Gott Nytt År!

Nu återstår bara timmar av gamla kära 2006. Njut av dem - var och en på det sätt ni valt. Det slår mig plötsligt att detta är första nyårsafton för denna blogg. Samtidigt slår det mig att bloggen snart funnits i ett år.


Inför en sån här kväll kan jag bara önska saker som inte ska stå i tidningen i morgon. Inga avskjutna händer, inga skadade ögonon. inga misshandlade kvinnor, inga andra misshandlade heller för den delen, inga ihjälkörda av rattfyllerister. Listan kan göras lång av icke önskade nyheter.

Av de lokala nyheter jag inte vill läsa är att fyrverkerkeriet hamnat på botten i Norra Hamnen. Det såg vådligt blött ut på isen när jag passerade för några timmar sen. Var försiktig alla som ska dona med det.

Gott Nytt År  - jag återkommer 2007 om inte förr
Mer än så pirrade det inte!

Än att jag gav karln fel namn. Michael heter han förstås. Michael Nykvist som jag sett i filmer två kvällar å rad och ändå ger fel namn. Oftas brukar ju fingrarna stanna på något sätt när det är fel - men först nu när jag står vid spisen och tänker på ingenting så kommer det plötsligt. Herre Gud han heter inte Christer!

William och Kate räddar monarkin!

Nu kan nog engelska republikanska klubben slänga sig i väggen också. William - med prinsessan Dianas förtjusande leennde - uppmanas nu att gifta sig med sin Kate. Vilket par de skulle bli! Släpps de fram till makten i någorlunda tid så ökar nog chansen att monarkin överlever i England också.

Överlevde gjorde däremot inte Saddam. Nu frossar tidningarna i hängningen och redan i går varnades det för starka bilder. Jag trodde det var från själva hägningen och bestämde mig för att inte klicka mig in. Men nu ser jag i dagens tidningar att själva hängningsögonblicket inte spridits med rörliga bilder. Och medierna sägs därmed ha sluppit moraliska övervägningar om publicering eller ej. Är det någon som tvekar om hur det hade valt?

Men jag säger som Liza Marklund. Avrättningen är ett misslyckande. Men jag kan inte påstå att jag sörjer att jag sörjer att han är död.


Nu ska jag försöka komma ur mina nattkläder - som årets sista dag är en Kalix Älv T-shirt!


Och morgonen ska vi bara inte prata om!

Det finns vissa dagar som är som gjorda för att sova sig igenom. Det insåg jag vid 6-tiden när jag var upp och förvissade mig om att det inte fanns några tidningar i brevlådan.

Tittade ut på baksidan och konstaterade 1 decimeter vatten på gräsmattan.

Då gick jag och la mig på soffan framför TV:n och där jag jag legat till efter elva. Eller till skidorna var färdiga.

Sen var jag in i köket och rensade både flaskor och fat. Flaskor bestod av årets sista julmust - och då menar jag ett år framåt - till nästa julafton. Tyvärr åt jag upp alla pepparkakor också tillsammans med ostresterna - vilket innebär att jag nu har ont i magen.

För att bekräfta alltings djävlighet så passade jag på att skrapa de sex trisslotter jag vann igår. Och det var noll utdelning på dessa.

Jens ringde nyss och berättade att han och flickorna också slagit rekord i att ligga länge - elva. Men han valde att se det positivt - träning för att orka vänta in det nya året.

Men det känns då inte särskilt nödvändigt just nu!


Nu ska jag köra en runda på nättidningar och se om det kommit något som kan skicka runt lite adrenalin eller andra livsuppehållande vätskor i kroppen.


Kvällen och natten glömde jag!

Fast något märkvärdigt har ni inte missat. Gästerna ramlade in vid 21:30 tiden. Och vi knaparade i oss lite pepparkakor, kex, ost, ölkorv, salami. Och som jag nämnde tidigare tror jag - örtmarinerade vitlöksklyftor. Detta nedsköljdes med rödvin - i inte allt för stora mängder. Och så snuttade vi och provsmakade vi några likörer!

Vi löste alla problem med avreglerad elmarknad och vad som var rätt och fel med hanteringen av Saddam. Och allt däremellan.

Klockan ett var jag i säng i alla fall. Birgit ringde och berättade att de hade haffat nattbussen och tänkt åka med den cirka 1 kilometer - men eftersom han/hon begärde 30 kronor per person så tyckte de att promenerandet gav en riktigt bra timpenning.

Och morgonen kan vi prata om i nästa blogg!

Filmen, kvällen och natten!

Christr Nyqvist var behållningen. Tala om en karl som får det att mer är pirra i maggropen. Fast vi var inte alls överens, Birgit och jag. Det kan ju bero på att hennes Sture fanns inom hörhåll.

I övrigt ganska "banal" historia. En man som förlorade sin hustru och yngste son i en bilolycka. Den äldre sonen överlevde. Både far och som gick om kring med skuldkänslor. Pappan som kände sig vållande och sonen för att han överlevt och inte den yngre brodern.

Fadern stannade kvar i chockstadiet eller möjligen reaktionsfasen - där han genom "förnekelse" stängde ute eller inne sorgen. Ett och annat urflip vid midsommarfesten - där alkoholen hjälpte till att släppa fram minnesbilderna.

Sonen som får hjälp av sin första tonårsförälskelse att släppa fram och bearbeta känslorna av sorgen och saknaden.

Kulmen kom när sonen fick se den gistna ekan brinnande ute på vattnet. Och då han trodde fadern fanns i den. Vilket han givetvis inte gjorde. Utan vid strandkanten föll far och son varann i armarna och förklarade varann sin kärlek.

Och efter denna vistelse i sommartorpet så fick vi se en far och son sida vid sida vandra ut i vardagen igen. Uppenbarligen med alla bekymmer och knytningar lösta.

Jag antydde tidigare om att sorgearbete inte alltid handlar om att har förlorat någon fysiskt - vilket också speglades i filmen. En kvinna som vill göra allt för att "trösta" Lars visar också upp det "sorgearbete" som pågår inom ett dåligt förhållande.

Filmen gav också associationer till vilket sorgearbete barn till alkolholister lever med. På samma sätt som i den här filmen blir de också "utestängda" från sina föräldrar. Den skuldbeläggning det ägnar sig åt är samma som Jonas gjorde i den här filmen. Här skymtade också att barn ibland får ett sorgearbete vid skilsmässor - vilke speglades av Helena - Jonas förälskelse.

Jag skrev inledningsvis "banal" historia - vilket det naturligtvis aldrig kan vara när någon tappar sina kära. Men sättet att beskriva ett ofullständigt sorgearbete kändes ganska banalt och gav inte något djupare än vad som beskrivits tidigare. Så kanske jag kan uttrycka det.

Men de tre Kuriren hästar de fick kanske är rätt betyg. Sevärd i alla fall.

Äntligen ensam!

Efter en genomtrevlig kväll - klockan är nu ny dag - nyårsafton  klockan 00.55 - orkar jag inte delge er särskilt mycket.

Förra bloggen avbröts abrubt av att kompisarna ringde på dörren - och sen  har vi varit på bio och sen har vi suttit här hemma och löst världens alla problem!

Ska berätta om filmen och mera om kvällen i morgon (idag menar jag förstås) - men det känns inte som om det blir särskilt tidigt!

Kram och godnatt!

Dit det å bär!

Jag är väl lite så - dit det å bär. För nu ska jag på bio ikväll igen. Läste den osignerade recensionen av Underbara älskade och föll för den. Sorgearbete handlade den om - och sorgearbete kan vara mycket. Inte bara när någon person dör fysiskt så att säga. Det kan vara att "tappa" människor på annat sätt också. Det som är så märkligt och märkvärdigt är att beteendet hos oss människor är så lika oavsett vad det gäller.

Fast man kan fastna i ett evigt sorgearbete om man inte lär sig att leva här och nu - vilket är lättare att säga än att göra. Men att inte uppleva problemen flera gånger; om det händer, när det händer, och när det har hänt. Det finns ett klokt sägesätt för detta - som inte faller in hos mig just nu.

Men ständigt sol ger öken - så vi ska väl ha våra motgångar också. Hur jag nu kom in på det. Men just nu bara skriver jag - i väntan på att mina kompisar ska hämta mig. Vi delar på oss - de ville se Dejavu. Så vi ska till och med till olika biografer.

Det var bara jag som ville gråta! Så nu ska jag gå och stoppa ner några pappersnäsdukar. En flaska vatten finns redan nedputtad - och så tror jag att jag ger blanke den i allt vad poäng heter och köper mig lite godis.

Eftersom vi ska träffas här hemma hos mig sen - så är det lika bra att falla med en gång. Pepparkakor och ädelost kan jag i alla fall inte motstå även om det finns små plommontomater. För att inte tala om den örtmarinerade vitlöken. Så då vet ni att inte komma nära mig i morgon.

Nu är dom här!

Nästan lika bra som barnen från Frostmofjället

Jag brukar säga att jag går så sällan på bio att det nästan är så att Barnen från Frostmofjällen fortfarande tillhör de 10 senast sedda. Lite överdrivet kanske- å andra sidan tror jag att jag såg den filmen 5 gånger  och det då i ett tidevarn då TV:n ännu lyste med sin frånvaro. Visningarna skedde i olika byalokaler främst de lite gudeliga.

Men filmen var bra - Så som i himmelen. Ett gott betyg när jag inte ens hade tendenser till att somna trots ett halvliggande läge. Däremot förstår jag efter att ha läst tidningarnas recensioner att något litet lägga igen ögonen hade jag nog under kungahuset - för Carl Philip har jag inget minne av att jag sett!

Scenerna från ICA affären var för övrigt från vår bya affär - och längst bak i listan på medverkande och andra nämns också Hasse Nenonen och hans Ann-Sofie. Tänk att det fortfarande anses så "fint och märkligt" att något eller någon man känner förekommer på "bild". Inget fel i det - men märkligt att det så starkt lever kvar i denna mediaexponerande värld?

Och apopå kungahuset så har jag fått väntade motargument från vännen Nisse. Jag vet Nisse - men som sagt maggropskänslan styr man inte över. Det är likadant med Fritz Olsson-husen. Nu är jag tillräcklig realist för att inse att husen faktiskt till stora delar är just ruckel. Men jag har väl samma resonemang som moderate Migelle - fasader har räddats på andra håll med lyckat resultat. Och visst kan man hävda att det är en ägarfråga. Men lika sant och klokt är att vår roll som politiker och opinionsbildare är att påverka ägarna i den riktning som vi tror är bäst för stan och luleåborna. Vi ska inte som kommunalrådet - åtminstone inledningsvis gjorde - bara utropa formidabelt och kapitulera för grävskoporna.

Även Norrbottens Kurirens redovisning av minnen från det politiska året får mig att fundera om inte också ledarskribenter blir religiösa när de blir "gamla". Trevligt och läsvärt - men saknade det där riktigt vassa och elaka - det där som hela tiden balanserar på gränsen till det otillåtna. Fast när jag nu skummar rubriker som Årets aprilskämt, Årets kuppmakare , Årets tjuvar och Årets Lucia (m) så måste det nog bli en 4+ i alla fall.

Annars är det mest Saddam nu - tidningarna har inte hunnit med - men väl nättidningarna. Dödsstraff är ju som med kungahuset - egentligen inte riktigt klokt - men ändå....Nä honom lämnar jag därhän - men man kan väl knappast göra det med att lysa frid över hans minne?

Noterar att sämjan är stor om Idol-Markus - båda våra lokaltidningar har utsett honom till årets Norrbottning. Men bara drygt 5 000 personer har deltagit i Kurirens omröstning. Är inte det lite det?

Nu ska jag nya blomblad och pyssla lite - vad resten av dagen ska bära i sitt sköte vet jag inte än - men filmen "Underbara älskade" fick bra recensioner i en osignerad artikel i NK.


Nu är jag gammal och religiös

Det sägs ju att fan blir religiös när han blir gammal. Detsamma har inträffat för mig. Inhandlade ett stycke Aftonblad till mina föräldrar (det är som med Se och Hör, man måste skylla på någon) som jag "inmundigade" samtidigt som lite potatis, kalvsylta och rödbetor (hos mor så klart).

Läste Lotta Grönings lilla vänsterspaltare - och dra mig längst in i blåbärsskogen - tror jag inte hon skrev precis som jag skrev i tidningskrönikan häromdagen. Om den genomfalske Tomas Bodström. Dels för det han tidigare kritiserat Carl Bildt för samma sak som han själv underlåtit att göra. Och dels för den senaste historien där Bodström för vad han tror är egen vinning kritiserar JK. Precis som jag gjorde så gratulerade hon också Beatrice Ask. Måste säga att Bea inte tillhört mina favoritet bland moderatpolitikerna - men jag måste säga att som kontrast till Bodström så framstod hon som klokheten och sundheten själv.

Jag måste säga att det hänt tidigare också att jag "råkat" bläddra fram Gröning i AB och tyckt att haft kloka åsikter. Å andra sidan har jag ju inte långt till pension.

Annars hade jag svurit på att ta mig ut på "lokal" i kväll. Och hade faktiskt flera bud om sällskap. MEN; klockan 20.00, Året med kungahuset. Klockan 21.00 Såsom i himlen. Om ni lovar att inte berätta det för någon så är jag en av de få som inte sett den sistnämnda.

För övrigt såg jag programmet om drottning Silvias klänningar häromkvällen. Var det igår? Och jag säger bara det - hon måtte vara född till drottning.

Hjärnan säger förstås att monarki är fullständigt korkat - men maggropen säger något annat när man ser ett sånt program och en sån äkta och genuin framtoning som Silvia har. Det har ju för övrigt hela spinnsidan i kungahuset!

Tänk om vi hade haft ett kungahus som i England - vem hade velat vara monarkist då? Inte jag i alla fall - då hade man kunnat skylla på hjärnan!.

Kungahuset, yeh, yeh!

Rapport från stadshuset

Jag kom faktiskt ihåg att åka och justera protokollet direkt i morse. Men i vanlig ordning hade jag så bråttom att jag glömde mitt passerkort i bilen. Och fick trycka på ringklockan och skämmas lite grann. Rätt tomt och lugnt i korridorerna - så klart att de kommunanställda också passar på att ta ut semeste och komp såna här helger. Men Lena och Marianne knegade på som vanligt. Marianne har bråda tider nu med alla registreringar av nya förtroendevalda. Jag hoppas att vi som är gruppledare har skött oss någorlunda och underlättat hennes arbete genom att lämna uppgifter i tid. Jag tror i alla fall att jag gjort det - så det får väl kompensera att jag fick besvära med dörröppning.

Sen håller jag på att testa servicenivån hos länets samtliga kommuner. Har idag skickat mail till nästan alla kommuner och begärt in uppgifter om partistöd och sånt. Det är väl lite för optimistiskt att tro att jag ska få svar på störten en fredag så här i helgtider dessutom.

Men Arjeplog ska ha en stor stjärna i min bok (om jag hade någon) för  i går skickade jag till dom och det tog mindre än två timmar så hade jag uppgifterna.


Sträck på sig Alf Sundström och Bengt Urban Fransson - och för berömmet vidare in i kommunhuset.


Skämt är väl bara förnamnet!

Jag läste faktiskt det här redan i förmiddags i Norra Västerbotten. Nu har det nått även kvällspressen och återges i Aftonbladet  . Nog måste det finnas viktigare saker att syssla med både för polisen och rättsvårdande myndigheter.

Jag trodde ju att botten var nådd när den gamla damen åtalades för en lämnad stekpanna. Men detta är snäppet värre. Hur i fridens dar ska Viktoria ens komma ihåg om hon lämnat den i fel behållare. Och varför bara en ynka Kalle Anka tidning i så fall. Det måste vara något som är felprogrammerat i vårat samhälle!


Annars har jag haft en längre lunchrast om jag så uttrycker mig. Har varit ut till Jens på Västbacken och fixat lite med bokföringen. Det tog lite längre tid än det skulle men nu är jag back in town!

Och i kväll är det familjederby för familjen Krantz Grönlund. Luleå möter HV71 på hemmaplan. Och Markus Fgervall - mer känd som Idol-Markus - ska sjunga nationalsången. Jag fick söka länge innan jag fattade rubriken "Markus shybger vid matchen". Ett ganska långt refererat om skador och sjukdomar. "Markus Nyberg också krasslig" Men längst ned kom det ändå - det var ju Idol-Markus de menade.

Det känns inte riktigt motiverat att komma igång att jobba igen - så jag tror jag drar hem. Eftermiddag - och särskilt inte fredag eftermiddag är inte min grej. Jag kanske börjar med lite inhandling till mor och far så får vi se vart stegen bär sen.


Ett icke problem!

Det är lätt att ägna tankekraft åt icke problem när nyhetstorkan är sådan att politiska journalister får koka soppa på en spik för att överhuvudtaget få ihop någonting.

Nu på morgonen funderar jag över hur Norrbottens Kurirens nättidning redan klockan 06.00 kan ha lagt ut "det händer på Kuriren idag". Förvisso är det mest kända saker där som att Luleå Hockey har hemmamatch. Men någon måste ju utföra utläggningen? Eller sker den med automatik.

Att Jan Björklunds förslag om att kunna flytta mobbare hamnar som stor nyhet måste nog också ses i spåren av nyhetstorkan. Kravet/löftet från folkpartiet har ju funnits med i hur många år som helst. Och borde också innehållsmässigt vara en självklarhet som borde varit genomförd för länge sen.

Genomfört för länge sen borde också underhållet på Pontusbadet vara gjort. Nu har man gjort väldigt fint och trevligt i entrén - fasaden utåt. Men lilla toaletten på väg till bassängen är fortfarande i samma undermåliga skick. Pappershållare på trekvart, handtag och lås på sniskan, hål i kaklet med mera med mera. Som farmor sa - man måste vara hel och ren under också.

Särskilt idag då en hemlig beundrare kommer att korsa vägen för oss Vädurar!


Och Maria Salmgren söker jobb som kommunchef i Övertorneå. Om hon verkligen vill ha det så hoppas jag hon får jobbet. Jag tror dessutom att Marias "fartighet" kan vara precis det Övertorneå behöver.

Självrannsakan skulle behövas i Pajala - både för det som hände politiskt i samband med valen till styrelser och nämnder. Men grodorna bara fortsätter från det hållet. Ursäkta, Thore Kostenius, men nog vore det på plats med lite självrannsakan. Men kritiken från länsstyrelsen bemöts bara med motangrepp. Det är ytterst allvarlig kritik som riktas mot socialtjänsten i Pajala - och underlåtelserna drabbar de allra utsattaste barnen. Tur att Thore redan är predestinerad att avgå - för annars hade bara unsen av sanning i kritiken varit skäl nog att kräva hans avgång.

Och Britta Edwall - numera gift Ledin - från Boden var NSD:s lördagsflicka för 50 år sen. Och Britta är ännu snyggare nu som 65-åring.

Nu bär färden av till Stadshuset för justering av protokoll!

Men ursäkta!

Mobilen gör dig till en lögnare, ropar Expressen ut. Tre av fyra erkänner att de ljuger - dagligen. Och frågan Expressen ställer är: Gör den nya tekniken att du ljuger mer? Hur ljuger Du? Öga mot öga? Via Sms? I mejl? Jag ljuger aldrig?

Spontant svarade jag: Jag ljuger aldrig?.Men när jag tänker efter så visst händer det att jag ljuger - eller i alla fall undanhåller sanningen. Inte i något elakt syfte. Men tänk bara en sån enkel sak som när folk frågar hur du mår. Egentligen har allt djävlats och det du minst önskar är att träffa någon. Och precis då kommer den kvittrande människan och frågar hur du mår. Det finns förstås två alternativ-:Att be henne/honom dra åt h-e och säga att det som fattades var bara att du skulle dyka upp just här och nu.. Eller så biter man ihop och säger: tack bra!

Men att jag svarade: ljuger aldrig,  bevisar bara att den nya tekniken får oss att ljuga. Dock är det snarare Expressen än sms och mail som bidrar till det..

Annars var konserten bra. Ninni, Lena och Jonas underhöll oss med en bred reportoar. Jag fick min Frank Sinatra coh Liza Minelli (tror jag). Och så är det  fridfullt att vistas i kyrklig miljö. En och en halv timme bara försvann.

Och så läser jag att den i dammluckan fastklämde mannens liv inte gick att rädda. Och att det anhöriga var med under försöken till räddning. Vilken fruktansvärd situation. Mina varma tankar går till dessa för mig okända människor. Vilken chock, sorg och smärta!

Om Gud vill och jag kan så hör jag av mig i morgon bitti!

Puh!

Fick allt till brevlådan som måste dit idag. Hastade förbi mor och far och nallade lite mat i julskåpen. Sillsalladen är som bäst nu - i morgon går den nog knappast att äta. Så det var rena välgärningen.

Sorgligt med Tommy Sandlin. Inte kul att ryckas bort 62 år ung. Och så sitter någon fast på en åbotten i en dammlucka med bara delar av huvudet ovanför vatten. Hoppas verkligen räddningsmanskapet har läget under kontroll.

Annars är det inget i tidningarna - så jag kan nog stänga av den här makapären - datorn - och åka till konserten påElimkyrkan i Gammelstad. Ska i ärlighetens namn säga att jag inte vet vad jag ska lyssna till. Men jag har ju så vårt att säga NEJ så när Birgit frågade för någon vecka sen så sa jag, javisst, kul. Och det hoppas jag det blir.

Ska rapportera när jag kommer hem. För övrigt slår jag sällan och aldrig av några datorer. Och nu såg jag att åtminstone Comhems kunder som gör som jag kan glädjas i efterhand. Alla som försökte starta om i morse kunde tydligen inte ansluta. Men vi som redan hängde på vi märkte inget av störningarna. Jag skall väl ha tur någon gång.

Ett break!

Nu har jag varit till Lotta på Fina rum och gratulerat henne med en "Lisa present". Den sista i sin sort tror jag. Nu ska matservisen Blå Blom vara komplett - och tur är väl det för tydligen ska den gå ur produktion. Ännu en gamling - klassiker - som lämnar in.

Varför den kallas "lisa present" är för att jag en gång - utan alls någon bemärkelsedag - sa till flickorna att nu ska vi överraska mamma Lotta med en present. Jag hade en tallrik hemma inslagen och klar. Så vi tog med det vackra paketet till Lotta. Lisa stod ivrigt bredvid och tittade när den öppnades. Och när tallriken såg dagens ljus så började Lisa stortjuta förtvivlat. "Vilken tråkig present" hulkade hon fram.

För övrigt kan jag rekommendera ett besök på Fina Rum (Strandgallerian) för er som fortfarande behöver prylar. Massor med snyggt till halva priset - passa på att köpa på nästa års tomte lite prylar.

En som är ett bekymmer är morbror Sture. Han fyller snart 70 år - och eftersom han INTE behöver några prylar så har ett bekymmer uppstått. Och inte nog med att han fyller 70 - vilket han nog inte kan fatta själv - så förlorade hans Bollnäs med 10-3 mot Edsbyn i annandagsderbyt. I bandy - ni vet hockey fast en rund istället för platt puck och röd istället för svart - åtminstone i de gamla orginaltappningarna.

Något politiskt finns knappt att kommentera. Och mina bloggarkompisar - åtminstone de moderata - har somnat in de allra flesta. Eller har jag fel länkar Björnström, Hultin med flera. För att inte tala om min "kavaljer" Jonas G som införde ett bad-boy-index den 4 december. Sen har han inte hörts till. Bad-boy Grafström?

Men nu knatar jag vidare i högarna - nu ska jag ta tag i ett jobb åt ungdomarna.

Grattis Lotta!

Idag gratulerar jag världens bästa svärdotter som fyller 36 år! Grattis Lotta!

Och så får jag väl gratulera mig själv och alla andra som vill ha någon form av bevarande av Fritz Olsson-husen. I Norrbottens Kuriren får vi "huskramare" lite oväntat stöd på ledarsidan. Ylva Strutz sägs vara den politiker, som tillsammans med PG Isaksson, mullrar mest. Nå, nu tycker jag bara att jag lite försynt påtalat att kommunledningen kanske inte borde vara de största tillskyndarna till att göra det enkelt för sig och bara riva. Och se - i NSD så utttrycker sig kommunalrådet Karl Petersen långt ifrån de "grävskope" uttalanden han tidigare haft. Det kan man väl säga är en "formidabel" framgång?

Och på insändarsidan i Norrbottens Kuriren breder medialäraren Jan-Ivar Johansson - tillika aktiv s-politiker - ut sig över lärlingsutbildning som han uppenbarligen tror är något nytt. Jag kan berätta för Jan-Ivar att den är en väg att gå som folkpartiet propagerat för sen Eva Winthers tid som riksdagsledamot för folkpartiet i Norrbotten - slutet av 70-talet. Det tar bara så lång tid att få sossar med på vagnen!

Och Lars Nilsson - som jag inte alls känner - måste verkligen vara en av de få kvarvarande inbitna kommunisterna (den andre är väl Elov Larsson - 90 år på lördag - artikeln i NK). Rolig formulering "Jag har aldrig inbillat mig att vinna en gammal folkpartist (Nils Gustav Ökvist) för världsrevolutionen".

Runt mig ser det för övrigt ut som en blodig revolution efter ett av mig livs ytterst få anfall av näsblod. Men nu ska jag putsa nosen och ta mig till jobbet - för vidare sanering av högarna.

Och Lars Hult - du ska få facit på min ordlek - men skicka din först du! Jag skojar - jag skickar facit till dig när jag kommer till jobbet.

Mellandagspyssel

För er som inte springer på reor eller jobbar kommer här fortsättning på kryddleken. Vilka kryddor döljer bakom dessa meningar. Detta har jag inte facit på - men tror mig kunna 3.

Det är Lars Hult som skickat dem - men om han löst de jag skickade förtäljer inte historien. Dock har jag fått vidarebefordra svaren till ett antal personer som lyckliggjort sin omgivning med knåpet.


Gör tränaren laget före matchen,
Blomma på havet,
Kyrkobyggnad,
Erik Zetterström,
Inrutat jag,
Om man inte delar på bördan,
Att hitta ett uttryck,
Besuttna föräldrar,

Så särskilt mycket har jag inte heller fått gjort på mitt arbete - när möjlighet ges är det för lätt att hamna i oväsentliga detaljer. Tacka vet jag lite puls och stress! idag har det ringt en - säger en - gång på jobbets telefon.

Vad döljer Camilla?

Trodde jag kommit på något riktigt fett - Camilla med moderatadress i Skåne. Men det visar sig att hon har en namne där hemma där hennes vagga stått. Vi får väl se om hon vill kännas vid henne som någon släkting.

Och inte vet jag vad jag öppnat för slussar - numera får jag nästan en liten fräckis per dag. Jag misstänker att de kommer bli frivolare och frivolare allt efter - ska väl testas vad jag vågar publicera.

"En man kommer in på ett cafè med en mus i famnen. Han beställer en öl till sig själv och 10 pannbiffar till musen.

Värden undrar vad detta är för en märklig mus som kan äta 10 pannbiffar??

Jo, det var så att jag räddade en liten fé och fick tre önskningar... Jag önskade mig god hälsa och mycket pengar.

Men den sista önskan - en omättlig mus - missförstod den lilla fén totalt!!" 

Här ligger jag i lä - trots Betty Blue!

I jämförelse med detta är min blogg snarast att jämföras med en katekes. Dock kan avslöjas att mina nyinköpta dojor ändå tävlar i samma klass som de på bilden.

Och så heter de något så ekivåkt som Betty Blue. Trodde själv att det var guldfärgade men benämningen är Bronze. Men snygga är de och med de högsta klackar jag någonsin haft. Så nu har jag chansen att vikt och längd stämmer bättre. Alla knep är tillåtna så här efter julens frosserier.

Undrar just hur det gått för min "drickande" vän. Hon skulle ju få ta en lightdricka på julen om suget blev för hårt.

Annars verkar det torrt på nyhetsfronten - en och annan kändis avliden - de flesta med ålderns rätt. Lite notiser om rattfyllerister och dikeskörningar.
Gå med du också!

Nu har jag gått med i Pumlans vänner. I alla fall meddelat att jag vill vara med. Om allt går som det ska bör jag bli medlem 484 - om det nu inte uppstått kö medan president Friman varit i Luleå - och dessutom bloggat i Norrbottens Kuriren. Finns väl risk/chans för det.

Anmäl dig du också!

Nu ska jag för övrigt göra ett uppehåll i arbetandet och jaga ett par snygga ljusa pumps.

Just det....

Kunde börjat bättre. Expressen hade bytt länkning. Så nu var länkningen till bloggar såna som handlade om bantning.

Den som vill läsa bloggar från alkoholister från söka själv - eller vänta till jag eventuellt hittar igen det. Det var väldigt gripande skrivet - värt att läsa - så om jag hinner ska jag nog försöka söka fram det.

Kunde börjat bättre

Vardagen kunde börjat bättre. Ivrigt steg jag upp strax efter halvfem - och inga tidningar. Vinden tjuter utanför stugknuten som värsta vårstormen! Har inte kollat än - vad graderna är. Men kanske på rätt sida om 0-strecket. Förhoppningsvis.

Nåväl - de anlände de eftertraktade avisorna först efter halvsex. Men ganska lättsmälta. Inte så mycket politik - även om OA i NSD är ganska adrenalinstinn när han hyvlar av Carl Bildt. Carl Bildt har i en artikel i DN kritiserat sossarna för en passiv Europapolitik. Och OA får gå tillbak till Brantings tid för att hitta ett antal teser som ska bevisa motsatsen. Branting var nog en bra karl - invald på en liberal lista som han var.

Kuriens ledarsida fortsätter i julens tecken och påstår att Reinfeldt under julen haft en del sega knäckar. Syftning till Bilds optionsaffärer - vilka ter sig underliga även i mina ögon. Och så Per Schlingman som inte betalt TV-licensen - unde 14 år. Något som naturligtvis upprört Mårten Ström och fått honom att dra slutsatsen att detta är moderat betalmoral. Är det inte dags att någon skriver en "vitbok" där alla grirgbukar oavsett parti katalogiseras. Kanske en och annan lokal s-politiker som ofta tar till brösttoner också kunde platsa?


Omval i kommuner borde vara möjligt - Östman i Kuriren exemplifierar med Jokkmokk och Kalix. Och en del andra. Ja, bara cirkusen i Jokkmokk motiverar en ändring i den riktiningen. Men Sune Berg, kd, fick ju sitt straff av väljarna direkt så att säga - kd åkte ur kommunfullmäktige - vilket jag måste säga var välförtjänt.


Besvärande insändare för centerpartiet. I Kuriren skriver signaturen  Medborgare i Kalix kommun om hur centern och Inga-Lis Samuellson svängt och samrbetat med sossarna för att rädda Kalix Folkhögskola. Eftersom jag känner att vi har lite barn ihop med Kalix Folkhögskola hoppas jag verkligen att det finns en bra förklaring och att det inte handlar om den jävssituation som beskrivs i insändaren?

Så rekommenderar jag Leena Lindgrens lilla citat på NSD:s insändarsida. Det är nog inte hennes påhitt utan snarare en klassiker men väl värd att ha med sig ut i dagens värv: "Tag inte liver för allvarligt. Du kommer i alla fall aldrig ifrån det levande."

"Alkohol skyddar mot hjärnskador" ropa nu en forskarrapport ut. Ja det var känt redan i min barndom att dessa "fullgubbar" kunde falla hur akrobatiskt som helst utan att göra illa sig. Som motbild till denna skröna om alkoholens positiva effekter passade det bra med Expressens länkning till
bloggar om alkoholister.


Julens böcker!

Ingen av dessa böcker återfanns i Rolf Nilséns boktips inför julen. Men damp likväl ned som julklappar till mig. Till bok nr 1 - Allt om män - följde dessutom med doftljus för att förhöja den romantiska stämningen.


46461-174

Årets julklappsböcker kräver utrymme så ni kan se den finstilta texten också. Jag misstänker att det finns en motsvarighet. "För män som tror sig vet allt om kvinnor - eller önskar att de gjorde det." Innan jag har också den i min hand och kan balansera så törs jag mig bara på ett någorlunda könsneutralt citat: "Spända män dricker alkohol och invaderar andra länder. Spända kvinnor äter choklad och invaderar köpcenter."


46461-175

Bok nr 2 är författad och illustrerad av barnbarnet Lisa, på det 7:e. Undrar om föräldrarna noterat att  boken är publicerad på papper med ABF-loggan?

Och så kan man ju undra vad budskapet till farmor är - dags att sluta tro på tomten - eller?


Nyhetslös morgon

Med tanke på annandagjul för 2 år sen ska jag väl egentligen med glädje konstatera att det inte finns några större nyheter idag.

Ett tunnelras i Norge ger obehagliga vibbar men det förefaller som om ingen kommit till skada.

Transfetterna har kommit till heders igen i denna nyhetstorka. 768! personer har skrivit på - det lät inte mycket det. Och så presenteras en lista på 22 livsmedel där transfetter ingår - men listas inte på ett sånt sätt att det går att veta vad man inte ska inhandla.

Kungahuset kommer också till heders. Mette-Marit sägs vara stel och opersonlig. Madde roar sig inte slls så mycket som det sägs. Viktoria är ambitioös. Carl-Philip vill vara just så anonym som han är. Och Siliva höjs till skyarna. Hette hon Linda Nyberg - hon som gjort ett program och Europas kungligheter och som uppkallats till brittiska hovet för en uppsträckning efter att hon talar med vad hon nu heter pince Charles fru.


För min personliga del börjar jag misstänka att jag lider av någon form av juldepression. Vill inte alls stiga upp klockan 4-5 och vara produktiv. Jag varknar tidigt men det finns bara ett val och det är att ligga och somna om en timme i taget. Idag - tro det eller ej - har jag legat till klockan 10.00.


Lägg till det att jag knappt satt min fot på expen sen förra tisdageb. Och egentligen inte utfört nämnvärt arbete vare sig i det kommunalpolitiska värvet eller annars.

Men imorgon är det vardag igen - med tidningar i brevlådan. Mums!


Kvällen med massor av B

Bil, bio, buskis, bra. Brasseriet - inget tryck klockan 21.00. "Biskopen" - död. Så det blev hemfärd till Berigården med kusinen. Och hem till mig med mig själv.

Alltså Götakanal 2 - var helt okej om man är inställd på komedi och buskis. Trevlig kväll!

Kolla kommentaren från Lars på Julpyssel - så får ni något att syssla med i kväll. Själv såg jag två lätta: Peppar och Kardemumma.

Höres tomorrow!

Uppförstorat!


Den urusla fotografen får kompensera med att lägga ut en av miniatyrerna lite större så här. På bild från vänster kusin Kerstin och far Yngve som skymtar. Skymd av ljusen - Sara. Också Nancy den bakre damen till höger. Främst till höger Maj-Britt eller som Lisa säger "Marbritt".

Kan också meddela att medelåldern, tomtens oräknad, på de 10 närvarande var 52, 8 vilket Lisa hjälpte till att räkna ut. Hon vägrade bestämt att räkna farmor Ylva som 17.


46461-169´

Juldagsmorgon

Blev starkt varse att jag ska leva här och nu. Funderade i går hastigt över hur länge sen det var Tsunamikatastrofen. Och i dagens nättidningar kommer påminnelsen - 2 år. Sällan man läser i de stora drakarna som griper en på ett djupt och trovärdigt sätt. Men den lilla artikeln i Svenska Dagbladet gav mig förnimmelsen att förstå i alla fall tusendelen av denna kvinnas sorg och sorgearbete.

Men innan jag går in för att leva idag - inte särskiltlustfyllda saker att ta itu med - ska jag publicera lite miniatyrbilder frän gårdagen för släkt och vänner. övriga får hoppa över.


                                                                    

Frän vänster i nämnd ordning: julgran (ej tjuvad), Kerstin o Yngve grubblar över "örtordleken", Maj-Britt och mor Marianne, kaffebordet, Jens, Sara och Tomten och slutligen Sara och Lisa som fortfarande grubblar över Klurige Jim. Klurige Jim är i år en vanligt förekommande julklapp - en sorts batteridriven historia med bläckfiskliknande armar som ska kunna rita och åstadkomma riktigt konstverk.

Nu har jag lyckats fördriva hela förmiddagen utan att göra något vettigt - men som Lotta Gröning skrev i Aftonbladet - juldagen får grönt ljus för det är den dag då det är tillåtet att göra absolut ingenting.

Men jag har ett beting med mig själv - att årets räkningar ska sorteras in i pärm - nu innan nästa års börjar dratta in. Trodde inte mina ögon då jag synade högen - har inte sorterat i ett endaste litet kvitto på hela året. Jag har ju lite tid för att åstadkomma det - men sen är det bio som gäller ikväll.

Och apropå inledningen om offer för Tsunamikatastrofen så kanske ansvariga runt den konflikt som är under uppseglande i Afria fundera vilka miljontals personliga tragedier á la Tsunamin som kommer att utspelas i dess spår? Vem har gett er rätten att förorsaka detta?

Så såg han i alla fall ut!

Ja., inte han under misteln - han har inte kommit än. Men tomten som kom till Västbacken i kväll. Här kommer några kort. Men jag är inte vän med kameran - och felet är nog inte kamerans. Men en härlig julafton i lugnets tecken. Inte ens barnen hängde i takkronorna innan han äntligen gjorde entré.

Sara, Tomten och LisaSara, Tomten och Lisa poserar strax innan han måste kila vidare. Färdriktningen var Antnäs - många kompisar till Sara och Lisa som bor där väntade!46461-165 Och här kämpar Lisa med Klurige Jim!

Och nu får jag felmeddelanden och kan inte lägga in mer. Så nu ska jag invänta han under misteln. Om inte annat så kommer väl Påven vid midnatt!

 Så här ska kortet se ut. Lite konstiga proportioner ovan.


Lite rättvisa

kan man väl säga om en ensam trebarnsmamma vinner för 25 000 tusen shopping. Det har faktiskt hänt i Kalix enligt Kuirens nätupplaga.

Annars har jag varit och tankat bilen - i stan faktiskt. Det verkar vara rena bensinstationsracet med sista minuten grejor som batterier, drickor, cigarrer. Tyvärr var det redan en och annan som var rätt glansig i ögonen - med hustrú/flickvän vid ratten. Tyvärr är det ju så att det är för mer än en familj som brännvinet förstör julen för.

Så nu drar jag och hämtar föräldrar och kusin fvb Västbacken. jag kanske hör av mig därifrån - men vet aldrig.

Ha en riktigt skön julafton!

Lite julaftonspyssel


Här får ni något att roa er med om ledighet övergår till tristess.
Rättning sker genom att maila mig svaren;
ylva.strutz@liberal.se
Priser - ja vänligt bemötande i variande mängd!


Vilka 10 olika kryddor åsyftas? (En för varje fråga)  

1.                  Lägger båten till vid 
2                 Kännetecknar elektriker 
3                 Manlig ”Fröken Ur” 
4.                 Pink and blue 
5                 Fyrbenta djur i bergmassiv 
6                 Inventeringslista 
7                 Ej lika 
8                 Pelle tackar ja till denna fisk 
9                 Var alltid Don Juan 
10                 Kompetent chaufför

Så konstigt det blev när jag klistrade in - men att 1,5 och 9 blivit stora och svärtade tyder ju på att det finns någon möjlighet att redigera text som jag ännu inte hittat. Får nog skriva till min webmaster Roland igen!

GOD JUL

Äntligen är den här - julaftonen. Och vit är den också. Men gradantalet darrar runt nollstrecket. Vi hoppas det lägger sig på "kallsidan".

Själv invigde jag julafton vid 3-tiden i natt - då jag smög upp och smakade på lite köttbullar, skinka, rödbetssallad med mera. Och drack julmust direkt ur flaska. Det är det sistnämnda som numer bäst symboliserar jul. I ett dygn dricker jag knappt något annat än julmust - och detta bara just detta speciella dygn. Egentligen ska det ju vara gammeldags små glasflaskor men dessa är svåra att få tag i. Och jag föll för den av Radio Norrbotten utsedda vinnaren - Apotekarens. Men jag ska nog under kvarvarande delar av dygnet försöka prova någon annan sort.

Apropå svårt att få tag i så såg jag faktiskt i går kväll på Kvantum att de hade skinkor i någorlunda naturellt skick - dvs insaltade - men med vatttudragning och tillagning kvar för hemmaköket. Och även grisfötter fanns - dock frusna. Revbensspjällen tror jag dock Nord-Chark fått om bakfoten - julens revbensspjäll ska inte vara liktydigt med den sorts revbensspjäll som produceras på sommarens grillar.

Nu ska jag duscha och se vilka julaftonskläder jag ska ha på.
Äntligen snö!

Äntligen kom den - snön - när flickorna och jag lämnade Kvantum klockan fyra. Vi hämtade mamma Lotta och Therese som stängt sitt Fina Rum för julhelgen. Och det är klart jag hann börja klaga på vädret också. på byavägen i Längnäs var det så glashalt att man fick vara glad att bilen inte gled av.

Vad fint det var med ljus och lampor hemma hos Lennart Lindström - och vad Margareta och barnen ska sakna honom så här i juletider. Första julen utan honom!

Och i backen upp mot Västbacken där ställede sig bilen på tvärsan och var nära att tatcha Davids bagarstuga. Vi knegade upp med matväskorna - flickorna halkade före och kollade halkgraden. Men Lisa är så lätt och liksom flyger fram så hon klarar sig i alla väder - hinner liksom inte halka som vi andra.

Nåväl nu ska jag snabbt ta ytterligare en tur till Kvantum - är just nu i Sunderbyn. Hade förstås glömt plånboken - och lovade inhandla lite mjölk och annat till mor. Måhända ska jag synda och köpa mig något riktigt gott.

Mellanlandning

Idag ägde vi verkligen badhuset när vi kom. Ingen alls i lilla bassängen - och två pers i stora. Lugnt och stilla till tjejerna intog bassängen.

Och  nya hänglås fick vi köpa - tro inte att de vi har till skåpen i Gammelstad passar - men vi får hoppas att de nya vi köpte i alla fall passar till Gammelstad så vi slipper dras med fyra hänglås.

Sen bio - Boog och Elliot - en björn och en älg - och två vuxna och fyra barn i salongen. Vi lyckades spilla ut både popcorn och godis. Dessutom glömde Sara mössan så vi fick återvända. Var skravj att killen skulle följa med ändå till bänkraden och se vårt gryll.

Hemlisen? jag sen jag beställt biljetterna såg jag att åldersgränsen var 7 år. Det var till att få Lisa att hålla tyst - 7 först i februari.

Nu packar vi mat och kör detta och barnen till Västbacken.

Höres!

Happy landing!

Och ned kom dom - trots att jag sov över. Det ser ju riktigt mänskligt ut när färjan - som ser ut som vilket flygplan som helst  - seglar ner mot landningsbanan. Kontrasten mot uppskjutningen är stor.

Själv har jag kommit i tidsnöd och har inte tid med något extra varv. Som vanligt både vin och vatten i tidningarna.

Gläds över att ha fått den kloke planarkitekten Bo Fjelstad på min sida om Fritz Olsson-huset- Det borde i alla fall få Gerd Niemi att smälta en smula - hennes engagemang och kontakter PG skulle behövas.

Gnällspikar går alltid att leta upp. Sedvanligt hittar media någon som är missnöjd med landstingets julklapp. Nu går Kurt-Åke Andersson den flititgt förekommande insändarskribenten - som numera har tillägget s - ut och tycker att alternativen borde varit fler. Kul med en sosse som gillar alternativ och som desstuom förordar fler alternativ inom landstinget Norrbotten. Hoppas det också gäller för människor viktigare saker än jujklappar. Och uppriktigt sagt - inte ens ett i framtiden borgerligt styrt BD-landsting kommer att hitta en julklapp som faller alla 8 000 anställda på läppen.

Kul att som omväxling få ta landstinget i försvar.

I Norrbottens Kuriren - juluppslaget sid 38-39 - finns jag med under rubriken "Värd att bevara - uppförd som rödlistad art". Kul - men jag förstår inte kopplingen till frissan. Frisyren - den röda snaggen - omformades ju för länge sen till en slätsstruken kommunalråds frisyr - råttfärgad dessutom. men om ni löser den kopplingen åt mig ska jag återkomma med ett litet julhuvudbry till er.

Nu måste jag avgå - efter kaffe hos mor och far - väntar barnbarnen i stan. Badhus och film. Men först en rejäl frukost har fader Jens meddelat - barnen lär vara levererade direkt från sängläge.

Hör av mig i eftermiddag - sen sådan - misstänker jag.


Misteln på plats

Och årets mistel är på plats - så kom an nu? Men det rasade rysligt mycket kvistar av den vid upphängningen. Lägg till det att jag faktiskt vann 1000 pengar på Keno - hur stor chans tror ni finns kvar till kärleken?

Tur man glömmer

I morse var det någon besserwisser typ - kallad omvärldsanalytiker tror jag - Marie Söderkvist som uttalade sig om partiernas framtid. Hon hade forskat gubevars. Om partierna inte gjorde något åt medlemsutvecklingen så skulle de vara utplånade om tio år.

De politiska partierna hade inget att ge dagens generation - det höll inte att dricka kaffe och erbjuda att blada valsedlar var tredje år.

Utan att negligera att de politiska partierna har problem vill jag nog ändå säga att det är lite sorgligt med en omvärdsanalytiker - som ändå tas på allvar av media - att hon inte snappat att vi faktiskt har val vart fjärde år - även om vi dessemellan också har EU-val.

Det känns som om hon plagierat den stora undersökning som presenterades för ca 10 år sen - och vars namn jag naturligtvis glömt. Men det var den som slog fast att svenskarna var aktivare än någonsin - men kanaliserade det inte via de politiska partierna. Nu ska vi se om någon kan hjälpa mig med namnet. Långtidsutredningen? Demokratiutredningen?

Själv har jag bara ett mål just nu - att få följa Fuglesang tillbak till jorden i levande skick!


Och i morgon ska jag först simma och sen ska vi på bio och se Vilda vänner - jag har en hemlis men den törs jag inte berätta förrän efteråt!


Grattis Lars!

Fick just besked om vilka regeringen utsett till Polisstyrelse i Norrbotten. Och då får jag verkligen gratulera Lars Karlsson från Boden - som inte bara puttat ner mig till ersättare utan också utsetts till vice ordförande. Och vi som knappt trodde vi skulle få någon plats alls - vi som tappat mandatet.

Undrar hur glad Lars Gunnar Holmqvist, moderaterna, är åt det  - han som suttit vice innevarande period.

Ordförande blir förre kommunalrådet från Älvsbyn - Bo Johansson.

Och Helen Doktare kom inte med - fast hon visst trott det på senaste mötet. Miljöpartiet fick ingen plats alls.

Och inte bara snön lyser med sin frånvaro - ingen julmusik på stan - en enda ynka tomte såg jag och det var på Kvantum. Men visst får man julstämning ändå - när jag fått köa över en timme vid Lottas Deli - fiskdelikatesserna.

Nu ska jag åka till min bosniska väninna, lämna lite julklappar och önska God Jul.

Mitt förhållande med skinkan

Mitt första förhållande med "skinkan" idkades genom att hänga över ett trästaket till grisstian och klia nassarna mellan öronen. Två hade vi oftast. Och namn hade de alltid. Men jag kommer bara ihåg Storklas och Lillklas. Kanske för att Storklas rymde upp på Bertils backe och faster Lisa jagade fatt honom iförd två potatisgräv. Potatisgräven sattes med spetsen upp under frambenen och sen försökte faster hukande styra honom in i kätten vilket till slut lyckades. Faster Lisa - en ganska stor och frodig kvinna på den tiden - lutad över grisen, överrösande honom med diverse tillrop - dock icke svärdomar. En syn för gudar!!

Far hade bageri på den här tiden - och grisarna matades med brödrester därfirån vilket alltid borgade för en riktigt rejält bred fettrand på skinkan.

Någon gång i slutet av november kom slaktaren - och gristrälådan kom fram. En form av träkista där grisen skulle - och nu har jag tappat bort namnet - skållas hette det kanske. Har för mig att harts användes i sammanhanget - men till vad vet jag inte. Nåväl slaktmask var det förfärliga namnet som fick oss ungar att grina och tjuta - förtvivlade för att våra kompisar skulle slaktas. Tillsammans med faster Lisa - som var nästan lika gråtmild som vi - gömde vi oss i sovrummet till eländet var över. Och vi svor på att aldrig skulle någonting från dessa grisar komma över våra läppar.


När vi ända tvingades av våra elaka föräldrar att äta pölsan så såg vi ju ögonen från Storklas och Lillklas.

Nåväl - åter till självaste skinkan - den 9 eller möjligen 10 - Annadagen ska det vara. Då skulle skinkan ligga i stora rostfria bagarihinken. I saltlake med en upp och nedvänd flattallrik överst och på denna en ganska stor sten som skulle tynga ner och garantera att skinkan höll sig i lagen hela tiden.

Så småningom - dagen före julafton - blev det vattudragning och sen kok i stor gryta. Ugnsbakningen var inte uppfunnet på den tiden.

Ugnsbakningen kom och i samma veva kom också möjligheten att köpa skinka utan ben. Vilket var helt uteslutet i släkten - som fortfarande en bra bit in på 70-talet köpte halva grisar från Ängesbyn. Huruvida det var svarta eller vita grisar vet jag inte - och torde i vilket fall vara preskriberat.

Nu torde biträdena se ut som en fågelholk om man frågar efter skinka med ben. Eller? Nu finns knappt en rå skinka att köpa. Utvecklingen har gått i andra riktningen. Nu köps de färdiggriljerade och de finns till och med de som köper den färdigskivad?

Jag har inte gått i bräschen i uteckligen - men motvilligt följt efter. Dock går gränsen fortfarande vid att griljera själv. Måste erkänna att svålfri skinka inte är så dumt - det kletet brukade sätta sig på alla ny putsade köksluckor.

Men att ta den första skivan från den nygriljerade skinkan är lycka. Skorpan med söt smak av honung spetsad med lite stark senapssmak. Och den äts på Veteknäck - allt annat är helgerån. Mums! Och nu luktar lägenheten av skinka istället för brunkål.

Min handlare på Nära Dej diskuterade i går om julbord och hur det förändrats. Inte bara skinkan - utan mycket annat också. Grisfötter finns knappast längre, syltorna säljs allt mindre. Ska vi tro att det redan nu finns julbord med inslag av pasta och tacos?

Nu ska jag fortsätta jakten på silltårtan - som egentligen heter något mycket finare - vilket ni ska få veta om jag hinner i fatt den.


Rena tonårsbeteendet

Jag började skriva i går kväll vid nio-tiden. Skulle beskriva en dag fylld av köttfärssmetsrensning, fika på jobbet, kort hämtningar, systemolagsbesök och jakten på silltårtan. Den sistnämnde har jag blivit utlovat "imorgon" eftermiddag nu för tredje gången. Faktiskt inte så mycket köer - träffade gamla skolkompisen Greta Rönnbäck som numera - sen väldigt länge - heter Hedblad. Vi konstaterade att det inte blivit något det här året heller - att vi träffas och pratar gamla minnen.

MEN, så ringde en väninna och jag lyckades bli hängande i luren i en och en halvtimme - sägandes inte alltför mycket. Rena telefonsamtalet tonåringar emellan fast snygga killar utbytta mot mindre snygga krämpor av olika slag.

Fast jag tog ett "dramatiskt" beslut i går. Jag känner inte för julgran - och nu ska den banne mig få stå kvar i förrådet - plastvarianten. Jag kämpade med vanlig gran till för några år sen. Mitt motto var att så länge far orkade gå och stjäla gran åt mig (ingen upphetsning nu tidningsmurvlar - med markägarens tillstånd) så skulle jag ha julgran. Men "gubben" är segare än mig så platsgran inköptes - trots att jag svurit på att en sån aldrig skulle sätta sina barr hos mig.

Vi får väl se vad Sara och Lisa säger - vi ska nog träffas för badhus i morgon. Det är bara en sak som harmar mig - de fina julgransPUMLORNA som finns i en skokartong - väl inlindade. Med dessa i min ägo - från 40-talet kanske eller tidigare - så borde jag vara väl meriterad för medlemskap i Pumlans vänner eller vad den nu heter föreningen som leds av Ove Friman - veckans bloggare i Kuriren.

Och apropå jul och tomtar så tror man nästan det är ett aprilskämt med rektorn som tyckte tomten hade för många julklappar till barnen på förskolani Piteå. "Vi visste ju att ni skulle komma, men inte att det skulle vara så här många paket. Det hade räckt med godispåsar" , förklarade han och krävde att få granska vilka paket som barnen fått. "Jag har ett ansvar inför föräldrarna". Visst - nötallergiker och annat - men jag kommer på minst 2-3 andra mer diplomatiska sätt att välkomna tomten.

Aprilskämt - men inte kul för drabbade - skulle det kunna vara med garagen som blev för korta. En större bil med dragkrok går inte in. Tänka er bakväggen eller kanske garageporten - med ett utstansat hål för dragkroken. Vicken bild!

Och på bild är kollega Erika Josbrandt och kräver lokaler för oppositionen i stadshuset: Splittrad bild - Camilla kräver Gökboet medans Erika inte nöjer sig med mindre än stadshuset. Det är väl Stadshuset 2010 som gäller nu? Men skämt åsido så är det en fråga vi väckt i alla förhandlingar så långt tillbaka jag minns. Jag tror den var upp även i år om än högst flyktigt. Och jag delar uppfattningen att någon liten skrubb där vi kunde ha postfack och dylikt borde gå att ordna.

Någon "representationslokal" tror jag däremot inte på. Jag tror att Erika - när hon kommer igång på rikt -kommer att inse att merparten av de människor som kontaktar oss i oppositionen är sådana som känner sig "misshandlade" och förfördelade av samhället - ibland kommunen, ibland någon annan - och dessa vill nog inte/törs nog inte visa upp sig i maktens boning.

Och opnionen för bevarande av Fritz Olsson husen växer.  PG -  kan vi inte ordna en uppvaktning av byggherren. Vill inte kommunledningen så gör vi det själva - i sann Lennart Lindström anda!

Nu ska skinkan in i ugnen
- det som jag nyss tagit ut från nämda ugn ska jag ha ett särskilt samtal med Camilla om. Det handlar om att lokala varianter av matutbud - som surströmming och lbrunkål - bör njutas lokalt!

Skinkans utveckling i mitt liv ska få en särskild blogg vid tillfälle!

Utsiktstorn på Ormberget.

Den här kommentaren fick jag från Lars i går. Och eftersom Lars har stött på mig ett antal gånger om detta Utsiktstorn så frågar jag Dig som läser detta. Finns det något Utsiktstorn på Ormberget?


Postat av: Lars

GOD JUL Önskar jag Dig verkligen, som Du sköter Dig och oss!! Men Du på tal om motioner, beviljade dyl. så hade vi visst en i slutet av förra årtusendet om utsiktstorn på Ormberget. Blir det nåt?Onekligen hade Britta Bjelle en motion - initerad av nedanstående Lars - om utsiktstorn och den bifölls. Men blev det någonsin någonting? Mitt bristande engagemang kan möjligen bero på att jag är så höjdrädd att det är med övervinnelse jag överhuvudtaget tar mig upp till Ormberget.

Fast när jag har gäster utifrån åker jag nästan alltid dit - rekommenderas - ett suveränt ställe att ge en bra bild av Luleå. Är det i maj/juni med bra väder och skimrande skir grönska kommer vännerna att prata om det i massor av år. Jag lovar!

Hur kunde jag?

Hade ju bestämt mig - att det första jag skulle göra vara att gratulera alla Thomas/Tomas som har namnsdag i dag. Och ett särskilt stort grattis till THOMAS OLOFSSON som är min livlina på många sätt. Vad vore Folkpartiet i Luleå utan dig? Våra vildsinta diskussioner där vi ändå nästan alltid hamnar i samma ruta förlänger livet och håller "tant" i trim.Sprickfärdig av stolthet

Förstår inte att jag kunde glömma att skriva i går kväll - jag var ju sprickfärdig av stolthet. Köttbullar av 1 kg köttfärs färdigställdes - helt i onödan efter som det inte ingår i mina åtaganden för julbordet. Men ibland poppar mina husmorsgener upp (säkert medfödda, Magnus) och ställer till det. Bara kul för görandets egen skull. Men det finns ingen som likt mig kan lyckas på köttfärssmet överallt. Mobiltelefonen måste få en särskild rengöring.

Har just lyssnat på TV och hört att fetma beror på om vi har fettmabakterier i magen eller ej. Finns en teori att det elaka fetmabakterierna bara ligger där nere, gapar och väntar. Och de har förföriska toner också kan jag intyga - och ger du dem lillfingret tar de hela handen. Så igår kväll - mitt i köttbullsracet - blev jag himla gottesugen. Ett litet pepparkakshjärta slank ned - och så kom jag ihåg att det fanns en liten trekant ädelost. Skriver fanns - nu är den borta liksom halva pepparkaksburken!

Hann tänka mycket där jag stod och rullade köttbullar. Ett bekymmer tornade upp sig. Jag är ganska säker på att tomten kommer med en tusen-lapp från mor. Med uppmaning att köpa mig lite fina kläder. Men jag inser ju att det kommer att kosta. Först och främst måste jag ta mig till stan - kostar pengar. Och nya kläder kräver nya skor, 500 - 1000 kronor, lite nya accessoarer kan jag väl komma undan med ett par hundra. Men nya kläder måste avändas - så det blir biljett till "lokal". 300 spänn kostar förfesten på Kulturens Hus. Och lika mycket för taxi tor om det nu bjuds på lite vin. Alltså ni förstår för att kunna nyttja denna julklapp kommer jag ur egen börs måsta bekosta allt detta. Nej, jag får nog göra som undersköterskan i Kiruna som tfått eaterbiljett i julklapp från landstinget - riva tusenlappen!

Och till min glädje kan jag se att luleåborna likt mig säger nej till rivning av Fritz Olsson husen.
En nätomröstning på NSD ger 70% stöd mot rivning - och det var faktiskt nästan 900 som deltog. Och den nu pensionerade "Mr byggnadsnämnden" PG Isaksson verkar mer och mer iträda sig rollen som kampanjgeneral. Skämt åsido - eller lite mer seriöst så visst borde byggherren pröva om det är möjligt att på något sätt bevara fasaderna - det är ju tydligen en metod som använts på andra håll i Sverige och världen.

Och trots att Camilla gjort Gökboet till näste för oss kaxiga gökungar  i oppositionen- så om jag tvingas välja så är det Fritz Olsson husen jag skulle prioritera.

Vädret kommenterar jag inte idag - glöm det ni också. Själv ska jag hålla mig inomhus - är ju julledig. Röja köket och sätta igång nästa matprojekt - som bara Camilla känner till. Ska bli en "söprajs"!

För övrigt bra tajming med ledighet - Anja ska åka utför 9.25 i tvåan!

Äntligen!

Äntligen borde ha inlett det fullmäktige referat som ni borde fått i måndagskväll. Men ibland - oftast - bara sticker tiden iväg.

Äntligen därför att vår motion om alkolås nu är bifallen för andra gången. Förra gången sa kommunfullmäktige att "kravet på alkolås skulle beaktas" men det räckte inte vare sig för inköpsavdelningen eller sedemera politiken (utom folkpartiet) som godkände upphandlingen - som inte gav ett enda alkolås.

Det övriga på fullmäktige har ni ju redan läst i tidningarna. Möjligtvis inte att två medborgare vill att katthem ska vara en kommunal angelägenhet. När vi inte ens fullt ut klarar att ta hand om våra hemlösa människor så kanske det skulle vara lite förmätet att ta ansvar för herrelösa katter. Men visst skulle jag kunna tänka mig att kommunen skulle kunna stötta idella krafter som tar sig an problemet.

Renhållningstaxor föranledde också diskussion - men inte så mycket själva höjningen - utan om hur mycket tekniska nämnden skulle få höja utan att komma tillbak till fullmäktige. Lite märkligt resonemang från moderaterna som röstade med sossarna under förevändning att det var bra för entreprenörerna att vi höjde för nu kunde de få full kostnadstäckning? Förhoppningsvis har entreprenörernas pris inget att göra med hur mycket höjning vi tillåter tekniska nämnden att göra.

Så klart blev det diskussion om politikernas arvoden. Jag tycker att
Erika Josbrandts jämförelser på henns blogg är rätt bra. Sen är det ju rent hyckleri av Jonas Brännberg - han skänker delar av sitt arvode till partiet så han är minsann ingen pamp. Men inte blir det fler undersköterskor i äldreomsorgen av det? Men på min inrådan har arvodets satts till ett maxarvode. Om någon av någon anledning inte kan ställa upp i den omfattning som krävs har man möjlighet att ta ut ett lägre arvode. Under innevarande mandatperiod har det funnits gruppledarer som varit frånvarande i så stor utsträckning att en sån möjlighet borde ha nyttjats!

Ja, sen var det ju valärenden i en räcka lång. Och så avslutade vi sedvanligt med Nu tändas tusen juleljus..Och saknaden av Lennart Lindström var stor och påtaglig.

Och håll er inomhus - det är utomordentligt halkigt - och halkan kommer uppifrån så eventuellt grus och sand blir väl infrusna och inbäddade.

En önskan till tomten

Hallå tomten!

Här i Norrbotten önskar vi oss några fler riksdagsledamöter som talar för oss. Jag tror att vi hade 9 stycken efter höstens val men det flesta verkar har försvunnit. Jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg vad de heter.

Fast någon som hette Hammarberh hördes av tidigare i höst. Men numera verkar vi bara ha en som heter Tornberg. Skulle du på din färd med renen stöta på några fler kan du väl återbörda dem till oss. Gärna förbi tomteverkstaden för inprogrammering: "Vi är valda för att jobba för och skapa opinion för Norrbotten"

Äntligen blir hon hängd!


Ja det börja ju vara några år sen Yvonne Stålnacke lämnade landstinget. Men idag ska hon hängas och avtackas.

Tiden läker ju alla sår och i god socialdemokratisk anda så har man nu väntat. Hon har uppbär fortfarande en - om inte rejäl - så i alla fall pension från landstinget och nu har hon ju också fått en präktig tjänst i kommunen som utbyte.

Och då ska hon "hängas". I styrelserummet på landstinget kommer tavlan på plats idag.

Som sagt - tiden läker alla sår - så det blir absolut inte bakom dörren som det spekulerades i då striderna i samband med hennes avgång var som hetas.

Något mer ovanligt - men otäckt!En polis i Stockholm som jobbat för att kartlägga undre världen har sagt upp. Och återfinns nu som ägare av en sexklubb. Med kontakter i undre världen.

Jag bara undrar - vem kan man lita på?

Något ovanligt

Hinner ändå inte ikapp gårdagen och desssutom ägnade jag halva den till att umgås med mina "alliansbarn". Jag har tidigare benämt dem allianssyskon men jag inser ju motvilligt att jag visst skulle kunna vara mamma till dem alla. Nåväl dessa kunniga, trevliga, understumdom busiga men alltid listiga barn inleder alltid sina hemlisar med att "det här får du absolut inte blogga".

Fast jag ger mig tusan på att jag diskvalificerade mig som ledamot av räddnings- och beredskapsutkottet genom att bläddra i protokollet och lägga ett blad över värmeljuset. Det blev lite smått konstnärligt avbränt när det vänstra nedre hörnet bara pulvriserades.

Annars ska jag inleda med något ovanligt - att rekommendera ledaren i
dagens NSD till läsning. Särskilt till de många som faktiskt tror att vi fortfarande föds med Barbie- respektive Stålmannengener. Det är därför jag är feminist - men sällan talar om det för att ordet solkats ner under åren. Annica Sandström - som skrivit ledaren - är för övrigt dotter till två skolkmrater till mig.

Jag tackar för krönikan i Norrbottens Kuriren. "Niska (s)olkar ner Pajala". Under alla mina år i politiken har jag aldrig varit med om något liknande. Nog kommer "Pajalakrati" för alltid vara förknippat med Niska.

Men bästa Kuriren hur i friden kan ni tillåta er att publicera ett så inaktuellt foto av Mona? Inte nog med att det är många år gammalt det är dålig bildkvalité också. Vi tillhandhåller gratis och snabbt foton av våra kandidater via vår expedition. Rekommenderas!

Noterade att Bo Johansson i faxet till Finansinspektionen uppgett adress Piteå. Nog kan man väl säga att Bo Johansson och hela Obolaffären är lite "eljest" - men inte är det väl så här ni menar med "eljest" i Piteå?


Kvinnan som dömts för mordet i Piteå "presenteras" idag med bild. Hur glad ska inte Svenska Lapphundsklubben bli att hon bär just deras tröja?


För övrigt innan jag slutar detta morgonpass vill jag återigen rekommendera NSD. Gå in och rösta på deras nättidning för bevarande av Fritz Olsson husen.

Jag är nämligen julledig nu i tre dagar för att uträtta en massa olika ärenden som blivit liggande under hösten. Och lite aktuella inhandlingsärenden åt mor och far. En dålig tid att röra sig i stan - men än värre blir det mellandagarna.

Men känner jag mig själv rätt så kommer jag väl att mellanlanda på expen för  att hämta kraft - och läsa mail.


Kalle - som visste för mycket?

Den lilla bomben på fullmäktige i går var väl att styrelseledamöterna i Lulebo - åtminstone Camilla och Eva Bergström inte visste att Luleåbo tänkt att ge en miljon till Kårhuset.

Det rådde mycket stor enighet i beredningen om att kommunen verkligen skulle gå in med en rejäl grundplåt till Kårhuset. Jag försökte med stöd av några andra luska ut om kommunchef eller kommunalrådet möjligen visst något men möttes av oförståelse.

Kommunalrådet verkade inte överraskad alls över beskedet i går - däremot var det naturligtvis lite genant för styrelseledamöterna i Luleåbo. Men det kan väl vara en väckarklocka att se upp så att inte protokollen är skrivna innan besluten är tagna.

Det finns många som vill vara alla goda gåvors givare!

Lite hasard blev det väl också när kommunalrådet oväntat klev upp och yrkade bifall till de 2 miljoner jag och Camilla kämpat för i två beredningar utan stöd från Karl P.

För att nu inte skapa förväntningar så vet jag faktiskt inte om det fanns någon stor bomb igår? Ska tänka på saken.

Har Pajala råd med demokrati ála Niska?

Måste kommentera Pajala cirkusen innan jag gör något annat. Jag har ju internt följt och haft möjlighet att ge råd under kartellbildningen.

En kort resumé kan vara att socialdemokraterna villkorade samarbetet med Vänsterpartiet med att Bernhard Winsa inte skulle ha något uppdrag och framförallt inte i socialanämnden. Kom ihåg två saker när ni bedömer det här. Winsas "brott" bestod i att han offentligt hårt kritiserat en hemtjänstchef som tillika var kommunalrådet Niskas sambo. Kom också ihåg att Jan Larsson haft en aktiv roll i hela taskspeleriet. Jan Larsson är vice ordförande i Kommunförbundet vilket borde vara ett uppdrag som förpliktar.

Många rykten har föregått gårdagens fullmäktige. Majoriteten skulle inte godta att Bernhard ingick i den borgerliga kartellen. Hur de bara kunde drömma om att detta var praktiskt möjligt med rättsfall ända sen 1983. Något som också belagts av kommunens tjänsteman som lagt ned en hästjobb på det domunent som presenterades på valberedningen.

Valberedningen som blev en parodi. Information från ordförande Niska att vi räknar in Winsa i vår kartell, då blir det lottning i vissa nämnder om sista mandatet, tillfaller mandatet den borgerliga kartellen tar vi helt enkelt bort det genom att minska nämnden. Otroligt men sant!

Efter någon timmes diskussion på fullmäktige godtog de att Winsa räknades in i borgerliga kartellen. Hur det nu hade tänkt sig att undvika det vid en sluten omröstning. Men med deras öststatsmetoder verkar inget omöjligt.

Så Winsa fick sin plats i socialnämnden. Men vänstern försökte in i det sista. Nominerade en kusin till våra Mona Kumpula och hoppades väl att den borgerliga kartellen skulle splittras. Men där fick det tji.

Som hämnd minskade de med majoritetsbeslut antalet ledamöter i kommunstyrelsen så att Mona Kumpula hamnade utanför. Det är inte omöjligt att detta varit Niskas huvudsyfte hela tiden - det övriga kanske mest varit dimridåer?

Frågan är om lilla Pajala verkligen har råd med sådana här dumheter. Unga, dukliga kvinnor göre sig icke besvär - det är inte underligt om kvinnorna flyr Niskas Pajala.


Del II kommer i morgon

Alltså bloggen har tjurat - och jag har fått ganska många mail angående Pajala fullmäktige. Tänka att Mona Kumpula är så farlig för Niska att kommunstyrelsen minskas med 2 två ledamöter bara för att hon inte ska komma med! Helt otroligt!

Mona kanske är en av folkpartiets kandiater till riksdagen nästa val?  Troligen, ja!

Men Winsa fick sin upprättelse - och Mona blev revisor!!

Luleå fullmäktige blev helt plötsligt ointressant - åtminstone klockan 24.00 - nästan.

Jag hör av mig i morgon!

Politiken - del I

Morgonen på jobbet började dystert – min ”medicinska försöksperson” på jobbet som fortsätter att rasa i vikt. Själv hade jag ju igår en skål mandelflarn på skrivbordet som någon ”omtänksam” folkpartivän satt dit. Ja, ni vet väl – det finns väl fler än jag som lurar sig själv.

Så det var riktigt skönt att få lämna och åka till ”nian”. Som inte alls såg ut så festlig som i fredags – men det fick gå ändå (nästan lika sexistisk som Camilla!).

 

Högerflanken på bordet – bara fysiskt- var väldig gles. Plus att Börje på vänsterflanken  var sjuk och ersattes av Annika Sundström som – skulle det visa sig – var riktigt på alerten detta hennes sista arbets- och personalutskott.

 

En skojsam vadslagning om vilka på ”högerflanken” som verkligen skulle vara frånvarande alternativt hur många som skulle komma sent vanns av Maria Salmgren som tippade att båda skulle komma insläntrande allt efter.

 

Min bordskavaljer från fredagen – SO Hederyd – inledde med presentation av Medborgarundersökningen. Onekligen intressant – nu har vi gjort 3 så vi kan jämföra förändringar.

 

Han presenterade också projekt Kundtjänst som egentligen handlar om den medborgar- och företagarlots vi i oppositionen motionerat om och fått bifall till. Men det må ”kål de bo de vill” bara det blir verkstad. En kommun som är mer tillgänglig och har bättre bemötande av kommunmedborgarna.

 

Sen utbröt en livlig diskussion om telefonväxeln. Alla hade erfarenheter av vem som svarade hur – eller inte alls. Nya numret 45 30 00 verkar i alla fall alla ha svårt för. Hoppas det blev rätt här?

 

Ja sen var det Svartöbrinken – svårt att förstå hur centerpartiet som utmålat Luleås framtid  liktydigt med att folk ska få bygga vid vatten helt plötsligt ska utreda frågan. Och med näringslivspositivitetet som förtecken – hur näringslivsvänligt är det att säga till en småföretagare – Sorry förvisso har du investerat ett antal miljoner men du och dina blivande hyresgäster får vänta tills vi visionerat färdigt! Nåväl, var och en blir salig på sin tro!

 

Cykelpumpar i stan – medborgarförslag – gick på ”pumpen”! Liksom medborgaren som var förargad över att barnen måste ha egen matsäck med på utflykter – det visade sig att skolmåltider faktiskt ställer upp med det – bara det meddelas i tid.

 

Nu var klockan 11.10 och presskonferensen skulle avhållas 11.30. Extra kommunstyrelse 12.30 och sen fullmäktige 13.15. Då var goda råd dyra för visst ville jag intervjua min ”försökskanin” lite till. Gerd Niemi den räddande ängeln gick in på extra kommunstyrelse så jag hann ”dricka” lite tillsammans med min arbetskompis. Till fullmäktige kanske jag återkommer ikväll. Eller så i morgon. Nu ska jag i alla fall skrapa två trisslotter. Å då vet man aldrig…


I väntan på politiken

I väntan på politiken vågar jag mig på en liten fräckis. Det är den regionala anknytningen som motiverar publiceringen. Hoppas ingen har copyright eller så. I så fall ska ni veta att den kommer från Viveka Nordlund och att Camilla Hansen hetsad mig till att publicera den. Den fick dessutom betyget godkänt av självaste Mårten Ström och utlöste Yvonne Stålnackes riktigt härliga skratt. Håll tillgodo - så få se om jag orkar med ett litet politiskt sammandrag under tiden:

===

Så var det flickan som tatuerade in Göran Persson på insidan av vänster lår, och Fredrik Reinfeldt följdaktligen på insidan av höger lår.

Hon for upp till Kiruna och hamnade på Ferrum.
- Du får ha sex med mig om du känner igen något av namnen, erbjöd hon sitt ragg. Killen kliade sig i huvudet och sa:
- Nä inte känner jag igen namnen, men han i mitten med det krulliga håret och fylliga läpparna måste vara Lars Törnman!!!


Påven A-lag?

Vilket är påvens A-lag? Ja, inte är väl första tanken att det är ett lag som ska tävla mot Inter, Milan med flera. Fast nu finns långt gångna planer på det. Vilket scoop för stand-uppare, revymakare och andra.

Och nätredaktören ska nog ut och julhandla för han/hon hade redan lagt ut länken om vad som händer idag. Kurirens nättidning "avslöjar" att det är kommunfullmäktige i Luleå och Boden idag. Och att kommunfullmäktige i Luleå ska behandla och bifalla folkpartiets motion om alkolås i bilar som transporterar barn.

DN avslöjar - vilken den här bloggen gjorde för länge sen - att utsläppsrätter blir årets julklapp. Annars kan man ju undra om Fugelsangs rymdäventyr hunnit sätta några spår i tomtens julklappssäck.

En bra julklapp till oss alla är att färre ungdomar tar droger trots dumpade priser och ökad tillgänglighet. Det tar lite udden av de kritiker som tror att ett serveringstillstånd hit eller dit har någon större påverkan på ungdomars drickande.

Och regeringen fegar och backar om hem-PC. Avdraget försämras något men kommer att finnas kvar. Är det verkligen rimligt att fortsätta skattesubventionera hem PC idag när utvecklingen gått till att de snarast är hembio som köps?

Och skolminister Janne Björklund har för ovanlighetens skull tydligen gjort ett otydligt uttalande. Enligt morgon TV ska han ha sagt att möjligheten att läsa upp gymnasiebetygen ska försvinna. Vilket han inte vill kommentera. Jag vet väl vilket problem han vill komma åt nämligen att elever ger upp efter 1,5 år på gymnasiet, går kvar och struntar i det mesta för att direkt efter gymnasiet gå in på komvux och läsa upp betygen. Naturligtvis en dyr väg att gå som måste få sin lösning. Dock kommer nog inte lösningen att bli något total stopp att läsa upp betyg.


Nu tickar klockan och efter uppvärmning med tidningskrönikan kan nu arbetsdagen kan börja på allvar. Få se vad och vem som kan göra mig lycklig idag - utifrån Torkell Omnells råd. Och hur jag kan göra någon lycklig? Claudia C ska jag göra "lycklig" ikväll genom att besvara hennes frågor om medborgarförslag. Nu nedtecknat bara för att inte glömma.


Kall morgon

Kändes kyligt när jag sträckte ut handen till den tomma brevlådan. Mental kyla för att tidningarna inte kommit men även fysisk kyla. Det senare numera något att glädja sig åt. Minus 10 så nu kan jag hoppas på nederbörd. Såna där fint nedsinglande snöflingor som på julkorten.

Dock i lagom mängd - snälla du som bestämmer sånt - inte riktigt lika mycket som förra julafton.

Apropå gårdagkvällens skriverier om tv-inslaget vill jag säga att den kultur som jag beskrev tack och lov höll sig inom tullarna. I relationerna mellan en klick - styrd av JJ - och länen.


Nu kom tidningarna så nu ska jag kolla in och det verkligen varit så lugnt som nättidningarna speglat.


"Spionskolan"

Ja, bara rubriken säger ju att det som skulle gagna samhället mest vore nog om media hade en särsklild etikkommission som granskade deras arbete - och rubriksättningar. Men skalar man av det värsta rubrikkniparna, personer som är ute för att skada och de som vill skydda sig själva så återfinner jag en grund i reportaget som väl stämmer med min egen bild av partiet. Eller den kultur som utvecklats inom partiet i och med Johan Jakobsson tillträde som partisekreterare.

Vi personal på fältet kände Johan sen tidigare befattningar och till och med uppvaktade för att han inte skulle bli partisekreterare. Som svar på det kom en omorganisation där ombudsmännen inte längre var anställda av riksorganisationen utan av länen. Så hade han söndrat en maktfaktor som kunde företräda medlemmarna i länen. Det var bara en av många åtgärder som gjort att jag i mina hårdaste stunder talat om Johan Jakobsson som härskare i Cesars romarike. Men övrigt har jag delgett vår nya partisekreterare Erik Ullenhag som jag litar fullständigt på!

Detta i kombination med den kultur som har så lätt att få fästen i ungdomsförbunden - vilket det än må vara har vi ju skådat - kan ju inte sluta i annat än någon form av katastrof.

Katastrof skulle det ju naturligvis bli om EU-parlamentariker inte läste sin mail på 4-5 dgr som Maria Carlshamre sa. Det är ju därför deras assistenter har tillgång till deras mail. Så den storyn håller inte Maria.

Sen finns det ju massor att säga om hur andra partier cyniskt utnyttjat unga människors dumhet för egna syften - men det blir för långrandigt.

Rättegången torde väl bli en av de mer besökta - något fler än de 10-tal som var på samma rättegång som jag var på i veckan.

Men efter det backar vi bandet och startar om med Mats Hasselgrens idéer om kampanjarbete - med förtroendet och medborgarna i fokus.

Annars har dagen förflutit i julens tecken. Biobiljetter uthämtade - mina biovanor är inte mer utvecklade än att jag fick ringa Birgit för att kolla var den andra biografen - inte Royal -låg  men det måste vara julstressen för Filmstaden var nog den jag besökte senast.

Dammsugare inhandlad. Och visst blev det en rökt lax också även om svärdotterna hotat med att allt vi inte äter upp får vi ta med hem.

Och så har jag sovit middag till hockeyn - därav denna sena kväll. Denna gång förlorade vi dock mot Finland!

En fridefull 3:e advent

Har fått riktigt dålig vanor att dra mig länge på morgonen. Det kan ha en viss orsak att jag i julstöket nu sover i tv-rummet och har nära till tv-kontrollen. Ganska mysigt med barnprogram på söndagmorgon.

Något intressant på nättidningarna har inte dykt upp sen jag gjorde min snabbkoll i natt. Ovanligt lite fylla och misshandel i våra lokala tidningar - hoppas det beror på verkligheten och inte på att redaktörerna också rusar runt i julstressen.

Själv har jag gjort en premiär här på förmiddagen. Reserverat biobioljetter via internet. Så nu kanske kulrutkvoten på det området ökar. Enkelt var det också - men jag måste komma ihåg att hämta dem före klockan 18 i morgon - vilket väl innebär att jag måste göra det idag. Vilken film det är - det kan jag inte skriva eftersom jag ska överraska någon med en biobiljett till julklapp!

Jo, det är nog bästa att hämta dem idag. Att tro att kommunfullmäktige slutar före 18 är väl bara en dröm. kan inte tänka mig att det tar någon hänsyn till att jag skulle vilja bara på Sara och Lisas julfest i morgonkväll.

Nu pular jag vidare med denna dag - eldar tredje ljuset och måste tillbak till köket och kolla läget. Sen blir det 12-kaffe i vanlig ordning. Därefter ett anfall mot stan för att se om jag kan hitta en parkeringsplats i närheten av Ljus & Kraft - damsugarinhandling för fars räkning. Så måste det väl bli någon timme till att kolla igenom morgondagens tre sammanträden. Så det inte smugit sig in någon överraskning i dessa orginalhandlingar.


Jag återkommer väl framåt kvällen


Också en udda tid

01.40 är väl en lika bra tid som någon annan. Lite ovan tid att höra av mig dock. Är det lördag eller söndag kan man undra. Inte formellt och så men vad säger folk?

För mig börjar varje ny dag när jag stiger upp vid 4, 5 tiden. Inte börjar den vid midnatt då jag för övrigt oftast sover.

Visst funkade Torkells modell. En viss lycka kunde jag nog spåra när jag anlände till kaffet. Riktigt bra - lycka - var det också att kusin Kerstin och jag sammanstrålade för en gång skull. Det har varit lite dåligt med ett tag - i alla fall om jag jämför med sommarens soliga och lata dagar - där 12-kaffe inte bara samlade kusin Kerstin utan nästan dagligen även andra sociala kontakter.

Smått naivt att tro att jag skulle hitta en lättillgänglig parkeringsplats i stan vi 13-tiden. Eftersom den också skulle ligga i närheten av Ljus & Kraft gav jag upp ganska snabbt. Julklappsuppdraget med  damsugare får utföras till veckan.

Istället blev det Öppet Hus på expen. Skönt att komma när allt i princip är färdigt - som exekutiv tjänsteman är jag van att till och med kaffet kan falla på min lott. För att inte tala om trappstädningen som vi brukar skoja om.

Nå nu hann vi i god tid innan gästerna kom kontemplera - jag, Gerd och Els. Både kända och mindre kända folkpartister hann passera och inmundiga glögg, skinkmackor och kaffe,

Inspirerad av
Bengt Urban Fransson som i sin blogg ger recept på lättlagade (jag har klarat liknande recept - hos mig heter de Margaretas patéer efter hon jag fick receptet från) patéer så får ni här receptet på en liten udda rätt till julbordet;

Skinkrullader

Önskat antal skrivor rökt skinka, gärna av den runda pressade varianten. Låt skiva lite tjockare än påläggsvarianten. "smöra" skivorna med senap, lägg på riven eller smulad ost av någon variant ni gillar. Västerbottens ost gör sig. Rulla ihop och lägg tätt ungefär som med crepres som ska gratineras. Ström över lite av den rivna osten. Kör i ugn, 225 grader till de har mörknat rätt ordentligt (efter smak och tycke). Serveras med "Mimymsallad". Namnet Mimymsallad är en innovation från sonen Jens. Mormor mariannes variant av legymsallad som är förädlad att bli någonting mitt emellan Mimosasallad och legymsallad.

Godnatt! Nu väntar några timmars sömn,4,5, i väntan på att söndagen ska infinna sig. Jag har redan tjuvkikat på söndagens Sifo och kollat in lilla "lucian". Dags att avslöja namnet på underverket nu?

Verkar inte missat mycket

Sov till klockan nio - eller låg i alla fall. Inbyggda väckaren puttade i mig redan halv fem.

Men nu har jag i alla fall hunnit läsa både nättidningar och lokaltidningarna. Och det verkar inte som om jag missat mycket.

Anna Sjödins avgång toppar fortfarande nättidningarna. Plus att Viktoria bjudit hem Fuglesang till konungen.

På hemmafronten är Obolaffären fortfarande stor. Och Roffe är på ettan med tomteluva och tipsar om julens lyssnargodis. Ja, det är mycket vi förväntar oss att hinna dessa utselt korta juldagar. När vi springar och stretar som skållade råttor tror vi att bara vi har gjort det så öppnar sig himmelriket av ledighet. Men pytsan så fort det är över.

Lördagsnoterat är som oftast trevligt att läsa. SO förvarnade i går kväll om att Östman skulle häcka att de varit på arbetskonferens och lärt sig gå med stavar. Så elakt var det väl inte. Riktigt fyndigt att skriva att balanserad styrning väl kräver bra stavgång!

Och så ska jag ta till mig Torkell Omnells ständiga grundfrågor till sig själv; Mår jag bra av det här? Blir jag lycklig av att göra så här och blir min omgivning mer lycklig?

Jag ska testa idag. Just nu tror jag att jag blir lycklig om jag slipper se mig själv i spegeln innan jag avlägsnat den mascara som sitter kvar trots gnugg i natt - och håret. Dusch kommer att göra mig lycklig med andra ord. Och mamma blir lycklig om jag kommer till 12- kaffet. Kanske någon blir lycklig om jag kommer till Öppet Hus på folkpartiet idag?

FESTEN

Det var foto och bloggförbud från festen så sorry - det blir inga smaskiga Se & Hör bilder. Men jag kan tipsa att nye presidie "gossen" Leif Wikström trotsade fotoförbudet.

Hann ta mig en tupplur när jag kom hem i går eftermiddag. Huvudet på kudden och jag måste ha somnat på störten. Vaknad 17.10 men trodde minst en minut att det var 05.10. Men in i duschen, på med kjol och top. Lite mascara och läppstift.

Anlände i god tid (undrar om du höll hastighetsbegränsningen, Sture?) till stadshuset där nye gruppledare för moderaterna, Mattias K, också just kom och hade kommit ihåg kortet till dörren.

På nian möttes vi av ett antal festklädda damer och herrar. Tror alla damerna hade nyinköpta dresser - de var så fina! Och det är förunderligt hur de kan förvandla vår inte alltför upphetsande sammanträdeslokal. Den gjorde verkligen skäl för namnet festvåning.

Och i vanlig ordning "plågade" oss Nina med melodikryss. Och kvällen till ära ett nytt sånghäfte. Och Conny och Aron från BD Pop såg till att det blev lite klass på musicerandet också.

Fantastiskt god mat - bakelse med rökt renkött, lax i ugn med duchesspotatis (namnet hittar jag på själv) och kaffe och kladdkaka. Med tillhörande drycker! Allt gott kommer från Sunderbyn - så också cateringmaten. Jag lyckades nog inte helt parera onödiga poäng om jag så säger. Och eftersom jag toppade med att slakta en chokladask när jag kom hem så kan dagen ur det perspektivet räknas som förlorad.

Tiden bara rusade i väg - och efter en stilla promenad genom stan - med vissa strtandhugg satt jag på nattbussen hem. Måste erkänna att jag hade svårt att hålla mig vaken på bussen - vilket chauffören nog noterat - så mitt i rondellen stannade han bussen och sa att nu kunde jag inte åka längre in i byn. Han visste inte att finessen är att jag är med och rundar rondellen så får jag 20 meter närmare hem! Fast jag undrar hur stor risken hade varit att jag slumrat till och åkt en vända till till stan?


Så slutade den kvällen med att jag tittade på boken vi fått i julgåva - och slaktade en Aladdin. Tur att jag bara tycker om några. bitar


Förtvivlat lugn dag

Här på expen har ett förädiskt lugn rått hela förmiddagen. Telefonen har varit ovanligt tyst även mätt med fredagsmått.

Och själv har jag glömt bort bloggen - dehar ju inte varit tillgänglig de senaste dagarna. Konstigt vad lätt det är att komma från bra vanor - tänk om det vore lite enkelt med de andra vanorna.

Här har varit lite jobb fram och tillbak med ömsom kommunalt jobb - förtroendeuppdrag - och ömsom länsjobb. Nyss ringde Leif Wikman med ett förslag till fördelning av platser till Handikapprådet. Där ska finnas representanter från alla större nämnder, från alla partier, olika kön och åldrar och vilka kriterier som nu kan finnas. Inte alltid lätt att få ihop ett förslag som alla kan känna sig glada och nöjda över. Men nu har vi i alla fall ett underlag till vi i borgerliga gruppen ska träffas på tisdag.

Efter att vi skildes sent i går kväll höll jag Fuglesang sällskap på rymdpromenaden i avvaktan på att Johan Blund skulle anlända. Den lilla rackaren dröjde dock - sista ögonkastet på klockan visade dessvärre 02.10. Hann tänka 1 timme och 50 minuter till klockan ringer. Det gjorde den säkert också men själv vaknade jag inte förrän halvsex. Då mindes jag att jag hört några svenska ord från direktsändningen från rymden - trodde nog det var drömmar till jag i nyheterna på morgonen fick bekräftat att kontrolltornet  på liten bruten svenska tilltalat Fuglesang. Kul!

Folkpartiet rasar drygt 4% mötte mig i den första tidning jag läser varje morgon - Norrbottens Kuriren. Det var Östman som i Noterat ägnade sig åt "löpsedelsjournalistik". Jämförde folkpartiets siffror i senaste Scb med ditos siffror i maj. Medan han senare i texten övergick till det som trots allt är mer relevant - jämförelsen med valresultatet. Hade vi legat på maj siffrorna i november Scb hade jag nog misstänkt valfusk.

Övrigt att notera - fast på insändarsidan - är Bertil Keros inlägg i ALMI frågan. En seriös och vederhäftig företagares "angrepp" på ALMI förtar mycket av Liljedahls försvarstal i gårdagens tidning.

Äldreomsorg på entreprenad i Haparanda är också värt att nämna. Vi får bara hoppas att de nu gjort en ordentlig och seriös kvalitetsspecifikation vid upphandlingen så att Haparanda kan bli det som drar ur proppen för alternativ även i vårt län.

Och en sista grej; en förälder träder fram och säger att han inte längre vågar låta sin son gå till Östra skolan. Stora ordningsproblem, mobbing och misshandel. Med tanke på senaste tiden upprepade incidenter kanske det är timing med vår motion om ordningsomdömen i skolan som vi lämnar in på måndag. Det gäller att få ett  early warning system till föräldrarna.

Så kan jag ju inte slutligen låta bli att glädja mig åt att jag i dagens Norrbottens Kurir får stöd både för bevarande (eller i alla fall att fara varsamt fram) av både Fritz Olsson och Gökungen. Mats Risberg och Jan Wikström för den första och Jan-Olov Hedström, bergmästaren, numera ordförande för Hembygdsföreningen för den senare.

Nu ska jag inte uttala någ mer "ska bara" utan nu ska jag påbörja min avveckling av dagens jobb. Måhända hinner jag då sova 1 timme innan kommunfullmäktiges traditionella julmiddag i kväll klockan 19.00 "festvåningen" på nian i stadshuset.

Boogietomten

 

[Image]

Rulla  ner så får du se snorren på tomten!  

 

 

 

 

 

*     

 

*     

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

*  

 

Men herre  gud...

 

I din  ålder...

 

De finns ju  ingen tomte!


"Hon skulle bara"

Utifall jag nu hade några tankar om en gravsten (minneslund duger så bra) så har vi skojat de senaste dagarna om att texten i alla fall är given: "Hon skulle bara.." Hur jag än hr bestämda planer på att landa någorlunda tidigt i hemmet är det alltid något jag "bara ska..". Nu gäller det dessvärre inte bara hemfärder men kändes aktuellt då jag mycket målmedvetet hade bestämt mig för en arbetskväll hemma.

När jag landade strax efter sju så fick jag i alla fall belöningen - första biljetten till Kulturens Hus. Fick och fick - jag har betalat en slant för att få vara med på "förpremiären" den 5 januari. Men det är det absolut värt - så länge som jag väntat. Och så många ritningar jag sett och varit med om att ta fram. Tänk att det äntligen blir verklighet - och att "bibblan" också är med. Som i folkpartiets och den övriga oppositionens förslag, årgång 1988 tror jag den versionen var aktuellt. Ni förstår vi har försökt blidka och fresta  socialistmajoriteten med många olika förslag innan det nu äntligen blir verklighet.

Efter att ha sovit till Sveriges seger över Ryssland i hockey så har jag umgåtts med nål och tråd. Därav denna för mig sena blogg. En viss karantän för att språkbruket som används i mitt umgänge med dessa företeelser inte skulle speglas i bloggen.


Alltså inte hunnit ta del av särskilt mycket som retat upp mig heller. En okunnig programledare möjligen i Karlavagnen som lät en inringar beklaga sig över hyr dyrt det skulle bli med 3 barn nu när fritt inträde på museerna avskaffades. För det första framkom det att besöken nog inte varit så frekventa och dessutom borde väl programledaren vara så pass med att hon kunnat trösta honom med att det blev rena förtjänsten eftersom barn även framledes går in gratis.


Och så har det demonstrerats mot a-kassan. 300 deltagare i Luleå känns väl inte som om upprördheten är så våldsam. Kanske uttalandet av en av demonstranterna om att det nog kommer att bli jobb med regeringens politik men det är jobb som vi inte vill ha. Det kanske just det som är pudelns kärna. I vilka lägen ska vi  kunna avstå jobb "vi inte vill ha" och förvänta oss att bli försörjd av systemet. Frågan är hur länge ett sånt system håller?

Men jag håller helt med Ulf Andersson som skriver en insändare i dagens NSD. Han hoppas att Krister Hammarbergh ska arbeta för att avskaffa riksdagsledamöternas inkomstgaranti så att också dessa "stimuleras" till att söka och ta andra arbeten. Det är ju en skam att vi skattebetalare ska försörja mediokra "författare" som Birger Schalug och Per Garhton, före detta miljöpartistiska riksdagsledamöter som roar sig att sitta på sin kammare och skriva sånt som folk inte vill läsa.

Godnatt - i natt blir det för få timmar sömn. Men jag skulle ju bara skriva några rader på bloggen nu när den äntligen fungerar igen!


Hipp, hurra!

Det här är nästan lika fantastiskt som att få barn, Fredrik. Fast absolut bara nästan! Nu kommer jag in in min blogg igen och slipper smyga mig på genom att gå via kommentar funktionen.

Fast just nu har jag inte tid att skriva något - diverse kontakter och besök i egenskap av förtroendevald väntar resten av eftermiddagen.

Det borde finnas ett uppdämt behov efter flera dagars strul. Min kompis - den medicinska försökskaninen - har gått ner 4.6 kg på åtta dagar. Det ni!

Voj, voj

som i Vojakalla - 8 anhållna för mordförsök efter skottlossning. Hur i fridens dar kan det här få fortsätta år efter år - och förmodligen generation efter generation också. Hur kan det komma sig att de efter så många ingripanden fortfarande har vapen. Vilka verktyg saknas i vårt rättsamhälle?

Och apropå rättsamhälle - hörde att SSU:s Anna Sjödin skulle överklaga till Högsta Doimstolen att Hovrätten nekat prövningstillstånd. Finns det inga goda rådgivare kring flickan eller är hon så omdömeslös.

Och när jag ändå är inne på spåret rätt så var det en upplevelse att höra vittnesmålet i går. Från den åtalades flickväns väninna. Hon hade svårt att minnas för hon "var så grymt full". Hon mindes inte att den åtalade hoppat på Rolf Nielsén men hon mindes absolut att den åtalade inte slagit sin flickvän. Det skulle nämligen bevisas att det inte var någon brottsligverksamhet som Rolf och Lars ingrep mot.

Kul att läsa krönikan i Norrbottens Kuriren om "dubbelt kvinnor i Jokkmokk" och god representation för folkpartiet med både ordförande och vice ordförande platser. Fast nog borde folkpartiet haft vice ordförande posten i kommunstyrelsen. Både röstmässigt och mandatmässigt mycket större än både samernas väl , som fick posten , och miljöpartiet. Men uppenbarligen lite surt sa räven från miljöpartiets sida. Såg något uttalande från miljöpartiets Mats Dahlgren häromdagen. Han hade minsann inte varit med och bildat kartellen för att marknadsföra folkpartiet. Det säger en del om Mats och också en del om hur stor folkpartiets framgång i Jokkmokk verkligen är.

Och även rubriksättare kan ha dåliga dagar - eller gått i flumskolan. I dagens Norrbottens Kuriren kan vi läsa om "vattendommar" på sidan 29.

En bra dag hoppas jag Bengt Urban Fransson hade häromdagen när jag var i Göteborg och spelade in ett frågesportsprogram. Jag noterade nämligen, i Bengt Urbans Kurirenblogg,  att av Bengt Urbans 3 livlinor var åtminstone 2 säkra folkpartister. Det bådar väl gott för det kommunala samarbetet mellan socialdemokraterna och folkpartiet i Arjeplog!

Här kan ni se världens underverk

Grattis Fredrik och Carina till er egen lilla Lucia. Och även om hon nu inte var punktlig med ankomsttiden var hon desto exaktare med vikten - prick 3000 gr.

Bloggen ville - men John Blund vann!

Något skrivande i går kväll blev det inte. Inga tekniska problem - men John Blund vann. I och med att jag temporärt nu sover i samma rum som TV:n så har John Blund en klar favör. Hann dock vara med handbollstjejerna och vara "danskdödare". Tänk så våra förväntningar spelar in i hur glada vi blir. Oddsen var 60-40 minst till danskarnas fördel och vilken lyckokänsla när vi tog greppet redan från start.

Lyckokänsla var det också att igår fynda en kappa. I väntan på att få betala redan inhandlade kläder hittade jag en skylt med 30%. Sånt kittlar alltid. Och på några korta minuter hade jag hittat en kappa för 598 kronor. Hade kostat en bit över 2000. Rena fyndet - rena förtjänsten att köpa.

Eftermiddagen ägnade jag att följa rättegången för Rolf Nielsen och hans kollega Lars var de förfördelade. Trodde det skulle gå på en timme - men där blev jag kvar från halvtvå till halvsex. Det höll på bli längre för när vi skulle lämna Rättcentrum var dörrarna inte bara låsta - det var spärrade också.

Nog finns mycket att reformera inom rättväsendet. Trots att domaren och jurun inte har långa peruker så andas hela atmosfären överhöghet och 1800-tal. Jg förstår förstås att det måste vara formellt och korrekt för att uppfylla rättsäkerheten - men utöver det skulle det väl gå att modernerisera en hel del. Varför tilltalar domaren den kvinnliga, trevliga, åklagaren som "åklagarkammaren". Och varför måste målsägande biträde och försvarsadvokat inför sittande rätt sitta och räkna ut sin arvodesersättning och lämna in på plats. E-fakturor verkar långt bort i denna värld! Dessutom insåg jag snabbt att detta inte var någon värld för att begära repliker. Så nämndeman är nog ingen reträttplats för mig!

Och apropå reträttplatser så var det ju precis tvärtom på förmiddagen då jag lyssnade till SPIN 2.
De lyste verkligen av framtidstro de ca 25 flickor som valt att gå det internatinella samhällsprogrammet förkortat SPIN. Och det var verkligen rena spinnsidan. Det fanns bara en enda kille som gick detta program - och honom fick vi inte träffa.

Deras uppgift hade varit att beskriva ett framtida miljöanpassat samhälle och skriva ett program för det. Programmet hade skrivits både på svenska och engelska - en integrering av internationellt, milö, språk.
I deras förutsättning ingick att de i stort inte skulle begränsas av något - fantasin skulle flöda fritt. Fyra grupper som redovisades. Grupper med namn som "Jordnära partiet", "Utopia", "Gröna Utsikter". Två saker som jag nu spontant kommer ihåg. Det ena väldigt aktuellt - de hade hittat en ny planet där inget liv fanns dit vi nu skulle forsla vårt farliga avfall. Det borde ju förstås att de andra gruppernas förslag om avveckling av kärnkraft också skulle falla - fast den slutsatsen drog de inte. Men den mest bestående aha upplevelsen var på vilket självklart sätt deras gränser inte stannade med Sverige - här var det Europa och världen som gällde! Lycka till, tjejer och du modiga kille!

Det var gårdagen det - idag kommer det säkert att hända spännande saker. Kanske vi till och med får hälsa Fredrik Lundhs baby välkommen till världen. Jag kom ju ut från Rättscentrum till slut men Fredrik och hans Carina de blev kvar på BB och skulle inte komma ut förrän de blivit föräldrar.

Visst har du förstått, Magnus?

Fler än 10 ggr hade det gått i väg - min kommentar till Magnus. Det visar bara på vilken nivå det är på mitt tålamod. När det inte gick iväg med en gång så tröck (ordet ser ut som hembygge, Lars!) jag förstås igen - precis som jag alltid gör med hissar. Bloggen känns fortfarande väldigt lynnig - men annars ska jag radera bort överexen - om jag så säger.

Men till Lars som frågade om ordet "gnattrig" så är det väl ett hembygge det också - av ordet gnata - smågräla. Smågräla lite trött och tråkigt och inte helt vänligt - men inte riktigt ovänligt heller. Så var det!

I går kväll ville jag bara förmedla budskapet till alla bloggare att vi faktiskt är med och skapar världsfred. Det sas det på Tengby direkt igår kväll. När vi nu kommunicerar världen över med internet och dessutom kan lära känna människor på ett annat sätt så kommer det öka förståelsen och minska risken för krig och konflikter.

Det må vara en och annan som tvivlar när det ser hur vi ibland kan fajtas mellan våra lokala bloggar.


Det är kanske mer att hoppas på den tankekommunikation som någon norrman i en sent TV program igår kväll trodde på. Han trodde fullt och fast att det inom en inte allt för tidsrymd skulle vara möjligt. Och då kanske min dröm och en direktlina in till bloggen också blir verklighet. En dag som denna då jag så småningom intog sessionssalen och lyssnade till gymnasieelevers dröm om det framtida miljövänliga samhället. Därefter kastade mig ut i kommersen och konsumerade kläder för massor med pengar för att därefter sitta i tingssalen hela eftermiddagen.

Många intryck - både positiva och negativa -några hoppas jag hinna delge er under kvällen. Om Gud är med mig och bloggen vill!


Bloggkrasch?

Usch vänner - verkar som om bloggen fått härdsmälta - jag kom inte in på hela kvällen igår - trots upprepade försök mellan paketinslagningen. Och många kommentarer syns i arkivet men syns inte som publicerade. Mitt försök att svara Magnus har renderat i att samma kommentar finns med minst 10 ggr - åtminstone i arkivet.

Usch vänner - jag vaknade KLOCKAN HALV SJU och har en tid att passa på morgonen

Och härdsmälta i Pajala politiken och mycket att ta itu med.

Hoppas kunna reda ut både bloggen och livet fram vid lunchtid.

Gnattrigt sammanträde

Jag vet inte om det är jag som är ovanligt känslig - men jag tyckte det var lite smågnattrig stämning på plan- och tillväxtutskottet i dag. Fast på lilla blåa ord-på- vägen-lappen jag tog i receptionen står det att jag är i harmoni med mig själv. Jag får nöja mig med det och låta det bli dagens tema.

Gustav Groth och jag sammanstrålade vid parkeringsautomaten och överla om hur lång tid det skulle ta - 10.00 bestämde vi. Det visade sig stämma så när som på 10 minuter - och inga böter.

Sammanträdet började med presentation av Barn och ungdomars hälsa och levnadsvanor - en undersökning gjord i årskurs 4, 7 och gymnasiets 1 års elever. Undersökningen gjord genom hälsosamtal med eleverna - i stort ganska bra resultat får jag säga. Dock var bortfallet från gymnasiet hela 35% vilket väl förrycker den delen. Och så är det ju så tragiskt att dessa ändå ganska små staplar med elever som inte mår bra och inte har det bra kommer att "kosta" så mycket både mänskligt och ekonomiskt. DET är skolans och hela kommunens utmaning att göra något för dem!

Extra ärende - välkommet - om detaljplan för del av Älvnäset mer känt som Svartöbrinken. Som nu äntligen ska köras genom beslutskvarnen. Miljöpartiet och centerpartiet har i byggnadsnämnden yrkat återremiss på ett halvår eller något sådant - för att få ett helhetsgrepp från kommunens sida. Det är väl väl tänkt - men ska den enskilde entreprenören vänta och låta pengarna som investerats bara kosta?

Så körde vi igenom verksamhetsbidrag till Luleå & Co, Vi fick en redovisning av studentbostäder på norra klintbacken där det tyvärr bara kommit två tävlingsanbud - och bedömningsgruppen var helt enig om att förorda lösningen med Lindbäcks - vilket också blev utskottets beslut.

Och så ett medfinansieringsbeslut om förstudie besöksnäringssamarbete mellan Luleå och Uleåborg, inga stora pengar för kommunen  - 50 000 kronor.

Och tillbak halvelva till expen - där jag lyckas slita och dra i det mesta utan att få något helt klart. Nu måste mage och mun få sig något till livs.

Grattis Korpilombolo

Det är ju smått otroligt vad Korpilombolo (med omnjejd ugår jag ifrån) åstadkommer under sin natt festival. Musik av näst intill världsklass och schackturnering är bara något av det jag kommer i håg vid genombläddring  av lokaltidningarna.

Krönikan i Kuiren behandlar idag kd:aren Lars Wikströms kategoriska uttalanden om att hoppa allt om han inte fick bli kvar som gruppledare. Får nu försöka förklara sitt "lappkast" att sitta kvar i allt. Han gör det för att så många - enligt honom - bönat och bett och han säger inte heller hur länge han blir kvar. Någon spekulerade i att han hyste hopp om en palatsrevoslution till. Men jag tror inte Lars är den personen - och både Birgit och Lars klarade att uttala sig utan att strö ytterligare salt i såren. Bra jobbat!

Gunnar Ek från aktiespararna fortsätter att vara obeveklig; "Det finns inget som motsäger det som jag betraktar som ett faktum - att det här är ett stort bedrägeriförsök". Dagens noterat har rubriken "Obol formidabelt härligt, sa Karl P". Tur vi har medierna som avslöjar skandaler och bara hoppas att om Ek har rätt att det stannar vid "försök" så inte massor med folk förlorar pengar.

I NSD finns en riksartikel med rubriken "Expolitiker lever gott på inkomstgarantin". Visar att många som gick för fyra år sen fortfarande lever på inkomstgarantin. Flera miljöpartister - som tydligen kunna skapa sina egna friår. Birger Schlaug och Per Garhton skriver böcker som få vill läsa - och lever på skattebetalarna. Nu ska egentligen inte enskilda hängas ut - det är reglerna som är tossiga. Å andra sidan har dessa gossar haft möjlighet att ändra på dessa men inte tagit möjligheten.

Och knarpolisen slog till mot Kalle Larsson - amfetamin - och han har en villkorlig dom redan hängande över sig. Det är i sanning sorgligt att kriminaliteten oftare och oftare också gör inträde på sportsidorna - vår sport och idrott som ska fostra!

Idag är det kommunal dag - förmiddagen ska ägnas åt arbets- och personalutskottet - mandatperiodens sista om inget händer. Vi ska bland annat ta ställning till vem som ska få bygga studentbostäder på Norra Klintbacken. Tyvärr bara två som velat vara med - och förslaget går ut på att den som bygger högst vinner. Nä, jag skämtar förstås - det är inte utslagsgivande med höjden - men att få så billiga hyror som möjligt och då kanske det måste bli så. Men vi ska väl få en ordentlig genomgång - underlaget som fanns med är inte tillräckligt beslutsunderlag.

Förhoppningsvis hinner jag med ett kort referat av sammanträdet vid lunchtid.

Vad betyder "ddd"?

Hoppas några varit inne mellan midnatt och halvfem - så ni fått undra över vad rubriken "ddd"står för. Jag borde väl utlysa en gissningstävling - men jag håller er inte på streckbänken längre. Det betyder att jag har tvungen att gå och "pudra näsan" och var tvungen spara utkast. Hade inte satt någon rubrik - jag var så arg så jag ville spara det till senare - och måste ha en sån för att kunna spara.

För övrigt tjuter vinden utanför husknuten - oväder väntar visst - har inte en våga titta på gradantalet.

Nu får jag ta en dusch i väntan på tidningarna

Fast jag ångrade mig om tävling - ni kan väl utifrån innehållet sätta en rubrik i tre ord som alla börjar på D.

ddd

Har varit till Kallax och hämtat hem en kompis. Tog en tur till jobbet och hämtade glömda grejor först och så fram emot att käka en hamburgare på Statoil - och en liten mörk chokladbit. Allt inom poängramarna. Tror det eller ej men jag hade glömt plånboken hemma - en guldpeng i fickan var allt jag kunde åstadkomma. Trots genomsök av hela expen.

Så jag var redan på rätt dåligt humör innan jag råkade gå in på Mårten Ströms hemsida. I ena stunden säger han "Ett strategiskt och viktigt arbete har Hansen (c) som landsbygdsutvecklare." för att i nästa stund skriva  "I en socialdemokratisk styrd kommun som Luleå ska nu denna Hansen verka som vad då - gruppledare för sitt parti eller som enkel anställd på kommunledningskontoret...?????"

Nå deras inbördes strider får de lösa ut själv. Men med detta uttalande kan jag ju börja fundera vem som egentligen hade synpunkter på om Camilla kunde jobba kvar som landsbygdsutvecklare. Det är ju ingen hemlighet att Mårten är ordförande för landsbygdskommittén!

Som jag sagt tidigare tycker jag kommunchefen fått ta alldeles för mycket skit (i flera frågor) där politiken skulle klivit fram och tagit ansvar. I konfliktfrågan runt Camilla gäller det både Mårten Ström och Karl P. Jag tror inte att kommunchefen springer ut i kontrovesiella frågor utan att det är kommunledningen som styr. Eller?

Därför blev jag extra förbannad när jag läste fortsättningen på Mårtens inlägg:
"Ivrigt påhejad av en annan gruppledare som har för vana att alltid vara kritisk både i tid och otid.

Om nu någon undrar så tillhör denna person ett parti som har för vana att spionera på sina politiska motståndare." Är inte detta snudd på förtal?

Låt mig klargöra några saker:

1. I min roll som oppositionspoltiker har jag fullt förtroende för kommunchefen. Liksom för de allra flesta av våra tjänstemän.
2. Jag har inte "hejat på¨Camilla" i den här frågan. Jag tyckte hennes uttalande om kommunchefen var "över gränsen". Liksom Bo Östmans - man ska inte skjuta budbäraren.
3. Jag har hejat på Camilla att stå på sig om tjänsten - och tycker hon blev mycket illa behandlad
4. Men ännu mer över gränsen var att kommunalrådet väljer att läxa upp Camilla på en invigningsfest.
5. Omdömeslöst av s-partiet (kommunalrådet?) att överlåta en partipolitisk post till kommunchefen
6. Oroad blir jag om s-partiet efter Margareta Lindbäck och Yvonne Stålnacke inte anser sig ha folk med tillräcklig kompetens utan måste vända sig till kommunchefen. Det var också det som var min kommentar på bloggen.

Fast värst över gränsen och omdömeslöst är nog
Mårten Ströms inlägg som faktiskt bör läsas i sin helhet. Jag tycker själv att det ger mest sanning om Mårten själv!
Vi behöver ett till IKEA

Tur jag inte hade så mycket kontanter när jag var på julmarknaden - jag handlade ändå så jag fick låna 20 kronor av far. Liten men naggande god marknad - utställarna i princip medlemmarna i hantverksföreningen Mångahanda vilket kanske bottnar kvaliteten. Och så fick scouterna sälja den sedvanliga enriskransen till ytterdörren.

Och sen en tur till stan. Kvantum, Tiimari och Clas Ohlsson. Fick faktiskt en parkering på Smedjegatan - men paniken närmade sig - man liksom såg hur mängden julhandlare ökade i strid ström.

Träffade min fd svärfar Rolf Nilsén utanför Smedjan. Rolf numera iförd prydliga herrglasögon - snygga. Han rättegång kommer på tisdag eftermiddag. Var välkommen som stöttning och de ska jag nog ta mig tid till. Som många andra politiker har jag - om inte riktigt närt en dröm - så ändå tänkt att det skulle vara intressant att pröva på nämndemannaskapet.

På hemvägen, vid halvtretiden, kunde jag konstatera ett pärlband av billysen på Storhedsvägen. Bilar på väg från köpcentrat in mot staden. Kö ända fram till nya Prixrondellen! Verkar som om vi är köpstarka tillräckligt för att matcha ytteligare ett IKEA.


Nu är det julklappsinläggning. Varför ska jag alltid välja de  mest skrymmande och otympliga leksakskartongerna som återfinns på Sara och Lisas önskelista? Men snart är de tillräckligt stora för att bara önska pengar eller presentkort. Och jag måste väl erkänna att det inte bara är negativt att hantera rosa fluffiga söta saker!


Rymden dominerar

Godmorgon - hoppas ni alla får en riktigt bra 2:a advent.

Mycket jag fortfarande har att lära. Dock är det väl inte aktuellt att byta yrke - annars har jag nu kännedom om ett till - rymdmatsexpert. Kajsa Ohlson från Arla sitter just nu och förevisar rymdyoughurt. "Den var nästan god" är den spontana reaktionen från soffgruppen som provsmakar.

Det är svårt att hitta något annat än rymden i tidningarna på morgonen. "Deckarfrossa i december" är en rubrik. Kriminalnovellerna vägrar dö sägs det - 112 eller var det 74 nya i december. Ett märkligt fenomen att just dessa ökar - konkurrensen är ju stenhård vilken vanlig tidning jag än slår upp - vanligtvis - då inte rymden står i fokus.

Skurkarna i Luleå låter sig dock inte imponeras av Fuglesang och kompani. Till och med landshövdingens residens har haft inbrottsförsök i natt. En kraftigt berusad person hade hunnit slå sönder ett lås innan ordningsmakten hann ingripa. Förhör hålls då vederbörande nyktrat till. Ett forskartips kan vara att undersöka hur mycket mindre brott, kriminalitet och elände vi skulle ha om Sverige och världen var befriade från alkohol och droger?

Stress kan motverka motion - hävdar forskare. Och resulterar i viktuppgång efter försök med en grupp ishavsforskare.

Meningen är tydligen att vår vän astronauten ska hinna hem till jul. Och få äta vanlig julmat förhoppningsvis om de nu inte sitter någon form av matkarantän. Värre är det för en av mina vänner som deltar i ett medicinskt forskningsprojekt. Hon ska leva på näringsdryck i sex veckor med start den 5 december. Vilket innebär att hon slipper äta julmat som hon uttrycker det. Sånt kallas mental träning.

Nu ska jag återuppta det igår abrupt avbrutna hemmapysslet. Sen blir det Mångahanda julmarknad på Sunderby Folkhögskola och en vända till jobbet.

30 första julkorten

Nu är det trettio första julkorten skrivna. Också en av mina manier - den går i vågor - under många år vägrade jag att skriva julkort - skrev inte ett enda. Utan skickade påskkort i stället. Men nu är jag som sagt inne i stimmet med julkort- Och ingen riktigt bra julkortslista har jag heller - så när jag skriver till ena fastern så dyker nästa moster upp - det måste ju vara rättvist i släkten!

Teaterföreställningen var jättetrevlig - "Det här är bättre än julafton" hette den. Men det blev vissa protester bland de yngre i publiken. Ylva - som kommenterade mitt förra inlägg - och som var så lyrisk om tomtar och djur i skogen skulle gillat den.

Någon Fredrik baby verkar inte ha gjort entré och inte heller verkar det vara någon större dramatik i politiken. Förvisso njuter väl en och annan sossa över Demoskop som visar upp mot 45% för sossarna och ett rejält övertag för vänsterkanten. Folkpartiet var - förutom sossarna - det enda parti som ökade - dock mycket marginellt. Vänsterpartiet på väg ut ur riksdagen kan väl glädja oss andra.

Och "Fågelsång" verkar komma ut i rymden i natt - i alla fall vid nyheterna nu klockan 23.00.

Dagens skämt nr 2

Dagens skämt nr 2 står centerns gruppledare i landstinget - Erik Berg - för. Klädsamt nog har artikeln placerats på sista sidan i Kuriren.

Erik föreslår att samtliga politiker inför varje mandatperiod ska få göra studiebesök på landstingshuset och träffa samtliga divisioner och dess företrädare.

Men hallå Erik - vad tror du din roll som gruppledare är?  Naturligtvis har du betalt just för att ordna denna inblick i verksamheterna - i din egen grupp eller tillsammans andra partier, För du har väl inte tänkt dig att 71 landstingsledamöter och dess minst lika många ersättare ska knata runt i landstingskorridorerna. Betalda gruppdagar finns dessutom för alla ledamöter vilket gör det också ekonomiskt och praktiskt möjligt att ordna detta.

För övrigt ordnade ju landstinget en hel dags introduktionsutbildning för nyvalda i början av november. Men Erik kanske missde den - det var ju då striden stod om centerns gruppledarskap.

För övrigt kanske jag ska utveckla dagens skämt 1. Jag blev ju abrupt avbruten av insikten om att jag snart ska befinns mig i stan. Det är klart att det blir minst sagt skämtsamt när Kiruna kommunes bäst betalde politiker - Lars Törnman - rasar över att andra politiker får arvoden som trots allt de flesta ligger långt under Törnmans. Fast det är klart att det är ett tungt jobb att sitta med BB-plakat ute på E10 - sånt ska arvoders högt!

Och Törnmans lön är ju trots allt bara 29 500 i månaden enligt honom själv. Resten upp till 43-44 000 i månaden är reseersättningar och annat. Och dessutom tvingas stackars Törnman betala in pension själv för delar av arvodet.

Jag ogillar starkt alla  dessa konstruktioner där arvodet hålls nere men massor av sidouppdrag och ersättningar till slut blir ett högt arvode. Jag har själv starkt bidragit till att vi i Luleå har rensat upp. Tidigare hade vi bland att ett stort kommunalt bolag som införde en sedvänja att ha många men korta sammanträden. Över en bjudlunch kunde de sammanträde och sen kvittera ut 750 kronor för sammanträdet! Numera är arvodena inbakade när det gäller hel- och deltidsarvoderade och i övrigt följs det kommunala reglementet.

Jag ska ha ordning på staken!

Jag har många manier - en är att adventsljusen ska ha just den hämna tripp-trapp-trull som man (bara) kan se på julkorten. Eftersom jag absolut ska ha riktig egenhändigt plockad mossa ställer detta till problem. I kombination med att jag efter min tid i räddningsutskottet och alla förmaningstal från brandingenjör Berglund lärt mig att aldrig lämna ett rum med ljusen brinnande. Så nu knatar jag mellan rummet och köket där jag håller på att kompletteringsbränna 1:a ljuset i advent. Det är ju dags för tvåan i morgon!

Så ser jag att polisen i Hagfors nu har använt sista rullen toalettpapper som inköptes för 20 år sen. Av misstag hade de gjort en felaktig beställning - men det har visat sig vara en god investering för på den tiden stod rikspolisstyrelsen för kostnaden 60 000 kronor. Jag gjorde själva samma fatal misstag i slutet av 60-talet. Jag beställde 20 förpackning Edet pappershanduk och förväntade mig att få 20 buntar med ca 100 i varje. I stället anlände 20 kartonger med 100 buntar i varje. Det tog många minuter innan jag fick tag i hakan när gubbarna började bära in - jag lovar jag blev mobbad resten av tiden på den bokföringsbyrån.

På spaningen efter Fredriks baby noterade för övrigt stöd för att döpa om vår astronaut till "fågelsång" för Fredrik hade kallat honom Fuglesand.

"Dagens skämt" säger Swedell om Törnman nya utspel om att folkomrösta om poltikerarvoden.

Men att Jens just nu ringde och påminde mig om att jag skulle vara på teatern klockan 15.00 - det känns just nu som blodigt allvar för en som sitter i en urtvättad gammal Kuriren T-shirt med håret på ända och en lång att-göra-lista.

Måhända ni också får veta vad det är för kulturell upplevelse jag ska få i eftermiddag? Jag minns bara att jag sa Ja när Jens frågade om att följa.


Och första julkortet

kom idag. Från min älskling Isak. Som nu förhoppningsvis befinner sig i Thailand och får en välförtjänt tid tillsammans med sina föräldrar Anna och Tobias.

Må herren vara med er - själv har jag inte tid - även om jag skulle vilja!

Jag inser en del

1.    Att jag stavat Fuglesang fel - tror jag. Har nog skrivit Fugelsang - större hjälte är han inte hos mig. Och jag blev så förundrad när jag såg bilder på honom. Min minnesbild var en ung pojke - men nu var han ju en mogen man. Kan vi inte försvenska hans namn till Fågelsång?

2.   Efter att ha kikat på alla intervjuerna  i länken i mitt förra inlägg - Obolaffären - tycker jag att oppositionsrollen fått sin upprättelse. Alla kan inte falla in i halleluja kören alltid - då blir det förr eller senare - eller då och då - som med Kejsarens nya kläder. Någon (eller några) är nakna! Oavsett det gäller mecenater som Bo Johansson, Kallax Cargo eller gynnande av egen kommunal affärsverksamhet!

3.  Att tesen tur i kärlek - otur i spel inte kan stämma. Inte blev jag Kenomiljonär i kväll heller - men tillika mötte jag ingen drömprins. Men kul var det på basket - vi vann med 90 -84 - fast jag kom ihåg 92-82. Det var en riktigt trevlig basketmatch - jag hade favoritspelare i båda lagen. Så klart John Rosendahl från Sunderbyn, Jim Enbom (alltid favorit för att jag kände hans pappa Stig och känner hans mamma Inga-Lill). Men jag hade favoriter även i Gothias lag - fast namnen klarar jag inte för jag har förlagt mitt program. Men fyran var en rackare på att sätta trepoängare och elvan var en kraftig bit som kunde sätta mot. Och så applåderade vi särskilt åt Erik Westin, nr 14, som tidigare spelat i Plannja. Och så såg jag min gamle jympalärare - mister Basket - Jampa Eriksson! Och många andra trevliga människor!

4.  Att jag är en lyckligt lottad person - som har kompisar som ser till att jag ägnar tid åt annat än politik. Tack Gerd för att du ägnar dig åt GC (Gran Canaria) och till Els som såg till att jag kom med på basket. Gratis och allting!

Jag hör av mig i morgonbitti!

Rubrik utan täckning

Jag börjar tydligen vara ungefär som en kvällstidning. Morgonens rubrik var "Utsläppsrätter - årets julklapp?". Men inte hittar jag då någonting om det i texten. Uppenbarligen är det inte många som läser min blogg eftersom ingen efterhört meningen.

När jag sitter vid datorn surrar tv:n bakom ryggen. I morse lyssnade jag lite förstrött på att man kunde köpa utsläppsrätter och ge bort i julklapp - återigen tänkte jag på 1:a april. Fast det var dagsens sanning. Via Naturskyddsföreningen kunde man skicka in pengar, de köper utsläppsrätter som därmed lämnar marknaden och vips får vi mindre miljöföroreningar. Men effekten var ungefär som en piss i Missisippi som vännen Anna-Greta i centerpartier brukr uttrycka det.

Efter att ha kasat mig in till stan i snömodden och den häftiga trafiken tog jag omvägen och hämtade upp Thomas. Sen flåsade vi in på landstingshuset för att delta i Morgonrock. Måste ge en eloge till både Ulla Ölvebro och Stefan Tornberg - fp som det stod i programmet - för deras lysande föredragning av ansvarskommitténs betänkande. Måhända kan det också spela in att jag gillar förslaget. Bort med landstingen - in med regionkommuner som de valt att kalla det. Avlöva och förändra länsstyrelsens roll. Inga kommunsammanslagningar - i alla fall inte med piskan uppifrån. Och en hel del andra förändringar också. Thomas och jag blev genast osams om hur stor "regionkommun" vi skulle ha. Vi äldre vågar ju lite mer - eller hur Thomas - så jag vill ha de fyra nordligaste länen medan Thomas bara vågar sig på Västerbotten.

Sen vetetusan var dagen tagit vägen - har i alla fall hunnit med att färdigställa en informationsskrift till medlemmarna i Luleå. Lite om den slutliga fördelningen av uppdrag inom kommunen. om julöppethus nästa lördag och diverse annat smått och gott.

Handlat har jag gjort till mor och far - sex kilo vetemjöl + allting annat. Inte undra på att jag får kalkaxel och ont i armarna.

Nu har jag i alla fall precis hunnit hem och byta kläder - och så är det dags för basket.

Kan inte undanhålla er länken där Bo Johansson "erövrade" gräddan av Luleå. Om han nu är den mytoman som antyds så får man ju erkänna att dessa kan se både trevliga och belevade ut.
Välbekomme!

Utsläppsrätter - årets julklapp!

Hamnade på Bette Davis dokumentär i gårkväll. Bette Davis tillhörde inte barndomens favoritfilmstjärnor. Missförstå mig rätt - jag menar de filmstjärnebilder vi bytte mellan varann. Men det var ett intressant program. Dock innebar det av någon anledning störningar i sömnklockan så tro att jag vaknade fem minuter för tänkt uppskjutning av rymdraketen. Och försov mig sen förstås till halvsex. Men tidningarna kom inte förrän sex vilket har förrtyckt hela min morgon.

Usch vilket antiklimax - nog måste det till mycket mental träning för att klara det. Jag menar att Fugelsang blev kvar på marken. Många jämförelser skulle kunna göras med valrörelser. Efter 14 års valrörelse - det är väl så länge Fugelsang väntat - så skulle sammanräkningen skjutas upp gång på gång.

Och nu får Maud och Lars åka hem med oförättat ärende - motgång för regeringen. Förmodligen kan väl den borgerliga regeringen lastas för detta också - kommer säkert att återfinnas på någon s-blogg.

Annars väntar jag varje dag på Fredriks baby. Väntar att "den" ska dyka upp på Fredriks fotoblogg. Fredrik lägg in din mobilblogg som länk på din vanliga!

Och lokala nyheter idag - Kvartersakutens läkare är glada. Regeringen kommer att ordna så att det får rätt att ersätta läkare som går i pension. Dessa läkarpraktiker - uppskattade av så många patienter - har varit nära att dö sotdöden. Läkare som gått i pension har inte fått ersättas.

Och Bo Östman påminner igen om Karl Petersens flåshurtiga uttlande om Obolaffären: "Det här är en stor sak för Luleå". Ja, Karl kan väl knappast lastas för att inte veta hur stort det skulle bli.

Och när jag se Årets Norrbottning kan jag väl inte låta bli att konstatera att det nog inte är någon högoddsare att tro att Idol Markus vinner. Fast själv har jag röstat på polisen Christer Nilsson.

Tråkig historia med NKF
- styrelsen har avgått och gjort polisanmälan. Bland annat Kristina Niva har jobbat för NKF projekt utan att styrelsen haft kännedom om det. Och arbetet sammanföll dessutom med valrörelsen då Kristina Niva jobbade stenhårt för Feministiskt initiativ. Hoppas Kristina verkligen har sina arbetstidsrapporter i ordning - annars får hon det svårt.

Nu hinner jag inget mera - ligger back i tiden. Ska vara på landstinget och lyssna till Ulla Ölvebro och Stefan Tornberg som pratar ansvarsutredning. Stefan presenterade i inbjudan som fp - och då kan man ju inte motstå att gå.

Även en blind höna..

hittar i bland ett korn. Måste erkänna att moderaternas julkalender var riktigt rolig - eller som i verkligheten full av nödrim. Tänkte mig komma på dem med att kunna tjuvöppna luckor i förtid. Eftersom de lurade mig på den konfekten lägger jag mig och länkar till sidan.

Sov gott - och lycka till våran Fugelsang - vinka gärna till mig! Och hälsa alla kompisar och vänner i himlen om du ser dem också!

Lyxliv idag

Kändes lite lyxigt att sitta på teaterna och filmkonventet idag. Om gårdagens kulturella personliga beslut blev att jag måse gå och se Götakanal 2 så blev dagens val av det mer  dramatiska och seriösa slaget. När filmen om slaget vid Kautokeino blir premiärklar måste det nog också bli ett av mina sällsynta biobesök. Det har jag läst om i tidig ungdom.

Det var mycket renar på filmduken både i Kautokeinofilmen och i en filmatisering av ett Kerstin Ekman manus. Jag och Bo Hultin hade både noterat hur det gick ett sus genom publiken när bilderna från fjällens mäktiga vidder och renghjordarna visades. En publik med dominans från södra delarna av landet och utlandet.

En man från Norge berättade om hur de i Norge tagit itu med problemet att så få kvinnor var engagerade i filbranschen i Norge. Debatten  var lång och högljudd. Under denna period lanserades en film med en kvinnlig regissör (eller manusförfattare). Filmen hette "Kalla fötter" men apparaten som matade ut biljetterna klarade inte ö - och inte var det så enkelt att det blev o - utan i - "Kalla fittor". Tablå! Ridå! Det låter som en riktig Norge historia.

Cino Regi - ett europeiskt samarbete som stimulerade samarbete över nationsgränser var en nyhet för mig. En ung kvinna vid namn Charlotte Appelgren föredrog på en ganska svår danska - men powerpoint bilder och ett riktigt härligt engagemang gjorde programpunkten väl godkänd.

Eftermiddagen fortsatte i lyxens tecken - invigningsfest och mingel hos Galären klockan 15.00. Bara några kvarter från folkpartiets lokal. Hämtade Camilla vid stadshuset och sen knatade vi de få metrarna ned till Galären. Där anslöt vi till Karl P som just inväntade Tuula som hade blommor från kommunen. Där uppe - tre trappor upp möttes vi av Gunnar Thålin och hans "galärslavar". Några andra gäster hade också anlänt. Tyvärr - för mitt poängpogram - fanns där mängder av goda snittar - och vackra. Det vi trodde var en köttbulle spetsad med en tandpetare på en liten rostad rundel visade sig vara Philadelphiaost - men vad kulorna var rullade i kunde vi inte röna ut. Alla snittar - 7 -8 olika - var hemgjorda av Gunnars mor och svärföräldrar. Innan vi gick hade massor av människor kommit med blommor och presenter. Och jättefina lokaler var det!

Tyvärr dämpades väl festglädjen för Camilla - och i någon mån för mig själv också som blev riktigt förbannad. Karl valde att dra Camilla vid sidan om och ha ett allvarligt samtal - en del skulle väl kalla det uppläxning - av Camilla. Jag förväntar mig att ett kommunalråd har bättre omdöme än att diskutera sådana frågor vid en fest och uppvaktning. Var sak har sin tid!

Och min tid ska då jag inte använda till att räkna ned någon rymdfärja. Fast vad stort det blivit med Fugelsang - och kul att Kiruna är så involverat. Tycker mest det är gräl och svammel (mest i politiken) därifrån annars så det behöver allt positivt de kan få.

Bloggstopp - både mentalt och tekniskt

Filmkonvent nästan hela dagen i går. Mycket intressant med små klipp från kommande filmer varvat med panelsamtal om förutsättningarna för svensk film i allmänhet och biograferna i synnerhet. Mycket kris men också många tankar om möjligheter. Många för mig nya termer så det var skönt att konventet invigdes av vår egen Stadsparks tomte. Alltså han ser verkligen ut som barndomens julbonadstomtar.

Själv har jag drabbats av mentalt bloggmotstånd. Det känns som om det kommer in så mycket intryck att det är svårt i portgången när det ska ut. Kul därför att kunna länka er till
Camillas blog. Hon förefaller vara min motsats i tid för bloggande, sen kväll. Vilket innebär att ska jag hinna läsa också hennes blogg får det bli tidigare uppgång.

Apropå Camillas blogg så upprörs hon över att sossarna placerat kommunchefen på ett s-partimandat som huvudman i sparbankstiftelsen. Om Camilla rätt återger sossarnas motivering att han nomineras på grund av lämplighet och kompetens så borde väl många trägna partiarbetare känna sig kränkta och förbigångna?

Själv blir jag mer upprörd när man förvanskar våra kulturarv - nu får Pippi Långströms pappa inte längre kallas negerhövding. Vete tusan vad de hade hittat på istället - kung på söderhavsö.

Det är säkert i all välmening - men fullständigt tokigt. Det är väl av samma välmening vi som gick skola på 50-talet fick en förskönad bild av Sveriges "neutrala" roll i andra världskriget. Det var väl därför vår hembygdsundervisning aldrig talade om "tyskmagasinen" i Karlshäll och heller aldrig om de fångläger som fanns där.

Låt inte föra kommande generationer bakom ljuset på samma sätt - låt oss uppfylla önskan från  historikern på försvarsmuseét i Boden; sätt upp en minnesmärke av något slag i Karlshäll. Något som påminner oss om händelser som aldrig mer ska inträffa.

Fortfarande ingen tidning - i går kväll när jag skulle skriva blogg och för en gång skull kände mig riktigt inspirerad så funkade det inte tekniskt. Då var jag fortfarande upprörd över att arrangörerna av filmkonventet lät Siv Holma i ensamt majestät stå och orera över hur bra kulturpolitik hon stod för och vilket elände hon hade att hålla emot de "borgerliga" i kulturutskottet. Det hade varit klädsamt om också någon från alliansen hade fått vara med som motvikt. Ingen godtagbar ursäkt att  nya kulturministernLena Adehlson-Liljeroth inte hade möjlighet att delta. Något som moderatorn snarast raljerade över.

Nu är morgonens höjdpunkt här - lokaltidningarna!

Vad månde bliva!

Vad månde bliva av denna dag? Försovning till kvart i sex, spöregn. Och grått, grått, grått! Jag vet ..ge mig sinnesro att acceptera det jag ine kan förändra....Men gissa vilket tempo jag fick hålla som skulle vara utanför Mûllers klockan 7.

Någon som snabbt förändrade sitt partis hemsida var Anna-Karin Törmää efter det att det avslöjats att Norrbottens sjukvårdsparti hade sexistiska bilder där. Eller kvinnoförnedrande kanske var rättare uttryckt. Det kanske inte är så förvånande att det nästan bara återfinns män i det partiet - åtminstone om man ser på landstingssidan.

Och Miljöpartiet i Kalix sitter med Svarte Petter. Vad har han sysslat med den gode Erik Söderlund? Det lilla jag träffat honom har jag tyckt det varit en riktigt trevlig person - men om det var han som låg bakom första budet i kartellen i Kalix må jag säga att han drabbats av hybris. Som om de inte förstått att mp i Kalix nästa intill utplånats i senaste valet. Han hade roffat åt sig långt mer än vad proportionalitet och anständighet medgav. Så klagosången klingar falskt!

Och Niklas Sirén, vänsterpartist i Kiruna, oroas över att eleverna inte fick demonstrera med plakat inomhus i skolan då Reinfeldt var där. Bra att skolledningen står på sig - någon djävla ordning ska det väl vara i skolan också för att travestera en tidigare partiledare i Niklas parti.

Nu ska jag snart dra till Filmkonventet - låter ju väldigt glassigt - men det handlar bland annat om finansieringen av svensk filmindustri. Eftersom jag är kritisk till den uppdelning av finansieringsansvaret som råder idag tycker jag det ska bli intressant. Dagens system inbjuder till att kommunerna med skattebetalarnas pengar kommer att bjuda över varann för att hålla fast sina filmbolag.

Men alltså .. Toppform, släng er i väggen!

Ungen i diskhon, mousserande vin i maten (varför?), möt aggression med aggression, knivar mot halsen. Funkar det bestämda mot eventuella psyksjuka personer någon kan träffa på?

Och börja laga egen barnmat. Utan vätska - köpt barnmat innehåller vätska - fast kan det må  hända vara så att barn också behöver vätska!

Vilket kvalificerat tramsigt program - och hur ids jag kommentera det överhuvudtaget?

Krya på dig, Olle!

Lampbytet gick bra - 140 pengar. Med förra bilen fick jag det oftast gratis bara mot lampkostnaden. Men för varje ny variant av mina Hondor blir det omöjligt för någon vanlig att byta själv - vilken den trevlige verkstadskillen också konstaterade.

Så hann jag med att vara en stund på expen före klippning och efter klippning. Sen bar det av till Boden. Med en fördom att det var oskyltat och svårt att hitta så körde jag naturligtvis fel. Ringde Carola, gruppledare fp i Boden, för vägbeskrivning men trots jobb i resebranschen finns mycker i övrigt att önska vad gäller färdbeskrivningar. Träffade på en himla trevlig kille i min ålder (läs gubbe) som pekade och talade om att jag var på rätt väg. Helt plötsligt befann jag mig inne på en kaserngård och kryssade bland gamla militärförläggningar. Men till slut kom jag rätt. Ett trevligt glasparti hade sammanfogat två kasernbyggnader.

En primitiv med god cateringlunch - kycklinggryta - inledde övningarna. Mycket intressant föredragning av räddningschefen i Boden - Bengt Nilsson - från sommarens skogsbrand i Bodträskfors. Jag började nästan längta tillbak till räddnings- och beredskapsutskottet - men det är väl "moddisarna" som ska ha den - om de nu inte brännt allt krut internt. (Skämt!).

Annars apropå rubriken så var Olle Lindström nedbäddad mellan lakanen pga en förkylning. Olle Lindström som faktiskt känts som en riktigt bra tillgång för fyrkantssamarbetet. Jag tror att alliansen i Boden - att Boden vars socialdemokratiska arbetarkommun bildades 1902 - kan ledas av en moderat har betytt oerhört mycket för samarbetsklimatet. Och tänka sig att Bosse Strömbäck - som ersatte Kenneth Backgård som skulle ersatt Olle - vänsterpartist står där och hälsar välkommen som vilken "moderat" som helst. Vad jag egentligen skulle säga var att jag i början av min politiska gärning tyckte instinktivt illa om den dryge, egoistiske högermannen Olle - men nu saknar jag honom när han inte är med på våra träffar - måhända slipas vi alla av i kanterna med åldern?

Och innan jag återgår till andra aktiviteter måste jag bara säga: besök Försvarsmuseét i Boden. Vi fick en guidning i dag av en ung historiker vars namn jag tyvärr glömt. Jag måste erkänna att jag hade svårt att slita mig och gå tillbaka till förhandlingarna. Även om det kom fram de obehagliga sanningar som jag vet men inte vill kännas vid - till exempel att vi i Sverige inte alls var så neutrala som vi 40-talister itutades i skolan.

Kul var det ocks att möta Torbjörn Lidberg, ny gruppledare för socialdemokraterna i Boden. Mycket mer sympatisk och trevlig live än när man läser hans "Bommersviksdrapor!.

Och grattis och välkommen i bloggänget, Camilla! Med första inlägget såg det ut som jag fått min överkvinna i att vara långrandig - men mycket trevligt skrivet. Jag ska sätta in dig som länk från min sida!

Och grattis till alla SVENnar - oavsett det nu är första namn, andra namn eller del av dubbelnamn. Det dök upp så många i mitt huvud - därav denna helgardering!

För övrigt anser jag det rätt att ALMI nu är polisanmäld!

Inga stora saker idag!

Fast visst - inte är det alla dagar jag blir beskylld för att vara för snäll - Bo Östman tycker att vi kvinnliga gruppledare är återhållsamma när det gäller moderatbråken, "Yrvaket titta på när moderaterna förgör varann". 

Annars är det fullt av fiffel och båg i tidningarna. Lokalt dominerar Obolaffären förstås - och den verkar inte nått kulmen än? Undrar om Karl P inte ångrar sitt uttlande om Obols etablering i Luleå. " Det är stort för oss det här" - föga anade att hans standarduttryck skulle visa sig vara SÅ stort.

Sorgligt i Överkalix med tomt företagshotell - men anrika Brännvalls konditori består.

Närmaste tiden som kommer till mig ska jag i nämnd ordning använda till dusch, fika, byte av strålkastarlampa på bilen, hårklippning, fyrkantsträff. Det sistnämnda är samverkan mellan kommunerna i fyrkanten där vi denna gång gör ett besök i Boden.

Om Glädje och Sorg!

Jag tycker det är så fint som profeten säger: om glädje och sorg:  "Och när ni fylls av sorg, skåda då på nytt i era hjärtan, och ni skall se att ni i sanning gråter över det som varit er till glädje."

Det är väl samma som  det mer världsliga  "ständig sol ger öken"?

Sov gott!

Har ni hört det förut!

Tiden bara rusar iväg - hur jag än tänker österländskt om att tiden kommer till oss - inte alls går ifrån oss. Samordningsförbund - det nya - på förmiddagen. Arbetsförmedlingschefer - två kvinnliga - och så Åsa Wikström och Eva Bergström, moderat respektive sosse, Leif Wikman och jag och så Monica Carlsson från landstinget. Det är vi som är det nya - som ska fixa specialsydda lösningar för att sjukskrivna, arbetslösa socialbidragstagare ska få en väg tillbaka till jobb. Även om jag skriver lite raljant så tror jag verkligen att detta kan vara en modell där vi verkligen ser den enskildes behov och utgår från detta. Och Reneé på "kassan" är verkligen en klippa med ordning och reda och klara besked.


Efter lunch var det kommunstyrelse - har ju förstås lämnat föredragningslistorna på jobbet. Men det mesta gick på räls - det vill säga efter beredande utskotts förslag. Några stopp blev det. Tomtkön - där jag och Karl P var helt överens i utskottet - nog måste en köplats kunna överlåtas till barnen. I våran folkpartigrupp gick vi vidare och tyckte nog att den kunde få överlåtas inom familjen. Varför inte underlätta generationsskiften i boende? Kanske barnen vill överta föräldrarnas villa - och överlåta sin tomtköplats till föräldrarna? Men Karl hade som han sa - ordentligt diskuterat detta i sin grupp och kommit fram till att det nog var bra som det var - ingen överlåtelse alls. Nu var det inte längre frågan om hur fantastiskt HSB:s bosparande var - nu hade de som sagt diskuterats ordenligt i s-gruppen. Ordentligt överkörd, kommunalrådet, kanske hade varit bättre uttryckt.

Andra riktiga stoppet var när vi i folkpartiet ville veta om satsningen om 1,5 miljoner till nya Kårhuset skulle ses som kommunens totala satsning. Vi ville få en blick över hur hela koncernen Luleå kommun skulle stötta. En samordning med eventuella bidrag från de kommunala bolagen. För att kunna visa upp en riktigt rejäl grundplåt från hela kommunkoncernen. Väldigt omotivetat irriterat kommunalråd! Som drog jämförelser med att det alltid blivit diskussioner om bidrag till elitidrotten. Det har det i modern tid blivit bara en gång. Det var då kommunalrådet försökte "skylla" på löften till funktionhindrade för att uppfylla utlovade "kommunalrådsgåvor" till elithockeyn.

Så ska jag i kvällen aftonbön tillbe försynen som sett till att det inte inträffat några olyckor som kunde förhindrats av alkolås. Och be att försynen är med oss tre månader till. För efter två folkpartimotioner och några år ska ska nu fullmäktige ÄNTLIGEN bifall det självklara att det ska finnas alkolås i bilar som ska skjutsa våra barn och ungdomar.

Annars tänker jag tillbringa kvällen tillsammans med profeten Kahlil Gibran. Han som ger oss sanningen om livet, kärleken och döden. Och allting annat mellan vaggan och graven. Väldigt känd och citerad enligt Månadens bok. Något känner jag väl igen;  "Kärleken ger intet annat utom sig själv och tar intet utom från sig själv. Kärleken äger intet och kan ej heller ägas: Ty kärleken är allt för kärleken". Och om barn som kanske är ännu klokare: "Era barn är inte era barn. De är livets söner och döttrar till Livets längtan efter sig själv. De kommer genom er, men inte från er...Ni kan ge dem er kärlek, men inte era tankar, Ty de har sina egna tankar"

För övrigt borde de där fotgängarna bära ordentligt med reflexer i dessa mörkrets tider. Vi är många som som borde bättre oss!

Och är det mycket skriv och stavfel i detta inlägg så beror det på att jag inte hittar några vettiga glasögon!


"Mytoman eller missförstådd"

"Obol tar över genesis ¤ tippar att det företaget går i graven ganska snart" Så skrev jag i förra veckan - innan Norrbottens Kuriren och radioprogrammet Kaliber börjat sin granskning av Obol. Var jag fick det ifrån vet jag inte - därav att jag undrar om jag är lite synsk. Idag har Kuriren 4 sidor av inte allt för smickrande eller förtroendeingivande fakta om Bo Johansson och hans Obol. "Mytoman eller missförstådd" skriver NSD som är enda media som han ger en lång intervju för.

För idrottens skulle hoppas jag det stannar vid att han bedrivit verksamhet utan tillstånd - det är ju illa nog - men bara det inte slutar med att folk är blåsta på stora summor pengar?

Missförstådd är också ALMI? I förra veckan fick jag ett brev från dess ordförande Gunnar Liljedahl (Liko) som med enkäter som stöd bedyrade att företagen formligen älskade ALMI och dess vd. Idag igen är det en insändare som hävdar motsatsen. Och jag måste säga att trots landshövdingens och Liljedahls försäkringar är jag oroad. De, som liksom dagens insändarskribent är kritiska, är i en mycket klar majoritet.

Och så två grattis innan jag får vidare i livet. Thomas Karlsson, 150 kg muskler, och från Sunderbyn har i helgen erövrat titeln Sveriges tredje starkaste karl. Jag känner inte Thomas men borde ju inte kunna missa honom och vi möts på affären. Inte ofta 150 kg muskler vandrar omkring på byn!

Grattis nummer två till alla Barbro och Barbara. Ett särskilt grattis till Barbro Westerholm som är den förste Barbro som trillar fram.

GC?

För oss vanliga dödliga betyder GC gång och cykelväg - men för Gerd och Harry som verkar ha klippkort till värmen och utlandet är det förmodligen Gran Canaria - skriver en som är avundis!

Men jag har gjort en minst lika exotisk resa i eftermiddag. Besökt Murjek - och med tåg dit och bil hem. Många obebodda hus som säkert kan köpas för en billig penning. Minst en engelsman och en tysk har etablerat sig där. Själva talar bygdens folk om att de inte har någon fastighetsskatt - förmodligen så låga taxeringsvärden att skatten blir nästan ingenting. Men en viss oro finns vid varje försäljning - bara de inte betalar för bra så att marknadspriserna höjer våra taxeringsvärden.

Oron är nog onödig - liksom den forskarrapport som presenterats idag. Barn till arbetslösa kvinnor får högre betyg än barn till arbetslösa män. Dock är skillnaden så liten att den inte kan anges. Herre Gud - vad ska vi med den kunskapen till?? Se till att det är lika många arbetslösa män som kvinnor?

Pch Pinochet har fått sista smörjelsen - vad kan jag mera begära en 1:a advent som denna?

Vanlig söndagskompott

En rikitigt trevlig kväll i går i god väns sällskap. I all enkelhet hemma vid köksbordet. Och idag kliver jag inte på vågen. Mor Annas hjärtegoda pepparkakor, Kvibille (extra pris, 2 för 30) och ett par glas rödvin pep ner i magen utan att jag ens tänkte på hur många poäng det var.

Sovit till klockan 8 - och undrar om det kan vara mina inflammatoriska tabletter som gör mig till långsovare.

Tidningarna innehåller den vanliga söndagskompotten. Svår misshandel, 40 årig misshandel 60 åring i bostaden, rattfyllerist försökte simma från polisen, man gick bärsärkagång, bilolycka med misstänkt rattfylleri, förlust för Luleå hockey. Det sistnämda hör väl dock inte till vanligheterna - det går ju hyfsat bra.

I storstadspressen kan vi läsa om ökat förtroende för regeringen. Majoritet för att sossarna hade gjort en sämre val. Vilket föranleder väldigt onyanserade debattinlägg i Expressen.


Idag ska jag göra en riktigt ovanlig resa. Med tåg till Murjek för att hämta hem en bil. Riktigt som på 50-talet eftersom vi numera har en tågstation i Sunderbyn. Så 11.58 kliver jag på tåget. Och då passar jag på att läsa igenom ks-handlingarna en gång till och summera vad Månadsmötet tyckte.


Absolut fullt förtroende för Lars Leijonborg!

Jag har absolut fullt förtroende för Lars Leijonborg. Han klarade drevet som skulle avsätta honom i början av 2000 talet, han reste sig och blev Leijonkung 2002, han klarade dataintrånget så bra som det gick att klara. Personligen är jag alldeles övertygad om att Lars inte kände till att information kom till partiet på ett olagligt sätt. Säga vad man vill om honom men hederlig och ärlig är han - och jag har känt honom i 30 år!

MEN Lars ska inte leda folkpartiet i valet 2006. Kerstin Weimar från Jämtland - som jag inte känner närmare - uttryckte det i tidningen NU  på ett sätt som om vi hade konspirerat ihop

För att gå till historien som en av de betydelsefullaste för folkpartiet ska Lars dra sig tillbaka. han kan - och ska sitta kvar i regeringen - hans erfarenhet behövs med all sannolikhet.

Tänk om folkpartiet för en gång skull kunde få ha en lång och demokratiskt process i partiledarvalet. Ett primärval som utkristalliserar några kandidater som sen striden ska stå mellan. Jag tror att det skulle ge chansen till slumrande förmågor inom partiet. Så slipper sen "förlorarna" drömma drömmar om de som inte blev!

Synsk?

I  går skrev jag min tidningskrönika så hade jag någon underfundig kommentar om företaget Obol - att det inte skulle bli långvarigt. Och idag har Kuriren 3 sidor där bolagets ifrågasätts. Jag hade vare sig förr eller senare hört talas om det och ändå fick jag rysningar i kroppen som gjorde att jag kommentade det i går. Undrar om min farmors synskhet gått i arv?

Annars behöver man tyvärr numera inte vara särskilt synsk för att föruspå att det ska vara moderatgräl i tidningarna. idag är det Hamamrbergh visavi Staffan Eriksson.

Trevlligare moderatkänning hade jag i går utanför Handelsbanken där jag fick en kram av Swedell

Gerd och Harry är i tidnignarna med sina barnbarn Ellen och Klara - på tomtens avdventskalender. Vilket påminner mig om att jag är skyldig "tomten" Harry Nyman en lunch-

Vilket påminner mig om att Jens just ringde och var på väg till mor och far med Sara och Lisa. jag uppmanades att också komma och fika vilket jag nu gör

Många mindre hedervärda rekord

Inte funkar då bloggen särskilt bra som "larm". Hade glömt att publicera skrivandet från i går eftermiddag " Åter till byn. Har hunnit iväg i går kväll och kommit hem återigen. Klockan 24 i natt efter en trevlig kväll i Tigerburen. Våran bostadsrättsförening som fyllde 60 år vilket firades i kombination med den traditionsenliga julfesten. En julfest utan julmat sen ett par år tillbak. I går var det Italiensk buffé dock med chilensk vin. Och godis och chips - så ett av de mindre hedervärda rekorden är vikten!!

Och sen har jag sovit till TJUGO i TIO - vaknade en gång vi halvfemtiden men tyckte det var väl tidigt en lördag.

Rekordvarmt också - sex grader varmt  äckligt!

Ska bläddra ett varv i tidningarna och se om det fanns något som var värt att kommentera - ni vet jag hr inte skrivit någon tidningskrönika. Eftersom jag vaknade då jag vaknade tyckte jag det var minst pinsamt att ge tusan i att skriva alls än att skriva vid lunch!

Åter till byn!

Nu är jag åter till byn. Har varit en sväng till stan - hämtat handlingar åt Jens från landstingshuset. Och vad massor av folk där var på handikappdagen. Clas Borgström drog tydligen bra. Eller hon Pipping som skrivit en bok om hur det är att växa upp med en utvecklingsstörd mor. Eller båda kanske.

Nåväl det var grisigt mycket folk överallt - det är väl det som är att vänta fram till jul. Inte undra på att man blir stressad.

10 verkar vara det magiska datumet nu - i går fick jag inbjudan till bröllop och idag fick jag inbjudan till 50 års kalas. 10 augusti respektive 10 februari. "Young forever" fick mig nästan att längta att själv ställa till fest om så där drygt ett år - men det blir nog någon öde ö istället. Konstigt va - men jag gillar inte att stå så i blickpunkten - det trodde ni inte - men så är det.

Nu ska jag i alla fall sova en timme - sen tar jag bussen in till stan för fest - 60 års kalas faktiskt!

Mera sånt!

"Det blir nya regler för feriearbetande barn i familjer med socialbidrag. Deras arbete ska inte längre medföra att familjerna får mindre bidrag från sina kommuner.
Det måste löna sig för de unga att arbeta extra på helger och lov, säger socialtjänstminister Maria Larsson i Svenska Dagbladet. "

Vad glad jag blir - ovanstående har jag klippt från
Norrbottens kurirens nättidning. Det här har vi uppmärksammat tidigare på olika sätt - men tidigare regering har inte stått på barn- och ungdomars sida. Det har mer månat om socialnämndernas budgetar. Eller hur chefen för Unga Gamar, Fredrik Lund?

Inte 1:a april?

Måste verkligen hålla med - vad då pris som Sveriges bästa arbetare. Hur tusan ska en sån se ut? Ja, ha nu är det i TV-soffan också. Stig Malm berättar just att något liknande fanns i sovjet för 25 år sen. Och vilken självbild har Littorin - ett  "SM-guld" som ger en lunch med nämnde herre?

Karin Åström, riksdagsledamot s, vill slå vakt om transportstödet. Intransportstödet gäller det - en fråga som Camilla aktualiserade med oss borgerliga gruppledare redan i valrörelsen. Så det är faktiskt inget fanstyg som den nya regeringen hittat på som Karin vill antyda. Hon vet att regeringen redan lagt sig ganska platt. Men i alla fall verkar det nyttigt för liten Karin att vara oppositionspolitiker - hon har snart synts lika mycket på 4 månader som hon gjorde på förra mandatperiodens 4 år. Att det sen mest är av partiet inlärda "bommersviks" argument är en annan sak.

Sen inser jag att jag nog blivit lurad igen. "Happy care" försäkring var det nog som jag betalade 1400 kronor för när jag köpte min platta TV. Historien om han som köpt en 40 tums platt värsting och hade barnkalas hemma tog skruv. En fotboll som kraschade skärmen - men tack vare Happy care eller någonting liknande kunde han hämta en ny - för bara en administrativ avgift om 195 kronor. Klart jag föll och betalade glatt. Nu är visst chansen stor att ens hemförsäkring täcker och att övrigt omfattas av nya köpeavtalslagen.

Nu ska jag fortsätta min kompledighet. Närmast på programmet står kaffe hos mor och far. Måste bara säga - innan jag vet vilken fin potentat det var? - att det var en fjantig man i TV soffan. Nej, jag menar inte Stig Malm utan den andre - Åke tror jag han hette! En sån där som kör med konstruerade skämt och dessutom själv skrattar åt dem.