Winsth i kärva tider

2012-10-26, kl. 06.30
 
Ganska klämmigt att heta Winsth, vara chefsekonom och varna för en kärv ekonomis vinter. Bara namnet måtte ju trösta för det dystra budskapet. Fast det är klart - för den politiska vänsterkanten är hon väl ett rött skynke?
 
Uppe i tid idag - halvfem - behövligt för nu ska det packas, göra några insatser för jobbet och förhoppningsvis hinna röja lite här hemma.
 
Om nu media skrivit av sig om Madeleines förlovning så lär väl den här opinionsmätningen bli dagens nyhet. SD tredjestörsta parti - förvisso i något som heter Ipsos - undrar hur kvalitetssäkrat det är? Länken hämtat från PT - sökte nyheten om att kommunalråder och några till fått hotbrev - med rasistiskt anknytning! Det är ettan nyhet i NSD:s papperstidning. Vilket det fö är också i Kuriren.
 
Blir inte mer än så här idag - och närmaste 7 dagarna blir det nog noll. Ska försöka ta semester även från nätet - bra test att se om jag är beroende. Förvisso kommer jag väl ha dator med - och lösenorden till e-tidningarna väl förvarade på den mänskliga hårddisken - men jag utgår från att barnbarnen håller efter mig.
 
Rasmus och Amanda har namnsdag - grattis!
 
Kan fö meddela att det är minus 11 här på Berigårn - dock ingen snö. Har just kollat att jag har borstar i bilen - det kan ju hända att den kommit till nästa fredag.
 
Ha det riktigt gott och njut av livet. Det blir inte bättre än så här.
 
 

Årsdag

2012-10-25, kl. 09.30
 
Årsdag idag - 3 år sen mor gick bort , kl. 18.00 den 25 oktober 2009. Saknaden är stor varende dag - fortfarande tänker jag "ringa och berätta".
 
Har tänt ett ljus i min ängel här på jobbet idag. Den får lysa till minne av mamma - men också som hopp för en vän som är allvarligt sjuk. Hoppas "mammadagen" kan bli en vändning för hen.
 
Det kanske var ett tecken att ängeln kom på fel plats här - i topp!!
 
Funkade bra med att infinna mig på verkstaden kl. 07.00. Träffade trevlige och duktige folkpartipolitikern Rikard Granström från Älvsbyn som var dit för bilservice. Sen fick jag sällskap i fikarummet av två kalixbor som jag samtalade med - och ni vet med det långsamma tempot känns det som om stressnivån sänktes rejält.
 
Kungfamiljsförlovningen - Madeleine - är väl utan konkurrens dagens stora nyhet. Själv har jag inte ens hunnit titta i kvällstidningarna - men det ska jag göra nu.
 
Grattar också Rolf Byström som fyller 86 år idag - samma som mor hade varit.
 
Och Inga och Ingalill har namnsdag - grattis.
 
Nu jobb och förhoppningsvis träning innan jag drar hem till Berigårn och börjar checka av "ha-med-listan".

Förmiddagsblogg!

2012-10-24, kl. 21.00
 
Vill bara meddela att om det blir något bloggande i morgon så blir det först vid 9-tiden. Däckbyte kl. 7 - i stan. Får starta tidigt.

Turen står mig bi

2012-10-26,  kl. 06.00
 
Turen tycks äntligen stå mig bi på något sätt. Och en glad överraskning lär vänta runt hörnet - allt enligt horoskopet i NSD. Behöver jag verkligen efter gårdagen.
 
Då jag skulle ta plats i min farbrors bil lyckades jag med konstycket att försöka äntra en bil som tillhörde en främmande kvinna. Farbror Hans undrade förvånat vart jag skulle och i samma stund kom det fram en dam och sa att det var hennes bil. Rätt bil två platser framför.När allt var förberett för träning och jag öppnade väskan fanns där inga träningskläder. Lägg till det ett samtal om en vän som är svårt sjuk. Det senare ligger förstås i en särskild division -  det känns verkligen som om jag behöver horoskopets uppmuntrande ord.
 
Det blev lite strykning av sommarkläder. Att komma fram till att stryka kläder är ungefär lika mentalt tungt som att komma igång med träning efter ett uppehåll.
 
Det fanns förstås guldkorn också igår - fick ett telefonsamtal från en "tjej" som vi bodde granne med för nästan 60 år sen. "Tjejen" var en bästis till kusin Kerstin och hade hunnit fylla 70. Och egentligen sökte hon Kerstin - men om ihåg att vi hette Strutz och bodde i Berigårn - så med det spårade hon oss.Sannolikheten att hitta rätt är större med Strutz än Nilsson/Vestbrant.
 
Har kommit igång tidigt idag - känns skönt. Skön temperatur noteras också. Blött - och inte is - på bilrutan. Bra för min sommardäcksframfart. Tidningarna hämtade och lästa. Guldkornen fårman leta intensivt efter. Dock seger för LF basket. Mycket Piteå i rubrikerna - storbrand hos Jysk
 
Och SSU-härvan växer med avslöjanden i Piteå. Där lär det handla om 10-12 personer som ståtar med sina namnteckningar på ansökningar. 64 av 127 kurser har överhuvudtaget aldrig genomförts och vid ytterligare .42 kurser är deltagarlistorna felaktigt redovisade. Smått patetiskt när Piteå upprepar samma mantra som distriktet - lägger skulden på "tidigare generationer". Som något skrev på FB - när 2010 nämns som tidigare generationer kan man tro att det handlar om bananflugor.
 
Noterar för övrigt att kommunalrådet Roslund tar kommunalrådet Stenberg i örat. Det VAR olämpligt att hon och Christer Lindström gjorde en intern granskning av SSU.
 
Idag firar vi FN-dagen - och Evert och Eilert. Grattis.
 
För min del blir det jobb på förmiddagen - en del att få undan innan min lediga vecka - som börjar på fredag. Träning bara måste jag hinna få in. Och ikväll har vi diskussionskväll om partiprogrammet. Förra träffen var en höjdare - hoppas få träffa ett lagomt antal diskussionssugna liberaler ikväll.

Tendentiöst

2012-10-23, kl. 06.30
 
Älskar vissa ord - tendentiöst är ett av dem. Nästan lite svårt att uttala - och får även hålla fingrarna i styr då¨jag stavar. Samtidigt mjukt, likom rullar på tungan. Blev intresserad att läsa om det - och hittade Dagens ord - skulle önska att jag hade tid att följa den länken varje dag - men utrymme finns inte.
 
Kom att tänka på ordet då jag läste artikeln av Tommy Lundqvist om "festen" i Svartöstan. En journalist som jag alltid hållit mycket högt. Med förvåning läste jag:

 "Polisen sprutade pepparspray över alla som råkade gå lite för nära.  En pojke som låg vid ett träd och spydde blev påhoppad och slagen av batonger"

I nättidningen - se länken - visar det sig att det är en kommentar från en läsare - men där den uppgiften  har fallit bort i papperstidningen.

Men vi börjar från början. "Att göra listan" genomfördes i stort  - dvs det blev träning trots mentalt motstånd. Det var faktiskt tungt även fysiskt - men jag hade inte tränat sen den 9/10. Så det blev en lång middagsvila - så faktiskt blev det ingen strykning av kläder.

Sov lite för långe idag - uppskattade att tidningarna var tunna. Båda tidningarna slår stort upp de norrbottniska riksdagsledmöternas närvaro i penisalen. Blev lite misstänksam - men det var Hövenmark i Kuriren och Naess i NSD - byggde på någon central rapport. Ingen av dem länkade men jag kan avslöja att det blev ros till Hammarbergh och ris till Bucht.

Och Jokkmokk har blivit rikskänt på ett mindre smickrande sätt - klarar inte äldreboende till 101-åring. Följs upp i NSD och igår var det på löpet på en av kvällstidningarna - troligen Expressen.

Det kan vara enkelt att nöjt konstatera att Kiruna slipper att mista 230 jobb. Men visst är det väl i grunden ett lite "kommunistiskt" tänk att behålla verksamheten - om den kan göras billigare och ge pengar över till fler och bättre TV.-program. De 230 jobben torde ju själa en stor del av licenspengarna - och att ta ut det över skattsedeln torde bli väsentligt billigare. Eller?

Severin och Sören har namnsdag. Grattis! Tänker på farbror Severin på Björnholmen (högsön) - han som tillverkade delikatessen soltorkad brax - som serverades med Pommac. Barndomsminnen!

Idag präglas dan av jobb och träning - som vanligt. Ska vara ledig 1 timma på förmiddagen för privata ärenden. Och så ska det väl strykas kläder ikväll.

Ha en skön tisdag. (som bra att avsluta med att skriva vilken veckodag det är - underlättar att veta var man befinner sig i tiden)


Svindlande mängd

2012-10-22, kl. 06.30
 
Fastnade för rubriken om avfall - 457 kg  per och år person! Lite missvisande bild där tidningar återvinns. För vikten handlar ju om avfall exklusive sånt som återvinns. Svndlande mängd - får även uppmärksamhet i morgonens TV-nyheter.
 
Så var den här helgen avverkad - känns iaf som om det vore länge sen det var fredag. Skulle kunna tyda på att jag haft tråkigt - tiden har inte gått så fort. Men jag är rätt nöjd med helgen - och den har verkligen körts på låg växel. Nyttigt.
 
Härligt kallt och frostigt denna måndagmorgon. Motorvärmaren strulade dock - kontakten på sladden igenisad trots att locket var väl påsatt. Har en varm och god sladd under hatthyllan - men då krävs en insats till.
 
Inga stora nyheter alls i lokaltidningarna. Förvisso en upprörande nyhet som NSD presenterar - en snart 101-årig dam i Jokkmokk förvägras äldreboende. En porträttbild av damen pryder HELA första sidan - känns som om det kanske inte fanns så mycket att slå upp?
 
På nätverksionen slår NSD istället upp ungdomsbråket i Svartöstan. Uppgift mot uppgift som vanligt i såna här ärenden. Själv möttes jag av login när jag skulle kolla You Tube klippet. Är tydligen inte så frekvent där - för jag kommer då inte ihåg någon lösen. Men vi får väl komma ihåg att poliserna inte kom för att delta i festen - utan för att de blivit ditkallade av gästerna själva för att det förekom misshandel. Fick dessutom ta hand om någon som låg och spydde i gräset. Undrar om det inte skulle bli arbetsbrist hos polisen om inte alkoholen fanns?
 
Kuriren delar ettan mellan Svartstadsbråket och en betydligt gladare nyhet - seger för LF-basket.
 
Fattade aldrig varför kungen inte ville vara prisutdelare för Världsnaturfonden - men nu fick jag hjälp på traven av Kuriens ledare. Gillar kungens ställningstagande - civilkurage att stå upp för de lagar vi gemensamt skapat. Fin definition av civilkurage som ledarsrkibenten består oss med också.
 
Kommer inte ihåg varför man säger "blåmåndag" men nu kör vi den iaf. Grattit till Marita och Marika - namnsdag. Förmiddagsjobb, Viktväktarna, träning och Svartöstan står på programmet. Ikväll ska jag ta strykjärnet med mig framför TV:n - lite sommarkläder som behöver fräschas upp.
 
Lev idag - i morgon kan det vara för sent.
 
 

Berigårn söndag den 21 oktober

2012-10-21.kl. 08.00
 
Lugnet och mörkret var lägrat över Berigårn när jag hämtade in DN vid halvsjutiden. Frostigt på backen - kändes inte kallt men termometern visar på minus 7. Blir nog klart, kallt och soligt idag också.
 
Väl genomförd lördag. Snabb tur till stan. Strandgallerian, expen, Maxi, Plagget och sen hem. Inköp av bikini, linne och hårblekning.
 
Efter en timmes middagsvila fixade jag vinterdäcken från stallet till bilen - byte på torsdag. Stagade plogpinnarna med att kila ned "sjutumsspik" - blir spännande om de röner bättre öde än fjolårets - som blev stulna en del av dem - och resten flög iväg på första plogsvängen. Sen blev det basket - riksmästerskapen för flickor 1998 - Antnäs BK åkte på storstryk mot Jämtland - men roligt iaf. Dagen avslutades med en god och trevlig middag hos kusinen.
 
Kan väl inte precis säga att lugnet lägrat sig i kommunen i övrigt. Kalabalik vid ungdomsfest i Svartöstan. Fyllo som gav sig på parkerad polisbil. Fast i stort är det samma typ av händelser som alltid en söndagmorgon. Isiga vägar, älgpåkörningar och avåkningar. Men inget värre än vanligt.
 
Inget politiskt så långt jag surfat mig fram. I avdelningen udda nyheter återfinns blodregn - men den nyheten kom för någon dag sen.
 
Någon eller några har säkert namnsdag idag - men dagens namn servicen är dålig på helger. Dock enligt mors almanack är det Birger, Brita och Britta - grattis.
 
Idag blir det lite klädvård inför semestern. Klockan 14 ska jag vara på Sunderby sjukhus och träffa Stammningsföreningen.
 
Njut av söndagen - innan du vet ordet av så är det måndag.

Segersötma

2012-10-20, kl. 07.30
 
Med segersötma i godnattsagan har jag sovit gott och länge. Seger för både hockey och basket. Drömt mycket - men minns inte vad. Dock den behagliga kvardröjande känslan i kroppen. Och en person minns jag - Ing-Marie Åberg. Hon var två huvuden längre än mig - vilket förvånade. Till jag såg hennes pärlvita pumps med det högsta och smalaste klackar jag någonsin sett! Tolka det den som kan?
 
Blev en lång dag på jobbet igår igen. Men i makligt tempo - så inga kvardröjande men. Mest service till mina flyttgubbar Jens och Thomas. Och massor med mer ut från expen än in. Blir nog bra det här. Hann dona med lite privata ärenden under eftermiddagen - med fastighetsdeklaration och förberedande av överklagning till Löf. Annie - nej - Landstingens Ömsesidiga försäkringsbolag.
 
Och börjar undra om det är dags....Förra veckan fick jag spärra Visakortet då jag glömt det i en parkeringsautomat. Igår försökte jag med nya Visakoden till Master Cardkortet. Expediten hann dock hejda mig för ett tredje försök - fick skriva och legga - så jag har kortet kvar.
 
Kuriren kallar det "aviseringsavgift" - inte faktureringsavgift. Trodde att sånt inte var tillåtet? Men jag iddes inte ta fajten för 25 kronor - och det är väl det de räknar med. Årsabonnemanget!
 
Idag finns listan med alla som förlorat pengar i Panaxia affären - Kuriren.. Jag är helt förundrad över att företagen inte märkt att pengarna inte satts in på deras konto. För allt kan väl inte vara sista dagens kassor?
 
Ser att Kuriren slår på trummor för Duosidorna - dock inte NSD. Känns lite läskigt med ett helt uppslag lika i båda tidningarna.
 
Apropå Löf - ovan - så tänker jag att det vill till att inte bli bitter - då man fått bröstet bortopererat för högaggressiv cancer - och det sen visar sig att det inte fanns någon cancer. Men kanske man blir så glad över att faran är över. Lite dåligt beskrivet hur det kunde bli så.Men nog utgår jag från att Löf får punga ut med en bra summa? 
 
Så har den goa känslan från drömmarna förstärkts med att jag fått småle till Östman fyndiga formuleringar - han har fått det lite tacksamt med SSU-såpan. Ser att han noterat ändringen från tio till sju års arkivering av material. Han tycker det vore märkligt om materialet från 2002 hunnit försvinna då lagen precis hunnit börja gälla. Ja - inte nog med det - det vore olagligt om man gjort så - för lagen gäller inte retoriaktivt - sä än gäller 10 år.
 
Ska försöka skaka av mig en obehagliga känsla om "Sticket" ger mig idag. Slaskiga högerargument för skattesänkningar - och för att sänka välfärdssamhället.  Det påstås att en som tjänar 25 000 betalar drygt 17000 i skatter och avgifter. Möjligen går det att räkna hem den summan om man skrapar ordentligt. Men en viss återbäring finns det ju trots allt. Fast det kanske finns någon Tarzan som aldrig behöver sjukvård, tandvård, barnomsorg, äldreomsorg, utbildning, rättsväsendet, försvaret, polisen, stöd för handikapp, gator, vägar för att bara räkna upp det som spontant kommer i mina tankar. Synd att en annars mycket bra ledarskribent sänker sig.
 
Har lagt in lördagsväxeln idag - framåt i sakta mak. Ska en repa till stan för att om möjligt inhandla en bikini. Middag ikväll är inplanerad - men annars är det fri-tid.
 
Och Sibylla har namnsdag - "svärmor" på den tiden jag skulle gifta mig med lillprinsen!
 
 
 
 

Vägde tungt

2012-10-19, kl. 06.30
 
Tidningarna vägde tungt idag - knappt jag klarade tumgreppet om båda. Men innehållet var minst sagt magert. Massor med annonser - hela sidor - som vore det annonstidningar. Plus en bilaga. Och ovanpå det Duo-dubletterna. Fick räkningen för Kuriren häromdagen - är det verkligen värt 2 521 kronor?
 
Torsdagen avlöpte fint. Bra besök på Studieförbundet Vuxenskolan. Nya fina lokaler i samma hus som arbetsförmedlingen - med härlig utsikt utöver söda hamnen. En tur på stan efter jobbet. Lite datasupport uppe hos Kerstin - så var den dagen all.
 
Men nu är det nya tag som gäller - fredag. Och Tore och Tor har namnsdag. Grattis! Den 19 oktober har jag inga kända vänner som har födelsedag.
 
Men i brist på såna så gratulerar jag Kaunisvaara - första sprängningen i nya gruvan. Kaunisvaara är väl dessutom hembygd för min granne Tillberg.
 
På grattis sidan sätter jag också upp Aurora Sky station i Abiskor och Tree Hotel  i Harads. Kul med dessa fina priser för dessa turistattraktioner.
 
Nu så ska man tydligen nu inte skriva arga lappar i tvättstugan längre utan använda öppna nätverk. Var tvungen att klicka fram den här artikeln Tror dock inte vare sig jag eller mina grannar begriper hur man vare sig skickar eller läser!.
 
Ledarna idag säger mig inte mycket - Kuriren om Jas och NSD om Kiruna Folkhögskola. Oförargliga!
 
Kurirens ettan nyhet är väl det som får upp ilskan - om telefonförsäljare. Uppföljning av gårdagens artikel om Mats-Åke Bergströmsom drabbats. Alltså mest förbaskad blir jag åt att samhället inte kan skydda folk mot de här bedragarna. Kan det vara något för vassa Birgitta Ohlsson att sätta tänderna i? Samtidigt har det blivit en affärsidé för TV att vara dom som fixar det - och i direktsändning ringer drabbade och är den frälsare som ser till att folk slipper betala.Lite bittert för de andra 99 procent som drabbats och som TV inte hinner att hjälpa.
 
Hör att Jonas Sjöstedt(V) och Allan Widman(FP) ska vara i TV-soffan och diskutera bankunionen. Vad nu försvarsexperten Widman ska tillföra den?
 
Nu är det hög tid att köra igång fredag. Blir en dag att skörda frukterna av röjet på jobbet - Thomas och Jens ska köra iväg till tippen. Sen ska väl det sista komma på plats.
 
Ha en bra fredag!
 
 

"Förfallstid"

2012-10-18. kl. 06.30
 
En riktigt behaglig morgon. Tänk vad drömmarna påverkar i vilket läge man startar dagen. I natt har jag drömt att jag läxade upp en makthavare för att hen otillbörligt gynnat en familjen närstående person. Och den korta promenade för att hämta tidningarna gav vid handen en behaglig temperatur såtillvida att det nog är isfritt idag. Annars ogillar jag starkt denna "förfallstid". Nästa gång vår herre pudrar naturen hoppas jag det får ligga kvar.
 
Befann mig på jobbet i 12 timmar igår - förvisso långt ifrån i skarpt läge hela tiden. Men det är första gången på 5 år som detta inte helt slår ut mig. Avslutade dagen med en trevlig diskussion om nya partiprogrammet.
 
Nu ny dag och nya utmaningar - Lukas ska firas - namnsdag. "Lillpojken" Tillberg får en särskild hälsnng.
 
Tidningarna lästa - på kontor irritation skriver jag "Duosidan" lika i båda tidningarna - och med en layout som inte passar i en vanlig dagstidning. Återremiss till bilagan!
 
Hockeyn slås förstås upp - seger mot Modo. Med stöld från Kurirens ledarsida konstaterar jag att LO och vänsterpartiet väl inte är nöjd med det - de ogillar ju vinster. Själv blev jag störd över att det var hockey igår - onsdag. Det gör mig "dagavill" - måndag, onsdag och fredag ska präglas av att det inte är hockeydagar!
 
Noterade att ledarsidan i NSD igår INTE tog upp det som var på allas läppar - SSU-såpan.Förstår nog att en del undrat över det - för idag noterar han hur ofta han skrivit om det. Idag läxar han upp Kurirens ledarskribent som han tycker dömer ut seriöst arbetande s-kommunalråd för att en grupp yngre socialdemokrater fifflat med ungdomsdarebidraget. Kan berätta att Bengt-Urban i gårdagens PT och i viss mån även kommunlrådet Petersen i Luleåi sina kommentarer var inne på samma spår, Fler än de som kommer att utkrävas formellt straff kommer att behöva avkrävas ansvar, skrev Bubbe. Hur stor smitta som sprider sig till moderpartiet kommer att avgöras hur man hanterar utkrävandet av ansvar. Många som är i riskzonen har idag förtroende uppdrag för "vuxenpartiet". Om "Lex Leif Wikman" gäller kommer det att smitta över även till partiet . Att stå upp för fortsatt förtroende för en person som så uppenbart missbrukat det bådar inte gott. Jag avser förstås att Leif fortfarande har ett sossemandat som ordförande i ett bolag.
 
Slut för idag - viktigt att komma i tid idag - för Thomas och jag ska på besök till Studieförbundet Vuxenskolan. Ska bli spännande att bli uppdaterad om den nya organisationen. Men det blir nog min enda jobbinsats idag - får se om jag får till träning sen.
 
Njut av dagen.

Mardrömsnatt!

2012-10.17, kl. 07.00
 
Milde moses vilken mardrömsnatt jag haft. Alltså fylld av mardrömmar, Inleddes redan under middagsvilan. Senare somnade jag till fotbollen - vilken höll på att bli en mardröm - och sen har jag drömt-vaknat-drömt. Men 4-4 segern mot Tyskland var minns ingen mardröm - tvärtom.
 
Mardrömmen fortsatte i vaket tillstånd. Kunde inte komma in på bloggen. Varje gång jag klickade på "blogg.se" kom jag till Telias mobila 4G - alltså mitt nya mobilbredband.
 
Nu har jag smitit in med ett öppet nätverk - men blviti så förs enad så jag får ta en mycket kort variant. Måste hinna överväga om det ska bli buss idag. Bilens "sommarskor" inte riktigt lämplig för väglaget?
 
Men kusin Eva som skulle fyllt 61 tillägnas varma tankar. Och förstås min vän Birgit uppe i Murjek som fyller 60 år idag. Hon var för övrigt med i mina drömmar i natt - dock i en positiv roll.
 
Finns inget försvar för det som hände på Koppargården - som drevs av Carema. Men viktigt att att komma ihåg att hemmet inte hette "Carema" utan Koppargården. Ett hem som tidigare hette något annat, drevs av kommunen och hade mycket av vanskötesel. Nu har någon journalist skrivit en rapport om medias bevakning av det som felaktigt kallas den sk Caremaskandalen. Journalisten nu nominerad till pris till sin granskning av medias roll i affären. Den rapporten borde man läsa - men ni kan ju börja med att läsa "gästen" i Kurien - där Mathias Bred skriver,
 
Antonia och Toini har namnsdag - grattis.
 
Tur att man snabbt glömmer sina drömmar. Hade en riktigt obehaglig känsla i kroppen efter natten mardrömmar. Men nu börjar det gå över - välbefinnandet smyger sig på,
 
Som sagt - nu får jag fundera på hur jag ska ta mig till jobbet. Blir en riktigt lång dag idag - eftersom vi har diskussionskväll om partiprogrammet ikväll. Tur vi har en soffa på jobbet - får väl ta en rejäl middagsvila.
 
Och om någon kommer på hur jag ska få bort Telia bakom min "blogg.se" som ligger bland favoriter mottages tips tacksamt.
 
Ha en bra onsdag.

Mitt i prick!

2012-10-16, kl. 06.00
.
Ledaren i Kuriren - mitt i prick - om enpartidemokrater, Mycket intressant om det beteende som utvecklats - att lojalt alliera sig för att man tror att man bättre kan tillvara ta ens intressen. På min "hårddisk" finns en (kanske fler) företagare här i Luleå som under massor med år blev illa behandlad och missgynnad av (S)ledningen - men som när hen efter årtionden blev tagen till nåder - finns ingen måtta på vilket beröm hen öser över samma socialdemokrater.
 
Fast det här handlar i grunden om SSU - ska verkligen bli intressant att följa utvecklingen. Många som svär sig fria - men ingen som trätt fram och tagit ansvar. Väl dags att ändå presentera vilka förutom riksdagsman Sammeli Lundhs hustru Carina som skrivit på?
 
Själv revisor i vårt ungdomsförbund har jag svårt att förstå att man som revisor inte skulle reagera på ett kursutbud som på intet sätt kunnat överensstämma med kostnaderna i bokföringen? Av 184 granskade kurser är det endast 11 som överensstämmer med verkligheten. Kan svårligen tro att jag som revisor missar en sån grej!
 
Även OA ägnar förstås en del av ledarsidan till detta.  "En präktig skandal" är ju en kraftigt fördömande rubrik.  Vet inte om jag är orättvis när jag ändå läser in väl mycket överslätande. Kan man skriva "..vad enstaka dstriktstoppar gjort." - då alla omdömen handlar om ett systematiskt bidragsfusk under många år - kanske ett decennie?
 
Kan väl instämma i att nuvarande ledning handlat rådigt - som polisanmälde - men visst var det EFTER att Piteå-Tidningen hade satt kniven på deras strupe?
 
Och vad händer i och med SSU i Piteå - mig veterligt har de inte handlat lika rådligt, Där har för övrigt de interna revisorna - förtroendevalda vuxna socialdemokrater som Christer Lindström och Helena Stenberg - lagt locket på avvaktan på landstinges utredning. Kanske dags för lock av idag? Vad finns i den "grytan""?
 
Någonstans i den här soppan läser jag "offentliga medel har ingen avsändare och ingen ägare" - Elisabeth Hedman i NSD. Det är väl som en del i det som jag idag kan läsa att Luleå kommun anställt en vd för Luleå Kommunföretag AB, Ett paraplybolag endast tillkommit för skatteplanering i kommunen - underskott i LLT kan kvittas mot vinster i Energibolag och annat. Ett skalbolag med marginell egen verksamhet och som till för ett par år sen sköttes inom ramen för kommunchefstjänsten. Senaste åren har det varit en reträtttjänst för fd kommunchefen Bernt Gran - som förstås fick behålla sin lön på 83 000 kronor. Inget att säga om - så går det ju till både inom det offentliga och det privata. Men nu pytsar man på till 90 000 kronor - så sant som det är sagt - "offentliga medel har ingen avsändare och ingen ägare".
 
Slut på politik för idag - men om inte våra journalister helt försoffat sig - Lex Leif Wikman - så fortsätter den i media idag
 
Hade en riktigt intensiv  och effektiv förmiddag på jobbet igår. Röjde i mitt fd gruppledarrum på jobbet. (Därav påmind om företagaren jag nämner i stycke ett.) Och hur mycket minnen ramlade inte över mig - inte minst i de sparade "tidningskrönikor" jag skrev på den tiden - varje morgon!!
 
Var både fysiskt - många burna pärmar och klipphögare - och mentalt slut när jag änrtade min sjukgymnast. Som tydligen gjort underverk med mitt skadade skulderblad. Borde kunna bli träning idag.
 
Sen träffade jag min faster och dessutom farbror Hans som kom dit, Förödande gofika.
 
Ett kort pass som "fastighetsskötare" med kusinen - och sen tog jag slut. Lite tv-tittande men mest sov och vila. Men nu är det mesta reparerat - sömn ger underverk för både kropp och själ!
 
Idag gratulerar vi Finn som har namnsdag - en känner jag - Cromberger i Jämtland - grattis!
 
Förmiddagsjobb väntar - fortsatt avveckling av "gruppledarkarriären" - med allt vad det innebär nostalgi! Och förhoppningsvis lite träning på det. Och om Kerstin är in här idag - och läser så här långt - så kanske vi tar plogpinnarna idag!
 
 
 

Vilken fart med blev!

2012-10-15, kl. 06.30
 
Nätlivet har fått en ny dimension. Vilken fart det blev med min nya uppkopping - Telias 4G. Strulade förstås med installationen - men ändå imponerad att jag kunde själv. Det kan tom ha varit så att jag gjorde rätt från början - för när jag kom till jobbet gick det igång utan vidare åtgärd.
 
Däremot blev det en TV-frikväll - och även morgonen är TV-fri. Strul - IGEN - på kabeltv! Men radion är inte så dum den heller - igårkväll lyssnade jag till Dacapo - och väl tack vare alla dessa gamla godingar som jag haft en sån skön natt!
 
Blev lite fler ideella timmar på jobbet igår än vad jag tänkt. Men inser att jag har halva mitt bohag och massor med privata minnessaker på jobbet. Som bäst att börja förbereda pensioneringen - det tar tid att plocka ihop efter mer än35 år!
 
Som vanligt både vin och vatten i blaskorna. Upprörs över hur Bodens kommun återigen skämmer ut sig. Valle 92 får inte flytta in hos sin hustru på Sturegården - trots att det finns plats i hennes lägenhet. Istället får han fler hemtjänsttimmar - från en hemtjänst i Boden som är ruinerad! Det är såna här gånger jag inser varför jag aldrig varit någon större kramare av det kommunala självstyret.
 
Ledarsidan i NSD ger oss - FP - en viss berättigad kritik. Efter att ha ökat det kommunala självstyret så har nu 113 kommuner infört kommunalt vårdnadsbidrag. Det är alltså inte regeringen som infört det - utan de lokala politikerna. Skulle vara intressant att granska vilka majoriteter som infört detta? Kan det ha slunkit med några S och V också? Men visst håller Hamilton och Ohlssons argument - absolut!
 
Från Kuriren tar jag med mig Elsa Renfeldts krönika - "Du hinner mer än du tror" - med uppmaningen att tänka "nu gör jag bort det" istället för att skjuta upp saker.
 
Otack är världens lön tänker jag när jag hör Karl Petersen kommentera politikerpensionerna i radio norrbotten - ingen kommer ihåg att det är trots - inte tack vare - socialdemokraterna som skärpningen skedde - nog stod jag rätt ensam i motvinden - allt för länge. Och fortfarande är jag förbannad för att Leif Wikman inte avkrävs återbetalning. Han var högst ledande politiker då reglerna infördes - och visste precis att det inte var meningen att man skulle fiffla som han gjort!
 
Idag gratulerar vi Hedvig och Hillevi - namnsdag.
 
Blir förmiddagsjobb som vanligt idag. Dumpar Viktväktarna (vad var det hon skrev Elsa Rensfeldt?) till förmån för sjukgymnastik. Dejtar faster Ingamaj vid tvåtiden. Och så får vi se vilket råd jag får på sjukgymnastiken - hoppas på träningstillåtelse.
 
Ha en bra måndag!

Gott slut..

2012-10-14, kl. 08.00
 
Gott slut på den här nyheten. Tydligen har iaf Kuriren haft någon i tjänst i helgen och inte förlitat sig på "roboten" i Norrköping. Så skönt att de klarade hästen! Undrar bara om såna här räddningar går över skattsedeln eller via föräkringar?
 
Ett gott slut på en intensiv lördag blev det också. Bjöds på god middag hos kusinen - fläskfile med potatis i ugn och en fantastskt god sallad till. Och rödvin! Och gamla minnen - om när och var saker inträffade. Lite minnesträning kan man lugnt säga.
 
Den intesiva lördagen bestod bland annat av att vi inhandlade ljung och var och gjorde fint på gravarna - fem stycken.
 
Inte lika gott slut för Luleå Hockey som föll mot AIK - det i elitserien som jag absolut känner minst för.
 
Inget gott slut för pojkarna i Torsby som lekte med sin epatraktor - ena pojken dog. Och sex personer allvarligt skadade då en taxi kapats under knivhot.
 
Nå nu ska jag se till att det här blir en god söndag - starten får väl anses god även om jag låg kvar i sängen till kl. 7. Ska börja med att installera min nya router. Köra en tvättmaskin. Sen har jag avsatt två timmar för idellet arbete på jobbet. Vi röjer för ny hyresgäst - och jag lämnade något rörigt i fredags. Vill inte förmörka måndagmorgon med det. Trappstädning på jobbet också - det är väl min tur? Och så måhända jag hinner få ut plogpinnarna i eftermiddag. Fast snön verkar inte ha så bråttom hit i år. Har väl inte sett en flinga än?
 
Vem som har namnsdag idag har jag inte koll på - men grattis iaf Och ett sent grattis - födelsedag igår - till bästa grannen Ola Frishammar!
 
En bra söndag till alla mina bästa vänner!

Bläää!

2012-10-13, kl. 08.00
 
Blääar dagens tidningar - nu är det så integrerade med varann - att man inte längre vet vilken man håller i handen. Till och med horoskopen verkar det ha synkat. "Jag vet vad jag har men inte vad jag får" enligt NSD. Och enligt Kuriren "styrs jag idag av en stor frestelse men bör inte satsa min sista peng på det". Dom vet inte hur rätt de har - om sista peng. Var tvungen att spärra mitt Visakort igår - troligen kvarlämnat i en parkeringsautomat.
 
Blääar också att LF basket åkte på förlust igårkväll.
 
blääkontot kan jag också skriva upp att det känns som om media är mer oroad över att SSAB:s sponsring kan upphöra än att löneutbetalningar till en massa människor kan upphöra!
 
Men nu tar vi något roligare - var på studiebesök på Alviksgården och såg på smågrisar. Glad att det var så fint ordnat för både kultingar och suggor. Hann också med en massa från "att-göra-listan" - både jobb och privat. Kom änligen ihå att ringa till mina vänner i Gävle - och slår mig att jag borde lära mig att "skajpa" - tänk att det kan kusinen men inte jag!
 
Och så såg jag Skavlan - tack vare att det började först kl. 22. Och tänker att norrmän verkar mycket nöjdare än oss svenskar. Kanske jag gillar dem extra mycket idag - då de gav fredspriset till EU. Så går det med också så kanske jag söker om norskt medborgarskap. Fast min vän Dagny tycker att en undion mellan länderna kan vara att föredra - norska som hon är!
 
Ser att 23 procent har ansett att det är rätt pristagare - Kurirens enkät. Ingen dålig siffra för EU-negativa Norrbotten. Den finns hopp för framtiden.
 
Själv har jag haft sovmorgon till klockan 6 - så nu får jag driva upp tempot om att jag hinna allt jag tänkt idag. Grovskissade med kusin igår kväll - och nu finns allt från att fixa på gravarna till plogpinnar på agendan. Men först som vanligt lite röj här hemma. Veterackarn vem som stökar till här hemma?
 
Men gratulera Berit och Birgit hinner jag med - särskild tanke på Birgit i Murjek som behöver träna på firande - 60 år till veckan!

Nobelglans

Glömde ju - hämtar hem lite nobelglans till länet och Öjebyn. Hon som översatt Moyan (förlåt om jag inte lärt mig stavningen ännu) - Anna Gustafsson Chen är dotter till Ivar och Barbro Gustafsson från Öjebyn.

"Vicarnas" natt

2012-10-12, kl. 06.30
 
Verkar ha varit "vicarnas" natt -vice presidenterna har drabbat samman - och det är första nyhet på Kurirens nät. Förmodlingen ditputtad av hen i Norrköping - så det är säkert i NSD också.
 
Bra dag igår - tjaa??. Blev ensam på jobbet då gruppledaren låg hemma däckad av något USA-virus. Ont i axel-halsena-skulderblad - går på Ipren och "trafuril". Någon träning blev det inte - och blir inte idag heller.
 
Tog mig til Telia och fixade nu router - för 199 kronor per månad ska jag nu kunna koppla upp mig lite här och var - 50 spänn billigare än sega 3G.
 
Agerade "förrevisor" ute på Västbacken - färdigt för inlämning nu - Hjortborgen AB. Och så ett besök hos "tantena" - 85 och 90 år av vishet!
 
Fredag idag - och det gör mig hjärteglad - fast mest överraskad - hur hann vi hit? Själv är jag max på onsdag.
 
Men upp i hyfsad tid idag - kvart i fem. Tidningarna hämtade - lite frostknaster igräset. I helgen måste vi nog trycka dit plogpinnarna.
 
Båda lokaltidningarna slår förstås till med - slår upp på ettan - nyheten om varslet för SSAB, Medan SSAB sponsrade Luleå hockey går som på räls - så går det sämre för sponsorn själv. Undrar hur det synkar i längden?
 
Och medan vi andra sover så utkämpas inte bara vicepresidentdebatter - räddningstjänst av olika slag söker en "förrymd" 90-åring. Vi hoppas på snart och snabbt resultat,
 
I övrigt bara snälla tidningar idag. Åsa Petersen slår ett slag för Norrboniabanan - och uppmanar till gemensam manifestation - över blockgränser och annat.
 
Manfred och Valfrid  - Manne och Valle räknas också - har namnsdag idag. Grattis. Och idag skulle våran Hendrik ha fyllt 44 år - men han lämnade oss redan 1999. Alldeles för ung!
 
Idag blir det jobb. Klockan 12 äter jag lunch hos "Helmer" med några andra som också ska besöka Alviksgården!
 
Och får jag någon tid över ska jag leta efter det sim-kort som ska ta mig ut i 4G:s fantastiska värld!

Skrev jag inte det - minsann?

2012-10-11, kl. 06.30
 
Skrev jag inte det - minsann - att jag inte drog slutsatsen att något skulle bli bättre om man avskaffade nämndemännen. Kanske kunde avkräva lite ansvar av juristerna också? Och lite moral - med tanke på den här artikeln.
 
Annars mår jag som en prinsessa - iaf mentalt. Upp tjugo i fem - trots (eller kanske tack vare?) att jag inte fick till någon middagsvila igår. Mycket sova ger sug efter mer? Kanske!
 
Men fortsatt ont i ryggen - inte outhärdligt - men tillräckligt för att jag nog avstår träning idag. Jag har ju några dagar på mig att sätta 3:an.
 
Kuriren toppar med att "Datajättar står på kö för Luleå" - men för gudsskull det är väl bara att släppa in dem. Ont om plats har vi ju inte precis. Dock är det en annan rubrik som tilldrar sig mitt intresse "Boende vill slippa väg" - ett grönområde på Kronan som ska plogas till en tre meter bred väg. Förefallet väldigt överdimensionerat för att öppna för att barnen ska kunna ta sig mellan kvarteren! Lite bittert känns det minsann också - här har vi kämpat i snart 25 år för sen gång.- och cykelväg - och för att som en provisiorisk lösning har vi föreslagit plogning vintertid.
 
Dåligt samvete får jag av rubriken "En donator räddar nio liv". Förvissor har jag gjort allmänt känt att skulle det finnas något att använda och om jag dör under såna omständigheter att donation är möjlig - så kör hårt. Men lilla donationskortet har jag minsann inte fått till. Föräldrarna frågade mig, fick klartecken och lämnade in sina. Det är nog också nästan 25 år sen! Lika seg som kommunen - idag ska det bli verkstad!
 
NSD har en etta som kan lura till förväxling, "Vd på väg bort från krisbolaget" - och så stor bild under där Luleåbo - och dess vd startar upp bygget på Kronan. Krisblaget är Luleexpo och vd:n är Margit Eklund. Men någon sanning får vi inte - damerna ifråga vill inte kommentera. Och numer verkar våra norrbottniska journalister nöjda sig därvid. Lex Leif Wikman - som fortfarande inte gett sin syn på "bedrägeriet".
 
Såg fö att den interna utredningen av det misstänka bedrägeriet inom SSU Piteå nu var klar. Christer Lindström och helen Stenberg - revisorer hos SSU - är klara med sitt jobb. Men mörkar! Det som är märkligt är att det inte förefaller som om det ärendet är polisanmält! Kan inte någon göra det isåfall. Verkar som om jag kanske får rätt här också - skrev jag inte att de letade en lämplig "syndabock" som skulle kunna rättfärdiga alla andra fingrar i syltburken!
 
Gratulerar Erling och Jarl idag! Och har en blank sida i min almanack idag - inga möten, sjukgymnaster eller annat tidsstyrt! Så det blir väl lite jobb då - och på min ärendelista står Apoteket, Telia och Ohlssons, Inte Clas O utan tygvarianten!

Kyligt

2012-10-10, kl. 07.00
 
Ja inte här inte. Inväntar ju minusgrader med en viss spänning - för då ska vi sätta ner våra plogpinnar i de "förborrade" pålen. Ska bli så spännande att se om det funkar. Annars får väl plogaren sikta på ytterdörren och ta fullfart ned mot huset!
 
Trodde att den artikeln om kyla aviserade att det var dags nu - blev lite panikslagen när jag läste om att det skulle ske natten mot onsdag. Tog ett tag innan jag kunde konstatera att det var just onsdag idag. Men då hade jag nått fram till slutet där det framgår att det inte gäller oss här uppe.
 
Kommer att gå en träningsfri dag idag - ofrivilligt. Vaknat med ont bak på vänsterskulderblad. När jag vrider huvudet åt vänster - smärtar det och drar i vänstra skulderbladet. Diagnos? Någon? Vet iaf vilken apparat det kan bero på - ökade vikten men körde ju lite försiktigt med reducerat antal gånger.
 
Bra dagar annars igår - utom att jag tydligen sträckte mig - hann med väldigt mycket. Hoppas det håller i sig idag.
 
Började väl inte så bra - med översovning till kvart över fem. Men okej då - nu är jag igång.
 
Förfärlig ettan nyhet - om skräckscener i Coop Arena. Och bra hanterat - matchen avbröts då Oscar var svårt skadad. Glädjande att se att han är på bättringsvägen och förhoppningsvis inte får några bestående men.
 
Båda tidningarnas första sidor helt upptagna med ovanstående. Väl inte mycket annat att orda om. Möjligen att "Nu får pappa en egen matkasse" - vilket innebär att det kommer finnas leverans av färdigmat som bara ska värmas. Fördomarna frodas - män kan inte laga mat! Återigen tur att far är krémerad - annars kunde man tro att han skulle roterat!
 
"Poltiker rasar mot vårdköer" återfinns också på ettan. Glädjande nog Jens som reagerat på vårdköerna för neuropsykiatriska diagnoser - artikel i gårdagens NSD där Britt Westerlund försökte smeta ut ursäkter för köerna.
 
Återkopplar till rubriken kyligtdå jag hittade den här länken från igår. Men även Kuriren tar upp det idag - har nog möjlighet att bli lite klassiskt - att "Det var mera tryck i samarbetet under Olles tid". Kuriren har inte lagt ut det - än iaf.
 
Och nu är klockan mer än slagen. Grattis till Harry och Harriet. Nu in i duschen och sen till arbetet. Eftersom det inte blir någon träning idag - kan det tänkas bli Telia och en gardinaffär!

Färskvaror

2012-10-09. kl 06.30
 
Färskvaror - kom i mitt huvud då jag sökte efter en kommentar om söndagens partiledardebatt. Hittade inget i vare sig Expressen eller Aftonbladet - med att scrolla igenom iaf. Skulle bara skriva att jag var nöjd med min partiledare - vilket alla poängutdelar i kvällsdrakarna också var.
 
Livet är också i allra högsta grad en färskvara - inser att jag vid snart 65 ska göra - inte tänka utan göra. Igår fick jag dödsbud angående min farbror Sten i Norge - hade avlidit. Nästan 85 hann han bli - trots troligen ett ganska hårt liv. Har bara träffat honom en enda gång i livet - och utbytt några julkort och brev de sista åren. Så det kändes rätt snopet - hade nog tänkt mig att hinna lära känna honom bättre.
 
Så det blev en snackekväll hos kusinen - med lite vin och vindruvor - en helt ovanlig måndagkväll!
 
Och tränade gjorde jag igår. Och gjorde ett försök att komma till tals med telia - Nr 80 fick jag och 70 expierades - efter 10 minuter kom 71:an upp på tavlan - då gav jag upp!
 
Kändes nästan förtvivlat att det regnade när jag hämtade tidningarna. Lite läskigt med de översvämningar som det nu rapporteras om. Läserom Vibbyn i ingressen - men hittar inte igen det i texten?
 
Piteåborna brukar ju berömma sig att vara lite eljest. Och nog är ju det här eljest - men knappast positivt. Bränt och bitit sitt lilla barn! NSD:s ettannyhet! Vad ska vi göra med alla empatistörda människor? Hörde hon Götblad på TV också.
 
I NSD kan jag också rekommendera läsning av Peter Olofssons krönika - om graffitidebatten som han liknar vid en blöja. Vad han egentligen tycker döljer han fint med roliga ordsnittslingar Hittar den inte på nätet.
 
Men att det "var mer tryck på Olles tid" - uttalande av Karl Petersen. Kan inte det ses som vuxenmobbning mot Torbjörn Lidberg?
 
Ingrid och Inger har namnsdag idag - många såna känner jag som är värda att hedras. Grattis tjejer!
 
Nu väntar jobb i några timmar, sjukgymnast och sen träning. Borde väl ge mig i kast med Telia en gång till - men får känna om tålamodet är moget för det idag.
 
Ha en bra tisdag!
 
 
 
 

Måndagmorgon

2010-10-08, kl. 06.30
 
Kommer i huvudet strofen - "det är måndagmorgon och mitt huvud känns så tungt" - men det gör det inte alls - huvudet. Och inte kroppen heller. Men låten lämnar mig inte och gör mig tillräckligt nyfiken  för att googla vad den hette den där Povel Ramel låten som så lätt fastnat - "The Gräsänklig Blues".
 
Summerar en bra helg - helledig bortsett från ett kort besök på expen igår. Söndag em i baskethallen i Antnäs. Skjutsade förbi Anke till stan - och tog en sväng förbi Stationsgatan där hennes nya adress blir. Vi kom att prata om det år då vi hann ha en riktig vinter - iaf snömässigt - redan i oktober/november. Hösten/vintern 2006 kom vi fram till?
 
Själv kom jag så småningom fram till soffan igårkväll. Partiledardebatten kunde väl vara lagom att vila in John Blund till. "Andra halvlek" hade han tagit över - han kom nog redan under Aktuellt! Iaf vaknade jag 22.45 och såg att det var över. För min del tyckte jag det var mindre tråkigt än vanligt - mindre käbbel - faktiskt. Men jag kanske fick lagom dos jag?
 
Såg på FB att Linus Hannedal - centerpartist från Övertorneå och jobbar hos centern centralt - tyckte att Annie fick den finaste blombuketten - för han hade själv beställt den. Känns rätt ospontant att partierna ska beställa blommor till sina företrädare som sen delas ut av TV-folket. Fast nu måste jag ju tillstå att jag denna gång inte såg avslutningen - men så brukar det gå till. Och själv undrar jag varför inte en stor gåvocheck till insamlingen "världens barn"?
 
Och utan att ha sett att K-G Bergström utsett Björklund som bäst - det kom längst ned - så var jag benägen att hålla med honom i analysen. Framförallt att Reinfeldt kom bort - och var lite för tråkig och oengagerad. Och Annie spottade upp sig. Liksom Göran. Och visst var det ljuvligt när alla - faktist med Björklund i spetsen - gjorde bort Jimmi Åkesson så han såg ut som en förstaklassare på väg till skamvrån. Och så sur han blev!
 
I lokaltidningarna inte särskilt mycket "hett". NSD om Rutavdraget för läxhjälp - som sågas iaf av vänsterpartister, Själv känner jag mig lite kluven - kan vi plocka in hur mycket som helst till RUT av klara av? Å andra sidan är det ju absolut inte förbjudet för skolan eller andra att anordna helt gratis läxhjälp! Kuriren toppar med trista nyheter om kvinnor i länet som överfallits.
 
Roligt iaf att avsluta med dagens namnsdag - grattis Nils-Gustav. Har ju lovat att ALLTID koma ihåg. Kram. Och alla andra Nils inkluderas även en och annan "nisse".
 
Dagen känns som ett eko av de flesta andra dagar. Jobb och träning. Dock kul idag att välkomna Thomas hem från "amerikat".
 
Njut av måndagen - den här kommer aldrig igen.
 
 

Vintertiden hej då?

2012-10-07. kl. 08.00
 
Fast egentligen är ju klockan snart 09.00 - vintertid - eller normaltid som det ju egentligen är. Jag inser med förtvivlan att jag kommer att missa en av årets skönaste dagar - då vi får igen den där timmen de stjäl på våren. För visst infaller den 28 oktober? Och Gran Canaria har väl knappast den här stolligheten att ändra i tiden?
 
Många som vill ändra i nämndemannasystemet - och nu passar advokatsamfundet på att framföra sin åsikt att nämndemän från SD är ett hot mot rättsstaten - bara att hålla med. Däremot går det förstås inte att kasta ut dem - det system vi har dessa nackdelar. Men som det sägs vi ska inte kasta ut barnet med badvattnet, Själv börjar jag vara mogen att diskutera andra former att utse dem - nämndemännen - än via de politiska partierna. För ska jag vara ärlig så är det nog min erfarenhet att det inte alltid är kristallklart att utnämningen styrs utav av må bästa hen få uppdraget - i de politiska nomineringarna är det så mycket runt omkring som måste tas hänsyn till.
 
Lördagen förflöt verkligen i lugnets tecken. Kan nästan säga att jag inte lämnade gården. Men faktiskt var jag en sväng till affären - dock "förklädd" med hatt och kappkragen uppvikt. Det var lite si och så med den yttre "lacken" - så jag körde lite inkognito.
 
Gårdagen innebar också ett planerande för dagens logistik. Dock sprack den redan vid starten - den blev 6 innan jag kastade benen ur bingen - 1,5 timme senare än "drömtiden". Men då gör jag det bästa av situtationen.
 
Det gjorde väl Luleå hockey också - det bästa av situationen. Tog hem två poäng från Timrå - först efter straffläggning.
 
Och ska jag tro "lördagsgodiset" - kvinnomisshandlare gripen i Haparanda och två gripna för olaga hot i Kiruna. Lite baklänges "gódis" också - polisman misshandlad i cell - då han skulle gripa 18 årigt fyllo.
 
Spanar jag i stora världen - Expressen och Aftonbladet - så är det inte så mycket heller Expressen skriver att .Fredrik R drar ifrån Stefan L - väl ingen oväntad nyhet.
 
I Aftonbladet måste det stora väl ändå anses vara artikeln om Mats-Ove Johansson från Sunderbyn. Som sägs blåst på storkovan - fast det ingår väl just i spelets regler att vara kall i det avgörande momentet.
 
Och om jag inte sagt det förr - så möttes jag även idag av regn. Men det spelar väl inte så stor rol för mig personligen - nu ska jag göra mig färdig för gymmet - öppnar 1000. Sen en sväng förbi jobbet - mest bara för att kolla in - har inte varit där sen i torsdags. Och sen blir det basket för hela slanten. Först Lisa klockan 14 och sen Sara kl. 16. Knappt lönt att lämna Antnäs - så jag får väl köra min veckoinhandling på Sörbyhallen i pausen.
 
Ha en fin söndag - förbanna inte regnet utan tänd ett ljus!

Blöt, blötare...

2012-10-06. kl. 0800
 
Och regnet det fortsätter att vräka ner.Det är nog blötast nu - blöt och blötare är passerat.  Det knapprade  skönt mot rutan i morse - skönt då jag själv låg kvar i sängen. Försökte vänta ut ett slut på regnet - men klockan 6 tog tålamodet slut.
 
Tänker att starka ord ska man spara på - och lite missbrukas dom. Så jag vet inte vad jag ska kalla detta - om att Södetälje rättegången måste göras om. Ja själva det faktumet är förstås åtminstone en smärre katastrof - mycket mänskligt lidande. Själv retar jag mig på att nämndemannasystemets motståndare nu tar chansen och hävda att detta visar att det varit bra med tre domare istället. Men jag tackar jag - borde man inte hellre dra slutsatsen att alla dessa jurister som funnits runt detta mål - och som inte ens undersökt eventuella jävt bland nämndemän och andra dömande - borde få rött kort? Det är möjligt att nämndemannasystemet inte är det mest ultimata - men själv känner jag mig inte mogen att helt överlämna "dömandet" till juristerna.
 
Gårdagens nyhet - detta ovan - men minns att jag hade mycket jag hade velat skriva om - men nu minns jag förstås inte vad.
 
Och om jag ska hinna allt praktiskt jag tänkt mig här hemma idag - får jag nog hålla mig till att kommentera dagen. Bror har namnsdag - och då kan väl alla som är "bror" till någon inkluderas i vårt GRATTIS.
 
Och länet och Luleå hamnar på expressen senaste nytt topp - iaf just nu i skrivande stund. Fast då inget roligt alls - om en man som innebränts i en bil. Framställt med en lite diffus bild av eventuell brottslighet i bakgrunden. Vilket väl lär visa sig.
 
Och "tidningsmakarna" som drömmer om EN tidning i länet - en "Norrländska Kuriren" har fött ännu en skapelse - Duo. Som jag själv nu får i båda tidningarna - som beter sig som ryska dockor - lager på lager att dra av och ur. Ogillar Namnet Duo ska bland annat spegla att den går att läsa från två håll och att den kommer med två tidningarna. Själv undrar jag vad vi ska läsa mellan raderna - hör rykten om sjukskriven personal - som tydligen inte behandlats så väl - milt uttryckt.
 
Och "duon" Gröning - Östman går på. Idag  Östman skriver på ett träffande sätt om Petersen d.ä. och graffitin. En bra balans till Kurirens krönika "Husbondens röst" med Petersen d.y. (Som en parentes var den senaste krönikan av Petersen d.y. en hyllning till höghusbyggaren Petersen d.ä,  och ett i öronentagande av de tjänstemän på stadsbyggnad som inte lydde chefen - Petersen d.ä.), Och nyheter kom han med också - Östman. Nytt för mig att Sammeli och Hedstig skulle ha tackat nej. Om Sammelis nej har något med skadat förtroende i samband med SSU:s bidragsfusk återstår väl att se.
 
Sonen ringde mig från Ludvika förra veckan - glad ihågen - konstaterade han att han passerat Söderberke och var alldeles i trakterna av Kopparbo. Vilket är "brottsplatsen" - där var Jens på FPU-läger 1994. Och visst har det idrotten och tävlingar av allehanda slag som drog mest. Men han lyssnade på Peter Örn - och löste medlemskap i FPU - så småningom blev det ju FP också - med känt resultat. 
 
Detta slog mig när jag läste ledaren i NSD - av Peter Swedenmark. Anrika Brunnsviks folkhögskola ska nu flyttas - från LUDVIK till Borlänge. Och detta då efter en prestigekamp mellan skolans styrelsen och tuffa siffernissar på LO. Ytterligare en liten falangstrid inom rörelsen. Kulturm ord kallar han det - och siffe rnissar är också hans.
 
Nu har jag degat länge framför datorn - nu måste det bli lite verkstad här hemma. Pyssel hela dagen vad jag vet. Träning och andra nyttigheter får bli i morgon - då det också ska bli träning. För mindre än tre/vecka får det ALDRIG bli.
 
Ha en god lördag!
 
 
 
 

Lillfakiren

2010-10-04, kl. 22.00
 
Imorgonbitti drar jag mot stockholm - med "lillfakien" - 06.35 - taxin hämtar 05.20. Säger "lillfakiren" för jag fick skällning på FB  ritiga fakiren går kl. 06.00 eller möjligen tidigare. Eftersom jag måste läsa tidningarna hinner jag inte blogga något.
 
Men gratta kusin Kerstin som fyller år idag hinner jag - grattis. Och mammas kusin Barbros man - Gunnar - fyller 83. Eftersom Gunnar Karlsson född 1929 - inskriven i mors blombok krävde lite detektivarbete för att veta vilken gunnar det var så är han minsann extra värd att fira.
 
Dagen idag har varit kanonbra. Mycket gjort på jobbet - och också en hel del privata grejor. Klippning - frisören bojkottade inte min blonda kalufs. Sen till Fyren och hälsade på. Riktigt trevlig stund på sängkanten hos 92-åringen. Klar i huvudet och förhålandevis pigg i kroppen - efter opererat benbrott.
 
Nu får ni klara er utan mig till lördagmorgon. Om jag nu inte ärså uppfylld av stockholm att jag måste blogga i morgonkväll. Apropå så kommer jag ihåg att jag har uppdrag att inhandla internationella tidningarna på den välsorterade affären på centralen.
 
God fredag tillönskas er alla.

Drömt över

2012-10-04, kl. 07.15
 
Mardrömsstart på dagen - översovning i en hel timme. Vaknade redan kl. 3 och var pigg men skulle vänta in ringningen halvfem. Den minns jag inte ens - men förmodligen ingick den väl i drömmen jag hade. Om att jag var i Jokkmokk på konferens - årsmöte för länsförbundet var det - och verksamhetsberättelsen var i ett bedrövligt skicka med sidor som fattades och felstavningar. Men helhetsintrycket av drömmen var posititv - var väl därör jag inte ville stiga upp. Så kanske drömt över - inte sovit över.
 
Nu gäller det att inte stressa upp - för då slår det till - kraftlösheten.
 
Börjar lite pedagogiskt med gårdagen - den var bra. Min vän Lars var och hjälpte mig med hyllan. Och då blev det förstås frestande at börja med förestående ommöbleringen - så jag gjorde bara det som absolut var tvunget att verkställas igår - sen blev det ommöblering - men mycket återstår.
 
Var kvar till klockan 13 - då jag åkte och hämtade Lisa ute i Alvik. Åt "mättnadsfaktorlunch" i bilen bestående av vindelrökt skinka - inhandlad i Antnäst. Släppte Lisa kl. 15 och begav mig till bentäthetsmätningen. Inte bara koll av längd - utan även vikt. Man måste hålla koll så jag inte magrar - för det är också en riksfaktor vid benskörhet.Nog ingen risk för plumpar i det protokollet!!
 
Och mätningen var bra - medicinering och/elller träningar har gett bra resultat Förbättring både i kotor och höfter. Båda får faktiskt helt godkänt -. även om det inte skulle bli ytterligare förbättring.
 
Verkligen inte myckat att yvas över i tidningarna heller. Sökte Roffes krönika - men den borde väl kommit igår?
 
Lite roligt iaf - kommentarerna runt sossarnas budget. Vilken behandlas på båda ledarsidorna förstås - Kurien och NSD, Mest synd tycker jag om väljarna - måste bli svårare och svårare att se skillnad på blocken - åtminstone innan v och mp blandas in i det röda. Men visst finns det besvärande fakta för båda sidor. Svenskt näringslivs uträkning om minus 88 000 jobb med sossarnas politik kommer säkert väga tungt i debatten - se Sticket.. Förvisso ska Svenskt näringsliv ses som en part som inte behöver se helheten - men ändå. Rapporten kommer säkert att dissikeras.
 
Märkligt är det ju också att sossarna inte har en bokstav om norrbottniabanan i sitt budgetförslag. Än märkligare är hur OA, Roslund och Karin Åström nu försvarar det. Det kommer sen...Och man kunde inte vänta det nu..Det finns ingen järnvägsplan (Roslund)..Men förutsättningarna var väl lika då regeringen la sitt förslag?
 
Och Karin Åström fortsätter att tycka att det är hemskt och fel att regeringen föreslår  4,3 procents sänkning av bolagsskatten - trots att sossarna själva sänker med 2,3 - och enligt egen utsago hade sänkt mer om det tyckt att det funnits ekonomi för det.
 
Däremot tycker jag att sossarna är rätt ute när det höjer i sjukförsäkring och a.-kassa . nu kan jag inte deras förslag i detalj - men båda försäkringarna har utholkats och bör återställas. Och varför inte obligatorisk a-kassa? Det skulle bli en extra skatt, tyckte Magdalena Andersson - men värre skatter har nog s - varit med och infört.
 
Nä nu får jag ta iut med verkliga livet - om 1,5 timme ska jag vara på jobbet. Och halvtolv ska jag klippa mig. Spännande att se om min frisör godtar att det kommer en blondin? Sen blir det träning. Och så hem och läsa på inför morgondagen - SV-valberedning i Stockholm.
 
Och ett extra stort grattis till Ellen PE som fyller år idag. Namnsdag har Frans och Frank. Thomas får pussa på sin Frank!
 
Ha en trivsam torsdag (höll på skriva onsdag - undrar om jag gjort det på något annat ställe?)

Inget att ord om

2012-10-03, kl. 06.30
 
Känns så - idag har jag inget att orda om. Konstaterar att gårdagen var bra - men nog är det mycket arbeta, träna, äta och SOVA! Fast några trevliga möten hann jag med igår. Var och hälsade på en vän på Fyren också - men hon sov så det besöket får jag göra o m idag och/eller i morgon.
 
Osvald och Evald har namnsdag idag - denna mörka oktobermorgon. Nej då - jag klagar verkigen inte - detta höstmörker har också sin tjusning. Särskilt när det är torrväder. Fast jag vet att jag snart kommer att börja surra om snö.
 
Inga hockeypojkar på tidningarns ettor idag - tydligen är supporten framgångsstyrd - för det blev 5-0 i baken mot Brynäs - fick jag för mig - resultatet står inte ens på ettan. Men det blev bara 0-1 - var tusan fick jag övriga fyra mål i från? Brynäs femte raka seger kanske spelar in.
 
Även ledarsidorna går i det stillsamma tempot - Kuriren om ryssland och arktis. Och lite allmänt om ryssarnas upprustning och vårt strategiskt utsatta läge. Och se upp för "kommunisternas" skrämelselinsändare om Nato och Afghanistan - kan vara vilseledande manövrar det också - så att "kompisarna" i ryssland får upprusta ifred. NSD och OA skriver om Perssson, Österberg - och Gunnarsbyn. Stillsamt även det - men två affärer i Gunnarsbyn kändes lite aha för mig.
 
Stillsamt kan man väl inte säga om att en kvinna avlidit på akutpsyk - men nu låter det iaf mindre dramatiskt än de första braskande rubrikerna. Men så klart inte mindre tragiskt för det.
 
Idag förlitar jag mig på Kurirens "stjärnor" - dagen börjar med bravur och jag tar ett litet kliv runt ett stort problem. Känns lovande!
 
Och dagen börjar med herrbesök på jobbet - han kommer med hammare och spik - bildlikt. Vi ska fixa upp en hylla. Inser nu att jag får träningsfritt idag - för Lisa ringde igår och behövde "taxi" in till stan och fotbollsavslutning i eftermiddag. Och själv har jag "besök hos bentäthetsmätaren" - 15.20 som det så fint heter. Och kan tänka att Lisa ska återforslas efter det.Men träningsfritt onsdag är okej - två träningar gjorda och det finns fyra dagar kvar att fylla!
 
Ha en bra onsdag.

Nå minnet!

2012-10-02, kl. 10.30
 
På väg in kom jag ihåg - klart att läraren skulle ha skadestånd. Kanske inte så mycket för brottet men väl för domen. Det var ju tingsrätten i Gällivare som i domen skrev att lärare minsann skulle måsta tåla. Befängt förstås.
 
Men det var ju det här med minnet - kom ihåg först när jag hörde om nyheten på radion.
 
Och när bästa kusinen ringde och påminde om att jag hade chans på en middag idag - då kom jag ihåg att jag glömt att meddela henne att jag inte kunde. Och i samma veva kom jag på vad jag var inbokad på också. Jag som trodde jag hade en blank em,

Självmål!

2012-10-02, kl. 06,45
 
Jaha - minsann - så presenterades han sig nya chefen för konsthallen. Kan bara hoppas att det inte är den Hans Sundvall som jag känner - då blir jag besviken. För så korkat och avslöjande debattinlägg han åstadkommit - rena självmålet! Man kan ju rentutav tro att han är ditsatt av partiboken - partiledningen ska försvaras till varje pris - även om ledarskribenten måste tillvitas saker han aldrig uttryckt. Han - Sundvall - ifrågasätter om kommunen verkligen ska måsta granska brottsregister - men jag tror det räcker om man tillämpar den inköptspolicy som finns - det hade nog räckt i det här fallet.
 
Måndagen avlöpte annars bra. Inplanerade aktiviteter genomfördes - och stack mellan med att köpa en ny bikini också - ´650 kronor - hos Laura Eleonora. Såg att sonen med sällskap tydligen hann hem med sista- aviserade om förseningar men tydligen hann de med - för Anke och David hade inlägg på FB. Själv har har jag haft en nästan 9-timmars natt - verkarha ett omättigt sovbehov - men mår ju bra - så varför klaga - bara sova på!
 
Ljummet väder idag - och oregnigt. Kanske man inte kan säga "oregnigt" - det ligger nog sånt och väntar!
 
Trist rubrik på Kuriren - "Samebyn är ute efter pengar" - vd för gruvförtaget i Jokkmokk spär på konflikten med ett onödigt uttalande. Men bra att Kuriren redovisar gruvprojektet - och visst ligger det något i kritiken om att det alltid finns en massa nejsägare - ingenting får göras eller röras.
 
Och andra nyheten - Kuriren - uppseendeväckande - "Polisen slarvade bort deras hund" - läs artikeln på sidan 8. Men välgörande med polismannens uttalande - som utan att tveka på målet bara konstaterar att det är fullständigt oacceptabelt och att han fullt ut förstår kritiken! Inga bortförklaringar här inte!
 
NSD toppar med att den misshandlade läraren i Kiruna fått rätt i hovrätten - rätt till skadestånd. Tingrätten fick alltså bakläxa. Fast jag tycker att media också ska ha bakläxa - man har framställt domen som om det inte blev något straff för förövaren - men det blev det visst. Det tingsrätten inte utdömde var skadeståndet - själva ersättningen i pengar. Och jag är väl inte lika övertygad som hovrätten och lärarfacket att det var det som var det viktiga. Kanske ett strängare straff hade varit nog så viktigt? Men i vårt girigsamhälle ska ju allt värderas i kronor!
 
Ludvig och Love har namnsdag - grattis grabbar. Fast jag undrar om inte Love kan vara en tjej också? Eller är det bara Lova det?
 
Idag blir det till att jobba och träna. Tror inte jag har något annat på måste-schemat idag. Få se om jag kan ta mig hem i tid och börja tvätta då. Fast jag försöker invänta vackerväder - vill hänga ute minst en gång till i höst!
Ha en bra tisdag!
 

Vadå kyla och mörker?

2012-10-01- kl. 06.30
 
Farväl september - det är dig vi ska minnas i november - eller hur de nu sjunger. Vet faktiskt inte om årets upplaga är något att minnas - knappt någon frostig morgon!
 
Nu hälsar vi iaf oktober välkommen - 1:a idag. Trevlig ledare i Kuriren - om mer av nordiskt samarbeta - Förbundsstaten Norden - klingar väl inte så dumt? Tydligen något som Wetterberg lanserade redan för flera år sen - men som jag missat.
 
Och strömmings- eller sardineuropa - där norr står för det första - men där någon undersökning visar att vi ändå hellre väljer Toscana framför  Danmark - inklusive danskarna. Alltså "sardiner".. Men vad jag är less på allt tal om mörker och kyla - och i denna ledare dessutom tråkighet. Myten sprids - här är minsann inte mörkare och tråkigare än någon annanstans. Tvärtom! Men ser ett mönster - läste Stig-Björn Ljunggren i lördagens PT - som frankt påstår att folk flyttar till storstäderna för att man vill interagera mer med andra människor - mer av socialsamvaro. Jo jag tackar jag - är det någon som inbillar sig att det hinns med mer av socialsamvaro i storstäderna där man mest sitter fast i bilköer! Inte ett ord om att folk faktiskt flyttar för att de måste hitta ett jobb att försörja sig på - att de allra flesta norrbottningarna som flyttar härifrån gör det för att det inte finns jobb att få här. Är det inte så?
 
Nå ledaren är ju sidan 2 - ettan I kuriren ägnas åt "Fartsyndarnas värsta fiende" - om ATK i Kiruna som identifierar alla fortkörare. Övrigt i Kuriren är Österbergs första dag på jobbet och om Anders som lurade döden. Anders från Arvidsjaur - ett offer för det meningslösa våldet - men som också visar att det går att komma igen. Träning och åter träning - envishet rätt använd!
 
NSD rubricerar med "Dammen läcker" - man skulle kunna tro att det har något samband med marknadsföring av Miakel Niemis nya bok "Fallvatten" (var det så den hette?). Inte länkbart. Det är däremot "Miljonregn på Hertsöns stora turdag" - där det också verkar som om pengarna hamnat hos såna som känns värda det. Ledaren i NSD rätt oförarglig - hela sidan ett välkomnande till landshövding Österberg. Och ett försök att få oss att tro att Norrbottniabanan skulle ligga bättre till om sossarna fick makten. Fan trot! Synen på sänkt restaurangmoms svängde ju när man hamnade i opposition - och det är ju långt ifrån enda frågan.
 
Hör om hemska skyfall i Japan - tydligen inte bara här det regnar. Och tänker att Stefan Tornberg landar där nu på morgonen (Källa FB). Samma källa visar på snö i Kiruna - iaf igårkväll . Göran Stjärmholm på FB. Det senare - snön - såg riktigt trevlig ut!!
 
Och Nanna i Gävle fyller 40 år idag. Grattis! Ragnar och Ragna har namnsdag - grattis! Och så gratulerar vi oss alla att vi har en hel ny vecka att fylla med "godsaker". Livet ska levas nu - och blir vad vi gör det till! (Lite självpeppning - tycker inte det är så kul - och inte tusan är det då sant att blondiner har roligare - om ni nu här vet att jag än blondin?)
 
Ha en bra måndag!