Ja det blev..

sol och bad när livet kolapsade så där vid lunchtid.

Morgonen började med att bredbandet låg nere. Vilket det gjorde redan i går eftermiddag. Men då trodde vi det berodde på att Thomas körde över en massa foldrar till tryckeriet.

Ringde Comhem. Upptaget, upptaget, upptaget. Så äntligen; "vi har driftstörningar över hela landet men det är snart fixat". Så fick jag veta att jag fick plats 64 i kön. Efter ett tag tillkänna ger en röst samma sak men med tillägget; vill du veta uppgifter mer lokalt så gå in på
www.comhem.se. Alltså svimma - om jag ringer för att jag inte kommer ut på nätet och så är de så bussiga att hänvisa mig till - nätet.

Och nästan inget kan jag numera göra utan att upptäcka att jag behöver ut på internet. Så jag bestämde mig för att fixa ett ärende till far först - Granngården och köpa drivrem till gräsklipparen. Noga har jag noterat Stiga Villa Senator. Men tro att det räcker. Är det si och så. Till slut kommer vi fram till bara två varianter - men då ska klippbredden fram 107 eller 92. Vid det laget var jag så f-b så jag körde ut till Sunderbyn och mätte f-skapet.

Reservdelsdisken på Granngården (och säkert andra ställen också) borde var något för forskare om högt blocktryck. För före mig första gången stod två karlar som bläddrade och bläddrade i reservdelskatalogen. Och nästa gång jag kom stod en gammal klasskompis förtvivlat och hade fått fel hjul och suckade om att ska jag vänta tre veckor nu igen.

Så fortsatte förmiddagen med små djävliga nålstick hela tiden. Så när världens bästa svärdotter sms:ade att hon och barnen var på Näset så bara drog jag från stan. Och glömde mina rätta glasögon och var milimeter från att trampa sönder det jag fått med mig när jag klev ur bilen.

Men inte lägrade sig lugnet dpå badstranden  heller - kunde konstatera att den djupmarkering som jag lyckades ordna från fritids förra sommaren tydligen var en svala för den sommaren. I alla fall fanns varken det eller det jag hoppats på - en brygga - på plats.

När barnen åkte från stranden så vände jag mig på mage - och skulle vila till klockan två - tjugo i tre ringde modern tack och lov.

Så nu spänner det och hettar lite överallt. Och så förlorade mina favoriter Argentina. Och nu håller jag på Ukraina och det går väl åt h-e det också!

Ja det är rent härligt med sommar och fotbolls VM!

Men som Maria Scherer skriver; Någonting bättre är redan på väg

Sol och bad!

Det var ju vilodag i fotbollen i går också - klart vi supportrar måste ladda om också. Själv somnade jag ovaggad på soffan - det var en häftig dag på jobbet  som jag sa med mycket rens av "bäst-före-datum" ärenden.

Ett nytt fick jag också. Återigen en anhörig som hörde av sig med en gammal pappa som kära samhället skulle tvinga hem till eget boende efter en sjukhusvistelse. Den som ringde hade hört att det löst sig för den gamling jag varit inkopplad på. Om jag haft tre fall på mindre än en månad - hur många tror ni inte då lider och plågas i det tysta? Det behövs ett mellanboende i Luleå kommun - ett vård och boendealternativ mellan sjukhusvård och att klara av att bo hemma.

Något att tänka på för Yvonne Stålnacke som nu kör comeback i kommunpolitiken. Det dissikeras i Bo Östmans krönika idag. Lite märkligt att den annars skarpögde mannen med det goda minnet  lite faller in i glorifieringen av Yvonne. Det är väl dags att påminna att hon sålde sig länge för makten och att det var många kringelkrokar innan etiken och moralen kom fram - och det var i ett skede då alternativet var "galgen".

Idag gratulerar jag alla Leif jag känner och så applåderar jag Göran Hägglund kd som i sitt "tingtal" tydligen kölhalat alla girigbukar inom näringslivet. Jag när samma önskan som ledarskribenten i NK att detta blir en än tydligare allianslinje.

Har sagt det förr - snart kommer ett medborgarförslag upp som vi ska bifalla med eftertryck. Kalla upp/döp om gator och platser i Luleå efter våra stora kändisar. Och låt det bli ett återkommande inslag till exempel vid Luleåkalaset att varje år döpa om ett objekt. Och håll i - Luleå är dålig på att hålla liv i saker - så att det blir en mångårig återkommande tradtition.

Vild-Hasse har dubier om hur kassaapparater ska kunna funka i 35 graders kyla på Jokkmokksmarknad. Det har jag också. Kasta förslaget i papperskorgen - det är att trampa på vårt kulturarv att ha datoriserad ekassakvitton på Pajala och Jokkmokksmarknader - för att inte tala om lanthandeln på Hägnan i Gammelstad.

Sol och bad - jag så hade jag tänkt. Ett kort ryck på jobbet och sen semesterdag. Men mina känselspröt - fötterna - blir kyliga i draget från altanddörren - så vi får se vad det blir.

Omöjlig uppgift?

Det blir en liten morgon kortis bara. Har lovat Thomas att göra mig vacker för fotografering - och det kan ta tid! Därav rubriken.

Härlig insändare i NSD. Insändarskribenten undrar hur Risto Pekkala hanterar alla religiösa helger när han inte ens klarar av att sjunga den Blomstertid nu kommer. Han står väl upp  hela julhelgen igenom i protest! Som han enligt uppgift gjort i fullmäktige när "Blomstertiden" sjöngs.

Partierna är kreativa nu när det gäller att söka miljöer för sina presskonferenser. Vad vill kd illustrera med bilden från stadsparken men fontänsprutet i bakgrunden? Lättare att förstå vad miljöpartiet vill illustrera hängande i en tågdörr. Och i går med två partier nere på Gültzaudden. Använd mer träd till trähus, var visst Zakrissons budskap med späda tallar i bakgrunden. Idag har Anna presskonferens om sitt bokslut för den gågna mandatperioden - en fyllig rapport på nästan 30 sidor. Presskonferens på en cementerad bakgård i Luleå. Vad är budskapet med det Anna?

Men tack Anna för ditt krav om att Naturvårdsverket ska utlokaliseras. Kanske en liten paviljong vid  Aleån?

Jag blir så nerväs när jag tänker på att här ska spacklas ända ut i tänderna - så koncentrationen sviker. Jag skriver mer senare idag. Fast först ska jag manusläsa 13 valfoldrar, göra "min egen" - Luleås - färdig, skriva artikel till Vårt Luleå och lite till. Och de allra flesta uppdragen har "en bäst före dag" som går ut idag. Så framemot kvällen kanske.

Blåklintsvarning!

Tänker du blommografera via internet det närmaste veckorna? Är Du folkpartist? Om inte så är det läge för VARNING! Om du beställer en gul och blå sommarbukett är risken stor att du får en med blåklint! Det hände mig i kväll när jag kom hem. ".

Kan ni tro - under brevlådan stod ett blompaket! Vad i all världen? Födelsedag - namnsdag - eller har jag dött? Eller är den till grannen?

Det var stora gula gerbera - nästan guloranga, fullständigt underbara blåklintar modell naturell och så något gult "senapsblommegräs Och vet ni vad - den var till mig - och vet ni vad hälsningen var? TILL VÄRLDENS BÄSTA SVÄRMOR! Då bara ids man inte ens blogga mer ikväll.

Men en liten blåklintshistoria - sann - dyker upp. Samma år som jag skulle börja skolan var min familj på semesterresa. Något ovanligt då eftersom mor och far var egna företagare och drev bageri. Men i alla fall - vi var utanför Kalmar. En liten ort som hette Trekanten. Uppvuxen i karga Norrbotten där blåklinten möjligen fanns som odlad - även i politiken var den sällsynt här även om jag då inte hade något begrepp om det. Lena - barnet i familjen vi gästade - var jämngammal med mig. Vi var ute och sprang i trakterna och jag fick se vackra blåklint ute på ett fält. Jag rusade givetvis ut och skulle plocka. Lena som var på hemmaplan stannade upp där "gräset" blev meter högt. Men jag rusade vidare - till en arg gubbe skrek och hötte med näven. Hade "ungdjäveln" inget vett som sprang och trampade ned på veteåkern!

Så egentligen började min kontakt med blåklinten på ett mycket fasansfullt sätt för en 7-åring!

Tack Lotta! Tur att Jens, Sara, Lisa och farmor Ylva har Dig!

Godnatt alla!

Icke godkänt "examensarbete"!

Har just kommit tillbak efter ett par timmars sejour i Sunderbyn. Har skjutsat en kompis till SUS - som Sunderby sjukhus tydligen förkortas - för hjärtultraljud eller vad det nu kan heta. Han var överlycklig över resultatet där allt tydligen konstaterats vara okej.

Hittade mina morgonnoteringar medan jag satt hemma vid datorn och väntade på att han skulle ringa för hämtning. Och då konstaterade jag att det enda jag tänkt skriva om i morse - det hade jag glömt.

Norrbottens Kuriens ledare hade idag rubriken
"Språkexamen är fel, fp". Kan bara konstatera att den som skrivit ledaren knappast tagit del av "kursen" det vill säga ens läst rapporten. Det skrivs bland annat att parterna bör fördjupa sig i hur undervisningen i svenska för invandrare sköts. Ja, det är faktiskt det rapporten går ut på i allt väsentligt. Det ledarskribenten ägnar sig åt är att  lyfta den faktiskt i sammanhanget lilla del som handlar om språktest i samband med medborgarskap - och det är väl knappast heller relevant för de redan svenska medborgare som ledarskribenten lyfter in och som naturligtvis har rätt till sina minoritetsspråk?

Jämförelserna med Pia Kjaersgaard i Danmark klingar också väldigt falskt. Förbättrad undervisning i svenska för invandrare - inklusive språktest - är den fråga som Karin Ahrland drev för folkpartiets räkning - förmodligen långt innan namnet Pisa Kaersgaard hade uttalats åtminstone i Sverige. 

Vid sidan av jobb är förmåga att kommunicera på landets språk den viktigaste nyckeln till en

fungerande integration. Vetenskapliga rön bevisar att personer som talar någorlunda svenska

klarar sig bättre på arbetsmarknaden. Att då somn ledarskribenten påstå att det inte är en nationell angelägenhet att lära sig svenska är fullständigt befängt.

Ledsen men betyget på detta "examensarbete" - ledaren - kan inte bli annat än Icke Godkänd.

Såg att Stefan målat om sin valbyrå - så visst nyhetsvärde fanns det väl på den också. Det ska i alla fall rendera i att jag ska länka in en perment länk till Stefans blogg - vilken han gjort med min. Så kan ni själv njuta av valbyrån på foton.


Absolut Gültzaudden

Gültzaudden var gårddagens tummelplats för länets politiker. Både centerns Stefan och socialdemokraternas landstings- och riksdagskandidater hade sina respektive presskonferenser där. När jag ser Stefans melonfärgade skjorta kommer jag ihåg en elak historia om centern - många, många år innan alliansarbetet. Det sas så att centern var som en melon - grön utanpå men röd inuti. Och till Norrbottens Kuriren har Stefan lyckats sälja in att den gamla valbyrån är årets nyhet. Annars lär väl den vara jämnårig med det gröna håret - som vi inte ska få se i årets valrörelse.

Det politiska budskapet från socialdemokraterna var tunt - det är träden och skogsnäringen som ska rädda välfärden. Hade det varit samma journalist på centerns och sossarnas presskonferens kunde jag tro på sammanblandning.

Ledaren i NSD tycker att sossarna varit dåliga på att ta tillvara avgående riksdagsledamöters erfarenhet. De nämner Leif Marklund från Piteå som för 8 år sen lämnade riksdagen vid 55 års ålder. Ledaren tycker att han bort få större uppgifter i kommunalpolitiken. Nu höjer OA flaggen för att Birgitta Ahlqvist och Lennart Klockare - att dessa bör tas tillvara bättre. Med tanke på så lite avtryck dessa gjort så borde det onekligen finnas krafter kvar.

Annars delar jag PG Sundström och Björn Sundgren, jägarrepresentant respektive länsstyrelseföreträdare, uppfattning att björntilldelningen ska avgöras regionalt av vår egen länsstyrelse. Bara det faktum att Naturvårdsverket gripit in och stoppat ett bygge vid Aleån - med hänvisning till strandskyddet - gör att denna myndighet måste fråntas det mesta i beslutsrätt som rör vårt län.

Och dagens skratt bestods av Risto Pekkala. Han tycker att det måste var slutsjunget i kommun-fullmäktige i Luleå. Åtminstone när det gäller religiösa sånger som Den blomstertid... Risto har tydligen använt sig av den "mogna" varianten till demonstration att sitta kvar i bänken när vi alla andra har rest oss upp och sjungit.

Nu ska jag dra igång dusch, kaffe och färd till jobbet. Ska skrivas till Vårt Luleå, svaras på enkät från PRO, korrekturläsa åt Thomas och avverkas en del andra dåliga samveten.

Det kan väl bli en och annan rad i förtroende senare under dagen.


Kd-tinget börjar på torsdag

Jag skrev i morse att Kd-tinget hade börjat men det börjar på torsdag. Partiledaren hade påpassligt talat om vad han ska delge tingsdeltagarna på torsdag - hederlighet blir det. Fast är det så hederligt att redan på måndag basunera ut vad han ska säga på torsdag. Hur kul blir det att komma och lyssna då? Men det blir säkert bra- hoppas du får vara med Magnus.

Nå mer än så om politik har jag inte att delge er. Det enda jag använt folkpartiet till idag är att vara in och låna toan för mig och tjejerna. Efter fantastiska närmare två timmar ute på Aronsbadet. Jag har varit där tidigare - men efter dagens besök är jag beredd att propagera för fler liknande bad i kommunen. Visst är Näset hemma i Sunderbyn fantastiskt - med sin hårt "vågade" sandbotten och långgrunt. Men här på Aronsbadet är ju temperaturen i vattnet förhållandevis "medelhavskt".

Efter bad och toabesök på fp väntade Clas Ohlsson.  Lovat flickorna en pool som semesterpresent. Det facila priset av 598 kronor lät mer än överkomligt för en pool med 3 meter i diameter. Så vi slog till. Så var det tillbehören. Startpaket för att hålla ett bakteriefritt vatten - 595 kronor. Trodde inte mina ögon - men så var det. Så stegen för 198 bara följde med - trots att de visst ska gräva ner poolen och inte behöver någon stege.

Nåväl - man ska vara glad att man är frisk. Som en nötkärna hälsade doktor Jan-Erik. Men blodtryckpillren verkade inte lönt att diskutera ett slopande av. Men det går att leva med.

Flickorna var less på förmiddagens varmkorvar och vill ringa Yngve och fråga om blåbärsgröt. Dock fick vi höra att där var palt på gång - vilket föranledde ett tjut av glädje från flickorna.

Så palt blev det halv fyra. Snabba ryck till Barnens Hus där raringarna skulle handla upp 160 kronor respektive 100 kronor. Fast farmor fick lägga ut några tior för Sara - och då måste ju Lisa få samma.

Många norrmän där - en liten grabb på cirkus ett år står och sliter i några dockor och säger upprepat till modern; ha. ha. Varvid modern tar den lilla parveln i handen drar honom därifrån och säger; det är ju dockor! Ja säg inte att det sitter i generna - det ojämställda samhället frodas även på Barnens Hus.

Sen blev det Kvantum och inhandling. Snabba ryck ut till Alvik. Sara på fotbollsträning klockanb 18.00, vi kom halvsex.

Så matlagning av farmor Ylva (!) och en riktigt njutbar måltid på altanen i Västbacken avslutade kvällen. Pappa Jens befann sig i Göteborg så det var en kvinnstark församling om fyra personer.

Nu gäller fotboll - noll - noll. Fast fel - men oavgjort är det i matchen Franrike-Spanien.

I morgon blir det återgång till mer normal dag - fast inte lika härlig.Inget badväder

Känner jag mina barnbarn rätt bryr det sig inte om termometern när det gäller bad. Och ett löfte är ett löfte - så visst får det bli Aronsbadet idag - trots att det bara är 13 grader och det drar kallt från altandörren även denna morgon. Bara de inte propsar på Näset - i älven går jag absolut inte än. Så då vet ni att idag har jag semester på "rikt".

Det ar spännande matcher i går - för mig har tydligen intresset ökat sen Sverige åkte ur. Lite sen i starten. Kul att Ukraina - som tydligen är med första gången - gick vidare.

Selma har namnsdag i dag - det förde mina tankar till Lennart Lindström. Lennart och jag som kallades Fridolf och Selma. Vad svårt det är att ta till mig att Lennart inte finns längre.

Kd har inlett sitt riksting och Göran går till val på ett hederligare Sverige. Är det föresten inte centern som brukar ha sin stämma den här årstiden? Alltid vid midsommar - har jag missat något. Kan det vara så att de brutit en så lång tradition?

Ser i DN att äldre känner sig ensamma och otrygga. De får väl tala med Djurvårdsmyndigheten (heter det så?). De har ju fixat så att korna måste få komma ut och nu det senaste om att hästar inte ska få vara ensamma.

Det var ynkligt lite inspirerande i tidningarna i dag. Däremot en oroande notis i NK - Rolf Nielsén ställer tillsvidare in krönika, bloggande och filgudier. På grund av sjukdom. Får allt ringa idag.

En inressant grej var det faktiskt i NSD - signaturen Skattebetalare som skriver om Jopikgården och som stöttar folkpartiets linje i den frågan.

Ett användbart tips

Ett användbart tips; du som avskyr telefonförsäljare - skaffa dig Nixnummer. Ring 020-277000 och följ instruktionerna. Min tillvaro har övergått från ett inferno av försäljare och även knäppgökar som ringde till ett riktigt rofyllt tillstånd. Kostar nada!

Men dessvärre verkar det inte funka med mobiltelefonen. Om ingen vet bättre där än jag?

Kommer ihåg detta för att ett 0290 riktnummer jagar mig sen flera veckor. Jag blev nyfiken och ringde upp och det visade sig vara comhem som ville sälja något. Så har du ingen god vän i Hofors-Storvik och inte vill ha fler comhemtjänster kan du med fördel knäppa bort 0290 nummer.

TestingTest rubrik Ja se på - f---farmor det gick åt pipan

Nu testar jag om att skriva i word och klistra in. Är så tråkigt att inte kunna använda lite snyggare stilar och storlekar.
 

Nu testar jag om att skriva i word och klistra in. Är så tråkigt att inte kunna använda lite snyggare stilar och storlekar


Ja, ha det funkade ju - först fortsatte skriften med den sist använda i testet - men nu har jag hittat en knapp som fixar detta tror jag.

Alltså  någon annan som använder samma typ av blogg - borde jag hitta fler stilar, typsnitt, storlekar någonstans inom bloggen?

Vad som inte funkade i kväll var fotbollen. Jag överlevde halvlek och var med när andra halvlek började. Men sen vaknade jag av mobilen - försent att svara. Det var Annika från Jokkmokk som satt med de sina och la sista handen vid sitt väl genomarbetade kommunala handlingsprogram. Tack Annika - nu hinner jag ladda för nästa match som jag inte ens vet vilka som spelar. Men det blir säkert sövande det också - jag är inne i en Skalman period - fast det är bara sovklockan - tack och lov inte matklockan som ringer.

Nu ska jag faktiskt testa om det går att klistra in i rubriken också. men jag har en svag bild av att jag provat förr - och att både det och texten i textrutan intog samma tråkiga stil som tidigare


Kompensera bortfallet

Eftersom jag har semester får jag väl kosta på mig att blogga lite extra - när andra lägger av. Kuriren har tydligen lagt ner nätbloggen för semestern - och herrarna Wästfelt och Nilsén har somnat in - den ena i "reninnerfiléreligionen" och den andra med Linda. Och när jag knappade in på Omnells blogg så möttes jag av reklam som kom från ett parti som ville både livskvalite´t och hälsa. Vore det inte bättre att tala om vilket parti som inte vill det? Så fullständigt intetsägande - fast vi är väl likadana vi måhända.

Säga vad jag vill om Bosse Strömbäck - och det gör jag. Jag har inte riktigt förlåtit honom att han - för att nu inte ta i - for med vilseledande uppgifter till en partikamrat till mig i Boden i våras. Men han lät som en klockren liberal i sina uttalanden i radion i morse. Nu är det ju inte säkert vänsterpartisten Strömbäck uppskattar att jag säger så men jag gör det ändå. Det diskuterades att dagis stängt för personalens utbildning trots att det gått ut tydliga direktiv att så inte skulle få ske utan att ersättningsplatser skulle finnas för de som behövde. Uppenbarligen hade det inte funkat. Reportern pressade Bosse i skuldfrågan. Varvid han tillslut konstaterade: det är vårt ansvar (politikens). Det har brustit i kommunikationen och det ansvaret kan i alla fall inte läggas på föräldrafunktionen. Bra rutet, Bosse!

Mindre kul var en annan radionyhet - i vädret - där det konstaterades att på något ställe i norrbotten kunde regnet övergå till snö. Stackare där borta var det nu var!

Hardangersöm i ljusblått

Ja, det är nog som mor säger - "semester för dig är att jobba tider som vanligt folk". Men jag mår riktigt bra och det är väl meningen med livet. Och rea blev det - jag var på rymmen det vill säga lämnade bilen här för ovanlighetens skull - och hela långa vägen till Lindgrens (på Storgatan) predikade jag för mig själv att jag måste inte köpa för att det är billigt.

Nog stod jag där i alla fall med shorts, tre par långbyxor och två tröjor. Och nöp dessutom i en mockajacka. Nå, jag besinnade mig och köpte vara ett par jeans - modell vänta på högvatten - och med ett vackert hardangerliknande broderi längst ner på vänster ben.

Tillbak på jobbet väntade svärdotter och barnbarn. Så kom vi överensom att om farbror doktorn nu förklarar mig frisk och rask i morgon (väntar inget annat, peppar peppar!) så ska vi ha semester. Är det badväder så blir det bad - annars blir det förstås synd om farmors plånbok för då är det väl inomhusaktiviteter typ Barnens Hus som lockar.

Thomas sliter med kommunernas foldrar - men det blir kanonfina. Och alla är så duktiga med att komma med bra material och material i rättan tid. Det känns som om alla förtroendevalda folkpartister verkligen är på tå nu - och ny medlem till Kiruna ramlade in idag. Såg att vi ökat med 30 medlemmar i länet + att vi har 18 på listan vill-bli som ännu inte hunnit betala in avgiften. Thomas mål om 100 nya medlemmar känns inte länge så fjärran - det flesta brukar faktiskt komma i samband med valet.

Noterat har jag också att Stefan bytt foto på sin blogg - förmodligen ska bilden signalera att han är på G mot nya djärva mål och valsegrar. Men lite hotfull ser du allt ut  med den
stora knutna näven - tänk på att alla inte, som jag, vet att du är riktigt snäll.

Och när ska man hinna andas?

Minuterna efter att jag konstaterat att tidningarna genomgår en klar förändring till tunnare och lättlästare så här efter midsommar - så noterar jag att flera stora reor drar igång. Visst är det tidigare än vanligt - åtminstone Lindgrens mode? Men det är väl "semeltendensen" - semlor i mellandagarna - rea på sommarkläder innan jag nästan hunnit börja använda dem. Apropå när jag ska hinna andas.

Och idag börjar jag räkna av semesterdagar. Men eftersom jag fick "sparken" som heltidsfarmor misstänker jag att det kommer att varvas in en hel del jobb redan i veckan. Det finns onekligen en hel del som bör göras innan juli månads utgång. Både som kommunal förtroendeman och som "valledande" tjänsteman. Och det kan väl vara lika bra att göra bort det så kanske det blir några veckors sammanhängande ledighet - efter marknaderna i Överkalix och Övertorneå helgen som slutar den 16/7.

Fast egentligen är det bäst att just kunna varva - bestämma att åka in och göra ett visst projekt - för att sen springa till Lindgrens på rea som jag tänker göra idag. Och sen tillbak i jobb ett ryck - om jag har lust. Och nya morgonrutiner har jag skaffat på semestern - har bryggt en kanna kaffe - ett kaffe som jag ska avnjuta på "baksidan" som är den soliga sidan den här tiden på dygnet. Om två veckor är där än ljuvligare - då njuter jag av byns tystnad samtidigt som jag kan ana samhällets puls med lagomt ljud från bilarna som susar förbi på 97:an.

Matchen i går var det ju milt sagt puls i - om än inte av den angenämare sorten. Säsongerna gick ihop lite även där - kroppskontakerna liknade mer hockey än fotboll. Och eftersom Holland snabbt hamnade i underläge så fick jag hålla på dom igen - gillar förlängningar och straffsparkar - det hör VM till. Men nu blev det istället ytterligare en förlust att lägga till Sveriges.

Och även Björsby Handelsträdgård har drabbats av "semelsyndromet" - att finnas även under icke-säsong. Tänk så strängt det var tidigare att plantsäsongen var under en kortare tid. Efter midsommar var det tji att hitta och näst intill förbjudet att sälja sommarplantor. Nu kan man faktiskt vänta och fynda till kanonpriser. Å andra sidan är sommaren så kort så ska jag hinna njuta är det nog bra att pelargonierna står där i sina krukor.

I Kuriren var annars horoskopet det mest livgivande. Idag ska vi Vädurar med stor framgång ta hjälp av en begåvning vi sällan använder. Vad det nu månde vara - vi får väl tipsa varandra!

Och i NSD påstår en minister, en namne till mig, att svenska vården har ett gott renommé - internationellt. Fast vi kanske ska byta regering i höst så den får en chans att även få gott renommé hemmavid också - I Pajala och andra kommuner runt om i länet.

Hilding H i Piteå är glad för nu finns inget hinder för casino i Piteå. Nä, tacka den statliga utredare som sagt att spel på casino handlar om socialitet!

Och ljuva sommar och semester - det drar kallt om mina fötter från den öppna altandörren!

Håller på Holland!

Nu har jag bestämt mig för att hålla på Holland - Els hemland fick avgöra. För annars har jag för mig att jag från och till haft de temperamentsfulla (små?) portugiserna till favoriter också.

Eftrer det här VM:et - har inget med gårdagens förlust att göra - har jag insett att mitt intresse för fotboll är ljumt - förhållandevis. Stefan Tornberg klipper banden idag - det gula och det blå - som han haft runt höger arm. Säkert något som riktiga fans har haft - och jag har inte hört talas om det ens.

Fast mest less blir jag att höra eftersnacket. En intervju med Lagerbäck inleds med att reportern med odesmättad stämma klargör att nu har Lagerbäck avverkat presskonferensen. Det lät ungefär som inledningen på en presskommuniké när gamle kungen låg för döden. Och så längtar någon efter en ny förbundskapten som inte beter sig som om presskonferenser är samma som dödsstraff.

Och så kräver de hans avgång - just när jag lärt mig vad han heter. Fick för mig i tidernas= VM:s -  begynnelse  att en känd skribent felaktigt kallade honom Lagerbäck - tack och lov avhöll jag mig från offentlig kritik. Ikväll förstår jag att jag blandat namnet med en viss herr Lagrell - ur vars mun det väl ändå hoppat en och annan groda? Eller är jag fel ute nu också?

Stefan Tornberg  gör också avbön om att förlusten inte är regeringens fel. Fast nidbilden av Ringholm "nitar" han som en riktig femetta som förtjänar
länkning. Ovanligt elakt för att vara Stefan. Det blir mycket Stefan nu - dels för att jag tycker hans blogg gör skäl för namnet dagbok - det ska skrivas om än inte varje dag så ofta om det som hjärtat är fullt av och inte alla gånger så genomtänkt behöver det vara heller. En blogg handlar för mig om att bjuda på mig själv. Det andra "delset", förbehållet ,handlar om att andra poltikerkollegor inte har samma synsätt på bloggandet som Stefan och jag. Lång utvikning - sån är jag också!

För övrigt ligger proffbloggarna nere också till exempel så slutade Rolf Nilsén med ett "kåseri" över Linda Rosing kallat "Linda forever". Så blev det tydligen också för han har inte återkommit sen i onsdags.

Men i morgon kommer riktiga papperstidningar! Och den här veckan kommer dessvärre inte bli lika lat och rolig som jag tänkt mig. Lotta följer inte med Jens på jobb i veckan - så barnbarnen är inte utelämnade till sin farmor. Men eftersom jag jobbat hela dagen idag för att ha tid med Sara och Lisa så kommer de nog inte undan helt.

För övrigt upptäckte jag att jag hade glädje av den gamle härken, förlåt Bloggen, även när jag skulle skriva reseräkningar. Ni vet det är inte kul med en hög parkeringslappar varav vissa legat på golvet i bilen och fått sig en dos avdomnad cocacola eller liknande. Sen ska dessa sorteras. En del har rejäl dag- och tidsangivelse andra bara vecka och år och så en blek notering om veckodag. Sen ska dessa passas in till sammanträden.

Det var då jag såg möjligheterna med HONOM - Bloggen som ofta trilskas som en härk - men som nu kunde han vara till glädje också och reda ut varför jag spenderat 50 kronor på en parkering på lördag -  en avgift som gällde till måndag fm. Herre Gud hur kul har jag haft och kommer inte ihåg? Men då visste Bloggen att jag varit och tittat på skid-SM - och fingret som alltid har för bråttom betalade någon timme för länge.

Nä, du, kompis - det var jag själv som betalade ingen annan! Man får betala för sig här i livet - som hon sjöng Barbro Hörberg - fast det handlade nog inte om parkeringsavgifter.

Ytlig är jag - nu ser jag att Holland inte spelar i det vanliga oranga - så nu kan nog udda var jämt vem jag håller på. Förmodligen den som hamnar i underläge - sån är jag också.Dagen efter

Dagen efter - i flera hänseenden. VM är slut för Sveriges del och midsommar är slut för oss andra. I dag är en helt vanlig söndag. Och de som inte har semester återgår till jobbet som vanligt i morgon. Själv ska jag vara ledig i fyra dagar - med bakjour. Ska ha hand om barnbarnen.

Skandaler som kan knytas till kungahuset är fortfarande större nyhet är fotbollsskandalen. Aftonbladet toppar med att en vän till Carl Philip kraschat med och blivit överkörd av sin egen båt. Misstänkt grovt sjöfylleri. Expressen toppade också med den nyheten - men har nu ändrat till fotboll. Sportredaktionen vann över "Se och hört" redaktionen.

Apropå kungligheter så skulle ju rubriken på 249 kronors klänningen vara H ennes M ajestät Madeleine - ingenting annat.

Verkligen inte mycket att delge er ur nättidningarna denna morgon. Inte ens rubrikerna om Sveriges VM förlust inbjuder till kommentarer. Tror turneringen är så utdragen att ammunitionen åtgått redan till hotade testiklar och ömmande ljumskar. Dock upptäckte jag ytterligare en oblygt försök att pådyvla mig reklam. Expressens webb TV som skulle spegla fansen besvikelse inleddes med reklam för Oddset och fortsatte sen med andra förföriska toner om att spela bort pengar. Sen funderar jag fortfarande över "glasögonreklamen" i DN - börjar den alltid med Maud Olofsson eller är det bara slumpen?

Apropå förlusten i fotbolls VM påstår en av mina bloggkollegor att det är regeringens fel - kan väl inte bli annat med muntergöken Ringholm på läktaren. Det behövs en borgerling regering för medaljer hävdar han. Ja, se bara på friidrottens framgångar under ledning av förre partiledaren för folkpartiet - Bengt Westerberg. Så visst ligger det något i Stefans funderingar.

Själv tröstade jag mig med att se matchen Argentina - Mexico senare på kvällen. Den bjöd på spänning och turneringens vackraste mål hitintills. Jag måste erkänna att den bedömningen inte vilar på att jag sett så särskilt många mål tidigare i denna turnering - men det var ett strålande tillslag med milimetrarna på rätt sida överliggaren.

Och eftersom jag ska vara halvledig till veckan så blir det expen några timmar idag. Ska beta av och se vad som är kvar av kommunala "åtagandelappar" och försöka få ihop och ut lite information till valledarna.

Och luften gick ur!

Och luften gick ur matchen med stort M innan jag ens hann bänka mig. Tog in de sista resterna efter grillmiddagen och då var det redan 1-0 i baken. Förflyttade mig hem på tre minuter - och så var det 2-0 i baken.

Bilen skinande blank både utvändigt och invändigt - men det tog mig hela dagen. Måste ju hela tiden anpassa arbetet så att jag kan befinna mig i solen - soldyrkare som jag är.

Men nu ska jag hjälpa di svenske - Ljungberg höll nästan på göra mål - så det räcker att jag bara tänker på dom.

Gamla midsommardagen!

I är är gammalt och nytt i symbios. När midsommar var en rörlig helg - vilket det åtminstone var 1904 - var midsommardagen alltid den 24 juni. Och 1904 då föddes min faster Henny Helena Åström som den första i farmors "barnaskara" av tre biologiska barn. Att det inte blev fler berodde på att hon blev änka 1910. 1924 utökades barnaskaran med att min far blev fosterbarn där tre månader gammal. Bodens barnavårdsnämnden eller vad den nu hette annonserade ut pappa till den som krävde minst ersättning för att ta hand om honom!

Ibland när jag tar del av hur illa barn far i sina biologiska familjer tänker jag att de kunde haft samma "tur" att bli utannonserade om komma till någon som verkligen älskar dem.

Och jag är alldeles förfallen - trots en non-alcoholic midsommarafton har jag dragit mig till klockan 09.00. Aftonens tillbringades annars med att göra ingenting. Vilket är påfrestande. Inte kan man ställa till att göra nytta - putsa fönster och sånt. Det nyttigaste var att jag åkte och köpte potatis till mor på Kvantum. Efter den resan var telefonen försvunnen - mycket sökande. Ringde min egen telefon varvid en käck röst svarade "Jeanette på Kvantum". Bara att åka en resa till och hämta.


Efter en utsökt midsommarmiddag utomhus - soligt och varmt bara vindarna som var lite ostyriga - så fick gänget för sig att vi skulle åka till Sikfors. Fick för mig att styra över Piteå - istället för den vanliga vägen över Älvsbyn. Och inte nog med det - jag tog väg 373  mot Arvidsjaur söder om Piteåälven. Saknade förstås kartbok och hade nog hamnat i Arvidsjaur om jag inte ringt Åke Cederlund som guidade oss över Roknäs, Sjusnäs, mot Bölre och vidare mot Borgfors och Sikfors. Jag måste erkänna att där vägen var som smalast och lerigast undrade jag om den gamle militären Åke verkligen kunde sin karta. Men visst hamnade vi till slut i det fantastiskt vackra Sikfors. En riktig nostalgitripp då samtliga i bilen firat minst någon av ungdomens midsommaraftnar där.

Matchen med stor M äger rum klockan 17.00 - då måste resten av dagens planering utgå från detta. Synd att det inte var en riktigt sen kvällsmatch. Risken är väl att hulliganerna inte hunnit supa skallen av sig när matchen är slut - så oavserr resultat har det fortfarande ork att "fira" med bärsärkagång lite här och var.

I Expressen dissikeras ett annat M - H ennes majestät M adeleine - som sägs bära en vit klänning från HM som kostar 249 kronor. Hon gör det för sin kompis skull som jag känningar in hos HM.

Och någon drottninglik varelse - Mary i Danmark kanske - sägs ha käder som stramar över magen vilket får tidningen att dra slutsatsen att 9 månaders Christian? ska få ett småsyskon.

Och Stefan har fått sin 11 111 besökare
vilken han påstår kom genom en som länkade sig vidare från min blogg. Det verkar vara olika statstik som våra webmasters består oss med. Stefan vet till och med vilken ip adress som gjort besöket.

Och idag får man - även om det skulle varit faster Hennys 102 födelsedag - göra nytta så nu blir det handtvätt av bilen.


Svag för centerdrömmar?

Morgonen var inte så inbjudande klockan fem - med mulet och blott 14 grader - så var  sängen attraktivare särskilt som tidningarna inte var i lådan. Så det blev inte uppstigning för klockan sju. Och nu är klockan redan 8.45 - så länge brukar jag inte läsa och skriva krönika på vardagarna.

En opinionsmätning som nämndes på TV skickade in mig på
DN:s nättidning. Där möttes som vanligt av det jag trodde var en glasögonannons. Har tänkt varje gång att det var tusan vad lik Maud Olofsson den här modellen var. Men idag var det Göran Persson som "visade glasögon". Det visade sig vara reklam för DN som på temat Hur mycket förskönar de ville få oss att förstå att vi ska läsa DN för deras kritiska granskning. Små förändringar i Temon - en uppgång för fp och en nedgång för m var de största rörelserna men inte statisktiskt säkerställda - tror jag. 0,4 % mellan blocken - vilken rysare det ser ut att bli!!

Valvarning till hyesgästerna på Sandgatan! Driv på för att få bindande löften före valet - annars blir nog julklappen att ni tvingas flytta i alla fall.

Och i Råneå flödar ljuset - gatlampor på årets ljusaste dag. Det här skulle kunna vara kuriosa att skratta om om det inte vore så att det snarare är regel än undantag. Jag har påtalat detta i tio år - och snarast blivit häcklad för det än att det åtgärdats.

Och tack och lov att länsrätten mildrade straffet för den 45-åring som lämnat en kasse returpapper vid en överfull container. Renhållningen blev tagen i örat för slarvet att inte tömma i tid. Men nog är det förfärligt att rättväsendets resurser ska användas till såna här rättegångar för att inte tala om den med den 77-.åriga damen och stekpannan. Är det ingen som fattar att tiden är ur led?

I noterat får Conny Sundström, kd, rådet att bära en tröja med texten Conny nr 1 istället för den randiga alliansorganga han hade på fullmäktige. Detta som ett led i kampen mot Erik Josbrant som puttat ned Conny till 2:a på listan.

Och i går såg jag på Tornbergs blogg att kommunalrådet  Karl Petersen när centerndrömmar. Han låter sig välvilligt fotograferas när Camilla Hansen lockande håller fram kakfatet och bjuder på centerdrömmar (bakade av Anna Greta S?). Nu kan man ju fundera om det handlar om det verkligen handlar om ett politiskt frieri eller om karln bara är snål? Häromdagen kom han nämligen inspringande på ett sammanträde med två påsar i nävarna. Klart upphetsad över att han fixat två påsar mandelpotatis - från just centerpartiet.

En som däremot väl närmast måste få mardrömmar är kvinnan i ceris snett bakom Camilla. På samma foto som kommunalrådet Karl P (S). Detta kommer att användas emot dig, Berit!

Två länkningar - det du Magnus!

Och Glad Midsommar till all släkt, alla vänner och övriga läsare av min blogg

I grevens tid...

I grevens tid kom hon hem - Kerstin i Juoksengi. Hon meddelade tidigre i våras att hon gärna ställde upp på listan och hjälpte till att åter placera folkpartiet i kommunfullmäktige i Övertorneå. Men sen reste hon iväg med husbil ut i Europa - och vi har inte fått någon kontakt med henne. Men - igår kom hennes kandidatförklaring. Och som genom ett under var listan fortfarande i manusversion - så nu står hon på 6:e plats som tänkt var.

När jag ändå var till länsstyrelsen passade jag på att jaga blommor. Först blåklint som jag fått tips om skulle finnas på Åhlens i konstgjord version. Och visst, kanonsnygga! Tack Viveka! 30 pengar per kvist och jag köpte hela lagret om 9 stycken.

Sen var det oranga pelargonier som jag jagat till de tre krukor som gapar tomma hemma på bron. Och det har inte varit lätt. Men till slut - Blomdesign ute vid Laitis. Och inbilla er inte att stora Växtriket är billigast och bäst - här var det samma pris som där men mycket kraftigare blommor - och riktigt folkpartioranga! Förresten hade Växtriket också konstgjorda blåklint men 10 spänn dyrare än Åhlens och mycket fulare.

Före länsstyrelsen och Kerstins kandidatförklaring gjorde jag faktiskt - förhoppningsvis - mitt sista kommunala uppdrag före sommaren. på senaste Tillväxtutskottet fick Börje Lööw hoppa in som ordförande då Karl P måste gå till tandläkaren. Börje var ju vald justerare och det går ju inte ihop med justeraruppdraget. Såg att Börje blev orolig att inte så svinga klubban så jag föreslog mig själv som justerare. Detta värv fixade jag i morse. Och fick då önska trevlig sommar till den alltid lika trevliga personalen på kommunledningskontoret - det som var där i alla fall - och trevlig sommar också till er övriga!

Till Magnus som tycker folkpartiet ska skicka mig på kurs så att jag länkar bättre på min blogg vill jag säga att jag faktiskt kan - men jag är LAT. Och faktum är att jag är humanist - så vissa sidor vill jag inte alls länka till! Men jag lovar någon bot och bättring i alla fall.

Och nu ska ni få veta vad "socialitet" är. Det är när du är på casino och spelar. Men spelar du poker på nätet eller annars ensam då handlar det inte om "socialitet". Det gäller att svänga sig med fina ord så staten kan ge alibi för fler casinon!

Senare idag fastnade jag för ordet Kattrakande. Men nu Magnus, fick jag problem. När jag länkade till Stefans sida så fortsatte texten med länkfärg och understruket. Så länken finns nu längst ned. I alla fall tycker Stefan att kattrakande med sjukskrivna måste upphöra. Och jag delar till fullo hans uppfattning. Vilken "välfärd" i socialdemokraterna Sverige! Men åter till ordet, kattrakande, var kommer det ifrån. Nu måste jag hem och läsa Pelle Holms bevingade ord.    
Kattrakande.

Nu tänker jag stänga det här panget -  expeditionen - för idag. Måste trappa ned på jag kan njuta av Midsommaraftonens lugn

Mörkare tider

Nu lär vi gå mot mörkare tider - och idag ser det i alla fall inte ljust ut för sommaren. Tempen krupit ned till 13.5 och regn och mul.

Och apropå mörker passar det väl att kommentera Mårten Ströms blogg. Han kommenterar alliansens blogg med rubriken Vem vill på på den middagsbjudningen? Ganska typiskt sossegirigbukar att förvänta sig gratis mat och gräddfiler. Och så påstår han att i övrigt innehåller förslaget bara privatiseringar. En tia, Mårten,  för varje gång ordet privat - eller privatisering förekommer i vårt budgetflörslag! Hör av dig när du räknat - men räkna inte med att du blir rik!

Det kostar på att spela fotboll - även om det är från sidlinjen i match som barnbarnet spelar. Har haft  - och har - en molande benvärk. Vilket förorsakat lätt försovning - stängde väckarn klockan tre och hoppades att somna några timmar vilket jag också gjorde. Lite för länge!

Har sen ett tag infört en ny morgonvana - TV:n får gå med repriserade nyheter - främst regionala nyheter. Bra för en som inte hinner med nyhetern på kvällstid. Har noterat att jag kan höra nya ord och uttryck även vid 58 års ålder. idag var det "socialitet". Säker helt ok och jag begrep vad som menades men det kändes ändå högtravande och konstuerat. Men ska det vara fint så ska det, som farmor alltid sa.

Och i morgonvanan ingår förstås att skriva tidningskrönika - det är då jag samtidigt lyssnar på TV-nyheterna. i går glömde jag trycka på sändknappen varvid två personer i alla fall hann höra av sig innan jag kom till jobbet och hann åtgärda. "Jag har inte fått din krönika - men har läst bloggen så jag vet att du lever". Visst är det  ett väl fungerande trygghetslarm, så säg?

Och hyresgästerna på Sandgatan har tur att det är valår. Med hjälp av oss gruppledare har de lyckats få fru Tekniska Nämnden - Margareta Lindbäck att backa om rivningen. Snacka om framgångsrik opinionsbildning - det är minsann inte varje dag sånt händer. Vart fjärde år ungefär!

Och i konkurrenttidningen NSD - Sandgatan var hämtat ur NK - skriver ledaren om att plattskatt skulle gynna storbolagsdirektörerna. Skrivet så man ser den lille fete direktörsgubben med kubb på flinten och cigarr  i handen. Men så tänkte jag - 360 000 i månadslön? Nä, det kan inte vara Folksams vd , socialdemokraten Anders Sundström de menar - han är ju SÅ förträlligt kompetent så han har väl närmare fem miljoner i månadslön. Inte futtiga fyra miljoner som den storbolagsdirektör NSD:s ledarskribent skriver om.

Ska sossarna verkligen klara en valrörelse till med potentat efter potentat som inte alls lever som de lär? Eller som en en ganska nybliven medlem funderade - hur kan de människor som anser sig små och svaga överhuvudtaget tänka sig att rösta på sossarna. Det är ju ljusår sen sossarna var ett parti för vanligt småfolk!

Zlatan, släng dig i väggen!

Alltså, efter en fotbollskväll på Myggvallen i Rutvik - eller Knottvallen som ungdomsplanen tydligen kallas - säger jag bara, VM i all ära - men släng er i väggen Zlatan & co. Här handlar det inte om testiklar som tar skada av deodoranter - och som det till råga på allt "forskas" om. Här är det livsglädje att se 7-9 åriga tjejer spela fotboll - rena hälsokuren är det. Fast förlåt Zlatan det var Beckham som hade problem med testiklarna!

Och Sara vann sina två matcher - första som utespelare och andra som målvakt. Målvakt för första gången! Men det märks redan skillnad mot i fjol - nu är det viktigare att vinna och viktigare att jämföra hur många mål man gjort! Skulle vara kul att se killar i jämförbar ålder - misstänker att tänket om att vinna kommer fortare där! Sitter de i generna?

Kul att höra en pappa som sa till sin Alice (tror jag hon hette) att inte tror jag du brås på mig för så här bra - som du är - var jag aldrig. Du måste nog brås på mamma!

Och så - vilka fantastiska ledare - kommer ihåg att uppmuntra varenda unge. Ingen osund tävlingshets - det är nog snarare vi far- och morföräldrar som står för den.


"Segern" firade vi med glass på Statoil i Gammelstad!

Inte mycket politik i det här inlägget - eller så är det just politik det här handlar om!


En god mulen, regnig morgon!

Vaknar upp till en god mulen, regnig morgon. Sommarsolståndet - lär mig aldrig om det är så att det står still idag och att vi direkt går mot mörkare tidigare. Eller om det stannar upp någon dag till. Men spelar roll - det märks i alla fall inte. Och numera är det ju så att riktiga sommaren börjar först efter midsommar. Annat var det förr - då började sommaren när skolan slutade och det låg en evighet framför en.

Och matchen - jag menar inte kommunfullmäktige - gick som den skulle 2-2. Fast det kanske var så med fullmäktige att det också blev oavgjort? Men i alla fall vann våran Thomas matchen mot Karl P som tittade så djupt på bänken att pannan nästan slog i. Inte kan det vara så kul för honom att höra hur Börje Lööw brer ut sig med beskrivningen av kommunledningen som "JAG och Karl Petersen". Ungefär som om det vore Börje Lööw och hans assistent Petersen som Bo Östman så träffande beskrev det vid något tidigre tillfälle.

Expressen hade inte refererat "våran kommunfullmäktigematch" men hade väl 18 rubriker med fotboll. Nu är det tydligen lördag som gäller mot Tyskland. Tyskland var ett av mina favoritlag tidigare när jag med större intresse följde fotboll. Kraftfulla, stabila och lite råa - faktiskt! Fast jag hade många favoritlag - Brasilien, Holland - och så laget i mitt hjärta Sunderby SK i division 5 Mellersta kust.

Det blir ingen riktig sommar innan jag fått vara på match på Byvallen (OBS!! inte Byavallen som våra inflyttade bybor ofta säger). Ikväll är det match - men då ska jag till Myggvallen (eller annan plan) i Rutvik med en blivande damstjärna - Sara Sundström - och henne kompisar.

I DN och SvD är de något mer åerhållsamma med fotbollsrubriker - även om också dessa toppar med 2-2 matchen. I Sv D går att läsa att matematik ska uppvärderas som ämne på gymnasiet. Sorgligt sammanträffande att Luleå då har en fjärdedel obehöriga lärare  just i matematik - obehöriga lärare ett tema som även ledare i Norrbottens Kuriren tar upp.


I Krönikan NK kan jag läsa att Camilla Hansen uttalar att blir hon kommunalråd så blir det med alliansen - välgörande uttalande. Förvisso skulle väl vi övriga borgerliga partier egoistiskt sett "vinna" på ett borgerligt parti mindre. Men eftersom vår gemensamma starka övertygelse är att ta över så fortsätter vi hålla ihop och jobba för det. Ett alliansövertagande skulle ge förutsättning för riktigt breda lösningar - mycket större än den hand Karl P räcker ut - så länge Lööwet hänger i hans rockskört.

Fast sossarna kommer att bli farliga i år. Det måste finnas en hemlig taktik. För vem kan lista ut strategin bakom att sossarna har möte i Mörön. Med migrationsminister Barbro Holmberg - om sysselsättning.
Invandrare - integration - sysselsättning och Mörön? Hur hänger det ihop?

Och det blir långt det här - men avslutningsvis konstaterar jag att en partikamrat skämt ut oss. En folkpartistisk styrelsledamot i ett kommunalt bussbolag i Varberg. Har fuskat med biljetten! Dessvärre smyger sig dödssynden girighet även in i våra led! Dock ska sägas till hans fördel att han omgående lämnat alla förtroendeuppdrag. Det är mer än jag kan säga om de flesta andra girigbukarna som avslöjats.

Ska senare idag granska mina "fullmäktigepapper" och se om jag har några Sett och Hört kommentarer där.


Svenska jordgubbar

Nu har vi avätit en härlig sommarlunch  med pajer av varierande sort, salami, lufttorkad skinka, ädelost, melan - och svenska jordgubbar.

För säkerhets skulle fick vi ta den på expen - vädret vandrade fram och tillbaka på förmiddagen.

Har skickat ut Jens ur fullmäktigegruppen och tagit tillbak Thomas. Det får väl vara någon måtta på "ledigheten" för Thomas. Och det känns tryggt att ha med honom - Thomas vår skolspecialist. Skolan - kanske valets viktigaste fråga. Även om det är svårt att gradera!!

Nu drar vi till budgetfullmäktige - tänk om det skulle bli en riktigt varm, mjuk och saklig debatt idag. Som dessutom slutade i någorlunda rimlig tid. Thomas tänker i alla fall lämna 20.30 för fotbollen - men då hoppas jag verkligen att vi är färdig sen flera timmar.

På återhörande

Främlingsfientliga takter i Luleå igen?

I går kunde vi läsa i båda våra lokaltidningar om en flyktingfamilj i Råneå som trakasserats. Det lät inte som om det var första gången - och mellan raderna läste i alla fall jag att det var främlingsfientliga motiv. Bad igår kommunledningen kontrollera uppgifterna - för en eventuell politisk markering. Att bli utsatt för främlingsfientlig trakassering ska inte förekomma opåtalat i vår kommun. Särskilt kränkande att det skett i hemmet.

Dagens tidningar var skåpmat det mest  . Expressen fotboll, fotboll och åter fotboll. Beckhamns testiklar i fara på grund av deodorant visar test! Efter fotbollen och testiklar kom gamla och nya mord i snabb följd.

Intressant läsning i Norrbottens Kuriren ( ja jag vet att jag är slö med länkning) om arbetsmiljöoproblem hos Almi - helt uppslag. Extra lönepåslag när enkäter om bra arbetsmiljö visar på bättre betyg. Fiffigt grepp må jag säga.

Få se vad som händer på SSAB - cheferna har beviljat sig själva tioprocentiga lönelyft men vägrar i sten att gå med på fyra till arbetarna. Här är lönerna lika sanslösa som för regeringen, Ullberg 6,.6 miljoner i årslön. Inte undra på att det mullrar.

Annars fick jag en del kommentarer på min blogg i går kväll - särskilt den om "lealösa" centern. Någon  konstaterade bland annat att lagkänslan inte är särskilt stor inom alliansen och att vi ska göra upp i omklädningsrummet. Ja, helst ska man ju ha klart för sig vilket lag man spelar i när man går ut från omklädningsrummet och in på planen.

Och idag blir det den sedvanliga picnicen i Stadsparken innan budgetfullmäktige - vädret ser ut att vara med oss.

"Gravade" hundar och kramar


Märkligt fullmäktige i alla fall. Thomas som fick permis har lyssnat på radion - och säger att det är helt annorlunda att lyssna på radioreferatet när han har "bilden" i sitt inre. Jonas Brännberg - som vi närvarande kan uppleva som en god debattör - upplevde Thomas inte alls lika bra i radio perspektivet. Tack och lov för det då!

Om jag  för en stund lämnar kramar och gravade hundar - kan jag undra varför Staffan Eriksson - som enligt uppgift har timeout från politiken - helt plötsligt var med på fullmäktige? Nu tillhörde han ju en av de som lämnade i förtid - han kanske plötsligt kom ihåg att han hade timeout?? Synd för utgången av omröstningen att du inte var med i alla fall! Fast han var ju långt ifrån huvudansvarig för det!

Nisses medborgarförslag om bort med moppar från cykelbanorna fick inget gehör - trots att vi röstade för Handikapprådets kompromissförslag.  I kommunstyrelsen hade jag lust med votering - och kolla hur Anita Geijer skulle rösta - hon som är ordförande för handikapprådet. Men hon är så sympatisk och vill minst lika väl som vi i de här frågorna så jag hade inte samvete idag heller.

Så var det P-skiva för turister - folkpartiet ville ha det även för kommunmedborgare men fick inget gehör.

Plusjobben blev en förfärlig valdebatt
- högern och borgerligheten är elak - sossarna och vänstern vill allas väl. Men Börje Lööw bleknade när jag hoppades att inte arbetslösa skulle behandlas lika illa som sjukvskrivna under sosseregeringen. Norrbottens Kurirens artikelserie är avslöjande - och kom ihåg att direktiven kommer från Hans Karlsson, socialdemokrat!!

Och sen kom då "gravade hunden". Har sällan sett så många sossar uppe i debatten. Skulle vara en katastrof om beslutet om investeringarna i Jopikgården sköts upp några månader. Man måste ju fundera vilka relationer det finns mellan förhandlarna och entreprenören när den senare inte ens löste ut uppsägningen av avtalet och därmed förlängde det med ett år? Och var kommer de katastrofinriktade politikerna in?

Och kramen då? Från en före detta gruppledare. Måhända tyckte han också att det var bättre förr?

Och nu vad som verkligen hänt!

Så nu lite informativt om vad som verkligen hänt i politiken idag. Utskottet i morse - information om heltid- och deltidsprojektet. Anne Karlenius berättade att allt flöt som det skulle.

Fast en liten nostalgisk passus - tänk att det är ett socialdemokratiskt kommunalråd - fast det hette inte så på den tiden - som lärt mig att vara så snabb med tangentbordet - Emil Norberg "kommunalråd" i gamla Nederluleå kommun hade skrivmaskinskurs och det fick jag gå på fritiden - föräldrarna tyckte att flickor ska kunna sånt. Men det är denna snabbhet som gör det lätt att blogga.

Rättvisepartiets motion om temadagar - socialisterna lösning på alla samhällets problem - på arbetsplatser om mäns våld mot kvinnor och sexuella trakasserier  - Anne K föredrog ett svar som alla verkade nöjda med.

Sture Bryggman var och äskade pengar för invigningen av gymansiebyn. Skolchefen var "Ibbe" med skolminister Baylan noterade jag. Och dessutom att vi i oppositionen inte nåtts av vare sig inbjudan till invigningen eller seminariet som är den 29.

Alkoholstillstånd till Quality Hotel till klockan fem på morgonen under Luleåkalaset beviljades. Från min sida mer stor vånda. Efterfesten där "idoler" som Persbrant och Co ska kunna supa skallen av sig. Visa ungdomarna hur det ska gå till i livet!

Annars var det faktiskt inte särskilt mycket på utskottet - utom förstås att en del kom sent - och idag gick samma politiker för säkerhets skull lite tidigare också så  det jämnar ut sig.

Jag återkommer om fullmäktige om jag orkar - och om telefon slutar ringa. Fast i alla fall om jag inte orkar - en kul grej som Margareta Lindbäck bestod oss med  idag - "Glad Pack -  som inte alltid gör oss glad" får vi stoppa i brännbart.
Ledamotslöst, ledarlöst och "lealöst"

Pinsamt är ordet är bara förnamnet - bara Folkpartiet och Rättvisepartiet hade sina partigrupper på plats när enda voteringen på dagens kommunfullmäktige genomfördes. Endast 51 ledamöter av 61 var kvar. Sammanträdet startade med  minus:  två sossar, en centerpartist. en Kd.are och en vänsterpartist. Ytterligare fem hann avvika innan omröstningen. Vem var det som sa att vi är förtroendevalda - direkt av väljarna - i kommunfullmäktige?

Pinsamt är både för- och efternamnet för centerns agerande på fullmäktige. I ärendet som gällde Jopikgården - där en samlad opposition stöttad av sjukvårdspartiet - ville ha återrmiss för att komplettera ärendet så vek centern ned sig för Börje Lööw och Karl Petersen under sittande sammanträde. Börje Lööws löfte om en långsiktig plan ( sen när litar centern på den mannen?) - för övrigt samma som Folkpartiets och alliansens återremissyrkandet fick ut på - fick centern att gå upp och ändra sitt återrmissyrkande till förmån för bifall till Karl P, Börje Lööw och Mårten Ström. Avsaknad av gruppledare är stor - coaching från läktaren mindre lyckad - särskilt som det sägs att "spelarna" inte var särskilt övertygade om riktigheten i spelet. "Lealöst" är ordet på riktig landsbygdsdialekt!

Så när jag biktat mig om det - så kanske jag kan ta mig lite mat och återkomma om vad som hänt mer under dagen.

Ytterligare lik i la(s)ten?

Om jag nu inte fortfarande drömde så tyckte jag mig se uppgiften om att sossarna är de som har flest höginkomsttagare på sina listor - och minst låginkomsttagare - till kommunalvalen om jag förstod rätt. Har försökt kasta ett förstrött öga på TV:n medan jag skrivit krönikan för att få det bekräftat - men har alltid hamnat på nyheten att Anhöriga luras betala liktransport. Närmast lik i la(s)ten jag kommit.

Godmorgon, förresten. Nu har jag fått bekräftat att det var så illa att gårdagens morgonbloggande kom först sen eftermiddag. Vi hoppas det är bättre fart idag!

En till synes oprovocerad misshandel i Råneå och därutöver terror mot en flyktingfamilj. Det är tydligen inte alls lugnt i lilla Råneå heller.

Mycket marknader och andra sammankomster speglas i tidningarna. Jag konstaterade ju i lördags att jag skulle önska kunna splittra upp mig på minst 5-6 olika arrangemang. Det är nästan frustrerade denna ljuvliga tid hur mycket utbud det är. Kanske inte så konstigt att det känns svårt att vara still och leva här och nu - oavsett var man då befinner sig.

Samernas rättigheter och samerna som enda ursprungsbefolkning eller ej fortsätter att engagera. Det är en oerhört svår fråga - och en av anledningarna till det är nog att vi kan för lite om vår historia.

Inte mycket som får blodet att rinna snabbare konstaterar jag när jag funderar om det är något mer jag borde skriva om. Expressens nättidning fick mig faktiskt att skära tänder - en Telia annons dök upp till vänster - men resten vid tom sida. Upprepade tryckningar på uppdatera utan synbarlig förändring. Upptäckte resten av tidningen först när jag scrollade ner. Reklamen börjar bli något för påträngande!

Slutligen får jag inte glömma att nämna att Murjek faktiskt får ny väg  enligt artikel i Norrbottens Kuriren väl vilket kommer att glädja min kompis Birgit som friar i Jokkmokk och Murjek. Ja, det är samma karl - samma Sture - det gäller på båda orterna!

Och idag är det politik hela dagen - först arbets- och personalutskott - och sen kommunfullmäktige på eftermiddagen.

Återkommer senare idag - eller kväll om det blir för tajt mellan mötena.

Han är lynnig!

Han är lynnig - min vän bloggen. Åtminstone påstås det att mitt morgoninlägg - med frågan om vem som är centerns gruppledare i morgon på fullmäktige - inte kom ut på nätet förrän i eftermiddags.

Och nu när jag skulle in var det inte helt enkelt heller - men vem minns väl inte när man förlagt nycklarna till sin tonårsdagbok - så det är väl bara så det ska vara.

Och idag har varit en dag i att bara försöka vara. Jag säger som Robban Broberg, jag måste hej, jag måste hej, jag måste hejda mig. Försöka tänka tanken att livet är nu - inte ha alltid ha bråttom till någonting annat.

Det började med städet i morse - nu har jag lärt mig - sätt gränser och tider. Städa till klockan 11.00. Hinn så mycket du hinner och gläds över det. Resten tar vi sen. Dusch och omklädning. Kaffe hos mor och far. Måste lära mig att vara närvarande - inte alltid halvvägs därifrån.

En sväng på jobbet - två timmar - nu har jag börjat notera igen. Det är bra - bara för min egen skull.

Bäst i dag - grillpartyt på Bärigården - jag var grillmästare. Satt på gaveln av den hus jag växt upp i. Vem skrev om att trampa den mark som barn jag lekt? Tänk om jag vore lika duktig som redaktör Nilsén på att kunna rabbla namn. Jag undrar ibland om han redan håller på med minnesträning när han på löpande band räknar upp vem som skrev och sjöng vad nittonhundrakallt.


Och nu ska jag bara vara - och njuta av fotboll. Brasilien vann över Australien men det var på gnetet. Vem som ska spela nu vet jag inte riktigt - men det gör inget.  Mitt riktiga "problem" är att jag inte vet när Sverige spelar mot England. Måndagkväll eller tisdagkväll. Tycker mig fått olika budskap.

Vi har ju fullmäktige både dagarna - så måhända ska vi filibustra och ha omröstningen efter att matchen börjat?

Och nu förstår jag varför Thomas inte kunde tjänstgöra - mycket jobb - jo jag tackar jag - det var MATCHEN som hotades!


Vem blir gruppledare för centern?

Har trippat runt på lite nätttidningar och några politiker bloggar för att se om det hänt något i stora världen. Måtte vara hungrig för nätresan resulterade i två recept. En rabarberpaj från Pia Rask i Kamlunge. Hon bloggaren i Kuriren som har trädgård i Kamlunge och som jag besökt. Det var en sån där paj man bara strör över grejor - fast den var inte med havregryn vilket jag skulle vilja ha. Det är märkligt att med mat kan jag improvisera hur mycket som helst men bak ska vara exakta recept. Något komplex gentemot far Ynge, yrkesbagaren? Sen hittade jag också skärgårdssallad á la Centerpartiet eller á la Anna-Greta Svedberg kanske. DEN kan jag modifiera hur mycket som helst - kapris till exemepel är ett måste, Anna-Greta.

Gårddagen tillbringade jag nästan fyra timmar med bokbord på stan - soligt, varmt och trevligt. En kvinnodominerad skara folkpartister; Karin, Sofie, Marja-Liisa, dubbel Ylvorna var basen. Nisse och Thomas gjorde nedslag om var med lite senare. Även Els dök upp.

Els och jag var för övrigt inbjuden att närvara vid en manifestation för frihet till Burma och dess fängslade ledarinna som jag inte ger mig in på att stava namnet på. Vi åkte till en lägenhet ute på Hertsön där vi fick se inspelning om Burmas frihetskamp och så blev vi bjudna på kaffe. Tyvärr verkade uppslutningen ditintills inte särskild stor från lokala opinionsbildare.

Åter till dagens nättidningar och nyheter. Klockan två i natt möttes jag av nyheten att fp backat i Sifos mätning. Det kommer säkert att dugga tätt nu - olika mätningar - tur att jag varit med länge och kan tillmäta dessa sitt rätta värde. Det finns inget som är så dåligt utvärderat som just olika mätningar mot verkligheten. Såg SCB:s  länssiffrorna på Stefans blogg. Den stora nyheten var ju faktiskt att moderaterna backat till 11.3 %, - 6.3%. Lite märkligt att den stora förändringen förbi gicks med största möjliga tystnad på kurirens ledarsida- istället ägnades uppmäkrsamheten åt marginella förändringar för och mellan centern och folkpartiet. Fast egentligen borde jag önska 0% i majmätningen för fp Norrbotten. Vi har aldrig gått bättre i Norrbotten  visavi partiets rikssiffror än det valår det var så, minns förstås inte årtalet.

Och apropå procent så får Junilistan 0,6 % i SCB. Men Lundgren är hoppfull och hävdar att halva svenska folket tycker som de. Ja, det är klart - om man tittar på nedanstående punkter så kan du väl hitta det mesta hos de samlade allianspartierna. Men jag måste erkänna att sista kravet - att staten ska betala lön åt frigivna fångar intresserar mig. Det innebär måhända att Junilistan - i motsats till andra partier - ägnar kraft åt den fullständigt misslyckade kriminalvård som bedrivs här i landet.

Beslutande folkomröstningar och folkomröstning om kärnkraften. Ökat kommunalt självstyre och avskaffande av landstingen. Fastighetsskatten kommunaliseras. Lagen om anställningsskydd reformeras. Småföretagen ska inte betala sjuklön. Ersättningarna ska inte sänkas i socialförsäkringarna. Avdrag för hushållsnära tjänster. Staten ska betala lön åt frigivna fångar.

Som ni förstår av denna sena tidpunkt detta skrivs har jag haft rejäl sovmorgon - till sju. Nu ska jag fortsätta med kläder, tvätt och städning. Klockan 12 blir det kaffe hos mor och far. Därefter en kort sväng till jobbet. Grillparty klockan fyra. Får väl bli lagomt "parttit" eftersom kvällen ska ägnas åt inläsning av materialet inför utskottet i morgon och en repetition av vad som ska avhandlas på fullmäktige.

Intressant att se vem centern skickar fram som gruppledare i morgon?

På kvällen vaknar den late

På kvällen vaknar det late sägs det. För mig är det tvärtom. Eftersom jag var lat i går och roade mig med andra saker än att sitta vid datorn - så fanns det mängder av mail att besvara - både privata och jobbet.

Men nu är det gjort - liksom krönikan som är iväg skickad. Ids inte kolla gårdagens krönika - det gäller att alltid blicka framåt - Någonting bättre är redan på väg - mitt visdomsord som jag knyckt av Maria Scherer och som jag blickar på varje morgon. Jag känner hur mitt humör svänger i den positiva riktiningen bara jag "lokkar på orden" - därför ligger Maria Scheerers bok framme vid datorn.

Apropå påverkan så fick jag ett gott råd i går. Om du känner för tvåsamhet det vill säga att hitta en vän att leva med så ska man enligt den kinesiska lära jag inte kan stava till - Fu ching någonting - alltid se till att allt i sängkammaren är "parvis". Inte tre blommor utan två, inte en tavla utan två, inte en stol utan två och så vidare. Om jag nu skulle ha den önskan ser jag redan ett problem - det är alltid bara ena socken som hamar nedanför sängen - den andra kan jag leta efter på vilket annat ställe som helst. Men skulle behovet uppstå får vi väl titta på det då.

Och idag räcker jag lång näsa till Norrbottens Kurirens ledarskribent - har belagt honom med två felaktigheter i veckan - minst. Om moderaterna har två valsedlar är det ingen risk att röster blir makulerade för att fel lista används - partierna får faktiskt ha hur många de vill. Den andra lilla felaktigheten är att Anna Grönlund Krantz sitter på ett utjämningsmandat i riksdagen.

Fast den riktigt stora feta felaktigheten består ju faktiskt i att han överhuvudtaget spekulerar i att Anna inte skulle komma in i riksdagen. Och jag hoppas att Stefan också gör det!

Sen får vi glädjas åt att Zlatan nu är skadad - hur cyniskt det nu än kan låta. Men jag tänker på pressen förstås. Om det nu är nästan klart att vi går vidare så måste det ju nu fåt något att skriva om. Hjälten "Freddie" som Fredrik Ljungberg numrea tydligen kallas kan ju inte räcka ända fram till nästa match.

Trenderna sprider sig snabbt - brukar ögna Luddes och Roffes bloggar på Kuriren. Ludde har hela tiden skrivit kryptiskt om "M", "J" och "K" med flera bokstavsgummor och gubbar. Min nyfikenhetsgen stimuleras onekligen. Och nu har Roffe varit ut och åkt med "M" i en besinstinkade Saab. Och varit ut och rott. Nu blir genen rent överstimulerad.

Till er alla från mig - ha en bra dag. "Y"

Det börjar lukta valrörelse!

Här sitter jag nu efter en hektisk dag - men Birgitta Spets mobilnummer skrivet med bläck på armen. Efter en lugn morgon - hann faktiskt prata lugnt med min arbetskompis Anna-Greta - ringde Jens vid halv nio tiden från Kalix och frågade var pinupporna var. Lugn nu - roll upsen - kallas till vardags pinupporna hos oss. Står till och med officiellt på omslaget. Nåväl - han och Anders skulle befinna sig i foajen på Kalix sjukhus och behövde dessa.

Visade sig att dessa + en del övrigt som behövdes i Kalix fanns i Birgittas bil här i Luleå. Goda råd var dyra och bussen anlände Kalix minst en timme för sent.

Så det blev ilfart (klart jag höll hastighetsbegränsningen) till Kalix och åter. Skulle ju återlämna blodtrycksmätaren senast klockan 11 och helst före. För övrigt kan jag notera att det satsats mycket för bilarnas framkomlighet - i miljöpartiets Kalix!

Anna-Greta tyckte att det var juste att det blev lite jäktigt - fusk att mäta blodtrycket då du var ledig några timmar igår. Hon tyckte inte det var mitt normalläge så att säga.

På stan har vi varit mellan 11.30 (den tiden skulle jag också passa) till nästan 14 - det var härligt väder - men "ovanliga" människor. Mycket folk men ovanligt få som jag kände. Nåväl - vi blev av med en del kaffe och ballonger i alla fall. Tänk att barn aldrig ledsnar på ballonger! Marja-Liisa gjorde ovärderlig insats och tog hand om minst två personer som hade mycket de ville prata om. Och min namne Ylva gjorde debut som på stan folkpartist!

Har inte hunnit ens titta igenom min egen tidningskrönika för att se om där var något att tycka om - än mindre kolla några nättidningar. Men om jag inte hittar på något roligare i kväll kan det måhända bli någon rad. Och jag tror faktiskt jag ska bli på min altan i solen och njuta av mina vackra oranga blommor. Hur jag ska få i mig lite middag ska jag inte berätta - då tycker ni bara jag är bortskämd!

Luktar valrörelse - ja snabba ryck och bläcknoteringar på armar hör till! Och ostburgare - men det kunde jag motstå idag.

Gentlemannen Ögren?

Eftersom tidningen inte kommit än hinner jag med en kort reflektion från mitt lyssnande av landstingsfullmäktige i går. Med risk för att 24-timmars blodtrycksmätaren - som fortfarande spänner runt armen . skulle slå i taket lyssnade jag.

Två korta saker som jag noterade:

Ögrens oförblommade frieri till Sjukvårdspartiet - inte lika kritisk till deras förslag, sa Kent Ö, beror på att det inte skrivit ut lika mycket detaljerade siffror. Nä, det stämmer väl bättre med sossarnas egna förslag där det tydligen återstår att skriva "detaljerna" om var de ska spara 160 miljoner. Men det kommer - säkert inte före valet - men i god tid till Jul.

Det andra är att det var uppenbart hur Kent använde härskarteknik. Mot garvade politiker som Stefan T och Jens var det närmast stamning på gång. Mot "mellansorten" - duktiga debattörer som Erik Lundström, Bo Hultin var han försiktig ungefär som när man tar sig fram på nattgammal is - lite trevande. När det sen kom till mer av rena fritidspolitiker - Anna-Stina Kero till exempel utnyttjade han sitt kunskapsövertag - en fritidspoltiker som Anna-Stina kan inte avkrävas samma detaljkunskaper  som heltidsarvodere landstingsråd - och avkrävde henne svar i detalj. Lite djurisk instinkt - ungefär som i naturen - ge sig på "de sjuka och svaga först".

Det finns faktiskt en gentlemens agreement även i politiken att inte i debatter ställa orimliga krav på fritidspolitiker.

Men å andra sidan - vem har sagt att Kent Ögren skulle vara  en gentleman?

Lyssnande parkeringsautomater?

Ja, nu är jag ledig igen. Har just ätit färsk stekt strömming med mandelpotatis hos föräldrarna. De är ju förstås stekta i floder av smör - panerade dessutom så att de drar till sig tillräckligt. Jag vet hur vansinnigt goda de är - men numera får jag inte bara skala potatisen utan också strömmingen. Och så bara två - så måhända jag klarar poängen idag.

Karin hade i en kommentar till mitt inlägg om 121 000 i månadslön funderat om jag hade någon förklaring till att personer med små inkomster ändå röstar på sossarna trots de höga lönerna de "unnar" sig själva och trots de maktmissbruk de ägnar sig åt. Och trots ständiga överträdandet av dödssynden girighet.

Nä, det har jag inte. och jag måste villigt erkänna att ibland funderar jag vad tusan man har för nytta av att försöka vara ärlig och hederlig. Och det är ju inte underligt om de som lever mycket mer på marginalen än vad jag någonsin har gjort börjar fundera i de termerna.

Jag skickar då och då en tacksamhetens tanke till farmor Hilda förmaning och knappnål och silverskål. Och om att inte vara girig och avundsam. Det viktiga var att man var hel och ren under - i fall det hände någon olycka så man hamnade på lasarettet.

Fast idag när jag hämtade Kerstin på Kallax greps jag av girighet. När jag stoppat fem enkronor i automaten tänkte jag det räcker - vi är klar på en kvart. Men fick ingen biljett - läste och där stod att man var tvungen att betala för en halvtimme. Desperat sökte jag i plånboken och hittade en femkrona. Jag vet inte om jag tänkte högt - men jag tänkte att nog tusan var det girigt att jag inte kunde på betala för en kvart. Och kling - samtidigt med biljetten fick jag tillbak femkronan.

Tack Luftfartsverket för att ni lyssnar och tar åt er kritik!

Klokt är det inte med 121 000 i månadslön!

Nu har statsminister fått löneförhöjning till 121 000 i månaden - och småministrarna får 4 tusen i lyft till 97 000 kronor. Det är banne mig inte klokt.

Visst det köper bort mycket i form av frihet - att måste ha livvakter dygnet runt kanske för statsministern. Att aldrig få vara i fred för media och sånt. Men det vare sig kan eller ska kompenseras bort i fantasilöner. Det kanske till och med är sånt som göder hoten mot politikerna!!

Det är ett tufft jobb och ett tufft liv. Politiker ska ha bra betalt. Det blir inte många timmar över för privatliv och de ska inte behöva fundera vare sig när det handlar mat eller kläder. De ska också gott och väl - utan vidare blinkning kunna unna sig att resa på semester för återhämtning.

Lägg till de här då det gång på gång visar sig vilken dubbelmoral som präglar makthavare. Mest stötande blir det ju då s-politiker för detta dubbelspel. Löwden (och tidigare Freidvalds med flera ) som kraftigt argumenterat mot bostadsrätter så köper sig själv en för halva priset via kontakter.

Undrar hur lång maktmi(s)sbruks lista det skulle gå att få ihop bara med lägenhetsaffärer. Det är ju många år sen Stig Malm fixade lägenhet till sin dotter - och mycket har runnit under broarna sen dess.


Sommartecken!

För er som inser att det inte blir någon sommar utan mygg kan jag meddela att jag såg en hel sån där svärm med knott eller svid utanför mor och far i morse. Möjligen kommer de att frysa ihjäl efter som termometerna hade intagit det obehagliga läget av 10 grader i morse.

Lika bra att jag erkänner att den här dagen började illa - kunde inte motstå två bondkakor som blev fyra för att det hade en sån speciellt god smak. Åt det rostade hålle! Far hade bakat efter Kajsa Wargs tes om att man tager vad man haver. Söt mandeln var slut så han hade tagit hasselnötter istället. En läcker smak - prova gärna på ni som bakar.

Med fasa "lokkar" jag i almanackan. Sex arbetsdagar inklusive denna innan midsommar då den officiella semesterstängningen börjar här.

Blir till att gno på!

Nättripp

Föruytom lokalatidningarna hr jag hunnit med en nättripp på de stora drakarna. Tyvärr har lilla Vidsel hamnat i topp i Expressen med den lille 3 åringen som dog i en bilbrand. Inte för att det är läge att lägga lök på laxen - men hur kan man spänna fast en 3 åring i en barnbilstol och lämna honom att sova där ensam? Utan att kunna höra om han vaknar?

Ytterligare en makthavare (s) som visar upp sin girighet, Löwden. Köper lägenhet till halva priset från stiftelse med sosseordförande. Snacka om att gynna det sina.

På TV pratar de om att de har analyserat bloggandet. Det har till och med hunnits med att forska om fenomenet. Vi som bloggar är allmänt moderna människsor som alltid är först med det nya - trendbyggare. Jo, jag tackar jag men någon ska väl vara det undantaget som bekräftar regeln.

I våra lokaltidningar ger jag poäng till Bo Östman som påpassligt noterat det jag själv naturligtvis läste men inte reagerade för. NSD - som dock gett måttligt utrymme till regeringsbesöket - har illustrerat artiklarna med "95 dagar kvar vill valet". I går såg jag en sossefunktionär som köpte en rejät stor blomsteruppsättning. Frågan är om den skulle till PO Eriksson som fixat valturnén eller till Norrbottens Kuriren som på ett förtjänstfullt sätt spridit glans över tillställningen. Nu har jag inte orkat läsa allt - men nog tror jag avsaknaden av kritisk journalistik lider av underskott?

Vilket också artikeln om Kent Ögrens analys av oppositionens förslag gör. Kent hade förnekat att han använt sig av en tjänsteman från landstinget. När journalisterna fick telefonnumret till tjänstemannen bekräftade han att han gjort allt från första till sista stavelsen. Om man kan lita på ett landstingsråd eller om han kan förväntas ljuga en rakt upp i ansiktet är en kvalitetssäkring som väljarna borde få. Journalistiken borde varit tydligare här.

Själv ska jag genomgå någon form av "koldioxidmätning" om man nu ska travestera bilbesiktningen. Klockan elva ska de på kvartersakuten förse mig med en mätare som jag ska bära - blodtrycksmätare som ska mäta ett helt dygn. Inte föranlett av några större bekymmer - mer ett led i förebyggande åtgärder.


Återkommer under dagen - förhoppningsvis


Ligger efter

Ligger efter med skrivandet här i bloggen. Hektiska dagar så här i tiden mellan hägg och syren. Dagsprogrammet i går flöt i högt tempo. Ljuvlig plats för morgonens presskonferensen - utan för Teaterna i Norra hamnen. Solen visade upp sig i storformat och spelade läckert över vattnet och över Laponia på väg ut mot Skärgården. Våran Conny drog ju med henne. Vad presskonferensen gav får jag se om tidningarna nu kommer någon gång.


Granngården och handla grejor till far. Hur tung kan inte en 20 kilos saltsäck vara  - mycket tyngre än 20 kilo i alla fall.


Lunchen bestod av korvgrillning med NSD ute vi Nordkalotten. 15 olika korvsorter skulle inmundigas. Jag trodde det var 5 och åt första upp hela de två centerimeter långa korvbitarna. När det gick upp att det var 15 fick jag börja skiva i millimeter. Tänk att det kan finnas så mycket dålig korv också. Men det är klart - den 15:e korven kanske inte får samma objektiva bedömning som den första.


Men rätt kul hade vi - gruppledarna med en del vice som fått gå in. Lööw var på väg till Malmö för att gifta bort någon kompis. Kanske en annan förklaring till varför det inte blir något rött lag till dragkampnen. Karl P orkar inte dra utan Börje? Nä det var en dålig variant.


I alla fall surrade vi (jag) så mycket att jag missade flickornas fotbollsparad - en tradition bröts för den förgrymmade korven. Som jag sen mådde tjyvtjockt på resten av dagen och kvällen.


Klippning halv tre - sen var jag ledig. Men innan jag kopplat den lilla vattenpump jag inhandlat till föräldrarna var klockan halv sex. Och ont i magen av korven gjorde av kvällen ägnades åt vila istället för den blomplantering som planerats.


Nu måste väl vara tidningarna ha kommit. Hörde spännande rykten från Jokkmokk och landstingsmötet!


Ingen dragkamp?

Fyra timmar sen stod det på bloggen - ja det är väl inget fel i att sova 4+3 timmar heller. Fast jag har ju varit uppe i en och en halv = 5, 5 timmars sovtid - ja det räcker för mig.

Pinsam moderat cirkus i Luleå skriver Östman om. Frågan är om denna artikel - med många namngivna "cirkusartister" släcker elden eller om det ger ny näring till storbrand. För alliansens skulle får vi hoppas på det förstnämda.

Denna dragkamp får mig att dra på munnen åt en annat dragkamp jag hörde talas om igår. Skärgårdens dag nu på lördag skulle ha ett inslag med dragkamp mellan det röda och det blå laget. Men nu var det inställt - sossarna vägrar vara i samma lag som vänster partiet sägs det. IJa, man kan ju inte påstå att de drar riktigt åt samma håll i kommunen heller - fast det ganska skickligt döljer det. Och kanske lika bra att det blev inställt - miljöpartiet skulle väl i intervaller dragit åt än det ena och än det andra hållet. De ska ju vänta till efter valet och se var den fetaste fläskbiten finns! Eller största moroten kanske är mer relevant när det gäller mp?

Kul att äldreboendet i Gällivare som drivs på intraprenad får beröm. Intraprenader - att driva kommunal verksamhet på samma sätt som att sköta ett eget litet företag - är ju folkpartiets skötebarn. Ett steg på vägen för att visa att man inte behöver vara kommun eller landtingsanställd för att kunna erbjuda bra vård och omsorg.

Ser att Kuriren ska satsa på nytt format. För mig som inte trivs med NSD:s format var det en obekväm nyhet. Lika "obekvämt", ovant, som det ser ut på bilden där Rolf Nielsén har slips - och ingen keps. Det brukar vara tvärtom.

Stängda poliskontor i Norrbotten oroar Göran Persson  men det har han säkert glömt så fort regeringsplaner lyft. Men när notan av polisinsatserna räknas samman här i Norrbotten lär det väl inte bli mer öppethållande.
 
Idag grattar jag min väninna Anette - på Vinbärsstigen i luleå - och alla som heter Håkan som har namsdag. Och ett särskilt grattis till Håkan Edström - som förhoppningsvis blir min fullmäktigekompis i höst. Håkan som aldrig förtröttas i jobbet att säkra omsorgen om funktionshindrade.

Dusch, morgonbesöket hos föräldrarna, presskonferens om alliansbudgeten, korvgrillning med NSD, hårklippning. Lite hållpunkter under dagen. Får väl se upp med frisören - samma som Stefan Tornbergs - så jag inte kommer ut med grönt hår.Godkväll eller...

godmorgon. Igår kväll gick gonggongen. Efter en hektisk dag av både det ena och det andra landade jag hos min Bosniska vänfamilj vid 19-tiden. "Lilla Nejras" födelsedag - 15 bast. Måste påminna Els och några andra kompisar hur hon för 13 år sen, då två år, då en kväll tillsammans med sin mamma kom in på fp-expeditionen. Nyanlända flyktingar från forna Jugoslavien - Bosnien blev snabbt ett begrepp. Språkförbistringen var total och vi ringde många telefonsamtal innan vi förstod vilka de var - mamma Zumreta och lilla Nejra.

Jag landade hemma också - skickade alliansens budgetförslag till en ivrig mediapotentat. Sen gick ridån ned. Nä jag hann faktiskt titta på någon "filmsnutt" där Baylan och Jämtin var på besök i Piteå. Maj-Britt Lindström såg ut som Fleksnes mamma när hon äntrade den snabba motorbåten med handväskan hårt hållen i högra näven. Efter en häftig båttur i 160 knyck intervjuades Jämtin och Baylan. Båda var försedda med solglasögon att samma sort. Undras om det var sponsring eller "regeringsglasögon" - kan inte se folk i ögonen? Och helst inte verkligheten heller! Heja Anna och Stefan - bra presskonferens.

Men sen kompisar, somnade Strutzen som en klubbad säl (hu så roligt). Vaknade halv tolv.

Känner mig nästan "berömd". Hade fått en mailförfrågan från Pajala om hur man gjorde för att få mina morgonskrivelser. Yes, Mona de kommer i morgon.

Nu har jag 4 timmar minus en kvart till "sovklockan" ringer. "Matklockan" gjorde sig förvisso påmind när jag vaknade - tur att glassen är slut - fast inte riktigt ...

Och nu är timmarna snart bara 3 ...

Och tack Magnus W för dina uppmuntrande ord om bloggandet...Nu liknar det något - sommar?

Sol och plus 16 grader klockan 04.30 - det ni tjejer och grabbar börjar likna sommar banne mig.

Dessvärre blev det inte sängen direkt i går kväll - hårdbröd dieten satte sina spår - helt plötsligt hade jag satt i mig två glassar - förvisso av viktväktarmodell - men poängutrymmet fanns inte.

Noterar att Stefan Tornberg och jag har samma hovfrisör - den alltid lika trevliga Klas Johansson. Tack Stefan - nu kanske jag kommer ihåg att beställa klipp idag innan Klas går på semester. Flera veckor i förväg måste man boka särskilt nu innan semestern - så det är väl på håret (ha,ha så vitsigt). Det är med frisören som med gynekologen och tankläkaren . jag byter inte gärna,

En liten notis i NK berättar att Ulrica Messing skjutit upp beslutet om vilka hamnar som ska prioriteras. Ärendet stoppat i en utredning så länge - är väl inte så kul att komma till Norrbotten med beskedet att Gävle är den nordligaste hamnen som ska prioriteras - så det passade väl med en utredning.

För övrigt noterar jag att Norrbottens Kuriren gör mycket större sak av regeringsbesöket än NSD - än så länge i alla fall. På en helsida presenteras 22 ministrar som ska komma hit på bild - och dessutom 3 som inte kommer. 4, 9 och 19 har jag problem att hitta namnen på och 4 Morgan Johansson måste jag erkänna att jag inte klarat även om jag lekt bokstavsleken.

Jag har hört att det mullrar i centerleden över att PO bjudit in regeringen till denna PR resa. Hans medlemskap ifrågasätt till och med - de vill inte kännas vid honom. Han kunde anstått till efter valet tycker många - men förhoppningsvis hade det då varit för sent att bjuda in den här konstellationen. Nu tor jag måhända att regeringen bjudit in sig själv - och då kan det väl vara svårt för en landshövding att säga Nej.

Avslutningsvis, från ortens tidningar, finns en läsvärd debattartikel i NSD. En Elsa Hägglund, med rötterna i arbetarrörelsen, som gör rent hus med socialdemokraternas skolpolitik. Hon avslutar med att säga Rädda skolan. Rösta på den borgerliga alliansen. Det måste svida för CG Karlsson och andra bakåtsträvare i sossepartiet i Luleå. Och det är nästan så jag måste skicka artikeln till morbror Sture i Bollnäs - pensionerad folkskollärare och sosse.

Själv kommer jag inte bara att missa Göran Persson. Thomas får gå eftersom jag prioriterar tandhygienisten. Jag missar också de intressanta föreläsningarna om kommunismen som äger rum på Lärkan i Luleå. Luther bak i ryggsäcken gnäller och säger att har man anmält sig så måste man gå. Men tyvärr får jag inte "ledigt från jobbet".

Är det samma dag?

O, voj, nu går det nog för fort! Var det i morse vi fick förflytta oss från nian till sessionssalen? Var det i morse vi hade sammanträde med utskottet? Var det i morse Karl P fick gå till tandläkaren? Och var det i morse det där sammanträdet var då Börje Lööw tog över  klubban?

Var inte det ett aprilskämt av Bo Östman!!!

Jag får nog passa i kväll med att skriva mer - har insett att jag levt på frukt, hårdbrödsmörgås och kaffe idag!

Morgonstund har guld i mun!!


Avverkat första passet

  • Det här är bara en bomb som jag inte kan ta bort.
  • Och så blev det en till. Ja fullt så dramatiskt var inte utkottet att jag behöver sprida bomber omkring mig men ni vet sen tidigare att "han bloggen" kan vara både tjurig, trög och seg. Gör liksom lite hur han själv vill - typiskt manligt beteende?
  • När alla "sengångare" av politikerna (utom den som kom ännu senare) anlänt till nian var det dax att packa ihop och flytta till sessionssalen. Karl P tänkte var först ut och förhandlade med byggjobbarna att stoppa upp borrandet. Men efter att jag fällt en skojsam kommentar om rubriken att kommunalrådet stoppar byggandet fick vi order att flytta ned till sessionssalen.
  • Där fick vi information om examensjobbsförmedlingen och Drogvaneundersökningen. Den förstnämda hade resulterat i att fler studenter fått examensjobb och till och med sommarjobb. Drogvaneundersökningen innehöll väl ingen större dramatik - vi har ju vant oss vid att även 14 åringar dricker alkohol och att en del av dem till och med får tillgång till sprit via föräldrarna!!
  • Andra ärenden som var upp var hur vi ska hantera tätortsnära fritidsområden och blivande plan för Östra Stranden - det som är här vid vår partilokal om som kommer att innebär att vårt hus rivs. Blir nog dyrt för kommunen (hi,hi). Både ärendena gick för diskussion i partigrupperna. Hur vi ska organisera foilkhälsoarbetet framöver skickades också till partigrupperna.
  • Som sagt ingen dramatik i det poltiska besluten. Största dramatiken bestod i att Karl Petersen fick överlämna klubban till Börje Lööw för att akut uppsöka tandläkaren.
  • Så nu är jag tillbaka på expen och ska jobba med allt annat till dess mina borgerliga kompisar gruppledarna dyker upp här halvett.

Ny dag - nya insatser

Så sprättar jag ytterligare en millimeter på det måttband som är livet. Ute tempen 10 gör en inte så munter så nu gäller det att le brett åt sig själv i spegeln - det lär ju påverka en att bli så himla positiv.

Piratpartiet chanser att komma in i riksdagen bedöms av kurirens ledarskribent inte vara värt ett vitten- Och i samma tidning kan vi läsa att åtminstone dagsnoteringen är att Erland Nilsson inte går till något annat parti och inte heller startar eget.

I NSD yvs OA över att Persson nu kommer hit. Och han har samma varma känslor för Norrbotten som Ingvar Carlsson och andra tidigare s-ledare. Med tanke på arbetsläshetssiffrorna - inte minst ungdomsarbetslösheten - så blir väl löpsedeln "Gud bevare oss för våra vänner - våra ovänner klarar vi själva".

Och  en 47 årig kvinna anhållit för grov misshandel av sin sambo. I Pajala frodas jämställdheten.

Och kapten Sara Nilsson lämnar försvaret.
  Sara fick kommunens jämställdhetspris vid förra kommunfullmäktige. Hon berättar om massor av kränkningar av kvinnor som inte lett till någon som helst påföljd för de skyldiga.

Annars är dagen rätt välfylld. Förmiddagen ägnas åt PTU - Plan- och tillväxtutskottet - utan några himlastormande ärende. Vi skulle inleda med två informationspunkter - varav jag åtminstone minns att den ena var om drogvaneundersökningen.

Måhända behöver det inte ta hela förmiddagen - så jag hinner förbi Kvartersakuten för att hämta rör för urinprov. Dags för den årliga kontrollbesiktningen om några veckor - något som känns angeläget med tanke på hur fort saker och ting kan hända - säger bara Lennart. Kanske skulle jag hinna in på MQ:s rea också? Nä, nu önskedrömmer jag nog.

Efter lunch är det finishen på allianspartiernas budget. Vi träffas klockan 13.00 hos oss.

Kvällen ska ägnas åt sista delen av vår valutbidlning och så toppar jag klockan 20.30 med telefonsammanträde. Våra lokala valledare är inbjudna för diskussion och avstämning. Måste konstatera att våra förtroendevalda ute i länet är glädjande ivriga inför valsspurten!


Dagen efter kungamiddagen!!

Dagen efter kungamiddagen!!

Ja, och här nere kan jag skriva. Men hur får jag in flera bilder på samma "blogg"?

Vicken hatt!!

46461-24


Oj vilken spänstig

Oj vilken spänstig


Trött och trög!

46461-25

Efter att ha jobbat en hel dag - från halv tio och med hemkomst halv sex - så blev jag i vanlig ordning bjuden på middag hos mor och far. Eller eftersom jag var sen - for jag förbi och tog den lilla pytsen de alltid spara till mig utifall jag kommer förbi. Vilket jag gör som oftast - det är enklare det än att först åka och handla och sen laga något.

Fast trött är jag inte - det här med att jobba handlar om mental inställning - ibland känns en söndag som jag bestämmer mig för att jobba som en riktig "förmögenhet". Jag kan göra små jobb som jag annars skjuter upp och som är riktiga energiläckage där de ligger och väntar på åtgärd.  Egentligen skulle jag bara åka in och göra färdigt underlaget till den träff vi ska ha i alliansen i morgon för färdigställandet av budget. Men som vanligt hamnade jag i allt annat småplock. Och så åkte jag ut en sväng och köpte lite godis - fast bara sockerfria Läkerol.

Och när jag nu skulle gå in på bloggen - så var han helt plötsligt kvällstrött och trög. Är så avundsjuk på Stefan som kan lägga in kort - ibland till höger och ibland till vänster - och skriva bildtext bredvid. Det kan inte jag. Jag skyller på¨webmaster - men tänker samtidigt att måhända det är jag som inte kan. Så nu ska jag pröva. Det skyller jag bara på för att jag är så egocentrisk att jag vill lägga in tre foton på mig sjäv. Nu provar jag - och om jag inte kan lägga in bildtext så är det från Skid-SM som gick mitt i stan, från Vårruset och från Nationaldagsfirandet. Jag tror ni själva kan avgöra vilket som är från vad. Fotografen är min favoritfotograf - numera - och är sambo med Anette - som Jens skulle gifta sig med när han var 3-4 år.

Nu har jag provat det här med bilder och misslyckats. En kom här men resten får ni genomlida i separata bloggar.

Ett land i sorg och chock?

Tur jag numera är lagomt intresserad av idrott. En gång i världen kunde nog jag också ta till till ord som  "sorg och chock", "katastrof", "pinsamt dåligt", "Det är inte sant" och vilka rubriker det nu skrivs ut efter 0-0 matchen i fotbolls VM. Har fotbollslandslaget inget nickname motsvarande "Tre Kronor"? Eller står det bara still för mig på morgonen?

Mötte ett gäng ungdomar som sett matchen tillsammans. En av dem fäller orden "det var det det djävla niggrar". Idrotten fostrar? Stod med armarna i blomjord och pelargonier och kom mig inte ens för att fråga vad unge herrn menade.

Och mitt i blomsättandet fick jag trevligt främmande - tur att skurhinken faktiskt stod vid dörrn - så jag kunde använda fru Bäärnhielms trick om att jag just börjat städa - vilket naturligtvis inte var sant. Inte mycket hemma att bjuda på. Tack Viktväktarna för glassandwichen och tack för den som vid något tillfälle förärat mig en flaska Baileys. En av gästerna hade för övrigt åkt motorcykel 26 mil enkel väg för att komma till Sunderbyn - är inte det självplågeri när det finns alternativ??

Och Folkpartiet har fått lägga två hjärtfrågor på is; kärnkraften och Nato. För "freden" i alliansen - och för att Centern släppt sitt rabiata kärnkraftsmotstånd - så ska vi tydligen inte driva frågorna aktivt. Kan väl vara svårt för en del unga och heta valarbetare - men även livet handlar ju om att ge och ta.

För övrigt två frågor där jag själv släpat efter partiet i graden av positivitet - men där jag mer och mer närmat mig partiets linje - särskilt i Nato frågan. Men även jag klarar väl att leva med det. För svenska folket vill verkligen ha ett regimskifte i höst - det kändes tydligt även på Luleås gator i går.

Gängbråket i Luleå fortsätter - nytt knivdrama med de personer som nu identifieras med att det var de som hade incidenten på Björkskataleden. Det är viktigt att peka ut att det faktiskt handlar om samma gäng - det är annars lätt att tro att situationen är än värre än den är här i Luleå.

I Älvsbyn får socialnämnden och socialförvaltningen svidande kritik från länsstyrelsen. Inte allt oväntad - en svag ordförande som gång på gång låtit grodor hoppa ur sin mun och som visat en bristande förmåga till empati. Kritiken går bland annat ut på att de nedrustat omhändertagandet av missbrukare och psyksiskt sjuka. Och som ett brev på posten har det i Älvsbyn inträffat ett mordförsök.

Noterar att PT - ortens lokaltidning i Älvsbyn - inte hängt med om mordförsöket på sin nättidning.

Ja detta var min morgonbekännelse - på Stefan Tornbergs
blogg kan ni se bilder från Camilla Hansens öppna hus igår. Fredrik Lundh han dansar fortfarande, sen 4 juni,  borti i vägen med Fröding på sin blogg och Mårten Ström han har grävt ned sig i besvikelse över arbetsförmedlingen sen den 7 juni. Så de två senaste är det inte länt att länka till - av detta skäl och andra.


Och så heja Sara som är på fotbollsturné i Hemmingsmark. I motsats till Norrbottens Kuirens reklamkampanj tycker jag det är viktigast att du kämpar väl och att ni har roligt än att ni vinner!!


Bloggen - en morgontrött jäkel!

I morse igen - strulade den gode (innebär det att bloggen är en han?) bloggen igen. Segheten att komma in är i huvudsak vid 4-5 tiden på morgonen - då jag är som piggast och alertast.

Nu har jag redan förpassat mig till stan och expen - och har knappt tid att skriva något.

Hade väl inte hänt så

======

Och där blev jag utkastad. Tydligen inte bara morgontrötthet utan vrång i största allmänhet, han bloggen. I alla fall är jag nu tillbak (klockan 14.05) efter en riktigt härlig vistelse på gågatan. Härlig både politiskt - många glada tillrop - och vädermässigt. Dock var det stundtals lite turbulenta vindar så parasollet räddades av en förbipasserande vid åtminstone ett tillfälle.

Fortsätter väl med att det inte hänt så mycket - ögnar mig morgonkrönika. Konstaterar att jag daterat den 2996-06-10 - 90 år fram i tiden.

Intressant var väl debattinlägget från Sigrud Westman - kyrkans man i Pajala - som skriver med rubriken Lurendrejeri. Han beskriver löfteskarusellen från förra valet - hur Pajala skulle få hjälp - och att det efter valet blev intet. Han titulerar sig socialdemokrat men inte längre partimedlem.

Knyt det till invandrarminister Barbro Holmbergs besök i Överkalix. Och att resten av regeringen kommer nästa vecka - var övertygad om att Göran Persson och co kommer att överlämna löften om att rädda oss allihop från vad som helst - bara vi räddar kvar honom vid makten.

Annars var väl det intressantaste att vi Vädurar kommer att bli hembjudna till någon av våra nyare vänner som vi ska resonera gemensam framtid tillsammans med. Så nu vet ni - ni andra Vädurar också!

Förresten tack till alla trevliga kompisar jag hade vid bokbordet idag; Els, Sofie, Kicki, Johan, Nisse, Jens. Och ni andra fp:are som gjorde strandhugg vid bordet - törs inte börja räkna upp er för då glömmer jag säkert någon.
Våga tala om döden!

Det var fint i kyrkan idag. Inte många förutom släkl och absolut närmaste vänner hade kommit - på de anhörigas begäran. Men det kändes väldigt bra att vara där. Fast orättvist och ofattbart att Lennart inte finns bland oss mer. Fast det är klart att han gör - så länge vi lever minns vi.

Conny var anlitad att sjunga - och det gjorde han med den äran. Fast jag satt och tänkte att lite frälsissånger hade inte varit helt fel. Även där hade Lennart och jag samma tycke.

Charlotta Renman var officiant - heter det så - och kändes som ett naturligt val utifrån Lennarts synpunkt. Måste väl komma från Rehnmans i Ale. Notera de alternativa stavningarna - jag vet inte riktigt. I alla fall pratade hon riktigt Nederluleå tungomål - variant södra sidan älven.

Jag saknade psalmen Det finns glädje bortom graven - som inte heter så - men som är skriven av Britt Hallqvist. Blev så glad när prästen Charlotte använde just de orden i sitt tal. Och så Eric Claptons ord i översättning - om vi ses där uppe - känner du igen mig då?


Tord Häggström, moderat,  - son till en riktigt liberal kvinna - bjöd oss allians gruppledare på kaffe i sin kyrkstuga. Tord är en fantastisk människa när man lär känna honom. Låter som en riktigt mullig mansgris många gånger - men är nog mycket bättre än det rykte han ger sig själv genom stolliga uttalanden. I alla fall var det skönt att få vara tillsammans en stund efter begravningen.

Apropå att tala om döden - så berättade Tord att han minsann aldrig skulle förlåta den som lät kremera honom. Och då fick vi en diskussion om just detta att våga tala om döden. Vet dina anhöriga hur du vill ha det?

För min del är min inställning den att jag helt överlåter till mina efterlevande att avgöra hur de vill ha det. Visst - jag har vissa önskemål - och borde/ska nog se till att tydliggöra det. För man vet ju aldrig?

Hade alldeles bestämt bestämt mig för att åka in till stan i kväll - men jag känner att det är läge för kontemplation - vad det nu betyder?


Och förlovningsdag!

Ytterligare en livets skfitning inträffade i morse. Förlovningsannons för Mari Sundqvist och Bo Lundgren - min granne och Paulinas mamma hade förlovat sig. Så jag hittade en flaska falsk skumpa som jag prydde med lite rosa knorrade band och stoppade i deras brevlåda tillsammans med ett grattis kort.

Och nu har jag avverkat exmensdagen i kall snålblåst. Små flickor med bara armar fick en att frysa än mer. Och enligt Birgitta, Saras fröken som nu pensioneras, innebar skolans nedskärningar att  vi bara fick sjunga en vers på den blomstertid nu kommer. Jo, det är sant - i alla fall att vi bara sjöng en vers. Om det sen berodde på nedskärningar, diskrimineringsombudsmannen eller kylan låter jag vara osagt.

Om mina kompisar nu är ute på stan så ska jag fara och lämna min bil och reservnyckeln till dem. Så lastar de grejorna i den när de är färdiga.

Själv åker jag för att ta ett sista farväl av min vän Lennart!


Examensdag - och begravningsdag!

Dagen ska inledas med att jag tar föräldrarna med och åker ut till Västbacken för att delta i barn-
barnet Saras examen - från andra klass om jag får använda en så gammelmodig benämning som "klass". Måhända heter det spår eller nåt. Lisa, som blir 6-årsglugg till hösten, gjorde sista dagen på dagis i går. Stora tjejen! Önskar att fler föräldrar hade den möjlighet som Lotta och Jens haft att låta barnen "slippa" dagis och fritids under ett helt långt sommarlov.

Dagens ris får diskrimineringsombudsmannen (kvinnan) som lägger sig i var skolorna har sina exmens högtider. Passar sig inte med kyrkan och inte ska vi få sjunga den Blomstertid nu kommer heller. Ska sjunga riktigt högt idag - och tänka på att Diskrimineringsombudmannen bode ha viktigare saker att ägna sig åt.

Ris - så det rikigt viner om det - får den så kallade moderatrektorn Rune Björnström av ledarskribenten Bo Östman. En Östman som tidigare okritiskt hyllat nämnde Björnström. Det är onekligen fortfarande lite turbulent hos moderaterna i Luleå. Det "risas" lite kors och tvärs. Kanske dags att lägga risen åt sidan och ägna sig åt att vinna valet tillsammans med oss övriga i alliansen??

Sossekvinnorna på centralnivå slåss också. Pegul, nya ordföranden, får ris av gamle Maj-Britt Theorin. Pegul (har tappat förnamnet, och stavar kanske efternamnet fel?) "anklagas" för att ha alldeles för mycket egna åsikter. Det är inte lämpligt i s-partiet - det finns det exempel på här i länet också.

Har avslöjat Marja-Liisa som en riktig nattsuddare - med mina mått mätt - klockan fem kunde jag läsa att hon varit in och kommenterat min blogg för fem timmar sen. Det måste varit midnatt min kära Marja-Liisa. Då borde du sovit!

Tidningskrönikan blev en och en halvsida - enkelt radavstånd - så det finns mycket att tycka till om idag.

Men nu ska jag starta examensdagen - och begravningsdagen. Efter moget övervägande har jag bestämt mig för att delta i kyrkan vid Lennarts begravning. Vill ju gärna respektera familjens önskemål om stillhet - men har förstått att om vi räknar oss som nära vän till Lennart så är det okej att komma. Och det gör jag. Maria, Conny, Camilla och jag slår följe. Hoppas Maria hittar organga alliansrosor till oss.

Kära dagbok!

Kära dagbok!
 
Om Du tycker jag är lite frånvarande, trött och konstig så ska jag berätta
en sak för dig så att du lättare kan förstå mig. En konstig gammal kärring har flyttat in hos mej, vet inte vem hon är eller var hon kommer ifrån.

Jag har säkert inte bjudit in henne, vet bara att en dag fanns hon där.

Hon är en listig jäkel. 

Hon håller sig undan för det mesta, men när jag går förbi en spegel kan 
jag se skymten av henne.

När jag ställer mej framför spegeln så står kärringf-n där och täcker 
nästan hela mig, så att jag inte kan se min förtjusande spegelbild.

Jag har försökt att ropa åt henne att sluta - men hon ropar bara tillbaka. Jag tycker det är ganska grymt.

Om hon nu tänker hänga hos mig, så tycker jag att hon kan betala någon 
sorts hyra, men nej. Hittar ibland nån liten slant i en ficka eller under 
soffdynan, men det är bara småpotatis. Saken är nämligen den att jag 
tror - även om jag inte vill göra några förhastade slutsatser - att hon 
stjäl av mig.

Varje gång jag har varit till bankautomaten och tagit ut pengar -så bara 
försvinner dom ???

JAG kan ju inte under några omständigheter slösa bort så mycket pengar,så 
min enda slutsats är att kärringfan stjäl. Hon ser ut att behöva 
föryngringskrämer, så dit går säkert pengarna.

Men det är inte bara pengar som försvinner!
Mat har en konstig förmåga att på oroväckande sätt försvinna, speciellt 
godsaker som choklad, vin och annat gott. Jag kan inte ha sånt hemma 
numera!

Men hon borde nog se upp - kilona kommer fort.
Tror att hon förstår problemet - säkert justerar hon min våg så att den 
visar för mycket när jag stiger på och på så sätt får hon mej att tro att 
jag ätit allt och gått upp i vikt.

Stackars kärring, för att vara en gammal människa é hon väldigt barnslig.
Hon ändrar även på mina kläder så att dom inte längre passar mej.

Sen så rotar hon även i mina papper och andra saker så att jag inte kan 
hitta nåt längre. Speciellt det här är tungt - eftersom jag alltid har 
haft bra ordning på allt.

Hon kan till och med röra om i mina videoband, så att jag spelar över 
såntjag skulle ha kvar.

 Hon hittar de mest fantastiska sätt att reta mej på, texten i min post och 
i tidningarna suddar hon ut, så att jag knappt kan se vad som står.

Tv:ns och radions ljud har hon fingrat på så jag hör bara mummel.
Trapporna har hon höjt, dammsugaren har blivit tyngre. Hon sätter superlim 
på paket, burkar och flaskor bara för att jag inte ska få upp dom.
Tycker ni att hennes sätt att återgälda min gästfrihet är rättvis??? På 
nätterna snarkar hon så hårt att jag vaknar - mycket störande.

 Hon följer mej vart jag än går, när jag går till en klädbutik för att 
prova nåt nytt - provar hon samma plagg och står framför mej i provrummet, 
så jag inte kan se mej i spegeln. Det enda jag ser är hur dåligt kläderna 
sitterpå henne.

Jag trodde inte att hon kunde hitta på nåt mer sätt att jäklasmed mig på 
men då jag skulle ta ett nytt passfoto - vad tror ni då hände?
Just som det blixtrade till ställde hon sig framför mej."

 SÅ NU FÅR JAG HA HENNE I PASSET 10 ÅR FRAMÅT !!!!

Hälsningar
Ylva7 6097 kronor

Ja,  det hade ju varit ännu bättre men nu fick jag in en nolla för mycket. Men 7 697 kronor tillbak på skatten är inte fy skam det heller.

Sen senast jag skrev har ju allt hänt - jag menar det var tidigt i morse. In till jobbet och skickade pressmeddelande om skolrapporten som skulle presenteras av Anna och Thomas. Inbjudan gick igår men de stackars journalisterna behöver ju faktiskt få lite kött på benen innan de kommer. Ibland ställer vi orimliga krav - kastar fram ett program på 30 sidor vid sittande bord och kräver att de ska kunna ställa intelligenta frågor fast de inte haft en chans att läsa på.

Sen rusade tiden - dags att åka hem och skjutsa kusin Kerstin till flyget. Det kom lägligt för far Yngve var lite krasslig på morgonen så det var skönt att få kolla läget. Kerstin är på väg söderöver för att gifta bort sin son Anders.

Tillbak till jobbet - och Thomas ringde nervöst och konstaterade att det inte funnit någon tid för presskonferensen i materialet han lämnat till mig. Men jag kunde trösta honom med att det hade jag skrivit i missivskrivelsen. Då fick jag pluspoäng ska jag säga. Väl inkommen kunde jag konstatera att ledamoten också var på plats. Hon är hur duktig som helst våran Anna!

Klockan 12.45 hade Thomas och jag date och gick i genom läget. Skönt! Mycket som flyter kring både för mig och Thomas nu. Delat ansvar för både län och Luleå gör att vi vet vad vi heter. Men alltså; hur lätt är det inte att jobba när vi har en sån härlig stämning och sammanhållning i partiet. Man blir mörkrädd när man får inblick i en del andra partiers inre liv.

Klockan tre (15.00 för er som är noga) så träffades vi i alliansen hos oss. Camilla först och i god tid.Camilla, I do love you. Tänk en till som jag som håller tider - och Lennart var så också till våra interna träffar så du missbrås inte.

Budgetarbetet måste få ta lite längre tid i år - vi saknar Lennarts kunskaper på flera områden. Och framför allt så måste vi ge oss tid att lyssna till Camilla. Jag tror att jag skulle kunna skriva ner vårat budgetförslag redan i förrgår - men det handlar om att alla måste få vara delaktiga. Och alliansens "planeringsförutsättningar" blev minst sagt vingklippta när Lennart gick bort.

Vi höll på till halvsex - sen diskuterade vi närvaro på Lennarts begravning eller ej. Trauma - vi vill gärna respektera familjens önskan om stillhet och få närvarande - samtidigt som vi har en inre längtan att få vara med och ta avsked. Själv ska jag lyssna ett tag till till min inre röst. Men mycket talar för att jag vill lägga en organge ros på Lennarts kista.

Så i morgon blir det först examen - med ungar fyllda av framtidstro och längtan till sommaren och sen avsked till Lennart i Gammelstads kyrka.

Och ni - hur är människor funtade som parkerar bilar framför garageportar? Är det någon skillnad på uppfostran. Alltså, jag är ingen perfekt människa på något sätt - men om jag ska gå in någonstans och vara längre än en minut skulle jag aldrig någonsin ställa mig framför en garagedörr eller annan dörr. Hur gör Du??


Jens Assur till frukostt - nej tack!

Hann in och kolla lite stockholmsblaskor innan våra riktiga tidningar kom. På Expressen ploppade det upp någonting och Jens Assur som skulle ut och fotografera. Absolut en annons om någonting. Måhända var den riktigt effektiv eftersom jag kommer ihåg namnet - Jens Assur. Men riktigt sur blir jag när jag obedd får sån skit i ansiktet. Ännu mer sur blir jag när min nyfikenhet driver mig tillbak för att sen vad det var - och så hittar jag nada. Skulle vi inte kunna tänka oss någon fram och bakvänd upphovsrätt som garanterade mig att slippa utsättas för sånt här.

Upphovsrätten (är det skillnad på upphosmannarätten eller är det bara ett könsneutralare begrepp??) är inte helt enkel och har många dimensioner. Fildelningsproblemet är en sida - nu ser jag i en artikel i NK att den är högaktuell också för tidningsfolket där arbetsgivaren vill försämra journalister och fotografers "äganderätt".

Sorry - det finns mycket att kommentera - bara sett ur våra lokaltidningaras horisont. Men jag måste på med kläderna och dra nu.

Så, Cheerio!,  som min favoritsvärfar brukar skriva på sin blogg!

En ny dag!

En ny dag gryr - och jag har hunnit förbruka en halvtimme till ingenting eftersom tidningarna inte kommit än. Surfat runt på nättidningarna - konstaterat att ungt val resultatet redan påverkat de stora pojkarna. Reinfeldt och Ohly har redan svängt i fildelningsfrågan - verkar ha raka rör till Piratpartiets framgångar i Ungt val.

Resultatet i Ungt val ska absolut tas med två stora nypor salt. Kul ändå att konstatera att folkpartiets rikssiffra, 8 komma någonting, är nästan dubbelt så mycket som vid förra valet. Och tittar man på enskilda kommuner är det hur kul som helst. Luleå ligger på rikssnittet men Boden med sina 10% ligger över. Och i Övertorneå och Pajala kommer vi säkert att ta mandat med de siffror som gäller här, 7.8 procent i Övertorneå är en siffra jag minns.

Ska se om jag med hjälp av Thomas senare i dag kan länka er till kommunresultaten - annars är det ju Aftonbladet som har detta - ni kan måhända hitta det själva.

Nu tror jag tidningen äntligen kom - på återhörande.

Walkover?

Mina vänner och kompisar och Bloggen her self. Or him self? Nu har jag hållit på en timme på att överhuvudtaget komma in i systemet.

Så ikväll ber jag om walkover. Trots att dagen varit fylld av liv och lust och tyckanden. Guldkornen kommer jag säkert tillbak till ändå. Silverkulan ska vi dock bara glömma - men det är en mycket intern lustighet mellan Per Hammar, Thomas och jag. Möjligen är Johan Johansson också inblandad.
Morning Bloggen!

Sommarvärmen dröjer - 6 grader i Sunderbyn. Känner mig lite märbultad i krioppen - var för lite klädd på nationaldagsfirandet. Blev tydligen kall trots att jag inte frös - tog inte ens fram medhavt reservkapital i form av ylleschalen från Rhodos 1977.

Förutom tidningskrönikan som redan levererats så är mitt nästa uppdrag 06.10. Då ska jag ringa och väcka Thomas som ska hämtas upp av borgerliga kompisar för en dag på skolan i Pajala.

En omvärldsbevakning i form av ett svep i nättidningarna visar att världen är sig lik - med våld, ond bråd död, elakheter. Undras hur vi människor påverkas av allt detta. Tänk om tidningarna under en vecka var tvungen att fylla första sidan och löpet med bara för mänskligheten positiva saker. Resten kunde de skriva på baksidan. "Vettetusan" om vi inte skulle bli ett harmoniskare folk.

Tackar ledare i Norrbottens Kuriren som liksom jag tycker att demonstrationerna i Stockholm skulle mötas med färre poliser och fler brandbilar.

Staffan Göransson har lämnat sossarna i Boden. "Tung" sosse skriver Bo Östman i sin krönika. Måste erkänna att jag aldrig hört namnet förr. Men det är väl som jag brukar säga - kommer aldrig att bjuda på att göra fel i deklarationen - jag vill faktiskt bli känd folkpartist på andra meriter.

Och Torbjörn Tännsjö har behov av att bli sedd och lyssnad till. Så nu drar han till med att kungen är en potentiell risk för demokratin. Det exempel han tar till är att när krisberedskapen i Sverige kapsejsade i samband med Tsunamin - ja då klev kungen fram som folkets trygghet. Ja men bäste Torbjörn - det var väl en guds tur att svenska folket hade kyrkan och kungen den gången. Hur mycket trauman och kollapser slapp vi inte tack vare det.

Erland Nilsson - ratad men populär - artikel i NSD om att Erland erbjudits plats i andra partier och att det inte är säkert att han ens stannar kvar som medlem. Jättetråkigt att det blev det här efterspelet för centern - det får naturligtvis konsekvenser för deras valarbete. En hel del energi rinner ut i onödan.

Apropå ovanstående kan jag bara konstatera att journalister har stor makt och att de ibland missbrukar den. I artikel på artikel har NSD (tror det är Jan Bergsten alla gånger) basunerat ut Erland som centerns krysskung i förra valet. Trots påpekande dröjde det väldigt länge innan en dementi kom in. Sanningen är att Erland fick flest centerkryss i den norra valkretsen  - men sammanlagt var han hästlängder efter Lennart Lindström.

Nu skriver Jan "Trots att han (Erland) blev krysskung i valkretsen i förra valet...." Alla som tidigare läst det felaktiga påståendet om Erland som centerns krysskung kommer ju att associera till det - den lilla dementin om att segern bara gällde norra valkretsen har väl knapp någon sett.

Nu drar jag till duschen - och inser att ska jag vara exakt på klockslaget så blir det därifrån jag kommer att ringa och väcka Thomas.

Firat detta borgerliga påfund!

Jag erkänner oförbehållsamt jag har firat det Mårten Ström kallar Detta borgerliga påfund - Nationaldagen. Han störs över att det blivit röd dag - men det är faktiskt andra året nu Mårten - så det är till att reagera sent.

Samling vid Floras kulle - kom två minuter efter angiven samlingstid - jag vet att det ändå brukar bli väntan innan avmarsch. Mötte Margot E som tydligen hunnit undra var jag var. Börjar vara ett inventarie i sammanhanget. Jag vet inte HUR länge jag varit med och firat - men jag var med redan på den tiden då det handlade om att fira Svenska Flaggans dag. Har inte riktigt pejl på när nationaldagsbegreppet infördes.

Men i början var vi ju bara de 10-15 närmast sörjande - åtminstone om vädret var dåligt. I år var det rekord med folk tror jag. Inte så väldigt många i tåget. Men många som stod och tittade på. Och många av dem skulle upp till stadsparken - så efter ett tag hade vi ett parallelltåg till vänster på trottoaren.

I motsats till Mårten och till någon skribent i Aftonbladet som Mårten hänvisade till tycker jag att vi har fantiastiskt mycket att fira. Att vi lever i ett land av frihet - ett land som aldrig varit i krig och aldrig varit ockuperat. Aldrig varit i riktigt svältläge. Ett land med fria demokratiska val ett land med ett högt stående rättsväsende - även om det kan tyckas ha fläckar ibland.

Förresten avslöjade jag att Maria Salmgren genade - jag ropade till henne men hon hörde inget. Precis strax innan tåget skulle göra entré i stadsparken fick jag se Maria och hennes man stå på trottoaren. Och Maria genade in i tåget och klämde in sig i täten tillsammans med Miqelle Wikström. Fast nästa är Maria måste du vara med från början - det krävs av oss kommunalråd att vi orkar hela vägen.

Trevligt var det i stadsparken - massor av folk. Och jag hade dammat av min blåklintshatt som har varit med på alla nationaldagsfiranden från 2000 - då hatten kom till inför kvinnor kan mässan.

Sen har jag ätit middag hos mor och far. Praktiskt och bra.

Sen har jag funderat på de minnestelegram jag måste ordna inför Lennarts begravning på fredag. Det känns fortfarande mycket tungt.
Inget nationaldagsväder?

Inget nationaldagsväder? Ja, eller så är det precis vad det är om jag nu ska vara gnällig. 10 grader och mulet. Men om jag ska vara positiv så är det inget regn i alla fall.

Nästan 12 timmars sömn igen. Börjar inse att jag skaffar mig ett uppdämt behov av sömn genom att konstant kanske sova någon halvtimme/timma för lite. Så det får vi åtgärda.

Folkpartiet kan bli valets Joker skriver Svenska Dagbladet (tror jag det var). Folkpartiet kan antingen bli valets vinnare eller förlorare. Låt mig säga att vi är van. Sen jag började i början av 70-talet har det aldrig hänt att vi sagt efteråt att det här var precis lagomt. Visst, det har varit grader i helvetet, men undras om det inte varit värst när vi inte varit vare sig det ena eller andra.

Nu har jag läst i flera dagar om en Isaksson som klivit av. Så nu har jag varit tvungen ta reda på vem Isaksson är. Landslagets - ja det är bara fotboll som gäller nu - målvakt. Måste erkänna att även om jag gillar att se på fotboll så har jag ingen döpejl på vad spelarna heter. Och så här strax före ett stort mästerskap blir allts så hysteriskt att jag tappar orken att följa med.

Måste också tillstå att jag hellre se årgång 97 och 98, tjejer, spela än landslaget. Trot eller ej - men mer underhållning är det! Där kan du också njuta av publiken - med farmödrar som beter sig alldeles invrigt och stolligt.


På TV 24 (heter det så det rullande nyhetsprogrammet) så verkar det som om Stockholms blodbad ska gå i repris. Affärerna uppmanas att hålla öppet som vanligt men att plocka in lösa föremål som café möbler och dylikt. Polisen för förtegen om hur stor styrka de har. 200 poliser sias det om. Men skicka för tusan ut 10 brandbilar också. Vi kan vara humana och inte ha alltför iskallt vatten - jag tror det kommer ha avsedd effekt ändå.

Det måste bli ett slut på det som fördärvar för vanligt folk. Har just haft en mailkorrespondens med en mamma vars son blivit avstulen en kåpa från mopeden. Och flera av hans kompisar har också blivit av mig grejor och/eller fått mopederna vandaliserade. Polisen vet ungefär vilka det är och säger att de är rutinerade och professionella trots sin ringa ålder.

Luleå håller på att på den fronten utvecklas till lilla Stockholm - det är dags att vi alla vaknar.

Nu har bloggen fått en kvart - så nu rusar jag vidare och ska riva lite kojor som Sara och Lisa byggt lite här och var i lägenheten.

Vi ses på Floras kulle klockan 11.30 hoppas jag!!


Terminerar?

Inte utan att jag håller på att "terminera" efter en hel dags sammanträde. Fast det är inte riktigt sant - första utskottet var jag tillbak efter redan kvart i tio.

Willy Sundling inledde utskottet med att ge oss en statusrapporter för gymnasiebyn och  Kulturens Hus. Slut summa 510 miljoner respektive 350 miljoner gäller.

Kontona för gymnasiebyn terminerar sa Willy. Kul uttryck! Men sen jag för många år sen listat ut vad teminalvård är för något så var det inte svårt att begripa vad som menades.

Sen var det inga särskilt kontroversiella frågor på APU. Lisbeth Almqvist kom och redovisade ändrade, höjda renhållningstaxor, utifrån den riksdagsbeslut som tog i fredag. 440 kronor per ton sopor vi skickar för förbränning är resultatet av den gröna skatteväxlingen. 100 - 260 kronors höjning per år  för en villa med ett kärl kan tyckas lite. Men det här är ju lök på laxen efter tidigare höjningar - och kommande. Det kostar på med Annika och Peter Eriksson!!

Presskonferense halvtolv - en sargad opposition - men endast mig på plats förutom sossarna och vänstern. Tur jag tog mig tid och gick i alla fall.

Planerad träff med Nord Nytt och Ulrika Wänkkö i stadsparken halvett. Hon ringde och var något försenad. Borde ju lärt mig efter alla år att inte ställa upp på vad som helst - hur bra blir en intervju när du står kallblåsten och dessutom har precis har koll på A-lagarna  i vänster ögonvrå?

Åter till stadshuset klockan 13.00 - hade jag ätit lunch eller ej var frågan. En skål med äpplen stod vid receptionen - Ing-mari Åberg påstod att det var över sen någon allsångskväll så jag kunde ta ett - sagt och gjort. Så hade jag i alla fall ätit något till lunch.

Ja och var det kommunstyrelse med många avvikande meningar från oss i Folkpartiet. Här följer kommentarer till dessa ärenden.

§ 108             Medborgarförslag om förbud mot att framföra moped på gång och cykelbana. Där yrkade vi bifall i enlighet med handikapprädets förslag. Ensamma om det, övriga följde tekniskas förslag.
                  
§ 109             Parkeringskort för turister
                      Yrkande:

                      att priset för turistkortet 2006 sätts till 50 kronor

                      att kommunen inför 2007 års säsong genomför försöksverksamhet med P-skiva både för    kommunmedborgarna och turisterna
§ 113             Kallax Cargo AB – nedskrivning av lån
                      Vi hade tänkt yrka avslag men nu ville sossarna ha återremiss för något möte som inte hunnit hållas. Man kan ju fundera om de håller på att "köpa" in något litet plan som ska landa.

§ 114             Mantalsskrivningskampanjen
                      Folkpartiet lämnar särskilt yttrande. En brilliant affärsidé av Student Consulting men fullständigt korkat av kommunkollektivet som alla betalar glatt till konsulter för att slåss om mantalskrivningen för samma studenter. Och för att fördela en på förhand given summa statsbidrag. Halleluja så korkat!


§ 118             Förslag ”Strategisk Plan och Budget 2007 – 2009”
                      Majoriteten presenterar sitt förslag först i dag. Fast media fick det förstås i fredags. Idag fanns inte ens en reviderat resultaträkning. Vi anser att vi i oppositionen  måste få tillfälle att gruppbehandla majoritetens förslag. Vi återkommer  en skuggbudget i god tid före budgetfullmäktige. Folkpartiet (liksom alliansen i sin helhet) nöjer oss därför med att  reserva oss idag.

§ 122             Införande av plusjobb inom Luleå kommun
                      Folkpartiet tycker att pengarna som plusjobben kostar skulle kunna användas                   bättre. Men eftersom kommunen bara kommer åt dessa pengar genom inrättande av plusjobb accepterade vi inrättandet av de 100 första plusjobben. Vi är mycket  tveksam till om det går att inrätta 50 till utan att inkräkta på det som är ordinarie  erksamhet och borde vara riktiga anställningar.  Därför röstade vi nej till utökningen idag.

§ 123             Ändring av renhållningstaxa…
                      Eftersom det nya förslaget innebär att hela höjningen som riksdagen beslutat om   nu kommer med så accepterar vi förslaget. Vi kan dock konstatera att den gröna skatteväxlingen är dyr och krånglig för Luleåborna.

§ 128             Policyn och riktlinjer för resor och transporter i tjänsten
                     

                      Sid 3 Säkerhet. Vi yrkar att skrivningen blir ”hjälm bör…”

                      Sid 5 Utbildningar, konferenser, och möten

                      Ny skrivning:

                      Med hänsyn tagen till uppdraget, praktiska förutsättningar och resepolicyn   bör det alltid prövas om det är motiverat att förlägga utbildningen,     konferensen    eller mötet utanför kommunen. Vid planering…

                      Sid 7 under fördelning/administration

                      Antalet parkeringstillstånd i förhållande till anvisade platser måste anpassas så  att platserna räcker till alla med parkeringstillstånd. Måste tillfällig parkering  ske på annan parkeringsplats mot avgift, ersätter arbetsgivaren kostnaden.

Vi fick faktiskt igenom våra förslag utom om cykelhjälmen. Utöver detta blev det en förbättring till - reglerna om dubbarnas längd togs bort.

§ 130             Jopikgården
                      Återremiss. Vi vill ha ett bättre beslutsunderlag. Inte ansvarsfullt att investera så mycket utan att veta vad vi kan få/vill ha för verksamhet och vad vi kan få in i  hyra.

Sossarna drev igenom förslaget - men ska ha ett hyresavtal klart innan investeringarna påbörjas. Men det handlar bara om nuvarande entreprenör - ingen annan ska tillfrågas. Måste vara helt snett. Vi yrkade återrmiss i första hand och avslag i andra hand. Liksom våra borgerliga bröder (jag det var bröder idag) som fick rösta.

§ 133             Delårsrapport
                      Folkpartiet yrkar att IV programmet får sina 1,8 miljoner för kvalitetshöjningar.  Börje Lööw var så kaxig när budgeten för 2006 togs - IV skulle få sina pengar i samband med delårsrapporten men inte yrkade han det. Han räknar väl kallt med att det döljs för att IV får pengar för 2007.

Borgerliga bröder, ja, Conny så klart. Och så var Staffan Eriksson istället för Maria. Och Gustav Groth förstås. Camilla var där men var ju formellt inte vald eftersom fullmäktiges protokoll ännu inte justerats. Och Erland kom inte. Så Dan Ankarholm hamnade i den situationen att han faktiskt fick yrka. Vilket han inte var förberedd på.

Nå halvfyra var vi färdiga. Det blev ett långt inlägg det här så du som orkat scrolla fram hit, gratttis du är av en uthållig, trogen sort.

På återhörande!

                       
                                  

John Blund kom!

John Blund kom strax efter att jag skrivit på bloggen i går kväll. Så det blev ingen summering inför dagens sammanträde med kommunstyrelsen. Så nu stressar jag på och hoppas komma till jobbet så jag får en halvtimme till handlingarna. Mina borgerliga kompisar verkar då inte heller ha något att samråda om - inget mail eller telefon. Vår grupp hade synpunkter på en hel del - men måste hinna formulera de konkreta yrkandena.

Idag gratulerar vi alla som heter Bo. I min maillista finns Bo Könberg, Bo Brockman, Bo Östman. Och så två Bosse, Ledin och Lundberg. Grattis på namnsdagen till er och alla andra Bo och Bosse som jag känner.

I dagens tidningar kan ni annars läsa om rovsdjursjakt, illegal sådan, piratparti mot riksdagen, EU-lag som hotar Jokkmokksmarknad. Fast fan trot det sista - det är säkert våra egna byråkrater som övertolkat något. Precis som med jordgubbar, gurkor och surströmming.

Lite till är det väl också att läsa - ovanligt mycket egentligen för att vara en så här klämdag. Men många av er är väl lediga så bläddra på. Själv har jag inte tid mer av ovan redovisade skäl.


Var lätt på foten!

Var lätt på foten och bli vän med vinden! Härliga avskedsord från KG Hammar. På frågan om han ska tituleras emeritus ärkebiskop svarar han att det går bra med KG även framöver. Jag tror han är lika genuin som han låter.

Själv har jag ju varit på fotbollsturné. Vi började med att åka hem till Västbacken där Lisa "matade blommorna och vattnade fiskarna" som vi skojade om på väg ut. Förhoppningsvis blev det mat till fiskarna - har man delegerat så har man.

Storasyster Sara stoppade med lite extra vantar och en toppeluva till lillasyster Lisa utifall det skulle bli kallt. Den kvinnliga omvårdnadstanken sitter i generna!!

Sen var det OK i Antnäs som gällde. Samling med ledarna. Tänka vilka insatser dessa ledare gör. Och vilket många gånger otacksamt jobb det gör - med föräldrar som inte lämnar besked om barnens deltagande och så.

Men låt mig ge ett stort fång blommor till Thomas och Janne som tar hand om Sara och de andra 97:orna och 98:orna. Ni är fantastiska!!

En härlig turnering med tre matcher för tjejerna. De två första i strålande sol - därefter kom lite regn. En vinst och två förluster men jag tror inte tjejerna bryr sig så mycket om resultatet - de lever i nuet och stunden.

Efter matchen drog flickorna och jag till Statoil och tankade bilen, till Max och tankade oss själva, till Kvantum och tankade till föräldrarna (flickornas) som ringt om kött till kvällens grillning.

Så har jag kört ned till Lövånger och havet - och tillbak hem. Föräldrarna hade hunnit med en hel del - men å andra sidan finns hur mycket som helst kvar. Bastun kunde man i alla fall skönja den första silhuetten av.

Nu ska jag försöka summera mig inför morgondagens sammanträden!

Marknad istället!

Vi åkte till marknaden i Gammelstad istället - när vi inte fick bada. En lagom och mysig marknad utan alltför mycket tjafs. Margareta Ekholm, med tombolastånd för FUB, var en av de första vi träffade på. Lotter, två var till flickorna och en till mig. Lisa visste knappt till sig av glädje när hon vann en virkad skärm till en skomakarlampa. Nästa tombola var Röda Korsets - samma sak där - lotter för en femtiolapp. Och Lisa vann igen - en fin blå vit duk. Sara uppskattade inte skämtet om att hon och jag skulle ha tur i kärlek i stället.

Och sen var det palt hos mor och far. Godisätande - vi hann en tur till godishuset i stan - hela kvällen. Flickorna var ner till lekparken vid Hemängsskolan.

Nu skriver vi söndag morgon - 06.00 - och nättidningarna är avverkade. Inga stora nya politiska frågor precis. Fildelar fajten pågår med krasch av regeringens hemsida. Nuj hotas med krasch av riksdagens hemsida. Sen är det bara det "vanliga" våldet och eländet.

Nu ska vi alla tre "brudar" duscha och göra oss färdiga för fotbollsturnering i Bergnäset. Vi ska samlas i Antnäs - och det går inte att rubba på enligt Sara. Jag tyckte vi kunde gena direkt till Bergnäset men icke.

Efter fotbollen bär det iväg till stugan i Lövånger där barnen ska återlämnas. Ska bli spännande att se hur långt föräldrarna hunnit med bastu och kök.

Och kvällen sen måste jag ägna åt att sammanfatta vad mitt Månadsmöte tyckte vi skulle ha för synpunkter i olika frågor. Vi kör ju full sammanträdesdag i morgon - klämdag till trots.

Inget badande

Ja, just det - mors och fars grannar gifter sig - efter 20 års samboförhållande och fyra barn, cirkus något sånt. Detta berättas vid fikat hos mor - pingstafton så klart.

Och hur är det då med badhusens öppettider?? Sara och jag rusar iväg hem till mig och slår på datorn. Intet särskilt upplysande. Ringer Gammelstad och får där en förträfflig service vad anbelangar angivna dagar fredag till tisdag. Fast förstås stängt pingstafton och pingstdagen.

Pontusebadet inne i stan låstsas som ingenting - rabblar upp öppettider på lördag. En strimma av hopp - så vi åker dit - men vi ser på långt håll att det knappt finns en bil i närheten. Och mycket riktigt en skylt upplyser om stängning på lördag, söndag och tisdag, nationaldagen.

En ros till Gammelstads badhus för god service - och hopp om bättring för Pontus!

Sunderbyn lördagmorgon den 3 juni 2006

Som ni noterat har det varit lite si och så med skrivandet. Det beror delvis på det som just nu befinner sig bakom min rygg - på golvet i en koja bygd av soffkuddar. Sara - ett av mina barnbarn - sitter i den och blippar med sin mobiltelefon. Försöker störa den mindre - Lisa - som försöker somna om.

Jag var på ett möte i går morse klockan 08.00 med ett antal förskolepedagoger. Blev inbjuden genom en öppen inbjudan till alla politiker vid träffen med lärarfacken som vi hade förra veckan. Det visade sig att Börje Lööw sedan länge inbjudit sig själv till detta möte. Och för att göra en lång historia kort så blev Börje minst sagt störd när han såg mig. Hörde hur han viskade till ansvarig "att det här ju störde hans upplägg". Jo, det kan jag allt förstå. I skenet av kommunledning bjuder Lööwet in sig - men i själva verket är det valarbetare Lööw som talar om att vänstern vill ha 200 000 tusen fler jobb i offentliga sektorn och att friskolor är skit. Så lät det i går när jag stört hans koncept . Man kan bara undra vilket valtal han håller annars under skenet att utgöra kommunledning?

Sen riggade jag och Christian upp bord och parasoll på gågatan. Sofi kom också. Och så Els. och Thomas löste av mig halv ett då jag drog och hämtade flickorna från dagis respektive skola.

Sen tillbak och plockade in grejorna.

En inhandlingsresa till Kvatum utvecklades till rena mardrömmen. lagomt med folk när vi anlände men kunderna strömmade in i en mängd som nästan gav panik.

Vi blev bjuden på köttsoppa hos mor och far. Flickorna inhandlade jordgubbar och grädde till efterrätt.

På kvällen kom granntjejen Paulina som är jämgammal med Sara. Så det var fullt liv både ute och inne.

Nu har jag äntligen hunnit ikapp - tidningskrönikan skriven och skickad. Livstecken här på bloggen. Och nu ska vi käka frukost fvb till badhuset. Paulina hänger på också. Sen blir det nog marknad i Gammelstad. Så ni vet om det inte blir skrivet så mycket under dagen.

Bloggen seg!

Skulle skriva några rader i går kväll - men bloggen - eller snarare nätet var lite segt. Det "blå bandet" gick nästan ända fram men inte riktigt. Med någon milimeter kvar stannade det och stod blick still. Det är såna gånger allt brukar försvinna i cyberrymden. Nu kom det innan jag alls kommit in.

Allt nog - jag kom hem vid niotiden efter en kväll med valutbildning - två grupper igång. Och jag blev vikarierande cirkelledare då Els inte kunde komma. Och jag måste komma ihåg att skriva en lista på vilka som var med.

Nu på morgonen skiner solen - förmodligen både på onda och goda. Min termometer - väl dold för solens strålar - visar dock endast 10 grader. Måste kläs på ordentlig för bokbordet på stan i dag!

Lite smått och gott i avisorna idag. Sänkt rösträttsålder - en något tvetydig rubrik - handlar om att ungdomar ska få rösta det år det fyller 18. Bra förslag - alla kan ju inte planera sitt barna födande så bra som jag. Jens är född 2 september 1970 vilket innebar att han fick rösta ca två veckor efter 18-årsdagen. Hade han varit född två veckor senare hade det dröjt fyra år innan hann fått rösta.

Folkpartiet fjärde bäst på att ha listor i kommunvalet. I fem kommuner  (i hela landet) kommer vi (kanske) inte ha listor. Hoppas inte de räknat med Övertorneå som kommun utan fp-lista. Den kommer - och då har vi listor i alla kommuner. Delad första plats i länet tillsammans med sossarna, vänstern, centern??? Övriga partier tror jag samtliga har sina "vita fläckar" - även moderaterna.

Lite konstig offentlighetsprincip de tillämpar i landstinget - Jens hade väckt en principiell fråga med anledning av turerna i Manstenaffären. Han vill att uppsägningar som medvetet görs på olagliga grunder och med skadestånd som följd ska behandlas av landstingsstyrelsen. När det ärendet skulle behandlas kördes allmänhet och media ut. Vem bestämmer offentligheten i Landstinget??

Nu drar jag igång den här dagen - ska som vanligt förbi mor och far. De förärades trisslotter på födelsedag respektive morsdag. Och de har allt efter renderat i smärre vinster som omsatts till nya lotter. Så nu ska de skrapa två var denna morgon. Frågan är om det tar slut eller om det riktigt stora pengarna kommer nu?

Nu kompisar!

Nu kompisar har jag egna hålfotsinlägg med pilotter. Fast jag vet inte om pilotter stavas så. Sen har jag lärt mig att jag (och säkert du också) har en muskel precis i valvet under foten. Den heter något i två stavelser och som slutar med "shit". Ska slå på internet och kolla vad det heter på riktigt.

Satt och läste en damtidning uppe i Boden på Boten. Om smink - rätt starka färger var gå G och grönt och brunt runt ögonen. Senaste trenden och såg ut precis som om det skulle passa mig som handsken. Fast tidningen var ett år gammal - så nu är det väl förstås ljusa pastellfärger som passar mig hur illa som helst.

Nu har jag i alla fall en riktigt rolig lunch att se framemot. Ska äta lunch med en av mina favoritmän. Och nu var det länge sen. Hoppas han har mycket spännande att berätta. Vederbörande ska i alla fall snart medaljeras för lång och trogen tjänst har det skvallrats till mig.

Vi får se - det mesta av informationen torde vara av den arten att den inte återges här - men något lite skvaller kanske kan delges er.

På återhörande!

Bönhörd!

Jodå, jag blev bönhörd. Det kom många debattglada folkpartister på Månadsmötet i går kväll. Det var skiftande frågor; prkeringskort till turister, mer pengar till Kallax Cargo (fp Nej!), budget för 2007, Jopikgårdens framtid, Plusjobb och Reseriktlinjer. De sistnämnda går nog att få till med lite säryrkanden. Nej, folkpartisterna ville inte heller ha SKA-krav på cykelhjälmen. Misstänker att det blir majoritet för det!!

Hemma halvtio. Märkligt att det tar i alla fall en dryg halvtimme att "tömma" expen efter ett möte. Men det är ett värdefullt mingel och utbytande av åsikter utanför protokollet så det är bara att accceptera fakta och anpassa sig efter det.

Men det innebär att det inte blir mycket vaken tid hemma - hann i alla fall med ett telefonsamtal med Gerd som är förtvivlad över krämpor i form av ond (inflammerad?) rygg och en envis hosta. Kom igen, Gerd! Tryck upp läkarkåren mot väggen och se till att du blir ordentlgt utredd.

Nu ska jag ta mig lite vaken tid hemma - faktiskt. Ska vara i Boden klockan nio för "hålfotsinlägg". Visst låter det himla tantigt - hålfotsinlägg - det är väl därför de inte kallas så längre. Men i avvaktan på denna resa till Boden ska jag ta ett snabbröj här hemma.

Sara och Lisa ska komma och bo i dagarna två - då kan det bara bra att grjorna är på rätt plats - för vi brukar kunna stöka till det ordentligt med utklädning, sminkning, sök i smyckeslådor med mera.