Återkomsten...

 
 
2012-08-30, kl. 06.00
 
..här blir nog först på lördagmorgon.
 
Nu är jag uppstigen i god tid - om en stund ska jag väcka morbror Sture och vid halvnio drar vi mot Gällivare. Avsked av morbror Tojje. Sorgesamt och vemodigt. Ska dock bli roligt att träffa mina fem kusiner och deras barn. Morbror Tojje har väl över 20 barnbarn och jag har nog inte ens träffat alla.
 
Sköt om er.
 
 
 

Natofobi

2012-08-29, kl. 06.00
 
Uppe i tid idag - till och med hunnit göra ett par försök att få igång vår utebelysning - trixar med styrningen.
 
Och SJ kan man lita på - morbrors tåg verkar vara i tid 07.33 vid Sunderby sjukhus.
 
Och en himla rolig ledarsida i Kuriren idag - Tobjörn Lidberg kliande sig i huvudet medan Olle Lindström söker något i mappskåpet. Nästan så man tror att bilden är arrangerad. Overkligt bra illustration till budskapet i ledaren. Och overkligt är det ju också att kommunledningen i Boden minsann tror sig kunna spara 30 miljoner genom att förbjuda alternativ inom hemtjänsten. Och detta trots att den egna förvaltningen räknat ut att den alternativa hemtjänsten kostar 38 kronor mindre per timme. Men stackars gamlingar i Boden - vad månde bliva.
 
Ett litet roligt "stick" också - om Leif Wikmans mjuklandning - koppling till SSU - ja kanske där han lärt sig!!
 
Någonstans läste jag också om flummiga vänster aktivister med natofobi. Bättre kund jag inte sagt det själv - om Ofog.
 
Nu ska jag ägna mig åt morbror i dagarna tre - kan måhända gå ut över bloggandet.

Morrar än...

2012-08-28, kl. 22.00
 
Förvarnar om att i morgonbitt ska jag hämta morbror Sture vid tåget - tidigt. Om SJ är i tid.
 
Kanske inte tid för bloggen.
 
Men sitter faktiskt här och morrar än.. för att Leif Wikman kommer för lindrigt undan. Hur i helsicke kan kommunen anställa honom - efter ett sånt missbrukat förtroende?? Jobba gratis borde väl vara kompromissen om han inte vill betala tillbaka.
 
Morrar också åt mig själv också - som avsmakat goda kotlettsåsen - sambal oelek och grädde. Mycket!  Hur intelligent är det när jag betalar 350 kronor i månaden för att minska i vikt.
 
29 augusti är det iaf i morgon - vem som har namnsdag vet jag inte. Men längtar efter min morbror!!
 
 

Första parkett?

2012-08-28, kl. 07.00
 
Stor dag idag - kollektivansluts till "tidslinjen" på FB. Mycket märkligt med denna förändring av statussidorna - ingen vill ha den - men alla tvångsansluts allt efter. Och hur i fridens dar för man en dialog med FB - dom bara finns där bakom och rycker i olika trådar.
 
Inbrott har det varit på Robertsviksgatan - är väl Mediahusets hemvist. Har tidningarna haft det här inbrottet på första parkett? Undrar vilken hänsyn man tar då man inte anger vilket företag det är?
 
Inte bara första parkett - utan rena gräddhyllan verkar minsann vara reserverad för Leif Wikman. I förra "såpan" sopade Karl P vida omkring G- Sandberg fick backa med den extra pensionsförsäkringen, Kjell Mickelsson fick gå. Partikamraten Eva Bergström fick löpa gatlopp - och kommunen tappade en duktig landsbygdsutvecklare - Camilla Hansen - som fick nog av Karls påhopp.
 
Och vad händer då med Leif Wikman. Alldeles för milt uttryck från media - utnyttjat ett kryphål. Gossen ifråga har i högsta grad varit delaktig på reglerna utformades - visste mycket väl att allt över två prisbasbelopp ska avräknas. I min värld är Leif agerande utstuderad girighet på gränsen till kriminalitet.
 
Som "belöning" för sitt agerande har han nu tilldelats en tjänst på kommunen - tydligen med lagomt betalt för att slippa avräkna. Och får sitta kvar som ordförande för Nordisks flygteknikcentreum - ett förtroendeuppdrag. Och Karl P slår ifrån sig - de andra får göra upp det här med förtroende direkt med Leif Wikman.
 
Annat ljud i skällan har det varit. Man undrar ju skillnaden mot Luleboaffären? Vore det inte rimligt att kräva att Wikman - likt Sandberg - får lämna tillbak de förmåner han tillskansat sig på felaktigt sätt? Och att han likt Kjell Mickelsson får lämna sitt förtroendeuppdag?Och borde inte tonen mot Leif Wikman vara minst lika hård som mot Eva Bergström och Camilla Hansen? Tjejerna hade iaf ingen egen vinning i såpan!
 
Tycker fö att media är rätt flata - verkar acceptera att Leif Wikman inte vill uttala sig. Nog har jag sett tv-team jaga folk för mindre.
 
Mycket blev det - om detta - och inga länkar. Och min tid börjar vara ute.
 
Fatima och Leila har namnsdag. Och Christer Svensson har hunnit upp mig - 64 idag - grattis.
 
Idag ska jag göra ett vanligt arbetspass. Sen måste jag inhandla lite mat - få se om jag kan tro mig att lägga in ett träningspass idag.
 
Fick en obehaglig känsla av att det var onsdag idag - men tack och lov står det tisdag på båda tidningarna.
 
Så våra eran tisdag.
 

Mardröm

2012-08-27, kl. 06.30
 
"Blixtar träffade passagerarplan" - läskigt att läsa om trots att jag redan hört det på TV. Undrar om jag någonsin mer skulle våga sätta mig i ett plan om jag hade varit med här? I fredags när jag åkte hem var det riktigt mörka åskmoln över Arlanda - det blev ett ovanligt skakigt lyft men det var allt.
 
Tillhör de som tycker att man ska respektera även regler och lagar man inte gillar om de tillkommit i demokratik ordning. Och så är det väl förstås med jaktlagstiftningen. Men nog måste jag ändå få undra om man inte silar mygg och sväljer "björnar" mär man ägnar kraft åt att utreda huruvida björnen sköts i självförsvar eller ej. Visst är det trots allt björnjakt och visst är det så att det brukar vara problem att nå upp till kvoten? Är väl dock lite färgad av min "björnnoja" för läser man artikeln så verkar han inteha rätt att jaga överhuvudtaget.
 
Bråttom framåt - men en återblick på söndagen säger att jag jobbade ett antal timmar. Den här veckan ska jag bara vara i tjänst måndag och tisdag. Sen kommer morbror Sture och han åker inte förrän fredagkväll. Trevligt ska det bli.
 
Åter till tidningarna så får jag läsa NSD:s rubrik flera gånger - och får ändå inte ordningen på den. Vad är "sexvärt" krom - kan ana att det är någon fackterm - men konstigt att använda i rubriken. Kurirens huvudnyhet är att "Handelsrallyt tappar farten" - om att allt färre gör av med sina pengar i Luleås butiker.
 
Å andra sidan kompenserar Säpo med att göra av med massor av pengar - 5.3 miljoner på en fest för 1000 anställda! Det är lite svårt att hålla på linjen att inte bli upprörd - dvs att inte utgå från att allt som skrivs är sant. Men här verkar det ha begåtts alla fel som är möjliga att göra.  Och så kommer bilden framför en  med insamling till yllesockar åt Kirunapoliserna som inte hade råd med vettiga vinterskor.
 
Rolf och Raoul har namnsdag - grattis. Och lilla Rose-Marie som jobbade hos oss för "hundra år sen" fyller 49 - fatta att lilltjejen ska över på "döhalvan" nästa år. Och idag skickar vi iväg Göran Larsson dit - 50 år. Jättegrattis båda två. Och förstås alla ni som heter Rolf och Raoul - grattis på namnsdagen.
 
Och nu ska jag fokusera på jobb. Gäller nu att skriva att-göra-listor - både för jobbet och privatlivet. Mycket som ska klaras av på dagarna två - och hur jag ska få in träning övergår för närvarande mitt förstånd. Men det reder sig kanske.

Sommartal?

2012-08-26, kl. 08.15
 
Borde vara Östen som har namnsdag denna dag - det tar jag ur minnet. Och Frida Tillberg fyller 28 idag - det hittade jag i mors "blombok" - var ju tvungen att kolla att det där med Östen höll måttet. Och minsann - det var inte alls länge sen Frida tultade från Tillbergs och till Strutz för att låta sig väl smaka av Yngves kakor och saft.
 
Löfven ska hålla sommartal idag. Märkligt att planera sommartal till den 26 augusti - är ju snarare förhöst. men det kan man väl inte kalla det - förhösttal. Lite höstigt lär det väl kännas också då Sifo gör ett rejält hopp nedåt för sossarna.
 
Igår var det Boden hela dagen. Måste vara publikrekord för Skördemarknaden - så mycket folk.
 
Sen bar det iväg till Likoarena för fikaförsäljning. Belönades med en grillmiddag på Västbacken. Och sen - ja då var det i stort bara läge för sängen.
 
Idag ska här röjas färdigt - mattorna har legat ute hela veckan - förvisso under platsskydd - men blir intressant och se om de är fuktskadade.
 
Ha en riktigt bra söndag.

Kall Lovisa

2012-08-25, kl. 09.00
 
Riktigt sen idag - inte upp förrän halvsju - och då hade tant Lilly hämtat tidningarna. Sen tog det sin tid att ta mig genom tidningarna idag - trots att det inte var något särskilt.
 
Men en särskild dag är det idag - Lovisadagen - då gick kallsten i sjön enligt farmor Hilda och då var det helt otänkbart med utebad. Googlade på "tanten" och hittade en massa spådomar om augusti. Men huvudsaken är iaf att ni inte badar i älven idag!!
 
Stockholm tor i går - värsta "maraton" för min kropp. Inte särskilt ansträngande möte - men ändå så himla trött. Och det var inget ansträngande i övrig heller - logistiken funkade utmärkt utan ens några köer eller någon säkerhetskontroll som retade upp mig.
 
Och så kan jag meddela att Magnum After dinner numer inte finns kvar i min frys. Men skvallra inte för Helena på Vikväktarna!
 
 Kuriren toppar med "snabbavveckingen" av Kiruna. Bästa att länka när det är möjligt.  Lite oroad skulle jag bli som Kirunabo - med ett kommunalråd som hela tiden verkar vara steget efter. NSD har "rasande" malmpriser som ettan nyhet - men priset tydligen fortfarande så högt att det inte är nägon ko på isen för de nya gruvorna.
 
Toppen idag dock Östmans krönika - skrattade. Och minns mina tankar på jag såg nyhetsartikeln med Bosse Strömbäck som chef för tillväxtandet - bock och trädgårdsmästare. Och så sant om Torbjörn - var har han gömt sig?
 
NSD:s ledarsida domineras av Swedemark - den äldre av hankön. Han avhandlar allt från Dallas återkomst till Pia Sundhagens event. återkomst - till fotbollslandslaget. Hon prisas för sitt nobbande av presidentlunchen - Georg W Bush - och Swedenmark tror att hon ätit lunchen - om Obama bjudit in. En rättrogen vänstermänniska - som i förhandlingarna med USA (om event. förlängt kontrakt) förvissat sig om att på åka i businessclass - och slippa behandla sig med "pöblen" - en rättrogen vänstermänniska väl förtrogen med nomenklaturan??
 
Nu ska jag göra mig färdig att åka till Skördmarknaden i Boden. Ska hålla de lokala fp-politikerna sällskap i montern några timmar. Kan undra om sonen inte är på väg dit redan - han skulle vara några timmar i montern innan han springer marknadsloppet.
 
Och honom löser jag av på Likoarena vid 18-tiden - så far han hem och grillar mig lite middag enligt löfte.

Bartolomeus

2012-08-24, kl. 05.00
 
har inte tid att sitta här framför datorn - taxin kommer snart. Men kan inte låta bli att reflektera över att det idag är 4 månader till julafton. För sara och lisa och mig blir det dock "julafton" om 63 dagar - sol och bad.
 
Bartolomeus har namnsdag - och den dagen betyder något särskilt enligt gamla sägner - dock vet jag inte vad. Men grattis iaf - själv känner jag ingen.
 
Ha en bra dag.

Tala ur mustaschen också!

2012-08-23, kl. 07.30.
 .
Idag måste jag bara börja och gratulera min tidigare partiledare - tänka sig att Bengan nu kan börja förbereda sin 70-årsdag som infaller nästa år. Väl bibehållen - både fysiskt och i mitt minne! GRATTIS! Och det innebär att Jens kusin också fyller idag - grattis Madeleine - 23 år idag. Och på avdelningen namnsdagar hyllar vi Signe och Signhild. Många små nya Signe som har namnsdag -själv tänker jag på Perihanscha Signe, Signe Lindfors och syster Signe - den sistnämnde distriktsköterskan som kom i sin svarta gamla PV och gav pencillinsprutor.
 
Fotboll igårkväll - Likoarena - vinsten blev 2-1 men den satt riktigt långt inne.
 
Klockan var närmare 22 innan jag var hemma - och det var uppdatering på datorn 1 timme och sen sängen. Och nu har jag gjort en rejäl översovning - till kl. 06.00. Var vaken - och pigg -  kvart i fyra - men tyckte det var väl tidigt - så vaknade jag med ett ryck kl. 6.
 
Och mycket i tidningen som stör mig - inte minst den experimentella verksamhet Luleå kommun bedriver för de äldre. De som beviljas äldreboende men inte kan få det ska få hemtjänst istället. Men jag svimmar - i Luleå kommun får ingen beviljat äldreboende om det finns en gnutta möjlighet att klara det hemma med hemtjänst. Alltså erbjuder man hemtjänst istället - där det inte alls är värdigt. Synd om både gamlingar och personal! Och sannerligen märkligt att nu kan Rödkallens fd äldreboende upplåtas till studenter (fast det är bra förstås) - men när det skulle rädda gamlingar (och personal) för att tvångsförvisas till Råneå - då var det HELT omöjligt. Buss på dem Ylva.
 
Och vem i fridens dar är ansvarig för att Rödkallens äldreboende las ner när det var mer än två år kvar till att nytt på Bergviken blir klart? och sluta för gudsskulle att prata som om trygghetsboenden ska kunna ersätta äldreboenden - ni är långt ifrån verkligheten mina vänner!
 
Fick jag ju ur mig lite - bra för hälsan.
 
Och tack till ledarskribenten som uppmanar Sammeli att tala ur skägget. Märkligt att Fredrik hävdar att journalisterna fått uppgifter frånhonom som skulle "fria" - men som de valt att inte skriva. Märkligt att han inte tar chansen att föra ut dem då han nu återigen talar med journalister. Själv uppmanar jag honom att när han ändå talar ut skägget - att tala ur mustaschen också. Märkligt att han kan hävda att han inte haft något att göra med detta för det har ju haft tjänstemän. Inte riktigt juste mot den "tjänstekvinna" - Lenita - som han värvat och sett till att hon fått en hög position inom Unga Örnar. Smittriskt?
 
Men nu får jag mer än rappa på - har hunnit med ett och annat under bloggskrivandet också - så nu är klockan snart 8 - och senast 9 ska jag finnas på plats. Bodensarna ska hämta grejorna till Skördemarknaden.
 
Imorgon kommer flytaxin 05.35 och då hinner nog inte ens jag skriva något. Kanske blir en liten summering ikväll. Ha en bra torsdag - ärtsoppa blev jag sugen på!
 
 

Horkarl

2012-08-22, kl. 06.30
 
Börjar nästan alltid dagen med att fastna på någon riktigt oväsentligt. Denna morgon om enkronorna som förfalskats - och där "horkarl" pryder ena sidan. Tänk vad jobb media säkert lägger ner för att spåra källan. Undrar hur många exemplats som hittats nu?
 
Fick iaf lära mig att krona och klave inte längre gäller för våra kronor - och då kan jag undra vad domarna säger när de singlar slant om vilken sida lagen ska börja spela på? Lite omständigt att fråga om "åtsida" eller "frånsida".
 
Onsdag lyser klart mot mig från Kuriren som ligger vid min vänstra sida - geschwindt så var måndag och tisdag förbrukade. Men jag tränade iaf igår också - nöjd. Men jag blev kopiöst sovtrött igår också. Så bortsett från lite socialt umgänge så var det soffan som gällde. Skulle fö se någon "dokumentär" om Quickfallen som skulle börja vid 22-tiden och hålla på till midnatt - repris sas det - men möjligen missade jag att det var i radion?
 
Från tidningarna lyser annars "Mordet på Esa Reno" - Kuriren - och "Skatteförslag sågas" - NSD. NSD har dessutom en skräckrubrik "Svamputflykt slutade med skräckfyllt björnmöte" - en liten historia från i juni som utspelade sig utanför Boden. Gläds åt varje björn som skjuts!
 
Skräckrubrik måste många sossar tycka det är med "Kända namn i SSU-utredning". Lite dålig journalistik - kvällstiidnings dito - tycker jag det är att radda upp namn på såna som möjligen angetts som föreläsare på påhittade kurser. Någon tidning hade ju också fel namnuppgifter - blandat om Lars U och Lars V - och även deras uppdrag. Tror faktiskt jag skrev att det var lite märkligt att ordflörane för Piteå-Tidningen skulle vara en belastning i detta sammanhang. Ett epitet som tillskrivits Lars U Granbergberg men innehas av Lars V Granberg.
 
Däremot finns det nog fog för att "hänga" ut Fredrik Lundh Sammeli. Han försöker ställa sig lite vid sidan om och distansera sig. Och har dessutom mage att skylla på att de haft tjänstemän - han som ordförande ska inte haft med studieverksahheten att göra. Kombinerat med att hans fru skrivit på ansökningarna - och hävdar att "man" missbrukat hennes namn blir det ju smått bisarrt!
 
Vare sig Esa elller SSU är länkbart - så nu gratulerar jag Henrietta och Henrika. Undrar om inte Birgit Stöckel har anledning att ta fram en tårta till sin äldsta (?) dotter.
 
Själv ska jag försöka pallra mig till jobbet. Lite annonser, au-protokollet som inte blev skrivet igår och lite annat smått och gott ska jag fylla förmiddagen med. Träningsfritt - kan bli ett och annat privat ärende på em. Och sen så är det fotboll ikväll på Likoarena.
 
Ha en riktigt bra mitt-i-veckan-dag - det ska jag.

Gå och bada!

2012-08-21. kl. 07.00
 
Nu drar jag till med den religiösa varanten av "dra åt helvete" - "Gå och  bada" eller "dra ändå längst in i blåbärsskogen" - den senare en svordom i tiden.
 
Fast först får jag väl artigt hälsa Johan Eriksson "hem" till rätt ledarsida. Men inte hem med som dravel som en alliansvalsedel - valmanifest - JA - valsedel NEJ. Och själv har jag aldrig hört ekonomin som skäl för att vara emot. Själv har jag inte ens tänkt på det.
 
Förvisso finns ett antal allmänborgerliga väljare som skulle gilla det - men de röstar nog iaf på något av allianspartierna. Men vi är ett antal personer som aldrig i livet skulle rösta på ett "alliansparti" - och det skulle nog vara tillräckligt för att spela bort en alliansvalseger!
 
Sen är det nog så att tiden 2 år till valet gör såna här spekulationer orealistiska - partiernas stadgar lägger hinder i vägen - och tar tid att förändra.
 
Och nu har datorn strulat så alla min datortid är förbrukad. Försökte kopiera och klistra in lite "kludd" från ledarsidan. Lite kvarglömt skrot somrubriken "Hej jag heter krönika" och en rubrik med en massa oläsbara bokstadskombinationer. Om ni går in snabbt nu så kanske ni hinner se det innan de rättar - en av "inläggen" var undertecknade "Bamse".
 
Ialla fall strulade detta till det för mig - envis som jag är skulle det bara klistras in - och jag fick det inte att funka efter massor med nedlagd tid.
 
Jon och Jonna gratuleras på namnsdagen. Hade inte hittat Jon då Jens föddes - annars hade han nog hetat så.
 
Dagen igår var bra - såtillvida att det blev träning. Sen har jag dock mest sovit. Från 18-21 och sen uppe en stund och sen sovit - för länge - till halvsex.
 
Idag ska jag ha ett valberedarsamtal med B i Sundsvall, skriva au-protokollet färdigt. Förutom rutinuppgifterna på morgonkvisten lär jag inte hinna mycket mer. Och så ska jag försöka lägga in en träning - sthlm på fredag så må, tis, tors kan väl bli bra!
 
 
 
 
 

Berömvärt

2012-08-20. kl. 06.30
 
Berömvärt av NSD att bedöma nyhetsvärdet lika för nät- resp. papperstidning. "Strikt strandskydd" -ettan nyhet i papperstidningen - platsar även på nätet - och är därmed länkbart. Bra början på den här dagen - som annars uppvisade endast plus 3,5 - men blå himmel och strålande sol.
 
Helgen har väl varit berömvärd på sitt sätt - någon form av sanering har pågått.Rum för rum - med stora drag som fönsterputs och mindre drag som kylskåpsstäd. Och med små brejk för både det ena och det andra. Igår eftermiddag fotboll. Saras Alvikstjejer mot Svartbjörnsbyn - 4-0 - vilket ujämnar matchresultatet dem emellan - strykförra gången med samma siffror.
 
Bernhard och Bernt har namnsdag - grattis.
 
För att återgå till tidningarna så toppar Kuriren med att det är konkurrens om eleverna till gymnasiet. Och polisen fick dra upp en ful fisk - som hoppade i från BBB. Vidaretransport till Gbg.
 
Me bäst i dagens tidningar är debattinlägg signerat Helen Doktare. En uppgörelse med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Inlägget präglas av stor insikt i systemet - och efter att ha följt ett fall initerat och i detajl och några andra mer perifert kan jag bara instämma i kritiken. Hanteringen präglas av ett godtycke som inte hör hemma i en rättstat.Hoppas Helen nu sprider sin artikel vidare - tillexempel till tidning NU!
 
Ska försöka komma mig till jobbet till 8 idag. Och kommer nog att få förlägga min arbetstid utspritt över hela dagen. Det blir en del brejkar; skjutsa Sara 9.30 - och event. tillak timman efter. Viktväktarna 11.30. Träning kl. 13.00. Hämta in Sara till stan där hon ska vara kl. 15. Och då får jag väl göra en summering av hur många timmar jag fått ihop .- och om jag rensat bort det mest akuta göromålen.
 
Tänk er - det är måndag igen - ta hand om den!

"Starke man"

2012-08-19, kl. 08.00
 
Alldeles för mycket sovmorgon igen - till halvsju.Måste ändra fokus på den ovanan - bara njuta av att det är så förbålt skönt att ligga kvar istället för att harmas åt tiden jag sover bort!
 
Iaf finns denna morgon ingen tid för reflektioner på  bloggen. Här hemma är det "rivet" för städ - och jag måste få en del av prylarna på plats iaf. Innan jag ska bege mig ut till Alvik i eftermiddag - match för Sara - iaf enligt hemsidan. Får väl komm upp - det händer att en och annan match flyttas. Men jag är FB-vän med flera involverade så jag lär väl se hur de planerar eftermiddagen.
 
En viss yttre likhet finns det (också) mellan Lennart Holmlund och TV-seriens "Starke man". Min nyfikenhet väcktes då jag såg fotot av Kurirens tjänstelediga skribent JE. Och då fick jag svaret på varför arbetarkommunens ordförande i Umeå fått be om ursäkt á "starke mannens" vägnar.om ni klickar vidare från JE:s blogginlägg så kmmer ni till "starke mannens" - nästan värt att ha som favorit.
 
Nu får ni sköta den här dagen själv - eller som ett av Laila Wikströms kort säger" Gud vare med er - själv har jag inte tid".

Anfall - bästa försvar!

2012-08-18, kl. 07.30
 
Vilken (S)amling - 3 riksdagsledamötet, 1 fd riksdagsledamot, 1 eu-parlamentariker - med flera. 10 kändi(S)ar - alla inblandade i utredningen om SSU-fusket - länet och Piteå.
 
Lite ogillar jag journalistiken - men det kanske kommer mera. Av dagens artikel framgår inte på vilket sätt en del av dem är inblandade. Lars U är här presenterad som ordförande Piteå-tidningen - vilket väl inte borde vara något skämmigt i den här härvan.
 
Blir däremot smått galen när jag läser Carina Sammelis "mitt namn har missbrukats" - när sanningen är att hon själv skrivit på - möjligen utan att veta att det var fusk - men hennes ansvar att kolla det - det är därför man skriver på. Verkar som om Carina - och inte bara hon - anammat tesen om att anfall är bästa försvar. För i NSD kan vi läsa att SSU-bidrag ska betalas tillbaka. Ja - fattas bara annat. Undrar bara hur det går med återbetalningen från Leif Wikman? Fd socialnämndsordföranden som tillskansat sig dubbelbetalt på ett otillbärligt sätt?
 
Fredagen avlöpte bra - blev ett kort arbetspass på förmiddagen - och sen hem. Det som skulle bli halstrad strömming i pergolan fick flyttas upp till Kerstin - en riktigt regnskur blev det - men bara på en halvtimme. Sen sken solen igen - och jag sussade gott i solstolen. Sen blev det suss i os-sängen" - framför TV:n och DN-galan.
 
Idag skulle jag stiga upp tidigt - men klockan hann bli halvsex innan tidningarna hämtades. Som jag skrivit ovan så är det en mastig arikel - pruffad med feta rubriker på ettan - och förmodligen på löpet - om bidragsfusket inom SSU. NSD har lika maffig rubrik om "Skadliga gifter i surströmming" - ingen nyhet alls. Ett krav från EU att vi upplyser om att all strömming (fet fisk) inte är så nyttig - framförallt att kvinnor i fertil ålder inte ska stoppa i sig alltför mycket.
 
Assange skulle jag förstås kunna skriva mycket om - delar väl inte i allt det Lotta Gröning skriver - är väl knappast svenska rättväsendet som styr upp den massiva mediabevakningen? Och att skicka poliser till London för förhör tycker jag inte är okej, OM det skulle besluta om åtal då - ska vi skicka över en filial av rättsväsendet då?
 
Nä nu gratulerar jag Ellen och Lena som har namnsdag. Och funderar vidare på hur jag ska få plats med städ, tvätt, sol, träning fönsterputs, god mat idag.

"Susannor" i badet

2012-08-17, kl. 06.30
 
Vin och vatten igår - glömde telefonen hemma. Och upptäckte det faktiskt inte förrän efter en dryg timme på jobbet.Utsamtalen inga problem förstås - både fast och annan mobil - men nyfikengenen skrek - tänk vad den låg därhemma och ringde! Dålig start!
 
Dagen inleddes med fotografering så jag kände mig som värsta fotomodellen. Resultat ska förhoppningsvis synas på FB - och kanske här på bloggen - om någon dag. Bra start!
 
Skulle valbereda igår -men efter ett antal misslyckade försök till telefonkontakt gav jag upp - stängde jobbet - och drog hem till Berigårn. Sol och 25 grader - inget läge för annat än bara finnas till och njuta. Troligen så gjorde väl mina tänkta telefonpartner detsamma!
 
Kerstin "lurade" iväg mig till Näset - följde med ut i vattnet med henne - dock med solklänning och telefon. Fast hade jag inte haft det så hade jag nog kunnat tänka mig ett dopp - faktisk så isade det inte runt benen. Nu nöjde jag mig med att hålla kryckan med Kerstin doppade sig. Vi var faktiskt ensamma "susannor" i badet när vi gick ut - sällskap bara av två vattenskotrar - vilket inte kändes så där ritkigt bekvämt. Var, när och hur har de rätt att störa idyllen på badplatser?
 
Tänkte bara skriva om sånt i tidningarna som gjort mig glad - men så lyfter jag på Kuriren - som har ett stort uppslag om SSU-bedrägeriet. Inte fusk - utan grovt bedrägeri (i sig gör den distinktionen mig glad). Men irriterad gör det mig att Karin Åström fortsätter som kejsaren med de nya kläderna - SÅ glad att SSU-tagit initiavtiv till polisanmälan. Så framgår det så tydligt av artikeln att de som nu styr i SSU - de motsatte sig polisanmälan till en början - de ville kolla själv först. Annie Lööf "kollade själv först" - de har fått Pagrotsky att KU-anmäla!!. Och SSU - centralt ville fördröja - och SSU-Piteå - senaste bedrägerihärvan - de har inte polisanmält själ
 
Glad blir jag för rubriken i NSD - om att miljänämnden säger nej till höghus - de nere på varvet. För min del är det helt okej att bygga på "gröna huset" - men höghusen nere på stranden är det bra om det ger tusan i att ge bygglov för!!
 
Ska rappa på att ta mig till jobbet - och försöka vara lika snabbt därifrån. Är utlovad halstrad strömming här på Berigårn vid en lite sen lunch.
 
Vi gratulerar Verner idag - tillsammans med Valter. En Verner har funnit här i huset - Evy och Ullas pappa - honom tänker jag särskilt på.
 
Och så en riktig överraskning - ni - det är fredag idag! Ett sista ryck - sen får i njuta en hel helg.
 
 
 
 

Apné eller latmask?

2012-08-16, kl. 06.30
 
Nya forskarrön - sömapné vanlig även hos kvinnor - fetma, snarkning och ålder påverkar. Väl inte helt ovanligt att forskning på och för kvinnor kommer lite efter. Kan ju undra om ens trötthet beror på apné eller latmask? Tror fortfarande på det sistnämnda - och nog drog jag över en haltimme idag igen - trots att igårkväll talade om för mig själv att nu skulle jag banne mig upp kl. 04.30.
 
Skön ledig dag igår - vädret var ju med mig - så det blev frukost ute. Och små miniraster för att njuta i solen. Lite tvätt och hängning dito blev det på förmiddagen. Och klockan 13 äntrade jag Byvallen. Minsann 25-talet gubbar och en lite gumma till förutom mig. Tillhörde yngsta årgången - vi var väl ett par tre 48:or. Och Hasse I var äldst med sina 81 - enligt hans egen utsago. Kul att träffa dem - som de flesta spelat i SSK och en del av dem också med far Yngve.
 
En sväng förbi jobbet för några tidsmässigt korta akuta insatser - mellanlandning på väg mot träningen. Runt Pontus var det rena folvimlet - vilket visade sig vara Hamnmilen. Kändes lite fånigt att gå på bandet samtidigt som jag blickade ut över löparna ute i den fria ljumma sommarkvällen. Dock känns det tryggt med bandet - foten är inte riktigt att lita på än. Kan undra om den någonsin blir det? Och om jag kan linda den eller något för bättre stabilitet?
 
Nu en ny dag - disigt och dimmigt - men man kan ana solen i bakgrunden. Liksom en tidig morgon vid medelhavel på något sätt - möjligen kan man väl säga att temperaturen skiljer åt - här är det plus 10.
 
Morgonens sorgligaste nyhet - om 18-åring som omkommit i Kirunafjällen. Anhöriga underrättade - och tillvaron blir aldrig densamma.
 
Och under den rubriken kan vi läsa om surströmmingsfest 2012 - Måsen vann - måste tillstå att det märket har jag aldrig hört talas om. Det är väl egentligen bara Röda Ulven och Kallax som har ordentligt med år på nacken. Själv har jag aldrg särskilt bråttom med årspremiären - har stillat sugen med "gamlingarna" för några veckor sen. Som någon tidning skrev igår - de lagrade är för finsmakarna!!
 
Kuriren har en "glad" nyhet - "Björnflock i stan ren skröna". Problemet är bara att jag inte riktigt litar på "nissarna" från länsstyrelsen som förringar risken att stöta på björn. Bevisligen har nallarna setts och härjat på ställen där de inte ska vara.
 
En intensiv dag väntar - bör vara på jobbet lite tidigare idag - gärna vid 8 - ska bli fotografering för min FB sida - fn har jag ett foto som är sen 2006. Och så ska jag valbereda för SV centralt - då bör arbetsdagen vara slut - och är det fint väder så går det fort ut till Berigårn.
 
Vi gratulerar Brynolf idag - namnsdag. Grattis!

Allmän flaggdag?

2012-08-15, kl. 07.30
 
Stella och Estelle - namnsdag idag - Birgitta Ohlssons dotter Stellan  och prinsessan Estelle i särskild åtanke. Om det är någon ordning på landet så borde det väl vara allmän flaggdag idag?
 
Kniv, knogjärn, yxa och luftpistoler - inga kul grejor i händerna på ett drogfyllo - men inte vet jag om jag skulle rubricera det vapenarsenal.
 
Backar bandet till igår - alldelses för lång dag på jobbet. Blev inge träning - har planerat in den till sen eftermiddag idag. Sammanträde med arbetsutskottet kl. 17. Och före det ett antal trevliga besök på expen.Men det sög ut alla krafter så jag bara dök i säng före kl. 21.
 
Så firar jag denna dag med sovmorgon till klockan 6 - ska vara ledig idag. Träffa gamla SSK på Byvallen kl. 13.00 - mat, prat och tävlingar. Har tingat att få vara domare - "gubblekarna" brukar kunna utmynna i stukningar och brutna ben.
 
Dagens svåra att förstå är kraven på Stoltenbergs avgång och asylen till Assange. Det sistnämda dementeras dock av Eucadors president - via Twitter! Och dessutom kräver det att England beviljar fri lejd ut ur landet. Låter som någon pojklek - indianer och vita!
 
"Bullfest hela da´n" är rubriken på Kurirens ledare idag - och får stå som symbol för alla avslöjanden om slöseri med skattepengar.
 
Kuriren flaggar annars för en annan fest - på ettan - om surströmming. Testpanel som vanligt.Någonannanstans - faktiskt det också i Kuriren fast ett TT-telegram - såg jag uppgiften om att årets upplaga inte når några höjdarnivåer - och att finsmakaren föredrar lagrad. Absolut rätt - har en liten burk i kylen. Tyvärr bara en liten - det verkar som om det är svårt i år att få tag i"årgångsfisken".
 
Avdelningen att uppröra sig över är artikel på sidan 10 i NSD - platsbrist på äldreboenden. Tror tusean det när äldreboendet Rödkallen tömts för att Lulbo skulle få huset gratis för att göra Trygghetsboende. Trygghetsboenden är kanonbra - men kan absolut inte ersätta äldreboenden. Och när ni ser siffrorna på 42 personer som inte fick plats och den omsorg de har ätt till - kom då ihåg att Luleå kommun har varit mästare i kreativ bokföring - att gömma de verkliga siffrorna. Frågan är hur många som fått lida för att kommunledningen prioriterat arenabyggen?
 
Kurirens ettan nyhet är också en "skämmis" för Luleå kommun. En halvmiljon har det kostat oss skattebetalare att kommunen har tvistat med de funktionshindrade ungdomarna på Nygatan. Fel fick kommunen!
 
Hur NSD resonerat när man tycker att en födsel i taxi på väg till BB är en nyhet värt feta rubriker och högst upp på ettan begriper jag inte. Det har hänt - alltid - med jämna mellanrum - att mammor inte hunnit fram till BB. Den mest kända i länet är väl vänsterns nuvarande gruppledare i Luleå - Nina - som födde någonstans vid Norrfjärden - i en bil - privat bil kanske tom?
 
Nå inte ska jag nu förbruka min lediga dag med att sitta här vid datorn - hade nog tänkt mig att fräscha på solbrännan här ute på Berigårn. Och sen ska jag faktiskt in och träna framemot kvällen.
 
 

Fel ute?

2012-08-14, kl. 06.30
 
Uno har namnsdag - och medan jag kommer ihåg - grattis. Och som trebokstavsman så tronar han förstås ensam. Och kommer plötsligt att tänka på Uno som fanns ute i Högsön under min bardom då vi firade semestrar där - på Björnholmen - kan undra var han finns?
 
Märktes igår på trafken in till stan att alt fler börjar komma igång och jobbat. Nästa måndag då skolorna börjar blir väl kulmen.
 
Själv hade jag en ensam dag på jobbet - men det gick det också. Lite för många timmar jobb - vilket genast straffade sig genom att jag sov flera timmar på em/kväll - men som tur inga problem med nattsömnen ändå. Och en rejäl träning blev det på eftermiddagen också. Och någon timme ute i solen på Berigårn när jag kom hem.
 
Undrar om det är Gary eller jag som är ute och cyklar - om kollektivtrafiken. "Chockhöj böterna" ropar ledarsidan ut - och illustreras med en ungdom som klättar över spärrar typ de som finns i tunnelbanan. Förvisso inte så ofta jag åker buss - men i våras från Kiruna och i sommar med LLT. Inga spärrar att klättra över men väl en chaufför som stirrar stint i väntan på att man ska visa upp "biletten". Och jag trodde nog att Länstrafiken och LLT hade samma typ av "blippmaskin" där chauffören kan kontrollera att du betalt. Så GB - vad är problemet här i Norrbotten!
 
Vad problemet är med Luleåkalaset ska utredas. Kommunchefen har fått uppdraget - men ska förstås anlita en (dyr) konsult. Tips här - be att få låna Göteborgs utreding - nu gör man om till ett kalas för 20 miljoner - men intressant där är att näringslivet bidrar med uppskattningsvis nästan 50 procent av kostnaden.
 
Och region Norrbotten verkar (äntligen) vara på G, Hoppas nu bara folk inte är så blockerade av storregion debatten att man kastar ut barnet med badvattnet! Det här är bra! Och demokratiskt! Och kommer att spreta mindre då regionala pengar och utvecklingspengar samlas på ett och samma ställe. Ettan nyhet i NSD "pappers" idag - dock inte länkbart än. Och klart man kan bli lite bekymrad när det sägs att Ögren ska få mer att basa över - men som sagt - inte kasta ut barnet med badvattnet - får hitta en annan way-out för honom.
 
Hur den här dagen ska avlöpa för mig känns osäker med tanke på de samstämmiga hororskopen i både Kuriren och NSD. Jag lär visa tecken på stress och dåligt humör. Tycks vara något jag missat eller försummat, enligt horoskopet i NSD. I Kuriren får jag veta att jag har ett ansträngt program som riskerar att växa mig över huvudet. Entydigt budskap idag - så se upp ni som tvingas umgås med mig idag.
 
Och precis ringde Jens och tyckte jag skulle ta flickorna till stranden idag - och jag var tvungen att säga nej. Det är minsann inte ofta jag tvngas att göra det - och visst stressar det mig!!
Ha en bra tisdag.
 
 
 

Hen firar i ensamt majestät

2012-08-13, kl. 06.30
 
Fortsätter att fascineras av hur namnsdagar valts ut - idag är det känsneutrala Kaj som har namsndag och firar i ensamt majestät.. Rätt ofta enstaviga namn får ståta ensamma. Men grattis alla kvinnor och män som heter Kaj!
 
Igår var det fascinerande att se 17 konfirmader bekräfta sitt dop. I Älvsbyns vackra träkyrka. Kul med fotbollsnischen - under de vita kåporna stack det fram fotbollsdojor i vackra färger! Sara sa lite längtansfullt att hon skulle göra det igen - konfirmeras. Huruvida det var själva lägret eller alla uppvaktning och fina presenter som lockade förtäljer inte historien. Men en bedömning är att det kanske var båda!
 
Och vi gäster tackar för trevlig samvaro i nästan en heldag  . men god sommarbuffé och goda tårtor! Troligen sista större familjehögtiden på Västbacken - känns lite vemodigt.
 
Måndagen har startat fint - upp kvart i fem - bara 15 minuter snoozande. Riktigt grått vardagsväder - tajmningen med sol under helgen och grått idag gillar jag.
 
Båda tidningarna framhäver samma nyheter - flygolyckan och Hertsödagen. Likformigheten mellan tidningarna stärks av att Kuriens ledare idag tar ställning för Obama - nästan oförbehållsamt!
 
Inte mycket att orda om från lokalitdningarna idag. Fast på flottkalaset i Tjautjasjaur skulle jag gärna ha varit. Undrar om det är mina morsrötter som gör min längtan. Eller svårigheten/fascinationen av ortsnamnet - lika svårt att stava som Koskullskulle - "Tjosas" och "Kos" är ju något enklare.
 
Och OS är slut - undrar vad jag ska sova till framöver?
 
Men nu ligger måndagen blank framför mig - ett par tre timmars jobb ska det bli, sen Viktväktarna och träning.
 
Ha en bra dag - alla som förtjänar det - som "Gunnar" skulle ha sagt!

Konfa

2012-08-12, kl. 06.45
 
Konfadag idag. I tidens anda har konfirmation kortats till konfa. Och dessutom har kyrkan tydligen nischat sig - Saras konfirmation är med fotbollsstuk! Undrar vad det finns för andra "stuk"?
 
Jag ska alltså vara i kyrkan - i Älvsbyn - kl. 11.00 - och har alltså inte alls tid att sitta här framför datorn.
 
Skönt med allt i ett presenten - både konfa och 15-års present. 75 dagar kvar till vi åker enligt Lisas "räkneverk" i telefonen.
 
Har botaniserat på nättidningarna - inget att rapportera om - förvisso har jag inte kollat Kuriren och NSD - men det är ju inte lönt på helgerna. Då sitter det bara någon "nisse" nere i Norrköping och lägger ut pressmeddelanden - lika i båda tidningara för säkerhetsskull.
 
Grattis till namnsdagsbarnen - tror Klara ligger bra till - men inte riktigt säker - och måhända har hon en kompis också.
 
Ha en bra dag. Och så hoppas vi på guld i handbollsfinalen. Den sammanfallet ganska exakt med konfafesten ute på Västbacken. Hm...

Gladis

2012-08-11, kl. 08.00
 
Hamnade på middag igår kväll - lufttorkad skinka och melon, filé och klyftpotatis och sallad på "hemkörda" grönsaker. Finskt lingonvin till fördrink och ett glas rött till maten - tur iaf att jag hade kört min träning på em. Nåväl - den superba måltid gjorde att jag missade handbollsmatchen .- men den har jag repriserat som en gladis på morgonen. Brukar normalt reta mig lite på morgnarnas OS-repriser men idag satt den skönt.
 
Gårdagen var annars nyhetsmässigt fylld av SSU Norrbotten, SSU-Piteå - vilket genomslag i riksmedia. Våra egna tidnngar - Kuriren och NSD ägnade det däremot knappt något utrymme alls.OA hade pliktskyldigas en liten tam snutt på ledarsidan - om att nu måste detta redas ut och städas undan. Men väldigt lite i övrigt. Lite märklig prioritering. - när det gick för hötryck i alla riksmedia?
 
Själv retade jag upp mig på ett uttalande av sossarnas distriktsordförande Karin Åström;  "Jag tycker det är jättebra att SSU tagit initiativ till att utreda de här sakerna" säger hon till Piteå-Tidningen. Nu är det väl knappast SSU som ska ha cred för att detta kommit ut. Hm - artikeln med Karin och Damberg fanns där nyss - men nu är det bara det gamla från i förrgår som finns.
 
Drevet i spåren av Christina Lugnet fortsätter också. Christina talar ut i Haparandabladet och hävdar att hon blivit felaktigt avsatt. Att mediabilden är felvinklad. I dessa "drevdagar" finns det kanske anledning att påminna sig att ha ett kritiskt tänk också till det media skriver och vinklar. I mina föräldrar generatation var beviset för att något var sant att det hade sagts på TV. Tycker vi i allmänhet - och jag också - tar till oss och upprörs över sånt som media lyfter -utan att kolla om sanningshalten. Dom är mästare i att vinkla och fixa säljande rubriker! Själv tycker jag det skulle vara intressant att när krutröken lagt sig få en objektiv bedömning av matchen Christina Lugnet visavi media!
 
Ser att båda chefredaktörerna - Ehnbom och Ingvarsson vill diskutera om vi behöver en TV-bilaga. Båda säger sig vilja skapa mer utrymme för lokala nyheter, Och då tycker jag att bilagan ska vara kvar - och slopa istället  de dagliga tablåerna.
 
Känner mig inte bekväm med skrivandet idag - slutar nu. Grattis Susanna på namnsdagen.
 
 

Fan tro´t?

2012-08-10, kl. 07.00
 
Helen Stenberg, kommunalrådet i Piteå tillika revisor i det numera berömda SSU-Piteå. Hon tror inte att det är medvetet fusk. Ja man undrar ju hur naiv man får bli. Visar sig att SSU Norrbotten och SSU Piteå sökt bidrag för samma kurser - kurser som aldrig ägt rum! Vilken lyckträff och slump!! Fan tro´t!
 
Men blir rätt less på alla avslöjanden - oavsett det handlar om representation eller bidragsfusk. Det är ett hot mot demokratin att människor bryter eller kringår regler som finns. Funderar när det började - och Hans "Hoffa" Eriksson - är något av en milstolpe i mitt minne - alltså mitten av 70-talet.. Undrar hur lång/hög stapel det skulle bli om alla "girighetsbrott" registrerades?
 
Hör nu på TV att Christina Lugnet gett en intervju i Haparandabladet där hon tycker sig felaktigt anklagad - baraETT fel anser hon sig gjort - festen på Grand Hotel Saltsjöbaden.
 
Igår vinkade vi av Anders med familj. Känns som om de varit här alldeles för kort tid. Umgänget har inte blivit lika intensivt som vanligt - då "uterummet" inte varit lika attraktivt på grund av det kyliga vädret.
 
Och om det var vädret eller något annat som "skrämt" hem Bernt och Anita till Gävle vet jag inte. Men att sommaren varit kylig även i "viken" bekräftade hon - 10 gradigt badvatten! I alla fall hann jag inte med något sommarbesok i år!
 
Kuriren toppar med att nya förskolor ska byggas i Luleå - efter åratal av behov och tjat. Det hade väl varit klokare att bygga tidigare - i en tid utan överhettning? Ledaren inte oväntat om bidragsfusket.
 
NSD tycker att brottarbråket är hetaste nyheten idag - Nerells tränare går till attack nu då Sofia blev utan medalj - lite vad var det jag sa stuk! Inte lätt att ta ställning i den mångåriga konflikten.
 
Blir lite irrierad då jag ser rubriken "Ögren självkritisk efter misstänka SSU-fusket" - försöker skyla över genom att hävda att landstingets kontroll brustit. Vilket dementeras av ansvarig tjänsteman. Liksom det görs på Piteå kommunen - det här verkar ju handla om bedrägeri - sånt är lätt att avslöja med facit i hand - men inte förbygga.
 
 
Larsdagen idag - så ska ni skörda löken - och hänga in den mörkt och svalt. Undrar om det bara gäller här lokalt - men morbror Otto höll stenhårt på tidpunkten. Och grattis till alla er som heter Lars.
 
Skrev igår på FB om att vi behöver en dag i almanackan att fira och vara tacksam över att vi kan kliva upp själva varje morgon, att vi klarar vår personliga hygien själv och att vi "måste" jobba. Jag menar till och med Kanelbullen har en egen dag - vad skulle det vara för fel att ha en "ta-inte-allt-för-givet-dag".
 
Ha en bra dag - njut - och ta inte allt för givet.

All PR?

2012-08-09, kl. 07.00
 
Första nyhet kl. 06.00 i Rapport och bland det första 06.30 - all PR är verkligen inte god PR. Först blev jag sur och tänkte ska de surra om SSU Norrbotten igen - låt det utredas ifred - men nu minsann var det en ytterligare härva - nu SSU-Piteå.. Kan förklara varför jag såg Peter Roslund skymta förbi i en Nordnyttsändning. 2004-2010 både på distrikt och nu också i Piteå. Så spyless jag blir på girirheteten!!
 
Bra dag igår - bokförings på jobbet - gör mig alltid på gott humör att få både debet och kredit att stämma liksom saldon. Och sen blev det träning. Morgonen började annars med att när jag lämnade huset kikade ned på mina fötter, brast ut i gapskratt och kände mig som Pippi Långstrump - hade satt stödbandaget på fel fot!! Vilket väl bara betyder att nu kan ingen återhållsamhets skyllas på fotskadan.
 
Satt och åt middag - Viktväktar lasagne - när Lisa ringde och undrade om jag skulle på Saras fotbolls match - jag som inte ens visste om den. Men jodå - och det behövde jag ju inte ångra - seger mot LSK med 9-0. Somnade sen i "OS-bädden" framför TV:n.
 
Kall morgon - har inte ens vågat kolla in tempen - men säkert under 10. Höstigt känns det. Fortfarande lite svårt att komma ur bingen - men idag blev det iaf kl 05.00 - godkänt.Tidningarna hämtade och lästa.
 
Undrar hur det kan komma sig att båda tidningarna samtidigt kommit på att det ska skriva om posttraumatisk stress som bland annat drabbar våra utlandssoldater. Kollar och ser att det är olika journalister - men hinner inte kolla andra detaljer. Men förmodlingen är det väl något som presenterats  centralt.
 
Inget speciellt annars i tidningarna - ledarsida om risken för  en korrumperad transportnäring - i NSD - och i Kuriren handlar det om Vitryssland.
 
Roland har namnsdag idag - grattis alla!
 
Nu ska jag ta mig ytterligare steg mot jobbet.
 
 

Nomenklaturan

2012-08-08, kl. 07.15
 
Illa ute är jag - tidsmässigt. Och en olycka kommer ju sällan ensam - så nu ringde precis Thomas och "häftade" mig. I gengäld skulle han vara på jobbet om en halvtimme redan - så då kan jag komma sent idag.
 
Annars är ju iaf rubriken given idag - Nomenklaturan. Tänk att när jag växte upp då var nomenklaturen förebehållen Ryssland - då vi häcklade det politiska toppskiktet som bara behövde stå i kö i 5 år för en Lada eller Skoda - i motsats till det vanliga folket i Ryssland som bara kunde drömma om en bil.
 
Nu avslöjas förmåner för toppskiktet i Sverige som vanligt folk bara kan drömma om. Inte bara den politiska eliten utan även de som den politiska eliten kliar på ryggen. Man svimmar ju nästan när man tänker på den jämförelse som centerns Anders W Jonsson gör. Christina Lugnet har och kommer att ha fri bostad i Stockholm och 4 fria hemresor i månaden. Den undersköterska som Anders W talar om förväntas splittra sin familj och jobba var än i Sverige det kan bli. Någon fri bostad handlar det inte om - tveksamt om det ens i de flesta fall ger rätt till avdrag för dubbel bosättning. Bra artikel - från TT - i NSD. 
 
Hör just Sten Heckscher på TV som försöker hävda att förmånerna måste finnas kvar annars skulle kvaliteten på myndigheterna sjunka på sikt. Bullshit - säger jag bara! Han tillhör definitivt "ryggkliarna" - om verkligen Stefan Attefall (KD) också gör det är det bara att beklaga - Kurirens ledare idag - "Elefantkyrkogården".
 
Det var ju någon sportjournalist som var lite illa ute mediamässigt för någon vecka sen - Gunnarsson kanske han hette - som beklagade att vi inte hade råd med stora tennisturneringar då vi måste försörja Somalier. Ser ut att finnas andra källor att ösa ur än de allra fattigaste världmedborgarna.
 
Idag hissar vi flaggan för våran drottning - Silvia - och så alla som heter Sylvia också. Salig moster - Grönborg - i åtanke.
 
Kul nyhet - nunnor som fått uppdrag av Gud att öppna kloster i Gällivare. Kanske hon Gud skulle kunna ge mig också något trevligt lite udda uppdrag?
 
Då är det bäst jag börjar "resan" mot att bli färdig för en jobbinsats. Sen ska det bli en träningsinsats - andra i veckan. Ha en riktigt bra onsdag!
 
Höll på att glömma - JÄTTESTORT GRATTIS till Carola Lidén som kryper över på "döhalvan" idag - 50 bast. Fira ordentligt - det är du värd!

"Fartblindhet"

2012-08-07, kl. 07.15
 
En av Tillväxtverkets ambassadörer undrar varför ingen av de 290 middagsgästerna reagerade. Och det kan man ju undra över. Men det finns något fenomen som kallas fartblindhet. Och annorlunda kultur. Det är så tydligt även på det lokala planet - skillnaden vad man kunnat unna sig om man lyckats föra över verksamheten i bolagsform mot att bedriva den i vanlig kommunal förvaltning. Min övertygelse stärks - skattepengar ska förvaltas i tråkig offentlig förvaltning eller så nära den som möjligt.
 
Nåväl - "spiken" i veckan tips slog in - Christina Lugnet fick gå.
 
Gårdagen - bra - jobb och träning. Körde 3 kilometer band igår - fortfarande i makligt tempo - foten inte helt återställd - men det tar sig. Ljuvligt solig och varm seneftermiddag tillbringades på Berigårn med Ebba och igelkottarna. Vi har en igelkott som är heltokig - försöker ta sig in i farstun. Och äter hur mycket som helst, Försöker lägga ut så de andra ska få mat också men den här stollen nosar minsann fram var maten finns - och vräker i sig.
 
Idag gratulerar vi Dennis och Denise på namnsdagen. Och Erica Nordberg på födelsedagen.
 
Glad och tacksam har jag vaknat hel och ren och hyfsat utvilad. Men märkligt hur jag snoozar 5 minuter i taget i upp till en timme. Så skönt att snutt somna om.
 
Tidningarna hämtades vid halvsextiden - vilket innebär att jag lätt kan komma i stressläge. Gäller att hantera. Jobbet dör inte om jag kommer någon minuter över 9 - telefonen är ju kopplad och ringer i min ficka.
 
NSD tar kvällstidningsrubriker om Christina Lugnet. Ledaren ägnas åt att hylla kommunalrådet Petersen. Ledarskribenten ställer frågan om misslyckanden så får han fundera - och ändå kommer vare sig han eller ledaerskribenten på att nämna "Kalles Cargo". "Vi bygger för de äldre" säger KP. Fast jag är rätt övertygad om att antalet vårdplatser för äldre i förhållande till befolkningen har minskat under Karls era. Till och med mycket! Om bara någon orkade granska det hela. Och nu bygger man Trygghetsboende - utmärkt - men det verkar som om ledningen tror att det är kommunicerande kärl med äldreboenden - och det är det verkligen inte.
 
Kuriren har (lite omotiverat - vad är nyhetsvärdet?) ett helt uppslag med tema "Arbetsliv" - och detta som ettanrubrik. Ledaren tar upp graffiti och graffitiplank - det som kallas klotter och klotterplank av de som inte gillar det. Själv är jag rätt kluven - men om uppgiften är korrekt att polisen säger att tillåtna plank försvårar deras arbete mot klotter och förstörelse så bör man nog ta upp dialogen igen. Kan placeringen av planken ha betydelse?
 
Fö gillar jag GB:s sätt att skriva , snärtigt och tydligt. Dock ogillar jag oftare hans åsikter än jag normalt brukar göra vad avser den ledarsidan. Och så vill jag se hur "gubben" ser ut - varför inte ett litet foto?
 
Fö var det väldigt mycket att läsa i tidningarna idag - Peter Olofsson om en ny subkultur rekommenderas. I samma tidning - NSD - Peo Rask (hittar ingen länk) och så "Synd, last och sjukdom" i Kuriren.
 
Idag bör det inte bli någon träning - ingen styrke iaf. Borde försöka lägga in en vanlig ute promenad - men har upptäckt att det är enklare att bestämma mig för bandet. Då slipper jag besluta om var jag ska promenera!
 
Nå - förmiddagen ska ägnas åt jobb iaf. Ha en god tisdag!

Glöm Sixten!

2012-08-06. kl. 06.15
 
Glöm Sixten - iaf att han skulle ha namnsdag idag. Hissa flaggan och hurra för Alfons och Inez istället. Mors almanack är helt ute - Sixten, Säve och Sölve. Var det så en gång i världen?
 
Himlen gråter idag - så ska det vara första riktiga arbetsdagen efter semestern. Då slipper jag harmas vädret. Dock får jag harmas att jag inte iddes ta in täcken från tvättstrecket igår kväll - nu är det blöta igen!!
 
Ibland bara blir det så - jag undrar om det verkligen heter så - tvättstreck. Kul iaf att se att fler undrar. Tur att goggle finns - här även med bildspråk.
 
Bra dag igår - även om vädret ställde allt på huvud. En stund i solen skulle det bli - kl. 11 -  för att sen vara på gymmet klockan 13. Men strålande sol fick mig kvar i "pergolan" - där serverades jordgubbar, glass, maränger och kaffe. Och trevligt sällskap i ålder 3 månader till 88 år.
 
Lite panik blev det vid 15-tiden då jag fick veta att det var fotboll på Likoarena kl. 18.30 - Lisa match. Man hinner mer än man tror - inhandling, en sväng till jobbet och sen en segermatch mot Svensbyn. Vilket jag glömt att skoja med Ulla Persson om!
 
Ja vardagen återvänder väl för många idag. Lugnt kommer det väl inte bli för Christina Lugn - tipset att hon får gå! Det finns väl en del annat som det börjat grävas i som bör få svar snart - det går väl inte att gömma sig hur länge som helst.
 
De bidde ingen sommar alls - på 5 av SMHI:s mätstationer uppfylldes inte de meteorologiska (vilket ord!!) kraven för sommar! Dock fanns inte Sunderbyn med bland dessa - det var väl gårdagen (och några dagar till) som räddade oss från det.
 
Båda lokaltidningarna toppar med att publiken sviker Luleåkalaset. Förutspådde jag väl här på bloggen - tror jag. Iaf noterade jag att ett helgpass var svårsålt - på FB - trots nästan halva priset.
 
Annars är det fortfarande semester över tidningarna - inga adrenalinkickar av ledarsidorna heller - Kuriren om  Vityssland och den utvisade ambassadören. NSD dammar av rätten till heltid. Känns inte helt nytt och fräscht.
 
Hoppas det känns nytt och fräscht att komma till jobbet - ny energi att komma igång bra. Och en rejält genomkörare ska de bli på gymmet - kommer säkert att låta dagens invägning på Viktväktarna gå ut äver gåbandet!!
 
Ha en bra måndag - oavsett ni semestrar eller jobbar!

Nytt år!

2012-08-05, kl. 08.00
 
Kan Ulrik ha namnsdag idag? Så är det enligt mors "blombok"  - men den är rätt gammal. Arne igår, Ulrik idag och Sixten i morgon? Okej då¨- känns som om det kunde vara så. Mina fastrar Lisa och Henny dom kunde ju rabbla vilka som hade namnsdag.
 
Bilfri dag igår .- lämnade inte "tunet". Gjorde allt och intet. Tvättader täcken och kokade hjortronsylt. ¨Nädå jag har inte plockat - köpta bär sen i fjol. Lite OS tittande mellan varven, Centimetrarna alltid på fel sida - sett ur svenska synpunkt. Finns det något kvar att hoppas på? Eller blir det ett historiskt sett uruselt OS - sett ur medaljutdelning.
 
Stökigt verkar det ha varit på Luleåkalaset. Känns som om det överlevt sig själv - eller så är det bara jag som blivit gammal.
 
Fö noterar jag att Jan L Lindgren signerat ovanstående artikel - liksom en identisk i NSD, Liksom flertalet små artikelar som publicerats i både Kuriren och NSD. Enligt uppgift är det en snubbe som jourjobbar åt hela Norrköpingskoncernen under helgerna. Gillar det dock ändå inte - nog är det steg mot en länstidning. Och har tidningarna råd att bevaka varenda rörelse på festivalet och liknande - så nog borde de har råd med var sin nyhetsreporter även under helgerna.
 
Gott NYTT ÅR kan man nästan önska idag. Även om jag mjukstartade lite förra veckan så är det imorgon som är den officiella första dagen efter semestern - och lite av nytt år är väl det.
 
Ska gymträna efter kl. 13 - de öppnar då - och då blir det väl en tur förbi jobbet och se att det står kvar. Påminner mig om att jag måste inhandla kaffe.
 
Hett tips inför veckan är att Christina Lugn tvingas avgå.
 
Idag får Kerstin hit barn och barnbarn så nu blir det liv i huset under några dagar.
 
Ha en bra söndag.
 
 
 
 

Totalsågning

2012-08-04, kl. 09.00
 
Blev så nyfiken på rubriken "Oförlåtligt, Lillasyster" - måste tillstå att jag inte ens visste att det var en rockband. Än mindre hårt eller mjukt. Men hur hon skriver - får man såga så? Sen är jag förvånad att tidningarna bevakar allt som rör på sig runt Luleåfestivalen. En hel nyhetsartikel om en man som går kring och spelar robot - och skrämmer ungarna dessutom! Och varende litet framträdande får en egen recension (så stavas det väl ändå inte? Eller?) - känns omodernt och märkligt med tanke på alla inbesparingar tidningarna gör.
 
Borde inte tänka så mycket - utan göra istället. I förrgår satt jag med mors "blombok" där släktens födelsedagar är uppskrvna - noterade att morbror Tojje skulle fylla 85 mitt i kallaste vintern - 29 december - tänkte att jag borde åka upp i sommar istället och uppvakta. Och igårkväll ringer kusin Kjelle och berättar att morbror somnade in den 2 augusti! Sorgesamt!
 
Arne har namnsdag idag. Och Arnold. Grattis! Arnold hette vår byskräddare som sydde fars frack som jag har kvar än.
 
Tänkvärd krönika av Lotta Gröning idag. Lite kul det hon skriver att det är Reinfeldts regering som odlat men socialdemorkatiska dito som bäddade sängen. Kanske odlat borde ställas mot sådda frön. Jag har dock inget svar på hur vi ska åtgärda detta . men utan tvekan har pendeln slagit över för långt. Dock ska vi ju inte tillbaka till den tid då det var en allmän uppfattning att sjukskrivning kunde nyttjas till det mesta. Vem har inte hört hotet om att får jag inte som jag vill på jobbet så sjukskriver jag mig? Sjukskrivning var en säkerhetsventil för de flesta problemen. Och när det sprider sig så kommer inget försäkringssystem i världen att hålla. 
 
Såg för övrigt att socialbidragen minskat i Norrbotten. Är det vår högkonjunktur som ger resultat. Och borde inte en del av problemet ovan kunna lösas inom ramen för denna.
 
I ett avseende har Lotta fel - hon hävdar att de maktlösa inte ens duger som röstboskap Det tror jag de gör. Åtminstone hoppas jag att alla demokratiska partier förstår att det är den här gruppen - bittra och besvikna - som utgör rekryteringsbasen för SD.
 
Sen i starten idag - och nu har jag degat länge vid datorn - spungit till och från - och TV. Någon annan än jag hämtade tidningarna - både Lilly och Kerstin hade tagit sina innan jag hämtade - så jag vet inte vem av dem. Vet inte riktigt hur jag ska disponera den här dagen - vädret ser gott ut - men dammråttorna grinar mig i ansiktet här inne. Den som lever får se.

Trevligt sällskap

2012-08-03, kl. 07.00
 
Trevlig sällskap till tidningslådan i morse - herr Skogshare - måste tillstå - så jägardotter jag är - att jag aldrig tänkt i några andra banor än bara "hare" - men det var Anders som tyckte det var så roligt att se en skogshare - där nere i Götene, Göteborg och Värmdö är det tydligen mest tyskharar/f'ältharar.
 
Helt okej dag igår - hann faktiskt en del på jobbet. Och sen blev det träning - faktiskt gåbandet 1 km - fast i mycket maklig takt för att inte bryta foten igen. Men det smakade mer - idag ökar jag till 2 km.
 
Idag hurrar vi för Tage som har namnsdag - och tänker bland annat på Jens svärfar som dog alldeles för ung - 1999, Och så blir det 85-års kalas i eftermiddag - hos Nancy - for ever young. Stora syster på väg mot 91 får väl ingå i serveringspersonalen denna gång.
 
Inga kioskvältare i tidnngarna idag - Kuriren om vandalism som står kommunerna dyrt - Gällivare i fokus. Så Luleåkalaset så klart - Kuriren högst involverade med sin "årets lulebo" - måste erkänna att jag knappt minns vilka som nominerats. NSD toppar med "Svarta siffror" om dödsoffer på de  norrbottniska vägarna. Och så Luleåkalaset - där också. Ska bli intressant att se om stadsfesten överlevt sig själv? Såg att ett helgpass med ordinarie pris 580 kronor såldes för 300 på FB - och trots det inget sug.
 
Pytt i panna på NSD:s ledarsida; facket, Burma, klass och kön och så "rejäl pension" i 4 olika snuttar. Helt okej. Och mycket bättre än Kuriren som nu kör Tillväxtverketoch Christina Lugnet för 3:e dagen i veckan. Förvisso...men nog känns det lite fantasilöst. Fast temat kanske för veckan kanske är att hacka på Centerpartiet - noterar att de 2 övriga ledarna handlar om att "förgöra" Annie Löf respektive Lena Ek - båda två centernkvinnor!
 
För övrigt har väl våra lokaltidningar var sin lite delikata grej idag/iveckan. Ska Kurirens tävling årets Lulbo utse en som har sin födkrok i mediahuset - på Kurirens avdelning? Och hur hanterar NSD att en av de högst involverade i SSU:s bidragsfusk - hon var ordförande under åren som är aktuella - jobbar åt tidningen? Vem vågar tipsa den redaktionen? Timeout kanske?
 
Nu kör jag - om jag ska klara mina hålltider. Jobb och träning, fm. Hämta kusinen kl. 13. Därefter 85-årskalas. Klockan 17.startar "svarttaxin" - då är det hämtning på Kallax. Vad kvällen sen bär i sitt sköte återstår att se. Kan det möjligen vara dags för Therese Alshammar?
 
Ha en bra dag!

En "surdeg" per dag

2012-08-02, kl. 07.15
 
Lite märkligt - skadat - att jag känner mig stressad att komma sent till jobbet. Egentligen jobbar jag ju inte - semester - utan har bara bestämt att åka in och ta tag i en eller ett par förutbestämda saker - så kallade "surdegar" - sånt som legat länge och stulit energi - trots att det med ganska enkla insatser kan åtgärdas.
 
Och kaffe tog jag med igår - så Thomas kan ladda och starta bryggaren!
 
Det här hör väl också till avdelningen "surdegar" - iaf har FB legat i och hotat mig i ett helt år snart - med nya tidslinjen. Så dramatisk skillnad är det ju inte - men den nya är rörigare och otydligare och ingen verkar vilja ha den - men dom som besämmer bara tutar och kör!
 
Karin och Kajsa har namnsdag - grattis. Och Roland Danielsson i Glommers fyller år - jättegrattis! Och kusinbarnet Mikael i Kos - födelsedag idag. Stort GRATTIS!
 
Gårdagen är jag nöjd med - tog tag i "surdegarna" och sen lämnade jag jobbet - precis som tänkt. Och sen blev det gym - programmet 2 varv - som kompensation för att jag än inte nyttjar gåbandet - men nu har det snart gått en månad sen jag bröt i gamla fotfrakturen - nu ska jag snart igång igen.
 
På den politiska fronten har jag just bestämt mig för att följa Kurirens ledarskribent - Gary Bergqvist - med lite extra starka genusglasögon. Idag läser han lusen av Annie Lööf. Befogat eller inte lär väl framtiden utvisa. Men lite kuriosa att den gode Gary skriver i "vi-form": "Och vad säger hon egentligen? Vi tycker att det mest är en massa floskler utan tydlig inriktning......". Vilka "vi" avses. Tur för GB att det inte handlar om någon tenta då hade nog professorn misstänkt googling och inkopiering.
 
I dessa mediadrevens tider är det ett intressant meningsutbyte som sker på debattsidan. Perarne Sanglert fd journalist går till försvar för Marjasin och hävdar att Marjasin faktiskt blev frikänd. Vilket är formellt rätt - det fanns inget lagrum för att fälla honom. Vilket inte innebär att han i mångt och mycket hade ett beteende - främst av girighet - som är förkastligt.
 
Det här är skälen till att jag sällan - för att inte säga aldrig - gillat att använda överklagningsinsitutet i politiken. Hittar man ingen juridiskt lagrum att haka upp ett fällande på - så skapas bilden av "frikännande" trots att beteendet kan vara hur galet som helst.
 
Jmf gärna med Leif Wikmans dribblerier - det är inget som han kan fällas för i domstol - men väl ändå förkastligt? Och vi väntar på att få höra den gode Leifs förklaring? Och om sossarna verkligen har fortsatt förtroende för honom? Han är trots allt ordförande för Luleå flygteknikcentrum.
 
Men nu kör vi igång den här torsdagen!
 
 
 
 
 
 

Hälften nog

2012-08-01, kl. 07.00
 
Vojne, vojne - Tillväxtverket igår - Vinnova idag. Nya vidlyftigheter i statliga myndigheter avslöjas. Av politiker - för politiker - konstruerade för att visa handlingskraft (oavsett regeringsfärg). Bygger miljöer för de så kallade "företagens vänner" och skapar miljöer där slikt är möjligt.
 
Nu ska vi dock dra lärdom av Carema affären - där mycket som lades till last i efterhand inte visade sig vara sant. Men så mycket har väl ändå belagts i såpan ála Tillväxtverket att om hälften är sant är det klandervärt - mycket.
 
Dock undrar jag om det finns några underliggande orsaker som gör att Gary Bergqvist tar till såna brösttoner mot Christina Lugn? Andra ledaren på raken med avgångskrav. Intressant forskningsområde - nu finns ju absolut tillräckligt många "skandaler" för ha ett tillräckligt underlag. Här spänner det från att statsråd fått avgå för obetald tv-licens - som med facit i hand känns som bullshit - medan andra haft både svarta hembiträden och annat i bagaget - och ändå suttit kvar. Och bryr vi oss - vi allmänheten - eller har vi blivit ett folk av fifflare - som bara tycker att dom är som vi?
 
Viktigare saker - Per har namnsdag - grattis. "Per, Tage, Karin, Arne..." nu kommer de på rad. Och idag fyller Maggan 60 . hipp, hipp, hurra.
 
Nöjd med gårdagen - en kortis på jobbet. Därefter träning. Och så hem och klippa gräs. Lite matlagning och en lagom dos med OS.
 
Kör nog ungefär på ovanstående schema idag också - dock ingen gräsklippning. Inget ont som inte har något gott med sig - en lugn sommar på gräsfronten.
 
"Livet är en resa - inget mål" - så lev och njut varenda minut.