K+W

2011-04-30. kl. 08.00

Yes - jag tillhörde dem som såg bröllopet mellan K+W - fast bara till dom gick in och skrev på "kontraktet" - sen disciplinerade jag mig och åkte till träningen. Det blev alltså 3 gånger även denna vecka - plus premiärturen runt blodomloppet. Nöjd.

Deklaration hos Doris - "arvoderad" med västerbottensostpaj och sen äppelpaj med vaniljsås till efterrätt. Kändes rikigt bra att ha tränat före - även om det säkert inte nollade intaget.

Det blev mera KW på kvällen - fast KV - Kerstin Vestbrant hämtades på Kallax - till ett plan som var försenat med 1½ timme. Vilket gjorde att jag hann förbi jobbet och göra deklarationen för jobbet - hade så när glömt.

Hitintills idag har jag bara hunnit med tidningarna plus lite frukost bestående av köttfärslimpa på norsk flatbröd. Gott. Stillade den vrålhunger jag vaknade med.

Sista ledaren för GB - det smyger han in lite försiktigt i texten - utan att Kuriren presenterat den nya skribenten? Och ledaren tillägnas Ögren - som också har Kurirens etta idag - med att OBS-platserna i Haparanda las ned för att det gått prestige i fajten med Bucht. Det är så man häpnar - gamlingar och andra sjuka drabbas alltså för att Bucht och Ögren leker i sandlådan?!

Mariana har namnsdag idag - förr firade jag namnsdag på denna dag - så nära Marianne jag kunde komma på den tiden.

Dagens projekt är räfsning - bara lite svårt att veta i vilket hörn jag ska börja så att resultatet syns så snart som möjligt. Det ska iaf bli spännande att se om rygg och axel klarar detta - det känns faktiskt så.

Hemkomst

2011-04-29, kl.07.00

Hemkomst först 21.30 igår efter stämma med Kalix Folkhögskola Naturen har inte riktigt vaknat än - även om isen multnat på vattendragen. Såg förvisso två älgar bara någon mil nedanför Kalix - men det var allt i djurväg.

Idag är det hemkomst för kusin Kerstin. Hon har redan sovit i moder Sveas hägn - någonstans vid Arlanda. En ögonshoppingdag i Stockholm - och sen landar hon på Kallax vid 19-tiden. Ska bli skönt att åter höra steg från vindan.

Apropå hemkomst har Kuriren en artikel om Niklas Nordström - i papperstidningen - med rubriken "Jag kan mycket väl tänka mig att återvända" - trodde det var till Norrbotten men det handlade om att återvända till politiken. Jag såg framför mig att (S) äntligen ledsnat på Ögren..


Ingen av nättidningarna - Kuriren och NSD - har uppdaterat sina ettannyheter från papperstidningarna. Om att Länets poliser tjänar sämst respektive att Hotellkungen tar plats i centrum. För NSD:s del kanske det beror på att deras webbredaktör Hans L Olofsson var gästföreläsare vid stämman för Kalix Folkhögskola som jag bevistade igår.

Däremot hittade jag en nyhet i NSD:s nättidning som inte varit i papperstidningen - eller som iaf inte jag sett. Att
Bergnäsbron har hållit stängt inatt i 4 timmar. Fast min minnesbild från skylten är att det skulle vara 29 till 30 - men jag minns säkert fel.

Näst sista (?) ledarsidan med GB idag kan jag tro? Undrar om vi får en presentation av nye ledarskribenten i mogon? För övrigt lustig rubriksättning på dagens ledare "Maten kostar för mycket" - samtidigt konstateras i texten att dyra Matsverige är en myt.

Men media är som oftas motsägelsefulla - igår i Radio Norrbotten rasade Ögren över nya förslaget tll skatteutjämning - medan han återgavs i tidningarna som konstaterande att det iaf handlade om hanterbara summor. Så sant  att skatteutjämningssystem kan benämnas "Det ständiga missnöjets system".

Morgon TV står på och Nord-Nytt ska tala med en statsvetare. Jag har absolut inget emot Simon Matti - men nog undrar jag om vi bara har en statsvetare i Norrbotten? Det är han som får uttala sig oavsett det handlar om viltdelegationen eller Sannfinländarna?

Så kör jag igång fredag - det blir jobb, träning och deklarationshjälp. Innan klockan 19 då kusinen ska hämtas.

Bara små pluttar

2011-04-28, kl. 07.00

Vad härligt det är att jag måste stå och spana och särskilt rikta mig på norrlägen för att överhuvudtaget kunna se någon snö. Mindre än 40 timmar innan kusinen kommer hem . får nästan lust att gå ut och hacka sönder de sista pluttarna - vad snopen hon skulle bli med snöfritt.

Hör på TV om ylletröjor och varma kläder till Valborgs. Och
norrmännen har inte mycket annat att bjuda. Men hyfsat räfsarväder ändå. Jodå jag är SÅ mycket bättre i rygg och arm att jag tror på ett rejält dagsverke på Bärigårn.

Dagens stora nyhet - som kom igårkväll - är Patrik Sjöbergs mörka hemlighet om sexuella trakasserier. Trist att personen ifråga inte har möjlighet att ge sin version - och också få ta sitt straff. Men uppenbarligen har bokskrivandet varit bra och nödvändigt för Patrik - har aldrig sett honom så lugn och harmonisk. Att nyheten är stor förstår man inte minst av att Kuriren uppdaterad den rejält på sin nättidning.

Börjar vara oroväckande många bränder vars orsak inte kommer fram. Hertsön, Porsön och några till på ganska kort tid.

Och nu är det bara att vänta på gräsbrand på Hersökullar - då är det sommar.

Äntligen får man väl säga om moderaternas svängning angående offentliggörande av partiets finansiering. Undrar om KD följer efter - då kanske de skulle kunna bli någon överenskommelse där även S tvingas redovisa direkt och indirekt stöd från fackföreningsrörelsen och andra sossarna närstående organisationer.

En bra dag igår - premiär för "blodomloppet" även om tiden inte var något att skriva hem om. Besök hos kiropraktikern - nu väntar jag på mer resultat?

Dagen började för övrigt med en riktig rolig överraskning. När jag låste upp dörren på jobbet stod där en tjej med en respektingivande schäfer. Visade sig var May-Britt Öhman som var aktiv hos oss i slutet av 80-talet. Nu forskare vid Uppsala universitet - och jobbar bland annat med dammsäkerhet. Så de närmaste åren blir det en hel del jobb i Norrbotten.

Idag ska jag försöka dra ut lite på hemmavaron på morgonen. Ska till Kalix ikväll - på stämma på Kalix Folkhögskola. Efter ett jobbpass på förmiddagen - ska det bli ett rejält träningspass - så ska jag nog klara kvälen också.

Ture och Tyra har namsdag. Grattis!

För övrigt pratade jag med kusin Lars i telefon igår. Utlovade bloggadressen till honom. Vilket nu ska verkställas.

C så det kan gå

2011-04-27, kl. 06.30

Tänk så ett litet C kan ställa till. Kommunalrådet i Gällivare,
Tommy Nyström,  har fått beteckningen C - möjligen inspirerat av att centerpartisten Carola Lidén har en artikel till höger på sidan. Nu är det väl så illa att om ni klickar på länken med Tommys artikel - så har NSD upptäckt fadäsen och rättat till det. Det tycker jag är fusk - lagt kort ska ligga. För övrigt gillar jag Tommy Nyströms balanserade artikel.

Parkeringsavgifter är nästan lika het fråga i kommunpolitiken som sotningen är. Numer får man väl i Luleå inte debattera sotningen sen den är utlagd på entreprenad. Tur de har parkeringsavgifterna kvar. Nog höjer jag på ögonbrynen - och synar - om verkligen handeln skulle ha åsikter om nivån på parkeringsavgifterna. Att de inte vill ha oreglerad parkering har jag förståelse för - men vad är det för fel på parkeringsskivan. Bra att Thomas dammade av det gamla FP-förslaget om P-skiva.

Och NSD de dammar av gamle redaktör Lindberg med den gamla nyheten om en u-båt i Törefjärden. Det fanns en tid då vi som ordnade presskonferenser alltid fick be en bön för att ingen u-båt skulle gå på grund någonstans - och stjäla allt mediautrymme

Kuriren toppar med en nyhet att Ferruforms Vd får 18 miljoner i lönelyft - medan metallarna får 575 kronor i månaden. Före lönelyftet låg han i klass med Folksams vd Anders Sundström. Tycker det är helt horribelt med dessa fantasilöner - ingen kan göra rätt för det. Och inte heller går det att knyta företagens vinster så starkt till en enda - eller en mindre grupp - av medarbetare. Men man kan bara spärra upp ögonen och sucka över eländet.

Kusin Kerstin i "Kullen" fyller år idag - grattis. Kerstin Marianne Grönborg som hennes fullständiga namn är. Vilket gjorde att hon envist påstod att hon hette Kerstin Faster Marianne Grönborg.

Och Engelbrekt har namnsdag - så Kerstins farfar - min morfar - skulle haft namnsdag idag. Gustav Engelbrekt Grönborg - om jag nu minns rätt?

Nu ska jag göra en sista bevattningsinsats uppe hos min andra kusin Kerstin - i morgon landar hon på fosterjorden - och fredagkväll ska hon hämtas på Kallax.

Och idag väntar några timmars jobb, kiropraktiker och om självdisciplinen funkar ska det bli första vändan runt "blodomloppet".

Härligt grått

2011-04-26, kl. 06.15

Möts av en härligt grå och regnig tisdag. Efter en riktigt ledig och lat påskledighet känns det skönt att vrida tillbak till vardag igen. Regnet gav mig anledning att prova småspringa upp till postlådan - 62 steg (tror jag det är) enkel väg är väl en försiktig början. Plus 7 grader - sista snöfläckarna lever farligt.

Uppenbart lite farligt att umgås med tjädrar
som här i Karlsborg. Tur att vi hade den snällare varianten - honan här på Bärigårn. Hon har dock inte visat sig sen skatorna körde iväg henne.

Fick en bra fråga igår - som jag inte har något bra svar på. Om nu fotbollsarrangörer ska få börja betala för polisinsatser vid arrangemang - hur ska vi då se på dessa "äventyrare" som kostar av våra gemensamma resurser? Uppenbarligen hopp över öppet vatten - med skoter.

Och Juholt svarar - har svängt från "inga kommentarer" till att nu bekräfta delar av barsamtalet. Expressen har nu fått lillfingret...?

Annars svårt att hitta något hett politiskt idag. I NSD erkänner sig Peter-Jaan Kask grundlurad - dock utan att skylla på regeringen. Och Kuriren har något tamt om Matland som ska bli Skogsland - enligt jordbruksminister Erlandsson. Svårt att hitta något sting i någon av dem. Kanske inge slump att gästkrönikören Mathias Bred med krönikan "Bye, bye Castro" placeras före huvudledaren i nätupplagan.

Och vem tusan är Mathias Bred? Om man ges plats på ledarsidan tycker jag det är ett anständighetskrav att vi får någon form av konsumentupplysning. Men man kan ju alltid googla - och varför jag la ner flera minuter på att söka på Mathias vet jag inte. Men jag hittade honom på en Kristdemokratlista i Västra Götaland - med 3 personröster. Eller kan det vara en namne?

Teresia och Terese har namnsdag idag - grattis - även ni med andra stavningsvarianter.

Det här inlägget antog nu ett konstigt utseende - få se hur det ser ut publicerat?


Juholt engagerar

2011-04-25, kl. 07.30

Ingen DN idag - konstigt - om den borde uteblivit någon dag så var det väl igår på Påskdagen. Men det kan ju vara så att tidningsbudet firat påsken och har lite sovmorgon. Dock tillhör DN de tidningar jag klarar mig med att läsa på nätet.

På tal om fira så kan jag för oinitierade tala om att Juholt med "kulbo" tillbringar påsken i Istanbul.Expressen publicerar bild från läsare med tillhörande skvaller. Som att Juholt försökt beställa en Dry Martini - utan gin. Det kanske inte varit så dumt - kanske tungan inte sluntit så mycket då.

"Juholt har snackat högt på en bar i Istanbul. Klagat på drinkpriser, snackat skit om partikamrater och hånat Reinfeldt. Har han missat sitt uppdrag tro? Eller också vill han inte bli statsminister" - detta inlägg från Lotta Grönning på FB har förorsakat 108 inlägg under kväll och natt.

Lokaltidningarna innehåller inte mycket - bara det vanliga säsonsnyheterna -
rattfylla i Rutvik, skoterolycka vid Torneträsk - och en lite annorlunda incident - en man på ett isflak.Något annorlund lägesbeskrivning också - mellan Gammelstad och Avan - då det visar sig vara vid Avans färjställe. Lyckligt slut iaf för han på isflaket.

Markus har (visst) namnsdag idag - grattis. "Visst" - för jag hittade en konstig namnsdagssida med även inofficiella namnsdagar - inte mig emot - grattis Elina och Mark också.

Nu ska jag dammsuga - mattorna åkte ut på riktigt igårkväll - nu kan inget hindra mig? Senare under dagen ska det bli en tur ut till Västbacken - har faktiskt inte rört bilen på 2 dagar - viket måste vara någon form av rekord.


Glad Påsk!

2011-04-24, kl. 08.00

Bättre sent än aldrig - GLAD PÅSK - till er alla. Har följt debatten om att påsken inte ska vara glad förrän efter klockan 18 på påskafton.

Skön och vilsam har det iaf varit hela tiden. God sol, god mat, goda vänner. Bättre kan det inte bli.

Nu känner jag mig lite stressad - för det första har jag sovit alldeles för länge idag också. Och mycket ska hinnas med. Har läst/ögnat fars alla dagböcker från 1970 - 2002 - nu återstår 2003-2007. Kan säga att det tar på krafterna att kastas mellan roliga och sorgliga minnen.

Fick ett ryck igår morse och skurade toalett och dusch. Det satte spår även i övriga lägenheten så nu måste jag ägna nägon timme - innan solen - till att röja upp det.

Och inte glömma Kerstins blommor - kryddodlingen särskilt känslig - de har redan fått en dusch för någon dag sen.

Nu ska jag promenera till postlådan och se om det finns någon DN idag - men knappast?


Mysko bil

2011-04-23, kl. 08.00

Papperstidningar är lycka - fast det var lite väl omfattande idag. Tog tid att ta sig genom - till och med intressanta reportage i bilagorna.

Och ett och annat får sin förklaring. En bil på 97:an - väl nedkörd mot diket - men med lite uppfläkt front. Hade tydligen
bordat mot mitträcket - hur det nu är möjligt på en tvåfilig väg i torrt väglag? Antingen så var inte föraren riktigt "torr" eller så tappade hon läppstitet på golvet.

Gårdagen tillbringades i huvudsak ute i solen. Läste fars dagböcker från 1971 till 1989. Inget integritetsintrång - dagböckerna var offentliga även under hans levnad. Användes ofta för att lösa tvister om nsär och hur något inträffat eller ej inträffat. En rejäl nostalgitripp blev det.

Kuriren toppar med en nyhet vars innehålla inte borde varit offentligt - Bodens kommun lägger ut protokoll där det framgår namn på en elev som inte fullgör skolplikten. Dock inte länkbar nyhet.

Finns andra protokoll jag skulle önska las ut - tänk så lite vi vet om vilka "kompisar" vi har på vägarna.

Och i NSD är "Innimarken" på stor bild i en artikel om att snabbväxande asp kan bli ett lyft för skogsbruket. Synd att den inte är länkbar - blir väl kanske - om jag kommer ihåg ska jag uppdatera detta inlägg med länken.

Och idag gratulerar jag vår partisekrerterare Nina som blivit mamma till en liten Ingrid. Grattis.

Annars är Georgdagen - 23 april - sammankopplat med Jens farmor Elma - som skulle fyllt 90 år idag om hon fått leva.

Själv "flaggar" jag med årets första utehängda tvätt - bland annat mitt duntäcke. Vilket bord inspirera mig till en mindre städinsats i sovrummet. Förutsättningarna hade varit bättre om jag inte sovit så länge idag - till kvart i 7.

Men något får väl börja produceras nu.


All PR?

2011-04-22, kl. 07.30

Är allt PR god PR månne? Lilla Nordmaling har iaf lyckats sätta sig på kartan. Artikel i Expressen om kommunalrådet
Ulla-Maj Andersson som får flytta ut ur kommunhuset. Fysiskt men inte politiskt. Men visst kär fp-vänner i Normaling - har det stormat runt henne tidigare?

Annars är det tråkigt att det inte kommer några tidningar idag - inte ens DN. Jag visste nog det senare men tog mig ändå en promenad till brevlådan för att känna på vädret. Strålande intensiv sol kunde jag uppleva redan inne men ville känna på den också. Inte så varmt än - runt nollan - lite frost har det varit i natt. Men peppar, peppar - blir det inte något bakslag nu blir det en fantastiskt lång sommar - eller ska jag ligga lågt och kalla det barmarksperiod.

Trist historia med polis åtalad för våldtäkt. Blev lite orolig att jag inte kände igen detta som en rapporterad anmälan - men tydligen bosatt i södra Sverige. Två ytterligare poliser offer - pinsam historia. Förstår inte riktigt varför lilla Piteå dras in i denna historia?

Gårdagen? Jo jag gjorde 6 kilometer rask promenad på gåbandet - mycket vilja måste till - rätt tråkigt. Kom på mig själv att gå och fundera på om det skulle funka att gå en mil? Och om man (inte jag) på ren vilja skulle kunna göra en mara på mattan? Därefter lite plock på jobbet - inte många knop. Inhandlade en jättefin blombukett och drog till Nanny Öhvall som fyllde 90. Massor med bilar utanför huset - visade sig att Nanny är äldst av 6 syskon som nästan mangrant var där - också med yngre generationer. Första mannen jag hälsade på sa genast att han jobbat med en tryckare vid namn Strutz. Berättade hur far måttat rätt mängd kaffe i sina stora händer - starkt och gott kaffe hade han kokat. Och senare kom en kvinna i den något yngre generationen och berättade att hon jobbat med mor på Handväveriet i Gammelstad.

Snabbvisiten på kalaset blev i flera timmar. Mycket trevligt sällskap och förödande gott fika - men som Kajsa sa sånt här är ju bara tomma kalorier - det kan inte göra vare sig från eller till.

Dagen avslutades med hockey på TV - kommenterad av idolen Micke Renberg. Men det hjälpte inte - det bev förlust ändå.

Idag ska jag fira min andra födelsedag - jag är nämligen född på en långfredag.

Kusin Kerstin har sms:at att hon är framme  -i Fuertoventura måste googla var det ligger.

Apropå sms fick jag det här från sonen igår; "Hörde precis på radion att det gick en naken påskkäring med blommig hatt, rullator med kvast å fjädrar och en systempåse på E4. Vill du att jag ska hämta dig?"

Idag kör jag med Brita Bäärnhielms metod - har kastat ut en matta och ska dra fram dammsugarslängen. Inte ska jag städa men om någon dyker upp så låtsas jag att jag gör det - och att det är därför det är så stökigt. Brita påstod att metoden kunde användas veckovis om det behövdes.

Ha en bra långfredag.

Puss i påsk!

2011-04-21, kl. 07.15
 
Gillar färggranna ledarsidor på Påsken. Kul och trevligt med Åsa Petersens udelade "
påskpussar" - men minns nostalgiskt hur vi politiker inväntade de "påskägg" som traditionsenligt delades ut av Kurirens dåvarande ledarskribent Bo Östman - 5 ägg var toppbetyg om jag minns rätt - och även "förlorade ägg" kunde delas ut - Börje Lööw begåvades med det sistnämnda vid något tillfälle.

Och Kaj Hedstig tas idag i örat av kommunalrådet. Igår tyckte Hedstig att höghusen på Lulsundberget vare sig var vackra eller spännande. Idag contrar Karl P med att politiker ska lyssna inte komma med pekpinnar för att i nästa mening hävda att "höghusen är vackra". I detta inkluderar han också HSB:s nybygge på Robertsvik. Ja en sak kan jag iaf hålla med honom om - smaken är delad.

En riktig påsksmäll blev det - att LF basket förlorade. Känns som om Luleå befinner sig på sluttande planet - ingen final för vare sig Luleå hockey elle LF-basket. Inget guld för basketdamerna. Och ett kommunalråd vars gloria halkat ordentligt på sne - få se om den kommer på plats igen efter det "inbörde(S)krig som nu råder i spåren av Luleboaffären?

Blir nästan immun mot allt elände i världen - TV påminner om striderna i Libyen. Vi var nog många som trodde att världen skulle göra pinan kort med Khadaffi - men det har blivit precis tvärtom - det är han som fotsätter pina sin befolkningen och hela världen - inte kort utan långt och utdraget.

Över till mer positiva nyheter - grattis till Anneli och Annika som har namnsdag - och Anna Grönlund Krantz som fyller "tant" idag - 40 år. Grattis, grattis!
 
Bäste kiropraktikerna tycker att min arm ska få vila från träning ett tag - det "dåliga jaget" ser detta som om jag inte ska till gymmet idag - men det finns ju faktiskt mycket mer än armen att träna - även om den ingår i de allra flesta övningarna. Men det går ju alldeles utmärkt att prova på hur tråkigt det är att gå 6 km på bandet istället för 3. Utmaningar som "Örnäsjoggen" (har själv döpt den), Kretsloppet och Blodomloppet närmar sig med stormsteg.

Eftersom expen officiellt är stängd idag - så tror jag att jag börjar på gymmet - och sen gör ett par timmars arbete.

Sen ska jag absolut inte försöka mig på att handla mat idag - vis av tidigare erfarenheter vet jag att det är samma läge som dagen före julafton.

Harens gång

2011-04-20, kl. 07.00

Ingen vet var haren har sin gång sägs det - och mycket kan läggas in i begreppet. Bonden som la
snaran runt skorstenen hade sin teori. På väg hem från Älvsbyn igårkväll sprang en sån över vägen - och jag konstaterade att haren inte riktigt hunnit med den tidigare våren - det var väldigt lätt att följa den kritvita harens gång.

Det påminner mig om maj 1995 då våren var ungefär som kommen som den är nu. Vaknade en måndagmorgo med hög feber, halsont och en hemlånad ny bil med sommardäck. Tittade ut och trodde knappt mina ögon - sådär 1-2 decimeter nysnö.

Så haren kanske gör rätt som inte har så bråttom med sommarkostymen - själv är jag dock optimistisk ch byte till sommardäck idag.

Kuriren toppar för övrigt idag med en artikel om just däck - vinterdäck för tunga fordon.

Idag tänker jag kolla på hyllorna med flaskvatten - kan undra om det inte uppstår en viss hamstring här också - nu verkar Östersunds problem med baktierier i dricksvattnet har spritt sig till Skellefteå.

Ont om tid som vanligt numer - ska hinna plocka in sommardäcken i bilen, duscha och göra mig färdig för att ha telefonsammanträde klockan 08.30. Får hoppas att det är en kort variant för kl. 10 ska jag vara hos Bosses Bil o Motor för däckbyte. Nä - jag gör det inte själv - vill inte ta brödet ur mun på de som ska leva av det.

Sen blir det någon timme på jobbet - och sen doktor Bramberg.

Hur tänker han - kommunalrådet?

2011-04-19, kl. 06.30

Luleboaffären går mot sin upplösning - men det tar nog några veckor till. Verkar inte som vare sig sossar eller moderater hinner få fram sina nya nomineringar till tisdagens fullmäktige.

I Nord Nytt igår och i dagens tidningar kan vi nu läsa vilka personer som av kommunalrådet förklarats
persona non grata. Kjell Mickelsson och Krister Hammarbergh väljer att avgå frivilligt - men kommunalrådet är mån om att tala om att de iaf aldrig kunnat bli omvalda. Eva Bergström och Camilla Hansen som kommunalrådet bildlikt har doppat i tjära, rullat i fjädrar och tvingat ut i gatlopp nämner han inte överhuvudtaget. Däremot ska Ingvar Edelswärd omväljas - för han var inte med när avtalen tecknades. Hur det var med Eva låter jag vara osagt - men Camilla var ju inte heller med. Men det kanske är någon arvssynd hon har med sen Lennart Lindströms tid?  Och Lotta Lindgren platsar inte heller som revisor - trots att hon inte heller var med då avtalen tecknades. Men hon skrev ju en kommunledningskritisk artikel i begynnelsen av Lulebosåpan. Inte utan att jag kan tycka det liknar lite utrensning - annars vore det väl logiskt att också klandra revisionsfirman?

Luleboaffären toppar givetvis även Kuriren - och där blir undantaget med en styrelseledamot extra tydligt. Kanske trion med damer skulle kräva en ursäkt av kommunalrådet? Finns det ett genusperspektiv i det här?

För att övergå till positiva nyheter så vann LF basket borta i Norrköping. Avgörande match hemma på onsdag - det klarar ni aldrig Norrköping. Och vem vet om de inte lämnar walkover - var tydligen så säker på hemmaseger att man inte ens bokat flygbiljetter. Undrar vad som hindra mig att förköpa biljett till matchen?

Namnsdag idag - Olaus och Ola - grattis! Och bestämt har min gamla arbetskompis Margareta födelsedag idag - stort grattis skickar jag till Boden - och Maggan.

En återblick på gårdagen gör mig nöjd - träning genomförd. Jobb, träning, sova, äta och deklaration - så kan dagen sammanfattas. Idag blir det ungefär samma - toppat med ett läkarbesök på förmiddagen och ett trevligt besök i Älvsbyn ikväll.

Nu ska jag äta en nyttig frukost - bestående av resterna av lördagens jordgubbar - äkta vara från Strutz jordgubbsland. Nu är det bara någon enstaka påse kvar av både jordgubbar och hallon. Sen är det slut med den lyxen.Festrester

2011-04-18, kl. 06.45n

Så är den här helgen till ända. Har verkligen varit ledig - känns som en evighet sen jag var till jobbet. Igår rörde jag inte ens bilen.

Idag har jag inlett med att äta rester från festen - middagen i lördags. Köttfärslimpa känns ju nyttigt - bara tänka bort att den är fylld med bacon och västerbottens ost. Mumsigt som smörgåspålägg!

Och nu är det bara "rester" kvar av Lulebos styrelse -
Mckelsson och Hammarbergh har under snaran meddelat att de inte ställer upp för omval. Valresultatet har ju redan sopat bort Camilla och Eva Bergström har flyttat från länet. Det har sagt att Evas beslut att flytta underlättades av att hon inte kom så bra sams med (K)ommun-ledningen? Eller han med henne? Nog kan jag ge Mickelsson rätt i att det är lite märkligt att just Camilla och Eva är det som hängts ut mest av kommunalrådet - ingen av dem fanns med då avtalen skrevs. Återstår då att se hur det blir med mp;s nominering. Lotta Lindgren var ju utav någon outgrundlig anledning ut och försvarat "lulebokulturen".

För att återgå till gårdagen så var det Palmsöndagen - vilket jag av någon anledning visste när tant Lilly berättade att de vindar som blåser den dagen kommer att blåsa hela sommaren. Och en torr sommar blir det. Mycket blåst med andra ord - och från alla håll kom den igår. Svårt att hitta en läa.

Kanske gårdagens vindar som från Finland - där valet blev minst sagt omvälvande. Ska bli spännande att följa den regeringsbildningen - och regeringsförklaringen

Lite spännande också med dagens presskonferens med Mickelsson - få se hur mycket "rester" det finns där från "kommunalrådskamperna"?

Grattis till Valdemar och Volmar - två namn som jag av någon anledning ofta skriver med W.

Nu packa för jobb och träning.

Söndag hela dagen

2011-04-17, kl. 08.00

Vaknat upp sent och sider - klockan 7. Vaknade förstås halvfem - men tyckte det var väl tidigt en söndagmorgon. Så hann den bli 7 innan jag kastade de olurviga ur sängen.

Ingen tjäderhöna i sikte - förhoppningsvis har den dragit till storskogen. Fast jag kan undra om tjädrarna inte håller till nere på näset också?

Disken står kvar sen igår - konstigt va? Men det blir lagom sysselsättning till det blivit något varmare ute - då ska det promeneras. 5 varma grader kändes inte alls varmt - trots en intensiv sol. Men det kommer sig säkert.

Opinionen har kommit sig - sett med S-ögonen. För första gången på himla länge är de rödgröna större än alliansen - om än med minsta möjliga marginal -
0,1 procentenhet i Sifo. Jag undrar när media ska sluta tala om de rödgröna - det finns ju inte som politiskt alternativ?

En nyhet tror jag att jag har att komma med - har iaf inte sett den nyheten tryckt - vare sig i papperstidning eller nättidning. Kuriren lär ha fått en ny ledarskribent. Som senast "häckade" på någon mindre tidning i Skåne - en "ungtupp" i 30 årsåldern. Passande nog för en moderat ledarskribent så gör han debut på 1:a maj. Tur iaf att det inte var första april.

Apropå disk så var det trevligt att ha Annlo med familj på middag här. Besöket innebar också att jag hade en guldmedaljör till bordet - Gabriel i 38 kg:s klassen. Brottning.

Dåligt med uppdateringar i de lokala nättidningarna - i NSD faktiskt inte en enda från den 17.

Nu ska jag äta frukost - efter en dag med frikostigt ätande är jag hungrig. Då är det lockande med en sån här artikel. Ät mer - gå ner i vikt.

Äta, diska, städa, promenera, deklarera (åt kusin Kerstin) och sammanträda (ett kort telefonmöte) - så kan dagen summariskt sammanfattas.

Fågelskådning

2011-04-16, kl. 08.00

Hugaligen - trot eller ej - tjugo i sju vaknade jag. Och detta utan andra större utsvävningar än att gårdagskvällen ägnades åt lite matlagning - mor Mariannes paj (utan pajskal) och fylld köttfärs i ugn.

Dock var gårdagskvällen upplevelse fågelskådning. Kusin Kerstin ringde om ett stort föremål i tallen bakiväggen - troligen en fågel. Utskickad med kikare skådade jag - men dålig på att identifiera. Men den lilla rackarn var kvar på morgonen - först skådade jag upp i tallen och trodde att den flugit sin väg. När jag vänder mig om för att gå in så ser jag den på taket på källarnedgången. Med googles hjälp kan jag konsatera att det måste vara en tjäderhöna.

I Kurirens helgbilaga kan den som vill idag skåda "fyrtornet och släpvagnen". Jag hade sånär glömt bort den benämningen på Jens och Lotta. Ett reportage om deras "spring" i allmänhet och deras New York "mara" i synnerhet.

Och
FB ska flytta till Luleå. Känns konstigt att det ska behövas fysiska byggnader till något som bara finns där i luften. Men så är det säkert och nära får jag till arkivet.

Hinner gratulera Patrik och Patricia på namnsdagen - GRATTIS - innan jag övergår till "handgripligheter". Idag ska kusin Annlo med familj komma förbi på middag. Det kräver lite dammupptagning och strykning av den där duken som ligger kvar i källaren. Så håller vi tummarna att det går bra för hennes brottande "Gabbe" som kämpar på Pontus idag.

För övrigt hoppas jag på basketresultat från DM i Arvidsjaur.

"Nu går jag ner i min källare..."

Spänd förväntan


2011-04-15, kl. 07.00

Förstår att ni är i spänd förväntan om kiropraktikerbesöket liknade bibelns "ta sin säng och gå". Men inte rikitigt så. Har iaf fått ett intyg på undersökningsresultatet - med tre diagnoser - tre fler än den ordinära sjukvården orkat med. Och en behandlingsplan. Jag törs inte än ge mig in och beskriva vad han gjorde - han förefalla lite udda - men nu har jag bestämt mig för att tro - och det är väl halva resultatet. Mer följ kier efter nästa onsdag.

Trodde också att mer skulle följa när jag kikade på Kurirens ledare på nättidningen och möttes av foto av
pojkarna bus - Jens och Thomas. Som får illustrera ledarens krav på att förstatliga skolan. Bra association att knyta till två folkpartister - eftersom det är ett gammalt FP- krav. Funderar hur de andra allianspartierna ställer sig - är det bara att köra nu för regeringen?

Och NSD:s ledarsida gläds över att SSU laddar om. Men varnar för att spåren förskräcker. Varnar de nya ordförande kandidaterna för att leka "Flugornas herre" igen - fast det har väl mest varit "damer" som lekt det i SSU. Har länge funderat över att SSU alltid har ordföranden som alltid är mycket äldre än sina kolegor i de andra ungdomsförbunden. För visst är det så? Jytte som avgår är 32 och de nya manliga kandidaterna är 26 respektive 27. Frida Johansson Metso tillexempel hade inte ens fyllt 25 då hon avgick - om jag nu räknat rätt. Nuvarnde LUF-ordförande Adam Cwejman var 24 då han valdes.

Någon spänd förväntan att Skellefteå skulle vända och vinna fanns kanske inte - men hoppet är det sista...Men trist ändå att det inte blev ett så kallat norrlandslag som tog guldet. Vi får trösta oss med att större delen av landet ändå ser Värmland som mörkaste norrland.

Nu står vårt hopp till LF-basket som tar emot Norrköping på hemmplan ikväll.

Slutligen; "Nu är jag less på den här plågan som aktionsgruppen och andra ställer till med, säger han". Och dagens fråga är vem han är? Liten ledtråd här - även om jag inte hittade citatet - men det finns in papperstidningen - sidan 16 - NSD. Och i sanningen ett märkligt uttalande om människors engagemang?

Olivia och Oliver har namndag och gratuleras.

Jobb och träning som gäller idag. Och sen fri tid - och helledig helg framför mig.

Tiburtiusdagen

2011-04-14, kl. 07.00

Men idag är det iaf den 14 april - igår fördaterade jag - som om tiden inte går nog fort. Och natten - "översovning" idag igen - och nu till klockan 6. Tv)å dagar å rad - går liksom i skov.

Valet av namnsdagbarn ger ofta anledning till funderingar. Tiburtius är inte precis överrepresenterad i min bekantskapskrets - blev lite nyfiken om det var något helgon eller så.
Wikipedia talar om första sommardagen - och att björnarna lämna sitt idé - minsann inget att fira.

Vet inte som om det känns som om oppositionen har anledning att brösta sig så mycket som OA gör - men det tillhör ju ledarskribenternas uppgift att peppa de egna. Mot de mesta som också framgår av ledaren - och det som slår mig är att himmel vad det spretar mellan de så kallade röd-gröna. Undrar hur länge media och opinionsinstituten ska fortsätta räkna dem som en samlad kraft mot Alliansen?

Även Kurirens "distansskribent" behandlar givetvis "VÅP:en" (som initierade kallar den). En lite onödig släng om att pensionärerna inte borde fått sänkt skatt. Kan undra om det är "husbondens" (=Borg) egentliga uppfattning?

Gillar att Kuriren och NSD samarbetar för att avslöja den organiserade brottsligheten. Uppföljande artiklar om personkretsen runt HA. Noterbart borde det vara för alla vanliga "svensson" som fallit för SD:s locktoner att i dessa artiklar finns inte en enda utomnordisk person!! Underrrepresentation!

"Silvertårar" - ja visst är det så det känns när Luleå Basket återigen missar SM-guldet. Jag lider med dem. Men klumpigt att som TV-reportern igår (var väl Nord Nytt) säga att det handlade om att vinna eller försvinna för Luleå. Nog bör Sverige två värderas bättre än så.

Trot eller ej - här gäller "översovning" idag igen. Egentligen är jag lite panikslagen just nu. Måste hinna till jobbet till 9. Ska hinna pressa in en hel del arbete på bara 3 timmar. För sen ska jag hinna träna innan den spännande behandlingen hos kiropraktikern. Var ju på undersökning i går - till vilken jag förhåller med positivt avvaktande. Han ska koncentrera sig på mitt bäcken och mitt kranie. Det senare kopplar jag mest till "döingar"...

Och nu kan det bli mer panik - få se om vågen ska stanna under 80 för tredje dagen i rad - 79,9?

Ha det - på återläsande.

Goda råd

2011-04-14, kl. 06.15

Goda råd är dyra sägs det. Igår var det gratis på Skatteverkets information om kapitalbeskattning vid försäljning av småhus. Kul att närma sig den värld som var min under många år - revisorns. Kände mig fortfarande "hemma". Två unga tjejer som informerade både tydligt och pedagogiskt - fast tolknings- och gränsdragnignsfrågorna är många. Inte världens enklaste bedömningar. 

Inatt funderade jag på alla goda råd om att hur somna. Ovanligt problem för mig som brukar sova innan huvudet nått kudden. Men jag hörde när radion pålyste att klockan närmade sig 2 - men där någonstans gick jag in i dimman.

På ett annat område börjar det kännas som om goda råd är välkomna. Kanske därför jag fastnade för rubriken om
återhämtning av muskler (om jag nu har några). I ögonblick av övermod är jag nu anmälda till Kretsloppet 21 maj, Blodomloppet 7 juni, "örnäsjogg"(?) den 17 maj.

På sportens område önskar jag återhämtning nu för både Skellefteå AIK och Luleå Basket. Jag led med Skellefteå igår kväll - men det är ingenting mot det känslor som kommer om Luleå Basket återigen missar ett guld. Det är er tur nu, tjejer. Vilket också gäller Saras lag till helgens DM (i basket) i Arvidsjaur. Undrar om jag inte måste unna mig en resa dit?

Artur och Douglas har namnsdag - måtte väl bara ett begränsat antal personer som har anledning att fira idag. Åtmisntone i min bekantskapskrets. Själv har jag ett nostalgiskt minne av farbror Artur - han i kurvan på väg mot skolan - som hade en häst som hette Stava och som jag fick rida barbacka på. 

Nu är det tyvärr så att jag inte har mer tid för vare sig nostalgi eller politik - hade tänkt skriva om både sjukförsäkring - bra förändring - och något annat som jag redan glömt vad. Men nu är det så att jag ska på provtagning 08.35 och måste om jobbet om hämta remissen före.

Ser framemot besöket hos kiropraktikern idag - spännande - ska avrapportera här på bloggen.

 

Miniblogg

2011-04-12, kl. 06.15

Hinner inte skriva mycket nu - snoozade fram till 06.05. Sen slösat tid med att söka info om finska valet på nättidningarna - utan resultat? Märkligt när vårt grannland har en främlingsfientig opinion på 20 procent. Eller hörde jag fel?

Med tanke på SD och vad som eventuellt väntar Finland nu - undrar jag om vi inte hade behövt
Torgny Segerstedt på någon av våra sedelar - och på finska euron.

Namnsdagskalendern är mager idag - blott 3 bokstäver - grattis Liv - undrar varför du får trona så allena?
i
Verkar som om opinionsmätningarna nu kommer på tesen - "vilket skulle bevisas".

Igår kväll kunde jag för övrigt glädjas över att morbror Sture ringde och grattade på namndagen. Och han gladdes åt ovanstående opinionsmätning - vilket föranledde mig att leta rätt på den.

Riktigt dålig fart har jag denna morgon - måste vara den Tudor Sandahl bok jag dammade av igårkväll - som just handlade om att leva här och nu. Nu har klockan blivit halvåtta - och jag har inte hunnit särskilt långt. Hej då!

Min dag idag

2011-04-11, kl. 06.15

Det är min dag idag -namndag. Ylva och Ulf - fast Ulf står förstås först i alla tidningars tillkännagivande. Men för en som inte hade någon egen namnsdag högt upp i mogen ålder får det duga.

En lat dag igår är inget att orda om - men den var skön och obehövlig. Något dåligt samvete dock för utebliven promenad.

Hela den här veckan ska faktiskt bli min vecka.  Med mycket personlig omvårdnad; klippning, kiropraktiker x 2, provtagning. Och så träning förstås x 3. Kan undra om jag måste öka den dosen för ny är jag anmäld till både Blodomlopp och Kretslopp.

Kuriren toppar idag med en nyhet från igår morse -
strömavbrottet i gruvan som lamslog all verksamhet. Vilken sårbarhet - man funderar ju om det finns annan sårbarhet också?

NSD granskar idrottsföreningarnas skulder till kommunerna - men blandar äpplen och päron. Redovisar vanliga fakturafordringar tillsammans med lån. För det sistnämnda torde det väl finnas någon avbetalningsplan?

NSD återger Stig-Björn Ljungrens jämförelse mellan Reinfeldt och Juholt - Täby mot Oscarshamn. Själv tycker jag att Kurirens intervju med Ljunggren är betydligt intressantare - där man varnar för att sossarnas vikande trende i riket kan komma i Norrbotte - bara 10 år efteråt. Vi får hoppas han har fel - att den bara är dryga 3 år bort. Artikeln inte länkbar - tyvärr.

För övrigt såg jag intervjun med Juholt i Agenda igår. Imponerades av hans sätt att uttrycka sig enkelt - dock har jag svårt att tro att budskapet går hem. Och ni - han ville införa republik!

Nu ska jag ta reda på den mat som jag lagade under tiden jag lyssnade till Juholt. Infrysning och packning av matlåda. Jodå - köttfärsgryta.

Ha en bra dag.

Onödigt vetande

2011-04-10. kl. 08.00

Har lätt att komma in på avdelningen onödigt vetande. Har FÖRSOVIT mig idag - till klockan 7. Och får plötsligt en obetvinglig lust att ta reda på varifrån det ordet kommer. FÖR är ju liksom något positivt - och det kan då jag inte säga att försovning är. Engelskans  "oversleep" är väl något bättre - översova - men inte riktigt mitt i prick heller. Hittar inget på google - eller rättare sagt för många träffar för att jag ska idas söka.

En återblick på gårdagen konstaterar en välbesökt begravningsgudstjänt och minnesstund. Värdigt, vackert vemodigt. Men också värme och glädje värdigt G-A.

Därefter Kvantum för inhandling och sen hem till sparken på Bärigårn för att njuta solen. Besök av Gun. Läste fars dagbok från 1991 för att utröna om de drog in kabelTV det året. Jag blev fullständigt utmattad av att bara läsa hur far min gjort både det ena och det andra. Som en skottspole mellan olika uppdrag från morgon till kväll. Räfsat åt hela omgivningen, hjälpt till med husbyggen och reparationer, bakat, jagat, skidrat. Varit barnvakt till grannbarnen, hämtat och lämnat på sjukhus och vid flyg. Skött älgbanan och plockat bär - antal liter nogsamt angivet - dock inte bärställena - tyvärr. Levererat bär till släkt och vänner.Potatisgallring, sättning och upptagning. Fiske. Gräsklippning - snöskottning. Med mera med mera. Min slutsats är att det här med energi det hoppar över en generation?

Och sen blev det
förlust i hockeyn. Undrar just när nästa match äger rum (märk väl- inte "går av stapeln").

Och hur ta tillvara dagen idag då? Börjar med att gratulera Inger Lundberg i Älvsbyn på födelsedagen. Och kusin Lars i Umeå som fyller 2 år mer än Inger. Borde ge er en komponent till för att reda ut vad var och en fyller.

Får börja med att fundera hur jag kan arbeta in de 3 timmarna jag sov över - som skulle ägnas åt städning. Det pågår en match i samvetet om huruvida jag ska prioritera en promenad i det fina vädret. Har dessutom en obehanglig känsla av att det är något med jobbet jag borde/måste göra idag. Någon liten detalj som att posta ett brev eller skicka ett mejl? Annars har jag bestämt mig för att det ska vara slut med småjobb på helgerna - de helger som inte är inbokade för "rejäla" grejor - de ska vara HELLEDIGA - ni vet även fan blir religiös när hon blir gammal.

Nå huvudsaken att vi tar tillvara den här dagen - den kommer inte i repris.


9 april

2011-04-09. kl 06.30

Något har fastnat från historilektionerna - 9 april då klingar det till. Tyskarnas antall och
ockupationen av Norge. 

Gårdagen rann undan snabbt som dagar plär göra nuförtiden - efter kyrkan hem och svida om. Till jobbet - där jag hade lite "ackordsjobb" som bara skulle ta en timme. Men först lite mat och så rätade jag ut en ond rygg på soffan - somnade och sov minsan en timme. Tur att det officiellt var stängt och låst på expen.

Gladdes sen åt rapporteringen att Modo klarade sig kvar i elitserien - blod är tjockare än vatten - norrland - annars har jag inga djupare relationer med det laget.

Och han som vunnit mot LF - försäkringsbolaget inte basketen - och får 19 miljoner har väl anledning att vara glad,

Och Jerry Williams gladde i Luleå. Själv undrar jag bar hur karln orkar - något över 70 är han väl iaf? Blir alltid lite nostalgisk av JW - i början av 60-talet liftade jag och Ann från Skellefteå till Bygdeå för att lyssna till honom. Kraftigt försenad var han innan han slutligen kom och rev av från någon form av scen uppbyggd på ett garagetak.

För att återknyta till 9 april - så blir nog dagen idag också en milstolpe i mitt liv. Ska idag ta ett sista farväl av en person som betytt mycket för mig. Han var min politiske mentor innan ordet var uppfunnet och har även coachat mig i livet i övrigt - i nästan 50 år. Ljusa, fina minnen av en godhjärtad människa.

Såg för övrigt Bengt Westerberg i Gokväll programmet. Han konstaterade att tid var vår största resursbrist. Han konstaterade att han vid 67 hade god råd att köpa böcker - men inte tid att läsa dem. Ligger mycket i det.

Gäller som alltid att ta tillvara dagen - gör det.


Flaggan i topp!

2011-04-08, kl. 06.00

Vilken match igårkväll!
Skellefteåseger till slut. Men det satt hårt åt. Och jag höll på att missa hela tillställningen - kom inte ihåg att det var match. Ägnade mig åt att försöka få ihop deklarationen för husförsäljningen. Tursamt nog fick jag för mig att ringa Jens och fråga om installationen av kabel-TV. Och då skulle precis andra perioden dra igång. Försenad match pga av utrymning för brandlarm - igen.

Fast flaggan i topp - då tänkte jag på något annat. Hade vi haft en flaggstång här på Bärigårn då hade den åkt i topp idag - för Kerstins barnbarn Ebba kommer på blixitvisit idag. Är tillsammans med sina föräldrar på väg upp och fira hennes morbror i Haparanda.

När den fiktiva flaggan nu ändå är i topp flaggar jag även för den opnionsmätning jag hörde om på TV. Alliansen i fortsatt ledning även om "andra sidan" knappat in. Hittar den dock inte på nätet - undersökningen.

Namnsdagsbarnen Nadja och Tanja får hänga med på flaggningen också. Grattis.

Överförmyndarnämnden i Boden toppar NSD idag. Utebliven ansvarsfrihet för tre ledamöter. Och på Kurirens etta kan vi läsa om att Luleå kommun återigen överskridit ett bygglov - byggt för stort. Inte första gången - kanske inte underligt att medborgarna också försöker med principen går det så går det - apropå gårdagens nyhet om "svartbygget" på Lulnäset.

Nästa vecka blir spännande - jag fixade det mesta på gårdagens att-göra-lista som jag skrev om här på bloggen. Så på tisdag ska jag till Dr Brambergs kiropraktikerklinik. Beställde en tid för undersökning och konsultation. Blev något förvånad när jag blev uppringd frånn kliniken som ville att vi skulle boka in även en tid för behandling. Hur vet de att jag behöer behandling innan de undersökt mig. Förvisso påstod Anja att hon blivit botad - och när jag frågade vad de gjort så var svaret "ingenting". Det gäller att tro!

På tal om tro - så ska jag vill kyrkan idag. Begravningsgudstjänst för Edith - syster till svärmor Elma - kl. 10.00. Sen blir det ett par timmars jobb.

Ta tillvara dagen - den kommer inte igen.

Sitta på vattnet

2011-04-07, kl. 06.30

Vi förstår nog inte hur exotiskt  det är för mängder av människor att kunna sitta på "vattnet". Tänk vilka ambassadörer för länet dessa flyktingar kommer att bli oavsett var de slutligen hamnar i världen. Bra initiativ av
Studieförbundet Vuxenskolan.

Får mig att tänka på den utländska kvinna som gästade LTU . På väg från flyget passerade hon norra hamnen i Luleå. Hon skrev hem om vilka kloka stadsplanerare vi hade här - som lämnat ett parkområde motsvarande flera hundra fotbollsplaner mitt i centrum. Hon såg framemot att se barn och ungdomar spela bollspel där till sommaren. Hon lär ha blivit något förvånad hösten därpå när hon passerade. Fruset vatten fanns inte i hennes värld.

Har vaknat upp till en dimmig värld - trots minus 4 grader ligger dimman så tät att jag knappt ser Storgård på Folkhögskolan.

Bra nyhet - LF basket vann igår.

"...Centerförändringarnas centum" lockade att klicka fram. Och vad gömde sig väl där? Jo Stefan Tornberg som ordförande för centerns valberedning. Då blir det hetluft för Stefan framöver. Lite förundrad över att Maud inte ger besked. Innan valet antydde hon ju att hon inte skulle sitta i evighet - vilket skapade förväntningar om partiledarskifte. Och nu är drevet igång - kan det bli tredje gången gillt?

Kanske därför Stefan nu gett ifrån sig ett livstecken på sin blogg - med ett twitterinlägg. Det första på 29 dagar. Och bloggen är inte använd sen den 25 januari - så inlägget i dag överaskade. Skulle just skicka en fundering om varför denna bloggbojkott?

Idag blir det halvdagsjobb - som sig bör. Förmiddagen. Därefter träning. Ska nog boka in lite nyttigheter också. Fick igår tips - igen - om en Bramberg på Östermalm som lär fixa de mest besvärliga ryggar och nackar. För mig räcker det om han fixar armen och nacken. Klippning börjar också stå på dagordningen. Sen borde jag ta mig samman och göra deklarationen för fars dödsbo - försäljningen av huset.

Så där nu har jag till och med skrivit ned en "att-göra-lista".

Ha en bra dag!

Sinne för oväsentligheter

2011-04-06, 06.00

Vilhelm och William har namnsdag idag enligt Kuriren. Men när jag övergår till att läsa NSD får jag veta att det är Vilhelm och Helmi som ska gratuleras. Förstår inte varför jag lägger såna oväsentligheter på minnet. Och dessutom får för mig att på något sätt försöka lösa namnsdagstvisten genom att googla. Om google nu är ett sanningsvittne så
har NSD rätt?

Igårkväll var hockeymatchen väsentlig - tyvärr förlorade Skellefteå. Men kanske bra - de har ju en viss vana att slå ur underläge sen de vände serien mot Luleå.

Luleå basket får också slå ur underläge - förlust igår mot Telge. Och ikväll ska LF basket i elden. Fortfarande finns drömmar om guld.

Morgonen inleddes med att jag blev regnbestänkt när jag hämtade tidningarna. Tänkte "hej då snön" - men jag hann inte mer än in så såg jag hur luften blev liksom vit - och snön la sig på sparken. Aprilväder!

Kuriren toppar med beslutet från länsstyrelsen om att det var fel att bevilja bygglov för Tobias Lindfors. Rivning anbefalles. Regeringen får nu avgöra. Själv funderar jag på Kaj Hedstigs uttalande om att det dels kan kosta kommunen pengar dels att han byggde på egen risk. Är inte det motsägelsefullt?

På ettan i NSD speglas en skakande rättegång mot föräldrar som står åtalade för fridskränkning mot sina egna barn. Inte länkbar från NSD men väl i PT. Det är fullständigt obegripligt hur människor kan bete sig så vidrigt!

Och Allstar får fortsätta att servera brännvin - beslutet inhiberat. Vilket normalt brukar innebära en indikation om att den klagande kan komma att få rätt. Noterat dock att rätten noterar att detta inte är någon given sanning. Risken att företaget kan komma gå i konkurs innan ärendet avgjorts har nog spelat in här. Nog är det ganska förfärligt att en affärsverksamhet ska vara alkoholberoende.

Och snön fortsätter att vräka ned - fint blir det. Lägger sig som ett vitt puder över alla pissfläckar från katter och hundar.

Idag ska jag umgås med mina revisorer på förmiddagen. Sen lunch med god vän. Kan hoppas att solen bryter fram efter lunch - skulle kunna inspirera till långpromenad?

Nu kör vi onsdag!

Kortslutning

2011-04-05, kl. 06.30

Efter en telefonförsäljare igårkväll - som trotsat NIX - så kändes det som om säkringen utlöste i morse - då det var reklam - ett stort lägg - i både min och Kerstins postlåda. Trots tydliga instruktioner om att vi inte vill ha det. Känner mig provocerad - särskilt som telefonförsäljaren tydligen visste att jag var folkpartist?

Annars verkar även tisdag bli en fantastisk dag. Förvisso någon kallgrad men jag avstod motorvärmare för att mana fram mera vår- och sommarkänslor. Läste någonstans att man av miljöskäl skulle använda motorvärmare om det var mindre än 10 grader varmt. Tackar särskilt för tillägget att det särskilt gällde vid stadskörning - annars hade det inte blivit mer än en handfull dagar här hos oss. Onödigt negativt kanske - men det ska bli skönt att lägga undan den gröna sladden.

"Bland puckar och puckon" var en fyndig rubrik för huliganerna inom hockeyn. "Bland bollar och stollar" kan få stå för fotbollen. Basketen är förhållandevis förskonad från huliganer - men jag ogillar skarpt när man med alla röstresurser och annat försöker störa motståndarna vid straffkast.  Det borde inte förekomma efter uppnådd tvåsiffrig födelsedag. Men ganska symptomatiskt att enda gången jag känt mig hotad under min tid som gruppledare var då jag gått emot någon av mijonrullningarna till Luleå hockey. Då var det en man - milt sagt i de övre tonåren - så där 60+ som följde mig runt i affären en lång stund och talade om vad som borde göras med såna som mig.

Gläds över att "Valet 2014" - ett klipp under Skrivet på Kurirens ledarsida - lagts ut på nätet. Hoppas det är ett tecken på att mer material kommer att göras länkbart? Och apropå valet 2014 - så ska jag vara "huligan" på läktaren då!

Snart kommer någon att hårt krama min arm - apparaten som mäter mitt blodtryck. Ganska oförarglig - men nog har säkert en och annan funderat om jag lekt lyktstolpe då jag omotiverat ställt mig stilla rakt upp och ner där jag befunnit mig. Hemläxa att hålla armen så still som möjligt då apparaten slår till. Idag ska den lämnas tillbaka.

Irene har namnsdag - spontant kommer Irene Bramberg i mina tankar. Grattis till dig (som säkert är gift något annat) och alla andra som har namnsdag idag. Inkluderande ni som heter Irja!

Födelsedag har kusin Annlo i Koskullskulle - GRATTIS! Och Mats i Täby - en av mina förebilder i politiken! GRATTIS!

Kort arbetsdag. Sen revision. Och på sluttampen av eftermiddagen blir det träning. Tänk att jag blev uppriktigt besviken när syster Gun-Britt sa att jag skulle avstå träningen för att inte störa "apparaten" - då har jag kommit långt! Nu kör jag tisdag med bredsladd som en av mina FB-vänner skrev. Och hejar fram Skellefteå!!


Nyheten som försvann?

2011-04-04, kl.06.15

Medan TV basunerar ut att det ska bli solsken - så hittade jag denna nyhet som är allt annat än en solskenshistoria. Stor nyhet på radion förra lördagen om kvinnan som blivit våldtagen av Khadaffis soldater. Direkt inslag med
kvinnans desperata rop på hjälp sändes på radion - men sen har jag inte sett något om det bland de tryckta orden - förrän idag. Varför försvann denna nyhet?

Gällivareresan igår gick alldeles friktionsfritt. Tåget bara marginellt sent på uppvägen - 10 minuter - och ankomst Luleå på kvällen - 20 minuter före tidtabell.

Snösmältningen i Gällivare var gigantisk - stora "sjöar" lite överallt - och kommunen var ute och kämpade för att tina upp dagvattenbrunnar. Och solen värmde gott även fram mot 18-tiden så jag kunde sitta ute och lapa sol istället för att vara i den sunkiga vänthallen.

Halkigt som rackarns på morgonen - tur jag har faster Lisas spark att tillgripa. "Värmeböljan" uppmot 10 grader igår hade under natten förbytts till minus 6.

Tidningarna lästa. Rätt tunna trots de 36 sidorna. Och trots ufyllnad med de nyhetsmässigt värdelösa pimpeltävlingarna.

Krönika om barnfattigdomen är det enda politiskt intressanta idag. Från Rädda Barnens mätning 1996-97 - då sossarna styrde - och till 2008 har (den så kallade) barnfattigdomen minskat från 22,3 proent till 11,5 procent. Bra att ha med sig när man påminner sig det stora nummer sossarna gjort av att barnfattigdomen ökat i senaste mätnngen - vilket iof är sant. Och sen bör man nog ha med sig att inte göra alltför stor affär av slik statistik. Med ena foten på en het platta och den andra i frysen så har man det ju statistikt sett väldigt bra. Och som min sedan länge bortgångna partikamrat Rut i Gällivare sa; om min familj skulle passa in i familjeekonomernas mall - så skulle nog flera av våra 5 barn ha svultit ihjäl.

Idag är det 04-04 - var in på www.ratsit.se för att se hur många som ståtade med siffrorna 04-04-04 men den funktionen funkade inte.

Dock vet jag att Siri Hedlund ska gratuleras på 7-årsdagen. Grattis, grattis!

Och vi som heter Marianne ska ha en riktigt bra namnsdag. Har namnsdag idag - och redan den 11 april är det dags igen.

Namnsdagen ska inledas med träningsprogrammet. Sen iväg till jobbet. Klockan 11 ska jag kopplas till dygnsmätning av blodtrycket - någon vecka försenat. Klocka 13 är det fajt med FK. Och så avslutar jag dagen med träning.

Plusdag

2011-04-03, kl. 07.00

Man lär ska kunna styra hur man mår med positiva tankar. Kämpar på - men mitt psykiska mående hoppar upp och ned. Det brukar göra det veckan efter tidsomställningen. I början med sommartid var det mycket mer uttalat - då haussade ju media upp det på ett annat sätt än nu. Det är med andra ord lite av inbillning. Men bekräftades av Fråga doktorn som en "åkomma".

Nåväl det här blir nog en bra dag. Plusdag - om än bara med en grad. Har öppnat sovrumsfönstret för att höra snösmältningen och vårfåglarna. De senare verkar dock tveka - lite avvaktande kvitter. Och vädret verkar också tveka - det finns lite tendenser till sol?

Herr Östman i kulturens huvudstad Härnösand fyller år idag. Grattis!

Och igår fyllde min ungdomskompis Ann - jag glömde inte bort det men kom inte ihåg att skriva. Grattis, grattis! Hon ligger precis 1 år och 1 vecka efter mig.

Och "stenmarkgenerationen" fyller 55 en efter en. Grattis till Annika Åkerlund i Jokkmokk..

Inget att kommentera hittade jag i tidningarna idag. Och inte en rad om när Skellefteå börjar finalspelet?

För min del är det final på årsmötesbesök. Idag tågar jag upp till Gällivare - och faktiskt också tåg tillbak ikväll. För det facila priset av 375 kronor tor slipper jag köra bil. Fint va!

Nu ska jag ta mig en vandring till på nättidningarna - få se om något kan reta upp skrivklådan?


Mer styvmoderligt

Rätt ska vara rätt - Kuriren hade en artikel om LF basket - men den var onödigt långt ner.

"Styvmoderligt"

2011-04-02. kl. 06.15

Kan inte annat än tycka att basket blir styvmoderligt behandlad av media. LF klara för semifinal blir bara en rad av många i menyn på
Kurirens nättidning. NSD något bättre men flera nyheter före.

Men dåliga och tråkiga nyheter går ju alltid före - här om dödshoten mot VF-juurnalisten. Lite senfärdigt avståndstagande från Luleå hockey kan jag tycka.

Själv försöker jag peppa mig själv til att se denna lördag som en riktigt positiv dag. Igår var en mindre bra dag. Fick bland annat besked om att GA Selberg lämnat detta jordeliv. Vi hade så många kontaktytor GA och jag. Får försöka glädjas åt att han fick ett långt och innehållsrikt liv. Begravning nästa lördag.
'
Temperaturen nästan nollar idag. Positivt uttryck så var det varma, lena vindar när jag hämtade tidningarna. Verkar bli en mulen dag idag - positivt eftersom jag ska ha länsförbundsstyrelse idag.

Lyssnar på TV och fråga doktorn. Passar inte riktigt in i mitt positiva tänk - vårtrötther och vårdepression. Och med den enkla förklaringen på depression som "min" Marie Söderström ger så kan vi alla ta åt oss tror jag.

Svårt med det positiva idag - till och med svårt att skriva något vettigt. Nu får jag ta till positivkonsulternas tips om att ge sig själv ett brett leende i badsrumsspegeln. Men fan tro´t att det hjälper?

Men nu har ni i alla fall fått ett livstecken ifrån mig.

April, april...

2011-04-01 kl. 06.30

Så byter vi månad då - vart tog den förra vägen. Första april idag - nu nyher på TV - kan undra om de kommer att ha traditionen med april skämt?

Varje dag finns ju nyheter jag kan önska vore aprilskämt - att säsongen är
över för Luleå hockey är ett sånt - Kuirens etta idag.

Själv får jag erkänna att jag kom en bit in i artikeln om taxfree innan jag förstod. Jag fick inte riktigt ihop det. Men den hade inte den finessen att jag tror det blir någon köbildning likt den på tullen sålde ut beslagtagen sprit.
 
Och sammanslagningen av Luleå hockey och Skellefteå känns väl nästan lite väl grym en sån här dag?

Men nu håller vi alla tummar för Skellefteå!

Enskilda - inte privata som nyheterna tjatar om - förskolor har bättre personaltät och mindre barngrupper än kommunala dito Det blir något att (S)ätta tänderna i!

Enligt Synnovate har Juholt ungegär lika stort (eller litet) förtroende som Mona Sahlin hade - runt 27 procent. Men färre som inte har förtroende för honom än vad Mona hade. Frågan är väl vad alla "utrensningar" som ser nu kommer sätta för spår. Österberg ut i kylan - lite öststatsstuk över vad som sker!

I skuggan av hockey och basket har Ida-Theres skördat ett EM-guld till Norrbotten. Grattis!

Harald och Hervor har namnsdag. Grattis till norska kungen!

På tal om aprilskämt så har jag inte sett något i nättidningarna - vilket antigen torde betyda att jag svalt betet eller att detta moderna påfund inte tycker att gamla traditioner inte är något för dem? Synd - det hade varit kul att länka om "Det sora lyftet" - när malmen ska lämna Pajala med Herculesplan!

Det är isigt mellan Finland och Sverige - i dubbel betydelse. Såg hatiska finska demonstratranter på TV igår kväll. De hötte mot svenskar i allmänhet och svenska språket i synnerhet. Och inte nog med det - våra Luffare som ska och kampanja med våra liberala vänner i Vasa får problem - isläget för att det bara går en tur om dagen från Umeå.

Idag gäller förberedelser för morgondagens styrelse. Tar med träningskläderna utifall att - även om det formellt är träningsfri dag idag.