Avgång Kiruna

2012-06-30, kl. 05.30
 
Det¨går för fort nu. Det kostar på att ha semester. Heldag i Piteå igår - med PSG. Idag bär det iväg till Kiruna. Har kollat vädret på sträckan - och iaf ingen snö i sikte. Men här stormar det som värsta höstmorgonen.
 
Så håll er inomhus och läs någon trevlig bok.
 
Leif kan fira sin namnsdag - grattis alla, Och ni som heter Elof också.
 
Själv ska jag nu snabbduscha och köra försiktigt mot Kiruna.

Svag drivkraft

2012-06-29, kjl. 08.00
 
har analyserat varför jag har så svårt att komma mig upp på morgonarna nu för tiden. Idag blev den dryga halvsex. Det är minsann så att tidningarna inte alls är samma drivkraft nu som då.  DÅ var alltid min första tanke att hämta och läsa tidningen - NU är det en andra hands sak. Kan undra varför? Har tidningarna blivit sämre eller jag äldre? Iaf kan jag konstatera att tidningarna numer har svag drivkraft!
 
Iaf har allt ställts på huvud denna morgon - har haft åtminstone den timmes halvjobb - som bland annat resulterat i att jag måste hinna om jobbet och busstationen och skicka mer material till Kiruna.
 
Så jag får nöja mig med att tillönska er en riktigt bra dag. Själv åker jag ner till Piteå och PSG - nu är det slut på förlorar matcher i fotbollen - nu ska de bli idel segrar för Alviks tjejer - alla ålderskategorier.

Vad att fira?

2012-06-28, kl. 07.00
 
Vad att fira? Skulle vara då att solen precis bryter igenom - efter tre dagar av intensiv mulenhet. Men annar fick jag skaka på huvudet och torka ur ögonen tre gånger för att tro vad jag såg. 6,5 grader klockan halvsex i morse. Skrattar bäst som skrattar sist - för så där 35-40 år sen befann jag mig på Mallorca ungefär den här tiden strax före och strax efter midsommar. Köpte kvällstidningarna - varendase dag - som på den tiden kostade en smärre förmögenhet bara för att få skratta åt att de hemma hade under 10 grader varenda dag vi var borta.
 
Annars inte mycket att fira - ingen i mors eller min egen födelsedagsbok. Namnsdag har Leo i sin trebokstäversmajestät. Grattis doktor Hassler! Och bland mina FB-vänner så fyller Gunnar Assarhed och Anna-Stina Nordmark år idag - grattis.
 
Får väl lite lamt gratulera Spanien till avancemanget i EM. Själv somnade jag förstås till gårdagskvällens fotboll - stackars Portgul - jag som skulle vara supporter. Hjälpte inte att jag vaknade i god tid före straffsparkarna.
 
Var och hälsade på Nancy och Maj Britt igår eftermiddag - "belönades" med hembakt mjukkaka.
 
Så räddade jag en stollig igelkotte från sina antagonister - tre skator som försökte välte den på rygg.
 
NSD flaggar upp ledarsidan på ettan idag - Linnea Swedenmark - brukar man göra det med OA? Linnea skriver om "riktiga" centerpartister som sägs finnas i Kiruna och Ånge. I Kiruna hade centerpartiet  15,98 procentenheter högre resultat i kommunvalet än i riksdagsvalet. Frågan är väl om det speglar "riktighet" eller något annat? Och om det är i Kiruna som centerpartiet har sitt största spann mellan riksdagsval och kommunvalet?
 
Förmodligen har ledarskribenter lika roligt som vi politiker har när vi hittar ett levande exempel som totalt krossar en motståndares argument. Men lika platt faller det - som en pannkaka - då det haltar så extremt som i Linneas exempel. med kommunalt veto mot uranbrytning contra arbetslöshet.
 
Försöker hitta någon länk om "västförbudet" vid Överkalixmarknad. Inte ens en sosseros ska man få ha på sig hävdar kommunalrådet Persson. Om det ska gälla hela marknaden eller bara några slutna arrangmang lyckas jag inte får fram. Men tydligen har man inte någon som helst omvärldsbevakning - isåfall skulle man ju sett att Luleå prövat och misslyckats. Nästan så man bara tror de "ställer" till för att komma i mediafokus?
 
Nu får ni ha en riktigt bra dag - nu ska jag skynda mig till jobbet för ett par timmars rör runt egna skrivbordet - sen hem och klippa gräs. Sen blir det helledigt i dagarna tre - PSG.
 
 

Främmande "binge"

2012-06-27, kl. 08.00
 
Har vaknat upp i en främmande "binge" denna morgon. På Västbacken - fast "bingen" lär inte vara helt okänd - kommer visst från mig - Sunderbyvägen 23.
 
Har sovit till klockan 6 - så tog jag bilen och hämtade tidningarna - för att inte skrämma vare sig dagisbarn eller naturen med en gammal tant i särk.
 
Här hamnade jag efter att ha hämtat Sara vid tåget - från Kiruna. Som bara var 5 minuter sent! Före det hade jag varit och sett fotbollsmatch med Lisa - med ett resultat som fick mig att hela tiden köra mantrat - det är vitkigare att kämpa väl än att vinna.
 
Idag börjar jag med att gratulera Jonna nere på Äppelblomsväsgen i Värmdö - födelsedag. Kram. Och Christina Lundh ute på Hertsön - också födelsedag. Hipp, hipp, hurra.
 
Kusinbarnet Selma i Bollnäs - namnsdag. Hennes namnsdagskompis heter Fingal om jag minns rätt. Känner nog bara Martin Ljungs "Fingal Olsson" - han som rörde på sig.
 
Nu ska det bli några timmars ideellt röj på jobbet.
 
Ha en bra onsdag - jessus vad dagarna jagar iväg.
 
 

Lea och Rakel

2012-06-26, kl. 07.30
 
Är det snällt det? Att låta Lea och Rakel ha namnsdag samma dag? Kan väl inte riktigt min bibliska historia - men visst var dom lite av rivaler. Någon han som först fick tjäna 7 och för "rakel" men fick Lea. Och så 7 år till...Nägot i övrigt minns jag inte av det. Men grattis iaf alla som heter Lea och Rakel. Själv känner jag nog ingen nu levande person med de namnen.
 
Igår var det idellt städ och röjarbete på jobbet för min del. Vi hann faktiskt riktigt mycket. Och nu ska jag ta mig några timmar själv och röja. Gäller att organisera så att jag kan nyttja hjälpen effektivt. Sara och Lisa kommer in några timmar på i morgon också - hoppas lagomtvädret hållet i sig.
 
Lite ärenden på Storheden blev det sen jag skjutsat hem flickorna. Ja med flickorna också - premiärbesök på Clas Ohlsson Storheden.
 
Apropå - helt apropå - så ser jag att festligheterna i Kiruna redan startat. Förfest till Kirunafestivalen. Och jag borde varit till Biltema - Storheden - och köpt ett till paviljongtält. Får kanske bli idag det.
 
Kuriren tar upp "Fyrhjulingen - en livsfarlig leksak" som ettan nyhet. NSD tar upp en kvinna som är på ständig flykt undan en expojkvän. En fasansfull berättelse! Ingen av dem länkbara.
 
Hittade däremot att OA kommenterat om Leif Wikmans "stötande ersättningar" som OA uttrycker det. Håller med om att en översynav reglerna absolut ska göras. Känns skönt att 2005 ha reserverat sig för en fortsatt utredning för att reglerna bättre skulle harmonierna med vad som gäller på övriga arbetsmarknaden. Vilket bland annar kommunalrådet Karl Petersen röstade emot! Svart på vitt finns!
 
Nu försöker alla partier - åtminstone inom S - att flytta fokus till reglerna. I Wikman fallet handlar det ju egentligen inte om reglerna utom om ett utstuderat sätt att kringå reglerna - på gränsen till det kriminella skulle jag vilja påstå - därför att Leif är mycket medveten om hur intentionerna var. Rubriken borde hellre ha varit "Stötande agerande".
 
Och nu är min tid ute - igen. Ska och hämta Sara hos mormor på Ensittarvägen fvb järnvägsstationen i Luleå fvb Kiruna för fotboll. Sen ska jag "idella" några timmar, lite ärenden och sen fotboll med Lisa på Porsön - var nu den fotbollsplatsen är?
 
Ha en bra tisdag.
 
 
 

Steget efter

2012-06-25, kl. 05.30
 
Lönedag idag  hipp, hipp, hurra. Annars har morgonen börjat med att jag var steget efter. Steget efter tant Lilly som stod färdig med rollatorn kl. 03.50 när jag försiktigt kikade ut i hallen. Så hon hämtade in tidningarna . Dock stack jag ut bararmen och hann känna att det inte var något badstrandsväder idag. Skönt för jag har "städslat" Sara och Lisa och komma och röja på jobbet. Bra sätt att inleda semestern - idell arbetsledning! Och ett och annat drag med trasan även för min del lär det väl också bli,
 
För övrigt inledde jag redan igår - med att packa ihop prylar till Kirunafestivalen - och i väntan på Anne blev det lite städ och plock.
 
Och inte var det värme för något morgonkaffe ute denna morgon - i sällskap med gårdsharen heller!
 
Trista rubriker - men det visste jag ju redan - dödskrasch vid Överkalix. Men nu är grabben namngiven också - i papperstidningen - finns alltså nu ett antal personer av kött och blod som funderar - VARFÖR?
 
Skum olycka vid Antnäs - lite otydlig rapportering - både om varför och skadornas allvar. Bromsspår som tyder på punka - men hur svåra skador kan det bli bara av att köra ut på en åker? Fast kan det se ut som de åkt nedcabbat? Fast omläsning i pappers ger vid handen att det är räddningstjänsten som "nedcabbat" Dodgen - och att man åkt rakt igenom mittvajern. Förklarar en och annan skada!
 
Och för er som ännu inte lyssnat till midsommardagens Sommarpratare - Anja Pärson - GÖR DET! Svårt att sätta ord på det; starkt och berörande. Magiskt och mäktigt. Och ändå så enkelt och rakt! Speglade också ett respektfullt förhållande mellan Anja och media - förhoppningsvis därför Anja sjäv kunde välja att sätta rubrikerna! Rekommenderas särskilt till såna som fortfarande har svårt för samkönade förhållanden.
 
Idag gratulerar jag särkilt Anna-Greta Widmark - födelsedag idag. grattis och kramar. Annars är det David och Salomon som har namnsdag. Känns som om det är någon biblisk anledning till att det har namnsdag på samma dag?
 
Ha en bra måndag - och särskilt bra till er som liksom jag påbörjar semestern nu!
 
 

Ingen vanlig söndag

2012-06-24, kl. 0845
 
Minsann ingen vanlig söndag idag. Om inte om hade varit så hade det fortfarande varit gamla midsommardagen. Precis som det var 1904 då HENNY Helena Åström föddes. 108 år sen - fast faster lämnade in nångon månad före 99 årsdagen.
Men Majken 93 år idag är med oss- grattis, grattis! Och en betydligt yngre årgång - Karin Pilsäter , 52, - grattis, grattis.
 
 Ingen vanlig söndag blir det för en del andra också - men av mindre trevliga skäl. Två olyckor med fyrhjulingar i Norrbotten i helgen. En i Överkalix natten mot midsommarafton och nu en i Gällivare igårkväll. Den första med dödlig utgång och i den senare en svårt skadad person.
 
Midsommardagen - den nykonstruerade som inföll igår - levde jag i symbios med naturen. Med närnaturen. Det är en konst att bara vara också - att ingenting göra. Det lyckades jag med igår. Om man nu undantar att jag/vi matade fåglar och sökte skal från kläckta fågelägg.
 
Så småningom framåt kvällningen somnade jag på fotboll. Tyckte att Spanien ledde med 4.-0 men det visade sig vara tre för mycket. Dock vann de matchen. Vet väl inte riktigt vem jag höll på en gång.
 
Och nu är tiden inne då jag ska sucka över missade sommarprogram. Trots att jag har möjlighet till repris på kvällen - och sen webben i all oändlighet - nästan. Igår kom det en riktig snackis - med Anja Pärson - som ska bli mamma!
 
Sovit länge har jag gjort idag också - stressar mig lite - men det är så förtvivlat skönt att somna om. Nu är klockan snart 9 - dags att duscha och ta mig en tur till jobbet. Ska plocka ihop lite mässutrustning till Anne som kommer förbi och hämtar. Kirunafestivalen!
 
Och själv fick jag besked om att FP i Pajala ska vara på marknaden - och jag är inbjuden att delta. Kul - jag har som blivit lite småkär i den marknaden! Hoppas jag kan få någon/några fp:are från kusten att hänga med upp - eller ta sig upp på annat vis.
 
Ha en br gammelmidsommardag!

Bortglömt

2012-06-23, kl. 1000
 
Oj då - kom mig uti attnnat och glömde att besöka bloggen. Så här skrev jag på FB vid 7-tiden då jag steg upp;
firade med flera timmars ätande ute i pergolan. Det krävde sin rejäla sovmorgon. Och har drömt om begravning, kommunalråd, mutor, eu-palamentariker, bingolotter, fall i trappa. Kan någon få ihop detta?
Undra på att jag blev förvirrad och glömde bloggen.. Och för att ge er här ytterligare detaljer så var det så att jag avslöjade att kommunalrådet "uppvaktat" någon - oklart vem - med bingolotter. Sen fick jag veta att euparlamentarikern också fått bingolotter av kommunalrådet - men inte nog med det. Också beröm för att hon varit så "militärisk" - detta hade föranlett att hon också fått en ring - med en gnistrande röd sten som hon stolt visade upp. Och jag började genast känna lukten av mutor. Själv gav jag vid två tilfällen pengar till något som skulle föreställa minnesfond för att något hade avlidit. Och så avslutades allt drömmande med att jag föll utför en trappa - och vaknade upp - skräckslagen - mitt i fallet..
 
Allt nog åter till verkligheten. Trevlig midsommarafton. Vi tog en biltur på ett par timmar och sen blev det lång lunch/middag(kvällsmål i pergolan. Massor med god mat och till och med två snapsar till mig.
 
Nu förbereder vi för ny sittning. Lunch och 12-kaffe i pergolan. Ska bedriva span på våra fågelholkar också - idag såg jag faktiskt en flugsnappare som dök in i en av holkarna.
 
Ha en bra midsommardag. Själv undrar jag just nu när det var midsommar fick en fast helg att firas. För idag den 23 är det egentligen den riktiga midsommarafton. Lätt att komma ihåg då faster Henny alltid påtalade att hon minsann var född på gamla midsommardan - den 24 juni.

Guldfiskar är vi allihopa?

2012-06-22. kl. 07.00
 
Hoppas det blev rätt nu - 22:an - är lite dagvill måste medges. Men midsommar afton är det iaf idag - glad midsommar till er alla. Våra yttre förutsättningar har sällan varit bättre - ett fantastiskt väder med intensivit blå himmel och strålande sol. Det doftade ljuvlgt ute vid 5-tiden - rönnen och syren dominerade.Kolla in rönnarna om du har några såna i närheten - tror mig aldrig ha sett sån riklig blom som i år. Fundera på vad det betyder för kommande vinter?  Och fågelkvittret var intensivt - måste bara sätta mig ute med kaffekopp så tidigt någon morgon i helgen.
 
Har skaffat mig en ny "älskling" denna morgon - Johan Håkansson. Vilken krönika! NSD papperstia! "Människan är en historielös varelse. Vi är som guldfiskar som simmar runt i en skål. När det gått några varv har vi glömt allt som varit. Historien lär oss ingenting. Tidigare generationers illdåd har aldrig hänt.".Är glad att jag inte läste det kommentarsfält Johan hänvisar till - bara de fätalet exemplen  han återger får mig illamående.
 
Blir också extra glad åt att Johan lyfter Wikmans tystnad. "Dags att tala ut, Wikman" där jag får bekräftat att media faktiskt försökt upprepade gånger att nå honom. Tycker det är dags att ni - media - nu tar hjälp av arbetarkommunen. Leif Wikman har faktiskt uppdrag - förtroendeuppdrag - för s-partiet. I den egenskapen kan man inte vägra media på det här sättet. Ordförande för Luleå flygteknik centrum AB.
 
Nå nu hade jag inte tänkt inveckla mig i nå mer skrivande. Ska göra en "mamma Marianne paj" nu på morgonen. I mors receptsamtling heter den "Lena Jakobssons paj" men kan nog spåras till en Quiche Lorraine i sin usrpungliga form. Men det är det som är charmen med handskrivna recept som bytts under åren! Klassiker blir till lokala varianter!
 
Sen blir det snabbröj av bilen så att jag får en bra plats för kusinen. Vi ska nog ta oss en liten bilrundtur med uppehålla på bland annat "tjörrgårn" - och förhoppningsis ett gofika någonstans - innan vi återvänder till Berigårn där midsommarlunchen ska inmundigas.
 
PS/I mors variant av pajen har vi skalat bort pajdegen så det blir mer av en omelett att servera till valfritt tillbehör/DS
 

Strejkar!

2012-06-21. kl. 08.00
 
Idag bloggstrejkar jag. Har kommit igång med lite röj här hemma. Inser att jag utlovat midsommalunch - och riktigt säkert är det ju inte att den går att inmundiga ute i pergonal. Hoppas kan man ju alltid - och just nu har solen brutit igenom.Strålande väder - men varmare önskar vi.
 
Nu har jag iaf kastat ut mattorna - här ska iaf dammsugas. Och sen ska jag så småningom fundera om det ska bli en tur förbi systembolaget. Har blivit så dålig på alkoholhaltiga drycker - tom vinet. Det har blivit för propoints dyrt - men är de midsommar sä är det. Så kanske...
 
Och så är det väl en och annan kompletteringshandling som ska göras - det där som får en att svära därför att ALLA säger ALLA verkar ha samma behov.
 
En liten insats på jobbet blir det på eftermiddagen.
 
Lokaltidningarna domineras av mordet i Haparanda - riktigt "deckarstuk" - med liket övertäckt på gatan. Och artikeln blottar oenighet mellan polis och åklagarrna. Polisen kallade till presskonferens - men fick inte säga något. Initiativet störde tydligen åklagarna - som visade var skåpet skulle stå - dvs vem som hade rätt att kalla till presskonferens. Så uppfattar jag det. Rätt eller fel?
 
Alf har namnsdag . och Alvar- Grattis till eder!
 
Och idag - eller rättare sagt inatt lär det ha vänt. Förstår inte - men nog var det bättre förr. Har bestämt för mig att ljuset stod blickstilla i dagarna tre - innan det vände. Så där som man hann vänja sig iaf.
 
Ha det gott!

Vilsen och förvirrad!

2012-06-20, kl. 20.00
 
Oj vad vilsen och förvirrad jag känner mig. Idag kom ett mail att jag var ansluten till ett nytt bloggsystem - och jag ombads bland annat att klicka för ett nytt foto. Jag bara stängde ned direkt.
 
Men nu prövar jag hemifrån i min vana miljö - då är inget lika farligt.
 
Fast nu har jag glömt vad som tidigare idag fick mitt adrenalin att röra på sig.
 
Kan ju iaf klaga på att alla säger att det vänder idag - klockn 23.09 alt. 23.51 - har hört två versioner. Men det bara styrker mig i att det faktiskt var bättre förr - då hanlade det om "stånd" dvs tiden stod liksom still och ljuset var oförändrat i tid.
 
Men nu bara skulle det vända på dagen. Så kan vi väl inte ha det? Skulle mörkret bara komma så där?
 
Har jobbat full idag idag - känns - så egentligen ska jag nu vara ledig till och med 5 augusti. Men ... listan är långt ifrån färdig. Saker och ting tar så mycket längre tid - nu för tiden. Men iaf kan jag vara ledig på förmiddagen - och göra ärenden - så kan jag jobba på eftermiddagen då alla ni andra jagar mat och brännvin.
 
Ha en skön men fotbollsfri kväll - fast det är visst damlandskap för hugade.
 
 

Förnöjsam

2012-06-20, kl. 07.00

Så här skrev jag i morse på FB:

nyser och snyter - om vartann. Men känner mig pigg, frisk och glad när jag ser det ljuvliga sommarvädret. Behöver nu bara spetsas med några plusgrader till så är det HELT perfekt.
Hoppsan - så där ser jag ut på FB också - dags att byta ut "konfirmationskortet" - har visst någon Lars som lovat att komma förbi och "knäppa" både mig och Thomas.

Fast åter till förnöjsamheten - känns nästan som jag präglar hela dagen med den. Och drabbar bara mig själv om den är falsk.

Dock värre med den förnöjsamhet som socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson uppvisar - har begärt att få 250 miljoner mer - men är (S)å nöjd så när Karl Petersen i nåd tillför 50 miljoner - en diff på 180 miljoner som inte drabbar vare sig Karl. Margareta eller mig. Mig antagligen ett antal gamlingar som inte får den vård och omsorg de borde ha rätt till.
Inte länkbart men läsbart i pappers NSD.

Naturligtvis en slump och inga jämförelser är förstås relevanta att göra - men jag tror diffen hästan hamnar på kronan lika med kostnaden för ombyggnaden av Pontushallen - en ombyggnation som borde varit en rejält upprustning till ungefär halva kostnaden.

Kastade mig direkt på dagens tidningar - men det var ju en dag igår också. Hemma tidigt - för att klippa gräs innan regnet kom - och det funkade bra. Sov en timmes middagsvila. Och sen fotboll på Skogsvallen - seger för Lisas lag med 9-5 - fast domaren hade tydligen sagt 10-5 - men eftersom domaren blev inkastad i all hast finns anledning till viss tveksamhet. Sur att behöva se en fullständigt beydelselös match - sverige - franrike. Glömde helt surheten efter Zlatans akrobatiska mål. Det var vackert det! Efter 2-0 sov jag gott trots allt.

Det akuta problemet för mig just nu är att jag hämtade en länk från NSD men jag minns inte vilka kommentarer den skulle föranleda? Hm.."Maud efter Per-Ola?" - med ett frågetecken efter. Förvisso är hon invald i LKAB:s styrelse och skulle därmed få samma olyckliga "jävssituation" som PO haft. Men möjligen kommer beslutet idag - tror mig ha sett att det skulle vara ett regeringssammanträde onsdag.

Kuriren toppar med artikel om hemsjukvården  - där Övertorneå tydligen kan stoppa reformen. Vore himla olyckligt! Vore bra om gamla, sjuk och deras anhöriga fick en part mindre att "gräla" med.

Nog inte färdiggrälat inom SSU - ser att ny styrelse nu valts. De från förra styrelsen som ville göra polisanmälan - de fnns inte längre med. Vilket de gör som ville "gömma" allt i en intern utredning. Illavarslande! Hittar inte länk - fast jag vet att de finns - åtminstone till en artikel om var redan igår - men också idag - på sidan 6 i NSD kan ni läsa mera.

Linda har namndag - grattis fröken Sundström. Och grattis Gunilla i Jokkmokk - på födelsedagen.

Nu måste jag rappa på mot jobbet - fastän jag skulle vilja skriva om mycket mer. Men nu gäller det att jobba undan - för efter midsommar tar jag officiellt semester och kompledigt i sex veckor. Börjar igen den 6 augusti - känns det igen som en måndag i början av augusti?

Lev och må!

Svårt blir svart

2012-06-19, kl. 07.00

I denna prick och ringlösa värld blir svårt - svart. Om
Sverige match mot Frankrike i kväll. Känns som om det är både svårt och svart - kunde man inte lämnat wo och åkt hem?

Måndag igår - och det gick det också. Invägning - minus 1 hg på en vecka - inte ens snigelfart. Mycket intressant studiebesök med en utökad landstingsgrupp - neurovux, habilitering mm.

Gräsklippning i två timmar. Tror jag ska börja föra loggbok - ganska intressant att se vad det drar ihop. För mig är det rena nöjet - och inte tungt alls att sitta och köra traktorn.

Borgen avslutade kvällen - fast sen blev det lite sovhäng till fotbollen - vet inte ens vem som vann. Men kanske Spanien - Kroatien som spelade.

Galen vargdebatt - just nu på TV - och Göran Greider är vargexperten. Milde moses!! Ledarskribenter = tillvarons lättmatroner som Carl B sa häromdagen.

Kuriren toppar också med vargar - varit synlig nära bostadsrområde. Jag skulle dock vänligen be media att inte sätta såna rubriker med mindre att man har lite mer bevis.

Hade anledning att berömma kommunledningen igår - föreföll som om  man var beredd att kräva tillbak pengarna och dessutom avbryta affärerna med Wikman. Här beskrivet i  norrbottens Kuriren men så läser jag till min förtvivlan i NSD att socialdemokraterna har fortsatt förtroende för Leif. HUR ÄR DETTA MÖJLIGT! En person som så uppenbart manipulerat systemet. LW har ju själv varit med och diskussionerna - till och med tror jag om att fatta beslutet om maxbeloppet för extra inkomster.

Germund och Görel har namnsdag - inga kalas för min del - känner inga såna.

Lite mul idag - men inget regn.

Undrar vilken av dödssynderna som är mest frekvent? Själv gissar jag på girigheten. Väl lite av det som också styr Bodens Kommun, Tobbe och Bosse! Bosse köpte snabelhuset som ett politiskt inslag - han gjorde minsann något för ungdomar - men när han sugit ut det göttaste politiskt då vill han skicka notan till kommunen - och Tobbe han attesterade utan vidare. Med 10 000 kvadratmeter tomma lokaler som ska avvecklas - går kommunen in och köper snabelhuset - man häpnar.

NSD granskar också ett girigt gäng - extra knäckande läkare - dolda éxtra knäck.

Om jag visste att jag skulle bli frisk/bättre skulle jag bädda ner mig idag - men jag tror inte på det. Och ensam är jag på jobbet - härmed varnas alla eventuella tilltänkta kaffegäster - så jag kan inte smitta några.

Ha en bra tisdag - nu är det bara 2 dagar kvar av denna arbetsvecka. Herregud - det är inte annat än ledighet!


Dålig start...

2012-06-18, kl. 06.00

på midsommarveckan - milt sagt - vaknade vid 2-tiden i natt med huvudvärk och snor. Och det var inte bättre när jag steg upp klockan 4 heller. Undrar hur jag ska bota detta?

Igår var en helt okej söndag. Blev lite trädgårdsarbete med kusinen. Ut med blompytsar, negrävning av divserse växter - och ett ogörligt projekt med att ta bort en buske som inte riktigt har tagit sig. Men det hade minsann rötterna gjort.

Sen gav jag mig tid att åka till Alvik och se fotboll - AIK f 96/97/98 - Saras lag - som spelade oavgjort mot Lira.

Tidig söndagmorgon kokade jag fö blåbärsgröt och lingonsylt. Gröt för leverans till Västbacken!

Tidningarna är som sig bör fyllda av
mycket Pride. Mycket lyckat arrangemang som kändes som en stor seger för mångfald och tolerans i stort som i smått. Stort tack till arrangörerna och ett särskilt tack till Vår Herre som bidrog med vädret! Vädret var säkert också en välsignelse för Spelmansstämman som iaf fick en dag med goväder!

Själv missade jag uppenbarligen att läsa fredagens ledare i NSD - den är bra - och visar nödvändigheten av helgens manifestation. Bästa gillade jag plakatet och lite av tema för paraden - om jag förstod rätt - att vi paraderar och demonsterar för dem som inte kan/får det. Hade nästa glömt bort bäste Östmans ärkekonservativa åsikt i frågan. Och det påminner mig också om alla intiativ fp tagit i HBT-frågor - som mest kanske för så där 10 år sen. Det mal(S) långsamt i sossekommuner - men bättre sent än aldrig.

Noterar en insändare i Kuriren där sign. mammas flicka ondgör sig över parkeringsavgifter - 5 kronor per timme - vid Sunderby sjukhus. Själv hoppas och tror jag att personalparkeringen på baksidan av sjukhuset fortfarande är avgiftsfri - exkluderande om motorvärmare används. Vad jag vet finns inget förbud för "mammas flicka" att stå där. Själv välkomnar jag för ovanlighetens skulle parkeringsavgifter - har varit näst intill omöjligt att hitta parkeringsplatser. Ska noga följa utvecklingen!

Idag jobb som vanligt - hoppas komma lite tidigare än vanligt - ska (nog) på invägning klockan 11.45 - och sen studiebesök med delar av landstingsgruppen klockan 13.00.

Björn ska gratuleras idag - särskilt kusin Björn uppe i Gällivare.

Ha en bra måndag - denna korta arbetsvecka.

Vin och vatten

2012-06-17, kl. 07.30

Uppstigen sen kl. 06.00. En lång och trevlig dag igår. Stadsparken i strålande solsken och naturen i all sin prakt. Vår herre var verkligen med Pride - trots att KD inte "hade tid" att vara med. Och paraden - vilken folkfest - det var mycket länge sen ett 1:maj tåg hade så många deltagare - 70-talet kanske? Ung och gammal, fattig och rik, med och utan rollator, hetero och homo - och allt mellan H och Q - hoppas jag. Alla var vi ju ostämplade - tack o lov.

Däremot är det helgrått idag - till och med med lite regn i luften klockan 6 och det har utvecklats. Marken är så vattensjuk - kan inte ta emot mer - det bara lägger sig i rännilar.

Som livet i stotr - ömsom vin och ömsom vatten - är nyheterna idag. Lung runt Pride - men i övrigt finns en del att önska. "Lyckat" med polisen som vittne till mordförsök - vad är det för stolpskott till 30-åringar? Händelselistan var tämligen lång. Och ändå är det inte med att byggstängslet vid Gültzaudden var nedrivet - inkluderande beslysnig - ingen billig grej det - men väl för "enkel" och vanlig som polisiär nyhet?

För vattnet får väl
dagens Sifo stå - i den mån man tycker vi har bättre status - med sin stora övervikt för de rödgröna. Nå nu finne ju inget röd-grönt-alternativ - så jämförelsen haltar ju betänkligt. Vilket även SvD visar i en lite annorlunda grafik - där bara s+v räknas ihop. Och då blir det ju betydligt mer spännande! Noterar fö att medicinen att byta partiledare inte verkar funka alls längre - Sjöstedt och Lööf harvar båda på 4,9 procent. Språkrören då? Ja den uppåtgående spiralen har väl iaf fått en knäck.

Definitivt på "vattenskalan" - design för dementa. Jag har känt - och känner många dementa personer - och jag tror att alla skulle ha blivit fullständigt förvirrade av denna fåtölj för att inte tala om lampan i betong. Vad den senare ska ha för syfte är svårt att förstå? Tror skaparen att största problemet med dementa är att de kastar lampor på varann? Och att gungning ger en viss rofylldhet är ingen nyhet - vaggor av olika typer har tillverkats från Hedenhös tid - och vad är det för fel på en hederlig gungstol till gamlingarna.

Idag ska jag ägna dagen åt de fyra räknesätten - igår fick jag skillnaden mellan år 1994 och år 2012 till 16. Grattis Bernt på 78 årsdagen. Blev bara närmare till storkalas - så det sms_et från Bernt får symboliseras av vin.

Annars så äger det stora firandet rum i Vibbyn idag - Helge Söderström 85 - grattis, grattis!

Själv ska jag ha inre tjänst idag - möjligen någon serviceresa - fotbollsmatch kl. 14.00 hade jag tänkt försöka kila in men...regnet det bara öser ner.

Ny tideräkning

2012-06-16, kl. 07.00

Sverige utslagna ur EM - som löken på laxen efter de andra motgångarn. Lisas lag föll mot Notas - båda lagen spelade så man undrade om det var något nytt spel. Lisa blev dessutom utburen från plan - lårkaka - inget spel idag. Väl hemma såg jag på Ukraina mot Frankrike - noll noll länge - och jag beslöt att hålla på Ukraina - förlust igen. Och så resten...

Så ska väl hela laget vara med i laget - ned med byxorna - frågan är väl bara vem som ska skjuta bollar på dem? Men okej då - efter dagens "krigsrubriker" - börjar väl en ny tideräkning.

Hyfsad dag annars - fick ihop mer jobbtimmar än lönen kräver - som vanligt. Avslutade arbetsdagen med att se till att FP-gänget på Pride hade fått med allt.

Vaknade idag till ett alldeles förtjusande väder - strålande sol från en sommarblå himmel. Erkännas skall dock att luften fortfarande kan kännas smått kylig.

Kuriren toppar med glädjande nyheter - halverade inbrott efter polisinsats. Men måste tillstå att statistiken inte känns så där tillförlitlig. Minskning sen i november...Efter en sommarinbrottsvåg som saknar motstycke...Utan att förta glädjen över den positiva polissamarbetet - så är det nog så att vi får invänta sommaren och se vad som händer - se vilket resultat det gett.

Men alltid kul när polisen blir arbetslös -
20 extrainsatta poliser i samband med pridefestivalen - helt lugnt igårkväll. Och tydligen hur trevligt som helst. Hoppas det fortsätter - fast så mycket besökare lär väl inte jag få mellan 10-12 en lördag förmiddag?

Sticket på pekar det jag också fundera över igår - hur kan Karl P vara ovetande om Leif Wikmans egna arbetslinje? Men komunalrådet hade ju "ingen aaaning" om Lulbos generösa "hemliga" pensionsavtal heller? Bara att kräva tillbaka pengarna - inget annat gäller!

Bo Strömbäck är inte sämre - i klassen att sko sig. Man tror bara inte det är sant att Bodens kommun - med massor av tomma lokaler - kan ge sig på att köpa in Snabelhuset. Med reparationsbehov på så där 7 miljoner. Även om jag tar fram min mediakritiska näsa och skalar av - så kan jag inte hitta något sakligt motiv till denna affär. Skämmes!

Axel och Axelina har namndag - grattis.

Nu ska jag göra mig färdig för dagens idella insats. Starta uipp bokbordet på Pride. Hämta grejor hos Nisse på Nygatan. Och sen kolla om gästerna i stadsparken varit lika stillsamma sen den officiella festen slutat - dvs om vi har något bord att pynta upp??

Ha en bra lördag och njut av försommarvädret.


Grön dag!

2012-06-15, kl. 06.30

Upp i hyfsad tid - fortfarande svårt med 04.30. Tänk det som var SÅ inprogrammerat - nu somnar jag gärna om en liten stund. Och bäst av allt - drömmer ofta något riktigt trevligt - den där sista stunden. Präglar säkert humöret.

Vet precis vad jag gjorde den här dagen för 16 år sen. Var just på väg till Västerviken för att fira Bernt - då 60 - idag 76. Grattis, grattis! Skulle väl ro att du/ni är på plats där idag också?

Grön dag igår - javisst. Hem vid 13-tiden - strax efter två var jag ute i grönytesvängen. Lite krattning - bort med stenar och kottar - och sen körde jag åkgräsklippare. Tre timmars grönytearbete! Tänk om jag gått runt med en handjagare istället - ja ni vet en sån där med motor men som du måste putta på själv. Tänk vilken härligt motion jag fick hemma hos föräldrarna de 2-3 sista åren de levde - mer än 2 000 kvadratmeter grönyta med handjagare!

Ingen smutsig byk i kommunalrådets händer! Nu skyndar sig KP att säga att detta ska rättas till och inte kunde han veta...Leif Wikman har fått stora ersättningar även från Kommunförbundet där KP basar. Nog borde väl detta sammantaget fått kommunalrådet att klappa Wikman på axeln och tacka för allt ideellt arbete? Vilket borde fått skammens rodnad att blossa på Wikmans kinder.

Noterade igår - tack gamla datorn - att året skrevs 1999 då vi i Folkpartiet skrev första motionen om att förändra politikernas pensionsgräddfiler. 2005 rönte vi viss framgång - möjlig pensionsålder flyttades från 50 till 60 år - faktiskt en avvikelse från Kommunförbundets rekommendation 50 år som annars brukar vara helig.

Vi reserverade oss ändå - vi ansåg inte att reglerna fullt ut anpassats till vad som gällde på vanliga arbetsmarknaden och inte minst så hade de redan då börjat visa sig att "pensionärerna" satte sin verksamhet på bolag. Men då var minsann inte Karl P intresserad. Men nu när det skvätter - gäller det att hålla sig undan.

Gläds år NSD:s rubrik "Girigheten är värst" - thomas alert och talar om vad Folkpartiet tycker. Själv förväntar jag mig att Leif Wikman redan idag meddelar att han lämnar ordförandeskapet i Flygteknikcentrum AB och event. andra förtroendeuppdrag han har. Allt förtroende är förbrukat! Sen ska han förstås inte ha några fler uppdrag från kommunen med mindre han avsäger sig pensionen!

Kuriren toppar med "Tjuvfiskar för ändrade regler" - nägon som vill ha prövning. Själv undrar jag om något blivit bättre sen alla regleringar införts. På min tid fiskade man ganska fritt - nu vete rackarm om jag ens kan doppa ned ett metspö i även utan fiskekort och annan byråkrati?

Margit och Margot tillönskas en jättefin namnsdag. Kram alla!

Själv har jag fått körning igen - hämtning kl. 10.00 på Västbacken fvb folktandvården på Skeppsbrogatan.

Så ska jag hjälpa Thomas med prideförberedelser - bokbord i stadsparken. Själv har jag visst fått en pass i morgon bitti.

I övrigt ska det bli lite jobb. Om träningen skriver jag på baksidan av detta blad. Det är just nu en riktigt dyster historia.
Girighetens ansikte

2012-06-14, kl. 07.00

Först grattis till Anette och Mats som fyller år idag - Selberg och Olofsson - Anette fyller 14 år mer än Mats, Lös den ekvationen om ni kan? Vad respektive fyller?

Annars kan ni anlita Leif Wikman - hän verkar vara mästare i att kringå regler. Och har verkligen gett girigheten ännu ett ansikte. Pension på heltid från kommunen sen 2007 på ca 25 000 i månaden. Samtidigt har han engagemang i 3 privatabolag - varav minst ett gjort flera stora jobb åt kommunen. För att undkomma att avräkna mot pensionen så tar han tydligen utdelning istället för lön och kommer därmed ifrån att göra någon avräkning. Åtminstone juridiskt sett! Tog han det som lön skulle han inte ha rätt till en enda krona i pension.

Och kommunrådet låtsas som om detta är en nyhet för honom. Inte då! Hur många gånger både talade jag och skrev om det faktum att höga chefer och förtroendevalda satte förtjänster på bolag och därmed kom runt att avräkna. Och i Leif Wikman fallet kan det inte ha undgått kommunalrådet att Wikman gjort jobb både åt Kommunförbundet och Kommunen - två "domäner" där Karl basar. Och att någon i det sossegänget skulle göra ideellt arbete till kommun trodde väl ändå inte Karl P?

Det är väl så här har dom väl gjort kommunchefer och kommunalråd genom tiderna - skulle nog finnas skäl att granska mera och flera. För Karl gäller det nu att rädda skinnet - när partikompisen står där med fingrarna i syltburken. Det var det här jag också ville ha åtgärdat när jag reserverade mig - trots den framgång jag rönte med att möjlig pensionsålder flyttades fram till 60 år.

Kan undra hur fd kommunalrådet i Älvsbyn - Bosse Johansson - har löst det. Har var ju på väg att säga upp sig som polisstyrelsens ordförande då han bara fick behålla 25 % av arvodet?

Men för att nu blicka framåt och komma åt detta missbruk så är det väl bara så att Wikman Konsult AB sätts upp på svarta listan iavvaktan på att han avsäger sig pensionen? Lär ju inte vara något herr Wikman vunnit i öppna upphandlingar - utan handlar nog mer om kli på ryggen!!

Gläds över ledarens (Kurirens)
beröm över Jan Björklunds partiledaredebatt - att han flammar till i frågor som skola, integration och jämställdhet.

Håkan har namnsdag idag - grattis!

Nu måste jag rappa på - för jag tror det vankas herrbesök på expen kanske redan vid 9-tiden. Och har jag lite flyt så är Thomas utskrämd från sin lägenhet - av hantverkare -och kaffe är klart när jag kommer.

Aina

2012-06-13, kl. 07.00

Aina har namnsdag - grattis. Var det inte henne vi enligt en slagdänga skulle skicka till Ukraina? Kanske det var det som var hämnden - med 2-1 i baken häromkvällen.

Men grattis också bästa kusin Tomas i Bollnäs. Och "lilla" Nejra som blir 21 år idag. Hipp, hipp, hurra!

Och grattis till hela laget - Folkpartiet liberalerna - som tog sig runt blodomloppet ïgår - alla åtta - med jag och Lars laddade upp picnicken. Gammal är inte alltid äldst - yngsta deltagarna 12 och 14 kom först av di våra. Ska väl kanske bli någon bild så småningom - kanske av gruppledaren som kom in på en mycket hedrande tredje plats - och som dessutom vann en NSD "rygga".

Ytterligare en varg i i farten i Överkalix enligt NSD - känner inte alls någon rädsla eller fobi. Kan det möjligen vara för att jag är en varg i grunden - Ylva - Ulf = ulv, varg. Kuriren toppar med svanar som förstör böndernas åkrar. Jag såg det faktiskt själv i Hemmingsmark. Massor med vitt som visade sig vara svanar.

Och i Sunderbyn har vi hur
gott om björnar som helst. Här ser vi beviset. Hotet mot folkhälsan!!

Dom kommer efter så fort de kan. Nu ska det försöka reparera Baylans misslyckade politik och sossarnas flumskolan. Förlängd skolplikt - ja nog har jag blivit utskälld för det i kommunfulmäktige.

Blir så störd över alla dessa politikerkäbbliga kommentarer om språktestet. Kravet nu väl mer än 10 är gammalt och ändå lika barnsliga kommentarer Gårdagens grövsta av Åsa Petersen som försökte hävda att hon som stammar inte skulle vara värdig ett medborgarskap. Visar att man inte tar problemet på allvar. Själv har jag en väninna som kom hit för nästan 20 år sen och som har uppenbara problem att både göra sig förstådd och att förstå på svenska. Jodå - hon har inte haft ett arbete på alla dessa år!!! Och hennes enda handikapp är "stammningen" dvs att hon inte behärskar språket.

Glad blev jag därför åt "Gästen" i Kuriren - Eva Cooper - som skriver seriöst om just språkkravet. Tänk att enlgt Eva har nästan alla andra länder - till exempel våra nordiska grannar - någon form av språkkrav i sitt medborgarskap!

Har översovit idag - så nu är goda råd dyra - för jag ska inte jobba längre än till tolv idag. Ska vara "svartaxi" till kusinen som inte får köra bil än - knät. Och som behöver lite assistans in till tandläkaren också.

Hejdå!!

Hopp med Eskil

2012-06-12, kl. 07.00

Eskildagen idag -
baksmälla efter fotbollsmatchen. Det som inte fick hända - hände - förlust mot Ukraina om nu någon missat det. Fast enligt notisen i Kuriren så brukar vi aldrig vinna mot mästerskapsarrangören i inledningsmatchen. Alltså förlusten beror på rena rama artigheten!!

Men Eskildagen inger hopp - läste någonstans att nu är risken för nattfrost över. Själv har jag aldrig riktigt lärt mig vilka som är järnnätterna. Är det då månne 9-11 juni?

Tolv plus idag iaf. Hoppas på en bra dag. Övervann mig själv och gick till invägnng. Stilla sen 14 dagar - skulle ju kunna vara bra - men nu har jag INTE nått fram till jämviktsprogrammet. Kan möligen skylla några hekto på "vinterkläder" och att jag vägde in senare på dagen än normalt. Men 77,3 är INTE ok. 10 kg till ska bort!!

Kuriren toppar idag med Luleå kommun och upphandlingarna - fast det var igår det var på ettan. Idag är det på ledarsidan - mycket bra. Tål att granskas och kritiseras. Läste igår inköpschefens vånda att gränsen för direktupphandling skulle höjas. Upphandlingsproceduren skulle därmed kunna kosta nästan lika mycket som upphandlingsvärdet. Bullshit!! Att ge fler och mindre företag möjlighet att vara med och konkurrera är en riktigt bra investering.

Dagens ett i Kuriren handlar om teknikstrul i flygvapnet - Jas-plan kvar på marken. Men på nationaldagen flög de iaf - över stadsparken bland annat.

Och så har man Cirkus Maximum på ettan - Roffe har haft nöjet. Skönt att se bilderna från detta - då får vi iaf något bevis på att sommaren är på G.

NSD rubricerar med "Forskningssatsning ska locka läkarna" - och själv blir jag inte klok på om satsningen är från O till 8,5 eller om man man satsat något tidigare? Verkar ju korkat om an INTE gjort det?

Tillvarons lättmatroser - Carl B Hamiltons benämning på ledarskribenter i allmänhet och Göran Greiger i synnhet. Härligt. Nästan lika roligt som "Juholtvarning på Kent Persson" (moderaternas nya partisekreterare) efter utspelet om värfärdsinspektion.

Nu måste jag köra igång dagen. Packa ned lite prylar hemifrån inför kvällens blodomlopp. Det viktigaste - picnickfilten och stolar - några fp-T-shirt till våra tävlande damer - Sara och Lisa. (gågänget får kepsar). Sen och jobba några timmar. Hämta tjejerna klockan 15. Och sen en trevlig kväll på Skogsvallen!

Tänkte så!

2012-06-11. kl.06.00

Om gårdagens nyhet från
moderaterna - om välfärdsinspektion - så tänkte jag just så - inte är det nytt det här. Och nu har KD också reagerat. Tydligen så är tom förslaget på väg att genomföras - tjänsten som generaldirektör utlyst. Vilket väl måste betyda att det är ett regeringsbeslut? Lite pinsamt för "nya" partisekreterare Kent? Lite märkligt väl om inte media borrar djupare i detta?

Oavsett det nu är KD eller Moderaterna som är mamma till detta så handlar det väl mer om ett spel för media. Nog tusan har vi tillräckligt med myndigheter som kan kolla detta! Skärp till reglerna istället!!

Noterar att moderaterna har en pressekreterare som heter Anna Lööf - trodde förstås jag kommit på Expressen med en samanblandning med Annie - men så pinsamt var det inte.

Gårdagen gjorde jag om till arbetsdag - surväder. Sen var jag och hämtade Birgit på flyget och vidarebefordrade till järnvägsstationen - där vi åt/fikade. Visade sig att det blev buss till Boden. Tur att vi inte hittade på att hon skulle stiga på i Sunderbyn - för de 5 passagerarna där glömde dom. Erica N och 4 andra fick taxi till Gällivare.

Sen blev det fotboll - ett för mig neutralt möte mellan italien och spanien. Bestämde mig dock för att hålla på italien då Spanien proklamerades som stor favorit. Och strax gjorde italien 1-0 - men det slutade 1-1. Kvitteringsmålet var jag med om men som nickade jag till en stund.

Och Kroatien vann mot Irland - den matchen hittade jag inte på min TV - väl inte fel på TV:n men väl på hen som låg på soffan och pillde på kontrollen. Hade nog hållt på Kroatien. Så det blev dubbelseger för mig igår.

Bertil och Berthold har namnsdag. Nästan dubbelnamnsdag för Bertil Bartholdsson - eller hur? Grattis!

I barndomens sagor var vargen grym och elak - åt upp mormor - medan björnen åt blåbär och var snäll med Olle. Undrar hur det kan komma sig att jag har björnfobi medan jag gillar vargen. Kolla bara här hur söt och hundliknande hen är. Ser ut som min blandrashund Vigg.

Idag borde dagen fyllas med både Viktväktare och träning - men troligen blir det inget av med det. Dejtar med Lars istället - för planering av Blodomloppet. Kan undra om vi har något annat parti med? Skulle haft de gamla tröjorna med alternativen "Folkpartiet - steget före" - "Först som sist - folkpartist".

Ha en bra måndag trots det jävliga vädret - plus 7,5. Har tröstat mig med en titt på yr.no - något bättre - solen glimtar i princip varje dag - och knappt någon nederbörd.

Och ladda för match mot Ukraina - kl. 18.00

Stilla liv

2012-06-10, kl. 07.00

Ett förhållandevis stilla liv i världen. lokalt och ännu mer lokalt - här på Bärigårn. (Noterar att jag återgår till stavning med ä - trots att det är lite vilseledande - men det stämmer mycket bättre med uttalet.). En vandring på nättidningarna ger verkligen ingenting annat än lite fotbolls EM och det har jag sett direkt här hemma.

Lokaltidningarna har inte uppdaterat något lokalt sen igår och och pappers DN har inte ens kommit till Sunderbyn.

Gräsklippning på bredden och på höjden igår - nästan. Först lite finlir mellan buskar och andra hinder med en liten eldriven - sladd - klippare. Lite trimmer för att det var kul att se det färdiga resultatet. Och så åkgräsklippare för resten. 5,5 timmar var jag ute innan vi - Karolina och jag - var tvungna att göra en brandkårsutryckning till Apoteket för att hämta värkmedicin till kusinen.

Noterade att Apoteket fasat in sig i "köpmannaföreningens" tider att ha öppet till klockan 16 - medan Guldfynd tydligen ballat ur - med 14.00 som stängningstid på lördagar.

Hade tänkt mig att köra färdigt på "ranschen" idag - runt växthus och bakom "golanhöjden" - men vilket pissväder. Faktiskt så REGNAR det.

Kan inte se att rubriken "
Svettpatienter nekas dyr vård" har täckning i artikeln. Om de nekas vård i Sverige har det rätt till vård i annat land. Känns som en något ofullgången nyhet - särskilt som att det slängs mediciner i sverige för massor med pengar utan att det framgår varför.

Själv funderar jag på att stuva om i almanackan idag - åka och jobba och spara timmarna till om det blir någon solig dag i veckan.

Gratulerar min forne gruppledarekollega Rolf Höglund som idag uppnår den aktningsvärda åldern av 70 år. Hipp, hipp hurra!

Namndagsbarnen har jag dålig koll på - men jag tror att Svante tillhör dem. Grattis!

Ha en bra söndag - tänk på att fortfarande kämpar vi mot "toppen" - årets ljusaste dag . så där 11 dagar kvar till vi uppnår det åtråvärda - och där får ni väl vara en dag innan det bär utför igen.

Lotta överraskar!

2012-06-09. kl. 08.00

Morgonens överraskning står Lotta Gröning för. I en krönika om brist på
nytänkande inom energipolitiken. "Jag är ingen hängiven kärkraftsdebattör. Jag är inte bestämt emot och inte heller för". Bättre kunde jag inte uttryckt min egen åsikt och jag som trott att Lotta och jag stod på var sin sida av barrikaden?

Gårdagen gick ju den också - inte någon av mina höjdardagar. Pulade på lite hemma - inomhus - så blev det en dryg timme på jobbet på em i samband med en liten ärenderesa.

Sen for jag och Karolina och gjorde en inköpsresa på Willys. Tio spänn för två stora förpackningar Mariekex tyckte jag var veckans klipp - väl hemkommen förstod jag att klippet var 1,80 - ridå, tablå!

Vem ljuger i "Snabelgate" undrar jag. Bosse Strömbäck hade igår ett brev publicerat - svar till en annan insändare - där han hävdar att han minsann aldrig hotat (lovat?) att avgå. Idag upprepar JE det i Sticket - dvs att BS hotat att avgå. Skulle vara intressant att köra det här "sanningsspåret" i botten - min misstro mot media har stärkts det senaste året.

I klass med prästen som försov sig till julottan är väl detta om vigselförättaren som missade vigseln. Om det nu har hen som gjort det - och inte brudparet som missat. Om hen är "syndabocken" lär det bäl bli en riksnyhet det här också

Finns nog mer att höja ögonbrynen för men nu väntar gräset på mig - nu finns ingen återvändo. Även fast shortsen och linnet får vänta - någon form av helly hansen blir det nog.

Me Börje och Birger ska gratuleras - namnsdag idag. Grattis!

Tvåsiffrigt - not!

2012-06-08. kl. 08.00

Hm hade lite svårt att veta datum idag - för mycket helger och ledigt. Själv är jag kompledig även idag.

Vi hade iaf tur med vädret - en stund - igår på examen. Vi hann med uppträdande till och med 5:an - Lisas klass. Bara 6:an kvar då regnet/haglet började vräka ner. En form av "golgatavandring" upp till Västbacken. Iaf en 500-600 meter lång promenad - och genomblöt hann jag bli trots en liten vindjacka.

Elva personer på examensfika - och Sara hade bakat så himla mycket gott. Så jag avbröt genast min propoints kur - får återuppta den idag.

Något hände - jag fick förkylningssymptom inkluderande en lätt huvudvärk och lite febrig känsla. Skulle vila en dryg timme men det blev hela eftermiddagen och en bit in på kvällen. Uppe någon timme - piggare - och sen har jag sovit en mer än fullödig natt.

Lustig dröm - årsmöte med en ohelig allians av folk som jag kunde härröra till många olika partier - och en del partilösa. Iaf satt jag i presidiet tillsammans med en mycket känd politiker. Viskande frågade han mig om jag hört något rykte om att han skulle varit på en klubb som hette "Funny" - det hade han förvisso - meddelade han - men ville ju inte ha några skriverier. Men då vaknade jag plötsligt.
 
Önskade att det varit en dröm - idag var det tvåsiffrig temperatur - not. Sju grader och då var klockan ändå över 7. Riktigt mulet.

Inget gräsklipp idag heller - får bli liten veckostädning.

Undrar över
domen som gick LKAB emot. Förstår inte riktigt vem som gjort fel? Känns som om det vore/är riktigt att en miljöprövning ska ta hänsyn inte bara till en gruva - utan alla som finns inom samma område. Men varför länsstyrelsen och miljödomstolen inte tagit det greppet begriper jag inte. Och PO Eriksson som "basade" i både länsstyrelsen och LKAB borde väl sett detta? Hade ju varit bättre med en försenad uppstart än att nu få stänga under mindre ordnade former. Fast någonstans klingar det att den debatten fördes tidigare. Eller???

Kuriren toppar med artikel om att stävja P-fusket vid Sunderby sjukhus. Man misstänker att personalen använder kundparkeringen istället för den gratis personalparkering som finns. Behöver bara vara en stund vid skiftbyten så kan misstanken vändas till bevis. Så 5 spänn är det värt att se hur det plötsligt kommer att bli jättegott om parkeringsplatser - tror jag. Och automater som man löser ut sig i när man åker därifrån - mycket bra. Mindre bra att systemet inte funkar fullt ut än. Nog hade man kunna välja en liten senare uppstart - även här.

Eivor och Majvor har namndag - grattis!

Nu tar jag iut med röjet här hemma - kanske kan jag locka fram solen och jag hänger ut lite tvätt.

En "skavder"

2012-06-07, kl. 06.30

Inte måndag idag - fastän det var "söndag" igår. Och inte känns det som torsdag heller - fast det var onsdag igår -
en riktig "skvader" - en fantasidag.

Igår - Nationaldagsfirande vid lunchtid - marsch från Floras till stadsparken - trevligt, Mycket folk - faktiskt - mer än vad man kunde vänta sig med tanke på vädret. Och ändå saknas fortfarande kringaktiviteterna - i år fanns dock ansiktsmålning - ett steg i rätt riktining.

Sen var jag på fotboll ut i Munksund - en udda belägen fotbollsplan som dock hade anknytning till Idrottsparken - vilket väl kanske gör den lite mindre udda belägen. Men för oss som inte varit där hyfsat svår att hitta. Lisas lag förlorade mot PIF/Munksund.

Som parentes kan nämnas att alla fotbollsplaner i Piteå som ska ingå i PSG - start 30/6 - är avstängda från allt spel. Har regnat på mycket att man är rädd att springa sönder dem innan den stora turneringen. Därav vår "förvisning".

Så hann vi förbi Likoarenan och se Saras lag spela oavgjort mot Rutvik. Hema först vid 21-tiden.

Och oavsett måndag eller torsdag var det en glädjens morgon - men strålande sol. Första riktiga på en hel vecka. Och tyvärr - om ni nu ska tro yr.no så håller det bara i sig till lunch. Men det innebär iaf en solig examensdag på Alviksskolan.

Är nämligen flexledig för att fira att Lisa (och Sara i morgon) får sommarlov.

Inte bara vädret som gladde - tillslag mot langare är en av mina favoriter.

Och idag gläds jag med Anders W som har födelsedag - grattis. Och grattis till Robert och Robin som har namndag idag. Grattis.

Nu examen och fika på Västbacken.

Myntets baksida

2012-06-06, kl. 08.00

Jag blev riktigt snopen när det inte fanns några tidningar i lådorna. Baksidan av röd dag! Inte ens DN. Undrar om gymmet har stängt - det hade det på 1;a maj iaf. Inte för att jag kommer att hinna träna idag - först blir det nationaldagsfirande vid lunch och sen fotboll på Nordlunda i Piteå kl. 18 ikväll. Blir min 6:e resa till Piteå på 7 dagar.

Blev en lång dag igår - började med svartaxi verksamheten med hämtning 07.30. Tur som en tokig - Lisa fick komma in 5 minuter tidigt till tandläkaren så jag kom till jobbet endast ett par minuter efter 9. Halvett var det lunch på Helmers och sen arbetsutskott på Västbacken i lilla Lusthuset. Inte hemma förrän nästan 18 - och då stöp jag på soffan - och vaknade vid 4-tiden i morse. Inte full kapacitet ännu!

Blev irriterad då jag såg att Folktandvården anonserade att dom stängde kl. 13.00 igår. Tänkte elaka tankar om att den röda dagen snabbt utökats till att bli en halvdag till. Men så kom jag ihåg att tom mitt avtal nog har formuleringen att dag före röd dag är halvdag. Vilket ju innebär att nationaldagen kostar 1,5 arbetsdag - medan annandagpingst som sparats in bara var 1 dag. Minus för BNP alltså?

Tur man är saktfärdig och att rabattkupongen ligger kvar i "plånkan" - för visst måste det här
vara Kocklandslagets nya sallad? - som nu dras in pga av bakterier?

Läser om genombrott för medicin mot Alzheimers - och om lindrigare former av sån. Så då är det inget dåligt skämt att prata om Alzheimer light?

Han skämtade inte - kommunalrådet - då han påstod att Gällivare - och kanske hela norrbotten - skadades av det han kallade "gruvarbetarattityd". Kan förstå vad han menar och känna sympati för att han vill motverka det - men det var ett osedvanligt klumpigt och fördomsfullt sätt att uttrycka det.

Och gruvnäringen är verkligen på tapeten nu - är det en ny tideräkning som börjar? Balen i pajala historisk - för att det är samma år som gruvbrytningen börjar! Ja jag lär väl inte få vara med och höra vad det säger och hur det ser på det om 50 år - får lägga in en begäran hos barnbarnen att bevaka det.

Gustav och Gösta kanske kan ha namnsdag idag - iaf står det så i mors något föråldrade födelsedagsbok. Så vi kör på det och gratulerar!

Nu gäller det att trumma in att det vare sig är lördag eller söndag i morgon. I morgon är det för övrigt examen - i Alviksskolan nöjer man sig inte med den extra dag som vi fått idag - nationaldagen - man tidigarelägger examen också. Till inte allas förtjusning kan jag säga!! Orespekt för föräldrarna - att sånt kommer med förhållandevis kort varsel! Så fick jag in lite surt på slutet.

Annars tillönskar jag er en fin nationaldag. Hoppas vi är några iaf som samlas vid Floras kulle kl. 11.30 för gemensam promenad till stadsparken. Väl mött!!

"U-båtar"

2012-06-05. kl. 06.00

Det fanns en tid då misstänkta u--båtar på svenskt territoriium var så vanligt att vi brukade skämta om att vi hoppades ingen ut-båt skulle gå på grund och stjäla allt mediautrymme då vi hade inbjudit till presskonferens.

Idag ska det minst till en "u-båt" för att en nyhet ska få plats på min blogg. Det är nämligen så att "svarttaxin" fått en beställning denna morgon. Hämtning av Lisa på Västbacken fvb till tandläkaren och sen åter till Alvik. Halvåtta redan ska hämtning ske och förhoppningsvis ska jag hinna till jobbet till klockan 9. Trots allt är jag 64 och har fortfarande aldrig åkt fast för fortkörning!

Dagen igår var toppen - avslutades med att lyssna till en vänsterpartist - Britt Fält - som berättade om kulturarven vid Swensbylidja. Föregått förstås av en dos liberalism framfört av Nina Lundström. Och före det hade jag fått min älskade murikka grillade hamburgare.

Idag gratulerar vi Bo - tillönskar er alla med morbror Sture i topp en fin namnsdag. Östman, Hultin och Jakobsson kan också känna sig särskilt "utpekade".

På återhörande senast i morgon.

Bra början

2012-06-04, kl. 06.00

Bra  början på den märkliga vecka - uppe halvfem - nästan - 10 minuters översovning. Lite det i ett bakåtperspektiv. Märklig vecka för att "mitt-i-veckan-dagen" - onsdag - faktiskt är söndag.

Var fö en "märklig" söndag också - grått och regnigt för vilken dag i ordningen. Påverkade definitivt viljan att göra insatser. Vet inte riktigt vart dagen tog vägen - men kl. 13.00 var det avfärd mot Piteå. Karolina och jag hjälpte Kerstin att slå ihjäl ett par timmar på sjukhuset. Men idag lär hon komma hemma - ska bli trappträning och klarar hon det så blir det hemfärd.

Glädjande nog ser det ut som om en
knäprotes kan hålla länge - för 90% av de som byter knäled så håller den i minst 20 år. Kerstin hade fått för sig att hållbarheten bara var 10 år.

Tråkigt resultat - kvinna funnen död - men fantastisk mobilisering - och snabb - tack vare FB. Och efter att polisen får kritik för att ha varit senfärdig. Och i NSD läser vi att "Polisen gjorde fel vid eftersök" - om Thomas Holm som frös ihjäl i Muddus nationalpark. Det kanske är tur att vi är initiativrika som i Gällivare eller rådiga som "tanten" i Luleå som inte lät sig väskryckas!

NSD toppar annars med en fortsättning av granskningen "pengarna och vården". Måste säga att chocken ännu inte riktigt släppt efter att ha hört både högste tjänstemannen - Gunnar Persson - och högste politikern - Kent Ögren försvara att landstinget medetet bryter mot lagen och genar i kurvorna. Och hävdar dessutom att alternativet är att det inte skulle finnas någon verksamhet Tänk tanken ut - vilket samhälle vi skulle ha om alla tilläts resonera på det sättet? Börja tex med den ungdom som inser att betygen inte räcker till önskad utbildning. Bara att gena i kurvorna - så gör ju landstinget - våra förtroendevalda.

Solveig och Solbritt har namnsdag - det senare rätt ovanligt väl - men jag känner en - Johansson - stort grattis till Dig! Och faster Solveig och alla andra Solveig jag känner - ha en fin namnsdag.

Idag blir det jobb som vanligt på förmiddagen. Sen borde det bli både Viktväktarna och träning - men jag tror inte det blir något av dem. Event. ska jag hämta Kerstin i Piteå - får se hur det event. kan funka med sjukresa. Och om hemfixningen av kusinen går bra så ska jag åka till Svensbyn ikväll och umgås med trevliga pitefolkpartister och dessutom riksdagsledamoten Nina Lundström.

Ha en bra måndag!


Avdelning självplågeri

2012-06-03, kl. 08.30

Sent ska syndaren vakna - och ävenledes jag har så gjort. Fast jag har varit uppe sen strax efter klockan 6. Vaknade klockan 4, väckarklockan ringde 04.30 - den slog jag av. Sen började "väckartelefonen" göra sig på mind - med jämna mellanrum - uppskattningsvis var tiondeminut - "från något håll i lägenheten". Varje gång den körde igång trodde jag det var sista "skriket" - men det höll på hur länge som helst.

"Väckartelefonen" får sällskap i avdelningen självplågeri med gårdagens fotbollscup i Hemmingsmark och de som vid ungefär samma tidpunkt - och tydligen i samma sorts väder -
sprang Stockholms marathon. Skönt iaf att inte ha någon nära jag skulle oroa mig för i det loppet. Fotbollscupen i Hemmingsmark utvecklades till rena "maran".

Efter 4-1 mot arvidsjaur - och tre mål av Lisa - drog jag till sjukhuset och hälsade på kusinen. Åkte via Jävre och passerade då Kälen - obruten mark för mig - där har jag nog aldrig satt min fot - eller bil - tidigare.

På väg tillbak handlade jag i Hortlax - och förnyade flcikoras och mitt Lotto - så hör ni om någon miljonvinst inlämnad där så vet ni.

Nåväl denna resa slutade i rena naturkatastrofen - för när jag kom tillbak till fina fotbollsängarna så inte bara blåste det - som det gjort hela dagen - utan regnade också - massor - kändes som om regnet sökte sig på en både lodrätt och vågrätt - och lite snett däremellan också.

15.30 klådde vi Notas efter noter och var därmed i kvartsfinal. Då "hägrade" både eventuell semifinal och final. Med finalen minst 4 regniga och iskalla timmar till! I kvartsfinalen föll vi dock mot Piteå - var nära att kvittera men jag tror det var fler än jag som drog en suck av lättnad när Alvik missade öppet mål - ett par gånger.

En god vän som väl såg att jag var ute på nätet u i morse ringde redan vid halvåtta tiden. Hen hade drabbats av vattenskada - vaknat av ett forsliknande ljud från hallen. Vilket - forsen - bekräftades och det blev hinkrally. Till dessa grannarna kunde lokalisera från vems duschrum översvämningen kom.

Också en början på en redan blöt söndag.

Nu ska jag se hur jag kan förmera denna dag - lite jobbigt det - för det känns inte ens kul med tvättdag - inge läge att hänga ute precis. Får väl bli lite disk och uppplock här inne.

Missvisande drev?

2012-06-02, kl. 07.00

Ja vem i hela världen ska vi tro på? Nog har drevet mot domen i Gällivare varit missvisande om man ska lita på insändaren i Kuriren idag. Själv tycker jag INTE att det varit klart att kritiken "bara" gällt skadestånd eller ej. Nog har jag fått intrycket att förövaren ifråga i princip inte fått något straff alls I Sverige har vi och jag förstått rätt en förhållandevis restriktiv syn på utgivande av skadestånd - frågan är om vi vill ändra på det så att girighet ska uppta mer plats i våra rättsinstanser. Allt kan inte - och ska inte - sonas med pengar.

Tycker ovanstående är skäl att åter höja "kravet" på att insändarsidorna ska göras tillgängliga för oss nätläsare. Låt oss få tillgång till olika sidor av myntet.

Undrar vad som styr den "snålheten" - om det bara är kapacitetsbrist? iaf bra - särskld med tanke på den insändare de valt idag - att NSD har en varje dag - den här som jag relaterade till i Kuriren finns nu länkad i NSD. Trodde jag - trots att det är en "att-tycka-till" insändare så finns denännu inte på nätet.

Tröstar mig med
denna glada bakelse - den ska jag minsann köpa vid tillfälle. De gamla "änkorna" är en av få bakelser jag gillar.

Så var det fredag igår - och jag var i Kalix på uppdrag. Trevligt. Trevligt med ett par nya ledamöter i styrelsen - ger ofta lite extra spänst. Effektiva var vi också´och klar till lunch.

Själv åkte jag till Kalix utan en spänn på fickan - och inget körkort heller för den delen. Plånboken ute på egna äventyr - men var rätt säker på att jag lämnat den på jobbet - och mycket riktigt var det så.

Så var vi och hälsade på den nyopererade kusinen. Ont hade hon som attan - men det hör till. Kommer ihåg det - att det brukar bli en besvikelse - förväntan att värk och smärta ska vara borta - och så är det etter värre. Det gäller bara att mentalt ställa om för det att det tar någon vecka innan det blir bättre.

Solig och fin kväll igår - men idag har jag maktlös tvingats sitta och titta på ur det mulnat igen. Ska till Hemmingsmark på fotbollscup idag - hade beställt sol och varmt men nu ser det tom ut som om det skulle kunna bli regn.

Kan inte annat än skriva en rad till om vridna nyheter. Idag toppar Kuriren med "Gud utestängd från avslutningen" - Undrar hur artiklarna sett ut om skolan förbjudits vara i kyrkan respektive att prästen både läst böner och välsignat. Lagomt ger inga rubriker.

Ha nu en riktigt bra lördag - grattis alla Rutger och Roger - grattis på namnsdagen. Nu ska jag vattna i växthuset. Sen förbereda för Hemmingsmark - matsäck till Lisa ska inhandlas efter sent telefonsamtal - hon räknar med final klockan 20.00 och lång dag som kräver mat. Och så ska vi mellan matcherna hälsa på kusinen och event. transportera hem henne - lördag eller söndag var det hemgång enligt bud igår.

"Berömda"

2012-06-01. kl. 06.30
 
Ja välkommen då - juni månad - må du vara kvar länge - dra långsamt fram - så vi hinner njuta av dig. Pessimisten inom mig säger att det är den här månaden det vänder - dvs då vi kan vänta oss att mörkret återvänder.

Vi gratulerar Gun och Gunnel idag - namnsdag.

Gårdagen fick precis en sån hektiskt start som jag väl förvarnade om. Jo kusinen var välkommen till ortopeden i Piteå - fick hon veta vid halvniotiden - så jag lämnade henne där vid 09.30 - avdelning 7B - eller möjigen sal dito.

Och enligt dotter Karolina är hon nu opererad och vid gott mod. Förväntad hemgång lördag. Får mig att tänka på Vasaloppets resultatservice - snart är det väl så löpande band att liknande resultatservice kan på byte av knäleder, höfter med mera. Bara byta ut förväntad målgång  mot förväntad hemgång. Förhoppningsvis ska vi inte behöva ha nägon rapportering av patienter som "klev av i Oxberg" iaf inte för den här typen av ingrepp.

Berömda då? Ja enligt sanningsvittnet Fokus så är
Haparanda den sämsta kommunen att bo i. Jag fortsätter att häpna över att vilken enkät eller rapport som helst utan kritisk granskning upphöjs till högsta sanning.

Och som lök på laxen så har Sunderbyn också placerat sig bland dagens riksnyheter - om patienten som frös ihjäl utanför sjukhuset. Denna gång en psykpatient - men jag minns när far - dement - hade smitit ut från sin vårdplats och sjukhuset dessutom försökte mörka händelsen. Och jag tror att skulle man kolla med polisen så har det något varit ytterligare ett och annat sök i mörkret på parkeringsplatserna runt sjukhuset.

NSD toppar med "Mustangmannen" - nya fynd. Själv skulle jag vilja veta om tjeckiska biluthyrningsfirmor alltid har dolda gps i sina bilar. Eller om det var riggat just för denna färd?

Kuriens ledarsida idag ger anledning att damma av "hissa och dissa". Flaggan i topp för huvudledaren om äldreomsorgen. Åtminstone flaggan på halvstång för  "gästen" Mathias Bred som påstår "För små barn är det en påfrestning att tvingas vara borta från familjen under många timmar". Man kan ju vara snäll och tolka det så att han menar "FÖR många timmar...."

I övrigt fick jag stöd och tröst av Kurirens horoskop idag.  Som förutom att lova en strålande start på dagen - kanonsoligt idag - även hävdar att jag kommer att hinna massor och att jag äntligen kommer ikapp mitt samvete.

Nå samvetet hann jag ikapp igårkväll - iaf i det aktuellaste fallet - läste in mig på handlingarna till dagens sammanträde. Kalix Folkhögskola.

Och när jag avhandlade kusin Kerstin glömde jag skriva att bästa kusinbarnet Karolina lär dyka upp under dagen. Men bäst att ta en tur till växthuset iaf - och stänka på lite vatten om och där det behövs.

Så tar vi tag i fredag då - ha det gott!