"Utrensning"

2014-07-31, kl. 07.00 - och Helena och Elin har namnsdag.
 
Livet pinnar på - så har man snart gjort sin 66:e juli månad. Och årets väl tillhört de bättre - inte minst vädermässigt.
 
Gårdagen var varm och kvalmig - och med några riktiga skurar på kvällen. Och dagen den verkar minsann inte bli sämre - plus 21 före klockan 7.
 
Åtta timmar på jobbet igår - och vet ändå inte riktigt vad jag gjorde. Men Nolia är ju i fokus - och däremellan packade jag ett mindre marknadskitt till Anne - Jukkasjärvimarknad!
 
Men vad jag gjorde på kvällen vet jag - två kartonger på golvet minner. "Utrensning" från garderoberna - den årliga - som brukar göras under semestern. De där fynden som jag gjort på reor - åker nu till någon välgörenhetsinrättning. Vissa med prislapparna kvar. Och så en rejäl hög som ska på tippen också.
 
Tidningarna är fortfarande sommartunna - både fysiskt och innehållsmässigt. Kuriren toppar med en nyhet man trodde sig skulle slippa 2014. Kvinnlig präst i Gällivare anmäler kollega. Kvinnoprästmotståndare. Och sossestyrda kyrkan i Gällivare har med öppna ögon anställt honom!
 
På ledarsidorna huserar inhyrda semestervikarier. NSD med cirkulärskrivelser från Sveavägen. Och Kuriren ägnar hela sidan till utrikespolitik.
 
Men någon i Luleå blir nog lycklig idag - 1 miljon på Lotto - inlämnat på Ringgatan. Där brukar en av mina kompisar köpa cigg - tyvärr tror jag inte hon spelar på Lotto.
 
Själv gladde jag mig åt 10 kronor i vinst på Keno i förrgår. Vilket gjorde att jag hade 38,50 på kontot. Räckte till att morgonskrapa en trisslott. 60 kronor i vinst - vilket räckte till två till. Vilket gav en vinst på 30. Som räckte till en till - som... Ja det slutade som vanligt. Men kul med lite spänning.
 
Ja, ha - dags att köra igång. Blir fortsatta Noliaföreredelser idag - och lite annat. Sen är jag städslad för att skjutsa Lisa till träning. Kan bli ett besök hos farbror i Alvik medan jag inväntar henne. 
 
Vilket påminner mig om att jag måste städsla tanterna i huset - att lägga ut mat till kottarna. Det blir väl fröjd för skatorna när jag inte kan agera fågelskrämma!
 
Njut nu av julis sista dag. Den kommer inte igen.
 

"Den ädle goten"

2014-07-30 kl. 06.30. Idag gratulerar vi "den ädle goten" - Algot. Själv får jag vibbar at Algots fritidskläder - mor och far hade likadana duvblågrå byxor. Tillbehör en picnicväska som togs med i PV;n på utflykt till Brändön!
 
Tiden går fort - och inte vet jag riktigt vart den drar. Gnetade på hela dan på expen igår - utan några stora sensationer.
 
Väl ingen sensation att ordet "hen" hamnar Svenska akademins ordlista. Själv har jag tagit till mig ordet men glädje. Känns kryptiskt att skriva "den" när det handlar om en människa av kött och blod. Han, hon, den och det - det sitter i märgen att de två sistnämnda inte används om genus.
 
Annars är det väl mest det förfärliga kriget i Gazaområdet som diskuteras. Tvärsäkra uttalanden i skuldfrågan - och historien skrivs om så att den passar. Blev nyfiken på en artikel "sorgesång över Gaza" som så många rekommenderade. Och upptäckte att även DN nu låser in artiklar. Eftersom jag fick jobba lite grann för att hitta den så kommer här en länk. En lågmäld artikel som gav ytterligare perspektiv.
 
Hör att Carl Bild uttalar att det knappast kan anses som proportionellt våld från Israels sida. Bra markering tycker jag - det har ju utvecklats till en av min tids största humanitära katastrofer. Skulle inte skada att man kom sig för att skicka ett bidrag till Röda Korsets insatser.
 
Idag utökas arbetsstyrkan med J1 - och även Jens kommer förbi. Så det blir väl full fart. Anne KJ kommer hem från semestern  och kräver väl sitt till Jukkasjärvi marknad. I övrigt är siktet nu inställt på Nolia. Marknadsutrustning och bemanningsplan kommer att kräva sin kvinna!
 
Njut nu av de sista "dropparna" av juli - två dagar kvar. 

Oförbehållsamt medhåll!

2014-07-29, kl. 07.00 - och namnsdagsgratulationerna går idag till Olof. .
 
Gårdagen inte mycket att orda om. Jo för all del - lite liv på luckan var det väl.Alla mina "gossar" utom J1 var på jobbet - även om det blev ett kort pass för någon. Själv åstadkom jag väl så där 6 timmars idellt arbete - för utom det 2 som lönearbete. Men det skriver jag på nöjeskontot - tänk att ha ett jobb som (nästan) alltid är toppekul!
 
Kvällen ägnades i vanlig ordning till att se till att skatorna inte stör igelkottarnas kvällsmat. Fast det verkar märkligt - har inte sett att skatorna en enda gång gett sig på igelkottarna! Något att lära av inblandade i Gazakonflikten.
 
Och apropå den så florerar värsta debatten på FB (och säkert andra sociala medier också). Så fruktansvärt enögda inlägg så man blir mörkrädd. Ljus i mörkret - hör och häpna - Lotta Gröning. Trodde aldrig jag skulle ge henne oförbehållsamt medhåll.
 
Vi hade en ganska hetsig debatt i Godmorgon Världen om stridigheterna på Gaza. Vems är felet? Helle Klein sa som många gånger förr att vi måste komma ihåg vem som startade kriget en gång i tiden. Israels med sina bosättningar i området. Visst håller jag med Israel ska bort från Gaza och lämna palestinierna i fred. Men idag handlar inte sakfrågan om detta, många inom vänsterrörelsen ser på Gaza med någon slags bonderomantik. Det palestinska folket lider, de används som mänskliga sköldar och dör som flugor. De är offer i ett krig om makt och herrevälde. Huvudfrågan är hur vi stoppar detta folkmord, detta blodbad? Men inte bara det folket dör av israeliska bomber och av Hamaz terrororganisation som använder sitt eget folk som mänskliga sköldar genom att sätta raketbaser o bostadsområden, i skolor där de vet att en israelisk attack dödar många. Hamaz ledare sitter själva gömda i underjorden och attackerar Israel. Palestina håller på att förändras av detta terrorvälde, kvinnorna tvingas in i slöjor igen, pubar stänger och drömmar dör ut. Kvar finns bara förtryck från två makter. Då sitter den svenska vänstern som till och med en gång i tiden bjöd hit Hamaz på Första Maj och säger att allt är Israels fel. Alla som säger något annat stämplas som förrädare och klassvikare. Men fråga är vad är viktigast det som vi alltid tyckt eller det för m,ig självklara få ett slut på dödandet. Sätta människorna på Gaza i främsta rummet. Inte de som slåss om makten. Om ni orkar läs Nathan Shachars artikel i DN Sorgesång över Gaza.
 
Dagens tidingar var extremt lätta att bära - både fysiskt och mentalt. NSD toppar med vädret - "väderkaoset" som man skriver. Och bilderna från Piteå förtjänar nog epitetet. Kan undra hur kompis Jörgen haft det i Byske - blir spännande att höra.
 
Kuriren noterar att det är slut med bonusar och specialavtal för Northland - och det var väl på tiden. Och så har vi börjat matas med hockey igen.
 
Ledarsidorna inget att skriva hem om heller - NSD om ett stabilt pensionssystem. Fast ledaren i Kuriren är rätt intressant - en polisinsats i maj som jag inte ens kommer ihåg att det skrivits om. Men inget av ledarsidan lagt ut på nätet?
 
För övrigt undrar jag varför Ornäsbjörken tappat nästan alla sina blad?
 
Nu tar jag tag i ytterligare en arbetsdag. Idag ska bussgods komma och hämta en himla massa kartonger. Och själv ska jag försöka komma ihåg att beställa klipptid - när du bästa frisören behagar komma tillbak efter semestern.
 
 

Svårt att hitta

2014-07-28, kl. 06.30 - svårt att hitta namnets ursprung för dagens namnsdagsbarn Botvid. Men grattis iaf.
 
Har haft två fantastiska dagar i Karesuando. En pytteliten marknad - men med rätt mycket besökare. Bott i stuga på finska sidan.
 
Ett rejält åksväder och häftigt regn natten mot lördag. Men i övrigt jättefint marknadsväder. Hemresan skedde dock i spöregn större delen av den 45 mil långa färden. Började regna ovanför Kolari och slutade inte förrän i Notviken.
 
Mest bara fiskereportage i tidningarna idag - dvs inget att kommentera precis. Tyvärr en del dödsolyckor - drunkning i Männikkö under Harrens dag. Och så en ung MC-förare som omkommit. Efter närmare 90 mil på två dygn kan jag bara konstatera att det nog mer är turen och försynen som gör att fler inte går åt i trafiken. Såna dårare det finns!
 
Erkänner att jag känner mig rätt nöjd med att det "bara" är 16 grader idag - och mul. Dock mindre nöjd över att åskan mullrar. 
 
Dags nu att köra igång dagen. Väl semesterstängt i stora delar av Sverige än - så det är den här veckan det är chans att jobba ikapp och planera. Stora Nolia dominerar!!
 

Jobbar, solar, jobbar....

2014-07-24- och Kristina och Kerstin har namnsdag. Två Kerstin-kusiner grattas särskilt.
 
Har fått in en bra rytm - jobbar, solar, jobbar...dvs plockar lite här hemma i lugn och ro, en sväng till jobbet - och faktiskt utan att fastna där. Hemma halvtolv igår.
 
Igårkväll trodde jag mig tom att se på TV - Morden i Midsomer - men det skulle jag inte gjort. Aldrig mer TV3 - och aldrig mer 1,5 liters GB-gräddglass! Fy så störande med reklamen - som var samma skit alla gånger de bröt in. Och långa inslag. Nu var det sagt!
 
Måste verkligen säga att fruntimmersveckans pinkande kommit på skam. Nu är det så torrt så det nästan är otäckt. Vattenbrist aviseras både i Luleå och Boden. Och alla mina vattenputsar till igelkottar och andra djur är helt tomma på morgonen.
 
Idag fick tant Lilly ingen NSD men hon hann inte upptäcka det innan jag läst min och vidarebefordrat. Lättlästa tidningar.
 
Tror inte kusinen går in och läser min blogg då hon inte är hemma. Men om hon skulle göra det så kan jag meddela att Sverige står still - inte ett enda brev i lådan på hela veckan - inte i någon av lådorna.
 
Idag blir det en sväng till jobbet - sen hem och sola, lösa korsord och läsa. Sammanträde i Piteå ikväll. I morgon pker jag till Karesuando. Och hade jag inte haft den resan inplanerad - ja då hade jag varit i Umeå på fotbollsfestival. Inväntar resultatrapporter - en match idag och två i morgon. Och sen förhoppningsvis lite avancemangsmatcher på lördag.
 
Nu vet ni att jag lever och mår.

Semesterstängt!

2014-07-21. kl. 07.00- Och Johanna har namndag. Vackert namn tycker jag - men min svärmor som hade det som mellannamn led varje gång hon hörde om någon baby som namnats till det. Bröllopsdag idag för Jens och Lotta - 19 är sen man fick läsa i tidningen om det.
 
Ser att jag glömde att skriva något igår morse. Det jag hade berättat var att jag skulle till Överkalix på marknad - den nyheten kunde ni undvara.
 
Men inser med det att det är dags att ha semesterstängt här. Skriver när jag hinner och när det finns något som "måste ut".

Luleå leder solligan!

2014-07-19  och idag har barnbarnet Sara namnsdag. Grattis! 
 
Och kusinens barnbarn har tydlgen väckt henne tidigt - för tidningarna var i hallen redan klockan 6. Har alltså inte känt på vädret än - men det verkar helt fantastiskt även idag. Som någon skrev på FB - de lovar ännu bättre väder till veckan - finns det verkligen?
 
Luleå leder solligan - med stor marginal. Vi kan ju hoppas det håller i sig mätperioden ut - 8 augusti.
 
Blev en dryg förmiddag på jobbet igår - men sen blev det solen på Berigårn. A kallade mig för huggorm - dom fläker också alltid ut sig i solen.
 
Tyvärr var jag tvungen att avbryta solandet - för inhandlingsresa vid 18-tiden.
 
Skulle just skriva att tidningarna var fantasi- och händelsefattiga - då jag läser på Kuriren att polisen säger att de varit en händelserik natt - haft över 100 händelser i natt. Men misstänker - osett - att det inte är något roligt att skriva om,
 
Av en slump så har båda tidningarna skärgården som het nyhet. Och så lite marknader - Överkalix. Och hockeyn har gjort återtåg på sportsidorna - nu lär vi få leva med det 7-8 månder till. Säger som någon skrev på FB - om jag måste välja mellan att vinna solligan eller hockeyligan så är valet (sol)klart!.
 
För övrigt var det ett häftigt djurliv här igårkväll - åtta igelkottar samtidigt vid "matbordet". Och med tanke på att de som kom senare inte verkade vara utspisade - så bedömer jag att vi minst har 3-4 ytterligare kottar boende här i närheten. Garanterat ormfritt med andra ord - förutom "huggormen" Ylva som fläker ut sig i solen.
 
Vet inte mycket om vad den här dagen bär i sitt sköte. Bara att jag måste förbi Sara och uppvakta på namnsdagen - OCH födelsedagen som infaller i morgon. Men då är hon inte hemma - ja 17-år är väl tillräckligt häftigt för att rymma fältet!

Tjuvstart

2014-07-18, kl. 07.00 - och Fredrik och Fritz har namsdag. Fruntimmersveckan inleds alltså - fast jag kan meddela att åtminstone i Överkalix var det tjuvstart igår. I sanning ett varierande väder - där häftiga skurar avlöstes av sol - ett antal gånger under dagen. Men varmt - så vi led ingen nöd.
 
Blev en 12-timmars dag - åkte strax före 7 och anlände hem srax före 19. Mycket folk på marknaden för att vara torsdag. Dock inte så många bekanta - botsett från politiska marknadsrävar som Stefan Tornberg med flera.
 
Man känner lite politisk spänning i luften  De maktfullkomliga sossarna är uppenbarligen störda av att det nu finns ett alternativ -  Överkalix Framtid - en haltande allians utan KD - men med MP och V. Blir en spännande valrörelse!
 
Otydligt väder idag - 18 grader är helt godkänt. Men går det mot sol eller regn? Vilket avgör om det går mot semester eller jobb?
 
Tupiska semestertidningar idag. "Gamlingarna" Jongården och Kask äger ledarsidan i NSD. Den förstnämnde försöker sätta en ny dagordning - en dagordning om de rödgröna tar över. Den dagordningen borde nog väljarna få se också - och förfäras! Och Gary på Kuriren ägnar sig åt svallvågorna efter EU:s toppmöte - icke särskilt upphetsande heller.
 
På den nationella arenan är det flygkraschen som dominerar förstås. Förstås på den globala arenan också. Och med bekräftelse på att det nog är nedskjutet kan man undra vilka säkerhetspolitiska konsekvenser det kommer att få?
 
Ja och då var det fredag igen- Ungefär 2 veckor till som det är "sommartempo" dvs man kan välja lite själv när och hur man ska jobba. Tror det blir en sväng till jobbet - och så får vädret styra hur länge det blir. Lite sug efter marknaden - men söndag är min dag igen.

Meddelas endast på detta sätt...

2014-07-17kl. 06.00 - och Bruno har namnsdag. Grattis!
 
...att jag nu drar till Överkalix - om en timme ungefär. Men mina tankar kommer att vara hos Anneli med familj som idag tar farväl av sin älskade man. Hastigt avliden 41 år ung - såna här tillfällen känns livet orättvist!!

Kort rapport

2014-07-16. kl. 07.00 - och Reinhold och Reine har namnsdag. Undrar ofta vad det är som styr vilket namn man får? Hade en farbror som hette Reinhold. Och far hade extra namnet Natanael vilket också ytterligare en farbror hade? 
 
Gårdagen tillbringades på Rånäsudden - familjen Sundströms nya stuga. Lite mul på förmiddagen - men sen strålande sol. Renoveringsobjekt - även om de kommit en bit på väg. Men nog har de sysselsättning några somrar till. Men de är effektiva - Lotta o Lisa hade redan dragit till IKEA när jag kom. Kom hem med nytt kök efter lunch. Medan Jens och Samuel byggde på bastun! Och Sara och jag stod för mathållning och disk.
 
Drog upp med min CRV och återvände med min gamla Jazz - ska använda den till Överkalix i morgon. Trots sin litenhet bättre att packa i - och smidig att ta sig fram med mellan marknadsstånden.
 
Kvällen ägnades i vanlig ordning till att försöka bringa ordning i köordningen mellan igelkottarna sinsemellan - och skatorna som hela tiden också vill ha sin del av "bytet". Men de håller otroligt sams - har inte sett en enda gång att skatorna attackerat igelkottarna - vilket de brukar göra. Har väl kanske insett att årets generation av igelkottar är för livskraftiga?
 
Northland toppar NSD - gruva - inte basket. Kuriren har rättegången mot 77-åringen i Boden som ettannyhet. Har tydligen missat Löfvens lustifikation från Almedal; "Man saknar inte kon förrän Moderaterna privatiserat henne"  - och kon verkar bli valrörelsens tema för nu har Jenny Bengtsson (V) travesterat vidare på kon; Stefan. Stefan, Stefan varför uttalar du dig som en kossa" (apropå uttalande om konflikten Gaza-Israel). Nu väntar jag bara på att partiet Djurens rätt ska rasa mot båda!!
 
Och vad säger man om Anna Hagwall(SD) som tycker att misshandlade kvinnor ska sluta gnälla? Hörde på radion en partikamrat till henne som då försökte förklara att det har stod inte partiet för. En lite vitbok kanske - där väljarna får veta vilka företrädare som står för partiets politik?
 
Kort rapport var det - tiden rinner iväg. Jobb idag - men kanske inte hela dagen. Fast nu verkar det mulna av - kanske inte finns någon sol att dra hem till i eftermiddag. Målet är iaf att göra en smart packning inför Överkalixmarknad. 
 
Dit drar jag tidigt i morgonbitti - så skriver jag inget här är sannolikheten för att jag ändå lever och är igång rätt stor.

Blixt och dunder...

2014-07-15, kl. 07.00 - och Ragnhild har namnsdag. Grattis!
 
Och från gårdagen är starkaste minnet blixt och dunder. Rejäl åska på kvällen. Det var rätt förutsägbart - en het och kvalmig dag fick sin upplösning.
 
Fär egen del var det jobb så där 3/4 dag. En stund i solen vid 17-tiden. Efter att ha tömt bilen på marknadsgrejor upptäcktes en liten översvämning i bagageutrymme - vid reservdäcket. En blandning av kaffe och vatten som läckt ut. Men nu är det åtgärdat och det mesta av prylarna rengjorda och torkade.
 
Idag ska jag ha semester - och tydligen så passade solen på att ta det också. Men hoppfullt varmt iaf. 
 
Tidningarna är lästa - och kan sammanfattas att det är nada att skriva om. Möjligen att Annika Eriksson inte alls nyktrat till. Hennes uttalande och förebild och kärnkraften var i verkligheten Jens svar på samma frågor. Lite kul det - hur kunde de bli så tokigt?
 
Övergrepp på gruppboende upprör mig. Pågått i 5 år - hur är det möjligt utan att någon upptäckt det? NSD väljer att kalla det "sexskandal" vilket känns lite spekulativt.
 
NSD:s ledarsida tiger än om Löfvens uttalande om Israel - Palestina konflikten. Men Löfven får beröm på Kurirens ledarsida. Och på NSD:s insändarsida är det ett så obalanserat inlägg att jag häpnar att det ens publicerats.
 
Ser att någon haft sinnesnärvaro nog att tom foto åskovädret. Tänk att det finns de som kan njuta av åskväder också. Själv blir jag närmast sjuk.
 
Och nu väntar jag bara på att solen ska återkomma. Ska handla lite mat och dra till "Sörn". 
 
 

Folke och/eller Victoria

2014-07-14, kl. 06.30 - och idag har Folke namnsdag - men namnsdagsfirandet får stå i skymmyndan då det är Victoriadagen idag också. Har iaf kommit ihåg att gratulera Thomas O på namnsdagen - som brukar "klaga" att hon stulit hans namnsdag - och tom hans pappas födelsedag tror jag. Inte underligt att han gått med i republikanskaföreningen!
 
Hade en tokskön dag igår. Nästa lite milömuppstuk över den. Rörde inte bilen - trots vissa brister i matförrådet. Först hann jag röja lite inne med molnen tog sin flykt. Tom dammsög - mitt värsta. Och redan halvtio tog jag plats bakivägggen - med medhavd picnickorg - och två korsord. Hur skönt som helst - att vila mellan jasminebuskarna (inte magnolior - efter konsultation med kusinen).
 
Drog mig in först vid halvfem tiden. Duschade. Ett glas sangria i badrock i pergolan. Och därefter behövlig smörjning också av utsidan av kroppen.
 
Vissa problem med köbildningen till igelkottematen. Fullt sjå att hålla skatungarna borta - rätt orädda den yngre generationen. Och trots att jag la ut mat åt dem lite längre bort så propsade de. Nå - detta sammantaget gjorde att jag inte fick den välbehövliga tuppluren som skulle hålla mig vaken under fotbollen.
 
Dock triggade tyskvänliga fb-vänner att verkligen ge allt för Argentina. Men det gick åt h-vete iaf - i förlängningen. Hörde tydligt att kommentatorerna höll på Tyskland. #objektiv#?
 
Fick svårt att somna och har haft en av dessa sällsynta nätter då jag sovit riktigt illa. Somnade först efter klockan 1 och vaknade kl. 3. Sen befann jag mig mellan dröm och verklighet - drömde om feltryckta valsedlar som inte ens var våra - innan jag tog min "mats" ur sängen klockan 5.
 
Synnerligen märkligt att NSD ledarsida inte tar upp vänsterstormen på Löfven? Han gjorde ett väl balanserat uttalande om israel-palestina konflikten. Där vänstermaffian reagerat på att han hävdat Israels rätt att enligt folkrätten försvara sitt folk och land. Inte ens folkrätten är accepterad av dessa element!
 
Kanske kan ha någon koppling till det Kuriren tar upp på sin ledarsida idag.- om vänstern goda hat. Och som avslutas med "Vakna, innan tystnaden breder ut sig i Sverige, då ingen vägar uttrycka egna tankar, vilket är grunden till demokratin". Riktat till främst till media. Jag kan tala om att jag redan mött förtroendevalda som väljer att skriva under signatur - av rädsla för "det goda vänsterhatet".
 
I övrigt överraskar Annika Eriksson i Kuriren politikerintervju. med att ange Bengt Westerberg som förebild. Men undrar om det inte kommer ett tillrättaläggande om kärnkraften. Hon hävdar att alla reaktorer behöver bytas mot nya. Trodde hon och mp vill avveckla allt! Men en tillnyktring här skulle ju underlätta för Löfven!
 
Egentligen har jag väl semester - men verkligheten har en annan agenda. Måste iaf till jobbet och tömma bilen på marknadsgrejor - och kanske börja planera för nästa. Men vädret verkar var med mig - inte lika soligt och varmt idag. Kan väl få bli en 3/4 dels dag - så hinns det kanske med lite eftermiddagssolande. 
 
Skön måndag på er alla!
 
  

Nya grannar

2014-07-13, kl. 07.30 och Joel och Judit har namnsdag.
 
Händer inte mycket nu - men det ska det väl inte göra då det iaf halvt om halvt är semester. Inledde lördagen med att åka till stan och lämna min bil - fullproppad med grejor som skulle vara i montern i stadsparken. En stilla promenad genom stadsparken och sen gågatan klockan 8.30 var iof sig en upplevelse. Stan hade precis börjat röra på sig efter att ha upplevt en invasion på fredagkväll. 
 
Fick lånebil tillbak - min gamla HOY 276 - som önskade sig en tvätt. Vilken den fick på Statoil. Så kort nos att jag nästan fick krypa förbi ställninen innan den gav order om stop. Men det gick bra.
 
Sen blev det solning bakiväggen - i skydd av magnoliorna (kanske de heter) så solade jag utan bh för att få bort lite ränder. Somnade dock en stund så det blev lite för mycket rodnad på "chickerna".
 
Tillbak till stan kl. 2 och det var ett fantastiskt folkliv i stadsparken - faktiskt.
 
Det mest upphetsande igår var faktiskt att vi fick nya grannar - 5 får som jag väl vid tillfälle får lägga ut foton på. Tan L berättade att de haft får hemma hos henne - i skogen på sommaren och i ladugården på vintern. Och att de bräkte hela tiden. Dessa 5 här har dock inte gett något läte ifrån sig alls.
 
Annars är durlivet rikt här - förutom ekorre, hare och igelkottar så var det nyss en skata som försökte ta sig in via köksfönstret - väldigt orädd.
 
Och Holland vann - trots att jag somnade från matchen. 
 
Lokaltidningarna uppdaterade med olycka vid LKAB - två till sjukhus. Skönt också att se att de bilder jag tidigare sett på FB inte handlade om snö - utan hagelskur i Kiruna.
 
Och på radion varnar det nu hejvilt för hinder i trafiken - älgar vid ängesbykorsningen. Bilbärgningar vid Vittangi och Piteå.
 
Själv har jag planerat för en dag i solen här hemma. Men himlen är inte riktigt med mig. Moln och molnskyar över himlen. Ser ut som om det skulle kunna bli åska och eller hagel även här.
 
Får väl bli lite uppstädning här hemma till att börja med.
 
Ha en bra söndag.

Tudelat ursprung

2014-07-12. kl. 07.00. Och vi gratulerar Hermine och Herman idag. Hermine har tudelat ursprung - kan vara en form av Herman - men också något annat som betyder "hermelin" på franska.
 
Torsdag inte mycket att orda om. En rejäl insats på jobbet på förmiddagen. Skjutsade ut "stadsparksgrejorna" och T2 vid 10-tiden. Åter till jobbet för lite slavgöra. Klockan 13 var det min tur att tillsammans med Lars, Ylva och Nisse bemanna montern. Och T2 hade dansuppvisning vid Åhléns men fanns till hands då vi packade ihop.
 
Härlig morgonupplevelse med både hare, ekorre och igelkott. Den senare var väl på väg hem från nattliga äventyr.
 
Mindre härligt att läsa första nyheten - som är samma på båda tidningarna. Två unga offer för ny dödsdrog. Hörde om det redan igår. I allt det tragiska så noterar språkpolisen att NSD skriver att 19-åringen är en pojke och att 28-årigen är kvinna.. Kanske för att jag hörde en sportreporter igårkväll tala om "kvinnor och herrar".
 
I övrigt är det mest "sommartrams" i tidningarna - om man nu bortser från det som bubblade som en blivande sensation på sociala medier. Jonas Eriksson skulle få döma finalen. Det hade väl varit att sätta Luleå på kartan - nu blev det inte så.
 
Tänker på Nisse som igår konstaterade att det finns tre ismer som hotar vår demokrati. Nazismen, fascismen OCH kommunismen. Ung vänster går ut och ensidigt tar terroristorganisationen Hamas i försvar. Bra ledarstick på Kuriren idag.
 
och bra insats att Fredrik Malm som debatterade ämnet med Lars Ohly. Kan avlyssnas här. Stolt över Fredrik Malms nyanserade kommentarer om konflikten. 
 
För övrigt  finns det anledning att sprida denna analys - om vänsterns goda hat.
 
Nu kör jag lördag. Börjar med att leverera min med marknadsprylar fullastade bil till en parkering vid stadsparken. Förhoppningsvis får jag låna min gamla bil och ta mig hem till Sunderbyn för en dag i solen. Nåja en halvdag då - för vid 14-tiden ska jag tillbak och avveckla montern.
 
Ha en bra lördag. Vädret är iaf med oss!!

Ständig sol...

2014-07-11 - och Ellinor och Eleonora har namnsdag. Och drar man i rötterna på det namnet hamnar man på Helena så salig faster Henny Helena skulle nog också kunna fira namnsdag också. Och då kommer nästa tråd - igår var det 140 år sen farmor Hilda Fredrika föddes. Mitt i slåtterna måste det nästan har varit.
 
Behagligast av sommarväder igår - precis lagom temperatur - och inte ett moln på himlem, Likadant verkar det bli idag - ständig sol..ger inte öken än iaf. Klarar många dagar än.
 
Förmiddagen på expen - och sen var det hamnfestivalen i stadsparken. Tur att det var grundvarmt igår - för politiken hade man placert i skuggan - trots fina sköna slantar vi fått skicka in till kalaset.
 
En undran som jag fick igår - hur många kalas klarar stadsparken? Slitna gräsmattor - verkligen. Borde vara bättre efterlevnad på att de inte körs in med bilar - det är inte långt att bära om man parkerar på rådhustorget. Men såg flera bilar som var in och vände på gräset. Och tom parkerade där!!
 
Idag (igen?) toppar lokaltidningarna med samma nyhetsartikel. Om en 3-åring som räddades ut poolen av en rådig 11-åring. Väl värt att uppmärksamma - och det är olika journalister och tom olika fotografer.
 
"Plusstjänsten" verkar ha semester - inget lås på näsan någon artikel idag - om de nu inte luras. Det lär den se som försöker klicka på länken.
 
Dock något märkligt att man plussat artikeln om villainbrotten i inlandet. Polisen borde inte vara glad för det - här gäller det väl att sprida informationen i förebyggande syfte och för att få in tips?
 
Men mera glada nyheter - på måndag öppnar Smedjegatan för biltrafik igen. Kungsgatan hälsar och tackar!!
 
Och partiet (S) hälsar väl och tackar OA på NSD:s ledarsida.. Idag är det Jokkmokks nya kommunalråd Robert Bernhardsson som marknadsförs.
 
Östmans tur att ha krönika i Kuriren. Om sosserikdagsledamöternas insatser under senste året. Sammanfattat i småkryp och hjälptelefon. Har någonsin så pas(s) många gjort så lite?
 
Intressant också att läsa om Peter Erikssons missunsamhet mot Cecilia Wikström. Man gick ihop över partigrupper för att få Cecilia istället för en högerpopulist från samma grupp som Sverigedemokraterna tillhör. Det kallar Peter Eriksson för odemokratiskt!! Surt sa räven!
 
MEN SURT - krönikan inte ute på nätet.
 
Nåväl - nu är det dags att ta tag i den här dagen. Till expen och sen ut i stadsparken med många trevliga folkpartister! Den ena dagen är den andra lik. Men det är bra det när det är goa dagar!!

Barndomssomrar!

2014-07-10, kl. 06.30 - och André och Andrea har namnsdag.
 
När tropisk värme igår. Efter två timmar på jobbet insåg jag att det bara var hästar och dumt folk som arbetade. Ett säj från tant Daga.
 
Så jag drog hem och placerade mig på en filt bakiväggen. Förflyttad till mina barndomssomrar. Det var där vi tillbringade sommardagarna i den mån vi inte var på näset.
 
Hann plocka in och plocka ut lite tvätt också - men det var det närmaste nyttig jag kom. Planen var att åka in till jobbet och göra ett kvällspass. Men jag slumrade till sista timmen på filten - och det sög ur all energi. Istället blev det en tupplur på soffan - i tron att jag då skulle orka med fotbollsmatchen.
 
Men räckte inte ända fram där heller - somnade nog strax innan full tid. Lika bra det - Holland förlorade på straffläggningen. Sånt är inget för mitt blodtryck.
 
Inte nyttigt för blodtrycket heller att höra att man i Danmark förbjudit tiggeri. Mer eller mindre uppmanat tiggarna att dra till Sverige istället. Och inte nog med det - de har också förbjudit frivilligorganisationer att hjälpa andra än de som har danskt personnummer!.Hur när hitlerriket är vi? Som lök på laxen så är det dessutom en sosse i Danmark som gör uttalandena! Vi är långt på det sluttande planet nu!
 
Kändes något svalare idag - och det gör ingenting. Riktig sommarvärme ändå. Skönt med tidningslådan en liten bit bort - 62 steg - så man hinner kolla läget.
 
Läget är kollat i tidningarna också. Kuriren slår upp att badhusen - i länet - kräver miljonsatsningar.Medan NSD speglar dödsolyckan i Haparanda på sin etta. Båda tidningarna har medeltidsdagarna på Hägnan på första sidorna. "Otur med vädret" rubricerar Kuriren - rätt hett i medeltidskläder - och publiken väljer tydligen stranden framför Hägnan!
 
Ganska lättlästa tidningar ska sägas - vinner morgontid. Lite intressant att NSD:s ledarsida försöker marknadsföra Bodensossarnas första namn. Beskrivs som en mycket erfaren politiker - som prövat på det mesta. Frågan är om han fått sina tidigare uppdrag tack vare kompetens eller partibok? Cirkusen runt socialnämndens underskott gör väl att man kan tveka. I alla fall utifrån mediabilden! OA menar att Inge och hans partikamrater har många goda argument för ett fortsatt s-styre i Boden. Själv tror jag oddset för en s-seger i Boden är mycket dåliga!
 
Idag blir det arbetsdag - först lite kameralt på expen - och sen ska jag bemanna fp-tältet i stadsparken. Och hoppas att det efter det kan bli några timmar i solen.

Rena semestern...

2014-07-09, kl. 07.00 - och Jörgen och Örjan har namnsdag.
 
Kändes som rena semestern igår. Först nästan en timmes lunch ute på gården på jobbet. Och sen hem före klockan 15. Fick dryga tretimmar i goa solen. Sen iväg och handlade och på det en svalkande dusch. Kämpade för att hålla mig vaken till fotbollen - Tyskland-Brasilien. Lyckades med det också - det blev ju nästan en fars där Tyskland ledde med 5-0 efter en halvtimme. Ingen kul match alls - trots att jag höll på Tyskland. 7-1 i slutresultat - och själv var jag med om allt utom tröstmålet för Brasilien.
 
Verkar bli en lika varm och solig dag idag också. Ljummet när jag hämtade tidningarna - fast det var först halvsex. Rena semesterstuket på uppstigninen också.
 
Kuriren vidarebefordrar en varning från polisen - ny inbrottsvåg i länet. Verkar vara mest östa norrbotten än så länge. Det blir till att vara lite uppmärksam på skumma bilar nu.
 
NSD:s toppnyhet är tågstopp i Sävast. Tåget skickades iväg trots ett känt elfel - och blev stående i flera timmar. I denna hetta!
 
Gary äger Kurirens ledarsida även idag. Inget direkt gemensamt tema på ledare och ledarstig. Skriver om svek mot våldsutsatta barn. Smärtsamt att läsa. Om sista posten i bygden. Postlagen verkar inte funka? Och så förflyttar han sig till "amerikat" och skriver om utmanare mot vapenlobbyn - som tydligen förkortas NRA.
 
Verkar som om Kuriren glömt att "plussa" idag? Så här en artikel om hur det är att leva utan minnen. Att varje dag uppdatera sig på vilket år det är och om status i övrigt. Vilka människoöden det finns - mycket att vara tacksam för.
 
Tycker att Vajmat är ett så mysigt ortsnamn - så därför får ni veta att det var där det var varmast igår.
 
NSD har bara plussat en artikel - om sommar, sol - och snö. Skidåkarläger i Abisko. Själv har jag närt en dröm om att någon gång åka skidor i bikini. Finns ett foto i familjealbumet där mor marianne är i riksgränsen och åker skidor mycket lätt klädd.
 
Båda nättidningarna toppar med en gammal Cadillac som brunnit - föraren dock oskadd. Så fick jag lära mig att Cadillac stavas med två l - inte två d - som jag skrev först.
 
Ja det blir väl en sväng till jobbet idag också - inte för att jag vet om det är av nöden tvingat. Men känns tryggt. Ganska lagomt att få 3-4 timmar i solen.
 
Ha en bra onsdag!
 
 

Sommaren pinnar på!

2014-07-08, kl. 06.30. Idag är det Kjell som har namnsdag - i ensamt majestät om jag förstår rätt.
 
En måndag i masig takt. Införde ny rutin - ingen Statoil frukost - utan nyttig dito på jobbet. Sen masade jag på med att plocka upp efter marknaden. En pryl i taget. Mycket efterarbete innan allt är tillbaka där det ska vara. Och alla minneslappar från marknaden är åtgärdade. Kul att skicka ut vinsterna från vårt lotteri - trisslott till bland annat Stefan Tornberg. 
 
Åkte förbi Doris på hemväg - och hann njuta lite sol. Vilket jag för övrigt även gjorde på lunchen - med en filtallrik på innergården på Lulsundsgatan!
 
Fråga mig inte vart kvällen tog vägen - plötsligt var det bara sänggående. Men återtagit utfordringen av djuren - igelkottarna. Tror de tävlar att komma först till matbordet - för de kommer tidigare och tidigare. Vräker i sig - så jag får fylla på för de senare gästerna!
 
Velar om jag ska jobba idag - och om jag isåfall ska jobba för- eller eftermiddag. Eftersom jag inte kan bestämma mig misstänker jag att det blir både ock! Men sommaren pinnar på - och det är den här veckan och möjligen nästa som det finns tid för lediga dagar?
 
På nyhetsfronten inte mycket att rapportera om. Kuriren har ett "semesterreportage" från polisen. Kritik mot att narkotikaenheten lagts ned. Medan NSD speglar mordet i Boden - den pensionerade polisen som åtalas för att ha skjutit sin sambo.
 
Tragskt men turligt iaf att man hittat den försvunne 30-åringen från Arjeplog. Dykare hittade honom död i bilen.
 
OA skriver om Pajala Pride - och Rantakyrös regnbågshjälm. Kanske Rantakyrö kunde ha tagit pridedebatten? Lite skämmigt att ett stort parti som S är i Pajala inte hade nägon deltagare?
 
Viktig opinionsbildning av Eva Nordmark - skämmigt för välfärdslandet Sverige att A-kasseersättningen inte höjts sen 2001. Urholkning är bara förnamnet. Har svårt att förstå varför man inte indexerar alla såna här ersättningar. Och kostnader också för den delen - maxtaxan tex.
 
Och GB (Gary Bergqvist) äger - hela ledarsidan i Kuriren idag. Bland annat en ledare om tiggarna från Rumänien. Slutsats att det inte är tiggeriet som är problemet - utan fattigdomen och diskrimineringen. Ingen av hans tre ledare finns dock på nätet. Slutsats - NK klarar inte distansarbete?
 
Hör på nyheterna att Cecilia Wikström är enda svenska eu-parlamentarikern som fått en ledande position - ordförande för framställningsutskottet. Grattis Cecilia - vi är stolt att du har dina rötter här i Norrbotten!
 
Nu ska jag sluta vela - och iaf ta mig till duschen. Sen får vi se vart det leder?

Lööv eller Lööf - en rubriksättares mardröm?

2014-07-07, kl. 06.30 - och Klas har namnsdag. Grattis!
 
Hemma igen efter 3 underbara dagar i Pajala. Så många underbara möten både med kända och okända. På minussidan - fredag frös vi ordentligt - men sen var det toppenväder. Lite jobbigt för en gammal tant att sakna toa i stugan - så där 300 meter bort. Men uppvägdes av att kunna sitta och njuta av haren bara en meter från stugbron.
 
Mäktigast av allt - prideparaden förstås. Fatta - nästan 1000 människor i pridetåget i Pajala! Där 1 - maj tåget väl knappt drar 100! Och våran fina banderoll "Love is liberal" pryder ettan i NSD idag Och på Kurirens mittuppslag kan man se både banderollen och bästa svärdotter med syster!
 
Noterbart - vilket uppenbarligen undgått media - så var det inte KD som uteblev från Pridedebatten - utan sossarna! Fast KD kanske inte var med heller? Själv var jag monteransvarig så jag har inte koll. 
 
Och i skuggan av Pajala marknad har eventen fortsatt i Almedalen - final igår även där. Det är väl tjänstefel - men enda talet jag lyssnat till är Annie Lööfs tal igår. Fick jag "gratis" via radion på hemresan från Pajala igårkväll. Ja, ja jag ska lyssna på Jans tal - har fått högsta betyg både av retorikexperter och KG Bergström i Expressen. 
 
Kuriren ledare ger hopp inför valet - en sammanfattning av alliansens budskap från Almedalen.
 
Sidan 12 o NSD måste vara en rubriksättares mardröm. Svart, fet text signalerar att "Lööv vill satsa på riktiga jobb" när det i verkligheten är Lööf som vill göra det. Åtminstone var det så förr - väldigt skämmigt bland tidningsfolk - men med dagens teknik då man lätt kan ändra kanske det inte är så längre. Men tryckt är tryckt - även idag.
 
Själv vet jag inte om jag har semester eller inte? Ska dock till jobbet och tömma bilen från marknadskittet. Med två timmars officiell arbetstid är det ju egentligen semester jämt. Idag får väl känslan och högarna på skrivbordet styra. 

Lägger ned nu

2014-07-03 - och Aurora gratulerade jag ju redan igår. Och någon morgonrodnad är det verkligen inte idag - trots att namnet säger det..
 
Glad i hågen och jag iväg igår i cityshort och liten tunn blus. Frågan var nästan om jag skulle övernatta på jobbet - för eftermiddagen och kvällen bjöd på ett kallt spöregn. Kunde dock låna en kampanjjacka och skyla nödtorftigt.
 
Regn även idag - även om skyarna inte är lika blytunga. Gillar vädret bara det är tydligt - liksom antingen eller. Mellaläget är deprimerande - då vet man inte om man ska vara inne eller ute.
 
Men oavsett blir det mycket inne nu. Full rulle trots decimerad styrka. Bara jag och T2 på jobbet - med några inhopp av T1 för att dricka kaffe.
 
Lite annorlunda stuk på Almedalen i år tycker jag. Nu lägger partierna inte sina utspel på sina egna dagar - utan försöker störa andras. Sossarna presenterade bankskatten på SD:s dag - vilket för dom olyckligtvis var exakt samma utspel om SD hade. Mer lika än vad iaf sossarna gillar.
 
Igår gjorde alliansen utspel om infrastukturella åtgärder för tilväxt- OCH miljö! Norrbottniabanan nämndes inte vid namn - men tog nog ett stort steg mot förverkligande! Ingen finansering säger Annika Eriksson i en av lokaltidningarna - men det är ju just det den samordingsperson som ska utses ska fixa. 
 
Nu är det så att jag bestämt mig för att lägga ned den här bloggen ett tag - iaf till Pajala marknad är över. Sen får vi se.
 
Den som vill utgöra mitt trygghetslarm kan kolla efter inlägg varje morgon på FB.

Morgonrodnad

2014-07-02, kl. 06.00 - och Rosa och Rosita har namnsdag. Grattis! "Rosa" har betydligt fler beydelser än att vara ett namn - fick lägga till "namn" efter "rosa" innan jag fick fram fakta. Och kommer inte ens ihåg vad det betydde! Men i morgon är det Aurora - och det betyder "morgonrodnad" - något som satt sig på hårddisken - då vi hade en granne som hette Aurora. #avdelningen onödigt vetande - och skrivande#
 
Hyperaktiv dag igår - och lång. Startade hemifrån halvåtta och kom hem vid 22-tiden. Nädå - inte alls arbete hela tiden. Fotboll på kvällen - matchen skulle startat kl. 19 - men Gammelgårdens tjejer hade försinkats att vägarbetet på resan från Kalix - så vi kom igång först 19.30. Och innan alla fripassagerare var avsläppta på olika ställen hann klockan dra iväg.
 
Och väl hemma fortsatte det med fotboll - somnade gott till Belgiens seger. Fast när det fullbordades så var jag redan hos John Blund.
 
Har tagit mig en lite översovning idag - ställde om klockan till 05.15. Även om tempot är intensivt just ju - ser jag framemot att efter Pajala marknad - kunna vara ledig en del. Så lika bra att börja träna in semestertempo!!
 
Tidningarna har minsann redan gjort det - nästan så att jag tjänade in översovningen genom att det gick så snabbt att läsa dem.
 
Båda tidningarna toppar med att skärgårdstrafiken inte funkar i år heller. Ingen av tidningarna har dock lagt ut artikeln.
 
Allt mer lika inslag i båda tidningarna. Känns som dödsstöten när Kurirens nestor Håkan Svensson skriver om Fiske-DM i båda tidningarna.
 
Kristen för Northland och Almedalen får sin beskärda del. Från Almedalen var det stora igår att s och sd la exakt samma förslag - om bankskatt. Något som Kurirens ledarsida tar upp - men som tigs ihjäl av NSD.
 
Nu måste jag lämna detta forum. Verkligheten väntar.

Titta jag flyger!

2014-07-01 kl 06.00 - och hoppsan - ny månad - överraskning trots att jag skrev om det igår. Och Aron och Miriam har namnsdag. Grattis. Trots olikheterna i namnen så känns de som släkt med varann - judiska namn?
 
Måndagen innehöll inte några kioskvältare. Stab på morgonen - något förvirrade diskussioner och planering. Flyger många bollar i luften nu. Men mina tre "gossar" på plats - och alla tre nästan hela dagen. Och några av dem fick sen köra kvällspass också. Luleås valmanifest lär nu vara klart och antaget.
 
Själv kom jag hem lagomt att lägga mig framför fotboll på TV - Frankrike - Nigeria - och sen Tyskland mot Algeriet. Verkar som om bara favoriter går vidare - Frankrike och Tyskland. Måste dock erkänna att jag inte ens vet vilka lag som är kvar? Fyra? Nämnda två plus Holland och Brasilien? Då håller jag på Holland!!
 
Har hunnit med att plocka in tvätt och därmed kunnat konstatera att det nog blir en härlig sommardag idag också.
 
Och hunnit med att läsa tidningarna också - härligt sommartunna de också. Northlands kris dominerar - 3 sidor Kuriren och 4 i NSD - plus ettorna förstås. Själv har jag aktier i Northland - men sitter lugnt i båten. Aktieägare i Telia Sonera också - så jag är härdad. Nu dock mycket små summor! Men inte så kul för Pajala precis så här inför marknaden också. Få se om oron märks på bygden? 
 
Basketlaget Northland verkar inte oroliga iaf - tror att sponsringen fortsätter. Alla artiklarna är plussade!
 
I stora världen är det fortfarande Almedalen som dominerar  igår/idag Hägglund. Ledare i Kuriren - men NSD väljer att spegla Norrbotten som nätverkar. Kuriren tycker att Hägglund är värd en större publik - medan KG Bergström i Expressen tycker att det är synd om Hägglund - som en blyg pojke som inte får kyssa väljarna. Men herregud - det är snabba ryck nu - hittar inte KG:s krönika - idag är det bara SD för hela slanten.
 
Själv ska jag trotsa horoskopet i Kuriren. Som påstår att jag blir otrygg och splittrad av allt för måna nyheter. Håller mig till det gamla. Dom ska få se dom! Titta jag flyger!!
 
Och det lär bli en flygande dag idag också. Full rulle på jobbet. Jörgen ska iväg på några dagars semester - så mycket ska avhandlas med honom innan jag skjutsar honom till flyget. Och ikväll är det fotboll igen - live på Likoarena. Huruvida det är något på TV så det blir soffhäng sen vet jag inte. 
 
Men det blir nog en bra dag det här också.