mycket berömma ej mycket häckla och döma". Och så har det ju alla varit bebisar - förhoppningsvis till lycka för sina föräldrar! Fast det finns faktiskt många bättre jämförelser - just detta att vi alla haft/fått så olika förutsättningar!


Pinsamt dessutom att jag inte kan min Fröding - citatet blev nog inte helt rätt. Men en fattig munk från Skara är det!


I alla fall har jag träffat min hyresvärdinna i kväll och meddelat det sorgliga i att min tvättmaskin pajat!


Och så är det Tina på TV - stackars Tina - jag gillar inte såna positiva människor just nu - och dessutom med ett språk som jag inte förstår!

Och konstigt är det när Nyamko med sitt utseende pratar en svenska bättre än jag själv - men den tjejen är klar och tydlig och kommer bli att till glädje för partiet och Sverige på sin ministerpost!

Och om jag nu också får tillåta mig att vara riktigt plump så kan ju inte hon ha anlitat "svarta barnvakter". Fy så dåligt, Ylva. Men hennes förslag om att slå ihop alla diskrimineringsombudsmän gillar jag! Synd att Jämokillen - han advokaten Borgström - som jag gillar inte ställer upp på det!

Och jag har faktiskt glömt att berätta för min mamma att Nyamko blivit minister. Undrar om hon uppmärksammat det - mor är en stor beundrare av Nyamko - vars namn hon har svårt för.

Jag återkommer i morgonbitti - då är jag en ny människa!


De drar norröver!

Läste ett mail från min ombudsmannakollega i Värmland. Sverigedemokraterna finns representerade i 11 av 16 kommuner i Värmland. I två kommuner har de "tvingat" fram nya majoriteter.

Hur långt norröver finns de egentligen? Att det finns en i Gällivare - som dessutom hjälpts fram av arbetsmarknadsmyndigheterna - vet jag. Men hur är det i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland?

Godmorgon!

Härligt att konstatera att fler än jag drabbats av en nostalginoja när Fritz Olsson huset ska rivas. Till och med en så rationell person som redaktör Öbom på Kuriren.

Annars är det mycket PO Eriksson i tidningarna idag - 60 år fyllde han vilket jag glömde att skriva i mitt grattis på bloggen i går (usch vilken mening det blev!).

Och gamle fp-kämpen Elis Arvidsson är på bild och med artikel i dagens NK. Än räcker orken att protestera mot "kollektiva bestraffningar". Hans bostadsrättsförening har kollektivanslutet alla bostadsrättshavarna till ett internettabbonemang. Alltså inte själva investeringsavgiften utan surfavgiften. Jag hoppas verkligen han vinner!

Lite illa var det att Reinfeldt var ute och tyckte om radiottjänst polisanmälan - men minst lika illa är det väl att vd Christina Jutterström varit med och fattat beslutet om polisanmälningar. Inkassering av tv-avgifter är ju en urgammal uppgift för radiotjänst lite märkligt att det inte redan har rutiner för polisanmälning eller ej. Och jag påminner mig nu också ett fall som jag var inkopplad på där radiotjänst Kiruna i absurdum förföljde en man som inte hade tv och avkrävde honom avgift. Han gick fri till slut - men det var banne mig rena stasimetoderna av Radiotjänst.

Tur i alla fall att jag inte är statsminister så jag får tänka och tycka fritt!!

Sören Wibe titulerar sig före detta riksdagsman - åkte han ur eller gick han frivilligt?

Riktigt illa är det också att moderaterna fortsätter att gräla i pressen. En ordförande och en gammal kassör har nu lämnat plus tydligen lite fler medlemmar. Några vägrar uttala sig - men det räcker att någon gör det så fortsätter intresset från media.

Annars har jag börjat morgonen med en sjuktransport - kompis Birgit som ska operera handleden idag fick skjuts till Sunderby sjukhus.

Grattis P-O!

Idag skickar jag gratulationer till vår landshövding P-O Eriksson. P-O som var min ombudsmannakollega hos centerpartiet när jag började hos folkpartiet 1977! Han efterträddes sedemera av Maud Olofsson, numera vice statsminister. En del har förvaltat sina ombudsmannatjänster bättre än en ann!

"Jag är den störste och bäste älskaren!" skriver krönikören Pelle Lindblom i dagens NSD. Han skriver att han bestämde sig för att bara rösta på kandidater som utstrålade kåthet. Han påstår att det inte var så gott om kandidater. Pelle sitter som nämndeman för miljöpartiet - måhända han var begränsad till kandidaterna på denna lista?

Och nytt storbygge i Luleå centrum. Bara jätteroligt när jag läste det i Norrrbottens Kuriren. Men när jag läste NSD och såg den gamle fula byggnaden med den specifika Frits Olsson klockan började jag tänka i termer om "trädkramare".

Moderaterna i Jokkmokk ställer sig utanför alliansen. Nu är det plus 1 mandat - men jag  tror det kommer att räcka. Det verkar vara stabila personer där och om jag nu räknar rätt - det var vissa brister i går kväll - så är folkpartiet näst största parti.

Utanför alliansen hamnade dock Kd i Boden - som egentligen ville in. Lite krystad förklaring att vänstern bara hade medlemmarnas mandat att förhandla med nuvarande allianspartier. - Annars hade de varit tvungen att förhandla med sossarna också, enligt Bosse Strömbäck. Nä, nog var det viljan som saknades från alliansens sida - och det kan väl finnas skäl som inte redovisas utåt - vad vet jag.

Och idag igen - en busschaufför som kört påverkad av alkohol. Hur länge ska vi dra frågan om alkolås i långbänk i Luleå kommun. Vår motion var ju upp och vände i måndags. Jag börjar undra om det gått prestige i frågan! Rappa på nu innan de svarta rubrikerna rör oss i Luleå!

Och nu kör "drevet" på temat svikna vallöften! Fast varenda kommatecken kan man väl inte kräva från första dagen. Eller?

Riksdagslönen ska avräknas!

Nu kan jag nog sova i alla fall. Riksdagsmanna/kvinnolönen ska avräknas från statsrådslöner som de gamla ministrarna får i ett helt år. Men visst är det fortfarande befängt!

Om du jobbat som statsråd, kommunalråd, hel- eller halvtidspolitiker kan du inte tillhöra någon A-kassa. Så jag tycker det är helt ok med på att det även här ska finnas någon form av avvecklingstid. Men varför ska ett fd statsråd som går tillbak till riksdagen med en lön på 49 000 kronor i månaden behöva ha statsrådslönenivå i ett år efteråt!


2+2 är inte 5!

Det var förstås ett tankefel i förra inlägget! Eller rättare sagt ett räknefel! I Kent Ögrens "slutna rum" är det naturligtvis anpassat så att det ryms sossarnas två landstingsråd + vänstern och miljöpartiet.

Men det blir spännande att se om "demokratirådet" Britt verkligen köper detta. Då får hon nog säga som Backgård - det är inte så noga med det - det är bara en titulatur!


Demokrati(S)yn som (s)pretar!

Festligt när jag får rapporter utifrån länet om hur sossarna agerar i majoritet. Storsinta sossar i Haparanda och Kalix (bland annat) erbjuder samarbete. Man frågar sig om det handlar om brist på kompetenta politiker eller att "ta gisslan". Där tycker jag sossarna i Luleå är raka. Väljarna har gett tydligt besked - då ska sossarna regera själv. Det har ju hänt att det ändå lagt ut beten för att sabba för andra konstellationer. Hoppas vi slipper det ta denna gång.

Rakryggat kommer det nog inte handla om i landstinget. Där hotar man med stängda dörrar för landstingsstyrelsens sammanträden. I dag i Kalix fick jag skvallret att Kent Ögren har fixat ett lagomt stort arbetsutskott istället för gruppledarträffar. Skälet var stänga ute oppositionella politiker! De som ryms förutom fyra från majoriteten (är det mp som ska hamna utanför?) så ryms moderaterna, sjukvårdspartier och centern!

Mycket märkligt av en s-politiker. Vad jag än tycker om sossar måste jag hålla dem räkning för att de alltid velat ge insyn - även till små oppositionella partier. Naturligtvis också en åtgärd i egen sak - som hållen utanför kan jag ju som oppositionspoltiker agera mycket mera! Tror nog att Kent Ögren binder ris åt egen rygg. Å andra sidan satt ju Britt Westerlund vid ratten - men hon kanske ska ta bort titeln om demokratiråd?

På tal om råd hörde jag Kenneth Backgård på Nord Nytt förklara att det inte gjorde något att han inte fick bli deltidkommunalråd. Det var ju bara en titulatur man hittat på efter förra valet för att hitta balansen. Det är väl många som misstänkt - att ingen kan orka med både halvtidskommunalråd och heltid på landstinget. Men det har varit himla bra betalt för en påhittad titulatur!

För övrigt var jag in på en sossepoltikers blogg i kväll. Han upprörs väldigt över moderata statsråds moral. Talar om ohemult och andra fina ord. Har för mig att den personen fick privata tackkort för sitt 50-årskalas frankerade hos ABF! Samma andas barn!


Alltså - hallå, hallå!

Ska alla tidigare statsråd få behålla sina löner ett helt år? Många av dom går väl tillbak till riksdagen - ska skattebetalarna betala både statsrådslön och riksdagslön? Det kan väl bara inte vara möjligt?

Fast det är ju rena Grönköping i Sverige i dessa dagar. Jag tyckte att man överdrev med finansministern men nu har han visst haft svart städhjälp också.

Och alla åldrar representerade - undrar just om Mårten Ström och de han hade med sig tar med Johan Sparrman i den polisanmälan som skulle göras om bristande betalning av TV-licenser?

Egentligen är kritiken från oppositionen väldigt lågmäld - månne det kan bero på det här med sten och glashus?

Fast jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår det här med tiotusenkronor - att man skulle kunna betala upp till det utan att kunna anklagas för fiffel? Själv fick jag - med påbud från Skatteverket - plåga en stackars idell förening att till och med lämna uppgifter på icke skattepliktig reseersättning.

Och så kan jag ju undra hur det står till inom mediavärlden? Och vem granskar granskarna? Nå Eva Hamilton hade visst granskats men hon var alldeles säker på att det inte var barnflicka utan "barn-från-dagis-hämtare" och att det var under dessa tiotusenkronor!


Annars var lunchen förträfflig på Kalix Folkhögskola - och bjuden blev jag! Tagande av muta? Träffade styrelseledamöterna på en snabbis inför kommande valberedningsarbete. Och Kerstin från Gällivare hade halkat ner från Gällivare - hon längtade efter en Norrbottniabana med hållplats i Kalix.


Ta inte bort udden!

Ta inte bort udden på den berättigade kritik som nu förs fram mot dem som inte lever som de lär och som avslöjar snikenhet och girighet. idag går Expressen för långt mot finansminister Borg. Vem har inte betalt barnvakter svart? Skulle vara jag i så fall som hade det så bra att far- och morföräldrar nästan slogs om vem som skulle få vara barnvakt! Om man nu överhuvudtaget ska tala om svart i det sammanhanget. Jag får väl börja tänka mig för när jag lejer "arbete" av mina barnbarn också?

Moderaternas strid om gruppledarskapet verkar få väldigt negativa effekter för moderaterna. Enligt tidningsuppgifter näst intill massflykt av medlemmar. Jag har i och för sig hört att en ledande funktionär lämnat alla sina uppdrag inklusive medlemsskapet.

Och trots obetald TV-licens så ska unge Sparrman få efterträda PG Isaksson som byggnadsnämndens ordförande. Ett uppdrag tyngre än de flesta - med mycket myndighetsutövning.

Och idag öppnar Smedjegatan igen. Då får man ta en jungfrutur i samband med att jag drar till Kalix vid lunchtid.

Och både "julgranstjuven" Lars Lindberg och Olle Lindström i Boden får kommentera kulturministerns avgång. Olle Lindström som för övrigt var extremt hård i sin kritik i Nord Nytt i går kväll om moderatbråket i Luleå. Omdömena om Mattias Karlsson var hårda. Undrar om det var därför jag fick lobbingsamtal igårkväll - FÖR Mattias.


Lovade vi sänkt bistånd?

Mats Knutson - som är gift med en kanonduktige Lottie Knutson känd från Tsunamikatastrofen - måste haft hjärnsläpp i kväll. Eller så är det jag som har det. Han konstaterade att biståndet inte sänkts i budgeten - tvärtemot vad de borgerliga lovade i valet., som han sa. Då undrar jag; är det så att folkpartiet inte räknas som borgerligt parti. Eller missade jag något - lovade vi verkligen sänkt bistånd i valrörelsen? Själv har jag för mig att Birgitta Ohlsson och Alf Svensson - i en ohelig koalition - levde rövaren för att bibehålla biståndet - och lyckades!

Anders Borg imponerar faktiskt med sitt sätt att på ett enkelt sätt uttrycka svåra saker. Men fan vet om han vet tillräckligt mycket om verkligheten? Fast han har nog betalt TV-licensen i alla fall!

Kära gamla Kallax Cargo!

Kära gamla Kallax Cargo var förstås på tapeten idag igen. Nya skattepengar i projektet med samma gamla argument. Om det inte händer något innan årsskiftet så...Undras hur många gånger vi hört det.

Lika lätt går det ju inte förstås när det gäller insatser för funktionshindrade. Vår motion om att samordna LSS insatser - eller rättare sagt göra en översyn vad som kan förbättras avslogs förstås. Trots att handikapprådet - nära brukarna - faktiskt sagt att det var motiverat med en förstudie.

Medborgarförslag om funktinshindrade ungdomars resande med kollektivtrafik/färdtjänst behandlades. Jag har ju tidigare fått gehör (faktiskt!) för att det ska utredas så medborgarförslaget från Ullander Isaksson bifölls med socialnämndens yttrande. Det återstår förstås att se om det blir något konkret.

Det här inlägget kommer att fyllas på med mer från utskottet och sedemera kommunstyrelsen. Men nu ska jag äta varma mackor - första födan förutom frukt idag.

Nu är jag "äten" så nu kör jag vidare med kortisar från dagens sammanträden.

Delårsrapport - känns alltid så genomtjatad eftersom vi redan haft den i budgetutskott och på egna månadsmötet. Och när de flesta kurvor pekar i rätt riktning är det inte mycket att diskutera. Inflyttnignsnettot ökar med än prognosen. Jag kanske måste revidera uppgiften från valrörelsen att visionen om 80 000 innevånare nås först 2041 - det kanske rent utan blir på 30-talet!

Sen var det två medborgarförslag om gratis buss för barn och ungdomar. Avslogs i enighet. Det visade sig nämligen inte vara gratis utan kosta netto drygt fem miljoner.

Och så var det dags för två serveringstillstånd. Coop Arena - "tältet". Tjänstemännen föreslog avslag för att det var för långt till köket. Jag begriper mig inte på denna lagstiftning som ägnar stor möda om hur köket ska se ut - trots att du inte ens behöver köpa en varmkorv för att dricka det "brännvin" du vill.

Nästa serveringsärende - Restaurang Thomas alias Illardo - föreslogs få indraget tillstånd på grund av skatteskulder. Det visade sig att han betalt av det mesta. Men även här är det ju knasigt - för lagen finns till för att sätta dit fifflare inte ytterligare slå undan fötterna för hårt kämpande seriösa företagare.

Sen kan jag vara starkt kritisk och orolig för att vi börjar ha en vardagskultur som hela tiden signalerar att vad du än ska göra kan du inte ha roligt utan alkohol. Frågan är bara om det går eller ska lösas genom kineseri med serveringstillstånden?

Ja, det tog länge det här - så det var bara 10 minuter kvar till presskonferensen. Och där käbblade vi väl i mun på varann som vanligt.

Snabbis till jobbet för fruktlunch och sen snabbt tillbaka.

Vår motion om rökfria entréer i kommunala byggnader fick gehör och den har behandlats snabbt också. Värre är det med vår andra motion om alkolås för fordon som ska transportera våra skolbarn. det är sju resor och åtta besvär - och nu blev den återrmitterad igen. Trots uppdrag att presentera kostnader så lyste dessa med sin frånvaro. Menb nu är det bara så att jag ska kämpa till sista... Det ska banne mig inte behöva hända en allvarlig olycka innan något görs!

Lite smått och gott och så fyllnadsval efter Olle Fors i pensionärsrådet. Annika Erikssons mamma Maud blir invald för vänsterpartiet.

Och sen fick vi gå hem för dagen. Själv lämnade jag expen klockan 17.00 som vanligt folk.


Morgonens femetta!

Morgonens femetta bestås vi med av Eilert Apelqvist som påminner radiochefen Lars Lindberg och att han haft sitt eget  "TV-licensskolk". För ett antal år sen avslöjade Lars i någon krönika att han ansåg det en rätt som han hade att ta sig en julgran där det begav sig. Rena lagbrottet förstås i klass med skolk från TV-licensen. Så går det när man kastar sten i glashus.

Jag kände en annan mediaperson som gjorde som Lars. Han fick besök av markägaren där julgrananen växt som frågade om han möjligen "stulit" en julgran. Vilket reportern förnekade. Lite pinsamt blev det då markägaren drog upp något från fickan - id-kort - och frågade att det här som hittades på brottsplatsen är väl i alla fall ditt?

Annars är det tråkigt med moderaternas "lotteri". Oavsett vem som haft fru Fortuna på sin sida så kvarstår problemen. I min roll som politisk tjänsteman har jag haft anledning att fundera hur det kunnat bli så här och hur jag skulle ha rått någon av mina lokalavdelningar. Dels skulle jag rått dem att göra om provvalet i våras som intet sa särskilt mycket om vem medlemmarna ville ha som etta. Och i det rådande läget skulle jag definitivt råda till en medlemsomröstning. Beroende på styrkeförhållanden i kan det naturtligtvis påskynda en splittring - men bättre det än en böld som fortsätter att "bula" och göra ont! Nu sköter moderaterna sitt - så det här var bara mina tankar om hur jag skulle råda och agera inom mitt eget parti!

Och drevet går på moderata statsråd. Lite äckligt må jag säga hur tydligt jag ser - och förutsåg - att när du Borelius är ute så hetsas det på mot Stegö. Jag tycker definitivt att hon ska avgå - Tv-licensens kanske är en "julgran" för de flesta - men ska du som minister hantera public service så är det ogörligt att ha detta i bagaget. Men äckligt är det att media så uppenbart hetsar "vem hittar det snaskigaste rubrikerna" som får henne på fall.

"Hederssjälvmorden" - ja vad säger man. Det är svårt att tro att det är sant - som med så mycket andra vidrigheter.

Nu är det sammanträden, två stycken, med mellanliggande kommunal presskonferens. I kväll får ni er måhända lite politiska beslut er till del!

Vad är det som kittlar?

Vad är det som intresserar så förfärligt med  inlägget om "6-årsdag hos Lisa", publicerat redan 10 februari? Gång på gång kommer det nu kommentarer - i form av en länk - och utan att ens behöva gå in på länkarna kan jag ana vart det bär hän

Utetemperaturen börjar i alla fall dra sig ned mot nollstrecket. Såg attt i New York hade det varit värsta snöovädret sen 1870 - kan jag ha sett fel på 8 och 9?.

Värsta ovädret har det ju varit runt regeringen - och det verkar fortsätta. Nu är Boreslius sval sen avgången så nu toppas nättidningarna av Stegö - drevet stegras. Men ni förresten inte ett öre ska hon väl ha Borelius? Visst är det märkligt att det nu framgår att det är "praxis" att statsråden får avgångsvederlag på ett år det vill säga behålla sin höga lön ett helt år. Vid andra änden av löne- och karriärstegen - undersköterskor till exempel - där är varje öre reglerat med avtal.

Regina Lund har räddat en djupt deprimerad väninna till livet genom att ge henne rosenrot. Någon sexpedagog Franzén har kallat det "pippapiller". Det visste jag inte så jag berättade ju vitt och brett om min konsumtion och fick förstås gliringar. Men jag kan rekommendera en bok som likt rosenroten finns att köpa på hälsokostbutiker. Där kan du läsa om hur samerna använde det mot och för både det ena och det andra. Själv tror jag stenhårt på rosenrot och ska nu efter ett uppehåll åter inhandla. Jag lovar att återrapportera men som ni förstår kan jag inte skriva allt här heller. Så hör ni inget vet ni vilken vändning det tog.

Fast jag är ju lite skeptisk när kändisar går ut och rekommenderar saker - undrar alltid hur mycket betalt de fått per kilo de rasat i vikt?

Nu börjar dagens rutiner med dusch, påklädning och föräldrabesök. Sen blir det jobbet för att kopiera och samla handlingarna till arbetsutskottet som vi ska ha idag klockan fyra ute hos Jens på Västbacken - i lusthuset så det blir nog kul!

Hade vakterna verkligen järnrör?

Eftger en lång dag landar jag vid datorn klockan halvett. Nä då inte har jag varit uppe så länge i ett kör. Efter surströmming hos mor och far på eftermiddagen sov jag middag till "tonerna" av Pim-Pim Johanssons förlust match mot finnen Jarrmo N.

Fyra timmar på jobet och inhandling på Kvantum föregick surströmmingen. Blev inte riktigt fädig med jobbet - jag blir nervös och orolig när solen formligen "sticker" in genom fönstrena så jag får göra några timmar i morgon också innan au-sammanträdet. Kanske kan passa på att långa tvättmaskinen på jobbet igen - har ännu inte fått kontakt med min hyresvärd för att anmäla trasig tvättmaskin. inte så att hyresvärden kör med undanhållning - det är snarare min lathet att söka.

Nätsväng med tdiningarna signaler inget nytt- Borlius avgår förstås. och Stig-Björn Ljungren säger att vi ska häckla Reinfeldt om det visar sig att det intet nytt är på Tsunamibanen. Risken finns och då kommer det nog bli ett stand-up skämt i olika versioner.

Fick någon sorts intitution ikväll om att Göran Hägglund kommer att komma till korta i regeringen. Fråga mig inte varför - jag som blev förvånad att han inte drog hem flera procentenheter till i valet.

Har också läst Anna Sjödins "försvarstal" på SSU:s hemsida. Mycket skickligt skrivet. Hon fokuserar på ordet "dörrvakter". "Dörrvakter" som är van att vittna tillsammans vid slagsmål. Är det inte ordningsvakter hon menar - och var inte en av dem - huvudpersonen - en extra knäckande läkarstuderande. Och fanns det inte också annan personal som vittnade mot Anna. Och polisens utsago. Det är klart om Anna återgett att alla dessa hade i princip samma uppfattning om hennes beteende så hade inte slutklämmen med "dörrvakter" med "järnrör". Hade verkligen ordningsvakterna järnrör? Är det någon som tror på det? I så fall borde deras förornanden ha rykt och något sånt har vi väl inte läst om? Men Anna Sjödins slutsats toarde väl bli att det inte bara är rättsamhället vi inte kan lite på - inte media heller. Sanningen kommer från Anna Sjödin och de gäng hon hade med sig - där en av grabbarna erkänt att han hotat med justitieministern.

Livet har sina vita stunder!

Vilken kreativ idé. Och behövlig i ett samhälle där vi numera fostras att tro att det inte går att ha roligt utan alkohol. Där det inte ens kan lagas frukost på TV utan att vinet ska provas. Ett samhälle där det numera konsumeras lika mycket alkohol som vid sekelskiftet - där vi brukar konstatera att svenska folket höll på att supa ihäl sig. Här är länken till artikeln i Aftonbladet

Min bakåtknapp är borta!

Min bakåtknapp är borta - dvs den på datorn. Vilket gjort att varje gång jag velat backa har jag blivit utslängd oavsett vad jag varit inne. Men nu är funktionen återfunnen under "visa" i menyn.

Herre gud vilket lyft för Radiotjänsts ekonomi som kultur- och handelsministern åstadkommit. Tusentals licenskolkar har frivilligt anmält sig. Sparka licenskolkarspionerna och arvodera kvällspressen i stället. En liten hacka också till NSD och Kuriren som båda hittat länets SSU-bas som också har fingrarna i syltburken.

Måste tillstå att jag hade samma reflketion som ledarskribenten i Kuriren gör i dag. Det var smått pinsamt att Reinfeldt kallade till presskonferens om Tsunamibanden. Visst - jag köper alla hans argument om öppenhet - men det hade väl räckt med ett pressmeddelande. Redan efter ett par tre minuter funderade jag själv i termerna - var det inte mer än så här?

Den förbenade snuvan tar ut sin rätt - dels går jag på halvfart och allt tar dubbelt så lång tid som vanligt. Så visst blir det jobb idag ett antal timmar. Och i morgon kvarstå inläsning för utskottet och att samla ihop för eventuella tyckanden på kommunstyrelsen.

Kunde läsa i Kuriren - Jackie Bortz artikel - att alla partier utom rättvisepartiet socialisterna - stöder Maria Salmgren i den moderata maktkampen. Jag vill bara här säga att för min personliga del håller jag mig helt utanför moderaternas interna maktkamp och neutral till vem det blir i slutänden. Det vore väl förmätet av mig att ha synpunkter på vem de ska ha som gruppledare. Däremot känner jag stor medkänsla för att flera far illa i den här cirkusen! Och stor oro hur det ska landa? Och visst kan jag ha en personlig åsikt om hur detta ska ända för att göra skada för så få som möjligt - men sånt är personlga tankar som inte går att hindra men som ska stanna inombords!

Nu lite vattna blommor och plocka skräpblad innan vanliga rutten till mor och far. Inhandlingslistan ska jag väl också hinna med idag.

Stormstyrka

Nog för att det är stormsyrka runt ministrarna - men när jag läser lite längre ned så handlar faktiskt presskonferensen om nya uppgifter om hanteringen av Tsunamikatastrofen. Ja, det lär väl vara sånt som är kompromenterande för den avgående regeringen - men frågan inställer sig: orkar vi med fler skandaler? Orkar vi med att våra ledare brister?

Det blir nog bara en!

Det blir nog bara en minster - hennes lista är så lång att allt annat kommer att framstå som bullshit!

För övrigt såg jag att förre miljöminister kvitterar ut 1,2 miljoner i avgångsvederlag. Hon har ett jobb att återgå till men väljer att "landa och reflektera" med en lön på 97 000 i månaden. Ett avgångsvederlag som för övrigt sökts av samtliga statsråd.

10 minuter kvar!

Tipsa Reinfeldt om Anna!

Nu ska statsminister Reinfeldt ha presskonferens klockn 13.30. Tror jag gör en liknande förutsägelse som med nobelpristagaren om vad han kommer att tillkännage. Ska vi tipsa om att våran Anna har betalat TV-licensen och att hon inte har något sommarhus som ägs av något skalbolag.

Väl snart dags att starta en ny kampanj "Om detta må ni berätta". Om knappnålen och silverskålen, om att det en gång fanns heder och ärlighet i konungariket Sverige. Vi har diskuterat på jobbet när allt detta började. Första "pampskandalen" som jag själv alltid får som bild i huvudet är när Hans "Hoffa" Eriksson, transportarbetarbasen,  var på Kanarieöarna och när någon påpasslig fotograf kablade hem bilder på hur han söp och festade på skattebetalarnas historia. Och det må ju vara över 20 års sen! Sen har det ju bara pågått i ett kör. Nu blandas de moderata ministrarna med Anna Sjödin och på radion rapporterar de att nu är det sista domen i Skandiaaffären som är på G. Direktören som attesterade en faktura som egentligen dolde en lyxrenoverering för privat bruk.

Och tur att jag lärt mig att det ska skyndas långsamt med kartellförhandlingar. Nu visar det sig att det blir ändring på antalet i bolagsstyrelserna. Det är ju bra att veta vad vi har att fördela innan bi börjar med det. Nu är det väl inga större revolutioner - men ändå.


Nu väntar vi med spänning hur många ..... Fredrik tillkännager!


Fredagen den 13!

Lite skrockfull som jag är tror jag att fredagen den 13 har betydelse. Men jag tror det kommer att bli en riktig tur dag.

det började redan igår när jag satsade på "rätt häst" angående nobelpriset. Sju minuter i ett råkades jag hamna nå en webbenkät där man skulle satsa på vem som skulle få litterturpriset. Måste erkänna att jag inte kände till så många namn och alldra minst han som nu blev. Men jag satsade på honom - tillsammans med 11% andra. Synd att jag inte har sinnelag för vadslagning på nätet.

Tv-licenser är annars det hetaste ordet på sökmotorer. Såg på Mårten Ströms blogg att han tillsammans med några andra föreberedde en polisanmälan. Det var i går och nu kan jag ta del av att Lars Lindberg, Radiotjänst, gör slag i saken. Lars har ju tidigare lagt sig i partipolitik så jag kan ju undra om han tillhör Mårtens "några andra" eller om rättsväsendet kan förvänta sig fler anmälningar.

Jag är periodare när det gäller kanaler på radion. Just nu är jag inne i en P1 period - så om jag inte kände till honom - nobelpristagaren vars namn jag inte riktigt lärt mig skriva än - så kan jag snart allt om honom.

Och nu ska jag till sammanträde med Luleå Kommunföretag AB. Ägardirektiv för alla våra kommunala bolag - och de är inte så få - ska genomgås och fastställas.

Själv åstadkommer jag ett klumpigt uttalande i NSD där jag säger att skatteskulder är förmilkdrande omständigheter. Och den här gången kan jag inte skylla på journalisten. Jag satt  med besök samtidigt som Peter Lundgren ringde. Jag hade inte hunnit läsa handlingarna och började med att säga att jag inte kunde uttala mig - och sen gjorde jag ändå ett halvhjärtat försök till uttlande. Men för er kännedom vill jag säga att det jag menar är att jag tycker lagsfiftningen är märklig. Om en företagare kommer i trångmål och halkar efter med skatterna så ska alkoholtillståndet dras - vilket gör det ännu svårare för honom eller henne att göra rätt för sig. Fifflare ska sättas åt men en företagare som på ett juste sätt försöker komma ikapp med sina skulder borde inte straffas på detta vis. Nu uttalar jag mig igen fast jag inte läst på ännu - men det är ju bara internt till er.


Nya landet kräver sitt

Nya landet kräver sitt - det kan jag bara säga. Hela förmiddagen har jag ägnat att fylla i en Sifo undersökning. 44 sidor med vissa som dessutom hade a,b,c. Men längtst bak fick jag för andra gången i mitt liv upplysa Sifo om vilket parti jag skulle rösta på om det var val idag.

Fast nog har jag hunnit med ett och annat mellan kryssen. Har varit till landstinget och träffat både mina egna partikamrater och andra. Birgit Stöckel från kd och Luleå var där och skulle prya. Nästa gång landstingsfullmäktige sammanträder är hon riktig ledamot. Och kanske gruppledare också. Kd bestämmer tydligen vem som ska bli det i slutet av den här månaden. Men det finns ju tre ledamöter att välja på.

Och i Kiruna tar Törnman och Kirunapartiet över Folkpartiets lokaler. Kiruna partiet har fått försämrad ekonomi men så mycket kan det inte vara - fp-lokalen är inte helt gratis om jag så säger.

Men fattigdom är relativt det har vi ju lärt oss av våra nye handelsminister Borelius. Och stor i käften ska man undvika att vara. I går kaxade Maud Olofsson till sig och sa att om Rinfeldt höll ordning på sina ministrar skulle hon hålla ordning på sina. Och vad möttes jag av i morse om inte ett nytt aprilskämt: Andreas Carlgren. centerpartiet, misstänks för att ha tagit ut dubbla arvoden.

Och nu har Thomas kommit hit direkt från BUN. Där hade Börje Lööws kategoriska uttalanden mot skolnedläggelser uppenbarligen inte nått hans egen Annika Sundström som valde att lägga ned sin röst i omröstningen.

Jag återkommer senare idag
Nytt medborgarskap!

När jag kom hem fick jag meddelande om att jag numera tillhör ett annat land - miniatyr Sverige. Det är Sifo som utsett mig. De skickade en varning för några dagar sen - och tur var det. För jag trodde nästan det var Ellos katalogen sommaren 2007 som kommit. Den brukar ju komma till jul - men vi ska väl speeda upp lite till. Nä då, det var enkät från Sifo!

Och det var tur för Sifo att jag längst bak ÄNTLIGEN  får möjlighet att berätta vilket parti jag skulle rösta på idag! Annars hade "katalogen" nog hamnat i papperskorgen!

Oj, oj jag hade tänkt skriva så mycket ikväll - men nu är klockan snart halv elva och då...


Nu vet jag!

Nu vet jag vad polititransporter är:

"Politittransport är transport av kroppar efter dödsfall i olyckor, brott eller i bostaden. Transporterna sker till närmaste rättsmedicinska anstalt. Transporten beställs av polisen, landstinget och ibland av kommunen."
Tack Mattias!

"Tycker om dig"

Tänk att klockan fem på morgonen en gråmulen oktober morgon mötas av ett kort på nätet med rubriken "Tycker om dig". På bild en förtjusande liten flicka som delar ut blommor och till detta en känd behaglig melodi som jag måste be avsändaren - min förtjusande namne Ylva - att hjälpa mig med.

Annars blir jag mest brydd över vad som händer i cybervärlden. Vet inte om jag är skadad av intrångsaffören - men lite oläckert är det att gång på gång mötas av frågan om jag verkligen vill stänga av - en annan användare finns uppkopplad? Och helst plötsligt  har jag börjat få kommentarer på mycket gamla inlägg på min blogg. Avsändare är "google", "Yahoo" och "beastsex".

Och några timmar senare - när jag återupptar detta skrivande - kom
Musica latina med fyra likalydande intetsägande kommentarer - alltså denna länk.

Och allra mest förvånad blir jag att det är 1:april nästan varje dag. Nu säger de att kulturministern inte betalt TV-avgiften på 15 år. Eftersom det inte är 1:april och kulturministern kommer med de larvigaste av förklaringar finns vara ett råd till Reinfeldt - avsätt henne.

Idag är det annars kommunala frågor som upptar hela dagen - förberedelser inför kvällens månadsmöte. Och lite lappar och mail om folk som ska ringas  och saker som ska undersökas. Kan väl möjligen bli tid för någon liten avkopplande rast och kommentera om det händer något under dagen. Partiledardebatten hoppas jag kunna lyssna på i bakgrunden via radion.

Säger bara "Kalles" Cargo!

Visst det är jättebra att vi fick en ny lång landningsbana. Men gudarna ska veta att vi år efter år matat in pengar för den till Luftfartsverket.

Vi = Folkpartiet är delaktig i att vi gav oss in i det här projektet. Inte mycket att ångra då vi ändå har landningsbanan kvar. Men alla borde insett det vi i folkpartiet insåg för flera år sen - de optimistiska kalkylerna att få igång verksamheten styrdes av andra än kommunen. Vi föreslog då att bolaget skulle läggas i malpåse för att inte spilla pengar i onödan. Då började det "flyga" laxar från Norge - avtalen var nästan skrivna - och bara kommunen stoppade in mer pengar så.. Så har det nu pågått 3-4 år och kommunchefen vet hur många miljoner vi förslösat. Och inte ens laxarna har landat!

Och nu ska vi in med 300 000 kronor till! Men kommer det inte igång denna gång så ....ska nog även majoriteteten lägga det i malpåse.

Har ni hört den förut? Jag säger som Anna-Greta Svedberg man kan tro att det här är "Kalles" Cargo - något litet skötebarn som tydligen får kosta hur länge som helst.

Riktigt dåligt humör!

Nu har det här partiet uppenbarligen schabblat bort en toppkraft som vår Anna från rikspolitiken. Blicken verkar inte ha höjts särskilt mycket utanför tullarna.

Nu har Erik Ullenhag utsetts till partisekreterare där Anna uppenbarligen varit en het kandidat. Jag vet att Anna erbjudits annat - men ingenting där både hennes skarpa analytiska politiska och organisatoriska förmåga skulle kommit till sin rätt.

Jag konstaterar bara - med hälsning till partiledningen i allmänhet och partiledaren i synnerhet - att otack verkar vara världens lön.

Inget ont om Erik - tvärtom,  men när det gäller att greppa både politiken och organisationen - i hela landet - så kommer han till korta mot Anna. Och storstadsperspektivet fanns det redan gott om runt partikansliet.

Så varning att kontakta mig utfärdas för den närmsta tiden.

Sign. "Folkpartiets riksragata"


Sjung och le!

Tänk att tidningarna nästan varenda dag kommer precis den tid jag vill. Naturligtvis ska jag glädja mig åt det och inte nu bli irriterad att jag ännu inte fått dem - sitter färdigspacklad, kammad och klädd - redo att kasta mig över dem.

i brist på dagens läser jag lördagens NSD som råkats bli kvar hemma. Noterar att det bara är män som utsetts till kandidater till årets bodensare. Jag missunnar inte alls Olle Lindström att bli utsett till Årets bodensare - och det lär han väl bli med den konkurrensen. Men det blir ju lite komiskt när Bodens kommun - vars högste "chef" Olle är bekostar en gala för att utse årets Bodensare. Det måste ju vara ett tecken att ingen kvinna nominrats heller - för visst finns det kompetenta, och förtjänst kvinnor i Boden. Kommittén som ansvara för prisen har ju några val att göra. Själv söka fram kandidater som inte är en ovanlig väg. Eller lägga ner verksamheten när den förefaller överlevt sig själv. Och då menar jag inte Näringslivsdagen som givetvis ska leva vidare. Men prisinslaget bör nog förnyas!

Nu bara måste den ha kommit. John Thornader, kollega och personalföreningens ordförande kommer med morgontåget och ska mellanlanda på frukost hos oss på expen innan han drar vidare i länet.

Har jag missat något?

Har varit riktigt vanlig och tittat på nyheter och pysslat lite - från halv sju till halv åtta. Sen bestämde jag mig för att vila lite lätt framför TV:n. "Hem till byn" lät ju välbekant på något sätt. Men jag undrar ju förstås om jag missat något för det inleddes med "50:e avsnittet". Men goda vänner har tröstat - det har visst gått för i 150 avsnitt!

Annars vann mina favvo i kväll - Brynäs och Skellefteå. Just nu är favoritlagen följande i nämnd ordning: Luleå, SKELLEFTEÅ med Brynäs och Djurgården på delad bronsplats. Det stämmer inte riktigt med tabellen men det gör inget. Jag tror förresten att jag ska droppa Djurgården som favorit. Det sitter i ända sen Rolle Stoltz, Lasse Björns och Tumbas tider. Det är rätt onödigt att måste avslöja att jag var med redan på den tiden. Till och med Tumba är ju gammal - har fyllt 75 enligt någon tidning i dag hos frisören. Det andra två - åtminstone Rolle - lirar väl ovan där!

Fast Anton Stålarm - från Östergötland? - spelande för Timrå blev min nya favorit i kväll. Vilken kille på att spela hockey och vilken öppen och trevlig grabb!

Fast jag kanske måste ändra mig om Djurgår´n - visst coachades (konstig stavning det blev) av en Säärkijärvi - både utseende och dialekt skvallrade om hemlandstoner -¨åtminstone samma län som jag.

Visst fungerar norrbottnisk sjukvård bra!

Var det någon som sa att sjukvården i Norrbotten inte fungerade bra. Se då i så fall på Nord Nytts inslag ikväll klockn 19.10. Chabadan - Luleå hockeys nya stjärna - drabbad av en vristskada blir bara borta en vecka till. Han flygs till tjeckien för specialistvård.

i dagens tidning kan vi läsa att ansvarig läkare för palliativ vård vid Sunderby sjukhus säger att ingen åldrande person ska behöva stå ut med smärta eller svullna fötter. Undrar verkligen om han tror på det själv? isåfall är han välkommen hem till min mamma!

Muskelkramper och muntorrhet är andra problem som  en samstämmig sjukvårdspersonal säger är vanliga krämpor hos äldre. Men ingen har någon bra bot för vare sig det ena eller andra. Naturligtvis är sånt inte särskilt glansfullt att ägna forskning åt heller. Förmodligen ligger sjukvården för äldre i samma strykklass som det visat sig att kvinnor ligger i. Nu ska i sig inte Norrbottens läns landsting ensidigt pekas ut för detta - dessvärre är det nog en sanning i hela landet.

Nog märks det att sverige bytt regering - en efter en får nu ministrarna kliva fram och förklara inför LO-arrangerade möten förklara varför deltidsarbetande handelsanställda ska få fördubblad fackavgift. Och hur de i slutänden ändå ska kunna få det bättre. Anders Borg, den nya finansministern klarade framträdandet på ett mycket bra sätt. Så jag hoppas jag klarade hans namn lika bra? Det tar nog en tid innan jag lär mig - men förra regeringen var så "skuggig" hela den att där var det svårt att urskilja något "råd" som inte var grått.

Jättebra med nya reglerna för A-kassan är i alla fall att alla som är arbetssökande ska omfattas. Ett gammalt folkpartikrav - mycket gammalt - som nu plockas fram. 

Idag igen har jag tränat att åka hem vanlig tid - men den blev kvart i sex innan jag lämnade expen i alla fall. Allting något "jag ska bara..." och så drar tiden iväg. Men tiden går fort när man har roligt - tänk att ha ett jobb som är sånt!

Polititransporter?

Lokalvård vet jag vad det är - men polititransporter? Det är polisen som annonser om upphandling. Och trots att jag haft en sejour på några år i polisstyrelsen måste jag erkänna att jag inte vet vad politiktransporter är för något. Dessutom förvillande likt politik(er)transporter - vad det nu kan betyda.

Annars har jag varit på gruppledarträff och diskuterat arvoden och allmänna förutsättningar för jobbet som oppositionspolitiker. En höjning på gång - vilket naturligtvis kommer att ifrågasättas. Och ska ifrågasättas! Jag har haft och har en restriktiv syn på oskäliga politiker förmåner - bland annat ska jag och folkpartiet ta åt oss äran att den fallskärm - som pension vid 50 år utgör - faktiskt tagits bort under innevarande mandatperiod. Men samtidigt måste jag säga att ska jag idag sköta gruppledareuppdraget på ett bra sätt så kommer det krävas minst 80% i arbetstid. Och då är en stor del av detta på det som kalla obekväm arbetstid. Förutom att jag alltid ska finnas tillgänglig för kommunen, allmänheten och media.Själv har jag i botten kvar en tjänst på 40% och kan jag hitta någon bra lösning för att minska den delen så kommer jag att göra det. Det är faktiskt så med detta förtroendeuppdrag liksom det är med mycket annat i samhället idag att kraven ökar.

Sen finns också andra inslag som gör att partierna också kan stötta fritidspoltikerna på ett bättre sätt än idag. Här har vi ett stort förbättringsområde. Hur ska vi göra för att fler ska vilja vara med och göra insatser? Inför årets val har jag många yngre - framförallt kvinnor - som varit på G men som stått tillbak. Kombinationen jobb, familj/barn och politik går inte ihop!


Hoppas nu att någon läsare av detta hjälper mig med "polititransporter". Fast jag är fortfarande så nyfiken att jag säkert annars tar reda på det!


PS/Noterbart i morse var - innan nu media avslöjar oss - att samtliga partier i etablissemanget gick och fikade tillsammans på anrika Café Winerhörnan. Dock var det helt på egen bekostnad./DS


Var alltid glada!

I Piteå-tidningen får man alltid sanningen och visa råd. Idag gäller det "Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud!". Det är orden på väg idag.

Inte mycker hett i våra lokalatidningar. Tråkigt att det inte löst sig för moderaterna än. Och inte blir det bättre av att det diskuteras i pressen.

I Jokkmokk förefallet det som om alliansen går emot ett maktövertagande. Härligt!

Och jag gratulerar alla Ingrid och Inger. Ingrid Nordberg, bun-ordförande är den som först kommer i mitt sinne. Grattis Ingrid! Och alla andra Ingrid och Inger som jag känner - många är det nu rullar ni fram för mitt inre.

Och enligt Kurirens horoskop så ska jag inte kasta pärlor för svinen idag!

Mycket mer skulle jag vilja skriva - men plikten kallar. Måste hinna växla några ord med Anna-Greta innan jag kastar mig iväg till gruppledaröverläggningar. Ska bli spännande att höra av Camilla om uppgörelsen om hennes anställning!

B-laget?

"Det är bara att lägga sig och blotta strupen: jag hade fel". Så säger Expressens krönikör Mats Olsson efter fotbollslandslagets formidabla seger över Spanien i går. Jag fastnade faktiskt i fotbollen i går kväll så det blev ingen utgång nu heller.

Det blev mest radion som blev mitt media för fotbollen. Noterade att Ralf Edström är tillbak som kändiskommentator och därmed förebild. Undrar hur många "resor" med rattfylleri och annat han ska få göra och ändå plockas tillbak som förebild. Idrott och sprit hör inte ihop. Jag känner mig lite kluven i frågan. För samtidigt ska vi ju hjälpa utslagna som vill tillbaka på alla sätt. Men i fallet Ralf Edström tycker jag nog att tiden fär återkomst som rikskändis - om han nu varit borta? - är allför kort. Det är ju uppenbart att den killen behöver ägna tid att bli fri sitt beroende.

Peter Swedenmark undrade i går i NSD hur länge B-laget dvs regeringen skulle klara sig. Han ville till och med slå vad om Reinfeldt eller Lagerbäck skulle sitta längtst. Underförstått att det nog bara var en tidsfråga när båda skulle gå. Swedenmark gör förhoppningsvis en Mats Olsson idag när det gäller Lagerbäck. Jag tycker mycket tyder på att nya regerinen är synnerligen samspelt så förutsättningarna att Swedenmark får göra Mats Olsson gånger 2 är stora.


Jag hade fel får både Maria Salmgren och Åsa Wikström säga. Maria försöker analyser varför moderaterna i Luleå backade i kommunvalet. Där påstår hon som jämförelse att folkpartiet tappade 4 mandat. Det räcker med att vi tappade 2 - från 6 -4. Även Åsa Wikström, moderat från Boden, handskas ovarsamt med sanningen. Hon påstår på sin blogg att hon kryssat till till en andra plats från fjärde. Det är inte heller sant. Åsa väljs fortfarande in som 4:e moderat i Boden. Om Åsa skrivit att hon fick näst mest kryss av moderaterna i Boden och placerade sig på andra plats i den ligan hade det varit korrekt. Petitesser båda sakerna - men vad gör man tidigt en söndag morgon när man vill hålla sig från disken i köket?


Sossarna har bildat en skuggregering. Den utgörs av ordförandena och andra ledande utskottsföreträdare. De vill dock inte kallas skuggregering. Britt Bohlin gör sig lustig och säger att det minsann inte vilaar någon skugga över de här personerna. Dock kan jag konstatera att skuggregeringen saknar statsminister!

Nu ska jag ta ett röj och sen blir det lite bokslutsarbete!
Morgon stund har guld i mun

Morgonstund har guld i mun - även när jag sovit till klockan 7. Fram till klockan 12.00 hinner jag hur mycket som helst. Min jobbdag skulle nog vara från 06-14 och så förrycka dygnet så med sömn och fritid.


Mycket regering i tidningar i dag. Nu synas vilka statsråd som anlitat svart arbetskraft och så vidare. Ska det gå vägen för detta B-lag undrar Peter Swedenmark i NSD och gör jämförelsern med fotbollen. Vem ska sitta kvar längst Reindfelt eller Lagerbäck? Och Peter Eriksson kallar det för en 08-ministär och tror sig veta att Norrbotniabanan blir en motorväg runt Stockholm. Nu är det väl så att om den nya regeringen fullföljer att inte bygga citytunneln så blir det en rejäl slant kvar till finansieringen av Norrbottniabanan.


Dast orolig för norrbottniabanan hade jag varit oavsett regering. Och jag tillhör de som sakta men säkert blivit övertygad om att den kommer att betyda mycket för utvecklingen i länet!


13 av 22 ministrar sägs bo i stockholm eller dess närhet. Skulle vara intressant att se motsvarande siffra för förra regeringen.


Bo Östman tycker att regeringen är för moderattung. Skälet är främst att man fått skrapa fram rätt okända ministrar. Vars kompetens kanske inte alltid känns säkrad. Hon kulturministern lär ju redan gett revymakare och "standappare" brödföda genom att se ut som en fågelholk när hon fick veta att sveriges största folkrörelse - idrotten - var hennes ansvar. Men hon fann sig fort och plockade fram något diplom från skolmästerskap i kula!

På det lokala planer är frågan Hultin eller Swedell hos moderaterna i landstinget. Och än tydligare verkar det att trojkan i Boden blir en duo. Backgård verkar hamna en bit från köttgrytorna. Tycker det är särskilt intressant att följa sjukvårdspartiets utveckling. Sjukvårdspartiet som inte påverkas av något riksdagsval - om man bortser från det tafatta försöket de gjorde i år - kan ju vara en mätare på hur resultat skulle påverkas om vi hade skilda valdagar för de olika valen. Sjukvårdspartiets historia är ju än så länge väl kort men intressant är att se att med ett undantag är det så att sjukvårdspartiet backat i alla kommuner där de funnits under manadat perioden - medan de gjort framgångar där de nyetablerat sig. Pajala är det ena exemplet på det sistnämnda och det fanns ett till men jag minns inte var.

Nåväl i Luleå har vi i alla fall ett bra samarbete med sjukvårdspartiet - vi får se om det räcker till en samverkan om teknisk kartell.

Och min bloggande riksdagsledmot Tornberg verkar uppslukad av riksdagen - inget inlägg sen strax före Reinfeldt skulle väljas. Nu väntar jag på spännande detaljer, Stefan.


Vissa mognar sent!

Tänk att jag fick rätt om Carl Bildt. Måste erkänna att jag kände mig tilltufsad när "soffolket" i TV avfärdade tanken som smått löjlig och fullständigt omöjlig att tänka sig.

Lika omöjligt att tänka sig var det när Carl Bildt blev partiledare för moderaterna att jag en dag - idag - med glädje noterade att han blev utrikesminister. Jag spådde moderaterna en dyster framtid när de valde Carl Bildt som partiledare - men en framtoning som en "förläsistudent". Så fel jag hade - så många jag hört under åren som sagt att Carl Bildt skulle de kunna tänka sig att rösta på - om han inte varit moderat. Jag tror han kommer att göra succé som utrikesminister! Det är väl så att vissa mognar sent!

Det verkar som om folk - i alla fall borgerligt sånt - är smått euforiska över den nya regeringen. Här har det ringts till och med från utlandet för att få senaste nytt. Kommer ni ihåg er barndoms skyltsöndagar - ni som liksom jag var barn på 50-talet. Då var skyltföntrena täckt med grå emballage papp ändå fram till det magiska klockslaget då skyltsöndagen började - ofta fram på eftermiddagen  då det börjat skymma lite. Det var lite av den stämningen idag - täckelsen föll inte förrän Reinfeldt i direktsändningen rabblade upp namnen på statsråden.


Lokalt är det annars fullt klös och riv hos moderaterna i Luleå. Hoppas de nu snart sätter ner foten och bestämmer hur det ska vara. Bölden måste snittas upp och eländet tillåtas att rinna ut. Ju förr desto bättre. En som enligt tidningarna håller på att rinna ut är Kenneth Backgård i Boden. Han blir eventuellt inte deltidsråd i Boden framöver.

Annars trodde jag nästan det var 1:a april i dag. Syra ersätter olja. Forskningsrön från unviersitetet som om det håller vad det lovar väl måste vara något alldeles revolutionerande! Så kanske Annika, miljöpartiet, inte behöver bekymra sig över de sinande oljekällorna på samma sätt längre? Som alltid gäller den som lever får se.


 


Sju minuter kvar..

Sju minuter kvar till vi får veta vilka ministrar Sverige har och hur regeringsförklaringen ser ut. Man måste ju satsa hårt om det ska bli några pengar tillbaka på insatsen. Så jag har tippat Carl Bildt som utrikesminister. Fredrik Reinfeldts pokerface sprack igår när frågan om Bildt kom upp. Men det var säkert av andra skäl - han tänkte väl på de fajter han hade mot Bildt på den tiden han var muf-ordförande. Nu sitter de i båda kanalerna och hävdar att det minsann inte går för då skulle det bli två "statsministrar" i regeringen. Så det blev kanske inga pengar på Bildt i alla fall.

Jag återkommer och kommenterar ministrarna om det nu finns något att kommentera. Hoppas i alla fall på några överraskningar.


Paltrecept till Anke

Hej Anke nere i Göteborg som hade lämnat kommentar på ett inlägg från igår kväll. Längtar du efter palt så riv några potatisar, låt rivet riva av lite grann, salta lätt, bland i vetemjöl och kornmjöl till smeten blir lagom. Kasta i grytan och låt koka upp mot en timme lite beroende på paltarnas storlek.

Med lite fläsk, smör och riktigt lingonsylt kan du bli jäkligt populär nere i Gbg.

Själv har jag varit på kalas och ätit för mycket tårta plus ost och kex i mängder. Usch!!

Gatlamporna lyser!

Alltså jag kan inte skicka pressmeddelande på det - men nu är det så att gatlamporna lyser här i Sunderbyn igen - klockan 09.30 en ljus dag i oktober.

Jag har tjatat om detta hur många år som helst. Här lyser det till och med på årets ljusaste dag. Och det värsta är att det inte alls bara är i Sunderbyn.

Mest blir jag bara förlöjligad med härskarteknik när jag tar upp det. Jag riktigt känner hur vissa tänker "herregud inte nu igen".

Men nog måste väl någon inse galenskapen när vi får släcka varannan gatlampa när det faktiskt är riktigt mörkt. Och under Luleåkalaser var det släckta lampor trots att så mycket folk var ute och verkligen hade behövs lite ljussken.

Bakgrunden tror jag är att Luleå kommun har ett uruselt avtal med Vattenfall för driften. Vi betalar förmodligen per stolpe och det spelar ingen roll hur det lyser eller inte. Frågan är om vi överhuvudtaget sparar något på att släcka ned.

Galet är det i alla fall - kanske en ska hoppas på en ny ordförande i tekniska nämnden. Då blir det i så fall den tredje jag ska plåga.

Bicepsen värker

Bicepsen värker liksom halsen. Det ska f-n slappna av. Tänkte ju vara ledig idag och iställer jobba lördag eller söndag. Bokslut kräver lugn och ro. Och visst ska jag vara ledig men inte var det kul att vakna med värk i kroppen, halsen och dessutom vara lite lätt febrig.

Men nog ska jag fira min kusin idag. GRATTIS KERSTIN - nu blir du pensionär på rikt - 65! Och Svwarzwaldtårta har du utlovat - jag har just lärt mig stava till det - hade ett t för mycket! Fast det är ju för mycket av det mesta i den tårtan - men gotti, gott.

Har varit ut i stora vida världen - DN och SvD - men inget särskilt där. Gårdagens nyheter det mesta. Att Lennart Sjögren, 52, blir ny partisekreterare för Kd, Han ser verkligen ut som urtypen för en kd:are - om jag nu får tillåta mig att ha fördomar. Och visst är han hima lik den där pingstpastorn Sjöberg - Stanley kanske?

Och Römppävikkos bastubadande har utlöst en debatt mellan Lars Pekka och Per Granlund om vem som egentligen står för den gamla bastukulturen.

Val-Wallo blir kvar - fast nog tycker jag mig ha hört honom på radio att han skulle avgå. Men bra att han blir kvar och faktiskt tänker stå till förfogande för omval. Då har han all anledning att förklara ett och annat i min skrivelse. Varför saxen bara räckte till att klippa bort folkpartiets loggor på Ängsskolan och inte loggar för andra partier till exempel.

Förresten ska jag gratulera Ralph Lundsten också. Han fyller 70 år i morgon. På bilden i NSD tronar han framför Ralph Lundsten gården i Ersnäs. Där hans farbror Egon huserade när jag bodde i Ersnäs på 70-talet. Egon var en baddare på blommor och han kom ofta över med blomskott av olika slag.


Hör just på TV att för första gången går data och tv-spel om skivor i försäljningen - här i Sverige. Jag gillar bara dataspel när det resulterar i rosablommig  A4 där det står: "Till världens bästa farmor. Från Sara". Ett sånt sitter på min toadörr efter helgens barnbarn besök. Så nu ska jag springa runt och pilla lite i lägenheten - plocka lite blomblad och torka lite damm. Dessvärre måste jag ut i blötan också och få bort mina oranga pelargonier som fortfarande faktiskt är så vackra att det egentligen känns fel att kompostera dem!


Yes, jag har biceps!

Yes, jag har biceps! Nu har jag svart på vitt. Min husläkare har skrivit att röntgen visat  "en stor mjukdelsförkalkning mest motsvarande långa bicepsrssenans förlopp i dess övre del." Yes, Jan-Erik jag "älskar dig min husläkare" - men inte blir jag klokare av det här. Går det över? Ska jag göra något?

"Således en form av restfynd efter en seninflammation med kalkutfällning." So what, kompis! Vad ska jag göra? Varför får man sånt?

Annars har jag bestämt mig för att vara ledig i morgon. Jag måst våga leva och bara vara - inte bara prestera hela tiden. Att bara var hemma och "pilla lite grann överallt".

Och genast tecknade Mor in lite tid. "Då kanske vi kan hänga tavlorna?" De som blev nedplockade när nya TV:n kom in. Ja. Mor, vi fixar det i morgon!

Lider fortfarande av valprestationsångesten. Alldeles uppenbart! I går sov jag hela kvällen - i kväll har jag svårt att komma till ro. Varannan dagssyndromet!

Men jag lärde mig något bra av vår krysskung Anders - han som vann tillräckligt många kryssröster så jag slapp äta upp min blåklintshatt. Han hade en historia om en Samuraj som varje morgon hoppades att överleva dagen. Och som varje kväll skänkte en tacksamhetens tanke för att han gjort det!

Det är väl så vi ska leva!

Paltsvimmen

Paltsvimmen - eller hur det nu heter på piteåmålet - drabbade mig igår kväll. Körde fruktlunch för att "ha råd" med att äta palt hos föräldrarna - där även min kusiner Kerstin och Lars inmundigade hemlagad palt med fläsk, smör och lingonsylt. Det blev bara för mycket - så jag tillbringade kvällen sovande framför TV:n. Och inte bara kvällen - jag vaknade klockan fem i morse. Tyvärr vaknade jag då och då under natten också och tvingades från TV:n höra om ytterligare ett skottdrama. Denna gång på Folkungagatan i Stockholm. En 11-årig flicka i rosa pyjamans blev vittne till hur hennes mamma blev skjuten av sin pojkvän. Som sen också tog sitt eget liv.

Annars är det kanelbullens dag idag. Funderar vem som bestämmer om alla konstiga dagar som skrivs in i almanackan. Det verkar börja vara fullt i almanackan av olika dagar för i dag är det tydligen också Villaägarnas dag - fast det står då inte i min almanack.

Vi kanske borde ha en Igelkottens dag. Med tanke på att vi varje år får läsa om hur igelkottar plågas ihjäl av unga "ligister". Tack till Jan-Erik Unnbom som idagens Kurir tar upp det. Nu är du förlåten för att du till min 30-årsdag lyckades övertala oss att köpa ett 200 liters akvarium!

Signaturen Larsson skriver i dagens Kurir om hur språket förflackas - främst av politiker. "Fusk" kallas "överutnyttjande". Jag känner mig lite träffad - det har nog hänt att jag sagt så. Men "snus är snus om än i gyllne dosor". Värt att tänka på.

Och Yvonne Stålnacke erkänner att hon varit med om den förtida utläggningen av s-valsedlar redan på fredag. Sen tog Fredrik över på lördag. Högst organiserat - nu bör valnämnden verkligen utreda vilka valförrättare som medverkat till detta!

Och Kamratposten - den anrika skoltidningen som fanns redan på min tid - har organiserat ett demonstrationståg till riksdagen. Där barnen lärt sig att gallskrika fram sina krav. Är det att den som skriker högst vinner som våra barn bör lära sig!

Och idag gratulerar vi alla som heter Frans och Frank. Själv skickar jag min namnsdagshälsning till en av mina favoritcnterpartister - Frank Nilsson - som numera övergett Luleå för att vara i Mauds närhet.

Och ju mer jag tänker på det ju mer fel tycker jag det vore om inte våra Anna Grönlund Krantz fick en plats i regeringen. Det är inte många av våra många duktiga folkpartister på central nivå jag placerar före henne! och ni vet jag är verkligen riktigt objektiv.

För övrigt har jag fått en uppsträckning idag av vårt allt i allo här i huset för att jag inte rengjort ordentligt efter mig i tvättstugan. Fast jag plockade luggen från torktumlaren och tyckte inte det var något tvättpulver kvar i facken. Ja det är skönt att normalt ha en egen tvättstuga så man får slarva så mycket man vill.

Moralen har segrat!

Dementin kom idag - inte var det någon naken segrarinna vid bastubadandet under Römppävikko. Igår i NSD kunde vi läsa att segrarinnan tappade badhanduken och framträdde naken. men tack och lov så kom en dementi idag - det vara bara en del av ena bröstet som halkat fram.

Konstigt att jag hann med att blogga under valrörelsen men nu är det allt sämre med det. Och ändå finns så mycket att tycka till om.

idag kan man ju fundera hur journalistiken fungerar när en kände hockespelare redan i maj anmäldes för fylleri och misshandel och det offentliggörs först nu. Alla smånotiser som finns som liten som stor brottslighet är ju från polisens lista (vars arbetsnamn jag glömt). Lite beklämd blev jag när jag hörde ordföranden för Luleå hockey, Curt Johanssonb, försöka släta över det som hänt. Det här var ju efter säsongen så nog måste även hockeyspelare kunna få roa sig. Vad då roa sig???

Rose-Marie Sandelius vill ha en kontrollgrupp inom äldreomsorgen. Som stickprovsvis kolla kvaliteten på äldreomsorgen. Kan det inte duga med folkpartiets äldreombudsman som ska ta tillvara de äldres rättigheter? Själv är jag inte särskilt rädd för att bli beroende av hemtjänst och/eller äldreboende. Jag möter bara "änglar" inom den verksamheten. Men visst - vi kan ju läsa om att rötägg dyker upp även där och visst är våra äldre värda att vi värnar kvaliteten.

Jag följer Stefans äventyr i riksdagen. Vad kul för pappa Ossian att få vara med och installera Stefan i riksdagshuset. På Stefans blogg finns bild från Luleåbänken med han och Fredrik Lundh. Fredrik som fick en mardrömsstart på sin riksdagskarriär med inställt flyg - men det redde sig till sist. Kul med alla bilderna från Fredriks mobilblogg - hoppas han orkar hålla i.


Nu ska jag "tjuvtvätta" trosor i husets tvättmaskin. Men jag har inget dåligt samvete för det för under massor av år tog jag alltid hem vår tvätt här till min egen tvättstuga i huset. Till saken hör att min maskin är paj - och jag har inte ens anmält det till hyresvärden än. Försökte ringa men inget svar - kanske tre veckors semester på Bali? Hemska tanke!


Allt pekar uppåt!

Viss förvirringen rådde i morse. Som vanligt
==
längre än så hann jag inte tidigare idag (vid lunchtid). Som vanligt vad då? funderade jag först men det var det att jag som vanligt var i tid. Men faktiskt på fel ställe. Åkte upp till nian - nästan till himlen - fast det någonstans i bakskallen klingade Havet dvs en annan sammanträdeslokal. Hann dock i tid - en halv minut tillgodo!

Församlingen - budgetutskottet - samlades så småningom. En ledamot ringde mig och meddelade att han satt fast i en bilkö - i Alvik! Min egen Thomas kom minuten för sent - ischias - hade fått vända och ta bilen. Två ledamoter släntrade in tillsammans - de båda behöver ju knappast förklara när de kommer för sent - snarare förklara om de kommer i tid.! Stackars Maria kom sist av alla - en halvtimme sent - hon hade försovit sig!  Och hon klev in i rummet - ägde rummet - och förklarade att hon bad om ursäkt för att hon kom för sent - och alla vi som någon gång drabbats av detta kände med henne!

Nåväl - i övrigt pekade alla kurvor uppåt. Fast sjukskrivningarna nedåt - frisktalen uppåt. Alla känner sig delaktiga och alla inklusivse gamlingarna är tryggare än genomsnittet! Och ekonomin bara plus - mer plus än budgeten. Och skolan som går bakåt fortsätter att skylla på fristående skolor. Och alldeles tydligt har Karl P i kraft av sin och partiets framgång förskjutit Lööw:et! Nu passar han på att läxa upp och ge igen för gammal ost!

I kväll har jag deltagit i första sammanträdet där vi försökt börja en analys av valresultatet på kommunal nivå. Mycket intressant! Själv fick jag beröm för  min "krishantering" under valrörelsen så jag fick nästan tårar i ögonen. Eller jag fick det - faktiskt! Och det beror inte på att jag är ovan vid beröm - hela min "familj" ger mig  så mycket "kreddit". Själv är jag mest orolig att jag inte hinner med/kommer ihåg att ge tillbaka. Det är så många som förtjänar beröm och uppmärksamhet. Och särskilt de som alltid finns där är lätt att glömma bort!

Men mest av allt från idag minns jag att jag liknats vid en gammel gädda! Tänk att kunna göra en så poetisk beskrivning av en gammelgädda som Ylva gjorde i sin kommentar idag. Själv kände jag att det var på pricken jag! 

Nu måste jag hinna med att ringa en kompis - natti, natti!

PS/Om ni vill läsa mer om mig än på min egen blogg så kan ni gå in på Mårten Ströms. Folkpartiet i allmänhet och Ylva Strutz i synnerhet måste ge i särklass flest träffar där. Dock vägrar jag att länka/DS


All PR är....

All PR är god PR sägs det. Men jag hade gärna å Luleåbornas vägnar avstått publiceringen i Svenska Dagbladet idag. Omfattande bråk i Luleå på söndagkväll - benämns som gängbråk.

Känns inte som särskilt kreativt och nytänkt med Per Westerberg som talman. Han är tredje vice talman idag - ett faktum som vilade långt inne på min mänskliga hårddisk. Han vill få till roligare och sakligare debatter. Jag vill då inte beskylla honom för att vara särskilt rolig - men saklig och mekanisk snarare. Säga vad man vill och Björn von Sydow men har en mjuk och mänsklig framtoning och förefaller väldigt omtyckt även på vår sida om blockgränsen.

Mord i Oslo - hustru och flera barn dräpta av äkta mannen/fadern!

Fler nyheter än så fastnade inte från snabbvarvet på nättidningarna. Mina "riktiga" lyser än med sin frånvaro. Vilket föranlett mig att titta på några bloggar. Stefan har haft tekniska problem igen och hoppas på bättring från riksdagen. Kan bara referera från Annas erfarenheter så var åtminstone riksdagsuppkopplingen från Luleå under ständig teknisk support och utan synbart resultatat. Fredrik Lundh startar ny mobilblogg - ett av hans personliga vallöften. Nu undrar jag om väljarna bryr sig om bloggen kommer från mobilen eller vanliga datorn? Men det finns säkert finesser med mobilbloggandet som även jag kommer att förstå framöver.

Nu tyckte jag den efterlängtade smällen i brevlådan ljöd?

Budgetutskott några timmar på förmiddagen - sen kommer väl några ytterligare kommentarer från mig.

Jag lurar i vassen!

I morgon är jag tillbak på banan igen. Efter två härliga dygn med barnbarnen har jag börjat tänka politik igen. Massor - men jag har fortfarande en fördröjande utmattning från valrörelsen. Trots den tuffaste valrörelse jag varit med om så var jag fortfarande still going strong på valnatten och hade kunnat fortsätta två veckor till. Vilket med tanke på valresultatet väl hade behövts.

Men det som gör mig så matt nu efter valrörelsen är att jag/vi återigen inte insett vilka metoder socialdemokraterna använt. Att  skrämma väljarna med rena lögner. Det vi sett på flygblad och annat är bara förnamnet.

I morgon skickar jag in en skrivelse till valnämnden. Socialdemokraterna i Luleå "fick" som enda parti lägga ut valsedlar på vallokalerna redan på lördag. Mellan klockan 15-17 på lördag kunde detta fixas på en hel del av vallokalerna. Enligt Fredrik Lundh hade deras föreningsordförande Yvonne Stålnacke ordnat detta. Det innebar bland annat sossarna då orkat med att vara ute och valaffischerna en massa lögner på dörrarna till hyreshus runt om i kommunen. Deras valarbetare var ju inte tvungen att vara uppe tidigt för att lägga ut valsedlar på vallokalerna.


Sen ska det bli spännande att se hur billigt Milöpartiet säljer sig för att ha ett landstingsråd - onödigt som Bo Östman kallar dem - även denna mandatperiod. Förra gången fick de ju genom en hel del krav - skulle för övrigt vara intressant att granska vad det blev av - vad blir det denna gång. Enda anledningen jag kan se att Miljöpartiet nu stannar i landstingsledningen är att de tycker det är fint med ett landstingsråd och att hon tjänar mer som landstingsråd än som vanligt simpelt oppositionsråd - särskilt med bara två mandat. Roligt att se hur "etablisserade" miljöpartiet blivit?


För övrigt är det underligt hur tyst det är om makten i landstinget? Är det så självklart att vänstern ska stödja Kent Ögren. Om jag minns rätt så har väl även vänstern tappat på samarbetet? Nog är väl Vårdalliansen - även om Stefan dödförklarat den - och sjukvårdspartiet  intresserad att diskutetera med vänsterpartiet?

Som sagt jag lurar i vassen - såg att jag fått 27 respektive 35 procent av personkryssen i min hemby  vilket värmde, tack alla - och känner mig på hugget igen! Även om jag fortfarande rör mig långsamt som en riktig gammelgädda!