En stund till...

2+13-11-30 - kl 07.00
 
tror jag att jag drar mig tillbak till sängen. Hemma först klockan 01.30 efter en supertrevlig julfest med alla trevliga människor i Brf Tigern.
 
Vaknade först tjugo i sju - och nu ska jag läsa tidningarna.

Varde ljus

2013-11-29, kl. 06.30 - och Sune har namnsdag.
 
Så sa jag "varde ljus" och tände på. Nya pappersstjärnorna i tre fönster och tre adventsstakar. Och trots förkoll så fick jag pilla lite med ena ljusstaken för att få liv i den! Och så har jag kollat uppifrån vägen - tror att de hänger hyfsat rakt och i samma höjd!
 
Härlig dag igår, Först kom Lars A med en "strutzlimpa" som han bakat. Och den smakade precis som på fars tid. Sen idkade jag "svartaxi" - hämtade faster ute på Kolkgatan och sen for vi och hämtade Aina på Kallax. Medan vi fikade såg vi blåljus dra förbi på väg ut mot Hertsön. Kan tro att det var på väg till den här branden. Ett totalförstört hem för en tvåbarnsfamilj så här precis före jul. Så tragiskt!
 
Bättre lycka här - där en vaken pensionär lyckades förhindra brand i ett hyreshus - av trä. Torrkokning!
 
Och Kurirens ettan nyhet är en fortsättning av biltestverksamheten i Arjeplog. Idag handlar det om biltester utan bensin. Nu testas vätgas. Undrar om de inte kan hitta på något bättre namn för det - vätgas låter jättefarligt. Skulle länka till TV24 som också hade detta - men minsann det blev bara så här.  Undrar om ni också ser att det står "nypon" i sökraden. Trodde annars det var "fikon fick du" som var uttrycket när man dras vid näsan?
 
Och NSD kör vidare med missnöjet bland sjuksköterskorna. Bra tajmat att politikerna är ute och pryar just nu - läste på FB att Jens skulle vara p barnkliniken idag.
 
Ofta kommer jag inte ihåg vad som döljer sig bakom rubriker - trots att jag just läst tidningarna. Så var det med Ljus i mörker - men jag håller verkligen med. Härlig tid vi går mot nu - med massor av skidor i olika format. Lite rädd bara att media skruvat upp våra förväntningar på både Kalla och Hellner. Såg för övrigt något inslag om skidskytte igår - tydligen bara mörker för både damerna och herrarna!
 
Riktigt kul för en som sitter i styrelsen för Kalix Folkhögskola - NSD uppmärksamma vår nya journalistutbildning.
 
För övrigt belönades jag med renköttsoppa hos faster igår. Och den var lika god som fars älgköttsopa brukade vara.
 
Hoppas nu på en lika bra fredag - som torsdag var. Risken är att den blir lika matrik. Ikväll är det julfest i Tigerburen!
 
 

Den mest kände?

2013-11-28, kl. 06.30 - och idag har Malte namnsdag - alldeles ensam. Den mest kände är väl Malte Lindeman - son till Valfrid Lindeman.
 
Halkade mig igenom onsdag också. Det blev broddar hela vägen, Började dagen hos fotvården - bra start på dagen - att bara sitta där och bli ompysslad.
 
Sen blev jag kvar på jobbet hela dagen - kändes inte alls frestande att ge sig ut i halkan. Fick undan en hel del - men förvisso en del energitjuvar kvar på att-göra-listan.
 
Väl hemma kom jag mig för att städa upp i linneskåpet. Nåja - städa är väl en överdrift - men lite uppsortering blev det iaf.
 
Vaknade kl. 4 i morse - pigg och steg upp. Med broddar och spark tog jag mig till postlådorna kvart över fyra. Men där var minsann inga tidningar. Gjorde mig beredd att ta mig an dem via e-kopiorna - men då dök hen upp. Skönt - tänkte nästan att de ställt in - eller än värre hamnat i diket!
 
Som vanligt inget särskilt upphetsande i tidningarna. Möjligen beror det på att man varit med så länge att jag är luttrad?
 
Kuriren har ett fint reportage om biltestindustrin i Arjeplog. Fantastisk utveckling det varit - vem kunde tro att vi kunde ta tillvara snö, is och kyla på detta sätt? Nu ska Arjeplog få 260 nya hotellrum till. Tom våran "sektledare" har ju blivit "hotellkung". Måste nog se till att jag får komma upp till fp-avdelningen där. Ingen länk på artikeln.
 
NSD fördjupar granskningen av strippklubben i Kiruna. Visar nu på tydliga samband med illegal prostitution.
 
Och Kuriren följer upp gårdagens artikel om orättvisa sjuksköterskelöner - och även på ledarplats.
 
Och så kommer "efterbörden" från moderaternas nomineringsstämma. "Trotjänare i M petad vid möte" rubricerar NSD i papperstidningen. Något mindre snyftande rubrik på nätet - han fick inte plats på landstingslistan. Nog har man rätt att komma med ett motförslag utan att det kallas kupp. Det hade ju varit upp till mötet att bestämma om annan ordning än att ställa listorna mot varann. Men nog klingar det falskt när MK "beklagar" - sanningen är ju att Staffan inte fanns med på hans lista alls - inte ens på någon blygsam placering långt ner. Det hade man väl ändå kunnat bjuda på?
 
Idag ska jag bara jobba halvdag. Sen ska jag till min faster - och vi ska hämta hennes Aina på Kallax. Och när jag ändå är ute på Örnäset så blir det ett besök i Svartöstan också. Så ska detta dag förlöpa - och det gör den nog.
 
 

Gudaskön

2013-11-27, kl. 06.30. Och idag har Astrid och Asta namnsdag.Tänker på tant Astrid på kiosken. Vet inte om hon var "gudaskön" som Wikipedia hävdar att det betyder. Men "gudasnäll" var hon iaf - och en mycket betydelsefull person i min barndom - "kiosktant" som hon var.
 
Nu har jag för säkerhets skull kollat namnsdagsbarnen via NSD. Kuriren lurade ju på mig Linus en dag i förväg. Och idag har de - Kuriren - fel tabell för SHL. Med två poäng och en match för lite för Luleå hockey. Som tog två poäng med sig hem från Göteborg.
 
Tisdag blev en dag i kaos - ja inte för mig personligen - men kaos i vädret. Busstrakfiken ställdes in - tur att jag inte visste det då jag körde hem. På 97:an var största problemet att det då och då kom någon idiot som inte respekterade hastighetsbegränsningen - körde om och kastade upp en ansenlig mängd blötsnö på vindrutan.
 
Väl hemma stod kusinen på bron och övervakade att jag inte försökte ta mig till parkeringsplatsen. Parkerade precis utanför bron istället.
 
Det blev en liten middagsvila - för att sen orka med ett sammanträde per telefon - kl. 21.00, Såg lite om "Quickfallet" och hans terapi. Som nu med facit i hand sägs ha genomförts via en "sekt". Och en av "sektledarna" är nu professor i psykiatri i Stockholm? hallå! Mest skrämmande att de flesta "experterna" själva var i behov av och gick i terapi! Upp till 30 års terapi för en del!
 
Har halkat mig ut och hämta tidningarna. Kom mig upp strax före 5 - godkänd start på dagen. NSD kör hårt med "Väderkaoset". Märkligt det här med att busstrafiken ställs in. Troligen är det ju rätt beslut - men varför gjordes det inte förr? Nog hade vi liknande svåra situationer då - minns särskilt en jul då det var så glashalt att föräldrarna hade svårt att ta sig från Hammaren och upp till byn - trots sparkar och broddar. Var bussfolket bara dumdristigare förr? Eller var det bätte däck och bättre sandning då?
 
Kuriren slår upp att sjuksköterskor säger upp sig i protest - nyutexaminerade sägs få högre ingångslön - än vad trotjänarna har efter många år. Inte ute på nätet än - men kommer säkert. Och fortfarande verkar vi få läsa allt - dvs även ni som inte betalar 7 kronor om dagen.
 
En del referat från fullmäktige i Luleå får ni också här. Anders Köjs saxade roliga uttalanden. Minnesvärt för min del - jag som lyssnade på hela på radion - att moderaternas gruppledare inledde med att be om ursäkt för dålig närvaro från m-gruppen. Bara 5 av 8 på plats - trots att man har 4 ersättare på sina 8 mandat. Och hann som tydligen ses som gossen Ruda i M-gruppen - Staffan Eriksson - gick gå in som siste ersättare och räddade från ännu sämre närvaro!
 
Idag påbörjar jag "helrenoverig" inför tomtens ankomst. Fotvård 8.30. Tid för "knoppen" dvs klippning är beställd till den 16 december. Det som är däremellan är väl ingen idé att försöka göra något åt?
 
Nu dock dags att göra mig i ordning för anträdande av resa till stan. Hoppas på bättre före än igår. Dock glad i nya bilen - känns skillnad med fyrhjulsdriften!
 
Ha en bra onsdag.
 
 

Lurad

2013-11-26 . klockan 06.15 - och IDAG har Linus namnsdag. Lurad av Kuriren igår - övriga tidningarna gratulerade Katarina och Katja. Och minsann ingen rättelse i dagens Kuriren - trodde väl inte vi märkt det? Och idag är det 4 månader till min födelsedag - ladda nu med grattishälsningar.
 
Själv hade jag ju fel på utetemperaturen i går - var faktiskt bara minus 5. Och tror nog att det ligger på samma ungefär idag.
 
Måndag flöt på som vanligt - något större kasta loss blev det inte - horoskopet till trots. Var på bilfirman och fick ordnat en avstängning av en varningslampa, till Apoteket och fixade ut kalktabletter. Och då visade det sig att jag inte hade något recept inlagt? Kan undra var de gjort iväg med det som jag lämnade in i september?
 
Kvällen fastnade jag i telefonen - hur många fastrar och farbröder som helst ringde - plus några goda vänner. Och jag som bara för någon dag sedan funderade att vi ringer mycker mindre till varann nu för tiden. Och goda nyheter fick jag - och några uppdrag. Bland annat "svartaxi" på torsdag!
 
Lyssnade på kommunfullmäktige - kan fortfarande få mig att känna stress. Men kul att höra våra företrädare göra bra ifrån sig - lyssnade till både Thomas och min namne Ylva.
 
HA-män som hotade och slogs toppar Kuriren. En av herrarna rätt nyligen utsläppt - hur tänker de - nu lär de ju åka in igen. NSD pushar för sin bilaga - En het vinter. Toppas med bild av Charlotte Kalla. Om Marcus Hellner också förstås - noterar att de 6 första klicklänkarna under nyheter handlar om bilagan!
 
Bra ledare i Kuriren idag - om hur sossarna anpassat sig till SD bara för att ge regeringen en knäpp på näsan. Märkligt agerande - det handlar ju egentligen om en indexuppräkning som de själva gjort ett antal gånger i regeringsställning. Dagens ledare innehåller en mindre rolig dikt av PO Eriksson - verkar som om han har abstinens besvär över att inte längre vara en offentlig person? Fast det är väl budskapet i dikten som är viktigt? Ledaren inte länkad än - men ser att gårdagens ledare handlar om samma sak"
 
Och i Sunderbyn händer det saker - bilbrand vid sjukhuset - utanför akuten. Häftig bild när en kranbil lyfter undan bilen
 
Eldfängt även i politiken i dessa nomineringstider. Häromdagen var det Staffan Eriksson moderat - som var onöjd med att ha lyfts bort från valbar plats till landstinget. Nu är det Irene Gustafsson - sosse - som anser sig åldersdiskriminerad. Nyheten kom just ut på nätet - lite läckert att se hur det poppar upp saker mellan gångerna man är in på sidan. "Vi har andra goda kamrater att sätta in" säger en partikamrat - fast i Boden har man väl inte SÅ gott om goda såna?
 
Blir jobb som vanligt på förmiddagen - ackompanjerat av budgetfullmäktige på radion. Ska försöka få till träning i eftermiddag. Har träffat jämnåriga - med rysligt dåligt kondition - ska absolut inte försätta mig i den situationen - nu måste det till skärpning! Och på eftermiddagen ska jag också hinna med att hämta upp Thomas när han lämnat in sin bil på verkstaden. Så bra att minnesträna genom att skriva här! 
 
Har räknat ut att det bara är tre morgnar som jag sitter här med otända stjärnor och stakar. Fredagkväll smäller jag igång dem!
 
Ha en riktigt bra tisdag.
.
 
 

Kastar loss idag

2013-11-25, kl. 06.30 - och Linus ståtar ensam som namnsdagsbarn idag. Själv kommer jag ihåg tre stycken som särskilt ska gratuleras: Linus på Linjen, Linus Rutkvist på Backen (död sen många år) och Linus "Limpan" Sundkvist i Alvk. 
 
Själv kastar jag loss idag. Hög tid säger horoskopet i Kuriren som hävdar att jag missar en otrolig chans om jag inte gör det. Tur iaf att jag stigit upp redan strax efter 4 - så jag får tid till mental träning för losskastandet!
 
Kastade bra gjorde Antnäs tjejer igår. 77-38 mot Gladans tjejer. Serie för 98:or men "småttisarna" Frida och Lisa född 01 resp. 00 var minsann inte blyga bland stortjejerna. Satt både straffkast och andra poäng! Ja hela laget var en fröjd för supporterbänken!
 
Jens sprang ut från stan till Antnäs - trots minus 13. Fast en sanning med modifikation - han ringde och ville bli upphämtad i Måttsund. En kombination efter toalängtan och en halvt förfrusen mage. 
 
Efter basketen hamnade vi hos en nybliven 34-åring - på kaffe. Det var där förfallet började. En mjukpepparkaka och en ny smaksensation - pepparkaka doppad i choklad. Gott - men föredrar nog överdrag med ädelost!
 
Efter det blev den 1,5 timme på jobbet. Bland annat utskick till styrelsemötet som ska äga rum på tisdagkväll.
 
Minus 15 mötte mig idag. Väder i min smak. Tidningarna inhämtade och lästa.
 
Mest uppseendeväckande idag - "citatet/måndag/ på Kurirens ledarsida där den genompartipolitiserade fackordföranden Ella Nila uttalar att minskade konkurser i restaurangbranschen är ett starkt skäl att bibehålla momssänkningen.
 
Uppseendeväckande också att Agneta Granström hävdar rätten att fortsätta en 4:e period trots att Miljöpartiet har en regel om max 3 perioder. Något som drabbar Annika Eriksson som nu får satsa på en osäker riksdagsplats.
 
Har varit nomineringstämma även för moderaterna. Och som inte helt ovanligt för detta parti så talas det efteråt om kupper, svineri och personer som vägrats ordet. Har ingen uppfattning i sak - trots att jag faktiskt befann mig i Överkalix samtidigt med stämman - men alltid trist när någon/några uppfattar det så. Ökar inte respekten för demokratin om jag så säger.
 
Får väl också räknas in i gruppen uppseendeväckande att en vänsterpartist från Piteå tar Revoltionära fronten i försvar. Dock verkar han ju redan ha lämnat sina uppdrag av personliga skäl - vilka det nu kan ha varit? Nå nu hade han väl inte riskerat så mycket hos vänstern - både Fors från Pajala med sina dödshot och den andra unga vänsterpartisten med något liknande sitter väl i orubbat bo? Trots mediala utspel om motsatsen?
 
Till avdelningen petigheter för jag att vi nu måste pilla ut den lilla vekhållaren ur värmeljusen. Förstår skälet med magneten - men borde det inte gå att lösa på annat sätt. Kan väl inte ställas hur stora krav som helst på oss som försöker vara "miljömuppar" i det lilla.
 
Finns massor mer att skriva om - men nu räcker inte tiden. Förvisso känns det överflödigt med invägning denna morgon. Förfallet som inleddes hos 34-åringen fortsatte. Med en hel mjukkaka - direkt från bagarstugan - och en påse hemkokt knäckt. 
 
Jobbet väntar - ha en bra måndag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vinnare och förlorare

2013-11-24 kl. 06.30 - och idag har Gudrun och Rune namnsdag. Två gamla klasskompisar dyker upp i minnet - Larsson och Lundberg - den förstnämnde numera Gåhlin tror jag. Grattis båda.
 
Och allas vår Marit Paulsen fyller år. Grattis! Det gör också Jens "gamla" klasskompis Maria.Grattis! Min fd ombudsmannakollega Barbro. Grattis! Och dessutom Staffan Eriksson, moderat - som enligt FB förbjöds att yttra sig på moderaternas nomineringsstämma i Överkalix? Kan man tro att han tillhör kategorin förlorare som inte återfinns på valbar plats på landstingslistan? Grattis iaf till födelsedagen, Staffan!
 
Ingen tidningsrapport från den stämman vad jag kan se - däremot rapporteras att det blev Maria Stenberg som blev vinnare i tvekampen om en landstingsrådsplats. Fast vi får väl hoppas att väljarna får ett ord med i leken här?
 
Jodå - det fanns en rapport även från moderaternas nomineringsstämma. Vilken bekräftar att Staffan inte fick plats på valbar plats. Och inte beror det då på att partiet satsat på förnyelse - inte ett enda nytt namn vad jag kan se.
 
Och Kalla var vinnare i Bruksvallarna - i det andra loppet också. En för mig okände skidåkare vann herrarnas - Södergran, Söderström, Söderhjelm? Reportern på sportradion sluddrade något!
 
Bästa vinnare igår var förstås Lisas lag. Som besegrade Överkalix med 53-25 - efter en mycket trevande början. Överkalix hade dispens för tre grabbar i lager - vilket jag hörde var lite nervöst för tjejerna. Men efter första quartern var den nervositeten borta.
 
Att hinna med ett fika på anrika Brännvalls var också att befinna sig som vinnare. Tyvärr var jag hungrig så jag var tvungen att satsa på en toast - men jag drömmer fortfarande om alla gosaker som fanns i disken. Och vilken mysig miljö. Trots de 11 milen bort - tycker jag det är värt en utflykt för er som är fikasugna!
 
Nu dags att förbereda för en fin söndag. Börjar förstås med basket det också. Hämtning av Doris kl. 9, sen Sara och Lisa kvart i tio - och plocka upp Jens från expen. Match mot Gladan klockan 11. Även "lill" Lisa ska visst spela med stortjejerna - då någon är bortrest och någon sjuk. Sen blir det ett kortare pass på jobbet på eftermiddagen. Vad kvällen bjuder ingen vet!
 
Ha en riktigt god söndag!
 
 

I häpp..

eller snarare ohäpp lyckades jag sova bort den här kvällen. Först vägrade kropp och knopp att slappna av och sova. Tänkte precis tanken att stiga upp och göra något vettigt vid halvåtta tiden - men då kom JB och snodde mig. Vaknade först klockan 23.
 
Och eftersom denna blogg har till uppgift att idka viss socialkontroll - att jag stigit upp och fortfarande är med i spelet - livet - så får jag härmed meddela att hur sur och förbannad jag än blir när jag läser tidningarna får det ta ett annat utlopp än bloggen.
 
I morgon ska jag nämligen vara på parkeringen på Timmermansgatan och leverera vinterdäcken till min fd bil. Och detta ska ske redan 08.45. Före det ska jag hinna packa in dem, åka förbi sjukhuset och hämta pengar i bankomaten - för att sen vara hos Doris för morgonkaffe och hämtning redan före kl. 8.
 
09.30 äntrar jag bussen vid sporthallen i Antnäs fvb basket i Överkalix. 
 
Ha en bra helg alla!
 

Äntligen fredag!

2013-11-22. kl. 06.30 - och Cecilia och Sissela har namnsdag - grattis. Och så fick jag bekräftat att Sissela är en försvenskad variant av Cecilia!
 
Drypande av ironi rubricerar jag "Äntligen fredag" - hur fort drar tiden iväg egentligen? Kurirens horoskop hävdar att jag tar kurvorna på två hjul - men tiden den genar då rakt över!
 
Blev bussdag igår- Torsdag är bussdag enligt planeringen - men jag slog igång motorvärmaren iaf. Men tog en upptuktelse av mig själv. Drog på broddar och gick till bussen. In med 08.11 bussen och hem med dito 16.11.
 
Hemma vid 17-tiden - och gjorde i princip ingenting. Fast hamnade på Plusprogrammet på TV - riktigt intressant - men irriterande med upprepning av inslagen - ungefär som om tittarna fattade sakta! Men betydligt mindre hetsigt än under Sverkers tid - vilket tilltalade mig.
 
Kom mig upp klockan 5 - men det är alldeles för sent. Blir inte färdig för avresa till jobbet förrän tjugo i åtta. Vad saktelig jag är på morgnarna! Inser att jag somnade under Debatt på TV - såg kvoteringsdebatten - men inget om vägglöss och vad det nu mer skulle vara.
 
Ljuvligt ute även denna morgon . minus 13 är okej. Vackert frostigt i träden - börjar likna julkort nu.
 
En bra ledare i Kuriren idag - om läxor. Tyckte att artikelnserien igår var missvisande - med många som sa nej till läxor. Läste man dock vidare så visade sig de att de var FÖR läxor men just enligt deras egen modell. Tepetition sägs ju vara all kunskapsmoder - mina egna läxor minns jag som en repetition av det vi hade haft på lektionen. Och glosförhör med barnbarnen har varit en vanlig läxa. Bra att vi kommit bort från flumskolans  forska för att inte tala om den moderna pedagogiken på min tid - grupparbete in absurdum. I båda fallen var det förstås de studieomotiverade som drabbades!
 
Kul för övrigt att ledaren numera kommer i nyhetsmenyn. Kanske någon fler än vi politiska "nördar" som klickar sig in?
 
Kuriren toppar annars med att "Gruvpampen ber om ursäkt" - fast det är en annan version i nättidningen - om jag nu inte länkat NSD? Vilket jag naturligtvis gjort!
 
NSD har ytterligare en bra nyhet - eller snarare tråkig nyhet. Återigen Boden som skämmer ut sig med bristande omtanke om sina äldre.
 
Finns goda nyheter också - Luleå Hockey vann med 5-1 mot Brynäs. Efter att det bara stpd 2-1 efter 51 minuter - då jag kollade. Men såg att Luleå låg precis över slutspelsstrecket. Hur har man hamnat dör?
 
Spännande iaf - att det fortfarande går att länka till tidningarna. Inga "blåskärmar" än. Och den 4 december har publicistklubben ett offentligt möte i frågan om betalvägg. Dit ska jag gå - spännande.
 
Men nu är det dags att gå i duschen. På två hjul!
 
 

Harmoni

2013-11-21- kl. 06.30 och Helga och Olga har namnsdag. Dagens namn är i  harmoni med varann - och så visar det sig att Olga är en rysk variant av Helga? Hur man nu kan vara säker på vad som är ägget och vad som är hönan?
 
Lika bra att erkänna - det blev ingen träning igår heller. Jobbade lite längre istället - och sen gjorde jag rakt ingenting. En liten middagslur - och sen TV. Såg bland annar programmet - Döden, döden, döden. Som bland annat handlade om när Ing-Maries son förolyckades. Mäktigt och berörande när det är någon man känner som drabbats.
 
Vintern tar sig - minus 16 är nog en temperatur som jag gillar. Får vi nu bara lite nysnö på det här så kanske tom jag kan börja känna julstämning.
 
Kan väl tycka att om man sagt B - och faktiskt en hel del uppgifter till - så borde man faktiskt säga A. Dvs tala om vilket företag det gäller - så inte oskyldiga ska misstänkas. NSD ettannyhet om "Mardrömsjobb".
 
Kuriren har "Miljardprojektet på gränsen växer" som toppnyhet. Slås av att båda nättidningarna har papperstidningens nyheter ute redan nu. Så var det inte innan nya webben. Måste för övrigt tillstå att jag tycker nya webbtidningarna är SÅ mycket bättre än de gamla. Fast jag hör de som tycker tvärtom också, Dom är väl lite mer konservativa än jag (är) det tar lite längre tid.
 
Får ett tråkigt besked via Kurirens debattsida - "Bli helst inte sjuk i Norrbotten". Ingen nyhet att det funkar så dåligt - men blev riktigt berörd då det nu drabbat en bekant till mig. Hittar dock inte var debattinlägget event. finns på nya webben?
 
 Dystra prognoser från Kalix. Hittar inte det heller - men det handlar om en prognos på minus 12 miljoner för socialnämnden. Och ovanpå det har man nu lovat att avskaffa de delade turerna. Snacka om utmaning.
 
Och nu har landstinget antagit en strategi som bland annat garanterar att mulitsjuka ska kunna bli inlagda direkt på sjukhus - och inte behöva vänta oändliga timmar på akuten. Det var väl det införande av en geriatriksjuksköterska på akuten som skulle fixa det tidigare - men det fungerade inte då heller!
 
Och "Roffes värld" rekommenderas till läsning - förstås. 
 
Nu tar jag tag i torsdag - det blir jobb som vanligt. Ackompanjerat av sändningen från landstinget. Och det blir nog ingen träning idag heller. Ny vecka, ny måndag, nya tag! Påminner mig om min realskolelärare som vid något tillfälle påstod att jag var en måndagsmänniska - nya tag sköts alltid upp till måndag. 
 
För övrigt ska ni inte glömma att gratulera Lars Leijonborg, Linda Sundström och Roland Sundström på deras födelsedagar. Grattis från mig!
 
 
 
 
 
 
 

Kallt idag.

2013-11-20. kl. 06.30 - och Pontus och Marina har namnsdag. "Udda" namn - eller snarare namn som inte matchar varann. Gillar typ Emil-Emilia, Erik-Erika - det händer - men inte så ofta. Men grattis iaf alla som heter Pontus och Marina.
 
Det var kallt idag - så blir det nedbörd så blir det iaf snö. Kändes bra ända till jag så på FB om en man som försvunnit från akuten vid 22-tiden igårkväll. Nu kan jag fortsätta glädjas åt kylan - mannen är hittad.
 
Gårdagen avlöpte inte riktigt som det var tänkt. Jobbet funkade bra på förmiddagen. Lämnade vid haltvåtiden - för ett kort ärende på stan - och sen skulle det bli träning. Men jag blev kvar på stan för 20 parkeringspengar dvs nästan 1,5 timme. Lite rekord för min shopping. Adventsstjärnor, broddar och en jullöpare.
 
På kvällen blev det fotboll - får tillstå att jag nickade till då och då - trots tempo och spänning. Nu är bara problemet att TV tvingar oss att uppleva eländesförlusten gång på gång.
 
Och kommunalråden faller som käglor - idag tillkännasges att Torbjörn Lidberg lämnar Väntar också på "gravade hundar" runt Jerry Johanssons avgång. Hälsoskäl - ok - men att hävda åldersskäl vid knappt fyllda 46 gör mig misstänksam.
 
Roligt att se rubriken om Norrbotniabanan - ett fall framåt även här. Kurirens ettan nyhet i papperstidningen - det är Torbjörn på nätet! Hoppas utredningen ger tydliga besked - oavsett skuldfrågan!
 
Desto tristare ettannyhet i NSD - om 26-åring som avlididit i hjärtinfarkt - efter något som upplevs som slarv från sjukvården. 
 
Mera dyster i NSD - SD storsatsar i Norrbotten (inte länkat). Fast det är ju trångt på "missnöjesläktaren" där - både Knegarpartiet och Kip - Kip som nu fått ny ordförande. Men nog blir det väl svårt för dem att resa sig igen?
 
För övrigt måste jag erkänna att jag storgillar de nya webbsidorna - Kuriren - NSD. De använder ju samma mall.
 
Ser att NSD ledare skriver om nödvändig förnyelse för s i norrbotten. OA vill byta distriktsordförande - från Karin till Niklas. OA låtsas som om Karin inte skulle vilja sitta kvar - men visst deklarerade hon det tydligt att hon skulle vara kvar som distriktsordförande?
 
Kan konstatera att jag nu är helt inte i pensjotillvaron. Två veckor före "tändning" har jag tre adventsstjärnor och tre adventsljustakar på plats. Bara trycka på knappen. Få se om jag kan hålla mig i en och en halv vecka till?
 
Nu dags att börja tänka på hädanfärden - iaf den till jobbet. Ha en riktigt bra onsdag.

Mer snö till folket!

2013-11-19. kl. 06.00 - och Elisabet och Lisbet har namnsdag. När jag skriver ner dagens namn - kommer blixtsnabbt någon person för mitt inre. Idag kom tant Elisabet - hon som skötte telefonväxeln här i byn när jag växte upp - på 50-talet - då vårat telefonnummer var 134. Hon skötte även om förmedlingen av telegram - då fanns telegramblanketterna på insidan av telefonkatalogens pärm. Fanns vanliga och lyxvarianter. Nu finns vare sig det ena eller andra - inte tant Elisabet, inte telegramblanketter och inte ens längre telefonkatalogen! 
 
Bra fart på mig igår - iaf på den tid jag var på jobbet. Drabbades av lättja och avslutade jobbet redan kl. 14. Tror jag var helt ensam hela dagen - utan ett endaste besök?
 
Ligger i framkant - gjorde verkligen inte många knop när jag kom hem - men tog iaf fram mina adventsljsstakar och stjärnor. Är riktigt sugen på tre nya stjärnor till fönstrena mot vägen - skulle vilja ha stora oranga i papper - såna som fanns förr. Var letar jag?
 
Vaknade före 4 idag - och steg upp 10 över. Skönt utvilad. Hämtat tidningarna och läst dem.
 
Inte oväntat fanns tingsrätten 22-åringen skyldig. Stort i båda tidningarna förstås - här Kuriren.  Hittar en superny nyhet när jag hämtar länken - om en drograttfylla och polisjakt. Skönt att man lyckades stoppa honom.
 
Snabb och oväntad nyhet igår - kommunalrådet i Arvidsjaur Jerry Johansson avgår med omedelbar verkan. Måste vara fler än jag som undrar - varför denna brådska? Uttalandet om att han ju inte tycker att han blir yngre skingrar ju inte dimmorna precis. Om jag "stalkat" rätt är han 46 år!!
 
Gillar ledaren i Kuriren idag - och inte minst det faktum att Domherrarna i Boden nu får juridisk hjälp. Visst är det märkligt att den genompolitiserade Hyresgästföreningen har förhandlingsmonopol? För tidigt uppe - ledaren inte ute på nätet - men rekommenderas.
 
Förvånad att debatten/kritiken mot införandet av ännu en öronmärkt månad i föräldraförsäkringen är så tam? Har jämställdheten flyttat fram positionerna? Läser att Ikea nu lanserar samma katalog i arabvärlden som i Sverige - dvs kvinnor får förekomma på bild. Och leksaksaffärerna har tagit bort de stereotypa bilderna där flickor drar barnvagn och pojkar kör traktor!
 
Men åter till föräldraförsäkringen. Det är naturligtvis en lika god liberal åsikt som någon annan - att hävda familjens rätt att själva välja fördelningen. Och det är ju inget som hindrar - inte heller med folkpartiets nya förslag. Men i alla andra sammanhang så är det ju så att den som betalar också har rätt att ställa krav. Själv har jag svårt för att tänka mig att fortsätta "göda" ett system - nuvarande fördelningen av föräldraförsäkringen - där de flesta är förlorare. Kvinnorna - som har i snitt 3,6 miljoner mindre i livsinkomst, männen som är i underläge i vårdnastvister - och där frånvarande fäder är överrepresentade bland (främst) pojkar som det går snett för. För att bara nämna några negativa effekter som är att hänföra till det ojämlika uttaget.
 
För övrigt så önskar jag mig bara en enda sak till denna tisdagmorgon - mer snö till folket! Gillar inte att gräsmattan sticker fram sitt brungröna fula nylle!

Utvilad

2013-11-18. kl. 06.00. Idag har Lillemor och Moa namnsdag. Grattis till er alla!
 
Vaknade före väckaren idag - strax efter kl. 4. Verkligen utvilad. Känns som om det var åratal sen jag var på jobbet. Slutade vid 13-tiden på fredag - och har inte satt min fot på jobbet - inte ens för att låna toaletten. Igår var jag inte från gården ens - min bilfria dag. Erkänner dock att ett mindre jobb utförde jag igårkväll plus lite svarande av mail förstås. Känner mig riktigt utvilad!
 
Har städat advent - och tvättkoren är i princip tom. 14 dagar kvar till stakarna och stjärnorna ska tändas - frågan är hur jag ska kunna hålla lägenheten städad och fin till dess?
 
Blåsten verkar ha återvänt - även om i en svagare variant. Men den fortsätter slipa vägen som lyser blank i mörkret. Går väl an med snöskottarskorna - med dubbar - men annars får man nog se upp.
 
Tidningarna avklarade. Inte mycker att orda om. Kuriren fortsätter reportageserien om "Arbete & Hälsa". I Boden vill "Domherrarna" ta över - förening för hyresgäster som är missnöjd med både fastighetsägaren och Hyresgästföreningen. Stort kalas för Petersen - missade jag. Och de två återstående festerna för vederbörande lär jag ju inte vara inbjuden till! NSD har en stor artikel om prioritering - inom glesbygdsstödet - av jordbrukat slår hårt mot renskötseln. Fast artikeln ger inga höga brösttoner precis. Och ännu en baby efter E10:an. Det händer ju då och då att de småliven har lite för bråttom. Tom i centrala Sthlm hände det för något år sen. Skulle vara intressant att veta hur många som inte hinner fram - och se hur överrepresenterade Kirunaborna är? 
 
Landsmötet slog fast att ett nej ska vara ett nej - mycket bra. Själv säger jag att en vinter ska vara en vinter - nu längtar jag till nästa vecka.
 
Nu dags att börja sikta på jobbet. Idag blir jag nog ensam. Jörgen vilar ut efter landsmötet, hyresgästen jobbar i Stockholm - och kan väl tänka att Thomas har kommunala sammanträden? Då får en sätta på "hurran" själv - men det går väl det också.
 
Ta till vara på den här måndagen - den kommer inte tillbaka!
 

Rätt tant!

2013-11-17. kl. 07.30
 
Ja visst är det rätt tant som igår tillkännagjorde att hon kandiderar till 5 år till i EU. Hälsan har varit ett aber - men jag måste säga att hon verkar väldigt mycket piggare och friskare nu - vid 73 - än när hon besökte oss (Kiruna) i valrörelsen 2010. Förvisso har vi inte haft provvalet än - men att lova att äta upp min hatt som inte Marit vinner det känns inte så riskabelt!
 
Söndag är vilodag - även för bloggen. Inga lokaltidningar att grunda på. Kan väl iaf tala om att jag är nöjd. Men stor effektivitet adventsstädade jag hela lägenheten i går förmiddag. Och sen drog jag på basket till Antnäs där Saras lag besegrade Broklyn med 59-33. Glad att jag slapp se Lisas match uppe i Gällivare - de vann med så där 103-8. Tycker så synd om småtjejer som förlorar så mycket!
 
Storm här idag - och plus 5 grader. Vinden hade slipat vägen upp till brevlådan - så det var nalta halkigt. Lånade tant L:s spark.
 
Har rasat från stalltaket - måste fixas innan det fryser på. Men stormen får bedarra något - vilket jag tror den redan har gjort. La snöskoveln i lä - så den inte skulle blåsa bort.
 
Idag blir det att följa slutet på landsmötet. Missade en del igår - bland annat pläderingarna till partistyrelsen. Brukar vara en rolig tillställning - där kreativieten flödar i ivern att framhålla sina favoritkandidater. Nu gick valet i enligthet med valberedningens förslag - och Jens blev omvald. Bra - det känns viktigt att ha någon i partistyrelsen - i avvaktan på att ni får ett norrbottnigkst fp-riksdagsmandat i valet 2014!
 
Lite jobb ska jag också åstadkomma - fast här hemma tror jag.
 
Ha en bra söndag alla - och gå in på SVT.se Forum och följa landsmötet.

En snabbis

2013-11-16. kl. 07.00 - och Viveka och Vibeke ha namnsdag. Särskilt grattis till bästa Viveka Nordlund!
 
Nu ska det här inlägget bli en snabbis - är taggad att städa idag. Adventsstädning - funderar allvarligt på att sätta upp stakar och stjärnor - och tända dem också. Protest mot att det snarare är vårlikt än jullikt idag - nästan regn.
 
Unnade mig en kortdag på jobbet igår - lämnade redan kl. 13. För att inte anses helt bakom så styrde jag stegen mot nya Åhléns. Och - ja - det var fint - men rätt kliniskt. Det blev faktiskt nästan 40 minuter på stan - lite rekord. Köpte 2 nya blommor - de spretiga pelargonierna har fått lämna in - nu två små som matchar fönsterstjärnan bättre.
 
Fick ett il och påbörjade adventsstädningen - dock vågade jag inte hänga ut mattorna - och det var nog klokt - har nog duggat lite i natt.
 
Sen blev det förstås fotboll - nedbäddad framför TV:n - i tron at jag skulle somna. Men portugiserna bestod med en "musikunderhållning" som kunde väcka döda. Och spännande ändå till Portugal avgjorde på sluttampen. Kombinationen skränet från matchen och fullmåne=svårsovet!
 
Rättegången om mordet av VB upptar mycket av dagens tidningar.På ledarsidorna härjar respektive tidnings gråa eminenser - Östman respektive Swedenmark. Läsvärda båda!
 
Läsvärt från gårdagen var Johan Håkanssons krönika. Hur illa vi än tycker om strippklubbar i allmähet - och vad som döljs i dess spår - så kan det aldrig vara okej att använda olagliga metoder. Särskilt inte för kommuner där vi ska kunna lita på deras oväld!
 
För övrigt lyfter han en annan fråga - om polisen som klarade sig undan med löneavdrag - trots att han befunnit sig i zonen runt pedofili! Märkligt att detta inte gett mer uppmärksamhet och upprördhet?
 
Snabbis och snabbis - men nu väntar städning i högt tempo. Klockan 14 ska jag vara i Antnäs och se Sara och hennes lag spela basket. Tyvärr funkade inte logistiken med att se Lisas match - kl. 12 - men i Gällivare mot Dundret.
 
Ha en bra lördag. Slå gärna på SVT.se Forum - eller kolla på www.folkpartiet.se - Folkpartiets landsmöte.
 

Ensam allena...

2013-11-15, kl. 10.00 
 
och bortglömd - åtminstone känner jag mig just nu så!
 
Har inte kommit ut på Facebook sen igårkväll. Får bara besked om att mitt konto inte är tillgängligt - och att det ska lösas inom några minuter.
 
Det har gått många minuter nu - och inget har hänt. Kan inte ens komma fram och skapa ett nytt konto???!!!
 
Bra dag igår - också! Mycket nöjd med Jan Björklunds tal . nöjd också med de två "nyheter" han presenterade. Angående samtyckes paragragafen - må jurister hävda att det blir knepigt att formulera - och revymakarna får näring til sketcher där anteckningsblocket tas fram i sängkammaren. Men kom då ihåg de många fallen som säkert upprört dig också - där gärningsmän inte kunnat fällas pga av brister på tydliga signaler!
 
Enligt Kurirens ledarskribent - tillförordnad ska tilläggas - så står valet mellan Valfrihet eller feminism? Behövs naturligtvis inget frågetecken här - både ock gäller. Frågan är väl bara för vems valfrihet vi "stöttar med skattepengar? För mig handlar en extra pappamånad inte om feminism utan i huvudsak om att stärka männens rätt till sina barn. Och barnens rätt till båda föräldrarna. Det är inte på alla arbetsplatser - starkt manligt dominerade - det är så lätt att hävda sin rätt att vara ledig med sitt barn! 
 
Men det är ganska kul när man ser att när Kurirens ledare vill kasta oss i armarna på sossarna - så undrar OA varför vi inte närmar oss socialliberalismen? Vi kanske börjar ha hamnat rätt?
 
Båda tidningarna håller liv i rättegången - och NSD "avslöjar" återigen ett spår som enligt NSD polisen inte har prövat. 
 
Noterar att det återigen sätts rekordpris på borätt (fast heter det inte bostadsrätt?) i Luleå. Etagelägenhet högst upp i höghusen på "Shelltomten" på Kungsgatan. Skulle inte ens vilja bo där!
 
Måste väl låta PT - och sonen - vara med idag. Den senare säkert nöjd med rubriken på dagens PT "Folkpartister vill förstatliga vården". Det handlar nu inte om alla sjukvård utan om sjukhussjukvården. Blir spännande omröstning i morgon - känns iaf som om ett statligt ansvar för specialistsjukhusvården är hemma. Återstår att se om landsmötet tar beslut fullt ut som vi önskar från FP-Norrbotten.
 
För övrigt kan ni också följa landsmötet både via vår egen hemsida  www.folkpartiet.se eller vi SVT.se Forum.
 
Ha en bra fredag - nu ska jag se om FB släpper in mig?
 
 
 

Vad är väl en bal på slottet....

2013-11-14 kl. 06.00 - och Emil och Emilia har namndag. Grattis!
 
Bra dag igår - känner mig riktigt ikapp med jobbet - bonus när man jobbar lite på söndag. Vid 14-tiden fanns med andra ord inget skäl till varför jag inte skulle åka och träna. Och trot eller ej - jag gjorde det också. Fast det fanns minns tre skäl till att backa ur. När jag kom till parkeringen hittade jag inte kortet jag brukar använda till parkering. gymkortet hade jag inte heller - och hade just upptäckt att telefonen var kvar på jobbet. Dock har jag kommit så långt att telefonen brukar få ligga kvar i skåpet medan jag tränar.
 
Hann med att tvätta en maskin - och hänga. Köra igång en till som jag ska hänga nu på morgonen. Och dessutom hängde jag en tvätt åt min granne - och gjorde därmed hemtjänsten "arbetslös".
 
Ett för mig obekant telefonnummer ringde mig. En man som skulle hålla ett jubileumstal på en pensionärsförening. Han ville ha lite uppgifter om Brita Bäärnhielm som var den som varit med och startat upp föreningen för 20 år sen. Fast jag undrar om jag inte hörde fel - borde vara 30 år sen? Nåväl det roliga i kråksången var att han googlat på Brita och hittade något från min blogg där jag skrivit om henne. Så därför ringde han till mig - och jag kunde absolut berätta en hel del om denna fantastiska medmänniska. Hennes man var länsåklagare - själv ägnade Brita mycket tid till medmänsklighet och social verksamhet, Bland annat deltog hon i besöksverksamhet på fängelset - så det sade att Ingmar ägnade sig åt att sy in folk - och Brita åt att få ut dem!
 
Ser nu att mina vänner drar mot landsmötet. Jonas i Jokkmokk hade uppstigning kl. 03.00 - och flygtaxin jag bokade till Maja och Thomas skulle komma 05.40. Inger och Anne är säkert på G också - och Jens åkte tom med ett än tidigare plan. I morgon drar Jörgen..Jag har själv valt att avstå denna gång - men visst känns det lite grann. Inte många landsmöten jag inte varit med på under nästan 40 år. Säger väl som Askungen - vad är väl en bal på slottet...
 
Men nu kan man ju vara rätt delaktig iaf - sänds både på TV och på våran egen hemsida www.folkpartiet.se.
 
Det är ju bara att erkänna att jag är förändringsobenägen - känner mig inte riktigt bekväm med Kurirens nya webbtidning. Snyggare och luftigare - men känns som om det är så lite nyheter mot tidigare? 
 
Lite förvirrande var det också att klicka in på NSD där "skalet" såg ut precis som Kurirens sida. De hade också ny sida - men inte gjort någon reklam för det. Idag presenteras den dock i papperstidningen. Med presentation av sin egen webredaktion - jo man har var sin - men hur länge? 
 
NSD kör hårt med stripklubben i Kiruna - och Kuriren presenterar en nyhet om att Galären stäms av hyresgäster. Tror dock tidningen missat att kommunalrådet Stålnacke bor i nämnda fastighet? Ingen av artiklarna ute än - och Kuriren har gårdagens ledare. Om ni nu ändå ska stänga sidorna - kan ni väl hålla dem aktuella för oss som betalar (minst) 7 kronor om dagen.
 
Nu dags att avrunda här. Jobbet idag - möjligen en tredje träning. Men först ett lunchsammanträde.
 
Läste tänkvärda ord av Christina Björklund; varför är måndag så  långt från fredag, men fredag så¨nära måndag. 
 

Amerikansk deckare

2013-11-13. kl. 06.30 och Kristian och krister har namnsdag - grattis alla såna jag känner - och nu är det prick en månad till Lucia!
 
Och tänk att Kurirens Luciatävling lever än - undrar om inte den är jämnårig med mig? 
 
Bra dag igår - hann mycket på jobbet - hade 2 av 3 grabbar med mig på jobbet. Och efter en tripp till Sunderby Sjukhus och fika med Inger Lundberg tog jag mig tillbak till stan och TRÄNADE. För övrigt levererade jag lite varma kläder till Inger - som ska leverera dessa till Röda Korset i Älvsbyn. Motiverade bara en onödig bilresa med denna info!!
 
Får tillstå att efter arbetsdag och träning inte la två strån i kors ens - la mig framför TV:n och tittade på Vi som vet mest. Trevligt frågesport program - på de nivån att jag känner att jag kan en del iaf. En ung tjej - kanske dryga 20 år fick frågan om vilken av påskdagarna som Jesus korsfästet - och hon blev svaret skyldig. Får hoppas beroende på den blackout som kan inträffa - och inte brister i vår skolundervisning?
 
Av någon förunderig anledning fick jag för mig att jag skulle följa rättegången med stort R på TV24 igår - men jag lyckades aldrig få in det dom kallade för direktsändning. Senare på kvällen hittade jag några inspeldningar som visade sig vara kommentarer som journalisten gjorde i rättens pauser. Mer direktsändning än så var de inte. men säkert lika bra det - som någon av experterna sa - Alhem tror jag - det liknar mer och mer en amerikansk deckare. Det hade varit skönt att slippa det här - men får för allas skull hoppas på ett domslut som vi alla kan tro är rätt och riktigt. Men jag får tillstå att jag tvivlar på att det blir så.
 
Dagens tidningar hämtade och lästa. Glad men fundersam blir jag när jag läser om det nya äldreboendet på Bergviken. Nöjd att man provar nya grepp tex att natttjänstgöringen integreras - inte kan det ha varit gamlingarnas behov som styrt då man haft särskild peronal på natten? Men fundersam blir jag när man säger att de 72 sjukaste äldre nu ska få komma hit. Var har de funnits under väntetiden. Jag har alltid fått till svar att någon kö inte funnits och att alla äldre haft den vård och omsorg de förtjänat. Själv tror jag att Gertrud Sigurdson - fd socialministern - har rätt - det finns många äldre som tvångsvårdas i sitt hem. Dessvärre tror jag att så kommer att förbli när jag ser Luleå kommuns planer för framtiden. Hemtjänsten i all ära - men gränsen för när man vill bo hemma ligger nog långt under det vad kommunen planerar för.
 
Nu ska jag beställa flygtaxi för två av "mina" landsmötesombud. Sen drar jag mot jobbet. Ha en bra onsdag - herregud - redan mitt i veckan!

Karl för sin hatt!

2013-11-12  .kl. 
 
För visst är Karl karl för sin hatt - utifrån de kriterier som gäller för urvalet. Han är säkert seriöst lika väl meriterad som de flesta andra som utsetts - men nog måste man väl ändå få tycka att det är lite fel tajming att Luleå kommun pytsar in en halvmille per år till en professor till LTU - innan ens champagneångorna från "hattbanketten" avdunstat? Det var många som reagerade redan när det offentliggjordes - då Karl ju dessutom sitter med i LTU:s styrelse. Sånt här brukar ju mer vara förbehållet såna där emerituspersoner. Fast LTU kanske har egna regler!
 
Skulle man vara riktigt elak och konspiratorisk - och det är jag ju - så skulle man nu konstatera att notan för Karls avtackning börjar närma sig miljonen!!
 
Fast vem i hela världen kan man lita på? Nu har en polis i Luleå avslöjats med pedofiltendenser. Sexsnackat med 13-åring och försökt få henne i säng - trots att han visste hon var minderårig. Och läser man artikeln så ser det ju ut som om det finns mycket mer också. Kommer billigt undan med löneavdrag för 23 dagar. Hoppas och utgår från att karln får någon form av behandling också - annars borde han banne mig bli omplacerad till administration eller annat.
 
Och rättegången med stor R fortsätter. Feldatering av polisens utredare sägs ha spräckt alibit för försvaret - men börjar det inte vara lite för mycket misstag från polis-utredare-åklagare för att de ska få ett godkänt alibi?
 
Och Zlatan undrar vad som kan bli efter åttonde guldbollen - och svaret är frimärke. Bra grepp av posten att vi nu kommer att kunna slicka på Zlatan! Kan väl om inte annat reta en och annan SD:are?
 
För mig som haft en far som varit mer i köket än vad mor var är det kul att se att det nu efter 60 år fått genomslag även i reklamen för leksaker. Läste något reklamblad idag och noterade det - nu i SvD. det går framåt om än långsamt!
 
(Det här skrivet vid midnatt - kan inte sova, herr Larsson!)
(Och nu närmar sig klockan 01.00 - hm)
 
Godmorgon - och efter det tog jag till det vanligtvis oslagbara sättet att somna - bäddade mig framför TV:n. Men vad visade man - ju om död, kremering och gravstenar! Inte så där riktigt rogivande precis. Men någon gång efter kl. 2 somnade jag - så nästan tre timmar kan det ha blivit.
 
Och idag gratulerar jag Krister Hammarbergh som äntligen får kliva över på "döhalvan" - 50 år idag. Grattis, grattis! Var rätt juste att jobba ihop med - min grupledarekollega under många år.
 
Idag är bussåkardag - men så oturligt för mig så åker Jörgen med sin "gumma" - så parkeringen är ledig. Väldigt synd om det skulle stå oanvänd!
 
Kan ju hoppas att jag tar tillfället iakt att träna på eftermiddagen då? Fasligt vad svårt det är att komma upp på banan igen efter uppehållet.
 
Men den som lever får se - ha en riktigt bra tisdag alla.

Dagens snackis

2013-11-11- kl. 06.30
 
Det lär bli sossarnas resultat i United Minds - minus 2,8 - som blir dagens snackis. Trots att Mårten har namnsdag. Och trots att jag börjat dagen så himla bra - med att komma upp klockan 04.30 - och tjugo i fem var jag ute och skottade snö. Putsade efter traktorn - och öppnade för stall och häbbre. Bara så underbar början på dagen - mörkt, tyst, lagomt kallt och lagom motion i 30 minuter.
 
Basket igår - vinst mot Gladan  med 59-45 - men jämn och spännande match. Fick idka svartaxi åt barnbarnet Sara - tog med henne hem till stan.
 
Själv drog jag till jobbet - där det var aktivitet hela dagen. Hyresgästen var och jobbade från morgon och när jag kom var Thomas på plats. Och när han gick vid 15-tiden så dök hyresgästen upp igen. Själv blev jag kvar till 18 - tiden bara försvann.
 
Och har ni inte redan gjort det - så ta nu fram telefonen och sms:a Akut Filippinerna till 72900 - vilken fruktansvärd katastrof som inträffat. Ser på FB att det river upp sår för de som överlevde Tsunamin i Thailand. Vilket år det nu var?
 
Intressant ordväxling mellan s-riksdagsledamöter och ledarskribenten på Kuriren. JE hävdar fortfarande att antalet arbetsplatsolyckor minskat sedan 2006 trots minskade resurser till Arbetsmiljöverket och andra faktorer som kanske skulle tala emot detta. Det här är väl något som sossarna borde plågas med? Och gulligt eller inte - om man i en rikdagsdebatt säger att man inte tror att arbetsmarknadsministern vill se fler döda i arbetsplatsolyckor - då är man värd en lite käftsmäll!
 
Men hallå - jag betalar minsann 7 kronor om dagen - varför är JE:s svar till ovanstående inte ute på nätet?
 
Å andra sidan hittade jag något läsvärt i hans blogg - som kanske inte ni alla följer dagligen - om Kristallnatten.
 
Han har tur han Löfven - det lär enligt TV bli Filippinerna för hela slanten - United Minds drunknar nog i den nyheten. Själv drar jag till expen - och min skyddade världe där.

söndagmorgon

2013-11-10. kl. 07.30 - och lugnet lägrar sig fortfarande över Berigårn. Fast jag mötte kusinen i trappen redan strax efter klockan 6 - väntandes på DN.
 
Känns som om det var lite bevakning från nazisternas demonstration i Stockholm - nästan bara i Expressen. Som dessutom bad om ursäkt för att de kallata det för "högerextrena" krafter när det faktiskt handlar om nazister. Får oss som blir lite oroade och deprimerade när vi läser och hör om nazisternas frammarsch - är Jasenkos artikel hoppfull.
 
Gårdagen blev verkligen en dag i basketens tecken - det blev tom en tredje match - då vi var och såg när Sara och Lisas kusin Siri spelade easybasket. Ett spel med mindre regelverk, bara tre spelare och ingen poängräkning för lagen. Och Siri mäkta stolt - matchens lirare!
 
Får sen tillstå att jag var så trött - om det nu var basketen eller något annat - må vara osagt. Men jag somnade redan vid 17-tiden - och har i princip sovit till klockan 6 i morse.
 
Nu dessutom stimulerad av en tipsvinst - 10 rätt och 109 kronor - på stryktipset - ska förstås delas med Anita - så 54,50. Men det handlar ju inte om pengar - utan om äran att äntligen få vinna. Raderna är spelade sen stryktipset vara hade 12 matcher - när nu det var?
 
Nu ska här bli lite röj på morgonen. Och klockan 10 har jag dejtat kusinen för att sätta upp tvättlinorna i källaren. Tog ju in klänyporna i går - så nu ärdet inte bara vädret som hindrar utehängning.
 
Sen bär det iväg till Björkskatan för basket - Sara spelar. Och sen ska jag faktiskt åka och jobba. Har hört rykten om att vi blir flera på jobbet idag.
 
Och en tanke till far Yngve idag - vad hade jag varit utan dig. Hoppas du har mycket trevligt jobb där du är - för vila i frid har aldrig varit något för dig. Kram.

Da Capo

2013-11-09 - kl. 07.00
 
Lite översovning - till halvsex - men i gengäld kom jag ihåg att slå igång Da Capo - så det blir ändå en harmonisk start på dagen. Och vädret är med mig. Igår funderade jag på att göra som björnen - fast tvärtom. Dra täcket över  mig och gå i idé till slaskvädret - men idag  känns det som kallgrader.
 
Dagen förmörkas dock av att det inte bara är gammal musik som går i repris. På dagen 75 år sen kristallnatten - och en nynazistisk rörelse har fått demonstrationstillstånd på Karlaplan. För 10-15 år sen när embryot till Sverige Demokratrna dök upp var det lite kuriosa och man kunde ta det med en nypa salt. Nu är dom många - och det känns riktigt otäckt!
 
Från gårdagen kan konstateras att Northland basket tog en rejäl seger. Om Northland gruvan är det väldigt tyst - kan undra hur det går med min pensionsförsäkring - aktierna?
 
Tidningarna domineras förstås även idag av mordrättegången. I övrigt inte mycket att yvas över. Tänker dock att Kurirens ledarsida skulle kunna förnya sig. Om man nu vill ha en lördagskrönikör så kan man ju ta någon som är lite annorlunda än en helt vanlig ledarskribent. Förvisso har Maria Eriksson rätt i sak - förödande att kommunerna idkar osund konkurrens mot småföretag - i Kalix kör de gym med förlust - dvs skattesubentionerad. Börjar för övrigt vara rätt less på Swedenmark i NSD också. Betalar man 2x7 kronor om dagen så kan man ställa krav också!
 
OA skickar en liten känga till sin kollega JE. Han hävdar att Kurirens ledarsida tycker det är osmakligt att det blivit debatt om arbetslivspolitiken. Fast riktigt så var det väl inte? Det var väl partipolitiseringen av en tragisk arbetsplatsolycka som var måltavla för kritiken? Där även de partipolitiserade facket visste sanningen innan ens någon utredning börjat.
 
Nu närmar sig Da Capo sitt slut - och på programmet står först att skotta fram soptunnorna och ta in klänyporna från tvättlinorna - nedfrostade. Sen blir det basket - först klockan 10 i Antnäs och sen i Gammelstad kl. 14.30 - Lisa först och Sara sen. Sen ska jag försöka fylla dagen med en blandning av nytta och nöje. Hockeymatch på TV - Sverige - Ryssland - tror jag det var. Får se om det passar in i schemat.
 
Ha en bra lördag - så ses vi på söndag.

Värsta vädret

2013-11-08, kl. 06.30 - och Vendela har namnsdag. Känner nog ingen så personligen men väl användbar för att vända texten till svart.
 
Värsta vädret idag. Möttes av bautalapphandskar när jag hämtade tidningarna. Men efter att ha läst på FB om att det regnar i stan kanske det rent utav är ett "bästerväder". Iaf gör det väl ungarna glada - rena snöbolls- och snögubbevädret.
 
Torsdag blev en lång arbetsdag. Fast inledde med mammografi kvart i nio. Med bästa kusinen förstås - som hade tid kl. 9. Och grannar träffade vi förstås som vanligt - inte så många men kul att se flickorna Lindfors på nära håll - annars vinkar vi bara då jag passerar med bil.
 
Skjutsade Thomas och André till flyget - så arbetsdagen började inte förrän kl. 10 - men så blev jag kvar till 17 också. Och avslutade med att åka tll postterminalen och fick iväg de brev jag förutsatt mig att fixa. Skön känsla! Och Jörgen nöjd!
 
Kan inte påminna mig att det annars hände något mer upphetsande. Ett par besök hade jag - bland annat av trevliga Anne från Arnemark. 
 
Få se om det blir mer action idag. Inget upphetsande precis i tidningarna. Ettorna toppas ju förstås av rättegången i Piteå. Smärtsamt att läsa - "Varför dödade du mitt barn" - "Jag kan inte stanna i det land som tog min dotter ifrån mig". Inte så svårt att sätta sig in i hur det känns för mamman - fast ändå kan man nog inte det. Och nämndekvinnan som var glapp i käften har lämnat in. Nu fick det som vill avskaffa/minska antalet nämndemän vatten på kvarnen tex Alhem som annars brukar ha så kloka synpunkter.
 
På ledarsidan vädrar Marika Formgren sitt ogillande mot "dagis". Utan någon som helst fakta så sätter hon likhetstecken mellan utbyggd förskola och sämre skolresultat. Trots att det finns forskning som visar på precis motsatsen. Men de "glömmer" hon. Själv tror jag på en tidigare skolstart - precis som i många andra länder. 
 
Minsann inga uppdateringar alls från ledarsidan på nättidningen.
 
Och Löfven ger besked idag - en stor smocka till Jonas Sjöstedt skriver Aftonbladet. Fast för mig känns det som om nyheten är några dagar gammal? Fast det kanske bara varit medias spekulationer. Och glädjande tydligt besked från Björklund!
 
Nu har tiden sprungit ifrån mig igen - fastnar på en och annan länk i tidningarna - och det tar sin tid. Idag blir det förmiddagsjobb - arbetsgrupp på kommunen kl. 13. Och få se om jag skulle hinna lite ärenden på stan också. Ingen kan beskylla mig för att nöta stans gator i onödan.
 
Ha en bra fredag!
 

Tidig morgon

2013-11-07, kl. 06.30 - och svart text får jag genom att fusklänka här?
 
Bra dag igår - effektiv som i fornstora dar. Fick undan det mest - och känner som jag har en viss kontroll över läget. Men det brukar kunna vara en bedräglig känsla?
 
Vinterns första snöskottning igår morse - men det skrev jag nog om. Denna morgon har jag kommit upp i tid - kvart i fem. På med ett par yllepants och täckkappa. Tog snöskoveln med till postlådorna och putsade lite. Urusel snöröjning igår - läser i Kuriren om att skyddsombuden stoppade ambulanstransporter på E10 pga av dåligt vägunderhåll. Läser om en förare beskriver hur beskriver att det knappt går att hålla bilen på vägen trots att de bara kör 60 km i timmen. Riktigt så illa var det inte här - men inte långt ifrån.
 
Bestämde mig för att bara ögna de många sidorna om "Fallet Vatchareeya" - men läste tillräckligt för att må illa. Förstår inte hur folk frivilligt kan bevista rättegången - tingssalen överfull enligt media. Märkligt också om "älskaren" - är det jag som missat men för mig dyker han upp först nu? Märkligt och pinsamt också om nämndemannen från Sjukvårdspartiet som riskerar jäv. Men så hamnar hon i riksmedia också! Och Kuriren hävdar bestämt att mordvapnet är en "märlspik" medan NSD rubricerar att modvapet är en "yxa eller kniv". Ja där ser ni - två av varnna oberoende tidningar.
 
För övrigt ser jag fortfarande inga stängda sidor på nättidningarna - beror det på att jag betalar? Igår reagerade jag dock starkt på annonsen med det blivande (?) landstingsrådet Lekfalk - som betygar att hon gärna betalar 7 kronor per dag för att bli granskad. Undrar hur mycket immunitet hon köpt sig för den annonskampanjen? Känns iaf som en viss jävssituatuion!
 
Igår konstaterade jag att både "tårtning" och "järnrör" är ett hot mot demokratin. Efter att ha sett Uppdrag granskning kan jag nu lägga till det reportaget som ytterligare ett hot. För även om man skalar av "rubrikjournalistiken" så finns det tillräckligt för att även detta ska få mig att må illa! Blir man totalt fartblind där uppe i maktens sfär?
 
Möjligen har jag missat något - men överfallet och misshandeln av s-politikern i Nordmaling gör mig brydd. Hur vet man att det hade med hennes politiska roll att göra? Hörde hennes egen utsago på TV - och det gav ingen som helst ledtråd i den vägen. 
 
Bra "Sticket" i Kuriren idag - om hur man kan använda delar av en sanning för att bekräfta det man vill bevisa. Väldans otäckt hur arbetsplatsolyckan på SSAB politiserats. Måste hålla med JE att det var gulligt av Hanna Bergstedt att medge att hon inte tror att arbesmarknadsministern vill att fler dör på jobbet.
 
Men i NSD kan i läsa Baudin som fortsätter att vantolka statistiken för sina politiska syften. Äckligt!
 
Idag gäller mammografi klockan 08.45 - och direkt på det så skjutsar jag André och Thomas till flyget. Sen blir det en vanlig arbetsdag. Möjligen så ska jag till gymmet också. Hoppas jag.
 
Nu ska jag lyssa till Birgitta Ohlsson på TV. Gläds över hennes andra plats på riksdagslistan för Stockholm. För övrigt riktigt nöjd med hela toppen där - Jan före BO och sen Erik, Maria, Barbro och Fredrik. Kan bara instämma med sossen Vidar Andersson . folkpartiet är det enda partiet som utan vidare kan räkna upp 4-5 personer som tänkbara mycket bra partiledarkandidater!

Gemensam nämnare?

2013-11-06 - kl. 07.00 - och idag har väl Gustav Adolf namnsdag Får väl firas lite extra här i stan - för visst var det han som grundade stan?
 
Minns inte (?) om jag skrev något igår - men hemma är jag nu iaf. En intensiv dag på jobbet igår - mycket som ligger efter en veckas frånvaro. Men grabbarna på jobbet hade hållt ställningarna bra - Jörgen hade tom packat upp från förra helgens konferens. Sånt är jag inte bortskämd med.
 
Den här dagen har börjat ljuvligt. Fick dra på mig fars gamla snöskottaranorak och ge mig i kast med snön. Och även om det inte riktigt är min kvalitet på snön än - kramsnö - så var det en underbar stund ute i mörkret - ensamma jag och snöskoveln.
 
Ovanpå det har jag lagat motorvärmaren - ja det var ju nu bara säkringen som gått - men ändå!
 
Gårdagens stora nyhet - Jimmie Åkesson har blivit "tårtad". Kan inte låta bli att tänka på att nu är dom tre i klubben - Kungen, Bosse Ringholm och nu Jimmie - som gemensam nämnare har alla tre blivit tårtade. Naturligtvis är det fullständigt oacceptabelt att på detta sätt förhindra demokratiska rättigheter oavsett vem det drabbar - men undrar om vi ömkade kungen lika mycket? Men som någon skrev - det är bara SD och konditoriet som tjänar på detta.
 
Nu ska jag lyssna om denna nyhet på TV.
 
Känns som om det kan bli fart på min blogg igen - roligt att skriva - även om det inte blev mycket!
.

Packad..

och klar att återvända hem. 2013-11-04 - kl 07.10 lokal tid.
 
Bussen hämtar kl. 10.55 så egentligen återstår bara frukost och att försöka lösa ut oss från hotellnotan.
 
Blir en lång dags färd mot Sverige. i bästa fall är spanienflyget i tid - och synkar med SAS klockan 22.30. Hemma i Sunderbyn strax efter midnatt kanske.
 
Ha en bra måndag alla.

Resedagboken

2013-11-03. kl. 06.30
 
som vanligt är endast Ylva vaken. Bra dag igår - vädret okej. Utlovat lite mul - men blev mindre än prognosen.Blev en morgonpromenad med Sara spran. Lisa ångrade sig och stannade kvar i sängen.
 
Middagen utanför hotellområdet - på ett trevligt place. Men vid ett jättestort hotell som vi är glada för att vi inte valde.
 
Inte mycket i övrigt att förtälja härifrån. Nu ska jag hinna med att skicka några mail innan jag ska väcka Sara kvart i sju. Hon ska springa idag också - och jag promenerar.
 
Sista hela dagen här - så nu tar vi vara på den. Väderprognosen inte så lysande - men har hela tiden blivit mycket bättre än utlovat.
 
Får väl ta en titt på yr.no och börja kolla in vad som väntar hemma. Men ingen snö om jag förstått mina vänner på FB rätt?
 
Ha en bra söndag.

Allt väl

2013-11-02, kl. 06.30
 
Samma budskap som tidigare - sol och bad. Och bokläsning förstås. Fick något infall att läsa om "Invandrarna" - köpte en pocket på arlanda. Visade sig vara en god idé.
 
Gårdagen avslutades med en italiensk buffé - fick äntligen pizza - men ingen höjdare med "slajsar" i en varm kantin. Men det fanns så mycket annat så det jämnade ut sig.
 
Tiden går fort när man har roligt - nu är det bara en morgon kvar att vakna här - förutom avresedagen måndag..
 
Denna morgon ska Sara springa och Lisa och jag promenera, Tjejerna ska väckas tjugo i sju. Så nu får jag nog lämna datorna. Så jag hinner att kolla på nättidningarna - de lokala.
 
 

Halvdags mul

2013-11-01 - kl. 06.00 lokal tid.
 
Igår var det halvmulet på förmiddagen. Nog en lisa för huden. Men förstås inte en droppe regn - yr.no levererar!
 
Asiatisk buffè på hotellet. Kanske inte min favvomat. Tema varje kväll är iaf skönt - så det blir någon variation. Hade tänkt gå någon annanstans och äta ikväll - men ikväll är det italienskt - det vill jag gärna inte missa - inte en pizza än på hela semestern!
 
Nu ska jag läsa våra lokaltidningar. Blir väl spännade och se om jag får läsa något alls på webbtidningen - utan att logga in menar jag. Var det idag det skulle bli "blåskärm"?
 
Har noterat att ni inte har någon snö än - frostvitt på backen rapporterar Kjell från Gammelstad. 
 
Ska jobba en stund på morgonen - så hejdå från mig.