Mera tuppjuck och björnfobi

Hungrig som en varg äntrade jag Kvantum i akt och mening att köpa allt gott jag bara önskade att äta denna poängfria dag.

Ovanligt lite provsmakarskålar - salami på kalkon inte någon favorit. Höjdare kan jag inte uttala mig om - har lite svårt med kalkon - om det inte är tillagad på normalt sätt - helstekt i ugn. Som när jag var liten.

Nåväl; marinerad vitlök (liten burk), Bavaria blue (väldigt liten bit), Naturgodis 154 gr, Premiyum godis 240 gr (låter mindre med gram än hekto), 100 gram av Kvantums starkaste salami, kladdkaka (liten, liten pyts från Frödinge) och vaniljsvisp till dito. Inte klokt - och så en rejäl bit falukorv - original utifall jag skulle hamna vid någon brasa.

Och tuppjuck är det när jag tar salamiburken redvid mig på passagerarsätet + Premiyum godiset, 240 gram. Och innan Sunderbyn har jag stoppat i mig allt utom några ynka godisar på botten av pappåsen.


Problemet nu är bara att jag inte vill ha någonting mer av allt jag köpt - tuppjucket är över!!! Möjligen en korvbit för att dämpa den lite däva, äckliga söta känslan. Tydligen har godiset tagit över salamin.


Den som lever får se - får väl ta resten av snasket till föräldrarna i morgon. Dock är det nog inte lönt att lämna marinerade vitlökar dit.


Den som lever får se om inte jag har rätt också om björneländet. Nu är det incident på incident. Frågan är väl inte OM det händer utan NÄR det händer. Frågan är om hur våra "skansenvänner" kan och vill ta ansvar då?

Hela min uppväxt var vi lyckligt skonade från björnar på Sunderbyskogen. Frågan är vem som är lyckligare nu - med björnarna.

Nä, buss på dom och skjut av. Låt inte några "skansenromantiker" riskera/offra människoliv.

Nu ska jag leva ett hemligt liv till i morgon någon gång!


Resten del 3 och slut!

Bidrag till till socialnämnden för att jobba mot prostitution och människohandel.

Motion, från sjukvårdspartiet, om att presidiet ska ge en kort info om vad motionerna innehåller när de kunggörs som inlämnade till fullmäktige.

Förslag om att medborgarförslag ska permanentas men kunna ha en annorlunda beslutsgång än idag. En del medborgarförslag ska kungöras i fullmäktige men svaret ska kunna ges direkt av nämnden utan att passera gå ... fast jag menar passera fullmäktige igen. Medborgarförslag av mer öergripande karaktär ska dock diskuteras och behandlas av kommunfullmäktige - så ligger förslaget till beslut - som det rådde stor enighet om.

Så ska vi nu ytterligare bland äpplen och päron. Kommunen ska bli bank till sina egna bolag. Aurorum Teknikbyn AB ska få sina lån övertagna av kommunen och så ska kommunen i sin tur låna ut till Aurorum Teknikbyn AB. För att vinna några räntepunkter som det heter som i den värsta av kapitalistiska världar! Detta bolag som i alla fall till viss del konkurrerar på en öppen marknad och som borde ha annan ägare än kommunen. Åtminstone delägare!


Och sen så ska Luleåbo AB har mera och flera lån. Och kommunalborgen! Som låter oskyldigt och gulligt - men som betyder att om det skulle gå åt pipsvängen så är det du och jag som är betalningsskyldig!


Reservation på båda ärendena. Ibland lite svårt att förklara - men i Folkpartiets Luleå skulle Teknikbyn inte drivas som helägt kommunalt bolag och det kommunala bostadsbolaget skulle inte äga mer än 80 % av hyresbeståndet.

Därför vill vi med vår reservation markera att vi inte tar ansvar för en sån politik!

Jaha, därmed var förmiddagen räddad och avslutades sen halvtolv med en presskonferens där journalistkåren lyste med sin frånvaro - alla utom Inger från Radio Norrbotten. Vilar väl upp sig inför 1 maj de andra!


Resten del 2!

Två medborgarförslag om färdtjänst och sjukresor. Det jag uttalade mig om igår. Och jag viker inte en tum. När jag började som gruppledare för 13 år sen cirkus så vet jag att jag skrev insändare om det makabra att vi utan vidare tyckte att folk skulle få ta färdtjänsten till systembolaget - och det är väl inget fel i det i sig - men att de inte fick nytta det när de skulle till sin doktor.

Jag förstår att det inte är helt enkelt att överta ansvaret för landstingets sjukresor - men vi behöver ju bara göra det så enkelt att vi i vårt eget färdtjänst reglemente skriver att våra färdtjänstberättigade får använda det även för resor till vårdscentraler och sjukgymnaster. Svårare behöver det inte vara!

Ska inte behöva ta omvägen förbi Holms café för att sen besöka vårdcentralen på Örnäset.

Kan inte kosta kommunen många kronor och kompenseras säker väl av den goodwill hela politikerkåren skulle få för att vi använder sunda förnuftet!

Se vidare mitt inlägg i går!

Så kommer resten del 1!

Yttrandet över betänkander Regler för skydd och rättssäkerhet inom demensvården (SOU 2006:110) - Betänkande av Utredningen om skyddsåtgärder inom vård och omsorg för personer med nedsatt beslutsförmåga (2 2005:02).

Enkelt uttryckt kan man väl säga att det handlar om att tillräckligt stärka integriteten och rättskyddet för de som inte har ork att göra det själv. Personer som måste utsättas för "våld" och tvång i vissa situationer - för att skydda deras liv i vissa lägen.

Ja, det var inte så enkelt att beskriva som jag trodde - hoppas ni förstår ändå - annars kan ni slå på Google på SOU-numret ovan.

Då får ni också veta att "Jag" i skriften heter Jan Pennlöv och vad var det nu Gerd Bergman sa att han varit. JO? eller var det något hos JO?

Ni kan väl berätta när ni slagit på det!

E10519

Undras om man kan prenumerera på mig på samma sätt som man kan prenumerera på åkare i Vasaloppet.

Om det går att spela på oss i Luleå kommuns Kretslopp - så satsa inte på mig. Lite ömma knän och vrister gör

träning mindre kul. Men runt kommer jag alltid! I värsta fall kan jag låna mors rullator. Eller sparkcykel!


Och det är ju 19 dagar kvar!


Till handlingarna

Med Meddelande och Kurser och Konferenser. Slogs ett extra slag för en folkhälsokonferens den 8 maj. Men det är tjockt i maj. Allas ambitioner ska hinnas med - utbudet är enormt både dag och kvällstid.

Sverige går fortfarande i lunken läsår - upplever jag det. Det man inte hinner med på höstterminen skjuts till vårterminen. Ska då tryckas in bland det som ursprungligen planerats för våren. Inte alls lika lätt att skjuta från vår till höst.

För då är det ju ett nytt läsår - inte bara i skolan. Rent utav kanske det är så med livet också!


I alla fall ska jag nu anmäla mig till kretsloppet - sponsrad av självaste kommunalrådet. Men jag ska nog akta mig för att lägga ut koden jag fick alldelses nyss.


Tänk om hela kommunen kunde vara så snabb som kansliet med service och svar! Då ni skulle vi ha mycket nöjda kommunmedborgare!


Hel & deltidsprojektet löper på

Budskapet vi fick var att projektet i huvudsak varit framgångsrikt. Antalet visstidsanställda och timvikarier minskar - men det är en trende inom hela socialförvaltningen och kan inte enbrt knytas till detta projekt.

Och avigsidorna är ju riktigt allvarliga. Delade turer, fler helgpass och färre fridagar. Förstår inte riktigt hur det kan bli så - men måste borras i ordentligt för att se det underliggande. Mycket spännande ska det bli att få en slutrapport i december 2007. Inte så långt bort!

Ett är absolut säkert - ska vi klara personalförsörjningen inom äldreomsorgen så måste påtvingade (nog inte så många som vill - fast de finns!) delade turer bort.

Arbetsvärderingen

För första gången en komplett redovisning av vad arbetsvärderingen visar på i form av osakliga löneskillnader. På gruppnivå förstås.

Om arbetsvärdering kan vi ha många olika åsikter om huruvida det verkligen spelgar verkligheten och är rättvist. Men ingen kan väl ifrågasätta att denna kartläggning i alla fall är mycket bättre än att bara ha tyckanden och godtyckliga skäl till lönesättning.

När kommunalråd I på sammanträdet och kommunalråd II på presskonferensen skrutit jättemycket över att kommunen lyckats gå iland med att vara överens med de fackliga organisationerna om arbetsvärderingen lät jag bomben brisera: jag var med i den allra första styrgruppen för pilotprojektet arbetsvärdering - så inte undra på att det blev så bra.

Yvonne är inte alls humorlös - så hon tog upp den skämtsamma bollen och vred till det med något om att trots ... och så vidare.

Ärligt talat så tror jag det är tjänstemännens långvariga gnetande som gett resultat!

Sommarbiennalen

Nu kör jag förmiddagen med ett inlägg fär varje nämnvärt ärende - kanske det blir mest lättläst/skummat på det viset.

Allt nog - sommarbiennalen som hör ihop med vinterbiennalen. Har varit i gång i 20 år de senaste 5 åren med EU-pengar.

Alltid abrupt när avsaknaden av EU pengar ovillkorligen kommer. Uppenbart har insikten om vad detta inte skulle innebära inte varit riktigt klar. Har man planerat i 20 år så var det väl naturligt att fortsätta. Men hoppsan det saknades 1 mille?


För vår del - på vårat Månadsmöte - hade det passerat nålsögat men kd väckte frågan vad vi egentligen fick för pengarna. I publik underhållning för Luleåborna och vilken genljud det gav om Luleå i Sverige och världen.


Därför fick vi idag på morgonen en rejäl genomgång av Ricky  Sandberg och Dan Lestander. Och både jag och Thomas konstaterade att det fanns många infallsvinklar på nyttan av projektet. Onekligen!

För min del är jag efter morgonens genomgång beredd att anse att vi fått svar på vårt återremissyrkande och att ärendet kan bifallas.

Men det finns fortsatt skäl att vara kritisk till att ansökan inte kommit tidigare.


Tycker nog också att de framöver borde kunna få fler och potentare sponsorer och på det sättet minska kommunens insats av skattemedel. Låt säga till hälften som ett första steg?


Skäggiga damen

Här ni talas om skäggiga damen i anknytning till mig så beror det bara på att jag fick ytterligare ett tuppjuck - och bestämde mig för att utföra ett uppdrag som legat till sig ordentligt - ny rakapparat till far.

Så en snabbis till Ljus & Kraft och hade tur att få tag i en skäggig herre (Janne) som kunde allt om värstingarna i branschen. Nå, nu blev det en måttlig variant för 8-900 kronor någonting.

Återkommer med referat från förmiddagen om en stund.

"Tuppjuck" dag!

Idag är det tillåtet - att inte kolla in poängen. Så tuppjuck-jag har varit till Max och ätit en Frisco - bara burgaren - så om jag bortser från den goda rinnande dressingen så var det inte så onyttigt. Såg mer onyttiga saker på ekonomischefens bricka. Dock övertygade vi varann om att det verkligen var slumpen att vi möttes i detta syndens näste - så sällan vi båda var där!

Sen toppade jag förstås med en påse godis på Statoil - Berry någonting med 30% mindre socker. Man kan undra vilket rävgift det är istället för socker - för efter en påse rekommenderas närhet till toa.

Nu ska jag röja lite - så ska jag nog återkomma med en liten resumé om morgonens sammanträde. Med "journalistämne" på näthinnan gör jag väl som de riktiga journalisterna vilar idag - det var bara Inger Marklund från Radio Norrbotten som orkat till presskonferensen.

Grattis kungen, 61!

Idag grattar jag våran Kung. Undras om jag hann före monarkisten Migelle (här rätt stavat). 

Visst hann jag före!

Och så är det min reservnamnsdag idag - Mariana. Vare sig Ylva eller Marianne fanns i almanackan under min uppväxt - och då nyttjade både min mor och jag Marianadagen.

Nu återlämnar jag den eftersom jag kan fira både Ylva och Marianne. Även om jag inte minns när Marianne är.

Så grattis till Mariana i Överkalix vars efternamn jag för dagen (läs: morgonen) glömt.

Så tackar vi kulturminister Lena (vars efternamn är för långt att skriva) för att vi framöver kan räkna med både Sopranos och sportsändningar i public service. Och Olga Bard - från sin himmel - hälsar nog och tackar för löftet om fortsatt avgiftsfria boklån. Ett särkilt tack skickar hon säkert också för det rum i Kulturens Hus som bär hennes namn.

Robert Svartholm, ordförande för läkarföreningen, skriver ett svidande inlägg mot landstingsledningen. Nästan så jag tror jag tolkar honom fel. Törs han verkligen skriva så fränt?

Själv ser jag idag fram emot att se vem det är som kommer att uppoffrra sig för mina (och andra Vädurars) ekonomiska bekymmer. Träd fram! Källa horoskopet i Norrbottens Kuriren.

Nu måsta jag dra vidare i livet. APU väntar med bland annat medborgarförslagen om färdtjänsten som jag skrev om i går.

Arg...och dum?

Rubriken på förra inlägget var "att somt inte ska i tryck" och följdriktigt så hade jag inte heller publicerat det. Bara så att ni inte tror att jag tar rast två gånger på raken.

Arg blev jag väl inte direkt av det jag skrev i förra inlägget. Men det blev jag däremot när jag läste om de två medborgarförslagen om färdtjänsten. De tycker båda att det vore rimligt att färdtjänsten får användas även när man åker till tandläkare, läkare och sjukgymnast.

Tänk att vi ältar om detta fortfarande. Så jag kunde inte hålla mig från att ge utlopp för det. Droppen blev faktiskt när man får åka till privattandläkare men inte till folktandvården!

2007-04-29Ylva StrutzGruppledare, folkpartiet Luleå070-311 77 57                  

Uttalande av Ylva Strutz, gruppledare för Folkpartiet i Luleå               

Sluta göra äldre till brottslingar?
              

- Att en färdtjänstberättigad får åka färdtjänst till en privat tandläkare  men inte till folktandvården visar med all tydlighet på det befängda i systemet.                 

- Det är fullt tillåtet att ta färdtjänst t.o.r till systembolaget ? men inte till sjukgymnasten. Här hjälper det tydligen inte om det är privat sjukgymnast heller!                 

-Porrklubb (utifall det finns någon) går bra - men inte vårdcentralen.                 

- Är det korrekt att ta färdtjänst till Smedjan och sen göra ett  läkarbesök? Eller ska gamlingen ta färdtjänsten hem - och sen ånyo  sjukresa? Vem är det bra för?                 

- Det är ju märkligt att kommunala skattepengar utan prut kan läggas  på resor till systembolaget men resor till läkare och sjukgymnaster drabbas av spariver!                 

- I morgon har politikerna i arbets- och personalutskottet möjlighet att göra slag i saken för Luleåbornas räkning. Socialnämnden kryper bakom en utredning som Kommunförbundet Norrbotten håller på med.                 

- För folkpartiets del är frågan färdigutredd - vi kan inte ha ett  system där gamlingarna ska känna sig som brottslingar för att de gör  ett läkarbesök inom ramen för en färdtjänstresa.               

-Färdtjänsten i Luleå ska inte bara gå till systembolaget utan även till   läkare, tandläkare och sjukgymnaster.

===

För övrigt är det så att många jag mailar till har autosvar: åter 4 maj, eller åter 7 maj. En jag ringde hon satt i Abisko.

Det är nog som tant Daga alltid sa; "idag är det bara dumt folk och hästar som arbetar." Fast Strutzar också - men jag skyller mig själv! 
 

Somt ska inte i tryck!

Alltså - läsa kommunala handlingar kan också få blodet att svalla.

Jag hoppas det inte är illa ment men vad tycker ni om den här meningen från Stadsbyggnadskontoret:

"De frågor som behandlas i medborgarförslagen är ofta inte uppgifter som förvaltningen vid det tillfället prioriterar och medborgarförslagen innebär därför en störning i verksamheten"

Medlemsförslag och frågor kommer dagligen, stundligen för att inte säga nattligen till mig både i min roll som förtroendevald och som tjänsteman.

Tänk om jag skrev i våra interna dokument? Ja inte tror jag att jag hade varit inne på mitt 31:a år då.

Det är fullt mänskligt att i ett pressat schema fundera hur i h-sicke man ska hinna med - men vissa saker ska bara inte i tryck!


En "blodig" sida av mig

Måste erkänna att jag gläds varje gång en björn blir påkörd av tåget. Björnar ända in i vårt samhälle har begränsat mitt livsutrymme. Kan aldrig gå till skogen och plocka bär när jag vet att minst ett 10 tal björnar (uppgiften något år gammal) vistas i Sunderbyskogen.

Det lär ha vistats en björn även i närskogen vid älven för två år sen. Det oroar mig att den uppgiften varken bekräftats eller dementerats. Jag har en stark känsla av att "björnvännerna" undanhåller oss fakta och information.

Allt mitt förstånd säger mig att björnen naturligtvis håller sig undan om den upptäcker mig först. Men jag vill absolut inte möte någon björn som kommer rusande efter en älg som han i Gällivare här om dagen.

Det här är naturligtvis inte rumsrent att säga - men eftersom jag vet att vi är rätt många som tycker så så säger jag det i alla fall.

I eller på

Hittade det här på Aftonbladets nättidning. Varför säger jag "på nättidningen" men "i papperstidningen". Kanske ine så konstigt efter som det första är "på skärmen".

Konstigare att alla (nästan) Piteåbor säger att de bor "på stugan". Istället för "i stugan". Och de far faktiskt inte heller "till stugan" utan de far "på stugan". Tänker alltid på Gösta Grahn när den diskussionen kommer. Thomas morfar som jag jobbade mycket tillsammans med och har mycket roliga minnen av.

Och här kommer äntligen det jag hittade.
En glad nyhet från regeringen. En positiv nyhet - som man fick skrolla ganska länge innan man hittade. Trots att den kom igår. Har inte sett den någon annanstans heller.

Kommer att betyda väldigt mycket. Hur många riktigt välutbildade sjukvårdspersonal har inte fått gå om hela köret i Sverige. Vi har haft en attityd i Sverige och att vi är normen. Har examen inte varit exakt som vår så har det i precis varit att börja om från noll. Trots att kompetensen  många gånger varit högre än vad vår utbildning gett.

Själv ska jag pula på lite här hemma på förmiddagen. 12-kaffe med släkten och sen bär det av till jobbet. Ska ha några timmars duvning inför sammanträdet i morgon plus lite annat kommunalt jobb. Och sen lite valberedningsjobb för Kalix Folkhögskola. Lite info till "mina" förtroendevalda i länet också.

Efterdyningar

Det är många som siat om att både ett och annat skulle dyka upp i spåren efter dataintrångsrättegången. Nu hävdar Johan Jakobssons advokat - upprörd å yrkets vägnar - att sossarna manipulerat polisanmälan.

Läsa själva i
DN - och läs även sosseadvokatens svar.

Vattenslangar, cykelskor (?) och fika.

Körde vilse i förmiddags. Efter inhandlande av vattenslangar till far ute på Coop Bygg - så gick den gamla bilen i innötta hjulspår mot centrum - fast det var faktiskt till Alvik jag skulle.

En liten omväg - och sen blev det en liten omväg till förbi ett 26-årskalas. Med två tårton och massor med god fika. Nädå, AG, jag klarade mig.

Deklaration hos Jens. Inte är det enkelt att vara företagare - inte en ett enkelt litet fåmansföretag. För att kunna ta ut utdelning - skattade pengar i bolaget - måste man bevisa att man tagit ut tillräckligt mycket lön. Begränsningsregeln. Det är så krångligt att jag förstår att revisionsbranschen måste vara en expansiv miljö. Trots att jag jobbat med dylikt i 10-12 år (om än länge sen) så får man stava sig igenom "bruksanvisningen".

Vi hoppas på den nya regeringen!

Så var det lite enklare hos Jens gammelfastrar - 85 resp. snart 80. Den äldre är så modern så vi deklarerade via min mobiltelefon. Men Nancys fick jag ta med in till stan. Liksom Lottas som jag hämtade hennes på skrift på.

Hämtade cykelskor till Jens á 998 spänn - törs inte ens fundera vad cykeln kostat?

Fika på Dagoberts med Lisa, Sara och Jens.

Kommen till jobbet möttes jag återigen av blommor. I rabatten alldeles vid ingången. Denna bild publiceras bara för att enventuella sörlänningar ska få se hur våraktigt det är hos oss också.

46461-238

Dagen D

Sovmorgon till halvsex faktiskt. Tidningsläsning och tidningskrönika. Lite nättidningar - och då är klockan nästan halv åtta. Mer effektiv än så är jag inte.

Blev lite in och ur i tvättmaskinen. Gårdagens miljötest får mig att tveka om tvättmaskinen är tillräckligt full - och det är den inte - men rena kläder måste jag ha.

Sopspioner har vi ju redan - det gäller att hålla reda på var vi lägger vår utrangerade stekpanna. Hur länge dröjer det innan vi har spioner som ska räkna lortiga trosor i tvättmaskinen? Trosspioner!


Lite smått historisk insändar sida i Norrbottens Kuriren idag. Fem (5) insändare och samtliga har samma tema: Nu har du gjort bort  dig igen, Ögren!

Men i NSD framhärdar OA. Ingvar Carlsson gör det inte - gillar privatvård. Men alla vet att ledande sossar med Persson i spetsen gör det - anlitar privata Sofiahemmet. Och Kent själv - hur var det med Nämndemannagården? Privat, eller hur?

Men när vanliga människor vill välja sin egen läkare - så vill Ögren ha bort "otyget".

Swedenmarks krönika är läsvärd i dag. Hur hemskt var det inte första gången landets statsminister var yngre än en själv. Carl Bildt var det - född 49 tror jag men nu är det ännu värre. Lars Leijonborg är tydligen den siste 40-talisten bland partiledaren och när han lämnar ska landet styras av finniga 50-talister och gapiga 60-talister, enligt Swedenmark. De som inte en haft livstycken och stickiga strumpor.

Det senare har jag haft och hemstickade rosa undertröjor - kan det kvalificera till partiledarjobbet. Annars blir jag förstås lite stolt över Bo Östmans ord i Närgånget - som också i övrigt är läsvärt.

Lågg till detta att han för några veckor sen skröt över min näsa för politik. Hördu Sture Bergman & co - är det inte dags att ni hör av er om efterträdaren till Bosse?

Fast jag får väl stanna vid min läst - och idag ska jag ägna mig åt min tidigare "läst" - deklarationssvängen. Inte min egen den knappade jag in på nolltime. Men lite fastrar och mostrar och sonen ska få hjälp.

För övrigt apropå min deklaration som är snabb att göra ser jag att Stefan Tornberg inspirerats av mig att avstå att göra avdrag i deklarationen (fast pensionsförsäkring med 5.060 kr/år gör jag). Cirkeln är sluten - jag inspirerades av centerpartisten Örtendal på Vägverket. Det hade inte med deklarationen att göra men med en uppvisning i girighet av sällan skådat slag. Då insåg jag att jag var minst lika girig och jag skulle överlåta till övriga skattebetalare att vara med och betala min facklitteratur, pennor, resor och annat.

Ett försök att leva som jag lär - som jag aldrig ångrat.

Blev just inbjuden till "privatchat" av en herre -men jag vet banne mig inte hur man gör. Så missar man många "drömprinsar".


Släng sig i väggen!

Konsumentverkets miljömätare kan slänga sig i väggen. Absolut på gränsen mellan acceptabelt och varning. Och så får man dessa besserwisser rader.

Erika, vi kan faktiskt inte rå för att det inte finns tunnelbana. Eller hur?

Förbättring krävs!

Det här var inget bra resultat. Din livsstil går inte ihop med vad som krävs för att uppnå en ekologiskt hållbar utveckling!

Du bör förbättra ditt resultat inom resor. Gå tillbaka till frågorna genom att klicka på respektive mätare.


För fler tips på hur du kan skona miljön: klicka på "Många bäckar små"."

Dessutom fick jag mer än godkänt i en annan mätning för några veckor sen!


Och nu är jag hemma

i alla fall. Redo för nya äventyr.

Erik får vänta till morgondagen - det är bara lite action foton - ni vet ju kvaliteten på mina foton - ett står absolut klart - Erik Ullenhag är långt i från suddig.

Just nu känns det så mer än vanligt - partiledare kan komma och gå men Erik måste bestå! Vilken nytändning vi fick av honom igår.

Lite slängar åt båda hållen

Måste få avsluta med lite svängar åt både höger och vänster. Eftersom jag tyckte det första var lite vågat och det andra uppseendeväckande.

Azam Forsberg, moderat, skriver en insändare om utvecklingen i Rutvik. Undertecknar med "ordförande för nya moderaterna Luleåföreningen" och då funderade ju jag om det är någon "avknoppning" från både Salmgren och Karlsson falangen. Eller? Den tredje vägen? Fast den finns bara i
NSD - "högerorganet" Kuriren kanske vill skydda mot missuppfattningar á la Strutz?

Det andra är - och där kan jag inte länka - en annons I NSD. Där NSD står som sponsor för ett rent partiarrangemang Majbrasa på Skurholmsberget med arrangörerna Skurholmen/Lerbäckens s-förening och ABF.

Tycker mig inte ha sett sånt förr. Trodde att NSD var partipolitiskt neutral förutom på ledarsidan men..

Inte undra på

Inte undra på att jag har svårt att lämna jobbet (skrivet 17.55) när jag inte bara får fysiska rosor utan även sånt här - både idag - om min tidningskrönika.

Hej!

Jag har blivit Ylva-beroende! Försök inte radera mig från krönikan! Please!

XXXX X (namnet kryssat av mig)

Jag vill verkligen ha den. Jag kommer inte överleva om jag inte får ha några kontakter hemåt!

Kram//A


Och sen kan jag berätta att jag håller på att bli "överköpt" av centern. En centerpartist som friar i "partihuset" kom förbi när jag kampanjade mot langning. Han ser min bil här ganska ofta. "Hinner du med det här också" Han tyckte jag kunde börja jobba åt centern istället. Hos oss behöver du bara jobba 12 timmar - det blir rena deltiden för dig. Nå så farligt är det väl inte.

Ha en trevlig helg allihop. Nu lämnar jag i alla fall röran här. Ska inhandla till mor och far - på Kvantum.


Och rosor av trevligare sort


En timme utanför systemet och delade vykort mot langning. Märkligt att folk som jag skulle kunna gå i god för nästan blir lite förnärmade när de får material. Men kortet med "Stoppa langningen" kunde lätt överräckas när jag samtidigt frågade om de ville hjälpa till att sprida budskapet.

46461-236

Tur nog fick vi stå inne vid rulltrappan och många trevlig människor - både kända och okända - gjorde timmen kort.

Väl åter till jobbet möttes jag av rosor enligt nedan. Och en en text "Tycker om Dig väldigt mycket" och på kuvertet "Till min favoritpolitiker!".

Från namnen "syster, yster Ylva". Så jag har blivit bortskämd med blommor denna vår i tid och otid. Men det gör absolut inte ont - även om jag kan bli smått generad ibland för alla vackra ord.

46461-237

Tack snälla, rara Ylva!

Nu ska jag försöka röja lite på bordet - och få upp göra saker på en lista. Det var runt 20 i morse när jag började har väl avverkat 10 och nu är det nog 27 kvar. Hur går den ekvationen ihop.

Och rosornas krig

Rosornas krig mot folkpartiet slutade 1-1 liksom matchen mot Expressen. Expressens Niklas Svensson fälld.  För övrigt en lustig typ som hävdade källskyddet in absurdum i rätten medan han på sin blogg menade att journalister läcker och skvallrar som bara den.


Per Jodenius, LUF, fälld
Niklas Sörman, SSU, fälld
Niklas Svensson, Expressen, fälld

Nicklas Lagerlöf, LUF, friad
Niki Westerberg, folkpartiet, friad
Johan Jakobsson, folkpartiet, friad

Tror det är skönt för både fällda och friade att det är över nu. Om domarna nu står fast.

Jag tror att händelsen med tiden kommer att speglas i annan dager också. Kan undra hur många husrannsakningar som gjorts vid brott som gett som max 120 dagsböter = 3 600 kronor. Fast vi ska väl vara glada att det gjordes så grundligt.

Erik, liberalismen och "brännvin".

Citatet från Kennedy om vad liberalism är (senast återgett i Birgitta Ohlssons inlägg i Expressen i tisdags) gör mig trygg trots dagens dystra opinionssiffror:  "Liberalismen är inte främst ett partiprogram eller några bestämda vallöften - utan en attityd som vi bär i hjärnan eller hjärtat, en tro på människans möjligheter att genom förnuft och omdöme öka den rättvisa, den frihet och solidaritet som allt mänskligt liv förtjänar"

Egentligen skulle jag vilja rätta Kennedy. Det borde heta "en attityd som vi bär i hjärnan och hjärtat" .

När folkpartiet ligger på 4,9 % så är inte båda med i väljarnas ögon. För dagen tror jag det handlar om för mycket hjärna och för lite hjärta. Vår "hårda" krav är tydliga - men inte "hjärtat" - värmen som handlar om. Att det faktiskt är som till exempel inom skolpolitiken de allra mest utsatta som vi vill hjälpa - och kommer att hjälpa.

Nu blir det "brännvin" - jag började skriva detta redan i morse - men har hindrats av allt annat. Så nu är det faktiskt dags för "brännvinet".

Jag ska vara en timme och kampanja utanför systembolaget och dela material mot langning.


Erik får vänta till senare.


Ingen skrivlust

Inte ofta det händer - och inte heller av någon särskild anledning - men idag känns det inte som om jag vill skriva något på bloggen.

kan väl i alla fall gratulera alla (?) som heter Engelbrekt. Tror att min morfar hade Engelbrekt som tillnamn. Gustav Engelbrekt Grönborg - det låter väl någon för en som hade porträtt av Stalin på väggen. Koskullskulle på 20 och 30-talet.

Och idag kommer domarna i den så kallade dataintrångsaffären. Ska bli spännande att se om domarna står i proportion till all uppståndelse de föranlett.

Trögt går det - även om oviljan att skriva brukar finnas innan första tangentslaget så brukar det bara rinna till tyckande. Men inte idag. Brukar ibland tänka att det är skönt att inte vara ledarskribent. Tänk att alltid måsta leverera trots att skrivklådan inte finns.

Så nu drar jag till mor och far - och kollar om morfar verkligen hette Engelbrekt.


Ideologisk kväll

Säger bara som Thomas; "säga vad man vill men det går inte annat än tycka om Erik". Det är vår partisekreterare i ett nötskal.


Erik "varnade" mig att jag nog skulle ha hört hans anförande tidigare. Delar kände jag igen - men helheten var som vanligt ett ideologiskt reningsbad.

Partiledare har gått - partiledare ska komma. Men Erik måste bestå! Och så blir det nog. Alla våra partiledarkandidater är kloka.


Ni ska få se honom på foto i morgon - om nu något blivit publiceringsbart!

Sepideh som utlovatHär kommer ett fota av Sepideh och Ulla Persson. Från riksmötet i Örebro. Sepideh - tidigare Piteå - numera Stockholm hälsar så gott till alla vänner här uppe.

46461-235

 

Omvärldsanalysen

Har kollat igenom min omvärldsanalys det vill säga läst igenom morgonens kommentarer till lokaltidningarnas skriverier.

Visst låter det mycket finare att jag gör en omvärldsanalys (klockan 5 på morgonen) än att jag skriver en "tidningskrönika".

Inte mycket att hetsa upp sig för. Debattens vågor går höga om vilka fetter som ska ätas och vilka som inte ska ätas.
"Dietist Kvist" låter ju klämkäckt.

En som provat allt i dietväg borde ju veta - åtminstone vad som inte funkat.

Fisk och fiskfetter förefallet det ju i alla fall råda enighet om att det är nyttigt både av det ena och andra skälet. Dock kan jag undra om det blir någon pimpeltävling på söndag. Kan det vara möjligt att det finns någon is i Stora Lappträsk?

Själv har jag i alla fall hämtat Erik och varit med honom till Universitetet. Presskonferens, bokbord och skolenkät. Sen lunch med Liberala Studenter. Thomas och Jens har avslutit - vi avlöser varann som jag och Erika igår. Nu handlarr det om 3 företagsbesök i eftermiddag. Jag skulle mycket gärna ha varit med - men än har dygnet inte fått 27 timmar.

Måste förbereda lite inför kvällens överläggningar mellan partisekreteraren och länets ledande politiker.

För övrigt såg jag att David Visscher ska ge sin syn på ledarskap och motivation. Platsen är landstingshuset - men det är väl inte tillrådligt att smita från länsledningsmötet och till sessionssalen. Hade varit intressant att lyssna till och gratis och franko.

Men intressant är också att det är Fritidsförvaltningen som arrangerar. Kan det verkligen vara motiverat att köra detta i egen regi? Borde inte Fritids pusha på så att studieförbund eller idrottsklubbar ordnar sånt här? Plannja skulle väl också kunna göra sig en hacka genom att faktiskt ta en liten avgift också.

Skulle vara intressant att veta vad som föranleder detta - om det finns några "gravade hundar" eller om fritids har för lite att göra?

Kunde varit värre

Nu verkar det som om partisekreteraren i alla fall sitter på planet med beräknad ankomst 10.45. Kör jag till universitetet på en kvart? Eller bör jag meddela att pressträffen blir 10 minuter sen?

Fast Erik och vi får vara glada att det inte blev inställt eller att han fick ta en tur förbi Österrike till exempel. Pratade med en företagare som fått göra den svängen i går kväll/natt. Dock kom han från utlandet.

Avviker mot mängden

Idag avviker jag verkligen mot mängden av politiker - de allra flesta ledande kommun och landstingspolitiker kommer väl idag att befinna sig i Piteå och lyssna om anvsvarskommittén och eventuellt kommande storlän.

Fast jag platsade då inte där heller. Var fullbokad himla snabbt - innan anmälningstidens slut. Ska visst få en chans till den 29 maj.

Illa - illa - aj - aj!

Vaknar med inte bara lätt svullna vrister utan också ont i knät - det vänstra. Inte alls bra inför min "tävlingsäsong". Trodde den här skadan var läkt sen flera år.

Kretsloppet är den 19 och Vårruset den 27 - och jag skulle behöva varenda dag till lite häftiga promenader för att få upp flåset.

Nu får jag nog återgå till simmet - men det ger tyvärr ingen puls. Eller rättare sagt JAG lyckas inte simma så fort att jag får puls.

För övrig fp-tjejer och andra kompisar; saknar väldigt många anmälningar till Vårruset. Det är nog bara 2 i laget och två i "mottagningskommittén". Kom igen, brudar!!

Inga tidningar än - klockan 05.10. Störande särskilt med tanke på att Erik Ullenhag kommer idag - skulle behöva vara i god tid på jobbet. Har fortfarande 3-4 saker på "kommunala listan" som skulle må bra av att kunna strykas.

Den "gamle" diskriminerar

Nu är han på hugget igen - den "gamle Mårten" som har lagt ned verksamheten -
bloggen - i minst 20 dgr. Och vad börjar han med. Jo att diskutera vad Jonas Grafström sagt i media och vad han inte sagt i fritidsnämnden. Nu hör till saken att jag just fått protokollet från Fritidsnämndens au av min duktige medarbetare Lennart. Där framgår tydligt att Jonas Grafström är ersättare - och alls inte kan yrka något.

Dessutom visar den "gamle" Mårten prov på väldigt dåligt omdöme som "citerar ordagrant" från ett beredande utskott. Där finns väl ett "gentlemens agreement" att så gör vi inte. Där ska vi kunna diskutera öppet - till medborgarnas fromma - utan att behöva väga varje ord på guldvåg.

Men det som retar mig mest är den åldrige herr Ströms härskarteknik. Det började markant redan med David Svenn (eller "Sven" som Mårten kallar honom) där han när han första gången går ut och tycker något får heta "den unge socialdemokraten David Sven (s)" Nu heter  det  "som den unge Jonas Grafström (m) viftar med."

Hur kul skulle det vara att heta "den medelålders Mårten Ström" eller " gubben Mårten Ström" eller den "åldrande Mårten Ström" varje gång han tycker något.

Inte underlig att kvinnor och ungdomar har svårt i den organisationen.

Inte impad av Al Gore filmen

Allvarliga problem - mycket allvarliga - speglade på ett lättsamt sätt som ändå ger avtryck. Ändå kände jag en viss besvikelse.

Eftersom jag tror på allvaret i det han speglar så hade jag velat bryta det mot "opponenter". De som menar att en del av fenomen inte beror på koldioxidutsläppen.

Här matades vi med sanningar framförda på kvällspressvis - lite messiasstämning över det hela.

Al Gore antydde själv ett par gånger att Bush omgav sig med rådgivare som hade sin lojalitet hos såna som inte var betjänta av miljörestriktioner. Lite av samma tänk hade jag väl om Al Gore. Hur mycket pengar tjänar du på denna hallelujafilm?

Och eftersom jag fick höra att ett framträdande i Sverige skulle kosta så där en halvmille - så blev väl inte trovärdigheten större.

20.45 - kanske dags att lämna expen. Får kanske börja fundera på att använda husets övernattningsrum á 75 kronor. Det är väl billigare både för min ekonomi och miljön mot att köra tor Sunderbyn?

Rus - hela tiden!

Bara rusa runt i grottekvarnen. Kom några minuter efter åtta i dag. Fixa busstider till mor som skulle till sjukhuset och hämta nya hörapparaten.

Bestämma tid när far skulle hämtas för transport till tandhygienist. Fast jag kan klaga att det är jobb för jämnan kan jag ju i alla fall konstatera att det är en förmån att kunna komma och gå till och från jobbet i så pass stor utsträckning ändå.

10.10 hämtade jag far - kom på att jag kunde göra ett par "gruppledarärenden" i G-stad medan jag väntade. Så blev det plus två spontankontakter med medborgare som ville prata kommala frågor. Den ena en trevlig man som var ung när jag umgicks med honom senast. Tänk vad de unga stiliga pojkarna börjar bli gamla och slitna. De växer liksom från en ann som stannat i ungdomlig vår???


Tillbak lagom till lunch - enkel filmåltid plus nyttig apelsin. Inget "utrymmeslivsmedel" alls i dag.


Läste Maria Salmgrens krönika. Ser att de i kommunen varje morgon har en omvärdsanalys. De fikar tillsammans i kommunhuset och läser tidningarna tillsammans.


Så min tidningskrönika - som levereras mellan 5 och 6 varje morgon - det är omvärldsanalys. Jag får nog döpa om den.


Och klockan 3 ska Jens vara på Norrbottens radion. Ska debattera mot dagens "kväkare" om privata etableringar.


Och själv håller jag på att färdigställa ytterligare en motion till kommunfullmäktige. Som jag och Johan ska skriva under. Det är Johans idé och Johan har skrivit också. Innehållet avslöjas inte förrän den är inlämnad.


Sen ska jag i väg på miljösoppan - Al Gore filmen. Erika Sms:ade nyss och ville att jag skulle sms:a tillbaka för hon skulle vara sen.

Jag tar filmen och hon tar soppan och samtalet. Snacka om att vi är samspelta mellan allianspartierna.

Jag måste nämligen gå tidigare för att genomföra ett valberedningsjobb per telefonsamtal.

Och sen förbereda färdigt för partisekreterarens besök i morgon. Erik Ullenhag kommer hit för överläggningar.

Så kvällen är räddad. Marit sa att en ung kvinna med två barn som ska vara partiledare behöver 27-timmars dygn. De behöver även gruppledare med åldriga föräldrar kan jag lova.


Dagens "kväk"

Dagens "kväk" ( i Kuriren) står väl i alla fall Kent Ögren för. Om privata läkare och privata sjukgymnaster säger han: "- De är ett otyg och besvär för landstinget. Och så kostar de oss 100 miljoner kronor per år, privatläkarna 50 miljoner kronor per och och sjukgymnasterna lika mycket"

Detta när vi - och Kent Ögren - vet att privatläkaren Birgit Hassler får 575 kronor av landstinget per patientbesök. Samtidigt som ett läkarbesök på landstingets vårdcentral kostar 1 500 kronor. Plus kostnader för prover och eventuellt besök hos specialister.

Synd att jag inte kan ordna en omröstning om vem som är mer otyg - Kent Ögren eller Birgit Hassler?

"Formidabla gatan"

Kaj Hedstig, ordförande, i byggnadsnämnden vill inte att gator i Luleå ska kunna uppkallas efter kändisar. Det blir ingen Martin Ljungs gata.

Kaj befarar att det kunnat bli en "Obolgatan" om vi haft dessa regler i nutid.

Ja, tänk om kommande generationer kunnat räkna in Karl Petersensgränd ansluten till "Obolgatan" vid "Formidabla torget".

Tänk vilken historielektion!

Men om vi nu vill undvika att icke önskvärda historiska händelser vill kommas i dagen så kan vi lösa problemet genom att först efter deras död hedra dem med gata eller torg. Så vi kan kolla deras "CV"  före beslut!

Ris och ros till Bodenalliansen

När hörde ni senast att politikerna fick öppna den privata börsen för att ett kommunalt bolag konkursat. Inte desto mindre använder Bodenalliansen det som argument för att höja styrelsearvodena i Bodenbo. Tyvärr hittar jag inget på nättidningen. Men nu kompletterar jag med den.

I Luleå har vi tack vare folkpartiet vill jag påstå jämställt arvoderingen i kommunala bolag med arvodena i styrelser och nämnder. Det är ju naturligtvis så att det är minst lika ansvarsfyllt och ansvarstungt att sitta i socialnämden och handa väl och ve för barn, ungdomar och gamla som att sitta i Luleåbos styrelse. Minst!

Ros ska däremot Bodenalliansen få för att de driver återbetalning av de för mycket obetalda pensionspengarna. Ni kan ge er på att lågavlönade anställda inom vården fått betala tillbak varenda krona. Så självfallet ska de avgående politikerna göra detsamma.

Även om det svider - men ansvaret är deras eget.

Kaffespill idag

Nu ska Mona Sahlin kasta ut flumskolan - igen. Nu snackar hon om "arbetarklassens ungar" igen. Och kritiseras av Kurirens ledare för att hon använder lite förortssvenska och talar om "småiga". Fast nog finns det värre avarter av språket än sånt.

Thomas kommer ju få det riktigt spännande framöver i BUN. På torsdagens sammanträde får du kolla vilka som har kaffefläckar på skjorta respektive blus.

En del torde väl satt både kaffe och kaffekopp i halsen. Ska bli spännande att höra gamle rektorna CG Carlsson argumentera för sossarnas nya skolpolitik.

Men sanningen att säga så tvivlar jag på att den när ändå hit upp. Här fortsätter nog Rosengrens "sista sovjetstaten".

Utrymmeslivsmedel

Dagens nya ord; utrymmeslivsmedel. Ut med skräpmat - in med utrymmeslivsmedel, godis, läsk och glass. Visst kommer vi att ha mycket mindre dåligt samvete om vi inhandlar utrymmeslivsmedel än smågodis.

Mina Riesenkola måste definitivs in under det begreppet.

Ja jä... i min lilla lådda!

Här vare hårda tag - men naturligtvis rätt. Samma regler ska gälla politiker som anställda. Ska bli spännande att se om det är fullt ut bakåt i tiden. Men det finns säkert fall med personal som fått betala tillbaka. Samma regler här, tack!

Vi får läsa mer i
NSD i morgon.

När det regnar på prästen...

Idag känns det lite bättre i partiledarefrågan. Även om vi i Norrbotten hade en strategi att låta några ytterlgare "plantor" växa till sig innan vi ville aktualisera partiledarfbyte känns det i alla fall riktigt bra att vi har så många duktiga tänkbara kandidater.

Birgitta Olsson var strålande i någon av morgonsofforna i morse. Nyamko hade vunnit en omröstning i Aftonbladet med 1,5% fler röster än självaste Jan Björklund.

Lite lustigt blir det också när nu kritiken mot Leijonborg om "högervridning" och "toppstyrning" besvaras med att den så kallade "högerfalangen" vinner mark.

Kommer osökt att tänka på ordspråket "När det regnar på prästen så stänker det på klockaren". För mig är det nog fler än Leijonborg som symboliserar "kravpolitiken". Den kritiken borde rimligen stänka ner flera av "klockarna" - kandidaterna.

Det blir spännande att se hur det bemöts av den så kallade social-liberala falangen?

Därmed inte sagt att all "kravpolitik" skulle vara oliberal. Till och med Carl B Hamilton lyckades bra med att förklara att kraven i skolpolitiken verkligen är genuint liberal.  Baylan har ju också hjälpt oss med det "det handlar ju om att inte svika arbetarklassens barn" som han sa på sossekongressen 2005.

Svårare hade Marit Paulsen det med varför det var ett stort men för Cecilia att vara småbarnsförälder medan det aldrig nämnts som något problem för Jan Björklund - trots två barn var i någorlunda samma ålder. Fast Marit - med sin självklara pondus - klarade det förstås galant med att hävda att hon sagt att hon vill "skona" både män och kvinnor från partiledarskap när de har småbarn.

Fast Birgitta tog chansen att åskådliggöra varför feminismen behövs!


Balanserad debatt


"Så här ser jag det. Framgång ( och motgång med för den delen) är oftast en kombination av egen skicklighet och andras "uselhet". Visst hängde vår valframgång 2002 delvis ihop med moderaternas "uselhet". Men någon ska nog också tillskrivas äran av att de besvikna moderatväljarna inte gick till Maud och centern istället.

2006 vann Reinfeldt och de "nya moderaterna" tillbak en hel del väljare från oss. Och Maud lyckades något bättre än Lars att nyttja det utrymme som fanns.

Dock är Lars nog den ende partiledare under min tid som lämnat efter sig ett högre valresultat när han går än när han kom.

Och en mer genuint social-liberal person får Du leta efter. Den social-liberala politiken måste nog både partiet och en blivande partiledare bli bättre på att marknadsföra."

Så här svarade jag Nisse på en kommentar under tidigare inlägg. Jag tycker det här är viktigt för oss inom organisationen att ha med oss. Allt blir så lätt svart och vitt i medias värld.

Jag talade för övrigt om för en uppringande Expressen reporter att Expressen  är en skittidning som jag inte kommer att uttala mig för något mer. Inte mer än vad som formellt krävs i min tjänsteutövning - och definitivt inte halvtio på kvällen. Fast hon var så vänlig och ville att jag skulle utveckla det - men då bröts samtalet.


Det fanns ju riktigt kul mediainslag i går också. Som nogsamt tigs i hjäl av all media (kollegialt). Aftonbladet har scoopet igår morse. "Stockholm stöder Leijonborg" och alla andra stora hakade på. Till DN kom med nyheten att det var helt motsatt vilket de erfarit via SvT.


Det roliga var att damen- styrelseledamoten -som Aftonbladet hänvisade till vid en senare uppringning meddelade att hon inte alls varit med på mötet. Så egentligen visste hon inte alls vem de förordat.

Har glimat lite från ett soffsamtal på TV - roligt att åtminstone de bitar jag hann med verkade väldigt balanserade. Trots kraftfulla personer som Lena Melin, KG Bergström och han DN killen vars namn hjärnan inte stressar fram just nu.

För jag borde ha åkt för en kvart sen.


Urk - nu ser jag på Persson igen!

Men andra gången kan man inte bli lika förbannad.

Men "Mulle fyra procent" kan man väl påminna om!!


Och skall Du ej mycket berömma!


"Och skall Du ej mycket berömma - ej heller häckla och döma!"

Känns som om jag borde återuppta kontakten med den gamle liberalen Frödings "Fattig munk från Skara".

Men nu ska jag istället ha telefonsammanträde med partiet centralt.

Tur att inga "hjältar" från kvällspressen läser mitt inlägg - misstänker att jag kunde utsättas för frestelser då!

Bara en reflektion efter dagen!

Inte klaga på tristess precis!

Kan inte klaga på tristess precis - i den här "branschen" är den ena dagen aldrig lik den andra.

När jag lämnade expen vid 10-tiden hade jag en partiledare. När jag klockan 11 välkomnade Tobias Krantz och Ronnie (vars efternamn jag inte kan stava än - grekiskt) hade jag inte längre någon.


Presskonferensen fick naturligtvis inledas med några ord om Lars besked att inte stå till förfogande för omval. Till journalister som jag faktiskt tror fick nyheten vid sittande bord. När de lämnade redaktionen kände inte de heller till Lars beslut.


Så min dröm om ett normalt nomineringsförfarande kom på skam även denna gång. Fast även med sossarnas partiledarval i färskt minne kan jag undra om det finns något normalt när det gäller såna val.


Det kanske är så att vi måste börja fundera på om våra politiska organisationer är anpassade till den verklighet som ju faktiskt förändrats en hel del sen demokratins genombrott. Kanske är det så att partledarskap ska utformas  ännu mera som tidsbegränsade chefsförordnanden. För att om möjligt avdramatisera byten. Även de inte så högljudda medlemmarna borde nog få mer inflytande på bekostnad av kvällspressen.

Kanske något för en kommande organisationsgenomlysning att fundera på?

Fast med facit i hand kan jag bara konstatera att vi som trodde att det gick att prata om en successionsordning på några års sikt samtidigt som valberedningen krävde besked inför höstens landsmöte var naiva.

Trist att det skulle drabba Lars på detta sätt. Den enda av de 6 partiledare jag "genomlidit" som vunnit en riktig arbetsseger - 2002.

Så nu ska vi igång med organisationen för att välja "min" 7:e partiledare. Det kommer nog att gå. Örebromötet visade att vi har fantastiskt många goda företrädare. Men utan tvekan hade vi varit bättre förberedda om vi fått något år på oss.

Skull nog behöva partiledaravgångar oftare - det har inte blivit mer än några räkor från lunchens sallad idag. Detta måste nu åtgärdas innan nästa möte startar 18.30.


Varför klaga över "selen"

Varför klaga på "selen" - ganska skönt att vara tillbak i den. Även om dagen kommer att bli intensiv.

Mor till rehab 7.40. Innan dess ska havregryn och mjölk inhandlas till vår "inneboende" på folkpartiet. Monika som var med till Örebro skulle vara i Luleå idag - och passade på att nyttja vår övernattningslägenhet som finns i "partihuset".

Egentligen är det PTU för mig på förmiddagen - men några samverkande orsaker gör att jag inte kan delta idag. Fast jag är bara ersättare - så Camilla kommer att sköta allt med den äran som vanligt.

Klockan 11 har Tobias och Jens inbjudit till presskonferens för att presentera en rapport om Framtidens sjukförsäkring - ett diskussionsunderlag som ska diskuteras vid ett lunchseminiarum klockan 11.30.

Klockan 2 i natt vaknade jag och satt mig rakt upp i sängen - Pressinbjudan? Tobias har nu handläggare, Ronnie, och jag undrar faktiskt om han skickat pressinbjudan - eller om han har utgått från att jag gör det? Det blir till att faxa in det på morgonen - för säkerhetsskull.

Apropå temat intensivt så går eftermiddagen åt till ett antal medborgaruppdrag - och sen toppar jag med att delta på styrelsemötet med Luleåavdelningen i kväll.

Särskilt mycket upphetsande var det inte i tidningarna idag. Kan undra om Moderaternas Norrbotten bara har fyra kommuner? Det nämns bara representanter från Boden, Gällivare, kalix och Luleå. Sammanlagt 10 personer nämns och men förmodligen har de väl något fler ledamöter. Leta själv i
Krönikan och nyhetsartikeln.

Sosseårsmötet och Baylan är temat för NSD ledare. Baylan fanns också med på vårt kommunala riksmöte. Jan Björklund citerade Baylan från sossekongressen 2005. Balylan pläderade varmt för att införa betyg från årskurs 3 han ville inte svika arbetsklassens barn. Nedröstad av kongressen förstås - och har sen dess lydigt argumenterat för motsatsen. Det vill säga att svika arbetarklassens barn. Jan Björklund använder ordagrant Baylans ord vid kongressen när han lägger förslaget om betyg från årskurs 3.

Spännande om Baylan ska rösta för eller emot sitt eget förslag? Svaret är förmodligen att han kommer att rösta mot sig själv. Så frågan är vad de andra vidlyftiga uttalandena är värda egentligen?

Och så uppmanar jag Ulf Bergdahl att stå på sig. Ulf som var aktiv i FPU (Folkpartiets Ungdomsförbund) för nu ganska många år sen. Efter en sväng i finansvärlden säljer han nu souvaskebab i Stockholm. En strid om orden enligt NSD.

Och så ska jag sluta med att gratulera alla George och Göran som jag känner. Och ett grattis till våran Anna Grönlund Krantz som fyllde år i lördag.

Åter till "modershuset".

Tänk att egentligen inte göra någonting en hel helg - och ändå vara riktigt slutkörd. Så, härligt, så intensivt att träffa så många pvartvänner. 700-800 sägs det ha varit.

I alla fall tillräckligt många för att på söndag em när jag rusade mot bussen träffa på Birgitta Rydberg - ytterligare en som jag såg först då.

Mycket kramar och "återföreningar". Är ett tag sen jag själv var med. Har "avstått" så andra fått åka och bli inspirerade. Och efter att ha hört omdömena från de våra som inte varit med tidigare så lovar jag på stående fot att inte aspirera på att få åka nästa gång - under förutsättning att vi satsar på de som aldrig fått vara.

Även om gamlingar som jag också kan känna att inspirationen återvänder - det blir som ett idelologiskt reningsbad att höra våra duktiga företrädare tillsammans beta av hela det politiska fältet.

Helt plötsligt blir det bara så glasklart varför jag valt folkpartiet.

Synd bara att jag missade att ta ett foto av Nyamko. Ett signerat sånt skulle inte varit dumt till min mamma som är enormt stor beundrare av henne.

I morgon hoppas jag att våra lokalblad kan få mitt adrenalin att rusa runt lite lagomt.


Ha en bra helg!

Nu kommer snart flygtaxin - förhoppningsvis på tidtabell och inte tidigare. Då blir jag stressad.

ha en riktigt skön helg!

Så hoppas jag ni förstår

att ni måhända inte hör av mig mer på denna sida förrän sen söndag kväll.

Jag ska nog ägna mig åt att pussa och krama (och..?) gamla bekanta istället för att sitta och glo framför någon skärm på någon bärbar dator.

Så nära "retreat" jag kommer

Lämnade jobbet vid 14-tiden. Inhandling - nä inte det som numera anses normalt på fredagar - utan inhandling till mor och far. Mat för helgen och lite till.

Sen hem - och i med kappa i tvättmaskin. Läge för middagsvila klockan 15.00. Med väckning 16.30. Flyttat till 17. Och sen klev jag upp 17.30.

Inte riktigt 100 pigg. Vaknade natten mot idag med lite frossbrytningar.

Nå i alla fall har jag pulat på här hemma sen dess - och kollat att jag har rena kläder när jag ska dra mot Örebro i morgon bitti.

Har gått här i min tystnad = "retreat" och funderat på livet. Framför allt det förenklade livet. Hur vanligtvis kloka människor kan ha så extremt förenklade lösningar på svåra problem.


Och hur en del utav oss lever "kulissliv" - kom jag att tänka på när jag såg om franska valet. Hur de stod där i talarstolarna och försökte smila in sig hos väljarna. Nå förbindligt kan jag väl inte säga om "antiglobaliserings" företrädaren - Frankrikes svar på Peter Eriksson eller någon blandning av honom och någon kommunist, kanske. Vi är oss själva nog - bara jag får köra stadsjeep!


En del har jag funderat på partiledarefrågan - det kan inte förnekas. Tänk om människor kunde ha lite historiskt perspektiv. Inte stenåldern - men åtminstone 25 år tillbak i tiden.


En del av dem som nu ropar på socialliberalism var med redan 1983 då Bengt Westerberg valdes till partiledare. Hade "soialliberalismen" i partiet (inklusive mig själv) fått råda så hade historien inte haft någon Westerberg effekt. Bengt var ett riktigt "högerspöke" för "di socialliberala". Den dåvarande gruppledaren i Luleå hade nog åkt och satt potatis iställer för att vara på landsmöte om inte 1 oktober varit lite sent för dylik sysselsättning.

Och hade en del av Leijonborgs nuvarande belackare fått som de ville 2001 (ungefär samma nu  som 2001) hade vi inte haft någon Leijonkung 2002. Men då var det många som ville sola sig i "karisman under de osexiga ögonbrynen"!.

Ibland undrar jag att om  vi som inte har tillräckligt karisma lämnade partiet - hur många skulle det bli kvar då? Och vilka???

Kanske det är som det sägs- att det skulle vara bra tyst i skogen om bara de fåglar sjöng som sjunger bäst?

Så inser jag att jag nog absolut kommer att få träffa Britta Bjelle i helgen. Och kanske Gustav. Och Marika. Och båda barnen varav ett heter Lars. Och hon heter...? (jäklar)

Oj, vad roligt det plötsligt blev att få stiga upp klockan 4 och åka till Örebro!!


Hämnden är ljuv

Jag hoppas verkligen att AB överlämnar röstningsresultatet. Hitintills har 11.900 personer röstat.

Gör det du
också!

Vilken plump - och vilken tjej!

Så satte hon dom på plats - mansgrisarna.

Dagens alla blåklintar till Sofia Mattsson både för bronset och den effektfulla markeringen!

Sexistiskt var ordet!

Bättre humör

Som alltid bättre humör på morgonen. Dock ovanligt ont om tid - och kan då inte klaga på tidningsbudet idag. Var redan vid halvfemtiden - och smög sig på så jag upptäckte det först när jag så postbilen vid nästa hus.

Drevet mot Bildt rubriken på
ledaren. Och visst är det så - smått larvigt blir det. Men utan tvekan har Bildt skött hela affären dåligt. Bildt är inte sängre så "stor" och sån tillgång för regeringen" för ledaren försöker påskina. Så var det nog när han tillträdde - men inte nu längre. Glansen har helt klart falnat och det är alls inte bara optionsaffären.

Kul med nya familjerummet på Sunderbysjukhus. Men vad spanar mitt vänstra öga in. Ronald McDonald som medfinansiär. Inte länge sen en folkpartimotion med det syftet avslogs av majoriteten.

Har de blivit rumsrena nu - McDonalds?


Och Mia Edin skriver så bra om ekonomiska föreningar - men jag kan ju undra om Companion Norrbotten är någon filial till sossarna. Lars U Granberg ordförande och Britt Westerlund i styrelsen. En notis på Personligt sidan - vilken. Hittar inte den notisen på nättidningen. Kanske jag  missuppfattat något.


Nu ska jag i alla fall hänta och leverera mor till rehab.


Inga mellanlägen

Det finns vissa likheter mellan idrott och politik. Ett utav dem är att det inte finns några mellanlägen. En mycket trevlig middag i kväll - men fortfarande präglades laget mer av att ha förlorat guld än att ha vunnit silver.

Tack för den fina tavlan av laget - den ska jag sätta upp på expen.

"Lena" hade kommenterat ett av mina tidigare inlägg och gladdes över att Fp i Norrbotten ville att Lars Leijonborg skulle avgå. Jag kan ju fundera om "Lena" också har en uppfattning om vilket år, vilken dag och vilket klockslag fp-Norrbotten vill att Lars ska avgå?

Orolig blir jag eftersom ´"Lena" dragit slutsatsen efter att tydligen ha sett ett inslag med mig i TV4 nyheterna.


Jag har sett det länge - hur media gör ett konstaterande - vilket i och för sig kan vara sant. Sen kopplar de på ett uttalande som inte har någon som helst relevans till det sanna påstående de skrivit om.


Som i Aftonbladet idag. Konstaterande: bristen på efterträdare gör att Lars Leijonborgs odds kan vara goda. Och ovanpå det ett uttalande från mig: Det är därför vi inte kräver Lars avgång nu - organisationen måste få tid på sig. En sanning om man tar bort ordet "därför". Jag har sagt att organisationen behöver tid på sig att diskutera en efterträdare till Lars - när han ska avgå.


Jag misstänker att medias företrädare talar i termer "OM jag dör" istället för "NÄR jag dör"?

Och så ser jag en jättepigg och alert Lars Danielsson, före detta statssekreterare, som nu ska skriva sanningen om Tsunamikatastrofen.

Jag undrar om inte "mediakatastrofen" började med de offentliga KU-förhören? Vem minns inte Ebbe Carlsson ältandet och Carl Lidbom ältandet. Och allt efter det.

Jag  är spyless!


Silvermiddag

Nu väntar silvermiddag med baskettjejerna. Få se om jag kan åstadkomma några foton.

Ja du milde moses

Aftonbladet också! Jag pratade och försökte förklara i säkert en halvtimme rätt nyanserat. Men jag får lov att säga det blev rätt rakt på i Aftonbladet.

Min strutzkam växer

För nu har jag varit och blivit "fotad" med TV4. Partiledarfrågan - jag sa nej - jag avstår.

Skämt åsido ska det visst bli ett inslag i TV4:s riksnyheter. Någon Pilblad på stockholmsredationen ringde mig en gång och så en gång till. Och andra gången hade han beställt träff med Peter Jonsson på TV.

Så jag ringde Peter och frågade om han ville med mig - och så blev det så!

Och lite malligt är det att vara med i riks TV - brukar alltid vara en och annan kompis på andra håll i "världen" som sett en.

Östmans tuppkam växer

I dgaens ledare i Norrbottens Kuriren påstår Östman att Carl B Hamilton är den enda som förordar Carl B Hamilton.

Och nu svarar Carl B Hamilton, "på förekommen anledning" som det heter.


carl.b.hamilton@riksdagen.se
19 april 2007
 
På förekommen anledning vill jag meddela att jag förordar att Lars Leijonborg omväljs som partiledare vid fp:s landsmöte i september och att det sker utan en blockering av övrigt arbete inom folkpartiet och för folkpartister i regeringen.

Jan Björklund har i en TT intervju meddelat att han stöder ett återval av Leijonborg (13 april).

Två pärlor

Här är pappas Pärla. Synd att jag inte kom ihåg att ta ett foto av den med tvättlina lagade vindrutetorkarna. Men nu är de spitter nya.

46461-233

Och när jag lika är igång får ni en pärla av annan kaliber; Anita Lovén - som tidigare bland annat suttit i Kulturnämnden för folkpartiet. Numera Nordkalottkommittén och Studieförbundet Vuxenskolans styrelse.

46461-234


Skönt med egen maskin

Så skönt det är för en "flicka" som jag - uppväxt på landet där tvätten på 50-talet tvättades nere vid storbryggan att ha en egen tvättmaskin i lägenheten. Så placerad att den inte heller stör grannarna - annat än de är i sina respektive badrum - då kan de nog höra lite durr från tumlaren.

Nu har jag hunnit tvätta ett stort nytt mörkblått badlakan - som jag tror behövde en separat duvning för att få fälla av sig.

Själv behöver jag bloggen - för att få "fälla" av mig. Jag vill bara påminna om att jag mycket sällan skriver något med elak mening. Och gör jag det behöver ni aldrig tvivla på vad jag menar. Annars får ni gärna lägga in både lite värme och humor i mitt budskap. Och nyfikenhet inte minst - är man uppväxt i en by med "skvallerkärringar" (av både könen) så sitter nyfikenheten i generna.

Med glädje konstaterar jag i dagen Kurir att Kulturens Hus avser att betala tillbak biljettpengarna för konserten som fick ställas in. Utan tjafs. Härligt så ska en slipsten dras.

Och även Leo Hassler vet hur den ska dras. Nu ansöker privatläkare hos landstinget om att få överlåta sina etableringar - väl medvetna om att ett nej kommer skynda på regeringens ändrade lagstiftning.

Det gör banne mig skillnad att vara med i en regering!

Och Ola gratulera vi idag - Lundgren och Ullsten kommer "on my mind".

Flytten av äldreplatser till Harads kom som en överraskning - även för socialchefen i Boden. Jag kan tro att kombinationen Åsa Wikström, m, och Anders Sundström, ns, också har fart på slipstenen. Kanske väl hög ibland - men definitivt bättre än motsatsen.

Nu är jag dock inte så säker på att förslaget att skicka övergångsplatser långt ut på landsbygden är så himla klokt. Gamlingar som ska rehabiliteras för att kunna komma hem till eget boende - i bästa fall - är oerhört beroende av sina sociala nätverk. Och de kanske inte underlättas om de placeras i Harads - med dess mindre väl utbyggda kommunikationer. Så låt beslutet styras av behovet - inte en opinion för arbetstillfällen.

Och idag ska mina kommunikationer ske med min egen lilla "fitta". Ja, tack och lov så översättes inte det japans namnet på Hondan rakt av utan det blev "jazz" iställer för "fitta". Det räcker att ändå ibland få det epitet av personer vars ordförråd och hjärna inte är så stora.

Amperemätare?

Amperemätar - var fick jag det i från. Kan det inte var så enkelt att det heter laddningslampan?

Godmorgon - nu ska jag i väntan på lokaltidningarna vandra runt lite. Jag hoppas mitt ordinarie tidningsbud bara har semester.

Om det nu är någon vikarie som gör att tidningarna är sena,

Eller om det är tryckeribekymmer - vi fick ingen PT på jobbet i går heller,

Och apropå tidningar så har drakarna bestämt sig att avsätta Leijonborg. Oavsett vad jag skulle tycker i sakfrågan är det rätt otäckt att följa. Hur det har bestämt sig för vilka svar och vinklingar de vill ha. Det spelar ingen roll om jag försöker vara ärlig och balanserad. De vet på förhand vilka svar de vill ha. Får dom de inte fixar dom det själva.
Och PUNKA!

Fast inte på fars gamla pärla - som jag fotat och ska lägga ut på bloggen i morgon. Den har dokumenterats för som bilverkstadskillen sa - skrotpremien höjs till 4000 spänn den 1 juli. Frågan är väl bara om far och jag blir överens?

När jag nöjd lämnade tillbak bilen - nöjd över att i alla fall vara hemma i byn. Så kom nästa elände: punka på skottkärrehjulet. Och var lagar man sånt? Kan någon bekräfta att det är bättre att köpa ny skottkärra skulle jag bli glad?


I alla fall har jag SMS:at in mor och fars deklarationer. Och nu ska jag bege mig till kusin Kerstin och färdigställa hennes.


För kvällen i morgon blev upptagen - inbjuden till silvermiddag med baskettjejerna - den ska jag inte missa.


Lite spänning och lite skryt

Alltså jag har ju faktiskt glömt att berätta att jag fick fars gamla bil till Rondellens bil. Men det var nog bra att jag inte blev stoppad av polisen. Vet inte om det räckt med att säga att jag ju faktiskt var på väg till verkstaden.

Men det visade sig att jag hade vare sig vindrutetorkar eller blinkers. Och amperemätaren lyste. Och tankmätaren stod på absolut 0. Allt utom vindruttorkare och blinkers var "normalt" i väntan på att en annan verkstad ska fixa någon brygga till generatorn.

Men Jens blev glad när jag ringde och sa att jag var på Rondellens bil - han såg framför sig med fasa att jag blivit stående i någon rondell.

Det var spänningen. Och skrytet att jag faktiskt tog en rask - riktigt rask - promenad tillbak till jobbet.

Och så har jag promenerat vanliga rundan på lunch - och precis när jag kommit tillbaka fick jag veta att bilen var klar för hämtning.

Så nu blir det en promenad till.


Hur tänker du Migelle?

"Kungen på väggen och svenska flaggan på bloggen - nu har jag minsann bekämpat nazismen och rasismen. Och tagit tillbak våra nationalsymboler - men de andra - de har minsann inte gjort något". Inte vet jag om det är så Migelle tänker - men han kan ju få chansen att förklara vad han menar med följande som är från Migelles blogg:

" Jag noterar att det är mängder med lokala framträdande politiker som inte bryr sig (=är passiva) om att nazister och rasister stjäl våra svenska symboler och detta tycker jag är beklagligt. Om inte ens dessa ids bry sig - varför ska andra göra det då? *morr*"

Det är naturligtvis förment av mig att tro att det är mig han menar när han skriver "framträdande politiker". Men oavsett vem han menar så undrar jag vad han åsyftar. Krävs det att vi springer ut och sliter svenska flaggan ur handen på något skinheads? Eller är det möjligen så att han åsyftar den numera i Luleå världsberömda Råneåtröjan.

Om det är det senare så kan jag meddela att jag medvetet undvikit att kommentera det eftersom jag inte ännu anser mig ha relevanta fakta i ärendet.

Jag har sett alltför många insändarskribenter som förmodligen är lika lite insatta som jag och vars rader ibland luktat unket.

Annars kan jag berätta för Migelle att jag varje år - sen cirka 20 år tillbak - hyllar vår nationalsymbol och vår nationaldag genom att tåga i processionen genom stan för att sen fira och vinka med svenska flaggan i stadsparken. Och sjunga nationalsången.

Jag har inte sett Migelle där SÅ många gånger. Och andra sidan har Du ju framtiden för dig. Jag ser framemot att om ett antal år få din hjälp att hitta en bra plats med min rullator. Och att du fixar en flagga som jag kan vifta med.

Varje är en egen storhet!

För tidigt släckta liv går inte att kvantifiera, Varje är en egen "storhet" - en egen tragedi. 32 döda hit, 20 döda hit. 1000-tals dör varje dag i hjärtinfarkter basunerar just TV ut.

Tänk så förskonade vi var som växte upp på 50-talet - med på sin höjd en radio. Under skoltid slogs radioapparaten - vägghängd uppe i ett hörn - i skolan bara på när det var engelska lektion vilken kom via radion. Och så har jag ett minne av att vi en gång fick lyssna på något OS eller VM lopp där Sixten Jernberg och Hakkulinen jagade varann - och där passertiden förmodligen bara rapporterade på sin höjd för varje mil.

Idag matas våra barn och ungdomar - och vi vuxna med för den delen - med en mix av död, våld, smärta. underhållning och sport. Hela tiden!

Inte underligt att retreatverksamhet breder ut sig - tänk absolut lugn och tystna. Inte prata själv - inte behöva lyssna. Bara lugn och ro. Fast undrar om jag skulle klara det?


Tacka försynen

Skulle jag ju skriva i mitt förra inlägg. Vilket under att inget allvarligt hände.

Och så vill jag säga - herrar/damer ansvariga för Kulturens Hus - pengarna tillbak eller annan kompensation för avbruten konsert. Absolut och utan prut.

Låt inte en missriktad snålhet ge oss dåligt rykte - det kostar massor med mer att tvätta bort! Kommunen garanterar och sen ser vi till att den som ska bära ansvaret betalar.

Rådet är gratis trots att det nästan kommer på ob-tid.

(Ö)kända?

Frågan är om vi blev kända eller (Ö)kända i går kväll. När plankan donkade i golvet på Kulturens Hus. Bara centimeter från att träffa någon i skallen,

Nyheten har puttat skolmassakern i USA till andra plats i Expressens nättidning - vilket väl tyder på två saker. Dels att inte ens en så fruktansvärd händelse som skolmassakern är stor nyhet länge, dels att det naturligtvis var en rejält allvarlig incident som inträffade i Kulturens Hus i går kväll. Vilket även styrks av att även båda lokala nättidningarna uppdaterade. Det är väl annars bara sport förunnat.

Nu kan det hända att övriga nyhetskommentarer kommer först vid 9-tiden. Eftersom jag ska passa på att utöva dagens motion i samband med att jag lämnar fars bil på verkstaden - om jag nu kommer så långt. Förstår inte varför jag egentligen är så pessimistisk om "pärlan" som bilens kallas efter att ha fått det omdömet på Bilbesiktningen. Men jag har en känsla att allt som göras skulle med generatorn inte är gjort?


Jag skulle dock gärna vilja veta bad byggnadsarbetarna tjänar innan jag bestämmer mig för graden av sympati med deras strejk?


Tjejernas kväll!

Grattis Ida-Theres! Fantastiskt att ta EM-guld. Fast det känns som om Ida-Theres fick mer uppmärksamhet i samband med bråket inom förbundet än för att hon faktiskt tar GULD!

Men lite så är det nog med tjej/damidrott - inte haussas det på samma sätt som när pojkar/grabbar presterar. Fortfarande tycker jag mig se att det är SÅ. Men vad jag tycker är ju inte evidens baserat förstås. Bara maggropen och 59 års erfarenhet.

Men ikväll har jag i alla fall varit på det mest ojämställda sammanträdet någonsin. Verkställande utskottet i länsförbundet - tre förtroendevaldakvinnor i sina bästa år - och så jag.

Så synd att jag inte dokumenterade denna historiska händelse!


Nu ska jag vila en hel lång natt. Har en strapatsrik morgon framför mig. Ska föra en 31 årig dam till "skobyte". Fars gamla "veteranbil" som ska ha däckbyte. Så ser ni en grön Volvo 245 någonstans på vägen från Sunderbyn till Luleå stående vid vägkanten - så kom till min undsättning.


Och herrbesök har jag haft

46461-231

Mårten Hansson från Gällivare. Före detta gruppledare och före detta ordförande i folkpartiet Gällivare. Numera mest aktiv i SPF. Hade varit på styrelsemöte med SPF: distriktet.

Alltid lika trevligt att få ett samtal med Mårten. Han inser nu att han missat en vice ordförande post i Polisstyrelsen genom att han avgick inför den här mandatperioden.

När jag nu ändå är på G lägger jag in en till av mina män. Man har var bara till låns i lördags. Vi delade systerligt på honom!

46461-232

Harry Niemi - idag på väg till Spanien och golfande!

Centern har man alltid nytta av!

Även om jag idag var tvungen att vända ut och in på dem. När nöden var som störst och jag saknade omslagspapper till ett paket - så hittade jag en papperkasse modell centern - med stort C på båda sidorna. Men jag klippte ena långkanten och vände ut och in på påsen.

Sen funkade den utmärkt som retur för varor till Ellos - hur många gånger ska jag lura mig själv att skicka efter grejor. Hur besvärligt som helst med de returer som kommer med automatik.

Denna gång var det 150 spänn + ett gratis påslakan + ett ytterligare för 49 - spänn. Och hur tror ni det ser ut efter en tvätt.

Det är synd om människorna sa redan Strindberg - och lurade vill åtminstone jag tydligen bli.

Gratis parkering för miljöbilar

Nu har vi lagt en motion om gratis parkering för miljöbilar.

Känns konstruktivt och bra.

Förvisso tror vi fortfarande på ett system med någon form av P-skiva - vilket vi inte fått gehör för. Men så länge vi har det system vi har tycker vi att det kan användas på ett sätt som också är positivt för miljön. Och en P-skiva behöver inte i alla lägen heller vara helt gratis varför en extra premiering för miljöbilar även skulle kunna vara gångbart inom ett sånt system. 


Det är bara att inse - vilket tyvärr inte alla gör - att bilen är och kommer att förbli en omistlig del av vårt sätt att transportera oss. Och då är det viktigt att prioritera och också förändra bilismen mot ett mer miljövänligt stuk. Och det är ju faktiskt inte bilen i sig som är problemet - utan utsläppen.


För den som vill läsa motionen finns den tillgänglig på kommunen eller via att hojta till mig.                          

Puss på er, Bosse Bil o Motor!

Tänk att jag kan bli glad att få en räkning på 4000 spänn - däck och däckbyte. Fast jag förstår varför jag aldrig blir rik - igår när vi var på Bilkompaniet träffade jag en bekant. Han köpte vinterdäcken nu - när de var på 50% plus häftiga däckpåsar i present.

Sånt hinner jag aldrig med!

Å andra sidan behöver jag inte köpa några nya vinterdäck till hösten - och längre ska jag inte planera.

Så glad jag blev? Ja, det är alltid den där lilla extra servicen hos  Bosses Bil o Motor. "Dina vinterdäck duger en säsong till hälsar killarna" organgeöverstruket på fakturan. DÅ blir jag glad både för omtanken och beskedet!

Lite udda grejor i tidningar idag. Moderaterna i Kalix reserverar sig mot
upphandling av skolmaten - medan socialdemokraterna försvarar det. Ur led är tiden!

Och apropå tiden så undrar jag hur Mattias Karlsson ska få ihop det att driva campingen i Överkalix samtidigt som han är gruppledare för moderaterna i Luleå. Och så lite mer på temat ur led är tiden; det är kommunalrådet Leif Nilsson (s) som säger: "Kommunen måste fokusera på kärnverksamheten".

Och det ena ger det andra. I fredags blev jag sur. Sur på landstingets representanter i Samordningsbörbundet. Trots lång framförhållning i sammanträdesplaneringen meddelades det - 6 dagar före sammanträdet - att vare sig Monica Carlsson, v, eller Agneta Granström, mp, kunde delta i mötet den 19. Och möte kan inte hållas om inte alla parter är med. Jag hoppas det är något riktigt jätteviktigt de ska syssla med?

Fast jag kan undra vad damerna - som också kallas de onödiga landstingsråden - prioriterat som är SÅ viktigt att alla vi andra - som är ganska många - ska måsta anpassa oss?


Ingen rättgång för krogkungen Johan Isaksson nu heller - har återigen lyckats sjukskriva sig. Det skulle vara intressant att veta om Försäkringskassan godtar den sjukskrivningen. Liksom den för socialchefen i Vetlanda (honom kan jag faktiskt tycka synd om - trots allt - det kan kanske bero på att jag inte sett programmet). Det verkar som om du är högt upp i hierarikin eller kriminell - så ifrågasätts inte sjukskrivningen. Jag hoppas jag har fel - men..?

Nu är alliansens partiledare i TV-soffan. Skulle vara kul att jämföra vem som har morgongener eller inte. Apropå att det var på TV igår kväll. Ropen skalla - sovmorgon åt alla! Huruvida man är mogonpigg eller inte skulle alltså vara genetiskt betingat.

Ja, jag har då koll över mina gener i det hänseendet. Tiden efter lunch är tämligen värdelös!


Hjälp - jag är uppköpt!

För någon vecka sedan meddelade webbmaster Roland att jag (dvs min blogg) övergått till att ägas av Blogg Esse AB. Och idag får jag nu veta att Blogg Esse AB köpts upp av Allers till 51%.

Förstod väl att det skulle få några konsekvenser när jag recenserat veckotidningar åt Sifo - bland annat Allers.

Och ikväll har Temo sökt mig två gånger - det gäller nog att köra med undanhållning!

Mauds och Myrans dag!

Intensiv dag idag. På väg till Stadshuset och sammanträde såg Thomas och jag hur Camilla sprang iväg mot centerexpen(?) med två tårtkartonger. Vi tänkte med längtan fram till presskonferensen - men där vankades det "gröna små äpplen" och kola. Så tårtorna de var till någon annan!

Nåväl nu kilar jag iväg för fort. Först APU - där vi hade två informationspunkter som tog rätt mycket tid. Kul att konstatera att fler än jag "glömmer" dessa infopunkter när vi tidsbedömer sammanträdena. Ser det när handlingarna kommer men sen har opitimisten inom oss glömt dem innan sammanträdet. Så Camillas förhoppningar att hinna vara med och behandla centermotionen om bussåkande från landsbygden kom på skam - hon stack klockan 9 för att fixa inför Måddan.

Men Åke Hagström från länsstyrelsen presenterade projektet om ansvarsfull alkoholservering. Åke var till förvillelse lik Bosse Ringholm - undrar om någon sagt det till honom tidigare. Men bortsett från det så var det en mycket intressant föredraning. Framförallt otroligt bra resultat i de städer som genomfört det. Krogrelaterat våld hade minskat mellan 20-40% och som en bieffekt hade också mäns våld mot kvinnor minskat med 10% - kanske det var i Ö-vik. I alla fall var det någonstans där polisen också "lobbat" mycket det vill säga sytt in folk som varit för berusade. Kanske gubbarna inte fick följa med hem - och det gav resultat?

Och så var vår egen säkerhetsansvarige Urban Rönnbäck och informerade om säkerhet och hotbilder och om varför dörrar måste hållas låsta i vissa fall.

Och våran motion om ordningsomdömen i skolan avslogs med motiveringen att betygsliknande omdömen inte får ges - vilket vi inte heller begärt. Bara ordningsomdömen! Kanske inte så dumt eftersom lärare var en av de grupper som Urban nämnde som utsatta för både hot och våld!

Fast annars var det mycket bifall. Till webbkamera på ormberget så att hugade skidåkare och andra motionörer kan kolla väderläge och annat. Bifall till mer skyltning om Luleås historia till exempel vid historiska byggnader och parker. Om bakgrund och varför de finns där det finns. Förslag som kommer att glädja Kirsti Rinander.

Tillgängligheten till Gråsjälsfjärdens is vid Södra hamnen - som redan åtgärdats. Lika roligt varje gång - att det förslag till isbana som urspungligen kom från Birgit Georgson och som blev en folkpartimotion som bifölls - blivit en sådan formidabel succé.

Så slutade vi vid halvelvatiden - så jag hann förbi och äta en hårdbrödmacka - vilket blev dagens lunch.

För klockan 12.00 skulle vi befinna oss på Bilkompaniet för att lyssna till Mauds presskonferens. Märkligt dålig kommunation mellan centern på riksnivå och lokalt. För vi fick veta när vi kom att presskonferensen var uppskjuten till 12.30 - men det hade media fått veta rfedan i fredags. Lite onödig spilltid - men det var en hel del trevliga allians syrror och bröder där så det gjorde väl inte så mycket.

Referat från ks - inte mycket att orda om. Jo absolut förstås:


Ny fritidschef  - Helén Wiklund Wårell - som dessutom är anställd på chefsförordnande på 4 år. En ordning som jag tycker är utmärkt och som jag känner att jag haft en viss påverkan på. Tillsvidareantällning givetvis - men själva chefsförordnandet tidsbestämt.


Och apropå "absolut" (vodka) så blev centern ensamma om att vilja luckra upp förbudet om alkoholförtäring på allmän plats. Polisen har önskat en förändring/förtydligande av den lokala ordningsstadgan för att kunna ingripa mot ungdomar som berusar sig på folköl. Naturligtvis kan det förefalla märkligt att inte vuxna ska kunna få förtära en folköl på parkbänken utanför Smedjan. Men nog tycker jag det är ett "offer" som även den törstigaste skulle kunna göra om en och annan ungdom slipper hamna i fylleri, slagsmål och elände.

Turistbyråverksamhetens förvaltningstillhörighet. Gammelstan till Kulturen och stan till Kulturens Hus - men under Fritids. Märkligt kan tyckas. Men mest märkligt var uppgiften om att branschen genom Visit Luleå inte längre är intresserad - de vill att kommunen ska ha hand om det. Mycket underliga turer i detta ärende - med en entreprenör som motarbetades innan de ens startat upp verksamheten. I kombination med en riktigt dålig upphandling dessutom ska tilläggas.

Ja sen var det dags för Radio Norrbotten för min del. För att kommentera budgetproppen. Och där satt OA från NSD - så det var han och jag i Puls. Plus de som ringde in - och som OA sa - dom tillhörde inte de blå laget precis!

Ja - och nu har jag varit här på expen och "dukat" undan lite telefonsamtal och mail. Färdig att åka hem - för att ta nästa sammanträde klockan 20.00 - telefonsammanträde som förhoppningsvis inte blir så långt.

Och rubriken då?

Ja här kommer Måddan - det var inte lätt att hitta ett ögonblick då inte ryggtavlan på någon ivrig pressfotograf var i vägen

46461-229

Och så slutar jag med det sanna sommartecknet - nu har de kommit - våra försommargäster. Fast nu är vi inte längre rädda för dem. Vi vet att de inte äter upp huset och att de bara under några dagar använder vår expedition som transithall. Undviker vi att lämna allt för många söta saker framme så håller sig antalet rimligt också. Och i nödfall tar vi fram Myrrburken - fast det är äckligare än myror.

46461-230

Hoppas ni ser "lilla vännen"!

Och den som orkat läsa ända hit borde få Karl Staaff-plakett. Men för mig är det terapi att skriva och konstatera att jag levt här och nu hela dagen.


"Mammareformen"

Här kommer den länken till "mammareformen".

Annars får ju Krille som kommenterat min tidigare blogg väntad stöd från NSD:s ledare. Hon är så harmsen att analytiker och journalister inte före valet kunde förutse att sysselsättningen skulle öka. Underförstått hade det kommit fram så skulle inte sossarna förlorat valet.

Temat är givet - allt gott som kommer fram nu handlar om sossarnas dukade bord. Och allt elände ska den borgerliga regeringen ta på sig. Till och med sånt som kan tänkas komma av beslut som inte fattats än. Men att det skulle ha någonting med den nya regeringen att göra att vi har mer än 3000 fler sysselsatta idag än för ett år sen - det kan aldrig en sosse erkänna.


Men hur ska man kunna föra en debatt med en sån som Krille. När jag tycker det är bra att växla ett inkomstprövat bostadsbidrag mot ett extra barnbidrag så skäller han å fattigpensionärernas vägnar.


Jag skrev tidigare någon gång om att jag trodde mig hålla på att bli religiös. Det var så - efter mitt storgräl med Yvonne Stålnacke - att jag satt och filosoferade i bilen hem. Tänk om vi skulle införa 1 dag där alla politiker var tvungen att bara försöka hitta bra saker i de andra partiernas politik.

Oj nu ska jag hämta upp Thomas för sammanträde.


Mor har redan ringt

Mor ringde just och hörde om jag var vaken. Man skulle ju kunna tro att det är vanligt att jag försover mig - men hon ska åka med mig in till rehab så hon är väl särskilt mån om att jag kommer i tid.

Stor nyhet i
NSD idag. Lulebos Anders Sandberg har räknat ut att Lulbo förlorar 400 000 kronor på förändringen av fastighetsskatten och avtrappningen av räntebidraget. Och av det drar han slutsatsen att regeringen för en storstadspolitik.

Om vi nu räknar på Lulebos 11 000 lägenheter så rör det sig om mindre än 40 kronor per lägenhet och år. Per månad cirkus 3,50 per lägenhet. Om det är måttet på att regeringen för en storstadspoltik så kan vi nog bära det.

Ja det blir spännande att ta del av den borgerliga regeringens första vårbudget. En hel del har ju läckt - att ge förtidspensionörer möjlighet att tjäna lite extra utan att bostadsbidraget ryker är mycket positivt. Tyvärr har det ju under den socialdemokratiska tiden pensionerats väldigt många unga människor - många gånger mot deras egen vilja. Och dom har inte många kronor att röra sig med.

"Mammareformen" är ju också i samma anda. Möjlighet att komma ur bidragsfällan - där det inte blivit särskilt många kronor kvar av varje hundralapp därför att bostadsbidraget minskat.


Kul ska det bli att möta Maud idag. Maud som var Cuf-ombudsman här i Norrbotten i början av mitt politiska liv. Som jag skrivit tidigare - en del blir till och med vice statsminister och andra får bli vid sin läst. Fast det kan vara nog så bra det.

Nu konstaterar jag att det inte går att länka till ledaren om "Mammareformen" - sorry den var läsvärd - kan komma senare idag.


Toppat med surströmming

Jodå, det blev en runda med stavar. Skönt. Kaffe ute - året första - vid gaveln hos mor och far. Föräldrarna i full gång med räfsa och diverse annat uppröj efter vintern.

Sen prommis till Doris med N1 i handen. Provade faktiskt på några meters joggning på väg ned till henne. Deklaration färdigställd utan alltför mycker vedermöda.

Hem en sväng och tänkte byta om. Men varför inte fortsätta i vindoverallen - kanske kunde locka till en promenad. Så blev det dock inte kan jag redan nu avslöja.

Åkte förbi föräldrarna på väg till stan - och fick ta itu med uppsättning av ett solur - vars delar inte stämde. Gav upp - men såg "rätt" hopsättning framför mig precis när jag satte mig i bilen. Ringde kusin Kerstin som gjorde utryckning och hittade den felande delen. Hela den muskulösa man som ska bära upp hela uret saknades!

I alla fall fick jag veta att om jag inhandelade lite tunnbörd - både mjukt och hårt - så skulle det bjudas på surströmming klockan 17.00. Dagen toppad med Storö och Oscars surströmming blev det!

Så det blev till att läsa kommunala handlingar på ackord. En påminnelse över ks-handlingarna som inte kommer att förorsaka särskilt mycket väsen från vårt håll. Handlingarna inför APU  borde jag egentligen har redogjort för här - men lämnade handlingarna på jobbet.

Tvättmaskinen går - jag tittar lite slött på TV.

Måste dessvärre ge en riktigt stort RIS till MoDo hockey - SM-guldet till trots. Inte kul att se hur flera spelare kom in i TV-sändningen när en Modoit intervjuades. Flams och jams är väl okej - men inte särskilt gott föredöme att springa omkring med ölflaskor i en idrottshall iklädd hockeykläder.

Och hur var det vi hade det nu med alkohol och idrott? Det finns ju ett och annat att tvätt bort i det sammanhanget - inte minst för hockeyn!


Lite märkligt var det att just när det sändes i sportspegeln så kom någon text in i bildens nederkant - två gånger minst. Och den slutade med  "och tänk att nu har du varit nykter i 152 dagar"


Idag ska det hinnas

Jag tål inte mycket nu för tiden. Trots hemkomst redan vid 10 i går kväll var kroppen lite mör. Så jag har dragit mig till 8-tiden - och har litesvårt att bestämma mig för hur dagen ska organiseras.

Dock har jag kommit fram till det kloka beslutet att allt får vika för en 4 km promenad med stavar. Allt annat kommer att straffa sig.

Sen får vi se vad jag hinner med i form av deklarationer och kommunala handlingar. Dock måste jag hinna skriva motionen om "kärnkraftverket" som Thomas utlovat till våra politiska kollegor från andra partiet.

Och klockan 18 cirkus ska Birgit hämtas vid BYNS nya stolthet - järnvägsstationen vid lasarettet.

Om stockholmstidningarna kan jag säga att det inte var något speciellt. Lite svårt att hetsa fram blodsmak i munnen hon någon för att sossarna har egen majoritet i Sifo när det återstå 3,5 år till nästa val. Beskrivs dessutom i någon av dem som en framgång för Mona Sahlin. Här kan det verkligen vara befogat att ställa frågan om hönan och ägget.

Och Borg till avskaffa bostadsbidraget och funderar varför det inte är gjort långt tidigare. Bostadsbidraget - som gör det olönsamt att skaffa extra inkomst ska avskaffas och ersättas med extra barnbidrag.

Våra egna lokaltidningar har knappt uppdaterat.

Dubbel "loser"

Basketmatch - och kanonbra första halvlek och en bit till. Men sen - bara grinade oturen oss i ögonen. Fast det är väl precis den där "oturen" som egentligen är skillnaden mellan ettan och tvåan. Ettan orkar att göra så perfekta kast att det går in - medan tvåan är lite för trött för motsvarande.

Så är det nog bara - ävem om det är svårt att erkänna. Tyckte det var tydligare denna match än första att 08  faktiskt är värda sitt guld.

Men jag lider med tjejerna - en del grät när de hämtade silvermedaljerna - och det gjorde nästan jag också.

Sen "biskopen" med trevligt sällskap - tre glas vin och ett glas med nötter. Plus två små ostburgare modell Mac Donalds - har ingen likhet med riktiga ostburgare Max - men lagomt härligt syndigt pchj lite salt innan jag sätter mig på bussen.

Bussen för övrigt var rena taxin - ensam ända till G-stad centrum där en väldigt ung person klev på. Hon satt kvar när jag klev av vid Sundis.

Väl hemma inser jag att jag är dubbel "loser" - jag övergick nämligen till att hålla på Linköping för att alla sport besserwissrar påstod att saken var klar för MoDo - och det var den ju uppenbart.


Nu hör jag riktigt härlig engelska på den kanal som jag lyckats få in - nu blir det en stilla insomning framför TV:n.


Återkommer i morgon


Nu är det sommar..

nu är det sol. Hade jag tid skulle jag nu sätta mig med kameran på bron och vänta på nässelfjärilen. Det var en sån när jag kom för en kvart sen.

helt ljuvligt, underbar vacker. Denna så vanliga nässelfjäril - för visst heter den så den organge/bruna.

Men nu är det buss in på basket som gäller - vinna eller försvinna. Och sen firar vi med ett glas vin någonstans. Eller två!

Partiledare är färskvara

En riktigt bra och balanserad ledare i Kuriren idag. Om Leijonborg - eller Leijonkungen som rubriken är. Bara det kan ju få en att fundera om det är någon vikarierande ledarskribent eller om det är sant att när "fan blir gammal blir han religiös".

Jag tror att de tre län som nu påstås kräva Leijonborgs avgång  har ungefär samma utgångspunkt som vi i Norrbotten har haft i våra diskussioner. Även om det inte blir någon nyhet om inte rubriksättaren får använda orden "krav på avgång".

Vi har lämnat både valförlusten och etikkommissionens rapport bakom oss utan att knyta det till vare sig Lars Leijonborgs eller någon annans avgång. Partisekreterare Johan Jakobsson har avgått - och det tycker jag är bra också av helt andra skäl än dataintrångsskandalen. Facit och utkrävande av ansvar där kommer i domen den 27 april.

Vår utgångspunkt har varit att partiledare är färskvara. I det tempo som samhälle och politik drivs idag är frågan om någon klarar av - eller ska tvingas att klara av - ett ledarskap mer än 10 år?

Det flesta av oss tycker att Lars gjort och gör ett fantastiskt jobb för partiet på många sätt. Vi ska veta att den valförlust som en del - bland annat min vän kenneth Carlsson i Färgelanda - vill lägga Lars Leijonborg till last - det är ungefär samma antal röster som "Leijonkungen" vann till folkpartiet i 2002 års val. Beroende på hans egen fajterglöd och förtjänst och andras uselhet (bland annat Bo Lundgren).

Hade vi lyssnat då på Kenneth Carlssons avgångskrav hade vi förmodligen inte haft en alliansregering idag - och kanske inte heller något folkparti?

Nu är det dags - men inte hösten 2007 - att börja fundera vem som ska leda oss i valrörelsen 2010. Vi ska komma ihåg att Lars inte bara varit partiledare i 10 år - han börjjade på "stenåldern" som FPU-ordförande.

För övrigt har den annars utmärkta ledaren en stor brist. Anna Grönlund Krantz!


PT stod för en "värsting"

PT stod för en värsting i nyhetsbraschen igår Sysselsättningen i Norrbotten har ökat starkt. "Åtgärder" har minskat och riktiga arbeten har ökat med över 3 000. Då väljer PT rubriken  "Öppna arbetslösheten ökar i Norrbotten". När jag söker i PT på "ökad sysselsättning" möts jag alltså av budskapet att den öppna arbetslösheten ökat. Och under rubriken kan jag då hitta att den öppna arbetslösheten ökat med hela 38! personer mot motsvarande tid i fjol.

Frågan är vilket som är större. Att över 3000 personer gått från - ibland meningslösa åtgärder - till riktiga jobb. Eller att statistiken säger att 38 fler personer är öppet arbetslösa mot motsvarande tid i fjol.

NK:s rubriksättare var inte mer än snäppet mindra usla än PT. Däremot inleddes texten med det som faktiskt var nyheten - att sysselsättningen ökat kraftigt.

Och faktiskt; NSD hade en riktigt bra artikel om att sysselsättning ökat.

Synd att jag är så dålig på att hitta i arkiven på nättidningarna - annars hade jag länkat till att tre - så hade killnaden blivit riktigt tydlig. Sen får jag väl lov att säga att NK har en urusel sökfunktion.


Idag då; ska jag ha lite "föräldratid" innan jag ger mig i väg till Hotell Nordkalotten för att bevista Studieförbundet Vuxenskolans distriktstämma - eller regionstämma som det nog numer heter.


Sen blir det basket - nu ska vi pusha damerna så att det går vidare i finalen. Seger är det ända som gäller. Som alltid.


Storebror ser mig

I morse - när jag inte fick ösa ut adrenalinet via bloggen - undrade jag ju förstås varför jag inte kom in. Och hade något minne om att överlåta till något med "esse". Så jag sökte lite lätt. efter "strutz.webblogg"  och tänkte mig att hitta något nytt sätt att ta mig in.

Då hittade jag "mig" någonstans - där det stod att jag bloggade i snitt 4.1 gång per dag och att jag inte var registrerad på en viss namngiven topplista för bloggar.

Snacka om att tjuvläsa dagböcker och om hur ofta jag skriver!
Ha en fortsatt skön afton!


Skiftarbetare

Hoppas ni har saknat mig? Kom inte in på bloggen i morse - fast det gjorde nog ingen annan heller. De har bytt något - och skulle ha ett nattlig uppehåll på ca 5 timmar har jag för mig - men jag kollade inte så noga när det var. Men det är säkert det som varit orsaken.

Själv skiftarbetar jag idag. Har jobbat ett part tre timmar i morse. Sen har jag varit ledig och varit på badhuset med barnbarnen. Cykelhjälmsinköp x 2 och lunch på Kulturens Hus ingick också. Sen återlämning av barnen till  modern klockan 14.00.

Samtidigt ringde Studio ett och skulle prata Leijonborg. Själv var jag inne på trekantsparkeringen och sökte parkering samtidigt som jag pratade med dem. Till slut ropade Sara att jag måste köra varvet åt andra hållet - hon blev yr och illamående.

Men just då ringde moder Lotta och meddelade att hon var på väg ut - så barnen lämnades bara av vid trottoaren.

Och nu är jag tebaks på expen. Och har lyckligen glömt allt i tidningarna som irriterade mig i morse. Men jag kanske återkommer.

Hade blivit avstängd från det mesta!

Ursäkta men i denna sexualiserade våldsvärld - borde vi inte ägna kraften till det som verkligen är allvarligt. Pedofili, våldtäkter, misshandel. Och naturligtvis opinionsbildning för att ändra på attityden att kvinnor är könsobjekt. Och män också för den delen!

Men tjejer och grabbar - mellan 20 -30 hade nog jag och många med mig blivit avstängda från det mesta. Ni skulle bara veta var var vi stack handen på min tid?

Nu är det som jag alltid reserverar mig för svårt att döma efter medias skriverier - men läs
själva. För mig får det ett löjets skimmer.

Vad är en guldbankett mot ....?

Vad är en Guldbankett mot  att få gå ner till Tigerburen klockan 18.00 och ha ett extra årsmöte med Bostadsrättsföreningen Tigern?

Jag har varit tvungen att överlåta min plats i glansen av kommunalråd, sponsorer och Svenska Mästare till Thomas på grund av ovanstående. Tror inte att Thomas är ledsen för det förrän han inser att han missar matchen mellan MoDo och Linköping.

För visst är den i kväll?

Jag räknar i alla fall att komma hem under andra perioden. Får väl kasta några lystna blickar upp mot "slottet" - Kulturens Hus - där "prinsarna" är.

Jag har gjort det!

Promenerat runt "blodomloppet"! Med stavar - faktiskt. Nu funkade det. Har prövat stavar flera gånger tidigare år men aldrig fått det att stämma.

Bara åka skidor med stavarna - men varje gång jag funderar hur jag EGENTLIGEN gör med stavarna går dom i kors.

Nästa gång jag går ska AG få fota mig som bevis! I min snygga gul/blå SSK-dress.

En evigt ung folkbildare

46461-228


Bengt Lidman - en gammal folkbildare - men evigt ung. Nu kan vi betala tillbak lite av alla Bengts insatser i folkbildningens tjänst och i folkpartiet genom att hjälpa honom med lite kopior till hans släktforskningsoprojekt.

Idag bjöd han oss på melon och ananas - han har lärt sig att kakor och andra godsaker är bannlysta.

Politiska inbördeskrig aldrig bra

Jag har lärt mig att aldrig dra för långt gående slutsatser av vad som står i tidningen. Men jag tycker mig ändå kunna dra slutsatsen att inbördeskriget inom moderaterna i Luleå långt ifrån är avslutat. Krister Hammarbergh som förutom att vara riksdagsledmot också är ledamot i moderaternas fullmäktigegrupp i fullt gräl med Lars Karlsson, ersättare i samma fullmäktigegrupp. Läs och bedöm själva i dagens Norrbottens Kurir.

Faktiskt bara två som hoppat av från moderaternas fullmäktigegrupp - trots hot/löften från många fler. Det verkar ju som om Mattias kommit för att stanna som gruppledare. Det vore nog i det här läget renhårigast om han nu fick en grupp som går att hanterna utan inre strider. Moderaterna behöver det och den samlade oppositionen behöver det!


Ett misslyckande varje gång

Godmorgon - slentrianmässiga ord. Varje dag borde man verkligen känna efter att dagen är god och låta det pirra ända ned i maggropen av förväntningar på vad dagen ska innehålla.

Dock måste jag erkänna att det känns som ett misslyckande - eller i alla fall att jag är steget efter - varje gång som rubriken
"Det händer på Kuriren idag" hinner komma upp på nättidningen innan jag är färdig att åka.Det slår mig idag att det är rätt ofta de får ta till klyschan att det är just inget särskilt - bara det där oväntade som kallas nyheter.

Men tidningsredaktioner har väl som alla vi andra bara ökade krav på att vara effektiva. Ganska många anställda som ska sysselsättas med vettiga saker. Fram till 9 eller vilken tid de nu håller sin morgonbön (som det i alla fall hette förr i tiden - redaktionsmöte kanske) ska det ju som ha plockat ihop vad folk ska syssla med. För alla ska ju producera hela tiden annars går det inte ihop för oss på något sätt.

Ett tänk som kanske alltför mycket präglar oss som individer också. Men som någon läkare (tror jag det var) som sa att han aldrig träffat en människa som var döende som klagat att han/hon jobbat för lite.

Jag återkommer senare idag - nu startar dagens race.

Länge leve USA-kapitalismen!

Kul med Ericssons bolagsstämma. Amerikanska aktieägare stoppade bonusavtal som skulle ge drygt 6000 chefer bonus utan motprestation. Heja USA!!

Förvisso synd att vanliga anställda skulle drabbas - deras bonus har förmodligen föregåtts av en motprestation. De får hoppas på Karl Henrik Svanberg (heter han verkligen så?) som lovade en lösning. Förhoppningsvis inte bara för cheferna

Oh my God!

Det var ett vilt möte i kväll - tur att vi inte var riktigt så många som vi brukar. Hur hade det då gått? Första deadline var 20.00 då jag skulle ha ett telefonsammanträde. Men det var ju bara med partisekreteraren och några till - och alla på Månadsmötet var viktigare än så. Sen bröt vi vår heliga gräns 20.30 också.


Men roligt var det. Inte särskilt strukturerat - men vem älskar strukturer?


"Sixten" - 4 veckor - kom med stora syster Siri och mamma Angela.. Och Marianne Björn kom och berättade om areella näringar - från LRF.


I kväll stod i alla fall inte Fp för Försiktiga Partiet. Mer av oFörutsägbara folkPartister! Det var fullt ös hela tiden - även från "Sixten" som förmodligen var sur för att jag publicerat henne på bloggen utan modellarvode. Å andra sidan "Sixten" så tog jag ingen särskild avgift för att ta hand om ditt "avfall" - vilket knyttes in i en plastpåse och slängdes i brännbart. Får jag böter eller fängelse för detta "miljöbrott"?

Lycka var annars att komma hem - sticka handen i brevlådan och fiska upp Svensk DAM Tidning: "Darling, du ser väl att jag är singel..."


Olycka att Luleå basket förlorade i "Fjollträsk". 39-39 i halvtid enligt SMS från Gerd. Och så förlust med 11 poäng. Samma tråkiga tendens som i hemma matchen på Annandag Påsk!


Men på lördag tar vi dom! Både före, under och efter!


Vargar och Varghonor

I dag gratulerar vi alla Vargar och Varghonor det vill säga alla vi som heter Ulf och Ylva ska ha en särskilt bra dag.

Gamla fornnordiska namn båda två. Ulf fanns i storleksordningen 65 800 varav ca 36 600 har det som tilltalsnamn. Ca 10 000 i Sverige som bär namnet Ylva varav 7 500 har det som tilltalsnamn. Ylva var populärt på 1800-talet och hade en renesans i mitten av 1900 talet. Det är väl där jag kommer in - namnet hittat av mina föräldrar i den anrika veckotidningen Året Runt.


 


Och nu ska Roland komma förbi och avbörda sig material för deklaration. Och Dorran ringde tidigare. Och av Kerstin är jag bokad sen länge. Söndagen är vikt för deklarationer inser jag.


Blåkullagänget!

Här är dom - Blåkullagänget. Skämt åsido så är det här arbetsgruppen för nätverket Liberala Kvinnor som nu är taggade att komma igång med lite sammansvetsande verksamhet. Lite Rotary stuk kunde jag lyssna mig till innan jag lämnade dem i går kväll. Kerstin Sandberg från Kalix saknas på bilden.

46461-227

Från vänster är det Gerd Niemi, Ylva Mjärdell, Kicki Lundh, Sofie Pettersson och Theresa Palo.

Heder och samvete

Undrar om det ens står så på deklarationsblanketten längre? I alla fall ska jag jag en snabbdate klockan åtta och hjälpa Janne att kryssa rätt ruta och möjligen också skriva under sin deklaration. Eller om vi SMS:ar iväg den. I alla fall en enkelt jobb md deklarationen som han väl skulle klara att göra själv - men det är många som vill ha lite extra trygghet i sin kontakt med myndighetssverige.


Det finns en historia om att ställa en fråga till en man om han spöar sin hustru. Och hur han än svarar så blir han skyldig. Lite så är det väl med den så kalla spionaffären och folkpartiet. Det är omöjligt att som folkpartist i alla fall gå in och lägga tillrätta. Därför känns det skönt att debatten i någon mån - säger någon mån - hyfsats. Glad åt dagens ledare i NK liksom ett inslag i TV i går kväll som jag förvisso bara såg i vänsterögonvrå. Det var en intervju med någon fd chef för datainspektionen som också gav lite proportioner om att detta faktiskt inte är i klassen landsförräderi.

Själv ska jag läsa Noterat en gång till. Den handlar om en facklig strid om 4 minuters arbetstid hit eller tid. Första gången jag hörde talas om arbetstid på mindre nivå är 5 feminuters intervaller var när Metall förhandlat fram ett avtal om arbetstid som slutade med 37 minuter. Var finns glädjen i arbetet om man är nere om räknar minuter i den nivån?

Men sorry - NK har inte lagt ut den på nättidningen än.

Annars var det verkligen inte så mycket av kioskvältare i lokaltidiningar. De stora drakarna har jag inte hunnit titta på än.

Utan att ta ställning till alla fakta i artikeln tycker jag att Bo Hultins inlägg om Kamajokk är riktigt välskrivet. För er som vill riktigt sätta er in i frågan har ni nu sen tidigare bland annat Jan Olov Westerbergs försvar av länsstyrelsens beslut att tillgå. Och jämföra och skaffa er en egen uppfattning.

Och så sitter jag här och filosoferar utan tanke på tid - hej då!


Vad kan jag mer begära?

Ingen halvmetet snö - ska nog gå att halka sig till jobbet - och MoDo vann rejält. Vad kan jag mer begära? Möjligen att tidningarna ska komma.

Tidningsbilen har sprelat på konstiga vägar. Sett "honom" på Folkhögskolevägen både på väg ned och på väg upp och ingen smäll i lådan ännu,

Jag har ett problem

telefonöverläggningen gick bra. Hockeyn verkar gå bra - fortfarande 3-0 till rätt lag. Men löftet om foton på "blåkullagänget" går inte att uppfylla för närvarande. Telefonens "hål" är just nu upptagna av att erhålla energi. Vilket gör att USB (blev det rätt ordning på bokstäverna nu?) inte får plats.

Det är inte helt rätt att få nya kompisar rakt av i en "fyrklöver" (nu blev du väl glad Camilla). Men vi lär allt efter att se våra likheter och tolerera och respektera  olikheterna.

Camilla och jag verkar i alla fall ha likheten med livsglädje och överoptimism - inte illa. Hennes trädgårdsmöbler kom ut lite för tidigt - och själv har jag halkat hem med sommardäck på bilen.

Aj då Linköping - har fått ett tröstmål.

Undras Camilla om det verkligen är rätt tajmat att ha presskonferensen på SAAB - må vara miljöbilar - men visst har  SAAB bra anknytning till Linköping också.

Kan centern i Övik uppfatta det som ett svek??

Många puckar i luften

Just nu ska jag hålla många puckar i luften. Ha telefonsammanträde med partiet centralt och dessutom se till att MoDo behåller sin 3-0 ledning.

Jag hoppas återkomma!

Vad göras skall

Vad göras skall är nu gjort. Bilen lämnad - men latheten tog över när jag fick chansen. Jens var på rull så han hämtade mig tillbaka till jobbet.

Och här kan jag nu konstatera att Kuriren hunnit ikapp - de morgonslöa rackarna. Här är
länken om "pådrivare" Olle som fallit från stegen.

"Kd jagas av sd" ledaren i Norrbottens Kuriren. Ja  som jag sa till Thomas i går så har media (dock är det inte Kuriren som går i bräschen)  bestämt sig för att avsätta en partiledare - frågan är om de blir Leijonborg eller Hägglund. De inledde kampanjen mot Leijonborg för bra länge sen men sen har kd gjort inhopp med mediaintressanta grejor som abortfrågan. Och då var det buss på Hägglund. Expressen hade tagit upp Leijonborg spåret i går med Demoskopundersökningen men så kom TV4 och visade att fp ökat. Då höll inte nyheten om folkpartiets fall - som illustrerades med en kurva brant som en störtloppsbana. Men som tur var kunde de då koncentrera kraften på kd att i enlighet med dagens ledare i NK. Synnerligen äckligt att studera hur tydlig deras strategi är.

Nu ska jag ta itu med både det ena och det andra - men en dag i stort på expen.


Inte rätt tajmat

Ugh, vite hövding höll jag på att säga. Men jag menade bara ugh vad kyligt det kändes när jag sträckte ut armen. Och det ser inte alls ut som om det är rätt tajming för att sätta på sommarskorna på bilen. Icke desto mindre är det vad jag ska göra. Lämna bilen och gå till jobbet - för att sen promenera tillbak och hämta den vid lunchtid. Det är sånt som kallas vardagsmotion och som det blir alldeles för lite av.

Ska ta präktiga skor så att det inte går för mig som för Olle Lindström. Att en isfläck blir fallet. Hoppas att Olle Lindström nu kom undan med blotta förskräckelsen när stegen spretade i väg.

Åt pipan gick det då i alla fall direkt. Helt blankt på ledarsidan i nättidningen. Skulle länka om Olle ovan.  Så nu ger jag upp om jag ska hinna någorlunda i tid med bilen.

Jämmer och elände!

Kan inte säga annat om matchen. Luleå basket - 08 som de senare vann med så där 67 -61, approximativt. Lika bra som det spelade första halvlek lika uselt spelade de - di våra - resten av matchen. De duktiga stjärnorna Bacon - åtminstone en av dem - vart lite för smågrinig.

Smågrinig var det minsta man kunde säga om en del publik - gnäll och skäll på domaren. På gott och ont är det fascinerande hur vuxna - rent utav gamla män som kvinnor - under stridens hetta kan ta det hela så allvarligt. Fast jag har varit med om värre hemma på Byvallen.

Annars hann jag jobba från klockan ett cirkus till dess Els hämtade mig vid fyratiden. Hon och jag är likadan - vi vill gärna komma i tid. Hon är mest intresserad att se tjejerna värma upp och jag vill titta på alla människor som kommer. Här möter jag folk jag känner som jag inte träffar så ofta annars.

Nu ska jag dra mot Sunderbyn. Lasta in mina sommardäck - som jag tror kommer få betyget icke godkända - men Micke ville jag skulle ta in dem för påseende. Fast jag hade fått ett mail nu från Inger i Nynäshamn - där hade det snöat ordentligt. Och hon är fd Kirunabo så mer än lite fjun på backen måtte det vara.

Måste ju berätta att våra Svenska Mästare Plannja visade upp sig i pausen och mottog publikens jubel. Konstigt vad annorlunda de ser ut i civilklädsel - ändå är det ju inte som att skala av en hockeyspelare. Så såg jag en grej som jag inte sett förut. Såg det nog redan i går.

Använder de verkligen tandskydd i basket??

Rycker i jobbnerven

Jag är nog programmerad efter veckodag. För nog vaknade jag och trodde det var arbetsdag. La dock igen ögonlocken och lämnade inte sängvärmen förrän närmare åtta.

Nu har jag valsat runt lite och njutit av Plannjas seger. Och ett och annat som har hänt. Allt dock inte njutbart - någon galning som gått bärsärkagång med knivar och köttyxa. Knark förstås i bilden - kampen mot narkotikan måste högre upp på dagordningen - i dess spår sker än värre - åtminstone oftast mer dramatiska - än i spritens spår.

Inte så kul heller med Demoskopen. Fast i vanlig ordning är Expressen rubriker värre än verkligheten. Folkpartiet får 5,3 % vilket beskrivs i en kurva brant som en störtloppsbana. Och Expressen är som vanligt så ivrig att skriva ner folkpartiet att de glömmer att redovisa mätningen.

Åter till det njutbara så ska jag nu ta en stavpromenad i det strålande solskenet, Visst jag har pratat med mig själv och sagt att "du har ju faktiskt gått flera gånger de tidigare dagarna - kanske..". Men då lierade jag mig med Luther i ryggsäcken - så här ska gås.


Sen blir det nog att dra till expen några timmar. Dra upp riktlinjerna för veckans arbete. Sen ska vi heja fram basketdamerna till Luleås andra SM-guld!


Grattis Plannja!

Vad annat kan jag säga efter denna spännande underhållning de bestått oss i kväll. Men jag måste väl erkänna att jag hann tänkta att det vore kul med en match till - för oss som njuter framför TV:n, Fast det var nog bara tröst för tigerhjärta när det såg aningen pyrt ut. Pyrt och pyrt - det handlade väl om en pinne ner som mest - nästan.


Och så kul att just John Rosendahl fick avgöra. Kan inte hann ha hemmaklubb Sunderbyn?


Sen är det väl befogat att en sån här kväll komma ihåg att sända en tacksamhetens tanken till Jampa som 1961 (? - borde veta för han kom som gympalärare till Gamelstad) inplanterade bsketen i vår norrbottniska idrottskultur.


Så får vi hoppas de kommer till damernas match imorgon och förgyller. Och kanske sätter respekt i motståndarna.


Lite foton

Nu har jag tömt in alla suddiga kort i datorn. I något fall har jag misslyckats och fått till ett riktigt klart och tydligt foto - men det tillhör undantagen. Ska försöka fokusera på vad jag gör för fel.

Först får ni hålla tillgodo med en suddig hövding och ett antal kapade skallar. Mor kände dock igen halvbilden av Karl P

46461-216

Och så A-G från jobbet. Hon var inte så tankfull som hon ser ut. Tror hon höll "predikan" för Thomas om någonting. Betydligt klarare och tydligare än "hövdingen" ovan.

46461-217

Här kommer en riktigt skarp en -bild alltså - så det inte blir några missförstånd. Men så är det plåtat i Kyrkans Hus också när Lutherhjälpen hade kampanj för någon vecka sen. Notera nödutgångsskylten men pilen pekar nedåt inte uppåt.

Erik-Hugo Johansson som samtalar med sjukgymnast Anette.

46461-218

Och så Strutz restaurang - mor och far bjöd barn, barnbarn och barnbarnsbarn på middag. Jens försökte sig på en annorlunda variant av "hetvägg". En mumsmums inringlad av vaniljsås - får hjälp av Lisa - vars arms syns på fotot - att styra rätt.

46461-219

Det här kortet av Lisa togs sekunderna före hon hjälpte till med "hetväggen". Det syns nästa att något är på gång - måhända hon tänkt sig att "bomma" pappa Jens mun.

46461-220

Och här är "Sixten" på sitt första besök på folkpartiexpen. Det lär inte vara sista med mamma Angela som bland annat sitter i miljönämnden. Oklart än om tösen heter Stina eller Saga - eller möjligen något helt annat. Men snäll lär hon vara.

46461-221


Här har vi en "skarping" å då ser ni att jag inte menar fotoskärpan. David Svenn vid sin första presskonferens som folkpartist. Jag tror det blir flera. Men medge att det var ganska effektfullt med blåklinten - men det var inget medvetet arrangemang av fotografen - men ibland ska jag ju ha tur också.

46461-222

Å så värdinnan för långfredagsfesten - detta foto dock taget dagen efter vid frukostbordet.
Alice Larsson, Piteå, för er som inte känner till henne.

46461-224

Och här ett siluettmontage föreställande farmor Hilda. Tavlan tronar i Bärigården - precis som farmor gjorde - och och är förfärdigad av kusin Kerstin för många år sen. Lite blänk och sudd på kortet men här tror jag inte fotografen kunde rå så mycket. Fotatd i ett litet burspråk där sol och ljus strilade in lite hipp som happ. Och måhända var tavlan lite odammad, kusin Kerstin?

46461-225

Och sista fotot ska väl inte vara annorlunda - suddigt värre - men även här strilade ljuset från alla håll och kanter. Kerstins lägenhet är av vindstyp i en gammal norrbottensgård (Bärigården - förstås) och där har de tagit alla möjligheter till ljusinsläpp. Ja, det var en lång bortförklaring för att tala om att jag inte kommit långt i min mödosamma vandring mot en bättre fotograf.

Dock ser ni från vänster mor Marianne, far Yngeve, kusin Lars, "vita frun" är kusin Kerstin och den mörka skönheten som ni bara ser håret på är kusin Lars väninna Buntam.

46461-226

Det var alles från "fotografen".

Det är inte helt stressfritt att vara ledig heller - ska hinna så mycket. Två promenader - riktigt raska - har det blivit. Andra gången faktiskt med stavar. Första rundan var jag tämligen ensam ute - vid halvniotiden. Men andra svängen vid tolv förorsakade ett antal stopp och samtal. Så helt politik fritt blev det inte.

Det är mycket nu - hockey och basket. Fast jag fick inte klart vilken tid basketen började. Radioreporterna var något dåligt påläst och påstod att Luleå ledde med 2-1 och att matchen började så sent att de inte skulle hinna följa den.
19.04??


Det bästa kan bli det godas fiende!

Alla tidningar med självaktning kör med egna klimatkontrakt. Skriv på Expressen klimatkontrakt det har metereolog si och så gjort. Fast jag tror Aftonbladet var före. Förra gången rapporten om jordens undergång kom - så hann det först med med namninsamling. Om jag inte minns fel var det lite strategiskt närmare valet också.

Det är ju inte nå snack om att det finns mycket att göra på miljösidan - i alla dess diemensioner. Det finns massor med mer än klimathotet även om man inte kan tro det av den dagsaktuella debatten.

Det kan inte hjälpas att jag blir lite skeptisk när det är kvällstidningarna som driver frågan. Jag vet ju av lång erfarenhet att deras rubriker väldigt många gånger helt saknar täckning. Kan inte komma undan tanken att rubrikerna om klimathotet mera handlar om att sälja än omtanken om miljön.

Kommer ihåg att jag själv tillsammans med dåvarande kommunalrådet Kjell Mickelsson skrev på ett lokalt miljökontrakt. Skulle vara itnressant att se hur jag följt de löftena.

Och också gå bak i tiden och syna tidigare domedagsrapporter och domedagsrbrukiker i miljöfrågan.

Inte utan att jag får känslan av det skrämts med vargen lite för ofta.

Nu ska jag slå ett slag för folkhälsan och ta en riktigt snabb morgonpromenad.

Så själen hinner i kapp

"När man haft riktigt bråttom måste man stanna upp och vänta in sin själ"

Ordningen återställd

Nu är jag hemma igen - från Blåkulla eller vad det nu var för ställe. Där fanns i alla fall en svart katt vid namn Putte som kunde sättas på kvasten.

En tur över ett ganska stillsamt Luleå centrum - inhandling av lite sminkborttagningsprodukter och KAMMAR. Jag köper grossvis men det har en förunderlig förmåga att försvinna - vilket alla förstår som ser mitt oftast okammade hår.

Kuriren och NSD genomlästa.
"Äggstra" roligt med Kuriren där jag i alla fall fått ihop ägg till en viktväktaromelett. Vi som fått vackra ord och många ägg kan ju fortsätta att tro på Östman så länge vi nu får behålla honom. I ägget till hövding Eriksson "hotar" han med efterträdaren som en "äkta hårdning".

Och som tröst för er som han inte varit lika snäll med så kan jag hänvisa till Lenanart Håkansson i NSD. "Jag har aldrig brytt mig om att försöka få en rättelse, eller kommenterat det i NSD, eftersom jag ser Östman mer som en underhållare än en journalist. Man kan inte rätta en komiker" , säger Lennart Håkansson i sin krönika. Fast i sakfrågan övertygade inte Håkansson. Tror inte att sossemötena i Boden är så välbesökta att en jorunalist obemärkt smyger sig in. Dock ska ju inte vare sig NSD eller journalisten lastas för det - möjligen sossepartiet som inte höll på sina egna regler.

För att fortsätta i NSD så ser jag att OA oroar sig för att skyddsombudens ställning försvagas. Själv tror jag att det finns en del onödigt partiarbete (s) som utförs och som tål viss besparing. Så kan jag relatera till en händels mitt under brinnande valrörelse då ett skyddsombud - eller kanske till och med huvudskyddsombud - drog på nattlig räd tillsammans med partiarbetare s och skrämde nattpersonal med rena lögner om vad som skulle hända om de röstade borgerligt. Vederbörande skyddsombud honorerades efter valet med flera politiska uppdrag. Visst kan vi vara överens om att sånt inte ska gå via skyddsombudens budget?

Nu måste Strutz färdtjänst starta - ska hämta mor (far genar över "ängarna") för vidarebefordran till påskamiddag med släkten!

Jag stannar

Vet inte om detta är Blåkulla eller någonting annat. Men paradislikt är det. Ingen uppgång förrän frukosten var klar vid 9.15 tiden.

Dock skulle jag önska fler tidningar än PT och framförallt BREDBAND. Vet ni hur segt det är med modem.

Så trots allt så tror jag att jag drar snart mot nordligare breddgrader.

Längtar efter NK och NSD och att skriva min krönika. Men det har väl inte hänt så mycket kan jag tänka. Lite landssorg för att Plannja inte körde hem guldet direkt. Men 08 behöver väl få lite publikintäkter också.

Anonym är standard

Tydligen har det blivit så på kommentarerna att "anonym" är standard om man inte knappar in annat.

Jag har i alla fall tagit paus från festen med Putte o kompani för att kolla in att Plannja tyvärr förlorat i kväll.

Förstod väl nästan att jag borde använt mina "häxkrafter" hemma vid - men man hinner ju inte överallt. Behövs även här. Jag lovar.

På återhörande ti morgon någon gång

Två x 3,5 och deklaration

tog mig en rejält snabb promenad på någonstans mellan 3,5 och 4 kilometer - med slutmål hos mor och far. Tyvärr hamnade jag med ett korsord i direkt anslutning till godisskålen. Några av godisäggen jag själv inköpt för föräldrarnas räkning innehöll coccos och var rent beroende framkallande.

Så när jag kom hem skavde godisklumpen i magen så jag startade med en gång ytterligare en runda. Men den slutade inte särskilt mycket bättre. Hos kusin Kerstin som bjöd på kaffe och sockerkakasbakelse med jordgubbar och grädde. Om man så önskade kunde man också droppa lakkalikör på.

Nåväl kusin Lars passade på att ta fram sina deklarationspapper vilket visade sig innehålla en hel lunta avseende aktieförsäljningar med vinster hit och förluster dit som skulle utredas. Han tyckte inte alls han gjort tillräckligt mycket förlustaffärer - underlig inställning som de flesta trots allt har vi deklarationstillfället.

Den lilla hjälp - fem minuter - som han aviserat via mor visade sig ta 3 timmar. Förvisso inkluderande fikarast och en embarmeligt dålig miniräknare.

Inspirerad så har jag själv deklarerat - det däremot tog bara 3 minuter. Att identifierna mig och skriva under via internet. Förhoppningsvis stämmer de förtryckta uppgifterna - även om jag kan fundera vart alla pengar tagit vägen?

Nu har jag cirkus 1 timme på mig att göra mig färdig. Sen väntar besök vid släktmiddag klockan 16 och sen vidarebefordran till fest kl. 18.

Kan tänkas att jag blir borta från bloggen till i morgon eftermiddag.

För övrigt är det väl dagen B som i BasketGuld idag. Eller?


Välsignade mobiltelefon

Fick ett sms - vi är 15-20 minuter försenade. Tåget alltså. Så slipper jag stå där och vänta. Något som jag avskyr liksom att stå i kö för mat.

Annars ser dagen fin ut det lilla jag hunnit titta. Solen skiner och stormen har bedarrat. Har sovit till klockan sex. Och faktiskt inte hunnit runt på några som helst nättidningar än.

Har dock hört från TV:n om några tragiska bilolyckor med ungdomar/barn inblandade. Ungdomsdiskot Brasseriet här hemma hade tydligen "producerat" ett par tre ungdomar under 18 år så berusade att de blivit hemkörda av polisen (ja, tydligen har jag kollat Kurirens nättidning i alla fall).

Pålädd och klar är jag är en lång morgonpromenad när jag hämtat och lämnat.

Måhända kommer det några reflektioner från den promenade så småningom.

Reservation

Vaknade 07.09 - och trodde faktiskt det var 07.09 långfredagsmorgon. Varför håret reste sig av skräck är att har har en utlovad hämtning vid tåget 07.10 i morgon bitti. Tog nog så där 30 sekunder innan jag fattade verkligheten - att det var 19.09 skärtorsdagskväll. Jag hade "nannat på pudan" från klockan 16.00.

Och trots ledighet och en tillvaro kliniskt ren från politik måste jag lämna en reservation till min tidigare skrivning om fastighetsskatten.

Har fått något mail där avsändaren uppfattat att förslaget innebär att den som har uppskov omgående drabbas av 30% reavinst och att uppskovsrätten helt enkelt upphör retroaktivt. Har svårt att tro det men vissa departe(m)ent har ju överraskat negativt förr.

Kanske räcker med ett "särskilt yttrande" enligt ovan. För om min sagesman har rätt då blir jag också rejält upprörd.

GLAD PÅSK!

Vet ni var jag är?

På expen. Fast nöden har ingen lag. Har varit och handlat kläder - två omgångar. Kjol+kavaj i lin + en top. Och jeanskjol med väst + top. På Magnefique.

Så nu var jag tvungen att åka hit och skrapa ihop det utläggskvitton jag har för fikabröd och dylikt. Fast nu är det gjort och det räckte inte långt.

Och posten kom - det är vardag och samhället fungerar även om jag är ledig.

Men du ska jag snart dra till Sunderbyn - kommuncentrat i staden som ingen ser "Bolea".

"Högriskmatcher"

Ja livet är sånt - man får både skratta och gråta - ofta.

Nu lyssnar jag på något från TV som jag inte riktigt har grepp om. Men fotboll handlar det om. Och då talar de om högriskmatcher som de ändå inte kunnat spela mot den och den arenan.

Matchen mot Djurgården till exempel - supportrarna är problemet.

SUCK!!

Handväskfejning

Ett tecken så gott som något om att det är ledig tid. Har tagit mig tid att städa handväskan - varvid jag fann två trisslotter som inte gav mer vinst än spänningen att skrapa dem. Bådar gott för kärleken i påsk?

Stormar utanför min knut - känns inte kul alls att släppa i väg Jens med familj mot fjällen. Där lär väl vindarna var än häftigare.

Och apropå storm - fast i ett vattenglas - så håller jag på att skratta på mig. På fullt allvar sitter en panel i tv-soffan och diskuterar att Persson i det beryktade överskottsmaterialet avslöjat att Lars Leijonborg haft tillgång till opinionssiffror kvällen före de publicerats. Just vid detta tillfälle i DN.

Låt mig avslöja att jag under mina 30 år i politiken massor med gånger fått veta opinionssiffror kvällen före - om än oftast först vid midnatt.. Det har kommit från lika olika källor och passerat många öron och tungor. Jag kan avslöja att det åtminstone kommit via  alla "tidningsbärande" partier det vill säga socialdemokraterna, moderaterna, centern och folkpartiet. Från Norrskensflamman kan jag dock inte påminna mig att något läckt - "muren" för tjock.

Men det är bara att hålla med Niklas Ekdahl - bara det faktum att de sitter i tv och debatterar vad Persson sa i hemliga samtal med Fichtelius 2002 visar vilken listigt elak person Persson är och var. Nåväl - uttrycket fritt översatt av mig.

Annars kan jag
inte uppröras över att den höjda reavinsten också kommer att gälla de som redovisar fram uppskovsbelopp efter 2007. De kan välja att redovisa fram det i 2007 års deklaration så klarar det sig. Däremot kan jag känna en viss sympati för Karl Petersens åsikt att avskaffandet kanske skulle skett trappstegsvis - för att säkra att inte oönskade effekter uppstår på bostadsmarknaden = läs hutlösa priser som inte unga människor som ska sätta bo klarar av. Fast det kan ju bli tvärtom också - många som tänkt sälja skyndar sig nu - och priserna rasar. En kan hoppas att det jämnar ut sig.

Och Mårten Ström förvånar - han gillar avskaffandet som "bara" ger honom 1520 kronor rakt ner i plånboken.

Apropå unga människor är jag riktigt glad att David Svenn valde folkpartiet. Det kändes också som han mycket väl hörde hemma hos oss när han gjorde sina utläggningar vid presskonferensen. Det skulle inte alls förvåna mig om han är en av de som kommer att aspirera på det riksdagsmandat vi siktar på 2010. Fast det finns redan många som jag som presumtiva kandidater - glädjande nog!

Så vill jag bara klargöra att inte har några ambitioner att klappa ihop Boden och Luleå till en kommun, Även om Sudnerbyn då kunde bli en naturlig "huvudstad". (Tanken svindlar - hur kul som helst). Arbetsmaterialet till påstående i Östmans krönika kan härledas från en tidigare Luleå/Boden dag. Jag minns faktiskt att jag nogsamt påpekade att en event. kommande sammanslagning ska växa fram underifrån - som ett önskemål från medborgarna. Och inte utifrån någon sagoläsning av kommunalråden!.

Nu ska jag stressa vidare med ledighet!

Grattis Johan!

Tänk att Linköping ändå fick vinna en period. Blir det fler?

Det tog mig faktiskt halva första innan jag förstod att det inte var MoDo som spelade i blått. Fast jag pratade i telefon samtidigt vilket kanske förklarar förvirringen.

Måste erkänna att det känns lite konstigt att hålla på det Röda laget. I alla fall om man måste säga eller skriva det.

Ha det gott! Ni gjorde just andra målet!

Härlig start på påsklovet!

Nu är jag påskledig - HURRA! Okej några saker ska jag göra i morgon - svara på några mail och så. Och så har jag förstås expens telefon kopplad till mobilen. Men ändå!

Avslutade dagen i princip med den presskonferens som David Svenn höll hos oss. David har för någon vecka sen lämnat socialdemokraterna och ansökt om och blivit medlem hos oss i Folkpartiet.

Vilken duktig och sympatisk kille. Och klockrent folkpartistisk. Det ska nog bli en foto av honom här på bloggen också. Det börjar finnas några nu i telefonen som ska tömmas. Under påsk - jag "lövar ".


Har varit förbi mor och far och provsmakat lite påskmat. Sillsallad, gravad lax och skinka. Djupare vågade jag inte gräva - men det räckte väl. Mums.

Tackar Berndt på mycket för listan - det mesta riktigt användbart. - dock avstår jag golfen och snapsen. Själv hade jag fått Svensk Damtidining i brevlådan. Belöningen gör Sifoundersökningar jag varit med i. Två nummer till av den, två nummer till av Feminas månadstidning och fem nummer av någont tidning som jag inte kommer ihåg vilken det var återstår.


Nu ska jag vila några timmar för att se om jag kan hamna hos kusin Kerstin i kväll. Lasse och Bunta har anlänt dig så det ska bli riktigt trevligt.

Men kompisar - ingen deklarationsblankett??


Grattis Stefan

Och våran Stefan (Haupt) fyller 20 i dag. Att fylla 20 är stort - vilket det inte var då jag växte upp. Då var det (nog) 21. AG och jag kom just i diskussion om när man blev myndig förr. Undras om det inte var 20 några år också.

Men JÄTTEGRATTIS STEFAN!!

I alla fall har vi haft gruppledarträff nu. Tyvärr blev det som jag förvarnade om lite av 10 små negerpojkar - men "pojkarna" var försvunna redan när vi började. Fem av nio på plats - men sen kom Dan när tandläkaren fått sitt. Jonas hade lämnat återbud och två andra bara kom inte.

Det är svårt att pricka alla om man inte bokar långt i förväg - och framför allt då låter det ligga fast.

Nu håller vi på att städa upp lite grann - för presskonferens och Påsk! Vi har nämligen bestämt att vi jobbat in morgondagen. Jag ska försöka vara fri från politik i fem dagar. Det går naturligtvis inte om man ska skriva blogg - vilket Berndt så riktigt påtalade att jag misslyckades vid förra försöket. Men jag kan ju hålla mig undan för partipolitik i alla fall.

Nu ska jag ta itu med skrivbordet och har ett blankt papper med mig för att skriva ned en "att-göra-lista". Hoppas den inte blir alltför lång - för då ryker nog en och annan ledig dag.

Och gott har jag sovit

och upp som en tupp halvfem. Men förstås inga tidningar. Man borde kunna betala en extra expressavgift för att få tidningarna fklockan 4. Men jag tror min vän tidningsbudet har påsklov - för det är en vikarie. Det kanske blir andra bullar efter påsk?

Bullar eller tårta kanske till lilla Siri som fyller 3 år idag. Tänk er vara född 040404, Lätt som en plätt att komma ihåg. Och föräldrarna ska - som så många andra - nu gifta sig 070707.

Grattis till mor Marianne idag. Och alla andra som heter Marianne - inklusive mig själv - och Marlene. Det måste väl vara tolkningsföreträde för namndagsbarnen att välja betydelsen av namnet. Marianne kan betyda "den upphöjda", "barn av våra önskningar" eller "hav av bitterhet".

Bittert måste det kännas för Tomas Larsson som nu fått stänga Illardo efter att ha fått sprittillståndet indraget. Men där fanns inget tolkningsutrymme!

Och näringslivschefen i Arvidsjaur har varit på bjudjakt. Och oavsett "oskyldigheten" i det hela så var han urusel på att "försvara" sig. Nord Nytt i går kväll.

Försvara sig bör också
de läkare göra som skämt ut sig ordentligt. Finns knappast några förmildrande omständigheter för att inte redovisa alla patientintäkter. Avdrag kan ju ibland vara en tolkningsfråga och en rättighet att yrka avdraget - men patientvgiften ska direkt i kassalådan och i bokföringen.

Kan ju undra varför Sören Häggroth hängdes ut häromdagen misstänkt för förskingring - medan dessa läkare inte ens ortsbestäms. Jag vill veta för jag ska absolut inte anlita skattefuskare oavsett det är läkare eller annat.


Och idag ska vi ha utbildning för gruppledarna. Ett önskemål från Camilla - som hade önskat internat vid Kukkolaforsen till exempel. Men det blev på hemmaplan. Fast vi får vara i konferenslokalen Havet - så kan också strandnära tillgodoses!

Och livet - även sammanträdeslivet - är som ett "plockepinnspel", Inställt - flyttat samordningsförbund, flyttad revision för SV, inställd och flyttad gruppledarutbildning och någon "pinne" till som jag inte minns. Då blir det "bröte" så själv kan jag bara vara med till lunch idag. Eller kanske kvart i två. Någon skulle till tandläkaren - ett besök som inte gick att flytta.

Så vi får väl se om gruppledarutbildningen slutar som tio små negerpojkar - om man nu får säga så nuförtiden?


Fullständigt patetiskt

Lyssnar på morgonnyheterna på TV medan jag skriver min Tidningskrönika till gruppledarna med flera. Hör om ett antal kommuner där bemanningsföretags tjänster har upphandlats för att hjälpa arbetsförmedlingarna att skaffa jobb åt särskild svåranställd arbetskraft.

Och facket protesterar - med ryggmärgen eller vilken del av kroppen de nu tänker med. Allt blir tydligare när man inte ser personen utan bara hör budskapet. "man ska tjäna pengar på sjuka och på arbetslösa. Det fungerar ju inte med ett samhälle där man ska tjäna pengar på sjuka och arbetslösa - det samhället går ju under"


Jag kan ju bara undra om vårdpersonal och arbetsförmedlare inte ska ha lön? Varenda dag varenda månad tjänar det pengar på sjuka och arbetslösa.


Enda skillnaden för den arbetslöse är att Man Power förmedlar betydligt fler än det enda jobb per arbetsförmedlare som Arbetsförmedlingen består med.


De insatser som arbetsförmedlingen gör har säkert sin plats i samhället - men arbetsförmedling handlar det inte om i så särskilt stor utsträckning.


Så slut

- men inte lika slut som Göran Persson som det fanns någon fånig text på en t-shirt en gång i världen. Men i kväll känner jag mig sån - fast tvärtom.

Jag är uppfylld av allt jag upplevt idag - fast det egentligen inte varit något märkvärdigt - egentligen. Fast så kommer jag hem "redan" strax efter sju.

Och så tänker jag mig hinna så mycket. Och så mycket jag vill förmedla. Namnge alla fantastiska människor jag träffat i dag på Luleå/Boden dagen - på Kulturens Hus.

Och alla som brytt sig om mig - Els som ringde och bad mig med på basket på annandagen.

Och kusiner jag borde ringa för kusinträffen i sommar.


Och Plannja håller på att utklassa 08 i basket - ledde med 22 poäng senast jag hörde. Dom behöver i alla fall inte min energi.


Och inte har jag fått deklarationsblanketten än.


Och länken till Göran Sjöberg fina krönika hade jag inte hittat själv - utan genat via min favoritcenterpartist Stefan Tornbergs blogg.


Jag vill så mycket - men nu ska jag lägga mig platt på mage (nä - platt mage var det inte - tyvärr) - och slumra in.


Måste absolut hämta krafter inför  Blåkulla!.

Det där gudeliga - med fan som religiös kan ni påminna mig om senare!

Och herregud nu är det några prällar på TV som hävdar att äktenskap aldrig kan vara könsneutrala. Mörkerrockarna!


När fan blir gammal...

blir hon religiös sägs det. Man behöver inte vara särskilt religiös för att ta åt sig vad Gunnar Sjöberg skriver. Gunnar - vars far jag hade som konfirmationspräst - skriver ju krönika i NK. Jag vet inte om det är den som var nu senast - spelar roll - den är läsvärd och tänkvärd.

Särskilt sista strofen som också är AA:s bön. Och oavsett läge i livet så är den så lugnande och tillämpbar.

Fast jag ska återkomma till varför jag tänker på "fan" som blir religiös.

Ordningen återställd

Nu har jag läst två PT - den uteblev i går - och dagens NK. Var tvungen att köpa den på Statoil utifall den inte skulle ha kommit på jobbet - men det hade den. Och Statoil hade inte heller märkt att den skulle vara sen.

Har dock inte hunnit kolla om deras nättidning kommit igång.

Dock fann jag vissa defekter. Om jag nu fick åka hemifrån utan NK:s horoskop så är det än värre för alla er som är Stenbockar. Där är bara en blank ruta idag.

"Defekt" kändes det nästan att läsa
ledaren i gårdagens PT. Bara rubriken "Det kunde varit en s-reform" och detta om regeringens förslag att avskatta förmögenhetsskatten. Det redovisar att sossarna hade de planerna och det har ju inte varit någon statshemlighet precis.

Men det är som ledaren skriver "Det är på något sätt typiskt för de trötta sista Persson-regeringarna att man inte vågade driva en sådan het fråga".


Nu tycker man att höginkomstagarna skulle fått stå för finansieringen av denna reform. Men så är det nog också i den borgerliga regeringens förslag. Det är ingen Lisa Andersson i offentlig sektor som har råd att pensionsspara mer än 1000 spänn i månaden.


Sen KAN det finnas andra skäl till att begränsad avdragsrätt för pensionsförsäkringar inte är bra.

Och ord på vägen för dagen knycker jag från gårdagens PT: "Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra." Det måtte vara fritt att sno eftersom det är Johannes 13:34 


Vilka (s)trapatser

"- Det är helt enkelt fler som får jobb." Så slutar artikeln i DN där de konstaterat att det är första gången sen 80-talet som både arbetslösheten och sjukskrivningarna minskar.

Curt Malmborg säger i artikeln att de följer utvecklingen om de blir fler som hamnar utanför till exempel blir berorende av försörjningsstöd.

Men det finns inget som tyder på det.

Därför avslutas artikeln med ett citat från honom: "-Det är helt enkelt fler som får jobb."

Så är det bara - alla ska med - och snart är dom det också!

Vilka motgångar (var tvungen att använda en (s)ynonym i rubriken) för den gnälliga oppositionen!

Huga vad det haltar

Urk - donken i brevlådan och så finns bara NSD där. En koll till men då var det. Eller är. Norrbottens Kurirens nättidning ligger nere också. Inga länkar funkar.

Inte ofta det händer men lika hemskt varje gång. Nästan bättre att båda är borta - det är väl den politiska jämvikten som haltar med bara socialistledaren.

Och stormar ute gör det. Riktigt ordentlig ser jag - träden borta hos Sundlings riktigt viker ner sig.

Några stormar är dock inte i sikte i tidningen idag. Inget om vare sig jakt eller naturreservat. Ja storm om Norrbottniabanan är det förstås. Och den riktas mot regeringen så klart - det är
NSD vi talar om - trots att de vad jag förstår inte rört en klubba i den här frågan.

Det kanske skulle gagna frågan om inte socialdemokraterna försökte göra billiga partipolitiska poäng. Ledaren citerar till intet förpliktigande uttalande av dåvarande statsråd s - levererade i en valrörelse. Det behöver man inte reflektera mycket bakåt för att förstå vad dessa var värda.

Och folkpartiet får en liten notis om införande av nattdialys. Och denna är absolut inget aprilskämt och dessutom en kanonbra motion. Det är ju nästan uppseendeväckande att det inte införts för länge sen. Få sen om Kent & co ska kunna hitta på någon orsak att säga nej till denna.

Ja hur ska jag nu kunna gå ut och möta livet utan de goda råden från horoskopet i Kuriren. Efter att ha läst bara NSD vet jag inte ens vem som har namnsdag.

Huga, huga!

Jaha!

Visst var det som en trollerikonst. Allt blev omvandlat till versaler och i ett diffust (dimmigt) skick. Inte särskilt läsvänligt för någon.

Och detta skriver jag bara för att själv se skillnaden. Sen stoppar jag näsan i kudden och funderar vad jag pillade på?

In i dimman

hade jag tänkt mig att föra er i kväll. Nämligen att tömma över diverse utlovade "dimmiga" foton från telefonen till datorn fvb bloggen.

Dock inser jag att det är mig övermäktig nyss hemkommet från ett himla trevligt styrelsemöte i Piteå. Varför är jag inte ute i lokalavdelningarna oftare?

Ja möjligen för det jag konstaterade på hemvägen - att jag avskyr ännu mer för varje år att ligga ute och köra i mörker. Och allt efter att ljuset - eller i alla fall värmen - kommer och tar bort snön så är det nu lika äckligt mörkt som i oktober.

Äckligt mörkt är det också för vännen Tobias. Det gick åt pipsvängen för HV71. Trots att supportrarna försökte med banderoller om att Gud är med oss - eller kanske just därför att de hädade som min söndagsskolelärare farbror Sven skulle ha sagt.

Nu har det hänt något med detta inlägg - jag skriver just nu i ett format som är vänligt för synskadade - vilket är kanonbra. Men jag misstänker att när jag publicerar blir det lika ynkligt som vanligt. Det är ju den här funktionen att redigera med lite annorlunda textstorlek jag efterlyst. Och om det nu funkar även vid publicering så vet jag ändå inte vad jag gjort.

Men friskt vågat - hälften vunnet!


Positiva klubben

Dagens ris i Kuriren delas ut av Tobias Jönsson för att så få skriver och gnäller att rutan får vara tom.

Bara att kollektivansluta alla Kurirens läsare till positiva klubben - eller är det så att de som är missnöjda är missnöjda med många fler tecken än vad som ryms i den lilla rutan. Men jag håller med om att sidan ser halvfärdig ut när det är tomt där!

Jag vill i alla fall klaga på att jaktfrågan tar så himla mycket utrymme. Idag både i Noterat och ett stort och brett debattinlägg. Måste väl ändå få lite förlåtelse för mitt bristande engagemang när jag länkar hej vilt.

Men eftersom jag började skriva på detta inlägg vid halvåtta när jag kom till jobbet - men inte kommit till skott (passar väl bra till jakten ovan) så får det vara.

Och bortsett från att jag blev utjagad från toaletten av telefonen som ringde tio i åtta har dagen varit extremt lugn på input.

I Kuriren läste jag att idag är första dagen i stilla veckan innan påsk. Den har förvisso levt upp till sitt rykte hitintills.

Själv har jag dock inte varit stilla utan faktiskt tagit mig en rask lunchpromenad runt Hälsans stig - riktigt behagligt faktiskt.

Under promenaden hörde jag om en undersökning om älgars vandring. Det var skillnad på orsaken till älgkossors och älgtjurars vandring. Älgkon vandrade snabbt tillbak till sommarmarkerna för att kalven skulle få det varmt, lugnt och bra. Älgtjuren vandrade för att komma tillbak till sitt brunstrevir.


När jag hörde den tänkte jag att det nog är bra att det inte är någon direkt linje från mitt tänk direkt till bloggen!


I kväll ska jag delta på styrelsemöte med piteå folkpartiavdelning. Det ska bli riktigt roligt - har gett för lite tid för sånt senaste året. Kanske av naturliga skäl. Det har tagit mycket tid att komma till rätta bara i kommunalpolitiken.


Verklighet(s)förankring?

Jag erkänner två saker: 1. jag läste nedanstående redan under den från politik kliniskt rena helgen  2. Jag önskar jag kunnat hänföra det till avdelningen aprilskämt.

Nedanstående är saxat från Mårtens Ströms blogg. Jag kan ju undra vilken verklighet(s)förankring han har.

"Lisa Andersson offentligt anställd med en lön på 18.000 kr/mån som "offrat" sig i försöken att spara till sin pension - får inte längre dra av som tdigare i deklrationen. Avdraget sänks från 30 000 till 20 000."

För det första är det högst otroligt att Lisa Andersson med 18 000 i månadslön har möjlighet att spara över 1000 kronor i månaden i pensionsförsäkring. För det andra sänks inte avdraget från 30 000 till 20 000. Utan från ca 20 000 ( ett halvt basbelopp) till max 12 000 kronor.


Det är som sagt inte troligt att Lisa Andersson återfinns bland de ca 300 000 som drabbas. Det kan finnas skäl att tro att det bland de  som drabbas och återfinns en hel del vinnare på sänkningen av förmögenhetsskatten. Därmed får den trots allt en acceptabel fördelningspolitisk profil.

Därmed inte sagt att det är den bästa av finansieringsmöjligheter - såg att Tobias Krantz motionerat till landsmötet om att folkpartiet borde arbeta för bibehållen avdragsrätt för pensionsförsäkringar. Vilken alternativ finansiering han förordar har jag inte tagit del av än.


Jagad

Känner mig jagad på morgonen. Ska komma hantverkare från Luleå kommun som ska byta vattenmätare. Den som tydligen skenar. Jag har ju hjälpt till att läsa av den förra veckan. Den är alltså för hela huset men råkar sitta in min lägenhet. Hyresvärdinnan - som var in själv förra veckan - sa lite försiktigt att jag kunde väl röja lite så de kommer fram.

Och nyss ringde dolt nummer en signal. Jag har "lovat" att vara utgången när de kommer.

Så jag återkommer med lite dagsaktuella kommentarer senare. Det finns gott om aprilskämt trots passerat datum.

2/4 - då gratulerar vi David Svenn som fyller år idag. Jag brukar ha ett osvikligt sifferminne så jag gratulerar på 24-årsdagen.

Och så min ungdomskompis Anne som fyller 58. När ska vi äta lunch med Greta?

Nu måste jag i alla fall dra mot föräldrar fvb staden!

Maj, maj måne...

Maj, maj måne - jag kan lura dig till Skåne. Under min uppväxt var det tillåtet att luras i maj också - dock räcker minnet inte till för om det var 1:a eller sista maj.

Kanske den parollen var en recension av 1:a maj tågen? Vi kanske var klokare förr. Vad vet jag.

1:a april skämten lever troget kvar. Dock inte ramsan som följde när någon blivit lurad: April, april din dumma sill - jag kan lura dig dit jag vill. Det fanns andra varianter också!

Jag hoppas att alla inser att det här är helt opolitiska inlägg.

Idag har jag promenerat så där 7 kilometer. Först 4 i ganska snabbt tempo - och de övriga i rätt lugn promenad takt.

Varit till återvinningen (dock icke promenerande) och fick åka till Gammelstad för i Sunderbyn var det så isigt, blött och äckligt (nedskräpat). Hur tror höga vederbörande att viljan att göra sin samhälleliga plikt ska kunna vidmakthållas när ni inte bryr er om att sköta anläggningarna?

"Släktmiddag" hos mor och far. Sonen med 3/4 dels familj anlände. Ordnade och donade med praktiska saker åt föräldrarna. Någon lampa här och någon kontakt där. Nya siffror på huset - nummer 15 - så färdtjänsten hittar rätt.


Inte lätta att pussla ihop allt. Mamman ville handla på hemvägen. Pappan ville bli avslängd för att springa vissa sträckor. Och lilla Lisa skulle absolut se TV från 18 till 19.30. Problemet löstes men att Lisa stannade hos farmor som skjutsade hem henne efter att ha sett wild kids.


Där i soffan låg andra barnbarnet - som säger: jag vill sova hos farmor. Då är det bara LYCKA! (hon var väl inte riktigt säker på om hon missat något när hon lämnat lilla syster ensam hos farmor några timmar).

Nåväl i morgon är jag tillbak i selen igen - skönt det också!


Ja, jag "narrade" er!

Så klart ska "webbisarna" vara kvar. Det är landstingets mest besökta sida om jag hört rätt. Kanske synd att inte ett bredare media än min lilla blogg fick köra ut det aprilskämtet. Hade nog blivit folkstorm från alla far- och morföräldrar.

Fast det var faktiskt så att Angela åkte hem för tidigt. "Sixten" hann inte bli fotograferad. Jag var in och sökte men fick förklaringen sen. Men säkert kan man skicka in en bild själv. För övrigt skulle väl jag rekommendera att de flesta stannar tillräckligt länge för att bli fotade. Jag blir lite ängslig när man får barn halvsex och åtta timmar senare sitter man och fikar hos svärmor! Må vara bara en kilometer från sjukhuset.

Nog kan jag undra varför de höll kvar en ann i dagarna 7? Trots att vi bönade och bad att få åka hem. Vad gäller förlossningar har väl inte särskilt mycket ändrats av tekniken?

Nisse har vågat skälla direkt på bloggen - men undrat i slutet om jag "aprillade" och visst gjorde jag det. Jag har fått ett antal mail också där jag kan känna misstänksamheten - men man vill i alla fall först se motionen innan man börjar skälla.


Det är härligt!


Landstingsmotion; avskaffa "webbisarna"

Var och skulle hälsa på släktens nya bebis "Sixten" i går. Har nog skriivit om henne förr. I går skulle hon fotas för bloggen men dessvärre var hon inte hemma.

Däremot inspirerade mitt besök till en kanonmotion till landstinget. Jens lämnade den haltvättade bilen och sprang in och skrev motionen  när jag kom och berättade.

"Sixten" (som troligen ska heta Stina) föddes 5.34 eller något sånt. Vid "läkarbesiktningen" fick de frågan om familjerum eller ej - men Angela hade redan bestämt sig för tidig hemgång. Så halv två samma dag som födseln var hela familjen samlad hemma hos mormor i Sunderbyn.

Men mamma Angela kunde berätta om hur många som egentligt kunde ta tidig hemgång - men som tiggde och bad att få stanna till klockan 15.00 - vilket förvånade Angela.

Det visade sig att de absolut ville stanna kvar till klockan 15.00 då fotograferingen av dygnets alla nyfödda skedde. För publicering på landstingets hemsida - de så kallade
webbisarna.

Det kan vilken ansvarskännande landstingspolitiker som helst förstå att folk  inte kan bli kvar ett par tre timmar per unge för att bli fotograferade.! Det ger ju årstimmar!  1000 bäbisar á 3 timmar är 3000 timmar = 124 vårddygn. Tänk er det gånger det verkliga antalet barn i Norrbotten och hela Sverige. Det blir hisnande resurser till vården.

Så Jens har skrivit en riktigt bra motion med slutsatsen att webbisarna måste förbjudas. Motionen är inskickad till landstinget men säkert inte diariefört än då det är helg. Men jag kan skicka den till er om ni hör av er. På den här länken kan ni i alla fall se eländet.

Motionen kanske något för övriga landsting att ta efter?