När mamma fastnade med tjickorna i köttkvarn

Efter att ha fått tips om att Mårten Ström på sin hemsida skrivit att jag i dag i Råneå dementerat att folkpartiet vill lägga ner fem vårdcentraler  kunde jag ju inte låta bli att gå in och titta: Gör det ni också. Men läs först det jag här nedan klipper in. Det är Els och Jens svar till Svartholm, ordförande, för distriktsläkarna som undrade vad som egentligen var på gång:

===
 Svar på Robert Svartholms inlägg infört 30/8   

Vad är det för smörja man får läsa i NSD frågar sig Robert Svartholm, ordförande i distriktsläkarföreningen i Norrbotten.  Ja frågan är befogad efter NSDs beskrivning av Folkpartiets förslag till familjeläkarsystem. I Norrbotten har 20% av alla allmänläkarplatser på våra vårdcentraler varit vakanta under de senaste åren och våra patienter har ständigt mött nya stafettläkare när de söker vård på sin vårdcentral. Under samma tid har landstinget gjort allt för att de sista så kallade privatläkarna (Kvartersakuten, Hermelinen med flera) ska kastas ut trots att de har en stor och nöjd patientgrupp som fått sin vård tillgodosedd med den kontinuitet och trygghet det innebär att få gå till samma läkare.  Folkpartiets familjeläkarförslag bygger på att patienten ska ha en fast läkarkontakt in i vården och att våra allmänläkare ska ha en rimlig och väl definierad arbetssituation. Den överensstämmer i stort med distriktsläkarnas egen PROTOS-modell och är en grund för att vi ska kunna rekrytera fler distriktsläkare till Norrbotten. Både PROTOS och Folkpartiets familjeläkarsystem ger patienten större makt att själva välja sin läkare och genom att pengarna följer patienten kommer landstingets egen primärvård och de privatpraktiserande läkarna ha samma förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Så krigsrubrikerna om nedläggning av 5 vårdcentraler i Luleå blir aldrig mer än en tidningsanka där det troliga resultatet av förändringen är att vi får många fler, men kanske mindre vårdcentraler. Tryckfriheten är något vi värnar lika starkt som våra journalister och då ingår även rätten att skriva artiklar som vi som politiker tycker är urusla. Men när man hoppar över källkritiken, inte kontaktar oss som förslagsställare när sossarna angriper oss, och hittar på egna folkparti  citat tycker vi att man gör ett dåligt publicistiskt arbete. Jag förstår att Robert Svartholm är upprörd. Men rikta din ilska mot NSD för när det gäller utformningen av primärvården är Folkpartiet överens med distriktsläkarföreningen. 

Jens Sundström, gruppledare
Els Jakobsson, landstingsledamot

==

Länk till Mårten Ströms blogg

Till saken hör att jag först i morgon ska sätta min fot i Råneå. Socialdemokraterna har lockat ut Bergsten, NSD, att lägga påståenden i mun på folkpartister. Och när vi säger att det bara är en tidningsanka heter det att vi dementerar det. Jag råkade nämligen lyssna till nämnda Wikman och stod så jag verkligen skulle kunna se honom i ögonen när han stod och ljög. Eftersom jag stod mitt framför honom gick huvudet höger-vänster snabbt och elegant. Samtidigt som en klädsam rodnad visade sig på hans kinder. Uppenbarligen har han lite skam i kroppen. Tillslut var han tvungen att se mig och mitt i sitt anförande började han föra en dialog med mig. "Ja, ha ni dementerar det. Varför har ni inte dementerat i tidningen?" Hur dementerar man där nyhetsjournalister tror att högsta sanning kommer från socialdemokrater mitt under brinnande valrörelse? Annonsera? Fast ABF eller LO betalar inte våra annonser, bäste Wikman.

Men miljonären och socialdemokraten C-G Carlsson har bekräftat min dementi - och han var faktiskt där - vid valstugan på gågatan i Luleå.

Ännu roligare blev det när jag blev tillrättavisad av Fredrik Lundh. Det var han som hade länkat fel till Karl Petersens hemsida. Karl hade visst en sån. Gå in här  och kolla hans gästbok. Kristina Niva, från 2003 då ordförande i Frida - idag toppkandidat för FI och utmanare till Karl Petersen. Första inlägget från Karl P kommer den 6 augusti 2006. Sanningen är den att Karl P:s intresse att informera har att göra med att valdagen närmar sig. Hemsidan har legat nere i flera år. Det är som med löftena om hur bra allting ska bli bara s får vara kvar vid makten - det kommer vart fjärde år.

Det här är lika roligt som historien om han som sa sig aldrig ha skrattat så mycket sen mamma fastnade med tjickorna i köttkvarn. Särskilt Mårtens Ströms helskarpa inlägg!Sista dagen?

Undrar just varför jag skrev sista dagen som rubrik i morse. Möjligen för att jag ända sen i går lunch fått psalmen "Tack o gud för vad som varit.." på hjärnan. Tack och lov för min omgivning som nynnar jag den bara inombords.

Vid busstationen mötte jag en man som ljudligt och långdraget började tilltala mig med "Faan" och så fortsatte han "på håll trodde jag att det stod KYSS STRUTZEN på bilen". Jag sa att med gick bra med det också.

Och nu är jag nyklippt och har dessutom varit till Norrbottens radion om blivit intervjuad om kvinnor i politiken. Träffade Stig-Arne Nordström som höll en fällknivsliknande stil på grund av att någon nerv var i kläm.

Och som vanligt i valrörelsen möts man av glada små överaskningar. Jan B kommer inte på måndag utan den 14/9 istället.

Nu ska jag dra till valstugan -problemet är bara att det är så vårt att dra sig därifrån igen - och det finns onekligen en del att dona med här också.

Sista dagen!

Så ändar vi augusti - efter en helt otrolig sommar. Idag har temperaturen krupit ner till 10 och det är riktigt dimmigt ute.

Aporopå temperatur så är den naturligtvis hög runt valstugorna. Men ett försök till analys säger mig att den är mer nervös än någonsin tidigare men faktiskt inte lite hätsk - än - som den brukar vara.

Inom alliansen samarbetar vi med valtekniska grejor. jag tog valsedlar för kd till bokbussen i går morse. Och centern och kd till Biblioteket i Gammelstad - fast när jag kom dit upptäckte jag att jag glömt våra egna.

Rätt dålig kunskap uppenbarligen om var den förtida röstningen ska ske. I förrgår kom en dam och frågade uppgivet var hon kunde rösta. Hon blev glad och tacksam när jag upplyste om att det var i stadshuset - hon hade frågat över allt och ingen visste.

Och Mårten Ström har börjat sin personvalskampanj . "Rösta och kryssa för folkbildning" annonserar han i NSD med bild men utan logga. Undras vem som betalar den med text fullmatade annonsen? Samma "företag" som betalade frimärken till tackkorten från hans 50 årsdag??''

Nu blir det inget mer från mig i morgonbloggen i alla fall. Programmet upptar nu en timmes jobb på expen, klippning, radiointervju. Då är vi framme vid 10 och jag vet vad jag tänkt göra - men det blir alldelses säkert något annat.

Tomt och humorlöst på s-sidorna

I väntan på att kroppen ska varva ned lite till så vandrade jag in på mina "favoritsidor" - hos Mårten "väljarna glömmer så fort" - Ström och Fredik Lundhs hemsidor.

Mårten försöker dra slutsatsen djupsplittring för att jag skojat om att Maria i en artikel i dag först sas ha velat bli riksdagsledmot och sen ändrat sig och helst velat bli kommunalråd. Mycket snällt och skämtsamt skrivet. Och så ondgör han sig över att folkpartiet har Mansten - vet du Mårten - det är nog trots allt ett flöte att ha Mansten jämfört med att ha sänket Ögren. Han som har hemliga möten i Piteå med delar av PÄS gruppen - under förevändning att resten av gruppen inte får gå ut om kvällen - eller vill gå ut var det kanske.

Och Fredrik Lundh han länkar så snällt till
Karl Petersens hemsida - där vi kan läsa att sidan inte existerar. Nog borde Fredrik veta att Karl inte har någon hemsida - så jag undrar hur snällt det var menat. Han har ju trots allt länkat så han måste ju sett att det var tomt.


Förresten fick jag en idé - jag har en plan - precis som Jönsson ligan. Nu ska jag bli flitigare att dela ut blåklintar men jag ska också införa begreppet blåklantar. Dagens blåklantepris delas broderligt lika av Anders Mansten och Jan Bergsten.


Mycket vatten under broarna

Det känns som om det runnit mycket vatten under broarna sen jag skrev här i morse. Uppretad har jag varit hela dan. Dels på Anders M som nästan alltid lyckas bli missuppfattad. Men också på den jäkla journalisten som lyckas bli så duperad av Leif Wikmans försök att utnyttja tidningsankan. Medvetet eller inte av journalisten vet jag inte. Men att det var medvetet av Leif Wikman DET vet jag. Jag sa bara i förbigående till honom att för hans del var det inte nödvändigt att göra sig dummare än han är.

Gnälla på journalister brukar jag mycket sällan göra. Tre gånger har jag gjort det på rikt under mina 30 år i politiken. Ett handgemäng hade jag med PO Wäring (eller Värsting) på hans tid på Kuriren. Har glömt vad det handlade om. Andra gången var faktiskt samma journalist som jag är förbannad på idag  - och det var förra valrörelsen om missbrukshemmet jag berättade om i morse. Det värsta av allt är att han bor i Sunderbyn och faktiskt medverkat till den fantastiska boken om Sunderbyn - så jag kan väl inte vara arg på honom så länge heller.

Annars är jag fortfarande skogstokig på Försäkringskassan. Pratade med en läkare i dag vid valstugan - och han bekräftade bilden av att "kassan" ganska slumpmässigt och ursinningslöst kastar ut människor ur sjukpenningsystemet.

Nog är det väl sanslöst att statliga försäkringskassan så grovt misstror landstingets egna läkare. Res er - det är ni som måste hjälpa till att stoppa drevet mot ohälsotalet. För att fixa bättre siffror till sosseregeringen så skickar de ut människor i totalt kaos och förvirring.

Vi har haft fullmäktige också idag. Det var inte särskilt upphetsande.Programmet som gör att folk ska kunna bygga ut sina sommarstugor antogs. Men sossarna och vänstern vill inte rent ut säga om folk ska tvingas ansluta sig till kommunalt VA. Det pratar luddigt om flexibla lösningar.

Och halvfem var vi färdiga. Jobbade till sju och sen levererade jag foldrar för utdelning till Eva Nilsson - en av våra duktigare valarbetare. Och poltiker också för den delen.


Det kan hända att det inte blir någon morgon blogg så tidigt i morgon. Möjligen måste jag förflytta mig till stan extra tidigt för att skicka material med bussen till Älvsbyn.


I tryckfrihetens namn

Det är lite trist att just när samtliga tidningar kör kampanj för tryckfriheten konstatera att vissa journalister missbrukar den. Så kan man inte säga som politiker mitt i brinnande valrörelse och jag skulle inte heller gjort det om jag inte just påminde mig exakt samma beteende i förra valrörelsen.

Bakgrunden då var etablering av ett missbrukarhem i Sunderbyn. Etableringen skedde i smyg och villaägarna i området fick ingen information. Och som vanligt blir det då desinformation istället - och skrönorna började vandra om hur hemskt det skulle bli.

Jag kritiserade kommunen hårt för att de inte öppet och tidigt informerat berörda. En tidig öppen och rak information hade desarmerat alla rykten.  Jan Bergsten skrev insinuant vid upprepade tillfällen att jag minsann bodde i närheten och syftet var klart och tydligt att jag skulle misskrediteras som en som inte ville ha ett missbrukarhem i min närhet. Villapriserna skulle sjunka - och jag bodde ju i närheten...

Idag skriver han ordagrant så här:  "I presskonferensen deltog ochså Jens Sundström, folkpartiets gruppledare i landstinget. De båda folkpartisterna förespråkade en framtida sjukvård i Norrbotten där allt utom akutsjukvård och psykiatri ska privatiseras om folkpartiet får makten". Fullständig befängt
naturligtvis!

Det Anders Mansten relaterat till är de siffror som redovisades i media i samband med att privatläkaren Ivan Nilsson inte fick överlåta sin praktik. Genomsnittssiffran för antal patientbesök per anställd distriktsläkare var då 675. dela det med 200 arbetsdagar. Med ett husläkarsystem skulle antalet patienter vara mycket högre. Och en privat läkare skulle ju aldrig klara sin verksamhet med så få besök.  Problemet ligger i att en medarbetare aldrig blir effektivare än systemet tillåter. Där ligger skillnaden mellan offentlig och privat. Jens kommer givetvis att skriva pressmeddelande och tillrättalägga. Vi får väl se om tryckfriheten överlevt kampanjen!

 

  


Om beiga, otydliga och hycklande politiker


Ena vägen ut på nätet strejkade i morse och på den andra vägen höll jag på att ha glömt lösensordet. Koll i almanackan - vilket stöd - och kom ihåg att "kall"  Lovisa fick låna ut sitt namn den här gången.

Och nu Temo idag igen - fp stadigt runt 11 procent och alliansen än stadigare i ledningen. Det finns för och nackdelar med det inför slutspurten. Den finns för och nackdelar med alliansarbetet för både valarbetare och väljare. "Reinfeldt accepterar pappamånader" och Leijonborg dito med vårdnadsbidrag. I fråga efter fråga kompromissas det. Och vi valarbetare ska förklara vad vi egentligen innerst inne vill och vad vi "tvingats" kompromissa oss till. Och väljarna ska förstå skillnaden. Det är risk att allt blir en beige hoper.

På andra sidan har vi hyckleriets mästare - vänsterpartisterna. Ohly tycker inte alls att det är märkvärdigt att hans dotter går friskola - trots att han fördömer dessa själva. och arg blir han för att dottern dras in i valrörelsen. Något han själv gjort och utnyttjat för att visa vilken föredömlig far han är som anpassar det politiska arbetet utifrån barnen. Rätt naturligtvis - men nog måste då också dotterns val av skola kunna noteras med visst uppseende.

Och några nya moderater finns då inte i Luleå. De kör fortfarande Bo Lundgrens skattesänkarstuk som viktigaste ingrediensen. Och Maria hade tydligen svårt att veta om hon prioriterade riksdagsledamot eller kommunalrådspost. Det var DEN tydliga rösten!

Men bästa klon idag var ändå NSD:s granskning av BB-frågan. Av sjukvårdspartiets storvulna löften om att öppna BB på alla fem sjukhusen återstår nu följande skrivning: "BB i Kiruna kan motiveras".

Och idag börjar den förtidsröstningen - som poströstningen heter numera. Då brukar valtemperaturen höjas några grader - då är det skarpt läge!

Jag är lika slut som Göran Persson

Så var ryggtavlan på en T-shirt för många år sen. Och så känner jag mig ikväll. Eftersom jag nu har en himla massa T-shirt att välja på hade jag ikväll tänkt publicera det som kunde stått på min personliga T-shirt om jag tagit fram någon. Ska ringa min coach och höra om hon har kvar textförslagen.

Annars började dagen som vanligt i full fart. Jobbet - hinner knappt se A-G än mindre prata med henne. Hann i alla fall ut med information om att det var samling klockan 15.00 vid valstugan för att träffa Johan P. Tänk alla som kommer hem i kväll och läser det först nu. Johan är en som är mångas favorit.

Sen var det sammanträde i stadshuset. Hisseländet höll på att förorsaka hjärtinfarkt. Liksom första ärendet som var vår motion om personalstipendie. Jag läste handlingarna för en vecka sen - och hade glömt att vår motion var med. Bifallen! Härligt!

Kan bara konstatera att vissa föreningar har gräddfil i stadshuset. Nu var det Ezperanza som sökt projektbidrag för sin ordinarie verksamhet. Kultur hade gett 75 tusen och nu föreslog Kalle att de skulle få ytterligare 150 tusen av kommunstyrelsen. De har en fantastisk verksamhet - javisst - men det har också handikappföreningarna som hankar sig fram på 4 tusen om året i verksamhetsbidrag. Jag yrkade att bidraget till Esperanza skulle behandlas i samband med budget. De ska vägas i samma vågskål som handikappföreningarna. Och inte ha någon särskilt "håv" som Karl P strör ur när det är valår. Det är väl allom tjänt att Esperanza har många goda kontakter in i kommunhuset.

Nåväl, sammanträdet över på en timme - rus ned till expen - och sen valstugan - och sen expen - och sen valstugan för att möta Johan P. Vilket jag bokstavligen och handgripligen också gjorde vid Åhlens parkeringshus.

Och Jens kom med båda barnbarnen - vilka var och åt moderatgodis om ni lovar att inte berätta det för någon. Provade en själv också - det var sura och hårda och --gröna!

Tjo och tjim och Micke Nyberg och Bo Östman - sen åter till expen.

Under valstugesejouren fick jag besked om att min gode vän nekas sjukpenning - helt sjukt! Vi alla som känner honom vet att han är arbetsoförmögen en bra bit framåt i tiden. Det vet också hans läkare och hans samtalsterapeut. Men Försäkringskassan vet bättre. Alltså - jag blir så frustrerad så jag vet knappt hur jag ska få ur mig det.

Och att köra med Kryssa Strutz bilen är hur kul som helst. Mötande bilar ser Folkpartiet komma mot sig - ett "fuck you" finger har mött mig men jag tackade nej! Fast jag hade lite gult klet fram på skärmen. Inte annat jag kunde känna var det äggula. Hur kul som helst - nu börjar argumenten tryta.

Och i morgon är det fullmäktige - nog kommer det vara en och annan av oss som har myror i byxorna.

På återhörande!

Så många jag känner

Vad kul det var i går kväll egentligen - på banketten. Och hur många människor känner jag inte. Problemet är att det där med namn det går trögare och trögare. När jag började mitt kringflackande liv som ombudsman kunde jag alla namn på folkpartisterna ute i länet. Spelade ingen roll om det gick flera år mellan träffarna. När händerna möttes i en hälsning så kom det. Hej ELSA roligt att träffa dig igen. Men nu är det pinsamt jobbigt.

Som nu när jag ska kommentera en artikel i gårdagens Kuriren så kommer jag inte ihåg vad journalisten hette. Men i alla fall. Hur kan man översätta ett budskap på en tröja : Alla älskar en liberal kvinna - till bildrubriken. "Sex säljer". Själv älskar jag ostburgare, valrörelse och mina barnbarn. Föga har det med sex att göra. Det är nog vad som finns i skribenternas egna huvud som styr!

För övrigt ska ni inte ta artikeln på allvar heller. Nu när jag vet att det var Thomas som svarade på frågorna så är jag helt övertygad om att hon fick tydliga svar. Och oengagerad är inte något ord som sammankopplas med Thomas precis. För övrigt var jag själv väldigt imponerad av alla som var i valstugan i går - vad duktiga, och kunniga det är. Det är inte lätt att svara och kunna allt om allting. Spännvidden på frågorna och synpunkterna är enorm.

För övrigt hörde jag att en av centerns valstugearbetare hade fått lite tryck över bröstet och domningar i en arm. Jag håller tummarna för att läkarbesöket gav positiva besked.

Ta vara på den här dagen också - och kom gärna till valstugan och träffa Johan Pehrson. En av våra färgstarkare riksdagsmän och en trolig blivande justitieminister.

Det är så härligt att göra såna här utnämningar för att jag vet att det retar upp en del. Skrev skämtsamt en bildtext till ett foto där våran Thomas agerade med microfon. "Vårt blivande kommunalråd med ansvar för skolfrågor" vilket hade föranlett Mårten Ström att länka till min sida. Där kunde jag läsa att jag lagt mig platt på mage framför TV:n och sovit. Fattade nada - men efter en halvdag kom jag ihåg att jag tjugo inlägg tidigare skrivit om Thomas. Men det är härligt att Mårten skickar läsare till min blogg.

Lite orolig är jag för bomberna i Turkiet. Våran Linda Bäckström med familj åkte dit i lördags på en sista minuten resa. Och vi vet inte riktigt på vilken ort de hamnade. Jag hoppas Jens eller Lotta hört något idag.


Skötsam gammal dam

Som den skötsamma gamla dam jag är så tog jag 22.15 bussen hem till BYN. För mig är det alltid lite pest att gå till såna här stora fester - invigningsfesten för gymnasiebyn - men när jag väl kommer dit tycker jag oftast det  är roligt med alla möten med olika människor. Och brukar ha svårt att lämna i tid...

En sån här gång vill jag ju verkligen gå för att visa uppskattning för alla som jobbat i ett så stort och viktigt projekt.

En härlig och lagom middag - med tanke på att det är skattebetalarna som står för notan. Förrätt med tunnbröd rulle med rökt lax med någon basilika olje grej till. Vatten till. Och så oxfilé med små rund potatis i mycket fett. Med rödvin till. Jag glömde att vi faktiskt fick ett gott vitt vin till fördrink. Men inget vin till förrätten. Och ingen alkohol till efterrätten heller - vilket absolut inte behövs när man får citronpaj med maränggrädde. MUMS! Men det var massor av platser som inte intogs - jag försökte tigga mig till en efterrätt till eftersom jag misstänker att kommunen ändå får betala. Lite slarvigt med skattebetalarnas pengar på den äran. Själv är jag så himla snål så jag ringer och ändrar beställning ända in i det sista för att slippa betala i onödan.

Jag har egentligen massor att berätta från timmarna på valstugan. Där händer det verkligen saker hela tiden. Men jag nöjer mig med att berätta hur himla arg många var efter Göran Perssons framträdande i TV i går kväll.

Och att jag själv fick besök av en man som lämnade en livs levande liten blåklint till mig som uppskattning för att jag var bra på att svara på mail. Sånt värmer!!


Bankett

Ja, bara själva ordet avskräcker mig. Men nu har jag bestämt mig för att det ska bli riktigt kul att umgås med alla potentater.

Idag har vi ju invigt gymnasiebyn och jag gav mig ju den på det. Karl P hävdade att Luleå kommun bjöd på det vackra vädret. Påspädd av Willy Sundling och statsrådet Baylan. Jag hoppas ni förstår att jag skojar!

Invigningen stördes för min del av en elev som stod framme vid scenen och kompade med någon form av instrument. Det var inte instrumentet som störde men väl att han var i förd en röd tröja med hammaren och skäran. Det röda i tröjan symbolerar väl blodet som flutit i kommunismens spår - men jag misstänker att han inte förstår det.

Det andra som störde var ett rökmoln som dök upp framför scenen - strax efter att Karl Petersen förkunnat att vi stod i gymnasiebyns skolgård. Visst ska det vara rökfri zon på skolgården? Eller vad tycker ni?

Själv är jag nu vacker som en dag - redo att åka till banketten - men likt Askungens systrar har jag problem med skorna. Än har jag inte skurit av något - men kvällen är lång. Kära fabrikanter av fotriktiga skor - lite läckrare kan ni väl göra dom? Nu har jag reaskor - guldfärgade med klack - och det är inte mitt stuk - framförallt inte mina fötters.

Jag hoppas att kunna vara en "Se och Hör" reporter när jag kommer hem ikväll!


Gnäll lönar sig

Nu är det då bara centern i tidningarna varenda dag, konstaterar jag lätt avundsjuk. Stefan har ju gnällt och klagat främst på  Kuriren och har då verkligen fått utdelning. Men så är han ju en gamma journalisträv själv.

Och Karl P han vill bygga vidare i Luleå. I ett inlägg i NK visar han upp en glättig bild av Luleå. Det enda han inte tillskriver socialdemokraterna är sommarens underbara väder. Men nytt äldreboende på Bergviken med bredband hjälper knappast den dementa äldre dam vi kunde läsa om i tidningen förra veckan. Och de som är i liknande situationer som den damen är många - men det är en grupp som inte orkar strida för sin egen sak. Och anhöriga har också fullt sjå att orka med. Många som lider i det tysta och har en ovärdig situation. Men att påtala såna brister kallar Karl för käbbel. Luleås befolkning ska växa är ett av de upphetsande budskapen vi får oss till livs. Men gudbevare oss för att någon ifrågasätter om Luleå verkligen gör det och än mindre får det ifrågasättas hur vi ska få igång Luleå. Karl Petersen vill gärna framställa sig som den fågel som sjunger bäst och vackrast - men alla vet hur tyst om tomt det blir i skogen om bara den fågel sjunger som sjunger vackrast, eller hur det nu heter.

Och Persson sjöng tydligen inte alls vackert i TV utfrågningen i går kväll. Bottennotering i både Expressen och Aftonbladet. Och tydligen förförd av miljöpartiet. Han tycker att elkonsumtionen ska pressas istället för elpriserna. Det blir kall, hård vinter för oss norrbottningar om den mannen tillåts fortsätta.

Som vanligt rinner tiden för fort på morgonen - skulle behöva pumpa ut mängder av adrenalin - men jag ska hinna både det ena och det andra innan det är dags för invigning av gymnasiebyn.

Stackars väljare!

I morse fick jag information om den familjpolitik som partistyrelsen ställt sig bakom. Det handlade om oförändrad föräldraförsäkring, bibehållna pappamånader, införande av jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen. Det folkpartiet gett med sig på är vårdnadsbidraget. Det är inte längre förbjudet för kommunerna att införa ett vårdnadsbidrag. Men folkpartiet har betonat att det inte får gå ut över kvalitetén i förskolan. Tak för hur stora barngrupperna ska kunna vara ska införas och alla ska kunna få dagisplats. Detta måste gå före ett kommunalt vårdnadsbidrag. Det blir upp till oss kommunpoltiker att prata ihop oss om det - och det kommer inte att bli några problem.

Men nog blir man förtvivlad när Berit Andnors kommentar är: "Med kortare föräldraförsäkring, lägre ersättningsnivåer och mindre resurser för förskolan visar alliansens familjepolitik hur lite de förstår om barnfamiljers vardag," säger hon.

Alliansen har inget förslag om vare sig kortare föräldraförsäkring eller lägre ersättningsnivåer. Och inte heller mindre resurser till förskolan.

Måhända friserar vi alla politiker budskapen till vår fördel - men när ett statsråd oemotsagd får komma med rena lögnerna tre veckor före valet - då undrar jag hur debatten kommer att se ut när vi närmar oss valet.

Det var talande att sossarna i Jokkmokk hade röda flygblad med vad alliansen tyckte - oftast lögner - men väldigt lite om vad de själva vill.

Morali(s)k indignation!

Jag har inte i detalj tagit reda på det  påstådda "spioneri" kd ägnat sig åt contra socialdemokraterna. Det jag noterat när jag lyssnade på radio var i alla fall att Kd handlade väldigt snabbt och avskedade berörd. 
men när jag ser rubriker i Expressen och Ulvskogs indignation kan jag inte annat än små le. och uppenbarligen är minnet väldigt kort. Statsminister Persson säger i Expressen:

"- Med stor bestörtning kan jag konstatera att vi har en ny situation inom svensk politik. Man har definitivt passerat den moraliska gränsen för vad som är acceptabelt."

Den gränsen är bruten för länge sen och det som alltid varit först och värst är socialdemokraterna. Hur kan de uppbåda sådan indignation när det bara är ett par tre månader sen en motsvarande "spion" avslöjades i deras partis huvudkontor.

Igår I Jokkmokk hade "röda laget" flygblad med rubriken Alliansen höjer fastighetsskatten i Jokkmokk. Går man inte på SVT:s undersökning kan man se att  för Jokkmokk blir det plus minus noll i jämfört sossarnas och alliansens förslag.

Nu kommer det att fortsätta göra stor nummer av stostäderna komma att få stora sänkningar. Men det ligger i sakens natur att det skatten är högst blir det ju också största sänkningarna.

Låt istället vara himla glada åt alliansen och främst då kd som lyckats driva den här frågan så att även socialdemokraterna tvingats inse att skatten måste sänkas. Gamla människor ska inte tvingas från hus och hem.

Men det är väl sån här buskpropagande från sossarna vi tvingas leva med. De har ju en stor apparat som bara ägnar sig åt att sitta och misstolka förslag. Och någon som helst moralisk gräns finns inte, Göran Persson.

Fotogalleri från Jokkmokk

Ska ju vara lätt att leva - särskilt när det är söndagmorgon - och så gäller det att rationalisera. Eftersom jag haft en återhämtningsnatt med 13 timmars vila så gäller det nu att rationalisera också. Under tiden jag deltagit - lyssnat - på information inför överenskommelse om alliansens familjepolitik har jag pluppat in dessa bilder från den fantastiskt dagen i Jokkmokk igår. Den sög förvisso musten ur mig - och de berodde då inte på de små bordsdammsugare som fp-jokkmokk delade ut. Den symboliserade istället en vädjan att hänga med folkpartiet i framgångssuget.


Här är en av de lokala marknadsgeneralerna Gunilla Nyberg - föredömligt prydd i keps. Dock lite synd på Gunillas nya fina frisyr som varit värd att visa upp. Men en trogen valarbetare bortser även från sånt.

46461-150


Nedan ser ni tillresta Helena Nordwall från Boden som hjälpte till i moderaternas monter. Helena och Maria Salmgren var förvillande lik varann bakifrån varför jag trodde att Maria lagt sig till med hatt i valrörelsen. Dock tillhörde den Helena.

46461-151

46461-152
Och här ser vi Kent Ögren - som föreföll mer avslappnad så här på hemmaplan. Även s-partiet hade skickat upp "stöttor" i form av Fredrik Lundh från Luleå och Karin Åström från Överkalix. I s-montern syntes förstås kommunalrådet Sixten Eriksson och Roland Boman. Även "hemmadottern" Inger Wikman-Eriksson skymtade fram efter lunch.

46461-153

Och här är Mickelsson i centerbåset. Christina Simonsson från Piteå var inlånad riksdagskandidat.

Nedan ser ni en bybo från Sveriges snart största by - Sunderbyn. Rune Eriksson heter han och har skaffat sommarviste i Tjåmotis (med reservation för stavningen). Tillsammans med en annan Sunderbybo - Björn Holmberg - konstaterade vi att BYN nu snart passerar Arjeplogs kommun i innevånarantal. Vi funderade om en kampanj för att bilda egen kommun!

46461-155

46461-156
Ni har ju nu sett bilder från några partiers montrar. Även kd, sjukvårdspartiet, miljöpartiet och vänstern fanns här. Men det var bara hos folkpartiet som det fanns mjöl - RENT MJÖL I PÅSEN! Malt av Gunnila Byberg i skvaltkvarnen i Granudden.


46461-157

Och här har vi nestorn i folkpartisällskapet. Sonja Forsberg - en poltiker som det slog gnistor om på hennes tid. Många fajter med Kent Ögren & co.


46461-158

och här får Gunilla vara med på bild igen - för att visa upp vänsterns V. Ni som är svag för seg, söt kola kan besöka dem. Där finns inget annat att hämta men god söt kola hade de.

Borta bra

Oj, vad kul det är att vara på marknad. Jokkmokks höstmarknad är en av de roligare. Men faktum är att jag fick stanna och "sova" två gånger 10 minuter på väge hem. Och så blev det energidryck och en ölkorv i Boden. Äckligt - men jag höll mig vaken så jag komm till mor med en påse Gakkå från marknaden. Och NU mina vänner ska jag lägga mig platt på mage framför TV:n.

Har lite foton och intryck från marknaden - men förhoppningsvis vaknar jag till vid 22 tiden och kan lägga ut det. Annars får ni sjå er till i morgon bitti - men då blir det nog tidigt. Ska somna in till finnkampen som jag lyssnat till på radion. Ställningen är spännande i herrkampen - men det kommer inte ha en chans mot John Blund.

På väg till Jokkmokk

"Må bävrarna gnaga av de bordsben på den "tron" de sitter". Ylva Mjärdell om landstingsledningen utnämner jag till veckans citat.

Och visst Stefan du har ju bloggat om Haparanda beavers.

Och idag kan vi väl båda skriva om opinionsmätningarna. Fast på radion sa de att mätningarna var motstridiga att alliansen ledde i den ena och "andra sidan" i den andra. Men vad jag kan se på leder Alliansen även i Sifo om än med knappa 0,3%.

Konstigt att man kan få så felaktiga bilder av ett partis med och motgångar. Har ju känts som om Kd röner framgångar men faktum är att de ju också ligger en bra bit nedanför valresultatet. Fast det är klart - av valresultets 9,1 är väl rätt många personliga procent för farbror Alf.

11,4 i Temo får väl duga som utgångsläge när tre veckor återstår.

Nu måste jag dra mot Jokkmokk. Så här såg vi ut förra gången det begav sig. Fyra år sen? Eller två år sen? Snygga är ni i alla fall - inte bara folkpartister!
46461-149

Riktig valrörelse

200 bananer och minst 200 foldrar på 45 minuter var morgonens resultat. Och många glada tillrop. Själv skulle jag uppsöka andra gänget för att ge mer bananer och då upptäckte jag verkligen hur jättestort sjukhuset är. Det blev rena ökenvandringen. Men vid Östra entrén genade jag genom sjukhuset. Dock hittade jag aldrig mina polare.

Men

Och längre än så hann jag inte någon gång vid lunchtid idag. Och ikväll var det tidig kväll - hemma halvåtta. Och sen har jag suttit och talat i telefon till nu - 22.10.

Och massor har bubblat i mitt huvud - och valstugan är på plats - och kul är det - och trött är jag.

Om jag vilar nu så kanske jag orkar skriva något i morgon bitti. Innan jag drar mot Jokkmokk och höstmarknaden. Skulle vilja kunna strima mig - vara både i Luleå på valstugan och i Jokkmokk och lite överallt.

Här kommer nu ett foto från banankampanjen.

Och min älskade svärdotter Lotta hon kom in och kramade mig - hon var hur less som helst att bara "se" mig på bloggen.

Nu gäller foto och sen sova!
46461-148


Bäverpris?

Kul grej med centerns Bäverpris - men en utav mina valarbetare gjorde stora ögon när jag nämnde det i förrgår. "Bäverpris? - men bäver är ju namn på det kvinnliga könsorganet - varför kopplar man så". Det hade jag ingen aning om och säkert inte Stefan heller. Men inte blev det mindre kul för det!

Och apropå roliga grejor så jobbar jag på hemmaplan nu på morgonen. Vi uppmärksammar  folkpartiets motion om att uppmuntra personalen med ett personalstipendium fått gehör i landstinget.

Eftersom jag är på hemmaplan så förväntas väl att jag tar värdskapet och är på plats och hälsar mina partikompisar välkommen, Själv ska jag bara vara med till klockan 8. Därefter gör landstingspoltikena besök på infektions-, njur- och lungavdelningarna. Det uppmärksammar också de skenande kostnaderna för stafettläkare. Detta trots att landstinget fattat beslut om att succesivt avveckla denna dyra lösning.

Så jag återkommer förhoppningsvis under dagen. Om inte valstugan somär på plats på gågatan "äter upp mig",

Goda grannar och luktärter

Hemkomst 21.50 och möter vid garaget Eva från Konst-iga Cafét - min granne. Vi har ungefär lika tokiga tider hon och jag. Men vilket möte - hon sträcker över en blomma - precis vad jag behövde. En luktärt - vilket inte var helt lätt att utröna i mörkret.

Mörker har det varit på många sätt i kväll. Har varit på debatt med HSO - och varit publik. Våran Håkan i panelen skötte sig med den äran - men nog undrar jag hur folk orkar sitta och lyssna till oss politiker. Och frossbrytningar får jag när jag hör ...många... ingen nämnd och ingen glömd. Men falska människor ska hängas ut - åtminstone om de är offentliga.

Jag har stor respekt för att politiker med småbarn har svårt att kombinera politik och familj. Men när Börje Lööw vill gå hem kör han med  "ensamstående far med fyra barn - varav två bor hemma". Men när det vankas fribiljetter som till exempel  Trolltagen i Älvsbyn - då vill han gärna ha ytterligare en fribiljett - till sin fru!! Jag är långt ifrån felfri - men ärlig. Skenheliga, falska typer är det absolut, typ, värsta jag vet!!

För att hinna sova några timmar  så får ni nu ett bildgalleri från igår och från ikväll. God natt vänner!

thomasSe sån stil han har - vårt nästa kommunalråd men ansvar för skolfrågor.
46461-137

Och även om jag kapade hans fötter så har han bättre fotarbete än vårt nuvarande...
46461-138
kommunalråd

46461-139
de har ganska tunt på fötterna...sossarna
46461-140
och detta är Ny framtid - blir den min då - Cadilacen? Jag som inte ens kan stava till det!

46461-141
de här grabbarna var den kulturella inramningen . Med den äran
46461-142

och Camilla i sitt esse
46461-144
Våran stab - och här avslöjas morgondagens "utspel". Exit Ögren annars blir sjukvården en "bananrepublik"

46461-145
och kvällens panel. Våran Håkan var stringent som vanligt!
46461-146
och allians brudarna - centerns alltså. Men hu så oranga de blev!

Konstig panel i kväll - centern och socialdemokraterna hade tre representanter var. Alla sossar och centerpartister som kom till mötet  blev "panel". Vi andra var publik! Kd och sjukvårdspartiet kom inte alls!


Jag lever å fröjd

Det är väl en och annan kompis som funderat att jag inte hört av mig. Blev försenad och skulle skriva när jag kom till jobbet. Ni kan ju gissa ungefär hur många gånger jag börjat knappa in och fått avbryta. Telefonen går mer än varm. Vi fick till och med fax om att lägga på luren - det trodde att vi lämnat den av men den var upptagen på rikt.

Läs Anita Öströms artikel i NK idag. Den har tidigare varit i NSD. Och tänker ni på den när Mårten Ström & co kväker om hur det kommer bli i "borgarnas" Sverige. Värre och ovärdigare än det är idag kan det bara inte bli.

Ovärdigt så det stänker om det är det också att det fortfarande är en stor reva mellan sjukhusvården och äldromsorgen. Nu klagar en enhetschef från Boden att sjukhuset skriver ut gamlingarna för tidigt. Det vill säga kommunen har inte omsorg som klarar patienter i ett så pass dåligt skick som många är. Det är fullständigt egalt om det är kommunen eller landstingets fel - sluta gnäll på varann och gör någonting. Alldeles uppenbart behövs en ny permanent vårdform - en mellanvårdsform eller vad det nu ska kallas.

Och Rättvisepartiet gör klart att de inte vill samarbeta med någon - de inväntar väl egen majoritet eller planerar för revolutionen under tiden. Annars var det glädjande så samstämmiga "damkören" var - vi fyra gruppledare även om Erika än så länge bara är blivande. Fast så är det väl med oss alla. Dels vill vi ju egentligen bli kommunalråd och så ska ju väljarna säga sitt - man kan aldrig veta vem de kryssar in. Och Camilla är glädjande tydlig och avvisar Karl Petersens frieri. Inte för att jag trott något annat heller - Camilla är kanske den största tillskyndaren av alliansen.

Alliansen som för övrigt verkar samlas ute vid Sörbyhallen i morgon eftermiddag. Jens har ju ordnat till en liten valstugefilial där också de övriga anslutit då och då. Bra samarbete - och i morgon verkar det som om det kan bli en riktig fyrklöver. Kan hoppas att Erika kommer och inte "bara" Conny.

För övrigt tycker jag att en del "gamlingar" är egennyttiga med att släppa fram andra och nya. Ett exempel är att Erling Wälivaara som ju i praktiken slagit igen butiken står med på den alliansartikel som skickats till tidningarna med anledning av överenskommelsen i går. Anna, Krister som riksdagsledamöter, Stefan som kandidat. Nog hade det väl varit bättre för kd att matcha fram Anders Pettersson, som är deras toppnamn, än att ha med Erling Wälivaara.

Jag skrev igår att kd inte var med på skoldebatten och Magnus har svarat att de kanske inte visste om det. Men nog tror jag att gruppledare Conny fått den inbjudan - fast det är ju mänskligt att glömma också.


Nu har mina sju skrivarminuter gått till ände.


Framtidspartiet - med framtiden bakom sig

Det här inlägget började jag skriva - i alla fall rubriken - efter att ha varit ute vid gula paviljongen och lyssnat på lärarfackens utfrågning av poltikerna. Men sen störde det mesta mig under eftermiddagen så det blev inte något.

Nu är jag hemkommen halv nio - det blir liksom häftigt långa dagar - men jag trivs. Mysigt var det att vara vid paviljongen idag - och vara publik. Känns så skönt att våga släppa taget och som i det här fallet låta någon annan också stå i centrum  Om jag minns rätt var det annars idel gruppledare. Bortsett då från Kd och Sjukvårdspartiet som inte kommit alls. Och inte heller anmält sig såg jag av programmet. och Thomas var hur bra som helst.

Rubriken på det här inlägget kommer från att det utanför Shopping stod en ljus brun Cadilac. Med skylt på taket " Ny Framtid". Fast han som stod med bunten av flygblad såg ut som om han hade det mesta av framtiden bakom sig. Lite märkligt att de kunde stå så med bilen - kan inte tänka mig att kommunen och Ing-Marie hos polisen gett tillstånd till det.

För övrigt träffade jag vännen Roffe vid paviljongen - vilket påminde mig om att jag måste skriva artikeln om det så kallade välfärdssamhället.

Efter gågatan var jag till gubbdagis och fyndade pärmar - 19 kronor styck - och lite plastlådor att förvara broschyrer i. Sen drog jag till Storheden och hittade härliga stolar till valstugan + ett skrivbord på myrorna för 150 pengar.

Ja visst ja, alliansen har visst kommit överens om ett valmanifest idag. Jodå, jag är rätt nöjd - har faktiskt inte hunnit läsa hela. Men bibehållen 80% i sjukersättningen gillar jag. Språktestet kan slänga sig i väggen - vilket det fick göra i manifestet - det skickades till en utredning. Fatta - det är ju inte testet i sig som är viktigt - det är ju den debatt som redan förts och som förs. Nämligen att det viktiga är att vi "snäppar" upp kvaliteten i den Sfi utbildning vi ger. Och i vårt program om att stärka svenska språket så är ju testet en ...... i Missisippi!

Det känns att detta bloggande går i rundgång - det är inte särskilt tydliga och vassa politiska kommentarer - men faktum är att kroppen värker. Det blir lite för mycket jobb och för lite vila. Och så är det faktiskt så att det är så otroligt mycket intryck varje dag, varje timme, varje minut, varje sekund. Så det är svårt att minnas och sortera upp till bloggen. Ni vet direktlinan tankar-blogg. Inte dumt!

Men nu ska jag hinna med två (minst)  privata, sociala telefonsamtal. Så hör jag av mig i morgonbitti!

Pst, kompisar, jag har ju fotat i dag. Men i sista stund bestämde jag mig för att leverera valsedlar till Karin på Hertsön och glömde handväskan med kameran på jobbet. Men i morgon kväll ska det bli en härlig bildkavalkad.


Sent har hon vaknat

Fast inte jag - men väl bloggen som inte ville släppa in mig i morse. Nu har jag redan nästan gjort ett första pass på jobbet.

Anna - på väg till "sektledaren" i Arjeplog - kan väl vara nöjd med omdömet på Kurirens ledarsida "ny men ändå länets tungviktare i riksdagen".

Nöjd kan hon också vara med utdelningen från kampanjandet i Piteå igår. I en rapport påminner hon om det förslag till försämring av reseavdragen som finns i en byrålåda på finandepartementet och som skulle bli ett dråpslag mot Norrbotten. Kristina Zakrisson förnekar och säger att det återfinns minsann inte i valmanifestet. Självklart inte - men det återfinns säkert i miljöpartiets kravlista för att stötta en s-regering efter valet. Ingen rök utan eld!

Och i Piteå-Tidningen går två socialdemokrater till hårt angrepp på Anna Grönlund Krantz för språktestet. Folkpartiets mycket omfattande program för förbättringar när det gäller att ge invandrare möjlighet att lära sig svenska språket reduceras till att handla om språktestet. Underskrivet av bland annat Alexander Szögi som väl torde ha släktskap med Agnes Szögi som jag tror är anställd som "spökskrivare" hos socialdemokraterna.

I en insändare med rubriken "Framtidens nyheter" påstås att Sverige fått in sitt första främlingsfientliga parti i riksdagen, nämligen folkpartiet. Piteå-Tidningen är den tidning som uppenbarligen släpper in flest anonyma insändare producerade av partifolk, s.

Oj, vad det skulle finnas mycket att kommentera och tycka idag - men verkligheten kallar på mig. Det finns en del att göra. Väljarkontakterna tenderar att öka starkt och det är det bästa med valrörelsen. I går på väg hem pratade jag i telefon med en herre som ville prata kommunens bostadsförsörjningsprogram och tidigt i morse ringde en man. Han gav mig omdömet att vara känd för att vara rädd om skattebetalarnas pengar - och han sa att han skulle rösta på mig och att han tidigare alltid röstat med socialdemokraterna. jJag blir så glad!


Nu har de kommit!

Nu har de kommit! Våra personliga valaffischer. Men det dröjer ett tag innan de kommer ut på stan. Vi sparar det bästa till sist. Fast du som är nyfiken på vilka vi har och hur de ser ut kan ta en sväng förbi expen. Här huserar vi in fönstrena.

Kommit har också SVT:s opinionsundersökning för de fyra nordligaste länen. Enligt Micke Nyberg som jag träffade på landstingshuset så behåller fp sitt mandat i den undersökningen. Och Stefan har ett riksdagsmandat - så idag skriver nog Stefan om opinionsundersökningar.

Sjukvårdspartiet verkar inte ha några större framgångar. Övriga partier får dela på 4.4 % och skrämmande nog har Sverigedemokraterna nästan hälften av detta. Kd och mp ligger risigt till. Men kan trösta sig med att felmarginalen på såna här undersökningar kan vara stor.

Nu har affischeringsgänget kommit. De som ska klistra affischerna. Men som vanligt upptäcker vi ju att antalet tavlor är för litet. Pinnarna finns kvar - men det stals tavlor så in i bängen förra valet och under eu-valet.

Anna inbjöd till presskonferens i dag om de beränsningar i reseavdragen som med all sannolikhet väntar om sossarna får fortsätta vänslas med miljöpartiet. Dessvärre verkar det som endast Piteå-Tidningen var intresserad av detta. Det borde intressera för det är inga små belopp som kommer drabba personer som tillexempel pendlar mellan Piteå och Luleå. Viktigt att få ut det budskapet innan valet.

Annars har jag inte fått mig så mycket politik till livs idag. Tycker det är full huggning med att svara på mail både från organisationer och privatpersoner.

Nu ska jag försöka få ihop en samlad information till min 190-klubb. Vilket är de personer som finns på våra listor. Viktigt att hålla dem informerade.

Jag återkommer - om inte förr så efter tidningsläsandet i morgon bitti.

Jag kan icke räkna dem alla

Den här gången beror det dock inte på Guds kärlek så stor. Utan på medias vilja att förse oss med ständigt nya opinionsmätningar. Där det alltid finns något för säljande löpsedlar. Den senaste - om det inte kommit någon ny medan jag duschat - basunerar ut att vänstern nu passerat fyra procentsspärren på fel sida - eller snarare rätt sida enligt mitt sätt att se. Det känns länge sen kamrat fyra procent var aktuell - undras om han är lika lojal idag när det gäller?

Nu blir det ytterligare ett parti som ska dela på "pocenten" - Rix-partiet med Fylking. Här rådet väl ingen tvekan om att det faktiskt är ett skämt från Radio Rix. Men i fallet Rosling tror jag ibland hon tar det på fullaste allvar. Fast jag undrar om hon inte redn uppbär "partiledarlön" från någon dokusåpa regissör för att spela upp det här?

Och apropå (mitt nya favoritord) teater så känns det lite makabert att läsa hur eländigt de ska bli när "borgarnas" förslag om ändrad trafikförsäkring slår igenom. Jag kan faktiskt inte fakta i frågan - vilket jag ska ta reda på - men detta basuneras ut av samma parti som har ett förslag om försämrade reseavdrag liggande i skrivbordslådan. Ett förslag som skulle medföra minskade reseavdrag med 18 000 om året för en Piteåbo som jobbar i Luleå - eller vice versa.

Och Andnor hon säger i Kuriren att det inte är någons fel att de blir sjuka. Det säger en socialförsäkringsminister som skjutit sjukförsäkringssystemet i sank och som varje dag kastar ut människor ur systemet. Ut till ovisshet. Där deras liv och ekonomi över en natt slås i spillror. de hänvisas till sociala - där vi vet att om du har en enda tillgång så måste du göra dig av med den innan du kan få hjälp.

Alltså bästa sossar var inte tanken med sjukförsäkringssystemet att ingen skulle behöva gå från gård och grund bara för att man hade otur att bli sjuk? Men nu är det så i socialdemokraternas Sverige så kastas varje dag folk ut ur systemet i det heliga ohälsotalets namn. Och inte är det fuskarna inte.

Och för att sluta där jag började så lär det komma en regional opinionsmätning i dag lagomt till lunch. Det är SVT:s undersökning för de fyra nordligaste länen. Det gäller att ta den med en nypa salt oavsett  resultat - vi som varit med förr vet att underlaget är skralt och att de kan peka skvatt galet.


Fötterna ner och ...

Yes, jag har landat hemma. Tio i nio. Efter att levererat foldrar för utdelning i brevlådor till mina fantastiska hjälpredor här hemma i byn.

Nu har klockan slagit halv elva och jag känner att det verkligen är läge för att sova.

Har sett mig själv på TV i kväll. En inspelning från försommaren som jag själv fick intryck av skulle spegla vad jag tyckte idag.

Aldrig mer ska jag tillåta någon TV inspelning utan att veta vad det ska användas till - inte för att det var något större fel på inslaget. Men nog är man ganska galen som ställer upp på vad som helst - det hade ju kunnat spelas upp i Big Brother eller något annat. Om man själv "lånar" något från mediavärlden så kan man nästan hamna i fängelse. Men själva "kräver" de att kunna använda det på vilket inklippt sätt som helst. Men felet är helt vårat eget - vi som ställer upp utan att ifrågasätta.

Och jag vill påstå att programmet RE:agera skulle jag helst inte vilja förekomma i. Jag hoppas det stannar regionalt. Är ledsen att behöva säga det - men så dåligt är det!


Snällast - snyggast - gladast - vem vinner?

Det varierar vad som gäller för att vinna valet - idag vid fikat på utskottet enades vi om att snällast vinner. Vi var däremot inte överens om hon Rosling från Big Brothers ställer upp i riksdagsvalet eller valet i Stockholm. Jag och Margaretha Lindbäck håller på riksdagsvalet och Karl P på Stockholm. Vem kan avgöra tvisten?

Apropå tvist och bråka så har väljarna lite svårt att förstå att vi kan vara kompisar över partigränserna när vi är ute med våra valstugor eller bokbord. Senast i Antnäs i helgen var det en som sa att ni håller på att skälla på varann i fullmäktige men det är väl bara spel för gallerierna - det ser man ju nu när ni är hur kompisar som helst. För mig är det hur enkelt som helst - inte är jag arg på personerna - utan man tar i lite (okej - mycket då ibland) för att övertyga dem om att det har fel åsikter.

Och så till ärendena:


  • Ett medborgarförslag om att dra Botniabanan över Sandön får svaret att vänta till utställningarna av de olika förslagen kommer
  • Bullerskydd för boende bo Mogatan skulle "beaktas" enligt förslaget från tjänstemänne. Jag varnade för ordet beakta som fanns med när vi beslutade om alkolås för skolskjutsar. Det blev inget av det. Så nu står det i klartext i beslutet att kommunen ska påtala det till Vägverket - som är väghållare.
  • Motion om byggande på landsbygden - av Lennart Lindström - fick ett välvilligt yttrande men Camilla var inte nöjd med det så jag yrkade bifall till motionen.
  • Två motioner om Bomässa i Luleå. Den fråpn moderaterna avslogs för att de angett årtalet 2007 vilket är för nära i tiden. Den andra från PG Isaksson fick svaret att vi skulle samla på oss lite erfarenheter från annat håll. Jag tyckte att båda faktiskt borde ha behandlats tillsammans.
  • Så var det några okontroversiella förvärv av fastigheter
  • Och slutligen ett ärende om att fortsätta arbete med naturreservatsbildanden av Ormberget och Hertsölandet. Här går man på den mjuka linjen att börja i stort sett bara där kommunen redan äger mark. Ärendet gick dessutom för diskussion till partigrupperna.

Det var dagens skörd från Plan- och tillväxtutskottet.


Undrar ni över "kkk"

Mitt morgoninlägg rubricerades "kkk". Ni funderar förstås vilken hemlig kod det är? Eller om det symboliserar några "fula" ord.

Sluta undra - det är bara så att jag kan inte vare sig spara eller spara som utkast utan att ha angett rubrik. Och jag hade noll inspiration och visste som vanligt inte vad fingrarna skulle värka ut. Så jag knappade där fingrarna landade och det råkades bli tre k.

Jag försöker ju alltid ligga steget före journalisterna och fundera vad rubrikerna ska bli efter en presskonferens. Vi hade tryckt rätt hårt i vårt kommunala program på Trygghet - det vill säga lag och ordning. även med konkreta kommunala åtgärder. Vi skojade och sa att det blir nog "Batong Ylva". Men nu är jag benägen att tro att det blir "Sop-Ylva". Bilden som illustrerar min debattartikel i
Kuriren idag är tagen utanför Renhållningen i Luleå. Och i den mån jag får in något i Kuriren så illustreras det till 99% av just den bilden.

Nu måste jag rusa till PTU

kkk

Tur att jag "försonats" med Liza Marklund tidigare i min blogg. Därför kan jag med gott samvete länka till hennes krönika idag. Socialdemokraterna borde byta namn till bidragspartiet. Tack Liza Marklund!

Eller ljugarpartiet. Hörde att släktens gammelfastrar varit och lyssnat till Berit Andnor. Hon hade frankt sagt att äldreplatserna i landet inte alls minskat denna mandatperiod. Det finns faktiskt svart på vitt - en sammanställning av kommunernas egna uppgifter - att så är fallet. Av den utlovade ökningen på 10 000  förra valet har resultatet blivit 15 000 färre.

Och mina politikerkollegor i Luleå Camilla Hansen och Börje Lööw har hittat samma nisch. Fördömer jakt- och fiskeutredningen. I den frågan skulle vi nog kunna få till en regnbågsalliansen med vänstern - ja kanske till och med 100 procentig uppslutning inkluderande sossarna. Fast kan tänka att miljöpartiet spretar i den frågan även här i länet.

Och Maria Salmgren ligger nog inte högt i kurs hos Piteåborna efter dagens uttalanden i Norrbottens Kuriren. Hon är besviken på uppslutningen vid valupptakten i Piteå. Men förklarar att Piteå är ett tredjehandsval efter Luleå och Boden.

Plusjobben har blivit ett fiasko i Norrbotten. Endast 37 % av platserna är tillsatta. Ja, hade någon väntat något annat. Ja, regeringen förstås som hoppats kunna gömma fler arbetslösa i den åtgärden. Vi får hoppas att några av jobben i alla fall känns meningsfulla för de som fått dem.

Nu måste jag börja tänka på "hädanfärden" - åtminstone den mot staden. Sammanträdestider, ooh, ooh!
PTU - har läst handlingarna men kommer just nu inte ihåg ett enda ärende. Men jag återkommer med en redovisning för sammanträdet senare.

Stolt farmor

Stolt farmor måste publicera några bilder till - från BD-Open:

46461-132Trean från vänster i övre raden är min Sara - fast hon har klippt sig sen jag såg henne senast så jag känner knappt igen henne.

46461-133Och det här misstänkter jag är både 97-orna och 98-orna från Alvik. En särskilt fång blåklint till tränarna Tomas och Janne. Stor beundran för allt jobb ni lägger ner.

46461-134Och här visar pappa Jens att han marknadsför partiet också - samtidigt som han ger barn och familj sin beskärda del.

46461-135Och så måste ju Lisa få vara med. Pappa Jens hade gett henne Saras tröja - men det gjorde ingenting. Hon spillde blåbär på den senare idag så den är väck. Men nästa år är det hennes tur att vara med i BD-Open.

Godnatt!

Dåligt samvete hela dagen!

46461-131Dåligt samvete har jag haft hela dagen för att jag missade att lägga in fotot av Conny och min ungdomskompis Stig Långström. Jens hade ju skyltat upp våran "valstugefilial" i Antnäs med Vårdalliansen och Conny var med oss både fredag och lördag. Och Carola Lidén hade också varit där någon dag tidigare. Ett särskilt tack till Carola som ställt in våra skyltar i hallen så att de inte regnade bort.


Det är ett varmt och gott samarbete i alliansen - oavsett riks, landsting eller kommun!


Lovat är lovat

Lisa har ju lovat att jag ska skriva mer ikväll. Men om detta inte blir avslutat utan ni hittar rubriken att Strutzen är död beror det på att min lägenhet understundom blir rena kemikalieaffären. Det luktar något som användes till kemtvätt förr - och jag hittar inte namnet. Jag bor i ett hyreshus med bara fyra lägenheter så jag borde ju kunna utröna om grannarna sysslar med något. Men det kommer uppenbarligen från avloppet i min klädkammare.

Tolvkaffet avlöpte snabbt - och jag anlände till expen strax före ett. Ett som det kändes bedrägligt lugn vilade över expen.

Vid tretiden ringde Turbo - vilket är släktens benämning på sonen Jens. Jag har tydligen snäst av honom för många gånger så numera inleder han alltid lugnt med frågan om jag är stressad. Hur svarar jag på sånt?

I alla fall ville han ha råd i en privatekonomisk affär som föga hade med valrörelsen att göra - fast egentligen så har den det eftersom det handlar om småföretag och dess utveckling. Nå, kontentan av detta blev i alla fall frågan om Lisa kunde vara med mig från halv fem och några timmar framåt. Och ett sånt erbjudande säger farmor aldrig nej till.

Lisa anlände till surströmmingen hos mor och far. Oskar var det och den var helt okej. Övervägande honor med den delikata rommen.

Det enda jag hunnit reta upp mig politiskt på är att DN basunerar ut att alliansens sänkning av fastighetsskatten bara gynnar några få i Stockholmsområdet. Eftersom sossarna ju följt efter och också föreslår något liknande så borde DN väl spegla skillnaderna och inte bara ägna sig åt "rubrikpolitik". Det är klart att vi vet att fastigheter som idag inte är drabbade av hög fastighetsskatt kommer att få någon sänkning.

Det är ju på samma sätt alliansens arbetsavdrag beskrivs. Pensionärer sägs få en högre skatt med alliansen därför att de som arbetar får ett extra avdrag.

Kontentan av sån argumenation är ju att alla ska ha kompensation även om de inte är drabbade.

Och så ett kom ihåg till mina memoarer: 2006 års val var det val då de tradionella valaffischerna gick i graven. Förvisso är det bara sossarnas riksaffischer jag sett plus moderaternas lokala personaffischer jag har sett men det är urdåliga.. Men jag kan misstänka att våra inte blir så mycket bättre.

Och ni - i onsdagens tidning - Norrbottens Kuriren?  lär det komma redovisning från BD-Open i Kalix. Och där har mitt andra barnbarn Sara varit med och segrat i sin åldersgrupp.

Livet är inte bara politik - och trots kemikalieångorna i min lägenhet så lever jag uppenbarligen än!  Jag kommer tillbaka!

Lisas blogg

hej
jag heter lisa
jag ska börja skolan i morgon
hej då!

farmor ylva skriver i kväll


Arbete förhindrar synd

"Arbete ger hälsa och välstånd och förhindrar många tillfällen till synd" sa ofta min gamla farmor. Måhända är det i grunden något bibliskt - inte vet jag. Men det sistnämnda stämmer då i alla fall. "Den som sover syndar icke".

Nåväl i alla fall somnade jag framför TV:n redan vid tjugosnåret. Vad klockan var vid tandborstningen och övriga nattproceduren vet jag inte riktigt. Men i alla fall har jag sovit till klockan nio. Och jag säger sovit. Förvisso vaknade jag till vid några tillfällen men den kloka kroppen sa att nu är det dags för en riktig återhämtning.

Hörde vid centernmontern i Boden att Stefan också hade någon form av delledig helg- Det är nog klokt - det är faktiskt fyra veckor kvar. Valrörelsen är ju hur rolig som helst men det sliter både psykiskt och fysiskt. Alla möten med människor ger berättelser om många som far illa trots välfärdssamhället. I fredags mötte vi en kvinna som berättade om sin gamla helt dementa mormor som vistades på en rahabavdelning på Sunderby sjukhus därför att kommunen - Luleå - inte kunde ordna ett lämpligt boende till henne. Hennes dotterdotter sa med tårar i ögonen att det är bara så ovärdigt. Och ingen kontakt med ansvariga inom kommunen fick denna dotterdotter heller. Fysiskt så sliter det naturligtvis på kroppen av allt in och ut med gatupratare, bord och parasoller plus att man går och står hela dagar.

Kryssa Strutz hade redan gett genklang till Boden fast jag bara haft bilen sen i onsdags. Vid ABF montern blev jag inropad med just det och fick välja mig en gratis bok. Och jag träffade hur många människor som helst som jag kände - synd att inte direktlinan till bloggen finns. För det är inte ens lönt jag försöker rekapiltulera dem. Bo Hultin kommer jag dock ihåg för han har mailat mig och hörsammat min förfrågan om tips på bloggar. Fick bland annat till Bosses son, centerpartist, som lär ha så många besök på sin hemsida.

Gladast vinner är ett uttryck som Maud Olofsson lär har spridit. En del säger att det i grunden kommer från sossarna. Men jag vet att det kommer från Olof Johansson, centerns tidigare partiledare,  när han stajlades. I det ingick att han skulle le och småskratta även om samtalet handlade om djävulen själv.

Men nu räcker det inte att vara glad - nu ska man vara snygg också. I Expressen kan ni rösta på vem som är snyggast av partiledare - under rubriken "snyggast vinner". När jag skulle rösta på de frankt att min dator redan röstat vilket är fullständigt omöjligt. Det måste innebära att någon brutit sig in i min dator och lånat min röst.
 
Nu ska ni få några bilder från gårdagen - men det blev verkligen inte många. Jag blir så upptagen av alla möten med människor och först när vi skiljs åt börjar jag fumla i väskan efter kameran.46461-126Den här bilden vet jag inte om att jag tagit. Men uppförstorad kan det väl bli en fin tavla på kommunalrådsrummet om jag når dit. Kan säkert få någon målande titel. Ni kan ju fundera - det föreställer i alla fall en bit asfalt utanför Sörbyhallen i Antnäs. Det mörka är nog spåren efter fredagens åskregn.46461-127Hä'r har vi min kompis Bengt ute
vid Sörbyhallen - bara ett stenkast ifrån där Bengt bor på Knalltorpsvägen. Bengt och jag var utkommenderad at Jens för att matcha sossarna och Britt Westerlund som vi trodde skulle vara där.

46461-128Här har jag anlänt till gågatan i Luleå. På bild är våra medlemmar Jama Mohamud, Karin Lundgren (med ryggen mot kameran) och Sofie Pettersson.46461-129Samma personer men här har Karin vänt den bättre sidan från kameran. Men varför jag publicerar den är att jag omedvetet lyckats fånga en vän - Birger Isaksson - på bild. Det är han i vitt upp till höger.46461-130Och så slutligen - det blev inte fler kort - här Maria Salmgren som uppträdde på moderaternas havltimme på scen.

Nu har jag två mål för dagen. Att duscha och göra mig snygg - man vet ju inte om Kuriren startar någon röstning som Expressen - och att dricka tolvkaffe hos mor och far. Sen ska jag pricka surströmmingsätande hos dito 16.30. Vad tiden mellan gäller så slits jag mellan två hötappar. Skördemarknaden i Boden- rolig - och expen med lite av varje - nödvändigt. Få se om Luther i ryggsäcken vinner eller om det blir marknaden. Men då pekar väl Luther med hela handen om hur kvällen ska disponeras.
Det mesta baklänges

Hemma efter valstuga i Antnäs mellan 10-12, fp på stan mellan 12.30-14 och därefter Skördemarknaden fram till sjutton. Jobbet och packa ur, Kvantum och handla till mor, visit hos dito.

Stannade bilen utanför garaget vid 19-tiden. Öppnade garagedörrarna - tillbak till bilen - lyfte ur korgen till bron och istället för att gå in i bilen så gick jag åter för att öppna garagedörren som redan stod på vid gavel. Andra gången på kort tid.

Idag predikade/pratade jag med "Anna Karin Johansson", moderat, som protesterade när jag hävdade att hon var ledamot av tekniska nämnden i Luleå. Det var förstås Åsa Wikström, moderat från Boden jag pratade med.

Så innan jag eventuellt skriver mer ikväll och lägger ut lite foton så ska jag sova några timmar.


Smått patetiskt

Det var inte mycket till valaffischer. Anna-Karin Johansson, en skrynklig Krister Hammarbergh och en oläslig sosseaffisch på en allt annat än fräsch tavla här nere vid Charlottendal.

Jag säger som Magnus - Kryssa Magnus - hur upphetsande är det. Det var ungefär lika upphetsande som Kryssa Krister.

Krister är en duktig riksdagsledmot som hörs och syns. Men "Kryssa Krister - ett tryggt val" känns som om budskap och person inte hör ihop. Inte är det trygghet jag främst sammankopplar med Krister. Måhända han vill associera till att han driver polisfrågor - men så längt kopplar inte väljarna.

För övrigt är det i vanlig ordning idiotaffischerat om man nu ska bry sig om reglerna. Anna Karins står nåstan ute på vägbanan vid Storheden. Gissar att de är i kull knuffade innan kvällen. Badhusslänten skulle det inte vara tillåtet att affischera detta val. Men även där var Krister och Anna-Karin och en sosseaffisch också om jag minns rätt.

Men vem bryr sig? Inte jag i alla fall som strax drar ut till valstugefilialen i Antnäs.

Grattis Magnus

Grattis till Magnus som brukar "coacha" mig med trevliga kommentarer. För oinvigda kan avslöjs att Magnus inte är "partist" men väl tillhör ett oss närstående parti.

Och vi får väl gratulera alliansen och oss själva - folkpartiet. Alliansen leder i dagens Sifo och folkpartiet hade ökat till 11.1%. Stefan Tornberg och jag har samma åsikt om hur man handhar opinionsmätningar - så idag skriver Stefan inte om Sifon.

Sossarnas valmanifest får inte SÅ stort utrymme. Ledaren - OA - skriver förvisso om manifestet men inte är det med någon större ideologisk kämpaglöd. Men det måste ju vara svårt att göra. Svårt med trovärdigheten dels för att Persson reserverade sig. Inga kategoriska löften det kan ju hända saker. Och förskräcker ju spåren för sossarna. Vem minns inte löftet förra valet om 10 000 nya platser i äldrevården - verkligen blev 15 000 tusen - FÄRRE.

Det finns ju bra saker i manifestet - flera av åtgärderna återfinns ju också redan i alliansförslag. Ett som inte finns med där men hos sossarna är höjt tak i A-kassan. Det är en reform som folkpartiet vill genomföra men där vi inte fått med oss resten av alliansen. Vi tror det är viktigt att inte A-kassan urholkas och blir ett försörjningsstöd. Vi vill dessutom att den ska omfatta alla - även de flera hundra tusen som idag saknar det skyddet. Det är en viktig välfärdsreform att slå vakt om - ingen ska under kaotiska och dramatiska  former behöva ändra sitt liv bara för att man blir arbetslös eller sjuk.

Noterar att Peter Eriksson tar till det mer vulgära språket eller liknelserna för att hänga med i valrörelsen. i någon av kvällstidningarna liknade han Reinfeldt vid Ian och Bert.

Och inte hade jag fått in mitt debattinlägg med anledning av kritiken jag riktat mot Karl Petersen. Jag får väl börja gnälla som Stefan - såg att det gav resultat i gårdagens NK med presentation av länsprogrammet. Men Östman hade i alla fall lyft det ordentligt. Synd bara att han inte naglade fast visionens nya årtal för målgång - 2041. Tycker det talar för sig själv.

Talar för sig själv gör också Mårtens Ströms hemsida eller blogg. Där punktar han upp fyra punkter utifrån nyhetsartikeln om vårt handlingsprogram. Där han fortsätter att surra om att vi vill privatisera. Vilket är fullståndigt befängt. Jag har utmanat nämnda herre att försöka hitta ordet privatiser i vårt budgetförslag - tror att jag utlovade en summa pengar för varje sånt ord han hittade. Men har inte fått någon respons.

Skrivet i all hast av en som ska sköta valstugefilialen i Antnäs idag. Och hinna plocka ihop till det andra gänget som ska vara på gågatan i Luleå. Ska försöka komma ihåg att låna mors kamera så jag kan ge er lite intryck från landsbygden.

Tankeöverföring till bloggen så klart

Jag behöver nog rekreation - när jag skrev förra inlägget menade jag naturligtvis att allt jag tänker och allt jag upplever skulle gå direkt till bloggen. Fast en liten delete knapp skulle jag väl behöva. Åtminstone kanske inte alla tankar skulle vara publiceingsbara - även om jag är en öppen typ.

Fast tankar jag tänkte den korta stund jag såg och lyssnade till Göran Persson borde nog publiceras. Trots magplask på soffan var jag tvungen att gå upp och notera. När karln - den solidariske Persson - förklarar varför man förbättrar för arbetslösa men inte för sjukskrivna. Som parentes vill jag återigen upprepa att för sjukskrivna gäller att Persson och kompani jagar dom med blåslampa. Men åter till motiveringen. Ju man höjer A-kassan efter kontakter med facket.

Kan bara konstatera att sjukskrivna stackare inte har någon fackförening! Förvisso är jag inte riksdagspolitiker. Men nog ska jag i min valrörelse hävda att sjukförsäkringssystemet faktiskt ska vara den övergångsförsäkring som gör att folk inte behöver gå från gård och grund bara för att man är sjuk. Och för att någon käck försäkringsläkare vet bättre att man kan jobba än ens läkare och en själv.


Alla ska med - det är bara så - fast inte sjukskrivna!


Hemma igen!

Efter en intenvis och fantastiskt rolig dag. Det är som jag sagt tidigare önskar jag haft en direkt kanal från allt jag upplever och alla tankar som tänks där inne i huvudet hela dagarna. Jag hinner glömma så mycket - eller behöver väl lite tid för att tänka efter.

Det tänker jag göra nu - på mage framför TV:n. Just nu ser och lyssnar jag på Persson. Är det någon väljare som tror att de 25 miljarder som sossarna satsar nu är något annat än för att än en gång lura väljarna.

Och så såg jag en s-affisch som lovade guld och gröna skogar till sjukskrivna - samma sjukskrivna som nu jaga(S) med blåslampa av just sossarna. Hans Karlsson och Göran Persson har gett direktiv om att ohälsotalet måste minska - man kan undra hur många självmord som genomförts i spåren av detta?

Nu vilar jag - får vi se om jag orkar börja återge något från dagen ikväll.


Ordningen återställd

Nu är ordningen återställd i alla fall väder och temperaturmässigt. Snudd på 10 grader och mulet. Men enligt far har vår herre svårt att släppa ifrån sig några regndroppar i "landet gosen" - Sunderbyn. Och apropå vår herre så är det bra fräckt  och låg nivå av Karl Petersen att i NSD dra in Lennart Lindström - som av naturliga skäl inte kan försvara sig - i valrörelsen. Lennart påstås ha tagit strid med folkpartiet. Karl P bortser från det faktum att Lennart hann vara med fyra gånger och skriva ihop sig med folkpartiet om en gemensam alliansbudget. Och även i Smedjegatsfrågan som Karl nämner var Lennart och jag ense.

Men det är klart att det är ett besvärande faktum att vi med Karls takt når visionen först 2041. Sanningen är ju att Karl misslyckats med de två projekt som skulle lyfta Luleå. Kallax Cargo (eller Kalles Cargo som Anna-greta Widmark säger) och IKEA. Och också typiskt kommunalrådet att bli sur och smågnattrig när inte alla står och stryker honom medhårs likt hovfolket i Kejsarens nya kläder.

Och apropå att inte stryka medhårs så drar nu Norr- och Västerbotten igång en revolt mot partiledningen. Anna GK och Håkan Lindh kräver sänkt besinskatt. Håkan passade på när partiledaren besökte Västerbotten i går och fick bra utdelning i Rapport. Och LL verkade inte helt omöjlig i sina kommentarer heller.

Nu är klockan slagen. Jag hör av mig under dagen. Det fanns väl en och annan godbit till i tidningarna värd att kommentera.


Solen skiner ännu

Solen skiner ännu på liten stuga i Sunderbyn när kompis Birgit ringer. Alla gatlampor i hela Sunderbyn lyser.

Det är bara otroligt - hur många gånger har jag tjatat om detta. Hur gatlamporna lyser på självaste midsommarafton. På självaste sommarsolståndet - ljusaste dagen på året.

Började redan för minst 10 år sen - och blir häcklad varenda gång. Men om det är så här i Sunderbyn vad säger att det inte är det i varenda by i hela Luleå. Och kanske hela Norrbotten. Och kanske hela Sverige. Hur mycket energi blir inte det??

Fast när det behövs - när det är mörkt - då har Tekniska sparat. Då kör man bara varannan stolpe. Inte undra på att människor misströstar.

Annars har jag sovit en timme sen jag kom hem vid 19.30 tiden. Var i Boden före det och lämnade grejor till Skördemarknaden

Dagens blåklint ska gå till Anita Öström som skrivit debattartikeln med rubriken "(S)tolt flaggskepp har skjutits i sank". Nu länkar jag till
NSD utan att veta om ni verkligen når denna artikel. Om hur sjukpenning systemet används för att förnedra och kränka människor. Känns det inte märkligt för er socialdemokrater att måla upp hur helvetet ska bryta ut om "borgarna" får makten - ni som redan gett direktiv att tjänstemännen måste bete sig som djävulen själv. Jag ska om jag orkar och hinner bidra med "sagan" om min vän som jag berättade om häromdagen. Inte idag men förhoppningsvis under helgen.

Snabbvisit på TV4

Det blev en snabbis på TV4. Skulle vara där tio i nio för sminkning. Möttes av vad jag trodde var avloppslukt redan i entrén. Och snabbt rycktes jag i handen och "kommenderades" direkt in i studion. Nyhetssändningen skulle av någon anledning bandas. Och inte var det avsloppslukt utan gammal surströmmingslukt.

Nåväl jag vann ju tid och var tillbak innan sändningen kördes ut.

Efter det har vi avverkat presskonferens på vår kommunala handlingsprogram eller snarare det valmanifest vi tagit ut från det. Stig Nordlund och Jan Bergsten från Norrbottens Kuriren respektive `NSD kom. Och vi fem första - jag, Thomas, Marja-Liisa, Mikael och Eira - var med plus Christian som står längre ned på listan.

Jens kom samtidigt och brann av iver att få visa sin stajlade bil - men vi satt ju upptagna. Men bilderna nedan kom ganska snart.

46461-123

46461-124

46461-125

Folkpartiet på byn

En valstuga kan se ut precis hur som helst. När Jens fick möjlighet att ställa ut vid Ica Sörbyhallen tog han helt sonika sin trädgårdsmöbel och några vickskyltar och dekorerade upp. Här två bilder från gårdagens aktiviteter i Antnäs. På fotona finns Angela Wittenberg med dotter Siri och Jens himself.
46461-121

46461-122

Sammetslen luft

Det är grått och sammetsliknande denna morgon. Men vår herre håller hårt i regndropparna. Det har fuktat asfalten men inte mer. Dock är himlen än svartare åt Boden hållet så kyrkoherde Lennart Åströms förböner har nog hjälpt.

Apropå förbön så borde nog den samlade kyrkliga rörelsen fundera på en nationell förbön för hela idrottsrörelsen. Sven Nylander får nu sparken från stiftelsen Ren idrott. Tänk att han har haft mage att vara med i den - det har ju framkommit att det här avslöjandet inte var första gången. Den kulstötare (?) i EM-truppen som tidigare åkte dit för rattfylla och diverse fick på radion ranka vilka som var värst. Inte oväntat tyckte han förstås att Sjöberg, Nylander och Lövgren var mycket värre än han själv. Han "rankade" dem också i den ordning jag nämnde. Sjöbergs knarkeri var väntat, Nylanders något oväntat och Lövgrens förvånande.

Det är ororande när vissa krönikörer också börjar också börjar antyda att vi inte ska bli så upprörda för det är ju så utbrett även i kändislivet. Förbön tack.

I NSD skriver en fd kassaanställd om hur sjukpenningsystemet raserats för att regeringen gett direktiv om att ohälsotalet ska ned. Hur människor förnedras och kastas ut i ovisshet. På insändarsidan finns ytterligare ett inlägg i samma ärende - läsvärt. Och kom ihåg att detta är i socialdemokraternas Sverige. När intyg om misstänkt hjärninfarkt coh posttraumatisk stress inte räcker utan det ska utredas om rätten till sjukpenning måste jag fundera vilken sjukdom som berättigar till sjukpenning. Kanske skrev det igår också men det tål att upprepas.

För övrigt så hjälpte jag min vän - hon som event. inte ska få sjukpenning - med kontakt till det sociala. Ville boka tid åt henne. Till slut fick jag göra det eller rättare sagt så fick jag lämna namn och adressuppgifter så skulle de "kalla" henne.

Nu måste jag rappa på igen. Tv 4 väntar klockan nio och klockan 11 har vi inbjudit till presskonferens för att presentera vårt kommunala program och våra kommunala kandidater.

"Kryssa Strutz"bilen

Den kommer inte till sin rätt med amatörfotograf Strutz - en riktig pärla blev den på "rikt". Ni kommer säkert att se den live men håll till godo så länge med lite kopior:46461-118

46461-119

46461-120

Spännade av se hur Jens bil blir i morgon. Ännu mer spännande blir det att se hur det går att ta bort. Det var inte farligt dyrt att fixa dit - men man kan undra vad det kostar och ta bort?

Karl Petersens Vision 2041?

SCB statistiken om befolkningsutvecklingen fick oss här på expen att börja fundera lite. Karl Petersen har ju rätt att som studentstad så har vi ofta ett litet tapp i sommarmätningen som vi brukar hämta tillbaka under hösten. Så minus 34 är väl ingen stor dramatik.

Men större dramatik blev det när vi började räkna. Vi tog fram statistik SCB:s Folkmängd efter region och tid och fick följande sifferrad för Luleå:

 2002                     2003                  2004                 2005

  72 139                 72 237                72 565              72751

Det innbär + 612 sen Karl P tillträdde den 1 januari 2003. I snitt 204 per år. Saknas till 80 000 blir 7 249 och med en takt av 204 per år så handlar det om 2041. Kollräkna gärna själv - jag skulle gärna se att jag har fel.

Karl Petersens Vision 2041 - så blir det när man omger sig med bakåtsträvare!

Men vilket (S)kit(S)amhälle vi lever i

Det är inte ofta det händer - att det inte bara rinner ur mig vad jag vill skriva. Men idag är jag så upprörd över det så kallade välfärdssamhället så fingrarna korsar sig.

Pratade men en god vän i går kväll. Hon är sjukskriven sen midsommartid. Lite akuta hjärtproblem som visade sig vara något som liknar det BBK:s sportchef berättar om i NSD idag - utbrändhet. Arbetsgivaransvaret och löneutbetalningarna upphörde den 19 juli. Läkaren har sjukskrivit henne som en första period fram till i september. Hon går på behandling flera gånger i veckan.

Vad händer i förra måndagen. Jo en tjänsteman från Försäkringskassan ringer och ifrågasätter om de ska godkänna sjukskrivningen som sjukpenning berättigad. Till saken hör att hårt och mycket arbete - under tidspress- och  under en lång tid starkt bidragit till sjukdomen.

En undersökning ska genomföras, enligt kvinnan. Och där sitter min vän med uppmaning att försöka koppla bort jobb och allt som kan oroa. Bara vara för att kropp och själ ska läka. Hur enkelt är det med 9 dagar kvar till "löneutbetalningsdag" och hon inte vet om hon får några pengar. "Måste jag skrapa med foten hos sociala?"

Det här beror naturligtvis på direktiven från regeringen att få ned sjukstatistiken. Och vilka drabbas - ja naturligtivis de svagaste som inte orkar stå på sig. Och vilken misstro mot läkarkåren.

Det sägs och skrivs av s-företrädare hur eländigt allt ska bli om de borgerliga får makten. Jag säger som Lars Leijonborg: de som är sjuka ska vara hemma och ha hög ersättning - de som är friska ska vara på jobbet och inte ha någon sjukpenning alls. Det är så vi har ett välfärdssamhälle - det är så fusk ska beivras. Inte genom att knäcka sjuka människor som sosseregeringen medverkar till.

Urk - så känns det lite bättre. I dag ska ni lyssna till Lars Leijonborg i P1 klockan 08.15 i Ekots partiledarutfrågning. I går var det Reinfeldt och han var ute på hal is och tafsade på ränteavdraget. Jan Björklund var tack och lov snabbt ute och talade om att det inte var Folkpartiets linje.

Det är rätt ofta att det i dessa intervjuer slinker ut saker som hettar till i valdebatten. Få se vad Lars åstadkommer?


Nu har man snurrat runt i den stora rondellen

Hemma redan 18.15 men det har sina rutiga och randiga skäl. Eller orange och blåklintblå kanske jag ska säga. I morgon ska bilen tejpas för kampanj. Härligt! det höjer tempot - som om det inte vore nog högt.

När jag stressade av i bilen på väg hem slog det mig att min första valrörelse fick jag skriva dagbok i Norrbottens Kuriren. "Sista veckan" i min första valrörelse - det var 1979. jag har klippet kvar men en del minns jag. Jag minns när rapporteringen började på TV och en av de första vallokalerna som rapporterades var från Kompelusvaara där kämpen Elis Baltzari huserade. Sifforna var skyhöga med norrbottens mått mätt men resultatet i riket blev inte vad vi tänkt oss. Dock klarade sig Eva Winther kvar i riksdagen - med nöd och näppe.

Och nu skriver jag ju faktiskt också dagbok - fast på ett annat sätt. För övrigt är en viss redaktör på Norrbottens Kuriren med initialerna J-E T fortfarande skyldig mig det utlovade arvodet. Det har jag skojat om många gånger. Tänk då 1979 men framförallt tidigare då fick även små "sketna" poltiker arvode för att skriva inlägg. Jag fick ett uppdrag någon gång vid den tiden att skriva om reklam i TV. Folkpartiet var ju för men sossarna emot. Det var under Jan-Erik Wikströms tid, han om bland annat var utbildnings- och kulturminister. Jag kunde egentligen inte ett enda dyft om frågan - men jag läste, och läste och ringde runt och tog reda på saker. Och en bra artikel blev det och 300 spänn fick jag. Men det var inte särskilt hög timpenning med allt jobb jag la ned.

I alla fall har jag nu på väg hem snurrat runt i den nya rondellen vid det jag kallar Prixkorsningen. I morse tog det 50 minuter in till jobbet - riktiga stockholms bilköer! Men det blir nog bra när det får torka!

Nu drar jag och skrubbar mygg från min bilfront!

bara centern i Norrbottens Kuriren

Tänk vad Stefan Tornberg klagar i onödan på Norrbottens Kuriren. Att de aldrig skriver om centern. Till och med Anna Grönlunds väljarkontrakt rubriceras med vallöfte från c-politiker.

Som vanligt ense med Stefan

Tack Stefan för ditt inlägg - jag satt själv och blev mäkta upprörd över programmet REagera som jag hamnade på av en slump. Jag är en dålig omvärldsbevakare vad avser TV-tittande. Jag satt och funderade om det var en rikssändning eller bara över länet och tack och lov var det bara det senare. Läs Stefans kommentar - tack för den - om jag skrivit direkt hade det nog inte varit lika hovsam kritik.

Vår interna databas ligger nere så jag är i fullständig ovisshet om jag fått några glada tillrop eller motsatsen efter 22 i går kväll. Så jag längtar starkt till jobbet.

Av rikspressen har jag bara hunnit med Expressen - om den nu ska ha det epitetet. Patrik Sjöberg gråter ut och får stöd av mamma. Jag måste erkänna att det inte kom som någon överraskning för mig att Patrik Sjöberg sysslade med sånt. Om det beror på någon intuition eller för att jag inte kan förlåta honom att han lämnade återbud till en friidrottsgala i Piteå utan synbar godtagbar anledning - under sin storhetstid förstås - vet jag inte.

Han var ju en svärmorsdröm en gång i tiden - Patrik - när karriären stod på topp. En annan svärmorsdröm har tydligen skämt ut sig i TV-soffan och kallat alliansens företrädare för Muppar. Men det ger väl extra poäng hos farbror Göran Persson till arvprinsen Thomas Bodström.

En annan som drömmer - dock i vår lokala tidning Norrbottens Kuriren är kenneth Backgård från sjukvårdspartiet. Han försöker gapa över hela stycket och övertyga norrbottningarna att sjukvårdspartiet behövs i alla tre valen. "Sjukvårdspartiet ansvarar för den politiska ledningen i Boden-alliansen". Tittar man till vänster i tidningen - på ledarsidan - är det en stor färgbild med Olle Lindström, moderat i en riktig travsulky. Och visst är det han som håller i tömmarna även i Bodens kommunpolitik. Vem tror att Backgård klarar av att sköta ett heltidsjobb på landstinget, ett heltidsjobb i Boden + att han reser som en skottspole på olika uppdrag både inrikes och utrikes?

Så försöker han "tvätta sig ren" i tvättsåpan. Anklagar landstingsledningen för felbedömning. Revisionsrapporten säger något annat. Samtliga i landstingsstyrelsen är prickade för att de förorsakat skattebetalarna ett skadestånd runt 4 miljoner. Utom Jens Sudnström, folkpartiet, som Backgård med mottot anfall är bästa försvar försöker ge en känga.

Och slutligen så lyser BB-löften med sin frånvaro. SÅ kategoriska löften? Hur många ska Backgård öppna i denna valrörelse? Spännande ska de bli och se om även dessa löften "skola svikas".

Huj vad tiden drar iväg! Jag återkommer om inte annat till kvällningen!


Thomas är bara bäst!!

Han skulle bara haft ett eget porträtt - inramat i guld. Äntligen är han tillbak. Har varit på bröllop i Göteborg ända sen fredag em. Och kom inte hem förrän i dag vid lunch. Vad vi suktat efter honom Anna-Greta, Anna, jag med flera. När han är hemma låter det alltid "det är Thomas fel" fast mest på skoj.


Och vad lätt det är för mig i telefon med mina förtroendevalda - jo men visst, du, det fixar Thomas. Och det gör han ju alltid.

Kom ihåg att vi alla uppskattar dig mycket mer än vi visar. Och snart ska jag tjuvta ett kort där du går runt och pratar i telefonen - ibland hinner han ut på trottoaren - snurrande en hårtest. Och med en kroppshållning som den där deckaren på TV som inte hette Kojak men måhända Columbo. Han med rocken alltid fladdrande.46461-117

Själv har jag nyss kommit hem - och nu ska jag ringa Erik i Sikfors. Och kanske hinna höra av mig till ett par vänner utanför partiet också. Den delen missköts tyvärr allt för ofta!


Det märks att det är val - gudbevar(s)!

Första riktiga sammanträdesdagen avverkad. Några för sena ankomster till sammanträdet - och som vanligt samma personer. Lite nonchalant att komma till ett sammanträde där ens eget partis motion ska behandlas - och komma så sent att man inte hinner med diskussionen. Motion om Kvinnohus. Samme unge man kom en kvart sent även till Kommunstyrelsen.

Morgonens APU innehöll inget som föranledde någon längre diskussion - sammanträdet var klart 8.50. Så inte ens Karl Petersen hann vädja om kaffe. Karl Petersen är precis som Skalman. Skalman har sin sovklocka medan Karl Petersen har sin "kaffeklocka". Den ringer klockan 09.00 nästan oavsett var i dagordningen vi är. Så eftersom det var 10 minuter kvar fick jag påminna.

Tacknämligt i dessa dagar att få en förmiddag för annat. Hann bland annat träffa Norrbottens riksdagsledamot Anna Grönlund Krantz. Hon hann med att färdigställa sitt kontrakt med väljarna som skulle presenteras för pressen klockan 13.00, intervju med Radio Norrbotten och inspelning hos Nord Nytt under eftermiddagen.


På Kommunstyrelsen märktes det tydligt att Karl Petersen är en slipad herre. Utredningen om tätortsnära fritidshusbebyggelse fick en mycket mildare skrivning vad gäller tvångsanslutning till kommunalt VA. Hade själv med ett särskilt yttrande där vi pekade på att anslutningen givetvis måste vara frivillig - det som inte vill med en gång får ansluta senare - men då naturligtvis till ett pris med indexuppräkning. Liksom att även fritidhusområden som inte omvandlas till permanentboende ska kunna få utökad byggyta. Det var ju faktiskt det utredningen var till för - att medborgarna skulle slippa trixa med takhöjder för att kunna kringå reglerna.

Likaså gick faktiskt Karl Petersen delvis på Gerd Niemis linje från byggnadsnämnden när det gällde detaljplanen för del av Ektjärn. Där de i detaljplanen utelämnat en enda enskild stuga. Karl medgav att den borde varit med.

Undrar om den lyhördheten beror på att valet stundar?

Och själv har jag varit för fotografering till valaffischer. Micke, fotografen, dompeterade oss: le, le mer, bredare leende, titta i kameran. Jag log till mungiporna var upp till öronen - sen förstod jag att det var Thomas han kommenderade. Så när resultatet var klart så konstaterade jag att han - och jag - glömt kommandot dra in magen. Men det hänger ju till vardags också så det är väl ok. Då känner väl folk igen mig i alla fall!

Nu har ett bedrägligt lugn brett ut sig över expen - inser att klockan snart är sex. Fast vi har visst lovat att hålla öppet till 20.00.
Godmorgon

Jag förvarnade ju om att det nog inte skulle bli tid för skrivande på morgonen. Nu har jag inte heller hittat något som pockar på att skriva om - åtminstone inte sånt som är skrivbart.

Noterar att tålamodsbönen - den från Anonyma Alkoholister - är bra att tillämpa i valrörelsen. "Gud (eller vem Du nu tror på ) ge mig kraft att acceptera det jag inte kan förändra - mod att förändra det jag kan - och förstånd att inse skillnaden".

Den låter inte så märkvärdig men smaka på den, Mig har en lärt att inte slösa energi på sånt jag inte kan påverka. Sånt som andra har och är ansvariga för. Då får man kraft att påverka det man verkligen kan. Och mår så mycket bättre.

Gick egentligen bara in för att jag glömde en sak vid mitt avslutande av Nolia i går. Att själv tacka alla glada och trevliga folkpartister som ställt upp vid Nolia - helt ideéllt. Och att framföra ett särskilt tack till Karin och Sofie från Luleå som varit de utifrån som ställt upp absolut mest. Och dessutom tillhört de gladast och aktivaste.

En särskild hälsning med omtanke vill jag också skicka till Camilla Hansen, Centern, som fick bud om sin mors död mitt under Nolia. Var rädd om Dig Camilla!

Nu var det gjort. I kväll - om jag inte hinner skriva före - ska ni få veta vad som hänt på dagens sammanträden - APU och Kommunstyrelsen.


Final - Grand final!

Så var det final på Nolia. Det är något speciellt med Nolia i alla fall. Egentligen inte fler besökare i snitt per dag än många andra mässor - men det är STORT. Final i dag med alliansdag. När Nolia är slut känns det som på valvakan - lite tomt. Fast samtidigt är det startskottet för valrörelsen med stort V. Märklig känsla i alla fall. Det är väl därför jag "vilade middag" från klockan fem till elva. Fast jag skulle bara vila två timmar.

Nu är klockan snart halv två - och jag ska stiga upp fyra. Nu kommer lite bilder från Nolia och inget mer. Om jag inte hinner skriva något i morgonbitti beror det på att jag måste träna införa fotograferingen i morgon eftermiddag. Hålla in magen, le brett och samtidigt spärra upp ögonen. Och dessutom innan fotograferingen försöka ta bort blå ringar under ögonen. Fast jag får väl trösta mig med att fotografen lovade att fixa bort rynkor och ordna  vita tänder. Det där som hänger ovan midjan - det är väl också rynkor - fastän stora?vid border
carola
Övre bilden - trötta valarbetare fp
Undre Carola Lidén., centerpartist och kollega i kommunpolitiken i Luleå
svedell
Okänd herre tillsammans med Swedell och Britt Westerlund, sosse och gammal skolkompis till mig.
sepideh
Sepideh, folkpartist från Piteå i samtal med väljare

tommy

Och sist men inte minst - min ombudsmanna kollega Tommy Eriksson från moderaterna.

Skoputspåsen!!

I dessa kruttorra tider blir skorna extremt dammiga. På Älvsbymässan köpte jag skobalsam. Jätte fint blev det - och känns gott för skinnet - skorna blir mjuka och härliga. Men feta och kladdiga och drar till sig allt damm som finns. Vilket innebär skryp tillgång på balsamet - kanske själva affärsidén?  Nu vid Nolia har det behövts varenda dag - så även i morse.

Döm dock om min förvåning när jag öppnade bagaget på bilen och konstaterade att i korgen låg förutom handväskan även skoputspåsen. Den har för övrigt Margareta som jobbade här tidigare sytt - det är egentligen en påse att ha extra skor i när jag ska på dans. Men eftersom jag putsar skorna betydligt oftare än jag går på dans så blev det så här.

Men så fåfäng med skorna är jag inte att jag ska bära med mig den som en "sminkväska"!


Sossarna på Nolia hade annonserat - var vet jag inte - att de skulle riva sin monter mellan 14-18 idag. Med tanke på att det är alliansens dag funderar jag ju om sossarna redan gett upp. Och Fredrik Lundh hade hämtat material vid folkpartimontern i går. Men även om du är en trevlig kille Fredrik så ska du veta att vi har gott om toppen duktiga kandidater som bara väntar på riksdagsplatsen då Anna GK kliver in i regeringen!


Nu behöver jag en drömtyderska

I natt har jag drömt om en död baby som fanns hemma hos mina föräldrar. Kan så lite i alla fall om drömtydning att drömma om begravning betyder något positivt - så jag hoppas att regeln om att drömma om doden fortfarande är något positivt.

Annars var det "svart" ute på nätet med 7 omkomna i trafiken i helgen. Och nära oss - två ungdomar söder och Skellefteå och två äldre personer i Långträsk utanför Piteå. Tankarna går ju alltid till om det kan vara några vänner eller bekanta som drabbats. Och även till de som verkligen drabbats - en till synes liten rubrik och död förändrar livet för många.

Annars vaknade jag till rätt tidigt i natt och hörde på radion att eld upphör i Libanon. 05.00 den 14 augusti. Allt efter att en FN trupp - som ska uppgå till 15 000 "man" (jag hoppas det är en och annan kvinna också) - tar kontroll över området ska den libanesiska armén dra sig tillbaka.

Och Nuder han hävdar fortfarande att utländska bärplockare ska betala arbetsgivaravgifter. Vi kommer inte att behöva så många utländska bärplockare för fribeloppet för svenskar ska höjas från 5 000 till 12.500 - så naivt. Det fanns fog för den fråga som någon tidning (PT) ställt till Nuder om vilka rådgivare han hade i den här frågan. Och i sitt nästa liv vill Nuder bli rockstjärna i stället för finansminister - tycker han kan få bli det redan efter valet i höst. Om det skulle vara bra för musikbranschen vet jag inte - men bra för Sverige skulle det vara.


Nu ska jag åka till jobbet och läsa APU-handlingar inför sammanträdet i morgon bitti. Även ks-handlingarna måste väl få en sista duvning - sammanfatta event. yrkanden och reservationer.


Klockan 12.15 ska jag hämta Jan Björklund på Kallax för vidare färd till Piteå och alliansens dag på Nolia. Hoppas vi blir många folkpartister och allianssystrar och bröder som träffas där.


För övrigt ringde vår västerbottniske riksdagsledamot Yvonne Ångström i går kväll. Hon beklagar att hon inte kan vara med oss i dag som tänkt. Hennes gamla mamma hade blivit intagen på akut äldreboendeplats. Hon bad dock om hälsning till er alla som hon känner.


Fotogalleri Nolia

Fast det här är inte från Nolia - det är ett rum på expen som Gerd fixat med nya stolsdynor och ny duk. Els har bistått henne och bland annat skänkt de fina gardinerna. Allt kommer inte alls till sin rätt på grund av fotografen - en riktig amatör!! Men Gerd är guld värd!!

rum

och eftersom fotot av Gerd var så suddigt så kommer Marj-Liisa i bild här nedan. Fundersam under ett pass på valupptakten.

marja

Måste erkänna att det inte blev många tydliga bilder från dagens plåtande. Men här är Norrbottens riksdagsledamot Anna Grönlund Krantz tillsammans med "vithårig gubben" från Norrbottens Kuriren alias Bo Östman. Han som inte fotograferade mig - ni vet.

anna o bosse.

Men skarpa figurer båda två i alla fall. Och så avslutar jag med fotot av Lisa - tidigare publicerat - som jag tycker speglar den glädje och livslust som präglat vår monter på Nolia
Lisa

Besviken 1 och 2

Hörde fragment av friidrott idag både på Nolia och direkt från radion. Funderade på "utgång" i kväll men bestämde mig för fridrott på TV - och så verkar det inte vara något ikväll? Besviken 1.

Och så har jag fotografera idag på valupptakt och Nolia och tänkte ingen friidrott - tid att lägga ut foton. Och så har jag inga nya laddade batterier. Besviken 2.

Besviken 3 är jag för att Bo Östman fotade alla utom mig - dvs han har fotat tidigare i veckan och då har jag förstås inte varit där. Men hur kunde han - nu när jag var där - låta bli att fota mig?. Men jag har hämnats - om ej blodigt - och tagit kort på honom. Så nu ska han förr eller senare hamna på min blogg.

Annars hade vi en enkel men trevlig valupptakt. Lite argumentträning och uppfräschning av vad alliansen på riks kommit överens om.

Att Anna Grönlund Krantz tituleras Norrbottens riksdagsledamot kommer säkert att reta en del - men så är det ju. Vem annars jobbar för Norrbotten som hon. I dag höll hon ett inspirerande tal inför valupptakten. Och sen ledde hon argumentträningen.


Och rubriken om "sprickan i  folkpartiet" har i alla fall glatt våra politiska motståndare "Mustasch Murre"  (Mårten Ström) och Fredrik Lundh. Kan fundera över två saker med anledning av det. Dels hur det kan kallas "spricka" för att några - en mycket liten minoritet - har en annat åsikt än partiets majoritet.? Och varför suger just socialdemokraterna åt sig det som Bamse äter honung? Är det en frihet det själva undanhålls?

Det andra är om minoriteten inom partiet inte borde konsekvensanalysera sina utspel. Det finns en del i deras program som är riktigt bra - bättre samarbete mellan vårdcentral och sjukhus till exempel. Men vilket budskap har det fått ut. Jo, att de vill försämra i inlandet och lägga ner nattverksamheten - vilket är felaktigt enligt dom själva. Och att det är en spricka i folkpartiet. Men "russinet" som det själva tror så starkt - de har inte nått ut.

Nå den som lever får se - det är i alla fall skönt med ett parti där det är högt i tak!

Slår mig faktiskt att ju centern har samma "spricka". Sehlberg i Kiruna fick ju önskan om lycka till av Stefan Tornberg för samma krav i Kiruna. Och Erik Berg, centerpartist i Piteå kämpar för återställare av Piteå lasarettt.

Nu tror jag att jag laddat batterierna - inte mina egna än - men de till kameran. Ska se om jag orkar med lite bilder ikväll.
En kortis

En kortis så här på morgonen. Alltid kul - nästan - när partiet får rubriker. "Spricka i folkpartiet" basunerar Kuriren ut. Tur jag var förvarnad. Det finns många uttalanden i artikeln som ger mig hicka i ett parti där respekt och tolerans för varandras åsikter står i högsäte. Men jag har lärt mig att inte döma mina egna på tidningsskriverier. Det är inte alltid att vad som skrivs är det som sagts. Å andra sidan måste ledande kandidater lära sig att hantera media och hur media fungerar.

Eller inte fungerar som Stefan Torberg säkert säger idag. Riksdagsledamoten Åsa Torstensson har varit på besök, i Haparanda tror jag det var. Och NSD ger centern en halvsida med stor bild - men vad jag såg inte en rad i NK - igen. Jag börjar hålla med dig, Stefan.

Flest anmälare i Norrbotten när det gäller bidragsfusk. Jättebra - fast det är väl den starka jantelagen som styr det - och den är ju mindre bra att norrbottningen har i andra sammanhang. Men fuskare ska vi ha civilkurage att anmäla - oavsett vad det är.

Några rikstidningar har jag inte hunnit ut på - men nog vetja det finns någon opinionsmätning som presenteras också idag. Tre på raken har det ju varit - med hyfsat resultat för folkpartiet och bra för alliansen. För visst var det majoritet för alliansen i alla tre?

Och Magnus - vars blogg - jag nämnde i går. Han lyckas skicka kommentarer till min blogg utan att de publiceras. Men inte ens hann vet hur och varför. Men det är då inte jag som censurerar. Bara ett har jag plockat bort - och det var när någon kallat mig för skallerorm - men det skedde av misstag.

Nu ser jag framemot att träffa mina vänner på valupptakten - samtalsämnet kommer väl att vara givet för alla som läst Kuriren och som undrar vad som händer egentligen.

Hur gör han Magnus?

Jag har fått tips på två aktiva bloggar från Magnus. Fast jag fattar inte hur jag kunnat få dem som kommentar till morgonens blogg utan att det finns noterat som kommentar. Men jag klurar säkert ut och lär något nytt varje dag.

Tipsen är Magnus egen blogg - som jag faktiskt varit in och kikat på tidigare. Men jag klarar inte din sotsvarta bakgrund - deprimerande. Den andra var till Erika Josbrant - väldigt snärtigt skrivet - helt i min smak.

Annars har jag fått gnäll idag från son och släkt att jag bloggar för lite. Men det är för mycket verkstad för att jag ska hinna med att blogga - eller snarare ha behov av att blogga. Hinner inte ta till mig allt elände och bli förbenad.

Fast idag när jag läste om Masoud Kamali som på uppdrag av Jens Orback skrivit en rapport om integration blev jag näst intill vansinnig. Polisen ska få mindre befogenhet att stoppa människor på gatan och undersöka om de har rent mjök i påsen. Man nästan svimmar! Om polisen behöver något så är det större befogenheter! Om det finns poliser om begår tjänstefel - vare sig det är mot invandrade personer eller andra - så ska vi givetvis ta itu med det.

Och mycket av det som referades i övrigt från rapporten var lika stolligt! Svenska Dagbladet idag - jag orkar inte länka.

Kraften gick ur mig med Kajsa Bergqvist. Vicken tjej och vilket minspel hon har! ! Och flickan Kallur. Det jämnar liksom ut sig. Oväntad "förlust" och oväntad "vinst". Men visst är friidrott en njutning av se på - särskilt tjejerna faktiskt!

i morgon är det valupptakt i Piteå - och besök på Noliamässan. Tror jag har lite underskott av sömn så klockan 22.00 ska jag ligga mellan svala lakan.

Medial morgonpromenad

Så har jag vandrat från Stefans blogg till Expressen. Vidare till DN, Norrobttens Kuriren, NSD, PT och Svenska Dagbladet. Så över till några politiker bloggar. Mest S och M som finns bland mina "favoriter". Tipsa mig gärna om bra bloggar i andra partier också. De flesta av de jag här är så slöa på att skriva - när det går flera dagar och ibland veckor emellan är de inte intressanta för mig. Noterade att Migelle Wikström har ny design på sin.

I Expressen skriver det om Erik som blev utslagen ur poker VM och är besviken trots att han vann 15 miljoner.

NSD har rubriken "Blodigt allvar" där Bengt Andersson - släkting i nedstigande led till Saida - nu har lämnat DNA prov för att bevisa att det är sant att han är som till Cornelis Vreeswijk.

4.34 har Kuriren lagt in en nyhetsnotis - var kanske om misshandel - men intressant är vem som lägger in notiser på nättidningen den tiden. Någon form av automatisk uppdatering?

Annars är tidningarna generellt rätt dålig med tidig uppdatering. Fast man kan ju undra när de ska hitta någon fiffig idé på hur vi ska få betala för servicen med nättidningar.

Annars var det mest London och terroristerna som dominerade. Hörde en manlig reporter som beskrev vad resenärerna nu skulle få ta med i handbagaget. Väldigt få grejor. Pass, pengar och biljett. Och så kunde man få ta med "babymjölk" om man smakade på den själv i kabinpersonalens åsyn. "Babymjölk" är det sånt som vi andra kallar välling?

Nu måste jag rappa på så jag kommer " i tid" till jobbet. Noliagänget måste få med sig godis och utdelningsmaterial. Möttes ju av nödrop när jag öppnade mailen vid midnatt. Kul att det är sån fart på Nolia - sorgligt att jag inte har tid att vara där mer. Men lördag och söndag ska det bli en del.

Behövlig ventil

Oj vilket tryck det är i valrörelsen redan - internt vill säga. Alla är ivriga att komma igång med både det ena och det andra. Möjligen inspirerade av dagens (gårdagens) opinionssiffror. Har nyss öppnat mailboxen och möttes av nödrop om material till Nolia, fler deltagare till valupptakten med mera.

Själv kom jag hem precis till Rapport och skulle vila en liten stund. Och återvände till verkligheten skrivande tidig morgon den 11 augusti, kl. 00.05. Tillbringade drömmen i "bärigården" Sunderbyn där jag växte upp. En gård med anor bak till 1700-talet (måste kolla om det var så eller tom ännu tidigare). I drömmen fanns släktingar och grannar som varit borta länge. Det var riktigt avslappnande och härligt!

Tar det som ett tecken på att gamla farmor Hilda (född 1874) är med mig alla dagar fram till valet. Och farbror Erhard och specielle morbror Otto - Morbror Otto med Norrskensflamman och Lektyr - att den gamle kommunisten och Iogt:aren var med mig måste tyda på framgång i valet!!

Nu gäller det bara att komma ihåg alla önskningar som framfördes och verkställa dessa om några timmar.

Livet är härligt!! Men kort och intensivt - känns som om bloggandet kan bli en bra ventil i valrörelsen.

Och vad drar vi för slutsatser av det då?

Så började de dimpa in nu - opinionsmätningarna. Kommer faktiskt ihåg att det som kom på Lars dagen förra valet var undersökning om förtroendet för partiledarna - och där Lars då hade fått kraftigt ökat förtroende. Så det var en riktigt personlig present på namnsdagen.

Dagens Sifo och Demoskop redovisar tydligen plussiffror för oss. Och plus för alliansen i båda. Folkpartiet runt 10% i båda. Undrar om jag varit med om någon valrörelse där vi startat på så pass hög nivå? Men det säger absolut inget om hur det kommer att gå.

Moderaterna har både 1998 och 2002 tappar ca 5 procentenheter från augusti mätningen och jämfört med valresultatet. Det innebär att det gör det också 2006 - eller så är 2006 det undantag som bekräftar regeln.
Som sagt osvuret är bäst!

Det kommer säkert hormoslyrbesprutade blåbär, säldöd, mjökpriser (Skärholmsfruarna) eller att någon u-båt grundstöter som förrycker hela valrörelsen.

Surt sa räven

Jaha, och så har man sprungit ut på stan och "ställt upp" för Micke Nyberg - och Nord Nytt- Och tyckt! och så kommer man inte ens med i sändingen. Det var väl därför frågorna var av det timidare slaget - han visste nog att han redan fyllt inslaget.

Men med media får man leva - de är som de är. Ser på Stefans blogg att han återigen gnäller på Kuriren som inte kommit på hans och Christinas presentation av programmet. Andra medier kom men i Kuriren. Fast Thomas och jag funderade faktiskt vilken gång i ordningen som centern presenterade sitt program. Så även om de toppade med det spekulativa om vattenmätare i Luleåälven så kanske det var Kuriren som gjorde rätt nyhetsbedömning. Eller??

Fast visst funderar även vi ibland på vilken nyhetsvärdering tidningarna gör. Se bara idag - NSD en helsida Schyman-Carlshamre och NK en liten spalt om "Hur är läget" Schyman.

Och nu kan Backgård, sjukvårdspartiet, vara lugn. Efter att tidigare i sommar ha fått kritik på ledarsidan är ordningen återställd. Nu är Östman tillbak och månar om sjukvårdspartiet. Och konstaterar det vi alla redan vet att sjukvårdspartiet innevarande mandatperiod är större än de borgerliga tillsammans. Men det är faktiskt resultatet efter den 17 september som gäller. Det man evigt kan hoppas på är ju att inget litet parti får den vågmästarroll som miljöpartiet hade förra valet. Vars utpressning ledde till den BB-såpa vi fick beskåda. Fast om folkpartiet får ikläda sig den rollen blir det ju himla bra. Det var väl ödmjukt?

Det går tydligen fort över - gårdagskvällens leda att tycka.

Idag gratulerar jag min partiledare Lars och alla andra som har namnsdag. Och ni som odlat lök ska skörda den idag. Förra valrörelsen var Lars Leijonborg på vår valupptakt i Piteå på Larsdagen. När han slog igång TV:n på hotellrummet på morgonen möttes han av en kraftig uppgång i en opinionsmätning. Han gillade den namnsdagspresenten.

Och ingen av oss vet vad denna dag bör i sitt sköte - och tur är det.

Bäste blogg

Jag måste erkänna en sak. Ikväll är jag riktig ... less på dig. Det är inte ditt fel - kom ihåg det. Men ibland vill man bara inte tycka saker.

Nu har jag två dagar i rad tyckt saker som inte kommit spontant från mig själv. I går kom Micke Nyberg - Nord Nytt och ville att jag skulle kommentera det faktum att det är för "gamlingarna" i Norrbotten som sysselsättningen ökar - inte för de unga som vi skulle önska. Naturligtvis "plusjobben" som visar sig i statistiken. Ja, ja det kan jag väl ha synpunkter på.

I dag ville samma reporter har kommenterar om hur jag kunde acceptera att alla valstugor på Storgatan i Luleå ska se likadana ut. Vad är det för valfrihet? Ja, ja det kan jag väl ha synpunkter på.

Men, "tjejer", vilka höjdare är det att  tycka till om? Jag vill tycka till om saker som gör att människor har det bra. Hur vi tar hand om våra gamla, hur funktionshindrade kan få ett så "vanligt" liv som möjligt, hur människor ska känna sig delaktiga - inte överkörda. Hur vi är rädda om varann!

I bland tror jag på "kärleksprofeten" Bo Wennström och hans kärleksparlament. Fast det är tyst om honom nu?

Och törs jag publicera så här tokiga tankar är jag en modig tant!

Natti!

PS/ Tack för ett trevligt Månadsmöte. Tänk att ni var så många som kom trots den tropiska värmen/DS

Nu gör vi det!

LisaDen här bilden måste bara få bli stor - fotografen - farmor Ylva - missade både fötterna och ballongerna!


!ylva"Smess Ottos barnbarnkarin
Ylva, Micke Nyberg och Karin i nämnd ordning.

sektparet46461-99

Här kramas "sektledaren" från Arjeplog - Alf Sundström med sin riksdagsledamot Anna GK. Med fotot till höger vill jag bara illustrera hur både sossarna och centern tydligt inspirerats av fotbolls VM. Sorry att det gick så dåligt för Sverige - munderingen känns ute på något sätt.

Och sorry är jag för att det här är första bloggen för dagen. Tekniken (och ingenting annat heller för den delen) har inte varit på min sida idag.


Nu ska vi hämta bilder

Hemma igen efter en otrolig dag på Nolia - tropisk! Det blev som jag förutspådde "efterrätt" med styrelse möte med Luleåavdelningen. Jag måste erkänna att jag ångrar att jag förstörde kvällen med att gå in på Mårten Ströms blogg. Vilket fullständigt kvalificerat svammel den karln kan åstadkomma. Ylva och Jens har pratat ihop sig i sommarvärmen - och vill sälja ut både kommun och landsting. Sjukvården i norr säljs ut är rubriken. Och alliansen sägs lydigt följa efter folkpartiet. Egentligen borde jag väl vara stolt att Mårten Ström ägnar så mycket uppmärksamhet till min enkla person. Och att han tillskriver folkpartiet så stor makt - de andra i alliansen följer bara lydigt efter. Såna domptörfasoner förekommer säkert hos s-partiet men i alliansen diskuterar vi, kompromissar och har respekt för varandra. Tror ett bra recept för valframgång är att ofta länka till Mårten Ströms korkade rader. Håll tillgodo: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=710

Och Fredrik Lundh - nya s-stjärnskottet - han har hört ryktas om att Fredrik Reinfeldt inte kommer till Nolia. Det bidde inte så mycket av alliansen - bara Göran och Maud hävdar Fredrik.. Av sossarna bidde det ännu mindre. Nog borde Fredrik ha hört talas om att Göran Persson inte kommer alls - och att det enligt Perssons sekreterare nog aldrig varit meningen att han skulle komma. Det är dåligt utgångsläge om sossarna måste locka sina egna med falska löften om statsministerbesök. Stora annonser  och gratis bussar har de kostat på. Det är inte bara löften till väljarna som sviks - även de egna luras grundligt.

Och själv lär jag ha varit på riks TV. Fick idag kommentera siffror som visar att ungdomssysselsättningen i Norrbotten är katastrofal. Inte kunde man tro att man skulle hamna där bara för att barnbarnet till "Smess Otto" - Micke Nyberg - kom och ville ha svar på några frågor. "Smess Otto" var byaelektriker när jag växte upp här i byn.

Nu måste jag själv svika löftet om bilder - måste hinna ringa kusin Kerstin och höra hur sjukhusbesöket avlöpte. Hinner jag inte bilderna i kväll - får ni dem i morgon.

Och tack till Karin, Ylva och alla ni andra som förgyllt min tillvaro på Nolia idag och styrelsen ikväll.

Och tiden den bara drar iväg

Förstår inte så odryga morgnarna blivit - får nog räkna hem en halvtimme och börja stiga upp klockan fyra. Hur hann jag träna tidigare? Där kom det -  utan att jag tänkte mig för -  mitt dåliga samvete. Fast jag har ett litet försvars tal: det är ju den tuffa valrörelsen jag tränat inför (bland annat) och det får väl ses som tävlingssäsong och då lägger väl vilken elitidrottare som helst ned grundträningen i alla fall?

Två kvinnor står för ögonbrynshöjningen på morgonen: Dolly Parton som skrivit tackbrev till Piteå kommun för utmärkelsen årets mentala Piteåbo. Bra jobbat Piteå kommun!

Den andra aha-upplevelsen är att Ewa Anderson, tidigare gruppledare för vänsterpartiet i Luleå gått in som medlem hos socialdemokraterna. Det var det sista parti jag trodde Ewa skulle välja - men även fan lär ju bli religiös när hon blir gammal.

Vänsterns Rasmus Joneland berättar att vänstern i Boden inte ska skicka ut information till hushållen - det går åt så mycket papper till tomma vallöften. Men vi andra partier som har ett budskap vi kommer att informera. Även om vi kommer att nöta våra egna cyklar och skosulor vid utdelandet.

Polisen i Luleå kritiserar kommunen för att gatbelysningen var släckt under Luleåkalaset. Kritiken är särskilt berättigad eftersom gatbelysningen på andra håll i kommunen - min hemby till exempel - till och med på årets ljusaste dag. Hur mycket har jag inte "bråkat" om detta utan synbart resultat?

Ja det får vara min morgonrapport. Nu bär det åstad - först expen för lite praktiskt jobb - uppvärmning - och sen tillsammans med Karin och Ylva till Nolia. Ska bli kul med en heldag där! Och som "efterrätt" ikväll ska jag försöka orka vara med på Luleåavdelningens styrelsemöte.

Svaret på gissa vem?

Här kommer svaret. Fotot till vänster. Thomas säger att jag måste passa mig. Om ni läser min och Stefans blogg kan ni tro att vi har något ihop och det har vi ju också: Alliansen. Men annars är mitt intresse för Stefan bara för att förvilla er. Dålig fotograf som jag är missade jag viktiga personer som Els och Jens. För att inte tala om våra Nolia "generaldirektörer" Åke och Ulla. Men det kommer - jag lovar.StefanRogeranne o anders

Stefan som inte ens ser mig för att han pratar med Thomas Tillberg från SRF. Roger Boman, centerpartist från Boden och så våran Anne och Anders, vildmarksbarnen! PS/Mannen i vita byxor och orange tröja  till höger om Stefan och vänster om Roger Boman blir gissningsgåtan till nästa gång/DS

erikkerstin

Erik - som inte är  lika dimmig som han ser ut på min bild å så Kerstin H som är ännu mycket vackrare än min bild ger rättvisa åt.

Det rockar fett..

eller åtminstone rockar det fort nu. Tio i åtta anlände 3.5 "Sj-pall" med foldrar. Med tretton olika versioner gäller det att sortera i rätt hög. Och sätta dem i rätt hämtningsordning - så att man inte behöver lasta om allt för att någon kommer först som ska ha de innersta kartongerna. Men jag tror vi lyckades bra - Thomas, Christian och jag.

För övrigt kom en vanlig luleåbo passerande när vi bar kartonger som bäst. Han hjälpte oss bära för han ville gärna göra ett handtag om vi lovade att stå på för att få bort Kent Ögren. Han hade erfarenhet av "gossen" sen hans tid som kommunalråd i Jokkmokk.

Hann höra av Thomas att Göran P lämnat återbud till Nolia som han skulle besöka på fredag. Thomas är säker på att han ska vara på friidrotten i Göteborg istället.

Karin kom vid elva och vi drog till Nolia. Där var det verkligen fullt ös vid vår monter. Tur att vi hade volontären Ragnar Engman som deltog med liv och lust - trots att han gjorde bort sin ordinarie tjänstgöring i går.

Tjänstgörande för oss var landstingsfolket - som verkligen ställde upp bra; Anne från Karesuando, Kerstin från Gällivare, Anders från Kalix (och Piteå), Jens o Els från Luleå, Erik och Nisse från Piteå. Hoppas jag inte glömde någon nu! Det var verkligen ett piggt och alert gäng som fick många att stanna och diskutera.

Själv hamnade jag i koktrossen direkt. Ragnar skickade dit mig och koka kaffe och te.

Så nu är jag åter på expen för att ta itu med resten. Jag är alltid väldigt splittrad så här i valrörelsens begynnelse - vill göra så mycket. Och vet inte alltid vad som är viktigast.

Jag har gjort ett skov över tidningar och bloggar och fann inte särskilt mycket vare sig intressant eller upphetsande. Fast en reflektion måste jag ändå jag göra. "Partiet Grafikerna i Stockholm" har gjort en valfilm som Fredrik Lundh presenterar. Och den går ut på att tala om hur dåligt det är i moderatstyrda Täby. Varför talar socialdemokrater alltid om hur dåliga andra är och så sällan om sin egen förträfflighet? Det var samma i verkligheten idag. En av mina kompisar talade om funktionshindrade med en övertygad sosse. Jo Göran Persson han var verkligen så bra så bra. Och då frågade Karin vad Göran gjort för bra för de funktionshindrade - men då tröt argumenten - då bara gick han.

Jodå - jag har fotat lite på Nolia också. Gissa vem? Svaret kommer förstås ikväll - jag klarar bara att överföra bilder där.


"Dödda, födda och skilda"

Insändarskribenten "Hördis B Vresig" tycker (ironiskt) att det borde införas en spalt på familjesidan om vem som skiljer sig. Även om hon nu ironiserar så har funderingen sitt berättigande. Med dagens omloppshastighet på förhållanden så uppstår ju inte alltför sällan smått pinsamma situationer när man träffar gamla kompisar och frågar hur "Pelle" mår och det visar sig att "Lisa" huniit med både Kalle och Lasse däremellan. Fast jag klarar nog det utan "skilda" spalt.

Det måste blir en god vecka i veckan. Med tanke på den struliga start den hade. Omsomning till halvfem trots stora ambitioner om att stiga upp klockan fyra. En redan stressig start blev inte bättre av att nätet inte ville släppa in mig på morgonen. Det blev att dra med fart till jobbet - där jag landade kvart över sex.

Har skrivit historiens kortaste TK idag. Tidningar kunde sammanfattas med 7-8 sidor Luleåkalaset,
1 sida kultur och 9-10  sportsidor. Kryddat med smånotiser om fylla och misshandel.

Peter Hjortberger, junilistan, verkar ha tumme med debattredaktörerna. Nog är det väl ett missbruk av ordet debatt när personer - samma dessutom - gång på gång släpps in med avskrifter av partiprogrammet?

Obehagligt påmind om att den grå vardagen men tjocka promemorier närmar sig blev jag när jag såg centerns annons om Månadsmöte. Centern ska avhandla upplägg av hemliga valaktiviteter på fullmäktigegruppens månadsmöte. När jag blickar mot den tjocka promemorian som ligger på mitt skrivbord så förstår jag att hemligheterna kommer att avhandlas sent på natten när det är mörkt och tyst - vilket väl är passande för hemlisar.

På partiets veckoplan noterar jag att Birgitta Ohlsson ska debattera mot Gudrun Schyman den 9 augusti i Örebro. Samma Gudrun ska ha torgmöte med Fi klockan 11.30 i Luleå. Samt ett kvällsmöte klockan 19.00 samma dag - också det i Luleå. Mycket har hon klarat och klarat sig ur den gode Gudrun - men hur hon ska lyckas med konststycket att pendla mellan örebro och Luleå med detta snäva tidsperspektiv ska bli spännande att beskåda.

Spännande att beskåda blir också våra foldrar - en version för respektive kommun. Det kommer nu på morgonen packade på 3,5 SJ-pall (tänk att det kallas SJ-pall fortfarande). Thomas har säkert inte räknat får när han skulle sova - han har räknat hur många skrivfel det är i foldrarna och hur många som måste tryckas om.

Och så längtar jag till Nolia - det är med hård behärskning jag avhållit mig från att åka dit. Särskilt efter att ha tittat på bilderna på Stefans blogg - vilken finns som länk till höger.

Träning ger färdighet

Tidigare "utgångar" i sommar har som regel inneburit buss hem senast 22.15 men nu har jag tränat upp mig. Igår blev den faktiskt 00.10 innan jag äntrade 403:an.

Els och jag började vid Jazztältet - samma som i torsdags - strategisk plats att studera folkvimlet samtidigt som vi avnjöt musiken med lagom volym. Och många härliga möten under hela kvällen. Här kommer lite bilder - som kunde varit tiofalt fler men det gäller att få in vanan att dra upp kameran i tid och otid - som Stefan.

Els o Birgit
Birgit och Els

PeterOch Peter G


MargitOch så självaste kalasgeneralen Margit som jag hoppas har anledning att vara ännu nöjdare i dag.

Träningen har inte gett färdighet vad avser att redigera kort. Det skulle ju varit snyggt att kunna saxa lite grann med bilderna. Tycktes mig ha gjort det tidigare men nu kommer jag inte på knepet. Så nu kör jag ett gäng bilder till - det blir som det blir.
Strax föreMen se nu här blev det en vänsterhörna - Annika o Nina strax före Batman. Nere tv Glenn o Nina. Th Annika och Nina kramandes den griseknoen som Nina vunnit.
Glenn o NinaAnnika o Nina med gris


Och så ska det bli en bild till här nedan på Per och Jens och mannen vars namn jag förargligt nog glömt.
Per, Jens o

Har legat och dragit mig på morgonen - ända till klockan nio. Och slölyssnat på radio. Sossarna har bestämt sig för att förbjuda friskolor som ger vinst. Det är så korkat så man tror inte det är sant. Det visar återigen att socialdemokratin inte förstår sig på företagsamhet. Ett företag som inte ger vinst är dödsdömt.

Andra politiska nyheten nu på morgonen var partiernas give away grejor. Kondomer var tydligen den gemensamma nämnare för flera partier. Kommer inte ihåg vilka slogans det var men miljöpartiet hade i alla fall Grönt är skönt. Kondomer hade vi också förra valet - Frihet att växa var budskapet.

Sossarna hade en disktrasa också. Budkapet var oklart. Kan tipsa att ta samma som folkpartiet hade på sin disktrasa för något val sen. "Vi torkar upp efter sossarna".

För övrigt såg jag Mårten Ström vimla förbi - då han är i stan trots tystnaden på bloggen. I vimlet skymtade jag var också Erika Josbrandt, Karl Petersen, Stefan Tornberg, Birgit Jonsson. Det dyker hela tiden upp nya namn så jag slutar uppräkningen.

Nu blir det sen dusch - jobb - och besök i Alvik för att hjälpa Jens med bokslutet. Han har hunnit ringa flera gånger och fråga om debet och kredit så därför har det blivit extra försening av bloggen.

hej då bloggen

Till stan i morse. träffade Birgitta. Handlade till mor - hem - rastlöst in till jobbet och gjorde lite grann. Valinfo nr 3 om rapporten om psykiatrin bland annat. Välkommen rapport!

Sen har det varit grillfest hos mor och far. Och nu har jag hittat en kompis att åka till Luleåkalaset med. Har hämtat kameran hos mor så förhoppningsvis får ni se en och annan bild i morgon.


I all hast Din skrivare Ylva


Nu är nog vardagen här

Konstaterar att nu är även Norrbottens kurirens ledarskribent tillbak efter semestern. Då är nog den politiska vardagen tillbaka. Även om den börjar lite festligt med Luleå kalaset och hela veckan på Nolia. Nolia satsar hårt på att bli Norrbottens Almedalen vilket också poängteras av OA i NSD.

Så nära att mobilisera alla partiledarna vid samma Noliamässa har det väl aldrig varit. Göran kommer och hans "dräng och vapendragare" Peter Eriksson är ju med - hemmaplan som det är. Vilket det ju nästan är för Maud också som var ombudsmannakollega med mig för "hundra år sen". Göran den andre - Hägglund - är här. Och Fredriks Reinfeldt ska delta som pappersfigur fick vi veta av Daniel vid moderatstugan i går.
Och Jan Björklund - morgondagens partiledare? På söndag på alliansdagen kan ni träffa de viktiga av dessa uppräknade personer plus Littorin från moderaterna.

Nu är jag lite i tidsnöd som vanligt - ska träffa Birgitta Spets klockan 10.00 på expen för att växla lite valmaterial. Och så väntar jag med spänning om vi glömt något till Nolia. Ska jag vara ärlig så hoppas jag nog att de ringet - det är lite julafton över första dagen på Nolia. Å andra sidan är dagen intecknad med både jobb och nöjen så jag får sjå mig till måndag med Nolia.

Nu ska de bli bilder

Här har jag bespetsat mig på att ge er bilder av Piteå folkpartisternas Noliastuga - och vad händer. Jo, Nord Nytt kör ut bilder av åke Cederlund frenetiskt målande på valstugan. Men eftersom jag är helt slut efter den trevliga samvaron under uppbyggandet av folkpartiets monter på Nolia + nyss genomfört telefonsammaträde med partisekreterare Johan J och 70-talet andra folkpartister så blir det enda ni får från mig i kväll en liten bildkavalkad från både det ena och det andra. Måste ladda för Luleåkalaset i morgon kväll. Fast sonen sa i morse att jag kanske bara borde skriva om varannan gång jag var ut om roade mig. Missunsamt - så ofta är det väl inte? Det är bara att jag kommit igång lite sent så det blir kompirmerat.

För övrigt såg jag
Fredrik "Jappen" Lundh på Noliamässan iförd centergrön T-shirt. Kanske bara felmarginalen som gjorde honom till sosse.

NoliastuganUlla - Janne-ThomasKerstin - föreKusin Kerstin - före kalasetUnder buss(en)resanBussresan in till stan

FrökenevabertilgunnarKerstin - efter

Margit, Eva, Bertil, "Gunnar" - och så kusin Kerstin - efter - när vi väntade på bussen hem.

Godnatt kompisar - jag hör av mig i morgon bitti!Tiden går fort när man har roligt?

Tiden går fort när man har roligt sägs det. Förvisso har jag roligt och tycker verkligen att livet är stenkul. Men riktigt så roligt som att det redan är fredag har väl ändå veckan inte varit?

Finns det någon som inte tycker att tiden bara rusar iväg? Någon som tycker att oj då är det bara torsdag idag?

Tänk en barndomsskolavslutningar - när man skildes från kompisar - som man inte skulle få träffa på evigheter. Och hur oändligt långt sommarlovet låg framför en - man kunde inte ens för sig själv åskådliggöra detta.

Och inte har jag hittt igen det försvunna blogginlägget heller.

Idag är våra lokaltidningar mest överfulla av Kalasbilder.

Dagens färgstarkaste politiker uttalande är kommunisten Bror Wennströms omdöme om Lars Alriksson, moderat i Gällivare: "Alriksson - en förbättrad variant av hästskojare".

Nu måste jag dock speeda upp tempot . om 17 minuter ringer mor och undrar om jag försovit mig. Och jag behöver vara på plats - vi ska hinna ta emot någon pall valmterial innan Thomas och jag ska dra till Piteå och Nolia vid lunchtid.

Men svimma!

Jag skickade iväg en blogg innan jag åkte från jobbet - och berättade att jag skulle iväg på Luleåkalaset i kväll. Lovade bilder och så.

Och så kommer jag hem och är snäll..och ska säga att jag inte orkar ladda in bilderna i kväll. Och då finns inte min tidigare blogg. Man kan svimma för mindre!

Okej då - en fantastisk kväll har det varit i stan. Kusin Kerstin och jag drog med bussen - gratis - vid sjutiden. Els mötte upp och så "drog vi sakta genom stan". Ganska snart hamnade vi vid jazztältet. Köpte ett vinglas och satt på ett strategiskt ställe. Och bara tittade på alla som passerade.

Och när jag tänker på att berätta om allt som hänt - främst möten med människor - känner jag mig som Clifton Fexmos annonser. Jag kan inte räkna dem alla - kommunalråd - bankfolk-gamla kompisar -"gamla" fröknar - kusiner - kusinens kusiner. Och så sällskap hem på bussen med kommunens ekonomichef Lars Åhl och hans trevliga hustru Birgitta. Och apropå Birgitta så träffade jag henne  - Tornberg - med make Stefan. Men vi fotade inte varandra!!

Kram och godnatt!!


Karl P - politiskt obunden?

Igår kväll på hemväg mötte vi kommunalrådet Karl P cyklandes med ett paket Lätta och ett paket lättmjölk på pakethållaren. Synd igen att jag inte lärt mig ha kamera med. Vi skojade med Karl P som för dagen bar en rosa/lila pikéttröja. Politisk markering? Så när jag bläddrar upp Stefan Tornbergs blogg och läser Carl P - numera partipolitiskt obunden - hajade jag till. Men det var Carl Pettersson - före detta moderat fullmäktigeledamot som fastnat i Stefans fotogalleri.

Det här med cykelhjälm, pikétröja och lättmjök på pakethållaren så ju så folkligt ut att det nästan kändes som effektsökeri. Man kommunalrådet kanske är så miljövänlig att han undviker plastkassar.

Och nationalhelgonet Carola (vars efternamn jag numera nästan glömt) har ertappats med att tjuvröka från en ballkong i Piteå. Vilket förnekas av skivbolagsrepresentanten - men Nils Johansson på NSD vidhåller och hänvisar till vittnet. Ja halleluja!!

Bra och dålig entreprenörsanda åskådliggörs på ett strålande sätt i dagens tidningar. Vi läser om Anders Lindgren (eller möjligen Lundgren som det står i ena tidningen) som på en flotta bakom en motorbåt grillar och säljer hamburgare och grillkorv vid badplatser. Hans enda bekymmer var att han höll på att ge upp innan han fått alla tillstånd av kommunen. Kommunen å sin sida har dragit ned båtturerna till Klubbviken på lågtrafiknivå. När solen strålar och barnfamiljerna packat sina matsäckar får bara halva kön plats med Stella Marina. Ridå - tablå!!

Och stort GRATTIS till Peter Lundgren på NSD som fyller 50 år. Vad gamla de börja bli - ynglingarna - snart har de hunnit upp en!

Att bara "supa"

Att bara "supa" in Sunderbylukten när jag ramlar hem med sista kvällsbussen är bara så gudomligt: Att tänka att många av de här träden stod här faktiskt för 58 år sen också. Och där jag bor bodde faster Lina i sitt lilla hus. Huset är borta men inte minnena.

En kväll i stan igen. Musik på musèet och sen teatercaféet. I goda vänners lag. Gerd, Harry och Els. Lagomt med vin men nästa gång måste ni hålla fast mig så jag inte hinner med de två små ostburgarna som föröder allt!

Livet bara ÄR!!

Mycket vill ha mer - och fan vill ha fler

Ja, många rubriker skulle jag kunna sätta med anledningen av artikeln  i DN. Socialdemokraterna har ett system där förtroendevalda betalar tionde till partiet och så gör den enskilde avdrag i deklarationen. Och "fördelar" bördorna till andra i skattekollektivet.

Personligen tycker jag systemet med avdrag skulle ordentligt behöva åtstramas. Hur kan det komma sig att det går att få avdrag för att gå ut på krogen och dricka sig igenom en middag - så kallad representation - men avdrag för till exempel barnomsorg går inte. Det heter att avdragen ska vara för inkomsternas förvärvande. Nog tror jag de flesta inkomsttagare kan förvärva sina inkomster utan krogbesök. Dock torde det vara svårare om du inte har någon som tar hand om barnen.

Nå nu har vi det system vi har. Jag moraliserar inte över de som gör de avdrag skattelagstifningen tillåter. Men de som kliver över eller balanserar på gränsen - ofta höginkomsttagare - de ska kallas girigbukar.

Själv har jag valt - säkert sen mer än tio år sen att inte göra några avdrag alls för inkomsternas förvärvande. Det är ett personligt ställningstagande att jag som relativt högavlönad  faktiskt kan betala mina resekostnader, telefonkostnader, tidningar, facklitteratur och vad de nu kan vara ur min egen börs.

Och vad skönt det är att bara slita upp plastförpackningen med deklarationen - söka koden - och knappa in att jag godkänner den.

Folkpartiet bäst

Kanske inte någon nyhet att jag tycker det - men här åsyftar jag de valfilmer som ni kan skåda på Expressen. Förvisso kan jag väl inte anses riktig objektiv - men nog tycker jag att folkpartiet är klar etta. Tydligt budskap och trevlig form att framföra det. Lika klar två är centern - om Maud bara inte vore så beskäftig i sitt framförande. Delad sista plats får sossarna (med SSU:s valfilm) och moderaterna som talar om det blå respektive röda samhället istället för att tala om vad de själva vill. Titta gärna!

Annars var det lite trögt att vakna upp efter del II av natten. Och trodde jag var dimmig i ögonen av trötthet men faktiskt en riktig dimma av medelhavstyp idag. Men solen börjar så sakta strila fram.

Tidningarna är avverkade. Konstaterar att min gamle kollega, före detta sossombudsmannen Sven-Ove Nordlund hastigt avlidit bara 69 år gammal. Sven-Ove var en stenhård sosse in i märgen - men var en mycket god samarbetspartner. Sven-Oves ord och löften kunde jag alltid lita på. Efter sin pensionering gav han sig alltid tid att stanna och prata några ord om gamla tider när vi möttes. Sorligt att han skulle ryckas bort  - han var värd att få njuta pensionärslivet många år än.

Gudrun Schyman - numera feministiskt alternativ - ska besöka Luleå på onsdag. Fi annonserar i NSD idag om detta och fler aktiviteter. Bland annat ska de tydligen ha valstuga i Luleå. Det gör det bra som med en så ny och säkert bräcklig organisation ändå orkar satsa. Fast Gudrun "tjuvliftar" ju på skattebetalarnas bekostnad.

Idag gratulerar jag alla Karin och Kajsa. Ett särskilt grattis till Karin Söderholm, Fokushuset i Luleå. Hoppas vi ses på stan under Kalasdagarna! Och förstås Karin L, en av mina trognare bloggläsare förstås. Inser plötsligt att det är väldigt många Karin jag tycker om - så jag törs inte räkna upp fler med risk att glömma någon. Så jag säger två Karin nämnda - men ingen glömd!


Godmorgon och godnatt

Jösses hur det kan bli! Efter en riktig valarbetardag på jobbet slocknade jag bitvis under rapport - i alla fall minns jag inget. Njöt av allsång på Skansen - Lill Lindfors och Björn Skifs fast i omvänd ordning. Den senare Jens idol vid en viss ung ålder.

Sen minns jag inte mycket mera än att jag "skruvade" över till Aktuellt.

Och så vaknade jag klockan 22.45. Ni som mailat - jag har läst - men återkommer med svar i morgon.

Tröttheten är faktiskt inte bara fysisk utan även utlöst av "valaffischallergi". Valaffischerna kom idag och bortsett från att det är häftiga så luktar de "tryck". Faktiskt minimalt i år men ändå tar det. Och det är klart de är inburna och iordninggjorda för vidarebefordran så visst har det varit rätt fysiskt också.

Men under mina snart 30 år har jag aldrig varit med om så fiffigt paketerade valsedlar. Paketvis paketerade rullar med 12 versioner i varje papplåda. Inget som skulle ge nobelpris precis men tänk så många tokiga varianter jag varit med om under åren. Och alla dagar då pallen skulle packas upp har det inte varit solsken heller.

Och just nu kom jag ihåg vad jag drömde när jag vaknade för en halvtimme sen - DEN drömmen ska jag fortsätta med nu. Förhoppningsvis kan jag tycka till om politiken och livet i morgonbitti.

Återigen gryr dagen

Återigen gryr dagen.. kommer gång på gång i mina tankar. Sjungen med en mörk manlig stämma. Men jag kommer inte längre i texten. Men strunt i det - lik förbålt är det åter en ny dag.

En solig och härlig förefaller det. Även så nyhetsmässigt. Inga stora fasansfulla olyckor. Utan till och med tvärtom - paret i Jokkmokksfjällen räddades utan dramatik.

Allting går igen - nu närmar sig valet och nu är vattenfabriken på G till Älvsbyn igen. Det storvulna projekt som Jens kampanjade mot på sin tid som gruppledare i Älvsbyn. Nu förefallet dock planerna vara i en mer realistisk omfattning med 5-6 anställda. Och ändå är kommunalrådet Johansson rätt försiktig i sina kommentarer - och det kan väl vara på sin plats efter tio år utan ens en droppe vatten.

Och Jokkmokk förser oss som så ofta med små intriger. Nu är det från värmeverket de anställa flyr som råtter från ett sjunket skepp. I alla dessa minsåport med hemort Jokkmokk är det trion Sixten Eriksson, Inger Wikman och kapten själv, Claes Marcusson, som styr.

Idag gratulerar jag Per Hammar - västerbottens motsvarighet till våran Thomas. Grattis till alla andra"pellar" också.

Och så hälsar vi vår nye medarbetare välkommen till jobbet i dag. Christian Krekula - som under två månader ska fungera som biträdande valombudsman med fokus på ungdomsfrågor.