Döm själva

2013-07-31, kl. 07.00 - sista dagen i sommarmånaden juli - och Helena och Elin har namnsdag. Grattis.
 
Börjar med rubriken - döm själva - och anknyter till det jag skrev om igår - aktivisterna vid Kallak. Ett you-tube-klipp som aktivisterna själva lagt ut. För att vi skulle förstå vilka råa sällar polisen är. Själv blev jag imponerad av polisens agerande - mitt tålamod hade inte pallat på samma föredömliga sätt som deras.
 
En bra dag igår - igen. Blev förvisso länge på jobbet, Längre än tänkt för att jag tog mig för att frosta av kylskåpet. Och det tog tid. Detta i kombination med att jag fick uppdrag med svarttaxi gjorde att jag inte iddes åka hem emellan. Skjutsade fyra "halvväxtingar" till Alvik. Lisa och tre av hennes kompisar till fotbollsträning.
 
Lite sim-VM hann jag också med - både på jobbet och hemma. Ingen stor sport simning? Ingen enda på fb som skrivit om Sara Sjöströms fjärilsguld? Inga löpsedelsrubriker heller . iaf inte på nätet.
 
Idag var det ett tydligt väder när jag steg upp - var säker på att jag skulle jobba idag. Men nu verkar det klarna upp. Men jag måste nog in iaf - posten har aviserat 7 kollin. Kanske tom måste rappa på så jag kommer i tid - man vet aldrig hur morgonpigga de är.
 
Nå tidningarna är lästa - NSD slår upp om en liten mjölkproteinallergisk pojk som fått en svår allegichock efter att ha ätit varmkorv i Piteå. Kuriren slår upp om svart trafikår i Norrbotten. Och visst har det varit mycket hemska olyckor? Fler än vanligt?
 
Dagens undran gäller Sture Bergwall fallet. Idag förväntas han bli friad för det 8 mordet han fällts för. Fatta hur stort detta är, Hur är det möjligt att svenskt rättsväsende blivit så duperat? Och stackars alla anhöriga till de mördade - nu återstår frågan vem som utförde de förfärliga dåden.
 
Och idag har Kuriren länkat till ledarsidan - förhoppningsvis var det bara segt igår. Sticket idag om fifflaren från Piteå - Mikael Åström. Och visst är det intressant med kopplingen till SSU-affären - inte minst för att väl Åström också är gammal SSU:are. Själv har jag ju förutspått att någon tjänseman inom SSU kommer att "offras". Blir spännande att följa den upplösningen i båda de här fallen.
 
Nu är min bloggtid ute igen - tiden går fort när man har roligt. Ha det gott.
 
 

Oseriös kritik

2013-07-30. kl. 07.30 - och idag har Algoth namnsdag - fast de flesta stavar nog Algot. Grattis. Fanns det inte något på 50-talet som hette Algots kläder? Textilföretag?
 
Och äntligen fick jag något att reta mig på i tidningen. Journalister som snyftar med "gruvmotståndare Stockholm" (som de kallades på TV:s namnskylt). Polisen beskylls för övervåld och för att ha släpat bort demonstranterna. Vad jag förstår så har de haft full frihet att använda sina fötter och ben för att själva ta sig därifrån. Väljer de att släpas bort av poliserna får de banne mig skylla sig själva. Det finns tillräckligt många fall där det är befogat att tala om övervåld (den kvinnliga polisen som filmades med sin batongmisshandel tex) - ska sån kritik kunna leda någonstans betackar jag mig för oseriös kritik typ Kuriren som minsann inte sett något våld från demonstranternas sida. Övervåld på demokratin skulle jag vilja säga. Ogillar att samhällets resurser ska användas för att vuxna människor sätter sig över lagen - oavsett de kallas "gruvmotståndare" eller leker med pappersdrakar på förbjudet militärt område. Bra att JE balanserar upp den i mitt tycke vinklade nyhetsartikeln med dagens Sticket. Så fick jag reta mig på att den inte är länkbar - tydligen nyordning att man inte lägger ut ledarsidan direkt från morgonen numer. Eller?
 
Nåväl - igår tjuvstartade jag med lite jobb. Mycket mer hann jag inte med. Guld i simning förstås - och lite andra lopp också. Gjorde en ockulärbesiktning och konstaterade att jag kunde skjuta upp gräsklippningen någon dag.En tvättmaskin hann jag med också - och hann få det torrt också.
 
Och idag möttes jag av en varm, fuktig luft. Regnet hängde i luften - och nu har det också strilat ner en bra stund. Lite mysväder faktiskt.
 
Tror att det får bli lite jobb idag också - kanske varvat med lite privata ärenden. Om jag nu bara kommer ihåg vilka som står på tur?
 
Annars går mycket energi åt nu - helt i onödan - för att fundera var min reservnyckel till bilen är. Behöver den absolut inte - vare sig idag eller i morgon, Men får inte letandet ur mitt sinne..
 
Går nu ut i livet med Kurirens horoskop i ryggen: "Ny frihet väntar på dig. Det är du värd. Du har just passerat ett besvärligt hörn i tillvaron."
 
Ha en bra dag.

"Infarkt"

2013-07-29, kl. 08.00 - och Olof har namnsdag - det minns jag från tidningen. Testar med en fusklänk - och hoppas texten blir svart.
 
Nu börjar jag om på ny kula - med bloggen. För efter 4-5 dagar utan skrivande känns det som en "infarkt" - så mycket som kunde nedtecknas att det känns som en "infarkt" - inget kommer ut.
 
Dock har jag haft fyra helt underbara dagar på fotbollsfestivalen i Umeå. Första natten i husvagn på Nydala - och sen två hotellnätter på Scandic Teg. Och ungdomar, sol och fotboll från tidig morgon till sen kväll. Lisas lag gick längre än de brukar göra - knappt utslagna i kvarten på lördag. Men sen blev det mer spel för Lisa som avslutades med en finalmatch igår - med Pojkar 01. Lisa och två av hennes kompisar stöttade upp det laget som var kort med spelare. Kul för en farmor som spelade med en i B-lagsmatch med killar redan tidigt 60-tal - då damfotboll knappt var påtänkt.
 
Hör på TV om en dödsolycka på väg 97 - "Bodenvägen" - sorgligt. Och läste om en drunkningsolycka på den populära badplatsen Storsand i G-stad. En asylsökande kille som drunknade igårkväll. Inte simkunnig. Vilket får mig att undra om det fanns någon markering om det bråddjup som finns där - liksom på Näset i S-byn. Lyckades få fritidsförvaltningen att sätta ut en lina på Näset för ett antal år sen - men det blev bara där något år sen inget. Vi som vuxit upp vid våra badsträndet känner ju till det - men för gästande badare kan det bli förödande - särskilt om man inte är simkunnig.
 
Mycket nu - på TV om trygghetslarmen som är så omoderna att det kan gå 24 timmar innan en larmande människa i knipa upptäcks av larmet. Något som jag uppmärksammade i kommunpolitiken för många år sen. Skämmes kommunerna som inte åtgärdat detta än!
 
Hade tänkt mig en arbetsdag idag - men plus 20 grader redan kl. 07.00 kanske fått mig på andra tankar? Förvisso lite disigt idag men ser att det är dags att börja med etapp 1 - baksidan av huset - av gräsklippningen. Först ska jag dock börja med att trycka i en tvättmaskin - med kläder som ska till Myrorna. Sen får jag väl se vad det blir.
 
Njut av den här dagen - den tar slut fortare än du anar!

Semesterkoma

2013-07-24, kl. 09.00 och mina kusiner Kerstin har namnsdag - både Vestbrant och Hansson. Grattis till er och alla andra Kristina och Kerstin. Dagen är er!
 
Såg att jag skrivit om semesterångest den 2 juli. Nu skriver jag om semesterkoma. I den har jag nu inträtt. Lite desperat inser jag att semestern snart är slut - och alltid ligger något där med jobbet som borde göras. Men nu har jag bestämt mig för att det är semester. På tisdag då det ska regna DÅ ska jag ge jobbet en dag.
 
Tidningarna tunna som löv. Absolut inget att skriva om. Har iaf fixat mig tillgång till e-kopiorna. Vilket jag haft tidigare också - men nu någon nymodighet att registrera sig med konto. Uppenbarligen hade jag redan gjort det - iaf i ena tidningen - för det strulade med nya och tillfälliga lösenord. Men nu tror jag det funkar - bara jag nu kommer ihåg lösenordet. Blir ju borta från papperstidningarna i två dagar.
 
Strålande väder idag - som ska hålla i sig tom måndag. Imorgon åker jag till UFF - Umeå Fotbolls Festival. Lite segt - långt mellan matcherna - då bara Lisa spelar. Men kanske skulle hon spela med pojkar 01 också.
 
Nu ska jag stressa ut i solen - med kaffe och ett korsord. Kanske det blir ett pass gräsklippning också - få se vad naturen ställt till med. Annars bara förberedelser för morgondagens avfärd.
 
Nästa blogginlägg tidigast söndagkväll.

Bästa Olle!

2013-07-22, kl. 08.00 - och idag gratulerar jag namnsdagsbarnen Magdalena och Madeleine. Förstås barnbarnet LISA Madeleine. Och inte mindre grattis till bästa Olle Schmidt som fyller 64 idag.
 
Fortsatt födelsedagsfirande på lördag förmiddag - hos Sara. I övrigt blev det en slapp lördag. Fick sms från gänget på Överkalix marknad. Brist på utdelningsmaterial. Fick göra en utryckning till jobbet för att plocka ihop en kasse med material. Lyckades åka buss tor stan för 20 kronor. Avresa 14.50 och hem 15.47 - lyckades faktiskt klara en övergång också utan att hamna på fel buss! Det tar sig - bussåkandets ädla konst.
 
Söndag blev det marknaden igen. Nu tillsammans med Doris - som snällt nog tog en biltur så jag slapp traggla på buss. Levererade prylar till montern - och sen gjorde vi marknaden i lugn takt som riktiga marknadsbesökare. Blev en ny plånbok - och plånboken betydligt tunnare. Armband, resenattlinne i siden, det vanliga miracelrengöringsmedlen. Och så souvaskebab förstås.
 
Doris drog vidare vid 13-tiden - själv fick jag umgås i montern inväntandes att marknadskittet kunde packas in i min bil. Dock bara delar av det då Hendrik dök upp och plockade med sig det som han skulle nyttja på Skördemarknaden. Tänk en hel månad till nästa marknad!
 
Lite ospännande att slå på bilradion och mötas av 3-0 till Sverige. Men nu är vi i semi. Kul! Och sen såg jag nästa match förstås - Tyskland blir motståndare.
 
Och så har jag nu nått till måndag. Två veckor kvar till vi öppnar expen igen. Två tunnar tidningarna mötte mig. Kuriren har nyheten om att jourhavande präst ska stängas ute från nödnummer 112. Verkar onödigt - med dagens teknik borde de också kunna rymmas. Onödigt också med innovationen med Givebox - visst räcker det med Myrorna, Röda Korset med flera?
 
Betydligt mer nödvändig innovation - om transplantation av avföring för att klara av tarm- o magproblem. Förefaller som ett tämligen enkelt ingrepp som kan förbättra livet för många.
 
Nu har jag fördrivit tiden så jag snart kan gå ut och göra mina plikter. Det står nämligen i mitt horoskop att jag kommer att göra det med glädje. Och jag ser att 4 500 kvadratmeter gräs skriker efter mig. Och vardag som det är kan jag väl snart starta upp? Dock verkar det som om shortsen och sollinnet måste få sällskap av Helly Hansen. Plus 11 och knapert med sol.
 
Så gör så ni också - förbanna inte vädret utan plocka fram Helly Hansen och eventuellt regnställ! Och njut denna måndag.

Livstecken

-2013-07-20, kl. 08.30 - och idag har Sara födelsedag. Tillsammans med två av mina favoritpolitiker - Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag. Grattis, grattis! Och så kusinbarnet - mitt äldsta sånt tror jag - Malin Grönborg fyller också. Grattis!
 
Gör en tomlänk här - och hoppas på svart text.
 
Livet går olika fort - när jag var in senast tyckte jag det var som en evighet sen jag skrev. Och idag trodde jag att jag skrev igår - och då hade jag daterat 17. Så detta inlägg bara som ett livstecken.
 
Överkalix på torsdag - med tidig avgång - 07.00 och sen hemkomst - 21.00. Trevlig dag på marknaden - och spännande hemfärd med buss. Men det funkade. Kom på att enklaste förvaringen för våra marknadsprylar var att jag lämnade bilen - eftersom jag fick en parkering alldeles bredvid vår monter. 
 
Och så blev det Överkalixmarknad på fredag också. Jens skulle tjänstgöra ett antal timmar på montern - och marknadssuget blev för stort så jag följde med. Tog faktiskt en tripp på marknadsgatan. Inhandlade halstrad "dioxinfisk" - saltströmming. Och en klådda. Blev min lunch. Mycket gott!
 
Och sen senast har Ebba och Oscar både varit och farit. Mellanlandade i Berigårn för övernattning - och for sen vidare till mormor i Santasaari. Inser att det kommer förbi här på väg söderöver - och stannar några dagar. Men då är jag i Umeå på fotbollsfestival.
 
Kuriren avslöjar idag att Vatchreeyas kläder saknas. Det har jag också funderat över - varför man inte avslöjat det tidigare. Och vilka kläder det handlar om. Mycket läskigt att läsa om "Trollhättan" fallet som har stora likheter med hur Bodenfallet inleddes. Blod i lägenhet och trapp.
 
Och NSD avslöjar en pinsam historia i Kiruna. Lyxhotellet som blev ett skelett på fjälltoppen. Hur man nu kunde tro att man kunde bygga utan bygglov.  
 
Höjdpunkt igår också föresten - trerättersmiddag på Sunderbyrestaurangen med Jens& co. Vitlöksbröd med tzatziki, entrecote med bernaisesås och så en underbar kladdkaka med glass och grädde. Tyckte det var värt det - med tvånamnsdagar att fira ; Sara och (Lisa) Madeleine, Saras födelsedag, föräldrarnas bröllopsdag (21/7) och så Saras sista arbetsdag på första jobbet.
 
Nu ska jag fundera hur förvalta den här lördagen på bästa sätt.

Skrockfull

2013-07-17, kl. 07.30 - och Bruno - i ensamt majestät - gratulerar vi idag på namnsdagen.
 
Tyckte det var länge sen jag var in här - men skrev ju igår - så det här är överkurs.
 
Men jag väntar på att SAS ska korrigera sin bokningssystem. Gissa om jag blev brydd då första möjliga bokningsdag var mars 2033. Och min bokning var förmarkerad till utresa 18 mars och hemresa 25 mars. Eftersom jag är skrockfull så undrar jag vad jag ska planera en för den veckan?
 
Igår var jag bill Boden - och Boten. Fyra par skor blev det till priset av ett par. Inkluderande ett par sulor maxade det 1135 kronor och 20 öre.
 
Sen åkte jag till jobbet - bara för att kolla in posten - men vädret och bokföringen lurade mig att bli kvar några timmar. Sen en repa ut på stan - födelsedagskort och lite annat.
 
Gårdagens stora nyhet - kanske kom i förrgår? - om att skattebrottslingar kommer att släppas ur fängelserna. Väntat och i grunden riktigt att även skattebrott ska handhas av EN domstol - givet med dess överprövningsinstanser. Men nog kommer det bli lite märkligt att en hel del skumraskfigurer nu ska få skadestånd av staten. Och ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Jag utgår nu från att det kommer att ske införsel i dessa ersättningar för de skatteskulder och andra skulder dessa "figurer" har till staten? Men jag är inte beredd att lägga fingrarna på bibeln för att det är så!
 
Idag planerar jag att börja med att producera det kryddsmör jag inte hann med igår. I övrigt vet jag inte så mycket - träffa Ebba och Oscar med föräldrar förstås. De anlände till Berigårn igår. På eftermiddagen blir det till att åka in till jobbet och packa för Överkalixmarknad.
 
Nu ska jag återvända till SAS bokningssystem - och se om det är möjligt att boka en resa i november - för Anne KJ.

Vidhåller

013-07-16. kl. 07.00 - och idag gratulerar jag Reinhold och Reine. Lite lyckat att kusin Anita - dotter till framlidne farbror Reinhold besökte mig just igår - vilket påminner mig att också skicka en namnsdagshälsning till redaktör Östman i kulturens huvudstad Härnösand!
 
Vilket också avslöjar att jag hade en trevlig dag igår - med besöket av kusin Anita med man. Och farbror Hans med hustru Solveig. Onyttigt ätande och fika - men himla trevliga timmar med nostalgiska minnen.
 
I övrigt fick jag fönstrena putsade - tack Kjell Sandström och "RUT"! Kanske dags att införa "RUT" också för bilrecond (eller vad det nu heter). In och utvändning städning och vaxning - luktade gott inne i bilen och så stod den där blå, blank och fin och glänste ikapp med fönstrena!
 
Tårtrester levererades sen till Timmermansgatan för att själv slippa frestas. Har ju en deal med Vikväktarna om att om än gå ned i vikt - iaf inte gå upp - under semestern! 5 augusti är dagen V - som i Vikt. Borde nog fört i väg den goda kolasåsen jag kokade igår morse!
 
Verkar som om alla klagar på vädret. Själv är jag rätt nöjd med sommaren. Tycker det varit fint sen mitten av maj. Idag var jag också nöjd - i särken till postlådorna - förvisso mulet och lite fuktigt. Men rätt skönt. Dock ska jag sluta läsa av temperaturen - + 8 kan ju slå ned humöret på den mest positiva.
 
Nå tidningarna lästa - snabbsmälta som ofta på sommaren. Dock väl ovanligt många människor som försvinner. Nu senast en namngiven 63-åring i samband med Luleåkalaset. Kan inte spåras via mobilen heller - den låg hemma på köksbordet. Sånt får ju bara inte ske - redan då känner man sig ju som om man är på rymmen. Och läste på FB och en kompis i Jukkasjärvi vars hund inte längre verkar hitta hem - måste väl bli ett politiskt krav om fri gps till dementa hundar också - eller hur Anne?
 
Och vad vidhåller jag då? Jo att media ska sluta med att "pojkboksromantisera" kriminell verksamhet med att skriva om "vägpirater". Saker ska kallas vid sina rätta namn - detta handlar om skurkar och kriminell verksamhet. Det räcker att vi inte verkar hitta något bättre ord för "hedersrelaterat våld" - som inte heller har något med heder att göra.
 
Idag tror jag det får bli skoshopping i Boden - Boten annonserar om rea. Och så tillverkning av kryddsmör - har beställning sen länge.
 
Och Överkalixmarknad närmar sig med stormsteg - lite tokigt att de utökat till 4 dagar. Lite väl mycket även för oss som älskar marknader. Särskilt som himlen ska läcka lite - iaf torsdag och fredag - om norrmänne har rätt.
 
Nu ska jag dock börja med att diska upp efter kusinekalaset igår. Ha en bra tisdag.
 

V-dagen och/eller F-dagen

2013-07-14. kl. 08.00 - och frågan är om det är V-dagen och/eller F-dagen idag? Kronprinsessan Victoria fyller år - och stor fest på Öland! Men vi glömmer inte att Folke har namnsdag - och grattar Thomas med extra namnet Folke.
 
I tidningsstället på Maxi såg jag för övrigt att Estelle skulle få ett syskon. Så det blir till att speja in magen idag.
 
Igår var jag och jobbade ett antal timmar. Lite grått och småregnigt på morgonen. Men så fort jag satte in foten på expen var det läge att dra ner markisen. Vad gör man inte för sina semestrande medmänniskor - jobbar så att det får sol.
 
Blev bjuden på middag när jag kom hem. Och sen var det fotboll för hela slanten. Italien vann över Danmark - något orättvist kan jag tycka. Sen satt 5-0 för Sverige mot Finland väldigt gott. Och sen sov jag gott - och ända till 06.30 idag.
 
Hämtat in DN och kollat av vädret. Blå himmel och strålande sol - men ynka 12 grader - och storm. Oavsett få måste det bli gräsklippning idag.
 
Mer än så här blir det inte. Verkar inte ha hänt särskilt mycket vare sig i närområdet eller stora vida världen.

Ordningen återställd

2013-07-12, kl. 07.30. Idag firar vi Herman och Hermine som har namnsdag.
 
Och här hemma är ordningen återställd. Bästa kusinen återvände igårkväll vid 18-tiden från sin två-dygns minisemester.
 
Och vilken ordning har det varit med mig då jag varit hemma själv? Jotack - tisdag umgicks jag med faster Inga-Maj och Aina hela dagen. Lyckades tom så bra att farbror Hans med hustru Solveig dök upp på Kolkgatan då jag levererade damerna tillbaka sen eftermiddag. Trevligt släktträff. Kvällen tillbringade jag i sällskap med igelkottarna - minst 5-6 stycken är det. Och så blev det fotboll förstås. Och var det inte som jag misstänkte - favoritskapet upphaussat av media så oavgjort kändes som rena förlusten.
 
För övrigt så lämnade jag in bilen för service också på tisdagkväll. Snälla Doris hämtade mig tillbaka till Sunderbyn.
 
Onsdag blev en kamp med naturen. Plockade ihop tre STORA hinkar med kottar. Måste göras innan gräsklippningen - de tenderar annars att bli rena projektilerna. Klippte högersidan med åkklipparen - sen trimning vid buskarna. Finliret runt buskarna på vänstersidan - och sen drog jag av den sidan också med åkklipparen.
 
Kaffe och våfflor hos tant Lilly klockan 12. Och en och annan paus till - det var ju rena govädret. Klockan 15 fick jag sms att bilen var klar för avhämtning. Buss in och hämtade den. Kändes som rena monopolspelet - Gå tillbak till Berigårn utan att passera stan. Tänkte åka förbi jobbet - men såg trafiken - seg som sirap. Finns ju inte många vägar att ta sig in och förbi stan. Och förutom lite annat som hände - trevligt besök på kvällskvisten bland annat - så avslutades dagen med fotboll - Tyskland- Holland. Ytterligare en oavgjord match - och denna gång dessutom mållös.
 
Vaknad halvfem idag - och kunde nog tänka mig att stiga upp. Men somnade om en timme - och drömde hur tokiga saker som helst. Vi var ett gäng som var på väg till ett kulturellt evenemang av något slag. En del av oss skulle på plats avnjuta det (vad det nu var) medan andra skulle få upplevelsen först när vi kom hem. Om det var video eller något annat förtäljde inte drömmen. Och Gerd hon provade en hatt - plyliknande med lila fjädrar som stod rakt upp - minst 2 dm höga. Själv ägnade jag mig promenerande att söka efter Stationsgatan - där vi skulle bli upphämtade. Vilken stad det var i avslöjades inte heller. Upphämtade skulle jag/vi dessutom bli av Sten som varit död i snart 20 år.
 
Nåväl - nu är tidningarna lästa. Och artiklarna från Hamnfestivalen får ursäkta - dagens höjdpunkt på mediasidan var Kurirens ledare. Upplysande om hur dynamisk en marknadsekonomi är - jämfört med allting annat. NSD:s ledare fortsätter att spreta - från pengar och pajala till pajkastningen runt EM-matchen.
 
Gläd åt att 91-åringen från Kiruna återfunnits välbehållen. Efter andra rymningen på lika många dagar. Vilket föranleder mig att här ge tillkänna att min integritet inte hotas om ni utrustar mig med en pejlingsapp när jag blir dement!
 
På nättidningen ser jag dessvärre att en 70-åring som varit försvunnen återfunnits död. Så det försvinner folk både här och där. Tanten i Kärrbäck finns det väl fortfarande inga spår efter?
 
Apropå demens och dåligt minne så läser jag på sista sidan i Kuriren att just läsning gör minnet klarare. Och att det är nyttigt att skriva också - bloggande kanske till och med är bra. Och att minnet består av delsystem - korttidsminne och långtidsminne. Och att minnesstörning kan vara funktionell amnesi - som kan bero på stress och/eller depression. Och den ska inte förväxlas med organisk amnesi - som visar sig vid demens. Så kanske inte dags att sy in mig än?
 
Ha den bra fredag.
 

Hilda Fredrika

2013-07-10. kl. 08.00 - och är det 139 år sen hon föddes - min älskade farmor HILDA Fredrika. Född 1874 - räknade jag rätt? Och grattis till André och Andrea som har namnsdag idag.
 
Jobbdag igår - 4-5 timmar. Skönt. Fick sorterat upp från Pajalamarknad och diverse andra småsysslor. Ett mail hit och dit. Vars svar väl genererar en ny arbetsdag snart. Men inte idag iaf. Mulen morgon - med regnet hängande i luften. Men däremellan gör solen tappra försök att ta sig fram.
 
Inga stora nyheter - NSD toppar med att polisen varnar för vägpirater. Ogillar ordvalet "vägpirater" - lite förhärligande på något sätt av kriminell verksamhet. I Kuriren kan vi läsa att Scanias framgångar genererar jobb hos Ferruform i Luleå. Glädjande! Annars är det mest Hamnfestival - vilken jag tror ska få klara sig utan mig. Om det nu inte blir sånt där fantastiskt "VM-seglingsväder" som 1988 (var det väl?).
 
Gör tummen upp för hela Kurirens ledarsida idag - som undrar varför polisen blir busen - och som tycker att regeringen bör ta tag i värnskatten. Det senare ingen taktiskt bra fråga att driva politiskt - få som är drabbade. Men sakligt och ideologiskt helt rätt! Vad är det för fel i tanken att även de som är högavlönade ska få hälften kvar?
 
För övrigt blir pessimisten inom mig oroad för upphaussningen av svenska fotbollslaget inför EM!
 
Och nu har jag inte tid mer för datorn. Maktpåliggande uppdrag - växthusarbetare. Vattning anbefallen. Och 10.30 ska jag hämta faster Inga-Maj och Aina. Vi ska köra en liten sightseeing runt stan - och sen ska jag bjuda på lunch här hemma. Kanske eftermiddagsfika på Konst-iga Cafét eller annat trevligt ställe.
 
Undrar för övrigt om fotbollen visas på någon kanal som en annan har?
 
Ha en bra onsdag - herregud vad dagarna försvinner fort!
 
 

Positivt tänk

2013-07-09, kl. 07.30 - och Jörgen och Örjan har namnsdag. Grattis bästa arbetskompis Jörgen!
 
Idag gäller det verkligen att bestämma sig för positivt tänkt. Fick böja mig ned för att lyckas få temperaturen till tvåsiffrig - plus 10. Och regn! Men eftersom jag behöver in till jobbet så är det ju bara bra. Behöver inte harmas över att inte få njuta sol och vind!
 
Inte mycket att skriva om. Måndagen tillbringades på Berigårn - utom en kort utflykt till Kvantum. Frukost på häbarsbron - fick ta lä för att få bra värme. Stormigt igår - även tidig morgon. Sen blev det lite gräsklipp och trimning. Snyggt och prydligt nu. Men dags att börja om med proceduren senast torsdag. Bjöds på 12 kaffe - med melon och lufttorkad skinka som tillbehör. Middag blev det också - ugnstekt lax med potatis och broccolipytt. Och sallad förstås - där alla ingredienser utom tomaterna kom från egna odlingen. Sallad, gurka, paprika växer så det knakar - men tomaterna är lite sena i starten.
 
Lättsmälta tidningar. Rekordår väntar för bärplockarna rubricerar NSD medan Kuriren påtalar det trafikkaos som avstängda gator i Luleå medför. Fick faktiskt en liverapport av Jens - som var förbi som hastigast. Inte lätt att ta sig ut från Timmermansgatan till Kungsgatan. Och andra vägen - via Skeppsbrogatan är stängd!
 
På nätupplagorna handlar det om dödsolycka i Örarna - mcolycka. Och om den dementa kvinnan i Kärrbäck som ännu inte hittats igen.
 
Oroande om styckmordet. Hemskt att man nu börjar fundera om bevisen räcker till åtal. Tankarna kommer ju - har man gripit fel man - och missat andra spår? Hundratals tips från allmäheten - och polisen har betat av ungefär hälften.
 
Nu ska jag alldeles strax få instruktion om hur sköta växthuset - kusinen ska på minisemester i två dagar. Ansvaret för grönsakerna kommer nu att vila tungt på mina axlar.
 
Vi får väl se när jag hinner med att höra av mig här.
 

Prickfritt

2013-07-07. kl 08.00
 
Idag firas 47 års prickfritt körkort. Nu Den 7/7 1966 körde jag upp - på vänstertrafikens tid. Och under länken körkort ska ni inte hitta något - men har "löspluggen" tagit så skriver jag nu med svart text.
 
Torsdag, fredag och lördag ska alltså nu redovisas. Torsdag joibbade jag - hade "jour" för leverans av 9 kartonger valsedlar till Fria liberaler i Svenska Kyrkan. Om de kom också - men snälla posten bara in allihop så jag behövde inte lyfta ett finger. Fick däremot lyfta mycket för att packa för Pajala marknaden. Ett lass kördes ut till husvagnen i Alvik - och resten lastades i Passaten som Lotta körde fram vid 18-tiden.
 
Fredag startade med uppstigning 03.45 och avfärd hemifrån 05.00. Sen avfärd med bil och husvagn från Timmermansgatan kl. 05.30. Ankomst i mycket god tid till Pajala - där vi mötte solen efter en annars mulen färd. En fantastisk dag i Pajala - med möten av vänner och bekanta från när och fjärran. Den avslutades inte förrän kl. 22 då jag ankom Berigårn.
 
Lördag blev lite dagen efter - "bakis" efter den intensiva fredagen. Gick inte med många knop - men fick iaf till ett surströmmingskalas kl. 18. Gänget som kom från Pajala förplägades med strömming till de vuxna och köttbullar till ungarna. Och jordgubbar, maränger och grädde till efterrätt. Och igelkotten som uppvaktade oss vid matbordet - ufordrades med både det ena och det andra.
 
Minns att det ryckte i "bloggtarmen" för någon dag sen - både SSU-skandalien och efterdyningar till Sensia höjde adrenalinhalten. Dock räckte inte tiden. För övrigt håller jag på att få rätt i SSU-skandalen - 10 misstänkta men skarara som kommer åtalas betydligt färre. Några sägs ha gjort det för egen vinnig - dvs för att få pengar till sina egna löner. Jag sa det ju - det blir några tjänstemän som offras - de var ju så tydligt att högt uppsatta förtroendevalda skyllde på "ombudsmännen" redan från början.
 
Nå nu ligger iaf två nästan arbetsfria veckor framför mig - och först i pipelinen en helt vanlig söndag. Ska börja med målning - och sen blir det gräskippning av cirkus en fjärdedel av tomten. Så får vi se vad dagen i övrigt har i sitt sköte. Pajalagänget - thomas och Jörgen lär väl anlända hem framåtkvällen - får se var de landar och om det ska packas ur och upp lite marknadsprylar.
 
Och solen skiner från en klarblå himmel - kan inte bli bättre!
 

Morgonrodnad

2013- 07-03, kl. 07.30. Och Aurora har namnsdag idag. Känt en - men henne kallade alla för "Rora". Och den dagen - den 3 juli - gratulerar jag också Astrid Ljungberg som fyller år!
 
Stormig dag igår - vädermässigt alltså. Fick nypa fast tvätten rejält - och tror att allt är kvar. Dock inte torrt för det kom ett par rejäla skurar också. Värme och vatten - myggen frodas. Igårkväll fick vi göra en utryckning och dra undan en stor gren från lönnen som lagt sig över den betydligt spinkigare äppelträdet.
 
Vad jag gjorde igår kan jag ju undra över. Tog det lugnt uppenbarligen. Var en kort sväng till Storheden och inhandlade en blommig och somrig duk till köksbordet. Blev bjuden både på 12-kaffe och middag. Någon kökslåda blev urtorkad och städad. Men inte gick dagen med många knop inte.
 
Almedalen är jag tämligen trött på. Så ändå en del av Fridolin. Kändes som om han bestämt sig för att vara roligare och vitsigare än Hägglund - men har man inte talang för humor och ironi ska man nog avstå. Lustigheterna kändes väl konstruerade!
 
Idag ser det ut att kunna bli gräsklipparväder. 16 grader, blå himmel där solen söker sig fram. Så på taxeringsbeviset igår - tillhopa 6 448 kvm. Nu ska i ärlighetens namn sägas att en del på fel sida om staketet inte klipps - men garanterat 5000 är det iaf. Och värme och vatten - gräset gror och växer som aldrig förr.
 
Båda tidningarna toppar med "fallet vatchareeya" - polisen gör nya sökningar med hjälp av hemvärnet. Börjar bli orolig att det här fallet inte blir uppklarat?
 
Och fantasifullt nog så är bådas andra nyhet - SM-deltävlingen i rallycross i Älvsbyn.
 
Och Jokkmokk verkar bli nästa tummelplats för yrkesaktivister. Nu var dom bara fyra - men utlovar att det är mycket folk på gång från hela Sverige. Husby kanske? Bra ledare i Kuriren - om Jokkmokk.
 
Och landsbygdsfrågan ska bli valvinnare. NSD:s ledare är inne på temat. Centern ett helt profillöst parti enligt undersökningen om valvinnare - hör det på TV just nu.
 
Ja och så blir det att brejka semestern - torsdag och fredag. Torsdag lite utryckning i akuta ärenden plus packa för Pajala. Och egentligen kan jag väl inte räkna fredag som arbetsdag - lustfyllt med Pajala marknad. Iår ska det bara bli en dag för mig - fyra av våra fem toppkandidater på riksdagslistan ska vara där. Ivriga som unghästar på utsläpp?!
 
Det är jäktigt och stressigt att ha semester. Inte säkert jag kommer att hinna blogga varje dag. Men troligen lever och mår jag ändå! 
 
 

Ny månad

2013-07-01. kl. 07.00 - en ny månad - helt oförbrukad - inleds. Aron och Mirjam har namnsdag. Grattis!
 
Juni avslutades i topp. Lördag med idel festligheter. Överlämnande av Karl Staaff medaljer både i Gällivare och Vittangi. Mårten Hansson och Alf Josefsson. Liberala kämpar i både medvind och motvind - båda. Alf firade dessutom en 80-årig födelsedag som nyss passerat. Men han fortsätter oförtutet sin liberala gärning.
 
Fick ihop 68,1 mil - och massor av naturupplevelser. Och en "arbetsdag" på nästan 15 timmar. Söndagen blev desto latare - sov/låg till klockan 9 - efter att förstås ha skött min plikt att hämta in DN klockan 6. Dock avstod jag att åka och se fotbollsmatchen med Lisa som startade 08.45 någonstans runt Piteå. Blev hemma i stort sett hela dagen - och blev bortskämd med både 12-kaffe (med rabarberpaj) och middag. Fick ett "il" och drog till Kvantum med retur av både brödbackar och pet-flaskor. Och när jag ändå hade farten uppe rev jag "datahörnan" - och packade in en elektronikretur i bilen. Sen blev det lite TV, korsord och annat hemmapyssel. Så avslutades juni 2013 i Ylva Strutz liv!
 
Så ny månad - som startar med en mulen dag. Dock varmt - plus 17 vid 6-tiden. Forsätter med en sommar helt i min smak. Varmt men inte sol vareviga dag. Behöver inte känna stress för att inte hinna vara ute i solen - valfritt att välja vad att göra.
 
Tidningarna lästa. Bra ledare i båda. NSD inför SD:s dag i Almedalen. Kuriren om Hägglund - KD först ut i Almedalen. Insåg redan igår från TV-tablån att Almedalen kommer att stå mig upp i halsen. Glad att få planera för och åka till Pajala marknad istället! Fast jag ska avslöja en brist i min allmänbildning - har aldrig varit till Gotland. Högt upp på listan av saker som ska åtgärdas - men det kommer inte att bli under något Almedalen!
 
Dödolycka på E10 - förvånar mig inte alls efter att ha färdats där i lördags. Smal väg och tokiga bilister - en säker kombination för katastrofer. Fast galet motorburet folk finns lite överallt. Igår blev jag omkörd på 97:an av två motorcyklister som garanterat körde så där 160-170 km i timmen. Uppenbarligen kappkörning!
 
Från USA får vi den dåliga nyheten att 19 brandmän omkommit i samband med en skogsbrand i Arizona. Tänk så många människor som får sina liv slagna i spillror av detta.
 
Enligt Kurirens horoskop skulle jag få en strålande start på den här dagen. Kommer att hinna massor - och hinna ikapp mitt eget samvete. Och enligt NSD så ordnar sig eventuella pengabekymmer bara jag håller ångan uppe. Vill gärna tro - men tror nog det är bäst jag hjälper till lite själv. Så nu avslutar jag här och tillönskar er också en bra start på dagen och den nya månaden.
 
PS/NSD har börjat slira på publiceringen av sina ledare - därav ingen länk./DS