Larmar av

Nu bara larmar jag av - allt är ok med mig. Men vi är tre "damer" som nu ska dela på datorn till i morgon eftermiddag då smådamernas föräldrar kommer hem. Just nu är det frukost med mycket preciserad äggkokning.

Sen blir det badhuset - med rutschkaneåkning. Dock har det lurat sin farmor en gång - det räcker.

Tidningarna lästa - inte särskilt mycket att kommentera.

Hälsning från Sara och Lisa

jag är hos världens bästa farmor, ylva.jag tycker at de är rolit at skriva på farmors dator
Hälsningar lisa .sundström


Fredagsvits

I går kväll klockan halvtio var jag tvungen att klä på mig och gå till min kusin för att se att hon inte fallit i trappen. Hon är opererad i foten och lite lätt stömmlig. Och efter att det varit upptaget i mer än en timme och inget svar på mobiltelefonen såg jag mig föranlåten att utgöra nattpatrull. Och visst hade hon bara slarvat med påläggningen av telefonen.

För att nu ingen ska oroa sig över om jag ligger död hemma så kommer här ett livstecken. En liten fräck fredagsvits. Passar bra att jag levererar historier färdig nedskrivna - finns ingen som jag som så fatalt kan förstöra poängen i historier.

Håll tillgodo!


Ett par - inte precis några ungdomar längre - besökte doktorn vid

vårdcentralen i småländska Gällaböke.

 

 

> Doktorn frågar : "Vad kan jag hjälpa Er med?"

 

> Mannen tar då till orda och undrar : "Skulle Du inte kunna titta på hur vi älskar?"

 

> Doktorn blir visserligen något förvånad men går med på det.

 

> Efter akten säger doktorn :

 

> "Jag kan inte se något fel. Sättet Ni älskar på verkar ok. Men besöket kostar 150:-."

 

> Detta upprepas med jämna mellanrum under en tid. Paret älskar utan besvär,  betalar 150:- för läkarbesöket och lämnar vårdcentralen efter lugnande besked från doktorn.

 

> Men slutligen måste ändå doktorn fråga vad som är fatt :

 

> "Vad är det för symptom Ni upplever och varför vill Ni att jag skall titta när Ni älskar?"

 

> Då svarar mannen :

 

> "Vi vill egentligen inte ha svar på något. Men hon är gift så vi kan inte gå hem till henne. Jag är också gift så vi kan inte gå hem till mig. Att hyra en stuga kostar 300:- och ett hotellrum 450:-. Här behöver vi bara betala 150:- och jag får tillbaka 100:- från sjukförsäkringen. Dessutom har doktorn tystnadsplikt och snart så får jag ett frikort."

 

 


Partikulturer eller övertramp?

Lite lustigt - men kanske inte så oväntat i ljuset av "spionskandalen" och "ssu-fyllslaget" - att både våra lokaltidningar samma dag skriver på temat på partikulturer eller övertramp. Mindre lustigt är ju att skandaler runt ledande politiker men också inom näringslivet tenderar att öka. I backspegeln fladdrar förbi många girigbukar som skott sig över hövan. Men också politiker - exempelvis Gudrun Schyman - har väl lyckats med både det ena och det andra. Men uppenbarligen bryr sig inte väljarna. Förvisso blev hon inte invald med FI denna gång - men det var nog andra skäl. Annars har dessa herrar och damer oftast sparkats snett uppåt.

Med tanke på det skamgrepp Nord Nytt tog på Anna Grönlund Krantz om föräldraförsäkringen och hur väljarna inte - trots att de många gånger är upprörda - verkar bestraffa så frågar man sig om det är lönt att hålla sig på rätt sida gränserna?

I Boden har en 93-åring lämnats hemma utan tillsyn av hemtjänsten. Boden skämmer ut sig då och då med liknande fall och fall där de är extremt snåla mot funktionshindrade.

Nya sparkrav väntar skolan i Luleå rapporterar både tidningarna och Thomas som just kommit från BUN. Det sparkravet kommer lägligt nu efter valet.

Och Camilla Hansen har tuffat till sig och ska ta strid för rätten att vara tjänstledig på deltid.

Och enligt Kurirens horoskop ska en hemlig beundrare korsa min väg idag - så nu ger jag mig ut på stan!

Så sänder jag en tanke till Lennart Lindström som skulle haft namnsdag idag. Och ett grattis till min pappa som har Lennart som tillnamn och till alla andra Lennart som jag känner, Erixon med flera.

Genomlyst och klar!

Vilket moras! Vaknade kvart i sex! Men infann mig på röntgen tio i åtta. Receptionen - och hann knappt sätta ned rumpan innan jag blev inropad. Sex minuter över åtta var jag klar. Snacka om smidigt och bra! Fick rapport om att våra regn övergår till snöglopp då vi kommer bara en bit in i landet.

Nu är jag bara på blixtvisit hemma för toabesök - återkommer med kommentar om ett och annat från dagens tidningar.

Inte meningen!

Tydligen inte meningen att jag ska få något nedtecknat här idag. Hade skrivit nyss - ganska mycket - och så dammade en skrällande och skakande transport förbi mitt fönster - och pytt så var allt borta! Mycket mysko saker som händer runt datorer. I morse när jag skulle stänga min dator hemma så upplystes jag om att en annan användare var inloggad - undrar om han hette Sigge? Fast Hendrik har lärt mig att det där tydligen bara är skrämskott eller hur han nu förklarade det hela! En ann som hela tiden viker ut mig på bloggen har väl knappast något i datorn som är värt att spinka på.

Hade just kommit på att jag glömde nämna Katarina Morin när jag skrev om personkryss i går. Katarina Morin, sjua på vår landstingslista, och väldigt ny i partiarbetet hade fått ihop 68 kryss och placerade sig som femma i den interna ligan. MYCKET bra jobbat av Katarina som delade ut en enkelt, personligt flygblad tillsammans med hushållsfoldern.

På förekommna förfrågningar presenterar jag här tio i topp avseende hela länet:

Anders Mansten, 2201 röster
Jens Sundström, 862 röster
Els Jakobsson, 76 röster
Sven-Olof Grenholm, 73 röster
Katarina Morin, 68 röster
Erik Lundström, 55 röster
Kerstin Hübinette, 42 röster
Maria Falk, 36 röster
Niels Jacobsen, 32 röster
Anne Kotavuopio Jatko, 32 röster
Per Räckner, 32 röster

44, 6 % av våra väljare hade valt att kryssa någon kandidat  - 55, 4 procent hade bara valt partiet.

Vet inte riktigt hur tiden försvinner - särskilt på morgnarna. Idag försov jag mig dessutom till halvsex. Men även med normal uppgång halvfem hinner jag numer inte blogga på morgonen. Och ändå har jag inte lagt tillbak min träning än. Men det är väl åldern som tar ut sin rätt. Lite mer bark i brödet dvs klockan får väl börja ringa fyra framöver.

I alla fall hann jag läsa tidningarna. det var väl lite smått och gott. Camilla Hansen kommer ligga bra till i mediastatistiken - hennes personalärende behandlades både på ledarsidan och i en insändare. Har bara lite svårt att förstå varför de skjuter på budbäraren - Bernt Grahn. Inte rycker han i nödbromsen på det sätt som skett utan att ha order eller åtminstone godkännande från politiken. Och jag undrar vilken roll Mårten Ström i egenskap av ordförande för landsbygdskommittén spelat?

Lite halv vansinnig kan jag bli när jag läser hur ungdomar/barn hållit på att plåga och misshandla igelkottar ute på Björkskatan. Läste en insändare också om hur ungdomar gett sig på gatuskyltar och brevlådor - någon hade iakttagit detta. Nästa steg är att ge sig på djur och nästa stadie är väl de som oprovocerat ger sig på folk. Jag hoppas att kommunledningen - som nu ska lyfta integrationsfrågor - även tar med den här aspekten. Det här är ju utslag av en annan sorts utanförskap. Det är alldeles uppenbart att det finns gott om barn som saknar föräldrar!!

Och mor hämtade jag hem i morse. Lite knaggligare än innan saltomortalen nerför järnbron - men hon meddelade segervisst till läkaren att det här tränar hon upp igen. Träffade för övrigt Camilla från hemtjänsten och kunde meddela henne att nu får de lite jobb hos mamma också. Även om hon bara gått med på en övergångsperiod nu vid hemkomsten.

Måste säga att jag blir mer och mer desillusionerad när det gäller medias roll. Nu är det Urban Edin i PT- en annars ganska rejäl journalist - som upprepar skrönan om att Anders Mansten "portades" att medverka vid ett torgmöte i Luleå. Folkpartiledningen sägs ha "deporterat" honom till Piteå. Sanningen är den att det inte blev något riktigt torgmöte av den anledningen att sossarna inte vågade ställa upp. Och på förfrågan från Anders om han skulle vara med i Luleå så fick han rådet av vår kampanjsamordnare Thomas att han gjorde större nytta med att stötta Piteåfolkpartisternas kampanj i Piteå. Jag kan bara undra hur det låtit från Piteå och andra ställen i länet om Luleå lagt beslag på alla tre toppkandidaterna - Anna, Anders och Jens - lördag veckan före valet?

Nu har Anna-Greta låtit veta att jag ska åka hem - men det känns nästan som tjänstefel att åka hem i tid.Milde moses!

Jag har glömt tid och rum - till och med att skriva här - idag för att istället följa miljöpartiets spännande kamp mot tiondelarna. Till slut hamnade de på rätt sida - från deras sida sett - spärren till landstinget. Två mandat på valkvällen blev noll för att åter idag bli två.

Sluträkningen gav som sagt miljöpartiet två mandat - ett från centern och ett från sossarna. På valnatten hade de ett från sossarna och ett från sjukvårdspartiet - det var ju onödigt att det nu drabbade centern.

Och stort Grattis till Anders som enligt Nord-Nytt är landstingets krysskung i hela landet? I länet har han knockat alla våra kandidater i de olika valkretsarna utom i Luleå. Fast Erik i Piteå, Anne i Kiruna och Sven-Olov i Boden fick väl ganska bra med personröster ändå! Åtminstone Sven-Olov och Anne är ju helt nya detta val.

Kd:arna surrade idag om att de tappat ett mandat i landstinget men vad jag kan se hade de tre på valnatten och tre nu i sluträkningen. Jag kan nu i efterhand fundera om de blandade kommun och landsting

Ska bli spännande att se vem kd ska ha som gruppledare. De har tagit ett mandat i vardera tre valkretsar och har ganska jämt resultat. Har fått för mig att Lars kanske vill lägga av - men det kanske bara något som jag fått för mig. Min favorit kd:are - Birgit Stöckel - har gått alldeles otroligt bra - klarade till och med Erika Josbrant som ju toppat bra både i kommun- och riksdagsvalet.

Hade planeringssamtal för mammas hemgång från sjukhuset klockan 11 idag. En biståndshandläggare - Gunilla - vars två trevliga systrar jag känner. Och så var min Gisela, sjuksköterska, med och en vad hon nu kan kallas - i alla fall en som var himla bra på hjälpmedel och sånt.

Riktigt perfekt har det varit runt sjukhusvården och hemgången. Till och med så var distriktssköterskan och hälsade på pappa igår för hon hade sett på "skärmen" att mamma var inlagd. YES så bra!

Eftermiddagen har ägnats åt sammanträde med Luleå Kommunföretag AB - ganska harmlöst. Sen hade vi hemliga gruppledaröverläggningar.

Därefter till en skola för att få information om ett intraprenadprojekt som verkar gå i stå. Faktiskt inte den politi(s)ka ledningen som bromsar utan tydligen lite mellanchefer som ser sin position hotad!

Telefonen ringde just när jag kom till den träffen - måste trycka bort samtalet. Men Maria som minuten efter svarade och det var blodhunden från Nord Nytt som skulle slicka i sig vad vi kommit överens om på gruppledarträffen. Sorry - nada!

Och resten av kvällen bara försvann. Var tvungen skicka kusin Kerstin ned och kolla far. Telefonen hade varit upptagen sen femtiden enligt mor som ringde från lasarettet. Givetvis var det bara en avlagd lur - men man vet aldrig om ens föräldrar stupat utför någon bro eller trapp.

Nu blir det lite TV och sen John Blund!


Hörde jag rätt!

Hörde jag verkligen rätt!  I bakgrunden när jag sitter här och "jobbar" körs det racing på TV. En av kommentatorerna sa enligt mitt "hör": "han körde lite kärring". Nedtystad av den andra kommentatorn! Synd jag inte har någon sms eller mailadress.

Thomas Johansson och "jag" är avsändare till programmet. Jag vet inte och det är Thomas eller "jag" som är kärring!

Befordrad till justerare!

En hoppades ju på att bli befordrad till kommunalråd - men jag får väl glädjas åt att jag nu på tre kommunala sammanträden - efter valet -  av tre möjliga blivit utsett till justerare. Två utskott och så nu som kulmen på kommunfullmäklige idag. Befordrad till mer eller mindre ständig justerare är inte dumt det heller!

Dagen började annars med arbets- och personalutskottet. Jag törs inte berätta om sena ankomster för min telefon ringde på presskonferensen.  Väntar ständigt samtal om mor som är på lasarettet och "uppfostrad" som man är att slå av telefonen på sjukhuset (trots att det inte längre behövs)  så är det nu lite hipp som happ hur jag har det med ringsignaler hit och dit.. Å andra sidan är det inte länge sen jag skickade 500 spänn till frälsningsarmén så jag har nog betalt "böterna " i förväg.

APU började lovande - vår motion om rökfria entréer i kommunala byggnader bifölls utan prut. Något att ta med dig till Astma och Allergi, Nisse, så att det följer upp att det verkligen händer något. En uppgift även för Karin som jobbar med sån uppföljning.

Så en mp motion om upphandlingspolicy. Bakgrund kantstenen från Kina som inköpts för ändamål i Luleå kommun och där arbetsförhållandena varit vidriga - det vill säga i Kina.  Dessvärre är det juridiska spetsfunigheter som gör det omöjligt att göra mycket den kommunala vägen. Fast det kanske är en styrka också - det får ju inte bli godtycklighet heller.

Våra andra motion om alkolås fick gå till partigrupperna - vänstern som numera inser att de inte sitter i kommunledningen - i alla fall inte många dagar till - argumenterade nu för motionen med samma argument som vi. Det var annat ljud i skällan tidigare när den behandlades. Nu ska motionens öde bestämmas vid ks efter att vi ska få en ekonomisk konsekvensanalys. Fast jag vet att de siffror vi fick från inköps när upphandlingen gjordes motsvarade 0,53% av anbudssumman, runt 400 000 kronor. Visst kan det vara värt det att våra skolbarn slipper åka runt med en rattfull chaufför??

Så presskonferens halvtolv - kom sist efter att ha väntat på den lynniga hissen i kommunhuset - men i tid ändå förstås!

Tillbak till jobbet för en sallad - en torftig variant eftersom den goda dressingen fick gå rakt i komposten - nu är det ett spartanskt liv som gäller efter valrörelsens frossande i ham- och ostburgare.

Kommunfullmäktige - trodde i min enfald att vi alla var mättade av poltiska trätor. Men "å int". Till och med Karl Petersen - styrkt av valframgången - äntrade talarstolen fler gånger än vanligt. Till och med lätt uppläxande sin tidigare parhäst Lööwet - "nu ska vi diskutera bomässa inte vem som följt vem i åsikter". Apropå frostigt!

Som sagt idén om bomässa diskuterades. Moderaternas motion avslogs medan s-dito skulle utredas. Lennart Lindströms motion om virtuell bomässa diskuterades och avslogs med ett trött yttrande från stadsbyggnadskontoret. Vi yrkade förstås bifall tillsammans med övriga allianspartier. Lennart hejade säkert på oss från sin himmel!

Så var det motion om gratis kollektivtrafik för alla över 70 år. Och jag fick med ett yrkande om att man också skulle se över taxorna för färdtjänst. Nu har alla tänkt på alla tänkbara grupper - men ingen har tänkt på de - bland annat funktionshindrade ungdomar - som är utelämnad till färdtjänsten med dess taxa som kostar dubbelt vanlig kollektivtrafik. Så ska vi väl inte ha det? Inom 6 månader ska vi får svaret!!

Sen var det lite dragning av Botniabanan genom Luleå, lite eldstäder i Karlsvik, bullerskydd på Mogatan, Vägräcke på väg 97, simundervisning på utebadplatser. Det sistnämnda förslaget lyckades jag i alla fall temporärt rädda genom att få med att fritidsnämnden skulle kolla med Luleå simsällskap om det skulle gå att ordna som sommarpryoverksamhet. Och det sa fullmäktige JA till trots att första att-satsen egentligen var ett NEJ.

Kvinnohus sa vi i alla fall temporärt nej till - eftersom kvinnojouren prioriterat personalförstärkning till den egna verksamheten. Meningarna var dock delade om vad  kvinnojouren egentligen ville. Jag tror det finns anledning att följa frågan - barnens situation är sorgligt åsidosatt vid olika former av familjevåld.

Och så fick folkpartiet sin motion om Personalstipendium bifallen. Ett tips som vi snappade från Els i landstinget. Hon upptäckte att många förtjänstfulla människor utifrån pemierades av landstinget - men inte den egna personalen - både kommunen och landstingets viktigaste resurs. Så nu kommer det att finnas personalstipendium till personal både i kommun och landsting - tack vare folkpartiet.

Och fullmäktige avslutades med att Kd gjorde fyllnadsval i socialnämnden -
med max tre sammanträden kvar. Även om personen i fråga blir pensionär kunde hon väl kämpat tre sammanträden till?? Fast de flyttade upp ersättaren . men som gammal i gemet så anar man alltid ugglor i mossen vid såna skiften som sent i tiden.

Ja, och klockan var inte mer än halv fem när vi var färdiga - så en snabbis till expen - för att därförinnan ha inhandlat blommor att skicka med Thomas till Berra som fyller 60 år idag. Grattis Bertil!!

Så jag hann ta med far och upp sjukhuset och hälsa på modern. Träffade min forne granne Gisela som är ansvarig för avdelningen. I morgon är det vårdplaneringsmöte - var det så det hette Leif Wikman? Till honom sa jag att jag skulle ha planeringsutveckling eller något liknande - så han fick en skräckfylld blick att jag nästlat in mig i socialförvaltningen - men så illa var det inte! Fast jag överdriver förstås lite!

Nu ska jag kika lite på andras bloggar också - tänk vad kul när vi nu kommer att få senaste nytt från riksdagen från Stefan. Länken finns till höger!!

Frostigt idag

Förvisso visade min termometer på plus en vid fyratiden men nu när ljuset har återvänt ser det ut som om de ska få skrapa lite frost det som haft bilarna ute.

Frostigt kändes det också när jag vaknade av fyranyheterna. Folkomröstningen i Schweiz gav en majoritet om 67% för strängare asylregler. Bland annat så måste flyktingar inom 48 timmar kunna visa id-handlingar. Det är ett känt faktum att många flyktingar blivit avtagna sina id-handlingar som ett led i förföljelsen och min spontana reaktion är att många kommer från platser när de förmodligen knapp kan stava till id.-handlingar. Kan inte hjälpa att tankarna går till Raoul Wallenberg och hans vita pass för att rädda judar. Vi får väl hoppas på en ny Raoul Wallenberg, Vart är världen på väg?

Och kvällstidningarna frossar återigen i den så kallade spionaffären.De blandar friskt och kallar vår tillförordnade partisekreterare för pressekreterare. Och Per Jodenius har varit så öppenhjärlig i polisförhöret att till och med polisen ifrågasatt öppenheten. Ska verkligen bli spännande att ta del av den rättegången. Och Ulvskog har fått Ågren för att hon liknat Leinjborg vid en våldtäktsman. Måhända de bränner under fötterna för henne?

I lokala tidningarna botaniserar de i personkryssen. Det är väl helt okej. De är naturligtvis en stark fingervisning från väljarna - men kan ju tolkas på väldigt många olika sätt. Jag fick skrivet på näsan i går att vi nog har dåligt med efterträdare eftersom jag fått så pass mycket kryss. Och i NSD idag utropas att Åsa Wikström kryssat sig förbi två män. Korrekt är att Åsa Wikström fått fler kryss än två herrar som står före henne på listan. Dock handlar det om 91 kryss vilket ger mindre än två procent - och de ändrar inte ett dyft på turordningen hur moderaterna väljs in i Bodens fullmäktige. Nu ska vi ju komma ihåg att största "personvinnaren" fortfarande är partiernas listor. I de allra flesta fall tror jag utan att ha studerat det hela närmare.

Lite fräckt - och värt lite mer uppmärksamhet är att Sjukvårdspartiet i Övertorneå enligt någon av lokaltidningarna haft en lista i bokstavsordning - som finska modellen. Det kallar jag personval - det tvingar fram ställningstagande från väljarna - vilket det tydligen gjort i Övertorneå också. Zackariasson - hette han så? - i alla fall började efternamnet på Z - riktigt långt ned i bokstgavsordningen hade kryssat sig i topp med väldigt många personkryss. Kul!

Nu är det hel sammanträdesdag som väntar - apu och fullmäktige. Så ikväll får ni förmodligen ett referat av lite politik också.

Bara ett livstecken!

Måste bara lägga in några rader så att alla som bryr sig vet att jag lever och mår. Måste erkänna att det blivit lång vila även mellan lördag och söndag. Uppenbart ett uppdämt behov. Fast jag steg upp sju i morse i alla fall.

Sen har det varit full kubbning med städ och röj. Bilen har avdemaskerats även från "Kyss Strutz". Någon kö blev det förstås inte - men ett antal slängkyssar har jag allt fått. Och massor med leenden. Det är härligt om man kan bidra med att folk ler. Tycker det är sorgligt mycket att inte le åt.

Mitt i allt akuta med mor i fredags hann jag skjutsa en kompis till tågstation vid sjukhuset. Det visade sig sen att det aldrig kom något tåg så hon fick vända hem och ta bilen. Någon hade inte tyckt liver var värt att leva och gått ur på spåret. Läste sen i någon kvällstidning att två personer gjort likadant i Gävletrakten med bara några timmars mellanrum och samtidigt som det skedde här. Tänk så många människors liv som aldrig blir detsamma när sånt här inträffar.

Med mor är det efter omständigheterna bra. Inget brutet. För vänner och släkt kan jag berätta att hon nås på telefon 0920-285583.

Nu ska jag själv kasta på mig kläder och dra till sjukhuset.

Media har svårt med personvalet

Media har lite svårt med personvalet. Och jag med för den delen. Det är lätt att glömma spärren på 50 röster när procentsatsen rasar i höjden. Själv gjorde jag både Pia Åhman i Älvsbyn och Mona Kumpula i Pajala till inkryssare i mina tankar. Och båda har gjort fantastiska resultat - men ingen av dem når upp till 50 röster.

Nu ser jag att NSD spekulerar i vad Henryk Nowakoski i Boden ska bli. Hur personvalet påverkar. Henryk Har fått 46 röster och Carola som toppar listan 24 röster. Vad avser personvalet så påverkar det inte alls eftersom ingen av personerna blir personvald. 64% av fp-Bodens väljare valde att rakt av stödja den lista som låg och ingen kandidat har tagit tillräckligt mycket kryss för att ändra på den valordningen. Sen är det upp till medlemmarna att utse gruppledare och personer till eventuella uppdrag.

Idag är det annars höströjardag - sommarblommor bort och höstljung in - eller i alla fall på bron. Ljung ska inte tas in i hemmet - det sägs medföra sorg och elände. Och sån gammal visdom måste vi hålla på.

Och allt blir inte som man tror!

Kanonspännande sammanräkning av landstingsvalet - jag väntar på upplösningen om mp ska komma in eller ej. Och vad händer - själv hamnade jag direkt i sjukvården. Klockan 15.45 ringer far och berättar att modern är på väg med ambulans till sjukhuset - Europas modernaste - i Sunderbyn.

Hon har fallit ner för bron - den vi skulle ersätta med en ramp för hur länge sen som helst. Tänk om vi hade haft lite förebyggande vård här i kommunen så skulle det varit ordnat för länge sen.

Och änglar finns - men de är alldeles för få. Fast alla var änglar som var där -  bara så att ni förstår vad jag menar. När jag kommer så vet de direkt var mamma finns. Men att hitta någon som kan hjälpa henne att kissa är alldeles omöjligt. När jag väl hittar en trevlig sjuksköterska får jag frågan om jag frågat "där nere". "Vi är nämligen uppdelade på kirurg och medicin." Man kan ju undra - som icke sjukvårdsanställd - vem som har hand om kisseriet?

Och ska du bli undersökt - så var glad om du får en läkarstuderande som det stod på Kerstins skylt. Jag kände igen frågorna sen jag varit där tidigare akut med fadern. Så det är väl lite väl pedagogiskt med alla omständiga frågor. Men aldrig har jag blivit så väl omhändertagen och undersökt, sa mamma. Hon såg inte namnbrickan så hon hade inga förutfattade meningar!

Och sen kom Jan, underläkare, och var helt underbar. Han försökte pedagogiskt förklara för henne att hon faktiskt skulle få bli kvar på sjukhuset. Själv trodde hon nog att hon måste gå i försvar och förklara att hon faktiskt skulle känna sig trygg om hon fick stanna.

Fast en liten baktanke biter sig fast - gammal tant prioriteras inte så högt. Högljudd man i rullstol verkar gå före.

Och varför står polisbilen utanför akuten i flera timmar en fredagkväll?

Ja, nu vet ni vänner varför jag inte svarat i telefon ikväll! På återhörande!


Hoppsan sa!

Så har jag glömt att skriva något idag - undra på att Karin Sms:ade. Har faktiskt haft fullt upp att följa valsammanräkningen. Nä, då jag har inte suttit och räknat in de egna - det har faktiskt varit hur spännande som helst på sina håll.

Uppenbarligen så får fp Arjeplog ytterligare ett mandat - går från 2 - 4. Samma antal mandat som centern och bara 8 röster färre. Det har sett ut betydligt annorlunda i det styrkeförhållandet det kan jag lova.

Och i Pajala har Mona dragit ihop nästan så många personkryss att hon skulle spräcka minigränsen 50 och bli personvald. Och även Ulla hade procentuellt passerat 5-porocentspärren.

I Älvsbyn var det nära att Pia Åhman på femte plats hade kryssat in sig. När 83 fp röster återstod att räkna saknade hon 18. Det nådde dock inte ända fram - hon stannade på 37 röster ca 16% vilket naturligtvis är strålande.

Veckans bibelord är läsvärda idag. Samma i både NSD och NK - dock hittar jag det inte på nätet. "Gör er inga bekymmer (om morgondagen)". Tänk vad enkelt det blir att acceptera ett valresultat - om än dåligt - om man har den inställningen att när vi går ut i ett val så har vi absolut ingenting. Vi har våra mandat i kommunfullmäktige, styrelser och nämnder. Och jag har ett gruppledarskap. Allt detta ska återlämnas vid återskiftet och det väljarna ger oss i förtroende i valet det ska skapa nya plattformar för oss eller andra partister för kommande mandatperiod. Så blir allt vi får bonus och vi kan glädjas åt det istället för att sörja något som vi ändå bara haft till låns.Fast nu låter jag klokare än jag är.

Luleå kommun har "glömt" att informera personalen vid köken vad som händer med dem när maten framöver ska tas från Sunderby sjukhus. Ja, och som tack för den goda personalpolitiken har sossarna begåvats med egen majoritet i stan!

Kul insändare i NSD "Med facit i hand har Mansten fått blodad tand". Fast jag förstår int riktigt vad som menas men rimmet var ju helt okej - inget nödrim där inte.

Och Mårten Ström han är nöjd han för enkäten om att ungdomarna trivs i Luleå. Fast 70% av tjejerna tror sig komma att lämna Luleå. Det verkar lite Pajala över det hela - bara gubbsen blir kvar?

igår kväll ramlade min mistel ned. Den har suttit sen i julas - men inte gett någon utdelning. Det har inte "Kyss Strutz" bilen heller annat än en granne som gjorde ett halvhjärtat försök.

Nu ska jag kolla sammanräkningen igen! Få se om mitt tips att mp kommer in i landstinget stämmer. Ska bli intressant och se hur många röster Kirunapartiet har i landstingsvalet också. De 14.5 procenten i malmfälten (eller var det bara Kiruna?) ska ju delas även med Sverigedemokraterna som ju utan tvekan haft för stor framgång där uppe. Som om det inte räckte med snö i september?

Hur bara kan man?

Hur bara kan man sluta räkna personrösterna i Luleå? 42 valdistrikt av 58 - och så bara slutar man. Herregud - det är ju hur spännande som helst och följa. Och så ska vi ju hinna med landstingsvalet också. För de menar väl inte att vi ska få gå i spänning om det hela helgen?

Man måste ju då sitta och trixa själva och fundera. Mp verkar ha stor andel av röster som inte är räknade på vallokal - utlandsröster och förtida röster på valdagen vad gäller riksdagsvalet. Vilken thriller - kommer de in i landstinget eller ej? Och hur påverkar Kirunapartiet som ju åtminstone ska ha ett mandat som belöning för att de har mer än 8% i en landstingsvalkrets.

Kunskapen om sånt här är inte så stor hos journalistkåren. PT till exempel spekulerade i om centern skulle kunna få ett riksdagsmandat till i Norrbotten - ett utjämningsmandat. Ja om inte om vore så skulle man kunna åka över atlanten på ett järnspett som min företrädare som gruppledare älskade att säga.

Apropå trixa så nog har jag varit tvungen att köra valsimulatorn på Arjeplog. Allting annat oförändrat så behöver Alf i Arjeplog en röst till för att ta fjärde mandatet. Jag tror jag skrev om att han missade tredje mandatet förra valet med just en röst. Och ni - och Alf - om ni får lika många av valdagsrösterna i kommunen som ni får i riksdagsvalet - det vill säga 4 så kirrar ni det. Det räcker faktiskt med 3.

Och jag vet ínte om jag är dålig omvärldsbevakare - men vad lite det spekuleras om ministerposter? Bara om vem som ska bli Perssons efterträdare. Tack och lov att Margot W verkar tacka nej. Den sympatiska kvinnan skulle kunna lura många att rösta på socialdemokraterna. Själv röstar jag på Nuder så fort jag får en chans. Men jag tror inte att Tomas "Ken" Bodström blir så dålig för oppositionen heller.

Fortfarande lite svårt att koppla av och vara hemma!

Och ni som inte så inslaget i Nord Nytt 19.10 igår kväll om hur Rolf Nilsén nekas sjukpenning bör ta tillfället i akt och göra det på nätet. Jag hoppas särskilt att socialdemokrater a´la Mårten Ström och hans gelikar går in och lyssnar och hör hur antalet som nekas sjukpenning tredubblats från 2005 till 2006. Så att det inte blir något som läggs den borgerliga regeringen till last.


Ingen ordning alls!

Ingen tidning nu heller - fast fem över fem.

Efter ett val finns både saker att gråta åt likväl som saker att skratta och glädja sig åt. Och saker som ger kräkningar. Vilka framgångar för Sverigedemokraterna - och vilket misslyckande det i sig är för alla demokratiska krafter i samhället.

Noterade att de event. ska få partistöd från riksdagen. En regel att om de får 2,5% av rösterna så ska det ha rätt till statligt partistöd.

Och viktigast idag för alla Thomas vänner är att gratulera honom på 30 årsdagen! GRATTIS THOMAS - det blir bara bättre framåt 60!

Nu får Erika harmas än mer!

Det är spännande att följa sammanräkningen av personkryssen. Noterar att Erika Josbrandt, andra namn på kd-listan, leder före första namnet Anders P från Boden. Rätt rejält. Men det är som för oss. Anna har ju kanonbra med kryss - men vad spelar det för roll när vi inte får något mandat. Det är tydligen Dalarna och Västernorrland som har våra skakigaste mandat - men de hamnar inte hos oss om de tappar. Har inte hunnit titta runt men tydligen är det inte så illa som 1998 då Yvonne Ångström var enda fp-riksdagsledamoten norr om Uppsala. Nu är det tydligen bara vi som är utan - fast jag vet inte hur det är i Gävleborg.

Gävleborg låter nästan som en svordom. Det påminner mig om när Kalle Juntti, från Radio Norrbotten, stod och läste på min personfolder. "Det är Ditt liv och Din vardag. Du väljer!". Och Kalle läste "det är Ditt liv och Din vardag. Din djävel!". Undra på att jag inte fick fler röster - fler måtte jag läst som Kalle.

Nu ska jag åka och lämna igen nycklarna till valstugan!


I väntan på tidningarna!

Ytterligare bevis på att jag fortfarande inte är helt tillräknelig. Öppnade dörren för att hämta tidningarna - som inte kommit än - och där stod min handväska prydligt öppen med plånboken väl synlig. Misstänker att den stått än mer synlig men att någon vänlig granne puttat in den ur synhåll.

Satt och kollade lite valstatistik - sökte "guldägg". Och visst finns dom. I karesuando har vi ökat i riksdagsvalet från 1,3 till 5,0, i kommunvalet från 2,3 till 4.2 och i landstingsvalet från 3,1 till 6,8. Detta dataintrång till trots.

Orsaken heter Anne Kotavuopio Jatko! Hon bevisar att det går att stå emot rikstrenden.

Apropå guldägg fick jag en guldtupp i måndags. Kusin kerstin tyckte att jag var guld värd som kämpat tappert så jag fick en fin liten äggkopp till min samling. En med guldrand och en tupp i guld!

Nu tror jag tidningarna kommer - tur jag hann ta in väskan. Bara så mitt tidningsbud inte fattar hur virrig jag är egentligen.

Nu är det fritt fram!

Nu är det fritt fram att Kyssa Strutz! Var lite orolig att det skulle kosta antingen stor möda eller mycket pengar att befria bilen från valslogan. Men nu har jag gjort ett lyckat försök. Med värme från hårtorken funkar det perfekt. Men det är något tålamodsprövande - och tålamod är en bristvara hos mig - så jag nöjde mig att ta bort r och a så att det blev "Kyss Strutz". Det kan jag köra några dagar till orken för resten kommer.

Andra dagen efter valet är om möjligt än mer koncentrationssvår än första. Alla vi på expen vill göra praktiska saker som syns. Och det finns ju sånt i massor. Som ni vet hade jag lite sen morgon - sen tog Thomas och jag itu med valstugan. Två vändor och den var tömd. Och Thomas och Christian och Anna-Greta har gjort underverk på expen. Massor av kartonger, papper, affischer, gammal elektronik och gamla soffor har packats i släp och forslats till återvinningen. Själv stod jag en dryg timme och sprättade häftklammer från valstugan. Bästa terapin som finns medan jag funderar och analyserar valresultatet. Annika från miljöpartiet kom förbi - hon är förstås ledsen för att de verkar åka ur landstinget.

En bild kan säga mer än tusen ord - så sant i NSD idag. Karl Petersen som en glad segerherre- Till vänster Börje Lööw med minst sagt hängande huvud. Fast lite orolig blev vi av att Camilla satt närmast till vänster om Karl P (bäst att säga att vi bara skojade om oron). Lennart Lindström och jag var alltid väldigt noga med att hamna i mitten på alla bilder - särskilt om vi var med moderaterna. Men nu kanske jag avslöjar för mycket.

Trist att vi även denna valrörelse får rapporter och att gamlingar på hem har "hjälpts" att rösta. Personal som tagit innerkuvert och röstsedlar med för att de ska gå fortare. Jag kan ju inte svära på att det är sant - men om det är det så hoppas jag valförättarna uppmärksammat och underkänt detta.

Ska göra en skrivelse till valnämnden där ett och annat påtalas. Bland annat hur sossarnas missbrukat makten genom att "dubba" valförättarna att få lägga ut valsedlar dagen före. Fixat av Yvonne Stålnacke enligt Fredrik Lundh.

Spännande nu att följa personkryssen. Hörde att Stefan verkade orolig vid lunchtid - men det verkar lugnt för hans del nu. Jag skulle sörja med Stefan om han blev snuvad på platsen av Christina. Hon är säkert bra - men nu är det Stefans tur. Och jag hoppas kunna ha nytta av honom nu när vi inte har Anna.

Nu ska jag sova igen - kroppen är trött även om jag trots vissa motgångar känner mig mentalt pigg.

Usel sporttippare!

När jag i fredags satt och lindade in bananer i mina personvalsfoldrar ringde peter Lindwall från NSD och tyckte jag skulle vara med i sportpanelen. Måste erkänna att min hårddisk riktigt stod still när jag skulle säga favoritspelare i Luleå Hockey. Även om jag normalt följer med och vet vilka nyförvärv som görs och vilka som är skadade och så så stod det bara still. Renberg och Myllis var de enda namn som skymtade fram. Det var liksom helt uppfyllt av efter en lång valrörelse och bara dagar kvar till valet.

Och 4-1 till Luleå tippade jag - fast jag väl innerst inne förstod att det skulle bli svårt på bortaplan. Men jag är den ständige optimisten - inte tusan kan man tippa att det går dåligt vare sig i valet eller hockeymatcher. Tron segrar heter det ju.

Nu blev det inte seger i valet heller. Allra minst i Luleå. När jag stegade in i ks rummet i går morse gick det plötsligt upp för mig att vi alla var förlorare utom sossarna och möjligen rättvisepartiet socialisterna. Med tanke på de sistnämnda måste jag väl konstatera att en del väljare också är förlorare.

Allt nog så måste man inse när man är besegrad. Så jag stegade förbi hela församlingen, räckte kardan till Karl P, bugade, bockade, neg och gratulerade till skickligt genomförd valrörelse.

Dagen förflöt sen men lite plock fram och tillbaka. Många samtal och mail. Sen nickade jag till under pågående telefonsammanträde med riksorganisationen för att sen tillbringa hela natten sovandes på soffan. Absolut uppdämt sovbehov trots att jag inte alls känner mig trött och slut som alla tror att jag är.

I NSD inisinuerades att jag uteblivit från presskonferensen eftersom folkpartiet var en stor förlorare i Luleå. Nåväl nu fanns det de som tappade mer och partier för vilka stora framgångar uteblev. Men skälet till att jag inte var på presskonferensen var att vi på morgonen fick reda på att det skulle vara en presskonferens - inte alls om valresultatet  - om det sammanträde vi averkade på morgonkvisten. Eftersom det inte innehöll några kioskvältare och jag hade ett annat möte redan inplanerat så valde jag det i stället. Ni som läser det här får hälsa Sandor Berglund det-

Nu är  det nästan lunch - 8.15 - och jag är hemma än. Skulle ändra "Kryssa Strutz" på bilen till "Kyss Strutz" men det sitter som attan. Orginalet får väl hänga med idag nu när vi på morgonen ska tömma valstugan.

Det finns massor att ha både snälla rara och bitska kommentarer om idag. Hoppas det blir tid att skriva av mig dessa så det inte samlas till magsår.


Mest dystert!

Inte är det så mycket att glädja sig åt i Norrbotten vad valresultatet anbelangar. Ytterligare kommuner med egen s-majoritet. Min egen kommun Luleå till exempel. Grattis Karl Petersen till ett framgångsrikt val! Du lyckades hålla undan bakåtsträvarna i ditt eget parti från ramljuset. En del av framgången! Hoppas du nu förvaltar att du blivit av men "kommunisterna". Det sägs att en del borgerliga väljare röstat på dig för att få bort Börje Lööw - det förpliktar.

Eftersom jag satt vid datorn till halvtre så har tiden krympt på morgonen. Bara en liten solskenshistoria från gårdagen på valstugan. En invandrarkvinna passerar med tre barn. Barnet i barnvagnen upprepar gång på gång: "När öppnar målarn". Till slut vände jag mig om och tittade på ungen som tjatade om målaren. Då visade hon med fingrarna på kinderna och jag förstod att "målarn" var Birgit Stöckel och kd som stod för ansiktsmålningen vid vår lyckade alliansfest på lördag.

Kaniner har fått mat - viktiga saker i livet missar jag inte!

Grattis Stefan!

Det finns massor med känslor i natt - men det enda jag orkar är att gratulera Stefan till riksdagsplatsen. Stort Grattis Stefan!

Och så folkpartisterna i Arjeplog och Jokkmokk. Vilka fantastiska resultat!  11,3 respektive 9.2 procent i kommunvalet. För första gången under mina 30 år är det inte Luleå som har tätpositionen. Och jag gläder mig verkligen med er.

Det är så mycket känslor och tankar så jag missar säkert massor jag borde skriva. Men tack till alla vänner i kväll - som bekymrade er mer om mig än om valresultatet - särskilt tack till Karin för de fina blommorna - före valresultatet.

Jag älskar er alla!!

(S)eger till varje pris

Nu är tydligen sossarna desperata. Här i Luleå har de fuskat till sig att lägga ut valsedlarna i lokalerna redan dagen före. Vi andra har fått knata runt som skållade råttor för att hinna lägga ut på alla vallokaler. Moderaterna hade till och med frågat kommunjuristen om de kunde få lägga dagen före men fått uppgift om att vallagen inte tillåter det.

I en vallokal hade Fredrik Lundh och miljöpartiet kvar reklam i vallokalen. Och tillämpningen av hur valsedelsboxarna fått se ut ha varierat. På Ängsskolan hade de klippt av bakstycket på vår låda trots att jag klistrat över blåklinten och det endast stod Folkpartiet på asken.

Vädligt noga att det inte ska förekomma propaganda är orsaken till niten. Samtidigt har valnämnden placerat en förtida röstningslokal i receptionen på stadshuset. Där kommunalråd och sossar och vänsterpartister passerar rakt mellan valskärmarna och inlämningen.

Även i Kiruna har tydligen "valboxstalinisterna" varit framme. Där var alla askar bortplockade och valsedlarna utlagda på bordet - vilket ger oreda.

Nu är vi samlade här på expen 30-talet personer som just börjat äta. Från Piteåexpen ringde de nyss och berättade att de också var samlade. Förväntningarna är höga på att alliansen tar över - men oron är stor att sossarnas kampanj mot oss skadat. Senaste budet från Persson lär vara att om alliansen vinner är det folkparltiets intrång hos sossarna som rår för det. Ja, tänk hur det kan bli. Ska 24-årige Per Jodenius, skolad i SSU, jobbandes på Luf ska gå till historien som den som starkt påverkade valutgången 2006?


Lång dags färd mot....?

Nu har den startat. Den långa dagen innan "tomten" kommer det vill säga vi får resultatet från väljarna. Signaturen observant varnar i sin kommentar för att ta ut segern i förskott och påminner om valet 2002. Själv har jag inte tagit ut någon seger i förväg - har påmint segerrusiga centerpartister om gamle Hedlunds råd att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten.

Men väl kan jag med 30 års erfarenhet trösta mig med att det kommer finnas saker - för alla - att gråta åt och saker att glädjas åt. Men jag kan inte hjälpa att det skulle vara mycket trevligt att få fira ett maktskifte igen. Eftersom jag var med 1976 då det klassiska regimskiftet ägde rum skulle det vara en trevlig 30-årspresent.

Just nu får jag rapport från en vallokal där det visar sig att sossarna utnyttjar makten för egna syften. Vi alla andra partier får allt lov att knata upp på valdagsmorgonen och köra ut valsedlar men sossarna hade - åtminstone på denna lokal - fått lägga ut igår mellan 15-17.

Och nu ska vi se hur de går för Kristdemokraterna med deras valsedelsboxar. Det har en lite vitsippa - precis som vi har en lite blåklint. Budskapet från valnämnden är entydigt - inga loggor på askarna - så vi har klistrat över våra. Måhända kommer (S)ten Wallo åka omkring och klippa kd-askar som han gjorde med moderaternas?

Nu ska jag åka till valstugan och plocka bort nedrivna affischer och sätta upp nya. Det ska se snyggt ut runt politiken - åtminstone på valdagen. Känns rätt efter denna smutsiga valrörelsen.Dagen demokratifest!

Hemma igen efter en fantastisk dag vid valstugorna. Började med att åka dit redan före nio och leverera gastuberna till både centern och våran stuga. Staffan, moderat, kom och gav mig ett handtag med den tunga tuben.

Vid tio var Anna och jag där i god tid för att som vi trodde fixa affischer med mera i lugn och ro. Men vi var genast upptagna av väljare som ville prata med oss. Det började nästan utbryta lite panik innan då Thomas kom. Och sen ramlade de in en efter en våra kanidater och valarbetare.

Så var det allians partaj - eller familjefest. Med sandlåda, hoppborg, korvgrillning, banan- och ballongutdelning och ansiktsmålning. Det sistnämnda har nog gett mig dåligt rykte. En gul sol och ett blått fp blev sedemera lite utsuddat och såg nog ut som om jag varit i slagsmål.

Otroligt många fantastiska möten - mest bara positiva tillrop och beröm - en och annan med bekymmer att dryfta och någon som tyckte vi gjort något fel.

Vi har använt oss av barnarbetare idag. Samuel och Jim har delat både foldrar, ballonger och godis. Det var högst frivlilligt jag lovar - men det är kanske lite ojuste - vilken vuxen vägrar ta en broschyr av en söt nioåring.

Klockan fyra prick skulle vi stänga för att gå till "Biskopen" men just då hade vi flera osäkra väljare som pratade med både Jens och Anna. Så vi dröjde - klockan blev nästan fem innan vi stängt - och det blev inget pubbesök för oss.

Nu har jag varit till mor och kastat in ett antal trosor i hennes tvättmaskin. Som hon hänger upp sen för avhämtning i morgon. Måste ringa hyresvärden och felanmäla.

Nu återstår att vila ut och komma ihåg att åka till Rutvik med valsedlar i morgon bitti. Så ska jag vara på valstugan mellan 12-15 för att serva folk som brukar komma för att de tappat sitt röstkort eller med andra valtekniska frågor. Det händer att det också kommer någon osäker väljare som vill att vi ska ge de sista övertygande argumenten varför de ska rösta på just oss.

Dagen kan verkligen sammanfattas som en fest för demokratin - vi får tacka vår herre för att han bidrog till det genom det underbara vädret.


Date med Kent Ögren

Glömde en liten skolskenshistoria från i går. Kent Ögrens sekreterare hade ringt Jens och fått mitt telefonnummer. Hon ringde mig och sa att Kent Ögren hade träffat en person, i Boden, som beundrade mig och hade skickat en blomma med honom. Vi löste hur blomman skulle överlämnas.

Så när jag satt på Amphion och käkade vi sju-tiden så ringde Kent och blomman skulle överlämnas. Ni kan tänka er att det var tur att folket från TV var där privat när det kunde skåda hur Kent överlämnade en blomma till mig och jag kramade honom som tack för besväret.

Ett stort tack till Curt Jonny  från Jokkmokk för den fina blomman. Kramen får vänta tills vi ses.

För övrigt grabbar ska ni tänka på att headseten ni bär förhindrar riktiga tryckare.

Åter på banan(er)

Åter på bloggen - efter en heldags uppehåll. Inte hänt ofta - senast i juli då jag befann med i den Västerbottniska bushen i telefonlöst land.

En liten rapport från gårdagen. Startade med att dela bananer och min personfolder utanför Nautilus till mina träningskompisar och "morgontupparna". Många glada tillrop - om att komma igen. Både politiskt och en uppmaning att återkomma till träningen - vilken har haft ett otäckt långt uppehåll. Det gick fler foldrar än bananer - kan jag dra någon slutsats av det.

Sen anslutning till Jens, Thomas och Els utanför sjukhuset för samma aktivitet. 58 bussar om dagen ger många passagerare att förse med banan och information.

På återfärden ringde Thomas som satt fast i en bilkö och rådde mig att gena en annan väg vilket jag gjorde.

Valstuga - intensivt som vanligt. Våra ungdomar kommer nu mest varje dag och smått chockerat visar upp flygblad där unga socialdemokrater ljuger på folkpartiet och på alliansen. I går var det flygbladet om att studiemedlen skulle sänkas. Vilket är lögn och förbannad dikt.

Ni kan ju tänka er vad de håller på att ljuga om vid sina dörrknackningsaktiviteter. En ganska omfattande sån verksamhet på går i Luleå - de nya Jehovas vittnen som någon kallade dem. De är inte så konstigt att sossarna är nöjd med en skola som inte ger tillräcklig kunskap och bildning. Då kan de hitta tillräckligt många människor som inte genomskådar deras lögner.

After work vid sjutiden - med femtontalet valarbetare. Men sejouren blev kort - och sen väntade soffan. Om ni lovar att inte berätta det för någon så somnade jag från partiledaredebatten redan före nio.

Idag blir en riktigt intensiv dag på valstugan - jag hoppas vänner och bekanta som läser detta kommer och hälsar på mig. Det vankas kaffe, kakor, godis och ..bananer!

Stolt och nöjd!

I kväll har jag begått tjänstefel - slog inte på  partiledardebatten förrän klockan 21.00. Har sett på regionala landstingsdebatten. Men ibland måste man tillåta sig att bara vara mor också. En nervös sådan. Hur skulle han klara sig mot drakar som Ögren och Backgård.

Men det gick alldeles utmärkt - jag förstår att ni inte anser mig helt objektiv när jag tycker han var bäst - men okej då - det kan jag överse med.

Tillsammans med Stefan var han i alla fall grundbulten i alliansen.

Annars har det gått fort och snabbt i dag. Efter institutionerna var det inbjudet till presskonferens om en skolrapport vi tagit fram. Dessvärre kom bara radion - men en får vara glad för det lilla.

Därefter valstuga - där jag överraskades av besök av Anders Mansten med Micke Nyberg i släptåg. Den senare ivrig att försöka vidga den så kallade spricka som sägs finnas. Denna valrörelse går till historien för den vilja som finns från medias sida att styra.

Jag har inte själv sett inslaget - men fått godkänt av Thomas - det räcker för mig. Hann också med att läxa upp Anders för att han inte talat direkt med mig eller Thomas om han känt sig ovälkommen till Luleå. Det är samtalet via media - om än om bagatellartade saker - som kan skapa konflikter.

I sakfrågan - skulle Anders vara i Piteå eller Luleå - så vet jag att Thomas och jag fått än mer däng om vi lagt beslag också på Anders för Luleås del. Hur är det - hur man än vänder sig har man rumpan bar.

Annars har dagen bestått av bananer och åter bananer. Det är dags igen...

Så om det inte kommer någon blogg direkt i morgon bitti betyder det att jag måste prioritera maten till kaninerna.

Kanhända att det inte blir någon tidningskrönika heller ....


Snuttifierat

Hinner bara säga att jag faktiskt är på jobbet nu. Här kommer lite snuttifierat. Det var mäktiga tidningar idag. Det mesta gick vår väg faktiskt. Mikalen Lundgren och Jan Erik Holmqvist som länge knuitit nävarna i fickorna för sossarnas förtal av privata läkare har gått ut i debattartikel respektive nyhetsartikel. Särskil glädjande att Mikael Lundgren uppmanade att rösta på något av allianspartierna - inte s,v eller mp. Och inte heller sjukvårdspartiet.

Sjukvaårdspartiet hade ytterligare motgångar när ett gäng kirurger - välrenommerade sådana som Erik Nilsson - går ut och säger att det är helt omöjligt att ha akutkirurgi på fem sjukhus. Samma som vi i folkpartiet kom fram till efter ingående studier och diskussioner för ett par år sen. Däremot måste vi - och det har alliansen skrivit fast - se till att förbättra det akuta omhändertagandet.

Misstänker att sjukvårdspartiet går i klinch i dag.

Noterbart att landstinget annonserar om hur fantastiskt Piteå sjukhus är - just idag mitt i brinnande valrörelse. Är det enligt planerna eller??

Och Micke Nybergs slaskreportage om Anna har väckt ont blod hos många. Det hon nyttjat är en regel - ett avtal - som är vanligt förekommande. Det glunkas om anmälningar och många tror att inslaget kommer att fällas. Jag gillar Mickes tuffa stuk - även när det drabbar mig själv. Men även han bör ha en knäpp på näsan när han trampar över.

Nu ska jag sticka och köpa dyrkaffe på Statoil - så vi klarar oss över valet. Hämta valsedlar från hela alliansen på valstugan fvb instituionsvalen idag.


Hej och hå vad det gungat och gått!

Ja vilken rivstart det blev för "alliansdamerna". Nästan framme vid hamnen ringde Maria och hade glömt vårt manifest hemma. Själv hade jag avsiktsförklaringen men inget annat. Tvärgir över till höger fil (praktiskt - inget politiskt) och raka spåret mot expen. Ringde Thomas som fixade framsida. fram med manifesttet - och som vanligt var häftapparaten borta.

Fem minuter senare anlände jag för promenad ut mot piren. Första gången presskonferens på en segelbåt - och jag var nästan beredd att avstå. Ni vet - kliva på den smala snip som utgör båtens front, hålla i någon lina som jag inte vet bottnar. Nå, nu var det ganska kul att journalisterna nästan var blekare än jag. Till saken hör att jag är höjdrädd och har dåligt balanssinne. Dock var det en tröst för mig att det hela omgavs av vatten - eftersom det är mitt "element" trots att jag är Vädur.

Nåväl, solen bröt igenom regnet - symptomatiskt för vår nya kommunledning - och vi hade en riktigt trevlig stund. Vi blev fotograferade vid rodret - som till min besvikelse bestod av en pinne som såg ut som en avbruten åra. Jag trodde det skulle vara en tjusig ratt!!

Och ut ur båten tog jag mig elegant (hoppas inte Göran publicerar foto) ur båten alldeles på egen hand.

Förbi expen - valstugan nästa - åter expen. Och sen har Thomas och jag invaderat Råneå för utdelning av material. Vi tog vägen via Prästholm och hamnade så småningom i Erland Nilssons Böle. Vi sökte postlådeställ som vi nådde från bilen eftersom regnet stod som spön i backen. Camilla - möjliggöraren - strålade från affischtavlan - och vi undrade om det var Erland som fixat det?

För sent kom jag för att se Lars "Lejonkungen". Men utfrågningen i övrigt har jag sett - och blivit klokare??

Jag har fått kommentarer från en spännande kristdemokrat som uppmanar mig att dricka vin - för honom också eftersom han som kd:are inte kan göra det. Och en kommentar från Sven som jag inte förstod. Förlåt vänner att jag inte hinner/orkar kommentera - men på upploppet ska man väl vara slut - men lika slut som Göran Persson är jag inte!!


Ett litet livstecken, bara!

Trots att jag stigit upp redan klockan fyra är jag nu i tidsnöd. Har skrivit inbjudan till pressträff som vi i alliansen Luleå ska ha idag. Damalliansen som utmanar gubbvänstern, som Erika uttrycker det idag i NSD.

Som vanligt är vi ute i sista minuten med finputsningen av materialet - det tar lite tid innan det rullat runt för godkännande när vi är flera. Fast jg tror ändå att vi har det mycket enklare i vårt samarbete än vad Karl Petersen har det med "släpvagnen" till vänster.

Jag ska försöka hinna skriva några ytterligare kommentarer när jag kommer till jobbet. Kan dock notera att jag fick ytterligare ett belägg för hur de stora drakarna styr debatten med mer eller mindre lögnaktiga rubriker. I rubrikform har Leijonborg beskyllts för att vara lögnare. Marita Ulvskog har jämfört honom med en våldtäktsman, Persson vill inte köpa bil av honom och så vidare. Nu har 24 åringen gått ut och bekräftat vad vi själva förstått hela tiden. Att Leijonborg inte vetat om någonting av dataintrånget förrän förra söndagen. Tror ni det är några feta rubriker? Sanningen är fullständigt ointressant för lösnummersäljarna.


Sprängfylld!

Riktigt sprängfylld är jag av tyckande - efter en dag på valstugan, lite vardagsslit på expen och tittande på Janne Josefssons program om Göran Persson.

Det finns mycket att säga - men jag har insett att jag inte ska skriva något efter 22 - för då längtar jag bara efter att sova.

Och efter att ha läst utlalande av  Jan G (kan inte stava till "han) att bloggar bara är pladder och bevis på brist på annan vettig sysselsättning så skriver jag inte mer i kväll.

Men bara så att min favoritkommunist får skämmas över sin svåger Anders Sundström ska jag berätta att när jag samlade in pengar för Tsunamikatastrofens offer hade denne man mage att säga att han redan gett pengar. Inte ens en tjuga kunde han hosta upp till bössan. Men så tjänar han bara 310 000 i MÅNADEN. Vanja Lundby-Wedin var upprörd över alla fantasilöner för direktörer men det visade sig att hon själv varit med och beslutat om Anders lön. För övrigt har hon ju alldeles för hög lön själv i förhållande till sina medlemmar. Min som jag tycker höga lön är peanuts i sammanhanget.

Och förbannad är jag åt Micke Nyberg på Nord Nytt som speglade Anna Grönlund Krantz som en som skodde sig på föräldraförsäkringen. Hon följer faktiskt till punkt och pricka de regler som finns. Och hon gjorde inte heller som så många andra - gick tillbak i tjänst under sommaren. Den tjejen har moral - det är trist att sådana unika exemplar faktiskt ska bli utsatta för  såna som vill leva upp till att vara "scoopjournalister". Varför inte säga att alla som är i riksdagen - politiker som tjänstemän - har denna förmån. Liksom väldigt många både inom statlig och privat verksamhet. Sen kan jag ha åsikter om det ska vara så - men det är en annan femma.

Det måste vara sova somJ an G menade som den vettigare sysselsättningen. Det känner jag i hela kroppen.


Hoppas jag slipper ut!

Nu ska jag dra till valstugan och hämta valsedlar för hela alliansen. Och föra dem till häktet där det ska vara förtida röstning. Kan hoppas att jag kommer både in och ut.

Om jag inte vore så spyless på hela den så kallade intrångsaffären skulle jag skratta. Nu talar sanningsvittnet Niklas Svensson, Expressen ut. Jag må säga att jag aldrig kommit riktigt överens med den gode partisekreteraren Johan J men att han skulle dela hemlighet med Niklas Svensson - en av de största folkpartiätarna - har jag mycket svårt att tro på. Det ska bli onekligen bli spännande att se hur historien ändar.

Det förefaller vara mycket dyngspridning nu - under vad de spanar på hos mig? Anna blev under gårdagen beskylld för att vara skriven i Uppsala - en plats hon tydligen besökt på fyra år. Men det är väl några "vänner" som tycker hon är för duktig och sticker ut.

Så körde de racet om att riksdagsledamöterna får högre ersättning än vanliga dödliga. Vilket tydligen är en sanning med modifikation. Tydligen är det vanligt förekommande inom statliga jobb och även privata. Skulle riksdagsledamöter har något därutöver är det naturligtvis helt fel och bör förändras.


jag kan avslöja att jag inte hann skriva detta färdigt innan jag åkte - så det gick bra att få lämna häktet också. Och alla alliansens valsedlar finns där nu.


Inget brott att vara fattig

När man vet bakgrunden till att folk hamnat hos kronofogden blir man lätt beklämd när det hängs ut i pressen gång på gång.Lagomt inför valet kommer säkert som amen i kyrkan en redovisning.

Bert Forsberg som står på sista plats på vår lista i Jokkmokk finns med med en skule på ca 130 000 kronor. En skuld som han drog på sig när han satsade på ett turistföretag i Älvsbyn som inte kunde fullföljas. En affär där kommunen hade en roll i varför det gick som det gick. Bert har år efter år levt på existenminimum och avbetalat till kommunen. Något som han förmodligen gör än.

Får lite dåligt samvete att jag övertalade honom att stå med på sista plats på Jokkmokkslistan - han borde sluppit att shcavottera igen.

Och i Jokkmokk fortsätter skandalerna. Nu är det Marcusson som på stående fot avskedat någon person. Och utan att ha läst i detalj så förefaller det som om Inger Wikman går in och försvarar. Det är som det alltid är i Jokkmokk. Väljarna må välja Ögren, Eriksson eller Wikman. Det är Marcusson som styr i "rävalyan" i Jokkmokk.

Snart får jag göra som Stefan - börja klaga att Kuriren aldrig kommer till våra presskonferenser. Maurricio Rojas är ju en het och omstridd person som borde dra press. Och det gjorde han också TV, radio och NSD. Men inte NK. Anna hade presskonferens i Kiruna. Där kom Kuriren men jag hittade ingen utdelning av det hela.

Men sossarna fick istället dubbel utdelning i reportaget om vad politikerna vill göra åt våldet i Luleå. Både Leif Wikman och Karl Petersen hade känt sig manade att svara - inen samordning där. Vi i alliansen hade skrivit ihop oss om ett svar - det såg väldigt kort ut. Måste kolla så det inte är klippt - i  så fall är det rätt fräckt att släppa fram två sossesvar + vänsterpartiet.

I Kuriren sägs att Åslög har namnsdag. Själv trodde jag det hette Aslög. Men eftersom de genomgående stavar det med Å så är det väl jag som har fel.

Jag har dåligt samvete för att jag skrev "patetiskt" om Fälldin. Det var faktiskt inte riktigt så jag menade heller. Men jag var för trött att utvecka det hela. Jag skulle egentligen säga att både Folkpartiet och Centern är lite nostalgiska och utnyttjar Marit respektive Torbjörns forna storhetstider.

Nu ska kaninerna få mat - de är tur att de inte vet hur osäkert mitt kom ihåg är nu i brinnande valrörelse.

Så många rubriker jag haft

Så många tänk jag haft på dig - bloggen - under dagen. Och så många rubriker jag tänkt. Allt från att jag i sista stund hann in före Anna-Greta till jobbet. För att sen hasta i väg på APU-sammanträdet. Vilket vi avverkade så snabbt att våra två flitigaste "sengångare" kom först när ordförande skulle klubba sammanträdet. Tur att jag inte var justerare för jag skulle aldrig godkänna att de två var med i närvarostatistiken vilket den "snälle" Karl Petersen föreslog..

En utav "sengångarna" brukar redovisa "pamparnas" förmåner. Skulle vi räkna per närvarotimme undrar jag om inte ordningen skulle se lite annorlunda ut. Han återkom fö aldrig till kommunstyrelsens sammanträde på eftermiddagen.

Fika och lite överläggningar i alliansen. Vi haltar lite grann beroende på att Erika - av Kd tänkt ny gruppledare - inte ingår i kommunstyrelsen och dess utskott. Hon var inte riktigt redo när vi ringde - minst en timme före utsatt tid. Nåväl - andan är god och kämpaglöden!

Valstuga - som vanligt hur roligt som helst. En som spydde sin galla om "spionpartiet" han landade direkt i sossarnas valstuga. Han hade förmodligen inte läst - eller förstått - den s-medarbetare som talat ut i Expressen om hur "vi " (s)pionerade på borgarna.

Glömde äta - en kvart kvar till kommunstyrelsen. Följde med Annika Sundström upp till stadshuset - kul att provocera fram nya mediaallianser!

På kommunstyrelsen var det rena folkpartiorgien. Först obstruerade vänstern mot sossarna och och gick på Maria Salmgrens tilläggsyrkande om att förslaget om Bomässa skulle följas upp. Direktiv att återkomma inom 6 månader med förslag.

Nästa ärende var vänsterns motion om att alla över 70 år skulle åka gratis kollektivtrafik. Själv har jag länge retat mig på att partierna på vänsterflanken bara bryr sig om friska vuxna och friska unga. Rättvisepartiet har tidigare motionerat om att ungdomar under 25 ska åka gratis. Men ingen bryr sig om människor med funktionshinder - människor som måste åka färdjtjänst. De betalar nästan dubbelt så mycket för varje resa. Så med fan i handen yrkade jag på att LLT också skulle utreda hur vi ska komma fram till en färdtjänst taxa som ligger på samma nivå som kollekivtrafiken  Vilket en gång var tanken med färdtjänsten. Och hör och häpna det blev också kommunstyrelsens beslut!! Synd att det inte är valår för jämnan!

Och sen fick jag igenom ett förslag som innebär att kommunen ska söka samverkan med Luleå simsällskap för att ordna simundervisning även på vanliga badplatser.

Och då var det klockan halv tre och läge för att pröva alliansens solidaritet. Jag var tvungen att åka för att träffa Mauricio Rojas som var på studiebesök på Kronan. Och naturligtvis så ställde Staffan, moderat, upp. Och själv fick jag vara med på ett intressant besök på invandrarservice.

Åter valstugan - och faktiskt en liten lugn stund med Rojas och hans pressekreterare Catharina Bildt (nä, jag tror inte hon är släkt med Carl).

Sen vek jag valsedelskartonger med Gerd och när klockan var sju  drog jag hemåt men kunde inte hålla mig - 92 foldrar i G-stad och resten av Sunderbyn.

Och ni Fälldin - jag är glad att jag inte var där. När folkpartiet hade kris förra veckan kom Marit. Men det var än mer patetiskt med Fälldin. Hoppas bara att han ändå kan ge den trygghet Marit gav vår partiledning.

Nu går ögonen i kors - jag skriver i morgon igen!


Första dagen i den sista veckan

Första dagen i den sista veckan...i min sista valrörelse? Nja, det är det förstås inte - den sista - men jag måste tillstå att det inte bara är ålder,lång och trogen tjänst som fått mig att fundera i de termerna. När skandaler avlöser varann. De flesta grovt uppblåsta av media - men det spelar ingen roll - bilden blir ändå ett hot mot demokratin.

Ta bara två företeelser; hembränt och svart jobb. Du kan gå in i vilken yrkeskår som helst. Både journalister, poliser och skattmasar och konstatera att sånt förekommer även där. Mest allvarligt tycker jag det är när man får läsa om poliser som betett sig - och det gäller då inte bara nämnda saker. För mig måste poliser - för tilltron till ett rätt och rättvist samhälle - till och med ha än mer hög vandel  än vad jag kräver av politiker. Och det har ju de allra flesta - motsatsen tillhör ju undantagen. Men det skär i mitt hjärta varje gång jag läser om sånt. Under min uppväxt var sånt otänkbart. Och poliser är för mig sinnesbilden för trygghet.

Det känns som om hela samhället skulle behöva en riktigt grundlig renovering i konsten att leva i harmoni med varandra.

Harmoni var det inte mellan Bertil Ohlin och Tage Erlander. De hade många hätska valdueller - de klassiska i Vasaparken - som jag inte minns live så att säga utan mera läst om. Idag skriver DN och klassisk debatt mellan Billström och Axén Olin

Ytterligare härliga inslag i valrörelsen. Lars Leijonborg är avbildad som nazist på flygblad som delats ut i Skåne någonstans. ABF - så folkbildare de är - erkänner att de sponsrat flygbladen och tycker att lite satir får man väl stå ut med.

Nu måste jag dessvärre sluta - så att jag hinner mata mina kaniner.

Läggdags

Nu är det läggdags för mig - i allra högsta grad. Det får jag lov att säga att det är för Göran Persson också - i ännu högre grad. Eftersom jag har en annan favorit än Reinfeldt - Lars Leijonborg - känner jag mig rätt neutral när jag ser på duellen mellan "tjurarna". Men alltså; vilka är det som kan känna igen sig i den bild Persson ger av dagens samhälle?  Och vilken arrogans och barnslighet herr statsministern uppvisade. När han fick in femettor med retoriska inlägg - kom det äckliga självbelåtna leendet. Men nervös var han - i början av programmet var han rent ouppfostrad och bröt in i ett kör. Och vandrade omkring och vände ryggen mot tittarna.

Om jag hade suttit vid makten i 12 år skulle jag berätta vad jag åstadkommit - men sossarna har någon förunderlig förmåga att helt plötsligt komma på saker som de ska göra. Och berätta om saker som andra kommer att göra.
 
Det kanske inte är någon slump att många som kommer och viskar att de ska rösta på folkpartiet ofta säger att de tidigare alltid röstat på socialdemokratena.

Själv har jag delat ca 100 foldrar på vita delarna av Sunderbyn det vill säga där vi inte delat tidigare. Intressant att vara upp mot Bränslan och se hur det förändras. Och nya området - Lergärdan. Som är mitt i byn men som man ändå inte ser annat än knata in där.

Nu har Thomas fixat bilderna av bilen som min mamma åkte i till BB när jag föddes. Visst är det helt otroligt att detta fordon från 1938 fortfarande finns kvar och är i körbart skick - besiktigat och allt. Mor och far ska få se bilderna i morgon. Denna brödbil körde alltså far - utan körkort - långfredag den 26 mars 1948.  Undrar om jag måste förekomma media och gå ut med ett pressmeddelande om detta lagbrott innan sanningsmaskinen hinner ikapp mig.

46461-159

46461-160

Och här är ett foto av lilla älsklingen Isak. Mamma Anna har fått några timmar med honom hemma i Kiruna. Det kan inte vara lätt att vara småbarnsföräldrar och driva valrörelse.

46461-161

Just nu är han mest lik mamma Anna - men skrattgroparna är nog Tobias.

Jag återkommer i morgonbitti - med bitska kommentarer om det som står i tidningen - så känns det just nu!

Jag ska inte ropa hej

Jag ska inte ropa hej förrän folkpartiet har gjort ett bra valresultat. Men det känns väldigt bra att allt nu enligt Sifo tyder på att det olagliga intrånget inte verkar påverka opinionen negativt. Uppåt i två mätningar å rad, 9,4, 9.6, Det innebär nog att vi är åter i spannet mellan 9-11 procent som vi var innan.

Jag vill gärna säga det igen; det olagliga intrånget är värt att fördömas men det får ju inte användas för att skapa en bild av att allt vi vet om sossarna (och andra partier) skulle hämtats via detta. Det har i 30 års tid - innan datorernas intåg - läckt information ut och in i partierna. En del till och med vilseledande information har ibland läckt ut - desinformation.

Apropå intrång så fick jag information i går om att sossarna affischerat på en vårdcentral - inne innanför entredörrarna. Absolut förbjudet - vilket väl åtminstone det parti som är landstingsledningen borde veta och respektera. Affischerna talade om hur hemskt det skulle bli med alliansens "privatiseringar" och hur tryggt det är om de rö(s)tar med sossarna.

Och apopå olagligheter så verkar nu någon ny skandal vara under uppseglande inom polisen. Med gillrad fälla vid knarkköp.

Men alltså; idag flyter inte skrivet. Kan det vara för det maktpåliggande uppdrag jag har? igår ringde min granne när jag var i valstugan. Hon ville fråga om jag kunde mata kaninerna, vattna blommorna och ta in posten åt henne i 12 dagar. Jag var förvarnad - hon och Bosse ska åka till Skottland och gifta sig. Uppdraget lär väl inte ta så mycket tid - men jag är så rädd att kaninuslingarna rymmer. I vintras fick jag hjälpa Marie att jaga dom runt huset ganska länge innan vi med gillrad matfälla lyckades fånga dem. Det är inte bara knarklangare som tas via gillrade fällor.

På återhörande.

Jag är glad i dem allihop!

Det är härligt att vara i "lagom" ålder - att ha varit med ett tag. Idag kan jag njuta av att vara ute på gågatan och på ett spontant sätt träffa både väljare och kompisar från andra partier. Jag kan mycket med med den erfarenhet jag fått genom åren - men bästa insikten är att jag inte behöver kunna allt. Att bara vara en vanlig enkel människa med goda avsikter men inte alltid "bäst" och felfri.

Att verkligen kunna genuint tycka om mina "konkurrenter" från andra partier. I vissa fall verkligen till och med ta avstånd från deras idéer - Annika Sundström och Nina Berggård bland annat - men ändå tycka om dem som personer.  Och i dag upplevde jag det här särskilt starkt. Birgit Stöckel - det är verkligen min favorit kd:are. Och hon är verkligen en riktig kd:are med kd-gener från både mor och far. Och det är ju inte alltid liberaler och kd:are har samma grundvärderingar. Jag har inte testat om Birgits och mina stämmer - men jag bara tycker om henne så mycket. Hon är som den där dottern jag aldrig fick. Och vad skönt det känns att med hjärtat kunna pusha en kvinna från ett annat parti. Så enligt Liza Marklunds tes så behöver jag inte få någon särskild plats i helvetet. Särskilt inte som jag också gärna ställer upp för Erika, Camilla, Maria och andra kvinnor som vill fram. Jag är glad i dem allihop.

För att inte tala om hur glad jag är i alla de mina - oavsett man eller kvinna. Vilken sammanhållning vi har i mitt parti. Idag var det så intensivt att jag får lite dåligt samvete att jag inte hann prata och umgås med alla som kommit till valstugan. Jag vågar inte börja räkna upp er - men jag älskar er verkligen allihop! Jag får travestera sporttermen som mina barnbarn använder: vicket gäng, vicket gäng, vicket supergäng. (Och tappar vi taget så kommer vi igen - det har vi ju redan gjort!)

Dagarna är så intensiva att när jag tänker på att jag också träffade min faster Inga-May så blev jag först lite undrande om det verkligen var idag - men det var det.

Jag har minsann både pratat och tänkt politik idag - men ni kommer i alla fall inte orka läsa mer nu. Kramar.

PS/Karin - nu ser det ut likadant - stökigt - igen i valstugan - vad ska vi göra med mig?/DS


"Kyss Strutz!"

Jag har redan fått ytterligare goda råd. Att också ta bort A:et så att även blyga pojkar förstår. Okej då!

Och ni som inte tänker komma och umgås med mig, Anna Grönlund Krantz och Jens Sundström på valstugan i dag kan ha roligt genom att läsa på nedanstående länk som publicerades i går i Svenska Dagbladet.http://www.svd.se/dynamiskt/ettan/did_13526997.asp?c2=@PublishingDate&cboCategory=0&q2=-1m&sort=0&q1=Sj%E4lvironi+st%E5r+l%E5gt+i+kurs+hos+toppolitiker&o2=%3E


Nu har Anna Grönlund Krantz, norrbottens riksdagsledamot, kommit hit efter en joggingtur från lägenheten. Hon skriver nu och svarar på alla invecklade enkäter som ligger på hög. Efter en språngmarsch hem för dusch ska hon hinna inhandla ett par nya jeans.


Vi ses på valstugan!


"Kyssa Strutz"

Godmorgon - idag har jag vilat ut till klockan 6. Hann med några släktsamtal i går. Fick meddela Anita i Gävle att vi nu äntligen är på gång - högsta vinsten hitintills - 201 kronor - på det tipssystem som rullat sen början av 70-talet - fast med lite olika delägare. Jag ärvde systemet av Sten. Och Anita ärvde det av sis syster Kay som dog för ett par år sen. Så tipsraderna - för det är bara 8 enkelrader - kommer stå överst i mitt testamente.

Grattis förresten - på namnsdagen i dag, Anita! Och som alltid i samtalen med Anita kommer det fram något kreativt. Är det inte Tee- tree-oil så är det återanvändning. "Kryssa Strutz" får förstås bli "Kyssa Strutz" - det är ju bara att dra bort r:et!

Och centern vet att vägen till väljaren går genom magen. I morgon bjuder Anna-Greta Svedberg på svampsoppa hemma i Persön.

I NSD tar Peter Eriksson adjö från kommunalpolitiken. Själv hoppas jag har får ta adjö av riksdagen också. Inte bara för att deras politik stannar bilarna i Norrbotten utan också för att han hellre ville prata "fp-härva" en politik. Tydligen inte bara vid presskonferensen och torgmötet utan även vid debatten på universitetet. men där hade de bestämt sig för att prata politik istället.

När folkpartiet tar fram Marit tar centerpartiet fram Fälldin. På måndag ska han och Maud framträda i Luleå. Det vore roligt att hinna med. Förövrigt kan jag rekommendera Stefan Tornbergs blogg idag - den finns om länk till höger. Där radar han upp exempel hur sossarna ljuger på andra för att klandra sig fast vid makten. Listan skulle kunna göras ännu längre. Det går upp ett ljus för mig varför Peter Eriksson har ändrat stil!

Nu måste jag sätta fart - kvart i nio ska jag vara på jobbet och möta mina barnbarn som ska hjälpa farmor att öppna valstugan idag. Mor Lotta har invigning av övre plan på Fina rum. Ta er gärna en tur förbi. Pappa Jens ska möte väljarna i Älvsbyn för att sen ansluta i Luleå.

Vi har inbjudit sossarna att diskutera sjukvårdspolitik men de har artigt tackat nej. Av tidsskäl. Nu var vi en vecka i förväg och rycken i valrörelsen är betydligt kortare än så. Vi får väl se om de istället väljer att stå vid valstugan och ropa ut de lögner som Stefan skrivit om på sin blogg.

Har kvällspressen någon etik?

Förlåt kompisar - jag har glömt att skriva på morgonen. Men faktum är att telefonen ringt i ett enda kör. Och det har bara varit positiva samtal. Efter Lars brillianta insats i TV igår. Plus ett samtal som var hur roligt som helst. "Hej, jag heter NN. Jag är väl inte så mycket folkpartist kanske - men..Jag vill bara säga att det där kvinnorna ...Anna Grönlund och Ylva Strutz... dom är mycket snyggare med glasögon än med linser". Han blev lite mållös när jag sa att det var jag som var Ylva och att jag inte hade linser. Men det var ju snällt av honom att vilja vara med och stajla oss.

Eftersom jag flera gånger tidigare tagit upp kvällspressens förfärliga rubriksättning kan jag ine ensidigt beskyllas för att tala i egen sak. Men nog är det väl märkligt att Expressen kan sätta rubriken "Trådlöst nätverk avlyssnades av fp". Utan ens frågetecken. Handlar om att Sentor ska undersöka hur sossarnas lösenord kommit på avvägar. Och då spekuleras om Luf-killen kunnat ta det den vägen. Men rubriken handlar om folkpartiet som parti.

Varför inte rubriken "Trådlöst nätverk avlyssnades av Niklas Svensson" Den Expressenreporter som blivit avstängd från tjänst för att han tre gånger varit inne på Sapnet. Men honom är det alldeles tyst om trots att han erkänt brottet. Har journalister någon egen gräddfil som gör att det inte anses som brott?

Apropå etik så ska jag skriva om bristande sån - med anlednings av att Peter Eriksson i går vid upprepade tillfällen ville prata "fp-härva" istället för sin egen poltik. Tydligen sur på debattledarna på universitetsdebatten för att de inte  tog upp det.

Nu ska jag iväg till valstugan!

Nu har ljuset kommit till folkpartiet!

Vi tackar elektriker Sundström för den fina lampan på väggen - ingen ranglig utrangerad golvlampa denna gång. Och så några kontakter så vi kan fixa kupévärmare framemot valdagen när det brukar kunna bli rått och kallt.

Jag hinner ju nästan aldrig berätta något nu för tiden - det som egentligen är meningen med min blogg. Att jag själv ska få skriva och reflektera över om jag verkligen lever livet. Nå, gud ska väl veta att man vet att man lever under en valrörelse och särskilt de senaste dagarna - till vilket jag måhända återkommer.

Morgonen började annars i vanlig ordning hos mor och far. Påminde om att far skulle till massör Leif klockan nio. Men den rackaren - far alltså - var utflugen. Innimarks Ingemar hade hämtat honom för småviltsjakt och då det är viktigt. Följdaktligen förträngde han att han hade tid hos massören.

Till lycka för mig som bestämde mig för att överta den. Leif gick igenom varenda muskel i hela kroppen och tryckte, masserade och ryckte. Det hela varade i 50 minuter och var njutfullt varenda minut. Att jag dessutom fick betyget lilla a för mina "muskler" gjorde inte saken sämre.


Annars är det bara Reinfeldt - Persson för hela slanten. Hade sossarna vetat att Reinfeldt skulle vara så överlägsen hade det väl placerat någon lagom skandal som tagit mediautrymme. Måste erkänna att jag inte så särskilt mycket av debatten - myrorna i byxorna kräver sitt. Men såg inledningen. ´Var det bara jag som tyckte att det hade en himla konstlat kroppsspråk. Och värst var Persson. Tyckte han såg ut som han skulle dansa med den där kossan i TV-programmet.


Göran är ju en speciell person. Lite grinig verkar han vara i valrörelsen. När journalisterna i måndags skulle ha kommenterar om fp-affären föste han undan dem med orden "bort" och viftande med armarna.


Då sa han att det hedrade Leijonborg att han ringt och bett om ursäkt - det gjorde minsann inte Göran Hägglund när Kd:arn försökt infiltrera sig hos SSU. Nästa intervju förkunnade pastor Persson att han minsann inte hade förtroende för Lars Leijonborg och skulle inte ens köpa en begagnad bil av honom. Och detta för att en tjänsteman på ungdomsförbundet begått en brottslig handling. Ja, ja, som en man sa till mig i dag. Ska den mannen säga vars parti har haft en skandal i veckan sista åren.


Ännu värre blev det när nu tydligen en Kristdemokrat också varit inne på sossarnas intranät. Nu hade Leijonborg ryggrad igen - men inte Göran Hägglund.

Nu har Stefan och Christian återkommit från torgmöte med Peter Eriksson och Anna Grönlund Krantz. Ungdomarna var oerhört besvikna på Peter Eriksson som hellre ville tala om dataintrånget än om sin egen politik. Men det kan jag förstå. Hoppas bara väljarna förstår det också.

Det är liksom tacken för att vi lånat ut våran högtalare till dem idag.

Nu har jag svarat på en himla massa skolfrågor och enkäter. Alltså en del vet inte vad de kostar på sig. Tjugo ganska precisa frågeställningar. Bygderådet till  exempel - som desstuom kom med 5-6 kompletterande lokala frågor. De första var förmodligen från något centralproducerat material som skicka till kreti och pleti. Stackars medierna när de nu alla ska försöka få det publicrat.

Nu ska jag äta pizza med Thomas och grabbarna.


Tiden krymper!

Förr hann jag skriva om både vikt, träning och släkt! Nu hinner jag knappt in och ge ett livstecken - trots att jag steg upp halv fem.

Kan dock rapportera att vikten är under kontroll - står still trots hamburgerdiet nästan varje dag. Dock är det fortfarande sex kilo som ska bort.

Egentligen finns inte mycket att skriva om - de mesta handlar om val och politik. Vem vann Reinfeldt eller Persson?

Det här blev ett halvgjort inlägg eftersom jag kom på att jag måste stryka på en tröja. Förhoppningsvis hinner jag skriva lite mer innan jag ska ut på valstugan.

Lite i hatten!

Thomas - vi måste byta bild på bloggen. I år är det Kryssa Strutz bilen som gäller. Blåklintshatten måste gömmas - den ska bli mitt trumfkort sista veckan.

Krispaket - och utslagen!

Sorry kompisar att jag inte hört av mig förr. Men gissa om dagen går till historien! Man tror att man deltar i en dokusåpa - orden är Marit Paulsens. Efter kvällens telefonsammanträde. Den bild som  mediadrevet visar är inget som vanligt folk förstår - precis som i dokusåporna.  Samma budskap från hela landet.

Det finns absolut saker att ta avstånd från. Men i grunden handlar det om några personer som inte använt omdömet. Och i vanligt folks medvetande dömer man inte ett helt folk för det. Inte ens ett helt folkparti.

Läckor i och mellan partier har funnits under alla snart 30 år jag varit aktiv. Långt före datorernas tid. Om jag får veta att socialdemokraterna ska bedriva en äldrekampanj - skulle jag väl aldrig drömma om att tro att någon skrivit in katten Max namn och därmed krypterat sossarnas intranät. Såna uppgifter får jag likväl genom att prata runt med vilken socialdemokrat som helst. Men fortsätter det här drevet så ifrågasätts väl snart om inte jag också haft tillgång Sapnet.

Och hur dum får medierna göra oss. Tror någon att folkpartiet skulle applådera att någon går in och spionerar med en dator som ger tydliga avtryck som vilken amatör som helst kan spåra. Lite mer raffinerat får det väl lov att vara.

Ett särskilt tack vill jag rikta till Annika, före detta SSU-tjej - som i Norrbottens radion idag sagt att folkpartiet inte ensam kan lastas för att sånt här händer. Att det finns en kultur inom ungdomsförbunden som vi alla måste hjälpas åt att förändra. Sånt är juste.

Jag har idag också lärt mig mycket om skillnaden mellan verklig omtanke - över partigränser - och fariseé beteende. Det är gott att ha med sig - och följer inte alltid block och alliansgränser! Lärorikt!

Egentligen skulle jag bara gå in och skriva och tacka alla - och det är faktiskt väldigt många - som hört av sig och stöttat. Och som tror på oss! Som tror att andra sanningar också kommer att visa sig. Och tack till mina valarbetare och förtroendevalda som visat uppskattning för de rader jag skrev i går kväll - direkt ur hjärtat!

Annika från vänsterpartiet har tipsat om ett krispaket som finns att köpa på hälsokosten. Fast hon rekommenderade dubbel dos mot receptet plus att gurgla med starksprit. Och nu tror ni förstås att det är ett krispaket mot "intrång" men det är faktiskt en rejäl förkylning som håller på att slå ut mig.

Kramar och godnatt till er alla!

Jag litar fullständigt på Anna!

Eftersom jag inte hinner skriva så mycket denna morgon så klipper jag in det brev jag skickade till våra valarbetare i går kväll. Det är väl ungefär samma som jag skrev på bloggen i går kväll. Det spekuleras nu i om Leijonborg har vetat något. Våran Anna sitter i den innersta kärnan - partiledningen - tillsammans med Lars Leijonborg. Hon har inte känt till något om detta. Och hennes ärlighet litar jag fullständigt på.
Hej vänner

lite galghumor måste också en folkpartiombudsman få ha en dag som denna. Rubriken låter väl socialistisk! Efter trettio år i partiets tjänst har nog denna dag varit den jobbigaste. Men jag tjuvlyssnade på vår riksdagsledamot Anna som vid 19-tiden fick kommentera läget. Hon sa ungefär så här; ja inte har det varit någon rolig dag - men jag kommer säkert att få uppleva både bättre och sämre dagar. Så även jag har något att lära.

Det är viktigt att vi som individer kan ha distans till vad som hänt. Det är inte vi som gjort något fel. Några få personer ska inte få spoliera allt jobb vi andra lagt ned. Och den moral och etik som vi står för.

Låt oss vara chockade, ledsna och förbannade idag. Men låt oss också tro mer på våra egna än på våra politiska motståndare. Anna GK har inte känt till något om denna story. Henne tror jag på - vilket också spiller över på vår partiledare!

Aktuelllt försökte ställa dagens händelser som motsats till vårt budskap om moral, etik, ansvar och krav. Jag tycker det är precis tvärtom. Folkpartiet har agerat precis som vi kräver av andra. Ta konsekvenserna av ert handlande. Jämför med andra partiers "historier".

Vi får väl se vem som sitter med Svarte Petter till slut! Läs min blogg: strutz.webblogg.se
så får ni mina personliga känslor.

I morgon ger vi järnet igen.

Massor med kramar till er alla

//Ylva

PS/Ni får gärna ringa mig om ni känner att ni vill prata av er/DS

Chockad, besviken och ledsen

Chockad, besviken och ledsen - så kan väl dagen efter lunch sammanfattas. Inte särskilt upprörd av gårdagens uppgifter att en 24-åring frestats att använda uppgifter som han "kommit över" från en socialdemokratisk ombudsman (hur?). Att en västsvensk Luf-ordförande fått motsvarande uppgifter från en SSU:are (hur?) och utnyttjat dem gjorde mig inte heller så upprörd.

Och tröst fick jag från Folke i Älvsbyn som träffat en riktigt genuin sosse vid affärn och som ondgjort sig över Göran Perssons moraliserande. Han tyckte inte Persson - som inte ens kunde hålla reda på sin egen statssekreterar när landet befann sig i Tsunamikatastrofen - skulle moralisera över en ungdom som knappade in sig.

Men när uppgifterna kom om att presschefen delgetts misstanke om anstiftan till intrång - då började allvaret infinna sig. Ja sen rullade det på och Johan Jakobsson hade vetat om det - eller i alla fall misstänkt att Jordenius använde sig av olagliga metoder - då kändes måttet rågat. Det var några timmar då tiden stod still.

Men i all bedrövelse så tycker jag partiet - eller förmodligen partiledaren med Helen Dyrssen vid sin sida - bara gjort det rätta. Folk får ta konsekvenserna av sin dumhet . Per har fått sparken, Luf-ordföranden i Västsverige har avgått, presschefen har timeout (hon omfattas väl av större anställningstrygghet än partisekreteraren) och Johan har fått hjälp att sparka sig själv.

Och det är partiet själv som lagt upp den smutsiga byken.

Sen får vi väl se vilken smutsig byk andra har. Apropå kulturer så har Per Jodenius  tidigare varit aktiv i SSU. Det påstås att journalisten som spräckt nyheten fortfarande är medlem i SSU - i alla fall känner de varann från SSU-tiden. Hur länge har den journalisten vetat om nyheten? Gjorde Per som Johan Jakobsson ville - meddelade honom hur lätt det var att komma in på Sapnet? Och hur länge har socialdemokraterna vetat om den? Dröjde han ett halvår med att avslöja nyheten? Luf-ordförande i Västsverige som avgått säger sig ha fått inloggningsuppgifterna från en annan SSU:are vilket givetvis förnekas av denne.

Jag känner mig väldigt kluven - jag skulle nog gärna vilja veta socialdemokraternas roll i att nyheten kom just nu. Fast å andra sidan vill jag att valrörelsen nu ska handla om det som är viktigt - att vi får en ny regering som Sverige verkligen förtjänar.

Det ska var kul att leva - det har det inte varit idag - men i morgon!


Zakrisson klingar falskt!

Nog är det bara att fördöma dataintrånget som gjorts av två luffare. Men det är rätt äckligt att läsa Kristina Zakrissons uttalande. "Bedrövligt, ett riktigt lågvattenmärke".

Nog har s-partiet - och framförallt SSU som väl närmast ska jämställas med Luf i det här fallet - tillräckligt mycket i bagaget för att Kristina borde inta en mindre aggresiv ton.

Lågvattenmärkena har sossarna, SSU och fackpamparna mätt upp för länge sen - i minut och parti de senaste åren. Både vad gäller oetiskt handlade, kriminella saker och inte minst när de visat upp girighetens ansikte.

Miljöpartiet socialisterna!

Vilka käcka förslag det ändå kan komma i valrörelsen. Nu riggar mp förslaget om att kommunen ska starta en biluthyrningsfirma. Så stolligt! Vi ska väl ha en särskild nämnd för det också? Så politikerna inte bara ska se till att det är miljövänliga bilar också utan vi kan säkert slåss om vilka färger det ska vara också.

Jag vet inte om Annika och miljöpartiet missat att det faktiskt finns många biluthyrningsföretag i Luleå. Varför inte nyttja dessa om vi behöver låna en bil. Eller har Annika tänkt att vi skattebetalare ska subventioner uthyrandet. För ett är då säkert - inte kommer kommunen att kunna driva ett biluthyrningsföretag billigare och effektivare än andra.

Och man slutar aldrig förvåna sig över mediernas nyhetsvärdering. Vandalisering av sjukvårdspartiets valaffischer slås upp som NYHET i båda tidningarna. Det vore väl en större nyhet om några valaffischer fick vara ifred.

Och apropå valaffischer undrar jag om Dan Ankarholm noterat att deras affischer rent utseende mässigt är förvillande lika Rättvisepartiet Socialisterna. Och budskapet är delvis också lika, typ "vi vill allas väl". "Billiga ungdomslägenheter till billiga priser". Jättebra - men hur? "Återinför forna tiders arbetsterapi för våra gamla" Kanske inte exakt återgivet. Absolut - jag håller med Dan och sjukvårdspartiet att det är för lite aktivitet och stimulans för våra gamla - både de som bor ensamma hemma och de som bor i äldreboende. Forna tiders terapi handlade om vävning, stickning, snickerg och broderi.  Tyvärr är det så att för att platsa på ett äldreboende idag är långt ifrån de aktiviteter som var då. Men absolut - personalen måste få mer utrymme till vardagsterapi och aktiviteter.


Nu har jag skrivit en stund för att samla tankar och koncentration om vad som göras skall idag. Så åter till verkligheten.


Skandalerna avlöser varandra

Jag önskade mig en grundstött u-båt för att slippa trista rubriker om folkpartiets ungdomsförbund men istället blev det tyvärr återigen en "skandal" med idrottsmän som inte är de förebilder de borde vara. för en idrottsman eller kvinna borde det vara självklart att följa givna spelregler.

Ledaren i
Norrbottens Kuriren  ställer förvisso Leijonborg i skamvrån men påminner samtidigt om tidigare historier. Jag delar helt hans uppfattning att ett grovt klavertramp aldrig kan försvaras med att andra gjort liknande.

Intressant är också att Östman påminner om en trejde gång som socialdemokraterna kommit ut med avslöjande samtidigt som en borgerlig partiledare gjort ett bra framträdande - Göran Hägglund samtidigt som det avslöjades att en kdu:are försökt infiltrera hos SSU.

OA i Norrländskan är nyanserad i sin ledare på samma tema. Men jag har glömt allt annat än att han ställer kommunalrådet Strutz som motpol till kommunalrådet Petersen. Yes, Mjärdell, där satt den!

Urk . tidningskommentarerna idag är på en och en halv A4 - men jag hinner inte fler kommentarer. Nu ska jag rusa till mor och far för morgonfika, en man på Allégatan i Gammelstad väntar på valsedlar och på Norrbottens radion väntar Maria Lindgren.

Men jag - och många med mig undrar fortfarande vem som betalar Mårten Ströms folkbildningsannonser. Jag har fått frågan bland annat en som går studiecirklar hos ABF och som är så förbannad om det är hennes deltagande i studiecirklar som betalar annonsen. Jag har sagt att Mårten måhända betalar själv även om jag insinuerat något annat också på bloggen. Men visst är det juste att redovisa hur ens valrörelse finansieras?Och vilken dag!

Det är fortfarande härligt med valrörelse! Men hur det suger krafter ur en! Folkpartiets egen watergateaffär har krävt sin kvinna, Det finns inget annat att göra än att ta mer än kraftigt avstånd från det som hänt. Men nog speglar det ändå på sitt sätt den speciella "plan" politiker och media spelar på. Vanligt folk är inte särskilt upprörda!

Sossarna försöker nu göra det till att folkpartiet haft nytta av det. Kunnat placera rapporter rätt i tiden för att man vetat när sossarna planerat utspel. Ja, inte behöver man gå in i datorer för det. Det skvallras och läcks hej vilt mellan partierna. I bland som vilseledande manövrar ibland för att man är förbannad på sitt eget parti. Nog kan vi leva med att centern i sin strategi vill krossa folkpartiet - är de också hämtat med intrång eller bara vanligt skvaller?

Moderaterna är upprörda över att folkpartiets watergateskandal tagit nyhetsutrymme från Reinfeldts tydligen ganska framgångsrika framtrådande i TV. Sossarna pekar på tre fp-rapporter som sägs ha lagts i tiden utifrån "spionaget". Men vad sägs om att sossarnas eget watergate - han som i knät på Marita Ulvskog och förtalade Reinfeltdt -  kom ut i media samtidigt som alliansen hade stort och framgångsrikt konvent.

Och nu hastar sossarna ut sent på söndagkväll med presskonferens - direkt efter att Reinfeldt gjort bra i från sig i TV. Med uppgifter man känt till i mer än ett halvår. Och som upphört redan i mars om man får tro media.

Är det slumpen eller....

Själv har jag varit med om en väl planerat partiledarbesök som medialt slogs i spillror av en U-båt som gick på grund. Det var på 70-talet eller möjligen tidigt 80-tal.  Så jag vet att metoden funkar. Oavsett den är planerad eller ej!

Dagen har annars också varit allt annat än lugn. Förmiddagen trodde jag skulle slita mig i stycken. Så det var rätt lugnt att sätta sig i panelsamtal hos PRO på Mjölkudden. Roligt att träffa så många engagerade pensionärer. Även om många bar s-knapp. Och tidningar och media verkar inte lida av någon valstress - TV4, Kuriren och NSD var med hela debatten. Ibland funderar man vilken nyhetsvärdering media gör?

I alla fall har jag bestämt mig för att aldrig skriva på bloggen av tvång - men ikväll började jag faktiskt med det som ett ok. Men så fort jag börjar kan jag fortsätta med glädje hur länge som helst. Men det ska jag faktiskt inte göra. För klockan 07.30 ska jag vara hos Maria på Radio Norrbotten för att göra om ett inslag vars ljudkvalitet tydligen blev "sunkigt".

PS/När jag skulle publicera detta blev jag ombedd att logga in - men hade sinnesnärvaro nog att kopiera först, annars hade det inte "blitt nåt", jag lovar./DS


Och min gud vilken morgon!

Försov mig till halvsex och vaknade med ett fruktansvärt halsont - slemmigt och djäkligt. Blev ju inte bättre av att nyheterna basunerade ut att sossarna anmält folkpartiet för dataintrång. Att partiet skulle ägna sig åt sådant finns inte i min sinnevärld - men det är svårt att gardera sig mot himlastormare som blir för ivriga i valrörelsen.

Av en slump - jag svär - hittade jag en av mig använd adress
RolandPM någonting. Som hade gjort en analys av det hela. Den tröstade mig faktiskt - för även om Mårten Ström givetvis karaktäriserat det hela som USA insprierat och påstod frankt att nu hade Folkpartiet prövat den metoden. Och på Aftonbladet kunde jag läsa att detta nog skulle bli den största spionskandalen. Jag får tacka Kd Magnus för det för det var han som ledde mig till Roland PN.

Nu visade det sig att det verkligen fanns fog för anmälan. Partiet tog tydligen tag i frågan redan i går kväll men sossarna uttalade sig i någon av kvällstidningarna att de inte skulle prata med folkpartiet. Trots det så fick jag för nio i morse ett pressmeddelande där Johan Jakobsson meddelar att en 24-åring inom Liberala ungdomsförbundet erkänt och avskedats.


Det är beklagligt och beklagligt att sånt här kan inträffa. Men inte var det precis något nytt watergate och långt, mycket långt, från det konspiratoriska som Aftonbladet hade om den största spioncentralen.

Sorgligt för den unge grabben förstås - som riskerar ett rejält straff. Men jag gratulerar partisekreteraen som gjort ett bra jobb och klarat upp det hela snabbt.


Lögner och försåtlig information

Det är märkligt att jag bli förvånad av sossarnas ojusta metoder. Det är lögner och försåtlig information hela tiden i varenda valrörelse. Deras påstående om att folkpartiet skulle vilja lägga ner fem vårdcentraler har vi avhandlat. På Fredrik Lundhs blogg länkade han till en Susanne som han träffat första gången på Luleå kalaset. Vi uppmanas att gå in och läsa på den gulliga Susannes blogg - vilket jag gjorde.

Det ser ju inledningsvis ut som vilken personlig blogg som helst. Du kan gå in och provrösta - och röstar du på något av de borgerliga partierna så får du veta att de är så eniga att allt vad partierna vill presenteras i ett svep. Inte bara det alliansen är enig om.

Man kunde ju då tro att regeringspartiet och stödpartierna skulle presenteras på samma sätt - men att det inte görs kan ju bero på att det inte är eniga i något egentligen. Men det borde väl ändå ha utfärdats en varning om vilka frågor stödpartierna kommer att utöva utpressning i.

Det borde väl vara intressant åtminstone för norrbottningarna att en röst på miljöpartiet troligen innebär att bilavdraget för resor till och från jobbet avskaffas och att ett reseavdrag för för att stimulera att åka kollektivtrafik införs i stället.

Nå kontentant av besök på gulliga Susanne sida visar längst ned att det är Hotell och Restauranganställdas förbund som presenterar bloggen.

Men är man tjurig så är man

Tänkte bara ta några bilburna brevlådor - men då tog valivern över. Ska jag klara att leda en kommun - och det vill jag ju - då ska jag väl inte banga för lite regn. Så det blev raska promenader och sex gator avverkade med utdelning av folder och valsedlar. Nu är det bara lite duttar kvar i Sunderbyn. Ja, nu var det meningen att jag skulle kopiera in från Fredrik Lundhs försåtliga väninna Susanne. Men kvar var tydligen ett kopierande av det svar som Els och Jens lämnat med anledning av den kritik vi framfört mot NSD:s sätt att presentera en nyhet. Men den platsar väl in med en försåtliga Susanne. Så får ni det här och så kör jag en särskild blogg med länk till lilla Susanne, 38 bast.Replik till Lennart Håkansson, NSD, infört 2 september

 

Folkpartiet: ”Kent Ögren (s) lägger ned Haparanda vårdcentral” ”Nu har socialdemokraterna bestämt sig för att lägga ned hela gamla Haparanda lasarett och den vårdcentral som den inrymmer”, säger idag landstingsrådet Kent Ögren. Nej det fiktiva citatet fick vi aldrig se på ettan hos NSD den dag Kent Ögren presenterade en satsning på en investering i en ny vårdcentral i Haparanda. Vi har också svårt att se att en fiktiv satsning av det regerande partiet i landstinget som innebar att 10 helt nya sjukhus skulle ersätta de 5 nuvarande skulle inledas med rubriken ”Norrbottens fem sjukhus läggs ned”.  Därför reagerar vi på NSD:s beskrivning av folkpartiets satsning på ett husläkarsystem som en nedläggning av vårdcentraler och vår konkurrensutsättning av offentlig verksamhet som privatiseringar. Med vårt alternativ till husläkarsystem kommer vårdpersonalen få styra hur vårdcentralerna ska utformas och patienternas val av husläkare styra resurstilldelningen. Dagens vårdcentraler med 20% av läkartjänsterna vakanta riskerar att bli centraler utan vård. Så kan vi inte ha det. Det enda som skulle kunna göra att vårdcentraler läggs ned är att det redan etablerats en ny vårdcentral/ läkarmottagning dit patienterna hellre vill gå. Är då nyheten att Luleåborna fått en ny vårdcentral eller att en lagts ned? Det beror visst på vilket parti förslaget kommer från.   

Jens Sundström (fp)

Oppositionslandstingsråd

Els Jakobsson (fp)

landstingsledamot


Hetsigt igår och regnigt idag

Tolv timmars återhämtande sömn - med avbrott under kvällen för att gå upp och stoppa i och tömma tvättmaskinen. Tredje maskinen på G nu på morgonen. Så jag kommer nog att kuna "skyla" mig en vecka till i alla fall.

Fortfarande nedbäddad såg jag mig själv käckt på min Skeppshultare utdelandes valsedlar på de sista gatorna i Sunderbyn. Det finns hopp när jag gapskrattade istället för att gråta när det spöregnade ute.

Gårdagen var intensiv - såg på min gårdagsblogg att vi skulle fira Jens födelsedag med tårta. inte ens det hann vi.

Började som sagt på ett äldreboende och var där i tre timmar. Det är inget snack om det inte är underbemannade och att verksamheten också lider av en icke fungerande vikarieförmedling. Organisationen är oerhört slimmad och det kan väl funka om inget oförutsett händer - men inom en sån här verksamhet är det oförutsedda regel. Att ensam svara för 8 eller 9 gamlingar som åtminstone denna morgon nästan alla ville upp samtidigt. Efter en timme - klockan åtta - kom ytterligare två personer. Delade skift är redan inför. Jag tror att en av de allra första åtgärder som vi ska vidta om vi får förtroende att leda kommunen efter valet är en total "revision" av äldre och handikappomsorgen.  Vi kunde ju i gårdagens Kuriren läsa om en 47-åring som tidvis vistas på det här äldreboendet. Och tidigare i veckan i NSD om den totalt dementa äldre kvinna som tvingades vara kvar på Sunderby sjukhus. Det blev långt det här - men varav hjärtat är fullt.

Sen var det valstuga och drag hela tiden. Erika Josbrandt och jag gick tillsammans och besökte handikappidrottens aktiviteter vid Åhléns. Också ett underutvecklat område i kommunen. Funktionshindrade ungdomar får inte assistans att besöka aktiviteter i den utsträckning de faktiskt har laglig rätt till. Och som ytterligare ribbor i deras tillvaro kan inte kommunen fixa träningstider med kontinuitet.

Valstugan stängde vi vid tretiden - hörde det fanns ivriga och nervösa  valarbetare från andra partier som undrade om vi skulle ha öppet på söndag. ibland hetsas vi fram av varandra. Men vi ska då ha stängt idag - jag tror vi valarbetare också måste få tänka på vilodagen.

Och tidningar och bloggar har jag skuttat runt på. Men det mest uppseendeväckande jag kunde hitta var att centerpartister är med tax. Socialdemokraterna har lägst utbildning och högst lön, kristdemokraterna har flest barn och moderaterna är grabbigast. Vad vi folkpartister är vet jag inte eftersom jag inte orkade gå in i själva rapporten. Men sånt brukar de politiska motståndarna tala om - åtminstone om det är något negativt. Vi får väl hoppas att någon fanatisk sosse inte är med tax - då vet man inte utgången. Och det är väl byn Kuttainen som drar upp barnstatistiken för kd?

Nu ska jag tvätta färdigt och så får det väl bli bil och apostlahästarna för utdelning. Mors sparkcykel är ju annars fullständigt idealisk men jag lär bli lika blöt på den som på cykel.


hetsig morgon

Oj, det blir som i går - inte hinner jag skriva av mig. Ska vara på ett äldreboende tio i sju - och det tar ngon kvart att ta sig dig.

Men det är hur mycket som helst i tidningarna som får adrenalinet att dra runt i kroppen. Ganska behaglig Sifo hinner jag väl konstatera. Både jag och Stefan skriver nog om den idag.

Och folkpartiet har en helt egen debattsida i NSD idag. Ett krystat svar från Lennart Håkansson. Om man presenterar ett nybygge av en vårdcentral nyheten och det slås upp som att det är negativt att den gamla rivs så måste det väl vara konstig journalistik.

Jag får återkomma - men det blir väl framåt kvällningen. Men jag träffs på valstugan - och där ska det nog bli tårta idag. Jens 36!! Grattis! Tacka mor för att du inter har namnsdag idag - för då hade du hetat Justus. Mycket dyrare att trycka på kampanj T-shirten.

Inte övergiven!

Nu har jag fått bekräftat att trygghetslarmet funkade i morse. Tydligen hade min korta blogg gått iväg. Men det såg inte ut så här hemma på datorn.Bara så mycket tack till er alla för att jag har er - eller för att vi varann!

Givarkonferenser - vilket ord. Har har feta herrar - mest såna - suttit och ätit god middag tillsammans och bestämt hur mycket det ska ge till olika oroshärdar. Det måtte vara etablissemangets svar på TV-galornas världens barn och dylikt. I slutänden visar det sig att de inte alls ger lika mycket som det lovat.

Bättre att skicka en slant till Frälsningsarmén i all tysthet. Eller stoppa en slant i någon bössa som du tror på. Själv har jag varit himla dålig på det en tag - nu måste det bli verkstad. 500 spänn Ingegerd på Frälsningsarmén - om jag lovar det vid min "egen givarkonferens" måste det bara bli av.

jag önskar ni fick vara med.

Nog önskar jag valrörelsen åt pipan många gånger. Men dessa sista självande, intensiva dagar skulle jag inte vilja vara utan.

Och undrar gör jag om någon saknar mig överhuvudtaget. Jag skrev en kort morgonblogg om att jag levde och mådde - för att trygghetslarmet i form av kompisar som ringde inte skulle sätta igång.

Nu när jag kom hem såg jag att jag förmodligen inte publicerat det - och ingen ringde i alla fall. Fy så synd det är om mig - ingen bryr sig.

Fast  Hendrik i Boden han mailade klockan 7 och funderade att krönikan inte kommit och om han kunde hjälpa mig. Gulligt, Hendrik, men just då hade jag fått iväg den.

Ut med Els och Anja till Kallax för att hämta Nina Lundström - själv iväg tillbak till expen för tio minuters överläggning med Thomas. Iväg och träffa Nord Nytt - vilket resulterade i ett cirklande med "kryssa Strutz" bilen fram och åter. Till valstugan vid 12. Avresa mot Råneå vid två tiden. Först köpte jag leggings för jag höll på att frysa ihjäl.

I Råneå möttes vi - jag och Karin - av Jens som redan var där med flickorna. Sara tittade på mina blå och svartrandiga leggings. Tog handen lite generat för munnen och sa lite fnittrande: farmor har leggings!

Annars ägnar vi nu mycket tid åt att förklara att vi inte ska lägga ner vårdcentraler. Vårt husläkarsystem innebär utökat antal distriktsläkare och fler läkarmottagningar/vårdcentraler. Ett förslag som ett enigt folkparti i Norrbotten står bakom - inklusive Anders Mansten. Jag trodde det skulle vara slut på tjafset när sanningsvittnet Mårten Ström bekräftat att vi meddelat att detta är en tidningsanka. Men enligt uppgift har något (S)ockenljus hos socialdemokraterna kommit på att göra en namninsamling mot nedläggningen av vårdcentraler. Snacka om hjärnspöken!

Rundvandring på bloggarna visar att Karl Petersen rensat ut hela sin gästbok i ivern att bli av Kristina Niva. Hoppas han tackar för mitt tips. Mårten öser galla över min blogg - visst Mårten - du tror väljarna glömmer så fort - men det gör inte jag.


Nåväl Råneå var bra - åter Luleå och åt middag på Österns pärla med Jens, Sara och Lisa. Och i morgonbitti ska jag vara på ett äldreboende klockan 06.50. Rapport kommer! Därefter valstuga hela dagen - härligt!

Egentligen skulle jag bara gå in i kväll och beklaga att jag inte orkade skriva - men det blev som vanligt en hel roman. Men nu har jag rensat ut så jag kan drömma ljuva drömmar istället. Om vad och vem berättar jag dock inte - det finns en gräns även för mig - även om ni inte tror det.


Skattehöjar Reinfeldt!

Idag är det moderatledaren som upprör mig mest. Han vill tydligen återinföra de pomperipossa effekter som vi efter åratal av opinionsbildning lyckats få sossarna att skippa.

Jag ska utveckla det när jag kommer till jobbet - ville bara låta höra av mig så att inte "trygghetslarmet" i form av att mina vänner ringer och hör om jag lever.

Jag har nämligen haft problem att hitta "nyckeln" till min blogg på morgonen. Blev just insläppt men nu måste jag dra.