Sommarens lägsta?

2011-07-31. kl. 08.00

Upp efter tuppen idag - först 07.05. Det tar på krafterna att ha party med Kerstin och Lilly. God och trevlig middag ute i pergolan. Grillat kött med klyftpotatis, grillad haloumiost och så toppade Lilly med hembakt rulltåra med grädde. Och dessutom dekorerade med blåkint!

17 grader och mul mötte mig på morgonen - hämtade DN till Kerstin. Kan undra var vädret ska ta vägen - enligt yr.no kan det komma någon mm regn på förmiddagen men sen sol. Kikade lite spänt på vad som ska bjudas i morgon - första arbetsdagen (och träningsdagen). Plus 13 känns som om det är sommarens lägsta temperatur - passande.

Sommarmarknad på Hägnan ser jag på Kurirens nättidning - slår upp portarna - igår. Kan det betyda att den pågår även idag? Lite farmors saft skulle jag vilja köpa.

Har förstås också "missat" PDL - men känner ingen saknad. Fredagkväll tog de in 22 fyllerister - och betecknade kvällen som lugn? Undrar hur många de tog då - på den tiden det hette - PSS - Piteå super och spyr?

Tänker att Viktor Fors skulle kunna gå i lära hos . Den retorik Esbati nämner passar ju inte bara in på högerextremister utan väl på Fors också. Nu finns Esbati i Norge - och Stoltenberg har angett tonen. Respekt och beundran!

Elin och Helena har namnsdag - åtminstone enligt den här länken - grattis!

Själv ska jag nu ta itu med disken efter festen - inte så mycket då Kerstin stod för det mesta i porslinsväg.

Får se sen hur uppladdningen inför jobbstarten i morgon ska te sig?

Urspårning

2011-07-30, kl. 08.00

Mina goda stiga-upp-vanor spårade ur idag igen. Förvisso är det lördag och så brukar jag plussa en haltimme eller så på uppstigningen  men  idag blev den kvart över sex. Och det handlar bara om rena njutningen och frosseriet. Jag är inte alls trött men det är så ljuvligt att bara vända på kudden  och dra det fluffiga täcket om mig. Och tortera mig själv med snooze var 10:e minut.

En reflektion över gårdagen är att sent ska syndaren vakna. På sista semesterdagen lyckades jag röja de 3 tvättkorgnar med prylar från föräldrahemmet. Nu återstår bara att ta hand om en matservis - faster Hennys bröllopspresent till föräldrarna, fars skräddarsydda frack, min nationaldräkt (för en 8-åring), Jens hemvirkade dopklänning (Gun Byström) och lite småplock.
 
Hann också med att vinka av Anders som for hem till Göteborg. En sväng in till jobbet - inskolning för måndagens återupptagandet av yrkeslivet. Och bokföringen kunde jag förstås inte låta bli - är ikapp.

Lite ovant med en mulen start på morgonen - men plus 19 grader och en ljummet fuktmättad luft svepte in kroppen när jag hämtade tidningarna.

Lästa och föga upphetsande. Men riktigt glad över
Swedenmarks lördagskrönika i NSD. På ett enkelt sätt visar han på hur vi måste vara uppmärksamma på extremism som på lång sikt ger samhällen vi inte vill ha. Liknelsen med tillkomsten av Hitlers rike och dagens högerextremism är slående. Exemplen på vänster kanten är lika - vilka borde få Vänsterpartiet i Norrbotten att agera i fallet Fors. Att moderater bara är värda bly är ju bara förnamnet på vad han vräkt ur sig. Han säger sig vara  beredd att döda de som inte har rätt åsikt - dvs det Fors tycker är rätt åsikt.

Gläds också över att Kurirens ledarskribent tar upp det faktum att "bankrånaren" i Boden verkligen visar upp samhällets misslyckande med den så kallade kriminalvården. Under rubriken "Fjärde gången gillt?"

Idag ska ni gratulera Algot om ni känner någon sådan. Hoppas också att få gratulera Sara Sundström och hennes fotbolsllag till någon seger idag. En poäng inhöstade de i gårdagkvällens match - 2-2. Spelar nu i skrivande stunde - 08.00 - dagens första match. Umespelen.

Själv ska jag börja dagen med lite gräsklippning - med den eldrivna - så jag inte stör grannarna för tidigt. Sen tar jag dagen som den kommer. Semestern slut - gäller att njuta av helgen.

"Bara 14"

2011-07-29, kl. 06.30

Undrar just hur många sommarmorgnar jag kunnat konstatera "bara" plus 14 grader - klockan 05.00. Hörde igår på Evas KONST-iga Café att detta är bästa sommaren här på 40 år. Bevis på det är väl att även bönderna är nöjda i år - här
Nils-Olov från Sunderbyn.

Både det ena, andra och trejde igår. Fixade nytt duschdraperi, tvättade, plockade kottar, avslutade statsministerserien med Per-Albin Hansson (vidare med Erlander och senare sen - när Jens levererar). Solade, kottplockning, räddade igelott från skatattack. Tog ett grepp i kartongerna från mor och far - nostalgi att bland annat hitta en fin liten dockservis i porslin.

Kerstin om oväntande hem - så nu är jag löst från trädgårdsarbetarsysslorna.

Kvällen avslutades på Evas KONST-iga Café - nästan blivit tradition att tillbringa torsdagskvällarna där. Förutom intressanta föreläsningar - igår om medveten andning - så är det frestande gott fika.

Lahnajärvi har blivit riksnyhet för att de varit utan mobilmast i tre veckor - och saknar fast telefoni. Undrade just vem Stefan Olsson är - som skrivit om en by i Pajala kommun som jag knappt kände till namnet på - men tydligen  varit nyhet i Sveriges Radio - vilket förklarar saken.

I Kuriren har annars Harrens dag sort utrymme - både annons och artikel. Ett sånt där dåligt tecken - då vet man att sommaren närmar sig sitt slut. Sökmotorn på Kuriren gav dock inget resultat på 2011 alls - här 2010 års vinnare.

Daggen i gräset och att Olof har namnsdag är väl ytterligare ett bevis på att sommaren närmar sig slutet. Grattis Olof!

NSD toppar med bankrånet i Boden - om det nu ens kan betecknas rån? Men visst är det en tragedi både för den enskilde och samhället att killen gör upprepade rånförsök - för att få sitta i fängelse. Tala om misslyckande!

Nu ska jag vinka av Anders som trampar på övervåningen. Efter 4 veckor i Norrbotten så ska han nu dra mot Göteborg.

Sen ska jag ta itu med att förvalta sista semesterdagen på bästa sätt.

Nöjd

2011-07-28, kl. 06.30

Känner mig nöjd idag. Uppstigningsordningen är (nästan) återställd - 04.55 idag. Bara 25 minuter kvar att åtgärda. Förvisso sov jag 3,5 timme igårkväll - i ohäpp. Upp som en blixt 21.30 och ut och stängde växthuset.

Börjar känna den vanliga ångsten att semestern är på väg att ta slut. Tänker på allt jag borde gjort. Nu gäller det att fokusera på allt som jag faktiskt gjort. Positivt tänkande!

Igår fick jag finaste cykeln levererad. Men med dålig funktion i både vänsterfot och vänsterhand bestämde jag mig för att avstå premiärturen. Foten är långt ifån stabil att landa på.

Strålande väder idag också - bortskämd är jag förstås när jag tycker att plus 17 känns något svalare.

Tidningarna inhämtade och lästa. Kuriren toppar med att "Piteåkvinna fick Breiviks manifest". Som en av 18 personer i Sverige som fått det. Men visst var det över 9 000 svenskar som nämnts vid namn? Skojade och sa att det borde innebära att en och annan sketen fd kommunpolitiker som jag kan finnas med!

Nöjd med
Kurirens ledare idag. Vi måste kunna säga att Anders Behring Breivik hämtat inspiration från samma värderingar som Sverigdemokraterna har utan att vi för den skull anses beskylla sverigedemokraternas väljare att vara ansvarig för det som skett. Breivik var ju dessutom medlem i ett "broderparti" till SD - debatten borde väl leda till att avslöja "löss" i SD:s fana också?

I skuggan av det som hänt i Norge blir det också tydligt hur allvarligt vi bör se på Simon Fors uttalanden - vilket jag kanske inte gjorde från början. För ett parti - vänsterpartiet - med en historia där våld skulle gå före demokrati måste väl en uteslutning vara enda vägen? Att visa att de lagt de blodiga revolutionerna bakom sig!

Apopå vänsterpartiet så går Siv Holma i klinch med Kent Ögren. Idag på Kurirens debattsida (som de - Kuriren - av någon förunderlig anledning vill undanhålla nätläsarna). inte utan att man känner att ett och annat slag är riktat mot det egna landstingsrådet också? Rekommenderas till läsning!

Botvid och Seved har namnsdag och ska gratuleras i den mån ni känner någon sådan.

Nu ska jag ge mig på växthuset. Sen fålla duschdraperiet så jag kan duscha. Får se sen vad dagen ska ägnas åt. Kvällen är dock vikt för Evas Konst-iga Café. Egentligen vill jag vara på allsång i Norra Hamn också - men inte ens med kvinnliga gener torde detta vara genomförbart.

Sjusovning

2011-07-27, kl. 07.30

Så var det stora
sjusovardagen idag. För egen del var det inte värre än vanligt - upp 06.10. Kan vä!l fortfarande väcka tuppen - som väl stiger upp klockan 07.00 - kuckeliku!

Med "Persö centrum" torde väl avses Porsöns centrum. Rån vid bankomat. För Persön har väl vare sig centrum eller bankomat?

Kurirens toppnyhet kan kanske också kallas "rån". 650 000 kronor för en andrahandsförsäljning av en tomt. Inköpt för 180 000. Trots straffavgift på 150 000 så kan säljaren göra en nätt liten vinst på 320 000 kronor. Spontant känner jag att straffavgiften borde höjas till 180 000 kronor - känns inte kul som skattebetalare att vara med och subventionera detta. Fast "medicinen" är förstås att se till att det finns tillräckligt med tomter så att folk inte tvingas betala såna här fantasipriser. Ett misslyckande från kommunens sida möjliggör sånt här ocker.

NSD toppar med en katastrof som var nära - men som inte utlöstes. "Sovande flyktingar minuter från at bli innebrända." Det tackar jag särskilt för - det har varit mycket nu.

Jag kan dela favoritfärg om så med hin onde själv - men om jag skulle dela ideologi med massmördaren från Norge så nog skulle jag tänka till en och annan gång. Det var precis vad Karl Petersen uttryckte när han sa att de som röstat med Sverigedemokraterna borde fått sig en tankeställare. Nu får han kritik för det på Kurirens ledarsida. Jag tycker faktiskt att Karls uttalande är helt relevant - det innebär dock inte att något kollektivt ansvar förs över.

Gläds dock över Kurirens huvudledare - "Dags att införa alkolås?". Bara hoppas att utvecklingen snabbas på och att låse också fångar in alla drogpåverkade - finns ju snart inga "rena" rattfylleri - läser man tidningarna handlardet nästan alltid om drog- och rattfylleri.

Och idag är det precis ett år till OS i London 2012. Var det inte nyss OS i Stockholm - 1912?

Nu ska jag gå och vattna i växthuset - maktpåliggande uppdrag. Sen blir det montering av nya duschdraperiet i väntan på att Kurt ska ringa om leverans av cykeln jag vann. Dejt i Persön - centrum?

Ha en bra dag.

Drabbad av "röten"

2011-07-26, kl. 08.30

Tror Kuriren drabbats av "röten". Rötmånaden innebär ju inte bara att maten förstörs utan det händer konstiga saker också. Idag skriver Kuriren om Stoltenberg som "stadsministern" och SD;s partiledare Jimmie tillskrivs efternamnet "Eriksson". Så det kan bli. Och dessutom i papperstidningen - fel i nätupplagorna brukar det smyga in och rätta utan att berätta om det.

Hemma igen efter 3 dagar i Västerbotten. Kallviksskäret, Lövånger. Hos Jens och familjen. Har hunnit med att hälsa på Anita och Bernt också - i "Bästerviken". Trodde ett tag att det var den ultimata sommarstudgeidyllen - men Kallviksskäret är snäppet bättre.

Sovit länge idag - som vanligt. Låg kvar till klockan 7 - och kusin Kerstin har hämtat tidningarna. I morgon ska jag se till att komma upp i tid - sjusovardagen. Översovning då innebär att det kommande året blir likdant. Tror minsann att jag sov för länge förra sjusovardagen.

Media - oavsett form - domineras förstås - med rätta - av händelserna i Norge. Hemskt att skriva - men hitintills känns det som om tesen om att inget ont som inte har något gott med sig kan stämma. Skulle bara kunna hoppas att media nu skulle besinna sig - och inte börja spekulera i absurdum. Men den förhoppningen lär väl komma på skam. Man behöver bara ta en titt i Expressen idag för att få detta bekräftat. Och för den som tycker det går för långsamt kan få löpande information i sin
Iphone.

I alla fall är det en härlig känsla att bli glad när det regnar vid uppstigandet. Särskilt när jag tillträder "tjänst" som förste trädgårdsvattnare idag. Kerstin åker till Seskarö. Hon "steppar" för övrigt på övervåningen nu - vill nog påkalla min uppmärksamhet för att ge mig instruktioner.

Hör massmördarens pappa säga att han önskar att sonen skulle tagit sitt liv. Stark upplevelse.

Vet inte vem som har namnsdag idag - jo Jesper var det visst. Grattis!

Ha en bra dag.

Segt

2011-07-25. kl. 08.00

Fortfarande segt på nätet här. Fast jag har iaf kunnat läsa tidningarna på nätet - "nödproviant".

Vädret ser ut sånt att det blir solande under dagen och hemresa framemot kvällen.

Det är ju vardag idag -så nu ska jagkolla min mail - medan det är kontakt.

Tekniskt fel

2011-07-24, kl. 17.00

Finns ingen anledning till oro - min bristande närvaro på bloggen beror endast på tekniska problem att koppla upp här ute vid havet. Mitt tålamod räcker inte till.
Hem i morgon måndag - morgon vid dåligt väder - och sen kväll om vädret är med oss.

Ha det.

Slut ord

2011-07-23, kl. 05.45

Orden har tagit slut inför det som hänt i Norge. Det ofattbara. Det känns inte meningsfullt att skriva om någonting denna morgon. Lyssnar/ser på Nrk och försöker förstå att detta verkligen har hänt.

Manligt alibi?

2011-07-22, kl. 08.00

"Manligt alibi" - bra beskrivet för visst var det så även jag uppfattade Anders W Jonsson (heter han så?). C och enterns väg till ny partiledare fortsätter. Bra process hitintills och finns väl ingen anledning att tro att den inte ska fortsätta. Däremot tror jag efter gårdagens kandidatframträdanden att den förväntade promenadsegern för Annie J kanske inte blir så enkel. Anna-Karin Hatt imponerade på mig - blir inte förvånad om hon går segrande ut striden.

Isbrytaren Oden lär ha gått sista striden mot polarisen. Själv hade jag glömt att "hon" varit uthyrd. På Kurirens debattsida i(som av någon outgrundlig anledning aldrig finns på nätet) kräver nu ett antal professorer att Oden inte ska tas hem. I en nyhetsartikel framgår att vänsterpartiet ifrågasatte uthyrningen - till ett USA-företag. Frågan är om det var om omtanke om bättre isbrytning i Sverige eller styrdes av USA-hatet? I vilket fall som helst så måste det ju klargöras om USA-företaget alls vill fortsätta att hyra?

Trevlig kväll igår på Evas Konst-iga café. Tema hälsa i allmänhet och isahasvsalger i synnerhet. Fick prova tabletter så jag kunde utan dåligt samvete frossa i god kaka med vaniljvisp.

Fick en liten undran om jag bär med mig. Om man äter Waran för blodförtunning bör man vara försiktig med att äta bland annat jordgubbar och grapefrukt - då kan förtunningen blir för stor. Och då funderar jag varför inte äta jordgubbar och grape istället för Waran. Förmodligen mycket mindre biverkningar. En förklaring jag redan fått är att det är svårt att dosera rätt med jordgubbar. Men då återstår frågan varför inte medicinen ändå baseras på jordgubbar istället för det rävgift som är basen för Waran.

Min olat att sova länge fortsätter. Nu har jag slutat att ställa väckning - och i morse vaknade jag inte förrän 06.40. Gillar inte det. Lite snopet var det också med mul - men nu skiner solen för fullt igen.

Ska visst bli "medlurad" till Näset idag - fast det blir knappast något dopp för mig. Förutsättningen ska vara att det inte isar runt benen - och det vore väl tur om vi skulle pricka den enda dag på sommaren då detta brukar hända?

Gratulerar alla Magdalena och Madeleine - namnsdag idag. Barnbarnet Lisa - med tillnamnet Madeleine gratuleras särskilt - liksom Jens kusin Madeleine.

Nu ska jag ut och hänga mitt andra nytvättade täcke. Torkväder kan vi inte klaga på denna sommar! Bara njuta!

Hörde fö på TV att Birger Schlaug tippar Hatt. Och han hade rätt med både valet av Juholt och miljöpartiets språkrör.

Verkligheten tränger på

2011-07-21, kl. 08.00

Mord på Klintbacken - såna rubriker önskar man slippa. Men idag/igår är och var de verklighet. En man som tagit ihjäl sin bror - vilken tragedi - för många säkert.

I min semesterbubbla har jag också försökt hålla englands mediaskandal utanför - men idag skriver Kurirens ledare om det på ett sammanfattande sätt. Man blir mörkrädd. Orkar du inte läsa hela så läs iaf stycket "Är det rimligt att tro på detta?" i ledaren med rubriken "Omdömeslöst, Cameron!".

Gårdagen åtgick till 14-årskalas på Västbacken - med gofika som födelsedagsbarnet själv åstadskommit. För Kerstin och mig gick färden vidare mot Boden. Fantastiskt hur fint man röjt efter vägen och ned mot vattnet. Hela Seletsbruk kunde nu ses från vägen.

Två par skor och en varmkorv blev dagens skörd.

Väl hemma på Bärigårn var det bara att kasta kläderna och i solstolen frottera mig med statsminister Carl Swartz.

Lite småstressande att vakna upp till ännu en solig och varm dag - plus 19 redan kl. 7. Friheten att välja aktiviteter begränsas starkt - vem kan vara inomhus såna här dagar?

Johanna har namnsdag -och jag tänker på svärmor Elma Johanna som inte förstod hur man kunde döpa små barn till det förfärliga namnet Johanna. Själv ville hon glömma och gömma sitt andra namn.

Och på Västbacken fortsätter firandet - efter namnsdag (Sara) i tisdags, födelsedag igår (Sara) är det nu dags för bröllopsdag. Och i morgon ytterligare en namnsdag - Lisa MADELEINE.

Idag ser jag framemot att bli bjuden på middag. Och mot ett besök på Evas Konst-iga Café ikväll.

Ett litet längre - och svalare - perspektiv fick jag när jag läste Kurirens artikel med Charlotte Kalla. Charlotte - som blivit villaägare i Sundsvall. Men hur var det - fick hon inte ett hus - eller iaf en tomt i Tärendö - av Pajala kommun. Det finns en del att jobba på för Niska!

Ha en bra dag!

Med en enkel tulipan...

2011-07-20, kl. 07.30

börjar jag med att gratulera kusin Kerstin på namnsdagen - Margareta. Grattis! Åtta vänner har jag på FB som fyller idag - och då är Erik Ullenhag oräknad. Grattis allihop - och särskilt förstås till Sara 14 år idag. Vi kommer på förmiddagen.

Allihop = Birgitta Ohlsson, Ulla Bergström, Malin Grönborg, Cecilia Rova, Erling Wälivaara, Gudrun Karlsson, Eva-Lotta Nilsson.

En bra dag igår också. Regnet blev kort och inte ens intensivt. Solen återvände redan vid lunchtid och sen var det härlig sommar igen.

Kurirens ledare tar upp det gigantiska slöseriet med skattepengar. Egentligen är det Lotta Edholm (FP) som i en debattartikel i DN pekat på att den långa handläggningstiden vid förvaltningsdomstolarna kostat skattebetalarna i Stockholm 50 miljoner kronor. Och inte nog med slöseriet - pengarna har betalats ut till rena skurkar som sen dömts till 3,5 års fängelse och 8 års näringsförbud! Fast lite förundrar blir jag över att ledaren gång på gång talar om med resurser - kan man inte tänka sig att det återstår en hel del effektiviseringseffekter inom domstolsväsendet?

Annars innehåller tidningarna tjuvar i en aldrig sinande ström. Nu har tom socialnämndens ordförande drabbats. Inte kul att vakna med en hjälprydd herre i sovrummet. Men trevligt att de åkte dit.

Motorcyklar är nästan lika frekvent i tidningarna som tjuvarna är. Den här olyckan på 97:an såg jag resterna av igår eftermiddag - bärgarbil och polis på plats - den skadade var nog redan på sjukhuset. Som lägligt nog bara var ett par hundra meter bort.

Och som om det inte räcker med riskerna på de vanliga vägarna - då utsätter man sig för livsfara genom att försöka besegra Måttsundsberget - med motorcykel. Men det är skönt - då slipper vi dem på villakvarteren här i byn. I år har det varit märkvärdigt tyst med sånt.

Men behovet av att leka kvarstår upp i åldrarna - nu har en 28-åring (!) gripits för klotter. Med sprayburkar och färg i högsta hugg.

Och Kerstin har inte börjat trippa på övervåningen än. Bra - då behöver jag inte stressa. Vi ska åka och uppvakta Sara då Kerstin är färdig med sina morgonbestyr. Både inne och ute. Sen ska vi åka över Boden på hemvägen - och kolla in rean på Boten bland annat.

Rötmånad?

2011-07-19, kl. 08.45

Hörde på TV häromdagen att vi befann oss i rötmånaden - i min värld börjar den 26 juli och slutar då "kallsten" går i sjön den 25 agustusti - på Lovisadagen - även kallad "kall Lovisa". Fast
enligt Wikipedia - som vi tror på nu för tiden - så är det en flytande början någon gång vid den 22, 23 eller 24 juli.

Och innan "röten" börjar så ska det både vara namnsdagar och födelsedagar av vikt. Idag gratulerar jag barnbarnet Sara på namnsdagen. Hipp hurra!!

Fast när jag hörde om Carl B:s förslag om hemkört från systemet då fick jag vibbar om både rötmånad och 1:a april. Det märks att journalisterna gillar ordet "hemkört" = hembränt i samband med Systembolaget. "Hemkört från Systemet " är tex rubriken på Kurirens ledare. Men kikar man bakom rubrikerna så finns det kloka tankar bakom. Och de är klart - ska vi kunna behålla systembolagets monopol - vilket vi är många som gillar - så går det inte bara att agera utifrån att sälja så lite som möjligt till så få som möjligt - och under så mycket vedermödor som helst. Systembolaget måste ges möjlighet att möta den konkurrens som omvärlden bjuder. Desutom borde det väl gynna glesbygden? Sen är förslaget väl inte så dramatiskt som utrymmet i media förespeglar - det är väl ett utslag av sommartorkan.

Önskar att portningen av NSD reporten Peter Olovsson också skulle vara en rötmånadshistoria. Men tydligen icke. Peter är inte längre välkommen på Roasters då han klagat på dåligt service och bränt kaffe i sin krönika. Som Åsa P skriver på NSD:s ledarsida så hade det väl varit rimligt att entreprenören bett om genmäle och fått det publicerat. Men han/hon har istället demonstrerat sin makt genom att porta killen. Tyvärr är jag ingen storkund hos Roasters - annars hade jag röstat med fötterna. I avvaktan på att entreprenören kliver fram och ber om ursäkt tycker jag att ni som värnar det fria ordet ska avstå att gå dit.

Som av en slump åkte jag till faster Inga-Maj igår. Och fick en rejäl överraskning. Där var min farbror Sten från Norge på besök. Det sägs att vi träffat varann någon gång i början av 50-talet - men det är inget jag minns. Så för mig blev det första mötet med min nu 83-årige farbror. I många och mycket en kopia av min far! Riktigt mysigt att få träffa honom.

Min debut också som tjocksocksstickare började också igår. Garnet inköpt på Överkalix marknad och mönstret hämtat på nätet. Fem (5) cm ribbstickat skaft åstadkom jag. Misstänker att jag får konsultera Gun när jag närmar mig hälen.

Nu har Kerstin hunnit ringa och fråga om jag lever - hon blev orolig då jag inte skrivit något på bloggen. Men hur ska jag hinna då jag ligger så länge - till efter 7 idag. Jag gillar inte mina nya morgonvanor - det måste bli en ändring.

Alla dessa män

2011-07-18, kl. 08.00

Avverkade nästan 4 män på raken igår - von Sydow, Trygger, Sandler och halva Ekman. Statsministerböckerna. Var verkligen en dag som gjord att sitta i solen och läsa. Sol, 23 grader och häftigt blåsande så att inga kräk fick fäste. Måste scannra av listan med de 23 statsministrarna - tror att någon ytterligare är oläst?

En sån där ovanlig dag igår - då jag inte rörde min bil.

Efter 7 timmer ute i solen blev det lite innepyssel i väntan på MATCHEN. Bestämde mig för att
hålla på Japan - och det gick ju vägen. Men som alltid då jag fått som jag ville - tyckte jag lite synd om USA - som ju onekligen hade mer av spelet.

"Marknader, marknader - överallt marknader" kan väl vara en bra sammanfattning av dagens lokaltidningar. Räknar man in festivalet typ Flakasand och sporten blir det inte många spaltmillimeter kvar för annat.

Funderar hur jag ska förvalta denna första dag i funtimmersveckan? Vädret är lite ambivalent. Mul med ena minuten tendens till uppklarnande och andra sekunden drar det igen som skulle den efterlängtade regnskuren komma.

Men Fredrik får ett namnsdagsgrattis! Och Kjell i Gammelstan ett STORT GRATTIS på födelsedagen.

Dags att köra igång - har ju som vanligt numer sovit alldeles för länge.

Samma lika!

2011-07-11. kl. 09.00

Samma lika med vädret idag - som nästan alla andra dagar sen påsk! Sol, klarblå himmel, varmt - plus 17. Det enda som avviker är att idag blåser det inte alls - kavt lugnt. Länge sen jag hörde någon säga - eller skriva -
samma lika. Men jag fick träff på google.

Supertrevlig dag igår - vi gjorde våra marknadslopp i Överkalix. Jens sprang milen på 46 och några sekunder. Sara blev med klockan och själv blev jag med raggsocksgarn. Nu saknas bara sticknålar och mönster.

Och alla var vi med mygg på marknaden - helt otroligt mycket "gammeldags" mygg - det där som verkligen ser ut som en mygga.

Vi avslutade besöket i Överkalix med fika på Vippabacken.

Hann med ett besök på Kvantum för att skaffa innehåll till tomt skafferi och tom kyl.

Och sen var det förstås den efterlängtade fotbollen - bronsmatchen som gav guldsmak. Tycker allt att Expressen presenterar bronset alltför långt ner på nättidningen. Men det är klart att mordförsök på slottsbröllop i Eslöv ger bättre rubriker på löpet och mer klirr i kassan.

Har scannrat av lokaltidningarna - inget upphetsande precis - det vanliga trista nyheterna efter en helg - och ofta alkoholrelaterade. Men den högtflygande cykeln vill ha inte undanhålla er som inte läser våra lokaltidningar - nyheten lär väl komma i landet runt - om de inte har semesteruppehåll.

Med vårat väder blir jag förundrad över att inget högtryck är i sikte. Har följt www.yr.no en längre tid - och regnet skjuts upp dag för dag. Och det får gärna hålla på så till de får ändra regndropparna till snöflingor?

Har ju gjort en rejäl översovning idag - till klockan 08.00. Är ju förstås vaken tidigare - men så skönt att ligga kvar och gosa med duntäcket. Så dagen blir kort - men ska ändå satsa på att sträckläsa kvarvarande statsminister böcker - 4 stycken. Ser särskilt framemot den om Sandler som 3-4 personer oberoroende av varann utnämnt till den allra bästa.

Och i morgon är det måndag och då inleder Fredrik fruntimmersveckan. Idag gratulerar vi Bruno på namnsdagen - Öqvist med bakgårdsbluesen nämnd!


Och just nu idag..


den 16 juli - då jag fixat en rejält översovning och inte ens hinner skriva något på bloggen. Ja, då blir jag minsann omnämnd i Bo Östmans krönika i Kuriren. Som Luleås ledande politiska bloggare. Något överdrivet må jag säga då jag inte längre bloggar SÅ mycket om politik - och då det inte är svårt att vara bäst i klassen då jag väl är rätt ensam om bloggandet? De yngre har övergått tll snabbare och snuttigare medier typ FP och Twitter.

Men kul iaf att se sitt namn på ledarsidan i fet stil.

Får kvittera vänligheten redaktörens vänlighet med att gratulera på namnsdagen - Reinhold. Grattis och ha en bra dag redaktörn!

Om 50 minuter blir jag hämtad av sonen för vb till Överkalix marknad. Varför så tidigt? Jo det handlar om marknadsloppet - jag ska inte springa - inte ens gå det. Men det ska sonen.

Mångalen

2011-07-15, kl. 07.30

Fullmåne gör mig pigg -
tydligen mångalen också. Blev uppe till halvtvå - hamnade så smånngom på filmen om Edith Piafs liv - som jag för övrigt har sett tidigare. Men jag kom mig upp strax efter 6 iaf.

Hade en vilsam dag igår - en av dessa få dagar då jag inte rörde min bil - utan blev vid min läst hela dagen. Lite småpyssel och en och annan mindre stund i solen. Och så surströmming i pergolan med Kerstin, Anders, Lilly och Ebba. Anders hade en återträff med surströmmingen - åt två - men konstaterade att det inte var hans grej. Men han skulle prova att göra en låda med surströmming - norrlands svar på Janssons frestelse?

Hämtat och läst tidningarna. Och hunnit konstatera att det är SOL ute - vilket nästan automatiskt gör att det är sol inne, sol i hjärta och sol i sinne. "Bara" 13 grader - men TV lovar upp mot 20 senare idag. Tydligen inte lika bra väder i övriga landet - en FB-vän från Göteborg hoppades att vi hade bättre väder än de.

Inget fängelse för 80åringen som våldtagit. Blir lite ambivalent - borde hans alls ha dömts om han är dement? Men mediarappoteringen är oklar - var han dement när gäringen utfördes? Eller är det något som utvecklats senare?

Ledarsidorna rekommenderas till läsning idag - Kurirens huvudledare om sajten muslim.se - som tydligen fått statsbidrag för att sprida dynga typ det som radas upp i ledaren - typ lydiga kvinnor är lyckliga kvinnor. Såg att den alltid alerta Birgitta Ohlsson var ut och fördömde detta på FB.

Tvångsvårda rattfyllerister gläder mig också. Att prata om den egna viljan och integritet när det handlar om personer som är slav under alkhol och andra droger är bara trams. Den som någon gång kommit i kontakt med alkoholister vet att den egna viljan är fullständigt underordnad spriten. Tvång måste till för att den egna viljan ska få en chans. Glad att Johan Pehrson är ute i denna fråga - även om det säkert kommer att få Alexander Bard och andra som kallar sig riktiga liberaler att spy ännu mer galla över Folkpartiet. Det bjuder vi på!

Och även om det inte riktigt (än) blir ett självklart MVG för Åsa Petersen är det bara att konstatera att ledarsidan i NSD fått ett lyft. Idag om LKAB-chefen Aaros sommarprogram (ett utav de många jag missat - och har att ta igen). Även om jag ogillar snacket om att Norrbotten ska ha för att vi levererar så mycket - så är det jätteviktigt för vår självkänsla att veta värdet av det vi i länet levererar. Gigantisk pengar - och alla i övriga Sverige med självbevarelsedrift bör inse att investeringar för att klara en fortsatt leverans ska vara en självklarhet.

Enligt Kuriren så är det "Ragnhild och" som har namnsdag. Ragnvald har fallit bort. Men jag gratulerar båda - grattis.

Idag vet jag faktiskt inte vad jag ska göra - fast det känns rätt okej att inte få åka till Överkalix marknad. Ett stalltips är dock att bilen inte står stilla idag.

Flaggan i topp!

2011-07-14, kl. 07.30

Om jag haft en flaggstång så hade flaggan gått i topp idag för våran duktiga (och vackra) kronprinsessa Victoria. Hurra, hurra på din födelsedag. Ett hurra också till Henry W i Överkalix - inte illa att få dela födelsedag med kronprinsessan.

Inte illa heller att oförhappandes hamna på
medeltidsdagarna - när vi egentligen bara åkte till Hägnan för att äta lunch. Förvisso åkte vi på extra dricks - entré på 40 kronor - men det var det värt. Lunchen liksom miljön var superb. Laxtallrik för mig och vegetarisk paj med någon mumsig creme för Els. Och så frossade vid båda med hallonnäbb med glasscreme till kaffet.

Och vädret stod oss bi - även på rundturen på Lulemarknaden. Och det osannolikt soliga vädret verkar fortsätta idag. Förvisso bara plus 13 - men med blå himmel och sol så duger det gott.

Mindre soligt var det förstås att svenskorna förlorade mot Japan. För att travestera Sven Jerrings klassiska: "japanskor, japanskor - överallt japanskor". Lördagkväll håller vi på japanskorna och hoppas att svenskorna belönas för en fin turnering med att vinna bronsmedaljen!

Mycket tjuveri i tidningarna - denna stugstöld torde dock vara rätt unik i sitt slag. Annars är ju kreativiteten stor i branschen - spela dövstum och jobba med skrivnaplakat senaste inslaget.

Bra ledare i NSD idag - om strandskyddet. Uppenbarligen är det så att kommunerna inte orkar leva upp till nya lagens krav på att peka ut områden som inte är skyddsvärda vare sig friluftslivets skull eller naturens skull. Skulle man inte kunna vända på kuttingen och låta kommunerna peka ut de mest skyddsvärda områdena. Det borde inte kräva så många dagsverken? För även om Pajala har 100 mil strand och arjeplog 2,5 sjö per invånare gäller det ju att vara rädd om det skyddsvärda - oavsett det handlar om för det rörliga friluftslivet eller för naturvärden.
 
Glad iaf att Sverige fått dispens avseende den dioxindrabbade fisken. Lovar att inte äta surströmming mer än en gång i veckan - vilket tydligen är gränsen där det blir skadligt för oss vanliga dödliga. Gravida och andra riskgrupper kanske får äta det 3-4 ggr per år - vilket väl är det vanligaste mönstret.

Och idag ska det bli surströmming här på Bärigårn. Att avnjuta fjolårets surströmming tillsammans med mandelpotatis och andra tillbehör är en större gourmetisk upplevelse än årets surströmming.

Avslutningsvis ett grattis till kungen - med Folke som ett av många förnamn - och alla andra Folke som har namnsdag.

Haschtaggning och early adopters

2011-07-13, kl. 08.00

Google+ gör entré och sägs bli en konkurrent till Facebook. Så nu är frågan om jag ska byta eller ha båda? Och så blir jag dagligen inviterad till Netlog som jag inte heller riktigt har koll på. Och Twitter är jag inte heller med i - där ägnar de sig åt haschtaggning. Early adopters också ett nytt uttryck för mig.

Hade en riktigt dålig dag igår - såtillvida att oavsett vad jag gjorde så gjorde jag det långsamt. Med pauser mellan olika moment - och gärna med en kort vila på soffan emellan. Seg vara bara förnamnet. Tog mig iaf samman och åkte och handlade framemot kvällen. Men det höll på att frysa inne det också - plånboken var försvunnen. Chansade dock på att jag glömt den på jobbet - vilket visade sig vara riktigt. Morden i Midsomer avslutade kvällen. Tycker den börjar vara lite seg också?

Känns som om det var väldigt opolitiskt i tdningarna idag - även politiken har tydligen tagit semester. Fast konstigt att skriva om sommar och semester samtidigt som det kommer rapporter om snö i västra fjällen - och i Bolivia!

Det är inte vare sig mord eller villainbrott som ökar i sommar även om man kan tro det av mediarapporteringen - tvärtom så minskar dessa. Alkoholrelaterade förseelser och vårdnadstvister/bortförande av barn ökar. Men tydligen går Luleå emot rikstrenden vad avser villainbrott - åtminstone enligt Kuriren som illustrerar det med ett villainbrott i Sunderbyn - bara några 100 meter från mig. Och mitt på ljusa sommarkvällen - före kl. 21. Så håll koll på grannen - och kolla upp främmande bilar.

Idag ska jag ut med en kompis och bjuda henne på lunch - en sen länge utlovad - men där vi inte kommit till skott. Funderar på att åka till Hägnan - och kolla om Fägnan kan ha någon bra lunch. Sen kan det bli ett kort besök på marknaden i Luleå som gör sin sista dag. Galler för att halstra saltströmmingfisk står på inköpslistan.

Apropå strömming kan jag tipsa om surströmming på Kvantum för 29.90 burken - 475 gr. Tre burkar inköptes - så nu ska det snart bära till. Kommer just på att jag inte köpte potatis - ovan - sånt brukar finnas i landet. Undrar om någon ortens potatis börjat säljas?

Joel och Judit har namnsdag - kom ihåg att gratulera om du känner några sådana. Och kom ihåg fotbollen ikväll - Sverige mot Japan. Hörde att Sveriges framgångar redan satt spår i ökat intresse för tjejer och fotboll. Så vi håller tummarna för en svensk finalplats - och GULD!

Råttfångaren från Hameln

2011-07-12, kl. 08.00

Skönt att vakna till en osolig dag - det har varit ont om dem i sommar. Och plus 17 gör tillvaron behaglig även utan sol. Det är nästan så att jag skulle önska lite regn idag - bra för den potatis jag inte behöver bekymra mig om - fast det är väl andra året nu - inte satte jag någon potatis förra året?

Av en slump hittade jag
en frispåkig krönika - och blev nyfiken då han jämförde oss soljägare med Råttfångaren från Hameln. Krönikan handlar om att nöjen och fik i Luleå har en monopolställning. Ja det är bara att konstatera att här finns det mycket i övrigt att önska. Undrar hur det gick med kommunalrådets välvilliga inställning till entreprenörer i stadsparken?

Lika ovälkommen som jag kände mig i Morjärv härom kvällen hoppas jag besökare i Luleå inte känner sig. Halvsju en strålande, varm och solig söndagkväll möttes jag av att entrén till OK-macken var hermetiskt tillsluten av ett järngaller. Och mitt Visakort avvisades med ett kort besked: fel kort!

Halva dagen igår - något överdrivet - gick åt till att skrapa lotter - det blir många för 1000 kronor. Nästan lite tråkigt. Dock inhöstade jag 380 kronor - inte tråkigt. Och nu har jag lärt mig att man inte ska gå direkt och köpa nya lotter. Man ska lösa ut vinsterna - lägga undan dem - om möjligen köpa nya lotter för motsvarande belopp - men med andra pengar. Nu förstår jag varför jag inte vunnit tidigare - har alltid kastat fram mina småvinster och bytt till nya insatser.

Vinst igår var att bli bjuden på middag i pergolan - halstrad strömming, potatis och tunnbröd. Inspsirerade mig till att planera för surströmming i veckan - som traditionen bjuder. Hos far och mor var det alltid surströmming i slutet av juli - då första egna färskpotatisen kunde skördas.

Och en tanke leder vidare - i detta fall till ett antal gamla surströmmingsburkar i källaren. Det ska bli ett projekt idag att förflytta dem utomhus och sprätta dem. Formatet liknar mer fotboll än burk - så det får bäras försiktigt och med andakt. Vällagrade - tror de köptes året jag flyttade in här - 2008 - och någon kan komma från föräldrarns källare - och kanske vara ännu mer vällagrade.

Annars tar jag småprojekt allt efter som de dyker upp - det är väl det som kallas semester.

Magert

2011-07-11. kl. 08.00

Hallå alla igen. Nu är jag hemma i vardagen igen. Efter en superhelg i Pajala kommun. Bott ute i Lovikka vid Torneälvends strand - en av de vackraste platserna jag besökt. Fick eget hus hos Agneta - och fantastiska middagar två kvällar å rad.

Kändes ändå bra med rutinen att hämta tidningarna. Men de - tidningarna - kändes verkligen "magra" - även mätt med sommarmått. Men tur det för jag har sovit till klockan 6 idag.

Åter till helgen - så många fantastiska möten jag haft. En superbra plats på marknaden - med flöden av folk från alla håll. Möten med släkt, vänner och nya bekantskaper. På lördag mellan 11.30 och 14.30 blev det en "försystring" av sällan skådat slag under vårt tälttak. Det är bara på Pajala marknad det kan regna så! Det blev verkligen en "regnbågsallians" - med unga och gamla och där politisk hemvist var av regnet underordnad betydelse! 

Söndag den 10 juli blir en minnesdag för mig. Allt flöt min väg. Jens flöt i mål i Vansbrosimmet. Det flöt bra för landslaget i fotboll - 3-1 mot Australien = semifinal och OS 2012. Och som kulmen på dagen vann jag högsta vinsten i Lions marknadslotteri - en Monarkcykel till ett värde av 5-6 tusen kronor - och skraplotter för en tusenlapp! Inte så många år sen jag vann en Skeppshultcykel - kanske ingen slump att jag har registreringsnumret "hoj" (HOY).

Läskig olycka på
Björknäsbadet - 3-årig flicka som miste ett finger. Kan bara hoppas de lyckades sy fast fingret igen. Ser i NSD att det var en 4-åring - och att det inte hittat hennes finger. Får hoppas Kuriren har rätt - att fingret levererades med ambulans. Annars är NSD:s toppnyhet att byggplanerna i Södra hamnen stoppats på grund av Norrbotniabanans tänkta framdragning.

Idag gratulerar vi Eleonora och Ellinor - dagens namn.

Själv vet jag inte hur dagen ska förvaltas. Men det ger sig säkert. Det sagolika sommarvädret fortsätter ju - plus 20 tidig morgon och sol. Finns ingenting att klaga över.


Time-out

2011-07-07, kl. 21.00

Trots att jag hört från mediadebatten i Almedalen att man vare sig ska ta time-out eller pudla - så rubricerar jag ändå med time-out.

Eftersom mitt huvudmål med semestern är att sluta stressa så meddelar jag härmed att det inte alls är säkert att jag hinner blogga i morgonbitti.

Ska stiga upp 4 och avresa 6 - det är mycket som ska hinnas med.

Kan iaf ikväll konstatera att Juholts jämförelse mellan 5:e skatteavdraget och Hollywood filmer kändes väldigt effektsökande .- och blev väldigt dåligt också.

Nu lite mera aktuellt och sen sova.

Är halvpackad

2011-07-07, kl. 07.30

Stort idag att minnas - idag för 45 år sen körde jag upp för körkort - och klarade det. 7/7 -66 - men det tog några veckor på den tiden innan man fick det i sin hand.

Jobbade några timmar igår sen - eftermiddag - packade bilen för Pajala. Tror allt finns i bilen nu - lite omstuvningar behövs - men halvpackad skulle jag nog kunna säga att jag är.

Och Klas har namnsdag - skickar en särskild namnsdagshälsning till Långviken - vilket får inkludera en försenad födelsedagshälsning. Jämnt och allt den 27 maj. Grattis, grattis!

Ett mysigt väder denna morgon - nu bryter solen igenom. När jag steg upp strax efter klockan 6 var det en blandning av moln, mul men även skymt av blå himmel, Gruset färgat en nyans mörkare grått - som av ett fint regn.har

Almedalen har flyttats ned på menyn -
åtminstone i Expressen. Måste erkänna att jag inte lyssnade till Jan Björklund tal - men kul att han verkar ha fått bra betyg. Kanske får gå ut via nätet och lyssna?

Det blir tystare utan Maud - uttalande av Jan Björklund. Ja herregud vad den kvinnan pratar - hör henne på TV. Hon har nog pratat bort väljarstödet - en snutt i TV går väl an - men...

Vad gör jag idag då? Blir lite inre tjänst på morgonkulan. Ska ju vara borta i 3 dgr - och skönt att komma hem om det inte är alltför stökigt. Lite tvätt kanske. Och lite omstuvning i bilen. Ska bli riktigt skönt att inte göra ingenting.

Gör skillnad

2011-07-06, kl. 07.30

Skickar en tacksam tanke till Anna GK för tipset om handledsskydd/skena. Den gör verkligen skillnad mot karpaltunnelsyndromet. Framförallt slipper jag de djävulska smärtorna på natten. Sover så gott - och länge.

Nu försöker jag använda skyddet när jag skriver på datorn också. Känns också bra - men måste väl ändå lyda Jan G:s råd att kontakta min doktor för att sätta igång en utredning. Inte alldeles självklart att det ska opereras tydligen. Tänkte annars att de kunde bli min debut för en riktigt operation? Men jag avstår gärna!

Gjorde debut på Biltema igår - första besöket. Hittade ett lämpligt partytält.

Gårdagen gick i gräsklippningens tecken - skönt att ha något utegöra när vädret är så ljuvligt.

Förutom Biltema och gräs hann jag med ett besök på Västbacken och en titt hos "gamla fastrarna" isi Härsch. Med reservation för stavning av det senast skrivna.

Det är rätt ljuvligt väder idag också - trots mulnighet. Plus 17 och när jag tittar ut så har den blåa himlen börjat skymta fram.

Öppnar länken "19.00 - Tal av FP-ledaren Jan Björklund" och vad hittar jag där - jo att centern
vill lämna alliansen. Annars är det ju folkpartiets dag på Almedalen (inte i - kör pitebornas variant "på stugan").

Återstår dock att se vad årets almedalen blir mest känt för? 2010 - Littorin! 2011 - Ohly? Klart är iaf att rosé är modeordet och modevinet. Och den nitiska länsstyrelsen har gjort tillslag - säger de på TV. Utskäniknng  sker tydligen under manteln slutna sällskap - och länsstyrelsen hittade flera som inte fanns på gästlistan.

Esaias och Jessika har namnsdag - grattis.

Vad gör jag idag då? Ja lite planering och hopplockning inför norrbottens svar på almedalen - pajala marknad. I övrigt tar jag det som det kommer. I morgon är det den 7/7 - en speciell dag.


Dålig start

2011-07-05, kl. 07.00

Dålig start för Ohly - med krav på hans avgång. Inte lätt att ladda då för Almedalsdagen. Kommer på mig att tycka synd om honom.

Själv är jag nöjd både med gårdagen och att jag återigen stigit upp före klockan 6 idag. Igår gjorde jag förvisso inte många knop - bortsett från 3 timmar på jobbet - men det är väl det som är meningen med semestern?

Sommriga tidningar - dvs rätt snabblästa och inte mycket till heta nyheter. NSD toppar med att chefen för kírurgin lämnar Kiruna "det blir bara en vårdcentral kvar" - men om sanningen ska fram så får jag intrycket att han skulle lämnat oavsett. Kurirens "heta" nyhet är att det är bra att ha skydd över poolen.

Förnyelse på NSD:s ledarsida - kommunalrådsdotter Åse P vikarierar som ledarskribent. Tackar särskilt för att hon lovat att inte kopiera allt som sägs om och i Almedalen. Debutledaren me.d lokalprägel - Tree Hotel contra svenskt Näringslivs mindre genomtänkta förslag om lägre studiebidrag till konst- och humaniora.

Noterar att Leif Pettersson i sin krönika skänker en (tacksam) tanke till de som sa nej till utbyggnad av Råne älv - och jag minns Bengt Westerbergs turné i Norrbotten sommaren 1985. Den slutade vid Råneälven - där han och framlidna Kerstin Ekman manifesterade mot utbyggnaden av de orörda älvarna.

Turnén med Bengt Westerberg var för övrigt första gången jag besökte Pajala marknad. Blev både överraskad och förvånad över den folkmassa som mötte upp vid torgmötet. Och nu till helgen ska jag vara på Pajala marknad igen. Bo i Lovikka - och jag undrar om jag varit i den byn tidigare?

Idag har jag tänkt börja klippa gräs där det tjocknat till som mest - med lilla elklipparen - men jag fick inget klartecken från kusinen om "apparaten" är okej igen?

Dock hör jag att Ebba redan är uppe och springer - så det ser ut att bli en tidig morgon för hela huset.

RU-else

2011-07-04, kl. 07.30
 
Korsordsdag igår - pinsamt nog körde jag fast på en gammal korsordsklassiker - Puhvän på två bokstäver. Hade fellöst andra bokstaven till o - och hur svårt är det inte att ompröva. Facebook fick bli min livlina - efter en viss RU-else för att få till det med rubriken - och svaret kom snabbt.

Jag lydde med andra ord min läkarordination igår - satt mest stilla i solen med foten i viloläge. En sanning med modifikation - tog ut en byrålåda i taget och sorterade upp sockar och annat. Framförallt sorterde bort "lådvärmare". Så kunde jag känna mig lite nyttig också - och ändå njuta av det ljuvliga vädret.

Ett väder som verkar stå sig idag också. En dag när Ulla och Ulrik(c)a har namnsdag. Grattis kära vänner!

Har påbörjat min resa mot sundare morgonvanor - idag kom jag upp före klockan 6 iaf. Inte vet jag om det tillhör avdelningen sundare - men då kylskåpet var tämligen tomt tog jag ett par skivor brieost med lingonsylt - och upptäckte att det var en kulinarisk läckerhet.

Men innan den läckerheten hade jag hunnit bli upprörd över att massor med får blivit "
slaktade" av lösspringande hundar. Nu hoppas jag att media följer upp vad som händer med hundarna. Hundägarna är uppenbarligen inte vuxna sitt ansvar - och bör förstås inte tillåtas att äga och handha hundar. Huvudnyhet hos NSD - även om länken är från Kuriren.

Kuriren följer upp sin artikel om de dåliga vägarna i Luleå kommun - nu med en bilägare som fått repa för 39 000 efter att ha hamnat i en grop i gatan.

Enligt horoskopet i Kuriren är jag på bettet idag - men det är inte min omgivning. Hade tänkt mig en tur till jobbet - och där lär jag väl inte ha så mycket "omgivning" - passande.

Nyhetsmässigt är jag redan less på Almedalen - och vad är väl Almedalen mot Pajala marknad - som ska förgylla min tillvaro till helgen. Men före det ska denna vecka fyllas med trevligheter.

Dr Google!

2011-07-03, kl. 08.30

Bara för att jag har så svårt att skriva - med min svullna vänsterhand - så tappade jag nyss ett på börjat inlägg.

Tror minsann att
Aurora - "morgonrodnad" - har namnsdag idag. Taget från minnet - hoppas det är rätt. Vi har haft en granne alldeles här bredvid Bärigårn som hette Aurora - annars känner jag nog ingen, Men om min gissning är rätt så fyller Astrid Ljungberg år idag - grattis.

Åter till gårdagen - och rubriken. Visst hade google rätt - eller min tolkning av google. Smärtan i handen blev olidlig igår - eller rättare sagt nten till igår - så jag ring.de sjukvårdsrådgivningen - som tyckte att jag kanske borde uppsöka jouren. Vilket jag alltså gjorde. Efter 2 timars väntan fick jag träffa Jan Gustafsson - som konstaterade att det med all sannolikhet handlade om Karpaltunnesyndrom. Men inte nog med det - snälla dokorn klämde på min svullna fot också - den jag vrickade när jag gick Blodomloppet. Och då blev jag skickad till röntgen. Upp till akuten och efter ytterligare 2 timmar fick jag trätta en ortoped som konstaterade att jag hade en fraktur i foten. Förr gipsade man alltid - men inte numer. Fick order om att inte belasta foten i onödan men i övrigt leva som jag gjort de 4 veckor jag haft den. Min slutsats blir att Dr Google hade rätt - men det sa jag inte till doktorn.
Frakturen sitter på lilltåsidan - ungefär mitt på foten - något med bas kallade han benet för.

Om jag hade varit med i någon "morgontuppgrupp" så hade jag nog blivit utesluten nu. Idag igen - bara så skönt att ligga kvar i sängen -till halvåtta. Det har gått så långt att kusin Kerstin nästan regelbundet är uppe före mig. För att inte tala om tant Lilly. Fast måhända är det kroppens sätt att läka frakturen - det sägs ju att det händer saker när man sover.

Och idag kommer Anders och Ebba - kusin Kerstin ska hämta dem i Boden vid halvelvatiden - om det nu är i tid. Hör att det ringer uppe hos kusinen - kanske besked om event. tågförsening?

Bäst iaf att jag avslutar skrivandet och ser till att få på mig lite kläder innan de anländer.

Skrev jag något om vädret? Strålande sol idag igen - men något svalare "bara" 16 grader. Kan nog bli en skön dag.

summan konstant

2011-07-02, kl. 09.00

summan av krämporna ska tydligen vara konstant. först blev jag botad av sjukgymnast och kiropraktiker både i rygg och arm. då stukade jag foten och fick diverse andra blessyrer. när det efter 3 veckor börjat arta sig - så då får jag besvär med det doktor strutz - med hjälp av google diagnostiserat som karpaltunnelsyndrom. värst på natten vilket innebuirit fåtöljsovande halva natten och "försovning" till halvåtta. sist uppstigen här i huset.

använder bara högerhanden i mitt skrivande - vänster obrukbar. därav inga versaler.

var till piteaå summergames igår - trevligt i husvagnslägret. så många kompisar bor med flickorna att pappa jens får cykla iväg och bo hos kompis erik som har ett radhus i närheten av nolia.

två matcher och en hamburgare hann jag med. det blev en segermatch för lisas lag och en 5-0 förlust för saras lag - mot en norsk uppställning. senare på kvällen - 23.00 - fick saras känna på ytterligare en förlust - mot ett lag från usa. men tänk så spännande för 13 tll 15 åringar att möta ett lag från usa.

de tidningar som inte jag hämtat in idag är lästa - lättsmälta. Kuriren toppar med vägförfallet i kommunen. Förfall verkar vara dagens tema för NSD toppar med förfallet av många kyrkstugor i världsarvet - eller kyrkbyn som vi infödingar säger. Kerstin och jag såg kjell lundholm gå om kring och fotografera . nu vet vi vad han skulle ha de bilderna till.

de lokala tidningarna fortsätter att tugga tesen om serverhallarnas etablering eller ej.
idag i nsd. spännande med den privatpersom som överklagat med motiveringen att fb är en onödig företeelse. och varför publiceras inte namnet? är det tidningarnas bedömning att så inte ska ske? märkligt - det måste ju vara högst offentligt.


idag ger vädret full frihet att välja inne eller uteaktiviteter. plus 18 - fullt gpdkänt . och en mycket lätt mulenhet.

rosa och rosita ska gratleras på namnsdagen.

nu frukost och sen ta för mig av dagen.

Alla tiders rekord

2011-07-01. kl. 08.15

Har satt alla tiders rekord - eller iaf sommarens sovrekord. 07.11. Efter hemkomst från en trevlig kväll på Konst-iga Cafét hamnade jag framför TV:n och så småningom på en film om en ung, homosexuell kille som fick cancer. Färdig först 00.35.

Somnade på stört och vaknade 04.00 och var utsövd. Men med en krånglande vänsterarm och hand. "Sockerdricksarmen" har övergått till ett mera smärttillstånd och svullen hand. Olämpligt i allra högsta grad eftersom kusin Kerstin och jag ska försöka ta ner en barnsäng från häbret.

Bytt månad har vi också gjort. I dag börjar Piteåsummergames. Dit åker jag med Doris och Anke vid 16-tiden. En Saramatcg och en Lisamatch.

Blir tyvärr inget mer skrivande på en stund. Måste få tillbak känseln i vänsterhanden. Ska googla på eländet - varför blir det på detta viset?