Jordbrukare

Från klockan 2 har jag varit jordbrukare - nu är alla 6 fårorna rensade - men egentligen är det bara att börja om med fåra 1 - för nog lyser det redan grönt.

2 av bänkarna i trädgården har nu avdrapterats sin fiberduk. Att sätta rödbetor med såband verkar inte ha varit så lyckat. Men massor av rädisor är det - och dom borde ha varit gallrade för några veckor sen inser jag.

Ganska skönt att vara ute - måste försöka se lite positivt på livet. Kan inte hjälpas att det börjar kännas lite fängelse. Kan ju inte lämna mor ensam från 11 - då hemtjänsten gjorde besök - till klockan strax före 16 då nästa besök kom. Och vem tusan kan uträtta sina toabehov på bestämda klockslag?

Har suttit en stund framför datorn och filosoferat - noterar att min politikerkollega och vän
Carola Larsson i Boden också bloggar.


Nu ska jag sätta mig i duschen med de jordiga fossingarna i en balja.


Min tid är ute

Låter dramatiskt men det är min parkeringstid som lider mot sitt slut. Och jag är faktiskt lite obeslutsam om vad jag ska göra - om jag ska åka direkt hem eller om det är några ärende jag ska göra.

Aporpå tid så är det väl tajmat av Bo Hultins son Erik att på centerns almedalsdag få in en
artikel i Expressen. Inte SÅ kul för Maud att läsa.


Steget efter

På fars jobb - NSD i tryckeriet talade man alltid om Kuriren - som steget efter. Det var roligare än så man travesterade någon reklam som konkurrenten hade - men själv kommer jag förstås inte ihåg poängen.

Tänkte på det när jag läste
Sticket idag - att den rödgröna alliansen härmar hur regeringsalliansen gjorde valråret 2006 är nästan löjligt uppenbart. Själv skrev jag om det för någon vecka sen - men här är det fyndigare uttryckt.

Kurirens fotograf Elsa Rensfeldt har gjort utställning om Kängsöhamn. Fast fotograf är hon väl i andra hand - först och främst journalist? kul för en sån att ha presskonferens och lyckas komma med i båda tidningarna. Fast Kuriren nämner bara i förbigående att hon är "medarbetare".


Och Elov och Leif har namnsdag. Förutom nyligen bortgågne Elov Larsson så känner jag en annan Elof - visst räknas det med f? Majs Elof från Kypasjärvi - fast dom bor kanske inte kvar där? Alla Leif jag känner kan jag inte räkna upp - men Lindmark får en särskild tanke idag - hoppas allt löper på till det bättre.


Själv är jag nu också som Kuriren - alltid steget efter. Men det går framåt med mor - kan nog hända att hon kommer igen. Stegar framåt!


Slut i rutan - själv återfinns jag på expen på förmiddagen. Åtminstone från 9 och några timmar framåt.Värmeböljan!

Värmeböljan - som jag glömde att länka till. Vi gläds åt den!

Motorsågsmassakern

Motorsågsmassakern är över! Grannen har slutat kapa fällda träd med motorsåg. Trodde först han slyröjde. Men så fick jag se en figur stå på knä med en motorsåg.

Måste erkänna att jag hoppades att det var fel på sågen då ljudet periodvis upphörde. Det var väl bra att han som körde sågen hade hörselkåpor - men nog hade det varit läge att dela ut öronproppar till grannarna också.

Annat var det med kaparna i min ungdom - de hade en sövande lugn melodi - inget buller där inte. Och söndagmorgon var fredad - under högmässotid.

Själv har jag producerat ett bokslut under tiden motorsågsmassakern pågick - och debet och kredit gick ihop.

Nöjd med besöket av arbetsterapeuten - men riktigt förvånad över att handtag för undvika fallolyckor inte ingår i bostadsanpassning. Åtminstone borde det vara så att kommunens bostadsanpassning tar och gör rubbet - och så kommer man överens om vad som ska betalas privat. Jag tycker rent generellt att det är oerhört förmånligt - att man får mycket. Men att det är fyrkantigt! Mycket fyrkantigt! Handtag för att stiga upp ur sängen ingår - men inte för att ta sig till duschen - ska man skratta eller gråta?

Fyrkantigt är det också att få hem ett beslut om ny taxa i hemtjänsten. Ingen kundrelation här inte. Ett dekret att båda föräldrarna flyttats till NY nivå - nivå 4 - som innebär 399 kronor mer i månaden för var och en. Gäller från 17/6 - mor kom hem den 26/6. Inte en folder - inte någon information om varför det ska betala mer - vad det får för pengarna. Från administrationen vägrar man att tala om hur många timmar hemtjänst mina föräldrar har rätt till - men snabb är de att anpassa vad det ska betala för! Hjälpen är behovsanpassat sägs det - men kanske skulle man försöka säga att vi skickar det som blir över - liksom behovsanpassat  från brukarnas sida också - kanske pengarna behövs till annat?

Särskilt märkligt som far helt plötsligt inte hade rätt till någon hemtjänst alls när mor åkte in på sjukhuset. Trots att han betalt punktligt varje månad -  över tusenlappen? I över ett år?

Fast i slutänden vill jag ändå säga att jag tycker hemtjänsttaxan är otroligt billig - själv skulle jag gladeligen tycka att det var värt det dubbla - under förutsättning att brukarna får styra över tid och insatser.

Tacka och ta emot

Bara tacka och ta emot värmeböljan.

Nu är jag hemma i Sunderbyn igen - blev en kortis på jobbet idag.

Nu ska jag gå ner till föräldrarna och ta emot arbetsterapeuten.

Också viktig

Vi är väl också viktiga - du och jag - och inte är vi där - i Almedalen. Själv har jag aldrig varit där. Har tänkt och tänkt - men aldrig kommit till skott. Sommaren och Almedalsveckan kommer ju lika plötsligt varje år.

Nu är jag hemma från besöket hos doktor Heidi. Minus två mediciner är resultatet - godkänt. Nu ska elakingen Simvastatin bort. Den som ska förebygga skador av höga blodfetter i ett 20-års perspektiv kanske är lite onödig på en 85 -åring.

Nu ringde just arbetsterapeuten och ska komma vid halvtretiden så nu får jag dra och göra lite ärenden plus jobbet.

I skuggan av ..

Med den här storsvindlaren i beaktande verkar ju Obol-Bosse bara vara småpotatis och knappast ens finnas i skuggan av. Men att jag ens öppnade länken berodde på att jag trodde att rättvisan äntligen började hinna upp Obol.

En som också befinner sig i skuggan - eller rättare sagt även han inte ens i skuggan. Karin Åström - sosseriksdagsledamot har utsetts till den av de norbottniska riksdagsledamöterna som är mest företagsvänlig. Kan undra om den politiska ledningen runt Kuriren säger om den skadeglada kommentaren längst ner i artikeln - "Moderaten Krister Hammarbergh är inte ens med på listan"

Gårdagen var helt i föräldrarnas tjänst - började kl. 7 som vanligt och dagen avslutades vid 19.30 tiden då varor från Kvantum levererades. idag börjar jag med att föra far till vårdcentralen i Gammelstad - kl. 08.45 ska vi vara där - varför vet vi inte. Om det är någon årlig avstämning eller om det handlar om svaret från Eeg får väl förmiddagen utvisa.


En tur till jobbet efter lunch blri det - ett par saker ska verkställas. Annars känns det inte så bra att vara borta hemifrån - mor kan (ännu?) inte förflytta sig själv utan sitter/ligger där hon lämnas. Med vätskedrivande tabletter i bagaget räcker det då inte till med det extra besök hemtjänsten satt in.


Men Pether ska gratuleras idag - alla som heter Peter som jag känner. Men en särskild namnsdagshälsning till han som heter Pether.


inte på latsidan

Har varit igång hos mor och far hela dagen. och ändå har jag bara hunnit två potatisfåror. Fat jag har ju vattnat en massa också.

Och så tolvkaffet som bara det tog drygt 2 timmar. Det tar tid att baxa rullstol in och ut och runt tomten. För att vara en rullstol för transport 'är den osedvanligt tung att köra.

På minus sidan skulle jag i morse ha skrivit spinn i häggen - nu är det väl nästan 4:e året i rad? Fast det är väldigt lite i år.

Nu ska jag ned och fortsätta.

Plus och minus

Ligger minus på morgonen - sov till klockan 7. Trodde förstås att klockan var halvfemdå telefonen ringde - och tyckte mig ha råd att somna om. Men jag hade redan tillgodoräknat mig söndagen genom att ställa klockan på 6.

Hinner därför inte kolla in tidningarna så noga - men noterade iaf att
Björklund får godkänt. Äntligen verkar det som om vi på allvar återerövrat skolfrågorna. Plussidan.

På plussidan ligger också att mor hade något lättare att få med sig fötterna idag. Och att det var Marita som kom. Och att Gun kommer med dajmtårta till 12-kaffet.

Och så ett par grattis som jag glömt. Till Selma i Bollnäs på namnsdagen - i förrgår. Och till Ingemar Tillberg som inträdde på "döhalvan" if redags. Och Kicki Lundh som gjorde detsamma igår.


Nu väntar potatislandet.


Avdelningen "inte sant"

Just hemkommen från släktträffen i Östrajörn. Datorabstinens - och finner detta - baby - nyfödd sådan lämnad i varm bil. Helt otroligt - att bara komma på att lämna en 7 dagar gammal baby ensam i bilen - oavsett temperatur borde rendera till utredning om föräldrarna verkligen lämpar sig som vårdnadshavare.

för att inte tala om tipsrutan - där man tipsas om att ha ett gosedjur i framsätet så att man kommer ihåg att man har sitt barn i bilen. Herregud är det Alzheimerdiagnoser vi talar om? Kan vi verkligen kräva av föräldrar att det kan koppla ett gosedjur i framsätet till ett levande barn i baksätet?

Förmodligen så har en del personer satt ett event. lördagsvin eller lördagsöl i vrångstrupen i kväll - hörde på radion att Ryssland och Nato återupptar sitt samarbete - som faktiskt bara legat nere något år. Vad ska de mot Nato demonstrerade relikerna här i Luleå dra för slutsatser nu? De som hävdade att Natoövningen här i Luleå skulle trigga upp en kalla kriget era igen. Och så blir de såta vänner bara en vecka efter övningen. Jan Bergsten till exempel med sina citat från Pravda? Men herregud - jag hittar inte den nyheten ute på nätet - är det bara "kommunister" som jourar på helgerna?

För övrigt kan jag undra till vilken avdelning "blod är tjockar än vatten" ska hänföras. Sant eller icke sant? Jag kan bara konstatera att idag har varit en av de bästa dagarna i mitt liv. Mellan 100 och 200 ganska okända människor de flesta - och ändå har jag känt mig som hemma hela tiden. Och jämfört namnskyltar från vilken gren de andra kommer - samtidigt vetande att rotsystemet  - indelte soldaten Anders Grönborg - binder oss samman. Det är inte många som tror det - men annars brukar jag inte alls må så bra i så stora sällskap.

Och "kulleungarna" - mors brorsbarn och mina kusiner var där så när som på Annlo som gifte bort sin äldste son. Ingen av "kulleungarna"  är med i PRO än - men det lackar.

Och på mig lackar svetten! Det måste nog bli en dusch!

Lik i lasten?

ja nu beger jag mig på en resa 200 års tillbak i tiden ungefär. Släktträff på Österjärns camping. Det är ju lite tudelat det här med släktforskning - måhända man hittar några "systrar" som brännts på bål som häxor? Eller några andra lik i lasten?

Spännande blir det i alla fall. Bara så synd att mor inte orkar följa med.

Men jag har 3 kameror med - och alla ska väl inte hitta äta upp batterierna innan jag fått ihop foton.

Hörs av i kväll.

Handuksinkastning

Oj - förvånas över mitt tidgare inlägg - kan undra hur jag kunde låta så positiv. Nog var jag nära att kasta in handuken när jag insåg att Kvantum var sista jag hann med för att vara hemma före 18.

Hämta ut pengar och inhandla en flaska champagne (till ett mycket speciellt tillfälle) fick jag ta i en ny tur efter att ha varit hem till föräldrarna.

Nu är iaf ett antal klädespersedlar tvättade och ute på strecket - kan väl hitta något att ta på till släktträffen i morgon.

Och hemtjänsten har bestått med två riktiga bonusar idag - middagsbesöket var Lisa - sommarvikarie även i fjol. En underbar tjej med små fötter. Jag kände genast igen henne och utbrast förstås att det var roligt att Lisa kom tillbak. Lisa som läser till läkare och har små fötter. Hoppas jag inte skrämde henne med denna välkomsthälsning. Det var så förra sommaren när hemtjänsten var ny att vi fick ta små kännetecken för att komma ihåg vad de hette. Och denna Lisa tillhörde mors favoriter bland sommarvikarierna - och hade små gulliga fötter - i fina skor som kanske var mindre lämpade för hemtjänst.

Andra bonusen var att Tarja kom ikväll. Var orolig att de skulle skicka någon ny sommarvikarie trots att mor är så pass svag och klen. Men jag blir mer och mer övertygad om att det tänks i gruppen - men ovanför där är det nog lite si och så. Det verkar som om hemtjänsten har ett värre "internhyressystem" än fastigheter inom kommunen. När mor åkte in till sjukhuset hade far  helt plötsligt inga egna timmar beviljade - utan någon biståndshandläggare måste i nåder överföra timmar från mor. Synnerligen märkligt när han i stort sett har samma beviljade insatser som mor har. Och betalar för dem! Och hade hemtjänstgruppen gett far de timmar han betalar för så är det inte säkert att de fått någon kompensation via "internhyressystemet".

Sjukt, sjukt!

Fö hade distriktssköterskan inte fått något meddelande om att mor skulle komma hem idag - utan hade själv börjat fundera vart mor tog vägen - hon som var på väg hem redan före midsommar? Så visst är allt fortfarande lite slumpartat. Och funkar trots uppenbara systemfel men tack vare engagerad och  fantastisk personal. Just nu funderar jag om nattpatrullen fått besked om att det startar i natt?

Nå nu borde jag ställa mig i duschen - möjligen äta något - och kanske ta ett vinglas.

Från säker källa

Från säker källa kan jag nu dementera att Östman ska vicka på Kuriren i sommar. Tänkte väl det - det ter sig ju också som en sommar som blir så varm att inte ens han skulle orka vara elak.

Egentligen skulle jag bara ge ifrån mig ett livstecken. Dagen har gått i offentliga sektorns tecken. Samtal med sjukgymnasier, terapeuter, doktorer med mera.

Mor är iaf hembaxad - men inte orkar hon mycket. Och inte kan jag egentligen lämna henne ensam ens en kort stund. Men nu har jag iaf gjort det - måste handla och så fick jag i vanlig ordning hämta "hemtjänstmappen" som de absolut vill att man ska skicka med när hon åker in - men som de alltid glömmer att skicka tillbaka. Så det blev en extra resa till sjukhuset. Undrar hur många vändor jag åkt dit senaste året.

men nu måste jag rappa på  med ärendena.


Klocklöst

En period i mitt liv - ganska många år - levde jag klocklöst. Av samma skäl som jag nu kommer att inleda en ny klocklös period. Jag får utslag - även av den guldklocka jag fått av partiet. Tydligen finns lite nickel i den också - som utlöses av värmen. Och sen känns det som om det frodas massor av baktierier under läderarmbandet.

Men tro inte att jag kommer att missa tider för det - livet är fullt av klockor.

Klockan kanske börjar klämta för TV-licensen nu. Hörde av KD:s riksting kört över sin partiledning och förordat att TV-licensen ska ingå i skatten. Jag tror faktiskt att Folkpartiets landsmöte för himla många år sen biföll en motion från Anders Axebark (fp Norrbotten på den tiden - nu Tyskland?) med det innehållet. Om inte någon stolle sen motionerat om motsatsen.

Kan någon ge mig ett bättre argument för TV-licensens kvarlevande än att det skapar (meningslös) sysselsättning i Kiruna?


Kanske stressar man mindre om man inte har klockan - och eftersom det kommer trafikinformation på radio Norrbotten så är klockan alldeles strax halvnio.


Ständig sol

Ja visst - sol idag också - men det var inte det jag tänkte på när jag skrev rubriken utan att på ett av mina favorituttryck "ständig sol ger öken" också passar in på Michael Jackson. Framgång och pengar ger inte med automatik ett långt och lyckligt liv - utan för en del blir det öken! Fullständig öken!

Lite "öken" känns det att Piteå förlorar chans till biobränsle - en som blir ledsen idag är Leif L. Tyvärr ingen länkbarhet.

Men det händer positiva saker för Piteå också - nu är man
Rättvisemärkt. Fast jag kan ju ha lite samma dubier som Sticket har idag - hur rättvist slår det egentligen - och vilken koll har vi på det?

Och så börjar Piteå Summergames idag - vilken folkfest. Vem än man träffar i  dagarna så nog har de något barn eller barnbarn som ska delta. Få se om jag får utrymme för någon match - idag är det hemkomst för mor och i morgon släktträff i Jörn.

jag har massor jag skulle vilja kommentera från tidningarna men det är inget flyt i skrivandet - så då får det bli vattning av kusin Kerstins växthus istället.

Idag blir det annars bara ett litet nedslag på jobbet - i övrigt semestrar jag.

En sorglig skepnad

Natten nyhet - Michael Jackson är död. För mig har han bara varit en sorglig skepnad kantad av droger och skandaler. Och jag tror jag skrivit tidigare och spått en "karriär" likt Elvis. Tyvärr fick jag rätt - sorgligt för han sörjs förstås på riktigt av nära och kära han också.

Nu ska jag bläddra igenom tidningar ett varv till och se om där finns några sorgliga skepnader.

Någon hugger ved?

Jag har många fönster öppna för att ventilera ut i detta gamla timmerhus - hör att någon hugger ved - eller möjligen tränar golfslag - men nu får de banne mig sluta när klockan slår 22. Annars?

Värdig efterträdare?

Vilket härligt bildspel Andreas Välitalo består oss med från branden på Midgårdsvägen. Gamla Bp - eller gamla Statoil - eller gamla Esso - frågan är vilket som är äldst? Bensinstationen är ju tack och lov historia - lycka när sånt här inträffar.

Nå det jag skulle säga var då att Andreas är en riktigt värdig efterträdare till de duktiga fotografer som funnits hos Kuriren - den jag senast lyfte var Håkan Gidlöw. Och en jäkla trevlig kille! Båda!

Efter jobbet var jag och köpte kläder till far - inför dopet den 11/7. Skjortan var super men byxorna för snäva - byts i morgon.

Sen hann jag inte mycket mer än att ta emot far vid halvtretiden - upp till mor klockan 18. Hämtade hem lite av hennes förråd där uppe - och fyllde på med morgondagens hemgångarkläder.


Efter två nätter med 10 timmars sömn - per natt - är jag fortfarande trött - så nu blir det sängen och Karlavagnen med Stina Wolter.


Mors lilla Alf..

har fotograferat denna bamse. "Sektledaren" i Arjeplog.vid sitt sommarställe. Sägr han i alla fall. Själv skulle jag hoppas att han fotat den i Lyckselse djurpark istället. Men det är nog inte så - lite skulle jag vilja veta var han själv befann sig. I bilen eller..?

Är på jobbet nu - men ska snart dra härifrån.

Grattis Barbro och David

Grattis till Barbro Westerholm som fått något nordiskt pris för sina insatser för äldres hälsa. Välförtjänt! Kanske bra för oss som närmar oss att hon blir kvar i Sverige och kämpar.

David har namnsdag - och några känner jag till: Frishammar, Mjärdell och Nyström och Svenn. Och så Lindas David vars efternamn börjar på B. Grattis till er alla!


Natten har varit lång - finns uppenbarligen ett uppdämt behov.


Återvänder till grattis - Sunderby SK som vann mot PolSvanstein med 2-0 - fast än jag missade - eller inte iddes gå till matchen. Väntar på match på Byvallen - Sundis lockar inte.


Storgatan lockar då verkligen inte heller - stackars näringsidkare. Jag kan verkligen fundera om man alls tänkt i termerna att minimera intrånget. Det ser du banne mig inte ut så när man till exempel ser den smala "byggång" som leder till Korvgubben.

Brottsoffermyndigheten är på tapeten på TV - poliser får inte den ersättning dom ska ha. Efter att ha praktisk erfarenhet av brottoffermyndigheten må jag säga att det är den mest byråkratiska myndighet jag hitintills mött på - jag trodde faktiskt det skulle vara tvärtom. Jag kan dock hålla med om deras resonemang att poliser som vet vad yrket innebär förmodligen blir mindre kränkta av samma sak som en allmänhet som oförskyllt blir inblandad. Men mest av allt förvånas jag över att poliser överhuvudtaget prövas i den instansen. Det ingår ju i deras jobb och borde bedömas och ersättas i annan ordning. Eller tänker jag helt fel nu? Jag måste nog ta det där samtalet med Britta Bjelle som var en av de första tillskyndarna av Brottsoffermyndigheten tillika dess första generaldirektör!

Nu väntar fadern!

För övrigt moster Gunilla så är det den konstgjorda sjö - jag kanske borde skrivit damm - som finns vid sjukhuset. Men jag ska försöka få iväg ett mail till er - eller ett telefonsamtal.


Ingen egen fantasi

Verkar inte som om den rödgröna alliansen har någon egen fantasti och än mindre några egna idéer. Nu gör man precis samma tågresa som allianspartierna gjorde ungefär ett år före valet. Fast då var vagnen grön - den rödgröna alliansen kikar ut ur en blå vagn på DN:s första sida. Kan undra om det är något politiskt budskap?

Far och jag har varit och promenerat med mor i rullstol. Runt sjukhuset och sjön och parken. Avslutade med en glass i ute cafeterian.

Nu vattnar jag jordgubbarna - måste kompensera att de inte är så välrensade.

Förklaringen

kanske detta är förklaringen till varför det inte går att länka heller. Fast jag tycker Kuriren har problem var och varannan dag - som om de inte kan bestämma om B-delen ska vara fasthäftad eller ej. Och alla dessa förgrönade bilagor - dags för en prenumeration utan bilagor - jag betalar gärna en slant för det!


Far har gått iväg på promenad runt Näset - och själv funderar jag på om jag verkligen måste jobba idag? Men eftersom jag har ett och annat ärende så drar jag nog inåt - problemet är bara att jag så gärna fastnar i att "jag ska bara.." och så tickar tiden iväg.


Men lite nyfiken är jag väl också att få se om fasadfärgen kommer på plats - jag kan inte komma ihåg att vi fått vara med och bestämma den?


Johannes Döparen

idag är det Johannes Döparens dag. Måste tillstå att jag nog tappat bort min söndagsskollärdom och tycker inte att jag känner Johannes så väl. Men tack vare nyfikenheten att läsa om honom så fick jag med mig dessa tänkvärda ord (på Kurirens "folksida":  Döm aldrig i vredesmod. Vreden går över men domen står kvar".

Men faster Henny minns jag - 1904 - 2003 - hon fick inte bli riktigt 100 år men det tror jag hon var tacksam för även om vi i teorin redan bakat inför hennes 100 årsdag. idag skulle hon fyllt 105 på gamla midsommardagen. För er som minns att midsommarafton minsann kunde vara vilken veckodag som helst tidigare. Kan det ha varit någon gång på 50-talet som det ändrades?

Och idag hurrar vi för Majken Wikström i Sudnerbyn som fyller 90. Verkligen still going.. Inte så länge sen jag mötte henner uppe vid sjukhuset dit hon stavpromenerat för att ta bussen till Boden.


Synd att vi inte får plocka av dessa underbara blommor - Guckuskon - som finns i Sunderbyn. Jodå - far har tagit mig dit många gånger - själv skulle jag vare sig hitta dit eller våga för alla björnar. "Jungru Maria nycklar" finns det väl också något som heter - på Sunderbyskogen - borde nog köpa Tores fina bok om Sunderbyns flora.

Politiskt inte mycket att ta på. Fast det är ju en sanning med modifikation. Ropen från en omsorg som går på knä blir allt intensivare - och själv ser jag ju hur knappa resurserna är inom vården. Du ska helst ha stor blåsa om du behöver hjälp till toaletten. Debattinlägget "Vi går på knäna - detta är vansinne" finns tyvärr inte länkbar än. Lägger in den sen.

Nu börjar tiden lida - men ett rykte vill jag sprida vidare. Är det sant att Bo Östman ska vikarierna på Kurirens ledarsida i sommar? Jag fick själv frågan igår och det påstods att jag skulle sagt det. Vilket jag härmed dementerar - men frågan kvarstår är ryktet sant?

Nu är det frukosttime - egentligen kanske jag inte skulle behöva jäkta - det kanske inte gör något om jag kommer sent till jobbet eftersom jag har semester?


Tupplur

Lurad på tuppluren igårkväll - så ska jag ta en nu.

Vi har varit upp till mor - som är snäppet bättre - benen bär henne så pass att hon med hjälp kan ta sig till och från säng-rullstol.

Event. hemgång på torsdag trodde syster Lisa. Tänk mor har sköterskor som heter ´precis som hennes barnbarnsbarn - Sara och Lisa.

Vilka i kväll lär vara och umgås med statsrådet Krantz med familj.

Hoppet ute

Nu är hoppet ute att hitta mitt ICA-kort - men ingen har då nyttjat det sen den 4 juni då jag själv gjorde ett kontantuttag. Nu har jag beställt ett nytt - och då kan det väl tänkas dyka upp.

Så var det när jag tappade mitt förra kort - ett BP-kort - så ni förstår att det var länge sen. Det hittade jag vältvättat i ett par lånbyxor som låg i strykhögen. Nu för tiden har jag ingen strykhög - det är rakt av från strecket och på.

Så klart jag hamnde i bokföringen/bokslutet som jag ine alls skulle göra idag. Och när jag får tag i en differens då blir det tävling att hitta den felande länken. Nu gjorde jag faktiskt inte helt färdigt - var ju tvungen att passa när far skulle komma med färdtjänsten - skulle ju vara vackert om han stod där utlåst.

Och nu väntas det på baby Ebba - 8 månader. Första gången live blir det.

Vad då chatt?

Tycker mig ha sett den här nunan i ett par dagar nu - chatta med Kurirens chefredaktör. inte mycket till chatta där inte - snarar någon form av digital frågelåda. Och behovet syns inte vara så stort?


Och nu ramlar Thomas in.


Hipp, hurra!

Hipp - hurra för Lars Hult som fyller 70 bast idag.


För övrigt blev intet av mina sovplaner igår kväll - men det var inga problem utan angenämnt besök av Birgit och Sture. Utesittning fram till halvnio och inte frysa då är det sommar.


Nu är far på Kajutan och jag på jobbet.


Här ska huset målas - sagt att det ska börjas idag - men ännu inga hantverkare. Kan undra om det är som med han som lovat fars garagedörrar? Vi hade visst missförstått vilket år det var.


I Underlandet

Hon kan väl få ett grattis hon också - Alice i Underlandet - fast annars tänkte jag mest på Alice på Nötön. Fast henne får jag nog ringa och gratta - hon är inte så frekvent på datorn.

Adolf har också
namnsdag. Kan undra hur många som heter Adolf? Associationerna är ju mindre kul? Jag kan inte tro att Karl Göran Välivaara är någon fan av Adolf Hitler - men visst föll orden olyckligt. "Han lät bygga motorvägar och det vände ekonomin. Men många fick det sämre" Jag vet inte vilka Välivaara åsyftade som fick det sämre - men för mig går ju tankarna till judeutroningen - och att uttrycka det som att "många fick det sämre" är mycket märkligt.

Jag tror dock att Börje  bör vara lite försiktig - han är tillräckligt gammal för att ha varit med på den tiden CH Hermansson for till Ryssland och pussade kommunistiska dikatorer på kinden - och gu vet hur många liv dessa hade på sitt samvete?

inga Fria Ord idag - den vanliga semesterhalveringen måhända - varannan dag. NSD körde med korsord igår istälelt för debattsida,

Det får bli kort idag - min andra semesterdag. Dock finns det fortfarande saker som måste göras på jobbet - så det blir några timmar på jobbet. Passa för övrigt bra in i logistiken eftersom far ska till Kajutan.

Utmanande

Visst är det utmanande med löneförhöjning för statsministern och övriga statsråd - med ett land i kris. "Undersåtarna" skjuter sina löneförhöjningar och sänker också sina löner. De lägst betalda i Luleå håller på att luras av sina helgtillägg. Arbetslöshet och missmod breder ut sig.

En frysning hade varit på sin plats. För övrigt tycker jag att nivåerna i sig är för höga. Förvisso är det ett skitliv de tvingas leva med bevakning dygnet runt de flesta - så visst ska de ha bra betalt för att underlätta vardagslivet. Men frågan är hur löneutvecklingen varit visavi medborgarnas? Skulel vara intressant med en spegling låt oss säga i 30 års perspektivet?

Utmanade gjorde också tidigare ledarsrkibenten på Norrbotten Kuriren - Bo Östman. Han vann personvalsstriden med nytt rekord. Förvisso vet jag inte mot vem och i vilket val - för det var borta när jag vaknade.

Jag är ganska slutkörd - så jag la mig klockan halvfyra och skulle vila en halvtimme - men i vanlig ordning kom jag inte upp. Förrän halvsju. Frågan är om kroppen och huvudet vilat något - uppenbarligen körde jag valrörelse även i drömmen.

Mor påbörjade i eftermiddag sin tredje antibiotika kur - efter att CRP-provet (eller möjligen CPR) visat uppåtgående trende - vilket innebär att bakterierna inte gett sig. Nu har de återigen röntgat hennes lungor - nu skulle de kolla om hon möjligen hade en kemisk lunginflammation. Det får man googla på?

Fast mest tror jag det bli sova av.

Hur kunde jag..?

Hur kunde jag missa att gratulera gårdagens namnsdagsbarn. Alf Josefsson i Vittangi som jag hopps har kryat på sig - var iaf inte kvar på sjukhuset där jag frågade efter honom i onsdags.

Och så Alf "sektledaren" Sundström i Arjeplog som "skjutit" sin
första björn med kameran.

Grattis i efterhand båda två.

Nu har jag snart gjort mina 3 timmar och framförallt har jag fått undan några rester på min göra lista.

"Så länge skutan kan gå.."

Onekligen tänkvärda ord "vem har sagt att just du kom till världen för att få lycka och solsken på färden..." - man får vara glad så länge "skutan" kan gå.

Ovärdigt att en
40-årig ms-sjuk ska bo på ett äldreboende. Tillfälligt sägs med - men Tove har sökt ny bostad i ett år sägs det i artikeln. Det är lång tid när du som hon lider av en aggressiv ms.

Och igår blev jag också varse att det i min krets finns två unga personer som kämpar med - eller snarare mot -  Parkinsons.

"Idrottsstjärna - 10 poäng" - ungefär så känner jag när jag ser rubriken "Idrottsstjärna omhändertogs" - här skriver man så att alla initierade vet vem det är - och ändå klarar man publiceringsregler att inte lämna ut namn och bild. Känns lite hyckligt.

Och så kommer det slutliga beviset för att det är sommar - allsång med Svempa i Norra hamnen.

Och egentligen har jag ju semester - som jag skrev igår - men på kvällen vaknar den late heter det ju. Fast jag gillar inte att behöva lämna far ensam idag - han hade känning av sin kärlkramp upprepade gånger igår.

Nu frukost med nämnde far. Fö övrigt var mor mycket piggare igår - hemgång kan skönjas.

Som bonden Paavo

Som bonden Paavo känner jag mig efter dagens vedermödor. Fast det är väl faktiskt att häda. Potatisfårorna är satta för att allt ska vara som det alltid varit - och far ska rensa. Fast han tycker inte längre att det är så kul att rensa. Vi behöver det inte för brödfödan heller liksom.

Och så tror jag att jag har likadant indianskinn som far - att jag aldrig kan br'änna mig - så var det när jag var barn. Då tävlade vi i samma klass - far vann alltid - men jag var god tvåa som alltid skulle dra upp shortsbenen för att  visa "skillnaden".

Tänkte i dag att solen tog då inte på något - men nu är jag bränd.

Lite "bränd" är jag också för att en god vän är  ledsen. Och lite ledsen är jag för att en annan vän har fått beskedet om bröstcancer - hur elak vet vi inte än.

Hoppas att skolen skiner på er båda i morgon! Kram till Y och B!

I morgon börjar jag semestern - med att jobba. Det blev lite mycket bortavaro i slutet av förra veckan - så nu ska jag plikta!

Morgon "mul"

Sa igår till far att det är bättre att det är molnigt på morgonen - då kan det bara bli bättre. Igår var det strålande sol tidig morgon - som övergick till växlande molnighet under dagen. Nordlig vind sa far - och oavsett vad det var så blev det svinkallt när solen drog sig bakom något moln,

Nu på morgonen är det "mul" men jag har inte hunnit kolla graderna än.
Årets längsta dag är det i alla fall . hoppas det kommer att kännas så också - att jag får riktigt mycket gjort.

Apropå "mul" så kan det inte kännas rikigt bra för vare sig Socialdemokrater eller Piratpartister ((hoppas jag) att en tysk socialdemokrat som utreds för barnpornografibrott hoppat över till Piratpartiet. Det här visar väl lite på komplexiteten i frågan. Förvisso är han inte dömd än - men det oroar mig att inte Falkvinge klart tar avstånd från barnpornografi brott. Tydligen är det ok att såna ska kunna gömma sig under frihetens mantel så snart de avtjänat sitt straff?

Nu ska jag ta pulsen på vädret.

Frisk luft

idag har återigen varit en dag i trädgården. Allt från ogräsrensning (ltie för det är så tråkigt), oljning av altan, vattning, stöttning av hallonsnåren med mera med mera. Hängt tvätt också. Iaf varit ute nåstan utan uppehåll från klockan 8 till klockan 4.

Nu ska vi åka upp och hälsa på mor.

God grund

I alla fall ett rätt skulle jag ha om jag hade haft tid att lösa  DN:s nutidstest,

Som ni förstår är det inte mycket i tidningarna då jag lyfter/länkar det.

Fylla och slagsmål - skönt att midsommarafton inte är vår nationaldag kan jag tycka. I Norrbotten är det det norra delarna som utmärkt sig.

13 grader och sol - ja det kan väl duga.

Kålsupare

Vilket förhållnde Billström och Persson har till kålsoppa vet jag itnte - om det sörplar eller så. Men i dess andra betydelse - lika usla båda - stämmer det.  Lika goda kålsupare - och det har tyvärr många kollegor.

Men i grunden är det naturligtvis reglerna det är fel på, Man kan ju faktiskt  ifrågasätta om så välbetalda personer som ministrar överhuvudtaget ska ha "förstärkningsstöd" - men visst kan det väl annars finnas en poäng att jämna ut mellan dem som kan bo hemma - stockholmare med omnejd - och det som bor ute i landet och måste ha en övernattningslägenhet.

Ett schablonbidrag motsvarande kostnaden för en mindre övernattningslägenhet är väl rimligt. Alliansregeringen borde ändra på detta.

För övrigt har midsommarfirandet flutit på bra - förmiddagen var det faktiskt trädgårdsjobb - men sen har god mat varvats med goda vänner och goda grannar. Och ett par sjukhusbesök.

Det finns fantastiska människor - vid midsommarbuffén dök plötsligt granne Gunilla upp med blommor - till mig. Bara som uppmuntran för att  hon förstod att jag hade det slitit med gamla och sjuka föräldrar. Jag blev rörd!

Morgonfrossa

Vaknade upp till ett MMS från "sektledaren" i Arjeplog. Han hade fotat en björn! Vid sitt sommarviste! Tyvärr fixar jag inte att föra över bilden från telefonen - men jag ska nog maila Alf och be honom skicka bilden till datorn.

Och mindre frossa blev det inte när jag konstaterade att det var 10 grader.

Ingen hysteri när landstinget beslutat att köpa in
vaccin mot svininfluensan till hela befolkningen. Trodde de skulle bli riktigt feta rubriker - både lokalt och riks.

Nog känns det eljest att man i röda Piteå tycker att det är en vinst att få sitta vid samma bord som kungafamiljen. Trodde sånt närmast hörde till förräderi i den röda läran?

"Tidernas kalas" får vi läsa om i NSD. Där mor Olga 101 bor på äldreboendet Hemgården - tillsammans med sonen Henning 79.

Nu ska jag gå ner till far - och kolla vilket äldreboende han och jag ska söka oss till.

Jordgubbshuliganerna

Jag har sett dem - jordgubbshuliganerna - som stod och plockade över de största och röda gubbarna i den ask de själva skulle ha.

Makalöst - stora vuxna män och kvinnor. Jag trodde förstås att det försökte roffa åt sig mer i vikt - och tänkte tjenligt ni får ju betala i kassan eftersom det vägs där. Men man står helt fräckt och packar om. Någon annan ska ta karten. Men kom ihåg att den rödaste gubbe ofta kan vara riktigt sur - det var en politisk vinkling på det hela.

Med risk att förtala Sverige så måste jag säga att tjuvsmakningen hitintills inte varit till de svenska jordgubbarnas fördel. "Brysselgubbarna" som tidigare var smaklösa och vattniga har varit helt superba under våren - klart bättre än min provsmakning av de svenska.

Jag har alltså varit och handlat - tänkte mig att vara nästan ensam klockan halvåtta - men jag bedrog mig.

Nu ska jag återgå till drömmarnas värld.

Siesta

Lite sent kanske - men jag känner att nu är det bara siesta som gäller. Iof har det mesta flutit på bra - jobbade till tolv hämtade far. Läkarbesök med far kl. 13 och vi hann till vårdsamtalet med mor. Vilket var fullständigt värdelöst efter hon fått tillbak bakterier i urinen och måste ligga kvar för en antiobiotikakur till. Över helgen.

Jag ska utvecka detta med fullständigt onödiga vårdsamtal en annan gång - kanske något som revisorerna borde titta på. Det är inte så länge sen det var åt andra hållet - att man inte gjorde de vårdplaneringen man borde gjort. Men som sagt jag återkommer. Socialnämndfolket får gärna påminna mig.

Nu nattar jag till 18.30

Anne är på, förstås!

Fick en lite lätt utskällning av sonen för att jag inte hänger med i svängarna. Så klart har folkpartiet redan uppmärksammat diskrimineringen av lesbiska par vad avser insemination. Anne KJ har en fråga idag på fullmäktige.

Men det ryktas om något besked i dag från socialstyrelsen som kommer att överskugga allt - handlar om allmän vaccinering mot svininfluensan. Men ta det för vad det är - det kanske bara är ett rykte?

Hyfsat lugnt hos far - men han är nog riktigt less att vara ensam nu - det har ju blivit nästan en vecka.

Skenet kan bedra

Skenet kan verkligen bedra - den här bloggaren kommer att få se att bakom den kostymklädde akademikern döljer sig en mycket trevlig och skojfrisk kille. Lite småfräck faktiskt. Grattis Tobias! Och glöm aldrig att uppdraget som fadder för oss folkpartister här i Norrbotten faktiskt är livslångt.

Åter till länstidningarna där jag ser att Lars snart 72 tycker att politikerna i Haparanda ska skippa arvodet. Det är väl högst rimligt att även politiker avstår i dessa kristider - men skippa lät väl häftigt. Vi vill kanske se lite yngre människor i politiken också - den får inte bli alternativ till knypplings- och snickerikurser för pensionärer.

Och apropå rekrytering till viktiga området i samhället - så undrar jag hur Luleå kommun tänker? Nu är det tredje gången man försöker ge sig på helgtilläggen. Tycker att Ylva M på ett utsökt sätt visar på varför det är viktigt att de misslyckas även denna gång! Och vad tycker kommunalråden i frågan?

På temat pengar kan jag undra varför ett lesbiskt par ska betala 9 000 kronor för en insemination medan ett heterosexuelltpar bara betalar patientavgiften 250 kronor. Och detta i ett landsting där vi har 3 kvinnliga (nu trodde ni jag skulle skriva onödiga) landstingsråd. Något för landstingsfullmäktige i Gällivare som fortsätter kl. 09.00 idag - sändning på MhZ 89.3.


Hur min dag blir vill jag inte sia om efter gårdagens bakslag - men tanken är att far ska åka med mig in till dagverksamheten. Och jag ska jobba. Sen ska jag hämta honom för besök hos Åsa på Geriatriken kl. 13. Klockan 14.00 förväntas vi vara klara för då är det vårdplaneringssamtal för mor på avdelning 61.


Blott en dag...

Blott en dag.. till som den här och .. Man orkar mer än man tror.

Frukost hos far - men han ville inte ha något - bara sova. Feber - hela 37 komma något - men far har "vilotemp" på 35 komma någonting  - så visst.

och Tarja kom och samtal till vårdcentralen - som ringde upp snabbt som en kobra.

Läkarbesök 10.35 - ingen infektion. Hem och käka panodil.

Men kan ju inte lämna far ensam med så hög feber - precis som för småbarn så blir det feberyrsel för gamlingar också.

Doris blev räddningen - som kom kvart över tolv - så jag kunde delta i rehabärendet.

Och nu sitter jag här helt slut. Vetekudden klar - och sängen.

Avdelningen omdömeslöst

Ex-riksdagsledamot från MP gripen i riksdagen. Har tillsammans med en handfull andra haft budskaps T-shirt på i riksdagen. "Kärnkraft - nej tack" - och så vidare under någon "kärnkraftsomröstning" i riksdagen igår. Som av en slump reste de sig - alla samtidigt - för att se bättre.

En tyst demonstrations otillåten enligt riksdagens regler? Och nej då - det var bara en slump att de klev upp samtidigt.

Jag kan också tycka att polisen borde få ägna sig åt annat - men så länge vi har omdömeslösa riksdagsledamöter - må vara ex - så får ni räkna med insatser. I demokratins namn.

Och mest omdömeslöst är att hon inte står för att hon velat demonstrera!

Och Börje Lööw har varit "nätpolis" och funnit en rektor  i Luleå kommun som enligt Börje "fläker ut sig" på Facebook. Vi får hoppas att den här rektorn är beredd att stå upp för sin exponering. Tidningen publicerar en bild där ansiktet är nödtorftigt skuggat. Nu finns den inte länkbar och inte heller sökbar på google. kan undra om Kuriren fått kalla fötter för publiceringen?

Annan avdelning:  nu har avgående kommunalrådet Niska utsett sin efterträdare. Som av en slump så flyttar nu Harry Rantakyrö hem till Jarhois för att ta upp kampen mot den konverterande Jan Larsson - före detta vänsterpartiet. Och Niska lovar i artikeln att tillfråga Harry - huruvida han är beredd att frågan Jan Larsson framgår dock inte.


Nu ska jag undersöka hur det är på avdelningen "hemmafronten" - mor är fortfarande kvar på sjukhuset - få se om vi får hem henne idag?

Själv jobbar jag till ett och sen ska jag vara personligt ombud i ett rehabärende.


För övrigt anser jag det omdömeslöst av vädergudarna att bjuda 8 grader 2 dagar före midsommarafton!


Den enes bröd..

Ja då kanske hembrännarna får ett uppsving igen. Nu höjer finnarna alkoholskatten. Har ni noterat att det är och har varit glest med avslöjanden om hembrännare. Antingen kan det ju bero på att polisen rensat men mest troligt är att det inte varit så lönsamt när man kunna åka till torneå och hamstra till bra priser.

Själv har jag jobbat förmiddagen till strax före ett då jag gav mig iväg på midsommarkaffe på Kajutan. När den festen var färdig åkte vi till Preutz som skickligt fixade fars ordentligt tilltygade glasögonbågar. Och logistiken funkade för Kerstin hade kommit till stan och kunde åka hem med oss.

Sen har jag återvänt till jobbet och gjort en del färdigt.

Och detta foto "ramlade fram" ur telefonen.Nejra på 18-årsdagen. Tänk att det är 16 år sen hon kom som flykting från Bosnien. Och alla hennes födelsedagar har vi firat tillsammans.

Nu är frågan om att jag ska dra hem.

Avdelningen dåliga nyheter

Tråkigt att FMN i Boden tvingas lägga ner. Dom har under alla år - 21 - gjort ett fantastiskt arbete. Jag har träffat dem många gånger och imponerats.

Imponerats gör jag väl inte av sändningen från Luleå kommunfullmäktige. Måste erkänna att det känns som lite favorit i repris. Men alliansen har blivit väldigt mycket bättre att tala för alternativa driftsformer - just nu Dan Ankarholm.

Och Thomas imponerade - förvisso är jag kanske inte helt objektiv - med sitt första inlägg. och inte minst senare i skoldebatten med Karl P. Den sistnämnde höjde rösten rejält - och jag kunde förnimma de svarta ögonen som alltid kom när han blev pressad.

...jodå

här kom den den kära gamla "fotöljen".  Ett och annat ord till kan jag nog också har svårigheter med. Och börjar man fundera på enkla ord så kan det ju bli hur förvirrande som helst.

Men numera heter det väl iaf "nattduksbord"och inte "nattygsbord"? Sten och jag hade mycket diskussioner om detta - han hade fått lära sig den senare stavningen. Fast han var förstås född 1931.

Nu ska jag dra ner till far. Det blir nog 10 minuter sen ankomst till jobbet idag - å andra sidan kommer jag att dra över 45 minuter så det jämnar ut sig sa han som ............Usch!

Avdelning glada nyheter

Till avdelningen glada nyheter idag hör verkligen att det kommer handkappanpassade bryggor till badet. Den dåliga är möjligen att det bara blir till två badplatser. Men en god början.

En god början hade ju Piteåtjejerna också med en fullpoängare i första matchen. Sen har det tyvärr varit magert - ganska när ibland - men som bekant så skjuts ingen hare med nära. Men nu blev det iaf en pinne - och just mot Umeå - strålande!

Om jag nu är inne på avdelningen att se positivt på tillvaron så är det väl bra att det regnar och är 8 grader - varmt - här i Sunderbyn. Tarfala hade 2. Då måhända ökar chansen att det blir fint till midsommar - men min far som inte var på det humöret tyckte att det kunde ju lika gärna snöa på midsommarafton - det har det gjort förr.

Och mitt Icakort lyser fortfarande med sin frånvaro - inte så glatt alls.

Vi hörs.

Godmorgon, Axel!

Axel och Axelina har namnsdag idag - grattis. Svårt att finna såna i min bekantskapskrets - men Lars Leijonborgs lille son - som förmodligen inte längre är så liten heter Axel.

Och vrider jag lite på huvudet och tittar ut genom fönstret så påminns jag om att där bodde Ärik-Axel - han som i ur och skur passerade Bärigårn på vägen här ovanför. Med mjölkflaskorna. På vintern var det släde - den bilden får jag riktigt klar för mig. Men hur kärran sommartid såg ut kommer inte riktigt fram på näthinnan. Dock att han fick mitt på vägen och inte gärna flyttade sig för de bilar som event. kom.

Jag ska nog skriva av mig lite mer senare - men nu ska jag prioritera att göra mig färdig. Idag har jag ju 2 passagerare och då måste avgångstiden klaras i första hand.

Fan tro´t?

"Ingen har blivit avstängd eller omplacerad i Luleå kommun" hävdar kommunalrådet Petersen. Men fan tro´t? Jag har hört om flera grupper som splittrats. Om det är lösningen på konflikter oavsett vad som är orsaken så är det bara genomsjukt.

Min uppfattning är att Luleå kommun har allvarliga ledarskapsproblem!. Läs gärna insändaren idag i NSD (den går väl fortfarande inte att länka?) - där ett proffs som Tori Rubenzon skriver som hon gör  "Lyssna till de anställda som har kunskapen" - och enligt uppdrag - då är läget bekymmersamt.!

Jag hröde något på nyheterna för en halvtimme sen - drygt - som gjorde mig upprörd. Problemet är bara att jag inte minns det - det gör mig också upprörd - och bekymrad.

För övrigt har jag köpt Aftonbladet idag - för att Annika Dahlqvist gått ned 18 kg med LCHF- metoden - så nu har jag ätit ett "fettknyte" bestående av bacon, ägg och ost. Välstekt - så det luktar i hela huset.

Natti!  Nej stopp - Saras AIK ledde med 6-2 när bara några minuter återstod i matchen mot (gamla ärkerivalerna till Sunderbyn) Gammelstads IF.

kaotiskt

Förmiddagen blev - som väntat - kaotisk. "Tröskelmannen" kom som han skulle - men det blev bara en provisorisk lösning - för han som berett bostadsanpassningen var på semester - och då vågade man inte göra den lösningen man ville.

Och kylskåpsmannen som skulle komma klockan 11 kom inte - när jag ringde så påstod han sig inte ha skrivit in någon tid på lappen - och skulle vara i någon villa hela dagen. Ja det var tydligen inte bara tiden utan även dagen han missat. Men med vass röst så konstaterade jag att det ju var hyggligt att låta 85-åriga pensionärer vara utan kylskåp. Varvid han meddelade ankomst kl. 14.

och nu ringde just Camilla och sa att hon hjälpt honom ut med kylskåpet.

Nu måste jag rusa och inhandla kaffe till jobbet innan jag ska dra och hämta mina barnbarn från västbacken.

I väntan på tröskelmannen

Idag ska jag vara hemma på förmiddagen. Vi väntar på tröskelmannen och kylskåpsmannen. Och på besked om hämtning av mor. I väntan på hemtjänsten har far  gått på promenad. Och sen ska vi vänta på städet också och se till att det inte krockar med någon av männen - åtminstone helst inte med kylskåpsmannen som ska leverera nytt skåp.

Men annars är det bra - sommarkänsla.

Gäddrans

"Gäddrans" är morgonens säg - eller rubrik om ni så vill. Både NSD och Kurien har bevakat Gäddfestivalen i Kalix - och både har kommit fram samma travestering på gädda - även om den inte syns i nsd:s nättidning. Samkör man månne redigerare?

Samkör gör utan vidare Jan Bergsten och Staffan Eriksson - ingen däremot - men nog blir det lite underligt när en gammal nyhet slås upp som ettannyhet . Jag tror inte jag är fel ute när jag påstår att NSD haft en halvsida med samma Staffan Eriksson tema?

Margit och Margot må gratuleras på sina namnsdagar - men mest av allt hissas flaggan - som sagt tidigare - för Bernt nere i "Bästerviken". 

Dagens galla står Rune Lanestrand för- han gillar uppenbarligen inte folkpartiet i allmänhet och paret Leijonborg/Björklund i synnerhet. Men med den vokabulär han använder säger det nog mer om Rune Lanestrand än om någonting annat. Intressant att han är redaktör för tidningen Småbrukaren - kan den tidningen vara riktigt seriös?

Blir nästan full i skratt när jag tänker på helgtilläggens avskaffande. Sakligt sett bör man förstås närmast gråta åt de oblyga försök som återigen görs för att ta från de som har minst. Förra gången det var i skarpt läge var det en Ylva som lyckades stoppa det - och nu har Luleå kommun fått ytterligare en Ylva på halsen. Varför avkräver ingen kommunalråden och socialnämndens ordförande besked om hur de står i frågan? Tyvärr hittar jag inte artikeln - hjälpte inte att googla den heller - men jag kompletterar senare. Finns iaf i pappers Kuriren på debattsidan.

Nu ska jag skratta hela vägen ned till far - solen skiner. Möjligen kan jag också vara till glädje för grannarna där jag kommer i "särken" med helly-hansen nödtorftigt dragen över.

Livet borde vara som en bondsyren

Efter att ha gjort en utryckning till far - klockan 22.30 ca - kan jag konstatera att livet är som en syrenkvist. Jag tog med den hem och har luktat och fröjdat på den. Så borde livet vara! Alltid!

Men den går inte att översätta - jag försökte till Gina i Stockholm - där hon påstod att blomningen var över - säkert - men undrar om hon känt mer än avgaser i innerstaden?


Jag skulle gärna vilja åka till Bulgarien med henne. Hennes hemland!

Och innan midnatt råder så vill jag gratulera min sons första fästmö - Anette Selberg - som fyllde jämt 1994 - och då måste hon fylla någonting med slutsiffra 5 idag.

Möjligen pension?

Och sitter jag här och "lullar" - (kollar om far tänder igen)  så kan jag passa på att gratulera Bernt i Västerviken (Bästerviken) på bemärkelsedagen! I morgon den 15:e . Minnena från hans 60 årsdag är för allatid inristade i mitt i mitt hjärta. Den flytande varianten (inte av mitt hjärta) kommer under sommaren!

Nu hoppas jag på en varm och lugn natt!


Dubbeltack till Ylva

Hon vet inte om det än - men hon räddade mig ikväll med sitt kvarglömda/kvarlämnade paraply - det lilla röda. Det räckte väl för att ta mig från expen till bilen. Som för övrigt stod utanför vänsterpartiets lokal. Och Ylva - det står i ditt stjärntecken att du ska akta dig för brunögda vänsterpartister som vill diskutera kommunism med dig!

Men som sagt - tack för paraplyet. Och ännu mer tack för dina insatser under EP-valrörelsen. Ylva blev inte skickad till Bryssel - tack och lov. Men hon inhöstade 511 personröster vilket flyttade henne från 26 till 17 plats i det
slutliga protokollet.

Bara som några jämförelser kan nämnas att efter henne på fp-listan finns kommunalrådet Staffan Wärme i Örebro och Jan Ertsborn (riksdagsledamot från halland?). Min fd ombudsmannakollega från Gävle (och gruppledarkollega) inhöstade 73 röster. Martin Andreasson i nätverket homo- och bisexuella liberaler ligger också klart efter Ylva. Den tredje Ylvan (Sarri) - för KD fick 74 röster - och  Erika Josbrandt som förra valet klarade personspärren i riksdagsvalet fick endast 62 röster?

Och ingen av norrbottens EP-kandidater var så påläst och kunnig som våran Ylva. Medger visst jäv! Men bara lite!

För övrigt kräver jag en mindre trafikfarlig 97:a. Horribelt vilken vattenplaning det var ikväll.

Vi levererar!

Kanske inte underligt att det blir resultat i Sifon. Vi levererar ju! Hur många gånger har vi inte förklarat att det inte är märkvärdigare att det tar olika tid med grundskolan än att det tar olika tid att skaffa sig körkort.

Nu ska jag sätta mig i sammanträde.

Gör inte ont

En sifouppgång med 2,2 procent - till 8,8 - gör inte ont.

Men inte hade vi väl 13,8 procent i EP-valet? 13,6 trodde jag det var - får väl komma på val.se. Som visar 13,58

Sista Sifon före sommaren - kan vi tolka det som att sommaren kommer nu?

Ska man vá mé?

Har fått en inbjudan från Kicki Lundh - ska man vara med i sånt här? Nu måste min guru Thomas rådge mig! Kanske dax att för mig i in Facebooks värld?

Idag finns liksom ingen ursäkt för att inte röja här hemma. Det blir så på förmiddagen, Vid tolv upp till mor. Hon lär knappas få komma hem idag. Inte beroende på att hon inte skulle kunna, orka eller vilja. Jag upplever att sjukhuset är ytterst ovillig att ordna utskrivningarn på helgdagar. Så blir du inte "utkastad" på fredag får du oftast vänta till måndag. Rätt eller fel? Effektivt?


Lågt idag

Som inte något upphetsande i tidningarna idag. Det här inlägget till exempel hade ju tjänat på att inte publiceras. Riksdagsledamöter som kallar varann för fjant kan vi vara utan.

Även utetemperaturen är låg idag - svensk sommar med 9 grader - härligt sammetsgrått ute vilket hade varit härligt om temperaturen varit den dubbla. Men nu är det mest gruvarsamt att gå ut.

Loyval arrow börjar väl dra sig mot sitt slut nu. Och jag ska nu kolla under en rubrik som säger att kungen besökt övningen. Riktiga kungen? Jajamensan - Karl den XVI

Och nu får dom snart ledigt de som rätt patetiskt har demonstrerat mot övningen. Röda fanor - kanske ingen slump att vi inte ser en enda svensk sådan? Men credit ska dom han för att demonstrationerna  inte urartat. Om det nu beror på organisatörernas skicklighet och omdöme eller det långa avståndet hit upp låter jag vara osagt.

Nu ska jag dra ner till far och höra hur han vill organisera dagen. Själv ska jag iaf sammanträda klockan 18.00

Konungar, drottningar och prinsar

Jaha - det här var intressant. Måste säga att första tanken var att 75-årige prinsen - vars namn jag inte kommer ihåg - tror att kungar dör lyckligare. Eftersom han fortfarande propsar på att bli kung - han gemålet till drottning Margareta.

Men visst har han en poäng - kvinnor "obördade" eller ej blir minsann drottningar - medan männen förblir prinsar.

Herr Daniel Westling `får väl vara glad om han ens blir prins. Hur skulle det ha blivit med prinsessan Diana - hade hon blivit drottning?

Och vad hon nu heter - prins Charles nuvarande - hon lär väl i alla fall aldrig bli drottning?

Har varit och hälsat på mor - efter omständigheterna väl. Men tillgänglighetsmarschen borde tagit sig en sväng förbi Sunderby sjukhus. För hos mor fanns en tv som meddelade "spärrad" när man slog igång den - och en 83-årig dam hade tilldelats en telefon där spaken att höja volymen var borta.

Nu ska jag kolla att hemtjänsten kommer till far. Och sen blir det till att hålla ögonen på om grannen kommer hem i tid - Lilly är på 100 års kalas - 2 x 50.

Ofog

Ofog har jag absolut inte ägnat mig åt. Oljat altanen hos mor och far. Jagat maskrosor i jordgubbslandet. Brännässlor i hallonriset. Spolat och borstat betongen i gamla hundhagen. Med mera med mera!

Och det är ganska härligt att i lördagslugnet i byn pula på. Hinner reflektera en del. Har undrat vad förkortningen Ofog står för? Omogna Flickor Och Gossar kanske.

Nu tror jag inte alls att Ofog är så oförargligt som det kan låta. Noterar att det inte är några barn det handlar om utan vuxna män och kvinnor. Kan undra vem som finansierar att de kan befinna sig här i Norrbotten och bland annat
Vidselsbasen?

Kanske skulle vara intressantare för media att granska vilka finansiärer som står bakom Ofog än att oroa sig för och stort slå upp vad Pravda tycker.  NSD och Jan Bergsten den 11 juni.

Det är inte utan att NSD:s bevakning av övningen ger dem skäl till beteckningen "svenska Pravda"

Men intressant i artikeln är ju att faktiskt också Ryssland brukar delta i den här typen av övningar - och vad jag vet dessutom fått en inbjudan till denna - men avstått att delta. Förmodligen för att de behöver sina styrkor för att kväsa demokratirörelser hemma.

Glädjande noterbart är dock att de enkäter jag sett verkar vara 75 - 25 för övningen.

Nu ska jag skölja av mina jordiga fötter och åka på 18-årskalas till Nejra.

Om 7 år

7 år tycks som en evighet i unga människors ögon -alltså är jag inte ung längre vilket väl inte var någon nyhet precis. Fast jag minns när man gick på sommarlov - det var tragiskt och smärtsamt också mitt i i all glädje. Det skulle dröja evigheters, evigheter innan skolan började igen och man fick träffa en del av kompisarna igen. Ni kan tänka - det fanns varken sms eller mail på den tiden.

Om 7 år tar Sara studenten - kan hoppas och tro att hon inte kommer att skriva "redlös idag - arbetslöshet i morgon" - ett tema som Mikael Leijon reflekterar över på "idag.."rutan på ettan.

"Cyklande patrull polisens nya grepp" är i klass med studentglädjen. Snabbt och smidigt tar sig Bertil och Sara fram till a-laget som svinar ner. För unga grabbar som har tolv burkar starköl och enkelt tar det sig fram ett möte i Ungdomens Hus. Jag är övertygad om att också Sten gläds i sin himmel - det var en käpphäst för honom - den synliga polisen.

Överklaga Karl P - blir mitt budskap om Ripan. Jag kan ibland tycka att kommunerna - särskilt Bodens kommun - nästan okynnes överklagar även i andra ärenden 'än alkoholtillstånd (LSS med mera. Men här måste politiken få veta vad som gäller - om dessa kritierier inte ska rendera mer än en varning - ja då bör hela systemet med prövning läggas ned. Kan inte se det som om rättvisan har segrat - och i nättidningen illustreras artikeln med bild av kiruna politiker bland an nat swedell.

Socialen begår övergrepp - här är en artikel som borde läsas av många. Samhället står för ett stort misslyckande vad avser placeringar - och även om den "onda viljan" som beskrivs i artikeln säkert inte varit medveten så är i alla fall sanningen den för den här tjejen. Det är så här hon upplevt det - liten och rädd och sviken av vuxenvärlden.

Min bloggtid är ute med råge - klockan är 7.

Har jag för övrigt meddelat att mor "bara" har urinvägsinfektion. Om inte så vet ni nu

"Gravad" hund

De minnesgoda kanske kommer ihåg att jag skrev att far chockade mig med att säga att han "stoppat den jävla hunden i nattduksbordslådan". Det var mors mobil vars alarm av misstag utlösts och den skällde verkligen som en hund.Och gång på gång på gång ...

Ändå sen i morse har min bildöröppnare - klickaren - också larmat. Med ett gällt blipp var tionde minut så där. Försökte koppla ur batteriet men den "blippade" likt förbaskat. Lämnade den hemma och använde nyckeln idag. Lugnt var det!

Men när jag anlände hem ikväll så var det likadant. Då gömde jag  den lilla svarta i en byrålåda - väl inlindad i underkläder typ yllelångkalsoner- och trodde jag var smart.  Och där jag står i köket och talar med moster Gunilla i Bollnäs så blippar det det igen? Den jäkla hunden..?

Börjar fundera i termer "buggad" - eller tickande bomb!! - till dess ögonen slickar taket ut mot hallen - brandvarnaren!!

Och utan större olycka har jag nu tagit ned den också - så för närvarande saknar jag helt brandvarnare - tur att det inte går så hett till här - vare sig i köket eller sängkammaren!

En härlig ledig dag har det varit - kan hoppas jag hamnat på
Västbackens blogg - om inte får ni väl njuta av annat där? Och enda likheten här var väl de bruna ögonen!

Duon

Nu har länken till "enda rösten i Bryssel" kommit - och här är länken till Cecilia Wikström - en otroligt färgstarkt människa och politiker. Notera att fotot är taget av en av norrbottens främsta fotografer - Håkan Gidlöw.

Ni har ju för övrigt redan sett hennes kraftfullt blommiga högskaftade stövlar som hon äntrade Aitikgruvan med!

Politikersnackis

Tidningen Fokus har rankat landets alla kommuner. Det kan bli dagens politikersnackis. I lågt rankade Munkfors tycker kommunalrådet (S) att det är en löjlig ranking. Medan det moderata dito i Danderyd tycker att egna kommunens ranking är en prestation.

Karl P kan glädjas åt att Luleå ligger på en  skaplig 33:e plats. Men han tillhörde dem som tyckte att rankingen var missvisande för några år sen då vi låg på den undre halvan. Frågan är om han idag tycker undersökningen är löjlig eller en prestation?

Undrar vad klättringen beror på? Någon skulle kunna drista sig att skämta om att det beor på att jag lämnat kommunpolitiken - så lika bra att skriva det själv.


För övrigt undrar jag var den praktiska unikaboxen tog vägen? Matlådan som såg ut som en skokartong och hade en stadig livrem som bärhandtag. Och som det arbetande folket sågs bära till och från bussen eller som de hade fastspänd på pakethållaren på cykeln.


Idag gratulerar jag alla som heter Eskil - fast jag känner nog ingen. Men min barndoms Eskil - med efternamnet Öberg - han kom och gick punktligt varje dag - med unikaboxen.


Och apropå en enda norrlandsröst i Bryssel - Anna Ibrisagic -  kan jag trösta alla läsare av Stig Norlunds artikel (dock inte ute på nätet - och google gav inget heller) med att det finns minst en till. Cecilia Wikström (FP) född på Gällivare BB och uppvuxen i Kalix. Med genuin känsla för länet. Inser att jag personligen stärkt mitt inflytande i EU. Marit känner jag inte så väl men både Olle och Cecilia räknar jag som mina vänner.


Idag ska jag vara ledig och besöka barnbarnens examensfirande.


Efter Eliasson?

Aldrig begrep jag hur Ingemar Eliasson hamnade i kungens tjänst. Men nu tror jag banne mig att Lars :Leijonborg kommer att gå i hans fotspår. Ett uppdrag vid hovet väntar våran "Leijonkung"? Min medärvda siargåva säger mig det!

Thomas sa idag att Lars gjorde som jag - lite överraskningsmoment. Under regeringssammanträdet får  plötsligt   någon upp en rubrik om att
Leijonborg avgår! Lars fortsätter att tala som om inget hänt. Snacka om effektfullt!

Men till historien lär Lars gå som en stor politiker - mycket gedigen i mina ögon. Som av en slump är han dessutom kommen till världen exakt samma år och dag som Jens pappa! Fyller 60 den 21 november. Detta upptäckte jag och Lars vid en resa från Piteå i höstmörkret. Tror efter ett cafémöte där OA faktiskt var inblandad?

Fast det var ju inte det som jag skulle blogga om - bara tala om var jag tillbringat kvällen. Akuten - och sen avlämning av mor på avdelningen 61.

hann inte mer än till Notviken så ringde Camilla (hemtjänsten) om att mor var dålig. Vi enades om ambulans. Hem hann jag med råge - och har ju lärt mig att det är bättre att jag kör upp själv - så jag har reträttvägen säkrad.

En lång historia kort - akutbesöket var befogat - men läget under kontroll. Inget direkt med hjärtat - enzymerna under kontroll - men hon får stanna till i morgon.

Jag måste säga att min beundran för hur det funkar på akuten stiger för varje besök. Jmfvis hur det var för ett par år sen är det skillnad  - himmel/helvete.

Fast när jag nu för en gång skull hade pengar till kaffeautomaten - så funkade den bara en gång - sen noterades F  1?

Nu återstår att se hur väl Tarja lyckats med sitt nattande av far. Han kan ju tänkas blir orolig om han vaknar i natt och finner att mor inte finns på plats.

Men det är ju bara 138 steg!

21:a valrörelsen?

Lars Leijonborg lämnar regeringen. Avser inte att kandidera inför 2010 års val - och då tycker han det är läge att lämna in redan nu. Klokt!

Kan undra vilken valrörelse i ordningen det är som jag ska ladda om till 2010? Men det ska bli min absolut sista också - och bara som tjänsteman - på halvfart. Halvfart går absolut fort nog.

Men sen kan  jag undra vilka andra rockader detta lockar fram? Cecilia till Bryssel - Erik U till riksdagen. Ny partisekreterare? Nytt statsråd?

Efter festen

Jag är trött idag - efter festen. Fast det är nog inte själva festen som sätter sina spår. Vi kom hem redan halvnio. Men det var jättetrevligt på Majvors realeseparty. Men bilhallens golv tärde nog på ryggen.

Och Kerstin vann en bilvårdshink och jag en bok - "När livet håller andan" - och det gör det ju då och då.

Som vanligt är jag i tidsnöd - och idag kan jag inte tänja på avfärden - far ska åka med till dagverksamheten. Så jag får höra av mig sen. Fast i andra änden av dagen ska jag äta lunch med BS - en lunch som skjutits upp i ett år.

Kanske kan jag få höra något om detta - "
Arbetet med regionbildningen fortsätter". Noterar att frågor som lokalisering av verksamheten och inomregionalbalans skjuts på framtiden. "Det är ingen idé att vi börjar gräla om det innan vi vet om det blir något av det eller inte", säger Kent Ögren. Jag har gogglat fram länken - tack för tipset - för den fanns inte på nättidningen.

Nu dusch

När vaknar "nissarna"?

När ska "nissarna" på naturvårdsverk och länsstyrelser vakna? Ska det krävas människoliv innan de begriper att björnstammen måste skjutas av? 

Lite gäsp

Lite gäsp över tidningarna vid en lunchkoll. I synnerhet över sammanräkningen av personröster i ep-valet. Två små sensationer - ganska  väntade så jag vet inte om man kan kalla det sensationer. Men iaf avsteg från partiordningen. Alf Svensson - förutsägbart. Anna Maria Corazza Bildt - själv tippade jag nog inte henne - men andra i min närhet gjorde.

Ingen hämtning av tysken i kväll fick jag just veta - hotellrum - ett riktigt sådant funnet. Men tydligen väldigt fullbelagt på hotellrumsfronten.

På tal om närhet så känns det mindre kul att dessa små ofogare smyger omkring i bushen. Det känns lite surt att skattepengar ska användas för att hålla dessa i schack.


Nu ska jag dra hemåt.


Tjocka tyskar

Här kommer länken till "tjocka tyskar" och artikeln om "sparet"  Tarje är för övrigt från våran hemtjänstgrupp.

Hägglund får se upp

Göran Hägglund får väl se upp så att inte Alf Svensson tar tillbak tronen även i riksdagsvalet. Fast visst har väl Alf Svensson bedrivit kampanj - här i Luleå mässade han en hel förmiddag utanför Pingstkyrkan och valstugorna. Svårt att gå genomslag för de omtalade generationsskiftet hos KD.

Och "tjocka tyskar" är det hemskaste Kaj Hedstig kan tänka sig. "Man vet aldrig vad som kan hända" - och nämnde Hedstig vill ha både hängsler och livrem. Så är det ju - livet är fyllt av faror och man till och med dö! Usch - nu är det hopplöst med länkningen - Klubbviken säljs finns inte ute på nätet. Men det är iaf i den arikeln Kaj varnar för vad som kan hända när Klubbviken säljs - detalj planen måste förhindra att det blir naturbad för tjocka tyskar på Klubbviken!

Birger och Börje hade namnsdag igår - Grattis. Och Svante och Boris gratuleras idag. Ingen nämnd och ingen glömd.

Nytt försök att slopa helgtilläggen för den redan lågbetalda gruppen vårdbiträden och undersköterskor. Vi får väl se om det politiserade facket (S)olidariserar sig med kommunledningen den här gången. Och om det nu är så att man ska börja ge sig på saker som man förhandlat sig till måste det väl finnas många andra grupper också?

Men dubbel - usch - inte heller den här artikeln finns ute.

Ja - då får jag övergå till att göra mig startklar. Det blir en lång dag idag. Måste vara klockan 8 på jobbet - och vid midnatt ska jag hämta en tysk på flyget. Huruvida han är tjock eller ej vet jag faktiskt inte - det blir blåklint påkavajslaget - men jag lovar byggnadsnämndens ordförande att det inte har med Klubbviken att göra.


Haré bra!

Jag haré bra - är hemma igen. Tråkigt väntan på arlanda - men det gick an. Träffade en ungdomskompis - Lennart - som varit och opererat ögat - privat via en försäkring. Tur att de finns när landstinget sviktar.

Haré bra inspirerades jag av att jag såg haren nere när 50 meter ifrån - absolut måste det vara "han". Har kollat med kikaren. Kusin Kerstin blir inte lika glad som jag.

Taxiföraren var euforisk över att ha sett ett utav planer i "natoövningen" starta. Alla utom "natohatarna" är glada - av lite olika skäl.

Nu har jag värmt min vetekudde - "kärnkraft" ska få mig att må himla gott.

Vilken rysare

Vilken rysare det verkar bli mellan Anna och Susanna - just nu är Anna ute ur parlamentet.

Så hörde jag av mig iaf - de har många gästdatorer här - men tiden vill inte räcka till. Igår hade jag konsulationer med hemmafronten då far fick ett av sina "komaanfall". Det blev ambuland upp och han ligger kvar för observation - så nu ska jag forska hur det är med honom.

Annars verkar det inte hända mycket hemma?

Frostigt

Det var banne mig vitt på gräsmattan när jag tittade ut klockan 4. Kan hoppas på dagg och inte frost.

Av det mindre frostiga slaget var
valresultatet igårkväll. Vem hadem trott på 13.6 procent? Och en fördubbling av resultatet i Norrbotten - 6,6 procent. Och 9,3 procent i min egen valkrets!

Nu ska jag äta några ägg - och sen drar jag mot stockholm så bloggtystnad kommer nog att råd till sen tisdagkväll.

Affischen som försvann?

Visst var det så att det var tänkt att Wanja Lundby skulle matcha Ulvskog - till och med på en affisch om jag minns rätt. Men kanske hann man stoppa den innan tryck. Iaf är det märkligt att Wanja inte alls synts till i EP-valrörelsen.

Nu ska jag åka in till expen för en kombinerad våravslutning/valvaka. Vi får hoppas vi får anledning att vara glada.

Kapad av "pirater"

Ett något annorlunda scenario än de opinionsmätnignar som duggat de senaste dagarna. Piratpartiet får 24% och Sverigedemokraterna 20% - vilket är dubbelt så mycket som sossarna som har 10. Kd, centern och några till skulle inte klara spärren.

Enkäten måtte vara kapad av något slags "pirater",

Anders och Robin

Anders Westbrandt fyller 40 idag - grattis, grattis. Vi får krama om dig när du kommer upp i juli. Kusin Kerstins son för er som undrar.

Och jag tror faktiskt att Robin (och Robert) har namnsdag idag. Tänk om han
Robin skulle vinna tennismatchen idag - vilken namnsdagspresent.

Nu är det tolvkaffe och röstning som står på programmet. Budröstning för mor också.

Pappersexet

Idag har jag läst pappersexet av Aftonbladet. Det kommer en liten kille varje lördag och söndag och säljer vid dörren. Hos mor och far och sån entreprenörsandra vid ca 10 års ålder måste uppmuntras.

Itne mycket att läsa men bläddrade igenom och gjorde en politisk notering iaf. Fanns inte en bild på Marit - men på alla andra toppkanidater. Tror inte att det är någon slump.

Förutom frukost har jag hunnit hänga tvätt, genomvattna alla blommor inklusive i växthuset - ska ju vara borta i dagarna två. Sen har det äntligen blivit fiberduk över kökstr'ädgården. Det har blåst tidigare så det har inte varit möjligt att få ut det. Kan undra om alla frön blåst bort också?

Hängt tvätt hemma här också till mig själv. Gjort lite utbetalningar.

Nu försöker jag organisera upp resten av dagen - tänker bra medan man sitter och bloggar. Måste ha minst en timme för att slutföra inläsningen av SV handlingarna.

Vaknat upp till Dagen E

Så har jag vaknat upp till dagen E - E som i Europaparlamentsval.

Inte mycket nytt i tidningarna än - men har märkt att de brukar vara lite sega på helgdagar - med uppdateringen.

Vära "Natohatare" har lyckats placera Luleå på kartan eller åtminstone i DN. Ja det ser ju inte precis ut som om det är framtiden som
marscherar här - en bild som jag kan intyga stämmer med verkligheten. Mycket relikar från rödvinsvänstern.

Nu måste jag kila iväg till frukost - vet inte vart jag gjort av dagens första timma?

Det går åt helsicke

Det går åt helsicke i matchen - vi ligger under men 1-0. Rubriksättarna ligger väl i startgrupen. Själv har jag legat i soffan till strax före 20 - då ringde mor och fick inte in kanal 6 - så utryckning. Tur var väl att hon ringde för enligt planerna skulle jag stiga upp halvsex - men jag vet då inte att klockan har ringt.

Har ätit lite under tiden jag kämpat mig igenom bilaga efter bilaga i handlingarna till SV:s styrelsemöte.

Ska göra tidig kväll i kväll - och försöka hitta ett bra läge att sova i. Med tanke på hur min nacke känts idag och känns ikväll har jag minst stått på huvud inatt.

Eftermiddagens tupplur innehöll en tokig dröm om valedlar. Vi hade valstugor - små såna i drömmen också - i alpliknande terräng. Och massor av kartonger med valsedlar var det. Vi hade matat massor med foldrar med valsedlar då jag plötsligt började kolla buntarna med valsedlar - när man lyfte undan första valesedeln stod det inte länge Folkpartiet - utan någon beteckning som hade viss anknytning till Piratpartiet - men ett helt nytt parti vill jag dock påstå. Tänk att man inte kan få vara ifred i drömmen ens.

Sista mätningen utlovas det Novus - nyheten var att junilistan närmade sig spärren.

Det gick åt helsicke - 0-1 mot danskar på självaste nationaldgen.

Vilken tid då?

Och vilken tid är matchen då?

Och idag har vi firat Sverige - våran EU-kandidat Ylva och jag - och några till.

Och i morgon röstar vi för Europa!

Men vilken tid är matchen - den kan jag nog sova till. Man blir så himla trött när man har varit ute och småfrusit. Vi stannad upp vid "natohatarnas" möte - och det var rena 68-rörelsens återtåg. De flesta hade använt samma gråa hårtoning. Träffade till och med gamla apk-are där.


Nu är jag på jobbet och ska rafsa undan lite.


"I det låga ryttartorpet"

Tänk att få vakna till Margareta Kjellbergs smäktande röst sjungande "I det låga ryttartorpet". Det var vad jag gjorde nu på morgonen. Följt att ljuvliga gamla låtar - men varför pratar Anders Eldeman så lite? Han med sin vackra stämma - den är också rogivande. Men stressfaktorn har väl nått dacapo också - ska hinna med tillräckligt många skivor.

Och apropå ryttare så vet vi nu att i tömmarna för Fi återfinns
  Benny Andersson. Det 'är den här nyheten som dominerar idag. Opinionen kanske har en mellandag idag?

Själv ska jag "avrusta" här hemma - det är SV och stockholm som väntar när vardagen kommer. Det kräver lite blomvattning - och röjning - utifall någon skulle behöva in i lägenheten.

Iaf hittade jag mitt röstkort i går kväll - under ett tallriksunderlägg på bordet!

Hjärnspöken

De måtte ha hjärnspöken - Rådberg och Linde. Övningen under manteln "Partnerskap för fred" handlar om att "lede fi" - vilket är USA i dessa "kommunisters" ögon  - är ute efter oljan i Ishavet.

Om ni lovar att inte berätta det för någon så tror jag att det är ute efter malmen i Pajala och "Kalles Cargo". Dom kommer nu att nyttja den långa landningsbanan och därmed kan Karl P höja statistiken för det som skulle bli Kallax Cargo.

Det blir spännande i morgon  då vi som ska fira och högtidlighålla vår nationaldag  ska manifestera samtidigt som "stenkastarna" ska demonstrera?

För övrigt har jag hört från dagens seminarie med "Natohatarna" att allt är Folkpartiets fel. De är jag stolt över!

Kvällens middag var superb - men kroppen lider av gårdagen överdrivna promenerande - plus dagens aktiviteter i Piteå. Men jättetack till alla som var med på Ensittarvägen ikväll.

Och vilka möten man gör på Byxtorget i Piteå - "min mamma är tillsammans med Nils Dahlbäcks son" (som heter Peter)och killen som uttalade det var tillsammans med Marie Jonssons dotter som också var med. Hon och jag var på läger tillsammans 1984 - och det retar mig att jag inte kommer på hennes namn? Veronika? Jessica?

Nu 'är det bara panodil som gäller - och vetekudden!

Ett litet bildbevis

Bara ett litet bildbevis från kampanjandet i Piteå.Britt-Marie och Ulla i samspråk om EU-frågor. Bra med folk på stan. Dock var vädret inte så att någon ville stanna någon längre stund - men väldigt många tog emot material. Och alldeles tydligt var att Marit går hem - även i röda Piteå.

Nu ska jag dra till Kvatum och handla till föräldrarna - sen ska jag bli bjuden på en försenad morsdagsmiddag..

Stoppa "stenkastarna"

En hälsning - ett inlägg  från Jens inför Nationaldagen. Skickat till tidningarna men tyvärr lite sent - igår - för att de skulle haft en rimligt chans att ta in det.

Men ni som är så förutseende att ni går in på min blogg får ta del av det här:

Stoppa "stenkastarna"


Imorgon 6 juni är det Sveriges nationaldag och för de flesta Svenskar blir det en riktigt ledig dag där åtminstone en och annan tanke går till att fundera på vilket fantastiskt land vi lever i. Andra samlas till gemensamt firande bland annat i Luleå där man passar på att ge nationaldagen en internationell prägel genom att välkomna de nya Svenskar som kommit till Luleå under året. Flaggorna kommer att vara i topp över hela Luleå, Norrbotten och Sverige.

Samtidigt finns det andra mörkare krafter i vårt samhälle. De som river ned och förstör. Utan att ta ut något elände i förväg kan jag konstatera att lika säkert som fotboll drar till sig fotbollshuliganer så drar vänsterdemonstrationer och torgmöten till sig vandalisering, stenkastning och oroligheter. Att det just på vår Nationaldag ska anordnas ett möte på Storgatan i Luleå för att protestera mot den så kallade Natoövningen i vårt län är med den bakgrunden bara ett bevis på väldigt dåligt omdöme och väldigt dålig tajming.

Att det i sak handlar om en övning där alla länder i "Partnerskap för fred", inklusive Ryssland, är inbjudna att delta verkar inte bekomma initiativtagarna. Att det i sak under lång tid varit så att Sverige samövat med dessa länder och i skarpa lägen kämpat tillsammans för fred och frihet runt om i världen är ingenting som de reflekterar över.

De flesta Svenskar vet att vi sedan allt för lång tid tillbaka har kört med dubbla budskap när det gäller vårt förhållande till Nato. Inte vara med men räkna med deras stöd när det bränner till säkerhetsmässigt har varit en linje som inte varit särskilt ärlig eller hedersvärd. Vi tog inte fullt ut vårt ansvar under andra världskriget och under efterkrigstiden har vår försvars- och säkerhetspolitik präglats av undfallenhet. Det är hög tid för Sverige att söka medlemskap i NATO.

Övnings- och testverksamhet är en framtidsbransch i Norrbotten. Detta gäller inte minst militärövningar som gynnas av vårt stora, glest utnyttjade flygrum och stora övningsområden. När våra gäster kommer till Norrbotten för att genomföra sina övningar gör det ont i mitt hjärta att se att de ska mötas av vänsteraktivister på Storgatan. Detta mottagande är lika skamligt som när våra norrbottenskillar och tjejer i ISAF styrkan som hjälpt till i Afghanistan möttes av protestinsändare när de återvände efter att ha riskerat sitt liv för fred och frihet.

Sverige är ett fantastiskt land. En av våra viktigaste grundpelare är yttrande och mötesfriheten. Så på lördag får Luleåborna bara bita ihop och koncentrera sig på nationaldagsfirandet så får polisen se till att stoppa stenkastarna!


Jens Sundström (FP)


"Vithårig gubbarnas" dag

"Innimarkarn" fyller 70 - grattis, grattis. Bortrest enligt egen utsago. Bo har namnsdag. Ståtar ensamt detta tvåbokstavsnamn - hur många såna finns det i almanackàn? Många Bo känner jag - två väljer jag ut med hänvisning till rubriken - i Härnösand och Bollnäs. Grattis!


Inte SÅ spretigt

Precis som jag förutspådde - idag kom det (minst) 2 opinionsmätningar. Vid en första anblick får jag för mig att de inte spretar så mycket - Skop som presenteras av SvD och Synnovate som återfinns i DN - men ni får väl kolla in själv.

Nu kan jag tro att osäkerheten ändå är väldigt stor - beroende på valdeltagande och annat. Själv vill jag givetvis tro på 10,9 respektive 11,1 för Folkpartiet.

En önskan högt på listan är okat valdeltagande . minns att jag blev nästan chockad när mindre än 40 procent  hade valt att rösta. Alf Svenssons beskrivning om hur man i Sydafrika - efter apartheidperioden - stod i kö i tryckande värme för att FÅ rösta borde sätta sig på hårddisken hos svenskarna.

"Chockerande" rubrik också i Kuriren - Vänstern i mitten. Slår mig nu när samtliga partierns budgetar presenterats av media att avsaknaden av kritiska frågor helt lyser med sin frånvaro. Mest uppenbart är det med Rättvisepartiets budget - vad finns det för grund att tro att vi helt plötsligt skulle få 158 miljoner mer i statsbidrag?

Chockerande morsk ser jag ut på den här bilden. Hade satt mig på min kant eftersom jag bara var "statist" vid denna presskonferens. En annan Ylva i huvudrollen - hennes första presskonferens som hon skötte med den äran.

Ja - nu måste jag speeda upp temot - ska vara i Piteå och träffa Britt-Marie Lövgren kl. 11 - Britt-Marie som är kandidat från Västerbotten.

Mör, sargad - men nöjd!

Tro´t eller ej - men jag har faktiskt delat ut de 300 foldrarna jag tänkt mig. Det började dåligt - vilade halvtimme, efter halvtimme i eftermiddags - fast det blev bara en timme drygt.

Det började trögt - gick på min egen fd gata - Arrendevägen - långt mellan brevlådorna. Men efter den satte autopiloten igång - allt bara skulle ut.

Sista 50 räknade jag ned - 50 - 49 - 48 - 47.... till den sista gick iväg.

Hem prick klockan 8 - då debatten började. Blev faktiskt fast - och lyssnade också på Knutssons recension - och håller inte med honom. Jodå - Marit är cool  och i en klass för sig - men började lite försiktigt tyckte jag. Men kom sig sen - nästan alla bekräftade henne - man nästan kände luften dallra - ska hon inte snart säga vad HON tycker? Och jag tycker nog faktiskt att Ella Bohlin klarade sig bra - det tyckte inte Knutsson. Positiv överraskning - Schlyter (stavas det så?) började bra - men föll in i hycklarnas gäng.

Nog är det märkligt att Eva-Britt Svensson (V) kan sitta mör om mun och tala om att hon minsann gett bort en halvmiljon kronor. Men onej - hon kräver inte att andra ska göra likdadant. Så visar det sig att hon - och Schlyter  med flera- tar ut schablonersättningen för resor - istället för havda kostnader - och SÅ generöst ger bort dem.

Både Marit på sin tid - och Olle Schmidt under den här perioden tar bara ut för havda kostnader. Och redovisar öppet!

Ont i fötterna så in i bängen - nu ska jag se resten - av festen - så är det väl. Finns det något annat val än Marit?

Lena Ek är också i grunden bra - men hon kommer verkligen inte till sin rätt.

Sören Wibe är en riktig besserwisser!

Och är det mycket skriv och stavfel i detta inlägg beror det på allmän svaghet efter 2 timmars promenad och avsaknad av glasögon.


2 timmar och 15 minuter

Ska vi slå vad om att det kommer några opininsmätningar i morgon som terrar upp oss?

Gissa vad moderaterns stora utspel vid gågatan i Luleå bestod oss med? En tom tunna höll jag på att säga - men en nästan tom stor moderatdekorerad buss - och de största prominenser som klev ut var Krister Hammrbergh och Johan Johansson. Inget fel på dem - men Krister hade väl kunnat ta cykeln från Mjölkudden?

Förväntningarna var nog större - för moderaterna var ovanligt uppklädda med kavajer och slips.

I 2 timmar och 15 minuter ska jag nu dela foldrar. Sen blir det slutdebatten inför EP-valet.

Kommer det några toppkandidater (FP)?

Frågan ställdes av en Kuriren journalist efter att Kuriren missat att bevaka både Barbro Westerholm - "rätt toppig väl"?- i Kiruna och Cecilia Wikström i Gällivare, Kalix och Luleå. Cecilia dessutom barnfödd i Gällivare och uppvuxen i Kalix.

idag "missade" man presskonferensen om Europeiskt FBI - frågan är om man håller på att avvveckla sig själv till förmån för NSD.

Ett något surt men välförtjänt "påhopp" på Kuriren. Kan ge mig tusan på att de bevakar Börje Lööw (V) och Johan Johansson (M) idag. Upphetsande nyheter!!

Händer idag

Idag ska Ylva M och Jens presentera den nedbrutna rapporten om ett Europeiskt FBI. Konkurrensen om mediautrymmet är stort idag - men jag hoppas att någon kommer. Det är faktiskt ett oerhört intressant förslag ur Norrbottnisk synpunkt. Inte minst ur perspektivet som NSD och Kuriren speglade i sin historiska samproducerade artikelserie om den organiserade brottsligheten.

Sen ska Ylva och Ylva vara på valstugan.Vi körde ett ta med S-Ylva och M-Ylva men politiskt blev det ju på tok. Men detta är ial (K)andidat Ylva. Kryssa gärna henne!


För övrigt tycker jag att du som ännu inte bestämt dig för hur du ska rösta och vem du ska kryssa ska kolla i intervjun med henne som var
i Nord Nytt.

För övrigt kan jag meddela släkt och vänner att det förnyade hjärtprovet visade att det var lugnt - dvs ingen infarkt på G. Hemgång vid lunch idag - kusin Kerstin har lovat hämta.

Själv tror jag att eftermiddagen ska ägnas åt att droppa Maritfoldrar med valsedlar i brevlådor. Lite terapi mot valfebern!

Och så undrar jag slutligen - vem mer än bussen kommer från moderaterna idag! Boden mellan 8-9 och Luleå mellan 9.45 - 10.45. Gissningsvis Anna I - vore ju märkligt om hon inte var med?

Stopp och belägg

Vad då dramatik - och vad då nya bildning - 4 länslösningen har ju funnits med i olika tappningar hela tiden.

Men regionhetsarna har ju konstaterat att får vi ett beslut före maj 2009 - då kan det sättas i sjön valet 2010. Nu kommer det nog inget beslut i den riktningen överhuvudtaget - men låt oss teoretisera - är det möjligt att genomföra en omorganisation och ett val med så kort varsel?

Iaf en buss

Reinfeldt har en panik-plan skriker Expressen ut idag. Detta efter att moderaterna sägs ha backat i en opinionsundersökning från Novius som lär ska ha publicerats igår. Den missade jag och lika bra är väl det. Men idag ska det iaf "landa" en buss vid valstugan - en moderatbuss. Vilka "hjältar" som, ska rädda moderaterna som finns ombord förtäljer inte historien - inte ens moderaterna själva visste det igår lunch.

Apropå hjältar så hörde jag igår att Uppsala Nya hade haft en bra ledare med temat att man ska rösta på en hjälte - inte på en pirat. Och hjälten i det fallet var Olle Schmidt - och det kan jag säga det är inget dåligt val. Fast jag undrar hur glad Uppsalas egen fp-kandidat Cecilia blev?

Och när vi då är inne på EU vill jag rekommendera "Sextion år med fred..." till alla er som undrar varför ni ska rösta i EP-valet! Inge Baeckström - spännande stavning av efternamnet - liksom halvanpassat till det pricklösa alfabetet?

Och om ni nu bestämt er för att rösta så kan jag rekommerade detta till läsning - så borde ni förstå vem ni ska rösta på också. Att gör en Marit skulle man ju önska sig - men  bara ibland.

Och Solveig och Solbritt ska gratuleras idag. Känner många av första sorten - och en av den andra sorten - Johansson - Grattis. Och på Solveigfronten får det bli faster "Sollan" i Alvik och Eriksson på Landshövdingevägen. Ska vinka åt dig på morgonen!

Nu får jag rappa på - mor ringer säkert snart och undrar hur det är med fadern - gissninsvis ringer hon just då jag ställt mig i duschen?

Det känns "akut"

Kunde jag stava till det så skulle jag skriva "herrejomala" - midnatt råder och jag har just kommit hem från akuten.

Anlände föräldrarna vid halvåtta tiden - lite drygt  - och ingen hemtjänst hade varit än - bra - far sov - och hade tydligen sovit sen efter middagen vid 4-tiden. Mindre bra!

Tack gode Gud för Marita (hemtjänsten) som kom - telefon till rådgivningen och ambulans var det som gällde. Inget normalt sovande utan mer komaliknande - medvetslös sa man vid förra trippen!

En lång historia kort - så piggnade far till snabbt efter lite syrgas - och nästan alla prover var bra. Och hem vi ville. Men det stöp på sista provet - syresättningen till hjärtat hade dippat till 0,7 - inget dramatiskt men det kräver att man tar nytt prov inom 3 timmar.

Där satt jag och dinglade med bilnyckeln och far satt i kläder lånta av landstinget  - men läkare som är tydliga  är guld värda. Tack till  Linda Kenttä! Och alla annan fantastisk personal!

Inte lika "akut" är det väl att få
söndagens valresultat - men att vi ska vänta till Azorerna har stängt sina vallokaler känns konstigt - själv trodde jag inte Azorerna låg i Europa? Jag vet - men det låter så exotiskt!

Kram på er alla - må jag vakna i tid i morgonbitti?

Låg temperatur

Det talas om lågtemperatur i valrörelsen - men inte vet jag. Högre tempo än jag haft idag blir nog svårt. Och ändå minns jag knappt vad jag gjort. Men avslutade iaf med rekryteringsgruppens sammanträde från 17-19.

Och sen lite plock - men nu måste jag evinnerligen dra hemåt.

Och har inte ens hunnit vara till valstugan idag - och ingen lunch - och en hyfsat onyttig middag.

Jag suger åt mig

Inte varje dag jag blir kallad "hedevärd medborgare" - så jag suger åt mig. Men det retar mig att jag inte kan komma på vem LBE är - om han (han=sannolikhetsteorin) nu använder rätt initialer.

Särskilt nu när "ungtupparna" visar framfötterna med att ha inte bara enat utan också utökat alliansen - nu 5 partier - bådar gott. Första gemensamma budgeten sen min tid. Presskonferens klockan 08.15 - aldrig någonsin (tror jag) lyckades jag få ut journalister den tiden?


Ut och ut - de hade stämt träff på Mediahuset. Det blir väl den nya ordningen - media kallar och politikerna infinner sig?

Och vi som varit med ett tag vet att det inte är något unikt att valaffischtavlor stjäls - tyvärr. I valet 2002 då vi hade nya och fina tavlor försvann minst hälften - inte alla bortforslade - men ganska många. Dock lite ovanligt att de större otympligare stjäls - och alla inom samma område.

Men vem behöver  valaffischer när man har en sån "skyltdocka som fp-Gerd. Gerd gör otroliga insatser på valstugan - och hinner däremellan också dela foldrar och "jaga" sossar. Det sista för de initierade!


Nu måste jag kila till frukost - klockan 8 är det telefonsammanträde den partisekreterare Ullenhag och kollegor av olika chatteringar runt om i landet. Och idag hade jag tänkt att de skulle slippa "se" mig i särken - så att jag kan dra mot stan direkt det är färdigt. Dagen innehåller alldeles för mycket i förhållande till den demokratiskt fördelade tiden!


Skit in skit ut!

Härligt Marit - hon börjar vara i storform igen. Klart som korvspad att skit in ger skit ut - vad äckligt om de fortfarande stoppar i grisarna antibiotika. Och måste det komma just nu när jag hoppas och tror på LCHF- metoden. Om den nu hette så?

Tänk vi hade egna grisar när jag växte upp - och i en gammal vattenvärmare kokade faster Lisa grismaten. Och rörde om med en sån där "träpåk" som jag glömt namnet ¨på. Men den ser ut som stöten till morteln - fast i trä var den. Och våra grisar blev feta som rackarn - med potatis och annat blandades wienerbröd och annat sött, fett och gott från bageriet!

Att leva som man lär kostar på. Ikväll har jag promenerat i 50 minuter - ganska snabbt och i fel skor. Men dryga 100 brevlådor fick besök. Och jag fick en titt på byn! Snart dags att någon börjar dokumentera alla de hus som byggdes på
50-talet och som byggts ut trefalt.

Och dessutom kan jag nu med trovärdighet hävda att varje rättrogen folkpartist bör dela ut 200 fodlrar i brevlådorna - eller göra motsvarande insats med annat.

Karl-Alfred hade rätt

Tyckte jag kommit på en så fiffig kommentar - Karl-Alfred hade rätt om spenaten. Och så står det minsann redan i artikeln. Och nu blir man inte bara stark man blir smal också.

Nu börjar valtempen stiga - åtminstone i min kropp. Svårt att slita sig från valstugan. Blev kvar där i timmarna två.

Nu är jag tillbak på expen - men rastlös - mäste nog åka hem och dela foldrar.

Nonchalerade förbud?

Har upptäckt att jag upprepade gånger kört mot enkelriktning vid Fyren. Har alltid kört upp samma väg som jag kommit - har tyckt att det varit en besvärlig korsning med dålig sikt och hetsande cyklister. Vid något tillfälle tyckte jag mig ana en skylt om enkelriktning - och idag såg jag den.

Men det finns värre
nonchalerade förbud än det.

Är det möjligt att det finns 20 procent som har förtroende för Marita Ulvskog? Thomas påstår att det var en sån undersökning i Expressen igår - eller var det Aftonbladet. Marit lär ha haft 17 procent - sen var de långt till övriga. Fast man kan ju vrida och vända på det också. Sossarna har väl runt 32 procent i opinionen - alltså minus 12 för Marita. Fp har väl cirkus 7-8 procent - så Marit har plus 10.

Så SKa det se ut!

Så SKa det se ut! SSK - Haparanda 3-0 - SSk sägs vilja ha måndag hela veckan - match igår på Sundis. Själv längtar jag till det blir match på Byvallen - tydligen missade jag en sån i söndags.

Roligt att Eine är ute på banan i Porsöfallet - gillar inte heller hemligstämplingen. Eine diskriminerades vid en tjänstetillsättning inom polisen - kan det ha varit på 80-talet? Den ende som reserverade sig till hennes förmån var vår dåvarande polisstyrelseledamot Göte Pettersson. Eine fick så småningom rätt vid överklagande - men inte tjänsten om jag minns rätt. Nu har de två händelserna inget med varann att göra - men de bara kom för mig. Att vi varit lite "bråkiga" i polisstyrelsen.


Det finns underliga djur i vår herres hage brukar det heta - och "underliga" människor också - hur orkar man leva med en så dyster och bitter världsbild som Sixten Snell - gruvarbetare och kandidat för Arbetainitiativet i EU-valet.

Skrattar när jag hör på Radio Norrbotten att Jan Larsson bytt parti - från V till S - i Pajala kommun. Så lägligt inför nomineringen av nytt kommunalråd. Men det hade han förstås inte tänkt på när reportern frågade!. Men måhända får han konkurrens av Rantakyrö  som tränat i rollen tillsammans med Niska - åkandes Cadillac som den värsta kapitalist!


Nu är jag i brådska - är jag annat? - för far ska åka in med mig och vara på dagverksamheten på Kajutan.


Facit

Så här skulle det se ut:

Favorit i repris!

"Favorit i repris" skulle jag kalla
Lena Ek:s initiativ när jag - som  oftast  - är på mitt soliga humör. I annat fall skulle jag kalla det för "Steget efter". Det här med namninsamling var väl ett av alla de goda initiativ våran Cecilia Malmström tog på sin tid som EP:are. En miljon undertecknare skulle betyda något - men uppenbarligen hände inget trots att Cecilia fixade det. Vi kan ju hoppas att Lena lyckas bättre!

Hipp - nu blev texten så här konstig igen?

Favorit i repris!

"Favorit i repris" skulle jag kalla Lena Ek:s initiativ när jag - som  oftast  - är på mitt soliga humör. I annat fall skulle jag kalla det för "Steget efter". Det här med namninsamling var väl ett av alla de goda initiativ våran Cecilia Malmström tog på sin tid som EP:are. En miljon undertecknare skulle betyda något - men uppenbarligen hände inget trots att Cecilia fixade det. Vi kan ju hoppas att Lena lyckas bättre!

Hipp - nu blev texten så här konstig igen?


Oväntat möte

Inhandling på Kvantum och några kompletterande plantor från Blomsterlandet. Hem till föräldrarna - och far ville inte gå på fotbollsmatch - sovit mycket idag - lite hängig. Jag tror att vi alla tre fått en liten släng av doktor Peters förkylning.

Men inte något ont....Efter att jag plóckat undan lite porslin sen fars kalas och gjort lite andra små grejor - så landade jag hemma prick klockan 19. Stolt är jag att jag övervann latheten och faktiskt gick innerrundan här i byn - och delade 47 flygblad med  budskapet att "En svensk tant tiger inte i Bryssel" plus valsedlar. Gissa vem hon är?

Och nästan hemma igen - vid folkhögskolans konferensparkering - konstrade en bil och höll på att vända. En gäll signal och jag var ju säker på att det var någon sosse a´la modell Mårten Ström som känt igen mig. Döm om min förvåning när det var min partikamrat Niels Jakobsen som trots massor med år i Kalix fortfarande grötar till det med danskan så jag har svårt att förstå. Han hade svårt att förstå hur han skulle ta sig till Gästgården där landstinget hyrt in honom - då han tjänstgör på Sunderbyn sjukhus. Gästgården är det  som för oss urinnevånare är "pepparkakshuset" som fanns mitt emot byns kiosk. Jag kan inte förlåta folkhögskolan att det förstörde denna kulturbyggnad - för att inte tala om den trädgård som fanns där.

Kan undra om de underbara takmålningarna också fallit offer för "socialisterna". Hette det Elia eller Esaias himlafärd? Måste nästan googla på det. Jag har nämligen sovit i det huset - för min morbror äktade yngsta dottern i familjen Eklund som ägde/bodde i huset på 50-talet.

Riktigt stolt är jag över ungdomarna från Övertorneå som var med i Aktuellt ikväll. Egentligen ett reportage om Linus Hannedal - centerungdom - honom träffade jag i lördag tillsammans med Linda Y. Och om den pojken inte är släkt med Linda skulle jag nästan kunna lova att äta upp min halmhatt. Vissa likheter utseendemässigt men framförallt kroppsspråket - som jag upplevde också i lördags. Till och med rösten - men betoningarna - är som klonade från Linda. Har jag rätt??

Men stolt är jag mest för att flera av ungdomarna faktiskt slog fast att det är viktigt att rösta - även om man så skulle rösta blankt. Vi får nog tacka Linus en del för det också - han fick verkligen beröm för sin information. Och en mycket trevlig och sympatisk kille! Och även om en av dem tog upp skoter och jakt så tror jag helheten rubbade bilden av kärva, trumpna, snusande grabbar från tornedalen?

Har hunnit med ett långt samtal med en kompis också - invecklade turer med försäkringar hittan och dittan. Men allt landar nog till det bästa till slut - får vi hoppas.

Nu ska jag nog försöka komma till ro!

Leva som man lär

Att leva som man lär är uppenbarligen svårt - men absolut nödvändigt för trovärdigheten. Jag minns det - när Sören Wibe vägrade att betala tillbak av reseöverskottet.

Med den här artikeln bekräftas också att man visst kunde betala tillbak. Stackars vänsterpartisten Jens Holm från Umeå som tagit ut massor med mer resepengar än han gjort av med och som till och med lät Aftonbladets läsare vara med och dela ut de sista 50 000. Resterande nästan 1,5 miljoner hade han minsann gett bort alldeles själv. Man kan ju undra vad det gått till?

Det är minsann så att det värsta girigbukarna verkar finnas inom s och v.

Själv satt jag i nattlinne (eller rättare sagt "särk") till klockan var över halvtolv. Hann precis hem från frukosten till klockan 8 - och det gick bra att ha telefonsammanträde med partisekreterare (plus en massa andra) i den stassen också. Och inte hann jag dressa mig innan nästa telefonmöte började klockan 9. Kanske tur att det inte var videokonferens? Men eftersom jag har spegeldörrar i sovrummet - där jag tvingades sitta eftersom jag inte hade tillgång till någon bärbar telefon - så fotade jag mig själv. Det var en anskrämlig syn och jag lovar att det finns gränser för vilka foton jag lägger ut på bloggen. Annars jag ju ingen skam i kroppen.

Ni börjar arbetsdagen lida mot sitt slut.

Ödets ironi

Det verkar vara så att när jag har gott om tid är det inte mycket upphetsande alls i tidningarna - som under helgen. Men nu när jag sovit lite för långe - till klockn 5 faktiskt då är det mycket som skulle kräva några rader.

Men låt mig börja med att gratulera Gun och Gunnel - väljer ut två Sunderbybor som å allas vägnar får ta emot gratulationerna - Byström och Sundqvist - den senare kanske ni möter på valstugan - glöm inte att gratulera henne.

Gratulerar till Börje Lööw som faktiskt har en angelägen insändare - om Piratpartiet.  Dens tod på vänstra sidan i NSD och borde varit länkbar?

Vänstern är rejält ute på banan idag -
Bertil Bartholdson svarar Ylva om euron. Han gläds över att norrbottniska företag tjänat pengar på den låga kronkursen - men han glömmer att det är som med gungorna och karusellera - det går upp och ned. I bästa fall går det jämnt ut - men det kan man aldrig veta. Och företagen är också i dettta avseende beroende av stabila regler. Och dessutom glömmer Bertil bort att berätta att den svaga kronkursen inte bara betyder att semerresan blir dyrare - det blir också andra varor. Det är du och jag som betalar - JA TILL EURON!

Artikeln i NSD om "Dödligt gift" får väl också anses som ett vänsterinlägg. Om Natoövningen Flygbränsle handlar nog inte om "jordgubbssaft" oavsett vem som står för överflygningen. Men det passar bra in i mönstret att skrämma för Nato!

På Nationaldagen ska "Natohatarna" demonstrera utanför Strandgallerian - samtidigt som många av oss ska delta i nationaldagsmarschen som ju passerar där. Vet inte hur polisen tänkt som uppenbarligen släppt tillstånd till två demonstrationer som kan "krocka"? Särskilt inte som man nog väntar sig att gänget i Luleå "importerar" stenkastare!

Bästa kusin Kerstin har bestämt sig för att stanna i Santasaari till tisdagkväll - så nu måste jag vattna i hennes växthus också.

Telefonsammanträden hemma hela förmiddagen.