"Skalman"

Sovklockan har ringt - nu ska jag slafa några timmar.

Städ och tvätt på förmiddagen som vanligt. Tolvkaffe. Stadsresa. Apotek, system, mattaffär, mataffär med mera med mera.

Natti, natti

Så ska det låta

Tack Anke - ett program som jag sett otaliga gånger Så ska det låta - och ändå var namnet borta.

Till avdelningen njutning i morse hörde även denna insändare av
Åke Lidberg - vasst och bra avklädande av Kjell-Arne Johansson.

Det finns och har funnits många anledningar till att vara kritisk till Israels agerande - men detta ska också bedömas utifrån att deras motståndare har haft  som första punkt på sina politiska program att utplåna staten Israel. Först PLO med Arrafat och nu Hamas.

Miriam skriver också ett bra svar K-A Johansson som han också brukar skriva sig.

Du gamla du friska...

Egentligen skulle jag skriva - kort - på rubriken "Njutningar". Och just nu lyssnar jag på en gammal inspelning och uppsjungning av vår national sång - på den tiden det fortfarande hette "Du gamla du friska...".

Njutning - Da Capo förstås!

Njutning - Brolle igår kväll i musikprogrammet på TV vars namn just nu är borta - men vilken kille - man blir både glad och stolt när man ser och hör honom.

Njutning - Charlotte Kalla idag förhoppningsvis - men vilka föräntningar vi lägger på hennes axlar.

Njutning - slutligen -
opinionsmätningen (vars namn jag också glömt) som visar att avståndet mellan blocken nästan hlet krympt bort. Sossarna har minskat igen - och folkpartiet ökat åtminstone upp till valresultatet.

Njutning - en promenad till frukost.

Följ nr 8326!

På söndag kan ni följa Jens i fädernas spår. Med nummer 8326 ger han sig iväg. Återstår att se om det blir som Östman förutspådde vid något tillfälle - att nattvakten plockar av honom från spåret?

Men kommer han i mål så lär han väl bli
Vasaloppets mest framgångsrika länsförbundsordföranden från Norrbotten i alla fall? Kanske dito landstingsledamot också? Eller har vi möjligen Kent eller någon av de övriga hurtiga ledamöterna i spåret. Vore väl något för folkhälsorådet - med Tjejvasan i alla fall?

Klonade?

Intressant ledare i Kuriren idag - tar upp gränsdragning mellan tjänstemän och politiker - och om hur det syndas. Syndas gör det också genom att folka sitter på dubbla stolar - både i landstinget och kommunen. Kanske därför det kan uppfattas som att tjänstemännen styr - det kanske inte finns tid för reell opposition och granskning?

Noterar att ett parti - mycket närstående ledarsidan - nästintill har klonat sig. På moderaternas landstingsbänk för lulekretsen sitter Tord G Häggström, Migell Wikström och Staffan Eriksson. På motsvarande landstingsbänk sitter - jodå ni har rätt - exakt samma personer. Lägg till det att även Swedell dubblerar. Och åtminstone ett par av namnen  Wallsten, Karlander, Hultin och Wessel känns igen från fullmäktigebänkar i olika kommuner.

I ledaren nämns att 25 % av landstingsfullmäktiges ledamöter även sitter i kommunfullmäktige. Ett normalt journalistiskt beteende hade väl varit att granska vilket parti som drog upp och drog ned statistiken. Kan det vara lojalitet mot "husbonden" som gjort att man inte kollat om det är så att moderaterna dubblerar till 100 procent?


Snabbguiden är ett nytt trevligt inslag i "nya" NSD. Kan se att länspolismästaren ska dela ut en gåva till en ung tjej i Norrbotten som visat civilkurage förra helgen och stoppat en misshandel. Jättebra initiativ.


Även bra att polisen avskedat en civilanställda kvinna som inte varit på jobbet på ett år - och som inte heller har gett någon förklaring till varför. Mindre bra dock om samma myndighet betalt lön till henne hela detta år? Särskilt inte som vi kan läsa i Kuriren om Tredubbelt polisstopp - polisen i länet måste spara 15 miljoner.

Hittade förstås inga länkar - eller hade inte tålamod. Frukost!


När livet är som bäst

Fick lära mig ett nytt intryck under revisionen. "När livet är som bäst är det kamp och möda" - som Evas mamma brukade säga.

Och visst ligger det något i det. Nu har vi i alla fall kämpat oss igenom del I av revisionen. En mindre omgång kvar sen.

Nu ska jag skynda mig hem innan hockeypubliken tar över vägarna. Och tänk att jag inte kommit mig på hockeymatch än denna säsong. Fast jag har sett en hos jens som dom köpt. Jag undrar om jag kan köpa till min TV? Om nu någon som bor i Sunderbyn läser detta och vet så kan ni ju berätta för mig.

Revisorsglasögonen

Har varit med mor till läkare idag mellan 12 - 14 var jag borta härifrån. Nu väntar jag på Eva för vi ska revidera Bostadsrättsföreningen Tigern. En gammal NSD kamrer som är revisor - och är noggrannheten själv - vi hoppas hitta något kommatecken vi i alla fall kan anmärka på så att vi kan retas lite grann.


Odemokratiskt eller ej!

Odemokratiskt eller ej - 74% är för monarki enligt en färsk Sifo - och endast 15% är emot.

Jan+Staffan = Sant!

Sannerligen synnerligt märkligt vilket radarpar herrarna Bergsten-Eriksson blivit. Söker man träffar på Staffan så följs han av Jan. Några andra mediaträffar på herr Eriksson finns knappt. Vad har herrarna för barn ihop?

Annars har jag haft en gyllne regel i mina kontakter med media - under dryga 30 år - att aldrig ifrågasätta deras skrivande. Man kan till och från tycka sig förfördelad men i längden jämnar det nog ut sig. Och om man anser sig felaktigt återgiven så kanske man ska kolla bjälken i sitt eget öga eller hur det nu heter. Det vill säga hur tydlig var jag själv i mitt förmedlande av budskapet.

En enda gång  har jag brutit mot denna regel och det var under PO Wärrings tid. Då någon redigerare strukit i en debattartikel som jag skrivit och då ändringarna helt ändrade budskapet. En gång - men då var jag riktigt f.......d - tror faktiskt jag har kvar skriftväxlingen.


Befinner mig nu på jobbet sen några minuter över 9.


Glädjande förlust

Glädjande förlust - att hyrorna för de unga funktiondrades boende nu måste sänkas. Luleå kommun behöver ingen mer negativ PR så jag utgår från att man inte överklagar.

Och för övrigt är det ju så med gungor och karuseller att nu får Luleå kommun möjlighet att få igen den svindlade miljonen. Åklagaren hade glömt att meddela att målet skulle upp och att anspråk skulle ställas. Mycket märkligt och nog bör åklagarmyndigheten fundera över sina rutiner.

Tekniska problem på Kuriren - jo jag märker det - svårt att hitta.

Lennart Håkansson har fått nytt jobb - som chefredaktör. Matchen i Luleå är slut - nu ser han framemot att jobba mot en stor och stark konkurrent. Vad tror ni han menar med det? Kanske ingen slump att Fria ord i Kuriren idag har en lika tråkig vänsterspalt som NSD har en högerspalt på sin insändarsida!

Egentligen skulle jag skriva om kvällens match också - luleå - Skellefteå - men det får anstå - jag har också vissa tekniska problem med datorn.

"Pappadagbok"

Stackars geriatriker - om vi får träffa någon någon gång - Heidi lär ha skrivit remiss. Kan undra om vårdgarantin gäller här också - om vi får vänta 3 månader - kan jag dra med far någon annanstans då? Eller är det så att det är med långa väntetider till mottagningarna man försöker hjälpa upp att man inte kan möta upp med vård?

Nu har jag i alla fall redan skrivit 7 sidor om våra kontakter med vården - ingen nådig läsning precis.

Och snart måste jag ta itu med det bristande ledarskapet inom Luleå kommun. Inte underligt att sossarna for i taket då
Camilla förmedlade att folk på stan pratar om att man måste ha partibok för att få anställningen inom kommunen. Tror kanske inte att det är så - men uppenbarligen sitter det lite småpåvar här och där!

Idag finns det utbildad vårdpersonal som nekas att stå med på vikarielistan - utan att personerna ifråga får veta varför. Vi ska nog förena oss med Maria Andersson - C... - som inte fått särskilt mycket svar från kommunen?

Skrämmande, skrämmande. Lite (eller snarare mycket) Kafka över det hela.

För övrigt undrar jag varför gruppledarna inte informerats om att Jörgen Eriksson ska sluta på kommunen?

Mammor ska alltid veta först

Expressen vet att berätta att Daniel rådfrågade sin mor om frieriet - och de är klart att mammor ALLTID ska veta först. Vid sonens förlovning - i Venedig - fick jag äran att fixa in förlovningsannonsen. Så här i efterhand inser jag att det hade dom kunnat göra innan dom åkte - själva - men det var ju ett bra sätt att få morsan att betala!

Men bröllopet blev vi alla snuvade på - med bästisarna åkte de till Saxnäs och gifte sig. Själv fick jag - liksom övrig familj och släkt - läsa det i tidningen en lördagmorgon någon gång i juli - 1995? Fast med Pias hjälp ordnade vi bästa festen när de kom hem och när de anlände till det till synes lugna och stilla huset - ramlade hela tjocka släkten ut. Och den fina folkracebilen med blåklinten var omvandlad till en sossebil.

Bästa festen blev det också på den 10-åriga bröllopsdagen - då Jens - i maskopi med mig - ornade en helikopterfärd till just Saxnäs - för fru och bästa bröllopsvittnena!  Att vi inte tänkte på att videofilma minerna på damerna när helikoptern styrde ned mot ängen i Långnäs?

Ny bloggare

Sent och sider - nu ska Tobias Krantz också börja blogga. Eftersom han är vår riksdagsfadder bör varje rättrogen förtroendevald folkpartist lägga upp den som favorit.

Bra jobbat, Ylva!

Bra inlägg Ylva har på netlogg. Nog är det märkligt att det inte ordas mer om det demokratiska underskottet att tennismatchen mellan Sverige och Israel spelas utan publik.

Madeleine Sjöstedt fp i Stockholm försökte göra något åt det - flytta matchen till Stockholm - men hon var för sent ute. Vi ska komma ihåg vilka partier i Malmö som  beslutat om detta: s, vp och mp - också kallade den rödgröna röran. Med rätta - känns nästan som lite brunt i det också.

Har skvallerpressen rätt?

Har skvallerpressen rätt - bara 21% säger sig intresserad av den kungliga förlovningen. In och rösta, rojalister!


SM-Guld?

Då kanske det blir som jag siade om i början av säsongen - SM-guld till Skellefteå och min favorit Micke Renberg. Att det nu sker på bekostnad av Rolle Stolts och Tumbas Djugården får jag väl bortse från denna gång.

Prince charming

Svensk Damtidning förebereder redan artikel om Daniel - hur han förvandlas till prince charming. Själv tycker jag nog att han redan var där.

Svensk Damtidning ska slå upplagerekordet från 1976 - då Siliva och Kungen gifte sig. Övriga skvallertidningar hävdar att de inte kommer att toppa med nyheten - deras läsare är inte intresserade av kungahuset. Men fan trot - vem är det då som står för den kraftiga majoriteten FÖR monarki?

Nä nog tror jag det blir högkonjunktur för ett antal skvallertidningar - och när det här bröllopet  väl är överstökat så kommer väl Madeleine och Carl Philip som på pärlband.

Vanlig dag på jobbet idag - fast lång. Klockan 13 har jag valberedning med SV region Norrbotten. Visst låter de trevligt med Region Norrbotten?

Något upphetsande att tycka till om i de lokala tidningarna hittade jag inte. Så nu drar jag till frukost lite tidigare än vanligt men jag ser att det lyser så föräldrarna är nog redo.

B - som i ...

B - som i BakverkHär är det Lisas glassbil på 9-årsdagen.Semlorna - inte så vackra som fars brukar vara - men som jag skrev tidigare så fick dom godkänt!det här är väl också en form av "bakverk" - blev bara så fascinerad - finns det ett eget litet företag för att sköta polisens kameror. Eller har kameraövervakningen i samhället vuxit till så stora dimensioner att det nu poppar upp såna här entreprenörer?

B - kan också vara som i Basket.Här från Saras basket turnering för några veckor sen - här mot Kalix.

B - kan ju också stå för Brud.den här bilden hittade jag i en tidning hos Bosses Bil o Motor medan jag väntade på att få lampan plus torkarbladen bytta. Eftersom mina försök att gå ned i vikt bara resulterar i att jag lägger till hekto efter hekto kanske den här formen av bantning kan bli aktuell - kroppsmålning.

B - kan också stå för Bara så vackert - ett nödrim jag erkänner.Så här såg det ut en morgon förra veckan då jag återvände från frukost.

Och D - som i Daniel - vilket kille! Och snacka om att kronprinsessan och Daniel har äktenskapstycke. Nu ska jag njuta av en halvtimmes rapportsändning från dagens förlovningsjippo!

Antydan till dagsmeja

Nästan antydan till dagsmeja längs varvsleden. Jag har varit ut och ätit min klassiker - 90 grams hamburgare med mycket salt, peppar och lök. Gott men kanske inte så näringsrikt. Men faktiskt köpte jag en påse morötter á 12 spänn. Men dom är hyggliga på Max - nu var det extrapris på maxburgare - och om man beställer en maxburgare naturell så är det samma sak om en hamburgare bara med salt, peppar och lök. 22 kronor contra 40 - dom är snälla med sina stamkunder.

och apropå dagsmeja får man väl säga att det våras för
Victoria och Daniel också - äntligen. Thomas längtar särskilt efter kungligt bröllop för förra gången det begavs sig var han ännu i mammas mage.

Nu ska jag jobba en stund till sen drar jag hemåt. Det är för härligt nu för tiden - aldrig behöver man harmas över att missa ett TV-inslag - har just sett Roffe Nilsén hos Malou. Och TV4 var det lätt att hitta sändningarna på.

Med Malou

Ni som har möjlighet kan se en lokal kändis på TV4 idag - klockn 10. I ett program som heter just efter 10 - påstås det. Har aldrig drabbats av det själv vad jag vet.

I alla fall skall Rolf Nilsen vara med där idag. Och berätta om när han blev misshandlad och konsekvenserna av det. En konsekvens av att han hade civilkurage nog att försöka stoppa en misshandel.

Nu ska jag dra med 2 semlor till tant Daga - bara lämna på bron - och sen gäller jobbet - lite längre idag.

Endast i Expressen

Kände att det var något extra när jag omvärldsbevakade i Expressen. Kunglig förlovning - jo jag tackar. Eller rättare sagt ska vi alla tacka - och hoppas nyheten är korrekt. Då kanske vi slipper en del slaskiga reportage från det så kallade Carolinfallet.

Vi har en kollektivförmåga här i länet att dra på oss dålig reklam. För någon dag sen var det den pissande pojken i Arvidsjaur och nu har tydligen  fallet med den förskingrande kvinnan också blivit en riksnyhet. Eller i alla fall det faktum att kommunen missat att bevaka sin fordran. Enligt en insändare i NSD - som inte finns på nätet - så har kvinnan också sluppit betala advokatkostnader plus att hon fått en vårdinsats av Bodens kommun. Det sistnämnda är väl inget att erinra mot - bara hoppas det ger resultat. Men i övrigt kan man ju inte annat än fundera om det finns mer förgreningar i ärendet - det måste ju rimligen finnas någon bakom det uteblivna kravet?

Men Luleå kommun verkar då inte känna till den där lågkonjunkturen - 1,5 miljoner för att utreda basketvisionen. Det handlar om 3-4 årsarbetare - och då är det ju ändå lagt ner ganska mycket timmar från fritidsförvaltningens sida. Förvisso behöver Pontushallen en uppfräschning - men "vision" brukar kosta på. Kanske läge att ta del av artikeln "klubbar kommer att gå under" i dagens NSD innan alltför stora satsningar görs. det handlar om ekonomisk doping - något som tyvärr Luleå kommun också bidragit till.

Och så gratulerar jag alla som jag känner som heter Mats och Mattias - de har namnsdag idag. Och de är många. Ett särskilt grattis till Mattias Karlsson som om Expressens nyhet är sann kan skryta med att Victoria fick sin Damiel på hans namnsdag anno 2009.

Godkänd!

Middagen fick godkänt - dock fick bruna bönorna bara en trea - ska tydligen vara sönderkokade enligt Yngves modell. Får bättra på mig till nästa år. Fläsket och korven tror jag dock fick högre betyg.

Semlorna fick dock mer än godkänt - storleken attraherade svärdottern som bara hade "råd" att äta en men kunde gladeligen välja den minsta - som var stor nog.

Fast Sara gjorde bort sig och påstod att semlorna på fiket nära hennes farfar hade bätre semlor - Holms café - fast det är väl ingen skam att komma näst efter dem heller. Problemet är att mina barnbarn inte gillar mandelmassa - mina hade för mycket fyllning. Däremot gläder det mig att dom lärt sig att semlor ska ätas med varm mjölk - det är en tradition att bevara.

Och själv orkar jag knappt skriva om mat - riktigt äckligt mätt. Trots att jag använt energi till att diska undan - och det var inte lite det. Hoppas det når fram till satmaran till enhetschef som snackade om anhörigas disk - som de inte skulle befatta sig med - att "anhöriga" även diskat för föräldrarnas räkning.

Och Luleå ligger under mot MoDo med 2-0  senast jag hörde från dem.

Vägrades betyg

Vi tjuvsmakade semlorna till tolvkaffet. Far vägrade uttala något betyg - men det såg ut som om han gillade dem. Dock kan jag själv med blotta ögat se att de inte är lika snygga som de far brukade göra.

Här är också något som är snyggt - fast just snyggt ska man väl säga. Hur i fridens dag kan det komma sig att kommunen avstått
krav på återbetalning. För vad jag kan förstå så bekräftas det - man talar om civil process.

Nu ska jag plumsa mig ned till mor och far och duka för bruna bönor, fläsk/korv och semlor med varm mjölk.

Kul för centern

Ser att Stefan T hunnit före mig att blogga om Skop. Kul för centern som legat lite risigare till i andra mätningar. Och Mauds framträdande senaste tiden borde ge utslag i ytterligare positiv riktning.

Fast egentligen var det inte det jag tänkte skriva om utan om mätningen/enkäten som kom idag på radion som säger att runt 75 procent av centermedlemmarna gillar energi- och klimatuppgörelsen inom alliansregeringen. Att dom sen har samma problem som oss - att vi ofta är missnöjda med den brist på förankring av ställningstaganden får vi väl leva med. Det är ju inte lätt att hålla hemliga förhandlingar och samtidigt förankara i partiet. Så är det väl bara.

Fläsket brinner!

Nä jag skojar - men det kunde ha varit så. För mitt i stekningen av det rimmde fläsket så gick jag och kollade mailen - och då hade detta kommit - det är tur att jag har liten lägenhet så att jag har koll på spisen från alla håll.

En vänlig skäl som hade mailat detta TT-telegram i inklippt version.

Skop: Nu återstår enbart 2,5 procentenhets skillnad

Publicerat 23 febr 2009 06:55

Medan den ekonomiska krisen djupnat har oppositionens starka övertag nästan smält bort, rapporterar Skop.

Samtidigt tycks Sverigedemokraterna stå längre bort från en plats i riksdagen än på flera månader.CM8ShowAd("p9widescreen_m"); if (typeof(cm8FlashCmd)!="undefined") DoFSCommand_532757(cm8FlashCmd,cm8FlashArgs);

Nu återstår 2,5 procentenhets skillnad mellan

det styrande borgerliga blocket, som stöds av 46,4 procent,

och de tre oppositionspartierna som får 48,9 procent.

I augusti var oppositionens övertag 52,1 mot 43,6 procent.

Främst är Moderaterna den ekonomiska krisens vinnare under halvåret som gått. M har gått upp från 22,4 till 27,5 procent.

Så här fördelar sig väljarstödet enligt Skop, med förändringen sedan förra mätningen inom parentes:

M 27,5 procent (+ 0,4),

 FP 7,3 (+ 0,4),

C 7,1 (+ 0,8),

KD 4,5 (+0,2),

S 35,5 (- 0,9),

V 6,2 (-),

MP 7,2 (- 0,1),

SD 2,7 (- 0,7).

Ingen förändring sedan förra mätningen är statistiskt säkerställd.

Skop frågade i januari/februari 1 092 väljare, 18-84 år gamla, vilket parti de tycker bästa om i rikspolitiken.

TT

Synnerligen behagliga siffror på alla kanter - synd bara att oppositionens - förlåt regeringens största tillgång - Nuder - nu lämnar politiken.

Nu ska jag försöka förflytta ett antal grytor och pytsar ner till föräldrarna. Det blir inte spark utan bil. Det var tusan vad vår herre skakar duntäcken!


Backar bandet

Måste backa bandet - till igår. Och gratulera Pia som hade namnsdag. Och som ståtar ensam i almanacken den dagen. Med tre bokstävers namnet hade det rymts minst 3 namn.

Det måste nog vara lite helgonstuk på namnet - då det får ståta så ensamt? Eller vad säger du Pia Åhman till vilken jag riktar hälsningen?

Och alla ni som nu lutar er över snökarorna - nog måste ni hålla med om att det är ljuvligt då det är minus 20 grader.

hej igen

det blev kort det där - och bara om Carl B.

Igår var jag på årsmöte i Piteå - men min uppgift var enkel och begränsad - ordförande på mötet. Hade med mig Fredik Malm som årsmötestalade - mycket om EU - och de stundande valet.

Busväder när tog mig hemåt vid 19-tiden - anlände Sunderbyn kl. 20.00 så prick det kan bli. Och kastade mig genast in i ett telefonsammanträde med nomineringskommítten. På tisdagkväll kommer provvalet att vara slutligt sammanräknat och också offentliggöras.

Lite kuriosa från dagens tidning men som ni inte kan uläsa.
Per Gahrton har varit i stan - och haft möte på Iogt-lokalen på Storgatan. Man kan väl säga att cirkeln då är sluten - för mer än 30 år sen - iaf före 1977 då jag började som ombudsman - var Per talare i samma lokal - på ett folkpartimöte.

Annars är det fettisdag idag - tjuvstart hos oss. Det gick inte att hitta en tisdag på Jens och jag var hemma och ledig samtidigt. Så idag är jag ledig för att färdigställa semlor och för att lära mig koka bruna bönor vilket jag aldrig gjort i hela mitt liv.


Det kan kanske bli ett och annat blogginlägg mellan mandelsmassan och grädden!


Glad i Carl B - igen!

Nu är jag glad i Carl B igen - snabbt reagerat på moderaternas utspel om älvutbyggnad. Och rätt - och Krister Hammarbergh försöker ta avstånd från rapporten - men det lugnar inte Gunnar Westrin.

Så det här inklippet från Carl B:s vill jag också delge er:

Ogenomtänkt och ologiskt M-förslag om utbyggd vattenkraft.

Moderaterna vill satsa på utbyggd vattenkraft enligt ett inslag i SVT den 21/2; se http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1453111&lid=pu ff_1453089&lpos=lasmer .

Det är dessvärre en ogenomtänkt handlingslinje, särskilt efter Alliansöverenskommelsen om energi och klimat.

Utbyggnad av småskalig vattenkraft ger patetiskt små bidrag till landets elproduktion, till priset av för evigt irreparabla skador på bäckar, åar och andra mindre vattendrag (se nedan). Förutom deras naturvärden och betydelse för den biologiska mångfalden används vattendragen av tre miljoner svenskar som någon gång varje år sportfiskar, och oftare - naturligtvis - av de 60 000 organiserade sportfiskarna.

Utbyggnaden måste idag ses som obehövlig med tanke på att vi nu efter den kloka Alliansöverenskommelsen kan bygga såväl mer kärnkraft som vindkraft för långt större elproduktion. Varför då föreslå att för evig tid offra dessa vattendrag? En fördel med Alliansöverenskommelsen är ju att sådana här ingrepp är obehövliga för elförsörjningen.

De fyra nationalälvarna ska inte heller byggas ut. Det är en gammal och för FP orygglig ståndpunkt. En utbyggnad av dem skulle sammanlagt ge ca 17 TWh/år, vilket är något mer än en modern reaktor ger. Varför offra fyra stora älvar för evigt när man kan bygga en ny reaktor för att få nästan lika stor elproduktion?


Manneken Pis?

Den pissande pojken i Arvidsjaur börjar bli lika berömd som sin namne i Bryssel - Manneken Pis. Nu refereras det även i DN.

Mer och mer underligt - finns det verkligen arbetsplatser i Sverige av idag där det saknas toaletter?

Sanning och konsekvens!

Så klart första ryggmärgsreflexen är att man far i taket då man hör att polisen dragit på stora larmet för en pissande pojk i Arvidsjaur.

Men så funderar jag - stadstester - i lilla Arvidsjaur - klockan halvtre på natten - vilken veckodag det är framgår inte av artikeln. Var det möjligen en fredagkväll dessutom - eller lördag.

Jag säger inte att det är så i det här fallet för jag vet inte. Men ibland vill ju polisen störa brottbenägna gäng och enskilda. Och med en gnutta lokalkännedom om Arvidsjaur kan jag fundera varför man åker ut ill Skellefteå bil för att pissa? Nog finns lämpliga snödrivor på närmare håll.

Å andra sidan fick jag häromdagen hör berättas om en yngling som blivit stoppad när han var ut och körde med sin veteranbil. Blev utsatt för ganska omild behandling - dock icke fysisk - av poliser innan det upptäcktes att polisen jobbade med fel registreringsnummer.

Man skulle önska att polisen kunde reda ut vad som är skrönor och vad som är sant - det skulle höja förtroendet för polisen - vilket onekligen behövs i dagsläget. Och då handlar det inte främst om polisen i Arvidsjaur - men allt spiller över.

Själv ska jag nu ge mig ut i snöstormen - det har blåst så det är nästan barmark vid mitt kammarfönster - kan undra hur vägen ser ut. Och om pissfläcken vid häbarsknuten har snöat över.

Ingen nyhet?

Men hallå - att Luleå hockey går till slutspel är väl ändå ingen nyhet? Eller fattar jag nada?

Vilken rysare!

Ja jag menar inte melodifestivalen - den har jag nyss anlänt till - utan provvalsräkningen. Som Thomas och jag verkställt i eftermiddag.

Nä jag avslöjar ingenting - vi ska kollräkna så att varje decimal är demokratisk och korrekt - och så ska nomineringskommittén och kandidaterna få resultatet först.

Ingen "Sovjet-Thomas" men nästan - och ett gäng på 7 personer som alla siktar högt - mot riksdagen - och som alla på sitt sätt har medlemmarnas förtroende.

Den som lever får höra!

Just nu hör jag att det viner runt knuten!

Kram och godnatt!

Som en tjuv

Som en tjuv har jag smugit mig in på jobbet - mina kompisar sitter nere i källaren och diskuterar. Det har inte hört att jag kommit.

Än mindre vett de att sossarna har backat rejält i
Tv4:as väljarundersökning - och att vi ökat rejält i dito. Fast vi ligger ju inte på mer än valresultatet.

Snart kommer dom upp och då är det lunchbaguetter som gäller - och sen smäller vi av ett årsmötet klockan 13.00.

Sen mna vänner - stiger spänningen - då ska Thomas och jag räkna provvalet rill riksdagen.

I startblocken!

Bra början för Lulealliansen - musen som var med på alliansträffen den 14 har skvallrat att stämningen var god och att det var lite av ÄNTLIGEN över det.,

Hela
ledaren i Kuriren ägnas åt detta - i stort riktiga analyser dvs samma som mina - och då är det ju rätt (ha,ha). Karl Petersen som ett högkonjuntur kommunalråd är träffande - brister i soc och skola är inget som får honom att joddla precis. Det kom en propå för ganska många år sen  att nu var det dags för de mjuka frågorna och så besökte han ett äldreboende i Umeå - men därvid stannade det.

Ingen av alliansens gruppledare matchar ensamma i dag KP - en riktig slutsats - men de är unga, kompetenta och har växtkraft. Och ska inte ägna sig åt att dela ut ordförande platser oavsett kommunstyrelsen eller något annat. Det finns ordförande poster - tunga sådana - tillräckligt att räcka till de 4 plus de samarbetspartner både de och jag verkar tro på.

Ett gott råd skulle dock vara att göra bort de interna processerna först det vill säga: är det de här personerna som partierna kommer att gå till val med? För folkpartiets del tvivlar jag inte ett ögonblick  på att "sovjet-Thomas" (med nästan 100 procent i gruppledarevalet) kommer bli den som toppar listan om han vill. Mattias må uppfattas som tuff och stram (var det så GB skrev) - men hur mycket kvarvarande ärr finns i m-organisationen. efter den "gruppledarsåpa" som utspelades mellan främst Maria Salmgren och Mattias vid förra valet? Vinner Mattias ett hemligt och demokratiskt internt provval?

Vad ovant det känns när de talar om utrikesminister Hillary Clinton!

Tycka tidning trist

Fast inte så där i allmänhet - men det är ett j-a ofog att Kuriren plockat bort insändarsidan på lördagar. Just den dag då jag har tid att läsa lite extra.

Det är också ett sätt att belöna en trogen läsare - sen närmare 60 år.

för övrigt noterar jag att både Mats Ehbom i Kuriren och Lennart Håkansson i NSD är lika duktiga på att bortförklara upplagenedgång som politiker är på att bortförklara sjnkande opinionssiffror. Tyvärr inte ute på nätet än.

Och eftersom datorn krånglar på morgonen så tar jag viktiga saker först. Stort GRATTIS till Anders och välkommen in på "döhalvan". En bra present idag skulle väl vara att få en
offentliga ursäkt du kräver i dagens Kurir. Jag känner igen takterna på polisstyrelsen och inte minst från just de socialdemorkatiska ledamöterna.

Lyssnar annars till Da capo och blir lycklig över att lyssna till Jim Reaves, Ulla Billqvist, Jokkmokks Jocke med flera.l Eftersom jag varit irriterad på en krånglande dator och inte lyssnat så aktivt så kan jag hoppas att det är det här programmet som går i repris i på söndagkväll?

Och aprop Da capo så vill jag skicka en hälsning till Lars Hedberg att "avdrag för inkomsternas förvärvande" är en gammal klassiker - lika god då som nu. Har inga som helst problem med att försvara att de som arbetar för ett förvärvsavdrag som det heter. Bara fackföreningsavgift och a-kasse är en kostnad som löntagarna har men som pensionärerna slipper - och bara där har du 5-600 kronor mindre i kostnad för en pensionär .

Till avdelningen trist med tidningar hör också att NSD inte har insändarna på nätet.

Nu väntar frukost.

Och så är det snart måndag...

Full fart som vanligt - kroppen tog stryk av gårdagens revision. Oergonomiska stolar och stora tunga pärmar trolig orsak till stelhet i nacken med yrsel som följd.

Höll på att skrämma slag på den trevliga unge man jag åt lunch med idag - när jag reste mig - glömsk om yrseln - såg jag helt plötsligt taket i Amphion - men jag hann komma i balans.

Thomas har kommit och gått idag - kan tro att det har med den här tårtan att göra.
Snygg tårta - och även om fd ledarskribenten Östman kallade Camilla för kaktant tvivlar jag på att hon fixat denna. Fast hon har ju sysslat med allt från magdans till att göra såna där hässjestängsel - så man vet aldrig med en flickan?

Dock blir jag lite orolig över de röda prickarna på tårtan - det är väl inte Börje Lööw som spökar i alliansen?

Nu ska jag dra hemåt - i morgon är det årsmöte med luleåföreningen. Börjar få de där pensionäsuppdragen nu - mötesordföranden om valberedningen får som den vill.

Och på söndag ska jag besöka piteåavdelningens årsmöte. Fredrik Malm ska tala vid det årsmötet - har ett gott öga till honom sen hans tid som luf-ordförande. Tuppkampanjen som jagade Göran Persson runt landet var kul!

Äntligen!

Äntligen insläppt på bloggen - nu har jag ätit frukost och kan kasta in det här som jag skrev före frukost:


Kommer inte in på bloggen - men nu lurar jag systemet och skriver i word - innan jag skrivit färdigt hoppas jag komma in.


Tema gratulationer tänkte jag mig. Först till Vivanne - våran eminenta distrikssköterska utan vars väsen livet vore mycket otryggare. Grattis på namnsdagen.


Och så grattis till Stefan för att han är igång och bloggar igen. Bra blogg men jag blir lite stressad av alla röda länkningar längst ned på alla inlägg. Hur gör du och hur hinner du?


Min hälsning också till näringsminister Maud som jag tycker har klarat de senaste dagarnas press (press i dubbel bemärkelse) med bravur. Lova att föra fram den hälsningen till min före detta ombudsmanna kollgega!


Grattis också till de många vårdtagare i Luleå som har anlitat doktorerna Hassler och andra privata mottagningar. Nu kan de leva vidare tack vare att vi har en regering som ser mer till oss patienter än till Kent Ögren & co.


Nu ligger jag en kvart fel i tidsplanen - en kvart för tidigt för frukost - men för lite tid att duscha. Särskilt som jag måste röra mig långsamt - drabbades av någon sorts yrsel i går eftermiddag på revisionen - höll på att störta i golvet när jag reste mig lite för fort.


Lite för fort har det gått i dagens NSD också. Eller så räckte inte bredden till för rubriken. Något rumphugget känns det i alla fall rubriken om Scanias vd Leif Östling: "Jag ingen aning om hur det här ska sluta". Så står det i papperstidningen - spännande att se om det är samma på nätet. Och "snsskadade" utgår jag från ska vara "synskadade". Fast den senare syns inte på nätet - under rubriken finns inte med.

Nå - nu är det bara att dra igång igen - fredag!


Sanslöst pinsamt Lars U Granberg?

Lars U Granberg skriver i ett pressmeddelande att riksdagen fattat beslut idag om det fria vårdvalet. Om hur hemskt det ska bli för oss i Norrbotten.

Men nog är det väl sanslöst pinsamt för Norrbotten att ha en riksdagsledamot som herr Granberg - som inte vet att beslutet kommer att tas först den 25/2.

Var befann du dig när denna så viktiga fråga för Norrbotten diskuterades. Sov du i bänken?

För övrigt kan jag glädja både Arvidsjaur och Kiruna med att läkarföreningens ordförande tror att ni kommer att få privata etableringar. Och jag tror precis som Robert Swartholm att det kommer att kunna bli rörigt på en del håll - åtminstone övergångsvis - men det är en oerhört viktig förskjutning av makten - från Kent Ögren och landstinget till dig och mig som individer. Och i slutänden kommer alla att tjäna på det.

Och vad herr Granberg spår och tycker kan ni ta lätt på - har har ju visat hur mycket han är att ha tilltro till. Pinsamt, pinsamt!

För övrigt undrar jag om inte tidningarna har någon skyldighet till källkritik?


Free Dawit

Gör det Du också - skriv på Expressens upprop! det är ju helt otrolig - en svensk journalist sitter fängslad år efter år - och vi väsnas väldigt lite.

Det är ju förfärligt att Carl Bildt trots uppmaning i media - inte ens nämnde hans namn. Får väl hoppas att det finns något bakom - att inte störa förhandlingar som pågår? Historien får väl döma Bildt?

Nu har jag dämpat mig med lite skrivande - redo att möta Bengt, Äsa, Roger och revisorn vars förnamn jag pinsamt nog har borta just nu - Viklund. Och honom har jag reviderat med i 4-5 år och Bengt nämnde hans namn senast igårkväll. Pinsamt är bara förnamnet!!

Får man (s)kämta?

Får jag skämta om en förfärligt skrämmande sak - att folk dödförklaras.  Jag läste först  om att "Bodensarna flyr" - ett tapp på 303 personer. Och så föll mina ögon på rubriken "En till dödförklarad av Försäkringskassan" så kunde jag inte låta li att skämta med ett par av mina partikamrater - kanske borde syna statistiken.

Parentesen i rubriken satte jag bara dit för att komma ihåg att skriva om alla konvulsioner som pågår i politiken nu för tiden. Carl-Otto Gählman har fått beteckningen oberoende (S).

Och de som blev uteslutna ur sossarnas landstingsgrupp sägs numer umgås med Anders Öberg & co - det sägs till och med skratta tillsammans enligt min källa. Men skrattar bäst som skrattar sist är nog gångbart - för i sakfrågan har de inte ändrat uppfattning.

Och Lars Hedberg avgång från alla sina politiska uppdrag visade sig vara en sanning med modifikation - det gäller inte revisorsuppdraget inom landstinget. Bara de kommunala uppdragen i Älvsbyn - och där lär det ju vara nästan hela havet stormar. Man har ju infört samma styrmodell som landstinget - avskaffat alla nämnder och all makt till kommunstyrelsen - och tjänstemännen - så det är väl inte så underligt. Så frågan är vilket samband det kan ha med avgången?

Och Yvonne Stålnacke är ett säkert kort - som distriktsordförande - enligt Kuriren men i NSD kan man läsa en insändare skriven av sign. Nog med luleåmakt - som påminner om att Yvonne medverkade till att lägga ned BB i Kiruna. Få se hur stort utrymme den såpan ska få i det valet?

Nu hann jag inte länka allt jag hade tänkt. Men jag ska försöka låta bli att stressa på morgonen för idag har jag revision på kommunförbundet och det kräver att jag orkar hela dagen. Med det säger jag också att jag inte kommer att blogga något under dagen.

Polisen - en del av samhället?

Lugn - jag vet att allt som står i tidningen är inte sant! Men den här storyn oroar mig!

Nu har "51-åringens" hustru medverkat på
publicistklubbens möte. Och berättar att han - som mördade Caroline - greps inför barnen. De lämnades enligt artikeln i Kuriren vind för våg.

Media ringde till en av "mördarens" söner och frågade hur det kändes att ha en far som anhållits för mord! Grannarna fick via media veta vad mannen var anklagad för - men inte familjen!

Media får rannsaka sig själv! Men man kan undra vem som är ansvarig för att ett gripande kan gå till på det här sättet? Att inte övriga samhället informeras! Att inte barnen värnas?

Kanske dags för polisen att ta del av barnkonventionen? Kanske en fråga att väcka vid Polisstyrelsens nästa sammanträde?

Sen senast har jag sovit - sen haft telefonsammanträde - ätit morötter fast jag skulle velat stoppa i mig något mycket godare - och nu ska jag sova igen.

Rop på censur!

Detta borde jag inte ha läst - krokodil som åt upp 5-åring - ska nu sova i ett par timmar innan telefonsammanträde med styrelsen. Men risken är att jag får mardrömmar.

Sen mäste jag ringa till Els och höra varför Lars Hedberg lämnar alla sina uppdrag. Vem ska nu bli ordförande för revisionen i landstinget. Hoppas det inte är tvättsåpan som skördar offer?

Och facket rasar...

Och facket rasar mot regeringen. Men kanske dags att ställa frågan som ställdes i Expressens snabbledare som jag länkade till tidigare. LO och metall har tydligen stora aktieinnehav - är man kanske beredd att köpa aktier i SAAB?
Blixtledare hette det!

I skick som ny

I skick som ny är min bil. Nå inte riktigt men jag har i alla fall varit och fått fixat halvljuslampan som lagt av plus vindrutetorkrbladet som frös fast och som jag slet bort.

Har tittat på en röd Jazz och en silverfärgad dito - live. Och så fanns det en mörkblå i broschyren. Men tänk att inte i broschyren och inte på faktarutan som satt på bilarna fanns den med - den viktigaste detaljen - vilka färger den går att få i . Ingen av de nämnda kan då få mig att köpa en.

Nu ska jag disciplinera mig och åka hem - fast det alltid finns något mer som jag bara ska.. Men idag måste jag hinna vila någon timme annars klarar jag inte telefonsammanträdet ikväll.

Stå på dig, Maud!

5 miljarder till att börja med - från skattebetalarna. I ett bolag som gått med vinst 1 år - av 20. Något borde vi lärt av historien också - varvsindustrin.

Så stå på dig, Maud. Och ta stöd av
Expressens snabbledare.

Och både Anna Karin och Helena verkar gå bra i skidskyttet.

Förbättringsförslag

Tre förbättringsförslag till "nya" kuriren:Friaord sidan kan inte hålla på att flacka runt i tidningen. Än höger än vänster - lägg den fast på högersidan före sporten.

Familjesidan kan inte gömmas undan bland predikoturer och eftertext. Inte vet jag om den ligger där men eftersom jag nu flera dagar fått en aha-upplevelse då familjesidan dykt upp - och jag har tänkt "stackars sida" så ligger den fel (jg ahr ju alltid rätt - har ni sett hur jag skriver "jag har" - massor med gånger)

Och så måste ni färga upp B-delen - ni kan ju inte ha toalettpappersfärg på "KURIREN".

Fick några minuter över innan "taxin" går mot staden - men NSD:s ledare låg inte ute än.


Sex kräver tribut

Ja - jag noterade att jag inte skrivit något på 18 timmar. Översikten av bloggen är obarmhärtig. Så jag erkänner att jag tog till en rubrik som kanske inte har så spännande täckning.

Igår blev jag kvar på jobbet - i sex timmar - och det krävde sin tribut i form av att jag slocknade snabbt på soffan. Hann växla några ord med Thomas vid halvsjutiden och så läste jag väl 1 timme men sen var det kört.

Har lyssnat på TV - jag ser sällan men lyssnar ofta. Intressant att få de regionala sändningarna från övriga länet. För mitt inre ser jag redan hur Runar Patriksson "laddar om" - Naturskydddsföreningen i Värmland vill ha en mångdubbling av vargstammen - från 200 till 1 500. Det känns långt ifrån seriöst och som ett sätt att återskapa ett statiskt ställningskrig med ortsbefolkningen.

Haradsborna har också rustat för krig - för att få behålla sin vårdcentral. Hörde om detta redan igår - hur Agneta Granström mp vred sig . hon är ju inte bara landstingsråd utan Haradsbo också.

Ännu värre blev det när Britt Westerlund skulle förklara att hon inte såg samma bild som Haradsborna. inte stänger vi vårdcentralen - det ska bara sparas 30 miljoner inom primärvården. Och läkaren blir bara kvar så pass att det räcker till det äldreboende som finns fysiskt intill - men inte stänger vi vårdcentralen inte.

I övrigt är det "bara" Saab på TV-nyheterna nu.

Bra ledare i båda tidningarna idag -
Kuriren om yttrandefriheten och offentliganställdas meddelandefrihet. Här har man ju själv också - både skyldig och oskyldig - blivit utsatt för misstänksamma blickar och även efterforskning då någon för majoritetspartiet mindre god nyhet speglats i media. Det märkliga är också att jag alltför ofta noterat hur politiker från olika politiska läger verbalt enats om vilket "stycke" media är.

OA skriver om den könsneutrala äktenskapsbalk som nu mest verkar ha den formella resan kvar. Hur man ska tolka att den ska debatteras i riksdagen den 1 april och införas den 1 maj överlåter jag till er läsare att tolka. Dock noterar jag att OA tar tillfället i akt och ger ett tjuvnyp till förre ledarskribenten på Kuriren. Och var ju i några frågor han överraskade negativt - framstod som lite av homofob. Minns att våran Anna och han debatterade frågan så att "pennorna" ven om öronen.

Men nu har jag kopplat in autopiloten och glömmer tid och rum - kusin Kestin ska för tusan åka med mig till Gammelstad idag - så jag måste hålla utlovade tider.

Stygga grabbar

Inte så bra för sverigedemokraterna som gör allt för att försöka bli rumsrena. Här visar de nog en sannare bild av sig själv. Riktigt stygga gossar!

Så nöjda de var då de snott den dolda kameran - och så missade man att det fanns en bandspelare också.

Har varit och klämt en 90 gr hamburgare - notera att jag slopat osten - allt i jakten på kalorier. Kan väl inte vara så onyttigt med en mager liten hamburgare och ett bröd. Frågan är bara hur länge jag är mätt.

Ylva M är på ingående - och hon har med sig "nyttigmat" från Järnvägsgrillen - dock inte till mig.

Den inbillningssjuke!

Hann inte mer än pränta ner en rad om vinterkräksjuka så kände jag ett lätt illamående. Som också håller i sig. Men förmodligen är det bara inbillning - mag- och/eller vinterkräksjuka har inte bitit på mig på hur många år sen som helst. Inte snuva heller för den delen - fast det är väl att svära i kyrkan att utmana ödet på detta sätt? Och nu ska ni snart kunna vaccinera mot snuvan.

Och visst kan man kräkas när man ser bilderna på hårdrockbandet - vad dom nu hette - men nog är domprosten ute på fel vägar när han kräver att de ska förbjudas. Sorry - inte ute på nätet.

Inget ont...sökande efter hårdrockbandet gav denna lilla notis om regionfrågan - där våran Nils Dahlbäck läser lusen av Kuriren - och jag kan faktiskt undra om meddelandet formulerats av Kent Ögren & co. Som kör med total förnekelse - låtsas inte om att regeringen faktiskt slagit fast att någon ny regionbildning inte kommer till före valet 2010.

Och oavsett kräksjuka eller ej så blir jag ensam på jobbet idag också. Så det är bäst att jag drar igång omg.

Gick i fällan!

Efter att ha både sett och hört om kvinnan som påstås ha gjort två aborter bara pga att barnet hade fel kön så inser jag att problemet skapats av "mörker männen" och dito kvinnor. Snyggt jobbat att ta in jämställdhetsaspekten - så att även jag för ett ögonblick föll för argumenten.

Märkligt hur en sådan pseudohändelse kan bli en STOR riksnyhet?

Detta är förmodligen ett icke problem  som ändå borde förebyggas - genom att könet inte avslöjas annat än av medicinska skäl - så för att ingen någonsin ska få för sig att välja bort ett hankönat  foster. Bara för att det råkar vara en liten gosse! 

Tänk om jesusbarnet saknat snopp!

Kvoterad abort - nej tack!

I globaliseringens tid verkar Kina ha hunnit hit - nu kan oönskade flickor aborteras bort. Förmodligen ockå pojkar där DET passar sig! Så det är väl snarare Hitler som hittat hit.

Om någon vill vara "bödel" för att det är
fel kön så ska i alla fall inte jag vara med och betala.

Ge socialstyrelsen råg i ryggen att förhindra sånt här -  till exempel så att man inte informerar om kön förrän loppet är kört om man så hädiskt får säga.

Nu ska jag googla på "kalkaxel".

Olåst?

Har man haft en skulptur värt 200 000 kronor i en olåst trappuppgång. Fågelskulptur stulen - eller i alla fall borta.

Men det är värre i Sunderbyn - för andra helgen på kort tid så var det i morse stora fotavtryck runt vårat hus - företrädesvis under mina fönster. Och med tanke på att jag fick ett underligt samtal natten till söndag - kan jag undra om någon är ute efter Strutzen. Och i vilka syften?

Kanske på modet att samla på fåglar?

Blev ensam här hela dagen - och har varit här alldeles för länge - men vad gör man när man får herrbesök som stjäl en dryg timme från arbetet.

Men nu drar jag iaf.

Man måste - men hur?

Sitter och lyssnar till mamman och morfar till Max och Saga som så grymt fick sätta livet till. De är lättade över domen så klart.

Man måste gå vidare, säger både mor och morfar. Men hur undrar reportern - och den frågan kan man bara instämma i.

Bortom alla löpsedlar får nu sorgearbetet ro - förhoppningsvis.

Gröt som tröst

Har märkt en sak - att då jag är ensam på jobbet är jag hungrigare än vanligt. Funderar bara på om det finns någon liten hårdbröd bit och något att lägga på den.

Inget kaffe när jag kom - inser att man är bortskämd fast man inte fattar det förrän det saknas.

Tyvärr finns det choklad i kylskåpet - ischoklad som jag normalt inte tycker om. Men nöden har ingen lag.

Inte nu - men någon morgon ska jag pröva denna -
rostad havregrynsgröt - dock utan honung som är nästan lika äckligt som majonäsgurka.

Nu SKA jag sätta på kaffe - och läsa PT.

Skamfläck

Det ryms mycket i det ordet - till exempel på att jag blivit lite slö på att blogga. Jag vet inte varför - det snurrar fortfarande lika mycket "tänk" i skallen - förmodligen går jag väl omkring och pratar för mig själv.

Fick just ett sms från Arjeplog - eller kanske det heter mms - en bild på en termometer visade - 37.4 C. För övrigt en person som står bakom
24 av  bäddarna i Arjeplog.

Jodå - sign Ann O Nym - sonen kom i mål. Utan förfrysningar - det är det enda en mor bekymrar sig om när det är minus 21 vid starten. Själv var han lite besviken - gick för en tid under 3 timmar . men kroknade på slutet och landade på 3.09. Nu väntar Vasaloppet - där han speedat upp sig till startled 7 (tror jag det var).

Tappar nästan tråden nu - det var Skamfläck utan rivningsplaner som satte rubriken. Vi är väl många som passerat skolan i Västannäs och undrat om den rasat helt denna gång. Men det är seg - har föreslagit det tidigare - men får väl upprepa nu - Åke Bergbäck får visa på altenativ till rivning - byggnadsminnesmomunment - "Den lutande skolan i Västannäs". Stavas byn för övrigt med dubbel n? Absolut inte förstås - nu gav mitt bildminne av skylten sig till känna - Västanäs ska det förstås vara.

Och en skamfläck är det förvisso för en hel del sossar att man nu samarbetar med de fd kommunistiska partiet - väsnterpartiet. I Luleå var Kjell Mickelsson det sista kommunalrådet som höll vänstern utanför finrummet - han var inte glad åt det kommunala samarbetet ,med v som följde efter hans avgång. Och tydligen är det lite samma vånda nu på riksplanet för nu går OA ut till försvar. "En kommunist på Bommersvik" var han som ung SSU:are med och medverkade till. Vilket väl ska trygga de som får kaffet i vrångstrupen när det ser Sahlin vänt leende sida vid sida med en som mer än andra väckt upp ordet "kommunism" - Lars Ohly.

Jag borde lärt mig - det jag skriver om ovan - Bommersvik - finns förstås inte på nätet än.

Och nu måste jag speeda upp - för jag blir ensam på expen idag - fick jag just veta. Och inte hinner jag då in till 8.

Bara att betala

Visst kan grafitti vara konst - men denna avart där man förstör för hundratusentalskronor måste det sättas stopp för. Bara att be om ursäkt, Konstfack - och betala

Nu är jag på jobbet sen en stund - lyssnar på sportradion och hoppas det går bra för de tre kvarvarande svenskarna i slalomen..

Heliga, härliga s-förmiddagar

Heliga, härliga söndagförmiddagar. En positiv förändring i mitt liv - nu kan jag masa omkring okammad och oklädd och nypa blomblad och göra annat hemmpyssel (läs. röj och städ). Tidigare var dom - söndagsförmiddagarna - uppdukade men sammanträdeshandlingar på köksbordet - åtminstone 3 gånger av 4 var det full sammanträdesdag på måndagar som skulle förberedas. Och på söndageftermiddag skulle vanliga jobbet skötas.

Idag kan jag dessutom lägga till ytterlgiare ett härligt H -
Helena Jonsson - världsmästare.

Och Brolle -inte den sjungande men väl Johan Brolenius ligger två i slalom - världsmästerskapen där det svenska framgångarna lyst med sin fränvaro,

Håller tummarna för att det blir en medalj till - han är bara 4 hundradelar efter ledaren.

Här ska nu bäddas och sen blir det till att packa - för i eftermiddag ska jag försöka ge jobbet ett par tre timmar.


12,9 grader i Sunderbyn - kan undra om Älvsbyn har skidtemperatur.


Fingrarna i gröten II

Ser att jag glömde skriva något i gårkväll - dagen var intensiv med basketturnering hela eftermiddagen. Om gårdagkvällen är bara att säga att jag gjorde det - tittade på melodifestivalen. Vilket jag inte gjorde förra omgången.

Det bästa jag har att säga om den var att pinan kändes förhållandevis kort mot tidigare år. Över på en och en halvtimme.

Inte särskilt krångligt röstningssystem - förstår inte att det skulle vara så svårt att förstå. Däremot är det väl bara att konstatera att det ligger organiserat röstning bakom - annars skulle aldrig H.E.A.T ha vunnit.

Vet att smaken är som baken - men med något undantag dåliga bitar - men sämt av alla var programledaren Petra Mede. Fattar inte hur man kan släppa fram en programledare som är så manusbunden för att läsa upp sina dåliga och pinsamma skämt.

Manusbundenheten är bara att jämföra med en del riksdagsledamöter som blir så byxis när det ska ställa frågor till statsministern eller något annat statsråd att det bara rabblar från sina manus.


Nu ska jag knall iväg ned till frukost - och ska undvika fingrarna i gröten . någon liten blåsa blev det men ingen större fara.


Får testa oddsen för Jens skidäventyr också. Han ska åka fd Andörjan (jag tror inte det heter så numer). Men igår var det 25 grader vid startplatsen. Återstår att höra hur tempen är idag.


Fingrarna i gröten

Om fingrarna i syltburken har man ju hört - och haft säkert också. Men första gången jag haft fingrarna i het micrad havregryns gröt. Det var inte njutbart kan jag lova.

Och apropå ledaren i Kuriren som jag kommenterade i ett tidigare inlägg - om barn som inte mår bra så finns det något japansk ordspråk som jag söker: frukten blir aldrig bättre än trädet vars grenar bär dem.


Med det vill jag säga att det är inte barnens fel när det går snett - men det var väl det ledaren också ville säga?


Nu ska jag ägna mig åt kroppsvård - utan att jäkta - och sen ge mig av mot staden. Vännerna i de 4 allianspartierna har väl träffats nu - utan mig. Har vant mig bra - helt utan abstinens. Det är väl så att var sak har sin tid. Nu ser jag med spänning fram emot hur det går i riksdagsprovvalet - tänk att vi faktiskt har 7 personer som alla brinner starkt för att representera oss i riksdagen.


Ris, ros och clowneri!

Dagens ros ger jag till Stfan Tornberg som är den av norrbottens riksdagsledamöter som syns i media och på det sättet för en ständig dialog med oss väljare (nä - jag röstade inte på dig!). Var håller resten hus?

Ros också till
ledaren i Kuriren även om jag tycker ordet "apatiska" inte var riktigt väl valt. Men det ligger mycket i innehållet i boken "Välfärdslandets gåta - varför mår barnen inte lika bra som det har det". som ledaren bygger lite på.

Sen kan jag inte bestämma mig för att jag gillar "lördagskostymen" som ledare sidan tar på sig där Gustaf blickar upp på mig med sitt pokerface!

Och var är insändarsidan idag - har den rymt? Och varför får jag inte veta vem som har namnsdag idag - utan måste lösa Dagens namn korsordet för att få ut det. Jag - vet - Valentin - men alla andra dagar då? Ris, ris i massor!

Fast dagens namns kanske finns någonstans - bara min 2,0 glasögon som tyvärr börjar vara för svaga. Jag borde...

Och clowneriet då? Jo NSD sista sidan. Nu har s-politiker mött tvättfacket i Boden. Det var tre tunga (?) socialdemokrater - Anders Öberg, Lenansrt Törnlund och Bengt Ek - som träffade facket - dock inte företagsledningen för som de säger "politiken kan inte blanda sig i så länge juridiken pågår" Socialdemokraterna i Boden - som haft en förtrupp som också träffat företagsledningen - vill inte invänta juridiken utan ser frågan som politik. Samtidigt konstaterar de "tunga" herrarna självbelåtet att "vi tog hem upphandlingen från Finland" - "Vi skapade arbetstillfällen.."

Ja en sak är i alla fall säker - juridik eller politik - sossarnas clowneri i den här frågan har kostat skjortan! Och den skjortan är inte ren vare sig på krage eller manchetter!

Och ros kommer jag att få för att det blir ris-grynsgröt till frukost. Dock inte för mig som håller mig till den hjärtvänligare havregrynsvarianten.

                                             

Da Capo

Da Capo - jo jag säger det igen - när jag hör påannonsen på Anders Eldeman och Da Capo sprider sig en ljuvlig känsla i kroppen.

Som nu när det spelar Lycklige Jim ( och stackars, stackars mig). Där stackars, stackars mig blir lycklige Jims änkas man - och avundas lyckligen, lycklig Jim som är död. Krångligt ?- lyssna på reprisen av Da Capo på söndagkväll - tror jag det är.

Apropå da capo så finns väl risk att programmet Alpint klockan 9.50 också blir en repris. Men det är med sportsliga framgångar som med livet - om det vore ständig sol skulle det ge "öken". Kan finnas något annat att glädjas åt idag - skidskyttarna kanske eller herrarnas klassiska 15 kilometer. Själv ska jag glädjas åt att se Sara spela basket för första gången.

Hon och Lisa ska följa pappa Jens på Alliansträffen i stadshusets sessionssal. Hoppas den kommunala alliansens tajmar bättre i politiken än att lägga en arbetskonferens Alla Hjärtans dag som dessutom är kryddad med sport från 08-30 till 16 .

Och ingen sjukhusutryckning på morgonen - och telefonen spelar något om kärlek när den väcker mig istället för den vanliga ilskna signalen - något som jag själv inte programmerat in. Kan undra om Exchovox är på G och vad det kostar den här gången?

A wonderful time up there!

Det fanns en gång en låt med Pat Boone - vars refräng var "a wonderful time up there". Med det vill jag bara ha sagt att det är härligt att ha en kusin uppe där som kan bjuda på en härlig laxmacka med tillbehör. Hon skulle nog gärna själv vilja dricka vitt vin men offrar sig på rött - eftersom hon vet att vin är den enda gången jag absolut väljer rött! Oavsett mat!

Och vi har hunnit dissikera hela Sunderbyns historia - och mer frågor än svar blir det. som vanligt.  Vem var egentligen "Blind Oskar" till exempel. Han vars rullgardin alltid drogs ner tidigt - vilket sades bero på att han i alla fall inte såg något! Granne till oss!

Annars kan jag hóppas att nästan
3 miljoner till Kvinnojourerna i Norrbotten dra upp rullgardinen för en massa kvinnor.

Höres i morgon!

Fan tro´t?

Ingen kidnappning - hon har följt med frivilligt - inget våld har använts mot henne. Men hur är det med vittnesuppgifterna från Älvsbyn då?
 
Hur många misshandlade kvinnor har inte återtagit sina berättelser??

Jag kan ju bara hoppas att åklagaren vet sånt som inte vi vanliga tidningsläsare vet och som gör honom trygg?Jag lever o fröjd!

Om nu någon trott något annat när jag inte bloggat. Men natten och morgonen blev något annorlunda. Mor ringde vid tre-tiden och sa att far var uppe och satt på toaletten. Han ville inte lägga sig. Men hon undanhöll mig hur sjuk han egentligen var. Och klockan kvart i fem ringde hon och meddelade att hon skickat iiväg honom med sjukresa. Någon bra förklaring till varför hon inte ringt mig istället fick jag inte. Dock antydde hon senare att när hon skulle ringa upp mig andra gången så funkade inte telefonen (en ny variant nyligen installerad).

Iaf så bar med av upp till sjukhuset vid femtiden - far hade ordentlig förstoppning. Själv kom jag därifrån vid kvart i åtta - och nu ska jag få hämta hem far  vid 13-tiden. Så nu blir det en resa till Sunderbyn och sen tillbak för att jobba.

Några elakheter från lokaltidningarna kan jag inte bestå med för jag har läst dåligt och kommer då inte ihåg något uppseendeväckande.

Tema: borta

Det blev som jag trodde - "donk" på soffan. Någon gång vid 19.30 tiden - sedan dess har jag varit borta - ett och annat har flimrat förbi i form av antikbyrå fortfarande värd minst 25 lappar -  Antikrundan -  trots att den enligt ägaren inte var riktigt väl hållen.

Det är väl tidens tecken att ögonen lyser mest när "lapparna" nämns - inte historiken!

Borta har också 
Håkan varit i 15 år - och nu hemkommen. Låter som hämtat ur en kioskdeckare - sprang ifrån sin svåger på Arlanda - sedan dess försvunnen. En dotter - då några månader - nu ca 15 år - finns med i bilden. Och visum till USA har varit känt - bara att få ett sånt som "försvunnen svensk" kittlar ju en som varit med och sökt USA-visum för "hederliga svenskar".

Slår mig plötsligt att om jag vill till USA så borde jag ha goda referenser - för en bror till min farmor - han åkte iväg till den nya världen och kom aldrig tillbaka - och där finns släktingar  som  varit här och hälsat på och vars adresser jag har. Dock känner jag ingen större längtan..fast jag kanske skulle kunna gå i spåren av den brodern och bli lika lyrísk som mina USA-släktingar när det såg häbret och uthusen här!


Nå nu ska jag inte dit - men synd om andra hemvändare var det när Luleå hockey  - borta - fick stryk med 5-2 . Särskilt smärtsamt för mig  just mot mina "andra handare" - kan ju inte glädjas åt det precis.

Ett försök att sova - men det är mindre än 3 timmar till uppstigning!


Bästa kylan

Här är en som inte gnäller på kylan. Absolut bästa vintervädret då det är runt 20. Bara ett litet problem och det är att min parkeringsgranne vill på ställa sin bil så att jag inte når till motorvärmaren - men det ska jag snart åtgärda med en liten skarvsladd.

Och själv har jag gjort bort fredagen den 13 redan idag - om det nu är en dag då det mesta går snett. Bara en sån sak som att jag upptäckte att jag glömt mobilen hemma - och det upptäckte jag till lunch.

Men jag kunde ändå sjå mig och äta lunchen och lyssna till lunchföreläsningen av Eva Alsterdal från Kiruna. Socionom, kurator och nu egen företagare i branschen. En lysande föreläsning på temat Kunskap är makt - vilket kräver ödmjukhet.
Kurator Eva när du här. Bra affärsidé att ha det per telefon med betaltjänst - trodde sig vara först med det.

Även om jag började först 10 idag har jag fått ihop allt för många timmar - det känns direkt. Så nu drar jag och så  blir det donk på soffan.

Ödet?

Ett öde - inte värre än döden förstås men ändå - att försova sig. Och inte vet jag vem som har namnsdag idag. Men har nu förstått att Dagens namn korsordet INTE ska ha ett givet namn som i NSD:s variant. Men med "gamla" Kuriren satt alltid namnsdagsnamnet inristat på hårddisken. Det lästes tillsammans med det helt livsnödv'ändiga horoskopet - vilket jag nu missar varje dag. Underligt att livet kan funka ändå!

idag gillar jag båda ledarna -
Kuriren skriver om att vi nog inte ska tala om fattiga barn i Sverige - de allra flesta handlar bara om att de inte är lika fruktanvsvärt överrösta med prylar andra. Och en del av de för'äldrar som klagar mest att man  inte har råd med saker till barnen kan man stå och bolma cigaretter - för flera tusen kronor i månaden!

Livet är inte rättvist och som ledaren också påtalar borde vi ägna oss åt kärnan i denna problematik - de verkligt fattiga.

Och OA jobbar med Norrbotniabanan. Bara det är väl värt att han får tillgång till en kaffeautomat i Arcushallen. En brist sm han påtalar i sin krönika idag.

För mig brister tiden igen - knappt jag kommer att hinna i tid till min senarelagda starttid idag - 10.00.

Försovning

Vilket härmed meddelas så slipper fler ringa och fråga om jag lever!

Kaotiskt känns det att vakna först kvart i sex - bloggen för stå tillbak på morgonkvisten.

Kontrollsamhället oroar

Jag skrev lite ironiskt i en intern utgåva att "nya" Kuriren försöker vila på fornstora lagrar - Obolaffären - och att det var gammal skåpmat. Men efter att ha läst ett antal artikelavsnitt får jag nog ta tillbak det. Det kommer en del nyheter - faktiskt.

Snyggt jobbat med den anonyme idrottsmannen som satsat 2,4 miljoner. Stimulerade i alla fall min nyfikenhet. Vem är han??

Fast mest blev jag skräckfylld när jag ser att vi har en Skattemyndighet där vi måste förklara varför vi konsumerat 3 miljoner kronor. Kan förstå att man granskar där man inte haft några pengar att leva av - det vill säga risken är stor att man levt på svarta pengar. Där gör man en så kallad kontantsammanställning - men jag förstår inte vad problemet är om någon satt sprätt på 3 miljoner. Lätt som en plätt bara någon fixar dom till mig! Kontrollsamhället oroar!

Det var också med "skräck" jag lyssnade till fd militären (klarar inte titlarna) Jan Wickbom som kommenterade sommarens Natoövning. Den kunde vara provocerande för Ryssland. Ryyssland har ingen positiva syn på Nato som fredlig samarbetspartner så därför ska vi inte provocera Ryssland med att låta ett hangarfartyg gå upp till Luleå. Men spring och göm sig Wickbom!

Noterar av Karl Petersens kommentar på Gungor och Karuseller att vi ändå har något gemensamt Karl och jag - cheeseburgare. Får nog följa Karls råd och testa Tasty. Men kan något gå upp mot Max? Hoppas Karl tar med en cheese till krassliga/snuviga frugan Eva och hälsar från mig en önskan om snar bättring.

Och nu faller myntet ned - om kommentaren från Ann O Nym - det är cheeseburgare-alliansen "han" åsyftar!

Som ni förstår har jag sovit "middag" ikväll. Det var rena knockouten"när jag kom hem vid 18-tiden. Orkade resa mig först på 9 - och då var klockan redan halvtio.

Nu gäller det att komma till ro - vilket kan vara svårt med en utvilad kropp och ett utvilat psyke. De - kroppen och själen - väntar på nya utmaningar.

Gungorna och karusellerna

Hade mat med mig idag för att bara kunna ta en snabblunch. Men så fick jag se att det var sista dagen (för den här gången) med extrapris på Max orginalburgare - 22 kronorl Thomas hade också på och för att låtsas vara mer nyttiga är vi var så inhandlades var sin påse morötter också. 68 spänn - 12 kronor för en liten påse morötter. det handlar väl om det där med gungorna och karusellen, förstås. Men gott var det!

Annars har det varit en intensiv dag idag - händer saker hela tiden. Nya uppdrag och utmaningar dyker upp hela tiden. Just nu är revisor Nilsson här - men där är det kassören Thomas som mest ska granskas.

Har inte hunnit med någon omvärldsanalys så jag vet inte ens om det åkts nå skidor utför idag? Men lokalt har det hunnit både
kidnappas och att ta fast kidnapparna. Bra jobbat, polisen!

Nu borde jag sluta jobba - redan för trött. Men jag ska ju alltid bara...och tiden rusar.


(M) redan i utvisningsbåset

Godmorgon - har haft tekniska problem med bloggen - inte kommit in i skrivläget - men nu lossnade det.

Frukosten aväten och far gratulerad på namnsdagen - Yngve - bara som en påminnelse till Jens som vid någon rast i Östersund (?) kanske ringer och gratulerar.

För att dra ner topparna i mitt blocktrycksdiagram så ska jag nog ett tag nu försöka börja jobba först klockan 10 - för jag blir i alla fall kvar så att det blir "övertid" - fler än de 3 om dagen jag ska jobba..

Ganska kul att studera diagrammet i alla fall - och kolla vad man gjorde då blodtrycket var högt respektive lågt. Tydligen är jag inte så lugn och avstressad  i trafiken som jag trott. Och att handla på Kvantum är uppenbart ingen avstrssande tillvaro. Och jag minns den omständliga damen före mig - jag fick bita mig i läppen - och blodtrycket toppade enligt diagrammet.

När jag läste
Sticket idag höjdes inte blodtrycket nämnvärt - men full i skraft blev jag. GB vill utfärda en varning till politikerna i Arjeplog. Eftersom alla partier varit med och styrt Arjeplog de år det pågått - blir det fullt i utvisningsbåset. Där sitter redan moderaterna som väljarna visat ut sen flera mandatperioder. Och ogudaktiga är dom där uppe - tror inte ens kd letat sig dit? Så kvar på plan blir en vilsen miljöpartist som kom in efter senaste valet.

Det kommer mera - nu kroppsvård!


I trygga kvarter!

Nog känns det underbart att när jag ser något orande hos föräldrarna - hela huset lyser - klockan 22.30 ca - då bara drar jag skräcktäckkappan på mig - och hatten - och tar sparken och går ned och kollar av.

I kväll var det mor som somnat i goa fÅtöljen framför TV:n. Far sov redan i sängen.

Jag borde se till att vänner riksdagsledamöter  (och andra potentater) fick sova över här. Januari- februari - snö och kallt. Knarret under skorna när man går ut i den 20 gradiga "varma" kylan. Och så maj - juni när livet återvänder. När det spirar och värmer - och knopparna brister!

Stackars Stockholmare!

Under hatten!

Idag skämmer jag ut mig på flera sätt - hinner inte skriva på bloggen.

Men värst och bäst hos doktorn! Alla prover kanonbra! Mors arvet - hon har också i alla tider fått veta att proverna är SÅ bra - trots att hon varit så dålig att hon knappt tagit sig till läkaren. Nu är väl läget inte så illa med mig - men diagosen - den utlovade - den dröjer?

Och när jag lämnade doktorns rum var min glasögon borta. Och jag visste att dom låg på hans skrivbord. Sköterskan gick in och kollade - men inte var dom där. Jag strök över hatten - och visst - under den satt dom! Det blir nog någon demens medicin!!

Nu ska jag på 9-års kalas!

Far ror - mor är rar

Far ror - mor är rar - så stod det i min gula ABC bok när jag börja i första klass på Kläppenskolan. Den bilden av världen vill GB med dagens Stick konservera. Så långt från verkligheten en del kan befinna sig. Känns inte ens meningsfullt att rada upp alla de argument som verkligen finns. Bara konstatera att mot dumhet kämpa även gudarna förgäves.

Fast idag finns bara en sak som är riktigt viktigt. Att gratulera Lisa på 9-årsdagen. Hipp, Hipp Hurra.

Och kom ihåg Lisa - att snälla flickor kommer till himmelen - andra kan komma hur långt som helst.

Tycker mer sen - nu går jag till frukost.

Kanelbullar!

Jag har bakat kanelbullar ikväll. Började klockan 20 och 22 var jag färdig . Bara på en halvliter - men ändå. Borde spärras in. Jag - inte kanelbullarna - de blev rätt bra.

Skrev ett upprop till våra riksdagsledamöter i eftermiddags. Vill ha upp dem - fler - till våra lokalavdelningsmöten. Och jag fick sån respons att energin bara välde över mig. Därav kanelbullar.

"Pilan" till Pajala och Winbäck till Älvsbyn. Och sedan tidigare Gunnar Andrén till Kalix och Fredrik Malm till Piteå. Och om jag kan lita på Gunnar A så är Norrbottens inbjudan dagens snackis på riksdagsgruppen ( om de har någon i morgon).

Partiledaren har hitintill bara besökt (eller tänkt besöka) A och B kommuner  i länet (Arvidsjaur, Arjeplog och Boden). Vi misstänker starkt att han gått i flumskolan och inte kommit längre i alfabetet. Nu ska vi lära honom att härnäst - i kommun hänseende) kommer G - som i Gällivare.

Nu måste jag försöka lägga mig och sova - känner mig som Cornelis med kompisen - fast min behöver nog inte kissa - men den ger sig till känna och trycker en gång i halvtimmen.

"Ger sig till känna och trycker" - vilka härliga drömmar jag ska ha.

Råd från Els

Förmiddagen har bara rusat förbi som vanligt - har varit ensam här - Karin på Länshandikapprådet och Thomas på kommunen.

Els skickade mig ett tips om att ändra typsnittet i förra inlägget. Markera allt och Ctrl + F2 - men det funkade inte - dock ledde det mig till att hitta där jag i alla fall kunde minska textstorleken.

Och nu ska jag till kvartersakuten och få mätaren installerad. Tur att jag så det här om
stopp på 97:an fast när jag tänker till stod det nog E4 - så jag kanske inte berörs alls.

Har fått mycket gjort idag i alla fall. Men fortfarande två styrelseprotokoll som gnager på samvetet. Fast det andra är från i går kväll så det kan väl vara normalt. Men fortsätter det att flyta på så här så kanske jag snart är ikapp.


Har för övrigt talat med en journalist idag - inte så ofta nu för tiden. Om HUS-avdraget.


Tema: De mina

Sonen får en bra debattartikel införd i Kuriren - månne det är han eller redaktören som satt den fina rubriken Kraften finns i Norrbotten - mångtydigt.

Från min son till min frisör - Klas. Som också är Stefan Tornbergs frisör om han inte bytt sen senast. Här till rakning.

Och från frisören till Kirsti - vi har följts åt många år i folkpartiet.

Och steget till "mina" Fritz Olssons  hus är inte långt när jag nämner Kirsti- vi står på samma sida även där - hon och jag.

Och glad är jag att Olle Schmidt är med i toppen på vår EU-lista. Olle är i tidernas begynnelse ombudsmannakollega till mig - en riktigt kompetent och rejäl person. Förstås är jag glad över Marit också - en av mina favoriter långt innan hon gick med i folkpartiet. Finns nog ganska många Marit böcker i min bokhylla. Och jag kan än se henne framför mig när hon läste lusen av någon eller något i Kvällsöppet eller vad det nu hette på den tiden. Artikel som inte finns på nätet än.

Vilken olycka - det här feta och fula typsnittet. Men nu vet jag i alla fall vad jag gjorde - Ctrl + 2. Kan någon säga vad jag ska trycka för att ångra?


Gläder andra

Godmorgon!

Det sägs att den som glad är gläder andra. När jag i morse gick och hämtade tidningarna mötte jag "plogaren". Han öppnade hyttdörren och gapskrattande önskade han mig godmorgon. Det var nog inte för att jag så särskilt glad ut - men konstig förstås. Med hatten neddragen långt över både öron och ögon och med en extremt lång gammal täckkappa med ett yvigt skinn runt kapuschongen.

Gapskrattar gör nog inte denna man som varit föräldraledig och nu får se
sin a-kassa sänkt. Förstås inte klokt - och ändring är på gång.

Själv skulle jag önska att man samtidigt tar med en annan ändring - nämligen a-kasseregerlna  för deltidare. Självklart är det rätt att det inte längre ska vara möjligt att i åratal jobba deltid och få utfyllnad till heltid via a-kassan. Något som utnyttjagts både av enskilda och arbetsgivare - inte minst den offentliga sektorn. Och även om den politiska svartmålning som facken ägnar sig åt är starkt överdriven så är de 75 dagarna  alldeles för snålt tilltaget. Och får såna effekter att istället för att under en lågkonjunktur acceptera att gå ned till deltid väljer man att bli helt uppsagd för att få längre tid på sig för omställning. Och det var väl inte meningen?

Nu ska jag ägna mig åt lite kroppsvård - så återkommer jag om det nu var något att kommentera i våra lokala tidningar. Annars kan ni veta att idag jobbar jag som vanligt från 9 till 12 ca. Fast idag blir det nog någon timme extra för strax före 2 ska jag vara på Kvartersakuten och få mig påkopplad en dygnsmätare för blodtrycket. Blocktrycket och inget annat - tror jag skrev EKG-tidigare.

Så mycket intryck

Allt från ett bra telefonsammanträde med länsförbundets styrelse till lite slumpvis sedda TV-program som har gett så mycket intryck att det är ketchupvarning.

Om jag nu börjar skriva så blir jag sittande här till det är dags att stiga upp. Helt hänförd av det program som UR hade - om hon vars namn jag inte kommer ihåg men som ut som en syster till Nyamko. Och som på grund av sin modiga kamp mot islamistiska fundamentalister hade sin frihet begränsad av ständig övervakning.

Men nu är det natti, natti!


Björklunds nyhetsbrev

Är nu på jobbet - här är invaderat av Anne och hennes dotter. Det visste jag förstås - men blir lite orolig att det nu ska köra hem till Kiruna i mörker och snörök. Hade nog hoppats att de åkt på dagen.

Medan jag jobbar lite kan ni ta del av Jan Björklunds nyhetsbrev nedan. Detvar ett par uppgifter som jag i alla fall upplevde som nya - till exempel att vindkraften bara svarar för 1% av vår elproduktion.

Håll tillgodo!

Mona Sahlin har bytt till Linje 3

"Björklund älskar kärnkraften". Så brukar Mona Sahlin säga. Hon har tyvärr inte förstått. Jag kan tänka mig att älska mycket. Men inte ett kraftverk. Däremot har vi i folkpartiet för flera år sedan insett att Sverige behöver kärnkraften också i framtiden.

Hälften av Sveriges elektricitet kommer idag från kärnkraften. Den andra halvan från vattenkraften. Men kärnkraftverken börjar bli gamla. De bedöms ha uppnått sin livslängd om 15-25 år. De äldsta, som öppnades på 70-talet, stängs på 2020-talet. De 12 reaktorerna öppnades under en 13-årsperiod, med i genomsnitt en om året. Nedstängningen kan gå lika snabbt. Vi tappar hälften av vår el på ett drygt årtionde.

Vindkraft då, säger några? Ja, den är bra, men den kan inte ersätta kärnkraften. Vindkraften kommer nu att byggas ut, men det räcker inte. Vindkraften står idag för ungefär 1 % av vår el-produktion. Med mycket stora subventioner vill vi nu öka den andelen. Det är totalt orealistiskt att tro att vindkraften skulle kunna ersätta hälften av Sveriges el inom två årtionden. Dessutom är vindkraften mycket ojämn. Den levererar ju bara el när det blåser. El kan inte sparas, utan vi måste ha en elproduktion som svarar mot det omedelbara behovet av el.

På längre sikt är solenergi, vågkraft och många andra alternativ spännande och lovande. Men då talar vi långt in i framtiden innan dessa energikällor kan ge betydande bidrag.

Vi har haft tuffa förhandlingar i regeringen under lång tid. Alla fyra partiledare är nu mycket glada över den uppgörelse vi nått.

Nu riktas sökarljuset mot Mona Sahlin. Vad är hennes energipolitik för Sverige? Det var hennes företrädare Tage Erlander, Olof Palme och Ingvar Carlsson som byggde ut den svenska kärnkraften. Ihop med Folkpartiet och LO stod vi gemensamt för Linje 2, som prioriterade industrins el-behov. Palme och Ullsten stod sida vid sida.

Nu har Mona Sahlin bytt till Linje 3. Palmes argument mot Linje 3 var att då kommer massarbetslösheten, när basindustrin slås ut av kraftigt stigande elpriser på grund av el-brist.

Regeringens energipolitik innehåller många delar; höga klimatambitioner, minskade växthusgasutsläpp, uppbiffade elcertifkat för vindkraften. På dessa punkter tror jag riksdagens partier i huvudsak kommer att vara överens. Den politiska striden kommer att stå kring kärnkraften.

Palme och Ullsten hade rätt; Utan kärnkraft kommer massarbetslösheten. Man skulle kunna önska att det vore annorlunda. Men önsketänkande är en farlig strategi när man ska styra ett land.

Liberala hälsningar

Jan Björklund


Australien är stort

När jag se om bränderna i Australien så slår det mig att jag har ett kusinbarn - Lisa - som befinner sig där. Det är tur att Australien är stort - förmodligen hade väl fast Hedis hört av sig om det vore fara å färde.

Just har kompisen som bor i närheten av SSAB ringt. Han hade inte vetat om evakueringen av SSAB och explosionsrisken - och väl lika bra då att få veta det när faran är över.

Och traktorn har varit hos föräldrarna - dock inte här hos oss - olika entreprenörer. Men jag tror inte jag kommer att ha några problem att ta mig ut.

Ska dra en sväng till jobbet och sortera upp tilvaron lite inför veckan som kommer . En vecka då jag bland annat ska kopplas på en EKG-apparat för dygnsmätning och sen ska jag träffa min doktor.

Men först nu är det tolvkaffet - som skjutits upp till halvett för några tv-program som kusin Kerstin skulle se.


Faran över!

Faran över på SSAB- Och även hos Strutz - far och jag har bakat 36 fettisdagsbullar utan att gräla allt för mycket. Gammal är äldst inser jag - far fick rulla om alla jag gjorde för att få dem släta och jämna. Han rullar fortfarande med båda händena - en semla i vardera.

Faran över skulle rubriken också kunna vara på detta -
Går mot ljusare tider - för kd har kravlat sig över 4% vilket vi är en del som är intresserade av att det gör.

Och Marita Ulvskog drar långtgående slutsatser att sossarnas ganska måttliga ökning med 2,1%. Blir "dödligt"" spännande att se nästa mätning - tänk vilka slutsatser som ska dras av den då något parti rört sig någon tiondel. Bra att centern backade något i denna mätning så kan det nog bli ett plus nästa gång.

Och våra partirådsrepresentanter som bidragit till klimatmålet genom att tåga från Göteborg sitter fast någonstans norr och Jörn. En timmes försening var SJ:s (? visst är de dom nu) optimistiska besked - Jens trodde i alla fall han skulle vara hemma före telefonsammanträdet med länsförbundets styrelse ikväll kl. 19. Så spår en luttrad.

Semlebulla

Inte överens om stavning av semla. Kan inte skriva "semelbulla" men väl "semlebulla". Ja tänkt vilka väsentligheter jag kan ägna tid åt en söndagmorgon,

Otäckt på SSAB

Otäckt med karbidläckan och explosionsrisken på SSAB. Men tydligen ingen fara för omkringboende vilket det brukar talas om i samband med nybyggnationer. Kan undra vilka ämnen som ska krocka om det ska bli en än krafigare explosion är den som det är risk för nu.

Explosionsartat verkar missnöjet med medlodifestivalen också har varit - 76% av de som tittade förstod inte röstningsreglerna enligt Expressens undersökning. Själv såg jag ytterst sporadiskt och kan inte  ha någon åsikt.

Nu ska jag ned till far med den inköpta jästen - det ska bli semmelbullebakning!

Grattis, Stefan!

På 52-årsdagen, Stefan - som han firar i ensamhet på riksdagen. Politiken har också ett pris! Och tack för festen - för 2 år sen. Den var härlig. Tydligaste bestående minnet är fotot av broder Tomas på bardisken - han som gått ur tiden allt för tidigt. Kan undra hur många syskon Stefan har - vi har diskuterat det någon gång -  jag var ju med och arrangerade riksläger för Vi Unga i Överkalix - då jag jobbade väldigt intimt tillsammans med några bröder Tornberg - en av dem var Stefan tror jag? Och en kanske hette Sven?

Ibland känns tidsperpektiven korta och ibland långa - tycker det var massor med år sen vi firade Stefans 50 årsdag.

Kan undra vilka "lyllisar" som blev kvar på Gotland - det är inte klokt men jag har fortfarande inte varit till Gotland. Men snart är jag där då jag kan säga att jag inte riktigt minns - om jag varit där.

Och det var lugnt hos mor och far trots att det tändes vid 22 -tiden - och nu har också Lilly kommit hem (Kotterevyn i Bjurå). Ibland känner man sig som en tonårsmorsa innan man fått alla gamlingar till sängs.

Natti, natti!

Otur, Birger!

Våran Birger Lundberg från Arvidsjaur är en baddare på skidorientering. Distriktsmästare i sin klass. Idag skulle han ha åkt veteran-SM i Sävast och då blir det inställt pga kylan.

Men Jens på partirådet i Göteborg slipper harmas - fast han skulle väl åkt Antnäsloppet.

Ren och ädel!

Kurirens ledarsida idag är nydanad och lördagsfin. Det syns bara i papperstidningen - men ren, ädel och stilistisk breder en enda ledare ut sig över sidan. Och nere till höger (tror jag det var) är det en ny bild av Gustaf med sin underfundiga min - påminnande mig om Mona Lisas hemlighetsfulla leende. Månne vad GB:s döljer? Men det är väl som med Mona-Lisa vi får använda vår egen fantasi för att tyda.

Men fullt så ädel som den ser ut är den inte. GB försöker leda i bevis att de s-märklakommunalråden tävlar med varann om vem som skriker högst och ställer KRAV på hjälp från regeringen. Men det gör förstås inte det m-märkta kommunalrådet i Boden - Olle Lindström. Han tar eget ansvar.

Men bläddrar man fram några sidor - så är rubriken "
Lindström ställer krav (min kursviering) om försvaret. Och vem minns inte Olle Lindströms alla holmgångr med den s-märkta regeringen om de utlovade ersättningsjobben som aldrig kom. Och kom de så försvann de - och så kunde Olle ställa nya KRAV!

Det är väl detta som kallas politik!

Lite kul att just idag har NSD en ledare som inte alls låter som husbondens röst - OA uppmanar sossarna att ta regeringens utsträckta hand för att få till en bred uppgörelse om energipolitiken.

Nu är jag ialla fall sams med OA i två frågor - regionfrågan och energifrågan.

Diskbaljan väntar -blötlagd sen förra helgen. Det är den bistra sanningen - men berätta det inte för min mamma! Hon skulle inte tycka det var vare sig rent eller ädelt!

Men så gör det då - snabbt!

Vidta disciplinära åtgärder mot polisen och polismästaren i Malmö. Det är svårt för allmänheten att förstå att det kommer beslut så snabbt om att det inte blir något åtal mot vederbörande. Men tänker man efter lite så förstår man ju att åklagaren givetvis måste pröva mot lagar och regler. Och finns det inte utrymme rättssäket så finns det inte.

Men myndigheten kan - och ska enligt min mening - omedelbart ta i tu med disciplinära åtgärder både mot de poliser som fällt uttalanden men också mot den hycklande polismästaren som satt i TV och var chockad över avslöjandet trots att han vetat om det länge UTAN att vidtag några åtgärder.

Hur var det nu han sa någon kändis - King kanske - det är inte de onda människornas ondska som är faligast - det är det goda människornas tystnad. Fritt översatt.

Det ska man nog också tänka på när man läser insändaren av Maria A-M (så skriver jag bara för att slippa stava efternamnet fel - har lämnat ifrån mig papperstidningen).

Det är precis om Maria skriver - offentliga sektorn kan inte hantera kreativa människor som inte alltid jamar med - stora organisationer kanske jag skulle säga - det är nog inte vara det offentliga. Medan privat - företrädesvis små och medelstora företag nyttjar krativieten för utveckling.

Uppgång

Ett kort meddelande om min uppgång. Förhoppningsvis inte nedgång och fall. Lite sovmorgon till strax efter 5 - idag hade jag inte så stor lust att stiga upp - var varmt och gott i sängen.

Hinner inte med att skriva före frukost - men ett grattis rill Rikard (Hedlund med flera) som har namnsdag idag. Och till Sixten Jernberg som fyllde 80 i går.

För övrigt fick jag söka efter namnsdagsbarnet - Kuriren på sidan 35 har Dagens namn korsordet - utan namsndagsbarn så vilket det andra namnet är - på 4 bokstäver vet jag inte än.

På Återhörande.


Och Anne som sms:ade mig igår ska snart få lösenordet till datorn - men du lär ju inte se det här eftersom du inte kan logga in dig.


The Osmond Brothers

Herre jessus - min gud jag kan det. Lasse Lönndahl och Osmond Brothers.

Jag är på Spåret - men jag MÅSTE SOVA! (så jag kan trampa på gasen i morgon igen - men berätta det inte för någon)

Jokkmokk är fantastiskt!

Det var det jag skulle skriva och länka om. Visst är det fantastiskt att lilla Jokkmokk kan hålla igång denna attraktion. Tänk att familjen Fischer kom till Jokkmokk - de valde mellan Hawai och Jokkmokk - om kom till Jokkmokk.

Vi fattar inte vilka skatter vi sitter på här i Norrbotten.

Fast det jag först av allt tänkte skriva om var "lappmössan". Jag hade såna precis denna variant med blått och rött hela min uppväxt.  Hoppas ni möter den vackra bilden när ni öppnar länken.

Jag är fullständigt slut idag. Missade ett möte i morse. Men jag hade inte fått någon bekräftelse på att det skulle bli av som vi kom överens om. Efter att ha sökt kontakt med vederbörande sammankallande utan resultat var jag tvungen att fatta beslutet redan igår om att jag skulle utgå från att mötes var framflyttat. Men tjugo i tio gick jag telefonsamtal om att mötet som skulle börja 09.30 på Centerexpen var flyttat till SV - men då var det kört för min del. Min ork är så usel att jag måste planera i detalj hur mycket jag orkar med - och när.

Tänk förr då kunde jag spotta i nävarna, sova ett par timmar och sen trycka gasen i botten några dagar till?

Bloggar smittar?

Efter att svärdottern börjat blogga och jag är in där då och då som kommer det små kommentarer från inredningsfreak. Jag börjar tro att det är något spamfenomen? Josein från Falköping som frågar hur min vecka varit. Fast hellre få såna än att avskärma sig från verkligheten där bloggaren först ska godkänna kommentaren innan den publiceras.


Fast jag måste lägga ut denna länk - som jag egentligen gick in för att göra. Men jag minns inte längre vad den handlade om.


Modig som jag är (hick!) lägger jag ut länken och återkommer med kommentar. Jag måste ut och kolla bloggen utifrån för att se vilken länk jag lagt upp.

Är det mycket skrivfel i detta inlägg beror det på att jag har långseende glasögonen på - nacken håller på att gå av.


Ökända igen

När Luleå får förekomma i Expressen kunde man önska sig ett trevligare sammanhang än ett planerat mord. Noterar att åtminstone Kuriren är mindre informerad än Expresen.

Sjuk galet i länet

Herregud - nu har en i Rutvik gripits för att planera ett mord. Och häromdagen var det storbrand i Rutvik. Och mord och knivmord och mordbränder mest varenda dag.

Själv har jag varit till posten och skickat en hel kartong med strumpbyxor till Stockholm fvb till ett sjukhus någonstans i världen som återanvänder dessa som sjukvårdsmaterial. Och så har jag postat provvalet till riksdagen - så är du medlem i fp så får du en "jättelajbans försändelse från folkpartiet" som det hette en gång i tiden. Skämt åsido - har du inte fått den före onsdag kan du höra av dig. Och du glöm inte sen att posta den senast den15/2.

Grattis, Yvonne!

Yvonne Stålnacke blev valberedningens val. Grattis till det, Yvonne. Återstår att se om det också blir distriktskongressens beslut.

Kan tänka att övriga länet gärna vill näpsa Luleå - och det finns ju en kandidat från Överkalix - Karin Åström.

Struts är bäst

Även inom pizzeriet - ha ha.

Till att gena i kurvorna

Kallt och skönt idag. Ni som nu gnällde över vädret igår (dit hör jag) borde förstå vad jag menar när jag säger att jag älskar dagar då det är 20-25 gradet kallt. Mycket bättre än vädret i går där snön blåser runt och snikar sin in överallt.

Har jag gnällt över att det var oplogat igår - så att jag inte kunde ta ur soptunnorna. Plogen har faktiskt varit så sent som efter tidningsbudet idag. Vilket innebär att alla som lejt egna traktorer för snöröjningen och som fått skottat igår nu har en "härlig" snövall att ta sig igenom.

På avdelningen gnäll sätter jag också att jag inte vet var jag ska befinna mig på förmiddagen. Ett möte planerades för en månad sen. Träffen skull bekräftas med ett mail. Vilket inte har skett- Men samtidigt borde jag fått ett nytt datum om det inte är möte idag? Men dom får ta mig när jag kommer - dom får faktiskt höra av sig.

Olof Johansson gamle centerledaren kan också låsas in på avdelningen Gnäll. Kärnkraften är dyr och farlig enligt en intervju i TV. Gamla partiledare ska faktiskt hålla käft såna här gånger!

Kan inte sitta här och minnas allt gnäll från tidningarna - särskilt inte som jag är sen. Vi tar en annan G-avdelning istället - Grattisavdelningen.

Till Mona i Aareaavaara (definitivt till A-avdelningen)  som fyller 40 år idag. Jättestort GRATTIS - snygg hatt du hade på bilden i tidninen. Och kom ihåg att livet blir bara bättre för varje år.

Till Doris - Jens svärmor och Lisa och Saras mormor - namnsdag idag. Och Doris som jag jobbade med på Brandfors och Backlund som numera heter Bergström och är syster till Laila Wikström - som kanske är mer känd i våra trakter. Fst dom brukar fixa böcker tillsammans.

Nu måste jag gena över prärien ned till frukost. Det kan bli en spännande resa för våran snörröjare hade lagt upp högar på lite olämpliga ställen. Men jag har ju min pannlampa.

Och inte en enda länk åstadkom jag


Sexbomb!

Sexbomb trodde hon väl - men en riktig Stinkbomb var hon - hon som hamnade närmast mig på konserten. Fatta att folk inte har något luktsinne numer - hur mycket kan man smeta på sig.

Och till Kulturens Hus måste jag säga - varna för platserna där man håller på att frysa ihjäl. Lilla Salen ganska mitt i både vägrätt och lodrätt. Kusin Kerstin -  till vänster  om mig som är en riktigt frusen en -  hon tyckte att det var väldigt varmt. Medan jag höll på att frysa ihjäl.

Och jag som gått dit för att få lyssna till Tove - K-Annikas dotter - då kan ni väl tänka er att hon var SJUK och hemma.

Men annars var det bra - kulturen har satt sig i kroppen som nu håller på att återhämta sig.

Soptunnor och konsert

Nu ska jag åka (törs inte gå över den oupptrampade prärien i mörkret) till föräldrarna och ta ut soptunnorna till vägen. Jag hoppas att kommunen plogat.

Sen bär det iväg på konsert på Kulturens Hus.

Nyamko om Rosengård

Så här skriver Nyamko angående kommentarer av enskilda poliser i samband med kravallerna i Rosengård:


"Rosengård

Media har rapporterat om rasistiska kommentarer av enskilda poliser i samband med kravallerna i Rosengård.

Jag anser att de boende i Rosengård förtjänar en ursäkt för de rasistiska uttalandena av poliserna under kravallerna i Rosengård. Vi kommer aldrig komma tillrätta med stenkastaning och andra utmaningar i Rosengård om inte polisen visar respekt för de boende i Rosengård, unga som gamla. Det är oacceptabelt att lagens väktare i sin tjänsteutövning kränker enskilda medborgare. Vi vet att polisen har haft en svår arbetssituation i Rosengård i samband med kravallerna i stadsdelen, men inget ursäktar detta beteende. För att få respekt måste man visa respekt.

Vänligen,

Nyamko Sabuni"

Snyggt jobbat, Nyamko!

Borde ju lära mig hur man länkar till hennes nyhetsbrev - det går att prenumerera på det.
Snyggt jobbat!

Snyggt jobbat av regeringen - en historisk uppgörelse om energipolitiken. Hoppas nu bara att oppositionen tar den utsträckta handen så att den också kan bli långlivad - oavsett regeringar under åren.

Tycker Maud visat vägen med det prestigelösa uttalandet om att centern inte ändrat åsikt om kärnkraften men kan leva med att det är en del av energiförsörjningen under en överskådlig tid.

Två steg fram och ett bak - nej snarare tre steg bak. När jag fått undan något dyker nytt upp - som bara måste göras. Men nu ska snart allt vara klart för att skicka iväg ledamöterna till partiråd i Göteborg. Johan, Ylva och Jens - i morgonbitti med SAS 6-plan. Måtte det nu inte öka med ovädret bara.

Efter dammhaveriet?

Det är ju inte bara kärnkraft som är farlig (fast den har nog visat sig vara mest politiskt farlig). Själv undrar jag ofta om vi överhuvudtaget har någon beredskap mot ett dammhaverì?Möjligen är denna skylt ett led i beredskapen - men återsamlingsplatsen låg väldigt lågt - så det får nog bara sippra ur dammen isåfall.

Med denna skylt skulle man kunna sätta igång en gissnignstävling - vilket syfte har den?

Historisk uppgörelse - eller regeringskris?

Något vibrerar i luften - ska vara en extra partistyrlse nu på morgonen. Frågan är om det är en historisk energiuppgörelse på gång - eller regeringskris?

I ala fall har har NSD snäppat upp nättidningen nu -
här är ledaren om LO:s löneskillnadsrapport.

Själv ska jag jobba 10-14 idag. Glömde säga till Karin att det skulle vara slow start idag. Men kanske läser hon här och så ett mail.

Det är mycket nu

Oj vad mycket som ökade pulsen idag - på ett eller annat sätt.

Sorgligast är dock denna - om
poliser i Malmö som snackat om "blattajävlar och apjävlar" om ungdomar i Rosengård. Polischefen sägs vara upprörd - jag hoppas det bara är förnamnet!

På TV hör jag om en (eller möjligen flera) officerer som förskingrat miljoner från försvaret för att bland annat köpa sig en lyxbil.

Och nu törs jag också säga vad jag tänkte. Vad är det för fel på vanliga arbetsförmedlare när det i Norrbotten ska anställas 25 coacher. Sticket tar sig! Och dessutom ute på nättidningen före klockan 7 - Nya Kuriren har sina fördelar - åtminstone nättidningen.

Och allting går att sälja med mördande reklam - hur länge ska Kuriren rida på avlöjandet om Obolaffären? Är det någon som funnit något nytt i artiklarna som publiceras nu?


Det är väl inte till att tänka sig att NSD lagt ut sin ledare - Toppskiktet drar ifrån. Intressant med LO:s rapport om hur 50 direktörer drar ifrån industriarbetarna i löneutveckling. Det kan man förstås uppröras över - men än mer intressant vore en bredare analys av löneskillnaderna. På radion i går ironiserade man lite också och påtalade särskilt att Vanja Lundby Wedin inte ingick i jämförelserna. Skulle vara intressant att se hur den utvecklingen sett ut. Själv chockades jag över vilken fantasilön LO-ordföranden har. För att inte tala om att minsta lilla uppdrag utanför ordförandeskapet också arvoderas. Det vet vi ju att de 50 direktörena är kapitaliser och skitstövlar - men lever Vanja som hon lär?

Förstås var ledaren inte ute. Och nu måste jag gå till frukost. Kärnkraften, Gruvtolvan och Mona får vänta till senare. Spårsnö idag.


Är ingenting heligt längre?

Chokladsemlor - jag bara undrar är ingenting heligt längre. kan väl acceptera att det inte längre är Fettisdagsskidor på Folkhögskolan och knappt någon pjäxdans heller. Men att dom ger sig på semlorna - Allt om Mat borde skämmas.

Ska ni  inte skända bruna bönorna, fläsket och korven också. Smaksatt med vad?

Fettisdag är en familjehögtid hos oss - men vi "skändar" också lite i år - det blir först tisdag den 17 mars som vi firar fettisdag, ´Med hemkokta bruna bönor, fläsk ihop stekt med korv och så hembakta semlor med varm mjölk. Far och jag ska baka semelbullar på lördag.

Och nu undrar jag hur man egentligen stavar "semebulla" - det måste väl vara "semmelbulla". Kan undra om det är små tiaattacker som gör att jag numer funderar på stavningen på ord som jag skrivit i närmare 60 år?

Och nu kommer jag på att det faktiskt går att fira fettisdagen vilken veckodag som helst - måste ju ta de före 3 mars så att flickorna kan inhösta lite respengar innan de ska till Teneriffa.

Dags för stegräknaren

Det är nog dags för stegräknaren - har en uppe i ett skåp men är så oteknisk att det inte är lönt att jag försöker ställa in den. Men någon kan kanske hjälpa mig.

25 kg i viktnedgång bara med att promenera mera. 12 000 steg - men jag vill"bara" gå ned 15 så det kanske räcker med 10 000 steg? Och så låta bli att köpa riskakor smaksatta med smak av gräddfil och lök. Har knäck ett rör ikväll - inte klokt alls.

Så kan jag undra vem det är som svettas ikväll.
Centern? Fast Maud har ju varit den i regeringen näst Janne Björklund som senaste tiden varit mest positiv till kärnkraft. Trodde regeringen skulle presentera något om energipolitiken i morgon. Har hört glunkas om att vår partistyrelse skulle ha sammanträde ikväll men det är visst framflyttat.

Fast norrbottningar som räds kärnkraft bör nog satsa på den här regeringen - med den rödgröna röran får vi väl förlita oss till de kärnkraft som finnarna bygger på gränsen till oss. Och den ryska "säkra" kärnkraften. Jag tillkör inte kärnkraftskramarna men någonstans måste man välja mellan pest och kolera.


Måste ut och kolla lite centerbloggar. Och hörde föresten om att Kd hade något kärnkraftsuppror - förmidagsnyheterna tror jag.


Stackars Jessica

Det här VM:et har min skäl inte börjat bra för Sverige. Och stackars Jesscia som slitit av ledbandet.

Mus i mitt hus

När jag bodde nere på Arrendevägen var det rätt vanligt på våren att jag fick in en och annan liten näbbmus. Det lär smaka så dåligt att katterna inte ens vill bita ihjäl dem. Min katt som jag hade då fångade inga möss överhuvudtaget vad jag vet - och vid åtminstone ett tillfälle blev hon rädd och smet ut medan jag försökte fånga musen.

Så jag måste säga att jag inte blir så upprörd över en
mus på Örnässkolan - värre otrevlighetet kan man råka ut för.

En kvart före utsatt tid fick vi komma in på hörcentralen - men det tar minst en månad innan man hunnit gjuta en ny snäcka till hörapparaten och därefter får man köa för inställning.

Nu ska jag strax åka mot stan - ska och handla och funderr faktiskt på att fara och jobba en stund. Så jag får träffa lite av folket som ska på Månadsmötet. Vi får se hur det blir.

Lyckliga migNi kan väl förstå att jag blir både lycklig och harmonisk när jag blickar ut genom köksfönstret varje morgon.Men i förrgår morse var det full rulle. Jag skojade med farbrorn (väl i min ålder) från tekniska att inte hade Margareta behövt skicka ut så stor traktor för att ploga gång och cykelvägen (skrivelsen som dom inte svarat på och än mindre plogat vägen)och sen kom dom med deh när. Och har totalt krossat den fina väg som vi trampat upp själv. Den går mellan snöhögen till vänster och den lilla busken till höger. eller fick skulle jag säga - nu slutar den tvärt med ett brunk. Och andra sidan har de plogat upp en bred autostrada till vänster om snöhögen.

Fast inget att klaga på egentligen - men jag tycker det är lite tjuvroligt att kommunen får ägna så mycket omsorg om det här området när tanten - Margareta - är så oförskämd att hon inte ens svarar på brevet.

Nu ska jag sluta jobba för idag - ska med mor på Hörcentralen.

En gammal goding

En gammal goding var och hälsade på idag. Kjell "Gunnar" Sandström.
Men fatta vad jag gör som får bilderna så illa! Kjell är inte alls så här dimmig - utan tvärom väldigt skärpt. Honom kan jag gratulera till att ha återvänt till kommunfullmäktige som ersättare. Bra komplement till Marja-Liisa på den social sidan - där kan han mycket.

Nu kommer Thomas med min lunch


Glädje i Malå

Hör just på Västerbottens Nytt - och kan konstatera att det är så sant att den enes död är den andres bröd. Glädjen är stor i Malå där sågverket blir kvar. Nedläggning i Ljusdal och vårat Lövholmen. Men även Malå går med förlust - så nu måste det vända, som någon i Malå sa - fortsätter konjunkturen så här så kan inget överleva.

Det är väl snart dags för Luleås Näringslivsdag igen - maj. Själv deltog jag på dagen och festen 2006 - tillsammans med Lennart Lindström - då
Tomas Larsson tilldelades fina priser. Kanske dags att kvalitetssäkra pristagarna?

Ödmjukhet tillhör inte Karl Petersens mer framträdande egenskaper - det framgår väldigt tydligt HÄR. Petersen nobbar att få ca 6 miljoner i hyresintäkter från Nya Läroverket.  Med tanke på att kommunen år efter år kastar bort 30-40 miljoner för tomma obehövda lokaler skulle det vara klädsamt med lite större fingertoppskänsla. Och Bergnässkolan som industriområde - ja det var Anders Sandberg som hade hyrt ut redan då han var fastighetschef. Sa han för att få börja bygga gymansiebyn!!

Nyamko på TV - vilken uppläxning hon gjorde av TV:s rubriksättning

Ha en bra dag!

Formidabelt... borta

Ja nog verkar Obolpengarna vara borta "for ever". Glömmer aldrig när Karl P satt på presskonferensen och talade om hur "formidabelt" det var att Bosse Johannson - som satt vid Karls högra sida - skulle investera i Luleå.

Jag kan tro att Karl P varje gång han hör ordet "formidabelt" ryser och tackar sin lyckliga stjärna att bluffen avlöjades i grevens tid.

Annars har det varit en dag i eftertanken och reflektionens tecken. Om hur människor uppfattar en när det filtreras genom media. Och alldeles klart är att TV fortfarande har stor genomslagskraft. Har känt mig "uttittad" men på ett positivt sätt. Har fått kommentarer  (ganska många telefonsamtal och mail - och stoppad på stan!) som i "fornstora dar" som till exempel när jag räddade kvar brukartillägget för undersköterskorna. Vilket Lars Näsvall - dårvarande personalchef - förhoppningsvis förlåtit mig.

Några har tyckt att jag "sålt" mig för billigt som förklarat mig nöjd efter den information vi fick. Till dem vill jag säga att man ska veta att polisstyrelsen är en "illuster" församling - precis som Skolstyrelsen var en gång i tiden. Här ska följas utgivna råd, föreskrifter och anvisningar. Det jag förklarat mig nöjd med är att myndigheten prövad mot regler och förordningar hanterat sekretessen på ett för mig till synes korrekt sätt. Därmed inte sagt att jag gillar läget.

Jag  tror fortfarande på att polisen skulle tjäna i förtroende på ett mer öppet förfarande. Men det kan polisen i Luleå inte agera för i ett enskilt ärende - det är en fråga för riksdag och regering. Det finns grupper i samhället som jag ställer större krav på än andra. Dit hör poliser.Och politiker. Och präster. Och lärare. Och säkert några till om jag tänker till. Men egentligen handlar det om det enkla budskapet att leva som man lär. Om jag som förtroendevald blir misstänkt för brott - och förundersökningen blir nedlagd - då vill jag att alla ska kunna ta del av skälen!

Oj - nu har jag tänkt högt igen - ni ska veta att när jag satt där på Polisstyrelsen igår och polischefen tittandes i bordet började gyra om hur övriga frågor skulle väckas. Och när Kero orerade om hur hemskt det var att Nord Nytt "bröt" sig in i sammanträdesrummet  (den försynte Janne Björnfot) - då funderade jag på att lägga ner bloggen.

Men hej Roger Jönsson - polisens pressansvarige - hälsa att man kan inte älska media bara då man får sina egenhändigt skrivna pressmeddelanden publicerade!

Nu gäller det TV - det gick inte så bra i super G idag - men säkert finns något att glädja sig åt.

Vad är det nya Kuriren håller på med?

Vad är det Luleå kommun håller på med - undrar en vikarierande lärare.

Själv kan jag fundera vad nya Kuriren håller på med för varken Ylva Mjärdells avslöjande svar till Kjell-Arne Johansson eller Britt Westerlunds tomma slag i luften mot Nyamko Sabuni finns med med annat än rubrik och underskrift.

Godmorgon

Godmorgon - så startar åter en ny dag. Har ögnat igenom rubrikerna i våra lokala tidningar men inget som tänder mig. Kom plötsligt ihåg att jag inte läst horoskopet i NK - det har intagit en liten förkrympt plats - och jag inser att jag nog får snäppa upp mina läsglasögon från 2,0 till 2,5.

Disa har namnsdag och Hjördis. Grattis!

Och idag börjar VM i utförsåkning meddelar man på TV

Dagen ska inledas spännande - ska färdas över "prärien" där det grävdes igår för att fixa vattenläckan. Kan hoppas dom inte förstört vår väg och att det är något hål jag hamnar i.

Och så måste jag komma ihåg att låta bli gröten idag - fastande provtagning.

"By the book"

Alltså nu har "sockenljuset" (han kallar kommunalråden så, han Johansson) gått på språkcirkel hos ABF. För nu betygsätter han sekretessbeslutet som "by the book".


Logimax - till MAX

Jäkligt olycklig dag att glömma ta blodtrycksmedicinen. Och när jag kom hem insåg jag att jag glömt igår också. Inte undra på att jag trodde jag skulle få hjärtinfarkt när Ulf kero drog igång ett frispel om hur hemskt det var att Nord Nytt var och filmade när vi startade sammanträdet. Vilket naturligtvis var mitt fel! Med ett vargrin vände han sig mot mig och sa att jag bara var ute efter publicitet!

Polisstyrelsesammanträdet inleddes annars av att polismästaren ville diskutera hur vi väckte och fick upp frågor på dagordningen utan att gå via media.

Apostroferingen kändes i maggropen så jag fick anledning att tala om att det inte var jag som jagat media - utan dom som jagat mig. Två rader på min blogg om att jag skulle väcka frågan om sekretessbeläggningen i polisstyrelsen väckte
NSD som i sin tur v'äckte Kuriren - som i sin tur väckte Nord Nytt - som var de som begärt ut handlingar och fått veta att det var sekretess.

Nåväl - mitt nuvarande valspräk är "allt som inte dödar det härdar" - men det är klart det känns när stämningen är sån att ingen vågar ställa upp till ens försvar.


I sakärendet gav Ingegerd Nilsson-Ramm en föredömligt lättfattad föredragning i ett komplicerat ärende. Min slutsats blev att utifrån rådande regler, lagar och praxis så kan det inte bedömas som felaktigt eller att med vilja  gömma något att sekretessbelägga delar av utredningen. Det handlar om förhören av inblandade poliser - två stycken om jag förstod det rätt.  På en rak fråga fick jag till svar att handläggningen skulle varit exakt likadan om det varit en av oss vanliga Svensson som varit föremålen.

Sen kan jag ju tycka att man borde ta sig en funderare på om inte beslut om sekretess i ärenden som rör misstankar mot egna inom myndigheten borde läggas utanför myndigheten. På samma sätt som utredningarna om brott och tjänstefel idag handläggs utanför länet. Det skulle utan tvekan bidra till att skingra misstankar om inomkollegial hänsyn eller hur man nu uttrycker det.


Till Ulf Kero kunde jag inte låta bli att säga att det var tur att polisstyrelsen inte var som Pajala kommunfullmäktige. Då hade man väl minskat antalet ledamöter vid sittande sammanträde för att bli av med mig. Precis som Niska/Kero gjorde vid kommunstyrelsevalet för att bli av med Mona Kumpula. Det som också kallas Niskakratin.

Som ytterligare bidrag till hjärtinfarkten så kom jag inte ut på internet när jag kom hem - men i bästa fall kan jag nu skicka ut detta,.

Ha en härlig kväll - själv är jag glad att vi fått tillbak vattnet för nu ska jag leva på det till jag taqit prover i morgon bitti.

PS/Logimax är min blodtrycksmedicin för er som inte är bevandrade i det./DS

Fastan avbruten!

Jag skulle ju fasta från klockan 20 igårkväll - men det blev avbruten av misstag. Klockan tio i åtta - kom kusin Kerstin inrusande om meddelade att vatten i kranarna skulle vi ha i ungefär 20 minuter till.

Så på given signal kastade sig alla 3 - 60+ - damerna i duschen. Efter att ha kranat upp vatten i diverse kärl.

En vatten läcka vid kommunens nya fina och onödiga staket. Så mycket bök och dunkande i backen som det var när det kom till kan jag undra om det inte är det som är orsaken?

isåfall kan man verkligen tala om att svinhugg går igen - för vad skulle de dit med staketet för? Eller så är det ett lagomt straff för att fru Lindbäck och herr Gabrielsson fortfarande inte svara på mitt brev - skickat i november - med frågan om de tänkte ploga en provisorisk gång och cykelväg.

Nå i all fall i allt detta så skulle jag hålla koll på vad som hände hos föräldrarna när alla dessa bilar och orangeklädda gubbar vimlade runt huset - och där stod jag och matade in minimorötter och lite nötter. Men ajg har nog en dags marginal för provtagningen så det blir nya tag.


Finns massor att skriva om idag - den "otäckt nya" Kuriren där pappret känns tunnare än i NSD. Och en NSD med gamla Kuriren nyheter - båda har Obolaffären och NSD har debattinlägg och insändare som redan varit i Kuriren. Så är det ju ibland - men idag var det extremt många gamla Kuriren inlägg som återfanns i NSD. Ett tips kan väl vara att skaffa en papperstugg och inte använda papperskorgarna.

Och vad jag ska tipsa Luleåpolisen om vet jag - inte största möjliga mörkläggning i alla fall. Nu har vi lyckats hamna som
stor nyhet i DN - med DNA så vitsigt - och andra nyhet på TV:s morgonsändning. Kan väl hoppas att det kan skingras något positivt ljus runt detta också. MYCKET allvarligt om bevis som kan tala för en åtalad undanhålls .- särskilt med en dom mot nekande och dåligt med bevis.

Man kan önska att mycket som står i tidningen inte ska vara sant.

Nu ska jag se om jag tar mig ned till föräldrarna eller om grävskoporna har kommit?


Kanske både och?

Det kanske är så att vi både måste tänka oss att ersätta våra gamla kärnkraftverk med nya OCH satsa på förnyelsebar energi?

Jag tror då inte Mona Sahlin höjer sina odds genom detta
utspel,

Och att tala om Anders Borg som "väderpresentatör" för att han talat om vargavinter - hon undrar om han väntar på permafrosten eller istiden innan han ska göra någonting. Kunde önska att sånt var en debatteknik som vi lämnat efter oss - den känns lite mossig.


Har varit och farit till och från jobbet. Bara först en snabbis. Och nu är jag här igen - och här finns också Thomas och Johan som smider "ränker". Om vad vet jag inte.


Nu ska jag snart hämta upp min namne Ylva.


"Lillan" fyller pensionär

Moster Gunilla - fyller 67 år idag. Grattis, grattis från mor, far, Kerstin och mig.

"Lillan" kallad som 3:a och sist i syskonskaran. Men det var ett tag sen.

För övrigt bodde hon i det som kallades Pepparkakshuset - och som numera är någon form av filial till Folkhögskolan. Liten festvåning eller något.

I alla fall skall Folkhögskolan ha skäll för att det förstörde ett historiskt hus. Som nu ser ut som vilken större villa som helst. Och farbror Eklund skulle inte ha det lugnt i sin grav när han ser hur den fantastiska trädgården jämats med marken och består av illa skött villatomt. Fat det är många år sen det här skedde - men i vissa fall är jag långsint. Kommer för mig nästan varje gång jag passerar.

Vilket fyrverkeri!

Vilket fyrverkeri, ropar Kurirens rubrik ut om segern över Brynäs. Och det är väl passande.

Men mindre passande kanske när rubriken ovan är om två-våningshus i Rutvik som brunnit ner. Känns inte på sin plats heller att ta diskussion om något brunnit upp eller ned, ner.

Det är annars Ingo som dominerar nyheterna. Trist historia om skilsmässan som vare sig Ingo eller Edna enligt den här artikeln initierade. Och visst minns också jag vad jag gjorde en natten 1959 då Ingo blev världsmästare - 11 år gammal.

Har gjort ett hemtjänstpass hos för'äldrarna med frukost och tvätt. Far stack ut på sin morgonrunda - 3-4 kilometer - för att sen kunna njuta av sport på TV - som jag i alla fall hävdat att det är - men inget har börjat än.

Resten av förmiddagen ska tillbringas hemmavid med lite egen tvätt och kamerala uppdrag. Efter tolvkaffet blir det mer av kamerala tjänster hos en vän. kanske lite jobb däremellan och klockan halvfem är jag bjuden på middag - då ska vi utvärdera ljusmanifestationen vi arrangerade i tisdags.

Och gäller att äta framför - för från kl. 20 är det fasta som gäller - inför provtagning i morgon.


Riktig sovmorgon

Oj - idag får jag springa ner till frukost utan att ha läst några tidningar. Sovit till halvsju - mina vänner. När fan blir gammal...

Hör av mig senare.