Vardagslunk

Förmiddagen har avlöpt i vanligt vardagslunk - trots fredag.

Sista handen vid handlingarna som ska med till konferensen i Älvsbyn.

Lite lyft i högar och minneslistor för nästa veckas Månadsmöte. Gått igenom mailboxen från kommunen.

Tyvärr missar jag Karl-Henrik Roberts föreläsning i eftermiddag.

Har hunnit med att slinka in och köpa present till sonen som fyller 37 på söndag. Mötte Camilla Hansen i Strandgallerian -hon skulle på föreläsningen.

Efter det mötet inhandlade jag födelsdagskort och tala om påverkan - klöverblad på framsidan av kortet!

Nu ska jag packa bilen och dra. Så i bästa fall skriver jag i morgonkväll. Men eftersom jag har Sara och Lisa med mig hem - så beror tidpunkten på när det är min tur att "spela dator" som flickorna säger.

Jag var med

Jodå jag vaknade faktiskt så jag såg höjdhoppskvalet - fast jag får väl erkänna att jag slumrade till understundom. Men resultatet blev ju inte fy skam - 2 av 3 till final.

Och Wissmans 400 meters final ska jag inte missa i eftermiddag - resan till Älvsbyn får anpassas så jag kanske till och med får se det på TV.


Och Arwidsson vidare i spjut.


Idel framgångar!


Det kan jag väl inte säga om dagens opinionsmätning som presenteras i DN. Oppositionen (vad svårt det är att inse att det inte är vi det) leder stort. Och vad händer med centern? Maud håller sig ju framme i tid och otid. Får beröm på högerns ledarsida - fast det kanske är där skon klämmer?

Såg för övrigt ett TV inslag - inför stämman - med centerpartister från de mörka skogarna i Jämtland. De gamla gentlemännen hade inte mycket till övers för centerpartiet - som de kallade för Centrumpartiet.

Och nu ska jag snöra ner lite tandborstar med mera i väskan och utmana det hällande regnet.


Är jag fel ute?

Vill bara förvarna om att det inte blir något tidigt bloggande i morgonbitti. Men förhoppningsvis lever jag i alla fall.

Av denna blogg förstår ni i alla fall att jag planerar för framtiden.

Visst är det i natt Kajsa och Emma och en till svenska ska försöka kvala in sig till höjdhoppsfinalen.

Inte ens Thomas var säker - så vem i hela världen kan jag lita på?

I alla fall satsar jag på att bädda framför TV:n och ställa klockan på 3.10. Är jag fel ute kan ni väl ringa mig!


Men jag lovar att höra av mig innan det blir ett dygns bloggpaus - minilandsmöte i Älvsbyn.


Roligt, tänkvärt och gnälligt.

Ibland tappar man lusten. Bara pushar in saker som jag glömt under dagen och vill skriva om - länka till.
Rolig insändare av Inge Carlsson i Kurien som tycker att medarbetarna där ska kolla takhöjden (den mentala) i nya Mediahuset- Och som tycker att varannan bokstav i Mediahuset borde vara blå!

Men inte hittar jag något att länka till. Gårdagens insändare. Och en insändare "presumtiv fuskare" finns under nyheter.

Inte heller svaret till Sten Fors, Hyresgästföreningen. finns länkbar. Sten Fors hade farit ut med felaktiga höga avgifter för bredband och kabeltv för att rättfärdiga nya avtalet med Lulebo. Men undrande hyresgäst har förstås helt rätt - hur mycket man än säger att det inte läggs på hyran så blir det ju så i alla fall. För det är inte gratis att gräva ned bredband vare sig för Lulebo eller Energiverket. Tänkvärt!

Men bättre ordning på NSD. En nyhetsartikel som jag tycker är rent
gnällig. Får man flytten betald är det väl bra? Och flyttbidraget - även kallat gardinbidraget - försvann redan 2004.

Tänka sig att det var såna försämringar på den tiden vi hade en sosseregering?

På sistone har jag inte hunnit med att kommentera kommentarerna - inte alla i alla fall. Men läser dem gör jag i alla fall.

Jag säger bara Puh - tack för det.

Dramatisk förmiddag

Dramatisk förmiddag som förstås upplöstet i intet. Men det har tagit ett bra tag att få ned hjärtat från halsgropen.

Klart att pappa ville till skogen. Lämnade honom halvåtta med hot/löfte att hämta honom halvelva.

Stressade iväg till statoil och inhandlade minibaguetter (härligt sega och goda), ost och lite skinka till landstingsgruppen.

Samtidigt med landstingsgruppen kom besiktningsmännen från Bostadsrättsföreningens styrelse. Följde av ett gäng grabbar som skulle spola våra avlopp. Förde tankarna till watergate.

Ringde far klockan 10 - och inget svar. Ringde och ringde och ringde. Menar verkligen ringde. Kastade mig i bilen, hem och hämtade partytrumpeten och upp i skogen. Blåste och blåste och blåste i trumpeten. Inget svar. Och telefonen gick bara igång i telefonsvararläge.

Halvelva - och far brukar var punktligheten själv - och ingen gubbe kom.

Ringde polisen och kollade vart jag skulle vända mig om vi inte klarade av att hitta honom själv - och möttes av en vänlig och trevlig vakthavande som bara noterade på en liten lapp och talade om vart jag skulle ringa.

Goda råd började vara dyra. Ringde kusin Kerstin och bad henne hämta valfri skogskunnig bybo. Hon kom med Nisse som hade hund med sig.

Klockan var nu fem över elva - och vi hade just enats om från vilket håll vi skulle angripa skogen. Då kommer han - uppenbarelsen själv - med lingonfylld hink och mobilen på locket. Han var helt övertygad om att det var klockan elva han skulle bli hämtad - och han hade snott på för att få hinken full.

Det visade sig att han nog befunnit sig i radioskugga bakom berget. Och han hade svarat på mina tutar i luren första gångerna. Sen trodde han det var någon stollig en som gått vilse om tutade och ville inte förvilla med sina tutningar.

Till saken hör att det blåste ovanligt bra i skogen - och täta överflygningar av plan.

Nåväl - slutet gott allting gott.

Men jag missade manifestationen mot sexuellt utnyttjande av barn - Trasdockmanifestation. Men Els tog på sig att representera Folkpartiet och då känner jag mig trygg att det blev bra.

Godmorgon

Det här går åt pipan. Jag måste flytta! Det är tydligen så att mitt tidningsbud lagt om sina tider eller möjigen körvägen.

Flytta till ett område där tidningen kommer tidigare än halvsex. halvfem är okej men gärna tidigare.

Kan jag få förslag.

Idag ska landstingsguppen sammanträda hos oss - det var ont om rum på landstingshuset. Men nu har väl i alla fall styrelserummet blivit ledigt - för nu har herr Ögren skjutit upp mötet till måndag.

Orsaken är diffus. Ögren hävdar tvättupphandlingen men det bekräftas inte av tjänstemännen - snarare tvärtom. Vårdplatserna - obs-platserna - läter väl mer troligt.

Sossarna ska ju ha något möte i helgen. Få se hur kompromissen mellan bemannade polisstationer och obs-platser ser ut efter det klösmötet?

Nu måste jag dra snabbt - för om far står färdig och vill till skogen blir det på håret att jag hinner till åtta. Och vi ska väl ha fikat färdigt till potentaterna som kommer kan jag tro.

Pappa kom hem

Inget "lillan brev" med längtan efter pappa och corallhalsband. Utan bara ett konstaterande. Lämnade honom klockan 8 och hämtade kvart i elva. Sju liter lingon hade han med sig hem.

46461-541

Och nu vet ju ni andra var bären finns - i skogen!

Superlativen tar slut

Man får se det positivt. Linus Törnblads sorti ur höjdhopparfinalen. För att vara friidrott sett i ett bakåtperspektiv har ju superlativen avlöst varandra. Risk att de tagit slut. Men nu blev det lite variation. Superfiasko är det enligt Expressen.

Men Holm är fortfarande felfri - just nu över 2.30. Tillsammans med 3 andra - som kan bli fler.

Skogligt, piggt och klokt

Måste coola ned efter lite snabba förändringar på morgonen. I går var jag överens med far om att torsdag var bästa bärdagen - men när jag kom strax efter sju var han startklar för bärskogen.

Så nu är han lämnad med instruktioner om knapptryck för att ringa mig när han är redo för hemfärd. Väl mer orolig att han inte klarar telefonen än skogen.

En käck och pigg rubrik återfanns på sporten i PT: "Musse" pigg i finalen" om 4.e platsen i 3000 m hinder. Men artikeln fanns inte på nätet.

Och enlig samma källa har jag haft ett finger med i
derbyavgörande - eller åtminstone en namne.

På avdelningen klokt noterar jag att Lars Leijonborg blir kvar i regeringen. Med ansvar för högskola- och forskning. Bra - här han Lars både en gedigen erfarenhet och ett stort engagemang.


Mardrömslikt

Ja inte bara likt. Men vad är det jag sagt - att inte hålla bort björn från bebyggelse är som att spela rysk roulette. I Expressen kan ni läsa om Inga som blev jagad av en björn.

Annars är det väl mest ljuva drömmar idag - om medaljer i friidrotten - två svenskar i höjdhoppsfinalen kommer väl att få nerverna att dallra idag.

Nu ska jag försöka bli klar för avgång. Dessvärre har det slagit till igen - nu har jag tame den "kalkaxel" i hela kroppen. Ingen överdrift att säga att jag inte höll på att komma ur sängen. Men två panodil och varmdusch gjorde - om inte susen så i all fall viss verkan.


Korvsoppa

Allla fina rätter med fina utländska namn kan slänga sig i väggen. Korvsoppa - egenhändigt hopkokad - blev det i kväll. Rätt - det är inte ofta jag lagar mat men i mitt nya liv när jag ska ta hand om mig lite bättre så gjorde jag det.

Recept: Små skalade mandelpotatisar, slantade morötter, en lök i grova bitar kokas i grönsaksbuljon. Lagerblad och den peppar som för närvarande finns i hel form i skafferiet. idag rosépeppar. Så lite salt och lite grovmalen svartpeppar. Några korvar av grönaslaktaren typen. Så kan man pytsa vad man haver till - normalt rödbetor - men idag blev det kapris och färdigkrossad vitlök på burk. Och så en röd burkröra vars namn jag inte kommer ihåg.

Säger bara delikat!

Kul att höra av Kristina Niva som kommenterat en blogg sen i julas - "Utsläppsrätter årets julklapp". Jag hade tydligen skrivit om den trista historien med NKF och projektet som styrelsen inte visste om. Kristina var anställd som projektledare och hade tydligen inte känt till att styrelsen inte var informerad. Jag ids inte gå in och se vad jag skrev. Hoppas dock att jag inte var för elak och sårade Kristina - hon är en snäll person.

Och en annan gammal kollega hörde av sig imorse. Alexandra i Skåne - tidigare Västmanland. Hon hittade mig ute i vår databas. kallade mig "sin vakthund mot ett ja-sägarparti" - det epitetet suger jag åt mig.


Och ni som trodde att jag ju var ute på skallgång efter far har helt fel. Jag ringde honom efter 1½ timme och då var han mogen att bli hämtad. För mogna var inte lingonen. Han hade dock fått ihop ett par liter som mor förvandlat till sylt i kväll när jag var förbi.

Har inte hittat något som retat mig på nättidningarna så nu ska jag vila mina ben medan andra använder sina - friidrotten i repris.

För er som oroar er för min hälsa - kan jag säga att jag tror det går åt rätt håll. Fast jag borde förstås inte skriva om sånt - tro att distriktssköterskan som var till far och tog varanprovet visste att jag hade ont i ryggen. Fast riktigt ryggen är det ju inte - mest alla muskler i hela kroppen.


Hemmavid

Nu är jag hemma i Sunderbyn  och jobbar med lite av varje. Mycket jobb = kontakter, dialog görs ju med bara datorn som enda verktyg.

Har satt ut pappa i skogen. Låter hemskt men han ska plocka lingon och jag har skjutsas upp honom ovanför tippen. Största spänningen är att ringa klockan ett och höra hur länge till han vill stanna. Telefoner och modern teknik är inte fars älsklingsgrejor - så jag får se om det funkar.

Om inte så vet jag att han som gammal jägare kommer att sätta sig på ryggsäcken vid utgångspunkten och vänta till han blir hämtad.

Lite nervöst - han är trots allt 83 bast - men han faller ju mjukare i skogen än hemma i källartrappen. Och lite får det kosta på att behålla livskvaliteten.

Från fullmäktiges horisont

Inte vet jag - men mor "klagade" att jag inte hörts i radiosändningen från kommunfullmäktige. I och för sig var det väl inte ett av mina aktivare fullmäktige men jag är övertygad om att det fanns en majoritet i församlingen som absolut tyckte att jag pratade tillräckligt.

Efter information om storregionerna började vi med ett planärende för Charlottendals förskola - här alldeles bredvid vår partilokal. Återigen snor vi lite grönområden - faktiskt en lite oroväckande tendens. Tror faktiskt att vi i något program slagit fast att grönområdena - andningshålen - ska öka. Men det är svårt att säga nej nrä det handlar om behjärtans värda saker som att skapa en bra miljö för barnen.

Vägen in vid K-rauta väckte återigen viss munterhet. Frågan var väl bara hur färdig den var nu när vi äntligen beslutade att den fick byggas? Trafiken är väl inte påsläppt än - men inte långt ifrån. Jag tycker att kritiken i dagens
Noterat är befoad. Det kan inta vara så att kommunen själv unnar sig att tumma på demokratin medan medborgarna ibland till och med åläggs att riva sånt som kommit till i laga ordning.

Skoldebatten var annars den stora frågan. Vår motion om möjligheten att ha betyg redan från lågstadiet om föräldrarna så önskar utlöste den vanliga ideologiskt skiljaktiga debatten. Roligt att moderaterna anslöt sig och också värt all respekt att kd och centern yrkade återremiss.

Medborgarförslag om förskola i kallaxby välvilligt behandlad och antogs i stor enighet.

Självförsvarskurs för tjejer och killar - medborgarförslag - avslogs. Bara Rättvisepartiet som inte godtog att detta skulle läggas utanför den ordinarie undervisningen och istället ingå i elevens fria val.

Kulturnatten fick 100.000 - moderaternas protester klinga ensamma och ohörda. Nog är det rimligt med ett uppbyggnadsstöd även till arrangemang utan öltält. Luleåkalaset fick ju 500 000 i full politisk enighet - inklusive moderaternas fulla stöd.

Så var det intepellationsdebatt om uppsägning av lärarna. Kritiken mot kommunen som arbetsgivare förefaller motiverad men svårt att ta definitiv ställning när inte alla parter får framlägga sin sak.

Och Leif Wikman blev avtackad vid sitt sista kommunfullmäktige. Lite ovanligt med avtackningar vid löpande avgångar men väl befogat efter 19 år i politiken.

Så var det lite fyllnadsval här och där. Bland annat efter David Svenn som lämnade sosseuppdrag men som  i handlingarna saknade partibeckning.

Nästa kommunfullmäktige ska vi väl också fyllnadsvälja och fylla upp efter våra avflytade vänner.


Tafsa inte på nivån

Regeringen och biståndsminister Gunilla Carlsson får beröm på ledarsidan i Kuriren idag. Välförtjänt - klart att det ska koncentreras till de som bäst behöver det. Och jag måste säga att jag inte visste att Kina fick bistånd - man kan ju undra i vems händer det hamnat?

´Men tafsa inte på biståndsnivån - vi har råd att bidra att lindra nöden för de fattigaste i världen.

Fast egentligen gick jag bara in för att komma med några senkomna gratulationer.

Annika i Övertorneå som fyllde 40 år i går - kan lova dig att det bara blir bättre med åren.

Så en massa Rolf: Nilsén, Hofsten, Byström, Dahlgren. Och säkert har jag glömt någon jag verkligen borde komma ihåg.

idag gratulerar jag Leila Persson på namnsdagen - partiets tidigare "snåla" kassör. Oj vad vi grälat - med glatt humör - om många futtiga fakturor. Leila bor numera i Ystad.

För att återgå till näringarna dvs tidningarna och apropå snålhet måste jag verkligen ifrågasätta rättsäkerheten i Lulbos störningsjour. Den behövs - med all säkerhet - men nog verkar märkligt att någon granne bara kan ringa, jouren rycker ut och så skickar man faktura. Utan att det på något sätt finns bevis för att klagomålen var befogade. Det finns ju faktiskt onödigt gnälliga grannar också!

Jag får återkomma med mer kommentarer till förmiddagskaffet.

Min mus är trög

Känns som om någon slagit saft i min mus. Ha, ha. Det här blir bara värre och värre! Men det jag menar är att min datormus känns trög.

Kan hända att det är "panodileffekt"! Kroppen i övrigt känns nästan helt okej. Men fingrarna är sega. Fast segheten med musen kanske har med godishuset att göra - vad vet jag.

I alla fall orkar jag inte referera kommunfullmäktige ikväll!. Har du inte lyssnat får du skylla dig själv!

Skämt åsido - det kan bli en någorlunda seriös recension i morgon. När jag läst facit i lokaltidningarna!! (ha, ha)


Lunchrapport

APU innehäll inga större överraskningar. Inte en endaste reservation. Men det berodde väl på att det enda ärende med lite politisk sprängstoff förpassades till partigrupperna. Ansvarskommitténs förslag.

Själv skulle jag vilja backa tillbak till den regionutredning vi höll på med för flera år sen. Låt oss ta delarna från ansvarskommittén som handlar om ökat regionalt bestämmande. Och då döper vi om landstinget till regionkommun.

Jag har svårt att se stordriftsfördelarna. Får vi mer pengar? Nej Sparar vi på utgifterna. Ja ingen har än påvisat det. Kan vi samarbete utan storlän - borde vara möjligt.

Ta det goda ur ansvarskommittens förslag så får länssammanslagningar komma med kommande generationer.

Spontant så känner jag så - men nu ska jag lyssna till Jan-Åke Björklund fd direktör för Kommunförbundet. Mycket behaglig att lyssna till oavsett budskap.

Efter en lunch med viktväktar pizza och jordgubbar med sötningsmedel till efterrätt så känner jag mig taggad för det.

Ha en skön eftermiddag - och ni som vill höra om ansvarskommittén kan ratta in 89.3 Mhz - jag vet inte hur långt utanför Luleå det funkar.


Händer idag!

Oj, oj doktorn - inte kan jag ha det sä här till oktober. Tar mig knappt ur sängen.
Men nu är det gjort! Och inga tidningar men väl som tröst friidrott på TV.

Idag är det som jag nog skrev igår först APU 08.15, Presskonferens 11,30 (det skrev jag nog inte) och så kommunfullmäktige kl. 13.15.

Inte mycket att kommentera från nättidningarna - möjligen påverkar tidningsstrejken att det är mindre ute där än vanligt.

Kan bli knivigt att hinna med inlägg från lokaltidningarna idag - då jag måste vara lite tidigare i stan för att landa på expen och hämta sammanträdeshandlingar.

Linus Törnblad gör ett kanonhopp i kvaltävlingen för höjdhoppet.

Rensat kameran

Panodil kräver sina sovtimmar. Skulle vila en timme vid 18-tiden och vaknade av att Birgit ringde från Murjek vid 22. Då hade 20.45 tåget inte kommit än. Visade sig efter några minuter att det stod med lokfel vid polcirkeln. Veolias hemsida var lika statisk som jag SJ:service på sin tid. Ingen info alls.

Efter det söket jag klockan passerat all anständig tid att ringa folk - så Ulla och några andra får fixas på raster i morgon.

För att få nystart på sovandet roade jag mig med att resa kameran. Här kommer resultatet. Inte så många dugliga kort - men jag har fått analysen att jag inte håller kameran still när jag trycker av. Bland annat barnbarnet Sara har haft en livfull show där hon visar hur jag "styr "med tungan och vippar med kameran.

46461-533

Den här är från i fredags då jag lugnade nerverna med att fota hos optikerna medan jag väntade på glasögonen. Den blev ju riktigt rolig - visste inte att jag själv kom med på bild i spegeln förrän nu när jag la in den.

46461-534

En övergiven sossestuga korsade min väg. Tänk att under alla år jag varit aktiv var det helt ömöjigt att få sätta stugor på gågatan annat än under valrörelsen. Till sossarna kom på att det ville ut och träffa väljare också. Då var det grönt ljus trots att vänsterpartiet fått nej året före.

46461-535

Och detta är Wilda dotter till Fredrik Lundh som fått följa med Yvonne Stålnacke och hennes man Lars. De tränar som barnvakt - får sitt eget första barnbarn i dagarna.

46461-536

Här håller hantverkare och byaföreningar på att rigga upp sina montrar. Till vänster Anki - Stol och Fiol och fd dagisfröken till Lisa.

46461-537

Och här är "modellmamma" Ulla i full färd med att stryka Erikas utstyrsel.

46461-538

Och här är laget som inte tappar taget. Kom lagomt till Liko Arenan i Alvik för att se andra halvlek av Saras match.

46461-539

Och här får bygdens egen skönsjungande Emma Johansson blommor efter att ha sjungit nationalsången.

46461-540

Och här ett något suddigt foto av Lisa och Sara införda. Det gäller att borsta ordentligt efter besöket på godishuset.

Och så var det slut!

Lugga en flintskallig?

Nu ska jag åka hem från jobbet. Den vägen ska jag ta.

Men vilken väg jag ska välja när det gäller håret vet jag inte.

Min frisör har brutit båtbenet i höger hand. Förvisso hade jag just klippt mig 3 dagar före det hände. Men fatta båtbenet i högerhand och frisör! Hur länge tror ni han blir borta?

Så nu är det väl bara att välja väg även där.

46461-532
Foto Thomas Olofsson


Så antingen får jag väl satsa på ett hårsvall å la min namne Ylva eller så blir det rakning.

Bilder från Mörön

Tackar Dennis Johansson för översända bilder. Klart att ni också ska få ta del av "spektaklet" med politikermannekängerna.

46461-527
Här är min första entré i en häftig tröja design Paula Fahlander. Vet inte om hennes företag fortfarande heter Recover? Till höger ser ni vår "modellmamma"Eva Harnvik. I omklädningslogen var det Ulla Bergeros som styrde oss med järnhård hand.

46461-528

Och här den andra entrén  med kläder design Eva Harnevik. Till höger Erika i en kreation också designad Eva Harnevik.

46461-529

Här är min fjärde entré med produkter från Stol och Fiol. Ett ortens - Mörön - företag som visade ha en ägare som varit dagisfröken till min Lisa. Anki hette hon.

46461-530

Och här har vi hela gänget. Från vänster Camila, jag, Yvonne, Anna-Karin, Erik och Karl. Glenn från vänsterpartiet var också med men jag vet inte om det var vi eller fotografen som tappade bort honom.


Goda nyheter

Nu har jag återlämat barnbarnen och är åter på expen. Inläsning för morgondagens två sammanträden - APU och Kommunfullmäktige. Ordna med orginalhandlingar för motion och interpellation som lämnas till fullmäktige i morgon. Maila till fullmäktigegruppen inför morgondagens fullmäktige. Med mera.

Hittade i alla fall två goda nyheter på Kuirens nättidning. Om
björnar som tar sitt ansvar för att reducera stammen och Krister Hansén som får jobb i Norge. Den godaste delen av den senare nyheten är väl att han blir kvar i Arnemark och med engagermanget för friskolan i Sikfors.

Friidrott och barnbarn

Härlig dag i går - en och annan bild finns i kameran.

Började med Mörön och mannekänguppvisning. Vet inte om jag ska hoppas på några bilder från den. Publiken var dock i alla fall väldigt road av att se Karl. Yvonne, Camilla, Anna-Karin, Erika, Glenn svansa genom rummet och upp på scenen.

Det var en riktig godis dag igår - som jag förvarnat om . våffla med grädde och sylt. Det fanns palt och mackor också vem vem välljer sånt när man har en tuppjuck dag.

Sen blev det Liko Arena och till och med en halvlek fotboll. Alvik-Sävast som stod ett noll till hemmalaget när vi lämnade.

Och nu är jag med barnbarn och har himla konkurrens om datorn.

Det blir nog först i kväll jag försöker få in lite bilder.


Slutbadat

Idag är det "kallovisa". Jag kan nästan höra farmor Hildas förmaningar om vi trotsade badförbudet. Så var det - den 26 augusti på Lovisa dagen då gick kallsten i sjön och bada skulle man absolut inte då.

Ser dessvärre ut som duschväder ute - grått och blött. Jag hoppas Möröborna har tak över aktiviteterna för min kropp har inte råd och bli kall och blöt.

Nära, nära att Klüft klarar 1,95. Och reportern tror att hon ska klara det. Egentligen så tål ju inte mina ömmande muskler att vara med och gunga i ansatsen heller. Men det är lite svårt att sitta still på stolen.

Kämpar för att försvara sammanslagningen av NSD och NK görs idag i båda tidningarna.
Helsida i Kuriren och båda chefredaktörerna ägnar sina krönikor. Ett äktenskap för framtiden skriver Lennart Håkansson. Hade jag varit chefredaktör på Kuriren hade jag inte använt rubriken "Utveckling måste gå före nostalgi" - även om han kan ha rätt. Lite ondöigt salt i såren ger det nog.

Reporten hade rätt förstås. Men nu återstår bara ett till hopp på 1,98.

För mig återstår nu att sätta igång att klä mig och plocka ihop lite regnkläder.

Gillar du sagor?

Fick Aftonbladet med mig hem från far och mor. Ögnade lite medan jag intog min grillade kyckling - delar av - och jordgubbar med sötningsmedel.

Kunde inte låta bli denna lilla
saga om hur TV-läkarens sperma hamnat i slidan på en 23-årig patient. Kan väl hoppas att nämndemännen slutat tro på sagor.

Inser just att jag måste sova bums - det är ju 02.30 det startar och Klüft var tidigt med.

Godnatt!


Friidrott och tvätt

Jag vet - det finns massor till att tycka till om bland nyheterna idag.

Men i mitt nya liv måste jag försöka koppla av i bland. I kväll blir det i all enkelhet med tvätt och friidrott.

Men musklerna får vila skönt på soffan mellan "hängningarna!.

Måste ju klara ac catwalken i morgon i Mörön.

För övrigt har jag inte hört om något förväntas annat än att vi ska "mannekänga". Jag kan ju undra varför det ska vara en attraktion att vi visar upp den ena jackan efter den andra.

Men 15.00 senast måste jag lämna Mörnön. Sen väntar barnbarnen vid Liko-Arenan.

Och sen blir det godishus och "tuppjuck". för hela slanten.

Bekymren plötsligt små

Det första jag ser när jag får igång datorn är detta. Den unge mc-föraren som körde av vid Midskogsskolan har avlidit. Jag vet inte vem han var - men jag vet att plötsligt är allt mörker och förtvivlan för hans vänner och anhöriga. Ingenting kommer att vara sig likt på mycket, mycket länge.

Det känns plötsligt futtigt att vara gnällig över lite muskelvärk och datorer som söker virus och en annan dator som jäklas.

Datorn blockerad

Efter att ha skrivit en interpellation och en motion så satte jag igång virussökning. Har varit lite för mycket dollartecken och kontigheter på sistone.

Men jag borde vetat bättre. Sökningen blockerar ju datorn - och det verkar ta hur lång tid som helst.

I alla fall var jag in på Kurirens nättidning och här är den taggiga rosen som Karl P fick:

. till Karl Petersen och övriga i Luleå kommun för att de låter Fågeldammen som vi väntat på växa igen. En ros också för att vi slipper se den vackra fontänen igång. Nu när alla turister åkt kanske ni tänkt en obelisk i stället till vintern.Ironisk granne

Och övriga i Luleå kommun - en liten tagg får väl vi alla ta åt oss då som inte kollat upp och larmat.

Inget att säga om

Baxnade när jag skulle beställa en hyrbil enkelväg från Kallax till Kiruna flygplats. 2.085 pix. Resan Kiruna -Stockholm och Stockholm Luleå kostar 1.420 och att ta sig en lördag kväll till Kiruna från Luleå kostar 2.085 med hyrbil. Tåg och buss är förstås inte att tänka på en lördagkväll.

Fast egentligen är det väl inte så horribelt om det står som solitär - 59 kronor milen.

Väl inte så mycket att säga om för en vara som helt saknar konkurrens?

En "snigel" på ögat

När det såg ut som värst och jag tittade mig i spegeln slog det mig att det kanske var en snigel på gång. Ni minns TV-licens reklamen om att man skulle få en snigel på ögat om man inte betalt TV-licensen. Men jag har kollat att jag har betalat och nu verkar vageln - för det var nog en sån - vara på tillbakagång.

Annars tog den här artikeln från gårdagens
NSD en hel del tid igår. Besök på dagen och både mail och telefonsamtal framåt kvällen. Dessvärre är det tydligen så att taxi ännu inte fått besked om hur de ska gå tillväga för att installera alkolåsen.


Tala om kommunens motsvarighet till landstingets "tvättsåpa". Jag och Folkpartiet är förstås glad att det blir alkolås. Men det är ju pinsamt att majoriteten försatte sig i en situation där de med öppna ögonen tog ett lagvidrigt beslut. I landstingets fälldes de av revisorerna. Kan undra om våra kommunala revisorer tänker sitta still i båten?


Idag kan vi läsa att Boden varit på väg att få sin egen "Oskar Holmgren". Jag hoppas verklien att det nu blivit en varaktig och nöjaktig lösning för 98årige Georg Sundström i Valvträsk.


Det är klart att Karl Petersen gärna vill tro att han räddat kvar Vattenfall i Luleå. Vi gruppledare har fått information både före och efter om de lyckade insatserna. Men facket vid Vattenfall låter sig inte övertygas. Tror mer att det handlar om en skenmanöver. En bild som jag också fått direkt från anställda.

Det är inte riktigt Petersens dag idag. Rosen han får  ( i Kuriren - en länkbar?)här är riktigt taggig. Å andra sidan är nog opinionen delad om fågeldammens vara eller inte vara förstod jag när den kom till.


Och i NSD (insändare icke länkbara) tycker signaturen "Hertöbo som snart inte orkar" att Karl petersen ska säga sanningen om Hertön vilket enligt insändarskribenten inte bara handlar om tommar treor. Utan handlar om vandalism, stölder, skadegörelse, alkohol och droger. Luleå kanske inte är så tryggt ändå?


Själv är jag uppmanad av horoskopet i Kuriren att ta det lugnt med tekniska prylar annars är risken stor att jag
begår misstag.

Förhoppningsvis får jag anledning att skriva av mig till kaffet.


Medan kaffet svalnar..

ögnar jag vad jag skrivit i TK.

Tydligen inspirerade av att deras monter var så nära
kaninburarna inspirerades sossarna att bjuda på cirkusbiljetter om man passade på att bli medlem vid Sköredemarknaden i Boden. Påminner om den tiden MUF (och möjligen också SSU) anlöt hundar till ungdomsorganisationen för att höja medlemsantalet. Trodde den tiden var förbi. Och nu är det dessutom inte ungdomsorganisationen utan moderpartiet!

"Cirkusdirektören" själv skriver ett annat inlägg i en annan roll - som styrelseledamot i SEKO.


Under rubriken "Baksmälla efter kalaset" döljer sin en intressant artikel. Vid en ytlig besiktning kan jag inte annat än tycka att Henry Lee har rätt i sin kritik. Både hans tält och Olibas tält fanns ju på ungefär samma avstånd från scenen. Och om det var - som framgår av artikeln - att uppträdandena - det vill säga förmodligen ljudnivån - somskrämde gästerna så borde de nog behandlats lika.

Sen kvarstår faktum att det är märkligt att Luleå kommun via sitt mässbolag förhandlar med en person som har näringsförbud. Bra rutet, Gunder Karlsson, fp,.Vad säger Håkan Auland om tillståndet för alkolutskänkning. Kan en restaurangchef i ett bolag som ägs av hans sambo sägas ha ett omfattande/avgörande inflytande över verksamheten?

Visst ligger det något i det personen i fråga säger - att han måste ha rätt att försörja sig. Det som är viktigt då är ju att han börjar betala tillbak på sina skulder!

Kalix verkar på väg att få sitt "Fritz Olsson" - strid om rivning av arbetarbostad på Vassholmen.

Och besök kom det - och telefon fick jag. Så kaffet hann kallna och publiceringen av bloggen kom först nu.


Måste gratulera!

Idag gratulerar jag min före detta partiledare Bengt Westerberg som fyller 64 år idag. Född -43 - jag fick faktiskt räkna på fingrarna för det är lite svårt att förstå att han verkligen fyller 64. Fast det var på den tiden då den var någon ordning - då partiledarna oavsett partifärg var äldre än en själv.

Om jag minns rätt var det Carl Bildt som bröt den goda seden. Född 49 tror jag.

Fast 1989 kan väl smälla högt det också. Grattis på födelsdagen till Madeleine Sundström som är Jens kusin. En av de två han har.

I väntan på..

tidningarna
 
- undrar jag om det är strejbryteri på
Kuriren. 04.45 kom denna nyhet ut.

-konstaterar jag att storleken visst har betydelse . i går kom jag åter hem med två energilampor som var 3 mm för långa - igen

-att det faktiskt var en äggkopp jag köpt - Marcia erfaren Tupperware försäljare har svarat. Måste då vara ett plagiat av de picnickkorgsäggkoppar sin fanns på 50-talet

-att sänkan var 44 - i övrigt allt normalt. Fast bäste doktor du kunde ju skrivit att jag hade blodtryck som en ung flicka

-att ny sänka ska tas i början av oktober

-att nu kom dom - tidningarna.

-att nästa inlägg kanske kommer till kaffe på jobbet.

Det här är Berndt (s kommentar)

Nu står inte s:et för någon politisk markering utan mer för att göra en lustig rubrik.

Det här är dock mindre lustigt - Berndts kommentar - angående att jag önskar att fler björnar än 50 ska skjutas:

"Det finns gott om björn. Vi har en på golfbanan i Rutvik och det är banne mig inte alls kul att försöka koncentrera sig på att putta när den vrålar bakom ryggen på en."

Jag hoppas verkligen att han skojar? Att det är ett sätt att skyla över mindre lyckade resultat (jag kan inga golftermer). Eller så driver han med min björnfobi?


Sitter här och väntar på att klockan ska bli halvnio då jag lovat ringa en medborgare i ett kommunalt ärende.


Det här är Birgit!

Här har jag bättre ordning. Det här är Birgit som kom och tog mig med ut på lunch. På Harnet, Västra Brogatan.


46461-526


Liten mysig restaurang med ägare med invandrarbakgrund. Det präglar maten till det allra bästa.

Härligt gott pizzabröd som man kan göra pitabröd av och fylla med kött.

Idag var det köttfärsbiff med en lite starkare röd sås. Gott att pilla i brödet. Lite underlig form på makaronerna/pastan - vilket jag påtalade för Birgit innan jag skulle stoppa en i munnen.. Som upplyste mig om att det var kycklingbitar. Riset fanns i en stor kantin vid sidan av. Som inte hon heller tagit av.

Så kan det gå när inte glasögonen är på!

Tupperware-vänner

Här kommer tre foton som ledtrådar:

46461-523

Så här ser den ut hopskruvad

46461-524

Och här isär skruvad

46461-525

Liksom här med en lite annan vinkel.

Jag har inte sett det - men hon på Myrorna och kusin Kerstin påstår att det är Tupperware. Men vad är det egentlien??


Ett enda är tillräckligt!

En enda av de berättelser som nu kommer från fosterbarn är tillräckligt för att bli både upprörd, ångestfylld och förtvivlad. Klart är att det blir särskilt skämmigt när det är samhället utelämnat dessa barn å det grövsta.

Men ändå är det viktigt att inte helt tappa proportionerna.

Vi ska veta att under 50 och 60 talet fick både kvinnor och biologiska barn stryk å det grövsta. Det tisslades och tasslades om det bland de vuxna men ingen pratade öppet om det. Och få utsatta fick någon hjälp vare sig av vänner, bekanta och än mindre av samhället. Så var det i min by och så var det säkert på andra håll också.

Det andra är att alla de fantastiska människor som tagit emot fosterbarn och gett dem kärleksfulla hem, helat dem och gett dem en god start i livet. Låt oss inte glömma dem!

Det är väl ändå den absoluta majoriteten av fosterföräldrarna som varit såna?

Sign. En vars pappa Yngve annonserades ut till den som skulle ha minst betalt för att ta hand om honom. Och som aldrig kunnat få ett bättre fosterhem än han fick.


Time-out befogad!

En time-out hade i allra högsta grad varit befogad. Jag menar domaren som själv är misstänkt för att ha pucklat på sin hustru. Men som fortsätter att döma i liknande fall. Nog borde väl en rättsvårdande instans ha bättre omdöme än så?

Annars verkar stormen vara över. Orkanen Dean lugnar ner sig mellan varven. Ibland känner jag i nyhetsbevakningen att man nästan är smått besviken att det inte blev mer. I någon stad hade man monterat ned reklamskyltar, lyktstolpar och annar rekvisita som skulle kunna ställa till skador. Och nu på morgonen sprang det folk som skållade råttor och monterade upp staden igen.

Fast klokast var den gamla damen i TV i går kväll. Hon hade sökt sig till ett evakueringscentrum. Hon hade varit med och tre (tror jag det var) orkaner tidigare och konstaterade att hon fortfarande levde. "Det är bara Gud som vet när och hur jag ska dö". Stark i tron, tanten. Gjorde intryck.

Orkan har Ögren& co dragit igång. Bucht dundrar enligt bland annat
Östman. Han är säkert riktigt arg, han Bucht. Men för mig framstår han mer som den sammanbitet förbannade Bucht än en som dundrar. Men nog kan jag tro att Ögren ändå darrar på manchetterna. Och Östman hade tur som vid återkomsten fick sitt favoritämne. Det onödiga landstingsrådet Agneta Granström som jamar med, enligt Östman.

Men sluta för guds skull att kalla min by för "slätten mellan Luleå och Boden". Det om något kan väl få en att dundra. Sunderbyn var namnet - och jämfört med landet Gosen.

Det var faktiskt inte så mycket i tidningen idag. Eller rättare sagt inte så mycket som stack ut från det övriga.

Vilket gör att jag nu tar time-out medan jag förflyttar mig mot förorten till Sunderbyn - Luleå

Gott råd från Gunnar!

Fick idag ett SMS från en vän. "Låt saker ske utan att begripa varför, släpp kontrollen och finn friden". Ett citat från Gunnar Sjöbergs krönika i Kuriren idag tydligen. Och jag har nog sett det förr - på Gunnars hemsida kanske. Så försöker vi styra livet dithän.

Kontroll och kontroll - men det är svårt att inte engagera sig och fråga sig varför. Idag har vi fått ta del av en rapport där vargen (och kanske andra rovdjur) frias från att ha dödat och skadat tamdjur. Det vill säga i hälften av fallen är det annat än rovdjur som rår för.

Det som slår mig igen - och som inte är upplagt att ge frid - är att jag ibland kan få intrycket att det satsas lika mycket på forskning på djur som inom sjukdomar för människor, Här har man nu presenterat en rapport för att "fria" vargen  åtminstone hälften av dem. Och man har nu ett DNA register på individnivå för de flesta rovdjuren och kan alltså peka ut den skyldige vargen eller björnen vid varje rivning av får eller annat.

Dock märktes att fårägarinnan inte var impad av uppgiften att det skulle vara en hund och inte en varg som rivit och dödat hennes får. "Ingen tamhund i alla fall".

Skulle vara skönt om man hade samma grepp och kontroll över hur våra åldre har det - för att inte tala om våra ungdomar. Nä - det går inte att jämföra - jag vet det. Men jag länge förundrats över att det går att forska om vad tusan som helst.

Fö njuter jag över att Försäkringskassan sätter dit folk som bluffar. Det jag hörde om ikväll var föräldrar som anmälde vård av sjukt barn men som jobbade och fick ut både lön och bidrag.

I går njöt jag av en artikel där en mamma blivit så förbannad när hennes 14-åring kommit hem berusad. Han hade köpt hembränt. Mamma tvingade pojken att beställa mer hos langaren, vid leveransen ringde hon polisen som kom och tog fanskapet. Men tro inte att inte artikeln också handlade om huruvida man kunde göra så. Var det inte brottsprovokation som ju är olaglig i Sverige? Men tack och lov så gav lagen utrymme för detta eftersom hon var privatperson och polisen ditkallades under pågående brott.

Oj snart spöktimmen - då har jag inte tid med bloggen mer.

Rättsäkert?

Nog för att det känns som om 14 års fängelse är för lite när jag läser i Expressen vad han anklagas för. Men det känns ändå väldigt obehagligt och rättsosäkert att nämndemännen och rådmannen står så långt ifrån varandra. Nämndemännen står för domen 14-års fängelse och rådmannen - en kvinnlig sådan - ville bara ha 2 års fängelse - villkorligt.

Det känns sunt att domen överklagas.

Annars mår jag bra - har åkt hem nästan som en 8-5 människa. Kusin Kerstin lurade mig att fara förbi Myrorna för de skulle ha så fina överkast. Fast jag blir fullständigt förvirrad för jag ser knappt skillnad på det som hänger där. Är det gardiner, täcken eller överkast?

Men vad tror ni - mot alla föresatser så nog kom jag hem med  7 äggkoppar för tillhopa 90 kronor. Fast det kanske bara är 6 st - en av märket Tupperware vet jag faktiskt inte säkert om det är en äggkopp. Men kul är den och ni ska få se den på bild så småningom.

Men nu ska jag vila till nyheterna.

Gläder Bucht

Den här artikeln i dagens Express torde glädja Sven-Erik Bucht och många andra. och Bucht får säkert extra kraft att ta fajten för den 9 obs-platser som Kent Ögren vill lägga ned.

Måste erkänna att landstingsledningen lyckades bra med att presentera en nedläggning av  20 vårdplatser i länet på ett sätt som vore det den bästa av nyheter. Inpackad i rättvisa (lika många platser per capita i Sunderbyn som vid de andra sjukhusen) och förstärkning av den palliativa vården. Men i slutänden är det lik förbaskat minus 20 vårdplatser - kan undra vilket belägg Ögren & kompani har för att det är rätt och riktigt? Finns något annat än en illa skött ekonomi?

Bra uppdatering

För er som gjort rätt i att inte lika intensivt följa nyhetsbevakningen under sommare får gratis en liten uppdatering via Östmans krönika.

Noterbart är att båda tidningarnas ledare uppehåller sig vid regeringens popularitet - eller sviktande förtroende enligt opinionen. Kuriren koncentrerar på hanteringen av fastighetsskatten - eller Boskatteutredningen som tydligen utredningen heter. Medan NSD naturligtvis slår blint och påstår att det mesta regeringen gjort eller inte gjort retar folk.

Statens vattenkraftskommuner kräver nu att få 1/3 del av den statliga fastighetsskatt som vattenkrafttanläggningarna ger. Fast det känns lite märkligt att bygga det få fastighetsskatten just nu när den är under omdaning. Är det inte det? Kuriren idag.

Och björnjakten drar igång idag. Jag önskar dem lycka till att skjuta de 50 björnarna. Och hade jag inte varit politiker och nära lagstiftningen så skulle jag skrivit "50 björnar och drygt det". För när tjänstemännen på länsstyrelsen säger att det är viktigt att jägarna tar sitt uppdrag på allvar och verkligen når upp till kvoten - då misstänker jag att vi har en björn bakom varje buske! Där brukar annars alltid klagolåten tala om utrotning.

Noterar också att björdödas familj kan få ersättning av staten. Tydligen är det självklart att man får ersättning om en hund dödats av statens vilt och glädjande nog säger länsstyrelsens representant att det då vore orimligt om skador på människor - i det här fallet till och med skador med dödlig utgång - skulle kunna leda till ersättning.

Det är ju orimlgt att det ska behöva ta 3 år - och när jag läser i Kuriren en sväng till så verkar det mer tveksamt när det gäller människor än djur. Med risk att få någon vegan på halsen så vill jag påstå att det är fullständigt orimligt.

Nog fanns väl ett och annat till men nu ska jag på planeringsmöte för Trasdockmanifestationen - en manifestation mot de övergrepp som sker mot barn.

Landet Gosen!

Vem säger att det inte går att odla äpplen i Norrbotten? De här går att med god behållning äta live och dessutom blir det ett superbt äppelmos.

46461-519

Och här har vi en frodigt blommande Klematis som jag ihäpp var på väg att kalla Klamydia. Men jag rättade mig snabbt.

46461-522

Skulle väl haft fler bildbevis för landet Gosen men får hänvisa till den Bälingebo som någon gång i början av förra århundradet lär ha sagt så här: Hade jag inte slagit ner mina pålar i Bälingeby - så hade jag flyttat till Sunderbyn - ty det är landet Gosen!

46461-521

Rena landet Gosen var det också när vi efter en 4 timmars intensiv arbetskonferens lät oss väl smaka på restaurang Waldorf i söndags.

Grattis Jonna!

Idag gratulerar jag Jonna på hennes namnsdag. Gift med mitt kusinbarn Anders och möjligen då hetande Westbrandt i efternamn. Men nu för tiden vet man ju aldrig. Måhända heter Anders Borg istället?

Välkomnar också Bo Östman tillbak efter en lång semesterledighet. Ledarsidan har onekligen varit lite könlös under sommaren.

Nu vet ni att jag är uppstigen - kanhända att kommentarer till dagens tidningar får vänta till förmiddagskaffet.

Dock ska jag lägga ut några foton - som jag äntligen lyckats få in i datorn. Dem når jag inte från jobbet nämligen.

Egen blogg till Ylva!

Gå gärna in och läs Ylva Mjärdells kommentarer på mitt inlägg "herre jomala". Tänkvärda och empatiska inlägg. Lägger jag till detta alla kloka mail och alla bra artiklar som Ylva skrivit - senast i NSD idag - så undrar jag om inte Ylva M skulle ha en riktigt läsvärd egen blogg.

Själv har jag rensat undan lite dåliga samveten. Protokoll från i maj - tur att revisorerna inte vet det. Fast det var bara ett telefonsammanträde med styrelsen där vi nominerade inför partiledarvalet..

Lite avcheckning av kommunala evenemang. Anmälan till ambassadörs träff den 6 september med hemlig spännande bussresa. Vidoekonferens den 10/9 - anmälan. Mörön på lördag - poltikerna mannekängar - ja herre gud - hur kul är det? Fast sen ska vi utfrågas.

Men landsbygden borde nog samordna bättre . Samma dag invigning av Likoarenan i Alvik - nya konstgräsplanen. Och med massor av aktiviteter samma tider som Mörön.


Och så en hel föreläsningsservie om Hållbart samhällsbyggande Luleå 2050 - 5 föreläsningar. Törs inte ens titta hur jag ska få in dem i almanackan - kom så sent som förra veckan och startar redan 31/8. Bättre framförhållning anbefalles!

Och uppföljningsseminarie om kooperativ Valborgs betydelse. Krockar med polisstyrelsen.

Men idag ska jag komma ihåg mitt bättre och mindre stressiga liv och fara hem till middagen. Trots allt har jag fått 3 bonusdagar då jag inte är med till Skåne.


Glömde skopet

Samarbetet mellan kuriren och NSD verkar ha resulterat i att NSD fått en folkpartistisk ledarsida. Åtminstone kan man tro det av rubriken och ingressen: "EN NOLLVISION FÖR SKOLAN", "Dagens utslagning är oacceptabel. Målet måste vara att ingen lämnar grundskolan utan att ha godkänt i matte, svenska och engelska".


Lite av varje!

Nu är det vardag på rikt - för nu har jag servat mina förtroendevalda med Tidningskrönikan. Inte mest att skriva om - fortfarande rätt mycket hembygdsreportage.

Och nu har planet lyft med mina gruppledarkollegor och lite anna löst folk från kommunen. Destination Skåne. Hoppas Thomas - som ersätter mig - får en trevlig och lärorik resa.

En trevlig prick som har namnsdag idag gratulerar jag å det varmaste -
Berndt Tiberg (fast han inte följer almanackans stavning). Och gratulationer får också Berndt Malkolm W och Bernt Thuné.

Och Kuriren släpper fram Anders Mansten med kritik mot NSD och PT för att de refuserar hans debattinlägg om brister i sjukvården. Jag tycker nog främst att kritiken ska riktas mot landstingets s-ledning som inte vill/törs diskutera. Rapporter från sjukvården i sommar - eller bristen på sjukvård - är skrämmande och borde diskuteras brett.

Signaturen Burken har synpunkter på hur vi kvinnor ska klä oss. Tycker att vi ska kasta de korta långkalsonernga. Jag kan ana att han menar leggings. Fast den som illustrerat insändaren vet nog inte vad det är eftersom han/hon pubicerar en avklippt figur i shorts och gummistövlar. Ser på nättidningen att det nog till och med är en kjol!

Och här kan ni se han som sålde Blåklintssaften (fast ni kan faktiskt inte se honom i nättidningen - fotot saknas). Han nämner särskilt att han har Blålklintssaft till alla folkpartister. Och så avslöjade han till mig att det inte går att göra någon bra saft av maskrosor - miljöpartisterna hade varit sura för att sån inte fanns.

Och för att återgå till riktiga väsentligheter - horoskopet i Kuriren - så är vi Vädurar på bettet idag och lyhört och osjälviskt hjälper vi någon som behöver hjälp.

Och det kan ju förstås vara Hendrik som ska komma tillbak med tält och grejor från Skördemarknaden. Så det är nog dags att jag "osjälviskt" ger mig iväg mot jobbet.

En läsvärd länk

Här kommer en läsvärd länk för er som inte tänker natta än!

Tack Els!

"Herre jomala"

Ursäkta stavningen. Men så känner jag när jag upptäcker att jag minsann glömt att publicera inlägget "Abrupt slut".

Har haft en kanonbra dag - och ett mindre lyckat slut på kvällen. Alltså jag menar verkligen inte middagen med partikompisarna - den var hur trevlig som helst - men sen då?

Fortfarande problem att fixa över kort från telefonkameran till datorn.

Av och på - på och av - men inget funkade.

Nu får jag nog rådfråga kollega Camilla. En tanke som funnit länge. Men alla har ju så bråttom alltid!

Nu ska jag natta!

Abrupt avslut

Det blev ett abrupt slut på förra inlägget - med flaskor tror jag.

För er som vill ha koll på vad jag ska göra så ska jag nypa blomblad och plocka prylar efter "Inga" på förmiddagen. Sen blir det ett snabbt 12-kaffe fvb till en träff vi ska ha med fullmäktigegruppen och alla som har förtroendeuppdrag för fp i Luleå.

Glömde också att revidera gårdagens program. Skulle ju vara barnvakt i går kväll. Men när jag frågade Jens vilket tid det skulle komma hem blev han som en fågelholk. Vad då komma hem? De var ju på BD Open i Kalix.

Det visade sig att hans förfrågan om "till helgen" var nästa helg.


Nu ska här hängas tvätt.


Blandade känslor

Det är med blandade känslor jag tar del av den politiska opinionen i SvD. Alliansen knappar in på oppositionen - främst genom att Kd kravlat åter kravlat sig över spärren. Från 3,8 till 5.3.

Det som får en att hicka till är att Sverigedemokraterna nu får sin högsta siffra, 3,7. Bara 3 tiondelar under spärren och bara 1 tiondel sämre än vad kd hade före denna mätning.

I Malmö skulle Sverigedemokraterna få 11,5%.

Det finns säkert många vanliga människor som tror att Sd är lösningen på många problem. Samtidigt så har det avslöjats om många kriminella element inom det partiet. Inte för att jag sett någon uppgift om koppling till Orginal Gangsters (OG) men väl andra liknande organisationer.

Riktigt noterbart är det som sägs av någon polis ganska långt ner i artikeln. Normalt sett väger samhällets skål mer än de kriminella gängens. Men där OG frodas är det inte så. Ett politikens misslyckande.


Artikeln bygger på utdrag ur en bok som jag absolut måste läsa.

Annars inte mycket i det lokala nättidningarna. Kuriren brukar vara hyfsad att uppdatera även helgerna men redaktör Westin markerade igår i det händer på Kuriren idag att arbetsdagen slutar efter 8 timmar. Det är nog konflikten som sätter sina spår.

Så nog finns anledning att bli mörkrädd trots denna soliga söndagmorgon.


Nytta och nöje!

En dag av nytta och nöje. Konferens mellan 10-12 och så långlunch nere på skördemarknaden. Åter i konferensselen 13.15 och sen blev det ett pass på marknaden till mellan 15 och 17,00.

Nu är jag ju en älskare av alla marknader - men något visst är det med skördemarknaden i Boden, Dock skulle man väl kunna önska att den mer gjorde skäl för namnet "skörde". Blev jag varse när mor frågade om jag inte köpt några grönsaker.

Sånt var det verkligen inte gott om! Bara ett litet tips till arrangörerna.

Själv orkar jag inte med mycket mer än att publicera de få bilder jag kommit ihåg att ta. Förlåt Olle (Lindström), Bo (Hultin), Fredrik (Lundh), Carina (Ask), Anders (Pettersson) och alla andra berömda politiker att jag inte kom ihåg att avporträttera er. För att inte tala om gamla skolkompisar som Gunnar Byström (småskolan) och Synnöve (realskolan) med flera goda vänner - Inger och Staffan till exemepel. Och Ellens mormor! Listan kan bli lång - det är väl det som gör marknaden så underbar.

Men här kommer det jag kom ihåg i alla fall:

46461-507


Pengauttag vid bankomaten vid landstingshuset - här var det någon som var så glad på fredagkvällen att den ville dela med sig en skvätt till nästa kund.

46461-508


Lunchintag för konferensdeltagarna. Från vänster Åke Bergäck (halva i alla fall),

Thomas, Johan och så längst till höger halva Hendrik - men hela ballongen kom ju med i alla fall.


46461-509

Här Kristina "norrbothniabanan" Falk som hittat igen sin i frågan självfrände Åke B - dock något skymd.

46461-510

Och här montern sedd från innerplan. Och har jag inget huvud att kapa så kan jag alltid kapa nocken på tältet.

46461-511

Här hade jag bestämt mig för att börja fota våra allianskompisar - här är centern med Ann-Kristin Rutqvist.

46461-512

Och fler allianspartier än centern blev det inte - för här är vi tillbak till konferenslokalen.
Dock är detta något unikt: Birger Lundberg, gruppledare för folkpartiet i Arvidsjaur tillika DistriktsMästare i orientering. Hur många fp-gruppledare kan ståta med den titeln?

46461-513

Och här har vi Per Hammar - vår kommunalpolitiska sekreterare - fit for fight att orientera oss om partiets kommunalpolitiska råd och dess tankar.

46461-514


Och här har vi Thomas som ser lite obstinat ut!

46461-515

Och så var jag åter nere på marknaden och träffade två veteraner. Maud Nordström, fd Jokkmokk nu i Boden men åter på väg "hem" till Jokkmokk och så Ragnar Engman från Gunnarsbyn. Själva trodde de att de skulle hamna i "antikalbumet" men bloggen blev det.

46461-516


Och då kom jag ihåg fotandet av andra kompisar så här är Studieförbundet Vuxenskolans monter med Gunilla i förgrunden.

46461-517

Och "klåddabagaren" kom jag ihåg på slutet - då de redan slutat ta emot beställningar.

46461-518

Och dagen avslutades som den började - i flaskans tecken. Mitt intresse för Blåklintssaften fick försäljaren att undra om jag var folkpartist. Hans antagandet föregicks också av att jag sa att Rosensaft inte var att tänka på. Dock tycker jag att innehållet i Blåklintssaften är oroväckande rött? Men gott är det!


Väskorna packade

Nu är jag på expen - kaffet i termosen och väskorna packade. En mindre konferens med ledande kommunpolitiker väntar i Boden.

Som vanligt är jag lite efter mig och har en undring från gårdagens tidning. Från surströmmingskalaset i Kallax meddelades att de inte hade några rönnbärsklasar på bordet. Och skälet var att det inte fanns några rönnbär i år.

Och det stämmer faktiskt. En del rönnar är helt utan bärklasar och på några finns några ytterst ynkliga exemplar.
Någon som vet varför. Och hur är det enligt gamla bondepraktikan.. Det sägs att om rönnen har mycket bär blir det lite snö för den orkar inte bära två bördor samma år. Så nu kollar vi alla om det stämmer. Och så får vi komma ihåg att ge fåglarna lite extra utdelning.

I motsats till
ledaren i dagens Kurir tror jag att extraval i kommuner skulle vara bra. Ledarskribenten drar slutsatsen att förslaget från alliansens partisekreterare kommer utifrån situtationen i Sundbyberg. Han påstår frankt att sverigedemokraterna lamslog den politiska situationen och att dödläget inte bröts förrän två ledamöter (moderater) bytte sida till sossarna.

Ett liten detalj - fast en ganska väsentlig sådan - får nog ledarskribenten anledning att förklara. Sverigedemokraterna finns överhuvudtaget inte representerade i Sundbybergs kommunfullmäktige.

Sant är att två ledamöter (moderater) hoppat av sitt parti utan att lämna sina fullmäktigeplatser. Det kommer framöver att stödja en majoritet där socialdemokraterna är störst. (Om det nu var Sundbyberg? - men den parlamentariska situationen ser ut sån där att det verkar sannolikt)


Det är ganska häpnadsväckande att en ledarskribent har så dålig koll på fakta och sanning. Och på det sättet drar slutsatser utifrån osanning.

Det är så häpnadväckande att jag inte nästan tror på det jag själv läser. Men enligt valmyndigheten har övriga partier i Sundbyberg tillsammans 1,69% - torde knappast räcka till mandat för sd - och enligt Sundbybergs egen hemsida finns sverigedemokraterna inte med bland fullmäktiges ledamöter?


Under strecket

Godmorgon! Det blev en kväll i sovandets tecken. Märkligt hur kroppen kan reagera. Sjukgymnasten har verkligen fått mig på rätt väg - men varje gång jag varit på behandling - en behandling som verkligen känns skonsam - så kommer en reaktion med mera ont och trötthet. Men sen blir det åter ett snäpp upp på skalan i den positiva riktningen.

Annars var det under strecket idag - 14 grader - inte så många gånger i sommar som det varit under 15.

I Norrbottens Kurirens horoskop kan jag läsa "Det är tur att du är så begåvad. Plikterna ställer idag stora kravpå din förmåga att planera".

Det innebär nog att jag ska vänta och skriva mer på bloggen till jag är färdig klädd - så att jag ser om det finns tid över.

Ska om expen och plocka ihop grejor och sen dra mot Boden för konferens och besök på Skördemarknaden. Därifrån bär det iväg - vid 16-tiden - mot Alvik för "barnvaktande". Det gäller att passa på att vara sån nu - barnvakt - snart är den tiden över också.

SORG OCH STREJK

Kan undra hur rubriken blir om jag skriver med stora bokstäver? Är så avundsjuk på Camilla Hansens blogg som har så snyggt med feta och färgiga rubriker.

Annars har jag hunnit få två mail och ett SMS som undrar om jag verkligen inte bloggat sen 05.12.


Det var inte så mycket - men något var det - att skriva hem om i dagens tidningar. Vi får se om jag återkommer till dem.


Som jag kommenterat tidigare om fusionen mellan NSD och NK så måste jag nog acceptera att den är oundviklig. Frågan är väl hur länge det kommer att gå att upprätthålla två tidningar? Snart är det väl en tidning med OA:s ledare till vänster och Östmans efterträdare till höger?

Sorligast av allt måste väl vara för många gamla trotjänare på Kuriren att måsta lämna det anrika och vackra tidningshuset? När det till och med känns sorgligt för en ann. Tur Roffe att du inte behöver skriva någon krönika på tisdag!


Nu ska jag vila middag en timme . eller två.


Ärkekonservativ

I vissa hänseenden är jag riktigt ärkekonservativ. Tänk att det ska vara såsvårt att göra något på morgonen innan jag fått läsa tidningarna.

Här sitter jag nu och borde egentligen snabba på med morgonbestyren eftersom jag ska hämta Jens från Müllers klockan 7,

Men istället sitter jag och viftar med öronen ("haröronen", Berndt, hi, hi)  för att höra motorljudet från tidningsbilen.

Har just lyssnat till lokala TV nyheter från Eskilstunaområdet. I valet fick sossarna lämna makten i landstinget efter 77 år.. Skälet var att de ville ta bort intensivvårdsavdelningen från Katrineholms sjukhus och koncentrera den till Eskilstuna. Nu efter valet gör den nya borgerliga majoriteten samma sak. Och sossarna skäller som bandhundar och hävdar att det är avveckling av sjukhuset. Kd-damen i TV hävdar att det är utveckling. Och att operationerna måste koncentreras så att det blir någon volym. För att upprätthålla kompetensen. Vi måste specialisera oss hävdar en verksamhetschef.

Är det någon som känner igen den valsen? Även om skivan på något sätt snurrar baklänges.

Nu är läget följande att jag nog inte kommer att notera något i denna "bok" förrän vid lunchtid. Efter att jag hämtat Jens och skjutsat honom till revisorn ska jag på behandling hos Marie. Sen sticker jag hem till Sunderbyn och hämtar far för besök hos optikern. För äntligen har hans glasögon kommit. Och rappar jag på så är jag tillbak till jobbet före 10.

Bloggstress

Att skriva i min blogg - dagbok - är min "lunga" - mitt andningshål. Normalläget är så alltså. Men ibland tar allt som händer bara över.

Och fotona samlas opublicerad - för att inte tala om alla jag glömmer att ta.

Så nu ska jag backa till gårdagkvällen och "rita" några "bilder" av vad som hänt.

(Visst har ni märkt att jag älskar "haröron", citattecken eller det där finare ordet på a som jag inte minns?)

46461-500

FINSMAKARE

Läste häromdagen i något surströmmingsreportage att "finsmakarna" hellre åt fjolårsströmming så här strax före premiären. Så här har ni kusin Kerstin och mamma som är finsmakare. Och jag också förstås då jag inte fotade.

46461-501

Och här är fin fina folkpartister från i onsdags. Från vänster Lotta, KG, Maj och Lars. Lars är vice ordförande i polisstyrelsen för övrigt.

46461-502


Från fina folkpartiet i Boden - onsdags. Från vänster Ida, Manuela (välkommen hem efter ett år i Colombia), Hendrik och Lotta (igen).

46461-503

Carola och Henryk som fick blåklinten rakt i nyllet.

46461-504

Här några graffiti målare som missat planken vid OK med råge? De närmar sig stadshuset - kanske väntar på invitation till kommunalrådskaffe på 9:an?

46461-505

Här är Alfred - snart 6 månader - med mamma Lotta. Alfred var en av två män på damlunchen.

46461-506

Här är Alfreds manlige kompis - Johan Sundberg, konsumentvägledare. Tack Johan för en mycket intressant föreläsning. Hur vi nu kom in på äktenskap så föreslog jag att öppet köp skulle gälla även där!

Ja, och sen har jag varit till Boden igen ikväll. Pratade med Hendrik vid fem-tiden. Ingen sol i Boden men uppehållsväder.

Men jag tog Fristads regnbyxa och jacka. Och de kom till sin rätt. Hällregn - men tältet kom på plats inför skördemarknaden. Men några foton inbjöd vädret inte till.

Höres av i morgonbitti!!


Elvis forever!

I Norrländskan kan jag läsa att Elvis gjort sitt i Boden. Det handlar förstås om en annan Elvis än Presley. Men lite uppkäftigt att den rubriken kommer precis idag. Elvis är ju inte ett alltför vanligt namn.

I TV påstår de att det är 30-årsdagen av Elvis död.

Och Expressen påstår att legenden lever!

Nu skulle jag haft kvar de svarta jeansen med gula sömmar som jag sydde på mig. Och som bars till stövlarna med nedvikta skaft - väl uppmärkta med ELVIS.


Det fanns de som hade skrivit TOMMY (Steel) på sina stövlar också - men samma legend som Elvis blev han inte.


Sålt Teknikbyn Aurorum

Så fick jag vara med att sälja Teknikbyn. Har varit på gång tidigare men stupat.

Fastighetsbolaget Diös köper alla fastigheter och förbinder sig också att medfinansiera de näringslivsutvecklingsinsatser som bedrivits inom Teknikbyn.

Riktigt bra.

Kuriosa i sammanhanget är att Diös äger fd TV-huset ditt Tekniska förvaltningen flyttar. En flytt från teknikbyn som nu Diös köper.

Kontaktproblem

När jag då kom ihåg att fotografera mina vänner i Boden så funkar det inte att föra över bilderna till datorn. Men skam den som ger sig - nya försök i kväll.

Surströmming är dagens tema både i tidningarna och i TV. Per Öbom tycker på Kurirens första sida att de som tjuvstartar med strömmingen ska varnas. Han gör liknelsen med de som tjuvstartar i friidrott. Själv tycker jag att det är helgerån och att "tjuvstartarna" bör tas av banan.

I
NSD uttalar sig Camilla och vill vara surströmming nr 8!

Kd gör idag ett bra mediautspel om banor - gång- och cykelbanor. Påstår - med viss rätt - att det är anarki på stans gång- och cykelbanor. Vill dela upp med mittstreck och bättre skyltning. På bilden i NSD ser det faktiskt ut som om Erika försökt måla och fått vita-streck-färgen på byxorna,

Spännande ska det bli att se om Barn- och utbildningsförvaltningen nu kommer att få friheten att själva bestämma vem som ska städa deras lokaler. Entreprenad har visat sig vara billigare - något som varit ett känt faktum. Mången god krona att använda för undervisningen har runnit ut i onödan under åren.

Kuriren skriver om hur Luleå Mäss och kongress förhandlat med till och med betalat ut ersättning till en person med näringsförbud. En person som tre gånger kommit undan att inställa sig till rättegång för att han är för sjuk. Men restaurang chef klarar han av att vara och förste förhandlare också. Märkligt! Fast artikeln var i NSD märkte jag när jag skulle länka.

Och om ni nu denna regniga dag skulle få för er att baka "klådda" eller mjukriska som vi kallar det i Sunderbyn så har ni receptet här:

5 liter vatten
½ paket smör eller margarin
2 paket jäst
råg och vetemjöl till lika delar.

Om ni frågar hur mycket mjöl så blir svaret samma som min pappa gav mig till paltreceptet - till det blir lagomt.

Själv ska jag inte baka men väl starta dagen med ett extra inkallat styelsesammanträde med Luleå Kommunföretag AB.

Sen blir det damlunch på teatercafét med konsumentvägledare Johan Sundberg som gästföreläsare.

Dagen avslutas med att jag klockan 19 ska vara i Boden på Skördemarknaden och leverera marknadstält med mera.

Grattis Boden!

Länets bästa fotbollslag BBK - vann över IFK Luleå  ivkäll.

Grattis och godnatt!

Intensivdag

Idag blir en intensivdag med flera besök, frisören på lunchen, Nord Nytt strax efter lunch och dagen ska avslutas med möte i Boden.

Ser för att Boden i kväll är att åka mot strömmen. DM-final på Skogsvallen mellan BBK och IFK. Det hade varit kul att vara på. Men man får inte allt här i världen. Och än värre är väl att jag inte kommer att kunna åka och se Sara spela i BD-open i Kalix i helgen. DET är väl den stora förlusten.

För övrigt missade jag en annan viktig match i måndags - "Mellersta kust" där Sunderbyn besegrade Töre med 4-0 på Byvallen.

Kul i alla fall att förnuftet verkar ha segrat idag. Det kan jag läsa i bland annat
DN idag.

Annars är den viktigaste nyheten i lokaltidningarna testningen av surströmmingen. Men ororande förflackning kan anas. Filéerna röner stor framgång. Har svårt att tro det men nästan så jag blir nyfiken att pröva. För senast var nog när jag själv ingick i någon av lokaltidningarnas testpanel på Hägnan i Gammelstad. Då var filéerna i alla fall nästan på gränsen till äckligt.

Men Mannerströms - segraren - har jag aldrig hört talas om tidigare. Men enbart romstinna honor kommer jag inte att kunna mostå. Så slipper vi slåss om "tanterna".

Och nu måste tanten dra. Ska hinna med en del innan första sittningen - med Thomas - klockan 09.00

Från hemmafronten

Mitt nya liv att inte jobba ihjäl mig har börjat. Spekuleras i att mitt relativt höga tempo med tidigar morgnar och hålligång hela dagen och oftast en bit in på kvällen kanske kan bidra till den lilla ohälsan. Och i mina bättre stunder så vet jag det. Men allt jag håller på med är ju så förtvivlat roligt - faktiskt.

Idag har jag pratat med min "shaman" från Karesuando. "Trollpräst från primitivt folk" ser jag att det betyder. Men det är något härligt, sunt primitivt (för att inte tala om kreativt) över min vän Anne så i min egen tolkning av Shaman så är hon en sån.


Tur hon ska komma till Älvsbyn för jag hittar ingen bild av henne!

Så har jag bokat Polarhotellet i Älvsbyn för vårt minilandsmöte i slutet av månaden. Det är på många sätt likt de flesta andra hotell men det som slår de flesta på fingrarna är deras känsla för service och tillmötesgående. Mycket turister i augusti hade de haft - bara glädjas åt att Norrbottens pärla också fått del av den näringen.


Och rensat och svarat på mail - hur det drar ihop - och ett och annat händer att de faller mellan stolarna - eller bort i minnet - lika bra att erkänna.


Och hat - vad jag "hatar" när sammanträdesdagar ändras och flyttas. Rekordet för i år står nog polisstyrelsen (tätt följd av samordningsförbundet) för som återigen flyttat ett sammanträde från augusti till mitten av september. Nog är det ju mest bara tur om polisstyrelsens ledamöter lyckas ha denna dag ledig med mindre än en månad dit?

Ja vad har jag mera hunnit med - ett par besök bland annat av Christian (våran svärmorsdröm) som tyvärr drar till Skåne nu i höst. Med en flickvän som utbildad lärare som inte får plats i Luleå kommuns skolor - inte ens i vikariepolen - så blev det så.

Och så hade jag en bunt brev som absolut måste på lådan före 17 så det hjälpte mig i ambitionen att åka hem i tid.

Och så den sedvanliga inhandlingen till mor och far på Kvantum. Vem kan förklara för mig varför det var så extremt mycket folk där idag? Lönedag - nej! Pension - nja - men pensionärernas "julafton" är torsdag fm. Så vad kan det då vara mina vänner?

Och så kommer jag ihåg - känner starkt i magtrakten - att jag glömde snika mig matrester hos föräldrarna. Det satt nog i bakskallen att de ätit leverkaka. En av de få rätter som jag helst ratar.

Nu ska jag bland annat ha ett par medborgarkontakter - tydligen så har Nord Nytt haft något inslag om att alkolåsen till skolskjutsarna - denna kommunens tvättsåpa - ännu inte fixats.

Det är så jag tror jag drömmer - mardrömmar!

Fast roligt var det i alla fall att även min granne berömde mig och Thomas för artikeln om buset i stan och avsaknaden av politisk handlingskraft i frågan från kommunledningens sida.


Lunchrapport

Härlig förmiddag - Marie har hitta "ägge borti katta" det vill säga vad som är det grundläggande problemet med min onda kropp.

"Kalkaxeln" sen förra året har aldrig läkt till sig ordentlig. Armbågar utåt sträck och lyft så är jag sned nästan 1 decimeter. Lyfter liksom hela "skrovet" istället för bara armen på högern. Nu förstår ni precis vad jag menar. Jaså inte - men det gör ingenting. Marie har lovat att fixa till det på fredag - början i alla fall.


Och nu har jag 6 olika små övningar att göra. Roligast ser den väl ut när jag ska dra in hakan i dubbelhakorna och trycka bak mot halsen. Har jag tråkigt kan jag alltid göra det framför spegeln.


Så jag blev så himla glad att jag sprang in på Magnefique - bara för att titta - och kom ut 4.700 kronor fattigare. Så nu är det gröndressvarning - märke Pola-  för ni som tycker det är en katastrof att komma i likadana kläder som mig. Kjol, långbyxor och jacka!

Spännande scenario som ledaren i
Kuriren målar upp. Börjar onekligen finnas en "ny demokratilucka" på högerkanten - åtminstone om Göran Hägglund lyckas hålla "sekten" i herrans tukt och förmaning.

Sen är det lite lite tramsigt att prata om "utspel" från folkpartiet (och centern). Vi är ett alldeles eget parti med alldeles egna idéer om hur framtiden och framtidens problem ska tacklas. Det vore förödande för Sverige om den idédebatten tystnade. Våra ombud samlas i september för att ta ställning till mängder av förslag och idéer från medlemmarna. Alla dessa har diskuterats av partistyrelsen som nu allt efter kommer att offentlig göra sina ståndpunkter. Mer "utspel" än så är det inte. Så är det för centern, så är det för moderaterna som också har sina stämmor/landsmöten i höst.

Sen tycker jag media - både lokalt och i riket som helhet - har anledning att ställa sig i skamvrån en stund. Den "tappade examensrätten" för Luleå och ytterligare ett antal universitet var naturligtvis en härligt negativ nyhet att presentera.


Men av universitetets redovisning - som väl media skulle dissikerat om den vore felaktig - så framkommer ju en helt annan bild. Men den var väl inte lika rubrik kul, måhända?

Två jubilarer vill jag framhålla idag. Martin Ljung, 90 år som gjorde Esters kåldolmar odödliga. För att inte tala om "järnskotet på axeln" och "snuset till vänster som är obegagnat.". Uppräkningen skulle kunna göras lång och rada upp alla skratt han framkallat så skulle de nå långt uti rymden.

Andra jubilaren är lille Isak Palo i Sunderbyn som fyller 4. Grattis, grattis på Bomvägen.

Nu ska här jobbas i kapp - har knappt fått upp kom ihåg lappen ur fina väskan. Fast jag har hunnit mycket idag ändå både kommunalt och i mitt civila värv.


Och vad härligt

Ibland drabbas jag av frustration och vet inte hur och vem jag ska rikta det mot. Och svårt att uttrycka. Ett sånt är den nya tabell som socialstyrelsen utfärdat om statiskt antal dagar för när folk ska anses friska. Och huruvida det överuvudtaget ska bli sjukskrivna.

Då blir jag så glad när jag lsäer dagens
DN och för övrigt även Ola Schenström i dagens Kurir.

Som jag skrivit tidigare - visst har det funnit och finns skäl att se över sjukskrivningar och förtidspensioneringar också för den delen.

Men som så ofta hos moder Svea så slår pendeln över!

"Han" smyger sig på

Tidningsbudet - jag tror fortfarande jag har en semestervikarie. För tidningen kommer sen och jag hör inte det välkända och völkomna dunset i lådan längre. Hörseln - javisst - men tiden stämmer inte heller.

Och i natt stämde det inte heller. Inte ofta det inträffar - men jag kunde inte sova. Sista gången jag lokkade på klockan var tjugo i tre. Och vaknade fyra. Ställde klockan på fem - men tji jag sov en kvart. Men låg och vred mig till fem - och då minsann var tidningarna i lådan - utan att jag hört ett smack.

Tunna tidningar men en hel del att tycka till om - men det får vänta på grund av sen uppstigning och tid hos behandlare Mari att passa 07.40.

I går bestämde jag i alla fall att nästa gång jag ska synda med poängen (det dröjer, 80.2 i morse) så ska det bli en sån här:

46461-499

Fast en hemgjord en med massor med mer rödbetssallad. Rödbetssallad en ny last som jag skaffat mig. Sen jag min första jul i eget hushåll köpte rödbetssallad istället för sillsallad - och massor - har jag varit smått allergisk. Men nu tycker jag bara att det är mums.

På återhörande med dagens fräsande över nyheter och annat.

Thai Thai och kommunstyrelsen

Det första man blir blind på är ögonen. Thai Thai visst heter den så restaurangen bredvid Handelsbanken på storgatan. Fast inte hade jag sett skylten förr.

Där åt vi lunch idag - alliansgruppledarna. Mörkt och lite trångt och maten såg inte alls så aptitlig ut. Men där bedrog man sig  kan absolut  rekommenderas å det bästa - häftigt god Thaibuffé. Hur sushin smakade vet jag inte men mycket läcker såg den ut. Och inte minst Erikas sätt att hantera pinnarna var läckert och imponerade.

Men fatta - inget foto!

På kommunstyrelsen intet nytt - men lite här nedan:

Friköp av Lilla Shopping - enhälligt ja enligt gängse regler och prissättning

Vår motion om skriftliga kunskapsomdömen - lite märkligt att ingen av våra borgerliga systrar eller bröder var med på den? Visst kan man hitta argument att inte vara med - det gör sossarna jämnt - men att våra allians kompisar söker liknande kryphål förvånar.

Medborgarförslag om förskola i Kallaxby ser hoppfullt ut.

Kvinnojouren får bidrag till semestervikarie - så klart det är väl då det mest behövs?

Kulturnatten får 100 000 tusen vilket alla utom moderaterna tycker kan vara en rimlig insats för ett öltältfritt arrangemang.

Annars var det väl två kuriosa saker som fastnat mest från kommunstyrelsen: En skrivelse från Kjell Mickelsson, fd kommunalråd - där han slår ett slag för att kommunen ska försöka hjälpa lokala odlare med plats att sälja sina produkter. Det är en självklarhet och borde inte behöva behandlas som ärende i kommunstyrelsen. Skrivelser med betydligt högre dignitet på innehållet brukar normalt hamna på listan över inkomna skrivelser - men tydligen gäller det att hålla fd kommunalråd på gott humör!

Det andra kuriosa ärendet är väl in- och utfarten vid K-rauta. Detaljplanen beslutades av ks idag och ska upp till fullmäktige i slutet av augusti. Lite märklig tågordning - det vill säga emot alla lagar och regler som finns. Nu lär ingen överklaga detaljplanen - förhoppningsvis - men man kan ju undra om??

Margaetha Lindbäck försökte sig på någon variant om att vägar måste byggas på sommaren - och det kan väl vara bra. Men då får väl besluten tas på vintern så att vi inte tummar på demokratin!

Ja, sen har jag varit till Ulla - tandhygienisten - och hon är så trevlig så det är faktiskt nästan ett nöje. Fast tänk om fullmäktiges presidie hade samma möjligheter som hon att begränsa talartiden?


Korta inhopp i selen

Det blev korta inhopp i selen idag.

APU inleddes med en informationspunkt omhur framtida kart- och mätningstekniska tjänster ska utföras inom kommunen.

idag sköts de av Lantmäteriet - men enligt deras nya direktiv får de inte utföra dessa tjänster där det finns en marknad.  I så fall ska det utföras av Metria som är den affärsmässiga avknoppningen från Lantmäteriet.

Nu har Lantmäteriet bestämt att i Luleå ( och 7 ytterligare kommuner i Norrbotten) så finns det en marknad. Fast senast det gjordes en upphandling fanns bara Metria. Underlig syn på vad som är en marknad får jag lov att säga.

Nåväl , vi får en liten tid att fundera innan det kommer tillbaka som ärende.


En pedagogiskt bra information av Anna Lundqvist från Stadsbyggnads - fast objektiv är jag inte riktigt beredd att säga att den var.


Vore väl konstigt i och för sig och en kommunal tjänsteman direkt berörd skulle förorda annat än egen regi. Eller??


Sen blev det förstås fika två minuter i nio. Och frågorna vi hade fick komma efter fikat. Karl kommer i sitt eftermäle prisas för att han var noga med kafferasten. Det uppskattas både av kaffemostrar som jag och leverpastejmacke fans som en del är.

Efter detta så avslog vi 3 medborgarförslag på raken; hundlatriner, trafikljus, skotertrafik. Fast skrivningarna var rätt positiva i alla tre fallen. Den 4:e om skateboardramp i Ersnäs lyckades vi få till ett bifall med vissa restriktioner dock. Nå lite märkligt att skolan inte vill ha den på skolgården för de kan inte ta ansvar. Men på Hertsön och i Råneå är det inget problem för skolan att ta ansvaret.


Revirpinkandet fortsätter!


Och så var det Kd-motionen om familjecentraler. Märkligt att sossarna som varit med och inrätta en som fungerar bra nu helt plötsligt har dragit tillbak att gå vidare med utbyggnad av ytterligare familjecentraler.


Både ordförande för Bun och soc vill ha verksamheten men tycker inte att det ryms inom ramarna. På förslag av socialnämndens ordförande röstade därför sossarna nej till motionen.


Folkpartiet röstad för motionen och att vi skulle skicka med den knappa miljon som behövs. Även moderaterna stödde detta förslag. Men i nästa instans - kommunstyrelse och kommunfullmäktige kommer nog alla partier utom sossarna att rösta för det.


Och nu så hinner jag inget mera än att säga att lite från ks kan det väl komma sen - men även det blev ett kort inhopp färdiga på runt en halvtimme.


Uppvilade och effektiva - om jag nu ska vara positiv!!


Kastat in handduken?

Nädå - han har bevistat både Apu och Kommunstyrelsen.

Men
här har han kastat in handduken, herr Ström!

Fast var det verkligen nödvändigt att radera allt? Tänk alla elakheter och otidigheter han vräkt över mig.

De sa så mycket om avändaren att det nästan är synd att de är borta!

Tjänstefel

Tur jag inte står på riksorganisationens lönelista - då hade jag väl fått sparken. 

"Det var väl då han valdes"  skrev jag på en tidigare blogg i dag och avsåg Lars Leijonborg och landsmötet i Göteborg. . Notera ordet "väl" - jag såg hela Göteborgs landsmötet framför mig. Sara liten och med i barnvagn. Lars hade med sig Axel som var något äldre än Sara (3 veckor). Mycket barnvagnar men inget partiledarval kom för ögonen.

Fast å andra sidan kunde jag inte mana fram något annat tillfälle när Lars  valdes heller.

Och det kan väl i sin tur bero på att jag inte var med på landsmötet den 15 mars 1997 i Stockholm då Lars valdes.

Jag prioriterade nämligen att vara på 60 års kalas hos Kaj som jag nämnde i tidigare blogg idag.

Tur jag har gamla almanckor kvar så jag kan kolla vad jag gjort och inte gjort.

Fast det var Els som rättade mig - men var så finkänslig så hon gjorde det i ett mail direkt till mig.

tack Els! rätt ska vara rätt.

Just återkommen till expen efter ett superkort kommunstyrelsemöte.

Ska se om jag hinner med lite info från dagen innan Ulla ska ge sig på min mun.

Tänker på Kaj

Idag tänker jag på Stens syster Karin - känd under namnet Kaj. Fast hon stavade nog Kay så där - ibland i alla fall. Kanske för att markera att Kay var en hon i motsats till Kaj som är en han.

Grattis på namnsdagen Kay - hoppas du firar din namnsdag sittande på en liten molntapp tittandes ned över Ånäset, Hertsånger och Västerviken.

Tummen upp!

Tummen upp för kommunen som snabbt ordnade fram lokaler till förskolan som skulle startat på Bredviken.

Snyggt jobbat! Ska bli spännande att läsa om hur det kunde ordna sig så bra.

Idag är det på "rikt"

"Är det på rikt?" - visst var det så man sa när man var liten? Idag är det på rikt - sammanträde 08.15 och 13.15. Och för att rikrigt bekräfta att nu kommer kärva tider så har jag tandhygienisten klockan 16.15. Fast det är för att vässa bettet inför höstomgången - men avslöja inte knepet för mina kollegor i politiken.

Annars inte mycket noterbart i blaskorna. Konstaterar att 10 år både är en lång och kort tid. Under rubriken "Det hände då" noteras att för 10 år sen hängde folkpartiet upp en tio meter hög affisch i Göteborg med ledaren Lars Leijonborg. Det var väl då han valdes men ibland känns som om han varit partiledare sen mannaminne.

Och då i Göteborg var jag med - och nu ska jag vara med i Västerås också när vi väljer ny. I tidernas begynnelse var det tvångskommendering för en politisk tjänsteman att vara med på landsmötet. Det är det kanske nu också - men med 40% tjänstgöringsgrad och med ålderns rätt så åker jag bara när jag har lust.

I går kväll på TV hörde jag en riktigt trevlig nyhet. Våra sopor är guld värda - nu slåss olika krafter om våra sopor för att göra energi av dem. Slutkommentaren var att om ett antal år kommer vi få betalt för våra sopor. Men då krävs nog att det kommunala sopmonopolet bryts.

Nu ska jag starta denna måndag den 13 augusti 2007.


Mammagenen

Läste om detta i Expressen och mammagenen tjöt plötsligt till. Jens på väg från Göteborg till Karlstad och geografin var inte det första som kom på näthinnan. Hann undra om Jens möjligen passerat på denna väg?

Snabbt på telefonen och svar på andra tutet. Jodå, han var välbehållen ankommen till Karlstad och hade hunnit se om olyckan på TV - och tänkt nu ringer snart morsan.

Vi borde dra lärdom

"Jag äter antidepp tabletter - min pappa och hans flickvän och mamma och hennes pojkvän har alkoholproblem - jag kan inte prata med någon. Vad jag själv önskar är att ha någon att prata med..."

16 årig flicka ur BRIS-rapporten 2005

"Vi var rätt brottsaktiva, gjorde allt möjligt, många personrån blev det också. Hade säkert gjort över hundra stölder innan jag åkte fast för första gången. Då var jag 15 år och dömdes till vård inom socialtjänsten. Innehållet i den vården blev tre samtal med en snäll med lättmanipulerad socialsekreterare. Jag tror att om jag hade fått någon bättre reaktion då, hade det kanske hindrat att jag fortsatte. Två veckor efter det sista samtalet gjorde jag nya brott. Gänget höll ihop i rätt många år. Idag finns det inte längre, de flesta av de tio killarna sitter inne, tre är döda".

Intervju med Jacob, 24 år ur "Gängkriminalitet", Mobilisering mot narkotika

Vi borde dra lärdom av vad ungdomar som varit snett ute berättar för oss. Men gör vi det?

Opinionen

Och visst fanns där en opinionsmätning. Antingen så läste jag slarvigt eller så har den publicerats efter min "nätvandring". Troligen den senare - en har ju ögon för opinionsmätningar.

Dessvärre var det vä inte särskilt kul med den här
Demoskopen - men den stämmer väl in i vädret i alla fall.

15 och mul

Riktigt perfekt väder idag.

Måste jobba. Ska samla ihop vad gruppen sa i onsdags om ks-handlingarna plus att det är inläsning för morgondagens APU. Det senare tog jag dock ut föredragningslistan för redan i onsdags - och om jag minns rätt var där inte särskilt mycket.

Sen ligger det lite kvar på planeringens av länets aktiviteter. Av någon anledning blev verksamheten väldigt framtung - verkar som om allt ska hända i augusti och framförallt i september.

Det kunde ju räckt med landsmötet och de förberedelser det kräver. Men här ska vara seniorträffar, tornedalsträffar och jag vet inte vad.

Fast jag fick ju tre dagar bonus när jag anmälde Thomas istället för mig till Skåneresan med ks. Trodde mig ju inte kunna äntra ett flygplan då anmälningstiden gick ut.

Något bättre är läget idag - men behandlingarna ska ju ha sin tid också. Så i slutände blir det kanske inte så mycket kvar av bonusen - men det var väl inte meningen heller. Bara det rullar runt och snurrar på som det ska.

Tidningarna innehöll inget speciellt idag - inte ens någon opinionsmätning. Det hetaste var väl att Ingemar
Stenmark ska bli pappa igen - efter 23 år sen senast.

Nu ska jag sätta fart!

Som traditionen bjuder

Att jag blev lite extra stressad över att man tjuvstartat med surströmming har att göra med en annan sak också.

Sen hur många år sen tillbaka i tiden så brukar vi äta surströmming så där en vecka - fjortondagar före premiären. Då kan man nalla lite småpotatisar ur landet och äta surströmmingen när det är som allra bäst.

Och så kommer jag på att vi gjort det sen slutet av 80-talet. Sen gamla fastrarna flyttade till Lergärdan så hämtade vi alltid hem dem till dessa surströmmingsfester.

Så jag blev lite stressad i morse - när vi nu skulle hinna med fjolårets strömming.

Men fader Yngve var bortbjuden på fest uppe i skyttepaviljongen så vi kvarvarande kvinnor ställde till surströmmingsfest.

Och på det den fantastiska citron kaktus sorben som säljs med märket SIA. Några skivor melonfärgad melon - vars namn jag glömt (utsidan är svagt grön).


Kaffe och två delicato cocosbollar fulländade måltiden och nu känns soffan frestande.


Det som inte kan hända

Nu har det hänt - det som inte kan hända. En kvinna har skadat sig vid folkracetävlingar i Gällivare.

Jag hoppas det inte är någon allvarlig skada och så ska jag med intresse följa hur detta kunde hända.

Oftast handlar det om att man slarvat med säkerhetsdetaljer. När Jens voltade rejält i Jokkmokk gjorde han faktiskt illa sig lite han också. Men det var självförvållat för han hade gett sig en centimters manöverutrymme i selen som ska sitta kloss. Det räckte för lite nyckelbensont.

Smaklöst

Inte ofta jag eller någon annan heller för den delen har anledning att kritisera kungahuset för smaklöshet. Fast faktiskt redan då jag såg Viktoria i TV på födelsedagen så funderade jag varför hon dekorerat hembygdsdressen med en konfirmationsros. Eller sosseros om någon så vill. Fult och smaklöst var det i alla fall - vilket med tydlighet framfår av denna länk.

Som då egentligen handlar om något annat smaklöst - att TV ska ha anlitat svart arbetskraft vid inspelningen av Victorias födelsedag.

Ser att jag helgarderat med att stava kronprinsessans namn i två olika varianter. Den ena är rätt - och som ledtråd får ni att mitt barnbarn Sara som har kronprinsessans namn också stavar det som henne.

Och kalaset!

46461-495

Så här glad kan man vara om man heter Karin och fyller 30. Födelsedagsbarnet alltså!

46461-496

Här är också födelsedagsbarnet på bild med bästa vännen Helen och hennes dotter Alice som försöker gömma sig i mors kjol.

46461-497

Och här med ytterligare gäster. Sittande till vänster om Karin hennes svägerska Veronika. Och folket i bakgrunden köar för den goda maten.

46461-498

Och så en av tårtorna - hembakad jordgubbstårta. Och den var lika god som den är vacker!

Nu ska jag skicka resten av bilderna direkt till Karin.


"Isi Ärik"

Regnbågen slog sig ned "isi ärik" häromdagen. Eftersom fotot blev rätt snyggt så kommer det här.

46461-494

Vilken okultur

Ingenting verkar vara heligt nu för tiden. Nu börjar man sprätta surströmmingsburkar i förväg enligt ett TT-telegram.
Såg för övrigt ytterligare en notis i Kurirens papperstidning som förtäljde att fileerna ökat kraftigt i försäljning främst då i södra Sverige.

Det är nästan en ännu större hädelse än att tjuvstarta. Fileer kan endast användas för att tillvänja små barn att äta surströmming. Det är steget efter varmkorven på väg mot att bli en riktig surströmmingsätare.

Nå själv har jag gjort det mesta baklänges denna morgon - men tjuvstartat har jag inte tvärtom.

Ska komma bilder från gårdagens kalas men först ska jag sätta igång någon liten tvättmaskin.

Pendeln vill på slå över

Tanken är nog god. Det har väl varit lite hipp som happ med moralen vad avser sjukskrivningar. Mycket fusk har det varit och det ska absolut klämmas åt.

Och visst har det varit lite märkligt när man som arbetsgivare ( i idella sammanhang) förstått att anställda bara ringt sin läkare och bett att få bli sjukskriven. Och då har det kunnat gått år sen de sågs överhuvudtaget.

Men nu verkar pendeln ha slagit över åt andra hållet.
Infördes av förra regeringen och stött av den nuvarande. Riktlnjer för översyn av sjukskrivningstider.

Tanken är förstås att sjukskrivningar ska kunna mätas mot dessa normar och avvikelser ska kunna granskas extra.-

Men med nitiska tjänstemän som ska uppnå besparingsmålen kombinerat med stressade läkare som kanske inte orkar stå emot kan det förstås bli rena katastrofen för enskilda.

Jämför bara och tänka på det som drabbade Rolf Nilsén!

Nog kan det här ses som ett rejält slag mot välfärdssamhållet. Var gärna sjuk - men bara om du är rik och har råd!

Själv ska jag gå på 30 års kalas.

Och så har jag fått inbjudan till en nostalgiträff - men den är inte förrän den 8 september.  Med gamla partiledare, gamla partisekreterare och gamla kollegor. Vissa gamlingar verkar dock ha diskvalificerat sig - Carl Tham till exempel finns inte med.

Stående ovationer

skulle ha pålyst i går eftermiddag - för "Gunnar" som putsade våra fönster på expen, Både invändigt och utvändigt.

Kaffe och bulla och löfte om vänligt bemötande är arvodet.

Och även om jag nu inte var så pratglad när du ringde Camilla kan jag berätta att jag drömde om dig senare. Snygga persianpälsar du ärvt - och minst 7 - och de häftiga taklamporna från 50-talet får du absolut inte slänga. Jag försökte ju verkligen hindra dig - men eftersom jag vaknade vet jag inte hur det gick i slutänden?

För övrigt igen - så  är Anders Hansson med bröllopsfoto i tidningen idag. Gifte sig med sin Linda den 30 juni i domkyrkan. Någon länk till brudkorten finns väl förstås inte - men ni får lita på mig att han är stilig.

Och så får ni en länk till en liten artikel om mig istället. Det haltar lite att jag försöker trappa ned samtidigt som jag nu nominerats till SV:s styrelse för hela Sverige.
NSD Men med svårigheten att hitta ordet NEJ och en extrem nyfikenhet att pröva det mesta kan det bli så här.Bakslag

Hade det varit korsord hade svaret varit "aga". Kunde också rubricerats som "in i dimman" eller "det är mörkast innan gryningen".

Förhoppningsvis är dess rätta benämning "vändpunkten". För trots alla positiva besked hos doktorer och sjukgymnaster bara slocknade jag på soffan i går kväll.

Bästa kollegan gruppledarinnan för centerpartiet försökte sig på ett telefonsamtal med mig - men det kan inte ha gett mycket. Det enda jag ville veta var om det var morgon eller kväll. Och "hygglo" säger morgon - vi sitter och väntar på dig!

Vi enades ganska snabbt om att "vi ses på måndag". Och jag sov vidare efter ett kort break för tandborstning.


Vaknade febrig med lite ont kroppen idag - men det kan spåras till de muskler Maria tänjde lite särskilt i. Och feber hade jag inte tack och lov.

För idag ska jag hinna mycket - skjutsa en kompis till flyget på lunchen - och 30 årskalas klockan 17.00 är två tider som måste passas.

Tidningarna kom sen idag - men är fortfarande lättsmälta. Kanske inte för alla. För oavsett vad som är ägget och vad som är hönan så är det naturligtvis lite anmärkningsvärt att rubriker som "lägst arbetslöshet på 31 år"
Kuriren och "arbetslösheten minskar" NSD kommer först då vi fått en borgerlig regering.

För Norrbottens del handlar det om att trots att människor i konstlade åtrgärder halverats så har den öppna arbetslösheten minskat med ett par tusen.

Förutom att jag ropar hurra för Karin som fyller 30 år så skicka jag lycka till hälsningar till Marcia som gifter sig idag halvfyra i stockholm.

Och så grattis till vår partiledare Lars Leijonborg som har namnsdag idag. Och till alla andra Lars som jag känner. Anehag och Hult är det första som dyker upp på hårdisken.


135/70

i viloläge och 145/75 stående. Som den unga flicka jag är, eller hur?

Inte som min vän som skickade mig budskapet att han hade blodtryck 40/170 - vilket rätteligen skulle vara 140/70. Som den unge man han är, redaktörn!

Se vad lite omkastning av siffror kan åstadkomma. Jag mailade till honom att jag hoppades att siffrorna var omkastade - i annat fall befann han sig nog på den sidan "dit ej några mail kan nå".

Grattis Birger!

Ger alltid lite extra att läsa Piteå-Tidningen. Idag kan folkpartiet räkna hem ett DM-guld genom vår gruppledare i Arvidsjaur Birger Lundberg.

Och så gratulerar jag alla Roland jag känner - och eftersom vi är inne på avdelningen Arvidsjaur så nämner jag speciellt Roland Danielsson i Glommersträsk förstås.

Nu snabbt iväg till det halsbrytande.


Inte raka vägen

Härligt månadsmöte i går kväll. Efter årstiden och vädret får jag väl lov att säga att det kom många ändå. Våran sammanträdes lokal i källaren är väl inte den häftigaste konferensanläggningen - men i går var det gott att få dra ner i svalkan.

Besök av Eva från företaget Timotej och miljö - som berättade om förväntningarna nu efter att avdragsrätten för hushållsnära tjänster införts.

Hade mycket tydligt märkt en större efterfrågan. Ska bli spännande att se hur branschen utvecklas. Eva var alldeles övertygad om att många svartjobb nu skulle försvinna och övergå till vita via något företag.

Till avdelningen udda nyheter kan väl föras att stickningen återigen är på modet. Fast visst är det egentligen mer märkligt att både stickning och virkning som helt försvunnit från agendan.

Jag kan både ock faktiskt - men är nog bättre på virkning.

Inte längre så udda att kommuner ändrar politisk färg. Nu har blått blivit rött i Sundbyberg - två moderater ska framöver stötta röd politik. Har dock inte hittat det i någon av nättidningarna - möjligen dålig spaning av mig.

Och folkpartiet är på tapeten på tv:s morgonnyheter. Folkomrösta om emu och examenspremie. Lars ska vara i soffan 7.15 för att tala om det senare - men det blir väl måhända båda.

Själv ska jag till sjukgymnast och ha "halsbrytande" övningar och efter det är det provtagning eller provlämning hur man nu uttrycker det.

Inte raka vägen? Nä, just det - det blev inte raka vägen hem igår kväll - därav inget bloggande då.

Roffe i Svenska Dagbladet

Här talar Roffe ut i Svenska Dagbladet

Annars dansar dagen vidare. Riktigt intressant besök ute på universitetet. Ett särskilt tack till Johan för det initiativet.

Var tillbak strax före lunch efter att jag och Thomas varit förbi stadshuset och hämtat handlingar för kvällens möte.

Sen har jag också varit ut och inhandlat två bullängder för kvällen.

Men genomgående gäller att jag inte kommit ihåg att ta ett enda foto. Må då vara allt annat men att jag inte kom ihåg att fota ute på universitetet.

Kom på det just när vi skulle lämna men då var det två mopsiga herrar Thomas och Johan som inte ville vara med på bild.
Grader i helvetet

Efter ett enda piller - arcoxia - känns det som om jag bara befinner mig i helvetets förrum och dessutom på väg ut därifrån. Nog är det märkligt - men nog inte dags att ropa hej. Minns från förra sommaren att glädjen var som störst de få dagar jag fick käka pillren - sen återkom eländet.

Men som sagt grader i h-vetet - idag känns det lättare att leva. 18 grader och sol - mig skulle det inte alls göra något om det blev som de sa på vädret i söndags att idag onsdag skulle två olika vädertyper mötas och det skulle bli rena "frontkriget".

På ren svenska - lite sämre väder skulle öka effektiviteten i mitt arbetsliv.

Fast må solen lysa extra mycket över Kypasjärvi i dag då Maj Larsson fyller år. Hon vill nog hellre ha blåklint än rosor.

Och apropå rosor så får
polisen såna i Kuriren idag. Det är bara att instämma i de rosorna. Väldigt lugna ingripanden från polisens sida under kalaset. Och vi satt faktiskt långa stunder vid en sträcka där för fulla och bråkiga slussades ut.

Mycket instämmande på morgonen - även i inlägget som Kenneth Backgård har i Kuriren idag. Väldigt avslöjande om vem som satt igång centraliseringsivrandet.

Och nog förefaller det som om den indragna examensrätten för civilekonomsutbildningen också är ett offer för den centraliseringen. Endast 6 av 23 lärosäten klarade testen. Då kan jag ju undra om det inte är så att testets svårighetsgrad snäppats upp för att sortera ut ett lämpligt antal. En slump att det blev just 6 som stämmer väl med det centralistiska regiontänket? Undrar om de 6 också är utspridda för att passa det mönstret?

För övrigt ska jag träffa företrädare för stundenterna nu på morgonen vid nio-tiden. Ska bli spännande att lyssna av hur de ser på den indragna examensrätten, bostadssituationen inför höststarten och andra frågor som är aktuella.

Vinst i kväll igen!

20 spänn på Keno!


Och riktigt frisk känner jag mig. Kanske tron som segrar - jag har ju faktiskt bara tagit en medicin.


Och så har jag motvilligt överlåtit kommunstyrelseresan till Thomas. För ovanlighetens skull såg jag fram emot att lämna hemmahamnen.

Det är kanske det också som gör mig friskare än jag egentligen är. Tanken på att det kanske var onödigt att kasta in handuken för den resan?

Samtidigt måste jag ju ge både Thomas och arrangörerna en chans att veta i tid.


Höstens första - Birgittas sista!

Höstens första au-sammanträde. Fast kanske bör jag skriva höstterminen för i kväll kändes det minst av allt som höst.

Men lite som höst känns det ändå att tänka att Birgitta lämnar oss. Spets från Bondersbyn. Kom som en frisk fläkt för inte alltför många år sen. En mycket redig "fläkt" som agerat på ett vänligt och bestämt sätt.

Birgitta har satt sina spår - och vi kommer att sakna henne mycket. För att inte tala om hur de kommer att sakna henne i Kalix!

Fast jag försökte gaska upp oss i kväll och säga att det ju inte var så stort avstånd med dagens teknik och så.

Och dessutom kommer hon att jobba med en folkpartistisk ordförande för sociala nämnden i Västerås.

Och jag ska knyta en stor knut på näsduken jag aldrig har så jag kommer ihåg att ta foton. Både Birgitta och hunden Forsa hade nog varit värd att fästa på bild.

Fast Forsa låt och småpruttade i smyg under bordet - avslöjad av Ulla och Carola.

Bjöd med armbågen - milt sagt

Stämde träff med AG här på expen. Skulle lämna bakdörren öppen så att hon kunde gå in och äta sin frukost efter besöket på Hermelinen.

Själv skulle jag rusa tillbak från läkarbesöket som enligt planerna skulle påbörjas klockan 09.00.

Strul och åter förs kvart i tio.

Då sittter AG och fikar här ute (och jag min j-a nöt glömde fota).

Tror eller ej - men jag hade i andra tankar låst dörren. Innanför den låsta dörren låg snyggt och prydligt en papper med texten "Välkommen" och lite instruktioner.


Inget lyckat exempel på en bra date - tur att A-G är van vid mig sen tidigare.


Lite piller och lite provtagning och en rekommendation om tid hos sjukgymnast blev väl kontentan av läkarbesöket.


Äntligen insläppt

Tio över åtta och redan på jobbet för länge se.

Har inte kommit in på bloggen sen sen eftermiddag igår. Inte för att det väl varit något särskilt som pockat på så intensivt - bara lite smått och gott.

Till exempel att tipsvinsten inte alls var någon dröm - mail från Gunnar som meddelar att veckans tips är plus 7 kronor på varje insats. Mot förra veckan då det var minus 16 på andelen.

Mardröm var det dock att släpa kroppen från sängen. Förutom att den inte alls ville stiga upp i går kväll efter middagsvilan så var det rena järnspettet i morse.

Men får väl se vad Jan-Erik kan hitta på klockan 9 då jag ska besöka honom.

Sökande efter något helt annat på nätet så hittade jag detta
recept. som ni får som en liten parentes. Jag lägger ut den också för min egen skull. Har upptäckt att jag av lite olika anledningar går tillbak och söker i bloggen - och nu vet jag att när jag inte hittar receptet så finns det här.

Och det här var fyndigt. Här kan du ladda ner de 10 första avsnitten av Luftslottet som sprängdes - och för att ladda ner resternade 14 måste du ha DN-kort.

Och så kan jag ju fundera över hur det kan komma sig att Luleå Mäss och Kongress dealar öltält med Johan Isaksson. Om vi ska tro Kuriren så har det skett.

Tiden går ju fort så det kanske är över nu. Annars trodde jag Johan Isaksson hade näringsförbud och var så långt ifrån öltält och alkoholtillstånd som det bara går?


En nätt liten 36:a?

Här går man omkring och tror sig vara näst intill en nätt liten 36:a och så får jag utskick från Ellos - "PLUS Collection". "Sixe 42 - 60"

Och så är det kortslutning för så tänker jag hur tusan kan de veta att jag faktiskt inte är i närheten av att vara en nätt 36:a utan av den mer bastanta typen +42.

"Åldersdiskriminering "blixtrar genom det tydligen fortfarande semestersovande hjärnkontoret.

De behöver ju inte ha mycket till slutledningsförmåga för att snabbt kolla av att av de få plagg jag under åren skickat efter så ligger ingen i 36:a nivån. Inte ens 25 år bak i tiden.

Idag har jag i alla fall försökt uppfylla löftet till mig själv att när det inte är omöjligt faktiskt åka hem i tid - eller rent av tidigt. Särskilt om det varit tidig morgon som idag.

Så idag landade jag hos mor och strax före fyra. Det uppstod en diskussion om detta kunde vara föranlett av läkarbesöket i morgon där jag med ärlig uppsyn ska säga att jag inte alls jobbar för mycket. Bara lägga upp ett brett ärligt leende och säga att i går var jag faktiskt hemma före fyra.

Men nu ska jag lyxa till som jag har börjat göra ibland - vila middag en timme eller två. Det är inte alls dumt.

Så hoppas jag sen hinna pyssla på lite.

Nog kan jag undra

Det är bra att Sophie Gunnarsson gör reklam för Luleå och slår ett slag för att stockholmare ska flytta hit. Men nog kan jag undra vad Sophie i NSD har för belägg när hon skriver att Luleå är en hbt-vänlig stad. Eller i alla fall är på väg att bli det.

I de undersökningar som Rfsl gjort har Luleå mellan 1998 till 2006 halkat ned från 53 till 142 plats.

Skulle vara intressant och veta var Sophie ser ljuset i tunneln?

Kalasväder

Verkar som om det kommit nu - det sen länge utlovade "kalasvädret". 17 grader och sol är inte dåligt klockan 06.00.
Hade det inte varit för horoskopet i Kuriren hade det kunnat vara en riktigt bra dag. "Någon tycks vilja bli av med dig" och jag (och andra Vädurar) uppmanas att utrusta oss med tålamod.

Malin slapp dock utrusta sig med tålamod. Exakt på dagen nästan gjorde han entré -
lille Nicky. Grattis Malin och Johan!

Och medan vi egocentriskt koncentretat oss på vårt kalas har livet gått vidare både i Skaulo och Jukkasjärvi. Där har man ägnat sig åt kolbollar och lingonkaka respektive tofflor. (Tyvärr inte utlagt på nåttidningen i NSD än) Och säkert haft det lika gemytligt som vi haft det här.

Och jag kan ju återigen konstatera att lite frustrerad blir jag när jag läser om allt som sig förevarit både på kalaset och i övrigt. Hur mycket kul har man inte missat.

Att jag inte hunnit med "Yttersti" och Konst i det gröna måste jag få sörja lite.

men det är nu det gäller att inse att glädjas åt det man hunnit med och inte kolla in grannens grönare gräsmatta.


Klockan 8.00 ska jag hänga på luren till Kvartersaktuen och i övrigt blir det en dag av pappersvändande och listandet av livet framöver. Det kör ju faktiskt igång lite mer på allvar i veckan med månadsmöte och så.

Bara en sån sak som att komma ihåg att hämta handlingarna från kommunhuset senast på onsdag!


Utlovat nr 2

Som sagt - efter en middag i härligt sällskap (som jag gömde fota) hjälpte jag far att sortera upp soporna till återvinningen.

Och åkte i väg med allt som inte måste till "sopen" (det är så vi kallar Sunderby deponi eller hur fint det nu heter)

Och då hittade jag minsann den manliga motsvarigheten till stekpannan som den gamla damen blev bötfälld för.
Eller var det fängelse? Det var i alla fall det jag hotade pappa med när han ville slarva.


46461-492

Frågan är vad man får för denna borrmaskin? Och vem som får?

46461-493


Och sen kan jag ju undra vem som ska få böter för denna felparkerade cykel - även kallad "röda faran".
Den står parkerad på innergården där folkpartiet har sin expedition.

Nu avslutar jag kvällen med att gratulera våra svenska baskettjejer - vem hade kunna tro att vi skulle ta VM-silver?


Lovat är lovat

Tror att jag i mitt förra inlägg lovade att återkomma.

Efter tolvkaffet skjutsade jag upp pappa till skogen för blåbärsplockning. Lite fjantigt nervös att lämna honom ensam i skogen i två timmar. Han kan skogen bättre än sin egen byxficka.

Tror det är mer riskabelt att lämna en tonårsdotter på Luleåkalaset - eller att vara där själv!

Men det var en bra och smart lösning. Efter två timmar kom jag tillbak till samma ställe och blåste i min lilla "partytrumpet" varvid han svarade på samma sätt.

Var lite rädd att han skulle glömma tid och rum när han var i skogen - men efter några minuter kom han med så där 5 liter blåbär.

Var alldeles övertygad om att jag skulle komma ihåg att ta kort uppe i "storskogen" - men förstås inte.

46461-490

Så här tvingar jag honom att visa upp skörden innan han får lämna bilen.

46461-491

Och här sitter dom - far och mor - lite senare på kvällen och rensar sina blåbär.

Grattis, Margit & co

Jätteroligt att det gick så bra. Kurirens nättidning. Stort tack till alla involverade - det är en jättegrej att dra runt.

Själv tycker jag att årets kalas var det absolut bästa - trots vädret.

Nya området mycket bra. Möjligen en liten tarm till ned till södra hamnen om det är möjligt

Hoppas det finns någon enkät på hemsidan så att vi alla kan bidra med små förbättringar.

En trevlig middag överstökad - lite annat hanns med före - återkommer.

Och efter har jag sorterat sopor till återvinnen hemma hos pappa - återkommer även om det.

Här är NSD länken

Vet inte om det var fel på mig eller NSD:s nättidning - men nu funkade det i alla fall att länka hit.

Och köttet är omskött och ligger och vilar till sig.

Och min kompis Ylva sms:ade i natt och berättade om hemkomst - så jag har sovit tryggt på morgontimmarna.

Slutkalasat

Så var kalasandet slut för den här gången.

I går kväll när vi kom ut på stan strax före 20 var det väldans glest i leden. Vi startade med en promenad ned till södra hamnen - och där var nästan kusligt glest framför planen vid stora scenen.

Men innan kvällen var slut för min del vid midnatt var det knökafullt.

Jag promenerade ned till expen där jag hade bilen. Och sträckan från Smedjegatan till Prästgatan var verkligen Kalasets bakgård.

Folk som höll sig i hängrännor och spydde och urinerade. Både unga och såna som enligt prästbetyget kan anses som vuxna.

Nere vid busstationen fanns i alla fall värdar som tydligen hjälpte till att få folk på de rätta bussarna.

Idag ska jag ordna till det som för min del blir den sista grillmiddagen. Tyvärr var förbättringen av onda kroppen bara tillfällig så nu rör jag mig lika långsamt och försiktigt som tidigare. Enerverande att inte kunna röra sig normalt.


Så innan jag går i kökstjänst kommer några halvdana slutfoton från kalaset.

46461-486

Bungyjump var nästan den enda aktiviteten vid södra hamnen när vi kom. Här har en tjej just landat. Något blek men med en "segergest" som om hon just vunnit ett vad. Vilket hon kanske gjort eftersom kompisen också selade in sig för nästa hopp.

46461-487

Här gjorde jag ett försök att återigen fånga stämningen på Wallmans salonger vilket också misslyckades. Dock ska sägas att bara Wallmans salonger var värt biljettpriset. Alltid folkligt och fullsatt och bra stämning.

46461-488

Här hade vi landat på Corsica vid ganska sen timme. Och fick en trevlig bordgranne vid namn Stefan som Ylva lovade/hotade skulle hamna på min blogg.

Noterbart parasollpinnen utan parasoll - tänkte inte på det då - men det blåste så pass friskt att bordsparasollen inte hissades.

46461-489

Här är i alla fall årets marknadsgrej - handbojor med plyschöverdrag - i regnbågens alla färger. Fanns vid allt som kunde kallas marknadsstånd. Fanns i en råare variant utan överdrag också.

Vi försökte oss på en undersökning om varför just handbojor blivit årets grej - men något riktigt uttömmande svar fick vi inte. Bara att man skulle leka med dem!

Nu hoppas vi bara att kalaset gått ihop ekonomiskt och  att det inte under tidningarnas första nyhetsnotiser inte döljer sig några riktiga tragedier.

Kuriren och NSD (lyckas inte länka NSD)

Trist att se Kurirens intervju med Eldkvarn - kan det vara nödvänidgt att sitta och bolma cigaretter i TV.

Riktigt skönt med egen "kuppe".

Hemkommen efter åter en kväll på Luleåkalaset. Fast jag måste säga att kalasvädret det kom inte i kväll heller. Faktiskt lite kyligare än i går.

Skulle möjligen kunna bero på att jag i kväll valde att ha egen "kuppe" det vill säga egen bil istället för att ha förmånen att hinka in lite värme via vinet.

Men den kylslagnare luften vidimerades av övriga i sällskapet som inmundigat inombordsvärmare.

Jag skojade och sa att i går blev det nästan bara vin - en ostburgare i sista självande minuterna för att inte svälta ihjäl - så i kväll skulle jag ägna mig åt matfrosseri i stället.

Först åt vi ett grillspett - förförda av den fantastiska grilldoften. Gott men hugaligen så lite lite mat. Så vi gick direkt vidare till souvaskebab - fast det var älgkebab och faktiskt godare än ren dito.

Vet inte om det berodde på att vi livfullt berättade om att vi nyss ätit grillspett och fortfarande var vrålhungriga. Men vi fick överfyllda kebaber som kunnat mätta många fler än oss.

Men hoj så gott det var!!

Och oj så många trevliga möten det blev under kvällens lopp.

Och det var himla skönt att själv kunna bestämma när och hur jag tog mig hem.

Ankomst Sunderbyn 00.25. Var frestad att köra förbi Smedjegatan och agera svarttaxi - men jag avstod att bli "berömd" för det!

Och så en liten tupplur

Har plockat med dittan och datten idag. Varit en sväng till jobbet och hämtat extra kläder med mera som jag lämnade i går kväll.

Hängt lakan hos mor - och just blivit ordentligt insmord med Algesal av fadern.

För här och häpna jag minns inte om jag skrev det tidigare idag. Men i morse var jag nästan helt fri från muskelsmärtorna.

Trots många kilometers traskande, sittande på kalla och hårda bänkar.

Så nu ska jag ta en liten tupplur för att orka med kvällen. Samling klockan 19.00 i staden om några ytterligare av mina vänner till hänka på?

Slå bara en signal i så fall - men efter 18.

Grattis Stina och Olof!

Till lille Alve!

Köp en tyrolerhatt

Så sant som de sjungs - "du borde köpa dig en tyrolerhatt bara för att locka fram ett skratt".


46461-485

100 pengar och en garanti att det var "mormor" som virkat den!

Men vilken glädje den inspirerade till. Glada tillrop om min fina hatt. Efter lite fjäsk med Marco så upprepade han flera gånger att hatten var lika vacker som jag. Sånt betalar man gärna för.

Och  helt spontant så var det en ung grabb som sa till sin kompisar att flytta lite på sig "släpp fram tanten med den fina hatten".

Nu väntar 12-kaffe hos mor.

Annars mest dimma!

Annars blev det mest dimma över mina foton. Visst har det mysigt i Wallmans salonger med kandelabrar och det trevlig sällskap vi träffade där - Thomas och Johan - men bilderna får väl delta i någon av lokaltidningarnas tävlan om sämsta kalasbilderna.

46461-481

Johan och Ylva

46461-483

Här vårat första nedslag - hos Kalaskyrkan och Erika Josbrandt och hennes band. Kom igång bra och högt efter lite tekniskt strul.

46461-484

Ett suddigt bevis på att vi var och lyssnade till Jerry Williams. En nostalgitripp då det väl var sisådär 45 år sen jag såg honom live förra gången - då på en scen uppbygd på taket av en hembygdsgård i Bygdeå!

Rött ljus!

Ett annat ljus som hakat upp sig i går var vid "våran" järnvägsövergång - den vid folkpartilokalen på Prästgatan.
Intressant att studera bilisternas beteende - hur det svängde sig ur kön för att hitta någon annan väg ut.

Och intressant och med beundran studerade jag LLT bussen som lydigt stod kvar vid röda ljuset - trots att det började vara uppenbart att det var ett tekniskt fel.

Tänk er en buss full med folk som vill fram i tid och så ändå hålla på reglerna och vänta in den Banverkskille (hej Uffe) som kom och vinkade fram trafiken.

46461-480

Imponerad av den chaufförens tålamod!!

Ljust - inte bara på kalaset!

Har faktiskt blivit en liten notis i Kuriren om det även jag uppmärksammade på bloggen i går - gatlyset.

46461-479

I artikeln sägs att det som av en slump var samma fel vid samma tidpunkt förra året - det vill säga under kalaset. Nu kan jag avslöja att det här felet är konstant. Nu har ju under så många år och med så många olika människor boende i så olika bostadsområden kunnat konstatera att det faktiskt inte bara är i Sunderbyn det lyser fast också på midsommarafton!

Ska någon ta behovet att spara energi på allvar är det hög tid att åtgärda det här systemfelet.


Hånad

Har sovit till halvtio idag. Det var behövligt efter en supertrevlig kväll på kalaset.

Men gissa hur det kändes efter att ha bläddrat ett par sidor i Kuriren och mötas av annonsen: Ta nattbussen från Luleåkalaset".

Förvisso länstrafiken men nattbuss som nattbus. Och platserna i dom var hårdvaluta. Försökte med 02.10 som kom vid halvtre - men då var det kö som kunde fyllt 3 bussar - likaledes med 03.10.

Och de taxibolag som överhuvudtaget svarade meddelade käckt att de inte tog några beställningar från centrala stan.

Då dök hon upp - tjejen som lyckats beställa en taxi - och som gärna delade den med någon. Och vet ni vad hon skulle till Sunderbyn.

Så 04.10 cirkus kunde jag äntligen "nanna på pudan".

Läsandes tidningarna inser jag att vi bara hann med en bråkdel av kalaset - så det var nog tur med tvådagars pass.

Men då blir det nog egen bil  - så ring om ni behöver skjuts hem!

Försökte faktiskt blogga då vid fyratiden - men det funkade inte med fotona så jag gav upp. Nu ska jag göra ett nytt försök.

Och ännu

Och ännu lyser lamporna upp vår tillvaro här på Prästgatan.

Själv har jag varit ut en sväng på Kalas stan - men det var mest lite rörigt och avslaget. Men med positiva förtecken - som när torghandeln börjar vakna utomlands.

Det var ju mycket som finns utanför själva festområdet också. Längst ned mot gula paviljongen var sossarna och några "röda" fackförbund.

Men på den gröna sossemattan verkade det segt - men det var rätt unga personer. Kanske inte så kul att kalasa med alla negativa skriverier om nya SSU-skandaler.

Solen lyser även...

på tekniska kontorets lampor efter Prästgatan och Lulsundsgatan. idag den 3 augsuti klockan 09.15 i strålande solsken.

Alltså; jag har surrat om detta i hur många år som helst. Men ändå upprepas detta hela tiden.

Finns det egentligen något behov av energibesparing? Det här borde väl ändå tillhöra det som första ska sparas in på. Dessa i onödan tända gatlamport gör ingen glad.

Jag börjar misstänka att någon har ekonomiskt intresse av att lamporna brinner Ett konstigt avtal hade då kommunen med vattenfall där det inte spelade någon roll om man sparade energi eller inte.

Bilbevis på ovanstående finns - samt omdömesgilla personer som vittnen.

VG

VG - väl godkänt får den - den ni kan beskåda på den här länken. Men V:et går den bara som symbol för att vi behöver mer av den här typen av konst.

Vidhåller fortfarande att den känns som ett tvärstopp när jag kommer från Sunderbyhållet. Lite för stor - tyckte nästan det såg bättre ut från Luleåhållet.

Men vågade inte titta mer - än mindre stanna och foto. Kände mig lite som en trafikfara.

Läs och sovkväll

Mycket medveten sovkväll i går, Hela atmosfären viskade sova redan vid 17-tiden. Det där gråblöta, lite varma som bara får ögonen att sluta sig när man tittar.

Här gällde det ju också att vila upp sig inför helgens kalas!

Så jag gjorde så - la mig och vila. Men blev i vanlig ordning väckt av telefonen (jodå - den har en avslagningsknapp - men den är bara till för de som inte är lika nyfikna som jag), Det var Jens som ringde och berättade om en medborgarens problem med utomlänsvård.

Själv körde han bil och husvagn på väg norrut - och lyssnade på Stieg Larssons bok vars namn jag naturligtvis glömt. "Män som hatar kvinnor" hette väl den som jag gav Jens till julklapp? I vanligt storformat - han som skriker efter pocket och ännu hellre talböcker.

Och de inspirerade mig till att sortera upp lite böcker för kommande läskvällar!

Morgonen då - jo 15 plus men fortfarande lite regn. Hela min kropp dock stelare än vanligt - här saknas det minsann inte muskler att ha ont i! Jag kommer på måndag, Jan.-Erik - så här kan vi inte ha det!!

Och idag blir det bara halvdags insats i jobb och förtroendeuppdrag. Har ett annat viktigare förtroendeuppdrag - för Nancy fyller 80 år.

46461-478

Grattis Nancy - till höger - och spana efter gubben till väsnter på är gratulationerna på gång. Och fel datum på kortet är det - det här är fotat på examensdagen i början av juni.

Spännande ska det bli att se det nya konstverket i "prixkorsningen" som jag kallar den. Jag tycker faktiskt det är snygg och lite småläcker men intrycket i går när den var under uppsättning var att den var helt överdimensionerad.

Kändes som ett rått uttryck för "här slutar allmän väg". Förutom fotbollen fick jag faktiskt också associationer till konstverket "muren" på gågatan.

Säg inte att konst inte väcker känslor och tankar!!

Har de bygglov?

Notviksrondellen i morse - en stor "fotboll" på G. För fotbollscupen som Gammelstad har runt Luleåkalaset?

Men lite väl tung för att vara ett tillfälligt jippo?

Och så hörde jag nu på radion på väg hem att den kommit för att stanna. Om konst och konstverk finns det ju hur mycket åsikter som helst.

Jag tycker nog den här är rätt snygg. Fast väldigt överdimensionerad - fast jag kanske vänjer mig.

Den skulle nu symbolisera stålstaden - det må väl förlåtas mig att jag associerade fotboll.

Fast det som gör mig lite brydd är att den bara kan dyka upp så här - som guben ur lådan? Gud må i och för sig bevara oss för att få in såna beslut i politiken - men nog kan jag undra vem som bestämmer vad det ska vara och vad det får kosta??

Någon som vet??


Den är ju onekligen lite större än en friggebod så jag kan ju undra om den har bygglov??


Äntligen länkar!

Morgontrötta Kuriren har nu lagt ut sina insändare på nättidningen.

Här kommer den som
"sett för mycket" och sen Monica som ser det positiva i tillvaron.

Annars är allt under kontroll (fan tro´t) fast jag hade sen ankomt till jobbet. Var bara tvungen att lyssna till överåklagare Alheim som diskuterade hatbrott med någon redaktör Thunhag. En Thunhag som var uppenbart torr i mun - och märkte nog själv att argumenten tröt.
Godkänt, generalen?

Nog vet jag "kalasgeneralerna" blev lite gladare åt dagens väder än åt gårdagens. Strålande sol och plus 15 - inte så dumt?

Nu verkar det bli en tillfällig försämring under torsdag eftermiddag - men det tar sig i moirgon igen.

Så det blir förköp av Kalaspass idag. Nu tror jag mig bli mer än mätt på en kväll - men för säkerhetsskull pass för dagarna två.

Ibland tror jag att det är som sign "En som sett för mycket" beskriver. När jag läser om allt elände som händer är det lätt att fall i den fällan.

Tur att det då finns såna som sign. Monica som försöker få oss att se det positiva i tillvaron.


Grunden för att orka göra något åt det som är fel är nog att vi tillförs energi genom att tänka och vara som Monica.


Fast tji fick ni - ni som fuskat och som nu åker dit vid försäkringskassans utökade kontroller. Sorgligt bara att en av de små notiserna idag handlar om att också en polis är anmäld för bedrägeri.  Vi som har förtroendeuppdrag har ett större ansvar än andra att leva som vi lär.

Låt vara att det betonas att det är lägsta graden av av misstanke. Något konstigt formulerat. "Försäkringskassan har ansett att det inte finns förutsättningar att få den ersättning som önskas".

Vadå hallå - det handlar väl inte om att skrive några önskelistor som till tomten??

Men hallo igen - vad trist att Kuriren blivit så morgonmosig - numer finns nästan aldrig några insändare att länka till - och detta trots att jag själv också fortfarande är någon timme sen på morgnarna.

Hur ska det här bli när allt återgår till vintervanor!


Varsam med orden!

I ett ledarstick, om Ingmar Bergmans död, i Kuriren idag läser jag "Att han är borta är en tragedi inte bara för filmen och teatern, utan även för Sverige , som nu har förlorat sin kanske internationellt sett mest ansedda medborgare."

Men hallå - hur kan man tala om tragedi när en man - om än världsberömd - får dö i frid en bit in på sitt 90:e levnadsår?

Vad mer skulle han kunna/orka tillföra film och/eller teater!


Måhända är jag inte rätt person att tala om varsamhet med ord - både min penna och min tunga slinter väl ibland.


Men att jag sett kvällspressen tala om Ingmar Bergmans död som en tragedi må väl vara en sak - men av en seriös ledarsida vill jag förvänta mig att de tänker sig för så att språket räcker till för verkliga tragedier?

Annars är dagen riktigt god - tiden går fort och jag hinner inte så mycket som jag skulle önska!


I sak håller jag med Fredrik!

I sak håller jag  med Fredrik Lundh - det är dax att äktenskapsbalken blir könsneutral.

Men lite patetiskt blir det när nu Fredrik Lundh i ett
pressmeddelande tycker att regeringen är undfallande mot kd.

Den här ändringen har den varit hög tid för länge.

Jag kan ju undra vem socialdemokratin varit undfallande för de senaste 12 åren?

Och jag hoppas och tror att det kommer till stånd en ändring den här mandatperioden!

Vilket svammel

Så är det här skrivandet andra gången idag om rätt ska vara rätt. 00.25 oublicerade jag förra gången.

Jag kan meddela att mina något rubbade sovvanor inte alls ställer till några större problem.

Efter inlägget på bloggen vid midnatt somnade jag in alldeles ovaggad. Riktigt mysigt mörkt var det ute också kan jag rapportera.

Mindre mysigt att läsa att vi verkar befinna oss i någon form av resterna från forna sovjetsystemet. Vad i fridens dar betyder det att länsstyrelsen ska ha någon form av överprovning om hur många och var kommunen ska ha sina förskolor?

Tydligen har länsstyrelsen någon egen 5-årsplan där förskola på Jägarstigen inte platsar?

Grannarna har framfört farhågor för att trafiken skulle öka och länsstyrelsen kommer därför med sin pekpinne och hävdar att förskolan inte behövs.

Vore jag direkt berörd av detta skulle jag granska vilka som bor på den gatan - vilka som har sån opinionsbildrande kraft?

Nu får jag väl lägga en brasklapp att jag inte läst beslutet annat än via tidningarna. Dock är de ganska samstämmiga
NSD och NK.

Och på TV svammlar man om trängelsavgifterna - verkar något byråkratiskt. Inte minst det faktum att samma miljbilar som får 10 000 i premie av regeringen inte anses tillräckligt miljövänliga för att slippa trängelseavgifter. Dock är de tillräckligt miljövänliga för att få parkera gratis.

Hör ni ministrar Borg och Carlgren - nå´n ordning för ni väl se till att det är i galenskapen också?


Fast för en stund sen såg jag en klart manlig polis stå och berätta om ett vapenfynd och i rutan presenterades han som metereolog Ebba Mårtensson.


Vad är en naprapat?

Alltså; jag skulle vila från klockan 17 till 19 - så var överenskommelsen med alarmet på min privata telefon!

Men jag har sovit till runt 23 - då ringde min tjänstetelefon. Riktiga dolkstötar till ringsignal efter att jag klagat hos älskade barnbarnet Sara.

Fast jag hann inte/orkade inte svara. Gina - jag ringer dig idag (klockan är 00.03).

Min namne och jag  - bild nedan - är helt överens om att sömn är bästa läkekraften. Och jag tror faktiskt på det. Normalt behöver jag lite sömn - men när kroppen (och själen) vill ha mer så tar den för sig om den får. Och då ska man ge utan gränser!

46461-475

med ryggen mot kamern - Karin och i fokus Ylva - två riktigt liberala amazoner!! Typ - dom tar ingen skit!!

Här kommer två drömmar till i form av foton:

46461-476

Första gången jag såg en spark (vanlig med medar för vinterbruk) fastkedjad vid affären här i byn tappade jag "oskulden".

Men min dröm är att det faktiskt blir tillåtet att inmontera "elstängsel" på rullatorer och sparkcyklar. När någon med icke behörigt DNA rör min rullator - ska de falla "döda" till marken till polisen kommer och tar dem.

46461-477

Det här är min "drömrullator" - dock fel färg!


Fast det är märkligt - när jag tänker till så är nog drömbilen en P 1800 (med "helgonet" på passagerarsätet).

Nåväl - alla dess "drömmar" plus regnet tog musten ur mig. Nu har jag som sagt sovit halva min dygnsvila - och det känns rätt bra i kroppen.

Lite stelt i nacken - och tankarna återkommer varje gång till "naprapat"?

Vad gör en sån?

Kan hon eller han göra något för min "kropp"?