Lång dags färd...

2013-06-29, kl. 05.30. Peter och Petra har namnsdag. Grattis!
 
Vaknat till ännu en mulen dag - men fortsatt nöjd med sommarvädret. Egentligen är det ett gott tecken. Tror oftare det går från mulen morgon till fin och solig dag - än tvärtom.
 
Fast idag ska blir det en lång dags färd...mot fortfarande hemliga mål. Uppvaktningar som iaf den ena borde bli en överraskning för föremålet. Och själv kommer jag att ha kört mer än 75 mil när jag landar hemma på Berigårn fram emot aftonen.
 
Får trafikråd från Kurirens horoskop - "en farlig situation i trafiken visar nyttan av ditt goda omdöme". En tackar. Dessutom utlovar horoskopet möte med en spännande främling. Ja iaf är det tur att man inte döms efter det man hittar på i sina drömmar. I natt har jag "pussat" på en massa kända och okända män - och rumlat runt i värsta tonårsstil.
 
Mycket att både läsa och kommentera från tidningarna - inte minst landstinget contra Sensia. Men det finns säkert anledning att återkomma. Nu ska jag prioritera att hinna med att koka kaffe och ta med en termos. Thomas blir mycket trevligare att umgås med och han får sina morgonkoppar.
 
Dock skickar jag med er en fundering som också gäller landstinget. Fick häromdagen hela 38 kronor i ersättning för en resa till röntgen i Kalix. Själv hade jag nog aldrig kommit på att be om ersättning - men uppmanades att fylla i några papper (hade de frågat om jag yrkade på någon ersättning hade jag nog varat nej). Alldeles säkert har jag inte uppgett mitt kontonummer i Swedbank - använder aldrig det kontot. Lika fullt verkar Swedbank ha lämnat ut det kontot till landstinget - för där har de landat mina 38 kronor. Frågan är till vilka fler Swedbank isåfall lämnar ut mina kontouppgifter?
 
En fin lördag tillönskar jag er alla!

Glädje i smått

2013-06-28, kl. 06.30 - och på temat glädje i smått börjar jag med att gratulera Leo som har namnsdag. Tänk att få trona där som ensamt namnsdagsbarn - med blott tre bokstäver. Fortsätter att förundras över hur de tänker - de som bestämmer hur namnsdagarna ska se ut?
 
Har inte vågat skriva det ens på FB - men jag sov över basketmatchen igårkväll. Skulle vila några timmar när jag kom hem vid 16-tiden - och orkade inte ta mig upp från soffan förrän vid 21.30 tiden. Inte ens för att slå på radion klockan 8 då basketen började. Telefonsamtal hade jag också missat.
 
Nå det hade de goda med sig att jag gav mig tid att lyssna till reprisen av Peter Wolodarskis sommarprogram. Mycket lyssnarvärt.
 
Och när jag nu sitter här på morgonkulan noterar jag att regnet spolat bort en värsta fågelskiten på mitt köksfönster. Och att temperaturen faktiskt är 16 grader trots att solen gömt sig rejält. Fortfarande nöjd med sommarvädret!
 
Tidningarna lästa. NSD toppar med "Fallet Vatchareeya". Börjar kännas frustrerande att upplösningen dröjer. För mig känns det ofattbart att en ensam person skulle klarat detta utan att någon lagt märke till något?
 
Myggplågan i Övertorneå har fått högt nyhetsvärde i NSD. Insändaren från papperstidningen är utlagd på nätet klockan 05.00 - med möjlighet att kommentera.
 
Kuriren meddelar att "Luleå centrum växer norrut". Om detta har jag svårt att få någon bild på näthinnan. Får köra lite extra sakta förbi idag. Kurirens andra nyhet är Kirunafestivalen - ettan+plus sidorna 15, 26 och 27. Man undrar om Kuriren försöker sig på en inbrytning på den dominerande NSD-marknaden i Kiruna.
 
Igår missade jag för övrigt en uppseendeväckande nyhet. På insändarsidan. Där Karl Petersen gick ut och dementerade att han stödjer Ingela Lekfalk som nytt landstingsråd. Om jag förstått det rätt så är det Karls hemma S-förening som nominerat henne. Och nu besvarar han en insändare - där han inte ens är apostroferad - och meddelar att han inte tagit ställning än om vem han ska stödja som landstingsråd.
 
Och PSG i helgen - missar det mesta. Får hoppas att Lisas lag går vidare så det blir matcher på söndag. Idag skulle jag kunna hinna med matchen kl. 17 - men det känns som jag behöver förbereda mig för den långa dag det blir i morgon. Malmfälten väntar - lite småhemligt än.
 
Nu mot jobbet - och med osedvanlig otur så kommer en massa kyrkovalsedlar idag - då både Thomas, Jörgen och Jens rymt fältet. Alla i och för sig med mitt goda minne.
 
Ha en bra fredag!

Utgår pga åska

2013-06-27, kl. 06.30
 
Bloggandet utgår så länge pga av åska. Usch!!

Bibeln

2013-06-26, kl. 07.45 - och idag tar jag bibeln till hjälp - och gratulerar Lea och Rakel som ett begrepp. Ett  och annat sitter kvar från söndagsskolan. Just detta var oförglömligt - han som fick tjäna 2x7 år för en vacker kvinna. 7 år var ju absolut en hel evighet när man var så där 7 år - det etsade sig fast.
 
Kalix större delen av dagen igår. Fast först förbi på världens bästa bil& verkstad - hos Micke på Bosses Bil som konstaterade att framrutan måste bytas. Fast då hade jag redan räknat ut det själv - sprickor från båda håll från "rosen".
 
Hem utan att passera jobbet. Avvänjningen går framåt - tillvänjningen till pensionärsliv på heltid. Kaffe så lägligt i pergolan när jag kom hem. Rätt lat eftermiddag - drog dock av järnbågarna för tvättlinorna med lacknafta - ska målas vid tillfälle.
 
Sov lite länge i morse - till klockan 6. Tant Lilly hade hämtat in tidningarna så jag fick inte känna av vädret. Men repat detta genom att hänga tvätten som kördes sent igårkväll. Ljuvligt väder idag igen - blå himmel och strålande sol. Igårkväll kl. 19 var det plus 21 - helt okej!
 
"Riskkapitalisterna visar sitt rätta ansikte" skriver Kent Ögren på sin blogg.  Som själv driver sina vårdcentraler med underskott. Vad sägs om raden 12,4 miljoner, 41,8 miljoner, 62 miljoner i underskott - åren 2010-2012. Det är reda pengar som pytsas in av dina och mina skattepengar. Väl i klass med "rikskapitalisten" Coop som också förstår att det inte går att driva någon verksamhet med underskott år efter år. Enkelt uttryckt går det inte att driva privata vårdcentraler i Norrbotten eftersom de inte ges samma möjligheter. I Kuriren säger KÖ "Jag är ingen älskare av det privata vårdvalet". Vi är några som mist våra fasta läkarkontakter som bittert får erfara det! Bra ledare i Kuriren på temat.
 
Tror nog att Lekfalks aktier stigit i värde - iaf hos Kent Ögren. Väl helt i linje med det fotoförbud som han infört på landstingetsinrättningar att också forska efter källor - och sätta meddelarfriheten ur spel. Känner till Lekfalk från ett annat ärende - ett projekt inom BUN där man tänkt ge det till henne utan upphandling. Då tyckte hon att kommunen kunde göra som landstinget - kringå kravet om upphandling genom att anställa henne! Undrar om det är det avtalet det handlar om nu? "Sticket" med sting idag!
 
Nostalgiresan med R som skulle ägt rum i eftermiddag är uppskjuten. Besök på Törekyrkogård - men visade sig att personen ifråga inte är urnsatt än. Så det får bli längre fram. Och inget ont...då hinner jag till Lisas fotbollsmatch ute i Alvik kl. 19.
 
Men nu ska jag först hinna till jobbet en sväng. Förvisso semester - men Thomas och jag ska tänka till (skryt). Bland annat planera för helgens malmfältstripp - lördag i Gällivare med omnejd.

Motig dag

2013-06-25, kl. 06.30 - David och Salomon har namnsdag, Grattis! Bibliska namns båda två kan jag tro!
 
Måndag började bra - men tårtbjudning på jobbet - 70-årstårta från Lars. Tappade dock jobbgnistan och gav upp före klockan 12. Hem till solen. Dock sista chansen före sommaren för invägning hos VV. Åkte tillbak till stan - och vad hände? Ett rejält stenskott på Notviksrakan. Inte för att jag blivit beskjuten tidigare - men jag fick precis känslan av ett skott från motsatta körbanan. En rejäl "ros" på framrutan. Och sen + 1,3 kg! Motig dag! Vägdes dock upp av att träffa barnbarnen och äntligen få se en basketmatch. Härligt med kvartsfinal!
 
Tisdag börjar iaf inte så dåligt. Plus 16 grader halvsex - det är minsann godkänt! De tunna tidningarna är avverkade, Stora nyheten - att Sensia lägger ner tre vårdcentraler. Inte konstigt så motarbetade det varit av landstinget. Minskad ersättning från landstinget med tio procent - då kan det inte funka. NSD toppar papperstidningen med detta. Medan Kuriren har en annan nyhet från landstinget - att det tilltänkta nya landstingsrådet vill tysta anställda. Lekfalk har dessutom försökt efterforska uppgiftslämnare. Början till slutet på den karriären?
 
Och NSD:s ledarsida överraskar med en något ödmjuk/balanserad ledare - om arbetslösheten. På Kurirens ledarsida förvånar JE negativt - med att förorda en progressiv TV:skatt! Pomperpossaeffekter tycks helt glömd! För övrigt har NSD börjat lägga ut ledarna med fördröjning - inte länkbar än iaf.
 
Tiden drar ifrån mig som vanligt - nu måste jag påbörja förberedelser för dagen. Måste hinna förbi verkstan och be dem kolla stenskottet - och troligen beställa en ny ruta. Tror faktiskt det är hål igenom - har dock inte vågat "peta". Sen bär det iväg till Kalix för sammanträde med styrelsen för Kalix Folkhögskola. Trevligt uppdrag - men varför mitt i sommaren?
 
Ha en bra tisdag!

Bisak!

2013-06-24, kl. 09.15
 
Idag använder jag en bisak - eller rättare sagt Ingen bisak - för att få svart text påinlägget. Intressant ledare - så lätt att avfärda detta med vikten av bilogisk mångfald - så diffust - men här blir det tydligt. Fast själv undrar jag om det inte är fler än bien som polinerar?
 
Nå nu är jag iaf övertygad om biens berättigande - men vad björnen tillför mångfalden har ingen övertygat mig om!
 
Egentligen har jag inte tid att skriva här - är faktiskt redan på jobbet. Och trots 6 timmar med trimmer och gräsklippare igår så funkar kroppen. Var lite mör igårkväll - men fit för "fajt" idag. Motionen kändes som en ringa avbetalning på allt mat och godisfrosseri som helgen inneburit.
 
Nu vet ni iaf att jag är på benen idag också!
 

Tecken i skyn?

2013-06-23, kl. 07.30 - och då gratulerar vi Adolf och Alice. Och tar vi de inofficiella också så inkluderar vi Alicia och Oden. Grattis alla!
 
Så var midsommarhelgen över - nu går vi mot mörkare tider. Och vädret kan redan nu skjutsa ned en i skoskaften. Sitter vid köksbordet och tittar efter tecken i skyn. Är det verkligen möjligt att vi ska få ytterligare en sur-, grå- och blåsig dag? Måhända har vi blivit lite bortskämda - för trots allt är det ju inte särskilt kallt - +15.
 
Helgen har varit bra - alldeles för mycket god mat och annat godis förstås. Tror jag avstår invägning på Viktväktarna i morgon. Föresten så är ju den nya metoden 5-2. Vilket om jag förstått rätt innebär att man svälter - högst 500 kalorier - i två valfria dagar - och sen äter som vanligt resten. Hmm. Fast på SvD hittade jag en "artikel" om att köpa en Gi-box - hade hjälpt en gubbe att gå ned 13 kg på ett halvår. Tänkte att det var märkligt - så ju ut som en annons för bantningsmedel - och nu när jag skulle söka länken - eller detta kryptiska meddelande - var den försvunnen. Mysko - förmodligen lika myskot med boxen.
 
Igår hade jag besök av kusin Annlo med Micke och Gabbe. Kom från Turkiet - med ett fyra timmar försenat plan. Åt middag hos mig för att sen åka vidare mot Gällivare. Över Nattavaara för att inhämta två utarrenderade hundar.
 
Från gänget i Frankrike kom rapporter om avverkade sevärdheter - och SHOPPING. Jens tog snabbtåget till Lille och såg förlustmatchen mot Turkiet. Själv lyssnade jag på den på radion. Kanal 10 lyser med sin frånvaro hos mig.
 
Vandrat runt i nätets mediavärld men inte hittat något som sticker ut. Här hemma lite fyllor - både till lands och sjöss. Man död i Haparanda - misstänkt mord men avskrivet som olycka.
 
Och vädret bara fortsätter att vara. Får väl ta hand om diskstället då - och tömma det. Sen vete fåglarna vad jag ska ta mig till dena gråa dag.

Alva?

2013-06-21, kl. 08.00 - och Alf och Alvar har namnsdag. Grattis! Men jag får nog ha ett allvarligt samtal med den där "namnsdagsnamnskommittén" - den kvinnliga motsvarigheten till Alf är Alva. Och varför skulle det vara så fel att ha en jämställd namnsdag - med Alf och Alva?
 
Kort arbetsdag igår. Sen jollrade jag runt med lite ärenden hit och dit. Handelsbanken, Åhlens, Colorama, Kvantum, Statoil och slutligen "lillica" i Gammelstad.
 
Middagsvilade när jag kom hem vid halvtretiden - men stördes först av Thomas och sen av Jens. Den senare skulle ha hjälp med telefonnummer till Avis i Paris. Skulle förlänga bilhyran för att hinna se basketmatchen i Lille. Vilket påminde mig om radiolyssnande på nämnda match.
 
Men efter det körde "kocken" igång med paj, köttfärslådor och köttfärslimport. Inte färdiggräddat förrän halvelva. Och disken väntar på mig nu. Hur kul är det med köttfärsnedkletade kärl - även om den blötlagts?
 
Lite medelhavsstuk på vädret denna midsommaraftongsmorgon.Sån där lätt dimma över ängarna så jag nästan förväntar mig få sen en och annan älva hänga tvätt. Dock är väl inte plus 10 grader så medelhavslikt?
 
Tidningarna avverkade. NSD:s horoskop utlovar att jag ska få utlopp för min överskottsenergi. När den kommer blir det väl till disken isåfall.
 
Kurirens ettan nyhet är att regeringe beviljat 88 miljoner till flygplatsen. Det mesta för den militära verksamheten - vilket väl kan vara en god investering inför kommande försvarsbeslut?
 
NSD toppar med änu en "Bodensåpa". Bodenbos avgående vd hävdar att hon har arbetsfri uppsägningstid vilket stiftelsens ordförande Joneland förnekar. Ser ut som ännu en investering för regimskifte i Boden eftet valet?
 
På ledarsidan hävdar NSD att "S i Norrbotten har ett kanonläge inför vale 2014" - utan att ha mer ammunition för det än att ett gäng laddade s-rikdagsledamöter hade picnic på Gültzaudden i torsdags. Uppenvarligen inte så mycket ammunition vid det mötet heller - kan inte se att det platsat som nyhet i någon av tidningarna?
 
Fiske-DM kör igång i båda tidningarna. Lite märkligt att Kurien ger det så undanskymd plats - ingen puff på ettan trots den mer än 50-åriga tradition tävlingen har i Kuriren. Men ett tag fick jag för mig att jag skulle mötas av Kurirens Håkan Svensson/Andreas Välitalo även i NSD - men tack och lov var det inte så. Det hade nog kunnat förorsaka en och annan "gravrotation" - i alla fall en.
 
Nu är det iaf hög tid att åkalla den magiska midsommaraftonkänslan. En förutsättning för att den ska infinna sig är nog att jag gör bort röjet i köket.
 
Ha en riktigt trevlig midsommarafton - och midsommarhelg. Måhända blir det bloggfritt (myggfritt lär det inte bli) - kommer väl inte att hända så mycket. Förhoppningsvis!
 
 
 

En "riktig" midsommarafton

2013-06-20, kl. 07.00 - och Linda har namnsdag. Grattis - särskilt till Jens kusin. Han får vara extra rädd om sina kusiner - Jens - för han har bara två.
 
Extra rädd om denna midsommarafton ska vi visst vara - kallas i en gammal GP för "riktig" midsommarafton då det tydligen är så att sommarsolståndet och midsommarafton sammanfaller - den 21 juni. Själv tillhör jag ju dem som upplevt att midsommarafton alltid var den 23 juni - oavsett vilken veckodag det inföll.. Och inte minst att midsommardagen var den 24 - för då fyllde minsann min älskade faster Henny år. Det glömde hon aldrig - att hon var född 1904 på "gamla midsommardan" - trots att hon blev  nästan 100 år.
 
Kanondag igår - fick en del gjort på jobbet - och sen massor i privatlivet. Inhandlade - vad lätt och enkelt det är att plocka ihop matvaror för 973 kronor - trots att Kvantum så generöst bjöd på nästan 2 kg färskpotatis. Väl hemma kastade jag ut mattorna, dammsög och vaskade av. Ny matta - en av mors "gamla" - under matgruppen - och så fint det blev. Så hackade jag och stekte skinkan till "mor Mariannes paj" - och bacon till Ylvas fyllda köttfärslimpa. Sen över till desserten - hemkokt chokladsås och toffésås.
 
Hann städa undan efter "kockandet" också - så så njutbart att stiga upp till ett bortstädat hem. (Så lustigt det lät - bortstädat hem). Och återigen en helt okej sommardag - solen måhända inte är intensivast men den för allt för att skicka ned sina goa strålar.
 
Och tidningarna lästa. Många intressanta politiska nyheter. Kent Ögren är nöjd med att få 30 miljoner till Norrtåg - trots att han egentligen ville ha mellan 49 och 85 miljoner. Det gäller att nöja sig med det lilla - och det räcker väl iaf till den fyrdubbling av ordförande arvodet han fixat till kompisen Hägg. Demonstrerar sin maktfullkomlighet gör han också i ett annat ärende - annons om extra landstingsfullmäktige den 27. Den nya processen ska drivas igenom till varje pris. Och på ledarplats tror OA att skolpolitiken kan bli en vinnarfråga - för S!!!!! Ja förvisso är väljarnas minne kort - men att tro att de - sossarna - som under decennier kört svenska skolan i botten - skulle vinna makten på den frågan låter osannolikt. OA skriver att han läst det - att 40 procent tycker att en s-ledd regering skulle bedriva den bästa skol- och utbildningspolitiken - enligt en "opinimätning". Dom florerar nu - i mängder - opinionsmätningar och rapporter som visar helt motsatta fakta - båda vad avser skola, barnfattigdom och annat. Och som alla hävdar att just de har sanningen. Och som ledarskribenter utnyttjar som de passar deras politiska syften. Bra att ha i minnet - att som man frågar får man svar.
 
Tycker mig märka att tidningarna blir mer och mer snåla med att lägga ut material på de gratisnättidningarna. Ingen NSD-ledare utlagd.
 
Men Kurirens "Tro eller politik?" är utlagd. Har inget att invända mot den - men nog kunde JE ha nämnt Folkpartiet som det första parti som lämnade kyrkovalet. Moderaternas "Borgerligt alternativ" kom nog krypande två val efter liberalernas "F.I.S.K".
 
Nu ska jag "krypa" iväg till jobbet - men idag blir det nog bara ett par timmar. Sen ska det kompletteringshandlande av lite bär och glass. För kvällens del ser jag framemot basket EM.

Mot mörkare tider

2013-06-19, kl. 07.00 och Germund och Görel har namnsdag. Grattis!
 
Läste på FB att (då) var det bara 3 dagar kvar så skulle vi börja gå mot mörkare tider. Någonstans står det still - kan det möjligen vara den 21 det?
 
Idag är det dock en riktigt ljus dag - vi får "främmande" till Berigårn. Kusinens son Anders och barnbarnet Ebba. Det ska  bli kul med lite spring i trappen och på gården.
 
Igår gjorde jag en hel del tokiga saker. Löste in en presentcheck på Magnifique. Gåvan på 400 kronor kostade mig 702. Dock fick jag då ett par shorts, ett linne och en tröja. Dyraste linnet ever hade jag aldrig köpt för 659 kronor men nu var det halvpriset - och snyggt var det.
 
Så gjorde jag en ännu tokigare sak - dess  resultat kommer att visa sig så småningom - under juli månad någon gång tror jag. Blå blev den iaf.
 
Lite jobb hann jag med också - och lite små ärenden till partiet också. Inhandlade bland annat en B-föreningsbrevsstämpel på posten. 200 kronor ville dom ha.
 
Skulle göra bort och mathandla också - men då visade det sig att jag inte hade kontroll över ICA-kortet. Kan hoppas det finns i röran på skrivbordet. Systemet hade jag också tänkt göra bort - blev inte heller av.
 
Men en gammal "synd" fixade jag, Var till Dahlbergs mattor och rådfrågade om min fina röllakansmatta . Solöga - som mor har vävt. Så nu är den hoprullad och ska forslas till affären - både för franslagning och tvätt. Kommer säkert inte bli billigt - men då lär den väl hänga med 35 år till. Gillar den!
 
Och igårkväll "syndade" igelkottarna. Underligt kärleksliv - man tror det ska dräpa varann. Innan jag visste - för många år sen - försökte jag sära på "slagskämparna" med en broborste.
 
Tidningarna serverade i hallen idag - kusinen var uppe tidigt. Nytt blodspår i 22-åringens bil meddelar NSD. Båda kör förstås "sjöstaden" - om fem förslag att bygga i södra hamnen. Själv kan jag då inte bestämma mig för vilket jag gillar mest.
 
Ledaren i NSD slår ett slag för Bucht. Och någonstans - NSD:s tyckt-till-insändare - läser jag om en person till som uppfattat att sossarna ska ha en gemensam landstingslista för länet? Någon som vet facit?
 
Nu kör gammelvolvon in på gården - Ebba och Anders - så nu hinner jag bara tala om att vi har ett fantastiskt fint sommarväder även idag- även om inte SÅ varmt.
 

Ny vän, teknik och kommunikation

2013-06-18, kl. 07.00 - och Björn och Bjarne har namnsdag. Grattis!
 
Känner mig oinspirerad denna morgon. Söker energi i Kurirens horoskop. Och får veta att jag tillsammans med en ny vän ger mig in i något som handlar om teknik eller kommunikation. Och någon ska betrakta mig. Misstänker att det handlar om teknik - och att den som betraktar isåfall kommer att skratta gott. Inte liksom min tekopp det!
 
Måndag avlöpte som den skulle. Jobb fram till halvtre. Sen skulle jag åka till tippen med en massa skräp. Dock möttes jag av regn redan på Notviksrakan. Så jag tog en tupplur istället när jag kom hem. Två timmar - men sen fick jag iaf en del gjort. Packat och klart för att åka till tippen nu på morgonen istället.
 
Sen blev det basket via radion. Bra start men sen gick det åt pipsvängen mot Spanien. Kan inte se att det handlade om annat än felcoachning?
 
Sov gott i alla fall - baskettjejerna vidare - och även om de har uppförsbacke nu så kan vad som helst hända. Och i alla fall så får barnbarnen som är på plats i Vannes se många svenskmatcher.
 
Solig och fin dag mötte mig vid 5-tiden. Inte så varmt - och nu har det mulnat av lite. Men fortfarande den mest okeja sommar jag kan minnas. Å andra sidan minns jag inte så mycket numer. Igår missade jag att Thomas om en dörr som inte var upplåst som den skulle.
 
Haparanda toppar Kuriren med arenan och en artikel om bad- och sjövett som kan rädda liv. Och nog är det minsann märkligt att det i södra hamn - tuttifruttihusen - inte finns en enda kajstege? Till min häpnad ser jag också att kommunen säger sig ha ansvar för badplatsen på Näset. Glädjande - men nog skulle man vilja se något spår av det ansvaret! Den lina för markering av bråddjupet som jag kämpade till oss via fullmäktige - ja den lämnade badplatsen före jag lämnat fullmäktige. Upptäckte jag av en slump!
 
NSD meddelar på ettan att det stormar kring Norrtåg. Som belöning för att inget funkat runt det bolaget så har den socialdemokratiske ordföranden Hägg fått en fyrdubbling av arvodet.
 
I övirgt inget att höja på ögonbrynen för. Ledaren i NSD dissikerar varför det är så stort bortfall i SCB:s stora undersökning. Ids inte ens läsa det. Kuriren i sin tur läser lusen av miljöpartiets bilfientligthet. Gäsp!
 
Nu tar jag itu med tisdag. Den blir nog bra den också! Hoppas på lite trevliga besök på jobbet idag. Fast svaret kanske blir en mängd kartonger med valsedlar till Kyrkovalet. Misstänker att F.I.S.K lånat partiet som mellanlagringsplats. Å andra sidan kan jag avslöja att jag återfinns på Nederluleålistan - om än på sista plats!
 

Saknad av ingen

2013-06-17, kl. 07.00 - idag går Torborg och Torvald ursäkta men hurrandet går i förstone till Lars Anehagen som firar idag, GRATTIS! Utlovades bild på länken - ni kan ju alltid söka. Och så firar vi Eira Andersson också - som fyller hälften av Lars.
 
Ingen blogg igår - nä - och ingen verkar ha saknat mig heller. Kan iaf sammanfatta två underbara dagar. Uteliv båda dagarna. Lördag var det gräsklippning på förmiddagen och Pride på eftermiddagen. Igår var det banne mig gräsklippning hela dagen. Fast började med frukost i  två timmar på häbarsbron  - för att inte störa sovande grannar. Ansträngde mig med att lösa NU-korsordet. "Urgera" var jag tvungen att kolla sanningshalten av via google.
 
Basket igårkväll - sökte förtvivlat kanal 10 - men hittade den inte. Rysande, rafflande referat på radion fick duga. Ingen direktrapportering från familjen Sundström - tydligen inget internet i den Jens kallade "sunkhallen".
 
Måndag idag - och inser att det bara är 4-dagars vecka. Lovande väder - ljummet ute och ser ut att bli sol. Även vädret på tv igår verkade lovande inför midsommar.
 
Tidningarna då? Ja resterna av Pride och mycket sport. Mulitarenan i Haparanda toppar NSD och Kuriren har Piteås stadskärna i centrum. Bland smånotiserna ser jag att Vattenfall ska bygga serverhall på Porsön - bra det då det verkar osäkert om det blir någon 2:a och 3:a för Facebook?
 
Ingela Lekfalk nominerad som landstingsråd - om Kent Ögren sitter kvar. Trodde ett tag att sossarna skulle ha en gemensam lista för länet - men det verkar inte så. Vad skulle det vara för fel? Att låta väljarna peka ut vilka de vill se om landstingsråd? Förra valet smögs Kent in som landstingsråd - trots att han bara kom tvåa i den lilla valkretsen Boden-Jokkmokk. Undrar vilken plats han kommit på om väljarna i de andra valkretsarna gett en chans att tycka till?
 
Min numera begränsade bloggtid är ute nu. Mot jobbet.

forts 2..

verkar inte som det är meningen med något längre blogginlägg idag. Tekniken strular. Skulle skriva att Pride dominerar lokaltidningarna idag. Men länkfunktionen är borta. Ser att Karl och Yvonne blivit utsedda till årets eldsjälar av RFSL? och kvitterar med löftet om Pride forever till RFSL! Cirkeln är sluten. Fanns även en och annan ledare idag - NSD - värd att kommentera. Men eftersom det strular här på bloggen så meddelar jag bara att det blir hemmajobb på förmiddagen - och Pride på eftermiddagen. För övrigt så skiner solen - bara att vara glad - och hoppas att det blir en mer vaken dag idag.

forts..


En vaken stund

2013-06-15, kl. 07.00 - och Margit och Margot har namnsdag. Margit en kortform av Margareta. Själv undrar jag varför man inte samlar alla i "familjen" på samma namnsdag. Men nu är det som det är och vi gratulerar alla Margit och Margit idag - stort grattis!
 
En vaken stundrubricerar jag och det finns anledning. Igår var jag så trött att jag la mig och vilade på jobbet innan jag åkte hem kl. 15. Bjöds på middag hos kusinen - tog väl en dryg timme - men sen har jag i stort sett sovit/vilat till klockan 6 i morse. Vaknade till vid 2-tiden i natt och var upp en sväng. Undrar om det inflammationen i bihålorna som spökar?
 
Nå nu har lördagen inletts bättre. Tidningarna lästa - och Da Capo ljuder från radion. Intagit datorn och kollat lite FB och annat. Dock lite orolig att där inte fanns något inlägg från Frankrikeresenärerna?

Igen!

2013-06-14, kl. 07.30. Håkan och Hakon har namnsdag.
 
Och jag har gjort det igen! Andra gången i veckan jag tar mer än 1 timme i översovning. Men nästan värt det - drömde så gott - fast jag inte riktigt minns vad. Iaf låg tidningarna redan i hallen när jag steg upp kvart över 6.
 
Blir bara grattis till Mats Olofsson, Gunder Karlsson och Anette Selberg idag. Hipp, hipp, hurra!
 
Så rappar jag på mot jobbet då!

Jordgubbsfrukost

30130613, kl. 07.00
 
Aina och Aino har namsndag idag - grattis alla. Finskt namn båda om jag förstår rätt. Att Aina är slan uttryck för polis har jag då aldrig hört förr.
 
Puh - det blev en rivstart igår morse. Med den sena starten. Fortsatte sen med besök på löpande band på jobbet - tre Lars på raken första timmarna på jobbet. Trevligt! Annars löpte dagen lugnt - med landstingsdebatten i bakgrunden. Kombinerad lunch/middag på Max. Inhandling på Maxi. Och sen hann jag med att hjälpa kusinen med lite kameralt. Och ovanpå det lite röja här hemma. Kottarna fick mat i ett par omgångar - en ny liten rackare har anslutit och är ett litet matvrak.
 
För övrigt bra jobbat av Jens och övriga oppositionspolitiker. Återremiss på det de maktfullkomiga kallar budget. Kent Ögren försöker i vanlig ordning skjuta budbärarna - men minoritetsåteremiss är den lagliga rätt som getts oppositionen just för att tvinga majoriteteten att tänka en gång till innan de fattar tokiga beslut. Nu kommer ledningen inom landstinget i vanlig ordning inte tänka alls - det kommer att trumfa igenom förslaget på nästa fullmäktige. Och kommer ogenerat fortsätta "styra" oavsett återremissen. Så tårar över gruset i maskineriet känns falska - mycket falska!
 
I övrigt rådet mest facebookyra här i stan. Invigningen av hall 1 igår. Om 2 och 3 kommer står skrivet i stjärnorna. Lite dålig tajming med invigningen när "spionhistorien" rullas upp i USA. Och facebooks roll oklar? Själv begriper jag inte mycket av debatten. Såg dock en "morgonsoffa" häromdagen - där Allan Widman debatterade mot en Piratpartist. En kvinna som svulstig på stod att enskilda människor i Sverige fått sina liv föstörda pga av FRA. Dock kunde hon inte exemplifiera ett enda. Trots upprepade uppmaningar att göra det.
 
Säg "studie" eller "rapport" så spinner mediavärlden igång. Nu senast en studie från Karolinska som uppmätt högre halt av stresshormon hos barn som går ityp Ur- och skurdagis än andra dagis. Säger EN studie - och omfattning och seriositet presenteras inte. Inte heller huruvid nivån på stresshormonet är farlig. Inte heller om andra faktorer KAN spela in. Nä nu har vi bestämt oss för att skrämma in barnen, Nu har jag svårt att se vilken lobbyist som skulle kunna tjäna på det här - men allmänt ska vi nog vara väldigt vaksamma på vem som ska tjäna på "larmet". Livsmedelsområdet inte minst! Kommer inte bli förvånad när det avslöjas att konkurrenter betalat för "larmrapporter".,
 
Dock njuter jag i övrigt av att ha kommit upp i tid. Berigårn är som hämtat från psalmen "en vänlig grönkas skira dräkt", Och firar detta med jordgubbsfrukost. Jordgubbar från Ängelholm får en 3:a.
 
Jobb om vanligt idag - men ska försöka ta mig hem i tid. Gräset längar efter mig,

Kokt fläsk stekt

2013-06-12, kl. 07.00 - och . namnsdag?
 
Bara som upplysning till närstående så är det milt sagt "kokt fläsk stekt" eller hur det nu heter. Vaknade klockan kvart över 3 och var pigg. Men det såg ut så kallt och rått ute att jag inte kände för att hämta tidningarna. Så minsann somnade jag om till fem över 6. Länge sen med en så gigantiskt översovning. Och just idag då jag kunde berätta om en trevlig resa till Haparanda och jobb tillsammans med landstinggruppen. Och just idag då tidningarna är välmatade - och retar mig med flera identiskt lika artiklar. Bland annat så tackar mäklaren Jonas Nilsson särskilt för "annonsen" på ettan i båda tidningarna - om den lilla villan till det astronomiska priset av 8 mille. Där lät de minsann köpa sig - både tidningarna!
 
Nå jag får återkomma om både det ena och andra. Nu gäller det att försöka komma i balans och till jobbet. Herrbesök väntar på förmiddagen - och sen minns jag inte mycket mer av dagens program.

Grödan den gror

2013-06-11, kl. 07.00 - idag är det Berthold och Bertil som har namnsdag.Berthold är den tyska formen av Bertil - eller tvärtom.
 
Torparvisan är det som poppar upp - det blåser i träden idag - hå,hå. ja , ja - och gräset den växer och rågen den gror..Därav rubriken. Tvätten fick en extra sköljning igår av det häftiga regnet - men nu är det riktigt torkväder. Trosorna står i vägrätt läge som små vita flaggor. Hoppas jag nypt fast dem ordentligt så jag inte får jaga fast dem över ängarna.
 
Måndagen flöt på bra. Inklusive med den sammanträde med den grupp som ska se över arvoden och reglementen för de förtroendevalda i Luleå kommun. Men något sög musten ur mig - var tvungen att ta en middagsvila när jag kom hem. Annars var det länge sen det behovet pockade på.
 
Inlett tisdag med tidningsläsandet. NSD toppar med den icke oväntade nyheten att Waplan avsatts. Väl inte heller så oväntat att han har en rejäl fallskärm - 6,1 miljoner!! Fantastiskt med alla dessa belöningar som delas ut när folk gjort ett dåligt jobb! Kanske media skulle börja granska när avtalen skrivs istället för när de utlöses. Uppenbarligen fick ett gäng som kliar varann på ryggen!
 
Kuriren vill att vi ska bli uppröda över rubriken "Lärare reser för en kvarts miljon". Men går man in och tittat så handlar det om ca 50 skolpersonal som ska kompetens- och teamutbildas inför sammanslagning av två skolor. Offerter intagna - och det hade blivit dyrare att vara på Piteå havsbad än som nu i Alicante. Själv kan jag inte bli särskilt upprörd. Iaf inte i förrän jag ser att det här skulle vara utöver normal komptensutveckling. 
 
Nog finns det viktigare saker att "rasa" över i Boden. Näring till det får ni genom att läsa ledaren i Kuriren. Oddsen för  att nuvarande politiska ledning ska sitta kvar efter valet kan inte vara särskilt högt? Ledaren inte länkbar än - någon har visst försovit sig?
 
Och i Övertorneå är det milt uttryckt politisk turbulens. Och tänk att det alltid varit rörigt där. Nu har fyra personer lämnat arbetarkommunens styrelse. Ser att Kent Ögren varit där och föreläst om demokratisk beslutordning. Har han blivit missuppfattad eller?
 
Och med landstingets regionala enhet som bas fortsätter lanseringen av Ingela Lekfalk som nytt landstingsråd. NSD har ju tidigare släppt fram henne med en krönika som kan sägas vara en programförklring inför en politiska landstingskarriär. Intressant i artikeln är också att det talas om att en lista ska fastställas. Skulle förvåna mig mycket om verkligen sossarna skulle gå till val i hela länet med en lista som toppas av Kent Ögren?
 
Hopp och hej vad tiden går. Nu med glad steg mot jobbet. I eftermiddag blir det en tripp till Haparanda för lite kampanjande.
 
 

heligt folk

2013-06-10, kl. 06.30 - och idag är det heligt folk - Svante som har namnsdag. Och så Börje med betydelsen "beskyddare". Vi gratulerar dessa herrar på namnsdagen.
.
Blev jobb igår - det mulnade av vid 10-tiden så jag kastade om mina planer. Men det gjorde vädret också - dvs solen återvände nog innan jag ens rundat Sundis. Men då var det så dags. Ganska nöjd ändå över att ha fått undan massa smågrejor som tärt samvetet. Och här hemma hann jag ändå köra ett antal maskiner - tvätten fladdrar nu på tork i den svaga vinden.
 
Jodå - vädret är med oss idag också. Underbar ljummen morgon med sol och fågelkvitter mötte mig när jag hämtade in tidningarna klockan 5.
 
Icke-nyheter - iaf inte heta såna - toppar båda tidningarna. Ordkrig om avtal i Gällivare i NSD - och Kuriren tar upp ett fall där Räda Korsets behandlingscenter hjälpt en kvinna. Och så Svartöstadsdagen i båda - och bara så trist med exakt samma rätt stora bild på båda.
 
I de stora bladen kan vi tal del av Madde och Chris - i minut och parti. Och om att prins Philip firar sin 92 års dag på sjukhuset. Och läget allvarligt för Mandela som väl tom är årgångar över prins Philip? 95-år läser jag sen!
 
Ser fö att prins Philips barnbarn prins Harry visat civilkurage - avstyrde misshandel av homosexuell.
 
Och bra beslut av regeringen om att flytta ut DO till någon förort. Borde gälla fler myndigheter - varför koncentrera allt till city med trafikinfarkter som följd. Och kanske kan det här bli början till andra utlokaliseringar? Och på tal om trafikinfarkter - datorhaveri riskerar totalkaos i tågtrafken idag.
 
Nå nu är det en ny dag - det är nu livet är. Idag ska jag göra återdebut i kommunpolitiken. Första sammanträdet med något som skulle kunna kallas "arvodeskommittén".Nästan lite småpirrigt att kliva in i kommunhuset igen - men det ska bli roligt att jobba med det här, Viktigt att stärka upp fritidspolitikernas möjligheter att verka. Det kan låta pompöst - men det handlar faktiskt om demorkatin.
 
Ha en riktigt bra måndag - och har du inte satt ut plantorna än  - sä gör det. Nu är järnnätterna passerade med råge,
 

Skriver 9 juni

2013-06-09, kl. 08.00.
 
Skriver 9 juni idag. Upplelvelsen när jag tittat ut över gården är att det minst är en bit in i juli. Växtligheten i värsta grönska och blomning. Och mentalt känns det nästan som hade jag upplevt en hel sommar redan. Otroligt väder - som fortsätter även idag!
 
Igår for jag till Gammelstad i tron att jag skulle se tre matcher - och komma hem vid 15-tiden. Det visade sig bli fem matcher, hemkomst kl. 19 och en bronsmedalj till Lisas lag.
 
Missade alltså prinsessbröllopet. Tur jag inte är med i rojalistiska föreningen - då hade jag väl blivit utesluten. Tycker dock att tidningarna ger kompensation både i ord och bild.
 
Brukar ju hävdas att kriminaliteten går allt längre ner i åldrarna. Om det är sant så verkar det som om det sprider sig i båda ändar - 70-åring försökte råna systembolaget. Mest nyheter i den kalibern på lokaltidningarna - fylla och misshandel. Och ingen politik hittar jag heller.
 
Borde åka och jobba några timmar idag. Mot det talar vädret. Börjar nu iaf med att hänga tvätt. Och kanske köra en masin till.

Kort rapport

2013-06-08. kl. 08.00 - och Eivor och Majvor har namnsdag. Och som vanligt dyker det upp människor jag mött när namnen skrivs. Tant Eivor på backen - och Majvor Lundberg. Den senare en som fick Kläppenskolan samtidigt som jag - några år äldre än mig - men vars utseende finns kvar på hårddisken. Kan undra varför hon dök upp just denna morgon?
 
Är lyckligt ovetande om det åskväder som tydligen härjat här i natt. Läser om det på FB. Själv vaknade jag av regnknatter på fönsterrutan. Och nu strålar solen igen. Perfekt sommarväder - regn på natten - sol på dagen.
 
Sol och varmt var det igår också - ett examensväder som taget ur en sagobok. Firade den ute på Alviksskolan. Där Lisa agerade konferencier. Konstigt att inte åka upp till Västbacken där vi varit de senaste 12 åren. Vi drog till stan och sammantrålade med andra examensbarnet Sara. Kanonbetyg för både!!
 
Själv gjorde jag en sväng till jobbet - men det blev inte långvarit. Svårt att mobilisera glöd klockan 13 en fredageftermiddag.
 
Istället åkte jag hem och fortsatte tuktandet av den nya mark jag brutit. Ja - först "skalade" jag av det som var kvar från Kerstins klippning.
 
Hittade en död skatunge - en som troligen ramlat ur boet. Strax efter "dog" in Klippo. Trodde ett tag att det skulle bli dubbelbegravning - men det visade sig bara vara en säkring som utlöst.
 
Kvällen avslutades med fotboll - gick dåligt har jag förstått. Eller rättare sagt det vände inte matchen sen jag somnade in troligen en lite stund innan slutet.
 
Idag ska jag tillbringa dagen i Gammelstad. Fotbollscup för Lisa med matcher 10, 12 och 14.
 
Något kommenterbart om politik hittar jag inte - eller minns iaf inte. Så detta var en kort rapport i all enkelhet.

Vilseledd

2013-06-07, kl. 07.00 - och idag har Robert och Robin namnsdag - vilseleddes av E-tidningen igår. Kurirens - vet inte om NSD:s gjorde samma misstag?
 
Och uppenbarligen blir det en sämre kvalitet på läsandet på skärm. För i reportaget om frånvaron i kommunfullmäktig visst redovisat "tomma stolar". Av 38 tommar stod moderaterna för 25 . pinsamt!
 
Trevligt nationaldagsfirande - men måste vi vara så seriösa och allvarliga? Kan vi inte få lite mer av karnevalsstämning över det hela?
 
Resten av dagen ägnades åt gräsklippning. Så länge redskapen inte krånglar och solen skiner är det en ljuvlig sysselsättning. Dessutom var det inte fel att göra ett brejk och äta surströmming. Med tant Lillys goda kaka till kaffet.
 
Lite trist var det att läsa tidningarna idag - i mångt och mycket gårdagens E-tidningar. NSD toppar med en 84-årig kvinna som skickats hem från sjukhuset mitt i natten. Hon hann dock aldrig riktigt hem - utan föll i stentrappe, skadades och fick ambulansfärd åter till sjukhuset. Och Kuriren har om nästan det omvända - en 79-åring som lämnat sjukhuset på eget bevåg och som är försvunnen.
 
Idag är det fest på förmiddagen och jobb efter lunch. Lisa och Sara ska firas för deras fina skolarbete. Lisa lämnar 6:an och Sara 9:an. Examen klockan 9 båda två - så klanen har fått fördela sig. Själv åker jag till Alviksskolan.
 
Nu ska jag först på span. Det ser ut som en död orm som ligger vid busken utanför mitt köksfönster. I min fantasi är det igelkotten som tagit ihjäl en mindre huggorm. Dock jag kan misstänka att det kan handla om skräp från stupröret?
 
Ha en bra dag. Och kom ihåg att det är fredag - fastän det var "söndag" igår.

Glatt överraskad!

2013-06-06 - kl. 09.00 - och Robert och Robin har namnsdag - grattis. Denna sanning om vem som har namnsdag har jag hittat i E-tidningen. I brist på bröd så äter man limpa dvs inga papperstidningar idag. Vilket jag förstås glömt bort - och blev besviken då lådorna var tomma.
 
Har aldrig kunnat förlika mig med e-tidningen - zoomning och rattande av den har inte varit min starka sida. Men idag provade jag. Och blev glatt överraskad- För det första att jag kom in. Undrar om det betyder att jag registrerat mig? Vilket jag iaf inte minns! Och glatt överraskad över att det gick så lätt att "ratta" den.
 
Nöjd med dagen igår - uppehöll mig runt kamerala uppgifter i närheten av bokföring - gillar! Plus lite andra akuta saker. Blev rätt lång dag på jobbet. En del tycker jag är tokig som jobbar så där minst 3 gånger så mycket som jag har lön för. Men har man som jag varit i en situation där jag inte orkat jobba - hur gärna jag än ville - är det bara LYCKA att orka hugga i.
 
Sommar det är fotboll det - på Likoarena - Alviks 00/01 mot Gammelgården/Töre SK. Oavgjort - i en match med massor av dramatik och lärdomar. I ungdomsfotbollen blir man utvisad 10 minuter - vid första gulakortet, Vilket först drabbade motståndarlagets målvakt - och sen ytterligare en utespelare.
 
Intressant - och lite skrämmande artikel om närvaron på fullmäktige. Eller snarare frånvaron. Så länge man täcker upp med ersättare tycker jag det är okej mot väljarna - ersättarna är ju faktiskt också valda. Men när det gapar tomma stolar i församlingen är det ett hån mot väjarna och demokratin. Men den "pointen" missar artikelförfattaren med att bara nämna att det förekommer. Här borde det hängas ut!! Elaka tungor säger att det i ett parti är "förbjudet" att avgå - även om man inte kan sköta sitt uppdrag. För då kommer nya personer att räknas fram av länsstyrelsen - och dessa kanske inte är så välkomna? Men det är förstås bara elakt förtal??
 
För övrigt vill jag ha mer morsdag till folket. Ser att morsdagsblomman har kollapsat och vinet är urdrucket sen i lördags.
 
Nu ska jag förbereda firande av nationaldagen. Putsa upp både mig och blåklintshatten. Och eftermiddagen får jag ägna åt gräsklippning - gilla mycket under förutsättning av solen skiner!
 
Så får vi se om det hinns med så mycket annat.

Personalvård?

2013-06-05, kl. 07.15 och Bo har namnsdag idag - herrar som Östman, Hultin, Jakobsson, Ledin, Nordlander med flera- Grattis! Och så till morbror Bo Sture förstås. Och "Inimarken" har ett år på sig att förbereda ett hejdundrande kalas! Förfesta dag - Ingemar Nilsson - grattis.
 
Fick en ryslig start idag. Hostan höll mig vaken från klockan 2 till dess jag borde stigit upp - men då rackarns somnade jag om och vaknade först tjugo i sex. Trodde att pencillinen skulle fixa snoret - men istället utökades krämporna med en förfärlig hosta - och understundom en något förhöjd temperatur.
 
Gårdagen var fin den också. Startade ute på Alviksskolan - där en invrig Lisa först fick läsa en egenhändigt skriven dikt - från fågelskådningen - och sen fick hon tillgång till alla sina nationellaprov - 12 prov fördelades på 5 ämnen. Lärde mig att Vänern är vår största insjö - eller var det  Vättern...?
 
Annars var väl det stora politiskt sett att SCB redovisade sin mätning. Den största av dem alla - som de säger dom s om det gått bra för. Men märkligt att endast ca hälften av urvalet svarat? Uppgift från Jörgen - undrar om det verkligen är så?
 
Idag pustar Pajala ut - rubrik i Kuriren efter att det är klart att gruvan drivs vidare. Läser att de gamla aktieägarna har kvar 3,1% av värdet - om det nu gäller oss småsparare också så ska man inte förakta 150 spänn heller?! Aktieaffärer görs med öppna ögon - och det kändes och känns bra med denna symboliska stöttning.
 
Skulle önska att facket också ger sin version av Lavalaffären - min bild är den som redovisas i den här artikeln - men skulle gärna höra andra sidan också - utifrån den här artikeln?
 
Annars är ju tidningarna denna årstid mest fyllda med balbilder. Gillar inte - men förstår nu. Några bilder kan ju vara ok men denna mängd - i alla tidningar. Men efter att ha läst Lars-Hendrik Andersson i lilla rutan på ettan så förstår jag att det handlar om personalvård. Journalister och fotografer tycker det är kul att vara ute bland alla glada och positia ungdomar. Inget ont i det - men samma fenomen gäller ju Lucior också - och det är väl samma skäl. Men kan undra vilka det är som njuter av att publicera foton av alla fula julgranar?
 
Nu måste jag ägna mig åt annat än att skriva här. Mot jobbet - och eftersom jag har lite kvar i bokföringsvägen så blir det nog en rätt lång dag. Och den ska sen toppas med fotbollsmatch på Likoarena kl. 19.00.

Järnnätter

2013-06-04, kl. 06.30 - och vem tusan var det nu som hade namnsdag? Kollen ger vid handen att det är Solveig och Solbritt. Grattis tjejer!
 
Själv kommer jag att tänka på järnnätterna och började fundera när de sas vara. Googlandet gav en ännu diffusare bild. Allt från maj - till mitten/slutet av juni. Någonstans 7 - 10 juni känner jag igen. Men att det skulle vara startdatum för att sätta mandelpotatis håller jag inte med om. "Pererna" skulle ner i jorden redan i maj - om det inte var något extremt blöt och kallväder.
 
Det var plus 8 för en stund sen - och mul. Därav tankarna på järnnätter och att vi snart kan börja klaga på sommaren igen. Så man känner igen sig.
 
Apropå att klaga så känns det smått patetiskt när kommunalrådet Niska ryter åt  "råkapitaliserna" - samma råa kapitalister i vars glans han solade sig för inte så länge sen - då han tonade fram bilden av Pajalas frälsare. Hörde flera igår som reagerade som jag - och ser att JE tagit upp tråden på ledarsidan.
 
Och idag ska det avgöras Ja - eller konkurs för Northland. Vi håller tummarna - och hoppas att Pajala marknad får bli den positiva och glada tillställning den brukar vara.
 
Gårdagen blev en kort arbetsdag igår - iaf om jag ser till "lönearbetet". Hem vid 15-tiden och ägnade mig åt gräsröj. Förstås inte bra för min hosta - men nu är det klart. Och helt sjukt underbart väder. Dock har det kommit ett antal myggor som stör idyllen.
 
Idag ska jag börja dagen ute på Alviksskolan. Lisas 6:or som ska visa upp något arbete det gjort. Klockan 8 startar det och jag ska hämta upp Doris - så får jag säkert morgonkaffe. Sen blir det jobbet - och håller mulet i sig så kanske jag gör en rejäl arbetsdag idag - ska ju hinna kompensera röda torsdagen.
 
Skickar så här på slutet en grattishälsning till mitt kusinbarn David i Koskullskulle. 26 år idag - hipp - hurra!

Pest?

2013-06-03, kl. 06.30 - och Ingemar och Gudmund har namnsdag.
 
Idag blir det inget skrivet här. Bara ett litet gnäll över att jag har sån förtvivlad hosta. Sån där astmatisk hosta - som väser i bröstet. Och jag hostar till jag nästan kräks. Tillsammans med en viss förhöjd temperatur börjar jag bli orolig att jag drog i mig någon skit i lördags när jag röjde i "gammelförna". Sorkpest råttpest, harpest??
 
Men annars är det bra - en hemmasöndag igår till klockan 16. Sen drog jag till Bodsjön tillsammans med Jörgen. Efter mulväder i stort sett hela resan så tittade solen fram direkt när vi parkerade vid Bodsjöskolan.
 
Och bortsett från hosteländet har dagen börjat bra. Blå himmel och sol. Ljummet ute. Syrenen i blom - liksom både äppelträdet och körsbärsträdet, Fåglar välkomnade mig med kvitter och igelkotten pinnade på över gården - och dök in under häbaret.
 
En helt vanlig jobbdag idag. Ska kolla tågtiderna - event. ska jag hämta Lisa vid tåget. Återvänder efter skolresan till Gotland. Och snart vankas stora examensdagen - lite extra då Lisa lämnar Alviksskolan för att börja högstadiet till hösten. Och Sara lämnar nian för gymnasiestuder till hösten. Liten blir stor - alltför fort.

Igge debut

2013-06-02, kl. 08.00 - och Roger och Rutger har namnsdag - och inofficiellt också Jack!
 
Oj vilken dag det var igår, Vådret som värsta dagen vid medelhavet. Själv fortsatte jag halvnio med  "bryta ny mark projektet".  Var lite tuffare område - och tog längre tid.
 
Hann också med att klippa resten av gården - så nu har vi ännu finare här på Berigårn.
 
Tänkte oss till gammelstads marknad - men ivern att göra färdigt på gården tog över. Vi nöjde oss med en tur till "körgårn"
 
Och så avslutade vi dagen i pergolan - med lite ost och kex och vin. Som vanligt ägnade vi oss åt lite minnesträning när vad skedde när. Igår fick jag en puzzelbit på plats som kan hjälpa - vi flyttade till Skräddarsvägen först 1965 - och jag har envist hävdat att det var 1964. Alltså började far bygga 1964 - året då han fyllde 40, jag tog realen, Sture tog lärarexamen, Lasse fyllde 20, farmor fyllde 90, morbror Otto fyllde 80 - och Kerstin gifte sig! Och så var det nog ett par nära grannar som hade jämna födelsedagar också. Och faster Henny inte att förglömma - som fyllde 60. Vilket festande vi hade!
 
Klockan 21 kom de - de ovälkomna myggorna- Och vilket anfall de satte in . fullt sjå att freda oss. Snabbt uppbrott och in.
 
Lite senare kom dock en kär och efterlängtad gäst - årets första igelkott. Vi hade just beklagat oss över att vi inte sett till någon än - men svaret kom. Och utfordrades med lite råa ägg.
 
Ännu en efterlängtad "gäst" aviserade sin ankomst igårkväll - regnet. Och på morgonen när jag hämtade DN strilade ett stilla ljummet regn. Ska väl rensa luften en del.
 
Idag är det svårt att hitta någon ursäkt för att inte sanera här inne. Fast drar jag ut på det så utlovas sol till i eftermiddag. En eftermiddag - sen sådan - ska jag dock till Bodsjön - och dit har jag nog aldrig varit förr.
.

Ung man firar...

..sin 80 årsdag - idag. Grattis Alf Josefsson i Vittangi - som firar sin födelsedag någon annanstans idag. Men vi hör av oss till efterfesten den 29!
 
Den första juni 1933 måtte ha varit en bra dag för kreativitet och entreprenörsskap - för då föddes ytterligare en Alf Josefsson med samma egenskaper som våran! Han firar i Oskarshamn hann - den andre Alf Josefsson.
 
Så sprättar vi en ny månad - och skriver 2013-06-01. Förutom Alf hade jag fyra andra vänner på FB som också firar idag - grattis till er också. Ha en riktigt fin födelsedag.
 
Maj avslutades igår - på ett helt perfekt sätt. Soligt och varmt - plus 27 på eftermiddagen. Bröt ny mark - klippte området vid staketet som inte är klippt på flera år - iaf 1/3 av det. Så knöggligt att jag inte vågar dit med gräsklippartraktorn. Körde med elklipparen och viss handkraft.
 
Inte tid att sitta här vid datorn - ska ut och bryta vidare. Inte så klar sol idag - än iaf. Men plus 19 klockan 07.30 duger det också.
 
Måste bara förmedla att jag hann bli riktigt förbannad när jag läste tidningarna. Math Ehnboms krönika - om landstingets fotoförbud. Eija Dunder var både till SuS och Stadsvikens hälsocentral - och på inget av ställen gick det att få fram tillstånd att fotografera. Hur tänkte han nu - den gode Ögren? Bekvämt förstås när nästa skandal väntar runt hörnet. Gladdes dock av Mats löfte - då fotar dom ändå.
 
Och så måste jag ju berätta att tandläkarbesöket igår renderade i 1530 kronor och en tand fattigare. Och en kur Kåvepenin. Få se nu om snoret går hädan?
 
Vårda nu dagen!