Mot opinionen

Den här enkäten i aftonbladet där över 26 000 människor rösta visar att nästan 60% tror att alliansen sitter kvar efter valet. Det är ju absolut stick i stälv med opinionen just nu.

Icke desto mindre verkligen glädjande - vi tror på Aftonbladet.

Nu är jag hemma igen - efter några ärenden på väg hem. Sen uppackning av inhandling och lagande av mat hos mor och far. Synd att säga laga mat - men framdukning och uppvärmning. Mesta jobbet är att få ut maten ur dessa byttor de levereras i. Överdragna med en platsfilm som limmats i själva kartongen. Vi värmer maten i ugnen - det blir liksom aptitligare att få lägga upp den och få den genomvarm.

Ska ta reda på min nya microvågsugn och lite andra småprylar jag inhandlat. En så himla snygg postkorg att sätta upp utanför dörren - men tro f-n att den var en halv centimeter för bred. Och hyresvärdinnan blir väl inte glad om jag börjar karva i dörrfodret?

Hantverk?

Är foppatofflor hantverk? Det här påminner mer om Thailand än om en hantverksmässa - onekligen.

Och idag är min kompis Birgit på späckhuggarsafari i Norge.

Och nu så ska jag dra mot Sunderbyn . orken tog tvärslut.

Med microvågsugn

Blev med microvågsugn på Kvatum - 595 kronor med grill. Fast jag hade tänkt köpa den för 499 - visste inte om den här andra. Men kanske det är bra med grill - vad vet jag. Inte något för vetekudden i alla fall. En till sån borde jag köpa.

Den galna fredagen

Vi av tidigare erfarenheter har jag nu gjort bort mina ärenden inkl. inhandling på Kvatum. Att försöka handla eller parkera på staden är omöjligt efter klockan 12. Ska fortfarande in på Intersport och byta två tröjor åt far - behövde L och ine M. Men nu ska jag jobba någon timme till.

Grattis Diana

Grattis Diana - på födelsedagen - fast den är väl först i morgon. Men med så fina familjenotiser i båda tidningarna ska det nog firas i dagarna tre. Här är Kurirens notis.  Tänka sig - att fylla år på Alla helgons dag. Det förpliktar!


En liten present kan det väl vara att sossarna gör historiskt ras i Synnoves undersökning. Och att vi faktiskt gör en liten ökning - att ligga på valresultatet är ändå en god plattform att starta med.

Officiellt har vi stängt idag på expen - men jag ska nog kila förbi en stund i alla fall. Om det nu inte ställer till och blir något snöoväder - för om det kommer något från himmelen idag så är det inte vare sig regn eller manna. kallt kändes det.

Datorn är seg på morgonen så det är inge kul alls att skriva. Om den får vila så kanske det är piggare efter frukost.


"Smör" i Småland

Finns det inte något uttryck om "för allt smör i Småland" - nu får vi travestera och "all snö i Småland".

Själv blev jag väckt av telefonen 10 över 8. Men det var tydligen lagomt för nu är jag med i matchen. Vi har reducerat mot Frönlunda till 1-2.

Nu tar vi dom!

Svår nöt, Vägverket

Jag fick inte till det - snusket i skylten. X32IARO. Fast än att jag visste att svaret var "snusk",

Har handlat kläder till far, varit hem och stekt upp palten till mor och far, till apoteket på sjukhuset och hämtat ut mediciner.

Nu har jag anlänt hem, klockan 5 - och ska nu vila en stund. Känns som om det kan bli en lång stund - jag har slutat med den "giftiga" blå tabletten och visst blir det ondare i kroppen. Men om min doktor sagt till om halvdos så förstår jag att det inte är så särskilt nyttigt att ta den överhuvudtaget - så nu har jag slutat sen en vecka. Men mer trött blir jag definitivt.

Strålande föredrag

Sjuk humor nästan - strålande - att tala om strålande föreläsare och föreläsning. Men det var det på lunchen med överläkaren och professorn Roger Henriksson. Som talade om cancerforskning i allmänhet och bröst- och prostatacancer i synnerhet.  Och där strålning ju är en av behandlingarna.

Han trollband i en timme - och ingen kom ens på att försöka avbryta med frågor - vilket är ovanligt när 20-talet kvinnor - och några män var samlade.

Nu är jag tillbak på jobbet - men ska genast lämna det igen. Nu ska jag jaga en babyfrottehanduk - en sån där med luva - är önskad till lilla Ebba i Göteborg.

Från igår

Den här är från igår - icke desto mindre intressant. Anna-Greta Svedberg går ut igen i regionfrågan. Liksom PO Eriksson som också är ute igen och avvisar storregion.

Är verkligen dessa två ensamma emot - liksom man upplever att det är Camilla och Stefan som är ensamma jättemycket för. Alla andra upplever jag som tysta.

Men kanske är det så i alla partier - regionfrågan engagerar inte i nuläget.

Fast mest intressant är bilden av PO Eriksson - ser ut att vara målad ni vet med såna där skolkritor typ vaxade.

Inte kul alls

Inte kul alls att läsa om sonen idag - även om han förstås inte medvetet placerat det för nära tomtgränsen. Och som han säger oavsett är det bara att ta konsekvenserna av det. De övriga påstådda avvikelserna vet jag inget om. Bara att det är tänkt att båda byggnaderna ska bli vita i framtiden. Om den nu får bli kvar? Fast det är bara skog som gränsar mot tomten så några större men kanske det inte är för någon?

Dock som alltid trist med anonyma anmälningar.Själv har jag väl råkat ut för det någon gång och har blivit lätt fobisk på att fundera vem som vill mig illa?

Det är mycket idag att ta konsekvenserna att. Om jag ska se ett ljus i mörkret så är det väl i alla fall bra att jag inte är mamma till den här "gossen" som utreds för sexuella trakasserier. Även han poltiker.

Ibland kan jag dock ställa mig på den "andra sidan" och fundera hur grov man får vara även om personen heter Kent Ögren. Den här känns motbjudande för mig. Det finns tillräckligt mycket sakligt gentemot Kent utan att behöva sänka sig och tala nedlåtande om "Överkucku" och "Pinnpojken från Porjus".


Nu är jag sen till frukost - mor ringer väl vilket ögonblick som helst.


Middagslur

Och så trött jag blev - det blev till halvtvå på jobbet idag - och sen en tur till Kvantum och K-Rauta. Middag till föräldrarna och nu är jag hemma - strax före fem.

Måste sova en stund. Ni är några som jag borde svarat - Ylva kommer jag ihåg. Jag hör av mig senare.

Utsugare och kapitalist

Men kan ni tro vilken utsugare och kapitalist som den kommunala Rinkebyskolan närt vid sin barm. Sånt här tror sossar och vänsterpartister bara förekommer i fristående skolor.

Kanske dags att att inse att driftsformen inte avgör vem som är idealist eller kapitalist?


Bodbiträden, bageri och bönhörd

När jag ändå kollat i mitt "album"Två bodbiträden - fyllda av stundens allvar. Inslagning av små tvålar. Idag och i morgon är det öppet i Ale kvarnbutik mellan 15-19.Bagerilåda från fars tid med bageri i Sunderbyn har också fått komma till användning.Och Bosse Strömbäck är härmed bönhörd. Han skojade om att han inte varit med på min blogg på länge. Här bild från HSO mötet i söndags. Till höger Ulla P folkpartiet, Stefan Tornberg centern och Lars U Granbergs sossarna. Övriga partier var inbjudna men tyckte tydligen inte att det var så viktigt att föra en dialog med HSO?

Aldrig mig förunnat

Aldrig blev det mig förunnat att få en Faktaruta i  tidningen på det här vederhäftiga sättet.Ur dagens Piteå-Tidning. Notera även källhänvisningen. Den ger ju ytterligare dimension till att detta är sann ochobjektiv fakta

Glad i politiken

Jens är nog extra glad i poltiken idag - eller i alla fall att detta är en vecka med mycket politik. Stirlings konkurs hade nog annars kunnat  ge honom en riktig strulvecka.

Och här har det strulat. Det var mycket "hemtjänst" hos föräldrarna på morgonen. Allt från gröt till fågelfrö sopor och kompost.

Så jag får väl återkomma över en kopp kaffe på jobbet.

Som ett järtecken

"Järtecken" bara kom i min skalle. Tänkte att jag skulle gå in och skriva så att ni i alla fall fick ett tecken från mig. Och så kom ordet Järtecken bara för mig.

Månne det stundar märkliga tider?

I alla fall så har Viola namnsdag idag - och nu ska jag försöka komma ihåg det i 138 steg - då jag kliver in hos mor som faktiskt  heter Viola Marie-Anne - fast kalla Marianne rätt och slätt.

Om hur jag hamnat i "kläm" mellan det landstingskommunala ansvaret och det primärkommunala ansvaret ska jag berätta senare. Fast inte så allvarligt - bara visar på byråkrati och revirpink.

Oll-John

Kanske inte precis rätt stavning men pappa träffade en barndomskompis idag. När han var med hemjtänstflickorna på solrummet på Fyren. Oll- John kallades han men hette tydligen George. Båda tyckte det var ett fantastiskt sammanträffande att de träffades igen.

Lämnade far i flickornas händer vid 13-tiden och hämtade honom kvart i fyra. Han var den enda som hade badat bastu. Och härligt hade det tydligen varit i solrummet - med ljumma vindar. Och far var faktiskt lite mer rödbrun än vanligt - och då är utgångsläget ändå ganska rödbrunt. Han var helnöjd med vistelsen på "Bali" och vill säkert göra om det igen.

Har fixat middag till föräldrarna - bara värmt förstås det som kommer hemtransporterat via Samhall - samma mat som på sjukhuset. Måste säga att det är förvånansvärt aptitlig mat. Sämsta maten hitintills sa mor och kotlettrad med dijonsenapssås - men det var bara för att det aldrig ätit sån sås till. Idag farmarsoppa - någon slags köttsoppa - och småplättar med sylt till. Jag smakade faktiskt av soppan och den var mycket god. Kryddstark vilket väl är ovanligt med sjukhusmat.

Nåväl nu är jag hemma ganska trött - jag hann ju med att jobba från kl. 13-15. Och idag har faktiskt två gamla syndiga protokoll rasslat iväg. Gud så energi oskrivna protokoll kan ta!

Ikväll ska jag bara vila och hoppas allt är lugnt hos föräldrarna.

Första passet

Nu har jag gjort första arbetspasset. Vilket bland annat resulterade i ett protokoll i rasande fart. Ska in i eftermiddag för att bekräfta en nominering.

Och fint besök hade jag när jag kom hit. Min gamle au-ordförande Ivar Gustafsson - han som faktiskt gjorde två omgångar i det maktpåliggande uppdraget. Har haft många fantastiska au-ordförande under mina år - men Ivar är kronjuvelen i den samlingen.


Nu ska jag dra hem och hjälpa far att svida om för besök i solrummet på Fyren.


Hann notera detta när jag var ut på nätet - det mullrar. Jag tror inte att herrar Bucht och Niska köper Britt Westerlunds resonemang att landstinget har hållit tillbaka så att kommunerna har kunnat höja skatten.


Tron segrar?

Far avslöjade att min gröt fått kritik. Mor hade tänkt koka själv på morgonen - i kastrull mot min som görs i microvågsugnen.

Kan det vara skillnad i smak? Och hade jag gott om tid skulle jag kunna tänka mig denna
grötvariant

Vad tråkigt det är när tidningarna är så tama - idag kan jag tycka eller inte tycka om det mesta. Dock är det förstås uppseendeväckande med höjningen av landstingsskatten. Vi har hållit igen för att ge kommunerna utrymme att höja, säger Britt Westerlund. Kan undra vad karl P:s svar på detta är. Sanninen är väl att kommuner och landstings legat och lurpassat på varann - och den som hunnit först har drämt till.

Att nu landstinget skyter över landets lägsta landstingsskatt måste också ses i ljuset (eller mörkret) av länets höga kommunalskatter. Det har ju skatteväxlats en del dem emellan.


Skulle jag tro att vården blev för 98 öre bättre skulle jag inte ha några problem med en skattehöjning - men sanningen är ju att det mesta går till att täcka det stora mörka hålet. Och bidrar till att Kent och Britt kan se så här belåtna ut och tro att nu kan allt rulla på som vanligt - mot en katastrof skulle jag vilja säga. Det ger ett bedrägligt lugn att höja skatten och förhindrar det totala omtänket som måste till.


Simon och Simone har namnsdag. Någon Simon känner jag nog - Lottas Simon - grattis! Och så tänker jag på min gamle skollärare - tillika pappas dito - Simon Boman som saligen är insomnad för länge sen. Men som "går igen" i denna artikel om Tore Lundin och hans otroliga värv för att dokumentera våran by. Tack Tore - och ni andra eldsjälar som också jobbat med detta. Dagens artikel är inte länkbar (än) men där framkommer att hans senaste bok med foton varit möjlig bland annat genom det fotoarkiv som nämnde Simon Boman lämnade efter sig.

Nu ska jag dra till jobbet.


Bättre kost

Horoskopet i Kuriren säger att min (Vädurens( hälsa klarar mycket men det att jag måste hjälpa till med bätre kost och mera sömn.

Sömn är det väl inte läge för - men nu drar jag till frukost.

Dagens kommentarer får vänta.

Hänt sen sist

Sen sist har det hänt att jag fick frukost i god ordning - vilket väl är lite fel uttryckt eftersom jag numer får fixa frukosten och också städa undan. För att hålla mor borta från det hon inte ska anstränga sig med. Hjälpa far med påklädning för promenad. Och så var det matta från källaren som var i stort behov att kastas i tvättmaskinen vilket jag gjorde. En timmes hemtjänst med andra ord.

Sen jobbet mellan 9-10. Ut till svartöstan och hämtade tillbak min kvarglömda plånbok och sen styrdes bilen mot Sunderbyn där far väntade för transport till tandläkaren. Lite halvtidsjobb bara att skjutsa till olika inrättningar. Hur gör de som har barn och andra anhöriga i andra delar av landet?

Hem lagomt till 12-kaffet och sen var jag åter på jobbet strax före ett.

Och här är jag nu och har lyssnat på kommunfullmäktige på radion. Lite annorlunda och första gången jag lyssnar lite mer sammanhängande. Irriterad blir jag att de tar paus för kaffet - skulle flyta på bra med att var och en tog en kort individuell paus för kaffet - det går ju faktiskt att lyssna väl på debatten i fikarummet..

Nu ska jag hem och laga till middagen till föräldrarna - och hänga den maskin jag också hann lägga i vid lunch.

135 stycken

Idag tronar Sabina i ensamt majestät som namnsdagsbarn. Jag har funderat länge vem som bestämmer sånt? Varför måste jag dela mina Ylvadag med Ulf? Medan Sabina får trona här ensam. jag känner inte ens någon som heter Sabina - men väl Sabrina (hej Anna-Greta).

I Sverige finns ca 4 500 som tilltalas med Sabina och grovt yxat bör det då finns 135 stycken i Norrbotten - och jag har inte träffat på en enda en. Konstigt!

I ensam majestät skulle nog också Marit Paulsen trona i ett eu-proval inom folkpartiet. I en liten notis - som väl knappast finns på nätet - sägs att Marit Paulsen vill till EU. I och för sig var det ju bara hälsoproblem som fick henne att lämna - fast har allt detta fixat sig?

Dessutom borde det inte vara en lite notis i Kuriren utan braskande uppslaget i storstadspressen om med låg något i det. Men rackarns - det verkar vara ett
TT-telegram?

Fast man vet ju aldrig - bland luciakandidaterna tronar Cecilia Malmström. Fast det är bara en namne till vår eu-minister Cecilia Malmström - luciakandidaten är 19 år och bor i Luleå.


Med tanke på hur fel min rubriksättning blev med tanke på vad Marit nyheten visade sig ha för dignitet är jag väl inte den rätte att undra över språkbruk. Himla roligt för Mauricio Rojas att få en sån hyllning i ledaren - men själv kan jag ändå inte låta bli att undra över om man verkligen ska skriva "..på grund av att han också kommer utifrån" . Borde man inte skriva "tack vare" - eller är de på grund av att man inte vill upprepa "tack vare" som används tidigare i meningen? Ja jag bara undrar?

Och med jag undrar har det blivit hög tid för frukost till vilken jag är kandidat.


10 spänn!

Och 10 spänn på Keno - lyckan står mig bi vad gäller spel!

Bästa dagen!

Även om det här med sommartid och normaltid (inte vintertid fick jag höra på radion idag) avdramatiserat som jag väl skrev om tidigare så är fortfarande den här dagen alltid en riktig bästa dag för mig. Att få igen timmen de stal i våras.

Och mycket riktigt - även idag hann jag med både ett och annat innan Ulla P dök upp här vid halvtiotiden. Kaffe kunde jag ju alltid bjuda på och sen drog vi till Folkhögskolan.

Dock insåg jag att jag kunde göra mer nytta än att sitta och lyssna av dem.

Så så jag gjorde. Lite hemmapyssel innan 12-kaffet och sen hjälpte jag kusin Kerstin att "avresa" en stege eller vad det nu heter när man tar ned den.

En resa till stan för diverse ärenden - som ändade vid K-Rauta då jag insåg att jag återigen slarvat med min plånbok. Förra gången uppståndelsen var stor och plånboken borta återfann jag den på golvet i baksätet på bilen. Denna gång hade jag glömt den hos en kompis i Svartöstan. Till saken hör att även förra gången det var kris föregicks det ocks av besök på samma ställe.


Ja annars är det väl inte mycket att skriva hem om - och inte på bloggen heller. I morgon kommer det bilder från debatten där de politiska partierna diskuterade med handikapprörelsen. Ja - bara vissa partier förstås. Alla var inbjudna men tyvärr bara 4 som kände sig kallade. Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljåpartiet och Sjukvårdspartiet hade INTE hörsammat inbjudan. Och Bosse Strömbäck från vänsterpartiet var där - och han kom i tid. Nu blev du nämnd på min blogg Bosse - i morgon kommer bild.


Absolut!

Luleå Hockey absolut värda segern - särskilt som jag somnade från matchreferatet.

Arcus Loppmarknad med inköp av 4 äggkoppar, en gammal teburk i plåt, ett par solglasögon till mor och utdelande av en kram till kommunalråd 2 (Yvonne) hade sugit musten ur "större pojkar" än jag. Och det gjorde det. Fika hos mor och far. Och diverse "hemtjänst" sysslor såsom hopplockning av sopor, tvättnedtagning, fylla tvättmaskin med mera.

Sen en inhandlingstur till staden - K-Rauta - , bankomaten på landstingshuset - kramande av kommunalråd 1 - Karl. Det vimlade helt enkelt av kommunalråd igår.

Återvände till mor och far för att ställa i ordning middagen. En miss från vår sida i planeringen av hemtjänsten. Mor kommer inte att orkat fixa maten än på ett tag - även om det bara är framdukning och värmning av mat. Men matlådorna är å andra sidan inte de lättaste att forcera om man vill lägga upp maten i en eldfast form för värmning. Vilket blir betydligt aptitligare.

Nå när klockan var 17.15 efter ett mycket intensivt hemtjänstarbete så bara somnade jag på sängen. Och där har jag blivit till klockan 05.30 vår nya tid.

Idg blir det frukost klockan 8 gamla tiden dvs 7, Och klockan 10.30 ska Ulla P vara på folkhögskolan - och hon kommer till mig före.

Nu ska jag försöka röja lite - hade nog tänkt hinna städa undan lite innan Ulla - innan Ulla kommer.


Steget efter

NSD - steget efter - på familjesidan har Evert och Eilert namnsdag.  Fat på fars tid på NSD var det Kuriren som var steget efter - jag minns inte riktigt sammanhanget men det var någon travestering på en slogan - och slutade med Kuriren - alltid steget efter.

Fast jag sökte "Krutgumman Elsa 90 fullt upp hela dagarna" - ett trportage om en 90-årsjubilernade dam som in texten heter Ebba - vilket som är det rätta vet jag inte men troligen texten.

Lättare var det häromdagen när en journalist på Kuriren kallad våran riksdagsfadder Tobias för Thomas Krantz,

Nu ska jag plocka in sommardäckena i spiltan i stallet - och sen ska vi till arcus loppmarknad - kusin Kersin och jag. Bästa att tömma bagaget så vi får hem alla fynd.

Den stulna tiden

I helgen får vi igen den - den timme som stals i våras. Kommer ni ihåg vilket himla väsen och spekulerande det var förr när sommartiden skulle införas. Klockar bak och fram och instruktioner hur visarna skulle flyttas. För att inte tala om tiden före införandet då korna skulle gå i sin och andra hemskheter.

Och de var hemskt de första åren - det tog mig flera veckor innan kroppen accepterat det. Och nu tänker man knappt på det. Fast hoppas på det gör jag ju - att den här helgens extra timme ska betyda att jag kommer ikapp med det mesta.

Inga och Inga-Lill - två sådana damer på landstinget kan få en namndagshälsning från mig. Gustavsson och Nordlund - båda duktiga och serviceinriktade. Och så en hälsning till Inga-Lill i Långnäs - Connys fru och tillika en före detta granne till mig.

Så tog tiden slut - nu frukostdags. Men vänta bara när timmen kommer tillbaka - då ni...

STORT

STORT att i denna fruktansvärt svåra och säkert fullständigt overkliga och absurda situation också kunna tänka på "mördarens" familj. Till och med nämna honom som "den häktade mannens" familj. Tyvärr skulle mitt ordval nog inte vara lika milt i samma situation. Carolins familjs öppna brev.

"diskriminering" av diskriminering

En viss diskriminering har skett av temat"diskriminering". Dels funkade inte länken till Kurirens ledarkrönika i ett tidigare inlägg. Dels har jag inte berättat vad jag tänkte om denna.

Jag håller faktiskt med GB om att det inte är någon större diskriminering om en expedit råkar tro att en manlig och kvinnlig kund är gifta med varandra. I det här fallet - som berättades på diskrimineringsdagen igår - visade det sig vara en homosexuell av vardera könet.

Själv har jag dabbat till mig och trott att en bror var far till sin egen syster - som det visade sig vara. Inom centerleden!

Men trots allt är det bra att berätta om såna här saker - vi blir förmodligen mindre fördomsfulla. När vi står där och funderar om det är gifta med varann eller inte så kommer förhoppningsvis såna här berättelser i vår tanke. När någon berättar om sin make/maka så kommer kanske inte schablonbilden framför vårt inre.

Och allt sånt som styr till ett mindre förutsägbart och fördomsfullt tänkande är bra!

Och apropå "folkstorm" så konstaterade jag att det idag var minst 5 insändare och debattinlägg mot kent Ögren & kompanis sätt att sköta landstinget. Bäst och mest träffande var den här av våran föredetta, föredetta gruppledare Göte Pettersson.  I detta instämde också föredetta, föredetta, föredetta gruppledaren för moderaterna i Luleå - Rolf Höglund som jag träffade på Kvantum.

Varje dag under en längre tid har det varit så - många insändare mot Kent Ögren. Och det är inte heller diskriminering utan bara kalla fakta.

Nu har jag väl rensat mina löften från idag. Ha en fortsatt bra fredagkväll.

Blev ingen "snackis"

Politikerbloggen i Kuriren blev verkligen ingen "snackis". Visserligen ser jag att man nu lagt till möjlighet att kommentera. Åtminstone i ord - själv lyckades jag inte - men det beror säkert på mig.

Hade jag kunnat det så hade jag kommenterat Karl P:s påstående att oppositionens brev kom till honom 18.21 men en journalist ringde i årendet redan 18.01.

För det första blir jag förvånad att ett kommunalråd har tid att sitta och klocka när saker och ting kommer. Å andra sidan var han otroligt trög med bloggandet i valrörelsen - och nu är han (förhållandevis de andra) otroligt alert. Finns det någon "tidhållare" i bakgrunden?

Fast det jag egentligen skulle säga var att brandväggar och annat faktiskt kan ställa till ordentlig fördröjning på ankomsttider - så det är inte säkert Karl P har dragit rätt slutsats. Åtminstone Thomas som gått i min Lutherska skola vet att innan man går ut i pressen med något ska vederbörande man vänder sig till haft möjlighet att ta del av det. Om vederbörande sen gjort det är en annan femma.

Själv har jag såsat till mig - har kvar att kommentera "diskriminering" och "folkstorm" sen morgonens inlägg. Tack till sign. Ann O Nym om att länken inte funkade - nu gör den det förhoppningsvis.

Nu ska jag gå upp till kusin Kerstin - få se om hon bjuder på kaffe eller måhända ett glas vin - det är ju ändå fredag hela dagen.

Kompromissa inte med mörkerkrafterna

Det vore väl märkligt om Kd skulle få någon slags vetorätt när det gäller könsneutral äkenskapsbalk. Alla andra partier är med på vagnen - och inte ens inom Kd är det alla som är emot detta. Det är väl mörkermännen - och tyvärr en del kvinnor också - runt Zackreus (heter han så?) som fortfarande obstruerar. Kan undra om ens Göran Hägglund är så övertygad motståndare? Eller om han håller skenet uppe för att det inte ska bli för hett på taburetten?


Nisse har förstås rätt!

Nisse har förstås rätt som jag redan tidigare skrev. Men det beror ju på att han kikat i facit.Vad ser jag? Jo en vänlig och tillåtande pil till höger. Men varför gäller den ej cykel, moped och fordon med tillstånd. Eller är det möjligen väjningsplikten som inte omfattar cykel, moped och fordon med tillstånd.

Jag stod här själv en gång - och hade då med mig i bagaget att min svärdotter Lotta blivit åthutad av polisen någonstan i närheten av denna skylt. Så med risk att få körkortet indraget kan jag berätta att helt sonika vände bilen och fann mig då körande mot enkelriktning.

Men det är väl bara att vi inte är van vid sån här positiv skyltning. Hade det varit den runda - gul röda skylten med en pil mot vänster och överstruken hade det varit betydligt enklare att förstå att vänstersväng är förbjuden.

Ännu mer otydlig är skylten på Skeppsbrogatan i rikning mot Kungsgatan. Där är en blå skylt med en buss på vilket väl betyder att det är bussgata - men under finns en skylt som säger Gäller ej cykel, moped och fordon med tillstånd. Fast egentligen betyder det att vanlig privattrafik inte får färdas i den rikningen. kan uttryckas enklare - faktiskt.

För övrigt får väl Gerd ett fall i tingsrätten som gäller den senare skylten - det var väl det som fick mig att börja skriva om ärendet.

Nu kör jag ett pass arbete

Skyltdebatt, diskriminering? och "folkstorm"

Skyltdebatt, diskriminering? och "folkstorm" ska jag kommentera när jag har ätit frukost. Eller kanske ännu senare - det tar på att vara "bodbiträde" och barnvakt. Kom hem först tjugo i elva i går kväll - och det tar ett tag att komma till ro. Så kroppen vägrade helt enkelt att stiga upp förrän klockan var halvsex.

Lockar till läsning

Lockar till läsning - Ett handlingskraftigt parti. Tänkte vilka är det som är så stöddiga? Bra initiativ av mina partikamrater i Boden.

Från Västbacken

Här kommer en hälsning från Västbacken. Nu har vi stängt Ale Kvarnbutik för idag. Lite dagskassa fick vi allt ihop. Nu  är vi tillbak på Västbacken och Sara och jag har kastat oss över var sin dator. Skönt nu med nya kontoret. Förut fick vi slåss om en dator i ett hörn i hallen.

Jag längtar efter snö - bara så mörkt efter vägarna.


Viskningar i etern

Så skönt att kroppen återfunnits och att utredninen nu kan gå vidare och så småningom få ett avslut.

Lyssnade på presskonferensen på radio - vad åklagarna inte tänkte på var att radion sände - så deras visningar om huruvida de skulle lämna ut vissa uppgifter eller ej gick direkt ut till radiolyssnarna. Hann inte uppfatta om det var några riktiga hemlisar.

Nu är jag i alla fall hemma i Sunderbyn för ett mellanspel med att laga middag till föräldrarna. Sen bär det iväg till Ale.

Grattis Sören!

Idag gratulerar jag alla som heter Sören och Severin. Ett särskilt grattis till Sören Aro bara för att påminna honom om garageporten har lovat byta hos far. Den hänger bara på ett gångjärn nu så alla som träffar Sören påminner honom.

Och Severin känner jag ingen nu levande som heter. Men tankarna går till farbror Severin på Björnholmen, Högsön. Och soltorkad brax och pommac.

Och PRO i Norrbotten fyller 60 år - ganska ointressant för mig men på bilden - återfinns vår gamla klippa Margareta Boström som jobbade på fp-expen fram till 94. Tyvärr ingen länk.

Frustrerande och dåligt för arbetsklimatet måste det vara att det
läcker från de innersta kretsarna hos polisen. Det kan ju inte vara många som har tillgång till förhörsprotokollet som återgavs i Expressen häromdagen. I alla fall är polisen att gratulera som nu nått upplösningen av fallet - hur tragiskt det nu än är.

Som motvikt mot det sorgsna konstaterar jag att Kiruna ligger i framkant. Gör hembesök hos äldre utan hemtjänst. Trligen är det de extra pengar som regeringens satsade som nu ger den här möjligheten för äldre i Kiruna att få information om vilken hjälp och stöd de kan få.

Ja då ska jag bädda sängen - denna ovana som jag skaffat mig - och sen gå till frukost.

Hemkomsten

Sen ganska många timmar är jag hemma från valberedningssammanträdet i Kalix. Trevligt möte!

Igår kom ju mor hem.Och här är dom - på begäran av far skulle foto tas. Och som en "duktig" fotograf har jag klippt det mesta - halva bonader och så. Men det är väl ment! Och som en hälsning till moster Gunilla och andra släktingar som kollar - läget ser väl gott ut?

För min vän Nisse väntar sanningens minut. Här är foto jag så småningom ska ha en utläggning om.Fast ni alla - som kan tänka bort körskolans teoribok - hur skulle ni beskriva budskapet i en sån här skyltning? Kreativa förslag ska på något sätt uppmuntras. Skriv din tolkning!Kråkriksdag har man ju hört talas om - men här är det "skatriksdag" alldeles utanför mitt köksfönster. För övrigt har svärdottern fått dra iväg med kaffekvarnen till höger.

Kanske till salu i Ale Kvarnbutik i morgon mellan 17 - 19? Då jag är bodbiträde!

Sov så gott!

Förutsägbar

Jag är uppenbarligen förutsägbar - när Thomas hade läst tidningarna idag förutsåg han vad jag skulle tycka om stugorna på Köpmantorget.

Fast jag ska erkänna att jag inte sett dem på plats - så de ska få en chans till.

Idag gratulerar jag Marika Bjelle på namndagen - nere i Örebro tror jag. Och så förstås pärlan Marita i hemtjänsten.


Kom hit halvtio i alla fall - och har nu stressat ihop ett material till valberedningsträffen i eftermiddag. Den här gången ska det bli grundligt - en valberedningsprocess i 9 steg - ett material från Studieförbundet Vuxenskolan.


Bygglov?

Vårt vackra torg finns inte mer skriver två damer i dagens Kurir. Och jag kan bara hålla med. Även om bilden på nättidningen är mindre anskrämlig än den i tidningen.

Och stugorna är ju himla söta och fina - men inte ska de stå på Köpmantorget. Skulle kanske kunna platsa vid norra hamnen eller Gültzaudden.

Nu ska jag platsa i duschen.

Det blir ankomst först 10 idag till jobbet. För sen blir det Kalix i eftermiddag och då drar det ihop fler timmar än jag egentligen orkar med.

Sjövild, sårad och försmådd

Nej då det är ingen fortsatt klagan - men rubriken om sjövild, sårad och försmådd lockade till att klicka upp. Måtte vara hyenegenen i mig som drog.

Liksom att jag inte kunde låta bli att läsa recensionen av Lotta Grönings bok "Sanning eller konka" - en bok där hon tydligen recencerar Mona Sahlin på ett föga hedervärt sätt.

Jag kan bara undra hur det står till i det partiet? Fast jag kommer inte att läsa någon av böckerna.

Och nu har mor redan ringt och undrat om jag försovit mig så bara att knata iväg ner.
Så in i bängen kränkt

Så in i bängen kränkt har jag blivit av en så kallad enhetschef inom hemtjänsten. Därav min bloggtystnad. Allt kan man inte skriva om. Men att man när man påtalar ett allvarligt fel -  att hemtjänsten inte delat livsviktig medicin - får veta att denna chef bara helt  aproå vill påtala att "personalen" tycker att det är för mycket disk hos ens föräldrar gör en stum.

Särskilt som om ens omgivning noterat att jag sen i april lagt hela mitt eget liv åt sidan för att det ska fungera hos föräldrarna.

Vederbörande enhetsschef meddelar att hemtjänsten minsann inte ska diska åt anhöriga. Man kan ju tycka att det är okej om det gäller stora släktfester - men när det handlar om anhöriga som faktiskt stöttar upp där hemtjänsten inte mäktar med eller inte vill  eller kan- så blir man förbryllad.

Hur man nu vet vem som ätit på respektive tallrik. Har hemtjänsten infört DNA-teknik? För min del handlar det om att jag varje morgon går ned till mina föräldrar och fixar frukost. Enligt insatsplanen ska hemtjänsten komma och städa undan efter frukost - vilket jag gör exklusive disken. Men jag är uppriktigt ledsen att jag inte förstått att jag borde ha diskat min egen tallrik.

Detta har jag förstått att hon klurat på i drygt 14 dagar - så nästa gång jag meddelar något som jag inte tycker fungerar så har hon väl något annat "tjusigt" som "personalen" inte gillar. Med läpparnas bekännelse sa hon sig gärna vilja ha synpunkter på förbättringar - men bara helt apropå som kommer påhopp som idag.


Om jag kunde skriva allt - så skulle ni också fundera på hur anhöriga värderas i det socialdemokratiska Luleå?

Min kusin Kerstin gör en ovärderlig insats som "äldrevakt" hos mina föräldrar - varje dag. Nu gäller tydligen att jag ska säga till henne att fortsätt gärna att ge dem av din tid - men glöm inte att diska din kaffekopp.

Till detta fick jag veta att vårdtagare/kunder minsann inte har rätt till någon tid. Men märkligt är att mina föräldrar faktiskt betalar för tid.

Och mina ÄNGLAR inom hemtjänsten - jag högaktar och uppskattar er- det är inte er det är fel på utan "STOLLARNA".

Och tänk på alla äldre som inte har någon som jag?


Lite mer pressetik

Är det rätt av Kuriren att ta in en insändare som den igår av K-G Strömbäck. Som uppenbarligen bygger på ett uttalande som inte varit offentligt. Inte en den påhoppade - Stefan T - känner till det.

Frågan kvarstår - var har nämnde Aunes sagt något och vad i såfall?

Bra i alla fall att de snabbt tog in Stefans dementi.

Själv trodde jag den ´journalistiska sprängkraften låg i att det var en partikamrat som skrivit insändaren. Men jag blandade nog ihop med center-george från Kalix - och det var alltså inte han.


Som enda tidning?

Som enda tidning publicerar nu NSD namnoch bild på den man som misstänks ha mördat Carolin Stevall. Rätt eller fel? Själv är jag MYCKET kluven - mannen har trots allt familj släkt och vänner som är oskyldiga. Och 3 barn vars ålder i inte känner till.

Kan undra om det triggar att ha konkurrenten i samma hus. Debatterat lär det i alla fall bli.

Triggad var nog också denna reporter från Aftonbladet som körde på 11 renar i jakten på bilder runt mordet.

Fanns mycket i tidningarna i dag - men själv måste jag nu dra iväg ner till far och frukost. Han var rätt "triggad" igår kväll för att en markis blåst sönder.

Ska testa Fixar Frasse för att få ned den.

Dagens ska som jag nog skrev ägnas åt äldrevård av olika slag.

Bryr mig inte om

Ikväll - efter ett fantastiskt bra möte med Tobias - känner jag mig bara introvert igen. Ids inte skriva - inte berätta. Förmodligen beror det bland annat på besvikelse över mig själv som aldrig kommer ihåg att ta bilder (det som tidigare hette att fotografera).

Höstrusket viner ute - och far tände lampor vid 22-tiden men nu har han släckt dem igen.

I morgon är en ny dag!

Resumé

En resumé av dagen ger vid handen att jag hann till jobbet och vända lite papper innan jag äntrade landstingshuset kvart i elva.

Lokalen i sin ordning och Jens och Tobias dök upp i god tid. Liksom deltagarna som slank in en efter en. Tillslut kunde jag summera en delagare mer än anmälningarna - men sånt är bara angenämt.

En bra genom av rapporten "de glömda barnen" vilken åsyftade samhällets tillkortakommande med att ta hand om placerade barn på ett tillfredsställande sätt. Efter Tobias genomgång följde en mycket givande diskussion.

Och sen kom företrädare för våra lokaltidningar - få se om det kommer något i morgondagens tidning. Nära till landstingshuset har de ju i alla fall nu - både NSD och Kuriren.

Själv drog jag hem medan Tobias och gänget åkte och träffade Ralph med flera på missbruksenheten.

Far, Kerstin och jag upp till mor - som ska få komma hem i morgon. Klockan 13 ska jag vara där. Eftersom tiden så exakt angivits kan jag ju hoppas på ett rejält utskrivande det vill säga att det gör en sammanfattning av vad som hänt, vad de gjort och på vilket sätt det kommer att följas upp. Hoppas kan jag ju alltid?

Sen har jag fixat middag till far - pyttipanna med rödbetor och stekt ägg. Avancerat på att det förslår.

Och nu är jag hemma en sväng för att snart åka till Kvantum och handla. Och sen blir det möte med Tobias på landstingshuset.

Förseningar

Tågförseningar och telefonstrul. I Stockholm läste jag något om ett tåg som skulle bärgas och att det var fullständig kaos med pendeltågen.

Själv är jag helt nöjd om flyget håller sig på banan - om vitsen tillåts - så att Tobias kommer i tid idag.

Och sent om sider börjar det lossna också i den tragiska mordaffären med Carolin. Eller dråphistorien eftersom mannen nu ska erkänna dråp av flickan.

Nu ska jag bara smeta till svart runt ögonen så ska jag dra - så att det inte uppstår försening även här.

Tiden före Google?

Vad gjorde man tiden före Google? Alltid redo och till vår tjänst. Idag fastnade jag för en rubrik i Kuriren - Forskare oense om mobilens farlighet - men hittade den givetvis inte på Kuriren - men med Googels hjälp hittade jag den på DN. Läste just någon igår som var orolig för det olika budskapen om vilken bantning som är sund och nyttig. På det området är ju dessutom forsningen väldigt contraproduktiv - där lyckad viktnedgång istället ger hjärt- och kärlsjukdomar.

Inte ens den stora forskningsrapport som nu väntas - förväntas ge några entyga besked. Det är väl liksom pudelns kärna i forskningen - någonstans kommer brytpunkten där vi måste ta ställning själva.

Tagit ställning i USA valet har ledare i Kuriren gjort idag. Uttrycker nästan en liten harmsen ton om hur svenska media så ensidigt kan hålla på Obama - och konstaterar att det fortfarande finns en chans att McCain kan gå segrande ur presidentvalet.

Annars hackas det mycket på centern idag - en partikamrat till Stefan undrar om Tornberg är en giftorm? Och i en annan insändare tycker Inger i Luleå Maud Olofsson har ett fientligt tonfall mot Mona Sahlin och gläds över att Sahlin inte svarar med samma mynt. Fast Maud blir nog inte heller så glad att bli kallad bäver och iller av nämnde Sahlin.

Och Eilert Gezelius han hackar på kungen som har anser ska hålla klaffen - i vargfrågan. Jag säger bara: heja Kungen. Noterade i en intern skrivelse att kungen höjt sina aktier i Värmland - våra riksdagsledamot Nina Larsson och fd riksdagsledamot gladdes åt att kungen förstod de problem i vardagslivet som den kraftiga vargstammen innebär.

Själv har jag just insett min begränsning - och det i grevens stund. Hur ska jag få ihop den här dagen. Skulle behöva vara igång från 9 till 22 ca. Tobias Krantz kommer och först är det lunchseminarium med honom. Därefter bland annat ett mycket intressant studiebesök på kommunens missbruksenhet. Och så folkpartimöte i kväll. För det första så är jag utslagen resten av veckan om jag kör i ett - och så måste jag få plats med både mor och far.

Här kanske det inte hjälper att googla. Så lika bra att köra igång med att gå ned och äta frukost. Och packa in limporna från i går.

Introvert

Nio - säger nio timmar sen jag senast skrev något - tyckte något. Det rusar bara.

Men så här har det varit. Jobbat från 12-15 därefter hem till far - som till min fasa hade en deg på gång - en halvtimme innan vi skulle till mor på sjukhuset.

Nåväl vi fick degen i brödformar för jäsning och så upp till mor.

Hem och gräddade och allt var klart till halvsju.

Men ikväll känner jag mig väldigt introvert (vad det nu betyder rätt översatt?) och orkar inte ens försöka ta till mig vad som hänt i världen.

I morgon är en ny dag - första dagen på resten av våra liv.

Bodbiträde

På torsdag avancerar jag i min karriär. Då ska jag vara bodbiträde i Ale Kvrnbutik. Fast Lisa och Sara ska också vara med så jag kommer nog att klara det. Mamman och pappan ska på konsert med Orup - tillsammand med Thomas.

Här kommer lite bilder - kanske jag kan locka något dit - som sagt torsdag den 23/10 mellan 17-19 finns jag där. Annars öppnar nog Lotta klockan 15.Interiör från köketFrån hallen - tyvärr skuggar det lite - men rakt fram under bordet finns en läcker trälåda från Vin & Spritcentralen med "gångjärn" av läder.Här till närmare beskådandeVackert paket - som min svärdotter är mästare på.Vacker rekvisita och måhända är det polkagrisar i struten? Såna lär i alla fall finnas.

Frostig morgon

Härligt frasande under foppatofflorna var det när jag gick till frukost 10 i 7. Sen har jag mest hängt vid fönstret och kollat in de vackra färgerna och småfåglarnas liv och leverne. Dessa frostiga höstmorgnar står sig väl i jämförele med ljumma sommarmorgnar.

Dock kan jag avstå såna här frostiga
opionionsmätningar. Frostig på många sätt - noterar att fp halkat ned från bronsplatsen till en 5:e plats. Fast det ska rinna mycket vatten under broarna innan "pocenten" har någon betydelse.

Det här kan jag också ställa mig kallsinnig till - riktigt dålig stil att skylla på domaren. Rent pinsamt för ett Luleå hockey som ligger på en usel nivå att börja tala om domaren som usel. Lite patetiskt.

Själv ska jag städa toaletten nu på morgonen - ingen djupdykning - det får vänta till närmare jul - men en liten uppfräschning runt spegel och tvättställ.

Sen blir der 12 kaffe och därefter måste jag åka och jobba lite grann. Skicka pressmeddelande om Tobias besök och den rapport han ska presentera.  Alarmerande siffror om antalet placerade barn i Norrbotten!


Hem och laga till mat åt far och besök på sjukhuset.  I alla fall lät mor väldigt pigg när hon ringde i morse - så nu avgör hon nog själv vilken dag hon vill komma hem på "rikt".


Vilken pärs

Förstod ju att det skulle bli jobbigt för mor att "baxas" hem för permis på eftermiddagen. Lånade en rullstol i entrén och hämtade henne. In i bilen och hem. Och det funkade ganska bra - vi har ju hiss vid bron. Mors väninna Gun mötte jag på parkeringen när vi lämnade sjukhuset så hon var första besöket. Och hemma väntade också Kerstin förstås. Så det blev 12-kaffe i gammal god ordning.

Mor hann vila 20 minuter innan Jens med familj ramlade in. Välgörande med två barnbarn som spelade Fortuna med henne och far.

Så kom Kerstin ned med sin höstgryta. Far hade skalat fin mandelpotatis som vi kokade och åt till. Och sen rödavinbär paj och vaniljsås till efterrätt. Mums för allt utom vikten!

Så hade klockan hunnit bli 17 och färden bar av upp till lassa igen.

Men förvånande nog så var mor pigg - men jag desto mer slut. Så pärsen var min.

Slut verkar Luleå hockey också vara. Ett noll i baken mot Skellefteå. Men dom kommer säkert igen. Frågan är om jag gör det något mer i kväll.

Den utdragna processen med
Carolin tär på mig. Om det nu är rätt man - vilket allt tyder på - så hoppas jag på ett snabbt erkännande. Det är många som ska igenom sorgeprocessen. Klart att omtanken fokuserar på Carolins familj och vänner. Men två barn i Gällivare - den misstänkte mannens - måste ju också ha en förtvivlad situation nu.

Förtvivlat - i en annan division förstås - är det också att Luleå hockey nu ligger under med 2-0. Sen är jag störtsur att inte radion sänder matchen - härligt att slöa i fåtöljen och matas med resultat.

Tillönskar er en fortsatt trevlig lördagkväll - min blir kort ikväll.

Pushup

Det behövs lite pushup i politiken - det kan vi utläsa av den här opinionsundersökningen. Åtminstone skulle det kännas bra för en del av våra partier.

Ni får studera rumportna på våra partiledare framöver - kanske det här bidra till ökad självkänsla och bli en mental pushup?

Jag tycker inte alls som Britt-Marie Loggert, sossekvinna från Boden, att Staffan Eriksson ska kliva av. Bra att han lyfter fram det han tycker är tokigt - men visst fick trovärdigheten i hans utspel sig en knäck när jag för en tid sen såg honom vara med och underteckna nämnda berednings hyllningsartikel till sig själva? Det som också nämns i insändaren.

Och idag gratulerar jag alla som heter Lukas - till exempel Lukas Tillberg som är en trevlig grannpojk till mor och far. Och så gratulerar jag Jokkmokks Korv till priset som bästa falukorv. Mor Diana har anledning att vara stolt. Och henne ska jag snart hälsa välkommen i 60+-klubben.


Tack farmor för att du lärde mig dricka kaffe vid tidig ålder - någon mer "barlast" än dem jag har hade jag inte önskat. "Kaffedrickare får mindre bröst" är en artikel i Kuriren som inte är ute på nätet än i alla fall.


Jordskalv i Västerbotten har det varit - vi hoppas på ett skalv av annan art när Luleå hockey möter Skellefteå ikväll på deras hemmabana. Fast lite av mitt hjärta är hos Skellefteå också.

Ha -  jag hittade "brösten" via sökmotorn!

Och nu ska det bli röj här ett par timmar - sen hämtar jag hem mor på permis över dagen.


Godmorgon!

"Vi skiljs för i afton" avslutar nu Dacapo - och jag inser att det redan är hög tid att gå till frukost. Fast ett och annat roligt i tidningarna idag - så jag återkommer efter frukost.

Heja kungen!

Nu har kungen uttalat sig om att börja skjuta av varg - heja kungen. Det han säger är att stammen ju inte får bli för stor. Och ge dig på björnarna nu också - så ska du få ytterligare en medalj att hänga på dig. Fast de finns de som är arg på honom - kungen - också.

Medalj också till regeringen som nu ger sig på bonusar och fallskärmar. De är bankkunder och låntagare som ska ha tjäna på eventuella insatser från staten - inte direktörerna. Snyggt jobbat.

Inte snyggt av Nord Nytt att kalla den försvunna Carolina för Stenberg - heter väl Stenwall?

Dagen har i vanlig ordning flutit iväg fort - jobbade till 12. Därefter lite inhandling och ärenden till en vän. Så hem och hämta far och kusin Kerstin för besök hos mor. Hon är supernöjd med sin nya avdelning - men en sak kan jag säga att Europas mordernaste sjukhus visar upp forna tiders långvårdsavdelningar. Men det här måste tas den politiska vägen och inte ur en enskild persons perspektiv. Och som sagt - ingen nöd på henne - hon är supernöjd och hämtar sig bra. I morgon ska hon hem på permission mellan klockan 12 och middagstid någon gång.

Sorgligt att inte moderaterna har en mer öppen hållning till euron - svårt att förstå varför?

Och ni som nu tror att vår integritet är skyddad i och med skärpningen runt FRA-lagen kan ju studera detta - hur Ica kartlägger våra inköp. Mor och far fick en sån där rabattlista och nu kom jag ihåg att kolla min också. Tänk när dietisten på sjukhuset får tag i den här? Kalles kaviar - men det måste nog vara inköp till mor och far. Yoggi och färsk pressad juice är nog barnbarnen. Respons hårshampoo och viktväktarmat erkänner jag dock. Liksom tomat och paprika.

Och förmodligen är det vinglas jag nu tänker unna mig också registrerat på mig hos systembolaget.

Ha en god kväll!

Nu är det dax

Nu är det dax - alldeles strax för en ny folkomröstning om Euron. Själv röstade jag JA förra gången även om det känslomässigt kändes konstigt att rösta bort våra fina slantar.

Men jag är övertygad om att folkopionen växt ikapp nu - när till och med
centern är för då har något hänt.

Sahlin - i klass med Persson

Mona Sahlin verkar tävla för att komma i klass med Persson. Han som hade synpunkter på Mauds vikt - ja ni vet han som var statsminister och som har på löpsedeln nu i veckan för att han brutit benet efter en blöt fest som löpet lät.

Nå nu är det
iller som mona beskylle Maud för. Tidigare var det bäver - tur att hon inte översatt det till amerikanskt slang i alla fall för då blir det något annat.

Och jag som annars tänkte tycka lite synd om Mona som aldrig kommer att slippa ifrån sin Toblerone.

Fast egentligen var huvudmålet för morgonens bloggande GRATULATIONER, Till Luleå hockey som vann jumbostriden mot Södertälje med 6-2. Lyssnade på radion. Till min kompis Birgit som fyller år idag. Och till en av mina favitriksdagskvinnor Cecilia Wikström som också fyller idag. Och mina tankar går till kusin Eva som skulle ha fyllt 57 om hon fått leva.

Svårt att förstå de som gnäller över jobbskatteavdraget. Avdrag för inkomsternas förvärvande är en företeelse som funnits lika länge som deklarationsplikten - nästan i alla fall. Vad märkvärdigt är det med det? Jag tror varende en som jobbar kan visa upp merkostnader som den som inte jobbar naturligtvis inte har. Möjligen skulle jag önskat att man ändrat i avdragsrätten för inkomsternas förvärvande så att "självrisken" blev just 14 000 kronor - så att inte girigbukarna kan skaffa sig dubbla avdrag.


På tal om girigbukar så konstaterar jag att tidigare oppositionsrådet Törnman varit så välbetald att det blir rena vinsten för kommunen att fördubbla antalet kommunalråd till 2. Är det inte Törnman som brukar snacka om fallskärmar, direktörer, kaptialister och utsugare?

Vilken dag föresten - "date" med två män till lunch - men sorry sektledaren - det är först till kvarn som gäller.


Nu ska jag dra mig mot jobbet.

Men till sist också ett grattis till Antonia Axelsson Johnson som har namndag idag. Har haft förmånen att träffa henne och umgås vid ett par tillfällen. En person med fanstastisk utstrålning och ödmjukhet. Och så en namnsdagshälsning till en annan "drottning" Toini Gustafsson Rönnlund - hon som glatt och så ofta i skidspåret - även om det var länge sen.


Vicken morgon!

Fast tvärtom - riktigt kallt och regnigt. Och ingen tidning klockan fem. Och på radion talar de om att fika ute för det ska vara uppehåll i hela landet.

Jag måste uppfinna något så att jag ser att tidningen kommit. Inte vill man springa nå många vändor när det blir 30 grader kallt. OM det nu blir det. Ifjol använde jag inte motorvärmare en enda gång.

Ciabatta från Stenudden

Tänk att ett grått och utseendemässigt ganska tråkigt bröd kan få det att vattnas i munnen. Utan smör med rostbiff i första omgången. Men andra biten utan tillbehör - inte förstöra den underbara smaken.

Mörk Lant Ciabatt afrån Stenuddens Gårdsbutik& Bageri. Inte vet jag riktigt var Stenudden ligger men ett 0920-nummer är det. Brukar man inte fiska i Stenudden? Fast det kanske heter Stensträsket? Nä - fast något liknande.

Oavsett ett alldeles utsökt fantastiskt bröd! Rekommenderas - Kvantum!


Turvinden har vänt?

Kolla in Kenoresultatet - ni som har fått min rad - den har legat ut här på bloggen. Noll - säger 0 - rätt, Fast man vinner faktiskt 5 kronor för det.

Annars är jag fullständigt heltrött nu. Det har gått i ett kör sen jag åkte med far till tandhygienisten. Direkt upp till mor. Och M-Ylva - jag ska ringa Dig - värre än jag trodde. Törs inte skriva vad det kallade min mor för!

Efter sjukhusbesöket fixade jag middag till far - risgrynsgröt på korv - det som var kvar. Stekt ägg och korv. Avancerade saker men han njuter av sånt som vore det en blodig biff.

Sen åkte jag och helghandlade. Trodde mig vara klok och göra bort det - och så hade väldigt många tänkt. Till far och packade upp. Han hade slumrat till och var mäkta sur att jag väckte honom. Hoppas nu har är uppe till hemtjänsten kommer.

Ja och så hem och packa upp mina egna riskakor, rostbiffen och toapappersrullarna. Och här sitter jag nu och kan inte annat.

Måste kolla in vad Expressen löp innebar - 4 profiler som skulle DNA-testas i Carolinfallet. Var jag kommer så diskuteras detta - börjar bli Norrbotten egna Palme-trauma.

En balanskonst

En svår balanskonst väntar Linda. Med knappast möjliga majoritet -  18 mot 17 - står nu först på dagordningen att välja nya ledare till styrelser och nämnder.

Men jag tror på Linda och önskar henner verkligen lycka till med värvet.

Själv trampar jag lite vatten för närvarande. Mycket som ska ordnas och donas på i närtid och på lite längre sikt. Kommer ibland i dessa splittrade lägen - konkret handfast arbete som diskning brukar lossa knuten - men Karin håller efter så snabbt och snyggt i köket att där finns inget att hämta.

Så det är bara att traggla på.

Ska sluta strax före tolv idag - ska med far till tandhygienisten och sen upp till mor. Mor hade haft lite feber på morgonen vilket kan oroa mig något. Liksom att den doktor på den nya avdelningen som hade undersökt henne så grundligt nu åker på semester i 10 dagar.

Initierat - bara för er

Från Expressen - allt om Victoria och Madeleines gräl. Ja inte bara ett gräl utan alla gräl från barndomen och uppåt. Och initierade uppgifter om att Madde är slarvig och kastar kläder omkring sig. Jodå jag har läst den - lockas alltid att läsa om kungahuset.

M-Ylva undrar i en kommentar om de verkligen har rehabilitering och palliativ vård på samma avdelning. Jodå - avdelning 41 skyltar med det - överst står Rehabilitering och under står Palliativ vård. Sen vet jag inte hur det är organiserat innanför dörrarna - men det ska jag ta reda på. Till höger var det spetsgardiner i dörrglasen - det var det inte till vänster så det kanske är markeringen.

Tänkte bara på hjärtpatienter - vars sinnesstämmning ofta flukturerar - hur kul är det att blir förd till avdelningen för palliativ vård - fast jag kanske är överkänslig?

Trodde att vatten och bröd ändå var sista utvägen som man alltid skulle ha råd med. Men nu läser jag att Både vatten och bröd blir dyrare i luleå - det sägs stiga från 1,67 till 1,85 litern, Jag kan väl hoppas och tro att de insmugit sig något litet decimalfel i artikeln? Annars är det till och börja fundera hur man borstar tänderna samtidigt som man duschar och andra kreativa vattenbesparande återgärder.


Under en rubrik som Sticket ska det vara lite sting. Så uddlöst som idag om att Även drickande måste läras ut får det nte vara. Och dessutom är läget när det gäller alkoholkonsumtion så alarmerande att det borde vara mer relevant att skriva på temat att Lära att inte dricka, För jag hoppas inte Kurirens ledarsida står för att alkoholproblemen löses genom att föräldrarna lär barnen att umgås med alkohol? Vore det sting i Sticket också så borde det hålla sig framme på nättidningen - men det är inte länkbart.

Och inte tänkbart att böra böka runt Estonia igen - vare sig i havet eller i media. Tack Tolgfors för det vänliga med bestämda nejet. Låt gravfrid råda!

Vet inte varför denna morgons tid blev så dryg här sitter jag någorlunda resklar redan 10 över åtta


Vadå bonde!

Så dj-a töntigt - så sätter man bonde framför vilket namn som helst och kan dra en hel "matsedel" (hette det så på journalistspråk?) med en massa små fåniga artiklar. Sponsrat av LRF?

Och Nisse han stressar mig med att fråga om jag tiger och samtycker. Jag upprepar bara att jag är säker på att du har helt rätt enligt lagboken - trafikboken - men om du ser skyltarna utan att kunna teoriboken i körskolan så är det inte lätt att tyda. Sunt förnuft råder icke! Men jag återkommer med bildbevis och argumentation.

Ikväll - efter dagen i sjukvården - är jag bara SÅ less. SÅ svärt att sätta fingret på var felet ligger - men mycket fel är det. Hur kan man bara lägga ihop en avdelning och kalla den Rehabilitering och Palliativ vård? Sjukt så det förslår! Dödligt sjuk rehabilitering skulle man kunna säga.

Spännande dock med Annes kommentar om drömtydning. "Partiet kan erövra nya väljare"- vad tusan kan det inte vara jag som gör nya erövringar?

Nä nu ska jag ta en tur i fåtöljen - notera Å - och sov så gott.

I natt jag drömde

I natt drömde jag att försvunna Carolin återfanns - att hon av egen fri vilja hållit sig gömd. Så verkligt när jag vaknade - och jag hade haft radion på så hoppet tändes. Tyvärr har det inte bekräftats.

Vidare drömde jag att någon fick barn - om det berodde på mitt eget besök på mödravårdscentralen igår eller bebisbilderna jag fick från Göteborg igår på lilla "Ebba".


Vem som fick bebisen minns jag inte men att det var en förunderlig unge som bara timmar efter födseln tultat iväg på egna ben - och efter en stund var hon iförd gummistövlar också.

Så det kan bli i drömmens värld!

En riktig gamling

Idag känner jag mig som en riktig gamling. Har 2 tider att passa och det känns stressigt. Först ska jag byta däck på bilen klockan 8 och sen är det vårdplaneringssamtal kl. 14. Och  däremellan ska jag då försöka jobba.

Och jag har skaffat mig en riktig ovana - fast de flesta skulle väl kalla det vana. Jag bäddar sängen varje morgon! Har inte missat en enda gång sen jag fick i ordning här i nya lägenheten. Hopräknat blir det nog fler gånger än jag bäddade sängen under mina 10 år på Sunderbyvägen. När fan blir gammal blir hon religiös.

Nu hinner jag dock inte med mer (gamling!) om jag ska komma i tid till Bosses Bil och Motor. Där ska jag vänta medan åtgärderna vidtages. Börjar mer och mer fundera om det inte är dags för en bärbar?

Frukost!

Glömt att "stämpla ut"

Har ju glömt att "stämpla ut" det vill säga berätta vad som hänt sen sist.

Jobbade till halvett - därefter lite pengar på landstingshusets bankomat. Ni vet vitsen om att det inte är konstigt att landstinget dras med stora underskott - där står ju alltid folk och tar ut pengar där.

Fast för mig blev det bara 400 spänn - så att det skulle räcka till kontanter för mitt cellprovsbesök på Gammelstads mödravårdscentral. jajamensan!

Fast en ostburgare blev det till lunch innan jag åkte dit.

Därefter sjukhuset och besök hos mor. Fått flytta inom avdelningen till 7:2. Någon annan behövde hennes "eget rum" bättre.

Stannade för att träffa "ronden" som bestod av den trevliga läkaren Lena Larsson Juntti - men visst även idag blev det många dubbla budskap om vad som hänt tidigare, Inte visste vi att mor fått sin pacemaker för att det var "stock". Vi trodde det var för hjärtsvikt. Och om nu mor haft "stock" så länge - varför har man inte behandlat henne med propplösare?

Nå nu lämar vi "journalerna" - men gudarna ska veta att jag tvivlar på sjukvården efter denna sommar.

Och är helt övertygad om att folkpartiets förslag om att alla som lämnar sjukhuset ska ha med sig ett Trygghetskvitto. Eett "kvitto" där det i klartext står vad man gjort på sjukhuset och varför. Och för gamlingar som behöver hjälp efteråt ska det vara klart uttryckt vad man kan förvänta sig.

Vad väntar vi på? Herregud så mycket pengar och mänsklig oro det skulle spara!

Hälften är kvinns

Hälften av vi som finns är kvinns. Det är lätt att som Eric Salmgren raljera över att herr Gårman fått sällskap av fru Gårman - och ta billiga poäng. Visst kan man le när han är rädd att överviktiga tycker sig diskirminerade för att figurerna är för magra - och att vi istället ska ta en joggande sumobrottare så att vi får med alla viktklasser.

Men att ägna tid åt sånt och dessutom raljera över det  visar bara att man inte förstår det grundläggande problemet - syns vi inte så finns vi inte. Själv växte jag upp under en tid med total dominas av manliga läkare - jag kan fortfarande se hur jag i det dagliga mötet (och det är många nu) med sjukhuspersonal kategoriserar in män som läkare och kvinnor som sköterskor. Jag får tänka till för att komma rätt.

Vi som tror att det mesta här i livet mår bra av en mix av både män och kvinnor. Och som vill att människor framöver får välja utan att könet diskriminerar dem. Vi gillar att även fru Gårman gör intåg i gatubilden - bara en sån sak att Eric Salmgren ägnat en krönika åt det visar att det är viktigt. 

Kan undra om Eric Salmgren tillhör de liberala och lättsamma eller de konservativa och mossiga - artikel med Birgitta Ohlsson.

Försiktig general

Godmorgon - idag föll någon droppe regn när jag hämtade tidningen. Men kändes tilltäckligt ljummet i luften för att det inte ska vara halkigt.

Och i morgon är det däckbyte.

Igår kväll vid halvniotiden bröts friden här hemma - då ringde hemtjänsten och meddelade att de besökt far två gånger men ingen hade öppnat och det var ljust i källaren.

Hade ju varit bra om de hade ringt direkt när de stod där på bron - men tyvärr har de ju bara en tjänstemobil på hela gruppen. I vilken annan verksamhet i kommunen är tjänstetelefonerna så glesa? Och lägg därtill till att behovet är stort i just den här verksamheten där tjejerna (och några killar) flackar och far runt byn. Ibland i bil - i bland gående.

Mobiler till hemtjänsten lyder mitt mantra idag!

Nåväl far hade bäddat ned sig för kvällen och han hade hört dem och ropat men kom de inte in fick de väl skylla sig själv tyckte han.

Dagens känslokallaste vill jag utnämna kyrkans man i den här artikeln till. Han som säger "jag önskar att folk hade
starkare känslor inför besöket på kyrkogården" apropå att Yvonne Carlenius felparkerat. Vad vet han om Yvonne känslor när hon besöker sin dotters grav? Hade nog förväntat mig mer fingertoppskänslighet av en kyrkans man.

Det finns mycket mer att tycka till om idag - kanske gör det senare.

Låt mig avsluta med att återknyta till rubriken - Försiktig general - han GB på ledarsidan. "En bara bit över 32 kronor per hundralapp" tror han att den aviserade landstingsskattehöjningen blir. Själv tror jag mig tillhöra skattetabell 33 redan nu vilket väl då blir minst 34 efter höjningen. Och nog hör ni väl att det ligger mer dramatik i att säga "Närmare 35 kronor per hundralapp"?

Att vi sen har ett landstingsråd som så sent som på landstingsfullmäktige förra torsdagen förkastade skattehöjning som verkningslös medicin  är ju bisarrt.

Som sagt - ta det som en hot eller löfte - jag tycker nog till senare idag. Nu är det frukost som gäller.

Fader: Elvis

Hon ser inte så helfräsch ut - Lisa Marie - Elvis dotter. Kan hoppas det bara är fotot som är till hennes nackdel. Särskilt som hon fått två bebisar att ta hand om.

Rejäla drag av far sin har hon i alla fall - dessvärre en del att känna igen från hans "utförslöpa".

Det "pudlas" lite här och var

Sådan husse sådan hund - nu har också sossarna i Övertorneå svängt - som "storhusse" Sahlin - fast tvärtom. Medan Mona tvingats öppna dörren mot vänster - då stänger sossarna den mot centerns Linda. Trots löften om motsatsen.

Typiskt sossar egentligen - gärna samarbete men på våra villkor.

Själv har jag funderat vem som pillar mig på magen - med smutsiga fingrar? Tre små ljusa toppar å rad har uppvisat svarta spår runt diafragman ( den lilla!). Svaret var inte så spännande alls - "lilla" nyckelknippan vad jag förstår.

Besök hos mor i eftermiddag - som fortsätter att förvåna med sitt tillfrisknande. Personal som inte sett henne på några dagar förvånas stort över framstegen. Fast själv ringde hon ikväll och klagade över att promenaden i korridoren varit tung.

Nu ska jag gå ner och se till far - och sen ska jag ringa några som sökt mig under eftermiddagen. Måste stänga telefonen på hjärtavdelningen och mina vänner (och bekanta) blir orolig när jag har telefonen avstängd. Om de inte anar att jag är hos mor.

Inte rättvist

Jo jag såg lite av partiledardebatten igår - och jag håller med Anne-Charlotte Marteus - det var den skummaste av partiledardueller - eller i alla fall annorlunda.

Det var som om de varje gång de sagt något - log och tittade sig omkring och väntade på beröm. Gällde alla.

Men visst var alliansen överlägsen i trovärdighet (även om länken bara talar om poängseger) - Monas "pudel" mot (eller med) vänstern var ju att dra ner byxorna som Sträng skulle ha uttryckt det. Och det var väl därför Ohly mest såg ut som katten som just svalt råttan. Och belöningen för att han "mobbats" får han också i tidningarnas enkäter.

Och Maria Wetterstrand såg ibland ut som om hon ville krypa över till andra gänget.

Fast orättvist mot Maud i dessa mätningar - tyckte nog att hon var rätt klar och tydlig.


Birgit!

Idag gratulerar jag min kompis Birgit på namnsdagen. Och för att inte göra om "Nissemisstaget" så gratulerar jag alla Birgit och Berit jag känner. Och faktiskt det vimlar upp många så bäst att avstå uppräkningen.

Annars är Apollo namnet för morgonen. Låg en sån där rekamtidning framme vid datorn - sån där som daglig dax ramlar ur lokaltdningarna och kan vara Jysk, Rusta eller Clas ohlson.

Men nu var det just Apollo och jag fick en intensiv längtan till Grekland. För mig är Apollo lika med Grekland - även om de nu är stora också på andra resmål - inte minst Thailand ser jag i denna  broschyr.

Och apropå värme läser jag "Permafrosten stabilare än väntat" - var det inte denna smältning som hela Al Gors upplägg byggde på? Tyvärr inte länkbar men sidan 24 i papperstidningen, miljövänner?

Stabilt är det inte hos sossarna i länet - förefaller understundom som rena härdsmältan - apopå smältning. Men nu finns i alla fall ett litet halmstrå -
"S-enighet om att motverka oenighet" - inte illa.

På temat bock som trädgårdsmästare noterar jag att OA idag slår ett slag för Marita Ulvskog som Eu-parlamentariker . Av två skäl är det synd att skicka henne till Bryssel. Europasamarbetet är värt att få dem som entusiastiskt vill utveckla samarbetet - det är det ena. Det andra är att det vore synd att mista en av alliansens största tillgångar. Soory - inte länkbar den heller.

En annan "bock" som skriver idag är Börje Lööw - han tycker att det gäller att vara ärlig. I sak har Börje rätt - sossarna och främst Karl Petersen har försummat skolan och för övrigt hela välfärdssektorn - det fokus som utlovades på denna har helt uteblivit. Det går till och med säkert att mäta. Hur många gånger har Karl Petersen talat om äldreomsorg,, funktionhindrade och skola. Och hur många träffar bli det på Coop Arena? Men om det var så mycket bättre före valet 2006 kan jag inte erinra mig - att som Börje Insinuera att allt var så bra innan han och vänstern blev utkastade ut stadshuset vet jag inte om det är särskilt ärligt?


Men ärligt talat - min mage knorrar efter gröt!


Vila middag

Nu måste jag vila middag. Minns inte riktigt när jag bloggade senast men förmiddagen ägnades åt att färdigställa möbeln. Lite uppstädning och blomvård - det senare något som jag inte haft tid med de senaste 30 åren! Tolvkaffe hos far och sen besök på sjukhuset. Där också faster Inga Maj dök upp - aviserad till mig men en överraskning för mor. Skjutsade hem henne till Kolkgatan och därifrån far man inte utan kaffe och dessvärre också med äppelkaka och färsk bulla.

Hem och fixade middag till far - det fick bli risgrynsgröt trots söndag. Och han njöt av den trots att det var av typen "korv".

Nu måste jag hinna vila lite innan telefonsammanträdet klockan 19.30.

Otäckt  med
spekulationerna runt Carolin. Hela tiden "källan" som säger och tycker - och utan att vi vet om "källan" är säker. Jag förstår ju att tidningarna vill skriva - om detta - är det sant så är det ju en stor nyhet. Men jag måste tillstå att jag skulle må bättre av att slippa veta - till dess polisen kan bekräfta eller dementera.

Inget att orda om

Morning - en ann har sovit till halvsju och det var riktigt skönt. För andra gången har jag fallit ur min nya säng - dock inte halv sju utan vid 5-tiden då jag skulle vända mig i sängen. Något ont efter byggandet och kanske därför jag var stel och tippade över kanten. Känns som om den här sängen är lite högre än mina tidigare - och så glider bäddmadrassen - måste bli någon form av "broddar".

I tidningarna inget att orda om - det här var det närmaste politik jag kom - en
undersökning om vilka partier svenska folket tror klarar att hanter en finanskris bäst. Noterbart att miljöpartiet sorteras ut i det hänseendet - trots att de ju för närvarande ligger ganska bra till i opinionen.

Lådproblemet löste sig - fick ihop den - men då var klockan så mycket och jag så trött att 2 återstår och de ska jag ta itu med nu - iförd lingonfläckad Kuriren t-shirt.

För släkt och vänner kan jag berätta att det går framåt - mor kommer nog hem på onsdag - och personalen är helt förundrad att hon hämtat sig så fort och bra. Och även för far blir det bättre dag för dag det vill säga piggare - det blev stor skillnad med pacemakern.

Sjukhus besök vid lunch tid - lite hemmajobb för jobbets räkning - och så telefonsammaträde ivkäll. Så ser dagen ut!

Ikapp?

Jodå jag har lämnat jobbet - gjorde jag strax efter elva och hann förbi blomsterlandet och inhandla 10 stycken ericaljung till föräldrarnas hus.

Efter 12-kaffet upp till mor - far och kusin Kerstin och jag. Därefter drog jag till stan igen för att inhandla billiga sportunderställ till far - en affär mitt emot Coop Arena som jag aldrig lagt märke till förr. Bredvid Office som jag inte heller har fattat att de kommit tillbak från Storheden.

Nå nu hade de bara kvar underställen i storlek XXL och det var inte fars storlek ens under hans krafts dagar. Men jag hittade ett annat för 199 kronor (som kostat 399). Och så köpte jag täckbyxor och en fleecejacka - både måste dock tjackas upp i storlek.

Ja sen var det till att laga mat - något som jag inte gjort så ofta. Kycklingklubbor men potatismos och mimosasallad fick duga. Snabbt gick det.

Sen har jag monterat mitt nya möbelfynd. Gick väldigt bra ända till baksidan skulle sättas dit - något plywood liknande material som ju förstås bågnat lite. Men det ska ju in mot väggen så strunt samma. Byggare Bob kan slänga sig i väggen. Fast till er kan jag ju vara ärlig - de förbaskade lådorna klarar jag inte att sätta ihop. Men det erkänner jag ju inte - ska fara förbi och kolla på möbelaffären hur det ser ut.

Och så har jag förstås lyssnat till fotboll. Noll - noll och Zlatan borta i nästa match. Fast det lät som om den matchen var långt bort.

Nå i alla fall har jag gått an hela dag - gjorde lite vinter vid föräldrarnas hus också. Så när jag började skriva detta så var min fundering: kommer jag någonsin att hinna ikapp - och fundera vad jag ska använda tiden till?

Feladresserat

Vilken otur för Charlotte Cederschöld att hon råkade sms:a till en frilansjouranlist - annars hade nog denna feladressering aldrig kommit till kännedom. Men slarvigt var det - kunde ju varit uppgifter som skadat någon viktig sak.

Fast sitter man i samma båt ska man väl vara tyst - förvåningen var stor i går när jag trodde mig ringa kusin Kerstin på gymet och den som svarade sa Cecilia Wikström. Nu hör till saken att jag borde ha ringt Cecilia redan för någon dag sen så samtalet var produktivt.

Nu är jag på expen och ska producera en föredragningslista för morgonkvällens sammanträde.

Om Lycka - av en klok man

"Meningen med livet är att vara lycklig - då gör man andra människor lyckliga" - Dalai Lama

Da Capo

Nu är det det underbara programmet Da Capo igen - med den underbara "rösten" Anders Eldeman - man blir lugn och trygg av att höra honom.

Det behövs när man inser att det är da capo på lördag igen, Veckorna rusar och vi med dem.

Faktiskt några tänkvärda saker i tidningen idag - fast många tokiga också. Men
moderns råd till Elin Nordén om att ta en dag i sänder är lovvärd: "Det går en dag om sänder, och går det inte bra så går det bra ändå, vad som än händer". En uppmaning att leva här och nu tycker jag!

Får nog ta till tänket om att glaset är halvfullt - inte halvtomt för nu kommer ju en hel lördag i min famn - att brukas. Och med detta uttlalande har jag fixat 7,5 års längre leverne enligt före detta kirurgen Nisse Simonsson som föreläste i Piteå. "Det handlar inte om hur jag har det utan om hur jag tar det" är också ett av hans råd.

Fast det är inte så lätt att vara optimist då jag nu ser att sossarna ska höja landstingsskatten med minst 80 öre. Om jag trodde att det skulle hjälpa sign. snart utsliten sjuksköterska eller de anställda på avdelning 31 ortopedi så vore det lätt att svälja - men nu dykter ned ju bara med i det svarta storregionhålet elelr till landstingsdirektör Holmgrens resekonto.

Och hur kan det vara att sossarna som kritiserat regeringen för att bara ge en skärv till en del pensionörer - nu själva vill sno den skärven och det med råge. För de rika på "guldkusten" kommer inte att märka det här - det slår mot de lågavlönade.

Tur man har gratis gröt på morgonen hos pensionärsparet Strutz! Dit ska jag gå nu.

Hej Du Nisse!

Nä det trodde du va - att jag teg och samtyckte. Det kommer men jag har lite svårt att  hinna med. Men första skylten fotades faktiskt kl. 12.50 idag och är fortfarande lika förvillande.

Det kommer och jag ska skicka ett mail till dig direkt när jag har lagt ut det  - men det dröjer nog ett tag - sjukhuset och far tar alldeles för mycket tid.

Annars hade jag tänkt skriva Under solen intet nytt. Jobbade till klockan kvart i ett då jag hämtade kusin Kerstin vid Vattenfall (därav fotograferandet), Så åkte vi hem till far och där fanns 12-kaffet framdukat.

Nu badar far bastu och jag är hem och kollar mailen. Sen ska vi dra till mor - hon skulle ringa när sjukgymnasten hade varit och tränat henne.

Själv blev jag inte alls färdig på jobbet så antingen får jag jobba hemifrån men det lutar nog åt att jag måste ta mig till jobbet ett par timmar ikväll eller i morgon.


En extra dag?

När jag läser Godmorgon läsare i Kuiren blir jag så glad. Där proklameras att det är torsdag den 9 oktober och att Ingrid och Inger har namnsdag. utlagd idag kl. 05.37.

Tackar Håkan Stridblom för den lyckokänsla som några tiondelssekunder drog genom kroppen då jag trodde att jag hade fel om fredag den 10,

Så kan de bli när man använder mallen från igår i dessa datorna tidevarv.

Kan misstänka att någon snart upptäcker det - och då hjälper det inte att jag länkat - då lägger dom dit det nya rättade.

Välregisserat!

Samarbetet mellan mp och s verkar välplanerat. Som av en slumpt föregicks det av att mp inte längre ska kräva utträde ur EU. Och nu verkar det vara massiv uppbackning från "abetarörelsen". Den populärt kallade husbondens röst - NSD:s ledarsida - skriver idag om samarbetet. Tycker det är bra att vänstern lämnats utanför - Mona kan ju leka med Ohly när det passar i sak, precis som de gjorde under förra mandagperioden. Och OA:s omtanke om fp och c är rörande. I och med detta öppnas för blocköverskridande samarbete och c och fp är inte för evigt förpassade till den förfärliga högerburen. Allt enligt OA. Vi får väl tacka för omtanken!

Och som en slump kommer då på samma sida "Hur vi räddar vår jord utan folkpartiets recept" Ove Andersson kanslichef på Arbetarrörelsens Tankesmedja har en uppgörelse med kärnkraften - eller snarare mot den.. Den här artikeln/krönikan lär väl finnas med som en punkt i samarbetsavtalet med mp. Men jag frågar mig vad LO egentligen säger om detta?

Inget av detta finns att länka än.

Det gör dock lustifikationen
"Mörk-udden" - men över "prärien" här har det ljusnat. Både inne hos far och ute i naturen. Så nu tar jag frukostvila.


För övrigt känns det som om den mest frekventa innehållslösa kommentaren på jobbet är: idag är det fredag! Eller möjligen i morgon är det fredaag? Fast aldrig ÄNTLIGEN fredag - den längtan hinner aldrig uppbådas. Fast äntligen blev det ju faktiskt för Luleå hockey - 8-2 - inte illa alls.


Höres av senare idag.


En frostnypen morgon

Hade faktiskt disciplin i morse - steg upp halv fem när klockan ringde. Men som vanligt är otack världens lön. Inga tidningar - och jag har redan hunnit vara två gånger till lådorna.

Måste hitta ett sätt att se och veta när "bytet" kommit.

Men det var skönt i luften - trots frostiga lådor kändes luften smått ljummen.

Nu kommer reklam

En reklamfri blogg har jag ju utlovat - men nu kommer jag med konsumentupplysning, Har ju lovat svärdottern att lägga ut hennes annons om Kvarnbutiken. Och nu har jag själv varit där - i söndags på specialvisning - så jag kan varmt rekommendera den.

Ale kvarn butik

Inredning och presenter i historisk miljö

Välkommen att inspireras av underbar lantlig inredning i en historisk miljö vid kvarnen i Ale.

  

Öppettider:

Onsdagar 15.00-19.00

Torsdagar 15.00-19.00

1:a lördagen i varje månad 12.00-15.00

(Reservation för ändringar)

Telefon: 0730377845

====

Detta var liksom en liten test - och visst föll de fina fotona bort.

Själv ber jag att få återkomma - från att ha lämnat jobbet strax tolv så kom jag hem vid halvsjutiden. Och är rejält trött. Hoppas att  Luleå hockey är piggare än vad jag är!!

Hickar till

Om två alzheimersjuka kvinnor utnyttjas sexuellt på ett äldreboende kan väl ändå rutinerna inte ha fungerat bra? Jag hickade till ordentligt.

Men jag kan efter genomläsning förstå att det var rutinerna då det hela avslöjats som fungerade bra. Men jag fick läsa två gånger så nog kan det väl vara dunkelt uttryckt?

Och här har väl våran "sektledare" i Arjeplog fått in en rättelse - han hade aldrig nämnt någon kommunchef.

Döstressad nu - då är det skönt att skriva några rader - medan hjärnan går ner i varv.


Skolan - en härdsmälta

När jag läser om skolan i Luleå blir tanken härdsmälta. Fullständigt lealöst verkar det ha varit och är. Kurirens ledare är lokal idag (tack för det) - och belyser skolsituationen i Luleå. Och Thomas Söderlunds insändare är inget annat än en avrättning av  (s)kolledningen. Och tänk så halsstarrig den har varit mot pigga och fräscha förslag som kunnat koncentrera resurserna till skolans kärnverksamhet. Städningen på entreprenad har varit en symbolfråga för det motstånd att tänka nytt som försatt skolan i den kris den är och som närmast kan liknas vid en härdsmälta.

Petersen tar avstånd från sparpaketet. Varje beslut en valrörese - säger Mats Wikström som lämnat den kommunala skolan för att få vara med och utveckla lärandet istället för att avveckla som var hans kommunala uppgift. Petersens avståndstagande är nog en sån del i valrörelsen.

Oppositionens dom är hård - och berättigad.

Kan undra om inte den här striden kommer att skörda politiska offer? Hur kul är det när ens ledare tar avstånd från en - utan att ha någon annan lösning?

Nu ska jag dra en sväng till förbi far - vi ska ringa mor på sjukhuset för det finns inte tid att åka upp förrän efter middagen. Jobb till 12 därefter inhandling åt konvalecenten, frisör klockan 15, inhandling och fixa middag till far. Och först därefter finns tid för besök på "lassa",

Godmorgon!

När jag kommer tillbak från frukost ska jag skriva på temat härdsmältor. Det finns flera i lokaltdiningarna idag - men främst ska jag kommentera den härdsmält som uppenbarligen drabbat skolan i Luleå.

"Moses" var en tjej

Grattis Anders och Jonna till er lilla dotter som föddes i eftermiddag vid 14-tiden. Och grattis kusin Kerstin - välkommen i farmor klubben.

Och som en bekräftelse på livets skiften så nåddes jag strax efter babybeskedet av det tråkiga budskapet att
Harry Nyman avlidit. Inte nära vänner men lärde känna och uppskatta Harry rätt sent i livet. Och det harmeliga är att jag fortfarande är skyldig honom en lunch. Det passade liksom aldrig. Så sen som på Noliamässan bestämde vi att i höst skulle det bli. Vi skulle bara... båda. En påminnelse om att inte färdas så fort och hårt genom livet.

Mor färdas inte fort men det går synbart framåt - mycket piggare idag. Och sjukgymnasten hade varit och vallat runt henne i rummet.

Far på Rosenday Spa för fotvård och Kerstin följer honom och tar honom hem med bussen,

Själv ska jag ha arbetsutkott nu 16.45. Egentligen för trött - orkar inte vara effektiv mer än mina 3 timmar. Men dom får ta mig som jag är - lite seg.

Nedslagen för mindre

Man kan känna sig nedslagen för mindre - att över 3 000 personer vid volvo personvagnar varslas. Ganska naturligt och mänskligt om personalen är i tårar. Som Göran Johansson säger - tänk två som jobbar på volvo och har stora huslån. Inte kul alls.

Känns som om jag behöver den där lantluften som horoskopet talade om. Och tur nog får jag ju den för nu ska jag fara hem och ta med far upp och hälsa på mor. Sen tar jag med honom och Kerstin in till stan - pappa ska på fotvård på Rosenday Spa - en ännu ej utnyttjad julklapp.

Sen återgår jag till jobb och sammanträde med arbetsutskottet kl. 16.45.

För övrigt får vi se om kusin Kerstin är i skick och läge att följa med in på sjukhuset - då måste hon ju stänga av telefonen och hon går ju i väntans tider - förlossningsarbetet har inletts.


Grattis Pajala!

Pajala rankas som 3:e bästa skolkommun - grattis! Inte dåligt av Arjeplog och Arvidsjaur heller som också placerar sig bland de 15 främsta.

Glädjande nog har vi inga kommuner bland de allra sämsta heller.

Tema "nissar"

Börjar med att gratulera alla "nissar" idag - det vill säga alla som heter Nils och har namnsdag. Dahlbäck i Piteå till exempel.

Annars är det ju gott om "nissar" i tidningen men då i en betydligt mer negativ betydelse. Till denna kategori insorterar jag utan vidare
Buf och Bun i Luleå idag. Hur kan man släppa en sån "nyhet" som berör så många in på livet. Inte bara berörda lärare utan också elever och föräldrar på ett så klantigt sätt. Inga kommentarer förrän idag vid presskonferensen - så illa skött.

Och här är en annan "nisse" som får gå - Kent Ögren. Men varför bara skona partikamraterna - varför inte alla väljare och vårdtagare också.

Och för den här "nissen" - företaget - som dumpade sina festrester kommer det bli dyrt. Lite osmart att lämna kvar fakturan.

idag kommer något riktigt tungt att släppa greppet över mig - och alla er andra Vädurar. Enligt horoskopet i Kuriren vill vi fylla lungorna med frisk lantluft.

Det ska jag göra nu i 138 steg ned till frukosten.

Vattnet har gått

Kusin Kerstin går i väntans tider - hon ska bli farmor för första gången - med prel datum den 16 oktober tror jag det var. Men nu lär vattnet ha gått och förstföderskan fick åka hem för att vila inför förlossningen. Dock är det första gången jag hör att man skickar hem någon när vattnet har gått (som det heter). Men det blir hela tiden nya rutiner. Men nu är Kerstin utsatt för en olidligt spännade väntan - som barn på tomten.

Tack till moster Gunilla för "vrångstrupen". Och Nisse om skyltarna ska jag besvara när jag varit och fotat dem. Men jag kan tala om så mycket att jag faktiskt kört som Nisse tycker man ska köra - utom första gången då jag faktiskt vände och insåg att jag körde mot enkelriktning.

Blev ju kvar till 13.06 bussen. Började med bokslut vid halvtolvtiden - och plötsligt hade 2 busstider passerat revy - men vad gör det när jag bor i en metropol där det går en buss i kvarten - minst.

Upp till mor på lasarettet som nu fått flytta till 46:an igen. Fast 47:an är ju lite "rolls royce" - och det är de värda som behöver den vården. Nu hade mor snäppat upp ytterligare och satt uppe i fåtöljen i princip med egen kraft. Men andningen och att få i vrångstrupen var det jobbigt med.

Sen har vi ätit surströmming hos far i "kuvösen" - fjolårets Kallax - helt underbar.

Våldigt ont i ryggen så jag slafade in en stund i massagefåtöljen.

Sen ringde svärdottern och hade varit på föräldramöte - nu är det nya direktiv vad gäller matsäckar och lägerskolor. Verkar som om vänstern klivit in i stadshuset igen - matsäck förbjuds i särskolan - fast jag kan undra om man inte misstolkat budskapet att skolan KAN stå för utflyktsmat. Något att borra i med Johan och Katarina - våra ledamöter i BUN.

Träffade fö distriktssköterska Viviann - och kunde meddela att det inte var gallan som mor hade drabbats av - om dom nu inte kommer på att hon har det också. Tala om multisjuk! Men hon är en kämpe och överlevare - nu ska vi se framåt förstår ni, säger mor.

Frågan är vad Kent Ögren kan se framemot när han nu tvingats (?) bort från gruppledarskapet i landstingsfullmäktigegruppen - eller är det bara ett sätt att försörja någon ytterligare som ska ta hand om det. Nu har jag inte sett något om den här nyheten utan bara fått den relaterad. Då - för en timme sen fanns den inte som nyhet på Kuriren - då var det Bartecho som kom och inte Ögren som gick som var nyheten.

Nu har mina fingrar fått nog träning så att artrosen inte slår till - himla så snabb jag är med tangentbordet. Min gamle skrivmaskinslärare Emil Nordberg - då kommunalråd i nederluleå - skulle imponeras. Tror jag skulle klara mitt lilla a även felnedslagen borträknade.

Man ur (stads)huse!

Nu är det dags att reagera - varför har inte varenda gruppledare och kommunalråd i Luleå redan för långe sen åkt ut till Råneå och slagit näven i bordet. Så här ska vi inte ha de i Luleå. På samma sätt som vi gjorde under Kjell Mickelssons ledning i mitten av 90-talet då främlingfientligheten visade sitt fula tryne bland annat med en mordbrand på en krog som drevs av invandrare.

Att bli trakasserad i sitt eget hem är ett brott som borde uppvärderas i straffhänseende. Mitt hem är min borg heter det ju. Kan inte tänka mig något mycket mer kränkande än att inte få känna sig trygg hemma.

Nu för tiden verkar man nöja sig med att på sin höjd tycka att företeelser är sorgliga. För var var till exempel kommunalrådet Robert Forsberg i Kalix då den ryska affären i Kalix mobbades. Ja inte på barrikaderna i alla fall - inte såg jag honom på bild med affärsinnehavaren för att ta avstånd från det som drabbade henne.

Den som tiger samtycker - och hur var det nu det där om att  rädas de god krafternas tystnad? Mer än själva ondskan.

Morning

En lugn natt - och kom i alla fall upp kvart i fem idag. Fortfarande lite svårt med det tidigare så morgon pigga. Men nu har jag i alla fall haft en lång stunds vandring på de olika nättdningarna. "Fylisoferandes" så länge att jag nu inte hinner med särskilt mycket skrivande.

Grattis till alla Birgittor och Brittor jag känner - det är er dag idag - njut av den.

Men vad i friden ska vi göra med
Luleå hockey? Fast den enes död ... Våran Johans gläds väl över den 4-1 som Linköping fick.

Och Bo Hultin gläds över dagens ledare i NSD idag - och vad jag förstår av en kommentar så har Schlingman redan serverats den länken - men stockholmarrna är så morgontrötta att han väl inte hunnit läsa den än.

SURT - NSD:s ledare inte på nätet än - men OA ifrågasätter det splittrade "stornorrland" kan man väl säga.

Nu ska jag i alla fall bege mig till mitt morgonkaffe - och hoppas att inget där får mig att sätta kaffet i vrångstrupen. Och varför säger man "vrångstrupen" är det "svenskt" eller hemmatillverkat?

Trött, tröttare...

Kan ändå inte låta bli att delge er denna historia -som jag nästan inte minns medan jag lägger ut den:

Halvor Karlsson i Antnäs skulle gå och lägga sig när hans fru sade till honom att han hade lämnat ljuset på i garaget, vilket hon kunde se från sovrumsfönstret.

Halvor öppnade bakdörren för att släcka ljuset men han såg då att det var tjuvar i garaget som stal grejor.

Han ringde polisen som frågade om någon hade tagit sig in i bostadshuset. Halvor sa nej.

Polisen sade då att alla polisbilarna var upptagna och rådde honom att låsa alla dörrarna så skulle de skicka en bil när någon blev ledig.

Halvor sade okey och lade på telefonen samt räknade till trettio. Sedan ringde han polisen igen.

- 'Hej, jag ringde alldeles nyss för att det var folk som stal saker ur mitt garage. Nu behöver ni inte komma för jag sköt dom nyss'.

Sen lade han på telefonen.

Inom några minuter kom sex polisbilar, en piketstyrka, en helikopter, en brandbil samt två ambulanser. De grep tjuvarna på bar gärning.

En av polismännen sade till Halvor,

-'Jag tyckte du sade att du hade skjutit dom'.

Halvor svarade:

-'Jag tyckte du sade att det inte fanns några lediga bilar'

-----------------

Den är riktigt bra - tack Birgitta Spets - tidigare Kalix - nu (tyvärr) i Västerås.

Själv är jag bara trött(ast). Åkte buss hem från jobbet också. Inte helt ofarligt - chauffören glömde att stanna på Spantgatan trots att någon tryckt.

Upp till mor - fortsatt framsteg - fast "myrsteg". Hon har haft 2 hjärtinfarkter och kanske en propp i lungan. Plus lunginflammation och besvär med luftrör och mage. HON har anledning att vara trött. Och personalen tycker att hon är fantastisk med sin livsvilja!

Härlig middag med Katarina - fast maten inte var den bästa. Fläskpannkaka - vilket jag INTE gillar - fast uppvärmd lunch med makaroner och köttbullar var ingen höjdare - jag lovar.

Hoppas i alla fall att vi förde äldreomsorgen framåt - jag och Katarina.

Tröttast var nog också Luleå som förlorade mot Linköping i hockey.

Men i övrigt är allt väl - i morgon är en NY DAG!


Dagen oro

Dagens oro utlöser denna artikel om storregion.

Hur har vi det med lobbningen, Hultin? Är läget under kontroll?

Hälaremarknad?

Finns det verkligen en hälaremarknad för begagnade kläder? Eller är det bara vanlig förstörarlusta?

Vådlig bussfärd

Planen på bussåkande höll. Men i Notviken började det slamra alldeles otroligt i bussen. chauffören var ut och kollade men satte sig bak ratten igen. Lika högt oljud. Hörde henne ringa någon support och säga att det kom från något av framdäcken. Höll i mig lite extra och ringde Thomas och kollade om han skulle kunna hämta upp mig. Men färden fortsatte liksom oljudet. F örbi Smedjegatan - där jag trodde vi skulle få byta buss - men inte. Och till Präsgatan kom jag och där stod bussen kvar några minuter - troligt supportersamtal - men sen rullade den vidare. Och därslutade äventyret för min del.

idag håller jag på med allting samtidigt -en föga effektiv metod - men ibland blir det bara så.

Morgonkaos

Efter en lätt kaotisk kväll där hemtjänsten inte funkat så är morgonen också¨kaos eftersom jag sovit till klockan halvsex. Min ursprungliga plan var att ta bussen in för mitt förmiddagspass på jobbet . För att sen ta bilen in för en träff om just hemtjänst i allmänhet.
Nu går jag ner och äter frukost med far så får vi se hur dagen ter sig sen. Men nu vet ni i alla fall att jag rör på mig!

Björn, sport och stulna bilar

Inte har jag hunnit med att skriva idag - men när jag läser Kurien så ser jag att de inte heller varit så flitiga. Det är sport med halvitdsresultat, stulna bilar och om björnen i Masugnsbyn. Den senare även stort uppslagen i Expressen där hunden Lajka hyllas som hjälte.

Och vad jag tycker om björnstammens storlek i allmänhet och björnar mitt i byar i synnerhet vet ni ju redan.

Morgonen gick i tvättens tecken - fram till halvelva då jag packade in far och Kerstin i bilen och rattade till Västbacken. Där plockade vi upp Anne KJ fvb Kvarnbutiken i Ale som hade öppet för en specialvisning. Där återfanns en del rekvisita som bloggaren själv kände igen - en Strutzbagerilåda och en gammal trälåda från Vin & Spritcentralen bland annat.

Vid ettiden dumpade vi Anne på expen och drog och hälsade på mor. Satt uppbäddad i en fåtölj men fortfarande med alla slangar på plats. Men framåt går det enligt systrarna. Men hon säger att hon drömmer så otroligt mycket och levande att det ibland är svårt att sära dröm och verklighet.

Sen har vi fått födelsdagsmiddag hos Kerstin. Fläsklägg och rotmos (känner några som avundas) och rödavinbärssmulpaj till efterrätt. Med lite tillbehör till den som jag helst vill glömma att jag stoppade i mig. Men gott var det.

Nu har jag nyss varit upp och varit expert på datorn hos kusin Kerstin. Och ni förstår - när jag känner mig som expert - då är baskunskaperna hos kusinen på en lågnivå. Ungefår samma nivå som sykonsten hos mig - vilken är god hos henne - så vi kompletterar.

Vilket påminner mig om ett kort jag haft med en naken kille och en naken tjej där han håller upp hennes bröst medan hon håller i en tråd fäst vid hans snopp som håller upp den! Och texten något om att hjälpa varann - jag minns inte så noga.

Nu ska jag se om jag kan ge mig ut på cirkelnätet - webbredaktörs cirkeln har fått stryka på foten för annat.

Grattis kusin Kerstin!

Idag grattar jag kusin Kerstin på hennes 67-årsdag. Presenter och blomma har hon hittat i trappen - tillsammans med DN vilken jag skämmer bort henne med att hämta. Men vänta när det blir vinter och snöstorm - då får hon nog gå själv.

Ska se om flaggan kommer upp hos Lindfors på morgonen. 62-årig bröllopsdag fick jag veta av tant Daga igår. Det är värt ett grattis det också till både Daga och Lennart!

Efter mitt nattamål sov jag till halvsju - sen har jag varit och ätit frukost med far.

Ska väl ta och läsa lite nättidningar och se om det hänt något?

Koma.. eller möjligen paltschvimmen?

Först till familjens släkt och vänner; det är lugnt och stabilt med mor. Hon är trött men det går hela tiden framåt enligt den fantastiska personalen.

Sen till mig själv. När huvudet inte är med får kroppen lida. I det här fallet har jag väl inte haft något val - men i eftermiddags kom den - koman. Det har ju liksom gått i ett sen ambulansfärden in med mor förra lördag morgon.

La mig ovanpå sängen med en yllepläd om mig klockan 17 - och vilade. Först till klockan 18. Sen pillade jag fram en halvtimme i taget på "väckartelefonen" till jag gav upp någon gång vi halvåtta.

klockan 2 gick kroppen med på att stiga upp. Och våga kolla in om det var mörkt, tyst och lugnt hos far - och det var det.

Hungrig var jag så en riskaka med salami, punchost (första gången) och ett glas vin klockan 2 på natten.


Den vakna dagen avslutades klockan 16 med uppstekt palt hos far - men paltschvimmen kan det inte vara.

Godnatt - eller Godmorgon tillönskar jag er.

Någonstan har jag hört att Luleå hockey förlorade mot Södertälje i "sudden" - kan hoppas det är en mardröm för jag hörde någon gång att de ledde med 3-2?

Sen kan jag undra hur paltkoman verkligen stavas - "paltschvimmen" ser inte rätt ut?


Det snöar!

Det snöar i Sunderbyn - minus 2 gradet.

Och sent ska syndaren vakna - tänkte ju beställa tid för däckbyte i går men så skulle jag bara.. Och så blev det inte av. Men ingen ko på isen - vi har ju 58 bussar om dagen eller vad nu reklamen säger.

Glesbygdskramare?

Må ju säga att Carl B kanske inte är mest känd som glesbygdskramare. Desto gladare blev jag när detta nyhetsbrev dök upp i min mail "lådda":

Citat:

Hejda mackdöden! Ompröva pumplagen!

År 2005 beslöt riksdagen om ett tvång för bensinmackar att tillhandahålla förnybara drivmedel, den s.k. pumplagen. Lagen visar sig nu få orimliga konsekvenser och mackdöden brer ut sig framför allt i glesbygd. Tvånget bör omedelbart avskaffas för de minsta mackarna och pumplagen ses över.

Lagen innebär att den som driver bensinmack och säljer mer än en viss kvantitet vanligt bränsle dessutom måste tillhandahålla minst ett förnybart drivmedel. Från och med den 1 april 2006 var alla mackar som två år tidigare sålt minst 3000 kubikmeter/år vanligt drivmedel skyldiga att dessutom erbjuda minst ett förnybart drivmedel. Sedan dess har gränsen successivt sänkts för hur mycket vanligt bränsle som en mack tillåts sälja utan att också erbjuda förnybart bränsle. I mars 2008 sänktes gränsen ytterligare, denna gång till 2000 kubikmeter/år. Från den 1a januari 2009 ska tvånget utvidgas till de verkligt små mackarna: Alla mackar som säljer mer än 1500 kubikmeter/år bensin ska vara tvungna att skaffa en pump för förnybart drivmedel. Det kostar oftast ca en halv miljon kr.

Lagen är miljöpartiets skapelse, med stöd av socialdemokraterna. Den drevs igenom trots massiv kritik från remissinstanserna. Den fortsatta hanteringen ligger i händerna på alliansregeringen.

En viktig invändning var att tvånget leder till en inlåsningseffekt, eftersom etanolpumpar är billigare att installera än pumpar för andra förnybara bränslen. Kostnadsskillnaden leder till en oönskad etanolfokusering på bekostnad av t ex biogas.

Folkpartiet menar att staten bör inta en teknikneutral hållning till vilka drivmedel som på sikt visar sig bäst ur klimatmässig och ekonomisk synpunkt. Den subvention som senare har införts till biogaspumpar gynnar måhända mackar i t ex Skåne och tätorter, men inte glesbygd eftersom man där knappast lokalt kan producera tillräcklig mängd biogas för att en pump ska vara aktuell.

En annan, och allt viktigare invändning mot lagen är att den leder till betydande kostnadsökningar för ägarna till bensinmackarna som i många fall inte kan räkna hem försäljningen av förnybart bränsle. Detta förstärks av stigande räntor på lån till pumpen och svagare efterfrågan från kunderna p g a lågkonjunkturen.

Det kommer allt fler rapporter i media om nedlagda bensinmackar, särskilt i glesbygden. Nedläggningarna blir ett hårt slag mot bygden. Resvägen för att tanka bilen kan bli mycket långa. Nu ska man dock inte vara naiv. Vissa av dessa mackar har säkert även utan pumplagen arbetat med små marginaler och legat på gränsen till att klara sig. Kravet på att investera i en etanolpump för runt en halv miljon kronor, oavsett efterfrågan, riskerar dock att bli sista spiken i kistan för många mindre mackar.

Vid årsskiftet tas nya steg i fel riktning. I januari kommer än fler bensinmackar att omfattas av lagen, vilket skärper utslagningen. När lagen infördes var prognosen att ungefär hälften av landets dåvarande bensinmackar skulle komma att beröras av pumplagen när den fullt ut hade genomförts. Men med tanke på utslagningen av mackar under senare tid är detta sätt att resonera nu överspelat. Det är inte andelar eller procent av rikets mackar som är den viktiga aspekten, utan det enkla faktum att antalet mackar på svensk landsbygd som slås ut blir oacceptabelt stort. Som enda parti ställer folkpartiet två krav:

För att begränsa skadorna på mackverksamheten framför allt på landsbygden bör det sista steget i lagen den 1 januari nästa år stoppas och avskaffas för gott. Det är dessutom nödvändigt att nu genomföra en utvärdering av pumplagens konsekvenser för glesbygden, klimatet och ekonomin.

Slut citat!

Kanonbra - det var ju här vi ville ha det när vi diskuterade klimatsamrådet. Hoppas nu våra borgerliga partikollegor i norrlandslänen hakar på det här internt i regeringen?

För övrigt glömde jag att berätta att jag drajvade rullstol i går. Ganska godkänt med passageraren kvar i stolen både uppgör och nedför en ganska lång ramp. Men problemet uppstod när stolen skulle fällas ihop. Tur man har en "stor" bil - den fick tryckas in liggande i skuffen.

Har jag någon "livlina" som kan berätta hur man fäller ihop en rullstol - en riktigt modern variant?

Kompletteringsarbete på lägenheten - en till panellängd till fönstret i sovrummet. Ny duk på fina bordet. Och ordning på skorna i en ny skohylla i förrådet. Återstår att höja några tavlor, byta plats på en griffeltavla och en spegel i hallen. Och så väntar jag på min fina sitt- och förvaringsmöbel med rottingfronter. Snygg - jag kan undra om det blev en likadan för Stefan och Birgitta - vi var och spejade på samma ställe?

Nu blir det tolvkaffe snart och besök hos mor. För släkt och vänner kan jag berätta att gårdagens besök gav vid handen att det går fortsatt framåt om än långsamt. Men de medicinerar fortfarande - om ni inte berättar det för landstingsledningen så hade hon fått en våldsamt dyr - och effektiv - medicin mot hjärtsvikt. Det var exakthet också - klockan 23.50 skulle den kopplas ur.


Ellen Persson 26

Fast förstås - ett fjärdeoktoberbarn - som fyller idag. Jag kan nästan inte räkna dem alla - åren - men jag tror hon är ett år äldre än 4:e oktober rörelsen.

Ha en riktigt bra födelsedag, Ellen. Kramar till Dig och övriga familjen.

Grattis

Idag gratulerar jag två centerpartister - Frank som har namnsdag idag och Camilla som fyller år. På kanelbullens dag till och med - så kaktant hon utnämndes till av Östman. Honom saknar vi - han drog liksom igång den nattgångna kroppen med sina elakheter.

Särskilt vänligt är det väl inte att löna henne med detta svar till kaffet. Men nu styr vi ju inte publiceringsdag. Och Camilla är ju helt okej - även om hon är ute och seglar i den här frågan. Fast det är ju en hel armada som gör det. Så det gäller att komma ihåg att också en och annan sån - stor - har förlist genom historien.

Fast en av befälhavaren  för den armadan - Karl Petersen - han protesterar vilt idag. För en utlokalisering till Umeå. Än har han tydligen inte förstått vad som väntar om det (vilket gud förbjude) blir en storregion. Inte underligt att västerbottningarna är så positiva till storregion.

I NSD fann jag den lustifikationen att Peter Swedenmarks krönika med rubriken "Förfallet i finansvärlden" pryddes av en jättestor bild av Marita Ulvskog. Är det månne något underliggande budskap i detta? Få se om nu nättidningen har denna och upplagt på samma sätt? 

Den fanns där förstås inte - trots sök på både Ulvskog och Swedenmark.

Vaken och Väl

Jag är vaken och uppstigen - sen klockan halvsex. Och allt är efter omständigheterna Väl med mor. Det är det enda jag hinner förmedla före frukost för nu trampar nog far när klockan är 2 minuter i sju.

Hör av mig.

Bränns det?

Jan kan undra om det börjar brännas för Caliber Media AB - för så snabba är de på att bekräfta avregistreringarna.

Ser att fröken Mjärdell kommenterat också i samma ärende.

Har passat på att rensa bort Vitalas Nyhetsbrev också - gud vet hur jag fått det. Men länken att avbeställa nyhetsbrevet är inte klickbar.

Caliber Media AB

Kommer jag aldrig någonsin att befatt mig med. Och den som skickar mig en länk till detta med några fantastiska erbjudande kan inte längre räkna mig som sin vän.

"Genom att smsa in din unika kod(registrera dig) godkänner du de

tävlingsvillkor som gäller för tävlingen. Vi upplyser om att detta är en

prenumerationstävling i tävlingsreglerna samt på samma sida innan du

sms:ar in din unika kod.

*Du är nu avregistrerad från denna tävling.*

--

Med vänliga hälsningar

Caliber Media"

Jag erkänner att jag spelat Ikea memory på datorn - gratis omgångar - men aldrig i hela helsicke skickat inom nåto sms till dem med någon kod.

Nu handlar det bara om 95 kronor så jag orkar inte föra mer väsen än att vitt och brett tala om att de är ett jäkla blufföretag.

Striden tar jag mot Echovox som debiterat mig 405 kronor för 27 tjänster.

Och jag kan ju undra vilket ansvar Telia har som går med på att förmedla dessa tjänster - Echovox förefaller vara ett företag med brevlådaq i Schweiz.


Falskt

Falskt lovade jag också att kommentera och det tänkte jag på när jag läste NSD:s ledare i dag som försöker ge sken av att en sosseregering skulle vara någon garant för en norrbottniabana. Då vill jag bara påminna om att det var riktigt pinsamt för Fredrik Lundh härförleden då sossarna presenterade någon stor klimatrapport och vår bana inte var nämnd med ett ord.
Lägg till detta Stefan tornbergs inlägg och svart på vitt så klingar dagens ledare än falskare.

Utsatt för övergrepp?

Ser att regeringen backat om boxkravet.

Redan 1970 tvingade posten oss som då bodde i Alvik/Långnäs att sätta upp långa postlådeställ ner vid allfartsvägen. Kunde bli ganska långt att gå för en del.

Nu sen jag flyttat till Bärigårn tvingas jag gå 62 steg - enkel väg - både då jag hämtar tidningarna och då jag hämtar posten. På Sunderbyvägen behövde jag bara sticka ut handen och fiska in både tidnignar och post.

Snälla Åsa Torstensson, svara mig, är jag och har varit utsatt för övergrepp enligt postlagen?

Jag kan förstå fastighetsägare som både av ekonomiska och praktiska orsaker vägrar bygga särskilda boxrum. Kan undra hur det skulle kunna se ut i de förfärliga högshuslängor som finns runt Stockholm - där skulle det väl bli i form av postgarage?

Men en kompromiss kan ju vara att göra som vi alltid fått göra vi som bott på landet - långa postlådeställ. Dessa är dessutom en dröm för att oss idellt arbetande flygbladsutdelare.

Fina koppen

"Någon"  hemma i "faderhuset" gjorde sönder min special kaffekopp - som egentligen var en tekopp. Mor sökte genast i fina skåpet och hittade en annan kanonfin modell.

Och den visade sig finare ändå - det var en
Blue Danube. Arvegods från faster Henny! Skulle nog platsa i svärdoter Lottas lilla affär ute vid Ale kvarnen. I morgon har hon öppet - fast jag kommer inte ihåg tiderna. Vilket Lotta kanske kan lägga ut här i en kommentar?

Om postboxar, hockey, skyltar och falskhet ska jag återkomma. Om det blir hemifrån eller på kafferasten från jobbet får tillvaron styra.


Lika inför postlagen?

Det ska jag skriva om när jag kommer och har varit och ätit frukost med min far.


Tröst för tigerhjärta

Visst är det så man brukar säga - fast jag menar förstås tröst för hockeyhjärta att Luleå tog ledningen. Men sen får man läsa att Brynäs vunnit skott på mål med 12-3 och att Brynäs haft det mesta av spelet. Och att Brynäs kvitterat till 1-1.

Men även om pucken inte är rund på kan det hända mycket. Dock verkar radion mest intresserad av kalmarmatchen där bollen verkligen är rund och kalmar ligger under med  2-1 om  jag förstod rätt.

Det blir inte mycket till kvällar - klockan var halvåtta innan jag var hemma. Hämtade far vid halvsextiden för besök hos mor. Det går framåt och i morgon flyttar hon troligen tillbak till 46:an. Det gillar hon för hon är bekant med de flesta efter flera vistelser där,

Nu ska jag ge kroppen en omgång. Det märks att det blir för mycket med två pass plus sjukhusbesök. Gånger 2 det också.


Delad tur

Idag har det blivit delad tur för mig också - den icke så attraktiva schemaläggning som bland annat hemtjänsten har. Men här är det högst frivilligt.

Efter att ha förvissat mig om att mor var på bättringsvägen - efter kontakt med Syster Marianne som i sin tur fått rapporten från syster Marianne - nattsköterskan - så åkte jag och jobbade i 2 timmar. Tyvärr fick jag missa föreläsningslunchen med Marlene Furbäck som tydligen hade handlat om Yoga.

Upp till mor på lunchen. Framsteg även nu. Och mor tycker att det är första klassens vård hon får - och det är väl bara att hålla med. Fast jag kan ju undra hur mycket det brustit på vägen till infarkten - symptomen har hon ju haft mer än ett år. Andnöd, andfåddhet, hosta, heshet, mattsvettningar, yrsel med mera - allt står uppräknat i boken som hon nu fått - Tiden efter infarkten.

Och far hade kokat middagspalten färdig - så den blev aväten till lunch med fläskt, lingonsylt och smör. Och som grädde på moset klämde jag i mig en gulnougat när jag var och tankade.

Nu har jag jobbat från halv två - det blir 5 timmar sammanlagt idag - men som jag sa till Karin - bäst att passa på vem vet vad morgondagen har i sitt sköte.

Jag ska då sno hem Kuriren från jobbet - känns fortfarande som om tidningarna är olästa.
Yngve Jones artikel kan ju vara intressant för en som nu "pryat" i vården i ett halvt år.

Trist i alla fall att läsa om ankringsförbudet som event. blir i norra hamnen.  Vi hoppas att det inte blir så - och så hoppas vi att Luleå hockey består oss med glada nyheter i kväll - särskilt som det är Brynäs.

För övrigt vann jag 355 kronor på Keno igår - tur i spel otur i kärlek - där fladdrade den nog iväg för gott. Miljonen nästa!

Tagit del av..

Idag känns det som tagit del av men inte förstått.

Precis när jag slumrat till i massagefåtöljen - kl. 23.30 - ringde telefonen och då var det far som absolut fått för sig att jag skulle komma förbi på kvällen - och som inte trott sig att gå och sova. Så det blev en tur ned - och klockan blev väl över ett innan jag somnade.

Så någon väckarklocka klockan 04.30 ville jag inte kännas vid. Fast jag vet nog att den ringt. Flera gånger dessutom.

Som sagt tagit del av men inte förtått - eller i alla fall kommer jag inte ihåg något från tidningarna värt att kommentera. Dock kommer jag i håg att
GB:s ledare handlade om Kalix - det vill till att ta ut de geogratiska cirklarna. Det är bra - lokalpolitikerna var bortskämda att få uppmärksamhet under Östman tid - och det är en bra bit till hans nivå. Fast egentligen är den inte särskilt lokal när jag läser på - utan mer en fråga av principiell natur - heltid eller deltid. Och en något naiv syn på deltider - alla kan och vill inte jobba heltitd står det i ledaren. Men säg mig den undersköterska i vård och omsorg som har råd att  deltid? Annat än i samband med föräldraledighet och sånt.

Har ringt hjärtintensiven och de är stabilt med mor. Har fått igång vätskeutdrivningen och balans i syresättningen. Hon hade sovit hyfsat fram till klockan 4.

Så som läget är drar jag tillbak beskedet om att jag skulle utbli från jobbet. En lång dusch ska nog få liv i mig också.

Genväg till karriären?

Det kan förklara ett och annat runt regionfrågan - på Camillas blogg har Erik Berg upphöjts till landstingsråd? Och då kan ju han börja agera som Kent Ögren. Frågan är då hur det går för Gunnar Selberg i Kiruna?

Han som på sin blogg skriver: "Jag tycker det är fel att gå emot folkets vilja. Om man vet att en stor majoritet är emot t ex regionförstoringen anser jag att det är fel att driva igenom detta mot folkets vilja."

Själv har jag först besökt mor på sjukhuset i eftermiddags. Trött var hon  och svårt med andningen. Intuitionen - häxan inom mig - sa att jag nog skulle göra en kort visit vid 18-tiden. Och då mådde hon verkligen inte bra. Prover visade på en ny infarkt - och efter en stund blev hon flyttad till hjärtintensiven.

Fick lära mig att infarkter inte är lika lätt att följa med EKG när man har en pacemaker inopererad. Kerstin och jag blev kvar där till halvtio. Då var hon så pass pigg att hon sa till sköterskan att det nog var dags att hennes gäster for hem.

Nu hoppas jag komma till ro och att mor återhämtar sig. Och tack till doktor Wennberg vars förnamn jag glömt - och syster Tina. Och nattsköterskan vars namn jag aldrig uppfattade. Och alla ni andra empatiska personer jag mötte.

Fantastisk vård man får när man äntligen når den - men i mors fall skulle jag verkligen önska att jag orkar följa alla trådar tillbaka - ni vet 46 sidor journaler bara från vårdcentralen i Gammelstad. Och vilket evigt svammel för det mesta. Och vilka gigantiska felmedicineringar.

Nu måste jag dock tänka på min egen hälsa - svårt att koppla av när jag ändå förstår att det kan ringa i min telefon vilken minut som helst.


Men sov gott ni andra!

PS/uppkopplingsskada kommer nog jag att få söka för. Var ut och kollade telefonen och såg minsann en sån där gästdator som numer finns på alla hotell. Pillade till lite grann - men insåg snabbt att det var en dator för personalen att logga in sin tjänstgöring på. Hugaligen!/DS


Min brillianta tanke

Hade ju bokat flygbussen från landvetter in till Göteborg. Via internet - första gången med flygbussen har aldrig hittat dem på nätet förr.

Fick ju bara ett papper i hand och frågade på landvetter om jag kunde lösa ut biljetter någonstans. Och det skulle finnas en automat alldeles vid bussarna.

Men inte såg jag någon - och då kom min brillianta idé - så klart var det som med flygbiljetterna man åker på kortet. Så jag drog och allt var frid och fröjd.

Ända till Amercian Express räkning kom idag. Hade en debitering på 75 kronor för flygbussarna stockholm som jag inte alls ville kännas vid. Ringde och fick tala med reklamationsavdelning - och hon tyckte jag skulle dra av den då så skulle de utreda. Jag borde ha förstått redan då - för hon sa att det där med stockholm var bara rent administrativt - biljetten kunde vara köpt var som helst.

Men så gick det upp en talgdank - det gick nog inte att åka på AmEx kortet utan jag betalade helt sonika för en biljett - 75 kronor. Bokningen på internet kostade 70 så det stämmer nog.

Så i morgon får jag ringa och dra tillbak min reklamation. Fast jag sa ärligt till damen att beloppet ju inte var så stort jag ville bara få bekräftelse på att ingen kommit över mitt kontonummer - eller att jag har en begynnande demens!

Som Fylking!

Jag får utropa som Fylking - ÄNTLIGEN. Jag har inte blivit insläppt på min blogg på morgonen. Inte ens i kommentarrutan.

Och nu har jag egentligen inte tid - det bara ramlar över mig saker. Och mor var rätt dålig i morse när jag pratade med henne  så jag är väl lite splittrad.

En ny månad har vi dock fått att knapra på - oktober.

"Ingen deg utan kneg" var ju en fyndig omskrivning av motionen som kräver att arvodena ska knytas till utförda förrättningar.

Snabbt svar från Camilla Hansen - så här ska en slipsten dras - inlägg och repliker - 3 stycken på 3 dagar. Då kan nog också läsarna komma ihåg. Dock är det väldigt länge sen grundinlägget från Anders och mig var inne. Vill därför bara påminna om frågan vi ställde till Camilla: vilka nya verktyg kommer regionen att förfoga över som de gamla landstingen saknade? Och svaret är tydligen plommonvin? Något annat konkret har inte framkommit.

Och så vill jag gratulera min före detta granne Fride Holmqvist som fyller 80 år. Fantastiska grannar han och hustru Anneli. i 18 år kamperade vi ihop på Arrendevägen - enda problemet var att de hade så fantastiskt vackert och välskött runt sin  tomt så att min som väl ändå kunde anses ganska normal bleknade bort.

Så får jag återgå till näringen.