Silivia - en alliansdam?

Kolla in allians Silvia. Fatta hon hade verkligen platsat i fredags på modevisningen.

Nu har jag i alla fall gått/spungit blodomloppet. Ofattbart att jag ska hinna träna upp mig så jag orkar springa vårruset. Att i alla fall orka springa mer än jag går. Det klarade jag ifjol - undras om det kändes lika tungt då. Alltså till kretsloppet är det bara 19 möjliga träningsdagar - och då klarar jag väl inte att träna alla dar. Hugaligen.

Såg att en ficktjuv varit i farten på en restaurang i Luleå. I fredags på statt kom en vakt till mig och påpekade att jag inte skulle ha handväskan stående vid soffgaveln - inte tillräckligt uppsikt tyckte hon. Men jag hade en liten väska hängande på mig - med pengar och nycket. Så en event. tjuv hade blivit snopen. Men det hade ju varit synd på min fina 50-talshandväska som jag köpt på auktion. För att inte tala om allt smink som införskaffats för "modelljobbet".

Nu ska jag dra tillbak till soliga Sunderbyn.

Det kungliga hotet mot demokratin!

Det kungliga hotet mot demokratin! Eller hur man silar mygg och sväljer kameler. Lars Ohly har lägligt på kungens 60 års dag brett ut sig i en debattartikel mot kungahuset.

Att svenska folket vill ha monarkin ser han som ett hot mot demokratin. Ska en majortiet få urholka demokratin på detta sätt, undrar Lars Ohly. vänsterns partiledare.

Och talar pompöst om att statschefen måste utses av folket. Nu är det väl så att våran kung knappast är chef över annat än klippa-band staben och representationsstaben - och torde knappast utgöra något hot mot någonting.

Och nog är kungen ett litet hot jämfört med nomenklaturen inom politiken och storföretagen. Där de skaffar sig förmånar som folket bara kan drömma om.

Jag är naturligtvis republikan med hjärnan. Framför allt för att jag tycker synd om de som föds in i påtvingade roller. Och hur mycket skitskriverier de måste stå ut med. Men med hjärtat är jag royalist! Låt oss i utlandets ögon vara det sagoland som har kung, drottning, prinsar och prinsessor. Det klingar in mycket turistkronor tack vare dem!

Grattis Kungen!

Och idag grattar vi Kungen! Och kvällstidningar och skvallertidningar som nu har hur mycket stoff som helst att misshandla.

Kestin Sedvallsson i DN skriver en rätt kul krönika, både i går och idag, där närvarande och frånvarande gäster dissikeras. Lite raljerande men med en del fakta också. Lite halvseriös faktiskt och lite kul att läsa. Slutade med att en del damerna skulle behövt bära korsett till sina kreationer och att en del behövt en bättre behå - för att "tjickerna" höll på att trilla ut.

För övrigt kan den lokala skvallerpressen avslöja att en av fredagskvällens "modeller" fick ny behå levererad av sin äkta hälft.

Snickare Leif som inte ens kan gå förväntas gå till jobbet på tisdag. Försäkringskassan har gjort bedömningen att han har arbetsförmåga. Det är klart att försäkringskassan har rätt - trots trasig höft och värk kan han säkert slicka frimärken om nu någon skulle ha behov av den tjänsten. Nu kommer det ena fallet före och det andra efter. Så här kan vi inte ha det! Trovärdigheten till hela vårt välfärdssamhälle raseras ju. Nu är det dags att direktiven till försäkringskassan ändras!

En gammal gårdagsnyhet - en omfattande rattonykterhetskontroll i Luleå avslöjade inte en enda syndare. Mycket glädjande.

För att Karin nu ska veta så kommer jag befinna mig på expen vid 12-tiden och minst ett par timmar framåt. Vi ses, Karin.

Dagen blir aldrig som man tänkt sig

Dagen blir aldrig som man tänkt sig - och tur är väl det. Det löpte på bra med städet - i min lilla lägenhet går det fortare än man tror och man bara tar en återställare. Vid tretiden unnade jag mig en halvtimme  i regissörstolen på solbron.

Sen var det middag hos mor klockan fyra. Med en lång inhandlingslista för mor och fars räkning åkte jag sen till Kvantum för inhandling, Träffade Karin och Sofie - vilket hänt flera gånger nu - vi har samma vanor.

Vid 18.30 tiden dumpade jag vararorna hos föräldrarna. Hem och intog soffan för en kortare vila - och övervägande för vad kvällen i övrigt skulle kunna bjuda.

Blev uppryckt från John Blunds armar klockan 20.15 av telefonen. Kusin Annlo från Koskullskulle ringde - tonårsdotter Linn med kompis var akterseglade av tåget och kvar i Luleå.

Klart de kunde sova hos mor och far som har en övervåning som bara står och väntar på gäster. Hämtade flickorna på järnvägsstationen. Kusin Kerstin ryckte ut med engångstandborstar och sminkborttagnings-medel.

Nu sitter de och kvällsfikar med gamlingarna - och i morgon skjutsar jag dem till tåget.

Och allting har en politisk dimension - det hade varit nere vid järnvägen - men hittade ingen vagn med rätt nummer. Tyckte vagnarna såg konstiga ut - som pendeltåg. Så det var övertygade om att det inte var deras tåg. Vilket det var. Se där, en konsekvens av Swedells med fleras kamp för bättre vagnar blir att stackars ungdomar blir akterseglade.

Men slutet gott - allting gott.

Tack för alliansrosen, Stefan!

Tack för den fina alliansrosen, Stefan. Perfekt organgefärg!

Däremot kan jag konstatera att Kurirens nättidning inte bara publicerar suddiga bilder av dig Stefan. Min fina organga dress ( med fjädrar!) är snarare cerisröd  än orange i nättidningen.

Fina bilder du lagt ut. Hoppas Thomas lägger ut på våran hemsida. Ann Sofie Wännstedts bror fotade ju också som den värsta paparazzi (det blev inte rätt va?) fotograf. Om jag förstod rätt skulle vi få tillgång till de bilderna. Jätteroligt!

Nu måste jag dra till mor och se om jag får kaffe och en liten paus i röjandet.

Inte mycket att yvas över

Enligt tidningskrönikan är det inte mycket att yvas över. Lördagsnoterat är för ovanlighetens skull mager på riktiga godbitar.

Roffe fick äran att bevaka den så kallade erotikmässan. Mannen bakom - Yngve Johansson - vem är det egentligen? Roffe får till det riktigt roligt med Porra Sunderbyn iställer för Norra.

Och Törnman hävdar sedvanerätt. Han har minsann varit på kupoltorget så länge och så många gånger att där ska ingen annan jäkel släppas över bron. Polismästare Bröske fåt på nöten för att vänstern ska få vara med och dela på tormötestillstånd. Är det inte sagde Törnman som är mest hätsk mot samernas hävdvunna rätt??

OA i NSD tycker att staten har ett särskil ansvar när det gäller fallskärmar - Iverts pensionsavtal. Han påpekar så riktigt att regeringen faktiskt kan avsätta ordföranden - och det borde de göra som en markering om att det inte är okej med 80 miljoner. men uppenbarligen finns inte den politiska viljan!


Stort tack till Lennart och centern!

Äras den som äras bör. Ett stort tack till  Lennart  Lindström och centern som dragit det i absolut särsklass största lasset för att arrangera alliansfesten som blev så lyckad.

Många andra har bidragit med olika saker - och ska ha stort tack för det.

Men det är Lennart som fått sova dåligt och vara orolig för ekonomi och annat.

Så stort tack Lennart som du får sprida vidare i din organisation.

Prick åtta

Jag hotade ju med att sova länge - och jag drog mig faktiskt ändä till klockan 07.00. Men då blev längtan efter tidningarna för stor.

Och vad får man se - Thomas och Maria på stor färgbild på ettan. Och ett förfärligt kort på mig inne i tidningen - där jag grimaserar och stålkastaren har färgat håret orangeblommigt. Nå kul var det i alla fall. Och roligast var det i omklädningsrummet med 11 modeller förutom vi gruppledare. Trångt och varmt men vilket tempo dessa - företrädesvis - amatör mannekänger hade.

Efter vår show var det Belinda Bengtsson eller åsa Persson om ni så vill. Ettt bejublat framträdande - synd att högtaleriet var lite vajsing. Undrar just hur det funkade för personer med hörselapparater.

Själv höll jag mig utanför danslokalen mest hela kvällen - satt i soffgruppen utanför - och eftersom det var passagen in så passerade det hela tiden massor med människor jag kände - förutom partister förstås. Gamla barndomskompisar och ungdomsvänner - så det blev prat i kvadrat hela kvällen.

Och plötsligt som för Askungen var klockan slagen. Halv två! Så upp och hämta kappa och skor.

Det var skönt att få bort högklackeskorna.

Det var inte så mycket hett stoff i tidningarna i dag - men jag återkommer väl med lite lokalt nyhetstyckande senare.Vicken fest!

Sunderbyn 02.00 den 29 april. Vicken fest,  vicken fest, vicken jätte fest. Jag är inte säker på att det blir någon tidningskrönika före klockan åtta.

Kramar till er alla!

Företagarseminariet

Nu har jg kommit hem från det. Väldigt lyckat - men moderaternas Littorin kom inte så Krister fick hoppa in i stället. Åsa Torstensson, centern, var en positiv överaskelse.

Ganska mycket folk - och jag fick hålla i frågestunden. Även om vi inte är helt samtränade så stämmer det väldigt bra mellan oss. Det faller liksom på plats utan att vi förberett så mycket. Lennart hälsade välkommen och Maria avtackade.

Sen blev i vederbörligen fotograferade stående bakom våra rikspolitiker.

Så nu får ni önska mig lycka till med mannekängandet och hålla tummarna för mig. Stel i kroppen och höjdrädd är det inte SÅ kul att tänka på catwalken.

Genrep

Och nu har vi varit och genrepat för kvällens övningar. Jag får givetvis inte avslöja någonting. Men så mycket kan jag säga -.genrepet gick alldeles för bra.

Och Gerd hade fixat sponsring av blomarrangemang och var som bäst igång med att blåsa ballonger. Hon har gjort ett jättejobb i arbetsgruppen. Och är en baddare på att fixa fester.

Det kommer i alla fall bli vackert och gör vi sen bort oss, vi gruppledare med våra vice - då blir det väl roligt också. Det blir väl jag som snavar med högklackeskorna - inte så lätt särskilt med ben där musklerna gör sig lite påminda efter blodomloppen.

Så har jag tänkt lite på Karl P och Yvonnes marknadsföring i dagens tidningar. Framtoningen är väl snarast att Yvonne ska bestämma på hemmaplan och Karl återgår till rollen som borgmästare. och egentligen passar han bättre i den rollen. Vi kan väl se till att han får bli oppositionens representant i presidiet så kan han i alla fall få vara vice borgmästare.

Nu kommer dagen att ramla på med seminariet klockan ett - sen blir det hem och svida om - sen ska vi träna en gång till med proffsen.

Nyhetsöverblick

Inga riktigt stora kioskvältare i dagens lokaltidningar. Lite smått och gott - en del saker som får att lyfta lite lätt - men inte mycket - på ögonbrynen.

Petersen och Stålnacke introducerar sig som kommunalrådspar. Det finns en risk - även bland våra egna borgerliga väljare - att vi gör Yvonne till någon form av ängel. Visst - det var klokt av henne att till slut inse att det inte går att dagtinga hur mycket som helst. Men kom ihåg att hon hankade sig kvar i det längsta och tillät skattebetalarnas pengar att flöda i onödan. Glorian satt helt på sne när hon avgick - lite mer moral, etik och politik bör hon nog få chansen att visa upp innan glorian sitter rå rätt plats.

Och nu ska Karl P resa och marknadsföra kommunen - med det godtar han i princip oppositionens kritik. Fyra år och Ikea är förlorat.

Karl P lovar 1000 jobb! Inte plusjobb men callcenterjobb - som ju kommit och gått på andra ställen.

Eroticmässan får hur mycket reklam som helst. Den här Yngve Johansson lär ha någon anknytning till Kalix och det har sagts mig att han har anknytning till mc-klubbar med inte alltid så rent mjöl i påsen.

Börje Lööw instämmer i läkarnas kritik av försäkringskassan - och det gör jag med. Men det är ju politiska direktiv från regeringen. Alltså vänsterpartister och framförallt miljöpartister som ställer krav och utövar utpressning på regeringen i struntsaker - varför inte utnyttja er "makt" här. Man börjar undra om inte mycket av genomslagen för vänstern och miljöpartiet är fläskben som regeringen slänger ut - för att i stort sett sen kunna regera lugnt med resten. Demonteringen av välfärdssamhället som man håller på med!

Lite märkligt är det dock att en funktionär inom vänsterpartiet - Stina Spetth - tillåts i sin roll som jounalist att marknadsföra Börje Lööw på detta sätt! Stina borde väl sättas i karantän när det gäller politisk bevakning och journalistik - med tanke också på hennes samröre med partiombudsman Bartholdson. Sambor om jag inte vet fel!

Något att tänka på för redaktionsledningen på NSD!


Att säga ett och signalera annat

Boxning har absolut  inget med gatuvåld att göra - jag vet det. Det kanske till och med är tvärtom. Genom åren har många boxningskillar (då var det killar i huvudsak) vitnat om hur träningslokalen blivit deras räddning från våld och kriminalitet.

Ändå reagerade jag då jag i går körde bakom en LLT buss. På reklamskylten ser vi en sportreporter (från Norrbottens Kuriren) i boxningsposé fit for fight. Han säger" Man måste stå pall för enn och annan snyting" och under Norrbottens Kuriren logga kunde jag läsa: Det viktigaste är inte att deltaga. Utan att vinna. Översatt till politiken så skulle det vara: Det viktagaste är att vi vinner valet. Inte att vi får deltaga (demokratin).

Dubbla budskap - den reklamen blev lika fel i mitt huvud och i mitt inre som när vi i folkpartiet för många år sen hade affischtemat "befria Sverige"  i valrörelsen. Käcka, lekfulla affischer med mycket färg och budskapet Befria Sverige. Underförstått från socialdemokraternas ofria och förmyndaraktiga samhälle.

I samma tid blev det kris i dåvarande Sovjetunionen. Ockupationer och kravaller, allvarliga, mycket blodspillan. En världskrigs atmosfär i hela världen och så även här hemma i valrörelsen.

Det kunde inte varit mer fel än med käcka färgglada affischer med budskapet Befria Sverige. Det känns inte riktigt lika fel med Norrbottens Kurirens bussreklam - men nästan.

Som ni säkert förstår är dessa långsamma reflektioner ett utslag av väntat på dagens tidningar. Pappersdagstiningar i brevlådan gör mig lycklig.

Österländsk syn på tiden

Efter ytterligare en dag som rusat på gäller det att ta fram posivitismen. Se det som österlänningar- tiden kommer till mig. I morgon får jag en helt ny dag att göra något bra av. Och det ska jag förstås. Den går i alliansens tecken hela dan.

Klockan 10.00 ska vi träna mannekäng. 1+1 från varje parti har fått vara och prova ut kläder. Gruppledarna + en annan från varje parti.

Jag vet inte - jag kanske har avslöjat det tidigare - men i centern blev det lottdragning om vem som skulle få gå med Lennart. Jag misstänker att Lennart fuskat bort Erlands lott utifall han nu aspirerade. Det blir Ann-Sofie W.

Och Thomas höll verkligen på att bli Svarte Petter. När han kom tillbak från utprovningen frågade jag vad han skulle ha på sig. Ja, blir mig nog ganska lik sa han och drog händerna över jeansen, tröjan och kavajen. Blått-grått. Något förvånad frågade jag om han verkligen provat rätt kläder eftersom jag visste sen min egen utprovning att vi alla skulle gå ton i ton så att säga.

I eftermiddags fick jag skjutsa honom till New Maxim igen. Det visade sig att han provat kläderna för en av de riktiga mannekängerna.

Ridå - tablå!

Blir en bra övergång till det jag hörde på radion när jag knatade blodomloppet idag. Vetenskapens värld. Forskning om fördomar. Man hade delat in försökspersoner i olika grupper efter hur öppna i sinnet de var.
Sen ställdes de inför ett antal fördomsfulla påståenden. Och kan ni tänka er - ju öppnare sinne de hade ju mindre fördomsfulla var de. Vilken otrolig innovation!

Nu fick jag Birgit på linjen så jag ber att få återkomma!


Andra blodomloppet

Nu har jag kört blodomloppet för andra gången i år. Tungt - men det är ju grader i helvetet också. Lättare än i tisdags.

När jag kom tillbak hade Thomas gett sig iväg på samma runda. Och Anna-Greta hade just kommit tillbak från sin hälso- och konditionstest.

Folkpartiexpen är rena hälsans hus nu för tiden.

Teatreeoil så klart!

Enligt Väduren i NSD så skulle en försening av något slag ställa till en viss oreda i min för övrigt välorganiserade tillvaro.

Nästan i stan ringer Jens från Västkusten någonstans och undrar var tidningskrönikan håller hus. Har du glömt att skicka den? Ivrigt in på jobbet för att kolla - och naturligtvis låg nätet nere. Vilket det ytterst, ytterst sällan gör.

Och inte började det funka förrän efter halvnio. Så tala om att stjärnorna idag slog huvudet på spiken! Fast jag kan ju notera att tidningskrönikan och bloggen är mina livlinor. Fem personer hann höra av sig då krönikan inte kommit. Fast Thomas han hade gått in på bloggen och konstaterat att jag i alla fall rört på mig där.

Och så fick jag huskuren från Anita i Gävle . Teatreeoil så klart. På en vaddtuss och andas in.

Har hunnit prata med Lennart Lindström två gånger - företagareseminariet och festen i morgon. Och jag har svårt att säga nej - så nu har jag lovat ordna pressmeddelandet fast jag är så in i bängen stressad jag också.

För morgon kvällens fest måste jag vill skicka pressinbjudan till Se och Hört med flera också. Annars är det ju ingen idé att dansa i strumlästen.

Goda råd och huskurer

Nu känns det som om goda råd är dyra. Vaknar med en rejält snorig näsa och pip i utandningen. Det kan väl inte vara möjligt att jag ska bli sjuk.

Precis till alliansfesten. Aldrig i livet! Får bli inköp av Rosenrot (slut) och Rysk Rot (nyinvestering). Inte precis huskurer men ändå.

Det kan hända att tempot varit väl högt och sovandet väl lite på senaste tiden.

Ingen tidning än. Upprepade meddelande på Kurirens nättidning om tekniska fel - kan det vara det som spelar in.

Så då får jag bryta invanda mönster och duscha innan tidningen.

En intensiv kväll

Det har varit en intensiv sen eftermiddag och kväll. Hämtade kusin Kerstin på busstationen klockan 18.30, hem till mor och far för fika, återbördande av Kerstin till Bärigården.

Mor mår pest med sin värk och sina smärtor - nu får släkt och vänner som läser det här ringa henne och muntra upp!

Sen har jag haft både besök och flera telefonsamtal. Faktiskt mer av den privata arten - även om allt har en politisk dimension.

Alfa behandlingshem i Öjebyn och dess proffessionalism har diskuterats. Medberoende - tänk att det är samma mönster nästan vilket "missbruk" det än handlar om. Och då tänker jag inte bara på traditionella droger som alkohol och knark. Kvinnor som misshandlas - barn vars föräldrar inte är "hela" - partners som inte är trogna och ärliga. Alla närstående blir medberoende - vilket inte betyder att vi börjar supa, slåss och vara otrogna. Utan att vi anpassar våra liv efter den "missbrukande".


Hemskt att höra att kommunerna skickar färre till Alfa nu än tidigare - kostar för mycket! Även färre från arbetsgivare. Trots att konceptet väl är det enda som lyckats - det är ju marknadens Länkar (som också är framgångsrika). Läser man Alfas och Länkarnas program så är likheterna inte bara slående utan snarare som siamesiska tvillingar.


Alla ÄR inte med i socialdemokraternas Sverige!


Och ändå var han bara en fattig munk från Skara

Stod vid kopiatorn nyss och ögonen föll på tavlan med namn på de som skrev på uppropet för att Folkpartiet skulle bildas, år 1934. Där återfinns bland annat Selma Lagerlöf.

När jag växte upp fanns inte särskilt mycket böcker i mitt hem. En sak som jag kompenserade med att under min folkskoletid under flera år vara den flitigaste låntagaren hemma på biblioteket i Sunderbyn. Vilket biblitekarie Östman (släkt med Kurirens ledarskribent??) framhöll för kreti och pleti.

Allt nog finns i min bakskalle någonstans att Fröding också hade någon liberal anknytning. Och då tänker jag på att de fina böckerna i mor och fars bokhylla var skinninbundna bruna och blå böcker av Lagerlöf respektive Fröding. Vilka jag läste i "späd ålder". Herr Arnes penningar, Jerusalem och allt vad det hette.

Och så hade jag lätt för att lära utantill så En fattig munk från Skara kunde jag som ett rinnande vatten. Och så en som handlade om Lelle Karl Johan som bråddes på far men där prästen antydde att det nog var osäkert vem som var far.

Nåväl min lilla fundering var om jag påverkats omedvetet i liberal riktning av mitt litteratur val tidigt i livet - för annars var min morfar kommunist - men han dog när jag var baby.

Ja, nu har jag rensat tankarna med lite ovidkommande skrivande - så nu tar jag itu med 8 maj mötet och liberala seniorer den 9. Sen måste nog rensas här inne också. Frukt, papper, träningskläder i en salig oordning skall bringas reda i.

Krismöte med centern i Kalix?

På Stefan Tornbergs blogg kan jag läsa att Stefan hade valplaneringsmöte i Kalix. Fast om jag vore det minsta konspiratoriskt lagd så skulle jag tro att det var krismöte. För på valmyndighetens sida kan alla som är lika nyfikna som jag kolla in på listorna som är beställda.

Och centern i Kalix hade vid deadline inte beställt någon lista. Nu vet jag att Kalix inte är centerns svagaste fäste så det beror nog på något som förhoppningsvis kommer att rättas till. Ni behövs ju i alliansen där!

För övrigt har jag i dessa valbeställartider noterat att partibyten för aktiva förtroendevalda ökat. Vi har åtminstone två personer som förra valet ställde upp på sosselistor - varav en riktigt aktiv.

I Jokkmokk har vi en särdeles bra lista. En av kandidaterna är värvad av moderaten Karl-Erik Brösth och en av socialdemokraten Inger Wikman Eriksson. En kom därför att moderaterna i Jokkmokk velade fram och tillbaka och den andra för att Inger Wikman Eriksson gjorde ett rejält magplask och hoppade på våran Christel i ett debattinlägg i Kuriren.

Folkpartiet har bra kommunlistor tycker jag. Vi kommer att gå till val med registrerade listor i 13 kommuner. Men även i Övertorneå har det nu börjat röra på sig - folk hör av sig och vill att vi ska gör en samling till och försöka. Så vi får se.


I Mårten (S)tröms (S)ocialdemoratiska (S)verige

Jag kommer ihåg när jag var liten och hade gjort något som föräldrarna inte gillade. Då försökte man alltid med att han och hon ju gjort likadant.

Mårten Ström har stannat kvar på det stadiet. Nu försöker han dölja s-regimens tillkortakommande med Iverts pension. De tog inte fajten, säger han på sin blogg.

Och så försöker han ta bort fokus från det helstatliga LKAB - där regeringen utser styrelsen - och börjar istället prata om Handelsbankens VD som också har något stötande pensionsavtal.

För mig får gärna regeringen och s-poltiker fördöma Handelsbanken och andra privata som agerar stötande. Det gör inte ens det. Men jag kan väl ändå kräva att de i första hand tar avstånd från statliga LKAB.

Varför gör man inte det? Nä, men tänk tillbak på alla skandaler oavsett på vilken nivå i samhället det utspelats. Den absoluta merparten har s-förtecken, oavsett politiken eller fackföreningarna.

Och det är i socialdemokraternas sverige sjukskrivna jagas med blåslampa, det är i socialdemokraternas norrbotten ungdomsarbetslösheten är nästan 25%, det är i socialdemokraternas sverige arbetslöshet göms undan i plus jobb och så vidare.

Nu återstår bara för löntagarna att ta i ordentligt i kommande löneförhandlingar. skriver Mårten Ström. Det är väl bättre om väljarna tar i ordentligt den 17 september och lyfter bort en regering som varken orkar agera eller reagera.En fråga för styrelsen

Hörde någon statssekreterare kommentera de 80 miljonerna till Ivert med att det är en sak för styrelsen. Minuterna före pratade jag med Anna som funderade på att fråga Östros om det här var sossepolitik. Men säger Anna, han (Östros) kommer bara att säga att det är en fråga för styrelsen.

Det är fullständigt makalöst att sånt här får fortsätta, år efter år, efter år. Ministrar får inte ska inte säga något då är det ministerstyre. Men vad det är är fullständigt brist på ledarskap. Nog måste man väl kunna slå näven i bordet och säga vad man tycker!

För övrigt har jag lärt mig ett nytt ord. Förvisso var det en Amalia tidning sen i julas så ni andra kanske kan det: Polyamori. Vilket innebär att Kalle och Greta har ett förhållande med Lars och Karin. Kors och tvärs - över köns- och parförhållande gränser. intet är nytt under solen - gruppsex kallades det väl en gång i tiden. Men det här beskrevs lite mer sofistikerat.

Nu ska jag äta - bara så att ni vet att inte ringa och störa mig.

Sveriges kvinnors riksförbund??

Såg den så kallade fotbollsprofilen  Peter Antoine på debattprogrammet på TV. Det var en av de mer oborstade och obildade personer jag sett - och detta alldelses oavsett åsikten att prostituerade är rika och lyckliga. Måste erkänna att jag aldrig hört talas om karln förut och lika glad är jag för det. Skulle vara intressant att veta vilken klubb han har anknytning till? Så jag kan undvika den.

Han vill ha statliga bordeller för då kan alla stackars blyga pojkar som begår våldtäkter gå dit istället. Man häpnar.

Sen blev jag ännu mer upprörd när jag läste i Expressen att en Carina Ohlsson uttalat sig. Hon sas företräda Sveriges kvinnors riksförbund. VAD ÄR DET? Jag känner mig kränkt - jag känner mig som svensk kvinna men inte är jag med i något riksförbund. Eller är jag det?

För övrigt är jag nog homosexuell också. Lyssnade på P1 i går när jag promenerade (bästa att inte säga sprang - för det var mindre sånt) och då var det om forskning om homosexualitet. Och som det ofta är när forskning dissikeras känns det tokigt. Det var många om och men. Ett var att homosexuella ofta hade ringfingrar som var längre än pekfingret. Och genast började jag fläta fingrarna och sen var handen uppe i ögonhöjd. Jodå båda ringfingrarna längre än pekfingret. Men just när jag konstaterat det så konstaterade reportern att av detta kan man inte dra slutsatsen att alla som har längre ringfinger än pekfinger är homosexuella.. Sen fortsatte det med liknande "sanningar" och slutsatser som genast i meningen efter motsas.

Nu ska jag dra och få bilen sommarskodd

Benen bär!

Benen bär idag trots gårdagens jungfrutur runt blodomloppet. Lite stelt känns det - men inte mer än att det blir lunchspring idg också. Skönt att byta ut Nautilus träningen ett tag. Nackdelen är att det blir dusch två gånger per dag - vilket till och med påverkar min annars lättskötta hy.

Och så innebär ju omläggningen från snagg till kommunalrådsfrisyr att jag måste pilla i några hårrullar också - två gånger per dag.

Men med tanke på det kaos som Norrbottens Kuriren redogör för i krönikan idag så får man väl offra sig lite för att det ska bli bättre ordning i stadshuset efter valet. Kommunledningen verkar ju redan ha abdikerat. Ingen sosse var till exempel på presskonferensen i måndags.

Mindre allvarlig våldtäkt kan vi läsa om i Norrbottens Kuriren idag Det finns banne mig inga "mindre allvarliga våldtäkter". Jag tycker att Alexandra Johansson - hon som skrivit artikeln - ska jaga ut den person som fällt det uttrycket. Om det nu inte är en mediakonstruktion?

Tjernobyl 20 år - det finns händelser där man minns vad man gjorde eller vad nära och kära gjorde. För 20 år sen hade Jens och hans klasskompisar just påbörjat en skolresa till Frankrike. Bussen var precis i Gävletrakten när rapporterna började komma. Det var milt sagt lite oroligt - det var ju inte heller rapporter per mobiltelefon som idag.

Nu ska första dusch serveras!

Och ändå var han bara en fattig munk från Skara

Stod vid kopiatorn nyss och ögonen föll på tavlan med namn på de som skrev på uppropet för att Folkpartiet skulle bildas, år 1934. Där återfinns bland annat Selma Lagerlöf.

När jag växte upp fanns inte särskilt mycket böcker i mitt hem. En sak som jag kompenserade med att under min folkskoletid under flera år vara den flitigaste låntagaren hemma på biblioteket i Sunderbyn. Vilket biblitekarie Östman (släkt med Kurirens ledarskribent??) framhöll för kreti och pleti.

Allt nog finns i min bakskalle någonstans att Fröding också hade någon liberal anknytning. Och då tänker jag på att de fina böckerna i mor och fars bokhylla var skinninbundna bruna och blå böcker av Lagerlöf respektive Fröding. Vilka jag läste i "späd ålder". Herr Arnes penningar, Jerusalem och allt vad det hette.

Och så hade jag lätt för att lära utantill så En fattig munk från Skara kunde jag som ett rinnande vatten. Och så en som handlade om Lelle Karl Johan som bråddes på far men där prästen antydde att det nog var osäkert vem som var far.

Ja, nu har jag rensat tankarna med lite ovidkommande skrivande - så nu tar jag itu med 8 maj mötet och liberala seniorer den 9. Sen måste nog rensas här inne också. Frukt, papper, träningskläder i en salig oordning skall bringas reda i.Och vem har sagt att det ska vara lätt?

Just hemkommen från besök på Västbacken. Har deklarerat för Hjortborgen AB, Jens och Lotta. Plus att jag tagit med underlag för att deklarera för min före detta "man", Jens pappa.

Det gläder mig att det inte är något tjafs om avdrag hit och dit för Jens och Lotta.  Bara skriva under.

Däremot blir jag smått förtvivlad när jag ska fylla i K 10. En kryptisk blankett där du på något sätt ska tala om något som jag inte förstår. För att inte behöva extra beskattning ska du ha tagit ut lön i förhållande till andra i bolaget. Och så ska du fylla i en massa rader som inte berör dig för att bevisa  just att det inte berör dig.

Skulle vi inte kunna göra en särskild blankett också för alla girigbukar som hittar på det ena fantasifulla avdraget efter det andra

Tio Guds bud har 124 tecken, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter några tusen tecken. Gissa hur många sidor regler för småföretag det finns?

Svar kommer när jag prata`t med Johan Landström som levererade den sanningen igår!


Och runt kom jag!

Efter klädprovning, frisör blev det blodomloppet. Gick lätt som tusan att springa, kanske en kilometer, men sen stummade benen till sig så jag knappt orkade lyfta dem. Gjorde några tappra försök på de tråkigaste sträckorna. Fast på sluttampen kom jag mig igen.

Sammanfattningsvis gick jungfruturen ändå betydligt bättre i år än förra året.

Nu ska jag gå till frysen i källaren och se om jag kan låna någon god mat av mina kompisar.

Sen ska det bli inbjudan till Seniordag den 9 maj. Barbro Westerholm kommer och vi kommer att ha ett offentligt arrangemang på eftermiddagen. Iogt-lokalen Luleå. Fär er som känner er delaktig i vårt interna seniornätverk kan jag säga att vi startar den interna delen med kaffe klockan 10.00.

"Mannekängkläder"

Nu ska jag iväg och prova ut kläderna jag ska mannekänga i. Det ska bli spännande. Det finns bara två scenarier för mig. Antingen hittar jag inte som jag gillar - men måste ta något i alla fall. Inte kul.

Eller så hittar jag något som jag verkligen gillar - och då blir det kul - och dyrt!!

Till mina riktiga fina kläder som jag köpt till alliansfesten har jag köpt nya (billiga) sidenskor. Jättesnygga men alldeles för hög klack. Jag har aldrig hanterat högklackeskor särskilt bra.

Så om det nu blir dans av blir det i strumlästen. Men vad gör man inte för rubriker!!

Nä, skämt och sido börjar jag verkligen se framemot fredagkvällen.

Tror att det forfarande finns möjlighet att släppa in fler till mingelbuffén och underhållningen. Sen finns ju möjligheten för den riktiga allmänheten att komma till dansinsläppet klockan 21.30 till det facila priset av 150 kronor. Frenandoz orkester!!

Gå in på hemsidan: 
www.folkpartiet.se/lulea

Morning!

Nu har jag läst (tidningarna), skrivit (krönikan) och duschat. Det gäller att spara tid - dusch föreblogg - så kan jag sjävtorka så att säga.

Det blev ingen träning i Skellefteå och inte i går heller. Skulle springa på lunchen men upptäckte att jag inte hade några duschgrejor med mig. Och det var faktiskt inget svepskäl. Nu ska jag springa idag på lunch - så på morgonen gäller inte träningskläder.

Jag sa ju att jag skulle gena och istället för att skriva om fullmäktige så skulle jag rätta och komplettera det som står i tidningarna. Låt mig börja med att rätta Anders Köjs - vi har inte motionerat om något generellet rökförbud - folkpartiet har motionerat om att vi ska flytta askkopparna från byggnadernas entreér så att folk inte står där och röker.

Rubriken Börje Lööw irriterade oppositionen kan jag starkt bekräfta. Ganska kul att notera att Försäkringskassans chef Pekka Kairento säger precis det jag sa på gårdagens presskonferens. Så här sa Pekka:  "Men reglerna för vår verksamhet är politiskt styrda och jag har inte möjlighet att överpröva besluten".  De som jagar sjukskrivna med blåslampa är alltså regeringen Persson med assistenterna Ohly och Peter Eriksson. Något för Mårten Ström att också notera.

Noterar att Kent Ögren svarar Bo Östman med en snabbhet som en reptil. Och i NSD är en kulturartikel som jag tror publiceras för andra gången (jag kan minnas fel). Det förefaller som om resurser satsats på mediaexponering och kanske också spökskrivare?

Kul att notera att Eilert Apelqvist, centerna, driver en diametralt motsatt uppfattning är gruppledare Lindström. Medan Lindström ohejdat driver på för att fritidshusområden ska bli permanentboende så värnar partikamraten Eilert rätten till att få bo i ett fritidshusområde.

Vännen Rolf Nilsén ger sig in i politiken. Nu slår han ett slag för att husen på Sandgatan ska få bli kvar. Det tycker jag och folkpartiet också - det är så mycket osäkerhetsfaktorer  om framtiden så att sätta igång någon desperat rivningshysteri finns ingen orsak till. Däremot ska vi inte riskera skattepengar genom att göra en ny detaljplan. Som kan ge skadeståndsanspråk om vi någon gång i framtiden behöver lösa in fastigheterna.

Silverapplåder!

Kommunfullmäktige avslutades med Silverapplåder. Presidiet skulle och äta silvermiddag med Luleå baskets damer! Det blev näst intill ovationer när detta delgavs. idag när jag lyssnade till något "panelsamtal" i radion blev jag sur när någon funktionär pratade om att vi förlorade guldet. Några proportioner får man väl ändå lov att ha på saker och ting!

Fullmäktige inleddes med ett antal informationspunkter. Öppet hus med fullmäktige i Råneå den 6 maj.


Luleå kommun sponsrar Stadsmaran - alla anställda inklusive politiker har gratis startavgift. Jag förstod att vissa politiker haft det redan förra året. Familjen Sundström/Strutz har kört på egen bekostnad - men det här har jag inget emot att ta del av eftersom alla kommunanställda har möjligheten. Tror att hela min grupp kommer att ställa upp - härligt.

Presidiet, Miguelle, hade tagit tekniken till hjälp. På en vit duk kunde vi nu se talarlistan och även talartiden. Fyra minuter knaprade ner mot noll allt eftersom talarna pratade på. Lite inkörningsproblem - men bra initiativ.

Det verkar som om ni får läsa tidningsreferatet för att få veta vad som hände politiskt på kommunfullmäktige - jag orkar nog inte dit ikväll.

Å andra sidan kan jag vänta och kommentera tidningsreferaten istället. Och tala om vad som är rätt och fel.

I alla fall kan jag konstatera att jag vann över Ulla Ölvebro. Hon satt och viskade till Mårten Ström att låt dem inte provocera dig. Det handlade om folkpartiets motion om att utreda en högstadieskola i Antnäs. I egenskap av ordförande i landsbygdskommittén hade han varit med och beslutat om ett kraftfullt JA till motionen men på fullmäktige sa han inte ett pip om att han skulle komma att rösta mot motionen. Efter ett par inlägg tvingade jag upp honom till ett förvirrat försvarstal.

Och vid voteringen röstade han nej till utredning om högstadieskola i Antnäs. Liksom Alvikarna Runo Wikström, Leif Wikström, Eva Hedesand-Lundqvist, Det finns säkert fler med förankring i Sörbyarna som också röstade nej -jag kan återkomma.

En sossekvinna i fikarummet hördes beklaga att hon röstat mot vad hon egentligen tyckte!!
I mörkret är alla bussar grå!

Hade faktiskt tänkt mig att ni skulle få ett riktigt seriöst inlägg från fullmäktige - en redogörelse över vilka kloka beslut vi tagit. Men ikväll är själva den lös - koll att listor är färdiga - "hot" om att vi missat något och så vidare. Jättepositivt och kul men jag hinner inte så mycket annat. Det är liksom deadline ikväll.

Men ni kommer att få ett referat från fullmäktige - förr eller senare. Kan i alla fall avslöja att nog var det en och annan sosse som röstade mot sitt samvete när majoriteten avslog att utreda en högstadieskola i Antnäs.

När jag sitter här på mitt lilla kontor så "susar alla bussarna så käckt förbi, tut tut". Fast de tutar inte - däremot kommer jag på mig själv att sakna Luleå hockey flaggorna som satt på bussarna vid varje hemmamatch.


Presskonferensen

Eftersom Thomas var tvungen att fara hem och packa åkte jag till presskonferensen - den efter arbets- och personalutskottet. Lite märkligt att inte en enda sosse deltog.

Där satt Annika E med Börje vid sin högra sida. Och så Maria och Lennart mellan vilka jag tog plats. Thomas sa att Börje ledde sammanträdet helt okej men det kan man inte säga om presskonferensen.

Han började genast med att tala om att sjukskrivningarna berodde på för lite pengar till offentliga sektorn. Jaha, men varför gör inte Börje något åt det. Hans parti utgör regeringsunderlag och i Luleå kommun kan man ju lätt få intryck (av Lööw själv) att det är han som är kommunalråd.

Och som försäkringskassan beter sig. Folk hamnar mellan stolarna. Men vem är det som styr här i landet!
Då kunde jag inte hålla mig längre - utan talade om att det är den statistik politik som regeringen Persson bedrivet med stöd av vänsterpartiet. Öka aktivitetsstödet - plocka bort folk från försäkringssystemet och arbtslöshetskön så det ser ut som om det går åt rätt håll. Fast egentligen gömmer man bara problemen för att om möjligt få behålla makten.

Ja, det blev väl något kaotiskt på presskonferensen. Jag kan lugnt säga att personkemin mellan alliansen och Börje Lööw inte stämmer.

Kommunledningen har redan abdikerat!

Fick just rapport från Thomas som idag ersätter mig på arbets- och personalutskottet. Ingen av ordförandena var närvarande. Karl P är i Finland och Margareta Lindbäck i Italien

Mötet fick öppnas av den som ansågs vara ålderspresident, Mårten Ström. Tur att han varit på ABF kurs i helgen och fått både inspiration och bildning!

Men sen passade Lööwet tydligen på att greppa taktpinnen. Utifrån sitt vice ordförandeskap i kommunstyrelsen.

Lite dåligt, faktiskt, att hela kommunledningen väljer att vara borta en fullmäktigedag. Men Börje axlar väl ansvaret - ska bli kul att se hur han ska försöka fylla den rollen!

Det innebär väl också att Bertil Bartholdson får vänta ytterligare en månad på sin interpellationsdebatt. Den han missade förra gången för att han, utan att meddela sekreteraren, hade smitit iväg ut på stan.

Morgonens nyhet för mig!

Morgonens nyhet för mig var att Peter Hjortberger står på junilistans riksdagslista. Avhoppad socialdemokrat som inte för så länge sen figurerade som sosseförnyaren i Boden.

Har inte sett det i pressen förut. I alla fall minns jag inte det. Ytterligare en spik i kistan för Boden sossarna som verkligen har det jobbigt.

Bodenmoderaterna har färdigt sin kommunlista - den toppas inte oväntat av kommunalrådet Olle Lindström som följs av ytterligare två "gubbar".  Idel ädel gamla kändisar bland de tio första i alla fall. Det enda nya jag hittade var en adress; Gideons linda.

En underlig artikel om att Boden vänstern önskat skapa en egen valkrets. Förmodligen handlar det om att det önskat en egen riksdasgslista förutom den som fastställts av distriktet. Speglar ytterligare en konflikt i den politiska sfären.

Nu bär det iväg med tidningen för att i utbyte få morgonens första kaffkopp.

Fortsätter gena!

Morning, nu är tidningarna lästa, krönikan skickad och Ylva nyduschad. Thomas ska tjänstgöra för mig på arbets- och personalutskottet påförmiddagen. Måste finnas på expen för de sista slutjusteringarna av listbeställningarna.

Åter till söndagen; utbildningen startade klockan 09.00. Tre långbord med deltagare fick analysera vika associationer vi fick av orden arbete, kunskap och trygghet. Processen leddes av Mats Strömbäck från Kalix Folkhögskola. Pikant detalj i sammanhanget är att Mats är aktiv, möjligen före detta aktiv, miljöpartist och bror till vänsterpartisten Bosse Strömbäck i Boden.

Programmet fortsatte med argumentträning i tre olika grupper.

Klockan 13.00 höll Anna Grönlund Krantz ett anförande. Ett anförande på 45 minuter som var i partiledarklass. Hon är väl förberedd och mentalt mogen den dagen Lars L aviserar sin avgång.

Sen lyssnade vi till våra respektive kampanjsamordnre Thomas Olofsson, BD,  och Per Hammar, AC som talade på tema mediakontakter respektive personvalskampanj.

Och jag samlade in deltagarnas namnlappar för återanvändning nästa gång. Alla tycker det är så bra - så slipper de ligga och skräpa hemma och som Els sa de är så svåra att sopsortera.


Nu får jag hoppa lite för att komma ikapp

Årsmötet gick på räls. Västerbottens bokade lokal hade hyrts ut till en 50 års fest - men det löste sig till slut. Jens blev ny ordförande. Thomas och jag funderader på en liten kupp - att välja någon annan för att få press. Fast det var ju bara på skoj förstås.

Så var det stor fest på kvällen - god mat och dans. Fick träna inför alliansbalen. Fast barnbarnet Lisa var dansgolvets gigant. Folk pratade om henne dagen efter. Hur hon hoppat omkring på dansgolvet -.bland det vuxna. Goda råd om att sätta henne i dansskolan. Vilken rytm det finns i denna lilla "sparris". Ja, en riktig teaterapa är hon faktiskt!

Mycket trevlig kväll - som faktiskt slutade vid midnatt den också. Några hade suttit uppe och surrat till klockan 04.00.

Fem gulor - för perfekta ägg!

Jag har ett mått för kvalitetén på hotellen. Är äggen ok blir det fem gulor. Ska vara löskokta precis så att vitan inte rinner och gulan är mjuk, varm och rinnande. Absolut fem gulor! Men jag kan avslöja att dag två bara var en trea!

Västerbottningar och lite eftersläntare från Norrbotten anlände. Seminarier på förmiddagen. Det fanns utrymma att vara med på två av fem. Själva delade jag på ett och lyckades uppnå tre!

Nu var det fullständigt kaos med incheckningen. Tur att jag hade någon som fått förhinder att stanna kvar. Hörde ryktas om att någon bott i gymet!!

Klockan 12.40 skulle vi bli bussade in till torget för möte med Lars Leijonborg. Alllt funkade och solen sken och strålade varmt över oss. Själva torgmötet skedde dock i skuggan (beroende på tillgång till eluttag). Men vilken talare han blivit - våran Lars. Vilken glöd och vilket engagemang.

Och apropå personkemi så älskar jag Jocke Bergström, Lars pressekreterare. Men våran partisekreterare Johan Johansson, förlåt Jakobsson - han stämmer det inte med. Det sägs att han är rädd för mig. Det är en duktig person som partisekreterare - men han var en katastrof när han jobbade mot länen. Han lyckades förminska de flesta till teskedsgummor" (och gubbar).

Trovärdighet är viktigt har vi lärt oss i helgen - det är väl därför personkemin inte stämmer med JJ. Han påstod att det var han som var pappa till debatten mellan Lars "Jesus från Soppero" Törnman. Och det var ljug, mina vänner!

Fredagkväll - en aning av det kaos som komma skulle

Vi anlände i god tid till hotell Aurum. Kaoset började genast med att folk inte fanns inbokade. Karin Lundgren - en av de få som fått enkelrum - fanns inte med i incheckningssystemet - men fick förstås ett rum.

De som skulle ha extra bäddar för ungar hade fått de minsta rummen där det verkligen var ett hantverk att få plats med extra sängen. Carola och jag bytte rum med Jens o Lotta. Vårat hade de två tre extra centimeter som behövdes för att få in sängen-

Det här var bara helvetets förgård när det gällde incheckning och bokning av lokaler.

Först hade vi ett pass valplanering - intressant och bra tyckte de flesta.

Vickning klockan 20.00. Maten tog slut innan ens hälften av gästerna  kommit. Påfyllning - som också tog slut. Och sen fick vi flytta oss från restaurangen klockan 21.00 - då ett sällskap på tre (?) personer som tydligen var så viktiga att man körde ut oss till poolbaren.

Men en trevlig kväll - som avrundades vid midnatt.

Jag vaknade 04.11 på lördag morgon och konstaterade att träningskläderna var kvar i bilen. Lika bra att sova två timmar till vilket jag gjorde.

Farmor Elma - en av mina supporters

Idag skulle "svärmor" och farmor Elma ha fyllt 87 år. Men hon dog 2003. Tror jag det var - nu skulle jag haft "farmor Elmas blogg" - den dagbok hon förde under alla år vi kände varann utom de sista åren på "hemmet".

Farmor var min största support att kliva fram i politiken. Och för att jag skulle  ta för mig.

Jag tänker ofta på henne - särskilt när det blåser hårt runt min person. Fortfarande efter att hon varit död i flera år hinner jag tänka tanken - jag ska ringa "farmor" - för att efter hundradelen av en sekund förstå att det inte går.

Det var alltid en tröst att ringa och prata med farmor - även om hennes livsglädje försvann då farfar Göte dog 1997.


Vicken helg, vicken helg - vilken superhelg!

Hej igen alla som är in och kollar min blogg. Nu är jag tillbak efter en helg på Aurum i Skellefteå. Har saknat att blogga och nästan haft dåligt samvete. Fast sosse Lundh han önskar oss fortfarande  en glad påsk sen 10 dagar tillbaka. Snacka om dagbok.

Jag har förstås hur mycket som helst att berätta. Men min första tanke var faktiskt att skriva och tacka alla underbara människor. Men min namne Ylva hann före med en replik:

"Tusen tack allihopa för en underbart lärorik,intressant och inte minst jätte rolig helg.

Länge sedan jag fått skratta så mycket och så gott.

Tusen tack till alla underbara folkpartister som gett mig en oförglömlig helg...!

Extra tack till Anders Mansten för danserna ,du är en dansant herre.

Men allra mest vill jag tacka dig Ylva,..för varje dag blir du bara bättre,precis som ett fint vin.

Du är så go ,så riktig och rar ..ja kort sagt ,du är toppen..!


Kram till er alla underbara fina och kloka människor med hjärta & hjärna som

jag fått äran att träffa / Ylva M"Bättre kan det knappast sammanfattas. Vad rik man är när man kan träffa 100-130 människor och tycka om varenda en! Klart att det finns folkpartister där min och dennes personkemi inte stämmer. Men efter helgens möte kan jag ärligt säga: jag älskar er varenda en.

Jag kommer att återkomma; jag har ju faktiskt som hastigast träffat partiledaren. Och lyssnat till tal av vår framtida partiledarinna! Och mycket mycket mer!Nu blir det lugnt ett tag på den här sidan

Innan jag nu drar till Skellefteå vill jag göra ett upprop för en Hej-reform. Eftersom jag börjar vara lite skumögd har jag svårt att känna igen folk - särskilt när jag kommer drivande med bil. Så jag hälar glatt och villigt på allt som rör sig.

Ganska roligt att se hur olika folk bemöter det. De allra flesta - åtminstone hemma i byn - hälsar glatt tillbaka men en del ser helt förvånade ut.

I dagens samhälle - med våld och elakheter - kanske det vore på sin plats med en hej-kampanj. Vad jag vet härstammar hälsningen från den tiden då det var viktigt att veta om den man mötte var vän eller fiende. Med någon form av hälsning visade de att de var vänligt sinnade.

Det tycker jag vi ska ta efter!

Nu drar jag till Skellefteå för valutbildning och årsmöte. Blir nog inga fler noteringar på den här sidan förrän söndag kväll.

Då ska ni få veta om det blev någon användning för springkläderna. Ska vi slå vad?

Avstressande med blogg

Får ofta frågan hur jag hinner med att blogga. Jag är avundsjuk på dig, sa Maria S häromdagen, att du hinner blogga. Det är nog bara frågan om att prioritera. På samma sätta som cigararetten för många, många år sen var orsaken till att ta en paus så är bloggen det för mig nu. Och, du Maria, du har ju hunden - och då får du motion också! Bloggen ger på sin höjd flinka fingrar.

Det är så kul med Jokkmokk - från att vi förra valet knappt hade folk att sätta på listan - så blomstrar nu avdelningen som aldrig förr. Den 8 eller möjligen 9:e nya medlemmen i år kom idag!  Det motsvarar väl sisådär 100 medlemmar i Luleå. Och de har en kanonbra lista med många nya, kompetenta personer. Och då ska ni veta att  "di gamla" Annika, Christel, Diana, Gunilla och en del andra inte heller går av för hackor.

Har inte kommit till jobbet förrän 8 idag. Har packat för Skellefteå - springkläder också. Någon borde slå vad med mig - annars kommer jag nog hem med dessa ouppackade.

Ringde Anna-Greta på väg in och skrämde henne med att jag inte skulle komma - sjuk. Men kunde inte hålla mig längre. Fast det vore roligare att skoja med Thomas - som ju skulle se hela konferensen och årsmötet landa i knä på honom.

Eino Frikvist ringde nyss - nu har de färdig en lista i Pajala också. Där vi idag inte är representerade. Nu har vi bestämt årsmötesdag och ska forma färdigt ett kommunalt program, 30 maj. Och så ska Anna upp i början av augusti.

Det känns verkligen som om vi är ordentligt på Gi hela länet!

Övergående problem

När Anna förväntas bli minister i höst tar Jens över ordförandeklubban i folkapartiet Norrbotten (om nu årsmötet beslutar så). Bo Östman tycker maktkoncentrationen blir stor.  Men det är ju ett övergående problem, Bo Östman, jag har ju tänkt bli kommunalråd på heltid till hösten. Om Gud är god och väljarna vill!

Pastor Åke Gren ska ordna egen Pridefestival. Nu säger dom det på TV också. Det låter konstigt men är väl någon anti-mot-festival kan jag tänka.

Hyresgästerna i Svartöstan har mobiliserat och är nu med i båda lokaltidningarna med sina krav om att få bo kvar. Annika Eriksson, mp, och jag försökte på kommunstsyrelsen att få någon form av garanti att husen skulle få bli kvar i avvaktan på om området verkligen kommer att behövas för Norrbotniabanan.

En polisman är åtalad för våld på krog. Har det varit rubriker om detta? Har jag glömt?

Sporten påminner om att det är 29 dagar kvar till Stadsmaran som i år äger rum den 20 maj. Folkpartiet i Luleå har utmanat de andra partierna i fullmäktige att ställa upp med lag i Vårruset den 29 maj. Vi får se om vi får någon respons.

Det känns som kort tid till Stadsmaran - men nog vetja jag ska vara med på den kortare sträckan i alla fall. Hur är det sonen - anmäler du fru och mor. I år kanske det är dags för Sara att debutera?

Och idag gratulerar jag alla jag känner som heter Anneli och Annika. Det känns som om ni är många så jag törs mig inte på någon uppräkning - så jag glömmer någon.

Nu vill jag bara säga till er i tjocka släkten - som via bloggen kollar min dagsform - att i helgen blir det uppehåll i bloggandet. Jag åker till Skellefteå för att träffa partildaren som hastigast och för att delta i valutbildning. Åter söndag.

John Blund är på väg

Hemkomst vid åtta-tiden. Det är märkligt att det finns hur mycket som helst att bara att..bara att. Som jag skrev igår också. och så är klockan massor.

Men ikväll är jag riktigt, riktigt trött. Har tvättat lite kläder - måste ju ha något att ta på mig i morgon när färden bär mot Skellefteå.

Tänk nu har LO-partiet kommit på att löntagarna tagit ut för lite lön. Tjänstemännen, som enligt LO uppenbarligen inte tillhör löntagarna, har tagit ut för mycket. Liksom direktörerna.

Tänk vilken timing att LO-partiet kommer på det just i år då det är valår.

Får vi påminna om girigbukarna alltifrån Hans "Hoffa" Eriksson till Stig Malm till Wanja Lundby Wedin som väl tjänar 5-6 gånger som sina kvinnliga medlemmar inom vårdsektorn. Marjasin med sina kvitton. Rosengren som klev rakt ut till kapitalisterna. Anders Sundström med 360 000 i månadslön - såna fantasisummor så man tror man skrivit fel.

En episod jag minns: när jag var med Röda Korset och samlade in pengar till Tsunamikatastrofens offer. I Coop Arena. Alla gav givmilt men Anders Sundström med 5 miljoner i årsinkomst (jag måtte väl ha skrivit fel?) han hade redan gett!!

Nu längtar han efter mig - John Blund!

Klimax närmar sig

En kastrerad två årig katt har upphittats i Töre - nu söker man nya ägare. Stackarna kommer väl att få men för livet som i väntan på det får vistas på en hundpensionat i Persön.

Thomas Scherdin, präst och någonting mer, var morgonens Tankar för dagen kåsör. Han kåserade på temat passa tiden (min käpphäst). Han hade haft ett starkt möte med en funktionshindrad. Han ångrade att han inte gett sig mer tid att få ta del av dennes livsberättelse. Thomas hade en tid att passa. Han menade att vi istället skulle passa mötena - ta tillfällena i akt. Jag kan ju hålla med honom i sak - men om han ger tusan i att passa tider så saboterar han troligen för andra att ta tillfället i akt.

Staffan Eriksson, moderaterna har hälsat på i förmiddags. Det var han som var hos Tommy när denne gjorde sin Ringholmare igår. Staffan ville visa ett tidningsklipp där han fört fram samma tankar som oss i folkpartiet om ett personalstipendium i kommunen.

Sen hade han ett annat tidningsklipp. Han hade varit in på Västerbottens Kuriren och deras krönikör hade skrivit om Staffans besök. När Staffan presenterade sig som moderat politiker hade denne contrat med att han såg ut som en folkpartist - vilket också var tryckt i tidningen. Så Staffan ville med sitt besök visa hur en sån såg ut. Måhända var han ute efter ett erbjudande om medlemskap? Det är väl inte så kul i m partiet här i Luleå.

Klimax närmar sig. Deadline på måndag för beställning av valsedlar. Jag har ju varit med några gånger om det - efter snart 30 år som länsombudsman - så jag känner igen röran. Tänk att hur tidigt vi än börjar så är det halvpanik (i morgon är det helpanik). Alltid någon liten detalj som saknas; titel, leveransadress, kandidatförklaring. Någon inte bestämt sig var man är mantalskriven - vilket är kriteriet för valbarhet. Nu väntar jag som bäst på dagens post för att se om några pusselbitar finns med.

Och just nu ringde en ung kvinna och erkände att hon tappat bort sin förklaringslapp men skulle komma förbi och skriva på. En lite solstrimma!


Vilken ljuvlig morgon

Solen strålar in genom de skitiga fönstrena. Inget kan hindra en intensiv vårvintersol - inte ens fönster som inte blev ordentligt putsade i höstas. Har öppnat altan dörren och en kylig bris sveper in ackompanjerad av fågelkvitter. Det är härligt att bo ute på landet.

Och apropå naturligt så stoppa de storvulna planera på Gültzaudden i byrålådan. Låt udden vara den naturliga mötesplats som luleåborna så starkt uppskattar idag. Upprustning JA - men måttlig så kanske det räcker så att barnfamiljerna i Sunderbyn kan få en enkel badbrygga till vår fina badstrand på Näset.

Nu har det mera sällsynta skribenterna börjat synas på debattsidor. "Bygg" Karl P skrev ju häromdagen. Nu är det "kultur" Kent Ögren som är ute. Har det ökade skriveriet något med att Agnes Szögi nu jobbar åt sossarna?

Kalixsatsning på kvicksand, frågas det i Norrbottens Kurirens krönika. Nu verkar det vara mer bildlikt uttryckt men jag tänke annars att Kalixborna kunde trösta sig med att vårt vackra sjukhus i Sunderbyn ännu inte sjunkit ner i leråkern - trots alla olyckskorpar som på allvar trodde det.

Och Grattis Luleå basket! Vilket jag skrev i ett inlägg sent i går kväll - men som förstås med hjälp av mina flinka fingrar hamnade någon annanstans än på bloggen. Det kan hända att en och annan av mina konferensedeltagare skjuter upp avresan till Skellefteå till lördag morgon.

+ 8 poäng och 10 minuter kvar!

Nu håller vi ännu fler tummar och tår! Eller hur, Els. Gerd, Bertil, Hans med flera!!

Trots att det finns risk att ännu fler av er (oss?) stannar hemma på fredag kväll!

Heja tjejer!

Luleås baskettjejer leder med 11 poäng när tredje perioden (ja jag vet det heter inte så) snart är slut. Vad härligt om de skulle få en fjärde match hemma på fredag. Hörrni länsförbundet kan jag komma till Skellefteå på lördag morgon då?

Fast stressig blir man när man glad ihågen farit från jobbet och konstaterat att vi nog har något fel på vår interna databas. Men bara jag kommer hem - så ska jag fått svar på viktiga mail jag skickat idag. Borde ju veta att just dessa problem är så övertydliga när jag ska gå in hemma via internet. "Servern kan inte nås".

I min nervositet med basket tjejerna har jag i pausen stått och kammat mitt oregerliga hår. Och konstaterat att jag minsann inte har ett enda grått hårstrå. Alla strån är väl råttfärgade - men ändå. Jag har färgat håret  rött (???) i så många år så jag har nästan glömt hur det såg ut.

Ska be min frisör leta på tisdag! Efter riktiga gråa strån!

Och efter tredje perioden leder vi med 14 poäng. Heja tjejer! Heja Stina från Sunderbyn!

Mina flinka fingrar

Mina flinka fingrar ställer ofta till förtret. Vet inte om flinka är rätt ordet. Men jämnt och ständigt (ofta i alla fall) blippar jag iväg fel fil. Eller ännu oftare skickar iväg ett meddelande och samma stund jag klickar till kommer jag ihåg bilagan som skulle med.

En vacker dag kommer jag att ställa till skandal med det här. Ikväll skickade jag med en inkvarteringslista sen nomineringsmötet i november istället för att skicka den inför Skellefteå. Det är inte länge sen jag skickade min högst interna tidningskrönika till adress "kommunal medialista" istället för "mediagerillan". Skulle vilja påstå att de senare är betydligt mer välvilligt inställd till partiet än den först nämnda.

På samma tema kan jag berätta att min kollega hos moderaterna, länsombudmannen Tommy Eriksson, gjorde en Ringholmare idag. Sökte Tommy och han var vänlig och ringde upp mig. Vi snackade runt en stund om gemensamma vedermödor inför valrörelsen. Och så la vi på. Men inte Tommy. När jag skulle ringa ut så hörde jag Tommy "predika" för någon som jag tror var Staffan Eriksson. Jag hallåade allt jag kunde men utan resultat. Nåväl, jag ville inte höra några partihemligheter så jag ringde uppp på deras fasta telefon - varvid Tommy svarade och fick rådet att trycka av mobilen.

Såg vänsterns första tio namn på kommunlistan i tidningen idag. Min nyfikenhet drev mig in på vänsterns hemsida. Åh, jösses, där är det fortfarande kamrater hit och kamrater dit. De gamla takterna sitter i. Och nu ser jag att en ny generation Lööw gör debut, Kalle Lööw. En lång lista på 35 namn men inte särskilt mycket till förnyelse.

Nu ska jag dra till hemmet - tänk att jag alltid bara ska...och bara ska..och så är klockan 19 lik förbålt.

Nu håller vi alla tummar och tår för våra basket tjejer - som nu kämpar i Solna. Vi hoppas ni vinner - men kommer vara jättestolta även om ni "bara" skulle få silver.

Storfiskar Engman

Har just talat med valberedningens ordförande (för länsförbundet) Ragnar Engman. Han har inte okejat valberedninens förslag som jag satt ihop och skickat till honom. Eftersom det är lite nyheter i det känns det angeläget att få offentliggöra det. Men Ragnar han var och fiskade. En stor röding hade han just dragit upp. "Röding" - jag hoppas jag inte missuppfattade det hela. Han är ju revisor i landstinget så det må väl inte varit någon annan sorts "röding" än fisken. Men den skulle helstekas i ugn.

Annars har tiden som vanligt bara rusat i väg. På mailen kommer hela tiden nya uppdrag - både i min egenskap av förtroendevald och i egenskap av politisk tjänsteman. Och idag har det ringt en hel del också. Däremellan har jag försökt få inkvarteringslistan klar för Skellefteå.

Carola Larsson grattar vi idag. Hon fyller 58 och jag har hälsat henne välkommen till den bästa av åldrar.

Och att Eva Hedqvist Petersen ska driva trafiksäkerhetsfrågor var senaste nytt på NK:s ( ja, jag vet att jag inte får förkorta så) nättidning.

Och då slår det mig plötsligt hur osynliga våra eu-parlamentariker från norr är. Vart tog stjärnskottet Anna Ibrisagic vägen? Hon har inte rosat pressen minsann!

Moralen inom vänstern?

Sent om sider svarade Monica Carlsson i gårdagens NK på Jens öppna brev där han vill veta om hon står bakom att landstinget som arbetsgivare ska kunna köpa ut misshagliga medarbetare. Och svaret var JA.

Sannerligen mycket uppseendeväckande. Samma Monica har stått tillsamman med partiledare Ohly, i Kiruna, och orerat om hemska arbetsgivare som ska förhindras att begå såna övergrepp.

Hur är det med moralbegreppen? Säljer hon ut all heder för att klamra sig fast vid makten? Och vad säger partikamraterna Lööw, Bartholdson och Bosse Strömbäck i Boden?

Dessa herrar har ju höjt de knutna nävarna i denna fråga! Är Monica Carlsson deras landstingsrådskandidat?

NSD eller Pravda?

Hallå NSD - finns det ingen som är kritisk till regeringens vårbudget? Inte en enda kommentar från oppositionen vad jag kan se. Ibland missar jag trots genomläsning flera gånger - men nu har jag dragit NSD fyra varv och kan inget hitta.

Dåligt tecken. Håller NSD på att bli husbondens röst även på nyhetsplats? Jag har inte märkt det själv - men kompisar från andra borgerliga partier hävdar bestämt att det skett en förändring - svårt att få vara med i NSD. Jag har alltid hävdat att får man inte med saker i NSD (och andra tidningar) så beror det oftast på att man inget gjort. Nå, vi håller ögonen på det.

Milöpartiet verkar inte haft någon egen presskonferens om budgeten här i Luleå. Hur nöjd är man i mp? Eller är det valstrategi att hålla sig borta som maktparti nu när valet närmar sig. kanske är som med Mårten Ström - de hoppas med det att väljarna ska glömma fort?

Ohälsotalen på väg ned - fan tro´t. Är det inte mest bara så att de flyttar om i statistiken. Till åtgärder och socialbidrag? Intressant att syna!

Och mest nöjd med budgeten verkar folkhögskolerektorer vara - både på TV-nyheterna som tuggar här i bakgrunden och i tidningarna. Det bästa som hänt sedan jag började i branschen, säger Sunderby folkhögskolas rektor Kurt Pettersson. Här är väl exempel på ytterligare statistikpolitik - göm undan arbetslösheten!

Lätt att hålla sig för skratt!

Och vem hetsar upp sig över "vårproppen"? Såg att Anna Gk i sitt uttalande om vårproppen påpekat att sossarna gör för lite mot arbetslösheten. Men det är väl de facto ännu värre. Sossarna gör allt de kan - men är uppbundna av sin socialistiska ideologi som inte räcker längre än att bjuda lite smågodis åt så många som möjligt - i tro att folket ska förledas av lite sötma.

 


Nä mina vänner, sossarna gör verkligen allt de kan - och dagens uppgivenhet och hopplöshet i samhället är ett resultat av det.

Karl Petersen intervjuades i radion och sa sig vara särskilt glad över de 1000 plusjobben för ungdomar. Men tala om skryt över vattuvälling. Jo, se vi har det ganska bra på många sätt men arbetslösheten bland ungdomar är för hög och då kommer plusjobben väl till pass, säger herr kommunalrådet. Men herre Gud, Karl P, vart kommer vi med 1000 plusjobb i landet. I runda svängar 30 i länet om vi fördelar efter befolkning. Och snällt avrundat uppåt ,9 st i Luleå. Jobb som inte en kvalificerar för A-kassa.

Det är lätt att hålla sig för skratt!!

Dagens pytt

Ja, ha nu har jag snart förbrukat den här dagen. Den började inte så klockrent. Först fick jag föra myrornas krig på jobbet. Varje vår under någon vecka invaderas vi av pyttesmå myror. Fullt sjå att hålla dem borta från kaffepannan. Sen blev några minuter sen till träningen - insåg att det skulle bli tidsnöd att komma i tid till sammanträdet. Så jag fick korta träningen något. Och inget skum eller nåt att sätta i mitt babyhår. Så idag har jag fått leva med att vara ovanligt slätstruken - åtminstone i håret.

Och varför jäktar jag - som vanligt kommer alltid några försent - kanske jag också skulle kunna göra det?

Mårten Ström var borta från sammanträdet. Jag har i alla fall lokaliserat honom till att ha befunnit sig på sin bloggsida. Han har raljerat över artikeln Närgånget med Majvor Müller. Hon sa gubevars i artikeln att hon röstade med folkpartiet förra valet. Så nu påstår han att jag stått för regin och Majvor har utfört uppsättningen. Av vad framgår inte riktigt. Men det är härligt att utpekas som en sån stark person.

Det är klart att det svider extra när en som suttit för socialdemokraterna i fullmäktige, till och med i presidiet,så sent som i slutet av 90-talet ,säger sanningen. Det påminner om historien om han med kattungarna som var socialdemokrater när det föddes men efter några veckor sas vara folkpartister. För det hade fått upp ögonen! Ha, ha.

Vi började sammanträdet med information om Kårhusprojektet. Det kommer att bli en oerhörd tillgång för universitetet och också för kommunen.

Därefter kom Elisabeth Ennefors tillsammans med Anders Granberg och Niklas Jonsson och presenterade tankarna om Luleå Convention Bureau. Det låter ju lite märkvärdigt och kan nog därför vid första anblicken väcka motstånd. Men tankarna bakom är helt riktiga. Att ha en funktion som samlat kan "mäkla"  fler arrangemang i kommunen. Däremot finns det nog då anledning att se över, förändra och samordna redan befintliga strukturer i kommunen allt efter projeket utvecklas.

Så nominerade vi tre personer som tänkbara kandidater till Årets företagare. Alla tre mycket värdiga pristagare - men någon ska vinna - och det beslutet tas först den 5 maj. Jag vet inte om den här nomineringen är offentlig än så jag törs inte skriva ut namnen.

Sen hade vi alliansträff där vi diskuterade våran fest. Ni vet väl att den är öppen för sympatisörer. För det facila priset av 350 kronor får ni se oss gruppledare "apa" oss, riktig mannekängsuppvisning, musikunderhållning av Åsa Persson och Anders Granberg. Och inte att förglömma en buffé som får mig att slänga vikväktarboken längst inne i garderoben. Sen blir det dans med det kända bandet Fernandoz. Till det är det insläpp för allmänheten klockan 21.30. Allmänhetens pris är 150 för oss andra ingår det i buffépriset. Hör av er om ni är intresserad att veta mera.

Sen har eftermiddagen ägnats åt avstämning av listor och kandidatförklaringar. Och att försöka hantera alla anmälningar till helgens konferens. Nyanmälningar, avanmälningar, ändringar allt i en salig röra - men det är kärt besvär.En snabbis!

En snabbis så här på morgonkulan bara så att ni vet att jag är igång. Det är tight på morgonen - ska hinna träna och vara på plats 08.15 på Stadshuset.

Noterar att rubriksättningen som vanligt kan locka till leenden. "Reinfeldt i topp" basunerar Norrbottens kurirens ledarsida ut. Samma nyhet basunerades igår ur som "Reinfeldts ras". Båda är lika sanna men ger helt olika vibbar. Visar bara hur viktigt det är med kritisk granskning av allt som på olika sätt "stoppas i oss".

Och Anders Mansten gav mig hicka med rubriken på insändaren. Men innehållet mycket tänkvärt. Jag har själv funderat i termerna att vad är bakgrunden i fallet Styrman när han kunnat bli så hatisk. Synd att han kanaliserar ilskan och bitterheten på ett så plumpt sätt.

Katarina Karlsson och Lars-Henrik Andersson inleder en serie om kvinnlig värnplikt som kan bli intressant att följa.

Fotot av vänsterns Monica Carlsson på insändarsidan i NK var annorlunda. Funderade om Monica stajlats eller om det är ett gammalt kort.

Och inte gick det vidare bra för Alviks damer som torskade med 8-1. Kom igen, tjejer! I sommar ska fler matacher beskådas av undertecknad. Gräsplaner och fotboll - det är sommar det. 

Nu startar resan genom denna tisdag den 18 april - då Volmar och Valdemar har namnsdag!

Alla goda ting är ..... fem!

Påminner om en liten ekivok ramsa - med gonorré och vad det nu var. Men det här var precis tvärtom om jag kan säga så. Alltför många veckor har det nu bara blivit miniminivån med tre träningar. Så nu har jag packat väskan i kväll så är i alla fall förutsättningarna goda för att det ska bli en fyra i veckan. Målet är förstås fem - men det blir det inte denna vecka.

De är slöa mina mer kända politiska bloggarkompisar - ja Stefan är i gång igen efter förkylningen. Men på vänsterflanken är det dött. Tänkte något där kunde hetsa upp mig - men inte.

Det blev deklaration som avslut på arbetsdagen. Som sagt jag är inte att rekommendera det blev restskatt även för min svärdotters mor. Dock inte så mycket så hon var nog nöjd ändå.

Skickade ut ett massutskick med påminnelse om helgens konferens. Eller rättare sagt för att stämma av att jag fått med alla som anmält sig. Anmälningar sker ibland i en bisats - ja du förstår väl att jag kommer - men särskilt med en tredagars konferens krävs ju att få veta lite mer som om de kommer för två övernattningar eller en. Och så vidare.

Möttes av en av de större invasionerna av röda flaggor jag haft någon gång. Massor hade svarat och bekräftat. Erik I Sikfors tyckte sig ha sagt till Jens att han ju skulle med. Och några ytterligare anmälningar kom så nu är vi nog snart 60 deltagare. Jag som trodde Skellefteå skulle avskräcka. Det är ju en bit från Karesuando. Å andra sidan kommer ju både partiledare Leijonborg och två av de som kanske är konkurrenter som efterträdare; Johan Pehrson och vår egen Anna GK. Och så kommer förstås Isak Krantz, 9 månader. Nog inget problem att få med mina barnbarn till mötet då!

Nu ska jag ge mig in i Jane Fondas värld igen.

Stackars kungligheterna!

Nu har Expressen ett nytt bottenrekord igen. Verkar inte finnas någon nedre gräns där överhuvudtaget. De har plockat fram en semesterbild, 13 år gammal, och talat om att Daniel Westling minsann var en glad gamäng bland sina kompisar. Vi får veta att han drack öl och sprit också minsann. Och så tyckte han om att kramas med alla. Långt från den strikta affärslook han försöker skapa i dag, hävdar en "vän".

Annars har påskäggen - tävlingen med de målade - varit samtalsämne lite överallt där jag dragit fram i helgen. De flesta äggen var  övertydliga - tur att mitt var lite svårt att härleda så att jag fick vara lite utslagsgivande även här (ha, ha).

Börjes ägg vore roligt att lämna till någon pykoanalytiker. En röd tupp - och fyra små gula kycklingar? En bil som verkar ska kör ut över ett stup. Men roligast är pratbubblan "mer resurser till offentlig sektor". Och pratbubblan verkar komma från Börje Lööws rum i stadshuset. Kan det vara så att Börje kräver höjt arvode?

Annars har jag pysslat med lite vallistor idag - sista dag för anmälningar närmar sig med stormsteg. Har läst handlingarna inför morgondagens PTU. Det stora ärendet handlar om ett projekt "Mötesindustrin i Luleå och skapandet av en Convention Bureau".

Nu slits jag mellan om jag ska ta itu med helgens årsmöte och konferens eller om jag ska dra och avverka en deklaration. Vi får se!

Nina Berggård i alliansen?

Ja, i drömmens värld är allt möjligt. Nina Berggård svisade förbi mig i en foajé. Hon hade bråttom för hon skulle skaffa fram tjugo deltagare till alliansfesten. Det skulle liksom vara en inträdesbiljett för att få vara med och diskutera maktövertagande efter valet. Måhända ett omen om ett nytt vänsterparti även i Luleå?

Av andra udda saker kan nämnas ett baby i Colombia som föddes i tunnelbanan. Babyn fick mycket gåvor och bland annat ett frikort för resten av livet på tunnelbanan. Sånt är inte möjligt i kamrers Sverige.

Nästan så man önskar det vore rötmånad och tid för rötmånadshistorier. En man i USA har dödat en 10-årig flicka för att göra grillspett av henne. I nyhetstorketid söker man rubrikhäftiga nyheter i utlandet. Frågan är om media verkligen har ett ansvar att förmedla sånt? I alla fall är vi många som skulle vara lyckligare om vi slapp läsa det.

Finns sajter som säljer knark helt öppet. Nu diskuteras i riksdagsutskott om att kunna stänga dem. Men som någon polis säger, de flesta har sina webbhotell utomlands. Kanske på någon öde ö bevakade av beväpnade maffiosos. Dit kliver ingen svensk tjänsteman för att stänga.

Och Färjestad ett steg närmare SM-guldet i Hockey, Lite svårt att engagera mig när inte något favoritlag är med och kämpar. Favoritlagen är i nämnd ordning; Luleå, Brynäs, Djurgården. Och så Skellefteå förstås som nu kommer med igen. De blir nog tvåa i favoritskap.

Och skönt att det i morgon är vardag så jag får njuta av papperstidningar igen. Och skriva krönika!

Sicken nytta man kan ha av bloggen!

Eftersom solen lyser med sin frånvaro har jag tagit vara dagen med att skriva reseräkningar och få tillbak lite pengar på utlägg jag haft. Skrivbordsrensning mao.

Visste att jag varit en resa till Korpilombolo och Övertorneå samma dag. Med au-ordföranden Åke C i "bagaget". Men kunde inte hitta när. Jag har en sagolik förmåga att skriva illa och göra märkliga noteringar i min bordsalmanack. Men så mindes jag plötsligt att jag ju skrivit på bloggen om den resan. Det var en så underbar resa mellan Korpilombolo och Övertorneå, rena julkortet vilket jag inte kunde undanhålla er läsare. Och mycket riktigt - den 26 januari sent på kvällen hade jag beskrivit den resan.

Annars blev jag nyss inviterad till påskalamm klockan 16.00. Det blir väl ganska lagomt att sluta då - kanske.

Har just gjort en tur ut på nättidningarna och även tidningsfolket verkar vara lediga. Intet mycket nytt. Hagamannen och Skeppström (fd SSU) dissikeras och nya häftiga bantningskurer dyker upp.

I Svenska Dagbladet påstår rubriksättaren att Allianspartier ratar Leijonborgs förslag. Men läser man texten så ställer de upp på en hel del. Moderaterna oroar sig dock för att partierna öppet ska redovisa sina bidrag och hävdar att man har så många privatpersoner som ger bidrag och som inte vill skylta med det. Det är ju inte svårare att avidentifiera det än när man avidentifierar medlemsavgifter till exempel inom ungdomsförbunden.

Lars har i rapporten krävt att statsråd ska avstå engagemang vid sidan av ministerposten. Och Urban Svensson, partisekreterare kd, tycker inte man kan förbjuda engagemang i barnens kvartersfotbollsklubb. Men jag har svårt att tro att den gode Lars menade den typen av engagemang.

Den kommentar som förvånar mig mest är centerpartiets Jöran Hägglund som inte ställer upp på att folkvalda som står åtalade för allvarliga brott ska träda åt sidan i avvaktan på dom. Det tycker jag är självklart och också humant mot de som är drabbade.

Många namnbyten i höst?

Inte så mycket nyheter idag på påskdagen. Olyckor som alltid såna här helgdagar, två ytterligare ungdomar som omkommit varav en 16 årig flicka som färdades i en stulen bil körd av en 15-årig pojke. Rattfylleri förstås.

I brist på nyheter så sätts SSU och deras skandaler i centrum på flera sätt. Peter Skeppström "avslöjas" som den som hotade poliser med justitieminister Tomas Bodström i samband med Anna Sjödin fallet. Nu ska arbetsgivaren SSU behandla ärendet och tidningar spekulerar i om han ska få sparken. men varför skulle han det när Anna Sjödin får fortsätta åka runt som om ingenting hänt.

Och vi vet ju sen medlemsfusket att kreativiteten är stor inom SSU. Nu har de (tillsammans med partiet?) kommit på valrörelsens häftigaste innovation; SSU ska inte förekomma som begrepp i valrörelsen - de ska kalla sig unga sossar.

Men varför nöja sig med namnbyte på SSU. Varför inte köra loppet fullt ut och byta namn på statsråd, generaldirektörer, fackpampar, lokala "sockenljus" och andra visat enastående prov på girighet och tassande i gränserna mot kriminalitet.


Ingen sol visar sig idag heller - så det blir en dag på jobbet idag.


Men innan det måste jag delge er en kulinarisk läckerhet som jag inmundigade sent i natt. Trundöbagarns Tunnknäcke. Men bregott, randig Kalles kaviar (lightvariant) och några skivor ost. Alltså sätt på vad ni vill men brödet måste bara njutas.


En brokig dag närmar sig slutet

Nu är jag hemma igen - efter en resa som började vid halvtiotiden. Kaffe och lämning av Norrbottens Kuriren som vanligt. Fick med en inköpslista inför stadsresan.

Jag började hos "Gör om mig Christina" på Mode Magnifique. jag började med att säga att jag inte ville ha något med Turk-Ost vilket - när hon förstod - lockade till gapskratt. Första telefonsamtalet hon fick var en kund som ville diskutera något som var turkost - varvid Christina hade svårt att hålla sig för skratt.

Vi gick runt och plockade ihop tänkbara "stasser" och det var en osedvanligt stor hög som följde med in i provhytten. Hade genast fastnat för en volangkjol i svart-brunt-gult som vi försökte bygga på. Men så fanns det där också en blank "grönbeigekakhi" färgad kjol med tillhörande skjorta. Av och på - på och av. Och så en sista provning av två kombinationer i skarpt läge - volangkjolen med topp och linnekavaj mot skrynkelköret. Volangkjolen med linnekavajen var präktiga Ylva - så Christina och jag enades om att jag skulle överraska.

Hittade sen ljust guldbeiga sidenskor på på Skosöder till det facila priset av 250 kronor. Funderade en stund om de börjat ta betalt per sko? Men så var det inte.

Och handväskor - det har jag kultiga saker som jag ärvt av faster Henny - så det kunde de inte locka med.

Ja, det här gick ju inte på en kvart förstås - sen var det Kvantum för inhandling till mor.

Och så har jag ätit Påskamiddag med mor,far, kusin Kerstin och "Inimarkarn". "Inimarkarn" heter egentligen Ingemar Nilsson och är skolkamrat till kusin Kerstin (tror jag). En debattglad herre - känd som rätt envis  - men med en självinsikt och humor som gör honom till en väldigt trevlig middagsgäst. Kan det mesta om byn både nutid och dåtid. (Nä, nä Viveka och ni andra - inget sånt alls - ni vet att jag håller på mig)

Och nu ska jag fortsätta med Jane Fondas "Mitt liv så här långt". Fast egentligen borde jag börja skriva på mina egna memoarer. Tänk så mycket livserfarenhet man skulle kunna dela med sig av. Tänker ofta på Liza Marklunds ord om att kvinnor som inte hjälper varandra kommer att brinna på ett särskilt ställe i helvetet.

Påskägg från morgon till kväll

Ja, eder bloggare har haft sovmorgon. Till halvsju! Och så har jag tagit det lugnt och bara varit. Det är en konst det också - åtminstone för mig.

En får tacka Kurirens ledarsida för de fyra påskstrutzäggen. Tur att jag inte känner någon Oliver eller Olivia som måste grattas idag.

Annars så väckte ju äggutdelningen en hel del politiska tankar. Hans Swedell toppar Luleå moderaternas landstingslista. Jag funderar verkligen vilka tankar partistrategerna (m) har. Hur ska annonserna se ut som övertygar en Luleåbo att en röst på Kirunabon Hans Swedell är det bästa för en god sjukvård i Luleå?

Och jag tillhör verkligen inte de som vill strö salt i såren på Maria Salmgren. Jag tyckte i mångt och mycket att moderaterna skötte turerna runt provvalet på ett sätt som gjorde att Maria fick gå en onödig golgatavandring (oj vilken omedveten påskanknytning det blev då!) innan hon slutligen placerades som etta på kommunlistan. Men martyrglorian om att hon i ett nödläge ställde upp för partiet är inte heller det som pratglada moderater delgivit mig. Där heter det istället att hon vägrade lämna landstingsuppdraget. Och flera var det som kände sig kallade till uppdraget.

Men bäst och mest träffande i äggbarometern är väl ändå den om Börje Lööw och hans assistent, Karl Petersen (s). Det var en riktig dubbelträff.

Så får vi se upp med Capgeminis rapport. Och kom ihåg att den är beställd av regeringen. Det är ju heller långt ifrån första gången fraktstödet hotas genom att de skickar ut små försöksballonger. Hitintills har vi lyckats stoppa det. Men högsta utredningsvarning utfärdas!

Och Mikael Styrman går vidare med skyltkriget. Han känns väl lite som Svarte Petter i poltiska sammanhang just nu. Det påstås nu och då att det är moderaterna som har honom. Men nu kan denna bloggare avslöja att förra valet fanns han då inte på vare sig moderaternas eller något annat partis valsedel i Övertorneå kommun.

Och själv ska jag nu åka till stan och se om jag hittar någon ny  vårstass att bland annat ha på alliansfesten den 28 april. Dock ska den inte vara i "Turk Ost" som var mitt sätt att läsa om färgen Turkos i dagens NSD:s artikel serie Gör om mig.

Så var det kväll igen

Just hemkommen från kursin Kerstin vars deklaration jag försökt börja nysta i. Expansionsfonder och räntefördelning tillhör inte mina favoritblanketter - annars sitter takterna i ganska bra från tiden på revisionsbyrån. Jag har ju haft "fördelen" att ha vant mig vid blankettsverige. Min fd sambo och Jens pappa Roland han blev (blir!) lätt hysterisk när det kom blanketter från SCB eller Skattemyndigheten.

Annars har jag ätit middag hos Els i eftermiddag. Ett säkert ställe där det alltid vankas god mat. Och faktiskt oftast ganska nyttig också. Idag toppade hon dock med en chokladbit i den annars nyttiga fruktdesserten. Katten Baloo deltog förstås med liv och lust i kycklingätandet.

Sen var vi på basket. SM-final två för tjejerna. Som de tyvärr förlorade med åtta poäng eller något sånt. Jag gillar basket - särskilt dambasket - som inte är lika mycket dunka-bollen-i-korgen - som herrbasketen är. Det går väl helt enkelt inte lika fort och är lättare att hänga med i för en gammal dam som jag.

Har dock svårt att förlika mig med allt klappande och tjoande - särskilt det som går ut på att störa motståndarna vid straffkast. Fast det blir ju att man lever sig in i situationen - kom på mig själv med att svära rätt rått när de våra missade.

Nu hoppas jag de spöar Solna borta så vi får njuta av ytterligare matcher.

Får fundera ett tag på vad kvällen i övrigt kan bjuda - hade en del påskkort i mailkorgen som bör öppnas och besvaras.

Långfredagen blir kort

Hemkommer efter 22 i går och efter sista raderna i bloggen i går kväll blev jag sittande och bläddrandes i en massa böckerm som ligger och väntar på läsning. Och så ringde en vän från "utelivet" och klockan blev en bra bit över midnatt innan jag nattade. Så hör och häpna - jag har sovit till klockan sex och sen dragit mig till tjugo över åtta.

Har omvärdsbevakat via nättidningarna men det var inget upphetsande där. Rubriksättarna har fått anstränga sig för att locka till läsning.

Björnarna ska lämna idéet på Tibertusdagen enligt gammal sägen men Skansens björnar har tydligen varit igång en vecka redan. Hoppas det inte är ett utslag av vårt allt mer komersialliserade samhälle - att björnarna väckts för att förlänga säsongen.

För övrigt tycker jag att björnar hör hemma på Skansen eller i alla fall långt från bebyggda trakter.

Enligt planerna ska jag sitta på altanen på ett renskinn och påbörja läsandet av BÖCKER. Vet inte om jag skritivit att högen utökats med Jane Fondas Mitt liv så här långt. Men - solen saknas än så länge - men helt hopplöst ser det inte ut.

Klockan 16.00 ska jag vara på basketfinal nummer två med Els. Fina platser hade hon ordnat till oss. Hon hade fått välja högt upp eller långt ner på B-läktaren. Els kan min höjdräddhet så det blev längst ned.

Nu ska jag åka i väg och få kaffe och en påskasmörgås hos mor och far. Bästa med det stället är att man inte behöver snida upp sig. Så kan jag behålla hemmadressen på och ta lite städtag i avvaktan på solen och boken.


Summering Skärtorsdag i nådens (?) valår 2006

Det bästa med att blogga att man faktiskt tvingas till eftertanke - vad har egentligen hänt idag. Och det är oftast mycket. Kanske man månhända borde spara det skrivna.

För när jag tänker efter så bloggade ju faktiskt min älskade "farmor" också. Farmor  Elma är egentligen Jens farmor - därav haröronen. Varje jul fanns en given julklapp till henne - en dagbok värdig en vd eller direktör. Lite större med hårda pärmar och plats för många "sammanträden". Farmor skrev varje dag och när vi grälade om vem som gjort vad - när - så gick hon till "arkivet" och bevisade sanningen. När farmor Elma dog 2004 så uppmanade jag verkligen Roger och Roland att spara hennes dagböcker till eftervärlden. Min pappa Yngve har också skrivit samma typ av  "vd-rapporter"  i hur många år som helst.

Är just hemkommen efter inhandling på Kvantum. Där mötte jag Börje Lööw som också inhandlade. Kvantumbesöket hade föregåtts av social samvaro med en god vän. Det är skönt ibland men möten utanför partisfären och det offentliga livet.

Men epitetet dagens möte är ändå det med Karin och hennes personliga assistent. Tobias.  Karin är en ung dam på 29 år som var med om en olycka för 3 år sen och fick hjärnskador. Men vilken återhämtning - idag kommer hon promerande på stan som vilken ung kvinna som helst. Jag träffade henne två månader efter olyckan och efter att ha kramat henne på stan i dag så tror jag att "han där uppe" vet vad han gör.

Så har jag också varit och deklarerat åt mina "gamla fastrar" - haröron för det är Jens pappas fastrar. De var just hemkomna från en inköpsrunda där de tiggt ihop gammalt frukt och grönt för att utfodra sina rådjur.

Efter att ha lyssnat på Nord Nytt under detta skrivande så upprepar jag min önskan - vad är det som händer runt Ekfors Kraft. Vad är det som gör att Mikael Styrman känner sig så förfördelad att han tar till såna "äckliga metoder" som hakkors mot sossarna. De sistnämnda har förvisso gjort sig förtjänt av mycket - men inte hakkors. Fast det kanske bara är jag som inte fattar!

Och GLAD PÅSK till er alla!


Mårten valsar i otakt

Mårten Ström kommentarer på sin blogg alliansens dansturer som kan skådas i dagens lokaltidningar. Han är orolig att herrarna ska trampa oss damer på tårna. Och undrar också vem som för. Vi hade tänkt oss att köra med squardance och turas om att vara caller. Det blir nog bättre för Luleåborna än när Mårten valsar runt i otakt med Karl P och de övriga.

Ännu en ny dag

Ännu en ny dag har grytt. Ser kallt ut men termometern visar på plusgrader. Och sista snöresterna på garagetaket hänger lite farligt över kanten ned mot garageporten.

Tidningarna har fått sin första genomläsning. En liten söt kyckling på första sidan i Kuriren önskar oss Glad Påsk.

Börje Lööw uppmanas att ta upp sin feta plånbok och betala 53 000 för att stoppa erotikmässan. Och Karl Petersen skriver sin första (?) insändare under mandatperioden. Och gissa vad den handlar om? Byggkranar!

Ingen kan lova Norrbottniabanan skrivs i Noterat. Nä, det är nog så att löftet från de borgerliga partierna om att projekteringen ska fortsätta är minst lika mycket värt som vänsterfalangens årtalsexercis om start 2010. Vi har ju som väljare, som bekant,  en viss erfarenhet av såna årtalslöften!

Folkpartisterna i Piteå har tagit ett litet kul grepp. Den 17 maj ska de ha möte om Norrbottniabanan. De blev rent ut sagt f-b-e när det läste Wolodarskis (nåt sånt heter han i alla fall) artikel i DN att de skickade ett mail och bjöd in honom till mötet.

Jag tillhör de som varit tämligen ljum till projektet - men har övertygats. Främst av det skälet att det kommer att ge vårt näringsliv konkurrensvillkor som är mer jämställda med övriga landet. Det handlar om 30 % i minskade kostnader för transporter. Jämför det med dagens transportstöd (som jämt hotas) så förstår man vikten av banan.

Kan inte komma ihåg vad som finns på min Agenda i dag. Men dagen ska i alla fall inledas med träning.

I morgon drar vi!

Min namne Ylva påminde mig om att det är avresedag i morgon. Hon hade vässat kvasten och var redo. Men nu har jag hört så många som är på väg så jag undrar om vi inte kan boka en gruppresa. 

Och så har vi ett hejdundrande party där i eller på Blåkulla. Fast om jag förstått det rätt under alla år så kommer man tillbak på Påskafton. Varför det? Vi kan väl ha fest ända till på måndag.

Vet ni förresten att jag är född på en långfredag. Jaha, det kunde ni just tänka er. Och snöstorm! Och inkörd till BB, fortfarande i mammas mage, i en brödbil med pappa Yngve som chaufför - utan körkort. Och färden gick från Ängesbyn.

Ja det här är allt något för en "pyskolog" att bita i!

Nu är jag i alla fall hemma sen en halvtimme. Smet lite lätt från lokalavdelningens styrelse när jag såg att "ingenjör" Thomas satt sig ned vid styrelsebordet.

Presskonferens och vals under kristallkronorna

Så träffades vi i foajen på Stadshotellet för att invänta den samlade världspressen. Vi har inbjudit till presskonferens om våran VALBORGarnaS BAL. Jackie Bortz och Elisabeth Hedman dök upp med respektive fotografer. Och så Niklas Jälén från Norrbottens radion - som är fotograf själv.

Efter en haltimme i rummet Rutvik skulle det fotograferas. Så klart i festivitetssalen under kristallkronorna. Bra att vi var jämna par sas det och jag la genast beslag på min Lennart "Fridolf" Lindström. Och så var det valssteg framför fotograferna.

Det blir spännande och se hur fåniga bilder det ska bli.

Växhuset

Klockan 10.00 knallade 3/4 delar av alliansen in på Växhuset. Vi möttes av en mängd barn som visade sig vara barn hos dagbarnvårdare. Varje onsdag fm strålar dagmammorna samman med sina barn.

Växhuset - familjecentralen - visar sig ha en bred gruppverksamhet. Och det var ingen överdrift som påstods vid måndagens sammanträde att Lilian Sundqvist är en riktig eldsjäl.

Månadagar och torsdag är där öppen förskola.

Vi diskuterade också supernanny motionen - som ju enligt beslutet skulle vävas ihop på något sätt med Växhusets verksamhet. Det visade sig dessutom att Lilian jobbat tidigare med familjerådslag. En verksamhet som trots lysande resultat gått i graven. Vi från alliansen ska försöka väcka liv i den verksamheten igen.

Ett givande studiebesök och en lärorik förmiddag.

Kom igen, Annemaarit!

Den rubriken har jag tydligen skrivit förr! Har varit in och läst på Anne KJ:s blogg. Hon har haft olust att skriva och har "tappat orden". Det låter nog mer dramatiskt än det är. Hon har skrivit ett tänkvärt inlägg om Mansten fallet utifrån principiell synpunkt. Och inte saknades orden, inte.

"Jag har tagit del av Dietlind Stolles studier om östra Kiruna -Kiruna och Gnosjö där hon jämför tillit för de offentliga bland boende. Det ser inte bra ut för Kiruna men det bekräftar vad vi ser i Mannstens fallet. Ju längre vi bor i området desto mindre tillit har vi för de offenltiga. Det ser annorlunda ut i Gnosjö. Ju längre vi bor i Gnosjö desto mer tillit får vi för det offentliga.

Vem kan hävda att hantering av Mannstens fallet ökar tilliten för de offentliga?"

Läs hela inlägget på Annes blogg
Annemaarit

Kul med jobbyte. Och kom igen med bloggandet!

Åldersnoja, kortbyxor och varvräknare

Det lär inte vara i något annat land i världen som vi är så åldersfixerade som i Sverige. När vi ska presentera oss - vilket jag som gammal konferensräv varit med om många gånger - så är det 99 gånger av hundra äldern sägs. Har jag rätt? Noterade detta också när jag läste tidningarna idag. Michael, 39, hade blivit ny ordförande. Fyra av tio kandidater är under fyrtio år. Föryngring i xx-partiet och så vidare. Noterbart är att det aldrig står förgubbning eller förgumning - bara föryngring.

Och snart kan jag byta till sommarvarianten av träningsbyxor - korta. Då känner jag sig ännu hurtigare - särskilt med ett par nya och fräscha springskor också.

Kör alltid tjugominuter cykel på träningen. Och det är dödligt tråkigt. Så räknar jag trampvarv: Ett, två, tre ...sextio. Så går minuterna en efter en. Och när det bara är en kvar så slår det aldrig fel - då ska jag trampa lite extra fort och på något sätt inbilla mig att sekunderna på det sättet går fortare. Men det är väl bra - snart är det barmark och då ska jag igång med springet - så flåset behöver höjas.

Nu kom A-G så nu blir det kaffe och duschning!

Pigg och glad

Pigg och glad har jag vaknat, läst tidningarna, skrivit min krönika. Och just nu kommer jag ihåg att jag drömt mycket i natt. Och Bengt Westerberg var med i mina drömmar.

Och för ovanlighetens skulle läste jag stjärnorna i NSD - och jag tror att de har sant: det blir en jäktig dag.

Sprittillstånd får mycket plats idag - dock inte det i samband med erotikmässan. Polisen förordnar förkortad tid för sprittillstånden. En okej åtgärd för min del - bara alla företagare behandlas lika så det inte används om illojal konkurrens.

Oliba AB har fått sprittillstånd. Jag är säker på att vår duktie handläggare gjort rätt enligt lagen - men nog är det märkligt. Alla vet att Johan Isaksson, med skattebrott med mera och näringsförbud ligger bakom. Skulle aldrig kunna få tillståndet i eget namn. Men hans sambo - ensam ägare av bolaget - får det utan vidare. Men tydligen har man inte tillräckligt samröre enligt lagen.

Ungefär som i Kiruna där Anna Karin Törmäs man Kjell Törmä gjort en enkät. Den presenteras som största vetenskap och redovisar en tänkt stor valframgång för sjukvårdspartiet i Kiruna. Anna-karin Törmä är första namn på listan men hennes man bedyrar att hon fått veta något i förväg.

Sen kan man ju fundera vem personen Mikael Styrman är. Hur har han kunnat bli så bitter? Har myndigheterna behandlat honom ojuste? Han tar ju till såna övertoner så det vänds mot honom. Inte skulle det skada om media gjorde ett försök till faktaredovisning av vad som verkligen hänt.

Med det slutar jag morgonpasset - måste träna idag. Sen väntar studiebesök på Växhuset tillsammans med allianskompisarna och sen presskonferens också med dessa klockan 13.00 idag.

Förresten noterade jag att Staffan Erikssons karrär som kretsordförande blev kort. Nu ersatt av Mikael Johansson med Mattias Karlsson som vice ordförande.

Valberedning - och telefonsurr

Telefonöverläggning med valberedningen i länet. Lugna gatan. Ragnar Engman rattar arbetet med säker och erfaren hand.

Sen har telefonen pipit hela kvällen, både fasta och mobilen. Ett resultat av den effektiva marknadsföringen av min namnsdag på bloggen. Morbröder, kusiner, vänner och bekanta har uppmärksammat.

Men nu är det time för mig att pipa i säng. Fast nu är Fredrik Malm,  en av mina "favoritungdomspolitiker" på TV, så jag får vänta en liten stund på John Blund.


Stackars länsstyrelsen!

Så har den här dagen rusat i väg som alla andra. Började morgonen med lite "svartjobb". En bekant som kom in och fick hjälp med deklarationen. 30 000 i restskatt så jag är inte att rekommendera!

Lite ärenden drog iväg med 1,5 timme av förmiddagen. Telefonen ringde som aldrig den. Och som den laglydige bilist jag är så stannade jag och pratade (nästan alla gångerna). Eino i Pajala ringde och hade fått flera bra personer som ville bara med på kommunlistan. Hurra! Vi har inget mandat där idag och har tänkt oss en comeback! Där kommer nog en och annan bli överraskad när listan presenteras.

Lämnade kandidatförklaringar till Inger Fältros på länsstyrelsen. Inte många av partierna som lämnat in dessa än. Och varenda kandidat som står på registrerade partilistor - vilka är så gott som alla - ska knappas in i datasystemet. Så henne gladde jag i alla fall med det jag kom med - vi har nog minst inne två tredjedelar nu.


Så har Anna-Greta och jag varit och besökt Studieförbundet Vuxenskolan i de nya lokalerna som styrelsen så småningom enades om. Storgatan mitt emot Åhléns, fyra trappor upp. Trevliga lokaler - men jag blev nervös av alla flyttkartonger som fortfarande stod ouppackade. Skönt att inte ha ansvar för detta.


Ja sen har det varit rena Krylbo här på expen. Åke och Margareta från Piteå ramlade in med en cykel som jag köpt av dem till barnbarnet Lisa. Dyr affär för då måste ju Sara få lika mycket - minus 800 spänn. Men rättvist måste det vara. Och så kom luffarna Mikael och Kristian. Och Marcia och Jens - Jens hade hjälp henne med att köra skräp från lägenheten hon håller på att tömma. Och "Nisse från Vackerbacken" som vi kallar vår ledamot från byggnadsnämden. Ja, det kanske var några fler som jag glömt.

Nu vet jag inge mera, som Cornelius sjöng i kolonivisan.

Grattis!

Grattis till alla Ylvor jag känner - som liksom jag har namnsdag idag.

Tidningsläsningen i dag gav inte upphov till några större sinnesrörelser. Trots att Bo Östman åter är på plats. Men gallan kommer väl i något helgnoterat, kan man tänka.

Bert Sandberg är villig diskutera att ställa in mässan - kostnad 53 000. Det fixar vi! Vi kan avstå arvode nästa fullmäktige så är det finansierat också!!

Dags för träning!

Intensiv sammanträdesdag - del II

Snabblunch med viktväktar mat á la 6,5 poäng. Fatta hur gott de kan få lite pottisgratäng, köttfärsbiff och morötter - och så kalorisnålt. Värt att pröva för er som understundom har behov av snbb och lätt lunch.

Så tillbak till kommunstyrelsen. Och jag tror faktiskt inte att någon kom försent. Kanske bra att pressen är med?

Ärendena 71-77 bara avverkades på löpande band. Ärende 78 handlade om flytkingmottagningen där jag kände mig föranledd att ändå säga att jag tyckte vi varit bra som kollektiv som kunnat enas i denna fråga.

Så kom medborgarförslager om rökning under arbetstid. Från folkpartiets sida tror vi mer på morötter än piska, enligt personalkontorets förslag. Däremot aviserade Dan Ankarholm ett intressant förslag som han nämnde redan vid tidigare behandling. Vi måste hitta en modell att stötta enskilda chefer/arbetsledare som vill förbjuda på enhetsnivå. Dan utlovade ett förslag inför fullmäktige. Efter det var det bara Annika Eriksson (mp) som vill gå på total förbud. Jonas Brännberg och rättvisepartiet vet vi inte. Han tog ut all kraft på erotikmässan så han hängde inte med på Kommunstyrelsen.

Sen kom ärendet om barngrupperna i förskolan - men det har jag ju skrivit om tidigare!

Motion om högstadieskolan i Antnäs - eller rättare sagt utredning om. Märkligt hur detta ärende valsat och Bun säger det är inte vår sak att utreda vilket är riktigt. Men det vi vill ha är en utredning som visar vilka samhälleliga vinster en så strukturell satsning skulle kunna få. Vad det betyder för vår vision att fler ska vilja befolka landsbygden. Det handlar ju om att kunna upprätthålla en befolkning som ger underlag för service.

Landsbygdskommittén med så tunga politiker som Margareta Lindbäck och Mårten Ström har argumenterat för och tillstyrkt motionen. Ska bli spännande att se hur de röstar i kommunfullmäktige. För i ks blev det tummen ned.


Och så är det Guldbankett för Plannja ikväll. Även vi gruppledare var inbjudna. Det verkade som om få kunde med så kort varsel. Själv har jag ett socialt åtagande som jag mycket ogärna rubbar på.


Men jag tillönskar er en riktigt trevlig fest - det är ni värda ni som strör guldglans över Luleå.


Intensiv sammanträdesdag - del I, förmiddag

Började morgon med att färdigställa motionen om rökfria entréer i kommunala byggnader. Stadshuset ett skrämmande exempel på hur rökarna "luras" att stå och röka vid ingången eftersom askkoppen placerats där.

Så ett gemensamt yrkande från alliansen om hur vi vill minska barngrupperna i förskolan. Första steget till 17 barn - men majoriteten har inget förslag om hur vi går vidare mot 15. Det har vi i alliansen.

I motljus är alla uniformer blå. Så när jag stegade in i sammanträdesrummet var jag riktigt säker på att det var killarna från Räddningstjänsten som var på plats så jag hälsade lite slarvigt som man gör med personer du träffar ofta. När jag väl dressat av så såg jag förstås att det var polismästare Göran Millbert och nye närpolischefen Per Karlsson. Vid gruppledaröverläggningen beslutade vi att kommunstyrelsen skulle besökas av dessa herrar - så överraskningsmomentet hade sin förklaring.

Vi fick en redovisning av polisens trygghetsundersökning i Norrbottens län. En undersökning som ska presenteras vid en presskonferens i morgon tisdag. Stränga order att inte avslöja för media i förväg.

Frukterna blir inte bättre än träden som bär dem. Vi förfasar oss över att ungdomar inte följer regler och rutiner, att det bär mössor i matsalarna och att de kommer för sent till lektionerna. Men det är synnerligen märkligt och pinsamt att det vid våra sammanträden alltid är någon eller några som kommer försent. Idag var det först två ledamöter som ramlade in, därefter en ytterligare och ytterligare en efter en stund. Utav dessa fyra är två och en halv ständiga återfallsförbrytare!

Ärendet vi började med var överklagningen av beslutet om kollektivavtalsenliga villkor vid upphandling.
Det är intressant att notera att de argument som kommunalrådet hade i första beredningen av ärendet - att vi inte skulle införa särskilda regler för Luleå kommun för att det skulle bli krångligt verkligen besannats och det innan beslutet trätt i kraft.

Karl P har i en skrivelse fått gå in och förklara vilka entreprenörer det ska gälla och inte gälla, vilken beloppsgräns som ska vara. Och Börje Lööw vill få oss att förstå att det är andemeningen som ska gälla. Ja,. stackars inköpsavdelning och stackars företagare!

Våran Super Nanny motion bifölls i enlighet med socialnämndens yttrande. Vill man göra något av det måste det nog till extra resurser. Vi i alliansen ska besöka Växhuset på onsdag och få höra mer vad man tänkt där. Spännande - har hört så mycket gott om eldsjälen där Lilian Sundqvist.

Så var det så klart erotikmässan. Det jag tycker är viktigt att ha med sig är att det inte är strippbolaget som söker alkoholtillståndet. Det är Bert Sandberg som hyr ut logen, Event och Nöje AB som står för restaurang och alkoholtillstånd. Hur mycket vi än ogillar arrangemanget finns inget utrymme i lagen för att  säga nej.

Presskonferensen kom förstås att handla om erotikmässan. Med tanke på medias fokusering kan man minst tro att prostitution och trafficking står och faller med om erotikmässan genomförs. Tänkte på vad projektledaren Irina Enbuska berättade om journalist seminariet on inbjudit till. Ingen kunde komma för det var Jokkmokks marknad!! Och Lars Wikström (kd) och jag var ensamma som hörsammat hennes inbjudan i fredags.


Familjenytt

Hur kunde jag glömma, Lollo; Stor GRATTIS på 62-årsdagen, kusin Lars-Olov i Umeå.

Och välkommen hem till kusin Kerstin som kommer från Cypern sent i kväll. Hade missat på en dag så igår ringde jag i tron att hon var på Arlanda - varvid hon svarade från en restaurang i Aya Napa där de satt i den ljumma kvällen. Sånt vill man inte höra när man "plogar" sig fram i snömodden på väg från Överkalix.


Yes, jag är hemma!

Godmorgon, ser när jag öppnar bloggen på morgonen att inlägget jag skrev sen igår försvann ut i rymden. Datorn tröskade, på och tröskade på - till slut lämnade jag den till sitt öde. Nåväl jag får väl återkomma till gårdagens eskapader senare kanske.

I alla fall kan jag konstatera att smörgåstårtan det bjöds på inte alls var "poänglös" som Ulrika och jag försökte intala varann. Vågen visade något annat på morgonen.

Vissa saker kan man höga på ögonbrynen på utifrån olika infallsvinklar. Roland Boman, s, från Jokkmokk (vars annars) tar sina partikamrater i örat för att det fördömer Anna Sjödins fylleslag. Herr Boman tycker det är självklart att Anna Sjödin ska fortsätta som SSU-bas och att ta debatten för de yngre i vårt samhälle, Jag är ju inte säker på att föräldrar till ungdomar som engagerar sig känner sig lika trygga med Anna Sjödin som FÖREBILD?

Kontrasten blir s-ombudsmannen Leif Pettersson som kallt konstaterar att hon bör ta time-out, en uppfattning som jag delar i sak. Cyniskt konstterar han att Anna Sjödin inte är någon tillgång för partiet. Vilken syn på en förtroendevald! Med den synen måtte väl väljarna karaktäriseras som valboskap?

Ytterligare en politiker träder fram och avslöjar sin syn på väljarna. Kenneth Backgård ska toppa sjukvårdspartiets riksdagslista. Han uppbär ju redan i dag två heltidslöner. Dels i kommunen och dels i landstinget. Nu redogör han för några punkter som de går till val på och tillägger: " - Men det kommer att slängas ut fler fläskben efterhand, lovar Kenneth Backgård".

Och så går jag ut i livet med budskapet från Norrbottens Kurirens horoskop; Undvik att jobba för hårt idag. För höga ambitioner gör både oss själva och kollegor besvikna.Och apropå Lennart Lindström - krysskung eller ej?

I fredagens NSD var det andra gången som journalisten utsåg Erland Nilsson till centerns krysskung. Nu är det inte riktigt sant. Erland vann förvisso den interna kryssduellen i norra valkretsen. Men Lennart vann i södra och hade totalt väldigt många fler kryss än Erland.

Även om det är centerns interna problem om de ska göra om nomineringsmötet som Eilert A krävt så ska rätt ska vara rätt i alla fall!

Så luttrad så det blir bara ett snett leende

Hör på nyheterna i förmiddags om Stadskampens lotteri vars avkastning gått till socialdemokraternas valfond. Ja, herregud, man har blivit så luttrad av vad som kan komma från det håller i form av girighet och maktmissbruk så det blir bara ett snett leende i ensamheten. Tur för sossarnas att det inte anses riktigt rumsrent att bedriva negativ kampanj i Sverige. Alla affärer skulle räcka till många flygblad.

Men Nord Nytt hade ju hakat på detta och kom och ville ha ett uttalande. Inger Haupt frågade inledningsvis och jag var kritisk till det här. Borde väl förstås ha sagt nej - det borde i säg varit en större nyhet.

Från folkpartiet har vi varit negativa till att kommunen satsat pengar i detta tidigare år. Dock vet jag att både jag och Thomas blev förvånade förra året när Expressen skrev att kommunen satsat i storleksordninen 150 000 kronor. Vi kände inte igen att vi varit med om något sådant beslut. Men nu lär det väl komma upp till ytan om det duttats ut pengar på delegation.

En kul kuriosa detalj i sammanhanget är att Lennart Lindström var och gjorde ett antal idella timmar vid byggande av torpet (som var vinst i lotteriet). Undrar hur kul han tycker det är att ha bidragit till sossarnas valfond.

Vaknar upp till aprilväder

Idag har jag sovit/legat till halvåtta. Jag vet inte om jag påverkats av att Alf Sundström i Arjeplog i går frågade om jag inte sökt för mina extrema morgonvanor.

Jag valde boken i går kväll och det blev läsning fram till dryga midnatt. Avslutade boken "någonting bättre är redan på väg" av Maria Scherer. -"Vi lever, vi andas, vi är" hette sista kapitlet. Hon skriver i slutet att den förlust vi gråter över och förbannar idag - är ofta morgondagens vinst som vi snart skall jubla över. Och att någonting bättre är alltid på väg. Hoppfullt - och jag tycker morgonens april väder bekräftar det.

Tidningslnyheterna på nätet var mediokra. Aftonbladet hade en tävling om vilken rumpa som hörde till vem?!? Men det var en plusnyhet så den skulle de ha betalt för.

Nu ska jag duscha och börja ta tillvara dagen. Inspirerad av Maria S:  "Det stora är att varje dag få vakna och gripa tag i en ny dag - även om det är en svart dag som man får både slå och boxa sig igenom för att orka med. Men vi lever. vi andas, vi är trots allt."

Efter kaffe hos far och mor drar jag till expen för inläsning av kommunala handlingar, lite ditt och datt och sen avfärd mot Överkalix och årsmöte vid 15-tiden. Jag ser fram emot att träffa de nya och nygamla medlemmar jag inte träffat tidigare. Det är något år sen jag träffade Överkalixfolkpartisterna samlat.

Tittar upp från skurhinken

Nu har jag rent och snyggt i lägenheten. Och kläderna är tvättade och inhängda i garderoben. Riktigt mysigt. Ser ett program om islam som är riktigt intressant. Vi tror att vi vet - men egentligen så vet vi inte alls. Lika lite som de vet om vår frånvarande religion.

Nu är frågan bok - eller stan. Det blir bok tror jag - fast jag upptäckte just att jag kunde göra himla många sit ups - så det blir lite gympa först.

Vilken rötmånadshistoria

Tog ut tidningskrönikan på papper och mina ögon föll på att landstinget erkänner att man sparkat Mansten medveten och att man gjort det på felaktiga grunder.

Kan det vara möjligt? Vem har tillåtit landstinget att leka bort mina och andras skattepengar på det viset. Och vem står i tur nästa gång? Fälls Mansten för fel ska han inte ha ett öre - har han inte gjort fel ska landstinget be om ursäkt och återanställa honom.

Avskedandet sägs handla om en arbetsmiljökonflikt - vilket man kan tvivla på med tanke på att Kent Ögren i ett tidigt skede, långt före någon arbetsmiljökonflikt sett dagens ljus,  ställde ultimatum till facken i Piteå: "tar ni med Mansten i er arbetsgrupp blir det ingen arbetsgrupp." Det är karlatag ála Kents tid som kommunalråd i Jokkmokk - jag tror mina vänner där uppe log igenkännande.

Jens hade i dagens tidning ställt ett öppet brev till vänsterpartiet. Partiet centralt har ju varit oerhört kritisk och vill ändra lagen så att arbetsgivare som fälls för felaktiga uppsägningar inte ska kunna köpa sig fria. Nu står vänstern med Monica Carlsson i spetsen bakom att landstinget medvetet säger upp en person på felaktiga grunder. Hallå Börje Lööw, Bartholdson med flera hur ropade ni inte om Per Johansson fallet vid Connex.

Men nu är ni tysta som små skogsmöss. Vilket även gäller Storsossarna som också brukar gapa. Och miljöpartiet. Men de senare börjar jag kan tro säljer sig till vad som helst för att klamra sig fast vid makten.

Nu börjar drevet!

Jag borde ju vara nöjd - nu börjar de interna kraven komma på Anna Sjödins avgång komma. En av de första är Bengt - Urban Fransson i Arjeplog.

En liten gissning bara - innan helgen är över har Anna tvingats avgå. Och vi får se ytterligare ett Mona Sahlin fall där media sakta men säkert bryter ner en person.

Ytterligare en samhälelts "snällfälla". Göran Persson och SSU inklusive partimegafonen Johan Sparrman i Norrbotten omfamnar Anna och säger att hon är så snäll, så snäll och det har FULLT förtroende för henne. När det i ställer skulle ha sagt att inta en låg profil till rättsväsendet rett ut hur stor del i elden du har.

Har nogsamt övervägt vad jag ska göra denna lediga dag. Det kan synas trist i mångas ögon - men jag ska städa. Det är liksom diametralt mot en vanlig vardag. Av städning syns konkreta resultat minut för minut - det kan man inte säga om det vardagliga politiska arbetet. Måhända tar jag en tur till stan vid 12-tiden för att se guldglansen runt våra Plannjapojkar.

Och kors i Moses - innan jag kastar mig över skurhinken måste jag erkänna en sak. När Bo Östman är ledig finns gott om plats för oss andra tyckare att komma med på Kurirens debattsida - det är bra. Men herregud, jag trodde aldrig jag skulle säga det. Men efter en vecka - utan lördagsnoterat - saknar jag hans elakheter. Men säg det inte åt någon!


Avgå Anna!

Vad härligt att vakna upp, tio i sex, efter en sovmorgon och inse att det faktiskt inte är någon dröm utan att Plannja faktiskt vunnit SM-guld. Men lite känns det som om vi börjar vara lite bortskämda. Det ger inte riktigt samma kick som när det oväntade inträffar - senast Kalla tror jag.

Men så är det väl i livet - ständigt sol ger öken - men det förringar på intet sätt Plannjas GULD. Och nu hoppas vi tjejerna får revansch på det snöpliga SM-silvret förra året.

Jag var på middagen när basktettjejerna firades förra året. Det är märkligt hur psyket funkar. Tänka de var näst bäst i konungariket Sverige. Och räknade man bara fastlandet  (det var Gotland som vann)så var Luleå basket ETTA o BÄST. Och ändå kände tjejerna det som en förlust. Men den bilden ändrades säkert efter några dagars distans.

En som uppenbarligen inte har perspektiv på tillvaron är SSU och dess ordförande Anna Sjödin. Hon hänger sig kvar på sin post trots ett omfattande åtal som hon i alla fall knappast kommer undan som helt frikänd. Som föredöme för ungdomar är bara det faktum att ett sånt åtal kunnat väckas skäl för henne att åtminstone ta timeout under tiden processen pågår.

Hon skadar alla poltiska ungdomsförbund genom att hänga sig kvar. Vilka föräldrar kan känna sig lugna, trygga, glada att deras barn engagerat sig politiskt. Jag har redan mött frågan om att ni har det väl inte som i SSU (nu är det ju tyvärr inta bara Sjödin-fallet för SSU:s del).

På precis samma sätt som Karin Pilsäter tog time-out och till punkt och pricka följde de etiska regler som ställts upp så borde också Anna Sjödin göra. Om hon inte förstår det själv så måste ett parti som ändå tycker sig kunna leda landet se till att peka med hela handen i den riktningen. Men Göran och Co mjäkar omkring och säger att han har fortsatt förtroende för henne. Heder åt SSU -ordförande i Västerbotten som faktiskt kräver time-out.

Ungdomförbunden behövs, även SSU, och efter en eventuellt friande dom skulle Anna vara välkommen tillbaka.

Men strålande - till och med PT

Men strålande - till och med PT har uppdaterat om Plannjas SM-guld.

Sur på sega nättidningar

Hur kul som helst med SM-guld i basket. Men hur kul är det att se att Plannja leder med 74 -51 när de redan vunnit  för länge sen. Och NSD har inte ens uppdaterat nå´t.  Och jag har tillbak allt jag sa om spännande radiorefererat. Töntigt!

Grattis Plannja till SM-guldet. Ni snuvade oss på spänningen med er överlägsenhet - men det kan jag ha överseende med en kväll som denna.

Spänningen är inte olidlig, om jag så får säga!

Spänningen är inte olidlig, om jag så får säga! Fast egentligen är det förfärligt spännande att lyssna till sport i radioreferat.

Nu råkas Plannja leda med 17 poäng i halvlek och man kan väl överse med att de snuvar oss på raffler och spänningen - bara det blir SM guld

Och sen har vi ju tjejerna att se fram emot efter det här. Nu ska jag lyssna färdigt - sen ska jag umgås med några vänner - dock inte på nätet.

Det är skillnad mellan teori och praktik

Det är skillnad mellan teori och praktik. Det kan jag konstatera efter att ha varit på ett informationsmöte på länsstyrelsen. Projektet mot prostitution och handel med kvinnor och flickor i Barentsregionen hade inbjudit till en träff för att informera vad som hänt under året projektet varit igång.

Inbjudan sändes redan den 23 mars på en lång sändlista till samtliga riksdagspartier och till enskilda riskdagsledamöter, länsförbundsordföranden, ungdomsförbund och andra.

Irina Enbuska, projektledaren,  mötte mig när jag var på väg mot hörnrummet på länsstyelsen. Ni blir bara tre (3) säger hon lite urskuldande. Och vilka då undrar jag naturligtvis - fast egentligen snurrade väl tanken var är den, och den och den. Som alla brukar framträda som det största garanterna och intressenterna när det gäller att bekämpa trafficking.

Jo det var Lars Wikström (kd) och Bertil Bartholdson (v) som skulle komma. Fast Bertil kom inte och hade inte lämnat återbud heller. Nåväl med att inte komma var han i gott sällskap. Här är listan på de personer som fått personlig inbjudan i de partier som inte var representerade: Eva Hedkvist-Petersen, Kristina Zakrisson, Iris Dimitri, Lars U Granberg. Annika Eriksson, Astrid Yttling, Krister Hammarbergh, Erik Elmsäter. Utöver detta har partidistrikten och ungdomsförbunden fått inbjudan.

Det här är så viktiga frågor så - och ändå var det bara Kristdemokraterna och Folkpartiet som brydde sig om att komma!

Vad är det för magiskt med bloggande?

Måste säga att när jag först hörde talas om blogg och bloggande associerade jag mest till något kräkas läte. Och i och för sig är det väl inte så dumt - på en blogg kan man spy galla och vad som helst.

Nu ser jag i Torbjörn Carlssons krönika i PT att bloggandet till och med diskuterats vid en journalistkurs i Kalmar. Torbjörn konstaterar att de lätt skeptiska journalisterna från spridda delar av  landet när det blivit mer insatta insett att bloggen kommit för att stanna. Han till och med talar om en revolution ute i IT-bruset. Experten som talade på temat hade hävdat att de etablerade mediernas informationsmonopol nu är brutet en gång för alla. "Informationen är fri! I bloggosfären" avslutar Torbjörn sin blogg..förlåt krönika.

I vilket fall tycker jag att det är roligt att ha en blogg och kunna skriva. Mitt bloggande föregicks av att jag var fjortonde dag, ungefär, skrev en krönika - ett sorts nyhetsbrev - som jag skickade internt till alla med mail och externt till personer som ville ha den, lite släkt och vänner och så. Jag tycker det här sättet  är enklare för mig själv. Och så slipper jag tränga mig på - vem vågar säga till sin gruppledare att jag vill inte ha din information. Här väljer man själv om man vill gå in.

Men man kan ju fundera varför detta blivit en sån revolution. Hemsidor och elektroniska nyhetsbrev har ju haft lite samma funktion. Det här är ju samma fast snabbare!


Yxiga var namnet!

Nu har jag tränat. Idag var det det gamla gänget - vad tryggt det känns att hälsa igenkännande åt höger och vänster. Här står tjugotalet herrar i högst varierande ålder. Här är Janne från huset, här är Janne från Ljus & Kraft, revisor Anders, Peter och hans dotter Emma, Gun med sin fibromyallergi som sliter med roddmaskinen för att hålla musklerna i gång. Här är yterligare massor med Pellar och Kallar - de allra flesta med kända ansikten. Men här - i en annan miljö än vad jag är van att se dom är det lite svårt att hitta namnen.

I helgen ska jag vara ledig lite grann. Eller ganska mycket. Ska nog bara jobba söndag em och kväll. Ska till Överkalix på sista nomineringsmötet. Tänkte just att det nog är nödvändigt med lite vila. När jag skulle låsa upp ytterdörren mot gatan gick jag istället och låste andra dörren - från insidan. I går morse när jag skulle duscha satte jag igång solariet. Det har varit ett antal baklängesgrejor som tyder på viss distraktion.

På radion hörde jag ett referat om datorer. Någon ting var "yxigt och ineffektivt". Hur är något när det är yxigt?

God morgon!

På grund av sen tidningar har jag gjort allt baklänges på morgonen. Förmodligen är det halktigt på morgonen - därav tidningsförseningen.

Det är lite synd om vårat tidningsbud. Hon blir utskälld mest varje morgon. Grannen har en ung schäfertik - Tara - som tydligen inte än förstått att det är en vänlig handling att lämna tidningarna. Så hon sätter igång och skäller. Hoppas att grannarna på övervåningen sover lite hårt som jag gör när jag verkligen sover.

Lite sen har jag dock blivit så seminariet på landstingshuset får vara. det skulle handla om utvecklingen i Umeå. Förhoppningsvis går Stefan så jag kan uppdatera mig via hans blogg.

Annars ska jag vara på länsstyrelsen klockan 10.00 för att få information om ett projekt om trafficking.

Och nu suger det i kaffetarmen - så marsch mot mor och far och sen träning.


Det är inte lätt med hönshjärnor

Jag skrev en rubrik att hörrni hönshjärnor och skulle utveckla en grej - men så insåg jag att jag inte orkade det och skulle spara i utkast - men publicerade istället. och eftersom jag inte än kan radera så är det nu ett kryptiskt frågetecken och bokstaven L tror jag.

Hönshjärnan eller Tuppen himself är ju arbetsmarknadsminister Hans Karlsson. Alltså ni skulle hört honom när han förklarade tryggheten i 1000 plusjobb för ungdomar (låter som en TV-kanal). Hur mycket bättre det var än centerns förslag om att få in ungdomar på arbetsmarknaden med ändrade uppsägningsregler.

Men det värsta med honom är väl ändå när han nu lägger en prop om att alla som jobbat vid samma företag i fem år ska ha heltidsanställning. Tala om att slå ut våran framgångsrika biltestverksamhet. Badvakterna på Arcus - hur ska de nya ägarna till campingen kunna sysselsätta dem i 9 månader. Och skidliftfolk. Och golfbanejobbare. Och bärplockarna. Exemplen skulle kunna göras hur många som helst - men ni hajar nu!

?


l

Jens - den allsmäktige?

 

När Jens för drygt tre år sedan skulle starta eget och bildade Hjortborgen AB väckte redan namnet många frågor (det kommer från hans frus före detta, före detta flicknamn!). Än värre blev det när han på enklaste vis försökte skaffa sig en "logga". Han gick helt enkelt in i det arabiska alfabetet och sökte efter den vackraste bokstaven. Eftersom Saddam Hussein var synnerligen aktuell då så kollade han med en arabisk förening att tecknet inte betydde något anstötligt i stil med "Jag älskar Saddam" innan den gick i tryck. Enligt ett sprakigt mobilsvar från en av Imamerna i Lund så skulle tecknet betyda förut eller förbud.

 

Denna "sanning" har funkat i flera år ändå till idag då en trevlig Folkpartist från Umeå stilla undrade varför han valt just denna logga och om den hade någon anknytning till någon verksamhet han bedrev? Det arabiska tecken han valt som logga visade sig nämligen betyda "Gud" eller kanske rättare sagt "Allah". En tillfällighet som verkar allt för bra för att vara sann för Jens som på halvtid arbetar med byggbesiktningar och på halvtid i landstingspolitiken. Om "loggan" skulle spegla hans ego så vet vi i alla fall att det är stort och jag tror säkert att han skulle vilja vara lite mera "allsmäktig" i landstinget!


Sunderbyn-Kvantum-Preutz-Kvantum-Sunderbyn

Det blev ett antal mil i snömodden när jag var med far till optikern. Modern vile bli med och handla på Kvatum under tiden - en begäran som bifölls. Allt gick på räls men den sociala insatsen tog ändå sina modiga två timmar från jobbet. Något som det egentligen inte finns utrymme för den här årstiden.

Politiskt känns det lugnt just nu. I går kväll när jag såg regeringsföreträdarna på TV för att presentera vårbudgeten kom det bara för med det gamla barndomstricket med korsade fingrar. Då man kunde ljuga hur mycket som helst bara man korsade fingrarna - då ansågs det okej att bluffa. Allt kändes så tillrättalagt inför valet så man äcklades.

Hela den här statistik politiken är ju inhuman. Skyffla bort människor från sjukförsäkringen in i aktiviteter. Internt för försäkringskassan  med regeringens goda minne över pengar från sjukbidrag till aktivitetsstöd och sen är det bara att skjutsa över personerna också. Arbetslösheten göms i plusjobb och andra tillfälliga åtgärder. Det finns bara ett enda syfte - att behålla makten. Den var en kvinnor i NSD igår som sa att hon var skitsamhället personifierad. Skitsamhället personifierat är regeringen och dess stödpartier. Ett sånt dribblande och manipulerande!

Eftermiddagens journalistringning handlar om hur vi ska rösta på måndag om alkoholtillståndet. Hur gärna jag än skulle vilja stoppa en så kallade erotikmässan i sig finns inga möjligheter att rösta mot ett alkholtillstånd. Det är ju så finurligt upplagt att ett företag, Bert Sandbergs Nöjes AB Logdans hyr ut lokalen, Event & Nöje sköter mat och alkohol och sen är det då ett mässbolag som sköter själva mässan.

Det går inte heller att fälla folk för fortkörning för att de har fula bilar - så är det bara.Varma grader idag

Godmorgon

Tänkte ta sovmorgon idag – men så insåg jag att jag skulle måsta meddela att
tidningskrönikan skulle bli sen, lägga ut ett inlägg på bloggen och ringa föräldrarna
innan jag drog täcket över mig. Och innan jag tänkt färdigt var jag pigg. Så kan
det gå!

Så nu blir det lite onödigt resande i stället. Åker in och tränar men sen måste jag hem och hämta far tjugo i nio fvb till optikern. Han ska äntligen få sina glasögon. Och sen måste det skjutsas tillbaka också.

Tdiningarna var inte såna att adrenalinet kickade runt särskilt mycket. Kul att baskettjejerna grejade finalplats. Och att Skellfefteå fixade elitseriematcth- Nu kan de bli derbyn.

Bodens Nanny fyller ett år! Ganska likt den verksamhet med Super Nanny som vi motionerat om.

Statistiken för bloggen haltar fortfarande. Diagrammen/staplarna är tillbaka men servicen om hur många unika besökare jag har är borta. 1005 är den magiska siffra som tydligen blev den sista. För någon vecka sen. Det är väl någon inbyggd tävlingsinstinkt som gör att jag saknar sånt.

För övrigt har jag en hälsning från Madrid. Anders Axebark, aktiv folkpartist som drog till Tyskland i mitten av 90-talet, mailade härom kvällen. Han hälsade till alla och frågade särskilt om Mårten Ström var kvar i stan. Anders satt i fritidsnämnden och "bråkade" med Mårten. En svårtämjd ung man!

Så ger jag mig ut i världen för att spana vad den här dagen bär med sig av vila, möda och behag.
Blir bara så trött

Jag tror det är sminket. Jag behöll min "vackra mask" från TV sändningen i morse. Och nu hemkommen från Månadsmötet bara klistrar ögonen. Telefonen har ringt  för många gånger sen jag anlände hem strax före nio.

Så nu är jag bara så trött. Så på åter kommunicerande i morgon - en ny dag!

Sminkad till tänderna!

Så har jag varit på TV4. Hann inte mer än in genom dörren så kom ej tjej och frågade om hon kunde intervjua mig för nyhetsinslaget. Visst! Inte bangar jag om man får vara på TV.

Sen skickade hon in mig i fikarummet för att vänta på Åsa, programledaren. Som kom och gick igenom förutsättningarna. Sen blev jag hämtad till sminket. Och jag som brassat på med eyeliner och mascara och trodde det skulle räcka. Fast läppstift också förstås. Men här blev det puder och rouge och mer streck och mascara. Riktigt flådigt!

Så fick jag se de bandade inslag som skulle vara med i programmet - och sen var det dags för studion. Konstigt att prata med "rösten" Peter Eriksson. Och så såg jag mig själv på väggarna i minut och parti. Ny och fin studio liksom lokalerna i övrigt.

Tillbak på jobbet har Thomas passat på att ta en massa bilder av mig. 45 närmare bestämt. Han hävdar att vi fick ta 200 förra valet innan det fanns ett som gick att använda.

Nu ska det bli förberedelser för kvällens Månadsmöte med våra kommunala frågor.

Maskerar formen?

Godmorgon vänner - om inget särskilt händer så kan ni se mig på TV4 09.15 där jag ska kommentera Peter Erikssons hemliga planer om försämrat reseavdrag - efter valet.

Reportern frågade mig vad som skulle behövas för att jag skulle tycka att förslaget var rättvist? "Tunnelbana från norr till söder genom hela länet - och med massor av linjer ut i bygderna". Nog måste väl norrbottningarna rösta bort den norrbottens fientliga Peter Eriksson?

I dagens Norrbottens Kurir framträder ytterligare en person - en man i 30-års åldern - som anser sig felaktigt utkastad från sjukförsäkringen.

Mårten Ström - och de vänner som kommenterar hans blogg - är ordentigt störda över att jag påpekat att det som händer med att folk kastas ut ur sjukförsäkringen och alla andra stora gapande hål i välfärden - det sker faktiskt i ett högst socialdemokratiskt Sverige.

Ylva Strutz (fp) "maskerar formen" är det bästa motargument Ström förmår. "Maskerar formen" kan väl läggas till den konstiga samling av uttryck som Ström använder: "jag kör inte i diket" "man måste vara musikalisk i politiken", "Väljarna glömmer så fort" och så vidare.

Jag får "offra" träningen idag för TV:s skulle. Men det ska bli tre gånger i veckan i alla fall. Nu startar jag upp denna härliga vårvinterdag!


Nu har jag deklarerat!

Fick deklarationsblanketten ikväll. 7 676 kronor tillbaka på skatten. Hoja så mycket pengar jag tjänat var är alltihop.

I alla fall har jag godkänt min deklaration via ett SMS. Utan ett pennstreck till ändring. För femton år sen , cirka,  beslutade jag att inte hålla på och jollra med avdrag hit och dit. Det innebär att man inte har så mycket samtalsämnen med kollegor den här årstiden. Men det är det värt.

Visst har jag kvitton, på ganska stora belopp, som är att härröra till inkomsternas förvärvande. Men om jag inte köpt det där böckerna eller tidskrifterna eller ringt med telefonen, eller kört med bilen så hade jag fått min lön i alla fall.

Väldigt konstigt att man inte kan få avdrag för barnomsorgskostnader - för hade jag inte haft någon som såg till Jens när han var liten - hade jag inte haft några inkomster att beskatta.

Det lustiga är att det är två centerpartister som fick mig att fatta beslutet. Den där girige Örtendal vid Vägverket, som fuskade med tjänstebostad eller vad det var. Och så vår sympatiske landshövding PO Eriksson som, när han var riksdagsledamot, försvarade sina avdrag för inköp av böcker. Och jag var alldeles säker på att PO fått sin riksdagsmannalön även om han inte köpt böckerna.

Så kom ihåg kompis, varje avdrag Du gör så är alla lågavlönade med och betalar!!Så har Ylva rett ut Korpilombolo

Så har min namne Ylva rett ut sången om Korpilombolo. Agneta Fältskog - hela låten finns inklippt som kommentar.

Den här dagen känns som ett töcken när jag blickar bakåt. Träning, lite hafs och rafs på skrivbordet. Svara på mail. göra och skicka saker som jag lovat i går. Lägga sista handen på handlingarna till revisionen. Gott fikabröd till revisorerna - obs! viktigt! De skötte sig själv ganska bra i två timmar medan jag själv förberedde utskick inför valutbildning och länsförbundsårsmöte. Och bäst av allt revisorerna skrev på.

Pia ringde och ville ha Emmas skor uthämtade. Pia är mina barnbarns gudmor boende i Älvsbyn och en av de nya på Älvsbylistan. Skorna skulle hämtas från det som tidigare hette Guns skor. Nu är heter det något häftigt och är ljust och luftigt med ganska få skopar dekorativt utspridda i lokalen. Tänka hur trenderna sprider sig snabbt.

Lunch på stående fot - medan jag diskuterade skolfrågor med Håkan E. via telefon. Snabbt iväg för att hämta skorna och sallad till kvällens sammanträde.

Måste vara åter klockan 13.00 då jag skulle överta ett besök från ett tryckeri som Thomas hade inbokat. Thomas som fick rycka in som vice gruppledare och åka till Råneå på studiebesök med de andra borgerliga gruppledarna. När jag inte vågade lämna revisorerna ensamma.

Kent Grape frpn Tryckpoolen visade upp sina resurser på trycksidan. Tänk hur tekniken utvecklats. Mina första valbroschyrer satt jag och klippte och klistrade underlaget som lämnades till tryckeriet.

Klockan 15.00 hade vi borgerliga gruppledare ett möte med staben på arbetsmarknadsfövaltningen. En och en halv timmes nyttig information om deras verksamhet.

Sen raka spåret till nästa sammanträde - arbetsutskottet i länsförbundet som började klockan 17.00. i kväll körde vi med vita papperets tekniken. Diskuterade förbehållslöst vad som ska planeras och hända inför valet.

Har just fått en rapport om att Stefan Tornberg gjort något utspel om någon återställare vid Piteå Sjukhus.  Måhända det är ett klokt förslag - jag hoppas bara det är förankrat i vårdalliansen - eller i alla fall informerat i förväg - så att man inte nu börjar sprattla åt alla håll utan tanke på finansiering. Vi som står utanför landstingspolitiken betackar oss för ytterligare någon löfteskarusell á la BB-köret.

Så nu ska jag lämna hela köret här. Med ostädat skrivbord och rörigt. Dessvärre (fast egentligen vill jag ju vara med i TV) ska jag vara med i TV4 i morgon kl. 09.15. Och måste vara där redan 08.15. Ska tycka till om några hemliga planer som regeringen och Peter Eriksson smider att efter valet försämra reseavdragen för oss som bor utanför tullarna.

Tung morgon

Det var tungt - klockan blev nästan fem innan jag pallrade mig upp.

idag hurrar jag för att Roffe (Nilsén) är tillbaka med sin krönika. Fortfarande men från misshandeln för några veckor sen - både fysiskt och mentalt. Det kan jag förstå.

Och så i alla fall stort Grattis till mor Marianne på namnsdagen och till alla andra som heter Marianne inklusive mig själv.

Kan man bli sjuk av kärlek? ser jag att Gunnar Sjöberg, son till min konfirmationspräst, frågar sig på en liten vinjett på Norrbottens Kurirens första sida. Tema/insikt som jag missat att läsa. Får åtgärdas. Himla frisk känner jag mig dock - om det beror på avsaknad av kärlek eller ej får väl läsandet av krönikan ge senare idag.

Nu öppnar sig dagen!


Spöktimmen närmar sig!

Jaha, det drog ut på tiden i Pajala kommun - fast i Korpilombolo. Jag påmindes om i tidernas begynnelse som ombudsman när jag på en tredagars turné i Pajala landade just i Korpilombolo. På den tiden hade vi tre lokalavdelningar i kommunen och för att spara mil så stannade jag ute några dagar. Hade bokat rum på Tre Sågar i Korpis. Nyckeln låg ungefär i fönstersmygen - men värsta bröllopssviten hade jag fått.

Nåväl, kvällens möte gick bra. "Kom igen Pajala"  var mottot och det finns en stark vilja att ställa upp i kommunvalet. Och grunden av kandidater finns + att vi fått en ny, trevlig och mycket kompetent kvinna med oss.

Lite snöoväder och halka på väg hem. En konstig avkörning vid Ängesby vägskälet (Ängesbyn där min vagga stod) gjorde att farten sänktes ytterligare. Efter avsläpp av Thomas märkte jag att det nog var halkigare än jag trott.

Och Ylva Mjärdell, finns det inte någon gammal hits om Korpilombolo. Eva Dahlgren? Nja?

Nåväl, nu har spöktimmen infallit - dags för för gamla damer som en ann att få sin skönhetssömn!

Pajala nästa

Tänka att flugit till Pajala har jag aldrig gjort. Ja, möjligen då bildlikt = snabbilfärd. Fast den gjorde jag från Pajala 1981 - och det höll på att gå riktigt illa. Eller gick riktigt illa = totalkvaddad bil. Men jag och mats, Fpu-ombudsmannen helt oskadda.

Har skjutsat Thomas till Pajala flyget. Anna kom med plan från huvudstaden för att också äntra Pajala planet. Företagsbesök i Lovikka och Pajala med omnejd.

Så ansluter jag i Korpilombolo i kväll för möte där de bland annat ska fastställa kommunfullmäktigelista.

Blir väl sen hemkomst i kväll - ni är knappast vakna så det är lönt att jag önskar er god natt då. Men vem vet jag kanske har några nyheter från metropolen Korpilombolo som inte kan vänta till morgonen!

Ferdinand har namnsdag

Jag har ju alltid så bråttom - och tror att ni läser mina tankar. Tjuren Ferdinand har namnsdag idag.

Och Nanna också. Grattis Nanna Grönborg i Gävle, kusin Tomas fru.

För övrigt hade den lille bakom örat fel - det gick mycket bra att träna - allt utom tre redskap.

Och ingen PT hade inte kommit med tidningsbudet - så svettig och dan äntrade jag Statoil. Och så har jag kastat mig över alla papper jag hade med från Älvsbyn i går kväll - och har ännu inte kommit ur träningskläderna.

Och nu ringde Micke Nyberg och ville veta om vi ökat eller minskat medlemsantalet 2005. Ökat något netto har vi gjort - men inte så mycket. 10-talet kanske. Däremot måste jag ta och kolla hur många nya contra hur många som avregistrerats på grund av bristande betalning. Det är den vanligaste orsaken till utträde - man lessnar och ger katten i att betala avgiften.

Men skulle vara kul att se bruttosiffran på nya - det känns som om det är en rejäl förnyelse och föryngring nu när kommunala listorna börjar ramla in.

Moderaterna skulle ha ökat med 300 medlemmar - ja det är väl bara att gratulera i såfall och hoppas det tar hand om de nya.

Och fler grattis!

Thyra i Moskosel fyller 75 inget annat. Ett rent skrivfel med morgonskumma ögon.

Och naturligtvis ett stort Grattis också till Lewi Lindqvist i Piteå som fyller 60 år idag.

Och sist men inte minst: ha en skön dag under korkeken, Fredinand. Vi borde lära av dig, vi politiker, men dessvärre är vi nog mer lik de andra tjurarna.

Kaffe påsatt - nu åker jag och tränar. Ja, ja jag ska vara försiktig med min onda arm. Men jag cyklar inte med armarna (det fanns någon liten jäkel bakom örat som trodde det).

Ett kort morgonpass - om att kliva över lik

Blir ett kort inlägg här - idag ska träningen igång igen.

Tack Gerd Niemi för din kommentar. Hoppas du hittar tillbak till dygnsrytmen. Möte väntar dig ikväll - om ytorna i fritidshusen i Luleå. Där Du, vi i folkpartiet och en del andra äntligen får som vi vill. Inte minst stugägarna som nu kan få bygga lite större.

Idag gratulerar jag en känd (ökänd skulle väl en del säga) ledarskribent som fyller 65 år och Thyra Wnnerlöf i Moskosel som fyller 85. Tillönskar er båda och alla andra som fyller år riktigt bra födelsedagar.

Det finns mycket att vara sorgsen över i dagens tidningar, som vanligt. Lavinolyckan inte minst. Både sorgens och förbannad (förlåt svordomen Lars och andra) blir jag när jag noterar alla notiser om misshandel - både inom och utom hemmets väggar.

Men idag blir jag absolut mest upprörd när jag läser NSD:s mitt i livet. Vad är det som sker med välfärden mitt uppe i det socialdemokratiska Sverige.? Nu är det en 43 årig kvinna som helt abrupt ställts utanför sjukförsäkringen. I jakten på att halvera sjukskrivningstalen kliver man bokstavligt talat över lik. Och förmodligen ser vi i allmänheten bara toppen på isberget. Hur många tragiska människoöden tror ni inte döljer sig bakom varje tiondel som sjuksrivningarna minskar. Hörde häromdagen om en man - obotlig sjuk i cancer - vars sjukersättning ifrågasatts.

Jakten på fuskare får inte rasera tron på välfärdssamhället. Vilket parti vågar ta i detta. Skulle önska det vore mitt eget!


Trött men glad

Trött men glad är jag hemkommen från nomineringsmöte i Älvsbyn. Först hade vi en träff med den nybildade Luf-klubbens medlemmar och några av de nya kandidaterna. Hallå, vad glad man blir när man ser vilken kraft och vilket engagemang det finns hos ungdomar.

Folkpartiet Älvsbyliberalerna är verkligen på G - så många genuina liberaler som verkat många år som nu får ny kraft när man ser ungdomarnas engagemang. Och som med nytillskott av "medelålders" 60- och 70-talister tar nya tag.

Och vilken lokal man skaffat inför valet. Storgatan 18. Låter nästan som den berömda Staffan Westerbergs teaterpjäs - Storgatan.  I brist på skyltmaterial - som är under produktion - fyllde jag deras skyltfönster med av egen kraft uppblåsta oranga folkpartiballonger.

När Jens inträdde i lokalen sprack två  ballonger å rad. Med knalleffekt! Thomas och jag var beredd att reklamera hela ballonginköpet. Men vi förstod i efterhand att det hela var arrangerat av Jens för att väcka uppmärksamhet. Hur vet vi inte - men sen låg ballongerna tysta och stilla.

Godnatt mina vänner - nu ska jag se TV en liten stund till - sen kommer John Blund!

Kent Ögren (c)?

Missionsförbundet i Kalix hade i lördags ett samtal om internationell rättvisa. Har spanat in det på Stefan Tornbergs blogg. Stefan gläds särskilt åt att hans landstingskollega Kent Ögren var så mycket för att inhandla kravmärkt och rättvisemärkta produkter. Stefan tyckte sig sett lite av det tidigare.

Måhända en total omvändelse - i Stefans bildtext kan vi läsa: Kent Ögren (c).


Strålande, Norrbottens Kuriren!

I går på Statoil i Gammelstad köpte jag 5 Stoppa våldet knappar. Nu har Kuriren kopplat det konkreta greppet om kampanjen att sälja knappar - och att behållningen går till ett stipendium. Jag har inte än sett vilka kriterier som ska gälla - men jag litar på att det blir bra.

Det är bra att konkreta saker nu börjar hända. Teatern 834 borde ha besökts av många fler. Borde det inte bli en fortsättning med den. Ska den spelas upp mer konkret för skolungdomar - med efterföljande diskussioner? Jag hoppas att det kanske tänkts i denna riktining.

Ska bli intressant med föredragningen den 10 april av vårt kommunala BRÅ inför kommunstyrelsen. Jag hoppas det blir startskottet för fler konkreta insatser.


Bloggen är verkligen kontaktskapande. För en stund sen ramlade Els in och drack kaffe med mig. Hon hade laddat inför basketmatchen i eftermiddag med en lång promenad.


Ylva på skidfesten

Ylva på skidfesten

Det här inlägget skulle bli ett grattis till min barndomkompis Ann (-Christine Bergman) som fyller år idag. GRATTIS ANN!

Men så skulle jag fibbla in en bild av mig själv också och då blev rubriken enligt ovan istället gör Grattis Ann!

Fotot ovan är ett "bevis" på att jag deltog i skidfesten. Träffade "gamla" väninnan Anette med kameraförsedda mannen Rolf.

Tack för kortet Rolf och hälsning till Anette!


Armen fortfarande halvt obrukbar

Sovit till sju igen. Så ini fanders ont i armen i vissa lägen. Måste ju nästan vara någon slags musarm - det är inte första gången- Någon som har tips på "smorsel" eller andra råd. Problemet är att allt går så långsamt. Hugger en pryl och ska hänga upp - så skär det till i armen - för jag glömmer mellan varven.

Nå väl, jag har segat mig runt på nättidningarna, Bomben på pendeltåget var en riktig sprängladdning enligt Expressen. Men läser man mellan raderna var det riktigt material för att göra en bomb. Naturligtvis illa nog.

En man överbord på en estlandsfärja utan att fatygets besättning ens hejdade sig och försökte rädda. Lavinolyckor runt om kräver liv.

Annars inget uppseendeväckande i dag.

Nu gör jag ett försök att landa på exåen klockan 10.00. Har en känsla av att jag behöver strukturera upp mitt kommunala arbete med uppdrag från allmänheten som jg lovat utföra. Senast i går kväll på väg från biskopen till bilen påmindes jag om ett ärende att granska.

Så ska jag vara i Älvsbyn klockan fyra och träffa de nya kandidaterna på listan. Mycket nytt i Älvsbyn nu - ska vara i den nya  lokalen på Storgatan. Ska ta med lite skyltmaterial.

Jeve eller Jave?

Jag och Marja-Liisa har ju varit på den tänkvärda dansteatern 834. Regisserad av Harry Nyman. Mycket duktiga unga skådespelare. Med enkla situationsbilder fick de den egna tankarna att virvla runt.

Två scener har särskilt etsats sig fast. Pojken som med simglasögon och badbyxor springer in till sin pappa. Pappa, pappa, idag ska vi till badhuset. Och pappan ligger i bakfylla och snarkar. Med tomma ölburkar runt sängen. Hur många barn har och hur många barn kommer inte att få uppleva den situationen?

Den andra är när två pojkar plågar ihjäl en ökenråtta. Hur var det Jesus sa om vad ni gör mot dessa mina allra minsta det gör ni ock mot mig, fritt översatt. Avsaknaden av förmåga till empati och medkänsla. Vad för vi åt det?

Och vet ni vad det värsta är - det är vi vuxna som rår för allt ihop. Frukterna blir inte bättre än det träd som bär dem.

I alla fall gick vi sen på Biskopen när Marja-Liisas man väntade med två kill (eller gubb?) kompisar. Hur härligt är det inte att krogen numera är rökfri.

Hade sparat mig från vin i går på middagen för att kunna unna mig att dricka några glas vin med Marja-Liisa. Men så får jag under dagen så ont i armen att jag måste ta in Panodil för att överhuvudtaget kunna åka.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu har jag provat ett helt alkoholfritt öl, Jeve eller Jave. Dåligt var det i alla fall. Fast det hade nog inte med alkoholstyrkan att göra.


Sovit middag

Att sova en eller ett par timmar och sen vara tämligen pigg är en konst som jag lärt mig. Under min uppväxt vilade min far på det sättet innan han senare på kvällen gav sig ut på nattskift. Han som bättre ju rörigare det var. Lägenheterna var ju rätt små på den tiden och far sov ofta på rygg på den hårda kökssofftan med mor och väninnor kunde sitta och surra med köksbordet.

Efter att ha ätit middag med mor och far vid halvtretiden har jag nu sovit en och en halvtimme. och är tämligen pigg. Nu ska jag träffa Marja-Liisa för att se dansteaterna 834.


Skid SM

Vilken härlig folkfest - trots blåst och snö -ute på Luleås gator. Fast själva tävlingarna ser man bättre på TV-sändingar.  Du hinner bara se en glimt av åkarna på något ställe efter banan.

Men roligt att träffa så många bekanta. Åt två hamburgare och blev kall om händerna. Så jag avvek strax före kommunloppet skulle gå. Men jag hann höra laguppställningarna. Om noterade att oppositionen i alla fall hade en representant i form av Maria. Så vinner Luleå så är det naturligtvis för den förstärkningen. Karl P och Olle L kör startsträckorna.

Har handlat till mor. På Kvantum. Skulle handla och göra fyllda baguetter till morgondagens träff för Älvsbyns nya kandidater. Men jag föll för enkelheten i Hugussons smörgåstårta.

Nu ska jag se om jag kommer åt Apoteket det vill säga hitta en parkeringsplats någorlunda nära. Var förbi i Gammelstad på invägen men där var stängt!


Piteå-Tidningens aprilskämt var roligt. Säkert en och annan i bygden som trodde på´t. "Vedeldare beskattas - röken avslöjar fuskare". Vem tror inte på det när det är en bild av Peter Eriksson som illustrerar artikeln.


Sovmorgon

Vaknade förstås halvfem som vanligt men bestämde mig för att vrångsova tillbak lite av veckans underskott. Vaknade först kvart i sju.

Nu är morgonbestyren avklarade till delen med tidningsläsande och tidningskrönika.

Det var ju lite onödigt att Bo Östman offentliggjorde att jag tänker bojkotta ks-sammanträdena nu när Börje Lööw tar över. Tar ju bort den överraskningseffekt jag hade tänkt mig. Men så är det när man är öppenhjärtlig på bloggen. Ni vet ju att jag skrev om tjuvar i går - Bo snodde det nog i går kväll när jag var på Kvinnofesten.

Usch hur ostädat här är - men jag hinner bara med den personliga saneringen i form av dusch och klädbyte. Ska till stan och kolla lite SM. Tillsammans med Els.