Dagens ris till Länstrafiken

Kanke inte tillhör kutymen att dela ut dagens ris på Nyårsafton - men det gör jag i alla fall - till Länstrafiken. Helt urusel information det vill säga inte en rad om inställda turer.

Sara (inte mitt barnbarn) skulle åka buss ned från Haparanda idag. 11.20 var inplanerat men den gick inte. Och inte klockan 12. Och inte 14.10. Men inte inte en rad om detta och inte hade de svarat när Sara ringde heller. Hennes barn fick skjutsa henne upprepade gånger till busstationen bara för att få veta att bussen inte gick.

Själv mailade jag till Marianne Westin på Kuriren för att få deras hjälp. Svar fick jag från Marianne att hon just satt med luren ihand och höll på att ringa Länstrafiken. Men förmodligen fick hon inte heller något svar.

Men dagens Blåklint ska också delas ut. Den går till den yngling i 25-årsåldern som genast reste sig upp och lämnade plats till Kerstin och mig i den lilla trånga hall som hölls öppen på busstationen. Två gånger - för när vi hade varit ut och kollat fel buss och kom tillbak så reste han sig igen och lämnade plats.

Svensk var han inte - men av dialekten att döma möjligen norrman. En gullig en!

Och mor och far har haft telefonluren på "sniskan" men just när vi kom hem hit så såg jag hemtjänsten komma. Så nu har vi kontakt och allting verkar okej.

Och till er alla - sug ut det gottaste av 2008 - vem vet vad 2009 bär i sitt sköte?

Håll i hatten!

Sovklockan har inte varit på så här länge - men jag har inte kommit in på bloggen. Kunde gå in och läsa och såg till min förskräckelse att det var annonser där igen - vilket jag tror jag forfarande betalar för att slippa.

Nåväl jag har ine kommit in för att skriva - inte heller via kommentarfunktionen.

Så jag har ägnat mig¨åt att fixa lite utbetalningar. Och före det var jag förstås och åt frukost.

Nu viner det runt knuten så det är riktigt obehagligt. Vi har en hämtning att göra i stan klockan 14.30 - frågan är om vi fixar det. Vi får väl isåfall ta Kerstin gamla tunga Volvo - det vore tusan om vinden kan ta tag i den.

Men
stormvarning är det - så håll i hatten.

Sovklockan

Nu har den slagit till igen - som för Skalman - sovklockan. Jobbade till 12 - sen var jag och hämtade en kompis och skjutsade honom till stan.

Lite Kvantum och lite K-rauta - och sen var klockan nästan 3 innan jag anlände föräldrarna. Levererade de 4 Sverigelotter mor vunnit - och det blev en vinst på 25 igen. Så uppdraget fortsätter och spänningen stiger.

Nu ska jag sova några timmar.

För övrigt har faster Anna-Lisa från Boden . en ingift faster för er som gör den skillnaden. En del kallar inte sin farbrors fru för faster för att dom är ingifta. Men här kör vi fastrar och mostrar rakt av oavsett.

För "Bea" att bita i!

Det här måste ju för guds skull vara något för Beatrice Ask att bita i. Det är väl okej att man inte syr in folk i onödan - såna här typer kan gott få hålla sig med säng och mat själva.

Men
"mordvapnet" det vill säga bilen måste man väl på något sätt kunna hålla undan för personen. Åtminstone en tid - då man kan bedöma risk för att man använder "vapnet".

juridiska spetsfundigheter är inte enkla - men på något sätt måste sunt förnuft få råda. Polisresurser ska inte behöva slöas upprepade gånger samma natt på en sån här typ.

Lika barn - "tok" till vänster och höger

Edwardssons krönika börjar förtjäna att hänföras till tokhögern. jag har kommenterat hans krönika tidigare och skriver man om riksdagens oppostion som "tokvänstern i Stahlinsällskapet". Jag förmodar att det ska vara någon slags travestering på Sahlin och Ohlys kommunistiska förflutna - men särskilt seriöst är det inte. Och ungefår lika roligt som när några ledande moderater här i länet gång på gång upprepar det egen tillverkade ordet "socialkleptokratiska" som beskrivning av socialdemokratisk skattehöjarpolitik. Kanske roligt en gång - i talspråk.


Och om Mona Sahlin och gänget benämns som "tokvänster" då undrar jag vad vi ska kalla dem som tillhör kommunistiska partiet - som denna Jan Englund.

Det finns inget som helst försvar för det som sker på Gazaremsan i dessa dagar. Men det finns förklaringar. K-A Johansson tycker i en insändare i NSD att protesterna mot Israel är näst intill obefintliga - som vanligt. Ja - och som vanligt nämner inte Johansson heller den terror och de självmordsbombare som utgör vardaglig oro,  vardagligt hot och vardagliga terrorhandlingar fmot Israels befolkning.

Palestinagruppen i Luleå framhåller i en insändare att "områdets befolkning i ett demokratiskt val röstade fram den islamiska motståndsfronten, Hamas, till makten" Det gör också Jan Englund i sitt debattinlägg ovan - och han har dessutom mage attt förvånas över att Israel inte accepterar Hamas.

På vardagsspråk kan man säga att det sällan är ens fel att två träter. Och kom ihåg att även Hitler kom fram genom demokratiska val! Mycket hade sett annorlunda ut i världen - inte minst runt israel - om vi andra vägrat acceptera honom!


Läge för skattjakt?

Om ni befinner er i Jönköping kan ni ge er ut på jakt efter sedlar. En klassmamma som glömt en väska med insamlade pengar i eller under bilen - vid en övernattning på hotell. Vilket äventyr var hon på som så totalt tappat omdömet?

Nu är jag i alla fall på jobbet - få se om någon knackar på idag och behöver låna toan? I går fick jag i alla fall trevligt sällskap av två ungdomliga damer.

Tema "tok"

Idag ska jag se om jag inte ska få tid att kommentera tokhögern och tokvänstern.

Och när jag tänkte den tanken om tok då dök nyheten om väpnat rån på min
Statoilmack.

Och datorn beter sig som ett tok - nu har jag försökt länka till tokhögern och tokvänstern men datorn bara låser sig så det får vänta till senare.

Nu ska jag gå till frukost

"Pepparkakeoinist"

Travesterande på att man i Danmark ska ge fritt heorin till missbrukare - kan jag undra om jag kan få fria pepparkakor av Reinfedlt?

Eller ett litet bidrag till Stilton -  skulle inte vara helt fel.

Jag är fullständigt karaktärslös så fort det finns pepparkakor och ädelost hemma.

Ska be att Daniel på Kvantum spärrar mitt kort för dylikt!

Storflickorna!

Jens ringde ikväll - när jag faktiskt satt och så ett program om björnar som jag ska kommentera vid tillfälle - och berättade att han var på väg till Måttsund och för att hämta flickorna. De var och åkte slalom med kompisarna. Ensamma - med kompisarna! Fatta mina små älsklingar ensamma i stora skidbacken med alla häftiga åkare som tar sig nedför på det ena eller andra sättet. Jag får ångest när jag ser dem i mitt inre åka den förfärliga liften. Som jag aldrig själv vågat mit upp i. Det hisnar vid blotta tanken!!


Bara huj så är jag väl gammelfarmor också! Dags att börja predika att man ska vara minst 25 år innan man flyttar hemifrån!


Rea i Ale Kvarnbutik

Nu ska vi se om jag klarar att lägga in Lottas annons här på min blogg. Det är som om den tappar layouten när jag öppnar den i min påvra nubbsmiljö. Till och med ramen har fallit bort.

REA

Lördag 3/1

12.00-15.00



Kan väl ligga in
länken till Västbacken - har för mig att det finns en vägbeskrivning där.


Facebook?

Var har han tagit vägen - Stefan. Sist jag hörde av honom tror jag vi mailade om facebook. Är det där du roar dig nu för tiden?

Körkort - var god dröj?

Jag kan väl hoppas att det dröjer innan den här ynglingen får vänta länge på sitt körkort! Jag nästan längtar efter att få bli nämndeman och eventuellt kunna påverka straffet för sånt här.

Och 97:an är minsann inte riskfri.

Jag flyttar!

Men huga - Stockholm har minus 5 grader och Luleå plus 2. Åtminstone enligt vad som syns på min dataskärm. Fast nog måste det mer till innan jag skulle flytta till Stockholm - så rubriken är bara skoj.

Har anlänt till jobbet för massa småpyssel - svara på mail som jag ser det finns ett antal som ramlat mellan. Och lite annat småjobb som jag inte ger mig tid med annars. Känns skönt attt rensa.

Måste göra av med mycket energi idag - för trot eller ej - halvsex i morse satt jag och åt Danablu (Stilton var slutsålt på Kvantum) och pepparkakor. Jag som ska ned i vikt. Men jag får tänka på pepparkakorna - osten kan väl i alla fall rymmas om jag kör GI metoden på förmiddagen?

Duntäcke till folket

Ska jag gå till val på - duntäcke till folket. Efter gårdagnatten när jag gled i golvet har jag nu sovit underbart invirad i mitt nya duntäcke. Hade glömt hur skönt det är.

Och apropå dun så behöver man inte precis vara prinsessan på ärten  för att det ska ömma efter en sån här behandling. Jag har ju skrivit om honom förr - Lennart Secrédeus (vars namn inte är det mest lättstavade) - som vad jag förstår vann provvalet men ändå inte återfinns på listan.
Valet som försvann kallar Kurirens ledare det.

Det blir spännande att följa - det kan ju vara så enkelt att han inte förväntas stå bakom det eu-program som Kd  - liksom vi i folkpartiet -  säkert ska anta. Viktig princip att första fastställa program och politik - och därefter fastställa listor. Viktigt - åtminstone så länge vi har kvar nuvarande partiorganisation med dess demokratiska spelregler. 

Intressant också att Kd tydligen valt att genomföra provvalet med representativ demokrati. Måste väl nästan vara typ ombuden till landsmöte/kongress/stämma som varit de som haft rösträtt. Själv tycker jag nog att det finns stort värde i att varje medlem verkligen själv kan utöva sin makt - men spännande att se vad kd:s motiv varit. Krasst ekonomiska??

Trösterikt idag att Kurirens horoskop hävdar att ingen arbetsuppgift är för stor för oss Vädurar! Till att börja med kan jag utifrån de utgå från att sparkturen över "prärien" kommer att gå bra.

"Min väg"

Två timmar efter att jag passerat - tack snälla älgar för att ni höll er borta.

På ungefär samma ställe fick jag tvärnita för en älg för ett antal år sen - när jag väl fick stopp på bilen stod en andra älg med mulen över min backspegel.

Då inser man hur liten en Honda är visavi en älg.

Inte riskfritt

Det är inte riskfritt i Sunderbyn heller - den här olyckan hörde jag om igårkväll redan på radion.

Nu är jag på jobbet efter ett soprally - det vill säga besök på återvinningsstation. Ska åka iväg och posta gårdagens jobb och sen tillbak för lite ytterligare.


Någon har snott min parkeringsplats här inne på gården JAX någonting.


100 miljoner för mycket

Minst 100 miljoner för mycket - någonstans mellan 1 miljon och 10 miljoner ligger min drömvinst. Jag är övertygad om att jag skulle bli en snål och beräknande person om jag skulle vinna 110 miljoner - förmodligen inte unna mig själv eller mina närstående något. Säkert bara sitta och klura ut hur det 110 skulle kunna bli ännu mer.

Idag ska jag dock klura här hemma på förmiddagen - sen blir det en dos arbete. Upp till 3 timmar räcker min koncentration - sen blir det ansträngande. Märkligt - men det är bara att laga efter läge - ta några timmar här och där oavsett veckodag. Egentligen väldigt skönt att blanda aktiviteter så. Jag har ju förmånen att tycka att mitt arbete också är hur roligt som helst - även det som är slentriangöra. Allt har sin plats - ständig sol ger öken!

Även en blind höna... Många kloka tankar av "kommunisten" Jonas Sjöstedt i Expressen idag. En del har jag ju upplevt själv - inte lätt att inse att ingen är oumbärlig inte ens en själv.

Hur jag nu hamnade där när jag skulle berätta att eftermiddagen också ska innehålla inhandlande till föräldrarna och min i Svartöstan. Kanske där tankekoppligen till "kommunist" kom - Svartöstan är väl ett av de gamla fästena.

Annars har jag satt fyr på adventsljusen idag - ska liksom köras baklänges nu. Första ljuset redan släckt - har närmat sig mossan - snart dags för andra och så vidare.

Snart är julen fimpad!

Födelsedagar

Idag gratulerar jag svärdotter Lotta som fyller 38 - hinner upp sin man i ålder idag.

Och bestämt fyller Lottas mormor Edith också år - och kanske till och med jämnt (?) något som hon firade redan i midsomras. Men ett grattis kan väl ändå nå till Lappträsk!

Och går jag ännu längre bak i rullarna så tror jag att framlidne grannen Ärik Axel skulle ha fyllt år - många år dock osäker på hur många. Han var nog född på 1800-talet tror jag.

Har fallit ur sängen i natt - dock inget brutet - inte ömt en gång så jag funderar om jag drömt? Nya duntäcket var halkigt men jag ska väl pilla in det i något påslakan idag.

Men först ska jag äta frukost!

Man kan verkligen!

Man kan verkligen få forska om precis vad som helst. Fast inte det här heller är från Sverige utan från Kanada. Forskarna har konstaterat att det inte är skadligt för barn att inse att tomten bara är lur.

Det kanske egentligen är tomten som är boven i att vi människor på något sätt njuter av att  bli genomlurade. Springer på rea och köper prylar till halva priset - sen affärn först höjt priset med 50%.

Tänk att ingen intervjuat mig om tomten. Jag skulle ha mycket att berätta om småtomtar som bankade hårt på dörren och kastade in julklappar. Och om man struntade i julklappen och istället sprang efter tomten skulle han aldrig komma tillbak något mer. Och om hur tomten hade lager på vår kallvinda och om hur Eva och jag försiktigt öppnade paketen vid ena gaveln och stack in handen. Kommer aldrig glömma den ludna svans vi kände och som sen visade sig vara en rätt stor apa i plysch - en ljusblå till mig och en gul till Eva.

Min är kvar fortfarande hemma hos mor och far - där det för övrigt var ganska lugnt. Far var uppe och förberedde morgonkaffet. Nu är de båda förhoppningsvis på väg in i drömmarnas värld.

Och jag fick en njutbar promenad på "prärien".

För övrigt har jag inte fått svar än från Margaretha Lindbäck och hennes tekniska nämnd om plogningen än. Fast har vi väntat mer än 20 år på vägen så får man väl förvänta sig en lång väntan. Det är ju besvärligt med medborgare, eller hur Margaretha?

Spöktimmen väntar

Har vilat i stort ett hela kvällen - inte riktigt okej i kroppen - men säkert inget allvarligt. Jag har lärt mig att njuta av att ge efter för kroppens behov av vila - och det är ganska behagligt.

Nu har jag varit uppe och ätit lite riskakor med rostbiff och lufttorkad skinka. Och druckit cola light. När jag äter för saltmat - sätter suget in efter äckligt kallt läskeblask.

Och nu lyser det hos mor och far - så nu får jag nog ta mig en tripp ned med sparken för att förvissa mig om att det inte är några problem - så spöktimma det är.

Vadå kris?

Ja inte kan man se mycket av ekonomisk kris och lågkonjunkturi stan de här dagarna. Enda kris som var var bristen på parkeringsplatser.

Jag valde mellan duffel och duntäcke. Provade duffeln först - men det blev inte den nostalgikick jag trodde. Den här var inte alls som den jag hade i tonåren. Mycket kortare - och inte värd de 1625 kronor den skulle maxa efter 500 kronor i rabatt.

Så det blev ett duntäcke i stället - på affären som alltid har rea och alltid 50% - Hemtex.

Och så lite annat smått och gott på stan - och sen har jag jobbat 3 timmar.

Så nu måste jag vila lite på soffan.

Grattis Johan!

En av mina duktiga ordföranden har namnsdag idag - Johan Landström. Grattis Johan. Annars är det väl inte så muntert där nere i Linköping när ni nu blivit detroniserade av Luleå.

Och hur Thomas och Jens ska våga sig ner till Skellefeå den 3 januari förstår jag inte. Det är oerhört jämt i toppen och kan svänga snabbt.

Såg tomten kyssa

Såg inte tomten kyssa mamma - men väl att Renhållningsbilen tömde både gröna och bruna tunnan i samma tank på bilen.

Varför i fridens dar ska vi hålla på att dra omkring två tunnor om allt ändå kastas i samma. Jag har under årens lopp fått så många bortförklaringar allt från att det minsann är två olika fack i bilen till att jag nog sett i syne.

Men nu på annandagensmorgon såg jag två tömningar - här på 26:an och så grannens,

Kanske i alla fall slipper kolla och lyfta över gula icapåsar som far satt i komposttunnan. Han tycker nämligen inte att det är så noga - för han menar att bilarna blandar ändå. Och kanske han har rätt?

I alla fall finns mycket att pedagogiskt förklara för att upprätthålla min moral att sopsortera!!

För övrigt ett tack till dom eller de som drog tillbak fars soptunnor i fredagsmorse/förmiddag. Vet inte vem - men snällt var det - tack, tack.

Får skylla mig!

Får förstås skylla mig själv som inte ens deltog i omröstningen. Kevin Borg i all ära - men nog borde vinnaren enligt mig hetat Jari Uusitalo - för sitt ingripande som räddade människoliv. En handling som utstrålar det civilkurage så många efterlyser. Men å andra sidan räckte inte mitt "civilkurage" så långt att jag ens orkade rösta. Jo jag röstade på nätet - men det räknades inte in om jag förstod det hela rätt.

Och på nätet finns inte ens artikeln om Årets norrbottning. Och när NSD lägger ut sin ledare på nätet ska jag även kommentera den. Småföretagarna - specifikt ensmansföretagaren kanske - får i den upphöjelsen att inte nämnvärt skilja sig från vanliga LO-medlemmar. Företagarvänligheten slår nya rekord på mNSD:s ledarsida.

Nu ska jag bädda sängen - för idag ska jag bevaka 3 reor - Lindgrens och Profilkläder och så en som jag redan glömt. Och så ska jag jobba lite idag också - äntligen fått adresserna jag behöver för att göra lite utskick för valberedningen SV.

"Avdoftade"?

Är hyacinterna avdoftade nu för tiden. Har haft en här inne i "kammaren" sen julafton och först nu kände jag den ljuvliga doften.

Och mor och far har haft flera julgrupper med hyacinter utan att den mäktiga doften spridits i huset?

Nu ska jag läsa tidningarna färdigt så blir det väl något jag vill "spy falla" över!

Stolt!

Sett Selma på TV - inte vet jag om filmen ger rättivsa åt henne eller ej. Läste i Expressen att PO Enqvist ifrågasatte om det var viktigt att visa den sexuella sidan av Selma. Men för mig var det helt okej och en bekräftelse på hennes storhet. Jag tror det också säger en hel del om varför hon återfinns på uppropet för bildandet av Folkpartiet 1934. Och redan tidigare medlem i Frisinnade landsföreningen. 1934 var Selma 76 år!

Förutom att jag var Sunderbyns mesta boklånare som ung så  växte jag upp med Selma Lagerlöf, Gustav Fröding och en massa sportårsböcker i bokhyllan hemma. Kan undra om det präglat mig?

Jag har läst dem alla -  såna där fina halvskinnband  eller vad de nu heter - Selmas beiga och Frödings blå - men vid mycket ung ålder. Någon eller några har jag repat ett par gånger. Men nu såg jag flera titlar som jag inte minns mycket av. Alltså inte i filmen utan när jag googlade för att få fram hennes födelsetid.

Och visst är jag himla stolt över Selma - och att hennes namn finns med på tavlan som finns på expen över vilka som undertecknade uppropet för Folkpartiets bildande 1934!       

Och kanske kan en del böcker ger aha-upplevelser efter att ha fått ett mer personligt porträtt av Selma - oavsett hur korrekt det är eller ej!                                                    


Tur det var Japan!

Tur att det var i Japan i alla fall - som man forskat om sambandet mellan förlorad oskuld och slarv med frukost. Har ju ibland förundrat mig över att man även i Sverige verkar kunna få pengar för att forska om de mest udda saker - men så här udda tror jag inte jag sett förr.

Annars kan jag förfasa mig över att det är takdropp på annandagen - häbarstaket släppte från sig blöta droppar när jag passerade med sparken.

Nu ska jag dra mig mot staden - fast ingen rea för min del. De futtiga kronor som är kvar efter julen måste räcka för januari. Dock tänker jag lösa in lite trissvisnter och spela om Anitas och mitt 10-veckors stryktips.

Sen ska jag nog dra mot Västbacken för att se matchen Modo- Luleå.

Bingo, väl?

En svart, en vit och en beige - socka! Nästan bingo väl!

Nutid och dåtid!

Fult att stjäla förstås! Men Karl-Bertil Jonssons budskap är väl ändå att vi ska dela med oss. Det har föga med kommunismen att göra.

Och att
"Blondinbella" är nutidens mediaprodukt råder ingen tvekan om. Kan hoppas hon snart är dåtid.

Fast det här skrev jag i dåtid - det vill säga igårkväll - när jag var uppe någon timme innan jag gick och la mig för natten. Trots sov i stort sett hela dagen var det inte något problem att somna tillsammans med den varma vetekudden. Vaknade förstås halvfem - men inga problem att somna om.

Nu har jag varit en sväng till föräldrarna och två svängar till brevlådan för att hämta DN till kusin Kerstin. Men den lyste med sin frånvaro.

Dock hittade jag lite politik i nätupplagan - om det nu var DN det här.

Eartha Kitt  var född 1927 enligt radion igår. Hann bli 81 år. En av mina favoriter ur tiden.

Det börjar kittla i jobbnerven idag - men ska försöka hålla mig - bestämde att juldagarna skulle vara helt jobbfria. Men det är väl tvätthögen som ska sorteras som styr mina tankar bort från hemmet. Att sortera ihop tvättade sockar tillhör inte favoritsysselsättningarna. Särskilt som de alla (nästan) är svarta eller vita - men dock av olika fabrikat.


Ha en skön sista juldag!


Lite tjenligt

Lite tjenligt åt arbetsmarknadsminister Littorin att inte bli insläppt i Egypten. Varför ska han åka på dipolmatpass då han är på semester med sin flickvän? Förmodligen för att kunna få lite extra gräddfiler. Så det var riktigt tjenligt att han gick på pumpen.

I gott sällskap

Ser att jag förutom min namne Ylva har gott förkylningsällskap av självaste Charlotte Kalla. Förmiddagen höll jag mig på benen men sen har jag legat hela dagen. Så där förargligt mittemellan sjuk och frisk. Men det har varit en heldel nostalgiskoj på TV så det har inte gått nägon större nöd på mig.

Hungern har dock drivit upp mig nu ikväll.

Läste och hörde föresten att för lite sömn kan förorsaka åderförkalkning - men att man också kan sova ikapp och man sovit för lite. Jag får väl se dagen som ett gott försök.

Julefrid råder

Julefrid råder här i Sunderbyn - det präglar faktiskt också kontakterna med nätet och bloggen.

Men här är det
inte julfrid - vem tusan går på casino på julafton?

Själv har jag sovit till klockan 9 - hör och häpna. Men jag har ont i kroppen idag - mer än vanligt. Och lite snuv - får hoppas det går över.

Mor ringde - vi har ju hoppat över frukosten idag - men nu ville hon jag skulle komma och äta lite julmat. Igår var jag helt övertygad om att jag aldrig mer skulle äta julmat - men visst suger det lite nu i avsaknaden av havregryngsgröten.

Vem vinner på julafton?

En stor summa pengar ska någon i kalix få under dagen. Ja ganska snart kanske - i alla fall före Kalle Anka klockan 15 (är det väl?)

Men grattis i alla fall - hoppas det är trovärdigare än det från republiken Benin?

Och på tal om grattis tänker jag förstås på min sen många år avlidna kusin Eva idag. Namnsdag skulle hon ha haft. Vi växte upp här i Börigården båda två så vi var väl mer systrar än kusiner - med 3 år emellan oss.

Och på Eva-dagen är det många jag skulle vilja räkna upp - men då missar jag någon "Nisse" - men utöver Eva ovan så skänker jag en tanke till vår tidigare riksdagsledamot Eva Winther som finns någstans nere på Västkusten. 87 år tror jag hon hunnit bli - unga flickan.

Och en tanke skänker jag också till K-Annika - och undrar om majonäsen skar sig? Tänk - hon gör legymsalladen ända från grunden. Egna morötter och ärter också kanske - bara för att äcklas?

Anita i Gävle hon hade minsann gjort egen kalvsylta - kan ni tänka er vad en del hinner med?

Nu har jag i alla fall gjort första passet hemtjänst - och ska få på mig kläder.

Vad säger man?

Vad säger man idag? Ja God Jul till er alla förstås.

Själv har jag haft en natt av dryckenskap - har pimplat i mig en 1,5 liters flaska med läskeblask. SÅ törstig - och låtsas inte förstå varför.

Men det var väl en konsekvens av "tuppjuckande" igår både med pepparkakor (massor) och provsmakning av skinkan. En fet jäkel den sistnämde - hälften får skäras bort - men god var den.

Apropå "tuppjuck" så måste det drabbat både kommunalrådet Olle Lindström och ansvarig redaktör för Kurirens insändarsida idag. Vem i herrans namn är
Lars-Erik Björklund som åberopas i Olle artikel? Mig veterligt måste det vara denne man som avses - här besökande storregionkramare Hansens blogg.

Men gubbjäkel - kan jag inte annat än tänka och skriva när jag läser om påvens tal om homosexualitet. Borde han inte istället ägna kraft åt att förgöra och garantera att katolska kyrkan nu är befriad från den omfattande pedofilihärva som uppdagade för något år sen.

Vi har ställt in havregrynsfrukosten idag - men nu ska jag gå ned en sväng och se om jag ska göra några "grov" insatser innan jag sätter på fina kläderna - ska söka något med god plats för magen.

Metoderna förfinas?

Kan ni tänka er - dagen före julafton kommer ett mail där jag som okänd släkting till någon som kört i hjäl sig i republiken Benin ska få ärva en massa pengar.

Ja må då säga att kreativiteten är det ingen hejd på.



From Barrister Patrick Dewes

BP 120, Cotonou Republic of Benin

Telephone: +229-98729108

Email: dewesinfo@ymail.com

Attn: Strutz

I am Barrister Patrick Dewes, the personal attorney at law to Late Ing. Michael Strutz, a national of your country, who used to work as the Director of Petroliers in (TOTAL BENIN) by Benin Republic West Africa Here in after, shall be referred to as my client.

On 27th of May 2004 my client also His wife and their three Children were involved in a car accident Along Grossi express-road. All occupants of the vehicle unfortunately lost their lives. Since then I have made several enquiries to your embassy to locate any of my clients extended relatives this has also proved Unsuccessful.

After these several unsuccessful attempts, I decided to track His Surname name over the Internet, to locate any member of the Family with the last name only that is why I contacted you. I have contacted you to assist in Repatriating the money and property left behind by my client before they get confiscated or declared unserviceable by the bank here. These huge deposits were lodged particularly, with the "BANQUE ATLANTIQUE DU BENIN (BAB)" An affiliate of Commercial Bank of Africa where the Deceased had an account valued at about US$18.5 million dollars.

The Bank has issued me a notice to provide the next of kin or have the account confiscated. Since I have been unsuccessful in Locating the relatives for over four years now I seek your consent To present you as the next of kin of the deceased since you have The same last name with him, so that the proceeds of this account valued at US$18.5 million dollars can be paid to you and then you and me can Share the money. 30% to me and 70% to you as the family relative, then we will procure all the Necessary legal documents that can be used to back up any claim we may make. All I require is your honest cooperation to enable us seeing this Deal through.

I guarantee that this will be executed under a legitimate arrangement that will protect you from any breach of the law. And the way we are going to achieve this is I will need the following important information from you, please I am very serious about this case nothing like joke inside this case matter, I am very serious to the following important information's from you as details.

Your Full Name and Address,

Your Age,

Occupation and Position,

Your Telephone and Mobile for Communication Purpose.

Please after you send the details try to call me on phone. +229-98729108

I await your reply ASAP.

Best Regards,

Patrick Dewes.


Bechamel

Bechamelsås är grunden till Mimymsalladen. Eller Legymsalladen som är ursprunget. Men jag inser när jag söker på Legymsallad att det mesta är nygjorda bastarder på majonäs som spätts ut med lämplig lättmjölk produkt. Och så pytsar man i lite grönsaker.

Men nu är vitsåsen gjord- och sen är det bara att dutta vinäger, socker och majonäs. Kan undra hur många som gör egen majonäs idag? Olja, äggula och kryddor - var det något mer? Jag HAR gjort egen majonäs åtminstone två gånger - och den har inte skurit sig.

Idag ska jag också gratulera två drottningar - Silvia förstås som blir 65 men också en av våra egna "drottningar" Lisa Edfast som fyller 70 år.

Och Hemmavid i Kuriren idag är från Jens och Lotta på Västbacken.

Själv har jag hållt på ställa till eldsvåda redan - fel platta och där stod hushållsrulle hållaren i trä. Men nu lämnar jag ju inte spisen - då sägs ju kvinnan vara på rymmen - så det hann bara bli lukt.

Nu ska jag gå och äta frukost. Dagen i övrigt består av lite inhandling, matlagning och en dutt med jobb kanske. Något besök för överlämnade av julgåvor kanske också.


Fullt upp!

Tror alla har fullt upp inför julen. Inkorgen får bara sporadiska besök. Vid charkdisken på Kvantum vid 15-tiden hörde jag berättas om bilköer till och från Storheden som sagesmannen trodde skulle betyda två timmars köande innan parkeringsplats på Storheden. Hugaligen!

Själv har jag packat in och packat upp - först hos mor och far. Och sen här hemma. Frågan är hur orken ska räcka till 60 skinkrullader, Drottning Margrethes matjesill och "mimysallad"

Har ätit en Råneåpepparkaka (och en halv som mor tappade i golvet) och den var fullständigt delikat. Tack Karin och Sofie!

FI?

Det finaste som finns - chef för FI - och då undrar jag vad tusan är FI - läste det nog först som F 1 och tänkte mig  F 21 med tappad 2:a - efter alla neddragningar. Nåsta tanke var Fi - ni vet feministiskt alternativ. Men Martin Andersson och Gundrun Schyman stämde inte riktigt.

Men nu vet jag - tredje tanken ledde rätt till Finansinspektionen.

Själv ska jag nu inspektera Kvantum för andra gången idag. Första gången körde jag bara runt och bort. Frågan är om det är mycket bättre nu?

Men mat måste vi ha i alla fall.

Fast jag har fått pepparkakor av Karin och Sofie - Råneåpepparkakor efter receptet jag skickade till Marcia - dom ser jättehäftiga ut.

Tema fas

"Du är på väg i en i en ny fas av ditt liv. En bättre fas" basunerar horoskopet i Kuiren ut idag. Traditioner sägs kännas fr'ämmande för mig.

Fast det senare känns inte med verkligheten överensstämmande - jag tycker jultraditionen har ett kramaktigt grepp över mig - därmed inte sagt att det är ett önskat tillstånd.

Ligger extremt risigt till i planeringen - vilket delvis beror på att jag igår tappade mina minnesanteckningar om vad som skulle göras innan julafton. Allt från att ringa Hörcentralen för mors räkning - hade till och med telefonnumret uppskrivet - till att göra skinkan färdig.

Under avdelningen fas och traditioner kan jag väl också konstatera att det igår var exakt 40 år sen jag förlovade mig - första, enda och sista gången. Inte senaste gången!

Och klockan 13.04 denna "40-årsdag" vände det - nu går vi mot ljusare tider. Men för min del går jag nu in i mina "depressionsmånader" - från ca 13 januari till sista februari. Kan undra om Stefan Tornberg lämnat motionen om att flytta tjugondaknut till sista februari. Jag har haft en teori om att det skulle kännas mindre deppigt om julen fick vara kvar till dess.

Med emFAS (inte långsökt koppling till rubriken, väl?) strider Migelle W och Bo H mot storregionen Norrland i en debattartikel i Kuriren. Hörde för övrigt Elvy Söderberg, sosse från Västernorrland, i radio norrbotten klagades likt ett trotsigt barn. Regeringen hade ju lovat...

Och namnsdag idag har Natanael och Jonatan. Fader Yngve - med tillnamnet Natanael - gratuleras.

Och apropå namn så har jag blivit tagen i örat av sign. Ann O Nym som tycker att jag ska lära mig stava namnet på den där Kd:aren Lennart som jag skrev om häromdagen. Jag har dock kommit en bit på väg - förra gången jag skulle skriva om honom blev det åt Zethreus hållet - vilket väl är en som sitter inne för mord eller dråp?

Fick jobba en hel del igår i ett akut ärende - som nog kommer i pressen så småningom. Med de fakta jag idag har på bordet är det något i hästväg - lite stuk av trojanskhäst - fast det var nog riktigt långsökt?

Eftersom jag inte hittar Hultin/Wikström artikeln på nätet än som kopierade jag in denna lilla dikt på temat Kalla. Tror alldeles bestämt att
Bengt Lidman är våran farbror Bengt.

Goda tidsbesprande råd  betalas bra - måste hinna lägga in några julklappar innan jag drar mot staden. Men min tjänstgöring idag ska ligga i huvudsak efter lunch. Så ingen ko på isen - inte i det korta perspektivet i alla fall.

Luleå 0

Ingen ranking av staden på något sätt - men jag råkades kasta ett strutzöga på textnyheterna och då stod det att Luleå skulle ha 0 grader i morgon. Usch - och fy - och dubbelt usch.

Annars har jag inte hunnit så mycket på morgonen - har haft en drömrik natt och legat till klockan 7. Både vin och vatten det vill säga både goda drömmar och dåliga drömmar. Fast det blev fel liknelse - för både vin och vatten är gott. Ris och ros får jag använda.

Men nu är jag åter till verkligheten och inser att det är tur att det inte är måndag i dag. Igår hade jag söndag flera gånger på dagen. Och det är Synnovates fel. Förr var det någon ordning - då kom Sifo klockrent på söndagar och det var en viss söndag i månaden - med ett visst uppehåll under den snöfria årstiden. Nu kommer de ju ju både titt och tätt - så jag borde vant mig.

Har inte kollat graderna än - men ger mig väl ut i verkligheten så får jag se och känna.

Dubbelt smakfullt

Dubbelt smakfullt var det på Helmers. En trevlig byggnad som jag bara sett utrifrån tidigare, Fin interiör och ett fantastiskt julbord. Gediget - mycket hembakt och hemlagat. Till och med knäcken kände man igen sig på - hade inte riktigt stelnat.

Tänk att Lennart Lindström inte skulle få uppleva detta. Som han visionerade om hyreshus och restaurang i Alvik - med Liko som utgångspunkt.

Tillhör inte Ernst fansen - han känns lite fejkad. Men jag måste ligga så att maten fördelar sig jämt i kroppen - och då kan jag väl lika gärna kika på när han gör juligt i Funäsdalen.


För övrigt hörde jag något inslag på radion om hur man petat den där Zackreus (eller om han nu heter Zackrelius - måste kolla vad som är rätt) och hur de ur den falangen var upprörda. Spännande att följa!


Missat sprängstoffet?

Inte med i leken skriver Kuriren. Om att Erika placerats på 50:e och sista plats. Men sprängstoffet i kd.s nomineringsarbete har man helt missat. En av mörkermännen - den mörkaste kanske - Lennart Zakréus har man inte med på listan alls. Trots att han placerade sig bra i provvalet.

Har jag hört enligt säker källa?

Nu drar jag på äventyr

Paus i julstöket

Ni som tycker att ni behöver en paus i julstöket kan gå in på DN och rösta om vilket parti du väljer. Och så kan du kika in på den här länken som visar förändringarna i väljaropinionen. Inte snabba kast - men bekymersamt för Mona Sahlin förstås. Vilket väl kan vara en julklapp lika god som någon för en del.

Det visste vi väl var mors kommentar till Kuriren artikeln om att kvinnor får sämre vård. Heja revisorerna buss på dom bara.

Julklappsinslagning har annars varit morgonens tema. Nu ska jag börja med ett röj samtidigt som jag ska följa en massa olika skidtävlingar - det blir en ansträngande dag.

Efter tolvkaffe ska jag nog börja dra runt lite. Lite blomöverlämning och sen en julmiddag klockan 17. Inhandling - kanske - men har inte fått det sedvanliga uppdraget om inhandling av kvällstidningarn MED bilagor än? Månne allt är okej? Troligen!


Sent om sider

Som om tiden inte vore nog knapp så har jag behagat ligga kvar i sängen till klockan sex. En hel del att berätta från gårdagen till exempel att när jag skulle köpa nytt armband till fars klocka så fick jag erbjudandet att köpa en ny klocka istället - för 65 kronor. Och något armband för de facila priset torde inte gå att uppbringa.

Klockan inhandades som arbetsklockan för sina tydliga siffror skull och betingade ett pris av 98 kronor - på samma affär. Nu såldes den på kampanjpris till 65.

Slit och släng!

Nu ska jag gå till frukost - kan undra om jag kommer att se ut som bambi på hal is. Fast jag får nog ta till något annat djur för bambis graciösa saknas - men det är en riktigt isgatevandring att göra.

Före 2010? Knappast!

I PT är det lite mer utförligt från Mats Odells Pressfika. Han säger sig vilja ha ett beslut - men troligen blir det inget före årsskfitet. Dock säger han inte vilket årsskifte . men slutklämmen är läsvärd. Där slår han fast att regionfrågan är komplicerad och kräver omfattande utredningar innan slutgiltigt ställningstagande. Vilket väl gör det troligt att årsskifter ligger efter 2010?

Nu ska jag strax sluta och åka och hämta far från Fyren. Så får jag återvända till staden för inhandling och så småningom jul-öppet-hus på expen. Törs knappt skriva någon öppen inbjudan för anmälningarna har bara ramlat in - men finns det hjärtrum så finns det stjärterum sägs det ju.

Ursäkta tjorvet!

Ursäkta tjorvet skriver Kurirens nättidning. Så gärna så - jag har inte ens märkt det. Men när ni nu ändå tittar till maskinen som fixar överföringen av nyheter kan ni väl kolla varför Sticket och även Ledaren kommer ut så sent.

Och så kan ni - när ni nu ändå sitter tillsammans - tipsa NSD om att det skulle vara uppskattat att de la ut sina insändare på nätet. Det är rätt ofta jag skulle vilja skicka en länk och tipsa om något.

Inga nyheter - goda nyheter

Inga nyheter är goda nyheter sägs det. Och Isak har namnsdag - grattis lille Krantz. Och lille Palo.

Och jag håller med moster Gunilla som kommenterade förra inlägget - det är mysigt med julkort - vanliga pappers. Så jag ska nog inte sluta med det. Fast det var kul att överraska släkt och vänner med påskkort istället som jag gjorde ett år.

Fast som Inger Schmiedhofer gör sen några år är mycket trevligare. Ett kort litet julbrev som berättar hur läget är och året varit.

Dags att förbjuda ordet "besparing" tycker en ung socialdemokrat - Jimmy Block - i en insändare, Han har nog gått på Bommersvik han. Lever den än? Min mamma har gått facklig kurs där - och fick med sig en sångbok hem.

Och Orrefors koncernen håller på att tippa hörde jag på radion. Messings nya kärlek Torsten uttalade sig bland annat. Var de 5 miljarder som behövdes - för ett miniskräckscenario. Nästan overkligt allt som händer i finanskrisen och lågkonjunkturens spår. Fast det verkar inte vara någon stor nyhet - inget i "drakarna".

Nu måste jag dock dra - tiden är oskryp. Och min dator ett gammalt tröskverk - vilket påminner mig om en liten fräckis som jag kanske borde återge någon gång.

Hör av mig.

Vulgärt onyttigt och så lite präktighet

Slutade tolv idag för att passa på att göra en massa ärenden. Tokmycket folk på stan vid lunch så allt flöt i sirapstakt.

Hann till Åhlens och köpa vulgärt onyttig julklapp till mina barnbarn. Och ännu mer onyttigt blev det på uppdrag av mor med destination barnbarnen.

Inte vet jag var all tid drog i väg - men först klockan 5 var jag hos mor. Och då mina vänner snodde jag ihop saffransbullar - dryga 40 stycken, Och städade efter mig så att köket sken. Präktigt så det förslår.

Skojade med mor och sa att det inte skulle förvåna om hon skröt för hemtjänsten att hon gjort det själv.

Julkorten väller in - men än ingen som jag inte skickat till. För övrigt har jag nu bestämt att det är sista året jag skickar julkort. Och i morgonkväll ska jag pussa och krama alla mina nära folkpartivänner God Jul. Öppet Hus klockan 18,30,

Pressfika?

Tja vad kan det innehålla? Knappast något beslut om storregion i alla fall. Men kanske någon hint i frågan.

Själv har jag tagit mig till jobbet - att färdas med bil är inget större livshotande äventyr - men till fots är det besvärligt.

Besvärligt verkar det också att bli av med den tullare som misstänks för samröre med dieselsmugglarna. Lite märkligt att man först erbjudit honom pension - trots att man säger sig ha belägg för tjänstefel. Men när han inte ville ha det så blir han uppsagd på grund av tjänstefel. Nu hittar jag inte artikeln på nätet - men det var i den här härvan han "hjälpte till".

Ha - det här hade jag glömt att publicera! Skrevs för 9 timmar sen ungefär.

Nyhetsbomb?

En liten nyhetsbomb levererar NSD idag - Stort steg mot storregion tas?

Fick för några dar sen höra om Finland där man för 10-talet år sen gjorde stora regioner - drog ned från 12 till 5 - men nu är man på väg tillbak till 9 eller 15. Skälet är att den effektivsering man trodde sig få uteblev helt.

Senaste veckorna har det annars kommit flera propåer - inte bara Reinfeldt - om att regeringen inte kommer att bifalla ansökan - så skulle det bli beslut enligt NSD så är det en högoddsare. Får väl tro att det lilla frågetecknet är större än det ser ut.

Och lite känns det som om alltid något medieforum kastar ut en försöksballong varje torsdag då det är regeringssammanträde - med hopp om att pricka rätt någon gång.

Nu ska jag prioritera att göra mig färdig för jobbet - så får vi se om jag hinner koppla av framför datorn någon mer ltien stund innan jag ska dra.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

En femma

Jag skulle lika gärna kunna ha rubriken "På hal is" igen. Tjänstgöringen i Ale Kvarnbutik blev med livet som insats - både med bil och till fots.

Men trevligt - hade faktiskt ett par kunder - trots att nejden samlats till julavslutning i Alviksskolan - och väder och väglag.. Och det visade sig att en kund kände till Strutz Bageri (vars träbackar finns i butiken). Hon hade nämligen varit sommarbarn hos våra grannar visade det sig. Av de barn hon mindes var jag säkert en.  Jag blev så överraskad att jag glömde att skriva kvitto - vilket jag gjorde sen (bara så att ni vet Skatteverket)

Och turen i spel fortsätter - en femma på Keno ikväll igen. Var ska detta sluta?

Men dagen har varit lång och intensiv - så jag skulle kunna sjunga "det gör ont. det gör ont - men ändå.." Kroppen får väl hämta sig till i morgon.


Och ett särskilt tack till kusin Kerstin som satt ut sparken vid bilplatsen. Utan den hade jag inte suttit här nu!


Utskälld på ren svenska

Har hört hur många som helst som blivit uppringda av dessa skurkar. Thomas när han kom hem från julfesten i fredags. Och kusin Kerstin - som tog fram svärgenen från fader Sven och läxade upp dem på ren svenska. Det är sällan det händer - men har man hört henne en gång så förstår man att de förstod - trots språkförbistringen.

Idag har jag blivit kvar lite längre än nödvändigt på jobbet. Men nu ska jag dra och dra mig mot Ale kvarnbutik.

På hal is

Ute på hal is har jag varit. En härligt julkortliknande snövit väg har förvandlats till rena isgatan. Tur jag hade sparken när jag hämtade tidningarna. Och det blåser så det viner runt knutarna. Kan det vara möjligt att det ska hända igen - att snön regnar bort?

Försovit mig till kvart över fem - ingen bra start på dagen alls. Hoppas den har börjat bättre för alla som heter Stig och som har namnsdag idag.

Och om jag inte kom ihåg det igår så jättestort grattis till Andreas Åström som fyllde 35 igår. Andreas var vår kampanjsekreterare under en alltför kort tid för några år sen.

Är det bara jag som tycker det känns märkligt att 6 kommunalråd blir megafon för Sparbank Nords seminarie
Samtal för Framtiden? Nog har de väl tillräcklig plattform att tala och skriva utifrån kommunalrådsposten? Ja inget att bråka om förstås - men jag bara hajade till.

Jag ska läsa den ordentligt senare - men visst hajade jag till för ingressen på ledaren - "Det gäller då att se till att miljöhänsyn inte får tränga undan skogsindustrins behov". Ska vi upprepa förgiftning av folk med hormoslyr igen? Tar vi inte rimlig miljöhänsyn och förgiftar oss själva lär vi inte ha några behov av vare sig skogsindustrin eller annat.

Jag måste erkänna att jag inte känner någon större lust att ge mig ut i blåsten men nu har mor ringt och undrat var jag håller hus..

Dagen flyr

Om en vecka drygt kan vi i alla fall säga att dagen gryr - ljuset kommer åter. Men det är väl inte riktigt den kopplingen jag gör nu. Tiden bara fflyr.

Jobbat från före nio idag - struntade i att hämta Thomas. Han ringde precis när jag äntrade expen.

Vi åt lunch tillsammans - han hämtade - och nu kommer jag ihåg att jag inte betalade honom för den. Den stekta sillen var absolut inte prisvärd - men det är inte Thomas som ska stå för den notan.

Stekt sill gör mig nostalgisk - tänk vad min Sten bjöd mig på fantastiska maträtter - en av dem var stekt sill - men den idag och Stens stekta saltsill är inte släkt - inte ens på långt håll. Den som gillar panering kan fortsättningsvis beställa den på En trappa upp.

Föresten glömde jag att gratulera min Sten i söndags. Namnsdag - han satt säkert i sin himmel och kollade in min blogg. Eller så hade han fullt upp att följa Appujauremordets ko-vändning. Det fanns det som efter Thomas Quicks erkännade påstod att Sten och övriga tekniker gjort ett dåligt jobb. Kan hända att svinhugg går igen?

Efter jobbet var det ärenden - och vid 16-tiden anlände jag Modern - och städet hade funkat - det var jättefint och luktade rent i hela huset. (tack Stina).  Men klart att ensam klarade hon ju inte att sätta upp julgardinerna. Men när jag hörde att mor skulle göra det själv i morgon efter att hon putsat fönstrena - så blev det både gardiner och julkrubba. Och lite till.

Så nu är jag ungefär ännu mer mör och öm i kroppen än vad jag varit hela dagen.

Hör av mig - troligast i morgon!

Jämngrå nyheter

Rätt jämngrå nyheter i våra lokala tidningar. Känns inte för att lyfta något egentligen. Fast den här lokala nyheten saxad ur Expressen lyser upp i vintermökret. Så oändligt skönt att det slutade lyckligt för barnen i den brinnande skolbussen.

Riktigt kul förstås att båda mina favoritlag i hockey delar på ledningen. Och vilken match det blir mellan Jens och Thomas på den ena sidan och Håkan Lindh - folkpartiet - Skellefteå på den andara den 3 januari då de ska se mötet Skelelfteå - Luleå tillsammans.

Om nyheterna var grå så var december mogonen desto svartare. Jag gillar de här riktigt mörka dagarna - fast det stämmer inte med de nästan vårliga vindarna - nu vill jag ha mera kyla så vi får julknarr under skorna.

Assar har namnsdag i dag -  någon sådan finns inte i min privata sfär. Assar Backlund fanns - och jag tackar hans dotter Laila Wikström för receptet på Råneåpepparkakor som jag vidarebefordrat till Marcia i Stockholm. Och i brist på andar Assar kan jag skicka en namnsdagshälsning till Rönnlund som en gång i tiden gladde oss med skidframgångar.

Nu ska jag göra mig färdig - och ta bilen förbi mor och frukosten. Ska plocka ned hennes gardiner - det är städdag idag och efter det ska julgardinerna upp. Skönt att jag själv växt ifrån det tvånget att byta gardiner till jul.

Rekordgenerationen - jag?

Fatta jag har aldrig hört det förr - vi som är födda mellan - ja mellan vad var det nu? Ialla fall är 1948 med och fram till 1954. Vi tillhör rekordgenerationen.

Fast själv känner jag mig inte alls sån - generös -  när jag läser mina barnbarns önskelistor. Går väl an med 8-åringen - mycket godis och tuggummi. smink, kläder och pyssel. Konkreta saker att ta på. Men när vi kommer till Sara börjar det handla om Nitendo DS färg, Mariocart och wiiplay, Miley Cyrus nya skiva, Air hockey spel. Det må väl bara att det mesta luktar dyra pengar ( si där kom generositeten) men när man knappt vet vad (än mindre vem) vissa saker är och än mindre var de kan inhandlas svindlar det.

Fast svärdottern tycker det är fullständigt fantasilöst att ge presentkort och/eller pengar - så vi får väl se.

Första julkortet damp in i dag! Maggan! med ett påkostat dekorerat ytterkuvert så ambitionen att INTE spara årets julkort nästan kom på skam redan vid det första.

Plansamhälle..

Det här blir bara bättre och bättre. Karl säger att ni - vänsterkanten - bestämt sig för att privat städning är dålig och inte ens fakta kan rubba på det. Han säger att dessa debattörer tror sig befinna sig i ett plansamhälle som möjligen var tänkbart för 30 år sen.

Hade jag inte hört vem som sa det eller var avsändare av det så hade absolut inte de 10 första gissningarna varit Karl P.!

Liberala Karl?

En ledig dag fram till nu. Nu är jag återbördad till expen och skall bli här ett tag. Roade mig med att slå på radion för att höra om kommunfullmäktige höll på än.

Och jomenvisst - visst gjorde det det. Och hör och häpna karl P gick upp och tog dem i örat som kritiserar privatstädning. I Luleå ska mångfalden rymmas vilket också innebär att Karl P stod upp för de 10% som lagts ut till privata städfirmor. Ska nästan bli spännande att höra om Margareta Lindbäck går i polemik - för hon var väl en av de som udden skulle riktas mot. Börje Lööw och Jonas B var förstås huvudmålen!


Annars har jag hunnit vara till Bali eller om det nu var Mauritius eller Miami - vet inte riktigt vilken knapp hon tröck på damen som hjälpte oss igång med "resan". Men det var precis så fantastiskt som många beskrivit det - en hel timme satt vi där far och jag.


Nu fortsätter jag lyssna på fullmäktige - och ler igenkännande åt alla argument för och emot städning på entreprenad.


Nattlig "hemtjänst"

Det blev "hemtjänst" insatser vid sen timme i går kväll - oc h så jag tog sovmorgon idag. Så nu blir det att traska ned till frukost.

Jobbade ju in dagen igår - ska föra far till Fyren - och optikerna plus en del till. Åker in en sväng till jobbet efter detta vid 16-tiden.

I och för sig ska jag jobba hemifrån lite lätt på förmiddagen - med besvqrande av mail och lite annat.

Oaktiv

Oaktiv har jag inte varit i dag generellt sett - men jag inser att bloggen missköts. Hinner inte riktigt  med. Dagen har varit aktiv med injobbande av måndagen - men sen blev det bara SOV.

Sov från  från 4-9 och jag hade kunnat forsätta. Om jag inte fått rapport om att far var ute och skottade snö.

Så nu är jag hemkommen efter en hemtjänst insats klockan 22.30 - tur att det är idellt!

Dagen i övrigt inte mycket att orda om!


Ofrivilligt bloggavbrott

Morgonen har bestått i ett ofrivilligt bloggavbrott. Hela kabeltvköret har legat nere. Hann kolla lite mail men sen var det kört ända fram till precis före sporttv körde igång.

Nå nu har det inte hänt särskilt mycket - trevligt igår kväll - kom hem med halvelvabussen i god ordning.

Fukost också i vanlig ordning klockan  7, Av någon anledning kör min radio Radio Västerbotten fast senast jag hörde tidigare så var den inställd på Norrbotten. Ledningsproblem där också?

Den enda nyheten jag hört är en
opinionsmätning. Radion tjatade om den men kunde ju inte kolla då nätet låg nere. Men där var väl inga sensationer heller.

Nu ska Anja åka - hoppas hon lyckas idag.

Snökaos

Finns väl vara en sammanfattning av dagen: snökaos. Min lilla honda är hur bra som helst på att ta sig fram i snöig terräng och jag trodde länge att jag bara skulle backa rakt bak och sen full fart framåt uppåt och ut på Kråkbergsvägen.

Nu kom traktorn en halvtimme för jag skulle åka - så jag behövde inte testa - men jag undrar jag om dethade gått vägen?

Jag vill också bli 80 år så när jag kört "hängslet" på väg mot 97:an gjorde jag en u-sväng och åkte tillbak. Jag hade inte en chans att se var på vägbanan jag befann mig. Och när jag kom i riktning att skåda trafiken på 97:an kunde jag konstatera att trafiken flöt i 30 km - möjligen 40.

Det blev till att beställa leverans av blommor till Folke och kortet med gåva till Anne Wibbles stipendiefond får han på måndag.

Ikväll är jag bjuden på middag - och dit hade jag tänkt att ta mig - med buss.

I idrotten har det varit blandat kompott som sig bör. Ständig sol ger öken. Kalla gick det inte så bra för den här gången. Men Johan Olsson vann och Luleå hockey leder mot Södertälje.

Idol Kevin har jag nog inte nämnt på denna blogg tidigare - men det beror på att jag bara känt honom 1 vecka ungefär. Men söt så in i bomen är han ju. Jag tycker bara att upphaussningen i kvällspressen är förfärlig - sjuk helt enkelt. Som om det vore på allvar - med svartsjukedramor och firande i enslighet för att bara nämna något. Och "knulla" skrivet i pannan. Vem tusan beställer sånt journalistiskt dravel?


Kanske jag hör av mig ikväll när jag kommer hem - men just nu känns det som om det blir släng mig i sängen. Har provat på ett par skovlar snö - så det värker och sticker  både här och där. Men eftersom jag utlovats ett gott vin till middagen får jag leva utan panodil - fast en del säger att det inte är så farligt.


Halvfem - helt okej

NSD varnar att tidningarna  'är sena idag. För min del var de i lådan halvfem och det är helt okej. Kan undra när vår nye utdelare kommer när väglaget är bättre. Kanske slösar onödig tid varje morgon med att sova - när jag kunde läsa tidningarna tidigare?

Inte aktuellt

Inte aktuellt för mig - i alla fall inte i barnalstrande syfte. Men det kan ju vara kul ändå!
Men jag blev lite intresserad för man kunde registrera sig och då skulle de länka när man kommenterade sidan. Så nu har jag gjort det igen - men bara lämnat min bloggadress - det borde väl inte länsa kontona? Och så särskilt mycket at länsa finns inte.

För övrigt är inte handikappanpassning alltid av godo - Nancy föll på eller från rampen igår och bröt sig så illa kring höften att något gick av. Låg och väntade på akutoperation i går eftermiddag.

Nu ska jag ringa och höra hur det är med henne.

Snöhörd

Nä - jag är inte kvar på jobbet - som rubriken var på mitt senaste inlägg. Dock hade jag nog kunnat bli insnöad där om jag stannat ltie längre.

Vi som önskar en vit december har verkligen blivit snö-hörda. Det var plums efter tidningarna i morse - halvfem. Nog så blöt kändes den dock - kan hoppas på några fler kallgrader.

En bild mer än tusen ord bekräftas varje dag. Illustrationen på ledaren
Övertro på politiken visar tydligt att man inte är bekväm med att umgås med varandra - eller är jag verkligen färgad av vad jag vet?

Här i alla fall ett gäng politiskt tillsatta nämndemän som jag tror går i takt med allmänheten - lagmannen ville fria i Vojakkala målet men blev överkörd av nämndemännen.

Och i Gällivares kamp för skidgymnasiet tar de Marcus Hellner som vapen - visst kan vi under dagen få se hur vasst det vapnet är?

Och Olle Lindström han kan hämta argumenten hos Karl P när han ska bemöta Bodenssossarnas nya skoloffensiv - vars viktigaste "kunskapsinslag" tydligen är att servera frukost. I Luleå tycker sossarna nämnligen inte alls att det här är viktigt utan har avslagit flera förslag i den riktningen.


Själv ska jag nu bana ny väg - trampa upp en gångväg där vi fortfarande efter 20-25 års löften saknar sådan. Dagens höjdpunkt är annars att jag ska fara till Älvsbyn och uppvakta Folke Öberg som fyller 80 år. Han fyllde för övrigt i onsdags men firar idag. Det tycker jag han gör rätt i - Luciadagen - han har spridit mycket ljus med och för de liberala ideérna.


Kvar på jobbet

Kvar på jobbet än - kommer att straffa sig. Men förmiddagen gick i ryckighetens tecken. Nya småsaker krävde sitt hela tiden. Men nu måste jag åka.

Ramlade bara över artikeln om
Protest mot flytt till Umeå. Inte undra på att Umeå är så glada i en storregion - allt verkar ju hamna där i alla fall.

Fast det är väldigt bra att länsstyrelsen fråntas makten över tillsynen - så slipper någon fler socialdirektör få sparken för att hon gör det hon ska och tillvaratar brukarnas intressen. För täta skott mellan länsstyrelsen/landshäövdingen och kommunalråden.

Gruvar riktigt för att fara ut - var förbi Kvantum och köpte kaffe till jobbet - och där var hur mycket folk somhelst. Jag tror vi får klara oss utan påfyllning med mat - så kan jag inhandla i morgon i älvsbyn när jag ändå ska dit på uppvaktning.

Spri(c)ka i Kalix(s)tyret?

Det här är också ett intressant fenomen. Vi var många som höjde på ögonbrynen när sossarna - med egen majoritet - bjöd upp centerpartiet till politisk vals - och än mer förundrad att centern valde att tacka ja.

Från sossarnas sida kunde det finnas två skäl att bjuda med centern: 1. ont om kompetent folk 2. skapa en spricka mellan allianspartierna.

Vad centerns skäl att sitta kvar vid köttgrytorna kan man bara spekulera i - men någon fyullständigt enighet om detta fanns inte heller.

Nu kommer kritik internt från en
centerpartist - Henrik Eriksson. Lite märkligt särskilt som centern ju har en klar maktposition på skolområdet med Inga.-Lis som ordförande (e/ller möjligen vice ordförande) i gymnsienämnden. Nu gäller krititken förvisso grundskolan och skolnedläggningarna. Men centern historik är inte bättre där - efter en medlemsomröstning röstade halva fullmäktigegruppen emot sina egna medlemmar.

Det är nog ganska kört för oss - som en kalixcenterpartist yttrade för inte så länge sen.

Och själv kan jag undra om mediautspelet idag handlar om en (c)enterspricka eller en spricka i Kalix(s)tyret. Kanske ett taktiskt övervägande att försöka fjärrma sig från sossarna inför valet?


Nu ska jag dra mig till jobbet - ligger åtminstone på efterkälke motsvarande minst två 3-timmars pass: Så jag hoppas det flyter idag.


Himlafenomen ála Lönneberga?

Så märkligt ljust det var ute i morse halvfem. Vet inte hur jag ska beskriva det - men stigen ner mot mor och far brukar bara framstå som en svart vägg som man ska genom. Nu syntes stigen hela vägen. Det var som en ljuskalott mitt på himlavalvet och mörkare ner mot horisonterna.

Men fortfarande lite lagomt kallt och fantastisk vacker vintermorgon.

På tal om fenomen så kan det väl vara ett sådant att totalt sakna omdöme om rätt och fel. Här jollras om otydliga regler och att man inte vetat vad som gällt. Men att förstå att man som
räddningstjänsten i Kiruna inte kan  plockat ut bikinis och foppatofflor för barn på skattebetalarnas bekostnad ska det väl inte behövas några särskilda regler för - bara en gnutta sunt förnuft.

Nu är det så att  jag måste rusa ner mot frukost - inte för att jag tror att far längtar efter havregynsgröten - utanför att det är sophämtningsdag idag. Och frågan är om far, Kerstin och /eller hemtjänsten kommit ihåg det. Far fixar det förstås men måste påminnas precis som vi andra. Veckorna bara rusar iväg och så är det dags igen. Förr, förra gången missade jag dem med en halvtbilllängd.

Hör av mig senare!

"Vackerortstillägg"

En gång i värden fanns det kallortstillägg för bland annat vi som bodde här uppe. Efter morgonens taxitur till Kallax och kontrasten med ankomsten till Arlanda och Stockholm är jag beredd att propagera för kallortstilläggets motsats.

Bara lyckan att starta dagen här och inte i Stockholm skulle vara värt lite extra i skattebetalning - ett v"ackerortstillägg." Tänk er i morse - 11 grader kallt - knarrande snö - vita vidder i stort fortfarande orörda av skotrar och skidor - lite morgonmörker med stjärnor och månljus - alla vackra julljus och slingor - snötyngda granar och tallar efter vägen.

Mäktigt vacker -så att till och med ett Jenny Nyström julkort bleknar.

Och så landar man på Arlanda - grått, blött och tråkigt. Och folk över allt. Och för att ta sig till blålinjen mot Hjulsta och Akalla så släpar man sig trapp efter trapp ner i underjorden. Och passerar understundom pissluktande betonghörn. Tänka att måsta göra den resan varje dag?

Vi har framtiden för oss!

Härligt möte på Arlanda med Stefan Tornberg - och strax efter anslöt Birgit Stöckel. Deras plan var en kvart försenat men jag hann tyvärr inte invänta att någon moderat dök upp för att göra alliansen fulländad.

Och nu är jag hemma och färdig för sängen.

Mårdhund - fall för regeringen

Nu ska regeringen ta beslut om åteljakt på mårdhund. Skulle vi inte kunna få ta till det med björnarna också eftersom jägarna aldrig klarar att skjuta beviljad kvot.

Har björnar mer "djurvärde" än mårdhundar - undrar Ylva i väntan på flygtaxin.

Röd står - blå funkar?

Var ju tvungen att gå in på stockholms lokaltidning DN - och se om det händer något nu när jag ska dit. Där var det förstås Nobelfesten i centrum.

Men på TV sa de just att det varit brand igår på röd linje - kan ju bara hoppas att blå funkar för den ska jag nyttja på morgonen.

Men hallå - svårt att förstå

Har svårt att förstå att det kan bli för lite mediciner och man följer Apotekslistan. Det borde ju vara tvärtom - för där finns ju kvar - i ett helt år - även mediciner som ställts ut? Risken borde vara FÖR många piller.

Apotekslistan är bra och ett himla stöd när jag ska hämta både till far och mor. Och understundom något litet piller till mig själv också. Men visst blir det lite krångligare när det kvarstår ett antal utbytta recept - och dessutom finns flera av samma utställda av olika läkare.

Men det borde ju vara hur enkelt som helst att bara med ett knapptryck dra tillbak recept som inte gäller längre.

Svårt att förstå är det också hur det helt plötsligt släpps nya biljetter till Matteifestivalen? Tog ju slut med en gång. Något krystad förklaring om biljetter som var avsedda för utländska gäster men som kommit tillbaka tack vare sponsorer. Kan bara hoppas att det inte är något fult försäljningstrick som ligger bakom? Får väl ställa Peter mot väggen vid tillfälle. Skämt åsido - hoppas att fler entusiaster får biljetter nu - själv ska jag inte gå - eftersom jag pysslar med annat då. Fast jdet bor man väl - kul att det gått så bra för Jens gamle baskettränare.

Daniel har namnsdag och gratuleras. Många känner jag - men Daniel S i Klippan och Daniel C - också skåning men numer i Stockholm. Och så Thomas Daniel förstås. Nu är det hal is igen - glömmer säkert någon nära mig. Men kan inte kräva att "hårddisken" ska gå på högvarv redan tio i sex.

Och snart kommer flygtaxin. Gamle far sa med ett leende att det var skönt att jag skulle bort - så de skulle få lite frid. Och slippa havregrynsgröten!

Ha en god dag - njut av nuet. Hör av mig ikväll. Några hekto fetare för vi ska vara på LRF med egen restaurant.

Synd att jag inte tror

Idag är det synd att jag inte tror på SCB:s nedbrutna väljarundersökningar - för folkpartiet Norrbotten ligger väldigt väl till. Nästan en procent bättre än partiet i riket - inte så ofta det har hänt.

Men sen Anna och jag slutat har det bara gått uppåt! Långt över valresultatet är väl de 6,7 procent vi får?


Fast bäst nyheten idag är att Anna GK med man och barn kommer upp till oss den 9 och 10 januari för att medverka vid en länskonferens.


Årets julklapp för många av oss folkpartister här i Norrbotten - mycket större än 6,7 i SCB!


Stöds av Telia

Nu varnas för raffinerade nätbedrägerier - du får julkort per mail och om du öppnar det så kommer de åt allt i din dator - enligt den här artikeln i Expressen.

Fast det här har jag ju redan varit med om via mobiltelefonen - Echovox som skickar pinkoder som de sen påstår har matats in hos dom - utan att det finns något skickat från din mobiltelefon. Och så ber de bara Telia debitera för förmedlade tjänster.

Lite synd att Telia avskrev beloppet av "goodwill" skäl - det hade varit något för Sverker Olofsson att sätta tänderna i. Fast jag kan ju inte orka alla krig själv.

Ska just lämna jobbet nu - träffade målande Gerd här när jag kom. Hon är fantastisk den personen - sitter aldrig fast. Och drivande att saker ska göras.
Sen kom Anne förbi - och hon väntar att jag ska dra så hon får ta parkeringsplatsen och motorvärmaren.


Har för övrigt bokat biljett på Arlanda Express första gången online. Snävt med tid i morgon - och då gäller det att inte stå och fumla vid de gula biljettautomaterna.


30 år sen sist?

Jag har bakat bulla till mina föräldrar. förvisso bara på en halv liter mjölk men ändå. De blev mycket lyckade - trots ringrost.
Det måste vara minst 30 år en jag bakade vanlig bulla senast. Och så mycket annat har jag inte heller bakat dessa 30 år Riktigt kul var det.

Nu ska jag åka till jobbet en sväng. För i morgon väntar Stockholm

Bättre förr!

Oftast är det väl en nostalgisk myt att det var bättre förr. Men med maten i allmänhet och julmaten i synnerhet tror jag bestämt att det är rätt.

Tänk så vi klagade över den hemlagade pölsan så var så grå mot "köpesvarianten". I och för sig var väl inte pölsa någon favorit hos oss ungar men definitivt hellre den köpta än den hemlagade. Nu önskar man inte hellre än att få mer av det hemlagade och genuina och slippa de tillsatser som
avslöjas i DN-artikeln.

Morrn!

Igår fick jag ett mail skickat 10.51 med rubriken "morrn" - nu känner jag mig likadan som först nu kommer in och önskar God Morgon.

Det spelar tydligen ingen roll vad jag skriver - bara jag skriver. Ska jobba hemma idag så jag tjuvstartade innan frukost och fick iväg 16 mail - de allra flesta i tjänsten.

Sen gick jag i godan ro och åt frukost - det kändes precis så rofyllt som när jag lagt ut mitt första morgoninlägg på bloggen. Men det hade jag ju inte.

Tyckt till hade någon på mitt inlägg om högre/lägre ränta. Med Illa dold skadeglädje försökte vederbörande koppla ihop nyliberalismen men folkpartiet. Tyvärr kunde jag inte länka i kommentarrutan - men här är
Googles svar på funderingen. Med tanke på finanskrisen, lågkonjunkturen och hur den kan och ska hanteras borde folk välla in både från höger (nyliberalismen) och vänster (socialism, kommunism) ocgh bekänna sig till socialliberalismen.

Om vädret kan man alltid skriva - idag är det riktigt favoritväder. 18 grader kallt och fullständigt stillastående luft. Bara så ljuvligt!

Mer lågtryck och storm  förefaller det dock vara inom s-partiet. "Dolt hot" säger Gunnar Selberg centerpartist sig ana i brevet från Kent Ögren till Kenneth Stålnacke. En snäll tolkning - tydligare kan det inte sägas - rätta in er i leden - annars blir ni utan det mesta.

Mest märkligt är ändå att Kent Ögren väljer att underteckna med just landstingsstyrelsens ordförande. Om något är väl detta verksamhetsfrågor som INTE styrelsen ska syssla med enligt Ögren. Fast å andra sidan handlar det ju om att ta ned NLL skylten i Kiruna - eller i alla fall hot om. Som jag skrev om i inlägget Skyltmakare Ögren. Då var det Harads vårcentral - en fråga som för övrigt Anders Mansten och Kerstin Hübinette skriver om idag.

Kräv HÖGRE ränta

Så förenklad debatten är i finanskrisens spår. "Kräv lägre ränta" - vilket kan vara förståeligt om vi bara talar om husräntorna - då har de förstås ett avgörande inflytande på människors ekonomi.

Men troligen bottnar finanskrisen i att vi haft för LÅGA räntor. Har vi inte lånat på Ellos-konton och annat utan haft ett par kronor på banken har vi inte fått någon ränta på det - utan snarare fått betala för att vi haft förmånen att ha ett konto.

Klart att notan kommer någon gång om vi bara handlar och handlar och producerar och producerar utan att fundera om någon har pengar och köpa och att någon vill köpa.

Kanske dags att återuppliva Spara och Slösa? Och så får jag vara tacksam för uppfostran att inte skaffa saker på avbetalning.

Möjligen är detta ett inlägg i yra - feber sådan. Virus och/eller bakterier verkar attackera mig hela tiden - men än är det jag som vinner kampen hela tiden. Precis som Luleå hockey ikväll mot Skellefteå - 2-1. Fast det satt hårt åt där också på slutet.

Egentligen är det planerat att jag ska vara ledig i morgon - måndag, tisdag och heldag i Stockholm på torsdag fyller kvoten väl. Men det blir nog lite jobb i alla fall - fast hemifrån.

Överläge?

jag är med i matchen - överläge med 1-0 till Luleå mot Skellefteå..

Men hur går det sen - nu när svenskt stål inte verkar bita längre - finns det pengar till sponsring?

Och hur går det med Plannja basket - om Plannja inte finns i Luleå framöver?

Det här gäller ju förstås inte bara Luleå - är idrotten nästa krisbransch?

Själv har jag befunnit mig i soffläge - fast den här gången blev jag i alla fall inte kvar där hela kvällen.

Samma iakttagelse

Alltid kul att få bekräftat att andra ser samma sak - inte alltid lätt att veta om man är objektiv i synen på andra politiska konstellationer. Noterade i morse av GB i Sticket sett precis det jag själv såg - hur besvärade den röd-gröna koalitionen verkade vara av varandra.

Därför är det lite svårt att ta Ilmars debattinlägg riktigt på allvar.

Mera sånt..

Det ljusnar... mäste tillstå att menyraden gav mig hopp - nu var det bara vädret - men gärna fler såna rubriker på andra teman.

Har anlänt jobbet - utan vidare mankemang.

Skinkan!

Idag gratulerar vi våran Anna (Grönlund Krantz) på namnsdagen. Och när hon har namnsdag vet vi att det är dags att lägga skinkan i blöt - i saltlaken - i en hink och så sätter ni ett fat över och en tung sten på det som håller skinkan under lagen. Så gjorde mor när jag var liten - i en rostfri hink som ställdes i matkällaren - samma matkällare som jag nu har tillgång till. Trots det så blir det nog färdigskivad från Kvantum i år. I alla fall knarrade snön under skorna på morgonen - så jullikt är det.

Det var lite lågkonjunktur på bloggandet i går också. Måste erkänna att varslen lite tog andan ur mig. Men för övrigt flöt dagen på som den skulle. Flera vård- och läkarkontakter - alla av den positiva arten. Mor ska få hjälp med synhjälpmedel i avvaktan på operation. Och far ska få fotvård hos Göran Källgren på Sundsgården - och desstuom får han åka på pensionat Fyren nästa vecka - och nu ska det bli ljusrummet också.

Påminner lite om en böld de här skriverierna - när det väl gått hål fortsätter det att pysa.
Klarsynt om destruktivt av Karl Yngve Åkerström tar upp ett känt fall inom landstinget och de två sjuksköterskorna som skriver under sign. Anonym sjuksköterska respektive Legitimerad sjuksköterska borde få ledningarna både inom kommun och landsting att reagera.

"Jag har blivit lurad av näringslivsexperterna" - jag hoppas Bo Torbjörn Eks krönika är länkbar - den säger nog vad många av oss känner. Ingen länk - men sidan 6 i papperstidningen.

Och så hoppas vi att dagen idag blir lite mindre svart än gårdagen.


Svart dag

Vilken dyster dag - det är näst intill ofattbart med varslena på SSAB och Plannja.

Inte ens att gatljuset kanske tänds i Övertorneå kan lysa upp tillvaron.

Läskigt fejkat

Lite grann förtar det effekten - att någon av tidningarna - minns inte vilken - klär av klang- och jubelföreställningen för Kevin genom att berätta att hela hemkomsten är arrangerad av TV4 för att kunna visas vid finalen. Omtag på jublet - Kevin får lämna flygplanet upprepade gånger för att få till de bästa bilderna.

Men låt oss för en stund glömma det och notera att framgångarna för norrbottningar väl aldrig varit massiv som nu - samtidigt.

Markus Fagervall vann artister på is - måste erkänna att  inte har en susning om hon tjejen Götestam också har rötterna här.

Man var Charlotte Kalla har rötterna råder väl ingen tvekan om. Och så Hellner. Vilken njutning de bjöd på i går. Och i stafetterna fanns inget utrymme för omtagningar.

Mycket annat intressant i tidningarna trots julmarknader och tomtar. Får återkomma under förmiddagen. Men till dess kan ni väl lösa morgonens fundering. Vem tusarn har bestämt att ett sånt udda namn (förlåt) som Virginia får ståta ensamt i almanackan idag? Förvisso rätt vackert men ändå. Var tvungen att gå tillbak och kika i Kuriren. 1700 ca som bär namnet varav 300 har det som tilltalsnamn. Fast nu förstår jag kanske lite - jungfru eller oskulder kan också få räkna det som sin namnsdag. Och tänk att det finns olivolja som är "extra virgin" - hur man nu kan vara extra jungfru?

Men det har ni utvecklat till jag återkommer från frukost.

Lite om "pocenten"

En mellanlandning på expen. Har varit och inhandlat mat till en kompis och levererat. Dessutom har jag "levererat" ljus i en adventsstake hos nämnde kompis.

40 års erfarenhet av att alltid någon lamp...... (får inte svära) är trasig har gett en viss kompetens. Och att det är skillnad på lampor som sitter på en 5 armad ljusstake och dito till en 7-armad är erfarenhet som är bra att ha med.

En sån där spänningsmätare plus 4 garanterat hela lampor i högerficka var startbagaget. När ljusstaken väl var tänd så gjordes uteslutningsprov på vilka lampor som var hela och skulle kunna fungera som reservlampor. Trasiga lampor hamnade i vänster ficka och de 2 hela som blev över fick bli  reserver. Han undrade för övriga om valet av vänster ficka för trasiga lampor var ettideologiskt val. 

Träffade för övrigt en gravid kvinna hos kompisen - det var dock inte jungfru Maria - men stort grattis i alla fall. Och även om det spåddes tidigare födsel än beräknat så torde det inte bli så tidigt som julafton.


Över till "pocenten". Vänstern är tredje största parti enligt Demoskop - och Ohly utropas i rubriker som ledare för det tredje största partiet. Märkligt  - den bronsplatsen har vi innehaft många gånger - men inte har det gett några rubriker. Sunt är i alla fall att Ohly själv är tveksam till opinionsframgången - andra mätningar visar på nedgång. Experterna dom tror att det faktum att s och mp varit taskig mot vänsterpartiet har gett utslag. Men nog är det också en konstig slutsats - för tittar man var procenten kommer från så är det centerpartiet och sverigedemokraterna?

Nu ska jag ta mina "pappir" och åka hem. Telefonsammanträde klockan 19.00.


Fö övrigt länkar jag till DA och inte Expressen. Sur på de senare för att det inte lag ut mätningen förrän på eftermiddagen.


Ingen stor nyhet

Tydligen ingen stor nyhet att vänstern nu är tredje största parti. Hörde på radion att Expressen publicerat resultat av en Demoskop där oppositonen tydligen fördubblat sitt försprång på regeringen från 5,3 till dryga 10 procent. Men jag kan inte hitta den - vare sig med sök på Expressen eller Google?

Själv städar jag - vilket väl inte heller är någon stor nyhet. Inte heller att "hemtjänsten" tog 1,5 timme i morse är väl någon kioskvältare.

Livet går vidare!

Den "gubben" gick inte

Det här inlägget skulle ha en högtidlig och fröjdefull inledning. "Andra söndagen i advent - nu är det andra ljuset tänt" tänkte jag klockan fem när jag eldat på staken (oj då - skratt).

Men så hann jag läsa att
Svegfors skulle bli ny chef för radion - och då varvade jag upp med politisk tillsättning (som den här regeringen inte skulle göra) och det galna i att tillsätta pensionärer på såna här poster då det finns många yngre också kompetenta.

Fast jag fick lugna ned mig ordentligt för "gubben Svegfors" visade sig är årsbarn med mig - och förmodligen yngre om vi nu ska diskutera på marginalen eftersom jag är Vädur.

En synnerligen vällustigt frossande sådan - nu ska jag ge mig på resterna av pepparkakshjärtat med ädelost, riskakan med Nilssons lufttorkade skinka och de 3 Reisenkolana som är kvar.

Ha en god andra advent!

Bönhörd

Tror upprorsledaren Ronny olovsson på Vinter reklambyrå är bönhörd. Åtminstone vad avser konsumtionsvaror. Herregud så mycket folk det var i köpcentrena igår. Skatteåterbäringen hade visst kommit också för en del.

Ville väl - men blev så fel!

NSD ville så väl när man påtalade att det blir missförstånd mellan vad som är Apotekets lista över dina recept och vad som är av läkaren utskriven medicinlista. Själv tycker jag inte att det är något stort problem - men har förstått att en del blandar om det hela.

Nåväl nu skulle NSD göra en
upplysningskampanj och vad gjorde man då själv - just det blandade om bildtexterna så att det blev fel.

Måste väl vara något av journalisternas mardröms scenario.

Men det jag tycker måste bli ordningen är att när läkaren ställer ut en medicin - som jag tror det heter - så borde också receptet dras in automatiskt.

Själv har jag hunnit med 3 timmars "hemtjänst" inkluderande att söka far som blev borta väl länge på sin sparkpromenad - men allt var väl med honom - men han hade promenerat i en och en halvtimme innan han kom hem. Det ni soffpotatisar!!

Nu ska jag snart gå ned och hjälpa mor sätta fram fika för Jens kommer förbi med flickorna - och sen blir det slöjdmarknad på folkhögskolan.

Föga hopp

Torbjörn Lidberg ställer hopp till Kent Ögren - om Harads vårdcentral. Nog en svagt halmstrå att hålla sig i. Men Torbjörn kan ju börja med att uttala sig stöd för Jens begäran om att frågan åtminstone ska tas upp i landstingsstyrelsen.

Torbjörn Lidbergs hopp var de sista jag läste i tidningarna - därav var det i färskt minne.

Började annars med et t glädjande Sticket där Haparanda tilldelas heder och Vellinge skam - med anledning av att de tar emot flyktingar respektive inte gör det. Sticket med rubriken Hellre rik på heder än pengar finns naturligtvis inte ute på nätet än - varför mobbas alltid Sticket med att komma ut sent? Det var samma med Noterat på sin tid?

Vare sig glädjande eller hoppfullt är Anders Manstens kommentarer på Marias inlägg i gårdagens Kurir om chefs och ledarkulturen inom Luleå kommun. Men dessvärre finns det anledning att tro att det ligger en hel del i både Marias inlägg och Anders kommentarer. Det finns belägg för att det utvecklas informella kulturer både på hög och låg nivå. Och är det hög nivå = chefer och ledare - så får det förödande konsekvenser för både brukare och personal. Men hur komma åt det? Visst Anders har rätt - det behövs många fler som Maria - och vår uppgift måste vara att stötta dem och se till att de inte mobbas ut!

Nu måste jag dock dra till frukost för annars kanske far tycker servicen var bättre på Fyren!

Bingo!

Bingo för den stressade julklappsinköparen är det att besöka Ale Kvarnbutik - där löser du det mesta. Dock var det inte Bingo att försöka kopiera in Lottas mail - alla fina bilder och hela layouten försvann. Men klicka er in på länken så ser ni.

Den enda som inte har nytta av det är jag - kan knappast köpa julklappar till familjen där! Åtminstone inte till sonen med familj!




Välkommen!

Med vänlig hälsning

Lotta Sundström

http://www.vastbacken.blogspot.com/

Välkommen att inspireras av underbar lantlig inredning

 i en historisk miljö vid kvarnen i Ale

Öppettider:

onsdagar & torsdagar                           15.00-19.00

1:a lördagen i varje månad                  12.00-15.00

Extra julöppet:

lördag 13/12                                          12.00-15.00

lördag 20/12                                          12.00-15.00

söndag 21/12                                         12.00-15.00

Även tidsbokningar

Telefon: 0730377845

(reservation för ändringar)


Tre poäng

Tre poäng till mig - fylke och anspänningstid - första klass och dressinen tog faktiskt bara var sin på fylke. Men har man suttit i Räddnings- och beredskapsutskottet så förpliktar det. - anspänningstid.

Föresten så tog jag Trondheim före Göran Geiger - i vilket tågset han nu sitter. "Ond" ledde rätt tillsammans med tidigare ledtrådar.

Apropå poäng så är jag uträknad i övrigt. Funkade bra att hämta far - men innan han var installerad hemma igen var klockan nästan 3. Och sen var det inhandlingsresa och jobbet i ett par timmar.

Nu ska jag se På spåret färdigt.

Ha en riktigt god kväll!

Skyltmakare Ögren?

Borde väl inleda lite mjukare - men uppriktigt sagt så blev jag så urbota ..(får inte svära) när jag läste artikeln om Harads vårdcentral.

Nu drar man ned från 3 dagar per vecka till 1 dag. Och vet ni vad Ögren svarar? Jo naturligtvis det papegojaktiga mantrat "det är en fråga för verksamheten". Skillnad skulle det vara om den stängdes helt DÅ skulle poltikerna ta i frågan, enligt Kent i artikeln.

Så nästa gång dras det väl ned väl ned till en halvdag. Frågan är vart gränsen går. Är det först när skylten ska tax ned som får vi se "skyltmakare" Ögren där med sina två "systrar".  Agneta och Monica hållandes i stegen medan Kent själv skruvar ned skylten? Och "syster" Britt får väl låsa dörren.

Helt sjukt - politikernas uppgift måste väl vara vidare än att bara klippa band vid invigning och ta ned skylten vid stängning!

Eller?

Annars mår jag jäkligt dåligt på morgonen - fast bara för att jag försovit mig. Till halvsex - så går det när jag inte sover hela kvällen. Vilket jag inte gjorde igår kväll.

Frukost har jag varit och ätit med mor och idag ska far hämtas hem från Fyren. Nu drar jag mot jobbet.

Äsch då!

Äsch då - jag släppte fokus ett kort tag då det stod 2-3 i matchen Färjestad- Luleå. Och då gick det förstås åt häcklefyr.

Och nu när jag rä pigg då är datorn slö och det är helt omöjligt att skriva - det är minst 30 sekunders fördröjning - fast mer tror jag. Får sitta och vänta på att det jag skrivit kommer på skärmen.

Återkommer förr eller senare!

En kort sejour

Det bli en kort sejour för Pia Sandvik - nu lämnar hon som rektor vid LTU óch blir länsråd i Jämtland. Ingegerd Palmér hade jag rätt mycket att göra med - men den här damen har jag knappt träffat. Jodå - vi har nog hälsar på varann någon gång.

Jag får precis som Anders Sundström önska henne lycka till. Klart att det måste vara skönt att slippa pendla till Östersund - inte guds bästa kommunikationer dit.

Alldeles för kort sejour är det också att bara vara 3 timmar på jobbet - även om jag drygar ut dem lite. Fast jag har just kommit på att jag är en riktig väderkärring - alltid mycket sämre i kroppen när det är lågtrycksväder. Därför förstås jag hade så värk i natt - så nu ser vi fram emot lite kyla.


Nu ska jag dra ut lite ärenden för att så småningom hamna i Sunderbyn.


Och Ann O Nym - Birgit är förstås ingen Kd-tant! Och det var förstås mest skämtsamt. Har inte sett debattprogrammet - men även om det kändes svårt och konstigt att tacka nej - så var det nog klokt av privata och personliga skäl. Måste tänka på mig någon gång också - inte så många andra som gör det.


Släpp snuset fritt - det är vårt!

Ledaren i Kuriren gör idag en uppföljning av handelminister Björlings utspel om snuset. Ja hon Björling får nog ta till lite extraordinärt om någon ska känna till henne innan mandatperioden är slut. Visst utsågs hon till mest anonyme minister - och faktiskt måste man erkänna att konkurrensen är ganska hård där. Är inte hundra på att jag skulle klara alla.

Och visst är det hyckleri att snuset inte ska få passra gränserna - det finns mycket annat både onyttgt och osunt som får passera. Och det är väl bara att konstatera att det var dåliga förhandlare när vi gjorde upp det.

Och OA han ägnar sig åt lågkonjunkturen och kräver åtgärder från regeringen. Ids inte söka länka den för den är förstås inte på nättidningen förrän i morgon? Hörde för övrigt på TV i natt att det från "säkra källor" sägs att regeringen presenterar ett åtgärdsprogram om 15 miljarder som ska presenteras nästa vecka. Och i Stockholm ska man satsa ofattbara 20 miljarder! Kan bara hoppas att de vet vad de görm - för oss vanliga dödliga känns det lite utopiskt det som händer. HUR kan det bara bli så här över en natt? Och frågan är hur mycket som är själv uggestion och lite självuppfyllande. Jag tror ju norrbottningarna känner sig lika krismedvetna - eller lika litet - som övriga befolkningen. Och ändå påstås vi ju vara ett ljus i mörkret. Frågan är också hur en sån domedagsrubrik som den i NSD idag - En stålstad i gungning - påverkar. Hur många stoppar tillbak plånboken i fickan - och bidrar därmed till att förvärra krisen?

Klart för avgång - mot jobbet.

Ovanligt

Måste bara önska er en god morgon - så att ni vet jag jag är VAKEN. Numer har den VAKNA tiden ruducerats med 5 timmar. Nu har jag igen sovit ett pass på 10 timmar - somnade vid 19-tiden - bara för att vila förstås - och med avbrott för någon timme vid 2-tiden så har jag sovit till klockan 5. Det måste ju vara någon jäkla virus i kroppen som ställer till det. Kan det vara "julvirusen" - den brukar drabba mig bara för att jag ser alla andra stressa och ha sig.

Fast  i natt hade jag faktiskt värk i kroppen - så det var ltie svårt att somna om. Jag har nu annars bara ont när jag rör mig - ingen vilovärk. Kan hoppas det var en engångs detta?

Jag åter kommer med lite politiskt tyckande under förmiddagen.

Pappamånader?

Jaha - vad tycker vi om det här då? En pensionär som vill överlåta sina pappamoder till den fövärvsarbetande hustrun. Spännande i alla fall att det ska prövas så att det blir ett prejudikat.

Själv tog jag bara ut 4 eller möjligen 5 månader av min föräldraledighet. Kanske skulle pröva om jag får ta ut resten nu - som "pappamånader"?


Grattis!

Idag gratulerar jag Barbro Gustafsson - Öjebyn - som fyller år. 70 sägs det - men det kan jag inte tro att den unga flickan fyller?

Och så ett grattis till Bengt Westerbergs son Jakob som också fyller idag - på Lydiadagen. Är det så att jag håller reda på födelsedagarna för att våra partiledares barn? Nä - men Jakob råkas vara född då Jens farfarsmor Lydia hade namnsdag - så det sitter där. Hur många år han fyller har jag dock inte koll på - dock närmare 17 än 70.

Nu håller Thomas på att "jula" till det här med julstjärnor i fönstrena.




Kd konsekvens?

Får ju förstås skylla mig själv att jag tackade nej till debatten i TV4 - men om den nu blir av - om barnuppfostran - och det sitter en kd-tant där då blir jag ju lätt sur.

Hon "hotade" ju med att fråga mig en gång till efter lunch - och hade hon gjort det så hade jag nog tackat ja. Triggad av mina partikompisar och Birgit. Och Thomas scenario med kd-tant.

Jag är ju dessutom lite småkär i Lennart Ekdahl - bara en sån sak.

Sanning och konsekvens

Vi får väl hoppas att gårdagens ledare i Kuiren blir bönhjörd - ge oss ett storregion NEJ i julklapp

Konsekvenserna syns ju tydligt nästan varje dag - nu flyttar Ekoåklagaren till Umeå. Det är ju förstås ingen slump att man i Umeå är de ivrigaste förespräkarna för storregion - oavsett partifärg. De ser ju var köttgrytan kommer att stå!

Konsekvens av någonting är det ju att två duktiga och trevliga centerpartister hoppar av nu. Och trist - särskilt med Ann-Sofie (AG kan nu med många år i politiken ha "rätt" att dra sig tillbaka). För Anna-Gretas del så är hon ju för övrigt oense med sitt parti i regionfrågan och också när det gällde prioriteringen av Luleå hockey framför pengar till skola och soc.

Många fler "sanningar" som borde kommenteras - men då blir konsekvensen att jag missar frukost och kommer sent till jobbet. Så jag återkommer.

Högerns råa brutalitet

Jag förstår ibland att människor har svårt att se skillnad mellan borgerliga partier - och för all del mellan socialistiska också.

Därför blir jag så glad åt en sån krönika som vi serverades till frukosten idag via Norrbottens Kuriren. Det är nog ingen slump av
Anders Edwardsson platsar på högerns ledarsida.

Och jag är stolt över att det i min ideologi inte handlar om att gamla, sjuka och handikappade ska vara hänvisade till släkt och vänner för att får ett värdigt liv.

Att sen släkt och vänner kan och ska vara bonus och guldkant för de som har det svårt och jobbigt är en annan sak.


Till maktens boning

Anne K J har varit här - hon ska ha tillväxtberedning klockan 13. Så jag följde henne till landstingshuset och käkade lunch. Det var spännande - där var massor med maktens män - och några kvinnor.

Och så träffade jag många andra bekanta utanför politiker sfären. Fick till och med äta lunch med Åke tandläkare. En barndomskompis - fast då var han väl länge för liten att leka med - 3 år yngre och dessutom av hankön.

Så jag är tillbak på jobbet för att göra några varv här innan jag åker hem.

Från nattens mörker

Lite från igår. Var med far till Fyren - avdelning 4 och bland annat Ylva Mjärdell - fast hon var inte där. Det var däremot Soili -  en fantastiskt trevlig person som liksom skrev in far.

Och sen kom en sjuksköterska och en arbetsterapeut. Och blir vistelsen bara hälften så bra som det verkar kommer nog både far och jag vara nöjda.

Fast när det gick så bra - så gick liksom luften ur mig - halvsex somnade jag på soffan framför TV:n - en timme var det meningen - men jag vaknade vrålhungrig klockan 01.15.

Lite riskakor med rostbiff - och lite kollande på nätet.

Och sen somnade jag om och sov till halvfem.

Och så ska ni få veta varför jag inte bloggat. För när jag gick in på bloggen så fanns där en reklambanner, Ett tatuerat mansbröst med budskapet att "klicka här så hittar du din drömadress". Trodde förstås att jag verkligen drömde - eftersom jag köpt mig fri från reklam. Men den var kvar även sen jag gnuggat ögonen. Och när jag försökte logga in så stämde inte inloggningsuppgifterna.

Men nu är allt i sin ordning igen.


Fast oordning egentligen - för trot eller ej - TV4 riks har ringt mig och vill att jag ska delta i ett debattprogram i morgonkväll - om Supernannyn. Jag ska faktiskt nej - men hon skulle ringa en gång till på eftermiddagen om planerna på debatt går ilås. Så nu är jag utsatt för övertalning av mina partikamrater. Den som lever får se.


Håller med c och kd!

Här håller jag absolut med c och kd. Betygssättning är en myndighetsutövning och ska givetvis kunna överklagas. Trodde faktiskt vi hade landsmötesbeslut om detta.

Oj det här började jag skriva igår - men fick inte färdigt - men ni känner säkert igen att det var en nyhet igår och att det i någon tidning stod att Björklund var tveksam och i någon annan stod att moderaterna och folkpartiet ännu inte tagit ställning.

Men det har jag - fast jag inser förstås att det måste utformas med nogrannhet så att det inte missbrukas. För vem var inte missnöjd med betygen? Utan att det kanske fanns så mycket substans i det.

S halverat?

Kom ihåg att jag skulle gå in och kolla på opinionsmätningen hur vi låg i förhållande till valresultatet. Någon tiondel plus tror jag - ingen riktig sifferbitare som kommer ihåg exakt ens valresultat. Men nu är vi i det pinsamma läget att vi på ynka 7,6% är Sveriges trejde största parti.

Men jag höll inte på att komma så långt - stirrade bara på mellanrubriken "S halverat" - fram och tillbak mellan rubriken och redovisningen parti för parti.

S står i det här fallet för Sverigedemokraterna - och det är ännu mycket trevligare än om det varit sossarna - faktiskt.

Nu ska jag dra mot jobbet - PT har nog kommit för inget sms än från Karin.

Alla ökar

Bara plus bakom alla partier - nästan. Vänstern backar liksom Sverigedemkraterna - fast jag förstår inte riktigt hur det räcker till plus för ALLA de övriga? Men har inte kollräknat.

Sökte egentligen efter något om Thailand - för det slog mig plötsligt att det måsta vara himla många svenska familjer som följer vad som händer där med spänning och intresse. Många lär väl ha julresor inbokade. Någon jag känner också kanske? Till exempel Gerd kan jag tro?

Trubbel på TV?

Inte så ofta det händer inför öppen ridå - att man har problem med sändningarna på TV. Nu startade rapport inte förrän 3 minuter över 6 - och många nyheter sköts upp till halvsjusändningen.

Det verkar som om vi lite i gemen skjuter upp problemen. Trots varsel i finanskrisens kölvatten så är prognosen att julhandeln ska öka öven i år -
Uppåt och uppåt i drygt tio år skriver NSD.

Däremot verkar de bli dåliga tider för julkort enligt en lite notis i Kuriren. Själv gick jag i julkortstrejk för mer än 10 år sen - och skickade påskkort istället - till alla som jag fått julkort av.

Fast sen föll jag tillbak i traditionen. Och är lika frustrerad varje år om hur jag ska hinna med det.

Mitt problem är att jag inte förmår mig kasta julkort som jag får - så jag har många årgångar nedpackade i byrålpdor. Kan ni fatta så schizofrent?

Riktigt tunna tidningar idag - kan undra hur många sidor det skulle bli om vi tog bort annonser och julskyltning? Konstaterade igår att jylskyltningen har det då inte gått inflation i - hur mycket trafik som helst - kö in och ut från kvantum.

Fast till min mailbox har finanskrisen och lågkonjunkturen nått. Bara 1 enda mail in igår - från Carl B. Det borde ha varit ett från Gunnar A med vinstmeddeladne från Blåklinten  - men som sagt finanskrisen har nog slagit till även där.

Nu ska jag göra mig färdig för frukost.