Även en blind höna

Även en blind höna hittar ett korn. Jag måste få tillåtelse att vara lite elak om jag ska berömma. "Skall du ej mycket berömma ej mycket häckla och döma" eller hur det nu var Fröding skrev i sin fattiga munk från Skara. Fast här blir det väl tvärtom. Allvar nu - väldigt bra inlägg av Mårten Ström Själv är jag absolut för löneskillnader. Utbildning ska löna sig liksom makt, ansvar, kompetens med mera. Men det får vara någon måtta hur girigheten brer ut sig.

När jag var med och tillsatte chefer inom kommunen en gång i tiden hette det att kommunalrådets lön var taket. Men nu är det inte längre så. Rätt eller fel vet jag inte. Men det är klart att det kan finnas ett egetvärde för landstings- och kommunalråd att höja sina chefers löner. Själva kan det ju inte hålla på att halka efter. Eller hur?

Och med tanke på Kent Ögrens bravader - och flera andra "skandalråd" bakåt i tiden - så behöver de ju ofta inte alls ta ansvar.

Tänk själv - om du inte ditt arbete genom ett "medvetet lagbrott",  som revisorerna skrev, hade orsakat ditt företag en förlust på 4,3 miljoner. Och du skulle dessutom bara konstaterat: Nej, jag ångrar ingenting. Inte tusan hade då jag haft mitt jobb kvar!

Kommentarer
Postat av: Ylva Mjärdell

Dagens puss och kram ger jag till Mårten Ström!

2007-02-16 @ 12:11:10
Postat av: Ylva Mjärdell

Men jag håller även med dig Ylva om att utbildning och kompetens ska löna sig och att det måste finnas löneskillnader,så klart.

Men i dagens Sverige ska inte heller människor utnyttjas inom yrkeslivet.Vård och omsorg är ett gott exempel på det vad gäller arbetstider,löner och villkor.

Det måste bli en ändring för annars står vi troligen utan just utbildad,kompetent personal och får plocka folk från "gatan".
Som kanske inte ens har intresse eller fallenhet för yrket och som inte stannar längre än nödvändigt.

Är det den utveckling vi vill ha inom vård och omsorg i Sverige?

2007-02-16 @ 12:19:53
Postat av: Ylva Strutz

Vi är nog helt överens. Men ska en undersköterska vilja vidareutbilda sig till sjuksköterska - som väl tar 3-4 år - så måste hon också få mer betalt så hon har till att betala studieskulden och också få en slant över. För att bara ta ett exempel.

För att sen inte tala om de astronomiska löner som finns på sina håll och som inte kan motiveras i min värld i alla fall.

Postat av: Ylva Mjärdell

Helt rätt och riktigt Ylva.Vi kan än en gång göra en jämförelse med typiskt mansdominerade yrken sedan länge och se skillnader.
Vad gäller exempelvis undersköterskor så ser man en stor skillnad i lön vad gäller motsvarande utbildning,exempelvis elektriker.
Att utbilda sig till syrra tar i dag 3 år.När jag funderade var den 2 år och jag valde att inte göra det för jag hade snarlika uppgifter & ansvar men kom patienten -närmare- vilket passar mig som handen i handsken.
Kunskap kan man få utan att gå i skola.Böcker,kunskap och utbildning är tillgängligt för alla och möjliggör ett livslångt lärande som kompletterar livets skola som vi alla går.... *kram*

2007-02-16 @ 14:47:38
Postat av: Ylva Mjärdell

Utbildningar vad gäller undersköterska skiljer sig åt.
Bakåt i tiden när man utbildade sig till undersköterska fick man också den yrkestiteln.

Sedan många år tillbaka får du den inte per automatik om än du går en vård och omsorgsutbildning och får då ej heller arbeta som undersköterska.Många som arbetar som undersköterska har ofta någon form av påbyggnadsutbildning och ofta eftergymnasial utbildning.Lite info bara si så där :O)

2007-02-16 @ 16:11:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback