Skottdagen

2012-02-29, kl. 06.30

Att få budskapet att en hemlig beundrare ska korsa ens väg måste väl vara högsta lycka på Skottdagen. Kurirens horoskop idag. Men ska jag vara riktigt ärligt så tycker jag mig känna igen det sen igår också. Horoskopen kanske inte heller är anpassade för skottår - så de måste dubblera?

I jämställdhetens namn (?) skrivs nu ofta bara rent allmänt om att det är fritt fram att fria den här dagen. Men den urspungliga versionen var väl ändå att det var enda tillfället då det var okej för kvinnor att fria.

Blev en lite för lång arbetsdag igår. Hade uppdrag med svarttaxin vid halvfyra - så det var som inte någon idé att åka hem mellan. Men så blev det sovkväll också ovanpå det - från halvsex till halvtio. Och så en timmes uppevaro för näringsintag med mera innan sova för natten. Hörde på nyheterna att man inte alls behöver sova 8 timmar i ett kör - minst lika bra att sova i två intervaller. Nya rön som jag redan praktiserar. Skönt!

Misstag gör vi ju alla då och då - men det här är väl ändå på gränsen till oförlåtligt - åtminstone om de vill anses som ett seriöst företag. Inte kul att läsa
sin egen dödsannons - rätt skönt med ett ovanligt namn - behöver inte ens riskera en namne på familjesidan. För övrigt skulle jag tycka illa vara om att få färdiga förslag på gravsten som jag inte bett om.

Gillar löneskillnader - det ska löna sig att utbilda sig och ta ansvar. Men den här utvecklingen och det här gapet ogillar jag starkt - en årslön mot en livslön. För övrigt tycker jag att debatten just borde handla mer om livslön - inkluderande pensioner. De som tillåts slita ut sig med höga ackord för kortsiktiga vinningar kanske skulle få fondera till sin egen sjukpension?

Trevlig krönika av Andras Lind i NSD. Nostalgikick om "nyckelspikar". Vem minns inte den - på insidan av brostolpen. Och broborsten inte att förglömma - den som ställdes fram så att faster Gerda kunde se om vi var borta - och slapp de sista metrarna ned på gården.

Idag slapp jag för övrigt de 62 stegen till brevlådan. Kusinen hade hämtat in tidningarna redan klockan 5. Men lite frisk luft för att kicka igång motorvärmaren. Och lite frisk kändes den - mars nattkyla är på ingående. Härligt med kontrasterna mot dagarnas dagsmeja.

För övrigt borde man väl inte ha så bråttom till jobbet idag - blir påmind av TV:n att vi som har månadslön jobbar gratis idag.

Ligger risigt till med träningen - men förkylningen besvärar mig fortfarande. Men idag ska det iaf bli två varv med styrketräningen - avstår konditions dito så länge.

Nu ska jag lägga till extra möda på att fixa mig hel och ren - man vet ju aldrig...

Snökaos

2012-02-28, kl. 06.00

Anade det - har tjutit runt knutarna i natt. En nästan halvmeter
hög snödriva utanför ytterdörrn. Verkar inte ha kommit alltför stora mängder uppifrån - men av den rikliga vita massa vi haft sen tidigare har det blåst omkring en hel del. Åtminstone för min lilla pluttebil kan det bli problem att ta mig fram. Får se om det kan bli buss till jobbet idag.

Det småjäklades igår - den ljusnande framtid jag såg efter tandläkarbesöket visade sig mindre ljus. Glömt telefonen hemma och fick göra en snabbutryckning. Någon träning har inte att tänka på - förkylningen håller i sig. Jäkulskapet fortsatte dock - när jag parkerat för att gå och lyssna till fullmäktige upptäcktes dagens andra glömska - plånboken kvar på jobbet. Dock skrapade jag ihop 21 kronor i lösa mynt och klarade parkeringen.

Lite kul att göra första besöket på fullmäktige sen jag la av. Mycket var sig likt - men tror aldrig jag sett sossarna så stukade och nervösa. Anledning förstås delade turer i långbänk - medan man utan att tveka släpper fram en delvis ofinansierad multiarena. 47 miljoner i ökade investeringar kommer att medföra betydligt mer i ökade driftskostnader än de 2,3 miljoner KP talar om. Är det inte i runda svängar 10 procent av investeringen man brukar räkna med? Den prioriteringen torde inte kunna skyllas på regeringen även om Anneli Ahlbäck gjorde ett tappert  försök med uppläsning av någon cirkulärskrivelse.

Pengarna hade iaf med råge räckt till att ta bort delade turer under 9 månader för den till Råneå tvångsförvisade verksamheten vid Fyren.

För övrigt är det väl spriten och inte snön som höjer taket som kostar. För att få plats med fina loger? Så säger iaf vanligtvis välunderrättade källor.

Såg för övrigt på FB att sociala nämndens ordförande mest oroade sig för om de skulle hinna bli klar så att de kunde lyssna på Mikael Damberg på Landstingshuset. Också en prioritering!

Glad över Thomas, Ylva och Nisses inlägg i debatten!

Den verkliga arbetslösheten är tillräckligt hög och allvarlig utan att man borde behöva dribbla med statistiken. Välgörande att ledaren i Kuriren idag tillrättalägger en del.

Dagens stora var ju annars att vi äntligen fick se vår prinsessa Estelle. Söt som alla babysar.

Maria har namnsdag - grattis alla!

Nu drar jag på mig täckbyxor och fars gamla anorak och ger mig på snön.

"Fastan" inledd

2012-02-27. kl. 06.00

Möts av 20 minusgrader - härligt. Det ska vara tufft och hårt nu när "fastan" inleds. Efter gårdagens - och för den delen lördagens också - blir det nu återgång till propointsdiet. Tur att jag har skäl att inte gå till Viktväktarna idag ´- det är knappt jag kommer att våga upp på min egen våg i ensamheten. Fast jag är så nyfiken - måste se vad 2 dagars frossandet gett för plus.

Plus i kanten för att jag inte rört min bil på två dagar. Med andra ord inte lämnat Bärigårns revir. Inser för övrigt att min stavning av "Bärigårn" ger en något felaktig historisk bild av namnet. Eftersom gårdsnamnet (troligen) kommer från en ägare som hette Berg - men i min värld blir översättningen från talspråket en skrivning med ä.

Inte mycket att läsa i tidningarna idag. Inte ens en bild av prinsessan Estelle. Nu ogillar jag hovet - nog borde de ha fixat några bilder nu. Nästan så jag tror de vill ha fotografer hängande i träden i Hagaparken.

Kuriren toppar med läkaren som blivit avstängd på grund av Kurirens avslöjanden. Nu tas även polisutredningen upp.

NSD har en artikel om sveriges mest hatade myndighet - Försäkringskassan. En kvinna som missat ersättning för att hon inte ställt rätt fråga.

Idag hurrar jag för Lars-Ingvar i Älvsbyn som fyller år. Hipp, hipp, hurra! Och Lage har namnsdag - grattis. Verkar som om chansen att få vara ensamt namnsdagsbarn ökar ju kortare namn det är. jmf Pia.

Min dag ska inledas med tandläkarbesök - inte bästa önskestarten på veckan. Men när det är gjort ser jag en ljusnande framtid. Med jobb och träning. Och däremellan studiebesök på kommunfullmäktige. Första gången sen jag slutade 2008. Få se om det framkallar några stressymptom?

Njut av måndagen - och vila och förbered er på frieri den 29 - för er som det är aktuellt för. För er som trodde att skottdagen redan infallit och att det var kört - kan jag informera om att det ändrades redan 1999.

Tabberaset i Bärigårn

2012-02-26, kl. 09.00

Alla tiders sovrekord idag - till 07.45. Kusinen hade till och med hunnit hämta in DN. Men så var det en lång och intensiv dag igår - utan tillstymmelse till middagsvila. Snäskottning, bakning, matlagning och till och med melodifestivalen som bara några av ingrediensena.

Men så är det klart för det stora årliga tabberaset i Bärigårn - en något försenad fettisdagsfest. Återstår bara att koka de blötlagda bönorna och färdigställa Lisas specialsemlor med hallsonsylt (istället för mandelmassa) och laktosfri grädde. Kerstin har levererat glutenfria semmelbullar - så här finns 3 olika sorter.

Idag tror jag bestämt att Jens farbror Roger fyller år - 66 - grattis!

Hedras bör också den gamla trotjänren från 1954Den klarade semmelpärsen även i år. Och då ska ni veta att denna snart 60-åring inte stått och samlat damm precis - användes flera gånger i veckan fram till 2009 då den var i föräldrarnas ägo. La ut denna bild på FB och fick veta att den designades 1940 av Alvar Lenning.

Nu återstår att röja i köket efter gårdagens bak och mat.

Blir ytterligare en dag i spänd förväntan på bild av prinsessan Estelle.

Äntligen..

2012-02-25, kl. 07.00

så fick vi då veta vad vår prinsessa skulle heta - Estelle. Måste erkänna att första känslan inte var så positiv - men skyller på kungens tvekan - och blickande på fusklapp - att uttala namnet gjorde sitt till. Men när jag "smakat" på det ett tag så tycker jag det är rätt vackert. "Silvia, Ewa, Mary" är väl helt okej att hänga på - undrar om farmor verkligen stavar med w - eller om man internationaliserat? Uppskattar mest att man drog alla "kungakännare" vid näsan och att man verkar tänkt själva. Estelle har ju ingen dålig koppling heller - Folke Bernadotte med de vita bussarna.

På det privata planet närmar sig också dagen "äntligen" - i morgon är det brunabönor-fläsk och semmelfrosseri i Bärigårn. Ska baka semmelbullar idag - och i år ska jag inte försöka efterlikna fars supergoda semlor utan pröva på ett recept som jag fått via Lars A - med kall degvätska. Men som vanligt har jag redan i tankarna modifierat receptet - får se vad som blir.

Äntligen en
Östman krönika kan man väl också säga. Känns faktiskt långt mellan gångerna - är det verkligen var fjortonde dag? Annars brukar tidsintervallerade (vilket hitteord!) händelser snarare få en att inse att tiden går fort. Är lite kluven till raljerandet över "bastubrevet". Visst blev det övertoner men viktigt att det belyste den black om foten som machokulturen är för Norrbotten. Och bastubadare må förlåta - men stormagade, svettiga, bastubadande män är lite symbolik. Annars delar jag uppfattningen om både hamburgarna och Bucht. Den senares uttalanden har jag helt missat - fast bakom den kan jag nog uppfatta samma hemmagjorda gloria som hos Åsa Petersen. Det behövs ingen ny lag - bara en Bucht!

Och bäva måtte anrika Sunderby Folkhögskola - ny rektor blir Anders Öberg. Med samma nypor som han hantlangar Kent Ögren som gruppledare i landstinget blir det hårda tag.

Trist att behöva läsa om misshandel i Luleå igen. Kommer att tänka på att vi ju har en omdiskuterad övervakningskamera i Nygatankorsningen. Kan inte påminna mig att den nämnts med någon nytta i något av alla de misshandelsfall vi läst om? Är min iakttagelse rätt? Frågan har också koppling tlll det faktum att polisen i Boden la ned utredningen om stöld trots att gärningsmännen var fångade på bild. Vi är inte betjänta av en falsk trygghet - som dessutom säkert inte är gratis att driva. Dags för utvärdering?

Borde "angripa" fler rubriker i tidningarna - men snön suger. En halvtimme med den nu - sen ska det bakas semmelbullar. Spännande! Och med jämna mellanrum kommer jag gå ut på nätet och vänta på första bilden på Estelle - nu får faktiskt kungahuset visa att de är moderna i sitt förhållande till media.

Depåstopp

2012-02-24, kl. 06.30

Uppe på "banan" sen halvfem. Efter att ha sovit 10 timmar. Lika eländigt förkyld för det. Inget jobb för mig idag. Blir kvar i depån och sköter det underhållsarbete som behövs här hemifrån datorn.

Mest harmsen över att det bara blir en träning i veckan.

Tror jag slutade mitt inlägg igår med att jag skulle vara hemma och vänta på att Victoria blev förlöst. Dock behövde jag inte vänta länge. Bud om att prins Daniel skulle ha presskonferens klockan 7. Så jag gav mig ut i snösvängen och hann in för att se det historiska ögonblicket.

Första bilden på babyn - när kronprinsparet lämnar BB. Tidningarna har förstorat upp bilden så att Daniel och Victoria bara är suddiga figurer - men så kan man iaf se skymten av hud från den nya prinsessan! Vad säger fotograferna om den bildkvaliteten?

Och nu spekuleras om namnet - själv håller jag fortfarande på Regina - och att hon ska bli hertiginna av Norrbotten. Oddset lär vara högt. Fast efter att ha hört att Daniels mamma har Kristina som tillnamn så tror jag nog på det - till och med som tilltalsnamn. Det har ju också en historisk drottningklang.

Båda lokaltidningarna slår förstås upp nyheten - även om NSD är lite mer nedtonad på ettan. Kuriren har hittat Louise som fyller ett år - och som framöver kommer att få se flaggorna vaja på sin födelsedag.

Vem f-n är
Ipsos - och vem bryr sig om en sån i denna babyyra? Ras för moderaterna och lyft för S - får väl läsa senare vilka belägg det finns för den rubriksvärtan. 

Irriterande återgivning av landstingsfullmäktige signerad Jackie Bortz:   

"Landstingsledningen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill att de planerade operationerna flyttas från Kalix till sjukhusen i Gällivare och Sunderbyn.

Oppositionspartierna, utom folkpartiet, motsatte sig planerna eftersom de anser att verksamheten fungerar bra i Kalix.

Folkpartiet röstade för avslag."


Folkpartiet var det parti som absolut tydligast motsatte sig planerna - tyckte inte ens att det behövdes någon ytterligare utredning för att yrka avslag till nedläggningen i Kalix. Det intrycket får man verkligen inte av Jackie Bortz artikel. Har han någon skam i kroppen borde han göra ett tillrättaläggande!! 

Folkpartiet röstade för avslag.

För övrigt stolt över FP som sa nej till bildande av "fb-bolag" - ett aktiebolag vars syfte är att samarbeta för att ordna fler etableringar av serverhallar. Helt sanslöst att det ska behövas ett aktiebolag för att samarbeta i dessa frågor.Och vad landstinget ska in i ett bolag där övriga aktörer endast är 3 av länets 14 kommuner är än mer obegripligt. Och i klassen obegripligt räknas också in att övriga allianskompisar röstade med sossarna!!??

Nu drar jag mig tillbak i depån.


Bra landstinget!

2012-02-23, kl. 06.30

Har svårt att erkänna det. Jag är ju en stark person som står emot och klarar det mesta. Kaxig i helgen till Anne att nog fick hon vara nära mig - inte biter så simpelt som lite förkylning på mig. Men nu är det bara att lägga mig platt och erkänna - jag är rejält förkyld med lite feber tom. Idag blir det bara några "måsten" sen hem till soffan.

Eftersom jag både ska vara "svarttaxi" och hinna skotta lite snö får morgonens bloggreflekterande i stort sett vara. Jag reflekterar rätt bra med snöskoveln i hand också.

Dock kan jag inte låta bli att skriva att väntan nu verkar vara över. Idag kommer "Regina" eller "Elvis".
Kronprinsessan inne för förlossning. Och media rusar dit - lite små tjenligt att det får rycka ut en tidig morgon. Har väl fördomar om att journalister inte är morgonpigga?

Inte ofta jag har anledning att skriva "bra landstinget" - men läser nu att de ska införa parkeringsavgifter på delar av parkeringarna - och med motorvärmare. Hoppas nu bara att det inser att det är helt nödvändigt med moderna parkeringsmätare där du betalar i efterskott.

Och prins Daniel ska hålla presskonferens klockan 07.00 - med andra ord är nog våran tronföljare redan född! Ut och riva lite i snön så jag hinner in till klockan 7.

Ha en bra dag - tänk på att du upplever en historisk dag idag - som framöver kommer att vara allmän flaggdag.

Husdjur

2012-02-22, kl. 06.30
 
Upptäckte igår att jag fått husdjur. Små ulliga saker - gråa med visst inslag av brunt. Dammråttor.Passligt nog har jag ledig förmiddag eftersom jag ska stanna kvar efter jobbet och gå på Luleås årsmöte. Ska till och med få sitta ordförande om valberedningen får som den vill. Då har man ingen att skylla på om det segar ut.

En bra dag igår - mycket gjort på jobbet. Men blir fortfarande för mycket med ett sammanträde ovanpå jobbet. Somnade på soffan vid 19-tiden och vaknade vid midnatt. Lite datorpyssel 1 timme - men sen somnade jag om hyfsat raskt. Och för klockan 5 hämtade jag iaf tidningarna.

Kommunalrådet Stålnacke toppar Kurirens etta - på bild. Åkandes bob om jag ser rätt - inte madrass som bildtexten anger. Madrass åker däremot en elev från kursen i svenska - med en baby på magen. Och hon inte bara åkte - hon störtade nedför backen med en baby i famn. Fullständigt ansvarslöst enligt mig - men måhända är det en mediakonstrauktion?

Tråkig nyhet för Kalix - igår med de klart att det bli nedflyttning för bandylaget. Och inte hann jag dit på någon match heller.

Enligt NSD:s huvudnyhet
så sluter S leden - klart med stängningen av kirurgin i Kalix. Man häpnar ju över hur enkelt man låter sig övergå till att vara röstboskap. Nog vore det på sin plats att granska vad vederbörande politiker sagt under resans gång.

Pia har namnsdag idag - tronar där ensam med sina 3 bokstäver. Lätt för Pia Åhmans dagisbarn att träna skriva hennes namn. Grattis på namndagen!

Apropå namn så sa jag till min kompis att jag tycker att kronprinsessans förstfödda ska heta Regina om det blir en flicka. Inbillar mig att det betyder drottning - och flickebarnet är ju den första kvinnliga tronföljare i Sverige som föds till 'ämbetet. Kompisen kontrade med att om det blir en pojke måste han ju då heta Elvis - the King.

Nå vi får väl se om tidningarna får flasha upp några rubriker om den kungliga födseln idag. Och kom ihåg var ni hörde det först - om hon nu får heta Regina.

Pjäxdans

2012-02-21, kl. 06.45

Ser inte en enda annons om "pjäxdans" idag. Bara semlor i 2 eller 4-pack minner om fettisdag. Möjligen också rimmat sidfläsk och billig grädde.

Annat var det förr - en stor dag i Sunderbyn. Med skidtävling på folkhögskolan - en korvring i pris till den som kom jumbo. Pjäxdans på kvällen - förmodligen var jag för ung för det senaste - har inget minne av det klampet. Men minns svettiga skidkläder och skavsår. Och så pappas brunabönor och semlor. I det tidigaste minnena tog han hem en helback överblivna semlor från bageriet. Då var man som mest poppis kompis!

Planerar varje år för en ledig dag - fettisdag - men det var mycket länge sen den blev av. I år ska dagen firas på söndag - första dan det går att samla barn och barnbarn. Som är måttligt förtjust i bruna bönorna - men älskar flääsket. Det är minstingen Lisa som har ett uttal på "fläsk" som gör att det vattnas i munnen - men som jag inte riktigt kan återge fonetiskt.

Måndag var helt okej - upp i tid som ni vet. Och jag hann med att reparera söndagens snöskottning - som fått sig en törn av någon centimeter snö till. På jobbet i tid. Dock fick jag besök av en "allmänhet" som ville diskutera kommunens bristande plogning precis när jag skulle åka till träningen. Nåväl - ett trevligt samtal som resulterade i att vi i kvarteret startar en "motståndsrörelse" inför nästa vintersäsong. Träningen gick bra. Inhandlngen på Kvantum likaså. Efter det var jag så slut att jag slappade på soffan. Bra kväll för det - Fråga Doktorn och Vetenskapens värld - det senare en nyvunnen än.

Kuriren toppar idag med "Inget beslut om sjukhuset" - oppositionen i landstinget kommer att nyttja minoritetsremiss för att skjuta beslutet om Kalix sjukhus.

Ledaren i Kuriren handlar om Putin idag.
Putin och andra "utlandsgubbar" tycker jag Johan kan lämna därhän till "Bo-Ture" - det måste finnas tillräckligt lokalt stoff - varför inte undersöka och göra en "drapa" om plogningen?

Indirekt stöd för Jan Björklunds förslag för att förhindra den rent spekulativa kommersen med friskolor - så får man väl se "gästens" inlägg idag. Var ju annars märkliga uttalanden från både centerns och moderaternas utbildningspolitiska taleskvinnor i detta ärendet. Det tyckte uppenbarligen inte att det var något problem att skolor köptes och såldes bara av rent komersiella intressen. Märkligt?! Vinst måste för övrigt alltid försvaras - för vad är alternativet. Kritisk kan man vara mot hur den används möjligen.

Intressant ledare i NSD - om pensionsfrågan. Vem som är elefanten - media eller Reinfeldt kan dock diskuteras. Det är anturligtvis antalet år som vi bidrar till ett system som vi sen ska nyttja som är mest intressant. Intressant tycker jag också det är att samhället - med fackets goda minne och kanske pådrivare - tillåta unga människor slita hårt - för hårt - och tjäna grova pengar - för att sen - och för fort bli utslitna - och överlåta till samhället att ta hand om dem.

Hilding ska vi gratulera idag - namnsdag.

Nu ska jag bege mig till jobbet - som sker lite etappvis idag. Första fram till lunch - och sen förhoppningsvis träning. Åter till jobbet klockan 15 - fast egentligen är det inte jobb utan ett förtroendeuppdrag i nomineringskommittén. Johan ska ersättas i BUN - och så ska vi få fram en ersättare i Konsumentnämnden. Även där en ung, duktig liberal som lämnat länet - Sebastian.

För övrigt blev jag riktigt glatt överraskad - ingen snö i morse - trots att det har låtit som värsta snöstormen hela natten. Iof är det skönt med lite uppfriskande snöskottning på morgonen - men får erkänna att jag sov över en timme idag.

Ha en bra dag.

"Förtvivlan"

2012-02-20, kl. 06.00

För bra för att vara sant - egentligen. Kråkbergsvägen plogad i natt - och våran egen traktor kom strax efteråt =ingen plogvall att åtgärda. Första gången i vinter den logistiken funkar. Och dessutom har vår traktor lärt sig - nu har han kört så han nästan nuddat bron - bara en smal liten sträng att skotta denna morgon.

En morgon som också i övrigt funkat perfekt - upp kvart i fem. Bara en kvarts "kvarliggning" - det tar sig. En supertrevlig och konstruktiv konferens med FP-Västerbotten. Och tyvärr alldeles för god mat - tror Viktväktarna får klara sig utan mig idag. Annars känns det att åldern tar ut sin rätt - inte alls okej att inte fått min helgvila.

Kuriren toppar idag med att "Läsplattan intar kommunhusen". Tänk vad enkelt dagens politiker har det - slipper ångesten av att hämta flera tjocka kuvert med sammanträdeshandlingar. Eller? Kanske än större ångest när läsplattan signalerar för lågt batteri?

"Rådigt ingripande räddade livlös man" är NSD:s första nyhet. En man som gjorde hjärt- och lungräddning av en man och räddade livet på honom. så följer man upp det med en träff som varit just med det inslaget -
utbildning i hjärt-och lungräddning. Lite dåligt samvete får jag - borde ju förstås lärta mig detta.

Påpassligt har NSD även en uppföljnng av söndagens Sifo - något som i lokaltidningsvärlden bara brukar ge en notis. Men det gäller väl att se till att få lite "spinneffekt" - och då får det bli partipolitik även på nyhetsplats. Men välbekomme - demokratin är inte betjänt av en socialdemokrati i total moras.

Till dagens glada nyhet får räknas denna om Norrbotniabanan. Börjar räkna och spekulera i om jag ska hina få uppleva att åka den?
 
Isbanan runt Luleås centrumhalvö fyller 10 år - det har ni säkert inte missat. Båda tidningarna har stora reportage om det idag. Och återigen kan jag konstatera att man missat att nämna att det tillkom tack vare en motion från folkpartiet. Nu kan jag konstatera att vi inte var först - NSD kan avslöja att det redan 1881 plogades upp en bana.

"Förtvivlan" då? Ja i fredags kom ett nytt rött kuvert - men ännu lägre siffror för pensionen.

Vivianne behöver dock inte förtvivla - i ensamt majestät har hon namnsdag idag - grattis!

Och apropå "majestät" så pågår nu gissningstävlan om när vår kronprinsessa ska nedkomma med tronarvingen. Republikanska föreningen lär satsa på 29 februari - då det bara blir allmän flaggdag var 4:e år.
Själv har jag gett upp hoppet att hon ska knipa till min födelsedag - 26 mars - det ser ut att bli långt före - tyvärr. Hade väl varit himla kul att få allmäna flaggdag på sin födelsedag.

Men nu ska det bli snöskottardag. Och sen jobb och träning!


.


Frukosttime

2012-02-19, kl. 08.0

Överskattar alltid tiden - sovit till halvsju - och nu är det tid att gå till frukost. Vart tog tiden vägen - har bara hunnit kolla nättidningarna som hastigast, gratulera vänner på FB, duscha. Nu måste jag spackla upp mig lite - så jag hinner inte reflektera här något.

Nu är det spännande att se om vi hinner hem innan vi överraskas av snöovädret. Här är det fullständigt lugn väder - inte en snödroppe vad jag kan se. Och ingen blåst heller.

Och till kusin Kerstin - jag tar snön - om det nu kommit någon - när jag kommer hem. Behöver lite motion efter stillasittande i dagarna två.

Ha en bra söndag.

Godmorgon

2012-02-18, kl. 05.00

Godmorgon - och då menar jag verkligen GOD. Att komma upp klockan 04.00 är en riktig höjdare. Även om jag snart ska dra iväg. Tänk vilken "gulddag" detta kunnat bli om jag fått "pollymasa" här hemma.

Men ska ju iväg till "guldstaden" Skellefteå så det blir nog bra iaf.

Med detta meddelar jag alltså bara att idag har jag inte tid att reflektera framför datorn. Klockan 8 ska frukosten stå framdukad till Anne och Alf som förhoppningsvis anlände till expen och Luleå igårkväll.

Men; jag tar nog datorn med - och eftersom de andra konferensdeltagarna INTE vill börja klockan 7 på söndagmorgon så kanske det blir ett blogginlägg om vad partisekreteraren förmedlar till oss.

Ha en bra lördag.

Kortis

2012-02-17, kl. 07.00

Idag får det bli ett kort besök på morgonbloggen - sovit till klockan 06.00 - igen. Får inte ordning på´t - har inte ens en susning om att två väckarklockor bevisligen ringt.

Var på teatern igårkväll - så kallad publikgenomdragning av "Grabben i graven.." (tack Y.M). Riktigt trevlig. Trevligt också med LRF-sponsringen som bland annat innebar en kossa i entrén. Kerstin och jag såg vissa likheter med den utanför ICA i Tärendö - så vi undrar var teaterkossan står till vardags? Entredörrarna var också inklädda med något träslag - i den mån det ingick i sponsringen och skulle föreställa ladgårdsdörrar så hade de misslyckats. Påminde mest om saloondörrar!

Dagen i övrigt var också bra igår. "Skovet" då det går lätt att jobba och det mesta faller på plats fortsätter. Dock blev vädret ett lite aber under några timmar på eftermiddagen. Intensivt snöande och snålblåst är inte kul - särskilt inte vid en temperatur vid bara plus några grader. Har kommit på att jag är en riktig "högtryckare" - trivs bäst med 25 - oavsett det är plus eller minus - allt däremellan kan jag vara utan.

Hann dock inte med Liberala Kvinnors föreläsningslunch igår - "Folktro och skrock" var ett ämne som annars lockade mig - och med en föreläsare vars namn förpliktade - Astrid Lindgren.

Båda tidningarna topar idag med en
krock på E10:an. En krock som krävde ett dödsoffer. Oavsett vem som drabbats är det djupt tragiskt och onödigt. Själv fick jag ett oväntat dödsbud igår - en folkpartivän som på en kort tid fått ge vika för cancern.

Kort som sagt - jobbet kallar. Massor av små praktiska saker som ska ordnas idag - inte minst inför helgens konferens i Skellefteå. Glad att mina Kirunavänner inte ska köra bil ned utan mellanlanda i Luleå och åka med mig i morgon. Om nu SJ tar dem hit?

Ha en bra fredag - får se om ni hör av mig något under helgen. KAN bli bloggpaus i dagarna två. Men ni kan ju alltid följa mig på FB.

För övrigt har Alexandra och Sandra namnsdag idag - grattis.

Hopp eller förtvivlan?

2012-02-16, kl. 06.00

Njuter av en tidig, lugn och rofylld torsdagmorgon. Disciplinen funkade - jag steg upp halvfem.Som vanligt kastas man direkt ut i den råa verkligheten när man läser tidningarna. Frågan är om nyheten om felaktiga pensionsbesked för oss som är födda 1948 ska inge
hopp eller förtvivlan? Jag noterade faktiskt att de uppgett olika belopp på sidan 1 och sidan 5 - avseende vilket belopp som skulle utbetalas om jag tog pension vid 65. Rätt taskigt att publicera nyheten utan att ange vilket fel som avses.

Klarade mina "svarttaxi" åtaganden igår. Birgit kom tillbak hem till Sunderbyn. Och Jens transporterades till Västbacken - med stopp för inhandling på Sörbyhallen. Själv besökte jag landstingsstyrelsen eftersom Jens skulle hämtas upp där. Lite kul att på något sätt få vara i foajén tillsammans med "kändisar" - fd politikerkollegor och ett uppbåd av pressfolk. Landstingsstyrelsens ordförande tog sig till och med tid att skämta om att Jens hade mamma med sig. Med glimten i ögat sa han - men han förstod väl att en mor aldrig skulle tillåta någon "paskastning" - Kent kunde känna sig trygg.

Trist iaf att beslutet om nedläggning i Kalix klubbades - förefaller verkligen att vara ett onödigt beslut utan någon som helst viktig substans för helheten - faktiskt tvärtom.

Mest uppseendeväckande; att Kalix röst i landstingsstyrelsen - Agneta Lipkin "hastigt" blivit kallad till ett möte i Bryssel. Så "opassligt"?

Fler tråkiga nyheter för Kalix idag - bandylaget när nedflyttning. Dubbeltråkigt för mig - hade tänkt mig att komma mig till Kalix för en bandymatch - live. Bara en sån sak gör att vi håller att tummarna för att nedflyttningen inte blir verklighet.

Kan känna stor empati för det palestinska folket - och stor sorg att de inte på alla dessa år fått ett eget land där de kan leva i fred och ro. Men anser ändå att Sveriges hållning - att inte erkänna Palestina som egen stat är helt rätt. Kanske man inte behöver vänta ändå fram till ett hållbart fredsavtal med Israel (även om det är högst önskvärt) - men så länge terrororganisationen Hamas har så stort inflytande kan en egen stat aldrig bli hållbar.

Det går fort nu - för nyheter att passera bäst före - både Carl Bildt och Fredrik Malms uttalanden - från gårdagens debatt i riksdagen - hade varit länkvärda - men allt är "gone" - det närmaste frågan jag kommer att angreppet på Jan Björklund igår på Västbanken.

Ledarsidorna i lokaltidningarna gick omärkta förbi idag - var tvungen att kolla tillbaka för att konstatera att Kuriren ägnade sig åt att sprida Tjernobylskräck - om den atombestyckade ryska u-båten som brunnit. Och NSD kör med Norrbottens vikande befolkningssiffror - inga kioskvältare någon av dem.

Namnsdag idag - Julia och Julius. Grattis.

Jodå - jag tränade igår - trejde i veckan - vilket innebär att kvoten är fylld. Får se om jag ändå gör ett nedslag där. Jobb på förmiddagen - ett socialt besök på eftermiddagen - och lite kultur ikväll är annars programmet.

Ha en bra dag.

Bloggpaus

2012-02-15, kl. 09.00

Ryslig start på dagen - men fokuserade ´på att komma i tid och hämta/skjutsa Birgit och det lyckades. Med påföljd att jag faktiskt var på jobbet före halv nio.

Lite rutinuppgifter utförda - så nu tar jag en liten paus och skriver av mig - så att sjäsliga lugnet lägrar sig.

Bra dag igår - flera "surdegar" ur världen på jobbet. Fast så populära som surdegar är nu för tiden får vi väl hitta på något nytt ord för sånt som suger onödig energi bara genom att finnas kvar på att-göra-listan.

Tränade - en rejält träning. Övervann lusten att kliva av efter en kilometer även denna gång. När 3 kilometer närmar sig infinner sig en ljuvlig känsla - och resten av programmet är rent lustfullt. Ökade en del viktbelastningar igår också.

Skulle ta en välförtjänst middagsvila - vid halvsex - då bästa svärdottern ringde och påminde om basketmatch - som skulle börja halvsju i Antnäshallen. Derby mellan flickor 97 och flickor 98 - en måste-se-match. Speedade iväg och hämtade Doris. Rysligt rafflande match som Saras lag - de äldre tjejerna - förlorade med uddapoäng.

Hällbacken stor nyhet i båda tidningarna. Kommunalrådet har som vanligt den enkla lösningen - vi måste bygga annars stannar våra barn inte här - fast det finns ju en annan sida av myntet också - det måste ju finnas jobb också - så pengarna räcker till hyra. Har man inget jobb så lär man inte rota sig här - oavsett hur många bostäder. Och baksidan av Facebook är den överhettning som blir och som inte kommer att göra bostäderna särskilt prisvärda - tyvärr. Men det är väl den "tulipanaros" vi måste leva med.

Livet skulle bli bra tråkigt om vi inte fick ha drömmar - och till och med ha visioner. Lätt att driva med begrepp som nollvision - men vad är alternativet. Visst har ledarskribenten rätt när han påstår att noll dödsoffer i trafiken är orealistiskt. Och visst kommer självmord alltid att förekomma. Men tänk er debatten när myndigheter skulle böra peka ut antalet X offer som en vision? Ingår mitt barn med allvarliga ätstörningar och självmordsbenägenhet i X-kvoten? Nej som det är sagt - vi måste sikta mot stjärnorna för att nå talltopparna! Oavsett vad vi kallar det?

Och visst hade Björn och Meta rätt - massvaccineringen var en överreaktion. Inget att göra åt så här i eferhand - annat än att faktiskt göra som Björn uttalar - göra en ordentlig utredning om varför det blev så här - dra lärdom för framtiden. Själv bojkottade jag i det längsta - men föll för trycket att inte vara den som förde smittan vidare. Detta var ju under den period far vistades både på Fyren och Ingridshem.

Dagens larvigaste - att tala om muta för att Max i PR-syfte skickar presentkort - á 100 spänn - till riksdagsledamöterna. Polisanmält av någon - måtte väl vara en vänsterpartist som tycker vårt rättsväsende ska ägna sig åt sånt. Själv tycker jag att "ordninsmannen" i riksdagen samlar ihop presentkorten och skänker till Stockholms hemlösa. Det hade iaf jag gjort.

Och idag är ödesdagen för Kalix Sjukhus - Kent Ögren fortsätter att demonstrera diktaturfasoner in i det sista. Vägrade delta i möte igår - för att allmäheten skulle få vara med. Kent vill inte vara med om någon mer pajkastning säger han. Vem som är kocken i den soppan råder ingen tvekan om för oss som ser det utifrån. Lite förvånande dock att vänstern och miljöpartiet kommer så lindrigt undan i den här debatten - såvitt jag minns har inte Kent någon egen majoritet utan måste ha med antingen vänstern eller mp.

Nu blir det anmärkning för för lång rast - grattis till Sigfrid som har namndag idag. Gamla gentlemannen kommunalrådet Andersson i särskild åtanke.


Körd

2012-02-15, kl. 06.45

Riktigt körd idag - vaknade först klockan 6 - och har dessutom ställt ut löften om "svarttaxi" - ska hämta Birgit vid bilverkstan och antingen skjutsa hem henne eller sätta henne på bussen.

Mycket att kommentera i tidningarna idag - får "stjäla" en kvart när jag kommer till jobbet vid 9-tiden.

Idag är det dessutom gamla deklarationsdagen - sista dag för inlämnande en gång i världen. Och 45 år sen jag gjorde min sista dag som anställd vid Norrbottens Företagsekonomiska Konsultbyrå.

Återkommer!

Lurad av "gurgel"

2012-02-14, kl. 06.30

Hoppas ni alla får en riktig fin Alla Hjärtans dag - trots det kommersialiserade jippo det blivit. Noterar till min glädje att NSD iår avstår från att använda dyrt annonsutrymme/värdfull redaktionell plats för alla dessa tramsiga hälsningar. Möjligen har man överlåtit det till nättidningen - helt okej.

Läste i PT igår att Harry Nyström (V) i Älvsbyn
blivit utrustad med läsplatta - och lärt sig hantera den - trots att hans kunskaper om internet inte är up-to-date. Google lär han kalla "gurgel" enligt barnbarnet Joel. Detta apropå "narkolepsi" som det tydligen heter när man drabbas av täta och oreglerbara sömnstörningar. Hittade inte uttrycket för det och sökte på google och fann "narkoepilepsi" - verkar vara samma andas barn - kanske "narkolepsi" är en populär variant?

Gårdagen blev ytterligare en bra dag i mitt liv. Trevligt sällskap på förmiddagen av Bertil och Leif. Invägning på Viktväktarna - minus 1,5 kg. Nu 0,6 kg till jag gjort mig av med 10 procent av min vikt. Riktigt nöjd! Och efter en rejäl träning riktigt, riktigt nöjd. Hann också med ett besök på "vindan" och träffa Ebba och Anders. Sent igårkväll anslöt mamma Jonna - men tveksamt om jag hinner träffa henne. Tragisk anledning till deras besök - begravning av Ebbas kusin som så tragiskt omkom - bara drygt 20 år ung.

Ny dag - nya möjligheter. Men första gången i vinter jag ogillar vädret. Minus 4, snålblåst och drivsnö. Nöjd med att stigit upp strax före fem - trots utebliven middagsvila igår - och rätt sent sänggående. Och pigg och glad. Och tant Lilly är hemma från sin sjukhusvistelse.

Nya tidningar - Kuriren toppar med strejkvarsel i Kirunagruvan men halva ettan upptas av positiv artikel om att "Arbetet på släktgården har lönat sig" - från Vibbyn.

Ledaren i Kurien "plågar" om med ännu en ledare om Greklands kris. Och skribenten svävar på målet om euron. Skulle vara intressant om någon journalist hade förmågan att beskriva alternativet. För privatpersoner eller stater - har man levt över sina tillgångar brukar valet stå mellan pest och kolera - inte val av valuta.

Intressant litet "Sticket" - om att sossarna sitter nöjd på 26 procent. Tyckte fö det var välgörande att Mona Sahlin erkände att hon känt viss skadeglädje över att Juholt inte klarade att vända skutan. Såg i någon tidigare ledare att JE gjorde jämförelsen att så skulle minsann inte Maud Olofsson och Alf Svensson ha sagt och gjort. Jämförelsen haltar betänkligt - med tanke på hur olika partierna hanterade sina "avgångar".

Ser för övrigt att också OA drar växlar på Unites Minds partisympatimätning. Också nöjd med sossarna som ett 26-procents parti? Men utan tvekan är Löfven ett starkt kort för sossarna - hörde igår en folkpartist höja honom till skyarna. Frågan är bara hur karl ska få partiet med sig?

Idag gläds jag över att Folkpartiet yrkat återremiss angående fördyringen av Pontus. En omvärldsbevakning skulle ge vi handen att det byggts arenor - Sandviken - som inte föreningslivet har råd att hyra och använda. Inget snack om att inte Pontus behöver en rejäl upprustning - men frågan är om barn- och ungdomsidrotten kan och vill betala för att elitidrotten ska kunna servera "brännvin" och tjäna pengar? För det är bland annat det takhöjningen handlar om. Förvånad - minst sagt - över "nya" moderaternas allians med sossarna i frågan?

Stora ambitioner att hitta mycket idag - lämnade en del jobb som borde gjorts igår - prioriterade träningen. Så det är nog hög tid att gå igång nu!


Narkoepilepsi

2012-02-13, kl. 06.45

Man ska inte skoja om sånt - narkoepilepsi. Men eftersom de pratats så mycket om det på nyheterna i helgen kom jag osökt in på att mitt kraftigt ökade behov av att sova faktiskt stämmer i tiden med när jag tog den där sprutan. Men isåfall har jag iaf ett bättre skov idag - tidningarna lästa redan 05.05. Fast med "middagsvilan" hade jag väl då fått mina 10 timmar. I mitt tidigare liv räckte det gott med 5.

Väl ett gott tecken på anpassning mot pension att jag tycker helgen varit alldeles för kort. Fast det är klart - någon form av jobb var det väl igår då jag var på jobbet klockan 11 och sen på årsmöte i Kalix. Fast de sistnämnda var så trivsamt att det är svårt att räkna som jobb - om jobb nu ska vara något negativt som det mest beskrivs i pensionsdebatten? Fick tom present - "Minnena ser mig" - Tomas Tranströmer - som jag kastade mig över.

Kuriren toppar med Luleås stolthet - isbanan. Få se om 10-årsjubileet ska kunna passera utan att tidningarna nämner vem som är dess "moder". Nämnligen Folkpartiet genom Ylva Strutz som motionerade till kommunfullmäktige om detta. Idén kom från våran Birgit Georgson. Isbaneartikeln inte länkbar än - men halva ettan i pappestidningen plus mittuppslaget. Tror för övrigt att barnen på bilden är "stoltheten" för en farmor jag känner.

Mindre positiv nyhet om
vapenstöld i Sunderbyn - Bomvägen som drabbats igen - kulvapen och smycken tjuvarnas byte. Och tjuvar som inte kör vilken bil som helst - passade på att byta den stulna bil de färdades i mot den som fanns på Bomvägen. Och nu undrar jag igen om inte polisen vill ha allmänhetens eventuella iakttagelser - varför inte lägga ut en bild på den stulna bilen som ju lämnats kvar på brottsplatsen?

Utrikespolitik brukar jag inte nämna så ofta - men en suck av lättnad undslipper jag mig för att sparpaketet i Grekland är i hamn. Med förhoppning att det ska lämna utrymme för andra nyheter - förhoppningsvis mer positiva. Kan hoppas att Greklands situation också sått ett frö hos svenska folket att det inte går att leka ebberödsbank - allra minst med ett pensionssystem.

För att återgå till lokaltidningarna kan jag inte låta bli att nämna Elsa Rensfeldts krönika - om pensioner - fast den inte är länkbar. Osedvanligt dålig - för att inte säga plump. Det är visst tillåtet att skämta om att 75-åringar - nästan pensionärer - vårdar andra pensionärer - men krönikan saknar helt den humor som gör skillnad mellan plumpt och roligt! Men säg mig den regel som inte har undantag - Elsas krönikor brukar verkligen vara läsvärda.

För övrigt börjar det nog vara hög tid för mig att göra verklighet av två drömmar:

att ta sånglektioner - för att utröna om det verkligen var befogat med streck i sång

att gå kurs i drömtydning: i natt har jag åkt tåg med min mentala syster Karin från Uppsala. Hon hade förstås ordning på både biljetter och bagage. Medan jag hamnade på fel tåg (vi sammanstrålade dock i Uppsala) och hade bagaget kvar på centralen i Stockholm. Nr 34 på bagagelappen - men när jag sökt boxen sökte jag efter 543 av någon anledning.

Nåväl åter till verkliga livet - där vi gratulerar Agne och Ove på namnsdagen. Grattis.

Nu är mitt mål att vara på jobbet klockan 8 - ska förhoppningsvis hinna med både sammanträde med nomineringskommittén, Viktväktarna och träning idag. Och lite annat jobb däremellan.

Lugn helg?

2012-02-12, kl. 07.30

Redo att avnjuta söndagen. Har hämtat in DN och satt på motorvärmaren. I eftermiddag blir det årsmötet i Kalix - ska bli trevligt att återse mina fp-vänner där.

Förlust i basket - men ABK höll ställningarna oväntat bra mot Gammelstad. Med 7 spelare varav en med sviter efter en hjärnskakning och en som blev rejält skadad i armbågen under matchen får man nog använda utrycket klarade sig mycket bra.

Kalaset hos Lisa innehöll massor av godsaker - så jag klarade mig väl si så där. Lisas egenhändigt bakade kladdmuffins var bara sagolika - liksom en del andra småkakor. Ofattarbart att så små, små saker kan innehålla så mycket propoints!

Lugn helg ser det ut att ha varit om man ska tro menyn på de lokala nättidningarna. Inte en enda rapport om fylleri och misshandel vad jag kan se. Det enda riktigt polisiära är
dessa tjuvar som åkte på pumpen. Blir förvånad att man inte skriver vart det ägt rum - skulle väl i bästa fall kunna ge polisen ett och annat tips. Vad ligger bakom denna njugga information?

Desto mer droger här - Whitney Houston har knarkat ihjäl sig. Rikedom och berömmelse må ge lycka - men det verkar bli kortvarig för alltför många.

Och Johan Olsson tog ära och berömmelse från Northug som bara kom på 14:e plats. Var en bra sporteftermiddag med hockeyvinst mot ryssarna också.

Om melodifestivalen tycker jag ingenting - för den bojkottade jag igår också. Orkar inte!

Nu ska jag använda morgonens ork till att röja lite här hemma innan jag drar mot Kalix. Lite snö har det kommit men det är så lite så det tror jag att jag spar till "sörlänningarna" hos kusinen. Ebba vill säkert skotta snö med pappa Anders.

Självplågare

2012-02-11, kl. 06.30

Undar om man kan söka läkare för diagnosen självplågare? Får tanken då jag hör reprisen på Fråga Doktorn - samtidigt som jag inser att jag morgon efter morgon ligger och lyssnar till två väckarklockor utan att stänga av dem. Och än mindre stiga upp. Idag plågade jag mig en timme. Kom ut i hallen och Kerstin hade hämtat tidningarna. Hon ska hämta barn och barnbarn vid tåget - nervös att sova över hon med. Kunde meddela henne att SJ:s tåg verkar komma i tid idag - undrens tid är inte förbi.

Apropå självplågeri så tränade jag igår. Dit med lätta steg efter att ha strukit en "surdeg" från att-göra-listan. Men sen gick det tungt - tusen tankar och anledningar till varför jag INTE skulle gå 3 km - utan en kortare sträcka. Men vilken känsla att tvinga sig själv att bara fortsätta - fast benen nästan inte vill lyda. Och det handlar inte om orken - utan om latmasken.

Högst på Agendan idag står att pappa skulle haft namnsdag - Yngve idag. Och så att gratulera Gerd som fyller år - svingande sina golfklubbor i varmare klimat. Hoppas Du får en fin födelsedag!

Själv ska jag först på basket - 10.30 och sen på 12-årskalas hos Lisa på Västbacken.

Tjocka tidningar idag - som kålhuvuden med sina bilagor. Prioriterar aldrig helgbilagorna på morgonen - och oftast förblir de olästa - tyvärr för när jag någon gång tittar finns en del intressant iaf.

NSD toppar med
LKAB:s vinstrekord - ofattbara 14,8 miljarder. Tror inte vi norrbottningar är så stolta över LKAB som vi borde vara - vad skulle Sverige vara utan LKAB?

Nästan lite ofattbart också - att Peter Eriksson skulle bli landshövding i Norrbotten. Inte precis känd för att ha föståelse för att höjda besinpriser slår hårt i Norrbotten och att stå på barrikaderna för att vi är beroende av flyget? Och gruvdriften är väl också ett hot mot MP-miljön? Dock är han ju duktig att dra till sig media - även när han blivit lite mer "rumsren" och utan näbbkängor.

NSD:s ledare skriver INTE om att restauranger i norrbotten söker fler anställda - 68% i ökning med motsvarande tid i fjol. På riksnivå ligger siffran på 36%. Detta u(S)la förslag - momssänkningen - som inte skulle ge något resultat?

Kuriren väljer SSAB - före LKAB - negativ nyhet - om att SSAB drar åt svångremmen - tjänstemän får gå. Och ger sen stort utrymme på ettan åt sin Plusbilaga - Barnmorskan stämplar ut efter 43 år.- om Lisbet Hällgren.

Och på ledarsidan får vi njuta av Östmans svingar - denna gång mot två gamla kära "hatobjekt" - Bodensossarna och MUF - i båda fallen känns svingarna välförtjänade.

Nu tillbak till lördagsvardagen - paketinslagning och göra mig färdig för basket och kalas. Eventuellt har jag en "svartaxi" körning idag också - har lovat hämta baskettjejerna om det behövs någon ytterligare bil.

Utsläppt

2012-02-10, kl. 07.00

Äntligen utsläppt i cyberrymden. "Inget nät" har blivit för vanligt förekommande för att det ska vara normalt. Märkligt att jag kommer ut med "smartfånen" men inte med datorn. Fast ibland är det dessvärre fel med båda - då blir man frustrerad - man kan ju inte ens söka medlidande på FB.

Absolut viktigast idag - Lisa 12 år. Grattis, grattis! Kommer på uppvaktning i morgon!

Viktigast igår - att jag körde en rejäl träning. Det var TUNGT som satan - funderingar om hur idiotiskt tråkigt det var att gå på bandet och ändå inte komma någonstans. "vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren" - inte bara klockan som i barndomens gåta - utan en massa vuxna stollar som stod och trampade liksom jag. Nåväl - en stor seger att lik förbaskat komma fram till 3 km. Och sen höja vikterna på en del av övningarna. Det går framåt!

Någon hockey blev det inte för mig som tänkt - Sunderby kabel har en himla massa kanaler - men förstås inte 10:an. Vet inte ens hur det gick i hockeyn?

NSD toppar med ett vårdbiträde som felaktigt blivit avstängd från jobbet - misstänktes för att ha skållat en hjälptagare i duschen. Vilket visade sig vara bältros! Måtte finnas en osund nervositet i den organisationen.

Sunt iaf att en annan vårdtagare som avlöjats
drogad på jobbet blivit avstängd. Lite märkligt tycker jag det är man inte offentliggöra var det inträffat. Egentligen inte alls nödvändigt kanske - men jag gör jämförelsen med "skandaler" på privata aktörer misskötts sig - där får vi interiörer på bild på "pottnivå". Med det offentliga med sin öppenhet aldrig behöver schavottera?

I Kuriren toppar med "Eskil" - den nya turbåten i skärgården. Äntligen klart med upphandlingen - efter alla turer.

Och polisen i Norrbotten ska få vinterkängor - inte på grund av mediadrevet enligt Per Karlsson polisen - utan om tjänsten så kräver - kanske idag eller om en vecka beroende på om det är nödvändigt för tjänsten. Per som lever och bor här borde inte behöva fundera - men det sa lite om hur polisen ser på mediasroll. Minsann inga eftergifter åt såna opinioner - även om de har rätt.

Irriteras över Expressens nya look - med en "blippande" löpsedel högst upp. Är väl för saktelig - hinner precis se något intressant så försvinner den.

Irriterande också att jag inte riktigt får ordning på uppstigningen - får aldrig den tid jag vill för att skriva av mig på bloggen. Massor med mer jag skulle vilja kommentera - lokaltidningarna. Men förutom lite (bara lite idag iaf) översovning så har jag "svartaxi" jobb idag. Ska hämta Jens vid bilverkstan och föra honom till Morgonrock.

Men sen blir det jobbet - tidig ankomst - så kanske jag hinner med en träning i em.

Skratt, skratt - ser att jag kommenterat gårdagens Kurir - upptäcker det när jag ska kolla vem som har namnsdag. Och tänk jag minns inte ens vad de toppade med idag. Men jag minns att Iris har namnsdag - grattis Iris Sundström!

Ha en bra fredag!

Stödstrumpor

2012-02-09. kl. 10.00 (nästan)

Ja så var jag på jobbet - kom faktiskt halv nio - trots att jag först sov till kvart över sex och sen satt och strulade med en dator som ömsom sa att i"nget nät" och ömsom att den inte kunde hitta usb-minnet.

Hade tid att passa - hade lovat Thomas att ordna logistiken så att jag kunde ta honom från en frukost med Bris till boksluts- och budgetdag på kulturens hus. Dock sms:ade han och meddelade att han valde att promenera med en signatur namne till mig - YS.

Gårdagen gick i barnbarnens tecken - hämtning och skjutsning till och från hallen upprepade gånger. Lite extra spännande träning då det var två tjejer - 6:an och 9:an - från Northland som var och tränade dem. Fadern i huset anlände hem vid 21-tiden - då jag ställde kosan hem till Bärigårn.

Gårdagens mediaskov var väl iaf insamlingen till yllesockar till Kirunapolisen - kan dock tycka att den borde inkludera åtminstone polisen i hela Norrbotten. "
Stödstrumpor" var väl en given rubrik. Min fundering är vem som ska ställas till svars för denna brist - polisledningen i länet eller rikspolisstyrelsen? 

Frågan är om det inte borde göras en "insamling" till SJ också? Hur i friden orkar vi med att leva i den här kylan när SJ inte ens klarar av att köra tåg - trots att det idag inte är mer än 17 grader? Grannlandet Finland kör trots minus 40. Alla tåg verkar inställda.

Kommer många tankar i svallvågorna av pensionsdebatten - och inte minst av tajmingen att orangakuvertet kom samma dag. Allt var ju inte bättre förr men det kanske fanns någon tanke bakom regeln med att du skulle ha 30 pensionsgrundande år för att ha full pensionsrätt och upp till 40 år var pensionsgrundande. Om jag nu minns rätt?

För egen del blev jag förvirrad då det på första sidan stod ett belopp som skulle vara aktuellt vid pensionering vid 65 men ett annat på sidan 5 som det hänvisades till? Och i princip en uppmaning att jobba till 66 år och 1 månad för att komma upp till det som skulle varit om inte om varit.

Intressant att NSD:s ledarsida fortsätter med bidragslinjen som huvudspår för att lösa problemet - friår och utbildningsvikariat kan visst ha sin betydelse - men det är inte heller gratis.

Intressant uppgifter också i Kurirens ledare - som borde få opinionsbildare på alla sidor om blockgränsen att behandla pensionsfrågan med mindre av löpsedelsjournalistik. 1913 när folkpensionen infördes (för övrigt en reform framlagd av liberalen Karl Staaff) var medellivslängden i Sverige 60 år (har sett någonstans uppgiften 55 år också) och pensionsåldern sattes till 67. Lägg på 7 år på dagens medellivslängd så hamnar vi en bra bit över 75 - 90 för kvinnor tror jag och något lägre för män. Så kan det bli lite perspektiv på debatten. Att man sen måste se över "pensionsfrälset" bland politiker och andra hör också till bilden.

Ja så har jag snott lite arbetstid för att skriva av mig - lova att inte berätta det för min arbetsgivare. Men veckans flex ligger på plus 6 innan denna arbetsdag - så det finns avräkningsmöjligheter.

Ha en fin dag.

Nätproblem

2012-02-09. kl. 07.30

Har haft problem med nätet - "inget nät" mötte mig igårkväll när jag kom hem vid 21.30-tiden. Och samma var det i morse. Kom ut en sväng just nu - men nu hinner jag inte skriva.

Återkommer vid 10-tiden.


"Skapande vila"

2012-02-08, kl. 07.30

Huruvida den var skapande eller ej vet jag inte - men vilat har jag. Till kvart i 7. Nästan något av rekord för översovning. Slog av väckningen 04.10 - pigg - men ville sträcka ut kroppen en stund. 

Tant Lilly hade redan hämtat in tidningarna och när jag läste Kurirens horoskop så rekommenderas jag att kosta på mig en skapande vila.

Vet inte om det var Månadsmötet igår som sög musten ur mig. Trevligt var det iaf att för första gången sen jag slutade som gruppledare delta i en sån övning. Men känner att "kvällsjobb" fortfarande suger lite.

Nöjd med gårdagen också för att jag tränade ett rejält pass. Ingen överkurs med programmet gånger 2 - men körde dubbelt på de redskap jag gillar bäst. Och bokade en uppföljnng med instruktör till nästa vecka.

Kuriren toppar med att "Krögare hotas av vräkning" - om "barackerna" på södra hamn. Jag kan ju undra om inte kommunen har något ansvar när man tillåter uthyrning för restaurangverksamhet där omfattande ombyggnadsarbeten ska äga rum under 3,5 år. Då hjälper det inte mycket med hyresrabatt för 2 månader.

Andra nyhet - om plåtslagarna som har fullt upp efter måndagens trafikolyckor.

NSD beskriver en "krock" av annat slag "
Ögren till attack mot partivänner". Nog söker väl den gode Kent konflikt när han använder FB för intern kritik? Lite Juholt stuk över det hela!

Gruppledarbyte i Boden - under ordnade former - Hendrik kommer - Carola går. Och Lars blir ny ordförande för lokalavdelningen. Grattis alla till era val!

Och statsministern är i TV. Slutade kvällen med honom i mörk kostym - nu säger han samma sak - fast i en ljusare kostym. Iaf bevis på att TV inte repriserar.

Mycket i tidningarna idag som vore värt en kommentar - men den "skapande vilan" har iaf inte gett något utrymme för det. Nu måste jag rappa på mot jobbet.

Hals över huvud

2012-02-07, kl. 09.00

Hals över huvud lämnade jag jobbet igår - vid 15-tiden. Jens ringde att Lotta trodde att hälsenan gått av igen och att hon behövde skjuts till någon vårdcentral för event. vidare transport till sjukhuset.

Ja det var ju bara kulmen på en dramatisk dag - där jag hade en mycket vådlig färd till jobbet. Tokstollar som prompt skulle köra om trots att kön faktiskt låg i dryga 90. En i grunden mjölktjock snörök blev om möjligt än värre - och bilar med röda glasen sönderslagna på baklykorna var ännu omöjligare att se framför sig.

Insåg dock att jag hade haft tur som kom helskinnad till jobbet - olyckor - och allvarliga sådan lite här och var.

Vid lunch startade jag mot invägningen på Viktväktarna - men insåg efter att ha passerat hörnet Lulsundsgatan-Prästgatan att det vore idioti att bege sig vidare. trots allt ingen närvaroplikt där.

Nåväl - Lotta forslades så småningom till Stadsviken där de konstaterades att hälsenan iaf inte var av. Troligen någon form av upphakning som släppt - så kanske ett steg närmare normalläge.

Efter det läkarbesöket blev det basket på Tunaskolan - Saras lag mot Vråken. Underläge med 12-0 vändes så småningom till oavgjort i full tid. Ledning då det var 13 sekunder kvar - men tyvärr förlorade de sen i förlängningen. Men vilken dramatik!!

Förbyttes dock i antiklimax då jag kom hem och inte kom ut på nätet. Vare sig via bärbara datorns mobila bredband eller "fånen". Blir liksom frustrerande då man inte ens kan ge sig ut på FB och klaga sin nöd!

Så länge sen jag läste lokaltdiningarna - flera timmar - att jag inte minns om det var något som hetsade mig där.

Iaf 27 minus när jag startade hemifrån - men ser rapporter att Antnäs ska ha haft minus 38.

Nu väntar jag på att Thomas ska höra av sig - ska skjutsa honom för att hämta handlingarna på kommunhuset.

Dataisoleringen hemma gjorde ju att jag fick snabba på till jobbet - här före klockan 8. Hoppas på en lugnare start i morgon!

Nätt översovning

2012-02-06, kl. 6.30

Gjorde en nätt och elegant översovning idag. Klockan var 05.25 då jag vaknade till - fattade faktiskt inte att det gått exakt en timme sen jag kollade första gången. Kände i kroppen att jag haft en behaglig dröm - men mindes förstås inte vad. Efter att ha läst Kurirens horoskop förstår jag att det bara var ett "förspel" till en romantik som ska erfaras mig idag.

Helgen har varit lat och bra. Men känns kort. Kanske för att jag var och jobbade ihop flexkontot igår - 4 timmar faktiskt så nu har det nog gått ihop med lite råge. Skönt att veta var man står när det drar igång idag. Och så jag hinner gå till Viktväktarna. Tyvärr tror jag att det blir första bakslaget igår - mycket skötsamt i 6 av dagarna - men 7:an blev ett riktigt "tuppjuck" - med chilicheese, GI-burgare med mera, med mera.

Rena blidvädret idag - bara minus 25. Extremt tunna tidningar idag - kändes det som - en kombination av det fysiska och innehållet. Kuriren toppar med att "Luleås arenor är trånga och slitna". Skogsvallens läktare sägs vara 50 år gamla - men nog tror jag att det klarar de "anstormningar" av publik som är fn. Det är mycket annat som är slitet inom Luleå kommun - inte minst inom mjuka sektorerna.

Kuriren har fö ledaren på det temat - om fördyringen av Pontushallen. Men jag tycker han låter ansvariga komma lite lätt undan. Den lättsinnighet som präglade kommentarerna från ansvariga borde ha motiverat mer "gift i pennan".

Att centerns roll inte är lika självklar idag kan jag väl hålla med Mathias Bred om. Men att försöka förlöjliga att centern har en öppen process där allmänheten inbjuds att lämna synpunkter känns omotiverad. Tror inte heller att centern alls är först med det. Och jag är övertygad om att centern - likt media på "tycka-till-sidor" - kan sortera bort både sd:are, kommunister och 14-åringar - om nu det senare är nödvändigt?

NSD toppar med "vår gamla vän SJ" - dock är det en annan artikel i papperstidningen. Om drömresan till Jokkmokksmarknad som stannade i Luleå - i kyla och utan mat.

Idag skickar jag namnsdagsgrattis till Doris och Dorotea. Jens får komma ihåg att ringa svärmor!

Nu ska jag förberedas för jobb och träning. De senare "skaver" lite - har inte blivit max där inte. Men idag blir det ett rejält pass. Och ikväll är det basket - mot Vråken på Tunaskolan.

Ha en bra dag.

Var glad åt snön

2012-02-05, kl. 07.30

Var glad nu åt snön som förhoppningsvis ligger och isolerar vatten- och avloppsledningar på många ställen. Påstås att det var kaos i centrala stan igår för att något frusit sönder - personal lär ha stått i ytterkläder och servat kunderna. Uppgift från FB - har inte sett det bekräftat i "gammelmedia" än.

På FB kunde jag också läsa om en vän i Stockholmstrakten som bjöd in till pool i garaget - efter att ha skruvat upp en frusen kran, satt på värmefläkten och sen lämnat det i godan ro.

Såg också om en vän vars bil frusit ihop i Vuollerim - på väg från marknaden.

Själv åkte jag buss in till stan igår för att hämta hem min bil. Före jag hämtade bilen gick jag till Pontushallen och träffade kusin Annlo med familj. Fick se "Gabbe" vinna sin första match i Lulebos brottningscup. Brottning första gången live för mig.

Fortfarande myggfritt här - men bara minus 33 idag. Hoppas hemfärden för Annlo & co går bra - och att det får låna motorvärmare hos Christian i Hakkas. Kusinbarnet Christian fyller nämligen år idag - grattis, grattis.

På den poitiska fronten intet nytt. Får plocka fram gårdagens ledarsida i Kuriren - krönika
signerad Lotta Gröning där hon gör en holmgång med storregioner. Jämförelsen med industrin är bra. Och "frälsningen" med KR-jordbruk kunde väl också dras fram. Men det finns en risk med storregiondebatten - att vi kastar ut barnet med badvattnet - regiontanken är bra. Jag hoppas at en region Norrbotten reser sig ur ruinerna av storregionen.

Och melodifestivalen har jag ingen åsikt om - den såg jag inte.

Idag blir det hemmaröj på förmiddagen. Eftermiddagen ska jag tillbringa på jobbet - några timmar iaf. Efter en dags sjukdom och en dags ledigt för uppdrag känner jag behov av få koll på läget. I bästa fall blir det träning också. Men avvaktar kroppens signaler - bihåleinflammation har övergått i ögoninflammation och något djävulskap i och runt nästan. Ser mest ut som en hamster.

Ha en skön söndag - och mys inne i stugvärmen om ni absolut inte måste ut. Fast jag promenerade faktiskt ca 1 km igår och det var riktigt skönt!

Om inte om...

2012-02-04. kl. 08.30

hade varit så hade jag stannat under duntäcket idag. "Stannade" faktiskt till klockan 7 och då var det minus 36 här - men vårat t
idningsbud klarar det mesta - tidningarna i lådan.

Kaotisk dag i stockholm igår - sammanträdesfolket - en del av dem - satt fast på försenade tåg. Och på centralen stod massorna och kollade infotavlan - med hemlängtan i blicken.

Har just meddelat Kerstin att "gamvolvon" får stå kvar på gården - försöker mig på buss till stan för att hämta hem bilen.

Blir stum och förbannad när jag läser med vilken lätthet tekniska nämndens ordförande tar beskedet att Pontushallens ombyggnad blir 47 miljoner dyrare än beräknat. Detta ovanpå fördyringen i samma dignitet av äldreboendet på Bergviken. Var tror ni ombyggnationen/rustningen av Sundsgården/Fyren hamnar. Tänk att Luleå kommun alltid måste göra sina långsiktiga investeringar i värsta högkonjunkturen - och dessutom se till att upphandlingarna är så stora att bara ytterst få klarar att lägga anbud?

Investeringskostnaden må ju vara - men tänka vilka "sköna" driftskostnader som varje år komme att flyttas från vård, skola och omsorg?

Lite otäcka incidenter nära mig igår - av två möjliga inflygningar till Stockholm detta år har båda fått avbrytas. Förra gången jag var ned var det ett plan som man inte fått av banan pga halkan. Igår fick planer lämna företräde för en ambulans som skulle korsa landningsbanan. Och på hemvägen insjuknade en passagerare i något som liknade hjärtproblem - syrgashjälp bland annat. Och vi fick vänta i planet medan ambulans mötte upp på Kallax för trolig vb till Sunderby sjukhus. Får hoppas det gick bra för farbrorn.

Bränder och tågförseningar dominerar annars lokaltidningarna - 70-årig kvinna i Luleå svårt skadad vid brand på stationsgatan och nyrenoverad villa i Kalix totalförstörd. Nattåget söderöver kom aldrig längre än till Boden pga strömavbrott. Fasiken vad sårbara vi är.

Idag tror jag vi får ta till det gamla beprövade knepet med att låta kranarna sippra fram lite vatten - och spola på toa några extra gånger. Frusna vatten- och avloppsledningar är inget man önskar sin värsta fiende.

Ha en bra mysdag inomhus - och håll tummarna för att det funkar med bussen för mig idag också. Kanske får ta fars rävmössa på idag - med risk att bli nedslagen av någon "pälsjägare".

Helgardering

2012-02-02, kl. 21.00 snart iaf

Helgarderar med ett kort inlägg ikväll - bara för att säga att det nog inte blir något i morgonbitti. I det hänseendet var det bättre förr - nog hann jag med bloggen även om jag skulle med morgonflyget?

Alltså Stockholm i morgon - SV:s valberedning - förberedande möte - väldigt långt i förväg innan skarpt läge. Hade sett framemot att träffa Fredrick Federlay som jag faktiskt aldrig mött eller sett i verkliga livet. Börjar undra om han finns i verkligheten? Men officiellt är han iaf på någon utskottsresa (tror jag det var).

Verkligt flyt har jag haft idag - mitt i ett oflyt. Har haft en dröm att verkstan skulle ringa och vilja ha min bil just fredag då jag ändå inte behöver den. Glömde ringa och fråga innan jag lämnade jobbet.

Åkte och handlade en ganska "frukttung" kasse. Och fick en idé att jag kanske kunde åka förbi istället. Sagt och gjort - och efter en liten väntan fick jag klart att lämna bilen.

Goda råd var dyra - hur jag skulle ta mig därifrån. Ringde Birgit, ringde och sms:ade Jens. Eller försökte iaf. Kom aldrig fram med vare sig det ena eller andra. Micke och jag läste gemensamma eder över Telias nät - vilket visade sig vara orättvist då tydligen min telefon hakat sig. Det räckte med ett av och påslag så "blippade"det in massor av nummer som sökt mig och flera sms.

Nåväl - jag tog gud i hågen och kassarna i händerna och gick till busshållplatsen. Inga köande bussåkare syntes till . och öronen började kännas isiga. Men så kom två killar som berättade att bussen borde vara på ingående - vilken den också var. Och kortet funkade!

Till Smedjegatan där det var 5 minuter till bussen mot Sunderbyn skulle avgå.

300 meters promenad hem - och där stod både Kerstin och Lilly i farstun och öppnade dörren så jag slapp leta nycklarna med mina ganska stelfrusna fingrar.

Och som extra bonus hade Kerstin ställt in en portion med ris och kyckling till mig - luktade och smakade helt underbart.

Av morgondagen hoppas jag på glada nyheter om Northlands som ställt in aktiehandeln idag.

Så hoppas jag vakna i tid - klockan 04.00 - taxin kommer 05.20. Tänk att sånt numer är ett problem för mig - alltid morgonpigg??

Sköt om er!

Godmorgon världen!

2012-02-02, kl. 06.00

Känner mig nyvaken, yrvaken återvänd till livet och världen. Det blev inte något besök på jobbet igår - lite jobb blev det ju ändå så blir det ju så fort man har en dator i närheten. Efter skjutsen av Lisa till tandläkaren kom jag på att en god idé kunde vara att köra in min isiga - och glasfyllda - bil i Jens garage. Där blev det avisning och dammsugning av glassplitter. Under tiden slog febern till lite extra. Så jag for hem och sov - från klockan 16 till klockan 3 i natt. Vaknade feberfri! 

Och skulle det bara någon feberrest kvar så försvann den nog när jag hämtade tidningarna - minus 23 på Bärigårn - garanterat myggfritt!

Idag hoppas jag att de ringer från Bosses Bil & Motor om att min bakruta har kommit. Överkastet i indisk bomull håller kylan ute rätt effektivt - men "snökanonen" oroar. Dock verkar det
på den här länken att den stannar söder om Stockholm - tacknämligt!

NSD inleder idag en serie "Gilla Norrbotten" - temat idag är "Vårt kynne är speciellt" - och kan det vara annat som härdas i denna natur och klimat?

Kuriren toppar idag med att "Kontanstoppet ger LLT trubbel" - inte oväntat alls. Hur tänkte man då man införde kortbetalning på bussarna? Inte alls kan man nog säga. Måste finnas andra tekniska lösningar idag - sms-tjänsten till exempel som man av någon anledning spolat. Risk för fusk hävdar man - och höga avgifter för tjänsten. Ibland bedrar snålheten visheten.

Bergvikens äldreboende blir 28 miljoner dyrare än beräknat - ett påslag på nästan 25%. Bygget fördyras av en energisatsning påstås det - rimmar illa med att man behöver 2 miljoner extra i driftsbidrag per år. Och allt detta bara för att man kände sig tvingad att bygga om Bergvisskolan så att den inte kunde hyras av en friskola.

Ingen att gratulera på namnsdagen idag - Kyndelsmässodagen. Så där ja - om ni klickade på länken så blev ni också påminda om dess betydelse.

Idag är jag ivrig att komma till jobbet - vi ska få en gäst till förmiddagsfikat. Behöver få undan lite innan dess.


Hipp, hipp HURRA!

2012-02-01, kl. 06.00

Så vänder vi blad då - till en ny månad. Och idag finns en hel del att hurra för.

Först och främst moster Gunilla i Bollnäs som fyller år. Tänka sig att "Lillan" fyller 70. Hoppas du får en riktigt fin dag - med många överraskningar - även här från norr! Hurra, hurra, hurra, hurra för dig!

Hipp - hurra även för polisen idag. Den falska polisen som gett
sig på gamlingar har nu gripits i Sundsvall. Lite förvånande dock att han hunnit så långt - då polisen var honom i hasorna redan i Övertorneå?

Polisen ska även ha en eloge för sprängningen av barnporrligan. Lite märkligt att det inte är värt att skriva om i någon av kvällstidningarna? Och inte heller i de lokala vad jag kan se - trots att en av husrannsakningarna skedde i Arvidsjaur. Man kan ju inte låta bli att undra hur många sjuka människor det finns runt omkring en?

Vi får väl hurra också för att regionsammanslagningen med Västerbotten nu verkar gå i graven. Men vad var det jag sa om Ögren - som en rysk docka är han nu uppe och pratar om förhandling inte bara med Västerbotten utan också Västernorrland.

Det finns inga nyanser i regionfrågan - så jag borde väl inte skriva det. Men jag gillar regioner - Region Norrbotten istället för NLL. Då avlövar vi länsstyrelsen och lägger ansvaret för regional utveckling på ett och samma ställe. Att det också skulle vara ett första steg mot två beskattningsnivåer istället för tre gör inte saken sämre. Jag har varit stark motståndare mot det senare - men många års politisk erfarenhet säger mig att att det skulle ha en återhållande effekt på skattehöjningar. Idagsläget ligger kommuner och landsting och bevakar varann och höjer varannan gång.

Att plocka hem makt och pengar från länsstyrelsen är kanske än mer nödvändigt nu - då det med all sannolikhet blir en myndighet för minst två län?

Visst har Kent Ögren rätt i att det behövs mer av samarbete mellan inte minst norrlandslänen - men liksom kommunpolitikerna lider av "aktiebolagssjukan" så lider Ögren av "regionsjukan". Det går faktiskt att samarbeta utan vare sig kommuna bolag eller regioner.

Ursäkta, NSD - ni har ju faktiskt barnporrhärvan på ettan - och även en länk på nättidningen.

Max och Maximilian har namnsdag - grattis!

Idag har jag eftermiddagsskift på jobbet - lapp på dörren. Ska hämta och skjutsa Lisa till tandläkaren vid halvelvatiden - undrar vad hon ska tycka om att åka "halvcabbat"?.

Tränade för övrigt igår - möjligen blir det en träning idag också - men då utan löpband. Får se hur bilhåleinflammationen utvecklar sig - det är bara att konstatera att den inte längre är på G utan ÄR. Dock ingen feber - tror jag.

Få se om jag tror mig att vara hemma på morgonen - så det inte blir en tur förbi jobbet. Onödigt!

Ha en riktigt bra dag - minus 20 kan inspirera för att elda i kaminen för er som har sån.