Önskeväder - inte!

2012-01-31. kl. 06.00

Kommen till månadens ände - 31 januari och tisdag. Ivar och Joar har namnsdag. Min före detta au-ordförande Ivar Gustafsson i Öjebyn ska äras - grattis.

Egentligen mitt önskeväder idag - minus 19 och lätt - riktigt lätt och luftigt - snöfall. Men med en sopsäck som bakruta och badstrandsfilten som extra nattklädsel gillas det inte särskilt mycket. Men körde igång motorvärmare och kupévärmare när jag hämtade tidningarna - och igår frös jag inte alls. Det reder sig nog idag också.

Undrar hur man ska veta om
man har sömnapné om man alltid (nästan) sover ensam? Fast jag kan ju inte påstå att jag är trött - och fattas bara så mycket som jag sover nu för tiden. Men det gäller att gilla läget så jag har accepterat den gamla sanningen om att bara jag kommer upp före fem så jag har en timme till sex så är det ok. Kerstin Lundin - i länkad artikel - är Sunderbyns långdistansdrottning - stolta - även om jag tror att hon numer mest promenerar.

Idag finns anledning att gratulera polisen - tjuvar togs på bar gärning både i Luleå och i Boden. Tyvärr smed bedragaren i Övertorneå ur nätet - men polisen verkar ju ha bra spår att gå på. Förvånas dock över att polisen är så snål med signalement och typ beteende. Och så undrar jag vilket samarbete det har med "nattens änglar" typ nattpatrullerna och larmgrupperna. Och för den delen andra som är ute när vi andra sover - taxichaufförer, tidningsbud med flera?

Kanske dags att Anders Frisk på Patientnämnden får ett litet mail. Precis det socialstyrelsen nu kritiserat Sunderby Sjukhus för var det som hände med min mor. Efter ett besök på akuten hamnade hon - svårt hjärtsjuk - på geriatriken - där kulmen kom efter två veckor då överläkaren uttalade att han inte visste vad hon gjorde på hans avdelning. Ett dygn därefter låg hon på hjärtintensiven - där man konstaterade att man inte kunde gör något. Anmält till Patientnämnden - men efter 2 år har jag fortfarande inte hört något. Anmälde gjorde jag för att ingen fler patient skulle bli bortglömd som mor - bittert att läsa om den här kvinnan som avled - bara några månader efter misstagen med mor.

Det suger fortfarande ur alla krafter att skriva om det - så nu samlar jag kraft att ta tag i det idag. Maila till Anders och fråga hur han handlagt och avslutat min anmälan - då jag ännu inte hört något från honom?

Och i skrivande stund startar Johan med familj sin färd mot Sundsvall och sin nya hemort. Vilken politisk kraft och god vän vi mister!

Nu förbereda mig för ett par timmars jobb - och sen måste det bli träning. Igår hade jag nog med att sköta om bilen och alla kontakter med anledning av den demolerade rutan. Men både verkstad . Bossen Bil o Motor - och försäkringsbolaget - Aktsam - får högsta betyg för trevligt bemötande och god service. Sånt räddar en hel dag!

Hoppas ni alla får en bra dag!


Dödsångest

2012-01-30, kl. 06.00

"Världen kommer att fortsätta rulla i tusentals år - och jag får inte vara med" är
Helena Ekholms definition på dödsångest. Då kan jag bara säga att det lider jag också av - fast själv har jag definierat det som maximal egotrippighet.

Och nu har världen rullat till den 30 januari och denna måndag bjuder på minus 16 grader på Bärigårn. Eldar lite för kråkorna då jag slagit igång motorvärmare och kupévärmare - soppåsen över bakrutan lär väl släppa igenom en del kyla. Men eftersom min förhoppning är att jag får köra in den till något ställe där det kan fixa ett tillfälligt "bandage" är det nödvändigt.

Ett ödets ironi att jag just sagt upp försäkringen som garanterade mig hyrbil och halvsjälvrisk - dock kan jag misstänka  att den inte skulle gällt glasbiten - och dyr var den också - 500 spänn per år.

Osmaklig rubriksättning på Kurirens papperstidning idag. "Kvinna omkom i villabrand" och strax nedanför "Ett sista offer på eldfesten" - otänkt. Även förstås på E-kopian - även om jag misstänker att den länken kommer att ändras i morgon? Misstänker att det kommer att länka till något annat i morgon?

En viss ångest måste det väl finnas inom KD också. En sittande partiledare som bara fick 70 procent av rösterna och en vice - Maria Larsson - som klarade sig undan med blotta förskräckelsen - 33 rösters övervikt. Själv plågade jag mig igenom den ca 30 sista pläderingarna för Häglund/Odell för att få vara med om upplösningen. Undrar hur många pläderingar ombuden fick genomlida för Larsson/Busch? Märkligt att den senare omröstningen uppmärksammats så lite i media? Men rikstinget skördar uppenbarligen sina offer iaf?

Bästa i helgen iaf basket i Antnäs i söndags. Då ABK:s F 96/97 fick en efterlängtad seger - mot Gladan med 63-56.

Idag gratulerar jag moster Gunilla på namnsdagen - stort grattis! Grattis till alla andra Gunillor och Gunhildar som jag känner.

Nu ska jag "rigga" mig så jag är färdig att kasta mig över telefonen klockan 8 - bilen i fokus. Och inte det rett ut sig vet jag inte mycket om dagen. Men jobb i ett par-tre timmar ska det iaf bli. Och förhoppningsvis träning också.

Strulmorgon

2012-01-29, kl. 08.00

Idag fick jag annat att tänka på än blogg - kom ut och fann bakrutan på bilen demolerad. Vet inte riktigt om jag ska tro att det är av yttre våld eller några inre spänningar i glaset.

Men måste väl ringa polisen iaf - och fota lite kanske.

Fixat skjuts till basketen har jag redan gjort.

På återhörande.

Gilla läget!

2012-01-28, kl. 08.00

Inser att det är bättre att gilla läget - än att förbanna det. Sovit till nästan klockan 7 idag. Och läset i Kurirens horoskop att min hälsa klarar mycket - men att jag behöver tänka på bättre kost och mer sömn! Och det är klart - med gårdagens tre mums-mums fast inte tillräckligt med utrymme i propointsbudgeten för nyttigare mat.

Misstänker att vare sig Odell eller Hägglund kommer att gilla läget efter dagens partiledaromröstning. Förutsatt att
oddsen för Hägglund står sig. Då står han där som segrare med ett sargat parti och med ungdomsförbundet på förlorare Odells sida.

Är inte säker på att Ögren heller gillar läget - rubriken i pappers-NSD "Ögren viker sig" - om att beredskapen vid Kiruna flygplats nu är säkrad. Ett nödvändigt och klokt beslut - går inte att spela rysk roulette på detta sätt.

Ovationerna för Löfven vet inga gränser idag. Och det är snabba kast. Den 26 januari skrev Arbetarbladet (socialdemokratiskt) "Hur denna person nu ska samla detta sargade parti är svårbegripligt. Men kanske är just ett sådant val synonymt med den kris partiet befinner sig i. (Om Stefan Löfven den 26 januari)" Dagen efter - den 27 januari skriver samma tidning "Stefan Löfven kommer säkerligen vara rätt man att leda Socialdemokraterna ur den interna krisen man lider under. (Om Stefan Löfven den 27 januari)."

Mest läsvärt idag är Mats Ehnboms krönika - Integritetsnoja som sprider sig" - om nya lagen om i princip fotoförbud på offentlig plats. Notera händelsen som återges - där Västerbottens landstings hindrade SVT att filma överlämnande av protestlistor. Jag säger som Mats "skydda patienter - pyttsan".

Om jag får önska något idag så är det en bättre sökmotor på Kuriren - hittade inte krönikan ovan på nätet.

Karl och Karla har namnsdag - grattis. Och födelsedagsjubilarer idag är bland annat Börje Lööw - 60 bast tror jag - och Karl Petersen med några år till på nacken. Grattis!

Idag ska jag göra allt och ingenting.


Stor vän av kvinnor?!

2012-01-27. kl. 06.00

Underbar start på fredag - hämtade tidningarna 04.10. Bara konstatera att jag numer uppenbarligen behöver så där 7 timmars sömn för att vara beredd att lämna gosängen. Det går väl att leva med det också en tid.

Bra dag igår - lite för länge på jobbet - känner jag direkt fysiskt i kroppen - märkligt. Men jag gjorde en rejäl träning efteråt - nöjd och belåten.

Och sossarna verkar ju riktigt nöjda och belåtna också. Löfven (rätt stavat?) är med sin lugna och trygga framtoning raka motsatsen till Juholt kon
stateras i Aftonbladet.

Fast det hade varit spännande med Jan Eliasson. Av kommentarerna på FB kan jag dra slutsatsen att han kunnat bli sossarnas svar på Bertil Ohlin - kvinnornas man.

S-kvinnorna och Lotta Gröning är inte fullt så nöjda som övriga - inte kvinnornas man skriver Lotta. Undrar just om hon känner tröst av Lennart Thörnlunds nästa plumpa uttalande "Jag vet att han är en stor vän av kvinnor". Jag känner igen den typen av "huvudklappning".

Tycker nästan lite synd om regeringens regionsamordnare Mats Sjästrand - nu har region mittnorrland spruckit också. Samtidigt blir jag lite orolig att Ögrens storvulna planer om en 4-länsregion ska aktualiseras igen.

Idag gratulerar vi Göte och Göta på namnsdagen - grattis.

Ska börja dagen med att följa minsta barnbarnet Lisa till tandläkaren. Till jobbet vid 10-tiden. Flexkontot är rågat i veckan - så förhoppningsvis blir det bara en snabbvisit och sen träning. Ikväll ska jag gå till Lillan och vara med och uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Såg lite på TV i går - hyllningen till Raoul Wallenberg. Olle Wästberg höll ett fantastiskt tal! Tänk att han aldrig blev partiledare?

Nu måste jag göra mig färdig så jag kan hämta Lisa i tid. Ha en bra fredag!

Vann vadet?

2012-01-26, kl. 06.45

Ser ut som om jag vann vadet - med Thomas - om när sossarna ska utse sin partiledare. Allt tyder nu på att det blir i morgon.
Västerbottens Folkblad avslöjar redan idag att det blir Stefan Löfven - en nyhet som i stort alla tidningar hakat på.

Osvuret är förstås bäst - både vad avser tidpunkt och person. Men "blåslampan" i häcken torde inte blivit mindre av Novus mätning som redovisas idag - 22.9% för socialdemokraterna.

Och att svensk media bara klarar en debatt i taget bekräftas. Tror Hägglund är riktigt nöjd att få segla fram i skuggan av - s-krisen. Kd:s gudfader Alf Svensson - som TV-kallar honom just nu - beklagar striden mellan Odell och Hägglund.

Ja det blir nog spännande både fredag och lördag. Men nu satsar jag på att denna dag ska bli bättre än gårdagen. Det var en skitdag då det mesta gick fel.

NSD toppar idag med att Storheden hotar centrum. Och visst finns det anledning att på olika sätt slå vakt om centrum men förslag som att "Storheden ska främja "lador", inget annat" och krav på att alla etableringar på Stoheden ska ha egna entréer känns inte seriösa. Varför inte morötter istället - som tillexempel P-skiva för centrum.

Central uppdatering i båda tidningarna om en lastbil som kört av vägen vid Måttsundsronningen - tänkte varna - men läser att det inte lär bli några trafikproblem.

Kan inte låta bli att nämna artikeln om bron mellan Kronan och Ormberget som nu ska rivas. Ett bygge för något år sen och som nu måste rivas. Till en kostnad av...? Ibland finns det gott om pengar!

Nu måste jag koncentrera mig på att grundlägga en bra dag. Komma i tid till jobbet och hinna med träningen på eftermiddagen. Efter gårdagen kan det bara bli bättre!

Ursäkta, "Bubbe"

2012-01-25, kl. 06.30

Dagens datum gladde - lönedag idag - det hade jag missat i tankarna. Och Paul och Pål har namnsdag - grattis. Ett särskilt grattis till Paul Ranner i Vittangi!

Får annars backa bak till igår - eller möjligen till och med i förrgår - och be Bengt-Urban på PT om ursäkt. Det var inte han som skrivit den fåniga mytbildande ledaren om Juholt. Utan Lena Sandin. Tydligen publicerad i flera s-tidningar - dekret från Sveavägen?

I den mån jag inte skrivit det så var måndagen också bra - minus 1,2 kg vid invägningen. Fick 22 gilla kommentarer på det på FB. Hur man nu ska tolka det?

Vad tusan - jag vacklar mellan om det är tisdag eller onsdag idag - men kommer till klarhet. Blev ingen träning igår - lite lätt illamående och orolig i magen. Troligen bara "tron segrar" - eftersom Thomas var drabbad i måndags. För efter en middagsvila igår mår jag hur bra som helst. Och behöver tydligen mycket sömn fn - för idag känner jag mig riktigt utvilad.
 
Och idag får jag i Kurirens horoskop veta att jag är på väg att radikalt ändra mitt liv - och att jag ska lita på det jag känner och våga ta steget. Kan undra vad det innebär? Inte skolka från dagens träning iaf.

Hör på TV - regionala nyheter - om hur eländig äldreomsorgen är i Piteå. Gamlingarna får inte ens duscha en gång i veckan och att aktivera gamlingarna har avskaffats för länge sen. Vad jag förstår har till exempel Ingridshem i Gammelstad tom mindre bemanning än många andra boenden - och där fanns inte mycket att klaga på. Det kanske inte bara handlar om antalet händer - och huvuden - utan om hur man använder dem? Märkligt att inga jämförelser görs - annat än statistiska nummer om att bemanningen ökat med 0,8 i Piteå - utav vad är döljt i dunkel.

Noterar också - vi Nord-Nytt - att Luleå har en ny politisk ledning. Ingrid Nordberg uttalar sig om kommunens inställning till graffitti - en inställning som går på tvärsan med polisens - vilket om jag minns rätt är en kommunstyrelsefråga. I Kuriren igår uttalade sig Omar Jakobsson om tomträtter - vilket väl knappast hör till kulturen.
"Gammelmedia" är väl inte på FB så att det vet att båda ordinarie kommunalråden är på vift!

Snabba ryck ska det bli från Sveavägen - Thomas och jag har en mindre vadslagning. Jag tror att vi får ett namn på en tf på fredag och att det sen blir extra kongress. Thomas håller på att det tar ett par tre veckor - och blir en som sitter till nästa kongress. Den som lever får se!

Nu har jag suttit här och bubblat så jag glömt om det var något intressant i dagens lokaltidningar. Möjligen att det är andra dagen å rad som ledarsidan inte skriver om s-krisen?

Idag blir det jobb som vanligt - med inslag av en revision för Afasiföreningen. Träning på eftermiddagen. Och ikväll får jag besök av en kompis. Hur jag ska få in en middagsvila är höljt i dunkel - det också.

Ha en bra lönedag - och kom ihåg att den ska räcka hela månaden - lönen alltså.

Oordning

2012-01-24, kl. 07.00

Oordning på morgonen också - somnade om till tio i sex - men det är ju en baggis jämförelsevis. Mer oroad att "autopiloten" inte funkade. Inställd att passera bilen på väg till tidningslådan - för att knäppa igång motorvärmaren. Fick en obehaglig känsla av att jag inte tagit den turen - och så var det. Men vi har knappast minus 28 här - som i Jukkasjärvi - så det ska nog funka ändå.

Och Kuriren bidrar till att göra en "dagavill" - vad gör
Lotta Gröning på ledarsidan en tisdag?

Måndagen börjar ju milt sagt med en rivstart - men 3 morgontimmar bara borta så där. Men jag var på jobbet före 9 iaf. Hann med en träning på eftermiddagen också - prövade på Gammelstan igår. Inget löpband och inga hantlar - och en maskin som hette likadant - 8B - men såg ut och funkade lite annorlunda?

Basket i Råneå på kvällen. Jag vet - det är inte lönt att klaga på domare - men det är trist med dåliga domare - särskilt när "dåligheten" gynnar hemmalaget. Imponerad av tjejernas förmåga att bita ihop och inte verbalt ge uttryck för vad de kände.

Noterar att NSD:s ledarsida idag inte har ett enda ord om Juholt eller s-krisen. Men det är ju skönt att slippa läsa så patetiska ledare som den i Piteå-Tidningen igår. Juholt som martyr - han ska inte ha avgått förgäves. Det är medias fel - hittade på regelverk om bostadsbidragen som inte fanns. Herregud - ser man inte den röda tråden på OMDÖMESLÖSHET.

Intressant fråga i TV just nu - hur kommer det sig att både centern och vänstern har flera kandidater som säger sig vilja bli partiledare - medan sossarna inte har någon som kliver fram?

Intressant också att det först nu efter några dagar nämns om möjligheten till extra kongress - tala om att det är oordning att man inte har några regler som styr upp en sån här process.

Nu brådskar det att få till en transportlösning i Kiruna - oacceptabelt med 2 incidenter på två veckor. Två fall som lika gärna hade kunnat få en annan och tragisk upplösning. Borde inte vara längre bort än ett telefonsamtal att ordna jour för en flygledare!

Nu brådskar det här också - även om jag bara har 1,5 att jobba igen. Thomas ska hämtas på bilverkstaden kl 09.25 - och innan dess ska jag hunnit till jobbet.

Förhoppningsvis ska jag hinna med en "riktig" träning idag - men löpband så jag får svettas lite grann.

Erika gratuleras på namndagen - och en önskan till er alla om en bra dag - fira den ni också - den kommer aldrig igen.

Kris i Kapernaum

2012-01-23, kl. 07.45

Kris i Kapernaum - eller rättare sagt i Bärigårn. Vaknade 07.23! Ersnäsrevyn sög uppenbarligen musten ur mig. Hinner inte ens läsa tidningarna.

På återhörande om inte förr så i morgonbitti!

Fortsättning följer

2012-01-22. kl. 08.00

För den som inte vill läsa eller skriva om Juholt finns inte mycket att orda om. Längtade efter upplösningen för att få något annat att läsa om - men inser nu att fortsättning följer. I dagar och veckor.

När jag hör Marita Ulvskog tala om den förnyelse som Juholt stått för och att det inte finns några höger- och vänstersossar så undrar jag hur de ska kunna samla sig.

I mina ögon har dock Karin Jämtin klivit fram som en stark partiledarkandidat. Förvisso har hon "butlern" i bagaget och "lögnen" om att vu uttalat förtroende för Juholt. Men i sammanhanget framstår hon ändå som den starkaste.

Basket halva dagen igår - man kan inte annat än lyftas i humöret när man ser alla dessa ivriga och glada ungdomar kämpa på.

Middag på kvällen - hej då till Johan. Känns som om en familjemedlem lämnar. Vi har ju kämpat i både med- och motvind under många år. Tänk så många fantastiska liberaler vi exporterat från Norrbotten till övriga Sverige.

Idag hurrar vi dessutom för Johan på hans födelsedag. Grattis!

Nu väntar snöskoveln på mig. Har "besiktat" när jag hämtade in DN. Blir en lagom motionstimme. Och ikväll ska skrattmusklerna förhoppningsvis få sitt. Ersnäsrevyn!

Juhol, Juholt, Juholt...

2012-01-21, kl. 07.00

Möts av Juholt överallt. Till och med båda lokaltidningarna toppar med Juholt. Och som lök på laxen sänds Fråga Doktorns intervju med Juholt i repris på TV.

Det senare måste kännas extra tungt för Juholt anhängarna - inga grodor alls och en charmerande person. Men programmet hade nog måst sändas i repris varenda dag - och frågan om det hjälpt iaf?

För visst blir det avgång idag?

Frågan verkar dock inte engagera särskilt i Norrbotten - 334 deltagare i
Kurirens enkätundersökning. Men visst är det uppseendeväckande att bara 21% tycker att han kan sitta kvar?

Ingen av tidningarna har länkat till de lokala nyhetsartiklarna om Juholt. Men enkäten bland kommunalråden i NSD rekommenderas till läsning. Ingen vågar säga något förrän man fått klartecken från Sveavägen. Leden är slutna.

Jag gillar egentligen inte pennfajter mellan ledarsidor - men idag var "klon" i Kurirens ledare faktiskt citaten från PT och Bengt-Urban Fransson. Brukar ögna PT:s ledare - men blev så uppenbart så himla naivt skrivet av "Bubbe". Har ändå hållit honom som "förnyare" - men de svartvita beskrivningar han lämnat ifrån sig är ju rent barnsliga. Helt i klass med Ulla Ölvebros beskrivningar på sin tid.

Såg en rätt ledande socialdemokrat skriva om att det var en sorgsen dag idag - vederbörande skulle till "storstan". Kan undra om det har med Juholt att göra? Men det kan väl finnas andra sorgligheter - även för en sosse.

Nä nu över till livets väsentligheter. Grattis till Karolina Westbrandt som fyller 30 år idag - och som firar födelsedagen i USA.

Agnes och Agneta har namndag - grattis till er alla som jag känner.

Har sovit länge idag - trots en rejäl middagsvila igår. Men behöver alla krafter idag. Ska till Hälsans Hus och heja fram Lisa och hennes kompisar i en minibasketturnering - den lär hålla på till fram på eftermiddagen. Ikväll blir det middag på lokal i trevligt sällskap.

För övrigt är det kanske på sin plats att gratulera Piteå som fick vara med i På Spåret igår. I gott sällskap med såna framstående orter som Härnösand - och Kalix.

Ha en bra lördag!

Status quo

2012-01-20, kl. 06.15

"Sovklockan" totalt ur led. Körde dubbelt träningspass igår - dvs programmet 2 varv ovanpå de 3 km på löpbandet. Behov av vila - kände nog på mig att den kunde bli lång för jag gjorde tänderna och avsminkningen. Och sen steg jag inte upp förrän halvfem - 10,5 timmars sova. Kan möjligen påverkas av att jag verkar ha någon inflammation i bihålan - lite blodblandat var - och ögat rinner.

Men verkar inte ha missat särskilt mycket - i "huvudnyheten" Juholt är det tydligen status quo -
KG Bergström lär få tillbringa morgonen och dagen på Sveavägen idag också. Så nu ska vi matas med detta ytterligare en dag - känns olustigt.

Om man nu inte förbereder ett värdigt avslut för epoken Juholt - kanske dyker upp en inbjudan till presskonferens nu på morgonen? Isåfall har Kurirens ledarskribent redan ordnat en reträttplats för honom - som landshövding i Norrbotten. Kanske något för en läsarenkät likt den nedan?

Storheden City har jag inte röstat om - men höjde ögonbrynen igår när jag läste att det var Coop Norrbotten som skulle namnge kommunens handelsområde. Konspiratorisk som jag är undrade jag om det var någon del i det hemliga sponsoravtalet mellan Luleå hockey och Coop.

På Kurirens nätupplaga - och förstås i papperstidningen - finner jag att Luleå hockey åkt på pumpen mot bottenlaget Timrå.

Det är svårt med nyanserna i politiken - i Kuriren kan vi läsa att "Sundström säger nej" till storregion och i NSD påstås det att Folkpartiet och Centern skulle stå bakom en ansökan om en region med Västerbotten. Till läsare av denna blogg vill jag säga att Folkpartiet inklusive landstingsgruppen och Jens står fast vid en region Norrbotten. Utspelet i höstas handlade om att öppna för en konsekvensutredning utifall regeringens utredare gör en länssammanslagning av Norrbotten och Västerbotten. Det fanns skäl då att tro att så skulle bli fallet. Nu verkar ju Sjöstrand lyssna på opinionen - någon länssammanslagning av de fyra nordliga länen är inte längre aktuell - därför är det viktigt att nu helhjärtat stå upp för det vi tror är det bästa alternativet - dvs en region Norrbotten.

Grov organiserad tjuvjakt är NSD:s toppnyhet. Själv har jag blivit upprörd över att tjuvjakt haft högre straffvärde än våldsbrott mot människor. Men tänker man två gånger så hejar man förstås på polisens utredare. Bakom detta ligger förmodligen annan brottslighet också - och ett antal "svensson" som köper köttet. Och dom kanske inte bara köper detta kött - utan är "marknad" även för annant tjuvgods.

Fabian och Sebastian har namnsdag idag. Grattis Sebastian Rautila - vi saknar dig här uppe.

Idag blir det förmiddagsjobb - och kanske, kanske veckans tredje träning. Isåfall prova på i Gammelstad - och se hur det funkar där.

Ha en bra fredag!

I(S)olering och ute(S)lutning

2012-01-19, kl. 06.30

Glad att jag kommit mig upp i någorlunda god tid idag. Middagsvilan blev - som den ofta blir - lite längre än tänkt - vilket innebar att jag var uppe vid midnatt och pulade på.

Nästan lite vårvarmt i luften när jag hämtade tidningarna - och ingen ny snö. Den snöabstinens som jag led av har fått sitt - så nu får det gärna dröja lite innan nästa omgång.

Manifestation igår för att avskaffa
lagen om tvångssterilisering. Man hade ju kunnat tänka sig att alla goda krafter som önskar det skulle inbjudits att genomföra den. Men av någon anledning var det förbehållet vänsterkrafterna - med socialdemokraterna i spetsen. Och de hade lagt armarna så långt ut som till Rättvisepartiet. Göran Hägglunds dimridåer om ny utredning - för att vinna tid inför partiledarvalet - har blivit högsta sanning i vissa kretsar. Dock gav Jan Björklund klart besked i partiledardebatten - lag kommer i vår. Noterar också att Leif Gramner - KD:s distriktsordförande i Norrbotten - uttalar sig i Kuriren (ej "nätad" artikel) att lagen bör avskaffas. Måste erkänna att jag häpnar något?

Båda tidningarna toppar ettan med ett möte som varit med Kommunal och sossarna om äldreomsorgen i Luleå.
Hörde igår ryktesvägen om mötet och försökte ta reda på vilken "status" det hade - om jag kunde vara välkommen som åhörare. Mycket märkligt att man inte här heller tar chansen att samla alla goda krafter. Vad jag förstår så var inte ens oppositionspolitikerna från sociala nämnden inbjudna - och inte heller gruppledarna.

Läser i NSD om ytterligare politiker - förutom Kurt-Åke Andersson - som uteslutits från sossarnas landstingsgrupp. Stig Starlind från Kiruna. Han kollega Håkan Bäckström klarade sig med en varning - han la ner sin röst istället för att rösta mot.

Kan bara konstatera att uteslutning och isolering långt ut på vänsterkanten verkar vara Norrbottens- och luleåsossarnas giv.

Vet inte om jag tycker att domen är så horribel - 6-år för mordförsök och vapenbrott. Dessutom borde det väl vara hemfridsbrott?

En "skribent" med självaktning kan väl inte låta bli att kommentera Juholt idag.Väljer att länka till en bra ledare i Kuriren - "(S)vart som kaffet". Noterar att Juholt haft olika åsikter om europakten - och det inom 45 timmar.

Idag gratulerar vi Henrik på namnsdagen. Inkluderande även de som stavar Hendrik - en särskilt hälsning till Boden och Hendrik Andersson.

Idag blir det jobb och träning som vanligt! Fattar ni - det är faktiskt redan torsdag. Ta var på den!

"Volvo Sonett"

2012-01-18, kl. 06.00

En riktigt skitdålig dag igår - om uttrycket tillåts. Började med att jag glömde min "portfölj" hemma - en rödprickig Åhlens påse som jag bara inte ska kunna missa där den står i hallen. Innehållande viktiga saker för dagen - såsom dagstidningen, frukt och lite andra tillbehör. Dock inte plånboken den här gången - så jag fick leva utan den.

Ett litet, litet gruskorn i skon vet ni alla vilken plåga det kan vara. Ibland får jag "gruskorn" i psyket - små i-landsbron kan skava och sätta ned humöret. Igår var en sån dag. Själv sover jag mig "frisk" - det blev en lång och skön vila på soffan hela kvällen - bitvis såg handboll (om jag nu inte drömde det?) - steg upp vid 22-tiden - egentligen bara för att göra mig färdig för natten - även om jag blev uppe en stund.

Känns lite "grusigt" fortfarande i dag - men brukar behövas väldigt lite för att de ska vända. Kan gissa att min vändning kommer före Juholts? Ofattbart att karln kan dra till sig så mycket "grus". Lena Melin sammanfattade det bra i sin krönika igår - men jag hittade inte den länken. Däremot den här som jag länkar för att det var en så himla söt
bild av statsministern. Första och enda gången jag tänker på söt om Reinfeldt.

En liten notis idag fick mig att tänka på Fleknes, "tandläkaren" och "Volvo Sonett" - ett riktigt skrattnummer från förr i tiden. Notisen handlade dock om något mindre roligt - inbrottstjuvar som härjar här och var. Sägs färdas i en Ford Galaxy - blå - men vem vet hur en sån ser ut? Inte jag iaf. Ett litet tips till polisen och media - ge oss gärna en bild av ett sånt fordon - annars kan ni lika gärna skriva "Volvo Sonett".

Undrar om ledarskribenten på Kuriren - Johan Eriksson - har sin företrädare som mentor? För nu kom Gunnar Selbergs olagliga badtunna till användning - regionfrågan. Kan bara konstatera att för folkpartiets del är fortfarande en region Norrbotten huvudspåret. I FP-Norrbotten ser vi det som ett steg på vägen mot två beskattningsnivåer istället för dagens tre. Och med ett statligt huvudmannaskap för sjukhussjukvården.

Idag har Hilda och Hildur namnsdag. Gamla farmor och tant Hildur på backen i salig åminnelse. Några namnar i verkliga livet kommer jag inte på annat än något perifera Hilda Hassler - tidigare basketspelare och nu välrenommerad barnläkare.

Nu ska jag försöka duscha bort kvarvarande "grus" och hoppas att det här blir en bättre dag än igår.

I skuggan av galan

2012-01-17, kl. 06.30

Lite tur har han väl ändå - Juholt - som hamnade i
skuggan av Idrottsgalan. För nypremiären verkar inte blivit på lyckad. Belagd med att ha "ljugit" igen. Kanske tacksamt? Ledaren i Kuriren är efter förhållandena rätt hovsam i sin kritik - och det kanske är bra det. Och med ett halvt öra har jag lyssnat till hans framträdande i Fråga Doktorn - det verkar iaf än inte ha gett några rubriker. Och man får scrolla ner väldigt långt på AB innan man hittar den IS-kalla nyheten om Juholt - baserat på ännu en opinionsmätning.

Efter en intensiv dag - jag ogillar dagsresor över dagen till stockholm - hamnade jag förstås som så många andra på idrottsgalan. Erkänner jag faktiskt - mot mina principer - röstade två gånger på Hellner i slutomgången. Även om jag både gillar och beundrar Rolf-Göran Bengtsson så är jag förvånad att det inte blev Hellner som tog det. Men årets manliga idrottare är inte dåligt det heller.

Välkommet besked av NS idag - vill ha en samlad opposition inför valet 2014 - ett trovärdigt alternativ tlll Kent Ögren. Välkommet! Har inte uppfattat att NS varit de ivrigaste förespråkarna för det - men jag KAN ju ha fel? Debattsidan - sid 3 - i papperstidningen - inte "nätad".

Läser om att skolorna kommer att vara med restriktiv med ledighet för eleverna. Påminner mig Jens kommentar efter utvecklingssamtalet med Sara. Mer oro för skolans förmåga att se till att det finns lärare i skolan än för Saras insatser i skolan. Konstaterade i hennes omdömen att flera lärare anget att det inte kunnat betyggsätta på grund av att de haft eleverna så kort tid. Kanske något att väga in?

Oinspirerad att skriva denna morgon - ivrig att komma till jobbet efter frånvaron igår - i kombination med att jag tydligen är drabbad av överbelastningen på 3G-nätet. Blir utkastad både nu och då.

Ha en riktigt bra tisdag.

Tomt i rutan

2012-01-15. kl. 20.15

Bli inte förvånad om det är tomt i den här rutan i morgonbitti. Ska till Sthlm över dagen - och åker hemifrån redan strax efter halvsex. Men om kungen abdikerar eller någon avslöjar var Juholt gömmer sig så kanske det kommer en rad.

Har haft en dålig dag idag - trots ett trevligt 88-årskalas. Blev nästan knäckt av det - Lilly 88 är så energisk att jag bara blir trött av att se på.

En sväng till jobbet och lämnat upp lite papper från igår - och lite frukt som blev kvar.

Där var det lugnt - och här hemma också - även om festen fortsatt även sen jag for.

Nu har jag laddat med 3 larm för mogonens uppstigning. Håll tummarna för att det funkar. Har aldrig försovit mig till en flygavgång - men vanor ska ju brytas någon gång.

Inget att ord om

2012-01-15, kl. 07.00

Har vandrat runt på nättidningarna. Inget att orda om. Förlust - höll jag på att skriva - för Luleå hockey - men dom vann faktiskt på straffar. Det har väl med min pessimistiska syn att göra - förlust av en poäng - större än vinst av två. Tillhör nog dom som talar om halvtomt glas iställer för halvfullt. Men full pott för Ida Ingemarsdotter. Hoppas på mer av henne idag - stafett.

Inspirerad av henne - Ida - ska jag avstå träning idag. Lite småont i kroppen - har sovit ett riktigt rejält pass. Så jag hoppas på mycket underhållande sport idag medan jag plockar undan ett och annat efter julen.

Får väl hoppas att de tjuvar som nu härjar inte alls får full pott. Nu har det varit inbrott i Arvidsjaur och Älvsbyn. Inte altandörrar längre - utan kross av fönsterrutor. Kan man få önska rejäla skärsår?

Lite
udda tjuvgods - begagnade kläder. Fast det var väl eventuella värdesaker i fickorna man var ute efter eftersom kläderna slängt i närheten sen. Men undrar om det verkligen inte finns ett omklädningsrum för innebandyspelarna så det slipper att förvara sina kläder i bilarna?

I övrigt består de lokala nyheterna mest av det vanliga "lördagsgodiset" - med fylla och slagsmål - tyvärr.

Hade en riktigt bra dag igår - med planeringskonferens för länsförbundet. Men orkar fortfarande inte med så långa dagar. Somnde framför TV:n och har inte ens hört telefonen. Undrar om kusin Kerstin var orolig då jag inte svarade? Får hoppas det inte var något akut.

Fem rätt på Keno=5 kronor visar väl att 13:e är en riktig turdag - fast då inser jag att det faktiskt var 14:e igår. Tiden går fort när man har roligt.

Och idag fyller tant Lilly 88 år - grattis! Laura och Lorentz har namnsdag - grattis.

Njut av vilodagen!

"Ryska dockor"

2012-01-14, kl. 06.00
 
Ogilla när tidningarna är som "ryska dockor". När du öppnar en faller det ut nya bilagor - både tidningarnas egna och reklamblad. Är beredd att betala en slant för att slippa reklamskiten! Fast en viss pensionärsrutin har jag skaffat mig - spar på TV-bilagan - någon av dem.

Om detta inlägg blir kort och avbryts abrupt beror det på två saker. Dels ska jag lämna hemmets lugna vrå lite tidigare än vanligt. Planeringskonferens med fp-länet idag. Och dels blir jag med jämna mellanrum utkastad från nätet. Borde väl inte vara någon större trängsel den här tiden på dagen?

Bästa kusinen kom hem från sjukhuset igår - ska tillbak på måndag för arbetsekg - medicinerar mot kärlkramp - för säkerhetsskull. Tydligen ingen fara att göra det - utifall att.

Annars en tämligen händelselös dag igår - vare sig "vin eller vatten" fredag den 13:e. Utmanade ödet och köpte 4 trisslottter - och resultatet var precis som vanligt - nja lite sämre - inte ens en liten 25-krona föll ut.

Dödsannonser för Agnes och Ella. Jag undrar vad som styr att den förstnämnda fick 75 år mer av livet? Förunderliga äro livets vägar - och dödens.

Missade på Spåret igår kväll - på grund av sen hemkomst (svarttaxi till och från flyget) och telefonsamtal. Enligt uppgift fick Östmans Härnösand nu göra sällskap med storheter som Kalix - som väl var med för flera år sen. Hamnade
däremot på Skavlan och fick se intervjun med Anna Wahlgrens dotter Felicia. Kluvna känslor för "utspelet" men funderar om jag har den nu ännu mera berömda "Barnaboken" någonstans i bokhyllan?

På den politiska fronten noterar jag att Tommy Waidelich nu tar på sig "tagelskjortan" för Juholts skull. Själv håller sig Juholt verkligen i mediaskugga - och kanske hoppas kunna kliva ut hel och ren. Men fortfarande pågår spekulationer om när han ska avgå?

Och apropå avgång så undrar jag om inte pseudodebatten om en gruppledaruppgörelse om fortsatt tvångssterilisering är en konstruktion från socialdepartementet för att undvika att det blir Hägglund som avgår före Juholt? Socialdepartmentet har förstås den makten - eftersom de är de som ska ta fram underlaget till en kommande proposition.

Nu är min "tidslinje" inne i det skedet att jag måste börja göra mig färdig för avgång. Grattis till Felix och Felicia på namnsdagen. Kusinbarnet Felix i Gävle i särskild åtanke. Och "Flisan" i Saras fotbollslag. Eller är det Lisas?

Ta vara på dagen!

Pallat trycket

2012-01-13, kl. 05.30

Fredag den 13 - och inte nog med med - Tjugondaknut - också. En riktig tur dag tror jag. Har pallat trycket även igår - stjärnor och ljusstakar förnöjer än i mina fönster - trots att grannarna släckt sina - en efter en. Nu är jag ensam i kvarteret som är ljusspridare. Ikväll släcks dom ned - så får jag se när jag hinner stoppa undan dem.

Igår var också en riktigt bra dag. Dock blev det en alldeles för långa dag på jobbet. Dags att dra åt handbromsen. Hade oväntat besök (eller hur nu Gevalia reklamen säger) igår på jobbet. Två unga killar som frågande efter den gå ansvarige. Jehovas vittnen som inte uppträdde som såna. Verkade nästan tacksamma när jag sa att jag inte var vare sig ansvarig eller intresserad. Konspirationsteorin dyker upp när jag läser om att polisen jagat två unga killar för
inbrott på våran Lulsundsgata. Blå jacka stämmer också. Kanske måste kontakta Jehovas vittnen och höra om det har några unga oerfarna "missionärer" ute på stan?

Väl hemma blev det snöskottning i en och en halvtimme. Härlig fluffsnö - så det var rena gympasset - och jag har bara två än i veckan (om nu veckan börjar på måndag? - trean ska komma på söndag). Och när jag avslutat skottningen så började det vräka ned igen - men traktorn kom vid 22-tiden - så nu kommer det nog att räcka med en halvtimmes putsning på morgonen.

Apropå brott är det en rätt intressant krönika i Kuriren idag - Mathias Bred faktiskt. Om synen på olika typer av brott. Visst är det förfärligt att bilinbrott numer snarare räknas som försäkringsärende än brott och stöld. Och då har vi ännu inte nämnt cykelstölderna. Jag tillhör ju dem som upprörs över att påföljderna för jaktbrott verkar vara  mycket stängare än brott mot människor. Och innehavaren av ett gammalt obrukbart hagelgevär - nostalgisamlande - kan dömas strängare än innehav av illegala mordvapen? Och nog tycker jag åklageriet/rättsväsendet är överdrivet nitisk när en systembolagstjänsteman - med mer än 19 års prickfritjänst - ska dras inför skranket för att 1 (en) gång ha missat legitimeringskollen. Borde ha räckt med de arbetsrättsliga åtgärderna - då det inte handlade om något medvetet försök till langning.

Tänk att tidsperspektiven kan vara så olika - beroende på vilket syfte man har. Enligt andra handsuppgifter (Obs" andrahandsuppgifter) från regeringens utredare om regioner så skulle en ansökan om region måsta lämnas in redan nu i mars för att kunna träda i kraft i valet 2014. 2,5 år alltså - medan han förra gången lovade att det kunde ordnas på mindre än ett år. Frågan är om det är någon som vill försöka driva fram ett snabbt beslut som lagt orden i hans mun? Ibland får jag för mig att Ögren tror att det bara återstår att trycka på knappen - och jag förstått rätt så har det öppnats för en konsekvensanalys av ett sammangående med Västerbotten - sätt igång med den och låt var sak ha sin tid!

Nu får jag göra ett brejk i skrivandet - och ta snön i avvaktan på att Kuriren att släpper sin ledarsida (och event. annat) till nätet.

kl. 07.00

Snön är röjd - och jag är nöjd. Har till och med tagit bort plogkarmen. Kritiken har uppenbarligen bitit på "gatukontoret" för nu är plogarna igång för jämnan. Problemet är att det fortfarande känns rätt ostrukturerat. Men nu är iaf allt putsat och bästa kusinen kan komma hem till en putsad parkeringsplats. Hem - ja - hon blev nämligen kvar på sjukhuset över natten. Blev insydd efter ett rutinbesök på värdcentralen - besvär med astman klassades som misstänkt hjärtproblem - men rapporter tyder på att det var falskt alarm - så det blir nog hemgång idag.

Apropå att sila myg och svälja kameler  - och rättsväsendet - så står en journalist åtalad nere i Skåne för att ha köpt illegala vapen. I syfte att visa hur enkelt det är att komma över såna. Han lämnade omedelbart in vapnet till polisen - och tacken för det utredningsarbetet är att han nu står åtalad. Dags att införa en klausul om "gott syfte". Helt otroligt att sånt inte läggs ned.

Nåväl - tiden rusar. Mycket att göra på jobbet idag - och sen ska jag hämta Jens vid flyget kl. 19 - samtidigt som jag skjutsar svärdotter Lotta med syster dit.

Grattis till Knut - inte mins bofinken Knut! Namnsdag.

Ha en bra fredag!

Bakom rubrikerna

2012-01-12. kl. 06.00

Äntligen en riktigt tidig morgon. Sverker har jag alltid haft svårt för - han kan inte uttala tre ord utan att låta upphetsad som höll jorden på att gå under. Trodde han skulle kunna hålla mig vaken igår kväll - men soffmyset övergick till en härligt lång drömriknatt någon gång vid slutet av programmet.

Så 03.45 hämtade jag tidningarna i månens sken. Den håller på att "nyktra" till nu - men lyser fortfarande upp Bärigårn på ett förtjusande sätt.

Svensk pilot omkom i helikoperolycka i Norge. Efter två skoterolyckor på rad där jag kände till offren börjar rubrikerna skrämma mig. Funderar om det är någon norrbottning då Kuriren lyft det högt på "nätmenyn"?

Och får jag hoppas att Thomas inte varit i penganöd i natt -
man rånad vid bankomaten på storgatan i Luleå. Nå nu stämde vare sig ålder eller ursprung - 26 år och Porsön.

Och vad händer i Malmö - nästintill overkligt att det är rubrik om mord - igen. Inte gängkriminalitet säger polisen - en familjetragedi. Det verkar avlösa varann och blandas upp med "orsak okänd". Fullständigt absurt iaf.

Absurt känns det också att Mikael Styrman kan sitta hos kronofogden och hosta upp ca 30 miljoner på ett bräde. Ungefär samma belopp som han är skyldig oss skattebetalare. Nog måste väl det tyda på ett hål i huvet på lagstiftarna?

Ser att skyways annonserar om din direktlinje till Göteborg. Kan det vara en bonusannons för den felaktiga uppgiften om ledarsidan spred igår - om att det inte fanns någon direktförbindelse Luleå - Gbg? Nå nu har dementin "Rättelse om flyg" har inte "nätats" än.

Och på NSD:s ledarsida ser det ut som om OA nu jobbar tillbaka julledigheten - inte mindre än fyra ledarstick har han producerats. "Fler måste kliva fram" är en av dem - som får mig att återigen fundera var Juholt håller hus? Vem hörde honom uttala sig om något den senaste tiden? Karantän och reningsbad?

Ser att det bara är två veckor kvar till "religionskriget" ska avgöras - Livets Ord contra Hägglund. Men kongressen sägs kunna sluta i antiklimax - dvs om mötet beslutar att riksting bara ska hållas varannat år så skulle tinget ajourneras och återupptas till sommaren. Det låter faktiskt som en rötmånadshistoria - såna stadgar kan väl knappst ett riksdagsparti ha?

Nu har jag snart lyxat bort all extra tid jag startade denna morgon med. Hade tänkt mig att komma lite tidigare till jobbet idag - och hinna förbereda lite innan Thomas kommer och stressar mig. Och ska jag dessutom hinna med att komma ut på de nya vägar som horoskopet i Kuriren talar om är det dags att starta.

Väderleksrapport

2012-01-11, kl. 07.00

Det sista jag sa till mig själv vid midnatt - när jag äntligen kom mig i säng - var att jag MÅSTE stiga upp när klockan kallar. Har ju uppdrag att hämta och skjutsa Lisa till och från tandläkeriet idag. Och trots det vaknade jag inte förrän klockan var elva minuter över 6.

Men jag hade trevliga drömmar - bland annat var Gabriel Romanus och jag ute på resa i Norrbotten.

Så här blir inte mycket annat än att tala om att det snöat - väldans lite - och jag kommer inte ens att hnna sopa bron. Kallgrader - hur många vet jag inte - men gissningvsvis strax under 10?

Och nu ligger alla tyckande som en tjock klump i kroppen - inte bra för hälsan alls. Ligger till och med rester från igår - Kurirens ledare om ändring av spärrregler till riksdagen och landstingets iver att bilda aktiebolag. Hjälten i Råneå som räddade sin 84-årige kusin från att brinna inne hade också varit värd en visa.

Men nu blir det inte så. Och inte lär jag hinna skriva något idag - Thomas och jag ska ha "julgransplundring" på jobbet.

Ha en bra dag. Och grattis till dig som heter Jan eller Jannike - namnsdag idag. Kram.

Pinsamt

2012-01-10. kl. 06.45

Pinsamt är ju bara förnamnet på Luleå
hockeys supportrars flaggbränning. Än mer pinsamt blir det när ordföranden i föreningen försöker inbilla oss att han inte vet vilka som gjorde det. Vid ett stopp som supporterbussen gjorde på hemresan. Ger mig inte in på att läsa nätkommentarerna - räckte med det stupida jag läste i papperstidningen.

Hade en riktigt bra dag igår igen. Ett par besök på förmiddagen på jobbet förgyllde tillvaron och gav en mjukstart på arbetsveckan.

Invägningen på lunchen blev en glädjens stund. Konsten att glädjas åt det lilla. Minus 1 hg på 3 veckor är inget att yvas över - men med tanke på alla helgers möjlighet till frosseri får det anses godkänt. Och viktigt med en obruten nedåtgående trend - även om det handlade om myrsteg.
 
Börjar vänja mig vid mitt nya gym. 14-tiden är en bra tid - inte så många som flåsar och svettas på banden. Lite mer pensionärstempo. Tre kilometer snabb (nåja) promenad på bandet och 10 redskap. Har lite svårt att veta om jag ska kalla det redskap, maskiner eller apparater? Hon instruktören tycker bara jag ska köra 10 gånger på varje - så jag körde programmet två varv. Kändes ogjort med ett varv.

En slapp kväll framför TV:n - med bland annat Sverker. Trodde jag skulle få stänga av då sveriges meste besserwisser - Göran Greider - visade sig. Fettskatt, sockerskatt och instruktioner om var godiset ska placeras i affären är den socialistiska lösningen på befolkningens överviktsproblem. Man bara suckar!!! Läste på FB att mitt 11-åriga barnbarn hade efterlyst personligt ansvar. Kan man hoppas på ungdomen?

Började se programmet om Saddam - intressant men brutalt och hemskt. Då jag "överlevt" Greider beslutade jag mig för att slå av - Saddam skulle inte få sabba min sömn.

Skön morgon idag - med minus 17. Så inrutade morgonrutiner att när jag kom in efter tidningshämtningen så var jag osäker på om jag varit förbi bilen och slagit igång motorvärmaren. Vilket fick kollas - och det hade jag rutinmässigt gjort förstås. Det är som med strykjärnet - hur många gånger har man inte fått vända tillbak och kolla det. Bara för att finna att man visst dragit ur sladden.

Stora nyheten i NSD handlar om sextrakasserier vid LTU. Ovanpå den upphandlingsskandal som nu är under utredning hos åklagaren. Illa, illa - för vårat flaggskepp!

"Så tragiskt och orättvist" - helsida på ettan i Kuriren om skoterolyckan i Seskarö då Saaras barnbarn William Borg omkom. Så fint att de anordnas minnesstunder och möjlighet att sörja och bearbeta gemensamt. Visst har vi blivit bättre på sånt?

Jaha - så var min tid slut. "Gemensamt lyft för landstingen" - och Kurirens ledare hade varit värda en kommentar. Kanske ska ta mig tid under dagen. Men nu "lyfter" jag med sikte på jobbet. Och eftermiddagsträning.

I högssäte

2012-01-09, kl. kl 06.30

Det är några som får dela plats i högsäte idag. Mor Marianne skulle fyllt 86 - saknar henne varje dag. Morbror Sture trekvartssekel nu hunnit - grattis på 75-årsdagen.

Så gratulerar jag dagens namnsdagsbarn Gunnar. Så många jag känner att det får bli ett kollektivt grattis så jag inte glömmer någon. Inkluderande de som nu bara finns i mitt minne. Gunder är dagens andra namnsdag - grattis till Gunder Karlsson är och var en klippa i mitt dagliga värv. Vi nostalgiker skickar också ett grattis till
salige Gunder Hägg.

I en annan högsätesdivision - men ändå. Roligt att kunna hälsa Kung Bore välkommen idag - minus 20 på Bärigårn.

En bra och ledig helg har jag haft - adventstjärnorna står kvar. Kommer inte att falla för något granntryck. Minst till på fredag ska de bli kvar. Tycker att julutstädning - tjugondagknut - ska flyttas fram i almanackan. Försökte få Stefan Tornberg att motionera om det i riksdagen - men det blev aldrig någon motion.

Tränade gjorde jag också igår - en riktig självövervinnelse. Vare sig kropp eller själ hade någon större längtan - men riktigt nöjda båda efteråt.

Dessa tolv (?) oxveckor som nu väntar oss började riktigt bra - bara en halvtimmes "snoozande" - och upp strax efter fem. Gav en lugn tidningsläsning.

Dock bekräftades den tråkiga nyhet jag nåddes av redan igårkväll. En ung pojke omkom på skoter i helgen. Dessutom med nära anknytning till kusin Kerstin. Mina tankar går till hans anhöriga och inte minst till hans farmor som också jag känner.

En riktigt sporthelg har det varit med många höjdpunkter. "Värst" var väl dock Hellner som inte bara blev tvåa i prestigefyllda Ski de Tour - utan Hellner också mosade Northug. Förhöjde nog segern för oss svenskar som blvit rätt less på alla norska segrar.

På den politiska fronten fastnade jag för ledaren i Kuriren. Trots massor av länkning på FB kom jag mig aldrig för att läsa Bengt Ohlssons debattartikel i DN - uppgörelsen med kulturvänstern. För er som också missade det ger ledaren en bra sammanfattning. Och det ger också ett norrbottniskt perspektiv - vilket är en nyttig påminnelse.

Ja då är det dags att ta första klivet in i oxveckorna. Det blir jobb som vanligt på förmiddagen. Och - vilket jag kom på just nu - invägning på Viktväktarna - efter tre veckors helgfirande. Huga! Det blir nog till att pina både löpbandet och redskapen efter det.

Ha en riktigt bra måndag - och kom ihåg långkalsingarna idag!

Norrländsk metropol?

2012-01-08, kl. 08.00

Supersovmorgon idag - till klockan 7. Tvingade mig att ligga kvar då inga tidningar och ingen snöskottning väntade. Var rätt skönt men känns onödigt så här i efterhand - känns som om jag blir onödigt seg.

Massor av gratulationer till minne idag; Elvis, faster Lisa, farfar Göte, farbror Erhard. Minns att Eva och jag var mycket imponerad av att mamma/faster fyllde på samma dag som Elvis Presley. Igår var det kalas irl - med Maj-Britts 90-års kalas. Mycket gratulanter på plats - och telefon från när och fjärran. Och själv får jag rätt mig - Iris fyllde 54 - ingenting annat. Och så hälsade vi på tant Daga - snart 92 - på väg hem. Uppskattat besök av både henne och oss.

Victor Stenquist på Aftonbladet bör få en geografilektion. Inget annat än bristande geografisk kunskap kan ligga bakom att han lokaliserar
Kalvträsk till Norrland och inte Västerbotten. Eller har jag missat att Kalvträsk är norrlands nya metropol? Iaf fina bilder om naturens strid på liv och död - med "soldater" som kungsörnar, skator och en räv.

Mer än kalvigt får man väl säga om pappan som lämnade sin son att gå hem flera mil i bara matchkläderna. Det är så man undrar om den här historien verkligen kan vara sann? Men om den är det hoppas jag verkligen att pojken får en annan vårdnadshavare. 

Bättre och bättre dag för dag - för Kalla och Hellner. Så det blir spännande att följa dagens tävlingar.

Ska bli tvättdag idag - och event. försöka hinna med ett gympass. Måste iaf in till jobbet - två grejor som borde skickats iväg i fredags - på kvällen vaknar den late. Men det är bara ett 5-minuters jobb.

Och i morgon är första dagen på en rad ox-veckor. Ska bli skönt. Men får ta och spana in när påsken infaller - något att se framemot. Och fettisdagen måste lokaliseras - för frossning i brunabönor, fläsk och hembakta semlor.

Ha en bra dag.

Varde ljus!

2012-01-07. kl. 07.30

Idag är det svårt att välja vad jag ska börja skriva om. Varde ljus - och det lyser nu - överallt (nästan) och hela tiden. Vi har haft (har) problem med utebelysningen som har lyst med sin frånvaro en vecka nu. Vi vet att det finns ett tidur någonstans men inte var. Igår fick vi upp ett spår och efter viss konsulation så "pillade" jag - och nu lyser det. Även i hallen - hela tiden - där det är en sån där hallbelysning som automatiskt ska slockna efter en lämplig tidsintervall. Men inte nu inte. Det blir en "testpill" till efter snöskottningen.

August och Augusta har namnsdag. August finns i väggarna här - i min lägenhet. Farbror Sven - med andra namnet August - i åminnelse. Byggmästare S.A Nilsson. A:et imponerade på oss barn - August var mäktigt.

Mäktigt också att fylla 90 - grattis Maj-Britt Sundström - piggaste 90-åringen ever - får besök idag av Kerstin och mig. Och Iris Sundström som möjligen fyller 55 gratuleras också. Och nu kommer dom på rad - i morgon blir det uppräkning av födelsedagsfirare - med Elvis Presley i spetsen.

En kanongod middag inmundigades igår hos kusinen. Räkor, avocado och lax till förrätt och godaste revbensspjällen någonsin till varmrätt. Serverade med klyftpotatis, rödhål, broccoligratäng - och rödvin. Mums!

Som "vardagstidningar" idag - en helt vanlig lördag nu efter alla helger. Men inget upphetsande att skriva om. Ekfors går i graven enligt NSD. Och Kuriren speglar norrbottens egna "hederskultur" - sex kvinnor i Norrbotten misshandlade av närstående!

Nu på med snöskottarkläderna - här ska röjas och putsas. Klockan 11 avgår vi mot stan - rea kanske tillkommer - och sen 90-års kalas.

STORT!

2012-01-06, kl. 06.00

Så har man varit med och skrivit historia -
VM-guld för småkronorna. Vilken match - gav inge som helst tillfällen till att slumra till. Har avnjutit matchen i massagefåtöljen - i viloläge den också - invirad i yllepläden. Ni som inte varit uppe och sett den har verkligen missat något.

Eva Rydberg och Fredriksdalsteatern får ursäkta - men jag tillät mig medvetet att somna ifrån den för att orka upp. Var den bra? Med tanke på att förmågan avtar redan från 45-årsålder - får man numer sova i förväg. 45 år låter som en rätt hög ålder - annars har det ju varit känt att för män avtar det från 18. Fast det kanske är en skröna?

Nya gymmet igår och en fullvärdig träning. 3 km rask promenad och 10 redskap. Kändes lite futtigt när jag gjort det - funderade på en runda till - men lydde instruktörens råd. Nog rätt bra - för det nöp i en och annan muskel som jag inte visste att jag hade.

Det blev inte mycket till "streching" heller med snö - kusinen hade skottat ganska rent - så bara ett par skovlar för att kunna lämna bilen framför bron.

Ska repareras nu - har drivit lite i natt - och lite påfyllning uppifrån.

Gymmet har öppet mellan 10-15 - den som lever får se.

I skuggan av VM-guldet får vänstern köra vidare med sin kongress - ser att Dinamarca utmanar Sjöstedt. Undrar verkligen om hon/de driver det till omröstning. Blir spännade att se isåfall. Lite förvånande att de sa nej till delat ledarskap - förvisso var det bara med 7 röster. Norrbotten var på segrande sidan - även om jag såg att Annika Sundström höll på delat. Men hon utövar ombudsskapet hemma från soffan.

Nu ska jag ta på snöskottarkläderna - och sen ska jag fira guldet med havregrynsgröt med mosad kiwi. Hann skala och mixa 14 såna under pauserna. Plus lite disk.

Slowstarter

2012-01-05, kl. 07.00

Men himla vilken slowstarter jag har blivit. Trots middagsvila igår har det blivit en 7-timmars natt igen. Riktigt pigg halvfem - men somnade ändå om till halv sju.

Igår hörde jag en överläkare på TV som talade om vikten av sömn och olika behov. Hon hävade att morgonpigga tillhörde 23-timmarsdygns människor och kvällspigga 25 timmars dito.

Undrar vad man tillhör när man verkar kunna sova hur mycket som helst?

Dyster läsning i Kurirens horoskop "Psykiskt och fysiskt väntar inom kort en svår period. Men du hinner samla mod och kraft". Ja efter att ha varit på Actic igpr och gjort en light träning tillsammans med instruktör Veronica är jag nu taggad att i eftermiddag göra en rejäl träning. Gåband och 10 olika övningar - och bara en riktig "hatmaskin" - såg verkligen ut som ett tortyrredskap - stor otymplig med kedjor och mycket blåfärgat järnskrot.

Snålblåst på Bärigårn idag - drivsnö mest - värsta sorten som lägger snön i betongliknande drivor. Hinner nog inte lägga så mycket innan jag ska iväg - och på hemvägen lutar vägen åt rätt håll. Kommer mig nog hem till den "gomiddag" som väntar hos Kerstin.

Inte särskilt mycket intressant i tidningarna i dag - men ska inte klaga - får vara glad att de kommer. NSD toppar med listan över dyraste husköpen i kommunen.
Värstingen på 5 970 000. "Vinststopp för friskolor" är Kurirens topprubrik. Inte förvånande alls så kräver facket höjda löner istället för vinstutdelning. Sympati! Men analys av den viktigaste aspekten saknas även här - hur är det möjligt att göra stora vinster - förhållnandevis - och ändå uppenbarligen ha nöjda kunder? Något att lära av andra aktörer?

Kurirens ledare får mig att fundera om jag konsekvent lurats av Max. Återigen en liten smårolig rubrik "Borgarna fixar burgarna". Hämtmat har enligt ledaren haft lägre moms än om du ätit på restaurangen. Och vem minns väl inte skattemyndigheternas kontroll av hur många påsar som förbrukats. Men det slår mig att jag minsann betalat priset som stått på menyn för alla GI-burgare som jag hämtat under åren. Snuvad?

NSD ägnar sin ledare åt att peta i vilka grupperingar som gjort uttalanden om Juhol och när. Frågan är om inte ledaren i sig bidrar till att hålla "juholtgrytan" kokande.

Glädjande nog var dödsfallet i Vojakkala inte mord - och vad jag förstår inte heller förorsakat av något yttre våld. Skönt - den orten har figurerat nog i mindre smickrande sammahang.

Idag blir en bra dag för en sportnörd (nä  inte riktigt men ändå) som jag är. Skidor, hockey och hockey - det senare klockan 02.00 i natt. En tid som både är för sen och för tidig - men det får gå ändå. Är det guldvittring så är det.

Nu är klockan slagen - snabba ryck mot arbete - och sen en spännande träning. Saknar nog än mitt gamla mysiga lilla sjukgym - men visst finns det fördelar med Actic också - bland annat en massa platttv:ar precis i synfältet. Går inte att missa om man nu inte vill stirra på sig själv i spegelväggen. Huga!

Grattis till Hanna och Hannele - namnsdag idag.


Guldvittring kostar på

2012-01-04. kl. nästan 8

Vojne, vojne vilken dag igår/idag. Hockey fram på småtimmarna - och så minsann försvann sändningen i trean efter andra perioden. Med råd på FB hamnade så småningom på radiosporten och kunde följa matchen fram till straffläggning och SEGER.

Inte nog med att TV-sändningen drog - några minuter därefter drog nätet också iväg - så jag kunde inte ens klaga eller få resultat den vägen.

Men tiden hamnar ju ur led - somnade inte förrän vid 2-tiden. Och vaknade strax före 7. Som lök på laxen trodde jag först att klockan var strax före 6 - men tappade ytterligare en timme. Och detta med 4 papperstidningar att läsa. Nonchalansen mot oss tidningsprenumranter ökar - nog en av de få gånger som tidningen inte delats ut senare på dagen.

I vilket fall är det nu full gas mot jobbet som gäller. Blir tävling mot klockan - ska jag hinna in till klockan 09.00? ch ha kaffet klart till Olofsson kommer - väl strax därefter?

Iaf hinner jag väl gratulera Rut på namnsdagen - tant Rut Eklund och min klasskompis på realskolan - Rut Lindgren dyker upp på "skärmen".

Och så grattis till Nisse på födelsedagen - han kan vara en som understundom tittar in på min blogg. Ha en fin födelsedag - det är du värd!!

TOTALT insnöad

2012-01-03, kl. 06.00

Finns ju en viss risk med den rubriceringen - men efter en tur till postlådorna kan det inte bli annat. Så klart inga tidningar - det hade varit en övermänsklig uppgift att leverera dem idag.

Har nu ögnat e-kopiorna - men det är ju som att fisa och hålla för - om man nu får skriva så "fult".

Igår blev det en timmes snöskottning - och de högar jag drog ihop då har i princip blåst tillbak - trots att det var ganska tung och blöt snö. Nå iaf var det en skön motion - och behövlig. Några gymredskap äntrades inte igår heller - fick bara teknikångest då jag tittade in på åbäkena - löpband och trampmaskiner eller vad de nu kallas. Det blev bokning av instruktör till onsdag kl. 13 - och 200 meter sim. Så det satt bra med 1 timmes promenerande med snöskoveln.

En viss deppighet infann sig igårkväll - varför vet jag inte. Men det här är inte min årstid. Återkommer i slutet av februari då det finns hopp om livet. Skulle kännas bättre faktiskt om det blev lite rejält kallt. Nå soffan fick en kompis och jag hamnade på den ena filmen efter den andra  och däremellan slumrade jag lite också. Slutlien hamnade jag på "tro, hopp och kärlek" som inte slutade förrän klockan 1.

"Depressionen" kom sig bland annat av att jag upptäckte att kabel-tv inte består oss med kanal 10 som behövs för JVM. Nu är det klart att vi möter Finland ikväll - så det problemet måste åtgärdas på något sätt. Viaplay - eller heter det möjligen viasat -  för 79 kr ska visst vara möjligt.

Nå nu ska jag ge mig ut i snösvängen - skönt iaf att kontoret officiellt är stängt mellandagarna - nu behöver jag inte stressa utan kan ta eftermiddagsskiftet.

Fö har jag hunnit notera misstänkt mord i Haparanda - eller närmare bestämt Vojakkala vilket väl gör det än mer spektakulärt. Som om det inte räckte med den tragiskt dödsolyckan med 16-åringen. Minst 2 onödiga dödsfall på 2 dagar - anledning till deppighet.

Ny tideräkning

2012-01-02, kl. 06.00

Fortfarande lite ovant att ha börjat om från början dvs 01 - 2012. Men det är ingenting mot vad som väntar om forskare i USA får som dom vill -
en ny tideräkning med röda dagar som alltid infaller på samma veckodag. Och en extra vecka var fjärde och/eller femte år.

Lite kontrast till TV-programmet igårkväll "Landet som inte längre är" - med Britta och Gustav. Vilket slitsamt liv kan man tycka - men då hade iaf både hästar och människor "ställtid".

Mycket nostaligi igår - TV-program om året 1962 - året då pucken bara gled i mååål! Och jag var 14 år och lyssnade till det på radio. Faktiskt boende här i Bärigårn då också.

Näring till rötterna hela kvällen - så nu kan jag satsa på nuet. Skön start på dagen med uppgång 04.30. Lite vindpinat ute - bron måste skottas trots att det inte kommit något tillskott uppifrån.

Väldigt, väldigt tunna tidningar idag. Tyvärr en nyhet som dämpade morgonglädjen - 16-årig flicka dog i skoterkrasch. Uppgiften fanns på FB redan igårkväll - namngiven. Kanske mindre välbetänkt - bara timmar efter flickans död. Tänker på alla tonårskompisar som kanske inte hunnit underrättas.

Apropå namn så har min namne - Ylva Johansson - satt fyr på brasan i S igen. På FB gissas det nu när Juholt ska avgå. Själv väljer han den kungliga taktiken att inte kommentera alls. Vilket troligen är klokt. Men framgångsrikt?

Och Aftonbladet contrar med artikel om Reinfeldt och Borgs gynnande av sin fd partiledare Bo Lundgren. I sanning inte så mycket substans i den - men man kan konstatera att förmånerna för höga statliga chefer är något övermaga. Riksgäldsdirektörer kan väl knappast dra utomlands och någon särskild fri konkurrens om jobben kan det knappast påstås vara.

Med ordinarie ledarskribent på Kuriren förmodligen har julledigt så släpper man fram Mattias Bred för att i någon mån forma om moderaternas historia. Efter Arkelstams debacel måste sånt läsas med lupp. Noterar att man på ett försåtligt sätt blandar blandar Selma Lagerlöf och Viktor Rydberg med dåtidens högerpolitiker - vilket inte torde uppskattats av dessa liberaler. Noterar också att man talar om "öppensinnande debatten" - vi får nog se upp så det inte blir ytterligare en historieförfalskning- ett glidande mot det "frisinnade".

Och Svea gratuleras på namnsdagen - min gamla arbetskompis med nuvarande efternamn Nilsson i särskilt högsäte. Tillsammans med Moder Svea - en alternativ feministiskt nationaldag kanske?

Nu förberedelse för några timmars jobb. Och äntligen ska väl träningen få genomslag igen? Introduktionen på Pontus som uteblev i fredags. Både kroppp och själv längtar!

Mäktigt

2012-01-01. kl. 09.00

Mäktigt - ja det kan man väl säga
om hockeyn i natt. Väl värt att stiga upp och se. Och nu blir det fler vaknätter - och jag nu räknar rätt så blir Småkronorna sämst fyra?

En mäktig 3-rätters middag blev det igår också. Löjrom, oxfile, klyftpotatis, marängkorg med bananer, hallon och gräddvisp satt bra. Gjorde marängen själv och kom på att jag gillade marängsmet. Och för den del marängerna också.

Somnade gott efter matchen och kom inte upp förrän efter 8. Ingen DN idag - bara lite reklam i Lillys låda.

Ovanligt många uppdateringar på Kurirens nättidning - tyvärr - "bara" misshandel och elände.

Ny bottennotering för S i något som kallas Svensk väljaropinion (tror jag det hette). Men det känns som en uttjatad nyhet.

Nu ska jag ta itu med att diska finglasen och annat från igår. Så får jag fundera hur ta tillvara första dagen på 2012.