"Vatten" idag.

2014-02-28 - och idag har Maria namnsdag - dock inte ditos bebådelsedag.
 
Och så var vi då framme vid vägs ände - iaf av februari månad. Hoppas den fortsätter som gårdagen - tre nya medlemmar bara så där - ansökan och betalningen på störten. Underlättar administrationen,
 
Fast den började inte så bra - om nu livet är ömsom vin och vatten - så är det "vatten" idag. Lätt översovning på 45 minuter - och sen tomma tidningslådor. Så nu har jag läst e-tidningarna. Går ju det också - men undrar om man inte borde ha läsplatta?
 
Har kommit några mm snö - tillräckligt för att de ska vara lättare att ta sig fram. Men nog önskar jag åtminstone ett par decimeter till - gärna kall och fluffig.
 
Nyhetsmässigt är det mycket Vasalopp - både stafettvasan och vanliga loppet ska köras. Måste erkänna att jag inte vet vad stafettvasan är - men kanske som det låter?
 
Båda lokaltidningarna följer upp sparkandet av Lulebos VD. Noterbart att moderaternas representant reserverat sig mot beslutet - eller har iaf lämnat ett särskilt yttrande. Och hyresgästföreningen passar på att kila in ett budskap - om säljstopp för lägenheter. Och nu kan man ju faktiskt hålla med hyresgästföreningen i det här fallet. Ett allmännyttigt bolag som tillhandahåller dyra lägenheter i attraktiva områden - men inte bygger där det behövs. De dyra lägenheterna vid domkyrkan har få intresserade - beroende förstås på de höga hyrorna - meda kön i Sunderbyn på en ordinär tvåa är över hundra!! 
 
Önskar jag kunde säga ÅNTLIGEN fredag - men det är nästan med panikkänsla jag tänker det. Var tog veckan vägen? Måste hitta ett annat sätt att förhålla mig till tiden gång - det här är deprimerande.
 
Men nu kör vi - idag tror jag att jag har alla tre "grabbarna" på plats - även om två av dem ska i fängelse på eftermiddagen. Fast bara studiebesök!

Forskningsprojekt?

2014-02-27. kl. 06.00 och Lage har namnsdag. Grattis!
 
Tuff dag igår - med inslag av både "svarttaxi " - barnbarnet tof skolan - formella och informella sammanträden. Offentliggörande av provvalet för Luleå - där bilden av "Sovjet-Thomas" stärktes - alla röstande utom en hade Thomas med på valsedeln! Sovtjet-Thomas är ett epitet som skapades av dåvarande ledarskribent Östman - då Thomas i omröstningen till gruppledare efter mig i stort sett tog 100 % av rösterna.
 
Och mat i trappen när jag kom hem - tack kusinen! Efersom jag ätit en "bladburgare" på Max på väg hem så blir det en bra lunch idag!
 
Och eftersom jag kom hem efter 19 igår har jag inget annat att berätta än att jag somnade på soffan i slutet av UG. Ett Uppdrag granskning som jag gärna sett slutet på - om onda gode män! Det var en så ruskig historia att man knappt tror den är sann! Hoppas det blir en uppföljande debatt idag!
 
Nå riktigt utvilad vaknade jag före väckaren - kvart över 4. Och steg faktiskt upp - mest beroende på att jag var så innibängen kissnödig!
 
Möttes av åsynen av en bil som täcktes av ett lätt snötäcke - bara mm. En snö med rätt fuktfaktor - så värsta halkan har dämpats - iaf på gårdstunet.
 
Vad NSD och Kuriren låser in i sina "plustjänster" borde vara underlag för ett forskningsprojekt. Idag släpper NSD fri nyheten som skakade Luleå igår - Lulebos VD Anders Sandberg får sparken! Alldeles säker på att den inte var stämplad med plus då jag tittade tidigare - men nu är den det. Hmm!! Och Kurien marknadsför samma nyhet med att toppmoderat försvarar Sandberg. Kan i denna slutna krets avslöja att det handlar om Krister Hammarbergh som minsann intygar att styrelsen på hans tid inte hade några problem med Sandberg. Så sant - på den tiden styrde Sandberg ordförande Mickelsson och hans underhuggare inkluderande Hammarbergh!
 
Nyheten ovan toppar förstås båda papperstidningarna! I övrigt får vi läsa i Kuriren att Hellner hyllas i Gällivare - men ni som inte betalar 7 kronor om dagen för nöje er med skadeproblem för luleå hockey! Som sagt värt ett forskningsprojekt - prioriteringen av plustjänster. Har läst någonstans att man ska värna opionsbildningen genom att lämna såna nyheter fria! Och det är klart - skadeproblem för luleå hockey främjar väl demokratin?
 
Charlotte Kalla - urnorrbottninen (?) valde att firas i Sundsvall? Hur ska Pajala matcha det? 
 
Noterar att namnet Leonore inte står på egna ben i Wikipedia - snabbt kommer det upp Leonore Lilian Maria. Som också blev hertiginna av Gotland!
 
Själv kan jag idag förvänta mig "kapriciösa astrala influenser" (NSD:s horoskop) - vilket jag var tvungen att googla på. Blev lite osäker på betydelsen av ordet "kapriciös" i det sammanhanget. Och inte blev jag klokare av google - kan nog bli vara både positivt och negatvt. Men den som lever får se vad stjärnorna ställer till! Ha en bra torsdag!
 
 
 
 

Fia med knuff

2014-02-26 - och Torgny och Torkel har namnsdag. Grattis! Asaguden Tor har inspirerat till båda namnen - det första "gny" och tros ha inspirerat till namnet för särskilt högröstade babysar. Och idag är det en månad kvar till det är 66 år sen jag föddes -smått otroligt overkligt! En gammal kärring är vad jag är!
 
Och då kan man ju undra vad Kurirens horoskop har för skäl att råda mig att undvika att spela Fia med knuff - fast finns det något sällskapsspel jag kan stå ut med så är det Fia.
 
Återhämtat mig efter gårdagens chockartade uppvaknande. Funkade med hämtningen. Och de blev en intensiv dag. Först dejt med Thomas. Hämtade Jens skjortor på tvätten. Inhandlade lunchmat till arbetslunch med "grabbarna2 på jobbet. Svarttaxi med Jens till landstinget. Besök och arbetsmöte med Agneta Heikki. Och ett och annat till jag lämnade jobbet först vid 18-tiden.
 
Vyn över gårdsplanen inspirerar mer till skridskoåkning än Fia. Men med broddar och spark säkrade jag tidningarna redan halvfem.
 
Kurirens ettannyhet är att mer vindkraft ger dyrare el - för konsumenten. Kommer att ge elöverskott - som går att sälja. Förstår inte varför inte de kan återföras till konsumenterna? Om viljan finns!
 
NSD toppar med "pryomanjakten" - nytt hus på Hertsön som utsatts för anlagd brand. Själv hade jag missat första angreppet.
 
Vidare så tackar Törnman för sig - lämnar fullmäktige. Säker många som tackar för det.
 
Kuriren bjuder på så många nyheter idag - att det är svårt att välja. Dock intressant att även sossarna i Haparanda "köper in" sin kommunalrådskandidat. Innalas långa och trogna gärning duger inte - viss bitterhet kan spåras. Har lyssnat till professorn som nu ska träda till - Waara - och hade nog placerat honom mycket längre till vänster!
 
NSD är betydlig snålare med fria nyheter - brinnande lyktstolpar i Gammelstad bör dock tilldelas även de som inte pröjsar - det hade ju onekligen varit intressant  att se.
 
Och i natt har det varit biljakt - en bilist som inte uppskattade polisens rutinkontroll - utan stack. Men var det utspelades vill man inte delge oss.
 
Ledaren i Kurirentar upp Ögrens beslutsvånda om Dansens hus. Nina Berggård lär ha varit bra i Nord-Nytt där hon konstaterade att vänsterpartisterna inte skulle ändra sig om placeringen till Piteå - Ögrens dagshumör påverkar inte vänstern. Lite fiffigt att folkpartiet lyfter frågan till fullmäktige - låt demokratin avgöra placeringen om inte den rödgrönaröran kan komma överens i det slutna rummet. Klart att det är bättre att det blir ett dansens hur - än motsatsen. Kanske spelar mindre roll och det ligger i Piteå eller Luleå!
 
NSD:s ledarsida kör vidare med OA:s Burmareportage. Intressant - men inte högsta dagsaktuella kanske  borde kunna varvas med lite heta inrikesopnionsbildningar!
 
Noterar att man numera letar ledare i båda tidningarna under rubriken "opinion" - tidigare hette de "ledare" i NSD och "opnion" i Kuriren - ytterligare ett steg i likriktningen att det nog blir uppsägning av en prenumerationen!!
 
Nu kör vi hårt med onsdag - blir "blåjobb" på expen hela dagen. Bortsett från att det är "svartaxi" av Lisa som ska skjutsas till skolan med skidor och utrustning för friluftsdag.

Försovning!

2013-02-25. kl. 06.50 - och jag har vaknat först tjugo i sju! Och kusinen med sina kryckkäppar har hunnit vara ut i blixthalkan och hämtat tidningarna!
 
Hur kunde det här hända? Förvisso kom jag inte i säng förrän vid midnatt efter besök i Övertorneå. Jögen lämnade av mig vid halvelvatiden!
 
Nå iaf känner jag mig utvilad - kanske jag behövde det här.
 
Nu hoppas jag att Jörgen som tog med mn bil hem till sig - inte kommer och hämtar mig före 8 iaf.

Konstigt "släktskap".

2014-02-24. kl. 06.15. Mattias och Mats har namnsdag. Grattis! Lite igenkännande betydelse av namnet - Guds gåva - samma betydelse som Natanael.Konstig släktskap - inte många stavelser gemensamt.
 
Det blev inget bästa fall - dvs ingen blogg på söndag heller. Har inte skivit sen den dramatiska torsdagskvällen. En snabbresumé av fredag-söndag ger en trevlig tågresa till Kiruna, ett trevligt årsmöte där som föregicks av att jag gick vilse i Kiruna - hann dock till årsmötet med en halv minuts marginal. 
 
Hämtad av flygtaxin 05.34 lördagmorgon - Norrtåg levererade - fast med  SJ:s vagnar. På tidtabell till Luleå. Gick direkt till jobbet - och där blev jag hela dagen. Jobb blandat med OS via Viaplay.
 
Söndag inleddes med att plantera om en nyinköpt blomma plus en från en julgrupp. Den senare har fört en tynande tillvaro nedkastad i en ytterkruka. Få se om de klarar sig. Sen blev det basket i Antnäs - dock utan barnbarnet Sara som var på skoterkurs. En riktig rysare i två quartrar - men sen ryckte vi upp till 15 poängs överläge. Motryck av Vråken som sen förlorade med bara 5 poäng.
 
Fast söndagen inleddes förstås med 5-milen. Och startade faktiskt ännu tidigare - med skottning av den snö som vräkt ner här medan jag var i Kiruna.
 
Efter basketen blev det sjukbesök hos 91-åring som kommit hem från sjukhuset efter att ha fått höftbenen hopspikat. En riktig kruttant - hur pigg som helst.
 
Och efter det var det dax för hockey på TV - och ett lämpligt ställe att avnjuta den var förstås på jobbet. Kunde ju pyssla med annat under tiden.
 
Och plötsligt var det måndag igen - upp kvart i fem - men för ovanlighetens skull var frestelsen stor att ligga kvar - fast hela dagen! Men det gjorde jag inte.
 
Hämtat in tidningarna - blött och jäkligt ute. Så skönt med tidningar utan bilagor - gäller att glödjas åt det lilla.
 
Sportsidorna är minsann inte det lilla i dagens tidningar - 15 resp. 16 sidor - av 42 (ettan oräknad) visar våra lokala tidningar upp. För mig räcker det med att ögna rubrikerna.
 
Första "fria nyhet" på Kurirens nätmeny - är denna om en skiftnyckel. Man kan ju undra varför den överhuvudtaget delges oss?
 
Annars ä Kurirens ettan nyhet att de saknas kockar i länet - dubbeluppslag om bristyrket.
 
Allvarliga ettan nyhet i NSD - om Elsy som levde med fel diagnos i 19 år - och som medicinerade mot den - med kraftiga biverkningar. Nervverk klassades som MS - tänker att kusinen trots allt kanske haft tur i oturen
 
Läser i NSD att Jokkmokks sossar nominerat en lulebo till kommunalråd. Noterar att det finns stor relevans i krönikan som Östman hade i Kuriren i lördags.
 
Såja - nu har jag skrivit av mig. Nu tar jag tag i måndagen - som innebär "skrivbordsjobb" och sen en toppning med besök i Övertorneå för årsmöte ikväll.
 
Ha en bra måndag.
 
 
 

 

 
 
 

Dramatisk kväll!

2014-02-20, kl. 21.00 - och än är det inget nytt namnsdagsbarn! Klämde in en länk här för att få svart text - och det var den om Birgitta Ohlsson - värd att läsas en gång till.
 
Revision idag - på Kommunförbundet. Gillar - bokföring och revision - mina perversa laster. Trevliga auktoriserade revisorer - och så Bengt Ek - ordförande för arbetarekommunen i Piteå. Säkert lycklig idag - då några av hans "adepter" inte anses ha gjort brottsliga handlingar i SSU-härvan. Men hur är det moraliskt sett - de har iaf skrivit på för att få ut helt felaktiga bidrag. Ska ni ge dem förtroende att förvalta era skattepengar?
 
Vi omutbara revisorer lät oss bjudas på lunch även denna gång. Brukar alltid vara på Bryggeriet - men inte denna gång. Lunchrestaurangen har stängt - vilket jag absolut inte visste! Lunch på länsstyrelsen - viltskav, potatismos och lingonsylt. Mycket gott!
 
Basket kl. 18 - Lisas gäng i Gammelstad. Inte på hugget precis - låg under rejält. Och så¨plötsligt får vi se Lisa på knä - gråtande. Krockandes med två motspelare hamnade henne huvud mellan två andra skallar. Hon satt en stund på bänken - och sen in igen.  Efter ytterligare en stund så är det klart att hon vill åka hem - illamående och yr. 
 
Själv fick jag ta hand om transporten av andra barnbarnet till träningen - för mamman blev uppmanad att ta Lisa till jouren. Och så transport av en kompis till Rutvik!
 
Nå - slutet gott - allting gott - Lisa fick träffa en läkare - som ordinerade vila! Uppenbarligen ingen större fara!
 
Men en dramatisk kväll - gör att jag nu aviserar att det inte blir någon blogg i morgonbitti. Och nog inte på lördag heller för i morgon åker jag till Kiruna och återvänder först lördag morgon.
 
Och till kusin Kerstin kan jag meddela att nyckelknippan är återfunnen!!
 
Återkommer på bloggen - i bästa fall på söndag!!
 
 

(S)om en trisslott

2014-02-20, kl. 06.30 - och Vivianne har namnsdag. Grattis!
 
Hektisk dag igår - försökte få logistiken mellan hockey, curling, sprint, slalom och jobb att funka. Därutöver landstingsfullmäktige och utrikespolitisk debatt i riksdagen. Ett svajigt nät - som undestundom kastade ut mig från både Viaplay och landstingets webbsändning stressade.
 
Från utrikespolitiska debatten hämtar jag rubriken - (S)om en trisslott - fast jag hämtat det från Fredrik Malm på FB: 
"Det rödgröna samarbetet är som en trisslott. Man tror att "Plötsligt händer det!", men så fort man skrapar på ytan ser man att möjligheten att få tre lika är nästintill obefintlig."
 
Från OS är väl godbiten tjejernas brons - med unga Stina Nilsson som fick klyva mållinjen. "Seger" tillsammans med alltid kämpande Ida Ingmarsdotter. Tycker nog att hon kunde fått en egen rubrik i AB - våran "Lillkalla".
 
Dagens mest neddragna byxor hittade jag på Kent Ögren - via landstingsfullmäktige. Tvä diametralt olika svar på samma interpellation.:
 

Fakta/Kent Ögrens olika svar till Jens Sundström

Svar 1:

"Bolagsstyrelsens uppgift är enligt aktiebolagslagen att verka för och se till bolagets bästa. Tillsammans med övriga styrelseledamöter i bolaget har jag och Kenneth Backgård (NS) ett ansvar för bolagets verksamhet. Det har varit uppstartsproblem med Norrtåg och dessa frågor har funnits på styrelsens bord under hela tiden. Frågorna är komplexa och handlar inte enbart om bolagets verksamhet utan inkluderar även förhandlingar med Trafikverket om skadestånd, och med regeringen kring försöken med regionalisering av tågtrafiken. Det kan finnas skäl att framöver se över styrelsens sammansättning för att se om den samlade kompetensen svarar mot bolagets och verksamhetens behov eller om styrelsen behöver kompletteras med någon kompetens".

 

Svar 2:

"Men Jens Sundström borde som ersättare i landstingsstyrelsen och med det ansvar som följer med landstingets del i bolaget ha en bättre kunskap om hur verksamheten bedrivs. Jens Sundström tycks tro att Norrtåg bedriver driften av tågtrafiken och därmed avgör när trafik ska bedrivas och när ersättningstrafik ska sättas in. Det är närmast en monumental okunskap med tanke på hur många år verksamheten faktiskt har pågått. Det är driftansvarig entreprenör som avgör om och när trafiken ska bedrivas är Bothniatåg med bla SJ som delägare, inte Norrtåg. Det har varit uppstartsproblem med tågtrafiken, inte minst med tanke på brister i de levererade tågen i förhållande till den kravspecifikation som låg till underlag för upphandlingen, men också på grund av organisatoriska problem hos driftentreprenören. Alla dessa frågor har funnits på styrelsens bord hela tiden".

Enligt Backgård så har Norrtågs styrelse inget ansvar för att Norrtåg inte levererar - de äger bara tågen. Politikernas egna "Märklintåg" tydligen.
 
Bra ledare i Kuriren - om OECD:s analys av den svenska skolan - utifrån Pisarapporten - OECD ger Björklund rätt.
 
Apropå ledare måste jag bara delge er gårdagens ledare - Bengt-Urban Franssons egna analys av våran Birigtta Ohlsson - "Med ett hjärta som brinner". Träffsäkert!

 Idag bär det iväg till Kommunförbundet för revision. Heldag. Hinner nog precis till basketen kl. 18.00 i Gammelstad - Lisas lag.

Jippie!

2014-02-19, kl. 07.00 - och Gabriella och Ella har namnsdag. Grattis! Bland annat ett kusinbarnbarn i Kos. Och att Ella är en kortvariant av Gabriella behöver man inte vara en Marie Curie för att begripa - men att det också är kortnamn för en radda andra namn visste jag inte!
 
Jippie utbrister jag i för att det är minus 5 idag. Kan också utbrista det - jippie - för en fantastisk dag med Birgitta Ohlsson. Vär nästa partiledare - när det blir dax!
 
Lite märkligt att jag inte hittade något om det besöket i vare sig NSD eller Kuriren? Månne de har låst in det?
 
För övrigt är jag jäkligt sur på NSD. Som spelar SD i händerna. För en tid sen läste jag en artikel i NSD av en Bo Rönnlund. Namnet rätt och slätt - ingen annan identifieringsuppgift. Hajade till för uppgifter om invandring som inte alls stämde med verkligheten? Av en slump - kanske påverkat av något - så kom tanken - vem f-n är Bo Rönnlund - och vad hittar jag när jag googlar - jo hans artikel i något som kallas SD-Kuriren!
 
Nå det blev en lång dag igår - lyssnade på Birgittas lunchföreläsning och hade INTE tänkt åka till kvällsmötet i Piteä - men fick svartaxiuppdrag så jag for. Och ångrar mig inte alls - ytterligare en föreläsning med engagemang och inlevelse som borde övertyga den värsta eu-motståndaren om nödvändigheten av europasamarbete - historien berättar!
 
Men nu måste jag köra igång onsdag - en intensiv dag med massor av sport. Och väl planerat av mig - för idag är det internt arbete på expen hela dagen. Utan inplanerade besök - som gjord för att också följa tex hockeyn kl. 09.00. Det blir väl minst lika spännande som att vi ska börja räkna en del provval idag!

Kontraster

2014-02-18.kl. 05.00 - och Frida och Fritiof har namnsdag. Betydelsen av Fritiof verkligen kontraster - antingen fridstörare eller fridens tjänare. Kluvet värre.
 
Blev full dag igår igen - avslutades med att direkt från jobbet åka och skjutsa barnbarnen till träning. Vilket innebar en sväng förbi Rutvik och hämta upp ytterligare en träningskompis. Småvägarna i Rutvik var spåriga och slaskiga som värsta aprildagen. Men har man fyrhjulsdrift så har man. 
 
Minus en halvgrad idag också - men enligt yr.no väntar nu en vecka med blåasiffror - dock röda igen i slutet av nästa vecka. Kan bara hoppas att vi hinner få lite snö under den här veckan.
 
Inte mycket som hänt enligt lokaltidningarna. Kuriren toppar med skydssombuden visavi Renhållningens ledning medan NSD har om gruvolyckan som hände för 4 år sen - men där man inte kommit till eventuellt åtal än. Utredningen dröjer - och nu utreder JO varför det dröjer. Byråkratins kvarnar göder byråkratin.
 
Kuriren har också en artikel om Mats-Åke Bergström vars fru fick åka tillbak till Sri Lanka för att söka nytt uppehållstillstånd. En formsak som mynidheten fick att ta 13 månader. Märkligt dock att artikeln inte speglar var haken satt?
 
En och annan kommunalrådskandidat (S) har blivit klar. Tex Inge Andersson i Boden. Länkas det som länkas kan. Tja - vad säger man - att Bodenalliansens chanser ökar - starkt.
 
Gasmaskrånare i Älvsbyn - blev ivägkörd av annan "kund" - och fick inget byte alls.
 
Idag besök av EU-minister Birgitta Ohlsson - lunch i Luleå och kvällsmöte i Piteå. Och däremellan ett antal skol- och företagsbesök. Kurirens horoskop hävdar att det är tur att jag är så begåvad.  För plikterna ställer idag stora krav på planering. Tur man har ny telefon - och kan bevaka flygets ankomsttid via Swedavia. Håll tummarna för att planet landar före tidtabell!
 
Och till husets damer hälsar jag att det inte ska bli oroliga om jag inte är hemma ikväll - eventuellt åker jag ned på Birgittas kvällsmöte också. Någon som missar lunchen som vill hänga på?

Katten på råttan - råttan på repet...

2014-02-17. kl. 06.00 - och Sandra har namnsdag  Grattis! Så får vi veta att Sandra är en kortform av dagens andra namnsdagsnamn - Alexandra - som i sin tur är en feminin form av Alexander - som betyder "människobeskyddare" - lika lång väg som i sagan om Katten på råttan - råttan på repet... Träna gärna minnet med att dra hela sagan!
 
Tänkte inte precis på vilodagen igår. Var ju tvungen att åka in till min batteriladdare - som mycket riktigt var på jobbet. Och sen blev jag kvar. Med Viaplay i "bagaget" så blev det ju en hel del sport - men visst fick jag massor gjort också. Till exempel så lärde jag mig att svara i min nya telefon - tack vare barnbarnet Sara som ramlade in på expen.
 
Såg sen framemot en lat kväll framför TV:n. Tur som en tokig hade jag först - plogaren på Kråkbergsvägen hade varit före vår egen traktor - ingen vall att skotta. Tog vägen förbi kylskåpet på väg mot soffan - som jag längtat. Men i kylen fanns 1 kg köttfärs - upptinad - som längtade efter mig. Snodde ihop en "köttfärsgrotta" med bacon, grönsaker och fetaost. Mor Mariannes onedskrivna recept!
 
Känner mig dock ändå utvilad - upp klockan 4 idag. Och bra det för enligt NSD:s horoskop väntar en diger arbetsbörda - som jag dock kompenseras för! Spännande!
 
Dock är det inte snöskottning som blir arbetsbördan - en halvgrad varmt idag - och takdropp.
 
Tidningarna nedlusade av OS (förefaller vara undantagen betalning) - tittar på bilderna och bläddrar förbi. Trots sportintresse har jag svårt att förstå för vem man skriver - allt är ju känt för de flesta - inte precis några nyheter!
 
Övrigt noterbart i tidningarna - Kiruna skämmer ut sig. Turister som blir strandsatta på flygplatsen för att de inte kan betala på bussen med kort. 
 
Arvidsjaur får nytt Soldathem - tyckte det var nyss det gamla lades ned. Ett charmigt hus där jag var på årsmöte med FP Arvidsjaur under många år. Hoppas det nya också blir användbart för civilsamhället.
 
"Cellsynt gäst i finkan" - rubriksättaren fick kul - ingen vanlig fyllkaja som polisen fått ta hand om - utan en zebrafink som sitter i cell nr 2 hos Bodenpolisen.
 
Avgående kommunalråd talar ut - Stefan Andersson i Jokkmokk via NSD. Intressant analys av Gustav Fridolins påstående att Kallakruvan skulle ligga i porten till världsarveteLaponia - fyra mil emellan - som enligt Stefan Andersson kan rymma två medelstora kommuner.
 
Och enligt liten notis i Kuriren så lät Tommy Nyström i Gällivare nyheten om sin avgång "brisera" via närradion på fredag förmiddag! Spännande vad som sker i kölvattnet av hans avgång?
 
Nu tar jag tag i måndagen - ska börja med att åka till soptippen (som den inte får kallas enligt kommunens tjänstemän). Lossa en massa elktronik, batterier med mera. Sen blir det jobbet. Och vid 17-tiden blir det "svartaxi" med barnbarnen till träningen. Och mellan alltihopa lyser OS med hopp och fler medaljer. Mycket vill ha mer ...!
 
Ha en bra måndag.
 

Ett livstecken då!

2014-02-16, kl. 08.30
 
Hade tänkt hoppa bloggen idag - men så kom jag på att jag faktiskt inte nås på telefon heller. 
 
Så det är väl lika bra att tala om att jag inhandlade telefonen igår - precis som jag skrev. Det blev lite andra ärenden på stan också - och så var jag på jobbet och såg den fantastiskta stafetten. Kom inte hem förrän efter 15.
 
Nåväl nu på morgonen upptäckte jag att jag glömt laddaren till telefonen på jobbet. Och batteritorsk förstås.
 
Har varit ut en sväng och skrapat ihop lite snö - men nu ska jag göra mig färdig och åka in och hämta laddaren. Möjligen blir jag kvar på jobbet - om jag hittar något trevligt att syssla med. Vädret är ju inte sånt att man får så stor lust till annat.
 
Fö har jag ett nödnummer - 070-212 9978. Lite osäker på om den funkar dock - provringde till mig själv - och då borde det bli upptaget - men den svarade bara att numret inte kunde nås för närvarande.
 
Ha en bra söndag.

Tänkte inte..

2014-02-15 - och Sigfrid har namnsdag. Grattis!
 
Tänkte inte skriva något idag. Men det här med bloggen är som ett gift. Känner att det är nyttigt för hjärnan att söka ord. Det känns att den redan går lite trögare - vet ibland vilket ord jag söker - men det tar några tiondelssekunder innan det kommer. Känns som bra träning.
 
Ruschig dag igår - en massa deadlines med annonser och annat. Och så revisorerna förstås - alltid lite anspänning. Men det gick bra det också.
 
Efter lunch var jag ensam - Jens och Thomas var borta hela dagen - på partirådet tillsammans med Maja representerade de FP-Noirrbotten. Och så var Jörgen ledig och drog till Gällivare, Bra med FB - såg at den sistnämnde kommit lyckligt hem. Väl inte bästa väglaget.
 
Inte bästa underlager här på Berigårn heller, Förvisso en minust grad - men slask som värsta aprildagen. Var nog varmgrader igår.
 
Granskar lokaltidningarnas "plussande" - som av en slump(?) så verkar det vara samma artiklar båda tidningarna lämnar öppna. Som LF:s seger över Jämtland. Överenskommelse mellan tidningarna? Att inte stöta sig med sportintresserade? Fast den kategorin måste ju vara överrepresenterad bland prenumeranterna - men tanke på vilket utrymme sporten får. Fan trot!
 
Läser att kommunalrådet i Gällivare - Tommy Nyström - ska lägga av. Tyckte minsann att jag nyss läst att han kände sig nominerad och manad att ställa upp en period till. Och tydligen hade jag rätt i den bilden - Bror Wennström bloggar om det. Bror Wennström är en person som skrämmer folk med sitt malande - nästintill filibustrande - i kommunfullmäktige - men här har han en poäng. Tommy Nyström har levt länge på att han är så snäll - men bilden av hans era är avslöjande!
 
För att inte ha tänkt skriva alls - blev det mycet. Och då har jag ändå inte berättat något om OS - som jag följde på jobbet. Ja Majorov såg jag faktiskt hemma - "smet" från jobbet redan kl. 15. Fast då åkte jag och beställde sallad till tisdagens möte med Birgitta Ohlsson. Har 30 anmälda och det är nog max vad lokalen pallar - fast jag beställde några extra sallad - finns det hjärterum....
 
Sitter här vid datorn medan jag funderar på hur förvalta denna basketfria lördag. Har nog kommit fram till att jag drar till staden. Har tänkt att det ska bli verkstad med inköp av "klösbräda". Och lite blommor till fönsterbänkarna skulle inte skada.
 
Det enda som talar är emot är att det är mycket idrott på TV - skidstafett av något slag - tror jag. Kanske dags för den där saknade guldmedaljen - om det är herrarna kanske vi har chansen. Men det borde det inte vara - dom fixade ju två medaljer igår - bör väl ha vilodag.
 
Nå sköt nu om den här lördagen.

Sent ska syndaren vakna

2014-02-14, kl. 06.30 - och idag är det Alla Hjärtans Dag. Och Valentin har namnsdag. Ser att Wikipedia skriver att i Sverige började vi fira den först på 60-talet. Och då var det minsann lite trevande - visste nog inte hur vi hanterade den - förrän de komersiella krafter visade vägen.
 
Gårdagens bästa minnen är förstås Kallas silverlopp och Majorovs fantastiskt uppvisning i konståkning. Extra malligt att det är två norrbottningar.
 
Trots detta en intensiv dag på jobbet - och fick väl en hel del gjort. Läget någorlunda under kontroll - har inte raserats än?
 
Blev en latkväll hemma igen - hockey mellan Ryssland och Sverige -  Ryssland vann - men Tre Kronor var långt ifrån chanslösa. Fast heter damlaget också Tre Kronor? Nä - ser att de kallas "damkronorna" och att det knappt skrivs något om matchen. Bortsett från en uppmaning i Expressen att se gruppmatchen - som avgjordes igårkväll.
 
Måste kolla att det stämmer - att ledarsidorna fortfarande är "fria". Kuriren om Jas Gripen affären med Schweiz. Måste säga att även jag blev fundersam över kritiken mot att Sverige gör reklam för affären. Väl rätt normalt?
 
Och NSD biter sig själv i svansen. Bästa försvaret någonsin för "betalväggen" står Elisabeth Hedman för i sin krönika. Stängd med ett rött plus! Där hade ni kunnat förflytta opinionen i er rikning. Dessutom kom inte jag in på den på nätet - trots att jag var inloggad.
 
När jag läser NSD:s ledare kom rubriken - sent ska syndaren vakna. Markndsför bland annat sossarnas skolpolitik - om att bland annat satsa på speciallärare. Men inte ett ord om att det var sossarna - som trots kraftigt motstånd inte minst från folkpartiet - som la ned den utbildningen. Ledarsidan är nog öppen - men de har nog försovit sig för den finns inte ute på nätet.
 
Vilket jag också har - försovit mig. Kom inte upp förrän klockan 5. Vilket var onödigt då jag inväntar revisorerna klockan 9. Och har en del att plocka fram före det. Och dessutom visade det sig att det kommit lite äcklig blötsnö. Borde hinna dra några drag med snöskoveln.
 
Ja då återstår bara att tillönska er en riktigt trevlig Alla Hjärtans Dag - och hoppas den blir som ni önskar.
 

T'änker Simonsson

2014-02-13. kl. 06.30 - och Ove och Agne har namnsdag. Grattis. Tänker Simonsson jag - fast jag inte hade för avsikt att tänka alls. Lustig hur tankar bara dyker upp - blixsnabbt - så där. Men uppenbarligen har det faktum att han är bragdmedaljör satt sin spår.
 
Trevlig dag igår - sällskap på jobbet hela dagen. Med ett extra plus för Alf som kunde visa upp ett kuriosa på särskrivning " För troende valda i .." och så en namngiven församling. Själv hade jag en tanke om att det kanske var en medveten särskrivning?
 
Trots sällskap och besök fick jag mycket gjort - den förrädiska känslan av att jag är ikapp med jobbet infann sig. Få se om den världsbilden rasar idag?
 
Avslutade iaf med en riktigt lat kväll framför TV:n - en hockeymatch som blev avslagen från början - 4-0 till Sverige ganska snabbt - men som fick lite spänning sen - slutresulatet dock nöjbart - 4-2 till Tre Kronor.
 
Lätt blöt pudersnö hade lagt sig över Berigårn. Minus en grad gör att man längtar efter mer. Dock inga löften via yr.no - bilden ( om den funkar?) ger dock löften om sommar! Har kvar Grand Bahamas Island och Miami Beach på tablån - sol och runt 20 - när svenska sommaren är som bäst. Lite längtan!
 
Jag fattar att tidningarna måste ta betalt - även för webbtidningen - men stör mig ändå på nuvarande utformning. Och retar mig särskilt att man infört retroaktiv "lagstiftning" - även gamla artiklar har försetts med plustämpel.
 
En som retat sig mer än jag är Åsa Petersen - som sagt upp sitt krönikerande hos Kuriren - men hänvisning tll att hon vill att hennes krönikor ska nå ut brett och kunna diskuteras. När jag ser att Kurirens opinion är öppen - så verkar de inte varit så angelägna att behålla henne. Trots Maths Ehnboms lite lismande skrivning på FB om att hennes krönikor är värda ett plus! Om det nu är så - att den är öppen - själv blir jag ju automatiskt inloggad. Men iaf tycker jag det är en nyhet - lite pressetiskt - att den nyheten - om att hon sagt upp sig - inte verkar finnas i media överhuvudtagete
 
Överklagan - från båda håll - i fallet Vatchareeya Bangsuan skrivs det om i båda tidningarna. Tycker att NSD rubriksättning "Fallet V" känns respektlöst. I alla fall skulle jag ha reagerat så om jag varit berörd.
 
Vinter OS är förstås stort i båda tidningarna - och lär väl bli stort idag också för oss alla. Både Majorov och Kalla
ska i elden idag. Majorov får ettan i NSD idag - annars är väl de en sport som ligger i den lägre divisionen - sportjournalistiskt sett?
 
Jaha - då är det så dags att se vad den här dagen har i sitt sköte. Ska börja med att hänga tvätt iaf. Och om man nu ska tro horoskopen så drabbas jag av tidiga vårkänslor och tom en förälskelse. NSD - Kuiren talar om viktiga punkter som försvinner ur mitt liv - då den tror vi inte på idag.
 
Slut!
 
 

Färgstark profilering

2014-02-12 - och Evy och Evelina har namnsdag. Grattis! Någon Evelina tror jag mig inte känna - nästan nyfiken på att kolla hur många som heter så?
 
Gårdagen gick i service och svartaxis tecken. Servade Ylva, Jörgen och Thomas som kampanjade på rekryteringsmässan med "svartaxi". Fick även sträcka ut en hjälpande skjuts till en vänsterpartist. Belönades dock med att de kom tillbak med minst tre nya medlemmar - till folkpartiet. Ska sägas att det inte var vänsterpartisten som värvade - så hen inte blir utesluten.
 
Trevligt besök av Kristin från Vuollerim - som passerade expen på väg till Kraftsamling.
 
Kom hem före 17 - och tog mig en liten middagslur på 1,5 timme. Det tog ju på krafterna att vara med och köra både dam- och herrsprinterna. Roligast att Emil Jönsson "ramlade" i mål och belönades med en bronsmedalj. Så många gånger Emil haft oturen att ramla bort segrar så var det välförtjänt. För lång och trogen tjänst som var en av hans egna teorier. Hellners besvikelse över sin vurpa - och Teodors glädje över sin silvermedalj kom lite i skymundan i denna märkliga final.
 
Nåväl - efter denna middagsvila var jag redo för basket i Antnäs - uppkast 20.30 - och hemma först efter 22. Och en riktigt rejäl förlust för Antnäs damer mot BG. Det var Davids kamp mot Goliat. Mest fysiskt - våra tjejer såg ut som pygmeer jämförelsevis dessa amazoner.
 
Och nu är de satt i sjön - betalväggarna - har inte rikgit hajat än hur det fungerar. Men störde mitt öga - alla dessa blåa plus i Kuriren. Generöst nog har det lämnat öppet för "drograttfull stoppades", "rådjurskrock" och "krock mellan lastbil och älg". Fast i ärlighetens namn även nättidningens hurudrubrik - om GW:s syn på "fallet V" som styckmordet i Boden kallas. Ska bli lite spännande att se om och hur länge den länken fungerar?
 
Ser iaf att konkurrenterna gjort en riktigt färgstark profilering - röda plus hos NSD.
 
Själv undrar jag varför de inte frestar med att köpa enstaka nyheter. Tänk vilken marknad för rubriksättarna - som kunde få bonuslön för hur många som "köper" deras rubriker?
 
Och nu ska jag fånga dagen - redan onsdag. Det blir nog en vanlig dag på jobbet - gneta av från att-göra-listan. Ska dock försöka vara hemma senast 18 idag - hockey är njutbart att vila till. För övrigt ser jag framemot trevligt besök idag också - Alf från Vittangi.
 
 
 
 
 
 

Ham, stömmel och gotta

2014-02-11, kl. 06.30 - och idag skickar jag namnsdagsgrattis till far Yngve - och saknaden hugger bröstet. Inge får en släng av grattiset också.
 
För er som inte bor i dessa trakter kan jag meddela att vi har värsta vädret. Om det nu var meningen att jag skulle ha en fyrhjulsdriven bil någon gång i livet - så var det här rätt vinter. Både halka och smömodd som min lilla Jazz hade haft svårt att klara, Och ändå måste jag berömma kommunen för plogningen av Kråkbergsvägen - iaf i jämförelse med tidigare år.
 
Blev en heltidare igår - dvs 25% lönearbete och 75% idellt. Inget speciellt som hände - utom att jag missat att anmäla mig till lunchen med alliansens partisekreterare. Fast glömt och glömt - tycker illa om månader där dag och datum är samma - så sammanträdet jag hade var först den 10 mars - vilket jag upptäckte väl sent. Så på lunchen tog jag tag i disken från förra veckan - och kände mig som askungen - alla andra var på "balen". 
 
Idag var ju förväntan stor. Först och främst om jag skulle ta mig till brevlådorna - utan att tratta omkull. Men broddar och tant Lillys spark är goda vänner såna här dagar.
 
Men förväntan var ju stor även på de nya digitala tidningarna - nu skulle ju alla utom vi som betalar 7 kronor om dagen - fastän vi tycker det är dyrt - vara "utlåsta". Loggade ut mig - och märkte ingen skillnad. Loggade in igen - med inloggningsuppgifter till Kuriren - men hamnade på NSD.
 
För övrigt vet jag många som väntar på att få veta vad det kostar att bara ha den digitala tidningen - men ingenstans hittar jag uppgift om det. Bara att de ska vara billigare för ungdomar, Fast jag kanske läst slarvigt. Thomas vet nog - han väntar på att "slippa" papperstidningen. Trodde aldrig jag skulle erkänna det - men det är inte längre någon utopi för mig att det kan bli så även för mig? Digitaltidning med pensionärsrabatt, tack!
 
Att OA skulle på stipendieresa till Burma fanns där i bakskallen . men blev änå förvånad att se en kvinnlig ledarskribent  på NSD - och inte vikarierande heller. Så jag var tvungen att googla på Monica Sundberg. Ganska ointressant - men då fick jag ju koll på att det fortfarande går att länka!
 
Önskar verkligen att Anders Köjs krönika hade varit länkbar. Att den inte är det beror nog inte på "väggen" - det brukar ta någon dag. Men jag rekommenderar verkligen läsning om ham, stömmel och gotta.
 
Ha det så bra denna tisdag.

Vårvindar friska?

2014-02-10 - och idag går grattis först och främst till barnbarnet Lisa som fyller 14 idag. Hipp, hipp, hurra! Och Lisas papps  ingifta faster har namndag - grattis till Iris nere i Dubai.
 
Jag gillar ju att baka - fast än jag före jag börjar alltid hävdar att jag inte gör det. Och rätt duktig på det också. 24 snygga och goda semmelbullar blev det igår morse. Fast egentligen 25 - det är därför jag vet att de blev goda också.
 
Mycket mer hann jag inte innan det var dags att åka på 14-årskalaset. Massor med gott fikabröd - höll mig på ett acceptabelt frossande - en bulla och en kladdkaka. Men det var nog kaloribomber - båda.
 
Vä hemkommen blev det att isrensa infarten - då Kråkbergsvägen fått sig en plogning. Tanken var att åka in och jobba en stund efteråt - men det fick räcka med lite jobb hemifrån. Drabbades av någon slags koma - vilket gjorde att jag somnade på soffan - måste ha varit minuterna innan intervjun med Jan Björklund. Tjänstefel förstås - så berätta det inte för någon. Jag räknar dock med att hitta någon repris - kanske redan nu på morgonen.
 
En annan höjdare igår var ju Marcus Hellner - som repriserade Charlotte Kallas silvermedalj. 
 
Har sovit lite på ohåga i natt - blåst värsta vårvindar friska. Man kan ju luras/hoppas att vinter är slut nu - men fan trot?
 
Minus en halvgrad - inte mitt önskeväder. Men tidningarna inhämtade - utan att jag halkade eller blåste omkull. Och man måste ju se det positiva - brevlådorna avtinade.
 
NSD slår upp att jokkmokksmarknad är i politisk skugga. Fler riksdags- och regeringsledamöter borde ha varit där. De sägs ha undvikit kallakkonflikten. Ja själv kan jag tycka att det vore synd om marknaden utvecklades till ett demonstrationstorg - nu var det demonstrationer både mot gruvan och mot sd. Gammal är iaf äldst - kul att Ulla Vanhaniemi 74 fick fram budskapet som vi är många som står bakom - SD ut ur Norrbotten. Om det ny blev rätt länk?
 
Kuriren toppar med att det blir upprustning av norra stambanan redan till hösten - och på debattsidan aviserar alliansens partisekreterare att goda kommunikationer är nödvändiga för norrbotten, Vi får väl veta mer när de landar i Luleå idag - och lunchar med alliansvänner här uppe.
 
Fullständigt hål i huvudet - bättre kan det inte uttryckas att IOK gett norge en officiell tillrättavisning för att deras åkare hade sorgband på tävlingsdressen.
 
Det händer något efter sex - ja jag menar med våra nättidningar - nu fanns plötsligt länken till debattartiken som alliansens partisekreterare har inne i Kuriren idag. 
 
Och i morgon får vi se - enligt Mats Ehbom - om vi överhuvudtaget kan länka något från tidningarna.
 
Men det är en annan dag det - nu tar vi tag i den här måndagen - den kommer aldrig igen.
 
 

Onödigt vetande

2015-03-09, kl. 07.30. Idag har Fanny och Franciska namnsdag. Grattis alla! Franciska betyder "fransyska" vilket man kunde ana - och Fanny är den brittiska formen av namnet. Avdelningen onödigt vetande.
 
Höll igång bra hela lördagen. Började med lite snöskottning. Basket i Antnäs - en rafflande match mot Gladan, Där vi först ledde hyfsat stort - hamnade i underläge - för att sen komma tillbak i sista quarten och vinna med 67-53, H
 
Följde Kallas lopp i bilen - via radion - rysare när man själv måste skapa bilden i huvudet.
 
Hem och bytte om - middag på waldord som avslutades med friterad annans - gott men onyttigt.
 
"Måste hem innan det blir mörkt" - en akt om konflikten Ekfors, Styrman och ett mörktlagt Övertorneå. Så där. 
 
Luleå hockeys förlust mot Växsjö tog jag emot via Kuriren.
 
Har dragi mig framför TV:n på morgonen - Kalla, Ferry i repris. Och upphaussning kring Hellner som väl ska i elden idag?
 
Hämtat in DN och konstaterat att regn kan befaras idag. Bara minus en halvgrad klockan 6 på morgonen.
 
Hade tänkt åka in och jobba några timmar på förmiddagen - men inser att jag faktiskt klarar att göra en del jobb hemifrån. Så det får bli så. För klockan 14 ska jag vara på 14-årskalas. 
 
Kanske ska passa på att baka semmelbullar idag? Om ingredienserna finns hemma förstås.
 
Sköt om din söndag på bästa sätt.

"Vargen" kommer på tisdag

2014-02-08, kl. 08.30 och Berta och Bert har namnsdag. Grattis!
 
Idag passar det minsann att snöa - med bara minus tre kändes det snarare som regn.
 
Har haft en planerad sovmorgon idag - upp först strax före sju - det har blivit långa dagar på jobbet hela veckan. Igår fastnade jag mellan debet och kredit - dvs med bokslutet - och glömde som vanligt både tid och rum - och att det faktiskt var fredag. Mn hem till På spåret hann jag iaf.
 
Och "vargen" kommer på tisdag - dvs nu ska betalväggen som varit på G så länge sättas i sjön. Få se om det blir någon möjlighet att länka alls. VK har möjlighet att länken funkar under 24 timmar - men Ehnbom han säger bara att vi får se. 
 
Kuriren toppar idag med att influensan slår ut avdelning på SuS. Personalen sjuk - och vikarier går inte att få tag i. Undrar om ansvariga börjar begripa hur svajigt det är med vårdpersonal - samma vikarierbrist inom äldreomsorgen.
 
NSD:s toppnyhet är att Vården sviker unga - men ej länkbar. Någonstans ser jag också att Torbjörn Lidberg fick rätt - läkarbemanning i Harad en dag i veckan. Alltså chefen Westborg överkörd - och tydligen är det barnpsyk som får betala Ögrens löfte. Rosornas krig måste ju undvikas till varje pris.
 
I Harads har man iaf sinne för humor - med ett allvarligt sting i budskapet. "Järnrör inte min kompis" Så fyndigt - men vad var det för ordningsman som tog ned den före Åkesson kom?
 
Sting också i Östmans krönika - om Maxgate.Jämförelsen vänstergrupper Turning torso och en korvätande Ögren drar upp smilbanden.
 
Och nu tjatar OS igång - har inte sett något från invigningen - får väl se det som min egen personliga bojkott - men sanningen är att jag inte haft tid. Och brädkörningen som kör nu är i min värld fullständigt ointressant - men det finns säkert de som gillar det också.
 
idag blir det basket - med Saras gäng klockan 12 i Antnäs. Mot Gladan igen - men nu en annan åldersgrupp. Och sen hem och vända - teater ikväll - som inleds med att gå på lokal och äta.
 
 

"Hård härskare"

2014-02-07 kl. 06.30 - och idag är det "Hård härskare" som har namnsdag - Rikard. Och så Dick som är dess nickname.
 
Har lite svårt att ta till mig att det är fredag - men så är det. Och blidväder idag också. Några ynka kallgrader. Bra för de som  ska besöka Jokkmokksmarknad - fast nästan lite osportsligt. Det SKA vara kallt på marnaden!
 
Kan inte skriva någon "avvikelse" för torsdagen. Kan inte påminna mig att det hände vare sig något riktigt kul - och dessbättre inte något riktigt sorgligt heller.
 
Idag kan man väl säga att tidningarna domineras av Jokkmokks marknad. Fantastisk bild på Kurirens etta av en liten sametjej som åker i renrajden. Blir nostalgisk då jag ser "lappmössan" - precis en sån hade jag som liten. Och skorna i renskinn - såna hade jag också. På den tiden fanns det att köpa - kanske det går att göra det på marknaden än? 
 
Trist att fyllan tydligen dominerade första kvällen - om eländet stannar vid några insydda fyllerister så kan man väl vara nöjd. Rubriken lite vilseledande. Nåja - nu stod det faktiskt småstökig när jag titta efter.
 
Har lite svårt att förstå vad sossarna tror sig vinna på att försöka bunta ihop SD med alliansen. Och Kurirens ledare idag avslöjar verkligen ihåligheten i det - ett svar på OA:s ledare från igår. Belysande. 
 
Och i NSD läser jag att det inte blir någon läkare till Harads vårdcentral som Torbjörn Lidberg lovat. Carl-Johan Westborg dementerar - men Torbjörn han litar på löften från Kent Ögren. Och stämmer inte dom så utlovar han rosornas krig!
 
Vilket redan utbrutit i Luleå - miljönämndens ordförande rasar igen - nu mot utvecklingskontoret som planerar icracing i norra hamnen. Blir spännande att se vem som vinner!
 
Nu har de skrämts för vargen så länge att det är svårt att tro att hen kommer den här gången heller . men igår skrev Sandhammar en krönika i ämnet. Dock kunde jag inte se att siamestvillingen Kuriren hade något liknande? Går de två skilda vägar? Klickade häromdagen på en länk på FB - som gick till VK - och möttes av ett plakat som erbjöd att köpa mig in. SÅ trist!
 
Nu är det bäst att jag tar tag i fredagen - innan den också tagit slut. Ser fraemot helgen - ska bli både basket, teater och födelsedagsfest. Och kanske lite jobb också - det är mycket nu.

"Sjönöd"

2014-02-06, kl. 06.30. Doris och Dorotea gratulerar vi på namnsdagen. Namn som tydligen inte alls är "släkt" med varandra. Jens bör dock komma ihåg att gratulera sin svärmor. Och jag min svärdotter.
 
Och även onsdag drog iväg utan att lämna några vidare avtryck. Avslutade dagen med att sitta ordförande på årsmötet för FP-Luleå. Gott om trevligt folk - som utspisades med tårta.
 
Nu inlett torsdag med att hämtat tidningarna och kollat temperaturen. Minus 4 oroar - då snö är utlovad.
 
Horoskopen är förvirrande. I Kuriren uppmanas jag att utrusta mig med tålamod. "Någon tycks vilja försöka bland annat med dig" fast vad någon vill försöka med framgår inte. Kan ju vara något riktigt kul? I NSD påstår de att jag genom ovarsamhet eller försummelse målar in mig i ett hörn. 
 
Kuriren har krisartikel om Nortland - en kris som mest verkar bestå i en summering av det som varit. Inte särskilt mycket nyhet där?
 
NSD toppar med fallet Vatchareeya. Nya advokaten träffar sin klient. Överklagan eller inte är frågan. Kan hoppas det blir inte - en ytterligare rättegång lär inte kasta något mer ljus över händelsen. Och blir plågsam för oss alla.
 
"Plågsamt" också - om än i en annan division - att Byggnadsnämnden i Luleå beslutat att stugan på Lulnäset måste rivas.Glad åt att vår representant Nisse reserverat sig mot beslutet. Noterar att Kuriren gör en rättelse - att den ena moderaten som igår sas ha röstat för rivning tydligen inte gjorde det. Han ska ha lagt ner sin röst - men då måste jag undra om man verkligen får göra det vid myndighetsutövning? Kanske blir ett överklagande på formella grunder? Också!
 
Annars är det mest bara sport på menyerna - förlust för Kalix bandy och Northland. Det senare gav lite extra krydda genom att Norrköpings tränare hade något utbrott mot Luleås spelare.
 
"Sjönöd" ja - fast jag menade nog tidsnöd. Låg och drog mig till kvart över fem - och tiden verkar ha samma höga tempo idag som igår.
 
Mot jobbet!
.
 
 
 
 

Ömsom vin...

2013-02-05, kl. 06.30 - och Agda och Agata har namnsdag. Grattis! En snäll mattant hade vi i skolan - hon hette Agda. Och så tänker vi förstås på hönan Agda - i salig åminnelse.
 
Tisdag flöt på som vanligt - trevligt besök på jobbet - av Jonas från Jokkmokk. Läste fö en krönika i Kuriren igår - krönikören tyckte att dagens skulle vara "idag-bjuder-chefen-på-fika-dagen". Skyndade mig till Statoil och köpte toscaknyten och kanelbullar - i tron att det skulle vara jag som bestämde. Kändes inte som om det riktigt lyckades!
 
Och inte lyckades det för Luleå hockey heller - förlust mot Frölunda. Men LF vann mot Solna. Ömsom vin... Och med tanke på lagens tabellplacering gick väl segern till de mest behövande?
 
Idag har temperaturen med nöd tagit sig under nollstrecket - ogillar att det i det läget började flinga lite när jag hämtade tidningarna. 
 
Nätet jäklas med mig - blir utkastad gång på gång.Så det blir en kortis här på bloggen idag. Däremot blir det en riktigt lång dag . ska avsluta med årsmöte för Luleå 18.30 och sen ovanpå det kanske Månadsmötet.
 
Men måste ändå tipsa om bra ledare - Kuriren om att idrott och politik hör ihop - låt inte Putin vara den enda som utnyttjar detta. Och om krav på höjd A-kassa i NSD. Skamligt hur den urholkats. Hör nu på TV att Löfven gör utspel i frågan - lite förhandsinfo till ledarskribenterna - så är det ju. Men uppenbarligen kommer det även i sossarnas nya utspel blir en bortre gräns - Löfven stakar sig i TV-just nu. Utspel var nog ordet!
 
Läser gästen Erik Hagström på Kurirens ledarsida - han gör citattecken för att sossarnas valledare ska ha sagt "svenska jobb till svenskar". Är det verkigen rätt citerat? Isåfall är det ju märkligt att det inte väckt mer uppmärksamhet. Otäckare än SD - nästan.
 
Nu kör vi onsdag!

Sällsynthet

2014-02-04, kl. 07.00 - och idag har Anselm namnsdag - en riktig sällsynthet. 2008 var det 382 som bar namnet - varav 18 som hade det som tilltalsnamn. Och 2005 var det 5 som fick namnet - varav bara 1 som tilltalsnamn. Grattis till Anselm och Ansgar! Avdelninen onödigt vetande!
 
Väl egentligen inte nödvändigt att rapportera att det blev förlust mot Gammelstad igårkväll. Absolut ingen nyhet - de brukar bli så. Men förlust med bara 15 poäng mot Gammelstad räknas nog som en "seger". Nästa gång så tar vi dom! Känner att gamla fotbollsderbykänslan - SSK-GIF infinner sig!
 
Ser att Gammelstads flickor 99 gått vidare i riksmästerskapen - får väl trösta mig med att Gammelstad är min moderklubb vad gäller basket.
 
Inte mycket i övrigt att orda om för gårdagen. Utom att den drog iväg lika fort som alla andra dagar. Jo föresten - passerade en snabbis hemma innan basketen - vrålhungrig. Och fann en pyts med mat i trappen. Och inte vilken mat som helst - stekt saltsill, potatis och rivna morötter. Lyckligt ögonblick!
 
Lyckligt ögonblick också att konstatera att temperaturen iaf håller sig på rätt sida av nollstrecket - minus 4. Dock ingen mer snö. Skulle vilja ha en historik översikt för snödjupet.
 
Konstaterar att kombinationen ungdom och kvinnor inte ger några stora feta rubriker. Fick söka länge innan jag hittade något om JVM-guldet i skidstafetten. Långt ner - och knappast motiverat av att nyheten skulle vara gammal.
 
Även lokaltidningarna står för sällsynthet idag. Iaf ledarsidorna. I Kuriren har Gary Bergqvist moderatpolitikern Kristoffer Tamson i örat. Har gått ut och varnat personalen för en vänsterseger i valet. Osedvanligt klumpigt i en politiskt styrd organisation. "Korkat agerande" - ganska fet rubrik det!
 
Och i NSD idkar OA självkritik för styrningen av Vattenfall. Förvisso får Maud Olofsson rejältmed kritik - men OA påpekar att förfallet började redan under sossarnas tid.
 
För övrigt har Maria Stenberg en bra krönika om politikers arbetsvillkor. Viktigt att komma ihåg att det faktiskt är en mycket liten minoritet som skor sig. Den stora massan bär upp demokratin i en ganska oglassig tilvaro.
 
Tar med mig Marias uppmaning när jag idag avslutar arbetsdagen med sammanträde i kommunens arvodesgrupp. Lite stolt att den samlade oppositionen utsett mig som representant i den.
 
Sköt om eran tisdag!

Ur led är ,,,NSD!

2014-02-03. kl. 06.30 - och Hjördis och Disa är namnsdag. "Ödesgudinna" då kan man tro att Disa bara är gudinna - kortform av Hjördis vilket jag anade.
 
Det är känslan som räknas - känns som jag haft en riktigt bra helg. Riktigt vad jag gjort minns jag inte. Men mycket basket har det varit - fredag, lördag, söndag. Rafflande match mot Gladan - med seger i bagaget gjorde att jag fick oanad energi - som jag la på jobbet söndag em. Fick otroligt mycket gjort. Var ju tvungen att städa upp på och runt mitt skrivbord också - då Anna Grönlund Krantz med familj skulle komma vid 17-tiden. Strutz svattaxi fick sen göra tjänst ut till Kallax.
 
Sen blev det en lugn TV-kväll. Med Löfven, Schyman och Arnholm. Bästa behållningen behöver ni väl inte fundera över - Maria Arnholm en tillgång för Folkpartiet och regeringen!
 
Lite onöjd över dagens temperatur - med minus 2 är det ju knappt styrfart på vintern. Ingen kul snö idag - men var pyttelite - bara några drag med skoveln - endast iklädd sovkläder överdragna av pälsen.
 
Kuriren tunn - och NSD tjock. Den senare med en OS-bilaga. Tacknämligt att bara få den i ena tidningen. Så även med reklambrev från Postkodlotteriet.
 
Noterar att Kuriren har 10,5 sidor sport - av 36. 29 procent. Motsvarar det verkligen efterfrågan från läsarna? Absolut inte ointresserad av sport - men den absoluta merparten är ju inga nyheter - har man ju fått veta via andra kanaler.
 
NSD:s ledarsida överraskar - därav rubriken - "Ur led är ,,,NSD". En ledare av Peter-Jaan Kask - där han helt sopar banan med sossaras strategi att kritisera regeringen för budgetunderskottet. Bra fakta i ledaren - sossarnas stora upprördhet över budgetunderskottet handlar om en skillnad på 0,1 procent mellan deras egen och regeringens budget.
 
Trogna socialdemokrater lär väl inte bli mindre förvirrade av att Linnea Swedenmark uppmanar att inte tappa bort vänstervågen. Och Niklas Nordström lär inte heller bli glad då en försåtlig skrivning buntar ihop honom med "Vi som bojkottar Max"
 
Måndagen inleds med jobb, Ärende til banken brejkar kl. 10. Mer jobb - hur länge får vi se. Dock ska jag vara kl. 18 på Ensittarvägen och dricka kaffe. Sen blir det basket i Antnäs kl. 19. Mot Gammelstad - så det är tur att vi har tre segrar i bagaget. Tur också att båda mina barnbarn spelar i samma lag. Kan hoppas det blir så framöver  det skulle effektivisera fritiden onekligen.
 
Ha en bra måndag.
 
 

Idel segrar?

2014-02-02 - kl. 07.00 - och vem som har namnsdag har jag inte en aning om. Men eftersom jag har behov av en länk för att få svart text så får jag berätta att Luleå hockey vann igår igen - denna gång mot Johan Landströms Linköping.
 
Annars var det en annan seger som var bra viktigare igår - Antnäs BK mot Dundret - ungefär 62-14 - lite darrigt i sekretariatet - Antnäs siffra åkte lite upp och ned.
 
Annat ljuvt minne från igår - snöskottning - blev bara en timme. Men underbart härlig fluffig snö. Och inatt har våran traktor varit och gjort ett förnämligt arbete - knappt något kvar att putsa.
 
Finns absolut inget att tycka till om i dagens tidningar. Inte ens "Mello" har fått särskilt stort utrymme. Utom förstås orakade kvinnliga armhålor. Förstår inte hur detta återigen kan sätta känslor isvall. Tycker att manliga dito är lika äckliga - och dessutom mycket mer vanligt förekommande!
 
Nu ska jag ägna mig åt att hjälpa Sverige vinna VM finalen i bandy mot Ryssland. Får erkänna dålig uppdatering - visste inte att det var en VM-final då jag slog igång TV:n.
 
Just nu ligger vi under med 2-1. Vi had chans att kvittera men missade en straff. Men även i dag finns en viktigare match - 09.15 är det uppkast för Antnäs mot Gladan. Fick veta om matchen först igår em. Då jag dessutom fick kännedom om att det är match på måndagkväll.
 
Det är stressigt att vara basketfarmor. Idag spelar båda tjejerna i samma lag. 

Aktuellt namn

2014-02-01 - och idag är det ett aktuellt namn som har namnsdag - Max och Maximilian.
 
Avslutningen på fredagen blev en riktig rysare - Brooklyn-Antnäs. Ledningen pendlade ett antal gånger mellan lagen - tror vi vid något tillfälle låg under med 10 poäng - men hämtade upp och slutet gott allting gott - 50-45 till Antnäs.
 
Direkt från hallen till Kallax för svartaxi - hämtade sonen som i sitt sällskap hade ett av sina gudbarn (med medföljande moder) - Isak. En förtjusande unge som vid vårt möte konstaterade "att de var länge sen". Ja senast var det på Gran Canaria i slutet av oktober.
 
Kul att även Northland vann - ganska klart mot ett jumbolag.
 
Verkligen inte mycket i nättidningarnas meny som hetsar upp mig. Hittar dock ett nytt ord att tycka illa om - "relations-misshandel"  känns lika fel som hedersvåld - fråga mig inte varför - bara en magkänsla!
 
I NSD för Swedenmark en liten fuling - eller guling kanske man ska skriva. Han tror att centern delar gulsparvens öde - men att nedgången inte har med kemi att göra. Knyter ihop den nyligen gjorda fågelräkningen med centerns dåliga opnionssiffror - det är såna övergångar som gör en bra krönikör. Men elakt var det - mot centern!
 
Läser Anna-Sofia Wiréns krönika i Kuriren -  "Spåren vi lämnar efter oss" Inser det - både frivilligt här på bloggen och på FB. Och sen på varenda ställe vi spenderar en krona till exempel. Lite läskigt tycker jag det är när jag får rabattlappar - och det speglar exakt vad jag köpt fler än en gång senaste tiden - matvaror.
 
Men nu ska jag istållet gå ut i snön och lämna spår. Bästa temperaturen idag - minus 15 - och den fluffigaste snö jag tror mig sett under mina snart 66 år. Frestas att truta munnen och blåsa bort den. Och vore jag säker på att komma upp skulle jag minsann göra snöänglar. Men så roligt ska inte grannarna ha.
 
och sen blir det basket idag också - Lisas lag möter Dundret. Fast blir inte så roligt - Antnäs brukar vara så överlägsna att jag lider med motståndarna. Men sånt kan ha förändrats - men lagomt kan jag hoppas på. Ha en riktigt skön lördag!