Inte SÅ svårt att förstå

Olycka i Notvikskorsningen - bil som kört upp på refugen - och föraren är försvunnen. Med min fantasi och erfarenhet av de små notiserna i tidningarna är det ganska lätt att förutse - rattfyllleri igen? ibland får jag den förnimmelsen när jag kör bil - särskilt utan mitträcke - att det kan vara lite rysk roulette - vilken bil jag möter har en drogad förare?

Kan meddela att Coop är billigast. På 10 liters dunkar. Köpte på Jula i går för 79 kronor. Av en slump kollade jag på Kvantum idag - i tron att de skulle vara mycket dyrare och att jag igen gjort mitt livs affär. Men tji fick jag - Kvantums kostade bara 69. Och när jag - också av en slump - hamnade på Coop så annonserade de samma dunk för 43 spänn. Samma märke alltså på alla tre ställena!

Stugan på plats på Nolia - men på fel plats. Så vi kunde inte riktigt göra färdigt.

På väg till Piteå fick jag köra in på en p-plats efter vägen. I Rosvik - det regnade - fast mer hagel nästan - som spön i backen. Och dropparna hoppade upp minst en decimeter. Erika J berättade att hon var säker att hon skulle få lackskador på bilen.

Och här hemma hade det både åskat och regnat. Och jag har förtvivlat ont i ryggen i kväll.

När vi är som bäst

Hela förmiddagen har jag deltagit i väntan på Götheborg. Via Radio Norrbotten. Så jag har spännt väntat på bilder. NSD var faktiskt först - NSD alltid steget före som min far säger. Men innan jag hann lägga ut det här så fanns det i Kuriren också.

Och vacker är hon - men det är Luleå också. Det här är bilder när vi är som bäst.

Nu tror jag dessutom att jag är fullpackad för avfärd mot Piteå. ´Vilket innebär att jag nog hinner förbi och handla till mor innan jag drar.

Vilket skulle bevisas

Nu är jag på jobbet. Och Thomas har varit på en snabbvisit. Jag har lånat hans sladd för att föra över bilder. För att kolla om det fortfarande funkar problemfritt.Testbild blev detta. En bild jag tog i morse när jag var och tankade. Men något jag upptäckte för några veckor sen. Anrika hälsokostaffären Holmgrens har upphört! Lite trist att det nu bara är Lifekedjorna eller vad de heter som finns kvar. Det var något speciellt med Holmgrens.

Och något speciellt är det uppenbarligen med min sladd/kabel också - för med Thomas sladd bara spruttar det till så är bilderna i datorn.

Nu fortsätter förberedelserna dels för lördagens planeringsmöte och dels för Nolia.

Deckaren tog överhand

Hade nog tänkt mig att sammanfatta gårdagen i går kväll - men deckaren tog över. Jag gillar brittiska deckare - även om gårdagens "mördare okänd" verkligen inte var någon höjdare. Men börjar man så är det ju lite spännande och jag tror hela tiden att det ska bli bättre,

Och nu får ni inte veta särskilt mycket om vad jag gjorde efter jobbet igår - för det är gamla nyheter, Precis som det här som Kuriren publicerar idag. Den nyheten
i Expressen länkade jag till för flera dagar sen. Var väldigt förvånad då att den inte ens återfanns i PT fast händelsen inträffade någonstans i Piteå. Björnen som simmade efter båten. Trodde nästan det var någon som fejkat för att tjäna pengar på Expressens tipstelefon.

Dagens tidningar iger inte mer inspiration än att möjligen gratulera alla som heter Helena, Doctare till exempel med tack för den tänkvärda dikten.

Dagens fynd i går var 3 par glasögon för 59 kronor - på Jula som jag premiärbesökt. Jag jagade lämpligt stora platsdunkar - 5 liters - till Nolia. Och tredje försöket lyckades. Rusta, Jysk och sen Jula. Inte mina favoritaffärer precis men Jula var bättre än väntat.


Ja Nolia - idag klockan 16 ska allianspartierna samlas för att göra i ordning vår gemensamma monter - 5017 - varmt välkommen är ni allihop med start på lördag den 2.

Och nu ska jag starta dagen. Fast jag borde inte ha så bråtttom till jobbet - det blir en lång dag annars.


Små sår

Små sår och fattiga vänner talas det om - dem ska man inte förringa. icke heller 3 flyttkartonger med allt ifrån ljusvässare (Ni har väl en sådan? Det klarar man sig inte utan.) till folkracepokaler till cd-skivor, till spanska kastanjetter, till säkerhetskopior av Jens och Lottas fotoalbum (ska gömmas i chiffonjens lönnfack),

Inte att förringa den tid det tar att få det på plats. Men jag övervann i alla fall mig själv och fick in eländet i lägenheten.

USB-eländet köpte jag ju - minnepinnen. Som vanligt så klippte jag sönder karfong och bruksanvisning. Det var väl bara till att stoppa in? Fast så enkelt var det inte - fick ingen kontakt med pinnen. Fast efter otaliga försök så lyste den rött i alla fall. Ska det vara på det viset?

Nu var det så vist att "minnepinnen" behövde jag bara om jag skulle flytta e-legitimationen till någon annan dator. Så jag har klarat av förnyelsen med 10 dagar tillgodo - inte sju som jag skrev häromdagen.

Om det vore så väl att det var
"stadskassan" som fick fortkörningsböterna så kanske någon skulle gråta mindre över de  1 200 kronor det kostar. Gör det det? Kostar 1 200? Men fortfarande misstänker jag i alla fall att det är "statskassan" som pengarna hamnar i.

Jag vet att det är gnälligt men det stör mig att denna felstavning(felskrivning?) kan förekomma i bildtexten på första sidan.  Nu syns det inte i nättidningsversionen.

Ja jag kan den om bjälken i ditt eget öga - här på bloggen blir det nog både ett och annat skrivfel och en och annan felstavning. Skillnaden är bara att ni inte betalar över 2000 spänn per år för att läsa den - som en tidningsprenumeration kostar. Och dessutom jag jag inte lön för att skriva och redigera.

Stör mig gör det också med den gemensamma annonsen för Kurirens och NSD:s medverkan på Nolia. Stör och stör - men det känns lite udda och svårt att se Roffe och Dimman i en NSD-annons - även om det nu heter Medietältet. Förmodligen är jag väl fel ute här - men "Medie" känns som nåt jag går och spår mig hos. För mig skulle det kännas naturligare att skriva "Media".

Nu är det bara 40 minuter till frukost.

Jordgubbar, dill och bensin

En salig blandning - doftar/stinker jag av. Jordgubbar, dill och bensin. Har plockat in 5 durkslag med jordgubbar. Helt otroligt - eftersom jag plockade in 2 durkslag sen söndageftermiddag.

Utportionerade till Frishammars, Lilly och Gun (och Rolf). Samt 5 förpackning infrysta till Lotta (och Jens och barna). Gun och Rolf fick ett kok färskpotatis också - och en knippe dill att frysa in för vinterns behov.

Gåvor och gengåvor - mor fick 2 påsar frysta lingon från Carina (Frishammar) idag. Så nu fanns det riktig lingonsylt hemma.

Far har klippt gräsmattan - så nu blev det utrymme för den skvätt bensin som var kvar i dunken. En 5 liters påfyllning till behövs nog - men det är märkligt så lite bränsle den tar. Men det beror väl på att den inte är självgående - den tar mänsklig kraft och energi istället.

Skulle kunna hoppas att det är därför jag håller på att tappa shortsen - men tyvärr tror jag att det är tygets töjbarhet.

Har en ambition att lyfta in 3 flyttlådor med småsaker - om jag väl får in dem i lägenheten blir trycket större att verkligen plocka saker på sina platser.

Men .....

Inte bra för folkhälsan

Ja det lär väl bli ännu mer bär kvar i skogarna allt eftersom de här rapporterna kommer. Björn i Hagaviken. Det fanns en tid i världen då folk spred ut rykten om björn för att få ha bärmarker ifred - nu är det verklighet.

Kan undra vilken nytta denna stora björnstam gör. Och hur det står i proportion till den försämrade folkhälsa och livkvalitetet som det innebär för oss som inte vågar oss ut i skogen.

Små och kära vänner

Skulle testa om det funkade att föra över bilder från telefon till datorn här på jobbet. Men det var minst sagt lika tjorvigt. Eftersom det går lätt som en plätt när jag lånar Thomas sladd kan jag väl konstatera att det är sladden som det måste vara vajsing på.

För övrigt är det 7 dagar kvar nu - till jag måste ha uppdaterat min e-legitimation. Och då måste jag inhandla och använda en sån där "minnepinne". Har jag aldrigt haft eller använt tidigare.
En kär gammal vän har hittat hem till Bärigårn. Den här nallen stickade faster Henny till mig då jag föddes - för några år sen.Här är det en annan liten kär vän - Igge - som äter upp resterna av våran morgongröt.Den här gynnaren - ekorren - var lite mer svårfångad. Men med lite god vilja kan ni nog se honom. Han fräste rätt rejält åt mig.Liten Silva som ska bli större och bli äppelmos.Platsar väl inte som en liten vän - men väl kär - Häbret. Gud så spännande det var när det tömdes varje sommar för den årliga städningen. Städat lär det inte bli i år - men väl har det blivit rödmålat.

Nu är min rast min sagt slut. Karin är på sjukgymnastik och kommer snart tillbak. Då måste lite mer ha hänt här.

Mors lille Olle

Idg är det mors lille Olle som har namnsdag. Och alla andra Olofar och Olovar och Ollar. Även om Olof tronar ensam på Kurirens namnsdagssida. En särskild hälsning till Olle i Grönmarka förstås - snart ett litet större kalas? Själv bör jag - Vädur - kontakta en vän idag - det kommer att föra mycket gott med sig. Jag vet - många vänner jag borde kontakta.

Inget som direkt hetsar upp mig i tidningarna idag, OA är tillbak och försöker dra i medlartrådar i obs-platsfrågan.  Tycker att Arjeplogsmodellen kan duga även för Haparanda och de andra kommunerna som är aktuella. Att kommunen och landstinget delar på kostnaden. Fast så trodde jag det var på alla håll?

I sakfrågan - sossebråket med utbrytarna - tror jag dock OA får öka takten och intensiteten om det ska ha någon verkan. Det handlar inte längre om de futtiga kronorna för obs-platserna utan är en demokrati och ledarskapsfråga. Men ledaren är inte ens ute på nätet.

Nu knatar jag iväg och 'ter frukost. I morse funderade jag just hur det skulle kunna bli till vintern. Kan det bli fråga om att ta skidorna över? Vintertankarna kanske kom för att jag i mitt nya hem sover med mycket öppna fönster - och 13 graders drag känns inte riktigt sommar!

För övrigt måste det naturligtvis bli ett särskilt grattis även till Olov på NSD. Ha en bra namnsdag.

Jobbet suger

Jobbet suger kraften ur mig. Jobbade till kvart över ett. Sen åkte jag jag lyxade till mig med en mellan ost och två (!) chili cheese.

Gurkmajonäs är en av de onyttigare och äckligare produkter som finns. Får alltid särskilt påpeka att jag INTE vill ha gurkmajonäs - det har hänt att det blivit fel ändå. Och det är ÅCKLIGT, Ostburgare ska ätas med salt, peppar och lök. Plus gärna extra ost. Lite orginaldressing kan gå an - men faktiskt godare utan. Konstaterade jag idag.

"Int kan jö vänt till hoja ätit sig mätt" (inte kan jag vänta till hon har ätit sig mätt) är ett citat från verkligheten här i byn. En något otålig man väntade att bli betjänad på "Förreninga" som affären hette här. Damen före skulle smaka på det mesta innan hon bestämde sig. Och för mig var det idag som för den mannen - de som var före mig i charken skulle ha egen design både vad avsåg färg och form på pålägget. Och tunna skivor. Jessus - nog får de expediterna också ha tålamod.

Ja jobbet suger - jag kom hem kvart i 3. Och vilade middag, Skulle bli till klockan 17 men det blev 18.15,

Sen har jag fuskat i hemtjänstbranchen ikväll igen - var och plockade in lite från trädgården och då blev det medicinutdelning också. Och Lisa kom och gjorde resten.

Kan det verkligen heta att det
brinner i Renön - nog borde det väl heta Renön? Piteåborna är ju förstås inte i stugan utan på stugan - så man vet ju aldrig. Men nu lät det som om Renön tillhörde Luleå kommun?

Allt väder höjer

Allt väder höjer priserna - hur mycket det än regna så hittar man på något som gör att det inte kan tillgodoräknas konsumenterna. Och nu har det blivit lite sol och genast skriks det om höjda elpriser. Det är bara en så sjuk marknad!

0 rätt

Det är nog tur att jag får börja jobb igen. Brukar inte alltid ha alla rätt i DN:s nutidstest - men brukar kunna konstatera att jag hänger med rätt bra.

Men
0 rätt har jag aldrig tidigare noterat. Vid en repetition av frågorna kunde jag konstatera att det gick lite väl fort - republiken borde jag svarat rätt på - men i övrigt motsvarar nog kunskapsnivån resultatet.

Som sagt jag brukar inte ha alla rätt - men ödet ville tydligen att jag skulle få tröst  - så vecka 29 gick bättre - 7 rätt. Men jag måste erkänna att det var minst två gissningar som gick hem.

Nu är rasten slut.

Roffe?

Det må väl inte vara Roffe som tappat bort sin nyckel? Men här ser man att civilkuraget funkar - någon såg och anmälde. Och hellre en gång för mycket. Uppenbarligen kunde ju personen göra troligt att han faktiskt bodde där.

En glad överraskning fick jag när jag kollade i Karins bordsalmanack. Hon börjar redan i morgon - och jag trodde det var först på fredag. Kanske inte lika glad överraskning för Karin - 4 veckor som säkert gått alldeles för fort.

Varvar lite Nolia planering med bärande av gamla promemorier - de hamnar nu i pappersåtervinningen.


hej jobbet

Nu är jag här - kom faktiskt strax efter 8 - längtade nog lite i alla fall. Kändes hemtrevligt att lyssna till Norrbottensnyheterna - men hörde jag verkligen rätt att det varit 87 frihetsberövanden sen i fredags? Inte särskilt hemtrevligt i så fall.

Visst skulle det behövas mer av "angiveri" - att vi brydde oss mer. Forna tiders "skvallertanter" hade nog en stor förebyggande effekt. Åtminstone i mindre samhällen kom det alltid fram till föräldrarna om någon var på fel spår. Nu orkar ingen bry sig - för responsen både hos föräldrar som får veta och hos myndigheter är tämligen svag.

Ändå tror jag att Kd (kanske det är alliansregeringen?) är på fel spår när de föreslår lagstiftning om civilkurage. Ledaren i
Expressen idag speglar det väldigt väl. Det hörs faktiskt på själva ordet att det inte går att lagstifta fram. "Kurage" - något som bara finns och som kommer inifrån. Inget som går att klistra ovanpå eller lagstifta om. Men det kan vara mycket obehagligt många gånger att utöva civilkurage.

Idel, ädel festligheter

Idel, ädel festligheter var min spontana reflektion efter ha läst lokaltidningarna. Inte ens namnsdagsbarnen ger några vibbar. Ingen Seved eller Botvid i min bekantskapskrets.


Men 
Expressen. vibbade det till med denna björnhistoria. Kan inte se att vare sig Kuriren eller NSD hde något om detta. Får väl kolla PT när jag kommer till jobbet.

För till jobbet ska jag idag - klockan 9. Kan misstänka att det idag får bli mer än de stipulerade 3 timmarna. Tar tid att bara ta sig igenom just PT.

Noterbart kan väl vara ledarsidan idag domineras av nyheter med bäring på 3 av 4 folkpartiministrar. I huvudledaren får Jan Björklund ros för att  han avvisar sossarnas flumskola. I Sticket - som väl i vanlig ordning inte finns på nätet den här tiden - uppmärksammas att Lars Leijonborg tillsatt en teknikdelegation som ska se över ingenjörsutbildningen. Och också bakom temat på den debattartikel som bland annat Åsa Wikström i Boden är undertecknare av finns en folkpartiminister - Nyamko.

Som på beställning är det ockå bara 14 grader på morgonen - och mul. Fast vädret kan nog dra åt vilket håll som helst. Nu är mitt håll i alla fall duschen och därefter frukost. Den senare är tidigarelagd till 7 nu i arbetstider.

Nä - Sticket fanns förstås inte. Men läs huvudledare en gång till - det är den värd. Har vi tappat bort att inpränta kritiskt tänk är temat. Är allt sant som finns på internet och i den informationsflod som sköljer över oss alla. Nu är fenomenet inte nytt Mina för'äldrars generation - som fick TV mitt i livet - kunde ofta svara att det var sant "för de har dom sagt på TV".

Morgonpasset är därmed till ända.

"Sisten" suger

Förvisso var det väl sista semesterdagen redan i fredags - men "sisten" suger i alla fall. Har gått omvägar för att få vara i solen hela tiden - soldyrkare var namnet. I morgon ska jag till arbetet!!

Och det här med att ständig sol ger öken är då sant - nog är det ljuvligare att söka undvika skuggan här hemma än att tvingas in i skuggan på solsemester.

Men med min hud är det tufft att bränna sig här hemma - och det är ju ingen semester om man inte haft lite solsveda.

6 liter jordgubbar blev det i morse - på två ställen. Och båda fick sina rensade. Trodde ju att mor skulle ha sina själv - men nu måste ju "Patriks" på backen också få. Här lever den härliga bytraditionen vidare. Har man något till övers som inte grannen har så delar man med sig. Frishammars är numera självförsörjande på jordgubbar. Men på tisdag är det Lillys tur - då ska hon ha jordgubbar till barnbarnsbarnet Helmes 4 årsdag.

Och så har Innimarkarn varit och hälsat på far. Pappa gillar alla gäster som kommer - men Innimarkarn är något speciellt. Sen pappa gjorde sig av med hundar så¨är Ingemars Jocke hans favorithund.

För övrigt har vi fått utökning i familjen. I morse var det en ekorre här också.

Vill egentligen inte berätta det - men tydligen har en björn varit synlig vid Kvarnronningen. Och det är redigt folk som berättat. Den gick runt gården och sen tillbak till bäcken. En liten en. Inte är det underligt då om det kan finnas björnar på Näset - de följer säkert bäcken ned mot älven.

Apropå älvar så har en 6-åring vunnit
20 000 kronor på Harrens Dag. Det var sämre förr då vann man i bästa fall en fruktkorg eller en vacker docka med prinsessutstyrelsel vi den åldern. Och Jokkfall blev tydligen också totalsegrare - 6-åringen om jag fattade rätt.

Själv vann jag en hare - "Háre bra" - i Kamlunge på Harrens dag för många år sen. Kan undra om betoningstecknet hamnade på rätt ställe? Han är i alla fall en av mina barnbarns sängkompisar när de sover här. Kalle från Köpenhamn, Olle från Koskullskulle och Jungru Margareta är andra självklara sängkompisar.

Själv har jag också varit nära ett nyttigt vatten föresten - har haft fötterna i blöt. Och nu ska det smörjas in en gång till.

Godnatt vänner!

Tack för igår!

Trevlig kväll i går på teatercafét. Bara in mellan två bussar - men ändå. Massor med folk ute - tyvärr är det väl så att Luleåkalaset kommer att avundas det väder som var igår.

Men så är det sovrekord också - till sju. Så nu är det  bara att skynda att ta in DN till kysinen och ge sig av på frukost.

Tack för trevligt sällskap igår.

Det tar sig

10 spänn ikväll - det tar sig - och bekräftar tesen om den tursamma norrbottningarna. På Keno alltså.

2, 16 , 20, 41, 42 och 56. Saknas gör 15, 46, 54, 59, 64.

Så nu kan ni kolla Kenoresultatet och veta när jag har 11 rätt och blir miljonär.

Har jag tur nu och inte far får något ryck om att han ska iväg och bada så måhända det blir en stadsresa ikväll.

Om Luleåkalaset har jag bestämt följande: det blir lördagkväll om gud vill och vädret är bra. Ska jobba på lördag så det är väl mindre lämpligt att rumla om då?

Gratis reklam!

Så har Bengt Urban skapat utrymme i Expressen. Lite gratis reklam - fantastisk vy över Areplog. Ska bli  spännande att se om kampanjen ger något resultat.

Sjävl har jag plockat in 4 durkslag med jordgubbar och levererat 1 av dem till Tillbergs. Dom brukar alltid få sa mor så det var bara att verkställa.

Mycket mer hann jag inte innan tolvkaffet - lite vattning och plockning i trädgården. Och njutit av det vackra vädret.

Hemtjänsten missade i morse - så lite extra jobb fick jag. Men vid lunch kom Anna Sara och då händer det saker. Hon röjde köket och putsade till.

Nu ska jag ta ett ryck och ta ut någon karton från stallet och sortera lite prylar. kan hoppas att den del hamnar om hörnet - i högen som ska till tippen.


Annars borde man förstås varit och fiskat på någon av platserna för Harrens dag - som nästan alltid har tur med vädret.


"Mugabe"

Nu är det tydligen politiskt korrekt att skoja om Kent Ögren och Mugabe. I alla fall tar Kuriens debattsida det ansvaret. Inge Carlsson - lite ojämn i roligheterna - men denna gången var det lite kul faktiskt. "Robert Obehage" tyckte jag var fyndigt.

Nämnde Ögren tänker sig visst att göra ett "fynd" genom överklagan till Kammarrätten. Det är ju allmänt känt att sjukvårdspartisterna är överrepresenterade i de olika rättinstanserna - nämndemannkåren. Hela släker finns med. Så Kent kanske tror att det påverkat utslaget och att sjukvårdspartisterna inte är lika frekventa i högre rätt - det är väl fö mindre nämndemän där?

Nej, det tror jag inte på...

Nej, det tror jag inte på...att Du med nån annan skulle kunna bedra mig. Fast det är en gammal schlagerrefräng och inte alls vad jag tänkte på. Det jag inte tror på är det ledaren i Kuriren tycker - att Systembolaget ska spolas. En rapp och roligt skriven ledare - men förslaget är orealistiskt. På grund av ökad tillgänglighet de senaste 10 åren har alkoholkonsumtionen ökat  med 30% på 10 år. Och de kan man ju tycka att är var och ens ensak - men problemet är att så många andra får vara med och betala. Både i mänskligt lidande för anhöriga och medberoende - inte minst för barnen som vi kunde läsa om häromdagen - men också för alla oss som via skatten får vara med och betala för de ökade sjukvårdskostnader det otvetydigt innebär.

Polisen får mycket skit i tidningarna idag. Om Stadsparken - där har tydligen polisen varit och rensat igår - slagit ut sprit. Men enligt både Harry "tomten" Nyman och andra så framgår att det dessa insatser inte varit så frekventa. Mera stryk också för Överkalix där en insändare i NSD talar om polisvåld även vid ett tidigare arrangemang i Överkalix. Men sign. Arg Överkalixbo har förhoppningsvis fel - visst blir det en utredning som utförs av någon enhet vid polisen i Umeå.

Och tror jag minsann inte att Karl Petersen "exporterat" båda sin barn till tidningsbranschen. Åsa på¨Aftonbladet är ju välkänd sen många år men idag hittade jag denna artikel signerad Tomas Petersen - i Kuriren! Bara en namne eller?


Två grejor om landstinget och Kent Ögren ska jag kommentera senare - nu väntar frukost. Och löskokta ägg är beställt - så få se?


Har svärmat ikväll

Vi har haft gårdsfest - en improviserad sådan - vi tjejer. Tillsammans är vi 210 år (84, 66 och 60 = 210 år) men delar vi upp det på alla andra som var med också så blir vi väldigt unga och svärmiska. Alla "sviden" eller "knotten" eller vad vi nu kallar dem svärmade också ivkäll. Väldigt sent på säsongen. Så det är nog inte försent för Lilly, Kerstin och mig heller?

Med  hälsningar från Paradiset. Låter höra av mig i morgon.
//Ylva

Halstrad saltströmming

Två durkslag jordgubbar - rensade - levererade till kusin Kerstin - från hennes eget land förstås.

Anders drog söderöver vid 8-tiden.

Skördat dill och fryst in.

Och lite dittan och dattan.

Nu har fader Yngve dragit på sig badbyxorna och gått ned till badstranden för att provbada. Han tycker att vi är riktiga badkrukor.

Jag har halstrat saltströmming - det är en höjdare faktiskt.

Rumphugget?

Ledaren i Kuriren är "rumphuggen" idag - sista meningen är inte avslutad. Fast på nätet kan jag konstatera att det bara är ordet "kommer" vilket jag väl kunde räkna ut - i alla fall att det skulle vara den innebörden.

Apropå rumpor - det brukar vara många såna nakna på Pridefestivalen så skulle jag vilja ställa en samvetsfråga till Jan Stefansson, kristdemokratisk ledmot i SL:s styrelse:: Skulle Du har reagerat på samma sätt om det var Djurgårdens hockeylag som fick flaggor sponsrade på bussarna? Förmodligen inte - det här är ett utslag av homofobi. Vi har inget emot dem men...

A-laget stör och polisen och kommunledningen handfallna. Kommunalrådet tror inte att det är rätt väg att gå att anställa vakter. Det skulle bara flytta problemet någon annanstans. Frågan är vilken väg kommunalrådet tycker är rätt? Eller ska vi ha det på det här viset. Och uppenbarligen stör inte polisen tillräckligt mycket. Håkan Ershammar bekräftar att det är effektivt att beslagta alkoholen vilket är fullt möjligt och lagligt då det råder alkholförbud i stadsparken. Eftersom flaskor burkar ogenerat vandrar runt så skulle det nog inte vara något större problem för polisen att torrlägga - om så varje morgon.

Fast med koppling till alkohol så är ändå det här betydligt mer ororande - Oroande onyktra föräldrar. som artikeln heter i NSD och "400.000 barn lever i riskfamiljer". Det handlar om barn som växer upp med föräldrar som dricker oroande mycket. Det är klart att de sätter sina spår att barnen inte kan lita  på sina föräldrar. Men något spår hade artiklarna inte satt vare sig i NSD eller Kuriren.

Och nu verkar det som om det är avfärd för kusin Kerstins son Anders - mot Uppsala/Stockhom fvb Göteborg. Hinner säga hejdå på väg till frukost.

Ljuva livet

Verkligen ljuva livet idag - tänk att plocka in jordgubbar halvnio på morgonen i strålande varm sol. Lite kantklippning av gräs. Tömt, städat ur och fyllt dammen igen. Vattnt komposten. Våfflor och mosade jordgubbar till tolvkaffet. Och så två timmars gräsklippnin i strålande sol. Lite tvätthängning däremellan.

Och så en härlig dusch på det. Vad kan man mer begära av livet?

Men nu ska jag sätta mig i en solvarm bil för att träffa Ulla P klockan 17 på expen. Och klockan 18 ska vi träffa lite alliansbröder och systrar.

Huvudstaden Intolerans

Jag gillar ledarskribenten Peter Swedenmark - normalt gästkrönikör - men också vikarierande (?) ledarskrivent i NSD. Idag skriver jag om likheten mellan Göran Hägglund och Jimmie Åkesson - den senare Sverigedemokrat. Peter skriver att de två har ett gemensamt block i hbt-frågor.

"I synen på hbt-personer verkar Göran Hägglund vara mantalsskriven i det amerikanska bibelbältet där huvudstaden heter Intolerans".

(Tyvärr inte ute på nätet - men jag ska försöka komma ihåg att kolla senare idag - den är läsvärd)

Det är en ingress i bästa Bosse Östman anda och lockar till läsning. Många har att lära.

Jag känner många sympatiska och trevliga kd:are men har också verkat parallellt med en person i ledande ställning lokalt som varit abortmotståndare, kvinnoprästmotståndare och homofob. Och det är tillåtet att vara det också i min värld - men det som var äckligt var att personen i fråga bara avslöjade sina egentliga åsikter i slutna rum - utåt och inför pressen var det ett hycklande och omskrivande.

Chatten med polismästaren inger mig förtroende - fråga mig inte varför  - det är bara en känsla att vi gjort ett bra val. Kolla in svaret om polisbrutalitet kopplat till Överkalixfallen. En stark och bra ledare har alltid fullt förtroende för sina medarbetare - tills motsatsen bevisats. Även svaret om trimmade moppar gillar jag. Man må ogilla lagar men så länge de gäller ska de följas. Allt annat leder till anarki. Vilket leder mig till att inte riktigt ha förståelse för Migells gallspyende över prismärkningslagen. Den tillhör väl inte heller för mig den viktigaste av lagar (även om jag som konsument gillar prismärkningen i skylten) men så länge den gäller finns väl anledning att uppmärksamma att den följs.

Idag gratulerar jag alla Kristina och alla Kerstin. Det bara vimlar upp personer som borde särskilt nämnas - men då det myllrar så jag vågar inte - då missar jag säkert något. Och fråga mig inte varför det ibland är två namnsdagsbarn och ibland bara ett? Men svara mig gärna!

Idag är näst sista semesterdagen - otroligt så fort 5 veckor har gått. Och jag har knappt varit från gårdsplanen och knappt varit och jobbat. Men i kväll blir det i alla fall ett sammanträffande - om Nolia.

Tio minuter till frukost - det blir att knata iväg i nattkläderna - Kurirentröjan så möter jag någon så hoppas jag de tar mig för ett okammat tidningsbud -  idag också.

Aftonen lägrar sig

En härlig dag lider mot sitt slut. Ikväll har jag överlåtit "hemtjänsten" till hemtjänsten. Den här sommare är otäckt lik sommaren 1994 - och den ska jag inte berätta om. Ni som vet ni vet. Dock hopppas jag och tror att slutet inte blir lika dystert. Men avseende den berömda välfärden och all hjälp som ska gå att få när det behövs så liknar det 1994.

Hittade faktiskt ett papper nu i inflyttningen där beslut tagit i september 1994 om att Sten beviljades personlig assistent. Dock avled han den 31 augusti. I ärlighetens namn ska sägas att vi faktiskt fick akut hjälp liksom i förväg. Men det var efter månader av dygnet runt passning och  i grevens tid - strax innan jag hade kollapsat annars - i övrigt fick jag bara ett samtal om vi ville ingå i ett strokeprojekt. Med en man som hade cancer och behövde palliativ vård?

Nu berättade jag i alla fall. Det är typiskt mig. Så fort jag får ett tangentbord framför mig så bara väller det ut.

Men så lärde jag mig skriva maskin av dåvarande kommunalrådet - fast det hette nog inte så - i Nederluleå kommun - Emil Nordberg. En maskinskrivningskurs med gamla Haldor och en bleckplåt över tangentbordet så att man inte skulle tjuvkika.

Så en baddare på att skriva fort är jag - på maskin - eller tangentbord som det heter nu. Dock har vanlig handskrift lidit mycket på grund av det - och den var inte vacker i skolan heller. Har för mig att jag fick gå på välskrivning istället för körsång. Frågan är väl vilket jag var sämre på - med sången fanns det nog inget hopp.

Sen kan jag undra vems behov media tillfredsställer med alla ingående detaljer från den sk Eklundaffären och Arbogatragedin? Har vi verkligen behov av att vältra oss i alla detaljer som framförallt kvällspressen vidarebefordrar. Om hur man hatar i rättsalen - vilket är förståeligt - och om hur Englas mamma bloggar. Jag orkar inte ens försöka komma ihåg alla absurditeter vi bjuds på. Är det bara jag som äcklas?

Varför jag skriver så mycket nu är att mitt projekt är rullgardiner. Har just hämtat mina nybeställda och trodde förstås att fästena skulle passa - men så icke. Så nu gäller det att inte förhasta sig när de nya ska sättas upp.

Tror faktiskt att jag ska ta mig något att äta - och ett vinglas. Det är i alla fall "lillördag" den sista semesterveckan.

Full fart i "jordbruket"

Först igång med en tvättmaskin - som jag glömt till nu - och sen ut och plocka in två durkslag jordgubbar åt Kerstin. Och så rensade jag dem också så hon fick vara kvar i måleriet.

Sen gav jag mig på tre bänkar i trädgården hos mor och far.

Hjälpte till med att få ut 12-kaffet.

Och därefter 1 timmes gräsklippning i solen. Ljuvligt.

Nu väntar tvätthängning.

BOM 701

En sån här Volvo 544 - av 61 års modell - är jag uppväxt med. När BD-skyltarna försvarnn och ersattes av trebokstavsskyltar så fick far BOM 701. Till allmän förtjusning för hans jaktkompisar - och även media.

Så vill jag bara bekräfta bilden av tursamma - visntrika - norrbottningar. Samma dag som undersökningen redovisades vann jag faktiskt 5 kronor på Keno. Så det så.

Ingen igelkotte i nätet - tack och lov. Två gånger har jag trasslat ut sådan från sånt där blått nät. Ingen lätt uppgift precis.

Mycket innejobb som får vänta idag. Gräsmattan behöver klippas och så skulle jag behöva hjälpa till med rödfärgning av häbre och stall. Och tjära dörrarna.

Vi får se vad det blir - nu blir det dusch i alla fall.

Kon(s)tig kon(s)tellation

Häromdagen avslutade debattredaktören i NSD skriverierna om de så kallade utbrytarna i sossarnas landstingsgrupp.

Idag i Kuriren dyker
debatten upp igen - den här gången genom en konstellation av 4 totalt okända s-landstingsledamöter (utgår jag från) plus ytterligare tre som väl inte tillhör sossarnas toppgarde men som jag känner till eftersom de finns med i polisstyrelsen.

De försöker göra troligt att de visst uppfyllt vallöften men på ett lite annorlunda sätt.. Känns inte särskilt trovärdigt. Men mest intressant i artikeln är ändå att den nya konstellation rakt av påstår att "de åtta" (4 kommunalråd och de 4 som kallas utbrytarna) har inriktat sig på person och inte politik.

Ögren menar de förstås. Och jag börjar snart fundera på vadslagning om han sitter kvar till valet? Alternativt om han får kandidera i nästa val? Men som oppositionspolitiker är det väl bara att hoppas på det senare. Det vill säga att han får kandidera.

Själv hoppas jag att jag har barnasinnet kvar för enligt Kuirens horoskop så gynnas vi. Dock ska vi undvika de stora stegen i ekonomi och kärlek.

Idag grattar vi också alla som heter Emma och har namnsdag. Emma Åhman till exemepel.

Till avdelningen sorgliga historier hör denna om det misstänka polisövergreppet i Överkalix. Killens historia verkar ju vederhäftig samtidigt som jag inte tror att vi har poliser som utan orsak beter sig på det sättet. Det bör utredas ordentligt och också när det är klart ges ordentligt offentlighet. Dimridåer kring sånt här undergräver förtroendet för polisen. Att frågan är rätt stor visas väl av att Kuriren gör en så stor artikel om det - trots att NSD hade det redan igår.

Nu ska jag dra till frukost. Till de övriga uppdragen kan nu läggas ett till. Gå runt jordgubbslandet och kolla så att vare sig igelkotten eller nång bärsugen trast fastnat i nätet.

Ett litet liv till

Inser att det är lite kvar på måttbandet - livet - och mycket som är ogjort. Ikväll påminns jag om DN-galan. Den skulle jag verkligen vilja uppleva live. Liksom finnkampen - men jag kommer på allt när jag ser det på TV eller läser det i tidningen..

Skulle man kunna få be om ett litet liv till?

Kommer inte ihåg vad jag
länkade - men här är det. Något menade jag med det också. Jo - det var nog att Arjeplog ska ta emot flyktingar - förvisso som sista kommun i Norrbotten - men ändå. Utan Folkpartiet - och sektledare Sundström så kanske det aldrig blivit av. Jag vet att han jobbat för detta - länge sen han kollade med mig. Det är klart att det förpliktar att ha ett statsråd som Nyamko.

Och en efter en kommer de på plats - småprylarna. Gamla glasögon har nu fått en egen låda i chiffonjen.

Nu är det DN-galan som gäller.

Ni fattar "nada"

Ni fattar "nada" - det vill säga ingenting av mitt förra inlägg. För nu har de ändrat så att den rubrik jag länkade till och som var stavad "innomhus" är nu rätt stavad. Men när ni ändå rättade kunde ni väl rättat "inhomhusaktiviteter" också - lite längre ner i texten.

Det är väl förstås bara slumpen men Kuriren rättade också sina felaktiga telefon nummer när jag påpekat det på bloggen. Fast jag kan ju låtsas att jag påverkar. Känns skönt för en föredetting.

Själv sorterar jag gamla gardiner nu. Ska bjuda ner kusin Kersin på en titt. Det som då blir kvar åker till Myrorna.

Skär "innombords"

Det skär inombords när jag ser rubriker som den här. "Innomhus" - till och med i rubriken.

Så här måste det bli

Visst ja - jag fick ju en hint igår om att det skulle komma någpt på DN-debatt idag. Kanske inte riktigt tungviktare allihop - moderaterna är väl mest okända. Och för mig väger Frida Metso tungt - det är en klok och rapp tjej.

Så här måste det nog bli - så är det haveri på  det vallokomotivet för sossarna. Så jäkla populistiskt som de hanterat FRA-lagen.

På sluttande planet

På sluttande planer har jag befunnit mig i natt. Och förra natten också. Fast det var värre i morse. Halva madrassen på golvet. Så jag fick ta mig en funderare.

Tyckte väl att det var märkligt att madrassen bara hade ett tunt vitt tyg på sig. Och bolstret var alldeles för stort till bäddmadrassen. Och egentligen behövde vanliga madrassen ett bolster bättre än bäddmadrassen.

Jodå¨- bolstret skulle vara på vanliga madrassen. Men Markus som monterade den hade ju glömt bäddmadrassen och han trodde att bolstret skulle fungera som sådan. Det var första gången för honom förtäljte han mig då han kom med bäddmadrassen. Fast han hade nog inte kläm på att bolstret inte skulle vara till den.

Nu har jag i alla fall satt upp gardinstången och trådgardinerna som ska fungera som draperi från kök till kammare. Rätt hyfsat blev det. Fast jag måste klippa trådarna och hur det ska bli jämnt undrar jag över?

Nu ska jag gå och plocka in jordgubbar.

Grattis Lisa - Madeleine
Grattis på namnsdagen Lisa Madeleine. Här på bild från Thailand. Heter man som prinsessan kan man väl försöka fixa en krona när middagen blir för långtråkig.


Och naturligtvis firar vi Jan Olov
Madeleine Ågren också. Och möjligen prinsessan Madeleine också. I den ordningen - det är min prioritering.

Och förstås ska Jens kusin Madeleine krypa in före prinsessan. Hur royalistisk jag nu än är.

Heja Max!

Vad bra att Max står på sig. Så sjukt att kräva att en affärsverksamhet ska täcka över sina skyltar och stänga. Nu kan jag i och för sig tycka att det är "sjukt" med två hamburgarjättar på en fotbollsplan. Där ska det vara kaffe i plastmuggar, varmkorv och hamburgare grillade med ideell glöd.

Fick tidningarna serverade vid dörren idag. Men så låg jag till klockan 6 också. Låg och kikade mot rullgardinen och försökte i den lilla springan utröna om det var helmul eller möjligen lite sol. Och lite ljusare - hoppfullare - ser det ut och 15 grader på morgonen är godkänt.

Annars inte mycket i tidningarna. Fria Ord har slutat "protestera" med gamla telefonnummer och på NSD:s debattsida gör man ett skov med "utbrytarna". Kenneth Nilsson och Kurt-Åke Andersson gånger två. Och så biter Debattredaktören av med att nu är debatten om uteslutningarna av Nilsson, Haara och Lövgren avslutad. Husbondens röst la locket på?? Nog borde det även framöver finnas mycket att skriva om det - vad säger distriktsstyrelsen och vad säger partistyrelsen och Marita Ulvskog?

Tyvärr fanns inte Kurt-Åke Anderssons svar ute på nätet än i alla fall.

Påtal om mycket att skriva om så är den här insändaren av Sixten Olsson, Kiruna, intressant. Jag hänger inte med i alla svängar men den är intressant för att Sixten Olsson väl har/haft rätt ledande position inom Kirunapartiet. Känns inte som han är riktigt med på samma tåg som Törnman. Och fusionen mellan sossarna och Kirunapartiet känns inte riktigt transparent?

Och får man kalla Kent Ögren för "Mugabe" även om det är med haröron?

Nu ska jag se om jag ser några haröron - riktiga sådana - på promenaden till frukost. Några minuter sen.

Ojämnt fördelat

Lite märkliga svängar om Gällivarehäng som ska bero på mycket matjord i fickorna. Men matjorden handlar om att vi norrbottningar har tur i spel. Lite långsökt med hänget och matjorden.

Dock kan jag konstatera att det är ojämt fördelat - själv har jag inte märkt mycket av det. Men dax att förnya Kenot i morgon. Det är väl då det bekräftas.

Nu "ryter" karl P om bombgruppen. Det gör han i och för sig rätt i. 14 timmars väntant är förstås inte acceptabelt. Frågan är dock om det är bästa effektiviteten att ha en egen bombgrupp. Har en viss erfarenhet av det eftersom jag levde ihop med en som donade med roboten här på sin tid. Det var få skarpa lägen att öva färdigheten på.

Men det går att ta sig från Stockholm på betydligt mindre tid än 14 timmar. Låna regeringsplanet. Sen kan det väl inte vara vettigt att polisen med sina knappa resurser ska stå och bevaka avspärrningen. Det finns väl vaktbolag att hyra in - och så skicka fakturan till Rikspolisstyrelsen - åtminstone om det handlar om 14 timmars väntan.

Själv har jag jobbat hela dan. Inte meningen - men det suger när man börjar. Mycket att hugga tag i. Men nu ska jag åka - känner i kroppen att det straffar sig. Det lär väl bli fler dagar med väder då jag kan ta mig in.

Inga beska droppar alls

Mulet och regn - men ganska varmt. Lilly meddelade mig redan igår kväll att hon sett på TV att det var regn och åter regn över Norrbotten idag. Så jag var tillvand och nästan så att det var efterlängtat. Nu kan jag ge  järnet på jobbet några timmar. Så regnet känns inte alls som några beska droppar.

Och gå på Hemtex rea. 70% under 3 dagar. Lite orolig blev jag häromdagen när jag så att det bara var 4 dagar kvar på deras "50% på allt i butiken rean". Hemtex har ju liksom skaffat varumärket att alltid ha 50% på allt i butiken. För att det är ombyggnad, flytt eller nya varor på gång. Men nu förstår jag. Det är 50% alla dagar utom 3 - då det är 70%.

"Rätt att visa rökare" tycker ledaren i Kuriren idag. Och det är väl bara att hålla med även om förslaget att retuchera gamla filmer så att skådisarna suger på en klubba i stället för cigaretten väl hade skapat många härliga skratt. Jag delar ledarskribentens uppfattning om att en utveckling där det offentliga  bryter sig in i produktionen och planterar budskap mot rökning inte hör hemma i en demokrati som vår. Självklart. Men ledarskribenten missar ett större problem - nämligen i vilken omfattning tobaksindustrin lobbar sig in och gör reklam för rökning. Lobbyföretagen och deras PR-konsulter har växt som svampar ur jorden.

Och inte blev det Flakasand i år heller - fast jag tänkt i många år. Inte 18 som de hållit på men väl de senaste 10 åren. Få se till jubiléet om 2 år?

Nu bär det iväg till frukost - få se om far promenerat i regnet.

KALAS-dag

idag har det ena kalaset avlöst det andra. Först hos Sara, sen hos farbror Hasse och så grillmiddag på Bärigårn.Morfar Yngve med barnbarnet Jens.Och Jens mormor Marianne som inte rymdes på förra kortet. Miljön är lusthuset.Jens svärmor "Dorran" och kusin Kerstin. En äckligt arrangnerad bild.Födelsedagsbarnet grinar illa när presenten - tältet - ska upp.Men det kom sig - med hjälp av moster Anke. Fast jag är helt övertygad om att Sara skulle klara det själv. Hon har "otäckt" lätt att läsa alla beskrivningar - och förstå."Tältingenjörerna" har paus.Och så sista finjusteringen - sträcka på linorna. Kan undra om det blev tältsovning i natt?Och så ett snabbesök hos farbror Hasse - lillebror till pappa. Där jag bara lyckades ta detta enda foto.Hoppas ni alla märkt att det varit sommar i dag - hela dagen. Annars har ni bekräftelsen här - det var absolut mer än en svala - åtminstone på Bärigårn.Så var det dukat till fest igen - grillen syns i nedre högra hörnet - och jag var grillmästare.Mor och Kerstin låter sig väl smaka av "grillen".Och far av ölen.

Lilly kom och åt dessert med oss. Jordgubbar från Kerstins egna land smakade sommar.

Sen var det först lite pyssel hos föräldrarna med medicindosetterna och sen lite pyssel att plocka in grejor från stallet. Något måste in varje dag. Ikväll var det bland annat min barndoms stickade nalle som fick flytta in med mig här. Faster Henny som stickat den så det passar sig ju att han flyttar in i Bärigårn.

Hör på TV att ryssarna är irriterad över FRA-lagen. I ryggmärgen blir det för mig ett skäl att lagen behövs. Men det är 60-talets rysskräck som gör sig påming - inget sakligt inlägg alls.

Nu ska jag kolla och igelkotten kommit och ätit av bullan jag lagt ut.

Löskokt ägg, rädisor och 4 gurkor.

Idag kom det - det löskokta ägget. Och gröten. Pappa låg och mådde illa. Kanske inte skulle kunna följa på kalas. Ingen feber - men bara att han ville ta feber säger mig att han är sjuk. Förhoppningsvis bara att det enklare förkylnings- eller majsjukeslaget.

Skördade 4 gurkor och tog upp en knippe rädisor. Ganska härligt att gå i det daggvåta gräset med solen (ja faktiskt) v'ärmande i nacken och bara plocka in så här. Fast det var ännu bättre när pappa klarade tråkjobbet med ogräs och sånt helt själv.

Men man kan inte få allt här i livet alltid - och nu kan jag få en dusch.

Grattis Sara!

Grattis Sara på elvaårsdagen. Om 4 timmar kommer vi.

23 grader och strålande sol meddelade kusin Kerstin att det skulle bli i dag - allt enligt något nyhetsprogram på TV. Här är det 15 och mul - en viss differens om jag så får säga.

Men mulet är av Medelhavstyp så jag tror att det kommer att lätta och att vi kanske närmare oss 23 och sol innan lunch.

Nu ska jag ta en snabbkol på nättidningarna och se om det kan finnas någon nyhet i samma dignitet som att Sara fyller år. Men knappast.

En massa Margaretor har jag att gratulera. Kusin Kerstin förstås med tillnamnet Margareta. Boström som jobbade på FP-tidigare. Eriksson-Bladfors i fullmäktiges presidie. Bosved på tidningen NU.

Några bilder

Några bilder - från igår.Mor från vänster - med bomull i öronen efter "dropp" - sen Kerstin och fader Ynge som kisar mot solen. Tolvkaffet med våfflor, hjortronsylt och grädde. Mums.Kusin Kerstin - en riktig "klippare".Kom inte ihåg att fotografera gästerna i gårkväll - men väl "resterna". Kan meddela Sture att vinfläckarna från duken är borta tack vara "Fläck bort".

Själv har jag plockat in lite prylar från "stallet". Faster Hennys gamla bordsur - som ni borde få bild på vid tillfälle - går som ett urverk. Trots att den "legat på rygg" i en byrålåda i stallet i några månader. Det är bättre kvalitet på det som är från förr.

Hör av mig i morgon.

Brigitte Bardot glasögon

Brigitte Bardot glasögon har hon - Madeleine. Och jag har nog sett det - hur allt större glasögon sitter på trendesättare. Tur att jag har sparat nästan alla par jag haft.

Det vimlar av dom!

Som i dagarna fyller och och/eller har namnsdag.

Grattis till Marja-Liisa som fyllde igår. Och Märta som fyller idag. Och Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag som fyller i morgon. Passar på idag med de två sistnämnda för i morgon fyller Sara - och då finns det bara plats för henne.


Vilken ära för partisekreterare Ullenhag att få fylla samma dag som mitt barnbarn.


En gammal sanning

Tuppjuck - har ätit salami med cashewnötter och russin som tillbehör. Detta inträffade på väg från Kvantum där jag inhandlat till föräldrarna.

Återvände bra precis till 12-kaffet. Vilket inmunigades. Där efter har jag idkat en nytillkommen vana (eller ovana) - att sova middag en timme drygt. Bara så trött.

Läste nättidningar och fann rubriken om varför massajerna inte blir feta. Och hoppades på något som sa att salami och cashewnötter är nyttigt. Men det var rakt inget annat än den gamla sanningen att det krävs energi och du rör på dig.

En annan gammal sanning är att tiden går fort när man har roligt. Hör ni mitt klingande gapskratt - tiden bara rusar iväg. I morgon ska jag vara ledig - men måndag måste jag faktiskt ta mig i kragen och åka till jobbet en sväng.

Och en klick till kotten!

Nu har mor lärt sig att koka rätt storlek på grötgrytan - så att det blir lite kvar i botten som kan skrapas ihop och läggas ut till kotten. Välkokt fiberrik havregrynsgröt - är det någon kottekännare som vet om det är rätt. I alla fall verkar dom gilla det - och det som blir kvar tar fru Skata.

Men något löskokt ägg blev det inte.

Hot om regn och åska. Far hade tagit näsepromenaden redan halvsex och då hade de "doskat" hela vägen.

Nu sitter jag vid datorn bara för att jag inte vill diska. Och vet inte riktigt vad jag vill.

I alla fall har jag varit in och
röstat här. Gör det du också!

Lite kan skämma mycket

Språkstalinist - eller i alla fall stavningsstalinist. Hur upprörd kan jag bli när jag får läsa att "det är ju ingen uppsatts vi kräver".

Av den yngre generationen har jag alltid fått veta att det inte är så noga med att lära sig stava rätt - det finns ju program i datorn.

Uppsatts! Ha!

Annars har jag hämtat tidningarna och säger som Gunnar skrev - jag fanns inte i dödsannonserna så jag har läst dem.

Grattis till Sara - alla Saror jag känner - men ett specieltt grattis till Sara som fyller elva i morgon.

Hände saker hela tiden igår - trots att jag inte var från gården. Avslutades med gäster som kom cyklande ganska sent på kvällen.

På riksplanet är det fortfarande FRA-frågan som dominerar.

Lokalt "ryker" det runt Kent Ögren. Sven Nordmark fd ledamot i socialnämnden Överkalix - för vänsterpartiet går i artiklar både i NSD och Kururen till hårt angrepp. Fat jag hittar det inte i Kuriren - minns väl fel kanske.

Och på NSD debatt får Ögrens "lakej" Kurt-Åke Andersson sina fiskar varma både från "utbrytraren" Kenneth Nilsson och våran Anders Mansten.

Nu ska jag trava iväg till frukost och se om mor kommit ihåg att jag beställt löskokt ägg.

Tack till Bo för alla tips om länkar att lära med om FRA. Och lobba mot Reinfeldt för en omprövning av lagen.


Luthers lära

Enligt Luthers lära kan man bara inte sitta och lata sig i solen. Det känns mer väl här i den gamla kulturbygden. Så nu har jag tagit ut ett antal pärmar - äldre än 10 år - med kvitton och sånt från stallet. En stol och en liten tunna för skräp. Så nu ska jag tillbringa närmsta timmen där.

Allt lugnt hos föräldrarna. Far tog näset promenaden redan kvart i sex - då han mötte nattpatrullen vid hemkomsten. Dom kan ju undra varför han behöver tillsyn. Och idag har han sen fredagsstädat - så jag kan väl också snart undra. Men han behöver nog tillsyn så han inte förtar sig - han vill så mycket.

Ingen NSD ledare än på nätet - men det är sant Kuriren och NSD var rörande överens.

Den gick an

Den gick an - sängen. Har faktiskt slagit rekord och sovit till fem över halvsju. Så lite stress för att hinna till frukosten. Strålande sol - vilken promenad över "prärien" i bara nattkläder igen.

Och "fruntimmersveckan" inleds idag med att Fredrik har namnsdag. Grattis alla sådan jag känner.

Fruntimmersveckan ska utmärkas av att det skvättar och regnar. Så minns jag den också från min barndom. Men de senaste årtiondet känns det som om den präglats av riktigt bra väder. Skriver den obotlige optimisten.

Lite otäckt med den misstänkta
bomben vid gruppboendet i Svartöstan. Särskilt som placeringen inte varit helt okontroversiell.

Och dagen präglas av enighet mellan Kuriren och NSD (flaggan kanske kommer upp idag?). Ledarna är rörande överens om att det är bra att diskrimineringsmyndighetern slagit ihop till en. Och att det är rätt kvinna på rätt plats.

Annars saknas "kon" idag. "Sticket" - som sällan gått att länka - lyser med sin frånvaro.

Och NSD:s ledare fanns inte på nätet.

Hej så länge.

En ledig stång!

Passerade fd NSD huset i kväll - numera Mediahuset - där NSD, NK, Extra med mera ska husera tillsammans från och med i höst någon gång.

NSD:s flagga vajade, liksom en Sverige vimpel och något om "tryck". Noterade att en flaggstång var ledig. För Kuriren hästen kanske?

Om det redan heter Mediahuset - vilket det döptes om till snabbt - borde väl NK flaggan redan vare uppe. En tyst protest?

Har noterat att Fria Ord i Kuriren kör med gamla uppgifter. Kuriren gamla telefonnummer liksom faxnummer. Åtminstone hela senaste veckan. Kanske också en protest?

Själv protesterar jag inte mot så mycket idag. Möjligen att ögonblicken försvinner så fort.

Har fixat laddning till Kerstins gräsklippare. Med inköp av säkring och lite telefonsamtal fick vi det att funka.

Upptäckte att min nya säng saknade bäddmadrass. Sökning efter kvittot resulterade i att jag fick rota i fars soptunna. Och där fann jag det. Kastade ett antal broschyrer i vilken jag pillat in fakturan. Och visst hade jag betalt även för en bäddmadrass.

Men hör ni nu att jag rotat i soptunnor så beror det inte på något armod - utan just ovanstående.

Sammanfattningsvis en riktigt underbart lat semesterdag! Som jag hoppas få avsluta med något mys på TV. Och sen väntar nya kompisen - sängen!

Sent men sant

Här kommer det - Sticket. Sent om sider men sant.

För den eller de som möjligen tänkt sig att dela bädd med mig kan jag nu meddela att det är för sent. Har just två män - eller en grabb och en man - i mitt sovrum. Installerandes en 90 cm bred - eller smal - säng. Höj och sänkbar.

Nu bär det av ut i solen igen.

Uppgjort hyckleri?

Tidningarna genomplöjda. Har sovit till halvsju så jag är i tidsnöd för frukosten.

Det är allmänt lite dåligt tajming på mig - här kommer jag med en gårdagens nyhet. -
Skop.  Det enda som slogs upp i nyheterna igår var ju Sd:s 4%. Kul ändå att kolla in vad som hänt. Noterar att fp, mp och v (tror jag det var) inte flyttats sig ens en tiondelsprocent sen senast. Känns ovanligt.

Dålig tajming på Kuriren också. Idag är det extra synd att inte Sticket lagts ut på nätet än. För med rubriken "Konsekvensen av att inte ingripa" prickar GB helt rätt. Det är ett hyckleri att myndigheterna - främst sociala och polisen - tillåter att det i Luleå stadspark "sups och urineras det friskt medan flaskor och kanyler går laget runt" som GB skriver.

Vad jag förstår har det - med myndigheternas goda minne - blivit något av en fristad för missbrukarnas. Ett Luleås eget Kristianstad. Det värsta är att jag tror det är uppgjort. Någonstans måste de ju få vara var motivet när man satt ut parkbänkerna och andra faciliteter  -åt  "grabbarna" . vid Norra hamnen.. Någon enstaka gång kan man se en polisbil glida igenom parken - inte ens de vill promenera i området. Och kommunalrådet Petersen tar väl en annan väg än stadsparken vid sina promenader. Allt för att upprätthålla bilden av det trygga Luleå.

Området i stadsparken runt paviljongen är som en tidsinställd bomb!

Dagens mest illa tajming står dock Kuriren för. Som  på nättidningens löpsedel - menyn - har Luciafirandet i färsk åminnelse.

Å apropå Norrbottens Lucia så känns det naturligt att gratulera Bruno Ekberg som har namnsdag idag.

Själv ska jag nu gå och äta frukost för att sen återvända för att ta adjö av sängen.

"Mejörlig"

Tror jag inspireras av boendemiljön - för fler och fler gammeluttryck kommer för mig. Snart börjar jag väl prata "bonnmale" också.

Men "mejörlig" betyder att dator och telefon var medgörliga. På första försöket kom de tre bilderna över.Tack för blomman tjejer. Nu placerad mitt på fina bordet i en äkta Orrefors som blomfat. Ingår i min nya stil att använda allt som är vackert. Bättre som blomfat än gömt i ett skåp. Kristallskålar har aldrig varit min passion!Och här är tjejerna som gjorde det - kom och hälsade på idag. Gerd och Els. Hon vars händer syns i höger kant är kusin Kerstin - men henne får ni på bild en annan gång.

Ikväll har Anders och Jonna varit förbi på väg mot Haparanda. Så jag fick se gravidmagen för första gången.

Klockan är tio i nio och lugnet lägrar sig. Ska förbereda mig för sista natten med sängen. I morgon kommer en ny - där bara jag ryms. Fast det kanske inte blir riktigt sista natten med sängen - den ska troligen till Saras lilla inbyggda alkovsäng - och där brukar vi sova alla tre "tjejerna" - Sara, Lisa och jag när jag har ynnesten att vara nattbarnvakt..

Det är okej!

Aderton - 18 - grader klockan åtta på kvällen - det är faktiskt okej.

En slö, slapp (dock absolut inte likgiltig) och vanlig dag. Med härliga inslag av gäster och möten.

Om Gud vill (det vill säga han som bestämmer - datorn) och jag kan så kanske ni får se bild på två av mina gäster i alla fall.

Ni märker.

Nu är jag där igen

Nu är jag där igen - om FRA-lagen - fast jag inte vill egentligen. För har man inte detta som specialintresse och område så är det svårt. Svårt att veta vem man ska tro på.

Maud Olofsson såg jag på TV - rätt sammanbiten som sa att nu var det slutdiskuterat om FRA-lagen. Uppropets krav var tillgodosedda.

Därför tycker jag det är intressant att återge vad en av ledarna för Centeruppropet skrivit som kommentar på min blogg. Inlägget var för så länge sen att jag väljer att återge det här - och utgår från att Erik Hultin inte har något emot det.

Här kommer den:

Erik Hultin  om Det finns hopp:
Jag önskar verkligen att våra framförda krav vore detsamma som tilläggen som kommer nu i höst. Tyvärr så är det inte så. Alla de förslag som läggs till i höst är av arten "täta en läckande båt", och de har som huvudsyfte att korrigera saker när det väl har gått snett.

Vi vill bygga båten med ett tätt skrov, för att använda just den liknelsen. På så vis så slipper man skapa ett lappverk.


Det bör nog bli ett omtag av lagen. För vad som kommer i skymundan är att det råder bred politisk enighet om att Sverige behöver signalspaning och att detta måste regleras med en lag. Är det mp som inte vill ha någon signalspaning överhuvudtaget? Men sossehycklarna vill det ju absolut - det var ju de som initierade lagen.

"Ovaraktigt" väder

"Ovaraktigt" väder är just vad det är. Sol några minuter och så mul - och några droppar regn. Inatt har det i alla fall fallit 9 mm regn i Sunderbyn. Om 9 streck på mätaren nu ska läsas så? Regnmätaren är inte min specialitet.

Mor och kusin Kerstin ivägskickade till frissan i stan. Har "övervakat" fars limpbak - så inte timern skulle slås av till exempel. Inte lätt med ny spis och ugn när man är 84. Men de funkade bra och 5 fina limpor blev resultatet. Medan far varit sjuk har det inköpts matbröd - och det har inte funnit nåd hos honom. Och det är klart att Strutzlimpa är något speciellt.

Själv har jag betalt lite räkningar och nu ska jag gå ner på tolvkaffe. Det är jag som har hemmajouren till Kerstin och mor återvänder. Sen har jag inte planerat vad att göra.

Tung eller inte

"FRA, fegisar och föredettingar" är rubriken på Sticket idag - ännu ej kollat om det är länkbart. Folkpartiriksdagsledamöterna som gick på DN-debatt tillsammans med 3 före detta partiledare kallas fegisar. För att de vill ompröva lagen.

Det påstås att de gamla partiledarna dammats av för att ge tygnd åt arikeln - men att det inte är "tunga". Ja det kan ju alltid diskuteras - har inte bevakat nyheterna så noga men nog har jag ändå sett både Maria Brömster och Benqan W intervjuas i TV på bästa nyhetstid. Och att Kurirens ledarsida nu ägnar kraft åt det har väl ändå gett avsedd effekt - iså måtto är någon eller några tunga.

Tydligen har två ytterligare föredettingar gett sig in i debatten. Daleús och Johansson - före detta centerpedare. Jag hart inte sett det själv - bara läst det i dagens Stick - som förstås inte var länkbart. De kräver folkomröstning. Om det är var för sig eller tillsammans vet jag inte, Frågan är vad vi ska folkomrösta om? Om Sverige ska ha signalspaning eller ej? Eller om det handlar om teknikaliteter om på vilket sätt spaningen ska ske?

Shit va sur jag blir på mig själv som ids skriva om detta.

Den stora nyheten annars som behandlas både på
ledarplats och nyhetsplats är att sossarna och Kip ska gå ihop. Men först en medlemsomröstning. Och Harald Eriksson spår redan att de kan splittra partierna.

Annars kan vi gratulera Reinmhold idag. Och Reine också.

Inte hällande regn - men väl strilande har det varit hela natten. I går kväll öste det väl ned ett tag. Men hyfsat varmt 14 grader. Kändes faktiskt ljummet när jag hämtade tidningen.

Nu blir det att knata iväg i nattkläderna till frukost igen. Två minuter kvar till servering.

Ketschup!

Äntligen! Lite bilder från telefonen till datorn. Så kommer allt på en gång likt ketschupeffekten!Kvällens mysmöte. "Igge" vid mors och fars äppelträd.Ganska effektfull blev den - regnbågen för några veckor sen. Röda huset är "Swärds" och tegelhuset som sticker fram i högerkant är föräldrarnas. Trädet i förgrunden har planterats av farbror Sven - kusin Kerstins pappa.Mer lycka i den här bilden än ni kan ana. Upptäckte en toalettstol i tvättstugan. Jag har en förunderlig förmåga att alltid bli nödig när jag går till källaren - oavsett var den är.Mina grindvaktter - hararna - som jag skrivit om tidigare. Det är våra brevlådor som syns i bild. 62 steg - ryggskottsdito - som ni vet. Hararna satt där en tidig morgon vid 6-tiden. Blixtstilla i en halvtimme minst.Det här är Tabbe. Hans matte var en bidragande orsak till att vi hittade Björnholmen här om dagen. Kusin Kerstin visste att berätta att detta är ett Vietnamesiskt buksvin. Någon som säger emot?Djurvännen Strutz räddade en geting från drunkningsdöden ikväll. Puttade upp den ur vattentunnan och om ni studerar bilden noga ser ni "vännen".Ja varför har ingen tänkt på det? Mjukost med räkor ska jag i alla fall aldrig mer köpa på tub. Nu har man effektiviserat och lagt enda räkan i en klump som hela tiden blockerar att trycka ut osten!! Säkert syntetisk variant!

Nu lyssnar vi vidare på Allsång på Skansen.

Kräkånger?

Lite kul - och oförargligt - att en liten unge döpts till Luleå som tredje namn. Kul att vi kommit i GT - den läses av många. Kanske lite sponsor pengar till lilla Luleå?

Kan ibland ifrågasätta om föräldrar är riktigt snälla med sina barn när det sätter tilltalsnamn. Fast det ändras också över tid. När min kusin 1968 döpte sin son till Hendrik förfasade vi oss. Särskilt den generationen över mig. En baby kunde bara inte heta Hendrik - assocationen gick för mina fastrar till gamla senila gubbar.  Men man vänjer sig.

Nu får vi väl i alla fall hoppas att inte alla ortsnamn med automatik godkänns. Fast Kräkånger behöve ändå ingen heta för den byn fick byta till Lövselse. Fast det tycker jag är trist - bakom ortsnamn ligger alltid en historia.

Dagen upplevelse för mig är hot-stone-massagen. Faktiskt riktigt underbart. Och mitt rygg- och kroppsonda är massor med gradet bättre. Och det håller i sig ännu vid pass klockan 8,

Lite hokuspokus är det med hot-stone också. Jag fick hålla en varm sten i var hand. Och stenarna läggs på vissa punkter för att ge balans.

Det kanske är på oss häxor den passar bäst?

FRA-lagen var bra!

Det var ju i alla fall tur att FRA-lagförslaget kom. Och debatten. Kan tycka både ett och annat och Livets Ord - men att pastor Ulf Ekman avlyssnats av FRA är ju sjukt. Han ska bekämpas på andra sätt.

Ska vi ha signalspaning - och det ska vi väl - så måste reglerna vara tydliga och kända. Så därför är det bra med Centeruppropet och nu DN-inlägget igår av en hoper tunga och kompetenta folkpartister.

Inget ont som det inte kommer något gott ur. Själv känner jag mig fortfarande som pastor Jansson i frågan. Världen har förändrats till det sämre med terroristhot och annat. Ryssland vet vi inte var vi har idag. Samtidigt som ryggradsreflexen finns där både för meddelarskyddet och hotet med avlyssning.

Måste erkänna att jag först inte trodde på det här med avlyssningen av Ekman - kunde varit en PR-grej från hans sida för att synas. Men uppenbarligen har FRA bekräftat.

Solens rätta värde

Äntligen någon som skriver positivt om solen. Bara så less om hur farlig den är.

Visst var det D-vitaminbrist som förorsakade skörbjugg också - var det inte en av anledningarna till att barn i malmfälten så ofta fick vara söderut på barnkoloni. För att kunna lapa sol inför den mörka vintern?

Men Vär Herre verkar tycka att vi kan dra på kollo också - och lapa sol. För i går är det en sällsynt vara. Idag är det 15 grader - en acceptabel nivå. Skulle det vara 5 till skulle jag kunna stå ut med att det är helmul idag.

Ddagen blir inte så svår att slå ihjäl i alla fall. Mor till vårdcentralen och jag på massage.

Själv har jag känt mig tämligen trygg för björn när jag suttit i bilen. Har till och med tänkt mig att i sommar köra skogsbilvägen med föräldrarna men nu vete tusan. Om björnen kröker ramen på ett släp - vad händer då med min lilla Honda Jazz vid en påspringning.

Nu ska jag gå och äta frukost - i nattkläder - fast det är det ingen som ser. Lika praktiskt på dagarna - drar bara av shortsen när solen tittar fram. Svarta trosor är förvillande likt en bikinitrosa.

Släng sig i väggen Westling!

Westling  ut - Brolle in. Vilken fräckis han drog. Där var det minsann ingen kronprinsessa eller Hans Majestät. Du och familjen är välkommen - till Inbyn. Norrbottniskt rakt på.

Om nu inte jag nickade till så var det dock väldigt konstigt när "Du" och Susanna Kallur kom upp på scenen. Jag liksom hörde inget om stipendiet vare sig från "Du Kronprinsessan" eller från min favorit Kallur. Verkar mer ha blivit mer komersiellt artistuppträdande och mindre kunglig glans och stipendieutdelning över det hela.

Och bortsett från Brolle så var nog det här ett av de sämre årgångarna. Jag kunde ju sakna prinsessan Lilian också.

Lycka till SSU

Lycka till SSU - med ansökan om att starta friskola. Det kan ni behöva tusenfalt - lycka till menar jag. Om man tror att religionsundervisning handlar om att citera bibeln så visar man bara där så stora brister att rekyrteringen av 20 till 60 elever är lika ouppnåeligt som att ta ned månen.

Det här är naturligtvis lika stor ploj som förra gången. Och allvarligt talat när kom något seriöst från SSU senast. Det enda jag minns är hon med blåtiran och krogslagsmålet. Och medlemsfiffel.

Hela SSU är en stor ploj. Är det någon som tror att sossarnas partiordförande nästa gång har rötterna i SSU? Bra isåfall för det bäddar för fortsatt borgerligt styre i Sverige.

Och varför det då?

Det är klart att stugan måste anpassas så att arbetsmiljön blir acceptabel. Men om den blir det då ska Kommunal ändå bara tillåta assistans en viss tid per år.

Och varför då om jag får fråga. Det här är ju lika tokigt som att fackliga aktioner ska bestämma vad som får säljas och inte säljas i butiker.

Om inte assistenten trivs att jobba där så får det väl anställas någon annan.


Tungt artilleri

Inga lättviktare precis - fyra fp-riksdagskvinnor tillsammans med tre före detta partiledare vill ha en omprövning och en förutsättningslös diskussion om FRA-lagen.

Jämförelsen med pappersbrev och buggning är onekligen kompromenterande. Och fortfarande skriver man här om trafiken som av tekniska skäl passerar in och ut i Sverige. Trodde den var utsorterad i den kompromiss som blev.

Lilly har hämtat tidningarna idag - i regnkappa. Men nu skulle jag kunna tala om uppsprickande molntäcke - hoppas det fortsätter.

Men om inte annat kan jag tro på 25 grader och sol i morgon - då jag dels ska skjutsa mor till vårdcentralen och dels själv ska ta hot-stone-massage.

Fester, marknader och hemvändardagar präglar tidningarna. Och reor förstås.

Och förstås borde jag ha inlett med ett STORT GRATTIS till vår kronprinsessa. Noterar att det inte bara är jag som har problem med stavningen av namnet. Kuriren skriver ViKtoria i rubriken men ViCtoria i bildtexten på sidan 16. Icke länkbart.

Nu ska jag ta en snabbdusch innan frukost. Planerna har varit gräsklippning och morotsgallring. Vi får se åt vilket håll vädret tar sig.

Vid dagens slut

Vid dagens slut kan jag konstatera att vi nådde Björnholmen efter många om och men. Den var omdöpt till Sandholmen!! En mycket smal grusväg ledde fram till tant Matildas hus. Hus och lagård - det senare uppenbarligen gäststuga nu - var sig likt. Men i övrigt väldigt igenväxt. Kan ångra att vi inte åkte fram till farbror Severins hus - men vägen var oerhört smal och jag var rädd för möte. Min backningsförmåga är vad den aldrig har varit.

Vid dagen slut - rubriken - speglar att jag helt plötsligt kom ihåg att jag numer väldigt sällan hör på P1. "Vid dagens slut" kanske inte ens finns mer. Och kanske inte heller den lite korta krönika -  vars namn jag glömt - vid tio i sju på morgonen. Något som jag tidigare lyssnade på sittande på träningscykeln på Nautilus.

Ha det gott - hör av mig i morgon.

Björnholmen nästa

Potatislandet verkställt. Och nu ska jag åka till Kalix och hämta kusin Kerstin. Föräldrarna ska följa med och så ska vi åka in till Högsön och Björnholmen. Om vi nu hittar det senare.

Björnholmen var ett litet paradis där jag tillbringade många barndomssomrar. Och åt soltorkad brax och drack pommac hos farbror Severin. Gubbarna fick "vuxendricka" till.

Måste göra ett röj av bilen så att det blir 4 platser.

Ska försöka komma ihåg att fota också - för jag har nog några gamla bilder som också borde publiceras. Bland annat en affisch som undrar varför inte smör säljs på tub. Och de undrar jag också?

Inte den effektivaste

polisens organisation är nog inte den effektivaste. De finns mycket fyrkantigt kvar - bra att den nu ska granskas.

Nu är det andra gången jag skriver det - att allt inte kan återges på bloggen. En dramatisk kväll i  går kväll - men med ett gott slut. Tack till Ola och Carina och Berit och Karl-Erik.

Har sovit till halvåtta och skulle kunnat fortsätta - men åtta var det frukost idag. Och solen verkar titta fram så jag blir väl kvar och tqr de sista 4 fårorna.Mänsklig mur mot Nd

Häftigt från Almedalen - Svenska Kyrkan bildade en mänsklig mur mot Nationaldemokraterna när de höll torgmöte nära Svenska Kyrkans monter. En markering så god som någon att Svenska Kyrkan inte vill ha med Nd att göra.

Ikväll skulle egentligen vara ute-gåar-kväll. Men vädret är väl inte det allra pålitligaste och framförallt så är kusin Kerstin borta än. Vill inte lämna föräldrarna om inte någon av oss är hemma.

Nu ska jag duscha bort potatisdammet och åka och handla. Jag har verkligen varit en urusel kund hos byaffären sista tiden. Och nu har han stängt. Bättring ska komma.

Ett blombord

Det är himla bra att inte ha för bråttom - utan att bo in sig. Helt plötsligt när jag kom in i lägenheten kom jag på vad det var jag ville ha på lilla väggen mot kammaren. Ett blombord. Ett sånt där avlångt på ben. Så¨nu får det väl bli auktioner i sommar kanske.

Efter lite taveluppsättning - 4 tavlor och två vävnader - har jag varit på tolvkaffe. Och hamnade i potatislandet. Nu har jag varit hem och hängt tvätt. Förvisso gick jag hem utan nycklar och fick knata de 138 stegen x 2. Och nu ska jag ta på mig bikinin - det gäller att ta vara på soldropparna.

Självständighet och integritet

Att Norrbottens Kuriren bytt telefonnummer har slagit igenom hos mig. Men att NSD också gjort det kom jag på av en slump,

26 27 00, Norrbottens Media AB, 26 29 00, Kuriren, 25 30 00 NSD - ett snäpp olika i siffror som ska garantera självständighet och integritet,

Trodde faktiskt att 26 28 00 reserverats för den sammanslagna tidning som väl tyvärr kommer. Men där hade jag fel - det var Tryckeriaktiebolagaget Norrländska socialdemkraten.


Nu ska jag vila en halvtimme på frukosten. Vädret gör en loj och trött.


Vakna riksdagsledamöter!

"Inget bidrag till det vilda". Hur kan sånt här få passera utan att våra norrbottniska riksdagsledamöter tydligen rör ett finger. Katarina själv har försökt ringa Nutec - men där är det semester.

Tydligen är det så med våra norrbottniska riksdagsledamöter också? Eller sover de bara?

Bär och viltprodukter är viktiga för oss här uppe. Tydligen ingen som bevakar det sen Anna Grönlund Krantz fick lämna riksdagen?

Det finns hopp

Ja inte för vädret. Här är det dimmigt och 9 grader. Till och med hararna verkar kura någonstans.

Men vilket hopp hon gjorde ryskan som tog 5,03 i stav. Råkade faktiskt se det. Där finns det hopp om högre höjder.

Det  går fort att bli hu(s)bondens röst för en del. Den frispråkige
Kurt-Åke Andersson i Kalix som tidigare vågade kritisera landstingsledningen tillhör numer de som slickar husses fötter. Och har dessutom mage att kritisera "utbrytarna" från sossarnas landstingsgrupp. När belöningen blev att få sitta med vid köttgrytan tystnade Kurt-Åkes många gånger berättigade kritik.

Han som sa det han varé - var en ramsa när jag var liten. Bara lite så apropå ryggkliare!

Och sonen Erik - Hultin - har tydligen tagit ett stickspår - eller sidospår kanske bättre uttryckt - gentemot fader Bo. Erik skriver i Centerupprorets namn - fast CenterUppropet ska det vara. En balanserad och bra insändare i motsats till den kampanj som Expressen bedriver, Med tanke på Expressens oseriösa journalistik är det svårt att sålla agnarna från vetet det vill säga veta vad som är falskt och vad som är sant. Utifrån deras egna uppkastade sanningar för de sen debatten.

För att återgå till innehållet i insändaren så trodde jag att de krav som framförs är de som lagen ska kompletteras med? I alla fall bet Maud Olofsson av rätt rejält häromkvällen i någon sändning och konstaterade att kritikerna fått gehör för sina synpunkter och att de nu borde vara sluttjafsat.

Vid min första solsemester för många år sen minns jag min förtvivlan när jag vaknade och fann det dimmigt och mulet. Det visade sig ju vara ett naturligt fenomen tidigt på morgonen som sen följdes av hur solig dag som helst. Detta är ett försök att se positivt på den dimma som fortfarande lägrar sig utanför fönstrena. Något har den lättat - vi kan alltid hoppas att det betet sig som på de soliga öarna.

Idag hinner jag tömma tvätmaskinen och duscha innan det är dags att gå på frukost.

Hos Åke eller Siwan?

Vi får väl hoppas att det inte är några av mina folkpartivänner i Hortlax som ställt till det för sig? Skulle elda ur fågelbo och så bar det sig inte bättre än att det började brinna i huset.

Här i Sunderbyn regnde det då för ett tag sen att brandkåren knappas behövt rycka ut för brand i villa.

Själv har jag återvänt från min inköpsronda. Träffade Ewa Andersson idag igen. Igår henne och Annika S på Smedjan. Lite små inköp i form av tavelkrokar och skruv med ögla. Måste förankra mina fönsteramplar så att inte sonen rycker ned dem igen.

Nu ska jag sova en liten stund - innan kvällens "hemtjänst". Peppar, peppar - det är riktigt lugnt nu - inga tillbud alls.

Fridfullt

Har donat på här hemma. Tassat ut till stallet och hämtat en och annan pryl. En lampa här och en tavla där. Och några väggvävnader.

Det är så fridfullt att barfota tassa ut. Lugnet hägrar sig över Bärigårn. Inte en gräsklippare och inte en endaste trimmer är igång inom hörhåll.

Ensam hemma i huset - både Lilly och Kerstin är i Haparanda. Och båda skulle till IKEA idag. Inget att avundas.

Det är fridfullt hos Strutz också - peppar peppar. Ska knata iväg för tolvkaffe. Och för att mäta för inköp av halkmatta till duschen. Far invigningsbadade den nya bastun igår.

Sen blir det en inhandlingsresa.

Bolagsskatter inte heller "sexigt"

Läser att GB i Kuriren recenserar Almedalen. Kan inte utläsa om han varit på plats själv. Inte heller hittar jag täckning för rubriken Alla får inte vara med i Almedalen. Men jag ger mig inte tid att lusläsa första varvet så det kanske kommer när jag bläddrar senare.

Intressant i alla fall att Kd får beröm för sitt utspel om fiskerätter. Vilket jag kritiserade häromdagen. Likaså får Jan Björklund och fp beröm för bolagsskatterna. Jag borde väl i ärlighetens namn också påpekat häromdagen att folkpartiets utspel om bolagsskatter inte heller var särskilt "sexigt". Både kd:s och fp:s förslag är ju superviktiga - men inte engagerar det oss vanliga dödliga. Nej då tycker jag Mauds utspel med visioner och att måla upp bilden av hur skillnaden mellan alliansens och socialdemokratins samhälle är. "Närhet istället för överhet" och så vidare som jag skrev om häromdagen.

Att prata bolagsskatter och fiskekvoter är som att hålla en lokalt torgmöte i Luleå om vatten- och avloppsnäten. Fast det är klart snackar vi taxor då kan vi nog få engagemang. För att inte tala om sotningstaxan.

Bästa att passa på att länka nu när Kuriren är med. Har en bra ledare om Nato - Osolidariska Sverige". Det är en fråga som engagerar människor. Mest dem som är emot förstås - det är den enklare vägen. För mig har resan gått från att ha varit lagom ljum och mest partilojal till att verkligen tro på detta. Är stolt över att folkpartiet driver frågan - ganska ensam i alliansen som ledaren också noterar - fast den heller i dagsläget kanske inte är så väljarvinnare. Men i motsats till fiskekvoter och bolagsskatter kommer den att röra vid människor då något händer i frågan.

Och nu ska jag gå och äta frukost. Har faktiskt inte kolla temperaturen - bara konstaterat att solen lyser med sin frånvaro även idag - fast viss ljusning kan skönjas.


Hallmöbel, lampskärm och Lindsösalami

Nu är jag åter "isi Bärigårn". Mor har redan ringt om att far startat bastun. Hon är väl orolig att han inte klarar den nya.

Själv är jag nöjd med dagen. Inköpte hallmöbel på väg in till stan - Gammelstads möbler eller Wika eller vad de nu heter.. Skärm till skomakarlampan som Jens gjorde sönder. 102 spänn bara för en skärm och jag fyndade båda lamporna för 110 kronor på Åhléns.

Var föresten in på Lindgrens och skulle kolla in rean. Men det blev mest snack med Kenneths trevliga mamma - Nilsson - vars förnamn är som bortblåst.

På väg hem gjorde jag ett tappert försök att inhandla lite mat hem till mig själv. Igår kväll satte hungern in och då var 3 ägg det enda som fanns. Till detta Sambal Oelek. Nu inköpte jag 1 hg Lindsösalami av vitlökstypen - frågade om fetthalten men det framgick inte - och då finns den ju inte heller. Och så köpte jag förstås lite annat också - hårdbröd till exempel som saknades igår.

Nu ska jag gå ned och kolla om far fixat bastun.

Värsta folkracevurpan

Den här kvinnan måtte ju ha haft änglavakt. Mot räcket, över körbanan, över viltstängslet och ut på en äng. På tak. Rena folkracevurpan - men så är det ju rätt nära Näverberget som det hänt.

 Och hur den andra bilen kommit ut på ängen kan jag undra. Det är ganska långt mellan öppningarna ut mot ängarna.

Själv blev jag kvar hos föräldrarna efter frukosten. Har tagit upp täckdukarna och rensat dill, moröttr, rödbetor, rädisor och persilja. Gallrade rädisorna och fick en stor knippe som vi ätit till tolvkaffet.

Kusin Kerstin har åkt till Haparanda - eller rättar sagt Santasaari men det kan jag inte stava till så jag brukar säga Haparande. Hon tror hon ska åka buss hem - hade inte noterat att det är strejk. Även Jens skulle nyttjat kustbusssen för en transport idag. Inte så ofta någon av oss gör det - men väl typiskt att både Jens och Kerstin behövde dem just nu när de strejkar.

Själv ska jag ta mig en tripp till jobbet - faktiskt. Några dåliga samveten måste städas undan.

Nappar DET?

Det är säkert ett alldeles utomordentligt förslag som Göran Hägglund kommer med - om fiskekvoter contra fiskerätter. Men vem bryr sig? Det här handlar ju om teknikaliteter - nog så viktiga förstås - som vi gemene man och kvinna inte engagerar oss särskilt mycket i.

Med tanke på närheten till 4-procentsspärren borde nog Göran och Kd agna bättre. Det här nappar nog inte många väljare på?

I Boden nappade det för mig i går. Är med ny säng - även om det dröjer någon vecka innan den kommer. Så kom jag på att jag faktiskt har två hemvirkade överkast som jag aldrig använt - har aldrig haft en 90 säng tidigare. Och virkade överkast kommer att passa utmärkt i min sängkammare - som också den har lite gammeldags stuk.

Mindre lyckat försök gjorde jag på Hemtex för att hitta gardiner till sängkammaren. Återvände tomhänt- Precis när jag parkerade utanför stallet ringde mor som fallit på toaletten. Denna gång dock ett betydligt mindre fall och vi fick upp henne själva.

Jag vet att det inte är lönt att gnälla över vädret men nu börjar jag bli smått desperat. Inte mer än 10 idag heller. Tycker att det lovar och lovar i prognoserna - att nu kommer sol och värme. Men icke.

Dusch och frukost står närmast på programmet. Sen får vi se.

Boden nästa

Nu får det bli Möbellind i Boden. Fast först tolvkaffet.

Nyval och nyval

Såg någon -som borde vetat bättre - för ett tag sen spekulera om nyval i landstinget. På ett sätt så att man förstod att det handlade om ett nyval där väljarna skulle säga sitt. Det skulle varit väldigt spännande men nu ger ju inte kommunallagen utrymme för det. Däremot kan det väl handla om nyval till landstingsstyrelsen.

Det mest troliga scenariot är väl att ett nyval handlar om att byta ut ordföranden för styrelsen? För det finns många fler i sossarnas landstingsgrupp än
Gunder Hietala & co som tappat förtroende för Kent Ögren. Det känns som om bägaren borde rinna över nu?

Mångas fall

Många som föll för Brolle igår kväll - inte bara jag. Enligt Expressen som fick han flest röster i går. Följd av "nostalgikvartetten".

Här - och sjungit med Svempa - kunde också en lokal "nostalgikvartett" eller kvintett möjligen ha befunnit sig. Om vädret hade velat. Vi är ett gäng panterntanter som brukar gå en gång per sommar. Noterar att en av gänget i alla fall är där - Margareta Lövgren. Det finns inte ett evenemang som hon besöker som hon inte hamnar på foto i tidningen. Nästan i alla fall.

Elva grader i temp är precis så där mittemellan. Inte chockerande dåligt - men absolut inte att hänga i julgranen. jag längtar faktiskt att få fläka ut mig i solen.

I Almedalen var det Mauds tur igår att "fläka" ut sig. Hon hade en hel del bra "säj" som återges i Kurirens ledare. "Från hjälplöset till hjälpsamthet, från överhet till närhet" med flera. Läs själv här.

Nu ska jag gå och äta frukost.

Brolle i mitt hjärta

Nu vann han - Brolle - mitt hjärta också - med full kraft. Så gullig när han sjöng den töntiga texten om att han är född i en liten by. Töntigt men gulligt - och killen är ju hur charmig och karismatisk som helst. Och visst är det mycket Elvis stuk=hemlandstoner? Fast Brolle får ursäkta - Amazing grace njuter jag nog helst i annan tappning.

Men det är klart - när Burken, Rock Olga, Little Gerhard och Rock Ragge gjorde entré så bleknade ju Brolle något förstås. Kanske en generationsfråga - för en liten nostalgitripp blev det allt med Bueno sera och allt vad de nu drog för gamla låtar.

Gamla far är åter hemma. Och aftonbönen får nog återigen vända sig till Robert Lind i Kramfors. Trots ett förtroendeingivande telefonsamtal från överläkare Mats Eliasson så måste jag säga att nog kan jag förundras att det finns så många läror om vad som är bra för gamla som är oroliga. In med X - ut med X - dubbla X, Förkast X helt och in med Y. Frågan är om hur många ytterligare okända faktorer som kommer att kastas in och ut? Inta bara mellan olika avdelningar på sjukhuset utan också inom samma specialitet skiljer det markant.. Måste erkänna att Robert Lind känns mer förtroende ingivande. Frågan är varför far inte får behandling och råd av en geriatriker? Fast Europas modernaste sjukhus kanske inte har någon sådan?

Nu är det Morden i Midsomer som gäller!

Grattis Kjell "Gunnar"

Grattis på namnsdagen Kjelle i Gammelstad. Och alla andra Kjell jag känner. Swärd nere i Klippan. Eriksson på kommunen och Eriksson i resebranschen. Och kusin Kjelle i Koskullskulle.

Nu ska jag åka till mor och plocka med lite kläder och skor till far. Ska bli spännande att se vilken läkare som nu ska skriva ut honom. Vem har det övergripande ansvaret? Kan väl knappast vara gynekologen? Fast snart förvånar ingenting mig. Annat om det skulle bli någon helhet och samsyn.

Fast när jag gnäller så vill jag då ändå hylla personalen - det är nästan 100 procent som hamnat på rätt plats. Fantastiskt bemötande.

Liten kul historia från igår. En amulanskille stannade mig i korridoren och frågade lite försynt om det var någon hemma hos oss. Lite blygt så där nästan som om han frågade om föräldrafritt. Jo, det var så att någon av abmulanspersonalen hade borta sin mobil. Och den kunde vara kvarglömd hos oss.

Jag ringde hem och Kerstin sa att det ringde en telefon med jämna mellanrum men de fattade inte var den fanns. Till saken hör att både mor och Kerstin hör mycket dåligt. Nåväl Kerstins Anders kom ned och han hittade den under sängen så den kunde återbördas.

Sprängkraft!

Morning - en ny dag och nya äventyr. Har fått ändra rutinerna lite då mor ju förstås var nyfiken att höra hur det gått på sjukhuset, Så idag knatade jag ned redan klockan 7 för kaffe och macka. Vi orkade inte med att koka gröt.

Nu är jag tillbak om ska ta mig en riktigt lång dusch.

Rubriken då? Jo igår kväll när jag kom hem låg en av mina nyfyndade fönsterbelysningar i bitar på golvet. Jens var och fixade upphänget och vete tusan vad han sysslat med för stickproppen hade rent slitit ut från uttaget.

Och efter Jens besök i fars källare på söndag så låg en sån där vit lampkupa i tusenbitar på golvet. Hade liksom exploderat natten efter Jens besök.

Jens morfarsmor sägs ha varit lite synsk. Vad det är för "kraft" som lämnar spår efter Jens vete håken.

På temat sprängkraft kan också sossesåpan passa in. Här en i
nsändare i Kuriren på ämnet. Och som ett bevis på att det nog bara varit olycksfall i arbetet att insändarna inte funnits på nättidningen.

Du milde moses!

Vilken dag! Halvtvå var allt lugnt - på väg från föräldrarna ringde jag tekniska och beställde en komposttunna till föräldrarna.

En kvart senare får jag se en bil hos föräldrarna med texten Trygghetslarm. Rusar förstås ned igen - och visst - mamma hade fallit på köksgolvet och larmat.

I samma veva ringde Jens och meddelade att de hade fått lite förhinder på vägen - hade kommit precis när denna
olycka hade inträffat.

Var bakom bilen som körde på cyklisten. Men enligt Jens så hade de inte en chans att undvika påkörningen. Till råga på allt visade det sig att de som körde på var fars och mors bästa vänner.

Nåväl vi skrapade ihop skräp som skulle till tippen. Lotta och Jens får med lasset medan Sara och jag fixade fram middagen.

Vilken avnjöts i ett sällskap på åtta personer. Gott och trevligt!

Kusin Kerstin och jag fixade undan efter middagen. Och allt var frid och fröjd. Mor och far vilade middag - och jag också på mitt håll. 138 steg från föräldrarnas villa.

18.45 ringde min väckartelefon - dags att få ned för "hemtjänst" hos föräldrarna. Men det var tji att få liv i far! Han hörde vad jag sa men vägrade att göra någon ansats att komma upp.

Jag lämnade dem för att återvända efter en kvart. Och då var hemtjänsten där - halvåtta cirkus. Och dom fick inte heller liv i honom.

Efter kontakt med 112 så kom ambulansen och vi åkte till sjukhuset.

Kan tro att klockan var halvnio då vi anlände akuten. Och där har jag varit till klockan kvart i tolv då kusin Kerstin hämtade mig.

Far är inlagd på avdelning 49 - gynekologen - vilken nu i natt har två "tuppar". En sattelitplats som de sa på akuten.

Han hade återhämtat sig bra då jag lämnade honom!

Men det var skönt att ha  överläkare? Håkan Bloms råd med sig - kommer man tillbak med samma symptom inom 3 veckor - då kan man hävda reklamation.

Nu  är det bara så att en diagnos ska ställas! Annars är det bara att konstatera att den bristande/sviktande sjukvården är vår tids ättestupa!

See you tomorrow! Vilket är idag inser jag efter en blick på klockan.

Prickfritt i 42 år!

7/7 l966 körde jag upp för körkort. Förvisso fick man inte som nu körkortet i handen utan fick vänta på veckor cirka på att byråkraterna skulle stämpla färdigt.

Men 42 år har jag haft körkort - prickfritt. Förr fick man någon uppmärksamhet efter ett visst antal prickfria år - men det kanske är bortrationaliserat?

Kan undra om det första körkortet åkte i soporna i flytten. Men känner jag mig själv rätt så tvekade jag och la tillbak det i någon låda.

Fixade läckage

Dammsugit hos mor och skurat upp bastun efter gårdagens installation. Peder har varit och fixat ett vattenutkast som inte ville läcka - dvs ge ifrån sig något vatten alls. Plus att han fixat min dusch som inte ville sluta ge ifrån sig vatten när den väl börjat. Skönt!!

En tavla till på plats. Idag kommer svärdottern som har lite sinne för inredning - vilket jag har i mycket måttliga mängder. Så nu hoppas jag på lite råd för fortsättningen.

Och så ska vi gå igenom stallet och se om det är något de vill ta med sig. Kan tro att jag får rådet att skicka ett och annat på tippen också. Men en gammla trädlåda märkt Vin & Spritcentralen med läder "gångjärn" - den kan nog falla Lotta på läppen.

Grattis till L-Klas

Grattis på namnsdagen till Clas i Långviken och Klas på Look - min frisör. I almanackan stavas namnsdagsbarnet med K - men inkluderar väl övriga stavningar också?

Så även Claes i Laixvall får inkluderas i mitt grattis! Han matchar ju även in i rubriken med L-Klas - L som i Laisvall.

Visst grannen som betalar!!

Det blev en intensiv dag igår med blandad kompott. Bastuaggregatbyte i fars bastu. Jens med fader Roland fixade det under eftermiddagen. Krävde en del service i form av underhållande av barnbarn.

Nu är det en ny dag och vid "koxande" på termometern önskade jag att Lilly hade hämtat tidningarna. Men så¨var inte fallet trots att jag sovit till klockan 6. 8 grader men dock lite sol som lättade upp. Var faktiskt och kollade en gång till nu - och det stämde verkligen - kändes inte så illa - men det kan bero på yllekoftan.

Det här stämmer däremot inte. I ledaren
Ny modell för en ny tid påstår skribenten  att det inte är grannen som betalar notan när någon fuskar med skatter eller inom välfssystemet. Sprid inte den myten. Hjälp istället till att återskapa känslan och moralen att det faktiskt är så. Det är ju faktiskt till och med så att när den högavlönade potentaten sitter i lampans sken och försöker hitta så mycket avdrag som möjligt så är det ju så att dra av för facklitteratur faktiskt handlar om att han/hon anser att andra mindre bemedlade ska vara med och betala.

Och tänk om vi också kunde återskapa känslan för att vad all skadegörelse och vandalisering kostar faktiskt skulle kunna användas till sånt vi alla värnar om. Tänk om "halvväxtingen"  som krossar gatlampor och busskurar kunde ges en bild av hur vården av hans mormor fick mer resurser och han gav tusan i vandaliseringen.

Det ledaren tar upp är kollektiviseringens och anonymitetens förbannelse - låt oss inte acceptera den även om verkligheten känns övermäktig.

Och just nu är vi i en övermäktig tid. Läser i tidningen om allt trevligt som varit och där jag också skulle velat vara med. Klåddor på Ersnäsdagen tillexempel. Hade jag inte en susning om förrän jag nu läste artikeln. Och massor med andra aktiviter - pågående (reor!!) och kommande,

Nu börjar vara hög tid att gå till frukosten.

Jan Banan?

Har testat mina kunskaper om Jan Björklund. Nej han kallades inte Jan Banan som jag trodde - utan faxfingret. Sen gick jag på slamkryparen om betyg. Kryssade första klass - eftersom möjligheten att ge betygsliknande omdömen från ettan var det mest omdiskuterade. Införts från 6:an visste jag faktiskt men chansade att man var ute efter 1:an. Trodde inte Expressen var så seriös.

Själv har jag fixat det andra fönstret också nu med gardiner. Och ytterligare 3 tavlor har kommit på plats. Fast inte mer än fyra sammanlagt. Mycket återstår.

I alla fall har jag kommit till insikten att jag nog ska köpa ny säng. Med en säng på 120 är det hart när omöjligt att hitta fina överkast. Så nu blir det nog en 90 med möjligt till höj och sänk. Fast då ryms det förstås ingen sängkompis - men jag har kommit där hän att jag föredrar snygga överkast.


Ettrig mus

Ett ettrigare folkparti inleder Almedalsveckan - skriver någon tidning idag. Ni lär se vilken när ni klickar på den här länken - själv kommer jag inte ihåg. Tom & Jerry lär vara Jan Björklunds favoritserietidning. För att den lilla ettriga musen överlistar katten.Han ser symboliken i folkpartiet som musen och sossarna som katten. Det tror jag faktiskt sossarna också gör - det är lite hatkärlek där.

Det var i alla fall det närmaste någon politik jag kom i morse. Kollade in nätet för att se om någon opinionsmätning kunde höja temperaturen. Det kändes som ett stort behov eftersom det endast är 8 grader här hur jag än vred och tittade från olika håll.

Men då kan det finnas hopp för mitt andra fönster, för ett dokument inför träffen med biståndshandläggaren på tisdag och kanhända ett besök på expen där jag har två små saker att exekutera.

Nu ska det bli dusch med ny duschstolen så jag kommer ´åt att skrubba fötterna. På ett ben i duschen rekommderas inte av de som har han om ädlres väl och ve.

Inte ringrostig

Inte så ringrostig i alla fall - håller god kolla på vilka som styr i alla fall. Tio rätt av tio möjliga i Expressens enkät. Och ändå tycker jag att en hel del av ministrarna är ack så anonyma.

I kväll väntar vi hem kusin Kerstins son med "blomma" och babys i magen.

Och halva gardinuppsättningen är klar med lite plus. Mindre än hälften kvar i alla fall.

Teater restaurange var halvt på G ikväll - men vädret inbjöd inte direkt. Och jag tror inte jag kommer ha ork för något uteliv innan jag får hemtjänsten att komma igång.

Men nu vet jag ungefär att precisera vad de behöver hjälp med. Och på tisdag ska det vara planeringssamtal.

Ska bli spännande att testa vem som ska sköta sopsorteringen och föra till återvinningsstationerna?? Det kan inte bara vara hos mina föräldrar det är problem - hur många 80-åringar med hemtjänst klarar det??


Om alla krav ställdes rakt ut mot kommunen så skulle de nog inse att en mellanform mellan eget boende med hemtjänst och äldreboende vore en ekonomiskt lysande idé. För att inte tala om hur bra det vore för våra äldre och deras anhöriga!


En ny favorit

K-Rauta har verkligen allt. Det som inte finns där är inte värt att finnas - nästan. Så klart hittade jag en fin liten pall till duschen där - efter att jag sökt på Coop utan resultat.

kilade över till Blomsterlandet och inhandlade en doftranka. Fast det fanns ingen sån där sköteslapp med och innan jag lämnade butiken hade jag glömt vad som stod på instruktionen. Dock skulle den tåla sol och tappade den blad så kunde det bero på torka. Så långt har jag kvar. Fast jag kan förbanna att jag lämnade min bok om krukväxter till loppisen.

Var faktiskt till Partiet också - men för att nyttja toan - men jag hann skumma veckans PT också. Bara de senaste två dagarna på golvet så jag kan undra vem som varit där??

Sen inhandlade jag i vanlig ordning på Kvantum - en kasse till mor och en till mig.

Och så glömde jag att redovisa dagens viktigaste uppgift. Uppsoprtering av återvinningssoporna hos mor och far. Plus min egen och Lillys tidningsretur. Vederbörligt avlämnade i Gammelstad.

Nu ska jag försöka låta bli att vila middag - och istället ta itu med gardinuppsättningen. Men det blir en svår kamp mot tröttheten.

Men Du grabbar..

Men Du grabbar och tjejer - är inte själva tanken med bloggen att man skriver hela tiden. "Dagbok" har jag översatt det med vilket väl betyder att man åtminstone skriver varje?

Men här på
Kurirens blogg  -  Luleåsidan - verkar det vara stiljte? Och ändå är det flesta så unga att det borde leva med en liten dator i fickan. Vissa - den allra yngsta, Jonas Brännberg - har visst mälat ut sig från bloggandet? Blankt i rutan i alla fall.

Har gjort frukostpasset hos föräldrarna. Det bestod bara i lite vattning och sen tog jag hem lite räkningar för betalning.

Har röjt lite här och förberett för gardinuppsättning. Lite framåt varje dag - men det är med myrsteg, Och apopå myrsteg så ska jag nu räkna hur många steg det är till mor och far. Blir rätt många per dag - och igår var jag på 77 och något.

Inte något ont som inte har något gott med sig.

En dag som denna

Vad säger man en dag som denna - då det bara är 9 grader och mul. Hade tänkte mig ett sista ryck i trädgården - ta bort dukarna och rensa. Men det får bli ett omtänk - det är inte alls så att arbetsuppgifter saknas. Kan hoppas att det inte dykt upp några akuta projekt nere hon föräldrarna.

Noterar i DN att jag som en "förhatlig" 40-talist uppenbarligen bidragit bra med pengar till den välfärd jag snart ska börja tära av. Tänk på det ni
70-talister och andra när vi börjar närma oss ättestupan som äldreomsorg.

"Buteljerade bubblor och bananbovar" skriver GB i Sticket. Och hänvisar till någon utredning som visar att buteljerat vatten bara marginellt påverkar koldioxidutsläppen. Det kan säkert vara så men det finns många fler skäl till att inte dricka buteljerat vatten som till exempel att det innehåller mängder med baktierier. Men branschen kan säkert leda i "bevis" att det inte är så heller - och då är det bara upp till oss var och en och bestämma om vi istället väljer det mycket godare och billigare kranvattnet.

I "övervakningsdebatttens" tid dristar jag mig ändå att säga att när sånt här uppdagas - Aronsbadet vandaliserat - då tillför jag påhejarna för mer kameraövervakning. Dels för att jag ju blir förbannad. Men dels också för att de skulle vara en välgärning och human insats om "vandalerna" blev upptäckta. Statistiskt sett skulle de förhindra en och annan att hamna på den grövre kriminella banan.

Dagens blåklint går i alla fall till sign Björn som skrivit insändaren om Björnjakten. Tack för det - vi är många som tänker i de banorna. Själv har jag just lagt ut den beställning på 20 liter blåbär och 30 liter lingon. Jag kan massor av bärställen men jag vågar absolut inte ut i skogen.

Men hallå så tråkigt det är när inget finns på Kurirens nättidning. En enda av insändarna och i vanlig ordning inte Sticket heller?

Nu tar jag paus för frukostätande


Äpplen med päron

Nog har väl GB blandat lite väl nu. Går inte att jämföra regeringens vånda med FRA-lagen med det som hänt här inom sossarnas landstingsgrupp.

Det är väl en sak att försöka övertyga och få in alla "fåren" i fållan mot att utesluta de man inte lyckats fånga in.

För övrigt är det lite kul - fast egentligen trist - att följa Expressens försök att hålla igång FRA-debatten. "FRA-förespråkare" kallas Gunnar Andrén. Förespråkare är för mig en ivrig påskyndare - och eftersom jag vet att Gunnar och många andra liberaler verkligen våndats med frågan då olika liberala värden här står emot varann.

Själv har jag "våndats" hos föräldrarna hela dagen. Gick ner till frukost halvåtta och kom hem halvfyra. Så har jag varit ned en gång till och nu ska jag förbi och stänga vattnet. Vaskning, potatislandsrensning, häckklippning, trimmerkörning med mera med mera. Det räcker till!!!

Och nu ska jag iväg och helghandla till föräldrarna.

Bocken som trädgårdsmästare?

Nej då - jag åsyftar inte att jag både rensade ogräs och klippte gräsmatta i stort hela dagen igår. Gräsklippning i 2,5 timmar. Bra för kroppen. Vilken "bock" jag menar kommer längre ner.

Lampan i föräldrarnas kyl lyste inte - befarade att skåpet gått sönder. Liksom mindre bra läge mitt i semestertider - för de behöver snickras lite också när de väl ska byta.

Nu var det inte så - strömavbrott bara. Tur nog så ligger vi inte på samma fas - vi i Bärigården och mor och far. Tur var det för Lilly hade inbjudit till kaffekalas klockan 5. Appelkaka och vaniljsås, biskivier och grädde. Och kaffe förstås.

Däremot var det så att elavbrottet påverkade bredbandsuppkopplingen också här - KabelTVhuset drabbat. Så därför fick jag ett ofrivilligt uppehålla i bloggandet.

Väldans tunt i tidningarna idag.Men  h
är kommer "Bocken" - eller om det nu är ulven i fårakläder. Men nog är det patetiskt när det är just Bengt Niska som på bilden står upp och brer ut sig - om demokrati! Han som en av sina bedrifter har att han ändrade antalet ledamöter i kommunstyrelsen för att slippa en som vågat ifrågasätta honom - Mona Kumpula.

Bergfast stöd för de utfrysta skriver NSD. Noterar dock att de fyras gäng påpekar att det finns ledamöter från de här orterna som inte följt de "utfrystas" väg - underförstådd kritik. Så Ulf kero - han är väl en av dem - kanske själv får smaka på den medicin som han fått dosera som fullmäktiges ordförande i Pajala. Riktigt trygg skulle jag då inte känna mig inför "Niskakratin".

Mer att kommentera fanns det - men jag får hopps strömmen håller i sig idag - så återkommer jag.

Det ej nämnbara

Det ej nämnbara eller rättare sagt tryckbara måste ju vara den här krönikan. Nog kan ni börja förstå vilket samhälle vi skulle ha om såna som Birgitta Petters(s)on fick styra fritt.

Kan undra om inte Piteå blir rikskänt för den här censuren. Måste nog ut på nätet och titta.

Men jag hittade ingen kommentar i PT?

Lika gott som Thailand

Idag visar sig Sunderbyn från sin bästa sida. Känns (nästan) lika ljuvligt som i Thailand. På ett sätt nästan skönare - för här blir det aldrig för mycket av solen. Vilket jag måste erkänna att det blev ibland i Thailand-

Har gjort ett pass i trädgården. Med stor möda fick jag på vattnet så jag kunde fylla dammen och vattentunnan. Måste ha tag i en rörkrökare som dels kan fixa vattenuttaget och dels som kan fixa min duschblandare. Packningen är väck - så jag får lirkar flera minuter innan jag får av den.

Nu måste jag tyvärr svida om och åka til sjukgymnastiken. Sista gången före deras semesterstängning.

Tack för det Claudia

"Luleås vassaste bloggare" - jo jag får tacka jag. Själv tycker jag att jag med åren blivit alldeles för snäll - rentutav "trubbig".

Men det värmer gott ändå Claudia.

Tyvärr är det så att det här kollektivbloggandet som Kuriren och NSD består oss med blir lite för tröttsamt att gå in på. NSD:s kan man i alla fall få kommentera - det är bra. Men Kurirens är ju stendött!

Morgonrodnad

Idag gratulerar vi alla som heter Aurora. Själv känner jag ingen nu levande - men gården där Aurora Lindström bodde passerar jag över varje morgon på väg till föräldrarna.

Aurora betyder morgonrodnad - åtminstone gjorde det de tidigare - man vet ju inte om de stuvat om även där och inte bara i namnsdagslängden.

Än så länge ligger ju då våra födelsedagar fast - fast vi ibland skulle önska ändra år - så idag fyller Astrid Ljungberg 57 år. Grattis. Bara så sorgligt att syster Anna-Lena dog förra sommaren.

På temat rodna (S)kulle det gå att länka hur mycket som helst. Beslutet upphälvs. Det är en fullkomlig galenskap. Det här gagnar inte partiet.  Ögren lägger locket på. Tyvärr inte uppdaterat i Kuriren äb men i NSD skriver de  
Ögrens nötboskap - här framträder sandlådan än mer.

Till yttermero visso så bekräftas (s)läktskapet med sovjetunionens forna utresningar genom Birgitta Peterssons agerande. Hon försökte stoppa den frie kolumnisten Stig-Björn Ljungren för att han hade andra åsikter än henne om ett porrfritt Piteå - men hon ångrade sig sedan - tack och lov. Vem eller vad som fick henne på bättre tankar vet jag inte än. Kan undra om någon förklaring finns i PT?

Jag är ganska säker på att de flesta inte vill ha ett samhälle modell s-landstingsgruppen eller modellen med Birgitta Petterssons censur. Och ändå är det så många norrbottningar som röstar s när det väl blir val. Det verkar vara mårten Ström tesen om att väljarna glömmer så fort som räddar dem. Hoppas att allt fler kommer till samma insikt som Sten Jonsson - aldrig mer socialdemokraterna så länge Ögren och hans nickedockor styr.

Morgonrodnad - ja. Solen strålade från himlen redan vid 5-tiden. Men det är då absolut inget bra tecken. Snarare är oddsen mycket bättre om det är dimmigt och mulet på morgonen. Då¨kan det bara bli bättre.

Sjukgymnastik står på dagordningen - klockan 11.

Men nu ska det bli dusch och frukost.

Vad ska vi jämföra med?

6,6 miljoner mail mot FRA-lagen. Fast jag kan ju undra om man vet vad man protesterar mot. Är det bara den stämning som hetsats upp i frågan - obehag kan vi väl alla känna - eller är det verkliga protester urifrån kunskap och evidence?. Kan tro att bakom alltihop ligger väldigt många olika skäl - och mycket okunskap.

Själv kan jag undra vad Robert Lind i Kramfors tycker - honom tror jag på.

Intressant är
Thomas Mattsons fundering. Tidigare hade det handlat om att skicka in kuponger med protester - vem har inte kopierat upp såna - nu skickar vi mail.

Frågan är hur många "dubletter" det finns av mailen? Lika många som av kupongerna?

Ikväll har jag ätit en superb sallad som avnjutits med ett halv glas vin uppe på balkongen hos kusin Kerstin.

Nu ska det bli lite TV och sen John Blund!

Svinhugg går igen

Det sägs ju att svinhugg går igen. Och nog kan man väl säga så om "sossesåpan". Salt i såren måste det ju vara att länsrätten nu upphävt beslutet att stänga obs-platserna.

Hur tänkte dom egentligen - sossarna som beslutade om uteslutningen?

Själv har jag varit en inköpsronda till stan. Två lampskärmar (som jag måste byta i morgon) och beställning av två rullgardiner - den gammeldagssorten med fjäder - blev resultatet. Plus mat till föräldrarna förstås,

Så har jag varit till tant Daga med några små böcker från Pedagogförlaget - mer kan jag inte säga för det ska bli en överraskning för någon som fyller år.

Daga och Lennart bor alldeles vid parkeringen till folkhögskolan. Och jag tyckte precis att det var Karl Petersen i sina vita sommarbyxor och dito beiga kavaj som släntrade in mot folkhögskolan.

Kan det vara krismöte med tanke på ovanstående?

Ryktet?

Ryktet säger att länsrätten gett oppositionen rätt - beslutet om att stänga obs-platserna finns inte. Och för att ha obstruerat mot detta icke-beslut så utesluter sossarna 3 ledamöter. "Sista sovjetmötet" skulle väl Björn Rosengren ha sagt


Sen kan jag fundera hur det är med Gunnar Hietala - han som också tillhörde obstruerna - men tog time-out för flytt. Faller bilan över honom också när han kommer tillbaka??

Östmans fel?

Här kommer länken till Sticket.

Jag kan undra om den sena publiceringen av Sticket är Östmans fel, Han påstod att det var för att han använde ett speciellt typ snitt som Noterat inte automatiskt kom ut på nätet. Utan något fick ske manuellt.

Måtte vara så att GB snott Östmans fall - för just Sticket är nästan aldrig ute på morgonen.

Själv har jag sovit mellan 9 och 10 drygt. Jobbig kväll i går kväll. Och dessutom drog jag på mig en liten sträckning i halsen då jag drog igång gräsklipparen.

Känner mig lika mosig som vädret idag. Särskilt då jag inser att jag har flera mail att svara på plus att första arbetsuppgiften dykit upp. Som måste göras fast det är semester. Nya medlemmar får inte vänta.

Tidig "röt" i år?

Det är så jag tror rötmånaden redan infallit - med alla sina fantastiska historier och skrönor. "Kritiker sparkas ut", "Tre sossar sparkas ut" oxh i Sticket är rubriken "3-28 när s-laget inte håller ihop".

Jag hörde det här på radio norrbottensnyheter igår men trodde det var gammal skåpmat - men här har skjuits skarpa skott - på Klostret nära mig. Och "bödeln" själv - Ögren - sägs inte ha varit med. Inte smutsa sina fingrar.

Sossarna som har 4 mandats övervikt tillsammans med stödpartierna v och mp sparkar 3 av dessa. Som någon skrev i ett mail till mig - hur smart är det. Som att plocka bort 3 av 4 ben på ett bord - vi vet vad som händer då.

Ja alla andra nyheter bleknar faktiskt i skuggan av detta. Måtte väl bli strömavhopp från s nu?

Fyra (4) kommunalråd uttalar dessutom sitt stöd för de uteslutna. Niska i Pajala, Stålnacke i Kiruna, Honkamaa i Övetorneå och Bucht i Haparanda.

Har just fotogragerat en hare som sitter och käkar maskrosor utanför mitt fönster.

Sticket x 2

Här kommer länken till Sticket - GB:s.

Själv har jag blivit stucken av en sån där insekt som ser ut som ett svart drakenplan. Har svårt med namnen - men geting är det inte. Bräms eller broms - vad man nu väljer att kalla dem. Två gånger bet den - men tredje gången blev det dess död.

En helt sagolik sommardag. Tänk att i morse vid 6-tiden var det så dimma att man inte såg mor och fars hus. Det var Lilly som berättade det - jag tänkte inte på det.

Men när jag till till frukost tjugo i åtta hade jag Helly Hansen jackan på. För att sen vattna och sköta trädgården i trosa och Behå. Svart så jag hoppas att grannarna tror att det är en bikini.

I samma utstyrelsen plus foppatofflor klippte jag sen gräs i två timmar här vid Bärigården. Belönades med kaffe, kladdkaka med grädde.

Sen har jag mest latat mig i solen - läst Adamos Magasin och Ikeakatalogen - den senare på finska. För Lottas mor hade tagit fel variant.

Nu ska jag duscha för att sen ta mig en resa mot staden för viss inhandling som jag inte ens kommer ihåg nu vad det är.

Blockera blockader?

Kan det verkligen vara lagligt att en fackföreningen ska kunna sätta ett företag som säljer  i blockad? I så fall lär det ju kunna "blockera" annat också.

Jag kan inte annat än hålla med GB i dagens Sticket, Alldeles uppenbart är de som GB nämner i rikszonen. Bensinen för sin klimatovänlighet, cigaretter för sin farlighet och korven för de stackars djurens skull. (Tyvärr 'är Sticket inte ute på nättidningen än - men jag uppdaterar det här inlägget senare då den kommer.)

För att inte tala om Apoteketx sexleksaker som jag hörde om på Norrbottens radion i går. Av de inslag jag hörde på insändartelefonen så är det mycket som kan "blockeras".

Porrtidningar är förstås förfärligt och oerhört kvinnoförnedrande. Vilket för övrigt en del av "kvinnotidningarna" också är. Vi stackare som växte upp med Med mitt livs novell som veckotidning - där vi matades om hur lyckan skulle le mot oss bara vi hittade mannen i vårt liv. Det var mycket det undanhöll oss!

Jag har ibland känt som gästkrönikören i Kuriren -
Anders Edwardsson - i miljöfrågan. Först var det "ozonhålet" som gjorde att man blickade mot himlen så att man fick nackspärr. Nu är det växthusteorin. Och där "experter" åter talar mot varann. Och huvudet på spiken slår han Edwardsson när han när han beskriver medias roll - klart att katastrofrubrikerna är de som säljer.

Får gå in i dag på Magnus Westerstrands blogg och se om han kommenterar denna krönika?

Och spännnande - och lovande för att vi ska få en bredare debatt - är att moderaterna nu lagt en rapport som är på tvärsan med med folkpartiet la igår.

Här finns förklaringen - jag får helt enkelt gå in och länka det här inlägget senare. Nu väntar gröten.