Gott Nytt År!

Ett gott slut på er förhoppningsvis trevliga kväll.

Själv har jag ätit en förträfflig nyårsmåltid - och nu är jag hemma igen. Även om det låter som om jag befinner mig i en krigszon.

Nu ska jag sätta mig i bilen och dra in till staden för att se på fyrverkeriet - och träffa lite trevliga människor - förhoppningsvis.

En särskild hälsning till de två sjuklingar jag pratade med i går kväll - Rolf och Els. Krya på er.

SMS och mailhälsningar har droppat in under dagen och kvällen. Jag är dålig på SMS - det går inte tillräckligt fort så jag blir frustrerad.

Så därför TILL ER ALLA från MIG - ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR - 2008.

(GNÅ på sms-språket)

Bjud på det!

Naturligtvis är det så att Piteå kommun mer eller mindre tvingade honom att ta ut semestern. Att ta in en extra handledare för att grabben skulle kunnat jobba några av semesterveckorna hade ju kostat skjortan.

Det här är ju mer eller mindre en fiktiv skuld - så skriv upp den på snön.

Varför jag nu helt plötsligt fick för mig att läsa PT?

Gott slut!

Årets sista dag? Ja herre gud jag har inte hunnit vänja mig vid 2007 och i morgon är det 2008. Men det är inte lika mycket dramatik för nya året nu som tidigare. På gott och ont - kunde kännas lite ödesmättat. Inte minst när jag som barn fick stöpa bly och tyda den skuggbild som blyklumpen skapade. Tant Daga läste ut allt om ens tillkommande och livet i stort.

Gårdagen gick i sportens tecken - i alla fall eftermiddagen tillbringade jag med att se skidor. När jag vant mig vid nya formen sprint är den ju riktigt kul. Fast det kan ha att göra med att Sverige ju faktiskt haft bra framgångar där. Dock inte igår.

Kallas målgång utan ena staven hade kunnat bli lika klassisk som Gunde Svans resa med en stav om hon vunnit. Tydligen inget som kan föranleda diskning i sprint. Det sas att en medtävlare trampat av hennes stav - fast själv tog hon - som den "stora" person hon verkar vara - helt på sig skulden för att inte tillräckligt ha kollat materialet.

Tidningar var tunna idag - när jag äntligen hämtade in dem tio i sex. Fatta vilka dåliga vanor jag fått. Och inte nog med det - sen jag skrivit årets sista tidningskrönika drog jag yllepläden över mig och la mig framför TV:n.

Och ledarsidan i Kuriren har rubriken Så minns vi
politik i länet 2007. Sorry för er som inte har tillgång till papperstidningen så finns den inte att länka. Fick i alla fall vara med på 3 ställen även om jag bara var fet på 1.

Annars trodde jag det var centern som nollade i höstens nedbrutna SCB undersökning. Men Årets folkpartifynd sägs vara vårens nedbrutna undersökning där de bara hittade futtiga fyra folkpartister. Så frågan återstår om det är mitt eller ledaravdelningens minne som sviktar?

Inte kul för kommunledningen att se hur storebror Umeå dragit ifrån oss - trots att det var länge sen Björklöven fanns i elitserien? Så 8-10 miljoner i gåva till Luleå hockey är ett trubbigt vapen i kampen.

Fast hövdingen har är optimist - länet går som tåget. Fast det kanske är som moteld mot de storregioner han ogillar. Även om PO nu som landshövding får ha c-märket i byxfickan så känns det lite märkligt att Stefan är så FÖR och PO så EMOT?

Kan undra vad jag gjorde just nu när jag accepterade en uppdatering av min telefon? Men den ska i alla fall tillbak på service efter helgerna - förra "lagningen" häll ett dygn.

Något att bita i för "Bea"

Lagen är uppenbarligen för tam. Sånt här pågår i hela landet.. I kalix och i Blekinge är väl de senaste fallen. Och nu lilla Slite på Gotland.

Låt oss inte vänta till fler katastrofer á la Blekinge inträffar.

Jag förväntar mig att Beatrice Ask ser till att polis och myndigheter får de verktyg de behöver. Inte bara för de utsattas skull utan även för "utförarna". De befinner sig på de sluttande planet mot den kriminella världen - och gör vi inget är risken stor att flera av dem ramlar igenom.

Saker att inte sakna

Nog skulle vi väl kunna klara oss utan SMS-lån om vi med det slår undan marknaden för en massa bedragare.

Liksom raketer av modell som går att skicka in genom rutor i husen. För mig som bor vid "allfartsvägen" blir det lägen då jag nästan funderar om det kommer något i nacken när jag sitter och tittar på TV.

Några flingor till, tack.

En morgon i riktig lugn och ro. Förstås vaknade jag vi fem men har trott mig att dra mig ända till klockan 9. Blev så harmonisk av att titta ut och se att det faktiskt fallit några flingor i natt - och att det är runt 5 grader kallt.

Idag får Pajala och Bengt Niska stort utrymme i
DN. Niska tillhör definitivt inte de som gör mig harmonisk - hans tilltag vid förra höstens tillsättningar i styrelser och nämnder lever kvar. Ändå hoppas jag av hela mitt hjärta att gruvan verkligen kommer till Pajala, Även om det inenbär att Niska säkert bygger några monument över sig själv. Pajala är en vacker kommun. Och jag har många trevliga folkpartivänner där. Och Pajala marknad är en upplevelse.

Fast Charlotte Kalla - hon gör mest reklam för Tärendö. Det kanske lever kvar i generna den gamla kommunindelningen som fanns när jag började i politiken - Korpilombolo, Tärnedö och Pajala. Med mycket skarpa revirgränser.

Fast Kalla kom jag och tänka på för att hela skidcirkusen ska väl fortsätta idag? Hoppas jag - när jag bestämt mig för en ledig och slapp dag.

Nu ska jag kolla lite tv-tider för skidorna och fixa till mig med lite kläder.

Tänkte rätt

Jag tänkte i alla fall rätt - för nu har skylten med Stop - klicka absolut inte här flyttats ned.

Absolut inte nyfiken!

Jag - nyfiken? Det är faktiskt bara förnamnet. Men jag har kunna hålla mig för Expressen knep - Klicka absolut inte här - gissa om det kliar i klickfingret. Jag har kollat runt omkring om det möjligen står "annons" någonstans - men inte det heller.

Fast så kom jag på att länken ovan kanske skulle försvinna - så jag gick in en gång till och "öppnade i nytt fönster". Jag klickade absolut inte - men hamnade men fingrarna i syltburken i alla fall.

Det var verkligen inte meningen att öppna den - men det var väl mitt undermedvetna som styrde.

Fast nu har jag ju blivit normalförklarad - det tackar jag för.


Dagen efter jobbet har i övrigt förflutit lugnt. Åkte till Expert på storheden och kollade tvättmaskiner. Trodde banne mig att systemet hade rea - det var i stort sett kö hela vägen ut från stan.


Rea var det inte - men massor av folk.


Kul med svenska skidframgångar idag - Kalla, Hellner, Söderström. Sur var jag för att det inte var några radiosändningar - ligger de på annan kanal numer?


Nöjd

Nu kan jag lugnt konstatera att jag är mer än nöjd. Två protokoll färdigställda - tänk så enkelt. Oc h så mycket onödig engergi det tar medan de bara ligger på USB-minnet "dåligt samvete".

Två timmar här - och då har jag också hunnit med en del annat. Utskick av minnesanteckningar bland annat.

Så nu ska jag ge mig ut och kolla var Elektrolux tagit vägen. Vid Midgårdsvägen och före detta BP och före detta Statoil och före detta Laitis är de då inte!! Där var Canon och Expert och Flügger Färg.

Det borde jag vetat - till expert har jag till och med varit - men på näthinnan kom Elektrolux fram.

Sen blir det lite handling till mor och far igen. Kvantum - men faktum är att jag hållit med löfte om att handla hemmavid ganska bra. Men nu är det en speciell sorts (fett) fil som far absolut ska ha.

Upplänkat

Nu är nog "flämta" inlägget upplänkat. Noterat och Köjs krönika kan jag dock inte hitta.

Nu ska jag länka upp mig själv med lite mascara och läppstift. Sen blir det lite inhandlingsärenden av diverse karaktär.

Och två protokoll ska bli mitt "beting" vad avser arbete idag.

Och, Nisse,  inte är jag besviken för Kalla - tvärtom  Även om jag röstade för en annan. Tyvärr fanns ju bara en röst att fördela.

Och idag borde det väl vara lite Kalla på TV - i alla fall sporter som utövas på snö. Eller hur?

Äras - NSD

Äras den som äras bör - NSD har en uppdaterad och fräsch nättidning - här är deras artikel om Kalla.


Prioritering?

Nog kan jag undra hur det prioriteras. Luleå hockeys svidande förlust behagar de plåga oss med på nättidningen. Men Årets norrbottning - Charlotte Kalla - det ska vi vänta på. Till lunch?

Dagens grattis till Toje!

Dagens grattis går till min morbror Toje i Koskullskulle. Min morbror Toje - namnad till Torgny - fyller 80 år idag. Mors lillebror.

Hade nog tänkt oss att vara där - men bilkörning i 25x2 mil klarar vare sig mina armar eller ben.

Sen funderar jag hur jag ska komma ihåg att gå in och länka förra inlägget?

Nu flämtar det

Nu flämtar det - det gamla 2007. Skriver 1229 idag. Tänkte faktiskt igår att förr om åren hade man lite problems första månaden på nya året - med att skriva det gamla. Men så har det inte varit de senaste åren. Det kanske är som Anders Köjs skriver. "Ingen verkar längre bry sig och nya år kommer och går". Men sorry - går inte att länka än till helgkrönikan "I vått och allt mindre torrt" - läsvärd.

Så slår det mig att någon ny ledarskribent ännu inte presenterats på Kuriren? Lite oroad är man ju över den fusion som tidningsvärlden i Norrbotten genomgår. Såg i Kuriren i går att privatannonser och prenumerationer numera hänvias till ett piteånummer som är till förtvivlan likt Piteåtidningens.

Och idag presenterar Norrbottens Kuriren Årets norrbottning - Charlotte Kalla.
Jättegrattis Charlotte! Samtidigt har fusionskompisen NSD utsett Årets profil i Norrbotten - också det samma unga dam. Fast om jag ska vara ärlig så handlar det nog mer om att hon 2007 faktiskt är outstanding än om fusionen.

Ettan nyheten i Kuriren handlar om "Fel i beslutsordning" i Boden. Och ska jag nu vara ärlig - och det ska jag - så har sossarna rätt här. Hade det varit sossarna här i Luleå som betett sig på samma sätt så hade vi farit i taket. Det handlar faktiskt om respekt för demokratin.

Lika spännande ska det bli att se hur det går med det som rubriceras En strid i repris - och handlar om revisorsvalet i Överkalix. Det har otäcka likheter med när Bengt Niska i Pajala mitt under sammanträdet minskade antalet ledamöter i kommunstyrelsen för att stänga ute Mona Kumpula (fp).

Själv fick jag en notis i Noterat - kul med att Östman grävt fram att det också tidigare hotats med fullmäktigesammanträde på julafton.

Men typ STRUL - ingenting - nästan - av dagens tdining - åtminstone Kuriren - lagt ut på nätet än.

Jag länkar senare!

Högkontroll

Jäsicken så säker i korken jag känner mig. Nu har jag stenkoll på vad som finns i högarna. Igår blev mailboxen sanerad.

Nu är det bara "verkstad" som återstår. Målet är att den 7 riktigt kunna börja på ny kula.

Förutom att jag varit här mesta tiden så har jag hunnit ut en ärendesväng. Hämtat tillbak Visakortet. Tack, Tommy, som tog hand om det. Varje gång man träffar på ärliga och hjälpsamma människor ska man njuta av det och visa dem uppskattning. Det blev några presentchec kar på Statoil. Ändå ett billigt äventyr för slarvmajan Strutz.

Så har jag inlett jakten på tvättmaskin till mor.Icke reparerbar enligt någon maskinfirma som var dit. Nä - den var väl programmerad att hålla i 6 år. Förr höll hushållsmaskiner i 40 år - nu sägs det ju att de tillverkas med en inbyggd livslängd av 10 år. Och de kanske har krympt.

Nu blev valet rätt enkelt - eftersom mor har en inbyggd variant som bara har ett djup in i väggen med ca 40 cm så är utbudet begränsat. Det blir nog en UPO - men är nog inte så udda som det låter då det säljs av Eriks Elektrriska.

Varit och hämtat den nyinköpta kostymen också - när jag nu återfått kortet.

Presenten till svärdotter Lotta ligger i bilen - rosa fat från Köksboden. Äkta mannen hade köpt ett i julklapp men det var inte rätt modechang på det.

Så nu drar jag mot Alvik och Västbacken!

Pensionshärvan

Äntligen är Kurien med - här är artikeln om pensionshärvan.

Idag var det lugnare med trafik in till stan. Tydligen många lediga - men i går var de nog på G för reorna.

Vare sig hackat eller malet

Att fylla 37 - det är ju varken hackat eller malet. Vare sig gammalt eller ungt. Vare sig jämnt eller ojämt - 3+7=10 - jämt vilket skulle bevisas.

Fast hon är världens bästa svärdotter

46461-836

Så grattis på 37 årsdagen. Och så får du hålla dig framför kameran någon fler gång - det var ont om foton!

Och Benjamin har jag inget fota av heller - men det är Karins hund - mellanpudel? - som har namnsdag idag.

Ettan nyhet hos Kuriren är annars att pensionshärvan växer. Fd socialchefen i Boden har tydligen lyckats dubba Sorsele kommun så det betalar hans lön på det sättet att 8 925 kronor är vanlig lön - resten 33 825 betalas in i en kapitalförsäkring. På det sättet slipper han räkna av mot sin pension från Bodens kommun.

Ganska otroligt att en kommun - Sorsele - medverkar till denna form av "skatteplanering".

Och ännu mer otroligt att Kuriren ännu inte lagt ut det på nättidningen?

NSD toppar med sin artikelserie om
Det åldrande länet - föga uppiggande. Dock visst hopp - Alternativ ska lösa vårdkrisen.

Själv försöker jag coola ned - tidningen var gör sen - kvart i sex. Och utan någon anledning försöker jag driva på mig själv att tjäna tillbak den tiden. Faktiskt är jag egentligen ledig - även om jag ska jobba. Men då kan jag väl knappast komma för sent.

Åtminstone finns ingen där att niga för och be om ursäkt.

Höres.

"Ågust" frestar på

För mig är han ju Strindberg rätt och slätt - men måste erkänna att det är romantiskt med serien om "Ågust". Hörde något på radion också om vem som sa Agust och vem som sa Ågust. Om jag kommer ihåg rätt så sa han Ågust själv.

Måste erkänna att det kittlar att läsa om ett eller annat av den "gossen".

Och vilka klänningar och kreationer de hade.

Nu har jag sett två avsnitt och hoppas på fler - blir det så? Jag kan byta 3 Andra avenyn mot 1 Ågust. Kan inte annat än hålla med Rolf Nilsén - nog måste den ....... som la in Andra avenyn på julafton få sparken.

Godnatt - nu hoppas jag att det inte larmar från föräldrarna i kväll - de borde vara tryggt i säng vid den här tiden.

Nu slutar jag jobba

åtminstone lämnar jag expen nu. "Farbror" Westman har just varit in och uttryckt sin glädje över att jag inte varit här under helgdagarna. Ovanligt men bra - tyckte han.

Mor har ringt om middag - så då kan jag väl göra henne glad och komma och äta potatis och lite julrester. Skinka är bra magermat och man skär bort det vita.

Vuxenvärlden sviker

Oroligheter stänger T-banestationen i Rinkeby. Och eftersom problemen flyttat till Tensta övervägs att även stänga där.

Tonåringar som tagit över och vuxenvärlden retirerar. Och bekymrar sig mest över vilka olägenheter stängda t-banestationer medför.

De här gängen måste givetvis splittras. En och en är de ensamma och vilsna ungdomar - många säkert "föräldralösa".

Det finns ju faktiskt vuxna som är duktiga på att prata med ungdomar. Resurser måste sättas in. Att låta dessa ungdomsligor att fortsätta är  både bokstavligt och bildlikt som en apterad bomb. Deras "lek" kan sluta med att de dödar och/eller lemlästar någon annan människa. Och då är det för sent - då är den kriminella vägen utför ganska rak och klar till en för tidig död. Och hur mycket mänskligt lidande och samhälleliga resurser har inte gått åt på vägen dit?

Med kostym!

En kort vända på stan - Lindgrens och Kvantum ända anhalterna. På Lindgrens blev det en svart baskostym - länge sen jag bar svart - och Kvantum stod för lite lunchmat. Med betongen på lite - nu jäklar ska här hållas och kollas på poängen.

Ingen träning sen i våras sätter sina spår - och julen rena valkarna på en vecka.

Trött blir jag av att jobba också - trots att jag inte tycker jag hinner något - eller kanske just därför. Nu är det ju många dagar till Luleå vaknar på rikt - den 7 januari så jag kan ju unna mig att fara hem i någorlunda tid idag.

PS/Yes - jag har ägarinnans hedersord att kostymen inte kommer på rea nästa vecka. Så nu har jag förbrukat julklappspengarna från mor och far - med lite råge som det brukar bli/DS

ÅNK?

Den här fick jag från Berndt redan före jul. Hade tänkt lägga ut den på en gång - det kan nog läggas in i ramsan nedan som ett tillägg mellan blomvattningen och glasögonen. Någonstans där glömde jag bort att lägga in den på bloggen. Eftersom jag hörde om den här "diagnosen" redan för många år sen tror jag inte jag stör någon upphovsmannarätt genom att lägga ut den.

Den är riktigt bra - och det är ju bättre att ändå få en diagnos. Frågan är om det finns någon bot och bättring??


Har du ÅNK? Jaha! Vad säger man? Nu har man ett namn på det också.

 ÅNK! Usch!

 Är vi många?

 Jag blev nyligen diagnostiserad med ÅNK (åldersbetingad nedsättning av

 korttidsminnet).


Så här visade sig symptomen:


Jag bestämde mig för att tvätta bilen. När jag är på väg ut till 

 garaget upptäcker jag posten i hallen.


Bäst att kolla posten innan jag tvättar bilen, säger jag till mig

 själv.


Jag lägger bilnycklarna på bordet, kastar reklamen i papperskorgen och

 märker att den behöver tömmas.


Därför lägger jag räkningarna och ett brev med en svarsblankett på

 bordet och bestämmer mig för att tömma papperskorgen först.


Eftersom jag trots allt går förbi en brevlåda när jag ska till

 pappersinsamlingen kan jag lika gärna posta svarsblanketten.


Men då behöver jag en penna.

 Mina pennor ligger på skrivbordet i arbetsrummet, så jag går in dit och

 hittar en flaska juice som jag börjat dricka ifrån.


Jag ska börja leta efter pennan, men först måste jag flytta juicen så

 jag inte råkar spilla på skrivbordet.


Juicen håller på att bli varm och bör sättas in i kylen.


På väg till köket med juicen får jag syn på en blomvas som står på

 bänken.

 Blommorna behöver vatten, så jag ställer ifrån mig juicen på bordet.

 Då ser jag mina glasögon som jag letat efter hela förmiddagen.

 Det är bäst att jag lägger dem på mitt skrivbord, men först ska jag

 vattna blommorna.


Jag lägger glasögonen på köksbänken och fyller vattenkannan med vatten.

 Då får jag plötsligt syn på fjärrkontrollen till TV:n. Någon har lagt

 den på köksbordet.


 Ikväll när vi ska se på TV kommer vi att få leta efter kontrollen, men

 ingen kommer att tänka på att den ligger på köksbordet.


Jag bör lägga den där den ska vara, men först ska jag vattna blommorna.

 Jag häller lite vatten i vasen, men det mesta hamnar på golvet. Jag lägger

 tillbaka kontrollen på bordet och går för att leta en trasa.


Så går jag ut i hallen igen för att försöka komma på vad jag hade tänkt

 göra.


Vid dagens slut är bilen fortfarande smutsig, svarsblanketten har inte

 blivit postad, det står en flaska med varm juice på bänken, blommorna

 är vissna, jag kan inte hitta någon penna, jag kan inte hitta

 fjärkontrollen till TV:n, jag kan inte hitta mina glasögon och jag har

ingen aning om var jag lagt bilnycklarna.

 J
ag försöker komma på varför det inte blev något gjort idag. Det är

  förbluffande för jag vet att jag har varit upptagen hela dagen och jag

  är helt FÄRDIG. Jag förstår att detta är ett allvarligt problem och jag

  ska söka hjälp för det, men först ska jag kolla min mail.

  
Kan du vara snäll och göra mig en tjänst?


Skicka detta meddelande till alla som du tror har glädje av det, för

  jag kan inte komma på vem som jag redan har skickat det till.


Pinsamt slarvigt

"Hej - jag heter Tommy. Jag har hittat ett Handelsbanken kort som det står ditt namn på" - Usch så pinsamt - men vilken tur är det hittades av en ärlig typ. i och för sig frågade han lite skämtsamt efter koden - men han förstår väl att kontot är tomt efter julhandeln.

Utanför Toys are us - förstås när jag bytte Bratz pups mot Bratz Jasmine.

Och en snabbkoll i plånboken visar att jag har körkortet under kontroll i alla fall.

En ganska bra säkerhetslivlina att kortet är där det är - nästan så jag kan ta en rast i mailbesvarandet och dra på en snabbtitt på rean.

Faktum är att jag kom hit kvart över åtta- Och jag börjar redan bli frustrerad för jag har inte hunnit mycket längre än att svara på mail. Nästan bara korta kommentarer  - bekräfta att jag tagit mot synpunkter eller annat. Men gud vilken tid det tar!!


Hålla sig undan?

Äntligen "måndag" - fast torsdag. Det känns som en härlig måndag idag - nya fräcka tidningar från de som snart kallar sig Mediahuset.

Hoppas NSD och NK kan sporra varann att bli bättre nättidningar. Irriterande dålig uppdatering  - och dåliga sökmotorer. Debattartiklar som bevisligen funnits på nättidningen går inte att finna på säkra sökord. Fast det kanske är jag som är dålig på att söka?

Sökte faktiskt med anledning av detta svar från
Anders Petersson (kd) i Boden. Det är inte så ofta jag håller med honom - han bedriver en rätt populistisk oppositionspolitik i samma fåra som sossarna i Boden. Men när han här konstaterar att Maria Nordmark Wikström brister i respekt för andra och andras åsikter kan jag bara hålla med. Tänkte länka några andra artiklar av Maria som "bevis" - det var dessa jag inte fann. Maria har vandrat från sossarnas partipiska till Sjukvårdspartiets dito (?) - och därefter till moderaterna. Mitt stalltips är att Maria snart vandrar ut ur politiken - Maria verkar vara sig själv nog?

Annars måste överlevnadsstrategin för dagen vara att köra med undanhållning. Enligt horoskopet i Kuriren (som inte heller är länkbart?) så är uppmaningen till oss Vädurar: "Skjut på saken, ljug, smit och slingra dig undan. Någon vill belasta dig med en övermäktig uppgift."

Så om ni inte berättar det för någon kan ni få veta att jag kommer att finnas på expen i stort sett hela dagen. Det är de "nådiga" luntorna med gamla synder som ska struktureras. Några gamla (tyvärr) protokoll väntar bland annat. Och så kanske det ligger en och annan halvfärdig motion till kommunfullmäktige. Det gäller nu att rappa på med dessa - annars kan jag väl alltid återkomma med Medborgarförslag - någon gång när mer krafter återvänt.

Sen ska jag faktiskt ge mig tid att åtminstone besöka en rea idag!


Vad man kan göra en annandag

Slappa, slappa, slappa - och kolla om kroppen möjligen gillar det. Fast ligga till halvnio eller vad den nu var gör ju att det inte är mycket kvar att fördriva.

Tolvkaffet tog en timme. Och därefter Toys are us för att byta Bratz - till en Jasmine variant med kamera - en kamera som sen visade sig fungera mindre bra.

Det var kön byta-ångra-reklamera som var den frekventa idag.

Kaffe igen hos mor och far - Jens med familj passerade på väg ned från Lappträsk.

46461-831

Det svarta vid hakan - och kan möjligen skönjas på överläppen - ska bli helskägg till vasaloppet. Men vi som tvivlade på att det skulle hinna bli något gav alternativ. Mormors gamla peruk till exempel.

46461-832

Den samlade kvinnliga expertisen hävdade dock att peruken var satt på bak och fram. Lite finlir här framför spegeln.

46461-833

Och visst blev det mer höjd och fluff så här - och nöjd ser han ut!

46461-834

Och för min del toppade jag dagen med en välbehövlig tvätt av bilen - riktigt nöjd för det jag också.

Luktar politik - lite

Det här var nog det närmaste politik jag kom på min rundvandring på tidningarna. En något underlig undersökning om partiledarnas förtroende. Sifo har undersökt förtroendet.

Peter Eriksson och Maria Wetterstrand ska ha ökat sitt förtroende med 6 procentenheter till 36. Enligt en tidigare mätning - dock från 2006 - fick de 18 resp. 24 vilket skulle vara en minskning med motsvarande. Eller hur mäter man egentligen? Jag kan misstänka att det är stor skillnad på en röstare som har förtroende för Maria respektive den som har förtroende för Peter E.

Märkligt - och snällt sätt att betygsätta Jan Björklund. Han har högre resultat än sin företrädare Lars Leijonborg - 29%. Det hade gått att uttrycka som "bara Ohly har sämre förtroende". Men jag förstår väl att de menar att han inte varit med i matchen så länge - och om man nu ska mäta individuella förändringar så får det väl bli pass för Björklund.

Nåväl - det luktar snö - det är trevligt och föranledde mig att springa till termometern - minus 4.

Man blir ju som aldrig nöjd - när vi nu väntat så länge på snön kunde vi väntat en dag till så det inte kommer värsta hemvändardagen.

Julaftonsbilder

Har ägnat morgonen åt att försöka leva så lugnt som juldagen förr i tiden inspirerade till. Då fanns inget annat att göra än att inspektera sina julklappar och vänta på någon förhatlig släktmiddag som man var tvungen att klä upp sig till. Annandagen var vikt för söndagsskolans julfest eller minns jag möjligen fel här?

Allt nog ska jag nu lägga ut några julaftonbilder därefter ska jag åka och dricka julkaffe och mata in batterier i diverse apparater - våg och telefon bland annat - som mor och far fick till julklapp. En och annan spik för almanackor och dylikt. Plus förstå de nya julstärnorna som både ska monterat ihop och hängas upp.

46461-815

15.02 - Kalle har samlat styrkorna. Från vänster mor Marianne, Lisa, Nancy, Maj Britt, fader Yngve och Lottas mor Doris.

46461-816

Här Anke - Lottas syster - och Sara.

46461-817

Julbordet färdigdukat - med granris och lingonris från den närliggande skogen.

46461-818

Paket som är fröjd för ögat. Vilket det avlutade trägolvet från 30-talet också är. Kreatör i båda fallen svärdotter Lotta.

46461-819

Mera vackra paket.

46461-820

Jens får säga som farbror Johan Wikström i en historia från min barndom. "Nä, inte äter jag mycket. Men jag äter fort och länge"

46461-823

Och Lisa tyckte att alla åt för mycket och för länge. Tomten skulle komma när gröten var aväten - så hon hjälpte villigt till att portionera ut - dock inte till sig själv.

46461-824

Lite trötta och uppgivna flickor - kommer han aldrig tomten?

46461-825

Även mor och far sitter lydigt uppradade och väntar.

46461-826

Så kom han äntligen via altandörren!!

46461-827

Och nybörjare i gemet kunde vi genast konstatera - en tomte får ALDRIG visa sina händer.

46461-828

Men han hade dem i fickan så det var fort åtgärdat.

46461-829

Lotta hantlangar till tomten. Å se på tusan - riktig oproffsig var han - här tar han av sig handskarna igen.

46461-830

Och här poserar Sara och Lisa med tomten. Innan han hastade vidare. Även tomten har ju numera effektiviserat och delar bara ut ett antal paket - resten delegerar han till någon eller några på plats.

Pumlans vänner

Det är väl inte för inte som jag är medlem i Pumlans vänner. Julgranen kläddes i går.

46461-809

Stor är den förstås inte - men nu var det ju inte storleken det hängde på.

46461-810

Med två såna här pumlor i topp är det en riktig njutning.

46461-811

Tål även en närmare granskning.

46461-812

En lite kantigare modell - vet inte om den får kallas pumla? Men man ska inte döma hunden efter håret - den får också räknas in som pumla.

46461-813

Det här är en modernare variant - ett hembygge tror jag. Får inte räknas in bland pumlorna men kan vara bra ändå. Den tillhör nog min son slår det mig.

46461-814

Här är det faktiskt ängeln som är målet för min bild - den vackra pumlan kom med på köpet. Tror att jag inhandlat ängeln alldeles själv - bara för några år sen. Sån själarnas sympati mellan änglar och mig?

Nu kan jag undra om jag skrivit "pumpla" någonstans - jag har fått ändra varje gång och hoppas jag rättat på alla ställen.

Mitt medlemskap i Pumlans vänner kan ifrågasättas om jag inte ens skriver rätt.

Gott samvete

Inte för att någon riktigt lyckats ge mig dåligt samvete för julfrossandet - även om löpsedlarna ropat ut sånt. Men Stefan Einhorn i TV-soffan nu på morgonen lyckades då motverka allt sånt. Han påpekade så riktigt att vi stressar ju inte runt och köper för att tillfredsställa oss själva utan faktiskt för att ge gåvor till andra.

Samma njutning av ge som sex påstår han till och med i en
artikel i DN. De ni!

Usch - halsbrännan vill inte ge sig. Om nu alla medicinkunniga håller för ögonen så kan jag berätta att jag ätit av losecmups som jag "ärvde" efter faster Henny. Faster som dog 2003 - så möjligen är sist före datum passerat med råge. Dock har de fungerat tidigare och de har inget med Ica att göra.

Sista pepparkakan

Jag lovar - det går att få halsbränna utan att dricka glögg. Om man som jag inte ger sig förrän burken - stor variant - nästan är slut. Så nu har jag "satt" min sista pepparkaka för i år.

Morgonen - natten för en del - började annars bra. Tidningarna fanns i lådan redan kvart i 4. Känns som en evighet sen jag läste dem - men Östmans julkort kan rekommenderas. Bara så trist att det inte fanns
här.

Hörde på TV om någon opinionsundersökning som jag inte heller hittar på nätet. Absolut lika bra det - med tanke på resultatet både för partiet och för alliansen.

Hur jag än står och tittar under skenet från gatlampan kan jag inte se en enda snöflinga. Gräset har blivit något frostigare vilket väl bådar gott om det skulle komma någon form av nederbörd.

Nu ska jag i alla fall klä mig julfin. "Festen" ska börja redan vid åtta-tiden så jag ska skjutsa runt far för den årliga utdelningen av hembakta julstjärnor.

En "katt" bland nötterna

Man brukar ju prata om ett katt bland hermelinerna. Men nu har jag hittat en bland nötterna. Köpte en påse blandnötter plus förstås lite lösvikt av valnötterna. Det goda oskalbara paranötterna är ju borta för länge sen. Men nu har det kommit en ny variant. Avlång hasselnöt ser den ut som men inkråmet påminner om valnöten. Fast i smak gammal valnöt.

Ja annars har dagen flutit i lugnets tecken. Efter morgonens utryckning till mor och far mosade jag på här hemma till tolvtiden - då återvände jag och  drack 12 kaffe.

Sen blev det lite sociala besök ut i staden

Det enda som irriterat mig idag är att den "fixade" telefonen som jag hämtade i fredags idag visade sig än fnattigare.

Så några foton från besöket hos Zumreta och Nejra blev det inte.

Har hunnit med några julsamtal sen eftermiddag idag - men många "tänkta" återstår.

Granen är klädd - och fotad - men törs inte föra över bilderna för då slår telefonen av - och ... (tre bokstäver) vet om den går igång igen?

Endast Ylva är vaken?

Nu är det ju nästan lunch - men när jag drog iväg till mor och far klockan 7 då sov hela Sunderbyn fortarande. En och annan var förstås upp - men byn som helhet sov.

Det gjorde däremot inte mor och far. Köket verkade lite trångt för två personer som skulle göra en röd respektive en gul sallad. Med viss diplomati lyckades jag hålla kvar julefriden.

Inga nyheter är också nyheter - och oftast goda. Vi tror så!!

Jag kan hålla med Alf Svensson i det som kallas
"kritik" mot regeringens politik. Det är ju så att generella åtgärder som har en positiv mening kan slå fel om inte sunda förnuftet får råda. Det handlar ju mycket om tillämpningen - vi har ju sett exemepel på folk som skulle skickas 140 mil bort för att prova på ett deltidsjobb - sånt är ju inte klokt.


Annars blev skinkan klar i går kväll - och skinkrulladerna ligger i sin folieform färdiga att transporteras till Västbacken. Vilket torde bli idag.


Nu ska jag göra en snabbvariant av Jansson som jag lärde mig på TV häromkvällen. Törs försöka trots risk att den inte blir bra - hos oss är Jansson mer ett måste för traditionen och ögats skull. Det brukar bli små skedar ur den pytsen.


Ack hur ljuvligt!

Hade nästan glömt - hur ljuvlig den är English blue STILTON cheese - på pepparkakor. Denna gång Nyåkers - tog dem för de var större - men som man säger den som gapar över mycket.. Nu tappade jag förstås inte hela stycket - det var absolut ljuvligt men Annas pepparkakor är mindre - men godare.

Så har det uppstått det klassiska julproblemet - när sista paketet ska slås in är tejpen slut. Och oftast är det ju också paketet som är knöligast att slå in. Varför göra idag det du kan skjuta upp till i morgon.

Idag är för övrigt en stillastående mörk dag - enligt vår riksdagsledamot Gunnar Andrén blir det nu ljusare tider.

Absolut lugnt

Dagen förflöt med ett tidigt besök hos föräldrarna. Ankomst Luleå city klockan 10.10 - avresa därifrån klockan 11.10

Lite småärenden och många möten - ska jag kategorisera in dem så är centerpartiet i majoritet - mötte både Stefan och Birgitta samt Camilla.

Kuriren var hjälpare i nöden. Fick knappa bort ett telefonsamtal när jag stod i kassakö. Men eftersom vi anade att det var en person av gemensamt intresse som ringt mig så slog hon på Eniro. Nu visade det sig att intresset var helt på min sida för det var Elkedjan som stod för abonnemanget. Mera känt som Ljus & Kraft.

Så jag gick dit och fick veta att far skulle få en ny rakapparat istället för den som lämnats in för rep.

Helt slut när jag kom hem vid ett-tiden så det fick bli en liten middagsvila - vilken drog ut till strax efter tre då Nanny Öhvall ringde mig.

Nanny, som blir 87 i april, drar i morgon till Östersund för att fira julen. Hon rekommenderade för övrigt en halvtimme på soffan istället för värktabletter - enligt av henne själv beprövat recept godkänt av hennes doktor.

Nu har jag sett att kusin Lena har ringt - och dessutom har jag kvar att ringa Eva Winther sen igår.

Julklappar och lite iordningställande av mat resterar också för kvällen.

Chockartad start på dagen

Möttes av "nyheten" att GA Selberg varit inblandad i en bilolycka. En mycket allvarlig sådan - där GA uppenbarligen fått livshotande skador.


Kan bara hoppas. Och mina tankar går förstås till hustru Ingrid och barnen Alf, Anette och Anneli.


GA - var den som tillsammans med Brita Bärrnhielm drog in mig i Folkpartiet. Pratade med GA  förra veckan. Han ringde då han sett att jag skulle sluta. Så så sent som då fick jag tacka honom för det och för allt stöd jag fått under åren. I form av både ris och ros. Men det senare var aldrig någon fara heller för GA Selberg har ett varmt hjärta som få. Jag visste att han ville väl.

Känns inte roligt att skriva mer just nu. Nu ska jag bara försöka komma ihåg att gratulera min far på namnsdagen. Han har nämnligen Natanael som tillnamn.


Smart drag

Kunde före mig på Preutz köpte ett presentkort för 1 500 kronor varvid expediten påminde henne om att det var värt 1800 kronor den 1 januari.

Och sen hela januari för att sen den 1 februari åter gå tillbak till 1 500 kronor.

Smart drag att komma över den tråkiga och ekonomiskt karga januari, Första gången jag stöter på det.

Annars är det bara att erkänna - vilan till halvsju slutade kvart över åtta - och då visste jag inte om det var kvart över 20.00 eller just kvart över åtta?

Det visade sig dock att det fortfarande var kväll. Och några paket har jag hunnit slå in.

Eva Winther

Oj vad roligt - Eva Winther hade talat in ett meddelande på min telefon.

Ska absolut ringa henne - men först ska jag sova 1 timma. Så det kanske blir i morgon jag ringer.

Efter alla ärenden är jag ganska slut i både ben, kropp och knopp.

Fö har jag fått tillbak min ordinarie telefon -nu i skick som ny

På återhörande.

Hur kul är det - typ

Efter en stunds jobb på expen drog jag så på stan. Halvtioprick på storgatan nere vid Lindgrens mode. Två timmars parkering hade jag tänkt kosta på mig.

Men: ingen plånbok. Jag såg genast för mitt inre att den låg på byrån hemma i köket. Så jag behövde i alla fall inte oroa mig att den var borta.

Som tröst gick jag in på Lindgrens och hittade förstås en riktigt snygg kappa till ett fantastiskt pris, 598 riksdaler. Och Kenneths mamma la undan den.

Så det var bara att dra till Sunderbyn och retur till stan på störten.

Vid pass klockan 12 var jag tillbak till expen.

Och nu har vår länsförbundordförande och dito arbetsutskottsordförande varit och önskat oss en trevlig jul - med korv och blommor!

Och Marie G från Bensbyn har varit in en sväng och hälsat på.

Känns som om jag ska dra hemåt nu snart!

Fast - jag måste ju kolla om jag får min telefon eller ej. Blir ju olycklig om jag inte får fotografera tomten.

Rolig "pingvin"

Hittade denna lilla rolighet om Färsen och Fersen - det blir säkert ett inslag i revyerna framöver också i olika varianter.

Och "färsen" inspirerar och roar även lokalt - Inge Carlsson från Boden.

ICA och ICA-anställda tycker förstås inte att det är så kul. Lite bakvänt är det också att Kvantum har för bra chark så jag måste söka mig till någon annan. Frågan är bara vem? Mina "berömda" julrullader kräver nämligen en torrare och lite sämre kvalitet på skinkan - den runda pressade varianten.

Och var finner jag den när knappt någon affär har manuell chark nuförtiden?

Och folkpartister julens stora förlorare väckte förstås min nyfikenhet. Och väckte sen minnet om när jag ofrågat priset köpte slips och skjorta till julklapp åt Jens i fjol - på Bengts herr. Jag minns inte priset - men slipsen kostade lika mycket som jag trodde skjortan skulle kosta. Och då förstår ni att skjortan kostade - just det - "skjortan".

Och idag gratulerar jag alla som heter Tomas - med varierande stavning. Förstås Olofsson (med Th) på V.a Varsgatan och kusin Grönborg i Gävle i första hand.

Nu ska jag dra till mor och far - och se vilka nya uppdrag som kan vänta för dagen.

Fall och byar

Tänk att "fall" och "byar" kan utlösa sån eufori - det handlar om snö.

Jag har lagt in julklappar hela kvällen - har väl sabbat Ylvas jobb med mina axlar. Men hälften (kanske) inslagna nu. Kanske - för att jag alltid brukar komma på det där jag tänkte i somras - just när jag lägger in julklapparna..

Nu ska jag i alla fall sova! Gott - för nu är vi i alla fall på kvalplats - efter segern mot Brynäs!

Fast jag trodde det var "Eftersnack" i ikväll - men tji fick jag! Viss besvikelse - trrevligt program att somna till.

Hemmavid

Var inte så farligt - jag handlade en omgång till åt mor på Kvantum och sen ar jag till systemet och köpte lite vin. Inte så farligt - nästan inte mycket värre än en vanlig fredag på något av ställena. Jo -lite kanske.

Hallampor verkar vara veckans "vara". Fick kliva ikväll också - nu i lilla hallen hos föräldrarna.

Och nu har jag packat upp mina sex Ica påsar och är ganska slut.

Vi leder nere i Gävle med 1 mål mot noll - vi får hoppas det håller i sig.

Tack till Ylva som masserat min rygg och mina axlar med tigerbalsam. Faktiskt mycket bättre.

Min faster hade ringt mor. Hon hade "tjuvlyssnat" på badhuset där någon dam anförtrott sin väninna att "nu skulle de göra som de ville igen" - "det skulle inte bli någon ordning framöver" - "hade hon inte hört att Ylva Strutz skulle sluta"

I alla fall kul att höra att några bryr sig!

Nu gäller det att lista vad som ska/måste göras i morgon. Både på jobbet (inte så mycket) och inför den julvila jag tänker gå in i. Från lördag till och med onsdag. Tänk er 5 dagar bara med god mat, böcker, mycket sova och mycket godis!

Helsjukt!

Det kan inte vara möjligt att vi ska ha det så här i konungariket Sverige. Att man ska kunna sätta gps hemligt på vilken medborgare som helst.

I jakt på grova brottslingar - JA - men vad sysslar vem med
här? Nog håller jag med insändarskribebenten i Kuriren - nog borde tullen ha viktigare saker att ägna sig åt.

Hittade inte länken till den insändare som ondgjorde sig över att tullen jagade röddiesel istället för knarklangare. Men precis som det stod på min röntgenjournal så gjorde jag ett bifynd - Roffes gästlista som jag inte sett i papperstidningen. Håll tillgodo ni övriga som missat den.

För övrigt kan jag fundera hur galen jag är som efter hemfärd till Sunderbyn åter har gett mig in till staden för diverse inhandlingar.

jag inser att det är några fler än jag som gjort det.

Välkommen med bokningar!

Visserligen har jag köpt bort annonserna på bloggen - men dessa fick jag inget betalt för. Skulle det nu vara någon som är intresserad så är jag öppen för alla skamliga förslag. Humama priser utlovas.

Annars är det ganska lugnt. Fast stressont i kroppen bara efter ett kort besök på Kvantum. Det blev ockuperat medan jag var där! Jag lyckades dock bidra till omsättningen med 1 302 kronor.

Löpet på Aftonbladet handlade om kris i Luleå hockey. Vi får för guds skull hoppas att de vinner i kväll - även om det är mina fjärdehandsfavoriter Brynäs som är motståndare. Fast det var tydligen inte större nyhet annat än på löpsedeln - hittar det inte i nättidningen. Men där fick jag i alla fall bidra med att rösta på mitt favoritlag.

En vass motståndare - fast inte på det sportsliga planet - återfanns i Kuriren idag.

Nu ska jag äta lasagne bolognese - viktväktarvariant dock inte precis min favorit. 

Bostad var ordet

Här var länken - trygghetsbostad var namnet - inte trygghetsboende.

Nu ska jag ta några timmar ledigt - och se om det möjligen är så att Kvantum ännu inte hunnit ockuperats?

Med livet som insats

Har bytt glödlamport i hallampan. Förbjuder fader Ynge att överhuvudtaget kliva upp på något för att byta lampor eller annat.

Men jag kan undra vilket som är farligare - när han eller jag kliver. Först en liten pall - och sen en köksstol. Det är ju inte nog med att jag är stel och stöpplig i hela kroppen - jag är höjdrädd också. Och då handlar det om höjder är cirkus 3 decimeter så där. Men slutet gott allting gott.

Slutet verkar bli gott också för oss 40-talister. Om det bara inte mal långsammare än vanligt. Nu kommer våra folkpartiets förslag om modera ålderdomshem - eller "Gerdbo" som vi kallt dem internt i Luleå efter Gerd Niemi som drev frågan. Trygghetsboende ska det dock heta enligt äldredelegationen - och då blir vår forne riksdagskvinna Eva Winther glad - hon fick så dåliga associationer med ålderdomshem. Och en period fanns det ju faktiskt dåliga, ovärdiga såna.

Äldredelegationens rapport har tydligen inte blivit någon nyhet än - men här är en bra beskrivning från fp Skåne om vad
Trygghetsboende är.


Annars gläds jag idag åt den annonskampanj som Luleå kommun har. I motsats till de tidigare "inavels" annonserna där vi annonserade om hur bra Luleå är för oss som redan bor här och faktiskt insett det. Men "fånga en hemvändare" gillar jag. Dock var det lite kryptiskt om att få ut namnen på de som reser hit i jul och bombardera dem med information. Jag kan väl inte drömma om att flygbolagen skulle lämna ut namn på passagerarna?

Synd att annonserna inte återfanns vid sökning på nättidningen!

Och nu ska jag ge mig ut i ännu en mörk härlig decembermorgon. Kändes kyligare idag - kan vi då bara be vår Herre om att få lite av den vita varan ska jag vara riktigt nöjd.


Ett sent livstecken

Ylva måste få betalt! Hennes massage gjorde verkligen susen till en trött nacke. Och i morgon kommer hon förbi - och då har jag Tigerbalsam med mig.

Veckans ambition har varit att jobba deltid - efter måndagens mer än heldags fullmäktige, Mellanlandningar på jobbet mellan privata ärenden i staden. Men lätt att bli kvar.

Toys are us och Apoteket i Gammelstad avslutade eftermiddagen. Snabbis hos föräldrarna - och hemma vid halvsju.

Skulle varit på julfest med barnbarnen - men jag förstår att jag är förlåten apropå Toys are us.

Sovit fram till klockan nio cirka - tyvärr läste jag mail då och blev länkad till radio norrbotten och debatter om Luleå hockey. (Djäkla Thomas!)

Kroppen domnar när jag hör Karls argumentation. Han glömmer helt att kommunen faktiskt redan investerat 70 miljoner för ca 4 år sen. Att vi (=skattebetalarna) skulle ha något större behov att investera mer för barn- och ungdomsverksamhet är förstås nys!!

Nysa brukar däremot Tomten göra - på ett positivt sätt. Riktigt kul att riktiga TOMTEN fått kulturpris av landstinget. Grattis Harry Nyman - jag har inte glömt att jag är skyldig dig en lunch!

Nu ska jag försöka komma till ro igen - vilket inte känns som det lättaste!

Grattis Anna!

Och vad kul - våran Anna har utsetts till styrelseordförande. NSD - steget före Kuriren som inte har det på nätet än.

Lyssnar på kommunfullmäktige - och kan det vara Birgits lille "Åke" som låter. Inte så många babysar där kan jag tro.

Lite jobbigt - men roligt - att gå på stan. Massor av människor stannar mig och vill höra hur det är med mig. De flesta beklagar - som det verkar uppriktigt - att jag ska sluta.

Ryggdunkar för inställningen i Luleå hockey affären också. Väntar bara på motsatsen - förra gången det begav sig var en av de få gånger jag blivit riktigt offentligt utskälld. Det var ute på Ica på Örnäset där en gubbe sprang bakom mig och skällde hela tiden jag handlade. Nästan hotfull.

Fast nu har det varit en paus i skrivandet. Både Sonja har Curt Johnny har ringt från Jokkmokk och heja på mig. Och så hade jag fått en julkort från någon som hette Gunhild - i samma ärende Luleå hockey,

Nu har Ylva masserat min rygg - och nu ska jag dricka kaffe med henne.

Vilket mörker!

Helt underbart är köra in till stan i morse. Sammetsaktigt mörker hela vägen - och fantastiskt vackert att se från Mjölkuddsbanken och in över norra hamnen.

Ni som inte gjort resan än - gör den inom den närmsta veckan - det är då den är som vackrast.

Mörker också för luleå Hockey som fick en tung
förlust mot Skellefteå. Nu är Luleå riktigt jumbo i serien!

Ett ljus i mörkret dock att Karl Petersen åtminstone i ord verkar ta till sig att återremissen och dess innebörd att omförhandling på en lägre ekonomisk nivå.

Dock känner jag en skepsis till seriositeten till detta. Första reaktionen var att tala om återremissen som ett "vapen" som bara kunde användas en gång - och att ärendet skulle köras igenom i januari. Östman har i Noterat idag klargjort  för vad som göras bör. Men sorry - finns inte på nättidningen!!!

Men det gör det här och det här.

Nu ska jag ta en lite längre lunchpaus och göra ett par privata ärenden.

Väl drastiskt

Väl drastiskt måste jag väl ända säja är min första reaktion på min idol Karolin Klüft förslag. Det måste ju finnas rimlighet i vad de måste offra för att vara stjärna.

På tal om offer så var det en trevlig och belysande artikel med Christina Axén Ohlin i DN idag. Belysande hur media behandlar män och kvinnor olika.

Själv "dränker" tiden mig på något sätt - ni har säkert märkt att det funkar med bloggning fram till lunch - men sen blir jag uppslukad av annat. Får erkänna att kvällarna dessutom är korta - åtminstone i vaket tillstånd - men det känns läkande och sunt att sova - så då gör jag det! Lyssna på kroppen var det. Och så min svärdotter skrev i Kurirens hemmavid - sopa tak kan man göra efter jul - om det nu överhuvudtaget måste göras.

För övrigt har Isak namnsdag idag - så Anna får pussa honom från mig. Skulle kunnat lägga ut ett färskt foto av honom men det är i min telefon som befinner sig hon Jan Hansson för vård.

Vilket innebär att jag återuppväckt min gamla Nokia - still going strong - men svara greppet jag är van vid innebär att ringare blir bryskt avvisade istället. Så drabbas du så hav tröst - jag ringer upp omgående.

För övrigt har jag glömt bort att berätta att Ylva skämde ut Ylva i måndags på fullmäktige. Fröken Mjärdell ringde och jag hade glömt att efter lunch stänga av.

Yes - jag har skickat pengar till Frälsningsarméns barnkolloverksamhet. Eftersom vi höjde parkeringsböterna i måndags så har jag också höjt från 50 till 100 spänn!

För övriga kuriosa som jag märkt bland julkortsskörden är att det finns fler som gör en "Mårten Ström" det vill säga lånar frankeringsmaskiner för sina privat porton. Undrar vad tomten tycker om det?

Nu ska jag i alla fall åka till jobbet - sen idag också.

Babels torn

Johan tipsade mig om detta i SvD - apropå överorden i går.


Tänk föresten att våra "smarta" förhandlar inte ens brytt sig om att säkra att elitlaget framöver skulle ha Luleå i sitt namn. Med andra ord kunde de sålt sig till Bert Milton eller vilken käck "gubbe" som helst så fort bläcket torkat på avtalet.

Så det har jag säkrat till dem.

Gamla "hockeytider"

Förra gången det begav sig - då Karl & co försökte "skylla" pengar till Luleå hockey på någon handikappanpassning blev det smått genant och jobbigt. Vart jag kom i affärer och på stan - så blev jag dunkad i ryggen för min inställning.

Nu var det nästan likadant på Kvantum idag. "Du var j-a bra på TV igår. Stå på dig. Nog finns det annat är hockeylöner att satsa på i kommunen".

Annars var det "farbror " Westman i huset som tog dagens poäng. Han efterhörde hur det var med mina krämpor. Skojade till det och sa att det inte är underligt att det är besvärligt så mycket muskler som jag har. "men då har du mest ont i munnen då," replikerade Westman.

Annars kan jag meddela centerpartiet som vill att kommunen ska dela ut julileumsbroddar vid fyllda  65. Det är alldels too late. Det är idag de verkligen behövs.
 


Lite högtid

Lite högtidligt är det ju alltid på december fullmäktige. Utdelning av stipendier och julesång under ledning av Conny! Så ivrig att få sjunga att jag glömde plåta Conny - men här är bilder på stipendiaterna i alla fall. Och Årets by förstås - Brändön/Örarna

46461-806

Idrottsstipendiet till baskettjejera Frida, Eva och Frida.

46461-807

Årets idrottledare blev Mårten Larsson från Vitå.

46461-808

Och Årets by "uppburen" av tre kvinnor!


Satt i "lacken"

Herr kommunalrådet Petersen bredde ut sig igår om demokratin. Här skulle inte kritiseras för att sossarna tutade och körde i kraft av sin egna majoritet. Såna var spelets regler.

Helt rätt så klart - skillnaden bara den att om man säger sig eftersträva breda lösningar så måste det beskrivas som ett misslyckande om man driver igenom frågor med bara en rösts övervikt. Och där vi dessutom vet att en del av de ledamöterna egentligen röstar emot vad de själva tycker.

Nu tänker Karl Petersen uppenbarligen också reellt sätta demokratin ur spel. Helt enligt spelets regler beslutade kommunfullmäktige igår att Arena-ärendet skulle återremitteras. Det är också helt glasklart att beslutet innebar tt alternativa lösningar ska utredas förutsättningslöst och att nya förhandlingar ska inledas med Luleå Hockey. Fullmäktiges ordförande viftade till och med med den skrivelse som låg till grund för återremissen.

Enligt
Kurirens nätuppslaga så har dock inte kommunalrådet tänkt sig det - han tänker uppenbarligen trotsa kommunens högsta beslutande organ.

Isåfall kan vi bara konstatera att allt ta om demokrati bara var fernissa.

Lycka kan vara..

att öppna en räkning på 1 914 kronor - och sen upptäcka att adessaten heter Timo Berg.

Undra vad jag ska köpa för de pengarna jag sparade?


Annars känns det bättre och positivare efter en natts sömn. Trots att jag halvvaken tyckte att klockan var 6 trodde att det var lördag och tänkte dra mig en stund till.


I verkligheten var den 4 och kroppen ville inte ligga kvar i sängen.


Synd bara att det näst intill regnar idag - i alla fall är det takdropp och isblankt framför garaget.


Idag ska jag röra mig långsamt på morgonen - så Karin kan räkna med lite sen ankomst.


Kämpat som ett djur!

Kämpat som ett djur för att komma in på bloggen - och nu när jag väl kommer in har jag ingen ork kvar att skriva.


Nu har det verkligen märkts ord på fullmäktige idag så det borde vara nog. Men nog kan jag fundera över att det var just de borgerliga partierna som är representerade i Luleåbo AB - moderaterna och centern -  som stjälpte ett omtänk om Lulsundsberget!


Kanske symptomatiskt det Camilla skriver på sin blogg: "Avsaknad, av den trista formen av ovett och dåliga etikett, kan vi då stoltsera med hos oss." Drar man bort den inskjutna meningen så undrar jag vad man stoltserar med. Avsaknad?

Gjort upp räkningen med värden Lulebo AB. Eller?

Fast de moderater och den kd:are som röstade för återremiss ska ha all heder.

Fast nu är jag förstås bara trött och gnällig!


Total uppslutning

Det verkar bli total uppslutning kring en återremiss på Coop Arena. Av 8 partier av 9 i fullmäktige. Förmodligen har vi med oss en del ledamöter från det nionde partiet ock(s)å.

Men det torde väl inte visa sig i valresultatet.

Nu har jag ätit lunch här på expen med fullmäktigegruppen och vi är på väg till "sista striden".

Hörs i kväll.

Enklare sätt?

Är intresserad av allt som kan ge tips på hur jag får mer energi - eller ork. Dock verkar detta ett väl komplicerat sätt för fler än mig. "Föda barn ger mig energi" - och det ska väl gudarna veta att det behövs.

Denna länkning var dock bara en omväg för att säga att det inte var särskilt mycket att orda om i de stora drakarna idag.

Lokalt är det lite bättre. En spännande dragkamp pågår i Kiruna. Ordföranden för socialdemokraterna skriver på Rantakyrös upprop mot vad de kallar privat äldrevård. Och sossemötet kunde inte ta ställning av formella skäl. Ska bli spännande att se hur Stålnacke hanterar detta. Nog måste det väl börjat darra på taburetten?

Frågan är väl vad som ska få taburetten under Karl P att darra? Nog borde det väl i alla fall kosta på att stå så ensam i frågan om de kraftiga subventionerna - 8 - 10 miljoner - till Luleå hockey. Med tanke på att han har många krititker och tvivlare också i sin egen grupp. Östman analyserar på ett förtjänstfullt sätt. Och så här skriver en vanlig medborgare!

Läser i NSD att "vi" håller på att fila på ett remissyttrande som alla kan skriva under. Och det stämmer väl - att vi mailat en del. Kanske måste krafsa ner några rader jag också - så att vi har något att diskutera utifrån.


Men kommentarerna i dagens tidning lagt ihop med tidigare uttalanden tyder på att alla är med.


Bråttom som attan verkar Caj Skoglund ha att återta taburetten i form av anställning istället för konsult. Är det bara konkurrenskommissionen - eller finns här några gravade hundar? Men Noterat i Kuriren fanns inte utlagt på nätet.

Nu måste jag i alla fall krafsa ihop mina prylar och dra mot staden - via föräldrarna förstås.


Det ska vara ordning på staken

Jag har ett extremt behov av att det ska vara ordning på staken. Ljusen får inte brinna i otakt. Då måste jag fixa extra brinntid - lättare med ljus än i verkligheten!?

46461-804

Så här i otakt kan man ju inte ha det!

46461-805

Fast och andra sidan - visst är det i takt här - men elden är släckt!

Vilket påminner mig om historien: att där uppe i fönstret där det är tänt - där jag jag släkt!

Fast jag har säkert tappat bort poängen där också!

Inget särskilt har hänt

Nä - inget särskilt har hänt. ;måhända innebär det att jag för ovanlighetens skull levt i nuet?

Thomas kom inramlande på expen och hämtade flygblad som han och Johan skulle dela ut.

Jag blev kvar en stund på expen - sen julkorten på lådan vid Blomgatan. Fler "laglydiga" medborgare än jag - för det var nästan kö till lådan. Sista dag idag - 16 december.

Hem till föräldrarna - och skrev ytterligare ett julkort som mor glömt!

Och nu har jag varit här hemma och läst APU-handlingarna.

Begravningsplats/minneslund för husdjur/smådjur - får avslag - men markområde finns reserverat så snart någon organisation/förening vill ta ansvar.

Motion om säkrare gång- och cykelvägar - från Kd. "Generellt sett är fotgängare sämre än cyklister på att hålla sig på sin bandel." vet Tekniska nämnden att meddela i sitt yttrande. Fast då har de nog inte sett mig cykla!

Utomhuslekplatser inom varje bostadsområde i kommunen vill Stina Norén Sjögren ha - tillsammans med sina barn Simon 10 år och David 6 år. Det bifalls för det är ju redan på gång. Margaretha Lindbäck kommer säkert att redogöra för i vilken långtidsplan det finns i morgon på kommunfullmäktige.

Badstrand vid Björsbyfjärden - avslås på grund av dåliga bottenförhållanden. Ja - eftersom kommunen inte ens vill hålla liv vid badplatsen på Näset i Sunderbyn - kommunens garanterat bästa botten - så kan vi väl konstatera att viljan saknas.

(C)amillas jubileumsbroddar får tummen ned. Pensionärsrådet är närmast hånfull i sitt yttrande. "Överdrivet och onödigt kostsamt" sammanfattar man. Nu får Camilla lägga på ett extra kol i argumentationen. Själv har jag blivit en potentiell "fallolycka" varje gång jag provat broddar - utom senaste gången - fast nu har jag ju redan köpt!!!

Ja - det var ungefär alles!

Nu har jag problem med veken och staken! Upplösning följer!
I Mediahusets spår!

I Mediahusets spår kan jag nu konstatera att Kuriren och NSD som förra året kostade 2.292 kronor respektive 2.400 nu kostar exakt 2 600 var. Och är skrivna och uppställda intill sista kommatecken på samma sätt - förstås.

Det kostar på när monopolet brer ut sig!

För övrigt kan jag undra om politiska partier som idella organisationer verkligen ska betala Företagsabonnemang? Bra att få öva att stava abonnemang.

Annars hann jag glädjas åt
Anja Pärsons suverän åk innan jag drog mot expen. Det gav förstås seger!

Här ska jag dock inte bli gammal - ska ta med mig handlingarna hem och läsa.

Tema bevis

Nu ska det gå fort på förmiddagen - då ska jag hinna med det mesta här hemma. Plocka undan, tvätta, skriva julkort, lägga in julklappar, göra inköpslista för veckan.

Vid 12 ska jag till mor och far och göra ungefär samma saker - dock inte plocka undand och tvätta. Mor klagar att hennes handstil krympt så att adressatens namn knappt syns!

Detta skrivande är i alla fall bevis (I) för att jag stigit upp - men om ni lovar att inte berätta det för någon har jag legat till halvnio. Jag vaknade förstås vid 4-5 tiden men villäget är gott för kroppen!


Här kommer beviset (II) för att vi samlade in pengar i går. Först stod Gerd och Els en timme och sen Johan och jag. Jag var välklädd trots det relativt milda vädret - så välklädd att jag fick hasta igenom Smedjan på vägen hem.


46461-801

Johan i samspråk med en kompis - notera hans båda bössor - ena är min!

Jag har dock inga större problem med ont när jag står still som insamlingsbössor är väl framtiden?

Bevis III sög musten ur mig på Luciadagen. Kan undra om det är i morgon vi ska diskutera avgifter för renhållningen och den nya bötesavgiften för den som råkar sortera fel.

46461-802

Här finns som synes inte mycket plats för mina 5 påsar tidningar.


46461-803

En kartong till höger (inte min) kan tyda på att fler containrar varit proppfulla.


Kul

Kul var det att stå på stan en timme och samla in pengar. Inte så stora summor - folk har liksom lite bråttom - men nog blev det väl sammanlagt några hundra kronor. Unga och äldre var bästa givare - flera kom "frivilligt" fram och la i bössorna.

Bildbevis kommer senare - det enda som är jobbigt med bloggen är att lägga in bilder. Och det beror förmodligen på min dator för på jobbet går det snabbare.

En raid till apoteket och en raid till Kvantum - och sen hem

Kul att det äntligen lossnade ordentligt för
Anja Pärson.

Och nu ska jag stupa på soffan - så kanske det lossnar med julkorten för mig senare.

Ska vi emigrera?

Ser att sossarna i den nedbrutna SCB:n får kring 65% i Norrbotten och ska vi då lägga dit vänstern så har de nästan 73%.

Konstigt att mediadrevet inte gått mot centern som i den nedbrutna får ca 1,4% i Norrbotten. Jag kan trösta Stefan med att det år vår prognos visade 0 i majmätningen - gjorde vi ett av det bättre valen jag varit med om här i Norrbotten. De nedbrutna mätningarna är absolut inget att bry sig om - men journalister är ju duktig på det här med hönan och fjärdern - så därför förvånande?

Och vänta bara Mona Sahlin börjar tycka något i andra frågor än att Bruce S är häftigare än nobelfesten. Då börjar nog siffrorna dala. För vem vill ha höjd inkomstskatt för låginkomsttagare, mer bidrag till höginkomsttagare och en kravlös skola? Precis som Krister Hammarbergh skriver i sitt svar till Tage Wass.

Och inga bilder har jag hittat på någon blogg - trots att både Camilla och Migell borde varit på festen?

Nu ska jag i alla fall utvandra till stadens centrum. Kom förbi och skänk en slant till Burmas demokratirörelse. Jag bjuder på kramar jag också - likt Röda Korset!

En grön jul?

Usch - jag såg, hörd och kände det redan när jag hämtade in tidningarna. Det är blidväder idag. Och ska så förbli i en hel vecka. Stor risk för en grön jul - ifjol räddades vi på mållinjen. Kvällen före julafton var halva gräsmattan utanför min altan grönbrun - men så kom ett förlösande snöfall natten mot julafton. Den som har några lodräta kontakter kan väl be en extra vers.

Hoppas verkligen vi får en "extra vers" när det gäller affären med Coop Arena. Alla verkar se det utom Kejsaren själv - att detta är en ohemul affär för skattebetalarna. Även om jag kan undra om statusen på forskaren som verkar se amorteringen som en kostnad. Amorteringarna ger ju ägande och därmed mer svängrum.


En mina partikamrater tjatar med en dåres envishet att kommunen måste få garantier att pengar inte förslösas i det svara Obolhålet - har vi såna garantier?


Även Roger Malmberg (mp) skriver idag i arenafrågan - bra även om också Roger svänger sig med siffror jag inte känner igen. Det handlar om en merkostnad på mellan 11 och 12 miljoner kronor per år i 30 år!! Och är det en ishall till vi vill ha för att våra barn och ungdomar inte ska behöva åka till andra kommuner och träna - då handlar det om ett par miljoner. Vad resterande 8-10 miljoner är kanske man kan få en ledtråd till när Luleå hockey uttalar att deras ekonomi kommer att förbättras med - just det - 8 - 10 miljoner per år!


Nä så klart måste ärendet återremitteras!

Intressant är också att konstatera att bakom tragedin för Seskaröborna ligger inte vilka vanliga kapitalister som helst. Det handlar om Staten, LRF och Skogsägarna. Så det ligger väl väl till för PO Eriksson och Bucht att stå för nypen i öronen??

Och några öronnyp för lite har det uppenbarligen varit i Gällivare - tur i alla fall att de har en fungerande företagshälsovård  där.

Och apropå vård så ska "hemtjänsten" göra en snabbis hos föräldrarna - för sen ska jag ligga och vila några timmar innan jag ska göra dagens insats - en timmes insamlande av pengar till Burmas demokratirörelse! Tillsammans med min namne Ylva - hoppas en del av hennes energi kan finna vägen till min kropp. Där var det igen - gnällspik!

Hörs igen!


Rubriksamlare!

Idag har jag varit en riktig rubriksamlare - rubriker på bloggar - men både rubrik och innehåll har stannat i mitt huvud.

Det ska inte komma särskilt mycket mer här än att konstatera att det flesta "bloggar" fallit på att det varit för negativa - och bara tanken att blogga något negativt  har sugit musten ur mig. Och hela tiden är det egentligen tanken som suger musten ur mig - oavsett det är positivt eller negativt.

Gnällspik  har jag funderat på -  och det skulle kunna vara rubriken på mig just nu (?) men visst är det synd om mig som inte orkar gå på kommunfesten? Tänk vilka bilder till sin blogg andra ska kunna ta. Och jag kommer inte ens att få njuta av maten, underhållningen eller "julklappen".  Och jag kan inte ens glömma min sko - inte ens den Askungesagan kan jag hoppas på

Men mamma är hemma igen - nöjd efter de undersökningar de gjort. Sunderby sjukhus är som ett femstjärnigt hotell enligt mor. Och äntligen en läkare som snott några mediciner av henne.

Fast själv kan jag undra vad det får i år? Inte inom landstinget utan på  kommunfesten. Årets julklapp ska ju annars delas ut på måndag - till Luleå Hockey.

Nej fy på mig - åter till värmedynan.

Vi hörs när jag orkar!

Ila, illa riktigt illa!

Med förvåning konstater jag att idag har jag ont överallt - men en stunds eftertanke så inser jag verkligheten. Jag tål för närvarande inte någon vare sig fysisk eller mental "ansträngning". Det vill säga insatser som ligger normalt långt under vad jag brukar presterea däckar mig.

Så tänkte jag att igår var jag ju ledig? Men dagen började med sopsortering - och det är minsann ingen sinekur. Först mina egna i återvinningen på Näset.

Och vad möts jag av - en proppfull tidningscontainer. Är det underligt att folk lägger utanför? Så jag kan undra vem som ska böta när det inte ryms något mera? Jag har bildbevis!

Förvarnad av kompis Birgit om att det var en "kostymnisse" som kontrollant på riktiga soptippen var det läge att försortera fars påsar innan avfärd. Han har en god vilja - men vill på gena ibland.

Nu var dock "kostymnissen" ersatt av en barsk annan herre som jag till slut fick att tina upp med alla konstiga saker som jag behövde råd om var de skulle kastas.

Sen till potatis JO och köpte potatis. Och sen blev det förstås ett varv till jobbet. En enkel trappstädning och därefter några julklappsärenden på ett antal affärer.

Hem till föräldrarna och plockade ihop lite som mor ville ha upp till sjukhuset. Och därefter besök hos henne med vidhängande golgatavandring i de oändliga korridorerna.

Lite mellan raderna hann väl hända också - men sen stöp jag till ytterligare en lång natt.

Och nu sitter jag här - redo för avfärd. Men inser att jag måste sortera bort en del aktiviteter under helgen om jag ska orka fullmäktige på måndag. Och som vanligt blir det väl de festligare sakerna som får vika!

Återkommer med lite kommentarer från dagens tidningar!

Dålig stil

Jag kan förstå Seskaröarbetarnas och Seskaröbornas förtvivlan. Och jag kan likt Bucht "rasa"  mot att man glatt och villigt använder vår norrbottniska råvara - men sen låter andra njuta frukterna av förädlingen.

Men jag kan ändå inte låta bli att tycka att det är att häda att låta svenska flaggan vaja på
halv stång. Det måste såra djupt för de som evntuellt ser det och just har mist någon när och kär,

Bättre kan det inte sägas

Hoppas nu att Förbannad skattebetalare i Luleås inlägg är ute på nätet. Bättre kan det inte sägas.

Och jag lovar er - det sägs av många i både mail, telefonsamtal och möten med människor.

Det handlar om ca 8-9 miljoner i subvention/bidrag till Luleå hockey. Varje år i 30 år och med uppräknat pengavärda.

11 miljoner minus vad det skulle kosta att bygga en ishall (kanske istället i Råneå, Antnäs eller Hertsöm?)
för ungdomsverksamhet. Då handliar det om pengar i det häradet!

Det styrks ju också av att Luleå hockeys företrädare säger att det med affären förbättrar sin ekonomi med 8-10 miljoner per år.


Med skttemedel - då kanske det kan bli folkomröstning om vilka spelar de ska köpa för de pengarna?

Jag tror Karl P nu tär ordentligt på sitt förtroendekapital!


Sanningens "natt".

Nu är det bara att erkänna. Jag minns inte riktigt när jag lämnade er i går. Men i alla fall la jag sista handen vid utskicket av provvalet - det vill säga tog tre påsar post till teminalen Blomgatan.

Nu är det medlemmarnas tur att bestämma vem de vill se som min efterträdare som gruppledare. En medlem en röst gäller! Och metoden ger inget utrymme för vantolkningar av resultatet. Och valhemligheten är total säkrad.

Frisören halvfyra - Klas åter i tjänst efter brutet båtben. Kunde konstatera att här var det inte klippt sen den 24 september.

Och nu vet även Klas om Rosensrotens förträfflighet. Han kunde konstatera att mitt tunna, risiga och flygiga hår fått en annan och bättre kvalitet!!


Till mor på lasarettet - allt efter omständigheterna väl - två röntgen hade gjorts. Tydligen någon kota som inte var så bra i förhållande till sina kompisar - men troligen inget som förorsakats av fallet. Blir nog kvar ett dygn till minst.


Vid sjutiden hamnade jag i myskläder på soffan framför TV:n. Sen skulle jag ringa ett antal samtal.


Och nu kommer erkännandet - jag vaknade - fortfarande vilande på rygg - klockan halvsex i morse!!


Idag ska jag dock vara ledig - så något "straff" för försovningen hoppas jag det inte blir. Ska hjälpa far med lite körslor av sopor och lite annat smått och gott. Potatisinköp hos JO ska vi också hinna med. Och förmodligen blir det väl en tur till jobbet  någon gång under dagen.
Kan man älska en julgran?

Anna-Greta Svedberg undrar i en kommentar om jag klätt julgran. Julgran är något jag offrat på stressens altare. Först avstod jag riktigt julgran - för att jag inte tyckte mig ha tid att jaga barr fram till midsommar. Efter två år med plastgran - var jag julgranslös i fjol. Jag intalade mig att jobbet inte stod i proportion till jobbet att bära, sätta ihop och klä. Och svära över julslingor.

Men det har funnits ett tomrum i själen - jag är nämligen innehavare att ett tiotal vackra pumlor vars årgång är pumlornas tidiga begynnelse.

I går blev jag kär i en julgran - en liten rackare i en längd av 50 centimeter kanske. På Ljus och Kraft. Sista exemplaret uppställd vid kassan. Och med små löstagbara små röda kulor. Perfekt att klä av och sen klä om. Ni får dock vänta - ni får inte se den naken, eller hur det nu var Cornelius sjöng om hönan. Nä på julafton kommer det en bild - och då är den i all sin prakt.


Och i motsats till många andra förhållanden så kostade detta inte på - för det facila priset av 69 kronor bar jag hem min vän.


Den yttre bloggosfären

Jag vet inte hur det min blogg ser ut från den yttre bloggosfären - det vill säga om ni ser när jag kommer lite sent med kommentarerna. Berndt - om ljuset - och anonym om Vimmelbilderna har dock kommentarer att se framemot om ni scrollar bak.

Mor har hört av sig - efter visst eftersök. Allt verkar vara väl - men det blir väl stand by hela dagen för event. hemfärd.

Nu har jag haft en stunds partiarbete plus besvarat några mail i egenskap av förtroendevald.

Ska nu boka Tigerburen för Annes räkning - visst var den ankomst 14 och avresa 17 (ska kolla om hon läser min blogg)?

Sen blir det en tripp på staden för diverse ärenden och besök.


Säja vad man vill

Säja vad man vill - men när man väl kommer till i vården så funkar det bra. Fantastiskt bra bemötande på akuten - där handlar det verkligen om att se människan, Inte bara ett "fall" som borde vetat bättre än att falla - som det var mer av tidigare.

I går fick jag boken om Valfrihetens tyranni - en passande boktitel för en som i politiken talat om valfrihet till det stockat sig i halsen.

När man bläddrar i tidningarna så här inför jul känns det som om det borde finnas marknad för en bok om Utbudets tyranni. Ser att nu ska jag kunna få
DN i mobilen i ett läsvänligt format också.

Känner mig rastlös framför datorn - måste nog dra och se hur det går för far när han är ensam. Väntar säkert oroligt på att få höra något. Om nu inte mamma redan hunnit ringa - de skulle fixa telefon till henne under natten.

Höres senare idag.

Larmet gick

Vadå - julfrid. Låg och halvslumrade framför TV:n. Kvart i nio ringde telefonen och  en uppriven far och säger att mamma ligger på golvet framför kylskåpet - med hål i huvudet. Och så hör jag mamma i bakgrunden som frågar om vi ringt efter ambulans.

112 funkade - och jag var hos föräldrana på tre röda. Med helly hansen under och päls utanpå. Promenadskor - utan sockor och med glep mellan "kalsongerna" och skorna.

Ytterligare kontakt med 112 enligt deras önskemål - jodå mamma var kontaktbar. Ambulansen på väg.

Ungefär tio över nio var vi där - och allt löpte på bra. Men från läkaren bestämt att hon skulle stanna över natten känns det ju som en evighet innan hon äntligen var på sal.

23.35 blev jag hömtad av Birgit.

Och nu är jag hemma - och känner att telefonen blivit min fiende. Inbillar mig att den darrar till - som den gör innan den ringer.

Frågan är hur jag ska kunna somna nu?

Julfriden lägrar sig

Är det bara som jag inbillar mig - eller är det mitt nya liv - men det känns som om arbets- och nyhetstempot börjar dämpa sig. Å andra sidan börjar väl jultempot öka - och det är svårt att låta bli att dras med - fast jag inte har någon anledning till det.

46461-800

Så här julmysigt hade det ordnat det på Ormbergets Restaurang idag. Fast det var allt annat än lugnt - har aldrig sett så mycket gäster där någon gång. Men det behövs säkert - lunchtimmen är kort.

Och "liten" blir chef - Grattis till
Mats Ehnbom - lillebror till min fd granne Janne med efternamnet Enbom. En av de första intervjuer Mats gjorde som praktikant på Kuriren var med undertecknad. Mats skrev - liksom sin bror Janne - på ett sätt som gjorde att man kände igen vad man sagt. Själen var liksom med. Synd att det ska bli "byråkrater" av såna goda skribenter. Men det är förstås en fjäder i hatten - så Grattis, Grattis!

Och Sture kliver vidare i mediabranschen - och ska nu blir TV-direktör. Ser ni hotet nu - med samägda tidningar och dessutom TV? Annonsbladsmarknaden dominerar de redan via NSD.

Tvättmaskinen snurrar - och jag ska lägga mig på mage och spana in TV.

PS/tack föresten för fina julböcker och cd-skivor. Elvis med christer Sjögren kan jag nog snyfta till i jul/DS
Pep iväg!

Så pep den här dagen iväg också - otroligt fort. Vi träffade NSD utanför byabutiken halvtio och det gav följande resultat. Min barndomkompis Christina var med också även om hon inte syns på den här bilden.

Hon är för övrigt ordförande för Skurholmens socialdemokratiska kvinnoförening - men bor i Sunderbyn. Lite udnerligt som Elisabeth från NSD uttryckte det. Men det finns visst numera bara 4 kvinnoklubbar i stan - som innehåller folk som bor lite här och där.

Kanske dags bör namnbyten - till blomnamn kanske. Vad sägs om Socialdemokratiska kvinnoklubben Blåklinten?

Efter "affären" hann jag med både Kvartersakuten och kommunhuset. Sen en dryg timme på jobbet. Och så en lång lunch med vännen Rolf. På Ormberget där jag tilltalades som pensionären av restaurangägare Åberg fd kommufullmäktigeledamot för moderaterna. Och före detta man till en kompis till mig.

Nu är jag tillbaka i selen - och har hunnit ha besök av Lisa Edfast - som hämtade 300 flygblad för utdelning på Bergnäsets villaområde.

Min bästa tid är nu!

Vad ljuvligt det är dessa mörka morgnar. Det ar någon på polisstyrelsen igår som förbannade mörkret och längtade till fredag då det tydligen vänder.

Folk tror att jag skämtar men jag gillar verkligen dessa decemberdagar då det är mörkt hela dagen.

Vill bara påminna Stefan Tornberg om att han lovat att motionera om att Tjugondaknut ska flyttas till sista februari - så vi kan ha hjälp av julen för att överleva de tråkiga januari och februari. Då det äckliga kalla ljuset återvänder. I mars är det okej igen med ljuset - då finns det hopp om att solens strålar tittar fram och till och med ger en hint av värme.


Snyggt jobbat, polisen!

Den här härvan med 6 gripna kommer säkert att lösa många av  de klädstölder som skett senaste tiden. Mönstret har ju ju varit liknande.

Nu kan jag hoppas att Gunders son får igen sina jeans till den nyöppnade affären.

Och ett bra exempel på den nya organisationen där polisen samarbetar mer över kommungränserna - denna gång var det Luleå som behövde förstärkning.

Och kände jag inte igen henne - Anna-Liisa från Kvantum - har vunnit över börshajarna som det uttrycks. Grattis!

Och vilken affär till att ha tjejer med både tur och skicklighet. Anita Brolin vann ju en massa pengar häromdagen - till glädje för familjen som ska få åka till Thailand.

Och när jag är inne på Grattis-spåret så gratulerar jag alla Daniel jag känner - inte så många kanske - men Daniel B och Daniel C kommer jag i alla fall ihåg på raken.

Och ett grattis till mig själv som får försöka ta det lite lugnt på morgonen. Ska vara strax efter 9 vid Ica affären i byn och träffa NSD.

Sen bär det av till expen - och jag ska komma ihåg att passera Kvartersaktuen med urinprovet och kommunhuset för att justera.

Uppe i natt

Klockan två på natten kan man antingen ringa in din radion och tävla - vilket Anna-Greta Svedberg gjorde. Jag vaknade och var upp vid två-tiden och vem hör jag på radion om inte Anna-greta Svedberg från metropolen Persön!

Och själv blev jag sittande uppe och kolla nättidningarna. Den som liksom jag gillar bilder från Nobelfesten - rekommenderas
Svenska Dagbladet.

Fast DN har också ett bildspel med betygssättning - men den var snäll. Om drottningens kreation är väl det snällaste man kan säga att den ser ut som en hyllning till munkarna och demokratirörelsen i Burma.

Godnatt  - nu ska jag sova två timmar till.

Det blir ingen jul i år!

Polisstyrelsen höll på till nästan halvfem idag - och i vanlig ordning blev jag ordinarie. Kan inte påstå att intresset för att fullgöra sina uppdrag i  polisstyrelsen är särskilt stort.

Alla gånger jag varit med - jag som egentligen är ersättare - har jag fått tjänstgöra. Och de gånger jag inte varit där har styrelsen inte varit fulltalig.

Idag var jag "moderat" tror jag.

Ointresset kan jag ha viss förståelse för. Det är speciella rutiner inom såna här statliga myndighetsstyrelser. Till exempel förväntas vi ta en budget  för 2008- förvisso endast en rambudget - med bara några siffror nedtecknade. Utan prognos för utfall eller jämförelser med tidigare år. Eller med några som helst "nötter" med förklaringar vad miljonerna innehåller. Vi ska dock betänka att det är en budget uppåt 400 miljoner kronor!

Idag blev en ledamot som bad om en protokollsanteckning avspisad med att ordföranden sa sig äga protokollet. Synd att jag inte delade hennes uppfattning i sak - jag hade aldrig accepterat ett sånt dikatatoriskt uppträdande. Se upp "sockenljuset" - det här uppdraget har jag inte avsagt mig! "Fd sockenljus" ska det förstås vara.


Nåväl - jag kan väl lika gärna läsa polisstyrelseprotkoll i jul - eller några ännu mer upphetsande protokoll - det blir i alla fall ingen jul i år!

46461-798

Redan i går anade jag det - jag sökte och sökte - men detta Morgon knäcke var det närmaste jag kom.

46461-799

Och i ikväll fick jag det bekräftat - det blir inget skinkbröd till jul. Wasa har försökt en gång tidigare - men då blev opinionen för stark. Men nu har man dolt detta till bara knappa två veckor till julafton. Loppet är nog kört.

Bästa tips hur man får bort vallmofröet från MorgonKnäcke mottages tacksamt. Fast det spelar nog ingen roll - det blir aldrig detsamma som med Veteknäck!

Aldrig detsamma som med Thore Skogman blir det aldrig heller. Thore Skogman har avlidit blott 76 år ung. I tonåren ansåg vi honom nog som hopplös - men det var glädje i hans låtar. Så han kommer nog att stå för "glädje bortom graven".

Ikväll ska jag bara njuta av Nobelfesten - men lika trevlig som min i torsdags blir den aldrig!


Perfekta jag!

Hinner inte skriva många rader. Doktorbesöket började med en väntan på tjugo minuter. Fast snälla doktor Michael kom med en kopp kaffe. "Du får säkert inget av Jan-Erik" och då tänkte jag minsann här blir det nog inga goda nyheter.

Fast det blev det hjärta, lungor, höfter, knän, ländrygg och bäcken utan anmärkningar. Ländryggen till och med lite bättre än normalt för din årgång, som doktorn uttryckte det. Perfekta jag!

Fast skämt åsido så är det skönt att kunna utesluta detta i alla fall - fast varför är det då undrar jag förstås.

Jag hann en sväng till PTU - eller rättare sagt var det rätt mycket kvar av det sammanträdet - och en viktig och intressant information om projektet Luleå 2050.

Nu har jag varit en stund på expen och nu är det dags att vandra iväg till polishuset för sammanträde.

En hyfsat inrutad dag

Morgonen har varit som alla andra måndagmorgnar - underbar. En hel vecka framför mig. Mycket enegi uppladdad under helgen - som varit nästan arbetsfri.

Det är väl därför jag ligger före i tidsschemat på morgonen.

Väldans mycket sport i helgen - jag gläds åt alla framgångar. Det är väl det som dominerat min vandring på nättidningarna.

Dock kan jag fundera om det är så klokt att 
politiken som ska avgöra huruvida en tackling är regelvidrig eller ej? Jag känner inte Blomdahl - men inbillar mig att han inte är någon större "idiot" än någon annan. "Som de gamla sjunga kvittra det unga" - det är väl därför inte konstigt att hejaramsorna på Coop numera handlar om att hosta på domaren! Efter Mårtens uttalande kan de säkert lägga till "idioten domaren" också.

Fastnade dock vid en annan sak också - som ständigt är aktuell. Kameraövervakning som jag tror kommit för att stanna. Överallt där det prövats ger de resultat i mindre skadegörelse. Senaste exemplet var Bergviksskolan där jag hade nöjet att vara förra veckan.

Själv har jag kapitulerat. Kamerorna har en uppgift att fylla. Men det som är viktigt ur integritets synpunkt är ju hur material kan hanteras. Om det sitter någon könlös teknikmojäng och övervakar mig spelar det ingen roll. Det som kan kränka min integritet är ju hur sen sen används. För övervakning inne i affärer behövs inget tillstånd och det finns förmodligen inga regler för hur material kan användas. I alla fall har jag sett hur man inne i en butik suttit och spelat upp bandet inför publik. Vilket innebär att jag som varit närvarande i ärligt uppsåt men som råkar figurera till exempel vid ett rån oförskyllt kan kopplas samman med det.


Jag är inte riktigt säker på att det är integritetssäkrat material ur tillståndskrävande inspelningar kan användas.

Det är nog här krutet måste sättas in. Övervakningskameror som "äter upp" sitt eget material inom en inte allför lång tidsrymd!

Nå nu har jag snart "ätit upp" mitt tidsöverskott. kan bara konstatera att förutsättningarn för en vit jul är goda idag. 10 grader kallt, snömodden bortplogad och igår såg jag på väderkartan att viss vit nederbörd är att vänta.

Själv ska jag hämta mor för transport till staden. Lämnar henne på Hermelinen medan jag själv åker till det inplanerade läkarbesöket på Kvartersakuten. Ska dyka upp på PTU så snart jag är färdig där. Efter lunch väntar Polisstyrelsen.

Kan nog förväntas höra av mig vid lunch!


Frida Hansdotter!!

Oj, oj. oj som dom säger på TV. Hoppas det håller för Frida Hansdotter som gjort ett fantastiskt lopp. Som sämst 13:plats vilket är personbästa.

Vi håller tummarna för henne och Borsén.


Och sen sover vi gott!


Feldömd - ha, ha!

Ja jag genar ju ibland - feldömd? ska naturligtvis bara felbedömd!

Men ingen felbedömning alls att det skulle vara en god middag hos mor - det var det. Hon är verkligen en riktig dängare på att fixa god mat - och numera också med lite smalstuk - fast jag undrar om hon ibland inte glömmer om den där lilla skvätten creme fraiche som hon avrundar med?

Och nu verkar svensk flytet vara slut - jag var till köket och slapp uppleva Anjas uråk live. Men sen kom ju PH och gjorde något konstverk.

Men vi har två kvar att hoppas på - Borsén ligger väl fortfarande bra till - och så har vi någon kvar vars namn jag inte kommer ihåg?

Höres.

Feldömd marknad?

Nog måste väl Aftonbladet fullständigt ha missbedömt nyhetsvärdet av vad en trio partiledarbarn har att säga om hot mor politiker. Det är ju fullständigt klart att det bara kan vara gammal skåpmat.

Fast jag måste säga att det ändå kittlar vem Kalle Backeús är son till. Sahlin och Bildt är ju tämligen transparent men Backéus?

Nu finns det väl enklare och billigare sätt att ta reda på det än att bli medlem i Aftonblandet Plus.

Fråga här på bloggen till exemepel?

Smickrande var namnet!

Jag kunde inte sagt det bättre själv - om Mugabe knyter näven mot Sverige är det just inget annat än smickrande.

Och tjejerna i skidskytte - smickrande. Tredje plats med känning på tvåan.

Och dessutom var namnet AVA och ingenting annat på Mariannes barnbarn. Tyckte det men tänkte jag hörde fel - det andra som jag skrev är ju liksom vanligare.

Julmarknad och Kvantum

Både föräldrarna följde med till slöjdmarknaden på Folkhögskolan. Vi gjorde affärer med byns egen Laila Wikström förstås.

Men roligast i alla fall att träffa folk. När vi var på väg hem mötte vi tant Valborg - min barndoms posttant - som aldrig blir något annat än just "tant Valborg" i min mun. Med dotter Anita som var kusin Kerstins bästis i tonåren. Hon konstaterade att jag "vuxit" ikapp henne - på den tiden var jag alltid för liten för att få vara med.

Och så fröken Kerstin - Larsson - men född Thurfjell. Både jag och Jens har haft henne i småskolan,

Tyvärr missade jag att fota dessa möten - men jag passar väl på att lägga in bilder från när Kestins bror Sture hälsade på mor och far i går.

46461-794

Sture bor numera i trakerna av Bollnäs - men gör alltid mycket uppskattade besök hos mor och far när han är "hemma" i Sunderbyn. Här med sin norrbottensspets Morra och en orakad fader Yngve.

46461-795

Och så har jag hunnit med en handlingssväng till mor - skulle ändå in till jobbet och hämta morgondagens sammanträdeshandlingar.

På fotot det fantastiska ungdomarna som står och samlar in pengar till Röda Korset. Hon till vänster köpte jag min bamsekram av igår.

46461-797

Och om ni inte skvallrar det för någon så hann jag en sväng till slöjdmarknaden igen. Måste vara hemligt för jag köpte en julklapp.

Och här är "gymnastikfröken" Marianne Wilhelssom på bild med sitt barnbarn Alva (om jag nu hörde rätt på namnet), Försäljerskan - en som sålt hatt till mig tidigare - klämde mössan på barnet och betygade hur väl den passade och hur varm den var! Men det visade sig att barnet med föräldrar bodde i Australien - så försäljningstricket värme kanske inte var det rätta!

Nu ska jag läsa lite handlingar - och sen är jag bjuden på middag hos mor och far. Vilket också Jens med familj är.

Vimmelbilderna!

Fast först måste jag få fråga - vem tusan är Morgan Lundin? Rätt svar på tidigare inläggs Lundin var ju Anders!

46461-785

Om jag inte vetat namnet på dessa herrar hade jag kallat bilden för "Förbrödring" - efter de hårda ord som utväxlades i samband med den så kalla jaktaffären hos länsstyrelsen. Fortfarande lite sluggerställning på kroppsspråket - men jag kan intyga att stämningen var god.

46461-786

Mannen till vänster är ett sånt där 30-års syndrom. Namnet är bara borta. Men sen är det äkta paret Staffan och ´Camilla, Nygren respektive Hansen.

46461-787    46461-788      46461-790   46461-791   46461-792

Här får ni ta fram förstoringsglaset och se om ni känner någon. Kan avslöja att yngsta deltagaren finns längst ut till höger. Och apropå adel, präster, borgare och bönder - då harmar jag mig att jag inte kom ihåg att ta ett foto av den trevlige gymnaiseprästen - Stefan Widman - som jag satt och pratade med en stund.

46461-793

Och som ni ser har gossarna nu sänkt garden och ser varann i ögonen. Det bådar gott för bådas julefrid!

PS/ yngsten hamnade längst ned till vänster vid publiceringen/DS

Namnafasi?

Lundin (vars förnamn jag passande nog tappat bort sen jag såg artikeln) "kommer nu ut" i Expressen och meddelar sina svårigheter att komma ihåg namn. Namnsafasi kallas det. Även Babben säger sig lida av det - fast hon vet inte säkert om det heter namnafasi - men vi kallar det så säger hon.

Väldigt passligt för mig mig att få detta. Ska lägga ut bilder från gårdagens julglögg men insåg att det fanns folk jag känt och hälsat på i 30 år som jag inte kommer på namnet på. Ibland klarar jag förnamnet eller efternamnet. Men det ser ju ut konstigt att presentera en del med förnamn och andra med efternamn, Eller någons fru respektive man. Då gäller det också att få det jämnt fördelat så att det inte blir ett genusperspektiv på det hela - vem som är "bihang" eller inte.

Problemen är inte nya. Det har krävts en del kreativitet för att få till bildtexter här på bloggen - fast oftast är det ju nära släkt eller partivänner och dit har bara "namnafasin" nuddat lite än.

Nu är det här ju en företeelse som funnits i alla tider och främst drabbat äldre personer. Jag tror det alldeles klart påverkas av stress också.

Det kan ta sig lite olika uttryck också. Faster Lisa kunde börja räkna upp halva släktens - eller i alla fall närmaste familjens - namn när hon skulle tilltala någon av oss barn. Och särskilt om hon har arg. Vilket stärker min teori om att det också är stressrelaterat.

Själv var jag extremt "namnkunnig" fram till jag fyllde 45. En rätt traumatisk period i mitt liv förändrade detta radikalt åt fel håll!

Idag har jag sovit för länge - till halvåtta. Så nu måste jag först rigga för besök på Slöjdmässan på Folkhögskolan - eftersom jag erbjudit mor och far att följa. Och jag sa 10 - å då är det klara 10 om de ska med.

Så ni får se om vimmelbilderna kommer före eller efter slöjdmässan


En brokig blandning

Ett samhälle i miniatyr - alla var dom där - hos Tornbergs på julglögg. När jag och Thomas kom strax efter tre så var stugan full - ja inte onykter utan varje stol var upptagen.

Vi tänkte Thomas och jag - att om vi gett folk en timme - och kommer då så skulle de väl haft vett att gå hem och ge plats för andra. Men rena ketchupeffekten hade det varit - först nästan ingenting alls och sen allt på en gång - eller alla kanske man säger.

Adel, präster, borgare och bönder - ni ska få se dem senare - men nu måste jag vila - även det roliga tär på kroppen. Usch - det låter mycket värre än det är när jag sätter det på pränt.

För det blir en varmt lycklig kropp som vilar. Thomas och jag följdes till Kvantum och handlade - några stannade mig inne i affären och beklagade att jag skulle sluta.

Och så vid utgången vid kassan kom en man stegandes framemot mig - mycket målmedvetet och bestämt: "jag är inte folkpartist ( jag riktigt hörde hur rysligt det skulle vara) men du ska få en kram för allt bra jobb du gjort". Vilken värme i kroppen - till Thomas frågar om han var riktig nykter. Och det var han!


Och det var en lisa för kroppen (heter det så när det är bra?) när Mats Emanuelsson tidigare idag (faktiskt också på Kvantum) kom fram och tackade för allt jag gjort för Kooperativ Valborg. Jag tror han tänkte på att jag faktiskt fick frågan om lokaler till hunddagis att vända!


I alla fall känns det gott i kroppen - hoppas Anja ska värma oss med goda svenska resultat om en stund.

Bilder senare - idag eller morgon!
-


Njuter av sporten

Vilken sportlördag. Damer och herrar längdåkning - och så nu skidskytte. Heja Calla - en tionde plats - fortsatt framgång. Och ett ganska nytt stjärnskott Anna Hansson som femma. Härligt

Skidskyttet är speciellt - till och med kommentatorerna är speciella. Härligt när röstläget går ner till viskning som för att inte störa skyttarna.

Inte så bra för svenskarna tydligen. Men det svänger snabbt i skidskyttet.

Lite frusterad blir jag av att jag hinner så lite - inga snabba ryck precis. Blir alibi för att sätta mig framför TV:n och vila lite. Men nu ska jag göra mig färdig för att dra mot stan. Städ, tvätt och plock rymmer inte så att säga.

Inte miljöpartisten

Såg som hastigast i går rubriken att Peter Eriksson gjorde polisanmälan. Nu var det inte miljöpartisten som jag trodde. Men en förfärlig historia - om det verkligen är tullen må jag säga att det hugger ytterligare en stor bit av mitt förtroende för samhället?


För att inte tala om den här historien - som kan ge kräkkänslor vid blotta åsynen av ett köttfärpaket. Men det gäller att vi besinner oss - eller använder kraften till att förändra. För alldeles klart börjar det bli för mig att det inte bara handlar om ICA och inte bara om köttfärs. Och inte ens bara om charkuterier - även om livsfarligheten kanske är störst där. I möten människa till människa är det fler än charkuteristen som berättar.

Men nu ska det bli roligare och festligare. Bilder från julstuket.

46461-774

Kjell, Karin, Sofie från vänster sett. Kickis mamma och Kickis Anders och längst till höger en kompis till Sofie. (jg inser plötsligt att jag inte kan alla på ett folkpartimöte - många nya vänner - kul)

46461-775

Och här har vi Kicki och Ola som fixar påfyllning.


46461-776

Och här är det faktiskt bara Nisse och Lars som jag klarar namnet på. Nej föresten närmast kameran i turkosblått är Klas.
46461-777

Och här var vi då gänger från andra hållet. Thomas, Katarina, Klas och så är det Klas flickvän och ytterligare en tjejer vars namn jag inte klarar.

46461-778

Soffgänget - med Elise med ryggen mot kameran. Och av gänget i soffan klarar jag bara namnet på Eira. Hon vars knän ni ser återkommer.
46461-779

Och här är det Oscar som är i fokus för mig. Han hade en laddare att låna ut. Tjejerna till vänster Elise och Ylva. Och så Johan till höger i bild.
46461-780


Och här hon med knäna - vilken fin bild, Gerd!

46461-781

Och soffgänget igen!


46461-782

Och här veteranerna Nisse och Els.


46461-783

Sofie med kompisar.

46461-784

Och så Ylva och Elise i ett arrangerat foto. Om ni lovar att inte berätta det för nån så har Ylva och jag en överenskommelse. När hon skriver så där vackra ord om mig som på kommentaren tidigare - då får hon ytterligare en publicering.

Många bilder blev det men jag behöver träning.

Nu ska jag åka till föärldrarna med tidningen - och där har jag bytt till mig kaffe. Börjar lika svarjobb det här!

Sen blir det ett sjok med tvätt och städning - det går så sakta för mig med den stela kroppen. Men jag ska ta det lugnt för idag har jag tänkt besöka en av mina favoritcenterpartister som tillsammans med sin hustru bjuder på glögg. Och Thomas också - bara så att Du vet om Du råkas läsa detta!


Riktigt kul julstuk

Ett trettiotal folkpartister inkluderande en del vänner och bekanta - icke partiregistrerade - äntrade expen vid 17-tiden.

Gerd och Els hade förstås "girlangat" och fixat julstämning. Själv drog damerna på basket redan vid halvsjutiden.

Själv har jag nyss kommit hem efter att ha gjort en Kvantum för mor och far.

Tack vare Oscar så har jag några foton i min telefon - han hade nämligen en laddare som ser ut som en "dynggrep" - vilket krävs för den modell Ericson jag har.

Dock är jag väldigt trött i kväll så vi får se om bilderna får vänta till i morgon. Jag håller på att lära mig en "manjana" beteende.

Sämsta bild

Har ett bidrag till tävlingen underligaste bilden. Från Nobelfesten.

46461-773

Vems arm är detta?

Julstuk

Julstuk på after worket ska det bli om en stund. Annars har det varit mycket stök idag - med både det ena och det andra.

Och så här ser tomten ut i folkpartihuset.

46461-772

Dyra grodor!

Det blev dyra grodor för Chrunak. Förlorat jobbet och så böter 14 000 spänn.

Det kanske är tur att vi inte har någon disciplinnämnd i politiken..

Lite festbilder

Förstås blev det mest suddiga bilder - men här kommer några i alla fall.

46461-764

Här står 8:orna - som svarar för det praktiska runt hela arrangemanget - och bjuder på välkomstdrinkar.
46461-763

Och här en lärare (till höger) med någon (förälder kanske) som bara deltog i förvimlet. Notera det fina drinkglaset som hade sockerfrostkant och stjärnfrukt.

46461-765

Här redogör "kungen" för programmet och ber deltagarna bege sig till de dukade borden.

46461-766

Vimmlets yngste deltagare - vars namn jag inte uppfattade.

46461-767

Här är det "drottningen" och "kungen" som ska ta täten till matbordet.

46461-768

Och här är honnärsbordet - själv satt jag längt till vänster. Notera bilden av Alfred Nobel i bakgrunden.

46461-769

Och här har övi en av "nobelpristagarna" - Anna Hellgren - som fick priset för ett fint bildspel med bilder från Luleå.

46461-770


46461-771

Och efter den inledande valsen av "drottningen" och "kungen" så var det ungdomarnas tur att släppa loss.

En fantastisk festkväll med fantastiska elever och fantastiskt personal. Fantastiskt att just jag fick vara med.

En toppenskola helt enkelt - så lyckas vi inte fixa en högstadieskola i Antnäs så hoppas jag mina barnbarn får gå här.

Ur led är bloggen

Det är inte bara vädret som är ur led. Först idag fick jag i väg de tvä senaste inläggen - det jag skrev i går eftermiddag - och det jag skrev efter Nobelfesten igår.

Nu får vi se vad jag kan tänkas hinna med på morgonen - Nobelfesten har gett jätteont i kroppen - och jag har dragit mig i väntant på tidningarna.

De kom just nu - så dagens kommentarer kanske kommer först när jag kommer till expen.

Och Marjatta - det där att plocka ut honom ur drömmen - hur gör man. I natt drömde jag om honom!

Det gör ont, det gör ont!

Men jag har i alla fall varit på Nobelfest i kväll. Precis som för Snövits systrar har jag ont i fötterna också.

Bloggen verkar halvgalen - inlägget jag skrev innan jag åkte har inte publicerats.

Det gör ont,. det gör ont - Luleå hockey förlorade ikväll - mot Södertälje - jag trodde det var mot Djurgården - det hade inte gjort lika ont.

Få se om detta går ut i "rymden".

Lite foton ska ni få sen - från en underbar Nobelfest!


Smälta ner långsamt

Vilka fantastisk foton som är med i Kuriren tävling om bästa bild. Det får bli någon form av nedsmältning, utsortering.

Kvar har jag Nr 1 - en klassisk vinterbild av Luleå. Nr 2 och Nr 8 lite mer av det nya Luleå med puls - lite konstnärligt ochså - särskilt 2:an.

Vi sover på saken - och nu ska jag svida om för Nobelfest. Jag ska försöka att få fina bilder till er.

Mårten besök

Dagarna blir aldrig som jag tänkt mig - men ibland blir det bättre. Faktiskt mycket roligare att fördriva en stund pratandes med Mårten från Gällivare än att sortera i högar.

46461-762

Det här är Mårten - en mysig "gubbe" - som tididgare var gruppledare i Gällivare.

Nu återgår jag till näringarna - föresten hörde jag något idag. Att Bo Torbjörn Ek på NSD tar över landstingsbevakning efter Nils Anundby. Nisse som i praktiken slutat jobba - har semester fram till årsskifter någon gång då han blir "panschos" på rikt.

Det är lite generationsskifte över allt.

Fixar-Ylva fixade det

Glömde ju säga att jag fixade garagelampan i morse + mat till pippifåglarna.

Fast sen fixade jag inte att ta mig från bilen och in på expen. Hur glashalt som helst. Eva i huset erbjöd mig sin arm - hon hade broddar - men jag avböjde. Eva är liten och späd och det vore ju taskigt om jag drog om kull henne också.

Så jag snodde Stefans parkering närmast dörren. Hans kusin har ockuperat min parkering err par gånger - till Stefans stora förtvivlan. Så jag kände att jag hade lite att fordra. Och Stefan hann inte dyka upp hemma heller.

En liten
gullig historia hittade jag i Expressen - men det hade väl kunnat bjuda på lite bilder också - där vi fick se Malin kyssa tomten. Ja, alla knep är bra utom de dåliga.


Mina gulliga små blå piller fanns inte på stadsvikens apotek.  Ej heller i staden, mjölkudden eller Sunderbysjukhus. Örnäset hade en förpackning som de ringde och reserverade för mig.

Där var om möjligt än halkigare - men roligt ändå för jag träffade Siri som jobbar där. Och fick höra henne prata finska med en kund. Har inte tänkt på att hon kan det - men född i närheten av Övertorneå så är väl det rätt naturligt.


Nu har jag inmundigat standardlunchen med lättfil, hallon, flingor och flatrökt skinka - den vindelrökta varianten som är bäst.

Sen måste jag ändå skriva det jag tänkte i morse. Lite synd om Chrunak som hade en föreläsning om etik inplanerad - före det hände. Och TV filnade trots att han bett dem avstå. Jag menar visst får man stå sitt kast - men medmänskligt tyckte jag synd om honom. Det lär väl repriseras på samma sätt som kommunalrådet Petersens hyllning av Obol-Bosse. "Formidabel satsning..." eller hur det nu var.

Och när jag nu ändå är ut på "isen" kan jag väl konstatera att Mårten ifrågasätter Yvonne Stålnnackes engagemang i Luleå hockeys styrelse. Kan undra om han sagt något till henne?


Levererar

Utbildningsdepartementet - under ledning av folkpartiet - fortsätter att leverera. Nu kommer en satsning på 1000 nya tjänster för att öka kvinnors delaktighet i högre forskning. Heja Lars Leijonborg!


Annars funderar jag om det nu står 1-1 i ronder mellan Styrman å ena sidan och Bucht/honkamaa på den andra. Efter marknadsdomstolen beslut som nu går emot Styrman.

På väg in till stan idag såg jag en skylt med SWECO. Säkert ett riktigt bra och sunt företag - men hur i all friden kan de välja ett sånt namn. I alla fall för mig blir det direkt negativa vibbar "SVEK.."

Noterat idag handlar om tvättsåpan - jo jag läste den faktiskt trots att jag är rätt less. Det var något i texten som påminde mig om en de skrönor som går om tvätten. Många som håller på med upphandlingar är alldeles övertygad om att kammarrätten (tyvärr) kommer att döma till Långseles fördel. Och det är möjligt - men att skälet till att länsrätten dömer fördel Boden skulle vara att Norrbottens sjukvårdsparti är extremt överrepresenterade med nämndemän i länsrätterna tror jag inte på. Däremot är det väl lite kuriosa att ett politiskt parti satsats på hårt på just nämndemannaplatser - där många ifrågasätter att just de politiska partierna ska utse dessa?

Tyvärr fanns ingen länk till Noterat idag - trots sök med 100 träffar på "tvättsåpa"

Skrivbordet är riktigt tomt nu - återstår att gå igenom de flera decimeter höga luntor som uppstått - och lista en prioriteringsordning.

Nu måste jag dock sticka till Apoteket och hämta mina små blåpiller (låter skumt) fast jag är ensam här. Blir en lapp på dörren som hos frisören hemma i Sunderbyn när jag var liten: "Kommer strax" vilket ibland kunde bli flera dagar beroende på dagsformen.

De små, små detaljerna!

Jag blir glad när jag ser att Fixar -Frasse - eller Fixar Anders som han heter här - kommer till nytta. En motion från folkpartiet som bifölls och som nu verkar vara till glädje för pensionärerna.

Någon gång kanske jag får tid att gå tillbak i protokollböcker och se vad man bidragit med under åren. Med en kompakt vänstermajoritet under alla år så har ju många kloka förslag från oss ratats - även om det ofta varit en väckarklocka för majoriteten som kommit tillbak med det senare i någon annan form - och som om de uppfunnit "hjulet" själva.

Jag förslog ju att den populära isbanan - som folkpartiet är förälder till - skulle kunna uppkallas efter mig. Fick Olga Bardh ett konferensrum i Kulturens Hus uppkallat efter sig - så kan väl jag. Fast jag kan ju undra om man kom ihåg att hon varit stadsfullmäktige för folkpartiet när det bestämdes - hon var ju första bibliotekarien också!

Nu dyker alkolåset upp i mitt huvud också fast det inte var meningen. Jag träffade en taxischaufför som påstod att det inte var fixat än. Trots flerdubbla beslut inom kommunen.

Men det kan väl inte vara möjligt?

Och nu är det så att jag ska vara Fixar-Ylva på morgonen. Så hålla alla tummar att jag inte faller av trappstegen. Ska göra ett försök att byta knutlampan på garaget hemma hos far. Han är lite yr och bör inte kliva - och jag är synnerligen stöpplig - så frågan är för vem det är mest riskfyllt?

Expen som gäller idag - och både kommunala uppgifter och partiarbete.

Men sen blir det Nobelfest ikväll- Det ni! Men jag hörs innan dess!

Och så ska det bli lite solrosfrön till fåglarna. Fröautomaten var tom i går kväll såg jag.


Tema tokigt!

Förra inlägget - Jag också! - skrev jag förstås innan jag åkte härifrån klockan 12.40. Men tydligen missat publiceringen.

Tokigt också på Skatteverkets utbildning. För min gamla jobbarkompis Ulla-Stina bekräftade det tokiga i att ett ungdomslag som samlar ihop pengar och åker på något läger ska redovisa eventuella middagar det bjuder sig själva på (dvs av deras egna insamlade medel) som inkomst på en kontrolluppgift. Fast är det bara en måltid så att det håller sig under 100 kronor klarar de sig.

När mina förtroendevalda från länet kommer till en länssamling får vi betala dem den skattefria ersättningen om 18 kronor per mil (fast vi betalar tom mindre) men om fotbollsspelare i division 5 åker från bostaden till hemmaarenan och tränar får de inte milersättningen skattefritt.

Hallå regeringen - skattelagstiftningen för ideell verksamhet bör nog ses över. Enklare regler för de "små" fiskarna och riktiga fångsredskap för de "stora fula" fiskarna., tack.


Nu ska jag skicka iväg en utskick till medlemmarna i Luleå som jag lovat Karin och Johan att fixa. Och sen bär det av till Kvantum - handla till mor och far. Och sen hemresa faktiskt!


Idag har jag extra ont i kroppen. Jag har klagat på att den antiinflammatoriska medicinen inte gjort särskilt stor verkan. Men nu har jag slut sen två dar och läget har försämrats - så kanske den har lite effekt i alla fall.


Jag också!

Stor konkurrens bland många "hjältar" men av samma skäl som Stefan röstar jag på Jan-Olov/Madeleine som Årets Norrbottning. Har redan röstat - gör du det också!

Annars har förmiddagen bara rusat iväg som vanligt. Har hållt på en stund med processen att välja ny gruppledare - det handlar ju egentligen om en ordinarie och en ersättare i kommunstyrelsen - varav en också ska vara gruppledare.

Marianne från kansliet efterlyste reservationerna - och dessa var just okejade av övriga fullmäktigegruppen. Så som jag sa till Marianne: "säg det inte till någon men jag har musen i handen så jag ska skicka med en gång".


Nu ska jag slinka ut och fixa mig något salt till filet - och lite sockerersättning som också är slut.


Klockan 13.00 ska jag vara på Hotell Nordkalotten på Skatteverkets arbetsgivardag. Trodde jag skulle få njuta av svärdotterns sällskap men Sara var sjuk och hemma från skolan.


Alkohol, narkotika och misshandel

Det är en skam för svenska kriminalvård att det nu konstateras att det i våra fängelser finns hur mycket av alkohol, narkotika och misshandel. Till och med på de säkerhetsklassade anstalterna!

Det är obegripligt för mig och alla andra utanför "murarna".

Det blir snart tantbrist i fullmäktige - nu slutar även
Anna-Greta - i Östmans krönika idag. Och jag visste det sen i torsdag men har kunnat hålla någorlunda tyst. Inte för att hon sa att det var hemligt eller så. Fast tråkigt om det ligger osämja (?) bakom - det har varken centern eller den samlade borgerligheten i Luleå råd med.

Sen kan jag lugna Camilla - alla partier i fullmäktigte vill bygga på Lulsundsberget - till och med Miljöpartiet som nu ändrat sig från översiktsplanearbetet. Det vi har synpunkter på är HUR det kommer att byggas vilket också Lennart Lindström hade. Han var ytterst besviken på den skiss som Lulebo och HSB tagit fram, Den stadsbyggnadskontoret i all hast tagit fram var mycket läckrare. Dock gick Lennart med på att begränsa entreprenörerna till HSB och Luleåbo. Lennart - som liksom Camilla nu - satt i Lulebos styrelse och hade stor tilltro att de skulle spänna musklerna och komma tillbak med  mer spännande förslag. Vi är ganska många som inte tycker att de gjort det.

Nu är det så att det bubblar i magen av många fler tyckanden - men jag har en plikt att utföra. Kusin Kerstin ska skjutsats till lasarettet (svårt att lämna detta begrepp) för att operera en tå.

Dagen i övrigt ska delas mellan expen och Skatteverket. Det senare innebär en information om nyheter runt arbetsgivaransvaret.


"Jäkla" Rakel!

Nu har jag snart tömt pepparkaksburken - helt underbara söta spröda - hon påstod sig bara ha skurit från pepparkaksdegen.

Så bagardotter jag är ska jag inte ens försöka - förödande för garderoben som redan skaver i midjan.

Ingen träning sen i våras!

Själv väntar jag på vattengympa på remiss sen en månad!

Mor på ultraljud på hjärtat sen en månad - beställd att utföras inom 14 dagar!

Far på remiss till hudkliniken sen nästan ett år!

Tack till Kent Ögren för att våran vård inte är privatiserad!!

Grannar - mitt nya liv!

Alltså tänk er - det ringer på dörren! Inte Jehovas klockan åtta på kvällen! Nä. min nya grannfru med nybakade pepparkakor. "Det är ju synd om dig" säger Rakel.

Och så får jag förklara att det nog inte är så synd om mig. Möjligen för att hon kommer med pepparkakor - och jag kan nästan inte hålla tårarna tillbaka - och inte alls fingrarna från pepparkaksburken.

Tur jag inte har ädelost hemma!

Fast ärligt...

slagfältet symboliseras av ordningen i min lägenhet just nu. Det var SÅ jag tänkte när jag började med rubriken.

Ta hand om er!

Anlänt slagfältet

Drog mig ändå vid halvsextiden - gick segt från förmiddagen. På väg in i morse memorerade jag allt jag skulle hinna.

Vid lunch såg det dystert ut - men efter lunch på "pojkstället" fick jag energi. För övrigt fick jag en fundering om det verkligen är nödvändigt att polisen bär så mycket i sin livrem. Kan det vara riktigt bra för höfterna? Och då undrar jag verkligen hur statistiken ser ut - själv hör jag nästan bara talas om kvinnor som opererar sina höfter.

Fast jag känner en trevlig polis - troligen "panschos" nu - Sven-Erik - som faktiskt gjorde en sån operation - och blev sjukvården evigt tacksam. Jag sänder också honom en tacksam tanke för viss (hemlig - mycket hemlig) hjälp i samband med Stens bortgång. Men klarar jag det 2 månader till så kan jag inte bli känd folkpartist på det heller. Lång näsa!!


Allt nog nu tappade jag tråden igen - inte alls ovanligt - igår stod jag framför en gul, stor, fin postlåda och undrade om jag skulle bocka eller niga? Till jag kom på att breven låg i baksätet på bilen. Så kan livet också vara!


I alla fall fick jag himla mycket gjort i eftermiddags - vilket är ovanligt för morgonmänniskan Strutz - en tillvänjning för mitt nya liv.


Och länge leve och välsignat vare internet och mail - vad vore livet utan det?

Slagfält? - ja just det - det stod en "tanks" framför min garagedörr när jag anlände hit - i form av en liten Mitsubishi (det finns en rolig historia om en som inte kunde uttala det namnet - men jag har glömt poängen?). Det finns inget som kan göra mig så GrrrGrrGrrr som det - alltså inte fatta att om det är en garagedörr så ska nån förr eller senare ut eller in genom den?

Hitintill har jagt fått påkalla lugn - men vänta ni när jag inte längre kan bli känd folkpartist för att jag skäller ut någon!


Hörs!


Bästa "pojkstället"

Eller kanske borde jag säga "gubbstället". Vi skojade när vi gjorde studiebesök hos polisen i början av november att vill man titta på granna grabbar kan man gärna inmundiga sin lunch på Rättcentrum - kan den heta Rätten än undrade jag och kompis Birgit idag. Fast nu kommer jag på den heter En trappa upp!

Så är det - fiskgratäng har jag inmundigat där.

Och apropå fisk så hoppas jag att
krograzzian i helgen så hoppas jag verkligen att de är de fula fiskarna som åker dit - och inte de små som inte råkar uppfylla varenda ruta i spritbyråkraternas formulär. Och skulle de sätta dit någon krog för hembränt skulle jag jubla extra! Det kanske skulle kunna sätta dit en och annan privatperson också - jag tror dessvärre att dessa trådar kan leda till de mest oanade "höjdarna".

Dagens nyhet är väl ändå att Chrunak avgår - och måste han väl gjort magplask tidigare som jag försiktigt frågade om tidigare??

Så nu ska Luleå kommun skriva ett 30-årigt avtal med en förenings vars ekonomiska status kommunen inte har en aning om, en förening som saknar ledning och som sportsligt knappt håller sig över strecket. Ja,ja!


Nu ska jag dricka kaffe i alla fall.


Alla är inte med

Vad roligt att Mårten börjat ha ett och annat inlägg. Här kan vi notera att alla inte är med - inte (S)ture i alla fall. Och (S)tålnacke är med men borde inte vara det enligt Mårten.

Jag skojade på presskonferensen att eftersom s-gruppen redan bestämt sig för att köpa konceptet med Luleå hockey så får väl Karl ägna sig åt att byta in ersättare som har rätt tro i frågan. Faktiskt rätt många som vid senaste fullmäktige viskade i mitt öra vad de egentligen tycker i frågan. De som ville i s-gruppen hade fått information vid lunchtid den dagen.

(Det är fö också svaret till Ano Nym:  ett slutgiltigt ställningstagande i frågan blir för folkpartiets sida klar till kommunstyrelsen den 17 december. Klart är dock redan nu att 11 miljoner - rätt ensidigt till elitsatsning - säger vi nej till.)

Apropå att byta bemanning så är det ju hemskt att normalbegåvade människor gång efter annan ska tvingas utgöra röstboskap i fullmäktige. I frågan om Lulsundsberget där en enig Miljönämnd har samma uppfattning som folkpartiet kommer Miljönämndens ordförande Malin Konrad(s)son ändå rösta för detaljplanen - för vi hade ändå en så bra debatt i vår s-grupp som hon uttryckte det.


Nu lär väl dock Malin skicka tackbrev till åtminstone centern och moderaterna som genom att istället för att ställa sig bakom en återremiss - som haft chans att gå igenom - istället lägger ett eget förslag som är dömt på förhand. Ännu mer anmärkningsvärt genom att deras yrkande är precis detsamma som skulle motivera en återremiss! Fast Luleåbo blir väl glad att det inte blir återremiss. Och det kanske är meningen?


Lite taktiskt får vi väl ändå tillåta oss att vara?

Och nu har jag ett besök som står och väntar på att få låna min dator. Höres.


Kontraproduktivt

Men hallå så kontraproduktivt. Ingen stans har det väl gått så långsamt som inom bildindustrin när det gällt att anpassa sig till miljön. Och nu tror inte Cederschöld att det blir någon svekdebatt om miljöbilar får börja betala trängselavgifter innan det utlovade 2012, Nä. kanske inte men det förtar ju effekten av andra insatser för att miljöförnya bilparken.

Idrott ska vara glädje - därför är Klüfts många utmärkelser rätt. I år håller jag på Kallur - men jag tror att det blir en man med utomnordiskt ursprung. Vilket uttryck föresten - fast alla andra är väl värre typ nya svenskar med mera. Vet faktiskt inte vilket som är politiskt korrekt idag?

Lite trist att försöka skyla över Chrunaks övertramp med att det skulle vara humor. Hur ska vi tro att språk och våldsyttringar vid idrottsarrangeman ska upphöra om vi inte lever som vi lär? Till Chrunaks heder ska sägas att han inte försökt komma med några bortförklaringar vad jag sett?

Det förpliktar - så att jag nästan får lite skrivångest. Länets bästa blogg - solen och värmen har gjort Östman gott. Jag blir nästan generad över lovorden - fast jag måste erkänna att jag blir lite stolt över att mitt engagemang i rättighets- och sociala frågor lyfts av så många. Fast så typiskt att Noterat ännu inte är utlagt på nätet. Men så självgod är jag att den - länken - kommer under dagen.

Och nu törs jag ju till och med berömma journalister. Fick lära mig att sånt skulle man vara sparsmakad med - det kunde uppfattas som om det varit för "snälla" mot en och kunde slå tillbaka. Så jag kan väl passa på att tacka både Anders Köjs och jan Bergsten för trevliga artiklar i torsdags. Presskonferensen blev en orgie av gamla minnen som ramlade fram - därav de väldigt glättiga bilderna. Tack också till fotograferna för roliga bilder!

Ovanstående lägger jag dock inte ut av någon självhävdelse utan för att underlätta för min icke så datorkunniga morbror Sture - som ännu inte hört av sig?

Oj - klockan slår - tiden går. idag ska jag finnas på expen hela dagen - ska bland annat skriva två reservationer från gårdagens kommunstyrelse.


Hörs!


Lugnet var på G

Lugnet före stormen - eller stormen före lugnet hoppas jag väl hellre att det är. Jag fick ett mail från en riksdag(s)ledamot från länet dagen då jag offentligjorde att jag skulle avgå. Han rådde mig att passa på att njuta av rampljusets sken. Och rampljuset har jag verkligen fått leva i dessa dagar. Eller åtminstone fått uppmärksamhet vart än jag dragit fram och via alla olika medier. Ni tycker kanske att jag tjatar - jag har nämligen ingen koll på vad jag skrivit tidigare och inte skrivit.

Men kontentan av mitt skrivande nu är att jag själv trodde att det skulle bli - som man brukar säga - som att pinka i byxorna. Först varmt och gott och sen kallt och jäkligt, Fast om jag får säga det är det i så fall ett långt pink.

Fast mina fingrar är hopplösa; jag bara kom att fundera på om jag tackat Fredrik för hans hälsning - vilket jag hoppas jag gjort och så bara rinner det på.

Nu blir det bara blaj, blaj!

Jag börjar om:

Rubriken var egentligen Lugnet lägrar sig - och då var klockan drygt 16. Karin hade vinkat hejdå för dagen och min sista (senaste) besökare lämnade expen.

Sen ringde telefonen i ett kör - gamla vänner som GA Selberg (han som drog in dig i partiet, som pappa säger) och Inger Schmiedhofer ringde. Och en gammal vän som bott i huset där expen huserar ringde och berättade hur vården fungerade (inte) för hennes man som drabbats av hjärnblödning - eller stroke som vi blir lyckligare av att säga numera. Hon gjorde förstås jämförelse med hur s-ledningen nu vill satsa massor på Luleå hockeys elitlag!!

Sen har vi i nomineringskommittén (som ska föreslå ny gruppledare) träffats och dragit upp riktlinjerna för hur vi ska skapa mesta möjliga medlemsdemokrati inför det valet.

Och tyvärr förlorade Luleå hockey ikväll - riktigt sorgligt för att det var inte mot något av mina andra hands favoriter heller!

Ska blir skönt i morgon att börja dagen i ett hem som förvisso är i fullständigt kaos men där jag bara sticker ut handen och hämtar in morgontidningarna!! Och om jag skulle få för mig att koka kaffe så vet jag var filtrena är!!

Höres!!

Inte helt "kall"

Uppenbarligen är jag inte helt "kall" politiskt än för Dagens Samhälle ringde och ville veta våra åsikter om affären med Luleå Hockey.

Och kommunsekrereraren har i alla fall tänkt att jag ska få göra rätt för mig. Idag hade Lena Bygdemark mailat att jag skulle justera förra måndagens apu-protokoll. Och samtidigt valdes jag till justerare idag också. Två på raken alltså - annars går vi på tur så att säga.

Nu ska jag hasta till kommunstyrelsen.


En liten framgång

APU blev mycket Luleå hockey. En liten framgång rönte jag - av den arten som inte kommer att synas i historierböckerna. Dock tror jag att den kan vara garant för att Luleå kommun inte står där med lång näsa i framtiden.

Nu skrivs det in i avtalet att giltigheten ska vara avhängit att Luleå Hockey även i framtiden heter så.

Nu tycker jag fortfarande att upplägget alltför ensidigt gynnar Luleå hockey och dess elitverksamhet. Det är helt okej att Luleå hockey får äga och driva anläggningen men mindre kommunala skattemedel till den rena affärsverksamheten som elitlaget ju är. Och mer garantier för ungdomsverksamheterna inkluderande hela den geografiska kommunen och andra yttringar än hockey..

Varför inte som alternativ fullfölja istidsprojektet?

Själv har jag startat morgonen som "småbarnsförälder" med att fixa iväg Sara och Lisa till skolan. Inte för att jag tror att tron på tomten återvänder men de var väldigt förvånade att julstrumpan innehöll paket även idag - fast mor befinner sig i Barcelona.

Samtidigt fick jag en lärdom i hur det är att leva på landsbygden. i moddsnö hasade jag mig ned till brevlådan - 100 meter bort. Och tack och lov hade tidningarna kommit.

Men mina kompisar i länet och Jens i Barcelona blev utan tidnignskrönika i alla fall. För nätet behagade inte fungera. Pappereditionen finns i handväskan men gör föga nytta där. Och andra sidan var det mest tomtar och jul.

Fast en riktigt "bomb" dåligt tajmad sådan var det väl - just nu i dagarna när Luleå hockyes
PR-värde för Luleå kommun står i fokus. Snabbt agerat för att rätta till av Chrunak - men hur många läggas sig platt klarar man? Visst har det blåst förr? Eller minns jag fel?

Nu ska jag på presskonferens redan klockan 11.00. Och sen är det ks klockan 13.15.

Västbacken

Västbacken här - tack och lov inte Västbanken som är betydligt mer oroligt.

Färd från Sunderbyn vid 12-tiden. Vidarebefordrade Lisa till en Baby Born party - vilket sedemera visade sig bli en tur på skyltsöndag.

Sara och jag drog till stan. Jag hämtade lite papper från jobbet och hoppas hinna samla mig runt dem i kväll. Torsdag/fredag som normalt ägnas åt detta flöt bara i väg i den allmänna turbulensen.

En sväng till Åhléns fick oss att inse att det var skyltsöndag. Mötte Rolf Nilsén vid kyrkan på väg till jobbet. Som sa sig så snabbt som möjligt drog sig tillbak från den hysteriska staden.

Betydligt lugnare var det ute på Storheden. Sara ville handla på Ica-Maxi vilket vi också gjorde.

Sen har jag suttit i goda fåtöljen med fotpall inlindad i en varm yllepläd - och sett Disneyfilm.

Flickorna utfodrade med mat i omgångar.

Och nu väntar skjuts och hämtning från innebandyträning.

Första advent

Det blir inte mycket datatid när telningarna är här - vare sig för att blogga eller kolla nättidningar om vad som händer i stora världen.

Det verkar inte som om jag gjort någon större förlust - avseende nättidningarna. Det första jag noterar är att
DN i en omröstning undrar om vi ska gå med i EMU. Inte för att jag är så duktigt på teknikaliteter runt EU - men visst är det så att vi faktiskt redan är med i EMU - utom de sista steget som handlgar om valutan - Euro. Alldeles övertygad om att resultatet skulle bli annorlunda om frågan ställdes om Euron. Vi har alla börjat vänja oss att både få och ge Euro.

Nu ska jag tömma telefonen på några bilder från den senaste veckan.

46461-747

Underbar tavla i konferensrum 1 på Sunderby sjukhus. Landstingsgruppens sammanträde onsdag den 28 - dit gick jag efter röntgen. Effektivt och bra. Det var fler deltagare som lyckats samordna läkarbesök med landstingsgruppens sammanträde.

46461-748

Från vänster siluetterna av Thomas och Erik. Sen Jens, Anne, Kerstin och Els.

46461-749

Här syns Enar, karin, Sofie, Gerd, Lisa och Thomas.

46461-750

Hendrik och Thomas - Thomas som lyckats komma med på alla mina bilder.

46461-751

Västbacken på fredamorgon klockan 5. Ett julpyntat och pysslat hus. Här en borg av sockerbitar vars skapare tydligen är Julia - en kompis till tjejerna.

46461-752

Här Änglaspelet och julhyacinten.

46461-753

Sara just nedkommen från vindan - sovtröja med trycket Alla älskar en liberal kvinna - det ska börjas i tid.

46461-754

Och Lisa tränar också - Vasaloppströja.

46461-755

Marcia Franzen - tidigare aktiv fp:are här i stan - numera boende i Stockholm gjorde ett snabbesök i Luleå. Hann med att besöka expen.

46461-756

Lördagen innehöll förutom badhuset förstås besök på nya lekvaruhuset Torys R (hur skriver man ett bakvänt R`) us.

46461-757

Lisa bland Baby born

46461-758

46461-759

46461-761

Turbunlenta dagar

Det här blev mer tubulenta dagar än jag någonsin i mitt liv kunnat ana. Nästan besvärande att vistas ute offentligt för där är ofta någon som nyper fast mig i ärmen. Jag har aldrig varit särskilt bra på att ta emot beröm och än mindre höra att någon tycker synd om mig. Det första berömmet - suger jag förstås åt mig - det värmer gott. Och det är inte särskilt synd om mig.

Nuet innebär att vi sovit väldigt länge tjejerna och jag. Jag var uppe femtiden och läste tidningarna men kröp ned igen - mitt nya liv.

Mail från Jens som berättade att han väckt Lotta klockan halvfem och gett henne ett litet kuvert innehållande voucher för resa till Barcelona med boende på ett lyxhotell. Lottas blev förtås fullständigt överraskad eftersom hon trodde de var i stockholm för att göra husbesiktningar. Henns kommentar var typisk kvinnlig: "men hur går det med Saras gympakläder på måndag?"

Nu ska flickorna och jag åka till badhuset sen blir det väl Barnens Hus eller det nya Toys någonting.

Och jag har läst alla kommentarer på bloggen - även om jag inte hunnit kommentera er.